oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 02. 06:44,  A mate és a sült bélzsír országa 89 komment

2016. szeptember 02. 06:44 Határátkelő

A mate és a sült bélzsír országa

Egy ország, amellyel mostohán bánik a turizmus, holott nem feltétlenül ezt érdemli. Uruguay ugyanis sokkal több, mint a címben felsorolt két gasztronómiai különlegesség otthona, mást ne mondjak, a magyar futballt (pontosabban annak múltját) is hatalmas becsben tartják, és ez az ország adta minden idők egyik legnépszerűbb elnökét is – derül ki Ági dél-amerikai kalandozásainak legújabb fejezetéből, melyet szokás szerint érdemes elolvasni és persze végignézni a képeket is.

cim_18.JPG

„Szegény Uruguay a dél-amerikai körutak mostoha sorsú számkivetettje. A „Nagy testvér” Argentína rengeteg világszínvonalú látnivalójával, és persze Brazília egész egyszerűen a jelentéktelenség homályába süllyeszti ezt a kis országot.

Így aztán az Argentínába látogató átlagturista éppen csak azért illeszti be a programjába Uruguay meglátogatását, mert szárnyas hajóval pár óra alatt elérhető Buenos Airesből, és így elmondhatja magáról, hogy „voltam Uruguayban is”, és megvan a pecsét az útlevelében.

A kirándulás az esetek döntő többségében kimerül abban, hogy reggel átugranak a La Plata folyó torkolatán a szembe parton fekvő uruguayi fővárosba, ott ellébecolnak céltalanul pár órát, fényképezkednek a város főterén, valamint lőnek pár képet a város folyóparti MONTEVIDEO felirata előtt és délután visszahajóznak Buenos Airesbe.

Nem láttak gyakorlatilag semmit, nem csináltak semmi értelmes dolgot, csak kaptak egy pecsétet az útlevelükbe és nagyon elégedettnek érzik magukat, hogy na, ez is „kipipálva”. Nem túl sok olyan turista van a világban, aki Uruguay miatt utazna Dél-Amerikába és ez valahol érthető is.

Nemet mondva az átlagosra

Én úgy döntöttem, hogy pontosan azt fogom csinálni amit NEM csinál az átlag turista: időt szánok Uruguayra. Nem vártam valami turisztikai csodát ettől az elhanyagolt kis országtól, mert az itt nincs. Csupán körül szerettem volna nézni benne, kicsit együtt lenni és együtt enni a helyiekkel.

Lehetőségem lett volna ezt a 4-5 napot Buenos Airesben is eltölteni, de ott már voltam kb. 6 napot és ebből az utolsó kettőn dermesztő hideg volt és zuhogott az eső. Megbetegedtem, elegem lett az argentin fővárosból és úgy döntöttem inkább átmegyek Uruguayba, hátha ott legalább nem zuhog. :)

Azt azért hozzá kell tennem, hogy Buenos Airesben valószínűleg nem utoljára voltam (jövőre, ha reményeim szerint hazalátogatok Magyarországra, akkor onnan szeretnék majd indulni hajóval), arra viszont már nem hinném, hogy lesz lehetőségem, hogy átruccanjak néhány napra Uruguayba is.

Világcsodák nélkül

Uruguay eltörpül két gigantikus szomszédja mellett és a kissé túlságosan is büszke argentinok Uruguayt lenézően: Buenos Aires „külvárosaként” emlegetik. Az mindenesetre tény marad, hogy a terület kb. azért lett önálló ország, mert a portugálok és a spanyolok addig-addig veszekedtek a földterület tulajdonjogán, hogy a helyieknek végül elegük lett és megszületett Uruguay.

Ebben az országban nincsenek nagy világcsodák. Unalmas pampa borítja az ország nagy részét, pár kóbor pálmával tarkítva, épkézláb erdő sem nagyon maradt. Nincs egy valamirevaló nemzeti parkja és még a legmagasabb hegy is csak 514 méter.

Viszont van pár szép tengerpartja, van egy UNESCO Világöröksége (Colonia del Sacramento városkája), az emberek pedig hihetetlen kedvesek és az ország abszolút biztonságos. Ez pedig itt Dél-Amerikában nem is olyan gyakori jelenség.

Volt, hogy éjfélkor caplattam vissza a hostalba egyedül egy késői vacsora után és meg nem fordult a fejemben, hogy féljek, vagy akárcsak szaporázzam a lépteimet. Argentína és Chile mellett ez a kontinens harmadik országa, ahol biztonságban érezheti magát az ember.

Ilyen is van: egy népszerű politikus

Uruguay az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert a világban fantasztikus (2015-ben leköszönt) elnökének köszönhetően. Úgy mondják José Mujica (becenevén: Pepe) felrajzolta Uruguay-t a világtérképre. Soha annyit a földön nem cikkeztek erről az apró országról, mint az ő elnöksége idején, annyira egyedülálló jelenség ezen a földön.

Mujica az 1973 és 85 között irányító katonai diktatúra ellen fegyverrel is harcolt, 14 évet töltött börtönben, ebből tízet magánzárkában, ami egy földbe vájt lyuk volt. Kiszabadulása után letett arról, hogy fegyverrel váltsa meg a világot, de baloldali eszmeiségéhez mindvégig hű maradt.

Elnökké választása után esze ágában nem volt az uruguayi elnöki palotában lakni, maradt a Montevideo melletti kis farmján, ahol krizantémokat és zöldségeket termeszt. Viszont az elnöki palotát felajánlotta a hajléktalanoknak arra az esetre, ha mostoha az időjárás és megteltek a hajléktalan szállók...

Elnöki fizetésének 90%-ról lemondott egy hajléktalanokat lakáshoz juttató szervezet javára és körülbelül havi 180 000 Ft-ból él a saját 45nm-es bádogtetős házában a feleségével.

Nem kért a luxusautókból sem, a mai napig egy kis WW bogárral jár. Csak turistaosztályon utazott elnökségi ideje alatt és elítél mindennemű pazarlást. Seneca elveit vallja: nem az a szegény, akinek csak kevese van, hanem aki többet kíván. A világ legszegényebb elnökének kikiáltott Mujica nem sokat ad a formaságokra.

Elnöksége alatt mindent megtett a korrupció visszaszorításáért, legalizálta a marihuánát és az abortuszt. Az ország stabil gazdasági fejlődést tudott felmutatni, bár szókimondó természete miatt Uruguay rendszeresen politikai konfliktusba került (az argentin elnökasszonyt például simán lebanyázta, de Barack Obama amerikai elnök sem volt biztonságban tőle). Mindenesetre sokkal jobb világban élnénk, ha több ilyen elnök lenne a földön...

A buszozás előnyei

De térjünk vissza az utazásunkhoz! Mivel ekkor már lassan egy hónapja tartott a körutunk, meglehetősen ár-érzékennyé váltunk, ugyanis nem számítottunk ennyire pofátlan árakra, mint amelyek Argentínában voltak.

Így alakult, hogy az útra szánt pénzünket réges-rég feléltük, ennek megfelelően nem volt kérdés, hajóval megyek-e Montevideóba Buenos Airesből vagy busszal.

A busznak ebben az esetben két előnye is van: mivel este 9-kor indul és reggelre érkezik Montevideoba, máris spóroltál egy éjszakai szállást. A fekvőágyas buszok elképesztően kényelmesek, simán végig alszod benne az éjszakát. Arról nem beszélve, hogy a buszjegy sokkal olcsóbb, mint a hajó.

Így felültem este 9-kor a buszra Buenos Airesben, elaludtam, mint akit agyonvertek és reggel 7-kor keltettek Montevideóban. Valami szállás után kellett néznem, neten találtam is két hostalt és a buszterminálról odavitettem magam az egyikhez.

A főtér és a botanikus kert

Szinte csak azt néztem, hogy közel legyen az Independenciához, Montevideo főteréhez, ez ott volt két sarokra tőle, úgyhogy ledobáltam a cuccaimat és elindultam körülnézni a városban. A hostal a plaza Constitución sarkánál volt, 2 percnyire az Independenciától.

independencia_1.jpg

independencia_2.jpg

Régen ez volt Montevideo főtere a hozzá való alapvető tartozékkal, a székesegyházzal. Mára ezt a szerepet átvette az Independencia, de mivel csupán egy saroknyira vannak egymástól, ez a tér is a turisták zarándokhelye: rengeteg az árus, az étterem. Az első utam természetesen Montevideo főterére vezetett. Nézzetek körül velem egy kicsit!

Az impozáns teret egy emblematikus épület, a Palacio Salvo uralja. Az eklektikus stílusban emelt palota Mario Palanti olasz építészt dicséri, aki ennek az épületnek a „testvérét” is felépítette Buenos Airesben. A palota látogatható, remek fotókat lehet lőni róla.

palacio_savio.jpg

A következő utam a botanikus kertbe vezetett. Egyhónapos taposómalom volt a körutazás, minden nap máshol aludtunk, úgy éreztem némi nyugalomra van szükségem és azt itt meg is találtam.

Amikor odaértem a bejárathoz, kérdeztem a kapunál, hogy mennyi a belépti díj. A hölgy mondta, hogy nem kell fizetni. Csak néztem ki a fejemből: már hozzáedződtünk, hogy Argentínában egy kétszobás faházban berendezett „múzeumért” is szívfájdalom nélkül elkértek 4000 Ft-nak megfelelő pesót, ezek után sokkolt, hogy itt meg a botanikus kert is ingyen van, így biztos, ami biztos, újra megkérdeztem, de a hölgy most is csak annyit mondott: teljesen ingyenes! Sétáljon egy nagyot és érezze jól magát! Pfff. :)

A lakatoktól a Nemzetgyűlésig

És akkor mazsolázzunk a város látnivalóiból. Íme, a lakatok szökőkútja! :) Világszerte nagy divat a szerelmespárok körében a legmegveszekedettebb helyeken lakatokat elhelyezni, mivel a lakat a véglegességet és hűséget szimbolizálja. Azt mondják, hogy azok a szerelmesek, akik a lakatot elhelyezték visszatérnek ide és szerelmük örökéletű lesz.

Az uruguayiak sem akarnak lemaradni Moszkvától, Párizstól vagy épp a velenceiektől e téren, úgyhogy nekik is van egy szökőkútjuk, ahova hivatalosan el lehet helyezni a lakatjaikat és nem kapnak büntetést, mint például a velencei fiatalok, akik a hidakat lepik el a szerelmük szimbólumával.

lakatok_szokokutja.JPG

Nézzünk kicsit körül a városban: az összbenyomás kétségtelenül rendezett, elég sok a zöld, szépek, gondozottak a parkok, nagyon lepukkant helyeket még a külvárosban sem láttam. Lerí, hogy Dél-Amerika egyik jóléti államában járunk.

A Palacio Legislativo, a Nemzetgyűlés épülete: 1908-1925-ig épült. 1925-ben, Uruguay függetlenségének 100 éves évfordulóján adták át, 1975 óta nemzeti műemlék. Az épület környéke és maga az épület elöl-hátul-kívül-belül, mert ami szép az szép.

A telekommunikációs torony szintén emblematikus épülete Montevideónak: a 2002-ben átadott épület az ország legmagasabbja a maga 157 méterével és uralja a montevideói öböl látképét, de szinte a város minden pontjáról látszik a jellegzetes sziluettje.

torony_1.jpg

torony_2.jpg

Az óváros

Montevideo óvárosába is érdemes bekukkantani. A régi időkben ez egy fallal körülvett város volt, de a falból már gyakorlatilag szinte semmi nem maradt meg, a város egyik kapuja látható csupán a város főterén. A sétálóutcákban múzeumok, galériák, bankok és persze vendéglátóipari egységek működnek.

Itt találjuk a Mercado del Puertót, amiről, amíg nem láttam, meg voltam győződve róla, hogy egy halpiac jellegű intézmény, holott csak egy nagy étterem, ahol kilószám sül az uruguayiak nemzeti étele, a parrillada.

Pár dolgot sebtiben le lehet szögezni:

- az uruguayiak nem túl lelkes vegetáriánusok.

- a magyar zsírszalonnán edződött gyomrok is menten köszvényt kapnának az itteni menütől

- egy valamirevaló kardiológus itt garantáltan a fejét fogná :)

Az uruguayiak amúgy még az argentinoknál is több húst esznek és ez nem kis teljesítmény. A parrilla mibenlétére később visszatérek, ne aggódjatok - nem maradtok le semmiről.

A matambre

A nap végére nagyon megéheztem és elfáradtam, ezért úgy döntöttem, megérdemlek egy meleg étkezést erre a hosszú napra. A parrilla és a több tonna zsír nem vonzott, ezért a választottam a matambre lett.

Annyit el kell mondani, hogy Uruguay gasztronómiája nem sokban különbözik az argentintól. Mindkét ország gasztronómiájára a rengeteg olasz bevándorló nyomta rá a bélyegét, ezért sok az olasz tésztaétel, pizza, stb. mellettük meg persze tonnaszám a grillezett hús.

Az egyik ritkaságszámba menő - mivel eredetinek nevezhető - helyi étel a matambre, gondoltam nem utazom el úgy, hogy ne kóstoltam volna meg. A matambre főtt tojással, sárgarépával, petrezselyemmel és más fűszerekkel töltött és megsütött hústekercs.

De ne úgy képzeljétek el, mint például a Stefánia-szeletet, ez ugyanis nem darált húsból készül, hanem rendes húsból. Többségében marhából, de készítik csirkéből is. Egészben így néz ki.

matambre.jpg

Én pedig ezt a tányért kaptam Montevideóban.

taner_kaja.jpg

Sajnálatosan az uruguayiak is követik azt az argentin szokást, hogy a sült ételek mellé sem adnak soha salátát. Elég szerencsés embernek tartom magam, mert a Föld sok pontjára sikerült már eljutnom, de olyat, hogy még csak díszítésként egy pici salátát vagy paradicsomot sem raknak étteremben a sültek mellé a tálra, azzal kizárólag Argentínában és Uruguayban találkoztam. Én értem, hogy a húst szeretik, de ha már nem esznek savanyúságot, mert nincs, legalább némi zöldséggel segítenék zsíros ételek emésztését...

Valahol olvastam, hogy az argentinok a savat, amit a salátákból vagy savanyúságokból kellene magukhoz venniük a zsírok emésztésének megkönnyítéséhez, bor formájában veszik magukhoz. Aláírom, hogy az is savas, de én maradnék a salátánál. :) Ez a matambre viszont tényleg nagyon jó volt (az egyetlen általam kóstolt olyan argentin kaja, ami igazán belopta magát a szívembe).

Tömegközlekedés kizárólag busszal

Másnap folytattam a városnézést, de ezúttal már nem városnéző busszal, hanem tömegközlekedéssel. Montevideo alig kisebb Budapestnél, de sem metró, sem villamos, sem troli nem jár benne, csak buszok.

Meg kell mondjam, szerintem nem is nagyon hiányzik innen a földalatti, mert a buszok sűrűn járnak, teljesen behálózzák a várost és könnyen el lehet igazodni még egy idegennek is a városban.

Öt napot töltöttem Montevideóban és dugót azalatt nem láttam, sok széles sugárutat viszont igen. A buszokon lógás nincs, ugyanis kalauzbácsik dolgoznak rajtuk. Ilyenek, mint a képen: van nekik kialakítva az első ajtó után egy kis fülkeszerű cucc és oda kell járulni elé jegyet venni. Nagyon készségesek, mindig szóltak, hol kell leszállnom.

busz_4.jpg

Megnéztem Montevideo nevezetes színházát a Teatro Solist. Igazság szerint valami nagyobbra számítottam, de egészen eltörpül a mellette levő magas épületek közt.

Egyik ismerősöm a lelkemre kötötte, hogy el kell mennem meglátogatni Montevideo nevezetes stadionját, az Estadio Centenariót is, így mikor eleredt az eső, zárt téri programként elvonultam a stadionba.

stadion_1.jpg

stadion_2.jpg

Magyar focirelikvia Uruguayban

A nagy meglepetés akkor ért, mikor a jegyszedő bácsi meghallotta, hogy magyar vagyok. Előugrott a pultja mögül, megragadta a karom, és felcipelt a múzeum második emeletére, azzal a felkiáltással, hogy: mutatok magának valamit!

Néztem ki a fejemből, hogy ugyan mit tud mutatni az uruguayi focimúzeumban. Végigvonszolt a fél tárlaton és megállt velem egy vitrin előtt... Nem fogjátok elhinni, hova vitt!!!

A múzeum őrzi az 1954-es foci VB-jének a meccslabdáját, mellyel a magyar és uruguayi válogatott megmérkőzött, és amely során a magyarok 4:2-re megverték az (egyébként akkor világbajnoki címvédő) válogatottat!

Az uruguayiaknak történelmi vereségnek számított az eset, a magyaroknak pedig a sikerei csúcsát jelentette, az Aranycsapat egyik fényes győzelme volt. A vége sajnos nem lett annyira szép, mert bár mindenki arra számított, hogy megnyerjük a VB-t, végül a németek ugye legyőztek minket.

meccs_labda_2.jpg

meccs_labda_1.jpg

Elnéztem a több mint 60 esztendős, leeresztett labdát, az uruguayi válogatott megkopott, fekete-fehér képét, a feliratot, miszerint: Magyarország - Uruguay 4:2, az idős múzeumőr bácsit, aki a karomat markolta és mutatta: Nézze! NÉZZE!!! Ezzel a labdával játszottunk!!!! - és arra gondoltam: ki volt az a hülye, aki azt mondta, hogy Uruguay unalmas ország… :)

Egy élmény volt.

Az Estadio Centenarióról tudni kell, hogy Uruguay egyik kabalája: fennállása óta csak egyszer szenvedett itt vereséget a válogatott, méghozzá régi riválisa, Brazília ellen. Európai csapat soha nem győzedelmeskedett ebben a stadionban. A FIFA értékelése szerint ez a stadion hasonló eszmei értéket képvisel, mint a brazil Maracaná vagy az angol Wembley.

Egy pár fotó a múzeumból.

Elmentem a belvárosi piacra is, de az egyértelmű csalódás volt a chilei-perui-bolíviai piacok mesevilága és egzotikuma után. Inkább csak olyan kirakat volt turistáknak.

A helyi függőség: a mate tea

Nem esett még szó a klasszikus uruguayi (és argentin, valamint paraguayi) függőségről, a mate tea fogyasztásának már-már beteges szokásáról. Az argentinok is isszák, de ők azért mértékletesebben: baráti összejöveteleken, társaságban.

Az a teljesen elvetemült hozzáállás, ami az uruguayiakat jellemzi, egyáltalán nem jellemző az argentinokra. Amíg Uruguayban időztem, felfedeztem, hogy ez a nép az egész életét fél kézzel éli le.

Az egyik kezükben a mate teás ibrik, a hónuk alatt pedig a forró vizes termosz van, hogy ha netán fogytán a nedű azonnal utánatölthessék, így ez a végtagjuk teljességgel hasznavehetetlen.

Minden boltban, kávézóban, meg szinte bárhol van forróvíz-automata, ahonnan díjmentesen feltölthetik a termoszukat. Így mennek dolgozni, így vásárolnak, így élik az életüket, hogy a fél kezük állandóan foglalt.

A buszokon meg aztán végképp elszabadul a pokol: amint leülnek, kényelmes körülmények között mindenki nekiáll füvet cserélni és friss főzetet készíteni, a hátizsákban-táskában ugyanis hordanak teafű-tartót is magukkal.

A teljesen elvetemülteknek saját, bőrrel borított, mesterien kidolgozott, névre szóló mates ibrikjük és termoszuk van, és ezzel mászkálnak.

Itt nem azt látod, hogy tinédzserek (mint például Peruban vagy épp Brazíliában) szipuznak, hanem békésen szívogatják a teájukat. Ennek megfelelően, amikor egyik éjjel mentem haza, és egy csapat suhanccal találkoztam, nem jutott eszembe megijedni: mit árthatnának nekem a békésen teázó fiatalok? :)

Maga a fű amúgy egy itt honos fa leveléből készül és tényleg nagyon egészséges: frissítő, antioxidáns, rákmegelőző hatású, csökkenti a koleszterinszintet, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, megszünteti a fáradtságot, frissít, serkenti a szellemi tevékenységet, jótékonyan hat a szívműködésre, kiváló hatással van az emésztőszervek működésére.

Szóval egyáltalán nem hülyeség inni, és bár az uruguayiak nem simán isszák, hanem vedelik, nem hinném, hogy árt nekik még ekkora mennyiségben sem. Lássunk pár példát a mate ibrikekre!

Még kimentem az uruguayiak kedvenc folyóparti sétaösvényére, hogy lefotózzam a MONTEVIDEO feliratot. Az uruguayiak imádják ezt a sétányt, attól függetlenül, hogy a főváros egy folyótorkolatban fekszik, a vize kevert édesvíz és a legtöbbször ocsmány barna színű és hordalékkal teli.

A Colonia del Sacramento

Másnap korán reggel indultam a központi buszpályaudvarról Uruguay egyetlen világörökségéhez, Colonia del Sacramento városába, mely bő két és fél órányira fekszik Montevideótól.

Az utazás azzal telt, hogy a helyiek újratöltötték a matés ibrikjeiket forró vízzel és békésen szörcsögtek. A tájon semmi érdekes nem volt tényleg: pampa, pici farmok 1-1 pálmafával tarkítva és persze tehenek. Mikor megérkeztem, némi útbaigazítás után elindultam a történelmi városrész felé.

Amit Colonia del Sacramentóról tudni kell: ez Uruguay legrégebbi városa, 1680 körül építették a portugálok, de nem sokkal később elfoglalták a spanyolok, aztán még sok évtizeden át a két hatalom csatájának középpontjában állt a város, pontosan úgy, mint Uruguay egésze, csak 1731-ben került véglegesen portugál fennhatóság alá, 1995 óta pedig UNESCO Világörökség.

A város egykori várának (Fortaleza de San Gabriel), egy kis darabkáját sikerült csak helyreállítani. Számomra az összbenyomás mindenképpen a portugál beütés volt: anno egy hónapot utazgattam Portugáliában és sok mindenben felfedezni a hasonlóságot a régi portugál óvárosokkal.

A rengeteg azulejo (festett csempe, sőt ezekből készített képek), az utcák kialakítása, mind-mind visszaköszönt Portugáliából. Nézzetek kicsit körül velem!

Reménytelenül borús, hideg idő volt, végül az eső is eleredt, így zárt téri programot rendeltem el magamnak. Mivel dél elmúlt, úgy döntöttem, amíg esik, addig megebédelek.

Ez a történelmi belvárosban nem tűnt értelmes ötletnek, mert az éttermek egészen földtől elrugaszkodott árakon dolgoztak, így útnak eredtem az új városrészek felé. Túl sok minden nem volt nyitva, de végül találtam egy parrillázó helyet.

A parilla(da), avagy a grillezés

A parrilla vagy parrillada nem más, mint a grill. Ezt az uruguayiak és az argentinok is mesterfokon űzik, de nem sokban maradnak el tőlük a chileiek sem.

Ha egy uruguayit megkérdezel mi a legfontosabb nemzeti ételük, okvetlenül a parrillat fogja említeni. Úgy döntöttem, egy életem egy halálom nem megyek el Uruguayból úgy, hogy nem ettem egy echte uruguayi parrilladát.

A hely, amit kinéztem, hatalmas volt, kinti és benti részei is voltak, végül kint ültem le egy hatalmas sátortető védelmében. Amikor a pincérhölgy megkérdezte, mit kérek, azt válaszoltam, hogy parrillát szeretnék, pontosan úgy, ahogyan azt az uruguayiak eszik.

Büszkén mosolyogva nyugtázta a rendelésemet, én pedig felkészítettem a gyomromat a várható megpróbáltatásokra. :) Némi várakozás után ezt tették elém:

parilla.JPG

Rémülten néztem ki a fejemből és gyorsan megkérdeztem a hölgyet, nem történt-e valami tévedés, ez egészen biztosan egyszemélyes adag? Megnyugtatott, hogy igen, ez a klasszikus uruguayi parrilla, és egyszemélyes...

A sárga izé titka

Alaposabb vizsgálatnak vetettem alá a tálat és felboncoltam: mindenből levágtam egy kisebb darabot és a tányéromra szedtem, így nézett ki, ami rajta volt.

parilla_2.JPG

Sorban fordítom nektek mi micsoda. A jobb oldali tányért nézzétek, amire külön szedtem a kisebb adagokat. Na, szóval, alulról felfelé.

Alul a baloldalon sima sült hús, mellette jobbról sült máj, fölötte az a kis veseformájú sötét izé az egy hurkaszerű cucc. A másik oldalon a világos karika az a kolbászból egy darab, a felül levő világos, majdnem kerek sárgás izét én zsírnak néztem, de úgy döntöttem nem lehet az (mely épelméjű ember enne zsírt??).

Végül úgy döntöttem, kezdem azzal, amit nem ismertem meg, így felemeltem ezt a zsírnak kinéző sárgás izét a villámmal és tüzetesebb vizsgálatnak vetettem alá.

A velem szembeni asztalnál két uruguayi hölgy figyelt előbb halkan kuncogva, végül, mikor letettem a zsírt, belevágtam és kibuggyant a belseje, teljesen elhűlten meredtem a sárga zsírra, elrémült, kikerekedett, hitetlenkedő szemekkel, ekkor a hölgyek már a térdüket csapkodva hangosan nyihogtak. J

Végül az egyikük megszólalt:

- Maga nem uruguayi. Ne féljen tőle! Az sült bélzsír! Nagyon finom!!!

Nem hittem a fülemnek: hogy mi van?!?! Sült bélzsír?!?! Na, köszönöm nem! Ott ólálkodott egy kóbor kutya az asztalok közt, odahívtam és megkínáltam a kibuggyantott bélzsírral. Ő is forgatta a szemeit (majdnem úgy, mint én), de látszott, hogy éhes, némi rágcsálás után megmentett a tálam bélzsír-tartalmától.

kutya.JPG

Ezek után megettem a kolbászt, mert azt felismertem, és mert finom volt (a kutya nem kapott belőle, amit kifejezetten nehezményezett), aztán megkóstoltam a hurkaszerű izét: édeskés, furcsa íze volt, nekem nem jött be, de a mellettem ülő feneketlen bendőnek semmi kifogása nem volt ellene.

Aztán megkóstoltam a májat, annak kb. a felét megettem, a másik felét szintén eladományoztam. Végül neki láttam a húsnak. A legnagyobb bajom vele ugyanaz volt, mint Argentínában: teljesen sótlan volt.

Nem tudom, miért irtóznak ilyen szinten a sótól, sokszor az éttermekben még az asztalra sem teszik ki, itt is úgy kellett külön kérnem. Ha utólag rászórod a sót a húsra, az már nem olyan, mintha belesült volna.

Az államon csorgott a zsír, amikor beleharaptam a húsba, mit nem adtam volna egy kis savanyúságért mellé, de ugye az itt nincs. A húsnak csak kb. a negyedét tudtam megenni. Mit mondjak? Nem voltam hasra esve az uruguayiak nemzeti ételétől. Kilószám enni a csorgó zsírt... na, ehhez uruguayinak kell születni, hogy valaki élvezze.

A szetter-féle kutya már igen kikerekedett pocakkal üldögélt mellettem, és mikor elkezdtem leadogatni neki a hatalmas sült cupákokat, udvariasságból (hogy meg ne sértsen), óvatosan kivette a kezemből őket, aztán maga elé helyezte a földre: képtelen volt már megenni, nem fért a dobszerű pocakba több.

A hölgyek velem szemben remekül szórakoztak az étkezésem alatt, végigbeszélgettük az időt és értékeltem, hogy nem lőnek helyben agyon, amiért a nemzeti ételüket egy kóbor kutyával etetem fel. Mikor befejeztem, megszólaltak: ez a legjóllakottabb kutya ma Sacramentóban. Már a sült hús se kell neki. :)

Végül felálltam, és elindultam kifelé, de észrevettem, hogy a kutyám teljesen kétségbeesett: követni szeretett volna ki az étteremből, de nem tudta elvinni a szájában egyszerre mind a 3 hatalmas húst, így szájában az egyikkel, sírva vinnyogott utánam, félúton köztem és a többi hús között.

Megsajnáltam, felemeltem és kivittem neki egy fa alá a többi husit. Itt megnyugodott, összegömbölyödött a biztonságba helyezett pótvacsija mellett és pillanatokon belül elaludt. Ebéd után végre kisütött a nap és tudtam tisztességes fotókat lőni a varázslatos óvárosról.

Este visszabuszoztam Montevideóba és a másnapra, Punta del Estébe tervezett kirándulásomról sürgősen lemondtam: zuhogott az eső, viharos szél fújt és 5 fok volt. Úgy éreztem, nem ez a megfelelő időpont az amúgy gyönyörű fürdőváros meglátogatásához.

Másnap estére vettem meg a buszjegyemet vissza Buenos Airesbe, így reggel érkezem a városba és simán elérem az egy körül induló repülőmet haza Chilébe. Legalábbis én így gondoltam. De persze ismét sikerült egy csinos kis galibába keverednem.

Amikor leáll egy főváros

Nem tudom, milyen megérzés volt, de sokkal hamarabb indultam a buszpályaudvarhoz, mint kellett volna (amúgy ez nem szokásom). Elmentem a buszmegállóba és csodálkoztam, hogy sem autók, sem járókelők nincsenek az utcán, de ezt a vasárnap és a május elseje számlájára írtam.

Békésen ácsorogtam tökegyedül, mikor egy arra járó megszólított:

- Mire vár, hölgyem?

- Buszra.

- Buszok nem járnak ma. Munka ünnepe van.

- Értem. De gondolom, valami közlekedés csak van. Merre találok ügyeletes járatokat?

- Olyanok itt nincsenek. Ezen a napon semmi nem közlekedik.

- Azt akarja mondani, hogy egyáltalán nincs tömegközlekedés ma Uruguay fővárosában?!?!

- Igen, pontosan azt...

- Hogy tudok ilyenkor eljutni A pontból B pontba?! A buszterminálra kell mennem!

- Ha nagyon nagy szerencséje van, talál egy taxit, de azok se dolgoznak ma...

Kezdtem megijedni. Annyi készpénz volt nálam, ami a buszra elég, de taxira persze nem: loholás körbe-körbe a belvároson egy működő bankautomatáért. Nem könnyű feladat: az alapos montevideóiak azokat is lerácsozták és lakatolták, biztos, ami biztos.

Vagy húsz utcát végigloholtam vonszolva magam után a bőröndömet, mire sikerült pénzt felvennem és visszagyalogoltam a főtérre, mert azt mondták, ha valahol, ott esetleg találhatok taxit.

Írd és mondd egy teljes órán át várakoztam, de nem jött egy sem. Nem csupán taxi, de személyautó sem! Visszamentem a hostalba, és felhívattam a taxitársaságokat. Sehol nem vették fel, ahol meg igen, közölték, hogy a diszpécserek is ünnepelnek, nem dolgoznak... hurrá. Hogy a francba fogjak taxit?!?! A hostalosok is ugyanazt mondják: próbálkozzon a főtéren, de a taxik se járnak ilyenkor.

Egyre kétségbeesettebben állok Montevideo főterén, nemhogy taxi, de személyautó sem jön! Hangosan szidom az uruguayiakat, a hostalt, a taxisokat, a büdös nyomorult életet, de nem használ. Ordíthatok is, senki nem hallaná meg, mert járókelők sincsenek.

Újabb óra elteltével feltűnik egy személyautó. Eljátszom a gondolattal, hogy eléugrom és nem engedem továbbmenni, amíg el nem visz a buszterminálra. Aztán meggondolom magam, mert már látom a másnapi újságok szalagcímeit: „egy őrült turista az autó kerekei alá vetette magát...".

EGY TAXI!!!! Természetesen utassal és tök másfele megy, mint én állok, ezért ordítva, a karomat lengetve futok utána, de elhúz az ellenkező irányba. Már kiegyeznék egy zombival is, csak vigyen ki a buszterminálra.

Újabb óra elteltével feltűnik egy újabb taxi!!! Természetesen utassal, de engem már rég nem érdekel: kiugrom elé az úttestre kitárt karokkal és megállítom. A sofőrnek kissé kikerekednek a szemei, meglepődik és megpróbál kikerülni jobbról, de utána megyek. Aztán balról, de nem tud lerázni, piócaként csüngök rajta.

Végül letekeri az ablakot és megszólal:

- Hölgyem! Láthatja, hogy utassal vagyok!

- Látom. De ha nem jön vissza értem, amikor letette az utasát és nem visz ki a buszterminálra, én lekésem a repülőmet Chilébe!

Azt hiszem az őrület és teljes kétségbeesés szikráját látta megcsillanni a szememben, mert felsóhajtott és annyit mondott:

- Várjon itt. Leteszem az utast és visszajövök magáért. Megígérem.

A busz indulása előtt tíz perccel értem ki a terminálra. A taxis tépett, mint Schumacher fénykorában, és amint felszálltam már indult is a busz.

Aki Argentínába utazik, mindenképpen érdemes átruccannia Uruguayba… de a munka ünnepén kihagyható úticél.”

Ha még több képet szeretnétek látni, keressétek fel Ági blogját, amit itt érhettek el!

HÍRMONDÓ

Miért kereshetsz többet Ausztriában?

A határátkelés kapcsán kialakuló viták egyik állandó szereplője, hogy a nyugati nagyvállalatok miért nem adnak akkora fizetést a magyarországi leányvállalataiknál dolgozóknak, mint odahaza. És ilyenkor előjön a gonosz multi és minden más – érdemes tehát megnézni, miért is keresi ugyanabban a munkakörben a sokszorosát az ausztriai munkavállaló, mint magyar társa – itt megteheted.

Agyonvertek Angliában egy határátkelőt

Angol tinédzserek vertek agyon egy lengyel vendégmunkást az angliai Harlow-ban, a feltételezett elkövetőket már őrizetbe is vették. A hat fiatal egy 40 éves férfit támadott és ölt meg. A borzalmas eset részleteit itt olvashatod el.

„A fájdalom magánügy”

Mindig van valami szívszorító abban, amikor egy anyának kell búcsút venni a külföldre költöző gyermekeitől, még akkor is, ha korábban ő bíztatta őket a határátkelésre és még akkor is, ha a búcsú persze nem végleges. Ha érdekelnek egy itthon maradó anya gondolatai, ide kattints!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Uruguay

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5511670054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.09.02. 07:43:44

Szuper poszt ilyen elnök kéne ide is

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.02. 07:55:16

Ez nagyon jó volt. A focilabda pedig megható.

Az a kutya szerintem azóta is emleget.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.09.02. 08:28:42

Jó írás volt tetszett. A leírtakat olvasva fura ellentmondásos vélemény formálódik bennem. A húsimádat bejön, végre egy ország ahol tudják mi a lényeg. De a sómentesség az nonszensz számomra, aki a lakás több pontján is tartok sót kéznyújtásnyira, nehogy véletlenül ne érjük el. :)
Az elnökről hasonlóan két dolog jut mindig eszembe egyrészt nagyon tiszteletre méltónak tartom a hozzá állását, de másrészt meg az ugrik be hogy bolond, ha elnök létére még minimális kényelmet se enged az életébe és egy viskóban lakik.

Taxomükke (UK) 2016.09.02. 09:07:17

Sult belzsir... huhh...
Szerintem az meg Diggernek is tulzas lenne.
Digger?

macamuca [IHUN] 2016.09.02. 10:12:23

A poszt elolvasása ELŐTT, a cím kapcsán:
Tessenek már megkérdezni egy vidéki, lehetőleg középkorú vagy idősebb, disznótorozásban ÉS réteskészítésben járatos valakit, hogy mi is az a receháj....

tanato 2016.09.02. 10:33:01

EZÉRT

Sokan nem értették, miért akadtam ki mélységesen a Brexit hírére. Rengeteg embertől kaptam meg, hogy "majd az angolok eldöntik, mit akarnak". Hát... biztosan nem ezt akarták...

Hol van Farage? Hol van Boris Johnson? (Na jó, ő tudjuk hol van, ha nem is lett prime minister...) Hol vannak azok a populista idióták, akiknek a gyűlöletkeltése vezetett odáig, hogy bandázó tizenévesek megöltek egy bevándorlót?

Ha muszlimok lettek volna, most epét köpne a napimigráns.com, hogy "csoportosan támadtak meg egy európait a suhancok, ez is mutatja, hogy genetikailag retardált mind". “Az utóbbi időben problémát jelentett, hogy fiatalok gyülekeznek itt és sokáig kimaradnak. Félelemmel tölt el elmenni mellettük még úgy is, hogy tanár vagyok" - mondta egy nő a helyszínen az eredeti Guardian-cikkben. Nem ismerős ez az idézet? Nem német és svéd bevándorlókra szokták ezt mondani állami hírportálokon? De angolok voltak, így ez egy mínuszos kishír lesz csupán.

A másik része: szerinted tudták a gyilkosok, hogy lengyeleket látnak? Vajon meg tudták volna különböztetni őket a magyaroktól? Nyilván nem. Csak IDEGENT láttak bennük. Vigyázz, Magyarország, nehogy amint te mérsz másoknak, úgy mérjenek neked is egy nap... Amíg mi gyűlöljük a bevándorlókat itt, nehogy ugyanúgy gyűlöljenek minket ott. Hogy mi mások vagyunk? Magyarázd el a halálra vert Arkadiusz Jóźwik családjának is, oké?

Eljutottunk oda - pár hónap alatt -, hogy néhány Magyarországhoz hasonlóan gyűlölettel kampányoló populista politikus lózungjai halálhoz vezettek. Termékeny talajba hulltak a magok.

Talán abba kéne hagyni a vetést és a vetemény gondozását, mert így keserű aratás jöhet...

Egy komment a facebookról Angliában agyonvert lengyel bevándorló?migráns? ügyében

Golf2 2016.09.02. 10:41:03

@ChristineK: Sok ilyen földön maradt,nem elszállt "bolond" kéne még. Ma a megjátszás,pökhendiség,kivagyiság az úr,itt keleten pláne,Pesten meg abszolút.

London2009 2016.09.02. 10:50:18

@tanato: @Ödenburger [Hu/At]: Biztos van ilyen is, meg olyan is. Szemely szerint en semmit nem vettem eszre. Semmilyen valtozast. Sem a munkahelyen, sem a varosban amerre jarok. Nulla. Mintha Brexit nem is lett volna. Ezt en egy kicsit ketkedve fogadom, de am legyen…

macamuca [IHUN] 2016.09.02. 10:51:16

Remek.
Mint az eddigiek :)
Finoman szólva nem vagyok egy focirajongó, de az a szitu a vitrinnel...
Az elnökről olvastam párszor, igen, hasonló felfogásúból kellene még jópár szerte a világban..
Kaják: ma már az étel, evés sokak számára egyet jelent a kalória, koleszterin, egyéb összetevők számolgatásával, így aztán nem meglepő, ha egy hasonló étel hasonló elszörnyedést vált ki :) . Hogy messzebb ne menjek, mint amit előző kommentemben is említettem, egy hagyományos mo-i disznótoros menü. Vagy egy régimódi ünnepi családi ebéd/vacsora (picit mérsékeltebb változata a vasárnapi ebéd): kalória- és zsírbomba :)))) , de értem és megértem, miért "akad ki" már a látványtól sok ember.
Köszi a posztot, ismét (ahogy tőled megszoktuk) élvezetes olvasmány volt :)

Herr Géza 2016.09.02. 11:00:41

Nagyon oké a poszt, mindig élvezettel olvasom Ági írásait. Montevideo meg teljesen meglepett, tisztára európai jellegű a város, legalábbis az a része, amit a képeken megmutatott Ági.

Ginix 2016.09.02. 11:04:16

de jó volt! csak coloniában jártam, montevideoig nem jutottam, de így a poszton keresztül jó volt megismerni.

colonia az olyan helyi szentendre; couchsurföltem ott. egy kedves farmer vett magához 3-4 napra, másfelet coloniában töltöttünk, a többit meg a farmján, addigra csapódott hozzánk 2 argentín couchsurfer is.

fura, amit a matéről írtál, én argentínában láttam helyre, korra, nemre való tekintet nélkül ezt a mate őrületet, ami pont olyan, amilyennek leírod, uruguayban kevésbé (bár a nagyobb részt ott a farmon töltöttem, szal nem sokat láttam a helyiekből).

Hari Seldon 2 2016.09.02. 11:18:23

„Az uruguayiak sem akarnak lemaradni Moszkvától, Párizstól vagy épp a velenceiektől e téren, úgyhogy nekik is van egy szökőkútjuk, ahova hivatalosan el lehet helyezni a lakatjaikat és nem kapnak büntetést, mint például a velencei fiatalok, akik a hidakat lepik el a szerelmük szimbólumával.”

A büntetés inkább azért van, mert úgy mondják, hogy ez a rengeteg lakat, statikailag túlzottan megterheli a hidat. Ugyanis nem ( x ember plusz 4000 kg ) -ra van számolva, hanem csak 4000 emberre (plusz a túlbiztosítás) a tartószerkezet. – Nem tudom, hogy reális-e ez az indok, vagy csak szimplán zavarja a városképet.
Egyébként Luxembourgban is van ilyen. Ott a Le Chemin de la Corniche korlátaira rakják rá.

macamuca [IHUN] 2016.09.02. 11:26:34

Az itthon maradó anya: bocs, de nekem szenvelgő. Mi anno országon belül költöztünk bő 300 km-rel odébb. És anyagiak+szabi)mennyiség okán az első pár évben évente egyszer tudtunk hazalátogatni. Kocsival fél napos út (a magyar utviszonyok a haladási sebességet meghatározták...), tehát a hétvégi hazaruccanás kilőve, maradt a nyári 2 hetes hazalátogatás. Ha külföldön élve ugyanilyen a találkozás gyakorisága (és repülővel-stb félnapos út), akkor világfájdalom? Bocs, de nekem ez magas... Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a panaszkodó szülő igazából azt szeretné, hogy a gyereke/gyerekei tőle karnyújtásnyi távolságban éljenek és még ha külön lakásban is, de akkor is könnyen része lehessen a felnőtt gyereke mindennapjainak = igazából a gyerek elengedése nem megy, igazából attól fél, hogy miután felnevelte a gyereket/gyerekeket, és azok "kirepültek", utána/onnantól a mindennapjait át kell szervezni, találni kell(ene) valamit 40+, 50+ évesen, ami kitölti a gyerekkel való foglalatoskodás idejét napi szinten?, és ez az, ami nem megy.... = elment a gyerek, üressé lesznek a mindennapok... Akkor is, ha országon belül költözik odébb, de jellemzően külföldre mennek mostanság.
Bocs, de nekem az efféle panaszokból ez jön le. Saját magával nem tud mit kezdeni sok középkorú szülő, de ezt bevallani/kimondani ciki. Hát jön inkább az az előadás, miszerint "imádom a gyerekemet, elment, és ebbe beleszakad a szívem! = mert én ilyen ragaszkodó (=értsd: szuperjó) szülő vagyok!" ENNYIRE ragaszkodni nem kéne, szerintem. Hagyni kell(ene) önállósodni a fiatalt, nem helyette megoldani, hanem hagyni, hogy csinálja, és igen, hagyni, hogy hibázzon. Nem mellette kell állni (sokszor szó szerint, vele, vagy a közelében élve), hanem mögötte!!: tudhassa, hogy a szülőhöz mindig-bármikor visszatérhet tanácsért, segítségért, de azt is, hogy alapvetően neki kell megoldani a saját élete dolgait.
És a szülő ne akarjon minden pillanatban ugrásra készen állni, ne arról szóljon az élete, hogy vár arra, mikor kér segítséget az önállósodott gyerek!, találjon értelmes elfoglaltságot magának! Mert ezzel az ugrásra kész várakozó állapottal kikészíti saját magát is, meg a gyereket is...

Hari Seldon 2 2016.09.02. 11:26:50

@London2009:
Igen, de te Londonba laksz. Ők a bennmaradásra szavaztak...
Gondolom ez is belejátszhat.

Csodabogár 2016.09.02. 11:41:48

Jó poszt volt megint Ágitól. Most legalább tudok valamit Uruguayról, ahova soha nem vágytam. Milyen ize van annak a mate-nak? A többi kaja, hús hussal nekem nagyon bejön, persze némi saláta elkelne hozzá. Szerintem ott nagyon is megterem minden zöldség, ki tudja miért nem eszik a népek.

Ginix 2016.09.02. 11:55:52

@Csodabogár: a mate az amolyan herbál tea, magában kicsit kesernyés, de agyoncukrozzák legtöbben. ami nekem sokkoló, hogy egy mate-t simán körbeadnak nagyobb társaságban még akkor is, ha idegen van benne, senki nem tart herpesztől, ilyesmitől:)
amúgy energetizál is, van benne vmi koffein v teinszerűség, sztem amiatt is válnak nem kicsit függővé tőle. argentínában konkrétan az emberek legalább 70%-a hurcibálta magával mindenhova, nekem ez túl nagy áldozat lenne, h egy kezem mindig minden körülmények között le legyen foglalva a termosszal meg a mateval.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.02. 11:58:14

Nagyon jó poszt!

Az ominózus focimeccsről itt találtam összefoglalót:
www.youtube.com/watch?v=W0HXcAUZsuA

Akkor még a labdának "szeme volt" :-)

London2009 2016.09.02. 12:16:29

@Ödenburger [Hu/At]: igen, gondolom emiatt van. Ahol en dolgozom, ott angolbol van a legkevesebb. Szinte az a meglepo, ha valaki helyi.
Sajnalom oket, nem tudnek igy elni, az fix.

Muscari 2016.09.02. 12:26:55

Szokas szerint nagyon jo beszamolo, koszonjuk, Agi :-)

@Ödenburger [Hu/At]: mi semmit, de semmit nem tapasztalunk ebbol. lehet, hogy London megsem olyan rossz hely.

P.Elliot 2016.09.02. 12:41:19

Jo poszt es tenyleg meghato az a labdakep hogy meg a vereseget is ennyire szamontartjak bar ezek a del amerikaiak meg olni is tudnak a futball miatt, meg az ev elejen volt a teveben hogy Argentinaban valami meccs kozben a kiallitott jatekos csak annyira hagyta el a palyat hogy a cuccai kozul elokotorja a pisztolyt, visszament es lelotte a jatekvezetot aki meg is halt, szoval arrafele a futball nagyon komoly dolog.
Ami a bunozest illeti lehet hogy kevesebb mint masutt de van azert rendesen, ezt egy uruguay-i ismerosomtol hallottam hogy siman kirabolnak az utcan ha ugy adodik, foleg a turistak altal latogatott helyen.
Ez a belzsir ez micsoda? Ami kivulrol helyezkedik el a belfodrokon? Az eleg budos, illetve olyan fura szaga van, lattam disznoolesnel valaha falun egyszer, felrettek szappanfozesre vagy mire de ha jol atmossak akkor valoszinu hogy mivel nem a belen belul van nem lehet ehetetlen bar en koszonom, nem kernek belole.
Ennyi hus, atyaisten! Mennyi lehet az atlageletkor vajon?

P.Elliot 2016.09.02. 12:52:00

@macamuca [IHUN]: Nagyon jol leirtad, igen, egy szulonek be kell rendezkednie egy masfele eletformara ha a gyereke elkoltozott mashova es a sajat eletutjat akarja jarni.
Egy idosnek is annyifele jo dolog, szorakozas van az eleteben ha akarja. Barati kor amire vegre van ideje, kozos kirandulasok, programok, magaval is torodhet egy kicsit, vegre szabad, semmi de semmi rossz nincs benne. Persze az azert nem tul konnyu ha az utod nagyon messzire koltozik es lehet hogy evekig nem tudja latni de annak csak orulni kell hogy jobban el mintha ott elne kozel hozza, egy jobb jovot tud adni a sajat gyerekeinek mint amit ottmaradva adott volna..

Muscari 2016.09.02. 12:52:54

@Ödenburger [Hu/At]: ez nagyon szomoru. Osszeszoritott foggal dolgozni, csak mert kell a penz. . Majdnem, mint otthon, kussolj, ha kedves a munkad.

P.Elliot 2016.09.02. 12:57:43

Kozben megneztem hogy mennyi az atlageletkor Uruguayban, 2012-es felmeres, 76 korul, Usaban 78, magyarorszagon 75, a franciaknal 82.
Mitol van ez a 82? Csak nem a bortol?
Gyerunk, csapjunk fel borivonak!

Muscari 2016.09.02. 12:58:03

@macamuca [IHUN]: milyen igazad van. En a minap beszelgettem egy csajjal FB-n, aki a 18 eves gyereket nem engedi el egyedul sehova, ugy hozza-viszi kocsival, mert hogy nem biztonsagos. Mindezt egy kozepes meretu angol varosban :-) Persze o is kompenzal ezerrel.

DieNanny CH 2016.09.02. 13:03:14

@tanato:

Na, igen. Az már csak hab lett volna a tortán, ha ő egy random turista lett volna, aki ott tölt 10 napot és slussz....

:-(

Muscari 2016.09.02. 13:05:32

@P.Elliot: ehhez kell egy jo hazassag is. Ha "a gyerekek miatt nem valunk el" szitu all fenn, utana nagyon nehez mit kezdeni magaval az embernek.

Muscari 2016.09.02. 13:08:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azert Harlow nem egy kifejezett turistacelpont.

Kiderult, hogy tobb ismerosom, aki itt dolgozik, bizonyos szituaciokban azt mondja, turista. Ha pl vasarlasnal vagy egy muzeumban megkerdik a post code-ot, en meg szoktam mondani a mienket, de ugy vettem eszre, hogy sokan nem.

DieNanny CH 2016.09.02. 13:09:41

@Hari Seldon 2:

Keszthelyen is van ilyen, ha jól emlékszem, a Babamúzeum előtti korlát van tele velük.

P.Elliot 2016.09.02. 13:10:41

@Muscari: Dehogynem, van akkor is elet, legfeljebb az illeto csak annyit foglalkozik a hazastarsaval amennyit feltetlenul muszaj, eleldegelnek egymas mellett,o maga attol meg elheti a kulon eletet, esetleg kulon is valhat ha csak a gyerek tartotta oket ossze, nem kotelezo csak azert turni mert idosek vagyunk mar es el kell viselni a hazastars okozta poklot.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2016.09.02. 13:38:50

Sziasztok!
Köszi szépen mindenkinek:)
Mate volt Argentínában is szépen, nem mondom, hogy nem, de ezt a termoszcipeléses őrületet Uruguayban láttam...de buszokon meg mint akik megőrültek. Argentínát körbeutaztuk busszal, tán egy embert láttam matezni. Az Uruguayiak meg amint felülnek egy buszra, az az első, hogy pakolják az ibrikjüket és szörcsögnek:))))
Amúgy tényleg nagyon egészséges a tea, lehet ez ellensúlyozza a bélzsírt:)))))
A hússal meg a zsíros kajákkal nekem nem lett volna bajom ha adnak mellé úgy egy kiló vecsési savanyút:)) De így hogy zsírt zsírral, ez azért sok volt:) A bélzsír viszont savanyúsággal vagy anélkül is túl sok az én ízlésemnek:))))

P.Elliot 2016.09.02. 13:49:52

@Catgirl: Maskor meg a mate helyett, / engem is felhergelt volna az allando szurcsoles latvanya, hangja/ vigyel magaddal kis almaecetes vizet a sok hushoz es azt szurcsolgesd. Az etelfotok iszonyuan jol neznek ki.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2016.09.02. 13:52:02

@P.Elliot: Engem nem zavart hogy szörcsögtek, nem hangosan csinálták:) Almaecet viszont jól jött volna:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.02. 14:11:29

@Taxomükke (UK):
Nálunk a hurka alapja a bélzsíron pirított hagyma. Anélkül nem hurka a hurka.
Aztán ott van még a zsírháló nem tudom van e rendes neve, abba szoktuk tekerni és megsütni a kolbászhússal töltött fehérpecsenyét.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2016.09.02. 14:25:23

@diggerdriver: Igen ám, de ők nem tekernek semmit semmibe:) Picit megpirítják és magában eszik főfogásként:)))

macamuca [IHUN] 2016.09.02. 14:31:08

@diggerdriver:
Mifelénk receháj a neve. Vagy egy sütetnyi rétes lesz belőle másnap, vagy hurkát csavarnak bele (mármint nem a kész hurkát, hanem hurkamasszát), vagy pecsenyét aznap.

macamuca [IHUN] 2016.09.02. 14:35:21

@Catgirl:
Mint a frissen sült tepertő, olyasmi lehet. De ahhoz is dukál a hagyma, paprika, savanyúság, valami, úgy az igazi :D , szóval valami zőccsíg :)))))

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2016.09.02. 14:36:01

@diggerdriver: Az szárazra sütött zsír...ez nem az. Ez egy zacskó, benne egy csomó nyers zsírral...egye akinek három anyja van:)

macamuca [IHUN] 2016.09.02. 14:40:31

@diggerdriver:
Mi?
A vastagbelet körülvevő zsír (=háj), amit egy vékony hártya fog össze, ezt szedik le óvatosan, ha hurka, vagy pecsenye megy bele (hogy minél nagyobb egybefüggő darab legyen). Ha rétes lesz belőle, akkor nem baj, ha kisebb darabokban szedik le, mivel a hártyát ekkor eltávolítják, csak a hájat használják fel.
Akkor mi a "bélzsír", ha nem a bélen lévő zsír (hártyával, vagy anélkül)?

arncht 2016.09.02. 15:27:44

Nagyon jo iras, es szimpatikus hely :)

kronikas 2016.09.02. 15:27:58

Nagy köszönet a posztért... Uruguayról szinte semmit nem tudtam ....

Hari Seldon 2 2016.09.02. 17:46:37

@P.Elliot:
Bor, olíva olaj, sajtok, és főleg cukor mentes (vagyis kevés cukor) étkezés, napfény, és a környezet...

svajcineger 2016.09.02. 17:58:23

Tényleg jó volt, köszi!
Ha esetleg a másik "guay"-ban is jársz, arról is szívesen olvasnék!
Tudod, a Para-ról. :)

kardio1 2016.09.02. 18:04:45

Jo poszt. Kis korrekcio: Uruguay végül nem portugàl gyarmat lett, mint ahogy a posztban szerepel (akkor most ott nem is spanyolul beszélnének...). Sokszor elhangzik, hogy kis orszàg. Dél-Amerikàban az, különösen Argentina és Brazilia közé ékelôdve hat annak, de valojàban kétszer akkora, mint Magyarorszàg.
Mujicàrol meg vegyes a véleményem. Következetes figurànak tûnik, igaz, de nekem a marihuana és az abortusz liberalizàcioja nem jön be. Ez utobbi vsz. nem kevés kis uruguayit akadàlyozott meg abban, hogy élvezze az ottani nyugalmas életet.

kardio1 2016.09.02. 18:08:48

@tanato: minden éremnek két oldala van. Ez igaz, hogy a radikalizàlodàs célpontja az angliai magyar vagy lengyel bevàndorlo is lehet, de valoszinûleg a Türingiàban 3 eritreai menedékkérô àltal megerôszakolt magyar nô nem osztja a véleményedet a migrànsbaràt politikàrol

Bredpitt Monika 2016.09.02. 18:24:24

Jaj de jo kis poszt !!!
Imadom ezt az elnokot!
Az orszag maris felkerult a bakancslistamra.

Jokat nevettem, vegre egy kalandos, erdekes tortenet.
Tarsd meg jo szokasod es szamolj be minden kutya etetos kalandodrol.
Koszi a posztot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.02. 18:53:33

@macamuca [IHUN]:
Mucika, ne verd belém az ideget...
Én elhiszem hogy tirpákiában más a disznók anatómiája de @Catgirl: nem a hálóról beszél. Van ott még egy nagy fodros zsírdarab amin mi a hagymát pirítjuk.

tanato 2016.09.02. 19:06:12

@kardio1: A kommentet nem én írtam csak belinkeltem.A gyűlöletkampány célpontja pedig az aktuális helyzettől lehet muszlim vagy éppen kelet európai.Annyi a különbség a megerőszakolt magyar nő és az agyonvert lengyel férfi esete között hogy utóbbi esetben az illetőt kelet európai mivolta, beszéde miatt verték halálra,más okuk nem volt rá,viszont a nemi erőszak úgy általában köztörvényes bűntény, nem rasszista indíttatású./Kivéve pl. ha a megszálló hadsereg katonáinak szinte parancsba adják a megszállt terület nőinek megbecstelenítését az ellenség megalázása okán.,lásd pl. boszniai háború,vagy éppen a 2. vh-ban elsősorban a szovjetek által okozott bűnök./természetesen mindkét bűncselekmény súlyos és megérdemlik az e lkövetők a súlyos büntit.

Csodabogár 2016.09.02. 19:22:55

@macamuca [IHUN]: Csak csodálkozom itt a rétesen. Nálunk hájas tésztának hívták. Persze eddig nem tudtam a pontos technikát, mert rég volt már az a disznóvágás és én akkor iskolában voltam. Csak a termékeket élveztem. Soha nem kutattam mi van a hurkában. A lényeg, hogy jó legyen.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2016.09.02. 19:40:12

@kardio1: :) Köszönöm. De nem azt írtam, hogy portugál gyarmat lett Uruguay. Hanem hogy a sok huzavona után Colonia del Sacramentot a portugálok kapták. Legalábbis hivatalosan 1731-ben. Azóta természetesen telt-múlt as történelem...:) Ahogyan például kishazánk felett is:)

2016.09.02. 19:46:37

@Ödenburger [Hu/At]: "Az, hogy ha valami nincs meg, akkor a magyar volt, mert azok lopnak, az az alap... Aztán magyarázkodj, hogy ott sem voltál, úgysem hiszik el..."

Hm. Bárcsak azt lehetne mondani erre, hogy csak előítéletesek... Aztán a valóság tényleg az, hogy itthon elég sokan mindent hazahordanak az emberek a munkahelyükről, ha van rá lehetőség, és kicsi v. semmi a lebukás lehetősége. Az viszont tényleg gáz, amikor már téged is az alapján ítélnek meg, hogy egy másik honfitársad mit csinált. Biztos, hogy van annak az előítéletnek előzménye...

macamuca [IHUN] 2016.09.02. 20:01:33

@Csodabogár:
A rétes és a hájastészta tésztája ugyanaz :D (zsírral készült hajtogatott tészta, illetve disznótor után friss hájjal). Ha hosszú/nagy lapot töltenek meg, majd sütés után szeletelik, akkor rétes. Ha kb tenyérnyi darabokra vágják a nyers tésztát, közepébe a töltelék, majd simán kettéhajtva (de nem összenyomva a széleket!!= sütés közben szépen felnyílik leveleire a tészta) sütik, akkor hájastésztának nevezik mifelénk.
Ha zsír/háj helyett vajat használnak, és darabokra vágva töltik-sütik, akkor vajastészta, vajas levelestészta a neve.

Amúgy a mifelénk az Hajdú-Bihar közepe, ahol a hajdúsági, a bihari és a sárréti vidék talalkozik, ez a hármasság az ételek terén jól lemérhető, 10 km-rel idébb, vagy odébb ugyanazt az ételt sokszor nagyon másként fűszerezik/készítik.
:)

Chamroe 2016.09.02. 20:20:11

@tanato: Érdekes, hogy a beáramló több százezer ember közül nem találtak "partnert" maguknak . De jött egy helyre kis "fehérnép" mindjárt jó lett nekik.

Miért csak az számít rasszizmusnak, amit a fehér ember csinál, fordítva nem áll ugyanez?!

M. Péter 2016.09.02. 20:29:04

A mate teáról azt írják, hogy nagy mennyiségű fogyasztása inkább okozza a rákot mintsem megelőzi.

Mujica másik oldala, hogy köztörvényes bűncselekményekben, bankrablásokban is részt vett annak idején, és elnöksége alatt ment csődbe a nemzeti légitársaság és az állami kőolaj-, alkohol- és cementvállalat.

tanato 2016.09.02. 21:28:29

@Chamroe: Hogyne számítana amikor pl. USA-ban fekete civilek megöltek egy rakás fehér rendőrt nemrégen/úgymond bosszúból/,az is annak számított.De sajna az angol suhancok által megölt /kizárólag azért mert lengyelül beszéltek/ lengyel bevándorló?migráns? esete is rasszista cselekedet még ha azonos bőrszínűek voltak is.A nemi erőszaknál akkor rasszista mint fejtegettem,ha kizárólag a másik nemzetiségű,vallású,bőrszínű nő ellen követik el az illető nemzetisége vallása,bőrszíne miatt,nem szexuális indíttatással.Pl. parancsara a szerb katonák kb 50 ezer muzulmán nőt erőszakoltak meg Boszniában az ellenség megalázása céljából.1990-1995 között.

2016.09.02. 21:30:31

Jaj ez szuper volt nagyon koszonjuk, szeretem ezt a sorozatot. Del-amerikai foci <3...

@Hari Seldon 2: "úgy mondják, hogy ez a rengeteg lakat, statikailag túlzottan megterheli a hidat. Ugyanis nem ( x ember plusz 4000 kg ) -ra van számolva, hanem csak 4000 emberre (plusz a túlbiztosítás) a tartószerkezet. – Nem tudom, hogy reális-e ez az indok, vagy csak szimplán zavarja a városképet. "

Konkretan kidolt a kerites a Pont des Arts oldalarol, mert lehuzta a sok lakat. :D Csunyanak nem csunya szerintem aranyos, de csak az ottletelen luzerek elnek ilyen kozhelyekkel, hogy pont Parizsba, meg ilyen romantikus szokokutakhoz teszik ezeket, akik igazan intim es szemelyes szerelmet tapasztaltak, azok oda rejtik el, ahol jelentosege van es csak ok tudjak, mit jelent, akkor is, ha az a Kobanya-Felso utani tolteseken levo poshadt betonkerites, az Akacos sorozo mogotti kukak, vagy a Duna Plaza parkoloja mogotti lepukkanas, merthat a szerelem marcsak ilyen kiabrandito helyeken tortenik altalaban, es az a szep benne, hogy amikor ezeken a helyeken elso randik meg vilagmegvalto beszelgetesek meg elso csokok vannak, akkor vegulis mindegy, hogy nem pont a Pont des Arts, nem? :D Na mindegy.

SzZoole 2016.09.02. 21:45:17

@diggerdriver: Mar mondtam neked,hogy @macamuca [IHUN]: hajdusagi,es ök nem tirpakok,hanem hurkások:)))
Igaz mucuska?:)))

SzZoole 2016.09.02. 21:57:42

En jarom egesz angliat,plusz Welsh,megallok sok helyen,sok emberrel beszelek es meg soha nem ert semmi atrocitas a szarmazasom miatt,sem a brexit szavazas elott es utanna sem.
A doki altal emlitett gyilkosag varosaban,Harrlow-ban,az utobbi egy hetben 3x is voltam,multhet szombaton,pont ott abban a shopping helyen ahol a gyilkosag tortent,szerdan es ma is voltam.
A lengyelekrol tudni kell,hogy nem egy csendes tarsasag,foleg akkor nem amikor egy kicsit beis isznak.
Szoval ovatosan ezzel a brexit,nem angolul beszelnek tamadasos allitasokal,mert a szivdokinak igaza van,az eremnek ket oldala van es a nyomozas is elegge az elejen van.

sebi77 2016.09.02. 22:30:48

- Kétszer 11 órát utaztam fekvőbuszon Vietnámban, egy percet se tudtam rajta aludni. A sima buszhoz képest talán kényelmesebb, de még így is inkább szörnyű.
- Buenos Airesben külvárosokkal együtt 13 millióan laknak, Uruguayban meg 3.5 millióan, szóval tényleg lehetne akár egy előváros, ha nem lenne kétszer akkora mint Mo..
- Montevideo tényleg gyönyörű, és nekem valahogy a neve is nagyon tetszik (ez általában nekem se szempont).

pityke8 2016.09.02. 22:30:51

@macamuca [IHUN]: Egy jó hájas tészta lekvárral...kb 20 éve nem ettem

montroyal ( CAN qc) 2016.09.02. 22:40:58

jo volt olvasni kovetkezo uticélom Dél-amerika persze ha megjon a kedvem hozza ($) egy napot leszunk Montevideonban de egy masikat Punte del Este-n ossze kell nekunk is suriteni Uruguayt
jok az otletek mit kell megnezni .. de enni csak olvasni is kiraz a hideg a zsiros dolgoktol ..

montroyal ( CAN qc) 2016.09.02. 22:51:18

@Hobbiszakács: na ne mar nagyon primitiv jatek a maihoz hasonlitva mindenki all a palyan, kenyelmesen atveszik a labdat , senki nem zavarja oket .. az elso golig neztem, hogy tudjak adogatn,i atvenni a labdat hol van az egesz csapat aki minden tamado nyakan all lokdosi huzza a labda korul némi mozgas a tobbiek aldogalnak a helyukon mert ok csatarok ..... szoval mai szemmel egy jobb ifi csapat agyonverne oket .. es dog unalmas jatek ..

kardio1 2016.09.02. 22:53:20

@tanato: pont errôl van szo: a lengyelt azért verték meg, mert a politikai közhangulat ôket teszi felelôssé valami màsért. Az eritreaiak pedig azért erôszakoltàk meg a magyar nôt, mert ez nàluk kulturàlisan belefér. Es a bevàndotlokkal kapcsolatos ellenérzéseket pontosan az ilyen esetek korbàcsoljàk fel, és erre ülnek rà bizonyos politikai erôk, aminek következménye a minden bevàndorloval szembeni ellenérzések fokozodàsa lesz. Az alapvetô hiba a gondolkodàs nelkül valo beengedés volt végülis mindkét esetben: az angolok sajàt bevallàsuk szerint max. pàr tizezer keleti bevàndorlora szàmitottak, a németek-svédek pedig közel sem ennyi menedékkérôvel kalkulàltak.

kardio1 2016.09.02. 23:02:32

@Catgirl: Lehet, én csak a spanyol nyelvû Wikipediàt néztem. Ott az 1678-as portugàl alapitàstol kezdve szàmos cserét irnak a fennhatosàgot tekintve a spanyolok és portugàlok között, deaz 1731-es dàtum nem szerepelt benne.
A fogalmazàsodat mindenesetre félreértettem.

SzZoole 2016.09.02. 23:04:13

@kardio1: "Az eritreaiak pedig azért erôszakoltàk meg a magyar nôt, mert ez nàluk kulturàlisan belefér."
Nade doki,ha az en lanyomat egy ilyen zaklatja Es en latom,odamegyek es ugy megverem,hogy eltorom a kezet-labat,engem bevisznek,en vedekezhetek azzal,hogy biztos ur,ez a mi kulturanban elfogadott?
Tudom,hulye kerdes,mert ez egy kultur emberben fel sem merul.

tanato 2016.09.02. 23:15:15

@kardio1: Nyilván egy bizonyos mennyiség fölött elszakadt a cérna,de a folyamat elindult a populista erők hatására, a helyzetet meglovagolták és a vége/vagy az eleje/az erőszak.Előbb csak verekedés azután gyilkosság(ok/.

kardio1 2016.09.02. 23:34:00

@tanato: nyilván van ilyen is. Az a kérdés, a sikeres, vagy a sikertelen beilleszkedesbol lesz több, melyik fog dominálni.
Nyilván egy menekültügyi szervezet a pozitív példákat fogja kimazsolazni.

tanato 2016.09.02. 23:44:26

@kardio1: Véleményem szerint sok sikeres beilleszkedés is lesz,viszont a média a szenzációban érdekelt világszerte,így az sokkal nagyobb teret fog kapni mint egy sikeres,főleg ha még bűncselekménnyel is párosul.Az nem hír ha egy arab Fr-ban vagy Németországban beáll dolgozni egy keleti büfébe vagy,/netán egy szíriai orvos egy német kórházba/ étterembe,de ha erőszakol akkor nyilván médiaszenzáció.

Muscari 2016.09.02. 23:47:44

@macamuca [IHUN]: abbol keszul a hajas sutemeny is? Nagymamam csinalt mindig, nagyon finom volt.

Muscari 2016.09.02. 23:53:08

@kardio1: Merkel mama azt mondta, hogy mindenki mehet, pedig mar akkor tobb szazezren voltak. Ketlem, hogy ne tudta volna, hogy milyen sokan lesznek.

blackhairlady 2016.09.03. 00:19:24

@diggerdriver: igy van, ezt otthon a hurka ala piritjak. A masik az a hashartya, abbol csinaljak hajas tesztat is, meg amit te emlitesz, en ciganyka neven ismerem.

blackhairlady 2016.09.03. 00:25:46

@macamuca [IHUN]: a retest nyujtjak es abban nincs haj ( ekezettel olvasando).

Muscari 2016.09.03. 00:38:21

@blackhairlady: azert jo esetben hajszal sincs benne, ugyhogy ekezet nelkul is jo :-D

blackhairlady 2016.09.03. 01:12:41

@Muscari: :)))))))) Erre nem gondoltam, de igazsagod van :D

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.09.03. 07:18:53

Nagyon jó kis írás, köszi!
Szimpatikus országnak tűnik, és én azért azzal a grilltállal is jobban elbántam volna...:)

Hari Seldon 2 2016.09.03. 07:23:44

@Muscari:
Nem számolt a "pull - hatással". Az ilyen népeknél, ha azt mondom, aki rászoruló jöhet, azt ők úgy fordítják le maguknak, hogy na most aztán egész Szíria mehet...

szalka240 2016.09.03. 09:18:59

Az első hírhez
A multis fizetést a termelékenységgel párhuzamba állítani szerintem nettó hülyeség. A multi nam annyit fizet, amennyit a munka ér, hanem amennyiért talál embert, aki elvégzi a munkát. Hiszen neki nem az a fő célja, hogy a munkavállaló jól éljen, hanem hogy maximális profitot termeljen. A cikkben ott is van a példa. A Lidl pont azért jó példa, hiszen a termékeit közel azonos áron adja az egyes országokban. Az egyes boltokban a létszám is hasonló, mert a munkát mindenhol ugyanúgy el kell végezni. Lehet mondani, hogy nyugaton többet fogyasztanak. De most őszintén, Svájcban annyian tolonganak a Lidlben vásárolni, hogy 10-szer annyi hasznot képes termelni, mint Bulgáriában? De tudok mondani saját példát is, ahol még egyértelműbb a dolog. Nagy multis projekt, vagyis ugyanaz a vevő, ugyanaz a munka, ugyanaz a termék. Inkább mennyiségi, mint minőségi munka, tehát fizikai képtelenség, hogy egy francia 3-szor annyit volt képes termelni, mint egy magyar, a magyar mégis csak harmadannyi fizetést kapott.

szalka240 2016.09.03. 09:23:14

Helyesen, nem 10-szer annyi hasznot, hanem annyival nagyobb bevételt, amiből a 10-szeres fizetést is ki tudja fizetni.

Taxomükke (UK) 2016.09.03. 10:47:34

@kardio1: A BBC-n nem nagyon volt szo errol a tamadasrol...
Ha viszont rosszul tolat a kamionnal a ka-europai, az rogton cimoldalra kerul.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.03. 16:03:46

Bróhaha, akkor ezexerint Uruguaynak is megvan a maga Irapuatója...
:-))))
Ilyen ez a popszakma.
Összességében kiváló posz, jó írás, sok képek, köszönet.
Egy olyan hústekercset blokkolnék, sunáznék.Ha nincs hozzá saláta, akkor meg kérni kell külön, vagy megvenném valami boltban előtte.
A bélzsírtól viszont beokádnék valszeg...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása