oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 17. 06:43,  Magányosan külföldön 273 komment

2016. február 17. 06:43 Határátkelő

Magányosan külföldön

Van, aki bevallja, van, aki nem, de mindenki volt már magányos. Pláne előfordul ez akkor, amikor az ember egyedül kénytelen belevágni a határátkelésbe, vagy éppen otthon, Magyarországon várja a külföldön dolgozó másik felét. Szóval van az úgy, hogy az ember egyedül van, ugyanakkor nagyon fontos szerintem, amit a Bécsben élő Nóra mai posztjában ír, hogy az egyedüllét nem kudarc. (Korábbi írását itt találjátok.) Az lenne a kérésem, hogy aki nem érzi magáénak a témát, az is gondoljon arra, hogy másnak esetleg segíthetnek az itt leírtak.

magany_foto_flickr_com_antoine_k.jpg

„Mit is szoktak ilyenkor tanácsolni? Hogy örülj neki, mert kihasználhatod az időt alkotásra és önismeret-fejlesztésre? Hát jelentem, ez nem segít, ha éppen benne vagyunk a magány és a szomorúság sűrűjében. És az sem, ha állandóan az e-mail- vagy Facebook-fiókunkat nézegetjük, hátha írt valaki. Úgyhogy jobb, ha más megoldás után nézünk.

Először is, ismerjük el, hogy az unatkozás – magány – szomorúság – kilátástalanság - tehetetlenség kombó rossz élmény, nagyon rossz élmény. Kár tagadni, ez egyszerűen így van. Ráadásul fárasztó és stresszes is. Ugyanúgy el lehet fáradni benne, mint 8 óra munkában.

Miért? Mert az agyunk folyamatosan jár, dolgozik, csakúgy zakatolnak a gondolatok: Mit tudok tenni, hogy jobb legyen? Kit hívjak fel? Mit csinálok rosszul? De jó lenne hallani a saját hangomat!... És a többi.

Másodszor pedig, nézzük meg, mit is jelent tulajdonképpen a magány. Magányt többféle szituációban át lehet élni: előbukkanhat olyankor, amikor egyedül töltünk el egy hétvégét, egy napot, egy pár órát. Azért érezzük magányosnak magunkat, mert hiányzik egy társ vagy egy barát, akivel megoszthatnánk a gondolatainkat.

De olyankor is megjelenhet, amikor tulajdonképpen társaságban vagyunk, például más expatok (külföldiek) vagy a kollégáink körében, esetleg körülöttünk van ugyan a házastársunk és a gyerekeink, mégis hiányoljuk a bensőséges kötődést, valakit, akinek őszintén feltárhatjuk az érzéseinket és a gondolatainkat, és akinél bizton tudjuk, hogy azok fogadtatásra találnak.

Néha pedig azért érezzük magunkat magányosnak, mert hiányzik valaki, akivel az anyanyelvünkön beszélhetnénk, könnyedén és zökkenőmentesen, a körülöttünk lévőket másnak látjuk, akik nem értik, nem érthetik meg, ami bennünk zajlik. Ez pedig a társas magány érzete, amit különösen könnyű megtapasztalni egy külföldi kultúrában.

Mi is a magány?

Egy kielégítetlen igény, egy hiányérzet („szeretnék valakivel igazán beszélgetni, együttnevetni. valamilyen programot csinálni, de nem lehet”). Nem több, és nem kevesebb.

Megjelenhet bármikor, bárkinél, függetlenül attól, hogy hol, kivel él, hány barátja van és mennyire leli örömét a munkájában. Minden rendben van hát veled, ugyanúgy, mint a többiekkel. Nem rosszabb vagy sikertelenebb ember senki attól, hogy egyedül van. Az egyedüllét nem kudarc, főleg nem a külföldön élőknél. Ez „csak” egy hiányérzet.

Ezzel nem lekicsinyelni szerettem volna a magány kellemetlenségét, tudom, ez egy nagyon rossz érzés akármelyik formájával találkozik is az ember. Sokkal inkább arra szerettem volna felhívni a figyelmüket, hogy a magányt egy hiányérzetként szemléljétek önmagatok ostorozása helyett.

A magányból kiindulva ugyanis nagyon könnyű egy szomorú és hamis történetet kialakítani magunkról és a körülöttünk lévő világról. Néhány ember ilyenkor átvált:

- az elégedetlenség érzésébe (hát miért nem lehet valakivel normálisan, a felszínestől mélyebb párbeszédet folytatni?!),

- vagy mély szomorúságba és önsajnálatba (vesztes vagyok, senki nem akar velem lenni, mindenkinek van valami programja / barátja / barátnője, csak nekem nincs; ennyi idősen képtelenség barátokat találni; a jövő vasárnap, a legközelebbi expat-találkozón, stb. is ugyanaz lesz; mit csinálok rosszul? mert valamit biztos rosszul csinálok; ez pont olyan, mint amikor gyerekkoromban anno…),

- esetleg átadja magát a rémületnek vagy a kétségbeesett megoldáskeresésnek (talán elmehetnék ide, de…; talán megnézhetném ezt a kiállítást, de…; mennyibe kerül egy vonatjegy Z városba?).

Egész jól rá lehet kattanni a témára, és egy sötét gondolatlufit fonni egy „pillanatnyi” kielégítetlen igény köré, igaz? 

Bármi megtörténhet

De ha valaki igazán „profi”, az akár más idődimenzióba is kivetítheti a magány érzetét. Például a múltba, amikor a mostanihoz hasonló negatív érzéseket élt át, vagy a jövőbe, amikor azt gondolja, hogy azért mert most, ebben a pillanatban nem teljesült az a vágya, hogy valakihez mélyebben tudjon kötődni, a jövő héten, a jövő hónapban és a jövő évben sem fog.

Ugyan! Hát mennyire valószínű, hogy minden ugyanúgy marad, mint most és ugyanúgy fognak a napok csordogálni 10 év múlva is, mint ma? Talán a jelenlegi, szomorú állapotban most hihetetlennek hangzik, de ugyanannyi esély van arra, hogy 10 perc múlva csörög a telefonod és valamelyik ismerősöd elhív egy kávéra, mint arra, hogy 10 perc múlva is egyedül leszel. Ja, és az is lehet, hogy 10 perc múlva még mindig egyedül leszel és örülsz ennek. Bármi megtörténhet.

Nem győztelek meg teljesen, igaz? Hát igen, könnyű belefeledkezni a magunkról szőtt szomorú művészfilmbe. Ezért mondtam azt, hogy ne engedjétek meg, hogy a magány áttelepüljön a gondolataitokra, a saját magatokról alkotott képetekre, az életetekre.

Kezeljük a magányt annak, ami: egy hiányérzetnek, amelyet ráadásul a külföldön élés egy szakaszában mindenki óhatatlanul megtapasztal, hiszen kiléptünk egy biztos kapcsolati hálóból valamint az ismerős közegből, és időbe telik, amíg kiépítünk egy újat, amíg kialakul bennünk az „odatartozás” érzése.

Mit tehetünk hát, amikor magányosak vagyunk?

Csak engedjük, hadd legyen ott velünk ez a kellemetlen érzés. El fog múlni, nincsen semmi baj, ugyanolyan szépek, okosak és ügyesek vagyunk, mint egy nappal korábban, amikor a barátainkkal töltöttük az estét, vagy mint amikor legutóbb Magyarországon jártunk.

Attól még, hogy megváltozott a körülöttünk lévő emberek száma és a közeg, mi magunk ugyanazok maradtunk, akik korábban voltunk.

Az egyedüllét nem kudarc, főleg nem a külföldön élőknél. Ez „csak” egy hiányérzet. A kérdés az, hogyan reagálunk erre a hiányérzetre: rémülten, vádaskodva, számonkérően, önsajnálatba menekülve vagy inkább elfogadóan, a pillanatnyi helyzetet tudomásul véve, és onnan továbblépve. Kívánom, hogy sikerüljön ez utóbbi szemszögből a magány helyzetét szemlélni.”

(Fotó flickr.com/Antoine K)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: magány Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr548397000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.02.17. 06:52:06

Bècs csak 1 ugrás

Sanz 2016.02.17. 07:04:18

Ez egy érdekes írás, egyedül az utolsó bekezdéssel vitatkoznék:

"Attól még, hogy megváltozott a körülöttünk lévő emberek száma és a közeg, mi magunk ugyanazok maradtunk, akik korábban voltunk."

Mi történik akkor, ha a magány az adott ember viselkedésmintájának alapjává válik? Amikor azt érzi, hogy igazából már ez egy természetessé vált állapot, és az lenne a furcsa, ha ebből kikerülne.
Mert szerintem a krónikus magány olyan, mint a függőségek, hogy ha egyszer hosszabban belekerül az ember, akkor egy sokkal erősebb inger tudja csak onnan kirántani. Szóval hiába egy pillanatnyi helyzetről van szó (vagy inkább "tartós pillanatnyi helyzetről"), ha ez mintává alakul, akkor szerintem nagyobb a gond annál, minthogy "majd elmúlik, nem kell megijedni".

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.02.17. 07:06:49

jó írás, szépen összefoglalva. viszont érdemes megtapasztalni ezt az érzést és kezelni megtanulni, mert öregkorban biztos jelentkezni fog ismét (lakhelytől függetlenül).

ha már Bécs: ebben a városban simán sétálhatsz pár órát szemkontaktus nélkül és ez itt teljesen normális. Pesten két sarkot nem tudsz így megtenni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.02.17. 07:13:30

"Attól még, hogy megváltozott a körülöttünk lévő emberek száma és a közeg, mi magunk ugyanazok maradtunk, akik korábban voltunk."
Szerintem nem és a változás csak idő kérdése.

HardPötty 2016.02.17. 07:14:21

Viszont a magánynak van egy nagyon durva és mély szintje is. Amikor az ember eljut addig a pontig, hogy megkérdi magától, hogy ha ennyire nem számít hogy közösségben van e vagy nem, akkor egyáltalán szükség van e rá? Innen már csaknpár lépés a legkeményebb gondolatok megfogalmazása és a cselekvés. Esetleg piálás, drog, öngyilkos gondolatok.
Azt akarom ezzel mondani, hogy nem értek egyet azzal, hogy csak engedjük, hogy velünk legyen a magány. Tudom, hogy nehezebb azon dolgozni, hogy ne legyen, mint megadni magunkat a helyzetnek.

Golf2 2016.02.17. 08:05:59

A magánynál csak a társasmagány rosszabb...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.17. 08:07:31

Magányosan külföldön = magányosan belföldön. Nem értem a kérdést.

HardPötty 2016.02.17. 08:27:10

@BircaHang Média: hmmm most igazad van. A magány az magány bàrhol vagy.
Az nem mindegy mi és hol okozta ill mi és hol mozdít ki belőle, hol milyen inger ér. Ez egyénenként eltérő.

DorotkaB 2016.02.17. 08:30:45

@BircaHang Média: Annyiban teljesen igazad van, hogy vannak tényezők, amik hajlamosítanak a magányra. Aki hajlamosabb rá, például introvertált, félénk, vagy nehezen alakít ki kapcsolatokat, az az eredeti környezetében is nagyobb valószínűséggel magányosodik el.

Viszont ezek a hatások képesek nagyon felerősödni akkor, amikor az ember – akár tervezetten, akár váratlanul – kiszakad a megszokott környezetéből, például egy másik országban kezd új életet. Ilyen helyzetben ugyanis más tényezők is megjelennek az illető alap személyiségjegyei mellett, mondjuk az, hogy nem beszéli jól a nyelvet, kívülálló, "bevándorló", eleinte nem ismeri a helyet, de ideje/pénze sincs rá, hogy rendezvényekre járjon.

©________ 2016.02.17. 08:37:31

Szerintem Nora keveset kapal.

Muscari 2016.02.17. 08:37:53

A társas magány az nem az, amit a posztoló annak nevez, hanem amikor valaki egy párkapcsolatban érzi magát magányosnak.

Remélem, hamar elmúlik majd ez az érzés, elég pocsék lehet.

Muscari 2016.02.17. 08:39:30

@Golf2: az elsőt még nem tapasztaltam, a második az nagyon szar, az tény.

HardPötty 2016.02.17. 08:41:27

Az első lépés lehet egy kutyus beszerzése. Azzal eleve ki kell mozdulni egy megszokott közegből ésvmegborítja a napirendet is. Vàltozást hoz...
Ahhh rosszabb vagyok mint egy dilidoki...

Mindenki azt csinàl amit akar! Letojom

Golf2 2016.02.17. 08:49:34

@Muscari: Magának valò ember is van.x

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 09:00:20

Aki rendben van saját magával, az sosem magányos. Sem egyedül, sem egy társ mellett. Akinek viszont 2975 "barátja" van FB-on, és egész nap le sem tud szakadni a telefonjáról, annak a legtöbb esetben nincs egyetlen igaz barátja sem, akihez szorult helyzetben fordulhatna. Szerintem ez az igazi magány: amikor azzal áltatod magad, hogy nagyon sokan vesznek körül, mégsincs senki, akihez értelmesen szólhatnál. Manapság sok ilyen üres tekintetű fiatalt látok. Ők a legtöbbször a szüleikkel sem tudnak kommunikálni, ugyanis az értékrend családi szinten van eltorzulva.

Evain 2016.02.17. 09:06:06

@Sanz: Bár a mintát tekintve egyetértek veled, azt már többször és többen elmondtuk neked, hogy a te eseted más, mivel te magad szabsz gátat a szociális kapcsolataidnak az irreális elvárásaiddal, és ezen csak te tudsz változtatni.

@Babette©: bevallom, nekem is ez jutott eszembe, de én csak irígy vagyok. :P

tableno 2016.02.17. 09:09:15

@A nagy kékség: te pedig egy halálosan idegesítő, önjelölt prédikátor vagy, akinek az esze messze nem áll arányban az önbizalomával és a nagy szájával.

svédnyugger 2016.02.17. 09:17:22

@A nagy kékség: Az utolsó 2 mondatodat kivéve egyetértek veled. Ehhez mondjuk az is kell, hogy az ember elégedett legyen önmagával és valami értelemmel töltse meg az életét.

Sanz 2016.02.17. 09:21:10

@Evain: "te magad szabsz gátat a szociális kapcsolataidnak az irreális elvárásaiddal" - az önmagam által kreált korlát is korlát, illetve az, hogy nem rendelkezek valamilyen képességgel, az egy tény, ez van.

Egyébként szerintem a magány "megoldása" pont olyan, mint bármely más élethelyzeté, amikor az ember egy problémával találkozik. Egy adott probléma megoldásához (legyen ez most a példa kedvéért "egy jobb munka megkapása") három tényező együttes megléte szükséges:

1. Lehetőség - van-e lehetőségem megoldani a problémát? (pl. van-e olyan nyitott pozíció, amit megpályázhatok)

2. Képesség - rendelkezem-e a probléma megoldásához szükséges képességekkel? (pl. megvan-e a végzettségem, munkatapasztalatom, stb.)

3. Szándék - tényleg vállalom-e a pályázás kockázatát? (képes vagyok-e szembenézni a lehetséges elutasítással, az új munkahely miatti költözéssel, stb.)

A magány vagy a menni/maradni élethelyzet pontosan ugyanezt a struktúrát követi. Csak akkor változik valami, ha mindhárom tényező teljesül.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 09:21:33

@tableno: Ez már a második alkalom, hogy ismeretlenül minősítesz. Nem értem, ez mire jó. Ha ennyire nem vagyok szimpatikus, akkor ugord át a hozzászólásaimat.

Határátkelő 2016.02.17. 09:24:18

@tableno: Kérlek, azért egy bizonyos színvonalat őrizzünk meg! Köszönöm! (Nagyon örülnék, ha nem menne el a beszélgetés témája egymás minősítgetésébe - inkább ne reagálj rá!)

tableno 2016.02.17. 09:25:44

@A nagy kékség: nagyon egyszeru: te gyakorlatilag minden masodik hozzaszolasodban ismeretlenul minositesz embereket - a posztolot, a "fiatalokat", a kivandorlokat, akarkit. Mert ugye neked szabad. Nos, ha te minosithetsz, akkor teged is lehet minositeni. Nem tetszik? Akkor te se tedd massal. Most egy kicsit en vagyok a megneveloember... :)

tableno 2016.02.17. 09:27:04

@Határátkelő: De reagalok. Ritkan teszem, de van amikor ugy erzem, hogy helyre kell egy kicsit allitani a vilag egyensulyat...

Sanz 2016.02.17. 09:29:48

@BircaHang Média: "Magányosan külföldön = magányosan belföldön." - ez csak akkor igaz, ha belföldön nincs valakinek kiépült kapcsolathálója. Ha az megvan, akkor máris más a helyzet.

Evain 2016.02.17. 09:32:37

@Sanz: Látod pont itt bukik el a logika, ugyanis logikát, kiszámíthatóságot nem tudsz minden élethelyzetre ráhúzni, szimplán azért, mert a kiváltó ok más. Dolgozni azért mész, mert a mai társadalomban szükség van rá a megélhetéshez, de nem belső igény. A szociális kapcsolatokra való igény viszont érzelmeken alapul és belső igény.
Amíg ennyire mereven logikai alapokra helyezed, addig nem is fog menni. Ismét emlékeztetlek, többen mondták már, hogy lazulj vazze :)

Sanz 2016.02.17. 09:43:17

@Evain: Az analógiáknak és mintáknak pont az a lényegük, hogy a legtöbb élethelyzetre rá tudod őket húzni (mindennek megvan a várható esélye, racionálisan leírható működése, stb.).

De szerintem nagyon máshogy gondolkodunk a világról, ha pl. szerinted dolgozni nem belső igény... innentől kezdve pedig evidens, hogy nem értjük egymás világértelmezését.

Lazulni meg megint nem lehet parancsra, ha nem megy, akkor nem megy, ennyi, ezt továbbra sem értem, miért kell magyaráznom.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 09:49:06

@svédnyugger: Az utolsó két mondatom tapasztalat. Iszonyú sok embert látok napközben, köztük sok a fiatal, és sajnos igen, a legtöbbjüknek nincs élet a tekintetében. Kicsit úgy néznek ki, mint a fiatal zombik. A belső tükörből látom, hogy szinte félpercenként néznek a telefonjukra (anélkül már élni sem tudnának), de ami ennél is rosszabb, hogy egymás társaságában sem beszélgetnek, inkább a telón csetelnek. Szóval ott áll egymás mellett két ember, és ahelyett, hogy egymással törődnének, a virtuális világban élnek. És látok szülőket is, akik ugyanilyen fapofával állnak a saját gyermekeik mellett, akár 15 megállón keresztül is. Egyetlen hang nélkül. Nos, szerintem ez kissé beteg.

Volt olyan időszak az életemben, hogy egyedül éltem, de sosem éreztem magam magányosnak. Mindig el tudtam foglalni magam (rengeteget olvastam, és olvasok még ma is), vannak igaz barátaim (igaz, hogy csak kettő, de velük nagyon erős a kötelék), és a szüleimmel is tök jókat tudtam dumálni, tulajdonképpen mindenről. Ezért írtam, hogy a mai világ magányának gyökerét talán a családokban kell keresni, mert a torzulás már ott elkezdődik.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 09:49:27

@tableno: Én a tapasztalataimat írom le, ami nyilván nem mindenkire igaz (kinek nem inge, nem veszi magára), te viszont konkrétan engem minősítesz néhány hozzászólásom alapján, mintha ismernél. Úgy teszel, mintha te lennél itt az agytröszt, aki mindenki felett áll. Szóval pontosan azt csinálod, amivel engem vádolsz. Szerintem akadjunk le egymásról.

fhdgy 2016.02.17. 09:54:35

@Evain: ha egy emberben a munka nem belső igény, akkor ott nagy baj van!

Persze, a munka nem csak a munkahelyen végzett munkát jelentheti. A gyereknevelés, háztartásvezetés stb. Stb. Is munka.

A henyélés viszont nem!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.17. 09:55:50

@A nagy kékség:
Igen ez igy van. A fiatal generáció nem tanul meg küzdeni.
Mikor valaki bekerül egy közösségbe akkor tudatosan vagy tudat alatt kivív egy helyet a hierachiában. Iskolai osztályokban ez nagyon jól megfigyelhető.
Vagy itt a HA-n.
Van aki ide jön és kihivja a tagokat egy pisztolypárbajra. Van aki idejön berúgja a kocsma ajtaját és figyelmeztetés nélkül tüzel.
A mai fiatalokból mar ez hiányzik. Sokan ezt erénynek tekintik.
Azt mondják rajuk, konfliktuskerülő.
A küzdelem az alapja a problémamagoldó képességnek. Nem azok lesznek öngyilkosok vagy depressziósok aki végigküzdik az életüket.
Semmi baj a magánnyal ha vannak célok. Akkor van baj ha a sikereidet a kudarcaidat nem tudod megosztani. Onnan kezdve nincs motiváció.
Mert minek tűzzön ki célokat? Teljesíti. És?
Megveregeti a saját vállat?
Engem sokszor ér az a vad hogy miért harcolsz? Mert az élet az motivál az hoz új célokat. A küzdőszellem közösséget épít.
Igen, el kell foglalni a minket megillető helyet a hierarchiában.
Persze nem úgy hogy kivégzek mindenkit magam körül.

tableno 2016.02.17. 10:00:53

@A nagy kékség: sajnalom, de rohadtul idegesitesz. Ez van.

Sanz 2016.02.17. 10:01:16

@fhdgy: Szerintem is nagyon fontos a munka. Nekem szüleim iskolás koromtól kezdve azt mondták: "Drága fiam, ha elvégezted a feladatod, ami jelen helyzetben neked az iskolába járás, utána azt csinálsz, amit akarsz". És én mai napig így élek. Először legyen kész a munka, aztán lehet bármit csinálni.
Akkor van gond, amikor a munkán kívül nincs más az ember életében (vagy pontosabban fogalmazva: nincs olyan belső motiváció, ami a szabadidő eltöltését vezérli... mert akkor az a szabadidő elpazarolt idő lesz, ami frusztrációhoz vezet... ami nem jó).

svédnyugger 2016.02.17. 10:17:23

@A nagy kékség: Ez nem csak a mai világra jellemzô, a teknika változott, de a közömbösség ugyanaz, mint régen is volt.
@diggerdriver: sajnos az idôskori egyedüllétben elôfordul, hogy nem tudod megosztani élményeidet mégis van valami életösztön ami nem kergeti öngyilkosságba ôket, ha valahol hasznosnak érzi magát az ember.

DorotkaB 2016.02.17. 10:27:46

@A nagy kékség: Ha véletlenül én is ott ülnék a buszon, amit vezetsz, akkor engem is egész biztosan fiatal zombinak látnál. Ha utazom, általában kerülöm a szemkontaktust és az interakciót a számomra idegen emberekkel. Ez sajnos (vagy nem) a modern, városiasodott társadalom jellemzője, a túl magas népsűrűség következménye. Egyszerűen az ember egy nagyvárosban sokkal több emberrel kénytelen találkozni és kommunikálni egy nap, mint a számára természetesen befogadható mennyiség. Ez vezet az elidegenedéshez, az emberek egymás iránti "figyelmetlenségéhez". Ez természetes folyamat, amely az emberi közösségek méretbeli növekedését kíséri.

Csak azt szerettem volna mondani ezzel, hogy az a 15-30 perc, amit a buszon utazó emberek életéből látsz, nem biztos, hogy mérvadó abból a szempontból, hogy a magánéletükben hogyan viselkednek. A tömegközlekedés ugyanis tipikusan az a "helyszíne" a városi életnek, ahol az emberek jellemzően megpróbálják magukat mentesíteni az emberi kapcsolatoktól.

Ami pedig a társaságban utazást illeti, nekem két indokom is van, hogy miért nem szívesen beszélgetek mozgó járművön (mondjuk ez inkább metróra és villamosra igaz, de buszon is volt már ilyen élményem). Az egyik, hogy gyakran a saját hangomat sem hallom, szinte üvöltenem kell a beszélgetőpartneremmel. A másik, hogy sem az utastársaimat nem akarom zavarni hangos beszéddel, sem azt nem szeretném, hogy idegenek előtt kelljen kitárgyalnom valakivel az életem kis részleteit.

London2009 2016.02.17. 10:34:01

@tableno: ezzel nem vagy egyedul, nyugi. ; )

London2009 2016.02.17. 10:46:09

@zöldeketbeszélek: szerintem sem. Megvaltozik az ember, remelhetoleg jo iranyba. Ezert is van az, hogy azok az emberek, akik olyan fontosak voltak, amikor elkoltoztunk, szepen lassan lemorzsolodnak mellolunk...Egy kezemen meg tudom hany baratom maradt Magyarorszagon. De azt hiszem, hogy ennek igy kell lennie. Valoszinuleg ez lehet a hataratkeles utolso stadiuma.

Golf2 2016.02.17. 10:47:18

Akkor ez a fejezet biztos hiányzott a külföldön élés cimű könyvébôl a posztolònak,hogy hogyan fogjunk pasit,nőt,madarat külhonban.

London2009 2016.02.17. 10:51:06

@DorotkaB: Teljesen egyetertek! Mi egymashoz sem szolunk az urammal tomegkozlekedesi eszkozon. O egyreszt baromira utalja ha masok belehallgatnak a beszelgetesunkbe, masreszt reggelente o meg olyan morcos, hogy akkor meg nekem nincs vele tarsalogni. Ugyhogy vagy valami ujsagot lapozgatok, vagy a telefonomat nezegetem. Semmi szemkontaktus, tarsalgas! Ezek a mai fiatalok!!
Abban is igazad van, hogy ez a viselkedes egy nagyvarosban teljesen normalis. Hazamegyek a szulovarosomba es ha kimegyunk setalni es ismerosbe botlunk percekig tarsalgunk. Mondjuk ezt sem szeretem annyira, mert nincs kedvem beszamolni evek ota nem latott ismerosoknek, hogy epp mikent megy a sorom. No de ez mas tema.

HardPötty 2016.02.17. 10:55:31

Gonoszkodás On:

Nyugodtabb lennék ha sofőr az utat nézné és nem a gyerekem mobilozási szokásait félpercenként.

Magas labda volt na.

Evain 2016.02.17. 10:56:43

@Sanz: nem, nem tudod. Próbálj meg egy csecsemővel úgy foglalkozni, hogy bakker, mi a fenéért bömböl, mikor evett, ivott, tisztába van téve nemrég ébredt, és NEEEM akarja abbahagyni. :)
Mivel ez számodra nehezen értelmezhető, ezért nem is érted, amit mondok.
Továbbra sem értek egyet. Nem a tennivágyásról beszéltem, hanem arról, hogy reggel kötelezően felkelsz, elmész valahová, más számára pénzt termelsz, és az így felkínált munkát a realitások alapján ítéled meg.
Nem neked volt pont gondod azzal, hogy a főnököd problémázott azon, hogy 5 perccel később akartál megbeszélést tartani? :)
Komolyan kívánom, hogy legyen gyereked, ugyanis nagyon sokat fogsz tőle - saját magadról - tanulni.

@fhdgy: látom te is félreértetted, pedig mintha egyszer beszéltünk volna arról, hogy kinek mi a teherbíró-képessége. :) Szó nem volt itt henyélésről.

London2009 2016.02.17. 10:59:16

Nagyon megertem a posztolot. Atestem en is ezen a fazison es nagyon meg is szenvedtem tole. De szerencsere ez is elmult es biztos vagyok benne, hogy o is at fog esni majd ezen. Fel a fejjel!

fhdgy 2016.02.17. 11:07:57

@Evain: Nem tudom, hogy hol a félreértés!

Én a henyélést nem tartom munkának és pont.

Akkor sem tartom annak, ha nagyon sokan úgy élik meg a semmittevést, hogy rettenetesen unják és teljesen elfáradnak bele.

Lehetnek az ember életében olyan időszakok, amikor a munka, amit csinál, nagyon kellemetlenül tud esni nekik és tényleg nem belső késztetés, csak nagyon erős külső kényszer. Ez még időszakosan elmegy, egy életen keresztül viszont nagyon problémás. Így, ha valaki a munkát egész életében külső kényszernek érzi, akkor ott nagyon nagy baj van.

Sanz 2016.02.17. 11:10:44

@Evain: A csecsemős példánál is végigzongorázhatsz egy listát, ami 90+%-ban megoldja a problémát (most erre mondhatod, hogy "igen, a józan ész ezt diktálja", de én ennek ellenére pl. tuti leírnám egy listára, hogy biztosabb legyek a dolgomban).

"Nem a tennivágyásról beszéltem, hanem arról, hogy reggel kötelezően felkelsz, elmész valahová, más számára pénzt termelsz" - van, aki ezt csinálja egy életen át, én nem ezt tervezem, de úgy könnyebb a magad urává válni, ha először más szekerét tolod. Aztán tolhatod a sajátodét, ez a célom a következő években.

Gyereket nem szeretnék, mert szerintem túl nagy kockázat van benne, én pedig csak a menedzselhető kockázatot szeretem (a gyerek pedig nem az).

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 11:13:04

@diggerdriver: "Van aki idejön berúgja a kocsma ajtaját és figyelmeztetés nélkül tüzel."

Megértettem. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 11:13:04

@DorotkaB: Mint ahogy minden témában, úgy ebben is van pro és kontra. Könnyen lehet, hogy nincs igazam. Amit a városi életről írsz, az teljesen megállja a helyét. Mondjuk New Yorkban és Tokióban erősebb ez az érzés, de kétségkívül Budapesten is jelen van. De akkor mit mondasz azokra a párokra, akik egymással szemben ülnek egy kávézóban, és nem szólnak egymáshoz, helyette a telefonjukat bújják? Ők sem szeretnék idegen környezetben kitárgyalni az életük apró titkait? Nem lehet, hogy inkább másról van szó?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 11:13:04

@svédnyugger: Az én környezetemben nemigen volt közömbös ember. Mondjuk most sincs. Így vagy úgy, de rám valahogy mindenki reagál. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 11:13:48

@London2009: Szerintem ez a viselkedés semmilyen körülmény közepette nem normális. El nem tudom képzelni, hogy nulla kontakttal létezzek a feleségem közelében, és úgy üljek mellette, mintha vadidegen lenne. De hát ez én vagyok.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 11:13:48

@HardPötty: Az utat a szemem sarkából figyelem. Számomra sokkal fontosabb, hogy a "raktérben" mi történik az utasaimmal, hiszen ők az áru, amire vigyáznom kell. A telefonálási szokásaikon kívül észreveszek ám sok minden mást is, például azt, ha valaki az egyik kezében bevásárlótáskát tart, a másikkal pedig jelez (tehát nem kapaszkodik), ugyanis ilyenkor másképp kell fékeznem. De értettem a gonoszkodást. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 11:14:12

@DorotkaB: De mostanában van más is, ami foglalkoztat. Elsőajtós járaton minden utasomat egyenként üdvözlöm. A napszaknak megfelelően köszönök nekik, de 10 utasból nagyjából 3 köszön csak vissza. A többiek még csak rám sem néznek, mintha már attól is koszosak lennének, hogy rám emelik a tekintetüket. Ezt mivel magyarázod? Csak azért kérdem, mert nekem anyukám azt tanította, hogy ha köszönnek, akkor köszönjek vissza, így kénytelen vagyok arra gondolni, hogy az emberek zöme neveletlen tuskó. Persze ezt is be lehet bújtatni a nagyvárosi élettel járó szokások takarója alá, de szerintem ez nem menti fel azokat, akik az alapvető illemmel sincsenek tisztában.

HardPötty 2016.02.17. 11:19:57

@Sanz: egy gyerek nem "kockázat" hanem egy élet. Csak úgy halkan megjegyzem...

Evain 2016.02.17. 11:21:10

@fhdgy: én egy szót nem szóltam henyélésről, ezt te hoztad fel. :)
Egyébként meglepődnél, hogy milyen sokan élik le úgy az egész életüket, hogy utálják, amit nap mint nap kénytelene csinálni. Attól, hogy te vagy én nem ilyenek vagyunk, attól ez még egy létező dolog. A gazdasági okokat nem is említve, de ez már más téma.

@Sanz: "Gyereket nem szeretnék, mert szerintem túl nagy kockázat van benne, én pedig csak a menedzselhető kockázatot szeretem (a gyerek pedig nem az)."
Azt ugye vágod, hogy ezzel pont elismerted azt, hogy az élet minden területére nem lehet alkalmazni a logikádat? :)

Sanz 2016.02.17. 11:26:43

@Evain: A logikámat sok dologra lehet alkalmazni, az, hogy mennyire hatékony, az helyzettől függ. Maradjunk annyiban, hogy olyan döntéshelyzetek, amelyek csak rajtam múlnak (nem pedig egy tőlem független emberen), ott nagyon jól működik a dolog.
Amúgy meg a munkám pont minták felismeréséről szól, sajnálom, ha ez téged zavar, de belőlem reflexből minden a "keressünk mintát benne" reakciót váltja ki.

©________ 2016.02.17. 11:30:39

@DorotkaB: En ezert nem utazom tomegkozlekedessel. Tobbek kozott. AZ autóban megválogatom, kivel utazok es kit szagolok.

tableno 2016.02.17. 11:32:29

@A nagy kékség: na látod, pont ez a baj veled. Hogy így anblokk kijelented valakiről (vagy a viselkedéséről), hogy _nem normális_. Mert nem olyan mint te. Aki ugyebár a normalitás méterrúdja vagy. Miért is?

©________ 2016.02.17. 11:34:59

@A nagy kékség:
Inkabb talan csak annyi, hogy nem ugy neveltek bennunket, hogy a buszon koszonunk. Ami szerintem sem helyes, es ha veletlenül buszra kell ulnom, en is mindig koszonok. Ez ugyan total ritkan fordul elő, de a sofor mindig orul neki.
Mondjuk a mozdonyvezetohoz nem mennek elore koszonni.

LittleG (uk) 2016.02.17. 11:36:22

@Sanz: Szerintem nem "a munka", mint olyan, ami belső igény. A "valami hasznosat/értelmeset" tenni inkább. Szeretem, amit most csinálok, de ha nyernék a lottón és nem kéne a napi betevőt megteremtsem, biztos nem ezt csinálnám. Nem ülnék tétlenül (legalábbis most így gondolom, lottónyertesként viszont más dimenzióba kerül az ember, úgyhogy ki tudja), de egészen mást és valószínűleg nem alkalmazottként.

Evain 2016.02.17. 11:37:40

@Sanz: pont ezért meglepő számomra, hogy nem látod a nagyobb összefüggéseket.
A szociális kapcsolatokat pont azért nem tudod ennyire logikai alapokon mérlegelni, mivel NEM csak rajtad múlik.

Miből gondolod, hogy zavar? Én kínlódok tőle? Én hozom fel minden posztnál, ahol valaki a magányosságról ír?
Láthatóan szenvedsz tőle, el is olvasod, amiket a többiek javasolnak, mégsem tudsz kilépni belőle. A reakciód az, hogy igen, de. Aztán megindoklod észérvekkel, hogy miért nem megy ez neked.
Lehet kéne neked egy Csernus féle sokkterápia. :)

kardio1 2016.02.17. 11:40:14

@Határátkelő: szerintem nagyon nem mindegy, hogy azt mondjuk, "szerintem hülyeség, amit mondasz", vagy azt, hogy "te hülye vagy". Ez utóbbi egyre gyakoribbá válik...

LittleG (uk) 2016.02.17. 11:43:47

@A nagy kékség: "A belső tükörből látom, hogy szinte félpercenként néznek a telefonjukra". A buszon ülve mit nézzenek? A tájat már lehet látták párszor. Azt nem láthatod, ha pl. a napjuk hátralevő részében lefoglalják őket más dolgok, ezért csak ilyenkor van idejük erre. A buszsofőrök rajtam is ezt látják, pedig nem vagyok élettelen zombi. Reggel a buszon szoktam pl. Sims-ezni. Meg kell etetni őket, meg el kell küldeni őket munkába :) (ha az életben is így menne, dolgozol és pár nap alatt annyit keresel, hogy házat veszel belőle :)
" ugyanilyen fapofával állnak a saját gyermekeik mellett, akár 15 megállón keresztül"
Nehezen tudom elképzelni, hogy 15 megállón keresztül egyfolytában nézel valakit a tükörben. Ha meg nem, honnan tudod, hogy mikor nem nézel oda, mit csinál? Ennyit arról, hogy ne ítéljünk el mást "ismeretlenül".

tableno 2016.02.17. 11:44:13

@kardio1: az sem mindegy, hogy egyszer-egyszer hülyeséget mondunk, vagy 24/7 nyomatjuk...

DorotkaB 2016.02.17. 11:45:04

@A nagy kékség: Én egy általános tendenciáról írtam, nem konkrét esetekről. Rengeteg oka lehet annak, ha egy pár a kávézóban egymással szemben ülve a telefonját bújja, szerintem kár lenne találgatni. A saját példámból kiindulva igen, el tudom képzelni azt is, hogy nem akarnak mások előtt a magánéletükről beszélni (például alig pár vendég van rajtuk kívül, ilyen relatív csöndben elég kínos lehet), de lehet, hogy már rég elhidegültek, csak azt jöttek megbeszélni, hogy mikor mennek át a másikhoz egymás cuccaiért, vagy a nyaralást tervezik és épp repülőjegyet vadásznak :) Sok-sok oka lehet. Sőt, nem is biztos, hogy egy pár az, aki annak látszik. Ahogyan nyilván a buszon is utazik olyan ember, aki a magánéletében is magasról tesz a környezetére. De ezt egy-egy elkapott jelenet alapján nem lehet megítélni.

Sajnálom, hogy sok olyan emberrel találkozol, aki nem köszön vissza. Szerintem azért sokunknak tanították, hogy ha köszönnek, akkor azt illik viszonozni. Ez egy pár száz fős faluban gond nélkül megoldható, de Budapesten természetesen senki sem köszön minden egyes szembe jövőnek. Ha te meg is tennéd, nem elítélhető módon a legtöbb ember nem viszonozná a köszönésed, mivel te cselekednél a normával ellentétesen. A városi környezetben az emberek közötti kapcsolat természete, szorossága és maga a helyzet dönti el, hogy köszönünk-e egymásnak. Vannak nyilvánvaló és kevésbé nyilvánvaló helyzetek, nyilván ha valakihez megyünk (vendégség, orvos, tanár, interjú, satöbbi), akkor evidens, hogy köszönünk. Evidens, hogy köszönünk a személyes ismerőseinknek, ha találkozunk. Az viszont már nagyban személy- és szituációfüggő, hogy a buszvezetőnek vagy a hipermarketben az eladónak köszönünk-e. Biztos veled is előfordult már, hogy bementél egy boltba és noha te voltál az egyetlen vásárló, köszöntél, az eladók rád se hederítettek. Ezek ma már nem egyértelmű helyzetek, a buszon is úgy van (nálad is), hogy van, amikor köszönsz és van, amikor nem. Honnan kellene egy utasnak tudnia, hogy mi az elvárás köszönés ügyben? Nem vagyunk egyformák, van, akinek ezek a fajta laza kapcsolatok (pl. egy bizonyos pénztárossal az üzletben vagy a buszvezetővel, akivel minden nap utazik) fontosak, van, akinek nem. Van, akinek az életét annyira kitölti a más emberekkel való interakció (mondjuk ügyfélszolgálatos, naponta telefonok százait intézi), hogy a buszra felszállva már a háta közepére kíván mindenkit, akkor a legboldogabb, ha rá se néznek. Van, hogy meg se hallja a köszönést, van, hogy meghallja, de már nem jut el az agyáig, hogy neki szólt, van, hogy ledöbben, hogy neki a buszvezető külön köszön és hirtelen azt se tudja, mit mondjon. Másnak a buszon való utazás az égvilágon nem jelent semmit, a vezetőre is úgy tekint, mint a busz egy alkatrészére. Sajnos a fentebb említett "közöny" tényleg egy önvédelmi reakció, általánosságban nem lehet rajta változtatni. Az egyes emberek szintjén igen: ha valakinek minden nap odaköszönsz, akkor egy idő után automatikusan vissza fog köszönni, elkönyvel téged ismerősnek.

LittleG (uk) 2016.02.17. 11:47:01

@A nagy kékség: "Volt olyan időszak az életemben, hogy egyedül éltem, de sosem éreztem magam magányosnak"
Ez pont olyan visszás, mintha azt modnanád "Voltam már nagyon rossz passzban, de sosem voltam depressziós". Na és? A kettőnek semmi köze egymáshoz.
Kár, hogy most nem tudok rákeresni, nemrég láttam egy nagyon találó videót erről. Ha eszembe jut később megkeresem.

LittleG (uk) 2016.02.17. 11:50:55

@DorotkaB: "Ha véletlenül én is ott ülnék a buszon, amit vezetsz, akkor engem is egész biztosan fiatal zombinak látnál."
:)) Úgy látom vagyunk így egy páran, fel a kezekkel aki reggelente zombinak tűnhet a buszon (busszal közlekedők előnyben)

DieNanny CH 2016.02.17. 11:52:56

@A nagy kékség: @DorotkaB:

Vagy aki gyerekkel utazik: egy családommal voltunk egy olasz strandon, ahol 2 hinta volt 100 gyerekre. A 6 évessel szépen beálltam a sorba, aztán ő letérdelt, rajzolt a homokba, közben figyelte a más(nyelvű) gyerekeket, felnőtteket. Kb 5 perccel később odajött az anyja, hogy miért nem szórakoztatom a gyereket, nem látom, hogy unatkozik???

Az a sok ember a buszon, a változó táj, épp elég inger, anélkül, hogy akár egy szót is váltanom kéne a gyerekkel.

Egy 3 évessel utaztam a bécsi metróban. Hallgattunk, gyerek a levegőbe bámult. Aztán megszólalt pár perc múlva: -Nézd, táncolnak a kapaszkodók!
Felnéztem, és tényleg nagyon mókás volt, hogy a többtucatnyi hurok egyszerre, mint a balett táncosok ide-oda lengedeztek...
Ha beszélek hozzá, elvonom a figyelmét, ezt nem vette volna észre. És én sem.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 11:54:30

@Babette©: De a vonatra nem is a mozdonyvezető mellett szállsz fel. :) Viszont ha a kalauz üdvözöl, arra azért reagálsz, nem? Mert valahol ez a normális emberi viselkedés. Nem nagy dolog, csak egy apró gesztus, mégis fontos lehet ahhoz, hogy ne érezzük totálisan egyedül magunkat.

svédnyugger 2016.02.17. 11:55:09

@A nagy kékség:
" Az én környezetemben nemigen volt közömbös ember. Mondjuk most sincs."
Addig örülj amíg ez így van, 60 éves koromig én is ezt hittem, annál nagyobb volt a csalódás amikor rájöttem, hogy csúnyán átvertek. Azért ez egy jó arány nem?, ha az egész életet nézzük.

"Így vagy úgy, de rám valahogy mindenki reagál"
Meg kellene kérdezni a körülötted élôket a reakciókról :)

2016.02.17. 11:56:14

@A nagy kékség: Nekem az a gondom, hogy üresfejű felnőtteket látok magam körül. :/

2016.02.17. 12:00:26

A poszthoz.

Mint nagy Csernus Imre fan (rengeteg könyvét olvastam, az, hogy a stílusa kinek tetszik, kinek nem, teljesen lényegtelen), annyit tudok csak mondani, hogy van különbség magány és egyedüllét között. Az emberek hajlamosak keverni a kettő, pedig baromi nagy különbség van közöttük. Valamint az is fontos, hogy a másik a véglet, a társfüggőség sem jobb semmivel sem a magánynál. Amikor nem tudsz egyedül lenni önmagaddal, mindig szükséged van valakire, az sem normális.

2016.02.17. 12:01:32

@adamskij: "Pesten két sarkot nem tudsz így megtenni."

A szép lányokat/milfeket mindig meg kell nézni. :D

HardPötty 2016.02.17. 12:01:41

@A nagy kékség: ezen nincs mit tekerni. Ha valakire rábízod magad és az helyetted vezet és figyel amíg te zombi módban vagy a minimum hogy köszönsz. Ez a tisztelet jele. Szerintem.

Csodabogár 2016.02.17. 12:04:33

Valamiert nem engedett kommenthez hozzaszolni, igy csak igy irom, akinek szol vegye magara.
Szamomra a munka mindig csak egy eszköz volt, hogy megkeressem a penzt a szabadidömhöz. A henyeles is lehet kreativ, pl. akkor gondolkozik az ember ha semmi mast nem csinal.
Volt több nagyon maganyos idöszak az eletemben. Akkoriban hetközben dolgoztam, hetvegere pedig vettem egy jo könyvet.
Mikor idösebb koromban lettem maganyos mar volt internet. Rengeteget kommenteltem forumokon, reszben meg ma is. Blogot irok a legkevesbe a facebookot szeretem. Forumokon sok ismerösöm lett akikekkel az evek soran szemelyes kapcsolatba is kerültem.
Buszsofför nekem meg soha nem köszönt. Miutan jegyre nincs szüksegem en csak nyomulok befele ha felszalltam. Pillanatnyilag Spanyolorszagban buszozgatok, itt se köszönget a busz sofför senkinek. Szigoru elöl felszallas van es a sofförtöl lehet jegyet venni. Ha valakit erdekel 1.40 eur egy vonaljegy, mas nincs is. Nem hinnem, hogy zombikent utazom, mert nagyon szeretek nezelödni utközben. Nezem az embereket de a környezetet, hazakat is, otthon is. ünik manapsag ez a divat.
Most itt nyaralas közben mindig feltüni, hogy minden korosztalyu parok ülnek a vendeglöben es mindketten a sajat telefonjukkal vannak elfoglalva. Ezt en rettenetesnek tartom, de ugy tünik manapsag ez a divat.

Sanz 2016.02.17. 12:07:20

@Evain: Huh, hát hogy megvan a véleményem Csernus "terápiájáról". Köszönöm, hogy ilyen jókat kívánsz nekem (amúgy nem értem, hogy miért kell személyeskedni, amikor én nem személyeskedtem).

Azért indoklom meg, hogy miért nem tudok kilépni, mert úgy érzem, hogy olyan tanácsokat kapok, amelyek a képességeimet meghaladják és/vagy irrelevánsak számomra. Woody Allent idézve: "nem lennék annak a klubnak tagja, ami felvesz tagjai közé". Ugyanez vonatkozik a párkapcsolati / kapcsolatépítési problémámra: "nem járnék magammal / nem lennék magam legjobb barátja, mert tudom, milyen vagyok".

2016.02.17. 12:08:33

@adamskij: ;)

Amúgy ez a szemkontaktus keresése tényleg baromi érdekes, és eddig fel sem tűnt. Pedig tényleg így van nálunk.

2016.02.17. 12:09:54

@HardPötty: Képben kell lenni, haladni kell a korral. :)))

HardPötty 2016.02.17. 12:11:30

@Sanz: Amúgy nem értem mit rugózol a tanácsokon. Mindenki úgy menedzseli az életét ahogy tudja. Nekem is mindig akarnak tanácsot adni... még meg is hallgatom... de aki adja a legkevésbbé tudja hogy mi zajlik le bennem. Mindegy.
A lényeg, hogy magunkhoz képest mindig a maximumon nyomjuk az életet és ne mások elvárásai szerint éljünk.

2016.02.17. 12:13:07

@A nagy kékség: Első ajtós busznál én mindig szoktam köszönni, reggel v. este, az tökmindegy. És mások is szoktak. Kicsit ilyen volánbuszos cucc lett ebből az első ajtós felszállásból. Amúgy egy csomó bunkó bkv-s sofőr nem köszön vissza, azonban nem érzem szükségét annak, hogy ebből messzemenő következtetéseket vonjak le, és kinyilatkoztassam, hogy minden bkv-s sofőr egy nevetlen paraszt. Jah és ők csak tekergetik a kormányt, meg nyomkodják a gombokat. Pedig szórakoztatniuk is kellene a közönséget. Üresfejű zombik.

:DDD

©________ 2016.02.17. 12:17:17

@DorotkaB:
a mai fiatalokat nem tanitjak koszonesre. vagy rosszul
mostanabn ritka az a kiskolok, amelyk magatol koszon. se a sogornom kölykei, se a szomszed lanya. utobbinak mondtam is, hogy bezzeg a sikogatas mennyire megy ejjel 11-ig...

tableno 2016.02.17. 12:19:39

@Babette©: pszichológusok szerint nem jó, ha a gyereket túl korán arra kényszerítik, hogy ismeretleneknek köszöngessen. 4-5 éves korig nekik ez igazi stresszt okoz.

2016.02.17. 12:19:45

@Babette©: "se a szomszed lanya. utobbinak mondtam is, hogy bezzeg a sikogatas mennyire megy ejjel 11-ig..."

Kornyikál?

:DDD

2016.02.17. 12:22:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: + 1, most kivetelesen vegigolvastam a kommenteket mielott idejottem, es a tieddel ertek leginkabb egyet, szerintem sem ugyanaz a ketto.

Maganyos lehet az ember akkor is, ha vannak akikkel tud beszelgetni, es van az ugy, amikor csak egyedul van az ember, es nincs kivel beszelni minden nap, de vannak amugy olyan emberek, akikkel neha meg lehet beszelni a legmelyebb dolgokat is. Termeszetesen a ketto egyutt is van eleg gyakran, amikor nincs senki az ember korul, es egyebkent sem, lehet, hogy errol irt a posztolo.

Ehhez en annyit tudok hozzatenni, hogy az talan segithet egy kicsit, ha kimozdul az ember emberek koze, es elmegy meginni egy kavet, tok egyedul is el lehet, vinni kell konyvet es ott kell olvasni, es maris van tarsasag :D Nem ugyanaz, mintha oda lenne valakihez bujni, es a kerek szepen egy kapucsinot az nem feltetlenul a legmagasztosabb mondanivalo, de legalabb tenyleg "hallja a sajat hangjat", ahogy ez meg van fogalmazva a posztban, es kiveszi a reszet a normalis emberek eletebol. Tudom, ez egy ilyen plazap*csas dolog, hogy a fogyasztas = normalis emberek, de itt arrol van szo, hogy oda kell menni, ahol a tomeg van, es ha egyszer a tomeg ilyen helyeken eli az eletet, akkor ez van. En gyakran csinaltam ezt amikor egyedul ereztem magam, es RENGETEG penzt koltottem el igy :D

De volt egy ismerosom, akinek ezt teljesen gazdasagosan sikerult megvalositania, mert BKV berlete volt, es azt csinalta, hogy felult egy random buszra, elment vegallomasig es vissza. Ezt foleg akkor csinalta, amikor ideges volt es elege volt mindenbol, szerintem zsenialis, egyfajta urbanus eszkepizmus, tudjatok, mint amikor masok elvonulnak az erdobe filozofalni, ehelyett o buszra szallt es a varost nezte, lelki rokonom! :D Szerintem maganyos-erzes ellen is jo lehet, hiszen ez is olyan, hogy meg lehet martozni abban az erzesben, hogy enis normalis ember vagyok, enis megyek valahova, stb. Szoval ez is egy jo modszer, raadasul nem kerul sok penzbe, nem fogyasztas, csak a Facebookozassal kell vigyazni, hogy ne szoljon be a sofor. :D Illetve, ha nyugaton el az ember, akkor elofordulhat, hogy a cseszekaves megoldas olcsobb, mint a tomegkozlekedes. Hajra!

DorotkaB 2016.02.17. 12:27:49

@Babette©: Én inkább azt mondanám, hogy változnak a normák, de ez nálam foglalkozási ártalom :))) Ma már tényleg nem olyan egyértelműek a köszönés szabályai. Ha 100 buszsofőrből 2 köszön és 98 nem, akkor mi a norma? Belém még gyerekkoromban belémtáplálták, hogy mindig köszönjek, ebből ma vannak olyan szituációk, hogy egész hülyén érzem magam. Mostanában például olyan boltok is bőven vannak, ahova belépve szépen köszönök, de még a biztonsági őr sincs ott, hogy hallaná :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.02.17. 12:28:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: még nagyon-nagyon régen én sem tudtam megfogalmazni, mi ennyire fura sétáláskor vagy akár boltban vásárolva. igazából a kelet-európai (benne Balkánnal, Baltikummal) része ez a visszajelzés. de se nyugatabbra, se északabbra nem szokás, mert a szembe nézés már belépést jelent a személyes térbe. és persze ez kultúránként eltér, pl nekem időbe telt észrevennem, hogy a török zöldségesemnél nem véletlen néz félre a kasszás lány a burka alól és kurva éles az a bárd a hentes srác kezében a pult mögött. persze viccelek, ennyire nem komoly.

DorotkaB 2016.02.17. 12:28:48

@tableno: Fú, erre a korszakomra tisztán emlékszem, borzalom volt...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.17. 12:28:59

off:

index.hu/gazdasag/2016/02/17/elesben_megy_a_civil_szervezetek_zsarolasa/

Hihetetlen, ami odahaza megy.A korlátlan lehetőségek hazája Magyarország.Amerika elbújhat a sunyiba...
Mindazonáltal elismerve, hogy az alapítványokat apszolút (sicc!) időszerű átvilágítani, de nem ilyen maffiamódszerekkel és nem ilyen macskajancsi cégen keresztül, hanem állami (pszáf, apech, stb) szerepvállalással...

on

2016.02.17. 12:30:48

@DorotkaB: + 1000 En is, nekem is! :D

©________ 2016.02.17. 12:31:18

@A nagy kékség: en nem hiszem, hogy az egyedüllét vagy magány ettől függ.

©________ 2016.02.17. 12:32:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: te csak ne nezegessel, majd amikor a helyeden leszel, mert meg a vegen befolyasol fontos döntésekben
;)

tableno 2016.02.17. 12:34:24

@mojyo: nekem szükségem van egyedüllétre. Egyszerűen lefárasztanak az emberek egy idő után (még azok is, akiket szeretek), olyankor a legjobban azt élvezem, ha egy ideig senki nem szól hozzám, és nekem sem kell máshoz szólnom. Olyankor egyedül sétálgatni vagy buszozni a városban maga a gyönyör...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 12:34:51

@DorotkaB: Amit leírsz, arról én mind tanultam. :) Szóval tudom, hogy 100 utas 100 különböző élet, de én ezt a végtelenségig leegyszerűsítem. Köszönnek, visszaköszönök. Ennyi. Pláne egy olyan élethelyzetben, ahol az illetővel közvetlen kapcsolatba kerülök. Mindegy. Ne vigyük el az egész napi beszélgetést ebbe a témába. Inkább csak mint érdekességet jegyeztem meg.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 12:34:51

@Csodabogár: Igazából itt nem a buszsofőr a lényeg vagy az eladó, hanem a szituáció. Belépsz egy viszonylag szűk helyre, ahol vagy te és a másik. A másik köszön, mire te jó esetben csak bambán bámulsz, rosszabb esetben rá sem nézel az illetőre. Ez mindenképpen sértő a részedről.

Persze nem szó szerint a részedről, csak egyszerűbb volt egyes szám második személyben írni, úgyhogy magadra ne vedd. :)

©________ 2016.02.17. 12:37:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem. sikogat. mindenert.valahogy igy kommunikál.én jobban viselnem, ha fingassal es sztepptanccal kommunikálna.ráadásul akkor valaki keresne egy baseballutot:DDDDD

©________ 2016.02.17. 12:38:18

@tableno: ezt meg nem hallottam, de ezek nagyobbak, iskolasok.@Vityo641(AT): ;)

©________ 2016.02.17. 12:41:02

@DorotkaB:
az a norma, hogy ha koszonnek, akkor visszakoszonsz.
megelozi azt a normat, hogy mikor kell koszonni:D

az emberek szeretik, ha koszonsz nekik, en ezt tapasztalom. foleg ha kozben a szemukbe nezel es mosolyogsz.
amelyik nem, annak mar ugyis mindegy:D

2016.02.17. 12:41:51

@tableno: Ugye? :D Enis pont ugyanigy vagyok ezzel, abszolut ez a tipus vagyok, aki szamara az emberi tarsasag rendkivul energiaigenyes, de van akinek ez nem minusz, hanem pluszt jelent es tenyleg igy toltodik fel, szerintem a plazazas meg a buszozas nekik is jo! :D

©________ 2016.02.17. 12:42:20

...vagy golfutot....?

©________ 2016.02.17. 12:43:03

@mojyo: oregszetek ti is, ennyi az egesz:D

tableno 2016.02.17. 12:49:47

@Babette©: ez nem korfüggő, egyszerűen az introvertált személyiség jellemzője.

2016.02.17. 12:50:20

@Babette©: Kikerem magamnak, en igy szulettem! :D Amugy is, sokfele szempontbol alapvetoen ketfele oszthato az emberek nagyresze, nemcsak extrovertalt/introvertalt, hanem peldaul korankelo/kesonfekvo, feluletesen sokszirszart elolvaso/egy temaban elmelyulni preferalo, stb stb. El se tudod kepzelni, hogy mekkora gondot okoz, hogy az egyik en vagyok, a masik pedig a tanar :(

Evain 2016.02.17. 12:50:38

@Sanz: Úristen Sanz, ne legyél már ennyire merev. Egyrészt sem az utalást nem értetted Csernussal, másrészt a szmájli is ott volt a végén. A sértődöttség nagyszerű eszköz, de ennél te értelmesebb vagy.

Nekem ilyen smirgli a stílusom. Tudom, hogy online a legtöbb ember utálja, de engem spec nem érdekel. Ez a személyiségem kábé 20%-a. Az a kevés ember, akit közel engedek magamhoz, túl tudja tenni magát rajta.

Ha ennyire logikai alapon közelíted meg a helyzetet, akkor egyszerűsítsd le arra, hogy vagy megtanulsz élni a logikai kényszered által kialakított magánnyal (ami nyilván zavar, ha állandóan felhozod), vagy megtanulsz engedni belőle.

"nem járnék magammal / nem lennék magam legjobb barátja, mert tudom, milyen vagyok". Tényleg nem érzed a konfliktust?

2016.02.17. 12:51:16

@tableno: Megeloztel, de igy van, +1, lajk, satobbi, ma ilyen egyetertos napom lesz. :)

2016.02.17. 12:52:06

@mojyo: Kint is folytatni kell az embernek a hobbijait, ha nincsen, akkor pedig csináljon! Szerintem ez az egyik legfontosabb dolog, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ember ne őrüljön meg, és kitudjon kapcsolni a mindennapi mókuskerékből. Plusz, legyen emberek között, ismerkedjen. Ennek a jelenségnek, szerintem kint sem kell megváltoznia.

2016.02.17. 12:55:06

@adamskij: Van benne valami. Mindenesetre a szemkontaktus nálunk alap, de semmiféleképpen sem érezzük annak (mi), hogy valaki megerőszakolja az intimszféránkat. :)

DorotkaB 2016.02.17. 12:55:21

@Babette©: Igaz :) Viszont attól még sok oka lehet, ha valaki nem köszön vissza, nem csak a szimpla bunkóság. Velem is előfordult már, akaratomon kívül, hogy valaki rámköszönt és én épp másra figyeltem, elmentem mellette, csak utólag esett le a dolog. Olyan is, hogy olyan szituációban köszöntek rám, ahol én nem számítottam erre és simán azt hittem, hogy valaki másnak szól. Na, de tényleg ne vigyük el ennyire a témát, igaza van A nagy kékségnek.

2016.02.17. 12:56:07

@DorotkaB: Ne legyél udvariatlan kislány/kisfiú, köszönj szépen a bácsinak/néninek. Mindannyian emlékszünk erre...

2016.02.17. 12:57:06

@Babette©: Áh. Kint is vannak gyönyörű lányok, meg öhhhhh, dögös anyukák. :)))

tableno 2016.02.17. 13:00:06

@DorotkaB: az emberek 20-30 százaléka introvertált. Ezért is mondom, hogy aki tudatlanul sommás kijelentéseket tesz arról, hogy mi a "normális", az hogy is mondjam... nem olyan okos, mint amilyennek hiszi magát.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.02.17. 13:03:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez nagyon igaz és bizony, fontos hogy ne érezze magát üresnek és értéktelennek az ember. egyből más az önbizalma (erősödik is) cselekvés közben.
és persze számos új dolgot is kipróbálhat, amivel szintén feldobhatja a napjait és élménynek sem rossz.

ugyan nem tartom sokra és nem is követem Csernust, de ezzel a megállapításával teljesen egyetértek és hasonlóképp látom. sokat használ bármely kapcsolatnak, ha magára is tudod hagyni a másikat, valamint neked is van kellő időd saját magadra.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.02.17. 13:10:03

@geegee: á, Amerika :DD

Kölnben duzzognak, ha valaki hozzájuk ér, Magyarországon csak leteszel €1400at zsebből az asztalra és ott ütheted-rúghatod az asszonyállatot, ahol éred.
vak komondor törvények, baszki!

2016.02.17. 13:32:27

@A nagy kékség:

Fura, hogy ezen a köszönés dolgon leakadsz. Hiszen éltél a UK-ben, jártál az USA-ban, biztos feltűnt, hogy az nem egy univerzális egyezmény, hogy az ember milyen élethelyzetekben köszön, és kinek, és hogyan.

És ha olyasvalakire köszönsz rá, aki az adott helyzetben nem számít rá, akkor éppenséggel te tudsz tolakodó meg awkward lenni. Ez megvan neked, ugye?

Egyébként meg állati furcsa vagy, egyszer már kérdeztem, de nem válaszoltál: te igazából tényleg nem veszed észre, hogy egyes megjegyzéseid végtelenül lekezelőek és bántóak, és őszintén nem érted, amikor valaki elküld miatta a bánatba, ugye?

De most tényleg, viccen kívül: te ezt tök őszintén tolod, ugye?

Mintha rosszul lennének összekötve a kommunikációs kábeleid, a múltkor például írtam neked valami vér cinikus megjegyzést, arra reagáltál, de mintha a cinizmus teljesen elment volna melletted. Nincs neked asperger-szindrómát vagy valami hasonlód véletlenül? Tök komolyan kérdezem, nem sértegetésből.

Sokkal egyszerűbb lenne kezelni a kommentjeidet, ha tudnánk... én például sosem húzom fel magam bircán sem, mert az ismert, hogy ő is egy kicsit fura.

2016.02.17. 13:32:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Igen, a hobbi is ilyen, ezzel is egyetertek :) De van, amikor nincs ra lehetoseg, vagy tul sokba kerul, esetleg az uj helyen meg nem tudja az ember, hol lehet uzni, ilyesmik. Tudom, a plazazas meg a buszozas csak ilyen tuzoltas-fele, de van, amikor arra is szukseg van. :)

Tenyleg az a lenyeg, hogy olyan dolgot csinaljon az ember, amitol egy egyszeru, hetkoznapi embernek erzi magat, legyen az a hobbija, vagy egy sutemeny a sarki kavezoban vagy felprobalni egy farmert vagy buszozni egyet vagy elmenni futni, mert akkor a te problemad is csak egy hetkoznapi ember hetkoznapi problemajanak tunik, amit sokkal konnyebb megoldani, mintha Sajat Magunkkal, Ezzel A Rettento Kulonlegesen Szerencsetlen Es Rendkivul Nehez Esettel kellene foglalkozni.

Talan Londonban tortent, vagy mashol, de az egesz vilagsajtot bejarta a sztori, hogy egy fiu ongyilkos akart lenni valamilyen hidon, de egy jarokelo lebeszelte rola, hogy ugorjon, es utolag amikor jobban lett a srac, meg akarta keresni a Facebookon vagy valahol az interneten, hogy megkoszonje neki. Azt mondta, az volt a kulcsmondat, hogy a jarokelo azt mondta neki, hogy nem akar-e elmenni valahova vele meginni egy kavet? Es ez neki azt jelentette, hogy tenyleg, az milyen hetkoznapi, normalis dolog, es akkor lejott a hidrol. Ugy emlekszem, az volt a fo oka, hogy akkor szabadult honapok utan a pszichiatriarol, valami diagnozissal, vagyis honapok ota nem latott normalis embereket maga korul es raadasul kapott egy belyeget is, ami neki azt jelentette, hogy mar soha nem is lesz o maga normalis, es akkor ebbol nem latott kiutat, de akkor hirtelen az a lehetoseg, hogy megis, neki is el lehetne menni valami egyszeru, normalis dolgot csinalni, eleg volt abban a helyzetben ahhoz, hogy folytassa az eletet :)

Sot, meg regebben talan pont neked mondtam amikor kivoltam az EB kijutas utan fikazodo magyarokra, hogy mennyit jelent normaliskent gondolni sajat magunkra, igy kollektiven is, hogy fogyatekos magyar foci, mostmar mi is csak egy orszag vagyunk a sok kozul, nem nagy szam, semmi extra, de legalabb nem egy ilyen kulonlegesen szerencsetlen helyzetben levo futball-nyomorekok, es ez bizony nekem szemely szerint RENGETEGET jelent. :D

Szoval szerintem a normalis-erzes az nagyon fontos, minden helyzetben, DE nem vagyok szihologus, se szihiater, sot, kifejezetten farasztanak ezek a tudomanyok, es attol fuggetlenul, hogy en meg vagyok rola gyozodve, hogy igazam van, lehet, hogy nincs, ez csak egy mojyo velemenye, csak sajat felelossegetekre hallgasatok ram, en nem tehetek semmirol. :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 13:40:29

@Th's child: Akkor legyek én is "fura", és akkor sosem húzod fel magad miattam. :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 13:40:36

@DorotkaB: Nem az a lényeg, hogy nekem igazam legyen, hanem hogy beszéljünk olyan dolgokról, amik így vagy úgy, de mindenkit érintenek. Az egymáshoz fűződő viszony szerintem egy ilyen téma, és az üdvözlés ennek valahol az alapja. Azzal nyitunk, majd onnan folytatjuk.

Evain 2016.02.17. 13:53:28

@mojyo: mint hasonszőrű, had ajánljam neked a témában Sarah Andersent, ha még nem ismernéd :)
9gag.com/gag/a9P8QjD/15-funny-cartoons-that-describe-what-it-s-like-to-be-an-introvert-by-sarah-andersen

DorotkaB 2016.02.17. 14:00:34

@A nagy kékség: Arra írtam, hogy igazad van, hogy ne vigyük el egy teljesen más irányba a kommentelést, mivel ugye a magányról kellene itt elsősorban értekezni :)

És a kulcsmondat egyébként szerintem ez: "az üdvözlés ennek valahol az alapja. Azzal nyitunk, majd onnan folytatjuk" – HA folytatjuk... ezért gondolom, hogy pont a buszvezetők esetében alapból nem egyértelmű, hogy kellene-e köszönni vagy nem, velük nem szoktuk folytatni (legalábbis remélem, hogy nem trécselsz vezetés közben :)). Ha rád köszönnek, persze, illik visszaköszönni, ezzel egyetértek.

2016.02.17. 14:07:12

@Evain: Jaj, ezeket ismerem, de koszi. Nem mindegyikkel ertek egyet azert, mert en turelmetlen is vagyok egyben, ezert van, hogy inkabb megemberelem magam, es telefonalok ahelyett, hogy emailt irjak, hogy azonnal reakciot kapjak, meg ilyenek. :D

@tableno: 20-30% az osszlakossagban? A kreativ szakmaban ez kb 80-90% lehet, maradek 10-20% tobbsegeben a tanarok, es azok a rendkivul sikeres emberek lehetnek, akik feldumaltak magukat a csucsra, es most onnan osztja az eszt a tobbi luzernek. :D

Evain 2016.02.17. 14:15:57

@mojyo: az meglepő is lenne, mert eléggé saját magát rajzolgatja, de volt pár benne, amiben nagyon magamra ismertem. :)
Viszont telefonálni a mai napig utálok. :P
Ja, és ugyanezért utálom az este 9-kor becsöngető akármilyen célra pénzt gyűjtögető emberkéket. Szép, nemes cél, de kivennéd a bakancsodat a személyes teremből? :D

rumitom 2016.02.17. 14:25:23

@Sanz: ezt ugy hivjak depresszio, a sok valtozatanak valamelyik fajtaja. motivacio nelkul semmi nem mukodik. erdemes egy JO pszichologushoz fordulni.
en nagyon okosnak tartom magam (es majdnem mindent szintiszta logikai es tudas alapon kozelitek meg) es jol bele is astam magam a temaba mikor a parom hasonlokkal kuzdott, de minden igyekezetem ha nem is hiaba valo, de nem volt elegseges.

fontos, hogy a phszichologussal egymasra tudjatok hangolodni, es hogy ne csak egy ora fizetett beszelgetesnek hasson a szeansz.
en a helyedben adnek a szakembereknek egy eselyt. ha 3-4 session utan nem tudtatok egymasra hangolodni, valts egy masikra, amig meg nem talalod a neked megfelelo szemelyt.

a depresszio (magany) valamilyen formaja a nyugati vilagban igazi nepbetegsegnek szamit, ne hagyd annyiba mert edzett emberek sem igazan jonnek ki belole egyedul

HardPötty 2016.02.17. 14:27:16

Szerintetek, annak aki magányos (de minden értelemben) kell e szakemberhez fordulnia? Illetve honnan tudjatja, hogy kell, ha igen a válasz? Vagy ez lehet olyan mint egy szenvedély betegség? Ha tudja is valaki, hogy magányos akkor is letagadja magának és nem akar segítséget.
Vagy eleve rossz betegségként (mentális) tekinteni a magányra?
Ki mit gondol?

2016.02.17. 14:30:08

@Evain: Enis utalok telefonalni, de van, amikor nincs idom, hogy masokra varjak, ezert alaposan ra szoktam keszulni, kis cetlire felirtam regebben, hogy mit fogok mondani meg ilyenek. Mostmar azert jobban megy. :D Illetve, neha felul tudnek emelkedni azon, hogy milyen kinos eloben beszelni a sajat munkamrol, es sokkal szivesebben ott lennek, elmagyarazni, hogy mit is ertettem az alatt a munka alatt, amit beadtam az extrovertalt tanarnak, mert o sajnos pont nem olvas, hanem atfut, figyelmetlen es elhamarkodott kovetkezteteseket von le es az alapjan osztalyoz, neki elkepzelesei vannak, nem annyira alapos. :D Ugy ertem, enis utalok telefonalni, elvarasokkal szemben beszelni, de azt egyenesen gyuuuuulolom, ha felreertenek, talan pont azert, mert nem tudom annyira verbalisan kifejezni magam, es ilyenkor bekerulok valami joegtudja milyen altala alkotott skatulyaba a feluletes, nagydumas fejeben. :D

A becsongeto akarkiket enis utalom, es az osszes ilyen penzgyujtos szart is, de az mar nem amiatt van, hogy introvertalt vagyok, hanem, csak egy szemet. :D

tableno 2016.02.17. 14:32:42

@HardPötty: Ez attol fugg, hogy az illetot mennyire zavarja a magany. Ha nem kulonosebben, vagy meg elvezi is (van ilyen), akkor semmi gond. Ha depresszios lesz tole, akkor mindenkepp kell a szakember. Nem a maganyra, hanem a depressziora.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.17. 14:32:43

lehet találhatni, hogy min csesztem fel az agyam a kommenteket olvasva :-(

tableno 2016.02.17. 14:34:45

@mojyo: szamomra az introvertaltsag egyik elonye az, hogy nagyjabol leszarom, mit gondolnak rolam masok. Ezert nem is gorcsolok ilyen helyzetekben, siman tudok nyilvanosan beszelni, nincs visgadrukkom, stb...

rumitom 2016.02.17. 14:34:59

@A nagy kékség: amikor ketten utazunk, 24/7 egyutt vagyunk. es mivel mindent megbeszelunk amugy, egymas rezduleseit is ismerjuk.
egy kavezoban van, hogy a telefont bujva vmi erdekes cikket olvasva megosztjuk a masikkal - nem az fb oldalan, hanem eloben, szemtol szemben, amolyan regi modian.
es van, hogy kihasznalva a wifi-t (vegre van net), emailezunk vagy epp fb-zunk picit (tudatni a baratokkal hogy minden franko). es akar fel oraig sem szolunk egymashoz :) pedig beke van es szeretet koztunk sot meg csak meg sem untuk egymast.

megannyi elet, megannyi szituacio. a velemeny nyilvanitas szabadsaga adott ma mar, de az oly konnyen csap at iteletbe

DorotkaB 2016.02.17. 14:39:38

@HardPötty: Szerintem nagyon is előfordulhat, hogy valaki tud róla, szenved is tőle, de nem keres segítséget, mert például azt gondolja, hogy majd elmúlik magától, vagy megkapja a közvetlen környezetétől, hogy "jaj, ne sajnáltasd már itt magad, tudod, másnak valódi problémái vannak, te meg jódolgodban már azt se tudod, mit találj ki magadnak, inkább menj és csinálj valami hasznosat" és ez aztán jól elbizonytalanítja.

Szerintem akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha az ember a magányosságát problémának érzi, hosszabb ideje szenved benne és nem tud egyedül javítani a helyzeten. Vagy azt sem tudja, hogy hogyan kezdjen hozzá.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 14:42:00

@Th's child: A köszönésen meg azért akadok le, mert szerintem egy alapvető illemről van szó. Amúgy UK szerintem nem a legjobb ellenpélda, mert ott többnyire még leszálláskor is köszönnek az utasok, pontosabban megköszönnek. Az Államok pedig túl nagy ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni. NYC például ékes példája az elidegenedő társadalomnak, de mondjuk San Franciscóban simán odaköszön az idegen is, és még a 64 fogát is kivillantja hozzá. Város és város, mégis egészen más.

Shanarey 2016.02.17. 14:44:39

Ajajajj, úgy látom, itt épp agyturkász nap van.
:-)

2016.02.17. 14:48:03

@tableno: Ezzel enis igy vagyok, en sem attol felek, hogy masok mit gondolnak rolam, hanem, hogy nem ertik mit szeretnek, es nem erem el a celomat. Vizsgadrukkom pl nekem sincs, es amikor a sajat munkamrol van szo, es meggyozodesem van rola, akkor pedig kifejezetten szeretek is rola magyarazni, hogy meg veletlenul se ertsenek felre. A telefonalastol is azert feltem regebben, mert nem latjak az arcomat, es attol felek leginkabb, hogy nem ertik, mit akarok. :D

Viszont, ha nincs tetje vagy celja a beszelgetesnek, akkor nem szolalok meg, es nagyobb tarsasagban nem tudok hozzaszolni a Sztorikhoz, Amelyek Azokkal Az Emberekkel Tortennek Altalaban, Akiknek Van Rendes Eletuk. :D

HardPötty 2016.02.17. 14:50:29

Becsöngetős emberekre volt egy szokása egy barátomnak. Ő nagy airsoft rajongó. Van is neki egy szép Mauser L96 airsoft puskája. Ő már csak ilyen letàmasztós fegyver fan. A családi háza az utca vègén volt ès jó rálátott az utcàjukra. Nem! Nem lövöldözött mert nem barom, csak látta ha jöttek a csöngetős emberek. Fazékkészlet... őrtorony...stb.
Ekkor mindig elővette az L96-ot, berakott a youtube-on egy kis trashmetal-t és alsógatyàra öltözött (na jó lehet mégis csak barom, de nem szadista). Amikor kopogtak akkor szépen odament az ajtóhoz kinyitotta miközben ordított a metàl ő meg a puska csövet tisztítgatta. Volt aki elszaladt.
Leszokott erről később mert született gyereke... de amúgy se járnak már felé

2016.02.17. 15:07:28

@Dragonlady (Bp, Hun):

Nem találgatok (na jó, de: az introvertáltságon), viszont érdekel. Tessék szépen elmondani.

tableno 2016.02.17. 15:09:16

@mojyo: na igen. A small talk nekem is a foghúzáshoz fogható élvezetet jelent. Egyszerűen kikapcsol az agyam egy idő után, nem is tudom követni kinek a kicsodája már megint micsinált...

London2009 2016.02.17. 15:11:18

@HardPötty: Ezt a kerdes feltevest nem igazan ertem. Mar mitol lenne a magany mentalis problema?
Mikor 2009-ben elhataroztam, hogy Londonban probalok szerencset egy lelket nem ismertem itt a nagyvarosban. Ebbol nyilvan az kovetkezett, hogy nagyon maganyos voltam. Nem lettem en ettol mentalisan beteg, csak egyszeruen nem volt itt senkim. De en ezzel tokeletesen tisztaban voltam es probaltam is tenni ellene. Eljartam ide oda, igyekeztem “baratokat” szerezni. Az mar mas kerdes, hogy baratokat “szerezni” nem lehet. Baratokat azt hiszem csak talalni lehet. Nem is alakultak ki tartos baratsagaim abbol az idoszakbol, viszont gyorsan talaltam haverokat akikkel tudtam logni. Ez nyilvan nem volt azert az igazi es gyakran ereztem magamat egyedul, de mentalis beteg azert ettol meg nem lettem. :D

Sanz 2016.02.17. 15:18:03

@London2009: Szerintem kivándorlásnál az a legfontosabb, hogy készülj fel ilyen helyzetekre, mint a magány ténye. Én például pontosan ezért nem jöttem ki egyedül, mert tudtam, hogy nem fogok jól boldogulni a magánnyal. Aztán megszoktam, és most már tudok vele együtt élni. Tudok, csak nem jó.
Azoknak az embereknek tényleg könnyebb az egyedül kivándorlás, akik vagy könnyen barátkoznak, vagy nem várnak el olyan minőségi kapcsolatokat (most hívhatjuk ezt high maintenance kapcsolatnak is) mint pl. én.
Szóval jól tetted, hogy erre felkészültél lélekben.

London2009 2016.02.17. 15:18:09

@mojyo: ha olvasom a nevedet magamban mindig MOLY JOE-nak ejtem. :DD Hogyan is kellene ezt olvasni?

Evain 2016.02.17. 15:18:56

@mojyo: ha extrovertált társaságban vagy, akkor spec hozzászólni sincs esélyed, még ha akarnál sem. :)

@tableno: dehogydehogy, az pont az a helyzet, amikor nem párosul az introvertált személyiség megfelelési kényszerrel, ami alapvetően egy nagyon jó dolog. Mármint az, hogy nem párosul vele. Érted, na. :D

London2009 2016.02.17. 15:22:35

@Sanz: Nem, szerintem en ezt egyaltalan nem gondoltam sajnos vegig. A bizonytalalnsagon tul, azt hiszem ez volt a legnehezebb.
Ami meg a minosegi kapcsolatokat illeti…errol is megvaltozott a velemenyem az utobbi idoben. Nekem boven eleg par igaz barat. Abbol azt hiszem nem is lehet tobb. De, hogy az irodaban eppen kivel ebedelek, vagy iszom meg egy pohar bort melo utan, vagy tancolok hajnalig…oh, az nekem mar pont edes mindegy. Egyaltalan nem kell, hogy a kebel baratom legyen.

Evain 2016.02.17. 15:23:00

@Shanarey: holott lehetne a hanyatló nyugat is a téma. Akarsz beszélni róla? :D

London2009 2016.02.17. 15:30:30

@Evain: arrol kar is mar beszelni. Mar vegleg lealdozott neki! :D

2016.02.17. 15:31:13

@London2009: Pont igy. :D A motenai shoujo-bol jon (ejtsd: motenai soudzsjo). Ez annyit jelent, hogy nem nepszeru lany, az animet, amelyben talalkoztam vele es ahonnan az avataromat loptam, ugy hivjak, hogy, Watashi ga Motenai no wa Dō Kangaetemo Omaera ga Warui, roviden WataMote, amely annyit tesz, hogy "Akarhogy is nezem, miattatok van, hogy nem vagyok nepszeru!", es pont egy ilyen introvertalt luzerrol szol, de nagyon viccesen. :)

HardPötty 2016.02.17. 15:32:02

@London2009: erre vagyok kíváncsi ki érzi úgy hogy ez probléma, betegsèg és ki úgy hogy e helyzet amit meg lehet oldani. Ezért a felvetés.

Shanarey 2016.02.17. 15:35:18

@Evain:

Azt már, több alkalommal is kiveséztük itt.
Más ötlet?

Ez a magányosság, szemkontaktus, zombik dolog számomra kicsit más, mert én sem vagyok az a beszélgetős típus, ha épp nincs semmi értelmes mondanivalóm. Na meg a csend is nagyon jó dolog néha, csak a mai világban ezt sokan nem veszik észre.

HardPötty 2016.02.17. 15:36:00

Igazàból azèrt vagyok ilyen értetlen mert soha nem ereztem magányosnak magam. Voltam egyedül, de nem csapott át a magány érzésébe. Ezért vagyok kívàncsi hogy kinek mit jelent magànyosnak lenni.

HardPötty 2016.02.17. 15:38:13

@Shanarey: van is erre egy mondás.
Minél tovább csendben vagy annál többmindent meghallasz.

Shanarey 2016.02.17. 15:39:23

@HardPötty:

Anyámnál amikor épp ez a becsöngetős divat volt, a kutya nyitott ajtót, és ő 55 kiló volt és nagyon mély hangon tudott ugatni mindenkire aki nem tetszett neki.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.17. 15:40:28

@Th's child: írtam neked mailt. De nem az volt a bajom hanem hogy a nagy sotetkekseg nem az utat nézi vezetés közben. Asszem ma este aludni fogok nem kommentelni. Vagy nem.

Shanarey 2016.02.17. 15:40:36

@HardPötty:

Hát ez az.

Sokan nem értik, de néha jobb tudni dolgokat, mint beszélni a semmiről.

Sanz 2016.02.17. 15:48:36

@mojyo: Jaj, de jó, ez pont nekem való anime. A Valentin-napi hétvégén csomó lehúzó filmet néztem (pl. a Svájcban prostitúcióra kényszerített emberekről), azok után ez tiszta felüdülés lesz. :-)

Evain 2016.02.17. 15:49:39

@mojyo: én mindig mondtam, hogy az anime egy nagyon alábecsült kategória. :)
Mindig elsápadok, mikor valaki lerajzfilmezi. :P

@London2009: @Shanarey: akar a halál beszélni róla, én csak ellőttem egy pszihológusi poént :D

London2009 2016.02.17. 15:51:46

@HardPötty: Ez semmikeppen sem betegseg. Nekem ez eszembe nem jutna. De egy nem tul kellemes allapot, az teny. Viszont lehet es kell is rajta valtoztatni. No meg ido es szerencse kerdese az egesz.

Evain 2016.02.17. 15:53:16

@Shanarey: más téma: pénteken lelkesen újságoltam kollégáknak, hogy dejódejó, vettünk jegyet megnézni a Deadpoolt! Reakció: az valami együttes?
Arrrghhh...

2016.02.17. 15:57:38

@Sanz: Akkor ajanlom meg az Ore Monogatari!! (My Love Story!!) cimut is, az is nagyon cukin vicces :)

@Evain: Hat, pedig rajzfilmnek rajzfilm. :D

2016.02.17. 16:01:47

Amugy bocsanat, hogy megint beszabadultam ide, es megint befolyasolom a beszelgetest, nem az agyturkaszos mai napi tema vonz ide, hanem kaptam egy kis szabadidot vegre es most eppen halogatok, de el fogok tunni ismet, megigerem. :D

Shanarey 2016.02.17. 16:02:40

@Evain:

Nincs ebben semmi meglepő.
:-))

Evain 2016.02.17. 16:04:00

@mojyo: most ezért légyszi képzelj el engem, ahogy összeráncolt homlokkal rosszallóan nézek, jó? }:s

2016.02.17. 16:08:05

@Evain: De miert? Rajzfilm = rajzolt animacioval keszult film. Az anime is ez, nem? (Azt pedig mar megbeszeltuk az identitasos masik agyturkaszos poszt alatt, hogy nem a szavakkal van baj, hanem az ertekekkel amiket hozza tarsitunk :D Szoval szerintem az, hogy rajzfilm, nem kellene, hogy degradalo kategoria legyen, szamomra peldaul nem az. Nyilvan vannak nagyon bugyuta rajzfilmek is, amiken mar egy oteves is felhaborodik, de van egy csomo muveszi, meg felnotteknek szolo, meg szatirikus, meg mindenfele.)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 16:10:35

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha tudnád, hogy én mennyi mindent nézek vezetés közben! De nem tudod. :)

Taxomükke (UK) 2016.02.17. 16:12:25

@mojyo: Es te mar megtalaltad magad?
:)))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.17. 16:13:01

Elolvastam,
Én biztos ufó vagyok, de nem ismerem azt a fogalmat, hogy unatkozni. Magányos sem voltam.
Ez most gáz?

Evain 2016.02.17. 16:13:23

@mojyo: erre a válaszom az, hogy azért, mert nekem az anime egy különleges kategória. Amihez érzelmi kötődésem van. Innentől fogva hiába adok igazad, hogy valóban teljesen beleillik a rajzfilm gyűjtőnévbe, nekem mégis jóval több annál. :) Ahogy a L'ecsó sem rajzfilm.
De én nem vagyok normális, tele vagyok ilyen dilikkel. :P

Shanarey 2016.02.17. 16:24:49

@svájci sapka (ch):

Tudod, vannak olyan emberek akikhez még a tudatalattijuk sem szól soha, na ők azok a "magányosak"
:-)

A poszt nekem is értelmetlen, de persze nem is az a korosztály vagyunk, mint a poszt írója.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.02.17. 16:27:31

@Shanarey: Én szívesen elolvasok mindent, még a pszicho-izé posztokat is, csak nem tudok vele mit kezdeni.
Így jártam...

2016.02.17. 16:29:01

@Shanarey: Ne legyél félénk, öntsd ki te is a lelked. Plusz, kérlek, írj egy rövid esszét az elzombuló társadalomról, akik az ablakon kifele tekingetnek, nem pedig flörtölnek az utastársaikkal.

2016.02.17. 16:31:18

@HardPötty: Airsoft kib@szottul jó. Anno én is toltam. Volt AK-74, H&K MP5K, meg H&K USP is a felszereléseim között.

2016.02.17. 16:36:10

@Taxomükke (UK): Meg nem, utoljara mult heten lattam magam a ruhasszekrenyben, szerintem ha megnezem megegyszer alaposabban, akkor ott leszek valahol, vagy valamelyik alsobb fiokban. :D

@Evain: Jo, hat igy az egy elfogadhato erveles, hogy neked sajat definicioid vannak ezekre, a legkozelebbi olyan beszelgeteskor, amikor elsapadsz azon, hogy masok szerint ezek rajzfilmek, viszont erdemes mellekelni ezt magyaraztkent. :)

Shanarey 2016.02.17. 16:37:00

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

A rossz nyelvek szerint nekem olyan nincs. S ezt már nagyon régen megállapították. S aki eme diagnózist felállította, egy óra múlva már a fogdán ült.
:-)

Shanarey 2016.02.17. 16:39:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nahát, én még sose láttam airsoft fegyvert, csak valódit, de azokat néha a legfurcsább helyeken.

2016.02.17. 16:40:12

@Shanarey: Becsületed viszont biztos nincs. Elhagytad Mo.-t. Pedig ő ölelt volna magához, de te eltaszítottad.... :/

2016.02.17. 16:43:34

@Shanarey: Elképesztő mértékben élethű, a súlyuk egyezik szinte a valódiéval, a legkomolyabb és legdrágább airsoft fegyverek nagyobbik része fémből készül -nem pedig abs műanyagből-, és vannak már elég régóta olyan játékfegyverek is, amik gáz hatására ugyanazt produkálják, mint az igaziak, van szánsiklás. Igaz, töltényhüvely nem hagyja el a fegyvert.

kardio1 2016.02.17. 16:48:51

@tableno: hülyeség az, amivel nem értünk egyet. Ha ez 24/24 úgy van valakivel szemben, számomra az sem változtat semmin. Egyébként szerintem igen ritka, hogy valakivel semmiben se egyezzen a véleményünk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.17. 16:54:12

Na, ugy latszik, ma jo tema van, sok a hozzaszolas :)

@adamskij: "ha már Bécs: ebben a városban simán sétálhatsz pár órát szemkontaktus nélkül és ez itt teljesen normális. Pesten két sarkot nem tudsz így megtenni"
Ez a szemkontaktus-dolog erdekes, es tenyleg fel lehet fedezni a kulonbseget...pl. tobb evnyi Mo-n kivul eltoltott ev utan hazalatogatva tunt fel nekem is, hogy "miert bamul mindenki ugy ram? " :))) elszoktam a szemkontatktustol :)

2016.02.17. 16:59:59

@Zsuzsi65: "miert bamul mindenki ugy ram?"

Lehet, hogy jó nő vagy? Mint amikor Babett ki van akadva, hogy füttyszó hallatszik el a munkások oldaláról, amikor megjelenik. :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 17:26:22

OFF

Látom, néhány embernek ismét sikerült megfogni a lényeget.

Szóval egy buszvezetőt nem érdemes összekeverni egy "B" kategóriás mazsolával, aki csak a bevásárlásokhoz használja a kocsiját, és aki egyszerre egy dologra sem képes figyelni. Egy buszvezetőnek nemcsak az utat, hanem az utasait is szemmel kell tartania, hiszen az ember egy nagyon speciális rakomány; mondhatni, hogy egy élő emlős, aki nincs a raktérhez rögzítve. Hát ezért kell a tükröket is figyelni, és nem csak a szélvédőn bámulni kifelé.

ON

Shanarey 2016.02.17. 17:36:24

@A nagy kékség:

Aha, és ezt a társaidnak is elmondod?

Amíg otthon éltem túl sok BKV-s idiótával találkoztam, s mind buszvezető volt. Ne értsd félre nem téged minősítelek.

tableno 2016.02.17. 17:38:38

@kardio1: nem igaz. Vannak objektiv hulyesegek is. Pl az hogy a Fold nem lapos, az nem velemeny kerdese...

2016.02.17. 17:48:52

@A nagy kékség: Neked van ilyen konkret scripted, igaz? Ilyen folyamatabrad, hogy egy nap mit fogsz csinalni ezen a blogon, igaz?

Gondolom igy nez ki:

"1. Napi temahoz nem kapcsolodo irrelevans, az emberek modorahoz kapcsolodo negativ eszrevetel feldobasa. Tartalmazzon mindenkeppen:
- altalanositast
- provokaciot (mindenki vegye magara)
- ertekiteletet.
>> 1a. Felhaborodott reakciok eseten: igazolas kipipalhato, az elmelet igaz, hogy a kivandorolt magyarok mind bunkok akiket meg kell nevelni >> megneveles folytatasa.
>> 1b. Nem eleg reakcio eseten: provokacio folytatasa, minden bokorbol ki kell ugrasztani a nyulat, hogy 1a. beteljesuljon.
>> 1c. Minden egyeterto reakciot meg kell koszonni es ra kell erositeni, hogy 1b, majd 1a teljesuljon.

2. Megneveles eszkalalodik: az egesz topik rolam szol, tema sikeresen elteritve.
>> 2a. Ameddig tudom, folytatom.
>> 2b. Megrettenetes esete: mentegetozes, bocsanatot kell kerni, hogy eltereltem a beszelgetest >> "en csak jot akarok".

3. Ertetlenkedes: tokre nem is azt akartam mondani, amit ti ertettetek az alatt, amit kommunikaltam, hanem en csak jot akarok, en mindent jol csinalok, sot, egyedul en csinalok mindent jol mert egyszeruen MUSZAJ, hiszen nekem van a legfontosabb es legfelelossegteljesebb szakmam a vilagon es igazan nem tehetek rola, hogy mindenki mas bunko.

4. Megsertodes, duzzogas, elvonulas.

5. Ujratoltes, holnap 1-gyel kezdeni."

DieNanny CH 2016.02.17. 17:55:04

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Én nem!
(És nem kötekedni akarok, én erre a kényszerre nem emlékszem. Lehet, meg kellene erről kérdeznem a szüleimet...)

kardio1 2016.02.17. 18:11:43

@tableno: szerintem az introvertaltsag és a buszon vagy boltban való köszönés nem állnak kapcsolatban egymással, vagy legalábbis messze nincs ilyen szoros összefüggés közöttük.
Ettől függetlenül persze abszolút egyetértek azzal, hogy sok embernek igénye van arra, hogy tudjon egyedül is lenni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.17. 18:12:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: :DDD most, hogy mondod, lehet, hogy lehet benne valami ;) egy bizonyos kor felett persze ez mar boknak tunik :)))) na de miert csak Mo-n tunik ez fel nekem? Talan az aranyok miatt :))) Mo. kis orszag, az USA meg nagy, plane Hollywood kornyezeteben fel sem tunik egy magyar szepseg ;)))))))))

Határátkelő 2016.02.17. 18:12:40

@mojyo: És akkor ezt most mindenki olvassa el és holnap reggel gondolja végig...

DieNanny CH 2016.02.17. 18:13:37

@Evain:

Igen, erre emlékszem, a L'ecsó-nál jól megkaptam tőled!
:-D
Pedig Mojyoval értek egyet: ha egyszer rajzolva van, akkor rajzfilm... :-)

M. Péter 2016.02.17. 18:15:08

@HardPötty: Fennáll a veszélye, hogy valaki ráküldi a TEK-et, és előbb lőnek, mielőtt elmagyarázhatná, hogy az nem valódi fegyver.

kardio1 2016.02.17. 18:16:54

@tableno: biztos, hogy introvertalt vagy ? :-)

©________ 2016.02.17. 18:19:48

@mojyo: en is utalok telefonalni*, ezert ma a baratnom tekintettel volt erre, es csak 48 percig beszelt :D

*egyebkent tenyleg.

2016.02.17. 18:22:07

@kardio1: Introvertaltsag =/= agorafobia, szocialis szorongas, stb.

©________ 2016.02.17. 18:22:08

@RecsölGrin:
Igen, es volt is aha elmenyem, hogy ugyanarra jutottunk. vagy egyforma nagymamank volt:D

©________ 2016.02.17. 18:24:03

@London2009:

'egy lelket nem ismertem itt a nagyvarosban. Ebbol nyilvan az kovetkezett, hogy nagyon maganyos voltam. '

nem, ez azt jelenti, hogy egyedül voltál.
a kettő nem ugyanaz

kardio1 2016.02.17. 18:28:26

@tableno: ilyet ma már senki se mond. De ha mégis, akkor sem EN BLOC lehülyézheto az, aki mondta. Szerintem.

©________ 2016.02.17. 18:29:22

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem, az nem en vagyok, hanem asszem Mirjam.

en boknak veszem.

tableno 2016.02.17. 18:30:04

@kardio1: Dehogynem. Maxval pl naponta elmondja ugyanennek a politikai-gazdasagi megfeleloit...

kardio1 2016.02.17. 18:31:06

@mojyo: közben továbbolvasva én se tennék egyenlőségjelet a kettő közé, de azért nem kicsi a közös halmaz.

2016.02.17. 18:35:48

@kardio1: Nem ertek egyet. Az introvertaltsag csupan azt jelenti, hogy az ilyen szemelyisegek emberi tarsasag nelkul toltodnek fel, mig az extrovertaltak eseteben ez forditva van, oket lemeriti az egyedullet es emberek kozott toltodnek fel. Ettol fuggetlenul mindket tipusban valoszinuleg elofordulnak szorongo, depresszios, onbizalomhianyos vagy maganyos emberek.

tableno 2016.02.17. 18:36:47

@kardio1: biztos, hogy orvos vagy? Jo, tudom nem pszichiater, de akkor is. Az introvertaltsag nem koros allapot, hanem alapveto jellemvonas.

kardio1 2016.02.17. 18:38:48

@tableno: azok a megfelelők sokkal kevésbé konkrétak, minthogy egy űrhajórol megszemleld a Földet.. Ahogy te Max közgazdasági vagy politikai fejtegeteseit értékeled, az olyasmi lehet, ahogy én a homeopátiárol vélekedem.
Viszont én el tudom fogadni, ha más, akár a saját környezetemben hisz benne.
ps.: ez nem magam fényezése vagy a te bírálatod akart lenni, csak szerintem nem érdemes ilyen dolgokon felhuznod magad. Max egyébként is immunis :-)

tableno 2016.02.17. 18:41:31

@kardio1: "Viszont én el tudom fogadni, ha más, akár a saját környezetemben hisz benne." - akkor is, ha ezzel konkretan kart okoz maganak vagy masnak? Mondjuk valodi orvossag HELYETT adja be a gyerekenek?

kardio1 2016.02.17. 18:41:39

@tableno: nem is mondtam, hogy kóros állapot. Lehet, félreérthető voltam.

kardio1 2016.02.17. 18:48:07

@mojyo: szerintem van összefüggés. Ha introvertalt vki, könnyebben előfordulhat, hogy a társas kapcsolatok nehezebben mennek, nehezebb több ember előtt szerepelni.
Másfelől az onbizalomhianyos extrovertaltak egy része fals extrovertalt, mert csak kompenzál, érzésem szerint. Nem is tudom egyébként, hogy mindenkit be lehet-e sorolni valamelyik kategóriába, főleg egész életére. A személyiség is változhat.
De, amint már írtam, valóban túl sommás volt a kezdeti véleményem.

kardio1 2016.02.17. 18:51:07

@tableno: nem vagyok én megnevelo ember :-)
Komolyra fordítva a szót, a homeopátiában hívők is tudják többnyire, hogy mindenre nem alkalmazható. Legalábbis nekem ilyen tapasztalataim vannak.

tableno 2016.02.17. 18:53:13

@kardio1: introvertaltakra az jellemzo, hogy kevesebb de melyebb kapcsolatot alakit ki. Extroverltaltaknal jellemzoen sok felszines, es keves melyebb kapcsolat van. Jellemzoen egy egeszseges introvertaltnak ugyanannyi IGAZI baratja van, mint egy extrovertaltnak, csak nincsenek mellette laza "haversagok".

Halbajusz (törölt) 2016.02.17. 18:54:49

Nem tudom hova tenni ezt a posztot. Ez egy kicsit olyan "Minden napra egy (tan) mese" jellegü egy önsegélyezö könyvböl vagy biztos valami csihológus írta?
Na de lett belöle olyan 'tudni illik, hogy mi illik' kommentfolyam is ahol megtudtam, hogy bunkó vagyok, ha nem köszönök és ha nem veszem fel a szemkontaktust.
Én általában nem sokat nézelödök vagy beszélek a buszon, de ha igen, akkor halkan, mert halálra idegesít, mikor valaki úgy telefonál, hogy az egész busz hallja,hogy mi van az aranyerével és a többi.
Ha valaki ilyen gondolatlufis értekezést meg tud írni, akkor valszeg nincs mély gödörben, vagy ha volt, akkor már hålistennek kimászott.

tableno 2016.02.17. 18:56:03

@kardio1: OK, de en most azokrol beszelek, akik azokban a hagymazas osszeeskuves-elmeletekben hisznek, mint Max, es vele ellentetben nem artalmatlan netes eszosztok, hanem mondjuk miniszterelnoki tanacsadok vagy mas hatalmi pozicioban levo emberek, akik hatalmas karokat tudnak okozni.

2016.02.17. 18:56:07

@kardio1: Szerintem ez sincs igy, a tarsas kapcsolatoknak nincs koze a szerepleshez. Magat a kapcsolatot valoban nehezeb lehet ugy megtalalni, ha az ember a szemelyisegebol adodoan inkabb az egyedultoltos hobbikat preferalja, viszont, ha mar megvan a kapcsolat, akkor egy introvertalt is fel tud benne szabadulni, ennek nincs koze ahhoz, hogy ki milyen tipus. Azzal egyetertek, hogy a kategorizalast ertelmetlen tul szigoruan kezelni, ez csak egy "utmutato" az ember szemelyisegehez. Abban is egyetertek, hogy valtozhat az ember, bar ez sokkal kevesbe az egyik tipusbol a masikba torteno transzformalast jelenti (szerintem), mint inkabb megtanulni elni a gyengesegeinkkel, peldaul legyozni a telefonalastol valo odzkodast meg ilyeneket.

tableno 2016.02.17. 19:09:29

@mojyo: igy van. Igazabol gyakran az extrovertaltak sokkal lampalazasabbak szerepleskor, mert ok nem tudjak "kizarni" a kozonseget, es ugy tenni magukban, mintha egy ures szobanak beszelnenek.

2016.02.17. 20:14:10

@mojyo: Kikészülök.... :DDD

2016.02.17. 20:27:25

@tableno: Bizonyam, es az extrovertaltak kozott akar a magany is jobban elofordulhat, ha mindenki csak a cserfes vidamsagot, meg a nagydumas sztorizos alakot latja bennuk, akkor nehez megnyilni barkinek is a melyebb dolgokrol. Ez pont ugyanannyira frusztralhatja vagy maganyosithatja el meg az ilyen tipusu embert, mint az introvertaltakat az, hogy nehezen elegyednek szoba masokkal.

kardio1 2016.02.17. 20:39:53

@mojyo: a társas kapcsolatokon nem az 1:1 kapcsolatot értettem, hanem a nagyobb társaságba való bekapcsolodast.
En egyébként voltam már introvertalt, extrovertalt és a kettő közti is.

kardio1 2016.02.17. 20:42:29

@mojyo: örülök, hogy egyetértetek :-)
En maradok a különveleményemnél. :-)

2016.02.17. 20:48:15

@kardio1: Szerintem 100%, hogy te nem ugyanazt erted ezek alatt a fogalmak alatt, amit mi. :D

kardio1 2016.02.17. 20:51:32

@mojyo: nyilván. De ettől függetlenül is van különbség az álláspontunkban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.17. 20:58:14

@mojyo:
basszameg, mennyire igazad van :-(
az a ritka napok egyike lesz, amikor mindenki marha nagy sajnálatára nem bírom végigolvasni mégse a kommenteket meg válaszolgatni.
csak azt szeretném mondani, hogy nem is mellesleg _bizonyos szempontból_ azok a bunkó, nemköszönő, mások szemébe nézni alig tudó, introvertált, furabogár emberek viszik a hátukon világot, akiket olyan sokszor le lehet fikázni, mert hát szópárbajban vagy saját érdekeikért való kiállásban gyengék. ők azok, akik a teljesen másképp huzalozott agyuk és gondolkodásmódjuk miatt feltaláltak, kitaláltak dolgokat amióta csak létezik emberi civilizáció, akik most is ott ülnek valahol és programoznak, robotokat raknak össze, laborban kotyvasztanak. meg persze a nagy művészek, nagy költő/író/ zenész zsenik egy jó része se igazán százas.
persze nem minden introvertált, nemköszönő vagy bunkó ember feltaláló, tudós vagy zseni.
szóval ez csak úgy eszembe jutott.

( holnap remélhetőleg a bkv busz sofőrje nem lesz olyan nagyon elmélyülve, hogy megint ránkcsukja az ajtót, tekintve hogy eddig kb 30x voltunk bent a városban, és ez kétszer megesett már (egyszer babakocsival, egyszer hordozóval), részemről az anyjukat a sofőröknek. biztos mert az utat figyelték inkább. a megállóban is. blehhh. )

2016.02.17. 21:04:41

@kardio1: Az allaspont kulonbseg nem ertelmezheto, miutan ket kulonbozo dolgot ertunk a targy alatt, igy ket kulonbozo dologrol foglalunk allast...

Szerintem allaspont alkotas elott nezz utana, hogy mit jelentenek ezek a fogalmak, letezik rajuk valoszinuleg objektiv definicio, erdemes azt hasznalni.*

*Lehet, hogy en sem tudom jol, mivel mar mondtam, hogy k*rvara nem erdekel a pszichologia. Sajat magammal kapcsolatban azonban tisztaban vagyok, illetve a Pinteresten es a BuzzFeedes szarokon keresztul is rengetegszer talalkozom ezekkel a fogalmakkal ebrenletem utolso oraiban tobbnyire, tehat, ha az innen felszivott "szakertes" hibas, akkor nyilvan az en feladatom ujradefinialni a dolgokat es elhelyezni magamat ezekben a dimenziokban. :D

2016.02.17. 21:12:31

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat ja, valahogy igy. Es vannak meg nagyothallok, akik nem is halljak, ha rajuk koszonnek, vagy almodozok, akik eszre se veszik, hogy hozzajuk szoltak, meg ugy egyaltalan. Errol az elso pillanat alapjan valo itelkezesrol eszembe jutott, hogy olvastam valahol egy cegrol (Magyarorszagon), akik a biztonsagi kameran keresztul figyeltek az allasinterjura erkezoket, es ha elmentek WC-re az interju elott, akkor oket kiszortak, merthogy milyen dolog az, hogy egybol a WC-t keresi, mintha a pisiles, a ruha megigazitasa, fesulkodes, kezmosas, stb, az egyenlo lenne a logassal. :D Halal komoly. Es amikor ezt fel is hoztak nekik, hogy dehat csak jo benyomast akarnak kelteni, hogy utoljara megigazitjak magukat, az volt a valasz, hogy hat eleve rendezetten kell jonni. :D Es ha az uton tortenik valami, peldaul telibekap a nyari zapor, vagy a szel a pofadba fujja a mocskot vagy radcsukodik a BKV-ajto, akkor? Na mindegy, ilyeneknek ugyse erdemes dolgozni, csakugy emlitettem, hogy en mar SEMMIN nem csodalkozom. :D

kardio1 2016.02.17. 21:26:24

@mojyo: arra gondoltam, hogy a fogalmaink nem teljesen különböznek, van atfedes. Na joccakat :-)

2016.02.17. 21:28:00

@kardio1: Fogalmam sincs, milyen atfedes van, egy dologrol kellene, hogy beszelgessunk, nem? Mindegy, joccakat...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 21:41:00

@mojyo: Egyébként tök jól megmagyarázzátok, hogy az illetlenség az ma már sokkal inkább erény, mint szégyen. Érdekes.

2016.02.17. 21:41:14

@Dragonlady (Bp, Hun): Most éppen leírtad egy nagyon közeli ismerősöm tulajdonságait. Ismered is DD

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.17. 21:43:18

@mojyo:
aki nem élte meg gyerekként, hogy mintha a világ rászakadna, amikor rángatják, hogy köszönjél már, és idegen embereknek a szemükbe kell nézni, és teljesen értelmetlen szavakat mondani (mert mi értelme és kommunikációs funkciója is van tulajdonképpen a köszönésnek, ha az ember nem akar kontaktust, csak azt hogy hagyják békén, lehessen észrevétlen), az úgyse fogja felnőttként megérteni úgy igazán, max megpróbálhatja.

akik ilyen faszságokon buktatnak meg embereket, ott nem is érdemes dolgozni. ezek nyilván még akkor is rászállnának az emberre, ha kimegy óránként tampont cserélni vagy terhes lesz és ezért másfél óránként pisil :-/

tableno 2016.02.17. 21:44:57

@mojyo: Én MINDIG elmegyek WC-re fontos interju, vizsga, tárgyalás előtt. Éppen azért, hogy ott már semmi ne terelje el a figyelmemet. Ez a cég (illetve a vezetősége) olyan hülye, hogy előbb-utóbb tuti, hogy arccal előre fognak beleállni a földbe. Nem is szabad ilyen helyre menni dolgozni.

tableno 2016.02.17. 21:55:49

@A nagy kékség: hát ha ENNYIT értettél meg ebből az egészből, akkor inkább ne eröltesd...

2016.02.17. 21:55:58

@A nagy kékség: Bizonyam! Sot, en nem csak almodozom es nem veszem eszre, ha ramkoszonnek, de az is elofordul, hogy a kocsiban es enekelek magamban, es ugy gurulok elore a dugoban, hogy eszre se veszem, hogy indexelnek, hogy besoroljanak a savomba, es a mogottem levoknek kell beengedniuk szegenyt!!! Meg olyan is szokott lenni, hogy az ablakra kenodve zenet hallgatok a vonaton, es nem adom at a helyemet a terhes nonek!! Istenem, es ezek csak az illetlensegek, a hibazasrol mar ne is beszeljunk, peldaul ha rosszul kalkulalok es vakmeroen azt hiszem, meg kifordulhatok a keresztezodesbol, mire ideer az a masik auto, es akkor kifordulok gyorsan de o meg dudal mogottem, en meg csak bocsikazok!! Mekkora egy rohadtkocsogbunkovagyok, igaz-e, fujjjfujjfujj!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.17. 21:57:26

@Turchi: nem vagyok meglepve :-)
egyébként mivan, letiltott a CIA az internetről?
írjál már egyszer egy posztot lécci.

2016.02.17. 21:57:33

@Dragonlady (Bp, Hun): @tableno: Igen, en is ugyanezt gondoltam amikor olvastam roluk, csak ugy elmeseltem, relevansnak ereztem. :D

blackhairlady 2016.02.17. 22:00:23

@mojyo: :)))) mondom, hogy ne tunj el:)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.02.17. 22:35:20

alapvetően illedelmes embernek tartom magam és remélem, környezetem is, ám ezt a buszajtónál köszöntést egyszerűen nem tudnám hová tenni: nem oda a helyre és nem ahhoz a cselekményhez való.
elsőre kandi kamerára gyanakodnék, vagy egy sitcom jelenetére. mintha egy pék vagy egy hentes böffentéssel fogadna az üzletében.

pappito · http://pappito.com 2016.02.17. 22:38:58

@mojyo: kösz a WataMote tippet, megnézem, hogy elérhető-e a kölcsönzőben

pappito · http://pappito.com 2016.02.17. 22:42:53

@svájci sapka (ch): nem.
sőt, magányos sem vagy, mert én se unatkozom soha.

Igazából az unatkozást pont úgy nem tudom értelmezni mint a honvágyat. Ismerem a szavak szótári jelentését, de mégsem ismerem az értelmüket. Fura.

pappito · http://pappito.com 2016.02.17. 22:57:25

@adamskij: itt szokták mondani hogy helló meg gud déj meg leszálláskor, hogy thank you driver :)

ezt szokták meg

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.17. 23:05:36

@adamskij: Milyen igazad van. Ha egy buszsofőr nemcsak vezeti a buszt, hanem szolgáltatást nyújt, azaz üdvözli a kedves utasait a buszon (mint ahogy mondjuk egy stewardess is üdvözli az utasokat a repülőgép fedélzetén), az nem is lehet más, csak egy böffentés, az utas reakcióját pedig biztosan tucatnyi kandikamera figyeli. Hogy én erre nem gondoltam korábban!

Szólok is anyukámnak, hogy menjen a fenébe. Minek mondott ő nekem olyat, hogy az üdvözlést illik viszonozni? Hiszen ez ma már nem trendi. Haladni kell a korral, és figyelmen kívül kell hagyni a másik embert. Csak az ego számít.

Na, ma is tanultam valami újat. Köszönöm nektek! Jó éjt!

2016.02.17. 23:11:39

@A nagy kékség: Nyugodtan ignorald a tobbi reakciot amit kaptal, csak arra reagalj, ami megfelel az elmeletednek a kivandorlo magyarok penzehes egoizmusarol, arra is lehetoleg kiforditva valaszolj, direkt felreertelmezve, es az osszes tobbi neked szant eszrevetelt, hozzaszolast, ervet dobd ki a fenebe! Ezt mindenkeppen illeszd be meg a folyamatabradba elalvas elott, a 2-es 3-as 4-es pontok koze, hogy holnap megfeleloen tudjad mar csinalni, es az 5-os ele pedig ne felejtsd el oda tenni, hogy azt mindig emlitsd meg, hogy ez a blog egy belterjes, szubjektiv klub, ahol bizonyos velemenyek nem elfogadottak, sot, teged direkt kiutalnak, pusztan azert, mert ramutatsz a kivandorlo magyarok penzehes egoizmusara es bunkosagara. Ezt sose felejtsd el hozzatenni, mielott elkonyvelsz minket penzehes egoista bunkoknak elalvas elott. Leirtad? Jo, akkor szep almokat.

pappito · http://pappito.com 2016.02.17. 23:24:04

@mojyo: tisztelem az erőfeszítésed, sziszifusz volt a jeled az oviban?

kettőt szűrök mielőtt olvasni kezdenék - a kommentek értelmi szintje és általános színvonala egyből fölmegy 95% körülre.

2016.02.17. 23:27:03

@pappito: En vagyok a sziszifusz? Dehat en ma csak 3x szoltam hozza, masok lenyomtak vele egy egesz veszekedest. :D Mar mondtam, nekem ma csak akadt egy szabadon beoszthato napom es annyira utalom a sajat dolgomat amit csinalni kellett volna, hogy inkabb itt logtam. :D

pappito · http://pappito.com 2016.02.17. 23:32:13

@mojyo: mások veszekedését nem látom, mert az ő kommentjeit nem látom, aki neki regál azt meg átgörgetem általában. Csak hát az van, hogy (petit komingáut) mindig elolvasom amit kommentelsz. Még akkor is, ha.

Ez van. Most már tudod.

2016.02.17. 23:47:01

@pappito: Jajj, mindjart elpirulok en, pedig igazan nem tudom mit vesztenel vele, ha atgorgetned azokat is, de termeszetesen igazan kedves toled. :D

pappito · http://pappito.com 2016.02.17. 23:50:36

@mojyo: ugyan, szóra sem érdemes. végre összeszedtem a bátorságom, hogy megmondjam :)

2016.02.18. 07:06:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Ma már többször letiltottak de van egy kimondatlan egyezményünk, szerintem, ahogy belépek már ki is dobnak, pár perc múlva meg visszaengednek. Miután már dédanyáim felmenőéig ismernek, valszeg valaki visszakapcsol DD. Miről írjak, a CIA-ről? Akkor megint letiltanak... Na meg tudod hogy utálom az embereket, aztán csak menne a balhé, na jó, van pár kedvencem is

kardio1 2016.02.18. 07:54:24

@mojyo: ha visszagorgetsz az eredeti introvertalt - extrovertalt meghatározásodig, ott te is láthatod, hogy egyetlen egy kritérium alapján különíted el a két csoportot, hogy kit mi tölt fel: az egyedüllét, vagy a társaság. Szerintem meg, noha ez igaz, más szempontok is fontosak a két csoport elkülönítésehez. Így nem teljesen más fogalomkörben mozgunk, csak részben eltérőben.

2016.02.18. 09:25:33

@mojyo: Szinte minden hozzászólásából süt a frusztráltság, nem kell felvenni semmit azok közül, amit ír. Röhögjél rajta, vagy szűrd, azt kész. Ezek az igazság bajnokai emberek a legszörnyűbbek Mo.-n. És kurva sokan vannak, az a baj.

2016.02.18. 12:57:36

@kardio1: De ez nem az en meghatarozasom, hanem masoke, azok alapjan, amit ezekrol olvastam, mert ezek mindenki altal hasznalt, valoszinuleg eredetileg tudomanyosan meghatarozott fogalmak. Igen, mondtam mar, hogy pont ez a tudomany hidegen hagy, es teljesen a konyhatudomany es koznepi szobeszed alapjan hasznalom, tehat lehet, hogy nem jok, de attol meg nem en talaltam ki, es ahhoz, hogy elfogadjam, hogy nincsen igazam, kene nekem az, hogy akkor a lexikon szerint akkor mi a pontos definicio, de nem a tied, hanem a hivatalos meghatarozas :D Nekem nincsen annyira jogom sajat definiciot formalni olyan fogalmakra, amelyeket masok is hasznalnak, es ezert szerintem neked sem a sajatodat kene rajuk hasznalni, ha masokkal is szeretnel ezekrol beszelgetni, de mondjuk, pont ennel a posztnal volt, aki azt a szot definialta ujra, hogy "rajzfilm", szoval ez van, mindenki "mas fogalomkorben mozog" (zsenialis eufemizmus) :D Csak akkor meg mi ertelme van kommunikalni, azon tul, hogy ezt meg tudjuk allapitani. :D

kardio1 2016.02.18. 13:52:55

@mojyo: nem az volt a mondandom lényege, hogy az általad említett meghatározást te találtad ki, vagy a szakirodalomban olvastad, nyilván ez utóbbi. Felkeltetted az érdeklődésemet, megprobaltam utánaolvasni (lám, mire jó ez a blog :-) ). Elég forrásfuggo a dolog, így megprobaltam Junghoz visszamenni, végülis ő alkotta meg ezeket a fogalomparokat, melyek a különféle személyiségtípusokat leírják.
Talán azért értelmeztük másként, mert én tovább is gondoltam. Valójában ez állunk olyan messze egymástól.
"Egyezzünk ki döntetlenben, mondta a fekete vitéz" :-)

2016.02.18. 14:09:43

@kardio1: Jo, rendben, akkor te gondold tovabb a sajat fejedben es beszeljel olyanrol, ami csak ott van es en nem latom, en meg ugy hasznalom, ahogy en olvastam, es akkor tovabbra is ertsuk felre egymast, majd talaljuk ki, hogy nem is vagyunk messze es hivjuk dontetlenek. :D Rendben van, megegyeztunk. :D Mar amugy engem se erdekel a tema regen, hanem, amint eszrevetteted, atultem egy masik lora :D Egy ideje most mar azt probalom valahogy megertetni, hogy mennyire ledobbent ez a fajta kommunikacio, dehat termeszetesen ez mar az en egyeni problemam. :D En is mindig tanulok ezen a blogon, nahat! :D

kardio1 2016.02.18. 18:29:16

@mojyo: kár, hogy nem sikerült világosabban fogalmaznom, akkor talán nem éreznéd még mindig úgy, hogy elbeszélunk egymás mellett. Pedig nem is.
Egyébként nagyon bírom a humorodat, a szösszeneteid nagyon jó stilusuak és talaloak.

Evain 2016.02.19. 09:28:13

@mojyo: erről azért eszembe jut, amit pont ebben a kommentfolyamban írtál a meg nem értésről és a férleértésről. :)
A "lerajzfilmezésen" való felháborodásom kábé annyira komoly, mint ez:
media.makeameme.org/created/gasp-how.jpg

Szóval akkor próbáld meg ismét, az alábbi szöveget felolvasni, hozzáképzelni a boxert, hogyaszondja:
Lerajzfilmezted az animét (L'ecsót)?!?!?!

De rájöttem, hogy lassan jobban teszem, ha minden kommentemhez hozzáteszek egy ilyet. :P

2016.02.19. 11:53:33

@Evain: Hat te meg tul komolyan vetted az en komolyan vevesemet :P :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása