oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 26. 06:46,  Egy szó, mint száz 92 komment

2016. július 26. 06:46 Határátkelő

Egy szó, mint száz

Mit taníthat Finnország a magyaroknak? Ezt a kérdést teszi fel írásában az ott élő András, aki persze válaszokkal is szolgál. Az oktatás, a tolerancia és a nyitottság persze nem újdonság, de hogy jön ide a kávé? Nos, pillanatokon belül az is kiderül. A poszt a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett, szóval szavazni ma is itt, a poszt végén és a Facebookon lehet.

helsinki.jpg

„Egy barátom mesélt egyszer egy történetet egy amerikai fánk étteremhálózatról, ami ígéretesen indult és az egész országban elterjedt, de aztán egyszer csak elkezdtek zuhanni az eladások. A cég felbérelt egy híres üzleti tanácsadót, hogy hozza őket vissza a csőd széléről.

Az ember egy hónapig utazgatott az országban, beszélgetett az eladókkal, cukrászokkal, vendégekkel, szorgalmasan jegyzetelt és persze kétpofára ette a fánkot.

Amikor hazatért és a konferenciateremben elkezdte összedugni a laptopját és a kivetítőt, az igazgatótanács örömmel konstatálta, hogy itt most egy PowerPoint prezentáció keretében meg lesz mondva a tuti.

A tanácsadó – akinek, utazási, lakhatási és fánk-fogyasztási költségein kívül hatalmas összeg járt a szolgálataiért – megjegyezte, hogy egyébként az ő prezentációjában csak egy slide van. Erre egy kicsit befeszült a terem, de hát istenem, gondolták, biztos sűrűn tele lesz írva a dia.

Mintha olvasna a gondolataikban, a konzultáns ekkor azt mondta: és azon is csak egyetlen egy szó van. A cég nem csak hogy megmenekült a csődtől, a mai napig a legsikeresebb fánkhálózat Amerikában.

Élhető és szerethető

Rengeteg pici dolgot látok Finnországban, amitől élhető és szerethető. Annak ellenére, hogy rosszabb természeti és földrajzi adottságokkal indulnak, mint sok más európai ország, sikerült összehozniuk egy egészséges, kiegyensúlyozott, sőt boldog társadalmat.

A finn és a svéd mellett mindenki beszél angolul. Büszkék magukra, de még soha nem hallottam, hogy a finn a legnehezebb nyelv, vagy hogy a finn lányok a legszebbek a világon, pedig szépek, és nehéz.

Nekik is volt egy pár körük, amíg függetlenedtek balról is, jobbról is, és erős nemzeti öntudatuk van, de ez megfér a kozmopolitasággal és azzal, hogy kíváncsiak, nyitottak a világra, és tudják, hogy hol van benne a helyük.

A finn himnuszt egy svéd anyanyelvű költő írta, svédül, később lett lefordítva finnre. Büszkék a múltjukra, de legalábbis őszintén vállalják, nem próbálják elmaszatolni, letagadni, meghamisítani. És ez nem csak a svéd vonalra igaz, hanem a helyenként kevésbé dicsőséges orosz múltra is: Helsinki főterén II. Sándor cár szobra áll.

Emberként tekintenek a menekültekre, akik segítségre szorulnak, nem kovácsolnak politikai tőkét a gyűlöletből. Egy friss felmérés szerint itt a legszabadabb a sajtó a világon. A korrupció minimális, és nem a kormány „legfőbb politikája”. Itt olvassák a legtöbb könyvtári könyvet és a 15 év felettiek 90 százaléka olvas rendszeresen újságot.

Egy szó, és ami abból következik

A fánk hadiszálláson a következő szó volt olvasható a vásznon: kávé. Barátunk ugyanis arra jutott, hogy az emberek általában nem (még Amerikában sem) azért mennek be egy helyre, mert fánkot akarnak enni (kivéve persze a rendőröket).

Kávézni viszont gyakran betérnek, feltéve, hogy finom a kávé, és ha már ott vannak, akkor jó eséllyel fogyasztanak még ezt-azt. Tehát az a nyerő stratégia, hogy nagyon finom kávét csinálunk, és azzal hozzuk be a vendégeket. Ez persze igényel némi befektetést, de megéri, mert ebből következik minden más.

A finnek is rengeteg kávét isznak, kicsi, hangulatos kávézókban, vagy retró kávéházakban. Ezeken a helyeken – ahogyan sok nyilvános helyen is – van víz. Egy csapból folyik. Nem kell rendelni, nem kell érte fizetni, és nem kell magad rosszul érezni, hogy még egy műanyag palackkal több lesz az óceánban, értelmetlenül.

Nyitottság, elfogadás, esélyegyenlőség

Finnországban jó anyának lenni és gyereket nevelni – ehhez hozzájárul a kiváló egészségügy, az emberséges szociális juttatások, és a nők magas aránya a politikában. Női egyenjogúság tekintetében összességében is előkelő helyen állnak.

És nem csak a nemek közötti egyenlőtlenséget sikerül szépen lassan felszámolniuk, hanem az egyéb társadalmi különbségeket is sikeresen szorítják vissza. Európában majdnem mindenhol nagyobbak a jövedelmi különbségek a legjobban és a legrosszabbul keresők között, mint Finnországban.

Nyitottság, elfogadás, esélyegyenlőség, egymás és a természet tisztelete, ezek azok az értékek, amik miatt szimpatikus nekem ez az ország. Egyszerre büszkék magukra és szerények. Nem véletlen, hogy a finn design is gyönyörű, ugyanakkor visszafogott.

És ami a legfontosabb: a finnek felismerték, hogy ezeket az értékeket akkor lehet a legkönnyebben átadni és fenntartani, ha a lehető legkorábban elkezdik. Ennek a felismerésnek köszönhető a finn csoda, ami valójában semmivel sem nagyobb csoda, mint finom kávét főzni.

Valamikor az 1970-es években ugyanis összeült néhány szakember és az összes politikai párt áldásával összeraktak egy egyszavas prezentációt, hogy megmentsék az országot a csődtől. Az állt benne, hogy Oktatás. Innentől kezdve pontosan egy generáció kellett hozzá, hogy eljussanak oda, ahol most tartanak: a világ élvonalába.

Függelék 1

Persze rengeteg dolgot szeretek Finnországban, amiket nem lehet hazavinni, mert kulturális sajátosságok. Ilyen az, hogy nem csak finomak, de megfizethetőek a halételek, mindenhol van szauna, sirályok vannak galambok helyett, lehet sétálni a tengerparton és hajókázni kicsi szigetek között, északi fényt nézni, innen származik a Linux és az Angry Birds, és nem utolsósorban Télapó itt van. Ezekről majd a következő posztban írok.

És van egy csomó minden, ami megvalósíthatatlan „pénzkérdésnek” tűnik, de az állami prioritások átcsoportosításával – magyarul egy kicsivel kevesebb korrupció árán, ami alighanem szintén az oktatás függvénye – simán meg lehetne csinálni.

Ilyen az expresszvonat, amivel fél óra alatt lehet eljutni a repülőtérről a belváros szívébe, a bicikliutak, amik egész Helsinkit behálózzák, vagy az, hogy van nemzeti légitársaságuk, ami ráadásul messze földön híres.

Függelék 2

Itt sincs lazacból a kerítés, és itt is vannak kihívások. De nem ez volt a kérdés.

Függelék 3

Mivel az oktatás mégiscsak nagyobb téma, mint a fánkevés, legyen még egy dia.

Miért sikeres a finn oktatás?

• Autonómia (és nem központosítás)

• Bizalom (és nem túlzott ellenőrzés)

• Megbecsülés (és nem lesajnálás)

• Integráció (és nem szegregáció)

• Befogadás (és nem gyűlöletkeltés)

• Felzárkóztatás (és nem lemorzsolódás)

Továbbá

• az első hat évben nincs osztályzás

• a tanárok csak annyi időt töltenek az iskolában, amennyit kell (napi 5-6 óra)

• ahogyan a gyerekek is (átlag napi 5 óra)

• nincs házi feladat, vagy csak nagyon minimális

• az első kötelező, egységesített vizsga 18 éves kor körül van

• a többi vizsga a tanárra van bízva

• az oktatás mindenhol ingyenes

• mindenkinek egyformán jár

• és mindenhol ugyanazon a színvonalon van, nincs versengés

Hát ezt üzeni Helsinki Budapestnek.”

HÍRMONDÓ

Minden harmadik magyar szegény

Noha az Európai Unió célul tűzte ki a nyomor jelentős enyhítését az évtized végére, a helyzet finoman szólva sem rózsás. Ami külön szomorú, hogy Magyarország is rosszul áll. Olyannyira, hogy a 2014-es adatok alapján a 28 tagú EU-ból az ötödik legmagasabb az ebbe a csoportba tartozók aránya, ami a lakosság 31,8%-át jelentette (ez 2008-ban 28,2% volt). További érdekes (és szomorú) magyar és európai adatok itt.

Brüsszel szerint vágyálom a Brexit-fordulat

Gyorsan lehűtötte a brit kedélyeket az Európai Bizottság, miután gyakorlatilag cáfolta azokat a lapértesüléseket, melyek szerint a februári EU-brit megállapodás az uniós munkavállalók bizonyos szociális jogainak korlátozásáról lehet a jövőbeni rendezés gerince. További részletekért ide kattints.

Céltábla a külföldiek hátán

A legfrissebb adatok szerint közel 6200 gyűlölet-bűncselekmény történt Nagy-Britanniában a Brexitről szóló népszavazás óta. A rendőrség szerint elsősorban kelet-európaiak és muszlimok számoltak be atrocitásokról. Ha érdekelnek a részletek, azokat itt találod.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Finnország Magyarország 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr558914144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

firg_firg 2016.07.26. 07:36:55

A fidesznel is volt ilyen prezentacio, egy szo szerepelt rajta: futball.

sellőlány 2016.07.26. 07:50:36

Az utóbbi idők legjobb posztja. Gratulálok!

verkagrafomanka 2016.07.26. 08:03:56

Gondolod, hogy ők is megértik? :(

Nagyon-nagyon jó volt. És egy kicsit szomorú lettem tőle.

Muscari 2016.07.26. 08:20:56

Ettől sajnos fényévekre vagyunk, az oktatásban pont az ellenkező irány a trend :-(

kronikas 2016.07.26. 08:26:14

Nagyon nagyon tetszik a poszt, s ahogy a finn viszonyokat is bemutatja. A 80-as években a Mesterséges Intelligencia kutatás élvonalában volt pár magyar cég. *HÁ miatt már rég nincs. Nagy kitörés lehetett volna, még magyar fejlesztésű programnyelvek is születtek, a robotika élvonalába is lett volna esély bekerülni...

* itt szeretném megjegyezni, hogy a HÁ itt a Hülye Állam rövidítése.

kronikas 2016.07.26. 08:26:19

@firg_firg: majdnem lenyeltem keresztbe a mobiltelefonom, úgy felviditottál!

Mighty Duck 2016.07.26. 09:12:56

Egy kicsit szeretném árnyalni a képet. Félreértés ne essék, szeretek Finnországban élni, de ez a pályázat jellegéből adódóan kicsit cukorszirup-szerű írás lett.

Néhány tény az állami médiában megjelent hírek alapján, hogy azért az a befogadás / elfogadás messze nem teljes körű:
- a szórakozóhelyeken sok helyen előfordul(t) a bőrszín alapú megkülönböztetés (erről ex-kollégámnak közvetlen tapasztalata van)
- volt egy kísérlet, amikor azonos hátterű, különböző bőrszínű fiatalokat küldtek azonos munkahelyekre felvételizni. Magasan a fehért vették fel a legtöbb helyre és a feketét a legkevesebbre
- a közelmúltban volt egy felmérés a menekültekkel kapcsolatban: Segítenünk kell-e befogadással a menekülteket? Telepítsenek-e a megkérdezett közvetlen szomszédságába menekülteket? Mindkét kérdésre nagyjából 2/3-1/3 arányban érkeztek az igenek és nemek, csak éppen fordított arányban.
- tegnapi hír, hogy a Nokia a finnek bérének feléért-harmadáért foglalkoztatta a külföldi munkavállalókat és az eddigi munkahelyeimen is azt tapasztaltam, hogy a frissen diplomázottakat (főleg, akik a residence permit-ért hajtanak), vagy az újonnan érkezetteket előszeretettel alkalmazzák áron alul a kiszolgáltatottságuk miatt.

Hogy pozitív példát is hozzak, a kormány lehetővé tette, hogy az ellátásnak egy részét, amitől a kérelem elutasítása után elestek, egyéni vállalkozás finanszírozására fordítsák - nyilván ez azért is történt, mert senki sem veszi fel a menekülteket, viszont a deportálás a gyakorlatban erősen akadozik.

Az egészségügyben ugyanúgy várólisták vannak, csak a privát biztosítások miatt ez sokkal kisebb problémát jelent. A háziorvosi ellátás sokak szerint csapnivaló. És nem mellesleg, a kórházi rendszer a közeljövőben fog átesni egy, a magyarhoz kísértetiesen hasonló "átszervezésen".

Az oktatás mindenkinek ingyenes most még igaz, de a következő tanévben utoljára. Az idegennyelvű képzés a 2017/2018-as tanévtől kezdve térítésköteles lesz és lesz olyan egyetem, ahol a félév költsége Cambridge-el fog vetekedni. Mindezt nem titkoltan azért, hogy az egyetemek megkísérelhessék kompenzálni magukat a r&d-t ért megszorításokért. Egyébként a rövid tapasztalatom alapján a színvonallal több, mint elégedett vagyok.

A nyelvet tekintve igenis tisztában vannak vele, hogy az egyik legnehezebben tanulható a világon. Az én tapasztalatom szerint, ha szóba kerül a téma, ezzel elő is hozakodnak. Ugyanakkor tényleg tudják, hogy nagyon kicsik a világban és sokan nem is értik, hogy jó állás birtokában miért akar valaki megtanulni finnül, amikor tökéletesen el lehet lenni nélküle is és sehol máshol nem használható.

hiirvi piirvi 2016.07.26. 09:13:05

Tényleg ilyen volt 15 éve, amikor beléptek a hightech világába, és beindult GDP-t alakító Nokia, vagy később az Angry birds.
Remélem nem leszek ünneprontó, de kontra:
-nem tudtak lépést tartani a hightech világgal
-gazdasági mélyrepülés van
-fiatalok kritikus munkanélkülisége
-leépülő fakitermelés, és papírgyártás
-bérek, juttatások csökkentése folyamatosan napirenden
-brutál alkoholizmus
+ a finnek annyira nem is befogadóak, a médiában elhintik magukról, aztán otthon Timo Soinira és az igaz finek pártjára szavaznak, olyan szinten , hogy ő a külügyminiszter.
Persze summázva még mindig jobb hely mint Mo.

Határátkelő 2016.07.26. 09:20:16

@kronikas: Ez megnyugtat, mert hirtelen megrémültem. :D

fhdgy 2016.07.26. 09:50:03

Mint valami megváltó dologra, úgy gondolunk az oktatásra.

Hogy más és jobb oktatásra lenne szükség, ebben szinte mindenki egyetért, de ezzel ki is fújt minden.

Adva van egy ország, egy társadalom, ahol semmi sem az, aminek lennie kellene, mert egyszerűen egy szétesett társadalomról van szó.

A változtatást úgy képzeljük, hogy majd az oktatás valami megfoghatatlan ok miatt kiváló lesz. Mitől lenne az? Hogy lehetne jó oktatást csinálni, ahol minden más rossz?

Amilyen az ország, olyan az oktatás. Semmit nem lehet a pocsék környezetől kiszakítva más minőségi elvárások szerint csinálni.

Ha ez még mind nem lenne elég, hogy lehet jó oktatást csinálni egy olyan országban, ahol már-már nemzeti sport a tanárok lekicsinylése, kigúnyolása stb. stb.

Persze, majd a "hülye tanárok" lesznek a megváltók? Kötve hiszem!!!

Bal 2016.07.26. 10:11:52

@kronikas: kifejtenéd melyik cégek voltak ezek? Mert hogy a sztakiban volt néhány lelkes ember, az kicsit olyan sztori lesz, hogy az ikarusz / cukorgyárak / magyar vízautó volt a legjobb, de a gonosz tudjukkik. Amúgy sem egy olyan iparág ez a terület, mint a mobiltelefon, főleg akadémiai definíciója van, és amit a nyolcvanas években annak hívtak, erősen különbözik attól, amit ma.

fhdgy 2016.07.26. 10:14:19

Néztem egy kis statisztikát, ami azt mondja, hogy 2014-ben 141 ezer pedagógus volt az országban. Ez a szám tartalmazza az óvodai pedagógusokat is, de nem tartalmazza a főiskolán, egyetemen levőket.

Ez az össznépesség 1,4 %-a, vagyis ettől az 1,4 %-tól várnák csodát.

Egy nagyon hülye példa: van egy kb. 300 fős cég, ahol nagyon szarul ( bocs a kifejezésért ) mennek a dolgok, mert mindenki dillettáns, lógós, csaló stb. Nos ez a cég meghírdeti, hogy felvesznek kettő új kiváló dolgozót, akik majd becsülettel dolgoznak és ettől mindenkinek jobb lesz. Mindenkinek emelkedni fog a bére, kivéve e kettő hülyéét, mert ők úgy is szakmaszeretből fognak dolgozni. Mi, a többség, rohadt okosak vagyunk, mert elértük, hogy a két hülye dolgozzon helyettünk, értünk. Mi vagyunk az okosak, hogy elértük azt, hogy ez a kettő hülye eltartson minket. Király!

Chamroe 2016.07.26. 10:20:33

A magyar oktatás óriási csalódás volt nekem, mikor ősszel beírattuk a gyereket elsőbe.
Nincs annál "felemelőbb" érzés, mint mikor 3 hét után az igazgató és az osztályfőnök kéz a kézben mondják neked, hogy vidd máshova a gyereket, mert itt nem kívánnak foglalkozni sem vele sem a problémáival.
Pedig Ő még nem is lóg ki annyira a sorból...

Lenne még mit tanulni a magyar oktatásban a toleranciáról és az integrációról...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.07.26. 10:22:15

Hmm. Nekem picit túl rózsaszín ez a szemüveg. A hírekből ennél árnyaltabb kép jön át.

SzZoole 2016.07.26. 10:32:21

@ChristineK: told feljebb az orrodon azt a szemuveget es nem fogod arnyaltan latni a dolgokat

Golf2 2016.07.26. 10:38:10

@Zoole[uk]: 6200 gyűlölet-bűncselekmény történt Nagy-Britanniában a Brexitről szóló népszavazás óta. A rendőrség szerint elsősorban kelet-európaiak...Titeket még nem molesztáltak mint túl fehéreket?

SzZoole 2016.07.26. 10:42:06

@Golf2: nem fogod elhinni,de NEM!
Angoloknak,angolok kozt dolgozok,angolok kozt elunk,de sem a brexit elott sem utanna semmi.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.07.26. 10:43:32

@Zoole[uk]: Úgy volt hogy megyünk, aztán berendelték dolgozni a férjem. Szóval sajna nem megy, mert két 12 órás műszak között picit aludnia is kéne. Pedig vártuk, mert még sose voltunk. :( Tán még a fiamat is ki tudtuk volna csábítani.

SzZoole 2016.07.26. 10:45:28

@ChristineK: 2 napos,szombat-vasarnap lesz.

Mighty Duck 2016.07.26. 10:46:42

Még pár dolog. Az a reptéri expresszvonat egy kutyaközönséges elővárosi személyvonat, ami a 40 perces buszutat rövidítette 25-30 percesre. Nem is teljesen új, csak a meglévő hálózat bővítése. A fontosabb vívmány inkább a kapacitásbővítés, mert reptéri csúcsidőben a busz a csomagokkal rémálom volt. Bónusz pont viszont, hogy a reptéri megállónak nincs kiemelt költsége, mint Londonban, Madridban, vagy sok más helyen.
A Finnair egyáltalán nem kiemelkedő színvonalú, egy átlagos négycsillagos besorolású, egyre több fapados elemet átvevő légitársaság, ami csak az utóbbi egy-két évben vált ismét nyereségessé - nyilván nem termel vagyonokat. Ami igaz, hogy a legbiztonságosabb társaságok egyike. Megjegyzem, ők is keveredtek a munkaerőt érintő diszkriminációs ügybe a közelmúltban: konkrétan az ázsiai járatok utaskísérőit nagy arányban ki akarták szervezni a helyieknek, hogy olcsóbb legyen, ami az európaiakat nem csak a versenyhelyzet miatt, hanem a munkaórák és extra juttatások miatt is hátrányosan érte volna.

Csodabogár 2016.07.26. 10:56:48

@Mighty Duck: A poszt nagyon tetszett, de kiváncsi lennék, hogy állnak az alkoholizmussal. Van annak már 40 éve, hogy ott jártam, de Helsinkiben pl. pénteken éjszaka az egész város tele volt alkohol hullákkal. Voltak köztük jól öltözöttek és szakadtak egyaránt. Akkoriban a népi program az volt, hogy ha péntek, akkor berugunk. Javalult, vagy megszünt ez a trend mára?

Csodabogár 2016.07.26. 11:02:02

@fhdgy: A tanároknak ma már semmi tekintélyük nincs. Ha próbálnak fegyelmezni a szülő berohan és mint gyakran olvastam leüvölti a fejét a tanárnak. Egy bizonyos fegyelem nélkül viszont nincs oktatás. Igaz léteztek olyan zseni tanárok, aki halk szóval is le tudták kötni a gyerekek figyelmét, de ezek már régen is fehér holló számba mentek. Nekem pl. 12 év alatt nem sikerült egyetlen ilyennel se találkozni, pedig elég régen jártam iskolába. Mégis tanultunk mert muszáj volt és kész.

LyukasBogrács 2016.07.26. 11:11:30

@Chamroe:
Nalunk is elofordult ilyen. Csak sajnos az anyuka gazdag volt, a gyereke pedig evekig keseritette az eletunket. Vegul az igazgato kiadta az ukazt a tanaroknak, hogy senki ne buktassa meg erettsegin; csak igy lehetett tole megszabadulni.

micsoda? 2016.07.26. 11:11:36

Volt szerencsém vonattal Leningrádból (Szentpétervár) Helsinkibe utazni, és eltölteni 1 hetet. Érdekes, és új volt. Máig megmaradt bennem, hogy ennyire szőke embereket még nem láttam. Júliusban sem kellett félni, hogy leégek a naptól. A diákkollégium, már akkor szuper volt. A sokféle halétel, na és az alkohol tilalom. Nagyon sok finn utazott velünk, mert inni átjártak a SZU-ba. A nyelvrokonság próba sosem sikerült:) Valóban nagyon kedves emberek.
Öröm volt a jól sikerült poszt után visszagondolnom.Köszönöm.

Golf2 2016.07.26. 11:15:32

@Zoole[uk]: Akkor ti Doc Martin szigetén vagytok,abban tényleg csak fehéreket látok.De azé néha betévedsz gondolom nagyvárosba ahol minden második másfajta ember.

svédnyugger 2016.07.26. 11:17:50

@Csodabogár:
Valamelyest csökkent a "periodare" ivás, de ezt még régebben is elnézték, mert a finn melósnál nincs jobb a világon. Az u.n "sisu", a finn hozzáállás a munkához még ma is valós.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.07.26. 11:18:52

@Zoole[uk]: Ja péntek-szombat túlóra, vasárnaptól-szerdáig a saját műszak. Így tervezzen az ember bármit is. Előzőleg lett volna öt nap pihenője erre két napra nem behívták. Akkor volt a kánikula terveztünk strandolást....Megint alig van engineer a gyárban a fele létszám hiányzik miközben a termelés 24 órában megy. Mondtam neki augusztusban a szabija alatt eldugom az összes telefont. :)

Golf2 2016.07.26. 11:20:09

@Csodabogár: 40 éve, hogy ott jártam, de Helsinkiben pl. pénteken éjszaka az egész város tele volt alkohol hullákkal...És még mindig élnek? Ja nem ma már a gyerekeik isznak tovább.

fhdgy 2016.07.26. 11:22:21

@Csodabogár: hogy leüvöltik a fejét az egy dolog, de sokszor fizikai tettlegességre is sor kerül.

"Szerencsére" a tanárok közfeladatot ellátó személynek vannak nyílvánítva, így a bántalmazót elrettentő erejű büntetéssel szokták a bíróságok sujtani. Pl. hat hónap börtön felfüggesztve.

Ezzel csak egy kis bibi van: nem az elkövetőt függesztik fel a börtönben hat hónapra, hanem a bünti végrehajtását.

SzZoole 2016.07.26. 11:26:39

@Golf2: Doc Martin Cornwall-ban Port Isaac nevu tengerparti kis varosban jatszodik,nem sziget,de egy gyogyszeme nyugat Anglianak:)
Persze a munkam miatt talakozok kulombozo fele emberekel,de mint fentebb irtam,velem nem tortent semmi atrocitas.

SzZoole 2016.07.26. 11:30:58

@ChristineK: sajnalatos:(
Annal a cegnel nincs olyan,hogy a szabadsag az szabadsag,a szabad nap az szabad nap ,a piheno ido az meg piheno ido es olyankor nem zaklatjuk a jomunkasembert?
Annal a cegnel tiszteletben tartjak az ilyesmit ahol en vagyok.

Chamroe 2016.07.26. 11:33:33

@Bal: @LyukasBogrács: Aspergeres és ADHD-s, de a többiekkel szembeni viselkedése azért rendben volt. A baj az volt, hogy órán néha "elbambult", vagy nem rendesen ült, hanem térdelt és úgy dolgozott.
De ebben a suliban ez nem volt elfogadott, és amikor már többször is szóltak neki (nem túl kedvesen, ráadásul a többi gyerek megérezte, hogy más és igencsak rászálltak), beült "csövezni" a pad alá.
Azt mondták, hogy iskola éretlen. Erre elvittük egy felülvizsgálatra, ahol megállapították, hogy iskolaérett (a másodikosoknak való feladatsorokat is megoldotta), az IQ-ja 130 feletti. (Valószínű, hogy csak unatkozott.)
Akkor jöttek azzal, hogy bár az iskolának van saját gyógypedagógusa, nem fognak több figyelmet fordítani rá, "1/30-ad figyelem jut rá, mint a többire".
Oké. Segond. Kerestünk neki másik sulit, 10 percre tőlünk találtunk olyat, ahol 15-en vannak egy osztályban, érdekes módon tudnak heti 1x gyógypedagógust is biztosítani (kijár a városból), a gyerek imád oda járni, és a többiek sem basztatják.

Annyit még megjegyeznék, hogy az oviban rendben voltak a társas kapcsolatai és semmi nem indokolta, hogy ne írassuk be átlagos suliba.

Ginix 2016.07.26. 11:45:06

@Chamroe: az ilyen sztoriktól mindig úgy elszomorodok. mert nem egy v két szar arcról szól a dolog, hn konkrétan csoportos szemétségről. örülök, h az új suli műxik!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.07.26. 11:48:08

@Zoole[uk]: Itt ez sose volt így, sőt még a vezetés erőlteti hogy igenis érdekelje a dolgozókat műszakon kívül is a gyár. Persze az ember a saját egészsége érdekében jobb ha húz egy határt. Most viszont a 12 fős létszámból 3 hiányzik, jelenleg két engineer van aki ténylegesen is ért a gépekhez(e kettő egyike a férjem), a többi vagy tanuló vagy agency-s. Szóval gond van, közben két-kétés fél milla szendvicset tolnak ki egy héten.

Chamroe 2016.07.26. 11:52:31

@LyukasBogrács: Egyébként nem gondolnám, hogy bárki életét megkeserítené, hogy térdel a széken, miközben dolgozik, vagy hogy a folyosón a sötétebb kövön közlekedik, vagy az, hogy néha elmereng a feladata fölött.
Az egyetlen dolog, amiben több odafigyelést igényel, az az írás.
Lassan ír, mert nagyon arra törekszik, hogy formailag tökéletes legyen. Ha nem az, addig radírod, amíg jó nem lesz.
Az új suliban az írás felmérésen 1,5x annyi időt kap a felmérésre, mint a többi gyerek.
Minden más tárgyban bőven felül teljesít.

SzZoole 2016.07.26. 11:55:40

@ChristineK: a vezetes erolteti???
Vannak torvenyek es szabalyok amik a munkavallalot vedik.
Milyen szarmazasuak a vezetes tagjai?Olyanok akik a brexit utan utat mutattak a ferjednek?

kardio1 2016.07.26. 12:16:48

OFF: a "béke vallását" ismét sikerült baráti módon terjeszteni: Rouen-ban egy algeriai elvagta egy misezo pap torkát :-( :@

Chamroe 2016.07.26. 12:26:01

@Ginix: Szeptember végére jöttek ki a problémák, októberben a gyereket én tanítottam otthon, az igazgató azt mondta, nem kell bevinnem, ő legazolja a hiányzást. November elejére kaptunk időpontot a Pedagógiai Szakszolgálathoz, ők vizsgálták meg, hogy iskolaérett. Na kb ennyi is volt az összes segítség, amit kaptunk tőlük.
Aztán hónapokig telefonáltam nekik, hogy legalább a szakvéleményt küldjék már el, mert azt vinnünk kell az autizmus ambulanciára az első vizsgálatra.
November 5-től február végéig (amikor végre elpostázták) 7x telefonáltam, és 2x voltam bent személyesen.

Ja, igen... Ha a munkahelyemen a céges könyvelő nem szól, hogy járna a gyerek után emelt családi pótlék és gyes amíg 10 éves nem lesz, talán sosem hallok róla, ugyanis ezt még csak véletlenül sem említették egyik eü intézményben sem.
Mondjuk jó is, hogy kapjuk, mert javasolták még, hogy hordjuk sportolni, és az államilag járó gyógypedes foglalkozáson felül még plusz fejlesztésre.
Gyógypedagógus: 4000.- ft/alkalom

SzZoole 2016.07.26. 12:26:56

@kardio1: baxameg:(
Nem ertem,a vezetok mikor veszik mar ki a fejuket a seggukbol es neznek szet....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.07.26. 12:30:52

@Zoole[uk]: A közvetlen főnökei lengyelek és egy dél afrikai. Akik pakolni küldték a férjemet azok sri lankaiak. Ha a HM részleg normálisan működne a gyárat simán bezárathatnák, annyi a szabálytalanság. A legtöbben emiatt mennek el, hogy kutyába se veszik az embert. Szilvi is csak azért marad mert 1. elég jól fizetnek, 2. sajna 51 évesen már nem kapkodnak utána, ezt megtapasztaltuk idén mikor másik melót kereset, 3. ismeri az összes gépet mint a tenyerét szóval könnyen királylány.

Chamroe 2016.07.26. 12:33:00

@kardio1: Ha jól tudom ma kezdődött az Ifjúsági Világtalálkozó Krakkóban.
Tegnap csak fél füllel hallottam főzés közben, hogy a fokozott rendőri ellenőrzéskor egy pályaudvaron a rendőrkutya robbanóanyag szagát észlelte egy hátizsákban. Robbanószerkezetet nem találtak.
Engem azért erősen aggasztana, hol lehet a motyó ami a táskában volt.

Golf2 2016.07.26. 12:43:04

@Zoole[uk]: velem nem tortent semmi atrocitas. Na jó hát ilyen háttal ki mer kötekedni? Na de ha vékonydongájú,apró termetű fehér sőt sápadt lennél,akkor már lehet hogy 2 vállra fektettek volna,szeretett városod hideg kövén.

_András_ 2016.07.26. 12:45:38

Köszönöm az elismerő és konstruktívan kritikus kommenteket.

Azoknak, akiknek a poszt túlságosan pozitív: ígérem, hogy ha lesz egy olyan pályázat, hogy mit nem szeretek az országban, ahol élek, akkor arra is beküldök egy legalább ilyen hosszú, borús hangvételű írást. Lesz benne “Finn Gárda”, sok-sok alkohol, népi-urbánis ellentét, sőt még Kalevala kritika is.

SzZoole 2016.07.26. 12:48:37

@Golf2: ennek semmi koze a kulsomhoz.
A kisfelesegem 153 centis 50 kilos asszonyka,neki sem volt.

Pernilla 2016.07.26. 13:05:34

@_András_: nekem tetszett a poszt. Nem arról szólt, hogy bezzeg Finnország milyen tökéletes, csak arról, hogy esetleg mit lehetne átvenni tőlük. És végre nem egy unásig ismert országból :)
De még jobban várom akkor a negatív élményeidet is, írd meg hamar!

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.07.26. 13:27:14

@Chamroe: Erről ez jutott eszembe:
www.youtube.com/watch?v=6ZdBRLqYb2s

Hogy milyen kevésen múlik...

Nálunk is van aspergeres gyerek a családban, szerencsére, úgy tűnik, neki találtak megfelelő intézményt.

Ginix 2016.07.26. 13:32:28

@Chamroe: hát...tényleg szomorú, h még jobban meg is nehezítik az emberek dolgát. ettől lesz sokszor igazán súlyos egy amúgy kezelhető probléma is. magyar viszonyok szerint még aránylag gyorsan le is játszódott a dolog. hajrá az új suliban:)

sellőlány 2016.07.26. 13:36:29

@_András_: Minden országnak meg vannak a jó mellett az árnyoldalai. Ha a tartalmat nézzük, nekem átjött a jó példa kiragadása (és nem hiányoltam az átfogó elemzése), és mennyire igaz! De amiért külön tetszett, az a poszt stílusa. Van benne egy olyan írói plusz, ami nagyon kellemessé teszi a tartalmat. Én ehhez gratuláltam.

Mighty Duck 2016.07.26. 13:51:57

@Csodabogár: Erről csak a saját nevemben nyilatkoznék.
Én nem látom a különbséget aközött, amikor Zuglóból mentem péntek este a belvárosba és most Helsinkiben. Ugyanúgy tele van a metró/vonat, ugyanúgy isznak és hangoskodnak, részegek is ugyanannyian vannak. Illetve, ha arra gondolsz, hogy az idősebb korosztály is ugyanúgy elmegy mulatni, amikor a gyerekeik már elvannak magukban, én abban semmi rosszat nem látok. Ami más lehet, hogy itt mindenki egy másfél km-es körön belülre kerül, míg Budapesten ez jobban eloszlik.
Itt is ugyanúgy láttam néhány embert, akiknek nem indul nap sör nélkül (mondjuk amit azok isznak, az valami 3% alatti ... ), a külvárosi kricsni is ugyanúgy a helyi törzsvendégekkel van tele. Szóval lehet őket alkoholistáknak nevezni, de nem látom rosszabbnak, mint a magyarokat. Igaz a magyarok is a világ élvonalában vannak.
A hajó szokott még a másik tipikus érv lenni, de abban sem látom a különbséget, hogy valaki péntek este a belvárosban, vagy a hajón részegedik. Az meg, hogy hoz vissza alkoholt, hát Istenem, szerintem ha valaki elmegy Komárnóba, akkor sem üres csomagtartóval megy haza.
Ellenben, amikor a munkaegészségügyi teszt keretében a heti 2 db fél literes sör miatt potenciális alkoholistát láttak bennem, ott felhúztam a szemöldököm.
Én ilyen szempontból sokkal rosszabbul éltem meg Londont, ahol a kultúra része az ivás és sok munkahely proaktívan támogatja is ezt, ráadásul a részegek a még részegebb turistákkal is vegyülnek.

Terézágyú 2016.07.26. 13:52:08

@fhdgy:
""Szerencsére" a tanárok közfeladatot ellátó személynek vannak nyílvánítva, így a bántalmazót elrettentő erejű büntetéssel szokták a bíróságok sujtani. Pl. hat hónap börtön felfüggesztve.
Ezzel csak egy kis bibi van: nem az elkövetőt függesztik fel a börtönben hat hónapra, hanem a bünti végrehajtását. "

Az a gond, hogy igen sok magyar állampolgár (nem csak egy bizonyos népcsoport) is teljesen rendjénvalónak tartja (ahogy egy blog kommentjeiből láttam) azt, hogy "a tanárnak kiverném a fogait, ha csak rossz szemmel néz a gyerekemre"...

fhdgy 2016.07.26. 14:19:42

@Terézágyú: No látod, ha egy társadalomban szerinted ( szerintem is ) ilyen sok végletesen tanár ellenes egyed létezik, akkor hogy képzelhetjük, várhatjuk, hogy az oktatás kiemelheti a társadalmat?

Milyen az a társadalmi közeg, ha sokak által közellenségeknek kikiáltott tanároktól várnánk el, hogy a társadalom nagy problémáinak megoldói legyenek?

Ellenségesen viselkedünk velük, de ők legyenek jóságosak velünk?

Amíg marad az ellenségeskedés ( szerintem még nagyon sokáig fog ), addig csak hiú ábránd jó irányú változásokban reménykedni!

csedo 2016.07.26. 14:30:26

@_András_: Köszönöm a posztot, én 15 éve voltam egy félévet Turkuban. Amin megakadt a szemem és lehet, hogy azóta alakult, hiszen 15 év nagy idő, szóval azt szeretném kérdezni, hogy tényleg "a finn és a svéd mellett mindenki beszél angolul"?
Én nem ezt tapasztaltam akkor, sőt, nem egy svéd anyanyelvű finnt ismertem Turkuban, aki konkrétan arra panaszkodott, hogy a rendőrségre telefonálva pl. nem értik őket. Hogy tényleg nem értik-e (nyelvtudás), vagy nem akarják érteni (tolerancia), sosem derült ki.
A piálásról már kérdeztek feljebb, 15 éve is tele volt a Kauppatori minden péntek este atomrészeg finnekkel, minden korosztályból. Lehet, ez is változik.
A legfontosabb azonban, amit az iskoláról írsz. Irigykedem is.

LyukasBogrács 2016.07.26. 14:30:38

@Chamroe:
Minden szitu mas es mas, elismerem.
A nyari iskolaban, ahol tanitottam, volt egy rendetlen gyerek. Elkuldtem az igazgatohoz. Nem ment. Ott ult egy helyben. Mivel velem nem lehet szorakozni, felkerekedtem az osztallyal, atmentunk egy ures terembe es magunkra zartuk az ajtot.

Janos Mohacsi 2016.07.26. 14:31:00

Mi tanithat? Ne legyel femi ista, ne engedj bevandorlot a hazadba, legyen szabad fegyvertartas, ne csinalj tul minosegi dolgokat, kulonben tonkre mesz(Nokia). s

Csodabogár 2016.07.26. 15:14:21

@Mighty Duck: Elég sok fele jártam, de olyan tömény mennyiségű részeget mint Helsinkiben sehol nem láttam. A szállodában kérdeztem, hogy van-e valami ünnep, mert pl. a svédeknél természetes a lerészegedés Midsommarkor. Nem volt ünnep, ez itt pénteken így van, mondta a portás. Aztán kérdeztem ismerőst, aki ott élt egy évig és ő is mondta, hogy megfigyelte, szombat hajnalban autóval szedik össze a részegeket és viszik valahova kijózanodni. Engem totál sokkolt a dolog, igaz nem lelkesedem az alkoholistákért.

montroyal ( CAN qc) 2016.07.26. 15:38:49

nem ertek a vilag(Mo) megvaltashoz csak siman a magyar mentelitasboles Orbanisztanbol azt hiszem igaz hogy az oktatast szaapuljuk de barhogy is kerul ki a diplomas onnan (aki esetleg nem akarki gyereke es nem akarkik iranyitottak az oktatasat) elkerulve az életbe a magyar valosagba ahol mar megvannak az iranyelvek partunk es kormanyunktol es haverokrokonoktol, nincs mas valasztas beallni a sorba kovetni a meglevo es romlo iranyt lehulyulni a tobbiekhez ... vagy HA irany kulfold ...

tehat jo oktatassal sem valtozna semmi Mo-on .. tudom majd generaciok mulva ... nem nem azt meg majd a mostani kiralyok gyermekei fogjak meghatarozni ..

Mighty Duck 2016.07.26. 15:59:52

@Csodabogár: Nem azt mondtam, hogy ne így lenne, hanem hogy Budapesten és Londonban sem láttam másként. Ami különbség, hogy Helsinkiben ez egy 1-1.5 km-es sugarú körbe koncentrálódik, ugyanoda, ahol a turisták is leledzenek, de vidéken is ugyanezt tapasztaltam, csak ott a kör sugara 500 méter volt. Szóval, azt nem értem, hogy a bajoroknál, angoloknál miért természetes és elfogadott, hogy isznak és részegednek, a magyaroknál fel sem merül, de a finnek legendásak?
Egyébként Midsummer-kor itt is mindenki részeg, csak akkor nem a városban részegek, hanem a mökki-ben és fulladnak bele a tavakba.

_András_ 2016.07.26. 16:02:36

@csedo: Angolul jobban beszélnek, mint svédül, és ez utóbbi politikai kérdés is, mindkét oldalon. Az egyik (mondjuk rá, hogy nemzeti) oldalon egyre többen mondják, hogy felesleges megtanulni svédül, a másik oldalon pedig még mindig - sőt egyre inkább - érvényes a fő ok, amiért nyomatják a svédet: fontos, hogy minden eszközzel hangsúlyozzák, hogy ők hova tartoznak: nyugatra, Svédország felé, és nem keletre, Oroszország felé.

Az alkohol kérdés érdekes. Valóban sokat isznak északon, de egyrészt nekik van rá ürügyük: télen muszáj inni, mert sötét van és nagyon hideg, nyáron pedig bulizni kell, hogy feledjék a telet. Másrészt már annyian mondjátok illetve kérdezitek, hogy muszáj leírni: Magyarországon jóval nagyobb probléma az ivás és az alkoholizmus, mint Finnországban.

www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/a_vilag_10_legiszakosabb_orszaga_magyarorszag_dobogos/20151111100853

montroyal ( CAN qc) 2016.07.26. 16:12:24

@_András_: yupppii !!!szepen csillog az ezust is ...:-)

montroyal ( CAN qc) 2016.07.26. 16:14:42

ez mar a masodik ezust érem oroszok mogott ... a korrupcioban is

ezek olimpiai sportagak?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.07.26. 16:38:37

Sokkal jobb itthon mint Finnországban. 10 évig éltem ott, de az bőven elég volt. Az asszony is finn, ő is itt él. Sokkal jobban szeret itt lenni mint odahaza. Az egy könyörtelen, merev, bürökratikus ország ahol az összes problémát alkolohba fojtják, ahol családapák agyonlövik a gyerekeiket meg a feleségeiket amikor már nem bírják az őrült stresszt meg a bankkölcsönök terheit. Persze szép meg minden, tágasság van, nem flexel a sok büdös mucsai tapír hétvégén a kiskertben. Ja ez a toleranciaduma nagy kamu, vidéken próbálj meg oroszként emberkedni, úgy elvernek mint a huzat.

midnight coder 2016.07.26. 16:49:57

Mit lehet tanulni a finnektől ? Leginkább azt, hogy nem szerencsés, ha egy ország gazdasága egy-két nagy cégre épül. Különösen nem, ha nagyjából várható hogy a kicsi kínaiak le fogják nyomni őket, még sem tettek ellene semmit (illetve, amit tettek az csak gyorsította a katasztrófát).

Csodabogár 2016.07.26. 17:23:56

@_András_: Csak Pestről tudok beszélni, mert ezt látom. Jelenleg a bulinegyedben mindenki részeg, azok viszont angolok.
Nem kétlem, hogy a magyarok is isznak, de talán otthon, tehát nem olyan látványos. Engem az lepett meg, hogy nyilvánosan voltak részegek. Ugye én akkoriban Stockholmban éltem, ahol az embrek stikában otthon ittak akkoriban "skapsupare" (nincs svéd o betüm). Ott az utcán jóformán soha nem láttam részeg embert, kivéve midsommar.

Golf2 2016.07.26. 17:29:43

@montroyal ( CAN qc): Ha pesten lesz az olimpia akkor azok lesznek és tarolunk

wuaaa 2016.07.26. 18:48:19

Jó kis poszt volt ez a mai. Olyan szovjetuniós. Propagandaduma.

_András_ 2016.07.26. 20:06:02

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Konkrétan orosz kisebbségnek lenni valóban nem lehet túl jó Finnországban - hallottam már őket panaszkodni és jogosnak tűnt. Ez semmilyen körülmények között nincs rendben. De sokfajta egyéb kisebbségnek lenni talán kevésbé kellemetlen, mint sok más európai országban, legyen szó etnikai, vagy politikai kisebbségről. Szerintem te is inkább lennél roma, nő, meleg vagy szíriai menekült Finnországban, mint sok más helyen. A könyörtelenség és a bürokrácia nekem nemhogy nem tűnik finn specialitásnak, de nem nagyon találkozom velük, persze lehet, hogy Helsinkin kívül más a szitu. Fegyvertartás-ügyben pedig szerintem pont arra példa Finnország, hogy lehet úgy sok embernek fegyvere, hogy nem lövi egymást halomra mindenki, mint pl. az USA-ban. Nem vagyok fegyverpárti, de egy érett társadalomban - mint amilyen Finnország vagy Svájc - egy kicsit kevésbé para a fegyvertartás, mint egy neurózisokkal és feszültségekkel teli országban.

Taxomükke (UK) 2016.07.26. 20:19:20

@csedo: Jugoszlavia szetszakadasa utan azt hiszem Macedoniaban tortent, hogy finn nemzetisegu ENSZ-bekefenntartokkal talalkoztam. Eloszor angolul beszelgettunk, aztan mikor kiderult, hogy finnek, atvaltottam svedre, mivel Finnorszagban kotelezo jelleggel tanuljak az iskolaban a sved nyelvet.
A bekefenntarto finn katona angolul valaszolva mondta, hogy ha tovabbra is baratsagos beszelgetesre vagyom, akkor a sved karattyolast surgosen hagyjam abba...

Taxomükke (UK) 2016.07.26. 20:34:12

@Csodabogár: ""skapsupare" (nincs svéd o betüm)"
Skåpsupare.
Alt+134-gyel tudsz karikas å-t csinalni.
:))

2016.07.26. 21:15:25

Hat ez keveske volt, en ha valamit atemelnek Finnorszagbol (es a tobbi eszaki orszagbol), az a vizualis kultura, es a "boldogsagnak", vagy legalabbis az arra valo torekvesnek, a szepsegnek, vagyishat a pozitiv erzeseknek a csendes, szurke hetkoznapokban valo kielese, vagyishat oda iranyitasa, illetve ennek mindenki szamara elerhetove tetele. Lehet, hogy ez egy ilyen bonyolultan hangzik de en csak ilyen banalis dolgokat ertek ezalatt, hogy pl az Aalto-fele stoki, meg a Saara Hopea poharkeszlet, meg a Fiskars ollok, es ilyen egyszeru dolgok, es most kulon ki kell hangsulyozzam, hogy en nem vagyok a felreertelmezett, oncelu minimalizmus hive, mert peldaul a Marimekko is diszes, hanem arrol van szo, hogy az erzelemmentesseg, az egyszeruseg az szabadsag is egyben, es nagyon jo arra, hogy mindenki ugy toltse be, ahogy akarja, es akkor az nem ilyen egyszerhasznalatos, eldobhato szar, hanem sokaig jo, mert sokmindenfelet lehet hozza asszocialni, es ezt valahogy igy kell csinalni. Vagy meginkabb ugy, ahogy a MUJI, de Europaban akkor valahogy ugy, mint ezek a finnek, hogy az elet arra valo, hogy eljuk, a targyak pedig arra, hogy hasznaljuk, csak igy, sallangok meg ideologia meg ilyen hulyesegek nelkul a hetkoznapjainkban, es ha megtanulunk ilyeneket csinalni magunknak, akkor nem csak fizikailag, hanem lelkileg is tartosabb tarsadalmat fogunk tudni csinalni, szerintem. Na mindegy ez csak igy eszembe jutott.

Mighty Duck 2016.07.26. 21:20:45

@_András_: MO-n töltött 27 évem alatt egyetlen egyszer sem volt a közelemben lövöldözés. Itt 4 év alatt kétszer lőttek tőlem 1-200m-re, további egyszer valamivel messzebb voltam. Az arány valóban jó, de én jobban örülnék, ha a maroklőfegyverekre erősebb lenne a korlátozás.

$pi$ 2016.07.26. 22:55:00

@kronikas: "A 80-as években a Mesterséges Intelligencia kutatás élvonalában volt pár magyar cég."

A mesterséges intelligencia kutatása nagyjából a 80-as években rekedt meg. Előrelépés gyakorlatilag azóta sincs.

Csodabogár 2016.07.26. 23:13:55

@mojyo: Nem csak a finneknek, hanem a többi skandináv országnak is csodálatos a lakáskultúrája, ami érthető. Az év nagy részét bent kell, hogy töltsék a lakásban, tehát fokozott érdekük a kellemes környezet kialakítása. Ez persze azzal jár, hogy eléggé maguknak valók. Nem ülnek az éttermekben hanem otthon magukban. Svéd kollegáim mindig csodálkoztak, hogy én mennyi embert ismerek és mennyi házon kivüli programom van. Számukra ez teljesen idegen volt. Gondolom közben már ott is sokat változott minden és örömmel tapasztaltam utolsó stockholmi utamon, hogy már nem probléma éttermet vagy kávézót találni a városban. Ezt persze a sok bevándorlónak is köszönhetik. Szóval számomra nem vonzó a skandináv életforma, legyen az bármilyen jó, hasznos és szép dologgal is körülvéve. Szerencsére minden szépet, jót és hasznosat meg lehet kapni ma már bárhol ha igénye van rá az embernek.

2016.07.26. 23:27:22

@Csodabogár: Ez egy erdekes dolog, amit meselsz, hogy regebben nem is volt szokas eljarni, es meg ettermet/kavezot is nehez volt talalni, ezt peldaul nem tudtam, azt viszont igen, hogy maguknak valok es szeretnek egymastol tavolsagot tartani, ez peldaul nekem sem tetszik, meg sok mas dolog sem, a sved krimikkel peldaul engem szo szerint ki lehet kergetni a vilagbol :D

Azonban en nem az egesz eletformat dicsertem, hanem csak azt a szemleletet, ami ezeket a targyakat adta nekunk, es attol meg, hogy fogyasztokent barhonnan elerhetoek, attol meg meg lehetne tanulni latni, tapasztalni, neadjisten, epiteni is ilyen otthont magunknak, vagyis legalabbis en csak ennyit akartam ezzel a kommenttel mondani, nem tobbet :)

M. Péter 2016.07.27. 00:15:45

@$pi$: Vannak, akik ezzel vitatkoznának.

kronikas 2016.07.27. 06:38:18

@$pi$: pedig egész jók már a japán thai nyelv fordító alkalmazások szerintem.
Robbanésszerű fejlődés következik be 5 év alatt, ebben biztos vagyok, sok téren.

kronikas 2016.07.27. 06:38:25

@Bal: úgy tűnik, megvannak a válaszaid előre. Jó pár cég volt, s akkor jöttek a gondok, amikor éles project jött...nem volt hozzáértő csapat. A lisp , prolog nyelvek teljesen más alapokát, megközelítést igényelt. Sokakat érdekelt, de alapjainál elbuktak. Nem volt oktatás, ami mai napig van, egy turó. Gyakorlati szakember kevés van, nagyarc rengeteg, de inkább csak kódolók...s akkoriban az egész országban nem sok programozó volt eleve. Rá lehetett volna állni, sikersztori benne volt. Robotikában használt programnyelvek max egyetemen fordultak elő, míg a svéd ovidok már nagyjából akkoriban akkor chipes érzékelős legokkal játszadoztak ... azóta se jobb a helyzet inf.oktstádiumban terén. Sem.

Golf2 2016.07.27. 08:22:26

@montroyal ( CAN qc): Tudod ki foglalkozna ilyen szarságokkal ha befutott ember lennék Kanadában még európát is elfelejteném rövid az élet...

saabika 2016.07.27. 10:35:26

Javasolnám a cikkironak, hogy egyszer latogasson el Finnországba...

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.07.27. 12:30:25

Tetszett a poszt, jót nosztalgiáztam, 1983-ban töltöttem Finnországban egy csodálatos hónapot finnugor szakos részképzősként. Akkor is mérföldes és évszázados különbség volt már Finnország és Magyarország között. Nokia ide vagy oda, ezt a lemaradást valljuk be nem sikerült sehogyan sem ledolgozni kis hazánknak. Mert ámbár a finnek is rontottak el pár dolgot, de mi még többet, és a kiindulópont sem volt soha egy szinten. Varázslat? Kis mellény, felvállalt történelem, oktatás, egészségügy, gyerekprogram, kultúra, szórakozás, szokások, nyelvtudás... És még valami, amit a kékharisnya sosem hagy ki: nők a vezetésben. Egyébként a finn nyelv tényleg nehéz, de csak annyira, mint a magyar, magyarnak finnül tanulni és visszafele is ugyanígy igaz, nagyon is könnyű.

montroyal ( CAN qc) 2016.07.27. 14:42:17

@Golf2: én befutott ember vagyok Kanadaban .. most futottam be a munkahelyemre mert jonnek a kocsiert ..:-)

bar én minden politikai oldalrol lementem de az ismeroseim megosztanak hat tovabb osztottam akit érdekel.. Mo? még turistanak sem ... ... van sok mas szép hely a vilagon

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.07.27. 21:45:01

@_András_: Persze, igazad van. Jó hely meg minden. Én is rohadtul élveztem, főleg akkor amikor kimentem 2002-ben. A munkámat is megbecsülték, úgy hívtak hogy magyar erősítés stb. Megtanultam finnül, befogadtak, bátorítottak, szereztem barátokat stb. De mindemellett 10 év távlatából néha úgy érzem, hogy sok volt.

_András_ 2016.07.27. 23:09:29

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Ideje van a távozásnak és ideje a visszatérésnek.

Bredpitt Monika 2016.07.28. 21:34:45

@_András_: azért a nem konstruktív hozzászólásokat is köszönd ám meg, az is jó valamire (a vicc kedvéért)

Ha érdekel, most láttam tegnap egy könyvajánlót és az írójával egy beszélgetést az Ozone Network műsorán, Lantos Gábor 100 nap Északon c. könyvéről van szó. Nem nagyon van belőle, de esetleg rendelni lehet, neked biztos érdekes lehet.

www.libri.hu/konyv/lantos_gabor.100-nap-eszakon.html

Találkoztam most nemrég két finn fiúval, kár , hogy nem írtam le a városka nevét, ahonnan származnak. Azt mondták onnan szabadulnának sokan, mert nincsenek nagy lehetőségek (valami vízparti hely, de hát abból van bőven felétek).

Azt meg nem értették miért akarnak egy ilyen helyről elmenni az emberek, mint Budapest. Köszönjük a posztot.

_András_ 2016.07.29. 13:16:04

@Bredpitt Monika: Rendben, köszönök minden hozzászólást, neked pedig a könyvajánlást.

És nagyon köszönök minden szavazatot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása