oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 01. 06:47,  Nem riadunk vissza az újrakezdéstől 83 komment

2016. december 01. 06:47 Határátkelő

Nem riadunk vissza az újrakezdéstől

Az újrakezdés képessége alighanem egyike a legfontosabb tulajdonságoknak egy ember életében, pláne, ha határátkelőről van szó. Nitnitnit Brüsszelben él a férjével, nem is először írt nekünk, lássuk hát, mi történt velük az elmúlt jó két évben! (A képeket köszönöm neki.)

a_szepseges_ex-nappalink.jpgA szépséges volt nappalink

Írtam már ide többször, hullámokban a kommentelés is rám tör. 2014-ben írtam utoljára, akkor költöztünk Brüsszelbe. Azóta sok minden változott, de mi még mindig itt vagyunk.

Az akkori barátom már a férjem. A macskáink száma változatlan, és a férj munkahelye is. Én új helyen dolgozom. Talán a 2014-es posztban megírtam, hogy az akkori belga munkahelyem kicsit visszalépés volt a magyar utolsó munkahely után (Sanoma, felelős pozícióból egy pici start-uphoz kerültem partner programot felügyelni), és amikor az egyik társtulajdonos teljesen megbolondult, majd a másik kilépett és elvitte magával a fél céget, jobbnak láttam szilárd talaj után nézni.

Szégyenteljes ugyan, de a 11 hónap alatt, amit a cégnél és Brüsszelben töltöttem, egy szó francia vagy flamand sem ragadt rám, és nem is tettem érte, hogy ragadjon, így amikor új hely után kellett néznem, a belga cégek mind kiestek.

Irány a faipar!

Szerencsére ez egy olyan város, ahol ez sem akadály, pár hét alatt rátaláltam egy amerikai székhelyű cégre, akik a brüsszeli kirendeltségre kerestek európai tevékenységért felelős marketing menedzsert.

Elvárt nyelvtudás: angol. Részletkérdés: fogalmam sem volt a fa- és faipari termékek feldolgozásával kapcsolatban semmiről. Hogy milyen fából milyen papír lesz, a papíroknak milyen osztályai vannak, milyen kemikáliákkal kezelik, és egyébként is mi a fene az a lignin.

Szerencsére a cég hozzáállása az, hogy a jó marketing tehetség kérdése, a fa- és papíripar pedig tanulható. Ugyanez visszafelé nem igaz. Egy interjún vettem részt telefonon a marketingért felelős alelnökkel, aki Bostonban ül a cég jelentős részével együtt, és egy személyes interjún a brüsszeli iroda vezetőjével, aki 15 perc informális beszélgetés után közölte, hogy ő velem szeretne dolgozni, és hogy majd küldenek ajánlatot.

Az ajánlat jóval kedvezőbb volt, mint az akkori, széteső cég juttatásai, így hamar felmondtam és két hét után kezdtem az új pozícióban. Szerencsére ez egy jó hely, jó a társaság és a munka is.

Sok a rendezvény, amire utazni kell, így legalább látok egy kis világot is, és mivel a marketing csapat összes többi tagja a bostoni irodában ül, néha velük is illik találkozni.

boston_a_szalloda_ablakabol.jpgBoston a szálloda ablakából 

Sok nemzetiség családias légkörben

A brüsszeli csapat jó, 25-en vagyunk, családias a légkör, ugyanakkor elképesztően különbözőek vagyunk. A csapatban teljes nemzetiségi arzenál vonul fel: svéd, finn, orosz, ukrán, francia, német, olasz, mexikói, venezuelai, skót, ír, amerikai, görög, ausztrál, cseh és elenyésző számú belga. Ó, és egy magyar: én.

Mivel a szerkesztőség (ez egy piaci kutató cég, angolul market intelligence provider, ami tanulmányokat, elemzéseket, árfolyam-elemzéseket és aktuális piaci híreket ad ki), le kell fednie egész Európát, direkt minél vegyesebben vagyunk összeválogatva.

Persze emiatt az ebédlőasztalnál rengeteg féle vélemény és látásmód találkozik, sokat beszélgetünk kulturális különbségekről is (ma a ki mit eszik karácsonykor, és hová kerül a jeggyűrű volt a téma, és persze Trump).

Így másfél év távlatából úgy érzem, összetartó, intelligens, jó csapat vagyunk. Többen huszonéve vannak itt, remélem, továbbra sem megyünk csődbe, vagy adnak el, vagy tör ki a világháború.

Lakásgondok

Persze itt sem mindig minden fenékig tejfel, a belga főbérlők híresen rosszak, és sajnos a tapasztalataink alapján teljesen rászolgáltak a hírnévre. Az előző, egyébként nekünk nagyon kedves, gyönyörű lakásból ki kellett költöznünk.

A lakás alsó emelete elkezdett ázni. A főbérlő megnézte, kihívott valakit, majd közölte, hogy a szomszédból ázunk, így ő ezzel nem tud mit tenni, de szól a szomszédnak. A szomszéd közölte, hogy tőle bizony nem ázunk, így további 10 hónapot áztunk még, és senki nem tett semmit az ügyben.

Eközben kiderültek olyan turpisságok, mint hogy a fűtésrendszer, aminek a kazánja a mi lakásunkban volt, igazából az egész házé. Szóval ha mi nyaralni mentünk, és lenyomtuk egy hétre, akkor 3 emeletnyi ember fázott felettünk.

Az is kiderült, hogy a beköltözéskor a nevünkre kötött villanyóra sem a miénk volt, hanem a házé, és bizony az átalányt a főbérlő beszedte a többi lakótól, mi meg fizettük a számlát.

A főbérlőnk felelősséghárítása miatt ügyvédhez fordultunk, aki egy közepesen megviselő összeg kiszámlázása után rábírta a főbérlőnket, hogy menjen bele a szerződés felbontásába.

Ez azért fontos, mert itt nem lehet szerződést csak úgy felmondani. Ha a bérlő vagy a bérbeadó a 3 év letelte előtt mondja fel, akkor bírságot kell fizetnie. Bérlőként az első évben 3 hónapnyi, a második évben 2 hónapnyi, és a 3. évben egy hónapnyi bérleti díjat, plusz 3 hónap felmondási idő.

Fordítva még súlyosabb, a főbérlőnek 6 hónapnyi felmondási időt kell adni, és 6 hónap büntetést fizetni (a bíróság természetesen másképp is dönthet súlyos szerződésszegés esetén, és bármelyik felet kötelezheti a teljes szerződött idő egyösszegű kifizetésére).

Az ügyvédi procedúra után 1 hónap felmondási idővel, büntetés nélkül tudtunk kiköltözni úgy, hogy a teljes kauciónkat visszakaptuk, plusz elszámoltunk a többlet számlákkal.

Az új otthon keresése

Találtunk egy helyes kis házat egy külkerületibb részen, ahol fogadtak minket macskástól. Nem is mi lennénk, ha a beköltözés előtt nem derült volna ki, hogy rossz a fűtés.

A főbérlő, aki ez esetben egy hölgy, intézett szerelőt. A szerelő kijött, állítólag megszerelt mindent, de tesztelni nem tudta, mivel pár nappal azután, hogy a szerződést aláírtuk, lekapcsolták az áramot és a gázt. Az előző lakók állítólag hónapok óta nem fizették a számlákat.

Némi huzavona után végül kifizettük az újrakötés díját, amit a szolgáltató pár hét múlva visszautalt a számlánkra. Ezután hónapokig nem történt semmi. Már-már megnyugodtunk, hogy végre megállt a „sikerszériánk”, amikor megkaptuk az első féléves vízszámlát, több mint ezer euróról.

Az első sokk után persze igyekeztünk utánajárni, hogyan lehetséges ez, és kiderült, hogy a fűtésrendszer, amit a beköltözésünk előtt állítólagosan megszereltek, folyt. A nyílás, ahol folyt, bele volt kötve lefolyóba, de semmi nyoma nem volt a folyásnak.

A főbérlőnk először természetesen teljesen elutasította a felelősséget, de szerencsére itt működik egy szakszervezet szerűség (syndicate des locataires) a bérlőknek. Az éves tagsági díj 15 euró, és 4 nyelven állnak rendelkezésre.

Az ügyintéző írt egy levelet a vízszolgáltatónak és a főbérlőnek, akik egyszeriben jobb belátásra tértek. A vízszolgáltató eddig a pillanatig kétszer volt már nálunk, és épp felülvizsgálja a fogyasztást, a főbérlőnk pedig, ha vonakodva is, de részt vállal a kárban (a javítás összegét már fedezte).

Szóval igen, itt is vannak gondok, de úgy érzem, megoldások is társulnak hozzájuk, legalábbis eddig fairnek tűnik a rendszer.

Kresz? Az mi?

Minden országban vannak dolgok, amiket lehet szeretni és nem szeretni. Én például nem szeretem, hogy senki nem veszi komolyan a kreszt (vagy csak nem ismeri). Minden utca jobbkezes, az is, ami nem.

Kinn van a mackósajt neki, de jön jobbról és dudál le, ha nem engedem be. Jobb esetben, rosszabban neki is megy az embernek. Emiatt rengetegen megállnak, akkor is ha elsőbbségük van, és egy idő után senkinek sincs semennyi fogalma róla, hogy most akkor kinek is kellene jönnie.

Mondjuk az sem segít, hogy rengeteg féle ember él itt, és néhány szabályuk homlokegyenest más, mint bárhol, ahol vezettem eddig életemben.

Teljes parkolási anarchia van. Simán beparkolnak a zebra közepére, felfestett autókijáró elé, villamossínre, igazából mindegy, hova, a lényeg, hogy az egyik kerekük fellógjon a járdára. És természetesen 1 centire ráállnak a másikra, elölről, hátulról, oldalról. Mondjuk a mélygarázsaik is szűkek, kimenni és bejönni is szűk, ráadásul a helyek is pici autóknak vannak kitalálva.

A tömegközlekedés minősége nem rossz, viszont sok a fennakadás, és borzasztó lassúak a villamosok.

stib.jpgSTIB előrejelző, ennek kellene jeleznie, hogy mikor jön a villamos

Persze, nem segít, hogy hetente egyszer valaki ráparkol a villamossínre, vagy csak nekilát a síneken költöztetni.

Kinek a hibája?

Felelősségvállalás nem kifejezetten létezik, de a jogaikat 10 körömmel védik. Bármi, ami történik, az más hibája, vagy mindenki hibája, de nem személyesen az övék.

Például ha valaki elront valamit, akkor azért ő nem felelős (a szolgáltató hibája; a szerelő hibája; mindketten hibáztunk; amúgy is, miért nem nézted meg; amúgy is, miért nem csináltad meg inkább te; lehet, hogy egy kicsit hibáztam, de nem is annyira hiba ez; milyen hiba?).

Sok a link szerelő és a belgák nem kifejezetten látnak tovább az orruknál. Vagy csak nem érdekli őket semmi. Nem háborodnak fel igazán, ha kár éri őket, csak lavíroznak, hogy a legkevesebb felelősséget kelljen bármi miatt vállalniuk, és leginkább minden magától oldódjon meg.

Ugyanakkor borzasztó önérzetesek, ha sérülnek a jogaik. Legalábbis a szabadságjogaik. Mondjuk védik is rendesen, mindenféle, néha értelmetlen rendelkezésekkel.

A mai napig nem tudok napirendre térni afelett például, hogy nem lehet házkutatást tartani este 9 után, mert megzavarják a családi életet, a zavartalan pihenést.

Így amikor a terrortámadások után tartott a hajtóvadászat, a gyanúsítottak nyugodtan vacsorázhattak, alukálhattak odabenn, amíg a rendőrség várta a reggelt a ház előtt, hogy bemehessen.

Hasonló, de kicsiben, amikor a petsitterünket megfogta a riasztónk (több kamerával) és rászóltam egy elég nagy kihágás miatt. A reakciója az volt, hogy bizony jelentette az őt kiközvetítő cégnél, hogy sérültek a jogai, mert a tudta nélkül videóra vettük.

Miután elmeséltem a történteket, a közvetítő cég nekünk adott igazat, és a szolgáltatásért kifizetett összeget visszakaptam, de azért ez a történet jól mutatja, hogyan állnak az élethez.

Pénzt keresni se kifejezetten akar senki, ha az a komfortzónából kimozdulást jelenti. Például ha egy szolgáltató 5 km-nél messzebb van, sokszor ki sem jön. Ott állok, készen arra, hogy pénzt fizessek neki, de „ó, hát az messze van”. Ezek azok a dolgok, amik ténylegesen zavarnak itt.

Ami viszont állítólag kellene, hogy zavarjon, azt nem érzem akkora problémának.

Időjárás

Hát igen, évszakok nincsenek kifejezetten. A tél esős, a tavasz esős, a nyár esős, az ősz esős. Télen nincs hideg, nyáron nincs meleg. Teljesen random hónapokban van 3*1 hét jó idő, egyszer kora tavasszal lesz napos és szép, amitől az ember teljesen reményteli lesz, majd esik egyhuzamban 1,5-2 hónapot a biztonság kedvéért.

Aztán nyár elején és kora ősszel van még egy szép időszak, és ezzel a jó időt letudtuk. Néha becsúszik egy-egy jó nap, sosem hétvégén, így azt az irodából megtekintjük.

A sok eső nem zavar kifejezetten, csak amikor rálépek a városban taposóaknaként működő mozgós kövek egyikére. (A mozgós kő sajátossága, hogy begyűlik alatta a víz, és amikor az ember rálép, gejzírként tör fel a sáros undormány. Jellegzetessége, hogy ugyanolyan, mint bármelyik másik, kedves, hagyományos utcakő.)

Egyébként sokszor hallom, hogy otthon olyan jó, hogy van igazi tél és igazi nyár, amikor le lehet a Balatonra menni, és megkérdik, hogy lehet itt élni. Nekem sajnos erről az jut eszembe, amikor otthon egész nyáron a 40 fokban jártam dolgozni, mert vagy szabadságom nem volt, vagy pénzem elutazni.

Vagy amikor reggel (!) 36 fokban araszoltam a Hungárián, és fűtenem kellett az autót, hogy fel ne forrjon a vizem. Télen kapargatni az autót, kiásni a szerencsétlent, lecsúszni a hegyről, vagy amikor kimarja a sós latyak minden cipőm.

Itt nincs mindez, viszont ha nyárra vágyunk, elutazunk a nyárba és kiélvezzük. Ha télre vágyunk, irány az Alpok, a hó és a sípályák. Úgy hívom, hogy vannak on-demand évszakjaink, ami jó, mert a keserűséget nem éljük meg, csak a jó részét (mennyivel jobb a 40 fok, ha ember kezében folyamatosan ott a koktél…).

nyaralunk.jpgNyaralunk 

Multikulti, arabok, kongóiak

Amíg nincs személyes konfliktusom, meghatározó, negatív személyes élményem velük, addig nem érdekel, mennyien vannak, hol és hogyan. Majdnem minden busz- vagy villamosvezető arab, de még sosem csukta senki az ajtót az orromra.

Lehet, hogy szerencsém van, de néha, amikor látják, hogy a világ végéről topogva futok, intenek és megvárnak. Rengeteg az arab bolt, és mindig nyitva vannak. Ünnepnap, szünnap, este, reggel. Olcsó és sok a zöldség és a gyümölcs, minden napszakban van kenyér és hús.

Egyébként a húsboltjaik nyitvatartási idejét még nem sikerült feldolgoznom. Este nyolckor simán nyitva a hentes. Vasárnap. Eddig nem kaptam semmilyen megjegyzést, és az egyetlen férfi, aki erőszakosan próbált udvarolni, valami kelet-európai nyelven beszélt, lengyelre hasonlított, nem tudtam hova tenni.

Oh, és egyszer egy fekete nő rám ordított a kongói negyedben, de mint kiderült, csak baromira tetszett neki a mintás nyári ruhám (ami talán akkor egyszer volt eddig csak rajtam az időjárási körülmények miatt).

A közbiztonság

Ha a belváros nagyon közepét elhagyja az ember, akkor alapvetően csend van és hullaszag. Éjszaka is csend van. Emlékszem, az első lakás forgalmas, belvárosi utcában volt, de este 8 után semmi nem történt, mintha nem lettek volna emberek. Vasárnap 1-2 kertben játszó gyereken kívül semmit nem lehetett hallani.

Persze, hallok betörésekről és autólopásokról másoktól, de nincs folyamatosan félelemérzetem. Egyébként most már több olyan betörésről is hallottam itt, hogy bementek kulccsal és nem vittek el semmit, csak pénzt. Értéktárgy, műszaki cikk maradt. Fura.

Az utcán sem félek kifejezetten. Persze vannak részek, amikért nincs oda az ember. Nekem ilyen volt az Annessens, Lemonnier környéke, oda jártam nyelviskolába. Munka után, estére, 6-10-ig voltam ott. Ott álldogáltak csapatokban fura alakok, és a bárokba sem kívánkozott be az ember.

Egyszerűen nem éreztem jó környéknek, a saját komfortérzetem nem volt jó. Azért annyira rossz sem, hogy otthagyjam az iskolát. Onnan jártam haza, minden héten kétszer, este, sötétben, a város másik felére, tömegközlekedve.

Megint csak lehet szerencse kérdése is, de itt sem történt soha semmi érdemleges velem, egyszer félre kellett állnom a mozgólépcsőn, mert két férfi kergetőzött, szerintem nem játékból. Ezen kívül soha semmi, egy rossz szó sem. (Lekopogom.)

Egyébként a nyelviskola is érdekes volt, én voltam az osztályban az egyetlen magyar. Volt még egy román, két lengyel, egy ghánai, egy skót, a többiek törökök, marokkóiak, és pakisztániak.

A két lengyelen és rajtam kívül mindenki folyékonyan beszélt franciául (hollandul tanultunk) és a lengyeleken, a román lányon, és egy-két pakisztánin kívül mindenki (ez kb. 15 embert jelent) jól beszélt angolul.

Úgyhogy a fenti számok lapján a lengyelekre, románokra és magyarokra sokkal inkább igaz, hogy nulla nyelvtudással lébecolnak, és számomra nagyon meglepő volt a 3-4 nyelvet beszélő osztálytársak sokasága. Főleg egy ilyen iskolában, ami nincs a legjobb helyen, egy ingyenes nyelvtanfolyamon!

Amit szeretek

Megy minden a maga medrében. Persze, ahogy a fentiekből is látszik, vannak problémáink, de mégsem jár minden nap stresszel. Ha megkérdezik, hogy vagyunk, mindig az a válaszom, hogy olyan jól elvagyunk. Nem történik semmi, de ha programot szeretnénk, rengeteg a lehetőség.

Nagyon jók az éttermek. Pont most jelent meg, hogy Belgiumban vannak a legsűrűbben a térségben a Michelin-csillagos éttermek. Rengeteg a jó, minőségi étel.

Sok a kényelmi szolgáltatás. Mi rendeljük a zöldséget, gyümölcsöt, tojást, tejet egy biobeszállítótól. Ha épp aznap jut eszembe, hogy elfelejtettem egy szülinapi tortát, reggel leadom a rendelést és délutánra az irodában tornyosul a torta. Meg a lufi. Az orvos által felírt macskatápot is rendeljük, két nap alatt jön házhoz.

Igazából elképesztő, mennyi mindent el lehet intézni kimozdulás nélkül. Minden közel van. Ebéd Párizsban, vásárlás Londonban, hajókázás Amszterdamban, karácsonyi vásár egy német kisvárosban. Minden 1-2 óra vonattal. És imádom, hogy a Thalys 300-al suhan, és tényleg pillanatok alatt mindenhol ott van az ember.

parizs.jpgEz éppen Párizs 

Nem tűnik elérhetetlennek semmi

Ez furán hangzik, de itt az az érzésem, hogy tényleg bármit el lehet érni, amire az ember hajlandó energiát fordítani. Az elismerésért pedig nem kell megfeszülni, felfelé nyalni, lefelé taposni. Az, hogy az ember bemegy a munkahelyére, már fél siker. Ha időnként jól is dolgozik, már megbecsülik.

Persze ne menjünk el az anyagiak mellett, de ha valaki EU-s (Bizottság, Parlament) akkor abból igencsak jól el lehet éldegelni. Ha valaki nem EU-s, a minimalbér akkor is 1500 EUR, amit a privát szektorban egy évben 13.92-szer fizetnek ki.

Tizenharmadik havi bér decemberben, es holiday pay, ami egy teljes havi fizetés 92%-a, május környékén kerül kifizetésre, de mindenképpen azelőtt, hogy nyaralni mennek az emberek.

E felett a legtöbb helyen a privát szférában jár az ECO check, ami kb. 250 EUR értékű, és csak energiatakarékos dolgokat, biciklit, fajátékot vagy bioélelmiszereket, ökotermékeket lehet belőle venni, valamint ott van még a havi étkezési kártya, ami kinek mennyi, nekem 137 EUR/hó.

A bérekről sokat nem tudok, de nemrég olvastam, hogy 2000 EUR nettót visznek haza a STIB (belga BKV) buszvezetői is, plusz juttatások. Egyébként ez nem olyan dolog, amit itt szokás megbeszélni.

Borzasztó hosszú lett ez a poszt, de azért remélem volt, aki végigolvasta elszundítás nélkül. Nincs hatalmas konklúzió a végére, csak hogy itt végre megvagyunk.

Nem biztos, hogy ez az utolsó állomás, mindketten imádjuk Hollandiát, és nem riadunk vissza az újrakezdéstől, akár ezerszer sem, de amíg így elvagyunk itt, addig mindenképpen maradunk.

Ki tudja, a mai világban mi minden történhet meg, holnap megfordulhat minden. Ami biztos, a hazaköltözés nincs a prioritásaink között.”

HÍRMONDÓ

Tízből hat magyar elégedetlen

Nettó 250 ezer forint körül van az az összeg, ami fölött már félre is lehet tenni Magyarországon, ám csak minden hetedik embernek jut ennyi. Szerintetek ennyi elég a megélhetéshez?

Egy kép, ami mindennél többet mond

Három spanyol nővér, egy ír radiológus, egy német aneszteziológus konzultáns, egy görög urológus és egy Pakisztánból származó brit urológus látható a fotón. Na, vajon hol készült?

Ausztrália pozitív

„Az emberek és a rendezvények, amiket láttunk, egy az egyben ráhúzhatók Magyarországra. Ha egy ufó lennék, akit ledobnának mindkét helyre, azt mondanám, hogy csak a nyelv más, amit beszélnek.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5912013388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2016.12.01. 07:35:52

rtl.hu/most/hazonkivul/hazon-kivul-2016-11-30

Egy kis off:Tgnap éjfélkor volt a riport,az RTL-en én láttam mert munkában voltam.Négy magyar minimálbéres életszínvonalát mutatja be illetve hogy mire elég a minimálbér az adott országban.Egyikük LuxemurgbAN dolgozik a második Angliában,a harmadik SZlovákiában ,a negyedik itthon.

tanato 2016.12.01. 07:54:03

A poszt nagyon jó,tetszik Anita véleménye a multikultiról,a közbiztonságról, a kelet európaiak nyelv/nem/tudásáról szól ó rész összehasonlítva a 3.világbéliekkel.
Egész más mint amit sok itthoni hírcsatorna próbál beállítani Brüsszelről,ezen témákban./és amit persze be is vesznek legtöbben /
Időjárás:Még régen beszélgettünk itt a blogon hol jobb a meteorológia.Szerintem is jobb munka szempontjából a belga,mert dolgozni,közlekedni sokkal jobb egyenletes temperatúrában állandó 15 fok közelében mint mínusz 20-tól plusz 40-ig szélsőségek között.Márpedig életünk nagyobb része munkaidőben telik el.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.12.01. 08:33:48

Jó volt a poszt, és nem aludtam el rajta. :) Érdekes a belgák felelősség hárítása. Nem túl szimpatikus tulajdonság. Mekkmeseterek viszont itt az angoloknál is vannak bőven. Meg is kapom mindig hogy milyen szerencsés vagyok, hogy nekem háznál van a szaki. :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2016.12.01. 09:36:41

@tanato: koszonom :) nekem kifejezetten fura volt, mert (sajnos vagy nem sajnos) voltak eloiteleteim, es a legtobb esetben teljesen mast tapasztalok.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2016.12.01. 09:40:00

@ChristineK: eljen! Pedig most megneztem telefonrol is, es tenyleg hosszu! Igen, jo a mester a haznal, tegnapelott odaig fajultak a dolgok, hogy az informatikus jellegu ferj megszerelte a wc tartalyt :))) legalabb ezt is megtanulta!

Buchhalter 2016.12.01. 09:47:43

Belgáknál 1 napot voltunk a párommal egy kölni magyar párossal.A srác volt a sofőr és mi is megtapasztaltuk a belga vezetési stilus árnyoldalait.Szerencsére egy -két vészfékkel és ököl rázással megúsztuk a kalandot.Belgium nekem annyira nem jött be,de állítólag jobbak a bérek mint Németországban.Igaz,nem minden a pénz.Valaki tudja mennyi hazánkfia lehet ott? Pár ezren vannak?

Palazeti 2016.12.01. 09:56:06

Kérhetném az előző post-juk linkjét? Köszi!

LyukasBogrács 2016.12.01. 09:56:10

A macskas dolgokat (petsitter, gyogytap) leszamitva jo kis poszt.
Babettaval tok kemeny lennel Brusszelben.

Herr Géza 2016.12.01. 10:29:39

@Nitnitnit: Hah, Sanoma? Mettől meddig, ha publikus? Lehet, hogy van közös ismerősünk.... :D

Hari Seldon 2 2016.12.01. 10:37:16

A belga közlekedés azért is lehet rossz, mert állítólag ott nagyon későn vezették be a jogosítványt. - Előtte nem kellett semmi vizsga a vezetéshez.

Engem nem nagyon zavar ez a vezetés. - Igaz én Luxembourg Brüsszel reptér között ingázok, meg a környékbeli utakon, és nem a nagyobb városokban.

Herr Géza 2016.12.01. 10:39:43

@Herr Géza: Tárgytalan, megtaláltam.... :D Egészen biztosan van közös ismerősünk. :)))

Hari Seldon 2 2016.12.01. 10:40:40

Az, hogy a külföldivel a helyi "ki akar szúrni" (vagy legalábbis kicsit jobban járni) nem belga sajátosság.

Más országban például hasonlóan viselkedik a taxisok vendéglátósok jelentős része. - Csak miután ott sok az expat, ezt a "kicsit jobban járjunk" játékot a lakástulajdonosok is űzik...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2016.12.01. 10:41:38

@Herr Géza: 2013 utolso feletol voltam 2014 nyar vegeig. Sajnos nem sokat, mert jott Belgium eroszakosan, pedig csiptem ott, de most itt csipem. :) Te?

Hari Seldon 2 2016.12.01. 10:42:16

Hollandul tanulni?
Értem, hogy tetszik a nyelv. - De ez inkább akkor logikus, ha a következő lakóhely Amszterdam...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2016.12.01. 10:45:27

@Hari Seldon 2: ez igy vagy. A jogsi alanyi jogon jart, azt hiszem 68ig, es most is ugy van, hogy eleg a kreszt megcsinalni es lehet menni vezetni, ha van olyan ismeros aki felelosseget vallal az emberert es mar legalabb 8 eve vezet. Szerintem az autosiskolak a kulfoldiekkel vannak tele :)
Mult evben voltunk Luxemburgban karacsonyi vasaron, sok arrafele az ismeros :)

Herr Géza 2016.12.01. 10:45:43

@Herr Géza: Ill. mégsem, ő ellőtted dolgozott ott, csak nekem repül az idő... Bocsi. :D

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2016.12.01. 10:47:12

@Hari Seldon 2: a franciat nem veszi be az agyam, angolul-nemetul tudok, igy a holland nem visel meg. Az a fontos, hogy mindig a flamand oldalra induljunk el ;)

Herr Géza 2016.12.01. 10:54:48

@Nitnitnit: Nem én, az öcsém felesége, de el voltam tévedve időben, ő 2005-2011 között dolgozott ott. Viszont a D betűs cégnél annál inkább, ha volt vmi közöd ott egy jégkorongcsapat szponzorálásához. :)))) Bocs, nem akartam ám ilyen mélyre merülni korábbi életedbe, de hát publikus adatok...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2016.12.01. 11:06:07

@Herr Géza: a jegkorongcsapat szponzoralashoz pont nem. :) egyebkent, nyilvan aki titkot akar csinalni az eletebol az nem ir ide, nem vezet nyilvanos blogot nevvel, arccal :D Jo hely volt az a D betus ceg, rengeteg igen jo szakembert fujt ossze a szel. De hat ugye, minden helynek megvan a maga baja.

Csodabogár 2016.12.01. 11:13:35

Nagyon jó, tárgyilagos poszt volt. A belgák meg az autóvezetés egy rémség. Ifjuságomban még nem volt se vizsga se kresz náluk. 18 évesen beültek a kocsiba és vezettek.
Viszont tényleg remek vendéglőik és ételeik vannak, a csokoládéjuk pedig világcsúcs!

2016.12.01. 11:20:47

Ez egy szuper poszt volt, koszonjuk szepen. Faipar <3

Re: KRESZ, en tegnap annyira bena voltam, hogy kitalaltam, hogy elol-hatul telematricazom az autot orosz szuvenirekkel meg zaszlokkal, nem politikai uzenetbol, csak, hogy figyelmeztessem a tobbi szerencsetlent a sajat vezetesi stilusomra. :D

Herr Géza 2016.12.01. 11:20:56

@Nitnitnit: Akkor jót szlalomoztunk egymás ismeretségi körei között. :)))) És ki tudja még mit hoz a jövő....? :D

2016.12.01. 11:29:03

Ez amugy, hogy nem jonnek ki a szerelok, mert messze van, ez nem ilyen dimenzio-kerdes? Marmint, hogy kisebb tavolsagokhoz vannak szokva, mint mi, pestiek? :D

Nalunk is csinaljak ezt, meg a kedvencem, hogy en egy kb Szentendre meretu varosban dolgozom, van egy bazi nagy ingyen parkolo 5 perc setara a kozponttol, es nekem azt mondjak a kollegaim, hogy en milyen messze parkolok, de ok meg panaszkodnak, hogy mashol meg milyen draga. Es akkor a legszebb, hogy ez a no, aki a legnagyobb sohajokat fujta, hogy milyen messze van az ingyen parkolo, ilyen fitness karkotot vagy micsodat hordott, ilyen lepes szamlaloval, hogy meglegyen a napi fizikai aktivitas. De a parkolo messze van. :D

Szoval ez lehet, hogy csak ezt jelenti, nem, hogy a "messze" fogalma egyszeruen mas? :D

szakasz2 2016.12.01. 11:38:34

@tanato: Nos, nem akarok kötözködni, de ez azért így nem igaz. A heti 168 órából mondjuk utazással együtt 50 óra a munka, 52-53 óra alvás és marad 65 óra minden másra, a szabadságról nem is beszélve - a legnagyobb rész szerencsére nem a munka. Arról nem is szólva, mennyivel másabb hangulata van az embernek munka közben is, ha besüt a nap az ablakon, mintha nem.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2016.12.01. 11:50:45

@mojyo: lehet, de szerintem csak nincs motivaciojuk. Valoszinuleg eleg penzt keresnek a 2km-es radiuszban, vagy nem tudom. Ez nem egy hatalmas varos, lehet, hogy a messze magaban foglalja a nehez eljutni a-bol b-be fogalmat... :)

labirintus1 2016.12.01. 12:30:06

@Buchhalter: Nekem egyszer azt mondták a konzulátuson, hogy kb. 5-6 ezer olyan magyar állampolgár lehet Belgiumban, akik mostanában költöztek Magyarországról ide.

De ha beleszámoljuk a határontúli magyarokat, meg a jóval korábban érkezettek (pl. 56 után) leszármazottait is, akkor kb. 10 ezer lehet a magyarok száma.

myaa 2016.12.01. 12:30:10

@ChristineK: azt hiszem, a szakemberekkel sok helyen gond van... az osztrák sem a legszerencsésebb fajta, de legalább jó drága :)

London2009 2016.12.01. 13:09:03

Vegre valaki egyetert! Pont ugyanezt gondolom en is az angol idojarasrol! Nekem is a budapesti nyarrol az jut leginkabb az eszembe, hogy csak bamultam kifele az ablakon, hogy milyen jo lenne valahol a vizparton ulni es nem az irodaban lenni, illetve fulladozni a buszon, autoban hazafele, ejszaka nem aludni a hosegtol stb. A telrol pedig szinten hasonlo emlekeim vannak. Nagy hidegek, dupla harisnyak, elkepeszto gazszamla. Aztan ennek tetejebe jon az, hogy ugye nyaron jartunk nyaralni es telen telelni. Itt Angliaban hasonlo az idojaras, mint Belgiumban, leszamitva, hogy szerintem feletek tobbet esik az eso. Sokkal tobbet elvezem viszont a napsutest, mert tobbet nyaralunk. Raadasul gyakran megyunk el a telbol a nyarba, amit imadok. Ugyhogy nem adnam en sem a londoni idojarst, a szabadsagaimat, a londoni gyakori repulojaratok konnyu elerhetoseget egy 40 illetve -20 fok homerseklet kozott valtozo orszagert! Thanks, but no thanks!!

London2009 2016.12.01. 13:12:35

Ja igen es a poszt szuper jo volt! Koszonjuk!

tanato 2016.12.01. 13:17:29

@szakasz2: Csakhogy magyarhonban a tél ezt nagyon el tudja rontani ,nyár meg csak 3 hónap,de ha munkábaN VAGY kegyetlen hogy amikor strandidő van robotolni kell.A napsütés kellene persze télen, nyáron de ehhez Szicíliába vagy spanyolba kéne költözni.

London2009 2016.12.01. 13:19:29

@mojyo: Ez vicces. De szerintem mi kelet europaiak amugy is lelemenyesebbek vagy csak szimplan garasoskodobbak vagyunk. Mi North Greenwichnel parkolunk minden reggel es ott van egy olcsobb messzebb levo, meg egy kozelebbi dragabb parkolo. A kulonbseg nem sok, 1 font. No en persze mindig mondtam, hogy menjunk az olcsobba. Az uram meg mondta, hogy o nem gyalogol 1 fontert. Par perc setarol van szo. Mire elmagyaraztam neki, hogy na ne vicceljen. Napi 1 font, heti 5 font, havi 20 font, evi 240 font. Biztos ne gyalogoljunk? Sok kicsi sokra megy! Azota gyaloglunk. Bar szerintem ha nelkulem megy a dragabb parkoloban all meg. :D

Matula néne 2016.12.01. 14:02:59

Szuper poszt volt, nagyon tetszett és egyáltalán nem volt hosszú, köszönöm!

szaffi20 2016.12.01. 14:24:44

Sziasztok!

De jó volt ezt olvasni úgy hogy mi is itt lakunk már több mint 6 éve és szinte 100%-ban ugyanez a véleményünk:)
Kb. 10 000 magyar lakik Belgiumban, főleg Brüsszelben az intézmények miatt.
Negatívum sok van még amit sorolni lehetne, pozitívumnak még hozzátenném hogy ingyenes és hatalmas autópályá rendszer van az egész országban, szinte mindenhova el lehet jutni autópályán, igaz max. 120-al:)
Angliai időjárás rosszabb mint a belga, az elmúlt 2-3 évben az eső is kevesebbet esik, gondolom a klímaváltozás az oka, de még annyi jó idő sincs nyáron mint ezelőtt volt.
Szolgáltatások színvonala a legrosszabb a világon szerintem, megoldani senki nem akar semmit sem és pl. internetre két hetet várni szerintem nevetséges. Egyszerűen nem akarnak dolgozni, egy távközlési cégnél a szerelő akkor is megkapja a fizuját ha havonta 10 lakást köt be meg akkor is ha 100-at. Talán ha teljesítménybért kapnának jobban menne a dolog.
Ugyanez igaz egyéni vállalkozókra is, csak annyit melózik amennyit muszáj.
Még egy érdekesség, itt senkinek nincs megtakarított pénze, mindent hitelből vesznek, autót, lakást, nagyobb elektronikai eszközöket. És a havi fizetésből először lemegy a hitel, utána ami marad abból kell megélni.

SzZoole 2016.12.01. 14:48:01

Semmi baj nincs az angliai időjárással.....

2016.12.01. 14:58:21

Nahát, ez szuper volt, még olvastam volna.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2016.12.01. 15:14:20

@London2009: Koszi :) El is szokik am az ember a melegtol. Amikor 2.5 ev utan hazamentem Angliabol nyaralni majdnem elhalaloztam... nem tudom, regen hogy birtam olyan jol a hoseget, de "oregsegemre" egyre nehezebben viselem.

Dikusz 2016.12.01. 15:16:02

@Nitnitnit: érdekes, jó poszt volt. Ha pedig jól olvasható, akkor nem is lehet elaludni rajta:)

skye8 2016.12.01. 16:11:54

Jo poszt volt, tetszett. Hirtelen eszembe jutott az egyik volt tulaj kolozsvarrol, egy arab ekszeresz ficko akitol egy 3 szobas lakast bereltunk. A folyoso kozepen 'felejtette' a sarga bor kanapejat, masfel ev utan mikor elkoltoztunk meg mindig ott hevert. Elromlott a hutonk Es nem akarta levonni az uj huto arat a lakberbol (vegul meggyoztuk), majd a kikoltozeskor kiszamolta hogy csak 1/3 kauciot ad vissza mert festenie kell utanunk. Igaz akkor mar tudtuk kivel van dolgunk, Meg is fenyegettem hogy rakuldom a financokat a nyakara mert csak a lakber felere kotott velunk szerzodest hogy kevesebb adot fizessen. Duhongve de visszaadta a kauciot :)) szep emlek :))

Muscari 2016.12.01. 16:19:02

@mojyo: akkor a kamerat se felejtsd am ki, aztan majd mehet fel a Youtube-ra :-)))

@Nitnitnit: nagyon elvezetes poszt volt, birom a stilusodat :-) Az idojaras nagyban hasonlit az angolhoz, nyilvan azert, mert nincs innen messze Belgium. En is elszoktam a melegtol, a 23-25 fokot ugy elveztem, mint regen a 30-at. Bar szerintem par nap alatt vissza tudnek allni.

Ma es tegnap reggel baromi hideg volt, -6 fok, na az nem hianyzott.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2016.12.01. 16:24:16

Koszonom mindenkinek a kedvesseget :)

macamuca [IHUN] 2016.12.01. 16:34:29

@Nitnitnit:
"Elvesztette informatikus jellegét"
Copyright eltolcsi(y)
:))))))))

London2009 2016.12.01. 17:04:59

@Muscari: nagyon durva mennyire hideg van. Mar el is felejtettem, hogy milyen az igazi tel. Azert ez Londonban nagyon ritka. Nem is hianyzik, bar legalabb szaraz hideg es sut a nap...

Hari Seldon 2 2016.12.01. 18:06:49

@London2009:
Most éppen nálunk is szokatlanul hideg van. Várhatóan a jövő hét közepéig ez lesz. Itt is szokatlan.
Nesze neked "globális felmelegedés"...

SzZoole 2016.12.01. 19:14:07

Nem olyan veszes az a hideg,hajnal 4-5 kozott -3.5 volt a leghidegebb az utobbi napokban.

Herr Géza 2016.12.01. 20:52:40

@szaffi20: Ez aranyos: "hatalmas autópályá rendszer van az egész országban," Na azért maga az ország sem túl nagy, mondhatnánk azt is, hogy ott nem kunszt.... :))))

Ez viszont nettó hülyeség: "Még egy érdekesség, itt senkinek nincs megtakarított pénze, mindent hitelből vesznek, autót, lakást, nagyobb elektronikai eszközöket" Fogalmam sincs mire alapozod ezt a kijelentést, de meg fogsz lepődni, a belgák Nyugat-Európa legtakarékosabb nemzetei közé tartoznak. A privát háztartások hitelállománya az éves jövedelmükhöz képest csak 5 országban alacsonyabb (I, D, GR, IRL, A), mint a belgáké. A hollandoknál pl. ugyanez a mutató majd 3x nagyobb...:D
A belga egy főre (!) eső vagyon emellett (meg fogsz lepődni): 85.027€. Khm, khm.... :)))
de.statista.com/statistik/daten/studie/164626/umfrage/geldvermoegen-pro-kopf-2009/
és
www.welt.de/finanzen/article125314168/Niemand-hat-hoehere-Schulden-als-die-Daenen.html
Bocs, de németül van, a lényeg azért látszik.
A látszat néha (?) csal.

kék madár 2016.12.01. 20:55:12

@Hari Seldon 2: "Nesze neked "globális felmelegedés"...
ez komoly?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.01. 21:02:57

@Herr Géza: "Ez aranyos: "hatalmas autópályá rendszer van az egész országban," Na azért maga az ország sem túl nagy, mondhatnánk azt is, hogy ott nem kunszt.... :))))"

Haha, errol ez a kis szereny 4 szintes autopalya keresztezodes jutott eszembe Los Angeles-ben:)
i.imgur.com/0gZ1lNS.jpg

Egyebkent epp most olvastam, hogy ennek a kornyeke lesz a La La Land hamarosan kijovo film egyik nyito jeleneteben :) (konnyu kis karacsonyi film, de azert varom, mert itt forgattak nalunk, es olyan jopofa ugy nezni egy filmet, hogy egy csomo utcareszletet felismer az ember, mert arra jar minden nap:)

www.youtube.com/watch?v=0pdqf4P9MB8

jojó78. 2016.12.01. 21:21:30

@Zoole[uk]: Pff. Ez már azért sok picit szerintem. Ezért bevonni?? Hány milliót költöttek az új bankjegyre és most meg bevonják?

jojó78. 2016.12.01. 21:23:25

Oké, nem milliókat, de biztos hogy sok pénz ment el rá.

SzZoole 2016.12.01. 21:30:15

@jojó78.: jovore jott volna ki a £10-os,most azt ujra kell tervezniuk.
Csak azt nem tudom,hogy ezek hogy veszik a kezukbe/szajukba a parjuk micsodajat

gabors 2016.12.01. 21:33:39

@Zoole[uk]: embert lehet a Vegak is ehetnek :-)

jojó78. 2016.12.01. 21:41:00

@Zoole[uk]: Akkor legalább még többet költenek erre :P
Semmilyen húshoz nem nyúlnak :)))))))))))

SzZoole 2016.12.01. 21:43:31

@jojó78.: Es csodalkoznak ha egy vegan no ferje kupiba jar vagy szeretot tartanak:)))

SzZoole 2016.12.01. 21:51:29

@gabors: azért felétek is élnek "okos" emberek

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.01. 22:13:57

@Zoole[uk]: Bizony hogy nincs. Nem cserélném semmire.

gabors 2016.12.01. 22:47:07

@Zoole[uk]: "van ilyen feletek? " mi ?? marmint mire utal az "ilyen"

gabors 2016.12.01. 22:50:20

@Zoole[uk]: Azert ne feledd hogy atlag amerikai nem utazhatott Kubaba a 60-as evek ota !!! es lehet csak a Micheal Moore filmet latta Kubarol vagy eppen a CNN Parts unkonwn with Bourden Havanna cimu filmet ... nem eltek meg a gulyas kommunizmusban sem (vagy a karpatok geniuszanak a foldje) .. szoval nincs sok osszehasonlitasi alapjuk nem is beszelve hogy nem reprezentative a minta...

gondolod nincsenek Mo-on olyanok akik Fidel-t vagy Che-t meg mindig hosnek tartajak ???

SzZoole 2016.12.01. 22:51:15

@gabors: arra gondoltam,hogy pl az usaban lecserelnek e az uj,mar forgalomba kerult kezpenzt,ami allati eredetu alapanyagot tartalmaz,csak azert,mert veganokat serti.

SzZoole 2016.12.01. 22:56:42

@gabors: hogy a fenebe ne elnenek mar,ilyenek a vilag minden reszen elnek.
Mondjuk en sem eltem sem Kubaban sem az allomokban,de azert annyira vagyok tajekozott/olvasott,hogy tudjam a kulombseget a ket ember kozt

gabors 2016.12.01. 22:59:54

@Zoole[uk]: Nem hinnem hogy az usa-ban ezt keresztul lehetne vinni. Bar rendszeresen cserelnek le keszpenzt/bankjegye (nem kezpenzt). Most eppen, nagyon szep a szines $100 es $50 de evvel az ember igen ritkan talalkozik csak okosban dolgozo kisvallalkozok.... legtobb helyen meg az $50-t sem fogadjak el. Az elmult 25 evben a bankjegyek min 3x valtoztak.

Amugy az idezett cikkben semmi olyan nincs hogy lecserelik ... ezt csak a Vegak "kovetelik" szerintem minden alap nelkul ... :-)

gabors 2016.12.01. 23:05:53

@Zoole[uk]: "de azert annyira vagyok tajekozott/olvasott,hogy tudjam a kulombseget a ket ember kozt"

Hat a kulonbseget egyelore nem lehet tudni ... mert azt egy tajekozottabb ember tudja hogy Castro es Co mit csinalt foleg az elso evekben ... de Trump meg nem csinalt semmit "allamfo". Az a gyanum hogy barmilyen baromsagot is csinal nem valoszinu hogy Castro-i "magassagokba" fog emelkedni (az usa-ban ezert is van a "second amendment") es nem hiszem hogy ne tartananak valasztasokat 2 ev mulva :-) Akkorra mar lesz egy csomo igen merges kemenyen dolgozo oreg feher kisember akik siman elkuldik falat epiteni...

SzZoole 2016.12.01. 23:10:02

@gabors: olvastam mashol,ahol a bankszovivo nyilatkozott,hogy keresik a megoldast a "problemara"

SzZoole 2016.12.01. 23:12:15

@gabors: pont ezt akartam mondani,hogy Trump meg nem tett semmit,de azt elekepzelhettelenek tartom,hogy a Castroi utra terjen

Hari Seldon 2 2016.12.01. 23:15:27

@kék madár: Miért kérded?
Arról volt szó, hogy egész Európát elkapta egy sarkvidéki front. Még egy ideig eltart.

gabors 2016.12.01. 23:19:22

@Zoole[uk]: "de azert annyira vagyok tajekozott/olvasott,hogy tudjam a kulombseget a ket ember kozt"

Tegnap eppen az allampolgarsag megvonasaval + egy ev bortonnel fenyegette meg azokat akik el merik egetni az usa zaszlot .... ami azt jelenti hogy vagy nem hisz a "First Amendment"-ben vagy fogalma sincs rola ahogy a Paki mondta.

A vicces az hogy ezt a Legfelsobb Birosag nemreg tisztazta eppen Justice Scalia irta a velemenyt (az utobbi idok legkonzervativabb fobiroja) hogy bar nem izleses de mindenkeppen a szolasszabadsag resze mint olyan.

SzZoole 2016.12.01. 23:23:31

@gabors: érdekes élet van feletek,ahhoz ,hogy megértse az ember ott kell élni,vagy oda kell születni :)

gabors 2016.12.01. 23:29:29

@Zoole[uk]: "érdekes élet van feletek,ahhoz ,hogy megértse az ember ott kell élni,"

Az elet nem erdekes csak becsapott egy kis fulkeforradalom es egy "ERDEKES" embert valasztottak elnoknek ...

Most meg csak vicces dologokat twitterrel a bacsi (70 eves szegeny) Januar 20-a utan majd elesben fog menni a twitteren.

Sokan (magam is) remeljuk hogy az eletunket ez nem sokban fogja befolyasolni...

Dikusz 2016.12.01. 23:58:16

@Zoole[uk]: azért nem cserélnék le a készpénzt.
Viszont nyomtattak új tízezrest, ami majdnem ugyanolyan mint a régi (az se volt túl régi), nemrég meg a húszezresekből adtak ki újat, de az legalább ronda. Talán(?) azért, hogy nehezebben tudják hamisítani.

M. Péter 2016.12.02. 00:00:42

@jojó78.: Bevonásról nincs szó, csak megpróbálják módosítani a gyártási folyamatot.

Egyébként valaki kiszámolta, hogy az eddig kibocsájtott ötfontosokban kb. 20kg faggyú van, ami kb. az egy marhából kinyerhető faggyú fele.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.02. 08:33:24

Nagyon szuper volt, különösen az időjárásos része.A magyarországi kib@$zott 40 fokokkkal és körülményekkel is csak egyetérteni tudok.És otthon is, főleg a Balatonnál simán beb@$zik bármikor 3-5-10 napnyi eső, teljességgel megbízhatatlan, random időjárással.Legalább is nekem az utolsó 10 otthon töltött nyaralás ilyen volt...Azóta, hogy elköltöztünk persze simán van otthon novemberben is 16 fok, meg február végén is, amit viszont q-ra irigylek...

Nekem olyan volt, hogy én voltam a nyelviskolai osztályban az egyetlen magyar, meg európai, meg fehér...
:-))

Na ez a +2 havi fizetés is eléggé irigylésre méltó, itt a svédeknél tudtommal lófasse nincs ilyen.De ha tud valaki ágazatot, akkor mondja bátran...

"mindketten imádjuk Hollandiát" hehh? most akkor nem Brüsszelről volt eddig szó?!?!
:D
Persze, attól még lehet imádni Hollandiát...csak az ember így egy kicsikét össze van zavarva...
Nit-a-köbön?

SzZoole 2016.12.02. 08:39:51

@Dikusz: pont egy éve voltam otthon és amikor pénzt váltottam ,új 20 ezrest és 10 ezrest is adtak,majdnem osszekevertem őket ,olyan egyformanak tűntek,mivel akkor láttam először oket

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.02. 08:54:49

@Zoole[uk]: Hogyafaxba kerül a papírpénzbe állati zsiradék???
:-ooooo

SzZoole 2016.12.02. 08:58:44

@geegee: biztos csak azért,hogy a veganokat bosszantsak vele:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.02. 09:00:57

@Zoole[uk]: Más indokot télleg nehéz elképzelni... :D

SzZoole 2016.12.02. 09:05:38

@geegee: az új bankók polimer (műanyag) pénzek,gondolom a gyártási technológia miatt:)

Dikusz 2016.12.02. 10:27:17

@geegee: szaláminak nézték, és beletették a zsírosdöfibe.

gabors 2016.12.02. 16:01:48

Good Bleess the Queen !!!

No more faggyu-t az otfontosba !!!

Ha ezek a Vegak tudnak hogy mennyi minden mas muanyagbol keszult bizbazban van hasonlo mennyisegu allati eredetu anyag foleg a modern "kornyezetbarat" anyagokban akkor mar reg ongyilokba menekultek volna.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása