oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 13. 06:45,  Egy év(e) Luxemburgban 69 komment

2016. október 13. 06:45 Határátkelő

Egy év(e) Luxemburgban

Mennyire lehet megismerni egy országot egy év alatt? Sok vagy kevés ennyi idő? Vera posztjából kiderül, ő mennyire jutott, mit tapasztalt az egészségügyben, a munkahelyen, az emberi kapcsolatok terén. Előzetesnek legyen elég talán annyi, hogy meglehetősen vegyes év volt, rengeteg újdonsággal, váratlan fordulatokkal – de most már átadom a szót a szerzőnek, mondja el ő. (A képeket most is köszönöm.)

cim_22.JPG

Egy év még mindig nagyon kevés ahhoz, hogy olyan összefoglalót írjak róla, ami igazi betekintést nyújtana az ország életébe. Arról tudok nyilatkozni, hogy én hogyan látom Luxemburgot / mit látok Luxemburgból egy év után.

Még mindig igaz az, amit talán a második posztom végén írtam, hogy ha egy szóban kéne összefoglalni az ittlétet, akkor a nyugalom lenne az az egy szó. Azóta megtapasztaltuk pl. az egészségügyet, voltunk háziorvosi és szakorvosi rendelésen is, és a nyugalom itt is abszolút megállja a helyét.

Nem akarok bezzegezni, csak leírom, itt hogyan működik az egészségügy, vagy legalábbis amit mi láttunk belőle eddig: mindenkinek magánpraxisa van (úgy értve, hogy nincs olyan, hogy állami egészségügy), és szerződésben van az állami egészségbiztosítóval (CNS, Caisse Nationale de Santé), amely különböző kritériumok alapján téríti meg a betegeknek a vizsgálat árát (részben vagy teljesen).

Tehát alapból a beteg fizet, és utána a CNS-nek el kell küldeni a számlát a kifizetési bizonylattal együtt – postán, de bélyeg belföldről nem szükséges hozzá – és a CNS kb. egy-két héten belül visszautalja a betegnek a támogatott összeget. Emellé postán küld egy levelet, amelyben részletesen szerepel, hogy miért annyit utaltak, amennyit.

Nekem ez az egész eljárás praktikusnak és kézenfekvőnek tűnik, csak egy momentumot emelnék ki belőle: az orvosnak/patikusnak első dolga figyelmeztetni a beteget, ha olyasmit készül (igénybe) venni, amit a CNS nem térít meg, pl. bizonyos laborvizsgálatok és nyilván számos gyógyszer.

Nekem például a patikus aggódva mondta valamelyik gyógyszerre, hogy „de a CNS ezt nem téríti meg!”, megkérdeztem, hogy mennyibe kerül, mondta, hogy 6 (hat!) euró, mire mondtam neki, hogy ezt talán még megengedhetem magamnak, amire persze elmosolyodott, de ugyanolyan körültekintéssel hívta fel erre a figyelmemet, mint az a laboráns, aki vért vett tőlem 32 euróért (amit szintén nem térít a CNS).

Talán még egy érdekesség ehhez a témához: voltam nőgyógyásznál, és a számlán rajta volt az ultrahang-gép rám eső kölcsönzési díja! Igazából nem is azon lepődtem meg, hogy ezt a betegre terhelik, mert végül is jogos – még nem tudom, a CNS mekkora részét fogja ennek a vizsgálatnak megtéríteni –, miatta(m) kell bekapcsolni, csak erre sose gondoltam, mint költségre. De nagyon díjazom az átláthatóságot.

Ja, és mivel nincs olyan értelemben vett állami egészségügy, mint Magyarországon, ezért az ember háziorvoshoz is oda megy, ahova akar, és akkor, amikor akar, nincs semmilyen megkötés, csak a rendelési idő. És van, ahova online is lehet időpontot foglalni.

szolo_1.JPG

Hét hónap a munkahelyen és a gyes

Visszatérnék a munkahelyemre is egy bekezdés erejéig. Szűk hét hónapja vagyok ott, ami nagyon kevés időnek tűnik így visszatekintve, de rengetegnek ahhoz képest, hogy jelenleg a négyfős teamünkben a másik három emberből kettő három hete, a harmadik pedig három napja kezdett.

A közvetlen főnököm, aki még éppen a team ötödik tagja, október közepén elmegy gyesre (erről mindjárt) és jövő szeptember közepe környékén jön vissza. Szóval izgalmas év elé nézünk… A hét hónapommal én leszek a „senior” a teamben.

Itt 8 hét jár szülés előtt és 12 szülés után, ez a gyes (congé maternité) maga, slussz-passz, utána pedig jár 6 hónap szülői szabadság (congé parental), amit akár úgy is ki lehet venni, hogy 3 hónapig teljes munkaidőre, utána 6 hónapig napi 4 órában dolgozva, szóval elég rugalmas a rendszer.

Mi közép- és kelet-európaiak megegyeztünk, hogy embertelen, hogy a gyes az újszülött 12 hetes koráig tart – és vannak, akik ilyenkor bölcsődébe adni kényszerülnek a gyereket, mármint a kisbabát. 12 hetesen!

Jó, a három év a másik véglet, mert utána nehéz visszailleszkedni a munkaerőpiacra, meg sok kismama panaszkodik a teljes szellemi nihilre, de azért a 12 hét eléggé a ló másik oldala.

Persze ott van a szülői szabadság utána, szóval nem arról van szó, hogy a 13. hét hétfőjén kiskosztümben meg kell jelenni a főnök előtt, meg ki lehet venni az éves szabit egyben (ha jól tudom), ami mondjuk még majdnem két hónap, de ha mindent összeadunk, akkor is legfeljebb egy évre, egy év két hónapra lehet kihozni a dolgot.

Van egy nem-közvetlen kolléganőm, aki most van gyesen a leendő második kisfiával, és neki például a nagyobbik fia, aki most 2 éves, már egy éve egésznapos bölcsibe „jár”, napi nyolc órában.

Gyakran cserélődő kollégák

Visszatérve a munkahelyemre, mert ezt a bekezdést elvileg arról írom: hullámzó, hogy hogy érzem magam, még új vagyok ahhoz, hogy teljesen átlássam, hogy mit is csinálunk / kéne csinálnunk, de mivel hirtelen mindjárt én leszek a legtapasztaltabb tagja a csapatnak, kénytelen vagyok mindenről mindent tudni, hogy válaszolni tudjak a kérdésekre.

Ettől először pánikoltam, most már inkább motivál. Aztán meglátjuk a gyakorlatban. :)

vidampark_1.JPG

Azt is észrevettem, hogy a kollégák gyakori cserélődése eléggé megvisel. Eddig burokban „nevelkedtem” ebből a szempontból – vagy előre tudtam, hogy valami ideiglenes, és igyekeztem nem kötődni, több-kevesebb (többnyire kevesebb) sikerrel, vagy én jöttem el valahonnan.

Most meg, bár itt igazán barátaim nincsenek, de a kollégák között vannak páran, akivel gond nélkül hosszasan és szívesen el tudok beszélgetni, szóval amikor közülük valaki elmegy, az nagyon megvisel érzelmileg, mert ebben a gyökértelen környezetben ha nagy nehezen sikerül valakihez közelebb kerülnöm, azt nagyon rossz elveszíteni.

Az emberi kapcsolatok

Talán erről is érdemes ejteni pár szót, hogy itt Luxemburgban, az alapján, amit én látok, másképp működnek az emberi kapcsolatok, mint… azt akartam írni, hogy máshol, de ez talán merész kijelentés lenne. Szóval másképp működnek, mint amit eddig tapasztaltam.

A közvetlen környezetemben mindenki külföldi, a munkahelyemen szerintem legfeljebb a portások született luxemburgiak, de ebben sem vagyok száz százalékig biztos.

Mindenki „más”, de emiatt mindenki nagyon hasonló is, és a közös nevező a munka. Azaz a pénz. Mindenki panaszkodik az időjárásra, de amikor arra terelődik a szó, hogy emiatt elköltözne-e innen, azonnal rázza a fejét, hogy nem, hát ennyit sehol máshol nem keresne. Mindenki panaszkodik a közlekedésre, az árakra, stb., de amikor… mint fent.

És nyilván, mi sem vagyunk kivételek: miután ezt az életszínvonalat alacsonyabb fizetésből nem tudnánk fenntartani, maradunk.

(Mondjuk mindketten szeretünk is itt élni, szóval nem arról van szó, hogy óriási lenne a dilemma. Bár ugye, mint az előző, itt csak részletként megjelent posztomból kiderül, néha megingok.)

A helyi politika

Emellett, egy másik tünet, hogy – a kollégáim közül, és a férjemet és magamat is beleértve – senkinek gőze nincs a politikáról. Kb. azt tudjuk, hogy ki az Asselborn, aki ki akarja tenni a magyarokat az Unióból, meg tudjuk, hogy meleg a miniszterelnök, meg hogy van a nagyhercegi család. De hogy ezek egymáshoz hogy kapcsolódnak, milyen pártok vannak, mikor lesz választás…

Most véletlenül pont láttam egy cikket arról, hogy valaki petíciót indított azért, hogy rendezzenek népszavazást arról, hogy Luxemburg maradjon-e nagyhercegség vagy legyen inkább köztársaság, és felejtsük el a nagyhercegi famíliát.

Nekem persze erről rögtön az jut eszembe, hogy mennyi rengeteg pénz lenne, ha lenne népszavazás, és ha megszavaznák az emberek (erre elég a szavazásra jogosultak 40%-ának 98%-ának erre szavazni, mint tudjuk), mindent átírni, az összes dokumentumban meg táblán meg mindenhol lecserélni a Grand-Duchét République de-re.

A politikáról való ismeretek hiánya nyilván minket (engem) minősít, csak azt akartam ezzel érzékeltetni, hogy például a politikáról egyáltalán nem esik szó a kollégáimmal való beszélgetésekben. Azt hiszem, hogy ha igazán nagy botrány lenne, akkor azért az hozzánk is eljutna, mert azért az itteni „Metrót” át szoktam futni minden reggel.

Ideiglenesnek érződik az egész

Még annyit az emberi kapcsolatokról, hogy pont amiatt, hogy mindenki külföldi, olyan ideiglenesnek érződik az egész, valahogy az az érzésem, hogy bármikor vége szakadhat a kezdődő barátságoknak, mert itt, ha valaki felmond, akkor többnyire hazamegy vagy egy harmadik országba költözik el, és nincs az, hogy de ettől még összefutunk néhanapján. Így nehéz kötődni, pedig jó lenne.

Majdnem egy hónapja, hogy beléptem egy itteni kórusba, ami zeneileg maximálisan kielégíti az igényeimet, sőt; viszont ott például szinte mindenki 50-en fölül van, ritka a 30 és 40 közötti, a 30 alattiakat vitrinben mutogatják, és a karnagy a maga 29 évével meg aztán pláne csodaszámba megy.

folyo_1.JPG

Na, ott van egy csomó bennszülött luxemburgi, de velük meg az életkorbeli különbség miatt nehéz igazi beszélgetést kezdeményezni. Azért nem adom fel. :)

Elég vegyesre sikeredett ez a poszt, de jól tükrözi az elmúlt egy évet, az is ilyen vegyes volt, rengeteg újdonsággal, váratlan fordulattal, hullámvölggyel és -heggyel. Összeségében szeretek itt lenni, a honvágy-rohamaimtól eltekintve panaszra az égvilágon semmi okom, sőt. Kíváncsian várom, mit hoz a második luxemburgi év.”

A végére egy szolgálati közlemény: sajnos Vera netgondokkal bajlódik, így lehet, hogy nem fog tudni azonnal válaszolni az esetleges felvetésekre, de azért reménykedjünk.

HÍRMONDÓ

Kemények lesznek a németek a bevándorlókkal

Elfogadta és már a parlament elé is terjesztette a német kormány azt a törvényjavaslatot, ami korlátozza az uniós társállamokból érkező bevándorlók szociális ellátási jogosultságát. Az új szabályozás (melynek részleteiről itt olvashatsz) jövőre léphet életbe.

Kapkod a brit kormány

Egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy a brit kormánynak nem túl sok konkrét elképzelése van arról, mihez is kezdjen pontosan a Brexittel, illetve miként viselkedjen az addig és az utána következő időszakban.

Egy napra megtudni, milyen kikerülni Európából

A luxemburgi miniszterelnök szerint az Európai Unió tagországainak egy napra le kellene zárniuk a schengeni határaikat, hogy demonstrálják milyen előnyökkel jár az uniós tagság, és az emberek megtanulják értékelni az övezeten belüli vízummentes utazást. Szerinted ez jó ötlet?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Luxemburg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3811800343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.13. 07:16:14

Aztán mi van ha valaki nem tudja megfinanszírozni a szívműtétét?
Jó poszt volt élvezetes olvasmány bár kicsit rövid.
Jótanács:
A munkádról csak akkorbírj ha leírod azt is mit dolgozol, mert így üresnek tűnik a fejezet.

verkagrafomanka 2016.10.13. 07:22:34

@diggerdriver: Hello Digger, a második HÁ-s posztomban írtam arról is! Ennek a posztnak a szempontjából szerintem nem is annyira fontos, mindenesetre egy fordítóirodánál dolgozom projektmenedzserként.

@Határátkelő: a szőlőtőkék mintha érdekes szögben állnának :)

verkagrafomanka 2016.10.13. 07:24:35

@diggerdriver: Ja, az eü-s kérdésedre nem válaszoltam. Fogalmam sincs, de feltételezem, hogy az állam nem hagyja az út szélén.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.10.13. 07:29:30

Szia Vera!

hullámvölgyek, hegyek mindig vannak, nem kell aggódni miattuk

ügyesek vagytok, csak így tovább! :)

Golf2 2016.10.13. 07:41:24

Embertelen Luxemburg.... Próbáld meg itthon az életet..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.13. 07:48:21

@verkagrafomanka:
Köszi.
De, fontos mert elcsámcsognak itt rajta 200kommenten keresztül.
Másrészt nem egyszerre olvassuk mindet ezért ez esetben alapvető információ.

Lehet nekem is kellene nyitni ehy angol-magyar fordítóirodát.
Köszönni már tudok...
:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.13. 07:49:19

@Golf2:
Embertelen rideg világ...
:)))))))))))))))

Csodabogár 2016.10.13. 09:07:04

Az eü rendszert imádnám, persze valami hasonló van Svájcban is. Egy szükséges műtétet természetesen finansziroz a biztosító ha szerződtél vele.
Politikailag rend van az országban, minek foglalkozni vele? Engem is csak itthon kezdett érdekelni. Svájcban azt se tudtam, ki a President, mert minek. Ha szavazni kellett elmentem és szavaztam arra amit jónak tartottam. A svájci népnek rendszerint más volt a véleménye mint nekem, de ez soha nem rendített meg különösebben.
Amugy jó, élvezetes poszt.

Hari Seldon 2 2016.10.13. 10:12:04

Nem akarok bezzegezni, csak leírom, itt hogyan működik az egészségügy, vagy legalábbis amit mi láttunk belőle eddig: mindenkinek magánpraxisa van (úgy értve, hogy nincs olyan, hogy állami egészségügy), és szerződésben van az állami egészségbiztosítóval (CNS, Caisse Nationale de Santé), amely különböző kritériumok alapján téríti meg a betegeknek a vizsgálat árát (részben vagy teljesen).

Nálunk a magán fogorvost 80%-ban fizette ki az egészségbiztosító aztán még 10%-ot a mutuel, nekünk maradt 10%. (ami kettőnknek 17Euro volt) – Az állami az ingyenes.

„A közvetlen főnököm, aki még éppen a team ötödik tagja, október közepén elmegy gyesre (erről mindjárt) és jövő szeptember közepe környékén jön vissza. Szóval izgalmas év elé nézünk… A hét hónapommal én leszek a „senior” a teamben.”

Szóval „főnök” leszel. Gratulálok.

„Itt 8 hét jár szülés előtt és 12 szülés után, ez a gyes (congé maternité) maga, slussz-passz, utána pedig jár 6 hónap szülői szabadság (congé parental), amit akár úgy is ki lehet venni, hogy 3 hónapig teljes munkaidőre, utána 6 hónapig napi 4 órában dolgozva, szóval elég rugalmas a rendszer.
Mi közép- és kelet-európaiak megegyeztünk, hogy embertelen, hogy a gyes az újszülött 12 hetes koráig tart – és vannak, akik ilyenkor bölcsődébe adni kényszerülnek a gyereket, mármint a kisbabát. 12 hetesen!”

Igen, ez magyar szemmel borzalmas. De valamit valamiért. Ez az ára annak, hogy egy nő legalább két gyereket szüljön. (ez van nálunk is) Így a nő nem esik ki a szakmából, a munkahelyen számítanak rá. Biztonságban érzi magát (anyagilag is). Bátrabban vállal másik gyereket. Mert a nő is képes megállni a lábán, egyedül is.

voilà te írtad: „Van egy nem-közvetlen kolléganőm, aki most van gyesen a leendő második kisfiával, és neki például a nagyobbik fia, aki most 2 éves, már egy éve egésznapos bölcsibe „jár”, napi nyolc órában.”
Magyarul nem kell azon agyalnia azon, mi lesz, ha egyedül maradok két gyerekkel?

„Talán erről is érdemes ejteni pár szót, hogy itt Luxemburgban, az alapján, amit én látok, másképp működnek az emberi kapcsolatok, mint… azt akartam írni, hogy máshol, de ez talán merész kijelentés lenne. Szóval másképp működnek, mint amit eddig tapasztaltam.”

Azzal együtt, hogy te egy társasági ember vagy, valószínűleg félreérted a helyzetet. Ha belegondolsz, egy ember életében mondjuk a kamasz korától a harmincas évekig „építi” ki a közelebbi baráti társaságát. (ez után is lehetséges, de a zöme logikusan korábban történik, amikor fontos az ismerkedés, társtalálás) Ez után az életkor után a legtöbb ember inkább a kapcsolatok megőrzésére törekszik. Ilyenkor még egyszer átalakul a kapcsolatrendszer, de már máshogy. Mindenki házasodik (kapcsolatban, stb), gyereke lesz. Kialakulnak a szülői közösségek. Te most magad mögött hagytad a magyarországi kapcsolataidat, viszont az ittenieknek meg már megvan a saját kapcsolati körük. És ahogy írtam, ekkor már kevésbé érzik szükségesnek azt bővíteni. Majd akkor kerülsz "újra képbe", amikor először viszed közösségbe a gyereked... :-)

Hari Seldon 2 2016.10.13. 10:13:39

„A közvetlen környezetemben mindenki külföldi, a munkahelyemen szerintem legfeljebb a portások született luxemburgiak, de ebben sem vagyok száz százalékig biztos.”

Szerintem azoknak meg az apja jött Portugáliából. (Luxembourg nem „importált” sok muzulmánt, inkább Portugáliából jöttek sokan, így azok mára teljesen elfranciásodtak/luxembourgiasodtak)

„Mindenki panaszkodik az időjárásra, de amikor arra terelődik a szó, hogy emiatt elköltözne-e innen, azonnal rázza a fejét, hogy nem, hát ennyit sehol máshol nem keresne.”

Szerintem ez a panaszkodás csak olyan small talk, hogy beinduljon a csevegés valamivel, mert szerintem itt jobb az idő mint Magyarországon. (Igaz nálatok pár fokkal mindig hidegebb van, mint nálunk, nem tudom, talán a hegyek miatt.)

„Majdnem egy hónapja, hogy beléptem egy itteni kórusba, ami zeneileg maximálisan kielégíti az igényeimet, sőt; viszont ott például szinte mindenki 50-en fölül van, ritka a 30 és 40 közötti, a 30 alattiakat vitrinben mutogatják, és a karnagy a maga 29 évével meg aztán pláne csodaszámba megy.”

Na-na! Csak ne szóld le a 40 pár éveseket!

Hari Seldon 2 2016.10.13. 10:15:12

@Golf2:
Luxembourg. - Ha szabadh kéhmem... :-)

Hari Seldon 2 2016.10.13. 10:21:55

A kapkod a londoni kormány-hoz:
Nem meglepő.
Az volt a meglepő, hogy annyira el voltak varázsolva, hogy azt gondolták, hogy az Unio (ami ugye nem fejlődik megfelelő mértékben, de mégiscsak egy gazdasági nagyhatalom) hagyni fogja, hogy a pénzügyeit Londonból irányítsák.
Ez kb olyan lenne, mintha a dollár első számú kereskedelmi helye Toronto lenne.

- Nyilván nem "szárad ki" London, ezt senki sem állítja, de hogy sokat veszít a város, az nyilvánvaló.

Golf2 2016.10.13. 10:23:41

Szerintem a világ 5 legjobb helye közt van Luxusburg foggal körömmel ritkán szűlve de ki kell bírni valahogy... Szerintem 1000ből 999 cserélné a posztolòval Mély együttérzésem ....sztánból a retek utcai közkórház mellöl.

skye8 2016.10.13. 10:59:25

Napkozi szerintem egyaltalan Nem rossz, a gyermek szocializalodik,Megtanul mas gyerekekkel
Jatszani, betartani egy programot. Egy bebiszitter kirakja a gyereket a teve ele Es kb ennyiben ki is merul a tevekenysege.1 ev szulesi szabadsag Nem embertelen, miert lenne az?2-3 honap szulesi szabadsag az embertelen mint ami az egyesult allamokban van, Nem is ertem hogyan tud egy anya visszamenni dolgozni ilyen rovid Ido utan,mikor alig kezd felepulni,kisbabat szoptatni kell 1-2 orankent, ejszaka tobbszor felebred stb.

Hari Seldon 2 2016.10.13. 11:15:10

@skye8:
Meg hát vannak egyéb megoldások annak aki hamar vissza kar menni dolgozni a gyerek születése után:
444.hu/2016/10/12/szoptatas-kozben-szolalt-fel-egy-izlandi-kepviselono
:-)

Hari Seldon 2 2016.10.13. 11:21:50

@Hari Seldon 2:
Na, jó. Azért itt kisit túltolták a biciklit...

Golf2 2016.10.13. 11:44:27

@Hari Seldon 2: "szoptatás.. " Itthon ezért ő szopna...pláne hogy független.

P.Elliot 2016.10.13. 12:44:20

@skye8: Usaban sem szoktak visszamenni dolgozni 3 honap utan. Rendkivul ritka az. Nagyon fontos es jo allas kell ahhoz hogy visszamenjen, az orvosok nagy resze igen, ok szakmailag sem akarnak kiesni egy percre sem. A legtobb eleve otthon marad, ugy ossza be a penzet hogy majd jusson erre is, illetve otthonrol dolgozik vagy reszmunkaidoben. A nagyszulok is besegitenek.
Van hogy fogad bebiszittert de en ilyet sosem csinalam volna, ha ismerem az illetot es tudom kicsoda meg akkor is nehezen. Honnan tudom hogy hogy vigyaz a gyerekemre? Hogy banik vele? Teljesen egyedul vannak a babaval. Lehet hogy egyszeruen vegig okostelefonozza a napot, kozben persze megeteti, tisztaba teszi hogy nyugodtabban telefonozzon vagy tevezzen aztan tojik a tobbire, a legtobb nem is foglalkozik a gyerekkel, a bolcsode szazszor jobb, ott napirend, programok vannak, foglalkozasok, mas gyerekek akikkel lehet jatszani, ott tobben vannak felnottek, latjak hogy mit csinal a masik gondozono es szolnak erte. Meg a gyerekek, a nagyobbak is meselnek odahaza amit aztan a szulo siman megmondhat a kisbaba szuleinek.
Azt sem szabad elfelejteni hogy a gyerekek szeretik a kozosseget, valaha dolgoztam bolcsodeben, tudom, ugy vagodnak be reggel az ajton hogy orom nezni. Van persze egy-ket mogorvabb gyerek aki nem reggeli ember es nyugos es kell neki egy-ket ora amire felebred.
Egyebkent itt a bolcsodet, ovodat mindenki ugy irja le mint egy remseges dolgot hogy muszaj beadni a gyereket. A gyerekek szeretik a kozosseget es egymast, akinek nincs otthon testvere meg plane nagyon jo dolog.
Nagyon szep leirni es elhinni hogy az otthonmaradt anya egesz nap csak a babaval foglalkozik.
Hat nem foglalkozik mert ott van neki a megnovekedett hazimunka is es felholt az almossagtol, van olyan anya aki nem is szabadkozik hanem egyszeruen nekilat az okos telefont nyaggatni.
Van az utcankban egy fiatal, 20 eves sincs anyuka aki mindennap kotelessegszeruen setal a babaval aki lehet masfel eves, tolja a kocsiban, a fogantyuhoz van kotve egy apro termetu kutya is aki ott uget a kicsi mellett, a gyerekhez a mama nem szol, neman, vakon tolja a kocsit es benne el a telefonjaban, ekkora gyerek mar nagyon tudna ertekelni ha mutogatnanak neki hogy ez meg ez mi, nezd csak a madarat a felhot, a markologepet, barmit. Tanitani neki a vilagot. A gyerek szamara a kutya a tars, ha vakkant valamire arra odanez a gyerek is, ido kerdese / most tulzassal mondva/ hogy megertse es vissza vakkantson, / ez viszont nem tulzas mert ismerosom meselte hogy unokaja vakkantva is beszel a kutyaval, megerti hogy mit akar, hehehe/.
Ez az anyuka meg a jobban kozul van mert viszi naponta setalni a gyereket ami nem mondhato el mindenkirol.
Ennel azert jobb a bolcsode, ovoda ahol torodnek a szellemi fejlodesevel is, vagyis nem rossz hely az.
Naponta latok egy ovodas csoportot mindig azonos idoben setalnak egy utcan, egy kotelet tart egy ovono elol, a masik hatul, ebbe kapaszkodva ballag vagy 10 gyerek, a kozeli park fele tartanak a jatszoterre. Maganovoda lehet de nagyon jo szerintem ha meg erre is szannak idot, parkozni ahol mini allatkert is van...
Szoval nem kell annyira leszolni az ovodakat, bolcsodeket, nem rossz intezmeny az. En 3 eves kora elott adtam be ugy hogy meg itthon voltam de hogy szokja ha mar visszamegyek dolgozni. Mit mondjak, imadta, nagyon sok kis baratot szerzett...Egy kis baratno meg a mai napig meg van belole.

P.Elliot 2016.10.13. 12:53:00

@Hari Seldon 2: Sarah Palin a volt alaszkai kormanyzono 3 napot volt otthon szules utan es utana bement az irodajaba, magaval vitte a bebit, berakott oda egy babaagyat, amikor kellett megszoptatta, tisztaba tette, megbofogtette mindenfajta segitseg nelkul, utana visszault az iroasztalhoz, a papirjaihoz. Es mindezt azelott mielott felkertek volna az Egyesult Allamok alelkoki poziciojara, ez meg az elozo valasztasnal volt es amikor megcsak nem is almodta volna hogy ilyen nagy poziviot betolthet, tehat nem mutgatni akarta hogy o milyen gondos anya. Ez volt az otodik gyereke, raadasul Down koros, azt mondta hogy pokoli nagy rokonsaga van, naluk nem problema egymas gyerekere vigyazni ha kell de az ujszulottet nem adta oda senkinek, larazni meg plane nem akarta. Egyszeruen osszekapcsolta a gyereket es a munkat, munkaido utan egyutt mentek haza.

P.Elliot 2016.10.13. 13:00:50

Jo poszt, tetszett csak rovidnek talaltam. Az az enekkar amirol a posztolo irt azert all idosebbekbol mert felneveltek a csaladot es mar jut ido a hobbira is. A mai fiatal nem enekelni akar hanem hallgatni, koncertekre jar valami zenetipusra. Beszelgetek olyannal aki Magyarorszagon lakik es szinten enekelni jar, ott sincs fiatal csak a karmester...
Sok szerencset a posztolonak, csak igy tovabb...

Herr Géza 2016.10.13. 13:29:26

@P.Elliot: Na várjál, a bébiszitter a szó eredeti értelmében szimplán csak gyermekfelügyeletet tartalmazott, jellemzően rövid, pár órás tevékenység, míg a szülők valami programot csináltak maguknak, vagy valami intéznivalójuk volt. Semmiféle képesítés, készség nem kötődött hozzá, nem is volt más dolguk, mint a gyerekre "vigyázni", azaz max. etetni, itatni, tisztába tenni, lefektetni. Már a sétáltatás is határeset...Rajtuk ne kérjük számon, hogy leteszik a gyereket a "sarokba" és mobiloznak.
Az olyan személy, akire rendszeresen, huzamosabb időre (pl. amíg a mama dolgozik) rábízzuk a gyereket, akitől elvárjuk a foglalkozást a gyerekkel, a "nevelést", az a dada, pótmama, vagy a jó ég tudja hogy hívják, pláne angolul. Nála azért elvárás az, hogy legyen tapasztalata gyereknevelés ügyben (legalább maga is anya legyen, vagy óvónő, pedagógus, stb.). Nyilván őket komolyabban is kell díjazni.
A probléma akkor van, ha a család "spórolni" akar, felvesz valami félig gyereklányt, aztán elvárja tőle a félprofi óvónői , vagy az anyahelyettesi tevékenységet.

Herr Géza 2016.10.13. 13:37:09

@Herr Géza: Persze tudom, hogy a fogalmak összemosódtak (pláne, hogy nagyobbacska gyerekeknél már a baby sem stimmel, nem hogy a sitter :D), meg nyilván az az ideális, ha a bébiszitter sem ülteti a sarokba, a TV elé a gyereket és foglalkozik a saját dolgával. Ezeket az elvárásokat azonban nem árt előre tisztázni, ill. felismerni azt, hogy mit várhatok el joggal egy sokszor még maga is gyerek kaliberű kislánytól, hiába is állítja azt, hogy ő aztán csak a gyerekkel foglalkozni.

skye8 2016.10.13. 14:11:02

@P.Elliot: ezt irtam en is, hogy a bolcsode/ovoda szazszor jobb mint egy bebiszitter otthon egyedul a gyerekkel.az otthon maradt anyukakat nem irigylem,ha nincs segitseg bizony nem mindig leanyalom egy babara vigyazni.persze Meg lehet oldani igy vagy ugy, a Szomszed holgy pl. delutan 5tol dolgozik ejjel 1ig, akkor valasztotta ezt a munkaidot mikor a gyerekei kicsik voltak.itt kanadaban is 3 honap volt a szulesi szabadsag annakidejen (20+ eve),egy rokonunk meselte hogy o visszament dolgozni (egyetem penzugyi reszlegen konyvelo) Es bebiszittert fogadott mert a bolcsodebe csak ugy vettek be a gyereket ha szobatiszta.
Az iden lattunk nehany maganovodat Es kellemesen Meg voltam lepodve mennyi programot ajanlanak: francia nyelv tanulasa, enekles,mondokazas,gitarozas,joga (!!!!!). minden csoportra jut legalabb 2 ovono, a legkisebbekre (4 honap-1.5 evesek) 4 gondozo jut~6 gyerekre. Az ovoda minden szobaja be van kamerazva Es a gyereket delutan csak annak a hozzatartozonak adjak oda akinek a neve benne van a szerzodesben. ez azert fenyevekre van attol hogy egy tok ismeretlen bebiszittert beengedek a hazamba ahol azt csinal Amit akar amig en nem vagyok otthon.
Nekem van olyan kollegam mid-management pozicioban aki visszament dolgozni mielott a szulesi szabadsaga lejart volna, egyszeruen nem birta otthon a gyerekkel. A szomszedod is a kutyara setaltato lany valoszinuleg ebbe a tipusba tartozik, Meg aztan ha nem is kap segitseget hogy legalabb napi 1-2 orat kikapcsolodjon,belefasul beleun a babazasba.

SzZoole 2016.10.13. 15:35:33

@Herr Géza:
Az olyan személy, akire rendszeresen, huzamosabb időre (pl. amíg a mama dolgozik) rábízzuk a gyereket, akitől elvárjuk a foglalkozást a gyerekkel, a "nevelést", az a dada, pótmama, vagy a jó ég tudja hogy hívják, pláne angolul. "

Nanny Gejzam,nanny-nek hijjak errefele:)))

Herr Géza 2016.10.13. 16:34:20

@Zoole[uk]: Azt hittem, úgy csak Svájcban hívják a pótmamákat...:)))))

SzZoole 2016.10.13. 17:08:52

@Herr Géza: hat tudod itt felenk a die nanny szonak mas jelentese van:)))

DieNanny CH 2016.10.13. 19:08:44

@Herr Géza: @Zoole[uk]:

Jól éreztem, hogy engemet itten emlegetnek...

(A Nanny szó szerintem az angolból került át német nyelvterületre.)

Köszi a posztot, jó volt.
Bölcsi-ovi: Az én születésemkor már nem, de úgy tudom, előtte voltak még hetes bölcsik, ovik is - nem csak egyedülállóknak, hanem 3 műszakban dolgozó szülőknek.
Ahol vasárnap estétől péntek estig voltak a gyerekek. És a picurkák is, mert a gyes, gyed, nem tudom, mióta van.

Mme Seldon 2016.10.13. 22:16:26

Kevés a hozzászólás, pedig jó a poszt.
Én Luxemburgba is járok át allergológiát tanulni, és nagyon érdekes (kicsit más a szemlélet, mint a francia oldalon, de a vezető hölgy Nancy-ból ment oda). Tetszik, hogy a konzultációk francia vagy német vagy angol nyelven zajlanak, igen nemzetközi a betegpopuláció.
Letzeburgisch-ul (luxemburgiul) nem tudok, de MOJN-nal köszönnek, gondolom ez Jó reggelt jelent.
Itt a határ mellett néha bűvészkednek az emberek, hogy ez vagy az a gyógyszer hol olcsóbb. Aki Luxemburgban dolgozik, az jogosult az ottani sécurité sociale-ra, ami néha több, néha kevesebb támogatást jelent. A különbségek elég komolyak is lehetnek, úgyhogy néha azt javasolják Luxemburgban az orvosok a betegeknek, hogy menjenek át Franciaországba vagy Belgiumba megvenni az adott gyógyszert. Viszont például szemészeti vizsgálatra hamarabb kaphat időpontot Luxemburgban, mint Franciaországban (értsd hetek, és nem 4-5 hónap múlva). Beteg gyerek után egy évben két nap betegszabadság vehető ki Luxemburgban.

A szülés utáni szabadság Franciaországban is 4 hónap, de utána még igénybe lehet venni congés parental-t, azaz szülői szabadságot, ami még további 3-4 hónap. Általában a nők legkésőbb a baba egyéves koráig visszamennek dolgozni, és a gyerekek bölcsődébe vagy nounou-hoz (állandó babysitter-vagy Nanny-szerűség) kerülnek. A bölcsődei helyek száma korlátozott, sokan már a terhesség alatt jelentkeznek a bölcsődei helyekért.

gabors 2016.10.13. 22:48:19

@skye8: "2-3 honap szulesi szabadsag az embertelen mint ami az egyesult allamokban van" ezt nem tudom honnan veszed

max a vallalatok 30%-nal van valamilyen maternity leave, de az atlag kemenyen dolgozo kisembernek SEMMI sem jar alapbol., altalaban 24 oraval a szules utan kiteszik a korhazbol es annyi

Most kezdenek evvel foglalkozni, meg egy ket Silicon Valley-ben levo vallaltnal van ilyen de semmi jogi szabalyozas nincs ... Hillary Clinton es Donald Trump is bedobott valamit de semmi igazan kezzel foghato nincs szovetsegi szinten.

montroyal ( CAN qc) 2016.10.13. 22:52:55

@tanato: hogy egyesek mire vetemednek a mai idokben ... en annak idelyen szerenyen megelegedtem a nerobol es a retebolil terjesztesevel az osztrak bodybuilding clubbokban ($:-)

skye8 2016.10.13. 23:18:57

@gabors: chicagoi ugyfelem mondta, azt igaz nem kerdeztem h. Ez orszagszerte garantalt vagy van maganbiztositoja.

gabors 2016.10.13. 23:20:56

@P.Elliot: "Usaban sem szoktak visszamenni dolgozni 3 honap utan. Rendkivul ritka az. "

Bocs de kikrol beszelsz !!! az allasok min 75%-nal ha nem megy vissza akkor nincs tovabb allasa ... sima dolgozoknak meg nincs erre penze (marmint hogy ne dolgozzon)

Nagyon jo allas egy nagyon jo vallaltnal esetleg ahol van fizetett "gyes" ... az sem tobb mint 3-4-5 honap .... nehany helyen meg nehany honap fizetesnelkulit is megengednek ... de amugy az atlag munkahelyen semmi ilyesmi nincs. lasd parra felljebb sem szovetsegi sem allami torveny ilyenre jelenleg nincs ...

skye8 2016.10.13. 23:25:57

@gabors: megneztem wikipedian Es a maternity leave 12 het, fizetetlen szabi, gondolom arra jo hogy a munkahelyrol ne rakjak ki a frissen szult not....

gabors 2016.10.13. 23:29:07

@skye8: "chicagoi ugyfelem mondta, azt igaz nem kerdeztem h. Ez orszagszerte garantalt vagy van maganbiztositoja. "

ennek semmi koze a biztositashoz, ES NEM GARANTALT sem szovetsegi sem allami szinten (ha jol tudom) allamilag meg fizetett betegszabadsag sem garantalt, erre mar vannak allami illetve varosi torvenyek (pl New York City 2 egesz nap egy ev munkaviszony utan )

vannak cegek ahol van ilyen (mert jopofak vagy meg akarnak tartani dolgozokat stb) de egyaltalan nem jellemzo (mint irtam most eppen szo van rola)

Epp tegnap halottam hogy a Hilton-nal bevezetnek hamarosan valamit ami minden dolgozojukra igaz lesz hogy par hetig teljes fizetessel otthon maradhatnak (nem emlekszem a reszletekre).

Es a hadsereg vezetett be valamit eppen mostanaban .... marmint hogy az anyuka maradhat otthon talan egy evig vagy kettoig, de csak a zsoldjanak csak egy reszet (10%??) kapja de megmarad a hivatasa es onnan folytathatja ahol abbahagyta ... (rajottek hogy mekkora veszteseg is volt egy tobb evig allami penzen kikepzett fiatal 20-30 eveiben jarot elvesziteni) eddig csak leszerelni lehetett ....

gabors 2016.10.13. 23:40:01

@skye8: " Es a maternity leave 12 het, fizetetlen szabi, gondolom arra jo hogy a munkahelyrol ne rakjak ki a frissen szult not.... "

Igen a Family Leave Act ... de ez megint csak nem mindenkire vonatkozik sot a legtobb dolgozora sajnos NEM.

Nagyon sok feltetelnek kell megfelelni mind a dolgozonak mind a munkahelynek hogy ez eletbe lepjen pl minimum 50 dolgozo es hasonlo kibuvok ....

skye8 2016.10.13. 23:48:22

@gabors: igen olvastam 1 ev munkaviszony, 1250 Ora ledolgozva stb. Itt kanadaban kicsit jobban allunk, 600 ora utan mar adjak a maternity Es parental leave-et, a ketto egyutt 1 ev Es jo esetben a fizetes felet is megkapod EI benefitkent.

Csodabogár 2016.10.13. 23:52:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az ötvenes években bizony bőven volt. Nem is lehetett szinte otthon maradni, az nem passzolt a kommunista életszemléletbe. Most a ló másik oldalán vagyunk, felénk a középutat megtalálni igen nehéz.

P.Elliot 2016.10.14. 01:14:26

@gabors: Hogy kikrol beszelek? Azokrol az emberekrol akiket ismerek, illetve azok hozzatartozoirol akik bebikkel rendelkeznek. Mar irtam hogy az orvosok nem engedik meg maguknak az otthonmaradast, ertheto, nem akarnak kiesni a fejlodesbol, vegyuk tovabb az egeszsegugyet, van egy 4 gyerekes ismerosom, RN nurse, mindegyik gyerekkel egy evet volt otthon, osszebbhuztak magukat ezalatt az ido alatt, illetve keszultek ra, mindegyik gyerek utan amikor visszament dolgozni kizarolag szombat es vasarnap dolgozott 12 orakat, szombati fizetes masfelszeres, vasarnapi dupla, korulbelul a penzenel volt es o volt otthon a gyerekekkel napkozben, illetve a negyedik gyerek a varva vart fiu a kislanyok utan most 7 honapos, itt is kivarja az evet es utana visszamegy hetvegere dolgozni addig amig a bebi iskolaba nem kerul, utana megkezdi ujra a nappali munkat.
Egy masik ismerosnek meg csak ket hetes a babaja, o 6 honapig fog itthon maradni aztan itthonrol fog dolgozni, / valami szamlazas vagy mi a munkaja a biztositonal/ 4 orat ahogy a munkahelyevel megegyeztek egy jo darabig, o is egy eves kora korul adja be majd a bebit bolcsodebe, / egyebkent van day care boven, nem gond itt errefele csak legyen ra penzed.
Kovetkezo babas no a karbantartonknak a felesege, 1 hetes ujszulottje, o nem tervez visszamenni dolgozni, valami etteremben manager, amig iskolaba nem kerul a gyerek mert van meg ketto mar iskolas es ugy gondoljak hogy majd kihuzzak addig valahogy. Kovetkezo egy het mulva szul, szinten otthonmarad vele, konyvelo, az is 1 ev korul gondolja visszamenni majd. Akarmerre nezek en meg nem hallottam visszamenni 6 het meg 3 honap utan, itt legalabbis nem. Persze van ahol van nagymama, nem is egy helyen ahol vissza lehet menni nyugodtan, o gondozza amig szukseges.A munkahely persze nem ad day care-t bar a kozeli Johnson& Johnson iroda epuletenek a foldszintjen van, a dolgozoinak. Persze vannak munkahelyek ahol visszavarjak rogton a mamakat de errefele valahogy nem szoktak visszamenni. Egyszerubb munkakoroknel sem 3 honap utan, kihuzzak az egy evet legalabb, nem is erdemes hiszen tobbet fizet olyan kicsi babaert szinte mint amennyit keres. Te melyik allamban laksz?

P.Elliot 2016.10.14. 01:19:40

@Csodabogár: Nekem volt otthon a 60-as evekben szomszedunk akinek a lanya beadta hetes bolcsodebe a gyereket mar nem is emlekszem az indokra hogy miert. De el voltam emlekszem kepedve, lehettem vagy 14 eves hogy hogy teheti meg azzal a kicsi babaval, olyan az mint egy menhely. Mire az a baba megszokta az anyja arcat meg a dedelgetest mar vihette is vissza, borzalmas.

gabors 2016.10.14. 03:37:10

@P.Elliot: teljesen masrol beszelsz amit mondtam hogy FIZETETT otthonmaradasra csak NAGYON keves embernek van lehetosege nem tobb 25% !!!!

az hogy az usa-ban vannak csaladok akik megtudnak elni egy fizetesbol az teljesen mas kerdes !!!

amit irtam hogy nem almat es kortet kellne hasonlitgatni ....

tutti hogy Luxemburgban is otthon lehet maradni akar egy evre is csak nem fizetve es nem biztos hogy a ceg siman vissza veszi ...

az usab-ban mint gondolom tudod hogy az emberek tobbsege ugy dolgozik hogy "hire at will fire at will " ahol dolgozom ott 16 het fizetett maternity leave es 4 het fizetett paternity leave one plusz lehet kerni akar egy evet is utan nem fizetett otthon maradast addig garantalt a munkahely de ez mar a legjobbak koze tartozik az usa-ban nyilvan akinek olyan a foglalkozasa hogy par het alatt el tud helyezkedni RN pl annak nem gond otthon maradni ameddig a penzuk kitart ....

gabors 2016.10.14. 03:40:14

@P.Elliot: "Te melyik allamban laksz? " NY

kardio1 2016.10.14. 09:01:14

@Hari Seldon 2: a fogorvost (hol találtál államit?) illetően, nagyon nem mindegy, milyen kezelést akarsz igénybe venni. A tömés nem drága és teljesen térített (sécu és mutuelle), de a korona, implant és társai nagyon drágák, a fogszabalyzas is csak részben térített. Az optikat illetően a szimpla szemüveg nem vészes, de a progresszív igen drága. Mindezt úgy, hogy a mutuelle nem kevés pénz havonta.

Hari Seldon 2 2016.10.14. 10:03:49

@kardio1:
Áh, csak kétszer voltam fogorvosnál. Egyszer a kórházban.
Na, ott nyilván ingyenes volt a tömés.
Aztán elmentünk a magánhoz. Ott 170 Euro volt két tömés. (egyik nekem másik feleségemnek) Ebből nekünk visszaadtak 153 Euro-t. Lényegében 17 Euro volt a részünk. Egyenlőre csak ezt tudom, remélem mást nem nagyon kell megtudnom.

kardio1 2016.10.14. 10:16:31

@Hari Seldon 2: a tömés itt gyakorlatilag kompletten térített. A fogszabalyzas harmada marad a kedves paciensre. Ez kb 200 euró fel évre. A korona fogankent 700 euro, az implantátum fogankent legalább 1000, a progresszív lencse keret nélkül is 5-600 euró. Szóval nem valami tökéletes a visszatérítés. Igaz, te Alsace-Moselle területén laksz, ott magasabb a Sécu részvétele.

Herr Géza 2016.10.14. 10:46:49

@kardio1: Jól értem? A progresszív lencse 5-600 euróba kerül nálatok? Térítenek abból valamit? Gyertek át a határon, itt 2-300 eurót fizetsz ugyanezért akár kerettel együtt (persze nem valami agyonhype-olt csúcsmárkás kerettel) és ámen. A legutóbbi szemüvegem egy netes szuperakcióban 150 euró volt tokkal, vonóval és közepes kategóriájú progresszív lencsékkel... Nálunk az alapbiztosítás a szemüvegből nem fizet egy kanyi vasat sem (csak a gyerekeknél).

tanato 2016.10.14. 14:47:13

@montroyal ( CAN qc): Már itthon is komoly nyomozás folyik az ügyben,orvosi recepteket lopott a banda,meg hamisították is őket.Egy szemfüles patikusnak tűnt fel hogy valami nem stimmel az orvosi pecséttel.Visszatartotta a nőt és közben szólt a rendőröknek.Rendkívül ravasz banda volt a lopott recepteket mindig az ország másik végén váltották ki.

DieNanny CH 2016.10.14. 17:02:53

@gabors:

"Es a hadsereg vezetett be valamit eppen mostanaban ."

Mostanában? Jó pár évvel ezelőtt néztem a Katonafeleségek c. sorozatot, ott a szülés után az anyuka otthon maradhatott. Nem emlékszem jogi perpatvarra.
(Persze, tudom, ez csak egy sorozat volt...)

Hari Seldon 2 2016.10.14. 17:02:59

@kardio1:
Igen, itt sok szokás (szervezet működés) német mintát követi. (Miután ezt a területet német megszállás alatt volt négy évtizedig.)

Hari Seldon 2 2016.10.14. 17:09:34

@Herr Géza:
Azért kardio-nak lenne vagy 800 km amíg átugrik hozzátok.

kardio1 2016.10.14. 17:22:12

@Herr Géza: A progressziv lencse(pàr) azutàn volt 600 euro, hogy a tàmogatàst màr levontam belôle...
Harinak igaza van egyébként, B-W nekem kb. félùton van Magyarorszàg felé, ha a német-osztràk ùtvonalat vàlasztom.

Hari Seldon 2 2016.10.14. 17:58:33

@kardio1:
Apropó. Láttad a debat-ot tegnap? Eléggé nekimentek a Sarkozynek, ráadásul a saját emberei.

kardio1 2016.10.14. 18:54:13

@Hari Seldon 2: Nem làttam, màs programom volt. Interneten elolvastam, ki mit mondott. Ma azt hallottam, hogy Juppé nem volt valami àtütô, és hogy leginkàbb Coppé probàlta Sarkot piszkàlni. Ez végülis normàlis, ha egymàssal szemben érvelnek, hisz az akérdés, ki lesz közülük a jobboldal jelöltje.
Lehet, hogy elmegyek szavazni a jobboldali primaire-re. Majd meglàtom :)

Herr Géza 2016.10.14. 20:33:05

@Hari Seldon 2: @kardio1: Az nem a szomszédban van. :-) De tudom javasolni hazafelé a megállást, visszafelé viheted a készet. Otthon is kerül ennyibe mellesleg, bár ha ott fogsz ki egy jó akciót még olcsóbb is lehet. Ha van elég időd kivárni.

montroyal ( CAN qc) 2016.10.15. 06:08:26

@tanato: a magyar okosba megoldjuk meg vajon az iden napoztak ...

lolligagger 2016.10.15. 08:07:19

@P.Elliot: Te most komolyan felsorolod a szuk ismeretsegi korodet mint hivatkozasi alapot es ezzel kapcsolatban jelentesz ki "tenyeket" az USA-val kapcsolatban? Mintha nem is az USA-ban elnel, annyira nem vagy kepben sok temaval kapcsolatban.

2016.10.16. 15:47:50

@tanato: Na es ahhoz mit szolsz, hogy Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-dijat? Nemmegmondtam, hogy a verseket ma mar a zeneszek irjak? Hat tessek. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.17. 05:44:24

Nemtom, valahogy marhaságnak tartom, hogy a beteg ügyintéz, meg invesztál a tébé helyett a kórházi költségeket tekintve...elég megterhelő lehet ez, mondjuk krónikus betegségeknél és/vagy idős korúaknál.
Nyilván tudják, hogy mit térít és mit nem a rendszer, előbbiek számlája mehetne automatikusan ehhez a CNS-hez, minek a beteget is szívatni ezzel?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.17. 05:54:00

@P.Elliot: "a gyerekhez a mama nem szol, neman, vakon tolja a kocsit es benne el a telefonjaban, ekkora gyerek mar nagyon tudna ertekelni ha mutogatnanak neki hogy ez meg ez mi, nezd csak a madarat a felhot, a markologepet, barmit. "
Hát ja, maximálisan egyetértek, ez a kib@szott mai telefonba belebuzult fiatalság...Itt is ez van, az emberek a buszon, a megállókban, meg mindenhol a telefont b..sztatják egyfolytában, a nyakuk már fixen le van ferdülve...Én mindig mindent mutatok a gyereknek, a repülőt, a virágot, benne a bogárral, a kutyát, macskát, madarat és látom, hogy érdekli.Sajnálom azokat, akiknél ez ilyen szinten kimarad, mert a szüleje egy telefon-idióta...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.17. 06:01:13

@Herr Géza: Hát ja, mondjuk ez is kib@$zottul igaz...
+21453

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.17. 06:16:32

@Herr Géza: Na, ez a szemüveg kérdés is egy érdekes dolog.Szerencsére nem érint még, de nem győzök hüledezni, hogy itt felénk is néha ilyen 500 meg 1000 eurós átszámított értékek röpködnek...Mi a f@$z kerül egy nyavajás szemüvegen ennyibe??
Oké-oké, persze, biztos a minőség, de odahaza pl könyvesboltokban látni néha pár ezer forintos szemüvegeket is.Egy darab csiszolt üveg meg valami keret mi a faxért kerül egy fél vagyonba?Rohadtul túlárazás szaga van a dolognak....

(oké, a nagyon spéci rossz látást korrigáló szemüvegeknél még megértem, de a nagy átlag nem gondolnám, hogy ilyet használ...)

P.Elliot 2016.10.17. 14:24:43

@lolligagger: Provokativ hozzaszolasokra nem szokasom valaszolni igy nyugodtan elkerulhetsz a jovoben is mert nem veszlek egyszeuen figyelembe.. ennyi.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.17. 16:00:06

@geegee: magad mondtad ki, a minőség. Próbálkoztam olcsóbb szemüveggel (s nem a keret dobta meg az árat), új ír optikusnál, a bp-i jól bevált Simon úr helyett. Szar lett. Össze-vissza kell tologatnom azt a nyavalyás szemüveget az orromon, hogy kényelmes legyen, plusz hogy lássak, plusz az olcsó keretről pattogzik a festék. 150 € szemben a 600 €-val. Sebaj, jövőre megyünk megint Simon úrhoz, a pénzt félretettem s lesz megint rendes szemüvegem. Olcsó húsnak híg a leve, s ez az eset be is bizonyította :-).

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.17. 16:07:29

Ja és a progresszív lencsék eleve drágábbak...

tanato 2016.10.17. 17:55:53

@mojyo: Ez jogos,ezt nem gondoltam volna hogy egyszer dalszöveg vagy zenés darab alapján adnak irodalmi díjat.Bármilyet,de főleg Nobelt.Változik a világ.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.17. 22:44:14

@kisrumpf: Na, de b@$$za meg már a ruca, nehogy már egy rühes szemüveg hatszáz meg ezer ojró legyen...Akár milyen minőségi...
És ha meg véletlen leejti az ember, vagy ráül, akkor szia ezer ojró...?Ne baxxunk már kocsin, mert rázós... :-o
Nem hiszem el, hogy ezek télleg ennyibe kerülnek.egy szirszar lencse, meg valami gagyi keret...Nem fér a fejembe.Illetve azt nem hiszem el, hogy tízszer-hússzor jobban látni vele, mint egy lapa cuccal...Télleg mi a különbség, hogy jelentkezik?Homályosság?Fényerő?
(Használok lencséket, de még csak fényképezőkben... :-) Ott is konkrétan ki van a középső lábam, hogy félmillió forintokat kérnek egy kicsit is normálisabb cuccért.De ott sok lencse van (némelyikben 10-15 is), meg elekronika is, és a fényerő is számít...)

A progresszív nem tudom itt mit jelent...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.17. 23:10:25

@geegee: nem szirszar lencse, éppen ez benne a drága. Zeiss, valami normálisabb kerettel (de noname, nem Gucci vagy ilyenfajta), fényre sötétedő bevonattal. Nekem a munkámhoz is kell, ha dekorálok, s az orromtól tíz centire van a torta, azt is látom, ha felnézek közben, akkor messze is látok, baromi kényelmes, vezetéshez is jó, örülök, hogy nem kell váltogatni a szemüvegeket. Ja, hogy vigyázni kell rá, nézd, a fotóslencsékre is kell, nem? Azt sem csapkodod össze-vissza, no én ugyanígy vagyok a szemüvegeimmel.

A progresszívet most nincs kedvem idegooglizni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.18. 10:41:18

@kisrumpf: Jó, oké, de a fotóslencse nem egy köznapi tárgy a szemüvegekkel ellentétben...Na mindegy, köszi azért a párbeszédet. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása