oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 07. 06:45,  Magyarország és egy kihasználható lehetőség 55 komment

2017. január 07. 06:45 Határátkelő

Magyarország és egy kihasználható lehetőség

Miközben az utóbbi hónapokban állandósultak a magyar munkaerőhiányról szóló panaszok, szinte nincs nap, hogy ne érkeznének a hírek arról, éppen melyik szakmában nincs elég ember (legyen az építész, vagy IT-s, és akkor ne soroljam tovább), arról szinte semmit nem hallani, hogy Magyarország miként próbálna előnyt kovácsolni a külföldön élők tapasztalatából, tehetségéből.

egyetemistak_2.jpg

Egyre nehezebb építészt találni Magyarországon, amiben közrejátszik a tömeges ingatlanfejlesztés, de a hiányt a fiatalok elvándorlása és a hatvan felettiek többségének nyugdíjba vonulása tovább fokozza.

Csaknem minden harmadik magyar cég arról panaszkodik, hogy segéd-, illetve betanított munkást keres, minden ötödiknél kevés a diplomás is. A cégek tizede megfelelő képzettségű vezetőt keres.

A rendkívül stabil helyzetben lévő német gazdaság egyik legnagyobb problémája a jól képzett munkaerő hiánya. Van két olyan terület (a nehézipar és az informatika), ahol az átlagosnál is rosszabb a helyzet, nagyon várják a külföldi munkaerőt.

Ez három hír az elmúlt napokból, ami közös bennük, hogy szerintem elég pontosan mutatják be azt a szívóhatást, amit az erősebb gazdaságok kifejtenek a kevésbé fejlettekkel szemben. 

Az agyelszívás, mint világjelenség 

Messze nem csak magyar (vagy kelet-európai) problémáról van szó, az agyelszívás világjelenséggé vált, nem kivétel ez alól például Spanyolország sem, aminek ráadásul azzal is meg kell birkóznia, hogy befogadóországból kibocsátóvá vált, magyarán míg pár évvel ezelőtt inkább célország volt, az elmúlt években már inkább elfele mentek onnan, és nem csak a korábban érkezettek, de a spanyolok is. 

A spanyol dráma legalább akkora, ha nem nagyobb, mint a magyar: míg az országot elhagyók egy része a korábban érkezettek közül kerül ki (akik a romló gazdasági környezet miatt döntöttek a hazatérés mellett), addig a spanyol határátkelők között rengeteg a diplomás fiatal. 

Közülük nem kevesen gazdasági kényszerből mentek külföldre munkát vállalni, míg akadtak olyan szerencsések, akik önként választották a határátkelést, például azért, mert új szakmai kihívásokat kerestek. 

Utóbbiak közé tartozik Fernando Fernández-Monge, aki jelenleg a Harvardon dolgozik, egyébként pedig államigazgatási szakértő. Ennél azonban a mi esetünkben fontosabb, hogy társalapítója a Spanish Global Professionals Networknek, azaz a spanyol szakemberek világhálózatának. 

Dráma minden szinten 

Az El Paísban megjelent cikkében Fernando Fernández-Monge arról írt, micsoda dráma az agyelszívás a családok szintjén, ám emellett legalább ilyen fontos a gazdaságra és a társadalomra gyakorolt hatása is. 

„Minden országnak tennie kellene az ellen, hogy azoknak is el kelljen menniük, akik nem akarnak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy minden, hasonló helyzetben lévő országnak fel kell tennie a kérdést, hogyan képes elérni a külföldön élő tehetséges állampolgárait, hogy aztán képességeiket a saját gazdasága javára kamatoztassa. 

Hiába vannak ugyanis jó, neves egyetemek például Spanyolországban, ha képtelenek elérni, és megtartani a tehetségeket, különösen a külföldön élő spanyolokat. 

Az ausztrál példa 

Pedig vannak jó példák. Ilyen például Ausztrália, ahol már jó ideje felfogták, mekkora jelentősége van annak, hogy elérjék, és valahogy bevonják a külföldön élőket a gazdasági életbe. 

Ennek érdekében létrehoztak egy szervezetet, ami több millió, a világ minden táján élő és dolgozó ausztrált fog össze. Ezáltal a nagyon erős tudás- és erőforrást sikerült megalkotniuk. 

A spanyolok is elindultak ezen az úton, több hasonló szervezetet is létrehoztak. Ezek egyike a Facultad Invisible (azaz a Láthatatlan Kar), ami egy 200 kiemelkedő spanyol szakemberből álló független think tank, azaz agytröszt. A tagok negyede külföldön él. 

Az emberi tudás a legfontosabb érték 

Emellett akadnak még más, hasonló szervezetek is, például az, aminek Fernando Fernández-Monge is társalapítója, a Spanish Global Professionals Network. A Harvard transzatlanti programjának igazgatója, a (mit ád Isten, spanyol) Manuel Muñiz szerint az ilyen szervezetek kulcsfontosságú szerepet játszanak az innovációban, az emberi erőforrások visszaszerzésében, általában véve a spanyol gazdaság versenyképességében. 

„Egy olyan gazdaságban, ahol a tudás és az innováció a növekedés elsődleges motorjai, az emberi tőke az egyik legfontosabb érték. Felejtsük el az olajat és az építőipart, Spanyolországnak agyakra van szüksége” – szögezte le Fernando Fernández-Monge (tanulságos, nem?). 

„Minden spanyol, bárhol éljen is a világban, a remény forrása országunk számára. Ha Spanyolország egyszerűen nem vesz tudomást róluk, akkor gazdagságának egyik legfontosabb forrását veszíti el” – tette hozzá. 

Fernando Fernández-Monge szerint rá kellene jönni, hogy ami a szemünk előtt zajlik, már messze több, mint agyelszívás, az emberi tőke, tudás nemzetközivé válásáról van szó, ami egyben lehetőséget is jelent. 

Itt lenne az idő elgondolkodni rajta, hogyan használjuk ki. Akár mi, magyarok is. Persze nem tudom, van-e erre nyitottság, akarat a mai Magyarországon, de immár jó ideje az az érzésem, vétek veszni hagyni azt a rengeteg tapasztalatot, tudást, amit a külföldön élő magyarok jelentenek. 

Ti mit gondoltok? 

A végére valami más 

Van egy csúnya elmaradásom, méghozzá a Magyarország 2.0 pályázat győztesének bejelentése. Úgyhogy ezt most pótolom: a nyertes András, aki Finnországban él és az ottani tapasztalatait foglalta össze ebben a posztban, ezek szerint nektek is nagyon tetszően. Gratulálok neki, és hamarosan megy az elsőnek járó díj is.

HÍRMONDÓ

Ezekre kell majd figyelni az ingyenes roamingolásnál

Nyártól jön az ingyenes roaming Európában. Ami szuper hír, de azért nem árt figyelni, mert meg is járhatjuk.

Évente egy városnyi magyar tűnik el a munkából 

Ez 40-50 ezer ember, egy részük külföldre megy, és ez egy ideig várhatóan nem is változik.

"A földeken fog elrohadni a termés" 

Megkongatták a vészharangot a brit mezőgazdaságban, rájöttek, hogy nagyon fog hiányozni a (főleg kelet-európai) munkaerő.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7712105699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.01.07. 07:13:00

Tényleg jó a finn poszt

Din Serpahis 2017.01.07. 08:29:33

Nagyon helyes, remélem, a földeken fog elrohadni a termés. Legalább megtudnák ki fújja a passzátszelet...

meatclone 2017.01.07. 08:34:06

Nem agyelszivas, inkabb agyeltolas. Kerdezed mi a kulombseg?
Az hogy hova tesszuk a feleloseget.

fhdgy 2017.01.07. 08:56:35

Magyarország 2.0 sorozatban is téma volt a külföldre került magyarok bevonása az ország jobbításába.

Átütő javaslatra nem emlékszem, aki igen, szóljon.

El lehetne kezdeni egy ilyen dolgot, de hogy sikeres is lehessen, annak szerintem előfeltételei vannak.

Most csak egy, szerintem szükséges előfeltételről:

Legyen az országnak hiteles vezetése!

Szerintem most nincs, már régóta sincs. Úgy a nyolcvanas évek eleje óta a magyar társadalom irányíthatatlan. Törvénykezés, kormányzás volt, a hatalom igyekezett a hatalmát gyakorolni, de csak ennyi, semmi több.

Nem látok egyetlen embert, csoportot sem, akiről/akikről el tudnám képzelni, hogy hitelesek lehetnének, akkor még a vezetési képességeikről nem is beszéltünk.

Ha közvetlen köztársasági elnök választás lenne, elképzelni sem tudom, hogy kiben bízhatnék.

Milyen vezetés az, aki egy olimpia rendezés kérdésében sem mer népszavazást kiírni?

Szerintem hiteltelen és rossz!

Csodabogár 2017.01.07. 11:04:41

@Din Serpahis: Nem sopánkodni kellene, hanem kimenni a földekre dolgozni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.01.07. 11:11:28

@fhdgy: túl azon, hogy jórészt egyetértek véleményeddel, meg szeretném jegyezni, hogy más országokban sem feltétlen jobbak az adottságok. számos helyen még töredezettebb a társadalom, nagyobbak a jövedelmi egyenlőségek, mégis érzékelhető összefogás és koherencia akár egymástól nagyon eltérő társadalmi csoportok között.

véleményem szerint óriási bizalomhiány és tömeges hátat fordítás a társadalomból (felelősség eltolással együtt) a fő okai a magyar jelen(ség)nek.

ezt persze súlyosbítja a tény, hogy a jelen politikai vezetés ezeket a folyamatokat tudatosan erősíti is (állandó megosztás, oktatás leépítése) és saját zsebére játszva fosztja ki a maradék államkincstárat nem csak a következő évekre (pl olimpiai pályázat), hanem legalább egy generációval tovább (Paks2). bármely más európai országban már bőven százezrek tüntetnének az utcán, Bpen jó, ha párezren kiállnak a térre.

ameddig a nagy többségnek ez a csendes kihalás megfelel, sok sikert hozzá!

fhdgy 2017.01.07. 11:26:50

@adamskij: Egyet értve, csak kiegészítésként:

Van olyan rokonom, aki eddig kb. 6 hónapot dolgozott Ausztriában, vele beszélgettem. Amikor szóba került, hogy Mo.-on érzékelhető béremelésekre lehet számítani, akkor ő azt mondta, ha Mo.-on megkapná azt a nettót, amit most Ausztriában kap ( ez Mo.-on jó pénz lenne, Ausztriában csak soványka, amit kap ), akkor sem jönne haza, mert nem bízik MAGYARORSZÁGban.

Ekkora bizalomvesztést hogyan lehet ledolgozni? Szerintem, belátható időn belül, sehogy.

Az én esetem még durvább. Ha kérnének is, hogy felhasználva a küldöldön szerzett tudásomat, és mondjuk ezt egy politikus kérné, szóba sem állnék vele, még egy asztalhoz sem lennék hajlandó vele leülni.

Mári néni vagy Pista bácsi kérését meghallgatnám, talán még segítenék is nekik.

Taxomükke (UK) 2017.01.07. 11:28:47

Agyelszivas?
A vilagon tul sok a buta ember, tul keves az okos. Az okosok jelentos resze onzo es telhetetlen.
Igy megy ez.

Buchhalter 2017.01.07. 11:55:54

@adamskij: én meg veled nem értek egyet.Mindig a a magyar a leglúzerebb nép!Hát nem! Ugyan ez vagy még rosszabb van Romániában,Szerbiában,Bulgáriában vagy Horvátországban.Ukrajna pedig a béka segge alatt tanyázik. Lengyelországban is kezd megosztott lenni a társadalom.Most jön ki náluk az előző kormányok hülyesége hogy ott is hagyták kontroll nélkül eladósodni a lakosságot.A kelet -európai országok zömében ugyanolyan nulla a pénzügyi kultúra mint nálunk és ezt egyes okos hiénák,dögevők szépen ki is használták a hazai elittel együtt.Voltál már román kórházban?Hát én igen! Hozzá képest a Budapesti szutyok Merényi kórház egy hotel.na ennyit az Önfikázásról.Van nálunk sok minden amit rendbe kéne tenni ,de a szomszádaink se annyira állnak jól.Persze Ausztria ,vagy a Csehek már jó példák.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.01.07. 12:07:13

@Buchhalter: szerintem van különbség a tükörbe nézés és javítási pontok keresése és a céltalan alávalózás között. utóbbit narancs és pántlika színekben művelik, remélem érthető az analógia.

ha már felhoztad Csehországot: igen, hozzájuk érdemes hasonlítani magunkat, Ausztriához teljesen felesleges (Mercedest Trabanttal minek?). Romániában pedig ítélnek el és tolnak pályán kívülre korrupt politikusokat (biztos nem eleget és nem mindet), Mo-on kérlek mutass rá, hol van ilyen intézmény? sehol és a várható jövőben nem is lesz.

szerintem a hazaszeretet része, hogy leírom, mi nem tetszik. ha pedig ez nem tetszik, olvass mást.

Buchhalter 2017.01.07. 12:37:18

@adamskij: kicsit sértődöttnek tűnsz pedig csak normálisan vitáztam.Romániában amerikai nyomásra boszorkány üldözés zajlk.Már egyre nyíltabban támadják a Román legfelsőbb ügyészséget a túlkapásai miatt.Különben nem vagyok narancsos.Rájuk szavaztam 2x-er harmadszorra már nem fogok.

P.Elliot 2017.01.07. 14:04:53

@Taxomükke (UK): Fejen talaltad a szoget, pontosan igy van.

kardio1 2017.01.07. 14:06:05

@adamskij: a romàn korrupcioellenes hatosàg jol behatàrolhato politikai csoportok érdeke szerint mûködik. Ha valoban pàrtfüggetlen lenne, az nagy durranàs volna, de ilyet ne vàrjunk màr Romàniàban (se)!

Shanarey 2017.01.07. 15:56:38

Amíg Magyarországon, az átlag kormány program, vezér elve az oszd meg és uralkodj, addig semmi érdemleges nem várható.

Agy elszívás? Ez már régen megtörtént, momentán a melós elszívás megy.
:-)

Vagyis szívás az van.

s27.postimg.org/qn0r8dgz7/Orb_n_sziv_s.jpg

Buchhalter 2017.01.07. 17:11:16

@kardio1: szerintem is ez a Román valóság.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.07. 17:21:26

Magyarországon semmi probléma nincs. Szó sincs munkaerőhiányról.
Nekem folyamatosan mondták hogy döngetik a kapuk akik jönnének dolgozni.
Na hát akkor nyissátok ki...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

szalka240 2017.01.07. 17:59:37

Ezt a roamingos dolgot valaki el tudná nekem magyarázni érthetően? Már annyi embert hallottam, hogy emlegeti, de igazán sosem foglalkoztam vele, hogy mi az.
Mikor elköltöztem Németországba, megtartottam a magyar telefonomat is, hogy szükség esetén elérhető legyek, és tudjak telefonálni is Magyarországra, ugyanis a német tarifacsomagban horror árú a külföldi hívás. Igazából Skype-ot használok, telefont csak "vészhelyzetben" vagy utazás közben.
Mi fog változni nálam? A büntetés szót nagyon nem szeretem :-)

Herr Géza 2017.01.07. 19:02:05

@szalka240: Na ez a verzió a roaming ügyben nekem is újdonság. A felármentes roaming lényege az lesz, hogy ha a magyar telefonodat itt N.o.-ban használod, akkor egy itt indított hívás nem kerülhet többe, mint ha ezt a hívást otthon, M.o.-on indítanád, ill. ha a magyar telefonodon itt fogadsz egy hívást, az ingyenes lesz (mint amikor otthon hívnak téged, azért sem fizetsz ugye...). Természetesen ugyanez igaz fordítva a német telefonod magyarországi használatára is.
Btw., milyen szolgáltatónál, milyen díjcsomagod van, amiben a külföldi (de EU-n belüli) hívás "horribilis" árú???? Lehet, hogy tudok másik 10 csomagot ajánlani, amin bagóért hívod külföldöt.... :))))

Herr Géza 2017.01.07. 19:24:42

@nyuszigonosz: Jaj, elolvastam még egyszer a magyar cikket, tisztelettel kérdezném is kedves @HÁ:-t, hogy tényleg egy napi.hu-ból kell átvenni egy ilyen cikket??? Legközelebb a Bors-ból kapjuk?
A cikk ugyanis csak a roaming-sztori egyik verzióját tálalja, a "roaming-like-at-home"-ot, amit a szolgáltatók eddig is alkalmazhattak (alkalmaztak is sokan, igaz a drágább csomagoknál...). Sokkal lényegesebb lett volna, ha a szolgáltatók által bevezetni kívánt időbéli max.-korlátozás megoldását írta volna le a cikk, na arról egy szó sincs. De büntivel való riogatás annál inkább. Ami valójában nem is igazán "büntetés", csak annyi, hogy a "fair-use-policy" megsértése esetén mégis számlázható lesz roamingdíj (előzetes figyelmeztetés után...).

nyuszigonosz 2017.01.07. 19:34:49

@Herr Géza: Na az van, hogy miután szalka240 kérdését olvastam, belenéztem a Há cikkére.... és hát na!

Azért is tettem ide szalka240-nek azt, ahol rendesen le van írva az egész.

szalka240 2017.01.07. 21:49:51

@Herr Géza: A Vodafone-nál vagyok Magyarországon is és Németországban is. Mindkettő feltöltőkártyás, mivel csak akkor használom a telefont, ha szükséges. Amikor kiköltöztem, akkor gyorsan kellett valami a lakáskeresés és egyéb teendők miatt. Most megnéztem az aktuális tarifákat és teljesen mások, mint annak idején. Csak azt nem tudom, hogy vajon nálam is megváltoztak-e. Ilyenekkel sosem foglalkoztam. Bár elképzelhető, hogy megváltoztak, mert annak idején még volt 1 eurós alapdíj is, ami ha most is lenne, már rég lemerült volna az egyenlegem.
Már tényleg csak az a kérdés, hogy mi alapján döntik el, hogy kell-e többet fizetni és mennyit? Ha nem kell többet fizetni, mint eddig, és nem lesznek egyéb szankciók, akkor hidegen hagy az egész, mivel a magyar telefont 5000 Forinttal, a németet 15 Euróval szoktam tölteni, ami 9-12 hónapig elegendő.

jojó78. 2017.01.07. 22:00:03

@adamskij: Csehország?......... Háát, nemrég átlósan átvezettem rajta. Az "autópálya", vagy minek nevezzem egy vicc. Attól Magyarország sokkal jobb. Persze nem vezetési kultúrában, de az egy másik történet. Az ország közepén lemetem a pályáról, egy kisvárosban volt dolgom. Amit láttam az elmaradottabb mint otthon. De ez persze csak az én meglátásom.

nyuszigonosz 2017.01.07. 22:14:01

@jojó78.: Gondolom a legöregebb és tényleg randa autópályán is mentél, a D1-en. Az tényleg nem jó, mert a hetvenes években tervezték és lett kész, átszeli az országot Prágától Brünnig, és keskeny is lett már meg ha baleset történik nincs hová levezetni a forgalmat,
De: gondolom nem csak ezen a 200 kilométeres pályadarabon mentél és a többi autópálya bizony rendben van. Pl. Prága-Nürnberg ami a cseh részen a D5 vagy a tiszta új Prága -Drezda a D8, ami pár hete lett komplett kész.

Cseh kisváros: nem írod melyik és mi volt benne elmaradott. Érdekelne.

jojó78. 2017.01.07. 22:49:38

@nyuszigonosz: Prágától észak-nyugatra, Németország felől mentem. Határnál megvettem a pályamatricát. Onnan majdnem egészen Prágáig, leginkább táblán láttam hogy van autópálya. Illetve szakaszosan pár km tényleges, kész autópálya. De ahol kezdődött ott egyből kamera figyeli hogy van-e matrica. Elkerülni nem is lehetett volna. (persze volt matricám, így ez nem is volt célom) Ez volt a fő bajom. Hosszú ide leírni mindent :))))))))))
A kisváros, Svetla Na Zavodu ( vagy mi) volt. Pályáról lehajtok, utána zsákutca tábla. Próbáltam másik úton, de ott is teljes lezárás volt. Sikerült megtudnom hogy van egy másik lehajtó ahonnan oda lehet jutni. Tudni kell hogy az autópálya és a város közt van egy nagyon hosszú tó, szóval nem könnyű másik utat találni. Másik lehajtónál, nem volt semmi, de félúton az út megszünt. Teljesen elbontották. Sehol, semmi terelés, útbaigazító tábla nem volt. Akiket kérdeztem, senki nem tudta van-e másik út oda. Végül találtam egy picike útat amin odajutottam. Keresztül falvakon, ahol még kb 1930-at írnak. A kisváros nekem picit lepusztultnak tünt, kivétel a köponti mag. Tudom, otthon is van sok ilyen. Nem panaszkodásképpen, leszólva írtam ezeket. Ez csupán az én meglátásom volt. Volt még pár apróság, de már így is egy regényt írtam :)))))))))))

jojó78. 2017.01.07. 22:59:26

@nyuszigonosz: Ja, a kisvárosban mi volt elmaradott? 1985 körüli időben éreztem magam. A lakótelepek, házak, környezet rendezetsége stb. Valószínűleg én mentem rossz időpontban, amikor mindenhol útlezárás volt,és ez az extra 2 óra kocsikázás után picit árnyaltabban jött át nekem minden. Főleg hogy UK-tól vezettem, kis pihenővel csak. :))))

nyuszigonosz 2017.01.07. 23:10:54

@jojó78.: Kösz. Na akkor te akkor mentél a D8-as pályán, mikor még nem volt az egész kész, mert ott különbözö hidak építése miatt részlegesen volt csak kész. Na ez pech.
Viszont matricát tényleg kell venni,

Ismerem a környéket, ahol voltál: Světlá nad Sázavou az. a nagy tó meg egy vízduzzasztó. És ismerni is azért ismerem, mert mikor egy alkalommal arrafelé mentem, hiányzó tábla miatt jót kerültem. De így láttam egy csodás óriáshidat. :-)

Azért voltam kiváncsi, mert hogy elmaradott - írtad.
Szerintem Csehország nem elmaradott. Egyáltalán nem. Söt, én ha Németországhoz hasolítom - hiszen ha megyek, innen megyek adott esetben át Csehországba, akkor sem elmaradottnak mondanám.
Más. Tipikusan csehül más.
És én is tudok mérgelödni a hiányzó táblán, ami miatt túlmegyek egy egy lejárón, mert valaki lenyelte és nincs már ott, meg minden ilyenen, de alapjában véve Csehország szép. És nem is olyan szörnyü. :-) Kell hozzá tipikus cseh humor, hogy az ember a végén nevessen inkább és kész. :-)

jojó78. 2017.01.07. 23:18:36

@nyuszigonosz: Na igen, ez egy nagy pech volt :))))
Természetesen szép az ország, csak a fentebb említett pech sorozat után, voltak viharfelhők a fejemben. És aznap még haza is kellet vezetni, hátul gyerekülésben egy ordító bébivel :))))))
A Cseh emberekkel is csak pozitív tapasztalatom van. Egyik szomszéom is az, illetve Angol barátom felesége is.

nyuszigonosz 2017.01.07. 23:26:15

@jojó78.: Na így már sokkal érthetöbb az egész, és látod, már tudsz vigyorogva beszélni róla. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.07. 23:33:50

Haha, Anglia mexavazta a Brexitet, hát, így jártak.Majd legföljebb besorozzák a migriket, segélyeseket eperszedésre.
Amúgy meg nem fog elrohadni, mert ha kevés lesz az eper, mert nem szedik le, akkor elkezd q drága lenni, akkor viszont meg már egyre inkább megéri majd mégiscsak leszedni, akár a fehér kesztyűs, eltartott kisujjú angoloknak is... :D

JA, és ezt a roaming dolgot maximum nyugtával kéne dícsérni, mint a napot...Egyszerűbben fogalmazva, hiszem, ha látom...Annyiszor kijelentettek már annyifélét, oszt szinte mégis mindig volt valami "de", vagy "kivétel"; vagy esetleg közbejött valami érdekellentét és ment a levesbe az egész.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.07. 23:37:25

@nyuszigonosz: Készen van a Prága-Drezda szakasz??Hoppá, miféle csoda történt... :-)
Szóval akkor elméletben lehet menni, mondjuk Rostocktól Budapestig végig pályán?Nahát, akkor nyáron lehet, kipróbáljuk.A Praha-Brno szakasznál meg majd légpárnán közlekedünk. :D
De hogy a rákba nem tudják már ezt a kis sz@r részt felújítani?Nincs pénz rá a pályadíjakkból?
Ezen két utóbbi kérdés csak költői, nem tőled kérdezem...
Kösz az infót.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.07. 23:44:27

@jojó78.: Hóójaj, akkor ott semmi sem változik télleg.Sokat jártam még gyerekként, szülőkkel Cseszlovákiába, aztán később asszonyjelölttel is párszor.Hát ami ott ment mint közúti tájékoztatás, az kb. kaffkai szintű.Ezer és egy olyan eset volt, hogy x város egyenesen, majd az út kettéválik és ott már semmi tábla nincs, hogy merre.Ilyenkor mindig úgy volt, hogy max másodjára eltaláltuk a helyes utat...
:-)))
Szerencsétlen anyáméknak ahány ősz száluk lett egy-egy ilyen úton, ha most annyi ezresem lenne... :D
És akkor nem volt még mobilnet, meg guglimapsz, netán Győzike (=GPS), ehhez képest ma már űrkorszak van.

(Jószívű Nyuszi, akkor lehet, hogy mégse próbáljuk ki arrafelé...Pedig a német staulandból is elég már...Bocs.)

Herr Géza 2017.01.07. 23:46:30

@nyuszigonosz: Igen, de az meg csak az elvi vonal, most megy a huzavona a gyakorlati megvalósításon és én még nem láttam újabb verziót, mint amit az EU illetékes bizottsága tavaly valamikor ősszel elutasított ( a szolgáltatók ugyanis valami nagyon rövid ideig és/vagy évi pár alkalommal biztosították volna az ingyen roamingot). Na ez a cikk azt sejttette, hogy ezt a megoldást szülték meg, de nem....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.07. 23:52:28

@geegee: Simán van egy olyan saccom, hogy majd májusban jön egy hír, hogy xyz telekom világcégnek mégiscsak érdekellentétes ez a nagy roaming-eltörlés (értsd kevesebb lesz a bevétele csilliárdokkal), tehát inkább ad egy kis zsebpénzt a megfelelő európa-parlamenti bürokratáknak és majd szépen június elsejével mégis csak talonba helyeződik az egész egy olyan 3 évre, átgondolás céljából...
:-))))))))))
Simán feltennék rá 100 koronát a fogadóirodákban...
:D

jojó78. 2017.01.07. 23:55:48

@geegee: Mire megtaláltuk a várost, addigra a navi már rég kifogyott az ötletekből. Szóval én is csak az ösztöneimre és az utca emberére tudtam hagyatkozni. (Már amikor megértettük egymást) :))))))))))

Herr Géza 2017.01.08. 00:00:06

@szalka240: Na ja, a feltöltősöknél az alaptarifák valóban olyanok, hogy ha évi pár eurót akarsz csak rákölteni, akkor azért nem sok mindent kapsz, leginkább elérhetőséget, meg havi pár hívás jön ki belőle. Havi pár euróért viszont már vannak olyanok, amiknél 1 cent a külföldi hívások percdíja. Nyilván mindenkinek a saját telefonálási szokásaihoz célszerű igazítani a tarifaválasztást, azonban az is igaz, hogy évente párszor érdemes a saját szolgáltatónk ill. mások tarifáira is ránézni, mert igen nagy "csodák" tudnak történni igen gyorsan. A feltöltőseknél meg ugye igen egyszerű a tarifa-, de a szolgáltatóváltás is és a hordozható számok világában nehéz lenne bármit is felhozni, hogy miért ne oda menjen az ember, ahol a számára éppen legjobb tarifát látja.

Herr Géza 2017.01.08. 00:02:07

@geegee: Én állom a fogadást.... Mennyi a 100 korona fehér embernek való pénznemben???

Herr Géza 2017.01.08. 00:09:46

@geegee: Különben szó nincs csilliárdokról. Az emberek java szimplán nem használja a roamingot, pont azért, mert drága. És van helyette ezer megoldás, Viber, VoIP, WhatsApp, Skype, FaceTime, stb. Amikhez persze mind internet kell, de az ingyen wifi is egyre inkább terjed. Eleve már rég nem a beszédforgalom volt a fő kérdés a roamingnál, hanem az adat. Ha net van, minden van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.08. 07:03:11

@Herr Géza: Igen, ezzel maximálisan egyetértek.Én is sz@rok a beszélgetési percidőkre, csak a net érdekel külföldön.Az ingyenes wifiknek télleg hála, ez igaz. Vagy pedig ott tartok, hogy inkább veszek helyi sim-kártyát, meg valami filléres netcsomagot.Télleg, ha már, a németeknél, osztrákoknál mit ajánlasz, melyik szolgáltatót?Ilyesmire gondolok, hogy 1-2 gigabájt (gegebájt), mondjuk húzza ki 1 7ig - 10 napig és jöjjön ki 10 euróból.Van ilyen?
Néemtül sajna nem tudok, guglit használni meg valszeg az volna releváns...Kösz előre is.

nyuszigonosz 2017.01.08. 08:29:17

@geegee: De tényleg kész a Prága Dresda szakasz, végre. Idötlen idökig tartott, mint írtam hidak de alagutak miatt is, mert hegyekkel teli vidéken megy keresztül és ami elhúzta a végtelenségig az útépítést az egy földcsuszam volt 2013-ban, amikor egy kész részét betemette az.
Most december 16-én adták át. Tele voltak a hírek itt is ezzel és ha akarod megnézheted a drón-felvételt arról a részröl, ami utolsóként lett kész.

www.prag-aktuell.cz/video/im-drohnenflug-ueber-die-neue-d8-nordboehmen/17122016-18302

nyuszigonosz 2017.01.08. 08:41:49

@Herr Géza: Mindenestre a cikkben nincs egyfolytában ilyen-olyan büntetés kihangsúlyozása. :-)

Irbisz 2017.01.08. 09:06:34

@adamskij:
Pontosan. A passziv ellenallas ma abban merül ki, hogy akinek elege van a pofatlansagaban es arroganciajaban Belsö-Azsiaba v. meg inkabb Fekete-Afrikaba pozicionalhato ultrakorrupt orbanbol es magyarellenes rendszereböl, a kilatastalansagbol, es megteheti, az odebbvandorol civilizaltabb orszagokba.

fhdgy 2017.01.08. 09:29:33

A kommenteket végig olvasva azt látom, hogy Magyarország számára ugyan lehetne egy kihasználható lehetőség, de nem, és nem, ez is kihasználatlan marad.

Ehhez a témához ( szemben mondjuk a cseh autópályákhoz ) nem volt értékelhető mennyiségű hozzászólás.

Hát igen, így nem fogjuk felvirágoztatni szerett hazánkat.

A szerett hazánk mostani felemlegetésén nem tudom, hogy sírjak bánatomban vagy nyerítsek a röhögéstől.

Egyszerűen kérdezve : meddig lehet szeretni az egyre inkább szerethetetlent???

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.01.08. 09:39:07

@geegee: cseh autópálya / közlekedés részhez: mert nem az autópályák elsődlegesek fejlesztéskor, hanem a kötöttpálya, pl vasút. csakúgy, mint az osztrákoknál.
pl cseh vasutak nem bérelt soha railjetet, mint a máv, hanem saját igényre szabottan gyártatott le párat (pl bicajtárolóval). szemben a máv ma is bukik a legforgalmasabb vonalán, még 80% kihasználtságnál is. nyilván más volt a szempont a magyar fejlesztéseknél (értsd: lopás), mintsem a hosszútávú hasznosság.

szalka240 2017.01.08. 11:07:50

@geegee: Ha majd egyszer az is elkészül, akkor szóljatok. Én eddig kétszer mentem végig azon az autópályán, az első alkalommal szétesett az autóm, a második alkalommal félúton inkább lementem az országútra, az sokkal jobb volt.
Inkább kerülök 200km-t és igyekszek nem csúcsidőben menni a kritikus helyeken. Ha egyszer végre elkészülne az A14-es, akkor már kisebb lenne a kerülő, de arra is még jó sok évet kell várni.

Herr Géza 2017.01.08. 11:26:28

@nyuszigonosz: Ööö, nem arra gondoltam, amit te linkeltél, hanem a magyarra: "ezekre kell figyelni", "meg is járhatjuk", "így büntetnek majd". A szokványos negatív beállítottságú cikk. :-)

Herr Géza 2017.01.08. 16:01:19

@geegee: Nehéz. Olyan, aminek nincs havi költsége, amikor nem használod, az igen drága ekkora adatmennyiséggel egy hétre, 10 napra.
Ami még legjobban megközelíti, az a Telekom DataStart kártyája. 9,95-be kerül a kártya, de tartalmaz 10€ első feltöltést is, tehát ingyér' van. Háromféle csomagot bukkolhatsz rá: 1 nap/500 MB 2,95-ért, 1 hét/750 MB 9,95, ill. 1 hónap/1 GB 14,95-ért. Ez most is ingyen roamingol, tehát a csomagokat akár Ausztriában, otthon, vagy akárhol az EU-ban is használhatod.
Van hasonló a Vodafone-nál, ott a WebSessions kártya ingyenes, minden csomag 1 hónapig (vagy az adatmennyiség elhasználásáig) él és a verziók: 200 MB/4,99€, 1 GB/14,99€, 3 GB/24,99€ és 5 GB/34,99€. Viszont ez csak a német hálózatban megy.
Mindkét verzió LTE-n dübörög és hitelkártyával neten, vagy benzinkutaknál is kapható feltöltőkártyákkal is tölthető. De magát a kártyát boltban/kútnál/stb. nem árulják, postán kell rendelni német címre, de ha erdekel valamelyik, azt megoldjuk. :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.09. 00:38:19

@nyuszigonosz: Köszönöm, télleg szép részek.Nem tudod véletlenül, a rohadék dödöm-dödöm szakaszt fogják valaha javítani, vagy le se sz@rják, jó az úgy...?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.09. 00:41:49

@adamskij: Aham.ehhez nem tudok nagyon mit mondani, nincs rálátásom, meg nem is igazán érint.Viszont az autópályaszakasz eléggé nemzetközi vonal, szomorú, ha ennyire le sincs sz@rva az egész.Még Magyarországon is sikerült ezt a rohadt táblás technológiát kiváltani, már a 80-as évek elején az M7-esen...Na mindegy, legfeljebb elkerülöm, ahogy eddig is....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.09. 00:44:16

@szalka240: Én is így vagyok vele, bár szét még nem esett a kocsink.Az biztos, hogy "túlzottan" peres gumival nem tesz jót a gépnek.205/55/R16 sajnos már túlzottan peres, Pesten a Róbertkarcsin is folyamatos anyázásban voltam ilyennel... :-((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.09. 00:48:57

@Herr Géza: Értem, köszönöm.Elrakom ezt az infót, aztán majd nyáron már többet látok rá a hálidéjünkre.Most odahaza próbálgattam a svéd roamingos netet, valamiért az ad hoc használat nem működik, csak ha megrendelek ilyen fix heti csomagot...Érdekes ez is...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása