oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. augusztus 17. 06:30,  Az légy, aki vagy 286 komment

2017. augusztus 17. 06:30 Határátkelő

Az légy, aki vagy

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a mai egy olyan téma, ami elég jól megmutatja, milyen különbségek vannak két ország között. A két ország ebben az esetben Hollandia és Magyarország, a téma pedig a melegség kérdése, amit Zita vet fel az amszterdami Pride kapcsán. Előre szólok, hogy egymás tisztelete ma fokozottan érvényes. (A képeket köszönöm neki.)

cim_106.jpg

„Hova mész, hova futsz, mondd, hogy jó reggelt!

Ölelj át, a világ épphogy életre kelt!”

Vasárnap reggel ahogy nézem a vizet a kompról, és biciklizek szerelmetes városomon át a dülöngélő mézeskalács házak között a csatorna parton, Charlie-t dúdolok. Nem néznek zakkantnak… itt mindenki olyannak jó és természetes, amilyen. 

Éppen pirkad. A szürke felhők mögött néhol már látszik az ég világoskékje. A „Kht” már ezerrel takarítja a várost beterítő térdig érő szemetet. Mire kezdődik az élet, már nyoma se lesz a tegnapi országos bulinak. Meg az előző heti menetelésnek. 

Ismét rám törnek a határátkelős „dejóhogyittvagyok”- gondolatok. Én csak ennyire vagyok dilis. A vízenjárás és bringázás közben igyekszem fejben megváltani a világot. 

Itt már nem kell semmit demonstrálni 

Apropó a hely és az idő (mindkettő persze Einstein óta relatív, mint tudjuk): Amszterdam, 2017.08.06. 05.30. Ez a kapocs a valósághoz. Ismét túl vagyunk egy Amszterdam Pride-on. Most már Europride hivatalosan is. 

Valójában ez egy egyhetes rendezvénnyé nőtte ki magát az idők folyamán és az egyik legtöbb embert megmozgató esemény a városban, sokan csodájára járnak, mert a miliője nem hasonlítható egyik hasonló európai rendezvényhez sem. 

Namost, hogy mindenki jól értse a lényeget: nem az a koreográfia, amihez a magyar fül, szem szokott. Itt már nem kell semmit se demonstrálni, legfeljebb sugározza minden és mindenki magából, hogy ez itt kérem szépen egy szabad ország, ahol természetes az egyenjogúság, az emberi jogok tiszteletben tartatnak. 

Ez az az ország, ahol a világon elsőként 2000-ben legalizálták a melegek házasságát. Azóta az alábbiak is hasonlóképpen tartották helyesnek: Belgium (2003), Kanada (2005), Spanyolország (2005), Dél-Afrika (2006), Norvégia (2009), Svédország (2009), Izland (2010), Portugália (2010), Argentína (2010), Dánia (2012), Uruguay (2013), Új-Zéland (2013), Franciaország (2013), Brazília (2013), Anglia/Wales (2013), Skócia (2014), Luxemburg (2014), Írország (2015), Grönland (2015), Finnország (2017). 

Ugye arra nem is gondoltunk, hogy a határátkelés egyik motivációja még akár ez is lehet. 

A magyar Coming out 

Mert Abszurdisztán nemhogy nincs itt a felsorolásban, hanem még mindig a 2013-as Coming out c. magyar filmnél tart, ami meg amúgy is népbutítás, még ha oly vígjáték is. 

Azonkívül megkockáztatom, alapfelállásában megalázó a melegek számára, ugyanis csak egy dologgal nem számol, vígjáték ide vagy oda, hogy ez nem az a dolog, amiből ki lehet „gyógyulni”. 

Tehát le kéne végre nyelni a békát, és kitörölni első körben a köztudatból, hogy ez betegség. Hát nem. Erre születni kell, és nem választási lehetőség, hanem egy dolog, amihez ismét lehet igazodni, lehet megtanulni vele együtt élni. De facto elfogadni. 

Hogy egy szülőnek ne kelljen állandóan attól rettegni, hogy a meleg gyerekét a sárga földig alázzák, tojással dobálják meg, kordonokat építenek a „védelmére”, és lépten-nyomon leköcsögözik. 

Mindezt azért, mert pl. az egyik jól bevált eszköz a napi politikában, hogy akit karrierhalálra ítélnek, arról elég, ha kiderül, hogy meleg. Ezért azután gátlástalanul buzizzák egymást a politikusaink. De olykor jól beletörik a bicskájuk Alföldi Róbertekbe. Mert a tehetséggel még mindig nem bírnak el a balgák. A „kiművelt emberfők” előtt meg legfeljebb meghajolni lehet. 

Akkor hát keressük magunknak egyre és egyre, mániákusan a bűnbakokat: migránsokat, melegeket, határátkelőket, s közben zsidózunk, kommunistázunk, cigányozunk, hát épp nem kulákozunk meg eretnekezünk, de tettük vastagon azt is a múltban, miközben semmit se fejlődtünk. 

Egy 116 éves aggastyán hozott anyagával élünk, és demens agyával szemléljük a világot, miközben az elhúz ezerrel mellettünk, és mi meg elmerülünk jól a saját mocsarunkban. 

„Az, aki szép, az reggel is szép,

amikor ébred még ha össze is gyűrte az ágy,

alakul még az igazi kép,

nézni szeretném a színek, meg a fény

hogyan fonnak Rád ma új ruhát!” 

A részletekben a lényeg 

Ebben az évben elhatároztam, hogy az apróságokra fogok koncentrálni.  A lényeg mindig a parányi részletekben rejtőzik. Az ötleteket kezdtem el figyelni, fényképeztem, ami megtetszett. 

És valóban látszott a készülődés, a szivárványba öltözés. Ezt így konstatáltuk különbözőképpen: „Prájdul a város.” „Melegszik a város.”  Szivárványos zászlók mindenütt, a magánházaktól a templomig. Rengeteg rózsaszín lufi. Az embereken rózsaszín ruha, kalap, bármi. Nemcsak a melegeken, a heterókon is. Ez lényeges. Mármint a mindenki.

Itt van például a villamos. Az egyébként GVB névre hallgató tömegközlekedési társaság egy hétre GayVB lett.

villamos.jpg

Azután íme a patinás Ink Hotel, Pink Hotelre színezte át magát az ünnepélyes megbízható sötétkékből mindjárt pajkos rózsaszínre.

pinkhotel.JPG

Végül a Primark szivárványos kirakata is magáért beszél. A szimbólum a szövetség jelképe a Biblia óta. Annyira, hogy máig is pont ezt jelenti.

primark.JPG

Mielőtt még csúnyán rám támadnátok, igen, tanultam én is marketinget, és persze, talán pont ezért szeretném oszlatni, ami elsőre meg is fordul a fejekben, hogy ez nem más, mint egyszerű reklámfogás. 

Kétségtelenül benne van, bár leszögezném, hogy mindhárom cég árbevétele €-ban kifejezve is baromi sok nullát tartalmaz, Ft-ba meg ne is próbáljuk átszámolni. Egyszóval, ha komolyabban belegondolunk, parányit sincsenek ráutalva. 

Tolerancia a társadalomban

Sokkal inkább fontos, hogy ilyen szinten is megjelenik a társadalomban a tolerancia. Remélem, elég érthetően világítok rá az igazi demokrácia valós mibenlétére. 

A három cég közül kettőben dolgoztam ill. dolgozom. Tudom, hogy nem kis számban alkalmaznak melegeket, mint ahogy bármilyen nemzetiségű, bőrszínű, vallású, migránsokat és bennszülötteket, mindegy, hogy milyen nyelvet beszélnek. 

Mindez a legnagyobb természetességgel történik. Türelmesek egymással, megtanulják megérteni a másikat. A másság itt természetes, ettől is kerek a világ. Valahol itt rejtőzik a lényeg mélyen a részletekben. Dolgoznak együtt a hétköznapokban és ünnepelnek vállvetve, ha bulizni kell. 

Ennek az egy hétnek itt ez az üzenete, hogy így normális. 

A szabadság illata 

Eme i betűre teszi fel a pontot a záró rendezvény szombaton: a parádé a kanálisokon. Természetesen kihasználva a város lehetőségeit maximálisan, megszámlálhatatlan hajó -felöltöztetve, színesen, vidáman, zenélve, táncolva- vonul végig a kanálisokon. 

A parton megint csak nyüzsgés, a házak mind feldíszítve, az ablakokon erkélyeken is lógnak az emberek. Leírhatatlan tömeg és tömeg mindenfelé. A hajókon cégek képviseltetik magukat: polgármesteri hivatal, rendőrség, kórházak, böngészőnk, telefonszolgáltatók, és még kik mások hihetetlen számban. (Ez itt nem a reklám helye.)

Mindenki az utcán van, 0-116 éves korig, nemre, szexuális irányulásra, nemzetiségre, pártállásra, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. Igen, és a tolókocsisokat sem hagyják otthon. Ez egy ilyen ország. Nagyon patetikusan hangzik, ha azt mondom, hogy olyan szabadság illata van a napnak? A büszkeség is valahol itt kezdődik: büszke lehetsz arra, aki vagy, lehetsz bárki is. 

„Az légy, aki vagy, érezd jól magad,

és ha elhajózom hosszú vizeken,

néhány kikötő még útba ejthető,

de úgyis visszaérkezel.”                       

Közben Magyarországon 

Noch dazu van nem is olyan messze, 1400 km-re valahol Európában egy ország, ahol még mindig nem hagytak fel vele, hogy az embereket melóskékbe vagy lódenszürkébe öltöztessék egytől-egyig. Ahol szintén rendeznek minden évben Pride-ot. 

Közben kordonokat építenek vagy épp elbontanak, ahol elég csak az idei beszédeket visszanézni, a transzparenseket elolvasni, és máris Clara Zetkin vagy Martin Luther King világába csusszanunk vissza. Az emberi jogokért küzdöttek. Az mindegy most, hogy a női emancipációért vagy a feketék jogaiért. Emberi jogokért. 

Mert a budapesti Pride nem volt más, mint egy emberjogi tüntetés… 

Azt gondolom, a melegházasság elismerése sem arról szól, hogy a meleg párok is csaphassanak hét országra szóló romantikus lagzit. Sokkal inkább szól az őket is megillető jogokról. Nevezetesen, hogy gyereket nevelhetnek, örökbe fogadhatnak, hogy lakáshitelt vehetnek fel, örökölhetnek a párjuktól. 

Miért ilyen fontos ez? Mert a napi szinten való életet biztosítják. Családban élhetnek, lehet közös fedél a fejük felett, nem teszik utcára egyiküket, ha a másik egyszer meghal. Elválhatnak, vagyonmegoszthatnak, veszekedhetnek gyerekláthatáson, meg ilyenek. Összegezve: rájuk is vonatkozik a családjogi törvény. 

Abszurdisztán. Ahol nem ember a meleg, nem ember a cigány, nem ember a migráns, nem ember a zsidó, nem ember a tudós, a művész, a mérnök, a tanár, nem ember a fogyatékkal élő. Mert túl színesek és büszkék ahhoz, hogy szürke lódent húzzanak bárki kedvéért. 

Vasárnap reggel nézem a vizet a kompról. Biciklizek szerelmetes városomon át a dülöngélő mézeskalács házak között a csatorna parton. Ismét rám törnek azok a határátkelős „dejóhogyittvagyok”- gondolatok. Közben Charlie-t dúdolok... 

„Ébredés, változás, minden új nap új,

ölelj át, mitől félsz ennyi hajnalon túl?

Az, aki szép, az reggel is szép,

amikor ébred még ha össze is gyűrte az ágy

ne siess még, ne siess úgy, mondok valamit, a tükröd hazudik,

nehogy elhidd, hogyha másnak lát!”

Ha szívesen olvasnál Hollandiáról, hasonló írásokat, akkor látogass el Zita blogjára!

HÍRMONDÓ 

Öt érdekes hollandiai lehetőség 

Tényleg érdekesnek ígérkező lehetőségeket találtunk, ráadásul változatosak is, hiszen az szoftverprogramozástól az ápolói munkán át a festőig terjed a skála. 

A britek csak fantáziálnak 

Nem aratott Brüsszelben osztatlan sikert a brit kormány vámunióról szóló javaslata, és akkor még finoman fogalmaztunk. Amennyire csak a diplomáciában lehetséges, Londont elég gyorsan elküldték melegebb éghajlatra. 

Meglepő, melyik a világ legkorruptabb országa 

Az elismert maffiaszakértő és író, Roberto Saviano szerint messze nem Olaszország, vagy mondjuk Kolumbia, esetleg Mexikó a leginkább korrupt ország a világon. Az ő választás kissé meglepő, ráadásul a hivatalos lista is kicsit másképp néz ki. 

Alig költenek nyaralásra a magyarok 

Jóval kevesebb pénzt tudnak nyaralásra szánni a magyarok az uniós átlagnál, és még csak nem is ez a leginkább meglepő az Eurostat legfrissebb adataiban, hanem a leszakadás mértéke és az aránytalanság.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1712756338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaktee 2017.08.17. 17:37:23

@Pink Petsch: ne veszekedj vele bameg, egy oldalon állunk.
:D

gabors 2017.08.17. 17:40:18

@blackhairlady: "Ne elje le az elet ugy, de nem kell hivatalosan kiallni es mikrofonok elott bejelenteni." OK bocsika de a comint-out mint kifejezes NEM ezt jelenti ... (mint irtam volt/van ra pelda hogy valaki IGY csinalta)

a "coming-out" mint kifejezes PONT azt jelenti hogy valaki nyiltan el mint pl "homokos" ezt nyilvan "normalis" heteroknak nehez megerteni nekem se ment sokaig :-) ez kb olyan hogy van olyan hetero aki "csak" titokban csalja a feleseget/ferjet es van aki "coming-out" es nem titkolja masok elott (az hogy buszke is ra mar egy kulon kategoria) .. nem tudom ertheto-e

Pink Petsch 2017.08.17. 17:40:49

@swing gitan: Számomra túl arrogáns ... volt egy hülye kérdésed, kaptál rá egy hülye választ, és ez igy tök rendben is volt :DDD Erre jön Mr. USA, és kioktat, mintha nem tudnám ...

gabors 2017.08.17. 17:42:35

@Pink Petsch: " Pedig az még nem a jogokért küzdés, viszont, ha az zavar, ha valaki nyiltan vállalja éppen azt, amit, akkor ugye leginkább azt szeretnéd, hogy kussban legyen. " jol mondod :-)) sajnos sokan nem "ertik"

Shaktee 2017.08.17. 17:43:21

@Pink Petsch: apropos mr usa, irtam a a Tivadar fianak a facebookon, egyenlore nem valaszolt

kéményseprő 2017.08.17. 17:48:23

@33621: itt Zürichben és még több nagyvárosban például a nők is felvonulnak március 8-án az esélyegyenlőség jegyében. Rózsaszín sapkában.

Shaktee 2017.08.17. 17:50:24

@Hari Seldon 2:

S végül, ha nem lenne ez a poszt, az amszterdami rendezvény egy fontos kiállás IS, akkor miért örjöngenének itt a trollok, bircák, s másutt a Tesók, fújják a bús magyar turulyt...

Peace

blackhairlady 2017.08.17. 18:00:23

@gabors: nem, a coming out azt jelenti, amikor nyilvanosan kiall es bejelenti, hogy o homokos. En ezzel nem ertek. Azt, hogy barmikor vallaja, azzal igen, es tamogatom is. Ahogy irtam, vallaja fel a feleseget, ferjet, elettarsat, baratnojet, baratjat, akarkit. Ha szoba kerul, ne kelljen lesutott szemmel kussba maradnia. Ezt tamogatom, es fogom is, mivel hiszem, hogy egyenlo jogokkal rendelkeznek, ezert egyenlo jogokok is illetnek meg oket.

blackhairlady 2017.08.17. 18:03:43

@Pink Petsch: "Ezert nem ertek egyet szemly szerint a "coming-out"-tal sem, amikor egy homoszexualis bejelenti, hogy o a sajat nemet szereti. Ez maganugy, senkit nem erdekel, es nem is lenne szabad, hogy erdekeljen, hogy kit csokol arcon ha belep a lakasba."

Egy szoval sem irtam, hogy nekem ez sok. nem ertek vele egyet, hogy nagy nyilvanossag elott van bejelentve. Ossza meg ugyanugy mint mindenki mas, sztorizgatva, tarsasagba jarva, nem eltitkolva dolgokat.

Hari Seldon 2 2017.08.17. 18:04:13

@swing gitan:
Jó. Ma szarkasztikus kedvében voltam...

Hari Seldon 2 2017.08.17. 18:05:42

@Hari Seldon 2:
A fene, ez a "hülyetelefon"... - átírta a ragozást!

Pink Petsch 2017.08.17. 18:15:24

@blackhairlady: Na igen, viszont ha nincs meg az elfogadó társadalmi közeg, akkor nem kicsit szivja meg. Elfogadó társadalmi közeg meg nem szokott csak úgy magától kialakulni. Ahhoz kell a nagy nyilvánosság, a jogokért való tényleges küzdés, sőt még ezek a Pride-ok is - mindaz, ami nem tetszik neked.

gabors 2017.08.17. 18:17:26

@swing gitan: mit tudna mondani ? vagy a konyvrol kerdezted ?

gabors 2017.08.17. 18:18:35

@canuck madár: most lattam a BBC-n remelem nincsenek halottak ... egyelore sok serultrol irnak 5 perce ...

SzZoole 2017.08.17. 18:24:32

@gabors: itt egyről írnak és több sérültről,a sofőr lövöldözött is :-(

Shaktee 2017.08.17. 18:27:53

@gabors: 1 halott, 20 sebesult, Plaza Catalunya ahol a Ramblas kezdodik..CNN

Mindegy hol csak pusztitsanak, a spanyolok a madridi terror utan kivontak a katonaikat a kozel-keletrol..

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.17. 18:34:31

@Pink Petsch: Isten Nem teremtett homoszexualis egyedeket, nem kene belemagyarazni.
"
Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog. Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinek és nőnek teremtette őket."

biblia.thsoft.hu/%C3%93sz%C3%B6vets%C3%A9g.html

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.17. 18:34:31

@Határátkelő: de a blackhairladynek kuldott hozzaszolasom miert nem? Azert mert leirtam tobbek kozott hogy az emberek tobbsege nyugaton is hanyik ezektol a fesztivaloktol?

Ideje lenne a valosaghoz igazitanod a latasmododat, bar akkor soros papa kevesebbet adna, de buszkebben nezhetnel tukorbe.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.17. 18:34:31

@swing gitan: "minta orbanisztannak, ahol csak rendor sorfalak kozott vonulhatnak, hogy ne verjek oket szarrá a feketeruhas kisnyilasok. "
- tehat ez most akkor koszonet orbanisztan rendoreinek?

Ha rendor lennek, beteget jelentenek aznap.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.17. 18:34:31

@blackhairlady: "Oda kellenek tomegek is akik moge allnak."
- nem igaz. Penz, tamogatas kell a nepszeruseghez. A tomegek soha nem allnanak moge, ha nem tolnak ezt a mediabol.

Szaktanár 2017.08.17. 18:34:31

hello emberek, szeretnék egy kicsit off topic lenni, ha a bloggazdát nem zavarja. olyanoktól szeretnék rövid beszámolókat olvasni, akik kanadába vagy az államokba vándoroltak be, főleg a nyugati part érdekelne mindkét esetben - mennyire volt nehéz bekerülni, milyen az élet, mi tetszik, mi nem, mindent szívesen fogadok. olvastam néhány posztot itt a témában, de ha bárki úgy érzi, h reagálna a felhívásra, szívesen venném. akár privátban is, h ne legyen szétoffolva ez a poszt. holnap tudok válaszolni. előre is köszi!

Határátkelő 2017.08.17. 18:35:31

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Akkor vissza kellene adnom a Ferrarit, azt meg nem akarom.

blackhairlady 2017.08.17. 18:39:01

@Pink Petsch: Nekem nem tetszik a pride? Most mar tenyleg nem ertem mit olvastal. Idezd mar be legyszives. Pont hogy azt irtam, hogy a nagy osszefogas kell. Ezert kellettek annak idejen a fekete megmozdulasok vagy a nok felvonulasai.
Hisz meg te is egyetertettel a 90%-azzal amit irtam, akkor most meg hol olvastad azt, hogy nem akarom, hogy a jogaikert kuzdjenek?
De ok. Most mondjuk en itt nagy nyilvanossag elott coming outolok, hogy leszbikus vagyok. Akkor szerinted mi fog tortenni? Gratulalnak nekem emberek? Mihez? Vagy elkuldenek a nemmondomkihova? Azzal mit erek el? Ezert irtam, hogy a nagy nyilbanossag elotti kitarulkozassal nem ertek egyet, mert nem tudnak mit kezdeni veke az emberek. Ha a sajat kozegedben termeszetesen kezeled akkor sokkal tobbre mesz. Egyebkent meg tomeges megmozdulasok tudnak a politikusokra hatni akik a torvenyeket alkotjak, ha mar azok rendben vannak akkor lehet a nagyobb tarsadalmi reteggel is elfogattatni. De akkor sem lehet rakenyszeritni mindenkire, hogy kedvelje oket, viszont ha barninemu serelem eri oket akkor mar lehet jogorvoslatert fordulni.
Teged mivel lehetne ravenni, hogy kedveld az USA-t?:))

Pink Petsch 2017.08.17. 18:39:14

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: De azt már nem rágta a szájukba, hogy kivel szexelhetnek. A saját képmására, ugyan, de Isten, ugye meddő és aszexuális. Szóval, heteroknak, biszexuálisoknak meg homoszexuáliskoknak teremtette az embereket.

blackhairlady 2017.08.17. 18:40:17

@gabors: M.L. Kingnek is megvolt a maga Prideja.

blackhairlady 2017.08.17. 18:43:09

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Igy van. Penz, tamogatas. na most a tamogatas az a tomegek, nem? Vagy milyen tamogatasra gondolsz? Beirnak a blogjaba, hogy veled vagyunk ecsem? Mert azert ez szerintem keves.

montroyal ( CAN qc) 2017.08.17. 18:44:45

@fhdgy: ezzel csak az a bajom hogy nem zart terulet es pl a nudistakhoz csapatostol jarnak a gatyas muszlin pasik hatrahagyva a ruhas strand eldugott zugaban a talpig elkendozott csaladjukat .. nalunk igy van ..

Pink Petsch 2017.08.17. 18:46:10

@blackhairlady: Hm, és mi van, ha éppen egy törvényhozó politikus coming out-ol? (történt már ilyen) Azzal sem értesz egyet? ;))) Értelemszerüen, nem kovács-16-józsi coming out-ja fog hatni a társadalomra (legfeljebb a mikrokörnyezetére hozza rá a frászt), bár ezek a "kis" coming out-ok is fontosak. Hm, hányszor lehet egy mondatban azt, hogy "coming out" mielőtt durva szóismétlés lenne belőle? ;)))
Egyébként, a Pride-oknál a kovács-16-józsik számára nincs is tökéletesebb "coming out". Te pedig állitólag nem szereted a nagy nyilvánosságot ... hát csak ezért gondoltam ...
Hogy én az USÁ-t? Hm, mondjuk, a földrésszel semmi bajom :DDD

Shaktee 2017.08.17. 18:48:41

@Pink Petsch: " Hm, és mi van, ha éppen egy törvényhozó politikus coming out-ol? (történt már ilyen)"

Jobbára déli repubik jonnek ki a klozettbol a retyiben, bilincsben :-)

skye8 2017.08.17. 18:50:19

@pappito: sajnalom hogy nem megy a szovegertelmezes. Ellenszenves ha egy kamion tetejen felmeztelen kifestett alakok nyaljak faljak egymast, tancolnak stb. Az egesz rendezveny celjat vulgarizalja a viselkedesuk. Ha szerinted ez az en belso demonaimat tukrozi, akkor eleg nevetseges a logikad mar Meg ne haragudj.

Pink Petsch 2017.08.17. 18:51:08

@blackhairlady: Hm, van rá egy 50-esem, hogy valami háttérhatalmi katyvasz van a fejébben ezzel kapcsolatban, mint a Soros, vagy Izreal, vagy az ürgyikok ... ők támogatják az ilyen deviánsokat, csak és kizárólag azért, hogy lerombolják az ő kis mikro-világát.

SzZoole 2017.08.17. 18:54:25

@skye8: na, en meg veled értek egyet, eddig csak ketten lennénk ?

fhdgy 2017.08.17. 18:57:47

@montroyal ( CAN qc): Kukkolók mindig voltak, vannak és lesznek is, hogy muszlim vagy nem muszlim, szerintem már csak részletkérdés.

Különben is, aki ma kukkoló, lehet, hogy holnap már naturista lesz.

Én érdekes eseteket már láttam gatyások és gatyátlanok között, de komoly gondok szerencsére nem voltak, pontosabban én nem láttam olyanokat.

Shaktee 2017.08.17. 18:57:55

@skye8:

Jobban idegesit a neo-nácik vonulása délen, s mindaz ami az egesz mogott van, akar imadott kanadankban is - mint a nyali-fali.

Te hogy vagy ezzel?

Shaktee 2017.08.17. 18:59:43

@blackhairlady: "Teged mivel lehetne ravenni, hogy kedveld az USA-t?:))"

Szerintem sovarog a pinki ide erosen, azt kompenzalja az allando wallmartozassal ;P

blackhairlady 2017.08.17. 19:02:19

@Pink Petsch: Szemely szerint nekem mindegy, hogy ki, nem tartom celravezetonek. De nem sert, nincs rossz erzes bennem. Sportolok is, politikusok is comingoutoltak mar (van erre valami bevalt magyar szo?:)) ) , kb olyan erzesem van vele mint a sokat kifogasolt izlestelen futykoslobalok a kamionok tetejen, nem hinnem, hogy tett volna barmit is az ugy hasznara.
A comingout tobbszori hasznalalta nem minosul szoismetlesnek a helyesirasi btk. szerint :))

Pink Petsch 2017.08.17. 19:04:46

@swing gitan: Bizony-bizony, alig tudom visszafogni magam, hogy repülőre üljek. Aztán nagyhirtelen eszembe jut, hogy egy sima vámtisztviselőcske értelmes ok nélkül beinthet nekem, csak, mert másnapos és rossz kedve van, vagy hasonlitok az ex-ére, aki csúnyán dobta. Szóval, lottózzon a faszom!. ;)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.17. 19:09:02

@Pink Petsch: de azt is a szajukba ragta hogy kivel szexelhetnek. Nem is egyszer nem is 2x. A zsidoknak irt parancsolatokban meg az allatszex is meg van emlitve. Keress az alabbi linken. Ne magyarazz bele hulyeseget.

www.biblia.hit.hu

gabors 2017.08.17. 19:12:22

@blackhairlady: "coming out azt jelenti, amikor nyilvanosan kiall es bejelenti, " nem ezt jelenti, hanem magat az egesz folyamatot amikor az egyen odaig jut hogy nyilvanosan/nyiltan (out of the shadows) el tovabb mint "gay" "lesbian" stb, es van aki valoban "bejelenti" az egesz vilagnak pl Ellen .. de van aki ezt mashogy teszi ... az egesz egy teljesen egyeni/szemelyes dolog mindenkinel maskeppen zajlik ez .. .nekem peldaul semmi gondom azzal sem ha valaki a TV-n jelenti

montroyal ( CAN qc) 2017.08.17. 19:13:27

@Pink Petsch: miközben a nőnemü melegekre meg feláll

akik a filmekben szerepelnek es nem is biztos hogy lesbik igazabol... viszon az igazi lesbik egyutt elo csajok nonek is ferfinak is csunyak tobbnyire dagadtak fius oltozkodes haj ... na neee .... az igaziakra nem nem all fel...
akkor inkabb a bisexek akik azert fiuval vannak de jol elvannak a csajokkal is

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.17. 19:17:22

@Pink Petsch: www.google.co.uk/amp/s/amp.businessinsider.com/these-6-corporations-control-90-of-the-media-in-america-2012-6

tehat az oly sokszor citalt sokszinuseg szinte uldozendo dolog lett. Ilyenkor miert nem fontos a sokszinuseg a diverzitas?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.17. 19:17:52

@Pink Petsch: akinek a kezeben van a media az tudja befolyasolni az emberek velemenyet (politikusokat is). A velemeny allitolag szabad de valojaban nem mert a nekik nem tetszot elhallgatjak. Igy amit nem akarnak az nem jelenik meg tehat a hatalmuk nagyobb a politikusokenal is. Viszont nem tudjuk csak setjuk kikrol van szo. Ezert hatterhatalom. Meghuzodik, rejtozkodik a hatterben. Es mivel oket senki nem valasztotta, ezert nonszenwz demokraciarol is beszelni.

en.m.wikipedia.org/wiki/Concentration_of_media_ownership

Pink Petsch 2017.08.17. 19:20:02

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: És? Zsidó vagy? Vagy, ha éppen alátámasztja az agymenéseidet, akkor akár a Koránból is idézel?
Szóval, ezek szerint az embereknek aszexuálisoknak, és meddőknek kellene lenniük, már a te igazságod szerint, hiszen Isten saját képmására teremtette őket.

Pink Petsch 2017.08.17. 19:22:17

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Igy legyen telitalálatom a lottón! Kiszámitható vagy, mint minden troll.

montroyal ( CAN qc) 2017.08.17. 19:23:40

@Szaktanár: főleg a nyugati part érdekelne mindkét esetben

az nekem is csak alom ..

Pink Petsch 2017.08.17. 19:24:13

@blackhairlady: Hm, pedig a véleményformáló pozicióban levő emberek ilyen-olyan-amolyan coming outjai vezetnek el végül, ha lassan és fokozatosan is, a szélesebb körü társadalmi elfogadottsághoz (most az extrém hülyeségeket kivéve, ugye).

gabors 2017.08.17. 19:26:29

@blackhairlady: "@gabors: M.L. Kingnek is megvolt a maga Prideja. " 1millio+ ember a Mall-on DC-ben !!!

montroyal ( CAN qc) 2017.08.17. 19:28:02

@fhdgy: OK de ezek egyertelmuen muslim kanok . es ok sohase lesznek a csaladjukkal naturistak ... amugy ilyen ruhas le fel setalo kukkolok nem igen vannak akik azok inkabb maganyosak de levetkozve beulnek a plage szélére ..

Shaktee 2017.08.17. 19:28:29

@Pink Petsch: Azt hiszem hogy trampli eltorli a lottot, bar ebben is mr amerika-lecso a szakerto :P

Shaktee 2017.08.17. 19:30:30

@Szaktanár:

Szia,

Ha irsz valamit magadrol, korodrol, szakmadrol, nyelvtudasodrol, akkor talan segiteni tanacsokkal azok akik a nyugati parton(nagy ám!) élnek..

fhdgy 2017.08.17. 19:31:53

@montroyal ( CAN qc): Ne légy kérlek türelmetlen! Honnét tudhatod, hogy 10, 20, 50 vagy száz év múlva mivé válnak?

A világ változik!

gabors 2017.08.17. 19:32:42

@swing gitan: "Jobban idegesit a neo-nácik vonulása délen" ??? most szombaton eppen Boston-ban akarjak megismetelni a jobb osszefogasa felvonulast ...

gabors 2017.08.17. 19:44:50

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

bocs de a biblia nem relevans meg az sem hogy mit mondott isten meg kinel ... ez nem erv mar regota

tolem abban hiszel amiben akarsz ha neked a kigyomese az etalon megertem elj aszerint. de ha lehet nem kellene azt a propagandat nyomni eleg volt mar 3000 ev ...

Shanarey 2017.08.17. 19:45:09

Click bait téma.

:-)

Na mindegy.
Azért csendben megjegyezném, ha nem lenne akkora felhördülés a Pride-ok miatt, akkor egy idő után már a kutyát sem érdekelné, és szelídebb, max turista csalogató egyéb lenne belőle, vagy még az sem. A cirkusz, addig cirkusz, amíg van közönség.

Shaktee 2017.08.17. 19:48:55

@gabors: szép uj vilag..

Lee dedunokajat hallottad?

Ok részérol ha muzeumokba teszik a "rebel" szobrokat.

Shaktee 2017.08.17. 19:50:10

@Shanarey: Ha nem lenne/lesz felhordules akkor feleslegesek lesznek a Prájdok - evidens.

gabors 2017.08.17. 19:51:06

"terrortámadásról beszél

A sofőr több száz méteren át hajtott a forgalmas utcán, majd elmenekült. Több halott van, egyes források szerint 13 is lehet a számuk. Legalább húszan megsérültek. Lezárták a környéket. Állítólag a tettes túszokat ejtett egy étteremben, amit körbevettek a rendőrök. "

rosszabb mint elsore tunt bar a BBC egyelore nem ez van meg

Shaktee 2017.08.17. 20:08:38

@gabors: Se bbc se cnn nem ir 13 halottrol, csak a teso/hinta hirugynokseg szamol be valami simlivari linkrol...

Te hol lattad a 13 aldozatot?

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2017.08.17. 20:09:58

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:

"Isten Nem teremtett homoszexualis egyedeket, nem kene belemagyarazni."

Ez mit jelent? Miért _ne_ teremtett volna? Nem értem.

Mrs. Clayton 2017.08.17. 20:22:10

@swing gitan: most megy a hirek a tv-ben eloben a helyszinrol. egy halott es 32 serult van...

montroyal ( CAN qc) 2017.08.17. 20:24:53

@fhdgy: ugy gondolod csag dugjak meg egymast ( finoman szolva ) :-) abbol nem lesz gyerek .:-)

Mrs. Clayton 2017.08.17. 20:28:44

@Mrs. Clayton: na tessek, erre bemondtak a 13 halottat meg tizenx serultet

fhdgy 2017.08.17. 20:33:50

@montroyal ( CAN qc): Nem, én az általad muszlim kanoknak nevezett kukkolókra írtam, amit írtam.

Nekik ez még nagy, elképzelhetetlenül nagy ugrás, amit nem igazán tudnak feldolgozni.

Mondjuk, én tudok olyan magyar emberekről, akiket rettenetesen érdekel a nudizmus világa, de nem merik meglépni, hogy el is menjenek.

Sok még a tabu.

De a világ változik, tetszik vagy nem, de el kell jönnie annak a világnak, ahol a föld lakosai már csak egy majdnem homogén masszának lesznek tekinthetők.

Ma egy nap alatt ott teremhetsz a Föld másik felén. A távolságból fakadó akadályok ledőltek, ez pedig maga után fogja vonni, hogy az egyéb akadályok is szépen eltűnnek.

Még egyszer: hogy ez jó vagy rossz, nem az én tisztem eldönteni.

Shaktee 2017.08.17. 20:35:54

@gabors: Amen!

Tony Schwartz ✔ @tonyschwartz
The circle is closing at blinding speed. Trump is going to resign and declare victory before Mueller and congress leave him no choice.
1:34 PM - Aug 16, 2017
918 918 Replies 2,209 2,209 Retweets 6,272 6,272 likes
Twitter Ads info and privacy
Follow

Tony Schwartz ✔ @tonyschwartz
Trump's presidency is effectively over. Would be amazed if he survives till end of the year. More likely resigns by fall, if not sooner.
3:20 PM - Aug 16, 2017
705 705 Replies 1,468 1,468 Retweets 4,174 4,174 likes
Twitter Ads info and privacy
In followup tweets in response to questions, Schwartz predicted Trump would make

Shaktee 2017.08.17. 20:37:11

@Mrs. Clayton: Sokat jártunk arra..:((((

SzZoole 2017.08.17. 21:23:59

www.bbc.co.uk/news/live/40966524

Maroccoi születésű Driss Oubakir
Biztos csak lecsúszott a lába a fékpedálrol......,

gabors 2017.08.17. 22:05:20

@swing gitan: gondolom Tony nagyon megbanta hogy ezt a hazugsaghegyet segitett felepiteni. Mert NEM a media fake hanem Trump az egesz mitosz rola fake, az emberek nem vettek eszre hogy a reality tv show-k azok fake-ek !!! Az Trump Egyetem na is egy monmentalis csalas volt (fake university)

De az teny Tony Schwartz talan mindenkinel jobban ismeri Trumpot a gondolkodasmodjat (illetve a nem gondolkodasanak modjat) ...

Azt teny hogy egyre szetesettebbnek tunik a tegnap elotti "sajto tajekoztato" felelem kelto volt ... hogy az az ember ott a kepen az USA elnoke ...

amit nem ertek hogy tehetseges elismert emberek mint a tabornokok Kelly, McMaster peldaul, hogyan tudnak igy megalkudni ? Miert ?

gabors 2017.08.17. 22:06:50

@Pucumónár Kapcabetyár: "Biztos csak lecsúszott a lába a fékpedálrol......, " O egy masik bibliat hasznal az igazanak az alatamasztasara amiben Isten minden ketseget kizarva a hitetlenek gyilkolasara ad nekik utasitast ... akkor mar inkabb a kigyo mese

Dikusz 2017.08.17. 22:22:09

@London2009: pár napig Bazsiban (Sümeg melletti kisközség) voltam.
Holnap pedig utazom le Szegedre, onnan indulunk a Pádis-fennsík környékére (Románia, Bihar-hegység, csodaszép) kisebb túrákra, gombaszedésre, ha van. Egy hét múlva jövök haza:)

pappito · http://pappito.com 2017.08.17. 22:54:48

@Demi78: "Nem lett kevesebb veszelyeztetes BP utjain a Critical miatt, nem lesz tobb repulogeppilota a Red Bull miatt, nem lesznek toleransabbak az emberek a Pride miatt. Akkor mi a francnak rendezik ezeket? Csak megy el a penz, teljesen feleslegesen."

a CM és a Pride az amolyan Awareness kampány nem az a cé, hogy több bringás/buzis legyen. Szórakoztató ismeretterjesztés kb. Ha nem okozna kényelmetlenséget, akkor nem működne az awareness része. a redbull vs pilótaképzés meg wtf?

Dikusz 2017.08.17. 23:22:50

@canuck madár: köszi:)))
Azért megalapozzuk az utat, hogy ne szomjazzunk. Kimegyünk Gyálára házipáleszt venni, az itthoni ár harmadáért (birs, alma, körte, szilva stb). A gazda engedéllyel főzi, többszörös díjnyertesek a szörpikéi:)

Latcho Rom 2017.08.17. 23:23:56

@Dikusz: szilva kéretik, ha nem annyira kóser asse baj ;)

Latcho Rom 2017.08.17. 23:26:05

@Pucumónár Kapcabetyár:

Marseille lesz az kisapa, s ez se migráns..illetve menekült.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.08.18. 00:01:01

Gondoltam, hogy darázsfészekbe nyúltam. Követtem ma a kommenteket, most itt vagyok, és valójában tényleg folyt a zuhanyból a nap folyamán jégkocka és forróvíz egyaránt. Nem tudok a ki tudja hány kommentre egyesével válaszolni, de úgy tűnik mindenkit megmozgatott a téma. Mindannyian másként vagyunk elfogultak a kérdésben. Nekem úgy hozta az élet, hogy erősen érintett vagyok. Milyen minőségben, az most mindegy, de volt időm feldolgozni, megismerni, megérteni és elfogadni. Nyilván ezért született meg a poszt is, mert nekem fontos. Az egyenesen adta magát a két véglet összehasonlítása. És tényleg sokat gondolkodtam rajta, hogy mi az a forma, amivel nem verek ki túl sok biztosítékot, mégis ráirányítom a figyelmet egy nem kevés indulatot kiváltó témában.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.08.18. 00:24:43

@Szaktanár: "hello emberek, szeretnék egy kicsit off topic lenni, ha a bloggazdát nem zavarja. olyanoktól szeretnék rövid beszámolókat olvasni, akik kanadába vagy az államokba vándoroltak be, főleg a nyugati part érdekelne mindkét esetben"

Az OFF-odra...van FB-on 2 csoport, aminek kifejezetten ez a profilja: Amerikai Elet inkabb lazabb, es az eletvitellel, szokasokkal stb. kapcsolatos (www.facebook.com/groups/eletzoldkartyaval/ )
A masik csoport most van atalakuloban, es kifejezetten zoldkartya-temaban erdekelteknek szol...www.facebook.com/groups/amerikaibevandorlas/?fref=mentions
Remelem, ez segit az info gyujtesben :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.08.18. 00:33:30

@swing gitan: "Szerintem sovarog a pinki ide erosen, azt kompenzalja az allando wallmartozassal ;P"

jaj, az ESL tanar kibujt belolem :)) bar aki a Walmart-ba megy, talan falakba utkozik (WALL), de azert az aruhaz neve meg mindig Walmart :))) bocs, tul magas labda volt, nem tudtam kihagyni :)))

Latcho Rom 2017.08.18. 01:08:54

@Zsuzsi65: ideje volt hogy megtanuljam! :))

gabors 2017.08.18. 03:01:14

@Zsuzsi65: "jaj, az ESL tanar kibujt belolem :)) bar aki a Walmart-ba megy, talan falakba utkozik (WALL), de azert az aruhaz neve meg mindig Walmart :))) bocs, tul magas labda volt, nem tudtam kihagyni :)))"

Igen mert semmi koze a wall/fal hoz az alapitok csaladi neve Wal ... hogy valamit azert tegyek hozza (azt hiszem a ceg a mai napig privatly held )

gabors 2017.08.18. 03:05:32

@gabors: bocs .. ez nem jo informacio .. .

a csalad neve Walton

es a Walmart public company 1970 ota ... nem tudom miert emlekeztem rosszul ...

Dikusz 2017.08.18. 06:07:08

@huisje,boompje,beestje: én úgy gondolom, hogy előbb kellett volna belépned kommentelni. Tényleg sokakat érdekel a téma, láthatod a hozzászólások számán. Komolyan érdekel -bár vagy nem kapok választ, vagy csak egy hét múlva fogom tudni elolvasni-, miért nem léptél be előbb? Érdemes lett volna, talán jobban megértik azok, akik nem érintettek a témában. Igazán nem szabadulhattak el az indulatok, a bloggazda nem szokta hagyni.

Dikusz 2017.08.18. 06:14:39

@gabors: tényleg ne haragudj meg rám, de ennyire nem jött le neked, hogy @Zsuzsi65:, és @canuck madár: ugratják egymást?

Vagy ha mégsem, akkor ők talán megírják...

@canuck madár: ezekből biztos lesz, meg alma is (nem kóser, de legalább minőségi), csak az a baj, hogy 1 l/fő hozható be, de full létszámmal megy a kocsi, és mind nekem hozzák:)))

bpetya75 2017.08.18. 09:15:38

@blackhairlady:

Nagyon kerek. Teljesen egyetértek.

Latcho Rom 2017.08.18. 13:46:30

@Dikusz: csak hozzátette a 2 fillérét a gabesz, Sam Walton alapította a Walmartot, zsuzska látta hogy én többször is rosszul irtam :)

gabors 2017.08.18. 15:46:31

@Dikusz: " tényleg ne haragudj meg rám, de ennyire nem jött le neked, hogy @Zsuzsi65:, és @canuck madár: ugratják egymást?
"

en is csak vicceltem de utanna megneztem es rajottem hogy nem volt pontos amit irtam es kijavitottam magam szerintem az hogy mitol is hivjak walmart-nak ha nem a WALL miatt szerintem relevans volt ... de mindegy is ... ez volt az en 2 cents -em :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.08.18. 19:36:01

@lajos kátorz: haha, varietas delectat, ahogy a muvelt latin mondja..:) neked mennyi nick-ed van! :)))

Latcho Rom 2017.08.18. 19:40:10

@Zsuzsi65: Mindent az alattvalóimért Oh Suzanna :)

London2009 2017.08.21. 13:11:17

@Dikusz: erezd nagyon jol magad! : )

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.