oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 05. 06:50,  Átfordulva Angliába 280 komment

2016. június 05. 06:50 Határátkelő

Átfordulva Angliába

Ha ez ember már egy ideje külföldön él, óhatatlanul eljön az a pillanat, amikor új helye otthonná válik, amikor egy hazalátogatás olyan lesz, mint egy nyaralás. Ezt a pillanatot ragadja meg a heti blogajánló egyik írása. Emellett nevet adunk svéd és magyar módra, valamint megmutatjuk, milyen az, amikor új időszámítás kezdődik Svájcban.

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva!

magyarorszag_ozd_1.jpg

Kezdjük tehát egy hazalátogatással, ami (mint a Hóvarjú blog posztjának végén kiderül), tulajdonképpen már nem is hazalátogatás, hiszen öt év Anglia után az otthon már a szigetországban van.

„Öt éve vagyunk Angliában és nem gyakran járunk haza, igaz tavaly is voltunk, de idén azért mentünk, mert a kisfiamat mindenképp szerettem volna bemutatni a dédiknek. Ha nem lennének a dédik, akkor a családot reptetem ki inkább. A családtagok hiányoznak még mindig, nem az ország. Sajnálom, ha ez túl nyers, de ez az igazság. Bár korábban sértődöttségből sem mondtam volna, ha hiányzott volna, mára már szimplán nem hiányzik.

Ózd 3 betű egy híján meg csoda lenne (Óz). A város (is) megváltozott, szépült, újult, fejlődött. Azt pontosan nem tudom, hogy lettek-e új munkahelyek, stb., de 1000 millió Ft - nem elírás, 1 milliárd - tartaléka van a költségvetésnek. Úgy néz ki, értelmesen használják a pénzt.

A várost a nyakunkba vettük párszor és minden alkalommal azt éreztem, hogy nem otthon vagyok. Rettenetesen zavar(t) ez. Rácsodálkoztam dolgokra, mint amikor nyaralni van valahol az ember.

Nem találkoztam, pontosabban alig láttam ismerős arcokat, az egyik üzlet bezárt itt, nyílt egy új amott, a régi eladónak semmi nyoma, más a postás, de még a szomszédok is cserélődtek anyukám lépcsőházában. Kati néninek se híre se hamva. :D

Csak forgattam a fejem. Tudjátok kicsit olyan ez, mint amikor 5 éve nyaraltál valahol és visszautazol ugyanoda. Ismerős, tudod, mi merre van, de mégis más. Nem tudom jobban elmagyarázni. Turistának éreztem magam. De mi történt egy év alatt, ami miatt ilyen lett a város és/vagy én?

A munkatársam megfejtette nekem. Gyerekem született.

Azt mindenképp leírnám, hogy természetesen jól éreztük magunkat otthon, csak engem piszkált ez a furcsa, idegen érzés. Amikor rádöbbentett a munkatársam a tényre, hogy gyerekem van, :D :D :D akkor leesett, hogy mi motoszkált bennem otthon.

Azt néztem, azt próbáltam elképzelni, hogy otthon élünk, otthon neveljük a kisfiamat, de nem éreztem ezt életszerűnek. Nem tudtam beleélni magamat. Mint egy nyaraláson... elkacérkodsz a gondolattal, hogy milyen lenne az adott helyen élni, de azért a hazaúton már nagyon várod, hogy hazaérj.

Amikor becsukod magad mögött az ajtót és a küszöbön hagyod az összes gondod, bajod és ledobod magad a kedvenc helyedre a lakásban. Mélyen magadba szívod, az otthonod illatát és szemet pihentetően körbenézel a cuccaidon. Talán meg is állapítod magadban: Végre itthon vagyok. :)

Na, kérem ez volt, mikor hazaértünk Angliába és becsuktam a ház ajtaját mögöttünk.

Átfordult! Végleg.

Angliában vagyok (vagyunk) otthon. És komolyan mondom, nem tudom, hogy ez milyen érzéssel tölt el pontosan. Na jó, nagyjából tudom. Egyrészt boldogsággal és nem is kicsivel, másrészt lelkiismeretfurdalás féleséggel vagy mi a tököm ez az érzés, hogy nem Magyarországra (pontosabban a magyarországi lakásunkra) gondolok így.

Ó, a gyerek nagyon cukker volt. Beraktuk a kiságyba és olyan boldogsággal nézett körül, hogy végre a saját ágyában fekszik. Megnézte a kis játékait és utána csak csukott szemmel feküdt és hangosan nevetgélt.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Kiakasztó névadás svéd és magyar módra

Az már többször kiderült, hogy a magyar névadási rendszer (összehasonlítva több más országéval) kissé mintha nehézkes (vagy kevésbé finoman fogalmazva: bürokratikus) lenne. És persze az is, tapasztalta meg a Bezzeg a svédek blog szerzője, bandirepublic a saját bőrén.

emilie_bandirepublic.jpg

 

„A mi történetünk 2011 nyarán kezdődött, amikor a várandós feleségemmel egy stockholmi nyaralás családlátogatás alatt a (svéd) utónév könyvet böngésztük. Hamar megtaláltuk a számunkra tökéletes nevet, de azonnal felmerült a kérdés, hogy az Emilie név ebben a formában létezik-e Magyarországon?

A házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet szabályozza a témát. E rendelet 30.§-ának (5) bekezdése kimondja: „Amennyiben a szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről.”

A kutatások akkori (és mai) fokán az Emilie név nem szerepelt a MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfiutónevek listájában. Hurrá! Az életünk nyilván nem lehet egyszerű.

Semmi gond, csak egy szimpla kérvény a hivatalnak, akik megküldik majd a MTA Nyelvtudományi Intézetének Utónévbizottsága részére, ahol jólképzett nyelvész bácsik és gondolom nénik (pl. névtanos, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista végzettséggel) szakvéleményt készítenek a kérvényezett név bejegyezhetőségéről is elbírálják a dolgot. (...)

Rendes magyar módjára felhajtottuk egy ismerős ismerősét, aki valami minisztériumban volt illetékes elvtársnő, s ő nagyon kedvesen eligazított az eljárás részleteivel kapcsoltban.

Beadtuk a kérelmet, s indoklásként megírtuk, hogy születendő gyermekünk kettős állampolgár lesz, ezért szeretnénk őt Emilie-nek nevezni, hogy ne nézzenek rá hülyén Svédországban és ne kelljen úgy felnőnie, hogy senki nem képes normálisan kiejteni az egyébként szerintünk egyszerű nevét.

Kisvártatva megérkezett az elutasító határozat. A vének tanácsának legfelsőbb bizottsága nem támogatta az elképzelésünket, így a gyermekünket és minket megfosztottak egy e betűtől. Ez nagyon rosszul esett nekem, mert úgy éreztem, hogy az állam durván beleszól a magánéletembe, s én tehetetlen vagyok. (...)

Persze Svédországban is vannak alattvalók, akiknél kiveri a biztosítékot, ha az állam bármilyen szinten beleszól az életébe. 1991-ben a névtörvény elleni tiltakozásuk kifejezése képpen egy svéd pár Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116-nak (ejtsd: Albin) kívánta elnevezni gyermekét, de az adóhatóság elutasította a kérelmet. Másodszor is nekifutatottak, akkor „A”-nak próbálták elnevezni drága kis Albinukat, de ezt is elutasították és még jól meg is bírságolták őket.

Az egyik svéd barátom akkora Star Wars-rajongó, hogy nem tudott ellenállni az erő sötét oldalának és hivatalosan felvette a Yoda nevet középső név gyanánt, mert itt ez is belefér.

Többek közt ezen is felbuzdulva végre vettük a bátorságot és 4 perc alatt kitöltöttünk egy 1 oldalas névváltoztatási kérelem nyomtatványt, amit a 2 szülő aláírásával május 1-én beküldtünk az adóhivatala (eredeti név, új név és kész, indoklást nem kérnek). Három héttel később a postaládában volt az alábbi határozat, mely szerint május 3-i (!) hatállyal Emili-ből Emilie lett.

Ez így ennyi Svédországban.”

Az eredeti posztot itt találjátok, olvassátok el!

Csoda és új időszámítás Svájcban

A heti ajánlót fejezzük be Svájcban, ahol nem akármilyen esemény történt a napokban: elkészült az Alpok egyik legkomolyabb vasúti alagútja, ami túlzás nélkül új fejezetet nyit majd az ország történetében. Hogy miért, arról a Svájc és más blog írt.

svajci_vasut_foto_alptransit_ch.jpg(Fotó: alptransit.ch)

„Az Alpok Gotthard masszívumának átszeléséről van szó. Ez a nagy tömb régóta az egyik legnagyobb akadály észak és dél között, de egyben a legegyszerűbb átjutási lehetőséget is biztosítja, mivel csupán egy hegygerincen kell áthaladni. Legmagasabb pontján 2300 méter.

Az első skicceket 1947-ben vetette papírra egy bázeli mérnök és jó pár évtizednek kellett eltelnie, míg 1992-ben népszavazás útján döntöttek a megépítéséről.

12 milliárd frankos költséggel, 2600 ember 17 évnyi munkája után ma adták át a Gotthard Bázisalagutat, ami a maga 57,1 km-vel rögtön a világ leghosszabb vasúti alagútja címét is megkapta, maga mögé utasítva ezzel az eddigi címvédő japán Seikan-alagutat +3 km-rel. (...)

Az új vasúti alagút 30 km-rel rövidebb, mint a jelenlegi vasúti szakasz a Gotthardon át, ami nem csoda, mivel az a hegyeket kerülgetve kanyarog, fordulókörökkel is tarkítva, hogy a nagyobb emelkedőkkel is meg tudjon küzdeni. Az új alagút azonban többnyire egyenes és sík, ami nagy sebességű vonatok közlekedését is lehetővé teszi.

A személyvonatok elvileg akár 250 km/óra sebességgel is száguldhatnának benne, a gyakorlatban azonban "csak" 200-zal fognak haladni. A német nyelvű Uri kantonban található alagútbejárattól az olasz nyelvű Tessin kantonban található kijáratig 20 perc alatt jutnak el. (...)

Naponta 325 vonat fog majd áthaladni az alagúton - 260 (a jelenlegi vonalon 180 tud) teher- és 65 személyvonat. A jelenlegi vonalat nem zárják be, nosztalgia járatokat fognak indítani rajta. A hosszabb menetidőért cserébe szép az utasoknak szép látványban lesz részük.

A régi/jelenlegi vonal melletti települések életében új időszámítás kezdődik, kikerülnek a vérkeringésből. De ez egy másik történet, a mai nap az ünneplésé és az eredmények elismeréséé, mint ahogy azt a meghívott csúcspolitikusok nagy szavakkal meg is tették.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes megnézni!

HÍRMONDÓ

„A határátkelés a kisebb ellenállás”

„Iszonyú, hogy néhány munkahelyen mit engednek meg maguknak a munkáltatók” – jelentette ki a GKI Gazdaságkutató Intézet kutatásvezetője, aki szerint a hazai munkahelyek nem csak a fizetés miatt maradtak le a jó munkaerőért folytatott európai versenyben, hanem a körülmények tekintetében is.

„Jelenleg az számít kisebb ellenállásnak, ha valaki nem száll szembe a munkahelyi törvénytelenségekkel, hanem külföldre költözik és ott vállal munkát. Az egzisztenciális félelem ugyanis gyakran megakadályozza, hogy valaki érvényesítse a saját igazát” – fogalmazott Adler Judit. A teljes cikket itt találjátok, érdemes elolvasni, elgondolkodtató állítások találhatók benne!

Van, ahol minden negyedik nővér hiányzik

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint vannak térségek, ahol már most a betegbiztonságot veszélyezteti az alacsony nővérlétszám. „Vannak az országnak olyan területei, ahol a szakdolgozók, szaknővérek 25 százaléka hiányzik - jelentette ki Svébis Mihály.

A kórházigazgató szerint körülbelül 50 százalékos béremelés esetében lehetne reálisan azzal számolni, hogy visszatérnek külföldről szakemberek. Addig is ha egy kórháznak szerencséje van, fel tud venni segédnővéreket, de az ő felügyeletük is a szakápolókra ró plusz terhet. A teljes írást ide kattintva olvashatjátok el.

Már a csehek is félnek

Az országban tavaly 1,3 millió járművet állítottak elő és a várakozások szerint ez a szám idén tovább nőhet. A növekedésnek viszont komoly gátja most már a megfelelő számú munkaerő. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy nem csak mérnökből, hanem szakmunkásból, illetve betanítható munkásból is hiány van. A cseh iparnak, ahol a járműgyártásnak meghatározó szerepe van, azonnal további 52 ezer munkásra lenne szüksége. A cikket itt találjátok, olvassátok el!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Svájc Svédország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr828780104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.06.05. 07:10:09

Nem semmi az alagút.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2016.06.05. 07:22:28

köszönöm a határátkelőnek, hogy megosztotta az örömömet.

a tumblr-emen és az eredeti blogon olvasott fölöslegesen kötözködő hozzászólások elébe mennék egy kis magyarázattal:

a motivációm az ügyben kettős volt:

1. szeretném én eldönteni, hogy mi legyen a gyermekem neve az állam helyett

2. svédországban élünk, s senki nem tudja kiejteni normálisan a lányom nevét. nem szeretném, hogy úgy cseperedjen föl, hogy emiatt szenved. próbálj meg mondjuk milyen az élet külföldön egy csak magyarországon értelmezhető, mások számára kiejthetetlen névvel!

ráadásul szerintem az totál tudathasadás, hogy pl. lizzy vagyok, hívjatok így meg minden, de egyébként meg erzsébet.

ennyit szerettem volna mondani, köszönöm

DieNanny CH 2016.06.05. 07:28:57

Jó válogatás!

Az alagútmegnyitóra nem mentem, mert tumultusra számítottam.
Az elmúlt 3 napban a levegőben is az volt. Állandóan katonai helikopterek cirkáltak felettem.
Én speciel nagy dolognak tartom ezt az alagutat, kíváncsi vagyok, mi, akik a síntől 50 méterre lakunk, mit veszünk észre a dupla annyi tehervonatból?
Svájc elég sok 'leg-'-re ácsingózik. Pl a legmeredekebb (110°-os) drótkötél vontatású vasútja a világon! - címre is:

www.srf.ch/news/regional/zentralschweiz/der-stoos-erhaelt-die-steilste-standseilbahn-der-welt

DieNanny CH 2016.06.05. 07:43:48

@bandirepublic:

A kiejtés szerintem is fontos. Mondjuk, az Emili-t mennyiben ejtik másként, mint az Emilie-t?
Mert pl itt Svájcban egy 'Bence' nevet 'bensz'-nek ejtenek (mert legtöbbször a franciás kiejtést részesítik előnyben.)
Amúgy pl itt olyan nevet adhatsz, amilyet nem szégyellsz. Legalábbis, ez a tapasztalatom.
Pl nemrég egy háznál láttam kiírva: 'Emilija'. (Gondolom, valami horvát származásúak a szülők.)

DieNanny CH 2016.06.05. 07:55:37

@Golf2:

Itt van egy videó (meg még vagy 100 plusszban :-) ):

www.youtube.com/watch?v=xXl6Q5wiSuI

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 08:10:57

@bandirepublic:
Szűklátókörűség volt elutasítani a nevet, ugyanakkor egyre nagyobb létjogosultságát látom annak hogy igenis szabályozni kell a névadást. Mivel a föld IQ-ja állandó csak egyre többen vagyunk rá, világos hogy névadás terén is elhülyülés tapasztalható.
Éppen ezért a gyerekek védelmében szükséges a kontroll.

Muscari 2016.06.05. 08:18:06

@bandirepublic: gratulálok Emilie-hez és sok boldogságot

tableno 2016.06.05. 09:17:25

@bandirepublic: én csak azt nem értem, hogy ha a gyerek egyik szülője külföldi állampolgár, akkor elvileg nem vonatkoznak rá a magyar korlátozások, bármilyen néven anyakönyvezhető. Nálatok nem ez volt a helyzet?

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2016.06.05. 09:26:13

@tableno: asszony magyar - svéd kettős állampolgár, uh magyarnak ítéltetett az eljárás során :/

tableno 2016.06.05. 09:30:02

@bandirepublic: pech. Nálunk szerencsére nem volt ilyen gond...

fhdgy 2016.06.05. 09:53:57

Ha magyar állampolgár szülő(k)nek, aki(k) külföldön él(nek) ( jellemzően most inkább csak EU-s országokra gondolok ) törvényesen, milyen szabályok szerint kell anyakönyveztetni az ott született gyerek(eik)et?

Kötelesek egyáltalán Magyarországon is anyakönyveztetni őket, és miért?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.05. 09:58:05

@bandirepublic: kedvenc volt kollégám és barátosném Emilie. Szegénykém ő azért bosszankodik gyakran, mert ilyen-olyan megrendelőlapokon stb. folyton Emily-nek írják a nevét a pimasz írek

DieNanny CH 2016.06.05. 10:03:03

@fhdgy:

Mármint a szülők kötelesek-e, vagy a Magyar Állam?
A szülők nem kötelesek - kivéve, ha magyar útlevelet is akarnak neki -, a MÁ. pedig szerintem csak örül, hogy még több 'pógárt' tud felmutatni.
Viszont, ez van, mikor 10-12 hónapig tart, van, aki bele sem vág, így vannak láthatatlan magyar gyerekek is valahol...

Az Állam meg akkor köteles, ha a jogszabályokba foglal követelményeknek a benyújtó fél eleget tesz.

fhdgy 2016.06.05. 10:11:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Igen, a szülők kötelezettségére gondoltam. A válaszod szerint feltételezem, hogy a gyerek kaphat ottani útlevelet is, a szülők útlevelének milyenségére tekintet nélkül is?

Azért merültek fel bennem ezek a kérdések, mert ha ilyen bonyolult és bürokratikus megfelelően anyakönyveztetni egy gyereket a magyar állammal, akkor nem lenne egyszerűbb az adott országban, az ottani rend szerint anyakönyvezni a gyereket, majd utána, ha ez megvan, akkor a magyar állammal is, de már eszi, nem eszi nem kap mást alapon?

Én, az olyan esetben, amikor a magyar állam kekeckedik velem, megpróbálnám mindig csak a végeredményt közölni, bár még azt sem biztos. Jól látom, nem jól látom?

Narina 2016.06.05. 10:29:24

@bandirepublic: Hinye, de megkutyuljak az eletetteket!
Szegenyek! Nekunk az apja nevet nem kaphatta meg, mert nem voltunk hazasok es nekem meg nem volt kimondva a valas(nem a volt ferj, hanem a burokracia volt gyaszos) Meg kellet szuletnie a csemetemnek es hip-hop 8 honapos korara mar is felvehette az apja nevet. :(
Tudnek meg irni, de nem akarok off-olni

Golf2 2016.06.05. 10:48:52

Akkor svédben egyszerübb a névválasztás,izaura maga ura.

DieNanny CH 2016.06.05. 10:58:03

@fhdgy:

Sajnos pontosan nem tudom, melyik országnál mi a sorrend.
Úgy értem, tesóméknál, mivel az apa svájci, itt megkapta a svájci anyakönyvit.
Egy magyar párnál - majd Tildy kijavít - nem tudom, ideiglenest kap-e a baba, ugyanis, valahogyan el kell jutni Mo-ra, vagyis a babának is kellenek dokumentumok.
Ebből volt tavaly szinte lázadás a külföldön élőknél, ugyanis a Követségek hónapokig ültek a papírokon, és sok család nem tudott hazautazni, mert a picinek nem volt papírja.

Én nem követtem annyira figyelemmel a dolgokat.

Herr Géza 2016.06.05. 11:09:21

@diggerdriver: Van némi igazság abban, amit mondasz, de pont arra (?) lett kitalálva az az ominózus Bizottság, hogy a "rendkívüli" esetekben legyen lehetöség mérlegelésre. Ez esetben ök pont leszarták az okokat.
Azzal még én is egyetértenék, hogy pusztán a szülök hülyesége miatt ne lehessen egy gyereket mondjuk Dzsoki Júingként (:D) anyakönyvezni, de hogy jelen esetben mi lehetett a gondjuk azzal az egyszem "e" betüvel, az nekem magas.
Ebben a Dzsokis példában is inkább a gyereket védeném, mert oké, hogy majd csinál valamit a nevével 18 évesen, ha nem tetszik neki, na de addíg mit fog szívni szegényke...

Herr Géza 2016.06.05. 11:13:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hehe, nálunk a fiam volt már "Benke" meg "Bensze" is, "Bensz" még nem. Ö viszont van olyan öntudatos, hogy mindenkinek a szájába rágja a helyes kiejtést. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 11:17:06

@Herr Géza: Igen igazad van erre gondoltam én is. Hogy ebben az esetben mi csípte a bizottság szemét nem tudom.
Úgy tudom hogy Dzsoki és egyéb ilyen neveket simán engedélyeznek feltéve hogy úgy van írva ahogy mondjuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 11:19:17

@Herr Géza:
én eredetileg az Ede nevet akartam adni a fiunknak. A feleségem lehülyézett. Kitalálta hogy legyen Benedek abban benne van az Ede is.
Viszont egész véletlenül angolul sem gond Beni-nek becézni.

Csodabogár 2016.06.05. 11:41:17

@bandirepublic: Nem lehetett volna eleve előbb Svédországban anyakönyvezni és utána itthon, esetleg nem rögvest, hanem x év múlva, már ha ez fontos volt valamilyen szempontból?
Egyébként nem kell izgulni. Az én nevemet is megtanulták írni és kimondani is a svédek, pedig két gy is szerepel benne!:-)))
Ja és a anevem az eredeti formájában már nem használatos itthon, de nem szedték azért le róla a végét. Túlzottan szabálykövetők voltatok.

Csodabogár 2016.06.05. 11:45:18

@diggerdriver: Nyaral

Amerikában viszont úgy nevezed a szerencsétlen gyerekedet ahogy akarod. Szülők nyilván nem gondolkoznak. Találkoztam már szomrú fűzzel és tavaszi széllel is ott. Mindkettő lánygyerek volt.

adg 2016.06.05. 11:45:19

Alapszabaly szerint, ha jol emlekszem, ha olyan nevet szeretne a szulo, aminek van magyar megfeleloje, akkor elutasitjak a kerelmet. Igy jart Emilie is, mert van magyar parja, Emili. Lehetett volna a szabaly vagy a hivatal kicsit rugalmasabb, mert a kerelem oka eleg nyilvanvaloan elfogodhato es indokolt.

Dzsokit amugy szinten visszavertek, ugyanis az indoklas szerint a Dzsoki a John becezett alakja (John Ross Ewing), annak van magyar megfeleloje, tessek a gyereket Janosnak keresztelni.
De eleg sok szappanoperanev keresztulment.
Jockey amugy csak magyarul volt Jockey, eredetiben John Ross volt, nem becezgettek szegenyt.

Most utananeztem ennek az utolso mondatnak, hogy jol emlekszem-e, es a kovetkezo HA vonatkozasu infot talaltam:
"Jock (J.R. apja - adg) és Digger hosszú éveken át tartó rivalizálása miatt volt mindez. Jockey legfőbb ellensége Digger fia"

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.06.05. 11:59:45

@Csodabogár: " Nem lehetett volna eleve előbb Svédországban anyakönyvezni és utána itthon, esetleg nem rögvest, hanem x év múlva, már ha ez fontos volt valamilyen szempontból? "

Erről Rotheisel Ábrahám esete jut eszembe:

Rotheisel a Rab Ráby-ban mivel gazdag embernek tartottak, de nem vitt elég kenőpénzt a II. József rendeletét végrehajtó névadó bizottságnak, ezért a Rothesel (vörös szamár) nevet kapta.

„– Jól, van Rothesel.

– Aztán, megkövetem: Ne úgy írja a nevemet, hogy Rothesel,hanem úgy, hogy Rotheisel; ha terhére nem esik a karjának azt az „i” betűt is közbeszúrni.

– De hiszen Rotheselnek híja kendet minden ember, Ábrahám; a névosztogató comissio is ebben erősítette meg.

– Mind igaz az. Csak hadd híjanak, ahogy akarnak; elvállalok én mindent hanem írásban mégiscsak Rotheisel a nevem; magam jártam érte Bécsben a császárnál, hogy kegyelmezzen meg azzal az egy kis „i” betűcskével.

– Hej, Ábrahám, sok szép pénzébe kerülhetett kendnek az az egy „i” betűcske ott Bécsben.”

:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 12:00:20

@Csodabogár: Pontosan ezért írtam hogy szükséges korlátozni a gyerek érdekében.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 12:02:09

@adg: Menjapicsába...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2016.06.05. 12:07:05

elfogadva annak abszurditasat, h az allam egy e betun kotozkodjon a szulokkel a gyerek neveben, azert olyat meg nem hallottam h kelet europaba koltozo nyugat europaiak a gyerekuket dzsenifernek akarnak hivni csak mert az ott ugy szokas

jo-jo ertem, h ez csak Magyarorszagon ertelmes, ha egyaltalan, mert ugye csak mi vagyunk annyira elvetemultek h Maj Karolynak atkereszteljunk egy irot, s igy en egeszen 8 eves koromig azt hittem h o egy hires magyar szerzo, mondjuk Verne Gyularol is ezt hittem, na mindegy...

ugyanakkor van ez a trend h a gyereknek kulonleges nevet kell adni es ezert a ket osztalyt vegzett szulok a gyerekuket Siobhannak ejtsd Sivon keresztelik de leirni mar nem tudjak, ezert van a nevnek 1000x fele leirata pl Shoovaugn, Ciobhinne
szoval nem igazan latom h a Dzsenifer az miert cikibb mint a Jennifer, ha egyszer a Kovacsot is kovaksznak fogjak ejteni

az en nevembol is hianyzik egy e betu, erre a dupla t-t a vegen rendszeresen egyre roviditik, mar feladtam veluk a harcot, lehet inkabb Maria leszek az mindenhol okes :-)

SzerződésSertés 2016.06.05. 12:14:03

@Herr Géza:
Hogy én 4 éven át mit szenvedtem, amíg a Nagy vezetéknevet lebetűztem mindenkinek... úgy a második év környékén feladtam, onnantól kezdve rájuk hagytam, így lettem "Nági".

Mrs. Clayton 2016.06.05. 12:15:48

@diggerdriver: nem feltetlenul, mert ha a szulo annak nevezi a gyereket aminek akarja akkor a gyerek ha neki nem tetszik akkor 16 eves kora utan akkor valtoztatja meg amikor akarja, es ez igy sokkal jobb
ha nem tetszik a neved akkor egyszeruen elkezded hasznalni az uj nevedet, ha a pa[irjaidban is kiakarod cserelni akkor a kervenyre beirod h matol ez az uj neved es kapsz uj utlevelet meg jogsit az uj neveddel
nincs ezen mit kervenyezni meg iktatni meg pecsetelni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 12:20:26

@Mrs. Clayton:
Ez teljesen rendben van de mi van 16 éves korig? A gyerekekből hiányzik a tolerancia ezért a legkegyetlenebbek minden fogyatékossággal szemben és ez lehet egy különleges név is. Egy gyerek élete múlhat azon mit kap az iskolában.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.06.05. 12:25:55

@Mrs. Clayton: "lyat meg nem hallottam h kelet europaba koltozo nyugat europaiak a gyerekuket dzsenifernek akarnak hivni csak mert az ott ugy szokas"

A fordítottjára már van példa.

A német válogatott Dzsenifer Marozsán a világ legjobb női focistái közé tartozik.

en.wikipedia.org/wiki/Dzsenifer_Marozs%C3%A1n

A stockholmi EB döntője után találkoztam vele, az alkarjára ez van tetoválva:

Kéz a kézben együtt
egy szebb holnapért.

M. Péter 2016.06.05. 12:27:21

Utónevekről ezt írja a igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/anyakonyvi-es-nevvaltoztatasi-ugyek :
"A nemzeti etnikai kisebbséghez tartozó személyek gyermeküknek nemzetiségüknek megfelelő utónevet is adhatnak, valamint kérhetik saját utónevüknek a megfelelő nemzetiségi utónévre történő javítását, továbbá joguk van családi és utónevüknek anyanyelvük szabályai szerinti anyakönyvezéséhez. Családi név kijavítására, valamint olyan utónév bejegyzésére irányuló kérelem esetén, amely a 30/B. § (1) bekezdésében szereplő nemzetiségi utónévjegyzékben nem szerepel, nyilatkozni kell arról, hogy a választott nevet mely nemzetiség használja. Az anyakönyvi, házasságkötési és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárás során a valamely nemzetiséghez való tartozás kérdésében nyilatkozatra senki nem kötelezhető."
Be kell jelenteni, hogy svéd nemzetiségű, és akkor jogosult svéd névre.
Ha külföldön születik a gyerek, akkor még egyszerűbb a dolog: "A külföldön született magyar állampolgár születésének hazai anyakönyvezése során a gyermek utóneveként a külföldi anyakönyvi okiraton szereplő utónevet kell bejegyezni."

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.06.05. 12:29:24

ezt a nev mizeriat nem ertem. Sved utlevelben Emilie magyar utlevelben Emilia :) Nem kell a ket nevnek egyeznie! Ugyebar svednel meg csak csak de mondjuk egy thai magyar parnal eselytelen lenne... szoval aki ezen fennakadt az legyen OKOS a jovoben :)

2016.06.05. 12:30:31

@Mrs. Clayton: "e csak mi vagyunk annyira elvetemultek h Maj Karolynak atkereszteljunk egy irot, s igy en egeszen 8 eves koromig azt hittem h o egy hires magyar szerzo, mondjuk Verne Gyularol is ezt hittem, na mindegy..."

En Tell Vilmosrol nem tudtam sokaig, hogy o egy ilyen svajci hos, illetve le voltam dobbenve, hogy a Kristian/Christian elnevezesu dan, ill. norveg kiralyokat es hercegeket a magyar tortenelemkonyvekben "Keresztely"-nek nevezik. Erre tud valaki ertelmes valaszt? Ugy tudom, az a nev, hogy "Krisztián", igy sz-szel, meg ekezettel, teljesen elfogadhato magyar keresztnev, ket ilyen nevu osztalytarsam is volt az iskolaban, de ezt, hogy "Keresztely", meg soha az eletben nem hallottam, marmint a skandinav kiralyokrol szolo reszeken kivul a tortenelemkonyvekben. :D

adg 2016.06.05. 12:38:47

Na a Krisztianrol jut eszembe, es pont azonos az Emilia/Emilie esettel. Nekem volt Christian osztalytarsam. Nemetorszagban szuletett, de az osszes magyar papirjan igy szerepelt a neve. Ot a a szulei Krisztiannak akartak, de azt meg a nemetek furtak meg, igy maradt a nemetes irasmod. Aztan amikor par ev mulva hazakoltoztek, akkor ugy maradt.

DieNanny CH 2016.06.05. 12:41:11

@diggerdriver:

Nekem volt egy ovisom, '95-ben született Ausztriában, magyar szülők gyerekeként, utána jöttek Mo-ra.
Az ő neve Jessica lett, így, angolosan írva. Szóval, nem tudom, a jogszabály szigorodott azóta, vagy anno a szülők valahogy kibújtak alóla...

2016.06.05. 12:44:26

@adg: Nem lett Keresztely? :D Amugy azt hiszem, hogy az uralkodok neveinek magyarositasa az egy eleg regi szokas lehet, amikor meg letezett ez a nev, a Krisztian meg nem, es akkor igy lehetett, hogy az akkori kiralyok ezen a magyar neven futottak es nem Krisztiankent, gondolom. Ez nem tartozik a sztoridhoz, csak a sajat kommentemre valaszolok igy magamnak, amugy jol vagyok. :D

adg 2016.06.05. 12:44:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Kicsit fentebb Peter mar belinkelte a lenyeget: "A külföldön született magyar állampolgár születésének hazai anyakönyvezése során a gyermek utóneveként a külföldi anyakönyvi okiraton szereplő utónevet kell bejegyezni."

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.06.05. 12:45:06

@bandirepublic: nem ertem. A magyar anyakonyvezett nevnek nem kell azonosnak lennie a sveddel!!! Egyik lehet alma a masik korte! A vezeteknev van megkotve, ami az eskuvo anyakonyvezesekor lett eldontve.

adg 2016.06.05. 12:46:10

@mojyo: Nem, nem lett az. Talan nem megfelelo cipot huzott, es nem akart a hivatal egy ilyen nemes nevet akasztani egy prolira. :DD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 12:46:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Nem tudom. Én valahol olvastam hogy úgy kell írni ahogy ejtjük.
A Samantha-t Szamantának.
Hogy ez igaz-e még azt nem tudom.

DieNanny CH 2016.06.05. 12:52:07

@adg:

Hát, igen, emiatt Bandiéknak is inkább előtte svédiában kellett volna mindent elintézni, a kész tényeket meg magyarhonban az orruk elé tolni.

2016.06.05. 13:01:19

@fhdgy: Volt egy lengyel baratnom aki ezt probalta csinalni. UKben megvaltoztatta a nevet az ottani szabalyok szerint, utana ferjhez ment egy angol pasihoz az uj nevet hasznalva. Aztan probalta a hazassagot elismertetni / anyakonyveztetni Lengyelorszagban, mondvan ha kesz tenyek ele allitjak oket, nem fognak tudni kekeckedni. Dehogynem: a lengyel hatosagok kijelentettek hogy mindenfele szabalyt megsertett ezzel es nem ismerik el sem a nevvaltoztatast, sem a hazassagot stb. stb. mert a hazassagot 'hamis' nev alatt kototte (holott brit allampolgar is volt, es a brit szabalyok alapjan legalis a nevvaltoztatas). Evekig tartott neki megoldani a helyzetet, ugyvedet kellett fogadnia stb.

Mrs. Clayton 2016.06.05. 13:04:05

@diggerdriver: szerintem ez tipikusan forditva ulunk a lovon eset

ugyanis miert azt akarod szabalyozni h mi a normalis, ahelyett h a nem normalist szabalyoznad

egyebkent kultur helyeken pl van pedagogiai program a bullyingra, ami ugye lehet a csufolas is

azt szabalyozni h mi legyen egy gyerek neve total nevetseges, csak mert csufolhatjak, ahelyett, h megtanitjuk a gyereket arra h a szemuveg egy segedeszkoz azoknak akik nem latnak, ezert a szemuvegest csufolni nevetseges butasag es aki ilyet csinal az meg lesz buntetve
egyebkent az analogiaddal elve, akkor a szemuveges gyereket nem engedjuk iskolaba mert majd lehet csufoljak?

nem akartam eddig elmenni, de ez ugyanaz, mint azt mondani ha nem vesz valaki fel miniszoknyat nem eroszakoljak meg, aztan a binbagben jaro szaudi noket is inzultaljak, meg meg meg is eroszakoljak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 13:09:14

@Mrs. Clayton:
Teljesen igazad van. Pontosan leírtad milyennek KELLENE lenni a világnak.
A probléma az hogy a világ NEM ilyen.
Volt egy osztálytársam Csőgör volt a vezetékneve. Egy héten belül Kancának szólította mindenki. Szerinted tudott volna odahatni bármelyik tanár is hogy ne így szólítsuk? Nem.
Az élet nem habostorta.

Mrs. Clayton 2016.06.05. 13:10:36

@Hobbiszakács: de o epp nem jo pelda, mert a neve azert dzsennifer mert magyar, aki kikoltozott nemetorszagba es ott el, ha nemetnek szuletik es magyarorszagra koltoztek volna akkor is dzsennifer lenni v Jennifer?

Herr Géza 2016.06.05. 13:12:40

@SzerződésSertés: Hát igen, a gy és ty és cs betüs nevek jelentik a legnagyobb szívást, azokkal a hangokkal úgy nagyjából a világon sehol nem tudnak mit kezdeni. Nekem szerencsém van, mert tök kompetens a nevem a német nyelvvel, a vezetéknevem meg egyezik egy ismert cipömárkával, így aztán azt sosem kell betüznöm.... :)))
Van egy haverom Kesztyüs vezetéknévvel, na annak kiejtésére születnek ám nagy megoldások.:)))

Mrs. Clayton 2016.06.05. 13:17:27

@diggerdriver: igen, szerintem ha akart volna akkor tudott volna tenni, ha ez nem igy lenne, akkor nem lenne bullying policy az iskolakban erre fel sem, hanem csak legyintenenek, h mi a szarnak, ugyse valtoznak ezek a hulye kolkok engedjuk hadd oljek egymast, maximum, ha kest hoznak, akkor kozbeavatkozunk

ne Magyarorszaggal peldalozz, ahol mindenre csak azt mondjak h azt ugyse lehet mert ezek ilyenek meg olyanok
nezz korul itt
nem mondom h itt nincs csufolas, meg verekedes
sot szerintem a neveletlen gyerekek itt 1000x rosszabbak mint a magyarok, akik max addig mennek h kancanak hivnak valakit, de azt allitani h nem lehet tenni semmit sem, az olyan magyarosch, nem gondolod?

Herr Géza 2016.06.05. 13:19:44

@Hobbiszakács: Na öt sem irigylem amikor be kell diktálnia a nevét... Mondjuk ez egy pozitív oldala az ismeretségének, legalább a nöi foci rajongói tudják, hogy kell leírni.

fhdgy 2016.06.05. 13:21:43

@Herr Géza: Mondjuk, csak úgy eszembe jutott, a németek egy csomó magyar családnévvel nem tudnak mit kezdeni. Jót kuncogtam magamban, ha kiderülne pl. olyan, hogy a posztoló bokszol az Emili ill. Emilie névvel, de mondjuk a családneve Gyöngyösi.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.06.05. 13:22:50

@Mrs. Clayton:

Az Emilie-Emili összefüggésben nézve, ha Jennifer Németországban születik, de később Mo-ra költözik, és felveszi a magyar állampolgárságot, akkor kérheti (vagy nem?) a neve írásának a Dzseniferré változtatását.

Rothesel Ábrahámnak lenne igaza? "Híjanak, ahogy akarnak; elvállalok én mindent, hanem írásban mégiscsak Rotheisel a nevem"

:-))

2016.06.05. 13:30:46

@FeketeMacska73: Ebbol lehetnek problemak a kesobbiekben, ha mas nev van a ket utlevelben. Egyidejuleg csak egy neve lehet valakinek hivatalosan.

2016.06.05. 13:31:31

@diggerdriver: Hat ha a gyereket bantotta ez a nev, akkor igen, tehetett volna ellene valamit a tanar is, es a szulok is, de amugy az ilyen nevadas szerintem normalis, vagyishat, csak akkor banto, ha az embernek rosszul esik es nem veszik figyelembe. Ha jol kezeli, peldaul nyeritve rohog rajta, akkor kiderul, hogy jo arc ez a Kanca, es akkor becenev lesz belole, gunynev helyett. A mi sulinkban mindenkinek volt ilyen, marmint a fiuk kozott, de nem volt semmi csufolodas vagy zaklatas belole, sot, nagyon jo tarsasag volt.

Es ez nem is orszagfuggo amugy, mert a fium tarsasagaban is ugyanez van, az egesz barati tarsasaga az iskolabol van, es en kb senkinek se tudom kozuluk az igazi nevet, de annyira, hogy o sem, kaptunk a multkor eskuvo meghivot, es a fium nezett, hogy je, neki ez a rendes neve? :D Szoval onmagaban a nevadas nem feltetlenul jelent gunyolodast, es ettol meg akarki akarminek nevezheti a gyereket, a lenyeg, hogy jo arcot neveljen belole. Szerintem :)

Herr Géza 2016.06.05. 13:32:36

@Mrs. Clayton: Szerintem meg pont jó példát hoztál, csak "rosszul" értelmezted: ha a gyerek sánta, szemüveges,kancsal, stb., arról nem tehet sem a szegény gyerek, sem a szülök, mégis csúfolják a gyerekek. Ez ellen lehet jönni magasztos eszmékkel, nevelési kisérlettel, bullying ide-vagy oda, a gyerek megszenvedi. Ez így volt 50 meg 100 éve is és máig nem nagyon változott.
Egy idióta keresztnévröl (ld. Dzsoki) viszont nagyon is tehet a szülö, legalább neki eszébe kellene jutnia, hogy ez mivel járhat. Arról nem is beszélve, hogy már látatlanban, pusztán egy névsort olvasva be fogják skatulyázni a gyereket a "na ennek az anyja/apja sem százas" kategóriába. Mint ahogy egy Lakatos Rikárdó nevet olvasva sem lesz kérdés senki elött, hogy milyen etnikumhoz is tartozik. Szerinted mennyi ma 2016.-ban M.o.-on az esélye szegény Rikárdónak arra, hogy egy állásra jelentkezve, be se hívják egy interjúra, ill. hogy egyáltalán továbbolvassák a CV-jét. Azt hiszem egy kicsit nagyobb, mint egy Szabó Tibornak. Tudjuk persze, hogy ennek nem lenne szabad így lennie, de a valóság mégis ez.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.06.05. 13:36:16

@Herr Géza: A foci határokat dönt :-)

Az utóbbi tíz év legjobb svéd focistája Zlatan Ibrahimovics, akinek a nevét sem kiejteni - a svédben nincs "zé" és "csé" hang - sem pedig helyesen leírni - a "c"-t a végén - nem tudják. Amúgy "dzsé" hang sincs, ezért a Jenifer-t úgy ejtik, ahogy olvasod. Aztán ott van még Jón Lennon, Sárli Seplin, Sábi Sekker...
:-))

2016.06.05. 13:39:59

@diggerdriver: Angliaban 2016-ban nincsenek ilyen problemak, annyifele nevvel szaladgalnak emberek annyifele orszagbol. Egyebkent meg lehet valakit csufolni teljesen atlagos nevvel is, vagy a csaladnev miatt amin sok orszagban nem lehet valtoztatni (egyebkent pont Angliaban igen). Lehet hogy Mo.on meg mindig nagy szam ha 'fura' neve van valakinek, de sok mas helyen mar regen nem igy van.

Herr Géza 2016.06.05. 13:41:18

@Mrs. Clayton: Nyilván téged nem csúfoltak az iskolában, ill. mondjuk inkább úgy, hogy gyerekkorodban. Engem igen. És rohadt szarul esett úgy kb. 12-14 éves koromig bezárólag. Utána már leszartam, majd késöbb én is csak röhögtem rajta. De addíg....
És a gyerek gonosz, de okos. A tanár, a szülö százszor elmagyarázhatja neked, hogy de kisfiam/kislányom ez egy csúnya dolog, bla-bla. Meghallgatja, ha kell meg is ígéri, hogy soha többet, majd onnantól kezdve a csúfolódás elött legfeljebb körülnéz, hogy ki van a közelben. :)))

M. Péter 2016.06.05. 13:42:51

@mojyo: A Keresztély eléggé régies, de azért található ma is élő magyar Keresztély, pl.
www.budaikozepiskola.hu/users/merkely-istv%C3%A1n-kereszt%C3%A9ly

Mrs. Clayton 2016.06.05. 13:46:23

@Herr Géza: hat epp itt kezdodnek a problemak,h ma az normalis Mo-n h valakit mar a neve alapjan elzarnak barmifele esely elol is, mert egyebkent ha orsos laszlo lenne, ami egy tok atlagos cigany nev, akkor tobb eselye lenne mint lakatos rikardokent? vagy ha az orsost megvaltoztatja peldaul santara vagy sarkozire, es behivjak interjura es meglatjak h ur isten ez cigany, na ne mar, ilyet nem veszunk fel, az mennyivel jobb helyzet?
ha tenyleg csak azon mulik h mi a neve akkor miert nem csak 2 nevbol egy fiu meg egy lanybol lehet valasztani?
tenyleg ennyire fontos h az allam egy hivatalnok dontse el helyettem h mi legyen a gyerekem neve? es ha igen akkor miert nem egy nevado bizottsag ad nevet a gyerekemnek?

2016.06.05. 13:52:35

@Herr Géza: Es az miert jobb Rikardonak, ha behivjak, es az interjun utasitjak el a borszine miatt? Nekem volt egy fekete afrikai kollegam akinek a neve alapjan mindenki azt hitte hogy japan. Mikor munkat keresett, rengeteg interjura behivtak, es ahogy meglattak, rogton nyilvanvalo volt hogy mar nem erdekli oket mint jelolt (igen, ez Angliaban volt, es sajnos ott is elofordul). Volt hogy kepesek voltak neki mar a recepcion azt mondani hogy bocsi, nincs itt az interjuztato es nem is lesz mar itt, majd ertesitunk. Ezt jobb megelozni: ha eloiteletes a munkaado, inkabb deruljon ki az etnikum mar a jelentkezesnel, mert ha elutasitanak a szarmazasod alapjan, akkor ugyis el fognak utasitani, hiaba valtoztatod meg a nevedet. Masik pelda a rengeteg kinai akiknek az a szokasuk hogy 'mainstream' angol nevet adnak a gyerekeiknek (Kevin, stb.), rajtuk sokan rohognek a hatuk mogott hogy minek van angol nevuk mikor kinaiak. Nyilvan mas a helyzet olyan esetekben amikor az etnikum nem kulonbozik attol a neptol ahova beilleszkedni probal az illeto (pl. feher magyar csalad Svedorszagban, oket megertem hogy nem hivjak a gyereket mondjuk Koppanynak).

Herr Géza 2016.06.05. 13:53:06

@Mirjam2: Van benne igazság, mert nem tudnám elképzelni, hogy otthon valaki, akit Baszó Ottónak hívnak, még ha a nevét nem is változtatná meg, ha céget alapítana, akkor azt immár tudatosan Baszó Ottó Rt.-nek hívná.
Itt meg vígan furikázik többszáz teherautó a ponyváján a papírgyár nevével, ami történetesen Otto Ficker AG. :)))) (Korábban azt hittem, az egy speditör cég, annyi teherautót láttam ezzel a felirattal, de nem, papírgyár, viszont reklámoz más ponyvákon is.:D)
Egyébként is hemzsegnek az olyan vezetéknevek, amin én fennakadok egy pillanatra (Sauerbier, Tischbein, stb.), de nekik nyilván természetes. Mondjuk egy tornatanárnak pláne vicces egy Tischbein (=asztalláb, a "gyengébbek" kedvéért-LOL) név. A fiam tesitanárát ugyanis így hívták...:D

2016.06.05. 13:57:08

@Herr Géza: Hogy akkor a nemzet hoserol, Bastian Schweinsteigerrol mar ne is beszeljunk. :D

Herr Géza 2016.06.05. 14:00:28

@Mrs. Clayton: Na várjál, azért én messze nem azt mondtam, hogy helyeslem az állam/bizottság beleavatkozását. Dehogy. Én csak azt reagáltam Digger helyeslésére, hogy max. ilyen "kretén" neveknél tartanám elfogadhatónak. Kretén alatt pedig egyértelmüen azokat a neveket értem, amik a TV-s szappanoperák néphülyítö hatására lettek mára bizony utónévkönyben is szereplö nevekké Pl. a Rikardó, a Dzsenifer meg a jó ég tudja mik vannak még... Mert azokat meg elfogadta ama nevezetes Bizottság.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.06.05. 14:01:46

@Herr Géza: "valaki, akit Baszó Ottónak hívnak, még ha a nevét nem is változtatná meg".

Miért ne változtatná meg, pl. Baszó Tiborra?
:-)

Herr Géza 2016.06.05. 14:02:00

@mojyo: Jó, ahoz már kell egy kis "átvitt" értelem....:)))

2016.06.05. 14:04:47

@Mrs. Clayton: +1. Vagy huzzak ki a neveket egy kalapbol :). Egyebkent nagyon zavaro tud lenni ha mindenki hasonlo neveket ad. Pl. az araboknal majdnem minden csaladban van egy Mohamed meg egy Abdul. Jellemzoen egy fiuosztalyban van mondjuk ot-tiz fiu ezzel a ket nevvel, aztan ezeknek nickneveket adnak hogy megkulonboztessek oket, es jellemzoen a nicknev nem tul hizelgo, mig siman hivhattak volna a gyereket mondjuk Szelimnek, igy o lesz 'kover Abdul' vagy valami hasonlo.

2016.06.05. 14:07:50

@Herr Géza: Oke, de mi a baj, objektiven, a Rikardo meg a Dzsenifer nevvel? Szerintem semmi. Akik meg rasszistak, azok akkor is rasszistak lennenek ha Marianak neveznenek minden lanygyereket vagy Tamasnak minden fiut. A rasszizmusra nem megoldas ha eloirjuk embereknek hogy minek nevezhetik a gyerekeiket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 14:16:39

@Herr Géza:
Adidas Géza?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.06.05. 14:20:28

@diggerdriver: Es meg csodalkozik hogy csufoltak az iskolaban! :) Bocs, Geza (ill. Herr Adidas), csak vicc volt!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 14:29:10

@Herr Géza: Én még gyerekkoromban csodálkoztam sokat mikor az M1-esen néztük a kamionokat hogy kétméteres betűkkel rájuk volt írva hogy Mengele.
Aztán már régóta nem láttam olyat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 14:37:00

@Mirjam2:
Tizennégy éves korában minden szikh férfi megkapja a Singh(oroszlán) vezetéknevet, a nők a Kaur(hercegnö) nevet.
Reggelente mikor a jelenléti ívet aláírom mindig van ott 4-5 Singh.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 14:38:33

@Mirjam2: Nézd lehet vitatkozni hogy mi megengedett vagy nem de mégis kell korlátokat szabni.
Nem lehet valaki Kovács Lyukaskoton.

2016.06.05. 14:38:54

@diggerdriver: Ez jo :). Egyebkent pl. Indiaban nem szokatlan nev a Sztalin, sot elofordul Lenin es Marx, stb. Ezeket olyan szulok adjak a gyerekekuknek akik hisznek a szocializmus / kommunizmus eszmeiben, foleg Del-Indiaban. Sot, elofordul Adolf, es Hitler: en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Lu_Hitler_Marak. Szinten Indiaban (ugy tudom mas orszagokban is elofordul) nincsenek kotott ferfi-noi nevek, gyakorlatilag minden nev hasznalhato fiu- es lanynevkent is, es semmilyen problema nincsen ebbol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 14:40:10

@tableno: Ha nem kulfoldi allampolgar, hanem magyar, de a gyerek kulfoldon szuletik, akkor sem korlatoznak a magyar nevadasi szokasok. En pl ezert is akartam itt Angliaban szulni, otthon nem kaphatta volna az apja angol valtozatu nevet, itt meg siman lehetett Kevin Lewis.

Mas: mikro mi is otthonjartunk, en is elfilzotam milyen lenne a gyerekkel otthon. Mi alapbol magyarul beszelunk itthon, ha kozossegbe megyunk angolul, en szomoru lennek ha a gyerek nem tudna magyarul. A masik: edesapam kerekesszekben van, nem igazan tud repulovel jonni , mivel nem nagyon tud atulni kerekesszekbol. Anyu nem nagyon lat, nyelvet nem tud, egyedul o nem mer repulni, meg apura is o figyel/vigyaz, segit. Szovval mi rendszeresen megyunk, vagyis inkabb multido, ugyanis 3 hete visszamentem fulltime meloba, igy ritkabb lesz a hazalatogatas.

2016.06.05. 14:41:05

@diggerdriver: Igen, ezzel egyetertek, de azert nem az Emilienel meg a Rikardonal huznam meg a hatarokat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 14:43:15

@Herr Géza: En az Amondo-n vagyok ledobbenve. Meg multkor megkaptam hogy kisebbsegiek szoktak ilyen nevet adni a gyereknek, mint amit en adtam. Hat bocsanat, hogy nem alltam be az altalam nem csipazott Bence, Balazs duoba.

Kovetkezo gyerek majd ha jon Attila Michael ( vagy Mike, vagy Mika)| lesz, ha fiu, ha lany Vimana Ivy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 14:44:19

@diggerdriver: az itt sem lehetne. PEdig itt szabad nevvalasztas van. De van amit meg itt se lehet. Sokaknak mar az en fiam neve is "magyar ember miert ad idegen nevet" kategoria.

2016.06.05. 14:44:48

@Mirjam2: Ezzel egyetertek, a vezeteknev viszonylag gyakran utalhat a szarmazasra (pl. Rostas, Lakatos, Zuckerberg, Mamedov, stb). Akik a szarmazas alapjan hoznak eloiteleteket, azoknak pedig mindegy, hogy a szulok Rikardot vagy Istvant valasztottak, mert mar a vezeteknevbol levonjak a kovetkeztetest.

2016.06.05. 14:45:14

@diggerdriver: Igen, a vezeteknev az mas kerdes. India azert 'problemas' ilyen szempontbol mert ott eredetileg nincsen vezeteknev, es nyugati mintara probalnak valamit krealni. Extrem pelda, de en olyan iskolaban dolgoztam ahol a szulok nagy resze irastudatlan volt es nem voltak anyakonyvezve, kulonosen a noknek nem volt csaladnevuk / vezeteknevuk, ezert a szokasnak megfeleloen szinte az osszes gyerek anyjanak a vezetneve ugyanaz lett (Devi) a nyilvantartasunkban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 14:47:07

@Mirjam2: Kevin elegge ritka mostanaban mar, a 60-as evekben volt divat, most kb olyan, mintha otthon Erzsebetnek hivnad a lanyod, vagy Karolynak, Lajosnak a a fiad. Ettol fuggetlenul nekunk bejott a Kevin:D

PannonBoy 2016.06.05. 14:49:42

Tetszett az első bejegyzés. Teljesen egyetértek ezzel:
"A családtagok hiányoznak még mindig, nem az ország. Sajnálom, ha ez túl nyers, de ez az igazság. Bár korábban sértődöttségből sem mondtam volna, ha hiányzott volna, mára már szimplán nem hiányzik."
Nekem csak szimplán Hungary.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 14:50:27

@diggerdriver: @Mirjam2: Jahm, az en nevem peldaul eleg gaz angliaban. ill-dick-o. Meg ha nem is igy van leirva,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 14:51:35

@tildy[UK]:
Jó persze Kevin Lewis névvel senki sem fogja kisebbségnek nézni pláne Angliában. A Kolompár Kevin az már necces:))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 14:51:37

@Hobbiszakács: Magyar anyakonyvezesnel kerheto a nev magyarositasa. Mi is kerhettuk volna, hogy Kevin Lewis ott Kevin Lajoskent legyen anyakonyvezve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 14:52:56

@tildy[UK]:
A feleségem is Ildikó de még nem szótagoltam neki így.
Na majd ezután:)))))))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 14:55:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Pont minap linkeltem, ext eppen rosszul tudod, magyar allampolgar ugyanis kulfoldon tortent anyakonyvi esemenyeit koteles Magyarorszagon is jelezni. Ide tartozika gyerek szuletese is.

Hazai anyakönyvezés
65. § A magyar állampolgár köteles kezdeményezni a külföldön történt házasságkötésének, bejegyzett élettársi kapcsolata létesítésének, gyermeke külföldön történt születésének, valamint a magyar állampolgárságú házastársa, bejegyzett élettársa, gyermeke és szülője külföldön történt halálának hazai anyakönyvezését.
66. § (1)181 A magyar állampolgár születését, házasságkötését, valamint - a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény hatálybalépését követően létesített - bejegyzett élettársi kapcsolata létesítését az anyakönyv akkor is tartalmazza, ha a magyar állampolgárságot a születése, házasságkötése, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése után szerezte meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 14:56:01

@Mirjam2: A rasszizmus mindenhol jelen van. A zongora fekete billentyűi rövidebbek.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2016.06.05. 14:58:20

@Mirjam2: Sokkal jobbak az esélyei, ha behívják egy elbeszélgetésre, mint ha már odáig sem jut el.

2016.06.05. 15:07:15

@M. Péter: Az en fekete kolleganom nem igy latta. O azt szerette volna ha azok, akiket zavart a borszine, mar fel sem vettek volna vele a kapcsolatot. Nagyon sok megalazo elmenye volt ezzel kapcsolatban.

2016.06.05. 15:18:40

@tildy[UK]: Ne haragudj, nem igy ertettem... Mivel ti feherek vagytok es a gyereknek angol lesz az (egyik) anyanyelve, igy teljesen koser. Kinaiak csinaljak gyakran hogy 'mainstream' angol keresztnevet adnak a gyereknek, es mar hallottam angoloktol hogy nem ertettek miert mikozben kinainak nez ki a gyerek (de persze ettol meg barminek lehet nevezni, szerintem). Feher / europai embereknel teljesen oke a Kevin, ebbe nem lehet belekotni - kiveve hogy ezek szerint vannak magyarok akik belekotottek... Ebbol is latszik, felesleges lenne tulparazni hogy ki mit gondol, ugyis lesz valaki akinek nem tetszik a nev amit valasztottal, akarmilyen okbol.

FutureFry 2016.06.05. 15:20:11

@Csodabogár: Az ilyen nevek a hagyományos indián kultúra részei, de a “flower child” generáció és leszármazottaik, valamint egyéb “művészlelkek” körében is népszerűek.

FutureFry 2016.06.05. 15:28:26

@Mirjam2: Némely amerikai tiltólistán gyakran több oldalon keresztül sorolják ugyan azt az arab nevet, mint olyan személyt (személyeket) aki terrorizmus- vagy korrupciógyanus. Persze lehet, hogy az arab listákon (ha van olyan) meg “John Smith”-ből van egy pár.

Herr Géza 2016.06.05. 15:32:28

@Mirjam2: Hát ha behívják, akkor (az általad leírt magas szinten pofátlan esettöl eltekintve) azért még van egy halvány esélye. Pláne ha egyébként a személyisége meg végtelenül pozitív. Mert bizony van ilyen. És ök hordják a nevüket stigmaként magukkal...

Taxomükke (UK) 2016.06.05. 15:33:25

Az elobb toltogettem egy kerdoivet.
You are:
o Male
o Female
o Other (please specify) ............

Oh my sweet baby Jesus...

Herr Géza 2016.06.05. 15:37:20

@tildy[UK]: A Kevin divat volt a hatvanas években? Mármint M.o.-on? Nagyon "szükkörü" divat lehetett, mert én (born 1962) egyetlen-egy Kevin nevü emberre sem emlékszem...:)))

tableno 2016.06.05. 15:46:10

@Herr Géza: szerintem a UK-re értette.

tableno 2016.06.05. 15:48:47

@Taxomükke (UK) other lehet mondjuk hermaphrodita (nem túl gyakori, az igaz). Baby Jesus gondolom marad male... :)

KissGecihuszár 2016.06.05. 15:48:49

Ózddal kapcsolatban, ugye, hogy lehet úgy is irányítani egy várost, melyet ráadásul nem is vet fel a zsíros, magas hozzáadott értéket termelő vállalatok garmada, nem is beszélve arról, hogy az SZJA, helyi IPA erő tekintetében sem a TOP 100-ban található a város, tehát lehet úgy irányítani, hogy 1 MRD többlet van a cassában?? Ja, hogy a Dávid és csapata tán tud valamit?! Sajnos, Ózd mindaddig nem kerül fel a most wanted befektetési kategóriába, ameddig a 25-ös és/vagy 26-os utak nem lesznek 2x2 sávos , legalább 110Km/h sebességre képes gyorsforgalmi utak, illetve a vasút nem lesz felújítva. Ezek az infrastrukturális munkálatok elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy olyan cégek ruházzanak be Ózdon, melyek építhetnek az egykori OAM alapjaira. Márpedig ezen cégek termékei olyan méretűek, tömegűek, hogy kötelező fontosságú a korszerű út, vasúthálózat kiépítés, fejlesztés. Bár ahogy szeretett Hazámat látom innen a "kies" Baden-Würt. tartományból, sajnos az egész ország gyorsuló tempóban szalad a végső összeomlás felé! Ilyen gyalázatos GDP adatokat régen láthattunk és ez semmi jót nem ígér, egyebek mellett az évi 30-40 ezres "disszidens" cunami legább csökkenése tekintetében!

Herr Géza 2016.06.05. 15:55:01

@Mirjam2:
"Oke, de mi a baj, objektiven, a Rikardo meg a Dzsenifer nevvel? " Objektíven semmi. Mondjuk nekem speciel idétlennek tünnek az idegen, de latin betüs nevek fonetikus átiratai (pl. ugye a Rikárdó is, mert az biza így van otthon, hosszú ó-val és á-val), de ez ugye tényleg szubjektív dolog.

"A rasszizmusra nem megoldas ha eloirjuk embereknek hogy minek nevezhetik a gyerekeiket." Nem, dehogy akarom én elöírni, kontrollálni, etc. Írtam fentebb, hogy mire vonatkozott a véleményem: nézd meg 14:00-kor tett bejegyzésemet.

Mrs. Clayton 2016.06.05. 15:58:27

@diggerdriver: ezt nem tudom melyik hozzaszolasomra irtad, de gondolom annyi h az emberek azt a nevet adhatjak a gyerekuknek amit jol esik, ha sivont shaughounnak akarjak akkor annak, es ez fuggetlen attol h csufoljak e vagy sem kesobb, ha sivonnak ez nem tetszik akkor meg majd maria lesz vagy akarmi ami neki tetszik

nyuszigonosz 2016.06.05. 15:58:33

@Herr Géza: Szerintem is késöbb volt a Kevin név fénykora: mégpedig a Kevin filmek után ahol M. Culkin volt a Kevin. A 90-es évek eleje -közepe felé.

FutureFry 2016.06.05. 15:59:42

@SzerződésSertés: A Seinfeld egyik részében a sorozatgyilkos vezetékneve volt “Nagy”, de persze kiejtés alapján ez nem jön át:
youtu.be/DxhXnEZltvA?t=207

nyuszigonosz 2016.06.05. 16:04:31

Na meg a mai nap érdekessége: Svájcban nem lesz alanyi jogon járó jövedelem. Lement a szavazás és 78%- a szavazóknak ellene volt.

Herr Géza 2016.06.05. 16:08:07

@tableno: Ja, kösz, már rájöttem, csak hátulról olvastam visszafelé és meglepve láttam, hogy Kevin Lajosként anyakönyvezték volna otthon, amiböl az jött le, hogy a Kevin "bevett" név M.o.-on. Aztán jött, hogy a 60-as években volt divat, és összemostam a kettöt. :D
Itt a németeknél most is nagyon gyakori, mondhatjuk "divat"név.

Herr Géza 2016.06.05. 16:10:17

@nyuszigonosz: Borítékoltam az eredményt... :))))

nyuszigonosz 2016.06.05. 16:14:17

@Herr Géza: Én is. :-)

De a Svájciak ilyenek: ha jön egy ilyen javaslat, megbeszélik.
Megbeszélték. :-)

Mrs. Clayton 2016.06.05. 16:14:39

@Herr Géza: ok, de ki donti el h melyik nev a kreten, pl kicsit mulatsagosnak tartom amikor ujszulotteket hagyomanyos magyar nevre keresztelnek, mert nekem az olyan nagypapas. nagypapak Gyorgyok, meg Belak az ujszulottek azok ilyen fancy neveket hordanak, ma mar inkabb Hunor meg Zakarias, meg ilyenek

Herr Géza 2016.06.05. 16:19:04

@Mirjam2: Hát nem a nevem miatt csúfoltak... :))))))

FutureFry 2016.06.05. 16:26:39

@nyuszigonosz: @tildy[UK]: Amerikai (SSA) statisztikák szerint itt a 80-as évek végén 90-es évek elején volt a Kevin a legnépszerűbb: Ekkor többször is benne volt az első húszban. Manapság már csak kb. a 80. a népszerűségi listán.

FutureFry 2016.06.05. 16:30:40

@FutureFry: @nyuszigonosz: @tildy[UK]:
OK. Rosszul kerestem (nem mentem eléggé vissza a statiszikákban). A 60-as években volt a legnépszerűbb: 1963-ban a 11. helyet "érte el":
www.ssa.gov/OACT/babynames/

nyuszigonosz 2016.06.05. 16:35:29

@FutureFry: Közben én is megnéztem az ittenit: 1975-töl volt az elsö 200 között, a 90 évek elején igazi divatnévvé vált, és mostanra meg már a 262. helyen van.

nyuszigonosz 2016.06.05. 16:36:17

@nyuszigonosz: Javítás: a 90-es évek elején.

FutureFry 2016.06.05. 16:41:38

@Mirjam2: Kínában/Tajvanon született embereknél is egyre gyakoribb, hogy felvesznek (a kínai mellé) egy “jobban hangzó” (kimondható, nemzetközileg használhatóbb) nevet:
www.slate.com/articles/arts/culturebox/2009/04/the_names_du_xiao_hua_but_call_me_steve.html

Herr Géza 2016.06.05. 16:48:15

@Mrs. Clayton: Épp ezért nem vagyok én sem a kontroll rajongója, mert fogas kérdés az, hogy ki és milyen alapon fog dönteni. Minden kornak megvannak a maga divatnevei, aztán annak is nehéz dolga van, aki a divattól függetlenül akarja épp úgy nevezni a gyerekét, ami éppen nagyon "in". De ettöl függetlenül, a kontroll akkor jön elö, amikor egy "új" névröl kell dönteni. Én biztos az indoklástól tenném függövé. A "há'mer a Szívek Sose Törnek Össze sorozatban is úgy hítták a faszacsávót" válasz lenne a rossz válasz.... :)))))
De viccen kívül: nehéz ügy.

Herr Géza 2016.06.05. 16:50:03

@nyuszigonosz: Így van (lenne) ez rendjén... :))))

FutureFry 2016.06.05. 16:50:43

@nyuszigonosz: @tildy[UK]: @FutureFry:
A legjobb az, hogy a Kevin 1963-83 között jópár évben benne volt első ezer legnépszerűbb _lány_névben is.
youtu.be/Y3gT9kpn5Qo

DieNanny CH 2016.06.05. 16:58:24

@Herr Géza:

"már látatlanban, pusztán egy névsort olvasva be fogják skatulyázni a gyereket"

Ez tök igaz.
Pl volt oviban egy Renátó nevű gyerekem, bűbájos, okos, a legtávolabb attól a nemzetiségtől, ahova valónak mostanában az ilyen gyereket gondolják. (Tehát totál magyar, semmi köze amahhoz a népcsoporthoz.)
Mondtam tesómnak, hogy a kisfiának adhatná ezt a nevet, mire anyukám felvilágosított, hogy sajnos ez már skatulyás név... :-(

DieNanny CH 2016.06.05. 17:00:14

@Mirjam2:

"Egyebkent meg lehet valakit csufolni teljesen atlagos nevvel is"

Bizony, nálam idősebb kolléganőm mesélte, hogy őt Dorottya-rottyának csúfolták...

FutureFry 2016.06.05. 17:00:59

@Mirjam2: @M. Péter: Amerikában van, hogy pont a "pozitív diszkrimináció" miatt kerülik egyes kisebbségek a "blind hiring" szelektálást. Aminek egyik elég extrém PC változata, hogy még a hang alapján se lehessen megmondani, hogy milyen nemű az illető:
www.npr.org/2016/04/12/473912220/blind-hiring-while-well-meaning-may-create-unintended-consequences

Herr Géza 2016.06.05. 17:03:13

@diggerdriver: Gondolom az is valami speditör cég lehetett, de már eltünt..
Azt viszont tudod, hogy a család ("a" Mengele apja alapította a céget) tulajdonában volt egy mezögazdasági gépgyártó cég, ami 2011.-ig müködött a Mengele név alatt?? Mára beolvadt a (azt hiszem) holland Lely csoportba.
Szóval itt falun rengeteg traktor mögött látod a Mengele nevet a pótkocsin, a trágyaszórón, meg az egyéb kütyüiken.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.05. 17:05:19

@Taxomükke (UK): oh, akkor le vagy maradva:) Amerikaban mar "elorebb" tartunk " gender" temaban :))))) amikor politikai vita targyava valik, hogy a transznemuek melyik mellekhelyseget hasznalhatjak, es ezugyben az orszag jelenlegi es leendo vezetoi is nyilatkoznak, akkor az ember fejeben eleg sok minden megfordul: kinek az, hogy az utolso idok kozelednek, kinek az, hogy egyesek a demokraciat erdekesen ertelmezik, kinek az, hogy ugy latszik, az embereknek nincs nagyobb gondjuk, mint ilyenen vitatkozni:)))

M. Péter 2016.06.05. 17:05:42

@Hobbiszakács: Őt még Mo.-n nevezték el Dzsenifernek.

A latin-amerikaiak is tudnak érdekes dolgokat csinálni. A spanyolban nincs dzs hang, így a Jennifer Yennifer lesz, a Jessica Yésica, de a kedvencem a Leydi vagy Leidi, ami az angol Lady átírása.

DieNanny CH 2016.06.05. 17:07:50

@tildy[UK]:

Hát, azt csak hiszed, hogy ritka.
A szülővárosomban az egyik 10.-es osztályban van 2 Kevin is.
Csak lestem...

DieNanny CH 2016.06.05. 17:10:05

@tildy[UK]:

Hűha! Tesóm csak a nagyobbik gyereket anyakönyveztette otthon... A kisebbik akkor már 7 éve illegalitásban él?

DieNanny CH 2016.06.05. 17:13:33

@Mirjam2:

Szintén óvodásom volt egy dél-koreai - magyar szülő gyermeke, szép kis vágott szemű volt, Bence névvel.
Most lett volna Csingcsung???

Csodabogár 2016.06.05. 17:14:25

@FeketeMacska73: Külföldön nem változtatnak semmit. Ami a magyar hivatalos papirjaimon szerepelt, az lett végig a nevem, hiába próbáltam egyszerűsiteni a dolgot, azzal, hogy következetesen lehagytam a kicsinyitő képzőt a végéről. hivatalosan nem kérvényeztem, ha akarják számolgassák a betüket.

DieNanny CH 2016.06.05. 17:17:20

@nyuszigonosz:

Ez is csak ebben a maradi Svájcban fordulhat elő, hogy az emberek a pénzükért megdolgozni akarnak, nem csak úgy megkapni...
:-)

Csodabogár 2016.06.05. 17:21:20

@Herr Géza: Még mindig jobb neki, mintha Lovasnak hívnák és Németországban élne.

A gy azért nagy kihívás a svédeknél, mert ott a y = ü, de azért megtanítottam mindig mindenkit a helyes kiejtésre. Szerencsére a vezeték nevem nem okoz sehol semmi kihívást.

nyuszigonosz 2016.06.05. 17:29:37

@Csodabogár: Nem látom német nyelvterületen a Lovas név problémáját, ugyanis a német kiejtés és dikció föleg a német nyelvközeg nem az általad feltételezett kiejtést és értelmezést helyezné elötérbe.

Csodabogár 2016.06.05. 17:36:02

@nyuszigonosz: Erre fogadtam volna bármiben. Ők egyébként még azt is leszavazták valamikor régen, hogy 40 órás legyen a munkahét. Persze ez a 2500 SFr. elég meredek ötlet volt.

Csodabogár 2016.06.05. 17:37:13

@nyuszigonosz: Ismertem valakit, aki mégiscsak megváltoztatta ott a vezetéknevét, mikor állampolgár lett.

nyuszigonosz 2016.06.05. 17:43:49

@Csodabogár: Igen, meredek ötlet volt a 2500 SFr csak úgy, de ezt jól teszik a svájciak, hogy hát szavazás van, akár ilyenröl is.

Elhiszem, hogy valaki akár ilyen miatt is nevet változtat, bár szerintem inkább neki saját magának volt a nevével problémája, ö asszociált másra, nem a német közeg, mert itt masok a csúfszavak.

Bal 2016.06.05. 17:45:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: bocs de szemet szúró marhaságot írtál, 110 fokos lejtőn még a legfejlettebb svájci csúcstechnika se lenne képes pályán tartani egy vonatot.

110%-os lejtőről van szó, ami azt jelenti, hogy 100 méteren 110 métert emelkedik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 17:55:58

@Herr Géza: UK-ben elunk, es igen, itt divat volt a 60-as evekben, kb ugy mint most otthon a Bence, vagy Balazs, David. @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Egyelore 50 valahanyadik leggyakoribb. Amugy ja, elvileg kotelezo lenne, de nem hallottam olyat, hogy szankcionaltak volna valakit, mert nem jelentette be.

rumitom 2016.06.05. 18:07:44

@diggerdriver: hires cipogyarat irt, Tisza lesz az.

fhdgy 2016.06.05. 18:07:48

@Bal: Ha lejtő, akkor nem emelkedik, mert ha emelkedik, akkor emelkedő. A lejtő, hát az lejt.

Persze, ha alulról nézem, akkor emelkedő, ha felülről akkor lejtő!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 18:38:39

@fhdgy:
Ha meg szemből nézed akkor egyenes, ha fentről nézed akkor völgy ha lentről nézed akkor hegy. Sőt ha becsukod a szemed akkor pofára esel.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.05. 18:40:06

@rumitom:
Géza egy egészségesnagymarha svábgyerek bár lehet hogy csak anyai ágon mint én.:))))))))))))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2016.06.05. 18:40:47

Az új svájci vasúti alagutról pár gondolat: napi 325 vonat azt jelenti, kevesebb mint öt percenkent egy vonat megy át. Mivel kétvágányú, egy irányba kevesebb mint 10 percenként megy egy vonat. Ez nekem elég feszített dolognak tűnik. Egy kis gikszer, és már is borul a menetrend. Egy fennakadáshoz még nem is kell a MÁV híres szakmai hozzáértése.

Németországban egy év leforgása alatt kétszer is volt "szerencsém" 250 km/h-ás pályán olyan fennakadáshoz, amihez a vasútnak semmi köze nem volt. Egyik esetben egy sárkányrepülő esett a pályára, másik esetben a vasút felett átvezető felüljáról esett egy személyautó a pályára. A vasút szempontjából vis major.

Arról az esetről csak olvastam, amikor a szél gyerekeknek készült műanyag pancsolót fújt a pályára.

Szóval, tényleg nagyon feszített dolognak tartom a napi 325 szerelvényt.

tableno 2016.06.05. 18:41:07

@M. Péter: Ó, a latinóknál vannak csak az igazán "Kreatív" nevek! A feleségem egyik volt osztálytársnőjét például "Somalia"-nak hívták, csak mert a szüleinek tetszett a hangzása... A jó oldala persze az a dolognak, hogy arrafelé senkit sem csúfolnak a neve miatt, mert minek... :))

fhdgy 2016.06.05. 18:48:29

@diggerdriver: Tudod, csak azért írtam ilyen dedós módon kedves @bal kommentelő társunknak, mert nem akartam úgy lemarházni, mint ő tette @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]-val. @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH] elkövetett egy apró hibát, hogy az eredeti német nyelvű szöveget, amiben 110 Prozent Steigung szerepelt, 110 fokos emelkedőnek fordította és jött a lemarházás.

2016.06.05. 19:06:49

@FutureFry: Igen, pont erre gondoltam.

Herr Géza 2016.06.05. 19:09:49

@diggerdriver: Nem nyert. A Gézának gyárilag semmi köze a svábokhoz. Ösmagyar vagyok, apai ágon palóc, anyain meg erdélyi. De ezen az ágon a családi legenda szerint valahol bekavart egy kis "brazil" gén is... :)))))))

2016.06.05. 19:09:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ebben az esetben az egyik szulo magyar volt, en olyan esetekre gondolok amikor az egesz csalad kinai, es mindenkinek van kinai neve amit egymas kozott hasznalnak, de hivatalosan adnak a gyereknek egy angol nevet ami az o szempontjukbol teljesen idegen. Lehet hogy neked egy kinai nev fura, de a kinaiaknak meg a nyugati nevek ugyanennyire furak alapbol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 19:12:53

@Mirjam2: ja ertem:) Nekem is volt egy Terence nevu honkgongi munaktarsam.

Herr Géza 2016.06.05. 19:13:20

@fhdgy: Khm, khm. Az általad vázolt "vasúton kívüli" okoknak a Gotthard alagútban nem túl nagy a valószínűsége (v.ö. sárkányrepülő...:)))))) ).

Pernilla 2016.06.05. 19:13:39

@Herr Géza: akkor kizárásos alapon maradt a Louboutin. Nem irigyellek! :)))

Herr Géza 2016.06.05. 19:16:56

@Herr Géza: Az a cipőmárka a németeknek, és elsősorban a nőknek mond valamit. A férfiaknak csak azért, mert gyakran ők fizetik.... :))))))

Herr Géza 2016.06.05. 19:17:44

@Herr Géza: Nyuszigonosz: neked nem ér játszani. :D

Herr Géza 2016.06.05. 19:18:43

@Herr Géza: Duplán nem, és Mirjamnak sem!!!

Herr Géza 2016.06.05. 19:21:44

@Pernilla: :D Nem nyert... Olvasd tovább, lehet, hogy neked könnyű lesz, bár nem tudom jelen vannak-e Osztrákiában... De valószínű.

2016.06.05. 19:23:08

@Taxomükke (UK): Ez semmi! En nemreg toltottem ki egyet amin a kovetkezo 4 opcio volt (bar ez szerintem tevedes lehetett): male, female, other, unknown :)))

2016.06.05. 19:27:13

@tableno: Ez altalaban a transznemuekre vonatkozik, pl. nem art tudni a leendo munkaadonak ha egy norol van szo aki ferfikent oltozik vagy forditva, vagy atoperaltak stb.

Herr Géza 2016.06.05. 19:31:16

@fhdgy: Egyébként miért tűnik húzósnak a 9 percenként egy vonat. A vonalon az állomásokon van lehetőség pufferelésre, mint ahogy az alagút két végén lévő fejállomásokon is. A rizikó az 57 km-es állomásmentes szakasz leküzdése, ami a mai technika mellett 9 percenként egy vonattal még bőven "szellős", azaz túlbiztosított is.

fhdgy 2016.06.05. 19:32:21

@Herr Géza: A sárkány repülő csak egy általam átélt eset volt, mint a vasút szempontjából vis major.

Azt tényleg nem gondolom, hogy az alagútba berepül egy sárkány, de nem sokkal előtte vagy utána már lehet, hogy ráesik a pályára. Lehet, egy őrült öngyilkos is, aki az alagut be- vagy kijáratánál követ el öngyilkosságot. Sok-sok olyan dolog fordulhat elő, amiben nem a vasút a hibás, mégis komoly üzemzavart tud okozni.

Ha már ennél a témánál vagyunk: Münchenben a Marien Platz alatti S-Bahn megállóban csúcsidőben, ha jól emlékszem kettő és félpercenként ment egy irányba szerelvény. Ezt én hatalmas szakmai bravúrnak tartottam és tartom ma is. Amin még inkább elgondolkodtam: jó, jó, híres német precizitás meg minden, de mi van, ha előfordul egy zavar, pl. egy utas beesik a vágányok közé, vagy direkt beugrik öngyilkolászási szándékkal? Hogy tudják helyre állítani a rendet, ilyen, normál körülmények között is, nagyon kiélezett menetrend mellett. Azóta sincs még tippem sem.

Herr Géza 2016.06.05. 19:38:09

@Herr Géza: Ha számolsz egy kicsit: mire indul a következő vonat, addigra az előző már kb. 37 km-re jár előtte.... Azalatt meg Bruce Willis hatszor megállítja a vonatot.... :))))))

Herr Géza 2016.06.05. 19:42:50

@fhdgy: Na ja, ezért egy külön szakma a forgalomirányítás. Persze, hogy előfordulnak rendkívüli események ( mondjuk öngyilkos ember, de méretesebb állat sem jut be abba az alagútba, megvan rá a technika hidd el), de az utána való forgalomhelyreállításra is megvan a forgatókönyv a-z-ig.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.05. 19:42:54

@tildy[UK]: de ha mar mas orszag allampolgara vagy nem kotelezo anyakonyvezni ?
én soha nem anyakonyveztettem a canadai valasomat ( meg magyar allampolgarok voltunk) es most a canadaban eskudtnk a magyar felesegemmel ,szoval en magyar anyakonyv szerint hazas vagyok es most ujra hazasodtam ... na mindegy megvarjuk a nejem allampolgar legyen itt es azt hiszem a magyar anyakonyvezest elfelejtjuk ...

fhdgy 2016.06.05. 19:45:38

@Herr Géza: Mondjuk azért, mert üzemeltetni és karbantartani is kell. Ha minden jó, minden tökéletes, mint a nagykönyvben, akkor nincs gond. Néha viszont, mint minden ember által készített dolognál hibák is előfordulnak. Hogy tudják ezeket a kilenc percbe beletuszkolni?

De van egy nagyon demagóg kérdésem is: ha ennyire egyszerű a dolog, akkor a MÁV-nak miért telik 1 óra huszonöt percbe, míg egy Intercity, egyetlen köztes megállóval, Dombóvárról Somogyszobra ér? Ez összesen 71 km. és a fenti megadott menetidő menetrend szerint értendő, nem vis major esetén. Ez átlagsebességben kicsit kevesebb mint 51 egész és fél km/h.

Nos, erre köss csomót!

Herr Géza 2016.06.05. 19:45:46

@Herr Géza: Amiatt meg nem lassíthatjuk le a közlekedést az év 364 napján, mert a statisztika szerint pl. a 365.-en valami gebasz lesz.
Simán üzemszünetet tartunk a 365.-ik napon, és akkor nem lesz gond sem. :))))))))))))

nyuszigonosz 2016.06.05. 19:46:51

@Herr Géza: Befogom a szám, Géza. :-)
Meg hangszóróm már van is, ha az lenne a nyeremény. :-)

Herr Géza 2016.06.05. 19:48:32

@fhdgy:
A: mert az a MÁV
B: mert érinti Felcsútot is
C: mert a Soros vagy azelmúltnyócév tehet róla
D: honnan tudjam, nem vagyok én vasutas
:))))))

nyuszigonosz 2016.06.05. 19:49:08

@fhdgy: Megoldják azt is. Németországban minden ilyet meg lehet oldani. Erre szakosodott szakembereknek mindenre van másodpercre pontos forgatókönyvük.

Herr Géza 2016.06.05. 19:50:50

@nyuszigonosz: Van is cipőd a cégem termékeiből????

montroyal ( CAN qc) 2016.06.05. 19:52:29

off minden evben van nalunk a varost keresztbe-koszba atszelo bicikli tura .. nagyon nepszeru ... de nem az autosoknak, minden ut mindenhol lezarva ... es KIFOGTAM!! 30000 biciklist kellett megvarnom ,amig elmennek elottem .. pontosabban nem elotttem mert elottem mar tobbszaz autos be volt szorulva .. nem rossz hétvégi program .. jovore reggel 6kor kimegyek a varosbol ..

fhdgy 2016.06.05. 19:54:17

@nyuszigonosz: Akkor nekünk miért nincs legalább 10 percre vonatkozó fogatókönyvünk?

Tényleg ennyire hülyék vagyunk?

Ezért "Több tiszteletet Magyarországnak!"? Na, ne már!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 19:56:53

@nyuszigonosz: a toth-al ott is volt gond. Nagyon hasonlit kiejtesben a Tod-nak hallatszik, nem tul jo omen..
@montroyal ( CAN qc): attol fuggetlenul magyar vagy, es vonatkoznak rad a magyar torvenyek. Kellett volna jelezned.

nyuszigonosz 2016.06.05. 19:58:32

@Herr Géza: Ha az is a nyeremény része....na akkor meg akarom nyerni. :-))))
Kényelmesek és elegánsak a termékek, Elfogadnék egy ( vagy akár több ) párt is. :-)

nyuszigonosz 2016.06.05. 19:59:11

@fhdgy: Miért nincs? Esetleg mert a szakemberek már nem ott vannak?

nyuszigonosz 2016.06.05. 20:00:07

@tildy[UK]: Igen, ez így van. Ez pont az a név, ahol a német kiejtés visszaüt.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.05. 20:06:20

megint off

tegnap este megneztuk a Dirty dancing-ot szinhazi eloadasban . en soha nem lattam filmen sem ... a 80 % a nezoknek csajok voltak csapatostol ... minden szoveget ismertek es amikor az elhangzott sikogatas, ovacio tort ki .. hat meg amikor a Jonny levetette aaz atleta trikojat is .. azt hiszem ezen jobban szorakoztam mint az eloadason
a masik ami super volt a digitalis diszletek a szinpad , jelenetek .. wow.. pl az egesz szinpad digitalis dimenzios tenger volt, amiben a szereplok eloben gyakoroltak a tancot es ha elestek szuperul elsullyedtek a vizalatt majd visszemelkedtek
az ITseknek lehet ez normal de nekem leesett az alam ..

2016.06.05. 20:06:41

@tildy[UK]: En ismertem egy Bartholomew-et Londonban, akinek ez volt a hivatalos neve, es teljesen kinai csaladbol szarmazott. Azert adtak ezt a nevet szegenynek hogy ne legyen problemaja nemzetkozi kornyezetben :). Hat ez sajnos nem jott ossze (arrol nem beszelve, hogy mit szenvedett vele ossze Kinaban). A Kevin szerintem teljesen jo nev, nem hangzik regimodinak, konnyen kiejtheto a legtobb ember szamara stb. Mondjuk en elfogult vagyok, az egyik kedvenc fonokomet Londonban pont Kevinnek hivtak.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.05. 20:07:53

@tildy[UK]: huha akkor most bigamista vagyok ?

fhdgy 2016.06.05. 20:08:48

@nyuszigonosz: Az, hogy pl. a németek már 250-es pályákat építenek, nos, ez kemény pénzkérdés. Még nem is lovagolok rajta!

DE!

2014-2015-ben felújították a Dombóvár-Kaposvár közti pályát. Azt mondták, hogy 120-as pálya lesz. Jó, tudomásul vettem, hogy csak ennyire futja. Aztán átadás után nem sokkal utazom arra és nem bírtam megállni, hogy meg ne kérdezzem a kalauzt, hogy most előre vagy hátra megyünk? Kérem, segítsen eldönteni!

Előre, persze, hogy előre, de mi a bajom?

Csak az, hogy ide 120-as pályát igértek, de még 60-nal sem megyünk.

Hát persze, mert átadás után csak max 60-at engedélyeztek, mert a pálya minősége nem enged meg többet!

Átépítés, átadás után, amikor 120 lett volna a követelmény!

Érted? Én nem! Persze, mondaná @Herr Géza, hogy

A: mert az a MÁV
B: mert érinti Felcsútot is
C: mert a Soros vagy azelmúltnyócév tehet róla
D: honnan tudjam, nem vagyok én vasutas

fhdgy 2016.06.05. 20:11:35

@montroyal ( CAN qc): Tudod mi a bigámista büntetése?

Két anyós!

DieNanny CH 2016.06.05. 20:18:22

@Bal:

Én nem értek az ilyen dolgokhoz. De a honlapon ez van:

"Die neue Bahn wird die steilste Standseilbahn der Welt werden. Das Gelände ist mit bis zu 110 Prozent Steigung sehr steil. Die neuen, zylinderförmigen Wagen können sich drehen und sich so laufend dem steilen Gelände anpassen. So kann man während der Fahrt immer waagrecht sitzen"

www.srf.ch/news/regional/zentralschweiz/der-stoos-erhaelt-die-steilste-standseilbahn-der-welt

DieNanny CH 2016.06.05. 20:23:59

@fhdgy:

Köszi, igen, nem figyeltem...
:-)

2016.06.05. 20:24:45

@FutureFry: Ez egy kimondottan arab problema, hogy nagyon sok embernek azonos neve van. Reszben azert mert van nehany nagyon kedvelt nev (kulonosen ferfinevek eseteben), masreszt azert mert a csaladnev a torzsi nev, de nincs olyan sok torzs, es igy ezek gyakran ismetlodnek. Az arab nevek egyebkent negy reszbol allnak, a kozepso ketto az apa es a nagyapa 'keresztneve'. De ez nem nagy segitseg, tekintve hogy ez altalaban az Abdul / Mohamed vonalon mozog.

DieNanny CH 2016.06.05. 20:25:30

@Herr Géza:

Ki tudja... Errefelé van egy sárkánybarlang is...
:-)

Herr Géza 2016.06.05. 20:27:13

@fhdgy: No meg azért a Dombóvár-Somogyszob vonal sem ugyanaz a liga, mint pl. a Zürich-Milánó....
Még ha mindkettőn Intercity-nek is hívják a vonatot. :D

DieNanny CH 2016.06.05. 20:29:10

@Herr Géza:

Meg nekem sem! :-D
Jó drága az a márka! Még Ausztriában találkoztam vele!

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2016.06.05. 20:31:02

@tableno: egyszer ügyfélszolgálatra bejött hozzám egy végh béla úr. nehezen hittem el, aztán alig bírtam ki röhögés nélkül. szerencsétlen

DieNanny CH 2016.06.05. 20:31:06

@Herr Géza:

Az nem Bruce Willis, hanem Chuck Norris!

fhdgy 2016.06.05. 20:31:30

@Herr Géza: Van még néhány "apró" különbség!

DieNanny CH 2016.06.05. 20:35:43

@montroyal ( CAN qc):

Itt jövő héten kezdődik a Tour de Suisse (vagy hogy hívják...).

2016.06.05. 20:41:11

@fhdgy: Londonban folyamatosan jonnek a metrok egymas utan csucsidoben, fel-egy perc van ketto kozott. Ha valaki beesik vagy beugrik (elofordul) a sinek koze akkor altalaban mar nem hozzak ki elve, minden evben van jopar ilyen eset (szinte mindig szandekos, nem baleset). Vannak olyan megallok ahol pont emiatt atlatszo muanyag fal van az utasok es a metro kozott, csak az ajtoknal nyitjak ki amikor bent all a metro.

33621 2016.06.05. 20:54:52

@SzerződésSertés: Anno nagyapám az 1 világháborúban volt katona, ahol osztrák tisztek voltak a vezetőik. Ott járt úgy, hogy levélosztásnál Nági Giula néven szólították, vagyis Nagy Gyula lett volna magyarul, csak az osztrák tiszt így ejtette ki!

Herr Géza 2016.06.05. 21:00:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Tudod, cégünk szlogenje:
"Minőséget, de jó drágán. Apuci úgyis kifizeti." :)))))))))

33621 2016.06.05. 21:02:47

@Herr Géza: Gézám véletlenül nem Otter-nek hívnak?

Csodabogár 2016.06.05. 21:04:35

@Herr Géza: Nem engedem bántani a MÁV-ot, mióta halálpontosan 2.40 perc alatt lehet kijutni Bécsbe. Nyilván megcsinálták a sineket ezen a vonalon.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.05. 21:11:27

@fhdgy: az egyik porhanyos , a masik messze van , nem is ismerem

de igaz :-)
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ... nalunk tour -de- ile es amatorok csaladok, gyerekek .. kb 30000 biciklis ..

33621 2016.06.05. 21:31:03

@bandirepublic: Én meg ismertem egy Ondó Sándor nevű embert, még irodája is volt a TSZ központban névtáblával az ajtaján!

33621 2016.06.05. 21:33:23

@Herr Géza: Persze az nem igen gyárt női cipókét!
Női cipő márkákban, főleg drágában nem vagyok jó!

fhdgy 2016.06.05. 21:34:23

@Csodabogár: Nam bántva ( most ) a MÁV-ot, csak kérdezek:

Budapest-Bécs kb. 250 km. A pálya magyar szakasza elvileg 160-as.

Megállók : Kelenföld, Győr, talán Móvár és Hegyeshalom. Akkor miért 2:40 az idő?

Egyik éven a RailJet-tel mentem-jöttem Bp-Salzburg között. Magyar szakaszon ritkán és csak nagyon rövid időre mutatott többet a sebesség 120-nál.

Hogy van ez (is) ?

kardio1 2016.06.05. 21:40:19

@fhdgy: nem marhazta le Nannyt, hanem azt mondta, hogy a 110 fokos lejtő fizikai képtelenség, aka marhaság...

fhdgy 2016.06.05. 21:41:08

@Csodabogár: Ja, és a RailJet-et nem a MÁV üzemelteti, hanem az ÖBB.

fhdgy 2016.06.05. 21:42:39

@kardio1: "bocs de szemet szúró marhaságot írtál" ezt írta! Nézd meg!

Shaktee 2016.06.05. 21:44:18

@diggerdriver: benedek nem azonos a Bennyvel, annak benjamin az alapja. Béni/Benedek lehet, de az kibaszós angolul

kardio1 2016.06.05. 21:47:27

@fhdgy: szerintem a vágányok nem nagy sebességre vannak tervezve. De ez csak egy ötlet.

kardio1 2016.06.05. 21:48:29

@fhdgy: tudom. Azért mondtam, hogy nem marhazta le Nannyt. Azt minősítette, amit írt.

Pernilla 2016.06.05. 21:49:38

@fhdgy: azért ennél hozzátenném, hogy ugyanarra a vonatra ha a MÁV-nál veszed meg a jegyet a Bp-Bécs távra, 29 euróba kerül a jegy, ha az ÖBB-nél, akkor kb. 80 euro.

Ettől persze még egyetértek veled, hogy elkeserítő a vonatközlekedés Magyarországon belül, csak azért megjegyzem, hogy a zsebbe is kell nyúlni rendesen, ha Ausztriában vonaton akarsz utazni.
A színvonal viszont tényleg elsőosztályú egy railjeten, azt aláírom.

Pernilla 2016.06.05. 21:50:25

@Pernilla: @fhdgy: *retúr jegyárakat írtam, mielőtt valaki kötözködni kezd :)

fhdgy 2016.06.05. 21:51:14

@kardio1: Jó, akkor direkt nem marházta le, de indirekt igen, mert aki marhaságot ír, az mi más lehetne?!

Herr Géza 2016.06.05. 21:53:17

@33621: Na nem az az agyament drága kategória, sőt van kimondottan középkategóriás termékcsaládjuk is.

kardio1 2016.06.05. 21:56:42

Az anglias bloghoz:
Nekem furcsa volt. Öt év nem nagy idő, és a posztolo Magyarországon turista. Az én otthonom is külföldön van, de ezer szállal (költői kép, nem számoltam meg...) kötődöm Magyarországhoz, már csak a család miatt is.
En hiszek abban, hogy nemcsak kettős állampolgár lehet az ember, hanem kettős kötődésű vagy identitásu is. Nem vagyunk egyformák.

kardio1 2016.06.05. 21:59:41

@fhdgy: en ezt nem így látom. Itt a blogon is, ha egymás mondandojat kritikajuk, akár élesen is, az nekem belefer. Ha ehelyett marad a másik személyének a bírálata, pláne, ha erős, az már nem.

fhdgy 2016.06.05. 22:09:43

@Pernilla: Tényleg nem kötözködésként: Az osztrákokat ebből a szempontból nem ismerem, de a németeket valamennyire igen.

Az alap jegyárak tényleg magasak, de nagyon sok olyan kedvezmény van, amit bárki igénybe vehet ( pl. most nem beszélek a Bahncard 50-ről ), amivel már másképp néz ki a dolog. Ha időben megveszed a jegyet, és konkrét vonatra, akkor akár 50 %-ot is kaphatsz kedvezményt. Én vettem már Münchenben jegyet, ami olcsóbb volt, mint Magyarországon, plusz bónusz volt, hogy első osztályra szólt, plusz három napig Magyarországon annyit vonatozhattam volna, amennyi jól esett volna. És persze, van sok akciós jegy is! Ilyen az osztrákoknál is van.

A németeknél vannak a tartományi ticket-ek, pl. Bayernticket. Egy ilyen most egy személyre 23 EUR. Egy napig annyit utazhatsz vele, amennyi jól esik, igaz intercitykre nem érvényes, de érvényes helyi közlekedésre is. Ez kb. 7000 ezer Ft, ez már olcsóbb mint a magyar jegyárak.

Szóval, esete válogatja, hogy mikor melyik olcsóbb vagy drágább.

fhdgy 2016.06.05. 22:12:17

@kardio1: Nekem nem különbség, ha valaki azt mondja, hogy hülye vagyok vagy azt, hogy hülyeséget beszélek.

Mind a kettővel az értelmi képességeimet minősíti. Hogy jogosan-e vagy sem, az már egy másik kérdés. :-)

Pernilla 2016.06.05. 22:21:34

@fhdgy: azzal nem leptél meg, hogy a németeknél ez is olcsóbb, mint osztrákiában :-)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 22:25:27

@Herr Géza:
a nagyapám annó egy Lovas nevű kollégával járt rendszeresen az NDK-ba kiküldetéssel.... hát az sem ey német kompatibilis név :-)))))

(nem németeseknek: kiejtve nagyjából és egészében "lófász" )

fhdgy 2016.06.05. 22:26:10

@Pernilla: Még egy dolog, hogy mi az olcsóbb és mi a drágább:

Májusban fordult elő velem, hogy Somogyból Székesfehérvárra kellett mennem, mert délelőtt 10-kor volt egy megbeszélésem. Potom 150 km. A vonatjegy tényleg olcsó volt, de előtte nap el kellett mennem és Fehérváron szállodában kellett aludnom, mert se vonattal, se bussza nem tudtam volna aznapi indulással délelőtt 10-re odaérni. A szálloda 14 ezer volt, így már jóval drágább lett, mint Ausztriában 150 km. aznapi normális időben történő indulással.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 22:38:31

@tildy[UK]: az Attilát azért szerintem meózd le ismerősökkel, ez nemrég volt döbbenet tárgya egy angol facebook csoportban, Attila the Hun, kábé mintha Sztálin vagy Hitler lenne a gyerek, úgy megrökönyödtek rajta, meg hogy ez főleg a 70-es, 80-as években megszokott, gyakori név volt Magyarországon (mostanság nem látok Attilát).
nyilván mindenki úgy hívja a gyerekét, ahogy szeretné, de én se akarnék mittomén Angliában Fannit nevelni, még ha esetleg az is lenne a kedvenc nevem (nem az, Melinda lett volna egyébként)
bocs ha már írta valaki, nem olvastam végig a kommenteket, mielőtt válaszoltam.

fhdgy 2016.06.05. 22:40:26

@Pernilla: Még a Bayerntickethez és másokhoz: 2002-2003-ban a Bayernticket egy főre 12 EUR volt, most 23. Szintén abben az időben egy Ritter csokoládé 60 cent volt, 2008-ban már leárazva 80 cent, teljes áron gyakorlatilag 1 EUR.

Én még a márkás világban kezdtem Németországban. Ma sok mindennek az ára annyi már EUR-ban kifejezve, mint akkor volt DM-ben kifejezve. Pedig a "váltási arány" gyakorlatilag 2 DM = 1 EUR volt.

No, ezért is van, hogy sok német visszasírja a márkás világot, mert az akkor tényleg márkás világ volt. -:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.05. 22:49:45

@fhdgy: Pedig tok mas a ketto. Egyikkel teged, masikkal az adott ugyben kifejtett mondandodat minositi.

@Dragonlady (Bp, Hun): sokan nem is ismerik ezt a nevet itt kinn, nem vettem eszre, hogy ismeri korben kapott volna valaki "oltast" miatta ( ket Attila ismerosom is volt vagy van kinn)

@montroyal ( CAN qc): A magyar hivatalokban be kellett volna jelentened a valasod. De sem a valasodrol sem a hazassagodrol nem tudnak, igy nem hinnem hogy bigamista lennel szerintuk. Mindenesetre kellett volna szolnod

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 22:51:10

@Csodabogár:
grrr valakink előbb bejött a Lovas :-)
engem is bosszantana.
mondjuk én leéltem 10 évet úgy, hogy senki nem akarta a vezetéknevemet kimondani, nem is tudták.
Thaiföldön még a miniszterelnököt is a keresztnevén emlegeti mindenki, és alapból úgy hívnak be immigration, rendelő, ilyesmi (az van előrébb vagy nemtom milyen alapon, nekik csak cirka 100 éve van egyáltalán vezetéknevük nyugati mintára)

Csodabogár 2016.06.05. 22:57:16

@fhdgy: Nyilván itthon azt is fizeted, hogy 65 év felett mindenki ingyen utazgat, ha kell ha nem. Bécsbe persze nem lehet ingyen menni, de elvben a határig elmehet valaki ingyen is, aztán a tuloldalon megváltja az osztrák kalauznál a jegyet. Persze nem tudom, hogy működik-e, de elképzelhető, hogy okos honfitársak már kipróbálták.

Csodabogár 2016.06.05. 23:01:58

@Dragonlady (Bp, Hun): Én örültem, mikor német területen laktam, mert ott csak Frau xy voltam. A svédek viszont mániákusan tegeződnek, ott meggyűlt a bajom a keresztnevemmel.
Németeknél egy sima Vas vezetéknév se annyira jó. Viszont volt egy Weinwurm nevü kollegám, kicsit kuncogtam eleinte rajta.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 23:02:30

@Mirjam2: nem, minden kínainak alapból van angol beceneve, azoknak is, akik soha nem találkoztak fehér emberrel és nem tudnak angolul. ja, legalábbis Tajvanon, de gondolom, szingaőúrban, Hongkongban is, mainlandet nem tudom. sorozatokból vagy jóég tudja miért, amerikamánia ha nem is tombol a hagyomnyos kultúra megtartása mellett, de azért erős. a Jason nagyon népszerű, mert már nem tudom milyne kínai szóra hasonlít, aminek nagyon jó a jelentése. a főnököm Brandon volt, a fia Kevin, a kedvenc taítványaim Regie és Daniel :-)
de a valós névhez semmi köze beceneve mindenkinek van Thaiföldön (sok ezek közül divatos angol, sok meg hagyományos), Balin, Burmában is. Balin azért mert különben mindenki Wayan, Made, Nyoman és hűű a negyedik nem jut eszembe néven futna, mert ezek a kötelező nevek születési sorrendben, kivéve a brahminoknál, ott van Gede, Putu meg néhány másik (remélem, jól emlékszem). Burmában a mindenféle kisebbségeknek nem engedélyezettek a saját neveik, a kínaiak, indiaiak, muszlimok, hegyi népek stb mindenféle burmai néven futnak hivatalosan, de igaziból meg a kínai gyerekeknek van hagyományos kínai nevük is, meg angol becenevük is, a muszlimoknak muszlim nevük.
ez az egész, hogy egy papíron leírt Emlie vagy Emili definiálja az egész életedet, és nem annak szólítanak vagy úgy ismernek úgyis, ahogyan szeretnéd, teljesen nonszensz és ismeretlen sok más helyen.
ha nekem jött egy gyerekem, hogy mától szólítsam Ling helyett Rose-nak, akkor azt mondtam, oké, és mindenki más is. Rose öt éves volt, és még legalább 5 évig ezen a néven futott, azóta nem tudom, mi van vele. eredeti neve asszem Orasinee Wichitthongrueang volt :-) az ilyeneket simán megjegyeztem mindnig, csak most direkt tettem bele egy hibát.
de ez már nem neked szól, inlább érdekességnek írom, csak téged taggelteek az elején, mert onnan iindultam.

Pernilla 2016.06.05. 23:06:53

@Csodabogár: ez szerintem abszolút járható út, nincs benne semmi illegális, csakhogy nem lesz olcsóbb a jegy, ha csak Hegyeshalomtól veszed, mivel ott már az ÖBB-árszabás az érvényes (ahogy már fentebb is írtam az árkülönbségekről) :-)

Magyarországon pedig nem csak a nyugdíjasok, hanem az összes MÁV-dolgozó családtagja (barátai és üzletfelei) is ingyen utaznak, Ausztriában ez sincs így.

M. Péter 2016.06.05. 23:07:32

@Mirjam2: @Dragonlady (Bp, Hun): Amikor beiratkoznak egy angol nyelvtanfolyamra Kinában, kapnak egy angol nevet.

Herr Géza 2016.06.05. 23:11:14

@fhdgy: Most vettem Rittert a hétvégén 65 centért. Akciós volt ugyan, de mindig nyomják valahol akcióban. De el szoktam menni a gyár boltjába, ahol ennél ugyan nem olcsóbb a "rendes" csoki, viszont kapsz töröttet, meg kísérletit (új ízek, de nem kerültek aztán mégse forgalomba) még olcsóbban. Kánaán.

fhdgy 2016.06.05. 23:16:45

@Herr Géza: Hú! Nem vagyok nassolós típus, de a Ritter a gyengém! Nagyon a gyengém!

Csak azt tudom mondani, hogy hú, húúúúúúúúúúú!

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 23:20:20

@Csodabogár: én nagyon örülök annak, hogy Magyarországon is mostmár alig magázódik valaki, kivéve a nagyon hivatalos kontextust, és vezetéknéven se akar senki se szólítani szinte senkit. nekem mindkettő hidegrázás kategória. már eleve magázódni is nagyon nehéz úgy, hogy ne hangozzon sarkvidékinek, távolságtartónak, vagy nyakatekertnek.
emlékszem, amikkor a bangkoki magyar követséggel angolul leveleztem, mert képtelen voltam rendesen magyarul megírni egy hivatalos levelet. sehgy nem jött a számr aa sok kacifánt. pedig én itt jártam iskolába, igaz, angol nyelvűbe, de mégiscsak itt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 23:24:20

@M. Péter: :-) akkor ott is.
nekem is el kellett neveznem több gyereket, mondták a kínai nevét például néhányan, és ahhoz hasonlót szerettek volna.
speciel nekem is van kínai nevem, igazi chop-ot is kellett csináltatni. az immigration ugyan nem, de a bank azon a néven futtatta a számlámat, amikor hazaküldtem a pénzt, felhívott az apeh, vagyki, hogy mi ez az átutalás egy bizonyos Ms Cheng Ling Lung -tól :-) (nem ez a nevem) nekem egy kollégám adta a kínai nevet, úgy, hogy hasonlítson a nevemre, de igazi kínai név is lehessen akár, működjön kínaiul. még mindig le tudom írni és a chop is megvan :-)

Csodabogár 2016.06.05. 23:27:44

Ez szerintem a korral függ össze. Én nagyon sok emberrel magázódom, férfiakkal mindig, kivéve az internetes ismerősöket. Elég nehezen szoktam meg ezt is. Azt hiszem a népi demokrácia kiölte a magázódós nyelvhasználatot, így a fiataloknak nehezükre esik. Fiatal koromban volt olyan akivel évekig igen szoros kapcsolatban voltam és végig magázódtunk. Megszokás kérdése. Hivatalos levelezés nekem se könnyű, mert soha nem leveleztem itthon hivatallal.

átlagállampolgár 2016.06.05. 23:35:25

4-5 ev az atlagos ido az atfordulasra . Sok kinti ismerosom szerint is. Viszont erdekes, hogy a budapestiek kozul sokkal kevesebben "fordulnak at" es haza vagynak , sot sokan vissza is koltoznek. Nyilvan egy kisvaroshoz kepest rengetegszer tobbet nyujt es a vilag verkeringesehez azaz "Angliahoz is kozelebb van" Budapest es ezert is mehet nehezebben vagy egyaltalan nem az "atfordulas".

2016.06.06. 00:25:12

@Dragonlady (Bp, Hun): Ertem, de en jopar olyannal is talalkoztam akiknek a hivatalos nevuk volt angol, pedig full kinai csaladbol szarmaztak (mivel egesz veletlenul kezeltem a dokumentumaikat, innen tudom, hogy tenyleg a hivatalos nevuk volt). De biztosan nagyon elterjedt a becenev variacio is, amirol te irsz.

2016.06.06. 00:30:48

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez nekem kimondottan nagy problema a magazodassal, iszonyat kinlodas emiatt megirni magyarul egy hivatalos levelet (szerencsere ritkan szokott ra sor kerulni). Angolul szazszor egyszerubb.

2016.06.06. 00:34:20

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez nagy sztori a bankszamlaval :))). Meg jo hogy a TEK vagy mi nem tartoztatott le a gyanus tavol-keleti ugylet miatt.

adg 2016.06.06. 00:42:02

@Bal: a 110 szazalekos emelkedo epp olyan marhasag. Nem tudom, mi van a szovegben, nem fogom kiszotarazni, de a szaz meteren szaztizet emelkedik, az tobb mint 45 fok. Meg ha a vonat fel is tudna menni, mint egy fogaskereku, mit csinalnak az utasok?? Hanyatt fekszenek? Es lefele?
Meg egy hullamvasuton elmegy ekkora lejtes, de rendes vonaton szerintem 10 meter lesz az szazon. Szerintem. Valoszinuleg ujsagiro irta a cikket, ha valoban az altalad emlitett van benne.

Herr Géza 2016.06.06. 01:21:34

@fhdgy: Látod, jó helyre kell menni lakni. :D Különben én nem/sem ismertem a Rittert akkor, amikor ide annó régesrég elöször kijöttem, de ment elég agressziven a reklámjuk, így persze megkóstoltam. Oké-oké, volt a véleményem, de hát annyiba került, söt drágább volt, mint a Milka, nekünk az volt a "referencia", így maradtunk annál. Aztán mentem egy kollégámmal egy közeli munkahelyre, és ö egyszercsak megállt egy lepukkant épületnél, hogy most akkor veszünk csokit. Na ez volt a Ritter-gyár Waldenbuchban. A gyár maga nem volt lepukkant, de régi épületek voltak, a portaépület viszont még az az olajos fapadlós, kicsit koszos üvegablakos ipari vacak volt. Na itt, a portásfülke mellett volt hetente háromszor, délutánonként amolyan "outlet". Ez úgy nézett ki, hogy a normán kívüli, meg a törött, estetleg túltárolt táblákat saját csomagolásuk nélkül bepakolták 2,5 és 5 kilós csomagban egy natúr nejlonzacsiba és úgy árulták, a földröl, papírládákból. A kisebbik 5, a nagyobbik 10 DM volt. Nem volt válogatás, a csomagban lehet, hogy csak egy fajta volt, de nagyobb eséllyel sokféle típusból állt. Na akkor kaptam rá rendesen. Hát még, amikor egy nagyobb meló kapcsán minden áldott nap ott mentem el a cég elött....Veszélyes idök voltak. :)))
Sajnos pár évre rá eldózerolták az épülettel együtt a boltot is, nyílt viszont helyette egy immár hiper-szuper látogatóközpont, csokimúzeummal, kávézóval és high-tech outlet store-ral. Az a régi "vegyesfelvágott" abban a formában, és föleg azon az áron nincs már, viszont lehet kapni helyette a komplett, teljes palettát (amit soha, sehol egyszerre, egy boltban nem találsz meg) ha jól rémlik 79 centes standardáron, vannak különbözö nagykiszerelésü egységcsomagjaik a megfelelö, kedvezményes áron. És árulják a törött selejtet továbbra is, de már típus szerint szortírozva, kisebb (kilós) pofás csomagban, és már nem olyan olcsón, meg vannak az izgalmas kísérleti, de aztán rendes gyártásba nem került próbatáblák neutrális fehér csomagolásban, kb. 49 centért darabjuk. Én különösen itt szoktam garázdálkodni. Csuda dolgok vannak, persze ezek mindig "amíg a készlet tart" alapon. Csak az a baj, hogy ha valami nagyon bejön, akkor max. visszamehetek megvenni a komplett készletet, mert ezek soha nem kerülnek gyártásba.....
Nehéz az élet.

Herr Géza 2016.06.06. 01:30:13

@adg: Pedig igaz. Úgy képzeld el a "kocsikat", hogy azok a menetirányra meröleges tengelyre felfüggesztett hengerekböl állnak, amik ugye a megfelelöen alacsony súlypont miatt mindig ugyanabban a vízszintes helyzetben maradnak. Megpróbálok képet keresni neked róla.

Bal 2016.06.06. 01:33:28

@adg: könyörgöm legalább nyisd már meg a cikket. Még videó is van. Sima kábelvasútról van szó, mint mondjuk a budavári sikló, tizenkettő egy tucat ilyen van Európában, én a heidelbergin utaztam legutóbb. Ennek az a különlegessége, hogy azok között is extrém meredek. A vagonok is döntöttek, ezért nem kell feküdjenek az utasok.

Herr Géza 2016.06.06. 01:47:10

@adg: Ezt meg szótárazni se kell és mintha valahol "felétek" lenne:

www.scenicworld.com.au/experience/scenic-railway/

Na ezt fogja az elsö helyröl letaszítani az új svájci Stoosbahn, ami így fog kinézni:

www.stoos-muotatal.ch/de/bergbahnen/stoosbahnen/neue-standseilbahn-stoos/stoos-aktien

Meg vagy gyözve??? :))))))

adg 2016.06.06. 02:35:26

@Bal: @Herr Géza: Elnezest kivanok, tul hamar voltam tul okos. Beneztem az eredeti kommentet, pedig nanny eleg egyertelmuen leirta, hogy nem az alagutban halado vonatrol van szo. Annal kicsit meredek lenne az 50 fok.

Most elmegyek gondolkozni a hatralevo eletemen.

Herr Géza 2016.06.06. 02:46:20

@Pernilla: Te hogy veszel vonatjegyet? Az utolsó percben az állomáson? Mert én pár napra előre még 19€-ért is találok jegyet a Railjetre Wien-Bp. viszonylatban. Az még oda-vissza is csak 40, ha esetleg a 80-at úgy értetted... Viszont akkor nem stimmel a MÁV-os ár, mert oda-vissza tuti nem kapsz 29-ért, azaz kb. 10e forintért. Én a 25%-os Bahncardommal 29-39€-ért utaztam Pestre, de Stuttgartból....:D És bár általában mindig olcsóbb az adott irányba az indulási országban venni a jegyet, ha oda-vissza is akarok utazni, akkor a retúrjegy már megint itt olcsóbb.

Herr Géza 2016.06.06. 02:55:30

@adg: Khm, khm :))))))) Pont azért építették az alagutat, mert azelőtt igen meredek szakaszok voltak a régi szakaszon. De természetesen azok is fényévekre voltak a 100 százaléktól...:)))))))

montroyal ( CAN qc) 2016.06.06. 03:30:08

@Dragonlady (Bp, Hun): @Mirjam2:

a magazodasrol egy tortenet aki nem ismeri

A főnök aggódik a beosztottja miatt, mert 12:00-kor mindig elmegy valahová,
14:00-kor megérkezik, és újra leül dolgozni. Felbérel egy detektívet, hogy
kiderítse, mit csinál közben.
A nyomozó másnap jelenti:
- János ismét elhagyta az irodát, beszállt a kocsijába, a házához hajtott és
bent lepihent. Utána megebédelt a hűtőjében talált ételből és lefeküdt a
feleségével. Ezután elszívott egyet a legjobb szivarjai közül és visszajött
dolgozni.
- Én már azt hittem valami baj van. Ez nagyon egészséges!
- Nos, megengedi, hogy tegezzem?
- Természetesen.
- Akkor elmondanám még egyszer: János elhagyta az irodát, beszállt a
kocsidba és a házadhoz hajtott. Ott megebédelt a hűtődben talált ételből.
Ezután lefeküdt a feleségeddel, elszívott egyet a legjobb szivarjaid közül
és visszajött dolgozni.

kardio1 2016.06.06. 07:56:50

@Dragonlady (Bp, Hun): engem zavar, hogy boldog-boldogtalan letegez otthon. Nem őriztünk együtt birkát...

Pernilla 2016.06.06. 08:24:19

@Herr Géza: Ha Budapesten veszed meg, akkor a Bp-Bécs-Bp retúr 29-be kerül. Ha van még SparSchiene jegy, akkor csak 2*13=26 euro.

AZ ÖBB-nél pedig pár napra előre mindig csak a 40 eurós jegyet kínálta fel eddig, ezért se veszem sose ott. Múltkor megvette nekem a cég, még a business carddal is 70 eurót fizettek, és egy teljesen normális másodosztályú retúrjegyről beszélünk...
Te hol tudnál pár nappal előtte 19-ért venni, a DB oldalán? Mert azért egy ilyen utat nem hetekkel előre tervez meg az ember (csak nagyon ritkán).

labirintus1 2016.06.06. 11:00:52

@tildy[UK]: Nekünk is csont nélkül anyakönyvezték a Lisát. Kérdezték, hogy a magyar irataiban z-vel legyen-e, de bejelöltük, hogy nem.

Mi azért döntöttünk az itt szokásos írásmód mellett, mert van egy magyar barátnőm, aki Elza és 8 éve folyamatosan ki akarják javítani a nevét Elsára. Úgy voltunk vele, hogy valószinűleg itt fog több időt tölteni, úgyhogy itt legyen hétköznapi a neve. Magyarországon meg majd elmondja, hogy ő az a Liza, aki s-sel írja a nevét. Egyébként nem tudtunk, hogy a Liza népszerű név lett Magyarországon. Először csak néztem, mikor megkérdezték, hogy a Rókatündérről neveztük-e el a gyereket. :-)

Herr Géza 2016.06.06. 11:20:27

@Pernilla: No, no: írtam is, 19-ért találok egy irányba jegyet, nem retúr!!!

Pernilla 2016.06.06. 11:39:30

@Herr Géza: értem én hogy a 19 egy irány , de a kérdés ugyanúgy fennáll: hol? :-)
Lehet, hogy neked szerencsėd volt, de az általános gyakorlatban nem nagyon lehet egy hėten belül a normál árú 39 eurós egyirányú jegyen kívül olcsóbban venni az ÖBB honlapján. Ugye ha meg ennél jobban előre tervez az ember, akkor megveszi a MÁVon keresztül 13ért (egyirányba).
Vagy ha van valami titkos módszered, kérlek oszd meg, mert ezt a többi bécsi magyar se ismeri (ezért is virágzik évek óta a feketejegy-biznisz :-DD)

Herr Géza 2016.06.06. 12:45:22

@Pernilla: Semmi trükk, ÖBB-n néztem, de azt hiszem 28.-ára. Az is pár nap múlva van, nem? :)))
Tény, hogy ez (is) máshogy müködik nálunk, én a DB-nél simán találok 29€-ért jegyet a München-Bp. Railjetre (mármint ha épp közlekedik.. :D) akár holnapra is, ha van még a kedvezményes keretböl. Persze ehhez kell min. a Bahncard25, mert akinek van, eleve sokkal nagyobb kedvezményes kerethez fér hozzá (és még 25% kedvezményt is kap hozzá).
De gondolom nálatok is van hasonló ÖBB Card, és aki gyakran utazik, annak pláne megéri.

Herr Géza 2016.06.06. 13:00:51

@Pernilla: Az milyen az a feketejegy biznisz??? :-)

Pernilla 2016.06.06. 13:29:58

@Herr Géza: Ja, hat ez is olcsobb a nemeteknel. Tünderkert.

Persze, ki lehet fogni adott vonatokra meg lehet hogy egy hettel elötte is, csak sokra megy vele az ember, ha mondjuk szerda delelöttre van egy olcso jegy, amikor a magyarok 90%-a pentek delutan/este szeretne Budapestre utazni :-) Ezek az olcso jegyek pedig nagyon korlatozott szamban vannak mind a MAV-nal, mind az ÖBB-nel, es eleg hamar elkelnek. A masik, hogy ezek adott vonatra szolnak helyfoglalassal, a magyar meg szeret azzal a vonattal utazni, amit epp eler. Na ilyen open ticket (csak adott napra szol)az ÖBB-s 39 euro/ut altalanos jegyar.

Feketejegy biznisz, Variante A: koma megveszi Mo-on „kirandulojegy“ nevre hallgato Bp-Becs-Bp 29 euros returjegyet, megerkezik Budapeströl Becsbe, es eladja a Becs-Budapest vonalon utazni kivano masik komanak a visszautra szolo jegyet 15 euroert (ez 4 napon belül hasznalhato fel visszautra, akarmelyik vonatra). Mindket koma jo bizniszt csinal, mert fentebb vazolt okokbol Koma 2. mar csak 39 euroert tudna jegyet venni.
Variante B: Nem elöregondolkodo osztrak turista, nyugdijas, stb. szinten nem tud mar jegyet venni a Bp.-Becs vonalon, mert elfogytak a korlatozott szamban arult olcso jegyek, ezert megveszi a 29 euroert arult Bp-Becs-Bp jegyet (mert ez meg mindig olcsobb, mint ha az ÖBB-n venne 39-ert). Mivel a visszauti jegyre mar nincs szüksege, csak eldobna, ezert a ket Becsen belüli megallo között, feketejegy bizniszre szakosodott ungarische komak vegigtarhaljak a vonatot, hogy kinek van felhasznalni nem kivant visszauti jegye. Majd a megszerzett jegyeket Var.A modjan eladjak Bp-re utazni kivano magyar komanak.

Ois klar? :-)))))

Herr Géza 2016.06.06. 14:02:45

@Pernilla: Jesszusom, ez olyan kisstílű, ugyanakkor komoly "logisztikát" igénylő kavarás azért a pár euróért.... Meg végigtarhálni a vonatot free visszajegyért. Oszt csodálkoznak Hinta+Co., ha magyarságuk hallatán nem omolnak ölükbe az osztrákok....

Pernilla 2016.06.06. 14:21:56

@Herr Géza: a 39 helyett 15 euro azért a legtöbb embernek itt nem pár fillér különbség. Én se szeretek ezzel szarakodni, hogy kitől vegyem/kinek adjam el a jegyet, szóval amikor lehet, elkerülöm ezt a bizniszt, de ha nincs más megoldás,én is szívesebben költöm el mashol a 24 euros különbséget :). és azért itt az emberek igen nagy része kb. hetente utazik,azért lehet ezen rendesen spórolni.
De azért úgy képzeld, hogy van egy eladando jegyed ami kurrens időpontra érvényes, beirod az erre szakosodott facebook csoportba, és 5 percen belül ölik egymást a emberek, hogy kinek adod el,és hova fáradhatnak érte :)

A tarhalos megoldás mondjuk tényleg nagyon gáz,mert beígérik a vásárlóknak előre a jegyet,de lehet,hogy mégse sikerült annyit össztarhálni,ilyenkor eltűnnek nyom nélkül, vásárló meg hoppon marad...

Ginix 2016.06.06. 14:39:16

@SzerződésSertés: én is az vagyok:)
november
alfa
golf
yenkee

ááá, nági:)

Herr Géza 2016.06.06. 15:41:35

@Pernilla: Jó, az stimmt, hogy 24€ nem kevés meg nálatok tömeg is van magyarokból, de télleg csak azt nem értem, hogy miért nem éri meg a Bahncard...? Ill. sejtem: mer az nem ad kedvezményt a külfoldi szakaszra? A Bécs-Nickelsdorf meg bakfitty...Na akkor ezért más nálam a leányzó fekvése, mert innen mások az arányok... Akkor nem is szóltam semmit... :)))))

Herr Géza 2016.06.06. 15:48:52

@Herr Géza: Na meg benne van a vasúti nemzetközi díjszabás minden szépsége: Innen München sem igen úszható meg 29€ alatt, ugyanakkor kis mázlival el tudok menni 39-ért Budapestig. Ki érti a matekot??? :)))
Persze ugyanez pláne igaz hatványozottan a repülőjegyre. :D

Pernilla 2016.06.06. 16:35:39

@Herr Géza: pontosan erröl van szo, hogy csak az osztrak szakaszra jarna a kedvezmeny. Mivel nem utazom nagyon mashova Ausztrian belül, ezert nem tudom pontosan milyen kedvezmenyeket nyujt a Bahncard (itt ÖBB Vorteilscardnak hivjak), de gondolom hasonlo lehet, mint az emlitett ceges Business Card, azzal meg fizettünk 39 helyett kb 33 euro/utat. Na super, danke :)))

DieNanny CH 2016.06.06. 18:49:44

@adg:

Jujj, most már egyre többen veszekszenek a figyelmetlenségem miatt!
:-(((

Amúgy, jó a megérzésed az utasok hanyattdöntésével kapcsolatban, úgyhogy érdemes megnézned ezt a videót:

www.youtube.com/watch?v=-Ho-xqP9gg4

rumitom 2016.06.06. 21:37:19

@Pernilla: svajcban a halbtax evi 170 franc, es minden tomegkozlekedesre felarat biztosit. varoson belul is. (ok a villamosra az egyzonas vonaljegy csak kb 30%-val olcsobb.)
a legjobb benne, hogy sok kotelfelvonora meg hegyi vasutra is felarat ad (sajnos nem mindenre). ami nem kis szo, mert van olyan hegyi vasut ami egy oda-ut 100 franc. ertsd a volgybol felvisz a hegyre. egyszer. egyiranyba.

Taxomükke (UK) 2016.06.07. 07:49:03

@Mirjam2: Az viszont 100%, hogy meredek...

Herr Géza 2016.06.07. 12:17:39

@Pernilla: Na csak megnéztem neked: az ÖBB Vorteilscard 99 €/év és online 50, jegyablaknál 45% kedvezményt ad a belföldi tarifákra. Viszont az ingyenes Railplus funkció 25% kebvezményt ad a határátlépö tarifákra Európa 30 vasútjára, a MÁV/GySEV-re is.Tehát mégiscsak "érvényes" a magyar szakaszra is.
Azaz a 39 €-s jegyed 29,25 lesz (ill. még egy kicsit kevesebb, mert az osztrák szakaszra 50%-ot kapsz).
Szóval ha nem lenne a jegyek feketén való sundambundamja, akkor hamar behozná az árát.

Pernilla 2016.06.07. 16:28:16

@Herr Géza: behozná, de nem csak feketén, hanem előre tervezve teljesen legálisan a MÁVnál veszem általában a jegyet, így nem csak én spórolok, hanem támogatom a Magyar Hazát is.

:)))))))))

Herr Géza 2016.06.07. 20:19:07

@Pernilla: Az nagyon hazaffyasch :))))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása