oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 12. 06:40,  Ahol a homok az úr 27 komment

2016. január 12. 06:40 Határátkelő

Ahol a homok az úr

Tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt napokban elég sok iskoláról szóló poszt jelent meg, de olyan ritkán van az embernek alkalma bepillantani egy teljesen eltérő kultúra oktatási rendszerébe, hogy ma is egy sulis írás következik, méghozzá Ágié egyenesen Katarból. (Ági korábbi írását itt találjátok.)

cim_52.jpg

„Iskolánkban három szemeszterből áll az év. Szeptember legelején, vagy augusztus végén kezdünk mi, tanárok és szeptember első hetében kezdenek a gyerekek.

A szüneteket és a szemesztereket nagyjából összehangolják a nemzetközi iskolák menetrendjével és természetesen az állami és vallási ünnepekhez is igazodnak.

Így alig két hét tanítás után van az első úgynevezett őszi szünet. Ez egy vallási ünnephez kapcsolódik, ami az egyik legnagyobb ünnep az összes iszlám országban. Ehhez az időszakhoz kötődik a Mekkába vándorlás és Mohammed megtérése, aki Isten kérésére a fia helyett egy bárányt áldozott fel.

1_88.jpg

Az Eid Al-Adha szünet után megkezdődik az első szemeszter és így 14 teljes tanítási hét veszi kezdetét. Persze a legtöbb nemzetközi suliban október végén, vagy november elején még van egy hét szünet, ami a terminus közepén általában szokás és bizton állíthatom, hogy szükség is van rá. Nálunk e szünet hiányában nagyon hosszúnak, fárasztónak és intenzívnek mondható az első harmada az iskolaévnek.

Az esőima

A harmad elején rögtön van egy esemény, ami betekintést ad a szülőknek az iskola életébe, úgymond előzetest ad arról, hogy melyik tantárgy mivel foglalkozik, miről szól, mik az elvárások, követelmények, hogy mi alapján történik az értékelés és egyebek.

Szóval egy összefogó képet kapnak és nagyvonalakban láthatják, hogy hová tart a gyermekük, valamint a gyermekeik tanáraival is megismerkedhetnek és kérdéseket tehetnek fel nekik.

2_64.jpg

Ezután az esemény után töretlenül folyik a munka egészen addig, míg eljön az idő az éves különleges imára. Ekkor az előre meghatározott, általában egy november végi nap reggele, az esőimával (Salat Al Istisqa) kezdődik.

Ebben az évben olyan jól sikerült az országos imádság, hogy a délelőtt folyamán szinte özönvíz szerűen ömlött az eső és rengeteg balesetet és fennakadást okozott.

3_58.jpg

Több iskola bejelentette, hogy azt a napot iskolaszüneti napnak nyilvánítja az Országos Oktatási Hivatal (Supreme Educational Council) felhívására. A szülők szinte pánikszerűen vitték a gyermekeiket haza a mi iskolánkból is pedig nálunk teljes munkanapot rendeltek el.

Aztán másnap visszatért minden a megszokott kerékvágásba. Tavaly a tél egy hatalmas homokviharral kezdődött, aminek hatására országos munkaszüneti napot rendeltek el.

A nemzetközi konyha és a nagyszülők napja

A tanítás menetét és az elsajátítást elősegítő események állandóak évközben. Ezek a nem mindennapi események hangsúlyozzák, összefoglalják tényszerűvé, kézzelfoghatóvá teszik a tanulást.

Ezek rendszerint össze vannak hangolva a tananyaggal. Vagyis amikor éppen saját magukról, az iskolájukról és az érzékszerveikről tanulnak a „nemzetközi konyha” című esemény ezt egybefoglalja. Ahol is a saját és különböző más országok ételeivel, étkezési szokásaival ismerkedhetnek meg, ízlelhetik, szagolhatják és tapinthatják az ételeket a gyerekek. Emellett van olyan is, hogy egészséges életmód és étkezés napja.

4_42.jpg

Továbbá a „nagyszülők napja”, ami a családdal, barátokkal foglalkozó tanegység végén foglal helyet. Ezen esemény keretén belül a diákok és az iskola a nagyszülőket ünnepli. Persze erre az alkalomra a szülőket is meghívják, ahol egy eseménydús és nagyon szeretetreméltó délelőttöt tölthetnek el unokáikkal, gyermekeikkel.

A délelőtt folyamán a gyerekek vendégül látják rokonaikat a tantermeikben, ahol énekkel köszöntik őket, valamint ízelítőt adnak, hogy mivel foglalkoztak és mit tanultak eddig.

5_35.jpg

A prezentációk után az udvaron elhelyezett asztalokhoz és székekhez vonulnak, ahol a gyerekek bemutatják azokat a különböző tevékenységeket, amelyek segítségével tanulnak. Majd együtt végzik el a feladatokat és ezt mindenki nagyon élvezi.

A nemzeti ünnep

A szemeszter végét Katar Nemzeti Ünnepe (december 18.), és az arra való készülés jellemzi, amikor a gyerekek természetesen az országukról tanulnak.  Ilyenkor a tanmenetben Katar kultúrája, vállasa, értékei és természeti kincsei, valamint jellemző épületei, állatvilága és minden, ami Katarral kapcsolatos van terítéken. Rengeteg próba és készülődés bontja meg a rendet és fokozza a hangulatot.

Az amúgy is egyre fáradtabb és nehezen kezelhető gyerekek még pörgősebbek és szuper izgatottak lesznek. Így aztán már mindenki örül, amikor eljön a nagy nap és megünnepeljük korcsoportonként Katar Nemzeti Ünnepét.

6_30.jpg

A felsőbb oktatásban és az állami iskolákban nincs téli szünet, hanem tovább folyik a tanítás egészen január végéig. Viszont szerencsére nálunk és az összes nemzetközi iskolában van egy kéthetes téli szünet. (Természetesen itt sehol sem hívjak karácsonyi szünetnek, és amikor visszatérünk, csak elvétve lehet hallani, hogy: Boldog Új Évet Kívánok.)

Tapasztalataim szerint ezek az események teszik hatékonnyá és maradandóvá a tanulást és persze gyümölcsöző üzletté az oktatást. Minél érdekesebb, színesebb, eseménydúsabb egy-egy szemeszter annál sikeresebb az iskola és annak tanári kara.

7_22.jpg

Szerencsésnek tartom magam, hogy általában mindig nagyon hatékony, inspiráló környezetben és fantasztikus kollégákkal, nagyszerű szakemberekkel dolgozhatok együtt. Ahol a tanári kar egy és ugyanazon cél felé tart, amelynek ugyanaz áll a központjában: a DIÁK és a diákok mindennapos és szerteágazó nevelése.”

Akit érdekel, a világ mely részén hogyan okítják a gyerekeket, látogasson el a Világ iskolái blogra, ahol sok érdekességet talál ebben a témában!

A moderálási alapelveket itt találod. Katarról itt olvashatsz további érdekességeket.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola Katar

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr958263462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.01.12. 06:54:09

Maradok a Karácsonynál.

Taxomükke (UK) 2016.01.12. 09:09:12

Nemtom mér, de nekem Katarról a sok pénzért honosított élsportolók meg a megvesztegetéssel megszerzett, már eddig ezernél több halottat eredményező focivébé jut eszembe.
Nem szimpatikus hely.

London2009 2016.01.12. 10:36:22

Konkretan semmi nincs Katarban, csak por meg hoseg. Mar a repulorol leszallva fel kell venni a csadort, vagy a joeg tudja, hogy ott epp minek hivjak. Ebbol az elvbol kiindulva en meg azonnal az osszessel levetetnem mar a repteren, amint Europaba ernek. Ketten a kolleganommel nem is mehettunk a meetingre, hanem muszaj volt, hogy jojjon velunk egy ferfi kollega is. Megkonnyebbules volt eljonni onnan.

Hari Seldon 2 2016.01.12. 11:20:49

@London2009:
Én is így vagyok ezzel. Az ilyen "kultúrákat" mindig kerülöm. Egyszerűen tudom magamról, hogy ott minden idegesítene.
Az írás egyébként ahogy a többi iskola a világ körül témában, számomra egyszerre érdekes és érdektelen.

London2009 2016.01.12. 11:30:43

@Hari Seldon 2: totalisan erdektelen a szamomra : )

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.01.12. 11:35:59

Hiába a szép, agyondicsérős leírás akkor se lopják be magukat a szívembe.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.01.12. 13:25:55

Érdekes. Munkakörülménynek ideális. A képekből az is kiderül, hogy nem mindenki öltözik a helyi szokásnak megfelelően. Mi a helyzet a szabadidőben? Összejár az őslakos az expattal? Ez Skandináviában sem megy könnyen/egyhamar, de egy közös hobbi meggyorsítja a folyamatot.

33621 2016.01.12. 15:49:59

Kezd ez a mai poszt, a negatív rekord irányába menni a hozzászólások számát tekintve!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.01.12. 16:16:34

Nekem meg a Quatar Airways ugrott most be, mert epp az elobb hallottam a hirdetesuket: a vilag legfiatalabb gepparkjaval rendelkeznek a reklam szerint.

Herr Géza 2016.01.12. 16:20:41

@33621: Hát a tegap esti egy dab hozzászólást nézve, már 700%-kal jobb a mutató. :)))))))

tanato 2016.01.12. 17:12:52

@33621: Pedig érdekes ,jó ,egzotikus,távoli országból való írás.A blog kezdetén még az Origós időkben ez több száz hozzászólást generált volna.Na de hiába ,elfáradtunk ,megöregedtünk már öt évesek leszünk ez év nyarán.

Határátkelő 2016.01.12. 18:15:05

@Herr Géza: Az esti posztokra nem kommenteltek, gondolom, még vagy meg kell szokni, vagy sok a két poszt egy napra - majd kiderül. Valamiért mindenki leragadt a tegnapi posztnál, ott megy a beszélgetés. Van ilyen...

@tanato: Meg lennél lepődve, ha megnéznéd, mennyi komment volt a "legendás" origós időkben... Most direkt megnéztem az utolsó (tehát a költözés előtti) pár ottani posztot, volt egy 220 fölötti, a többi pedig: 25, 90, 116, 18, 53... szóval az idő sok mindent megszépít.

A mai poszt kétségtelenül nem megy, mert leragadt a társalgás a tegnapinál, de attól még itt vagytok, csak éppen ott vagytok. :D

Advanced Flight 2016.01.12. 18:16:10

Ez olyan, mintha a Reader's Digest-ből másolta volna a poszter.

tanato 2016.01.12. 18:59:57

@Határátkelő: Az biztos tényleg szépít a múló idő az emlékeken.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2016.01.12. 20:00:04

Csak egy pontosítás:
az Eid el Adha alkalmával a muszlimok nem Mohammed "megtérését" ünneplik, hanem Ábrahámét (Ibrahim). - innen kezdve a történet már a Bibliából is ismerős lehet (avval a különbséggel, hogy a muszlim verzió szerint nem Izsák, hanem Ismail volt a fiú)

blackhairlady 2016.01.12. 20:40:49

@tanato: Egyebkent ahogy en megfigyeltem, a legtobb esetben akkor volt sok komment ha valami vita, veszekedes alakult ki a nap folyaman. Talan par esetben volt csak, hogy a poszt miatt volt 200+ hozzaszolas.

Lacza Mária 2016.01.12. 20:44:01

@London2009: Biztosan Qatarban voltál ? Fel kellett venni a csadort ? Nem rémlik, hogy valaha lett volna rajtam abaya ( nem csadort viselnek, hanem abayát ), pedig itt élek egy ideje és férfi kísérô sem volt még elôírás soha.....

acsa77 2016.01.12. 22:18:41

Érdekes információ lehet valakinek, hogy mennyiféle esemény van ott az iskolákban, de ezeknek megfelelő/hasonló itthon is megtalálható. Ünnepségek, családos események, sportesemények, vallási események... Utóbbiak kinek saját ízlése szerint.

Esetleg segített volna, hogy ott milyen a nevelés és tanítás módszertana illetve megosztása iskola és család között? Milyen a tananyag? Mennyire egyéni? Mennyire kötött? (Ez sem árt.) Mennyire igényes? Mennyire tudományos? Mennyire válik szét a babona, a vallás és a racionális témák? Stb... Ezer dolog érdekelt volna.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.01.12. 22:57:24

Ajjaj, ott a nagy Eid ünnepnél valami nagy zavar van.

"Így alig két hét tanítás után van az első úgynevezett őszi szünet. Ez egy vallási ünnephez kapcsolódik, ami az egyik legnagyobb ünnep az összes iszlám országban. Ehhez az időszakhoz kötődik a Mekkába vándorlás és Mohammed megtérése, aki Isten kérésére a fia helyett egy bárányt áldozott fel."

Az nem Mohammed lesz, hanem Ibrahim/Ábrahám. Nagyon merem remélni, hogy ez csak egy szerencsétlen elírás, mert ez bizony még így Európában is az általános műveltség része kellene, hogy legyen.

Ha másért nem, de csak azért, mert ez a Bibliában is benne van.

2016.01.12. 23:34:56

@ikaljan: "Ábrahámnak nem volt fia!" "Hát Izsák?"......

Úristen, elnézést, már itt sem vagyok.

Tristee 2016.01.13. 08:11:55

@acsa77:
"Ezer dolog érdekelt volna."

Így van, sajnos ezekről a kérdésekről nem esik szó élménybeszámolóban.
Pedig soha időszerűbb nem lenne ezekről írni valamit, mint manapság, a muszlim világ és szokások minden korábbinál erőteljesebb európai megjelenésekor.

Pl. hogyan, miképpen fogad Katar egy nő pedagógust? Ugyanúgy, mint egy férfit? Nem számít időnként célpontnak arrafelé egy európai nő? Nem kell alkalmazkodni például a helybeli nőkre vonatkozó öltözködési szabályokhoz? Megmártózhatott a tengerben, vagy ezzel nem is szabad megpróbálkozni? Közbiztonság rendben volt? A szülők maradéktalanul elfogadnak egy európai embert pedagógusként? A gyermekek is? Soha semmilyen konfliktus nem volt szülők és pedagógusok között? Kik mennek a gyermekekért délután, a nők, vagy a férfiak? Megfizetik jól ezt a munkát?
S valóban: mennyire válik szét, avagy mennyire fonódik össze a babona, a vallás és a racionálitás a tananyagban?

szma 2016.01.13. 08:11:55

@Vajk a Vitéz Várjobbágy:
Igen, sajnos Ibrahim/Abraham helyett Mohammed-et irtam. Koszi, hogy felhivtad a figyelmemet figyelmetlensegemre. Szep napot!

szma 2016.01.13. 08:13:02

Elnezest kerek, hogy Mohammed-et irtam, a posztoloknak igazuk van Ibrahim/Abraham.
Szep napot mindenkinek!

Netuddki. 2016.01.13. 08:23:04

"Pillantás egy katari magániskola hétköznapjaiba egy ott dolgozó magyar tanár szemüvegén keresztül."

E helyett megtudtuk mikor vannak a nemzeti ünnepek. Köszönjük Emese!

2016.01.13. 08:30:34

Ehh, az egyetlen ami érdekes volt a Mohamed sztori volt erre kiderül, csak elírás. :(
Szép fejlett, szabad országnak tűnik a leírás alapján. Lehet oda vándorlok be amerika helyett.

Hari Seldon 2 2016.01.13. 09:42:51

@tanato:
Az enyémen 400 fölött volt, és az már bőven itt volt... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.15. 07:33:55

Na ezért is beszélem le.magam mindig a poszt írásról. Kösz a megerősítést.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása