oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 17. 06:46,  Túlélőkalauz (nem csak) határátkelőknek 190 komment

2016. március 17. 06:46 Határátkelő

Túlélőkalauz (nem csak) határátkelőknek

Ha egyszer egy üzlet beindul… Hosszú évek után úgy egy hónappal ezelőtt jelentkezett új poszttal Svájcból Attila, aki hála istennek most megint írt, méghozzá egy egyszerre vicces és elgondolkodtató kalauzt, és bár bevezetőjében azt írja, hogy e 15 pont főleg a multis munkahelyekre vonatkozik, alapos a gyanúm, hogy azért máshol is hasonlóképpen mennek a dolgok. :)

naplemente_5.jpgNaplemente Attila cégénél - azért túl lehet élni 

„Múltkori posztomnál többen megjegyezték, hogy még egy jót vitatkozni se tudtatok azon, amit írtam. Így most egy darázsfészekbe teszem a kezem és 100%-ban szubjektív véleményemet osztom meg veletek arról, hogy szerintem hogyan lehet túlélni, sőt előre haladni egy multinál, különösképpen külföldön, mindezt a teljesség igénye nélkül.

Valószínűleg sok „tanácsom” hangzik majd közhelyesnek, ezért megosztottam személyes véleményemet, és ha volt, tapasztalatomat is. Jó olvasást és kellemes vitatkozást kívánok innen a messzi távolból. :)

Parainesis kalandozó magyaroknak

1. Tanulj meg vetíteni

Ezzel konkrétan a nyugati kultúrák nagy részében tökélyre fejlesztett farkasmosoly és a hozzá passzoló viselkedésmód elsajátítását ajánlom. Nem kell mindenkit imádni, hanem a képébe kell mosolyogni és úgy kell tenni, mintha bírnád a búráját. „Heeey, hány varjú?”, miközben a hátad közepére se kívánod az illetőt.

Nekem ez soha nem ment és úgy érzem némi hátrányom származott belőle, bár újabban kezdek felzárkózni legalább a középmezőnyhöz. Arra viszont vigyázz, hogy ne legyen túl átlátszó a dolog, mondjuk egy orr alatt mosolyogva eldörmögött fákju nem segít a karriereden, az tuti.

Nagyon szuper viszont a vigyorogva és kellemes hangszínnel magyarul kiejtett „hogy a <síp> rakja beléd a <síp>, te <síp>” használata kézrázás közben. Ezt nem értik, viszont tuti meg akarják tudni mit mondtál és milyen nyelven, így remek indulás egy fagyos kapcsolat felmelegítésére. Persze a megfejtést ne áruljátok el! :)

2. Networking, emberek

Indulás külföldre, ha lehetőséged van és jó networkinges vagy. Szerény személyemben nagyon lájtosan adom ezt elő, soha sem voltam bajnoka a „…and what projects are you working on?” stílusú kapcsolatfelvételnek bankettek és konferenciák során.

Persze mindezt szigorúan anélkül, hogy fogalmad lenne ki az érdeklődő illető, no meg ő se tudja te ki vagy. Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz, azaz vetíts, ha a gyomrod beveszi.

Fontos, hogy emlékezzenek arra a „mókás csávóra”, akivel olyan jól el lehetett beszélgetni. Nem túl képzett networkinges lévén szerencsére volt alkalmam néhány jelentékeny emberrel italoznom biznisz utak során, így azért nem kell félteni engem sem. :)

3. Feltételezd, hogy mindenki ismer mindenkit

Eltartott egy darabig mire kisakkoztam, hogy ki kivel járt anno egy osztályba és kik sütögetik a husikát együtt a hétvégén. Ezek akár olyanok is lehetnek, akik napközben a melóban faragják egymást, csak a két asszony meg együtt soppingolgat Nyújorkban, meg mittomén. Csak óvatosan kinek minősítesz és kit, visszaüthet, mint atom.

4. Maradj minden volt főnököddel beszélő viszonyban

Nekem ugyanaz a munkailag (munkán kívül jóban vagyunk) elviselhetetlen pali háromszor is a főnököm lett (amúgy nem lett, tücsök), pedig közben nemhogy osztályt, de még szervezetet is váltott egy párszor.

Tehát átszervezés esetén akkor se jó ötlet péniszt rázni az előző főnököd képébe, ha lefelé bukott. Annyi kell csak, hogy az új helyén valami hasonló görcs legyen a főnöke, mint ő és rakétázik visszafelé a létrán. Jó esetben pár év és megint neki jelentesz.

Egy volt kollégám, aki amúgy szakmailag nagyon rendben volt, fenékig ürítette ezt a poharat. Elment tőlünk az aktuális manager miatt egy másik részlegre, erre fél év múlva mi megszabadultunk a fickótól. Nos, szerintetek hová vezetett főnökbácsi karrierjének útja? Igen, jól gondoljátok, kedves kollégám már nem dolgozik a cégnél…

5. Ne dolgozz otthon, a kutyát sem érdekli

Ideig-óráig lehet extra melóval előnybe kerülni, de aztán fennáll az elsődleges veszély, hogy természetesnek veszik ezt tőled. Másodlagosan pedig lassan és észrevétlenül, de biztosan kiégeted magad, mint nem egy kollégám a környezetemben. Bevallhatom én is a gödör széléről fordultam vissza egyszer.

Aztán elkezdtem erőltetni magamban a „határidő nem kényszer, azért van, hogy legyen mitől eltérni” életszemléletet, azóta jobban kezelem szerintem a stresszt is és nem dolgozok otthon. Ehhez kell némi belső tartás és elszánás, mert hát ugyi, csak motivált, falon is átmenő ungarische munkaerők volnánk, vagymi?!

6. Nincs mese, néha be kell venni a leszarom tablettát

Látod te, látják a kollégáid, hogy valami az aktuális irányban nem kóser, kivéve azokat, akik az ügyben döntési pozícióban vannak? Nem baj, próbáld szállítani a piros eget és zöld vizet, jobban jársz. Ahogy bölcsek másképpen mondják, válaszd meg a harcot, amit meg kell vívnod!

7. Ne vigyen el a temperamentum, ez talán a legnehezebb

Például amikor egy másik munkakulturális környezetben felfedezed, hogy itt bizony a nyilvánvalót is megbeszélik hosszasan, nincs más megoldás, mint lemenni alfába és a túlélésre játszani.

Nagyon nagy a kísértés egy magyaros, „mi a picsáért csesszük el az időt, mennék má’ a dolgomra” jellegű kifakadásra, ami nem vet ránk jó fényt. Listening skills címszó alatt fut az egyik szükséges képesség, ami nagyon hasznos, néha azonban nettó időelcseszés.

Persze aztán megbeszéljük, hogy majd össze kell jönni megbeszélni, hogy hogyan beszéljünk meg a jövőben dolgokat hatékonyabban.

8. Nincs probléma, cselendzs, kihívás van

Ez kezd már lassan a politikai korrektség marhaságával egyenlő szintre emelkedni, mindenki felkapja a fejét, ha egy hivatalos prezentációban bármiféle témában a „probléma” szót ki mered ejteni. Ezt hamar megszokja az ember, mégis idegenül hat és „kihívást” :) okozhat egyeseknek.

9. Prezentation skills rulez

Légy jó és természetes előadó, ha tudsz. Ha nem, akkor végezz el néhány vonatkozó tréninget és alkalmazd, amit tanultál. Lehet nem lesz belőled TED speaker, de bármilyen témán sokat dob, ha valaki összeszedetten, rendezetten adja elő a mondanivalóját.

Feltétlenül szúrd ki - ha ez nem nyilvánvaló elsőre -, hogy ki a valódi hallgatóság. Ez általában nem több mint 2-3 ember, sokszor csak egy és hierarchikus okokból nyilvánvaló. A többi töltelék, hozzászólni nem nagyon fog, vagy veled egy szinten lévő kolléga, peer.

Nálunk - ez terület specifikus - egy bizonyos VP a fő hallgatóság, akármit prezentálok, ha őneki nem tetszik, akkor mehetek, ahová akarok. Ja, és ne vedd készpénznek, hogy a főnököd, vagy akárki támogatni fog.

Arra készülj inkább, hogy ha melegszik a pite, mindenki „elejti majd a tollat” és az asztal alatt keresgél, sms-ezik, jegyzetel, mikor te kétségbeesetten nézel körbe segítségért. Főleg, ha télleg légy van a levesben, senki sem szereti, ha a “cselendzzsel” együtt emlegetik a nevét.

Igazán fontos prezentációkra napokat szoktam készülni, megpróbálom elképzelni, mi a bánatot kérdezhetnek majd és néhány instant mondatot, jó felütést próbálok kidolgozni.

10. Legyen egy haverod, akivel ki tudod adni a gőzt a kávégépnél

Sokan mondják, hogy morgással le lehet húzni egymást egy nem túl remek mentális állapotba. Ez igaz is, vigyázni kell az egyensúlyra, de az megfizethetetlen, ha valakivel tudod néha kórusban szidni a rendszert. Ez megint személyes, nekem ez jót tesz, focimeccseken is ezért ordibálok hülyeségeket, aztán jobban viselem a tinédzser lányom akcióit is…

11. Menj utána a dolgoknak

Ha úgy érzed, neked valamivel foglalkoznod kell, mert ad1 mindenki leszarja (de hatással van a te munkádra / területedre), ad2 érzed a vihart jönni, higgy magadnak és menj utána a dolognak.

Ez lehet, zavarosan hangzik, de nálam a hires „gut feeling” dolog működik. Tapasztalatból tudom mik azok a témák, amikre a menedzsment ugrik, így akkor is próbálok felkészülni, ha nem teljesen az én dolgom.

Ja, elfelejtettem mondani, miért. Mert nagy project review-nál nem nagyon érdekli a management-et, hogy ki az igazi hunyó. Megvan, vagy nincs? És ott találhatod magad a lekvárban, vagy átmehetsz szemétládába és mutogathatsz másokra. Ez akkor sem elegáns és kifizetődő hosszabb távon, ha igazad van.

12. Hagyd a francba az emileket

Ha valakitől kell valami, hívd fel, vazze, ott a telefon. Vannak olyanok – én is, én is! -, akik konkrétan belesértődnek egy olyan emilbe, amiben kérnek valamit – amit amúgy is megcsinálnék – és rárakják copyban a fél céget a VP-ig bezárólag. A kutyamindenit, nem kell engem fenyegetni!

Ja, ha emil, akkor azért van kis és nagybetű, hogy használjuk. A neten is vannak, akik csupa nagybetűvel írnak, valamint minden mondat után raknak minimum egy felkiáltójelet. Hát kisecsém, velem ne ordítozz írásban sem. Az ilyen emileket azonnal iktatom a shift-delete könyvtárba.

13. Álarc és politikai érzék

Ezt fejleszd ki az éppen a szervezeten végigsöprő aktuális kampányok esetére, vagy ezekkel összefüggő tréningeken való részvételre. Sajnos nincs mese, itt sem állhatsz elő a tényleges véleményeddel, mert keresztre feszítenek. Egymás között a kollégákkal majd megvitatjátok, hogy mi a valós véleményetek. A kollégáknak mindig a magyar parlamenthez hasonlítgatom a melónkat ebből a szempontból; van véleményem, de nem értek vele egyet. :) Mondjam, hogy ez se az erősségem?

14. Ha melót adsz ki, mindig ellenőrizd, hogy mit értett meg belőle a beo

Elég komoly gondjaim vannak mostanában egy a világ hátsó fertályáról való kollégával, sportot űz abból, hogy félreért. Már úgy kommunikálok vele, mint valami gyenge képességű valakivel - „lassan írok, mert nem tudsz gyorsan olvasni” – különben tuti nem azt kapom, amit kérek. Nem hülye mérnöknek, de a megértés terén akadnak hiányosságai. Visszakérdez, meghallgat, kiigazít.

15. Carpe diem

Fentebb arra biztattalak benneteket, hogy a melót hagyjátok bent az irodában. Ezzel összhangban ezt úgy egészíteném ki, hogy olyan probléma még nem volt, amihez egy darab ember lett volna a megoldókulcs.

Menj el szabira! Úgy fogod érezni, hogy ezt aztán végképp „nem teheted meg ebben az időszakban, főleg meg nem ilyen sokáig...”, holott mikor majd visszatérsz, rádöbbensz, hogy nem állt meg a világ fájó hiányodban.

Vagy megoldották mások a dolgokat, vagy fel se tűnt senkinek, hogy van egy időszak, amikor nem bombázod a szervezetet egymillió emillel, meg táblázatokkal, ütemtervekkel, telefonhívásokkal, stb. Szal, kalandra fel!

Nos, ezek alapján úgy tűnhet, hogy a pokolban vagyok segédfűtő, ezért ezt a félreértést oszlassuk is el. Nem, nagyon bírom a melóm, a munkakörülményeket, huszoniksz éve nyomom az ipart és nem akarok lelépni, ha nem küldenek.

Gondoltam, hogy feltéve kicsit a fekete sapkát (6x thinking hats methodology rajongók esetleg fogják, mire célzok) adok néhány keresetlen tanácsot nektek. Ha hasznos hát hasznos, ha nem, úgy is jó.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr398486428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2016.03.17. 15:17:35

@catnip cupcake: @mojyo: a lovam dogoljon meg ha ertem mirol beszeltek...:)

2016.03.17. 15:22:58

@rumitom: banking
3 ev az atlag egy MD-nek a poziban. Utana vagy rotal cegen belul vagy bankot valt.
Svajc kulon allatkert a torvenyeikkel. 6 honapos felmondasi ido es a kotelezo irasos character referencia a junior rankoknal is. Meg, limitalt munkaero piac. ezert nem is porog, es ezert vannak +15 eve ott ulo emberkek meg bankingban is.

2016.03.17. 15:29:51

@catnip cupcake: Elolvastam a cikket, tanulsagos volt, koszonom szepen. :D En nagyon megvalogattam mar eleve, hogy ki lesz rendes ismeros (a Facebook privat dolog, nalam nem ezt jelenti a networking :D), szoval nincs tul sok ilyen ijeszto jelenseg szerencsere. Amit a cikkiro csinalt, hogy vadidegeneket jelolt be, abbol tenyleg kisulhet ilyesmi, de a tanulsag valoban ez lehet, hogy hianyzik szamukra a kozossegi elmeny, es igy potoljak, lehet, azert raknak idezetet egyesek az otthonaik falara is, mert a tartalmasabb gondolatok egyszeruen hianyoznak az eletukbol.

2016.03.17. 15:37:33

@létkoktél: Senki nem mondta hogy PowerPoint vagy Prezi vagy barmi hasonlo kell a prezentaciohoz :). Masok neveben nem tudok nyilatkozni, magammal kapcsolatban azt mondhatom hogy nem Stockholm-szindromam van, hanem eppen ellenkezoleg, tobbek kozott azert utaltam mar gyerekkent is Mo.on elni mert szamomra messze tul 'direktek' ott az emberek - ez nagyjabol jol jellemzi az egesz helyzetet, magyarul nincs is erre joforman negativ szo, 'egyenes' az ugye pozitiv dolog, mig angolul a 'direct'-nek van egy negativ jelentese, es en ezzel ertek egyet, szamomra negativ ha 'korites' nelkul zuditjak ram az erzelmeiket, hangulataikat az emberek pl. munkahelyen, hivatalos helyen. Nekem szuksegem van a koritesre, szerintem nem en vagyok az egyetlen - orulok hogy sikerult az eddigi eletem nagy reszet olyan orszagokban leelnem ahol nem annyira 'egyenesek' = szamomra bantoan direktek az emberek. De ez valoban szubjektiv.

2016.03.17. 15:49:44

@Mirjam2: Ez tenyleg szubjektiv, szerintem peldaul jo dolog a direktseg, az erzelmi talalasa a dolgoknak az persze nem annyira, marmint, ha nekem rossz napom van es az ugyfelemnek ezt meg is mondom, hogy unom a kepet, az valoban nem tul hatekony, ezzel egyet tudok erteni, de ez nem direktseg, hanem bunkosag. :D Abban viszont igaza van, hogy hatrany is tud lenni, es a korites tul tud noni a dolgokon, foleg a nagyvallalatokban, peldaul a Toshiba, es az Olympus botranyok mogott is valami ilyesmi all, illetve a Fukushima atomeromu szerencsetlensegen is csak rontott az a japan mentalitas, hogy keptelenek vagyunk megmondani, ha valamire nem vagyunk kepesek, rettegunk a szegyentol es inkabb nem valljuk be, hogy hibaztunk, stb stb. Szoval ugy ertem, a korites hatrany is tud lenni, szerintem inkabb mondjak meg a frankot, persze szepen es oszinten is lehet, nem hozzafuzve a bunko megjegyzeseket. :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.17. 15:51:25

@létkoktél: Nagyon sok multinál a megbeszélésen elhangzó ötleted másnapra lenyúlja a főnököd vagy a kollégád, a cégvezetőhöz pedig csak a látványos prezentációval lehet eljutni, ha nem vagy benne az igazgatótanácsban...

@geeeteee: A multiknál dolgozókból sokféle van az alsóbb szinteken, de egy szint felett már egyre inkább egyformák...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.17. 16:01:35

@charlieharper: @rumitom: Az amerikai bankoknál egy időben minden harmadik irodai dolgozó VP volt. Sokan el is hitték az ilyen embereknek, hogy jelent valamit a beosztás és nem ugyanaz, mint máshol a manager, többnyire csapat nélkül...

2016.03.17. 16:04:09

@mojyo: A 'direct' az a stilusra vonatkozik, es nem a tartalomra. Tehat mindent meg lehet mondani, de megfelelo modon. A britek hihetetlenul elegans stilusban tudjak kifejezni azt hogy 'utallak es hulyesegeket beszelsz' :). En a 'direkt' stilust utalom, nem magat az oszinteseget, bar utobbi idonkent indokolt, idonkent nem; letezik szuksegtelenul banto oszinteseg is, ami nekem nem szimpatikus.

Plusz van meg az a kerdeskor amit mar tobbszor korbejartam itt a forumon: negativ =/= oszinte. Sok magyar hajlamos azt hinni hogy a mosolygas, 'jol vagyok' stb. pozitiv (test)beszed automatikusan oszintetlen, pedig siman lehet hogy csak jo napja van az illetonek. Nem csak azok oszintek akik ugy beszelnek es viselkednek mintha a kovetkezo ot percben keszek lennenek felkotni magukat a rengeteg problemajuk miatt :)

2016.03.17. 16:24:20

@Mirjam2: Hat sajnos ez egy ilyen kulturalis kulonbseg, nyugaton tenyleg csak egyszeru civilizaltsagot jelent a mosolygas, nem feltetlenul eroltetett jopofizast, de ez leginkabb onnan fakad, hogy Magyarorszagon az a normalis, hogy mindenki negativ, tehat aki mosolyog, az minimum ugynok, de legalabbis gyanus :D

Ez olyan, mint a networking, a magyarok sokszor azt hiszik, hogy az nem meritokratikus, ha ugy jut elore az ember, hogy ismer valakit, pedig hiaba dolgozik valaki kemenyen, ha nem latja senki, valakinek meg kell mutatni a munkat. Ez a tevhit is nyilvan azert alakult ki, mert Magyarorszagon sajnos nem ez a tapasztalat, hanem, hogy az ismeretseg az egyenlo a seggnyalassal, a nepotizmussal es a protekcioval. Ezt el kell fogadni, hogy ez egy ilyen helyzet.

A britek "hihetetlenul elegans stilusu" fenebekuldeserol szerencsere nincs sok tapasztalatom, igy nem tudom mit ertesz ezalatt, de felve kerdezem, hogy az nem fordul-e elo ezekben az esetekben, hogy a konfliktus, konfrontacio kerulesere es a felelosseg lapatolgatasara hasznaljak a hihetetlen eleganciat? :D Nem tudom, csak kerdem, szerencsere. :D Szerintem ha megtanitanak az embereknek az erzelmeiket a helyukon kezelni, civilizalt modon felvallalni azokat, akkor a konfrontaciotol sem kellene felni, es akkor nem lenne bantas a direktseg sem, de ez meg csak az en velemenyem, ez tenyleg szubjektiv.

2016.03.17. 16:25:51

@mojyo: "Ezt el kell fogadni, hogy ez egy ilyen helyzet." Marmint nem azt, hogy ez egy ilyen helyzet Magyarorszagon, azert azon erdemes lenne valtoztatni :D Hanem a networking megiteleset, a kulturalis kulonbseget, stb, ezt el kell fogadni, hogy az embereknek mast jelentenek ezek a dolgok, mint azoknak, akik nyugatom szocializalodtak, igy ertettem.

2016.03.17. 16:46:44

@mojyo: Persze, en elfogadok minden kulturalis kulonbseget, pl. azt is hogy van akinek negy felesege van stb., amig engem direkten nem erint a dolog! :) Tehat, ne az en ferjemnek legyen negy felesege es ne korulottem legyen bunko es latvanyosan rosszkedvu mindenki. De ezt megoldottam, nem veletlenul volt az elso dolgom 18 evesen lelepni Mo.rol.

A negativ tartalom elegans csomagolasat pedig nem a felelosseg atharitasa stb. miatt csinaljak, baratok / csaladtagok kozott is elofordul, egyszeruen ez szamit kulturaltnak, es nekem ez nagyon szimpatikus, persze van akinek nem. En nagyon szeretem azt a (foleg kozeposztalybeli) britekben hogy nem direkten nyilvanitjak ki az erzelmeiket (akar pozitiv, akar negativ) hanem visszafogottan. A sok direkt erzelemnyilvanitassal nem tudok mit kezdeni es kenyelmetlenul erzem magam tole.

©________ 2016.03.17. 16:48:40

@mojyo:

Az a sikogatos, hogy olyan emberekkel ismerkedsz, akikkel amugy szoba sem allnal, csak azert, hogy kesobb felhasznalhasd oket.

En keptelen vagyok ehhez jopofat vagni, mosolyogni, mikozben a fenebe kivanom a szituaciot.

2016.03.17. 17:01:05

@Mirjam2: Az erzelemnyilvanitos resszel teljesen egyet tudok erteni, en sem tudok az ilyesmivel mit kezdeni, es enis iszonyu, kenyelmetlenul erzem magam tole, de azt is gondolom, hogy ez inkabb (szamomra) egy hianyossag, es en ezt is igyekszem majd megtanulni, nyilvan aki nagyon nem birja, az inkabb a kozeposztalybeli britek tarsasagat fogja keresni es ez igy van rendjen :)

@Babette©: Ez egy erdekes dolog, hogy szerinted ha egyuttmukodesre kerulne sor, azt te azzal a szoval illeted, hogy "felhasznalod" az illetot, de honnan tudod, hogy nem o hasznal teged, illetve mi rossz van egymas erdemeinek hasznositasaban? En nagyon szivesen egyutt dolgoznek olyanokkal, akiknek tobb esze, tapasztalata, ismertsegi kore van peldaul uzleti teruleten, cserebe en technikai, tervezoi kepessegeket tudok neki nyujtani, ez miert lenne rossz? Illetve azt is honnan tudod, hogy szoba se allnal veluk maskepp, honnan tudod, hogy nem hozna ossze az elet kesobb egy masik szituacioban, ha hasonlo teruleten mozogtok?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.17. 17:11:05

@A nagy kékség:
Fullban nyomod a kretént…
:)))))))))))))))

geeeteee 2016.03.17. 17:14:10

"Gondoltam, hogy feltéve kicsit a fekete sapkát (6x thinking hats methodology rajongók esetleg fogják, mire célzok) adok néhány keresetlen tanácsot nektek. Ha hasznos hát hasznos, ha nem, úgy is jó.”

How to survive-nak majdnem jó :D Főleg ingyen. A How to win az nem eladó, ha mégis, akkor az nem is az :D

2016.03.17. 17:17:14

@mojyo: Igen, ez szubjektiv. Szamomra a direkt erzelemnyilvanitas (akar a sajat reszemrol is) az onuralom hianyanak a jele. En pont arra probalom nevelni magam hogy minel kevesbe terheljem ra az erzelmeimet a kornyezetemre, sot sajat magamra. Az erzelmek nagyreszt jol iranyithatoak.

FutureFry 2016.03.17. 17:22:28

@Mirjam2: Mondjuk amennyire én emlékszem az angol parlament nem éppen az udvariasság és visszafogott vélemények fóruma. Tudom, az ilyesmi nagyrészt a publikumnak szól, dehát Donald Trump-ról is azt mondják, hogy privátban egy nagyon udvarias és visszafogott ember.

2016.03.17. 17:35:36

@A nagy kékség: "amikor a busz ki van tömve olyan utasokkal, akik látszólag fáradtak, de közben alig várják, hogy valami hibát találjanak a munkámban."

Ez nálad valami rejtett paranoia lehet. Szerintem az emberek valójában fáradtak, és kurvára leszarják, hogy éppen mit csinálsz, csak biztonságban és épségben jussanak el A pontból B pontba. Tudom, hogy ezek a mocsok, szívtelen utasok nem törődnek a buszsofőrrel, és nem hajbókolnak, hogy a buszsofőr volt szíves elvinni őket x-ből y-ba, de azért ne essünk már túlzásokba. Gondolom, arról is biztosan meg vagy győzödve, hogy a zombiemberek a mobiljukon nem neteznek, hanem arra várnak, hogy hívhassák a bkv inkvíziciót, és jelenthessék, hogy a sofőr túrta az orrát. :DDDDD

2016.03.17. 17:38:02

@Mirjam2: Igen, magammal en is igy vagyok, bar en azt hiszem nem uralni tanultam meg oket, hanem egyszeruen nincsenek, vagyis nyilvan vannak, de mar keletkezesukkor sem tul erosek, es akkor igy nyilvan nem esik nehezemre nem kifejezni oket.

(Illetve, ha valami miatt megis veletlenul kibugyborekol nehany dolog, mint peldaul ma, hogy az ilyen "hany varju" fele humortol rosszul vagyok, akkor mindig igyekszem hozzatenni a disclaimert, hogy ez nem bantas, hanem az en problemam, az illetonek nincs dolga vele. :D)

Amire ertettem azt, hogy hatrany, es, hogy meg kene tanulnom, azt a masokera valo reagalasban ertettem, mivel allandoan azzal kell szembesulnom, hogy masok peldaul sokkal gyakrabban es tokre direkten kifejezik, vagy adnak erzelemmel toltott valaszt, amiven en tenyleg nem igazan tudok mit kezdeni, de szerintem erre meg kellene tanulnom valahogy jol reagalni, ha egyszer ez van akkor muszaj, ha egyszer nem a brit kozeposztaly vesz korul akkor nekem ezt kell csinalni, nincs mese. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.17. 17:48:13

Off
Nagyon gáz ha a 20tonnás gép 200lóerős motorját azért járatom hogy töltse a telefont?
:)))))))))))

On

2016.03.17. 17:50:00

@diggerdriver: Ott megteheted. Igazi tüncikert.

Herr Géza 2016.03.17. 17:57:33

Jó'stét ! A poszt nagyon rendben van, kiváló itiner... Viszont úgy érzem nagyon ki lett hegyezve a nap a multikra, pedig szerintem bármely közepesnél nagyobb hót "nemzeti" cégre is marhára igazak a leírtak. Volt szerencsém ilyenhez is, semmiben nem volt másabb az élet ott sem.
Viszont akinek az jut eszébe a nyitó képröl, hogy a naplementéhez nem kell külföldre menni, az sürgösen forduljon pszichomókushoz... :))))

Herr Géza 2016.03.17. 18:00:26

@diggerdriver: Mindjárt szólunk valamelyik helyi ultrazöld brigádnak, aztán megtudod. :)

zuzzer 2016.03.17. 18:09:17

Jónagyot! A poszt szépreményû írójaként egy nyúlfarknyi reakcijó. Néhányotok kívülrôl és tapasztalat nélkül is tud mindent a multikról. Ezért is olyan tehetséges a magyar nép. Mi tudjuk! Punkt

zuzzer 2016.03.17. 18:12:16

@Herr Géza: Nem az a ciki, ha traktorral méccc a diszkauba, hanem az, ha elfelejted leakasztani az ekét.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.17. 18:23:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Rejtett paranoia, ugye? És ha tudnád, hogy olyan feljelentés is feküdt már a panaszkezelő asztalán, amikor a "kedves utas" azt kifogásolta, hogy a légfék túl sokszor és túl zajosan sziszegett. És ez nem vicc.

De ugyanilyen történetem van a postáról is, ahol a "kedves ügyfél" azért tett panaszt, mert az ügyfélhívó őszerinte túl hangos volt, és ez zavarta a nyugalmát.

Szóval nem kell túl messzire menni ahhoz, hogy az ember belefusson ilyen érdekes emberekbe, csak erről általában nem sok szó esik. De ma ne erről beszéljünk, kérlek. :)

geeeteee 2016.03.17. 18:23:08

@diggerdriver: Az. Egyrészt a teló nem fogja kisütni a markolód akksiját, ha mégis, akkor jár neked egy új set. Másrészt milyen munkahely az ahol áll a gép? Én lovagoltam 700 pacit, ami 25/8 tüzelte a naftát. Az se tűnt volna fel, ha nincs is benne akksi. :D

2016.03.17. 18:32:32

@A nagy kékség: Meglepő, hogy vannak kretének. Pedig ez bezzegMagyarország.

©________ 2016.03.17. 19:17:48

@mojyo:
Az mar az o problemaja, hogy felbasznal-e engem. En csak a magam moraljarol tudok neked nyilatkozni.

Nem, en szakmailag sem tudok felnezni arra, akitol emberileg hanyok.
Nyilvan sok mindentol elesek ezaltal, de nekem az elet tul rovid, hogy olyanokkal toltsem, akik mellett rosszul erzem magam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.17. 19:24:18

@Babette©:
Hat hallod... utoljara Kartasch-ra es Longra neztem fel, mindjuk rajuk kisszekrol is :D
Don jar meg erre?

©________ 2016.03.17. 19:31:06

Felhasznal.

(Autocorrect shit)

©________ 2016.03.17. 19:31:54

@Kövérmadár [swe]: :-)
Semerre sem lattam mostanaban.

2016.03.17. 20:06:16

@Babette©: Ertem. Ennek is lehet, hogy a @Mirjammal az iment kitargyalt kulturalis kulonbseg az oka :)

Ugy ertem, ha en egyutt dolgozom valakivel, vagy egy networking esemenyen talalkozunk eloszor, akkor nem tudom eldonteni rola, hogy hanyok-e tole emberileg, vagy sem :D Az persze nyilvan elsore kiderul, jol erzed-e magad a tarsasagaban, vagy sem, illetve nyilvan megprobalod magadban kicsit kitalalni a karakteret, es persze, hogy ha nem mukodik, akkor nem kell eroltetni, a networking nem errol szol. Hanem arrol, hogy mindez az egesz viszonyulas is csak akkor derul ki, ha kiepitesz vele legalabb valamilyen kezdetleges kapcsolatot. Illetve, maga a nevjegye meg akkor is ertekes lehet, ha amugy nem szimpatikus, ha nem neked, akkor esetleg masokat tudsz osszehozni vele, aki lehet, hogy meg meghalalja.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.03.17. 20:12:44

@Herr Géza: Így van, bármely munkahelyre érvényes a jól megírt/összefoglalt/előadott helyzetkép.

A "nem jó ötlet péniszt rázni az előző főnököd képébe"-re van egy svéd szólás-mondás: Ne rúgd azt a segget, amelyet holnap talán csókolnod kell.

©________ 2016.03.17. 20:32:39

@mojyo:

Szerintem nem erted:-)
En tobbnyire el tudom donteni. Hogy ez hogyan alakult ki nalam, nem tudom, talan mivel elegge hidegen hagynak idegenek erzelmi megnyilvanulasai, a megfigyelokepessegem jobban fejlodott, ki tudja, de nagyjabol ot perc utan meg tudom mondani, hogy milyen ember fo vonalakban, vagy pl mit gondolnak egy meeting utan, ezt a munkaltatoim is felismertek amugy:-)
Szoval nekem eleg ehhez egy talalkozas.
De meg ha csak szimpatiakerdes lenne, akkor is, szamomra ez nem üzlet. Nem tud uzlet lenni, ha mint ember nem szimpatikus.

Masoknak meg plane nem networkingelek nemszimpatikus emberekkel, ez abszurd meg gondolatnak is.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.03.17. 20:44:17

@Kövérmadár [swe]: Nem, ez a téma sajnos nem passzol a határátkeléshez. :)

2016.03.17. 20:55:22

@Babette©: Szerintem meg te nem erted, hogy en mit nem ertek :P Te peldaul engem regebben pasinak neztel, ugyhogy lehet, hogy nem mindenkit tudsz olyan jol megfigyelni :D (Csak vicc volt, copyright @Zoole.) A megfigyelokepesseg nem jelent amugy itelkezokepesseget is, vagy igen?

En peldaul rendkivul pontos kepet tudok kialakitani egyes emberekrol, viszont nem erdekel, hogy negativ, vagy pozitiv-e a benyomasom rola, minden tulajdonsagnak van hatranya vagy elonye, igy a tulajdonsagok megismeresere torekszem, nem arra, hogy sajat magamnak ezek mit jelentenek. Kb mint egy antropologus :D Te nyilvan mashogy allsz ehhez, es ezt a reszet ertem. Hiszen persze, velem is megtortenhet igy is, hogy viszolygok tole, vagy esetleg felek is, mert peldaul eroszakos, vagy hazudos alakokkal nem akarok baratkozni, az mas, akkor nyilvan kerulom az illetot dehat ilyennel kapcsolatba kerulni sem szeretnek soha.... annyira magamat is ismerem, hogy tudjam, hova kell menni networkingolni :D Nyilvan nem a bortonbe, vagy politikusok koze. :D

Amit nem ertek az az, hogy mibol gondolod, hogy a networking esemenyek, az csakis szamodra negativ benyomast kelto, viszolyogtato alakokkal hozna ossze? Ha ez van, akkor lehet, hogy te se a neked valo helyen voltal, nem? (Illetve, ha van koztuk olyan is, azzal is csak egyszer kell talalkozni, de lehet, hogy az 5 perc kinos beszelgetest megerne elviselni egy rosszfej alakkal, ha ugyanott talalkozol valaki ertekessel is, nem?)

Es erre gondoltam, hogy ez lehet az a kulturalis kulonbseg, amirol @Mirjammal beszeltunk, hogy lehet, hogy Magyarorszagon igy van ez, hogy csupa egoista onreklamozo barom jar tudomanyos konferenciakra, szak-expokra meg kiallitasmegnyitokra meg mas "networking" esemenyekre nem pedig olyanok, akikkel erdemes is kapcsolatot kiepiteni? :D Peldaul te is ezt a felhasznalas szot hasznaltad, nem peldaul az egyuttmukodest, tehat lehet, hogy a magyaroknak a masik kihasznalasat jelenti ez a szo, es nem pedig egyszeru kapcsolatepitest?

©________ 2016.03.17. 21:04:33

@mojyo:
Szemelyes talalkozasrol beszelek, nm internetes beszelgetesrol.
A kommunikacio 80%a metakommunikacio. A maradek 20 edeskeves.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.17. 21:06:43

@A nagy kékség:
Dehogynem... kerulethatar-atkeles, varoshatar-atkeles, zebran atkeles :)

©________ 2016.03.17. 21:07:25

@mojyo:

"mibol gondolod, hogy a networking esemenyek, az csakis szamodra negativ benyomast kelto, viszolyogtato alakokkal hozna ossze? "

Mrt ha szimpatikusak, akkor azert akarok veluk ismeretsegben lenni, vagy akar baratkozni.
Onnantol meg mindegy.

Szoval ha innen nezem, akkor networkingelni kizarolag olyan emberekkel kell, akik nem szimpatikusak.:-)

2016.03.17. 21:09:57

@Babette©: Mondtam, hogy az csak vicc volt (amugy lehet, hogy van az 90-10 is de amugy nem tudom, mondtam, hogy inkabb antropologus lennek, mint szihologus :D) De a tobbit viszont komolyan gondoltam.

rumitom 2016.03.17. 21:12:05

@Online Távmunkás: ma a tema kapcsan megneztem az osztalyon dolgozo kizarolag IT-s munkatarsak titulusait. (8 fo) mind AVP vagy VP. (kiv egy trainee-t) ezek "egyszeru" mernokok. eleg mokas, mondjuk kb pont leszarjak, legtobbjuk lehet nem is tudja o hivatalosan kicsoda

2016.03.17. 21:12:49

@Babette©: Ok :) Mar csak egy kerdes marad akkor: a szimpatikusokkal hogyan ismerkedsz meg, ha nem "networking" esemenyek utjan?

rumitom 2016.03.17. 21:15:49

@mojyo: eletem legrosszabb fonoke egy britt volt aki nemetorszagban elt 10 evet. elvart mint egy nemet, de "egyenes" volt mint egy britt. az az utalgatos celozgatos fajtabol. ha mondjuk elvarta volna hogy 8-ra bent uljon mindenki az irodaban, akkor ha te 8:10-re ertel be mar biztosan szep delutannal koszont volna.

©________ 2016.03.17. 21:20:45

@mojyo:
Ehhez definialjuk a networking esemenyt elobb.

De amugy persze, igen. De nem celzatosan megyek oda, hanem az esemeny miatt. Ahogy a muzeeumba is a kepekert jarok, nem a lehetseges ismeretsegert.

rumitom 2016.03.17. 21:23:41

@mojyo: bocs hogy beleokoskodom, de ha mar vegigolvastam rendkivul erdekfeszito eszmecsereteket a networking erzelmi oldalarol: Babette imo azt allitja, hogy ha egy tarsasagbol x arc szimpatikus, akkor azokkal joban lesz, mert szimpatikusak, es nem emrt networkingelni akar. ha y arc meg nem szimpi, akkor azoktol meg nem akar semmit, se baratkozni se networkingelni. vagyis by definition, csak rossz arcokkal lehet networkingelni, mert jo arcokkal baratkozik.

ily modon vegulis csak az elsore rossz arcok, de kesobb kiderul(ne) megis jo arcoktol esik el.

©________ 2016.03.17. 21:34:52

@rumitom:
Ennyi veszteseg belefer:-)
Azoktol is elesek, akiknek meg en nem vagyok szimpatikus.
Nuzagson.

©________ 2016.03.17. 21:36:47

@Herr Géza:
Ugye tudoe, mi ez? Az a fogyasztoi csoport, amit par eve "betiltottak".
Szoval erdekes lesz, milyen formaban ohajtjak legalizalni, es kit akarnak helyzetbe hozni altala.

szalka240 2016.03.17. 21:36:49

Azt hiszem, engem kikészítene az örökös prezentációzás. Nálam ez rengeteg időt és energiát venne igénybe. Sokkal jobban szeretem a kisebb társaságot, ahol a dolgokat személyesen meg lehet beszélni, mert ismerem a főnök elvárásait, ő pedig tudja, hogy hagyatkozhat a véleményemre.

Egy tipikus példa az előző munkahelyemen (többször is előfordult)
A főnök beállít a következő munkával. Megkérdezem, hogy mi a határidő. Mivel már ismerem az alapanyagot, tudom hogy minőségi munkát nem lehet elvégezni ennyi idő alatt. Ekkor elmondom neki, hogy ezt és ezt és ezt és ezt kellene megcsinálni, hogy a végtermék jó legyen, ezek közül válasszon ki kettőt, amit ne csináljunk meg. A főnök választ. Mi pedig bevesszük a leszarom tablettát, hogy már megint nem végezhetünk minőségi munkát, és elkészülünk a határidőre.
Gondolom ilyen egy multinál elképzelhetetlen.

2016.03.17. 21:38:01

@Babette©: @rumitom: Dehat en is ezt mondom, hogy akkor ez szemantikai kerdes, vagy legalabbis kulturalisan kulonbozo definicios elteres: a magyaros felfogas szerint a networking faraszto esemenyt jelent, amelyekben kinos bajvigyorgasra kenyszerulunk viszolyogtato alakokkal, mig az en felfogasom szerint (nyugaton elek), ez tobbnyire egy egyszeru kapcsolatepitesi lehetoseg. Muzeumba ugyan kepekert jar az ember, de kiallitas megnyitora azert, hogy talalkozzon az ember a muvesszel, vagy a kuratorokkal, eszmet es nevjegyet lehessen cserelni nehany dologrol, ilyenek. Vagy szakmai expok, ahova a beszerzok jarnak, hogy mit aruljanak cegunk boltjaiban, es ott lehet, hogy nem csak termek infot kapunk, hanem a konkurrencia buyereit is megismerjuk, az foleg hasznos, ha tudom, hogy ott sokkal jobb a menedzsment, mint az en gagyi fonokom, hat ki tudja, lesz-e ott jobb allasom. Vagy valami tudomanyos konferencia lesz, es lesz egy-ket eloado akinek a temaba vag az eloadasa, akkor a mellettem ulovel megbeszelhetem, hogy tetszett-e vagy sem, hatha tud segiteni a kutatasomhoz. Vagy valami workshop amit egy ismert szakember tart, es mi van ha nem csak konkret dolgot lehet tole tanulni, hanem valakijenek a valakije tud nekem olcso felszerelest szerezni egy hetre? Es hasonlok. Nem tudom, mi ebben az iszonyu, es ezen kivul, hogyan lehet meg mashogy szakmai kapcsolatot epiteni? MIt jelent szamotokra akkor a networking, ha nem ezt, es akkor hogy lehet mashogy a munkanknak kozonseget szerezni, partnereket talalni egy-egy projektre, stb?

rumitom 2016.03.17. 21:46:25

@Herr Géza: fizetsz adot magyarorszagon? mert ha nem, minek farasztod magad ilyesmivel?

rumitom 2016.03.17. 21:50:06

@szalka240: igen, mert ott nem valaszt a fonok, mindegyik pontnak benne kell lennie hataridore :)
kedvencem, mikor egy masfel eves projektidobol fel evig nem tortenik semmi erdemleges. majd egy ev alatt kell megcsinalni a masfel evre tervezett munkat, ugy, hogy felidoben jelentosen valtoznak a kovetelmenyek.

rumitom 2016.03.17. 21:52:20

@mojyo: nekem a legjobb munkakapcsolataim a pubban szulettek, nem meglepo modon. ezek 80%-a mert joarc volt az illeto es szivesen soroztem vele. 20%-a mert tudatosan elmentem akkor is amikor csak kozepesen volt kedvem, adva egy eselyt az illetonek

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.17. 21:53:16

@rumitom: Ez nem kizárólag IT-s jelenség. Először én is csodálkoztam, amikor egy korábbi osztálytárs az egyetem után 2 évvel AVP volt, aztán kiderült, hogy ez csak egy üres titulus náluk.
Nekem az eddigi legrosszabb főnököm egy magyar kisvállalkozás vezetője volt, akiről időközben kiderült, hogy mégse ő a tulajdonos, csak a szája nagy...

@mojyo: Sokan hozzászoktak ahhoz, hogy a magyar networking vagy céges csapatépítőt jelent vagy egy cég kamukonferenciáját, ahol csak egy terméket akarnak eladni...

@szalka240: A tipikus multinál ilyen esetben az elején nem engednek az elvárásokból, végül kettő helyett három dologból engednek és úgy sem tartják a határidőt. Végül téged és a főnöködet is leszidnak, majd elküldenek egy kommunikációs tréningre a legjobban utált kollégákkal összezárva... Persze valamiből meg kell élnie a multiknak tanácsot adóknak is.

rumitom 2016.03.17. 21:57:12

@Babette©: jo de akkor kepzeld el azt, hogy van kb 20 kozvetlen munkatarsad, akivel ilyen olyan mertekben de kb napi szinten kapcsolatban vagy. ezek kozul birsz x-t, (x < S/2 jellemzoen), de a tobbivel is valahogy kommunikalnod kell. es ha nem kobunko modon beszelsz veluk, maris networkingelsz :)

2016.03.17. 22:00:49

@rumitom: No jo, hat ez alap. Marmint, hogy az alkohol osszekot :D Viszont gondolom, hogy ezekkel az arcokkal nem konkretan a kocsmaban is ismerkedtel meg, hanem munkatarsak voltak, es ugy jartal el veluk sorozni? En uj talalkozasokra, uj kapcsolatok kialakitasara gondoltam.

@Online Távmunkás: Jaaaajj, tenyleg? Akkor mostmar ertem ezt a negativ konnotaciot.

rumitom 2016.03.17. 22:08:18

@Online Távmunkás: en most talalkoztam vele eloszor IT-ben. vagy lehet meg soha nem nezegettem titulosokat? az enyem mondjuk mindig ugyanaz. external vagy contractor, es mindig mas szinu a badgem is, hogy biztosan tudja mindenki, en csak azert vagyok ott, mert maguktol nem kepesek levezenyelni a feladatot.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.17. 22:10:00

@mojyo: Komolyan, Magyarországon bizonyos tudományterületeken simán rendeznek olyan nemzetközi konferneciát évek óta, ahol mindig ugyanaz a 7-8 előadó szerepel és attól nemzetközi, mert az egyik előadó az egyik szomszédos országban is egyetemi oktató, így az ottani munkahelyét írják ki... Ebben az a legszomorúbb, hogy az MTA tagjai, doktorai, stb. asszisztálnak hozzá...

@rumitom: Nálam is tipikus, hogy közös sörözés, vagy a programon túli vacsora volt az olyan munkakapcsolatok kezdete, ahol évekkel később is tudunk együtt dolgoznak vagy csak beszélgetni egy jót, akár a családdal együtt.

rumitom 2016.03.17. 22:10:32

@mojyo: ja, vagom. hat, tarsasagi ember leven, nekem sosem okozott gondot a kapcsolatepites meg semelyik orszagban sem. bar ahogy nezem a svajciak picit kemenyebb dio mint a norvegok. egy honap mulva beszamolok mire jutottam veluk

SzZoole 2016.03.17. 22:11:09

@diggerdriver: ki ez a csikszemu tehetseg?
Meg milyen nev az a Hien?Ez is manga sztar vagy hentai?:)))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.17. 22:16:46

@rumitom: Amikor legutóbb közelebbről láttam, akkor a Citi és a Stanley is ilyen volt.
Én voltam már mindegyik oldalon, de azért az jó érzés, amikor ismeretlenül felhívnak egy ismert cégtől, hogy oldj meg náluk egy problémát, a szállást és utazást rendezik, csak mondj egy összeget...

M. Péter 2016.03.17. 22:42:48

@Online Távmunkás: Egy barátom egy dotcom cégnél dolgozott annak idején. Voltak heten, ebből egy volt President & CEO, a többi 6 meg Vice President.

Herr Géza 2016.03.17. 23:26:13

@rumitom: Nem. De a: perverz vagyok, b: családtagjaim (még) ott élnek, c: még benne van (volt?) a pakliban, hogy vénségünkre hazamegyünk. Hát a dolgok nem éppen abba az irányba konvergálnak. :)

2016.03.18. 04:48:55

@mojyo: Ertem hogy mit akarsz ebbol kihozni, de miota elkoltoztem Mo.rol, nem volt ezzel problemam, amiatt meg nem fogom torni magam hogy ket-harom evente az alatt a par nap alatt amit Mo.on toltok, tokeletes reakciot fejlesszek ki masok (negativ) erzelemnyilvanitasara. Egyebkent a legutobbi latogatasomkor pozitivan csalodtam, sokkal 'normalisabban' (az en szempontombol) viselkedtek az emberek boltokban es egyeb helyeken mint korabban. Nekem ugy tunik hogy idovel ok alkalmazkodnak hozzam - es a vilag tobbi reszehez, ahol nem meno 'direktnek' lenni - es nem nekem kell hozzajuk :)

2016.03.18. 04:54:37

@diggerdriver: Ha azert csinalod hogy a Hataratkelot tudd olvasni, akkor termeszetesen nem gaz! A cel szentesiti az eszkozt! (Utobbit ird ki a munkagep uvegere belulrol rozsaszin betukkel, es elmelkedj rajta.) :)

2016.03.18. 05:18:53

@rumitom: Es ezt miert rosszabb mintha azt mondta volna, figyelj, tiz percet kestel? Igy is, ugy is megertetted hogy mit akart mondani, nem? Lenyeg hogy idoben bent kell lenni az irodaban. Egyebkent szereny tapasztalatom szerint, Angliaban mindenhol az asztalnal kell ulni, munkara keszen, munkakezdeskor, tehat erdemes a munkakezdes elott 10-15 perccel az irodaban lenni. Tiz perc kesest sehol nem toleraltak volna azokon a helyeken ahol en dolgoztam. Ha latod hogy tiz percet fogsz kesni, fel kell hivnod a kozvetlen fonokodet, bocsanatot kerni es jelezni hogy kesel, okot adni stb. Rendszeresen nem fordulhat elo, ha meg akarod tartani az allasodat. Nekem ez a tapasztalatom Angliabol.

adg 2016.03.18. 06:12:54

@Mirjam2: Szerintem ez meg angliaban sem ennyore altalanos mindenfajta irodai munkara. (Svajcben talan, azok robotok :D)
En meg soha nem dolgoztam ilyen merev irodaban, es meg csak nem is hallottam ilyenrol a hasonlo jellegu cegeknel, mint a mienk.

Egyik nap hamarabb vagyok bent, masik nap kesek, ha dolgom van lelepek, ha kell, kesobb megyek haza. Nem nagyon kell ezzel bohockodni. A munkat el kell vegezni, a tobbi az en dolgom. Ha munkaido alatt kell mennem, akkor nyilvan szolok. Ha a fonok ott van, akkor neki, ha nincs, akkor csak ugy valakinek, hogy tudjak, mikor jovok.

©________ 2016.03.18. 07:06:37

@mojyo:
Nem tudom. A fentiek ol kifolyolag nekem ezek nem mennek.
Persze lehet a hivatalos munka resze, es kotelezo,de pl ha muvesz lennek, kb ehen halnek hatul a pajtaban, mint kapcsolatert smuzoljak idegenekkel.

©________ 2016.03.18. 07:08:43

@rumitom: munkatars az mas. Az kotelezo.

2016.03.18. 07:31:18

@adg: Te Ausztraliaban dolgozol. Szerintem Angliaban ez altalanos, nekem nem tunik 'merevnek', hanem normalisnak.

adg 2016.03.18. 07:51:51

@Mirjam2: Sejtettem, hogy ez lesz a valasz. :) Szerintem meg nem foldrajzi oka van, hanem csak annyi, hogy mas teruleten dolgozunk. Magyarorszagon is pont igy ment, ketlem, hogy ez a ket orszag lenne a kivetel.
Hogy mi a normalis, az meg teljesen egyeni.

En pl sosem hivtam fel a fonokomet, hogy "bocsanatot kerjek". Nem is tudom a szamat. :D
Ha valami miatt jelentosebbet kesek, mondjuk par orat, fel napot, mert beteg a gyerek, vagy en, vagy jon a szerelo, akkor kuldok neki egy emailt, hogy ne aggodjon. :) Vagy az adminlanynak, majd o elintezi.
Es ez is pontosan igy ment magyarorszagon is, bar ott tudtam a fonok szamat.

Nyilvan egy bank vagy egy biztositotarsasag irodaja mas. Csak annyit akartam, hogy nem kell kivetiteni a sajat tapasztalatunkat altalanosnak, konnyen lehet, hogy nem az.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.18. 08:29:11

@M. Péter: Az nem ugyanaz, amikor egy néhány fős cégnél van mindenkinek ilyen titulusa meg amikor egy százezer fősnél... Persze én is találkoztam már rock star meg ninja titulusú informatikusokkal...

rumitom 2016.03.18. 11:00:33

@Mirjam2: szerencsere ilyen helyen meg nem dolgoztam. A jelenlegi fonokom a londoni irodaban ul, en a zurichiben, biztos ertekelne ha hivogatnam reggel
Nyilvan iskolaban tanitani, konferenciara eloadni stb be kell erni idoben.

_z_ 2016.03.18. 11:03:02

Utallom az ilyen listakat, de ez jo! Meghozza nagyon! Vicecs, es sajnos igaz is egyszerre... Koszi, nagyon vegyes, de nagyon jo elmeny volt olvasni!
(Ezert van az, hogy en jol elvagyok aktatologatokent, mert ezekhez nincs gyomrom, nem is lesz, es nem is akarom hogy legyen.)

2016.03.18. 11:46:56

@Babette©: Ertem. Es ha kutato? Akkor is a sufnibol publikalnal? :D Mar amugy mondtad, hogy jegyzo szeretnel lenni egy kis faluban, vagy valami ilyesmi, tehat elfogadom, hogy te ilyen remete-alkat vagy. Tiszteletben is tartom. Ami miatt meg mindig lovagolok a teman, az az, hogy nem esik jol, hogy szerinted akik ezt csinaljak, azok "idegenekkel smuzolnak". Megismerni mas embereket akkor is hasznos, ha aztan nem lesz belole semmi. Legalabb kepben vagyok azzal, hogy milyen arcok jarnak ide vagy oda, kik veszik ezt vagy azt, ki a fo kozonsege ennek vagy annak. Felterkepezni a terepet is erdekes. Raadasul ha viszont szazbol egyszer megiscsak lehetoseg nyilik arra, hogy tanulj masoktol, hogy egyuttmukodhess masokkal, neadjisten baratsagot is koss, akkor mar megerte. Ez az en velemenyem, szerintem a networking nem nyalizas es nem negativ dolog, hanem kommunikacio, ami nekem sem volt sosem konnyu, de erdemes megtanulni, most ugy erzem, kezd kinyilni a vilag es egyre kevesbe vagyok luzer. :D

2016.03.18. 12:21:51

@adg: Tovabbra is azt gondolom hogy az en tapasztalatom az altalanos, es a tied a kivetel. Nekem tobb kulonbozo cegnel volt ez a tapasztalatom, ez a norma szerintem Angliaban, sot mas orszagban is ez volt ahol eddig dolgoztam. Es ez tunik nekem normalisnak, nem az hogy mondjuk 9kor szoktal kezdeni de 9.30kor nem vagy ott es senki nem tudja, hol vagy stb. De nyilvan ez a munkakortol fugg. Biztos vagyok benne viszont, hogy ha megkerdeznenk x szamu irodai dolgozot UKben hogy idoben ott kell-e lenni a munkahelyen es jelezni kell-e a kesest, a donto tobbseg azt valaszolna hogy igen.

2016.03.18. 12:31:53

@rumitom: Nyilvan arra az esetre gondoltam amikor a fonok es az alkalmazott fizikailag egy helyen dolgozik. Az emberek donto tobbsegenel ez a helyzet. Minden szabalyra van kivetel, de a legtobb ember tovabbra is egy csapattal dolgozik egyutt kotott munkaidoben, es a csapat tobbi tagja es / vagy ugyfelek szamara fontos hogy kiszamithato idoben elerheto legyen az illeto, nem lehet az ugyfelnek azt mondani hogy lehet hogy 10kor itt lesz vagy lehet hogy nem, stb.

2016.03.18. 13:01:52

@adg: termesetesen, ez a Ukban sincs mindenhol igy. Az eddigi osszes munkahelyemen, akkor jottem/mentem, amikor kellett a munka szempontjabol. Call-ra, meetingre idoben benn kell lenni. Nalunk olyan sincs, hogy a munkaido 9.00-kor kezdodik. Elvileg a szerzodesben van, azonban, ha valamelyik direct-em azert hivogatana ,mert 10 percet kesik, akkor komoly beszegetesunk lenne.
A software engineerjeim kozul van aki, 10-re jarogat be es 7-8-ig dolgozik, van, aki koran reggel jon es koran megy el. Valaki valtogat es altalaban egyre jobban divat a heti egy nap otthonrol munka.

©________ 2016.03.18. 13:39:18

@mojyo:

Ebben annyi felreertes van, hogy nincs kedvem mind kijavitani.

makacsfolt 2016.03.18. 14:07:31

Két tanácsot szeretnék adni a kollégának:
1., Mindig a nők döntenek személyi ügyekben, úgyhogy a legutolsó kövér asszisztens csajjal is jóban kell lenni, általában is a nőknek jó legyen a véleményük rólad, ha előléptetést akarsz.
2., A kávézós kibeszélős kollégát felejtsd el most azonnal, mert aki hozza viszi is egyben, csak otthon családi körben szabad kibeszélni kollégákat. ha mondanak neked pletykákat csak olyanokat lehet tovább adni amit már 1000 éve tud mindenki, ja és főnőkökről soha egy rossz szót se.

Én 4 éve hagytam ott a multikat és van életem, saját vállalkozásom, én vagyok a főnők nekem hajbókolnak a beosztottak. Nem cseszem el az időmet hülye prezentációkra, és az összes tréninges hülyeség nagy részét kilehet dobni a kukába.
Ha igazi életet akarsz kezdj saját vállalkozásba idővel, vagy ha ilyen kövér pulóveres szűz vagy bak vagy akkor üldögélhetsz nyugdíjig másokat szapúlva, de nyugdíj előtt 2-3 évvel az ilyen irodai szobanövényeket mindig kipakolják az utcára.

Erdőtársulás 2016.03.18. 14:07:52

A 15. pont kivételével ez a pontgyűjtemény arról szól, hogyan csempészd magaddal/magadban a (negatív) magyar kulturális elemeket oda, ahol azok tájidegenek.

Bambano 2016.03.18. 14:08:10

@P.Elliot: "Van egy mindig ismetelt mondokam amivel biztatom magamat' Dolgozni csak pontosan, szepen, ahogy a csillag megy az egen, ugy erdemes, / Jozsef Attila/." ez egy tökéletes idézet ide, csak sajnos sokan lefelejtik az elejét. anno, amikor gimiben idézetet kellett választanom, én is ezt választottam, teljes formájában, nyilván orbitális balhé lett belőle.

Az idézet eredetileg ugyanis így szól:
"Bár munkádon más keres,
dolgozni csak pontosan, szépen..."

Köldök_szösz 2016.03.18. 15:50:37

@HardPötty: ez a leszarom dolog valóban nagy igazság csak amikor az ember megélhetése, egészsége múlik rajta hogy odafigyel-e kellően valamire, amiből meg jön később a stressz akkor már nem annyira poén. Nemtom nagyfater mi volt mert lehet a mezőn meg a saját birtokán tényleg egyszerűbb leszarni mindent

adg 2016.03.18. 16:05:04

@charlieharper: igen, pont ennyit akartam mondani, hogy munkakortol fugg. Akinek varatlanul beeso ugyfelei vannak, vagy call ceter, vagy mittudomenmi es fontos, hogy fizikailag ott legyen, az nyilvan nem jarhat tetszese szerint. Nekem nincsenek ilyen ugyfeleim, amik vannak, azok vagy egyeztetnek idopontot, vagy tudjak a mobilomat, ha nagyon fontos. Vagy uzenetet hagynak.

Ha meg a fonokom azzal allna elo, hogy akkor innestol hajszal 8-ra a szekemben uljek, ceruzavall a kezemben a sipszot varva, akkor ugyanilyen pontossaggal esne ki a ceruza a kezembol otkor. Azt hiszem, nem maradna a rendszer sokaig. A rugalmassag ketiranyu. Ok elfogadjak, hogy nem pont nyolctol vagyok ott, en meg elfogadom, hogy nem fer bele a munka 8 oraba sokszor, mert kevesen vagyunk, es akkor is megcsinalom, ha kicsit ra kell huzni.

Amugy a poszt szerzoje is angliaban dolgozik, megis mas tapasztalatai vannak, mint Mirjamnak.

adg 2016.03.18. 16:07:42

@Túrós: nekem voltak leszarom kollegaim. Mi meg javitgattuk utanuk a leszarasukbol keletkezett hibakat.
Tudni kell, mit szabad leszarni.

Nzoltan 2016.03.18. 16:57:01

Az ajánlóhoz:
Valósítsd meg önmagad! Légy alkalmazott egy multinál!

Szánalmas.

Köldök_szösz 2016.03.18. 18:09:07

@adg: na igen de ha már azt tudod akkor van amit nem szarsz le, van amiből jöhet a stressz.
Ez a szarni rá duma azoknak jön csak be akik reflex szinten jók valamiből és tényleg nem kell semmit szinte soha átgondolniuk vagy valami eltartott protekciósoknak akiknek szintén nincs gondja semmire stb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.18. 21:35:09

@charlieharper:
és ez így normális.
én mondjuk nem is értem, hogy minek egyáltalán bejárni egy csomó munkahelyre, ha otthonról is meg lehet csinálni ugyanazt. nyilván nem az agysebész meg a teszkó pénztáros, de a múltkor a számviteles tesóm döglődött egy hétig, de azért annyira nem, hogy az ágyba vitt laptpról ne tudta volna megcsinálni, ami nagyon sörgős volt, szóval én nem is értem, hogy miért nem lehet legalább fele időben ágyból ugyanazt, ha az embernek van elég önfegyelme, hogy időre kész legyne minden, aminek kell ?
és ez az a fasság is, amit le akarnak mostanság verni a tanárokon, hogy legyenek bent fizikailag, ahol sokszor még egy asztaluk sincs, vagy rendes internet, ahelyett, hogy elhúzhatnának a saját gyerekeikért az óvodába és este tízkor is be lehet befejezni azt a dolgozatjavítást. szerintem pont a hatékonyságot vágják agyon ezzel olyan embereknél, akik rendesen szeretnék csinálni (aki lógós, annak meg úgyis mindegy).

2016.03.18. 22:43:41

@Dragonlady (Bp, Hun): @charlieharper: Nyilvan valoban munkakortol fugg, Charlie munkaja nem atlagos irodai munka. En most osszeszamoltam hogy negy kulonbozo irodai munkam volt UKben (egyik sem call center) es mindegyik helyen elkepzelhetetlen lett volna a munka ha nem lehetett volna tudni hogy ki mikor van bent, illetve az egyik olyan volt ahol biztonsagi okokbol csak bizonyos kotott idopontban tartozkodhattunk az epuletben, a tobbi esetben pedig muszaj volt csapatkent osszedolgoznunk, ugyfelek voltak, spontan felmerulo meetingek, mindez nem mukodhetett volna ugy hogy lehet hogy reggel egy orat kell varni valakire mert eppen keson kelt fel. Otthonrol dolgozni pedig egyaltalan nem lehetett volna egyik munkahelyemen sem. Illetve dolgoztam interneten tavmunkaban, 'internetnomad' koromban, de az egy teljesen mas jellegu munka volt mint a tobbi.

Minden ismerosomnel igy van, munkaidore bent kell lenni es kesz. A londoni tomegkozlekedesen pedig rendszeresen fultanuja voltam annak hogy emberek a fonokeiknek magyarazkodtak arrol hogy miert kesnek. (Legemlekezetesebb egy lengyel pasi, akit lathatoan kiboritottak a keresztkerdesek es kikelt magabol, mondvan 'London nem egy kis falu, nem tudok repulni, itt vagyok a buszon, beerek amikor beerek' :))). A legutobbi munkahelyemen - brit management - konkretan ki volt kotve hogy keses eseten telefonon hivni kell a fonokot, se sms-ezni, se e-mailezni nem lehet hanem telefonalni kell.

Ennel csak a kinai fonok volt rosszabb, akinek az irodajaba szemelyesen be kellett mennie a kesonek, bocsanatot kerni es magyarazkodni a keses miatt :(. Nem csoda, hogy a legtobb kollegam kb. fel oraval munkakezdes elott mar az epuletben volt. De ir fonokom is csinalta hogy a csapat jelenleteben felhivta az open plan irodabol a kesot, es elegge baratsagtalanul megkerdezte hogy 'mi az asztalunknal ulunk es dolgozunk, te hol vagy?'. Van egy egesz csomo olyan munka, amit nem lehet egyenileg megcsinalni hanem csak csapatban, es mindenkit hatraltat ha egy csapattag nincs jelen.

M. Péter 2016.03.19. 00:09:35

@Mirjam2: 'mi az asztalunknal ulunk es dolgozunk, te hol vagy?'.
Kórházban vagyok ebolával, de ha szükség van rám, bemegyek dolgozni.

adg 2016.03.19. 01:11:01

@Mirjam2: Jo, akkor csak megegyszer szeretnem utoljara kiemelni, amit mondani szerettem volna.

Mirjam: "Angliaban MINDENHOL az asztalnal kell ulni, munkara keszen, munkakezdeskor, tehat erdemes a munkakezdes elott 10-15 perccel az irodaban lenni."

adg:"Szerintem ez meg angliaban sem ennyore altalanos mindenfajta irodai munkara. "

Mirjam: "Szerintem Angliaban ez altalanos" + en ausztraliaban vagyok, ami teljesen mas

adg: "Szerintem meg nem foldrajzi oka van, hanem csak annyi, hogy _mas teruleten dolgozunk_. (...) Csak annyit akartam, hogy nem kell kivetiteni a sajat tapasztalatunkat altalanosnak, konnyen lehet, hogy nem az."

Mirjam: "Tovabbra is azt gondolom hogy az en tapasztalatom az altalanos"

adg: " munkakortol fugg"

Mirjam: " Nyilvan valoban munkakortol fugg"

Szoval akkor egyet is ertettunk vegul. :)

A lenyeg az, hogy te, a ferjed, es az osszes ismerosod tapasztal valamit, de az meg nem jelenti azt, hogy az csak ugy lehet, es az a "normalis". Ugyanis valoszinuleg te, a ferjed es az osszes ismerosod hasonlo teruleten dolgozik valamennyire, es fentebb tobben cafoltak, hogy mindenhol az lenne a gyakorlat. En es az osszes irodaban dolgozo ismerosom meg mind mernoki teruleteken dolgozik, ahol nem kell mereven ("normalisan") bent ulni regel 8.00-4.00 vagy akarmeddig, ahogy a sipszo szol, mert ezek a munkakorok, es meg egy rakas masik is amugy, kotetlenebb ennel. Nincsen olyan dolgunk, ami megkoveteli, hogy ebben az intervallumban folyton az asztalnal uljunk es csinaljuk a dolgunkat, semmi sem tortenik, ha egy oraval kesobb csinalom azt, vagy akar hamarabb. Ellenben sokszor bent vagyunk mas idopontokban. Ma pl szombat van, es hoppa, most jottem vissza az epitkezesrol, mert most lett kesz amit le kellett ellenoriznem. Hiaba ulok bent az irodamban hetfotol pentekig 8-5-sharp, ha szombat reggel 7.30-ra van kesz a vasalas az epitkezesen. Nem mondhatom nekik, hogy menjenek haza, majd hetfon megnezem.
Es infos, penzes es mas teruleteken is ismert jelenseg, hogy kotetlenebb a munkaido. Meg ha nem is mindenkinek, mert pl a recepcios nyilvan ott van a munkaidoben. Nalunk is amugy.

Szoval csak ennyit akartam, es ezzel nem cafolom a te tapasztalataidat, es nem vonom ketsegbe, csak arnyalni szerettem volna.

2016.03.19. 06:01:30

@adg: Figyelj, nekem mindegy. Azert irtam amit irtam, mert segiteni akartam azoknak akik esetleg ezt olvassak es nem tudjak, hogy mukodnek a dolgok angol munkahelyen - amint ez nyilvanvalo volt abbol a kommentbol amire reagaltam. Biztos vagyok benne hogy a legtobben akik ezt olvassak, nem lesznek egyhamar olyan pozicioban UKben ahol nem kell idore bent lenni az irodaban, es ebben az esetben akar az allasukat is elveszithetik ha az a hozzaallasuk hogy mit rinyal a fonok ha tiz percet kesek. De nekem tenyleg mindegy, en tudom hogy azokban a munkakorokben amik szamomra valaha is elerhetoek lesznek, nem lehet kesni es ehhez tartom magam. Mindenki mas azt csinal amit akar.

2016.03.19. 06:11:21

@M. Péter: Vicces modon, pont ezen a munkahelyemen tortent hogy nekem swine flu-m volt, egy hetig nem mentem be (az orvos ket hetre irt ki), es attol kezdve amig ott dolgoztam, folyton azt hallgattam a fonokomtol hogy milyen ravasz vagyok hogy swine flu urugyen kepes voltam beteget jelenteni :). Mindezt azutan, hogy a mellettem ulo munkatarsam tanusitotta hogy majdnem elajultam munka kozben a diagnozis elotti utolso munkanapomon, es egy masik munkatarsam valtotta ki nekem a Tamiflu-t mert en elmeletileg nem hagyhattam el a hazat. De hat vannak ilyen lusta emberek, akik minden lehetoseget megragadnak hogy logjanak a munkabol.

2016.03.26. 20:17:06

Banyek ez a poszt teljesen Better of Ted sorozat!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása