oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 17. 06:46,  Magyar hétköznapok Balin 65 komment

2016. december 17. 06:46 Határátkelő

Magyar hétköznapok Balin

Talán emlékeztek még Ágira, aki hatvan napot töltött Balin, és kalandjai első részéről már olvashattatok itt, a Határátkelőn. Most jöjjön a folytatás, amiben megnézzük, milyen egy helyi temetés, kiderül, mást kínálnak-e a nemzetközi gyorséttermek helyi kirendeltségei, és azt is megtudhatjátok, miért mosolyog a Hold.

Mit főzöl karácsonykor, mi kerül az ünnepi asztalra? Oszd meg velünk a receptet, ötletet, akár a helyi specialitásokat, hátha valakinek ötletet is adsz! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

cim_4.jpg

„Az egy-két hétig és a két hónapig tartó nyaralás között a legnagyobb különbség az, hogy ha két hónapja van az embernek, akkor nem kell rohanni a látnivalók és a programok után, elég csak sodródni az árral, és hagyni, hogy az események megtörténjenek velünk.

Van idő hétköznapi életet élni, és jobban megfigyelni, megismerni a környezetet. Ráadásul ha egyedül utazunk, akkor még mások igényeihez sem kell alkalmazkodnunk, tényleg azt csinálunk, amihez éppen csak kedvünk szottyan.

Egy fotó története

Egyik délután például elindultam csak úgy céltalanul. Persze vittem a kis fényképezőgépemet, biztos akad majd valami, amit érdemes lekapni. Az utcán üldözőbe vettem a mogyoró árus bácsikát, egyrészt, mert nagyon finom földimogyorót árul (még zöldek benne a mogyorószemek, nem pedig olyan szárazak és kemények, ahogy azt mi megszoktuk), másrészt meg azért, mert már korábban egyszer megpróbáltam lencsevégre kapni, de meglógott.

Ezúttal sikerült utolérnem, jól be is vásároltam, de pechemre pont elfáradt, ezért leült egy fa árnyékában a strandon. Leültem mellé, gondoltam, időm van, én bizony megvárom, míg megint útnak indul a vállán a megpakolt mogyoróállvánnyal.

Ültünk ott csendben egymás mellett az árnyékban, míg egyszer csak lepattant mellénk egy középkorú fickó, és előkapott egy sakk-készletet. Mire felállította a bábukat, addigra lett is játszópartnere, egy fiatal srác Belgiumból. Pénzben játszottak persze, különben unalmas.

sakk.jpg

Ahogy ott ültünk, észrevétlenül mindig eggyel többen lettünk, aki arra járt, leült mellénk, és nézte a játékot, teljes némaságban. Csak a mellettünk csendesen kukázgató idős néni morgolódása zavarta meg néha a csendet.

Jó érzés volt, hogy ott ülhettem velük, mint akinek tényleg semmi jobb dolga nincs a világon. Aztán egyszer csak a mogyoró árus bácsi újra útnak indult, és végre sikerült megörökítenem. Jó kép lett, megérte várni.

A warungok

Az indonéziai emberek köztünk szólva nem kapkodják el a dolgokat. Ráérnek, jó idő van, hova siessenek? Végül is megértem. Így hát okosabb, ha az ember még azelőtt beül egy warungba (helyi étkezde), mielőtt megéhezik.

A warungok általában nem néznek ki túl bíztatóan, sőt, legtöbbször azt is nehéz kivenni, hogy akkor ez itt most egy bolt, egy étkezde, vagy csak valami elhagyatott műhely vagy raktár. Ennek ellenére legtöbbször meglepően jó ételeket kínálnak, még meglepőbb árakon.

A legjellemzőbb ételeik a Mie Goreng (sült tészta), a Nasi Goreng (sült rizs), ezeket lehet kérni zöldséggel, különböző húsokkal, tengeri herkentyűkkel. Jól elkészítve nagyon finomak és nagyjából 400 Ft-ba kerülnek adagonként.

Ami még nagyon finom, az a Young Coconut, azaz a fiatal, zöld kókuszdió. Felnyitás után szívószállal kiissza az ember a kókuszvizet a belsejéből, aztán kikanalazza a friss, fehér, még puha kókuszhúst. Mennyei!

A helyi Meki és KFC

Bár nekem nagyon ízlik az indonéz konyha, ma valahogy úgy ébredtem, hogy a McDonald'sban szeretnék ebédelni. El is mentem, csak pár kilométerre van, 15 perc robogóval.

Igaz, csak hárman voltak előttem, de vagy fél órát álltam sorban. Megrendeled az ételt, szépen kifizeted, aztán leülsz egy asztalhoz, és csöndben vársz, amíg elkészül. Nem kerget a tatár.

A gyorséttermek kínálata itt is igazodott a kereslethez, a McDonald's-ban lehet rizst, a KFC-ben meg levest kapni. Vicces, hogy még ezekben az éttermekben is kint van mindenhol a földön a kis banánlevélből készült tálka a füstölővel, amibe mindenféle apró dolgot tesznek, mintegy adományként az Isteneknek, csak a Mcdonald's-ban a főtt rizs helyett hasábburgonyát raknak bele, a KFC-ben meg csirkeszárnyat. Mindenki azt ad, amije van. Nekem ez tetszik.

A vallási sokszínűségről

Balin eredetileg a hindu vallás volt az elterjedt, de mivel sokan jöttek ide dolgozni Indonézia más szigeteiről is (hiszen itt a legnagyobb a turizmus), sok muszlim vallású ember is él itt.

vallas.jpg

Keresztények is akadnak bőven, ugyanis sűrűn előfordul, hogy a csak rövid időre érkező turisták itt ragadnak. Keresnek munkát, és letelepednek Balin. Nagyon furcsa, és számomra érthetetlen és elfogadhatatlan, de itt egy külföldi sokkal könnyebben talál munkát, mint egy helyi, ráadásul sokkal magasabb fizetést is kap ugyanazért a munkáért. Bali csodás hely, de azért még van hova fejlődnie. 

Szóval a hinduizmus... Hát próbáltam megfejteni, és sokat keresgéltem az interneten is, de az a helyzet, hogy nagyon sok ágazata van, és nem sikerült tisztáznom, hogy itt pontosan mit miért csinálnak a hindu vallású emberek.

A lényeg, hogy rengeteget imádkoznak. Reggel, délben, este, de sokszor még késő este is. Ücsörögnek a majdnem minden utcasarkon fellelhető kisebb-nagyobb templomaikban (amelyek leginkább csak kőből épített gyönyörű emelvények tetővel - tehát nyitottak), és kántálnak, mormognak, csengőkkel csilingelnek, kongákkal dobolnak órákon keresztül. Nagyon érdekes hangulata van az egésznek, bár egy kicsit úgy érzi az ember, minta akadna a lemez.

A másik dolog, hogy állandóan jönnek-mennek az utcákon, masíroznak beöltözve, aztán néhol megállnak, leülnek az út kellős közepén, és ott imádkoznak tovább. Elképesztően hosszúak a szertartásaik, fogalmam sincs, mikor dolgoznak.

utca_szelen.jpg

Egy helyi temetésen 

A minap hivatalos voltam egy temetésre. A vendégház (ahol lakom) tulajdonosának egy ismerőse két pici gyerekével együtt balesetet szenvedett robogóval. Mindhárman meghaltak. 

Szomorú történet, de sajnos ez itt gyakran előfordul, mert nagyon felelőtlenül vezetnek. Indiához hasonlóan itt is sokszor egész családok ülnek együtt egy robogón. A múltkor láttam egy kismamát, aki az egyik kezével a kormányt fogta, a másik kezével meg a csecsemőt. Ő így vezet. Hát jó. 

A temetés egykor kezdődött, és hatig tartott, de már délre odamentünk, hogy láthassam az előkészületeket is. Itt a temetés nagyon más, mint otthon. Olyan az egész, mint valami nagy utcabál. Trónszerű emelvényeket készítenek, arra helyezik a koporsót, és a vállukra kapva ezt az egészet menetelnek végig az utcákon. 

Közben persze megy a dzsamburi, zenélnek, énekelnek, bárki csatlakozhat. A hivatalos viselet itt is a fekete, de persze a külföldiek viselhetnek bármit, nem nézik rossz szemmel. Nyugodtan lehet fotózni is, még örülnek is neki. 

Az utcai menet végpontja egy parkszerű szabadtéri hely volt, középen egy guru végezte a ceremóniát, körben ültek az emberek és nézték. Csak messziről mertem nézni, igazán nem akartam megzavarni őket, de aztán nagyon integettek, hogy menjek csak oda, ezért végül leültem közéjük.

temetes.jpg

Kérdezgették, hogy hívnak, honnan jöttem, és próbálták elmagyarázni az egész ceremónia lényegét, de sajnos a nyelvi hiányosságok miatt nem sokat értettem az egészből. Mindenesetre nagyon kedvesek és barátságosak voltak. Kár, hogy mi, magyarok nem vagyunk ilyenek…

Lazán venni az életet

Van még más is, amit tanulhatnánk az indonéziaiaktól. Sokkal könnyedébben veszik a dolgokat, lazábban kezelik a helyzeteket. Ha tönkrement a telefon, majd elleszünk telefon nélkül. Ha nem jön össze, amit terveztünk, majd talán összejön holnap.

Van egy szórakozóhely, ahol ingyen csinálnak tetoválást. Hüledezve kérdezgettem az egyik helyi ismerősömet, hogy ezt mégis hogy gondolják? Részeg, meggondolatlan embereknek miért csinálnak tetoválást? Ez egy életre szól.

Csak annyit válaszolt, ugyan már, ez csak tetoválás! És persze, ha jobban belegondolok, teljesen igaza van. De azért azon jót nevettem másnap, amikor a szomszéd német lány siránkozva mutatta a bokáján a tegnap este nyomait: Bali, és egy pálmafa... Milyen eredeti!

mosoly.jpg

Egy kutyaharapás következményei

Lazán venni az életet nagyon jó dolog, de azért van, amikor komolyra fordul a helyzet. Az utolsó héten megharapott egy kutya. Éppen hazafelé tartottam, és a házunk előtt sétáltam a kapu felé, amikor a szomszéd kutyája egyszer csak mindenféle hangjelzés, ugatás vagy morgás nélkül hátulról beleharapott a combomba. 

Kicsit váratlanul ért a dolog, hiszen nem is láttam, hogy ott a kutya, egyszer csak éreztem a harapást a lábamon. Reflexből belerúgtam egyet, de nem elég nagyot ahhoz, hogy megijedjen, így visszajött, és beleharapott a másik lábamon a vádlimba is. 

Addigra persze már rájöttem, hogy felesleges ez az óvatoskodás, így a következő rúgásba jóval nagyobb lendületet vittem, csak úgy repült befelé a nyitott kapun a kis véreb, amit aztán egy gyors mozdulattal jól rá is vágtam, rövidre zárva ezzel a „vitát”. 

Persze ömlött a lábamból a vér, de a nagy vircsaftra kijött a szomszéd, a kutya gazdája, és segített ellátni a sebet. Kérdeztem, hogy be van-e oltva a kis aranyos, mondta, hogy persze, csak most kiskutyái vannak, azért ilyen agresszív. Gondoltam jól van ez így, a harapások nem voltak túl mélyek, bekötöztük, járni tudtam, hát mindenki ment a dolgára. 

Másnap együtt vacsoráztam néhány ismerősömmel, akik felvilágosítottak arról, hogy Balin senki nem oltja be a kutyáját, nem foglalkoznak ezzel, mert nem veszik a veszettséget komolyan, úgyhogy jobb lesz, ha elmegyek egy dokihoz, és beoltatom magam, amíg még nem késő. 

A veszettség halálos kimenetelű betegség, és sajnos legtöbbször - mire jelentkeznek az első tünetek - már gyógyíthatatlan. Én biztos voltam benne, hogy a kutya be van oltva, hiszen a gazdája azt mondta, és úgy gondoltam, ilyesmivel nem viccel az ember. 

Mindenesetre másnap felkerestem a gazdit, és kértem, hogy mutassa meg az oltási könyvet. Össze-vissza hebegett-habogott, először azt mondta, hogy nincs nála, később már azt, hogy az állatorvos nem is adott neki ilyesmit, szóval elkezdtem egy kicsit aggódni. 

Hazamentem, telefonáltam egyet-kettőt (utasbiztosítás, háziorvos), majd szépen visszacsattogtam a szomszédhoz (vagy talán csak visszabicegtem), és addig „beszélgettünk”, míg végül elvitt a dokihoz, és kifizette a vakcinát, amit hosszas huzavona után nagy nehezen be is adott az orvos. 

Ugyanis a gazdi is és az orvos is folyamatosan arról próbált meggyőzni, hogy ez teljesen szükségtelen. A gazdi azzal érvelt, hogy a múlt héten a postást is megharapta a kutya, és a postásnak sincs semmi baja, az orvos meg azzal, hogy ha a kutya veszett lenne, akkor a harapást követő 3 napon belül elpusztulna. (Pardon????) 

Ezt többször elmondta, és csak akkor vette elő végre a vakcinát, mikor harmadjára szakítottam félbe, hogy engem egyáltalán nem érdekel sem a postás, sem a kutya hogyléte, adja be nekem a veszettség elleni oltást, és már itt sem vagyok. 

Persze a sebemre rá se néztek. Azt meg már nem is részletezem, hogy amikor kértem, hogy adjanak zárójelentést, csak értetlen, üres pislogással reagáltak. Az micsoda? És minek kell? Szóval jobb, ha az ember Balin nem kerül olyan helyzetbe, hogy orvosi segítségre szoruljon. Nagyon távol vannak még az európai felkészültségtől az egészségügyben is. 

Ahol még a Hold is mosolyog 

Bali egyébként körülbelül 14.000 km-re van Budapesttől, 6 óra az időeltolódás, és míg otthon a nappalok egyre rövidülnek, Balin egyre később van naplemente. Utánanéztem, és azt olvastam, hogy a világon két ország között a legnagyobb időeltolódás 26 óra, így egy adott időpontban 3 különböző naptári nap is lehet a Földön.

A Hold is máshogy néz ki innen. Itt ugyanis nem jobbról balra haladva telítődik, hanem lentről felfele, mint egy mosoly. Tehát itt még a Hold is mosolyog ránk.

Nagyon sok emberrel találkoztam itt Balin, akik járják a világot. Elképesztő dolgokat meséltek, és azt vettem észre, hogy fantasztikusan nyitott, tapasztalt és jószívű emberek. Én is ilyen akarok lenni. Utazni szeretnék, bejárni a világot, vagy legalábbis amennyire telik.

Most úgy néz ki, a telet Svájcban fogom tölteni, hogy utána újra elutazhassak Ázsiába. Fájó szívvel hagyom itt Balit, az óceánt, a 30 fokos hőséget, és ezt a sok-sok boldog embert, de egyszer még visszajövök! Talán nem is olyan sokára…”

HÍRMONDÓ 

Dárdai: a családban mindenki magyar állampolgár 

Dárdai Pál ma alighanem az egyik legnevesebb magyar a nemzetközi labdarúgásban. A német bajnokságban jól szereplő Hertha vezetőedzője a családról és a külföldi életről is beszélt a napokban.

Két év múlva elérhetjük a lélektani határt                        

Most felelős szakemberek komolyan arról beszélnek, hogy két év múlva az osztrák fizetések 70 százalékát adják majd a turizmusban. Te el tudod képzelni?

Luxusvilla Balin magyar fotósszemmel

Nem is olyan régen olvashattátok a Határátkelőn Gergely bangkoki kalandjait. Nos, a fotós azóta már Balin van, onnan küldött nekünk most képeket és egy videót.

Határátkelő találkozó! 

Tavaly azt írtam, hogy ha nem vigyázunk, lassan hagyomány lesz az év végi budapesti Határátkelő-találkozóból. Nos, nem vigyáztatok, az lett… A szervező idén is Digger, a lehetséges időpontok pedig: december 27., 28. Aki szeretne jelen lenni, az vegye fel vele a kapcsolatot emailben (janoshorvath65KUKACyahoo.com). Akár mind a két napot meg lehet jelölni, amelyik napra a legtöbb visszajelzés érkezik, azon lesz a találkozó délután 5-kor a Menzában, a Liszt Ferenc téren. Jelentkezési határidő dec. 20. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Indonézia Bali

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2412053019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.17. 08:32:51

Jó poszt, jól megírva.
Ezt a 26 óra időeltolódást meg tudná magyarázni valaki?

Hegedűs Ágnes 2016.12.17. 09:23:58

@diggerdriver: Köszönöm :) Az időzónákról ezen az oldalon olvashatsz részletesebben
www.fuggetlenutazo.com/utazas/idoeltolodas

Herr Géza 2016.12.17. 11:11:27

@diggerdriver: 40 időzóna van a Földön és valóban 26 óra a két "szélső" közötti diferencia, tehát a helyi naptárak szerint igaz a "3 különböző nap van egyszerre". Ennek azonban nincs köze a "csillagászati" naphoz.
Ld.: hu.m.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91z%C3%B3na

Herr Géza 2016.12.17. 11:26:03

@Herr Géza: Hozzátartozik persze, hogy a két végleten olyan helyek vannak, mint Baker Island (UTC-12), ami egy 210 ha-os lakatlan sziget, vagy a másik végén a Chatham Islands-i nyári idő (UTC+13), a Line Islands-i normál és a tongai nyári idő (UTC+14). Ez utóbbi három helyen meg szerintem az órának sincs nagy jelentősége, azaz az a három különböző nap eléggé elméleti jelentőségű és csak egy maréknyi embert érint igazából.

Herr Géza 2016.12.17. 11:32:55

@diggerdriver: Én is felkaptam a fejem rendesen erre, de végülis igaz. :))))

Csodabogár 2016.12.17. 12:11:54

Jó poszt, öröm olvasni. Sajnálom, hogy az én ifjuságomban nem volt ilyesmire lehetőség, bár azt hiszem ennyire bátor soha nem lettem volna, hogy egyedűl utazzak hónapokra valahova. Minden esetre kívánok a posztolónak még sok szép érdekes utat.
Csak apró megjegyzés. Én fordítva csináltam volna, Nyáron Svájcban és télen Balin, de hát izlések és pofonok...:-)

Herr Géza 2016.12.17. 12:35:35

@Csodabogár: "Én fordítva csináltam volna, Nyáron Svájcban és télen Balin, de hát izlések és pofonok...:-)"
:D Na meg vannak mazochisták is..... :)))

Herr Géza 2016.12.17. 12:38:59

@Csodabogár: Már hogyne lett volna lehetőség? Ha jól számolom úgy 1950. tájékán beballagtál volna a rendőrségre, hogy kérsz útlevelet Balira (vagy hogy is hívták akkor.....), szerintem lett volna olyan zavar a rendszerben, hogy akár meg is kaptad volna.... :))))))

P.Elliot 2016.12.17. 12:55:45

Jo kis poszt, tovabbi kellemes vilagjarast kivanok.
Nem hiszem hogy annyira tanulni akarnek lazasagot, konnyedseget az indozenezektol, mint mar emlitettem egyszer voltak indonez ismeroseim meghozza nem utcai arus hanem vendegtanar az itteni egyetemen ahol mas agban hallgato is volt egyben az 50 koruli ferfi, a kormany kuldte ki tanulni, v alami varosfejlesztest vagy mit, amikor eloszor voltunk naluk hat en majd hanyattestem azon a rendetlensegen ami a lakasban volt, a hallban tarolt szennyestartobol kifolyt a piszkos ruha tehat nem siettek a mosodaval, ha ma nem mossuk ki majd holnap ugyebar holott a feleseg otthon volt. A nappaliban orult zurzavar, ledobalt ruhak,a szonyegen es az asztalon hasznalt edenyek, tanyerok, a tini fiu valami lekvaroskenyeret evett, a lekvarosuvegek, tanyer, kes ott hevert a kanapen masfajta ennivalok tarsasagaban, ahogy ott minden kinezett, es komoly diplomas ember volt mindketto, igaz hogy szegyelltek hogy hogy nez ki minden, latszott a kepukon, addigra mar nyilvan felfogtak hogy itt masutt rend van, latszott hogy agyon tudnak utni a gyerekeiket akik bevonszoltak az ajton hogy meg kell varnunk anyuekat, mindjart jonnek, a kislanyt hoztuk haza az iskola utani programrol, a gyerekeink baratkozasa hozott ossze minket.
Hat en ezt a lazasagot meg Balin nem tudnam magamnak elfogadni.
Amugy aranyos emberek voltak, kesobb ha voltunk naluk akkor nagyobb rend volt de csak nagyobb. Nalam tapasztalt rend soha...

P.Elliot 2016.12.17. 12:57:06

@Herr Géza: Persze, a rendorsegnek nemi fejtorest okozot volna hogy a bolondok hazaba helyezzuk el vagy a bortonbe, vajon melyik kategoria felelne meg a szituacionak...

sZulamith 2016.12.17. 14:24:41

Irigylésre méltó életvitel. További szép tartalmas utazást kívánok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 15:07:40

jo iras de Bali lenne az utolso, ahova utaznek,, eleve mar 3-4 fele olras javasolt elindulaskor
szoval , gondolom nem a higyenia es a tisztasag szigetei
szoval en kihagyom
mondjuk svakcot is, mert ott nem tudom mit lehet csinalni sielesen kivuk, sielni meg nem tudok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 15:07:42

na egy kicsit utana is olvastam,a veszettseg elleni oltas is az ajanlottak kozott van,, tehat valoszinu nem oltjak a kutyakat

montroyal ( CAN qc) 2016.12.17. 15:58:34

Bali .. ne mar.. meg rendes ho sincs ott ..
canada.lachainemeteo.com/meteo-canada/ville/previsions-meteo-quebec-6228-0.php

@hagyma: nagyon sok utolsot elozne meg Balit lathatod a kepeinket az FB-n es nem ! olyan nincs az usaban foleg epiteszetileg ..

ha Indonesia feltetlen Bali az elso ( bar Borobudurt se szabad kihagyni ) a buddhista epiteszet csodalatos az egyszeru magan hazaknak is van csaladi temploma , a bejaratok kapuk a hazaknal csodalatosak es tisztasag van legalabb is a turista helyeken ( nem ugyan ez mas iszlam szigeteken ) nem beszelve a taj a , naplemente szinei a tengerpartok ...

montroyal ( CAN qc) 2016.12.17. 16:06:47

@hagyma: az oltasokrol az jut eszembe hogy 1 hetes all inc. kerul 4-5szaz $ ba valahova a Caribon ,de agyon ilyesztegetnek es halalra reklamozzak a 300$-os vedo oltasokat ... viszunk immodiumot az olcsobb ..

sellőlány 2016.12.17. 17:02:13

Tetszett a posztban, hogy már realisztikusabban ír Baliról, mint a korábbi részben. Bali noha Indonéziában van, mégis egy külön világ. A turizmus és a felkapottsága egész más jelleget ad a helynek, mint a többi indonéz szigetnek, ahol sok helyen óriási a nyomorúság vagy kevésbé napsütötte az élet. Balin sok nyugati telel át, sokszor viszik az egész családot (3-4 gyerek), viszonylag közel van Ausztráliához is, így amikor ott tél van, ők is ugyanúgy ott héderelnek. Bali jóval drágább, mint pl. Java vagy Szumátra, ahol turistákkal is kevésbé érintkezik az ember, illetve kevésbé populáris helyszínek megközelítése igazi kihívás lehet, ha nincs ilyesmihez hozzáedződve. Nekünk Java után (ahol jóval különlegesebb helyszíneket jártunk be, mint Balin) ott sokkal könnyebb volt a lét, de zavaró is volt a hemzsegő, jól szituált nyugati emberek jelenléte. Ezért azt a spirituális mélységet ott nem tudtuk átélni, amiről olyan sokan mesélnek. Igaz, még friss volt az élmény, hogy Javán, egy cunami pusztította térségben megismertük egy embert, aki elvitt minket egy rizsföldek közötti, lapályos, szúnyogoktól hemzsegő kis tetűfészekbe, ahol találkozhattunk azokkal a gyerekekkel, akik elvesztették a szüleiket, és ott nevelték őket közösen a szomszédok és pár önkéntes helyi ember. Kis bambuszkunyhókban laktak, emeletes ágyakonn aludtak és az egész addigi életük (vagy ami abból maradt) par tárgy volt az ágykeretre akasztva. Szívszorító élmény volt, a hirtelen élményről sokkolva ott is hagytuk nekik a budgetünk egy részét. De szintén Java az is, amikor egy vulkánokkal és hőforrásokkal, teaültetvényekkel teli környékre csak helyiekkel lehet eljutni, tömegközlekedés nincs, a legközelebbi város is van vagy két óra. Na ott nincs egységes tarifa, csak ránézésre bemondott árak, ha az ember képben van, akkor tud egyezkedni, ha nem akkor úgy járt. Ott volt olyan, hogy amikor megbeszélt díjat kifizettük az út végén, a sofőr meggondolta magát és többet kért, nyomatékosan ráfeküdve a cuccainkra, és hadonászva, mert tudta, hogyha nem egyezünk meg gyorsan, lekéssük a vonatunkat. A pénzt megkapta (sok rossz kinézetű alak héderelt a közelben, nem vártuk még, hogy ismerősöket kerítsen), de így is lekéstük a vonatunk, így át kellett buszoznunk a városon (egy busznak sem volt működő ajtaja, így nyitott ajtókkal jártak, és közbeb fel-le ugráltak az emberek) a piacig, ahonnan bizonytalan időközökben távolsági buszok indultak. Na ott abban a városban egy fehér embert nem láttunk sehol, ellenben a helyiek úgy bámulták ránk, mint az ufókra. Ez az élmény számomra sokkal egzotikusabb volt, mint pár héttel később a szervezetet, légkondis dzsippes túra Balin, aminek lefoglalása nélkül nem sok esélyünk lett volna a Blue Lagoon felfedezéséhez. Mindenesetre, aki nyitott az ilyesfajta felfedezésekre, annak bátran ajánlom a térséget. A oltások kissé túl vannak parázva, ez ne tartson vissza senkit (főleg Balitól ne, ott kicsi a rizikó és a malária tabletta is simán kihagyható).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 17:06:47

@montroyal ( CAN qc): OK en cask mondtam, magma reszerol Indonesia nem celpont, sosem fogok oda utazni/ a buddhizmus sem erdekel/
itt USA-n belul is van meg rengeteg feher folt van, amit nem lattam de akarom
sot meg canadaban sem voltam
szoval van par orszag ahova ingyen sem mennek
en ilyen vagyok, azsia, afrika ki van zarva

montroyal ( CAN qc) 2016.12.17. 17:50:30

@hagyma: OK sok hely van .. nem tudunk mindenhova eljutni ... bar én szeretnek csak nincs mindig kedvem$$$
en jovore is megyek Asiaba 2 honapra azutan mar mondhatom nagy reszerol van egy rovid attekintesem ott .. mivel hajoval megyunk egy- egy napunk lesz, csak a fobb turistikai helyekre latogatunk az nem ugyanaz mint ott elni ...pl tobbek kozott 9 fovarost is megnezunk ..... reszemrol addig megyek amig birom labbal es credit kartyaval ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 18:52:20

@montroyal ( CAN qc): hat mi jovore megint europaba megyunk
MO CH GER FRA es NED, amszterdambol jovunk haza, kb 6 het
mondjuk foleg a nejemnek l;esz ujdonsag, bar magyarorszagon mar voltunk 2 eve de akkor masra nem jutott ido
/mondjuk en sem voltam 20 eve nyugateuropaban, biztos sokat valtozott/

Csodabogár 2016.12.17. 19:10:56

@sellőlány: Jártunk Indonéziában és Balin is. Soha semmi féle oltásunk nem volt. Jó nem hónapokat töltöttünk ott csak heteket, de ez az oltás dolog teljesen új nekem.

montroyal ( CAN qc) 2016.12.17. 19:20:35

@hagyma: Mo az nyari tervunk ....ha lesz ahhoz is kedvunk($) 6 éve nem voltunk a nejem még nem tért vissza miota eljott ..
Gondolom a nejednek super jo es uj lesz ha meg nem jart arra az EUban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 19:47:45

@Csodabogár: hat pedig ha utananeze; ha me, is kotelezo de ajanlott indoneziaba a malaria, Hepatitisz A-B es veszettseg elleni oltas
@montroyal ( CAN qc): Ja O mar 2 eve is nagyon elvezte, eloszor vp;t USA-n kivul es rogton magyarorszag, amirol 9 eve azt sem tudta hol van:)

sellőlány 2016.12.17. 20:18:09

@Csodabogár: @hagyma: Mi is beoltattuk magunkat Hepatitis és vérhas ellen, főképp azért, mert tudtuk, hogy kerülhetünk kevésbé civilizált helyre, illetve később is terveztünk ilyen utakat és a vérhasra akkor már elég megújító oltást venni. De aztán későbbi utazásokkal Ázsia különböző részein lett elég tapasztalatunk azzal kapcsolatban, hogy mi a reális veszély vagy rizikó. Egy jó szúnyogriasztó spray vagy bőven kent citronella olaj szinte nullára csökkenti a csípésveszélyt (ellenben a malária tablettával, aminek számos mellékhatása lehet), ezzel ki is bekkeltük a dzsungeket, zokni-bakancs a másik fontos holmi, ami jó, ha mindig veled van. Enni csakis frissen készültet és ami tele van chilivel, ital jéggel pedig szintén felejtős, Indonézia bizonyos részein kerültünk a felszeletelt, bezacskózott gyümölcsöt is (de pl. Vietnámban, Malajziában, Thaiföldön nem kellett). Fertőtlenítő gél is mindig volt velünk, de alig használtuk. Sosem volt komoly gyomorrontásunk vagy fertőzésünk, ami minimális összejött, abból még tanultunk. :-)

2016.12.17. 20:49:06

@sellőlány: "Blue Lagoon"

Az nem Izlandon van? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.17. 22:10:25

Kutyaharapás meg a szőre: ezért nem értem, mikor kis fiatal bestellák, kamaszok egyedül, egy hátizsákkal
"nyakukba veszik Ázsiát", több hónapra vagy évre is, hogy ezt hogy gondolják komolyan.
Nem is kell kutyaharapás, elég valami sz@r kaját megenni, amit nem főztek meg rendesen, vagy nem teljesen
Happci-kompatibilis konyhán főztek, hogy valami vaddisznó-durva betegséget, fertőzést összeszedjen valaki.
Vagy csak egy rosszabb környéki utcába forduljon le a főútról...Kifosztásról, emberrablásról még csak nem is
beszélve...

Ausztriai 70% bér: én csak annyit tudok továbbra is mondani erre, hogy bróhaha.Az a magyar vállalkozó még
nem született meg, aki a konyhai, szállodai alkalmazottjának Magyarországon kifizetne nettó ezer
ojrónyi bért...Szerintem inkább profilt vált, vagy visszaadja az ipart az átlag munkaadó, mintsem,
hogy fizetést emeljen. Ahol ez mégiscsak megtörténik, az a kivételt erősítő szabály, vagy a mázli kategória...

sellőlány 2016.12.17. 22:16:57

@geegee: Nagyon is belevalók ezek a kis "tinédzserek", párszor már összehozott minket a sors velük. Elég meredek dolgokat csinálnak néha (a mi mércénkhez képest), de messze nem életveszélyeseket. Abszolút tudják, hogy mibe érdemes belemenni, beosztják a pénzüket, és elvannak napi pár falat kaján és tanulják az életet. Szerintem nem rossz dolog ez.

2016.12.17. 22:18:54

@sellőlány: @M. Péter: Ja OK, akkor az egy ilyen kozhely, mint a "Caledonia" skot pub meg a Gino Olasz etterme. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.17. 22:39:12

Most csatlakoznék Hagymához, nyaralni én se mennék Ázsiába, max egy pár helyre, mondjuk Japánba, esetleg.Ami az egészségügyi, tisztasági, közbiztonsági helyzeten felül riaszt, az a kötsög farang felfogás, hogy aki külföldi, azt húzzuk le jó alaposan, baxxuk át, mint a sz@rt a palánkon.És nem, nem érdekel, hogy nagyon szegények, én se vagyok gazdag, de amikor még szegényebb voltam, akkor se baxtam át senkit se...Taszító ez a felfogás, na.
Hogy én azért pénzt adjak ki, hogy sokkal rosszabb körülmények közé kerülje, hát na, kösz, de kösz nem... :D
Ha kényszerből oda kéne utazzak, az más, de magamtól inkább nem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.17. 22:42:53

@sellőlány: Hát jó... :D
Életfelfogást, látókört bővíteni, világot látni biztos jó.Ha majd odakerül a lányom, hogy ilyen kirándulást akar, azért nem lesz őszinte a mosolyom... :-)

sellőlány 2016.12.17. 22:46:49

@geegee: Mindenkinek szoktam javasolni, hogyha kíváncsi Ázsiára, de az általad említett averziók nélkül, az menjen Malajzia+Szingapúr útra. Ott szinte mindent megkap, ami Ázsiára jellemző, visszataszító lehúzás és igénytelenség nélkül. Szingapúr mondjuk alapvetően nem olcsó, de még ott is ki lehet jönni egy szerényebb költségvetésből, ha okosan csinálja az ember.

sellőlány 2016.12.17. 23:06:12

@mojyo: A Sandy Beachet és a Kék Barlangot (adott nyelven) se hagyjuk ki a felsorolásból. :-)

adg 2016.12.17. 23:29:49

@geegee: @sellőlány: ez az oltas kerdes teljesen tul van lihegve bali eseteben. Tolunk bali 2 ora, az itteniek ugy jarnak oda hosszu hetvegezni, mint a magyarok gyogyfurdokbe kb. Olcsobb egy jegy balira, mint barmelyik ausztral varosba innen. Soha senkit nem hallottam az oltason vagy a malarian parazni. Bali a nyugatiaknak van, nem osszehasonlithato azsia eldugottabb dzsungeles reszeivel. Pont ez a hatranya is a turistas reszeinek. Szingapur meg aztan vegleg nem, akinek az koszos ferto, az valoszinuleg egy laboratoriumban el.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.17. 23:58:31

@geegee: nade mi erdekes lehet japanban?
robotok
mit lehet ott megnezni?
tenyleg nem tudom
egy tulzsufolt orszag semi erdekes latnivalo nem jut eszembe a metron kivul
na ezert nem adok ki egy zsak penzt, mert meg draga is

Mrs. Clayton 2016.12.18. 00:11:50

Fenykepre biztosan nem lesz idom, de menusort szivesen irok a karacsonyi vacsorakhoz:
24-e sertescsulok terrin, porehagymaval, almazselevel,
Tradicionalis marhasult gravy, sult burgonya, kelbimbo, yorkshire pudding, klasszikus trifle

25-e szarvas tartare, gyongytyuk sertes, szalonna es porehagyma toltelekkel, gravy, sult gyokerzoldsegekkel yorkshire pudinggal,
karamell panna cotta pisztacias kekszel

26-a almas zellerleves gombaval, pulykamell sertes szalonna es afonya toltelekkel garavy martassal sult burgonya es afonya szosz,
Baileyses tiramisu

Emellett lesz bufe gravlax pezsgos mustarral, olasz/spanyol antipastival es sajttal crackerssel kulonbozo chutneykkal, plusz keszen vett sutemeny mint panettone, pandoro es stollen.

2016.12.18. 00:33:30

@sellőlány: Meg az Arany Part is van am, meg a Balatonnal is, lol. :D

puhacica 2016.12.18. 00:40:17

@hagyma: svajc=sieles, japan=robotok es fogalmad sincs, mit lehetne ott megnezni... igen egyszeru lelek lehetsz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.18. 01:42:40

@sellőlány: Aham, na, ezt viszont köszönöm.Hátha majd egyszer...
Ozzi, meg Enzé-földre jó lenne eljutni, félúton, Szingapúrban meg meg lehetne állni tankolni, kereket cserélni...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.18. 01:45:26

@hagyma: Nem tudom én se, még nem merültem el Japán turizmusában...Csak úgy egy példa volt arra, hogy ott el tudom képzelni, hogy van tisztaság, normális kórházak, meg úgy egyébként civilizált vidék...Azóta már lett említve Malajzia, Szingapúr is, szóval talán nem reménytelen az egész régió...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.18. 01:51:40

@Mrs. Clayton: Tudom, nem nekem írtad, de én ezekből kis túlzással csak a kötőszavakat értem...
Asszem, proli maradok mindörökre...
:-))))))))

sellőlány 2016.12.18. 03:26:30

@adg: Köszi a megerősítést, ezzel én tisztában, vagyok, ahogy írtam is feljebb. Csak annak mumus Ázsia, aki még nem járt ott. Ettől függetlenül már találkoztunk olyannal, aki maláriás lett Indonéziában (már nem emlékszem, melyiket szigeten), egy barátnőm apukája pedig a - ki gondolná, hogy előfordulhat - Észak-Olaszországban lett hepatitiszes, szóval nem árt odafigyelni, de parázni tényleg nem érdemes.

swfla 2016.12.18. 08:12:23

kicsit ideges voltam a kutyas sztorinal... nem nagyon ertettem, hogy minek huzni az idot visszajarogatassal a kutyatulajhoz meg veget nem ero beszelgetesek az oltasi konyv megleterol. Na mindegy, nem az en dolgom, de fele ennyit nem szarakodtam volna.

2016.12.18. 08:12:54

Aki azt hiszi, hogy Dél- és Dél-Kelet Ázsiában bárki is beoltatja a kutyáját, macskáját bármi ellen vagy hogy egy harmadik világbeli szakács, pincér kezet most kakilás után, az semmit se tud a világról és olyan naiv, hogy a fal adja a másikat.

Találkoztam már rengeteg indonéz emberrel, nem Baliról, hanem a mohamedán többségű területekről, azt kell mondanom, hogy teljesen tudatlanok a világ dolgaival kapcsolatban, csak leélik az életüket, de nem igazán kerül semmi a fejükbe, az oktatási rendszerük sem nyugati szintű, tényleg lusták (más nézőpont szerint lazák), és a személyi higiénia sem erősségük, a külföldiek pitiáner lehúzása pedig a vérükben van (ahogy a posztban a buszvezető, iránytaxis példája mutatja). Mohamedán országokban meg úgy általában a harmadik világban teljesen természetes, hogy a turistával olyan árat fizettetnek, a milyet ki tudnak csikarni. Taxishiéna nem csak Budapesten van, viszont ha egy indonéz sofőr nyúlja le a magyar turistát, akkor azt betudjuk helyi egzotikumnak, ha egy budapesti taxis húz le külföldit, akkor felforr a vérünk és szórjuk a hamut a fejünkre. Ez meg is magyarázza, hogy egy külföldi miért kap sokkal könnyebben munkát ott. Mert ha valamit tényleg határidőre, meghatározott minőségben el kell végezni, úgy, hogy a vevő/ügyfél vissza is térjen később, akkor egy szétfüvezett agyú ausztrál beach bum is jobb munkaerő, mint egy indonéz arc.

Bali egyébként egy átlag indonéz viszonyokhoz képest drága turistaparadicsom lett mára. Tele nyugatiakkal. Viszont pont ezért kevésbé durva, mint Indonézia mohamedán részei, ahol a szutyok inkább nyakig ér és a szegénység még szembeötlőbb.

tanato 2016.12.18. 11:45:41

Tavaly nekem is volt egy fiatal nőbetegem akit Thaiföldön harapott meg egy kutya,az első oltást ott megkapta a thai orvostól a Sorozat többi részét meg mi adtuk be.Érdekes volt nekem a thai nyelven íródott orvosi jelentés./volt mellette angol fordítás is,szerencsére/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.18. 13:20:22

ja, egy sumo versenyt megneznek eloben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.18. 13:20:32

@puhacica: job valasz let volna,, ha leirod mi a szep egy japam vakacionak, mint hogy lehulyezel, talan meg kedvet is csinalsz
japant valoban feluletesen ismerem, olvasmany tv
felhokarcolok, tomeg, sokat meloznak pontos vonatok a 7 szamuraj, sosem ereztem kedvet hogy oda mennyek, mert ilyen egyszeru a lelkem:)
@geegee: persze, hogy nem remenytelen, meg mindenki vakaciozzon ahol kedve tartja, en cask leirtam, hogy nalam azsia afrika kizarva
ennyi
en mar az oltastol is felek, nem hogy a kutya osszetevesszen a postassal;)
@Turchi: jo de akkor miert erdemes elkoltenem cca 6000 dollart. hogy elutazzak japanba?
svajcba lehet beugrunk mert arrafele leszunk, de mit lehet ott csinalni 2 hetig? a sielesen kivul?
most nem azokrol beszelek akik ott elnek, akar japanban , akar svajcban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.18. 15:28:51

@Turchi: igy van
ezert irtam, nem kivanok azsiaba vagy afrikaba
passz
semi tobb
a masik portalon most indiarol van egy iras, foleg a hozzaszolasok erdekesek
/amugy sajnos nem oda utazok ahova akarok, mert ez penzkerdes, eppen ezert valogatom meg mi nekem a job, ennyi/

puhacica 2016.12.18. 23:21:35

@hagyma: hat, nekem csak ilyenre futotta. japan es a tavol-kelet kulturaja annyira tavol all tolem, hogy ha ingyen mehetnek, akkor utaznek csak oda kb, akkor is az utolsok koze sorolnam, de mar meg ne haragudj, igen szuklatokorunek kell lenni egy ilyen japan=robotok/tomeg kijelenteshez. olvastam egyszer egy cikket, valami vulkanra turazott fel a szereplo 3 nap es 3 ejjel, vagy ott a cseresznyeviragzas szezonja, az epiteszeti megoldasaik - a kontraszt a videki falvak es a nagyvarosok kozott... szoval attol, hogy engem ez a vilag baromira nem vonz, attol meg elismerem, hogy tobb, mint egy odakopott sztereotipia. svajcrol nem is beszelve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.19. 00:07:26

@puhacica: olvasni olvastam, rengeteg filmet lattam
nem akarok vulkanra felmaszni
/hat a japanok annyiban robotok, hogy vegkimerulesig es kepesek melozni, ez teny/
cseresznyevirag sok helyen van
svajc meg nekem unalmas
en mindent elismerek, en nem mondtam, hogy mindenki kerulje el, en annyit mondtam, nekem azsia, afrika kizarva, es ha vakaciozni megyek nem svajc lesz a celorszag
de nem a sztereopitia miatt, nem latom erdekesnek
Irorszagba izlandra elmennek skociaba, de cask turistanak
de mi van tokyoban 12 million emberen kivul?:)

puhacica 2016.12.19. 00:12:18

@hagyma: na, ha (az utolso mondatot leszamitva) ezt irtad volna elsore is, akkor senki nem szolt volna egy pisszenest se. azt az ominozus utolso mondatot most betudom egy kis pimasz beszolasnak. nincs kedvem vitatkozni. :)

adg 2016.12.19. 04:44:00

@hagyma: "de mi van tokyoban 12 million emberen kivul?"

meg 25 millio ember. :)

Amugy meg en megneznem, tokiora raszannek par napot, de igazan japan termeszeti kulonoegessegei erdekelnenek. A varosok es a tomeg nem annyira.
Esetleg vennek egy hattori hanzot, ha nagy ferget kellene kiirtanom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.19. 13:57:58

@puhacica: en egyaltalan nem vitatkozom soha
egyszeru velemenykozlo vagyok, a sajat velemenyeme
@adg: de nincs nekik termeszeti kulonlegessgeiek /olyanok vegkepp nem ami meger 6000 dollart/ japan nem turistacelpont, a japanok maguk a turistak:)

2016.12.19. 14:51:28

@hagyma:

"de nincs nekik termeszeti kulonlegessgeiek"

Dehogy nincsenek.
Japán tök hosszú ország, ezért többféle éghajlaton is végignyúlik, a hűvös-túrázós hokkaidótól egészen a szubtrópusi homokos tengerpartos okinawáig.
A kettő között meg vulkánok, a japán alpok, melegvizes források, a fudzsi.

Persze te észak-amerikából nézed, azzal nehéz versenyezni, de ha meggondolod, hogy nincs másfélszer akkora, mint texas, az egész baromi sűrű, baromi változatos, baromi látványos. És mivel kevés a turista, viszonylag érintetlen.

És aztán a kultúra. A japánok meglehetősen régen kultúrlények, ötszáz meg ezer éves dolgaik vannak minden sarkon, kiotó, oszaka, wakayama, és minden tök idegen és tök más... látod, ettől meg épp egy amerikainak kellene még jobban ledobni a haját -- már ha nyitott egy kicsit is az ilyesmire.

Semmi gond nincs azzal, ha a téged ez nem érdekel, de hogy csak a metró meg a robotok meg a 12 millió ember... azért nagyon nem.

Lehet, hogy érdemes utánanézned, hátha megtetszik.:)

SzZoole 2016.12.19. 15:01:05

@adg: hattori hanzot Okinawa szigeten tudsz venni,ha nagy ferget akarnal irtani:)))
De az amazonon is tudsz rendelni,persze az fake:)

www.amazon.com/Hattori-Hanzo-Collection-Bill-Display/dp/B000MBPRDW

adg 2016.12.19. 15:06:35

@Zoole[uk]: igen, ott gondoltam en is. Majd az oreg egy tea mellet megmutatja, hogy mukodik. Bovlit nem veszek, azzal csak bovli ferget lehet irtani.

SzZoole 2016.12.19. 15:17:15

@adg: oda en is elmennek,Tokioba biztos,hogy nem.
En is kesbolond vagyok,nem reg vettem egy suntoku settet,most is akarok venni egy szinten japan,de damascus penge keskeszletet,ami 200X hatogatott,termeszetesen a nejem merges erte,mert szerinte a az csak kes,szerintem meg nem.

Egyszer majdnem rendeltem egy "Bill" fele 3 reszes settet,allvannyal egyutt kb. £100 lett volna,szerintem a kandallo tetejen jol mutatott volna,a nejem szerint nem....

montroyal ( CAN qc) 2016.12.19. 15:41:58

@hagyma: mi van tokyoban 12 million emberen kivul?:)majd megirom , csinalok kepeket marciusban:-)

Ez vagyok 2016.12.19. 16:33:35

@hagyma: Én már többször voltam Balin és egyszer sem oltattam be magam semmivel. Higénia szempontjából semmiképpen nem keverendő össze például Indiával, hasonló ahhoz, ami itthon is van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.19. 18:43:17

@Nagy kámpics: hat igen,, nem akarok melegvizes forrast nezni:)
@montroyal ( CAN qc): varoom
@Ez vagyok: tudom, Bali a kirakat, sosem vagytam muturistaparadicsomba

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása