oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 02. 06:30,  Nem szeretnék a saját hazámban migráns lenni 209 komment

2017. június 02. 06:30 Határátkelő

Nem szeretnék a saját hazámban migráns lenni

Virág már gimnáziumba, majd egyetemre is Ausztriába járt, és mint írja, a Magyarországon a külföldiekkel szemben gerjesztett hangulat miatt eszébe sem jut, hogy visszaköltözzön.

ausztria_graz_egyetem_1.jpg

„Az előző egy-két évben, a menekültáradat hatására Magyarországon a politika és a média egy eléggé negatív képet kezdett elterjeszteni az országban a menekültekkel/bevándorlókkal kapcsolatban. 

Ez odáig vezetett, hogy már a nyugatról érkező letelepedőket, de még a hazatérő magyarokat is egy kalap alá vonják a háború elől menekülőkkel, vagy a gazdasági okokból nyugatra vándorló emberekkel. 

Az átlagember Magyarországon nem tudja a különböző definíciókat megkülönböztetni, úgymint a menekült, migráns vagy a remigráns. A legtöbben a migráns szó hallatára, rögtön a muszlim menekültekre és iszlamista terroristákra (!) asszociálnak. 

Nem egyszer hallottam, hogy hazatérő magyarokat is migránsoknak bélyegeznek, ami stigmatizálóan tud hatni, de készült erről egy riport is pár hónappal ezelőtt. 

Mint Ausztriában élő magyar, sajnálattal és szomorúan követem a hazámban folyó aktuális társadalompolitikai történéseket. Elszomorítanak az olyan hírek, amikben olyan esetekről olvasok, hogy leköpnek vagy megütnek embereket az utcán, csak mert éppen nem magyarul beszélnek. 

Velem is többször megtörtént már, hogy mikor különböző internetes portálokon, cikkek alatt kifejtettem a véleményem, más kommentelőktől olyan reakciókat kaptam mint például: rohadt migráns vagyok, és hazaáruló, ne akarjak az otthoni ügyekbe beleszólni, mert kint élő magyarként, fogalmam sincs mi folyik ott- mert nem tudhatom. 

Ilyenkor elgondolkozom: „haza akarok-e én valaha is menni a jövőben, hogy majd ott éljem le az életem, otthon szüljek gyereket? Akarom én azt, hogy a saját hazámban majd úgy kezeljenek, mint egy kívülállót?” 

A mostani benyomásaim alapján, ugyanis ez várna rám. És ez csak pár érv, ami a hazatérés ellen szól. 

Magyarországon jártam általános iskolába, ám a gimnáziumot már Ausztriában kezdtem. Az első évet önként megismételtem, mert úgy éreztem a nyelvtudásom nem elég a haladáshoz. Ez nem okozott gondot; a családom és az iskola is támogatott ebben. 

Naponta jártam ki Magyarország és az osztrák gimnázium között ingázva. Az érettségi után, röviden elgondolkoztam azon, hogy van-e értelme Magyarországra egyetemre járnom. 

Ám mivel a kinti érettségi nem központi, így nincsenek pontszámok, enélkül pedig Magyarországon nem jutottam volna be magasabb egyetemekre. A grazi egyetemet választottam és kultúrantropológia / etnológia szakra jelentkeztem. 

A történelem, kultúra és a társadalomtudomány mindig is érdekelt, gondoltam ez egy nekem való szak lesz, amiben nem is csalódtam. Mivel szüleim nem tudtak pénzügyileg támogatni, ezért diáksegélyt kérvényeztem, ami havonta kétszerese volt édesapám tanári magyar fizetésének. 

Gond nélkül megéltem ebből a segélyből úgy, hogy az egyetem mellett folyamatosan utazgattam, letettem a nagymotor vizsgát és vettem egy choppert magamnak. 

Az egyetem olyan mértékben támogatott, hogy egy egész egyetemi félévet Tokióban is eltöltöttem. Ezt mind az osztrák államnak köszönhetem. A magyar állam ezzel szemben még a gimnáziumi éveim alatt is megvonta a szüleimtől a családi pótlékot. 

De a legnagyobb különbséget akkor is a férjem esetéből tudom felmutatni. Ő Budapestre járt az ELTÉ-re egyetemre, anglisztika-amerikanisztika szakra. Mivel az ő szülei sem tudták pénzügyileg támogatni, neki diákHITELT kellett felvennie, mivel a magyar államtól nemigen kapott támogatást. Havi 40.000 Ft hitel 3-4 év alatt gyorsan felment milliós összeggé. 

Az alapdiploma megszerzése után rögtön munkába állt Budapesten egy amerikai cégnél, ahol heti 40 órában irodai munkát végzett. Abból a fizetésből nem tudta 2 év alatt se visszafizetni a diákhitelét. 

Kiköltözött hozzám Grazba, ahol két hónap alatt talált egy hasonló irodai munkát. Ebből a fizetésből, fél év alatt több mint a felét a diákhitelének visszafizettük, úgy, hogy kijöttünk a lakbérrel és egyéb megélhetéseinkkel. 

Én közben letettem a mester diplomámat a grazi egyetemen és most elkezdtem a második mester szakom: nemzetközi szociális munkát. Még mindig egy fizetésből élünk, de idén is megengedhetjük magunknak, hogy egy hetes nyaralásra menjünk külföldre. Itt a pont. 

Miért is menjek tehát vissza Magyarországra? Hogy migránsnak bélyegezzenek? Hogy az otthoni fizetésből nemhogy egy rövid nyaralásra, de még a hétköznapokra is se legyen elég? 

Ausztriában szociális munkásként megbecsülnek az emberek, nem néznek rám más szemmel, mert magyar vagyok. Igen, itt kint migráns leszek mindig is, de ez még semmiben sem fog engem korlátozni az életemben, nem úgy, mint Magyarországon. 

Úgy gondolom, hogy itt Ausztriában inkább leszek megbecsült külföldi, mint hazaárulónak bélyegzett migráns a hazámban. Azért választottam, hogy szociális munkásként- szociális és kulturális területen dolgozzak, mert ezzel tudok segédkezni abban, hogy Ausztriában ne történjenek hasonló diszkrimináló, stigmatizáló esetek, mint Magyarországon. 

Ausztria se tökéletes, de Magyarország sokat tanulhatna az itt kinti társadalmi- szociális szakszervezetektől. 

A posztom végén szeretném megragadni az alkalmat, hogy a segítségeteket kérjem mesterdiplomám kutatómunkájához. Olyan magyarokat keresek, akik éltek külföldön, majd az előző évek során hazaköltöztek (esetleg már visszaköltöztek külföldre). 

Szeretnék (anonim)interjút készíteni ilyen emberekkel, hogy felmérhessem, érte-e őket hátrányos megkülönböztetés hazaköltözésük után és ez milyen hatással volt rájuk. 

Ezzel a kutatással arra szeretnék rávilágítani, mennyire viseli meg ez a fajta kettős lét kivándorlókat, és hogy ez a stigmatizálás miért is káros és kontraproduktív mind a határátkelők és az itthon maradt társadalom számára. 

Köszönöm, ha ebben részt vennétek, illetve tudnátok ajánlani olyanokat, akik hajlandók lennének egy ilyen (ismétlem, teljesen anonim) interjúra.”                                                                                                        

Ha valaki jelentkezne egy ilyen beszélgetésre, az küldje a szokásos, hataratkeloKUKAChotmail.com címre az elérhetőségét, én továbbítom majd Virágnak.

HÍRMONDÓ

Irány Németország!

Németország a magyar határátkelők egyik kedvenc célpontja, mára onnan válogattunk pár állásajánlatot. Érdemes megnézni őket!

Kivezeti-e Orbán Magyarországot az EU-ból?

Zsiday Viktor közgazdász szerint egyelőre nem tudhatjuk, miből élünk meg 2020 után, mert néhány éven belül jelentősen csökkennek majd az uniós támogatások.

Ha Ausztriában dolgozol és cigizel, akkor van egy rossz hírünk

Szerintünk elég széles réteget érinthet, hogy a Der Standard osztrák lap szerint vita kezdődött a köztéri cigarettaautomaták megszüntetéséről Ausztriában. Más kérdés, hogy a politikusok eddig visszafogottan nyilatkoztak a témáról.

Kemény, vagy puha, de Brexit 

Váratlanul szorossá vált a verseny a két nagy párt, a kormányzó konzervatívok és az ellenzéki Munkáspárt között. Egy dologban van egyetértés: mindkét levezényelné Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. A módját viszont már másként látják.

Amerikai álom, kicsit másképp 

Nikolics Nemanja, a magyar labdarúgó-válogatott csatára januárban igazolt a Chicago Fire csapatához, azóta is az amerikai metropoliszban él. Hogyan látja a hétköznapokat?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6912558413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.06.02. 06:39:33

Azt megkérdezném a posztolótól: ha Ausztriában járt gimnáziumba, miért járna a szüleinek a családi pótlék?
Azt is szeretném tudni -kíváncsiságból, nem kötözködnék-, hogy a posztolónak, és a párjának a diplomája mire jó?

Golf2 2017.06.02. 06:48:02

DiákSEGÈLYBŐL choppert...

Dikusz 2017.06.02. 06:56:23

@Golf2: erre gondoltam én is...
Vajon Ausztriában erre adják a segélyt, meg arra, hogy bejárja a világot?

adg 2017.06.02. 06:58:15

Fasza poszt lett...

Hari Seldon 2 2017.06.02. 07:04:58

Az angol választáshoz: nagy meglepetés lenne ha a munkáspárt nyerne. Mindenesetre az hogy milyen brexit lesz már nem az UK dönti el. Nekik igy is ugy is kemény főldetêrês lesz.
Az Orbános cikkhez: nagyon valószínű. Már megindult egyenlőre a zombijaiknak az "átállítása" erre a lehetőségre. Aztán majd ha 2020 utáni kőltségvetésben keveslik az ellopható ősszeget vagy szólnak hogy azért mêgse ok fél bankokat átjátszani a stromanunknak, akkor kilép. Ezért kell mindenkinek aki teheti megszetezni valami EU-s vagy akár UK-s állampolgárságot.

Hari Seldon 2 2017.06.02. 07:07:22

A poszthoz: azért szerintem túl van mitizálva az hogy az aki nyugaton dolgozik migráns lesz ha visszamenne Magyarországra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.02. 07:14:04

@Golf2: Miért ne? Pont van egy grazi ismerősöm aki évek óta segélyből él, állítólag iszik mint a gödény, lakást bérel esze ágában sincs dolgozni évek óta. Mindezt segélyből.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.02. 07:16:40

@Hari Seldon 2:
Szerintem is. Az már más hogy pofád lapos, nehogy már jobban tudjál valamit.

tanato 2017.06.02. 07:28:47

@diggerdriver: Ilyenek itthon is vannak szép számmal/és nemcsak romák/ csak nyilván kisebb életszínvonalon mint Grazban.Szándékosan nem Hintát írtam mert magánvéleményem szerint nem/csak/segélyből él.
Visszatérve itthonra én sokszor csodálkozom mi a francból tudják sokan különböző segélyekből évek óta munka nélkül/vagy pontosabban munkakerülésből/ mindennap leinni magukat.de azután kiszámoltuk,több cimen jár segély:munkanélküli,rendszeres szociális,tüzelő,gyógyszersegély,élelmiszersegély,beiskolázási,két közmunka közti segély stb.Megfelelő fifikával itthon is elboldogulnak vele rengetegen.

Hufeisen 2017.06.02. 07:29:41

@Dikusz: Orbán nemrég tiltakozott az ellen, hogy a Magyarországon élő gyerekek után az osztrákok a magyarra butított csp-t akarták fizetni. Sikeresen.

tanato 2017.06.02. 07:35:37

@Hari Seldon 2: Arra inkább nem is merek gondolni,mi lesz ,lenne ha kiléptetnének minket.Minimum hogy a HÁ okafogyottá válna,legális kitelepülési lehetőségek híján.
Visszatérve a cikkre:Amely határsáv menti magyar gyerek aki kint jár suliba a sógoroknál napi ingázással a legritkább esetben fog itthon dolgozni a későbbiekben.Egyrészt kint lesznek a barátai,szerelmei,másrészt rögtön adott az iskolai életéből kifolyólag a tökéletes nyelvtudás és az osztrák hétköznapi élet ismerete és a két állam mutatóinak összehasonlítása.

Arthamyr 2017.06.02. 07:36:55

Ez a mai napi WTF, hogy migráns leszel, ha hazaköltözöl. Rá lesz írva a homlokodra? Azért egy diplomás embertől annál több értelmet, hogy kivetíti egy egész országra, társadalomra, amit az egyes troll-keltetőkben kap. Amúgy ha ott is ilyen okos gondolatok mellett sikerül kiállni, nem csodálom, hogy azt kapod, amit.

Én mindig is azt gondoltam, hogy jó, ha az emberek akármilyen egyetemre járnak, mert tágítja a látókörüket, több időt ad a felnőtté váláshoz, még ha a szakma értéke meg is kérdőjelezhető. De pl. ezt elolvasva rövid időre elgondolkodom, hogy van-e értelme megfinanszírozni ezt?
Persze ilyenkor utánagondolok, hogy - mint egy bekezdéssel korábban ekézlek érte - nem szabadna egy internetes megnyilvánulásból általánosítani, szóval igen, kell az ingyenes oktatás, mert az esetek többségében valamit ér.
Valamiért nálad a látókör tágítása úgy látszik, nem sikerült (vagy ha igen, akkor nem tudom mi lehetett előtte), lehet ezt is el kéne sajátítani a szociális munkási karrierhez felíveléséhez?

Arthamyr 2017.06.02. 07:40:47

@tanato: Jelentem, én is munkakerülő leszek az év utolsó hat hónapjában, besokalltam, és tegnap felmondtam (kivéve persze ha hozzám vágnak valami nagyon zsíros ajánlatot :)). A munka nem életcélja mindenkinek, engem kifejezetten zavar, hogy napi 8-10 órám felett más rendelkezik...

szÖveges professzor 2017.06.02. 07:45:17

Bar mi nem tervezzuk a hazakoltozest, de az otthoni ellenszenvet egyre jobban tapasztalom en is. Ennek egyik resze szimpla irigykedes, a masik meg az orbanistak uszito propagandaja. Remelem nyaron, ha hazamegyunk nem szurjak ki a kulfoldi rendszamu autonk kereket :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.02. 07:47:44

A szociális munkás egy nagyon szép és nehéz hivatás. Már annak is örülni kell hogy egyáltalán van rá ember.
A poszt jól van megírva, nyilván a cím nem szerencsés attól függetlenül hogy nem nézik jó szemmel a VISSZAköltözőket.
Ez a hazavisszik a tudást meg tapasztalatot az orbitális bullshit.
Nincs igény rá, sőt...

szÖveges professzor 2017.06.02. 07:49:41

Kozben elolvastam a kisse ellenseges vagy szkeptikus hozzaszolasokat. Nem tudom miert ne lehetne, hogy igy tapasztalta. En ugyanezt erzem az otthoniak egy reszenel. Talan tulzas azt allitani, hogy lekopnek az utcan, de azt mindenkepp erzem, hogy ferde szemmel neznek ram, mert 1) bassza meg kikt keresi a nagy lovet a kocsog vagy 2) kimarad az otthoni magasztos terv (ertsd: NER) megvalositasabol

szÖveges professzor 2017.06.02. 07:51:04

@diggerdriver: igy van, nincs igeny sem a gondolkodas, sem az onallo cselekves kepessegere

Arthamyr 2017.06.02. 08:05:45

@diggerdriver: Ki nem nézi jó szemmel? Honnan méri fel, hogy valaki visszaköltöző (most leszámítva azokat, akiknek már akcentusa lesz, ehhez azért nagyon sok idő kell).

Arthamyr 2017.06.02. 08:11:59

@szÖveges professzor: 1. Egyrészt ezt miért kell nagydobra verni? Másrészt az emberek többsége kint is lószart keres az otthoni menő vállálkozókhoz/csalókhoz/vezetőkhöz képest. Én informatikusként - amit általában jól fizető szakmaként szoktak emlegetni - a világ tetszőleges helyén jóval kevesebbet keresek, mint egy otthoni vezető, és a csalók és az igazán sikeres vállalkozók meg teljesen más dimenzióban vannak. 2. Az otthoni magyarok többsége köp a NER-re, és ugyanúgy tele van vele a töke, mint nekünk.

LittleG (uk) 2017.06.02. 08:12:00

@Dikusz: Miért ne járna? A gyerek otthon élt, evett, öltözködött...

LittleG (uk) 2017.06.02. 08:15:20

@Golf2: és ezzel mi a baj? adott a segély, amit költhet pl. biokajákra, drágább ruhákra, drágább albérletre. Vagy meghúzza magát olcsóbb szobában, nézi az árakat, hol vehet olcsóbban kaját, kevesebb, olcsóbb ruhát vesz, ergo spórol, majd abból, amit megspórolt, vesz valamit. Pl. egy choppert.

kék madár 2017.06.02. 08:19:06

@Dikusz: "ha Ausztriában járt gimnáziumba, miért járna a szüleinek a családi pótlék?"
ha a szulok otthon adoznak, miert ne jarna?

szÖveges professzor 2017.06.02. 08:24:07

@Arthamyr:

1) Senki nem tudja mennyi is az itteni fizetesunk, de tudjak, hogy sokkal jobb, mint otthon volt. Ennyi eleg is nekik.

Szerintem manapsag az otthoni jol kereso vallalkozo / csalo / vezeto kb. ugyanaz a csoport, ugyhogy se nem csodalkozom, se nem vitatom, hogy ok keresnek a legjobban. Csak talan a lakossag nagyobbik resze meg mindig nem ezen a szinten van, legalabbis anyagilag.

2) A tobbsege kop a NER-re es Orbanra? En ugy tudom, hogy jovore valoszinuleg 3x nyernek valasztasokat egyhuzamban. Szerintem ez onmagaban sokat elarul. Ha annyira nagyon tele lenne az emberek toke, akkor nem nyernenek valasztast sem. Igy bukott el az mszp anno 2010-ben, na akkor tenyleg tele volt az emberek toke. Sajnos rossz iranyba fordultak utana. En ugy latom, hogy a lakossag tobbsege azert osztja Orbanek velemenyet annak ellenere, hogy nem minden intezkedesukkel ertenek egyet.

tanato 2017.06.02. 08:25:32

@Arthamyr: Ez igaz a munka szükséges rossz az emberek 80-90%-nál,a maradéknál szerencsésen hobbi,vagy hivatás és akkor is csinálná ha nem fizetnének érte.
Viszont/sok embert ismerek és beszélgettem velük/akik szerint a munka elviselhetetlenül rossz dolog/mondtam nekik hogy oké ha nem dolgozol,de egy nem dolgozóra kell kb. ezer dolgozó balek,mert azért tömegközlekedés,oktatás,eü.ellátás,házépítés,karbantartás,közbiztonság,tömegközlekedés,ügyintézés,friss kenyér hús ruha,cipő stb. azért annak is kell,az is igényli aki kerüli a munkát
Pont mint a pénz,neked akkor jó ha sok van belőle, ha másnak kevés,mert ha mindenkinek sok lenne egyformán,senki sem menne dolgozni,,a pénz csak hátsótörlésre volna jó.

blümchen1124 2017.06.02. 08:27:38

@Dikusz
Kedves @Dikusz,

Gondolom, nem pont erre adják, de akik nem bulizzák el, meg nem vesznek minden hülyeséget a diáksegélyen, meg nem luxuskörülmények között élnek, azok simán megspórolhatnak annyit, hogy tudjanak ebből a pénzből mást is csinálni. Meg tehettem volna azt is, hogy csak spórolok és spórolok, és majd később veszek egy autót, de én inkább egy kis kalandra vágytam, és utazgatni mentem :)
Viszont fontos megjegyeznem, én elég magas diáksegélyt kaptam az osztrák szaktársaimhoz képest (már akik kaptak). A diáksegélyt ugyanis a szülők bevétele összegéből számítják ki. Mivel az én szüleim magyar keresete az osztrák átlagkeresethez nagyon kevés volt, így nagyon magas összegű diáksegélyt kérvényezhettem.

blümchen1124 2017.06.02. 08:27:39

@Dikusz:
Kedves @Dikusz,
A családi pótlék elvileg járna minden szülőnek, akinek a gyereke még nem 18 éves. Ahhoz semmi köze nincs, hogy a gyerek hova jár iskolába. Magyarországon laktam, a megélhetésemet a szüleim biztosították, akik Magyarországon dolgoztak/nak és adót fizettek. Szóval ezért baj, hogy 17 éves korom után, hirtelen nem kaptak már a szüleim utánnam pénzt. Előtte érdekes mód nem volt gond, egy iskolalátogatási papírt kellett beadnunk, hogy diák vagyok. Nem mintha az a 17.000 Ft olyan sok lett volna, dehát na ja.

blümchen1124 2017.06.02. 08:27:39

@Golf2
Kedves @Golf2,
Durva, nem igaz? Persze nem az első évben vettem, hanem a második évem után. Akkor már volt annyi pénz a számlámon a diáksegélyből, hogy letettem a motorvizsgát, majd következő évbe vettem egy 535-ös Yamaha-t. :)

tanato 2017.06.02. 08:29:02

@szÖveges professzor: Jól látod borítékolva van a kétharmad újra a kritikán aluli,nem megfelelő és összefogásra képtelen ellenzék miatt.

blümchen1124 2017.06.02. 08:30:40

@Dikusz:
Huh, mennyi komment jött. Bocsánat ha így külön írogatom a válaszokat. Ami a diplománkat illeti: A szociális munkás diploma ittkint nagyon megbecsült- akinek pedagógiai vagy szociális munkás diplomája van, annak elég biztos hogy lesze munkája- nem minimálbéres! Természetesen a bankárok jobban keresnek azért, de szerintem meg leszek elégedve a jövőbeli keresetemmel. :)
A férjem diplomája kicsit bonyolultabb. Mivel Ausztriában az angol nyelv már nem számít annyira idegen nyelvnek, hisz 10 emberből 8an beszélik, így nagy kereset sincs rá. Viszont a cég ahol dolgozik egy francia cég, ahol folyamatos kapcsolattartás van a francia anyacéggel. Na ott például fontos, hogy perfekt angolja legyen. :)

tanato 2017.06.02. 08:32:07

@blümchen1124: Erről én is hallottam,hogy a káeurópai diák nyugaton magasabb ösztöndíjat kap mint a helyi,éppen az alacsonyabb itthoni bevallott szülői jövedelem miatt.Ez persze itthon is így van csak természetesen mások a mértékegységek/forintban számolva/

blümchen1124 2017.06.02. 08:33:13

@Hari Seldon 2:
Kedves Seldon,

Én csak személyes "élményekről" tudok beszámolni. Lehet neked túlzó, nekem annyira nem. Nagyon sok rosszat és negatívumot hallottam Magyarországon, velem is megtörtént már pár dolog, amit nagyon nagy sajnálattal könyvelek el.

szÖveges professzor 2017.06.02. 08:37:16

@tanato: Sajnos ezert az allapotert az ellenzeknek nevezett bohoctarsulat is jocskan felelos. En azert meg mindig azt mondom, hogy ettol fuggetlenul a fidesz nem kapna ekkora tamogatast, ha az emberek igen nagy %-a nem hinne bennuk vagy nem fuzne oket oda valami erdek.

blümchen1124 2017.06.02. 08:45:07

@tanato
Kedves Tanato,

Hát a baj, hogy ha megnézem a férjem szüleinek a keresetét, meg az én szüleimnek a keresetét, nincs olyan nagyon nagy eltérés köztük. A férjem mégis "csak" olyan 20-30.000 Ft-ot kapott Mo-on. Hát ez meg még az én diáksegélyemhez képest is nulla :))) Én havi 700€-t kaptam. És ösztöndíjat nem is kérvényeltem!! Pedig abból is mennyit kaphattam volna....O.o Vehettem volna mégegy choppert :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.06.02. 08:46:30

Ebből a postból mit tudtunk meg azonkívül, amit eddig is tudtunk -
hogy Ausztria sokkal gazdagabb?
Amúgy ha segélyből sikerült félretenni chopperre, akkor multis fizetésből is mennie kellett volna a hiteltörlesztésnek. Sőt, az se tilos, hogy jobban fizető állást keressen az ember.

Dikusz 2017.06.02. 08:48:52

@blümchen1124: ha nem haragszol, és még később is itt leszel, akkor válaszolok, most dolgom van, időre kell mennem.
Remélem, nem vetted sértő szándéknak a hozzászólásomat. Van amiben nem értünk egyet, és talán lesz időnk ezt megbeszélni.

tanato 2017.06.02. 08:52:12

@szÖveges professzor: A migránskampánnyal sokat nyertek,két éve,ez ellensúlyozza az arrogancia ,családi összefonódások,közpénz elsikkasztások miatti ellenszenvet.

tanato 2017.06.02. 08:54:53

@blümchen1124: Erről van szó nincs azonos súlycsoportban/ szociális ösztöndíjak terén sem/ a két állam.Egyszerűen nem cserekompatibilisek.

blümchen1124 2017.06.02. 08:55:49

@Dikusz:
Kedves Dikusz,

Még fel fogok később is nézni, ha jönnek más további kérdések. Abszolút nem haragszom! A kérdéseid inkább érdeklődőek minthogy sértőek, szerintem. :)

Arthamyr 2017.06.02. 09:01:08

@tanato: Ezért kár hibáztatni azt, aki kihasznál egy pazarló rendszert.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.06.02. 09:04:51

@szÖveges professzor: Orbánt 3 dolog tartja hatalomban: 1) kb 2 millió szavazója, akik jelentős része be van betonozva és BÁRMEKKORA baromságot, pofátlanságot örömmel vesz a vezértől, ergo soha nem fog elpártolni 2) a választási rendszer, amit a fidesz kifejezetten úgy írt át, hogy a fidesz szavazókra szabta a körzeteket (ld gerrymandering) 3) az ellenzék teljesen használhatatlan és/vagy töredezett: nem tudnak elég embert összefogva egy pártra vagy koalícióra leszavaztatni.
És nem, a 2 millió fideszesen kívül nem sok támogatottsága van Orbánnak. A migránstémában van csak nagyobb támogatottsága a szavazótáborán kívül, másban nem jellemző.

tanato 2017.06.02. 09:16:43

@Arthamyr: nem pazarol az a rendszer egyszerűen mások a jövedelmi és ezzel együtt a szoc.vagy a diák ösztöndíjak nagyságrendjei/forintban és magyar fizuban számolva természetesen.

Irbisz 2017.06.02. 09:17:19

@Dikusz: Megelhetesre adjak az ösztöndijat, mindenki arra költ amire akarja. Ezen akadsz fenn??? Ha akarja akkor a megelhetesen felüli többletet elkölti biokajakra, csaladja tamogatasara, veszelyeztetett allatfajok megmentesere, vagy akar choppervasarlasra.
A lenyeg az, hogy ott mast tekintenek egyetemistahoz melto eletnek, es ehhez megfelelö ösztöndijat adnak.

egyebkent szerintem mmeg az itthoni orbanisztanban sem irjak elö, a diakhitelt alberletre vagy epp bulizasra költöd.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 09:20:32

@blümchen1124: s túráztok a chopperrel? Csak hogy valami mást is kérdezzek, mint a poszt témája ;-)

tanato 2017.06.02. 09:22:26

@Zka: Más nagy téma meg a migránshelyzeten/és ezzel együtt a gyilkos muszlim terrormerényleteken kívül ami minden embert felháborít és éppen ezért a Fidesz javára hajtja a vizet anélkül hogy az ISIS tudná egyáltalán hogy kicsoda OV./kívül jelenleg nem létezik.Illetve egy /Volna/ ha a vezetésünk kihátrálna az UNIóból és ezzel együtt megszűnne a szabad kivándorlás meg munkavállalás lehetősége,azért abba belebuknának,azt még a saját szavazóik is zokon vennék.Hisz minden magyar családból vannak kint élők,dolgozók,így mindenki tisztában van vele a segédmunkástól az akadémikus kutatóig,hogy mit vesztenének a lehetőség megszűntével.

Irbisz 2017.06.02. 09:23:34

@Arthamyr: Hivatalokban tenyleg ez van sok helyen, es egyszerü tudni hogy az vagy-e ha mondjuk valaki ujra kerne adoszamot, aktivalna a TB szamat vagy epp a gyereknek kellene ujra hivatalos ügyeket inteznie az oskolaval kapcsolatban.
Persze ha az orbani gyülöletpropagandara immunis, vagy epp azt szanalmas uszitasnak tarto normal ügyintezöhöz kerülsz, akkor ezzel nem talalkozol.

komisz_kölök 2017.06.02. 09:25:22

A kedves posztolo föleg azert nem megy haza, mert a diplomaja, meg a ferjee is teljesen haszontalan, es nemtudna elhelyezkedni. Aztan lehet nekiallni erveket meg magyarazotaokat keresni, hogy ezt ne kelljen belatni, de legyszi nemar azt, hogy otthon majd negativan megkülönböztetik. Szerintem nagyon taplon kell otthon viselkedni ahjoz, h ilyesmibe fussun bele valaki.

Pl az internetes forumon honnan tudtak h te nem otthon elsz?

Gondolom, neki, akinek az termeszetes, hogy az osztrak allam (jelzem az en adombol) ket felesleges doplomat ajandekoz, tokioi ösztöndijjal, fura, hogy a legtöbb ember nem szeretne, itt ausztriaban sem, hogy megtöbb potyautas legyen. A vilag legnagyobb reszeben a diploma penzbe kerül, pont azert, mert ezzel motivaljak öket, h ertelmes diplomat csinaljanak.

Arthamyr 2017.06.02. 09:25:45

@szÖveges professzor: 1) "Senki nem tudja mennyi is az itteni fizetesunk, de tudjak, hogy sokkal jobb, mint otthon volt. Ennyi eleg is nekik." - Ha hazaköltözöl, már nem lesz olyan. Másrészt ha esetleg igen, akkor sem értem, miért zavarna ez sok embert, pár elkeseredett lúzeren kívül, akikkel meg nem kell érintkezni.

"Szerintem manapsag az otthoni jol kereso vallalkozo / csalo / vezeto kb. ugyanaz a csoport, ugyhogy se nem csodalkozom, se nem vitatom, hogy ok keresnek a legjobban. Csak talan a lakossag nagyobbik resze meg mindig nem ezen a szinten van, legalabbis anyagilag." - Igen, valóban nagy az átfedés, sajnos. Mivel ők jóval feletted állnak, rájuk jobban kéne, hogy haragudjanak, de amikor otthon voltam, nem azt láttam, hogy olyan rohadtul haragudnának rájuk (a saját főnökeikre?).

"2) A tobbsege kop a NER-re es Orbanra? En ugy tudom, hogy jovore valoszinuleg 3x nyernek valasztasokat egyhuzamban. Szerintem ez onmagaban sokat elarul. Ha annyira nagyon tele lenne az emberek toke, akkor nem nyernenek valasztast sem. Igy bukott el az mszp anno 2010-ben, na akkor tenyleg tele volt az emberek toke. Sajnos rossz iranyba fordultak utana. En ugy latom, hogy a lakossag tobbsege azert osztja Orbanek velemenyet annak ellenere, hogy nem minden intezkedesukkel ertenek egyet. " - Szerintem is simán behúzzák. De azért, mert a szavazásra jogosult emberek 30-40%-a Orbánra szavaz (ez simán elég lehet akár a kéthamadhoz is abban a szar rendszerben), elég erős kijelenteni, hogy az emberek többsége egyetért/szimpatizál velük. De mi az alternatíva? Botka? Vona? Mondjuk ha valaki semmi áron sem akar progresszív adózást, kire szavazzon? 2010-ben még más választási rendszer volt, és volt domináns ellenzéki erő, és még jobban tele volt az emberek töke, teljesen más állapot van most.

Arthamyr 2017.06.02. 09:30:45

@Irbisz: Ez mekkora része az életednek? Mit csinál az ügyintéző? Hogy végzi szarabbul az ügyeidet (mert azért ott nem szokott égni a kezük alatt a billentyűzet)? Mit nyer azzal, hogy kicsit kibaszik veled?

Arthamyr 2017.06.02. 09:32:09

@kisrumpf: Igen. Lehet, hogy megírom, majd megkérdem a bloggazdát, hogy kéri-e.

szÖveges professzor 2017.06.02. 09:32:47

@Arthamyr:

"Ha hazaköltözöl, már nem lesz olyan. Másrészt ha esetleg igen, akkor sem értem, miért zavarna ez sok embert, pár elkeseredett lúzeren kívül, akikkel meg nem kell érintkezni."
- Te nem eltel Mo-n vagy nem ismered a magyar mentalitast? :D Egyaltalan nem ritka az irigykedes es rosszindulatusag. Nem kell ehhez valogatott suttyokkal baratkozni, elojon ez sok olyan emberbol, akibol tobbet neznel ki.

"elég erős kijelenteni, hogy az emberek többsége egyetért/szimpatizál velük. De mi az alternatíva?"
- OK, hogy igy latod, de nekem mar kurvara elegem van ebbol a fajta magyarazkodasbol, hogy nincs jobb, nincs kire szavazni stb... Ezert hagyjuk ezeket a diktatorokat garazdalkodni evtizedek ota, mert jaj, ugysincs jobb, meg ugyis mindenki lop stb.? Hat ebbol igy nem is fog semmi jobb kisulni, ha eleve ilyen az emberek gondolkodasa, hogy varjak, hogy majd megjelenik a szimpadon egy ujabb megvalto, ahelyett, hogy a sajat kezukbe vennek a sorsukat. Nyugodtan lehetne szervezodni, mozgolodni, ahogy az LMP is csinalta regebben, vagy most a Momentum probalkozik ezzel. Sajnos ennek Mo-n nincs keletje, mert itt valami mindenhato, csodatevo nemzetvezetot varnak az emberek, aki majd gondolkodik helyettuk. Itt erre van igeny.

Arthamyr 2017.06.02. 09:35:02

@tanato: Az, hogy valaki évekig láblenget egy rendszerben, a társadalom többi része által eltartva, pazarlás. Nem vagyok biztos benne, hogy ha az osztrákoknak feltennék a kérdést, hogy szeretnétek x-szel kevesebb adót fizetni, de ne legyen segély csak 3 hónapig, azt mondanák, hogy maradjon az adó.

Gastarbeiter 2017.06.02. 09:35:32

@Kedves Virág, Ön ezt írja:
"...hogy felmérhessem, érte-e őket hátrányos megkülönböztetés hazaköltözésük után és ez milyen hatással volt rájuk. Ezzel a kutatással arra szeretnék rávilágítani, mennyire viseli meg ez a fajta kettős lét kivándorlókat, és hogy ez a stigmatizálás miért is káros és kontraproduktív mind a határátkelők és az itthon maradt társadalom számára."
Valahogy az az érzésem, hogy Ön máris tudja, hogy mi lesz a kutatásának a végkövetkeztetése. Kérem készüljön fel arra, hogy lesznek olyan beszélgető partnerei, akiket nem viseli meg a "kettős lét", esetleg nem éreznek "stigmatizálást", sőt kifejezetten jók érzik magukat otthon.
Egyébként sok sikert kívánok és kíváncsi vagyok az eredményeire.

Arthamyr 2017.06.02. 09:41:57

@szÖveges professzor: Az emberek nem szerveződni akarnak, hanem élni békében. Mit kéne csinálniuk, lázadjanak, mint Venezuelában?
Az a durva, hogy a diktátor közel annyit tud felmutatni, mint az elődei (lehet többet, lehet kevesebbet, de ezen felesleges vitatkozni), és az elődök a legerősebb kihívók. Az LMP egy vicc (bár Schiffer szimpatikus ember, csak már nincs benne), és az is progresszív adózás párti. A Momentum is komolytalan, ennyi erővel miért ne én vezessem az országot? Királynak/diktátornak szívesen hazamennék. :D

Arthamyr 2017.06.02. 09:42:59

@Gastarbeiter: Lehet, hogy lesz előinterjú is? :D

Arthamyr 2017.06.02. 09:44:57

@tanato: Ez van, nem tudom miért tépem itt a szám.

Arthamyr 2017.06.02. 09:46:29

@tanato: Azért nem árt felkészülni, mi is be fogunk jelentkezni állampolgárságért, pedig egyelőre felesleges.

blümchen1124 2017.06.02. 09:54:03

@komisz_kölök:
Kedves @komisz_kölök,

Ahogy mondja, talán ez a legnagyobb különbség otthon és ittkint: hogy otthon haszontalan lennék! Ez a szomorú helyzet, otthon sajnos a szociális és kultúrális terület olyan mélységesen alacsony szinten van, hogy teljességgel igaza van abban, hogy nem sok helyen tudnék elhelyezkedni- ellentétben "nyugaton". Férjem otthon is talált munkát- hasonlót munkája volt Bp-en mint amit most végez. Mégis itt egy keresetből megélünk vele.

Másik kérdésére pedig, hogy honnan tudhatnák, hogy én otthon laktam? Írtam a posztomban, csak szemfülesebben kell olvasni :) Írtam , hogy gimnázium alatt én minden nap otthonról, Mo-ról ingáztam. Azaz otthon éltem, megélhetésemet a szüleim biztosították, akik otthon adófizetők. Joguk van családi pótllékot kapni gyerek után, aki még nem töltötte be a 18 évet. Semmi köze ennek ahhoz, hogy én hova jártam középiskolába. Attól ők még Mo-on fizették be az adót!
Remélem megválaszoltam a kérdéseit! :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.06.02. 09:54:42

@tanato: az mélységesen lesújtó, hogy a minket csak áttételesen érintő terror/bevándorlás ennyire népszerű téma tud lenni, miközben az oktatás színvonala zuhan, az EÜ már évtizedek óta egyre gyalázatosabb, a mediánbérek és termelékenység még mindig nem akarnak rendesen nőni, csak a korrupció... Igencsak volna téma itthon, de valahogy nincs rendben a választók értékrendje.

blümchen1124 2017.06.02. 09:59:34

@Gastarbeiter:
Kedves Gatarbeiter,

Hát abban igaza van, hogy megjósolni nem tudom, mi lesz a kutatás vége. Abban is teljesen igaza van, hogy lehet pozitív csalódás érhet, ha esetleg teljesen más élményekről, tapasztalatokról mesélnek! De ennek én csak örülnék! A kutatásom lényege, nem az lenne, hogy bebizonyítsak valamit, hanem hogy felmérjem a helyzetet, hogy történik -e tényleges hátrányos megkülönböztetés, stigmatizáció, hasonlók. Felállítottam kutatásomban egy hipotézist, az akutális társadalmi történésekkel illetően, természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenki így éli ezt meg, ahogy leírtam - ezt is szeretném megvizsgálni, hogy igaz -e.

Mindenesetre köszönöm Jókívánságát!:)

Arthamyr 2017.06.02. 10:01:55

@diggerdriver: A munkahelyet minősíti az, ha az embert emiatt mérhető hátrány éri.

DieNanny CH 2017.06.02. 10:02:52

@Dikusz:

Ez mondjuk jó kérdés, de gondolom, a szülei Mo-on éltek. Ő onnan ingázott naponta, tehát nem élt életvitelszerűen Ausztriában.

blümchen1124 2017.06.02. 10:08:41

@kisrumpf:

Kedves kisrumpf,

Naná! :D Most épp szervízben van a drága. De lehetőleg kész lesz pár héten belül, műszakival meg mindennel és akkor újra szelhetem az utakat vele. De csak óvastosan persze :)

blümchen1124 2017.06.02. 10:10:15

@DieNanny CH:

DieNanny CH,
Igen, pontosan, ezt írtam a posztban is, hogy otthonról naponta ingáztam Ausztria és Magyarország között, azaz Mo-on laktam. :)

DieNanny CH 2017.06.02. 10:15:52

@Gastarbeiter:

Igen, szerintem kihagyott egy mondatot, amivel az "eldöntött" probléma lágyítható:

"Ezzel a kutatással arra szeretnék rávilágítani, mennyire viseli meg ez a fajta kettős lét kivándorlókat, ==***És ha megviseli őket, és úgy érzik, stigmákat aggatnak rájuk, akkor ***=== és hogy ez a stigmatizálás miért is káros és kontraproduktív mind a határátkelők és az itthon maradt társadalom számára."

Az egyenlőségjelek közötti mondat hiányzott...

:-)

elment az eszem mert belekezdtem 2017.06.02. 10:19:42

@Arthamyr: Azert, mert nem ertesz valamit meg nem lesz hulyeseg. Nem lehet mindenki asztalos, mert nem kell annyi asztal. Az pedig, hogy egy szakmanak vagy egy egyetemi karnak meg van e a letjogosultsaga, minimum meghaladja a kompetenciadat. Bar... ha otthon is ilyen ertekek mellett alltak ki a szuleid, akkor ertheto.

A masik. Nem tudsz elkepzelni olyan szituaciot, amiben kiderul, hogy kulfoldon eltel? Pl beszelgetsz a villamoson errol a haveroddal es egy gyoker beleugat? Csak mert en el tudok, sot sajat elmenyeim is vannak. Persze... aki csak kotoszkodni akar, mert frusztraljak az idegen szavak, az talal maganak feluletet.

Ja es igen. A masik latokorere kovetkeztetni 0 ismeret alapjan legalabb olyan okos - ha nem okosabb -, mint egy troll vagy egy hozzaszolasbol altalanositani.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.02. 10:19:42

@Golf2: diaksegelybol choppert. Szoval most mar tud fozni marhaporkolttet, gulyaslevest, mert van mivel felkockazni a hust. Neertsd felre direkt :)

elment az eszem mert belekezdtem 2017.06.02. 10:19:42

@Zka: Ha neked ennyi jott le, akkor valoszinuleg a magyar oktatas aldozata vagy es a funkcionalis analfabetak egyre szelesebb taborat "gazdagitod" becses szemelyeddel. Olvasd el megegyszer! A posztolo biztos szivesen csinal neked egy ellenorzo kerdessort, amit ha jo arannyal helyesen tudsz megvalaszolni, akkor az azt jelenti, hogy ertetted a cikket. Akkor majd gyere vissza es kezd elorol! Megvarunk.

Pernilla 2017.06.02. 10:27:39

@Irbisz: ebben az összefüggésben lehet, hogy nem olyan lényeges, de szerintem itt nem ösztöndíjról, hanem állami segélyről van szó.
Én is Ausztriában tanultam, és nem kaptam (nem is kaphattam volna) szociális alapon egyetemi ösztöndíjat, mivel a szüleim nem Ausztriában adóztak.

komisz_kölök 2017.06.02. 10:30:45

@blümchen1124: koszonom a valaszt.

Igazabol en erre a reszre gondoltam:

"Velem is többször megtörtént már, hogy mikor különböző internetes portálokon, cikkek alatt kifejtettem a véleményem, más kommentelőktől olyan reakciókat kaptam mint például: rohadt migráns vagyok, és hazaáruló, ne akarjak az otthoni ügyekbe beleszólni, mert kint élő magyarként, fogalmam sincs mi folyik ott- mert nem tudhatom. "

Honnan tudtak a forumozok, hogy külföldön el? En ezzel, es a fenti hozzaszolasokkal kapcsolatban is azt gondolom, hogy az valt ki ellenerzest, ha valaki nagy hangon hirdeti h ö külföldön el, es emiatt neki, mint vilaglatott embernek igaza van.

A magam reszeröl, en sohasem tapasztaltam semmi negativ reakciot, hogy azzal kapcsolatban h külföldön elek. Mondjuk nem is viselem a jelet az arcomon, meg nem keverek nemet szavakat a beszelgetesekbe. Tenyleg erdekes lenne, ha megvan a kutatas, megosztana az eredmenyt a blogon. Erdekes lenne azt is figyelembe venni, hogy az adott szemely mennyire konfliktuskeresö egyebkent is, illetve mennyire sertödött a magyar tarsadalomra ugy altalaban. Szoval hogy eleve harcolni, meg bizonyitani megy-e haza, vagy elvezni a latogatast.

Sajnos azt be kell latni, hogy a magyar allam nem tud annyit költeni, mint az osztrak. De azt is, hogy egy vagy ket nyelv ismerete csak nagyon keves helyen jelent elönyt a munkaeröpiacon. Manapsag, pl az innformatikaban itt alap h ket idegen nyelvet beszelek, ehhez jön, hogy ertek is valamihez.

De ha mar az öszinte valaszoknal tartunk, mindig is szerettem volna megkerdezni, hogy egy lathatoan ertelmes fiatal mit gondol, amikor ket piackeptelen szakot vesz fel az egyetemen. Komolyan kerdezem.

macamuca [IHUN] 2017.06.02. 10:31:17

@Golf2:
@Dikusz:
Miért is gond számotokra (és sokak számára...), hogy a kapott diáktámogatásból/segélyből motorra, utazásra is telik? (nyilván beosztás kérdése, meg egyéni igényeké, preferenciáké= mit tart fontosnak/fontosabbnak, miről hajlandó lemondani valami más érdekében, stb)
Ha a kapott összeg nagyon szűkösen/alig-alig lenne elég alapvető szükségletek minimális (!!) kielégítéséhez (netán nem is lenne elég), akkor elégedettebbek lennétek?, mondván, hehe, neki se jobb? Nyersebben fogalmazva: szimpla irigység eredményezte a kommenteket? Pont tegnap írtam, hogy az ösztönös megnyilvánulások milyen sokat elárulnak valakiről, alapvető felfogásról, beidegződésekről, akkor is, ha tudatosan=odafigyelve netán teljesen másként vélekedik/viselkedik..., de X pillanatban/téma, helyzet kapcsán egy spontán reakció (szavak, gesztus, fintor/mimika, stb) megmutatja, mi is a valódi = zsigeri véleménye valamiről...

elment az eszem mert belekezdtem 2017.06.02. 10:32:03

@komisz_kölök: Wow... a szocialis munka haszontalan?

Az internetes forum miota a hazám? Es, egyebkent, ha mar ott ez szoba kerult, akkor a hozzaszolas nem valaki velemenyet tukrozi? Ne beszeljenek arrol, hogy kulfoldrol jottek vissza, mert olyan, mint egy nemi betegseg, amit dugdosni kell?

A hozzaszolasokban emlitett hvg cikket elolvastad?

Az, aki ilyen - megkulonbozteto - elmenyekkel rendelkezik, hazudik?

Mire koltened az adodat Ausztriaban inkabb, mint oktatasra? ( Itt is fontosnak tartom megemliteni, hogy azert, mert valamit nem ertesz meg nem lesz hulyeseg) Az nem lehet, hogy egy allam gazdasagilag eleg eros labakon alljon ahhoz, hogy megengedhesse maganak, hogy diakhitelt, hanem segelyt alkalmazzon? Ezen diplomak koltsege miatt "hanyatlik" Ausztria?

Arthamyr 2017.06.02. 10:38:22

@elment az eszem mert belekezdtem: Nem én döntöm el, hanem a világ... És mint mondtam, fontos, így is.

A poszt már több mint 0 ismeret, arra reagáltam. Ennyi.

macamuca [IHUN] 2017.06.02. 10:48:58

@Arthamyr:
Ezzel (2. pont) együtt simán acsarog (=irigykedik, beszól, megjegyzést tesz, leszól, stb) azokra, akiknek tényleg/szerinte könnyebb, jobb, stb az élete az övénél...
A ner leszarása még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a saját keserűségét/megkeseredettségét ne zúdítsa rá valakire, és lényegtelen, hogy miért pont akkor/ott/arra a személyre zúdította...

Egyre többen, egyre nagyobb mértékben elégedetlenek, egyre többen, egyre gyakrabban érzik úgy, hogy torkig ér a keserűség, tehát muszáj kiadni magukból = egyre gyakrabban történik meg, hogy szimpla hétköznapi emberek szimpla hétköznapi helyeken, helyzetekben váratlan és keserű, negatív, bántó módon nyilvánulnak meg = közbeszéd, használt szavak/fogalmak elterjedése, jelentéstartalma (a kormány által használt/alkalmazott retorika aktív közreműködésével....) erőteljes átalakulása bezony egyre jobban észrevehető, elsősorban annak, aki nem benne él =hazalátogat, vagy visszaköltözik......

tanato 2017.06.02. 10:50:40

@Zka: Persze hogy nincs,átmosták az agyukat a migránsozással.

tanato 2017.06.02. 10:53:32

@Arthamyr: Hát persze hogy nem mondanák hogy maradjon az adó,erre játszik rá a Szabadságpárt is.Csak diszkriminálva a külföldit a saját segélyeseivel szemben.

Demi78 2017.06.02. 10:54:18

En ebbol csak annyit latok, hogy anglo-amerika szak helyett parodnak gipszkartonozni kellett volna tanulni, te meg az etnologia helyett fodraszkodhatnal es nem lenne semmi gond sehol (mielott barki beszolnia ez ironia volt, jomagam is 4 diplomaval szenvedtem eleg sokat kulfoldon, akkor dontottem el, hogy alltam volna inkabb autoszerelonek:))

De amugy erthetoek a ketsegeid, egyet ne felejts el azonban: minden rendszer megbukik egyszer. Az a par millio ember (tudom, tisztelet a kivetelnek, plane ha itteni HA kommentelo...), akik most teljes narancsos homalyban elnek, rajonnek, hogy atvertek oket es valtozas lesz. Hosszu tavra tervezz, ne a kovetkezo negy-ot evre.

Irbisz 2017.06.02. 10:58:25

@Arthamyr:
"Ez mekkora része az életednek? "
Semekkora, mert eszem agaba nincs hazamenni.

"Mit csinál az ügyintéző? Hogy végzi szarabbul az ügyeidet (mert azért ott nem szokott égni a kezük alatt a billentyűzet)?"
Seggel all a munkahoz annak minden következmenyevel együtt (pl. "nem lehet" itt/most ezt megcsinalni, gyere ekkor vagy akkor, adja be meg ezt vagy azt, menjen ide vagy oda stb. es semmi eszközöd nincs ellene)

" Mit nyer azzal, hogy kicsit kibaszik veled?"
Jobban erzi magat hogy a nyomorult migransnak betart es megszopatja a maga szinten, ugy erzi megtette amit megkövetel a haza (orban viktor)

Hari Seldon 2 2017.06.02. 10:59:03

@Arthamyr:
Szerintem reszerol inkabb idealista gondolat. - Majd kinovi.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 11:00:07

@blümchen1124: nem soproni vagy egészen véletlenül...?

Hari Seldon 2 2017.06.02. 11:02:31

@Shanarey:
Jo, de ez egy sugallat a maffiaallam reszerol, amit a hivatalnokok igyekeznzk "tulteljesiteni".
Attol meg a hetkoznapi eletben max, annyi, hogy "konnyen beszelsz... stb..."

Arthamyr 2017.06.02. 11:05:54

@Irbisz: Nem igazán tudok mit mondani erre, mert nincs személyes negatív tapasztalatom (és a közvetlen környezetemből sem igazán hallottam a jelenségről). Nem vitatom a létezését, de nehezen hiszem el, hogy ez lenne a meghatározó. Biztos én vagyok idealista/optimista, de nem éreztem, hogy otthon másképp viselkednének velem szemben.

Arthamyr 2017.06.02. 11:08:46

@macamuca [IHUN]: Erre is csak azt tudom mondani, mint Irbisznek, nem érzékeltem.

Nemsokára hazamegyek egy 1-2 hónapos látogatásra, meglátjuk mi lesz. Utoljára tavaly nyáron voltunk, lehet, hogy azóta fejre állt az ország?

szakasz2 2017.06.02. 11:09:04

@Arthamyr: Hűűű, ezt hogy csinálod? Én 2008-ban Magyarországon vezető fejlesztőként egy neves multinál többet kerestem, mint a hivatalos miniszterelnöki fizetés volt. Most annak is több, mint a kétszeresét keresem Svájcban.
(A korrupcióval/lopással/sikkasztással nyilván nem tudok és nem is akarok fizetésben versenyezni.)

elment az eszem mert belekezdtem 2017.06.02. 11:12:25

@Zka: Ja. Egyebkent elnezest kerek, oszinten, altalaban nem sullyedek idaig, de felbosszantom magam, amikor szandekos, indokolatlan ertetlenkedest olvasok. Kicsit elvetettem a sulykot. Megkovetlek. De azert nyugtass meg, hogy nem ennyi jott le a cikkbol osszesen, mint amit irtal!

elment az eszem mert belekezdtem 2017.06.02. 11:12:32

@Arthamyr: Tobb, mint nulla, de csak matematikailag.

Nemtom, egyebkent nekem egeszen ugy fest, hogy ugy a posztolo, mint a ferje munkajara szukseg van odakint. Csak otthon nem lenne ra szukseg. Vagy szerinted sehol sem?

Arthamyr 2017.06.02. 11:12:53

@tanato: Szerintem az is korrekt lenne, ha nem a "külföldiség" jelenne meg benne (hanem az általa előtte befizetett adóhoz kötnék). Ez automatikusan szűri a külföldi potyautast, anélkül, hogy megjelenítené.
Más kérdés, hogy a szabadságpárt nem feltétlen potyautast akar szűrni, inkább csak szavazatokat akar szerezni. :)

szakasz2 2017.06.02. 11:20:46

@Zka: Szerintem az a 2 millió már csak max. 1,2-1,5 millió. De sajnos az is elég. Az érdekesebb az, hogy ezek nem kis része szerintem zsigerileg utálja a szocikat és Gyurcsányt. Érdekes gondolatkisérlet lenne, hogy ha a szocik és Gyurcsány feloszlatnák magukat és végleg szétszélednének, akkor talán ezzel mentenék meg az országot Orbántól. Az 1,2-1,5 millió szavazó jelentős részének "életéből" így eltűnne az utált ellenfél, akár még győzelemként is felfogható, és akkor hirtelen elég hamar kiderülhetne, hogy bizony a király meztelen, és van sok más választási lehetőség - szerintem meg is bukna alaposan a Fidesz.

2017.06.02. 11:22:16

@Arthamyr: Ha csak turistának mész haza, akkor nem is nagyon fogod érezni. Ha hazaköltöznél, akkor már nagyon esélyes, ugyanis a nagy magyar Ugar igyeksszik majd magához húzni.

Hm, és mihez fogsz kezdeni? A hiteltörlésztés nem lesz bajos igy, hogy felmondtál? Hol tervezel új melót találni?

Arthamyr 2017.06.02. 11:23:23

@elment az eszem mert belekezdtem: Hol írtam ilyet, hogy a _munkájára_ nincs szükség? A "legkeményebb", amit írtam, emlékeim szerint ez a félmondat: "még ha a szakma értéke meg is kérdőjelezhető". Ezen véleményem egyébként továbbra is vállalom elsősorban az eredeti szakokkal kapcsolatban. Ha emiatt köpködsz rám, hát egészségedre.
Egyébként a szociális munkások sem a szívem csücskei, mert bizony gyakorta az én adómból fizetik őket, és nem én vagyok az "ügyfelük". Ettől függetlenül is tisztelem azokat az embereket, akik ezt a nehéz hivatást választják, számomra érthetetlen módon.

tanato 2017.06.02. 11:24:04

@Arthamyr: Hát persze a szavazatszerzés az a fontos ott /is/.

2017.06.02. 11:26:31

Ja, én egyetértek a posztoló döntésével. ha már a gimit is Ausztriában végezte, egyébként sem volt 10%-nál több esélye annak, hogy hazaköltözzön. Pláne, az itt is tapasztalható megnyilvánulásokat olvasva, ti. ami nem reáldiploma a szart sem ér, mert ha nem mérnök, infós vagy orvos vagy, akkor felesleges a diplomád. Ez Magyarországon uralkodó nézet, és úgy tünik, van aki becsomagolta magával, amikor külföldre költözött....

Arthamyr 2017.06.02. 11:32:57

@Pink Petsch: Még próbálkozom a nyugati fizetés+magyar élet modellel (van még egy utolsó utáni esélyem), az átlagembernek (aki alkalmatlan felsővezetőnek és nem celebrity a szakmájában) szerintem ez az egyetlen esélye a kitörésre. Fél évet most pihenek, újraépítem a lerohadt agyam, esetleg utána világot látunk. Addig kitalálom mit kezdjek az életemmel. Hátha lesz valami tuti ötletem, amiért Nobel díjat kapok, vagy valami... :D
Nyilván ha gond lehetne a hitellel, nem mondtam volna fel. Jelenleg kb. 1 hónap alatt találok munkát, ha nem válogatok, végső esetben erre még mindig vissza lehet lépni.

Arthamyr 2017.06.02. 11:35:33

@Pink Petsch: Miben különbözik hazaköltözés, és ha két hónapra hazamegyek "turistáskodni"? Ha hazaköltözök, jobban fognak utálni valamiért?

2017.06.02. 11:39:07

@Arthamyr: Ja, hogy ezért most haza 1-2 hónapra? Hm, hát sok sikert. Én személy szerint sok jóval nem biztatlak, ha tényleg nem vagy egy "celebrity" a szakmádban, mint irod. Igaz, hogy nagy az IT szakember hiány most otthon, de nem véletlenül. Vagy a fizetések szarok, vagy 3-4 IT szaki munkáját kellene tudnod ellátni.
Mindenesetre sok sikert kivánok, tényleg.
És hát persze jó, hogy a háttered megmarad, azaz lesz mihez visszatérni, ha otthon mégse jönne össze.

szakasz2 2017.06.02. 11:39:55

@Arthamyr: Van 2 informatikus barátom is, aki hazaköltözött (egyikük az USA-ban volt egy nagyon menő IT cégnél, a másik Svájcban egy helyinél), és otthon 1-2 év elteltével többet keresnek, mint kint kerestek mert félig-meddig távmunkában vagy egyéb hasonló konstrukcióban nyugati (vagy esetleg volt) cégeknek dolgoznak. Mondjuk azt is látom rajtuk, hogy a rengeteg pénz ellenére, nem érzik magukat igazán jól abban a politikai és közéleti közegben.

blümchen1124 2017.06.02. 11:42:25

@komisz_kölök:

Kedves komisz_kölök,

Azt onnan tudhatták más kommentelők, hogy hol élek, hogy még anno Facebookon voltak cikkek alatti kommentjeim, amikre írtam, és mivel nekem nyilvános hogy hol a lakhelyem az FBn, ezért rögtön személyeskedni kezdtett velem más kommentelő, akinek nem tetszett a véleményem, gondolom utánanéztek az oldalamon, és ilyen (a posztban elített) és még hasonló véleményeket írtak rólam.

Abban viszont sajnos nem tudok Önnel egyetértni, hogy piacképtelen szak, amiket tanultam/tanulok vagy a férjem tanult. Persze így is lehet rá tekinteni, hogy Magyarországon ezek azoknak számítanak, amit nagyon sajnálok. Ezért is van az- gondolom én- hogy ilyen alacsony szinten van a szociális és kultúrális terület Mo-on. Én azt tanultam ami érdekelt, és amihez értek is. Nem pedig hegesztőnek tanultam, amit tudtam hogy nem fog érdekelni, és úgy is otthagynám majd. Tanárnak is elmehettem volna, dehát őszintén? Minek? Két magyar barátom is van, egyik Matematika- Fizika szakos tanárit végzett, és most a segélyhívónál dolgozik, mert ott "jobban" megfizetik. Hát sok értelme volt, akkor elvégezni a tanárit. O_o Szóval én úgy vagyok ezzel, hogy abszolút nem bánom, mit tanultam/tanulok, és mivel itt kint megbecsülik és megfizetik ezt a szakmát így nincs okom szomorkodni. :)

2017.06.02. 11:42:32

@Arthamyr: Ha csak turistáskodni mész haza, nem igazán élsz a magyar mindennapokban. A pénz nem kérdés ilyenkor, nem kell csekkeket fizetned, nem kell hivatalokba járkálnod,nem kell melóhelyen mindenféle emberekkel dolgoznod. Egyszóval, nem kell a "szürke hétköznapokban" élned. És ami a legfőbb, megválogathatod, kikkel találkozol, kikkel állsz szóba.

Arthamyr 2017.06.02. 11:44:13

@Pink Petsch: Nem, csak családdal, barátokkal időt tölteni megyünk, miért keresnék otthonról külföldi munkát? Ha lenne ilyen, már rég betöltötte volna valaki otthon. :D

2017.06.02. 11:46:28

@Arthamyr: Ja, csak abból gondoltam, hogy azt irtad otthon-élés-nyugati-jövedelem kombót keresel.

Arthamyr 2017.06.02. 11:47:47

@Pink Petsch: Én a szürke hétköznapokat optimalizálom (igyekszem optimalizálni), hogy azok legyenek szépek és jók. Imádom a hétköznapokat! :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 11:48:14

@Arthamyr: most voltunk Bp-en, korrekt, csont nélküli ügyintézésben volt részünk, ellenben a korábbi évek unott arcú, kekec hivatalnoknőivel. Sőt, már a tüdőszűrésért is lehetett fizetni ott a helyszínen, nem kellett a kórházba visszamenni hogy fizethessünk.

Ellenben néhány rokon nem "mer" kilátogatni Németországba, rokonlátogatóba, mert az "tele van migránssal és veszélyes"... csodás.

Sok sikert, amúgy.

Arthamyr 2017.06.02. 11:48:20

@Pink Petsch: Azt itt kell keresni. És itt is mocsok nehéz, mert senki sem szereti.

Arthamyr 2017.06.02. 11:49:40

@kisrumpf: Hát, ha ezért nem mennek rokonlátogatni, az ő bajuk. :D

Én már nagyon várom a hazautat, mindig nagyon jól szoktuk magunkat érezni.

2017.06.02. 11:51:16

@Arthamyr: Egy novemberi grafitszürke esős délután a 4-6-oson csúcsidőben ... hm, sok sikert! :DDD

2017.06.02. 11:52:02

@Arthamyr: Jahogy, távmunkára gondoltál, ok, értem.

Arthamyr 2017.06.02. 11:52:17

@szakasz2: Engem nem igazán érdekel a politika meg a közélet. Persze fújok és köpködök rájuk, mert nem tartom helyesnek, hogy lopnak, hülyítik a nép hülyíthető részét, meg rombolják az országot, de elsősorban nem ez határozza meg az életem minőségét.

elment az eszem mert belekezdtem 2017.06.02. 11:52:38

@Arthamyr: Eloszor is leszogeznem, hogy egyaltalan nem kopkodok rad, csak sutotte a szememet amit irtal, mert:
- Igen is vannak olyan trsadalmi retegek es emberek, akik kevesbe szerencsesen kezdtek az eletuket es nem voltak lehetosegeik, vagy voltak traumaik, amik miatt segitsegre szorulnak.

- Vannak olyan idosek, akik ugyan romma dolgoztak magukat eletuk soran, csak epp nyugdijuk nincs vagy nehezukre esik a napi feladatok ellatasa, esetleg csak csalad hijan nincs kihez szoljanak

De bem is sorolom tovabb, mind tudjuk, mi a szocialis munkasok feladata, ha diplomas, ha onkentes.

En ebbol szinten nem reszesulok. De boldogan adom az adomat erre. Mert szuksegesnek gondolom. Otthon is boseggel lenne penz erre IS, oktatasra IS es egeszsegugyre IS.

Vagy a te analogiadon elindulva ugy kellene legyen, hogy pl en nem sportolok, az en adombol ne tamogassanak semmilyen sportot? Nekem van penzem az en adombol ne tamogassak senki semmijet? Nekem nincs gyerekem az en adombol az allam ne tamogasson gyereketkeztetest az iskolaban es az ovodaban? Vagy akkor ez hogy van? Oszinten kerdezem.

szÖveges professzor 2017.06.02. 11:54:02

@szakasz2:
"Mondjuk azt is látom rajtuk, hogy a rengeteg pénz ellenére, nem érzik magukat igazán jól abban a politikai és közéleti közegben."

Nalaunk pont ez volt a fo ok, hogy leleptunk. A penz csak masodlagos volt, bar utolag bevallom, csaladalapitashoz nem jott rosszul a tobbszoros fizetes sem.

Arthamyr 2017.06.02. 11:54:20

@Pink Petsch: A grafitszürkeségre már immunissá váltam 5 év Írország után.

2017.06.02. 11:55:15

@Arthamyr: Beszivárog az életedbe, ha tartósan otthon élsz, akár akarod, akár nem.
Te, a feleséged nem vendéglátós? Utálni fogja az otthoni körülményeket a szakmában, azt már most boritékolom.

Shaktee 2017.06.02. 12:01:52

@tanato: doki, ez a fixa ideád hogy a hinta egy bújtatott narancstrollnok, azért fizetik hogy lazítsa a kapitalizmus ingatag épitményét :))

Arthamyr 2017.06.02. 12:06:03

@elment az eszem mert belekezdtem: Én felnőtt embereket nem szívesen támogatok. Mindenki nőjön fel relatív jó esélyekkel, aztán vegye kezébe a sorsát (ezért vagyok nagyon erősen ingyenes oktatás párti). A profi sportot főleg nem támogatnám, a fiatalok/gyerekek sportját inkább. Úgy is lehetne támogatni, hogy pl. aki fitt ÉS sportol, az olcsóbban kap betegbiztosítást.
Persze lehet biztosítani pl. korrekt és igazságos (ami nem egyenlő a szolidárissal) szolgáltatásokat, pl. betegbiztosítást (hogy ne húzza le a biztosító a klienst/ha neadjisten haszon képződik, az maradjon benne a közösben).
Az adóknak olyan dolgokra kellene menni, amire sok embernek szüksége van (pl. rendfenntartás, oktatás, gyermekellátás, infrastruktúra). Én alacsony újraelosztás párti vagyok. Egyébként otthon nem is a magas redisztribúciós ráta a gond, hanem az, hogy kevés amit adóztatnak (kicsi az adóbevétel a magas adó ellenére), és nagyon sokat elpazarolnak/ellopnak teljesen védhetetlen módon.

Arthamyr 2017.06.02. 12:07:55

@Pink Petsch: Nem vendéglátós, ő is irodai rabszolga. Meg jó esetben elég lenne, ha én dolgozom. Mondjuk úgyis fog dolgozni, nem tud a seggén ülni sokáig. :)

2017.06.02. 12:10:05

@Arthamyr: Hm, mintha azt irtad volna, de akkor rosszul emlékszem, bocsánat.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.06.02. 12:35:40

@kisrumpf:
"Ellenben néhány rokon nem "mer" kilátogatni Németországba, rokonlátogatóba, mert az "tele van migránssal és veszélyes"."

- a felelmuk nem alaptalan.

www.google.co.uk/amp/www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/Mapped-Terror-threat-around-the-world/amp/

szÖveges professzor 2017.06.02. 13:07:56

@Arthamyr:
"Az emberek nem szerveződni akarnak, hanem élni békében. Mit kéne csinálniuk, lázadjanak, mint Venezuelában?"
- Szerintem pont ez a fajta gondolkodas koti gusba nagyreszt a magyar tarsadalmat. Neznek ki a fejukbol es varjak a megoldast valahonnan. Pont erre csapnak le a markans elkepzelesekkel rendelkezo vezetok. Bekeben akarnak elni, ezzel egyet ertek, csak pont ettol a celtol vezerelve adjak a vezetest olyan kormanyok kezebe, amik aztan pont elnyomjak es kizsakmanyoljak oket. Nem gondolkoznak, hogy ki miert legyen a vezetojuk, hanem valami regi beidegzodes vagy homalyos partpreferencia alapjan rakjak az x-et.

"Az LMP egy vicc (bár Schiffer szimpatikus ember, csak már nincs benne), és az is progresszív adózás párti."
- 2010-ben nem volt vicc. Kb. a nullarol kerultek be a parlamentbe. Sajnos, kesobb sulytalanna valtak. Szerintem tobbek kozott azert is, mert Mo-n inkabb markans, radikalis vezetore van igeny, aki "majd megold helyettunk mindent". Aztan meg lehet menni tuntetni ellene, ha nem jon be a dolog.

"A Momentum is komolytalan, ennyi erővel miért ne én vezessem az országot? Királynak/diktátornak szívesen hazamennék. :D"
- Lehet, hogy egyelore komolytalan, de a fidesz pont igy nezett ki a '80-as evek vegen. Valahol el kell kezdeni. Szemely szerint nem szavaznek rajuk, de az most mas kerdes.

Osszessegeben sajnalom, hogy azt az elkepzelest kepviseled, hogy tarjuk szet a kezunket, hogy hat ez van, nem lehet mit tenni. Az emberek tudataban nincs benne (szerintem nem is lesz soha), hogy tulajdonkeppen ok tudnanak valtoztatni a sorsukon azzal, hogy alaposabban megvalasztjak vezetoiket. Ha nincs olyan, aki szimpatikus, akkor meg lehet probalni szervezodni. A Momuntum valami ilyesmit csinalt, es par honap mulva mar merheo erot kepviseltek.

tanato 2017.06.02. 13:11:22

@swing gitan: Na jó többet nem emlegetem,de ha úgy van,nem sajnálom tőle azt a plusz pénzt.Viszont elvárnám cserébe hogy jöjjön haza.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.06.02. 13:11:56

@tanato: Legális kitelepülés volt az EU előtt is, csak nem lesz olyan egyszerű (megint engedélyért kell folyamodni, szponzorcéget találni, stb...).

Arthamyr 2017.06.02. 13:22:03

@szÖveges professzor: Ezt mi könnyen mondjuk pár ezer kilométerről, úgy, hogy szerveződés helyett problémánkat a lelépéssel oldottuk meg. :)

"Osszessegeben sajnalom, hogy azt az elkepzelest kepviseled, hogy tarjuk szet a kezunket, hogy hat ez van, nem lehet mit tenni. Az emberek tudataban nincs benne (szerintem nem is lesz soha), hogy tulajdonkeppen ok tudnanak valtoztatni a sorsukon azzal, hogy alaposabban megvalasztjak vezetoiket." - Ezzel nem értek egyet, lehet mit tenni a sors javításáért, de ennek leghatékonyabb módja nem a politikai aktivizmus.

Arthamyr 2017.06.02. 13:26:04

Magyarországon minimum egy gazdasági összeomlásra lenne szükség vagy bármilyen valami egyéb sokkra, ami tisztítótűzként funkcionál. Amíg nincs ilyen sokk, változás sem lesz, túl "beteg" a társadalom ahhoz, hogy kis lépésekkel kilábaljon ebből.
Ez meg nem várható a következő pár évtizedben.

arncht 2017.06.02. 13:27:43

Ne foglalkozz politikaval, nem eri meg. A masik, hogy ne keverd ossze a kormanyok altal kepviselt allaspontot azzal, hogy mi van az emberek fejeben. Az osztrakok messze nem annyira befogadoak, es elfogadoak, es a magyarok sem elutasitoak es rasszistak, mint amennyire a kormanyuk annak mutatja.

2017.06.02. 13:32:49

@Arthamyr: 2020 után reális lesz erre az esély.

Arthamyr 2017.06.02. 14:00:33

@Pink Petsch: Odébb van az szerintem... Vegyük most a közszolgáltatások állapotát 60%-osnak, a normálishoz képest. Mondjuk 2030-ra a forráshiány, szakemberhiány stb. miatt ez leesik 40%-osra (sztem ennyire sem fog). Ez még nem az lesz, amitől kitör a forradalom.

2017.06.02. 14:05:40

@Arthamyr: Úgy értettem, akkor fog kezdődni. Ugyanis a Fidesz és a gazdaságpolitika két külön világ. Egyetlen egy jelentős külföldi befektetőt sem ők hoztak az országba. Nézzük csak a legismertebbbeket, a német autógyártókat, az Auditól a Mercedesig egyik sem az ő "szerzeményük".

tanato 2017.06.02. 14:15:16

@Gerusz: Nagyságrendileg nem volt)lesz annyi kitelepülő mint most a szabad világban,próbaképp majd nézd meg mennyi magyar(és egyéb káeurópai)települ majd ki havi átlagban Angliába élesített brexit után a mai helyzettel összevetve.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 15:15:09

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: ja, egy kis faluba nem szabad "elmerészkedni" kocsival vagy vonattal, mert megesznek a "migráncsok". Jézusom...

Kvikveg 2017.06.02. 15:48:59

Engem nem ert semmi hatrany, amikor visszajottem.

Egyik kollega kezdett cikizni azzal, hogy na mi van, nem jott ossze, mire hozzavagtam, hogy en legalabb kimentem! :D :D :D
De mas semmi nem volt.
Persze nem azzal kezdtem az atlag beszelgetest, hogy "most jottem haza ...bol", meg nem voltam kint evekig, es mar eleg regen volt, evekkel a migrancsozasos uszitas elott.

London2009 2017.06.02. 15:58:38

Elolvastam a cikket. Ez most valami vicc? Nem szeretnem megbantani a posztolot, mert ha o igy gondolja, akkor a szive joga. De nekem az a velemenyem, hogy reg hallottam ekkora hulyeseget, hogy a visszakoltozo magyarokat lemigransoznak. :DD Probalna meg engem valaki lemigransozni, ha esetleg hazalatogatnak vagy hazakoltoznek! Haha! Mar miert tennek ezt? Meg a kerdesfeltevest sem ertem. Ne haragudjon a posztol meg emiatt, de ez egyszeruen nem egy valos problema. Ha szeretne, emiatt aztan nyugodtan hazakoltozhetne.

London2009 2017.06.02. 16:21:25

@London2009: hazalatogatnek! Typo! Elnezest! Ahh!!

macamuca [IHUN] 2017.06.02. 16:25:46

@komisz_kölök:
Szóval az értelmes diplomáért én fizetek (államnak, sulinak), az értelmetlen diplomáért meg nekem fizetnek.
És az, hogy nekem kell fizetnem, az motivál, arra, hogy fizetni is akarjak.
Aha.
Hát logika órán rendszeres hiányzó voltál, az hótziher, a felsőoktatásról is csak kívülállóként hallottál ezt-azt, és nagy valószínűséggel halványlila segédfogalmad sincs, hogy az orvos-mérnök-IT diplomákon túl mégis mi frásznak oktatnak mást is egyetemeken, főiskolákon (majd diplomát is adnak..., feleslegesen..., mármint szerinted).
Ha nem tudod, nem érted, akkor felesleges: szerinted ennyire eccerű ...
Nice.

gabors 2017.06.02. 17:17:45

@Dikusz: Azt megkérdezném a posztolótól: ha Ausztriában járt gimnáziumba, miért járna a szüleinek a családi pótlék?"

De miert NE jarna? 18 ev alatti kiskoru gyermak es iskolaba jar nem ??? bocs de furcsa hozaallas...

puhacica 2017.06.02. 17:19:59

@kisrumpf: nezd, par hete beszeltem az egyik rokonommal skype-on. 7 ev utan eloszor. megtudtam, hogy o ugyan nem jonne ide, mert itt mindig esik az eso es mert itt veszelyben lenne az elete a migransok miatt. :D

gabors 2017.06.02. 17:23:25

@Arthamyr: " engem kifejezetten zavar, hogy napi 8-10 órám felett más rendelkezik... " a fizetes nem zavar ??? Ha igen segite, megadom a cimem kuldj egy cseket minden honap hogy legalabb a fizetesed ne zavarjon...

Borkabarka 2017.06.02. 17:40:31

@Pink Petsch: ismerős életérzés.
Amikor honvágyam van nagy ritkan, akkor arra szoktam gondolni, hogy milyen egy esős, szürke napon, délutáni csúcsforgalomban a Blahán várni a hetest, aztán felpréselődni megannyi vizes, felpakolt ember közé és több megállót utazni így. :D

Arthamyr 2017.06.02. 17:50:21

@gabors: Köszi a felajánlást, de egyelőre még megküzdök a problémával. :)

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 18:06:05

en csak ilyenekbol tajekozodok azert biztos van benne valami ..
ellenszel.hu/2017/06/01/orban-viktor-nyilvanosan-kihirdette-zavaros-latomasat-ebbol-mi-lesz/

nekem mint egyszeru prolinak ilyen egyetemi bufészakok ... OMG de azert ugyes dolgoznia soha nem kell ha betalal egy ilyen kamus allasba ... es hogy emeli ez a GDP-t

geeeteee 2017.06.02. 18:07:13

@London2009: Az, hogy kinek mennyire probléma, az nagyon sz*ubjektív, mindenki másképp éli meg. 10 év után látogattam haza, nekem nagy csalódás volt. Le is m*igránsoztak, de nem nagyon törődtem vele. Az összkép fontosabb, az viszont igen lehangoló volt. Sz*imbolikusan véve pedig igenis le vagyunk m*igránsozva és ez nem is új dolog, csak régebben máshogy hívták. Még emlékszem gyerekkoromból, az a*merikás magyar, meg az ö*tvenhatos magyar, meg a d*ollárpapa, mindnek volt pejoratív jelentése, igaz inkább a hátuk mögött, de még rokonok között is. Szembe volt aki hízelgett, volt aki nem, de utána mind összeborultak. A d*isszidens-re emlékszel? Én kilencventől az osztrákoknál melóztam, akkor meg le lettem l*abancozva. A szóhasználat tényleg hagyján, de avval mindig járt valamilyen mértékű kiközösítés, legkevesebb, hogy az otthoni dolgokba ne beszélj bele, még tovább, messziről jött ember azt mond, amit akar, azt is jobban tudják nálad, hogy veled -körülötted- mi van kint, és ezeket menetrendszerint ki is osztották.
A mostani, illetve tavalyi ügyintézőkről ne is beszéljünk, korábban már írtam, nem akarom magam felbosszantani újra. Eleve ahogy mindenkivel bántak, aztán bent az irodában, ahol elkerülhetetlenül kiderült, hogy kintről vagyok látogatóban, pofátlanul le akartak húzni, át akartak verni. Nem sikerült együttműködnöm, pedig nyugodtan, minden előítéletet félretéve kezdtem neki.
Ez már nem neked szól, feljebb említették, hogy mégis honnan tudni, hogy külföldről jöttél, ha nem mondod el. Én direkt próbáltam elrejteni, nem mindig sikerült. Ha nem hazudsz, egy negyedórás small-talk alatt kiderül. Nem is kell hozzá tíz évig távol lenni.

Sir Galahad 2017.06.02. 18:07:30

Nem tudom, a t. posztoló miből gondolja, hogy ha esetleg hazatér, itt migránsnak nézik? Gondolom, magyarul nem felejtett el és táblát sem fog hordani a nyakában "migráns vagyok!" felirattal... Az, hogy netes fórumokon kiosztanak valakit azért, mert külföldről osztja az észt, szerintem más kategória. A fizetés persze a kelet-európai országokban alacsonyabb, mint a kontinens nyugati felén, de ez egy történelmi adottság. Ha emiatt nem tér haza, maradjon kint nyugodtan, amíg érdemes meg ameddig lehet, sok sikert hozzá!

geeeteee 2017.06.02. 18:07:34

A "d*ollárpapa" szűrve van, azt kerestem a csillagokkal, meglett. Na lám, tényleg pejoratív, sőt ennyire. :)

gabors 2017.06.02. 18:27:06

@Arthamyr: "de egyelőre még megküzdök a problémával. :) " damn :-))))

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 18:30:59

@Demi78: hogy alltam volna inkabb autoszerelonek:))
vagy karosszeriasnak es akkor johetnel hozzam dolgozni .. ha kész egy kocsi annak lathato eredmenye van es igy hasznosan telt el a munkaido :-)

gabors 2017.06.02. 18:32:44

@geeeteee: "Szembe volt aki hízelgett, volt aki nem, de utána mind összeborultak. A d*isszidens-re emlékszel? "

milyen igaz az en csaladomban is volt amerikai nagybacsi (56-os) akivel ezt csinaltak egyes rokonok, bar nem mindenki..... es ment az irigykedes ezerrel hogy kinek adott tobbet vagy jobbat kihez ment tobbszor stb .. es mikor neki kellett volna segitseg idoskorara akkor meg "nem vagyunk otthon" ment ...

most majd en lehetek hasonlo helyzetben bar csak turistaskodni fogok Mo-n (egyelore)

gabors 2017.06.02. 18:37:04

@Sir Galahad: "Nem tudom, a t. posztoló miből gondolja, hogy ha esetleg hazatér, itt migránsnak nézik? " gondolom a posztolo szem szo szerint gondolta hogy "latszik" rajta... de egy, kisebb nagyobb kornyezete eleve tudja, ketto, barmi hivatalos helyen helybol kiderul foleg mikor "haza" koltozesrol van szo, harom barmilyen helyen munkaba all ott eleg hamar "mindenki" tudja...

Nem hiszem hogy arra gondolt hogy a villamoson/buszon felismerik mind migranst :-))

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 18:37:57

@szakasz2: ha mén man mé man a Gyurcsany . az nem ? nem is lopnak a mostaniak csak biztonsagba helyezik a javakat ,amiket a szocik ellopnanak . ( pl nyugdijpenztar ...:-))))

M. Péter 2017.06.02. 18:41:09

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: @kisrumpf:
Fals a logikájuk. A betegségeken kívül a legfontosabb halálozási ok a közlekedési baleset. Németországban a közlekedési balesetekből eredő halálozási ráta kb. 4.3/év/100000 fő, míg Mo.-n 7.7 (2012-as adatok). Tavaly 14 ember halt meg terroristatámadás miatt Németországban (a hosszútávú átlag 1 körül van), ezzel számolva a halálozási ráta 0.017/év/100000 fő, vagyis kb. 1/200-a annak, mint amennyivel biztonságosabb Németország a kevesebb közlekedési baleset által okozott halál miatt. Németországban a gyilkosságok aránya is alacsonyabb, ha esetleg ott betegszik meg az ember, akkor jobb kezelést kap, mint Mo.-n. Mindent összegezve, Németországban kevésbé valószínű, hogy az ember meghal, és ha a magyar kormány tényleg csökkenteni akarja a halálozások számát, akkor az egészségügyet kellene fejleszteni, utána pedig az utakat biztonságosabbá tenni, ez persze nem olyan egyszerű, mint a migráncsozás.

London2009 2017.06.02. 19:18:45

@geeeteee: oh, hogyne emlekeznek ezekre a jelzokre. Gondolom most mi meg az angliai vagy londoni magyarok vagyunk, akik ugye mosogatnak es tomegszallasokon elnek. 8 eve elek itt, de nekem nem csalodas sosem Magyarorszagra utazni. Elbameszkodom a dolgokon, levonok bizonyos kovetkezteteseket, aztan jovok is vissza. Bar miutan minden evben megyek tobbszor is, igy biztosan nem olyan szembeotlo a valtozas. Viszont azt en nem tudom elkepzelni, hogy ha visszakoltoznek, akkor le lennek migransozva. Akcentusom nincs magyarul. Az angolomon nyilvan hallani, hogy nem Amerikaban toltottem az elmult eveket, hanem Angliaban. Abbol lehet, hogy osszeraknak, hogy nem Magyarorszagon sikerult igy megtanulni angolul. Szepen munkaba allnek, megis ki a fene migrancsozna le, illetve miert tenne??
Egyszeruen en ezt nem ertem. Biztos naiv vagyok.

Shaktee 2017.06.02. 19:41:12

@montroyal ( CAN qc): quote me on 2 front brakes, front shocks, clutch change, 2011 corolla
:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.02. 19:43:09

@M. Péter: nincs benne logika. Be vannak szarva, mert azt hallják, hogy félni kell. Lelkük rajta. Engem nem érdekelnek, hiába rokonság.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 19:46:24

@Arthamyr: @gabors: engem kifejezetten zavar, hogy napi 8-10 órám felett más rendelkezik.

engemet nagyon zavarna ... ezert nincs fonokom ezert vagyok(kis) vallakozo.. igazabol a kliens a fonok de mivel en hatarozom meg az arat es o donthet jo neki vagy nem .. az- adok ennyit es csinald megre egyszeru a valaszom - ne adjal mert nem csinalom meg ...

2017.06.02. 19:47:32

Nem értem ezt a migráns szót, eredetileg azt gondoltam a kormány vezette be, hogy sikeresen össze lehessen keverni a menekültet a bevándorlóval mindenféle ködösítés céljából de akkor meg más miért használja? Van nekünk magyar kifejezésünk ezekre a dolgokra.

HanG99 2017.06.02. 19:47:37

Én is külföldön tanultam, bár én magyar ösztöndíjat kaptam.
Én is motort vettem az egyetem alatt, bár az ösztöndíj mellett keményen melóztam is, hogy összejöjjön a pénz.
Igaz ez már nagyon régen volt.

Brix 2017.06.02. 19:47:54

Olyat még soha nem hallottam ,hogy itthon lemigránsoztak volna valakit , a külföldi munkavállalása miatt, az viszont világjelenség , hogy egyre kevésbé kedvelik a migránsokat. Leginkább azokat , akik nem ugynazokat az alapértékeket vallják, mint a befogadó társadalalom többsége...
Általánosságban, bevándorlóként egyre nehezebb lesz a fejlett országokban, mert a radikális politika egyik legfőbb célpontjai éppen a migránsok, akiket felelősnek tartanak a közbintonság megromlásáért és a terrorizmus megjelenésért...( létező problémák..)
Európai emberként , magyarként azért más a helyzet,. hiszen mi egy közös gazdasági térben mozgunk, az európai alapjogok alapján, tiszteletben tartva az európai normákat...Nem "migránsok" vagyunk! A milliós tömegeket megmozgató illegális migráció "nem megállítása" a legnagyobb probléma most, mert az fordította egymás ellen az európai népeket ...

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 19:51:35

@swing gitan: szivesen de nem csinalok mechanikot de ha kell befestem a fekeket lengescsillapitodat meg a kuplungodat ..:-)))

jonnek hozzam hogy csereljem le a gumijaikat , mondom hogy befesteni tudom mert festo vagyok ;-)

komisz_kölök 2017.06.02. 20:59:00

@elment az eszem mert belekezdtem: a hölgy evegzett elötte ket felesleges szakot. Pontosan mi ertelmük volt ezeknek, ha a vegen szocialis munkas lesz?

En is az oktatasra költenem, de nam arra, hogy valaki huszonevesen a hobbijanak eljen, hanem h ne kelljen a napközire 250 eurot fizeteni havonta, gyerekenkent. Ez ugyanabba a kalapba megy ugyanis, ahonnan a chopper meg a japan ösztöndij jön.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 21:00:07

@swing gitan: hasznald amig ki nem esik alolad azzal is penzt sporolsz ha beadod cserere ugyis akarmennyit adnak erte megy a scrapra vagy az aukciora .. az uj kocsiba benne lesz az ara ..

legfobb kocsi , az uj kocsi .. ez enyem a tizedik évébe van de elmegy ...

Shaktee 2017.06.02. 21:01:50

@montroyal ( CAN qc): a fonok uj verdat akar, mit tehetek? :-)

komisz_kölök 2017.06.02. 21:13:54

@macamuca [IHUN]: "az értelmetlen diplomáért meg nekem fizetnek. " ezt hogy szamoltad ki abbol a,it irtam?

A piackepes diploma a legjobb befektetes a volagon. Lehet hogy neked ez ujdonsag, de sok ember ezert hajlando sokat fizetni. Nezz utana, mennyibe kerül külföldieknek egy felev SOTEn, es kerdezd meg öket, meg fog-e terülni.

Tölem amugy mindenki tanulhat barmi xart. Kulturalis antropologiat, etnologiat, meg amerikanisztikat is. Csak utana ne rinyaljon, hogy nem el meg. Amugy meg lehet nezni, mennyit keresnek a területen.
neuvoo.at/gehalt/Sozialarbeiter-Gehalt
A doplomas minimum aljan, hajszalnyival a bolti elado felett. Ezert megeri 20 evet tanulni. Nem ö lesz az elsö vagy az utolso, aki majd a gyes melett belevag a közgazba vagy jogba, mert rajön, hogy ha apu sem keres, csak minimalt, sose lesz sajat lakas.

Anna King 2017.06.02. 21:51:54

Szerintem ez csak egyfajta onigazolas/magyarazat arra hogy miert nem akarsz hazakoltozni. En is imadom az orszagot de nem jonnék haza... nem kell ehhez ideologia...

VT Man 2017.06.02. 22:46:53

"Havi 40.000 Ft hitel 3-4 év alatt gyorsan felment milliós összeggé."

Hát bizony, csúnya dolog a matematika, mert nem hazudik...

3 év x 12 hónap x 40 000 / hónap = 1 440 000 Ft
4 év x 12 hónap x 40 000 / hónap = 1 920 000 Ft

(Ha esetleg csak 10 hónapra jár csak diákhitel, akkor valamennyivel kevesebb.)

És akkor még kamatot nem is néztünk. De amikor el kellett költeni a 40 ezret, gondolom nem volt panasz?

2017.06.02. 22:47:03

@Sir Galahad: példàul abból jönnek rá, hogy köszön és mosolyog az ügyintézőre. Én például így buktam le. Aztán tetéztem azzal, hogy amikor azt mondta, hogy ezt így nem lehet, akkor kedvesen, nem anyázkodva, megkértem, hogy mivel neki van tudása a témában, nekem meg nincs, segítsen kicsit. Azért ez már sok, hogy még időt is áldozzon a feladata ellátására!

2017.06.02. 22:47:08

@komisz_kölök: igaz, csak nem egyetemi végzettséggel...

Shaktee 2017.06.02. 23:36:57

Végre jutott idő a posztra is.

Nagyon érdekes témát választottál, hasznos kutatás...sok szerencsét hozzá.
Itt van neked mindjárt a Csodabogár és Bradpittmónika, ha vállalják a dolgot :)

Dikusz 2017.06.03. 00:50:35

Mindenkinek:

Megkaptam méltó büntetésem a meggondolatlan hozzászólásomért. Az is igaz, hogy én irigykedtem -elég sok mindent mondtak már rám életem folyamán, de irigynek még nem neveztek- rátok, már nem szólhatok semmit.

Nem tudom mi van benne, nem olvastam el, nem is fogom. De már én is kaptam!

gabors 2017.06.03. 03:04:22

@montroyal ( CAN qc): "szivesen de nem csinalok mechanikot " ezt nem ertem teljesen. Decemberben osszetortek a kocsim bal hatso sarkat egy csomo mindent le kellet cserelni lampat meg valami energiaelnyelo aluminium elemet is cserelni kellett ... szoval nem csak festeni kellett ... ilyet akkor ti nem csinaltok meg ? Itt egy bodyshop a mechanikus dolgokat is megcsinaljak es utan ha kell festik...

A festest jol megcsinaltak a szin alapjan nem is lehet megmondani melyik elemeket csereltek nagyon meg kell nezni es akkor latszik hogy a lakk (clear coat) fenyesseb mint mashol nyilvan hiszen az eredeti mar megkopott 4 eve alatt (meg itt ott vannak mar aprobb karcolasok is )

montroyal ( CAN qc) 2017.06.03. 04:49:18

@gabors: persze hogy egy accidentnel mindent szetszedunk mechanikai elemeket is meg motort is kivettunk ha nem fertunk maskepp a frame javitasahoz vagy pl komplet front cserejenel amikor regen scrap autokat vettem es ujja épitettuk ha hozzatartozik a body munkakhoz .. ha viszont valaki bejon elektromos v mechanik munkaval akar egy féfcserével nem csinalom meg, mert van eleg karosszeria es festo munkam ..elektromoshoz abszolut nem ertek mechanikot utalom mert leverem a kezem . nem lehet hozzaferni, meg csupa szar olaj.. amugy autoszerelokent kezdtem ,de mar nem szeretem es az uj modern autotechnikakat nem kovetem ... viszont a lemez az lemez festek az festék barmilyen autonal.. kedvenc kerdesem hogy pl mercedest is tudunk festeni.. valaszom :miert miben kulombozik az a 85-os escortol

2017.06.03. 07:31:46

@komisz_kölök: szociális munkás lehetsz magyar érettségivel is, meg elvégzel egy okj szintű féléves tanfolyamot...még mindig szar a fizu?

2017.06.03. 07:31:56

@komisz_kölök: melyik a nem felesleges szak?
Mindegyik az. Tudod, a munkaerőpiac telítődik. Aztán hiába végeztél matematika szakon az eltén, nem vagy egy Einstein...
Autószerelő? Szart se fog érni, ha közösségi autózás lesz. Mehetsz a sorra a gyárba, minimálbéren kulizni.

Achos 2017.06.03. 07:32:24

@VT Man: Lárszik, hogy nem volt Diákhiteled! Akkor nem matematikáznál itt. Mert tudnád, hogy alulról veri. 1,5 millát a végén.

christophe 2017.06.03. 07:32:31

@M. Péter: ott a pont,bàr a narancskodon ez nem fog àthatolni..

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 07:32:41

@szÖveges professzor: azert nincs minosegi ember a magyar politikaban,mert a magyar politikat az jellemzi,hogy nyugatnak vgy keletnek szolgaltassuk ki teljesen az orszagot,meg egy harmadik variaciomsem merult fel,soha:)

Megelhetesi ,sulytalan politikusaink vannak.

Miutan a mostaniak nagy resze csak egydiplomas,mig a koznep ertelmisegi kozege leginkabb 2-3, ezert felettuk alacsony vegzettseguk miatt is eljart az ido

Csak olyanokra lenne szabad bizni az orszag sorsat,aki minimum ket diplomaval,harom nyelvismerettel es kulfoldi munkatapasztalattal,rendelkezik. Azert mert a creme de la creme ennel tobbet tud felmutatni,tehat ez egy atlag kene legyen. Akik pedig ennyit nem tudnak felmutatni,utilapu.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.06.03. 07:32:50

Miért lenne szükségszerű, hogy hazaköltözzön, ha egyszer jól érzi magát kint, és szívesen látják. Szerintem minden világok legjobbika, hogy ő ott van, olyan közegben, ahol jól érzi magát.

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 07:33:26

Poszter!
Nem gondolom,hogy te migrans lennel,aki ezt mondja osszekever fogalmakat. Erdemes felvilagositanod es ennyi.Te azert nem vagy migrans,mert a te hazad,Magyarorszag az EU- s csatlakozas elott megnyitotta piacait a nyugati orszagok elott,TEHAT megfizette M.O. Az arat annak,hogy te most GRAz- ban dolgozhass,erted? Mig az az afrgan,paki, szir stb. Hazaja ugyanezt nem tette meg!!!!! Nagy kulonbseg! Mondok egy peldat,Magyarorszag eladta a komplett energia es feldologozoiparat,teljesen kiszolgalttatra magat a nyugatiaknak,mig Sziriabannaz olajat a torokok es az oroszok viszik. Tehat egy szirnek ezen az alapon nem kene ugyanaz a helyzete legyen,mint Neked,de sajnos az. Miutan Europaba egy csepp sem jott a peldaul a szir olajbol,Sziria egy eurocenntel nem tett hozza a magyar / osztrak/ nemet gazdasagok jo mukodoesehez,sem Iraq sem pakisztan stb, tehat az ezekbol az orszagokbol erkezok csak kivesznek a mi rendszerinkbol. Mig te mint magyar nem lehetsz ugyanolyan migransnak belyegezve,mert a te hazad egyreszt rendszeresen befizet az europai rendszerekbe es teljesen kinyitotta a piacait a nyugatiaknak, tehat magyarorszag jelentosen hozzajarult es jarul a nyugati allamok gazdasagainak prosperalasahoz,mig momdjukmazok az orszagok,ahonnakma legtobb migrans jon meg egyaltalan nem.

mondovi 2017.06.03. 07:33:34

@M. Péter:
Egyszerűbb, ha Magyarország átköltözik Németország - ba.

Ez legyen mindenkinek a földön a legnagyobb baja.

LyukasBogrács 2017.06.03. 07:33:48

"Azért választottam, hogy szociális munkásként- szociális és kulturális területen dolgozzak, mert ezzel tudok segédkezni abban, hogy Ausztriában ne történjenek hasonló diszkrimináló, stigmatizáló esetek, mint Magyarországon. "

Na de ilyenek nem is történnek odaát, te magad írtad, azért vagy ott. Meg a pénz, ugye: segély, fizetés, nagymotor, sőt chooper!

somlobodog 2017.06.03. 07:34:00

@geeeteee: ki szűri? A többi szót is ezért csillagoztad? Fura is volt. Nem igazán értem. :( ezek hétköznapi kifejezések a koznyelvben. Nyilvan nem az MTA-n de nem is sertoek mint a rasszra utaló megjegyzések. A dollár p apa (külön írtam nehogy valami kiszurje:)) akinek sértő annak sztem komoly önértékelési zavarai, vagy komplexusai vannak. Vagy k*urvara raer hogy egy ilyen szot beallitson szuresre. Komolyan elmebeteg. Vagy én, ha esetleg valamit nem értek jól ebben:)

So No 2017.06.03. 07:35:42

Eloszor par szot magamrol.

A liberalis "demokratak" szerint en egy fasisztanepnemzetijurtasturulos senkihazi vagyok.

A FIDESZES horda szerint komcsi berenc. Par eve eppen szamitogepeket rakodtunk az Oktogonon, amikor ok tomegrendezvenyre mentek. A "gyertek velunk" skandalasra nem adtam megfelelo valaszt, igy gyorsan lekomcsiztak. Ezek utan az egyik nagyszajunak adtam egy nevjegyet, hogy esetleg keressen fel, es elmagyarazom neki, miert tartom oket "balkozepnek" hozzam kepest. Sosem lattam.

Az o velemenyuk ugyanugy nem erdekel, mint par agybeteg "szelsojobbos" (akiknek a tobbsege kivenhedt szoci, csak ezt nem nagyon szeretik a bal oldalon elismerni. - Es sajnos a jobb oldalon sem. :XD) kommentelo bofogese pl. az alfahiren.

...

En jelenleg Malajziaban elek a csaladommal. Ide ugy kerultunk, hogy felajanlottak egy fejlesztoi allast, amit en azonnal elutasitottam, mert nekem meg azt tanitotta nagyapam hogy "Itt elned, halnod kell".

A felesegem viszont meggyozott, hogy a gyerekem jovoje fontosabb. Es igaza volt. Nem mennek bele, hogy miert jobb kotetlen munkaidoben haromszorosat keresni, mint a hazai informatikusi fizetes atlaga egy olyan orszagban, ahol az elet harmadannyi, mint odahaza.

....

Valaki kitalalta ezt a baromsagot, hogy "hogy hazatérő magyarokat is migránsoknak bélyegeznek" es azota ezt mantrazza minden "demokrata".

En altalaban "jobbos" portalokon kommentelek, es ott kb. minden huszadik alkalommal futok bele egy idiotaba. Ha a fenti mantra igaz lenne, akkor itt hatvanyozottabban jelentkezne ez a fajta megnyilvanulas. De nem...

Es ha megis ezek lennenek tobbsegben? Megtiltjak, hogy a hazamban eljek? Nem. Morognak az orruk alatt, es kesz. Ettol en meg haza fogok koltozni, mert az a hazam. (Ezt persze a "vilagpolgarok" nem ertik, de nem baj.)

...

A migransveszelyrol amugy jo lett volna megkerdezni par "erintettet is". Malajzia egy muszlim orszag. A kollegaim kozott van egyiptomi, szir, pakisztani, irani, libiai stb. stb.

Nos... A libiai szerint ezek nem emberek. Mutatott par kepet milyen volt a tengerparti szulovarosa a "saskajaras" elott, es milyen most.
O szemely szerint siman lelodozne az osszest.

Az irani azt mondta, ha o terrorista lenne, mar indulna is. Nem ertette, hogy lehet barmelyik orszag olyan idiota, hogy "bemondasra" regisztral "menekulteket".

A pakisztani pedig annyit mondott, hogy az o hazajabol nem kell menekulni. Ha nincs takargatni valod, akkor repulore szallsz, es elutazol. Szerinte csak a mocsok, az alja menekul Europaba FOSZTOGATNI. O amugy mar egy eve Lengyelorszagban el es dolgozik. VIZUMMAL!

Azt meg ugye tudjuk, hogy a malaj parti orseg mit muvel a tengeren iide tevedo "menekultekkel".
Malajzia egy gazdag orszag, ezrevel jonnek ide a megelhetesi menekultek. Ezeket azonnal kitoloncoljak, nem szaroznak veluk.

Ebbe az orszagba kulfoldi munkaero is csak ugy johet, ha magasan kepzett. Hoztak egy egyszeru torvenyt. A kulfoldinek MINIMUM a helyi minimalber negyszereset kell fizetni. Nem is jon ide mosogato, komuves stb. stb., mint sok EU-s tagallamba...

...

Kb. ennyit. Szep napot mindenkinek.

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 07:58:49

@So No: a te îrasod megtekintheto valahol?

n3spr3ss0 2017.06.03. 07:58:54

Kimenni külföldre,beleülni a készbe,amiért az ottaniak évtizedekig,vagy még többet küzdöttek,harcoltak,és onnan siránkozni hogy itthon milyen szar,pedig még a háromszáz forintos vizitdíj ellen is tüntettünk,szavaztunk.

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 08:51:51

@n3spr3ss0: reszigazsag,azert,hogy az osztrakok ,hogyan elnek ma,ahhoz a magyarok jelentosen hozzatettek mar a monarchia idejen is, teljes joggal ul bele a keszbe,ulj te is!

A Momentum kiütötte orbánt 2017.06.03. 09:29:45

@So No: "Nem is jon ide mosogato, komuves stb. stb., mint sok EU-s tagallamba..."

Na ne kapj sokkot, de Európába viszont pont ezek kellenek. Na persze nem a csóró, gazdaságilag alulfejlett európai országokba mint Magyarország, hanem a fejlettebbekbe. Ott ugyanis egy őslakos sem tanul már szakmát, senki nem megy el életcéllal mosogatónak, úgyhogy ha nem jönne be évi sok 100 ezer migráns (gazdasági, politkia okokból), akkor az élet megállna.

Ezek a migansok tehát ugyanolyan fontosak, mint a magyar falunak az erdélyi migráns orvos.

Másrészt, akármekkora szakmai múlt is van egy 3. világból érkező migránbs mögött, jó nyugati szokás szerint azt mondják, hogy ez a diploma nem német, franci stb diploma, úgyhogy tanulj újabb 5-7 évet. Így meg aztán nem lehet szakmailag sehova se jutni.

A tudatlan, a világról semmit nem tudó magyarjának csak marad az átkozódás, hogy "Jött 1 millió migráns, aztán csak 50-en tudnak munkába állni!"

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 09:30:05

Szamomra Ausztria mar a hazaerkezest jelenti,hiszen amikor itt vagyok, mindenhonnan magyar hangok,magyar arcok ,magyar izek jonnek szembe,magyarok szolgalnak ki az ettermekben magyaros izek vannak emiatt, a hotelban magyarok adjak ki a szobat es az osztrak tv- ben is magyar nevu ( akarmilyen Balàzs)celebrity musorarol kapcsoltam at riadtan a cnn ,bbc- re inkabb, mielott tovabbindulok beugrokm egy muzeumba,ahol magyarok adjak ki a jegyet es magyar tervezotol vasarolok Grazban ruhat, szoval en nem is ertem miert nem Magyarorszagnak hivjak mar Ausztriat mar?:)))
Szerintem Ausztriaban ketfele osztrak van: aki felvallalja magyar szarmazasat es aki tagadja:)

kék madár 2017.06.03. 09:35:41

@So No: ezert a hozzaszolasert beregisztraltal? Keresem benne a logikat meg a tanulsagot, de csak azt erzem, hogy nagyon sok levezetnivalo feszultseg lappang benned

Vadalmaaaaa 2017.06.03. 10:21:05

@A Momentum kiütötte orbánt: senki nem tanul,szakmat nyugaton? Rengetegenntanulnakmszakmat a nyugaton szuletettek kozul ,ott sem mindenki diplomas, pl svajcban is tradicionalisan alacsony a diplomasok szama, szakmukikent is kivaloan el tud helyezkedni egy svajci,ha akar.

mosogatas is rengeteg nyugatinak eletcelja lenne,h nem lenne olyan osszegu segely, amibol munka nelkul meg tud elni es eleve nem lennenek adottak szamara olyan korulmenyek,mint haz,lakas,vastag bakszamla.

Szerinted mivel tudsz motivalni nyugati fiatalokat munkara,tanulasra ,amikor mar mindenuk megvan???!
Nagyon nehez hidd el!
Pedagogusoknak kulon treninget tartanak nyugaton,hogy hogyan motivalja a gyereket munkara,tanulasra.

Pl haromnyelvu orszagokban a bennszulott fiatalok kozul,rengeteget nem lehet ravenni,hogy megtanuljak hazajuk osszes nyelvet,mig a kulfoldiek megteszik.miert? Mert nekik kell jobban a penz es nem azert,mert ok okosabbak vagy szorgosabbak,ez ennyire egyszeru.

komisz_kölök 2017.06.03. 11:01:02

@A Momentum kiütötte orbánt: van japan, brazil, pakisztani, arab kollegam. Mind a diplomajaval dolgozik. Amit irsz, az orvosokra lehet igaz.

komisz_kölök 2017.06.03. 11:03:40

@A Momentum kiütötte orbánt: beszelgess amugy olyanokkal, akik nyelvtanfolyamton tanitjak a migransokat. Jo sok magyar nyelvtanar is van köztük. Elmeselik, hogy milyen szinten vannak.

komisz_kölök 2017.06.03. 11:10:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: jaj, mar megint egy funkcionalis analfabeta. Mondom szürj arra, hogy diplomas.

Amugy meg ha fel eves tanfolyam, akkor a poszterinanak miert is volt ertelme öt even keresztül tanulni hozza?

Ha szerinted minden szakma felesleges, mond a gyerekednek, hogy ne tanuljon semmit, vagy fizesd neki a kulturaantropologiat, mükörömepitest, kepessegei szerint. En kapasbol tudok vagy tiz olyan szakmat, es diplomat, aminek böven van jövöje. Az en gyerekeimnek olyan lesz. Az evolucio nem allt le, csak kicsit mashogy müködik manapsag.

Peetee 2017.06.03. 11:33:57

Megértem. Kultúrált emberek között még megtűrt kutyának is jobb lenni, mint ostoba-demagóg emberek között nagyonmagyarnak.

geeeteee 2017.06.03. 11:34:37

@somlobodog: d*ollárpapa
Egyenként próbálkoztam, csak lusta voltam kiszedni a felesleget.

"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!" Ez az üzenet, elég frusztáló, ha tényleg semmi trágár nincs a hozzászólásban.

geeeteee 2017.06.03. 12:04:20

@London2009: Ilyen az emberi természet, nem érdemes tovább gondolni.

gabors 2017.06.03. 15:11:25

@montroyal ( CAN qc): koszi igy mar vilagos :-))))

adnek munkat de tul messze vagytok :-) igaz en nem annyira adok hogy milyen szepen nez ki az auto es femig hatolo karcolas nincs meg a legtobb gond szerencsere a muanyak reszeken van ... meg az aluminium felnimen ami feketere volt festve gyarilag es minden aprosag (elbasztott parkolas) meglatszik. Majd veszek feket acryl sprayt es megjavitom :-))

montroyal ( CAN qc) 2017.06.03. 16:21:21

mondanam hogy a kisebb javitasokat megcsinalom ingyen csak hozd ide :-)))

gabors 2017.06.03. 17:11:29

@montroyal ( CAN qc): "csak hozd ide :-))) "

jovo heten Formula One van ott meggondolom ugyis akartam latni mar eloben :-) Voltam mar Montrealban kocsival ugy 94-95 kornyeken nagy hiba volt mert februar vegen mentunk es kibaszott hideg volt meg

blümchen1124 2017.06.03. 20:15:23

@komisz_kölök:
Kedves komisz_kölök,

Kis némettudással tényleg megtalálhatóak a helyes adatok, hogy mennyi az átlagkeresetük a szociális munkásoknak felsőfokú végzettséggel (megjegyzem, nem egy magyar okj-s képzés!) és mondjuk - mivel te hoztad ezt a példát- összehasonlításképp egy bolti eladónak. Lásd az általad linkelt oldalt ideillő része:
www.gehaltskompass.at/berufsliste#
Itt ha rákeresel a Berufsbezeichnungnál a "Sozialarbeiter" -re, a következőt adja ki:
www.karrierekompass.at/beruf2273-SozialarbeiterIn/
FH és UNI felsőképzettséggel ( ami nekem mindkettő van) 2470 - 2750 € lenne a keresetem. Ez természetesen Bruttó, de a Nettót is szívesen megmondom, az körülbelül: 1730- 1880 € között van.
Ehhez még annyit, amit ugyanitt az oldalon megtalálsz, hogy szociális munkásra folyamatos igény van, tehát nagyon keresett egy szakma ausztriában.

Ha rákeresel a "Verkäufer"-re azaz bolti eladó/kasszásra a következő jön ki:
www.karrierekompass.at/beruf2813-VerkaeuferIn/
A kereset itt 1440-1610 € között van. Ennek a nettója 1170 - 1260 € között van.

Hát, én úgy látom, nem "kicsi" a különbség a két fizetés között. :) Szóval ennyit a felesleges diplomáimról :D

komisz_kölök 2017.06.03. 23:34:07

@blümchen1124:
A felesleges diplomakrol szolva, en ugy latom, hogy a szocialis munkas egy FH kereteben megszerezhetö kepesites. Pontosan hogyan volt akkor szükseg a masik ket (elnezest, de szerintem ertelmetlen) szakra?

A fizetessel kapcsolatban en is ezt mondtam, amit ön. A diplomas minimal, kicsivel a bolti elado felett. Szeretne, hogy a nem egesz hatszaz euro kezdö fizeteskülönbseget perspektivaba helyezzük? Nem gondolnam az ITs fizetesekkel idegesiteni a nepeket, de ha esetleg mostanaban jart gyogytornasznal, kiszamolhatja, hany orat dolgozik az ön egy havi fizeteseert.
Ön biztosan ugy erzi, hogy ez a fizetes jonak szamit, de ha belegondol, hogy ha teljes egeszeben felreteszi, mennyi idö mulva fog kijönni egy also hangon 300.000 €-s lakas, ahol mar gyereket is lehet vallalni, utana tessek mondani, hogy sokkal jobb perspektivai vannak, illetve becsüli meg az allam, mint egy magyar eseten.

A tarsadalmi megbecsülessel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy az en osztrak mukatarsaim, ismeröseim szemeben, finoman mondva nekem ugy tünik, nem a migransokat segitö emberek vannak a legmegbecsültebb helyen. Mondjuk az is igaz, hogy ök inkabb befele lapatolnak abba a kalapba, ahonnan önök kivesznek. Viszont alltalaban meg nem is tartoznak az immar 25%-nyi FPÖ szavazohoz.

Igy visszaolvasva, kicsit karcosnak tünik ez a valasz. Tenyleg nem bantani szeretnem. Nagyon jo dolog Ausztriaban elni, szerintem nem kell Magyarorszagot demonizalni, ahhoz, hogy el tudjunk szakadni töle.

Vadalmaaaaa 2017.06.04. 12:24:58

@komisz_kölök: es mibol elnek az osztrakok ilyen jol?

Valaha banyaszatbol,annak a napjai mar regen lealdoztak.

Ketsegeim vannnak,afelol,hogy a svajci, luxemburgi bankvilag konkurensei lennenek,szoval honnan a penz ausztriaban?

Hiszen az orszagban csak hegyek vannnakmes nagyon rossz minosegu termotalaj,gyakorlatilag kieheztetheto az orszag,sacc / kb az èlelem 90%- at importaljak

A svajci es nemet gyogyszer es egyeb iparral szinten nem konkuralhatnak

sacher tortaert pedig nem fog nagy turistahad lecsorogni hozzajuk

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása