oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 19. 06:30,  Németország két arca 314 komment

2017. július 19. 06:30 Határátkelő

Németország két arca

Juli és családja egy éve költöztek Németországba, miután elegük lett abból, amit Magyarországon napi szinten átéltek. Az egy év már éppen elegendő idő ahhoz, hogy az első tapasztalatokat összefoglalja, még ha csak röviden, címszavakban is. A nekem írt levélben úgy fogalmazott, hogy akár tízszer ennyit is tudna írni, remélem, fog is!

nemetorszag_zaszloval_170719.jpg

„Lassan egy éve hátrahagytuk életünk első felét, és negyvenévesen családostól, bútorostól 1000 km-rel arrébb költöztünk. 

Miért döntöttünk a kiköltözés mellett? A válasz nem megdöbbentő, teljesen tucat, sablonos válaszaink vannak: elegünk lett abból, amit Magyarországon nap, mint nap átéltünk. A politikai, gazdasági, lelki élhetetlenség. 

Nem akartuk a gyermekeinknek ugyan azt a kilátástalan életet, mint ami nekünk volt. Munka után munka, lakáshitel, hitelkártya, autóhitel, rothadó egészségügy, nem sorolom tovább. Nem láttuk a fényt az alagút végén. 

A felkészülés évei 

Évek óta tudtuk, terveztük, hogy új életet kezdünk Németországban, készültünk rá testben, lélekben, fizikailag, anyagilag, mindenhogy. Tudták a családtagjaink, barátaink, kollégáink is. 

Megvolt a tervünk is, megszerveztünk mindent, amit csak tudtunk. Én az egészségügybe, férjem az építőiparba. Tanultuk a nyelvet is. Én középfokú nyelvvizsgával jöttem ki, férjem minimális nyelvtudással. Magyarországon eladtunk mindent, lezártunk mindent. 

Németország középnyugati részére jöttünk egy kisvárosba, ami inkább egy nagy falu. A munkahelyem is megvolt előre, a lakás is, az iskola, óvoda a gyerekeknek. 

A cég, akihez jöttem, segített mindenben. Elkísértek mindenhová ahová kellett, bankba, Rathausba, Krankenkassahoz, iskolába, óvodába a gyerekekkel. Mivel nagyon nagy a munkaerőhiány itt az egészségügyben, ezért nagyon erős érdekük, hogy jól érezze magát a munkaerő. 

Vagy tudsz németül, vagy nem 

A munka megterhelő a létező összes szempontból. Nagy a munkaerőhiány, a fluktuáció. A középfokú nyelvtudásom - érzésem szerint - szinte semmit sem ér. A németek nem igazán tudják, mit jelent egy középfokú nyelvvizsga. Szerintük vagy tud valaki németül, vagy nem, középút nincs. 

Szerintük én tudok. Azonban a dialektus miatt az én Hochdeutsch-om itt nem sokat ér. Nagyon gyakran egy szavukat sem értem, és az idős emberek engem nem értenek. 

Hiába kéri az ember őket, hogy beszéljenek lassabban, és egyszerűbben, ezt a 3 mondat után elfelejtik, én meg oldjam meg, ahogy tudom. 

Vannak jó és rossz tapasztalataink. Nem teszem őket mérlegre, mert maradni akarok, ha törik, ha szakad, mert Magyarországra semmiképp sem akarunk visszamenni. 

Kellemetlen csalódások 

Fontos leírnom, hogy nem szeretnék általánosítani. Nekem (nekünk) ezek a tapasztalataim. Én is örülnék, ha nem ezek lennének, de sajnos ezek domborodnak ki a mi életünkben. 

Nem vonatkozik mindenkire, akivel találkoztunk, akivel dolgozunk, de ezek a tapasztalatok az esetek nagy hányadát lefedik. Kollégáim 85%-a német a többi 15% is régóta itt élő lengyel, görög, török, román, stb. Magyar kollégám nincs. 

Esetenként erős mondatokat fogok használni, mert érzékeltetni akarom azt, amit tapasztaltam. 

- A német pontosság, szabálykövetés, és precizitás a hétköznapokban és a munkámban sajnos NEM tapasztalható. Sőt gyakran túl lazák, sok esetben felelőtlenek, feledékenyek, nemtörődömök, megbízhatatlanok, hanyagok, felszínesek, felületesek, stb. 

- Nem szeretnek dolgozni, nem dolgoznak jól, sokat vannak betegállományba és szabadságon. Nem tudom, hogy európai viszonylatban hogyan állnak a betegállományban töltött napok számával, de nem ritka, hogy egy kollégám hetekig (4-6 hétig is) betegállományban van. De ha a munkahelyi stressz okozta betegségekre gondolok, akkor ez jogos, mert stressz az van bőven. 

- Nem mondhatom őket okosnak, műveltnek, tájékozottnak, olvasottnak, tanultnak. Kollégáim nagy része fiatal, de nem áll szándékukban tanulni, vagy képezni magát. A hasonló korú kollégáim is maximum középfokú képesítésűek, vagy még az sem. 

- Nagyon gyakran meg kell alkudni, esetleg megalázkodni, hallgatni, bólogatni, alkalmazkodni, miközben Magyarországon már rég ordítanál egy-egy esetben. Gyakori, hogy az ember nem tud kiállni az érdekeiért, mert vagy nyelvi akadályok vannak, vagy azt mondod magadban: „Leszarom, nem ér annyit, hogy vitatkozzak”.

Kellemes csalódások 

- Alapvetően egy bizonyos szintig rendkívül kedvesek és segítőkészek. Mindenhol és mindenki. Az alaphozzáállásuk mindig pozitív mindenhez. Rengeteg példát tudnék sorolni. 

- Nagyon élénk társadalmi életet élnek. Nyitottak, barátságosak, rengeteget ünnepelnek, jönnek-mennek, aktívak. 

- A rémhírekkel ellentétben a menekülteket alig látni. Ha vannak, én nem tudom hová dugták őket. 

- A férjem pár nap alatt talált munkát, rögtön felvették, és azóta is mindkét fél megelégedésére ugyanott dolgozik, pedig alig-alig beszél németül. Jóval kevesebbet kell háromszor annyi pénzért dolgoznia, mint otthon. (Hozzáteszem, kiváló szakember, remek munkaerő, és csodálatos ember.) 

- Anyagilag nagyon előnyös, hogy megtettük ezt a nagy lépést. Sokan tudják, hogy valami drágább, valami olcsóbb, mint Magyarországon, de az összkép az egyértelműen azt mutatja, hogy az életszínvonalbeli különbség a magyar és a német életünk között döbbenetes. 

- A jövőképünk ezer és ezer új lehetőség felé nyílt ki, lehet tervezni, vágyakozni, mert itt bizony van fény már az alagút elején is. 

Mindenkinek ajánlom, hogy lépjen le gyorsan Magyarországról, mert nem késő. De kell, hogy tudd a nyelvet, legyen kezdőtőkéd, szervezz meg, amit csak lehet előre, tudj megalkudni, nyelni, hallgatni, még ha ordítanál is, tudd a stresszt levezetni valahogy, mert sok problémát kell legyőznöd. 

Csak olyan családoknak ajánlom, ahol nagyon erős az összetartás, a szeretet, és mindent meg tudtok beszélni. Sok-sok nehézség lesz, ez elkerülhetetlen, az első pár hónap embert próbáló, de megéri!”

HÍRMONDÓ 

Válogass ausztriai állások között 

Ha te is csatlakoznál a rengeteg Ausztriában dolgozó magyarhoz, akkor érdemes végigfutnod a mára összegyűjtött álláslehetőségeket, annál is inkább, mert a húsfeldolgozótól az orvosig, a fuvarszervezőtől a tanárig több lehetőséget is találtunk. 

Kevesebb orvos ment külföldre, de ez is sok 

Tavaly 615 magyar doktor kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, ami azt jelenti, hogy minimális mértékben ugyan, de a jelek szerint az utóbbi években csökkent az orvoselvándorlás Magyarországról. 

Nyugaton a folt is más? 

Legújabban Csehországban igazolták a vizsgálatok, hogy a közép-európai piacokra szánt termékek összetétele és súlya is különbözik a Nyugat-Európában árusítottakétól. 

Bevetésen London titkos fegyvere 

Aki nem más, mint a brit trónörökös idősebb fia, Vilmos herceg, valamint felesége, Katalin hercegnő, akik ezen a héten hivatalos látogatásra Németországba érkeznek. A cél felől semmi kétség sincs.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7612673231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.07.19. 06:48:16

Szeretnek dolgozni és jól dolgoznak.A többi stimmel.

Mme Seldon 2017.07.19. 07:10:54

Sok sikert kívánok és a nehézségeken túl találjátok meg a pozitívumokat is! Én szívesen olvasnám még, hogy sikerült a gyerekeknek a beilleszkedés, a férj hogy boldogul a minimális nyelvtudásával, stb.

Dikusz 2017.07.19. 07:19:08

Őszintén megírt, jó poszt, sok sikert kívánok az egész családnak Németországban.
Ha jól sejtem, a hölgy idősgondozóként dolgozik jelenleg. ez nem könnyű munka, lelkileg pláne. Gondolom nővérként, akkor viszont igen jól kell ismernie az itthoni egészségügy helyzetét - belülről, érdekelne is a posztoló véleménye ebből a szempontból.

A mi egészségügyünkben nem az ott dolgozó emberekkel van baj, hanem a körülményekkel. Az eszköz/pénz/infrastruktúra hiánya a legfőbb ok - szerintem. Valamint még kérdésem a posztolóhoz, vagy akik itt a blogon vannak: megkérdezném, hogy itthon milyen jelenleg a nővérképzés? Amikor én pályát választottam, több szakközépiskola is foglalkozott nővérképzéssel. Most -ha jól látom- csak OKJ-s képzések vannak. Egy ilyen képzésen megkaphatja azt a tudást, amit a régi szakközepekben kapott egy olyan fiatal, aki betegápolással szeretne foglalkozni?
Tudom, hogy ez nem a Praxis, de a posztoló is eü-s, ezért valamennyire mégis idetartozik a téma.

Viszont lesz szuper magánkórházunk (OTP-s vezér vette meg), és a szuperkórház területét is megvette az állam.

tanato 2017.07.19. 07:37:20

Bár túl sok konkrétumot nem írtak,de szerintem ismerem őket, egy szomszédos faluból költöztek ki,ha ők azok akikre gondolok.Ha előkerül a poszterina és megírja hogy milyen beosztásban dolgozik kint ő és a férje,akkor kiderül.

Hari Seldon 2 2017.07.19. 07:58:29

„Lassan egy éve hátrahagytuk életünk első felét, és negyvenévesen családostól, bútorostól 1000 km-rel arrébb költöztünk."

Ebben nagy a hasonlóság, mi is negyven körül jöttünk ide, családostól, igaz nálunk 1200 km a távolság.

„Évek óta tudtuk, terveztük, hogy új életet kezdünk Németországban, készültünk rá testben, lélekben, fizikailag, anyagilag, mindenhogy.”
Így kell ezt.

„Németország középnyugati részére jöttünk egy kisvárosba, ami inkább egy nagy falu. A munkahelyem is megvolt előre, a lakás is, az iskola, óvoda a gyerekeknek.
A cég, akihez jöttem, segített mindenben. Elkísértek mindenhová ahová kellett, bankba, Rathausba, Krankenkassahoz, iskolába, óvodába a gyerekekkel. Mivel nagyon nagy a munkaerőhiány itt az egészségügyben, ezért nagyon erős érdekük, hogy jól érezze magát a munkaerő.”

Pontosan így történt. Egészségügyben a folyamat viszonylag jól szervezett. Ott is óvodás kisiskolás gyerekek vannak? Nem én írtam ezt?!? - Ja, nem mert Németország, mi meg a határ másik oldalán vagyunk.

„Szerintük én tudok. Azonban a dialektus miatt az én Hochdeutsch-om itt nem sokat ér. Nagyon gyakran egy szavukat sem értem, és az idős emberek engem nem értenek.”

Egyik barátunk mondta, hogy Baden-ben a Fekete-erdő különböző völgyeiben egymást sem értik, így érthető a probléma.

„Nem mondhatom őket okosnak, műveltnek, tájékozottnak, olvasottnak, tanultnak. Kollégáim nagy része fiatal, de nem áll szándékukban tanulni, vagy képezni magát. A hasonló korú kollégáim is maximum középfokú képesítésűek, vagy még az sem.”

Ez lehet, hogy azért van, mert nincsenek rászorulva. Az adott képzettségüknek megfelelően szépen eléldegélnek. Például Mme Seldon kollégáinak jó része sem beszélt angolul sem.

Hari Seldon 2 2017.07.19. 08:01:38

@tanato:
Bakker, te mindenkit ismersz... - talán még engemet is?!?

LittleG (uk) 2017.07.19. 08:06:09

@Golf2: Dolgoztam ugy meg otthon, nemet kliensekkel, hogy a csapatunk egy resze nemetorszagi kollegakbol allt. Lustak voltak, keveset csinaltak, sokszor beteget jelentettek. Ki volt kotve, hogy 6:00 elott nem lepsz ki a rendszerbol, ok mat 5:58-kor szurkek voltak (inaktivak, kileptek), igy az utolso percben bejott hivasokkal mi szivtunk, mert a kliensnek nem mondhattad, hogy bocs, lejart a munkaidom, most leteszem. Nagyon haragudtam rajuk. Marmint a kollegakra.

tanato 2017.07.19. 08:12:48

@Hari Seldon 2: Azt azért nem ,de a leírásban az asszony eü. középkáder,a férfi nem beszél németül,de kapott fizikai munkát a felesége révén egy eü, intézményben,a gyerekek kint elkezdték a sulit.Szóval ismerősen hangzik,de nyilván több ilyen család is létezik a mai kivándorlós világban.Nem biztos hogy ők azok.

skye8 2017.07.19. 08:20:44

Nekem nem tetszett ez a poszt, a stilus szamomra arrogans. Ha mar annyira kihangsulyoztad a felkeszultseget, a ferjed miert minimalis nyelvtudassal ment ki?
A muveltseg szerintem nem egyenesen aranyos a diplomak szamaval. Egyebkent ha sajat bevallasod szerint sokszor nem erted az ott beszelt tajszolast, akkor hogyan tudod megallapitani valakirol hogy mennyire muvelt, olvasott, tajekozott?
Jo lett volna egy-ket peldaval szemleltetni, miLyen helyzetekben szukseges megalazkodni, alkalmazkodni, hallgatni. Ez igy szamomra ertelmezhetetlen.
Summa summarum szerintem a poszt nyers, elfogult, a stilus nem a lwgkedvelhetobb. Mindezek ellenere sok sikert kivanok.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.07.19. 08:20:56

Ütős kezdőposzt lett ez. Remélem lesz folytatása.

Csodabogár 2017.07.19. 08:23:31

"elegünk lett abból, amit Magyarországon nap, mint nap átéltünk. A politikai, gazdasági, lelki élhetetlenség"
Fogom a fejem, mi mindenből maradok ki. Én nem élek át semmit. Igaz, nem dolgozom, de dolgozó ismerőseim se panaszkodnak rémségekre.
Tényleg érdekes, hogy a németek nem ismerik a középfokot. Tény az, hogy vagy beszélsz németül vagy nem. Vizsga ugyan kit érdekel?
A német gazdasági mutatók az ékes példa arra, hogy mindenki lusta, felületes, hanyag stb. Nekem kifejezetten viccesen hangzik. De már megtanultam, hogy a magyarok a világcsúcs mindenütt, mindegy miben.
A poszt a posztoló szempontjából jól van megírva.

Csodabogár 2017.07.19. 08:28:47

@Dikusz: Magánkórház már van, ha a gerinceddel van bajod. Különben egy sokoldalu rendelőintézet, 20 éve oda járok minden nyűgömmel. Nem tudom Varga főorvos miért adta el. Lehet, hogy kiöregedett? Soha nem láttam csak a nevét ismerem. Különben évek óta nyerik el a legjobb magánklinika címet és tényleg jók, jól szervezettek, stb.
Magánkórház után csak áhítozom, de nem egy dr. Rose féle ötcsillagos akármire, hanem valami normálisra, mint pl. a Telki volt csak kicsit közelebb.

IT Knight 2017.07.19. 08:32:47

"Nem akartuk a gyermekeinknek ugyan azt a kilátástalan életet, mint ami nekünk volt. Munka után munka, lakáshitel, hitelkártya, autóhitel, rothadó egészségügy, nem sorolom tovább. Nem láttuk a fényt az alagút végén. "

Szerencsére a munkát, lakáshitelt, hitelkártyát Németországban betiltották, így most már biztonságban élhettek ott. Az egészségügy meg biztos nagyon jó, hiszen te magad írod alább, hogy nincs elég ember, stresszesek, etc.

"Nem mondhatom őket okosnak, műveltnek, tájékozottnak, olvasottnak, tanultnak."

Az einsteinek valószínűleg nem a te szakmádban gyülekeznek. Ne aggódj, ők is biztos ugyanezt gondolják rólad. Kb. mint a CBA-ban, ahol ha beszélgetni kezdesz egy ott dolgozó CBA Marikával, az megmondja neked, hogy az összes többi CBA Marika milyen hülye.

De most komolyan, a szokásos kötekedésemet félretéve: mi volt a baj Magyarországgal???

nyuszigonosz 2017.07.19. 08:36:10

Nem tetszett a poszt. Föleg az a része, ahol a poszt írója lenézöen beszél a kollégákról. Akiket nem is igazán ért.

2017.07.19. 08:38:58

Hm, nos nem tudom, hogy a magyar ápolók és épitőmunkássok közül hányan értekeznek szabad- vagy éppen a munkaidejük kávészünetében Ady szerelmi költészetéről. De azért van egy erős sejtésem, hogy pont annyian, mint a német kollégáik közül Hegelről. Mna, hát kb. ennyit a müveltségről. A közeg, tetszik tudni, a közeg nem mindegy.
Ja, igen, a németek általában magasról leszarják a "papirt", vagy tudod, vagy nem. Ez megértem, hogy fura lehet egy a Bürokrácia Fellegvárából, aka. Magyarországról frissen szabadultnak, de majd hozzászokik ;).
Hochdeutsch-al idős falusiak között valóban nem sokra megy az ember, de majd csak megtanulja a dialektust is a posztoló, ha könnyiteni akar az életén.

2017.07.19. 08:40:58

@Csodabogár: Hogy tetszenek azok szép kék plakátok az öreg manussal?

Sesamelmo (Q) 2017.07.19. 08:48:04

@skye8: èn is azon gondolkoztam, hogy vajon mibôl àllt a felkèszülès ha nyelvtanulásból nem. Gyerekek is nyelvtudàs nèlkül mentek iskolàba?

Dikusz 2017.07.19. 08:48:26

@Hari Seldon 2: kizárólag a magam nevében, saját tapasztalataim alapján mondom a következőket (bár vannak tőlem idősebb barátaim, akik osztják a véleményemet):

Az a "szép" az öregségben, hogy vagy minden emberről azt hiszed, hogy ismered valahonnan, vagy az ismerősökről is azt hiszed, hogy idegenek, sosem láttad őket. :)))

Hari Seldon 2 2017.07.19. 08:50:30

@skye8:
A ferje miert minimalis nyevtudassal ment ki? Talan mert az iskolaban angolul tanult? (csak tippelek, magambol kiindulva) Az meg hab a tortan, hogy 4x evesen gyerekkel a hata mogott nehez felszedni a nyelvet jo szinten ennyi ido alatt. - De persze lehet; hogy csak talalgatok.

Hari Seldon 2 2017.07.19. 08:53:43

@Pink Petsch:
Most allitolag leszedtek oket a "vilagversenyre" valo tekintettel. - pont mint egy masik orszagban 1936-ban...

Irbisz 2017.07.19. 09:01:57

@Csodabogár:
"elegünk lett abból, amit Magyarországon nap, mint nap átéltünk. A politikai, gazdasági, lelki élhetetlenség" „Fogom a fejem, mi mindenből maradok ki. Én nem élek át semmit.“
Nyilvan csak szigoruan a Part altal kezbentartott hirforrasokbol tajekozodsz.

„ Igaz, nem dolgozom, de dolgozó ismerőseim se panaszkodnak rémségekre.“
Akkor vagy fideszközeli mamelukok, vagy „leszarom a vilagot amig en elvagyok“ hozzaallasu, struccpolitikat folytato nihilistak.

„Tényleg érdekes, hogy a németek nem ismerik a középfokot. Tény az, hogy vagy beszélsz németül vagy nem. Vizsga ugyan kit érdekel? „
Ez munkakörtöl függ. Mas az elvaras egy epitömunkastol, mas egy növertöl, es nyilvan joval nagyobb egy magasan kvalifikalt munkaerötöl.
„A német gazdasági mutatók az ékes példa arra, hogy mindenki lusta, felületes, hanyag stb. Nekem kifejezetten viccesen hangzik.“
Nem mindenki, es nem mindenhol, de a közmondasos nemet precizitas es fegyelem tenyleg sokat lazult.

2017.07.19. 09:07:31

@Hari Seldon 2: Nahát, micsoda párhuzam! ;))) Imádhatják Vityáék azt a korszakot, mondjuk ez rendre vissza is köszön a magyar közéletben. Igaz, vannak, akik nem akarják látni ....

Irbisz 2017.07.19. 09:08:35

@nyuszigonosz:
A nemetek sok tekintetben megdöbbentöen tajekozatlanok, meg a magasan kvalifikalt diplomasok is. Igaz ezt nem feltetlenül baj, mert aki az elavult strkturaju magyar iskolarendszerben sok total ertelmetlen, felesleges ismeretet meg tudott jegyezni, akar azert mert nagyon szorgalmas volt, akar mert erdekelte, akar csak azert mert jo a memoriaja (es ezek tetszöleges kombinacioja), azzal egy atlag nemet diplomas nincs versenyben- de nincs is ra szükseg, nem veletlenül esik annyi szo arrol, mennyire elavult a magyar oktatas strukturaja, tartalma.
Szoval a poszterina ezt alighanem jol allapitotta meg.

Irbisz 2017.07.19. 09:12:53

@Sesamelmo (Q):
A gyerekek mehetnek nyelvtudas nelkül iskolaba, igaz egy nagy faluba azt gondolom sokkal nehezebb integracios iskolat tallani, mint egy nagyvarosba, ahol ennek megvan a modszere, hagyomanya es szerves resze az oktatasnak.
Ez semmi gondot nem jelentene Berlinben, Hamburgban, Düsseldorfban, Münchenben stb,, de egy nagyobb faluban ez biztos okozhat problemakat.

Din Serpahis 2017.07.19. 09:13:09

@Irbisz: Van egy ismerősöm, szoftverfejlesztőként dolgozik Bp-n, egész jól keres. Hétvégénként levonul egy horgásztóhoz a családjával, van egy kis háza ott, grilleznek, kirándulnak, jól elvannak.

Tök jól érzi magát, a pártot meg a sületlenségeit leszarja. Úgyhogy szerintem simán el lehet lenni Magyarországon, valószínűleg én is ellennék minden gond nélkül, szerintem egyáltalán nem élhetetlen, inkább csak bosszantó.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.19. 09:13:42

"Munka után munka, lakáshitel, hitelkártya, autóhitel, rothadó egészségügy, nem sorolom tovább. "

- mondja meg mar valaki, ezek kozul mi az, ami mashogy tortenik nemetorszagban mint otthon??? (az egeszsegugyet leszamitva)

aztan meg is kapjuk a valaszt. "A munka megterhelő a létező összes szempontból."
Cseberbol vederbe.

Zo! 2017.07.19. 09:13:52

a "nyelveszetet" lehet felreertem.Magyarorszagon kivul kb sehol nem kell papir.Esetek tobbsegeben leszarjak h "to" vagy "for".Megcsinalod azt amit kernek,jol csinalod meg?Persze ha magasabb pozicio kell akkor elvart a jobb nyelvtudas.Tobb szaz/ezer ember van aki talan kozepfoku angolt sem tudna letenni de irodaban dolgozik(asztalnal)az iparagaban vezeto cegnel.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.19. 09:14:00

"Szerintük én tudok. "
vs
"Nagyon gyakran egy szavukat sem értem, és az idős emberek engem nem értenek. 

Din Serpahis 2017.07.19. 09:15:55

@Hari Seldon 2: Ez az 1936ozás szerintem unalmas - semmi antiszemita nincs azokban a plakátokban, szimplán a szokásos néphülyítés fidesz módra, mint anno a manyupnál vagy a rezsicsökkentésnél.

A legnagyobb hiba amit a fidesz ellenfelei elkövetnek, hogy mindig ezzel a náculással, antiszemitizmussal meg ilyesmivel foglalkoznak, ezzel a hozzáállással a büdös életben nem fogják megverni őket.

Sesamelmo (Q) 2017.07.19. 09:24:18

@Irbisz: azt èrtem. Csak irja, hogy EVEKIG kèszültek. Èvekig... abba csak belefèrt volna, hogy megtanul mindenki nèmetül. Apuka is es o is. hogy ne legyen az, hogy o se erti oket es ot sem èrtik. Egy èv utàn SE!
Erdekelne hogy ha a szulok nem vettek a faradtsagot, akkor vajon a gyerekekkel mi a helyzet.

LittleG (uk) 2017.07.19. 09:25:30

@tanato: Es akkor csodalkozunk hogy nincs tobb konkretum a posztokban, mikor pikk-pakk beazonositjuk a szerzot :)

Irbisz 2017.07.19. 09:26:45

@IT Knight:
„"Nem akartuk a gyermekeinknek ugyan azt a kilátástalan életet, mint ami nekünk volt. Munka után munka, lakáshitel, hitelkártya, autóhitel, rothadó egészségügy, nem sorolom tovább. Nem láttuk a fényt az alagút végén. "
Szerencsére a munkát, lakáshitelt, hitelkártyát Németországban betiltották, így most már biztonságban élhettek ott. Az egészségügy meg biztos nagyon jó, hiszen te magad írod alább, hogy nincs elég ember, stresszesek, etc.“
Az egeszsegügyi ellatas fenyevekkel jobb, aki ezt ketsegbe vonja az vagy fogalmatlan hülye, vagy troll.

A munkahoz: ott ha dolgoznak, akkor nem csak egy jol megfizetett IT-s fizeteseböl lehet jol elni, hanem atlagemberkent is- nem veletlen hogy evtizedekig a nemetek vezettek pl. a külföld utazasra, külföldön turistak altal elköltött penzt merö vilagranglistat, mig par eve a 15x akkora lakossagu Kina lehagyta öket.

„De most komolyan, a szokásos kötekedésemet félretéve: mi volt a baj Magyarországgal???“
Rengeteg baj van, de ha ezeket nem latod, vagy inkabb nem akarod latni, akkor nem attol fogsz megvilagosodni hogy en vagy barki mas fellistazza neked, amit nap mint nap lehet latni, hallani, olvasni, atelni.
Szerintem csak olvasgass bele a Part altal nem cenzurazott mediakba, rajössz mi a baj. Ha meg ugysem, akkor neked jo lenne Feheroroszorszag, Burundi vagy EszakKorea is akar, mert neked nem kell szabadsag, igazsag, demokracia, hanem eleg ha van eleg penzed.

puhacica 2017.07.19. 09:28:08

@Csodabogár: "Fogom a fejem, mi mindenből maradok ki. Én nem élek át semmit."
"Magánkórház már van, ha a gerinceddel van bajod. Különben egy sokoldalu rendelőintézet, 20 éve oda járok minden nyűgömmel."

lehet, hogy en ertem felre. de ha nem: szerinted azok tartjak elhetetlennek magyarorszagot, akik 20 eve maganrendelobe jarnak minden nyugukkel? nem baj az, ha megteheted, sot, ez lenne az idealis, nagyobb retegek szamara is, csak nem kene ertetlenkedni.

LittleG (uk) 2017.07.19. 09:33:20

@Sesamelmo (Q): "egy ev utan SE" - erti a helyi dialektust. Tanulhatta volna az irodalmi nemetet ketszer annyi ideig, az se sokat segitene.
A dialektusok sokszor NAGYON masak, mint az irodalmi nyelv (a nemetben foleg)

Irbisz 2017.07.19. 09:34:13

@Din Serpahis:
Ja, mi sem azert mentünk ki, mert nyomorogtunk.

Csak akinek vannak gyerekei, annak nem mindegy hogy ök hol es mit tanulnak, milyen szellemiseget vernek belejük. Raadaasul mar a maganiskolakat is celkeresztbe vette a kormany, mar azt sem lehet mondani, hogy majd mennek oda.

Tovabba mit csinalnak közeptavon a haverjaid, amikor majd szep lassan összeomlik a TB, a nyugdijrendszer, az egeszsegügy, köszönhetöen annak, hogy egyre elavultabb es nem fenntarthato gazdasagi modellt epitenek orbanek, valamint a kivandorlas miatt egyre nö az ilyen-olyan segelyre, eltartasra szoulok szama (nyugdijasok es az „aranytartalek“).

Na de haggyuk, ugy sem old meg semmit erröl vitazni.

2017.07.19. 09:35:04

@Din Serpahis: A struccpolitika csak addig tartható, amig rád is sor nem kerül. Vagy a gyerekeidre ....

puhacica 2017.07.19. 09:36:29

@Din Serpahis: es akinek nincs kis haza? akinek heti egyszer futja husra? akit mondvacsinalt okokkal rugnak ki, mert nem akart beallni a sorba segget nyalni, csak dolgozni akart? aki nem SZOFTVERFEJLESZTO? nyisd mar ki a szemed ember? mindig ezzel jossz, hogy neked van ilyen ismerosod. es a nem ismeroseiddel mi ujsag? gondolod, hogy mindenki ugy el? nem lehet, hogy van, aki igy, van, aki meg amugy? escami ennek jo, az annak egy tok mas szituacioban maga a pokol? tudom, menjen mindenki IT-snek...

Irbisz 2017.07.19. 09:40:17

@Sesamelmo (Q):
„Csak irja, hogy EVEKIG kèszültek. Èvekig... abba csak belefèrt volna, hogy megtanul mindenki nèmetül. Apuka is es o is. hogy ne legyen az, hogy o se erti oket es ot sem èrtik. Egy èv utàn SE!“
En ezen nem lepödöm meg. Nem fiatalok, ilyenkor maskepp fog az ember agya, lassabban es nehezebben tanul :(.
Es a nyelverzek sem mindegy, van akire ragadnak a nyelvek, mas ugyanannyi energiabefektetessel es vert izzadva is alig halad.
De ez kb. mindennel igy van, mas meg keptelen szamomra logikus es pofonegyszerü real dolgokat megerteni, de nyelvekkel meg jol halad.

Csodabogár 2017.07.19. 09:41:55

@Pink Petsch: Nem foglalkozom a plakátokkal. Volt az én időmben sok sokkal zavaróbb körülmény, ami miatt érdemes volt lelépni. Harcedzett vagyok.
Ami azért böki a csőrömet, bár nem hazai újság írta, hogy Netanjau is haragszik Sorosra. Itt volt most nálunk.:-(((
Mire volt erre szükség?? Valaki megmagyarázhatná nekem.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.19. 09:43:58

"Nagyon gyakran meg kell alkudni, esetleg megalázkodni, hallgatni, bólogatni, alkalmazkodni, miközben Magyarországon már rég ordítanál egy-egy esetben."

- hat nem ez elol menekultel otthonrol?

Arthamyr 2017.07.19. 09:44:30

@Sesamelmo (Q): @ChristineK: @Hari Seldon 2: Ehhez képest ezt írja:

"Megvolt a tervünk is, megszerveztünk mindent, amit csak tudtunk. Én az egészségügybe, férjem az építőiparba. Tanultuk a nyelvet is." - Emiatt nekem is furcsa. Vagy a "tanultunk" alatt igazából egyes szám első személyt ért? Évek alatt a teljesen nulláról, kis, de rendszeres ráfordítással is meg lehet tanulni egy nyelvet (nem csak nyelvet, kb. bármit), nem "jól" persze, de azzal már el lehet boldogulni.

Csodabogár 2017.07.19. 09:47:30

@Din Serpahis: Nekem elég sok ilyen ismerősöm van. Teszik a dolgukat és nem foglalkoznak a hülyeségekkel, inkább élvezik az életet.

Din Serpahis 2017.07.19. 09:48:27

@puhacica:
Az a bajod Puhacica (illetve, nem csak neked, vannak itt még mások is ezzel) hogy általánosítasz, és a hozzászólásomból is sikerült egy méretes általánosítást levonnod. Azért jövök az ismerőseimmel, mert ellenpéldákat akarok villantani az általános óbégatással szemben, ami pár hozzászólásból jön, nyilván nekem is van olyan ismerősöm, akinek szar, Hogyne lenne. Alkoholista szerencsétlen, évek óta munkanélküli, na ő kijöhetne akár ide is, szemernyivel se lenne jobb neki. Most így jobb?

Úgyhogy mindössze arra óhajtottam rávilágítani, hogy így kijelenteni, hogy Magyarország élhetetlen...nos szerintem butaság.
Egyénfüggő a dolog, bizonyos kondíciókkal Anglia is az vagy még akár Svájc is.

Sesamelmo (Q) 2017.07.19. 09:49:27

@Irbisz: sok sikert nekik es elegedettnek tunnek. Az szamit.
De az irasbok nekem az derul ki, hogy Mo.on nagyon rossz, evekig keszulnek de nyelvet nem tanulnak, elkoltoznek, sok a kellemetlenseg, tovabbra se ertik egymast, de csodas a jovokep.

Csodabogár 2017.07.19. 09:49:29

@Hari Seldon 2: Nálam, XII. kerület, nem szedték le, de kit bánt?

Arthamyr 2017.07.19. 09:49:52

@Irbisz: @Din Serpahis: Igen, ezt a nihilistát én is indokolatlannak éreztem. Azért, mert valaki talpraesett, jó szakmája van, kényelmes, de emellett racionális ember, még nem lesz nihilista. Ez a siker receptje. Ezzel szinte bárhol el lehet lenni, egy bizonyos "országminőség" felett, és Magyarország ezt a szintet nagyon kényelmesen megüti, és meg is fogja ütni nagyon sokáig.

Dikusz 2017.07.19. 09:49:59

@Csodabogár: ezt most majdnem félreértettem. Elsőre azt hittem, átvitt értelemben írtad azt, hogy a gerincemmel van bajom. Aztán rájöttem, hogy megint én olvastam figyelmetlenül:)))

A másik: minden rossz szándék nélkül írom, itthon nagyon kevesen engedhetik meg maguknak a magánkórházat. Bármennyire szeretném én se, de átlag bérből/nyugdíjból élők sem.

Csodabogár 2017.07.19. 09:52:02

@Sesamelmo (Q): Szvsz a gyerekek egy év alatt már szuperül beszélik a helyi dialektust. A többit meg remélhetőleg megtanulják az iskolában.

Arthamyr 2017.07.19. 09:52:55

@Din Serpahis: Azért a manyupot ne hasonlítsuk ehhez. Az egyik magánvagyon államosítása, a másik "csak" általános elterelő propaganda.

Din Serpahis 2017.07.19. 09:55:07

@Irbisz: Ez igaz, az Orbán modell össze fog omlani, és jó nagyot is fog szólni, amikor ez megtörténik, szerintem már 10 évük sincs amúgy. Mindenesetre ami történni fog azt már láthattuk egyszer, amikor a Kádár rendszer adta be a kulcsot, annyi a különbség, hogy akkor nem volt meg az a lehetőség, hogy pikpakk el lehetett menekülni külföldre a problémák elől.

Ha megnézed a rendszerváltás generációját, volt aki ebbe belerokkant, és volt aki egész jól átevickélt rajta. A szüleim például egész jól elvoltak akkor is, nyilván nem tobzódtak a pénzben, de éhen sem haltak, és személy szerint nekem is tök normális gyerekkorom volt, pedig még kisdobos is voltam az ideológiai fertőben. Szerintem a kulcskérdés az alkalmazkodási képesség, én személy szerint jól érzem magam Magyarországon ha ott vagyok, mert függetleníteni tudom magam ezektől a baromságoktól. Akárhova vetődj is a világban ez egy kulcstényező, akiket én ismerek kivándorlókat, azok szerintem otthon is el tudnának lenni, maximum idegesítené őket a fidesz sok agyament baromsága.

Csodabogár 2017.07.19. 09:56:05

@puhacica: Nincs fogalmad milyen sokan járnak magánrendelőbe. Tovább tart egy időpontot kapni, mint a körzetinél. Ami persze azt jelenti, hogy az állami EÜ egyre rosszabb. De egy 40 körüli család, azért olyan sokat nem jár orvoshoz, ha csak nincs valami alapvető súlyos betegségük.

Dikusz 2017.07.19. 09:56:31

@Hari Seldon 2: @Pink Petsch: ha jól tudom nem a világversenyre való tekintettel, hanem a plakáttörvény elfogadása miatt kellett leszedniük.
Azt meg azért hozták, hogy a hirdetőtáblákon ne jelenhessenek meg a Jobbik hirdetései.

Arthamyr 2017.07.19. 09:56:57

@Irbisz: "összeomlik a TB, a nyugdijrendszer, az egeszsegügy, " - Ez közismert dolog (és ha szigorúan vesszük, ez a jelen, már most is ez van), és készülni kell rá. Az más kérdés, hogy megéri-e.

Csodabogár 2017.07.19. 10:04:00

@Dikusz: Azt nem tudom mennyien engedhetnék meg maguknak, ugyanis nincs, kivéve a gerincgyógyászati központot, ami valami vegyes dolog az állami EÜ-vel közösben. Van még egyes helyeken napi 30ezerért külön szoba, amire rendszerint várni kell. Amiket én hallok, hogy ennek kell adni meg annak kell adni hálapénzt stb., már nem kerülne sokkal többe egy normális privátkórház sem. Nálam elvi kérdés, hogy kizárólag számlás helyre megyek. Útálom a zsebbe dugdosós módszert, de ez valahogy a magyarokban nagyon mélyen benne van. Néha csak ámuldozok.

2017.07.19. 10:07:39

@Csodabogár: Kifejleszetted ezek szerint a szelektiv látást, mert egész Budapest meg van szórva velük, a közterek, a buszok, a villamosok, a metrók és a trolik is.
Mellesleg, éppen azért,mert a te fiatalkorodban egy embertelen rendszerben voltál kénytelen élni, nem igazán értem, miért vagy most szándékosan vak, amikor ugyanannak a rendszernek egy lájtosabb változatát épitik fel éppen az orrod előtt. Méghozzá eléggé látványosan.

Arthamyr 2017.07.19. 10:07:56

@Csodabogár: Pillanatnyi érdekei úgy kívánták. Bibi egy fasiszta, ha tehetné, kiirtaná a palesztinokat (tapossa is őket rendesen), Soros nem ezt az iskolát képviseli, sőt pénzt ad az ellenségeinek, így nyilván az ellensége barátja az ellensége lesz...

tanato 2017.07.19. 10:10:00

@LittleG (uk): Mint írtam csak sejtéseim vannak,sok ugyanilyen cipőben lévő család van MO.-on.illetve Németországban.

Irbisz 2017.07.19. 10:10:36

@Din Serpahis: Ertelmes, elörelato ember nem varja meg mig radöl az egö haz.
Egyebkent meg ha felre is tesszük mi lesz 10 ev mulva ( mert sokaknak ez ertelmezhetetlen idöhorizont) es csak a jelent nezzük, a nyugati orszagok elhetöseg szempontjabol egyszerüen jobbak, több területen fenyevekkel.
Az otthon most jol eleldegelö szoftverfejlesztö kollegad Svajcban, Nemtorszagban stb. jobban elne, es gyermekeivel is nagyon jot tenne ha kint jarnanak oskolaba.

2017.07.19. 10:11:50

@Irbisz: Egyébként azzal is számolni kell, amivel sokan nem tetszik. Ha hochdeutsch-ul megérteted magad, akkor kaphatsz olyan elismeréseket, mint a posztoló is, hogy "tudsz németül" (még ha ez nem is teljesen fedi a valóságot). Értékelik az igyekezetet. Mindettől függetlenül, egy idős falusi ember dialektusát megérteni, teljesen más kérdés, és valóban lesznek nyelvi problémák, amig bele nem jössz a dialektusba. (Én már kb. a 60%-át értem annak, amit a bajor sous chef mond :DDD).

Din Serpahis 2017.07.19. 10:11:52

@Arthamyr: Alapvetően a fidesz úgy működik, hogy mindig keres vagy kreál egy problémát, amitől megvédheti a "zembereket" És mivel van sok barom, aki ezt beveszi, ez marha jól működik is nekik. Manyup, rezsicsökkentés, migránsok, csupa ilyen dolog... A legnagyobbat kétségkívül a migránsokkal szakították, főként azért mert ebben a témában még igazuk is van.

2017.07.19. 10:13:53

@Dikusz: Ha jól olvastam tegnap éjjel az indexet .... sikerült ezt kijátszania a Jobbiknak :DDD

Irbisz 2017.07.19. 10:15:04

@Pink Petsch:
Kognitiv disszonancia, nem mer vagy nem akar ezzel szembesülni.
Aposom, es reszben edesanyam is ilyen, szoval icsodabogar gondolkodasa, hozzaallasa es attitüdje ismerös.
Meggyözhetetlenek, mivel mast tagadjak a tenyekt is, igy tagadjak a valosagot, szürik az agyukba juto informaciokat (ebben mondjuk a Parterösen a segitsegükre van) , es eleve egy informacios buborekban elnek, ennek öszönhetöen amolyan alternativ valosagban.

Din Serpahis 2017.07.19. 10:15:19

@Irbisz: Ez motivációs kérdés... Persze, én is azért jöttem ki Svájcba, mert karrierista vagyok, és szimplán itt jobbak a lehetőségek. Van akinek ez nem olyan fontos, és az igazság az, hogy bármennyire is tejjel mézzel folyó kánaánnak tűnik a nyugat, van egy csomó szívás amin át kell verekedned magad - sokan ezt családdal, kisgyerekkel például nem merik bevállalni, és nem is hibáztatom őket érte.

Csodabogár 2017.07.19. 10:15:50

@Pink Petsch: Fizikailag látom persze, de nem izgatom fel magam rajta.Majd elmúlik ez is vagy nem. Van ezer más dolog az életben amivel érdemesebb foglalkozni.
Amíg a személyes szabadságomban nem vagyok korlátozva, addig engem nem zavar semmi. Abban a rendszerben amiben fiatalon éltem, személyes meg más szabadság sem volt. No az volt számomra az elviselhetetlen. Minden más rajtam múlik. Van korombéli barátnőm, aki szenved és csak sorolja a borzalmakat, ami számára az. Pedig nem él rosszabbul mint én, nem beteg, akár élhetne boldogan is.

Arthamyr 2017.07.19. 10:17:06

@Csodabogár: De egyszer majd lesznek öregek is, és nincs semmi garancia, hogy 40 körül nem betegszel meg.
Egy építőipari szaki + egészségügyi dolgozó + gyerekek család helyzete Magyarországon nagy valószínűséggel igen messze van a kényelmestől/biztonságostól, hacsak nem kapnak valahogy legalább egy jó ingatlant puszira (pl. erős szülői segítséggel). És akkor is el lehet gondolkodni a gyerekek jövőjén, mert ők már nulláról fognak indulni, mert ez a két szülő nem fog tudni segíteni nekik.

Din Serpahis 2017.07.19. 10:18:18

@Pink Petsch: Te is félreérted ezt az egészet, a fiúk nem építenek semmit, ők egyszerűen a hatalmat szeretik, de azt nagyon. Mindenre rárepülnek, amiről azt hiszik, hogy hozhat nekik pár szavazatot. Ha teszem azt Angela Merkel hátsóját kéne nyalni a szavazókért, akkor már futnának is barna nyelvvel Berlinbe, mindig ahogy a szél fúj.

Ez nem rendszerépítés, ez szimpla hajókázás az emberi hülyeség tengerén, semmiféle érdemi koncepció nincs mögötte.

2017.07.19. 10:19:24

@Irbisz: Hm, nem hiszem el, hogy úgy egyébként az ilyen emberek nincsenek tisztában a valósággal. Mert amennyiben mégis, az már szerintem valamiféle módosult tudatállapot.

Irbisz 2017.07.19. 10:19:38

@Pink Petsch:
Ezek a nemet dialektusok (bajor, plattdeutsch stb.) sok nemetnek is gondot okoznak, ha nem azon a területen születettek.
Erteni meg nagyjabol ertik, de beszelni mar ök sem tudjak, föleg a fiatalok.

Csodabogár 2017.07.19. 10:19:42

@Irbisz: A kérdés csak az, hogy ki hol szerzi az információkat. Én pl. hazai híreket egyáltalán nem olvasok, nézek vagy hallgatok. Információ a német és angol sajtóból érkezik. Nagy különbség!

Arthamyr 2017.07.19. 10:21:38

@Din Serpahis: Nincs teljesen igazuk, de tény, hogy ott a jó oldalon állnak, és az emberek is azon az oldalon állnak. Ha az eu nem ilyen töketlen módon kezeli (és fogja is kezelni) ezt a helyzetet, óriási gyomrost kaptak volna. Sajnos ez sokáig a hatalomban tartja őket. A manyupot egyetlen megvédett sem ette meg, a rezsicsökkentést sem feltétlenül sokan... Mocsok nagy mákjuk volt/van/lesz a migránsokkal sajnos. :(

2017.07.19. 10:21:50

@Din Serpahis: Hogy nem épitenek semmit, és elvtelen, gerinctelen senkiháziak, azzal én tisztában vagyok. Viszont a hatalmuk megtartása érdekében bármire képesek. És ha a hatalmukat egy lájtosabb Kádár-rendszerrel érik el, akkor azt fogják kialakitani.

Arthamyr 2017.07.19. 10:22:20

@Csodabogár: A német/angol sajtó rendkívül pontos hírekkel szolgálhat Magyarországról...

puhacica 2017.07.19. 10:25:15

@Csodabogár: nincs fogalmad, milyen sokan nem.

@Din Serpahis: na, kozeledunk vegre. tehat ugy, ahogy nem mindenkinek elhetetlen, ugy nem mindenkinek elheto. egyertelmu, hogy vannak, akik jol erzik magukat. leszarjak, hogy mi van korulottuk, penz van, az a lenyeg. aztan vannak, akiknek bar van penzuk, nem tudjak leszarni, ami korulottuk van. es vannak azok, akiknek nincs penze... ezt mondom mindig. ez lenne az altalanositas? amikor a poszter leirja, hogy szamukra elhetetlen az orszag, az altalanositas, amikor te folyamatosan az it-s ismeroseiddel jossz, az ravilagitas.
es mi ujsag azzal, hogy a vasutasok trogerek, a nyugdijasok meg eloskodok? :D

2017.07.19. 10:25:47

@Irbisz: Olykor még akkor is, ha ugyanazon a területen születtek. :DDD Még Stuttgartban, anno elmentem a lakástulajjal a Pocoba bevásárolni, ott meg a parkolóban egy hölgy kért tőlem valamit, de csak a hangsúlyból gondoltam, hogy kérés, mert olyan istentelen svábot használt, hogy csak na! :))) Summa summarum, az echte sváb lakástulaj is csak többedjére értette meg, hogy azt kérte, segitsünk neki kiállni a parkolóból :D

Arthamyr 2017.07.19. 10:27:01

@Csodabogár: Van, akit az anyagi helyzete korlátoz a személyes szabadságának megélésében. Van, akinek a képességei/mentalitása/múltja nem elegendőek az anyagi helyzete javításához Magyarországon (van akinek persze külföldön sem). Sőt, van aki együttérző ember, és más nyomora/szenvedése őt is lelohasztja. A nyomorhoz meg nem kell messzire menni Magyarországon.

Arthamyr 2017.07.19. 10:27:50

@Demi78: Csak a linket olvastam, de ez hatalmas LOL. :)

Irbisz 2017.07.19. 10:29:28

@Pink Petsch:
Hidd el, sokan nincsenek tisztaba vele, mert az igazi informaciok egy resze szo szerint el sem jut hozzajuk (ez az informacios buborek amiben elnek, csak szürt v. egyenesen dezinformativ informaciot tartalmaz), mas reszet meg nemes egyszerüseggel nem hiszik el.
Masokat, meg amit nem lehet letagadni, ugy ertelmeznek es magyarazzak, ahogy a megmondoemberektöl (orban, lazar, kosa, reszibunko stb.) hallottak- es nem okoz gondot a hivatalos irany megvaltozasaval mast mondani :).
Es mivel tudat alatt azert erzik/sejtik/tudjak hogy ordito ellentmondas van a valosag es az altaluk elfogatott, tamogatott propaganda között, azert viselkednek igy.
Ez tenyleges pszichologia jelenseg, ezert mondtam ertelmetlen ervelni ilyen emberekkel, ahogy egy ISIS terrorista se meggyözhetö ervekkel, szep szavakkal, ugy egy orbanista sem.
a jelenseget ez a kis idezet jol leirja:

"A backfire effect ennek egy különösen erős elfajzása: ez akkor lép életbe, amikor a tények veszélyeztetik az érintett világnézetét, és az új tények nem cáfolják, hanem megerősítik a korábbi meggyőződést. Tagadás, dackorszak, csakazértse.

Ökölszabály, hogy a félretájékoztatott emberek nem változtatják meg a véleményüket, ha az szembemegy az értékrendjükkel. Egy keményvonalas republikánust nem lehet zavarba hozni azzal, hogy Irakban nem találtak tömegpusztító fegyvereket; simán meggyőzik magukat, hogy Szaddám Huszein azokat még az ország lerohanása előtt megsemmisítette.

A kutatások szerint mindennek van egy még erősebb visszahatása: minél jobban erőltetjük a tényeket, annál inkább megerősítjük őket a véleményükben. Félretájékoztatottak ellen tényekkel harcolni olyan, mint benzinnel oltani a tüzet."

Hari Seldon 2 2017.07.19. 10:31:37

@Din Serpahis:
Nem is antiszemita vonalról mondtam. Az hidegen hagy, miután engem az összes vallás nem érdekel. (és most diplomatikus voltam)
A módszer az amit haszmnálnak hasonló. Bár inkább Orwell. Utálni kell Goldstein-t, és kész. Mert a nagytestvér ellensége.

Hari Seldon 2 2017.07.19. 10:36:30

@Pink Petsch:
Ahogy szűkül a gazadsági mozgástér, egyre több emberre kerül sor... A rendszer működéséhez szükséges forrásokat egyre nehezebb lesz előteremteni. Nekem mindegy, mert nem érint, csak szólok időben...

Arthamyr 2017.07.19. 10:36:41

@puhacica: "es mi ujsag azzal, hogy a vasutasok trogerek, a nyugdijasok meg eloskodok? :D" - Lehet, hogy általánosítás, de messze nem alaptalan. Ahogy az is, hogy Magyarország nem élhetetlen (csak nehezített pálya), így egy bizonyos életszínvonal felett megéri maradni a nem anyagi előnyök miatt.

Teljesen jó, hogy valaki ilyeneket ír (főleg, ha nem csak ideböffenti, hanem meg is magyarázza, esetleg árnyalja), mert amúgy nagyon egysíkú lenne a dolog.

Hari Seldon 2 2017.07.19. 10:40:00

@Csodabogár:
Netanjahu ugyanolyan populsta és ugyanugy az ottani szélsőséges konzervatívokra támaszkodik mint Orbán. Gyakorlatilag ugyanart a state capture-t végzi ő is.

Arthamyr 2017.07.19. 10:46:42

@Irbisz: Sosem tényekkel kell harcolni. A tényekben lehet tévedni, plusz sok energia megszerezni őket, főleg, ha mindenki által elfogadott forrást szeretnél. A tények meg is változhatnak. Én a trollok "tényeit" is elfogadom, attól még mindig vicc, amit mondanak.

Amúgy nem kell meggyőzni a Fidesz hívőt, mivel buta (a Fidesz hívőség miatt implicit tekinthető annak), nem életképes, csak annyit kell tenni, hogy teszel róla, hogy magasan felette állj, előbb-utóbb úgyis összeroppantja a valóság. Akkor fontos, hogy az együttérzést félretedd, ne szomorítson el, hogy megkapta, amit megérdemelt. :)
Sőt, ez már most is alkalmazható, nem nehéz a buta embereket lenéző mosollyal szemlélni, a 99%-uknál nem kihívás lényegesen jobban és boldogabban élni, annyival, hogy még az ő sötét elméjükben is feléled az irigység fájdalma. Ennél többet nem lehet tenni.

Hari Seldon 2 2017.07.19. 10:47:26

@Din Serpahis:
Nem. Mi nem tudnánk el lenni. Ezek nem hogy lopnak, de gyakorlatilag mindent átvesznek egy az egyben (ha nem stroman a Mészáros akkor én hóember vagyok). - És ezután az az érzés, hogy "Tudom, hogy tudod, hogy tudom", alapon mégis megcsinálják. na ez megalázó. Mi (elsősorban) ezért jöttünk el. Persze nem volna igazságos, ha azt mondanám, hogy nem élünk itt nagyságrendekkel jobban, de ez csak itt lett ennyire nyilvánvaló.

Hari Seldon 2 2017.07.19. 10:51:03

@Dikusz:
Miklor érdekelte őket a saját törvényük? ha valamit kitalál a nagy testvér, másnap megszavazzák.
(Na jó, ezzel mára befejetem a politizálást. Már jó ideje nem szóltam hozzá a magyar politikához, most már látom hiba volt most újra belemennem. Bocs mindenkitől akit zavart.)

2017.07.19. 10:52:32

@Csodabogár: Abban igazad van, hogy fizikailag most nem korlátoznak a szabadságodban, viszont ... Hm, hogy is mondjam, a szellemi morlátozásra történő törekvéseket én legalább annyira elviselhetetlennek tartom. Tényleg nem értem, már a saját tapasztalatamból sem, hogy aki egyszer megtapasztalta azt, milyen egy diktatúra, miképpen érezheti jól magát egy éppen épülőben.

2017.07.19. 10:55:36

@Irbisz: Ó, kifejezetten valamilyen párt-, rendszer- vagy egyéb hivővel én nem állok neki vitatkozni. Mert minek? Teljesen felesleges. Majd a valóság pofán csapja a megfelelő időben.
Én nem is rájuk gondoltam, hanem azokra, akik bár többé-kevésbé tisztában vannak a dolgokkal, mégis struccot játszanak.

2017.07.19. 10:56:54

@Hari Seldon 2: Hm, van egy mondás a kannibál forradalomról és az ő gyerekeiről. Nos, ez nemcsak a forradalmakra igaz. (még ha azok fülkeforradalmak is :PPP).

pappito · http://pappito.com 2017.07.19. 11:04:33

@Pink Petsch: önáltatás lvl sok.
Neki van pénze a kispolgári létre és nem érti, hogy a többieknek akik végigcsinálták az elmúlt 30-40 év magyarországát miért nincs és mit sírnak összevissza.

Golf2 2017.07.19. 11:04:55

@LittleG (uk): Ők húzzák Európát,nézz utána.Elsők.

Arthamyr 2017.07.19. 11:05:12

@Pink Petsch: Nem épül diktatúra. Azt csinálsz, amit akarsz, ameddig nem válsz versenytárssá/ellenséggé (ezekkel meg senki sem szokott kesztyűs kézzel bánni). Egyszerűen csak meg akarják tartani a hatalmat. Esetleg járulékos veszteség lehetsz, ha rossz helyre állsz, de a személyes szabadságot nem fogják korlátozni.

2017.07.19. 11:15:28

@Arthamyr: Hm, a diktatúráknak csak egyik jellemzőjük a személyes szabadság fizikai korlátozása. De nem az egyetlen.

2017.07.19. 11:17:52

@pappito: Ez már szerintem nem önáltatás, hanem Stockholm-szindróma....

LittleG (uk) 2017.07.19. 11:23:20

@Golf2: és akkor mi van? biztos csak álmodtam a tapasztalatomat, 2 éven át. nem mondtam, hogy egész Németország ilyen, csak vannak ott is ilyenek is és nem egy a százezerből.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.19. 11:26:10

@Hari Seldon 2: soros gyorgy egy magyar szarmazasu uzletember. A media mindig igy hivatkozott ra.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.19. 11:26:24

@Irbisz: "Tovabba mit csinalnak közeptavon a haverjaid, amikor majd szep lassan összeomlik a TB, a nyugdijrendszer, az egeszsegügy, köszönhetöen annak, hogy egyre elavultabb es nem fenntarthato gazdasagi modellt epitenek orbanek"

-miben kulonbozik a nemet es a magyar gazdasagi modell? kivancsi lennek vegre.
Megtudom e a valaszt mielott magyarorszagon minden osszeomlik es maga ala temet?

Arthamyr 2017.07.19. 11:31:28

@Pink Petsch: Én nem mondanám erre, ami épül, hogy diktatúra.

Ez csak simán modern kleptokrácia, a napjaink legnépszerűbb államformája. :D Rengeteg megjelenési formája van, ami akár lehet diktatúra is, de a leglényegesebb jellemzői a hatalom megtartása, a nép átverésével, majd korrupcióra való felhasználása. Csak meg kell nézni, mi megy a világ legnagyobb gazdaságaiban (USA, Kína, mi csak pici szemétdomb vagyunk, kezdő csapat által fejve. :)

Pont ma délután megyek haza, és nagyon örülök neki, kizártnak tartom, hogy ez az ott eltelt 4-6 hét alatt megváltozzék. :) Kíváncsi leszek a közhangulatra, az új helyekre, hogy mi változott egy év alatt. Szerintem nem sok, de majd meglátom.

Arthamyr 2017.07.19. 11:35:47

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Pl. abban, hogy egyik többet profitál a másikból. Meg abban, hogy az egyik, ha úgy tartja a kedve, különböző módszerekkel kontrollálhatja a másikat. Meg abban, hogy az egyik erős, önfenntartó, jelentős, a másik meg nem. Meg abban, hogy az egyikben a gdp/fő sokkal több, mint a másikban és az átlagfizetés is. Meg abban, hogy az egyik nem igazán működik a másik bábáskodása nélkül. Lehetne még sorolni.

És nem a németek vannak a fasz rossz végén.

2017.07.19. 11:40:19

@Arthamyr: Ja, csak az új kleptokráciát azon a pici szemétdombon diktatórikus módszerekkel kivánják fenntartani... És mivel pici az a szemétdomb, inkább előbb, mint utóbb, egy büdös nagy fekete lyuk lesz a helyén.
De még mielőtt ez bekövetkezne, majd számolj be az élményeidről :))))

Dikusz 2017.07.19. 11:48:54

A magamét azért hozzátenném @Din Serpahis: hozzászólásához.
Az ellenzék azért nem fog nyerni, mert képtelenek összefogni.
Egy példát mondanék erre: a 2014-es önkormányzati választásokon Budapest legnagyobb lélekszámú kerületében nem vesztették volna el a polgármester-választást, ha meg tudnak egyezni, és összefognak...

Irbisz 2017.07.19. 11:50:25

@Arthamyr:
Pedig az iskolarendszer ujsütetö atalakitasa kifejezetten a szabadsag, az egyen döntesi szabadsaganak korlatozasa, raadasul a jövö nemzedek szabadsaganak durva korlatozasa.
Olyannyira, hogy pl. edesanyam aki megingathatatlan fideszes, eddig mindent tamogatott nekik, erre mar azt mondta hogy ezt tenyleg nem kellene (ezt nala mar kb. az elmentek az anyatokba fideszkomcsik kategoriaja), mert az altala utalt rakosiek csinaltak anno ilyet az 50-es evekben.
Pedig 81 evesen öt ez mar vegkepp nem erinti.

Arthamyr 2017.07.19. 11:56:51

@Pink Petsch: Az a durva, hogy én egyre nagyobb eséllyel haza fogok költözni a hanyatló nyugatról, és kiélvezem Magyarország egyáltalán nem elhanyagolható előnyeit. Lehet, hogy majd alaposabban is be fogok tudni számolni jövőre, bár valószínűleg nem lesznek releváns tapasztalataim, mert én csak az előnyöket fogom élvezni, a hátrányokat kihagyom. :)

Dikusz 2017.07.19. 12:01:56

@Pink Petsch: abban a korban nőttem fel, amit "lájtosabb Kádár rendszernek" szokás nevezni. Egészen a rendszerváltásig, az utána következőkig nem éreztem azt, hogy nekem olyan szörnyű fiatalkorom volt. A szüleim korosztálya, a tőlük idősebbek persze sok mindent másképp láthattak, mint én.

A lájtosabb szerintem azért az, mert úgymond mára már kinyílt a világ az itthon élők számára. Hidd el -írtam már róla- enélkül a lehetőség nélkül nem lájtosabb...

Arthamyr 2017.07.19. 12:03:59

@Irbisz: Az iskolarendszer eddig sem volt fenntartható, és eddig sem működött jól. Kb. ráhánytak a szarra. Én nem érzem a szabadság korlátozásának. Arra gondolsz, hogy szar iskolák (szakmunkásképző, amit most valahogy máshogy hívnak) lesznek publikusan elérhetőek, ha nem vagy top tanuló? Ez nem a szabadság korlátozása, ez a juttatások megvágása. Nincs elég erőforrás, így kevesebbet osztanak szét.
(Nagyon) nem értek egyet egyébként a változtatás irányával, de ettől függetlenül nem tekintem a szabadság korlátozásának. A magánnyugdíj államosítását jobban annak tekintem, vagy ha mondjuk lenyúlnák a házamat, esetleg megtiltanák, hogy mondjuk péntek este kimenjek az utcára.

Herr Géza 2017.07.19. 12:14:13

@Demi78: Miért baj az, hogy egy ország nem osztja pusztán formális követelmények teljesítésére számolatlanul az állampolgárságot? Köztudomású, hogy milyen erős kritériumai vannak a svájci útlevél megszerzésének, hát talán rá kellett volna gyúrni egy kicsit... Most mondjam azt, hogy amikor még csak túristaként volt közöm Svájchoz, már akkor is tudtam, hogy a hagyományos nemzeti sportjuk, a Schwingen mit takar? Vagy a Hornussen? Aki egy kicsit is utánajár a kérdésnek, pontosan tudni fogja, hogy mire készüljön. Az integrálódást vizsgálják sajátos módszerekkel, amibe bizony egy kisvárosban, pláne egy faluban az is beletartozik, hogy tudod milyen boltok vannak ott a multikon kívül, de az sem ördögtől való kérdés, ha ismered a szemétgyűjtés részleteit. :D
Amúgy a C típusú tartózkodási engedély megszerzése jóval egyszerűbb (EU polgároknak pláne), és azzal minden állampolgársági szintű előnyöd és kötelességed megvan, kivéve a szavazati jogot. Akinek az is fontos, az biza készüljön fel rendesen.

Arthamyr 2017.07.19. 12:16:53

@pappito: @Pink Petsch: Az, hogy valakinek jó (és nagyon nagy valószínűséggel ez így is marad az élete hátralevő részében), és nem foglalkozik azzal, hogy másnak nem, nem önámítás, és főleg nem Stockholm szindróma.
Ez teljesen egészséges, max. az együttérzés hiánya róható fel, de az meg nem kötelező, és nem is elvárható dolog.

Irbisz 2017.07.19. 12:20:43

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
"-miben kulonbozik a nemet es a magyar gazdasagi modell? kivancsi lennek vegre.
Megtudom e a valaszt mielott magyarorszagon minden osszeomlik es maga ala temet? "

Most csak trollkodsz, vicces kedvedben vagy, netan komolyan kerdezed ezt???

Mert ha komolyan, akkor el kell hogy keseritselek:
Te sajnos szo szerint olyan tajekozatlan es ismerethianyos allampolgar vagy, hogy igazsag szerint szavazati jog sem jarna, mert alkalmatlan vagy ra..
Hogy ennek az oka valami kepessegbeli problema, vagy csak az iskola melle jartal, netan leepültel a tul sok valosagsotol es szappanoperatol, azt nem tudom.
Esetleg matolcsy elvtars valamelyik unortodox kepzesi intezmenyeben okosodtal, es azt meg komolyan is vetted? :)

De javaslom tajekozodj, olvasgass a nemet es magyar gazdasag különbözösegeröl, versenykepessegeröl, jövöbeli lehetösegeiröl es kilatasairol.
De igazabol felesleges, egy ertelmes ember erettsegi nelkül is belatja a különbözösegeket, amelyböl a legegyszerübb, es jozan paraszti esszel barki szamara felfoghato: a nemet cegek jönnek ide munkaadonak, nem a magyar cegek alapitanak leanyvallalatot Nemetorszagban. A nagy kerdes: vajon miert? :)
Vagy ki szorul allandoan külföldi hitelekre, tamogatasra, es ki az aki kölcsönadokent szerepel. Na ki, es vajon miert? Mert azonos gazdasagi helyzet es a versenykepesseg?

megnezed ebben a listaban hol all Nemetorszag, es hol Magyarorszag, es elgondolkodsz azon, vajon van-e különbseg.

Bar iagazabol mindegy, a szomoru vegeredmeny szamit.

Din Serpahis 2017.07.19. 12:23:15

@Herr Géza: Zürichben kell lakni, ott ezt a sok sületlenséget állítólag leszarják. Zugban meg az is elég ha van pénzed :)

pappito · http://pappito.com 2017.07.19. 12:32:21

@Arthamyr: hát, amikor egyértelmű, nem takarásban levő komoly problémákról nem vesz tudomást az ember mert megengedheti azt magának a kiváltságos helyzetéből, az egy dolog. De amikor magának azt hazudja, hogy minden rendben hiszen vele minden rendben, majd kissé lesajnálóan kommentelget a selected few buborékjából...

ha nincs kenyér, miért nem esznek kalácsot, ugye?

Herr Géza 2017.07.19. 12:42:48

A poszthoz meg inkább nem írok kommentet, mert többen már leírták azt, amit én is írnék. Az ideg áll belém, amikor a frissen kijöttektől azt kell olvasnom (gyenge nyelvtudás és 0-1 munkahelyi tapasztalat mellett), hogy a németek hülyék, lusták, stb....
Hány ilyet láttam hazakullogni, könyvet tudnék róla írni.
És ha már a posztoló bőszen általánosít, hadd tegyem én is: a magyarok jó része még mindig ott tart, hogy a munkahelyen való fizikai ottlét már önmagában egy érdem. Hát nem. :D

2017.07.19. 12:42:55

Ismeritek a "fuck you money" kifejezést? Azt jelenti, amikor annyi félretett pénzed vagy passzív jövedelmed van, hogy már nem függsz senkitől/semmitől, nem kell dolgoznod, nem szoríthatnak sarokba, mindenkinek azt mondhatod, hogy "fuck you".

Ennek analógiájára vezesssük be a "minden élhető money" kifejezést, ami azt a kereseti szintet jelenti, amikortól nem kell, hogy érdekeljen az egészségügy vagy az iskolarendszer vagy a plakátkampány, és a stressz szót csak a szótárból ismered.

Mennyi ez egy 4 fős családnak ma Mo-on szerintetek?
Beírok néhány random nicket @Din Serpahis: (az állandó IT-s példái miatt), @Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: (mert nagy mo-rajongó a UK-ból), @Csodabogár: (mert 20 éve magánkórházba jár), @Arthamyr: (mert nemsokára hazaköltözik).

Fontos: semmi bajom a véleményetekkel, és nem a zsebetekben akarok turkálni, tehát nem az érdekel, hogy mennyi pénzetek van nektek személyesen, hanem hogy ennek az elképzelt ideális családnak mennyi bevétele kellene, hogy legyen, hogy a saját szubjektív véleményetek szerint ne legyen már ilyesmi stressz az életükben.

Elöljárok a példával, a bnőm szerint havi 800k, én sokkal szerényebb vagyok, szerintem 600k (mindketten csak ködszurkálunk: nincs gyerekünk, és nem mo-on élünk).

Más is hozzászólhat ám!

Herr Géza 2017.07.19. 12:44:23

@Din Serpahis: Így van, a nagyvárosokban sokkal egyszerűbb a procedúra. Zug meg eleve külön fejezet... :))))

Herr Géza 2017.07.19. 12:47:43

@Irbisz: Ááá, te ezt nem értheted. Soros az oka mindennek, na meg az EU-s pénzszivattyú. :)))))))
M.o. tartja el fél Nyugat-Európát, mert a multik....., blablabla. :)))

P.Elliot 2017.07.19. 12:49:50

Nekem tetszett a poszt. Egy kivandorlo csalad aki a gyerekek jovojet is figyelembe vette nem csak azt hogy ok mit dolgoznak azert hogy fennt tudjak magukat tartani.
Megterveztek a kimenetelt, vegrehajtottak es abban a kis faluban jol erzik magukat, minden konnyebb mint nagyvarosban, meg vannak elegedve.
Azt nem ertem hogy itt sokan belekotottek a ferj angol nemtudasaba.
Ha az epitoiparban dolgozik akkor tiszta sor hogy nincs ra ideje.
Nem tudom otthon hogy van hogy az epitoipar munkasai 4-5 orakor mar mennek haza vagy elobb?
Itt bizony addig vannak amig tart a munka, 6 oranal elobb nagyon ritkan, de inkabb 7-ig dolgoznak ha elkezdtek es legkesobb 9-kor kezdenek de inkabb azt is 7 korul. Nincs a napi 8 ora, az van hogy mikorra tudjak befejezni minel hamarabb a munkat tehat addig dolgozik amig csak lehet, ha meg befejezte es netan kicsit elobb akkor elmennek megnezni a kovetkezo munkat ami kozben bejott, felmerni hogy milyen anyag kell hozza, van hogy rogton mennek is a bolba megvenni hogy ne reggel kelljen ezzel lopni az idot.
Mire az epitoipar szogalmas munkasa beesik az ajton van 7-8 ora korul vagy kesobb, beesik a zuhany ala, mire kijon alola es megeszi a vacsorajat, jobbjara csalad nelkul ha keson jott meg az 9 ora korul van, holfaradt, a fejebe meg az a keves is lassan megy at amit a gyerekek mondanak ha meg ebren vannak akkor meg a feleseg szava. Es akkor meg szo sem volt arrol hogy megbeszelni a csaladi dolgokat, intezkedeseket, mit es ki intezze, miert es hogy.
Erdeklodnek hogy mikor a budos fenebe tudnanak nekiallni nyelvet tanulni? Egy maganyos pasasnak talan van nehany oraja erre vagy a hetvegeje/ itt szombaton is dolgoznak ebben a munkakorben/, de egy csaladosnak nemigazan, ez a meglatasom.
Lehet hogy odahaza amikor meg nem jottek ki akkor az epitoipari munkanak vege volt 4-kor es lett volna ideje valamit tanulni. Volt? Mondjad csak el, posztolo!
Sok magyart ismerek akik kijottek dolgozni, ha epitoipar akkor bizony reggel 7-kor mar dolgozik estig....

nyuszigonosz 2017.07.19. 12:50:51

@Irbisz: Nos, szerintem meg nem. Miért is? Mert: idösgondozó kollégákról ír, és idösgondozónak nem a továbbtanulni vágyó fiatalok mennek.
Leggtöbbjük ezt a munkát idölegesen végzi, mert késöbb valami mást szeretné tanulni, vagy azért, mert közel van, míg a gyerekek óvodába iskolába a közelben járnak, vagy mert ez közel-távol a képzésüknek egyetlen megfelelö hely, esetleg azért, mert nem kapnak tovább segélyt, ha nem kezdenek bármit - ezt - dolgozni.

Általában nem agysebészek, mikrobiológusok vagy rakétatervezök vagy más szakmunkások dolgoznak öregotthonokban mint idösgondozó vagy annak segítsége. A poszterina sem az, ö gondolom ápolónö.

Idösgondozni az nem egy álom meló, fluktuáció óriási. Ezt ö is írja.

De, azt is írja, és nekem konkrétan ez a rész nem tetszik:

" munkámban sajnos NEM tapasztalható. Sőt gyakran túl lazák, sok esetben felelőtlenek, feledékenyek, nemtörődömök, megbízhatatlanok, hanyagok, felszínesek, felületesek, stb. "

Tájékozaltlanságot írsz: mert nem tudják miért van a poszterinának nyelvvizsgája?
- esetleg nem veszik észre a hétköznapokban ?

Ezt is írja:

"
Nem szeretnek dolgozni, nem dolgoznak jól, sokat vannak betegállományba és szabadságon. "

továbbá:
"
Nem mondhatom őket okosnak, műveltnek, tájékozottnak, olvasottnak, tanultnak. Kollégáim nagy része fiatal, de nem áll szándékukban tanulni, vagy képezni magát. A hasonló korú kollégáim is maximum középfokú képesítésűek, vagy még az sem. "

A poszterina egy év után, mikor saját állítása szerint még mindig problémás az ott beszélt nyelv megértése, inkább arra koncentrálhatna, hogy értse és használni tudja a helyi dialektust, akkor esetleg rájönne, hogy nem mindenki hülye.

Pernilla 2017.07.19. 12:57:05

@Nagy kámpics: a ti példáitok is a 4fős családra vonatkoznak? Nettóban?

2017.07.19. 12:59:23

@Pernilla:

Igen, 4 fős, nettó.

Csodabogár 2017.07.19. 13:06:38

@Pink Petsch: Van élet a politikán túl is. Svájcban pl. soha nem tudtam, hogy ki és melyik párt, milyen programmal "uralkodik" éppen. Nem volt rá szükségem, hogy tudjam. Itthon sincs szükségem és itthon se tudom. Ha valamit egyáltalán megtudok, az vagy itteni utalás, vagy a Süddeutsche Zeitung esetleg az ARD esti hírei. Nekem ennyi bőven elég, kb. ugyanennyit tudok a francia vagy más EU ország politikájáról.

Golf2 2017.07.19. 13:09:23

@Nagy kámpics: Nincs az a pénz.A légkör adott.

Herr Géza 2017.07.19. 13:11:08

@P.Elliot: Csakhogy N.o.-ban az építőiparban dolgozók rendes alkalmazottak, azaz nem mennek anyagot venni meg felmérni. Kollektiv szerződésben szabályozott heti fix munkaidejük van (38-40 óra), ami a szezonalitás miatt valóban jelentheti azt, hogy tavasztól őszig 7-17-ig dolgoznak, azonban télen ez kiegyenlítődik általában.
Az építőipari vállalkozók esete persze (mint minden más vállalkozóé) más.
Itt nem jellemző az a pl. Angliában is honos contractori tevékenység.

Csodabogár 2017.07.19. 13:14:57

@Herr Géza: Ajánlanám figyelmedbe a "Schweizermacher" c. fantasztikus filmet. Tényleg szerezd meg, érdemes! Mi jókat röhögtünk rajta, de voltak akik sírva jöttek ki a moziból.
A nevezett falu most nem tudom, hogy tiszta katolikus vagy református. Évente 2 embert ajánlanak állampolgárságra. Ha mondjuk a falu katolikus, akkor református csak akkor jöhet számításba, ha pont nincs katolikus jelentkező. Vagy fordítva.
A Svájcban töltött 25 év alatt, hallottam néhány cifra esetet. Ha nem kapom meg csak úgy, egy kézfogásra, soha nem lettem volna állampolgár. :-(

Arthamyr 2017.07.19. 13:20:53

@pappito: Ha jól tudom, csodabogár elég öreg (remélem nem bántom meg ezzel), és korrekt, biztos, Magyarországtól független bevételforrása van, ami az élete végéig megmarad (hacsak nem következik be valami nagyon nagy hatású, világméretű összeomlás). Én őt egyértelműen az első mondat által leírtak közé sorolnám. Viszont az ő szempontjából a problémák még kifejezetten előnyösek is, mivel ez egy olyan árszínvonalat biztosít, ami megtöbbszörözi a jövedelmét, és pont emiatt kiváltságos lesz (vagy még kiváltságosabb, ha külföldön is az lenne). Magyarul is beszélhet, ami megint tök jó dolog. Ráadásul Budapest nem csúnya város, minden külföldi ismerősöm imádta, kivétel nélkül. Ha lehet szemezgetni, hogy mit kérsz, mit nem kérsz, Magyarország kiváló hely tud lenni.

Din Serpahis 2017.07.19. 13:23:46

@Nagy kámpics: Hát a rosseb tudja, 800 az szerintem kevés. (Az ugye nettó 500, abból 200 elmegy albérletre, 300ból meg senki nem fog még ugrálni.) Azt nagyjából tudom, hogy nekem mennyi lenne elég, de nekem Svájc már eléggé eltorzította az arányérzékemet szerintem, legalábbis a feleségem szerint teljesen másképp viszonyulok a pénzhez mint korábban, szóval inkább nem nyilatkozok a témában.

Pernilla 2017.07.19. 13:30:50

@Nagy kámpics: nagy bocsátkozásokba részemről nem bonyolodnék, de amennyi rálátásom van, a nettó 600 ehhez még elég kevéske. Szerintem.

pappito · http://pappito.com 2017.07.19. 13:44:43

@Arthamyr: nekem nincs semmi bajom azzal, hogy ő jól él és hol él. Tartson minél tovább, érezze jól magát meg minden.
Csak ne csináljon úgy, mintha nem ő lenne a kivétel a buborékban, mert az a világ amiben ő él nem Mo, az csak a buborékban van.

P.Elliot 2017.07.19. 13:50:36

@Herr Géza: Na majd a posztolo elmeseli ha ugyan idejon hogy hogfy is van ez naluk.
Ha ide mer jonni mert elegge lerohantak.

Arthamyr 2017.07.19. 13:51:08

@Nagy kámpics: Ha 2 gyereked vannak, és nem szeretnéd, hogy korlátozva legyenek a lehetőségeik (ha akarnak, mehessenek a Harvardra, MIT-re stb., esetleg a segge alá raksz egy lakást, amikor kirepül), nem elég a 800k sem. Ha azt gondolod, hogy a gyereked addig jusson, ameddig a tehetsége és a szorgalma magától elviszi (tehát pl. ha a Harvardra akar menni, akkor szerezzen magának ösztöndíjat, vagy oldja meg valahogy, de te nem fogsz évente 15 millát kipengetni ezért, a lakását oldja meg magának), akár a 600k is elég lehet. Mondjuk azért az messze van a biztonságtól, mert mit csinálsz, ha 45 évesen meghalsz? Ha komolyabban SNI-s gyereked van, szintén necces a dolog.
Az sem mindegy, hol élsz. Gondolom mindkettő jövedelemmel úgy vetted, hogy jó állapotú lakóingatlannal rendelkeznek, mert ebből - sajnos - nem igazán tudsz venni, a bérlés meg nem bejáratott Magyarországon, és elég drága is.

A 600k, saját ingatlannal, komoly vésztartalékkal (legalább 30m valahova befektetve), az átlagos hónapokra elég, egy szerény életre. Másrészt ebből nem lesz saját ingatlanod, komoly vésztartalékod, szóval a szint eléréséhez kevés.

A gond az, hogy otthon ez a lakosság elég kis részének adatik meg. Persze annak a részének, akinek megadatik, épp ettől lesz ez olyan olcsó, amilyen, a világ szerencsésebb részein egy négy fős család megélhetéséhez nem igazán elég 600k.

Irbisz 2017.07.19. 13:55:44

@Nagy kámpics:
Havi 800 e brutto erre nem eleg 2 gyerekkel, meg ugy sem ha van tehermentes lakas.

Shaktee 2017.07.19. 13:56:47

@Csodabogár:

Politika, szimplán, nem szeretem én sem hogy negilgálja a Bibi az ocsmany antiszemita érzelmeket futo plakatokat, nem lenne szabad..szvsz.

Arthamyr 2017.07.19. 13:56:56

@Nagy kámpics: Amúgy a "fuck you money" és a "minden élhető money" közt nincs ám nagy különbség, csak pár embernek nem célszerű mondani, hogy fuck you. :)
Attól lesz valami élhető, hogy nem függsz senkitől, és ésszerű határokon belül bárkinek mondhatod szükség esetén, hogy fuck you. Nyilván a teljes godmodehoz (pl. Putyin szemébe mondod, hogy fuck you, esetleg le is köpöd és utána ő kér bocsánatot), sokkal több pénz kell, de ennyi nem sok embernek van, és ők valószínűleg kerülik ezen kifejezés használatát.

Shaktee 2017.07.19. 13:57:33

Nemigen szimpatikus a poszt, de sok sikert, s foleg turelmet es befogadást kivanok a posztolonak

Határátkelő 2017.07.19. 13:57:50

@Nagy kámpics: Ez a kérdés megérne egy vitaindító posztot. Ha van kedved, írd meg (vagy valaki más), ha senkinek nincs, akkor lehet, hogy megírom én.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.19. 14:02:41

@P.Elliot:
Itt az építőipar egységesen 8kor kezd a lakosság zajterhelése miatt.
Aztán 5 vagy 6 órakor van vége. Na most pont az építőiparban jellemző a hosszú utazási idő.
1óránál ritkán kevesebb de inkább több. Amúgy amit írtál tökéletes látlelete az építőipari munkának.

arncht 2017.07.19. 14:04:14

Menekultek es bevandorlok? Nagyvarosokban...

Sesamelmo (Q) 2017.07.19. 14:05:04

@P.Elliot: ha valaki èveken àt tudatosan arra kèszül, hogy o ott fog èlni, dolgozni, boltba menni, banki ugyeket intezni, beszelni a tanito nenivel, orvoshoz menni ..... akkor szerintem a nyelvtanulas bele kellene , hogy ferjen az idejèbe. Eltelt azota egy ev, nem irta a posTerina, hogy de a ferjem legalabb itt elkezdett tanulni.
O maga is panaszkodik, hogy nem erti akikkel dolgozik. Hogy vegezhetsz igy tisztesseges munkat? Felelossegteljesen. Ugy gondolom, hogy ha eveket keszulok, akkor a nyelvet is megtanulom. De ez csak az en velemenyem.

Shaktee 2017.07.19. 14:06:37

@Határátkelő: Remélem nem feledted el a blog.hu notice problémát..

tnx

2017.07.19. 14:41:32

@Határátkelő:

"akkor lehet, hogy megírom én"

Hajrá, engem érdekelne. :)

@Golf2: @Arthamyr: @Irbisz: @Din Serpahis: @Pernilla:

Köszi a választ!

A nettó összegek érdekesek szerintem, mert eleve fogalmam sincs, ki hogyan adózik, meg lehet kapni egészségpénztárt, telót, kocsit, ruhapénzt, évvégi bónuszt meg 13. havi bért (ha még létezik) stb., és gondolom, az egésznek a nettó összege érdekes.

Egyébként pedig a teljesen szubjektív érzetre próbálok kérdezni, hogy mikortól lesz (anyagilag) stresszmentes az élet.

Senki összegébe belekötni meg vitázni vele nem akarok. Ha valakinek az a stresszmentes, hogy babauszi, babaangol, magánóvoda, majd hárfa-különóra a lánynak a natív olasz maestrótól, a fiúval pedig vadászni járok, és kell a nagy garázs a harley davidson-gyűjteménynek, úh havi 3 milla, gyerekek, nekem az is tök oké; ha meg valaki az őrségben akar lakni kisházban saját tyúkokkal meg kiskerttel, és havi 100k, nekem az is jó.

Én személyesen abból indultam ki, hogy venni kell a szokásos 75 éves hitelre egy lakást/házat meg egy 1 millás kisautót, viszont amúgy nem válik el az ember, a szülei nem csak hogy önellátóak, hanem még segítenek is valamennyit (és amikor meghalnak, még egy kis örökség is van utánuk), plusz természetesen nekem olyan génjeim vannak, hogy a kölkek nem csáléfogúak vagy rövidlátóak, és heló, főleg nincsenek speciális igényeik, mert azért mégis, nem vagyunk mi balf.szok (viccelek!). Szóval így.

De ez idealista forgatókönyv, és ahogy beszélgetünk róla, egyre biztosabb vagyok, hogy 600k-val szanaszét stresszelném magam, de még 800k-val is.

2017.07.19. 14:47:20

@Arthamyr:

"Amúgy a "fuck you money" és a "minden élhető money" közt nincs ám nagy különbség, csak pár embernek nem célszerű mondani, hogy fuck you."

Persze, ez udvariassági kérdés is, és amellett, hogy szerintem mind a kettő lényegesen alacsonyabb összeg, mint amit első hasraütésre mondanánk, azért az szerintem egy nagy különbség, hogy a "minden élhető money" esetén még semennyire sem szabad az ember.

Lehet, hogy van fél évnyi félretett pénze, vagy akár 1 évnyi, vagy 2 évnyi, de utána akkor is el kell menni melózni, és jönnek a hétfők meg a keddek meg a szerdák, és nem lehet egész nap szun-cét olvasgatni koktélt szürcsölgetve, és semmiféle idézőjeles, nagybetűs "Szabadság" nincsen.

Nem mintha anélkül nem lehetne élni (mi _mind_ megoldjuk valahogy, hehe), de azért akkor is, ez nagy különbség, nem?:)

Herr Géza 2017.07.19. 14:49:26

@P.Elliot: Persze... Jelezném szerényen, hogy idén 30. éve, hogy az építőiparban és annak közvetlen környezetében dolgozok. :D

Sean MacTíre 2017.07.19. 14:50:04

@Csodabogár: akkor nyugdijas lehetsz. A nyugdijasok Magyarorszagon "nem elnek at semmit". Es nem ertik, ha elmondom nekik hogy egy kisgyerekes csalad, dolgozo emberek szempontjabol mi a baj meg akkor is ha egyebkent sajat magamnak koszonhetoen az eletszinvonalunk magasnak mondhato... Mi igy leptunk le felso kozeposztalybelikl jovedelmi szinttel, a csalad nyugdijasai meg ertetlenkednek. Ez ilyen.

London2009 2017.07.19. 14:55:53

@Nagy kámpics: Ah, erre soha nem lesz meg a valasz. Londonnal kapcsolatban is mindig felmerul ugyanez. Aztan egy csomoan leirjak, hogy ket minimalberbol milyen jol meg lehet elni. Vagy egykeresos felallas, az asszony nem is dolgozik es tok jol elvannak 2 gyerekkel. Masnak meg 2 magas fizetes sem eleg csalad nelkul sem. Ugyhogy erre lehetetlen valaszolni.

Herr Géza 2017.07.19. 15:00:14

Ha már idevág... Mai jó hír a N.o.-ban az idősápolási területen dolgozóknak: a szakmai minimálbér a jelenlegi 10,20 (West)/9,50 (Ost) €-ról 2020.-ig több lépcsőben 11,35/10,85-re emelkedik (de csak az intézményi foglalkoztatottaknál, a privát háztartásokban alkalmazottaknál marad az általános 8,84 €/óra).
Imhol a link az érintetteknek: www.tagesschau.de/inland/mindestlohn-pflege-101.html

2017.07.19. 15:10:13

@London2009:

"Ugyhogy erre lehetetlen valaszolni."

Hm, jogos, de azért a saját szubjektív érzéseit csak ismeri mindenki, nem?

Mivel az emberek elég hasonlóan élnek, feltételezem, hogy a válaszoknak ki kellene adniuk valami szokásos haranggörbe-szerűséget, nem? Persze lehet, hogy tévedek.

De most, hogy mondos, rágugliztam.
A ksh csinált erről egy felmérést 2014-ben:

"A magyarok 120 ezer forint összegű egy főre jutó havi jövedelmet tartanak szükségesnek az átlagos szintű megélhetéshez, 71 ezer forintot a nagyon szűköshöz, míg illetve 214 ezer forintot a nagyon jóhoz."

Vagyis 4 fős családra vetítve (ezt már én teszem hozzá, mert jobban bele kellene olvasni hogy mit és hogyan kérdeztek):
284k - nagyon szűkös
480k - átlagos
856k - nagyon jó

Szóval úgy tűnik, a "stresszmentesség" az átlagos vélemény szerint 800k körül kezdődhet. A barátnőm (meg a tippjei) for president.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ennyit_keresne_a_magyar_hogy_jol_eljen_mutatjuk_a_szamokat.573683.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201707

Latcho Rom 2017.07.19. 15:13:23

@Nagy kámpics:

"Mivel az emberek elég hasonlóan élnek, feltételezem, hogy a válaszoknak ki kellene adniuk valami szokásos haranggörbe-szerűséget, nem? Persze lehet, hogy tévedek."

Yes and no. Kiváncsi lennék hogy magyar lakosok hany szazaleka a Csodabogarhoz hasonlo kulfoldi nyugdijjas, s mekkora lesz ez a szam 20-30 ev mulva..

London2009 2017.07.19. 15:24:56

@Nagy kámpics: Nekem van egy baratnom aki szocialis munkaskent dolgozik, egyedul el, sajat lakasban, videken. Mindig azt mondja, hogy ha egyszer keresne 200k forintot, akkor o nem is panaszkodna tobbet. (mondjuk szerintem akkor is panaszkodna, mert ez az eletkeptelen tipus). Ugyhogy 120k loszarra nem eleg egy embernek. 40k lakasrezsi. Marad 80k. Az heti 20k forint kajara, ruhazkodasra, szorakozasra, mindenre. Good luck with that.

Nagyban befolyasolo tenyezo, hogy van e sajat ingatlan, auto, miegymas. Ugyhogy en ezert nem tartom jo otletnek ezt a kerdest, mert tul sok az egyenre szabott helyzet es ezert egy atlag nem mond nekem semmit.

puhacica 2017.07.19. 15:27:55

valamelyik nap olvastam egy kutatasrol, valami 150 orszag multijainak alkalmazottjait kerdeztek es az jott ki, hogy magyarorszag az elmezonyben van abbol a szempontbol, hogy a boldogsagot a penzben, pozicioban meri.
meglepodtem volna, ha mas jon ki. :)

London2009 2017.07.19. 15:47:27

@puhacica: egy multiban mi masban mernek?
Mennyi penzt keresel es milyen pozicioban vagy. Ez szamit. Mi mas szamithatna? Hogy boldog vagyok e a munkahelyemen? Lari fari!

Latcho Rom 2017.07.19. 15:58:20

@London2009: Te hideg vagy mint a kő mme Navratilova
:-)

London2009 2017.07.19. 16:05:20

@Latcho Drom: haha. De most tenyleg, megis mi szamitana? Ket rank van, a fizetesi meg a pozicio rank. Az egyik azt mutatja, hogy mennyit er maga a pozicio. Munka valtasonkent max. egyel magasabb kategoriaba lehet jelentkezni. Hiaba jelentkeznek kettovel magasabba, be sem hivnanak. A pozicio rankje alapjan betesznek egy fizetesi savba, ott pedig a teljesitmenyed alapjan erhetsz el a savon belul kulonbozo ranket. Igy lehet az, hogy mondjuk egy ugyfelszolgalatos pozicio rankje legyen mondjuk 8, az egyik legalacsonyabb, de kiugro a teljesitmenye es ezert a legmagasabb fizetesi rankbe teszik. Egy kezdo elemzo pozicioja pedig legyen mondjuk 10, de gyenge, alulteljesit igy a legalacsonyabb fizetesi savba kerul. Igy fordulhat elo, hogy akar kozel ugyanannyit is kereshetnek.
Ez szamit. Mas nem.

Latcho Rom 2017.07.19. 16:10:24

@London2009: Uhumm.

Az igazat megvallva sosem dolgoztam multiknak, mindig privát s állami állásaim voltak, talán az utobbi hasonlit a multis karrier/fizetés sémára..

Csodabogár 2017.07.19. 16:10:52

@pappito: Hidd el nem egyedül élek itt így ebben az országban. Úgy látom, akik elmentek azt hiszik, hogy az itthon maradottak mind rettenetes rosszul élnek és ez nincs így. Van szegénység, vannak hajléktalanok stb. Viszont mutass nekem egy országot, ahol ez nincs. Tudod hol láttam életem első hajléktalanját? 1964-ben Londonban, a Harrodsal átellenben. Nem akartam elhinni, hogy ilyen van, azt hittem csak a regényekben írnak ilyesmit. Később láttam szegénységet mindenütt, még Svájcban is. Talán Monacoban nincsenek, nem tudom, mert csak turista voltam ott.

Az meg, hogy kinek mennyi az elég, az nagyon széles skálán mozog. Az itt emlegetett összegeknél én lényegesen kevesebből élek.

London2009 2017.07.19. 16:15:28

@Latcho Drom: csak multiban dolgoztam, az elso londoni munkamat leszamitva. Az egy kis konyvelo iroda volt a Cityben. Nem szerettem, alig vartam, hogy mehessek megint egy nagyobb ceghez. Vegulis jobban belegondolva a masodik londoni munkam nem volt multi. Inkabb egy kozepes meretu, de nemzetkozi ceg volt. Azt sem szerettem igazan. Nekem legjobb a multi. Nagy cegeknel erzem igazan jol magam.

Csodabogár 2017.07.19. 16:29:12

@Latcho Drom: Egy olyan házban lakom, ahol már minden tulajdonos 80+. Tudod ki költekezik a legjobban? Az egyetlen, aki mindig itthon élt. Amelyiknek messze a legtöbb pénze van az a fogához veri a garast, fapados repülővel utazik stb. A másik igénytelen, de nem kifejezetten spórol. Én vagyok a könnyelmű középutas és szerintem a legkevesebb pénzzel rendelkező. Mindenki másnak pl. több ingatlana van. Nekem meg egyse, mert már csak haszonélvező vagyok, aminek nagyon örülök. Nemigen lehet ezekben a dolgokban általánosítani. Én pl. kifejezetten örültem, mikor megszabadultam ettől az egyetlen lakástól, amiben lakom. Más meg végtelen adósságokba veri magát, azért, hogy a sajátjában lakjon.

London2009 2017.07.19. 16:29:40

@Csodabogár: Ah, dehogy. Egyaltalan nem rossz Magyarorszagon elni, HA van penzed. Peldaul en mindig ezt mondom. De mondjuk ez mindegyik orszagra igaz. A gazdagabbakre meg inkabb. Azt is leirtam millioszor, hogy nekem mennyi ismerosom koltozik haza folyamatosan. Egyszeruen hosszu tavon nem boldogok itt. Hazavagynak es kesz. Van penzuk, relative fiatalok es csaladot alapitani inkabb a baratok es a csalad kozelsegeben szeretnenek. Ezt en nagyon meg is ertem.
Most toltottem Magyarorszagon egy hetet es mar ezer eve voltam ilyen hosszu ideig “otthon”. Valamint majd megyek augusztusban is 10 napra. Erdekes megfigyeleseket tettem. Mindig arra jutok, hogy egy csomo minden nem orszagfuggo. Azt erzem mar egy ideje, hogy en peldaul szinte barhol tudnek elni es megtalalni a boldogsagomat. HA persze az alap dolgok adottak.

Dikusz 2017.07.19. 16:33:22

@Sean MacTíre: attól, hogy a te családod nyugdíjasai értetlenkednek, miből gondolod, hogy a többi nyugdíjas is értetlenkedik.
Nekem is van gyerekem, mind a két szakmája olyan, hogy nem lenne gond neki elhelyezkedni külföldön. Viszont nem beszél idegen nyelven, ezért -csak ezért- mondom neki azt, hogy ne menjen világgá.

Csodabogár 2017.07.19. 16:33:43

@London2009: Soha nem akartam nagy cégnél dolgozni, mert az volt az érzésem, hogy ott csak egy szám leszek. Kis cégnél lehet alkotni, előre jutni, kitünni stb. Biztos, hogy egy nagy cég rendezettebb és feltehetően kevésbé stresszes. De nekem a kis stresszes munkahely volt az igazi.

Latcho Rom 2017.07.19. 16:41:07

@Csodabogár:

Ne szinezzük a dolgot - you are special :P

Sokat számít, s másoknál is, hogy az ingatlanokat a gyerekek, unokák örököljék majd..neked ezzel nem kell foglalkoznod.

Latcho Rom 2017.07.19. 16:42:32

@London2009: Miért nem blogolsz egy jot a hazai tapasztalatokrol?

London2009 2017.07.19. 16:45:30

@Csodabogár: Nekem nem jon be a kis ceg. Ahhoz vagyok hozzaszokva, hogy kapom a jo kis multis juttatasokat es ezekrol utaltam, hogy a kis cegnel le kellett mondani. Persze atmeneti idoszak volt, de akkor is hianyzott. Nekem kell a company credit card, magan betegbiztositas, magannyugdij, benzin penz stb stb. A nagy cegnel ki lehet tunni, mar miert ne lehetne? Kis cegnel viszont egy csomoszor maximum kihalalos alapon lehet feljebb jutni ez tutifix.

London2009 2017.07.19. 16:50:08

@Latcho Drom: Nem tudom, hogy ez kit erdekelne, hogy milyen jol elvoltam az eszak-magyarorszagi kisvarosban egy hetig. Napkozben dolgoztam, reggel meg este meg ket orat teniszeztem. Ugyhogy egy het alatt fogytam harom kg-t, aminek rohadtul orultem. Bar hozzateszem, hogy annyira elszoktam a magyar kajaktol, hogy kb. vegig problema volt a gyomrommal. Ennyit arrol a kerdesrol, hogy hianyzik e a magyar kaja? Oooo, a hatam kozepere maximum! Aztan jartam a piacon amit imadok, talalkoztam ismerosokkel, strandoltam, kocsikaztam falvakon at, kaveztam, szepitkeztem, lebarnultam, meg irto jokat aludtam mert hullara kifarasztottam magam a nap vegere. Na itt a poszt. Izgi volt, mi? :D

2017.07.19. 17:12:24

@Csodabogár:

"Nemigen lehet ezekben a dolgokban általánosítani."

Nem, és nem forszírozni akarom a dolgot, és főleg nem a te saját körülményeidben turkálni, de mégis: ha az egyik operalátogatós hétvégén melléd keveredik egy svájci nyugdíjas néni, egyedülálló, és arról kérdez, hogy figyelj, bogi, én megyek mo-ra lakni, az ingatlannal nincs para, mert veszek egyet, de mégis, mennyivel számoljak havonta, akkor mit mondanál neki?

Az ember azért találkozik(/-hat) ilyesmi kérdésekkel néha, például amikor thaiföldön laktam, tőlem rendszeresen megkérdezték, hogy oké, szuper, hogy meleg van, de családosként/szingliként/nyugdíjasként mennyi pénzért lehetne ott lakni, és azért valami educated guess-t csak mondunk ilyenkor, nem?

London2009 2017.07.19. 17:13:51

@Latcho Drom: Azt kihagytam, hogy meg a regi korusommal is enekeltem es irto jo volt. Teljesen meghatodtam. Ugyhogy ez most mar egyre izgalmasabb rajottem! Lehet, hogy ket bekezdes is lesz! :D
Egyebkent biztos, hogy lehetne belole posztot irni meg az is lehet, hogy valakit erdekelne. Egyebkent engem is meglepett, hogy milyen jol ereztem magam. De persze az embernek nyilvan jol esik ha kedvesek vele, orulnek neki stb. Gondolom nem lennek akkora szenzacio ha latnanak minden heten. :D Felert egy ilyen jo kis country escape-pel. No meg az arak. Azok irto jok! Egy pizza 1200 ft! :D
Tudnek igy elni kulonben. Otthonrol elpotyognek napkozben, utana meg elveznem a hobbijaimat. Bar vegulis most is igy elek, most jottem ra. :D

Latcho Rom 2017.07.19. 17:14:41

@London2009: s a kutyák hangosan ugattak??
:-)

Latcho Rom 2017.07.19. 17:18:03

@London2009: Londonban is enekelsz? alt vagy ugye?

van ez a progi az angliai amator koruskrol, jopofa vetelkedo...

2017.07.19. 17:26:20

@London2009:

"Na itt a poszt. Izgi volt, mi?"

Engem érdekelne hosszabban is például, különös tekintettel az országfüggő és a kajával kapcsolatos megfigyeléseidre.

Más.

Többször mondtad már a teniszezést, és gondoltam, elmesélem, hogy a teniszezés szerintem is istenverte szuper, és egy nyugodtabb és szebb életben biztos csinálnám is (és fogom is csinálni előbb-utóbb), hanem amit mondani akarok, hogy van itt a portugál bal alsó csücsökben egy méretes brit expat kolónia, és járogatunk fallabdázni az egyik sportközpontba, és télen persze nem volt ott senki, de ahogy megjött a jóidő, megjöttek a brit nyugdíjasok is teniszezni, és hát valami eszméletlen békebeli a dolog, délelőtt 10-kor szürcsölik a narancslevelet, britül csacsognak, a bácsik pocakosak és komótosan ütögetnek, a tévében megy a krikett, az 50-es, 60-as nők meg (bár igaz, itt-ott kicsit baltaarcúak) olyan marhára szuperül néznek ki, hogy csak kamillázok, és mindenki halál nyugodt és kedves.

Ha nagy leszek, német és/vagy brit nyugger szeretnék lenni, pocakosan szürcsölni a narancslevet a baltaarcú nőmmel, akinek az a neve, hogy Maisie és/vagy Elspeth, és egyáltalán nem aggódnánk semmi miatt. Ez a világ leges legteteje.

Csak gondoltam, ezt elmondom.:)

Din Serpahis 2017.07.19. 17:27:47

@Sean MacTíre: A magyar nyuggerek zöme igazi önző mocsok. Miután évtizedeken keresztül meresztette a hátsóját a Kádár rendszerben és nem csinált semmi hasznosat, 55 évesen elkotródik nyugdíjba és élvezkedik az EU bajnok helyettesítési rátával az ingyen utazással meg úgy egyáltalán azzal, hogy a kormány ott nyal be neki ahol tud. A fiatalok meg dögöljenek meg, kb ez az általános hozzáállás.

London2009 2017.07.19. 17:29:47

@Latcho Drom: Aha, itt is enekelek. Unalmas szopran vagyok.
Amugy ezen most annyira rohogok, mert baszki a kutyak azok tenyleg ugattak, hogy az anyjukuristenit! :D

Latcho Rom 2017.07.19. 17:30:59

@London2009: Kerunk egy posztot az enekkarrol is! kik-mik a tagok..miket enekeltek, felleptek é

Please.

London2009 2017.07.19. 17:43:01

@Nagy kámpics: Kommenteles helyetti ventillaciokent javasoltam!
Na akkor en is meselek. Ahol mi lakunk, ha beutom a post code-ot a British Tennis oldalan, akkor egesz pontosan 71 teniszpalyat dob ki 3 merfoldon belul, ami szerintem igen figyelemre melto. A hazunkhoz kozel pedig harom teniszklub mukodik. Ebbol egybe csak szimplan be lehet iratkozni, de a masik kettobe meghivo kell. Kaptam mindkettobe meghivast egy ido utan es igy el kellett dontenem, hogy melyik legyen. Az egyik az pont olyan amit leirtal. Van egy irto szep kis epuletuk, amiben a klubhelyseg uzemel. Vannak fuves, salakos illetve all weather palyak. Vannak edzok, csapat edzesek, csapatbajnoksagok, bulik stb. Atlag eletkor 50-60. Az egesz a tarsasagrol szol es kevesbe a teniszrol. Amugy baromira tetszett volna mert annyira jo, hogy ennyifele palyajuk van es imadom a salakot, de igy inkabb hagytam. A masik klub pedig sokkal magasabb szinvonalu ami a teniszt illeti. Persze ott is vannak kulonfele szintu edzesek, de kevesbe szol a ruhakrol meg az italozasrol. Azert persze itt is van klubhelyseg es most Wimbledon alatt mentek is az iszogatasok, meg penteken van social day, ami a 3 fontos G&T ar mellett van, hogy mokasra sikerul. Na es mindez a helyi golf klub vegeben csodas kornyezetben van. Love it.
Amugy a legtobb tenisz klubtag altalaban a golfot sem veti meg.
Ha 50 leszek tuti atiratkozom a menobb klubba. Veszek egy par teniszruhat, mar reggel iszom a Pimst, beleutok kettot a labdaba ket bridge party kozott, aztan indulhat a muri.

London2009 2017.07.19. 17:44:18

@Latcho Drom: Nana, hogy fellepunk! Amugy most epp szerveznek egy koruscseret a regi mo-i korusommal. Ok jonnenek ide, mi mennenk oda. Ha ez megvalosul, no akkor az tenyleg meg fog erni egy posztot.

2017.07.19. 17:49:45

@London2009:

Igen-igen, édes élet! :)

London2009 2017.07.19. 17:53:44

@Nagy kámpics: Ja es meg valami ami a tenisz mellett szol. Aprilistol oktoberig vagyok total lebarnulva, hajam kiszokulve. Allandoan azzal cukkolnak, hogy en non stop holidayen vagyok. Ami azert nem teljesen igaz. De egyszeruen nem tudok kifakulni, mert mindig er a nap.
Ugyhogy HA helyett fogj inkabb egy utot a kezedbe es lehet pufolni a labdat vagy a baltaarcu noket. Ki tudja melyik jon ossze elobb! ; )

Latcho Rom 2017.07.19. 17:54:00

Off

Kuba kedveloknek: tegnap lattam a PBS csatornan, sajnos csak amerikai ip-rol megy, de a reszletek lathatok azt hiszem

www.pbs.org/program/weekend-in-havana/

On

DieNanny CH 2017.07.19. 18:01:25

A "nem okos, művelt, tájékozott"-hoz:
Ma olvastam egy itteni újságban egy riportot, egy ikres anyukától. Aki elmondta, hogy mikor a gyerekeit sétáltatta, többen megkérdezték tőle, hogy egypetéjűek vagy kétpetéjűek a gyerekek. (A gyerekek: egyik fiú, másik lány...)

Taxomükke (UK) 2017.07.19. 18:04:22

@Din Serpahis: Mar megbocsass, de ez ugy marhasag, ahogy van.

Dikusz 2017.07.19. 18:04:36

@London2009: óóóó.... augusztus mikor? Megyek integetni neked:)))
Érdekelnének a tapasztalataid:)

London2009 2017.07.19. 18:10:24

@Dikusz: errol beszelek! Hogy ne erezne az ember jol magat ha igy orulnek neki es meg integetnek is?!?! Ez felig votvicc. :D
6-an erkezem es 16-an jovok vissza. Na es hozom az anyosomekat is. Mar evek ota nyaggatnak, hogy jonnenek es most eloszor meg is valosul! Tudom, ez is megerne egy posztot! ; ))

Csodabogár 2017.07.19. 18:12:41

@Nagy kámpics: Szerintem SFr. 1000.- ből jól meg lehet élni. Hogy a kinti betegbiztosítása többe kerül havonta az már más kérdés. Megélhetés simán kijön ennyiből, taxival, hangversenyjeggyel együtt.

Csodabogár 2017.07.19. 18:15:51

@Nagy kámpics: Pocakot hagyd ki. A többi jól hangzik és még bőven belefér nálad ezt elérni.

Csodabogár 2017.07.19. 18:20:30

@Din Serpahis: Téged a gólya hozott? Vagy a szüleidről is ez a véleményed?

Dikusz 2017.07.19. 18:29:20

@London2009: én nem szerettem a salakot.
Boldogult fiatalkoromban az egyik sport amit műveltem, a kézilabda volt. Szerettem, bár kevés tehetséggel, még kevesebb szorgalommal áldott meg a sors. Nem volt más pálya, csak salakos. Volt olyan többször is, hogy elterültem a pályán, mint nagyalföldön a furulyaszó. Hogy őszinte legyek nem volt kellemes, a salakon taknyolás marhára tud fájni...

A teniszt valamikor nagyon szerettem - nézni, aztán elmúlt valamiért a '80-as évek végére. Nálunk teniszezni státusszimbólum, úgy gondolom még ma is. Egykori kolléganőm járatta a lányát, ő mesélte, hogy nagyon drága minden szempontból. Igaz, ma már valószínű mindegyik sportra igaz ez.
Annak idején ez nem volt gond, valamennyi pénzt kellett fizetni az egyesületnek, egy idő után szerelést is kaptunk, játszhattunk különböző helyi bajnokságokban, többedik osztályban.

Az itthoni ételekről: ilyenkor általában -valószínű én is ezt tenném- a hazalátogató kedvenceit főzik, nagy mennyiségben, ami valószínű nem éppen diétás flamó. Töltött káposzta, jó erős húsleves, pörkölt nokedlivel, rántott hús, sült oldalas, stb:)

Sean MacTíre 2017.07.19. 18:31:31

@Dikusz: igazad van, altalanositottam, foleg, hogy boven ismerek olyanokat is akik epp, hogy nem ertetlenkednek. Csak a hozzam kozelebb allok velemenye jutott rogton az eszembe, mert az illetok pont ezt sutik mindig el, mint Csodabogar. Kb. mint amikor "nincs ehezes a vilagban, mert epp most laktam jol". :)

Dikusz 2017.07.19. 18:31:34

@Taxomükke (UK): @Csodabogár: szerintem ezt nem gondolhatta komolyan, csak a szmájlit elfelejtette a végére kitenni.

Ha komolyan gondolta, akkor viszont nagy a baj...

Sean MacTíre 2017.07.19. 18:31:43

@Din Serpahis: azt nem tudom, hogy a zome-e, de valoban, sokan vannak akiket nem erdekel semmi a sajat nyugdijan kivul. Reszben valoszinuleg ez is a problema otthon, nagy tomegu konnyen megvasarolhato szavazotabor. De hozza kell tenni, hogy arrol nem ok tehetnek viszont, hogy sok fiatal meg nem hajlando politikaval foglalkozni. Es utobbi dolog nem csak ott problema, hallottam pl. Svajcbol is ilyet, ahol ugye mindent megszavaztatnak.

London2009 2017.07.19. 18:38:48

@Dikusz: A kezi kemeny lehet salakon. A tenisz az mas. Nekem a kedvencem a salakos palya. Legfrankobb. Imadom meg locsolni is. :D
Toltott kapi nem volt. Egyszeruen szerintem a sok serteszsir, meg voroshus. Nem eszem en ilyeneket egyaltalan es akkor hirtelen a nagy meleg, meg ezek a kajak egyszerre es bumm, hianyzik ez a fenenek.

London2009 2017.07.19. 18:44:27

@Dikusz: Ja az arra visszaterve. Nem tudom… Mikor mi gyerekek voltunk akkor jartunk csoportos oktatasra, ami szerintem nem volt egy nagy osszeg. Most 2500 ft-ot fizettem orankent a magan edzesert es 1000 forint a szimpla palyaberlet. De mar reg elvesztettem a magyar penz erteket a fejemben, ugyhogy nem tudom, hogy ez sok vagy keves. Itt Londonban mas a rendszer, mert itt a tagsagit kell fizetni es nem egy olyan osszeg, amit ne lehetne kibirni. Valamint van egy csomo onkormanyzati palya, amit ingyen is lehet hasznalni. De nyilvan versenyszinten irto draga, mint minden sport. De az nem erint. Igy amator szinten, inkabb az olcsobbak koze sorolnam. A ferjem fo sportja a szorf. Az osszehasonlithatatlanul tobb penzbe kerul.

DieNanny CH 2017.07.19. 18:52:57

@Demi78:

A neten rengeteg állampolgársági teszt fent van - mert majdnem minden falunak van sajátja -, szóval, aki át akar menni a vizsgán, az hetente megcsinál jópárat, valamint nyitott szemmel jár a lakhelyén. És kész.

DieNanny CH 2017.07.19. 18:57:39

@P.Elliot:

Itt Svájcban pontban 7 órakor elkezdik az építkezéseken a munkát, 12-13-ig ebédszünet, és 17 órakor teszik le az ásót. Úgy fél10 körül van valami szünet, meg szerintem délután is, de azt még nem figyeltem meg.
Jól is néznénk ki, ha nem lehetne előre tervezni egy munkát...

Dikusz 2017.07.19. 19:00:51

@Sean MacTíre: tudtam én azért, hogy nem általánosítottál:)

Nem személy szerint neked írom:
Elég sok külföldön élő nyugdíjas vesz úgy házat, lakást, egyebet, hogy a nyugdíjas éveit gond nélkül töltse el egy olyan országban (nem feltétlenül Magyarország az), ahol jóval olcsóbb az élet. Írtam már máskor, ismerek olyan házaspárt, akik viszonylag fiatalon, koruk miatt (60 év alattiak) még dolgozniuk kellene Németországban. Mivel nincs gyerekük, mindent felszámoltak, és ideköltöztek, egy kis faluba, fel a hegyre, úgy tűnik végleg. Ennyi pénzért ilyen házat, földet (még többet szándékoznak venni) biztos nem kapnának kinn.
Miért lenne gond, hogy valaki, aki évtizedekig élt külföldön, hazavágyik Magyarországra. Megteheti, hódolhat a kedvteléseinek, tegye. Az én Angliában élő barátom is úgy készült, hogy itthon telepszik le, de a gyerekei, családja Angliában, ő végülis nem jött végleg haza, csak évente kétszer 6 hétre.
Van olyan volt túratársam, akinek szintén nincs gyermeke (nem ő akarta így, nem lehetett). Itthon él, saját lakásban, és mivel ő is pár éve nyugdíjas, megteheti azt, hogy a hobbijának (szintén külföld, de túrák, amik nem olcsók) hódol. Ha nem lenne családom, lehet én is ezt tenném.

Doromby 2017.07.19. 19:05:07

Szerintem egy negy fos csaladnak 200-250 ezer eleg a megelhetesre. 2 felnott 2 tanulo gyerek igy gondoltam. Merthogy mi ennyibol eltunk 2010 korul es a kormanyzat is azt harsogta ez mindenre eleg. Hat nem volt...

Dikusz 2017.07.19. 19:09:26

@London2009: De könyörgöm hova? (viccvót)
Természetesen magánügy, nem tartozik rám, de ha lehetne tényleg integetnék:)
Hova tervezed őket vinni? Ilyenkor beindulnak nálam az, hogy kéretlenül ötleteket adok, mi ne maradjon ki. Általában csak eltervezem, nem terhelek vele senkit. Szerencsére ott azért még messze nem tartok, hogy magamban beszéljek, ahhoz van elég barátom, ismerősöm:)

puhacica 2017.07.19. 19:13:17

@London2009: nyilvan ok is kitertek erre, hogy multikat vizsgaltak, ami torzithatja az eredmenyt. de! 150 orszag multis alkalmazottai kozott is van kulonbseg. attol, hogy multinal dolgozol, nem feltetlenul a pozicio/penz tesz boldogga. viszont a magyarok ezt a kettot jeloltek meg leginkabb, mint boldogsaguk forrasat.

puhacica 2017.07.19. 19:30:24

@Nagy kámpics: "Ez a világ leges legteteje." :D bele is halnek egy ilyen nyuggersegbe.

Dikusz 2017.07.19. 19:37:42

@London2009: Így kimondva nem sok egy óráért a bérleti díj. De legyen csak heti egy óra tenisz, az egy hónapban 15e. Minden rossz szándék nélkül mondom, tényleg a jobb módúak sportja.
Egyáltalán teniszpálya is kevés van, ingyenes sportolási lehetőség sehol nincs. Max a játszótereken van, már ott ahol van kosárpalánk, vagy focikapu. A stadionok meg ugye az embereknek épültek... Szeretném azért megnézni, hogy mit szólnának ahhoz, ha bemegyek mondjuk a felcsúti focipályára, hogy én szeretnék két kört futni, mert a helyi maradona azt mondta, hogy ez a stadion nekem épült.

Latcho Rom 2017.07.19. 19:41:41

@puhacica: majd ha eluldogelsz a spanyol dácsád teraszán egy mojitoval a kezedben akkor nyilatkozz megint :-)

Latcho Rom 2017.07.19. 19:43:44

@Dikusz: Sok ingyen teniszpályánk van, igaz a hoban nehezen pattog a labda :P
Ifjabb éveinkben mentunk a nejjel 2-3szor is hetente

puhacica 2017.07.19. 19:48:45

@Latcho Drom: azert az nagy ketto, uldogelni a sajat kis vityillom teraszan vagy csevereszni a semmirol a tobbi petyhudt sunaval. :)

DieNanny CH 2017.07.19. 19:50:17

@Doromby:

Na most akkor szerinted elég, vagy nem? Mert az első mondatodban igen, a negyedikben meg nem.

Latcho Rom 2017.07.19. 19:55:55

@puhacica: :-) just give it time baby, you just might :P

puhacica 2017.07.19. 20:01:56

@Latcho Drom: senki nem mondott semmi biztosat :P
@London2009: latod milyen erdekes, en egyszer dolgoztam multinal, fel evig. alig vartam, hogy vege legyen. nem nekem valo, a hideg kiraz meg a gondolatatol is. :)

2017.07.19. 20:02:14

@puhacica:

:) Milyen nyuggerséget szeretnél?

Latcho Rom 2017.07.19. 20:06:31

@puhacica: egyem azt pösze kis száját :)

m.youtube.com/watch?v=90GqAf3zJ8s

Hess Lolka, Bebe az enyém :)

Latcho Rom 2017.07.19. 20:14:33

@Latcho Drom: en.wikipedia.org/wiki/Bebe_(singer)

Hmm, valenciában is ugy selypitenek mint eszakon..

vándor madár 2017.07.19. 20:25:22

@London2009: "Nekem kell a company credit card, magan betegbiztositas, magannyugdij, benzin penz"

Tényleg már többször meg akartam kérdezni a UK-ben élőktől, hogy mennyit kell befizetni havonta a vállalati nyugdíjkasszába? Ahogy nézem, a munkáltató nagyon keveset fizet - legalább is az én fogalmaim szerint. Ebbe a kalkulátorba beírtam most egy 2500 fontos havi fizetést, amire momentán 20 fontot fizetnek??? Azt hiszem lesz itt meglepetés a végén, ugyanis az alapnyugdíj is nagyon alacsony és a teljes összeghez 35 év biztosítási idő kell.
www.workplacepensions.gov.uk/employee/employer-contribution-calculator/#results

A külföldi nyugdíjasok közül leginkább német nyelvterületről költöznek Magyarországra, elsősorban anyagi okokból. Vagy azért, hogy ne kelljen adózni vagy azért, mert annyira alacsony a nyugdíj, ez főleg Németországra jellemző, hogy alig tudnak megélni belőle vagy még segélyt is kell kérni a nyugdíj mellé. Az utóbbi időben Bulgária is célpont lett, mert az még olcsóbb.

2017.07.19. 20:42:10

Hmm,ismeros stílus.....

LittleG (uk) 2017.07.19. 20:42:30

@vándor madár: Cege valogatja, meg az alany.
Ahol en eddig dolgoztam, ugy volt, hogy a fizettel egy minimum szazalekot (altalaban a fizetesed. 1-2 szazaleka volt a minimum, de fizethettel tobbet is, ha akartal) es a ceg ezt kiegeszitette meg 1-7 szazalekkal, cegtol fugg. Az elozo munkahelyemen pl regen nagyon nagylelkuek voltak (tizenszazalekot tettek hozza), de mostanaban mar maskepp irjak a szerzodeseket...

Dikusz 2017.07.19. 20:43:46

@Herr Géza: most olvastam az indexen, mi ez a drámaian elmérgesedett német-török viszony?

Dikusz 2017.07.19. 20:48:05

@Latcho Drom: ugye nem tévedek, ha azt hiszem, hogy nem a nálunk népszerű(?) Back II Black együttes énekesére Abebe Dánielre (beceneve a Bebe) gondolsz? :)))

2017.07.19. 20:52:42

Na masoknak is szemet szurt latom.
Az ostoba nemetek nem akarjak megerteni a kozepszintu(szeru?) nyelvtudast,meg lustak is stb.telleg igeny lenne a folytatasra....,,

vándor madár 2017.07.19. 20:57:02

Din Serpahis magyar nyugdíjasokról alkotott véleménye számomra is eléggé megdöbbentő, de azért azt én is borzasztónak tartom, hogy a választásokon ők döntik el az ország sorsát. Ez valahogy így volt a Brexittel is, ha jól emlékszek.

puhacica 2017.07.19. 20:57:55

@Nagy kámpics: hajjaj... mindegy, vagjunk bele! :)
kis haz valami mediterran videken, tenger-, oceanparton, tavol mindenkitol, ketten. kirandulas, utazgatas, fenykepezogep, konyvek, kutya, internet. (keves ertelmes csaladtagunk, baratunk idonkenti vendegul latasa.) ugy tervezem, en halok meg elobb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.19. 21:06:18

"A németek nem igazán tudják, mit jelent egy középfokú nyelvvizsga. Szerintük vagy tud valaki németül, vagy nem, középút nincs. "
Azért ezt nem hiszem el, nem ennyire hülyék a németek egész biztosan.
Rohadtul máshogy beszél egy hatéves gyerek, egy 16 éves kamasz, meg egy 46 éves egyetemi tanár.
Vagyis a fokozatok megvannak, meg is kell legyenek.

Latcho Rom 2017.07.19. 21:20:57

@Dikusz: Nem, ez egy spanyol luvnya, ma akadtam rá

Mick Richards (UK) 2017.07.19. 21:27:13

@vándor madár:

Engem a Skot Ozvegyek magannyugdij penztarba leptetett be a munkaltatom, imadom a nevet is. A belepeskor valaszhattam, hogy a bruttom hany szazalekat kivanom befizetni havonta. Eletkorom miatt a legmagasabb 5%-ot valasztottam, fokepp azert is, mert az igy levont £100 melle ok hozzacsapnak £200-at, igy havi 300 kerul a szamlamra, amit nagy valoszinuseggel senki nem fog ellopni, ahogy korabban megtortent velem is egy masik orszagban.

A masik kedvencem, hogy belepve az itteni ugyfelkapu oldalara meg tudom nezni, hogy szerintuk mennyi allami nyugdijat fogok kapni. A 2015-os erkezes utan segedmunkaztam is, es persze irjak, hogy ez prognozis es valtozhat, meg persze tovabbra is dolgoznom kell. Joideje nem neztem ra, legutobb azt irtak, hogy heti 75 GBP fogok kapni, ami persze itt semmire nem eleg, de akkor is angol allami nyugdij vagy mifene!

2017.07.19. 21:30:47

Azert annak van egy baja hogy a multkori nemetorszagos posztban a jo nyelvtudassal biro csalad,azthiszem 3 gyerek volt,ok nehezen talaltak iskolat es apuka magasan kvalifikált munkaval nem boldogultak egykonnyen.
Juliekat meg minden egybol varta,haz,iskola a gyerekeknek,munka stb. es ez egy low level job lower class embereknek....
De hol van Juli.......

Din Serpahis 2017.07.19. 21:31:26

@Csodabogár: A többségről beszéltem, nem a teljes halmazról. De igen, a többségről határozottan ez a véleményem, sőt a fentiekben még eléggé moderáltam is magam.

Din Serpahis 2017.07.19. 21:35:42

@Taxomükke (UK): Igen, ez az egyik legnagyobb tabu a magyar közgondolkodásban, ha valaki elkezdi kapargatni ezt a témát, máris jönnek ezek a "Dunába lőnéd anyádat" meg ilyen hozzászólások.

Pedig az tény, hogy az országot a mai nyugdíjas generáció rohasztotta le és adósította el a Kádár rendszer alatt, majd a rendszerváltás után elegánsan elkotródtak rokkant meg korkedvezményes nyugdíjba, most meg abból élnek, hogy a fiataloknak a belét is kitapossák. A helyettesítési ráta talán itt a legmagasabb az egész EUban és ebben még nincs benne az ingyen utazgatás és a többi állami nyaloncság. Nem véletlen, hogy a fiatalok az EU egyik legmagasabb nyugdíjelvonását fizetik, úgy hogy közben pontosan tudják, nekik nyugdíjuk már aligha lesz.
Ez egy velejéig undorító generációs alapú kizsákmányolás, de erről beszélni nem lehet - alig van olyan véleményformáló (pl Puzsér) aki ki merte nyitni a száját ebben a témában, pedig momentán szerintem ez az ország legsúlyosabb problémája.

bpetya75 2017.07.19. 21:41:58

@Nagy kámpics:

Az egészségügy viszonylag jól megoldható, ha van elég pénze az embernek. De az iskola már más helyzet. Ha olyan környéken élsz, ahol nincs jó alternatív intézmény, akkor akármennyi pénzed van, nem tudod magad függetleníteni attól az eszelős hajtástól, amit a NAT gerjeszt.

Szóval szerintem ilyen összeget nem igazán lehet mondani. Ha épp szerencséd van, és normálisabb iskolába járnak a gyerekeid (ez nálunk igaz), akkor azt mondom, hogy ha fixen jön havi 1 misi, van 10M megtakarítás és még a lelki alkatod is megfelelő, akkor nagyjából megvan az, amiről írtál.

Csodabogár 2017.07.19. 21:49:53

@vándor madár: Ezen könnyű lenne segíteni. Az ifjabbaknak is el kellene fáradniuk szavazni. Persze a fidesz és jobbikos ifjak azok elmennek, de a többiek?
Ismerek jó néhány nyugdíjast, akik holt biztos nem fidesz szavazók és el is mennek szavazni, csak nem eleget sajnos.

Doromby 2017.07.19. 21:51:05

@DieNanny CH: Nem eleg egyertelmuen. Viszont a kormanyzati reteg azt mondta hogy eleg. Eleg mely a szakadek a valosag es a kormany politikailag meghatarozott allitasi kozott.

Csodabogár 2017.07.19. 21:52:40

@puhacica: Kivánom, hogy sikerüljön. Mi is pont ilyent terveztünk, kis pesti tartózkodásokkal megtüzdelve. Lakás is megvolt a tengerparton. Aztán semmi se lett belőle, mert a sors igen kegyetlen tud lenni.

vándor madár 2017.07.19. 21:54:54

@Mick Richards (UK): Köszi a választ. a 200 már elég jó a 20 meg 40 minimumhoz képest, amit majd jövőtől kell fizetni a munkáltatónak.
Az a másik ország nem lopta el teljesen, csak az egyéni számlát, de majd kapsz helyette a kirovó-felosztó rendszerből nyögdíjat, ha lesz még ebben az országban, aki fizesse a járulékot.
A 75 GBP elég jó, mert az idén a maximum £159.55 hetente és ez 35 év biztosítási időre jár.

Csodabogár 2017.07.19. 22:00:18

@Din Serpahis: Véleményem szerint akik a rendszerváltáskor mentek nyugdíjba, azok már nemigen ficánkolnak a nyugdíjukból. Szerintem sokan már nem is élnek.
Az ingyen utazgatás nekem is böki a csőröm, jobban érezném magam ha xxxx forintért vehetnék egy nyugdíjas bérletet. Ezt viszont eddig senki nem merte meglépni, mert azt biztos soha többet nem választanák meg. Abban is igazad van, hogy a kádár rendszerbeli dolgozók nem álltak a munkamorál magaslatán, tisztelet a kivételeknek. De azért a kijelentéseid igen durvák, még akkor is ha engem igazán nem érint a dolog.

Latcho Rom 2017.07.19. 22:02:43

@puhacica: nagyon ráérsz még haldokolni te jány :)

Latcho Rom 2017.07.19. 22:04:05

@Csodabogár: nem az õ hibájuk a kádári munkamorál...

bpetya75 2017.07.19. 22:23:56

@Csodabogár:

Azért más is kéne. Például egy hihető alternatíva. A baloldal ugyebár csúnyán leszerepelt, ráadásul amíg Gyurcsány pályán van, addig semmi esélyük. A liberálisok a parlamenti küszöbért harcolnak, nagyon előre törni nem tudnak. A szélsőjobb pont annyira erős, mint Európában bárhol máshol, ráadásul a potenciális szavazok nem kis részét sikeresen lenyúlja a fidesz. Ki marad? MKKP? Reykjavikban elég volt viccpártnak lenni, itt sajnos ez kevés.

Latcho Rom 2017.07.19. 22:28:42

@Dikusz: nos itt a majdem ötórai teás :)

Remélem megy mo-ról is..

www.cbsnews.com/news/willie-nelson-gods-problem-child/

vándor madár 2017.07.19. 22:46:03

@Din Serpahis: "Ez egy velejéig undorító generációs alapú kizsákmányolás, de erről beszélni nem lehet". Figyelemre méltók a megállapítások, csak szerintem egy komoly baj van velük. Nem "a mai nyugdíjas generáció rohasztotta le és adósította el" az országot, hanem egy bizonyos kör, leginkább az akkori vezetőség, éppen úgy, mint manapság sem az emberek általában rohasztják és züllesztik le az országot, hanem bizonyos körök a saját zsebüket tömvén. Én ezeket most sokkal züllöttebbnek és könyörtelenebbnek látom, mint anno. Valamilyen módon minden korban meg van szopatva a jónép. Mi eddig még örüljünk neki, hogy nem volt háború.
A magyar kisember persze leleményes és azt gondolja, ha "ők ott fent" nagyban lophatnak, akkor ő is lophat a saját mozgásterében, így nem sok minden marad, amivel előbbre lehetne jutni.
Ami a kedvezményeket illeti, én sem adnám őket automatikusan, pl. ingyenes betegbiztosítás, ingyenes utazási kedvezmény vagy fürdőbelépő vagy akármi, hanem jövedelemfüggővé tenném. Magyarországon persze marha nehéz meghúzni a határt, ami felett nem járna a kedvezmény, mert a dolgozó lakosságnak, akik közül rengetegen kevesebből élnek, mint egy öregségi nyugdíjas, semmiféle kedvezmény nem jár. Azon kívül az igyények egyedi elbíráláshoz még több hivatalnokot kellene felvenni, akiknek a bére és kiváltságainak költsége valószínűleg elvinnék a bevételt. De amíg a vagy legalább is ez a kormány a nyugdíjasokból jóvoltából él és virul kiráyli módon és nullázza le újból az országot, addig nem várható semmi jó. De ő utánuk sem várható semmi jó, mert kit lehetne választani helyettük? Mo-n és több vezető európai országban már nincs olyan politikai erő, akit meg lehetne választani. Németországban pl. most lesz választás. Megint meg fogják választani a Merkelt, aki rájuk zúditotta a milliós menekültáradatot, mert a Schulz még vállalhatatlanabb, pedig már a Mutti is elmehetne a francba, annyira nem kellene oda. Igen, ez az okos, dolgos, szorgalmas, művelt, nyelveket magas szinten beszélő, precíz és perfekt nép. Erre a szituációra szokták azt mondani, hogy választhatsz a pestis és a kolera között.

Csodabogár 2017.07.19. 22:54:46

@Latcho Drom: Már hogy ne lenne. Nem volt kötelező a lógás, lopás, csalás stb. Tény, hogy az alkalom szüli a tolvajt, de akiben van morál az nem megy a tömeggel.

Csodabogár 2017.07.19. 22:58:29

Azért én Merkelt sőt még Schulzot is boldogan cserélném Orbán és köréért.:-)

bpetya75 2017.07.19. 22:59:55

@Csodabogár:

Itt egy ötlet rá: "Amíg tehát nincs ellenzéki párt, amely elismeri, hogy 2010 óta az ország és a világ állapotát illetően Orbánnak ugyan messze nem mindig, de többször is jól működött a szimata, nem lesz kormányváltás. Az tudja leváltani, aki a helyes diagnózisait elismeri, de pusztító receptjei helyett alternatívával áll elő."

Vajon kitől származik az idézet?

puhacica 2017.07.19. 22:59:59

@Csodabogár: koszonom. (mindenki azt mondja, hogy bolond vagyok, de leszarok en mindent, hazat, tengerpartot, csak ne veszitsuk el egymast.)

Latcho Rom 2017.07.19. 23:21:20

@Csodabogár: Teljes foglalkoztatás volt. Persze hogy nem keLLett húzni a melót, ha minden munhahelyre 2-3 ember jutott..

pappito · http://pappito.com 2017.07.19. 23:46:27

@Csodabogár: oké ha nem akarod érteni akkor nem fogod, én nem erőltetem

2017.07.19. 23:46:34

@puhacica:

"ugy tervezem, en halok meg elobb."

Lol, kicsit előre szaladtunk, de amúgy nagyjából egyetértek. :)

@bpetya75:

Tök jó, hogy hozzászóltál, te mint gyakorló mo-i nagycsaládos tuti nem a levegőbe beszélsz.

Latcho Rom 2017.07.19. 23:55:32

Do I hear an echo here? :)

Dikusz 2017.07.20. 00:08:42

@Snotdumpling: a hol van Juli? kérdésedre:
Nem tudom ismered-e Palik Lászlónak azt a rémült, kérdését, amit egy Hungaroring F1-es autóversenyen tett fel.(azóta ez a mondás szállóigévé lett):
"De hovááá tűűnt Damon Hill, hoovááá tűűnt Damon Hill?"

Hát Juli is eltűnt:)

Vadalmaaaaa 2017.07.20. 00:09:01

Nekem megertettek mi a mittelstuffe,pedig en nem is elek nemet nyelvteruleten...annyit kerdeztek,hogy hol,tanultam meg ilyen szepen nemetul,pedig az mar nagyon regen volt,hogy ezzel a nyelvvel foglalkoztam

Dikusz 2017.07.20. 00:22:33

@bpetya75: az első mondatoddal teljesen egyetértek. A liberálisok parlamenti küszöbharcához hadd tegyem hozzá a magam meglátását: a bányászbéka segge alatt lettek volna fél méterrel, nem a küszöb alatt -már amennyiben a Liberális Pártra gondolsz-, ha nem egyezkednek a baloldallal. Miután így bekerültek a Parlamentbe, a tőlük megszokott módon kihátráltak. Kíváncsi leszek megpróbálják-e újra ugyanezt...

Dikusz 2017.07.20. 00:25:14

Elvitte a cica az avatarokat (vagy miket), mindenkiét. Talán nem tetszett neki amit az előbb írtam? :)))

Latcho Rom 2017.07.20. 00:33:15

@Dikusz: Nem a te teád volt, úgy tűnik a lelkesedből itélve :/

Más:

A szarházi, mucsai, szájbatekert, pávatáncoló úristenit már ennek az egésznek!

Avagy viki pávatánca bibivel.

kolozsvaros.com/2017/07/19/csak-ez-a-szarhazi-pavatancolo-budos-tempo-ne-volna/

Latcho Rom 2017.07.20. 00:34:47

@Dikusz: itt se látszanak, s az üzeneteket még mindig nem küld a kivaszott blog.hu, ha írnak a hozzászólásokra

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.20. 00:41:50

@Dikusz: A két nappal ezelőtti posztban is nyomott egy ilyet, szóval nagy a baj nála...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.20. 01:12:10

@DieNanny CH: "A neten rengeteg állampolgársági teszt fent van - mert majdnem minden falunak van sajátja "

10 ev kaliforniai elet utan vegre raszantam magam iden, hogy most mar leteszem az allampolgarsagi vizsgat :) Szoval most nezegetem a teszt kerdeseket. Az USA allampolgarsagi vizsga egyebkent nem egy nagy durranas (plane, hogy allampolgarsagi ismereteket tanitottam par eve friss bevandorloknak, szoval nekem aztan tenyleg illik nulla hibaponttal teljesiteni :)
Itt vannak a kerdesek, akit erdekel :)
my.uscis.gov/en/prep/test/civics/view

Latcho Rom 2017.07.20. 01:29:06

@Zsuzsi65: 70% ..maradok kanuknak :)

2017.07.20. 01:56:17

@Csodabogár: "A német gazdasági mutatók az ékes példa arra, hogy mindenki lusta, felületes, hanyag stb."

Gondolj bele, hogy az Öböl-menti arab országokban mi folyik: bevándorlók húzzák az igát, a helyiek meg élvezik a szárnyaló gazdasági mutatókat.
A gazdasági mutatók simán szárnyalhatnak attól, hogy az őslakosok nem épp tájékozottak.
Franciákkal, amerikaiakkal, finnekkel tapasztaltam, hogy gyakorlatilag egy burokban születtek és abban is élnek, ki van könnyítve az életük (ami végülis egy fejlett társadalom célja). Az oktatási rendszerük nem nyomja a "felesleges?" információkat a gyerekek fejébe, csak sajnos ezzel olyan felnőtteket termelnek ki, akik nem látnak tovább az orruknál, viszont nagyon könnyen irányíthatóak. Viszont pozitív a hozzáállásuk mindenhez, nincsenek kétségeik, bizakodóak. Tudod úgy van ez, hogy ha gyerekkorodban az iskolában folyton nyomják a fejedbe az információkat, majd dolgozatnál, felelésnél, vizsgán is arra kíváncsiak, hogy mit nem tudsz, akkor lesz belőled egy nagyon tájékozott, de szorongó, önbizalomhiányos ember, aki folyton azon kattog, hogy mi mindent nem tud még. Közben rengeteg mindent tud, művelt, de elégedetlen magával.
Egy nyugati gyereket az iskolában csapatmunkára nevelnek, nem mondom, hogy gondolkodni tanítják, mert ez se igaz, de nem is gyomorgörccsel megy iskolába, mert tudja, hogy az alapján lesz megítélve, amit tud, ellenben a magyar gyerek az alapján van megítélve, amit nem tud.

Rendszerszinten ezerszer jobban működnek a nyugati országok és ezért közepes képességű fiatalok is befuthatnak valamilyen karriert, ezért nincs annyi stressz. Kelet-Európában meg jó képességü emberek is csak ügyeskedéssel juthatnak előre. Ez lecsapódik a személyiségükön, agyafúrt, ügyeskedő, de stresszes embereket termel ki a rendszer. A jól működő rendszerek kényelmessé, küzdelemmentessé teszik az életet, míg Magyarországon sokaknak még mindig az ügyeskedés, túlélés a központi kérdés iskolában és munkahelyen egyaránt.

gabors 2017.07.20. 02:40:32

@Latcho Drom:
http://www.pbs.org/program/weekend-in-havana/" ez most usa-koknak megint kb illegalis lett hajra Trump :-)) es most ha igaz be is tartatjak .... majd a hataron visszajovokkle

gabors 2017.07.20. 03:03:44

@Mick Richards (UK):

en itt $637.77 ennyiit teszek a ceg magannyugdijaba havonta (fuggetlen a cegtol) ez nem valaszthato hanem valami formula alpjan a fizetes X%-a (valamilyen lepcsos rendszer) a ceg pedig 1,275.55 ez durvan a duplaja ... kilepeskor ezt persze ki lehet venni egyben (a sajat reszt mindig a ceget megint csak lepcsozetesen ) a 15,ik evnel mar sajat plusz a ceg altal betettel egyutt.

Az en betetem adozott a cege nem vagyis arra adot kell fizetni igy egyszerre kivenni kicsit huzos ... viszont ha nyugdijba megyek akkor az egesz nyugdij adozik mint jovedelem.

blackhairlady 2017.07.20. 04:48:23

@Zsuzsi65: Ezek szerint nem csak ugyanakkor szulettunk, de ugyannakor leszunk allampolgarok is :))

gabors 2017.07.20. 05:03:40

@Zsuzsi65: "10 ev kaliforniai elet utan vegre raszantam magam iden, hogy most mar leteszem az allampolgarsagi vizsgat :) Szoval most nezegetem a teszt kerdeseket. Az USA allampolgarsagi vizsga egyebkent nem egy nagy durranas (plane, hogy allampolgarsagi ismereteket tanitottam par eve friss bevandorloknak, szoval nekem aztan tenyleg illik nulla hibaponttal teljesiteni :)
Itt vannak a kerdesek, akit erdekel :)" sok sikert .... Marciusban abszolvaltam nem tudom CA-ban hogy megy de eltart min 1 evig errefele (ha minden elsore rendben) ja es fel is emeltek az arat tavaly ota.

Ugyved nem kell arra nem erdemes kolteni ... a vizsga a vegen van es 100 kerdesbol 10-et kapsz veletlenszeruen es 6 ra kell tudni valaszolni. En annyit keszultem hogy a kocsiban parszor vegig hallgattam az Audio Book-ot amit adnak mikor ujjlenyomatot veszik ...

A tobbi resze meg ennel is konnyebb (felteszem nem volt semmi gondod a torvenyekkel itt foleg immigracioval) akkor csak ki kell tolteni a kerdoivet aztan annyi. ...

gabors 2017.07.20. 05:05:26

@Latcho Drom: "70% ..maradok kanuknak :)" CSAK 60%-ot kell elerni .... :-)))

gabors 2017.07.20. 05:26:32

@Colonel H. Stinkmeaner: " az Öböl-menti arab országokban mi folyik: bevándorlók húzzák az igát, " valamit felreertesz azok a rabszolgak NEM BEVANDOROLOK csak vendegmunkasok mert nem telepedhetnek le allando jellegel so altalaban meg a csaladot sem vihetik (nyugatiak kivetelek ) ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.20. 05:33:48

@gabors: felesegkent kaptam zoldkartyat anno, sima,ugy volt:) miutan most mar sajat jogon is megigenyelhetem az allampolgarsagot (5 ev utan) igy ezt az utat valasztottam, kevesebb papirt kell beadni hozza:) mar postaztuk is. Remelhetoleg lezajlik 5-7 honap alatt az egesz (ismeretsegi korben itt CA-ban ennyi volt az atlag)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.20. 05:37:48

@gabors: volt egy vicces resz a kerdoiven, ahol a szem es hajszint kellett beirni: vajon kinek van maroon vagy pink szinu szeme?:)) a lehetseges valasztek kozott volt:)

gabors 2017.07.20. 05:59:22

@Zsuzsi65: "mar postaztuk is. Remelhetoleg lezajlik 5-7 honap alatt az egesz (ismeretsegi korben itt CA-ban ennyi volt az atlag) " onlineon tudod ellenorizni azutan hogy tudod melyik "center"-ben csinaljak ott havonta kiirjak az utoljara atment kerelmeket akkor kezdodik mikor megjon a level hogy "befogadtak" a kerelmet ... itt NYC- kornyeken durvan 1 ev aprilis vegen kuldtem be tavaly (majus elejen volt datumozva) es ez ev marcius vegen volt az eskum 10-11 honap ... ra 1 hetre megvolt az utlevel (ott sem erdemes gyorsitottert fizetni tobb mint duplajat)

"kinek van maroon vagy pink szinu szeme?:)) " erre nem emlekszem de maroon lehet nem google szerint a legritkabb szem szin emberek kozott ?? pink meg az albinoknak olyan is elofordult mar (gondolom)

Bretschneider detektív 2017.07.20. 07:36:55

@Nagy kámpics: Az hagyján, de meddig lesz meg ez a bevétele?

Egyetlen hét alatt kicsinálnak bármilyen szektort, ha úgy tartja kedvük. Nekem 2010 alatt hat jól fizető ügyfelemet vágták gallyra, most épp a három takarékszövetkezet, akiknek dolgozom lesz összevonva Fókusszá, ahová én már majd megint nem kellek. Új ügyfélkört kialakítani 20 év sajátlábon állás után könnyebb lesz most Németországban. (Otthon az első kérdés, hogy mennyit osztasz vissza, az adózási anomáliákat direkt ki is hagyom. Szinte csak olyan megrendelőim vannak, akik EU-pályázati pénzekből, az azokhoz kapcsolódó kötelezettségek miatt, muszájból rendelnek, az elvégzett munka minősége, színvonala abszolúte nem érdekli őket, csak le legyen tudva. Ez az én szakmai büszkeségemet sérti.) Soroljam még?

Én úgy szoktam fogalmazni, hogy nem a kilátástalanság, hanem épp a kilátások miatt költöztem el az országból.

kobi97 2017.07.20. 08:55:32

@Golf2: A lófaszt szeretnek dolgozni!

Én egy kis bajor családi étteremben melóztam pár hónapig, és minden szavával egyetértek az írónak! A lehető legtöbb munkát "csendesen" rám nyomták a hónapok alatt, és gerinctelenek! Nem szavatartóak és sunyik! A német precizitással én is csak elvétve találkoztam...és most nem a fiatalabb német generációról beszélek, hanem a 60 + osokról, akik a német gazdasági csodában szocializálódtak!

2017.07.20. 08:58:52

@Dikusz: Demon Hill el is virul,legutóbb az osztrák F1 futamon láttam
Na de amikor az ilyen posztok után nem jelennek meg a Julik,ilyen erős kételyeim támadnak a posztok hitlesegerol.
Norbi szindróma:-)

Dikusz 2017.07.20. 09:04:01

@Snotdumpling: azt én is tudtam, továbbra is jó egészséget neki:)

Az említett sportriporter beszólását ismered/ ismeri valaki? A futam időpontjára rákerestem, mikor volt, erre kidobott egy olyat, hogy "Palik László aranyköpései". Érdemes elolvasni, szétröhögtem magam rajta:))))

2017.07.20. 09:07:32

@Dikusz: mivel F1 fan vagyok és nem is olyan fiatal,így büszkén mondhatom,hogy láttam anno azt az F1 futamot is amikor a Palik mindezt vegigordibalva közvetítette :-)

Dikusz 2017.07.20. 09:55:11

@Snotdumpling: Csak kiszedtem belőled, hogy ismered a poénjait:)))
Akkoriban én is minden futamot megnéztem, ha tehettem. Nagyjából addig érdekelt, utána már nemigen néztem. Viszont ha vendégségben vagyok, és a vendéglátók nézik, akkor én is végignézem az elő körtől az utolsóig, még ma is:)
Nagy varázsa van a helyszíni szurkolásnak, de ezt az egyet nem tudnám végignézni élőben.

Haveravera 2017.07.20. 10:33:32

Lehet, hogy mégis általánosítható, mert a lányom szóról szóra ugyanezt mondta. Annyi a különbség, hogy ő a világ minden pénzéért sem költözne Németországba annak ellenére, hogy germanisztika szakos az egyetemen (ő sem boldogult a tájszólással). Ő úgy véli, hogy Németországban kell rövid ideig tartó kulimunkával sok pénzt keresni és azt a Balkánon kell elkölteni. Azért ott, mert élhető a világ arrafelé. (Még nem csatlakoztak az EU-hoz.) Leánykám most szerbül tanul, teljesen beléjük szeretett.

Amok 2017.07.20. 10:34:15

Megit egy ember, aki egyszerűen túl jó, akit meg sem érdemlünk.

London2009 2017.07.20. 10:40:11

@vándor madár: nekem is a skot ozvegyeknek van magannyugdijpenztarom. Ezt meg soha nem forditottam le magyarra, tenyleg irto vicces. De oszinten szolva en meg eletemben nem neztem meg, hogy mennyi penz van a szamlamon. Viszont most kivancsisagbol megneztem es 2051-tol fogok kapni state pensiont. Tehat meg 34 evet dolgozhatok. Magyarorszagi evekkel egyutt 50 evig kell majd dolgoznom. Szep remenyek. :D
A ceges nyugdijra visszaterve. Hasonlo a felallas nalunk is. Minel tobbet tesz bele a munkavallalo, annal tobbet tesz hozza a ceg juttataskent. De mas terveim vannak az idos eveim fiananszirozasar ugyhogy ez csak egy biztonsagi halo, ha esetleg nem jonnenek be a szamitasaim.

London2009 2017.07.20. 10:45:41

@Dikusz: hova, hova hat Mo-ra! :D
Lent leszek egy hetig a szuloi hazban, utana megyunk egy eskuvore, utana pedig jonnek az anyosomek es levisszuk oket a Balatonra. Nem lesz feszitett tempo, csak egy kis lazitas. Majd jonnek meg maskor is remelem. Budapesten meg nem szeretnem rangatni oket a 40 fokban. Majd egyszer tavasszal vagy osszel elhozom oket.

London2009 2017.07.20. 10:47:25

@puhacica: ne erts felre, nekem sem tetszik sok minden. A hideg raz a corporate bullshittol meg ilyen olyan performance reviewktol meg KPI-oktol stb. De ugye valamit valamiert. Viszont a pozitivumok vannak meg mindig tobbsegben. A biztonsag, juttatasok, kiszamithatosag, tarsasag, fejlodes, kenyelem stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.20. 11:06:01

"A németek nem igazán tudják, mit jelent egy középfokú nyelvvizsga. Szerintük vagy tud valaki németül, vagy nem, középút nincs."

Felháborító, hogy nem respektálják a magyarországi középfokú nyelvvizsgát. Bár ilyenkor megszólal bennem egy gonosz hang és azt súgja, hogy talán a nyelvvizsga követelményeinek kellene igazodniuk a való élethez és a beszélt nyelvhez.: jó eséllyel egy született német is megbuka az itteni nyelvvizsgán. Ez persze nem a levélíró hibája.

" és az idős emberek engem nem értenek. "

Akkor viszont a hóhdájcsoddal is lehet némi baj. A Hochdeutschot mindenki megérti, még ha nem is beszéli, hiszen a televízióból is ez dől. Persze akinél kizárólag a Regionalsendungen mennek a tévében, de ilyen nem sok ember lehet.

Haveravera 2017.07.20. 11:48:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A nyelvoktatással nálunk az a probléma, hogy a nyelvet tantárgyként kezeljük, ami felsőbb szintű oktatás megalapozására szolgál. Tehát pl. fizikából, vagy matematikából olyan alaptudás kell, amire építeni tudnak a mérnökképzés során. (Ha nem ilyen vonalon indulsz el, már a nyári szünet végére elfelejtesz mindent, mert sosem használod.)
A nyelvet pedig olyan módon tanítják, hogy nyelvészbölcsész, vagy nyelvtanár képzéséhez kellő alap legyen. A lányom tanári nyelvszakos egyetemista, meg is mondták nekik, hogy valahol tanuljanak meg németül, mert ez itt nem arról szól, hanem irodalmi és nyelvészeti értekezésekről. - És majd ő is ilyen szemlélettel fog nyelvet tanítani. A nebulók kedvét pedig első órán azonnal elveszik attól, hogy merjenek beszélni.

Dikusz 2017.07.20. 12:16:39

@London2009: jogos a válasz, magas labda volt:))))

Kezdésnek tényleg nem érdemes dögmelegben nagyvárosba vinni senkit, aki éppen ismerkedik az országgal.
A Balaton jó, úgy gondolom az benne van a klasszikus ismertetőben Magyarországról.

Vannak kéretlen ötleteim:)

zokogjatok 2017.07.20. 12:48:46

Felhívnám a figyelmet, hogy mivel a poszt a "Magyar szar, német jó" vonalba illeszkedik, most senki, de senki nem kifogásolta a konkrétumok hiányát. Ilyesmi kizárólag a fenti vonulatba nem illeszkedő posztok esetén fordul elő.

London2009 2017.07.20. 13:10:43

@Dikusz: hallgatom az otleteidet. Vitorlazni meg borkostolasra, borfesztivalra megyunk. Ezt mar lefixaltam.

Master. 2017.07.20. 13:26:35

Sajnos rengetegen jönnek haza kudarcélményekkel mert a német nem egy barátságos nép és kemény elvárásai vannak a munkát illetően. Nehéz életet választ az, aki minimális nyelvtudással vág neki. Alap például, hogy jól beszélj németül.

Dikusz 2017.07.20. 14:26:36

@London2009: tényleg nem érdemes összezsúfolni pár napba a programokat. Még akkor is fárasztó, ha az ember a legjobb szándékkal teszi. Amit ajánlanék, azt tippelem anyósodék a 60+-os korosztályhoz tartoznak.
A balatoni borkóstolás, borfesztivál jó dolog, bár a tömegben, melegben engem fárasztana.
Amennyiben Keszthely, Tihany környékén jártok mindenképpen elvinném őket gyógyfürdőbe, de nem Hévízre. Drága, zsúfolt, és nem jól úszó embernek eléggé félelmetes lehet.
Nincs messze kocsival pl Kehidakustány, remek, színvonalas a gyógyfürdője. Amit kevesen ismernek, az a zalaszentgróti termálfürdő. Kicsi fürdő gyönyörű környezetben, jó minőségű vízzel (itt palackozzák a NaturAqua ásványvizet, nem véletlen).

Városnézési tipp, amit megnéznék mindenképpen: Tihany, és Veszprém. Tihanyban többször jártam már, Veszprémben viszont pár éve csak. Gyönyörűen fel van újítva a királynék városa, csak tátottam a lepénylesőmet, nem gondoltam, hogy ilyen szép.:)

A gyógyfürdő biztos bejönne, Angliában élő (magyar)barátom alig várja, hogy lejusson valamelyik fürdőhelyre, azt mondja neki nagyon hiányzik kinn.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.20. 14:39:23

@Chris Kyle:

"Alap például, hogy jól beszélj németül."

Ráadásul egyenesen lenézik azt, aki nem tud elég jól németül. Úgy nagyjából szellemi fogyatékosként kezelik - vagy simán nemkívánatos betolakodóként.

Persze mindig van kivétel, kár egy-egy egyéni tapasztalattal megpróbálni cáfolni az általánost.

London2009 2017.07.20. 14:40:52

@Dikusz: Nagyon jo otletek! De szerintem ez inkabb minket erdekelne. Nem szeretnek furdozni…
Tihanyra mindenkeppen atugrunk. Meg Badacsonyra is ellatogatunk. Nagy stressz ez nekem! Majd lesz valami!

Dikusz 2017.07.20. 14:51:22

@London2009: engem meg az érdekelne, hogy jól érzik-e majd magukat errefelé. Az előbb kimaradt, Sümegre is érdemes átruccanni:)

London2009 2017.07.20. 16:10:30

@Dikusz: majd beszamolok! De szinte biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog nekik. Nagy kaland lesz ez nekik!

Ma Baker 2017.07.20. 16:42:19

Dolgoztam kint helyileg a cikkíró lakhelye környékén. Arrafelé a Németek többsége minden csak nem barátságos. Főleg az idősebbek nem azok még maguk között sem. Nem járnak össze, nem beszélgetnek munkán kívüli dolgokról, nagyon nem szeretik a vendégmunkásokat. Olyan kb nem létezik, hogy meghívják egymást magukhoz, mert a magánélet tabu még azoknak is, akikkel napi 8 órát együtt vannak.
Jó részük több éve ott dolgozó magyar kolegáiknak sem köszönnek soha, nem beszélnek velük egy szót sem, pedig a szemben lévő asztalnál ülnek.
Állítólag a Ruhr vidéken más a stílus, a bányász múlt miatt közvetlenebbek.
Az én ismerőseim, akik kimentek akár családdal, akár egyedül, nagyon szenvednek a Németek efféle sterilitása miatt. Részben emiatt, akkor is, ha kint több ezer eurót keresnek, itthon tervezik elkölteni a kint felhalmozott vagyont.

csárlszbrunzol 2017.07.20. 16:42:47

@Nagy kámpics: Azért baromi nehéz a kérdés, mert egyrészről - ahogy azóta sokan mások is írták - egyénenként eltérőek az igények.
Másrészt meg az eredeti megtakarítást és/vagy tőkét jelent, azaz nem kell sehová kuncsorogni, ha mondjuk az adott havi "apanázs" (fizetés, akármi) elfogy. És akkor most ezt fordítsuk vissza fizuvá, amiért havonta be kell járni. Tehát minimum a munkahelyednek meg kell felelni, ami már nem annyira 'fákjú, marinéni!' (plusz az adja a járulékos okosságokat, mint (tömeg?)közlekedés, stb.).
Szóval szerintem ha már ennyire belemegyünk egy ilyen fordításba, akkor talán érdemes lenne azt is tényleg mellétenni, hogy a havi jövedelem mellé mekkora megtakarítás játszik. És személy szerint nem gondolom, hogy egy négyfős család 600 nettóból, de akár még 800-ból is baromira meg tud takarítani úgy, hogy közben jóformán fákjú. És ne feledjük, hogy ha mondjuk nulla megtakarítással holnaptól megkapnák azt a lét havonta, akkor mennyi idő lenne összeszedni a limitet. Nem egyszerű ez a kérdés. Ráadásul nagyon torzítja az, hogy a vélemnyezők jelenleg milyen életszínvonalon élnek. Sokan hajlamosak az aktuális dupláját kánaánnak érezni, de amikor odakerülnek, akkor furcsa mód a költéseik utánamennek és máris nincs megint megtakarítás. Plusz - és szintén emltették itt korábban - az ingatlan kérdése is sokat befolyásol.
Szóval érzésem szerint inkább a jövedelem-megtakarítás-ingatlan kérdéskört lehetne inkább nézni.

csárlszbrunzol 2017.07.20. 16:42:59

@Sean MacTíre: Ha nem titok, megmondanád, mi volt a felső-középosztálybeli jövedelmi szint, pláne hány főre? És esetleg volt-e mellé megtakarítás? Plusz, ha még nem tengek túl, akkor mi a középosztály szerinted. És milyen volt a bér- tőkejövedelem aránya?
Köszönök bármilyen választ, de ha nem akarsz válaszolni, nyugodtna ignorálhatod is, nem sértődöm meg. Csak barmoira kíváncsi vagyok, milyen jövedelmi határ adja meg a belépést a felső-középosztályba.

vándor madár 2017.07.20. 18:04:36

@London2009: "De oszinten szolva en meg eletemben nem neztem meg, hogy mennyi penz van a szamlamon."
Köszi szépen. Most meg vagyok lepődve, mert én olyat véletlenül sem kérdeznék senkitől, hogy mennyi pénz van a számláján.
Engem az érdekel, hogy mi a szabályozás?, mert ezt nem találtam meg az állam weboldalán. Svájcban pl. a munkáltató határozza meg, hogy hány %-ot von le a dolgozó bruttó béréből és hány százalékot tesz ő hozzá és továbbítja a nyugdíjkasszába. Ennek fejében persze nem fizet semmit a munkáltató a betegbiztosításba, aminek az ottani horribilis költsége teljes egészében az egyénre van hárítva.
Ezek szerint a UK-ben a munkavállaló döntheti el, hány %-ot fizet be a vállalati nyugdíjkasszába? De gondolom plafon biztosan van. Tekintettel az alacsony alapnyugdíjra, ebbe a vállalati nyugdíjba rendesen kellene befizetni, főleg ha az ember külföldi és (jóval) később kezdi. Vagy van 3. pillér is, mint teljesen egyéni magánnyugdíjbiztosítás?
Nekem már tavaly gyanús lett, hogy a britek esetleg túl alacsony nyugdíjakat kaphatnak, mikor a brexitről jelentek meg cikkek. Egyikben ugyanis azt olvastam, hogy nagyon félnek a Spanyolországban/ Portugáliában élő brit nyugdíjasok, mert ha a UK kilép az EU-ból, mert akkor nem lesz elég a nyugdíjuk még betegbiztosítást is kötni ott, ahol vannak. Most ugyanis otthon vannak biztosítva, ami ha jól tudom, nem kerül nekik semmibe, mint Mo-n is.

vándor madár 2017.07.20. 18:38:55

@ Juli

"- Nagyon gyakran meg kell alkudni, esetleg megalázkodni, hallgatni, bólogatni, alkalmazkodni, miközben Magyarországon már rég ordítanál egy-egy esetben. Gyakori, hogy az ember nem tud kiállni az érdekeiért, mert vagy nyelvi akadályok vannak, vagy azt mondod magadban: „Leszarom, nem ér annyit, hogy vitatkozzak”."

Igen, ebben a megállapításban benne van minden a német Kánaánról. Nem a nyelvi akadályok és nem is a leszarás állítanak meg, hanem az exisztenziális félelem, mert úgy kirúgnak, hogy a lábad sem éri a füldet, munkaerőhiány ide vagy oda. Az csak a munkáltatónak probléma, a kedves kollégáknak, akik egész nap mobbingolnak, direkt jól jön, mert követelésekkel élhetnek.

"Vannak jó és rossz tapasztalataink. Nem teszem őket mérlegre, mert maradni akarok, ha törik, ha szakad, mert Magyarországra semmiképp sem akarunk visszamenni."

Majd ha az ottani sérelmek és problémák elérik ill. túllépik a volt magyarországiak szintjét és eseteg még egészségi problémákba is torkollnak, akkor majd más lesz a gondolkodás.Sag niemals nie. El kell menned abból a sz@r melóból, mert nem lesz jó vége.

DieNanny CH 2017.07.20. 19:59:03

@Doromby:

:-)
Nem a valóság/kormány véleménye volt a kérdés.
Hanem, hogy mi a TE véleményed.
Persze, az sem gond, ha nem akarod leírni.

puhacica 2017.07.20. 20:57:38

@London2009: persze, nyilvan mindenkinek megvan a sajat ervrendszere, tudja mi eri meg es mi nem. most, hogy a cityben dolgozom, meg inkabb tudatosult bennem, hogy mennyire nem nekem valo az a vilag. ugyanazok a kek oltonyok, kek ingek, de komolyan, meg az arnyalatok is, egyenemberek, egyenfontossaguk teljes tudataban...

DieNanny CH 2017.07.20. 21:47:22

@Doromby:

Bocsánat, hogy ennyire akadéskoskodok, fáj a fejem, lehet, ezért nem tudok érthetően fogalmazni.
Szóval a kérdező számszerű, forintban meghatározott egyéni véleményekre volt kíváncsi.

:-)

blackhairlady 2017.07.20. 22:29:15

@Zsuzsi65: Holnap fogom beadni, ma jott meg az utolso papir amire vartam :) nalunk kb 8 honap az atfutasi ido a beadastol az eskutetelig. Allitolag. Aztan majd meglatjuk :) Ha egyszerre kapjuk meg, akkor visszavonhatatlanul ikrek vagyunk. Szivesen elfogadnenk egy olyan testvert mint te :D

blackhairlady 2017.07.20. 22:30:05

@Dikusz: Szerintem ez mar szalloigeve valt, az is ismeri akisosemkovette a forma egyet :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.20. 23:24:30

@blackhairlady: mindenkeppen ird meg majd (akar FB-on), mikor lesz az eskud...gondolni fogok rad, es lelekben egyutt unneplunk majd :)

London2009 2017.07.21. 10:49:55

@vándor madár: nem, felreertettel. Ezt csak azert irtam, hogy nem tudom mennyi van a szamlan, mert Mike Richards vagy, hogy hivjak irta, hogy o megnezte, hogy mennyit kapna pontosan stb. No en ezt nem tudom, nem is erdekel.
Ez egyaltalan nem altalanos, hogy a ceg fizeti a magannyugdijpenztart. Ez csak jobb munkahelyen van igy es ez egy juttatas. Az allami nyugdijbefizetes kotelezo es azt kerdest nelkul vonjak le a fizetesbol. A magannyugdijat mint irtam jobb helyen a ceg fizeti, rosszabb helyen az ember fizetheti maganak. Nalunk az alap benefit a 3%. De mint irtam, ha vallalom, hogy tobbet fizetek bele, akkor a ceg azt megduplazza. Ha jol emlekszem nalunk a 11% a plafon. Ha annal tobbet raknek bele a ceg mar nem duplazna meg.
Elvileg valoban nagyon megeri de mint bizalmatlan kelet europai en inkabb sajat magamra biztam a nyugdijam sorsat.

London2009 2017.07.21. 11:08:22

@puhacica: az oltony ha ugy vesszeuk egy egyenruha. Ugyhogy oriasi elteresek nyilvan nem lesz oltony es oltony kozott. Az uzleti eletben ezt kell viselni es pont. Miutan en vonzodom az egyenruhakhoz legyen az tuzolto, vasutas vagy business man igy en kifejezetten imadom az oltonyoket. :D
A City vilaga erdekes. Egyedul a bekepzelt, arrogans, cityboyokat nem birom. De amugy semmi bajom nincs vele.

puhacica 2017.07.21. 15:12:09

@London2009: nem is oriasi elteresre gondoltam, de 10bol 9 tutira ugyanaz a sotetkek, ugyanazzal a vilagoskek inggel. gondolom a szin nincs megszabva, lehetne stilusosan, kreativan is oltonybe bujni. na es ez az arrogans, lekezelo stilus, amit emlitettel, kivulrol talan meginkabb latszik. nekem a city emberek nelkul erdekes, a terek, epuletek... szuper! :)

London2009 2017.07.21. 15:52:19

@puhacica: na most direkt korbeneztem! Nalunk ugy latszik stilusosabbak a ferfiak. Van itt mindenfele szin meg mintazat, csikos, kockas stb. Bar ma pentek is van, ilyenkor sokan jonnek laza cuccban. :D

puhacica 2017.07.21. 19:02:29

@London2009: ja, jeans day... :D a pentek volt a kedvencem, amikor multinal dolgoztam.

vándor madár 2017.07.22. 11:00:13

@London2009: Köszönöm szépen.

"Elvileg valoban nagyon megeri de mint bizalmatlan kelet europai en inkabb sajat magamra biztam a nyugdijam sorsat."

Szerintem ez a magánnyugdíjpénztár nagyon stabil, csak éppen már alig van kamat és a font is nagyon leértékelődött. Szinte már akkor sem jár rosszabbul az ember, ha a párnacihában tartja a pénzét, mert a számlaköltség meg az adók elviszik a bevételt. Aki persze pénzügyileg képzett, annak vannak más megoldások is, ha tudja kezelni a kockázatokat.
Egy nem odavalósi tényleg másként gondolkodik és általában más a proritása is. Megnéztem ezt a Skót Özvegyét és döbbenten tapasztaltam, hogy ha nem valami minimális havi nyugdíjban fizetik ki az összegyűlt pénzedét, hanem ki akarod venni egy összegben, akkor horribilis adót kell utána fizetni. Csak az a 11.500 £ adómentes, ami a kereseteknél is adómentes. Nyilván ezzel akarják megakadályozni, hogy az emberek kivegyék a felgyülemlett pénzüket, de aki valahol máshol akar nyugdíjasként élni és kell(ene) neki a pénz pl. ingatlanra, az nagyon rosszul jár. Ilyen dolgokat tényleg előre kell(ene) tudni, mert elég rosszul lehet járni, de a legtöbb rendszer pont erre épül.
Sajnos nem könnyű informálódni, mert egyrészt sehol nem található egybeszedett normális információ, másrészt a rendszerek annyira eltérnek egymástól, hogy az ember sokszor fel sem fogja amit olvas, még ha nyelvileg érti is, mert annyira más a gondolkodása/ismerete.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása