oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. augusztus 03. 06:30,  Ausztriai álláskeresés kérdőjelekkel 132 komment

2017. augusztus 03. 06:30 Határátkelő

Ausztriai álláskeresés kérdőjelekkel

A mai posztnak története van, ugyanis Atesz magánlevélnek írta, és én győztem meg arról, hogy több segítséget kaphat, ha kiteszem a blogra. Ennek megfelelően előre arra kérnék mindenkit, hogy ennek szellemében is olvassa és kommenteljen, azaz ha lehet, inkább segítsünk neki, még akkor is, ha esetleg nektek evidensnek tűnő dologról van szó. És hogy miért gondoltam úgy, érdemes megosztani a levelet? Mert úgy látom, sokan szembesülnek a megfogalmazott problémákkal, és mert mindig az első lépést a legnehezebb megtenni.

ausztria_becs_mariahilfer_foto_flickr_com_cha_gia_jose_1.jpg

„Én is, mint oly sokan, el akarom hagyni kis hazámat, és külföldön szeretném folytatni az életem. Sajnos itt Miskolcon kilátástalan a helyzet, úgy érzem, nem tartozhatok a társadalom hasznos tagjai közé, és elidegenedem a nemzettől.

Nem utolsósorban az ország rohamléptekben keseríti meg az állampolgárai jövőjét. Ha valaki azt mondja, nem a te hibád, hogy rosszul élsz, nem jól érzed magad, az lehet, hogy részben igaz, de az esetek legnagyobb részében csúsztatás.

Látom azt, hogyan húz el mellettem a világ, látom, hogy mások – külföldön – sokkal kevesebb erőfeszítéssel érik el céljaikat, sokkal több támogatást (de legalább kevesebb gáncsot) kapnak.

Nincs már erőm, hogy megváltoztassam a közeget magam körül, és félek, hogy lemaradok, kevesebb leszek, mint ami lehetnék, kevesebbet érek el Magyarországon, mint amit elérhetnék, ha külföldre megyek.

Mi legyen előbb: szállás vagy munka?

Merre mennék? Nos, gondolkodtam már Ausztrián, Németországon, Hollandián, de felmerült bennem Málta, és még Anglia déli része is. Első körben végül Ausztriát néztem ki magamnak, de rögtön szembesültem az első akadállyal, azaz melyik legyen előbb: a szállás vagy a munkahely?

Ha biztos szállással megyek, akkor nagy kérdés, mikor sikerül állást találnom. Ha úgy számolok, hogy a szállás havi 400-500 euróba kerül, amihez még a rezsit és az étkezést is hozzáveszem, akkor máris elköltöttem egy hónap alatt közel 300 ezer forintnyi eurót úgy, hogy esetleg egy napot sem dolgoztam.

Miközben németül tanulok, pihenésképp a neten szörfözve nézegetem az állásokat és a lehetséges szálláshelyeket is. A különböző fórumokat és blogokat olvasva kissé elbizonytalanodtam.

Mindenféle írás megjelenik, pozitív és negatív egyaránt. Van aki kimegy, megtalálja a szállást is, és nekifog munkát keresni, kb. 500 álláspályázatot ír és nem válaszolnak. Mások kimennek és hipp-hopp egyből találnak is munkát.

Abból indultam ki, hogy mivel nem sok kedvem van több százezer forintot „kidobni az ablakon”, elsőként a munkahely megtalálását tűztem ki célul és ha az meglesz, utána elkezdhetek keresni szállást is.

Remélem legalábbis, hogy az osztrák sógorok megértőek lesznek, és 4-5 napot csak hagyni fognak arra, hogy szállást találjak magamnak.

Meg kell, hogy mondjam, hogy így elsőre nagyon nehéz esetnek tűnik ez a szálláskeresés, mert mindig felmerülnek problémák. Ha találok valami jót, ott van az Ablöse, amit fizetni kell és bizony néha az elég komoly összeg.

Talán még ha olcsó is a szállás, akkor meg a kaució túlságosan magas – volt, hogy 350 euro volt a szállás és 2700 euro a kaució, ami nonszensz, ennyit nem fogok fizetni.

Azon gondolkodom, hogy az a közel 200 ezer magyar, aki kint él Ausztriában, hogyan oldotta meg ezt a szállást kérdést? Az egy dolog, hogy voltak olyan haverok vagy ismerősök, akik segítettek, de akinek nem volt semmilyen segítsége, az hogyan oldotta meg?

Hogyan érdemes belevágni?

Nagy dilemmában vagyok, hogy hogyan is fogjak hozzá. Nagyon fontos a számomra, hogy a szállásomon egyedül legyek – talán egy WG szoba is megfelel, csak ugye ott meg a konyha és a fürdőszoba a közös és ha több szoba van a házban, mindegyik szobában egy munkavállaló, ott egy kis probléma is adódhat, hogy ki mikor fürdik, ki mikor tevékenykedik a konyhában, stb.

Első lépés talán egy hostel lehetne, de azokról is olvastam mindent, mondjuk egy hónapig nyilván kibírnám, közben gőzerővel kereshetnék egy használható szállást.

A kérdésem az lenne, tudnál-e ajánlani olyanokat, akik tudnának nekem segíteni a kezdeti ügyek intézésében, milyen levelet fogalmazzak a tulajnak, hogy engem válasszon bérlőnek, stb.

Azért is jó lenne, ha már meg lenne az állás, mert akkor a környéken kellene szállást keresnem, hogy ne kelljen több órát ingáznom a munkahelyre.

Mi a helyzet a munkával?

Ami a munkát illeti, hogy milyen munkakörökre gondoltam? Nos, szívesen dolgoznék árufeltöltőként, raktárban komissiózóként (áru összekészítő), mostanában eléggé felfutóban vannak Ausztriában a gyári munkák, különösen Burgenland tartományban.

Az biztos, hogy regiment munkalehetőség van, de ezek közül legalább az egyikbe jó lenne be is kerülni, de hiába írok ötszáz helyre, ha egyikre sem vesznek fel.

Bocsánatot kérek, ha egy kicsit túldramatizáltam volna a dolgokat, de az igazságot írtam le és az elkeseredettségem próbáltam érzékeltetni!”

HÍRMONDÓ 

Ausztriai munkák raktárostól idősápolóig 

Ha már Ausztria került szóba, akkor íme, pár állásajánlat mindenféle területről – hátha bejön valamelyik (ha pedig nem, akkor még mindig lehet tovább keresgélni a közel 1000 külföldi ajánlat között). 

Rekordot döntött a bevándorlók száma Németországban 

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint 8,5 százalékkal több bevándorló érkezett az előző évhez képest. És nem onnan, ahonnan gondolnád! 

Ilyen sem volt még Németországban 

Legalábbis 1990 óta nem fordult elő, hogy alig több, mint 2,5 millió munkanélküli legyen Németországban, ami azt is jelent, hogy 9000 fővel csökkent a számuk. 

Egyre kevesebb az uniós orvos a briteknél 

Nyolc százalékkal csökkent tavaly január és idén május között a Nagy-Britanniában engedélyt kapó, az Európai Uniós más tagországaiból érkező orvosok száma, egyre több orvos jelentkezik viszont EU-n kívüli országokból.

(Fotó: flickr.com/Cha gia José)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr212716102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.08.03. 06:40:58

A lényeget nem látom mihez ért,mit tanult.

szalka240 2017.08.03. 06:58:58

Arra szerintem mindenképp készülj fel, hogy esetleg egy kis ideig valami "átmeneti" szállásod lesz. Itt Németországban legalábbis nagyon ráérősen kezelik a lakáskeresőket (bár lehet, hogy az igazán nagy városokban másképp van, de oda én nem megyek), az én esetemben nem volt ritka, hogy 1 hétre kaptam időpontot a lakás megtekintésére, nem tudom, hogy Ausztriában ez hogy megy.
Az állásnál szerintem két lehetőség van. Vagy küldözgeted a jelentkezéseket, és a nagy számok törvénye alapján egyik majd csak sikerül, vagy ha élőben elég meggyőző vagy, akkor kimész pár napra, és személyesn próbálkozol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.08.03. 07:06:22

Egy jótanács. Sok pénzzel vágj neki. Nagyon sokkal.

2017.08.03. 07:29:31

A jó nyelvtudás nagyon fontos!
Good luck:-)

Hufeisen 2017.08.03. 07:35:11

Bécsben friss munkával, kevés kaucioval a kezed-lábad összeteheted ha kapsz egy WG-ben egy ágyat. A saját lakáshoz a párezer euros Kaucio, 1000-1500€-s Provizio, esetleg még az Ablöse mellé szinte mindig kérik az utolsó három havi bérpapirt, és ezek után választanak ki a kismillió jelentkezöböl, ha elég gyors voltál... esetleg koli ami még játszhat.
Vidéken nem tudom mi a helyzet.

Golf2 2017.08.03. 07:36:14

@SorosDjuri Brácsása: Amit az osztrákok beszélnek német címén majd csak helyben tudja megtanulni.

2017.08.03. 07:49:59

@Golf2: ugyanez elmondható az angolra is, de az erős nyelvtudás igenis fontos a mai időkben:-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.08.03. 08:28:43

200 ezer magyar él Ausztriában? Szerintem ennyi dolgozik és jelentős részük ingázik a Dunántúlról.

@Golf2: Az akcentust könnyebb megtanulni, ha van alapja.

Sexual Harassment Panda 2017.08.03. 08:55:06

@Hufeisen: kivéve ha a munkáltató ad szállást.
Vendéglátásban alap.

thomas76 2017.08.03. 08:55:17

Azt tudnám javasolni az álláskeresőnek, hogy ha „csak” Burgeland a cél akkor a szállással maradjon egyenlőre itthon, majd ingázzon.
Ha van tartós munka lehet kiköltözni, bár rengetegen ingáznak ezekből a városokból, de kezdésnek nem rossz.
www.google.hu/maps/@47.3691974,16.1635125,9z
Mosonmagyaróvár, Sopron, Kőszeg, Szombathely, Körmend, Szentgotthárd.

www.ams.at/

dolgozzausztriaban.jimdo.com/munka%C3%BCgyi-hivatalok-ams/

www.ausztriaimunka.com/celjaid-vannak-dolgozz-ausztriaban/

www.osztrakugyek.com/

ausztriaimunkakereso.hu/

www.ausztriaimunkak.hu/

www.workania.hu/allas/ausztria/

Hufeisen 2017.08.03. 09:10:29

@Sexual Harassment Panda: Bécsben?!
Max a hegyekben alap...

noorci 2017.08.03. 09:13:33

Meg szuper kepzett es jo nyelvtudas eseten sem koltenek el nagyon sok penzt próbaidő alatt.
Nalunk ferjem jott elore (magasan kvalifikalt mérnök programozoi allasra es jo fizetesert), de elso ket honapot airbnb szobaban huzta le . Mikor latta h. neki ez jo, nekilattunk lakast keresni, de a 4 tagu csalad kikoltozese (provizio, kaució , költözés, lakasba ami kellett vasarlasaval) benne volt azt hiszem 6-7 ezer euroba... persze visszajon hamar, de az indulashoz bizony tőke kell.

Dikusz 2017.08.03. 09:28:11

Tökéletesen igaza van @thomas76: -nak.
A fiatalember egyenlőre jobban járna, ha itthonról járna ki dolgozni. Azt írja, tanulja a németet, jelenleg mennyire tudja? Ha kevésbé, akkor kellene még adnia magának egy kis időt, hogy annyira beszélje a nyelvet, hogy ne legyen ebből gondja, és kőkeményen rámenni a nyelvtanulásra, ne csak napi egy órát.
Ha tanácsot kér Atesz, akkor gondolom olvassa is a posztot (HA - szóltál neki?). Amennyiben igen, akkor kérdeznék is tőle:
Attila, arra nem szabadna alapozni, hogy a szállásadó/munkáltató/bárki megértő lesz veled, és türelmesen várnak arra, hogy szállást találj, pontosan ki is az, akinek türelmesnek kéne lenni, ha nincs szállásod? Lehet talán lejjebb is adni az igényeket, mi a gond pl. abban, hogy közös a fürdőszoba? Ezzel nem azt mondom, hogy tyúkólban kell lakni, hanem azt, hogy meg kell érteni, kevés pénzért nem fogsz olyan szállást találni, mint amit remélsz.
Kívánom neked, hogy találj olyan segítőt, aki eligazít az elején (ott kinn), de inkább magadra számíts. Arra ne, hogy más megoldja helyetted a problémát. Még egy kérdésem lenne: azoknak az országoknak, ahova még mennél, beszéled-e a nyelvét, van-e olyan végzettséged, aminek esetleg jobban hasznát vennéd, mintha árufeltöltő lenél?

2017.08.03. 09:34:37

Hm, nos én mindenképp előbb melót találnék, utána gondolkoznék azon, hogy kiadjak 2500-3000 eurót lakásra. Raktárosi, gyári melós munkakörre viszont én személyesen mennék ki, és nem Miskolcról próbálkoznék CV-kkel. Illetve, hát azért az előre kinézett helyeket, azért felhivnám.
Azzal számoljon a posztoló, hogy 2-3 hétbe azért még igy beletelik, hogy melót találjon. Közben, a már általa is emlitett hostelben lakhat, aminek előnye, hogy olcsó, hátránya, hogy általában 6-8 ágyasok a szobák. A már emlitett airbnb (és hasonló oldalak, pl. wimdu) is megoldás lehet, ott egyedül lesz a lakásban, viszont, értelemszerüen drágább.
Ja, és mindenképpen szerezzen be egy osztrák SIM-kártyát. Nem komplikált, a legelső trafikban megvehető, 10 euró. Ha magyar számról próbálkozik, kisebb eséllyel kap visszahivást.
Én Burgerlandtól távolabb mennék azért, sőt Bécst is hanyagolnám, inkább Salzburg vagy Innsbruck környékét választanám. Miskolcról nézve, az a plusz távolság már olyan mindegy.

2017.08.03. 09:36:28

@thomas76: @Dikusz: Khm, miskolci. Onnan kissé komplikált ingázni ...

Din Serpahis 2017.08.03. 09:40:20

Én amikor kimentem Ausztriába először munkát kerestem természetesen, meg is kaptam egy állást Bécsben. Itthonról ott lakást keresni reménytelen, ezért első lépésben kivettem egy szobát Mosonmagyaróváron, onnan ingáztam két hónapig. Aztán eközben találtam egy lakást Bécsben is.

IT Knight 2017.08.03. 09:44:11

Budapesten is szepen tudna felrerakni a posztolo, ha hostelban lakna. Persze hostelban Magyarorszagon nem lakunk, csak a fenyes nyugaton...

Sexual Harassment Panda 2017.08.03. 09:44:19

@Pink Petsch:na figyejjélide.
Letelt az első 2 hét.
+kaptam a lónabrehnungot, ès adtak mellé szociálverziherungos papírt is.
Létez7t hogy még sem vok bejelentve?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.03. 09:44:44

kedves leveliro!
Kulfoldi, szamodra ismeretlen szituacioba szeretnel belekeveredni, azert, hogy csokkenjen az eletszinvonalad. Persze ezt nem latod at, mert ugysem hiszel nekem.
Kimennel ausztriaba gyenge nyelvtudassal, hogy zsakutcaba kormanyozd a karriered. Kimennel trogerolni, hagyni hogy ugy kezeljenek mint egy rongyot, ahelyett hogy kepezned magad es elorejutnal a sajat hazadban, ahol normalis munkaval elobbre jutsz es tobbet is keresel mint kint. Kozben megfoghatatlan lozungokra hivatkozol, mint:
"Látom azt, hogyan húz el mellettem a világ,"
- talan kulfoldon nem huz el, mikozben faradtan hazaesel es hallgatod alakotarsad szuszogasat?

" látom, hogy mások – külföldön – sokkal kevesebb erőfeszítéssel érik el céljaikat, sokkal több támogatást (de legalább kevesebb gáncsot) kapnak."

- ha ez igy lenne, akkor miert kellett megirnod ezt a levelet? Tudod jol te is hogy nem igy van.

Ajanlom, olvasgass es cselekedj, otthon tobb a lehetoseg!!!

index.hu/gazdasag/2016/08/01/oktatas_munkaerohiany_it_informatika_programozas_kodolas/

2017.08.03. 09:50:42

@Sexual Harassment Panda: Mi a tök az a "lónabrehung"? Ha esetleg a rendes, német nevét irnád ...

Hufeisen 2017.08.03. 09:59:49

@Sexual Harassment Panda: és ezek közé tartozik Bécs is? Mint írtam én arról nyilatkozom, ott tuti nem jár kéró.
Bocs h belepofázok ha komoly a kérdés a bejelentésröl, GKK-ban kérj Anmeldebescheinigung-ot.
Posztolónak: jelentkezz minél több osztrák-magyar fb-csoportba, ott megmondják a tutit.

Pernilla 2017.08.03. 10:01:56

@Hufeisen: "esetleg koli ami még játszhat"
Az biztos, hogy nem. Még jelentkezni sincs esélye valós tanulói jogviszony nélkül. Az egyetemisták is verekednek a helyekért. Mellesleg nem is igazán olcsóbb, mint egy wg. Na de ez tényleg lényegtelen a szempontjából, nem egyetemistáknak ez nem opció.

Herr Géza 2017.08.03. 11:02:29

@IT Knight: Bogárka, a hostel/panzió stb. alapból drágább, mint lakást bérelni. Egyetlen elönye, hogy nincs fix szerzödés, nem kérdezik, hogy hol/mit dolgozol, nincs közvetítöi díj, nincs kaució (igaz jellemzöen elöre fizetsz), nincs felmondási idö, stb. Cserébe, pont ezért, drága.

Herr Géza 2017.08.03. 11:04:06

@Sexual Harassment Panda: Bakker, tudni te németül egyáltalán? A Sozialversicherungos papír pont azt igazolja, hogy be vagy jelentve. Ne csak a címet olvasd el, ne légy már Hinta V2.0...

2017.08.03. 11:16:53

@Herr Géza: Hm, a "lónabrehnung" szerinted mi lehet? ;)

Herr Géza 2017.08.03. 11:22:33

@Pink Petsch: Gondoltam, azóta már rájöttél.... :D

Sexual Harassment Panda 2017.08.03. 11:22:34

@Hufeisen: szerintem a vendèglátásban mindenhol adnak szállást, vidéken/városban egyaránt

Sexual Harassment Panda 2017.08.03. 11:25:15

@Herr Géza: 1 hónapha még pont te hisztériáztál a leghangosabban, hogy a munkaszerződésemben nettó összeg szerepel, így az biztos kamu.
Tegnap előtt meg megkaptam a fizetési papíromat, (erre is azt mondtad hogy semmit bem jelent), és egy igazolást a "socialvetsicherung"-ról.
És láss csodát, a munkaszerződésemben még mindig nettó 1900 euró +600 eurò lakhatási ktsg van.

nyuszigonosz 2017.08.03. 11:25:21

@Herr Géza: Lényegében úgy írta le a fickó, ahogy ö ki tudja mondani, szóval fonetikusan. Nem értem, ezen mit nem lehetett nem érteni - mármint a német nyelvterületen élöknek. :-)

2017.08.03. 11:30:09

@nyuszigonosz: Jé, tényleg! :D Köszi.

@Herr Géza: Őszintén szólva, nem sokat törtem rajta a fejem ;).

@Sexual Harassment Panda: Azért ne lepődj meg, ha mégsem. Vidéken, turista-településeken jellemzően van személyzeti szállás, de már pl. olyan kisebb városokban sem igazan, mint Baden Baden. Nagyvárosokban meg aztán végképp nem jellemző. legfeljebb segitenek a bérlet-keresésben.

Latcho Rom 2017.08.03. 11:34:15

@SorosDjuri Brácsása: A magyartudás dittó Tesóm, különben elidegenedik az emberfia a nemzettől :)

Demi78 2017.08.03. 11:40:44

Igaza van diggernek, penzt vigyel. Amikor mi kijottunk, akkor asszem volt nalunk olyan 1500€ kezdopenz, plusz 1000€ magyar kartyan (ez volt 2012-ben).

Demi78 2017.08.03. 11:43:30

Eloszor tenyleg munka,aztan szallas. Ne a gombhoz a kabatot! Es ha MOhoz kozelre mesz, akkor inkabb magyar szallas es onnan ki. Dragabb, de meg mindig olcsobb es egyszerubb, mint a kinti szallas.
Es a nemetet /vagy osztrakot, most mindegy, de az orszag nyelvet, minel profibban tudjad.
Irtad, hogy Malta, egyeb. Oda menj, amelyik nyelvet a legjobban tudod, ez a legfontosabb!

Latcho Rom 2017.08.03. 11:43:41

@Nagy kámpics: ? Elemezett téged a kórság, csak a gyík nyivogása untatott egy picit, miért is vetted magadra az elemzést? :)
Már gondolkozni is nehíz mátyár, kezdek én is elidegenedni a nemzettől :)

Herr Géza 2017.08.03. 11:50:53

Na, az én két centem:
Attila rohadtul nem érett meg a "kivándorlásra". Aki az ingatlanhirdetések alapján azt hiszi, hogy a meghirdetett ingatlanra csak jelentkezni kell és a legfontosabb kritérium a levél megfogalmazása, az nagyon naív. Ugyanez igaz arra is, hogy majd ha állást talál, akkor 4-5 nap alatt lesz majd lakás is.
Lakást kivenni Ausztriában, Németországban (de akár WG-szobát is) munkahely nélkül, frissen az országba érkezve, gyenge nyelvtudással, sok pénz nélkül olyan projekt, hogy a lottó telitalálatra nagyobb esélyed van. Az egyetlen esély a panzió, airbnb, munkásszállás, ami bizony alapágon 20-30 euró per naptól indul és elöre fizetendö.
Önálló lakás bérlésére gondolni is majd úgy 3-6 hónap folyamatos munkaviszony után érdemes, de akkor sem árt újabb hónapokat a tényleges sikerig betervezni.
Munka: Attila nem írt arról, hogy van-e valamilyen releváns szakképzettsége, gyakorlata, de a becélzott állásokból az jön le, hogy nincs. Azaz így otthonról állást találni is szinte mission impossible. (Ezen nem fog sokat segíteni az osztrák telefonszám se...:D). Apropó: ki mondta, hogy Burgenlandban "feljövöben vannak a gyári munkák"? Burgenland=szolgáltatás, vendéglátóipar, kereskedelem, mezögazdaság. Kevés ipar. Pont.
Az ingázás is halott dolog neki, mert Miskolcról ugye nem megy, a nyugati határ melleti magyar albérletárak mellett meg a becélzott, jellemzöen kezdöként minimálbérrel "honorált" állások matekja igen gyér eredményt fog hozni. Plusz nem árt egy megbízhatóan üzemelö autót is belekalkulálni az ingázás költségeibe.
Szerintem Attilának az egyetlen reális esély a kezdésre egy magyar (akár munkaközvetítö) cég keresése ugródeszkának, ök legtöbbször szállást is szerveznek (egyedüllakás kilöve). Aztán ha már ott van, lesz ideje/lehetösége direktállást keresni, majd azután lakást is. Persze a közvetítök között meg rengeteg a szélhámos, lehúzós cég, azaz óriási odafigyelést igényel, hogy ne nyúljunk mellé. Ehhez viszont nagy segítség a net, a FB, a specifikus fórumok, stb.

Bredpitt Monika 2017.08.03. 11:55:48

Bocsanat, nem tudja valaki miert megy lefele a dollar arfolyama?

A posztot elolvasom kesobb es ha tudok en is adok jo tanacsot.

2017.08.03. 11:56:08

@Herr Géza: Nem irta a közvetitőt, mint számára elfogadható lehetőséget. Ha jól értettem, önállóan akar melót találni. Persze, nem lesz egyszerü. Emlékszem, amikor én érkeztem Bécsbe ... én hosteleztem, hónapokig, és a német nyelvtudásom sem volt éppen a topon. De ez már jó rég volt, azóta Bécs sem "olyan, mint a régi szép időkben" :DDD

Sexual Harassment Panda 2017.08.03. 11:56:32

@Herr Géza: nyilván a sarki giroszosnál nem.
De egy komoly szálloda, egy vidéki labdgasthof a szakképzett munkaerő szállásáról gondoskodik.

Sexual Harassment Panda 2017.08.03. 11:56:37

@Pink Petsch: én még nem dolgoztam olyan helyen ahol ne lett volna szállás

Herr Géza 2017.08.03. 11:57:20

@Sexual Harassment Panda: Barátom, a hisztéria azért erösen túlzás, de valóban komoly fenntartásaim voltak. Mondjuk vannak most is állításaiddal kapcsolatban, mert ugyan azt mondod, hogy adnak szállást, de ugyanakkor kapsz (?) 600 euró "lakhatási költséget" is. WTF?
De én alapból segítökész vagyok (:D), küldd el nekem privátban ezt a két papírt a személyes adataid kitakarásával és segítek értelmezni. Deal?

2017.08.03. 12:00:25

@Sexual Harassment Panda: Én sem, mivel direkt olyan helyeket kerestem, ahol van, hogy ne tököljek még a bérlet-kereséssel is. De felmész a hotelcareer oldalára, és látsz majd sok csodát ;)))
Na, húztam melózni.

London2009 2017.08.03. 12:00:48

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: egyetertek. Bar azert Miskolc nem lehet fenekig tejfel. Annal lehet, hogy barmi jobb.

Herr Géza 2017.08.03. 12:02:37

@Sexual Harassment Panda: Én sem a sarki giroszosról beszéltem. Vidéken, üdülöhelyeken nyilván bevett szokás, de kérdezz meg egy nagyvárosi szállodát, pláne éttermet, hogy milyen szállást ad.

"én még nem dolgoztam olyan helyen ahol ne lett volna szállás". És ebböl szerinted az következik, hogy a vendéglátásban mindenhol adnak szállást... :))))

London2009 2017.08.03. 12:20:57

Nyelvtudas, munka, ismeretseg es megtakaritott penz nelkul elindulni nem szabad. Nem tudom, hogy mennyire rossz jelenleg az elete Miskolcon de nem lehetne inkabb a mostani helyzeten valtoztatni?
Ezt pedig nem tudom, hogy honnan veszi a posztolo. “Látom azt, hogyan húz el mellettem a világ, látom, hogy mások – külföldön – sokkal kevesebb erőfeszítéssel érik el céljaikat, sokkal több támogatást (de legalább kevesebb gáncsot) kapnak.”
Milyen celokra illetve milyen tamogatasra gondol?

Sexual Harassment Panda 2017.08.03. 12:27:12

@Herr Géza: semmi wtf.
Lakhatok a személyzeti szálláson ami 300 euró, (nekem ibgyenes) vagy bérelhetek lakást amibe max 600 euró/hò összeggel beszállnak.
A lakásbérlésben is tudnakak segíteni.
És igen, van fizetési papírom, sozialversicherungs-papírom, eü biztosításom, átutalással érkezik a fizetésem.

Sexual Harassment Panda 2017.08.03. 12:27:15

@Herr Géza: 3 müncheni munkahellyel is tárgyaltam, ők is adtak volna szállást.

Herr Géza 2017.08.03. 12:40:48

@Sexual Harassment Panda: Na, akkor mi volt a mai kérdés? Emlékeztetöül: "Letelt az első 2 hét.
+kaptam a lónabrehnungot, ès adtak mellé szociálverziherungos papírt is.
Létez7t hogy még sem vok bejelentve?"
:))))
Adnak lakást vs. "Lakhatok a személyzeti szálláson ami 300 euró, (nekem ibgyenes) vagy bérelhetek lakást amibe max 600 euró/hò összeggel beszállnak. A lakásbérlésben is tudnakak segíteni."
A "lakhatok a személyzeti szálláson" és a "bérelhetek lakást, amibe beszállnak" meg a "lakásbérlésben is tudnak segíteni" az nekem nagyon nem egyenlö az "adnak lakást" kijelentéseddel. Pláne nem azzal, hogy ez a vendéglátásban mindenhol így van. Mert a vendéglátás fogalom egy kicsit többet is jelent, mint a szállodai munkákat. Nyilván ott, ahol a szálloda saját éttermében dolgozol, ott jellemzö opció (és a bér része) a személyzeti szállás (ami ugye legtöbbször egy szoba, vagy egy ágy egy szobában...).

P.Elliot 2017.08.03. 12:49:13

Kicsit ugy erzem hogy a posztolo meg nem eleg erett a kulfoldre valo tavozasra. Az elejen az ember ha csak nincs valami jo kepzettsege meg ha van de nem tudja a nyelvet akkor meg az sem allithat fel felteteleket hogy hol dolgozik, hol lakik csak, oruljon hogy sikerult valamit elkezdeni.
Mi van a HA fele munkakinalattal, abbol miert nem tud nezni valamit? Direkt ezert jott letre hogy segitsen illetve engedte hogy berakjal ide.
Ha valakinek nincs rendes szakmaja/ ugy jon le hogy a posztolonak nincs/, a nyelvet sem igazan tudja, az nyugodtan kezdhet a vendeglatas teruleten ahol adnak szallast meg enni, a penzet meg tudja takaritani es majd egy-ket ev mulva nezzen lakas es mas munka utan amikor mar van mibol vallalni a bizonytalansagot. Az arufeltolto munka szerintem rosszabb mint a takaritas, mosogatas vagy pincerkedes.
A kulon lakas a kezdetben mire jo vajon? Sok ember ha hazamegy a munkabol pont az emberek hianya miatt kezdi rosszul erezni magat benne mert baratja sincs, jon a maganyos bizonytalan erzes, kell ez? Foleg egy kisse legvarakat epito, ezt-nem csinalom meg azt sem embernek.
Ha kozos szallason lakik akkor ott mindjart vannak emberek is, nincs annyira egyedul.
Folyoson van a kozos furdoszoba? Kepzelje magat kempingben, ne legyen mar egy fiatal ennyire kenyes foleg ha penze sincs, ez is tud elmeny lenni amin kesobb lehet elmelazva nevetni hogy hogy volt.
Nekem vannak lagerbeli elmenyeim ami igazan nem volt piros szonyeg meg viragcsokor. Amig nem kotottunk hazassagot addig a tobbiekkel kellett lakni, voltunk van 6-an egy szobaban a noi szallason, egy furdoszoba a folyoso vegen. Kulon szobat de akkor is folyosos furdoszobaval csak akkor kaptunk amikor vittuk a papirt a hazassagkotesrol, sot volt vagy egy honap amikor meg azt is meg kellett osztani egy szinten ott kotott hazassagot fiatal parral mert nem tudtak megoldani maskeppen a sok disszinalt szocialista orszagbol jott emberek elhelyezeset maskeppen.
Leultunk megbeszelni mindent es nagyon jol kijottunk egymassal, meg az is le volt szogezve hogy ki mikor megy setalgatni, vagyis a ket ferj meg a szex idopontjat is megbeszelte egymassal , hehehe hogy ne zavarjuk egymast.
Amig valamihez alkalmazkodni kell addig az ember megteszi es nem valogat.
Magyarorszagrol atjarni dolgozni minek? Ha mar indult ki akkor maradjon is ott, ugorjon fejest az ottani eletbe ahogy masok is tettek vagy vigyen ki magaval egy baratot aki szinten kinnt kepzeli el az eletet es valamivel talpraesettebb mint a posztolo...

Sexual Harassment Panda 2017.08.03. 12:50:13

@Herr Géza: tessék, a rettenetes személyzeti szállás.
Borzalmas!

kephost.com/image/0QDz

P.Elliot 2017.08.03. 12:54:12

@London2009: Miskolcs nem fenekig tejfel de Ozd sem az, magyar ismerosom meselte hogy nem is olyan rossz am ahogy allitjak, meg lehet ott elni.
Itt a ferje kozbeszolt hogy dehat nem a te anyad az aki Ozdon hetente csak egyszer mer elmenni bevasarolni nagy reszketve mert mar ketszer vettek el tole a huzos, elelmiszerrel megrakott kocsijat es egyszer meg a foldre is loktek, mire az ismerosom csak hapogott hogy a ferje igy leegette az ismerosok elott....
Nem tudom anyu milyen kornyeken lakott de sejtem hogy Ozd egy nagyon rossz reszen es nem tudta aladni a hazat...

arncht 2017.08.03. 13:13:37

1. Munka
2. Ideiglenes szallas
3. Alberlet

Befektetes nelkul nem megy sajnos, ha csak nem adnak szallast. Az alberletnel, amellett, hogy biztos hatteret varnak, kb 5xoset kell letenni kp, meg mielott bennlaktal volna. Berendezni szinten nem ket ft.

Golf2 2017.08.03. 13:43:08

@Bredpitt Monika: lefele a dollar...trump miatt,én is bukóban.

Herr Géza 2017.08.03. 13:43:23

@Sexual Harassment Panda: Ki mondta, hogy a személyzeti szállás borzalmas?
Csak annyit mondtam vele, hogy nem feltétlenül lakást kell alatta érteni, pláne egyedüli használattal.

Golf2 2017.08.03. 13:49:00

@P.Elliot: a ket ferj meg a szex idopontjat...Migrén esetén elmaradt a séta.

P.Elliot 2017.08.03. 13:59:14

@Golf2: Fiataloknal meg nem jon elo a migren, amikor mar sajat haztartas, munkahely, otthoni tennivalok es gyerekek meg egy ferj az illeto nyakaban, azt hiszem a migren akkor jon elo csak, a tulsagosan igenybevett, lepusztult szervezet hozza elo hogy az illeto no a hata kozepere kivanja a szexet, neha a ferjevel egyutt.
En legalabbis igy latom a kornyezetemben...
Es akkor most a hozzaszolasok elindulnak a szex iranyaban, ugye?, hehehe....
Remeljuk hogy nem.

Latcho Rom 2017.08.03. 14:00:24

@Golf2: 5%-ot buktunk trump megválasztása ota. Eddig..

2017.08.03. 14:07:16

@swing gitan:

Akkor félreértettem, ekszküzé. :)

geeeteee 2017.08.03. 14:12:13

Ugródeszkának a szüret is jó lehet, hamarosan kezdenek. Sok helyen adnak szállást is. Ha másra nem, legalább kezdőtőkét gyűjteni.

P.Elliot 2017.08.03. 14:13:23

@swing gitan: Mint irta is hogy latja hogy aki kulfoldon el az milyen gyorsan er el mindent, ennyit szurt le belole, a szallasrol, a napi nem konnyu munkarol, az elotte valo penzgyujtesrol hogy legyen mivel elkezdeni nem hallott, illetve atugrotta az errol szolo beszamolokat.
Nem baj, most itt segitunk neki felnyitni a szemet, remeljuk megfogadja a tanacsokat...
Meg kell fogadnia ha komolyan gondolja ezt a hataratkelest.

Latcho Rom 2017.08.03. 14:23:55

@P.Elliot:

Nem tudom hogy ez a netes, blogos felkészités mműködik-e, mindenkinek az alkata szerint kell megélnie a kezdeti gyűrődéseket..olyat is látok itt hogy a sok felkészités csak megijeszti a wannabe határátkelőt, Kámpics mesterrel beszélgettünk erről tegnap..

P.Elliot 2017.08.03. 14:28:27

@swing gitan: Pedig inkabb attol kell megijedni hogy johetnek nem vart fordulatok mert az illeto nem keszult fel ra.
A kellemes csalodas jobb mint a fenekre ules....
Aki ijedos az maradjon otthon.

Latcho Rom 2017.08.03. 14:42:18

@P.Elliot: Te se a készbe jottel ki, hm?

Latcho Rom 2017.08.03. 15:00:42

@P.Elliot: én itt inkább az identitásról s annak elvesztéséről próbálok beszélni - lásd mai poszt "nemzetvesztés", nem a váratlan állás/lakás/nyelvi mizériákról, bár az identitást sokkal könyebb úgy megtartani ha a delikvens fejében már ott van 2-3 nyelv készen...ha érted hogy mit akarok mondani..

Herr Géza 2017.08.03. 15:16:23

@Sexual Harassment Panda: Ha már..., akkor: Schwangauba menet az ufók átírták a munkaszerződésedet? Mert ugye ma az a fáma, hogy: "És láss csodát, a munkaszerződésemben még mindig nettó 1900 euró +600 eurò lakhatási ktsg van."
Ehhez képest, mielőtt nekiindultál:
hataratkelo.blog.hu/2017/06/15/ket_vilag_kozt_916/full_commentlist/1#c33236467
Azaz nettó 2300 plusz egy garzon. Amit még ki is veséztél, miszerint "2300 nettó plusz egy kis hütte 1500 m magasan". Majd ezt is pontosítod:
hataratkelo.blog.hu/2017/06/15/ket_vilag_kozt_916/full_commentlist/1#c33237147
Akkor ugye jogos a WTF????
Tudod nincs gond, mindenki azt hablatyol ide, amit akar. De legalább emlékezzen, hogy legutóbb mit hazudott.
Szóval?

London2009 2017.08.03. 15:17:32

@swing gitan: @P.Elliot: Vegiggondoltam, hogy engem mi vart itt amikor kijottem es, hogy mit mondanek az akkori onmagamnak. Roviden, tomoren lehet, hogy azt javasalnam magamnak, hogy maradjak a seggemen. :D Viccet felreteve en tenyleg nem tudom, hogy mikent volt anno annyi ver a pucamban, hogy fogjam magam es egy boronddel meg ezer fonttal elinduljak. Volt mar munkam es inteztem szallast magamnak egy tomegszallason. De igy utolag atgondolva teljesen erthetetlen modon nekivagtam es hazitrollunknak igazat adva a tizszer magasabb magyarorszagi eletszinvonalamat feladva egy osszehasonlithatatlanul rosszabb helyzetben talaltam magam, mint amit otthagytam.
Azota persze eltelt majdnem tiz ev es mar teljesen mas a felallas, de ha azt hiszi a posztolo, hogy ez olyan konnyen jott…baromi nagyot fog csalodni…

Latcho Rom 2017.08.03. 15:33:45

@London2009: Summázom akkor:

IT IS TOUGH! (figyuszol gyik gyerek? :P)

még ma is az, nettel, mobilokkal, skájpokkal fenntartani..probálni megélni az otthon melegét a családdal, régi barátokkal..

Ha nekem valaki azt mondja hogy árokáso(lapáttal!) leszek a fény városában, arabokkal, akkor nem hittem volna el :-)

P.Elliot 2017.08.03. 15:39:34

@swing gitan: Hat nem sokan jottek ki a keszbe az biztos

Taxomükke (UK) 2017.08.03. 15:44:51

@Golf2: Odaviszed neki a fajdalomcsillapitot egy pohar vizzel. Ha azt mondja: "Dehat nem faj a fejem", akkor tudod a valaszt...

P.Elliot 2017.08.03. 15:46:43

@swing gitan: En viszont elhittem akkoriban hogy mosogatassal kell kezdenunk, errol szolt minden disszidalasi mese hogy alulrol kell es lehet csak kezdeni nyelvtudas nelkul, szo ami szo alig volt folotte a kezdo munka de felkeszultunk ra lelkiekben, tudtuk hogy majd kesobb jobb lesz, nevetgeltunk rajta, elfogadtuk ami van es meg orultunk is neki hogy 2 het alatt el is helyeztek bennunket es kezdhetunk.
Akar arkot is astam volna, illetve hat ezzel egyenlo valami noi munkat, termeszetesnek vettem volna hogy valahol el kell kezdeni, nem ulhetunk a seggunkon varva a mannat.
Most sem csinalnam maskeppen, el kell indulni valmilyen iranyban aztan majd keresunk celiranyt is ha mar kicsit belaktuk magunkat.

London2009 2017.08.03. 15:49:23

@swing gitan: az meg egy dolog, hogy tough. De egyaltalan nem biztos, hogy megeri. Foleg ilyen vendegmunkas felallasban.

Latcho Rom 2017.08.03. 16:02:58

@P.Elliot:

Te.. azt hittem hogy ott doglok meg árokban :-)

S ha valaki akkor azt mondja hogy majd szerzek még egy diplomát, hazát amit imádok, akkor elkuldom az anyjába :-)

Sok latogatonk volt párizsban, hazai szociologus kollégák is jottek, kérdezték hogy itt nem lehet tudományos segédmunkát szerezni, karom széttártam, nagyon nem értették a szitut a szabad világban :-)

Latcho Rom 2017.08.03. 16:03:50

@London2009: attol fugg hogy mi az otthoni alternativa...

DieNanny CH 2017.08.03. 16:04:09

@Bredpitt Monika:

A franké is sajnos; nem tudom. :-(

P.Elliot 2017.08.03. 16:09:20

@London2009: Irtam neked egy hosszu valaszt de amikor elkuldtem vagy 5 perce, azt irta ki hogy aramszunet, igy elveszett, mennem kell a dolgomra, most de csak azt tudom mondani hogy igy vagy ugy de megerte hogy eljottel, van csaladod, jovod, jo munkad, ha jol tudom hazad is meg majd lesz gyerek is, mindezt 10 ev alatt, nagyon szep...

P.Elliot 2017.08.03. 16:13:04

@swing gitan: Na latod, te is "kiastad" a magad jovojet.
Ide is jott olyan ember aki a diplomajat lobogtatva/ epitesz/ meselte el hogy milyen csodas epuleteket fog tervezni majd en kezembe veszem az amikat mint mondta...
Haza is ment egy ido utan mert csak nem kerult elo a viragcsokor meg a piros szonyeg...
Na rohanok, meg ma latogatot is varok...

London2009 2017.08.03. 16:21:54

@P.Elliot: de kar, hogy elszallt! Nagyon sajnalom, mindenesetre koszonom. Nem banok en semmit, szeretek itt elni. De feltehetoleg Magyarorszagon is hasonlo lenne a felallas, bar ez ugye mar soha nem fog kiderulni. Az biztos, hogy nem utaztam volna korbe a fel vilagot es szerintem egeszen mas ember is lennek. Mindenesetre tenyleg halat adok a sorsnak, hogy idaig szerencsesen alakultak a dolgaim.

Csodabogár 2017.08.03. 16:41:52

@P.Elliot: Az életeben ugyis minden máskép lesz, mint ahogy elképzeli az ember. Hosszú felkészülésnek nyögés a vége. Én olyan gyerünk ugorjunk bele, tipus vagyok. Nekem mindig bejött.

Latcho Rom 2017.08.03. 16:45:08

@P.Elliot: hehe, ki biza..

@Orochimaru: kis tipp gyikovics, ingyé..

Ha monoton a melod, s kitor rajtad a honfibu: én sebo", cseh tamás notakat dudoltam..neked majd segit a Belga, Kispal, esetleg tankcsapda?
Bátorság koma! :-)

Latcho Rom 2017.08.03. 16:46:43

@P.Elliot: "Haza is ment egy ido utan"

S otthon hogy alakult a sorsa, tervez szépeket?

Golf2 2017.08.03. 16:47:34

@swing gitan: Pesten pár hónap alatt 15százékot zuhant.293ról 255re.

Csodabogár 2017.08.03. 16:49:19

@swing gitan: Az ember sok mindent nem tudott elképzelni akkoriban otthonról. Honnan is tudtunk volna. Nem volt internet meg semmi. Kezdetben még hazalátogatók se voltak.
Aztán ahogy jöttek a problémák úgy meg is oldódtak. Én se hittem volna, hogy cselédlány leszek, de túléltem. Egyetlen dolog kell a lelépéshez, kemény elhatározás és kész.

Latcho Rom 2017.08.03. 16:51:19

@Golf2: privát investmentre gondoltam

a kanadai dollár még obama idején ment le, ami a mi kereskedulmunknek elonyos az usával.

Jovo heten kezdodnek a NAFTA targyalasok trumppal, hát remelem jol jovunk ki belelole mert 5 emberbol 1 az usaba termel itt javakat..tán tobb is..

Latcho Rom 2017.08.03. 16:53:39

@Csodabogár: Uhum.

Unnep volt ha 3-4 havonta kaptunk egy ujsagcsomagot otthonrol..
Ket kanadai magyar ujsag volt akkoriban, eszmeletlen szinvonaltalan lapok.

Bezzeg a mi idonkben :P

London2009 2017.08.03. 17:06:54

@Csodabogár: ebben van amugy valami...kemenyen el kell hatarozni es menni es nem sirni. De azert penz meg nyelvtudas nelkul akkor is ongyilkossag.

Latcho Rom 2017.08.03. 17:09:31

@London2009: Sokan irnak ide akik mégis megcsinálták, ezt azért vitatnám..

Latcho Rom 2017.08.03. 17:13:05

Valaki kérdezte itt, tehát:

http://www.slice.ca/money/photos/highest-paying-in-demand-jobs-in-canada-2017/#!Trade-Workers_Most-in-Demand-Jobs-2017_

London2009 2017.08.03. 17:15:08

@swing gitan: de mit csinaltak meg? Mert itt azert az a nem mindegy.
Hogy kijottek es eleldegelnek mint Hintus?

Badeni lakos 2017.08.03. 17:19:16

Atesz:

1.)
" látom, hogy mások – külföldön – sokkal kevesebb erőfeszítéssel érik el céljaikat"

Ez Nem igaz. Hosszú Évek fáradságos munkájával, nyelvtanulással, kül. dialektusokon átvergődve juthatsz el (plusz keresett szaktudás birtokában) az elképzelt "nyugati" jóléti szintre.
És még azután jön a pszihológia.

Ami a legfontosabb! Ha bárki helyi megkérdezi tőled, hogy
"És vissza fogsz menni haza Magyaro.ra?"
Mindig azt mondd, hogy IGEN, Selbstverständlich, csak a nyelvtudás megszerzése a cél, és mész haza jövőre. (vagy mész tovább, mégtovább...)

(Kérdezd meg Diggerdrivert, hogy miért. az Írek mindig ezt mondják Londonban, összetartanak, Tudod nem véletlen, miért. Majd rájössz te is. Ne rontsd a többiek esélyeit, (és a helyiek lelkivilágát.
Mindig azt mondd, h. jövőre mész haza. Ez a te érdeked is!)

Latcho Rom 2017.08.03. 17:24:26

@London2009: hintuson kivul nem tudok más ingyenelot, a HA-n.

Nehezebb a nyelvtudas s jo szakma nelkul, de nem kell belehalni..

London2009 2017.08.03. 17:28:22

@swing gitan: de megeri e?
Na leptem, meccsem van. Csoki! A swing titan jobb volt! :D

Latcho Rom 2017.08.03. 17:32:41

@London2009: :)

Ha nem érné meg, vagy nem éri meg.. akkor mennek haza vagy máshova.

csoki beléd is

Badeni lakos 2017.08.03. 17:33:25

2.)
"a közel 200 ezer magyar, aki kint él Ausztriában,"

Hamis adat. Kb. 100.000 honfitársunk él itt, AT-ban. (Itteni statisztika szerint)

Lakáskeresés, egy főre: A lakástulajdonos csak biztos keresettel rendelkezőnek adja ki az ingatlanát. (ez esetben garzon)

Munkavállalás: Először tanulj ki otthon Miskolcon Egy jó szakmát! Egy Értékes, keresett, jó szakmát! És majd utána a többit. (a nem képzett munkaerőt nem nagyon kultiválják.)

Pl.: Tanulj ki Miskolcon egy jó szakmát! (pl. Gépészmérnök BSc, Mérnök infó BSc)
Azzal lesz betyár jól fizető munkákra lehetőséged , illetve
emeled az itt élő magyarság megítélésének színvonalát is.
És ez nagyon fontos.

London2009 2017.08.03. 17:39:44

@swing gitan: mennek is :D Ezt magyarazom mindig... na ciao! : )

Badeni lakos 2017.08.03. 17:55:14

@IT Knight: Teljesen igazad van.

Mindenki érzékelheti, hogy ezzel mit akartál mondani.

A munka hozzáadott értékét (plusz tudásértékét) mindenütt jól megfizetik. Az a prioritás, hogy jól képzett, keresett szakmabeli motivált karakter legyen az illető.

Csak azután jön az, hogy nyelvtudás, és h. hol (régió, ország) akar dolgozni az illető. Ergó a "hol" azaz utolsó tényező, ha reálisan, értelmesen, felelősséggel végiggondolja... máshogy nincs is értelme. (mert ha jön egy kis válság, rögtön huss, vége.)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.08.03. 17:55:27

OFF: azt mondjak, a vilagban valahol mindenkinek van egy "iker testvere", aki nagyon hasonlit ra...Azt hiszem, megtalaltam az enyemet a nyitokepen levo feher blezeres holgy szemelyeben :)))

Badeni lakos 2017.08.03. 18:15:42

3.) a posztolónak

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.03. 09:44:44

Ő is tökéletesen megírta neked! Képezd magad keresett irányba, Hajrá!

Tschüß, pá-pá, mentem!

Kitartást, hitet, és a munka melletti tanulást (továbbképzést) kívánok minden kedves honfitársamnak!

shakti rom 2017.08.03. 18:52:54

@London2009: mindig a tied az utolso szo, Mindég! :P

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.08.03. 19:43:24

@Djuribá: haha, te elonyben vagy, mert a FB kepemet is latod:)

shakti rom 2017.08.03. 21:00:52

@Badeni lakos: Jo lesz egy CNC is talán, kezdetnek...hm?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.08.03. 21:40:48

@Bredpitt Monika: Bocsanat, nem tudja valaki miert megy lefele a dollar arfolyama?"
Nem vagyok deviza-szakember, ezek a spekulativ arfolyam-esesek ill. novekedesek, ill. a kulonbozo devizak megerosodese/gyengulese nagyon bonyolult makrogazdasagi folyamatok eredmenye...Csak laikuskent arra gondolok, hogy kicsit mestersegesen volt feltornazva a dollar arfolyam, az elnokvalasztas utani varakozas es kezdeti optimizmus hatasara...Mostanra valoszinuleg a realis ertekre esett vissza...De ez csak az en velemenyem...:)

Csodabogár 2017.08.03. 22:24:20

@London2009: Ugyanmár! Emberek eezrei indultak csak úgy kemény elhatározásból neki a világnak, aztán tulélték, mint én is pl. Már a mult század elején is rengetegen tántorogtak ki Amerikába. Nem voltunk régen annyira elkényeztetve mint a népek mostanság.

Csodabogár 2017.08.03. 22:27:09

@Badeni lakos: Ezt most nem értem, de biztos nem kell nekem mindent érteni. Szerintem aki csak éppen kimegy nyelvet tanulni, vagy ezt mondja és megy is vissza, az ne számítson semmire.

FutureFry 2017.08.04. 00:18:11

@Zsuzsi65: @Bredpitt Monika:

Még kicsit régebben, az elnökségének az elején, Trump azon agyalt, hogy az erős dollár vagy a gyenge dollár jó-e az amerikai gazdaságnak. Ezért egyik nap (hajnali 3-kor (!)) felhívta az - akkor még nem kirúgott - Nemzetbiztonsági Tanácsadóját (!), General Michael Flynn-t, aki (gondolom kicsit álmosan) azt mondta, hogy nem tudja, és tanácsolta, hogy talán inkább kérdezzen meg egy közgazdászt [1].

Aztán úgy tűnik, hogy (legalább is egy ponton) arra a véleményre jutott (gondolom az export növelésének jegyében), hogy a túl erős dollár rossz [2]. Mondjuk más kérdés, hogy közgazdászok sem szoktak megegyezni abban, hogy mi a jobb, vagy mi számít túl erősnek/gyengének (meg mihez képest), vagy hogy egyáltalán hogyan lehet az árfolyamot befolyásolni (és, hogy kell-e).

[1] www.huffingtonpost.com/entry/trump-administration-leaks_us_589a45f1e4b04061313a1fbb
[2] www.wsj.com/articles/trump-says-dollar-getting-too-strong-wont-label-china-currency-manipulator-1492024312

Latcho Rom 2017.08.04. 01:15:15

@Michael the Kitchenporter:

Nagyon jókat írsz, szerintem itt is szivesen olvasnák a dolgaidat..

Dammiel 2017.08.04. 08:35:11

Én azt szoktam azoknak mondani, akik ki akarnak jönni, hogy ha ezt értik, akkor jöhetnek

Bredpitt Monika 2017.08.04. 10:33:30

@Herr Géza: @swing gitan: @Golf2: @DieNanny CH: @Zsuzsi65: @FutureFry:

köszi a válaszokat, közben találtam egy cikket, egyébként Zsuzsi áll közel a valósághoz szerintem legalábbis,

még emlékszem is, amikor 290 volt a dollár akkor egy felelőtlen kijelentés elhangzott tőlem, miszerint végre valami haszna is van Trump-nak, itt a cikk, DieNanny neked is érdekes lehet:

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/meddig_hanyatlik_meg_a_dollar.258235.html

üdv

Bredpitt Monika 2017.08.04. 10:36:28

@FutureFry: köszi a linket, átküldöm férjemnek is, hiszen őt is érinti, mivel 200 dollárnál (amit küld nekünk) a negyven forint különbség 8000 forintot jelent nekem, ami azért itthon nagy érvágás, ezért most kértem tőle, hogy egy kicsivel többet küldjön,

remélem , hogy a fenti cikk szerint most meg fog állni a zuhanás

Bredpitt Monika 2017.08.04. 10:38:37

@swing gitan: pont most beszéltünk róla nemrég valakivel, én is szerettem a műsorait, pedig én egy igazi anti paraszt vagyok, ha arról van szó, hogy meg kelljen állapítani, ez most eperlevél, vagy mi a szösz?

na aztán, hogy tudok e paraszt is lenni? az más kérdés

Bredpitt Monika 2017.08.04. 10:42:35

A poszt írójának én is azt javaslom, hogy béreljen akár csak egy szobát is Győrben vagy ott valahol , közel a határhoz és járjon át dolgozni Ausztriába.

Most ment el Győrbe egy helyes, fiatal anyuka a két gyerekével (apuka Bécsben dolgozik, raktárvezető, aki egyébként nigériai).

Egyszerűen felült a vonatra és még aznap talált magának állást Győrben, lebeszélte az albérletet. A gyerekeknek nem volt könnyű óvodát találni, de végül azt is elintézte, úgy, hogy folyamatosan hívogatta a jegyzőt.

Szerintem ezt próbáld meg először. Sok sikert!

shakti rom 2017.08.04. 15:12:15

@Bredpitt Monika: vagyunk akik vagyunk monika, igaz? :P

Dammiel 2017.08.04. 16:10:22

Nem veszi be a youtube linket .. keressen rá aki szeretne: Daniel Ichnat Eine schöne Geschichte c.videója...

Dammiel 2017.08.04. 16:49:08

@shakti rom: kettővel a hozzászólásod felett ott a link!

blackhairlady 2017.08.04. 21:48:12

@Zsuzsi65: Eppen akartam irni, ma jutottam ide elolvasni a posztot, es egybol feltunt, hogy a kepen az ott a Zsuzsi LA-bol :))))

Dikusz 2017.08.05. 07:06:32

@Zsuzsi65: ezt én is mondtam már, amikor csekélyke tüzesvíz elfogyasztása után ugyanezt tapasztaltam. Aztán rájöttem, hogy a tükörbe néztem csak.... (nemis, viccvót:))

Majd rájössz, ha idősebb leszel, hogy 1.: mindenkit ismerősnek hiszel, 2.: közeli ismerőst idegennek nézel;)

Komolyabban: én is vagyok elég gyakran így. Ha látom a jelenlegi brit miniszterelnök fotóját valahol, nekem a volt "álamfőnk" felesége jut eszembe, szerintem nagyon hasonlít rá.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása