oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 23. 06:39,  Téli tavasz és a kettévágott kismalac 44 komment

2017. január 23. 06:39 Határátkelő

Téli tavasz és a kettévágott kismalac

Arra gondoltam, hosszabbítsuk meg egy nappal a hétvégét, és egy kicsit lazább témával kezdjük ezt a hetet. Spanyolországba látogatunk, és egy kicsit még visszanézünk az év végi – év eleji ünnepekre, méghozzá Gyuri segítségével, aki képes beszámolóban meséli el, milyen volt Madridban és környékén tölteni az ünnepeket.

park.jpg

„Úgy esett, hogy tavaly kétszer is el tudtam utazni Spanyolországba; a nyári szabadságom után az év végi maradékot is ott töltöttem.

Nem vet fel a pénz, de a (fapados) repülőjegy olcsó, a szállás ingyen van rokonoknál, és így legalább nem kellett egyedül töltenem az ünnepeket otthon, ráadásul két barátom is kijött néhány napra, így tényleg semmi mással össze nem hasonlítható évvéget sikerült összehoznom – és ha már így alakult, akkor szeretnék mesélni arról, milyen a karácsony és a szilveszter Spanyolországban, ahogy én láttam. 

Mint sok nagyvárosban, Madridban is vannak karácsonyi kirakodóvásárok. A Mataderóban (régi vágóhíd, ma kulturális központ) is volt, ahol a kiállító országok felvonultatták a jellemző ételeiket és termékeiket is, esetleg nyelvtanfolyamot kínáltak, mint pl. az amerikai bódéban egy kaliforniai hölgy, aki egyébként hosszú évek óta Madridban él.

matadero_2.jpg

matadero.jpg

A magyar standon (merthogy volt az is) lehetett kapni diós és mákos bejglit meg pirospaprikát, az árusító hölgynek pedig szeme sem rebbent, amikor magyarul szólaltam meg. Mondjuk, viszonylag kevés magyar él Madridban, mert Spanyolország általában nem a legnépszerűbb célpont a számunkra.

Karácsony előtt röviddel kisebbfajta népvándorlás indul meg, ami jórészt annak köszönhető, hogy a nagyvárosokban és főleg Madridban élők jelentős része az ország más területeiről származik, jellemzően valamilyen faluból.

Érdemes hozzáfűzni, hogy a falu errefelé nem egészen az, mint nálunk. Míg Magyarországon egy falu kisebb, egyszerű házikókból áll, addig Spanyolországban egy községet vagy kisvárost is nevezhetnek falunak, ahol 1-2 szintes házak állnak.

A nővérem barátja, Aníbal, egy Valverde Del Fresno nevű faluból származik, ami Extremadura tartományban található, az ország nyugati részén, nagyon közel a portugál határhoz.

Ez Spanyolország egyik legszegényebb régiója, mert errefelé gyakorlatilag nincs semmi, nincsen ipar, nagyobb városból is talán 2-3 található, szóval már évszázadok óta szinte csak a mezőgazdaság és az állattenyésztés működik.

A táj hegyekből és síkságokból áll, utóbbiakon megszámlálhatatlan olajbogyó-ültetvénnyel, és persze legelésző lovakkal, kecskékkel, birkákkal, marhákkal. Munkalehetőség alig van, inkább az idősebbek maradnak otthon, a fiatalok közül viszont sokan elköltöznek pl. a fővárosba, ahogy Aníbal is tette lassan 10 évvel ezelőtt (plusz a bátyja és a nővére, aki Svájcban él). 

Télen nincsen annyira hideg, nap közben simán van akár 10-16 fok is, pláne, ha szépen süt a nap, de estére, éjszakára azért le tud hűlni a levegő, de akkor is megmarad fagypont fölött kicsivel. 

A legtöbb csapadék, amit Valverde Del Fresnóban láttam, némi zúzmara volt, Madridban viszont szinte állandóan 5-15 fok körül alakult a hőmérséklet, szóval igazi kora tavaszi idő volt december végén és január elején. (A magas hegyekben nyilván más a helyzet.) 

A karácsony a spanyoloknál hasonló, mint nálunk, ők is ajándékoznak, van ünnepi vacsora. Népszerű fogás a malacsült, ami lényegében egy hosszában kettévágott kismalacot jelent, amit tűz fölött, esetleg sütőben megsütnek.

malacsult.jpg

Számomra ez meglehetősen szokatlan volt, mert oké, malac, de amikor megfordították, hogy a belső oldala is süljön, akkor gyakorlatilag anatómiai pontossággal lehetett megszemlélni szegény röfi fogait, nyelvét, az agyát, stb.

A vacsora után következik az ajándékozás, ám ebből nem csinálnak nagy ügyet az emberek, egyszerűen odaadják egymásnak a csomagokat. (Gyerekeknél persze nagyobb a felhajtás.) 

Karácsonyfát sem mindenhol állítanak, bár köztéri dekorációként – számtalan betlehem mellett – gyakori; még egy olyan faluban is, mint Valverde Del Fresno. Este a király beszédet mond a tévében, ezzel kb. vége is a napnak.

kiralyi_beszed.jpg

Az év utolsó ünnepe a szilveszter, ami ugyanakkora esemény, mint bárhol a világon, ám van egy fontos különbség, pontosabban, egy szokás: a spanyolok éjfélkor, amikor az óra elüti a tizenkettőt, minden gongra bekapnak egy szem szőlőt.

Ez a szokás onnan ered, hogy Elchében 1909-ben olyan sok szőlő termett, hogy nem tudtak vele mit kezdeni, ezért ingyen osztogatták, majd az év utolsó napján megismételték.

Szilveszter este olyan 9-ig van tömegközlekedés és tartanak nyitva a boltok, utána viszont megáll az élet, pontosabban, mindenki otthon vacsorázik és/vagy elmegy bulizni. Az éjszakai tömegközlekedés azért működik; ún. bagolybuszok járnak, ahogy a madridi szleng nevezi ezeket a járatokat (mert a számjelzés fölött egy kis bagolyrajz látható).

Nem tudom, minden december 31-én megrendezik-e, de most láttunk egy nagy futóversenyt a belvárosban, az Atocha pályaudvar környékén. Rengetegen voltak, egyre csak jöttek a futók, akik között sok külföldi is lehetett, tekintve, hogy rengeteg turista töltötte az ünnepeket a városban.

atocha.jpg

Mivel hideg nincs, lehet futni, és a sportkedvelők futnak is. (Rengeteg fegyveres rendőrt és csendőrt is lehetett látni az utcákon, nagy készültség volt a néhány nappal korábbi berlini merénylet miatt.)

A szilveszter ugyanúgy az önfeledt bulizásról szól, mint akárhol, de persze vannak elegáns, szmokingos-nagyestélyis partik is. Az emberek összejönnek a családjukkal és barátaikkal, nézik a tévét, és együtt kapkodják be éjfélkor a szőlőszemeket (az élő közvetítés műsorvezetőivel szinkronban).

A bulik bőven belenyúlnak az éjszakába, újév napján azonban a spanyolok (miután eléggé összeszedték magukat…) churrost esznek, vagyis egy olajban kisütött fánkfélét. Ez inkább sós ízű, nem édes, de forró csokoládéba mártogatva már azzá válik, és nagyon finom. Ez afféle kötelező eledel ilyenkor, mint nálunk a lencse.

Január 1-én a központ boltjainak zöme, de leginkább a bárok és éttermek kinyitnak, hiszen a turisták churrosra (és szuvenírre) éheznek, a Sol (híres tér Madrid szívében) járdája pedig ragad az előző éjszaka kiöntött pezsgőtől vagy sidrától (almabortól).

Az éjszakai buli maradványai eddigre már jórészt eltűntek, csak itt-ott láthatók kisebb szeméthalmok, pl. a tér közepén álló hatalmas műkarácsonyfa alatt. A köztéri szobrokat, pl. az eperfára mászó híres macit, a Madroñót, körülvevő kerítéseket is elbontották, amik azért voltak felállítva, hogy az emberek féktelen jókedvükben ne másszanak fel a műalkotásokra.

szilveszter_utan.jpg

szilveszteri_buli_utan.jpg

Aki azt hinné, hogy a szilveszter elmúltával minden visszatér a dolgos (bocs, mañanás) hétköznapokba, az téved. Spanyolországban a karácsonynál lényegesen nagyobb ünnep az ún. Los Reyes Magos, vagyis a Háromkirályok. Belegondolva, logikus, hogy az ajándékokat nem a Jézuska, hanem a három napkeleti bölcs hozza, akik a legenda szerint aranyat, tömjént és mirhát adtak a kisdednek. (A modern Gáspár, Menyhért és Boldizsár amúgy az év végi nagy leárazásokban és akciókban szerzi be az ajándékokat, esetleg a netről rendelnek.)

A Háromkirályokkor nagy felvonulások (La Cabalgata de Reyes Magos) vannak országszerte, a legnagyobb természetesen Madridban, de az egyes kerületek is megtartják a maguk ünnepségét, amik nyilván kisebbek, de nem kevésbé vidámak. Jelmezes emberek, kivilágított karavánok, óriási tömeg, látványosságok, élő tévéközvetítés…

A felvonulók cukorkát dobálnak a nézőknek, akik nem győzik összeszedegetni az édességeket, a gyerekek pedig ilyenkor is ajándékokat kapnak – a rossz viselkedésért viszont szén jár, ami a mi virgácsunknak felel meg.

cukorka.jpg

A „szén” amúgy fekete színű cukor, csomagokban lehet kapni, a szintén ilyenkor gyakori kör alakú sütemény (Roscón de Reyes) mellett; utóbbit január 6-án reggel eszik forró csokival.

szen.jpg

A sütiben el van rejtve valamilyen apró figura, pl. az egyik „háromkirály”, aki pedig megtalálja, örülhet, bár létezett olyan szokás is, hogy a megtaláló fizeti a roscónt a következő évben.

Nálunk január 4-én volt a kerületi ünnepség, amikor felvonultak pl. a helyi iskolák. 5-én viszont jött a madridi fő-fő esemény, ami tényleg az ország legnagyobbja, emberek tíz- és százezrei követték az utcán a felvonulást, és több millióan nézték a tévében.

Furcsa volt kvázi tavaszi időjárásban karácsonyozni és szilveszterezni, míg hazaérvén -10 fokos hideg fogadott. A spanyolok ilyenkor is jól érzik magukat, sokat időznek a kedvenc bárjukban, sétálnak a parkokban, ami persze könnyű úgy, hogy szépen süt a nap (és sok a munkanélküli). 

Nyilván nem lenne nehéz megszokni ezt az életet, de persze alaposan le kéne vetkőzni a Magyarországon felvett szokásokat és beidegződéseket, át kéne állítani a gondolkodásmódot, cserébe viszont olyan közvetlenséget és nyitottságot kaphatunk, amit itthon maximum hírből ismerhetünk.

bar.jpg

bar_2.jpg

Amikor hazaértem, az első érzésem ugyanaz volt, mint máskor: itt minden olyan kicsi. Budapest kicsi. A repülőtér kicsi, a házak kicsik, az utak kicsik, minden kicsi… Jó, a Duna legalább nagy, mármint a Manzanareshez képest, ami Madridban a legnagyobb jóindulattal is csak csörgedező csatorna.

És ismét eszembe jutott az is, amit már nyáron megírtam az akkori beszámolóm végén: aki teheti, utazzon, ismerjen meg más országokat, kultúrákat és szokásokat.

Menni kell és tapasztalni, mert ha így teszünk, rá fogunk jönni, hogy a világ sokkal többől áll, mint amit az ember a szűkebb környezetében maga körül lát és hall, ez pedig magabiztosságot, tájékozottságot és széles látókörűséget ad; egy szóval: tudást.”

HÍRMONDÓ 

Kiskapu nyílhat a Brexiten a magyaroknak is

Sok mindent mondtak már vezető brit politikusok a Brexittel kapcsolatban, és még több mindent nem, pedig néha utóbbi is érdekes lehet. Akár kiskaput is nyithat… (bár ha engem kérdeztek, ez inkább csak reményféle, mint akár nagyon kicsi kapu).

„Akkor tudatosult bennem, hogy magamra maradtam” 

„A bátyám segített kiköltözni, négy napot itt volt velem, és amikor elment, akkor tudatosult bennem, hogy mostantól magamra maradtam. Egy hétig kerestem magam, de aztán megszoktam a helyzetet.” Avagy egy profi sportolónak sem könnyű a határátkelés.

Ingatlandrágulásban a magyarok lenyomták Európát 

Olyan sok mindenben nincs élen Magyarország Európában, nagy kérdés, hogy annak érdemes-e örülni, hogy az ingatlanok drágulása terén viszont igen. Mondjuk volt honnan feljönni.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1012141235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2017.01.23. 09:33:03

Off
Visszajottunk Florudabol.
Itt kicsik az autok, szukek az utak, kicsik a hazak, kurva draga a benzin, es HIDEG VAN.

SzZoole 2017.01.23. 09:49:01

@Taxomükke (UK): mi vagy te,mozigepesz,hogy vetitel?
Csoringer magyar mosogatonak mibol telne Floridara,biztos a La La Land kivalo filmet nezted a torrent oldalon amikor ezek a vagyalmok eszedbe jutottak....menjel vissza szepen a mosogatohoz Tibike es dolgozzal szorgalmasan tovabb:)))
Csak vicc volt.

Csodabogár 2017.01.23. 10:12:05

@diggerdriver: Nem nagyon törik magukat, de munka sincs sajnos.:-(

Taxomükke (UK) 2017.01.23. 10:24:53

@Zoole[uk]: Azon gondolkozom, mosogatoi allas ott is van rengeteg, a rezsi is alacsonyabb, finomabb a hamburger, van Taco Bell... megannyi pozitivum. :)

SzZoole 2017.01.23. 10:29:07

@Taxomükke (UK): ez csak álom neked,gondold Trump be enged?
Meg amugyis Floridaban sok a merges alligator:)))

Viccen kivul,ha munka korodban van eselyed elhelyezkedni akkor miert ne?

SzZoole 2017.01.23. 10:30:55

@Taxomükke (UK):@Zoole[uk]: "munka korodban"
Ez munkakörödben akart lenni:)

Golf2 2017.01.23. 11:26:19

@Taxomükke (UK): Télen jó lehet de nyáron nem győznéd desodorral.

Lőtéri Kutya 2017.01.23. 12:44:22

@Golf2: Nincs sokkal melegebb, mint mostanában Magyarországon, viszont hosszabb ideig tart a nyár Floridában. Szerencsére már van légkondi sok helyen, ami sokkal hatékonyabb, mint a dezodor. :)

Shaktee 2017.01.23. 13:02:45

Köszönet a cikkért, jó így nosztalgiázni Madridon :)

P.Elliot 2017.01.23. 13:30:04

@Taxomükke (UK): Tegnap vagy mikor meg St. Augustine-ben voltal, ilyen hamar otthon is vagy?
Nyaron azert Flodia is nagyon meleg bar legkoncival ki lehet birni meg furdozessel, igazabol telen jo hogy nagykabatban mesz es mar a repteren levedled a cuccaidat polora meg gatyara, jo felfrissulest tud adni a telben.
Taco Bell? Ki nem allhatom de a jo mexicoi kajak johetnek, finom csipos sajtmartasos puha tacok....meg a burgerek is csak legyen a tetejukon jo vastag fustoltszalonna csikok is, utkozben ettunk egyszer valahol olyat amilyet soha mashol, a kis etterem tele volt, az emberek csondben ultek, mukk nelkul nyeltek, faltak azt a nem fagyasztott, friss husbol daralt burgert ami akkora volt hogy a felet tudtam csak megenni, az ara nagyon jo volt, a ferjem csak tomoren ugy jellemezte hogy Ez a hely sem fog becsukni soha !
Kar hogy nem irtuk fel hogy megyik uton volt, valami belso ut Ft Myers es Orlando kozott....
Mivel nem talaltuk meg a kovetkezo alkalommal, a ferjem eldontotte hogy ezentul felirunk minden helyet ami ngyon jo volt.
Nekem nem fontosak a kajak annyira, nem erdekelt de a ferjem a gyomra iranti bunnek tartotta volna kihagyni az igazan jo helyeket amik sokszor egeszen egyszeru helyek de fozni azt tudnak...

P.Elliot 2017.01.23. 13:38:20

Erdekes poszt, jo laza eletmod a spanyoloknak bar az a meleg eleve meghatarozza hogy a legforrobb orakban ne csinaljanak semmit.
Tetszett a szoloszem eves, legalabb akkor el lehet adni a szolot, olyan szokas lehet mint a szaloncukor vasarlas.

puhacica 2017.01.23. 13:41:07

Spanyolorszagot szeretjuk. 2 het es megyek is megint. Aztan marcuisban ujra. Alig varom, pedig csak egy szar, occso hely. :)
Extremadurarol tesom is meselt, azt mondta, kicsit olyan, mintha par evtizedet visszemennel az idoben. Erdekes lehet.

SzZoole 2017.01.23. 14:52:51

@puhacica: tunderkert,ahol a misimosi vendegmunkasok 2 havonta jarnak az ócsó helyekre fapadossal last minute nyaralasokra......:)))

blackhairlady 2017.01.23. 16:03:46

@Taxomükke (UK): Jajj, ne a Taco Bell miatt gyere ide, van annal jobb hely is mexikoit enni :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.23. 16:06:49

nem hiszem, hogy spamyo;orszag job hely lenne mint magyarorszag es hiatalosan olik a bikakat, altatas nelkul, a mezokovesdi parszttol meg elvarjak hogy kabitsa el a disznot mielott elvagja a gigajat
hat hogyan van ez, kerdezem en?

blackhairlady 2017.01.23. 16:09:04

@P.Elliot: Nalunk a Red Robin ilyen gourmet hamburgeres hely, allandoan tele van, reggeltol estig, ott is friss husbol csinaljak a huspogacsat.

blackhairlady 2017.01.23. 16:11:19

Jo kis poszt, tenyleg erdekes tud lenni, a tavaszi, nyari ido Karacsony tajan, de nagy duzzogva hozza lehet szokni:))
A kepek is nagyon jok, tenyleg keleltt ez a poszt igy a het elejere a jobb hangulat erdekeben:)

Shaktee 2017.01.23. 16:29:52

@hagyma: Spanyolország tündérkert.. úgy, csak nem a bikáknak. Illetve már ott se nagyon dívik a bikaviadal.

Felétek olyen emberséges az állatok levágása?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.23. 16:57:09

Off: a q anyját a rákellenes ligának ezért a szennyért...

www.youtube.com/watch?v=9jB2d7Xf1gA

A kommentelők sem győznek eleget anyázkodni...

montroyal ( CAN qc) 2017.01.23. 20:40:03

@hagyma: @rebel rebel: a bika viadalt beszuntettek legalabb is Barcelonaban biztos (Mexico Puerto Vallartaban is)
ezeken a helyeken voltam bikaviadalon 20+ éve most visszaterve kerestem megtalaltam es egy szep modern uzletkozpont van benne

www.kepmegoszto.com/201701232033/58865a6e1e5e3-16107493_1269913209757004_1344943394215960021_o.html

www.kepmegoszto.com/201701232039/58865bf666023-16252323_1276776535737338_2990140766684116940_o.html

Shaktee 2017.01.23. 20:59:13

@montroyal ( CAN qc): Délen vannak még.. Andaluziában azt hiszem.

montroyal ( CAN qc) 2017.01.23. 21:45:55

@rebel rebel: Arra jartam ( Cadiz Seville )de szerencsere nem volt idom bullringet keresni .. 3 x lattam ( Acapulco Purto Vallarta Barcelona de mar nincs ) erdekes volt de nem szeretnem megint.. egyszer az elso sorba ultem meg lehetett volna erinteni a bikat de nem tettem ..
tenyleg van www.andalucia.com/bullfight/bullrings/home.htm

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.23. 22:00:48

@montroyal ( CAN qc):
Semmi baj nincs a bikaviadallal. Sajnálnám ha megszűnne.

Shaktee 2017.01.23. 22:19:23

@montroyal ( CAN qc): Seville, Cadiz megvolt..sajnos nem a legjobb idõ volt éppen.. annyi látni/enni/szimatolnivó van ott a torón kívül, nem maradtunk ki semmibõl. Megírta a Papa a hangulatát, a tradiciót bõven, elég az..

Shaktee 2017.01.23. 23:15:23

@montroyal ( CAN qc):

Mert érted..a toró-bikaviadal tradició, TRADITION ahogy Tevje fohászkodik..spanyolország most valóban egy csudaság, úgy hogy kidobtak más "nemes" tradíciókat, ahogy az eretneket, muszlimokat égették, ahogy Franco elvette a politikailag megbízhatatlanok gyerekeit, s örökbe adták őket ezrével..nekem elég volt ránézni az arénákra, hogy érezzem a vasárnapi fiesztákat, a tömeget.

Madrid, Barcelona kimaradt?

puhacica 2017.01.23. 23:17:40

@Taxomükke (UK): te is csak kopkodni tudsz visszafele... :(

puhacica 2017.01.23. 23:20:08

@geegee: gondolom az a sok gyerek is, aki rakban halt meg, mind-mind bunos lelek... rohadjanak el ezek.

Csodabogár 2017.01.23. 23:24:24

@rebel rebel: Az egyik legrégibb aréna Ronda-ban van. Okvetlen nézd meg ha arra jársz. Különben is kevés helyen van annyi látni való, mint Andaluziában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.24. 06:20:34

@diggerdriver: semi baj, hogy bikakat nyilt szinen sok sok szuras utan kivegeznek
a Magyar parasztnak meg el kell kabitania a disznot disznoleskor?
belerugok egy kutyaba lecsukhatnak allatkinzasert
akkor ez hogy?
a bika nem allat?

Brix 2017.01.24. 10:48:22

Àlomorszàg ez a Spanyolorszàg, a csodàlatos tengerpartjaival, hangulatos vàrosaival és kellemes éghajlatàval...Sokkal élhetőbb helynek tűnik, mint Magyarorszàg...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.01.25. 15:45:00

Bezzeg nyáron meg 38-42 fok van Madridban. Este, ha sétálni menne az ember, ontja a forróságot az utcakő.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása