oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 13. 06:44,  Tabuk nélkül Ausztráliáról 259 komment

2016. március 13. 06:44 Határátkelő

Tabuk nélkül Ausztráliáról

A határátkelés után el kell tennie pár hónapnak, mire véget ér a kezdeti rózsaszín időszak, az ember lassan belezökken a hétköznapokba – ez történt a Grafoterápia blog szerzőjével is, érdekes látni, mennyire ír másként most, mint egy hónappal ezelőtt. De nem csak ez a poszt szól Ausztráliáról, hanem az első cikk is, melyben kint élő magyarok vallanak a mentalitásról, kulturális különbségekről, beilleszkedésről. Végül ellátogatunk Máltára, ahol egyfelől elmaradt idén a tél, elszálltak viszont az ingatlanárak.

ausztralia_tengerpart_foto_pixabay_com_holgi_1.jpg

Kezdjük tehát Ausztráliával, hiszen az Ez+Oz oldal ott élő magyarokat kérdezett tapasztalataikról. Lássuk!

Az ausztrál mentalitás

Az itteni mentalitás merőben más, mint az otthon megszokott. Valakinek pont az jön be hogy nyugodtak az emberek, nem kapkodnak, de van olyan, akit pont ez idegesít.

Az emberek kedvesek, szinte mindig mosolyognak. A bolti dolgozó, a pénztáros a pult mögött, a szomszéd néni, vagy egy idegen is rád mosolyog az utcán. Viszont akkor is mosolyognak és kedvesek, ha éppen azt közlik veled, hogy nem téged vesznek fel a munkára, vagy épp kirúgtak,

A beilleszkedés

Azoknak mindig kicsit könnyebb dolguk van, akinek a férje illetve rokona már itt él, hiszen van kitől tájékozódni, tanácsot kérni.

Mária beszámolója erről: „Mivel a férjem már itt élt, könnyebb volt a beilleszkedés, Ő nagyon sokat segített nekem, ismerte a törvényeket, a lehetőségeket, hogyan kell ügyeket intézni. Nem tudtam angolul, az első lépés az volt, hogy beíratott egy nyelviskolába. Én is csak egy bőrönddel jöttem ki, mint mások, de nekem itt már megvolt a lakás, berendezés, autó, férjem által a barátok, ismerősök, akik azonnal befogadtak, ami könnyebbé tette a beilleszkedést.”

Akik az utóbbi években jöttek ki különböző típusú vízumokkal, a nulláról indultak mindenfajta segítség nélkül, mivel az első 2 évben nem kapnak támogatást, illetve csak nagyon keveset.

Az Ausztrálián kívül szerzett képesítést a legtöbbször nem fogadják el, annak ellenére, hogy az ausztrál oktatás nagyon alacsony szinten van a magyarországival szemben.

Magdolna erről így mesél: „Annak idején nagyon nehezen fogadták el más országba szerzett végzettséget. Kötelező volt továbbképző iskolába menni a szakmádnak megfelelően, és le kellett vizsgázni. Az első vizsgán sosem engedtek át csak a másodikon. Az egyik barátunk 2 diplomás (otthon szerzett diploma) gyógyszerész és 2 évig kellett újból egyetemre menni, vizsgázni kétszer is, ezen felül 200 óra gyakorlati munkát végeznie. Mire befejezte, már belefáradt a gyógyszerészkedésbe".

Egy fodrász ugyancsak arról számolt be, hogy az otthon szerzett fodrász szakvizsgáját és a 10 éves otthon szerzett munkatapasztalatát nem fogadták el, újra iskolába kellett járnia, es levizsgázni.

Ellenben ha elvégezzük az igencsak költséges, Ausztrália nyújtotta tanfolyamot, akkor már bizakodhatunk benne, hogy megfelelő munkát is kapunk.

A nyelvtudás

Hogy milyen szinten beszéled a nyelvet, igencsak sokat számit, sőt mondhatnánk úgy is, hogy csak ez számít! Egy felkínált állásra azt fogják alkalmazni, aki jobban beszéli a nyelvet, nem pedig azt, akinek magasabb végzettsége, vagy több tapasztalata van.

Így könnyen lehet, hogy egy egyetemi végzettséggel rendelkező, de középszinten beszélő pályázó és egy anyanyelvi szinten beszélő, de csak szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező jelentkező közül az utóbbi fogja megkapni az állást

Csilla így emlékszik vissza: „Nyelvtudás nélkül egy rémálom volt a kezdet. Az egész család együtt költözött ki és így tudtuk egymást mindenben támogatni. Ha én voltam „lent” a párom és a gyermekeim segítettek, ha ők voltak mélyponton, rajtam volt a sor. Mindenki keményen harcolt a nyelvvel, mire olyan szintre jutott, hogy komfortosabban használta. A gyermekeim már folyékonyan, anyanyelvi szinten beszélnek és túl vannak az egyetemen is. Az ő történetük egy sikersztori”.

Kulturális különbségek

Ausztrália multikulturális ország. Nem lehet egyértelműen semmire rámondani, hogy ez ausztrál, vagy, ahogy ők hívják „aussie”, hiszen nagyon sokféle nép keveredik itt. Mindenki hozott magával egy picit a saját kultúrájából. Ausztráliában nem találhatóak régi épületek, régi romok, és nagy történelmi múlttal sem rendelkezik.

Az emberek mentalitása is igencsak eltér a mi magyar kultúránkról. „Nekem személy szerint kicsit nehéz volt felfogni a másfajta prioritást. Nekünk nagyon fontos az otthon, a berendezés, az otthonosság. Nehéz volt megérteni, hogy az ausztrálok nagy többségének a „Home just a house” a mentalitása, gondolkodás nélkül költöznek, barmikor, bárhova. Akár fél év után is eladnak mindent, aztán vesznek helyette mást. Nekünk a tárgyaink többsége valamilyen érzelmi kötődést is jelent, nem tudom csak úgy eldobni es majd venni később egy hasonlót.” – tette hozzá Edit.

Arról is beszámolt, hogy megdöbbentette, amikor először szembesült azzal a szituációval, hogy egy születésnapi partin, ami egy étteremben volt mindenki saját magának fizette ki a fogyasztást. Itt ugyanis, jellemző, hogy a vendégek nemcsak az ajándékot hozzák a születésnapi vagy egyéb partikra, de az ételt, italt is, valamint a tortáról is gyakran a vendégek gondoskodnak.”

A teljes írást itt olvashatjátok el.

A nászutas időszak vége

Mint azt már a poszt elején említettem, körülbelül egy hónappal ezelőtt jelent meg a Grafoterápia blog szerzőjének írása, aki akkor három hónapja élt Ausztráliában. Nos, azóta eltelt még egy – lássuk, hogyan zajlanak most a hétköznapok. Tanulságos lesz…

„Elkezdtem élni az ausztrál diák-áloméletet: tanulás, munka, tanulás, munka, némi alvás, spórolás a tandíjra. Vizsgaidőszak van, szóval elég nagy a hajtás, egyelőre boldogulok, bár a menedzsment accountingtól izzadok, mint k.va a templomban, de meglesz, meg kell lennie.

Ráálltam a spóroló kisdiák üzemmódra, mert ahogy vége ennek a trimeszternek, azonnal jön a másik és ugyebár fizetni kell, nem is keveset. Szóval nem megyek sehová, nem járok el (eddig sem jártam itt), a legutóbbi dajdajozásom a csoporttársakkal volt kb. 3 hete, amikor is rommű égtem és a mai napig vedlek, szóval így. Néha nagyon hiányzik a társaság, az a helyzet. (…)

Ahogy véget ért a kezdeti nászutas időszak, egyre inkább elkezdtem „alábbadni”. Nem eszem annyit kint, mint eddig, mert jó nekem a pirítós is, aztán veregetem önnön vállamat, hogy király vagy, ma is spóroltál x dollárt. (…)

Dolgozom is, amennyit tudok és lehet, de az a helyzet, hogy a tanulás mellett épp elég ennyi, így is kivagyok. A munkám elég fárasztó, így mire hazakeveredek, legkevésbé sem hasonlítok egy wannabe menedzserre. (…) Soha nem végeztem ezelőtt fizikai munkát, így büszke vagyok magamra, hogy nem hullottam ki, és nem rohantam el visítva az első műszak után.

Csaba mondja mindig, hogy most szopó, de hosszú távon jó lesz. Hiszek neki, mert én is így gondolom. Minden nap, amikor dolgozni megyek, ez lök ki az ágyból. Mert bármennyire is sajognak a végtagjaim, bármennyire is borzalmas állapotban vannak például a körmeim, olyan vagyok, mint Donald a Kacsamesékben. A szemem előtt pörögni kezdenek a dollárjelek és megyek előre.”

Ha érdekel a teljes poszt, azt itt értheted el.

A tél elmaradt

Nagyon kedvelem az MP Goes to Malta blog szerzőjének stílusát és írásait, sajnos elég ritkán posztol, de amikor igen, akkor az mindig érdekes. Most találtam egy friss írást, ami az elmúlt hónapok eseményeit foglalja össze röviden. Például arról, hogyan próbált meg a helyi kormány úrrá lenni a dugók okozta feszültségeken.

„Volt olyan nap, amikor a sziget bármelyik pontjáról, úrvezető autóval maximum 40 perc alatt megközelíthető reptérre 2 óra 40 perces menetidőt sikerült, taxisoknak (!) abszolválni. A hiányzó utasok miatt várakozó gépek pedig a légiforgalomban okoztak némi problémát.

Aztán a kormány huszáros vágással feltalálta a spanyolviaszt: ha az utakat nem tudjuk kiszélesíteni, akkor a járműveket keskenyítsük. Azaz: legyen minél több motoros.

Az elgondolást tett követte, így idéntől a 125 köbcentiméternél kisebb motorokra az éves útadó mindössze 10 euró. Egyetlen probléma maradt, az EU-s jogsi kategóriákat csak nemrég fogadták el, és egységesítették, így csináltak egy csak helyben érvényes kategóriafélét, azoknak, akiknek már van B kategóriás jogsijuk.

Érdeklődés hiányában a tél elmaradt

Tavaly 2 fokkal sikerült rekordot döntögetni, idén fél évszázados szárazsági rekord dőlt meg. Élvezzük ugyan a jó időt, de a lehűlés hiánya segíti a kórokozók elterjedését (ezeket a sorokat épp bedugult orral, a házi karanténból írom), és a gazdák rendesen morognak a szárazság miatt. Az eper ugyan már szuper, de az idei dinnyetermésre valószínűleg keresztet vethetünk.

Ingatlanárak

Nézem a hirdetéseket, és szóhoz sem jutok. Szépen lassan elszállnak az árak, korrektebb 2-3 szobás kiadó ingatlan 600 € alatt nagyon nincs. Aki mást mond, az biztos festi magát. Az idei évre olyan 3%-os drágulást prognosztizáltak a lakáspiac eladási áraira.”

A teljes posztot itt találjátok, lehet kattintani.

(Fotó pixabay.com Holgi)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztrália Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr738471108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2016.03.13. 16:58:10

@diggerdriver:
"Ezzel az egész meghívásos dologgal semmi baj nincsen amíg az ember tudja mire számítson."

Körömpörkölt jo lesz?
De lightosan csak,sok köröm keves krunpli:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.13. 17:04:28

@Zoole[uk]:
Nagy duzzogva...
Kobe bélszínre számítottam de majd valahogy letolom a gigámon a körömpörköltet is.
Csaxólok hogy akkor a jó mikor a szaftja olyan ragadós hogy ollóval kell elvágni mikor a csontot elveszed a szádtól.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.03.13. 17:09:44

@P.Elliot: a kommentem utolso mondatat viccnek szantam.
Ezt.
"Meg olyan is volt,hogy a magyarok ramszabadultak/meghivattak magukat es leraboltak a hutom hiena modjara"
Ennek a mondatnak digger a foszereploje.Meg a regi kommentelok kozul mondtak egy paran,hogy amikor digger eljon hozzank akkor kieszik a vagyonombol es osszetorik a szek is alatta.
Persze ez nem igaz.

SzZoole 2016.03.13. 17:11:56

@diggerdriver: ne aggodj en is ugy szeretem Es olyan is lesz,konyokig ragacsos leszel:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.13. 17:12:43

@Zoole[uk]:
Tudod hogy én csak csipegetek. Mint egy madár. Mint egy Madár nevű ló...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2016.03.13. 17:15:59

@diggerdriver: Ismerunk itt tobben is. Tudjuk, milyen egyszalbelu vagy...
:)))

Csodabogár 2016.03.13. 17:20:09

@tanato: Ezek mind barátok voltak, Különben se voltam itthon. De amugy se voltunk egy összejárós család, kevesen is voltak rokonok, amit egy cseppet sem bántam. Barátok leszármazottjai szétszéledtek a világ minden tája felé.

Csodabogár 2016.03.13. 17:24:06

Ma, főzés közben hallgattam a Kossuth rádió híreit. Azt mesélték, hogy a svédországi magyarok haza akarnak jönni, mert már nincs igazán biztonság Svédországban, valamint megcsappannak a szociális juttatások. Mindez persze a migránsok miatt. Ment az elszívó talán nem hallottam mindent, de elég furcsának tartottam a storyt.

SzZoole 2016.03.13. 17:25:33

@diggerdriver: persze persze,csak kis falatokban,mint a krokodil:)))

tanato 2016.03.13. 17:46:29

@Csodabogár: Ja úgy már jogos, barátok leszármazottait már tényleg nem tartjuk számon,azon kívül persze hogy tudunk róluk.Rokonságban azért más a helyzet,testvérek ,unokatesók gyermekei azért még időnként meg vannak híva.Tartjuk a kapcsolatot,kivel mélyebben kivel felületesebben.

tanato 2016.03.13. 17:49:31

@Csodabogár: Kormánypárti propaganda.Ha volna alapja és SVédben polgárháborús helyzet volna már jönnének vissza a magyarok hosszú tömött sorban.Illetve ha ilyen lesz jönni is fognak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.13. 17:54:18

@Csodabogár:
Az ismeretsegi koromben levo magyaroknak eszuk agaban sincs hazamenni. Mondjuk ez nagyon szuk ismerosi kor.
Szerintem is propaganda, ahogy @tanato: irta. Akirol tudom, hogy ezetleg lepne innen, az Angliaba es Hollandiaba menne.

Herr Géza 2016.03.13. 18:40:25

@Csodabogár:
"Ma, főzés közben hallgattam a Kossuth rádió híreit."
Ajajj, orvos látott már???? :))))))

Taxomükke (UK) 2016.03.13. 18:45:39

@Csodabogár: Meg tudom erositeni a hireket.
En az M1-en lattam.

Csak vicc volt.

Herr Géza 2016.03.13. 18:46:35

@Csodabogár: Ezt jól láttam? Vagy csak én vagyok lemaradva? Te 81 éves vagy??????? Azannya.....
Azt tudtam, hogy nem tegnap voltál tinédzser, de a 81 azért rendesen meglepett...

Taxomükke (UK) 2016.03.13. 18:52:25

@Herr Géza: Figyelj, Geza, nem lehet mindenki ilyen ifju taknyos, mint mi. Digger is csak azert eszik harom helyett, mert betoretlen fiatal csiko...
;)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.13. 18:52:52

@Herr Géza:
Szeretnék én 81 évesen szellemileg olyan friss lenni.

SzZoole 2016.03.13. 18:53:22

@Herr Géza: most olvasom,hogy 'anyatok' partja bukik tobb tartomanyban is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.13. 18:53:55

@Taxomükke (UK):
Menjapicsába:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

svédnyugger 2016.03.13. 18:55:52

@Taxomükke (UK):
Persze, hogy propaganda, de sajnos van alapja. Pár év és kérhetünk menedéket M.o-on :)

SzZoole 2016.03.13. 18:57:39

@Taxomükke (UK): dehogy csiko,egy igazi taltos paripa:)))

tanato 2016.03.13. 19:07:18

@svédnyugger: Természetesen van alapja,de úgy tudom ott is bekeményítettek,nem engednek be korlátlanul mindenkit bemondásra.

svédnyugger 2016.03.13. 19:15:44

@tanato:
Sajnos, de...
Még most sem kérnek papirokat, elég ha bemomdod, hogy menekültstátuszt kérsz. Viszont most a határlezárások miatt kevesebben jönnek, 300-500 hetente. 2 év mire eldöntik, hogy maradhat-e, aztán ha nem, akkor a júliusban bevezetendô törvények alapján nem kap segélyt továbbra. Ennek az új törvénynek sok az ellenzôje, akik még azt hiszik, hogy nem az ô zsebükre megy, no meg akiknek politikailag korrektnek kell lenniük.
A baj az, hogy szinte mindent megtehetnek, ha törvény elé kerülnek, akkor nevetséges büntetést kapnak és ezt ôk is tudják. Nagyon nehezen, de kissé jobb irányba fordult a menekült politika, de pár éven belül nem várható lényeges változás.

puhacica 2016.03.13. 19:18:12

@Csodabogár: te elmultal 80??? :O de jo, hogy ebben a korban is ilyen frissen tudsz gondolkodni! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.13. 19:28:28

@svédnyugger:
Talan 2018-ban, a kovetkezo valasztasokon, fordul kicsit a szeljaras. Nem reprezentativ minta, de az eddig birkalelku kollegaim is rancoljak mar a homlokukat.

@Zoole[uk]:
Ugy ugy, lassan mehet a mami a hid ala, meglatjuk megszanjak-e a dedelgetett cimborai egy kis baranysulttel :)

Csodabogár 2016.03.13. 19:33:26

@Herr Géza: Van egy százéves konyha rádióm. Kizárólag a Kossuth jön be rajta. Már erősen kersek egy újat de még nem találtam. Konyhában ugyis csak a felét hallom a dolgoknak.

Csodabogár 2016.03.13. 19:34:49

@Herr Géza: Pontosan juliusban leszek 81. Még nem érzem a korom, ezt le is kopogom háromszor.

Csodabogár 2016.03.13. 19:36:25

@Zoole[uk]: A legnagyobbat az SPD bukta. Sajnos a szélsőjobb nagyon berobbant.:-(

Csodabogár 2016.03.13. 19:39:07

@Kövérmadár [swe]: Csak halkan mondom, hogy Frau Merkelnek hívják és nagy kár, hogy nincs több hozzá hasonló politikus jelenleg sehol.

kardio1 2016.03.13. 19:40:23

@Zoole[uk]: a paripa voltaképpen herélt lovat jelent, csak szólok :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.13. 19:53:49

@kardio1:
Az a kappan is tudja aki írta:))))))))))))))))))

SzZoole 2016.03.13. 20:46:34

@Csodabogár: nem csodalkozom a szelsojobb menetelesen.

SzZoole 2016.03.13. 20:48:25

@kardio1: tudom,hogy mit jelent a paripa jelentese,azert irtam,akinek cimeztem,csaxolok:)

Herr Géza 2016.03.13. 21:17:44

@Csodabogár: Ez most teljesen várható volt, az idegenellenesség most bárkinek szavazatokat hozott. Azonban ne feledjük, hogy csak 3 tartományi választásról van szó. Az AfD most bekerül a tartományi parlamentekbe, ahol szépen bebizonyítják, hogy a: nincsenek valamirevaló politikusaik, b: egytémás párt lévén semmi más témához nem értenek, nincs programjuk, csak a "Scheissausländer"-ezéshez. 2017-re a mostani protesztszavazóik már ki is fognak belőlük ábrándulni és majd vissza is lesz vágva a szarvuk az össznémet választásokon.
Sachsen-Anhalt meg végképp nem meglepő. Ők a rendszerváltás óta simán neonáci fellegvárrá fejlődtek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 21:24:56

köszönöm a jókívánságokat.
a családban senki se hallott erről, hogy meg szokás hívni mindenkit és fizetni az egész cehhet, kivéve esküvő, de akkor úgyis visszajön az egész.
generációs különbség lehet? :-D
bocs srácok, ezt nem hagyhattam ki.
na de elolvasom a kommenteket is, biztos már rég túl van tárgyalva.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 21:31:21

@P.Elliot:
hű, akkor neked is boldog szülinapot.
anyukám mindig azt szokta mondani a "hány éves vagy" témában, hogy "27 múltam". arról ugye nincs szó, hogy mennyivel :-D

Herr Géza 2016.03.13. 21:34:23

@Zoole[uk]: @Kövérmadár [swe]: Na azért nem csak matekból áll a politika. A CDU-tól ugyan vett el az AfD is nem kevés szavazatot, de pl. a mi "főnökünk" (Kretschmann-Zöldek), ill. a rajna-pfalzi régi/új győztes, Malu Dreyer (SPD) is Merkel néni vonalát támogatta, szóval nem olyan egyszerű a kép.
Én viszont megértem, amit a Zöldek hajdani porondra lépésekor nem gondoltam volna: Svábországban immár nem csak a miniszterelnök jön a Zöldektől, de immár a parlament legerősebb pártja is lettek. Itt, ami mindig is CDU hazai pálya volt, ugyanúgy, mint a bajoroknál a CSU.

kardio1 2016.03.13. 21:40:10

@diggerdriver: pont téged védtelek, hogy ne "vádoljanak" igaztalanul!
Csak szólok :-)

kardio1 2016.03.13. 21:41:17

@Zoole[uk]: nem gondoltam, hogy direkt volt :-) Cs. sz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.13. 21:42:57

@kardio1: Tudom és köszi, azért írtam hogy az az ártány is tudja aki írta.:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kardio1 2016.03.13. 21:43:21

@diggerdriver: ha az lennék, nem szeretném így a karácsonyt! Itt a kappan az egyik tipikus karácsonyi étel. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.13. 21:43:56

@kardio1:
Látod a takony kölök már a kort sem tiszteli:)))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.13. 21:46:58

@kardio1:
Viszont arra kiváncsi lennék hogy nagyüzemileg hogyan csinálják.
A kakast komoly műtét kiherélni mert a test belsejében van a heréje.
Az én nagyanyám még régi nagytudású parasztasszonyként még ismerte a módját a kappancsinálásnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.13. 21:47:39

@kardio1: Nem. Szimplán hülye...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kardio1 2016.03.13. 21:49:56

@Dragonlady (Bp, Hun): nem hinném, hogy generációs kérdés volna. Nekem is természetes, hogy ha meghívok valakit, akkor én fizetek. Szerintem, ahogy Kelet felé halad az ember, hagyományosan egyre inkább a vendéget jól tartó tradíciók élnek a népekben. Nem úgy mint Mirjam hazájában, a hideg, rideg északi robotvilágban :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 21:51:05

@diggerdriver:
szerintem ha konkrétan MEGHIVASRÓL van szó, akkor fizet a meghívó, nem? de ha ez így nem hangzik el, hanem szervező, aki összehozza a dolgokat, az más?
vagy te fizetted a cehhet a HÁ találkozó után, csak mert te szervezted?
szerintem két külön dologról van szó, vagy nem?

kardio1 2016.03.13. 21:52:14

@diggerdriver: nem tudom. Majd megkerdezem valamelyik idősebb, 85 év feletti nobetegemet, hátha ilyen helyen dolgozik :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.13. 21:52:47

@Herr Géza:
Matek ide, politika oda, rettenetes mennyisegu ember jott ide. Olyanok, akik jo resze nem igazan fog hozzatenni az itteni gazdasaghoz, inkabb csak felelni.
Az SFIben tanito ismerosom hajmereszto dolgokat meselt, Flen egyes reszei katasztrofalisan le lettek lakva.

Nem elvaras, hogy aki menwkultkent jon az azonnal dolgozzon, de az a minimum, hogy alkalmazkodik. Nem erdekel a vallasa, a kulturaja, ha bomlaszt es problema van vele, huzzon vissza a homokozoba. Ez ugyanugy all a roman koldusokra es mindenki masra is.
Nyilvan a tobbseggel nincs kulonosebb baj, de akivel igen, az az elso geppel mehet haza es ennyi volt.
Mert az nem megy, hogy az adofizeto magyarok, svedek, nemetek, romanok stb eltartsak a rendbonto sopredeket, mert jajj szegenyek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 21:56:41

@kardio1:
a generációs megjegyzés szurkapiszka akart lenni Gézának és Diggernek :-)
arra jutottam, hogy más a formális meghívás, és más, hogy ha egy társaság megszervezi, megbeszéli, hogy elmennek valahova.

SzZoole 2016.03.13. 22:09:18

@kardio1: doki,a kosher nem en vagyok,az a tino lakik gettoban,zsido gettoban Es öt most fogjak herelni(vagy metelni?),hogy igaz zsido valjon belole:)))

kardio1 2016.03.13. 22:09:25

@Dragonlady (Bp, Hun): tudom. Én még fiatal vagyok hozzájuk képest :-)
Egyébként egyetértünk.

Herr Géza 2016.03.13. 22:14:07

@Kövérmadár [swe]: Én nem is pro vagy kontra foglaltam állást menekült ügyben, mert épp elég összetett téma ez...
Csak ennek a három tartományi választásnak pusztán a matematikai eredményéből igen elhamarkodottnak ítélem meg bármely nagy tanulságot ilyen iziben levonni, főleg a német belpolitika alaposabb ismerete nélkül. Nem is rád gondolok első sorban, hisz a bulvár már itt is nyomja a "Horroreredmény Merkelnek" stílusú főcímeket. Csak beljebb derül ki, hogy a horror elsősorban a nagykoalíció másik pártjának, az SPD-nek az eredményére vonatkozik, na meg az AfD előretörésének.

Herr Géza 2016.03.13. 22:20:36

@Csodabogár: És mi még itt tavaly virtuális farokméregetést tartottunk, hogy ki a korelnök, és 50+-szal az élbolyban volt az ember.....:)))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 22:21:17

@diggerdriver: @kardio1:
ok, akkor sikerült magamban összrakni a dolgot. az zavarhatott be, hogy tényleg nem szoktam ilyesmit csinálni, vagy a környezetemben senki.
egyébként alap volt persze az iskolában, hogy nem fogadunk el meghívást a nálaunk sokkal kevesebbet kereső kollégáktól, sőt ha mondjuk neki van szülinapja, azért hívjuk meg, ha neküönk, akkor meg azért. úgyis hozták otthonról a sütiket ők meg, vagy a frissen szedett mangóhegyeket, vagy ilyesmit.
juteszembe 2, senkit nem sajnáltam gyereket még annyira triviális dolgot miatt, mint azt a csóri jehovista családba csöppent kislányt, akinek a diliflepnis anyja pont ezektől az idiótáktól hallott először a keresztényekről, nem baptistáktól vagy relatíve normális társaságtól. ja mert ezek semmit se ünnepelnek. a szerencsétlen gyerek kb kéthetente ott ült a tanáriban lógó orral, amikor az osztálytársai szülinapi tortát hoztak. se karácsony, se nemzeti ünnepek, se keresztény ünnepek, SEMMIT nem szabad. namost én nem szoktam senki valllására beszólni, elég jól tolerálok sokmindent, utánaolvasok, tanulok, de az ilyen szintű sötétség úgy veri ki a biztosítékot, jó kis képzavarral, hogy a lábam nem éri a földet. egyébként egy viszonylag józan (tehát nem lila ködös), segítőkész, kedves ember volt a kollégám, de nemcsak a gyerekkínzás mindenféle formáját nehéz megbocsátani, hanem nekem valamiért ezt is nehéz volt elfogadni, hogy ilyen sivár létbe rángatja bele a pici gyerekeit, ahol minden nap ugyanolyan, és semmit, semmit nem szabad ünnepelni, semmi világi dolognak örülni :-(

kardio1 2016.03.13. 22:22:22

@diggerdriver: borzasztó, mennyire nem értek már magyarul. :-( Azért csak leesett, mit is írtál pontosan...

Csodabogár 2016.03.13. 22:34:00

@Herr Géza: Tudom persze, állandóan a német tv-t nézem, per pillanat ARD.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.13. 22:37:33

@Herr Géza:
Igazad van.
Itt sem tudni, hogy mi lesz 2 ev mulva, most erosodott az SD, 2 ev mulva az en voksom is az ovek lesz, ez 95%. Aztan lehet utana engem is elzavarnak, meglatjuk :)

adg 2016.03.13. 22:40:20

@Dragonlady (Bp, Hun): konkretan a meghivasrol volt szo, nem a hazibulirol haverok kozt.
Pl szuletesnapomon meghivom a kollegaimat, vagy a csaladot, akkor en fizetek.
Osztalytalalkozon vagy hazibuliban meg kozosen.

Errol volt szo, csak a vitaban resztvevo felek legendasan rugalmasak es komoly szandek munkalkodik bennuk a masik nezopontjanak megertesere. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 22:49:47

@adg:
igen, közben kitisztult a kép.
egyébként javaslom, hogy Digger jövőre, ileltve idén, meghívjon mindenkit a HÁ találkozóra, ne szimplán szervező legyen. olyan kicsike tud lenni a különbség a szervező fázisban, oda kell figyelni a szavakra :-)

SzZoole 2016.03.13. 22:52:42

@Dragonlady (Bp, Hun): miert a következőre elmennel?

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 22:56:40

@Zoole[uk]: csak ha valaki kifizeti ;-)
egyébként elmentem volna valszeg, ha nem messze alvásidő után lett volna, hanem délben vagy ilyesmi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 23:05:36

@Zoole[uk]: peeeersze, aztán hány évig hallgathatnám itt az élcelődést? :-D

SzZoole 2016.03.13. 23:17:58

@Dragonlady (Bp, Hun): te,nem feleségül kertelek es nem is ajánlatot tettem:)
Kérdezd meg puhacicat vagy Diggert hányszor voltak mar a vendégeim es soha nem éltem vissza vele,na jo néha viccelodunk rajta,de ez barátok közt belefér:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 23:19:51

@Zoole[uk]:
ja, hogy nem veszel feleségül? akkor tárgytalan :-D :-D :-P

Csodabogár 2016.03.13. 23:22:11

@kardio1: Közben eszembe jutott a londoni barátnőm, aki mindig hiányolta a kontinensen lévő vendéglőkben a "Női étlapot" Mint mondta, angliában van olyan, hogy ha egy férfi meghív egy nőt, akkor a nőnek olyan étlapot adnak, amin nincs ár. Ezt én nagyon szimpatikusnak tartottam, miután ha meghívtak mindig csak a legolcsóbb dolgokat rendeltem, nem azt amihez gusztusom lett volna. Sajnos angliában soha nem hívott meg senki vendéglőbe, igy csak a már örök idők óta ott élőre tudok hivatkozni.

SzZoole 2016.03.13. 23:23:01

@Dragonlady (Bp, Hun): ilyenkor nagyon csipazom a burad,amikor erted es benne vagy a viccben:)))
A baratnodet is megtanithatnad ra,mert mostanában egy kicsit besavanyodott:)

Herr Géza 2016.03.13. 23:25:59

@Csodabogár: Tekerek ezerrel, de ennyire azért nem vagyok optimista.. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.13. 23:36:30

@Zoole[uk]:
sokszor vagyok fáradt, úgy lelkileg inkább, és vannak olyan témák, mint mindenkinek, amikre én is ugrom. :-(
Mirjam szerint egyébként meg gondolom, mindenki más van besavanyodva, aki a szabvány kis határátkelő életét éli. olyan sok szurkapiszka volt itt az évek alatt azokkal szemben, akik nem a klasszik módon csinálják, hogy nem csodálom :-( sokmindenért hajlamos az ember befeszíteni. aztán már nehezebb lazítani. bizonyos mértékig mind ezt csináljuk.

FutureFry 2016.03.14. 00:30:30

@Mirjam2: Saját tapasztalatom szerint az “invite” szó igencsak formális (pl. szülinapi bulira (papíron), vagy esküvői meghívón, és persze akkor nem kérdés ki fizet - legalább is az ételt/italt). Barátok/kollégák között a mindennapokban inkább kevésbé formális kifejezések használatosak, mint pl. “Want to grab a beer?”, vagy “Want to meet for/have dinner at ...?”. Ezt viszont mindenképpen érdemes kvalifikálni ha tényleges meghívásról van szó, pl. a “my treat” hozzáadásával (amit a delikvens akár vissza is utasíthat, ha maga akarja fizetni)

blackhairlady 2016.03.14. 04:19:10

En nem tudtam ezt az otthoni mimdenki maga fizeti a sajat fogyasztasat dolgot, igaz, csak a ballagasok, kerek hazassagi evfordulok voltak ettermeben kiterjedt csaladdal.
Itt maximum 8-an vagyunk ha etterembe megyunk, mindig a meghivo fel fizet. A legkisebb gyereknek volt baratokkal szulinapi buli minden evben bowlingos helyen meg Chuck e cheeseben, kulon szulinapi csomagok vannak amit termeszeteszen a szulinapos fizet, a tortat is o hozza. Ami meglepo volteloszor, hogy az unnepelt kulon mindkinek ad egy kis ajandekot is, egy pluss allatot vagy akarmit amit jonak lat. Mi ezt kihagytuk, ne hogy mar en adjak ajandekot a vendegeknek:))))))))))))
A legtobbszor egyebkent itthon tartjuk, otthon is ez volt, en foztem, sutottem, de nekem nem volt faradsag, mert kedvelem a rokonaimat es jol esett mindig meghivni oket.
Sot, nalam bevett szokas az is, hogy annyit sutok, fozok, hogy csomagolok is mindenkinek, hogy ne legeyen gondja a vacsoraval.

blackhairlady 2016.03.14. 04:41:53

@P.Elliot: @kardio1: @Dragonlady (Bp, Hun): Boldog szulinapot kivanok mindegyikotoknek :)

2016.03.14. 07:49:26

@FutureFry: Az en tapasztalatom szerint az 'invite' hasznalatos teljesen informalis ertelemben, baratok kozott is; nyilvan az USAban maskepp van. A 'my treat' kifejezes nekem super cheesy-nek hangzik, soha nem hasznalnam, a barataim sem, de mondom, ez nem USA :). UKben inkabb ugy szokott lenni hogy ha pl. ket ember kavezik egyutt, akkor az egyik mondja a vegen hogy 'I'll get this' / 'I've got this', vagyis o fizet, de nagyobb etkezesnel es foleg tobb resztvevo eseten ez nem szokott elofordulni, es semmikeppen sem altalanos vagy elvart. Ha meghivnak egy etterembe valakinek a szuletesnapja alkalmabol, magatol ertetodik hogy mindenki a maga szamlajat fizeti, ezert ezt nem kell kulon megbeszelni.

2016.03.14. 07:53:36

@Zoole[uk]: Tudom hogy nehez megerteni, de nem az a celom az itteni kommentelessel hogy a te szemedben 'laza csaj' legyek.

2016.03.14. 07:55:58

@Csodabogár: Meg soha nem hallottam ilyenrol, bar konnyen el tudom kepzelni hogy a multban letezett. Ma mar szerencsere nagyon kevesen kovetik Angliaban ezt a regimodi szokast hogy a ferfi fizet a nonek, ez engem mindig is halalra idegesitett.

adg 2016.03.14. 07:59:13

@Mirjam2: Hat, na de hat ez most igy hogy? Mi akkor a te celod az itteni kommentelessel, ha nem az? A Zolee szemeben laza csajnak lenni, az azert mar minimum egy eletcel. :DD

adg 2016.03.14. 08:04:15

@Mirjam2: Ez az ar nelkuli etlap engem elegge megleppett. Mintha azt feltetelezne, hogy a nok nem tudjak arak nelkul, hogy melyik kaja a draga, es igy nyugodtan valasztanak libamajat, pedig ha latnak az arat, akkor csak a fel adag spagetti lenne. Ez nekem eleg lealacsonyitonak tunik.

mertcsak 2016.03.14. 08:05:57

- Del-afrikaiak ha meghivnak vendegsegbe magukhoz, vinned kell a sajat italod, mert a hazigazda nem fogja torni magat azert, h olyan itallal rukkoljon elo, amit szeretsz.
- Vendegsegben neha elvarjak, hogy vigyel hozzavalot, sutit, salatat, vagy csak osszedobjak a hus arat (karacsony csaladdal).

Ezeken a mai napig ki vagyok akadva, mert amikor en szerveztem hazibulit (meg Magyarorszagon), alap volt, hogy megkerdeztem, ki mit szeretne inni s ugy vasaroltam. Ahogy a csaladi karacsonyi osszejovetelkor sem ugy indult a buli, h elore meguzenik sms-ben, kinek mennyi penzt kell majd beleadnia.

A szakmunkas-egyetemi diplomas temahoz, hatha erre gondolt a költő: linkedinen tobbszor lattam mar, hogy sima erettsegivel voltak emberek olyan dontesi pozicioban, amihez masnak tan az egyetem is keves lenne, s pusztan azert mert 18 evesen dolgozni kezdett, megmaszta a rangletrat, a tapasztalata nyomott annyit a latban + a jo angolja, hogy az egyetemet vegzett kulfoldinek eselye sincs.

2016.03.14. 08:12:15

@Herr Géza: Na most nem tudom hogy nevessek vagy sirjak :)

2016.03.14. 08:15:18

@adg: Aljas modon, onceluan, szellemi kikapcsolodasra hasznalom ezt a blogot mikozben unalmas dolgokat kenyszerulok irni es olvasni a szamitogepen :))). Ez tenyleg nagyon onzo magatartas, latszik hogy az individualista Nyugaton toltott ido rombolta a karakteremet.

2016.03.14. 08:28:09

@adg: Egyszer egy regi munkahelyemen a fonokom megjarta ezzel. Meghivott (abban az ertelemben hogy o fizetett) egy holgyet hivatalbol egy 'munka-ebedre' egy draga etterembe. A csaj rendelt egypar dolgot, fonok nem inyenc, nem tunt neki fel hogy az egyik dolog amit a vendeg rendelt, veletlenul white truffle volt. Mikor kijott a szamla, nem tudta elkepzelni hogy mi lehet az az extra tobb mint ketszaz font a szokasos aron felul... Ez sajnos meghaladta az egy etkezesre hivatalosan engedelyezett keretet, igy kenytelen volt zsebbol kifizetni a kulonbozetet a fonok. A not 'feketelistara' tettuk, tobbet senki nem hivhatta meg sehova. Nem derult ki hogy direkt rendelte-e a vilag egyik legdragabb kajajat, vagy egyszeruen nem nezte az arakat.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.03.14. 09:31:52

@Herr Géza: Valószinüleg az elsö idökben ir´dtak ezek a gondolatok és akkor még jóval húsbavágóbbak ezek a felismerések mint késöbb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.14. 11:19:37

@Mirjam2:
Egyet nem értek.
Minek neked férfi?
Te egyszemélyben egyesited a transzcendentialis nirvána ying és yang pólusait.
:)))))))))))))

FutureFry 2016.03.14. 15:00:14

@Mirjam2: Az "I've got this" (vagy az amerikai köznyelvben gyakrabban használatos egyszerűsített "I got this" változat) errefelé is ismert formula, utólagosan amikor fizetésre kerül sor. Pl. amikor hozzák a számlát (és leteszik az asztalra, általában udvariasan megpróbálva mindenkitől egyenlő távolságra lerakni) ezzel a kifejezéssel nyúl utána a fizetést felajánló delikvens. (Aztán lehet udvariasan vitatkozni vele, attól függő mértékben mennyire akarjuk - vagy nem akarjuk - hogy tényleg ő fizessen.)

FutureFry 2016.03.14. 15:37:15

@Mirjam2: Ja, és ha a "my treat" kifejezést "super cheesy"-nek találod akkor van másik is - gyakran használom/hallom az "it's on me" változatot is (meghíváskor előre, vagy akár amikor fizetésre kerül sor).

FutureFry 2016.03.14. 15:46:36

@adg: @Mirjam2:
Ár nélküli menüt már láttam - bár az egy olyan helyen volt, ahol minden menü ilyen volt (gondolom az "If you have to ask, you can't afford it" szellemében).

Ezentúl (legalább is amerikában) létezik a "gift receipt" fogalma: Amikor az ajándékozott az ajándékkal együtt kap egy számlát, amin nincs összeg (de így pl. visszaválthatja (más méretre) vagy garanciát tud később érvényesítettni). Persze ezen tevékenységek közben könnyen kiderülhet a termék ára is (de legalább nem az ajándékozásnál).

Igaz, ezek mind nemfüggetlenek.

adg 2016.03.14. 16:08:52

@FutureFry: ez a gift receipt tetszik, bar itt mondjuk szuksegtelen. Visszacserelnek, visszavesznek barmit, szamla nelkul is. Ha onnan szarmazik es jem hianyos, hasznalt persze. Muszaki cikkeket meg par nap hasznalat utan is neha, amin meg vagyok rokonyodve. Gondolom a kukaban vegzi. Egy eleg jo ismeros meselte, hogy kellett neki egy nagynyomasu moso egy alkalomra. Megvette, megcsinalta a dolgat, majd visszavitte, hogy nem kell neki, vacak. Szerintem netto bunkosag.
Ruhat is vittunk mar vissza kicserelni, semmit nem kertek. Ugyanigy hibas termeknel is csak adtak egy masikat. Amit visszavittem, ki sem bontottak, hogy tenyleg hibas-e, vagy legalabb az van-e a dobozban. Paron telefonja amikor beszart, neten kellett jelezni. Kuldtek az ararol egy vouchert, es le sem kellett adni, semmi. Azota is megvan. Mondjuk az imei szamat meg kellett adni, lehet, hogy letiltittak, nem tudom. Tenyleg nem mukodott.
amikor eloszor probaltam garancialisan kicserelni valamit, nem tudtam szamlat vinni, mert a hopapirrol eltunt a felirat. Magyar reflex, valoszinuleg baszhatom, sose tudom bizonyitani, hogy ott vettem es mikor. De a csaj leolvasta a vonalkodot es ott volt elotte minden. Kaptam az uj cuccot.

Viszont a mosogatogepet 4. alkalommal birta megjavitani a szakember, ket honap alatt. Ezen kicsit morcos voltam. Szerencsere volt egy tartalek, de elegge felhuzott.

blackhairlady 2016.03.14. 18:08:07

@FutureFry: illetve a pincer mindig megkerdezi, hogy egybe vagy kulon szamoljon.

blackhairlady 2016.03.14. 18:09:45

@FutureFry: ez jutott nekem is eszembe aaz ar nelkuli etlaprol. Karacsonykor mindig kerek ilyet az ajandekaimhoz, szerintem jo otlet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.14. 21:05:52

@adg: tegnap láttam h találtak felétek vmi halevő pókfajt? Hiába próbálod ezeket kimagyarazni, felesleges :-D

M. Péter 2016.03.15. 20:51:19

@mertcsak: Vagy a papája a cég tulajdonosa.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása