oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. augusztus 02. 06:46,  A hollandok és a kidurranó magyar lufi 84 komment

2016. augusztus 02. 06:46 Határátkelő

A hollandok és a kidurranó magyar lufi

A határátkelők bizonyos szempontból tükröt tartanak Magyarországnak – írja a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett posztjában Zita, aki szerint sok minden lenne, amit érdemes lenne átvenni a hollandoktól, legyen az oktatás, az önismeret vagy a múlthoz való viszony. (Az eddig megjelent írásokat itt találjátok.)

Szavazni ma is a poszt végén illetve a Facebookon lehet, tegyétek azt!

hollandia_amszterdam_foto_flickr_com_dchris_1.jpg

„Sokat hezitáltam ezen a pályázaton. Bevallom, először pihentettem kicsit az íróasztalon a többi cetlik között. Majd mégsem hagyott nyugodni. Többféle gondolatmenet is kirajzolódott, hát, íme, a végkifejlet.

Előre bocsátanám, hogy nem vagyok sem közgazdász, sem semmilyen szakértő, a politikusi elhivatottság távol áll tőlem, ezért ne várjatok mutatókkal, hatástanulmánnyal alátámasztott projekttervet szülőhazánk talpra állítására vonatkozólag. Ezen is gondolkodtam, de ehhez nagyon kevés vagyok.

Jó hír, hogy van ötletem, amiket itt majd szépen sorra is veszek, és hogy autentikus legyek, holland példákkal, mert ez az ország itt működik jól. Persze errefelé is érnek meglepetések, itt is van, ami nem jön össze elsőre, de ez az ország él, lélegzik, szabad, szerethető, megszokható.

Egyben nagyon más, mint amit mi a Kárpát-medencében megéltünk. Magyar aggyal gondolkozva nem is gondolnánk, hogy ez is még Európa. Pedig a mondat sajnos visszafele is igaz, megismerkedvén alaposabban a magyarországi viszonyokkal, lassan azt sem gondolja senki, hogy az még Európa.

Tükröt tartunk az országnak

„Aki a tömeget követi, általában nem fog előrébb jutni náluk. Aki képes egyedül haladni, valószínűleg olyan helyeket fog felfedezni, ahol még senki nem járt előtte.” (Albert Einstein)

Ez a nagyszerű gondolat sokat elárul rólunk, határátkelőkről. Mert mi nem követtük a tömeget, mertünk változtatni, változni, kockáztatni, elsősorban magunkért.

Egyre inkább látszódik azonban, hogy „Sub Rosa” elindult velünk egyfajta gondolkodás, amiben benne van a változás-változtatás vágya, de benne van a mi (szerintem nemes) ellenállásunk is, nevezzük egyszerűen motivációnak.

Ha akarjuk, ha nem benne van a politikai állásfoglalásunk. Elindult velünk a lavina, amit most már megérez az ország, nincs orvos, nővér, kőműves, tudós, felszolgáló a Balatonon. Ezek tények.

Igenis büszke vagyok magunkra, mert tükröt tartunk az országnak, amiben kezdi most már látni az arcát. Lehet, hogy mikor látogatóba megyek turistának és/vagy kevély határátkelőnek fognak felcímkézni, de ez nem fáj. Mert valóban igaz, hogy más fejjel gondolkodok. Megváltoztatott a határátkelés, megváltoztatott Hollandia.

Változás belülről

Ezért vállalván ennek következményeit, először is receptre írnám fel minden magyar embernek, hogy éljen legalább egy évig külföldön. Ez a legjobb módszer, hogy ne ragadjunk be, merjünk másként gondolkodni, tudjunk változni, és ezzel változtatni a világon. Mert minden feltett kérdésünkre a válaszok alfája és omegája ez: változás belülről.

Nincs ebben semmi új, és semmi eretnekség. Gondoljunk csak a hajdan volt szokásra, hogy a céhek kötelezővé tették a legényeknek a külföldön eltöltött éveket vándorkönyvvel a zsebben.

De a külföldi egyetem-járás szokása is hagyományosnak volt tekinthető már a sötét középkorban is (ami sok szempontból nem is volt olyan sötét). És akkor még nem is beszéltünk a kultúra beáramoltatásának nagyszerű felismeréséről és annak hatásairól.

Történelmünk során oly sokszor hatalmasat lendített rajtunk. Gondolok itt Mátyás királyunk nagyszerű humanista, reneszánsz udvarára, vagy Esterházy Miklós herceg barokk kastélyára és az abban működő nem elhanyagolható kulturális műhelymunkára.

Nagyon becsüljük meg  hát azokat a tudósokat, feltalálókat, művészeket, mecénásokat, (felsorolnám szívesen a neveket, mert büszke vagyok rájuk, de akkor megint oda lenne a pártatlanságom, meg ez itt most nem a reklám helye) akik életben tartják a magyar szellemi életet. Figyeljünk rájuk! Mert ők nem félnek, tudásuk és tehetségük jogán pörölnek és nem csak magukért teszik, hanem mindannyiunkért.

Tanuljunk!

„Én nem fogom be pörös számat. A tudásnak teszek panaszt.” (József Attila)

Második receptre felírt pirulám a tudás. Szóval tanuljunk! Szeressenek iskolába járni a gyerekek. Beszéljen mindenki legalább még két nyelven a magyar mellett, mert ha nem, visszafordíthatatlanul elszigetelődünk.

Van nekünk sok kiváló gyermekpszichológusunk, tanártekintélyünk, akik már rojtosra koptatták a szájukat, hogy mit kéne tenni. Hogy mit? Hallgatni rájuk, megcsinálni, amit mondanak.

Hozzá itt a holland példa, nem biztos, hogy jó, de azért fontoljuk meg! Négy évesen kezdik a gyerekek az iskolát, ez amolyan iskola előkészítő, hasonlatos a mi óvodánkhoz. Az általános iskolából nem viszi haza a tanulni valót a gyerek, se könyvet, se füzetet, még a nyolcadikos sem, csak a „tesicuccot” kimosni.

Középiskolában kezdenek el igazán tanulni, meg a főiskolán, egyetemen, aki akar. Egyébként lehet szakmát tanulni. Nincs házi feladat, játszanak a gyerekek, amíg lehet. Nagy részük délben hazajár enni, és ebéd után még visszamegy az iskolába.

Nem gondolnám, hogy ettől butábbak lennének a hollandok, csak máshol van a hangsúly. Nem egy pszichésen lefárasztott, nem az életkorának megfelelő oktatásban-nevelésben tartott, halálra terhelt kisiskolásra épít a rendszer, hanem egy tárgyi tudásban ugyan alacsonyabb szinten teljesítő, alapkészségekben gyakorlott gyerekre. Kevésre, de biztosra.

Hangsúlyosan szerepel a tanításban a kommunikáció, nyelvtanulás, egészséges életmód, szövegértés, értelmezés, alap matematika extrák nélkül, történelem csak későn és kis mértékben.

Ismerd meg önmagad!

„Szerették a munkát, takarékoskodtak, szorgalmasak voltak, véleményüket nem rejtették véka alá, és nagy igazságérzettel bírtak.” (Petrus Opmer, 1625)

Ez az idézet tipikusan tükrözi a holland mentalitást. Holland ember írja hollandokról. Egy múzeumban mentettem. Ehhez kapcsolódna a harmadik recept.

Egy kötelezően választható önismereti tréning mindenkinek, aki még nem tette meg. Bizony nagyon nagy hiátus van a magyar emberben ezen a téren, persze jobbára még mindig nem képezi neveltetésünk tárgyát.

Az önbizalom, az önismeret, a bizalom mások iránt, a becsület, a lelkesedés, az elfogadás, a tolerancia, ezek mind tanulható, tanítható, kialakítható emberi tulajdonságok.

Csak azt az embert nem lehet megvezetni, aki tisztában van önmagával. Aki tisztában van saját tudásával, tehetségével, erejével, és meri egyre magasabbra tenni magának a lécet. Lelkesedik a világ dolgaiért, a munkájáért, a földért, ahol élünk, az őseiért, akik az alapokat megteremtették ehhez. Ettől nyitott, pozitív, építő ember lesz.

Egészségesen beoszt, megbecsül, takarékoskodik, természetes neki szelektíven gyűjteni a szemetet, nem vágja ki a fákat feleslegesen. Véleményt formál, és azt ki meri mondani. Nincs rá szüksége, hogy címkézzen másokat.

A baj csak ott van, hogy a hollandoknál ennek hagyománya van, több száz évre visszamenőleg, nálunk meg nagyon nincs. Ezt a lemaradást nem tudom, hogy le lehet-e valaha is küzdeni.

Letenni a múltat

„Nem számít, milyen kemény volt a múlt, mindig újra lehet kezdeni.” (Buddha)

A negyedik, igen keserű pirula: letenni a múltat, illetve csak azt tovább vinni, ami épít. Elengedni mindazt, ami már nem szolgál bennünket. El kell engedni a félelmeinket. Vagy legyőzni őket, azt meg úgy, hogy szembe megyünk velük, nem kitérünk előlük. Mire is gondolok? Sok mindenre, nyilván könyvet is tudnék írni belőle.

Két dolgot azért kiemelnék.

Itt van például a liberalizmus. Nem kell félni tőle! A hollandoknál ez is jól működik. Sok helyütt leírták már, hogy a világ egyik legliberálisabb országa. Látnunk kell végre, hogy csak azokban a társadalmakban válhat veszélyessé, ahol az embereket elnyomás alatt tartották, mert ilyenkor a korlátok eltűnése szabadosságba csaphat át.

Mármost a fejlett liberális társadalomban meg mindenki érti és tiszteli a szabályokat, kialakul az emberekben egyfajta természetes mértéktartás, teljesen normális, hogy mindenki annyival megy az úton, amennyivel a tábla engedi, hogy mindenki befizeti az adót, biztosítást, hogy nem rombolja az egészségét, hogy nem akad fenn azon, hogy valaki más vallású, más bőrszínű, meleg vagy hetero, fiatal vagy öreg, esetleg mozgássérült vagy szellemi fogyatékos.

És itt van a népvándorlás ügye. Azt gondolom, ettől sem kell félni. Ebben a pici liberális országban a lakosság 2/3-a egyharmada bevándorló. Mégis élhető az ország, sőt meg sem fordul a fejedben pár hónap után, hogy ez nem így természetes.

Nehéz párhuzamot vonni egy multikulti Hollandia, és a „nemzeti identitást” még mindig oly nagyra tartó Magyarország között. Hát most nem is fogok, mert nem szeretnék megbántani senkit. Inkább csak néhány gondolatom osztom meg, ami mentén érdemes lenne megoldásokat, mintákat keresni.

Van török, holland, kínai szomszédunk. Van mexikói, ghánai, surinami, román, lengyel, arab, török nyelviskolai csoporttársunk. Az utcán már fel sem tűnik, hogy kin milyen ruha van, eszünkbe nem jut ilyesmire rácsodálkozni. Láthatóan ugyanúgy élnek, dolgoznak, gyereket nevelnek, bevásárolnak, mint mi.

Nem lopnak az emberek, semmi baj nem történik, ha véletlenül nyitva hagyod az autót, nem kellenek vasrácsok, magas kerítések. Ha elvesztesz valamit, az többnyire megkerül. Nem magasabbak a bűnözési statisztikák, szóval ezzel ne is érveljünk.

Viszont kialakul mindenkiben egyfajta megértése, tolerálása a másik szokásainak. Ezekkel amúgy napi szinten szembesülünk. Köztudottan befogadó nemzettel élünk itt egy országban. Sokat tanultunk tőlük.

Erősen megfontolandó a hozzáállásuk.

A lufi kidurranása után

A nagy magyar lufi ugyanis nemsokára eldurran, mert már akkorára fújták. Mi lesz azután? Üresség. Döbbenet. A felismerés, hogy átvertek bennünket. Ha más nem, akkor majd az idő kikényszeríti a változást.

Konklúzió: a változás lehetőségét mindenki magában kell meglelje. A tenni akarás mindannyiunk egyéni felelőssége, kinek-kinek a saját vállalható tehetsége, elkötelezettsége és lehetősége szerint. Határon innen, vagy túl, az mindegy. Nem szabad, hogy minden maradjon a régiben. Szülőhazánknak tehát nincs más esélye… nem lehet nem változni...

„Mert így valóban úgy lesz, hogy a jövő térképén Magyarország helyén egy fehér folt lesz, ezzel a felírással: Ez Magyarország volt, de elsikkasztották...” (Ady Endre, 1899)

Zita blogját itt találjátok, olvassatok bele!

HÍRMONDÓ

Tízből nyolc cégvezető retteg

Egészen elképesztő, de a magyar cégvezetők 85 százaléka számára fenyegető a szakemberhiány – derül ki egy friss felmérésből. Ha minden így megy tovább, az idei kritikus év lehet a magyar munkaerőpiacon. A pályamódosítás irányát egyre inkább a külföldi sikertörténetek befolyásolhatják. A teljes cikket itt találod.

„Teljes a zűrzavar”

Még mindig a brexites sorozatról van szó, melyben most egy lengyel származású, de már Nagy-Britanniában született kávézótulajdonos beszélt arról, hogy azért nem ment el szavazni, mert a maradáspártiak győzelmére számított. Most azonban úgy látja, teljes a zűrzavar, „senki nem tudja igazán, hogyan kellene kézbe venni a dolgokat. Senki nem tudja, mi a következő lépés, mintha senkinek nem lenne fogalma sem arról, mi következik most, mi a menetrend”. A továbbiakat itt olvashatod el és nézheted meg a videót is.

Miért nem szexelnek a svédek?

Végül egy könnyebb téma: állítólag évek óta hanyatlik a svédek szexuális élete, és a kormánynak nem nagyon van fogalma arról, hogy miért. Az utolsó ilyen felmérés más két évtizede készült, szóval éppen itt az ideje egy újabbnak. Nem meglepő hát, hogy a közegészségügyi miniszter szerint „fontos kivizsgálni, hogy valóban így áll-e a helyzet, és ha igen, akkor mi áll a jelenség hátterében”. Minden továbbit itt találsz.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

(fotó flickr.com _dChris)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Hollandia Magyarország 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr578929282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.08.02. 06:49:12

Már Ady is megmondta.

kardio1 2016.08.02. 07:35:42

@Golf2: meg. És az eltelt 117 évben még mindig nem következett be, nem fehér folt van Hegyeshalom és Záhony között.

kardio1 2016.08.02. 07:40:37

Egyébként a multikulti társadalom addig működik csak megfelelően, amíg van pénz és jólét. Elég egy kis válság, és rögtön kibukkan a tolerancia hiánya.

Golf2 2016.08.02. 08:08:52

Ady is franciából mondta meg a tutit.

Evain 2016.08.02. 08:30:00

Csak szólok, hogy Amszterdam ugyanúgy nem egyenlő Hollandiával, mint London Angliával.
A nagyvárosokon kívül már nem ennyire fekete-fehér a helyzet.
Az iskolákról meg a gyereknevelésről tudnék érdekeseket írni. :)

Zita, szerintem még mindig rajtad van a rózsaszín szemüveg, ami önmagában nem baj, de mivel még mindig benned a tüske, ami miatt eljöttél otthonról, ezért az objektivitás még nem az igazi.

sellőlány 2016.08.02. 08:33:56

"Ebben a pici liberális országban a lakosság 2/3-a bevándorló." Mi van?
Pontosítás kérek.

sellőlány 2016.08.02. 08:35:40

@Evain: Igen, kérlek írj! Ha már infó, legyen életszerű forrásból. :-)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.08.02. 08:38:56

kicsit nehezen emesztheto de jol megirt cikk.

micsoda? 2016.08.02. 08:41:51

- Szerintem bizonyos dolgokat, mint például a velünk hozott géneket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

- Többek között szívemből szólt: "A negyedik, igen keserű pirula: letenni a múltat, illetve csak azt tovább vinni, ami épít. Elengedni mindazt, ami már nem szolgál bennünket."
Mi rágódunk régmúlt dolgokon - Trianon, 56 - , miközben elhalasszuk a tennivalókat. Egészségügy, oktatás, szakképzés stb.

- Igen személyes tapasztalatom, hogy egy rövid külföldi munka sokat változtat az ember szemléletén, Talán kevesebb lenne az önimádó magyarkodás, és több tolerancia más népek iránt, több tenni akarás, szókimondás. akár x -el.

Evain 2016.08.02. 08:42:48

@sellőlány: szerintem az elírás, és 1/3 akart lenni, ami nagyjából meg is felel a valóságnak.

sellőlány 2016.08.02. 09:00:13

@Evain: 1/3 akkor, ha már a kora újkortól behurcolt gyarmat rabszolgák leszármazottait is belevettük! :-) A de facto külföldről bevándoltak száma jelenleg 1.8 millió fő körül van, ha a gyerekeik ott születtek már állampolgárként, sem beszélhetünk további milliókról.

Golf2 2016.08.02. 09:10:44

@secretarius: Te csak piszkálódni jársz ide hetente egyszer,ezért kár bezsíroznod a klaviatúrát.

Evain 2016.08.02. 09:12:50

@sellőlány: hát ez jó kérdés, nem tudom, hogy állampolgárság, vagy származás alapján számolja-e a statisztikát.

sellőlány 2016.08.02. 09:20:54

"A nagy magyar lufi ugyanis nemsokára eldurran, mert már akkorára fújták. Mi lesz azután?" Azért ennek a konkrétabb kifejtése is érdekelne.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.08.02. 09:49:59

@Evain: Nincs tüske, egyre jobban nincs. Az itteni dolgokról meg mindig hangsúlyozom, hogy ez sem egyszerű, itt sem magától megy semmi. Közben elkezdtem dolgozni, hát készülök, de nem lesz egyszerű a tapasztalatokat leírni.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.08.02. 09:52:59

Az 1/3 kontra 2/3 holland-bevándorló arányban természetesen a hollandok javára dől a mérleg. Mea culpa.

Csilla Csilla 2016.08.02. 09:56:49

@Evain: Egyetértek veled, vidéken sokkal árnyaltabb a helyzet. Mások az emberek, mint a fövárosban és a nagyobb városokban. Az iskolákról szülöként én is sokat tudnék mesélni. Az én fiaimnak például volt általánosban is házi feladatuk, igaz nem sok, de volt. A holland oktatási rendszerben vannak szépszámmal alternatív módszerrel dolgozó iskolák is (Montessori, Dalton etc.).

A holland multikulturális társadalmat követendö példaként a magyarok elé tenni szerintem nem túl sikeres. Még akkor sem, ha a szerzöt a jóakarat és a pozitív gondolkodás vezérli. A két ország (és ezzel a nép) történelmi, gazdasági háttere teljesen más. Minden nép másként éli meg a nemzeti identitását és ez így jó. Nem feltétlenül kell mindent megváltoztatni.
Ez az én véleményem, kicsit hosszúra sikerült ;)

sellőlány 2016.08.02. 09:59:34

@huisje,boompje,beestje: Szólj HÁ-nak, hogy korrigálja... és amint írtam, meglátásom szerint még ez is tények nélküli megállapítás.
De annak örülök, hogy dolgozol és kezded kissé reálisabban látni a holland álomvilágot.

Evain 2016.08.02. 10:03:28

@sellőlány: csak hogy erre is válaszoljak, a saját, teljesen szubjektív benyomásaim alapján alkottam egy elméletet, hogy mi az alapja a holland toleranciának, és miért nem jó feleségnek a holland nő (a holland férfiak szerint). :P

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.08.02. 10:10:49

"Miért nem szexelnek a svédek? [...] Az utolsó ilyen felmérés más két évtizede készült, szóval éppen itt az ideje egy újabbnak. [...] mi áll a jelenség hátterében?”

Utoljára húsz évvel ezelőtt "mérték fel" a svéd kopulációs szokásokat. Emlékszem egy Hol szeretkezik a svéd címmel megjelent újságcikkre, mely szerint a svédek 62 százaléka a hálószobában, 14 százaléka a konyhában, 21 százaléka a fürdőszobában, négy százaléka az előszobában és 1 százaléka a teraszon vagy a kertben szeretkezik. Az átlag svéd nem tud fejben számolni, ezért senkit sem zavart, hogy ez összesen 102 százalék.

A felmérésből többek közt az is kiderült, hogy a szeretkezés helyszíne politikai beállítottság függvénye: a baloldali (volt kommunista) párt szimpatizánsainak 44 százaléka például gyakran szeretkezik a konyhában. A szociáldemokraták soha nem kamatyolnak az előszobában, a zöldek, a kereszténydemokraták és a kisgazdák pedig el sem tudják képzelni azt, hogy a fürdőben, az előszobában avagy a teraszon áldozzanak a szerelem oltárán.

Időről időre nyelvészek is végeznek hasonló felmérést. Kérdés, hogy nem-e arra szeretnének választ kapni, hogy az ágyban használt szókincs magán viseli művelője foglalkozásának jegyeit? Ezek szerint a geológus földrengésről vagy erupcióról, a villanyszerelő kiment biztosítékokról, a tűzoltó öngyúlásról - női kollegája futótűzről - a vasutas a fél hetes gyorsról, míg a pincér tejfölös, rántott húsról tenne említést. A magasabb rangú tisztviselők várhatóan absztrakt fogalmakkal társítanak, míg a közönséges irodakukacok ceruzahegyző és iratlyukasztó emlegetésével fejezik ki mazochista vágyakozásaikat…

:-))

Viccet félretéve, a skandináv szeretkezők szókincsét vizsgáló nyelvészek a kísérleti alanyok szeretkezéséről készült hangfelvételek alapján megállapították, hogy észak fia átlagosan tíz szót, vagy annál kevesebbet használ szeretkezés közben. (Az ágy aknákkal megtűzdelt, veszélyes terület, tanácsos bölcsen hallgatva tevékenykedni benne.) Összeszorított ajkai arról árulkodnak, hogy tevékenységét a sörözéssel téveszti össze. Az egyedüli pillanat, amikor megfeledkezik magáról, a csúcs, mely során többszörös "Az ördögit!" felkiáltással jelzi elégedettségét. Ritkán, de akad olyan is, akinek megered a nyelve: - "Nem is volt olyan rossz, he? Pedig a bagót elfelejtettem kiköpni előtte!". A partnere a kopulációs beszédaszályban is társa, legfeljebb - "Ó, teremtőm!" - vagy - "Isteni! Ez az, így csináld!" - felkiáltásokkal töri meg a zord, téli éjszaka csendjét. Egyike azon ritka alkalmaknak, melynek során észak leánya érdeklődést mutat a vallás iránt.

sellőlány 2016.08.02. 10:12:18

@Evain: Csak csigázol folyamatosan, de aztán visszakozol.

Herr Géza 2016.08.02. 10:36:03

@huisje,boompje,beestje: Amikor a 2/3-ot olvastam fölkaptam a fejemet, mivel tudtommal a németeknél lényegesen magasabb a külföldiek/bevándorlók aránya, és az ennél kevesebb, sőt az 1/3-nál is kevesebb.
Hollandiáról viszont nem találtam egyértelmű és friss adatot. Az több forrásból igazoltnak tűnik, hogy a holland állampolgársággal nem rendelkező, de az országban élő külföldiek aránya 5% körül volt 2015.-ben. Az ún. "migrációs háttérrel rendelkezők" számáról (azaz az országban élő olyan személyek száma, akik nem Hollandiában születtek, vagy, ha igen, akkor is legalább egyik szülőjük külföldi születésű) csak 10 évvel ezelőtti adatot találtam, az 20% volt. (Ez a szám értelemszerűen tartalmazza a nem állampolgárok arányát is, tehát az a bizonyos 5% nem hozzáadandó!) Szóval ezek alapján még az 1/3 is túlzottnak látszik. Esetleg valami friss, hivatalos forrást ismer valaki?

Evain 2016.08.02. 10:39:55

@Hobbiszakács: kopulációs beszédaszály. ezen besírtam :D:D:D

@sellőlány: azért nem írom ide, mert nem tudnám kifejteni anélkül, hogy túl sok infót adnék meg a családról. De neked megírom akkor direktbe. :)

De az elméletemet leírom, mert a sztereotipizálás olyan jó dolog. :)

Naszóval, a szabadelvű és toleráns hollandoknál a gyereknevelés sokszor kimerül abban, hogy leszarják, hogy mit csinál a gyerek, csak anyuci elmehessen kávézni a szomszédasszonnyal, meg amúgyis, ha gondja van, majd megoldja magának. Na jó, ez szélsőséges megfogalmazás, de a lényeg benne van.

A holland kisvárosok jellemzője, hogy homkozós játszótér szinte nem létezik, csak az iskolákban és a napközikben. Ezen túl, a sorházakkal sűrűn teleépített területeken néhol található egy-egy eldugott csúszdás, mérleghintás játszótér, ahová az élelmes szülő kicsapja a gyermeket játszani, mondván úgyis odanyílik a hátsú udvar ajtaja, had szocializálódjon a lelkem.

A lényeg a szülői felügyelet hiánya, és a csemeték szó szerint kénytelenek lerendezni a vitákat egymással, aminek az lesz az eredménye, hogy az erősebb kutya gyak. Akár fiú, akár lány. Szülő csak akkor kerül elő, ha már tettlegességig fajult a dolog.

Tudnivaló, hogy a gyerekek iszonyat gonoszak tudnak lenni egymással, pláne felügyelet nélkül. Ezen kívül a másik fontos tényező, hogy a holland társadalomban teljesen elfogadott dolog a gúnyolódás, és a másik cikizése (ez annyira durván jelen van a mindennapokban, hogy a mai napig nem tudok vele mit kezdeni).

Tehát képzeljük el azt a lánygyermeket, aki felnőve az alábbiakat tanulja meg:
1. soha ne mutasd ki, ha gyengébb vagy
2. gyengeségedet legjobban arroganciával és agresszióval tudod palástolni

Kivétel természetesen mindig van, és hát a statisztika szerint Hollandiában a legjobb gyereknek lenni. :D:D:D

sellőlány 2016.08.02. 10:40:52

@olvaso.nl: Köszi, ilyesmi értékre számítottam! A közel 17 milliós lakosság 1/3-a 5.6 millió, nem 3.75. Persze arányaiban, a népsűrűség ez és főleg az eloszlás tekitve ez borzasztó magas szám. De ha már példákat hozunk, akkor azt így.

sellőlány 2016.08.02. 10:57:29

@Evain: Nagyon hasonlóak a tapasztalataim, persze vannak kivételek, jó példák... de ritkák. Egyik saját sztori. A férjem szülővárosáról van szó, mondom ott élő barátoknak, hogy nekem fura volt ott megtapasztalni a BigBrother-szindrómát. Magyarul, kiléptem az ajtón és a férjem hamarosan tudta a munkahelyén, hogy merre láttak. A nő válasza: Én szeretem BigBrothert, mert egész napra ki merem így engedni a gyerekeimet (azaz más majd foglalkozik velük). Másik sztori. Elit országos hotellánc, pisi-kávé-süti szünetre megállunk. Én végül egy előétel kóstolót rendelek. A buggyantott tojás jéghideg. Mondom a tipikus holland életmód magazin kinézetű, húszéves körüli pincércsajnak, hogy a tojás hideg. Válasz: (szemöldökfelhúzással) Natuurlijk! Kérdem, már elnézést, mi olyan természetes ebben? Hogy az Önök szakácsa hidegen találja vagy, hogy elhűlve hozzák ki? Erre semmit nem tudott válaszolni, aztán se puszi, de pá, egyedül maradtam a kérdéssel.
Írj akkor majd.

olvaso.nl 2016.08.02. 11:14:28

@sellőlány: de amugy amsterdambol nezve mar mast mutat am a kep:
www.ois.amsterdam.nl/feiten-en-cijfers/#stand-van-de-bevolking
eszerint 2015ben a lakossag 51%a volt kulfoldi,
itt utrechtben pl 33%

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.08.02. 11:14:42

@adg: Mondom, hogy ne fejben, hanem papíron, ceruzával, meglásd 102 lesz az eredmény :-)))

Evain 2016.08.02. 11:16:59

@sellőlány: na, BigBrother-szindrómáról ezer sztorim van nekem is. Pl a legközelebbi érintett a sorházunkban a harmadik szomszédék. Ott is két gyerek van, egy fiú, egy lány. Anyukától tudom, hogy iszonyat aggódik azon, hogy a (most 13 éves) lánya szeretne bébiszitterkedni, ami per pillanat abban merül ki, hogy saját maga felvállalta, hogy kísérgeti a környékbeli 4-8 éves gyerekeket, és (szerintem teljesen jogosan) azon aggódik, hogy mi lesz, ha valami történik az egyik gyerekkel, és a lányát teszik felelőssé.
Ugye ehhez hozzátartozik az is, hogy felénk nagyon sok a csatorna, kvázi minden második utcában van egy, aminek az átlag mélysége 1,5 méter, és tele van hínárral.
Onnan tudom, hogy mi már halásztuk ki a kukánkat belőle, amit valami vicces környékbeli dobott bele. :) Vagyis inkább :(

A durva az, hogy mi egy eléggé drágának számító kisvárosban lakunk.

sellőlány 2016.08.02. 11:20:18

@olvaso.nl: Erre utaltam a népsűrűség/ eloszlás válaszomban. De a poszt egy általános érvényű megállapítást tartalmazott. Akkor már vegyük a Randstad area-t mint tipikus holland közeget. Itt már lehet elrettentő arányokról írni és hogy ez miképp tud működni, mi ebben a jó stb.

adg 2016.08.02. 11:37:32

@Hobbiszakács: Tenyleg, teljesen el is felejtettem, hogy papiron brutto erteket kapunk. Bocsi. :)

macamuca [IHUN] 2016.08.02. 12:01:24

@adg:
Az előszobát preferáló négy, azaz 4 %-ot nem tekinted kopuláló populációnak??? Diszkriminálsz?? Az előszoba, az smafu?? Még ilyen ínséges idökben is??
:DDDD

adg 2016.08.02. 12:19:08

@macamuca [IHUN]: az betuvel van irva, igy nem szamit. Betuket nem adunk ossze szamokkal, legalabbis nem a tizes szamrendszerben. :D
Meg aki az eloszobaban kopulal, az sem szamit. Kiirta magat a populaciobol, a tul nagy diverzitas kontraproduktiv. :D

wien74 2016.08.02. 12:53:56

Ady nagy kedvencem, de Zita a te írásod is tetszett! Az elmélet sajnos ott bukik meg, hogy Magyarországon egyelőre "nem kifizetődő" nyitott, építő embernek lenni, ugyanis a birka nép, vezethető a legkönnyebben. Durván hangzik, de a változásra, változtatásra való hajlam sok röghöz kötött magyarnak megugorhatatlanul magas léc. Pedig ezt már Ady is látta...és az nem most volt...

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.08.02. 13:44:01

@sellőlány: Mi áll mögötte? Miután a hivatalos kiírás ugye tiltja a politizálást, hát kénytelen a magamfajta burkolni a mondanivalót, és fogalmazni a sorok közé. Érti, aki érti, más meg lemarad róla. Akkor itt van ezzel kapcsolatban még egy mondat, s így a lufis hasonlat is konkrétabb lesz. Meggyőződésem, hogy minden diktátornak homokóra volt a jele az óvodában. Az idő az nagy úr, telik, lejár... ami erőszakra alapul, az születése pillanatában eleve halálra van ítélve. Ha más nem, akkor az idő kikényszeríti a változást. Utóbbi mondat is ott van a poszt végén. Hát ennyit a lufikról, meg a homokórákról.

sellőlány 2016.08.02. 13:57:01

@huisje,boompje,beestje: A lufis hasonlat számomra nem ezt jelenti. Ez egy korszak, egyszer vége lesz, lesz helyette másik, számottevő változás nélkül. Önmagától ez a nép változásraképtelenn és a jelen kornak köszönhetően csak rosszabb lesz. De ezt Wien74 előttem már jól megfogalmazta.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.08.02. 14:01:37

@wien74: Én is röghöz kötött magyarként éltem csekély 50 évig. A léc olyan magasan van, ahova tesszük. Magunknak. Nyilván nem buzdíthatunk arra egy országot, hogy keljen útra, az egy dolog, hogy nekem bár a kockázat nagy volt, összejött ez a megoldás, másnak máshogy, más kell eszébe jusson. Nincs itt miről mellébeszélni, mindenki a saját életéért felelős, így vagy úgy. És lám, példa:én, változni, kockáztatni, nyelvet tanulni... sosincs későn. Valójában ezért írok ezen a blogon, és másutt, hogy például szolgáljak, a saját példámmal, nem máséval. És sose azt mondom, hogy emberek, kerekedjetek fel, mert ez tök jó, és könnyed megoldás. Inkább azt szajkózom, hogy változzatok, találjátok meg kiki a saját maga számára legjobb megoldást. Meg azt, hogy soha semmire nincsen késő.

2016.08.02. 14:14:51

A liberalizmussal nem az a baj az olyan orszagokban, amelyeket elnyomas alatt tartottak, hogy "szabadossagba" csap at, hanem, mivel ezen orszagokban valoban a hatalom jelentette az ervenyesules utjat, igy a szabad versenyzes is kizarolagosan a hatalomert valo versenyzesrol szol, vagyis a korrupcio es a maffia kap szabad kezet, es nem a szolid, szabalyokat betarto kapitalizmus, vagyishat igy azon sem kell csodalkozni, ha nincs onnalosag es innovacio, ha a tarsadalom a szervilizmusra van kondicionalva.

Amugy jo poszt de egy lenyeges dolog megint kimaradt, vagyishat en Hollandiabol is azt vennem at, amit a finnektol, amit az alatt kifejtettem, vagyis a vizualis gondolkodast, annak az egyszerusegre valo iranyitasat, csak minusz a kertvarosok, az nem kell.

arncht 2016.08.02. 14:25:55

A multikulti dolgot meseld el a szomszedos belgaknak is :) nem magaval a multikultival van a baj, hanem azokkal akik erre nem erettek. Akar bevandorlok, akar befogadok. A vegeredmenyen nem valtoztat, mert ha nagy tombok jonnek letre, es azok folyamatosan acsarkodnak, abbol jo nem sul ki.

A masik, hogy itt is, minden mas teruleten nem a joban derul ki, hogy mennyire mukodik a dolog, hanem ha kevesbe fut a szeker. Az osztrakok is baromira nem befogadoak, csak jol elnek, es elforditjak a fejuket. Ezt osszekeverik sokan a elfogadassal... Csak megturnek, nagy kulonbseg - egy haboru/valsag eseten hamar kibukna a dolog.

skye8 2016.08.02. 14:40:56

Szerintem a kulfoldon eles nem jelenti azt hogy az ember vilagszemlelete automatikusan megvaltozik, kibovul. Nagyon sok bevandorlo soha nem vegyul a helyi lakossaggal, sajat kis gettoikban, negyedeikben elnek, a nyelvet nem tanuljak Meg rendesen, stb. Talan a Masodik generacion jobban latszik hogy beilleszkedtek habar ez is nagyon kerdojeles az utobbi honapok ongyilkos merenyletei utan.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.08.02. 15:04:19

Milyen lufi?

Ezer éve mást sem halla magyar, csak hogy mekkora kutya barbár, miért nem takarodik már végre el a föld színéről. Sokszor nagyon helyesen amúgy.

Azonkívül miért kellene minden országnak ugyanolyannak lennie? Hollandia lehet multikulti paradicsom, Magyarország meg egy identitását őrző, tribalista, nativista paprika.

Bármennyire is azt hiszi a poszter, hogy ez a lényeg, nagyon téved. Ez csak a máz, az a külsőség, amit felfog a kis agyával. Nem attól lesz gazdag egy ország, mert multikulti, nem attól lesz jó az oktatás mert a szomszéd marokkói.

Hanem azért költözött oda a marokkói szomszéd, mert gazdag az ország (és mert beengedték). A lényeg a tőke különböző formái. Pénz, humán, technológiai. Holladiában ezekből már száz, kétszáz, ötszáz éve is több volt, mint Magyarországon. És akkor még nem is voltak multikultik, akkor mi voltunk multikultik.

Lehet ám anélkül is programozni, tanulni fejlett módon tanítani a gyerekeket, hogy a szomszéd marokkói lenne, különösképpen mivel ma már feltalálták az internetet.

És fordítva is igaz, azért mert mi politikai, kulturális téren elkezdjük majmolni az éppen aktuális trendet Hollandiában még nem leszünk Hollandia. Nem lesz több pénzünk, nem leszünk jobb szakemberek, semmi nem lesz.

Délibábot kerget, aki azt hiszi, hogy itt lehetne bármikor a Kánaán kemény munka és küzdelem, valós eredmények nélkül, csak a jó ideológiát kell kiválasztanunk.

sellőlány 2016.08.02. 15:14:17

@huisje,boompje,beestje: Nem akarok túltengeni ma, de szerintem a saját példáddal nem feltétlenül reflektálsz a pályázati témára. Külföldről mondjuk meg, konkrét példák nélkül, miben változzonak a magyarok és Magyarország? Mégis hogyan? Aki már változtatni akart elment, sokan vissza se néznek. Mi itt vagyunk, kicsi tettekkel minden nap azon vagyunk, hogy átadjunk néhány általunk megszokott és megszerett, sőt magunkkal hozott külföldi szokást, becsületet, emberiséget, mosolyt. Eddig szinte minimális viszonzással, környezetünk változása, a jó példa átvétele vagy követése nélkül. Az emberek többsége alulmotivált, idegbajos, fáradt, türelmetlen, életunt. Hová változzon egy 60+ éves, akik a társadalom 15-20 százalékát jelentik manapság, minek tanuljon nyelveket, minek járjon külföldre, ha addig se tette... ezt kellene megmagyarázni az embereknek. Nem értenék, amiről beszélsz. Vasnak hiába mondod, legyen fakarika. Egyszerűbb lenne mindent rombadönteni és újraépíteni. Fiatalok... dettó, sőt rosszabb, bennünk már az érdeklődés minimális szikrája sincs még a társadalom jövője iránt. Akinek van esze, kitartása, megteszi, amit tud, aztán elmegy. Attól itt nem lesz változás. A Te példád nem szokványos, és Te sem a semmibe költöztek, hanem a gyerekeid után. Nem mindegy. És ez így csak szócséplés, lehetetlen misszió.

alfacharlybravo 2016.08.02. 15:52:31

@kardio1: Záhony után mi van, egészen az Orosz határig????? Mi a neved liberális Brian Uram? Dobjátok a földre, de keményen. Milyen szép idők is voltak ezek?

montroyal ( CAN qc) 2016.08.02. 15:55:43

politikusi elhivatottság távol áll tőlem,

van olyan ? vagy elhivatottsag hogy tavol tartsa magat a munkatol minel nagyobb fizetesert .. latszolagos munkajat is hatteremberek beosztottak stb vegzik ... OK nem ertek hozza milyen verejtekes munka az a sok sumakot osszehozni ...

arncht 2016.08.02. 16:04:32

igen ez a masik... a magyar kiralysag sokkal elobb valt soknemzetisegu allamma (igaz onakaratan kivul), mint akarmelyik most multikultizo nyugati tarsadalom, a vege meg tudjuk mi lett... szethuzas, haboruk, szeteses. a torok hodoltsag vegere, a betelepitesek utan a 80%os magyar kiralysagbol lett kb egy 35%os magyar "tobbseg".

azota van magyarorszag a lejton, mert egy kis folt vagyunk csak a terkepen. a torokok es az osztrakok kozosen gondoskodtak rola, hogy egy anglianal is nepesebb orszagbol nagyobb orszagok labtorloje lett, mialatt mas nepek tobbszorosere hiztak, mi fogytunk.

igy ne csodalkozzon senki, hogy egyreszt mindenki felti azt a keveset, ami van, masreszt tartanak a multikulturalis osszeborulastol, a muszlimoktol meg plane. a torokok most sem eppen a bekes egyuttlelesen munkalkodnak.

kardio1 2016.08.02. 16:50:04

@alfacharlybravo: Zàhony utàn Kàrpàtalja (Ung, Bereg, Ugocsa, Màramaros) következik, azutàn a Kàrpàtoktol keletre Ukrajna, egészen Oroszorszàgig.

Mankel 2016.08.02. 16:51:37

Sok mindennel teljes mértékben egyet értek. El kéne engednünk a múlt sérelmeit. Egyszerűen a harag és a frusztráció amit ez okoz nem vezet sehova. Nem nyerünk vele semmit.

vNHM 2016.08.02. 16:52:16

Imadom az ilyen szirupos dolgokat. Minden, ami a Lajtan tuli az idealis, megfontolni valo, minden ami Battonyatol Nemesmedvesig letezik, az sz@r.
7 eve elek a tengerentulon es elmondhatom, hogy a magyarorszagi eu ellatas, a maga bajaival egyutt, egyaltalan nem rossz, sot! Barcsak itt lenne olyan fogorvosi ellatas, mint otthon. Ket hete toltottem a fel hetvegemet egy csunya becsipodessel egy korhaz ER-ban, majd tobb oranyi varakozas utan az orvos ramnezett, es megmondta nem tud tenni semmit, vegyek be fajdalomcsillapitot.
Te csak ne tarts tukrot az orszagnak, ami jo, azt tanuld meg es vedd at, de ne fikazd az orszagodat, mert minden elteresnek van oka.
A tanulasrol. Itt bizony olyan sz@r az iskola rendszer, hogy eljuthatsz High School vegeig, anelkul, hogy tudnad mi az a pozitiv es negativ szam. Nem kell misztifikalni az egyetemi/foiskolai rendszert nyugaton. Nagyon is jo alapokat kaptunk mi Magyarorszagon. Az itteni tudas latszolagos es korlatozott, valami egyre fokuszal, minden mashoz hulye vagy. Meg az aprot sem tudjak megszamolni a boltban, visszaadni pedig keptelenek.
A konkluziot pedig mintha maga Coelho irta volna, annyira semmitmondo, ures, bullshit puffogtatas.
A hollandok kozott is tengernyi depresszios es sikertelen ember van. Es nem, a muzulmanoknak eszukbe sem jut beintegralodni, asszimilalodni. Mar a harom eves kislanyok be vannak bugyolalva fejtetotol labujjig, nehogy lasd a hajukat. (Erv: ez az egyen sajat valasztasa, hordja-e a burkat, hidjabot stb. Mintha egy 3-5 eves gyerek ertene...)

montroyal ( CAN qc) 2016.08.02. 16:58:58

nemesen ellenallunk, szakemberhiany es a kipukkado lufi ..

tessek mondani ,van konkret pelda hogy szorul a hurok a politilusok
es holdudvaruk , gazdasagban, lenyulosmutyizos havero, rokonok stromanok korul? a penz tovabbra is dol az EU-to a tax fizetoktol .. ok lesznek az utolsok akik ezt megfogjak erezni ugyhogy szarjak le az egeszet es jot rohogve halmozzak a vagyont amit az uk- uk unokak sem tudjak elkolteni .. a kisember szavazatat meg megveszik foleg agymosassal . bar ketlem egyes szavazoknal van mit mosni ...
semmilyen valtozast nem lakok hosszabb tavon sem, ugyhogy hajra HA!!,, es orommel olvasom hogy az uj generacio mar tudatosan keszul erre ..

alfacharlybravo 2016.08.02. 17:03:37

@kardio1: Azt hittem, hogy a liberális őshaza van arra. Kazária.

Newl03 2016.08.02. 17:03:54

hát nem tudom az ilyeneket mindig felemás érzéssel olvasom. Én is éltem külföldön ott is szerettem. Itthon is szeretek bár én Pesten élek és elég multikulti környezetben dolgozom és mozgok, így a cikk magyarokra vonatkozó részét nem igazán érzem magaménak. Azonban az kijön az írásból, hogy az író még nem egészen objektív, lehet kicsit később kellett volna írnia:) Az elején minden happy.

Egyébként engem az is sokszor érdekelne, hogy az író személyek milyen foglalkozásba mentek ki. Mert egy felszolgáló, vagy gépsori dolgozó itthon nem találkozik nagyon külföldi munkaerővel, maximum külföldi főnökkel így egyértelmű, hogy máshogy viszonyul a magyar emberekhez, mint "magasabb körökben"

szdan 2016.08.02. 17:05:09

1: Az Einstein idézettel kapcsolatban: pont ellentétesen látja a posztíró a valóságot - látszik a liberális kondicionálás eredménye... A tömeget ma azok alkotják akik elmennek az országból és parazita féregként rátelepednek egy "jómódi" nyugati országra, ahelyett, hogy itt helyben akarnának javítani, megküzdeni a jobbért...
2: A "letenni a múltat - ha nem tünt volna fel - a nyugati demokráciákban egyet jelent a múlttalansággal, azaz: tagadni a múltat, nem venni róla tudomást, nulla nemzeti érték és identitás, következésképp: szánalmas 0gyökértelenség.
3: Hogy a multikulti mennyire működőképes és átvételre ajánlott, ahhoz elég csak körbenézni a mai nyugat-európai liberális országokban. Totális közbiztonsági, szellemi és erkölcsi összeomlás.
A népvándorlás és a jelenkori "menekült-válság" pedig két teljesen különböző dolog. Vannak azok akik dolgozni, beilleszkedni mennek egy másik országba, és vannak a tavaly óta milliószámra érkező illegális muszlim, magukat menekültnek hazudó dzsihadisták és a vállukon a német-francia segélyért és szőke bukszákért sorban álló világ mocska.
A posztíró épp úgy nem látja a különbséget, mint ma egyetlen "fejlett", liberális nyugati állam sem.
Konklúzió: nagyon gondoljátok meg emberek hogy hova mentek élni, mert a liberális agymosás - úgy tünik - ragályos.

arncht 2016.08.02. 17:27:39

@vNHM: en erre azt szoktam mondani, hogy valami jobb es valami rosszabb, de atlagban azert jobb nyugaton. a pozitiv dolgokat kell atvenni, es megtartani a mi sajat pozitivumainkat. bar legtobbszor fel ismerjuk azokat :)

nem hinnem, hogy a tanulasi rendszereket igy lehetne kategorizalni - eloszor is mielott leszolnank mas rendszereket, meg kell nezni, hogy vegeredmenyben elorebb vannak e az ebben tanult emberek, vagy sem. ha igen, akkor ovatosan a szarozo kijelentesekkel.

az, hogy egy magyar kulfoldon jobban boldogul, gyakran annak tudhato be, hogy olyan hatteret hozott magaval, amivel ki tud tunni az ottani sokasagbol (es nem az otthonibol). de ettol nem lesz jobb rosszabb, csak a korulmenyek masok.

kardio1 2016.08.02. 17:35:05

@alfacharlybravo: A Kazàr Birodalom tudtommal ennél keletebbre feküdt, a mai Kelet-Ukrajna és Dél-Oroszorszàg vidékén, és valamennyire kiterjedt a Kaukàzus északi elôtere felé is. En igy tudom.

vNHM 2016.08.02. 18:18:24

@arncht: A szirupos torteneteknel csak a kioktatast ertekelem jobban, foleg ha olyan teszi, akinek lovese sincs a dologrol...
En, ami sz@r, azt ugy nevezem, hogy sz@r. Ilyen peldaul itt az oktatasi rendszer. Tonnaszam nevelik ki a konzumidiotakat, a consumer society tagjait, akik meg irni olvasni sem tudnak. Nem oktatjak a folyoirast, mert minek?
Oriasi pozitivum itt, hogy az emberek nem "eszik" egymast, de ez cultural thing, sajnos otthon velejeig beleivott az emberekbe a "dogoljon meg a szomszed tehene is" eleterzes.
A tanulasi rendszereket kell es muszaj kategorizalni, Az hogy az itt tanult ember elorebb van-e, miben mered? Mert ha fizetesben, akkor igen, elorebb van, de csak azert mert a fizetesek an block, fenyevekre vannak a magyartol. Ha tudasban mered azt, hogy elorebb van-e, nos akkor nincs elorebb, sot! Egy problemat nem is latnak elore, nemhogy megoldasi javaslatot tudnank ra tenni. Mi sokkal sokoldalubbak, kreativabbak vagyunk, nyilvan azert, mert a szukos forrasok raszoritottak arra bennunket, hogy sz@rbol epitsunk varat.
Az utolso gondolatot, sajnos, vegkepp nem tudom ertelmezni. Pont arrol beszelek, hogy a magammal hozott tudas altal messze az atlag felett teljesitek es hianypotlo a tudasom
Itt a tarsadalom sokkal kevesbe van atpolitizalva es ez a lenyeg. Az emberek nem utajak egymast politikai sikok menten, nem tema a politika a munkahelyen, nem hozza ossze az orban utalat az embereket. Es nem tema a vallas sem. Senkit nem erdekel ki muzulman, ki zsido es ki katolikus. Ez csak akkor uszik be a kepbe, mikor a muzulman szomszedod felrobbantja magad Sziriaban.

alfacharlybravo 2016.08.02. 19:27:52

@kardio1: Ma is folyik a harc a Kazárok és Varégok között, de 850 ben a Krím félsziget meg a Magyaren törzs is oda tartozott 650 ben a Fekete tenger és Kaszpi tó közötti rész.

hu.wikipedia.org/wiki/Kaz%C3%A1rok

2016.08.02. 19:33:17

@kardio1: Ezzel 100%-ban egyetertek, meg a tobbi hasonlo eszrevetelekkel is a poszttal kapcsolatban, szerintem viszont amit a posztolo a "multikulti" mukodessel kapcsolatban akar megfogalmazni, az valamifajta "inkluzivitasra" utalhat, vagyis, hogy Hollandiaban szerinte letezik egyfajta megegyezes azzal kapcsolatban, hogy kik a hollandok, es abba ez a sokmindenki mind belefer, mig a magyarsaggal kapcsolatban sokak tamasztanak sokfele elvarasokat, amiknek nem feltetlenul lehetseges egyszerre megfelelni, es ez elegge megneheziti az eletet. Vagyishat lehet, hogy nem erre gondolt a szerzo, de en igy ertelmeztem amit irt, es ha jol, akkor szerintem ezzel kapcsolatban igaza van, viszont szerintem is "rozsaszin" egy kicsit :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.02. 19:58:16

Kedves nem angliaiak! (outsiders)

Én egy angol fiú vagyok vagy lány, még nem döntöttem el, itt ez szabad választás dolga. Azért írok nektek, hogy tudjátok: nagyon (very) jó itt az élet (life) és mindenki boldog (happy).Ha (if) kijöttök, Ti is lesztek nagyon (very) boldogok (happy). Nevetni is fogtok (if-if-if)

BörmingHAMban születtem, ez egy kis hely Londontól nem messze - tőletek nézve mindenképpen. Mindvégig szinte jeles tanuló voltam, kivételt csupán a kettes tárgyak jelentettek, elég sok volt belőlük, nálunk igazán egyedi a közoktatás. Emiatt csak egy hullaházban tudtam elhelyezkedni, de nagyon zavart a magas halálozási ráta, úgyhogy egy napon (once upon a time) leültem a kolbászból font kerítés mellé és gondolkodni kezdtem. De fárasztó volt, úgyhogy hamar abbahagytam. Éreztem, hogy fúj a változás szele (wind of change).

Az utcán (Sesame Street) nagyon sok fura alak mászkált, még furább nevekkel, ami Angliában eddig nem volt túl feltűnő, de most már kissé zavaró: Pawshiri, Chi-cha, Abdullah, Kolompár Romárió, utóbbi egy fura kis országból jött kis családjával (family), kb. 40 ember. Szegények, üldözték őket, kivándorlók voltak (immigrants), csupán a havonkénti segílykéér (cash) jártak haza, akkor is alig tudták menteni az irhájukat. (skin)
Jellemző ezekre a migránsokra - főként a fura kis ország lakóira - hogy fénysebességgel jönnek Anliába (England) de mindig honvágyuk van, ezt mindig kihangsúlyozzák, főleg, amikor a tradicionális angol ételeket eszik (félkész kaja, ízetlen zöldség, junk food) és a rettenetes hazai ízeket hiányolják: barack (but not Obama) leki (WTF????), kolbász (nálunk a kerítést építik ebből), lecsó.

Nagyon szeretnek itt lenni, imádják a legrosszabb melókat elvégezni olyan bérért, ami kicsi országukban tényleg jól hangzik, itt minálunk azonban a vicc (joke) kategóriába tartozik. Legalábbis ezt hangoztatják otthonra írt leveleikben, mert a repülőjegy túl drága a többségnek, hiába, a kolbászból font kerítést nehéz is itthagyni. ..

idővel Elfelejtenek Hazájuk nyelvén to write, grammar nem fontos már, Kis és nAGY betűk jönnek úgy, ahogy puffan az esés és keverik season with fazon. Azt hiszik, ők menők. Mikor meghallják national anthem, mégis come the BRÜHÜHŰ, mert olyan jó itt!

Ha ketten összetalálkoznak, biztosan megpróbálja egyikőjük átverni a másikat, pláne munkaügyben, ez amolyan nemzeti sport, olyankor gyakran emlegetnek egy ősi, mitikus állatot, a szomszéd tehenét.

Most mifelénk van ez a brexit-izé, azóta mégjobban szeretjük a migránsokat, nincs nálunk idegengyűlölet, eddig se volt, pedig igény, az lenne rá.

Tudósaink minden héten kitalálnak, felfedeznek valamit (brit tudósok), amit azonnal közzéteszünk a neten, ezt kötelező terjeszteni, érdekes, hogy a fura kis országból megdöbbentően sok nagy koponya jött hozzánk - nobody lehet prophet in saját Vaterland.

Szóval, kedves fiatalok all over the world! Jöjjetek hozzánk minél többen, úgysincs itt még elég ember, mi mindenkinek ingyen sört és örök életet biztosítunk, az autóink sose romlanak el, példaként szolgálunk minden nationnNEK, így kell ezt csinálni!

Csak nagyon kevesen utasították vissza eddig meghívásunkat, ezek valami Red Marty-tól idéztek egy érthetetlen verstöredéket: ÁLDJON VAGY VERJEN SORS KEZE, ITT ÉLNED, HALNOD KELL!

Nem is értettem, mit akarnak ezzel?

P.S. : ez a levél egy nagyon (very) hiteles (de nem deviza) brit tudósok által jóváhagyott, igazi eredeti levél. Nem kamu, ááá, dehogy!
Gyertek Angliába!

Egy Angol

kardio1 2016.08.02. 20:26:23

@mojyo: lehet, hogy így van valóban, ahogy írod. De pont ez a kozmegegyezes az, ami kezd elillanni, amikor gazdasági vagy politikai válság van. Itt nálunk egyre több szó esik arról, hogy kéne találni egy közös álláspontot a francia identitással kapcsolatban. Szóval ez a téma meg egyáltalán nem rendezett.

2016.08.02. 20:32:46

@kardio1: Ez igy van sajnos, legge torekennye valik ez hamar, maris beszukulnek ezek a kategoriak mihelyst nincs mibol adni, es maris megjelennek a szigorubb elvarasok, mihelyst nincs mibol alkalmazkodni. Arra azert mindenhol kellene torekedni, hogy ne forduljunk el egymastol azonnal, ha beut valami baj, vagyishat ezert kene addig is figyelni egymasra, amig jol megy, es ilyen ertelemben valoszinuleg akkor nem is volt igazi kozmegegyezes, ha elillan ez. :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.02. 20:45:23

@kardio1: Elfelejtettem idézőjelbe tenni. A neten találtam.

GOLAZ111 2016.08.02. 21:36:14

Én bírom a hollandokat, de:
-izzócsere miatt a szervízbe akartak küldeni. Azt hittem viccelnek. Nem vicceltek, komolyan gondolták. Bármi elromlik, szakembert kell hívni. Addig kávészünet.
- ugyanis méregerős kávét isznak, de literszám. Hozzá természetesen az elmaradhatatlan cigi. Ez engem még nem zavar, de az igen, hogy minden ételben cukor van! Még pattogatott kukoricán is. Ja, és minden városban van meki, tele is van reggeltől éjszakáig.
- fogorvoshoz jobb, ha nem itt mész. Tengernyi pénzbe kerül és bizony nem a legjobb. Egyébként az orvosi ellátás első foka a paracetamol.
- soha ne mondd, hogy nem! találj ki bármit, de egyértelmű nemet ne mondj semmire!
- bizony nagyon elfogadó, toleráns, stb. A rendőr első kérdése: lengyel vagy? Nem! Látom rajta, hogy megnyugszik. Azért az igazoltatás nem maradhat el.
Nagyon jó ország, nagyon jó nép, de nincs náluk a bölcsek köve. De azt elérték, hogy egy máshol már kifulladó rendszer náluk még működik. Hogy érdemes ezt megtanulni tőlük? Hát, vannak kétségeim!

kris69 2016.08.02. 21:36:18

@arncht: "meseld el a szomszedos belgaknak is :) "Igen?!

conchita wurst 2016.08.02. 22:42:40

@GOLAZ111: Én belga srácot ismerek, aki magyar ismerősömet vette el. Rendes srác, meg minden, de....

Itt nálunk látott először olyat, hogy kereket magad is cserélhetsz a kocsin, nem kell assistance-t hívni hozzá. Oké, hogy félázsiaiak vagyunk, de ennek néha kicsit örülök..:)

Johny, a Long Island-i Toyota díler, aki (távoli) családtag, mindig szívesen jön 'haza' Magyarországra az éves családi summitra, amin 30-40en összegyülünk malacsütés dínomdánom stb. Nagyon csípi hogy összetart a család, náluk ez nem divat, így itt van a pótcsaládja. Amkor Mo-n van, a kedvenc mondása: This is America!

Mo-n 2 dolog van amit utálok, az állandó panaszkodás, az állandó poltizálás és a túlzott bizalmatlanság a zemberek között. Na jó akkor ez 3, de komázom a helyeket, kajákat, embereket különben.

blackhairlady 2016.08.02. 23:19:59

@vNHM: legkozelebb ha szukseged van ra, inkabb urgent care-be menjel az ER helyett. Olcsobb, ott altalaban annyit fizetsz co-payt mint a hazi orvosnal, es sokkal hamarabb sorra kerulsz.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.08.02. 23:49:52

"A negyedik, igen keserű pirula: letenni a múltat, illetve csak azt tovább vinni, ami épít. Elengedni mindazt, ami már nem szolgál bennünket."

Itt azért kiváncsi lennék mire gondol a kedves posztoló. Mert a gondolat nem új de a gyakorlati kivitelezést még sosem mondta el senki. Nem kell történelem oktatás? Vagy hogy nézne ki ez a dolog?

Bambano 2016.08.03. 07:06:30

a magam részéről semmit nem tettem azért, hogy te elmenj. valószínűleg ugyanezt elmondhatja magáról még legalább 5 millió másik magyar, ha nem több.

következmény: te/ti nem az országnak állítotok tükröt, hanem a kormánynak.

kronikas 2016.08.03. 07:06:53

@szdan: miért parazita féreg a sok intelligens, művelt és jó, kiváló szaki? Sokan szerettünk volna otthon boldogulni, de ha nem nyakát szaros segget, nem lehet. Működik varangy-narancs agymosás, látom. A szakértelem bolsevista trükk meg a többi, agyhalottnak való neofasiszta jelszó. Valamiért csak nincs honvágyunk... lassan Laosz is, albánia is jobb hely orbanisztánnál, csak van ennek oka... mondjuk tehetséges embereket nem felrugják, nem veszik semmibe, stb...

Golf2 2016.08.03. 10:53:22

@montroyal ( CAN qc): A tietek se normális Trudeau(merkel2) 25000 szírt fogad be már verik a sulikban a helyieket meg imahelységeket nyittatnak,

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.08.03. 11:13:16

úgy látom, megtalálta a fórumot pár fizetett troll. popcornt elő, folytassátok a műsort, srácok! még nem elegendő a leütött karakter, erre még nem fizet eleget se Kubatov, se Habony, se Putyin barátai.
jöhetne még pár uszítás és gyűlölködő bevándorlásellenes komment, persze összekapcsolva a szegény Britanniát lerohanó keleti csürhével. persze valahogy úgy kell majd csűrni, hogy Lehel kürtje kurva szent, de minden más mai dolog undorító. nosza rajta!

2016.08.04. 00:31:18

@Bambano: A kormány meg a társadalomnak tart tükröt. Ez az igazán nagy gáz. :(

montroyal ( CAN qc) 2016.08.04. 05:30:54

@Golf2: viszont csak csaladokat akik sponzoralva vannak(csak masodgeneraciosokbol lesznek terroristak ...) ... amugy merde!!! (shiiiittt) igazabol nem téma nalunk , mediaban vagy az utcan nem igen zavarja az embereket .... tolunk ugyis elmennek a francia miatt v nem is jonnek ..

Golf2 2016.08.04. 06:08:57

@montroyal ( CAN qc): Szerencsétek van a franciával meg hát nagy ország.A kollegám 46 éves nem beszél nyelvet viszont jó személy és teherautó szerelő mennyit kereshetne kinn?

Golf2 2016.08.04. 06:10:29

Kapna engedélyt kinn maradni?

montroyal ( CAN qc) 2016.08.04. 14:51:37

@Golf2: ugy tudom kell munka ajanlat (megindokolva hogy nem talal kanadai szerelot) meg egy csomo dolog de nem tudom pontosan az biztos oriasi hiany van a szerelokbol hat még a jo szerelokbol es normalis helyet kell keresni mert vannak nagyon szar garazsok es fonokok ... 15-20$ de kb 1/3 megy adoba + megéles ... nem tudom EU-ba nem jobb.. persze vannak szerelok itteniek sokkal magasabb penzert de az nem egy uj ember plane nyelv nelkul .. sok szerencset ...

Golf2 2016.08.04. 16:03:02

@montroyal ( CAN qc): köszi a választ továbbítom

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása