oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 08. 06:45,  Kajakalandok sajtvárosban 58 komment

2017. január 08. 06:45 Határátkelő

Kajakalandok sajtvárosban

Gouda a legtöbbünknek csak egy sajtfélét jelent, ám egy holland városról is szó van, ahová a mai ajánló egyik szerzője, Balázs nemrégiben családi (barátnői) okokból ellátogatott, én meg úgy éreztem, ezt nem hagyhatjuk ki. Emellett kicsit betekintünk a törökök gondolkodásába (érdekes kaland lesz!), végül megnézzük, hogyan kezdhetünk új életet Spanyolországban.

holland_sajt.jpg

Imádom a sajtokat, így aztán amikor megláttam, hogy Balázs, a Balázs in the World szerzője Goudába látogatott, akkor tudtam, ez a poszt nem maradhat ki az eheti ajánlóból.

„Mivel a barátnőm holland, így egyértelmű volt, hogy a hosszú kínai út után és a karácsony közeledtével meglátogatjuk a családot. Koppenhágából Amszterdamba repültünk, majd onnan tovább utaztunk Goudába, hogy pár napot a nagyszülőkkel töltsünk. Rengeteg remek kaját kóstoltunk, ezeket szeretném bemutatni. 

Gouda egy apró város, ami főként a sajtjáról híres. Ellentétben a hiedelemmel, a sajtot nem a városban, hanem a városon kívül eső farmokon készítik. A sajtot itt a készítésüktől számított eltelt idő alapján kategorizálják. 

Az öreg sajtok általában 2 évnél idősebbek és nagyon szárazak, kemények, míg a közepesek fél-, vagy egyévesek. A friss, vagyis fiatal sajtok általában pár hetesek, hónaposok és jellemzően nagyon puhák. Jellemzően a hollandok az öreg sajtot kedvelik. (…) 

Reggelire többnyire kenyeret ettünk, amire egy kis vajat és banánt tettünk, majd a tipikus helyi csokidarabkákat. Én otthon ettem már ilyet, de csak desszerteken láttam díszítésként, nem kenyéren. Itt általában vagy ez a csokis móka jön szóba, vagy simán sajtos szendvics. 

Ebédre a helyi piacon vettünk frissen fogott heringet, amit már megtisztítva árulnak, hagymával együtt. Ezt általában csak magában, sütés, főzés nélkül eszik, megint csak kenyérrel. Nagyon erős íze van, érdemes maradni kisebb mennyiségnél. 

Ezenkívül sok helyen lehet látni „kaassoufle”-t, szinte bárhol meg lehet venni. Ez egy rántott sajt, de nem az otthon megszokott, kicsit gumis, omlós sajtból, hanem egy öreg, szárazabb sajtot használnak általában. Szerintem nagyon finom. 

Ezen túl pedig sokan esznek „Kroketje”-t, ami pedig egy hússűrítmény, rántva. Ezt hasonlóan a sajthoz, szinte bárhol kapni lehet és kenyérrel vagy sültkrumplival eszik.” 

A teljes posztot rengeteg képpel itt találjátok.

Ha úgy hozza sors 

Nyugati szemmel nézve akár ijesztő is lehet a keleti népek sors iránti alázatossága – írja Törökországból blogján TeDe, és tényleg elgondolkodtató, mekkora különbséget is jelent ez az élethez való hozzáállásban.

torokorszag.jpg

„Hányszor, de hányszor hallani két török beszélgetésében, hogy kısmetse – ha úgy hozza a sors, Inşallah – Isten akaratából; és hányszor a vigyázó felkiáltás, Maşallah, vagy Allah nazardan korusun – amit Isten akar, a Jóisten védjen meg a rontástól, el ne kiabáljuk! Ebből vajon levezethető az őket irányító képlet? (…) 

Két év múlva sikerül lecserélni az autónkat – ha úgy hozza a sors. Jövő héten tudunk találkozni Alival és Zsuzsával, a barátainkkal – ha Isten megsegít. A kislányunk az utóbbi időben nagyon jó étvággyal eszik – lekopogom, legyen, ahogy Isten akarja. Nagyon szépen haladtok a lakás felújításával…. – a Jóisten védjen meg a rontástól, csak el ne kiabáljuk! 

És békések. Önmagukkal. A sorsukkal. Életútjuk alakulásával. Hisz minden előre elrendeltetett, csak emelt fővel lépdelni kell a kijelölt úton, és mindebből a maximumot kihozni. Mindebből! Nem abból, ami az úton túl van! Nem pislognak át a másik vágányra, nem zöldebb a szomszéd fűje! 

Azzal kell gazdálkodni, amit kapnak, amiért a kijelölt úton belül megküzdöttek, megdolgoztak. És nem kell több. De igen, tulajdonképpen valami még kell. Egy pohár tea még boldogabbá teszi őket, ha a szeretteik vagy a barátaik társaságában fogyaszthatják el. 

Nehéz ezt nekünk felfogni. Nekünk, akik őrjöngve tudjuk a sors által behatárolt útvonal melletti kerítést szaggatni. Mert nem így akartuk, nem így képzeltük el. És elhatalmasodik rajtunk a depresszió, kiégünk, csak vegetálunk, mert úgy érezzük, mi nem ezt érdemeljük, az ott, az a mi utunk, ott kellene lépdelni!” 

A teljes posztot itt találjátok, szerintem elgondolkodtató.

Így kezdj új életet Spanyolországban! 

Van valami vonzó a spanyol (általában: mediterrán) életformában, pláne az időjárásban, így nem csoda, hogy azért magyarokból is bőven akad az országban. Mi minden szükséges annak, aki hosszabb távon tervezne Spanyolországban? Ezt szedte össze a Kultúrtapas szerzője.

barcelona.jpg

„Van úgy, hogy külföldi, rövidnek induló kint tartózkodásunk olyan jól sikerül, hogy már haza sem akarunk menni. Így történt ez velem is: madridi Erasmusom óta immár nyolcadik éve élek Spanyolországban, megjártam három várost, és – bár a munkába járós hétköznapok nem mindig olyan kellemesek, mint a bulizós diákévek – nap mint nap boldogan állapítom meg, hogy nagyon megérte maradni. 

Ha téged is vonz a mediterrán kultúra és azon gondolkozol, hogy hosszabb időre is kiköltöznél Spanyolországba, szívesen osztom meg veled a tapasztalataimat arról, hogyan is érdemes belevágni egy ilyen életre szóló kalandba. 

„– Mi a csudát akarsz? – A papírokat…” 

Mint uniós állampolgár, szinte semmi akadálya annak, hogy letelepedj Spanyolországban, persze jó pár bürokratikus utat meg kell járnod ahhoz, hogy minden papírod rendben legyen, és probléma nélkül juss lakáshoz, munkához és egyéb szolgáltatásokhoz. 

Ezek az eljárások a célváros nagyságától függően tarthatnak hosszabb vagy rövidebb ideig, okoznak kisebb vagy nagyobb gondot. Amikor én érkeztem Madridba, még nem jelentett túl nagy problémát a hivatalos dokumentumok kiváltása, mostanában azonban egyre hosszadalmasabbak a folyamatok. 

„–…Milyen papírokat?” 

Ezen felül – mivel Spanyolország önálló tartományokból áll – minden helyi hatóságnak megvan a maga eljárási módja, és ezek közt lehetnek eltérések. Ezért mindig az adott város hatóságainál érdemes tudakozódni. 

A problémát legtöbb esetben az iratok kikérésének sorrendje okozza: a lakás tulaja nem adja ki az ingatlant NIE-szám nélkül, de azt csak akkor kérhetjük ki, ha van bejelentett lakcímünk. Vagy épp a NIE-igényléshez kérnek indoklást (ez lehet munkavállalás), de a munkaszerződéshez már kérik a NIE-számot. 

Nem csak a paprikát hívják padrónnak ebben az országban 

A letelepedés elengedhetetlen feltétele, hogy legyen bejelentett lakcímünk. Spanyolországban a személyi igazolványon ezt feltüntetik, ezért Magyarországtól eltérően itt nem kapunk kártyát, csak egy hivatalosan lepecsételt papírost, amin igazolják, hol lakunk. 

Ehhez szükségünk van a bérleti szerződésre, vagy – ha ilyen nincs (mert mondjuk csak szobát bérlünk vagy ismerősnél húzzuk meg magunkat) – akkor az arra a lakcímre bejelentett személy meghatalmazására. Minden városban van egy oficina del padrón, ahol megteheted ezt az első lépést a hivatalos itt tartózkodáshoz. 

NIE-szám (Személyi szám) 

Ez az itteni személyi igazolvány, amit a rendőrségen kell kiváltani. Általában minden városban két rendőrkapitányságon foglalkoznak a külföldiek ügyeivel – magyarként mindig az európai uniós irodákat kell keresni. 

Ügyintézéshez interneten lehet időpontot kérni, ahol részletes tájékoztató található a NIE-szám kiváltásáról. Fontos tudni, hogy ezek a honlapok általában csak spanyol nyelven olvashatók, sőt, a NIE-szám igénylőlapja is csak spanyolul létezik, ezért nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen boldogulni. 

Az igénylést követően meg kell várni, elfogadják-e a kérelmet (nem tudok olyan esetről, hogy visszautasították volna). Ha biztosra akarunk menni, a kérvényhez már érdemes csatolni a munkaszerződést vagy a tanulói jogviszony igazolását. 

Seguridad Social (Társadalombiztosítás) 

A spanyol társadalombiztosítási szám nélkül nem lehet törvényesen munkát vállalni. Mivel a munkához szükséges dokumentumról van szó, maga a munkáltató is igényelheti a munkavállaló részére, de a bonyodalmak elkerülése végett egyszerűbb, ha magunk intézkedünk az ügyben. 

A NIE-számunkkal, útlevelünkkel és egy kitöltött igénylőlappal ki is kérhetjük ezt a számot a cirkalmas Direcciones Provinciales de la Tesorería General de la Seguridad Social névre hallgató hivatalban. 

Ne hagyd otthon a SIP-kártyádat! 

Érkezés után, a kezdetekben még használhatjuk a kék Európai Unió-s egészségügyi kártyánkat, amit Magyarországon kell kiváltanunk, és biztosít minket alapvető egészségügyi ellátásokra. 

Hosszabb külföldi tartózkodás esetén viszont – főleg, ha már van bejelentett munkahelyünk – ki kell váltani a spanyolországi TAJ-kártyát (Tarjeta Sanitaria Individual Pública – SIP). 

Ezt a lakcímünkhöz tartozó egészségügyi központban (centro de salud) tehetjük meg, NIE-számunk és lakcímigazolásunk (certificado de padrón)  bemutatásával. A kártyán szerepelni fog a TAJ-számunk és a ránk osztott háziorvos neve, akihez innentől kezdve bátran fordulhatunk szükség esetén.” 

A teljes poszt természetesen ennél sokkal részletesebb, és folytatása is van, ezekért ide kattints!

HÍRMONDÓ

"Bármikor visszamennék Izlandra"

Az elváláskor belecsimpaszkodó gyerekek, család a távolban - Izland és Svájc után Csollány Szilveszter olimpiai bajnok inkább hazatért, de jórészt a kálvária jutott ki neki.

Jamie Oliver a Brexit áldozata? 

Azért kicsit gyanús, hogy ez inkább csak egy jó ürügy az étterembezárásokra.

Ahol a sör vízzé válik 

Fordítva jobb lenne, de azért így sem olyan vészes a helyzet, mi több, kifejezetten gyönyörű látványról van szó.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Spanyolország Hollandia Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3612108061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2017.01.08. 08:47:12

Hát az insallahról csak annyit, hogy nem véletlen, hogy a nyugat ott tart ahol, a muszlim világ meg szintén ott ahol...Úgyhogy én inkább maradnék az őrjöngésnél.

NorthPier 2017.01.08. 09:38:17

@Din Serpahis: Az jól leszívja az ember energiáját. Én inkább a konok kitartásra/ küzdésre szavazok. Bár, ha nincs más választási lehetőség, csak az insallah meg őrjöngeni, mégis inkább az utóbbi. De ott a kérdés, h az mit old meg?

Buchhalter 2017.01.08. 10:05:47

Spanyolország bürokráciája egy kissé elriasztó pedig az éghajlata miatt elég élhető országnak gondolnám.Most speciel szívesebben lennék ott,mint itt a dermesztő hideg hazácskámban.

Muscari 2017.01.08. 10:07:31

@NorthPier: a világot mindig is a bele nem nyugvás, az újat akarás, új utak keresése vitte előre.
Ez a beletörődés inkább olyan, mint a tanult tehetetlenség, amikor nem tesz az ember semmit, mert úgyis minek, úgysem ér el majd semmit. Inkább megmagyarázza magának, hogy jó az úgy, ahogy van.

Muscari 2017.01.08. 10:09:04

@Buchhalter: szerintem nem a bürokrácia a legnagyobb gond ott, hanem hogy nincs elég munka. Nem véletlen, hogy a spanyol fiatalok jó része itt van Angliában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.08. 10:41:57

most belegondoltam, mi lenne ha torokorszagban /de akar spanyolorszagban/ kellene elnem

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.01.08. 11:17:25

@Muscari: ez teljes mértékig a nyugati (protestáns) szemlélet - azért a buddhista / konfuciánus / számos egyéb keveredésű Kína is igencsak fejlődött nyugati mércével nézve is, noha egészen másképp gondolkoznak erről.
beletörődés és beletörődés között is van ám különbség.

Buchhalter 2017.01.08. 11:48:42

@Muscari: lehet a 2 évig járó munkanélküli segély és a nehéz kirúgás is ludas ebben?

Csodabogár 2017.01.08. 12:49:36

@adamskij: A törökök ilyen szemléletéről nem tudtam. Ismerem viszont a buddhista szemléletet, ami nagyon hasonló. Jómagam igazi kálvinista neveltetésben részesültem. Kellett ahhoz egy-két pofon az élettől és némi élettapasztalat, amig rájöttem, hogy hol vannak a határok. Azóta kellő alázattal viseltetem a Sors iránt, amit így nagybetűvel értelmezek. Vitathatatlanul nyugodtabb lett az életem.

P.Elliot 2017.01.08. 13:05:05

Ezekrol a hollandiai etkezesekrol egyszer mar olvastam erdekessegeket meg odahaza a 70-es evek legelesen, vagy elobb, mar nem emleksze,
A nok lapja ujsagiroja volt kinnt Amszterdamban kikuldetesben es egy holland csalad fogadta.
Leirta az ennivalot, reggelre kapott/ illetve az egesz csalad azt evett/ egy szelet vajas kenyeret, a tetejen egy hajszalvekony sajtot es egy csesze kavet.
Ebedre ugyanezt de ahhoz mar jart egy alma is. Vacsorara volt fott etel, pl. karfiol sajtmartassal es rizzsel. Hust csak hetente egyszer ettek mert az nem egeszseges.
Ha vendeg jott hozzajuk akkor kapott egy kavet es egy-egyetlen darab sutemenyt, utana eletttek a talat, igy volt a gyumolccsel is hogy megmondtak hogy mennyi jar, utana a maradek azonnal eltunt a konyhaban.
Irta a riporterno hogy folyton ehes volt, vadaszta kinnt a varosban az uzletben a lejart de meg eheto bananokat, azzal csillapitotta az ehseget mert a kikuldetesi penze akkoriban nagyon kicsike volt, kolteni ha valamit akart belele vasarolni es hazavinni azt nemigazan lehetett es fajo szivvel gondolt vissza a magyarorszagi uzemi etkezesekre amik magasan folotte voltak ennek.....
Nagyon megmaradt bennem ez a kis leiras na de az vagy 50 eve tortent, remelhetoleg fejlodtek a hollandok ilyen teren is.
Ez a friss nyers szardinia kenyeren, kihanynam abban a pillanatban, jaj, meg belegondolni is.
A holland sajt finom, itt is szoktam venni , kedvencem a fustolt Gouda kulonosen finom rareszelve a vajas kenyerre de a majonezesen is nagyon jo.

2017.01.08. 13:05:37

Nem a sors iranti alazatossag az idegesito az allando insallahozasban, hiszen az elfogadas valoban a lelki beke kulcsa (lasd buddhizmus). Vannak azonban dolgok, amik felett teljes mertekben a tied a kontroll (szinten lasd buddhizmus), es akkor abba nem feltetlenul kell megengedni, hogy isten beleszoljon, peldaul, ha megbeszeltuk, hogy kettokor talalkozunk, akkor legyel szives tegyel meg mindent, hogy ott legyel, es ne bizd istenre, hogy ha o is ugy akarja. Erdekes, hogy ebben meg nem vagy olyan alazatos, hiszen nekem annyira kene teged szeretnem, hogy nekem siman megeri kettotol negyig csakis es kizarolag rad varni, igaz? :D

Ezek a dolgok miatt orjito az insallahozas, nem azert, mert elfogadjak a sorsukat, en nem orjongok a sors miatt, es plane nem nezem irigykedve masok utjat, viszont, amit meg lehet tenni, azt azert erdemes.

P.Elliot 2017.01.08. 13:07:06

@P.Elliot: Rosszul irtam, helyesen ugy van hogy a 70-es evek legelejen.. Vagy billentyut kellene cserelni vagy engem mert nagyon sok hibat ejtek ujabban bar nem tul sokszor olvasom at amit irtam.

2017.01.08. 13:08:01

Ja es a sajtok, huuu... en emiatt nem tudnek amugy vegan lenni, pedig engem erdekelne ez az eletmod, hus nelkul fozok mar evek ota, de hogy a tojast se, es foleg, sajtot se... na nem, azt nem. :D

P.Elliot 2017.01.08. 13:11:30

@mojyo: Pontosan hataroztad meg.
Egyebkent en sem lennek odavalo Torokorszagba pedig elegge elfogadom a sors iranyitasat nagyobb dolgokban de teszek is erte hogy a kedvem szerint menjen. Nem vagyok lazado tipus de beletorodo sem. A mindenbe valo beletorodes szokott kihozni a sodrombol, ilyen meg csaladi korben sem turnek.

P.Elliot 2017.01.08. 13:17:57

@mojyo: A vegan nekem abszolut egeszsegtelennek tunik. Ismerek egy csaladot, illetve eltuntek a szemem elol, hazakoltoztek Magyarorszagra ahol a foldbol kivantak megelni/ Tobb mint 10 eves, allampolgaros itteni tartozkodas utan/, semmifele foldmuvelo gyakorlattal nem rendelkeznek, egyik sem dolgozik, abbol fognak elni amit megtermelnek, eloszor meg kellett volna latogatni egy idegorvost is hogy tenyleg rendben vannak-e belulrol.
Zoldsegeket es magokat ettek mar csak, bar a kenyerrol is leszokoban voltak, szerintem be voltak csavarodva, ket kicsi gyerekuk nyala folyt a rendes ennivalo utan pedig ok ebbe szulettek bele, nagyon remelem hogy otthon a szomszedok feljelentettek oket hogy tonkreteszik a gyerekeiket.
Nem tudom mi lett veluk, 2 eve nem hallok roluk semmit.

2017.01.08. 13:29:17

@P.Elliot: Szerintem amirol irsz, abban mas problema lehetett, nem maga a vegansag. A vegansag onmagaban egyszeruen csak novenyi alapu etkezest jelent, a tobbi egyeni flug. :D

Engem azert erdekel, mert en nagyon szeretem a zoldsegeket, es szivesen fozok veluk, es ugy erzem, nem hasznalom ki oket elegge, pedig kb mindent lehet veluk csinalni. A problema, hogy a tojast is nagyon szeretem, es, hogy itt elegge limitalt lehetosegek vannak zoldseg-ugyben.

P.Elliot 2017.01.08. 14:11:11

@mojyo: En is nagy zoldseg kedvelo vagyok, a csaladom annyira nem, ezert aztan mostanaban eleg sok zoldsegreceptet probalok ki magamnak.
Szinte mindent elo lehet allitani belole, meg a hus izet is ugy nagyjabol. Egyszer megnevettetett egy husmentes dietan levo baratnom azzal hogy hamburgert evett hus nelkul. Potlas sem volt benne, egyszeruen a hamburder kenyer egyik felere salatat pakolt, jo sokat, ra hagyma karikakat, savanyu uborka darabkakat, vastag paradicsom szeleteket, a masik felet boven becsepegtette ketshuppal es mustarral, osszehajtotta, vagott belole egy darabkat nekem hogy kostoljam meg.
Mit mondjak, nem is volt rossz, tenyleg mintha hamburgert ettem volna csakhogy mar kiettem belole a hust es csak a kenyer resze van, az ize olyan volt mintha azt ettem volna.
Persze nevettem rajta de nem nevettem ki. Elvegre potlas, majdnem er annyit mint a hazi husmentes burger amit viszont szoktam magamnak csinalni mert nagyon szeretem.

Az a csalad szerintem nem volt teljesen normalis, raadasul otthon szulte a gyerekeket akibol az elsot roham mento vitte a korhazba mert kek volt, nem lelegzett, nyakan a koldokzsinor, oltani nem engedte oket vedooltasra, iskolaba sem mert majd otthon, lehet hogy ezert is mentek haza mert itt mar kezdtek veluk turelmetlen lenni a hatosagok mivel van gyerekvedelem es olyan nincs hogy tonkretegye oket, egyebkent otthon is van, remelem jol megbillentik oket majd.
Nem voltak mindig vegetarianusok bar mar ugy jottek ki meg ettek hust, itt aztan kezdek raallni, aztan mar az sem volt eleg, jott a vega eletmod, aztan mar csak a fenyeves marad szerintem.
Minek az ilyennek gyerek?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.01.08. 14:20:41

@mojyo: sajt, tojás nekem is hiányozna... s a jó vaj! A zöldséges ételek változatos elkészítésében még bőven van mit tanulnom. Egyszer ettem egy fantasztikus zöldséges lasagnát, mégpedig holland vendéglátónk házában. Valahol meg is van a recept... elég babrás volt az elkészítése, vagy csak ő írta le bonyolultan, de még a húst hússal evő férjemnek is ízlett, ami nagy szó. Ezt a holland takarékosságot még a 80-as években is emlegette egy ismerősünk, amikor kiment meglátogatni az oda emigrált fiát, ugyanakkor két éve olyan traktát kaptunk a fent említett holland barátunknál, hogy ihaj. Felvágott is volt bőven az asztalon... gondolom, ott is változnak a szokások, mert régebben azt szokták mondani, hogy a hollandok azok a skótok, akik elköltöztek, mert nem bírták a pazarlást

P.Elliot 2017.01.08. 14:57:06

@kisrumpf: Na, jo hallani hogy megvaltoztak a holland etkezesi szokasok, gondolom keves volt az ennivalo abbol alakult ki....

Dikusz 2017.01.08. 15:08:02

@P.Elliot: akkor a ruszlit sem szereted? :))

Mindig irigyeltem azokat, akik szeretik a gyümölcsöt/zöldséget. Tudom, hogy én vagyok a hibás, de nem szeretem őket, mondjuk meg is látszik rajtam.
Ugye nem haragszol, ha mentségként felhasználom a magam előtt a hamburgeres ötletedet, csak fordítva. Ha csak a húst eszem, és hozzágondolom a zöldségeket, azt hiszem hambit eszek. Vagy nem eszem gyümölcsöt, csak folyékony, színtelen állapotban, azt gondolva, hogy ez egészséges :)))))))

Taxomükke (UK) 2017.01.08. 15:28:37

@P.Elliot: "... eloszor meg kellett volna latogatni egy idegorvost is hogy tenyleg rendben vannak-e belulrol"
Szerintem inkább elmegyógyászt kellett volna meglátogatniuk.
Bár az is fölösleges, és innen és ennyiből megmondom, hogy nem normálisak.
:)))

P.Elliot 2017.01.08. 15:30:36

@Dikusz: Egyed csak, igyad csak ahogy neked jol esik. Talan van valamilyen zoldseg palinka is. Valahol olvastam hogy a rabok a bortonben ha nem figyelik oket marha eros alkoholt kepesek erjeszteni paradicsombol es kenyerbol...

P.Elliot 2017.01.08. 15:32:58

@Taxomükke (UK): Az elmegyogyasz sem lett volna tulzas persze, de jobb lett volna hatarozottan megbillenteni oket, elvenni a gyerekeket toluk.
Mindketto diplomas ember, csak mondom....

P.Elliot 2017.01.08. 15:34:21

@Dikusz: Ja, ruszlit ettem gyerekkoromban es akkor meg izlett, mar nem tudnam megenni azt sem...
Valamelyik eszaki nepnek van valami erjesztett budos nyers hala is...

Csodabogár 2017.01.08. 16:30:18

@Dikusz: Gyerekkoromban mindig minden nap főzeléket kellett enni. Nem lelkesedtem érte. Manapság egyes zöldségeket szeretem, a spárgát imádom pl. saláta féléket is szivesen eszem ha van. De a húst nem hagyom ki soha. Minden zöldség csak hús mellé való nálam, nem helyette. Gyűmölcsöket szerettem, de külhoni életem alatt teljesen leszoktam róla. Mostanában meg valahogy nincs olyan igazi jó ízű gyümölcs mint régen. Csupa kényszer érett vacakot árulnak. Helyette vitamint tablettát eszem.

Csodabogár 2017.01.08. 16:33:33

@P.Elliot: A ruszli finom. Árulják felétek is csak valami más néven. A svédek dobozban rohasztott hala megvan, de nemigen tallkoztam emberrel aki ette. Egyszer heccből kinyitottak egy dobozt a jelenlétemben. Szigoruan csak a szabadban nyitják ki és rengeteg nyers hagymát esznek meg az u.n. renat-ot isszák hozzá., ami valami gabonapálinka. Kihagytam.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.01.08. 18:05:45

@P.Elliot: "a rabok a bortonben ha nem figyelik oket marha eros alkoholt kepesek erjeszteni paradicsombol es kenyerbol..."

Megvalósítható, azzal a kitétellel, hogy az eredmény egy fügebor erősségű, kétséges bukéjú lőre.

A szeszes erjedés feltételei - aki már tudja, az kimehet focizni - cukrok (szénhidrátok), a savassághoz és aromához gyümölcs (szőlő, jelen esetben paradicsom), baktériumok és víz. A kenyér rendben, hiszen vízzel cukrokká bomlik - ha sokáig tartjuk a szánkban, édes ízt érzünk - a baktériumok mindig jelen vannak, víz meg folyik a csapból.

Normális körülmények között hat hét kell a szeszes (ki)forráshoz, az eredmény pedig egy maximum 13-14% szesztartalmú, gusztustalan - de iható - lötty, nevezzük paradicsombornak. A folyamat azért fejeződik be, mert ennél magasabb szesztartalmú közegben már nem élnek meg az erejedésért felelős bacik és gombácskák - már ha nem éppen a cukrok fogytak el.

Erősebb, 40-42 fokos szeszesitalt ennek a lőrének a desztillálásával lehet(ne) nyerni, amihez egy kisebb méretű, fűthető (réz)kazán, és egy hűthető (réz)spirál-cső is kellene.

Rab legyen a talpán, aki ezt ki tudja vitelezni :-)

P.Elliot 2017.01.08. 18:46:30

@Csodabogár: Igen, aruljak, azt hiszem foleg a zsido etelek kozott, egyszer vettem meg az elejen de nem izlett, a magyar az jobb izu volt, igy jartam a fustolt hallal is, az otthoni orosz, istentudja mifele hal szaraz volt, jol fustolt es finom, az itteni nem jo izu, nem jol fustolt es olyan roggyant anyagu, sosem vettem tobbet.
Azt a rothaszott halat lattam egyszer az Anthony Bourden/ biztosan nem igy irjak rendesen a nevet/ musorban is, neki bontottak egyszer egyet es muszaj volt megkostolni, azert kuldi es fizeti a teve, nagyon nehezen kostolt bele es tenyleg ivott is utana alkoholt.
Gondolom eletreszolo emlek volt de ugy latszik megsem lehet tole etelmergezesben meghalni....
Ami halat illeti, egyszer gyerekkoromban ettem egy rokonnal olajos halat harcsabol, o maga keszitette, a halra olajat ontott es abban parolta pici langon amig szinte minden viz le nem fott rola, meg a csontjai es osszeomlottak, meg mot is emlekszem ra hogy milyen finom volt.

P.Elliot 2017.01.08. 18:51:01

@Hobbiszakács: Nagyon tudod a hobbidat hallod!
Mi vagy te civilben?
Koszi az ismertetest, en csak annyit jegyeztem meg almelkodva hogy mi mindenbol lehet alkoholt fozni.
A bortonben valoszinutlen hogy hagynak a szeszfozest, ez a paradicsomos is csak ugy kepzelheto el hogy netan a konyhas rabok eldugjak valahova ahol nem tunik fel a szaga vagy a fonok megerto es engedekeny vagy lefizettek az ort valamivel.

SzZoole 2017.01.08. 19:06:55

@P.Elliot: @Hobbiszakács: az ugynevezett csopa sokkal utosebb azoktol a löréktöl es egyszerubben eltudjak kesziteni

P.Elliot 2017.01.08. 19:11:52

@Hobbiszakács: Akkor most fozhetsz kedvedre...
Milyen odahaza lenni?

P.Elliot 2017.01.08. 19:13:10

@Zoole[uk]: A raboknak gondolom vannak otleteik es idejuk hogy mit hogy csinaljanak ha hagyjak oket...

SzZoole 2017.01.08. 19:38:18

@P.Elliot: idejuk az van boven:))
A receptek meg hagyomany utjan terjednek es sokszor a smaszerek is cinkosok a csinyben

Dikusz 2017.01.08. 20:00:20

@Csodabogár: egyszer óvatlanul ráharaptam egy mustármagra, amit nem vettem észre. Nem volt kellemes érzés, évekig nem tudtam még csak ránézni se a ruszlira.
A nyolcvanas évek elején a csirkével jártam ugyanígy. Akkoriban hallisztet adtak a csirkéknek (volt is balhé belőle), ráadásul még avas is volt. Brrrr....

Dikusz 2017.01.08. 20:01:35

@Hobbiszakács: @Zoole[uk]: ezt ti honnan tudjátok? :)))))))))))
(Viccvót)

montroyal ( CAN qc) 2017.01.08. 20:25:28

off

hu ez a palesztin truck tamadas .. probalom megerteni, de nem megy ... leszall a buszrol a cadet csoport , a terrorista megcelozza oket, de meg van idejuk a katonaknak (parancsnokuk kezdve) golyozaporral megolni a vezetot ELOROL a szelvedot szétlyukasztva ... a truck ott maradt a helyszinen es az aldozatok a foldon ... na mindegy nem az en dolgom megérteni ..

Dikusz 2017.01.08. 21:33:07

@Zoole[uk]: mindjárt gondoltam, hogy nem máshonnan:)

SzZoole 2017.01.08. 21:35:58

@Dikusz: akar a gugolosbol is tudhatom,nem?

SzZoole 2017.01.08. 22:38:14

@montroyal ( CAN qc): nem a mi eszunknek valo ez Zolibatyo.....

montroyal ( CAN qc) 2017.01.08. 22:43:36

@Zoole[uk]: OK ez a hotosagnak is feltunt..
megvan a magyarazat: mig a mas autos tamadok teljes sebesseggel mennek elore legazolva az elotte lévoket, ez hatratolatott hogy le tudjak loni szembol ... elfogadom ..,

SzZoole 2017.01.08. 22:50:01

@montroyal ( CAN qc): OK es okozat,minden tortenik valamiert....

blackhairlady 2017.01.08. 22:57:45

@P.Elliot: nekunk is a fustolt jon be, mindig van itthon. A sajtmartast is azzal szoktam izesiteni, de melegszendvicsre raolvasztani is nagyon nagyon finom. Vagy csak ugy magaban egy darabka :))

blackhairlady 2017.01.08. 23:08:06

@Hobbiszakács: Ez komoly? En meg voltam gyozodve, hogy 30-as, 40-es korosztaly vagy.
Akkor kellemes nyugdijas eveket kivanok neked akarhol is laksz:)

SzZoole 2017.01.08. 23:14:14

@blackhairlady: nem figyelsz,Ö Svedorszagban lakik

Dikusz 2017.01.08. 23:50:54

@Zoole[uk]: én se figyelek, már keverem a kommenteket, mint majom a házicérnát. A gugolósra azt hittem, hogy az a rossz bor, ami miatt a ház ablaka alatt guggolva kell elmenni, nehogy a házigazda behívjon megkóstolni a lőrét :)

SzZoole 2017.01.08. 23:56:38

@Dikusz: a gugolos az a börtön,csak szlengesen:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.01.09. 07:12:41

@P.Elliot: "Milyen odahaza lenni?" Köszönöm a kérdést, ha eltekintünk a hosszú téltől és a savanyított heringtől, akkor nagyon jó :-)
@Dikusz: "ezt ti honnan tudjátok? :)))))))))))" Egy ismerősömnek az ismerőse látta a moziban. (Copyright by Zoole)
@blackhairlady: "meg voltam gyozodve, hogy 30-as, 40-es korosztaly vagy". Meghajtom magam a megérzésed előtt.
:-)

szakasz2 2017.01.09. 11:14:28

@P.Elliot: Na látom, dúl a tolerancia, a másság na meg a "Sors elfogadása". De azért mástól a gyereket is elvennéd, úgy hogy alig tudsz róluk valamit, azon kívül hogy a gyerekek "nyála folyt rendesen".

És miután elvetted a gyerekeket, kinek lesz jobb, mármint rajtad kívül? A gyerekeknek egy gyermekotthonban, szerető család nélkül (de legalább kapnak sok finom husit, meg az összes lehetséges oltást is, hajrá)? Vagy a szülőknek, akik vélhetően legjobb tudásunk szerint és szeretettel próbálták a gyerekeiket nevelni és hipp-hopp elveszik tőlük? De neked biztos jobb lesz, mert tettél valami "jót" a - mások felett szintén könnyen itélkező és pálcát törő - embertársaid öntudata számára! Gratulálok!
Azt a "Sors" dolgot még jobban gyakorolni kéne...

P.Elliot 2017.01.09. 11:45:35

@szakasz2: Alig tudok roluk valamit? Nagyonis sokat mert a nagymama a baratnom volt .csak nem akartam kiirni/ mint nagyon sok mindent nem akarok reszletesebben kiirni mert nem akarom hogy felismerjek/.
Esetleg te vagy az apa hogy ilyen nagyon letamadtal? Utolvegre magyarok ok is.
Hova mehetnenek a gyerekek? A nagymamahoz akitol lopkodtak a kajat amit nem volt szabad megenni, aki kinnt felejtett dolgokat hogy legyen mibol lopni valamit a gyerekeknek akik ki voltak ehezve a rendes ennivalora. Akiktol meg kellett tagadni minden falatot amit o evett a magaebol titokban mert nyiltan meg o sem ehetett hogy nehogy a gyerekek megkivanjak. Akiknek baratai sem voltak mert nem volt a kozelben hasonlo beallitottsagu csalad, mashoz meg nem engedtek oket. Rengeteget irhatnek roluk hogy hogy toltak ki a gyerekeikkel, sot a nagymamaval aki meg sem mert mukkanni mert akkor azt is eltiltottak volna. Szerinted ez szereto csalad? Itt jo helye van a gyerekeknek jovo es testi lelki fejlodes szempontjabol? Nem akarok kivanni a gyerekednek ilyet vagy az unokaidnak...
Hirtelen felmerul bennem hogy mifele szulo lehetsz te hogy neked ez termeszetes hogy igy noljon fel ket gyerek es ezt te szereto csaladi kornek tartsad.
Na nem is vitatkozok ilyen kora reggel, mindenesetre jol felhuztal vele....

szakasz2 2017.01.09. 13:24:40

@P.Elliot: Látom már felettem is ítélkezni akarsz... netán az én 4 gyerekemet is elvetetnéd? Szomorú, hogy te beszélsz Sorsról mikor úgy itélkezel mások felett, hogy nem ismered őket.

Az, hogy a nagymamát ismerted, az kb. annyit ér, mint ha egy átlagos blog olvasgatása után azt állítanád, hogy ismered az illetőt, meg hogy mennyire szereti a gyerekeit. A nagymamákról meg annyit, hogy általában olyan dolgokat (pl. tévézés) és ételeket (pl. túró rudi) engednek meg ezerrel, vagy inkább tolnak a gyerekbe, amit nálunk nem is lát, és mikor visszatérünk Svájcba hetekig-hónapokig tart a gyerekeket visszaszoktatni az általunk megszokottakhoz. 3 napja jöttünk vissza a téli szünetről Magyarországról, nagymama a szomszédban volt, szóval tudom miről beszélek. Arról nem beszélve, hogy a nagymamák mit és hogyan mesélnek el másoknak az unokáikról. Ebben is van már jócskán tapasztalatunk, hogy még akár jó szándékkal is mekkora torzulások történnek ilyenkor. Szóval az éremnek két oldala van, és te az egyiknek egy kis részét ismered legfeljebb, azt is csak elmondás alapján.

Én nyilván még annyira sem tudom, hogy milyen volt ez a család, mennyire szerető környezetben nőttek fel a gyerekek, de azt tudom, hogy ezt - extrém esetek kivételével (és ez nem az) - sem a nagymama, sem a barátnője, sem a gyámhivatal nem tudja elég jól megítélni. És ha elvennék a gyereket, kinek lenne jobb? Ebbe kéne talán belegondolnod, mivel a gyerekeknek 99%, hogy rosszabb lenne egy otthonban vagy intézetben! Akárcsak a szülőknek.

A mások felett ítélkezésről pedig ajánlom a szakirodalom tanulmányozását (pl. Biblia), vagy pl. ezt itt: www.taize.fr/hu_article5104.html

P.Elliot 2017.01.09. 13:51:54

@szakasz2: Honnan tudod hogy mennyire ismerem oket, azt hiszed hogy mindenkirol leirok mindent amit tudok? Nohiszen!
De felesleges erre szot fecserelni, te megfelolonek tartod hogy igy noljenek fel a gyerekek, en nem, ennyi eleg, tovabbiakban nem vagyok hajlando foglalkozni a temaval mert ha valaki ezt a gyerek felnevelest vedi ott maganal is vannak hasonlo dolgok netan...
Tovabbi jo beszelgetest, massal...

szakasz2 2017.01.09. 15:04:31

@P.Elliot: Az értő olvasás...
Nem mondtam, hogy megfelelőnek tartom azon gyerekek nevelését (mivel nem ismerem a körülményeket!), csak annyit, hogy sem neked sem másnak nincs sem erkölcsi sem egyéb alapja arra, hogy ítélkezzen a szülők/család felett, arra pedig még kevésbé, hogy elszakítson gyerekeket a szüleitől. Az egyedüli kivétel, ha direkt bántalmazásról vagy elhanyagolásról lenne szó a gyerekeknél, de ugye nem ez a helyzet.
Neked egyébként van gyereked?

Mourinho már nem a király 2017.01.27. 13:04:30

Hollandiában élőkhöz egy kérdés: Amszterdamban bruttó 2100 eurós fizuból mennyire lehet kijönni? Marad is valami belőle? Albérlet, közlekedés (kocsi nélkül), kaja, stb.
Vagy milyen összeg az amiért érdemes szerintetek nekivágni?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása