oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 02. 06:30,  Nem szeretnék a saját hazámban migráns lenni 209 komment

2017. június 02. 06:30 Határátkelő

Nem szeretnék a saját hazámban migráns lenni

Virág már gimnáziumba, majd egyetemre is Ausztriába járt, és mint írja, a Magyarországon a külföldiekkel szemben gerjesztett hangulat miatt eszébe sem jut, hogy visszaköltözzön.

ausztria_graz_egyetem_1.jpg

„Az előző egy-két évben, a menekültáradat hatására Magyarországon a politika és a média egy eléggé negatív képet kezdett elterjeszteni az országban a menekültekkel/bevándorlókkal kapcsolatban. 

Ez odáig vezetett, hogy már a nyugatról érkező letelepedőket, de még a hazatérő magyarokat is egy kalap alá vonják a háború elől menekülőkkel, vagy a gazdasági okokból nyugatra vándorló emberekkel. 

Az átlagember Magyarországon nem tudja a különböző definíciókat megkülönböztetni, úgymint a menekült, migráns vagy a remigráns. A legtöbben a migráns szó hallatára, rögtön a muszlim menekültekre és iszlamista terroristákra (!) asszociálnak. 

Nem egyszer hallottam, hogy hazatérő magyarokat is migránsoknak bélyegeznek, ami stigmatizálóan tud hatni, de készült erről egy riport is pár hónappal ezelőtt. 

Mint Ausztriában élő magyar, sajnálattal és szomorúan követem a hazámban folyó aktuális társadalompolitikai történéseket. Elszomorítanak az olyan hírek, amikben olyan esetekről olvasok, hogy leköpnek vagy megütnek embereket az utcán, csak mert éppen nem magyarul beszélnek. 

Velem is többször megtörtént már, hogy mikor különböző internetes portálokon, cikkek alatt kifejtettem a véleményem, más kommentelőktől olyan reakciókat kaptam mint például: rohadt migráns vagyok, és hazaáruló, ne akarjak az otthoni ügyekbe beleszólni, mert kint élő magyarként, fogalmam sincs mi folyik ott- mert nem tudhatom. 

Ilyenkor elgondolkozom: „haza akarok-e én valaha is menni a jövőben, hogy majd ott éljem le az életem, otthon szüljek gyereket? Akarom én azt, hogy a saját hazámban majd úgy kezeljenek, mint egy kívülállót?” 

A mostani benyomásaim alapján, ugyanis ez várna rám. És ez csak pár érv, ami a hazatérés ellen szól. 

Magyarországon jártam általános iskolába, ám a gimnáziumot már Ausztriában kezdtem. Az első évet önként megismételtem, mert úgy éreztem a nyelvtudásom nem elég a haladáshoz. Ez nem okozott gondot; a családom és az iskola is támogatott ebben. 

Naponta jártam ki Magyarország és az osztrák gimnázium között ingázva. Az érettségi után, röviden elgondolkoztam azon, hogy van-e értelme Magyarországra egyetemre járnom. 

Ám mivel a kinti érettségi nem központi, így nincsenek pontszámok, enélkül pedig Magyarországon nem jutottam volna be magasabb egyetemekre. A grazi egyetemet választottam és kultúrantropológia / etnológia szakra jelentkeztem. 

A történelem, kultúra és a társadalomtudomány mindig is érdekelt, gondoltam ez egy nekem való szak lesz, amiben nem is csalódtam. Mivel szüleim nem tudtak pénzügyileg támogatni, ezért diáksegélyt kérvényeztem, ami havonta kétszerese volt édesapám tanári magyar fizetésének. 

Gond nélkül megéltem ebből a segélyből úgy, hogy az egyetem mellett folyamatosan utazgattam, letettem a nagymotor vizsgát és vettem egy choppert magamnak. 

Az egyetem olyan mértékben támogatott, hogy egy egész egyetemi félévet Tokióban is eltöltöttem. Ezt mind az osztrák államnak köszönhetem. A magyar állam ezzel szemben még a gimnáziumi éveim alatt is megvonta a szüleimtől a családi pótlékot. 

De a legnagyobb különbséget akkor is a férjem esetéből tudom felmutatni. Ő Budapestre járt az ELTÉ-re egyetemre, anglisztika-amerikanisztika szakra. Mivel az ő szülei sem tudták pénzügyileg támogatni, neki diákHITELT kellett felvennie, mivel a magyar államtól nemigen kapott támogatást. Havi 40.000 Ft hitel 3-4 év alatt gyorsan felment milliós összeggé. 

Az alapdiploma megszerzése után rögtön munkába állt Budapesten egy amerikai cégnél, ahol heti 40 órában irodai munkát végzett. Abból a fizetésből nem tudta 2 év alatt se visszafizetni a diákhitelét. 

Kiköltözött hozzám Grazba, ahol két hónap alatt talált egy hasonló irodai munkát. Ebből a fizetésből, fél év alatt több mint a felét a diákhitelének visszafizettük, úgy, hogy kijöttünk a lakbérrel és egyéb megélhetéseinkkel. 

Én közben letettem a mester diplomámat a grazi egyetemen és most elkezdtem a második mester szakom: nemzetközi szociális munkát. Még mindig egy fizetésből élünk, de idén is megengedhetjük magunknak, hogy egy hetes nyaralásra menjünk külföldre. Itt a pont. 

Miért is menjek tehát vissza Magyarországra? Hogy migránsnak bélyegezzenek? Hogy az otthoni fizetésből nemhogy egy rövid nyaralásra, de még a hétköznapokra is se legyen elég? 

Ausztriában szociális munkásként megbecsülnek az emberek, nem néznek rám más szemmel, mert magyar vagyok. Igen, itt kint migráns leszek mindig is, de ez még semmiben sem fog engem korlátozni az életemben, nem úgy, mint Magyarországon. 

Úgy gondolom, hogy itt Ausztriában inkább leszek megbecsült külföldi, mint hazaárulónak bélyegzett migráns a hazámban. Azért választottam, hogy szociális munkásként- szociális és kulturális területen dolgozzak, mert ezzel tudok segédkezni abban, hogy Ausztriában ne történjenek hasonló diszkrimináló, stigmatizáló esetek, mint Magyarországon. 

Ausztria se tökéletes, de Magyarország sokat tanulhatna az itt kinti társadalmi- szociális szakszervezetektől. 

A posztom végén szeretném megragadni az alkalmat, hogy a segítségeteket kérjem mesterdiplomám kutatómunkájához. Olyan magyarokat keresek, akik éltek külföldön, majd az előző évek során hazaköltöztek (esetleg már visszaköltöztek külföldre). 

Szeretnék (anonim)interjút készíteni ilyen emberekkel, hogy felmérhessem, érte-e őket hátrányos megkülönböztetés hazaköltözésük után és ez milyen hatással volt rájuk. 

Ezzel a kutatással arra szeretnék rávilágítani, mennyire viseli meg ez a fajta kettős lét kivándorlókat, és hogy ez a stigmatizálás miért is káros és kontraproduktív mind a határátkelők és az itthon maradt társadalom számára. 

Köszönöm, ha ebben részt vennétek, illetve tudnátok ajánlani olyanokat, akik hajlandók lennének egy ilyen (ismétlem, teljesen anonim) interjúra.”                                                                                                        

Ha valaki jelentkezne egy ilyen beszélgetésre, az küldje a szokásos, hataratkeloKUKAChotmail.com címre az elérhetőségét, én továbbítom majd Virágnak.

HÍRMONDÓ

Irány Németország!

Németország a magyar határátkelők egyik kedvenc célpontja, mára onnan válogattunk pár állásajánlatot. Érdemes megnézni őket!

Kivezeti-e Orbán Magyarországot az EU-ból?

Zsiday Viktor közgazdász szerint egyelőre nem tudhatjuk, miből élünk meg 2020 után, mert néhány éven belül jelentősen csökkennek majd az uniós támogatások.

Ha Ausztriában dolgozol és cigizel, akkor van egy rossz hírünk

Szerintünk elég széles réteget érinthet, hogy a Der Standard osztrák lap szerint vita kezdődött a köztéri cigarettaautomaták megszüntetéséről Ausztriában. Más kérdés, hogy a politikusok eddig visszafogottan nyilatkoztak a témáról.

Kemény, vagy puha, de Brexit 

Váratlanul szorossá vált a verseny a két nagy párt, a kormányzó konzervatívok és az ellenzéki Munkáspárt között. Egy dologban van egyetértés: mindkét levezényelné Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. A módját viszont már másként látják.

Amerikai álom, kicsit másképp 

Nikolics Nemanja, a magyar labdarúgó-válogatott csatára januárban igazolt a Chicago Fire csapatához, azóta is az amerikai metropoliszban él. Hogyan látja a hétköznapokat?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1112558413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.02. 11:51:16

@Arthamyr: Egy novemberi grafitszürke esős délután a 4-6-oson csúcsidőben ... hm, sok sikert! :DDD

2017.06.02. 11:52:02

@Arthamyr: Jahogy, távmunkára gondoltál, ok, értem.

Arthamyr 2017.06.02. 11:52:17

@szakasz2: Engem nem igazán érdekel a politika meg a közélet. Persze fújok és köpködök rájuk, mert nem tartom helyesnek, hogy lopnak, hülyítik a nép hülyíthető részét, meg rombolják az országot, de elsősorban nem ez határozza meg az életem minőségét.

elment az eszem mert belekezdtem 2017.06.02. 11:52:38

@Arthamyr: Eloszor is leszogeznem, hogy egyaltalan nem kopkodok rad, csak sutotte a szememet amit irtal, mert:
- Igen is vannak olyan trsadalmi retegek es emberek, akik kevesbe szerencsesen kezdtek az eletuket es nem voltak lehetosegeik, vagy voltak traumaik, amik miatt segitsegre szorulnak.

- Vannak olyan idosek, akik ugyan romma dolgoztak magukat eletuk soran, csak epp nyugdijuk nincs vagy nehezukre esik a napi feladatok ellatasa, esetleg csak csalad hijan nincs kihez szoljanak

De bem is sorolom tovabb, mind tudjuk, mi a szocialis munkasok feladata, ha diplomas, ha onkentes.

En ebbol szinten nem reszesulok. De boldogan adom az adomat erre. Mert szuksegesnek gondolom. Otthon is boseggel lenne penz erre IS, oktatasra IS es egeszsegugyre IS.

Vagy a te analogiadon elindulva ugy kellene legyen, hogy pl en nem sportolok, az en adombol ne tamogassanak semmilyen sportot? Nekem van penzem az en adombol ne tamogassak senki semmijet? Nekem nincs gyerekem az en adombol az allam ne tamogasson gyereketkeztetest az iskolaban es az ovodaban? Vagy akkor ez hogy van? Oszinten kerdezem.

szÖveges professzor 2017.06.02. 11:54:02

@szakasz2:
"Mondjuk azt is látom rajtuk, hogy a rengeteg pénz ellenére, nem érzik magukat igazán jól abban a politikai és közéleti közegben."

Nalaunk pont ez volt a fo ok, hogy leleptunk. A penz csak masodlagos volt, bar utolag bevallom, csaladalapitashoz nem jott rosszul a tobbszoros fizetes sem.

Arthamyr 2017.06.02. 11:54:20

@Pink Petsch: A grafitszürkeségre már immunissá váltam 5 év Írország után.

2017.06.02. 11:55:15

@Arthamyr: Beszivárog az életedbe, ha tartósan otthon élsz, akár akarod, akár nem.
Te, a feleséged nem vendéglátós? Utálni fogja az otthoni körülményeket a szakmában, azt már most boritékolom.

Shaktee 2017.06.02. 12:01:52

@tanato: doki, ez a fixa ideád hogy a hinta egy bújtatott narancstrollnok, azért fizetik hogy lazítsa a kapitalizmus ingatag épitményét :))

Arthamyr 2017.06.02. 12:06:03

@elment az eszem mert belekezdtem: Én felnőtt embereket nem szívesen támogatok. Mindenki nőjön fel relatív jó esélyekkel, aztán vegye kezébe a sorsát (ezért vagyok nagyon erősen ingyenes oktatás párti). A profi sportot főleg nem támogatnám, a fiatalok/gyerekek sportját inkább. Úgy is lehetne támogatni, hogy pl. aki fitt ÉS sportol, az olcsóbban kap betegbiztosítást.
Persze lehet biztosítani pl. korrekt és igazságos (ami nem egyenlő a szolidárissal) szolgáltatásokat, pl. betegbiztosítást (hogy ne húzza le a biztosító a klienst/ha neadjisten haszon képződik, az maradjon benne a közösben).
Az adóknak olyan dolgokra kellene menni, amire sok embernek szüksége van (pl. rendfenntartás, oktatás, gyermekellátás, infrastruktúra). Én alacsony újraelosztás párti vagyok. Egyébként otthon nem is a magas redisztribúciós ráta a gond, hanem az, hogy kevés amit adóztatnak (kicsi az adóbevétel a magas adó ellenére), és nagyon sokat elpazarolnak/ellopnak teljesen védhetetlen módon.

Arthamyr 2017.06.02. 12:07:55

@Pink Petsch: Nem vendéglátós, ő is irodai rabszolga. Meg jó esetben elég lenne, ha én dolgozom. Mondjuk úgyis fog dolgozni, nem tud a seggén ülni sokáig. :)

2017.06.02. 12:10:05

@Arthamyr: Hm, mintha azt irtad volna, de akkor rosszul emlékszem, bocsánat.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.02. 12:35:40

@kisrumpf:
"Ellenben néhány rokon nem "mer" kilátogatni Németországba, rokonlátogatóba, mert az "tele van migránssal és veszélyes"."

- a felelmuk nem alaptalan.

www.google.co.uk/amp/www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/Mapped-Terror-threat-around-the-world/amp/

szÖveges professzor 2017.06.02. 13:07:56

@Arthamyr:
"Az emberek nem szerveződni akarnak, hanem élni békében. Mit kéne csinálniuk, lázadjanak, mint Venezuelában?"
- Szerintem pont ez a fajta gondolkodas koti gusba nagyreszt a magyar tarsadalmat. Neznek ki a fejukbol es varjak a megoldast valahonnan. Pont erre csapnak le a markans elkepzelesekkel rendelkezo vezetok. Bekeben akarnak elni, ezzel egyet ertek, csak pont ettol a celtol vezerelve adjak a vezetest olyan kormanyok kezebe, amik aztan pont elnyomjak es kizsakmanyoljak oket. Nem gondolkoznak, hogy ki miert legyen a vezetojuk, hanem valami regi beidegzodes vagy homalyos partpreferencia alapjan rakjak az x-et.

"Az LMP egy vicc (bár Schiffer szimpatikus ember, csak már nincs benne), és az is progresszív adózás párti."
- 2010-ben nem volt vicc. Kb. a nullarol kerultek be a parlamentbe. Sajnos, kesobb sulytalanna valtak. Szerintem tobbek kozott azert is, mert Mo-n inkabb markans, radikalis vezetore van igeny, aki "majd megold helyettunk mindent". Aztan meg lehet menni tuntetni ellene, ha nem jon be a dolog.

"A Momentum is komolytalan, ennyi erővel miért ne én vezessem az országot? Királynak/diktátornak szívesen hazamennék. :D"
- Lehet, hogy egyelore komolytalan, de a fidesz pont igy nezett ki a '80-as evek vegen. Valahol el kell kezdeni. Szemely szerint nem szavaznek rajuk, de az most mas kerdes.

Osszessegeben sajnalom, hogy azt az elkepzelest kepviseled, hogy tarjuk szet a kezunket, hogy hat ez van, nem lehet mit tenni. Az emberek tudataban nincs benne (szerintem nem is lesz soha), hogy tulajdonkeppen ok tudnanak valtoztatni a sorsukon azzal, hogy alaposabban megvalasztjak vezetoiket. Ha nincs olyan, aki szimpatikus, akkor meg lehet probalni szervezodni. A Momuntum valami ilyesmit csinalt, es par honap mulva mar merheo erot kepviseltek.

tanato 2017.06.02. 13:11:22

@swing gitan: Na jó többet nem emlegetem,de ha úgy van,nem sajnálom tőle azt a plusz pénzt.Viszont elvárnám cserébe hogy jöjjön haza.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.06.02. 13:11:56

@tanato: Legális kitelepülés volt az EU előtt is, csak nem lesz olyan egyszerű (megint engedélyért kell folyamodni, szponzorcéget találni, stb...).

Arthamyr 2017.06.02. 13:22:03

@szÖveges professzor: Ezt mi könnyen mondjuk pár ezer kilométerről, úgy, hogy szerveződés helyett problémánkat a lelépéssel oldottuk meg. :)

"Osszessegeben sajnalom, hogy azt az elkepzelest kepviseled, hogy tarjuk szet a kezunket, hogy hat ez van, nem lehet mit tenni. Az emberek tudataban nincs benne (szerintem nem is lesz soha), hogy tulajdonkeppen ok tudnanak valtoztatni a sorsukon azzal, hogy alaposabban megvalasztjak vezetoiket." - Ezzel nem értek egyet, lehet mit tenni a sors javításáért, de ennek leghatékonyabb módja nem a politikai aktivizmus.

Arthamyr 2017.06.02. 13:26:04

Magyarországon minimum egy gazdasági összeomlásra lenne szükség vagy bármilyen valami egyéb sokkra, ami tisztítótűzként funkcionál. Amíg nincs ilyen sokk, változás sem lesz, túl "beteg" a társadalom ahhoz, hogy kis lépésekkel kilábaljon ebből.
Ez meg nem várható a következő pár évtizedben.

arncht 2017.06.02. 13:27:43

Ne foglalkozz politikaval, nem eri meg. A masik, hogy ne keverd ossze a kormanyok altal kepviselt allaspontot azzal, hogy mi van az emberek fejeben. Az osztrakok messze nem annyira befogadoak, es elfogadoak, es a magyarok sem elutasitoak es rasszistak, mint amennyire a kormanyuk annak mutatja.

2017.06.02. 13:32:49

@Arthamyr: 2020 után reális lesz erre az esély.

Arthamyr 2017.06.02. 14:00:33

@Pink Petsch: Odébb van az szerintem... Vegyük most a közszolgáltatások állapotát 60%-osnak, a normálishoz képest. Mondjuk 2030-ra a forráshiány, szakemberhiány stb. miatt ez leesik 40%-osra (sztem ennyire sem fog). Ez még nem az lesz, amitől kitör a forradalom.

2017.06.02. 14:05:40

@Arthamyr: Úgy értettem, akkor fog kezdődni. Ugyanis a Fidesz és a gazdaságpolitika két külön világ. Egyetlen egy jelentős külföldi befektetőt sem ők hoztak az országba. Nézzük csak a legismertebbbeket, a német autógyártókat, az Auditól a Mercedesig egyik sem az ő "szerzeményük".

tanato 2017.06.02. 14:15:16

@Gerusz: Nagyságrendileg nem volt)lesz annyi kitelepülő mint most a szabad világban,próbaképp majd nézd meg mennyi magyar(és egyéb káeurópai)települ majd ki havi átlagban Angliába élesített brexit után a mai helyzettel összevetve.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 15:15:09

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: ja, egy kis faluba nem szabad "elmerészkedni" kocsival vagy vonattal, mert megesznek a "migráncsok". Jézusom...

Kvikveg 2017.06.02. 15:48:59

Engem nem ert semmi hatrany, amikor visszajottem.

Egyik kollega kezdett cikizni azzal, hogy na mi van, nem jott ossze, mire hozzavagtam, hogy en legalabb kimentem! :D :D :D
De mas semmi nem volt.
Persze nem azzal kezdtem az atlag beszelgetest, hogy "most jottem haza ...bol", meg nem voltam kint evekig, es mar eleg regen volt, evekkel a migrancsozasos uszitas elott.

London2009 2017.06.02. 15:58:38

Elolvastam a cikket. Ez most valami vicc? Nem szeretnem megbantani a posztolot, mert ha o igy gondolja, akkor a szive joga. De nekem az a velemenyem, hogy reg hallottam ekkora hulyeseget, hogy a visszakoltozo magyarokat lemigransoznak. :DD Probalna meg engem valaki lemigransozni, ha esetleg hazalatogatnak vagy hazakoltoznek! Haha! Mar miert tennek ezt? Meg a kerdesfeltevest sem ertem. Ne haragudjon a posztol meg emiatt, de ez egyszeruen nem egy valos problema. Ha szeretne, emiatt aztan nyugodtan hazakoltozhetne.

London2009 2017.06.02. 16:21:25

@London2009: hazalatogatnek! Typo! Elnezest! Ahh!!

macamuca [IHUN] 2017.06.02. 16:25:46

@komisz_kölök:
Szóval az értelmes diplomáért én fizetek (államnak, sulinak), az értelmetlen diplomáért meg nekem fizetnek.
És az, hogy nekem kell fizetnem, az motivál, arra, hogy fizetni is akarjak.
Aha.
Hát logika órán rendszeres hiányzó voltál, az hótziher, a felsőoktatásról is csak kívülállóként hallottál ezt-azt, és nagy valószínűséggel halványlila segédfogalmad sincs, hogy az orvos-mérnök-IT diplomákon túl mégis mi frásznak oktatnak mást is egyetemeken, főiskolákon (majd diplomát is adnak..., feleslegesen..., mármint szerinted).
Ha nem tudod, nem érted, akkor felesleges: szerinted ennyire eccerű ...
Nice.

gabors 2017.06.02. 17:17:45

@Dikusz: Azt megkérdezném a posztolótól: ha Ausztriában járt gimnáziumba, miért járna a szüleinek a családi pótlék?"

De miert NE jarna? 18 ev alatti kiskoru gyermak es iskolaba jar nem ??? bocs de furcsa hozaallas...

puhacica 2017.06.02. 17:19:59

@kisrumpf: nezd, par hete beszeltem az egyik rokonommal skype-on. 7 ev utan eloszor. megtudtam, hogy o ugyan nem jonne ide, mert itt mindig esik az eso es mert itt veszelyben lenne az elete a migransok miatt. :D

gabors 2017.06.02. 17:23:25

@Arthamyr: " engem kifejezetten zavar, hogy napi 8-10 órám felett más rendelkezik... " a fizetes nem zavar ??? Ha igen segite, megadom a cimem kuldj egy cseket minden honap hogy legalabb a fizetesed ne zavarjon...

Borkabarka 2017.06.02. 17:40:31

@Pink Petsch: ismerős életérzés.
Amikor honvágyam van nagy ritkan, akkor arra szoktam gondolni, hogy milyen egy esős, szürke napon, délutáni csúcsforgalomban a Blahán várni a hetest, aztán felpréselődni megannyi vizes, felpakolt ember közé és több megállót utazni így. :D

Arthamyr 2017.06.02. 17:50:21

@gabors: Köszi a felajánlást, de egyelőre még megküzdök a problémával. :)

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 18:06:05

en csak ilyenekbol tajekozodok azert biztos van benne valami ..
ellenszel.hu/2017/06/01/orban-viktor-nyilvanosan-kihirdette-zavaros-latomasat-ebbol-mi-lesz/

nekem mint egyszeru prolinak ilyen egyetemi bufészakok ... OMG de azert ugyes dolgoznia soha nem kell ha betalal egy ilyen kamus allasba ... es hogy emeli ez a GDP-t

geeeteee 2017.06.02. 18:07:13

@London2009: Az, hogy kinek mennyire probléma, az nagyon sz*ubjektív, mindenki másképp éli meg. 10 év után látogattam haza, nekem nagy csalódás volt. Le is m*igránsoztak, de nem nagyon törődtem vele. Az összkép fontosabb, az viszont igen lehangoló volt. Sz*imbolikusan véve pedig igenis le vagyunk m*igránsozva és ez nem is új dolog, csak régebben máshogy hívták. Még emlékszem gyerekkoromból, az a*merikás magyar, meg az ö*tvenhatos magyar, meg a d*ollárpapa, mindnek volt pejoratív jelentése, igaz inkább a hátuk mögött, de még rokonok között is. Szembe volt aki hízelgett, volt aki nem, de utána mind összeborultak. A d*isszidens-re emlékszel? Én kilencventől az osztrákoknál melóztam, akkor meg le lettem l*abancozva. A szóhasználat tényleg hagyján, de avval mindig járt valamilyen mértékű kiközösítés, legkevesebb, hogy az otthoni dolgokba ne beszélj bele, még tovább, messziről jött ember azt mond, amit akar, azt is jobban tudják nálad, hogy veled -körülötted- mi van kint, és ezeket menetrendszerint ki is osztották.
A mostani, illetve tavalyi ügyintézőkről ne is beszéljünk, korábban már írtam, nem akarom magam felbosszantani újra. Eleve ahogy mindenkivel bántak, aztán bent az irodában, ahol elkerülhetetlenül kiderült, hogy kintről vagyok látogatóban, pofátlanul le akartak húzni, át akartak verni. Nem sikerült együttműködnöm, pedig nyugodtan, minden előítéletet félretéve kezdtem neki.
Ez már nem neked szól, feljebb említették, hogy mégis honnan tudni, hogy külföldről jöttél, ha nem mondod el. Én direkt próbáltam elrejteni, nem mindig sikerült. Ha nem hazudsz, egy negyedórás small-talk alatt kiderül. Nem is kell hozzá tíz évig távol lenni.

Sir Galahad 2017.06.02. 18:07:30

Nem tudom, a t. posztoló miből gondolja, hogy ha esetleg hazatér, itt migránsnak nézik? Gondolom, magyarul nem felejtett el és táblát sem fog hordani a nyakában "migráns vagyok!" felirattal... Az, hogy netes fórumokon kiosztanak valakit azért, mert külföldről osztja az észt, szerintem más kategória. A fizetés persze a kelet-európai országokban alacsonyabb, mint a kontinens nyugati felén, de ez egy történelmi adottság. Ha emiatt nem tér haza, maradjon kint nyugodtan, amíg érdemes meg ameddig lehet, sok sikert hozzá!

geeeteee 2017.06.02. 18:07:34

A "d*ollárpapa" szűrve van, azt kerestem a csillagokkal, meglett. Na lám, tényleg pejoratív, sőt ennyire. :)

gabors 2017.06.02. 18:27:06

@Arthamyr: "de egyelőre még megküzdök a problémával. :) " damn :-))))

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 18:30:59

@Demi78: hogy alltam volna inkabb autoszerelonek:))
vagy karosszeriasnak es akkor johetnel hozzam dolgozni .. ha kész egy kocsi annak lathato eredmenye van es igy hasznosan telt el a munkaido :-)

gabors 2017.06.02. 18:32:44

@geeeteee: "Szembe volt aki hízelgett, volt aki nem, de utána mind összeborultak. A d*isszidens-re emlékszel? "

milyen igaz az en csaladomban is volt amerikai nagybacsi (56-os) akivel ezt csinaltak egyes rokonok, bar nem mindenki..... es ment az irigykedes ezerrel hogy kinek adott tobbet vagy jobbat kihez ment tobbszor stb .. es mikor neki kellett volna segitseg idoskorara akkor meg "nem vagyunk otthon" ment ...

most majd en lehetek hasonlo helyzetben bar csak turistaskodni fogok Mo-n (egyelore)

gabors 2017.06.02. 18:37:04

@Sir Galahad: "Nem tudom, a t. posztoló miből gondolja, hogy ha esetleg hazatér, itt migránsnak nézik? " gondolom a posztolo szem szo szerint gondolta hogy "latszik" rajta... de egy, kisebb nagyobb kornyezete eleve tudja, ketto, barmi hivatalos helyen helybol kiderul foleg mikor "haza" koltozesrol van szo, harom barmilyen helyen munkaba all ott eleg hamar "mindenki" tudja...

Nem hiszem hogy arra gondolt hogy a villamoson/buszon felismerik mind migranst :-))

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 18:37:57

@szakasz2: ha mén man mé man a Gyurcsany . az nem ? nem is lopnak a mostaniak csak biztonsagba helyezik a javakat ,amiket a szocik ellopnanak . ( pl nyugdijpenztar ...:-))))

M. Péter 2017.06.02. 18:41:09

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: @kisrumpf:
Fals a logikájuk. A betegségeken kívül a legfontosabb halálozási ok a közlekedési baleset. Németországban a közlekedési balesetekből eredő halálozási ráta kb. 4.3/év/100000 fő, míg Mo.-n 7.7 (2012-as adatok). Tavaly 14 ember halt meg terroristatámadás miatt Németországban (a hosszútávú átlag 1 körül van), ezzel számolva a halálozási ráta 0.017/év/100000 fő, vagyis kb. 1/200-a annak, mint amennyivel biztonságosabb Németország a kevesebb közlekedési baleset által okozott halál miatt. Németországban a gyilkosságok aránya is alacsonyabb, ha esetleg ott betegszik meg az ember, akkor jobb kezelést kap, mint Mo.-n. Mindent összegezve, Németországban kevésbé valószínű, hogy az ember meghal, és ha a magyar kormány tényleg csökkenteni akarja a halálozások számát, akkor az egészségügyet kellene fejleszteni, utána pedig az utakat biztonságosabbá tenni, ez persze nem olyan egyszerű, mint a migráncsozás.

London2009 2017.06.02. 19:18:45

@geeeteee: oh, hogyne emlekeznek ezekre a jelzokre. Gondolom most mi meg az angliai vagy londoni magyarok vagyunk, akik ugye mosogatnak es tomegszallasokon elnek. 8 eve elek itt, de nekem nem csalodas sosem Magyarorszagra utazni. Elbameszkodom a dolgokon, levonok bizonyos kovetkezteteseket, aztan jovok is vissza. Bar miutan minden evben megyek tobbszor is, igy biztosan nem olyan szembeotlo a valtozas. Viszont azt en nem tudom elkepzelni, hogy ha visszakoltoznek, akkor le lennek migransozva. Akcentusom nincs magyarul. Az angolomon nyilvan hallani, hogy nem Amerikaban toltottem az elmult eveket, hanem Angliaban. Abbol lehet, hogy osszeraknak, hogy nem Magyarorszagon sikerult igy megtanulni angolul. Szepen munkaba allnek, megis ki a fene migrancsozna le, illetve miert tenne??
Egyszeruen en ezt nem ertem. Biztos naiv vagyok.

Shaktee 2017.06.02. 19:41:12

@montroyal ( CAN qc): quote me on 2 front brakes, front shocks, clutch change, 2011 corolla
:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 19:43:09

@M. Péter: nincs benne logika. Be vannak szarva, mert azt hallják, hogy félni kell. Lelkük rajta. Engem nem érdekelnek, hiába rokonság.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 19:46:24

@Arthamyr: @gabors: engem kifejezetten zavar, hogy napi 8-10 órám felett más rendelkezik.

engemet nagyon zavarna ... ezert nincs fonokom ezert vagyok(kis) vallakozo.. igazabol a kliens a fonok de mivel en hatarozom meg az arat es o donthet jo neki vagy nem .. az- adok ennyit es csinald megre egyszeru a valaszom - ne adjal mert nem csinalom meg ...

2017.06.02. 19:47:32

Nem értem ezt a migráns szót, eredetileg azt gondoltam a kormány vezette be, hogy sikeresen össze lehessen keverni a menekültet a bevándorlóval mindenféle ködösítés céljából de akkor meg más miért használja? Van nekünk magyar kifejezésünk ezekre a dolgokra.

HanG99 2017.06.02. 19:47:37

Én is külföldön tanultam, bár én magyar ösztöndíjat kaptam.
Én is motort vettem az egyetem alatt, bár az ösztöndíj mellett keményen melóztam is, hogy összejöjjön a pénz.
Igaz ez már nagyon régen volt.

Brix 2017.06.02. 19:47:54

Olyat még soha nem hallottam ,hogy itthon lemigránsoztak volna valakit , a külföldi munkavállalása miatt, az viszont világjelenség , hogy egyre kevésbé kedvelik a migránsokat. Leginkább azokat , akik nem ugynazokat az alapértékeket vallják, mint a befogadó társadalalom többsége...
Általánosságban, bevándorlóként egyre nehezebb lesz a fejlett országokban, mert a radikális politika egyik legfőbb célpontjai éppen a migránsok, akiket felelősnek tartanak a közbintonság megromlásáért és a terrorizmus megjelenésért...( létező problémák..)
Európai emberként , magyarként azért más a helyzet,. hiszen mi egy közös gazdasági térben mozgunk, az európai alapjogok alapján, tiszteletben tartva az európai normákat...Nem "migránsok" vagyunk! A milliós tömegeket megmozgató illegális migráció "nem megállítása" a legnagyobb probléma most, mert az fordította egymás ellen az európai népeket ...

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 19:51:35

@swing gitan: szivesen de nem csinalok mechanikot de ha kell befestem a fekeket lengescsillapitodat meg a kuplungodat ..:-)))

jonnek hozzam hogy csereljem le a gumijaikat , mondom hogy befesteni tudom mert festo vagyok ;-)

komisz_kölök 2017.06.02. 20:59:00

@elment az eszem mert belekezdtem: a hölgy evegzett elötte ket felesleges szakot. Pontosan mi ertelmük volt ezeknek, ha a vegen szocialis munkas lesz?

En is az oktatasra költenem, de nam arra, hogy valaki huszonevesen a hobbijanak eljen, hanem h ne kelljen a napközire 250 eurot fizeteni havonta, gyerekenkent. Ez ugyanabba a kalapba megy ugyanis, ahonnan a chopper meg a japan ösztöndij jön.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 21:00:07

@swing gitan: hasznald amig ki nem esik alolad azzal is penzt sporolsz ha beadod cserere ugyis akarmennyit adnak erte megy a scrapra vagy az aukciora .. az uj kocsiba benne lesz az ara ..

legfobb kocsi , az uj kocsi .. ez enyem a tizedik évébe van de elmegy ...

Shaktee 2017.06.02. 21:01:50

@montroyal ( CAN qc): a fonok uj verdat akar, mit tehetek? :-)

komisz_kölök 2017.06.02. 21:13:54

@macamuca [IHUN]: "az értelmetlen diplomáért meg nekem fizetnek. " ezt hogy szamoltad ki abbol a,it irtam?

A piackepes diploma a legjobb befektetes a volagon. Lehet hogy neked ez ujdonsag, de sok ember ezert hajlando sokat fizetni. Nezz utana, mennyibe kerül külföldieknek egy felev SOTEn, es kerdezd meg öket, meg fog-e terülni.

Tölem amugy mindenki tanulhat barmi xart. Kulturalis antropologiat, etnologiat, meg amerikanisztikat is. Csak utana ne rinyaljon, hogy nem el meg. Amugy meg lehet nezni, mennyit keresnek a területen.
neuvoo.at/gehalt/Sozialarbeiter-Gehalt
A doplomas minimum aljan, hajszalnyival a bolti elado felett. Ezert megeri 20 evet tanulni. Nem ö lesz az elsö vagy az utolso, aki majd a gyes melett belevag a közgazba vagy jogba, mert rajön, hogy ha apu sem keres, csak minimalt, sose lesz sajat lakas.

Anna King 2017.06.02. 21:51:54

Szerintem ez csak egyfajta onigazolas/magyarazat arra hogy miert nem akarsz hazakoltozni. En is imadom az orszagot de nem jonnék haza... nem kell ehhez ideologia...

VT Man 2017.06.02. 22:46:53

"Havi 40.000 Ft hitel 3-4 év alatt gyorsan felment milliós összeggé."

Hát bizony, csúnya dolog a matematika, mert nem hazudik...

3 év x 12 hónap x 40 000 / hónap = 1 440 000 Ft
4 év x 12 hónap x 40 000 / hónap = 1 920 000 Ft

(Ha esetleg csak 10 hónapra jár csak diákhitel, akkor valamennyivel kevesebb.)

És akkor még kamatot nem is néztünk. De amikor el kellett költeni a 40 ezret, gondolom nem volt panasz?

2017.06.02. 22:47:03

@Sir Galahad: példàul abból jönnek rá, hogy köszön és mosolyog az ügyintézőre. Én például így buktam le. Aztán tetéztem azzal, hogy amikor azt mondta, hogy ezt így nem lehet, akkor kedvesen, nem anyázkodva, megkértem, hogy mivel neki van tudása a témában, nekem meg nincs, segítsen kicsit. Azért ez már sok, hogy még időt is áldozzon a feladata ellátására!

2017.06.02. 22:47:08

@komisz_kölök: igaz, csak nem egyetemi végzettséggel...

Shaktee 2017.06.02. 23:36:57

Végre jutott idő a posztra is.

Nagyon érdekes témát választottál, hasznos kutatás...sok szerencsét hozzá.
Itt van neked mindjárt a Csodabogár és Bradpittmónika, ha vállalják a dolgot :)

Dikusz 2017.06.03. 00:50:35

Mindenkinek:

Megkaptam méltó büntetésem a meggondolatlan hozzászólásomért. Az is igaz, hogy én irigykedtem -elég sok mindent mondtak már rám életem folyamán, de irigynek még nem neveztek- rátok, már nem szólhatok semmit.

Nem tudom mi van benne, nem olvastam el, nem is fogom. De már én is kaptam!

gabors 2017.06.03. 03:04:22

@montroyal ( CAN qc): "szivesen de nem csinalok mechanikot " ezt nem ertem teljesen. Decemberben osszetortek a kocsim bal hatso sarkat egy csomo mindent le kellet cserelni lampat meg valami energiaelnyelo aluminium elemet is cserelni kellett ... szoval nem csak festeni kellett ... ilyet akkor ti nem csinaltok meg ? Itt egy bodyshop a mechanikus dolgokat is megcsinaljak es utan ha kell festik...

A festest jol megcsinaltak a szin alapjan nem is lehet megmondani melyik elemeket csereltek nagyon meg kell nezni es akkor latszik hogy a lakk (clear coat) fenyesseb mint mashol nyilvan hiszen az eredeti mar megkopott 4 eve alatt (meg itt ott vannak mar aprobb karcolasok is )

montroyal ( CAN qc) 2017.06.03. 04:49:18

@gabors: persze hogy egy accidentnel mindent szetszedunk mechanikai elemeket is meg motort is kivettunk ha nem fertunk maskepp a frame javitasahoz vagy pl komplet front cserejenel amikor regen scrap autokat vettem es ujja épitettuk ha hozzatartozik a body munkakhoz .. ha viszont valaki bejon elektromos v mechanik munkaval akar egy féfcserével nem csinalom meg, mert van eleg karosszeria es festo munkam ..elektromoshoz abszolut nem ertek mechanikot utalom mert leverem a kezem . nem lehet hozzaferni, meg csupa szar olaj.. amugy autoszerelokent kezdtem ,de mar nem szeretem es az uj modern autotechnikakat nem kovetem ... viszont a lemez az lemez festek az festék barmilyen autonal.. kedvenc kerdesem hogy pl mercedest is tudunk festeni.. valaszom :miert miben kulombozik az a 85-os escortol

2017.06.03. 07:31:46

@komisz_kölök: szociális munkás lehetsz magyar érettségivel is, meg elvégzel egy okj szintű féléves tanfolyamot...még mindig szar a fizu?

2017.06.03. 07:31:56

@komisz_kölök: melyik a nem felesleges szak?
Mindegyik az. Tudod, a munkaerőpiac telítődik. Aztán hiába végeztél matematika szakon az eltén, nem vagy egy Einstein...
Autószerelő? Szart se fog érni, ha közösségi autózás lesz. Mehetsz a sorra a gyárba, minimálbéren kulizni.

Achos 2017.06.03. 07:32:24

@VT Man: Lárszik, hogy nem volt Diákhiteled! Akkor nem matematikáznál itt. Mert tudnád, hogy alulról veri. 1,5 millát a végén.

christophe 2017.06.03. 07:32:31

@M. Péter: ott a pont,bàr a narancskodon ez nem fog àthatolni..

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 07:32:41

@szÖveges professzor: azert nincs minosegi ember a magyar politikaban,mert a magyar politikat az jellemzi,hogy nyugatnak vgy keletnek szolgaltassuk ki teljesen az orszagot,meg egy harmadik variaciomsem merult fel,soha:)

Megelhetesi ,sulytalan politikusaink vannak.

Miutan a mostaniak nagy resze csak egydiplomas,mig a koznep ertelmisegi kozege leginkabb 2-3, ezert felettuk alacsony vegzettseguk miatt is eljart az ido

Csak olyanokra lenne szabad bizni az orszag sorsat,aki minimum ket diplomaval,harom nyelvismerettel es kulfoldi munkatapasztalattal,rendelkezik. Azert mert a creme de la creme ennel tobbet tud felmutatni,tehat ez egy atlag kene legyen. Akik pedig ennyit nem tudnak felmutatni,utilapu.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.06.03. 07:32:50

Miért lenne szükségszerű, hogy hazaköltözzön, ha egyszer jól érzi magát kint, és szívesen látják. Szerintem minden világok legjobbika, hogy ő ott van, olyan közegben, ahol jól érzi magát.

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 07:33:26

Poszter!
Nem gondolom,hogy te migrans lennel,aki ezt mondja osszekever fogalmakat. Erdemes felvilagositanod es ennyi.Te azert nem vagy migrans,mert a te hazad,Magyarorszag az EU- s csatlakozas elott megnyitotta piacait a nyugati orszagok elott,TEHAT megfizette M.O. Az arat annak,hogy te most GRAz- ban dolgozhass,erted? Mig az az afrgan,paki, szir stb. Hazaja ugyanezt nem tette meg!!!!! Nagy kulonbseg! Mondok egy peldat,Magyarorszag eladta a komplett energia es feldologozoiparat,teljesen kiszolgalttatra magat a nyugatiaknak,mig Sziriabannaz olajat a torokok es az oroszok viszik. Tehat egy szirnek ezen az alapon nem kene ugyanaz a helyzete legyen,mint Neked,de sajnos az. Miutan Europaba egy csepp sem jott a peldaul a szir olajbol,Sziria egy eurocenntel nem tett hozza a magyar / osztrak/ nemet gazdasagok jo mukodoesehez,sem Iraq sem pakisztan stb, tehat az ezekbol az orszagokbol erkezok csak kivesznek a mi rendszerinkbol. Mig te mint magyar nem lehetsz ugyanolyan migransnak belyegezve,mert a te hazad egyreszt rendszeresen befizet az europai rendszerekbe es teljesen kinyitotta a piacait a nyugatiaknak, tehat magyarorszag jelentosen hozzajarult es jarul a nyugati allamok gazdasagainak prosperalasahoz,mig momdjukmazok az orszagok,ahonnakma legtobb migrans jon meg egyaltalan nem.

mondovi 2017.06.03. 07:33:34

@M. Péter:
Egyszerűbb, ha Magyarország átköltözik Németország - ba.

Ez legyen mindenkinek a földön a legnagyobb baja.

LyukasBogrács 2017.06.03. 07:33:48

"Azért választottam, hogy szociális munkásként- szociális és kulturális területen dolgozzak, mert ezzel tudok segédkezni abban, hogy Ausztriában ne történjenek hasonló diszkrimináló, stigmatizáló esetek, mint Magyarországon. "

Na de ilyenek nem is történnek odaát, te magad írtad, azért vagy ott. Meg a pénz, ugye: segély, fizetés, nagymotor, sőt chooper!

somlobodog 2017.06.03. 07:34:00

@geeeteee: ki szűri? A többi szót is ezért csillagoztad? Fura is volt. Nem igazán értem. :( ezek hétköznapi kifejezések a koznyelvben. Nyilvan nem az MTA-n de nem is sertoek mint a rasszra utaló megjegyzések. A dollár p apa (külön írtam nehogy valami kiszurje:)) akinek sértő annak sztem komoly önértékelési zavarai, vagy komplexusai vannak. Vagy k*urvara raer hogy egy ilyen szot beallitson szuresre. Komolyan elmebeteg. Vagy én, ha esetleg valamit nem értek jól ebben:)

So No 2017.06.03. 07:35:42

Eloszor par szot magamrol.

A liberalis "demokratak" szerint en egy fasisztanepnemzetijurtasturulos senkihazi vagyok.

A FIDESZES horda szerint komcsi berenc. Par eve eppen szamitogepeket rakodtunk az Oktogonon, amikor ok tomegrendezvenyre mentek. A "gyertek velunk" skandalasra nem adtam megfelelo valaszt, igy gyorsan lekomcsiztak. Ezek utan az egyik nagyszajunak adtam egy nevjegyet, hogy esetleg keressen fel, es elmagyarazom neki, miert tartom oket "balkozepnek" hozzam kepest. Sosem lattam.

Az o velemenyuk ugyanugy nem erdekel, mint par agybeteg "szelsojobbos" (akiknek a tobbsege kivenhedt szoci, csak ezt nem nagyon szeretik a bal oldalon elismerni. - Es sajnos a jobb oldalon sem. :XD) kommentelo bofogese pl. az alfahiren.

...

En jelenleg Malajziaban elek a csaladommal. Ide ugy kerultunk, hogy felajanlottak egy fejlesztoi allast, amit en azonnal elutasitottam, mert nekem meg azt tanitotta nagyapam hogy "Itt elned, halnod kell".

A felesegem viszont meggyozott, hogy a gyerekem jovoje fontosabb. Es igaza volt. Nem mennek bele, hogy miert jobb kotetlen munkaidoben haromszorosat keresni, mint a hazai informatikusi fizetes atlaga egy olyan orszagban, ahol az elet harmadannyi, mint odahaza.

....

Valaki kitalalta ezt a baromsagot, hogy "hogy hazatérő magyarokat is migránsoknak bélyegeznek" es azota ezt mantrazza minden "demokrata".

En altalaban "jobbos" portalokon kommentelek, es ott kb. minden huszadik alkalommal futok bele egy idiotaba. Ha a fenti mantra igaz lenne, akkor itt hatvanyozottabban jelentkezne ez a fajta megnyilvanulas. De nem...

Es ha megis ezek lennenek tobbsegben? Megtiltjak, hogy a hazamban eljek? Nem. Morognak az orruk alatt, es kesz. Ettol en meg haza fogok koltozni, mert az a hazam. (Ezt persze a "vilagpolgarok" nem ertik, de nem baj.)

...

A migransveszelyrol amugy jo lett volna megkerdezni par "erintettet is". Malajzia egy muszlim orszag. A kollegaim kozott van egyiptomi, szir, pakisztani, irani, libiai stb. stb.

Nos... A libiai szerint ezek nem emberek. Mutatott par kepet milyen volt a tengerparti szulovarosa a "saskajaras" elott, es milyen most.
O szemely szerint siman lelodozne az osszest.

Az irani azt mondta, ha o terrorista lenne, mar indulna is. Nem ertette, hogy lehet barmelyik orszag olyan idiota, hogy "bemondasra" regisztral "menekulteket".

A pakisztani pedig annyit mondott, hogy az o hazajabol nem kell menekulni. Ha nincs takargatni valod, akkor repulore szallsz, es elutazol. Szerinte csak a mocsok, az alja menekul Europaba FOSZTOGATNI. O amugy mar egy eve Lengyelorszagban el es dolgozik. VIZUMMAL!

Azt meg ugye tudjuk, hogy a malaj parti orseg mit muvel a tengeren iide tevedo "menekultekkel".
Malajzia egy gazdag orszag, ezrevel jonnek ide a megelhetesi menekultek. Ezeket azonnal kitoloncoljak, nem szaroznak veluk.

Ebbe az orszagba kulfoldi munkaero is csak ugy johet, ha magasan kepzett. Hoztak egy egyszeru torvenyt. A kulfoldinek MINIMUM a helyi minimalber negyszereset kell fizetni. Nem is jon ide mosogato, komuves stb. stb., mint sok EU-s tagallamba...

...

Kb. ennyit. Szep napot mindenkinek.

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 07:58:49

@So No: a te îrasod megtekintheto valahol?

n3spr3ss0 2017.06.03. 07:58:54

Kimenni külföldre,beleülni a készbe,amiért az ottaniak évtizedekig,vagy még többet küzdöttek,harcoltak,és onnan siránkozni hogy itthon milyen szar,pedig még a háromszáz forintos vizitdíj ellen is tüntettünk,szavaztunk.

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 08:51:51

@n3spr3ss0: reszigazsag,azert,hogy az osztrakok ,hogyan elnek ma,ahhoz a magyarok jelentosen hozzatettek mar a monarchia idejen is, teljes joggal ul bele a keszbe,ulj te is!

A Momentum kiütötte orbánt 2017.06.03. 09:29:45

@So No: "Nem is jon ide mosogato, komuves stb. stb., mint sok EU-s tagallamba..."

Na ne kapj sokkot, de Európába viszont pont ezek kellenek. Na persze nem a csóró, gazdaságilag alulfejlett európai országokba mint Magyarország, hanem a fejlettebbekbe. Ott ugyanis egy őslakos sem tanul már szakmát, senki nem megy el életcéllal mosogatónak, úgyhogy ha nem jönne be évi sok 100 ezer migráns (gazdasági, politkia okokból), akkor az élet megállna.

Ezek a migansok tehát ugyanolyan fontosak, mint a magyar falunak az erdélyi migráns orvos.

Másrészt, akármekkora szakmai múlt is van egy 3. világból érkező migránbs mögött, jó nyugati szokás szerint azt mondják, hogy ez a diploma nem német, franci stb diploma, úgyhogy tanulj újabb 5-7 évet. Így meg aztán nem lehet szakmailag sehova se jutni.

A tudatlan, a világról semmit nem tudó magyarjának csak marad az átkozódás, hogy "Jött 1 millió migráns, aztán csak 50-en tudnak munkába állni!"

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 09:30:05

Szamomra Ausztria mar a hazaerkezest jelenti,hiszen amikor itt vagyok, mindenhonnan magyar hangok,magyar arcok ,magyar izek jonnek szembe,magyarok szolgalnak ki az ettermekben magyaros izek vannak emiatt, a hotelban magyarok adjak ki a szobat es az osztrak tv- ben is magyar nevu ( akarmilyen Balàzs)celebrity musorarol kapcsoltam at riadtan a cnn ,bbc- re inkabb, mielott tovabbindulok beugrokm egy muzeumba,ahol magyarok adjak ki a jegyet es magyar tervezotol vasarolok Grazban ruhat, szoval en nem is ertem miert nem Magyarorszagnak hivjak mar Ausztriat mar?:)))
Szerintem Ausztriaban ketfele osztrak van: aki felvallalja magyar szarmazasat es aki tagadja:)

kék madár 2017.06.03. 09:35:41

@So No: ezert a hozzaszolasert beregisztraltal? Keresem benne a logikat meg a tanulsagot, de csak azt erzem, hogy nagyon sok levezetnivalo feszultseg lappang benned

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 10:21:05

@A Momentum kiütötte orbánt: senki nem tanul,szakmat nyugaton? Rengetegenntanulnakmszakmat a nyugaton szuletettek kozul ,ott sem mindenki diplomas, pl svajcban is tradicionalisan alacsony a diplomasok szama, szakmukikent is kivaloan el tud helyezkedni egy svajci,ha akar.

mosogatas is rengeteg nyugatinak eletcelja lenne,h nem lenne olyan osszegu segely, amibol munka nelkul meg tud elni es eleve nem lennenek adottak szamara olyan korulmenyek,mint haz,lakas,vastag bakszamla.

Szerinted mivel tudsz motivalni nyugati fiatalokat munkara,tanulasra ,amikor mar mindenuk megvan???!
Nagyon nehez hidd el!
Pedagogusoknak kulon treninget tartanak nyugaton,hogy hogyan motivalja a gyereket munkara,tanulasra.

Pl haromnyelvu orszagokban a bennszulott fiatalok kozul,rengeteget nem lehet ravenni,hogy megtanuljak hazajuk osszes nyelvet,mig a kulfoldiek megteszik.miert? Mert nekik kell jobban a penz es nem azert,mert ok okosabbak vagy szorgosabbak,ez ennyire egyszeru.

komisz_kölök 2017.06.03. 11:01:02

@A Momentum kiütötte orbánt: van japan, brazil, pakisztani, arab kollegam. Mind a diplomajaval dolgozik. Amit irsz, az orvosokra lehet igaz.

komisz_kölök 2017.06.03. 11:03:40

@A Momentum kiütötte orbánt: beszelgess amugy olyanokkal, akik nyelvtanfolyamton tanitjak a migransokat. Jo sok magyar nyelvtanar is van köztük. Elmeselik, hogy milyen szinten vannak.

komisz_kölök 2017.06.03. 11:10:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: jaj, mar megint egy funkcionalis analfabeta. Mondom szürj arra, hogy diplomas.

Amugy meg ha fel eves tanfolyam, akkor a poszterinanak miert is volt ertelme öt even keresztül tanulni hozza?

Ha szerinted minden szakma felesleges, mond a gyerekednek, hogy ne tanuljon semmit, vagy fizesd neki a kulturaantropologiat, mükörömepitest, kepessegei szerint. En kapasbol tudok vagy tiz olyan szakmat, es diplomat, aminek böven van jövöje. Az en gyerekeimnek olyan lesz. Az evolucio nem allt le, csak kicsit mashogy müködik manapsag.

Peetee 2017.06.03. 11:33:57

Megértem. Kultúrált emberek között még megtűrt kutyának is jobb lenni, mint ostoba-demagóg emberek között nagyonmagyarnak.

geeeteee 2017.06.03. 11:34:37

@somlobodog: d*ollárpapa
Egyenként próbálkoztam, csak lusta voltam kiszedni a felesleget.

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!" Ez az üzenet, elég frusztáló, ha tényleg semmi trágár nincs a hozzászólásban.

geeeteee 2017.06.03. 12:04:20

@London2009: Ilyen az emberi természet, nem érdemes tovább gondolni.

gabors 2017.06.03. 15:11:25

@montroyal ( CAN qc): koszi igy mar vilagos :-))))

adnek munkat de tul messze vagytok :-) igaz en nem annyira adok hogy milyen szepen nez ki az auto es femig hatolo karcolas nincs meg a legtobb gond szerencsere a muanyak reszeken van ... meg az aluminium felnimen ami feketere volt festve gyarilag es minden aprosag (elbasztott parkolas) meglatszik. Majd veszek feket acryl sprayt es megjavitom :-))

montroyal ( CAN qc) 2017.06.03. 16:21:21

mondanam hogy a kisebb javitasokat megcsinalom ingyen csak hozd ide :-)))

gabors 2017.06.03. 17:11:29

@montroyal ( CAN qc): "csak hozd ide :-))) "

jovo heten Formula One van ott meggondolom ugyis akartam latni mar eloben :-) Voltam mar Montrealban kocsival ugy 94-95 kornyeken nagy hiba volt mert februar vegen mentunk es kibaszott hideg volt meg

blümchen1124 2017.06.03. 20:15:23

@komisz_kölök:
Kedves komisz_kölök,

Kis némettudással tényleg megtalálhatóak a helyes adatok, hogy mennyi az átlagkeresetük a szociális munkásoknak felsőfokú végzettséggel (megjegyzem, nem egy magyar okj-s képzés!) és mondjuk - mivel te hoztad ezt a példát- összehasonlításképp egy bolti eladónak. Lásd az általad linkelt oldalt ideillő része:
www.gehaltskompass.at/berufsliste#
Itt ha rákeresel a Berufsbezeichnungnál a "Sozialarbeiter" -re, a következőt adja ki:
www.karrierekompass.at/beruf2273-SozialarbeiterIn/
FH és UNI felsőképzettséggel ( ami nekem mindkettő van) 2470 - 2750 € lenne a keresetem. Ez természetesen Bruttó, de a Nettót is szívesen megmondom, az körülbelül: 1730- 1880 € között van.
Ehhez még annyit, amit ugyanitt az oldalon megtalálsz, hogy szociális munkásra folyamatos igény van, tehát nagyon keresett egy szakma ausztriában.

Ha rákeresel a "Verkäufer"-re azaz bolti eladó/kasszásra a következő jön ki:
www.karrierekompass.at/beruf2813-VerkaeuferIn/
A kereset itt 1440-1610 € között van. Ennek a nettója 1170 - 1260 € között van.

Hát, én úgy látom, nem "kicsi" a különbség a két fizetés között. :) Szóval ennyit a felesleges diplomáimról :D

komisz_kölök 2017.06.03. 23:34:07

@blümchen1124:
A felesleges diplomakrol szolva, en ugy latom, hogy a szocialis munkas egy FH kereteben megszerezhetö kepesites. Pontosan hogyan volt akkor szükseg a masik ket (elnezest, de szerintem ertelmetlen) szakra?

A fizetessel kapcsolatban en is ezt mondtam, amit ön. A diplomas minimal, kicsivel a bolti elado felett. Szeretne, hogy a nem egesz hatszaz euro kezdö fizeteskülönbseget perspektivaba helyezzük? Nem gondolnam az ITs fizetesekkel idegesiteni a nepeket, de ha esetleg mostanaban jart gyogytornasznal, kiszamolhatja, hany orat dolgozik az ön egy havi fizeteseert.
Ön biztosan ugy erzi, hogy ez a fizetes jonak szamit, de ha belegondol, hogy ha teljes egeszeben felreteszi, mennyi idö mulva fog kijönni egy also hangon 300.000 €-s lakas, ahol mar gyereket is lehet vallalni, utana tessek mondani, hogy sokkal jobb perspektivai vannak, illetve becsüli meg az allam, mint egy magyar eseten.

A tarsadalmi megbecsülessel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy az en osztrak mukatarsaim, ismeröseim szemeben, finoman mondva nekem ugy tünik, nem a migransokat segitö emberek vannak a legmegbecsültebb helyen. Mondjuk az is igaz, hogy ök inkabb befele lapatolnak abba a kalapba, ahonnan önök kivesznek. Viszont alltalaban meg nem is tartoznak az immar 25%-nyi FPÖ szavazohoz.

Igy visszaolvasva, kicsit karcosnak tünik ez a valasz. Tenyleg nem bantani szeretnem. Nagyon jo dolog Ausztriaban elni, szerintem nem kell Magyarorszagot demonizalni, ahhoz, hogy el tudjunk szakadni töle.

Vadalmaaaaa 2017.06.04. 12:24:58

@komisz_kölök: es mibol elnek az osztrakok ilyen jol?

Valaha banyaszatbol,annak a napjai mar regen lealdoztak.

Ketsegeim vannnak,afelol,hogy a svajci, luxemburgi bankvilag konkurensei lennenek,szoval honnan a penz ausztriaban?

Hiszen az orszagban csak hegyek vannnakmes nagyon rossz minosegu termotalaj,gyakorlatilag kieheztetheto az orszag,sacc / kb az èlelem 90%- at importaljak

A svajci es nemet gyogyszer es egyeb iparral szinten nem konkuralhatnak

sacher tortaert pedig nem fog nagy turistahad lecsorogni hozzajuk

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása