oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 22. 06:44,  Egy napom – Jeruzsálemben 88 komment

2016. március 22. 06:44 Határátkelő

Egy napom – Jeruzsálemben

Ma kedvenc sorozatom folytatódik, azaz megint bepillanthatunk valakinek egy napjába. Ráadásul a helyszín és Kati munkája is különleges, hiszen meglehetősen ritkán érkezik poszt Izraelből, pláne olyan, aminek a szerzője napjai egy részét a Jad Vasem központban, másik részét pedig mentőzéssel tölti. Lássuk tehát, hogyan telnek a napjai! (A képeket külön is köszönöm!)

Írd meg te is, hogyan telik egy napod - készíthetsz mellé fotókat, videót is, és mindezek kombinációját! :) Nincs unalmas nap és unalmas élet! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

A sorozat korábbi részeit itt találod

kilatas_a_lakasbol_telen.jpgKilátás a lakásból télen 

„Reggel általában hat órakor kezdődik a nap, szigorúan erősre főzött eszpresszóval. Kivéve persze amikor a kisebbik lányunk még hat előtt bevágódik az ágyunkba, és kiköveteli a reggeli kakaót.

De így vagy úgy, hat óra körül ébresztő van a nagyoknak is, hogy mindenkinek megfelelő idő álljon rendelkezésre a reggeli hiszti teljes körű kivitelezésére. Öltözzél már, ne vegyél fel rövidnadrágot, amikor esőt ígérnek, iskolai egyenruha-pulóvert vegyél fel, ne Star Wars-osat, menjél már reggelizni, mosd meg a fogad, hol a vizeskulacsod.

Ha tudjuk tartani a szintidőt, akkor negyed nyolckor kilépünk az ajtón, és miután elvittük a két nagyot az iskolába, a kisebbik fiúnkat az oviba, és a legkisebbet a bölcsibe, már útra is kelhetünk Jeruzsálem felé.

Úton

Általában a Waze segítségével döntjük el, hogy melyik úton induljunk el a főváros felé abból a kisvárosból, ahol élünk. Irtó mázlink van, mert a férjem munkahelye pont útba esik nekem is, így egyszerűen kirakom a csillogó-villogó irodaház közelében, és már kanyarodom is fel a Begin gyorsforgalmira.

Már ha éppen fel tudok kanyarodni lendületből, és nem csúszom bele a reggeli dugóba, ami egy rémálom. Ha nem sikerül elindulni Givat Zeevből fél nyolcig, akkor kb. egy óra alatt teszem meg az amúgy 20-25 perces utat.

A dugó oka néha egyértelmű - baleset, útlezárás, elakadt autók és a kötelező kíváncsi nézelődők - néha teljesen érthetetlen, mitől nem mozdulunk. De a lényegen ez nem változtat, busszal még tovább tartana az út, ráadásul délután nem érnék vissza időben a kicsikért, úgyhogy marad a reggeli autókázás. Rádióhallgatás, YouTube-on nyelvtanulás, Waze-es helyzetjelentések. Ez van.

Monoton, de fontos munka

Aztán végül csak megérkezem a munkahelyemre, a Jad Vasem Holokausztközpontba. Kivétel persze itt is van, mert amikor mentőzöm, akkor a Romema városnegyedben lévő mentőállomásra érkezem meg.

Ha a „rendes” munkámat végzem a Jad Vasemben, akkor nagyon monoton, de kétségkívül fontos dolgot csinálok, egészen pontosan magyar nyelvű iratokat fordítok le héberre és viszem fel az adatokat egy kutatók számára kifejlesztett belső programba.

kilatas_az_irodabol_1.jpgKilátás az irodából 

Tíz óra körül rövid kávészünet, aztán dél körül ebéd a múzeum étkezőjében. Általában fél négy körül indulok haza, mivel ez egy órabéres állás, ezért egyedül a fizetésem bánja, ha korábban eljövök, vagy később érek be.

Kisgyerekek mellett ennél jobb állásról álmodni sem lehet, más kérdés, hogyha a férjem nem a high-techben dolgozna, nagyon nehezen élnénk meg. Vagy még inkább teljesen máshogy alakult volna az életünk.

A B-nap: mentőzés

Például valószínűleg nem mentőzhetnék, ami a „B-napok" programja.  Ha mentős napom van, akkor nagyon nem monoton, ellenben ha lehet, még fontosabb dolgokat csinálok, mint a Jad Vasemben.

A műszak felvétele előtt kb. 20 perc alatt ellenőrizzük a mentőt, feltöltjük az oxigénpalackokat, a különböző eszközöket, és kitöltjük a mentőautó adatlapját. Pontosan fel kell vezetni a kilométerállást, a külső sérüléseket. Ha koszos az autó, és van rá idő, akkor le is szoktuk mosni az állomáson lévő „autómosó” sarokban.

Az első riasztást nappali műszakban szinte azonnal bejelentkezés után, vagy szerencsétlenebb esetben még előtte meg szoktuk kapni, amikor még csak a kritikus fontosságú eszközöket ellenőriztük le, és már indulunk is.

Hiába, reggeli csúcsforgalom, sok a baleset, és sokan megpróbálják kihúzni reggelig a rosszulléteket, betegségeket is. A mentőzést általában éjszakás műszakban szoktam vállalni, mert ezt önkéntes alapon csinálom, és kevés szabadnapom van a „rendes” munkahelyemen.

mentobeallo_az_egyik_korhazban.jpgMentőbeálló az egyik kórházban 

De mivel a reggeli műszak alapvetően másfajta eseteket tartogat, mint az éjszakai, ezért néha vállalok reggeli mentőzést is. Ilyenkor három órakor van vége a szolgálatnak, tehát majdnem ugyanakkor indulok hazafelé Jeruzsálemből, mint amikor a Jad Vasemben végzek.

Hazafelé nincsenek dugók, és az út felét eleve egy egyelőre sokak számára ismeretlen, egyirányú erdei úton teszem meg, amivel rengeteg időt spórolok, és mivel szó szerint a jeruzsálemi erdőn vezet keresztül, gyönyörű látvány is.

Estig nincs megállás

Általában minden gond oda szoktam érni négyre a legkisebb gyerek bölcsijéhez, aztán negyed ötre a második legkisebb napközijéhez. Közben jön a „hazaértünk, mint lehet enni?” telefon a két nagytól is.

Innentől kezdve a napok nagyon változatosak, egyetlen közös pont, hogy nincs megállás estig. Uzsonna, játszótér, sportfoglalkozások, elektronika szakkör, bevásárlás, barátok, születésnapi parti, közös projekt az osztálytársakkal, könyvtár, orvosi látogatások, tanulás.

Ezek váltogatják egymást, és mivel elég temperamentumosak vagyunk mind, jellemzően Gerald Durrell - Családom és egyéb állatfajták hangulatban telnek a délutánok. Jobb esetben.

Rosszabb esetben Machbet őrülési jelenetét adjuk elő, váltott szereposztásban. Ez a nap leginkább fárasztó része, mert négy, ~10 és 3 év közötti gyereknek igencsak más típusú elfoglaltságai vannak, és a rangsorolást igen nehezen tűrik.

Az pedig, hogy a tiszta ruha nem magától kerül be a szekrénybe, és hogy a tej sem magától mászik be a hűtőbe, és alakul át estére tejbegrízzé, valahogy nehezen emelik be. Férjem fél hét körül szokott hazaérni, onnantól ő is csatasorba áll.

Nem kellene másik élet

Este héttől jön a vacsora-fürdés-mese-alvás projekt, és fél kilencre csend van. Onnantól lehet elmenni úszni (férjem), futni (én) vagy leülni nyugodtan megvacsorázni, nézni egy filmet, átbeszélni egy-két dolgot.

Persze csak abban az esetben, ha férjemnek nincs valami, a közösséghez vagy a munkájához kapcsolódó elintéznivalója. Vagy ha nem mentőzöm éjszaka. Vagy ha a gyerekek közül bármelyik nem dönt úgy, hogy éjszaka is boldogítani akar minket.

Mit mondjak, nem szoktunk unatkozni, de ha valaki felajánlana nekem egy csendesebb, nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet, akkor nagyon vad tiltakozásba ütközne.

És kifejezetten boldoggá tesz, hogy ezt az életet éppen itt, Izraelben teremtettük meg magunknak. Többek között azért, mert máshol valószínűleg teljesen őrültnek néznének minket, itt viszont nagyjából normálisnak gondolnak minket. Nagyjából. :)”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat egy napom Izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr78509864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2016.03.22. 07:01:09

Miert neznenek orultnek mashol?

2016.03.22. 07:05:47

Kíváncsi vagyok, lesz-e ma zsidózás.

puhacica 2016.03.22. 07:10:41

hogy orulnek, ha egy jatszoter lenne az ablakom alatt...!

tanato 2016.03.22. 07:33:04

Kérdés a szerzőhöz?Orvos vagy esetleg mentőtiszt?
Milyen végzettség kellett a Mentőszolgálathoz?

tanato 2016.03.22. 07:34:59

Ez egy kicsit off volt, de nem teljesen mivel a szerző is kisgyerekes anyuka.

tanato 2016.03.22. 07:37:36

Még egy kérdés a szerzőhöz,A mentőszolgálat ott milyen,van egy nagy állami vagy sok magánszolgálat?
A mentés és a betegszállítás elkülönül e,Mint Mo.-on?
Milyen gyakran fordulnak elő százalékosan háborús vagy terrortámadásos esetek?Vettél e már ilyen mentésekben részt?

Taxomükke (UK) 2016.03.22. 07:40:27

"Ha mentős napom van, akkor (...) ha lehet, még fontosabb dolgokat csinálok, mint a Jad Vasemben."
Nem lehet. Biztos.

Muscari 2016.03.22. 07:50:05

Nekem az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen nap után hogy van energiája futni? Én biztos bedőlnék az ágyba este kilenckor. Főzni mikor szokott?

@puhacica: szerintem a négy gyerek mellett ez nagyon hasznos, hogy ilyen közel van, bár nem tudom hogy mennyire lehet őket egyedül elengedni. A két nagyot már valószínűleg leengedném, aztán csak rájuk kell nézni az ablakból.

Muscari 2016.03.22. 07:53:18

@Taxomükke (UK): ez lett volna a következő megjegyzésem. "kicsit" fontosabb életeket menteni, mint történelmi dokumentumokat fordítani. Bár szerintem ez csak egy szerencsétlen megjegyzés volt, nincs túl nagy jelentősége.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.22. 08:30:48

Izraelben hó?!?!?!?!
Ezexerint csak itt nálunk Stoki közelében nincs rendes tél évek óta?Nehéz így élni...

Navigálunk, Wazze? :D A szoftver, aminek a neve a Gálvölgyi sóból jön... :-))

Egy ilyen nap végén még elmenni úszni, meg futni?
Aztabetyár, ezt még elolvasni is fárasztó volt, nem hogy átélni...Miféle terminátorok vagytok tik?
:D
Bakker, mink egy kölökkel is alig bírunk, nem hogy néggyel...Örülünk (hosszú ő-vel...) ha 10-kor lefexik, aztán meg reggel fél 8-kor talán ki tudjuk robbantani az ágyból...
Leborulok azok előtt, akik ennyire keményen tolják.
Vagy olyan ez, mint a Rapülők (Csezdmegaz?) nótában, hogy "egy nő több mint három" ?
Jó posz volt, kösz; és csak hajrá!

HardPötty 2016.03.22. 08:42:03

Érdekes a sport.
Első hetekben még viszi az energiàt (ehhez kell a kitartás, hogy ne add fel), de utána pedig termeli azt (amikor javul az állóképesség).
Azt pedig teljesen megértem, hogy ilyen pörgős élet mellett szüksége van a futásra Katinak. Olyankor szépen el lehet rendezni a gondolatokat.
20-30 esetleg 60 percet mindig lehet találni mondjuk 1 héten 3 nap.

SzZoole 2016.03.22. 08:47:12

Off
Robbanas volt a brusszeli repteren,2x is:(
On

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.22. 08:52:48

Jó poszt jól ír, még olvastam volna.

micsoda? 2016.03.22. 09:05:31

Esetenként a háborús közjáték, amiről a hirek szólnak?

SzZoole 2016.03.22. 09:12:25

@HardPötty: azt nem tudom.A BBC-in lattam a hirekben.
Nagy valoszinusegel kapcsolatba hozhato a par napja elfogott parizsi merenylet fo tervrzojevel.

©________ 2016.03.22. 09:12:43

Macbeth

Es ejteni is ennek megfeloen kell.

Amugy eljen, vegre izraeles poszt!

tableno 2016.03.22. 09:22:51

Na erre legalább nem lehet azt mondani, hogy hideg, embertelen robotvilág! :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.22. 10:00:13

@Zoole[uk]:
Olvastam, szornyu :(
A metroban is volt valami.

Mr Long 2016.03.22. 10:12:39

@puhacica: élveznéd nyáron is, amikor egész nap ott lebzselnek és kiabálnak? :)

OFF
Sajnos a hírekben olvastam, hogy tombol az integráció...
ON

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.22. 10:29:24

OFF

Minden bejegyzés érdekes, tehát nem szeretném elvenni a mai szerző kenyerét, de ilyenkor, amikor valami rendkívüli esemény történik, nem lehetne kirakni egy "Breaking News" posztot? Ha esetleg valaki éppen Brüsszelben él, vagy csak ott tartózkodik, akkor leírhatná, hogy mit tapasztal. Ha már amúgy is határon túli történetekről szól ez az oldal. Már csak azért is, mert sok híroldalon letiltják a hozzászólási lehetőséget, így elakad az információáramlás.

Csak egy ötlet.

ON

Taxomükke (UK) 2016.03.22. 10:40:59

@nemor: Mashogy fontos. Igy igaz.
De sebesultek vagy betegek mentese mindig fontosabb, mint evtizedekkel-evszazadokkal korabbi tortenesek kutatgatasa. Az raer. A mentes nem.

Hari Seldon 2 2016.03.22. 10:41:57

Nem lehet előre kiszámolni, hogy mikor jelenik meg egy poszt. Mai sajnos el fog menni másfelé. Érthető okból. Ráadásul Kati-ék felé már jól ismert népek követték el a mai eseményeket. Mit mondjak, nem várhatunk tőlük többet. (legalább kicsit dolgoznak a népszerűsítésükön. Európa legalább felfogja, hogy Izrael miért viselkedik velük úgy ahogy…)

Na elhatároztam, hogy a barbárok csak nem fogják befolyásolni a napomat, és nem nagyon fogok rá reagálni, tehát vissza a poszthoz:

„De így vagy úgy, hat óra körül ébresztő van a nagyoknak is…
…Ha tudjuk tartani a szintidőt, akkor negyed nyolckor kilépünk az ajtón”

Nálunk is körülbelül ennyi a szintidő. És igen, kivéve, ha valamelyik fel nem kell korábban.

„Ha nem sikerül elindulni Givat Zeevből fél nyolcig, akkor kb. egy óra alatt teszem meg az amúgy 20-25 perces utat.”

Ez nekem is így volt, még Pesten, ha kb 5 - 10 percen múlik az, hogy dugóba kerülsz, vagy nem. Itt nincs ilyen gond.

„Hazafelé nincsenek dugók, és az út felét eleve egy egyelőre sokak számára ismeretlen, egyirányú erdei úton teszem meg, amivel rengeteg időt spórolok, és mivel szó szerint a jeruzsálemi erdőn vezet keresztül, gyönyörű látvány is.”

Nem veszélyes az? Ahogy látom, már a tűzszüneti vonal mögött laktok. Ott aztán vannak bőven olyan fajták mint a ma reggeliek.

„Innentől kezdve a napok nagyon változatosak, egyetlen közös pont, hogy nincs megállás estig.”

Ezt pontosan tudom. Nálunk sincs. Este fél kilencig. (és mostanában egy órával korábban alszanak el!)

„Ezek váltogatják egymást, és mivel elég temperamentumosak vagyunk mind, jellemzően Gerald Durrell - Családom és egyéb állatfajták hangulatban telnek a délutánok. Jobb esetben.
Rosszabb esetben Machbet őrülési jelenetét adjuk elő, váltott szereposztásban. Ez a nap leginkább fárasztó része, mert négy, ~10 és 3 év közötti gyereknek igencsak más típusú elfoglaltságai vannak, és a rangsorolást igen nehezen tűrik.”

Ha-ha. Ismerős. Nekünk könnyítés, hogy egyel kevesebb gyerek van,de a Durell és Macbeth ismerős.

„Este héttől jön a vacsora-fürdés-mese-alvás projekt, és fél kilencre csend van. Onnantól lehet elmenni úszni (férjem), futni (én) vagy leülni nyugodtan megvacsorázni, nézni egy filmet, átbeszélni egy-két dolgot.”

Mostanra sikerült nekünk is fél kilencre beállni. Utána lehet minden más.

P.Elliot 2016.03.22. 10:55:03

Igazi csaladias poszt, igen, nagyjabol igy zajlik egy csalad elete.
Azt a mentozest kotelezo vallalni? Ugy ertem hogy elvarjak hogy mindenki vallaljon valami ingyenes munkat is a kozert vagy olyan mint itt a tuzoltosag hogy rengeteg ingyenes tagja van mert szeretnenek egyszer ott dolgozni hivatalosan vagy csak szeretnek resztvenni a mentesben.
Akar igy, akar ugy nagyon szep dolog hogy munka utan meg ilyenre is vallalkozik.
Az a futas a nap vegen igazabol ertheto, en is nagyon szerettem amikor meg dolgoztam futni jarni este itt a kornyeken, egyedul voltam, mar nem kellett cxsinalni semmit, jo volt mozogni, futni, atgondoltam kozben nyugodtan a napot, holmi terveket keszitettem masnapra.
Manapsag uszni jarok, reggel, de ott is jolesik kikapcsolodni a napbol ami nem stresszes egyaltalan de jolesik magam lenni.
Jo lenne olvasni egy egesz posztot arrol hogy hogy kerultek ki, hogy valt be, hogy erzik magukat.

Fruka1 2016.03.22. 10:57:35

Érdekes poszt, nem tudom az ilyen tempójú életet meddig lehet bírni? Később nem jön a kiégés, vagy hogy a szervezet egyszer csak beadja a kulcsot?

Golf2 2016.03.22. 11:25:17

@Hari Seldon 2: jól ismert népek... Persze hogy jól ismerik őket hisz a helyükre költöztek.

P.Elliot 2016.03.22. 11:41:43

@Fruka1: Altalaban ilyen a csaladok elete normal esetben, 6-kor kelnek, van aki elobb is es este fel 9-ig tartanak az elfoglaltsagok. Nemcsak vacsorakeszites van hanem sok apro kis elfoglaltsag, netan meg belefer mosas, takaritas is bar irt eppen eleg egyeb dolgot aminek bele kell ferni. A lenyeg az hogy fel-9-e kesz ami nem is olyan nagyon rossz, utana van egy kis idejuk magukra es egymasra.
A csaladi elet ezt jelenti, foleg ha 3 gyerek van. De meg egy gyerekkel is hasonlo ezt nem art meg gyerekvallalas elott atgondolni hogy lekotottsegekkel jar. A posztolo boldognak tunik es elegedettnek....

nemor 2016.03.22. 11:45:30

@Taxomükke (UK): Persze. Csak ez nem vagylagos, ment vagy fordít. Amikor fordít, akkor ment más.

2016.03.22. 11:52:02

@tanato: nem tudom Izraelben hogy van, de amit a UKben es NYban tapasztalram, a mentosoknek eleg alap a trainingje es gyorsan atdobnak az orvoshoz.
Abban a tevhitben eltem evekig, hogy a mentos valamifele orovosi foiskola felet vegezhet. Gondolom ez nem igy van, hanem alap eletmento tanfolyam lehet mogottuk.

@Hari Seldon 2: igen, nalunk is 5.30-6 kor van keles az ikreknek
Izraelben egyebkent borzasztoan vezetnek. Egy izraeli dugo mas, mint egy europai. Allandoan az kint az erzesem, hogy 2 uveg Smirnoffert vettek a jogositvanyt egyesek

Hari Seldon 2 2016.03.22. 11:54:26

@Golf2:
Elfértek volna ott nyugodtan azután is, hogy megvették a földek egy részét. Merthogy nem kellett nekik a föld. - Azon ugyanis DOLGOZNI kellett volna.
Hogy aztán a felosztás nem tetszett ezeknek és háborút indítottak. Látható, hogy mennyi eszük van... Várható volt, hogy vereséget szenvedtek. Mit kellett volna tenni? Te vissza adtad volna az ilyeneknek mint a brüsszeli robbantók is?

MagyarJoe 2016.03.22. 12:37:23

akit a mentos mentes erdekel az UKban van a St Johns Ambulance, ahol onkentesek segitenek be a mentosoknek. par oras elsosegely kurzus utan adjak a felszerelest es lehet menni rendezvenyeket biztositani koncert, szinhaz, foci, rugby stb. A zold szinu egyenruharol lehet felismerni oket es az a dolguk, hogy baj eseten mentot hivjanak es a betegnek alapveto elso segelyt nyujtsanak,amig a mento odaer.

tanato 2016.03.22. 13:00:21

@charlieharper: @MagyarJoe: Köszi szépen,valószínűleg itt is erről van szó.De remélem estére előkerül a szerző is,és válaszolni fog-

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.22. 13:01:54

@charlieharper: Normális helyeken (kontinentális Európa) létezik olyan, hogy mentőorvos, aki bent ül a kocsiban, kimegy a helyszínre, és akár operál is befelé jövet, menet közben, ha a kocsi olyan felszereltségű.Erősen bebaxna, ha csak valami "alap életmentő tanfolyamuk" lenne...Nem irigylem az Úkábanában meg Usákiában élőket, ha ott nincs mentőorvos... :-o
Mit csinálna a szanitéc vagy eü-katona egy gerincsérült autóbalesetessel, akiből mondjuk még dől a vér is...

MagyarJoe 2016.03.22. 13:07:46

@geegee: Nem normalis helyeken (pl UKabanaban) az onkentes pillanatokon belul ott van, amig a hivatasos mento megerkezik. Ha szukseges az orvost kulon terepjaroval helyszinre szallitjak, mielott a mentokocsi odaer.

2016.03.22. 13:11:56

@geegee: biztosan van. A sajat tapasztalatom az volt, hogy alap stabilizalason kivul, nem sokat csinaltak. Remelhetoleg kepesek egy lott sebet vagy egy komolyabb balesetben szenvedot par orat (talan) eletben tartani. Ezt eliben nem lattam. A sajat tapasztalatom az volt, hogy a szamukra a legbiztonsagosabb az, hogy ha nem nyulnak a beteghez, ha nincs kozvetlen (1-2 ora) eletveszelyben.
Amikor kerdeztem a UKben, ok azt mindtak, hogy operalni nem tudnak.
Itt meg nem kerdeztem.

2016.03.22. 13:18:18

@MagyarJoe: amikor UKben mentot hivtam egy balesethez, az elso 5 perc idetlen kerdesekkel telt el.
Mondtam, hogy aki a foldon fekszik idos, nincs maganal, lelegzik, gyenge a pulzusa es verzik a feje.
Ezekutan jott a kotelezo kerdessor:
- maganal van?
- lelegzik?
- stb
Es meg kb 20 ertelmetlen kerdes. Majd kikukdtek egy Skoda Octaviat egy ranezesre 65 eves 40kilos orvossal. A kocsiba nem fert be a beteg, mert csak fektetni lehetett volna.
Az en autommal vittem be a pacienst, akit egyebkent soha nem lattam elotte/se utana

Golf2 2016.03.22. 13:41:00

@charlieharper: Rendes dolog volt tőled.

KatiH 2016.03.22. 13:42:56

@tanato: nehezet kerdezel, mert szerintem a magyar es az izraeli rendszer nem azonos szintekben hatarozza meg a beosztasokat. Bizonyos szempontbol kevesebbet tudok mint egy magyar mentoapolo, bizonyos szempontbol pedig tobbet, en pl. nem adok be gyogyszereket viszont neha en vagyok a mentoparancsnok. Orvos biztosan nem vagyok, nyolc honapos tanfolyamot vegeztem.

KatiH 2016.03.22. 13:42:56

@tanato: egy kvazi allami mentoszolgalat sincs, megis van egy, a legnagyobb, ami allami feladatokat is ellat, pl. nemzetkozi missziokat visz vagy pl. az isztambuli robbantasnal hetvegen ok mennek a serultekert, ez a Magen David Adom, naluk vagyok en is. Vannak privat mentos szolgalatok is, amiknek egy resze csak beteget szallit, masik resze ment is. A sajat adataink szerint a mostani terrorhullamban eddig 33 ember halt meg, 355-en sérültek meg, közülük 37-en életveszélyesen, és 123 embert kellett a sokk miatt kezelni. Nem unatkozunk sajnos.

KatiH 2016.03.22. 13:42:56

@Mr Long: nincs ilyen, reggel 9 elott, este 8 utan, illetve napkozben 14 es 16 ora kozott csendben kell lenni, es hala egy lelkes szomszednak (akinek tenyleg a jatszora nyilk a teraszajto) a kornyekbeli gyerekek be is tartjak ezt a szabalyt....viszont a koztes idokben egeszen szuper, hogy ott vannak szem elott a kolykok, es meg autoforgalom sincs

KatiH 2016.03.22. 13:42:56

@P.Elliot: teljesen onkentes alapon csinalom, az onkentes dolgoknak nagyon nagy multja es jelentosege van Izraelben, sokan vallalnak feladatokat, kifejezetten erre nevelik a fiatalokat is (pl. van ifjusagi mentoskodes, kb. olyan mint a cserkeszet csak ok mentoznek, 15 eves kortol, de csinal ilyet a tuzoltosag is). A MDA pl. 2500 foallasu embert foglalkoztat orszagos szinten, es 12,000 onkentese van. Csak az aranyok miatt mondom :)

KatiH 2016.03.22. 13:42:56

@Fruka1: hetvegen teljes leallas van, azonkivul most vagyok erom teljeben (irto hulyen hangzik, de tenyleg) ha most nem csinalom amit szeretek, sose fogom

KatiH 2016.03.22. 13:42:56

@charlieharper: 8 honap, amit en csinaltam, de kulonbozo szintu mentosok vannak itt is es Mo-on is. Az mondjuk tuti, hogy a mentos nem orvos, de ettol fuggetlenul van, amit pl. jobban tud, mint egy orvos (legalabbis az az orvos, aki nem mentozik kozben, mert pl. Nemetorszagban ha jol tudom kotelezo az orvosoknak havi X orat mentozni).

©________ 2016.03.22. 13:43:52

@A nagy kékség: a cnn szerint 26 halott, 130 sebesult.ebbol 15halott a metroban, 11 a repteren.
A rendorseg aktiv embervadaszatot folytat az elkovetok ellen, ennek eredmenyerol nincs hir.

P.Elliot 2016.03.22. 13:52:04

@KatiH: Nagyon rendes, lelkiismeretes ember vagy hogy vallalsz ilyen ingyen munkat, csak gratulalni tudok. Itt is van ilyesmi tobb vonalon, a mentot azt nem tudom bar mintha valaki mondta volna hogy o is dolgozik ilyet.
Regen eltek kinnt?

P.Elliot 2016.03.22. 13:53:30

@Babette©: Itt az egyik teveado mar 34 halottrol beszel. Majd estere derul ki hogy vegulis mennyi. Szegeny emberek...

KatiH 2016.03.22. 13:56:24

@P.Elliot: pont ma van 10 éve, hogy eljottunk Magyarorszagrol

tanato 2016.03.22. 13:57:37

@KatiH: Köszönöm a részletes információt!
Való igaz bizonyos területeken jobb egy jól képzett mentős egy átlag kórházi vagy háziorvosnál/Újraélesztés,balesetek helyszíni ellátása,szülések levezetése, nem is beszélve pl. egy izreli szintű/de most már lassan itt is/háborús,terroros tömegsérülések kezelése.
Itthon Mo.-on is volt eü.képesítésed vagy tanfolyamod?

KatiH 2016.03.22. 14:05:54

@tanato: nagyon nem merheto ossze egy orvos vagy egy mentos tudasa, feladatkore, de - itt legalabbis biztosan - a ketto remekul kiegesziti egymast, es egyelore nem tapasztaltam, amit pl. amerikai sorozatokban lattam, hogy az orvosok vagy a noverek leneztek volna a mentosoket, vagy forditva....ket kulon vilag, a ketto kiegesziti egymast, es igy a legjobb a betegnek is. Na igen, mi itt elegge jol fel vagyunk keszitve sajnos trauma-ellatasra. De szerencsere szulesem is volt mar azert :). Es nem, nem volt semmilyen egeszsegugyi alapkepzesem, leszamitva a jogsihoz kotelezo tanfolyamot. Amirol itt viszont nem tudtak, mi fan terem, mert az itt nincs, bar ha jol tudom identol mar kotelezo alapszintu elsosegelynyujtast tanulni a tizedikes evfolyamnak a suliban.

P.Elliot 2016.03.22. 14:07:42

@KatiH: Gratulalok a kerek evfordulohoz, ahhoz is hogy ugy latszik hogy jol erzitek magatokat ott.
Nagyon tetszik a csendrendeletes jatszoter hogy igen, lehet ott jatszani de nem feltetlenul uvolte mindig. A gyerek koran megtanulja hogy a vilagban szabalyok is vannak amit be kell tartani.

Golf2 2016.03.22. 14:33:54

@Babette©: embervadaszat...Hiába,a tettesek már elrepültek,szó szerint.

Csodabogár 2016.03.22. 15:23:36

@puhacica: Nem egy öröm hidd el. Csendes nyugis délután, gyerek sivit, azt hiszed valami történt vele, leesett a hintáról, beszorult valahova stb. Kirohansz a balkonra, anyukák nyugodtan beszélgetnek a padon, nem is hallják a sivitást, ami téged a 2. emeleten kizökkentett a nyugalmadból.
Egyszer belefutottam ebbe az idillbe, azóta nagyon vigyázok.

takarék-láng 2016.03.22. 16:18:53

@Zoole[uk]: az ilyen robbantasok rendszeresek lesznek a jovoben.
Kimintveti agyat ugy alussza almat.

Csodabogár 2016.03.22. 16:49:38

@KatiH: Igazad van élvezd amig csak tudod. A poszt nagyon jó, pörgős élet nem mindenkinek való, de neked sze,látomást bejött.

2016.03.22. 19:03:29

Jo kis poszt volt ez, nekem csak az a kerdesem, hogy hogy birod? :D Felreertes ne essek, en is tobb dolgot csinalok egyszerre, tudok ejszakazni, nagyonsokatdolgozni, de azt hiszem, egyik sem olyan stresszes, mint a mentozes ES a kisgyerekes anyukanak leves, tejoeg. :D Viszont, ezek mellett mondjuk en is nagyon szivesen ulnek a dugoban es jarnek be egy "rendes", monoton kis irodai munkahelyre, az mar gondolom egy atmentozott reszegekkel teli szombat este es egy vasarnapi csaladdal toltott nap utan tiszta kikapcsolodas. :D

2016.03.22. 19:14:52

@A nagy kékség: Ez nem egy hirblog, szerintem aki Brusszelben el, az fog irni par nap mulva, de gondolom, hogy ez rohadtul nem prioritas azoknak, akik most a dolgok surujeben vannak, lehet, hogy esetleg vonalban vannak a szeretteikkel, hogy megnyugtassak oket, vagy azt probaljak meg valahogy megtudni, felszallhatnak-e egyaltalan a kovetkezo vonatra.

2016.03.22. 19:15:41

De amugy a poszthoz visszaterve, ilyen Duracell-bogyo nekem is kene. :D

2016.03.22. 20:40:36

@mojyo: Ha nem beszélsz róla, akkor az egyenlő azzal, hogy le se szarod valójában... :D

martee 2016.03.22. 20:41:06

A szerzőtől szeretném megkérdezni, hogy a gyerekek tanulnak-e magyarul? Beszélni, írni, olvasni?
Milyen iskolába járnak jelenleg?

Nagyon tetszett a blog, egy igazán lendületes családot ismerhettünk meg egy kicsit közelebbről! Köszi :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.22. 20:55:28

@mojyo: Nyilván nem ez a blog most a legfontosabb az érintettek számára. Én csak arra gondoltam, hogy ha már úgyis létezik egy csatorna, ami a külföldi magyarok életével foglalkozik, akkor miért kéne zárva tartani? Nem arra gondoltam, hogy HÁ élőben tudósítson az eseményekről. Vagy most megint csak azért szóltál hozzá, mert én ötleteltem, és valójában nem is az ötlettel, hanem a személlyel van bajod? Ha igen, akkor vedd úgy, hogy nem én voltam.

2016.03.22. 21:17:52

@A nagy kékség: Nincsen "zarva" tarva a blog, vagy a tema, ezt honnan veszed? Kinn van a Hataratkelo email cime, es lehet, hogy o is megkeresi majd azokat, akik Belgiumbol kuldtek be posztot korabban, volt a nepali foldrenges es a Yolanda tajfun utan is irtak ide a Fulop-szigetekrol, es Parizs utan par nappal is volt ilyen. Nem tudom mit szeretnel ma, amikor meg levegot kapni se lehet?

Ja igen, ermeszetesen nyilvan csakis azert reagaltam, mert utallak, mas lehetoseg nincs is, egyaltalan nem arrol van szo, hogy nyitott kapukat dongetsz, vagy ilyesmi. Na szevasz.

Határátkelő 2016.03.22. 21:39:43

@A nagy kékség: Egyáltalán nem rossz az ötlet, korábban volt is ilyen, alapvetően két dolog szól ellene: az egyik, hogy az évek alatt az "egy nap - egy poszt" megszokás alakult ki (év elején próbálkoztam azzal, hogy legyen napi kettő, de a második már nem nagyon működött), a másik pedig, hogy ha a nagybecsűnek úgy van kedve, úgyis arról beszélget majd.

Mindenesetre a holnapi poszthoz lesz egy felhívás, hogy ha van valaki, aki Brüsszelben él, és az első sokk elmúltával megírná, milyen most az élet a városban, akkor azt örömmel veszem.

Aznap erre úgysincs senkinek ideje (az oldalra és a Facebookra is kikerült a hír), szóval talán a következő napok valamelyikén lesz poszt.

puhacica 2016.03.22. 21:54:02

@Muscari: ok biztos orulnek is neki.

@Mr Long: @Csodabogár: hm. azt hittem, hogy ennel egyertelmubben kommunikalom, hogy nem igazan birom a gyerekeket/gyerekzsivalyt.

neztunk egyszer egy alberletet Foton. a haz mellett egy ovoda van, szemben meg egy templom. nem vettuk ki.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.22. 22:20:58

@Határátkelő: Értem én. Igazából nemcsak azokra kell gondolni, akiket esetleg közvetlenül érinthetett az esemény, hanem azokra is, akik kicsit messzebb, de mégiscsak ott tartózkodnak valahol. Ők valószínűleg "csak" megijedve vannak, de talán szívesen mesélnének arról, milyen most ott a hangulat, esetleg a sajtó mennyit ferdített a tényeken. Akinek van New York-i ismerőse, az tudja, mire gondolok. Ott is az volt a helyzet, hogy egy kissé másképp zajlott le a 9/11 a helyszínen, mint ahogy azt a híradásokból hallani lehetett.

Szóval ha van olyan ember, aki szívesen mesélne, az nyilván nem egy izraeli témájú poszt alatt fogja elkezdeni. Kell egy kezdő lökés. Na, valami ilyesmire gondoltam.

Én nem rakok ki ilyen bejegyzést a blogomra, mert a buszos szakmához ez nem passzol, de itt simán elférne, és szerintem a közönség is érdeklődéssel fogadná.

Egyébként pedig bárcsak ne kéne ilyenekről írogatni.

Csodabogár 2016.03.22. 23:14:11

A helyzet az, hogy a magam részéről pl. kb. másfél órát birtam hallgatni a Brüsszellel kapcsolatos élményeket, véleményeket, kommentárokat, szakértőket stb. A német tv orrán száján csak az jött és még most is tart. Akit érdekel az meghallgatja. Nem hinném, hogy most ma itt kellett volna erről posztolni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.23. 00:09:50

@Csodabogár: Tényleg ennyire nem volt érthető, amit írtam? Nem helyzetjelentést kértem Határátkelőtől, hanem egy lehetőséget azok számára, akik esetleg mégis mesélnének valamit az eseményről. Egy "Breaking News" felületet, ami alatt ez lehetett volna a téma. Ha már egyszer megtörtént, akkor ne tegyünk úgy, mintha semmi sem történt volna. És mivel ez egy olyan oldal, ahol többnyire külföldön élő magyarok sztorizgatnak, akkor esetleg lehet a lakbéren és a fizetéseken kívül másról is beszélni. Mondjuk egy olyan tragédiáról, ami ismét több tucat ártatlan ember életébe került.

Muscari 2016.03.23. 00:41:15

@Dragonlady (Bp, Hun): én dolgoztam, holnap meg barátnőzök majd. Kár, hogy ilyen kevés komment van.

Muscari 2016.03.23. 00:48:05

@puhacica: egyszer már beszéltünk a harangszóról, én a Horvátországban jöttem rá tavaly, hogy jól esik hallani, de emlékszem, te nem szereted :-) Én sem tudom megmagyarázni, hogy miért tetszik, hisz nem vagyok vallásos, sőt.

Engem a kutyaugatás zavar, de az nagyon. Ezért is szeretek itt lenni :-)

Muscari 2016.03.23. 00:50:29

@A nagy kékség: senki sem tesz úgy, mintha semmi sem történt volna. Én le vagyok döbbenve.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.23. 03:50:48

@MagyarJoe: Jajó.Hát ha ott ez a rendszer, akkor legyen így.Mindenesetre érdekes számomra.Ja, és Csak "Úkában" akart lenni, elgépeltem.

@charlieharper: Értem. Télleg érdekes dolog.Plusz a következő kommentedhez is: nem nagyon lennék ott baleseti vagy egyéb sérült, utcán...Elnézést... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.23. 03:56:16

@takarék-láng: Ne haragudj, ezt nem értem.A belgák hogy vetik az ágyukat, hogy robbantásokat érdemelnek?Megy úgy unblock (sicc) egész Európa?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.23. 04:00:58

@Muscari: igen, ezt már tudjuk, hogy Úkában nem ugatnak a kutyák.Ki vannak kapcsolva, vagy egyenesen ugatásmentes változatban születnek...Ilyen kutya nekem is kéne... :D

2016.03.23. 07:26:12

@A nagy kékség: Visszahozod vele a holtakat, ha rágod a a gittet egész nap? Amúgy meg van még rengeteg blog, ahol a rengeteg mindenhez értő szakértő urak és hölgyek mindent pontosan tudnak, és mindenre pontosan tudják a megoldásokat is. :)))

tanato 2016.03.23. 07:44:12

@martee: @KatiH: Tényleg én is elfelejtettem megkérdezni hogy a gyerekek,mennyi és milyen nyelveken beszélnek,pedig meg szoktam kérdezni a posztolóktól.
Régebben már írtam itt egy ismerős házaspárról,szintén jeruzsálemiek,csak ők a másik oldalon kelet/vagy ahogy ők mondták arab/Jeruzsálemben.APu palesztin/érdekesség hogy keresztény/ MO:-on tanult a SOte-n anyu mátészalkai magyar a gyerekek meg beszélnek magyarul,arabul angolul,nagyon jól ,héberül meg konyhanyelven.Apu héberül is nagyon jól,mert az intifáda előtt sokat járt át dolgozni Nyugat/vagy ahogy ő mondja zsidó/Jeruzsálembe.

KatiH 2016.04.11. 09:39:38

@tanato: Szia! Hehe, jol megvarattalak a valasszal, bocsanat! A megjelenes utan jott nekunk egy unnep, es utana elfelejtettem visszanezni. Szoval a gyerekek heberul es magyarul is ertenek es beszelnek is. A ket nagyobb tanul mar angolul az iskolaban, es par ev mulva hozzajon az arab is. Ennyi szerintem eleg, ha veletlenul kiderul valamelyikrol, hogy van tehetsege a nyelvtanulashoz, akkor persze szabadon bovithetik a tudasukat, en orulni fogok neki nagyon. En is ezeken a nyelveken kommunikalok ilyen-olyan szinten, de en mar nem fogok mast tanulni, ez is sok, keverednek a dolgok a fejemben sajnos.

tanato 2016.04.11. 17:30:23

Köszi a késői választ,tényleg jó hogy 4 nyelven tudtok kommunikálni,ehhez Jeruzsálem tényleg jó adottságú város.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása