oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 13. 06:45,  Amikor besül a szuperfegyver 303 komment

2017. január 13. 06:45 Határátkelő

Amikor besül a szuperfegyver

A nyelv, a kommunikáció alapvetően határozza meg nem csak a mindennapjainkat, hanem az önbecsülésünket is. Márpedig ha ez a „szuperfegyver” nem, vagy csak korlátozott hatékonysággal működik, akkor nagyon gyorsan ijesztő változásokon mehet át a személyiségünk is, miként ezt a mai poszt szerzője, Viki írja. Bevallom, erősen elgondolkodtatott a posztja, kíváncsi lennék a ti tapasztalatotokra ezen a téren.

pincerno_3_foto_pixabay_com_meditations.jpg

„Ez most nem az a sztori, amikor valaki nyelvtudás és tervek nélkül fejest ugrik az ismeretlenbe. A párommal azoknak iskolázott, értelmiségi kivándorlóknak a táborát bővítjük, akik remek állást és jó egzisztenciát hagytak maguk mögött egy egészségesebb társadalmi közeg, szélesebb perspektívák és leendő gyerek(ek) jobb boldogulása reményében. És persze csillapíthatatlan kalandvágyból. 

A kiutazásunkat közel egy éves előkészület előzte meg, ami magában foglalta a pénzügyi, elméleti és pszichés felkészülést. Vagyis nem csak gyűjtöttünk és a célországban való letelepedés jogi, gazdasági vonatkozásaival ismerkedtünk, de lélekben készültünk arra is, hogy valószínűleg az első időszak komoly életminőség-romlással jár majd. 

Mivel azonban mindketten a mélyszegénységből jutottunk el idáig, tudtuk, hogy képesek leszünk különösebb nehézség nélkül elviselni az átmeneti létbizonytalanságot. 

Felkészültünk arra, hogy az itthoni kertes albérletből valószínűleg társbérletbe kényszerülünk majd „odakinn”, hogy egy táskányi ruhából fogunk élni hónapokig, a legegészségesebb helyett a legolcsóbbat vesszük mindenből és felkészültünk arra is, hogy a nyelv miatt elképzelhető, hogy az elején nem tudunk elhelyezkedni a szakmánkban. Érintőlegesen tehát a nyelvi nehézségekre is gondoltunk. 

A nyelv fontossága 

A nyelv, az önkifejezés képességének fontosságát csak mostanában értettem meg igazán. A fenti mondatokat leírva azt sugallom magamról, hogy intelligens ember vagyok, aki képes magát választékosan, árnyaltan kifejezni, ezáltal jó kapcsolatokat kialakítani. 

Élő beszélgetésben ehhez általában párosul egy optimális helyzetfelismerő-képesség és emberismeret, az eredmény pedig a beszélgetés során kialakuló összhang, adott esetben szimpátia. A szimpátia pedig tudjuk, hogy hatalmas erőforrás. 

A kommunikáció számomra egy olyan szuperfegyver, aminek segítségével még egy félbehagyott bölcsészdiplomával is képes voltam remek munkahelyekre bekerülni. 

Az anyanyelvemen képes vagyok hatékonyan szemléltetni kompetenciámat anélkül, konkrétan az érdemeimről beszélnék. Persze ez még nem egy beugró a Google-höz, mindenesetre jó alap egy állásinterjúhoz. Lássuk akkor, hogy mi van, ha nem az anyanyelven folyik a beszélgetés. 

A személyiségemmel ijesztő dolgok történtek 

Bár évek óta beszélek angolul, könyveket, tudományos cikkeket olvasok, még mindig csak tanuló vagyok ezen a nyelven. Sokkal több mindent megértek, mint amit spontán beszédben használni tudok, az árnyalt, választékos önkifejezés még igencsak távoli állomásnak tűnik. 

Amikor eldöntöttük, hogy külföldön telepedünk le, tisztában voltam ezzel és türelemre intettem magamat: a nyelvi közegben sokkal gyorsabban fogok fejlődni, mint bármelyik nyelvtanfolyamon vagy magánórán. 

Ez lehet, hogy igaz, de miközben fénysebességgel fejlődik az angolom (ez most irónia, ugye kihallatszik?), a személyiségemmel ijesztő dolgok történnek. Az most nem is számít, hogy szintén a nyelvi nehézségek miatt a szakmai kompetenciámat egyelőre nem tudom bizonyítani, így blúzos irodából átálltam a pult mögé, és mint egyetemista koromban, most így 31 évesen újra kiszolgálok. Van valami, ami sokkal fájdalmasabb. 

Olyan munkakörben dolgozom, amelynek legalább az 50%-a kommunikációból áll, napi ezerszer kiteszem magam a nyelvbotlások, rossz akcentus, félreértett rendelések fájdalmas pofonjainak, és az egészet végig nézik a kollegák, akik ezek hatására nem egy intelligens, tanult embert látnak, hanem egy buta bevándorlót, aki rengeteg hibát követ el. 

A kommunikáció fala egyszerűen nem engedi át a többi emberi értéket, legalábbis rendkívüli módon redukálja. Amikor pedig az időm nagy részét ezekben a rossz hangulatú szituációkban evickélve töltöm, tovább debilizálódom, vagyis a kialakult szorongással tovább rontom a helyzetet és ott is vétek hibákat, ahol nem szoktam. Ahogy pedig az állapot fixálódik, a folyamatos debilség szépen bekúszik a fegyverzetem mögé. 

A láthatatlan bőrönd 

Mindenkinek van egy láthatatlan bőröndje, amit cipel magával, függetlenül attól, hogy melyik országba költözik. A nyelvi nehézségek engem arra a tényre döbbentettek rá, hogy az önbecsülésem nem belülről, hanem a társadalom visszajelzéseiből fakad. 

Hiszen ha nem így lenne, nem váltana ki belőlem ilyen szorongást a helyzet, és szerencsés az, aki e sorokat olvasva csak legyint, hogy túldramatizálom. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül akadnak egy páran, akik ezzel a problémával birkóznak. 

Nehezen hitetem el magammal, hogy attól, hogy jelen pillanatban nem tudom túl hatékonyan másoknak megmutatni a saját értékességemet, még valójában értékes lehetek. 

Nehéz elfogadnom, hogy attól, hogy nem értem egyből a brit akcentussal rendelt lattét, még ugyanaz az ember vagyok, aki nemrég tárgyalóasztalnál ülve idős professzorokkal folytatott eszmefuttatásokat a magyar közoktatásról. Sőt mi több, valójában egyik sem igazán én vagyok, hiszen nem a szakmai tapasztalatommal definiálom magamat. 

Folyton emlékeztetnem kell magamat arra, hogy ami történik az életemben jelenleg, sokkal összetettebb folyamat annál, minthogy az első vagy második munkahely meghatározza azt, hogy sikeresnek könyvelem-e el a költözést. 

Visszajutni a kiindulópontra 

Sokan talán ezen a ponton adják fel a küzdelmet. Hatalmas kihívás szembenézni a saját szakmai értéktelenségünkkel, főleg, ha azt az emberi értékeinkkel azonosítjuk. 

Ránézünk az útra, ami előttünk áll, és rettenetesen hosszúnak tűnik, míg elérünk egyáltalán addig a szintig, ahonnan elindultunk még otthonról. Könnyebbnek tűnik visszamenni és ingyen, erőfeszítés nélkül visszakapni az összes skillt, melyekért itt egyesével éveket kellene küzdeni. Ez persze csalóka kép. 

Fontos, hogy újra és újra figyelmeztessük magunkat: nem igaz, hogy kevesebbet érünk, mint otthon, emberként legalábbis biztosan nem. Nem szabad elfelejteni, hogy a szakmai értékünk nem azonos azzal, akik ténylegesen vagyunk. 

És ha a cél, amiért külföldre költöztünk, még fennáll, akkor érdemes arra koncentrálni, hogy a szakmai érték fejleszthető, az saját magunkba vetett hitet pedig nem szabad, hogy a csüggesztő körülmények negatívan befolyásolják. Ebből az egészből csak akkor lehet vesztesen kijönni, ha az önbecsülésünket veszítjük el.”

HÍRMONDÓ 

A legfontosabb magyarországi hiányszakmák 

A hiányszakmák nagyjából ugyanazok maradtak, mint egy évvel korábban, viszont a helyzetet jól jellemzi, hogy a képzettséggel és a nyelvtudással kapcsolatos elvárások csökkentek.

A külföldre költözés nem jelent vesztes csatát 

Másfél évtized alatt 300 ezerrel csökkent Szlovákia lakossága, ami a teljes népesség 5 százaléka - derült ki a szlovák pénzügyminisztérium adataiból. Az elvándorlás csaknem 45 millió eurós veszteséget jelent az országnak.

Izland is csatlakozhat az Európai Unióhoz? 

Jobbközép koalíciós kormány alakul Izlandon, a megállapodás része az is, hogy várhatóan népszavazást tartanak majd az ország csatlakozásáról az Európai Unióhoz.

Amerikába jöttem, szupersztár leszek 

Igazi tündérmese, melynek főhőse egy nigériai származású, görög sportoló, aki egészen elképesztő mélységekből érkezve ma már ott tart, hogy az amerikai profi kosárlabda egyik legnagyobb sztárja lehet belőle.

(Fotó: pixabay.com/Meditations)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyelv nyelvtudás Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9212121423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2017.01.13. 23:32:45

@rebel rebel: Én az imént küldtem egy mailt neki, azt irta, hogy elment. Most lassan lefekszem, de majd reggel nézem, hogy jött-e valami.

fhdgy 2017.01.13. 23:33:22

@rebel rebel: PC winfosh 7.

Egyébként, meg nem hagymázom! 1977 óta programozó vagyok. Kb. 1973-ban írtam meg az első programomat, így elhiszed, hogy egy qrva chaptát be tudok írni rendesen?

Különben is, ha a chaptával lett volna gondja, annak miköze a nicknévhez? Vagy a hibaüzenet is rossz?

Csodabogár 2017.01.13. 23:35:13

@Puháné Macskássy Juliska: Az ilyen szerelmek gyorsan elmúlnak. Kis szerencsével már akkor mielőtt még nagyon komolyra fordulna az ügy. Persze nem állítom, hogy nekem van igazam, de számomra elképzelhetetlen lenne egy partner értetlenkedését napi szinten elviselni. Lehet, hogy a hiba az én készülékemben van.

Shaktee 2017.01.13. 23:44:35

@fhdgy: akkor meg mit bénázol? :) Csodabogár üzenet műx, neked van valami lokális problémád, úgy tűnik.

montroyal ( CAN qc) 2017.01.13. 23:45:05

@jojó78.: átálltam a számok Angol használatára
viszont a pénzt magyarul szamolom es a klienseimen is megfigyeltem a sajat nyelvukon mormogva szamoljak a pénzt ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 23:47:50

@Puháné Macskássy Juliska: de miert ne tudnek valasztekosan beszelni a nejemmel?
OK par amerikai szleng nincs mindig meg, de rogton kitargyaljuk, mert nem hagyom annyiban
neki nincs meg sok Magyar szleng, de kitargyaljuk
ma reggel fel orat rohogtunk es ez nem ritka, pedig nem vagyunk mar gyerekek:)

a steelers sosem less nekem az mint a fradi, ez teny, az O csaladja fanatikus steelers drukker
az naluk fradizmus
de en mar sokkal jobban tudom szidni a steelers meccsen a birot, mint az egesz csaladja egyuttveve
pedig a csaladja nem kicsi, sot, hat nagy:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 23:48:02

@jojó78.: en is ha hangosan szamolok
magamban meg sokszor magyarul, azutan kimondom angolul
milyen nyelven almodsz?

a hataratkelonek felhivnam a figyelmet, hogy ez fontos tema, ki milyen nyelven almodik
vagyis nem fontos, de erdekes
en hosszu hosszu evek utan almodtam eloszor angolul
arra emlekszem mert anyukammal beszelgettem es o magyarul valaszolt
ma mar gyakrabban almodom angolul, mint magyarul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 23:48:14

@Csodabogár: ott
ha tudod a nyelvet, mi lenne napi szinten ertetlenkedes?
kb 9 eve ismertem meg a nejemet, vagy 10, a szamokkal bajban vagok es eleinte nem is ertett az akcentusom miatt, ma meg szo nincs ertetlenkedesrol...
tudok angolul
beszelgetunk, mint barki mas....
nem ertem a problemat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 23:48:25

@rebel rebel: canadat otthon kanadanak irjak?
tenyleg ki kell cserelni az atlaszokat

puhacica 2017.01.13. 23:49:40

@Csodabogár: en ezt igy nem mernem kijelenteni. nem vagyunk egyformak.

fhdgy 2017.01.13. 23:56:14

@rebel rebel: Ha rossz a hibaüzenet, akkor az nem az én saram.

Különben meg nem fogok átülni egy másik gépemhez, hogy azokon is kipróbáljam.

Le tudnám tesztelni még három winfosh verzió alatt, négy különböző Android verzió alatt, és három linux verzió alatt. Ja, és egy Raspberry alatt is. Bocsi, csak ennyi géppel és környezettel dolgozom, de szerintem csak hagymázok. Nekem meg folyik a könnyem, de nem a hagymától!

Bocs, de ez kikívánkozott belőlem! Ha ez neked bénázás, akkor legyen!

puhacica 2017.01.13. 23:56:56

@hagyma: nem csak a beszed. nyaron itt volt a magyar baratnom es a francia baratja. amig mi nyaraltunk, nalunk laktak, ok vigyaztak a macskara. van nekem egy gyerekkori parnahuzatom, vizipokos. ezt huztam fel a lanynak, tudtam, hogy orulni fog neki. mondta is, hogy itt ugrabugralt a parnaval, a srac meg csak nezte, hogy mi lett vele. es mennyi ilyen dolog van, amit csak azok ertenek, akik ugyanabban a (nyelvi) kornyezetben szocializalodtak. te lehetsz boldog a meriddel, attol en meg gondolkodhatok maskepp, ha nem haragszol meg erte.

Shaktee 2017.01.14. 00:06:05

@fhdgy:

Ne te vagy ma ez első mírges kliensem, de te vagy az utolsó :)

Küggy üzit a telódról, s annyi.

format c: winfos :)

fhdgy 2017.01.14. 00:19:18

@rebel rebel: Nem vagyok mérges, a kliensed meg végképp nem.

Én leírtam egy hibaszituációt, ami megtörtént. Elhiheted azt is, hogy nem az első hibaüzenetre írtam, hanem még egyszer és még egyszer gondosan leellenőriztem azt, amit állítottam.

Ilyen volt már, hogy tesztelnem kellett egy nagy vasút irányítási rendszert. Egy Siemens nevű, kis futottak még kategóriába eső cég, reklamált, hogy miért tart olyan sokáig.

Mondtam, hogy mert találtam pár hibát.

Az nem lehet, mert már sokan tesztelték már és nem találtak hibát.

Az lehet, hogy ők nem találták, de én igen, és a hibákat reprodukálni is tudom.

Aztán, amikor reprodukáltam a hibákat, csodálkoztak.

Én nem csodálkoznék, ha te nem is tudnád, hogy mi a programozás és a programtesztelés. Csak azt tudom, hogy nagyon magabiztos vagy. Én biztos nem vagyok akkora programozó mint te, mert én azért nem jelentek ki dolgokat ex-katedra.

Shaktee 2017.01.14. 00:22:50

@fhdgy: szívesen a segítséget s jóéjt.

fhdgy 2017.01.14. 00:27:22

@rebel rebel: Csak annyit árulj el: írtál már egy komolyabb programot is az életedben?

montroyal ( CAN qc) 2017.01.14. 01:32:42

megtalaltam a hirdetes ami az angol tanulast reklamozza .. biztos kitorne a nyelvem vagy lenyelnem ha igy kellene beszelnem :-))

www.youtube.com/watch?v=P72Nq-wVhtU

LittleG (uk) 2017.01.14. 02:01:28

@Zoole[uk]: reggel nem is gondoltam, hogy ez ilyen alaposan kivesézett téma lesz :)

akkor azt is bedobtam volna, hogy hogy mondod angolul, hogy foga van a napnak (süt a nap ezerrel, de nagyon hideg van).

Ezt szószerint lefordítottam a kollégámnak, aki bólogatott, hogy milyen jó megfogalmazás, és mondta, hogy angolul erre a nippy weather-t használják (esetleg még azt, hogy bitter)

LittleG (uk) 2017.01.14. 02:06:46

@Puháné Macskássy Juliska: igaz, ezt 10 év házasság és külföldre költözés után állapítottam meg :)

bár azt már otthon is tudtam, hogy magyar srác lesz a párom, soha nem is volt más nemzetiségű pasim

de ha lett volna, ahogy mondod, ámor mámorában tuti magasról tettem volna a kommunikáció mélységeire :)

gabors 2017.01.14. 02:24:39

az akcentus miatt picsogoknak (soha nem birtam megerteni aki a british angolt/americai anglolt stb nem erti DE tud angolul) gondja lesz majd a siirivel es ami

www.youtube.com/watch?v=NMS2VnDveP8

Voice activated lift in Scotland (usa-ban eloknek elevator)

gabors 2017.01.14. 04:03:23

@montroyal ( CAN qc): montreal-ban is bennragadnanak sokan :-)

montroyal ( CAN qc) 2017.01.14. 04:26:45

de még mennyien, kezdve velem .. ha valaki kijavit a rossz kiejtesem miatt azt mondom - ugy is lehet mondani, de ugyanazt jelenti ..(nekem) :-)

gabors 2017.01.14. 04:36:14

@montroyal ( CAN qc): en is igy voltam ... volt/van egy blackberry-m voice command meg minden soha nem birtam betanitani a voice-commandot ... multkor bereltem egy kocsit abban is volt voice command a kibaszott eletben nem tudtam semmire se ravenni azert nem volt annyira mulatsagos mint skotok :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 05:30:20

@nyuszigonosz: Érdekes ez a smet szó, ezt még így nem láttam leírva a kajanevek közt, maximum úgy, hogy panerad...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 05:32:39

@Herr Géza: Hát na, nincs mire dicsekednem, az tény.Erősen szőkenő szarvas vagyok a konyhában...
:-)))))))))
Amúgy a rántást inkább a rántotthús értelmében akartam magyarázni.De akkor úgy tűnik, ez a sörtészta?
Na de semmiféle sör ízt nem lehet érezni rajta.Pedig én érezném, mert rühellem a sört.Szóval furcsa. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 05:33:51

@Csodabogár: Igen, köszönöm Neked is és mindenkinek a kajakvíz megoldását!
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 05:36:13

@fhdgy: Erre is van magyar szó, ha már úgyis ilyen nyelvi
téma van: kapca.
:-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.14. 05:38:35

@hagyma: Hej, Hagyma, szoktál te a nemzetisport fórumain is kommentelni?Erősen ilyesmi a stílus, mármint az írásmód, vagy csak valaki bitorolja a neved... :D

svédnyugger 2017.01.14. 06:14:59

@geegee: Nincs is kajanévben, mert csak az állagát írja le a "smet", mindenféle "gegga", kenhetô dolog is "smet". Igeként is használják pl. smeta ut - kend szét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 07:28:15

@montroyal ( CAN qc): en viszont a penzt angolul szamolom, bar kp ritkan van a kezemben
viszont sok minden mast magyarul, azutan forditom angolra es ugy mondom

Larry Silverstein 2017.01.14. 07:28:25

@montroyal ( CAN qc): Káromkodni csak magyarul érdemes, mert az (amerikai) angol ezen a téren igen sekélyes és szegényes. A britek sokkal elegánsabbak és választékosabbak.

Larry Silverstein 2017.01.14. 07:28:43

Ez teljesen attól függ ki mit melózik.

A magyar bevándorló 85%-a 10 év után sem beszél jól angolul, mert életében nem volt kapcsolata angolokkal. A melóhelyén meg a lengyel meg a paki ugyanolyan hibrid nyelven beszél mint a magyar.

A multik irodáiban ugyanez megy magasabb szinten. Az sem angol.

A kisebbség, meg aki kifejezetten akarja a beépülést, vagy ottani a párja, az megtanul angolul. Ennyi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 07:29:01

@Puháné Macskássy Juliska: dehogy haragszom
az en nejem mar nem huz fel nekunk tom es jerrys agynemut
ja a a nejemet nem meriddnek hivjak hanem Mary Theresa Hagymasinak
de orulok a macskara tudtak kozosen vigyazni a macskara
az emberi kapcsolatok nem egy vizipokos parnahuzaton mullanak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 07:29:18

@Puháné Macskássy Juliska: ja es ez nem maskeppen gomdolkodas, ha nem haragszol meg erte mi boldogak vagyunkegyutt a nejemmel, annak ellenere, hogy nem itt szulettem es nem anyanyelvem az angol:)
a francia baratnak meg el kellett volna mondania, hogy kedvenc meseje es akkor megerti
ha tudnak franciaul
az mar razosabb ha a baratnod nem tud, a francia meg algeriai
Mary kedvenc filmje az egri csillagok, meg a sose halunk meg
erre varrjal gombot

ben2 2017.01.14. 07:29:56

Szvsz a post írójának az a fő baja, hogy nem gondolja komolyan a végleges kiköltözést. A nyelvi nehézség csak kifogás, nyavajgás.

Amikor az USA-ban éltem kb. 1 évet, két fajta magyar emigránssal találkoztam:
1. aki úgy ment ki, hogy felégette maga mögött a hidakat és eldöntötte, hogy másnaptól amerikai lesz
2. aki kiment "körülnézni és majd meglátjuk, hogyan alakul"

Az 1. kategória olyan keményen fókuszált a beilleszkedésre, hogy 1-2 év alatt már rendesen törte a magyart, 3-4 év után pedig már csak nyökögve tudott magyarul megszólalni.
Viszont tényleg 100%-os amerikai lett belőle és tényleg képes volt ledolgozni a kezdeti hátrányt és idővel maximálisan ki tudta használni az USA adta lehetőségeket. (Az USA ebből a szempontból jobb, mint Nyugat-Európa, mert az USA-ban mindenki bevándorló és a teljes intézményrendszerük és társadalmuk erre épül.)

A 2. kategória viszont végig megmaradt magyarnak és megrekedt egyfajta "átmeneti életben": nem akarta feladni az ottani életszínvonalat, de nem is volt képes komolyabban beilleszkedni. Elfogadta a képességeihez mérten alacsonyabb rendű munkákat, nem kepesztett komolyabb lehetőségek után, mert valahol hátul végig az motoszkált az agyában, hogy ez úgyis csak átmeneti megoldás, előbb-utóbb haza fog menni. Közben a felszínen azt bizonygatta, hogy mennyivel jobb itt neki, hiszen ilyen munkával milyen keveset keresne otthon, a magasabb életszínvonal megéri az áldozatot, otthon úgysem jutna egyről a kettőre, itt meg legalább kényelmesen él.

Az előre jutáshoz minden országban, minden társadalomban a maximumot kell kihoznia magából az embernek és ehhez motíváció kell.
Aki komolyan gondolja a kinn maradást, azt az motiválja, ami itthon: hogy nincs másik esély, nincs biztonságos menekülőút, ha nem teszi oda magát, akkor nincs tovább.
Aki viszont bizonytalan a terveiben, aki igazából nem szánta rá magát egy másik életre, az a társadalmi, nyelvi, kulturális különbségeket leküzdhetetlen akadályként éli meg és később ezeket használja ürügyként, amikor végül hazajön.

Larry Silverstein 2017.01.14. 07:30:05

@LittleG (uk): magyarul nincs olyan hogy foga van a napnak.

hajráargentína 2017.01.14. 07:30:18

@adgis: Szerintem is nagyon jó poszt. Soha nem éltem külföldön, de idehaza voltak külföldi főnökeim, illetve állni kellett a sarat idegen nyelvi közegben és pontosan azt éreztem, amiről a posztoló beszél, ezért is döntöttem úgy, hogy soha nem élnék külföldön. És emellett soha nem értettem, hogy ez másokat miért nem zavar. De gondolom erősen személyiségfüggő, van akinek nincs mit veszítenie, van aki könnyen túlteszi magát rajta, van aki meg szőnyeg alá söpri az egész problémakört.

ben2 2017.01.14. 07:30:22

Szvsz a post írójának az a fő baja, hogy nem gondolja komolyan a végleges kiköltözést. A nyelvi nehézség csak kifogás, nyavajgás.

Amikor az USA-ban éltem kb. 1 évet, két fajta magyar emigránssal találkoztam:
1. aki úgy ment ki, hogy felégette maga mögött a hidakat és eldöntötte, hogy másnaptól amerikai lesz
2. aki kiment "körülnézni és majd meglátjuk, hogyan alakul"

Az 1. kategória olyan keményen fókuszált a beilleszkedésre, hogy 1-2 év alatt már rendesen törte a magyart, 3-4 év után pedig már csak nyökögve tudott magyarul megszólalni.
Viszont tényleg 100%-os amerikai lett belőle és tényleg képes volt ledolgozni a kezdeti hátrányt és idővel maximálisan ki tudta használni az USA adta lehetőségeket. (Az USA ebből a szempontból jobb, mint Nyugat-Európa, mert az USA-ban mindenki bevándorló és a teljes intézményrendszerük és társadalmuk erre épül.)

A 2. kategória viszont végig megmaradt magyarnak és megrekedt egyfajta "átmeneti életben": nem akarta feladni az ottani életszínvonalat, de nem is volt képes komolyabban beilleszkedni. Elfogadta a képességeihez mérten alacsonyabb rendű munkákat, nem kepesztett komolyabb lehetőségek után, mert valahol hátul végig az motoszkált az agyában, hogy ez úgyis csak átmeneti megoldás, előbb-utóbb haza fog menni. Közben a felszínen azt bizonygatta, hogy mennyivel jobb itt neki, hiszen ilyen munkával milyen keveset keresne otthon, a magasabb életszínvonal megéri az áldozatot, otthon úgysem jutna egyről a kettőre, itt meg legalább kényelmesen él.

Az előre jutáshoz minden országban, minden társadalomban a maximumot kell kihoznia magából az embernek és ehhez motíváció kell.
Aki komolyan gondolja a kinn maradást, azt az motiválja, ami itthon: hogy nincs másik esély, nincs biztonságos menekülőút, ha nem teszi oda magát, akkor nincs tovább.
Aki viszont bizonytalan a terveiben, aki igazából nem szánta rá magát egy másik életre, az a társadalmi, nyelvi, kulturális különbségeket leküzdhetetlen akadályként éli meg és később ezeket használja ürügyként, amikor végül hazajön.

2017.01.14. 07:30:46

Ne add fel
En is igy voltam. Pult mogott telefonos rendelesek semmit nem ertettem az elejen. 1 ev mulva az utca egy embere lettem minden szlenget ismertem. Jol kommunikaltam mindenkivel megtalaltam a hangot ez segitett. Ja es leadtam a valasztekos angolomat. Feleakkora szokincs eleg mint amit hiszunk.

puhacica 2017.01.14. 07:43:34

@hagyma: te olyan sotet vagy, mint a belsozseb. :D

Fülig José 2017.01.14. 08:09:24

@Larry Silverstein: ezen a téren a német sem külömb... mennyei érzés a legalpáribb kőműveszsargonban káromkodni, ezek meg csak mosolyognak. ha tudnák, miről(/kiről) van szó pontosan, biztos nem mosolyognának...

Larry Silverstein 2017.01.14. 08:09:24

@ben2: Olyan nagyon nincs hogy valaki 3-4 év múlva nyökögi a magyart, bár tényleg létezik a 2 kivándorló kategória...

Még soros gyuri is elnyökög magyarul, aki 70 éve vándorolt ki s valszeg nem sokat beszélt magyarul azóta.

Wiktor Benkő 2017.01.14. 08:09:24

Jobb társadalmi közeg, perspektívák. Na persze..
Egy piszkos, mocskos idegen vagy mindenhol, ami nem Magyarország, a hazád -ha ez mond valamit.

Ennek meg amit leírtál -viseld következményeit, jót röhögök rajtad.
Én ITTHON vagyok.

Fülig José 2017.01.14. 08:09:24

40+ évesen mint igazságügyi járműszakértő visszaálltam az emelő mellé szerelni. fasza érzés volt...budai pecó után egy szoba a gyártelepen, sarkában a zuhanykabin, család, gyerekek után tökegyedül, se haverok, se kutya, se macska...hm. kemény volt, na! ma màr egy " normalis(abb)" lakásban nyomom, jönnek látogatni, hümmögnek, szar a kégli, szar a meló, ilyet otthon is tudsz, te többet érsz, stb... nálad még nem volt? ...majd lesz, ne aggódj. de sose feledd a célt. kitartás!

létkoktél 2017.01.14. 08:17:44

@ben2: Kedvenc amerikai filmrendezőm, Jim Jarmusch verse jut erről eszembe, asszongya:

Osztott képernyő

A fürdőszobámban a szőke lány
bőr fehérneműben
rövidebbre vágja a haját,
reméli, hogy hosszabbnak
tűnik majd.

Arra a magyarra emlékeztet,
aki Los Angelesbe költözik,
elfelejt magyarul,
angolul pedig sosem tanul meg.

SzZoole 2017.01.14. 09:13:35

@LittleG (uk): nem is baj az,hogy van róla szó,de 50 kommenten keresztül.....;)

petok11 2017.01.14. 09:43:19

@hajráargentína: Bocs, az elobb @Ben2-nek akartam valaszolni, es valami regi nick-emmel voltam bejelentkezve. Szoval @petok11 =@adgis :-)
Igen ezt en is igy latom. A munkahelyen meg at is lehet hidalni ezt a dolgot, legalabbis nekem sikerult, de a maganeletben ugy latom mar sokkal nehezebb, ha nem lehetetlen. Pl. a felesegemet sem zavarja annyira mint engem, de mondja, hogy persze latja o is, hogy igy van.

SGlass 2017.01.14. 09:48:34

Azt hiszem ez a REÁL és HUMÁN műveltség, "szakmák" különbségeiből eredő probléma. A posztoló írja, hogy bölcsész végzettségű, s ennek megfelelően a tudását is főleg a nyelvi kommunikáció során tudja megcsillantani. Magam informatikus vagyok, s sem én, sem barátaim, ismerőseim, akik rövidebb, hosszabb ideig dolgoztak (dolgoznak jelenleg is) külföldön nem vagy csak elvétve találkoztak ezzel a problémával. Egész egyszerűen az "önkifejezésünk" nyelve a MATEK. A munkánk lényege, hogy megírunk olyan programokat, amiket mások nem vagy csak nehezebben, esetleg lassabban. Megtervezünk dolgokat, amikre másoknak szükségük van... legyen az adatbázis struktúra, programkód, eljárás vagy folyamat, ami szigorú szabályoknak megfelelően kell, hogy működjön. Értékelik munkánkat, annak minőségét, ennek megfelelően bennünket még ha a nyelvi kommunikációnk nem is annyira tökéletes vagy magas szintű... bár lehet - mondják, hallottam - , hogy az "informatikusok" kommunikációja az anyanyelvükön sem "tökéletes"! :)
Vagy ahogyan Golyófogú Tony mondaná: Csak annyit mondok, hogy a matekon múlik minden. Mennyi az annyi?

na4 2017.01.14. 09:49:36

Megizélheted a hunglish-odat. Meghallják, és már le is vagy írva, lépnek tovább, te meg maradsz a létra legalján.

adgis 2017.01.14. 09:49:36

@hajráargentína: Reszben egyet ertek, sok mulik az elhatarozason, elszantsagon, de velemenyem szerint a problema elsosorban szemelyisegfuggo.
Ahogy korabban irtam, ha szakmabeli munkat vallal a poszt iroja, akkor akar meg meg is szunhet ez a gond, de a maganeletben jo esellyel megmaradhat. Nalam a munkahelyen ez igazabol nem volt problema. A privat eletben viszont valakivel kommunikalsz megprobal besaccolni, hogy eldontse megvan-e a szimpatia vagy sem. Es ha a nyelv miatt rosszul saccol be, akkor eleg kicsi lesz az eselye, hogy hasonlo tipusu emberekbol alakuljon ki a barati kor, akikkel tenyleg jol erzed magad. Ez par ev kulfoldi elet utan legtobbszor nem gond. De mondjuk 5 vagy meg tobb utan mar igen. Emiatt a kornyezeztemben valaki 20 ev utan latja most ugy, hogy vissza kell koltoznie Mo-ra. De mint irtam valakit meg ez nem zavar.

Anna King 2017.01.14. 10:16:13

En svajcban vagyok nemet nyelvtudas nelkul, illetve folyammatban... a munka nyelve az angol, inkabb dicsernek, mint szidnak, viszont a nemet nehezen megy. Nincs nyelvi kornyezet, az itt beszelt nyelv koszono viszonyban sincs a nemettel.

VT Man 2017.01.14. 10:16:19

Eleg negativ poszt. Arrol szol, hogy a posztolo nem tud meg eleg jol angolul. Es? Eltelik fel ev, egy ev, belejon, ennyi.

Szaktanár 2017.01.14. 10:16:28

szegény posztoló, átéreztem a posztot, ezt én is átéltem :( azt tudom javasolni, h tégy úgy, ahogy én tettem: ha megunod, h rossz angolod, tanulj meg más nyelveket, amiket az angolok nem beszélnek (Java, C#), és máris fel fognak rád nézni, nem le :)

wantirna 2017.01.14. 10:16:59

Az emigráns lét nem természetes állapot. Ezzel számolni kell.

fhdgy 2017.01.14. 10:20:01

@Larry Silverstein: Ezt most komolyan mondod? Ha igen, akkor pl. Somogyban nem tudom, hogy milyen nyelven beszélnek, mert én ott tanultam meg kisgyerekként és örökre.

Lord_M_ 2017.01.14. 10:54:08

Hát megmondom őszintén, ezt a bejegyzést én nem értem. Sokszor gondoltam már, hogy megírom itt a mi történetünket, de aztán mindig arra gondolok, nem lehetünk egyedi esetek, akkor meg minek. De az ilyen posztok mindig baromira elbizonytalanítanak.

Úgyértem az ilyenek mint amikor a poszt írója jelzi, hogy beszél angolul, majd pár sorral lejjebb meg, hogy szakmai kompetenciáját, nyelvi problémák miatt nem tudja kifejezni.

Most mondjam, hogy amikor kijöttem angliába az összes angoltudásomat a cartoon networkről szedtem össze? Hogy az első mondat amit "megtanultam" az a a "deedee what are you doing in my room?"
Ennek ellenére kicsit több mint hónappal a kiérkezésem után senior developer pozícióban dolgoztam?
Hogy a "can you" "could you" közötti hatalmas különbségről fogalmam sem volt? És mégis képes voltam átvinni az üzenetet és megértettük egymást... és hogy főleg angolokkal dolgoztam együtt?
Most vagy a poszt írója nem mondott igazat amikor kijelentette, hogy beszél angolul, vagy valami máshol nem teljesen kerek.

Aztán ez a "blúzos irodai munka" után a "pult mögé" dolog sem tiszta. De valószínű összefügg azzal, hogy a történet nem feltétlenül pontos...
úgyértem az a három ember akit tudok, hogy kijött, az mind a szakmájában helyezkedett el. Mindhárman más szinten beszéltük az angolt (én a legrosszabbul (a mai napig)) de se a feleségem se a legjobb barátom nem töltött egy napot sem semmilyen mellékvágányon ...

Aztán a harmadik, rendszeresen visszaköszönő dolog az "otthon szuperül éltünk, de itt kint csak egy megosztott szoba jutott" dolog magas nekem.
Írd és mondd másfél hónapig laktam egy család által kiadott tetőtéri szobában - utána kivettünk egy lakást - és most lesz két éve, hogy házat vettünk. Miközben nyaralni jártunk (dominika, malajzia, görögország, spanyolország)... és vettünk egy autót is.

És nem, még mindig nem vagyunk orvosok meg különlegesek, én vezetőfejlesztő vagyok egy webes ügynökségnél, asszony meg üzleti elemző (jelenleg gyesen).

Szóval nem értem... nem hiszrm, hogy mi lennénk különlegesek, de abban biztos vagyok, hogy ez az irodából pultmögé, családiházból egy megosztott szobába dolog sem lehet általános...
Tehát itt valami vagy nincs rendesen kifejtve, vagy... vagy nem tudom...
(És azt hozzá sem tettem, hogy nekem sincs diplomám, de egy belbiztonsági céget leszámítva, ez itt senkit nem érdekelt)

Szóval valami extra infót még várok :)

Krisztian04 2017.01.14. 10:54:08

13 eve elek a briteknel. A helyzet AZ hogy barmilyen jol megtanultam angolul nekik mindig bevándorló leszek. Ez valahol rendjen is van ugyanis én magyar vagyok. A probléma ott kezdődik amikor beutod a fejed abba amit itt ugy hivnak itt hogy üveg plafon. A legjobb munkakat termeszetesen inkabb adjak briteknek mint kulfoldi szuletesueknek. Vegul is ez Anglia. 2. Ennyi ev itt eles utan rajottem hogy igaz az amit mar olyan sokszor hallottam: Ok tenyleg kulombnek erzik magukat csak azert mert britek. Szoval amit mondani akarok az az hogy ha arra epul az onertekelesed hogy milyen angol nyelvtudassal beszelsz egy britnek akkor persze hogy igy erzed magad. Ne felejtsd el hogy te min ket nyelven beszelsz. Nem szabad hogy az onertekelesed azon álljon vagy bukjon hogy milyen az angolod. Egyebkent ha lefelezed a hasznalt szokincsedet es arra fokuszalsz akkor a hetkoznapi eletben konnyebb lesz angolul boldogulni. Ez mondjuk az atlag angol szinvonalara utal de azt most inkabb hagyjuk. Konténer pakolással kezdtem most penzugyben dolgozom a city-ben es megis vissza akarok menni Mo-ra. Nem az angolom vagy pedig az onertekelesem miatt hanem azert mert magyar vagyok. Nem vagyunk kevesebbek csak azert mert mi nem angolul beszelunk az óvodában vagy a szuleinkkel.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2017.01.14. 10:54:08

@Topolina: A legerdekesebb az egeszben szamomra, hogy mikor idekerultunk en hamarabb megertettem az akcentussal beszelok mondanivalojat (pakisztani, indiai, roman, litvan) mint a tozsgyokeres angolok.
Ma is van olyan, hogy en forditok lengyel-/romanangolrol, angol angolra a tobbieknek.
Tenyleg par honap alatt meg raall a fule az embernek majdnem mindegyikre. Ami rohadt fontos, hogy mosolygassal minden nehez helyzetbol ki lehet segitened magad.

A mi szakmankban sok kulfoldi van: foleg olaszok, spanyolok, a foldmunkasok kozott meg inkabb litvanok, romanok es lengyelek akikkel egyutt dolgozom. Diggerdriverrel meg sosem futottam ossze sajnos, de alapbol nem talalkoztam meg magyarral, csak a regeszek kozott.
Engem altalaban a kelet-europaiak irnek neznek, az angolok meg francianak, nemetnek (amit nem ertek mert szerintem nekik nagyon jellegzetes akcentusuk van).

betulapendula83 2017.01.14. 10:54:09

Létező problémáról ír a poszt szerzője, de a nagy meglepettséget nem igazán értem. Ha egy éven keresztül mindenre felkészültek, akkor arra nem, hogy az elején esetleg nehéz lesz érteni a brit angolt?
6 éve élek Angliában, előtte fél évet töltöttem a Dél-afrikai Köztársaságban. Míg a fél év Afrika sokat lendített az angol beszédem folyamatosságán, a brit angol engem is meglepetésként ért, mint szinte mindenkit. Ennek bizony hagyni kell egy kis időt, és nem kétségbe esni. A tanulás során mindenkit fognak negatív élmények érni. Ilyen a világ.
Kinek fél évbe, kinek két évbe kerül, de ha valaki tényleg angol közegben dolgozik, és nem a többi bevándorlóhoz menekül szabadidejében, akkor tisztulni fog a nyelv értése és a beszéd is.
A nyelvtudásért sajna meg kell dolgozni. Ez nem kéne, hogy meglepetést okozzon.
A leírt frusztrációkat persze megértem, nem könnyű. Tanulási időszaknak kell felfogni. Az segíthet pl, ha a nyelvi korlátok ellenére mégis össze tudsz ismerkedni pár anyanyelvi angollal a környezetedben, akik így Téged fognak látni, nem a botladozó nyelvtudásod. Nekem ez pl egy viszonylag fontos segítség volt a sok közül. (Másik fontos elem a brit akcentusú filmek nézése először felirattal, majd anélkül.)
Egy felnőtt korban elsajátított második nyelven soha nem fogunk tudni olyan választékosan és árnyaltan fogalmazni, mint az anyanyelvünkön. Ezt bele kell kalkulálni abba, ha valaki Magyarországon kívül telepedik le. A gördülékeny beszéd, beszédértés és olvasás viszont néhány év alatt elsajátítható. (Ha valaki már egy középszintű alap nyelvtudással érkezik.)
Idő, és türelem. Sok sikert ezekhez a poszt írójának!
(Míg a brit és az amerikai angol megértésével nincs problémám, az írek által beszélt és az ausztrál angolnál nekem is jobban kell hegyezni a fülem. Idő, és gyakorlat, míg rá tudunk állni egy akcentusra.)

VegaLife 2017.01.14. 10:54:09

Nagyon jo iras. Hasonlo dolgokat elek at en is, eppen csak sikerult oktatasban elhelyezkednem, szerintem eleg gyorsan. Minden munkatarsam elfogad, orulnek h. ott vagyok es dolgozom. Viszont nap mint nap hasonlo belso harc folyik az agyamban. Meg friss vagyok itt kinn, s igen, turelmetlenul varom, hogy meg jobb es jobb legyek. Pedig vegzettsegben es bizonyos tudasban lekorozom a munkatarsaimat. De mit erek vele most? Egyelore nem sokat, mert az angolom csak masodlagos nyelv. EAL. :)
(Ugyanakkor eszemben sincs ezert feladni es visszamenni. Konkretan remalmom a visszakoltozes. Inkabb vallalom ezt a belso harcot, mint a magyar helyzetet a tarsadalom, politika, gazdasag, kozlekedes teren. Igy legalabb tuti fejlodok.

Laz W Andrew 2017.01.14. 11:08:12

@geegee: Battered. A batter: Szodaviz es self rising flour. Talba a liszt, kabe ugyanannyi szoda, habverovel vagy botmixerrel palacsinta vastagsagura kikever. So, esetleg cracked black pepper. Fokhagyma, szezammag adhato, ki hogy szereti. Forro bo zsiradekban (rapeseed vagy sunflover esetleg corn oil) kisutjuk. Nem feltetlenul kell lisztezni a hust, halat, lehetoleg egyenletes es vekony szeleteket sussel ki. Jo etvagyat. Ha nem kapsz self rising flourt, akkor lehet 600g liszt, 60 g kukoricakemenyito es 45 g szodabikarbona vagy sutopor. Plusz a szoda.

midnight coder 2017.01.14. 11:24:44

Én idehaza dolgozom egy külföldi multinál, ahol természetesen az angol az a nyelv amivel tartjuk a kapcsolatot a kinti kollégákkal - és egy csomó olyannal is aki itt dolgozik külföldiként. És mi legalábbis azt értékeljük, ha valaki egyáltalán megpróbál valamilyen szinten beszélni magyarul, de az sem gond ha csak angolul beszél - legalább gyakoroljuk a nyelvet.

És az a külföldi aki beszél angolul mindenképpen több mint az a született angol aki a saját anyanyelvén kívül semmilyen más nyelven nem képes megszólalni. Neked ez mindenképp egy második nyelv, míg ő csak egy nyelven beszél.

A harmadik dolog pedig az, hogy angolul - így vagy úgy - szinte mindenki tud, más kérdés hogy esetleg az indiait vagy a lengyelt magyarként gyakran könnyebb megérteni mint a született angolt.

Végül pedig helyesen beszélni angolul extra erőfeszítés. És ha fáradt vagy, bizony könnyebben hibázol.

vider 2017.01.14. 11:45:19

Kedves Viki!

Szerintem kicsit túlgondolod a dolgot.. Előre is bocs a csernusi kezdés miatt, kicsit fájni fog amit mondok, de jobb ha mielőbb szembesülsz vele: saját magadat hitegeted..

Két dologgal is:

1. Azzal, hogy felkészültél.. Ha felkészültél volna akkor azt a felkészülésre szánt egy évet azzal töltöd, hogy itthon a szakmádban olyan cégnél helyezkedsz el ahol van lehetőséged a szakmai angolodat és az angol kommunikációt - ha nem is teljesen natív környezetben - de gyakorolni. Ha ezt tetted volna most nem egy nyökögő pultos lennél hanem egy íróasztal mögött ülnél.. vagy legrosszabb esetben pár nap bénázás után flottul menne a pultos melód.

2. Illetve azzal, hogy csak kicsit kell fejlődnöd angolból és ez magától fog menni. Pedig nem.. amit leírsz azt tudományos körökben "Rigó utca" effektusnak hívnak. :D Itthon szereztél egy nyelvvizsgát, nézel angol filmeket és megérted az angol cikkeket, internetet. Ez az amit sokan angol nyelvtudásnak hisznek.. kezdésnek klassz, de a nyelvtudás legfontosabb része hiányzik az eszköztáraból: az élőszavas kommunikáció.

A munkahely azért nem jó gyakorlópálya (ahogy ezt írod is) mert a vevőkkel való kommuikáció témája limitált és az egész helyzet nagyon stresszes, hiszen a munkád múlik azon mit értesz és mit mondasz a másik félnek.. Amint hibázol vagy furcsán néz rád a vevő ösztönösen a helyzet túlélésére, nem pedig a hallott angol kifejezések tanulására koncentrálsz..

A megoldás pofon egyszerű (és külföldön a legjobb helyen vagy hozzá): keress olyan társaságot vagy helyet ahol kötetlenül tudsz kommunikálni. A saját példám talán segít (bár nőként talán inkább egy másik helyszínt választanék :D ):

Amíg az USA-ban éltünk én lejártam egy igényes és drága bárba heti 3-4 alkalommal 1 órára.. beszélgetni. Az igényes és drága azért fontos mert kiküszöböli a részegeket, a berúgni és kötekedni érkezőket és azokat a társadalmi rétegeket akik között az angolt rosszul vagy nagyon erős akcentussal beszélők aránya magasabb. Ez egy amolyan hipszter kézműves sörkóstolós hely volt ahol mindenki csak 1-2 sört ivott, aztán továbbállt. Odatámaszkodtam a bárpulthoz, kértem egy sört (ez volt a nyelvtanfolyam óradíja) és az első emberrel aki hasonlóan tett és nyitott volt egy kis csevegésre elkezdtünk dumálni. Volt, hogy csak pár mondatig jutottunk (de már ennek is haszna van).. viszont a többséggel egészen hosszú és érdekes small talk-ba, volt akivel komolyabb beszélgetésekbe bonyolódtam. Sőt olyan is volt, hogy egy egész asztaltársaság jött össze és zárásig beszélgettünk.. Pár hónap alatt többet fejlődtem angolból (főleg a hallásértés terén ami neked első körben nagyon fontos) mint egész életemben előtte..

A cél egyébként az én esetemben kettős volt: megismerni helyi embereket, gondolataikat, a világról alkotott képüket és megtanulni a beszélt nyelvet. Próbáltam olyan témákról dumálni velük amikről nagyon érdekelt a véleményük, de persze sokszor hallottam monológokat olyan dolgokról is amik kevésbé voltak izgalmasak (pl. az amerikai sportok vagy éppen a talajcserélés és rekultiváció fontossága és hatásai a san francisco-i öbölre..). Teljesen mindegy volt igazból miről beszélünk mert minden mondat nettó haszon volt számomra.. Egy fél sör után mindenki sokkal lazább, én is bátrabb voltam, mertem közbeszólni, kérdezni, kijavítani magam. Ők is türelmesebbek, segítőkészebbek, nyitottabbak és érdeklődőbbek voltak mint ha egy hivatalos szituációban vagy egy kényelmetlen környezetben találkozunk.

Csodabogár 2017.01.14. 11:55:01

@Larry Silverstein: De bizony van ilyen. Ez csupán inteligencia kérdése. Van aki extra rá is játszik a dologra, mert az milyen menő (szerinte) hogy ő már annyira külföldi lett, hogy el is felejtette a magyart.
Vannak viszont olyanok, akik 50-60 év után is remekül beszélnek, max. a mai szleng kifejezéseket nem használják.

Csodabogár 2017.01.14. 12:08:00

@Krisztian04: Most eszembe jutott Mikes örökéletü könyve az angolokról.
Ott leírja, hogy udvarolt egy angol nőnek, aki aggódott, hogy a szülei mit fognak szólni egy külföldi pasihoz. Mindez 1940 körüli időről szól. Mire Mikes elmagyarázta, hogy ki a külföldi az csak nézőpont kérdése. Mert ő pl. magyar, neki az angolok a külföldiek. Ezt érdemes megjegyezni!

Larry Silverstein 2017.01.14. 12:19:40

@midnight coder: Természetes hogy az anyanyelvi világnyelv beszélők kevésbé motiváltak a nyelvtanulásra, és ha meg is tanulják, nem szívesen használják.

Míg a kis népek fiaitól meg elvárják. Ez a realitás.

Az angol+amerikai mindenhol, a francia (otthon), a német (otthon), az orosz (otthon) nem szívesen szólal meg más nyelven még akkor sem ha tud.

petok11 2017.01.14. 12:24:55

@SGlass: Igen, a real es foleg az IT terulethez hasonlok helyzete valoban konyebb. En is IT teruleten dolgozom, valoszinuleg ezert nem volt mar kezdetben sem nagy prbolemam ezzel a munkahelyen.
Viszont ugy latom ha az ember szakmaban dolgozik es szereti amit csinal, valamint szorgalmas, akkor sok teruleten el tudja erni, hogy kulfoldon is jol erezze magat mikor dolgozik. Megha bolcseszkent nehezebb is. Persze ha a szakmaban el tud helyezkedni (pl. magyar tanar vegzettseggel ez nem igazan megvalosithato). Viszont emiatt a posztolo eseteben at kellene menni minel elobb szakmaba dolgozni (nem ertem miert nem rogton oda ment) es tanulni a nyelvet, tarsasagba jarni estenkent, s idovel megoldodik a munka teruleten a problema.

Viszont a privat eletben komolyabbnak latom a gondot. Amit tobben is irtak, a nyelv anyanyelvi szintu elsajatitasanak lehetetlensege miatt az a bizonyos uvegfal mindig meg fog maradni. Ugy latom ebbol a szempontbol akkor jobb a helyzet, ha parkapcsolatban az egyik fel az adott orszagbol valo.
Igy aztan el lehet donteni x ev kulfoldi elet utan, hogy igy jol erzem magam vagy annyira nem es inkabb visszakoltozom (persze a tobbi parametert is merlegelve).

Larry Silverstein 2017.01.14. 12:34:39

@petok11: Minden speckó munkahelyen ami gyakorlatias és hiányszakma, leszarják a nyelvtudást.

Kit érdekel hogy egy ipari alpinista vagy ipari búvár tud-e egyáltalán beszélni? Senkit.

2017.01.14. 12:55:03

@Larry Silverstein: En ugy tudom, hogy @LittleG erdelyi, lehet, hogy ezt ott mondjak, illetve attol, hogy te meg en meg nem hallottuk, lehet magyar kifejezes, en egy csomo mindent, amit az itteni posztolok hasznalnak, nem hallottam meg, pedig en Pesten eltem, a szuleim pedig 1:1 aranyban az Alfoldrol es a Dunantulrol szarmaznak, tehat majdnem az egesz orszagot lefedo szokincset kene, hogy ismerjek! :D

(Speciel meg azt se hallottam, hogy "okolszabaly" meg angolul se, hogy "rule of thumb", amirol @FutureFry meselt, de nem kerdeztem meg tegnap, hogy ez mit jelent. :D)

2017.01.14. 13:07:49

@SGlass: Ebben van valami, bar en nem szeretem, ha a "real" meg a "human" teruletek igy teljesen szejjel vannak valasztva, vagyis en nem nagyon hiszek abban, hogy szukseges az ilyesfajta rendszerezes, de a leirasodbol azt hiszem, hogy ertem a szemszogedet amugy.

Az biztos, hogy aki amugy rendkivul verbalis jellem, annak ez tobb gondot okoz, mig az absztraktabb, matekos, targyszeru gondolkodas sokkal nemzetkozibb. Es szerintem ez a nyelvi helyzet amugy nagyon sokban fugg a befogado kulturatol is, peldaul az angolszasz orszagokban hatalmas a "humannak" cimkezett tudomanyok kultusza es oszinten szolva szamora rendkivul farasztoan verbalis kulturak ezek. Persze a nemetek es a franciak is ilyenek kicsit, de ok jobban "targyszerueknek" tunnek ebbol a szempontbol, vagyis ugy ertem, kevesbe szamitanak marginalisnak a vizualis dolgok, nagyobb teret kapnak ezek, jobban "ertik", ugy gondolom.

Persze ez az egesz nem biztos, hogy jelent barmit is beilleszkedesi szempontbol, ugy ertem, en a magam reszerol csak a vizualis gondolkodas szemszogebol tudnek dolgokat hozzatenni, szerintem az valahol a ketto kozott van, marmint az altalad meghatarazott "human" meg "real" rendszerben. :)

nick066 2017.01.14. 13:12:05

"félbehagyott bölcsészdiplomával"

ez itt a probléma. ..amikor kieesik az, hogy jópofizásból, csevegésből élünk meg...

Ha lenne egy rendes szakmád, mondjuk real-time beágyazott rendszerek mikrokontrollereit programoznád, akkor makoghatnál majomként is közben, külön majmot fizetnének tolmácsként melléd.

P.Elliot 2017.01.14. 13:24:12

@vider: En is mindig ezt mondom...gyerunk az emberek koze.
Mi is ezt tettuk annakidejen, maskeppen de hasonlo modon.

egy igazi barom vagy mária 2017.01.14. 14:22:01

@ben2:
"Az 1. kategória olyan keményen fókuszált a beilleszkedésre, hogy 1-2 év alatt már rendesen törte a magyart, 3-4 év után pedig már csak nyökögve tudott magyarul megszólalni."
höhöröhöhö.. Hát persze. Az ember elfelejti az anyanyelvét. Ilyen van. Egy hét tunézia után alig értettem meg a szomszédot.

gabors 2017.01.14. 14:24:25

@ben2: ez jobb mint az eredeti poszt ... gratula ... hasonloan lattam magam is bar azt mondom sajat tapasztalatbol hogy van/volt atmenet a 2 => 1 -be neha ... en pl nem tudom mikor dontottem el hogy tutti nem megyek vissza tobbet (kb 1 ev utan) es valoban akkor kezdtem szivosan dolgozni hogy valami legyen beiratkoztam ESL-re kerestem es talaltam onkentes munkat ha csak lehetett nem magyar tarsasagba jartam ...

Mostanaban egy heten egyszer beszelek magyarul a szuleimmel hetvegen (skype) ... igy bar van egy enyhe akcentusom (de New Yorkban mindenkinek van meg az itt szuletetteknek is) de az angollal semmi gondom se beszelni megerteni barkit sot irasban sem .. mert azert az en teruletemen sem lehet megkerulni az irasbeli kommunikaciot ...

gabors 2017.01.14. 14:28:51

@hajráargentína: "De gondolom erősen személyiségfüggő, van akinek nincs mit veszítenie, van aki könnyen túlteszi magát rajta, van aki meg szőnyeg alá söpri az egész problémakört. "

Es van aki komoly energiat fektet abba hogy megtanulja az uj hazaja nyelvet (lehetoleg minnel elobb). Mert kozel sem lehetetlen csak szolok !!! Nem csak a Mo-i oroszoktatas van a vilagon,

adg 2017.01.14. 14:43:42

@gabors: "az akcentus miatt picsogoknak (soha nem birtam megerteni aki a british angolt/americai anglolt stb nem erti DE tud angolul) gondja lesz majd a siirivel"

Nalunk masik siri van, es rendes ertheto aussie akcentussal beszel. :)

egy igazi barom vagy mária 2017.01.14. 14:48:42

"egy egészségesebb társadalmi közeg, szélesebb perspektívák és leendő gyerek(ek) jobb boldogulása reményében"
"egy félbehagyott bölcsészdiplomával "
"átálltam a pult mögé"
" aki nemrég tárgyalóasztalnál ülve idős professzorokkal folytatott eszmefuttatásokat a magyar közoktatásról."

1. Marhára boldog vagyok, hogy félbehagyott bölcsészek osztják az eszet bármiről is.
2. Konkrétan semmihez nem értesz, csak angolul nincs meg a nagy dumád amivel ezt elpalástoltad.
3. Most nem azért, de milyen szélesebb perspektívákra számítottál? Gyakorlatilag elértél mindent amit lehetett itthon, a nulla tudásoddal és a kommunikációddal.
Itthon még be tudtál ezzel hülyíteni embereket- kint már nem megy. Ha kint is vitatkoznál a processzorokkal a közoktatásról, akkor ugyanott ugyanott lennél ugye?

"Fontos, hogy újra és újra figyelmeztessük magunkat: nem igaz, hogy kevesebbet érünk, mint otthon, emberként legalábbis biztosan nem. Nem szabad elfelejteni, hogy a szakmai értékünk nem azonos azzal, akik ténylegesen vagyunk. "
Hogy emberként mennyit érsz, azt hagyjuk-nem ismerlek. Szakmailag pedig semmit. A munkahely nem az a hely ahol azért fizetnek mert emberileg értékes vagy.

egy igazi barom vagy mária 2017.01.14. 14:49:50

@VegaLife:"Inkabb vallalom ezt a belso harcot, mint a magyar helyzetet a tarsadalom, politika, gazdasag, kozlekedes teren. "

Persze. Mivel fogalmad nincs az ottani társadalmi és politikai helyzetről.

SGlass 2017.01.14. 14:50:31

@petok11: "... a posztolo eseteben at kellene menni minel elobb szakmaba dolgozni (nem ertem miert nem rogton oda ment) ..."

Finoman valami ilyesmire gondoltam... érdemes lenne tudni valamit, azaz SZAKMÁT tanulni, azt magas szinten művelni. Igazából, mindegy is, hogy az REÁL vagy HUMÁN... Érteni kellene valamihez... Ha a posztoló teszem az műkincsbecslő lenne és ahhoz értene, akkor a nyelvi kommunikációs akadályok elháríthatóak lennének a szakma révén... aztán persze a nyelvi akadályok eltűnhetnek... Viszont szerintem ehhez szükséges egy alapvető dolog, valamihez érteni kell... előbb... itthon... az anyanyelvünkön is! Akár lehetnünk fodrászok, kozmetikusok, bármixerek, baristák, szerelők, könyvelők, Lean vagy Kanban trénerek... azaz bármik lehetünk, csak legyen valami, amihez ténylegesen értünk! Szerintem ha van szakmánk, amihez értünk és azt magas szinten, elhivatottan műveljük, akkor a nyelvi kommunikáció nem az "elsődleges kifejezési formánk"... mert "a munkánk beszél helyettünk". Persze ha pszichológusok, pszichiáterek vagyunk vagy coachok akkor kívánatos lehet "rágyúrni" a nyelvhasználatra! :)

A "magán beszélgetésekkel" kapcsolatban pedig azt gondolom, hogy az anyanyelvi szinthez sok ezer óra szükséges, beszédben, hallgatásban, olvasásban. Ugyanekkor ez teljesíthető, fejleszthető... nagyon sok olvasással és beszélgetéssel... szerintem. Magyarországon a legtöbb ismerősöm alig olvasott el pár tíz darab könyvet egész életében. Nem hiszem, hogy más országokban ez másként lenne... szóval arra gondolok, hogy ha tervezzük a nyelvi kommunikációnk fejlesztését, árnyalását, akkor egészen egyszerűen fontos, hogy olvassunk... szép irodalmat... sokat. És beszélgessünk emberekkel az olvasmány élményeinkről! :)

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2017.01.14. 16:51:10

@egy igazi barom vagy mária: ezt en is kiszurtam " aki nemrég tárgyalóasztalnál ülve idős professzorokkal folytatott eszmefuttatásokat a magyar közoktatásról."

Ez valahol olyan rohadt szomoru.

En egyetemista koromban (itt kint) ugyanugy professzorokkal vitaztam, publikaltam, par diplomat osszeszedtem es mindekozben takaritokent dolgoztam ugyanazon az egyetemen ahol tanultam hat evig (+ hazimunka es a gyerekek).

Rossz a hozzaallasa a posztolonak sajnos. Ugyanaz mint az ide kijovo soktizezer honfitarsunknak akiknek a munka budos, akik nem tudjak feldolgozni, hogy le kell menniuk ketkezi melosba recepciosbol... Hihetetlen.
Baristakent is lehet jo sokat tanulni, elvezni a melot, hallgasson hangoskonyvet amikor nem a vendegekkel van hanem mosogat hatul. Dolgozzon kemenyen es ki fog emelkedni, senki nem fog rohogni rajta vagy hulyenek nezni. Aki kemenyen, tisztessegesen csinalja amit kell csinalnia, nem nyafogva, immel-ammal az tulendul ezeken az egzisztencialis rinyakon.
A penznek nincs szaga, engem sem zavart, hogy osszehanyt szaros klotyokat kellett takaritanom, mert a gyerekeknek lett szep cipoje, meg etel az asztalon. Kozben meg tudtam, hogy mire torekszem, mit akarok elerni, mit es hol akarok dolgozni (jelenleg ott dolgozom es azt, amit 2008-ban egy szeminarium utan kituztem magamnak).

Na mindegy, nem megyek bele bovebben, de ettol a nyifogastol hatast dobok es egyre tobb ilyennel talalkozom.

Jotanacs az ide induloknak: ha tenyleg egy eved van a tervezesre akkor csinalj meg egy tisztesseges szakmat. Egy ev alatt egy olyan alaptudast fel lehet szedni amivel itt mar el lehet helyezkedni.

Gabor Ventilla 2017.01.14. 18:38:43

Nagyon színvonalas írás, gratulálok.
Többek között a leírtak miatt nem akaródzott nekem sem elmenni...
De azt hiszem, én még idegenebbnek érezném magam külföldön, mint mások.

Golf2 2017.01.14. 21:42:39

@Puháné Macskássy Juliska: Nincs nénikém kekec mirr murr, inkább görgess!

Hórukk 2017.01.14. 22:05:40

Én 4 éve jöttem ki külföldre és hasonló problémával szembesülök nap mint nap. Ez az első poszt amit olvasok, ahol valaki megfogalmazza ezt a problémát, Tapasztalatom az,hogy hogy a nyugatiak sokkal lazábban kezelik ezt az egész dolgot, mint ahogyan azt mi képzeljük. Elképzelhetetlen az a nyelvi sovinizmus, ami nálunk zajlik, többek közt a neten. Örülnek, értékelik ha egyáltalán átmegy az info. Örülnek ha bevándorlóként dolgozol, legalábbis hiányszakmában. Persze mélyebb barátságok kialakulásához ez nem igazán elég - sajnos.

LondonFashion 2017.01.15. 00:16:55

Kivancsi volnek, miota van kint a posztolo. Ha csak par hete dolgozik a pult mogott, akkor abszolut ertheto ez a kezdeti elkeseredes es zavarodottsag. Par honap es belejon az akcentusokba es a rendelesekbe, ha tenyleg beszel angolul. En is ugy jottem ki, hogy kb valahol kozepszinten voltam, de beszelni nem tudtam annyira es nem mindent ertettem meg, de ha megvan az eros alap, utana mar gyorsan raall az ember fule. Foleg a munkahelyen egyszerubb a helyzet, mert mindig ugyanazok a szituaciok (fix rendelesi lista). Viszont ha mar hosszabb honapok ota nem tud magabiztosabba valni a munkahelyen sem, akkor valami bibi lehet... Vagy az angolja nem volt akkor olyan jo, mint gondolta vagy lehet, hogy annyira gatolja a negativ munkahelyi kozeg, hogy nem tud feloldodni. Lehet, hogy masik helyen kellene probalkozni. Nem tudni, hogy pontosan mit ert pultos munkanak, de sok lehetoseg van alap/kozep angollal is: kavezoban, etteremben, nagy divatlancoknal eladokent stb.
Ertem en, hogy sokan felhozzak ezt a human-real dolgot, hogy az IT-ban konnyebb, de nem lehet mindenki fejlesztomernok es hasonlo.

sírjatok 2017.01.15. 08:04:05

Ez a modorosblogon is megjelenhetett volna, annyira száni :D

"egészségesebb társadalmi közeg, szélesebb perspektívák és leendő gyerek(ek) jobb boldogulása reményében"

"aki nemrég tárgyalóasztalnál ülve idős professzorokkal folytatott eszmefuttatásokat a magyar közoktatásról."

2017.01.15. 09:59:10

az angol nyelv ilyen szempontból különösen sunyi, mert az elején olyan könnyű, hogy minden középhaladó elhiszi, hogy tud angolul- aztán a középfok és a folyékony, erős kompetencia közötti óriási szakadék teljesen váratlanul éri őket.
nem minden nyelv ilyen, de az angol pont igen- az elején könnyű, a vége felé őrült nehéz, és szvsz elég baj, hogy a tanárok erre nem készítenek fel, az emberek meg ösztönösen azt hiszik, hogy a kezdet a legnehezebb, utána már csak jobb lehet- és koppannak.
pedioog azzal kéne kezdeni, hogy ngolul megtanulni minimum 10 év, tessék erre lelkileg felkészülni.

2017.01.15. 11:27:43

(a 10 év persze úgy értendő, hogy akkor, ha nem angol nyelvterületen laksz/dolgozol; ha kint élsz, akkor persze gyorsabb.
csak nem kéne, hogy úgy menjen ki valaki 4-6 év itthoni/iskolai angoltanulással, hogy azt hiszi, jól tud angolul)

Bal 2017.01.16. 10:10:56

@ben2: @SGlass: én eljutottam az alkalmazotti reál IT-kapcsolt szakmák egyik csúcsára itt Angliában, legalábbis fizuban biztosan. De partner sosem leszek a cégemnél. Bizony van egy üvegplafon, ami fölött már nem a matekot kell beszélned, hanem kliensekkel haverkodnod a golfpályán. És oda anyanyelvi tudás nélkül egy bevándorló csak nagyon ritkán fog eljutni, én az én nyelvtehetségemmel sosem.

Szaktanár 2017.01.16. 17:43:28

@Bal: miért nem indítasz saját céget?

LittleG (uk) 2017.01.17. 19:28:40

@mojyo: Koszi :) igen, erdelyi vagyok, ezt meg lehet pont Szekelyfoldon szedtem ossze, mert bar nem vagyok szekely, gyerekkorom nyarait ott toltottem"s" felszedtem ezt-azt.

Sokszor nem tudom, hogy honnan tudok valamit, vagy hogy melyik nyelven is szoktak azt ugy kifejezni :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása