oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 31. 06:30,  Miért keménykednek az ausztrálok? 202 komment

2017. május 31. 06:30 Határátkelő

Miért keménykednek az ausztrálok?

Ausztrália ugyan nagyon messze van Magyarországtól, történelmi és egyéb okokból mégis fontos szerepet játszik a mindenkori határátkelő magyarok életében. Meglepően sokan élnek ott, és kétségtelenül van valami vonzó az országban. Nemrégiben azonban nem túl örömteli hírek érkeztek azoknak, akik komolyan fontolgatják a kitelepülést: az ausztrál kormány ugyanis bekeményített vízumügyben. Ma azt próbálom kicsit körbejárni, mi lehet ennek az oka, és mit jelenthet az oda vágyóknak.

ausztralia_vizum_457.jpg

Malcolm Turnbull egy hónapja jelentette be, hogy Ausztrália megszünteti az úgynevezett 457-es munkavállalási vízumot, és egy új rendszert vezet be helyette. Ezt az ideiglenes munkavállalási vízumot még 1990-ben vezette be Ausztrália, azzal a céllal, hogy jobban az országba tudja vonzani a jól képzett szakembereket.

Idővel viszont a kevésbé jól képzettek is megkapták ezt az engedélyt, emiatt az a vád érte az államot, hogy lehetővé teszi a munkaadóknak a visszaélést: nem csak a hiányszakmákban alkalmaznak külföldieket, hanem sokkal szélesebb körben, hogy olcsóbb munkaerőhöz jussanak. 

„Bevándorló nemzet vagyunk, de az ausztrál munkásoknak előnyt kell élvezniük a külföldiekkel szemben a hazai munkaerőpiacon” – fogalmazott az ausztrál miniszterelnök canberrai sajtóértekezletén. 

A változás azt jelenti majd, hogy elsősorban hazai állampolgárokat kell alkalmazni az üres állásokban, és jobb angolnyelv-tudást, valamint szakmai képzettséget követelnek meg a külföldi munkavállalóktól. (Pedig eddig sem volt olyan egyszerű megfelelő vízumot szerezni.) 

Öröm az ürömben, hogy az új rendszer nem érinti azokat a külföldieket, akik már megkapták ezt a 457-es vízumot, és dolgoznak vele az országban, ők jelenleg 95 ezren vannak. Most több mint 200 féle szakmában dolgoznak külföldiek Ausztráliában, ezt a számot csökkenteni fogják. 

Először egy kétéves vízumot lehet majd megszerezni, és ennek feltétele volna egy, a mostaninál szigorúbb bűnügyi ellenőrzés, utána pedig egy négyéveset, de ezt jó angoltudáshoz kötik. 

Ezeknek a vízumoknak a megszerzése nem jogosítja fel majd a munkavállalót arra, hogy állandó tartózkodási engedélyt kapjon az országban.

Csavartak még egyet 

Ha ez nem lett volna elég, bő két hete sikerült tovább szigorítani a dolgon, a friss költségvetési tervezet szerint az ország részben a külföldieket foglalkoztató munkaadókra kivetett adókból finanszírozná fejlesztési terveit. 

Ausztráliában júliusban kezdődik az új pénzügyi év, a canberrai kormány milliárdokat szán a foglalkoztatottság növelésére és a kulcsfontosságú szolgáltatások biztosítására. 

Konkrétan ez azt jelenti, hogy a külföldi munkaerő foglalkoztatóinak a határozott idejű munkavállalásra feljogosító vízummal rendelkezők után évente 1800 ausztrál dollárt, a határozatlan idejű vízum birtokosai után pedig 5000 ausztrál dollárt kell fizetni.

Politikai háttér 

A 457-es munkavállalási vízum körüli kavarás nem túl meglepő, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy mennyi vita tárgya volt az elmúlt években. Már 2013-ban az akkor miniszterelnök komoly változtatásokat hajtott végre rajta, mert sokan igazságtalannak érezték. 

Ráadásul Ausztrália sem mentes az elmúlt években a nyugati világ több országában is tapasztalható jobboldali populizmus térnyerésétől, amivel együtt járt a bevándorlásellenes retorika erősödése is. Az ellenzéki One Nation Party például már jó ideje veri a tamtamot, általában a migráció és különösen a 457-es vízum ellen. 

Ugyanakkor a jelenlegi kormánykoalíción belül is többször felmerült már a rendszer felülvizsgálatának igénye, szóval egyre nagyobb nyomás nehezedett a kabinetre, ilyen drasztikus lépésre azonban valószínűleg senki sem számított.

Mindemellé ott van Malcolm Turnbull kormányfő, aki sokak szerint (ezt Európából nem könnyű megítélni, hogy tényleg így van-e) az ötvenes évek Fehér Ausztrália bevándorláspolitikáját idézi, például azzal, hogy olyan szintű nyelvtudást követelne meg a kormány az érkezőktől, ami nagyon megnehezítené a nem anyanyelvi beszélők migrációját. 

A politológusok szerint az egész felhajtás elsősorban amiatt van, mert a miniszterelnök szeretné kifogni a szelet a párton belüli szélsőjobb vitorlájából (ilyet mintha már hallottunk volna). 

Mindenesetre a távolból nézve meglepő, hogy a történelmileg a bevándorlásra épülő, multikulturális Ausztrália ilyen irányba mozdult el – persze ugyanez igaz az Egyesült Államokra is, és akad pár hasonlóság Donald Trump és Malcolm Turnbull szlogenjei között. 

Már megint az ingatlanpiac 

Ausztrália esetében sem lehet kihagyni az ingatlanpiac jelentőségét, hiszen az utóbbi években nagyon nehézzé vált az első saját lakáshoz jutás, elsősorban persze a nagyvárosokban. 

Olyannyira, hogy Melbourne-ben 850 ezer, Sydneyben pedig már egymillió dollár fölött van az átlagos ház ára, állandó téma az ingatlanlufi, miközben az árak folyamatosan emelkednek. Mindezt pedig nyilván nem túl bonyolult a bevándorlók ellen fordítani.

Csavar a végére 

Az egészben az a legérdekesebb, hogy tavaly Ausztrália 45 ezer ilyen típusú engedélyt adott ki, ami 11 százalékos esés az egy évvel korábbi adathoz képest, azaz az igény folyamatosan csökkent egyébként is a 457-es iránt. 

A sydney-i Immigration Experts Australia nevű bevándorlási ügynökség szakembere mindezt az igénylési folyamattal járó elképesztő bürokráciával indokolta. 

„Rengeteg alkalmazó cég teljesen kétségbe van esve, mert egyszerűen nem tudnak embert találni az ausztrál piacon. Nagyon fontos lenne az ausztrál gazdaságnak, hogy ez a program erős maradjon” – mondta a BBC-nek Rossana Gonzalez, aki szerint a program iránti érdeklődés azért zuhan, mert a munkaadók elrettennek a borzalmasan hosszú és bonyolult folyamattól.

Itt tartunk most. Szóval aki Ausztráliát fontolgatja, az fontolgassa meg nagyon alaposan, mielőtt belevág.

HÍRMONDÓ 

Recepcióstól a liftszerelőig öt külföldi munka

A változatosság jelszavával vághatunk bele a külföldi munkakeresésbe, lesz itt minden, liftszerelés, hideg a csomagolóban, meleg a konyhában, amit el tudtok képzelni (és talán még egy olyasmi is, amit nem).

A korábbi bérekkel nem lehetett Magyarországon tartani az embereket

Magyarország ott tart, hogy főként a megfelelően képzett munkaerőben van hiány, aminek oldása a következő időszak nagy feladata lesz – mondta a Költségvetési Tanács elnöke.

Magyarország jövője nem az alacsony bér 

A jelek szerint A Nagy Megvilágosodás Napjait éljük, hiszen a címben megfogalmazott csodálatos igazságot maga a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója jelentette ki egy konferencián.

„A kormánynak kiemelten fontosak a külföldi magyarok” 

Az elsődleges célok között a fiatalok megszólítása, a gazdasági kapcsolatok erősítése és a „diaszpóradiplomácia” (ez milyen szó…) szerepel - közölte a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Fontos változás jöhet az amerikai repülőutakon 

Az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel-és külföldi légijáratok fedélzetére - erről John Kelly belbiztonsági miniszter nyilatkozott a Fox televíziónak adott interjújában.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2712552617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.31. 13:32:55

@pappito: Mesélj, légy szives. Ismerhetem én is, mondjuk innen, más nicknévvel?

2017.05.31. 13:43:23

@pappito: Ja, valami rémlik ... Volt itt ilyen nicknév, de semmi jellegzetesre nem emlékszem vele kapcsolatban.
Nos, az illető privátban mocskolódik, és még csak azt sem tudom, hogy miafaszbajavan?

pappito · http://pappito.com 2017.05.31. 13:48:04

@Pink Petsch: nemtom mi baja van, csak azt, hogy sikerült neki kiviselkednie magát innen, ami szép teljesítmény, ha azt nézed, hogy hinta simán idefoshat és nincs kivágva. se az a másik troll aminek olyan hosszú neve van.
még amikor kidobatta magát, küldözgetett iméleket hasonló tartalommal többünknek. eleinte szórakoztató volt, de hát mi közöm a marhaságaihoz, ment a blacklistre, úgy látszik valaki segített neki új email címet regisztrálni :)

na mindegy

wombat wombatovics wombatow 2017.05.31. 13:50:26

Mint munkaado eszmeletlen baromsagnak tartom az uj torvenyt. Egyszeruen keptelen vagyok a cegem szakteruleteben normalis helyi munkaerot talalni, a dolgozoim 70%-a 457esen van vagy volt korabban.
Mint allampolgar tok egyetertek vele, mindenkinek tele van a toke az angolul alig vagy egyaltalan nem makogo azsiai meg kozel keleti jottmentekkel. Szoval nem egyszeru ez.

London2009 2017.05.31. 14:10:30

@pappito: @Pink Petsch: micsoda memoriatok van! Honnan emlekeztek ilyen nickekre?? Kesz!
Ilyet mert irni neked a rezso?? Azert ez mennyire beteg elmere vall. Ilyenkor mindig rajovok, hogy milyen naiv vagyok.

London2009 2017.05.31. 14:12:28

@Pink Petsch: na en sem maradtam am ki!
Megkaptam, hogy inkabb csinaljak valamit az angol ferjem micsodajaval es, hogy igy sem vagyok mas mint egy k-europai hivatasos.
A szohasznalat mas volt. :D

szÖveges professzor 2017.05.31. 14:36:09

@Arthamyr: @London2009:

Egyszer lehet, hogy megirom a migrans ugyeket, tudjatok, most Norina-korsagom van... Lenyeg, hogy kozel sem olyan gaz a helyzet, mint otthon fityeszek bemutatjak, sot...

2017.05.31. 14:50:04

@London2009: Nekem annyira azért nem jó, de pappito verhetetlen :)))
Ja, hát ilyen ez a popszakma. De ismétlem, én voltam a hülye, mert hozzászóltam, mikor tudom, hogy csak egy trollmajom.

2017.05.31. 14:54:34

@wombat wombatovics wombatow: Az ész és a sziv párharca ;)))

London2009 2017.05.31. 14:59:48

@szÖveges professzor: legutobb en egy sved szocialis munkas urgevel beszelgettem errol egy repter hoteljenek a barjaban, ahol volt szerencsem akartom ellenere egy estet eltoltenem. O maskent latta ezt a helyzetet. Ahogy lenni szokott, ez feler egy orszagos statisztikaval es fuggetlen elemzes eredmenyevel.
Norina korsag azert ne tartson mar 24 oraig. Vagy ez is olyan, hogy a ferfiak egy nathat is ket het alatt hevernek ki?

London2009 2017.05.31. 15:00:52

@London2009: akaratom ellenere egy estet eltolteni!
Nem tudok ma irni.

Golf2 2017.05.31. 15:02:48

Én meg a Totalcar-os igazi Ponton-ost kérdeztem hogy ír e ide.Most már biztos hogy nem a Csikós.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.05.31. 15:04:28

@London2009: "inkabb neveznem racionalisnak, mint populistanak. Utalom, hogy minden epeszu dontesre rafogjak, hogy populista."

- na vegre ezt is megertuk! Ma egyetertek minden kommenteddel.
Meg akkor is, ha ez esetleg rosszul esik neked, vagy banto rad nezve.

szÖveges professzor 2017.05.31. 15:19:19

@London2009: OK, nem akarok tul pozitiv sem lenni, mert tenyleg vannak problemak. Valoszinuleg ezt sokan teljesen maskepp latjak. En, mint kulfoldi, aki szerencsere oslakos svedek kozott elek, kevesbe elem meg tragikusan, mint az a sved, aki egy olyan kornyeken el, ahol sok a bevandorlo. Illetve a munkambol kifolyolag sok bevandorlo kollegam van, de szinte mind a kepzettebb, kulturaltabb retegbol. Igy en tulajdonkeppen alig talalkozom azokkal, akikkel problema van. Sokat lehetne errol irni es elemezgetni, de egy komment most keves ehhez.

Norinaval csak vicceltem, igazabol csak faradt vagyok, mert tegnap 2 extra orat pazaroltam az Alien: Covenantra, ami eletem egyik legnagyobb csalodasa volt. :D

London2009 2017.05.31. 15:27:23

@szÖveges professzor: a kommented elso felet en is irhattam volna csak Londonra leforditva. Ez ugyanaz mint a ciganykerdest a Rozsadombon konnyebb elviselni, mint egy borsodi faluban.
No de hagyjuk. Inkabb beszeljunk az Alien: Covenantrol. Nekem tetszett. Mondd, mi volt a baj vele.

2017.05.31. 15:28:32

@szÖveges professzor: Jajj, abba én is belekezdtem, de amikor a Countryroad take me home motivum bejött a képbe, akkor kissé fennakadt a szemem, hogy heeee?-na-menjetek-a-picsába! :)))

szÖveges professzor 2017.05.31. 15:28:43

@London2009:
Nem tudom, mondtam-e, de tegnap beleolvastam az eletem morzsai c blogba. Huh bazzeg, kellett ido feldolgozni... :D

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.05.31. 15:32:11

@London2009: "Ehhez annyit tudok hozzatenni, hogy meg az osztalypenzbol is mindig hianyzott"
- mondom, okos vagy te ha akarsz :)

(remelem nem veszed sertesnek.)
Ezert hulye aki azt irja hogy unios penzeso meg tamogatasok. Mi annak tobbszoroset fizetjuk be, es egy reszet kapjuk vissza azt.is csak palyazati uton. Abszolut ertekben tobbet jelen pillanatban de az elmaradt vambeveteleket beleszamitva mar nagyon negativ a szamla. Az egesz caak arrol szol hogy a multi cegek meg tobber tegyenek el, hiszen meg a vam sem korlatozza a forgalmukat. A tamogatasok igy vegso sorob a zsebukben landolnak.

szÖveges professzor 2017.05.31. 15:37:23

@London2009:

Otthon a Rozsadombon laktam, ciganyokkal csak anyamek falujaban talalkoztam, de ott altalaban beke volt koztunk, egyutt nottunk fel, gond alig volt.

Covenant: Szar volt a tortenet. Plusz csomo erthetetlen fordulat volt benne:

- Hogy gondoltak, hogy leszallnak egy teljesen felterkepezetlen bolygon, ahol fogalmuk sem volt, hogy mi varja oket? Kb mindenki egy percen belul rabolintott.
- A korabbi Alien filmekben es a Prometheusban is a bolygo mero szikla volt elviselhetetlen klimaval. Itt meg oserdo varta oket mammutfenyokkel stb. Wtf??? Ez most nem az LV-426 volt vagy mi??
- Ugy remlik a Prometheusban az derult ki, hogy az alieneket az oriasok fejlesztettek vagy talaltak meg es ki akartak irtani veluk az embereket. Vagy rosszul emlekszem? Itt meg David ugy meselte, hogy ezzel a virussal vagy sporakkal az oriasokat is megfertozte vki. Kurvara nem ertettem...
- Mikor David megfogta a kest mikozben Walter folytogatta mar lehetett tudni a csattanot a vegen, gyengen volt kitalalva nagyon.

London2009 2017.05.31. 15:39:54

@szÖveges professzor: hahaa! Ugye???
Ismerem szemelyesen is ezt a lanyt es kulonben teljesen artalmatlan. Ezt az irast viszont nem kellene eroltetnie. Meg szoban az ember jobban megbocsatja neki, hogy jolvan, nem lehet mindenki okos. De irasban, ez kegyetlen.
Raadasul a fele amit ir csak szimplan oltari nagy marhasag, ugyhogy meg teljesen felre is tajekoztat mindenkit. No sebaj. Sok Norina van latod. : )

David Bowman 2017.05.31. 15:40:01

@tsabus [UK]: Igen. Dobó István is ilyen volt.

Arthamyr 2017.05.31. 15:43:56

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Ha nem maradnának el a vámbevételek, akkor kinek a zsebéből menne szerinted? :/ Tutibiztos, hogy a csúnya-gonosz multikéból? Tutibiztos, hogy így hasítana a magyar ipar?

Az euban nem is a "pénzügyi segélyezés" a legnagyobb előny (ennek nagy részét úgyis ellopják/elpazarolják), hanem az, hogy talán nyugat-európai kultúra lassan befészkelődik a balkánra. Persze ez az angoloknak nem annyira pálya, mert tőlük jön, de azért volt szocialista blokknak van még hova fejlődnie, és nem csak (nem is elsősorban) gazdasági értelemben. Esetleg valami korlátot rak az elborult vezetőkre, nem lehet teljesen lemenni Erdoganba.

London2009 2017.05.31. 15:50:17

@szÖveges professzor: Ez nem tudom hol lehetett, de ilyen esetrol meg sosem hallottam. Ahol viszont en nottem fel oda a ciganyok be sem mertek jonni az utcaba. Mindenkinek gyonyoru elokertje van/volt. Na most 20-25 ev alatt ez olyannyira megvaltozott, hogy nem csak a cserepes viragokat lopjak el fenyes nappal a haz elol, hanem legutobb meg a gombtujakat is kiastak a foldbol!! De volt olyanra is pelda, hogy a sajat muskatlinkat vasaroltuk vissza a ciganyembertol, miutan mondom, fenyes nappal setalt veluk ki az utcabol. Apam meg mondta neki, hogy ad nekik egy ezrest, a viragot adjak vissza, aztan takarodjanak.

Jo, az mondjuk szerintem is tulzas volt, hogy ezt a tokeletes gyilkologepet egy robot “szenvedelye” mentette meg, fejlesztette tovabb, whatever. A bolygo jonak tunt es volt ott vitatkozas, hogy a masikat tizen x evig teszteltek es, hogy ne szalljanak le stb. A kapitany meg szimplan orult volt. Engem ami idegesitett, hogy az a rovid haju no volt kvazi az uj Ripley, ami csak szimplan izlestelen mert Ripleybol nincs masik. Az utolso fordulatra meg en is rajottem, ami nagy szo, mert altalaban minden filmet ujra el kell magyarazni (kis tulzassal), no de az tenyleg gyenge volt. Viszont nagyon frankon meg voltak az effektek csinalva es minden egyeb zsir volt. Jo volt ez.

Arthamyr 2017.05.31. 15:55:18

@London2009: Hát, én már 20 éve is óvatosan mentem az osztálytársamhoz a 15. kerületbe. Az egy lightos no-go zóna volt. :)

London2009 2017.05.31. 15:59:47

@Arthamyr: @Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: en ugy tudom, hogy Mo. befizetesei pont koszonoviszonyban sincsenek azokkal a penzekkel amiket kap. Ugyhogy ez egyszeruen nem igaz. Kimarado vambevetelek, meg gonosz multik... ezeket meg szerintem hagyjuk. : )
Ez viszont meg soha nem jutott eszembe, hogy az EU-ban a legjobb lenne a nyugat-europai kultura befeszkelese a Balkanra. Haha! No ez meg nekem nem tunt fel. Meg a korlat sem.

Arthamyr 2017.05.31. 16:05:18

@London2009: Belegondolni is rossz, mi lett volna az eu tagság nélkül...

szÖveges professzor 2017.05.31. 16:08:58

@London2009:

En nagyon imadom az Alien filmeket es a Prometheus is tokeletes lett, kar volt egy ilyen folytatassal egetni magukat.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.05.31. 16:09:30

@Pink Petsch: "Tudod, az üzlet és a politika teljesen más"

- tevedes: a politika mindig uzleti erdekeket szolgal ki, kevesek nyeresegere es sokak rovasara, lasd mar a naciknak is a GM szallitott teherautokat.

szÖveges professzor 2017.05.31. 16:11:26

@London2009:

Nalunk tenyleg tok jol megvoltak a magyarok es ciganyok kb a 2000-es evekig. Akkor kezdett elbaszodni, mikor a liberalisok telebeszeltek a fejuket, hogy minden azert szar nekik, mert a magyarok rasszistak. Holott pont ezen a telepulesen ez nem igazan volt jellemzo.

Arthamyr 2017.05.31. 16:11:44

@London2009: Valamennyire az eus témába vág: index.hu/gazdasag/2017/05/31/niall_ferguson_interju/ . Mondjuk szerinte Orbán nem populista. :)

szÖveges professzor 2017.05.31. 16:16:54

@London2009:

Kozben arra gondoltam, hogy a sved szocialis munkas viszont a legrosszabb tarsadalmi szegmenssel talalkozhat, igy nem csodalom, ha o tul negativan latja a helyzetet.

2017.05.31. 16:17:55

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Sőt, a Boss tervezte a náci egyenruhákat ... szóval? Látid, hogy teljesen más ... ennyire hülye nem lehetsz, hogy saját magadnak mondasz ellent ...

macamuca [IHUN] 2017.05.31. 16:28:54

@adg:
Ópasztmekkkkk.... :DDDDDDD
Szóval a pókok megölik, a cápák megeszik, közben meg ezerrel pirít a Nap, végül a bolygó (vagy Bolygó??) fennmarad/virul/ilyesmi.
(ha részt enni kell, szójjá', lécci, azt olvastam a jutyubon, a videlyók alatt, hogy a cápauszony leves fincsi: önfeláldozó módon letesztelném, csakis a bolygó érdekében, stbetcstbetc....)

London2009 2017.05.31. 17:04:10

@Arthamyr: ettol a szotol, hogy populista, csak az unortodoxat utalom talan meg jobban. Grrrr...

London2009 2017.05.31. 17:04:39

@szÖveges professzor: lehet, hogy o jobban latja a valosagot mint barmi mas.

2017.05.31. 17:24:23

@London2009: Hm, amikor még újságiróként dolgoztam, elsősorban közéleti témákkal foglalkoztam. Sokszor láttam a társadalom árnyékos oldalát, migránsok nélkül is ... talán túl sokszor. Aztán részt vettem jó pár high-society rendezvényen is. Melyik volt a valóság?

macamuca [IHUN] 2017.05.31. 17:27:57

@pappito:
Az a tökepörkűtt', ohhh..., nyamiiiiiiiiii

London2009 2017.05.31. 17:29:09

@Pink Petsch: Jo kerdes. Egyik sem szimpatikus mindenesetre. Szerencsere nem is az en problemam. Nem vagyok sem Pippa Middleton, sem Benefit Bozsi.

Nigro notanda lapillo 2017.05.31. 17:29:35

@London2009: mondjuk azon is érdemes lenne elgodolkodni, hogy miért nehézkes egy eu-s döntéshozatal/együttmûködés (vagyis a te olvasatodban: "mûködésképtelen fos")
kb.ezért :encrypted.google.com/search?q=caricature+eu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjCxaLhs5rUAhXG7BQKHVlxBjEQ_AUICigB&biw=1920&bih=925#imgrc=wyxfPkmwfaKpAM:

Muscari 2017.05.31. 17:30:42

@Arthamyr: a 15. kerület? Én két évet laktam Rákospalotán, és hát nem egy Rózsadomb, de nem volt gáz. Az a szép emlékű Novák piac is hiányzik :-)

Muscari 2017.05.31. 17:35:08

@szÖveges professzor: az én szülőfalumban sosem voltunk jól el, mára pedig még sokkal rosszabb a helyzet. Már az utolsó kisnyugdíjas is riasztót szereltetett fel. Ahol viszont később laktam, megyeszékhely, ott még barátaim is voltak közülük, nagyon sok normális, rendesen beilleszkedett cigányt ismertem. Az ajtót sem zártam.

2017.05.31. 17:44:46

@London2009: Nayaps, nem is kell egy átlagembernek ezzel mélyrehatóan foglalkoznia, csak egy példa volt arra a felvétesedre, hogy a szociális munkás látja a valóságot. Ő valóban lát egyfajta valóságot, de az összkép sokfajta valóságból áll össze.

London2009 2017.05.31. 17:52:31

@Pink Petsch: iskolaban volt szocialis munkas. Pont a beilleszkedesi problemakkal kuzdokkel (ertsd. mindenki-sajat elmondasa szerint) foglalkozott.

2017.05.31. 17:53:04

@Nigro notanda lapillo: Jókat vigyorogtam. köszi :D De karikatúrákat ne vegyünk azért véresen komolyan, mert elfelejtünk röhögni magunkon ;)

2017.05.31. 17:54:41

@London2009: Ok, persze. De az csak a valóság egy szelete volt, amit látott, és amivel foglalkozott. Érted, ugye, létező jelenség és/vagy probléma, de nem abból állt kizárólagosan a svéd társadalom.

LittleG (uk) 2017.05.31. 18:14:22

@Pink Petsch: Miert gondolod, hogy tuti hard brexit lesz?

2017.05.31. 18:23:35

@LittleG (uk): A nemzetközi sajtó vonatkozó hirei alapján, amelyek a témában leginkább kompetens politikusok nyilatkozataira hivatkozva születtek.
-De ha gondolod, a "hard-Brexit" kifejezést begépelve bármelyik keresőmotorba, rengeteg infót kapsz a témában. Szóval, viszonylag egyszerü utánanézni.

szÖveges professzor 2017.05.31. 18:25:16

@London2009: Nem feltetlenul az a valosag. O ugyanugy egy szegmenset latja, mint ahogy en egy masikat. Az oveben valoszinuleg tobb a negativum, mig az enyemben jelenleg sokkal tobb a pozitivum.

DieNanny CH 2017.05.31. 18:27:27

@adg:

"Volt mar, hogy beszelgetsz a cserkeszoloi fudoben a csuszdara varva valakivel, es kiderul, hogy az illeto Wadeye-bol jott? "

Na, én a cserkeszőlői strandon életemben először 2 éve voltam, akkor is össze tudtam futni egy svájci ismerős családdal...
:-)
Szóval, pont Cs.szőlőn MINDEN elképzelhető...

:-DDD
Amúgy szuper hely, csak nekünk messze van.

kék madár 2017.05.31. 18:44:24

@DieNanny CH: mostmar mindenkepp el kell mennem Cserkeszolosre, hogy kepben legyek a vilag dolgairol :)

M. Péter 2017.05.31. 19:36:56

@Pink Petsch: Az illegálisok nem a segély miatt mennek, az USA-ban még az állampolgároknak sem osztják olyan bőkezűen a segélyeket, hanem azért, mert még kizsákmányolva, minimálbérnél kevesebbért dolgozva is jobban élnek, mint a saját országukban.

gabors 2017.05.31. 19:52:36

@London2009: "Norina mara fogalom lett. " heted iziglen :-)

DieNanny CH 2017.05.31. 19:54:15

@London2009:

Ő nem a rezső!!! Annak a nickneve rezsőatya volt.

Quercus az, aki néha Öreg Tölgy volt. Ő Mo-on él, erdész/favágó/egyéb.

2017.05.31. 19:56:31

@M. Péter: Tökéletesen lényegtelen volt az USA/Mexikó példában, hogy miért mennek. A lényeg az volt, hogy a fal ellenére százezrek jutnak át, szóval a hatékonysága nem a legfaszább. Ez volt a lényeg.
A szociális juttatások meg Európa vonatkozásában szerepeltek, külön bekezdésként.

gabors 2017.05.31. 19:58:49

@Pink Petsch: "Nem taposóaknákat kell telepiteni a határsávokba, hanem azt elérni, hogy ne legyen vonzó a különböző szociális juttatások miatt egy-egy ország. "

ez hulyeseg legalabbis az USA-viszonylataban torvenyileg illegalis nem jogosult semmilyen segelyre (allami) a gyerek is csak kozepiskolaig mehet utanna nem veszik fel "allami" egyetemre illetve semmilyen allami osztondijat de meg hitelt sem vehet fel...

ezenkivul most meg gyerekekre jaro ado jovairast is megvonjak toluk (adot illegalisnak is fizetni kell es fizetik is sokan)

a taposoakna szinten nem teszi vonzova a dolgot ... az illegalis bevandorloknak a foleg republikanus vallalkozok teszik vonzova az utat mert naluk dolgoznak feketen nics olyan csaladi etterem a kornyeken ahol ne illegalisok dolgoznanak, meg ott is ahol a tulaj es felesege is buszken szavazott Trump-ra (eszem megall gondoltam) .... de ditto epitesi kisvallakozasok, kerteszetek, farmok mindenutt, csirke diszno marha feldolgozok .. sorolhatnam (amugy igy volt mar a "hos" Reagan idejeben is)

2017.05.31. 20:05:26

@gabors: Jajj, basszus, értsd már meg te is, meg M. Péter is, hogy Európáról beszélgettünk, szorosabban, az EU-ról, ahol még létezik a szociális háló, ami az USA-ban nincs.
Az USA/Mexikó határ csak egy példa volt arra, hogy a határra felhúzott fal, nem hatékony az illegálisan érkezőkkel szemben.

M. Péter 2017.05.31. 21:15:47

@gabors: Meglepne, ha pont Trump hoteljeiben nem dolgoznának illegálisok. A jelenlegi felesége sem biztos, hogy mindig legális volt.

gabors 2017.05.31. 21:26:14

@pappito: " úgy látszik valaki segített neki új email címet regisztrálni :)" az nagyon konnyu nem is kell uj email csak nicke-t kell ujat tenni es egy mondjuk malinatoros emallel regisztralni ... "hala istennek" ezt soha nem oldottak meg a fejlesztok csak ilyen felugralo bisz-baszokot tudnak nyomni.....

gabors 2017.05.31. 21:30:46

@Pink Petsch: a poszt Ausztralia utanna "ajj, basszus, értsd már meg te is, meg M. Péter is, hogy Európáról beszélgettünk, szorosabban, az EU-ról, ahol még létezik a szociális háló, " kurvara megzavart ... hogy AZT hossztad fel peldanak.. hogy : Khm, az USA/Mexikó határon és évente százezrek jutnak át ." es utanna jott a duma a segelyekrol SZO nem volt EU-rol abban a posztban (az hogy a fejedben mi volt nem tudhattuk :-))

gabors 2017.05.31. 21:34:13

@M. Péter: " A jelenlegi felesége sem biztos, hogy mindig legális volt. " vigyazz ez sokba kerulhet az angol lapot milliardokra perelte ... de nyilvan valami nem kosher mert akkor siman lehetett volna bemutatni a vizumokat .. da a sajat leirasaban oraiasi ellentetek voltak (marmint hogy 2 evente men haz h1b-t hosszabitani ... na ilyen nem volt !!!!!)

Trump nagyon nagyban hasznalta es hasznalja ma is a kulfoldieket mikor a szallodait epitettek ezrevel voltak a lengyelek h1a vizumokkal meg a szallodaiban (amig csodebe nem mentek) nagyon sok kulfoldi dolgozott tutti volt nem is keves illegalis.

Dikusz 2017.05.31. 22:39:51

@Arthamyr: a Kén utcába (remélem nem ismered de biztos tudod hol van), a Dzsumbujba hogy mennél ki?

Dikusz 2017.05.31. 22:46:47

@DieNanny CH: valóban szuper hely, három hete voltam ott. Minden csak viszonyítás kérdése: Hajdúszoboszló, vagy Gyula messzebb van nem?:)))
Egyébként Cserkeszőlő nálam most a favorit:)

pappito · http://pappito.com 2017.06.01. 01:16:57

@gabors: email címet csinált újat, a régijáről jövő mélek automatikusan a kukába mennek (így nem is tudom küldött-e, leszarom) de most van neki új
nekem meg egy új rekord a spamfityóban :)

adg 2017.06.01. 04:55:42

@DieNanny CH: na de pont ez az, hogy svajc egy normalis hely, ott meg elnek emberek, osszefuthatsz veluk. Na de tennant creekbol? Azokat reg megette valami...

adg 2017.06.01. 05:14:23

@Dikusz: @DieNanny CH: hozzam nem volt tul messze, jartam is az uj reszbe szinte minden heten. De miota kegnyitottak, nem voltam ott.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.01. 05:32:14

@Dikusz: Dzsumbuj ... hm .. kedves emlékek 4 evig a kozépiskolaba menet ott szalltam at ... nem volt kulonosebb gondom miutan megmagyaraztam a belemkoto gyerekeknek hogy azert vertem meg az occsét mert szemtelen volt es ha megint szemtelen lesz megint megverem (soha nem lattam azt se tudtam mirol beszélnek )
evekkel kesobb portas lettem Erzsebeten egy disco barban es az volt legkozelebb a Dzsumbujhoz .. ott se volt kulonosebb gond mert lerendeztem a hangado muvaganyokat ...

hmmm dzsumbuj szep emlékek de tenyleg az egyik legveszélyesebb hely volt ..

Arthamyr 2017.06.01. 07:35:43

@Dikusz: Ez a Kén utca nekem kimaradt...

Arthamyr 2017.06.01. 07:37:12

@montroyal ( CAN qc): Nem mindenki ilyen erős, lerendezős gyerek volt, mint te. És az sem garantálja, hogy nincs egy még erősebb, lerendezősebb, vagy esetleg nem áll össze több, esetleg felfegyverkezve.

FutureFry 2017.06.01. 07:42:19

@adg: Ha már Ausztrália: Ha szabad kérdeznem a Jim Jim Falls-nál te már jártál, és ha igen, akkor egyénileg (4WD-vel?) vagy valamilyen szervezett túrával?

adg 2017.06.01. 07:51:13

@FutureFry: nem jartam a jim jimnel, mi egyenileg szeretunk menni, es oda sajnos kell 4wd, az meg nincs. Van kozelebb egy csomo masik vizeses, ami konnyebben megkozelitheto, es gyerekekkel egyszerubb. Raadasul az esos evszakban altalaban nem lehet megkozeliteni a jim jim fallst, a szarazban meg sokszor kiszarad teljesen. Hatarozottan nem kisgyerekes program.
Esetleg helikopterrel, de en olyanra nem ulok. :)

De rajta van a listan, mindenkeppen sort keritunk ra.
Csak nem erre fogsz jarni?

FutureFry 2017.06.01. 08:28:39

@adg: Tervben van (száraz évszakban). Sajnos úgy tűnik a legtöbb autókölcsönzőnél ha van is 4WD akkor sem engedik "off-road" jellegű használatra, némelyiknél még külön említésre is kerül az (egyébként egész Ausztráliára szóló) szerződésben a jim jim road (is), mint ahova nem lehet vinni az autót. Ráadásul NT-ben úgy látszik sehol sem jár "unlimited km" (max napi olyan 100-200 km), és Darwin-tól Kakadu (pláne Jim Jim) meg igen szép távolság. Lehet kisebb (helyi) kölcsönzőket kellene nézni...

DieNanny CH 2017.06.01. 09:00:31

@Dikusz:

Van még egy kb ugyanolyan jó: Kiskunmajsa.
:-D

Dikusz 2017.06.01. 09:13:00

@montroyal ( CAN qc): ismerősöm lakott a Kén utcában, a Soroksári úti oldalról volt közelebb. A ház a nagy könyvraktár mellett állt. Ő ott nőtt fel, azt mondta, hogy azok a házak akkor még tisztviselő-lakások voltak, a környék a '80-as évektől kezdett lepusztulni, hozzánőni a Dzsumbujhoz. Én úgy tudtam, hogy a Salgótarjáni út környéke az igazi.

Volt pár ilyen kerület a fővárosban, az egyiknek a szélén (VII.Csikágó) laktam. Ott igazán a Keleti-pu. mögötti rész volt a veszélyes, gyerekkoromban sosem vitt apu minket arra sétálni. A XIII.kerületben meg a Tomori-telep (Tripolisz) volt hasonló. Azért ma is vannak olyan részek, ahova nem tanácsos még nappal sem egyedül sétálni.

Dikusz 2017.06.01. 09:13:43

@DieNanny CH: szándékomban is van arrafelé kolbászolni:)))

Dikusz 2017.06.01. 09:15:05

@Arthamyr: ne sajnáld, tudnék mesélni róla ezt-azt (Montroyal-nak írtam is.

Dikusz 2017.06.01. 09:20:46

@adg: a nem túl messze az Kecskemét?
Sokáig fog tartani a kellemes élmény, amit Cserkeszőlő adott. Közvetlenül a fürdővel szemben volt a szállásunk, csak át kellett menni az úton. Mivel nem szezonban mentünk, az ár is kedvező volt. Biztos vissza fogok menni, amikor csak tehetem, de csak az elő/utószezonban.

adg 2017.06.01. 10:02:24

@FutureFry: Van kolcsonzo, ahol berelhetsz 4wd-ot, es oda viszed, ahova akarod.
Ezeket probaltad?
www.thrifty.com.au/
www.aussiecampervans.com/darwin-4wd-hire.htm
australian4wdhire.com.au/

De vannak kisebb cegek is, egyet biztosan tudok, palmerston es darwin kozt vannak, kifejezetten terepjarot kinalnak.

Ha van is napi 100-200 km keret, az nem jelent jelentos osszeget pluszban, es sokszor le lehet alkudni. Vagy kiboviteni. Nekem volt olyan, hogy elengedtek.

adg 2017.06.01. 10:04:58

@Dikusz: Igen. Nekem is adott elmenyeket cserke, de egesz masmilyeneket. A furdesig mar nem jutottam el, nem sokkal azutan leptunk le, hogy elkeszult, ha jol emlekszem.

tanato 2017.06.01. 11:18:27

@Dikusz: Mi is minden tavasszal megyünk Cserkére egy hétre,akkor nagyon jó.

Dikusz 2017.06.01. 11:29:49

@tanato: Most idén voltunk először. A fürdőbejárattal szemben lévő apartmanhotelben ("piac" mellett) voltunk május elején. Félpanzió(megfelelő), fürdőbelépővel volt 9500/nap. Ha csak az apartmant vesszük ki extrák nélkül, (profi felszerelt konyha van), akkor pár ezressel többe kerül.
Szezonban biztos nem mennék, jó nagy zaj lehet ott...

London2009 2017.06.01. 12:00:13

@DieNanny CH: nem Rezso", hanem Rezso'! Sajnos nincs ekezetem...
Azert hivjuk rezso'nak mert regen takareklang volt a neve. :D

tanato 2017.06.01. 13:11:20

@Dikusz: nekünk van ott egy törzshelyünk,Korona Apartmanok,oda járunk már 4 éve,az tőletek csak egy 50 méter a buszmegállóval szemben.Nagyon jó hely.és igaz nyáron főleg hétvégeken túlzsúfolttá válik,mint majd minden strand.

tanato 2017.06.01. 13:11:53

@Dikusz: nekünk van ott egy törzshelyünk,Korona Apartmanok,oda járunk már 4 éve,az tőletek csak egy 50 méter a buszmegállóval szemben.Nagyon jó hely.és igaz nyáron főleg hétvégeken túlzsúfolttá válik,mint majd minden strand.

DieNanny CH 2017.06.01. 13:23:33

@London2009:

Te, várjál, Rezsőatya előbb volt, mint takarékláng.
R.-t kb 5 éve olvastam először itt.
Takaréklángot meg úgy 1-2 éve.
Mindkettő - ha minden igaz - Angliában él. (Ha aztán az elsőből lett a második, az is egy lehetőség.)
Viszont a beszélgetés Quercus email-je miatt indult.

Quercus pedig egy harmadik személy, aki Mo-on él.

London2009 2017.06.01. 15:05:05

@DieNanny CH: tudom, tudom. Nekem Rezsoatya eszembe sem jutott. Mondom, hogy nem Rezso", hanem Rezso'. Egy ekezettel nem kettovel!

Shaktee 2017.06.01. 15:09:49

@London2009: Hagyjátok már az el kuerkusz bácsit, hizik a mája ha foglalkoznak vele :-)

FutureFry 2017.06.01. 17:37:07

@adg: Köszi a linkeket és az információt! Egyébként azt mondja a www.thrifty.com.au/car-hire/darwin.aspx , hogy: "Jim Jim Falls and Twin Falls in Kakadu National Park are not accessible with our vehicles"

montroyal ( CAN qc) 2017.06.01. 21:16:14

@Arthamyr: a mai idok tenyleg masak ... en a 70evek vegen es a 80as evekrol beszelek akkor meg ki lehetet menni egyazegybe .. mint ahogy en tettem(kivetel amikor sokan voltak es elo kellett vennem a vasbeton rudat ,de utanna nyugi volt ) ... ma mar nem lehetne ... igazabol én sem voltam a legerosebb de sportoltunk ha kellett volna a boxolo es karates sporttarsaim is mogottem alltak ..

rég volt szép volt ...:-)

montroyal ( CAN qc) 2017.06.01. 22:19:38

@Dikusz: mi azert dél-pesti reszen foleg Lorincen voltunk otthon ( akikkel felnottem igen kinottek magukat mint a Seres Zoli Brazil de en mar akkor nem voltam otthon ), nagyon messzire nem mentunk mint a 13. ker stb .. azert amikor a Randevuba voltam portas jottek mindenhonnan keménykedok ...

adg 2017.06.01. 23:32:35

@FutureFry: valoban, nem figyeltem elegge. De amugy szarazban nem akkora latvanyossag a iim jim. Plane, ha kifogjatok a megfelelo idot, es egyaltalan nem lesz benne viz. :)

@montroyal ( CAN qc): betonvas, haver, betonvas. :D A vasbeton mar be van betonozva, szoval egy vasbeton rud az megletetosan nehez verekedni. :))

montroyal ( CAN qc) 2017.06.02. 00:59:47

@adg: :-)) ja magyar mar nem beszélni .. angol még nem beszélni ..... én felejteni madzsar ...

adg 2017.06.07. 23:47:06

@FutureFry: ez az a ceg, amelyik darwin es palmerston kozt van, es direkt 4wd-okat hirdetnek. Nezd meg oket, ha gondolod, hatha nem zarjak ki a jim jim fallst.
cedrent.com.au

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása