oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 14. 06:30,  A világ 8. csodájában jártam 165 komment

2017. július 14. 06:30 Határátkelő

A világ 8. csodájában jártam

A világ 8. csodája Chilében található, és a blog rutinos olvasói ebből már tudhatják, hogy Ági legújabb kalandjai jönnek, tényleg lélegzetelállító képekkel. Azt hiszem, sokkal több felvezetés ehhez a poszthoz nem is kell…

Te jártál valamilyen érdekes helyen? Hol nyaralsz / nyaraltál? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_2_2.JPG

„Ennek az utazásnak a történetét, mely Chile legextrémebb déli részére vezetett (Magellán - Antarktisz régió - Punta Arenas városa), egy korábbi bejegyzésben meséltem el, úgyhogy aki az előzőt nem olvasta, jobb ha itt kezdi. 

Itt állomásoztam egy hétig... sokkal délebbre már nemigen lehet menni a Föld nevű bolygón. 

A Magellán szoros partján, Punta Arenasban töltött harmadik napomon jutottam el arra a túrára, melyről épp 9 esztendeje álmodoztam: a Föld 8. csodájához, a „Nagy Dél-Amerikai Hármas” (vagyis: Machu Picchu, Iguazu vízesés és a chilei Torres del Paine Nemzeti Park), általam még nem látott, utolsó tagjához, a Torres del Paine parkhoz. 

Valóságos tudományos vesszőfutást végeztünk az utazási irodában, végignéztük a létező összes időjárást előrejelző oldalt, hogy az itt eltöltött 6 napomból vajon melyik lehet az, amikor nagyobb az esély arra, hogy napsütéses idő lesz. 

Tudtam, hogy életem legszebb fotóit lőhetem majd ezen a túrán és mindannyian tudjuk, hogy esőben is gyönyörű, ami gyönyörű, na de esőben vagy borult égnél fotózni a világ 8. csodáját?! Erre nem vágytam. :) 

A Földnek ezzel a részével az a baj, hogy ritkán van jó idő. Ehhez egyszerűen túl délen van. Sokkal gyakoribb, hogy 150 km/h-s szél tépi le a fejed, aztán hóesés, majd jégeső tarkítja a napodat, mint holmi barátságos napsütés. 

Kilenc éve vágytam ide és az egész napos túra volt az egyetlen esélyem, hogy megnézzem a parkot, így szinte a sírba vittem az utazási iroda alkalmazottait, akik arról próbáltak meggyőzni, hogy tökmindegy, mit mutat az előrejelzés Punta Arenasra: itt lehet, hogy zuhog a hó, de a Parkban meg verőfényes napsütés van, mert annak saját mikroklímája van. 

4:30 és 5:15 között ígérte az utazási iroda a kocsit, de ez nagyon körülbelüli időpont, hisz egy minibusznyi utast kell begyűjteniük, mert mindenkiért a szállására mennek. 

Viszont Punta Arenasban tapasztaltam először az utazási irodának azt a kellemes szokását, hogy tíz perccel azelőtt felhívtak, hogy a szállásomra értek volna, így pontosan tudtam, mikor számítsak az autóra. 

Bereggeliztem, ittam még egy utolsó forró kávét és percre pontosan megérkezett értem a kisbusz. Vaksötét volt és azt tudtuk, hogy az első célpontunk Puerto Natales városa lesz, ami vagy 250 km távolságra fekszik Punta Arenastól, így 3 órás szunyókálásra számíthattunk (de én még a vaksötétben is a felhőket stíröltem. 

Annak, aki ide látogat, bázisként mindenképpen Punta Arenast javaslom. Egyrészt sokkal nagyobb Puerto Natalesnél, másrészt az itteni látnivalók nagyobbik része innen közelíthető meg kényelmesebben, mint a 3 órányira fekvő kisvárosból. 

Ez alól az egyetlen kivétel a Torres del Paine park, de egyszer az ember elvisel 3 óra autózást pluszban, viszont minden nap sok lenne a jóból. Puerto Natales összlakossága alig éri el a 17 ezres létszámot, a 123 ezres Punta Arenasban és környékén sokkal több a látnivaló. 

Pirkadt, mikor megérkeztünk és a városka bejáratánál varázslatos napkelte és a település külön bejáratú házi szörnye, a milodon életnagyságú szobra fogadott.

A város legfőbb nevezetessége, hogy a világ 8. csodájának megválasztott Torres del Paine Nemzeti park „kapuja”, valamint, hogy itt találták meg a város házi ősállatkáját, a Milodont. 

A háziszörny felfedezése érdekes történet, úgyhogy elmesélem: a három barlangból álló barlangrendszert egy német kereskedő-tengerész, Hermann Eberhard fedezte fel 1895-ben, s benne megtalálta egy hatalmas növényevő állat maradványait, köztük egy kiváló állapotban fennmaradt kb. 1 nm-es bőrdarabot. 

1896-ban egy svéd felfedező-geográfus is látta a maradványokat és Buenos Airesben bemutatta. A tudományos szenzáció egy sor ásatást és feltárást eredményezett a következő években. 

A bőrt olyan elképesztően jól konzervált állapotban találták, hogy sokan úgy vélték, hogy nem egy kihalt, hanem ma is élő, csak még nem felfedezett állat maradványaira leltek és a The Sun brit újság égisze alatt expedíciót indítottak a hatalmas növényevő felkutatására - persze eredménytelenül. 

Ma már tudjuk, hogy a 2,5 méteres és kb. 3 tonnás állat a késő pleisztocén korban (nagyjából 10 000 évvel ezelőtt, az első emberek megjelenésével kb. egyidejűleg), kihalt.  Első utunk mindjárt a város határától 24 km-re fekvő milodon barlangjába vezetett. 

350 méter hosszú ösvény vezetett az ősállat ősbarlangjához, én pedig kihasználtam az alkalmat, hogy az általam teljesen ismeretlen növénytakarót is fotózzam.

Meg kell mondjam, a milodon igazi ősállathoz méltó helyet választott magának a megpusztuláshoz. Igazán kőkori volt a környezet is. 

A hatalmas barlangok a jégkorszak végén alakultak ki, előbb a gleccserek morzsolták a sziklák falait, majd amikor beindult a felmelegedés, akkor az itt kialakult óriási tó (itt mindig nagyon erős szél miatt), hatalmas hullámai, vájták, mélyítették a barlangokat. 

Nem csupán a milodont találták meg itt, hanem emberi tevékenység és lakhely maradványait is.

Tájékoztató táblákon mutatták be a barlangok kialakulásának a folyamatát, valamint azt, hogyan éltek a mintegy 11 000 esztendővel ezelőtt (a kőkorszakban) itt élő emberek. 

Valószínűleg a milodonra nem vadásztak, inkább a guanacók és az akkoriban itt élő vadlovak lehettek a főbb zsákmányállataik, de mivel ebben az időben itt még olyan hatalmas ragadozók is éltek mint a kardfogú tigris és a mai jaguárral rokonságban álló, vagy 170 kg-os patagóniai pantera, igencsak oda kellett figyelniük arra, hogy nehogy valamelyik nagymacska őket is csupán ebédnek tekintse. 

Punta Arenasban van egy park, ahol ezeket az itt élt ősállatokat meg is jelenítették, a fotók ott készültek.

1_134.jpg

2_106.jpg

Egyéb, kevéssé veszélyes állattal is osztoztak a korabeli emberek ezen a déli élőhelyen, úgymint a macrauchenia (jelentése: nagy nyak) és a hippidon salidasi, Dél-Amerika endemikus őslova, melynek a kihalását nagyban összefüggésbe hozzák azzal, hogy a korabeli emberek, egyik fontos zsákmányállata volt.

3_97.jpg

4_72.jpg

Magának a milodonnak az eltűnését is összefüggésbe hozzák az emberi tevékenységgel, de éppígy okozhatta az ebben az időben rendkívül aktív vulkanikus tevékenység és az általános felmelegedés, mely megváltoztatta a növénytakarót, s ezzel kipusztulhattak a milodon táplálékául szolgáló növények. 

Ami a legvalószínűbb, hogy a három ok együttes hatása okozta ennek az állatnak a végleges eltűnését a Földről. Körbejártuk ezt a lenyűgöző kőkori barlangot, mely szegény milodonunk végső nyughelyéül szolgált. 

Aztán folytattuk tovább az utunkat immár a „világ 8. csodájában”, a Torres del paine parkban. 

A park megismerésére két lehetőség is van: vagy megszállsz az elképesztően drága szállások egyikén (egy sokágyas szobában egy db ágy onnan indul, hogy 80 USD/éj) és végigjárod a park klasszikus W-túráját. 

Ez annyit jelent, hogy három napon át, 20-23 km-t gyalogolsz olyan helyszíneken, melyek csodásak, de fiatalokon (de legalábbis edzett embereken kívül), másnak nem javasolhatók. 

Ebben az esetben a parkra elmegy alsó hangon 5 napod (a megérkezés napján már késő elindulni és az utolsó nap végeztével detto). Vagyis kifizettél kb. 500 USD (4 éjszaka+kaja) és elment minimum 4-5 napod. 

Vagy választod, amit én is választottam: ez is 20 km gyaloglással jár + nem jutsz fel a hegység emblematikus „tornyaihoz”, de cserébe egyetlen nap alatt „végzel” a parkkal. A fontosabb látnivalókat mind látod (sőt többet is). 

Én e mellett döntöttem, mert az itt eltöltött 6 napomon más terveim is voltak nem csak a park - mindenekelőtt látni akartam a Tűzföldet, el akartam menni Fuerte Bulnesba, az első telepesek végvárába, a Magellán Nemzeti Parkba és magát Punta Arenast is meg akartam nézni egy városnézés keretében. Így mindenre jutott időm. 

Kora reggel már a Nemzeti Parkban, a Lago Porteño mellett haladtunk.

1_78.JPG

Az időjárás miatt felesleges volt aggódnom: odafenn nagyon kegyesek voltak hozzánk: nem csupán a Torres del Paine parkban volt ragyogó napsütés és ingujjas jó idő, hanem a Punta Arenasban töltött 6 napomon végig. 

A helyiek szerint ilyen még nyáron is ritkán fordul elő, hogy folyamatos napsütés legyen egy hétig, és most az ősz közepén jártunk. Amikor megérkeztünk az első megállónkhoz, a Toro (bika) tó és Szürke gleccser kilátóponthoz, 10 körül, már ragyogó napsütés fogadott minket - no és persze káprázatos látvány.

A következő megállónk a Szürke gleccsernél volt. Itt egy hosszú sétát tettünk, s a bejáratnál azonnal figyelmeztető tábla fogadott minket, mely sajnos az elmebetegeket nem akadályozza meg abban, hogy rendszeres időközönként felgyújtsák a parkot. 

A tiltott helyeken használt gázgyújtók és az eldobott cigaretta csikkek okoznak rendszeresen óriási tűzvészeket a parkban, letarolva a védett növény és állatvilágot, helyrehozhatatlan károkat okozva. 

Ennek szomorú mementói az egész parkban látható kiégett és kiszáradt farönkök. A fotókon majd láthatjátok. Az elkövetők minden esetben külföldiek és itt válik érthetővé a Chilében amúgy nem általános „megkülönböztetés”. Vagyis a külföldieknek a belépője a parkba több mint a háromszorosába kerül mint a chileieknek. 

Az első tragikus esetet egy japán turista okozta egy még égő, elhajított cigarettacsikkel, mely 14 000 hektáron pusztító erdőtüzet okozott 1985-ben. 20 évvel később egy cseh turista gázégője gyújtotta fel a parkot és pusztított el 11 000 hektárt az őshonos erdőkből.

Maga a turista úgy elrettent a pusztítástól, amit véghezvitt, hogy évekig pénzt gyűjtött és visszajárt fákat telepíteni a parkba. Maga a cseh kormány pedig 120 000 facsemete vásárlásával támogatta az okozott károk enyhítését. 

2011-ben egy izraeli turista gyújtotta fel a saját szemetét tiltott helyen és okozta a legpusztítóbb erdőtüzet a parkban: 17 000 hektár pusztult el, köztük őshonos erdők és rengeteg állat. Sem a turista, sem Izrael állam nem nyújtott semmiféle segítséget a hatalmas károk enyhítésében.

5_39.JPG

"Kérjük tartsa tiszteletben a Torres Del Paine park szabályait:

- TILOS a tűzgyújtás.

- Csak a kijelölt ösvényeken sétáljon, ne hagyja el azokat.

- Kizárólag az engedélyezett helyeken táborozzon

- Ne etesse a vadállatokat.

- Vigye magával a szemetét." 

Az utunk egy „asszonyvallató” hídon kezdődött, melynek teherbírása max. 6 fő és úgy ingadozik és rugózik alattad, hogy az ütő is megáll benned.

A látványt végig fotóztam, úgyhogy a képeken keresztül egy kicsit ti is velem tarthattok ezen a kiránduláson.

Az egész napunk így telt... vittek egyik varázslatos helyszíntől a másikig. Ott kiszálltunk, kirándultunk, gyönyörködtünk és mentünk tovább. 

A következő megállónk a látogatóközpontnál volt, ahol befizettük a parkba a belépődíjat (külföldieknek 21 000 peso, hazaiaknak 6 000 - a nagy különbség okát leírtam). Én a chilei igazolványommal a hazai tarifát fizethettem mindenhol. Ilyen a látogatóközpont a világ 8. csodájánál.

Ha már itt járunk, érdemes kicsit többet megtudnunk erről a nemzeti parkról, mely Patagónia jelképévé nőtte ki magát, sőt egész Dél-Amerika sarkalatos pontjává, hisz aki a dél-amerikai kalandozásai során nem jut el ide, az bizony a kontinens 3 csodájának egyikéről lemaradt... 

A parkot 1959-ben alapították és ma már több mint 242.000 hektárt foglal magában. A nemzeti park, Chile másik 4 nemzeti parkjával, három nemzeti tartalék parkjával és egyéb védett területeivel együtt 6.728.000 hektárt fed le, ezzel elmondható, hogy az ország magellán-antarktisz-i régiójának 51%-a védelem alatt áll. A park elnevezése „kék tornyok”. 

Az elnevezést hamar megértjük - elég egyetlen pillantást vetni a Paine hegység gleccserek által különleges formájúra csiszolt meredélyeire, melyek napsütésben ragyogó kék színben pompáznak (majd a lentebbi képeken látni fogjátok). 

Chile nemzeti parkját 2013-ban „a Föld 8. csodájának” választották és nem véletlenül. 

Mi a nap folyamán gyakorlatilag körbeautóztuk a Paine hegységet és valamennyi oldaláról megcsodálhattuk. Amikor először megpillantottuk a ragyogó kék tornyokat, csak leesett állal bámulni tudtuk.

Erről a parkról csak szuperlatívuszokban szoktak beszélni és az embernek tényleg olyan érzése támad, hogy annyi elképesztő szépséget zsúfoltak itt össze egy relatív kis helyen, hogy az már-már felülmúlhatatlan.

A park legyakrabban és tömegesen látható lakói a guanacók, az Andok vadon élő tevefaja. Az indiánok több ezer évvel ezelőtt belőlük tenyésztették ki a lámát - a nekik fontos tulajdonságokra fektetve a hangsúlyt: vagyis a teherbírásra és a vastag bundára. Az „eredeti változatot” most megnézhetitek fotókon. 

Ezek az állatok valamilyen szinten természettől ütődöttek - másik rokonukkal, az északabbra élő vikunyákkal egyetemben. Egyáltalán nem félnek az embertől, simán megengedik, hogy 3-4 méterre megközelítsd és fotózd őket. 

Talán a Földön a legstabilabb populációja ennek az állatnak itt, ebben a nemzeti parkban és a Tűzföld nemzeti parkjában él (itt nem kell osztozniuk a haszonállatokkal a legelőkön). 

Mára a Tűzföldön - ragadozó híján (ott nem élnek pumák), olyan mértékben elszaporodtak, hogy korlátozott számban, az év meghatározott szakában vadászhatóak is.

Már délutánba hajlott az idő, mikor még mindig róttuk a nemzeti park varázslatos útjait. A többség a sok túrázás és friss levegő után vagy aludt, vagy kómás állapotban ült a kocsiban. 

Ahogy néztem békésen ki az ablakból, egyszer csak megpillantottam egy állatot. Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek és súlyos percekbe tellett mire egyáltalán felocsúdtam és hang jött ki a torkomon. Egy puma volt. 

Persze… puma él Chilében, tudtam, de soha nem láttam. Sok ős-chilei barátom van, akik kifejezetten gyakran kirándulnak az Andokban és 60 év alatt sem láttak egyetlen pumát sem. Mindannyian ugyanazt mondják: igen, vannak pumák... de sose látod őket… kerülik az embert... nagy mázli kell hozzá, hogy akár egyet is megpillants. 

Én ezt elfogadtam és 9 év alatt megszoktam a gondolatot, hogy ezt a ragadozót sose fogom látni a szabadban. Nos ilyen előzmények után, képzeljétek el a reakciómat, amikor tőlem mintegy tíz méterre megláttam egy békésen gyalogló pumát a hegyoldalon. 

Leesett állal, elakadt lélegzettel bámultam egészen addig, míg a haladó kocsi a sziklák közt, el nem tüntette a szemem elől a csodát. Ekkor ordítottam fel teljes hangerővel, hogy PUMA!!! P U M A!! ÁLLJ MEG!!!!. 

A sofőr a kocsi elejéből visszaszólt (miközben nyomta a gázt ezerrel ), hogy milyen füstöt látok és hol. Ugyanis a pumát a kocsi keltette zajban UMO-nak (füst), értette. :) 

Ekkor azonban már felocsúdott a többi utas is. Megpillantván egy futó pillanatra az eltűnő állatot, valamennyien teli torokból ordítottak, hogy NEM FÜST, HANEM PUMA, ÁLLJ MÁR MEG!! :) 

Mivel mire a sofőr (meg ugye én is:)) felébredtünk, már messze elhagytuk az állatot a kanyargós utakon, s mire eljutottunk odáig, hogy a sofőr megálljon, felfogja, hogy mit is akarunk és visszatolasson, beletellett sok-sok percbe. A puma ugyan egyáltalán nem sietett, de már messze járt mire visszatolattunk. 

A következő megállónk a Laguna Amargánál volt, mely egyik híres kilátópontja a parknak és tiszta időben ez a látvány fogadja az utazót:

1_135.jpg

Nekünk azonban nem volt ekkora mázlink, befelhősödött az ég mire odaértünk, így „csak” ennyit láttunk:

Ahogy kezdett lemenni a nap, úgy értünk a túránk végére. Az utolsó állomásunk a Sarmiento-tónál volt. A fotók a tavat és a környékét örökítették meg. A park kijáratát is az egész utunkat végigkísérő guanacók őrizték...

Nagyon hosszú, 4 órás út várt ránk hazafelé, éjfél után estem be a szállásom ajtaján. Tudtam, hogy ez a nap nehéz lesz és fárasztó, így a másnapomat eleve úgy terveztem, hogy csak 10-kor kelljen elindulnom és nem hajnali 5-kor mint eddig. 

Ha velem tartotok, akkor megnézhetitek Punta Arenas városát, ahol ezt a hetet töltöttem, ellátogatunk a Magellán Nemzeti Parkba és Fuerte Bulnes-be az első telepesek végvárába, ahol nem a telepesek szellemeivel, hanem a pumákkal kellett megküzdenünk.” 

Ha érdekel Chile, vagy csak szeretnél még többet olvasni Ágitól, látogass el a blogjára, nagyon tudom ajánlani!

HÍRMONDÓ

Ápolói és idősgondozói munkák külföldön 

Az egészségügy egész Európában tele van hiányszakmákkal, most ezek közül elsősorban nővéreket, ápolókat és idősgondozókat kereső ajánlatokat szedtünk össze főleg Ausztriából, Németországból és Svájcból. Lehet válogatni! 

Négy éve nem jártam a szülőhazámban 

Négy év hosszú idő, különösen anélkül, hogy az ember hazalátogatna a szülőhazájába. Gyökerek nélkül ugyanis nagyon nehéz élni. 

Akik nem érzik a Brexitet 

A londoni pénzügyi intézmények ugyan még nem adták ki első féléves gyorsjelentéseiket, a bankok enélkül is magas profitabilitásról és emelkedő foglalkoztatottságról számoltak be egy felmérésben. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Chile

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr312648617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.07.14. 06:53:47

Legalább a csehek nem voltak szarevők...

Hari Seldon 2 2017.07.14. 07:53:35

Nagyon szép tájak. Sajnos nagyon körülményes oda eljutni innen.

kronikas 2017.07.14. 08:07:19

Csodás beszámoló s fantasztikus képek...köszönjük!

LittleG (uk) 2017.07.14. 08:12:37

De jo, szuper poszt, egy ujabb helyrol, ahova tuti nem fogok elmenni :) kar a sok tuzert :(

2017.07.14. 08:12:57

Ezt érdemes volt elolvasni,irigylésre méltó helyeken jársz Ági;))
Aki ebbe bele tud kötni az egy very miserable person!

Din Serpahis 2017.07.14. 09:43:39

Na ide fogunk elmenni jövőre a nejemmel.

Irbisz 2017.07.14. 09:44:15

@Dope and RepoMan:
Bele lehet kötni, meg very miserable person-nak sem kell lenni ehhez.
Szivesen elmennek ide, csodas hely es nagyszerü a poszt, tartalmilag is pontos, DE ugyan miert pont ez lenne ez a vilag 8. csodaja?
Tucatnyi termeszeti csoda, felkapott vagy kevesbe ismert latvanyossag, nemzeti park inkabb palyazhatna erre a titulusra.

Benikuty 2017.07.14. 09:53:46

Igazán szép, reggeli kv-hoz!
@Dope and RepoMan: Meglesz az, csak türelem :)

adg 2017.07.14. 09:54:31

@Irbisz: mert o igy erzi, neki ez a vilag egyik csodaja. Nem objektiv es abszolut kategoria ez. Mint egy kedves ismeros nagymamaja mondta, "szep, szep ez az uj zeland, de hat azert megsem egy kecskemet."

Arthamyr 2017.07.14. 10:04:27

@Dope and RepoMan: Én bejelentkezek a very miserable person címért.
1. Kicsit megvan a fejemben @Irbisz: hozzászólása (bár akkor menjünk tovább, miért a világ hét csodája a hét csodája)?
2. De a lényeg: van egy ilyen hely, ami vitatható, hogy a világ 8. csodája vagy sem, de azért azt adjuk meg neki, hogy mindenképpen gyönyörű, és a természeti csoda kifejezés használata is teljesen jogos. Van egy ilyen hely, ennek az emberek képesek periodikusan leégetni 5-10%-át. Hát ott rohadjon meg az összes, ahol van! :(

Csodabogár 2017.07.14. 10:39:33

Remek poszt, csodálatos képek. Szerencse, hogy komplikált oda jutni, így legalább a turisták még egy ideig nem teszik tönkre a helyet.

Dikusz 2017.07.14. 11:17:28

@Irbisz: már megbocsátasz, de a tiéd az első hely. Mármint azért, mert te kötöttél bele először a posztba.

@Arthamyr: a tied a második.

Miért gond az, ha leírja a posztoló, hogy számára - ahogy @adg: is írta- neki a világ nyolcadikcsodája. Egy olyan poszt, amiben érthetően, kellő alapossággal mutatta be azt a helyet, ahova régen vágyott, a leírásból érezhető, hogy minden percét élvezte az utazásnak. Nem utolsósorban pedig remek fotókat készített.

Arthamyr 2017.07.14. 11:35:27

@Csodabogár: Nem eléggé komplikált.
Amúgy a sima ember (nem-turista) sem sokkal jobb (van ahol gyakorlatilag nincs turista, azt mégis tönkretesznek mindent), nagyon kártékony egy fajta vagyunk. :( Azt még csak-csak megértem, hogy valaki az indirekt összefüggéseket nem érti vagy nem hajlandó meghozni életminőségbeli áldozatokat, és emiatt környezetszennyező módon él, de arra nem lehet mit mondani, hogy pl. valaki szemetel, rongál vagy erdőtüzet okoz. :/

LittleG (uk) 2017.07.14. 12:25:52

@adg: :))))))) kinek mi a non plus ultra ugye :)

Irbisz 2017.07.14. 12:29:16

@Dikusz:
"Miért gond az, ha leírja a posztoló, hogy számára - ahogy @adg: is írta- neki a világ nyolcadikcsodája. "
Nem lenne gond semennyire, mert igy benne lenne a szubjektivitas.
De nem ezt irta, hanem mint egy közismert tenyt kijelentette:
"A világ 8. csodájában jártam

A világ 8. csodája Chilében található, és a blog rutinos olvasói ebből már tudhatják, hogy ..."

Ebbe semmi szubjektivitas, egyeni szempont nincs, ez kijelentes, mintha azt mondana hogy Miami Florida allamban talalhato vagy Magyarorszag jelenlegi min.elnök orban viktor..

A posztot magat meg en is megdicsertem, latszott hogy alapos, meg utananezett öslenytani adatoknak is :)

GFO 2017.07.14. 12:30:43

@Arthamyr: Teljesen egyetértek. A szemetelés, rongálás, stb. a legvérlázítóbb, az tényleg a "kárt okozok, de leszarom" mentalitás. Az erdötüzhöz sajnos nem kell rosszszándékúnak lenni, elég butának... :(

LittleG (uk) 2017.07.14. 12:32:02

@Dikusz: na akkor beállok a kötözködők sorába :) Nem azt írta, hogy számára ez a Föld 8. csodája, hanem, hogy az. De ezen tényleg ne lovagoljunk, lehet olvasta valahol, tehát valamilyen felsorolásban az.

Wiki szerint erre a pozícióra többen is pályáznak:

en.wikipedia.org/wiki/Eighth_Wonder_of_the_World

A Forbes szerint ez Új-Zélandon van (mármint a 8.)

www.forbes.com/sites/trevornace/2017/06/19/scientists-believe-they-finally-found-the-8th-wonder-of-the-world/#5a159d994c5a

Summa summárum: gyönyörű hely és a természet egyik csodája :)

LittleG (uk) 2017.07.14. 12:33:12

na tessék, ezt még muszáj berakjam: az UNESCO szerint meg Sri Lankán van a 8.:

theculturetrip.com/asia/sri-lanka/articles/the-eighth-wonder-of-the-world/

London2009 2017.07.14. 12:50:40

@adg: legalabb haromszor neki kellet futnom mire rajottem, hogy ez Kecskeme't es nem kecske'met. Milyen kecskerol beszel ez a nagymama, nem ertettem. :D
Bar mondjuk ugy is jo lett volna, hogy szep, szep ez az Uj Zeland, de azert megsem adnam erte oda a kecske'met! :DD

London2009 2017.07.14. 13:11:02

@LittleG (uk): jajj de jo! Aprilisban voltam itt. Meg is masztuk a Sigiriyat. Pont ezt beszeltuk, hogy ez a vilag csodaja! : )

2017.07.14. 13:12:48

@Irbisz: @Arthamyr:
Azt hiszem félre érthető voltam,de nem baj:-)
Azt hogy kinek mi a világ csodái elég szubjektív.
Én konkrétan a poszt egészére gondoltam,hogy jó,kiváló írás és képek is csodásak.Termeszetesen lehet reszletekrol beszelgetni/vitatkozni,megosztani ha esetleg voltatok hasonló helyeken.
Nothing more,nothing less:-)

Dikusz 2017.07.14. 13:13:41

@Irbisz: @LittleG (uk): nem osztom az észt a nem létező tudásommal, mert könnyen lebukhatnék, ha visszakérdeztek.

Szánom-bánom, de gugliztam...:) A világ hét csodája az a világ 7 csodája, nincs 8. Például én meg voltam győződve róla, hogy az indiai Taj Mahal is közéjük tartozik, ha most nem nézem meg, akkor még most is azt mondanám.
Viszont most visszakeresgélve találtam valamint, ami mindnyájunk figyelmét elkerülte:

"A város legfőbb nevezetessége, hogy a világ 8. csodájának megválasztott Torres del Paine Nemzeti park „kapuja”, valamint, hogy itt találták meg a város házi ősállatkáját, a Milodont." ebből azért már tényleg más derül ki.
Utánakerestem, ezt a nemzeti parkot (kétségtelenül gyönyörű) egy szállásokról véleményeket közlő (bocs. az idétlen körülírásért) cég választotta a világ 8.csodájának.
Saját magam mentegetésére azért hozzáírnám (sikerült jól beégetnem magam), hogy azért még lehet a posztoló számára a világ 8.csodája:)

DieNanny CH 2017.07.14. 13:15:23

@adg:

Nem ő érzi úgy, hanem hivatalosan az.
(Nekem ez jött le a posztból: "Chile nemzeti parkját 2013-ban „a Föld 8. csodájának” választották és nem véletlenül. ")

London2009 2017.07.14. 13:15:42

Ez nyilvan egy iroi tulzas. Figyelemfelkeltes. Iroi eszkoz. Kijelenti, hogy ez a vilag 8. csodaja kerem szepen. Aztan elmeseli, hogy miert.
Ez mar elnezest HA nepe, de ez tenyleg a kakan is csomot keresunk kategoria...
De legalabb megvan a gumicsont is mara. :D

2017.07.14. 13:16:18

@Arthamyr: Ne mááár, ne kezd már, hogy pfuj-szemét-emberiség-kártékony-pfuj! Unalmas és álszent. Bármely ma, a Földön klétező faj, ha esélye lenne olyan mértékü populációra mint az embernek, ugyancsak terjeszkedne, pusztitana, de legalább nem is próbálná megóvni a környezetét, cserében. Találsz rá lokális példát eleget.

Dikusz 2017.07.14. 13:17:24

@London2009: először én is "kecskémre"-t olvastam:)))
De az a mentségünkre szolgál, hogy kis kezdőbetűvel írta @adg:
:))
A második hozzászólásodban meg a "masztuk"-ot olvastam félre:)))

DieNanny CH 2017.07.14. 13:19:26

Na, én sem olvastam végig a kommenteket...

Hogy visszakanyarodjunk: Szerintem tök jó lehet olyan utazási irodába menni, ahol 1000%-ban mindent megtesznek a vendégért.

Dikusz 2017.07.14. 13:22:20

@London2009: az már igaz, hogy gumicsont, de legalább csak egymást győzködjük a magunk vélt igazát védve.:))

2017.07.14. 13:23:00

Jaj, de baró kis írás volt, aúúú.

--

Ami pedig a világ nyolcadik csodáját illeti, túl azon, hogy szubjektív, ez pont olyan, mint amikor egy partszakaszt "aranypart"-nak neveznek, vagy egy területet "arany háromszög"-nek, vagy hogy minden magára valamit adó város természetesen 7 dombra épült.

Kivagyiskodó, fantáziatlan marhaság.

Meg hogy egy város az "észak velencéje" (és van vagy 30 ilyen város), vagy a kelet velencéje, meg a velence velencéje meg mittomén. Velence meg nyilván olaszország salgótarjánja.

Ótvaros nagy marhaság.

A múltkor tihanynál kirándultam, van ott egy "aranyház" nevű gejzírkúp, tök baró, de hogy miért kell aranyháznak hívni, azt nem értem. Annyira felvágós, kisszerű, suttyó tempó.
Mutatok róla képet, emberrel, hogy lépték is legyen.

kirandulababa.hu/uploads/images/turafoto/Tihany-Aranyhaz-gejzirkup---atjarobarlang/DSC02722.JPG

Szóval így néz ki az "aranyház". Nem tudom, ki találta ki a nevet, de innen lehet tudni, hogy szürke, sivár és unalmas élete volt, és biztos volt már 35 éves, amikor először látott emeletes épületet.

Aranyház, bzmeg. A nagyfater a múltkor rendbehozta a pottyantós budit a kert végében, ha lefestjük sárgára, az inkább lesz aranyház.

És ezeket a neveket mindig a helyi pr csapat találja ki, csupa frissen végzett fickó (meg a 45 éves aranka, akit a 3 szülés után visszavettek, de sosem tudta leadni a kilókat), szinte látjuk őket magunk előtt, ők is elvégezték a bölcsészszakot, és star bucksba járnak meg kézműves sört isznak, és abszolúte semmi zéró fantáziájuk nincsen.

Okádni tudnék ettől, és ha már így magunk között vagyunk, talán nem bánjátok, ha megosztom veletek, hogy a világ nyolcadik csodája szerintem a péniszem (küldök képet szívesen, cím a szerkesztőségben), a szörny pedig, amit reggel a budin elengedtem, a magyar godzilla volt.

Remélem, hogy most már ebben sem lesz vita akkor.

Dikusz 2017.07.14. 13:23:52

@DieNanny CH: de már úgy tűnik visszaolvastad:)
Én meg jó, hogy nem válaszoltam az első hozzászólásodra, még mielőtt elolvastam a másodikat:)

London2009 2017.07.14. 13:24:53

@Pink Petsch: az ember egy igazi invaziv faj. Szerintem nincs meg egy ilyen gusztustalan eloleny. A patkanyt meg a csotanyt leszamitva. Azok is tulelnek mindent.

Dikusz 2017.07.14. 13:29:36

@Nagy kámpics: a befestett budira jobban illene a sárgaház név...
Azért kérlek, már meg ne haragudj rám (tényleg nem értem), ez a stílus mire volt jó?

2017.07.14. 13:36:47

@Nagy kámpics: huuuuu de fajin coolller gondolat volt ez:-)
LoLkaBolka:-))

2017.07.14. 13:36:54

@London2009: Minden faj invaziv, különben nem él túl.

2017.07.14. 13:39:26

@Dikusz: sokat kell meg tanulnod,hogy megértsd a furcsafószerek gondolatait:-)

London2009 2017.07.14. 13:48:55

@Dikusz: o ettol kulonleges. Ezt hallottam...
Szereny velemenyem szerint semmire nem jo az ilyen stilus.

Shaktee 2017.07.14. 14:02:31

@Dikusz: különleges akar lenni a Lolka, erdeti :-)

Latin amerika eddig nem volt meg, karib igen...be kell utemezni ezeket is..

Koszonet a posztért, a szepseges kepekert.

Shaktee 2017.07.14. 14:10:47

@Nagy kámpics: két lurkot hagytál otthon Lolek? (képet nézem)

GFO 2017.07.14. 14:30:25

@Pink Petsch:
"Bármely ma, a Földön klétező faj, ha esélye lenne olyan mértékü populációra mint az embernek, ugyancsak terjeszkedne, pusztitana, de legalább nem is próbálná megóvni a környezetét, cserében." Ez így van. Aztán a végén kihalna, mert feléli az összes rendelkezésre álló eröforrást. Az emberiségnek abban kéne különbnek lennie, hogy felfogja ezeket az összefüggéseket, és megelözi a bajt. Persze a 'baj' alatt nem egyböl az emberiség kihalását értem: azért a között meg a jelenlegi életszínvonalunk között elég széles a skála. Mozgalmak már vannak, a cél (fenntartható fejlödés) még nagyon messze van, ha egyáltalán valaha elérjük. Szóval jelenleg igenis helytálló a "pfuj-szemét-emberiség-kártékony-pfuj" hozzáállás.
Szerintem.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2017.07.14. 14:44:59

Sziasztok!:)
Én vagyok a posztoló. Látom nagy vitát kavart a világ 8. csodája kifejezés. Leírom hinnan szedtem: 2013-ban a web VirtualTourist.com valamint a Tripavisor egy egy éves szavazást hirdetett a világban arra vonatkozóan melyek a föld legszebb helyei. A Torres del Paine-t a szavazók a világ 8. csodájának választották. Ezért írtam amit írtam, bocsánat ha félreérthető volt:)

Shaktee 2017.07.14. 14:52:18

@Catgirl: ugyan már..ne kérj bocsánatot, csak egy blogger trollkodik hogy látszodjon..hogy polgárpukasszon :-)

en.wikipedia.org/wiki/Eighth_Wonder_of_the_World

Pukkkkkk :P

2017.07.14. 14:53:46

@GFO: Természetesen kihalna, ha oly mértéken tenné élhetetlenné környezetét, hogy számára az végzetes lenne, és elérhető közelségen nem találna megfelelő élőhelyet. Ebben egyetértünk.
Amivel vitatkoznék, azon felvetésed, miszerint "pfúj-emberiség" (re-re idézet ;))) ). Úgy vélem, te az emberi fajt, valami "ufó-szerüen" felsőbbrendünek értelmezed a Föld többi élőlényéhez képest. Pedig nem az, ugyanúgy a környezete, a bolygó terméke, mint bármelyik kúszónövény, papucsállatka vagy a barna medve. Az evolúció eredménye, nem idelátogatott értelmes faj, amely kivülről nézve a bolygót, természeti rezervátummá alakithatná át azt.

Shaktee 2017.07.14. 14:55:20

@Pink Petsch: s mi van a csakrával, az ufos turulyokkal? :-))

2017.07.14. 15:09:18

@Dikusz: @London2009:

"már meg ne haragudj rám (tényleg nem értem), ez a stílus mire volt jó?"
"Szereny velemenyem szerint semmire nem jo az ilyen stilus."

Nem tudom, ez igényel-e választ, mindenesetre a "mire jó" az azt kérdezi, hogy "mi a célja"?

A ventillálás a célja. Mindannyiunk más okból kommentel (gondolom), én szinte csak és kizárólag azért, hogy a feszültséget kieresszem. Nyugodtabb és kisimultabb leszek tőle, ha sikerül a frusztráció egy részét beletenni egy ilyen kommentbe.

Ez egy önző szempont amúgy, amiből következik az is, hogy a provokálás, megbántás stb. nincs a céljaim között. Sőt, nem is szeretem, amikor megtörténik (úh, akármilyen hihetetlen, elég sokat moderálom magam), és nem is szoktam látni előre, hogy melyik hozzászólásom lesz az, ami leveri a lécet, és miért pont az.

Egyébként én szórakoztatónak találom így írni (másoktól olvasni is szeretem), mindenesetre amikor én is érzem, hogy nagyon durvát vagy dühöset vagy közönségeset készülök mondani, akkor hozzá szoktam tenni, hogy olvassátok szabadversként. Ha van benne valami, amivel tudtok együtt érezni, az pazar, ha meg nincs, akkor léci engedjétek el a szemetek mellett. Mert persze, oké, nekem segít, hogy írom, de ha meg cserébe nektek rontja a napotokat, az nem jó üzlet. Úh sajnálom, tényleg.

Szabadvers, sípol ki a fülemen a gőz, és közben egy kicsit a fogamat is csikorgatom néha, ennyi, nincs mögötte ennél komolyabban veendő tartalom.

Remélem, ez megválaszolta, hogy "mire jó." :)

@swing gitan:

"különleges akar lenni a Lolka"

Vesémbe látsz. Napom (hetem, hónapom, évem):
www.memecenter.com/fun/268694/emma-watson--bitch-please-im-fabulous

@Dope and RepoMan:

"LoLkaBolka"

No, ha ez a lolka dolog rajtam ragad, komolyan csalódott leszek.
Lolka.:D

2017.07.14. 15:13:34

@swing gitan:

"csak egy blogger trollkodik"

Nem is én hoztam fel a dolgot, hé. Nekem _semmi_ bajom nem volt azzal, amit a poszter írt.

Shaktee 2017.07.14. 15:23:34

@Nagy kámpics: slicced gombold be Asterix, láttuk, valoban portugalia legnagyobb szittya pénisze vagy :D

Arthamyr 2017.07.14. 15:35:09

@Nagy kámpics: Ez k.jó hozzászólás volt. :D

Arthamyr 2017.07.14. 15:38:58

@Pink Petsch: A különbség, hogy mi már régóta elég intelligensek vagyunk, hogy kikerüljük a természet önszabályozását, egyre sikeresebben.
Attól, hogy valami nagy/sikeres/elterjedt/túlélő, még nem lesz jó...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.14. 15:49:27

@Nagy kámpics: :-))))))
Öreg, ha te nem lennél, ki kéne találni téged...
:D

Az ivarszerved jobban érdekelne, ha olyan húszas körüli csaj volnál...
De így inkább ne küld képet... :D

2017.07.14. 15:51:58

@swing gitan: milyen vakarod te,hogy a devla nezzen gadzsijanak és porgessena pélóján&===}

GFO 2017.07.14. 15:53:32

@Pink Petsch: Szerintem közelednek az álláspontjaink:
"Pedig nem az, ugyanúgy a környezete, a bolygó terméke, mint bármelyik kúszónövény, papucsállatka vagy a barna medve. Az evolúció eredménye, nem idelátogatott értelmes faj, amely kivülről nézve a bolygót, természeti rezervátummá alakithatná át azt."
Ezzel teljesen egyetértek. Viszont azt fontos figyelembe venni, hogy az emberiség már eljutott odáig az evolúció során (absztrakt gondolkodás, tudományok, stb.), hogy fel tudja mérni, hogy bizonyos tevékenységei milyen globális következményekkel járnak; majd ahhoz alakítsa a tevékenységeit, hogy azok a következmények _elsösorban_ neki, (de amúgy a bolygó többi élölényének se) ne legyenek hátrányosak.
Bármilyen kárt okoz is az emberiség a környezetnek, azt a végén az emberek szívják meg, szóval az erdök, állatfajok, tenger, stb., stb., védelme nem csupán egy önzetlen cselekedet.
Mondjuk ez a rész elgondolkodtatott: "amely kivülről nézve a bolygót, természeti rezervátummá alakithatná át azt."
- kívülröl nézve: ez megvalósult már pár évtizede :). (Látjuk is a müholdképeken, milyen károkat okozunk )
- "természeti rezervátummá alakithatná át azt." -> Miért ne lehetne rá képes?

puhacica 2017.07.14. 15:54:07

@Nagy kámpics: "a szörny pedig, amit reggel a budin elengedtem, a magyar godzilla volt." - azt hittem, az a szarodon volt, a milodon utan szabadon. :D

bocs poszter, csak vicceltem.
imadtam ezt az irasod, talan az eddigi legjobb a sorozatbol. es a kepek... ahhhh. :)

2017.07.14. 15:55:20

@Catgirl: nincs miért bocsánatot kérned,ez a posztod is igen kilelegito volt és az előzőek is:-)
Remelem írsz meg többet és megosztom velünk:-)
So carry on,please

2017.07.14. 15:57:28

@Arthamyr: A "jó" és a "rossz" az univerzumban nem létező fogalmak...

Shaktee 2017.07.14. 15:57:39

@Dope and RepoMan: pergessen téged gázsi a Lolka a tihanyi káréján :D

2017.07.14. 16:00:08

@swing gitan: oh,hogy szaladnal bele egy csattanós derelyebe:-)

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2017.07.14. 16:02:35

@Dope and RepoMan: Semmi gond, tényleg bele kellett volna írnom honnét is vettem a 8. csodát:))
Jönnek még a posztok...
Készülődik az utolsó beszámoló erről az útról, az is gyönyörű fotókkal. Aztán jön majd az az út, ahonnan most értem vissza pár hete: az Amazonas medencében bolyongtunk két hétig és "harcoltunk" az indiánokkal:)) Persze csak képletesen:)

Shaktee 2017.07.14. 16:03:57

@Dope and RepoMan: Umbláv tupenye kevés volt a derelye

2017.07.14. 16:08:14

@GFO: Igen, az absztrakt gondolkodás szintjére már valóan eljutott a fajunk. De ez még csak az út kezdete. Fajként még meglehetősen primitivek vagyunk. Az egyes egyedek lehetnek kiemelkedőek, de fajként még csak egy lehetőség vagyunk. (Tudod, az ember lehet okos, a tömeg mindig buta-axióma).
-Na, és ez most úgy hangzott, mint egy strand-sc-fi fülszövege :DDD
Természetesen, nem önzetlen cselekedet lenne, hiszen a saját életterünk megvédésről van szó. És lényegében nem a Földet kell megvédeni, mert a Föld elvan velünk vagy nélkülünk, hanem saját magunkat.
A "kivülről nézvét" turista értelemben gondoltam ... tudod, amikor nem élsz ott, csak odalátogatsz, és egyből feltünnek a jó dolgok mellett a hiányosságok is. Rengeteg ötleted lesz hirtelen kivülállóként, mit hogyan kellene tenni (köztük biztos jók is), csak nem te élsz abban a környezetben, igy nem tudhatod milyen akadályokba ütközik a megvalósitásuk.

2017.07.14. 16:15:20

@puhacica:

Óh, a rettenetes Szarodon herceg.... tolkieni figura. :D

@geegee:

"Az ivarszerved jobban érdekelne, ha olyan húszas körüli csaj volnál"

Áhá. Vigyázz, olvasok a sorok közt: ezek szerint a húsz éves "csajok" pénisze érdekel. Thaiföldön a helyed. ;-)

Arthamyr 2017.07.14. 16:20:28

@Pink Petsch: Igen, és az univerzumban a Föld nevű kis bolygócska jelentéktelen, szóval akár le is szarhatjuk mi lesz vele... Éljen a jövő!

Lunacica 2017.07.14. 16:33:59

@adg: ott a pont. Nekem pl Isle of Wight a csodak helye
Amugy igy a kepeket elnezve lehet en is elkalandozgatnek arra Chile fele :)
Tartalmilag is ott van a poszt.
Latjatok van meg nehany erdekesseg amirol lehet irni
Agi! Remelem lesz meg nehany ilyen!

2017.07.14. 16:40:15

@Arthamyr: Nem ezt akartam mondani, sokkal inkáb azt, hogy az ilyen jellegü kérdésekbe teljesen felesleges belekeverni az olyan ember kitalálta fogalmakat, mint a "jó" vagy a "rossz". A környezetvédelem nem azért "jó", mert Mentsük-meg-a-bolygót! Ez hülyeség. A bolygó nem szorul védelemre. Sőt, továbbmenve, a környezetvédelem nem jó. Igaz, nem is rossz. Mindössze szükségszerü a saját fajunk érdekében.

Shaktee 2017.07.14. 16:54:25

@Lunacica:

Türelmetlenül várja a blog népe a Digoletto folytatását...dolgozol rajta? :-)

GFO 2017.07.14. 16:59:59

@Arthamyr: Igen, én is erre gondoltam.
@Határátkelö: Szeretnék felkerülni a whitelistre. Még sok hozzászólásom nem volt, meg lehet, hogy nem is lesz, de szeretném, ha nem lenne ilyen nagy késleltetés... Igényelhetem ezt már most is? Igérem, jó leszek! :)

2017.07.14. 17:18:22

@Arthamyr: Ja, még eszeme jutott valami ... Az irtad, régóta intelligensek vagyunk fajként. Nos, nem igazán. Földtörténeti távlatból nézve, alig egy ezredmásodperce létezik valamennyire intelligens élet ezen a bolygón, amely létének nagyjából a derekán jár, a Napunk állapota szerint.

blackhairlady 2017.07.14. 17:34:26

@Catgirl: Szia Agi, ugy tunik megideztelek :) Az utobbi idoben sokszor gondoltam rad,hogy mikor kuldod mar az ujabb utibeszamolodot. S lass (8.) csodat ! :)
El nem tudom mondani mennyire irigyellek, hogy eljutottal ezekre a helyekre. Raadasul te meg fenykepezni is tudsz, nem ugy mint en, hogy csak kattintgatok :D Most nem kellett eletet felaldozva fenykepezotmenteni ? :D
Az a tapir orru emlos nagyon cuki:)
Remelem minel elobb megjelenteti HA a kovetkezo irasod.

GFO 2017.07.14. 17:42:55

@Pink Petsch: Igen, lényegében mindezzel egyetértek. Mivel mi nem kívülállók vagyunk, ezért nem csak azt látjuk, hogy mik az hiányosságok, és hogy mit lehetne ellenük tenni, hanem azt is, hogy mik az akadályok. A legnagyobb akadály pedig éppen az, amire te is utalsz: "az ember lehet okos, a tömeg mindig buta". Illetve az, hogy ezen a területen a tettek és következményeik között gyakran több generációs idöbeli különbség van. Az, hogy 60 év múlva esetleg minden sokkal rosszabb lesz, de durván, az sajnos egyáltalán nem motiváció a változásra a ma élö emberek és politikusok számára. A béka és a lassan melegedö víz esete...

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2017.07.14. 17:52:46

@blackhairlady: Köszi szépen! Nem, ezúttal nem potyogtam sehol és a fényképezőm sem került veszélybe:)))
Nem csak a Határátkelőn múlik a következő megjelenése - még nem készült el az utolsó beszámoló erről a túráról, de írom gözerővel...csak néha melózni is kell sajnos...:)

London2009 2017.07.14. 18:02:19

@Nagy kámpics: itt ventillalsz? Na ne! Mi vagy te? Q apo?
Tobb orat teniszezem napont, inkabb ugy ventillalok. Maradok is ennel! :D

gabors 2017.07.14. 18:32:45

na ez egy nagyon jo kepes report !!!! ma mi lesz a gumicsont ??

Shaktee 2017.07.14. 18:32:55

@London2009: s hogy blogolsz tenisz kzoben kicsi london? en mindig orrabuktam, mi a trukk? :-)

Shaktee 2017.07.14. 18:34:15

@gabors: Lolka szörnye..olvass vissza :-)

2017.07.14. 18:52:25

@GFO: Nos, igen, az emberi élet viszonylagos rövidsége az éppen aktuális populációban némiképp háttérbe szoritja a csak hosszútávon eredményeket hozó tervek megvalósulását. Mint a környezetvédelem, a klimaváltozás. Ezen kivül, nem hagyhatjuk figyelmen kivül a bolygó természetes "életritmusát". Persze, figyelmen kivül hagyjuk ....
Viszont, véleményem szerint a fajunkra jellemző rövidebb élettartam a motorja a fejlődésünknek. Képzeld el, ha 200-300, vagy még több évig élhetnénk. Eléggé lelassulna a fejlődési görbénk ....

Shaktee 2017.07.14. 18:56:43

@London2009: Q apóka a Teso blogjarol kukucsol
ezt az albán utcatablat neki dedikalom :-)

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144502180&t=9234707&openwith=1

LittleG (uk) 2017.07.14. 19:00:17

@geegee: Oo, szoval a ladyboyokra buksz? (merthogy az, amit Kampics emlegetett meg a csaj tudtommal csak ebben a kombinacioban letezik :) )

GFO 2017.07.14. 19:14:30

@Pink Petsch: Muszáj nekünk olyan gyorsan fejlödni? :)
De erre nincs egyszerü válasz, mert a fejlödés is egy nagyon tág fogalom; van, ami a te példád esetén (200-300 évig élünk) lelassulna, van, ami nem. Másrészt van fenntartható fejlödés (pl. technológia, egészségügy, tudományok fejlödése), meg nem fenntartható (nem tarthat örökké, véges eröforráson alapuló), pl. népességszám, árumennyiség, stb. Szerintem a hosszabb élettartam esetén ez utóbbiak lassulnának le. De igazából lényegtelen, mert így csak lasssabban jutnánk el ugyanoda... Nem mindegy, hogy 2900-ban vagy 5000-ben halunk ki? :D

gabors 2017.07.14. 19:28:19

@swing gitan: "Lolka szörnye..olvass vissza :-) " olvastam hat gumicsont ?? biztos van aki azt a 8,dik csodat szereti ....

2017.07.14. 19:43:53

@GFO: Nem muszáj, de szerintem nem örülnél neki, ha a penicilint csak 1269 év múlva fedeznék fel :)))
És képzeld el, hol tarthatnánk most, ha a papság égisze alatt, a hatalom megtartásának érdekében a természettudományok nem lettek volna üldözendő, sátáni tévekénységek .... (persze, ez sem fehér-fekete pusztán, de jócskán visszavetette a fajt).
Hm, szerintem nem halunk ki, annál szivósabb fajta a miénk ;).

Dikusz 2017.07.14. 19:44:25

Köszönöm a választ.
Általában azt szoktam tenni, amit tanácsolsz is, ha nem jön be nekem a poén egy hozzászólónál (többedszerre sem), akkor valami miatt, vagy nem értem meg, esetleg zavar, akkor nem olvasom az adott hozzászóló kommentjeit. Valami miatt most mégis szóvá tettem, de látom velem van a hiba, mert többeknek tetszik. Semmi gond, tényleg. Másnak meg lehet az én stílusom nem felel meg.

Az "aranyház" elnevezésről meg beugrott az, ahogy a turistatérképeken látható is, elég furcsa neveket tudnak adni mindenféle dombnak/völgynek/hegynek. Van pl. olyan hegy a Vértesben, aminek az a neve, hogy Lófingató:)

2017.07.14. 19:50:57

@Dikusz: na most ezt kinek cimezted?

GFO 2017.07.14. 19:51:32

@Pink Petsch: Nem, persze, hogy nem örülnék :) Erre írtam, hogy a fejlődés alatt nagyon sok mindenre lehet gondolni.

Lunacica 2017.07.14. 19:53:48

@swing gitan: nobody wrote anything on purpose, that's a fact. That story was written, just because and the director pulled out. Because of this no one became an author.
If I wrote something as a "nobody" I need to beg the theatre/ director just have a look at it. If they like it, then MIGHT be on the stage.
THIS is the difference.
2. part? Don't think so, there weren't a 1. just luck
Ennel tobbet nem tudok mondani :)

Der Piefke 2017.07.14. 19:54:09

Ilyet lehet látni Felső-Bajorországban is - csak ott 20 percre van a civilizáció, nem kell elmenni a világ végére, emberevők közé...:-)

2017.07.14. 20:09:47

@Lunacica: Bitte, schreiben Sie in ungarisch .... ;)))

2017.07.14. 20:12:07

@GFO: Szerintem, drasztikusan lecsökkenne a népesség, a fejlődés is lelassulna, és ez szerintem néhány tizezer éven belül a faj kihalásához vezetne. Már egy hosszabb, 200-300 éves élettartam mellett.

2017.07.14. 20:15:17

@Der Piefke: Nincsenek láma-elődök errefelé ;))))

Imre apó 2017.07.14. 20:40:46

Kár, hogy a trollok belepofáztak ebbe a szép és jó posztba, de a posztoló a nyerő :)

Dikusz 2017.07.14. 21:04:09

@Dope and RepoMan: Addig kapcsolgattam ide-oda, kiléptem, visszaléptem, hogy lemaradt a címzett a nagy kapkodásban:)))

@Nagy kámpics: -nak:)

Dikusz 2017.07.14. 21:05:11

@Nagy kámpics: lefelejtettem a neved a hozzászólásom elejéről:)

Dikusz 2017.07.14. 21:07:51

@Catgirl: nem kellett volna, a poszt és a fotók tényleg klasszak, csak mi magyaráztuk egymásnak a csodákat:))
Tényleg jöhet a következő poszt:)

Arthamyr 2017.07.14. 21:21:26

@London2009: Most van valami nagy verseny felétek, nem indultál? :)

Dikusz 2017.07.14. 21:21:53

@Dope and RepoMan: ilyen szépeket (meg ilyenebbeket) én is tudok:)

Mondtam cifrábbat vagy húsz éve márciusban a Zemplénben, amikor kiértünk este nyolckor a sötétben az erdőből abba a faluba, ahol a szállásunk volt. A helység szélén őrizte a falu álmát egy Krisztus-szobor. Tisztelettel elnézést kértem tőle (ugyanis őt emlegettem), és kipanaszkodtam magam.
Ami miatt kiakadtam ez volt: a nagytudású túravezető, aki amúgy lektorálta is a térképet, az erdő közepén (8 km helyett 24 km-t mentünk hóban) mondta, amikor már sötétedett, hogy tulajdonképpen farkasvaksága van, és nem lát jól a sötétben:)

Arthamyr 2017.07.14. 21:23:32

@Pink Petsch: Igen, erre mondtam, hogy nem kell akkor erőlködni ilyen hülyeségekkel, mintsem ne szemeteljünk, minden megy majd a maga útján, jelentősége valóban nincs, ha eléggé kívülről nézzük.

Dikusz 2017.07.14. 21:32:41

@London2009: ventillálsz a teniszütővel, azt hogy kell? Vizuálisan elképzelem, milyen lehet:))))) (viccvót, ugye nem haragszol:)

Teniszütőt egyetlen egyszer fogtam a kezembe, amikor a Margitszigeti edzés után átlógtunk a falra ütögetni, szinte fel sem tudtam emelni az ütőt.:)))

Most megyek nézem a VB megnyitóünnepségét:)

2017.07.14. 22:04:46

@Arthamyr: Valóban. Mindazonáltal a fajunk szempontjáól szükségszerü akár a szemetelés elkerülése is. ;)
Bár tény, hogy 40 000 év múlva tök mindegy lesz, mennyire szemeteled most körül a környezeted, Csernobil is rég feledése merül. A bolygónkat tekintve viszont, 40 000 év alig volt egy negyed órája ...

2017.07.14. 22:27:28

@swing gitan: te ilyen gypo zenéket hallgatsz?

Shaktee 2017.07.14. 22:39:25

@Dope and RepoMan: miért gypo a dixi gázsite? :)

Shaktee 2017.07.14. 22:41:29

@Pink Petsch: a konyhai munka erõteljesen kihozza a filozófikus énedet :)

2017.07.14. 22:47:58

@swing gitan: Jah, ma ilyen a hangulatom. Majd elmúlik ;)

Shaktee 2017.07.14. 23:17:46

@Pink Petsch: én is szoktam ilyen mélységeken filózni babfejtés közben ;) szólok ha rájöttem hogy mit bacunk itt a fődön :)

Shaktee 2017.07.14. 23:19:40

@Pink Petsch: fizetek egy felest ha megmondod hogy ki van az avataromon..

Dikusz 2017.07.15. 00:01:05

@swing gitan: az előző avatarodat felismertem, de a mostanit nem.
Néztem a V.B. megnyitót. Ezért feles nem jár, de sajátot kaphatok magamnak? cca 50 fokos.
Mint szakértőtől, megkérdezném tőled, hogy a sztárfellépőt helyettesítő sztárfellépőről mi a véleményed? Hogy őszinte legyek, nagyon nem tetszett (Cee Lo Green) állítólag többszörös Grammy-díjas, én csak azt nem értem, mire kapta.

Hari Seldon 2 2017.07.15. 00:37:33

@swing gitan:
Merci.
Most jöttünk haza a tüzijátékról, a gyerekek nagyon várták egész nap.

Shaktee 2017.07.15. 00:39:44

@Dikusz: imádom ceelot, belenéztem a vb dologba is, sajnos a hangot elkúrták, nem a célón múlott, ő odarakta mindenét...

Hari Seldon 2 2017.07.15. 00:42:19

@Dikusz:
Én a nevét sem hallottam soha.
Igaz én olyan vagyok, hogy a Grammy díjról már hallottam, hogy van egy ilyen nevű díj.
Szóval én ebben a témában nem vagyok mérvadó.

Dikusz 2017.07.15. 02:02:30

@swing gitan: azért ez már nem semmi! Így már mindjárt más. De ha valaki nem ismeri őt, nem kedveli ezt a zenei stílust, akkor a megnyitón látottak/hallottak alapján nem tudja jól megítélni őt.
Nem tudok angolul (sem). Lehet, hogy hülyeség, de így legalább tudok a hangra, a zenére koncentrálni, nem vonja el a figyelmemet a szöveg.
Kifacsarodott zenei ízlésem van: olyan előadókat tudok órákig hallgatni, mint pl. Mahalia Jackson, a The Golden Gate, ha jutyúkon hallgatom őket, előjönnek hasonló együttesek, énekesek zenészek. Ilyenkor már azt sem tudom kinél kezdtem el hallgatni a zenét:)

Az meg lehet (talán neked nem) másnak érthetetlen, én egyszerűen imádom a Benkó Dixieland Band zenéjét. Nem egyszer voltam koncertjükön, teljesen belefeledkeztem a zenéjükbe. Más ilyen együttes koncertjén is. Amikor szólózik egy-egy zenész, az elvarázsol:)) Ez biztos nevetséges, de igaz:)

gabors 2017.07.15. 04:29:17

@Dikusz: "Az meg lehet (talán neked nem) másnak érthetetlen, én egyszerűen imádom a Benkó Dixieland Band zenéjét. Nem egyszer voltam koncertjükön, teljesen belefeledkeztem a zenéjükbe. Más ilyen együttes koncertjén is. Amikor szólózik egy-egy zenész, az elvarázsol:)) Ez biztos nevetséges, de igaz:) "

Egyet ertek sokszor lattam oket a Varklubban a 80-as evek masodik feleben egyszer meg az azota leegett sportcsarnokban (mar nem emlekszem mi a neve)

De ha jol tudom befejeztek !!! :-(

Golf2 2017.07.15. 05:59:50

@gabors: Mármint az Új várklubban a Petőfi hídnál.Én is oda jártam.

gabors 2017.07.15. 06:41:27

@Golf2: " Mármint az Új várklubban a Petőfi hídnál.Én is oda jártam. " valoban ... DE nekem az nem volt Uj ... csak a varklub par emelettel lejjebb mint ahol aludtunk :-)))) na akkor kollegak is vagyunk ... melyik evfolyam ??? en 90-ben vegeztem ...

gabors 2017.07.15. 06:44:52

@Golf2: amugy Koncz Zsuzsat es Brodit is lattam ott a kemenyebb rock nem nagyon erdekelt !!! (ja fideszt is ott lattam eloszor ,,,)

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.07.15. 07:41:14

Ki mit érez ugye természeti csodának. Nekem pl két éve,(mióta ide költöztem) a Scilly-szigetek pl. az.
Ugyanakkor el szeretnék egyszer menni a Death Valley nemzeti parkba is, ami ugye nem éppen a lágy klímájáról híres, ugyanakkor a maga nemében biztos csodálatos.

Dikusz 2017.07.15. 08:23:15

@gabors: 2015.decemberében halt meg. Rendkívüli ember volt, nagyon sajnálom, hogy elment.

Golf2 2017.07.15. 10:40:05

@gabors: Nem vagyunk kollégák,csak az újvárklub disco-ról beszêltem,ami ott a kollégiumban volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.07.15. 10:51:33

@LittleG (uk): Q gyorsan abbahagyni ezt a témát, oké? :D

Shaktee 2017.07.15. 11:01:00

@Dikusz: azon tökölök hogy hol is volt a benkó klub, sokat jártunk oda a nejjel, valahol a Nagycsarnok közelében....

Mahalia, Golden Gate..alapok, gospel-blues-rap-hip-hop, s meg is érkezel Cílóhoz, ő is rappes volt, aztán kitalálta magának ezt a popos, erősen európai ízű(brit) etwaszt

Benkó nagy veszteség, még tele volt tervekkel...:(

gabors 2017.07.15. 15:11:17

@Golf2: Bocs akkor en ott laktam mi SOHA nem hivtuk Uj Varklubbnak csak szimplan Varklubb volt ... mivel a hetvegeken ritkan voltam ott igy a disco-ban talan 5x voltam 5 ev alatt :-)) de voltak jo koncertek (az itt mar emlitett Benko Dixiland pl event 5.6x jatszott ha jol remlik csutortokon a jazz klubban)

Shaktee 2017.07.15. 16:23:54

@Dikusz: elõrebocsájtom hogy nem láttam a nyitó gálát, mit gondolsz errõl a dolgozatról?

sztarklikk.hu/vasarhelyi_maria_blogja/ezek-tenyleg-azt-hiszik-hogy-penzert-minden-megveheto/326506/

blackhairlady 2017.07.15. 16:50:28

@Catgirl: Varom nagyon, remelem sok sok keppel :) Es orulok,hogy most nem kerultel sem te sem a kepeink veszelybe,

Golf2 2017.07.15. 17:04:51

@gabors: a régi várklub a várban volt,az költözött le 80 körül,jó hely volt a SOTE-val együtt.

gabors 2017.07.15. 17:13:16

@Golf2: " a régi várklub a várban volt,az költözött le 80 körül,jó hely volt a SOTE-val együtt. "

koszi .... de PERSZE hogy tudtam volt azert jo a gepesz klub is sot ELTE- n is volt nagyon fasza ...

reg volt (viccVOT)

Dikusz 2017.07.16. 00:27:30

@swing gitan: A Török Pál utcában volt, a Ráday utca és a Lónyai utca között, lépcsőn kellett lemenni. Egy sarokkal feljebb, az Erkel utca sarkán volt a híres-neves Vörös Postakocsi étterem. Még egy sarokkal arrébb laktak a férjemék.

Nem volt szándékomban megnézni, de a fiam előző nap kinn volt a főpróbán, megkért nézzem meg, ő is arra volt kíváncsi mit szólok hozzá, végigszenvedtem...
Ugyanaz a véleményem, mint a cikkírónak. Viszont a stílustól hányingerem van, mindegy melyik politikai oldalon áll az újság, blog, internetes hírportál. Az a mérhetetlen gyűlölet, ocsmány beszéd, bosszúszomj, ami az ilyen cikkekből árad, rendkívüli módon taszít. Abban a pillanatban hagyom abba az olvasást, amikor az első ocsmány mondatot olvasom. Ezt a gyűlölködő sz*rt is azért olvastam végig, mert kérdezted a véleményem. Nem tudok egy olyan nyomorult TV-, rádióműsort hallgatni, amiben ne tolnák a képembe a politikai szöveget. A Kossuth-rádióban különösen...

Cee Lo-t meg csak annak alapján ítéltem meg -rosszul- amit láttam. Meglehetősen jól viselte, hogy nem lehetett hallani, nem hisztizett, rutinosan folytatta, amikor visszajött a hang, simán átvette az ütemet. De azért érezni lehetett a hangján később, hogy vagy ideges volt (megértem), vagy lehetett egyéb műszaki gond is (a filhallgatóban), amit a nagy ricsajban a nézők nem vettek észre.

Latcho Rom 2017.07.16. 01:03:24

@Dikusz: kajáztunk is a postakocsiban koncert után, pici hely volt a benkó klub, bagózott mindenki :))

Ma mutatták be a toldi moziban a francia Django filmet, palya beus játszotta django feleségét, eljött a bemutatóra Stochelo Rosenberg is, ő játsza a filmzenét, a vetités után jammelt Lakatos Robival, Pecekkel, s fiatal roma zenészekkel :) Még nem láttam a filmet..

Itt meg végre nyár van :)

Shaktee 2017.07.16. 02:52:22

@Dikusz: a teknika ördöge nem kimélte a bajszit sem :))

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144515542&t=9234707&openwith=1

na jó, nem polititázálok mert jön a Kámpics a Rettenetes Szörnyű peckerével :)

Morgo1229 2017.07.16. 08:16:21

Koszi a posztot. Szep. Nekem. Balaton felvidek 100 x szebbnek tunik. Vagy a plitvicei tavak. Vagy Krka.

Morgo1229 2017.07.16. 08:23:12

@Latcho Drom: Toldi mozi Palya Bea nagybetu. Most akkor itt voltal a helyszinen ? Vagy folyamatosan ide vagysz es cseszel eljonni. Te bortonben vagy ott Kanadaban ?

Dikusz 2017.07.16. 10:10:44

@Latcho Drom: nem tudom az okát, de annak ellenére nem voltam soha a klubban, hogy szeretem a zenéjüket. Azért, mert úgy gondoltam, hogy "zártkörű", a magamfajta egyszerű emberek oda nem valók. Most már mennék, de nagyon régóta nem az, ami a 70-es években, amikor csak az övék volt a klub. Ami miatt nem jártam már a koncertjeikre az az volt, hogy nagyon drága volt a jegy, mindig. Olyan nagy baj nem lett volna, a nagyobb az volt, hogy -önző módon- én egy Benkó koncerten csak őket szerettem volna hallani, nem az amúgy méltán felkarolt igen tehetséges művészeket is. Gyakran hívta meg vendégnek a koncertekre Berki Tamást (nyilván nem kell bemutatni neked). Elismerem a rendkívüli, kivételes tehetségét, de nem szeretem azt, amit énekel...
Palya Bea művészetét, tehetségét is elismerem (Sebestyén Mártáét is), de nekem ők túl művésziek. Gyönyörű hangja van, de akkor is. Nagyon sok éve ismerős pár elhívott egy karácsonyi rendhagyó előadásra a kelenföldi pályaudvarra. A váróteremben játszott egy zenekar, jellegzetesen apró termetű, mokány cigányemberek voltak a zenészek, arra már nem emlékszem, hogy más hangszer volt-e velük, de én csak fúvósokra emlékszem. Volt a zenekarban egy nagyon fiatalka, szép kis cigánylány. Olyan gyönyörűen táncolt, kifejezetten ízléses, nem kihívó táncot, hogy csak pislogtam. Abban a táncban minden életörömük, minden, de minden benne volt. Annyira természetes volt, azóta sem tudom őket elfelejteni. Engem az jobban megragad, mintha valaki túl tökéletesen énekel, zenél.

Dikusz 2017.07.16. 10:13:06

@swing gitan: eztetet most nem értem....
Érteni szeretném, de nekem csak a kép jön be, ahogy mostanában mondani szokták, az "egybites" agyamnak kicsit egyértelműbb infókra lenne szüksége:)))

Shaktee 2017.07.16. 12:26:52

@Dikusz: A túlképzett, kisimult hangokat én sem szeretem, opera nem müködik nekem, talán csak pavarotti a kivétel.
Popban pedig Roy Orbison..ki is van még széphangú..Rufus Wainwright kanadából.
Kedvenceim mind a nazális, reszelőhanguak, dylan, springsteen, cohen, janis

Berki az öreg kommer :) él még?

Shaktee 2017.07.16. 12:30:16

@Morgo1229: Yeah, doing time in the Tower of Love
youtu.be/WirxqAn7Ck8

Shaktee 2017.07.16. 14:13:46

@Morgo1229: S lett videó is, sajnos nem a legjobb minőségü, de valamit csak visszaad a hangulatból...

www.facebook.com/events/396803577380777/permalink/406437176417417/

Dikusz 2017.07.16. 23:28:47

@swing gitan: és Cseh Tamás zenéjét szereted?

Latcho Rom 2017.07.16. 23:32:27

@Dikusz: fáskerti dikusz néni pálinkát nékem ád?

Latcho Rom 2017.07.16. 23:33:56

@swing gitan: egy jobb videó, itt a városligeti Stochelo, Lakatos Robi koncert.

Dikusz 2017.07.17. 10:44:07

@Latcho Drom: igen, bár a két 1,5 l-es üvegből már csak az egyik van meg, a barack. Az elfogyott az szilvapálesz volt:)

Latcho Rom 2017.07.17. 23:33:37

@Dikusz: megszlopálta a fáskerti néni :)

Tomzone 2017.07.31. 08:25:45

Elnézést, de nem csak 5 napos 500 dolláros hoteltúrán illetve egy napi rohanásban lehet a parkot meglátogatni. A legkézenfekvőbb lehetőség, hogy csak a parkbelépőt fizeted, magad viszed minden élelmed, sátrad stb. és úgy járod be kedved a terepet. Nem csak az alsó W oldalt lehet bejárni, hanem teljes kört is lehet menni, nekem ez 9 napig tartott majdnem 35kg induló szereléssel (fotóscuccal).
Az enyhe túlzás, hogy egy nap is meg lehet mindent nézni. Az El Grey gleccser melletti túrázás az egyik legszebb része a parknak, addig el sem juthattál a napi túra során.

Din Serpahis 2018.03.15. 20:44:09

Nos, a múlt héten jöttem vissza innen... nem túlzás, valóban a világ 8. csodája, lenyűgöző.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása