oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 17. 06:43,  Magyarok maradnak-e a gyerekek? 247 komment

2016. május 17. 06:43 Határátkelő

Magyarok maradnak-e a gyerekek?

Érdekes kérdést vet fel írásában Judit, aki Ausztriában élve azon gondolkodott el (és vetette fel vitaindítónak), hogy a határátkelők gyermekei, unokái vajon magyarok lesznek-e, illetve érdemes-e mindenáron megpróbálni magyarnak nevelni őket, vagy akkor teszünk velük jót, ha hagyjuk, hogy annak az országnak az identitását vegyék magukra, ahol élünk. A kérdés nem egyszerű, és nyilván éles vita is várható, de kulturált keretek között szerintem érdemes róla beszélgetni.

gyerekek_kislanyok_foto_pixabay_com_adinavoicu.jpg

„Közel 10 éve élek Ausztriában. A környezetemben sok magyarral találkozom, vegyes családban élőkkel és kiköltözött magyar családokkal is. Én valahogy semleges vagyok ebben a közösségben.

Azok közé tartozom, akik elhagyták Magyarországot és nem térnek vissza. Gyermekként én sem így képzeltem, de a körülményekből adódóan ezt hozta az élet. Hát megpróbáltam és megoldottam.

Ami a letelepedést, a beilleszkedést illeti, ez szerintem erősen attól függ, ki milyen típus. Van, akinek könnyebben megy, és persze akadnak olyanok is, akiknek szerintem soha nem fog sikerülni, de mondom, ez belülről fakad.

A férjem osztrák, van egy kisgyermekünk, és gyakorlatilag egy vegyes baráti közösség részei vagyunk. Sokszor kellett megélnem, hogy a magyar családos ismerőseim nem képesek mit kezdeni a vegyes házasságban élőkkel.

Nem is feltétlenül a kulturális különbségekről van szó bizonyos helyzetekben, sokszor inkább úgy érzem, mintha valamilyen rejtélyes okból kifolyólag már nem tartoznánk ehhez az összetartó magyar közösséghez, ami egyébként körülvesz bennünket.

Na persze az összetartozással is akad gond. Komolyan, néha az az érzésem, mintha az áskálódás is magyar „virtussá” kezdene válni.

A magyar identitás

De amiért igazából nekifogtam ennek az írásnak, az a következő történet, és az abból adódó, bennem felmerült kérdések.

Egy kedves barátnőm egyszer egy beszélgetésünk alkalmával közölte velem, hogy ő márpedig büszke arra, hogy magyar! (Persze a mondanivalójában akadt némi él is.) A beszélgetésünk a gyerekeink jövőjéről, tulajdonképpen a magyar identitásról szólt.

A lányom osztrák környezetben fog felnőni, anyanyelvként használja a németet és persze érti a mi szép nyelvünket, de én azt vallom, hogy ő osztrák, rajtam keresztül bevándorlói háttérrel.

Na, ilyenkor kezdődik az az emocionális káosz, ami engem ezen cikk megírására sarkalt.

Vannak kisgyermekek körülöttem, akik ugyan magyar származásúak, és a bürokratikus kavalkádnak köszönhetően erről papírjuk is van, viszont az évi egy-egy látogatáson, nyaraláson kívül semmilyen kapcsolatuk nincs a hazával.

Szóval kérdem én, miért érzik úgy sokan, hogy határátkelőként a magyarságot feltétlenül meg kell őrizniük a következő generáció számára, és ezt értékként felmutatni nekik?

Hogy a saját életemből merítsek példát: én egy negyedik generációs magyar családban élek (gyakorlatilag véletlenszerűen alakult pont így), melyben senki sem kérdőjelezi meg a nagyszülők osztrák voltát. Miután a dédszülők a háború után itt telepedtek le, és lettek részei Ausztriának, senki nem mondta (ők sem!), hogy később született gyerekeik ne lennének osztrákok.

Most viszont a kivándoroltak külföldön született és letelepedett unokái is magyarok lesznek (vagy maradnak). Talán erre a modern korra jellemző ez, vagy az lehet az oka, hogy nagyon sokan gazdasági kényszerből, a biztos megélhetést keresve hagyták el az országot.

Se itt, se ott?

Én viszont úgy érzem, hogy ők valójában se itt, se ott nincsenek igazán otthon, és ezzel egy hosszú, sokszor kellemetlen, nyelvi nehézségekkel fűszerezett beilleszkedési tortúrának teszik ki magukat.

Persze tisztában vagyok vele, hogy minden élethelyzet más és más, ezerféle variáció létezik akár gyermekeink jövőbeli identitására vonatkozóan is, de ezt egy olyan témának tartom, amiről érdemes lenne beszélni és kíváncsi lennék, ki hogyan látja ezt a kérdést.

A környezetemben sokszor nehezen fogadják el vagy megkérdőjelezik azt, hogy miért nem következetesen magyarnak nevelem a lányom. Azt gondolom, hogy ezzel meghagyom neki a jövőbeni döntés lehetőségét.

HÍRMONDÓ

Egyre jobban durvul a Brexit-kampány

Ahogyan közeledik a júniusi, a britek uniós sorsáról szóló népszavazás, egyre jobban durvul a hangnem is. Most például a kilépésért kampányolók egyik vezéralakja, a volt londoni polgármester írt egy cifrát.

Boris Johnson szerint ugyanis az Európai Unió a Római Birodalom „aranykorának” újjáélesztéséről álmodozik, ugyanúgy, ahogy mások mellett Napóleon és Adolf Hitler is tette. A kommentárok közül a legenyhébb az volt, hogy „az összehasonlítás meghökkentő". (A teljes cikket itt találjátok.)

Egy finn iskola belülről

Az enyhébb szabálysértéseket a gyerekek saját esküdtszéke bírálja el, szankció nélkül, megállapítva, hogy ki miben volt hibás. A rendszer határai tágak, de azokat ugyanúgy kényszerítő eszközökkel őrzi, ahogy a demokráciák a közrendet.

A gyerekek abban nőnek fel, hogy a parlament meg a döntéshozatal, eleve a politika nem a felnőttek vagy az elit unalmas és életidegen szórakozása, hanem az ő ügyük. (Ha érdekelnek további részletek, akkor itt elolvashatod.)

(Fotó: pixabay.com/AdinaVoicu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr308723374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2016.05.17. 21:52:23

@Pink Petsch: A nyelvtanodat meg fedje a feledés gyors és jótékony homálya... :)))))))))))))

2016.05.17. 21:56:45

@Herr Géza: Ach so ...
Akkor meg használd ki őket alaposan ;)

2016.05.17. 21:59:05

@Herr Géza: Azt nagyon ... rohadt roszzul írok németül, ami nem csoda, mivel sosem tanultam, csak, ami megmaradt gyerekkoromból, és amit hallás útján szedtem fel itt.
Hm, ahhoz képest, rohadtul nem rossz ;)
Te, azért mondd már el, mik voltak a hibák abban az egyetlen, szánalmas mondatban :DDD

2016.05.17. 22:03:33

@charlieharper: Ládd, ha nézted volna az NCIS-t, akkor a Dokitól már az 5.-ik évadban megtudhattad volna ezt ;)

fhdgy 2016.05.17. 22:04:27

Ha egy külföldre költözött magyar nem tanítja meg a gyerekeit magyarra, akkor gondoljon arra, hogy a nagyszülők, rokonok nagy valószínűséggel nem fognak tudni beszélni vele. Gondoljatok bele, hogy a nagyszülő ezt hogy kénytelen megélni. Ha ezt nem tudjátok elképzelni, akkor képzeljétek el azt, hogy nektek lesz unokátok és ti sem tudnátok vele beszélni, mert a gyerekeitek továbbköltöznek. Lesz unokátok, de mégsem, mert egy világ fog benneteket elválasztani.

Nekem vannak első unokatestvéreim külföldön, közülük kettő nem beszél magyarul, én nem beszélem az ő nyelvüket. Sokáig csak néztünk egymásra, mint borjú az új kapura. Közeli rokonaim voltak, de idegenek voltunk egymásnak. Akkor tudtunk csak közelebb kerülni egymáshoz, amikor már annyira tudtam angolul, hogy tudtam az egyikkel beszélni, majd, amikor annyira tudtam németül, hogy már a másikkal is.

Képzeljétek el azt a szituációt, amikor apám, a két nővére ( vagyis a nagynénéim ) valamint a gyerekek ( vagyis négy első unokatestvér ), összesen héten, együtt voltunk.

A hét ember öt nyelven beszélt. Ebből volt, aki maga négy nyelven, volt, aki csak hármon, és volt aki csak kettőn. Olyan nyelv viszont nem volt az öt közül, amin mindenki értett volna, pedig a szülők mind magyarok voltak.

Csodabogár 2016.05.17. 22:06:17

@nyuszigonosz: Nem tudom mitől változott meg, csak gondoltam, hogy esetleg a csatlakozástól változott..

Csodabogár 2016.05.17. 22:12:25

@Herr Géza: Nem egészen. Pl. a férjem 56-ban távozott, aztán 14 év mulva simán svájci lett és változatlanul megmaradt a magyar állampolgársága, mint a legtöbb 56-nak is.
A svédek sokkal később, 60-as évek, kötelezték az embert a lemondásra mielőtt megadták a svéd államplolgárságot. Erre jó okuk volt, de itt hosszú lenne leírni. Viszont mikor a rendszerváltás után vissza kértem a magyart, senkit se izgatott, hogy milyen másik állampolgárságom van még.

2016.05.17. 22:13:17

@Mirjam2: Khm, akkor elárulok egy titkot. A románok rögtön '90 után alapvetően négy ország felé vették az irányt: Olaszország, Spanyolország, Franciaország és az UK. Ebben a sorrendben.
Magasról tettek ők arra, hogy mi legális, és mi nem, bármilyen melót elvállaltak. A csatlakozás csak legalizálta egy részük számára az otttartózkodást. de a többségük nem igazán igényli a legalizálást. Elvannak.
Nopersze, ez nem az agysebész-programozó réteg. Viszont rohadt sok pénzt hoztak vagy utaltak haza. Románia '90 óta nagyon sokat köszönhet ezeknek a hazautalt vagy hozott pénzeknek.
És nem mellesleg egyes városokban már vannak román körzetek. Ez a magyaroknak valhogy sosem sikerült. Pedig rohadt sok magyar szót hallok, mondjuk Regensburgban, vagy Stuttgart Bad Canstattban .... és mégsem ....

2016.05.17. 22:15:37

@fhdgy: Ahham, mint a drezdai másodunokatestvéreim .....

tanato 2016.05.17. 22:26:27

@fhdgy: Ismerek ilyen nagyszülőket én is,nem tudnak az unokákkal kommunikálni csak tolmáccsal.Nagyon kellemetlen helyzet,van unokád még sincs.Általában az apa magyar ilyen szituációban az anya osztrák,német,norvég stb./akiket én ismerek/.Kérdeztem az apákat miért nem beszél a gyerek még alapfokon sem?Nem tanítottam, meg őket nehogy azt higgye a feleségem hogy ha magyarul beszélünk,őt akarjuk kibeszélni.

Herr Géza 2016.05.17. 22:27:24

@Pink Petsch: Hát kb. így kellett volna kinéznie:
Weil die Zür(i)cher jedes Wochenende nach Konstanz kommen.
:))) A többi stimmelt.

2016.05.17. 22:33:30

@Herr Géza: Te, a "darum" miért nem jó? A "weil" mitől jobb, amikor ugyanaz a jelentése?
És a "die Leute"-val mi a baj? A "von"-"nach"-ot szerintem jól használtam. Vagy nem? A "jede Wochende"-t legalább jól ragoztam, vagy még azt sem?
Nem kötözködöm, kíváncsi vagyok ....

Moin Moin 2016.05.17. 22:43:45

"Magyarok maradnak-e a gyerekek?" - Remélem, nem!:-)

blackhairlady 2016.05.17. 22:45:35

@adg: az en geyrekemnek az iskolatarsai is legtobbjuk jar japan, kinai, indiai, stb... iskolaba szombatonkent. Most mar nem szeretik annyira, kamaszok, 16-17 evesek, de orulnek neki, hogy beszelik a szuleik anyanyelvet es tudnak irni, olvasni is.

Herr Géza 2016.05.17. 22:53:36

@Pink Petsch:
Hát a darum=azért, amiatt, a "weil" meg "mert";
a "die Leute von/aus Zürich" nyelvtanilag okés lenne, viszont a "zürichi emberek" helyett a "zürichiek" stilisztikailag ugye csak kompaktabb;
a Wochenende (azaz az Ende szó) viszont huncut, mert az bizony "das"-szal jár.
Csókoltatlak :D

Muscari 2016.05.17. 22:54:40

@Virago_1000: megkérdeztem egy született angol jogász ismerősömet a City-ről. Nem tudom, hogy te honnan szedted, hogy nem része a UK-ben, mert az. Adózás és minden szempontból, az angol törvények ugyanúgy vonatkoznak rá,. Van néhány különleges dolog ott, ami máshol nincs, de az nem akkora horderejű.

2016.05.17. 22:54:59

@Mirjam2: Ja, és még egy különbség, még az őskomcsi Iliescu is méltatta a külföldön dolgozó románokat, akik rohadt sokatdobtak bele a hazai közösbe. Onnan.
Ezzel szemben még tavaly ilyenkor, kb. a magyar hivatalos álláspont az volt, hogy aki elmegy, az hazaáruló, és pfúj!
Aztán gondolom, szóltak a Vityának, hogy a feudalizmus korát pár száz évvel mellélőtte, és jó lenne, nem idiótaként viselkednie.
Na azóta szeretve vagyunk. Még a trollok is lekoptak.
Mellesleg innen látszik, hogy a Fidesz fizet 1 bites majmokat a propagandája terjesztéséért. Ugyanis az a nick, ami köpködött egy nappal korábban az országot elhagyó magyarokra, Vitya köpönyegváltásával, ő is váltott.

2016.05.17. 23:07:12

@Herr Géza:
Hm hát akkor "azért, mert " ... darum weil? Oké, csak szívozok, de értem .. köszi ... ez sosem volt egészen tiszta nekem, mikor darum és mikor weil.
Hm, hát izé .. nem biztos, hogy mindenki született zürichi, vagy legalábbis permanensen ott élő lakos, aki onnan jön, így azért gondoltam, hogy az általánosabb "die Leute von Zürich", jobban megfelel. Mert szerintem a "züricher" az inkább zürichi születésűt, vagy legalábbis állandó lakost feltételez.
Azt a rohadt zellerszárát a nyomorult der-die-das-jának!!!
Hát ezt most beszoptam. A legtöbb szóról azért tudom a névelője nemét, amiben meg nem vagyok biztos, azt "die"-nek veszem. Pláne az összetett szavaknál. Mint most is :(.

adg 2016.05.17. 23:08:18

@jewel79bp: igen, ebben latom az alapveto problemat a tema megkozeliteseben. Ez nem ennyire binaris. Azert mert hetente egy-ket orat kagyarok kozt vagy, attol meg lehetnek amerikai (vagy akarmilyen) kapcsolataid. A gyerek pl ideje nagy reszet suliban tolti, haverkodik a helyiekkel, aztan eljar hozzajuk/veluk bulizni, jarhat sportra, akarmilyen programra. Ha minden akarhanyadik hetvegen par orat eltolt a magyar iskolaban, templomban akarhol, hogy szinten tartsa a magyar nyelvet is, nem lesz tole kevesebb, nem lesz kivulallo, ahogy fentebb irta valaki. Nem arrol beszelek, hogy KIZAROLAG magyarok kozt elni. Ez alkalmankent par ora. Marad ido helyiekre is.
Ugyanez felnottre is, azert mert talalkozol mqgyarokkal, meg lehetnek helyi kapcsolataid, ismeroseid. Attol meg be tudsz ileszkedni, ez nem ugyanaz, mint a torok vagy kinai negyed, ahol remekul lelheted az eletedet a helyi nyelv ismerete nelkul.
Szoval ez nem vagy-vagy. Siman lehet es kapcsolat is, ami sokat hozzatesz az emberhez szerintem. Arànyok, ugye.

Erdekes amugy, hogy ezt pont ezen a forumon kell bizonygatnom, ahol egy halom kulfoldon elo magyarul beszelget egymassal. :)

@blackhairlady: errol beszelek, koszi. Ez nem valami idiota osmagyarkodas, ez teljesen termeszetes jelenseg, megannyi nacio muveli. Kevesebbek lettek a fiad iskolatarsai ez altal? Kivulallonak erzik magukat?
Vagy esetleg ellenkezoleg, belelatasuk van egy masik kulturaba is, ami pont tobbe teszi oket egy kicsivel.

blackhairlady 2016.05.17. 23:12:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
En sosem fogom elvesziteni, ahhoz tul sokaig eltem Magyarorszagon. Viszont az amerikai himnuszt is mar pont olyan atelessel tudom enekelni mint a magyart (es pont olyan hamisan is:):))))))))))))

Herr Géza 2016.05.17. 23:23:05

@Pink Petsch: Oké, az csak én feltételeztem, hogy a zürichi lakosokra gondolsz, akkor rendben van a "die Leute aus Zürich".
Az összetett szavaknál meg tudod ugye, hogy mindig az utolsó szó névelőjét kapja az egész szerkezet és ez alól nincs kivétel.. :D

blackhairlady 2016.05.17. 23:27:33

@Trott: Ertheto a szuleid kerese, gondolom szeretnenek neha beszelgetni az unokajukkal.

Muscari 2016.05.17. 23:36:04

@charlieharper: Virág elvtárs mindent tud ám, vigyázz :-)

Muscari 2016.05.17. 23:37:13

@Mirjam2: ez így igaz, hozzájuk képest sehol sem vagyunk.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.17. 23:37:37

csak magyar szarmazasuak ...pl a lanyom; canadienne - origine hongroise

Muscari 2016.05.17. 23:39:30

@fhdgy: ez olyan szomorú :-(

2016.05.17. 23:40:17

@Herr Géza: A rendszámtáblájukra gondolok ;) Múlt hónapban voltam Konstanzban, tele volt velük a város, hétköznap. A hétvégét már meg sem vártam, pedig az az igazi "kirajzás" :DDD
Jah, elméletileg tudom, és most hogy mondod, ugye ... viszont az élőbeszédben nem kezdek el analizáni, az is tuti .. "die"-re állítottam rá magam, amiben nem vagyok biztos. Ugyanis ez a leggyakoribb névelő ;).
Hm, na ládd, mégis játszom szerencsejátékot! Nyelvtanit ... :DDD

2016.05.17. 23:46:52

@Muscari: Merthogy inkább elfordulunk, ha magyar szót hallunk, és úgy teszünk, mint, aki nem érti.
Pedig Budapesten, milyen készségesen segítünk angolul vagy németül, hátnem? Hátde :PPP
Azt a hipokrita fajtánkat, hogy azt!
Ja, és ezért nincsenek a világon sehol magyar negyedek, és ezért lesz hamarabb román cserkészcsapat Londonban, mint magyar. Még jó, hogy tudok románul, hasznos lehet még :PPPP

Trott 2016.05.17. 23:47:06

@blackhairlady: mindenki tud angolul szóval ez nem okoz problémát。

Muscari 2016.05.17. 23:48:12

@Pink Petsch: bizony, én itt Londonban egy ilyen román körzetben lakom. Az utcán, a buszon mindig hallok román szót, legalább 3 román bolt van egy km-es körzetben. Reggel a buszra, metróra rengeteg építőmunkás száll fel, szinte mind románok. Nem értek egy szót sem, de hamar megtanultam felismerni a román beszédet.

Ehhez képest mi magyarok eléggé szét vagyunk szóródva egész Londonban. Vannak bizonyos részek, ahol kicsit többen vagyunk, ez általában a Londoni Magyaroknak és z hasonló cégeknek köszönhető. Én sok olyat ismerek, aki ott maradt a környéken azután is, hogy elköltözött tőlük, munka, iskola és ilyesmi okok miatt.

2016.05.17. 23:57:49

Da e mai mult bine să trăiești într-o comunitate de români, decât să fi împreună cu niște naționalități în afara Europei. Nu e nici o problemă cu ei, până când nu iești nevoit să trăiești cu ei. Sunt culturi cu care noi nu suntem compatibili, atât, și nimica toată.

Herr Géza 2016.05.18. 00:10:55

@Pink Petsch: Hát akkor tényleg nem a zürichiekről van szó, mivel az egész ZH kanton rendszáma a ZH. Az úgy kb. 1,3-1,4 mió ember, szemben ZH város népességével, ami olyan 400k embör.

2016.05.18. 00:15:57

@Muscari: Mellesleg, megjegyzem, a fenti román szöveg mellé, hogy mi magyarok külföldön is rohadtul utáljuk egymást. De legalábbis alapból gyanakvással fordulunk a másik felé.
Csak egy példa a számos közül. Legutóbb februárban voltam Baden-Badenben, és akkor, az utolsó itt töltött estémen lementem a közeli Pennybe. A gondolák között bóklászva hallottam, hogy a hátam mögött 1 méterrel két srác veszettül keresi az ásványvizet, magyarul. (Oké, kissé cseles itt a Penny, van egy negyed-kanyar az ásványvizekhez a sorok között). Hátraszóltam magyarul, hogy kb 3 méterrel feljebb, és aztán balra.
Naaa, azokat az arcokat látni kellett volna! Az egyik srác tök rendben volt, örült, hogy magyar szót hall, a másik meg kb. úgy nézett rám, mintha a nagyanyja eljegyzési gyűrűjét akartam volna elrabolni. De a normális srác ellensúlyozta a szitut egészen a kasszasorig, amikor a haverja valami hülye ürüggyel elrángatta. Azt még hallottam, hogy azt mondta a haverjának:
"Hülye vagy? Mit állsz szóba vele, biztos le akar majd húzni!" - Miközben aznap annyit kerestem, amennyit ők 2 nap alatt güriznek össze, ketten.
És hát ez a magyarországi magyarok 98%-ának a hozzáállása. A maradék 2%-ot meg a többi lehúzza magával.
Na, ezért nem lesz soha magyar cserkészcsapat Londonban. Meg sehol máshol.

2016.05.18. 00:24:41

@Herr Géza: Hát ugye, én a rendszámokat látom csak a kocsikon, ellenőrizni meg sem jogköröm, sem depláne hajlandóságom nincs :DDDD

adg 2016.05.18. 00:28:00

@Pink Petsch: mar most is van Londonban magyar cserkeszcsapat. Es mashol is a ukben. Ahogy szerte a vilagban millio helyen.

2016.05.18. 00:30:57

@adg: Urrá! Urrá!
Muscarival majd egyeztess a kérdésben. ;).

manager2008 2016.05.18. 00:34:24

Szép dolog ezen gondolkodni hogy a gyerek magyar lesz e vagy más. De a magyar lakosság nagy része sem eredendően magyar hanem nemzetiségi - aki még vállalja is hogy sváb, szlovák, szerb, horvát örmény, stb. Genetikailag meg totál keveredés van, tehát az nem is érdekes. Ha a genetika, és a nemzetiségi hagyomány is lényegtelen, akkor csak a kultúra maradna, de azt meg a lakosság nagy százaléka nyomokban ismeri, csak a magasabban képzettek birtokolják. Hasonló a dolog mint a nemességnél, a jobbány, nem is számított nemzetnek. Lesz egy kevert európai nép, egy csomó muzulmánnal és a végén létrejön a turmix :) Ha valaki arra büszke hogy magyar proletár helyett most angol vagy amerikai proletár lett, hát örüljön neki. Majd megunja.

2016.05.18. 00:41:29

@manager2008: Hát végeredményben Európa mai lakosságának a genomjában olyan 0,5.1%.nyiban átlagban megtalálható a neandervölgyi unokatesónk DNS-e is.
Szóval, az okfejtésed kapcsán ugye ....
A nemzeti hovatartozás már rég nem születési hely kérdése, ha nem jöttél volna még rá, kedves neandervölgyi testvérem az Úrban.

blackhairlady 2016.05.18. 01:02:12

@adg: minden betuddel egyet ertek:)
es igen, a gyerekek is hetkozben, sot hetvegen is amerikai gyerekekkel baratkoznak, sportolnak, zenelnek, de van nehany napjuk a honapban amit a szulok altal beszelt nyelvet gyakoroljak valamilyen formaban.

blackhairlady 2016.05.18. 01:07:02

@Trott: az mas, akkor nem szoltam:) majd ugy is alakul ha odajotsz,olyan sok mindent eltervez az ember aztan a valosag meg athuzza oket.
Az biztos,ha nemkem lesz itt unokam, o fog magyarul beszelni valamennyire mert en csak magyarul fogok hozza szolni. nem magyarkodasbol kizarolag, hanem mert nem tudok kisbabakhoz angolul beszelni:D

2016.05.18. 01:11:03

@charlieharper: Ezt a Virag irta? Ot szurni szoktam, de lehet hogy igy maradok le a legjobb kommentekrol!

2016.05.18. 01:13:06

@Pernilla: Igen, erdekel, es nagyon koszonom.

danpress 2016.05.18. 01:14:41

felesleges ez a magyarkodás, még itthon is, nemhogy külföldön.
családon kívül nem számít semmi

2016.05.18. 01:18:18

@danpress: Tévedsz, mert számít. Mindannyiunknak tudnunk kell, hogy honnan is jöttünk, függetlenül attól, hogy merre tartunk, és hova jutunk végül.
De a gyökereinket ismernünk kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.18. 03:57:24

@labirintus1: +6761354, esetleg mondhatnám úgy is, hogy 200% egyetértés.Kösz, hogy beírtad, nekem már nem kell.

De egyébként érdekes egy téma ez, jó olvasni a vélekedéseket.
Részünkről biztos, hogy nem fogunk semmit erőltetni a gyerekre (hogy magyar legyen, vagy svéd, netán mindkettő), viszont ha érdeklődik, kérdez (pl miről szól a magyar himnusz, mert azt nyilván nem fogja tanulni a svéd iskolában), akkor válaszolunk majd mindig, vagy ha mi nem tudunk, akkor megkeressük azt, aki, ami (pl a www) tudja a választ.Egyelőre ez az ami biztos... :D Meg az adó, illetve a hétvégi hidegfront...
:-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.18. 04:09:09

@nyuszigonosz: "Meg a német himnusz az ugye nem tartalmazza a "Deutschland Deutschland über alles" részt. :-) "

Ez most ez komoly???Akkor mindenki rosszul tudja??
:-ooo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.18. 04:20:45

@Herr Géza: Apropó, honnan jön a Bodensee név?Elég fura volt megtapasztalni, hogy a tó körül nincs is Boden nevű város (ha rosszul tudom, javítss ki...) ellenben onnan kb 2000 km-re meg van a svéd sarkkörnél... :D

montroyal ( CAN qc) 2016.05.18. 04:30:47

kis tortenet a gyerek indentitasarol annak aki nem ismeri

Anya én most mi vagyok ? -Kisfiam anyad zsido tehat zsido vagy !
Apa Apa! most én mi vagyok ? Kisfiam apad cigany , tehat cigany vagy ... de miert kérdezed?
- mert a boltba egy uj bicikli erkezett es nem tudom hogy alkudjak ra , vagy ellopjam ! :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.18. 04:31:12

Ja, ha már német nyelvóra: a "Die Hard" szókapcsolatnak nincs véletlenül olyan jelentése, hogy "A kemény", "A nehéz"... ?

Tudom, a hard az alapvetően angol szó, de hát van egy csomó hasonlóság a német meg az angol közt, valahogy hozzuk már össze...
Olyan jót tudnék röhögni rajta...
:-))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2016.05.18. 04:37:38

@Pink Petsch: @adg: nalunk van csekeszet es nagyon regen most is lesz egy rendezveny tamogatasukra , amugy nagyon tevekenyek sok programmal ( meg mo-i utazas is)

www.facebook.com/photo.php?fbid=10154137750824544&set=gm.10154225031286584&type=3&theater

montroyal ( CAN qc) 2016.05.18. 04:51:45

@Pink Petsch: sokkal tobb roman kliensem van mint magyar ... osszetartanak hozzak egymast ( a nejem beszel romanul de erdekes nem szivesen)... mig a magyar nem jon nehogy rajta gazdagodjak(!) meg ... az idosek elfogynak az ujhullamosok egy resze inkabb idegennel jatsza el hogy 50$al kevesebbet hozott de majd holnap behozza ...:-))

manager2008 2016.05.18. 06:31:42

@Pink Petsch: Ha esetleg felsorolnád a nemzeti hovatartozás minőségi paramétereit amit te fontosnak tartasz, majd az arányt is hogy ennek hány magyar állampolgár felelne meg, akkor előrébb leszünk.

Golf2 2016.05.18. 06:53:12

@Pink Petsch: Sajnos az összetartásban Igazad van.Régen voltál fenn itt.

CoolKoon 2016.05.18. 07:56:24

Nos, nekem az egész gondolatmenetemmel úgy en bloc csak egy bajom van: ha nem neveled bele a gyerekedbe a magyar kultúrát/identitást (tehát meg se mutatod neki, hogy milyen az, pl. mesékkel, magyar zenével stb.), akkor igazából nem is hagysz neki lehetőséget arra, hogy a magyar identitás egyáltalán felmerülhessen benne valódi lehetőségként. Ugye most még (talán) érti a magyart, de aztán jön majd az óvoda, iskola, és egyszer csak azon kapod magad, hogy bár megtanítottad a gyerekedet magyarul beszélni, de a magyar kultúráról/történelemről mit sem tud, magyarul írni szintén nem tud, és mivel adott esetben a nyelvet se nagyon fogja használni, így a magyar szókincse/nyelvtudása is megreked majd egy kisgyerek szintjén.
Amúgy meg hadd hívjam fel a figyelmed arra az aprócska tényre, hogy egy-egy identitás nem feltétlenül kizárólagos: az, hogy a gyereked ismeri és érti az osztrák nyelvet, kultúrát, egyáltalán nem zárja ki, hogy a magyarral is megtegye ugyanezt.

CoolKoon 2016.05.18. 07:56:24

@geegee: Nincs, mert németül a "hart" szó jelent keményet, a nehéz pedig "schwierig". Ráadásul (mivel nem főnév) nem írandó nagybetűvel. Ha viszont névelő (pl. die) van előtte, akkor maga a szó ragozott formában használatos, lehetőleg némi főnév társaságában.

nyuszigonosz 2016.05.18. 07:57:48

@geegee: A Die Hard szókapcsolat jelentése: Bruce Willis, Stirb langsam. :-)

CoolKoon 2016.05.18. 08:13:02

@Pink Petsch: "Csak a dédim elhunyt közben, és nem volt, aki továbbra is németül, illetve szászul beszéljen velem." - Hát akkor az alapok bőven megvannak! Nosza elő a parabolával! Ráállítod a 19,2° K-re (Astra), és rögtön jönni fog egy csomó (relatíve nézhető) német csatorna (ProSieben, RTL, Sat1 és társaik) ingyír. Ráadásul egész Európában fogható ;)

nyuszigonosz 2016.05.18. 08:34:21

@geegee: Volt egyszer nagyon régen, még a középkor legelején egy város, vagy inkább grófság Bodman, ahol pénzverde is volt, és emiatt azidöben ismert és fontos. Akkori németül Bodamon na és a mai nevét akkor és arról kapta, azért Bodensee.

CoolKoon 2016.05.18. 08:49:01

@nyuszigonosz: "Meg a német himnusz az ugye nem tartalmazza a "Deutschland Deutschland über alles" részt. :-) " - Mi az, hogy nem? Ugyanannyira tartalmazza, mint a magyar himnusz pl. azt, hogy "Szánd meg isten a magyart, kit vészek hányának"..
Egyébként a német himnusz további érdekessége, hogy a dallama "előző életében" (=eredetileg) a Monarchia himnuszának volt a dallama.

CoolKoon 2016.05.18. 08:49:07

@Bal: "ha viszont az ember ott marad, akkor minél hamarabb teljes asszimiláció" - Ó igen, sajnos sok helyről hallottam már hasonló "okosságokat". A vége viszont valahogy szinte mindig az lett, hogy az illető gyerekei megmaradtak proliknak, akik gyakorlatilag csak az új hazájuk nyelvét beszélik. Ilyenekből lesznek aztán a bezárkózott, semmire nem nyitott, csőlátású birkák.....

nyuszigonosz 2016.05.18. 09:01:28

@CoolKoon: Én ezt fentebb leírtam részletesen.
A német himnusz a Deutschlandlied, amit August Heinrich Hoffmann von Fallersleben írt, na annak három versszaka van.

Igen, már 1797-töl még II.Ferenc német római császár idejében himnusz volt. Az egész, mindhárom verszszakkal.

A nacinálszocializmus ( náci) idökben 1933-1945 csakis az elsö versszak: Deutschland Deutschland über alles.... kezdetü volt a német himnusz.

A háború után újra az egész, szóval mindhárom versszak, de ha állami szinten kellett, a csak harmadikat énekelték.
Ezidöben az akkori NDK-ban ezt énekelni tiltott volt.

Aztán az addigi két Németország újra egyesülése után újabb megegyezés a himnuszról és 1991 novemberétöl a Deutschlandlied 3. versszaka a himnusz. Nem az egész.

CoolKoon 2016.05.18. 09:08:46

@CoolKoon: szóval nem az én gondolatmenetemmel, hanem a cikk gondolatmenetével, na :P

CoolKoon 2016.05.18. 09:25:10

@nyuszigonosz: Igen, igen. Szerintem viszont kijelenteni, hogy az első versszak nem a himnusz része, nem teljesen helyes. Amúgy meg nem tudok róla, hogy a Deutschlandlied szövegét valaha is használták volna a Német-Római Birodalomban vagy a Monarchiában hivatalos himnuszként (tudtommal a "Gott erhalte Franz den Kaiser" volt a himnusz)....

nyuszigonosz 2016.05.18. 09:41:52

@CoolKoon: Az elsö versszak - talán a történelmi háttere miatt - nem a ma használatos himnusz része.
Vagyishogy van, létezik, de mint himnusz a 3. versszak van.

Tény, hogy a Birodalom ideje alatt a Gott erhalte Franz den Kaiser volt a hivatalos és használt himnusz, a Kaserlied.
Na ennek a dallamára, zenéjére lett a Deutschlandlied.
Ezért egy kicsit olyan, mintha ugyanaz lenne, csak a szöveg változott. :-)

nyuszigonosz 2016.05.18. 09:51:46

@CoolKoon: Der Teufel steckt (immer) im Detail. :-)

Golf2 2016.05.18. 10:08:09

Szóval a Ferien az entyempentyemet jelent németül.

CoolKoon 2016.05.18. 10:40:12

@nyuszigonosz: Jóvanno :P Viszont nem tudom, hogy mi köze van a Macskafogó egyik főgonoszának a részletekhez :D

ZOH 2016.05.18. 11:42:28

@Herr Géza: "Járni nem jár, azaz minden esetben egyedileg bírálják el. Alapfeltétel a min. nyolc év folyamatos itt lakás "

8 év után jár, ha a feltételek teljesülnek és kéred, akkor nem utasíthatják el ("ist auf Antrag einzubürgern, wenn")

7 év után szintén jár, ha elvégzel valami büfé-ruhatár tanfolyamot

6 év után is lehet már kérni, "besondere Integrationsleistung" esetén, ekkor valóban egyedileg bírálják el, hogy elengedik-e ezt a két évet ("kann ... verkürzt werden")

www.gesetze-im-internet.de/rustag/__10.html

az itt lakásnak nem kell folyamatosnak lennie, ha elköltözöl, nem nullázódnak az addig "összeszedett" évek, ez már nem emlékszem, hol van leírva

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.05.18. 12:09:05

Amikor egy apácák által vezetett idősek otthonában voltam séf, akkor a HR leoktatott nekünk egy ember jogi kis részt a bevezető képzésen.

Egy új abózusfajtával találkoztam, ami meglepett, mert sem diákjogi aktivistaként sem HResként nem hallottam erről a megközelítésről korábban.

Az "institutional and financial abuse" volt amire rácsodálkoztam.

Amikor a szervezeti keret feszül neked a megerőszakolás szándékával. Mellé téve, hogy ez az egzisztenciádban is meglop.

A magyarság egy emancipációs olvasat is.

Az hogy ez az ideológus érdekcsoport a "szabad-e magyarnak lenni" kérdéssel állandóan szabad mandátumot írat alá a Mari néni tudatállapotúakkal, majd minden ágazatot szétver és mindent ellop! De a megvédelek a kirablás ellen!!! Az működik! Az ennek a része!

A magyarok 3 ponton verték laposra az identitásukat. Mind a jövő, mind a jelen, mind a múlt tekintetében egy megerőszakolt, megtaposott identitás az amit dédelgetünk. Egy is elég lehetne egy alapos identitás zavarhoz.

A jelen zavara, hogy az EU KAP a Közös Agrárpolitika keretei tíltják a mezőgazdasági termelést, halálra ítélték a vidéket és a feldolgozóipart, és ezzel a bérfelzárkózás ügyét is. 7 ezer milliárd tép ki az országból évente és egyet kapunk vissza alamizsnaként.

A jövő kírzise, hogy az EU a Liszaboni Egyezményben és a tudástársadalomra épülő teljes foglalkoztatási célképztenek hívja. A saját politikai elitünknek és az EUnak közös nyomorstratégiája van ellenünk és ezt ilyen szavakkal öntik le. A rákosi rendszer jövőképe ezerszer volt reálisabb mint a mostani ideológus érdekcsoportok jövőkép /zavarai/!

Elkértem a lányom történelem könyvét és miután 3 évig néztem a youtoobon a történelem kritikusok forradalmát. Kismillió tudós tízezres nagyságrendű tudományos ténnyel cáfoltja a gyerekeknek tanított maszlagot, kiderült, hogy 80%-a kamu. Brutál nagy kamu.

Csak két példa. Azt írja a szerző, hogy a Tihanyi apátság alapító levele előtt nincsen magyar nyelvű írott anyag és ha lenne akkor se értenénk. Aztán csak az etrusk régészeti anyagban 9000 írott szöveget tartanak számon és az olasz történészek olvassák a szövegeket magyarul.

Barabási László összerakja a Hol vagytok székelyek című könyvében, hogy ha összerakod a jász, szász, palóc, kun, besenyő, székely, matyó és magyar falvakat, ahol a szélkelyektől vagy a hajdúktól ismert földhasználat, autonómia, szabad bíróválasztás, közösségi földhasználat, csorda, ménes stb rendszert működtetik, akkor kiderül, hogy a tankönyvben szereplő nagyurak és földönfutó jobbágyok feudalizmus kép nem terjed ki csak a társadalom kb. 3%-ára. A maradék az ősi rendben él kb a TSZ-ek koráig.

Ha egy gyerek kiszakad ebből a "mindennapi elnyomásomat add meg nekem ma!" sosközösségből. Ami nem akarja érteni a múltját. Nem akarja érteni a jelen kultúráját, keretalkotó sikerességként! Ami nem akar jövőkép alternatívákról beszélni!

Akkor úgy fog járni mint az amrikából ide látogató amerikai/magyar, aki sose tudja elmagyarázni senkinek, hogy ő is magyarnak tartja magát.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.05.18. 12:23:57

Ez a könyvelő mutatja, hogy a GDP 30%-a hogyan tép ki az országból évente!

www.youtube.com/watch?v=QJDREGi6JYs

rovásírás olvasás:
www.youtube.com/watch?v=fGLctziOc3w
www.youtube.com/watch?v=tC0Dedg42HY

Az "Árpád házi" királyok észak indiai uralkodása:
www.youtube.com/watch?v=GyLdQIN3jJ4

Virago_1000 2016.05.18. 13:37:56

@Neocon: "Itt fognak felnoni, az angol lesz (vagy mar az) az anyanyelvuk "
- nem vagy beszelo viszonyban a sajat gyerekeiddel? Vagy csak angolul? (ilyenre is lattam mar peldat, csak tudnam az ilyen ha annyira utalja a gyokereit, minek keresi magyarok tarsasagat? Eleve minek kommentel ide sot minek olvas nez barmit ami magyar?)

Virago_1000 2016.05.18. 13:50:36

@charlieharper: city of London egy kulon varosallam, mert nem tartozik az angol kiralyno fennhatosaga ala. Meg akkor sem, ha nem bocsat ki kulon utlevelet - legalabbis erre vonatkozo infot nem dob ki a google.

2016.05.18. 13:57:54

@Virago_1000: a kiralynonek eleg limitaltak a jogai.
a Cityben levo penzugyi cegek mind az FCA, PRA es a Bank of England hatosagai ala tartoznak, adot a HMRCnek fizetnek.

Virago_1000 2016.05.18. 15:41:14

@charlieharper: "Cityben levo penzugyi cegek mind az FCA, PRA es a Bank of England hatosagai ala tartoznak, adot a HMRCnek fizetnek"
- biztos, hogy egyik sem offshore-ol? Maskepp felteve a kerdest: van olyan amelyik nem offshorol?

Na es kinek a fennhatosaga ala tartozik a Bank of England?

2016.05.18. 15:47:24

@Virago_1000: a fenti hatosagok adjak ki a penzugyi jogositvanyokat, es a birsagokat. Az utobbibolegyre tobbet.

Az offshoreozast ne keverjuk ide, attol meg fizetnek a cegek UKbe adot, legfeljebb nem annyit, mint te meg az Excheqer szeretne

Demi78 2016.05.18. 17:25:36

@P.Elliot: szia, csak egy rovid kerdesem lenne. Hogy oldodtatok meg, hogy magyarul folyekonyan beszeljen? Illetve magyarul olvasni, irni tud? Elnezest, ha hulyeseget kerdezek, de mi most varjuk a kislanyunkat (Franciaorszag) es aggodom a dupla nyelv tanulasa miatt. Otthon magyar nyelv lesz kizarolag, bolcsi (fel eves kortol) es utana ovoda, iskola franciaul termeszetesen. Olvasni es irni hogy lehet megtanitani kulfoldon egy gyereket?
Van egy ismeros kislany, aki majd 3 evesen csak gugyog, mert otthon francia-angol kevereket hall, anyukaja ha egyedul van, magyarul beszel vele, ovodaban francia, szoval megkavarodik szegenykem:).

Virago_1000 2016.05.18. 17:40:32

@charlieharper: leginkabb arra vagyok kivancsi hogy kinek tartozik beszamoloval a Bank of England vezetoje.
A tobbi (elmeletben) igaz. A city bankjai nem tudom mennyi es milyen adot fizetnek, amit tudok, az az, hogy a kiralysag, a kiralyno hatalma is az o engedelmukkel es beleegyezesukkel letezik.

DieNanny CH 2016.05.18. 18:26:36

@Mme Seldon:

A két unokaöcsém - 7 és 10 évesek - maguktól tanultak meg magyarul olvasni.
Úgy kezdődött, hogy én mindig magyarul olvastam nekik esti mesét, ők mellettem ültek, az ujjammal követtem azt a szót, amit éppen olvastam.

A nagyobbik, elsős korában, karácsonyra kapott egy Janikovszky Éva könyvet, annak nekiállt februárban, és pár nap alatt elolvasta. Aztán követte a többi.
A kisebbik most elsős, 1 hete csak úgy magától felolvasott egy versszakot egy Bartos Erika verskönyvből.
Egyikük sem zseni, csak úgy jött nekik. És tényleg nem tanítottuk, persze, a német és magyar betűk és a hangzás jobban hasonlít, mint a magyar és francia, de szerintem ez nálatok is így fog történni.
:-)

DieNanny CH 2016.05.18. 18:42:13

@Trott:

"3 nyelvet tolni kiskortól meg már szerintem is durva."

Dehogy durva.
A családom otthoni nyelve a francia, mert apuka anyanyelve francia (amit anyuka perfekt beszél.) Anyuka svájci, gyerekekkel nagyrészt svícerdüccsöt beszél. Velem pedig az anyuka, meg a 3 gyerek Hochdeutsch-ot beszél, a 3 éves gond nélkül vált, ha tesóihoz vagy hozzám szól.
Megy ez náluk automatikusan. Mert személyhez kötik a nyelvet.

DieNanny CH 2016.05.18. 18:43:52

@Trott:

Az előző kommentem erre ment.

2016.05.18. 18:45:24

@Virago_1000: a Parlaimentnek.
A tobbi, amit irtal nem igaz

DieNanny CH 2016.05.18. 18:51:47

@nyuszigonosz:

"Ahogy írod. Kisgyerekkorban nem megeröltetö több nyelvet is megtanulni. És akkor még akcent nélkül beszéli a gyerek a nyelveket, tud váltani is köztük."

Ebből volt egy vicces helyzet pár hete. A gyerekek a nevemet tökéletes magyarsággal ejtik. A játszón beszélgettem egy itteni anyukával, aki aztán a legkisebbikemtől kérdezte, hogy mi lenne, ha én az ő kislányára is vigyáznék? És persze mondta a nevemet is, enyhe 'á'-val, persze helyesen 'a'-val van. Na, akkor a 3 évesem még kb kétszer szigorúan kijavította, hogy: nem így!!! hanem emígy!!! - és nem volt megelégedve szegény nő próbálkozásaival. Persze, jó nevettünk, de ekkor tudatosult bennem, hogy tényleg milyen pontosan ejtik ezek a gyerekek a nevemet...
:-)

DieNanny CH 2016.05.18. 19:17:15

@geegee:

Hát, a 'hart' szó valóban keményet jelent, de nincs névelője, mivel jelző. A 'keménység" már főnév, viszont az meg németül 'Härte', és így a névelője valóban 'die'.

adg 2016.05.18. 23:43:03

@Demi78: "Van egy ismeros kislany, aki majd 3 evesen csak gugyog, mert otthon francia-angol kevereket hall, anyukaja ha egyedul van, magyarul beszel vele, ovodaban francia, szoval megkavarodik szegenykem:"

Ne aggodj emiatt, a kislany lehet, hogy egynyelvu kornyezetben sem beszelne meg rendesen. Vannak gyerekek, akik sokkal kesobb tanulnak meg jol beszelni. A ket nyelv altalaban nem kavarja ossze oket, siman megtanuljak mindkettot. Ha otthon magyarul heszeltek, az oviban meg franciaul, abbol nem lesz gond. (Megjegyzem, altalaban rosszabb, ha a nem legalabb kozel anyanyelvu szulok degen nyelven beszelnek a gyerekhez, amikor nagyon kicsi, mert egyreszt megtanulja a hibaikat is, az akcentusukat, es a szulok sem tudnak olyan arnyaltan kifejezni mindent, mint az anyanyelvukon. Nalunk az a hivatalos allaspont az iskola reszerol, hogy mindenki heszeljen a sajat nyelven a gyerekkel, angolul meg megtanul a tobbiektol. Igy legalabb lesz meg egy nyelve, ingyen.)
Csak gondolj bele, a vilag nagy resze eleve tobbnyelvu, ha csak a kornyezetunket nezed, Erdely, felvidek, delvidek, stb. A legtobb gyerek siman megtanul parhuzamosan ket vagy akar tobb nyelvet is. Nem lesz semmi gond.

M. Péter 2016.05.19. 09:28:04

@Muscari: Az összeesküvés-elméletekeben, gyíkemberekben és hasonlókban hivők egyik kedvenc legendája az, hogy a City of London független allam.

labirintus1 2016.05.19. 10:40:36

@geegee: Nekem egy szlovákiai magyar család a minta, bár azért nekik van gyakorlatuk abban, hogy hogyan kell egy nyelvet megőrizni. És pedagógiai tudás is van, mert az anya logopédus.

Ő megvette a szlovákiai magyar iskolákban használt "ábécés" könyvet és azt letanítja a gyerekeknek. Most érték el azt a kort, hogy az irodalmat és a történelmet is tanítani fogja.

Én nem hiszem, hogy képes leszek rendesen tanítani, de valamilyen formában én is szeretném végigvenni a gyerekkel az alap tankönyveket. Így biztosan találkozik a legfontosabb történelmi meg irodalmi személyekkel és lesz magyar kulturális ismerete.

Demi78 2016.05.19. 10:59:04

@adg: Pont emiatt eroltetjuk, hogy mar fel eves kortol bolcsibe menjen, ne tolunk hallja a borzaszto akcentussal teletuzdelt, hibasan beszelt idegen nyelvet:)

Virago_1000 2016.05.19. 11:05:29

@charlieharper: tevedsz. A Bank of england nem tartozik beszamoloval a parlamentnek. Hanem a svajcban talalhato BIS-nek. Egyebkent a bis a fonoke minden kozponti banknak, Matolcsy Gyorgy igazi fonokei is ott vannak.
A BIS (bank of international settlements) magankezben levo bank.

2016.05.19. 12:14:37

@Virago_1000: ad egy) BIS nincs magankezben, mar regota nem.
Ad 2) a BIS koordinal, nem szabja meg a UK monetaris pokitikajat, ugyan vannak policyk, amiket minden nemzeti banknak kovetni kell, pl capital adequacy.
Ad 3) a BoE a UK tulajdona, a Parlamentnek felel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.19. 20:09:20

@CoolKoon: @nyuszigonosz: Hahaha, köszönöm, kár érte pedig...
:D

Gonosz Nyuszinak köszönöm a himnuszos meg a Bodensee-s dolgokat is.
(Nem is vagy te szerintem gonosz, miért ez a nikknév?) :-)

Nekem mindig az Issigonis név jut róla eszembe, a pali, aki a Mini kocsit tervezte... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.19. 20:10:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Neked is köszönöm.Akkor elmarad a vihogás...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.19. 20:13:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nahát, bökjél ki a szülőkkel, tanítsd meg a kölkeket még magyarul is...Minden nyelv egy új ember, vagy micsoda...
:-))))

Nem mondom, hogy rögtön alanyi és tárgyas ragozás, hanem csak népdalok, versek, stb. Aztán majd rákapnak... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.19. 20:18:56

@labirintus1: Hát igen, úgy könnyebb, majdnem pont idevágó végzettséggel...

Én is tervezem majd a mienknek magyar nyelvtankönyvet beszerezni; persze nem sulykolás végett, csak ha kérdez vagy érdeklődik.

Amíg meg kicsi a gyerek alsós mondjuk, minden határátkelt családnak ajánlom a következő könyvet:

Varga Katalin : Én, Te, Ő - Kalandok a szófajok birodalmában

(nincs benne érdekeltségem)

Én ilyen 6-8 éves koromban elolvastam vagy ötször és mit ad isten, általánosban szinte végig ötös volt a nyelvtanom, helyesírásom, még Magyarországon.

2016.05.20. 00:02:37

@Pink Petsch: "Merthogy inkább elfordulunk, ha magyar szót hallunk, és úgy teszünk, mint, aki nem érti."

Azt hiszem, hogy ennek sokkal mélyebb okai vannak, mint ami a felszínről látszik.

Amúgy ugyanolyan vadidegen ember, mint bárki más. Miért kellene bárkivel is haverkodnom csak azért, mert ő magyar? Nem pont azért (is) húztál el, mert elég volt belőlük? Ez a valódi képmutatás, meg a jellemtelenség. Nem rád értem, általánosságban mondom. Aki itthon gyökér fasz volt, az kint is az marad. A pénzzel nem lehet vásárolni személyiséget.

Herr Géza 2016.05.20. 02:06:41

@ZOH: A 7 ill. 6 éves verzióban igazad van, nem akartam túlcifrázni a dolgot (a 6 éves már egyébként is kivétel), a 7 évnél meg már nem éreztem nagy különbséget, hogy akkor 7 vagy 8, de valóban, ha elvégzel egy integrációs kurzust, akkor elég a hét év.

A "jár" meg "adható" ügyhöz meg az én "sajátos" jogértelmezésem vezetett. A fáma úgy szól, hogy:
"Sie haben einen Anspruch auf Einbürgerung, wenn folgende Voraussetzungen vorliegen:"
aztán a feltételek között van egy gumiparagrafus:
"Bekenntnis zur freiheitlichen demokratischen Grundordnung des Grundgesetzes der Bundesrepublik Deutschland."
Na ezt valakinek ugye el kell döntenie.... Pl.: "Die Einbürgerungsbehörde stellt zudem vor jeder Einbürgerung eine Anfrage bei den Verfassungsschutzbehörden." Na nekem innentöl ez a "kiskapu". :)))) De lehet, hogy csak túl sok jogértelmezéssel találkoztam, amit ki-ki saját érdeke szerint használt fel.
A folyamatos és jogszerü 8 (ill. 7) év viszont követelmény. Természetesen vannak törvényesen leszabályozott kivételek, de a "folyamatosság célját" fenn kell tartani. Tehát ha te pl. két x éves ittlét között kijelentkeztél, vagy nem volt folyamatosan jogszerü (tartózkodási engedély ugyebár korábban) az ittléted, akkor máris buktad az Anspruch-ot. Ez utóbbit olyan komolyan veszik, hogy volt olyan harmadik körös bírósági döntés, ahol egy egyébként 10 éve itt élö külföldi két korábbi tartózkodási engedélye közötti három napos (!) megszakításra hivatkozva utasította el a hivatal az állampolgárság megadását. A biróság tette aztán helyére a dolgot és a külföldinek adott igazat.
Természetesen az "Ermessungsverfahren" keretében megszakítás esetén is kérheted a polgárságot, de ott ugye aztán már tényleg nincs Anspruch.

labirintus1 2016.05.20. 12:00:08

@geegee: Ez nagyon vicces. Nekem is az egyik kedvenc könyvem volt az Én, te, ő. Most is itt figyel a könyvespolcomon. Pár éve vettem egy igazi, 80-as évekbeli kiadást egy antikváriumban és elcipeltem 1300 km-t. :-)

ZOH 2016.05.20. 12:00:16

@Herr Géza: ja, OK, igy ertem :-)

de az a gumiparagrafus valojaban nem gumiparagrafus, mert ha megcsinalod a tesztet es sikerul (ez objektiv, feleletvalasztos, nincs merlegeles, hogy mit fogadnak el jo valasznak), akkor teljesul ez a feltetel is, nem utasithatnak el

raadasul a kerdesek is egy elore meghatarozott, nyilvanos katalogusbol jonnek, tehat azt sem lehet, hogy akinek nem tetszik a kepe, annak osszeraknak valami megvalaszolhatatlan kerdessort :-)

de akkor igy ketten csak osszehoztuk :-) szerintem igy kiegeszitve akkor mar mindenki erti

DieNanny CH 2016.05.20. 16:25:32

@geegee:

Hát, a picivel, ha négyszemközt voltunk, mindig magyarul beszéltem, aztán másfél évesen ilyet szólt az anyjának: Csüccs! - és mutatott a földre, hogy üljön mellé.
De a 'Mókuska, mókuska' c. dalt, meg az 'Egy kis malac'-ot együtt fújja velem.
Ja, meg a környékbeli macskákat mind a három 'Cicc, cicc'-cel hívja.
:-)
Ja, meg bújócskánál azt találták ki, hogy ők franciául számolnak 20-ig, én meg számoljak magyarul.

Herr Géza 2016.05.20. 16:36:45

@ZOH: Alakul.... :D Az integrációs tesztnél megvannak a neten is a kérdések (már nem emlékszem pontosan, de van ca. 300, amiböl mondjuk 50 lesz a teszten), aki magolni tud, az akkor is átmegy, ha németül nem is tud akár. Persze van külön nyelvvizsga is, ha nem tudsz egy bizonyos szintet egyéb módon igazolni (iskola, felsöoktatás, egyéb elfogadott nyelvvizsga). A gumiparagrafussal viszont nem erre gondoltam, hanem a Verfassungsschutz-nál való lekérdezésre. :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása