oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 03. 06:50,  Szülés egy holland kórházban 80 komment

2016. január 03. 06:50 Határátkelő

Szülés egy holland kórházban

Új év, új élet, új remények, de van, ami régi, például a vasárnapi blogajánló, aminek keretében ma először egy holland kórházba megyünk, szerencsére egy nagyon szép esemény miatt, hiszen a Holland Waffel blog szerzőjének gyermeke született (ezúton is gratulálunk!). Ezután Bali következik, majd egy érdekes (és drága) panamai falu. Szóval szerintem érdekes sztorikkal indul az év.

cim_hollandia_korhaz.jpg

Kezdjük tehát Hollandiával, ami úgy él a köztudatban, mint az otthonszülés egyik központja, persze ennek ellenére sokan adnak életet kórházban. Például a Holland Waffel blog szerzője is, aki megosztotta tapasztalatait. Talán emlékeztek még, két hete is idéztem tőle, akkor még csak az előkészületek zajlottak - de hát ki lehet-e hagyni egy ilyen nagy esemény felidézését? Na ugye... :) Lássuk hát!

„Egy jól megtervezett császárt beszéltünk meg még annak idején a dokival, ami december 22-ére lett kitűzve. Jómagam azt hittem, hogy korábbra fognak időpontot adni, de úgy tűnik, hogy itt addig húzzák a szülést, ameddig lehet, amiben végülis van ráció. (...)

Volt továbbá az előtte való héten egy császáros felkészítés is, ahol bemutatták és elmesélték, hogy pontosan hogyan is fog zajlani az egész beavatkozás. „Gentle c section” – nek hívják, ugyanis az apa végig bent lehet, már a spinális érzéstelenítő beadásakor is, nem egy zöld függönnyel választják el a műtéti területet, hanem egy átlátszó fóliával, úgyhogy akár te is nyomon követheted, ahogy születik a baba. (...)

Előző héten az anesztessel is volt egy konzultáció, ami előtt ki kellett tölteni egy hosszú kérdőívet, valamint az anesztes mellett egy gyógyszerésszel is kellett beszélni, hogy milyen gyógyszereket szedek. Mivel semmilyet, ezért ez a beszélgetés elég gyors volt. :) (...)

Ez volt a terv, hogy szép kényelmesen, nyugiban besétálok, kiveszik a babát és kész. Ja, és N. nem lesz bent, mert ez mégiscsak egy műtét, ő is rosszul van a vértől, meg én sem éreztem azt, hogy kell még valaki, aki ott „lábatlankodik”.

Ezt amúgy többször megkérdezték, hogy biztos nem akarom-e, hogy bent legyen, majd miután többször megerősítettem, azt mondták, hogy nem baj, úgyis ott lesz a szülésznő is, akkor majd ő addig szóval tart. (…)

Az anesztes mindent folyamatosan mondott, hogy mit csinál éppen, az egy másik dolog, hogy semmit nem hallottam, annyira koncentráltam, nehogy jöjjön egy fájás. Onnantól fogva már minden könnyen ment, legalábbis a részemről, mert nekem csak feküdni kellett; 9 perc alatt kikapták a babát.

Elvitték megvizsgálni, utána egy pillanatra odaadták a karomba, de mivel a műtőben hideg volt, ezért egy inkubátorban letolták a szobába, N. pedig ment vele. Lent persze már áttették a kiságyába. Miután végeztek, szépen áttettek az ágyamra, és visszatoltak a szobába, ahol N., és a baba már vártak, és megkezdődött a 48 órás kórházi bent tartózkodásom.

Szoba

A kórháznak vannak egyágyas szobái és többágyasak is. Ezeket úgy töltik fel, hogy előbb az egyágyasakat, és ha nincs hely, akkor jön a többi. Nekem szerencsém volt, mert jutott egy ágyas szoba, amihez tágas külön fürdő, WC jár, illetve egy pótágy, ahol N. is tud aludni. És persze a baba is velem lehet 24 órában, van neki egy kis átlátszó gurulós ágyacskája.

A szoba részét képezi egy tágas pelenkázóasztal, illetve minden fogyóeszköz, pelenka, popsitörlő, egészségügyi betét a rendelkezésünkre állt.

Császár utáni protokoll

A spinálist vékony tűvel adták, tehát a fejemet nyugodtan mozgathattam a műtét alatt is már, és ahogy kiment belőlem a zsibbadás, már fel is ülhettem, de az ágyból nem lehetett kiszállni 24 órán keresztül. (...)

Nővérek

Mindent elvégeztek helyetted. A pelenkázást, öltöztetést, ha fáradt voltál, a gyerek etetését, segítettek a szoptatásban, ha kellett (nekem kellett, és itt mondjuk, ha őszinte akarok lenni, akkor volt 1-2 igen erőszakos nővér, akik a keményvonalas szoptatást képviselték, de a többség nagyon rendesen állt a témához).

Persze, amikor én vagy N. is szerettünk volna részt venni a baba ellátásában, akkor annak sem volt semmi akadálya, mindent szépen elmagyaráztak, mit hogy kell csinálni.

Kaja

Ahogy betoltak a szobába, kb. hajnali 3-kor már kérdezték is, hogy szeretnék-e valamit enni. Mivel egyáltalán nem voltam éhes, nem kértem semmit, de azért hoztak egy tipikus holland ételt, amit a babák születésekor esznek a hollandok.

Egyébként adtak reggelit, ebédet, vacsorát; sőt reggelit a bent alvó apukák is kapnak. Reggelire, ebédre különböző kenyerek vaj és feltét van (a feltétet ki lehet választani egy listából, sonka, sajt, lekvár…stb), vacsorára pedig meleg étel, szintén lehet választani: hal, csirke, disznó, a köretek közül pedig 2 féle zöldköret és 2 féle szénhidrátos  köret (pl. krumpli vagy tészta) közül.

hollandia_kaja_cikk.jpg

Desszertnek pedig valami pudingfélét kaptam. Én mind a kétszer halat választottam, és teljesen ehető és finom volt, nagyon meg voltam elégedve.

Fürdetés

Itt nem fürdetnek. A megszületett babán ott van a magzatmáz, amit nem is mosnak le, hagyják, hogy felszívódjon. Amúgy, ha kéred, akkor megfürdetik, de nem javasolják, úgyhogy mi az első fürdetést otthon a maternity nurse-el oldottuk meg, aki egyébként szintén csak úgy meglötykölte vízzel, szóval azt sem mondanám igazán fürdetésnek. :)

Összességében azt kell mondjam, hogy nem voltam még ilyen jó kórházban, de persze nagyon jó volt eljönni végre, és igazán örültem, hogy csak 2 napot kellett bent töltenem.”

A teljes posztot képekkel itt találod, Hollandiáról itt olvashatsz még többet.

Bali, a kiszámíthatatlanság szigete

Teljesen más következik most, Bali szigetére látogatunk a Nők külföldön oldal segítségével. Ott él ugyanis Anett két gyermekével és indonéz férjével, aki karrierjéről, munkájáról és az indonézokról is mesélt.

indonezia.jpg

„Indonézia (méltán) híres szigetén, Balin élek indonéz férjemmel és két kisfiunkkal (bár a teljes igazság az, hogy kétlakiak vagyunk). Bajáról származom, de az egyetemi éveket a fővárosban töltöttem. Az ELTE bölcsészkarán végeztem (...)

Az egyetemi időszak alatt kerültem ki először Balira az indonéz kormány ösztöndíjával, ahol jelenleg utazás- és esküvőszervezéssel foglalkozunk a párommal közösen. (...)

Külföldi karrierem egyből itt, Balin kezdődött. Ösztöndíjas tanulmányaim után egy utazási irodában kezdtem dolgozni guest relation officer & marketing asszisztens pozíciókban. A GRO részt igazán szerettem, de sajnos a marketing volt a hangsúlyosabb feladatom… Ezután tanító néni lettem egy nemzetközi iskolában. (...)

A legnagyobb kihívás a kiszámíthatatlanság… Indonéziában csak akkor biztos valami, ha már megtörtént! S mindig minden ráér. Főleg a hivatalos ügyek intézésénél volt ezt nehéz megszokni.

Segített, hogy alkalmazkodóképes vagyok, s egyben tisztelettel fordulok afelé a kultúra felé, ami befogadott. Az pedig kiváltképp, hogy az indonézek egy roppant mosolygós nép, így még a nehéz helyzeteken is könnyebben túllendül az ember.

Akik most készülnek külföldre, álmodjanak nagyot, higgyenek teljes szívből, legyenek derülátók! A külföldre költözésnek számos különböző oka lehet, ettől függően mindenképpen alaposan járjanak utána a lehető legtöbb mindennek (vízum, megélhetés költségei, iskoláztatás, egészségügy stb), mert sajnos ezek a legoptimistább embernek is keresztbe tehetnek…

Ugyanakkor megfelelő felkészülés után, kompromisszumkészséggel, türelemmel, magabiztossággal, kitartással & jó adag humorral felvértezve: vágjanak neki!”

A teljes cikket itt találjátok, Indonéziáról pedig itt vannak további posztok, cikkek.

Ahol már egy fészer is drága

Panamáról sok minden eszébe jut az embernek, de az, hogy méregdrága (és ráadásul milyen!) szállás lenne egy eldugott faluban, az aligha. Ebbe futottak bele a Mirador blog szerzői, amikor a hegyek között megbúvó Altos de Campana Nemzeti Parkba akartak eljutni.

panama.jpg

„A problémát a szállás jelenti, mert a környékén csak egy apró falu, Chica található, ahol információink szerint nincsen semmilyen hotel. Capirában is csak egy van, de ott 40 dollárt akarnak tőlünk kérni, így - próbára téve a szerencsénket - beülünk egy, a hegyek közé tartó kisbuszba. Mivel dél van, a busz tele van iskolásokkal, s mint egy igazi latin járaton, a tíz ülésen legalább húszan zsúfolódunk össze.

Az út nem kimondottan szép, többnyire kopár, felégetett hegyek között kanyarog, a klíma viszont elnyeri a tetszésünket. Hónapok óta trópusi hőségben aszalódtunk, jól esik végre a 25 fokos hűvös idő. Miután az összes gyerek kiszállt a buszból, a sofőr kérdőn néz ránk.

Feljebb visz minket úgy kétszáz méterrel, majd lehúzza az ablakot és bekiabál az egyik házba. Egy öreg néni tipeg ki az ajtón. Végigmér minket, majd int a kezével, hogy kövessük. Kipakolunk a buszból, majd a néni nyomába eredünk. Egy rémesen lelakott viskót nyit ki nekünk, aminek a padlóját öklömnyi nagyságú döglött bogarak borítják.

- 40 dollár - közli az öreglány, mi pedig csak pislogunk, mint két nincstelen a Hilton előtt.

- Nincs ennyi pénzünk - sajnálkozunk, az öreglány pedig visszazárja az ajtót.

Tanácstalanok vagyunk. Tényleg annyira csórók vagyunk Panamában, hogy még egy évek óta nem takarított fészerre sincs pénzünk? Lógó orral baktatunk az úton, mikor egy fiatalabb nő szalad utánunk.

- Mennyi pénzük van? - kérdezi lihegve az öreglány 40 év körüli lánya.

- 20 dollár a maximum.

- Annyiért itt senki nem ad ki szobát.

- Igen, látjuk. Nem kérünk semmi többet, csak egy ágyat, nem kell se lepedő, se semmi, csak egy hely, ahol lepakolhatunk és átvészelhetjük az éjszakát.

- Jöjjenek vissza! Megoldjuk.

Végül a nő férje hoz nekünk egy nagy matracot, de közben osztja az asszonyt, hogy miért veri ki az ágyból ennyi pénzért. Ilyen helyzetekben jobb meg sem szólalni, így csak ácsorgunk kukán. Ott hagynak nekünk egy seprűt, hogy takarítsunk ki magunk után, majd mindenki távozik.

Nem foglalkozunk a bogarakkal, inkább azonnal nekiindulunk a nemzeti parknak. Feljebb megpillantjuk a hotelt, ami egészen zseniálisan néz ki. A tornácán egy szakálas, 60 év körüli forma ücsörög, aki távolról integet, hogy térjünk be hozzá.

Spanyol a fickó, de 40 éve Panamában él, nyugdíjas éveire pedig felköltözött a hegyekbe. Borral kínál, majd elmeséli élete történetét. Érződik rajta, hogy unatkozik, de a panamavárosi nyüzsgés már nagyon nem hiányzik neki, annak ellenére, hogy a felesége még most is a fővárosban tanít.

Megtudjuk tőle, hogy Chica azért ennyire drága, mert a panamavárosi középosztály hétvégi kirándulóira rendezkedett be, akiknek 40 dollár egy viskóért nem sok. Elmagyarázza, hogy melyik ösvény hová vezet, majd megesket minket, hogy visszafelé is beugrunk egy pohár borra.”

A teljes posztot sok képpel itt találjátokakit pedig Panama érdekel, az ide kattintson!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Hollandia Indonézia Panama Bali

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr498227870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.01.03. 06:55:15

N nem lesz benn,titokzatos mint dr NO.

Golf2 2016.01.03. 06:57:44

Anett a női Jelky András.

Mme Seldon 2016.01.03. 07:57:13

Gratulálok Holland waffel-nek!
A Blogajánlóból nem derült ki, hogy végül is sürgősségi császár lett, de a lényeg,hogy mindenki jól van :)

Muscari 2016.01.03. 08:29:49

Jó lehet Hollandiában szülni, de még jobb Balin élni :-) A mázlista!
Panamáról nem sokat tudok, volt már poszt, de valahogy olyan ellentmondásos az ország. Nem biztos, hogy lesz időm, hogy beleolvassak a blogokba, de majd igyekszem.

Szép vasárnapot mindenkinek!

Taxomükke (UK) 2016.01.03. 09:35:43

@Muscari: Arra van idôd, amire akarod...
:)

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.03. 10:04:20

Mind harom nagyon jo.
A panamai tetszett a leginkabb, ahol ez visz mindent:
- Van gyereke?
- Nekem nincs. De a feleségemnek van kilenc.
- És ki az apjuk?
- Hát én. Vagyis gondolom. Az egyetlen biztos dolog, hogy a feleségemnek van kilenc gyermeke.
Hat ezen berosaltam:-)))))
Bar azt nem ertem, hogy ha egyszer kiadtak az utolso 20 dollarjukat, akkor miböl utazgattak meg utana, meg ettek-ittak stb.

2016.01.03. 10:33:17

@Der echte Weihnachtsmann: Ezt en sem ertem... Nem akarok bunko lenni, de engem mindig idegesitenek az ilyen utazok (akikbe neha belefutottam Azsiaban) akik kijelentik hogy nekik 'nincs tobb penzuk' meg mennyire draga minden stb. Utazgatni luxus, persze probal a legtobb ember sporolni ahol lehet, de azert igy nekiindulni hogy nem tud 40 dollart kiadni egy szobara ha muszaj... Ezt nem ertem. 40 dollar annyira nem nagy osszeg. Akinek ez durvan felboritja a koltsegveteset az nem ertem miert nem marad ott ahol van es gyujt meg egy kicsit tobb penzt mielott elindul, hogy aztan ne erjek kellemetlen meglepetesek.

fhdgy 2016.01.03. 10:38:16

@Der echte Weihnachtsmann: nem az utolsó 20 dodó, csak az utolsónak mondott 20 dodó.

Nekem is ajánlottak 20 EUR-ért gyöngyöt Delhiben, meg is vettem volna, de gondoltam kipróbálom: dícsértem a gyöngyöt, hú így, hú úgy, aztán belehalok, de nem tudom megvenni, mert íme csak 10 EUR- om van, és kihúztam az "utolsó" 10-t a zsebemből.

Nem kellett meghalnom, mert 10-ért megkaptam. Azóta azon gondolkodom, hogy mi lett volna , ha az utolsó öt euróst húzom elő?

2016.01.03. 11:04:24

@fhdgy: Jo, de az ember normalis esetben meg tudja itelni hogy at akarjak-e verni egy magasabb arral, vagy valoban annyi az elfogadott ar a dologert amennyit neki mondtak. Amint ez az eset is mutatja: ha a normalis ar 40 dollar amit mindenki fizet, akkor miert adnak neked oda felaron, csak azert mert neked nincs tobb penzed? Velem mar elofordult (en szegyelltem magam helyettuk...) hogy a jelenletemben nyugati turistak kijelentettek Indiaban a vendeghazban hogy 'de nekunk nincs ennyi penzunk'. A tulaj meg mondta nekik hogy ez nem az o problemaja. Masoknak van ra penzuk, majd kifizetik ok. A szupermarketben sem kezded el mondani a penztarnal hogy adjatok nekem fel aron kenyeret mert erre nekem nincs penzem...

Nekem eleg sok tapasztalatom van alkuval kapcsolatban, szeretek is alkudni, de van amikor lehet es van amikor nem. Egyebkent a legrosszabb erv valodi alku-helyzetben ha azt mondod, nincs tobb penzed. Ez nem erv. Ervelni igazabol azzal lehet hogy az adott dolog (vagy hasonlo) szamodra elerheto mashol kevesebb penzert, ezert nem fogsz tobbet fizetni. Ha tudja az elado hogy nem fogod a dolgot megkapni kevesebb penzert (lasd hotelszoba az adott helyen), akkor nem fogja erdekelni hogy neked mennyi penzed van, nem fogja kevesebbert adni a dolgot.

gabuschka 2016.01.03. 11:04:48

Nagyon jo valogatas, mindharom nagyon tetszik, igyekszem a teljes bejegyzeseket elolvasni. Gratulalok a babahoz!

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.03. 11:31:58

@fhdgy: erre is gondoltam, hogy alkudoznak csak, ez helyen is valo, OK! De ennek ellent mond:
"Tényleg annyira csórók vagyunk Panamában, hogy még egy évek óta nem takarított fészerre sincs pénzünk? "

adg 2016.01.03. 11:45:37

@Mirjam2: nem kell ezt ilyen komolyan venni szerintem. En ugy ertelmeztem, hogy nincs tobb penzuk erre, vagyis nem akarnak tobbet fizetni egy mocskos lukert, mint husz dollar. (Nyilvan volt meg penzuk, hisz elottuk volt meg egy kis utazas, de erre ennyit szantak) Es nem hisztiztek rajta, nem alkudoztak, nekik nem erte meg. Ha a boltban (hogy a peldadnal maradjak) nem er meg neked a tej annyit amennyi, akkor nem veszed meg. Ok pont ezt csinaltak, a szallasado szaladt utanuk, hogy akkor mennyit er meg nekik, mennyi penzuk van. Az oregasszony bezarta az ajtot, azt' jonapot. A lanya meg utanuk szaladt. Vagyis egy 20-asert is megerte nekik kiadni. Ez amugy pont egy 20-assal tobb, mint ha elmentek volna, koltseg meg nem volt rajtuk, hisz nem kellett nekik szinte semmi, agynemu sem, meg a takaritast is a vendegre biztak. Win-win.

En legalabbis igy ertelmezem a sztorit. Mondjuk nyilvan nem mertek fel az arakat jol, ha meglepte oket a 40 dollar. Ami engem is meglep egy lepukkant szarert, de ha ennyi es ezt mas megfizeti erte, akkor ennyi. Es nagyon eleresztve sem voltak.

Itt marha nagy divat, hogy backpackerek kis hazimunkaert cserebe laknak par napig valakinel. Ismerosunk rendszeresen fogad ilyen csajokat, ott laknak nehany napig, kozben takaritanak, mosogatnak stb, aztan mennek tovabb. En mondjuk nem biztos, hogy szeretnem ezt, de oket nem zavarja. Sokan utaznak nagyon keves penzbol. Szamithat 20 dollar.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.03. 11:57:40

@adg: ha jol tudom van is ilyen rajta turizmus. Marmint, hogy ledolgozzak a szallas költseget. Lehet hogy az idezett kerdest azert emelte ki vastag betüvel, mert ironianak szanta. Ezt el tudom kepzelni, igen.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.03. 11:58:38

@Der echte Weihnachtsmann: de ez nem valtoztat azon, hogy a poszt maga, nagyon jo.

2016.01.03. 11:59:17

@adg: Nem veszem komolyan, de rengetegszer lattam mar hasonlo sztorit a valo eletben ami akkor es ott idegesitett, viszont nem volt ra lehetosegem hogy megosszam masokkal a gondolataimat a temaban, szoval most itt megragadtam az alkalmat hogy kiduhongjem magam :). Nekem az derul ki a sztoribol hogy ha realisan mertek volna fel a helyzetuket, akkor a 40 dollarbol egy szallodai szobaban is ejszakazhattak volna, mert azt ajanlottak nekik eloszor 40 dollarert de ok ugye nem fogadtak el. Az meg csak a szerencsen mulott hogy a csaj utanuk szaladt, siman ugy is vegzodhetett volna a tortenetnek ez a resze hogy ott allnak ejjel a nagy semmi kozepen egy idegen faluban szallas nelkul. A szallas nem egy olyan dolog hogy ha nem kell, nem veszed meg - valahol lakni kell.

Tudom hogy vannak akik nagyon keves penzbol utaznak, stoppolnak, idegeneknel laknak hazimunkaert cserebe, couch surfing stb. meg egyedul setalgatnak az ejszakaban elhagyatott helyeken szallast keresve, csak aztan ne csodalkozzanak az ilyen emberek ha gyakrabban kerulnek bajba mint masok. Nekem szemely szerint nem erne meg igy utazni, ezt felelotlensegnek tartom. Utazni nem kotelezo, ha valaki nem tudja a sajat biztonsagat garantalni, szerintem maradjon otthon, de ez az en szemleletem, masok maskepp latjak. Egyebkent en is es a ferjem is majdnem mindig a legolcsobb megoldasokat keressuk utazaskor, de azert mindig van tartalek penzunk szukseg esetere. Teljesen mas helyzet ha kenytelen vagy a biztonsagodat kockaztatni mert egyszeruen tenyleg nincsen tobb penzed, es nem azert mert lehetoleg sporolni akarsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.03. 12:03:31

@Mirjam2:
Anno az anti-antivilágban volt két magyar utazó. Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula. Egy oldalkocsis Harley-Davidsonnal 8 év alatt utazták körbe a földet. 1928-ban indultak és 68 országban jártak.
Megírták könyvben és én még valamikor régen egy antikváriumban megvettem azt a könyvet. Nagyon érdekes dolgokat írnak benne, köztük Indiáról is. A gyarmati időkben fehér ember csak akkor utazhatott Indiába ha bizonyítani tudta hogy van elég pénze ahhoz hogy a fehér ember imázsát ne rombolja. A fehér ember tekintélyét meg kellett őrizni.
Nagyon érdekes egyébként az angolok gyarmatokhoz való viszonya mint ahogy az angolok más népekkel való bánásmódja a gyarmatokon.
Az egyik legkiválóbb útleírás ez ügyben Széchenyi Zsigmond Nahar című könyve valamint Kittenberger Kálmán is leírja élményeit az angol fogságban Indiában. Kittenberger vadász és gyűjtőúton volt Tanganyikában(ma Tanzánia) mikor kitört az első világháború és mint ellenséges nemzet állampolgárát az angolok deportálták egy indiai hadifogolytáborba.
Ha már a hadifogolytáboroknál tartunk...
A széles közvélemény legjobban ismert megfilmesített témája a Híd a Kwai folyón. Pedig legalább olyan kvalitású könyv James Clavell Patkánykirály című írása.
Még meg kell említenem Spielberg filmjét a Nap Birodalma című alkotást. Nagyot üt.
A fentebb felsoroltak érdekes látleletet adnak az angolok viselt dolgairól mind gyarmatosítóként mind hadifogolyként.

fhdgy 2016.01.03. 12:10:33

@Der echte Weihnachtsmann: Én ezt az idézetet inkább ironiának veszem!

adg 2016.01.03. 12:14:01

@Mirjam2: hat igen, az kulon szopas, hogy alhattak volna szallodaban, de azt sokallottak, igy kesobb lett egy csotanyos feszer ugyanannyiert. Makjuk volt, hogy feleert megkaptak
Amugy meg fiatalok, elalszanak akarhol, engem sem zavart volna nagyon. De az mar regen volt, ma mar nem tennem. Mondjuk Panamaban pont nem probaltam, nem mintha olyan nagyon sok helyen probaltam volna, gozom nincs az ottani kozbiztonsagrol. :)
Na mindegy, ki igy, ki ugy. Igy jartak, legalabb irtak belole egy jo posztot nekunk. :))

@Der echte Weihnachtsmann: igen, a tobbi posztjuk sem rossz, erdemes kicsit elidozni naluk.

fhdgy 2016.01.03. 12:18:01

@Mirjam2: Nem vagyok egy nagy utazó. Az, hogy elvetődtem Delhibe, inkább a véletlennek tudható be. Sem az utiköltség, sem a szállás nem került pénzembe, mert én kaptam fizetést azért, hogy ott voltam. Indiában, német fizetést.

Másban is alkudtam. Pl. piros nagy dobozos Dunhillt is szinte mindig lealkudtam 80 rúpiáról 70-re. Ha adták 70-ért, tíz dobozzal vettem, ha csak nyolcvanért, akkor egy dobozzal.

Hogy mi a reális ár? Hát amennyiért végül is odaadják. Keleten, úgy tudom, hogy alkudni kell. Ha nem bírod felére lealkudni, pancsernak néznek.

Végül, pedig, hogy ne nézz pitiánernek: a megspórolt pénzt odaadtam a söfőrömnek. Valamivel több, mint fél havi fizetést kapott tőlem! Sőt: nem szoktam adni koldusoknak, de ott volt akinek 100 rúpiát adtam!

2016.01.03. 12:26:44

eleb@diggerdriver: Ez nagyon erdekes, koszi, meg nem hallottam errol a ket pasirol. Fiatal koromban en is nagyon sok idot toltottem antikvariumokban Magyarorszagon :), jo dolgokat lehetett kifogni fillerekert. A Nahar cimu konyvrol toled hallottam eloszor, emlitetted egyszer par honappal ezelott, azota utananeztem hogy hogy irodott stb., erdekes sztori. A Patkanykiralyt olvastam, tenyleg nagyon jo konyv szerintem is.

Erdekes aspektus ez hogy bizonyitani kellett hogy eleg penzed van - ez egyebkent elviekben meg most is igy van, bar gyakorlatban nem szoktak ellenorizni, sok orszagban van egy 'napi tarifa' es elvileg ellenorizhetik belepeskor hogy a latogatonak van eleg penze hogy fedezze az ott tartozkodasat. Ez egyebkent logikus is, mert ha nincs eleg penz az illetonel, akkor konnyen lehet hogy illegalisan fog dolgozni es / vagy olyan helyzetekbe kerul ahol aldozatta valik. Nyugati emberkent pedig tudomasul kell venni hogy sok minden tobbe fog kerulni mint egy helyinek; van kulonbseg akozott hogy 'le akarjak huzni' a turistat es tularazott dolgokat kinalnak neki, meg akozott hogy tobb penzt varnak el (persze sokszor jobb minosegu dolgokert) mint a helyi szegeny emberektol. Valljuk be, magyar vendeglatohelyeken sem orulnenek az olyan turistanak aki a fillereket szamolgatja meg mindenbol a legolcsobbat akarja.

Ilyen szempontbol erdekes eset Bhutan: ugy tudom a vilagon egyedulallo modon, eloirtak mar sok evvel ezelott egy minimum tarifat amit minden turistanak fizetni kell, ez jelenleg kb. 200-250 dollar fejenkent naponta, ebben minden benne van - szallas, etkezes, idegenvezetes, belepodijak stb. De ennyit minimum kolteni kell naponta. Es nekem szimpatikus ez, mert igy erik el hogy csak azok jojjenek az orszagukba akiket igazan erdekel es akik hajlandoak ennyit kolteni ra. Igy nem arasztjak el oket olyan turistak akik sajnos tomegevel vannak mashol Azsiaban, akikben semmi tisztelet nincsen a helyi kultura irant, csak egy minel olcsobb helyet keresnek ahol olcso az alkohol / lanyok / drogok, lenezik a helyieket stb. Mi meg nem voltunk Bhutanban, de mindenkeppen tervezunk menni egyszer ha osszejon ra a penz :)

2016.01.03. 12:35:14

@fhdgy: Azert ez messze nem ilyen egyszeru. Nagyon is van realis ar, pl. Indiaban mindennek van egy 'igazi' ara, vagy legalabbis egy nagyon szuk res amin belul lehet alkudni. Aztan elofordul, foleg ha turista vagy, hogy pl. a realis ar tizszereset kerik. De a helyiek mindig tudjak hogy valaminek mi a realis ara, es egy ido utan az utazo is raerez (vagy nem). Lehet hogy hulyenek neznek ha valamit megveszel a realis ar ketszereseert, de legalabb ugyanannyira hulyenek, ha a realis arat mondjak es te nekiallsz alkudozni. A koldusok meg az adomanyozas, az egy egeszen kulon tema, es most hogy mondod, en sem szoktam adni de most pont nemregen en is adtam 100 rupiat Bombayben egy hajlektalannak aki nem koldult :). Sokra persze nem megy vele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.03. 12:41:36

@Mirjam2:
Na. Buthanról ezt nem tudtam.
Az antikváriumokban abban az időben kincsekhez lehetett jutni fillérekért.
Van egy könyvem amit Henry Morton Stanley írt aki újságíró volt és Afrika kutató. Őt bízták meg hogy az Afrikában eltűnt skót misszionáriust Livingstone-t felkutassa. Sikerrel járt és erről írt egy könyvet.
A másik nagy angol felfedező Samuel White Baker volt akinek magyar felesége volt Sass Flóra.
Na ő egy figyelemreméltó életúttal megáldott ember.
Itt lehet elolvasni.
hu.wikipedia.org/wiki/Sass_Fl%C3%B3ra

fhdgy 2016.01.03. 12:48:25

@Mirjam2: Azt nem tudom, hogy 100 rúpia mennyit ér Bombayben, de Delhiben jóval több mint egy napi fizetés. A söfőröm, aki várt a reptéren, és amig visza nem repültem, éjjel-nappal, szombat-vasárnap rendelkezésre állt, 2200 rúpiát keresett egy hónapban. Elég sokat kellett mennünk éjjel is, sokszor már rettenetesen sajnáltam, inkább vasárnap nem mentem el ebédelni, hogy ő is tudjon végre aludni. Inkább a szálláson ettem, pedig nekem nagyon nem jön be az indiai kaja.

Ennek fényében nem kevés pénz a 100 rúpia. Persze, az sem volt semmi, hogy egy doboz Dunhill 70-80 rúpia vagy egy Sprite 20-25. Kicsit megnyugtatva a lelkiismeretemet, meg szoktam kínálni a söfőrömet cigivel is, Sprite-tal is.

P.Elliot 2016.01.03. 13:10:59

Hat azert nem lehet raeroltetni a szallas kiadokra azt sem hogy azon igyekezzenek hogy a turista minel olcsobban ussza meg a kirandulast, vakaciot. Ok ebbol elnek. Lesz szives tajekozodni mindenki mielott arrafele megy.
Van persze olyan aki felulertekeli a szobat ha latja hogy raszorulnak, ilyenkor azt szoktuk mondani hogy sok erte, nem eri meg nekunk es ha nem engedi lejjebb akkor mar megyunk is tovabb, kiveve ha ugy erezzuk hogy mar tul keso van masutt keresgelni.
Fiatal korunkban nem szamitott egy szallas kenyelmetlensege, nevettunk rajta/ koszos helyre nem mentunk/ de mi az eltervezos fajtabol vagyunk, elore tajekozodunk mindenrol mielott utnak indulunk, nem ott fogunk vitatkozni hogy ki tudjuk-e fizetni vagy nem.
Van amikor meg mi ajanljuk egymasnak hogy verjuk magunkat ezuttal koltsegekbe, pl. vagy 2 eve New Orleansban jo szallasokat neztunk ki a prospektusokbol, egyik sem volt 130-150 dollar felett de amikor kivulrol megtekintettuk az utcat ahol voltak, illetve hogy ha nekilatunk varost nezni gyalog akkor hogy jutunk ide-oda, hol parkoljunk mert azert is elkertek 30 dollart naponta es ott vezetni sem mertem a szuk utcak, a bolondos vezetok miatt, szoval felneztunk a sokemeletes, jo helyen levo Mariottra meg egymasra,es mar mentunk is befele szobat foglalni 2 napra, / le sem merem irni hogy ott mit kertek erte/ pusztan azert mert azert a tobblet penzert nem fogom kiraboltatni magamat este, sot nappal azokban a ketes utcakban.
A biztonsag az elso szerintem mindenkinek, extra penz nelkul nem szabad elindulni sehova pontosan emiatt.
Fiatal korunkban amikor szamolni kellett hogy mit koltunk mire, tudunk-e annyit fizetni erte meg akkor is szamitottunk az extra kiadasokra es vittunk magunkkal annyit hogy ne legyunk problemaban ha valami kozbejon.

P.Elliot 2016.01.03. 13:12:34

Sok szerencset a frissen szuletett bebinek, a szuleikkel egyutt. A szules itt is hasonloan megy vegbe, az ellatas is.

P.Elliot 2016.01.03. 13:15:05

Szep ez az indonez ruhaviselet, csak nem eskuvoi ruha? Nagyon csinos, kedves hazasparnak nez ki. A gyerekekrol is neztem volna fotot....

Herr Géza 2016.01.03. 13:32:51

@Mirjam2: Nem igazán értem ezt a hype-ot az alku körül. Eleve mi az, hogy reális ár? Ugye utalnék a klasszikus kereslet-kínálat elméletre. Kínálhatod te a gázkazánt mégoly reális áron a marokkói bazárban..... :)))
Én még Németországban pl. a Media Martkban is alkudozok, mióta megláttam, hogy a gépükben van olyan rovat, hogy "letzter Preis", ami még az akciós árnál is jelent plusz néhány euró árengedményt. Egy próbát mindig megér a dolog, és azt sem igazán értem, hogy miért néznének engem hülyének, ha valamiért a reális árnál kevesebbet kínálok. Én sem nézem őt hülyének, ha a húszszorosát kéri elsőre. Ez egy sport....

fhdgy 2016.01.03. 14:09:45

@Herr Géza: Sport, és elég nagy sport!

Németországban volt egy ismerősöm, akinek boltja volt. 400 % haszonkulcs alatt hozzá sem nyúlt egy áruhoz. Ami kurrens volt, ott 800 % volt a haszonkulcs!

Pl. eleve úgy írta az árcédulát, hogy feketével 19.90, aztán áthúzva, majd pirossal 9.90. A 9.90-es ár volt a 400 %. És ment a bolt.

Volt mondjuk számomra egy hajmeresztőbb dolog is: egy kb. 20-25 négyzetméteres bolt havi bérleti díja majdnem 10 ezer EUR. Nos, ezt ki kellett termelni. Ha így nézem, a 400 % már indokoltnak is tűnhet!

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.03. 14:17:43

Teljesen off!
Es semmi rosszindulatu celzas, hatso gondolat, egyszerüen csak jopofa es kis nosztalgia!
youtu.be/F4IxX_JmUEg

On

M. Péter 2016.01.03. 15:36:54

@Herr Géza: Németországban az a törvény, legalábbis valamikor az volt, hogy a bolt 3% árengedményt adhat, ha alkuszik a vevő.

M. Péter 2016.01.03. 15:50:34

@fhdgy: Nincs valami törvény arról, hogy az áthúzott áron valamikor ténylegesen árulnia is kellett az árut, egyébként a fogyasztó megtévesztésének számít?

Angliában és Walesben (az Egyesült Királyság többi részében nem vagyok biztos) az a szabály, hogyha az elmúlt 6 hónapban legalább 28 napig a magasabb áron árulták az árut, akkor nem megtévesztő a leárazás. Valamelyik nagy élelmiszerboltláncot egyszer elkapták, hogy júliusban a rendes ár duplájáért árulta a fagyasztott pulykát, amikor amúgy sem veszi senki, csak azért, hogy aztán karácsony előtt a rendes árat óriási 50%-os kedvezménynek tüntethesse fel.

fhdgy 2016.01.03. 16:07:06

@M. Péter: A részleteket nem tudom, de szerintem ezt is, mint minden mást ki lehet játszani. Amúgy meg nem érem, hogy a pulyka esetén hol volt törvénysértés! Betartották a szabályt? Tetszett a hatóságnak? Nem? Pechjük volt!

holapotelvan 2016.01.03. 16:25:37

(nem teljesen off) találós kérdés:
mi az, amiben a világranglistát jamaika és kolumbia vezeti, majd az usa, moldova, belorusszia, mongólia, lettország, uruguay, nicaragua, guatemala, panama következnek, megelőzve nyugat-európát, kanadát és ausztráliát?
segítség: valószínűleg minden fejlett ország kívánatos célként tűzte ki maga elé a felzárkózást ebben a kérdésben.

FutureFry 2016.01.03. 16:39:34

@adg: Tőlem egy skót Youth Hostel-ben (ami olyan £20-30 / per fő / éjszaka volt, ha jól emlékszem) kérték, hogy takarítsak. Ráadásul úgy, hogy reggel "checkout"-kor kezembe nyomták a partvist, hogy akkor az ebédlőt (amit nem is használtam) söpörjem fel (és kicsit meg voltak sértődve, hogy ezt én nem ajánlottam fel magamtól).

adg 2016.01.03. 16:53:05

@FutureFry: es megcsinaltad nekik? Vagy milyen alapon kertek egyaltalan?

M. Péter 2016.01.03. 17:07:30

@fhdgy: Nem hatóság volt, hanem egy újság tűzte pellengérre a céget. Egyébként a 6 hónap/28 napos szabály nem maga a törvény, hanem csak egy bírósági értelmezés, szóval ha valakinek van ideje és pénze pereskedni, akkor perelhet, hogy mégis félrevezető volt az árleszállítás.

M. Péter 2016.01.03. 17:20:42

@adg: Régen voltam youth hostelben, de akkor a szabályok között ott volt, hogy a vendégeket megkérhetik arra, hogy közreműködjenek a takarításban.

adg 2016.01.03. 17:27:30

@M. Péter: ertem. Sose laktam ilyen helyen, csak kollegistakent, de az mas. Nyilvan a sajat szobankat mi takaritottuk, de a kozos helyisegeket soha.
Ez erdekes, nem gondoltam volna. Koszi

Herr Géza 2016.01.03. 17:54:59

@M. Péter: Hát lehet, hogy volt ilyen valaha, de erősen kétlem, a 3%-ot meg főleg. Rögtön úgy kezdődik, hogy mihez képest... Mert volt/van olyan, hogy "UVP", ami azt jelenti, hogy a gyártó által "ajánlott, nem kötelező érvényű (fogyasztói) ár", aminek a szerepe ma pontosan az, mint annak idején Moldova könyve szerint a magyar vasúti menetrendnek, ez a "mihez képest" etalon. Aki ma végigmegy három akármilyen bolton, az pontosan látja, hogy egy termék ára (az akcióktól eltekintve is) minimum +/- 20 % szórást mutat. Azt meg, hogy csak az alkura vonatkozna a 3%-os korlát élből cáfolom, mert annyiért el sem kezdek alkudni. Persze itt nem a sarki közért 1 kg-os lisztjéről van szó...
Pl. a bútoráruházakban eleve jellemző, hogy a kiírt árból élből enged 5-10%-ot az eladó, még mielőtt te bármit is mondanál. Ha csak a szemöldökömet felhúzom, már 15%-nál tartunk....

FutureFry 2016.01.03. 17:56:36

@adg: Igen, csináltam valamit. Az indok (gondolom) olyasmi volt, hogy a Youth Hostel "közösségi" szállás, ahol mindenki besegít. De egyrészt magam után nem hagytam tisztítani valót, másrészt a többi Youth Hostelben ez az extra kisegítés nem volt elvárás.

Der echte Weihnachtsmann 2016.01.03. 18:23:29

@Herr Géza: na ha legközelebb kell vennem valamit nagyobb cuccot, jösz velem es remelem 50%ig abba se hagyod a grimaszolast:-))))))))))))))

2016.01.03. 18:28:49

@fhdgy: Angliaban furcsa modon a hatosagok valoban vedeni probaljak a fogyasztok erdekeit, akkor is ha 'papiron' esetleg ugy van beallitva hogy a lehuzos cegnek van igaza. Pl. volt nemreg egy elhiresult eset, egy kelet-europai riksha-vezeto srac Londonban megegyezett szoban egy arab csaladdal hogy ok tobb szaz fontot fognak fizetni egy tiz perces utert, persze felreertesen alapult az egesz a csalad reszerol. A rendor meglatta oket mikor a csalad kiszallas utan veszekedett a riksha-vezetovel, es kozbeavatkozott, nem engedte hogy a vezeto 'kirabolja' a turistakat ilyen modon. Pedig elvileg a vezetonek volt igaza, megegyeztek az arban. De Angliaban 'common sense'-et alkalmaznak a hatosagok, nagyon gyakran a kisember vedelmeben.

2016.01.03. 18:36:27

@Herr Géza: Pedig van ilyen hogy realis ar, ami az adott helyen es idoben realis. Pl. a vicced is azert mukodik mert mindketten feltetelezzuk hogy a gazkazannak egy meleg orszagban 0 az erteke, viszont Europaban meg egy adott helyen x erteke van, amitol nem nagyon lehet elterni. Tudom hogy Europaban is lehet alkudni boltokban, Angliaban is van aki csinalja pl. muszaki cikkeknel, de nem hiszem hogy pl. fel aron meg lehet kapni valamit ezzel a modszerrel. Nekem meg oszinten szolva egy 5% kedvezmenyert nem erdemes leallni alkudozni minden vasarlasnal, de ha van akinek igen, az csinalja nyugodtan. Egyebkent pl. Indiaban komolyabb boltokban vagy hotelekben kifejezetten sertonek szamit, illetve szoba sem allnak veled, ha alkudozni kezdesz. Onmagaban nincs az alkuval semmi gond, sot en szeretek is alkudni, de van sok olyan helyzet amikor legalabbis nem veszi ki magat tul elegansan.

2016.01.03. 18:42:08

@Mirjam2: Egyebkent Szaudiban fordult elo velem tobbszor hogy miutan nem alkudtam (azt gondoltam nem erdemes mert nagyjabol piaci arat mondtak elsore is; meg soha nem vettem eszre hogy at akarnanak vagni), a vegosszegbol kedvezmenyt adtak, csak ugy spontan. Az egyik ilyen alkalommal mondta is az elado hogy 'nem alkudtal, szoval x osszeggel olcsobban adom' :). Gyakorlatilag kedvezmenyt kaptam mert nem farasztottam le a kotelezo korokkel alku cimen... De nem hiszem hogy ez altalanosan alkalmazhato modszer, Szaudiban extra becsuletesek szerintem.

2016.01.03. 18:44:11

@FutureFry: Ez durva, ugy tunik skotok voltak es nem akartak kulon fizetni a takaritasert :(((

2016.01.03. 18:48:48

@fhdgy: Arra kivancsi lennek hol lehetett a tizezer euros berleti dij 25 nm-es boltra Nemetorszagban, meg a Marienplatzon is soknak tunik Munchenben, mondjuk ha ott volt akkor elhiszem hogy minden vackot el lehet adni 400%-os aron :). De komolyan, egy ugyanekkora lakas berleti dija Munchen belvarosaban 500-600 euro. Elhiszem hogy egy boltot berelni dragabb, de ennyire? Ha ezt tudtam volna, boltot veszek :)

2016.01.03. 18:51:10

@P.Elliot: Teljesen egyetertek, kar hogy nem tudunk egyutt utazni, szerintem remekul kijonnenk :)

2016.01.03. 18:57:36

@fhdgy: Ezeket mar regebben kitargyaltuk... Mar biztos hogy nem 2000 rupiat keresnek Delhiben a soforok, hanem joval tobbet, szerintem legalabb 5000 vagy tobb; videken lehet esetleg meg 2000 korul. Nagyvarosban mar a jobb cseledlanyok is keresnek tizezer rupiat havonta. Markas cigit meg uditot nem vesznek, hanem ennek az indiai megfelelojet, pl. bidi (helyi cigaretta) egy csomag 10 rupia. Ez olyan dolog hogy teged sem sajnal a milliomos mert te nem hasznalsz tobb szaz euros parfumot peldaul, hanem Nivea dezodort.

nyuszigonosz 2016.01.03. 18:58:57

Áron alkudni- alkudozni : nos, így leírva, kimondva talán van egy kis negatív felhanga a dolognak. Pedig nem kellene, hogy legyen.
Meg hát, talán sokan úgy szocializálódtak, hogy az ár, az tény, hiszen nem egy arab teve-piacon vagyunk, és ha rákérdeznék, hogy lehet-e olcsóbban, akkor lenéznek, szegénynek néznek, akinek kellene a dolog, de pénze nincs rá.

Pedig sok esetben érdemes az árra rákérdezni.
Persze, mint @Herr Géza: is írja, nem a liszt vagy kenyér árára az élemiszerüzletben.

Pár éve, tényleg nagyobb, de néha nem is olyan nagy vásárlásokkor rákérdezek az árra. Csak annyit, hogy ez az ár végleges ár, vagy esetleg nem? Láss csodát, sokszor nem az.

És igen, ki tudnám fizetni az eredeti árát is a dolgoknak, amiket veszek. :-)

fhdgy 2016.01.03. 19:06:54

@Mirjam2: Nagyon közel volt a vasútállomáshoz. A lakásbérleti díjat lehet, hogy nem érdemes hasonlítani, mert tudtommal eléggé beszabályozott, talán ezért is van, hogy No.-ban nincsenek úgy elszállva mint UK.-ban!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.03. 19:21:43

@Herr Géza: Nem mondod, a Media Marktban? :D
És mennyit sikerült alkudni eddig, legtöbbet, százalékban?
Viccesen hangzik, de mondjuk tény, hogy általában a MM van árban legjobban elszállva sok esetben.(A magyar illetve svéd áruházaikra értem ezt elsősorban...)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.03. 19:35:32

@Mirjam2: Haha, kéne ilyen adatbázis, hogy hol, miért, mennyit lehet alkudni.Például vegyük az új kocsikat.Magyarországon száz meg száz sztori van arról, hogy simán lehet alkudni az árakból akár többszáz-ezer forintot, még a millió forint is összejöhet, a totalcaron is volt már sok ilyen cikk.Mert hogy odahaza a listaár is már erősen tartalmaz egy felárat, amit le lehet alkudni.Aki meg bamba és nem alkuszik, mert nem tudja, azt meg jól lehúzzák.
Itt a svédeknél meg kb. annyi van állítólag, hogy ha mondjuk 151.800 korona egy kocsi, akkor le lehet alkudni 150 ezerre... :D
Na, hát érdekes lehetne egy ilyen széleskörű alku-skála... :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.03. 19:44:57

ehhh túl sok minden jut eszembe, bele se kezdek inkább :-)

Mirjam, nagyon röhögök, akkor szoktam én is ennyit lógni itt, amikor mondjuk meg kell csinálni az iskolában az év végi statisztikát meg bizonyítványokat meg mindent a laptop előtt, és minden máshoz van kedvem, csak pont ahhoz nincs.

FutureFry 2016.01.03. 20:00:33

@Herr Géza: @nyuszigonosz: @Mirjam2: @geegee:
Amerikában autóvásárlásánál szinte mindig van (gyakran jelentős mértékű) alkudozás. De más drágább dolgok vásárlásánál is (elviekben) létezik egy ún. "good guy discount" (ami tkp. az alkudozás egy formája). Nekem túl kínosnak/cikinek ("awkward") tűnik.

www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/515/transcript
(megjegyzés: - ahogy az oldalon is írják - hallgatni jobb mint olvasni)

Herr Géza 2016.01.03. 20:08:33

@geegee: Nincs átlag meg ilyesmi. Van, amikor semmit. A legtöbb, az az volt, amikor a 80 eurós cuccot 15-ért vittem haza, de az speckó eset volt. Viszont pont akkor mutatta meg az eladó a kalkulációjukat a PC-n, azzal a bizonyos alsó limitárral.
A sztori csak annyi, hogy vettem egy márkás (SuperDeLux, made in sárgaföld :D) típusú satreceivert, ami éppen le volt árazva 29,90-ről 14,95-re. Hazavittem, kiderült, hogy sokmindenre alkalmas lenne, de speciel pont nem működik szatellit-vevőként. Másnap visszavittem, cserélték volna iziben ("ja, több is rossz volt..."), de már nem volt belőle egy darab sem. Mondtam, hogy adjanak másik típust. Oké, de az tényleg márkás, és 79,90, azt 15-ért nem tudja odaadni. Mivel ennyi pénzt nem akartam kifizetni egy átmenetileg szükségessé vált kütyüért, hangosan méltatlankodtam. Erre kezdett el az eladó agyalni a kalkulációjukkal és még meg is mutatta, hogy a limitár 50 euró, "az alá semmiképpen sem mehet". Na itt vérszemet kaptam, közöltem, hogy én meg egy órát szívtam vele, mire kiderült, hogy nem én vagyok a hülye, hanem a kütyü szar (ők meg tudták, hogy egy csomó rossz), autókázhattam kétszer 20 km-t a csere miatt, szóval az én károm sokkal magasabb, mint az a 35 euró, amit még ki kéne fizetnem. Mondja, hogy akkor visszaadja a 15 eurómat és felejtsük el egymást. Mire én: nem azért jöttem tegnap magukhoz, hogy itt hagyjak 15 eurót, amit ma elviszek. Na ekkor látta, hogy tőlem nem szabadul, kihívta a főnököt, az meg a sztori meghallgatása után unottan aláírta a cserepapírt ráfizetés nélkül.
Na itt tanultam meg, hogy még a magát végletekig lecsontozott áraival hirdető MM-ben is igen nagy marzsok vannak.
Azóta, ha rámosolygok az eladóra, hogy nézzen már rá a limitárra, akkor majd mindig van még az árból lefelé...
5-10%-ot azért (a nem frissen kijött vadi új cuccok kivételével) legtöbbször különösebb erőlködés nélkül is lehet hozni.

Határátkelő 2016.01.03. 20:16:25

OFF

Elhunyt Zsigmond Vilmos. :( Nyugodjon békében!

hataratkelo.com/elhunyt-zsigmond-vilmos/

Herr Géza 2016.01.03. 20:27:35

@Mirjam2: Ez az alkudás szerintem rohadtul nem becsületesség, meg elegancia kérdése: ott dől el minden, hogy fel tudod-e mérni, mikor, mennyire van alkura lehetőség. Nem úgy kell ezt elképzelni, mint a török bazárban.
Nem mellesleg pont a keleti kultúrákra jellemző, hogy ha nem alkuszol, nem is vesznek "emberszámba".

2016.01.03. 20:55:17

@Dragonlady (Bp, Hun): Szia, mennyire igaz, a ferjem is rajtam rohog, de vigyaznom kell mert fel orankent ranez a laptopomra hogy mit csinalok es ma azzal fenyegett hogy letiltja az internetet! Mar tulhaladtam a 8000 szot, mindjart irok neked e-mailt...

2016.01.03. 21:00:08

@Herr Géza: 'Nem mellesleg pont a keleti kultúrákra jellemző, hogy ha nem alkuszol, nem is vesznek "emberszámba".'

Bocs de ez annyira nem igaz, legalabbis nekem nem ez a tapasztalatom... Pl. Indiaban arrol lehet a jobb boltokat megismerni hogy nagy betukkel ki van irva, 'fixed price', es ehhez tartjak is magukat. Mondom ezt ugy, hogy en is szoktam gyakran alkudni amikor lehet, de nem mindig lehet vagy helyenvalo, es ez hogy ''Keleten" kell, ez meg messze nem igaz. De most sajnos nem tudom jobban kifejteni mert mennem kell szakdolgozatot irni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.01.03. 21:09:26

@Herr Géza: Beszarás... :D
Jó volt, ügyesen csináltad... :-)

Majd lehet, én is bepróbálkozok idekint.

Herr Géza 2016.01.03. 21:51:37

@FutureFry: Hehe, good guy discount .... Itt abba futottam bele, amikor a szocreálban felnőve, elkezdtem itt dolgozni, hogy a cégem kalkulációs táblázatában van olyan sor, hogy: "Zuschlag für Abschlag". Szabadon fordítva "felár árengedményre" . :)))))

Shanarey 2016.01.03. 21:52:24

Az első poszt nekem nem aktuális.
:-)

Indonézia, az egy másik világ. Turistaként nem érdekelne ez az ej ráérünk arra még, mert én sem vagyok az a pörgős fickó.

Szállásra alkudni? Ezért mentek oda hogy alkudjanak, vagy azért amit látni akartak? Én, eddigi életem során mindig arra alkudtam, ami igazából nem is kellett, így nem volt tétje a dolognak. Volt egyszer egy "eredeti bőrdzseki" amely ára 12 ezerről indult, és 4 ezernél hagytam abba, mert közben lejárt a munkaidőm is.
:-)

Shanarey 2016.01.03. 22:01:30

@diggerdriver:

Patkánykirály, basszus de régen olvastam. Most pedig gondolkodhatok hogy az megvan nekem, avagy könyvtári könyv volt amit olvastam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.03. 22:05:35

@Shanarey:
Indonézia az egyik legjobb hely a világon turistáskodni, csak ugye ne legyen beteg az ember vagy ne lopják el semmijét vagy ilyesmik, mert arra nem olyan kellemes.
hm mondjuk a magyar ismerőseim Balin elég sokat meséltek a vegyes házasságokról, meg hogy ki hogyan menekült éjjel a gyerekével útlevél nélkül és hova. de a rémsztorik mindig fénysebességgel terjednek. az ottani magyar konzulnak is balinéz a családja (de ő évtizedek óta kint van és már nem is magyar állampolgár), meg vannak még nem is olyan kevesen mindig kint magyarok, nemcsak az ösztöndíjasok. (az én gyerekem apja konkrétan nem balinéz, de hát pasi, pasi, nna, mit lehet erre mondani.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.01.03. 22:06:13

@Shanarey:
Én körülbelül 30éve olvastam az IPM-ben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.01.03. 22:33:26

@diggerdriver: holnp lesz a poszt a találkozóról?

Herr Géza 2016.01.03. 22:54:14

@Shanarey: " Ezért mentek oda hogy alkudjanak..." - ha belegondolok, nekem szakmai ártalom az alkudozás, hisz ezt csinálom folyamatosan: alkudozok a műszaki paraméterekről, a határidőkről és leginkább az árról. Nap mint nap. Miért pont a szabadidőmben ne tegyem....?

P.Elliot 2016.01.03. 23:44:26

@Dragonlady (Bp, Hun): Mivel a kezedet te tetted a gyerekedre toled nem tudjak elvenni, gondolom de nem ismerem e torvenyeket hogy ha visszamennel es megis el akarnal jonni egyszer akkor hogy alakulna a dolog.
Itt Usaban nem egyszeru, ha az apa nem irja ala hogy beleegyezik hogy a gyerek mehet az anyjaval kulfoldre akkor ha megis elviszi akkor gyerekrablas, nagyon nagy baj lesz belole. Ket ferjet is ismerek akik ezzel bombazzak a feleseget hogy nem irjak ala a papirt hogy ne mehessen haza,latogatoban sem / mintha attol megjavulna a hazassag, sot/, ez jo is meg rossz is.
Regen volt effele gyerekrablas buntetes nelkul, vagy 25 evvel ezelott beszelgettem egy magyar pasassal aki megfujta otthonrol a 7 eves fiat, az anya azt sem tudta hogy utlevelet valtottak es kijott ide Amerikaba. Az anya megprobalt mindent visszaszerezni attol a mocsoktol a fiat de nem sikerult, akkoriban nem volt olyan jajde sok jogi paragrafus erre, a gyerek itt nott fel, amikor en beszelgettem veluk a pasas magyar baratnojet kerdeztem hogy mi lesz a fiuval, az anyjanak a szive szakad meg, legalabb irasson levelet neki hogy megvan es egyszer majd talalkoznak. Ez a tetu no megtagadta, azt mondta hogy az egy budos k., / ilyet meg az apa sem allitott csak azt hogy nem tul jol eltek/, es hogy szo sincs rola, semmifele hir nem mehet haza hogy megvan.
Olyan mocskok tudnak lenni egyesek. A gyerek tul kicsi volt meg hogy vele is beszeljek errol, meg kozom sem volt a dologhoz de az biztos ha legalabb 10 eves akkor megpenditem hogy anyu orulne egy fotonak meg egy levelnek de igy!

adg 2016.01.04. 01:22:40

@P.Elliot: "az anya azt sem tudta hogy utlevelet valtottak"

Ezert kell az utlevelkesziteshez mindket szulonek jelen lennie kiskoru eseten. Csak az egyik szulo nem csinaltathat utlevelet a gyereknek.

P.Elliot 2016.01.04. 01:30:16

@adg: Most, de akkoriban valoszinu hogy nem kellett hogy el tudta intezni az anya hata mogott.
Azota mar finomitottak az intezkedeseket.

©________ 2016.01.04. 02:19:05

@adg: hat valahogy megis megoldjak azt a kis alairast....

Muscari 2016.01.04. 10:04:46

@P.Elliot: ez borzasztó!! Azzal zsarolni a gyereked másik szülőjét, hogy nem írod alá, hogy hazalátogathat? Én egy percig se maradnék egy ilyen ember mellett tovább.

A gyerekrablást meg nem is minősítem, arra nincsenek szavak :-(

M. Péter 2016.01.04. 12:56:19

@Herr Géza: Az árcédulán levő árból volt szabad 3% engedményt adni. Meg az is meg volt szabva, hogy mikor szabad kiárúsítást tartani.

M. Péter 2016.01.04. 13:14:47

@P.Elliot: Nem lehet bíróságra menni, hogy kötelezze a férjet az aláírásra, vagy hogy utasítsa az útlevélhivatalt, hogy adja ki az útlevelet a férj aláírása nélkül is?

P.Elliot 2016.01.04. 13:17:33

@Muscari: Az egyik el is koltozott de mindegy is mert igy meg nyaralni sem mehetnek sehova kulfoldre, haza meg plane.
A masik maradt, az igazabol csak sejti hogy a felesege nem jonne vissza, en is ugy sejtem, a gyerek mivel itt szuletett amerikai allampolgar vissza kell hogy jojjon ha a szuloje ugy akarja de nagy cirkuszokkal jarna, keserves dolog az ilyen. A gyerek aze akinek a neven van es akiert nem kertek gyerektartast bar az apa kerheti az azonositasi vizsgalatot ha ugy erzi hogy a gyerek az ove es perelheti a lathatast, durva dolgok tudnak ezek lenni.
Van egy ismeros no akinek lett egy gyereke csak ugy, nem tervezte de megszulte, boldog vele, az apa nem tudja hogy az ove csak ennyit tudok az ugyrol, nem is kozli vele mint mondta mert nem hianyzik a cirkusz nekik meg fel hogy elveszik tole valamiert. Azt mondta hogy majd ha a gyerek 18 lesz akkor megkeresheti, addig nem ha az apa kivancsi ra.
A kislany mar 11, tud a dologrol, az anyjaval forron szeretik egymast, olyan egymashoz bujo szeretet, jo latni, hatalmas rokonsag, vidam boldog kislany. Meg lehet testvere ha az anyja meggondolja magat de nincs kedve hazassagba vinni a lanyat mint mondja, olyan kotetlenek igy, fel hogy keves ido fog jutni ra.
Volt itt egy erdekesebb sztori. Magyar no, 30 utan szult egy kislanyt meg otthon, az apa nem vallalta oket mert nem, a no kijott ide mikor a gyerek volt vagy 14 vele egyutt, probalt ferjhezmenni, szult egy kislanyt egy egyetemi professzornak aki hazasember volt 3 felnott fiu apja, el nem volt hajlando valni es ketsegbe volt esve hogy mi lesz ha kitudodik. A gyerek mar volt vagy 6 eves amikor az apa bemutatta a fiainak, elmeselve azt az ittas, egy ejszakas sztorit, a mar felnott fiuk elfogadtak a dolgot, szoktak talalkozni a kislannyal, a feleseg meg mindig nem tud rola. Nagyon gazdag emberek/ a no ezert is fuzte be, akart egy jomenetelu ferjet de nem jott be a szamitas/. Azt mondta hogy a ferfi fizeti az elso lanya egyetemi teljes dijat, szazezrek hogy amikor a kicsi felno akkor meg az tamogassa a testveret, mert nem meri vallalni nyiltan a gyereket mert ebbe belehalna a felesege akit oszinten szeret.
Elkoltoztek a ferfi kozelebe, az igy ket csaladot tart, nem igaz hogy nem derul ki egyszer, en biztosan vennek egy levegot es elmeselnem a felesegnek hogy hat volt az a munkahelyi buli amikor nem tudtam hogy mit csinalok.
Egyebkent a kislany anyja sem akarja a bemutatast mert ezek nagyon penzesek, fel hogy a feleseg vallalja a kislanyt es valahogy elperelik tole es vegul o lesz az aki csak latogathatja, hiszen nem dolgozik, a ferfi tartja el/ archelologus lenne de azzal itt kinnt kitorolheti a hatso felet meg a prof sem tud segiteni munkat talalni ezek a vonalon.
Szoval nehez ha a ket szulo nem tud megegyezni a gyereken. Hogy hogy meg lehet vele fogni a masikat.
Bocs hogy ilyen hosszu lettem.

P.Elliot 2016.01.04. 13:21:23

@M. Péter: Nem. Olyan nincs, a gyerek a szuloke, ha az egyik nem irja ala a masik nem viheti el, erre torveny van. Es azert jo is ez egyreszt mert kepzeld el hogy a parod felpakolja a fiadat es elmegy a messzi budos francba es lehet hogy tobbe nem latod.
Ha nincs hazassag akkor konnyebb egyezkedni hogy hogy is legyen meg nincs olyan hogy mar csak bisszubol is elviszik.

P.Elliot 2016.01.04. 13:25:50

@P.Elliot: Rosszul irtam, annal a masik sztorinal a kislany 7 ev koruli lehetett amikor kijottek, en joval kesobb ismertem meg oket, massal kevertem, van itt annyi tortenet mint egen a csillag.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.01.04. 14:52:38

@diggerdriver:

Még most is fillérekért megkaphatsz ilyen könyveket- legalábbis némelyik még ezer forintba sem kerül, a többi is 1-2 ezer -, hiszen évtizedekkel ezelőtt, amikor kiadták a nagy utazó/felfedező/vadász Széchenyi Zsigmond és Kittenberger könyveket, kb. minden harmadik középosztálybeli ember polcán ugyanúgy megvolt, mint mondjuk Ráth-Végh István könyvei, mert ez volt a sláger. Aztán mára eladogatták, mert kikerültek az érdeklődés középpontjából, meg inkább a NatGeót nézik, mintsem olvassanak. Stanley meg szintén nagyon híres földrajzos volt, az Utazásom Közép-Afrikában viszont már csak antikvár jellege miatt is drága szokott lenni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.01.04. 14:52:38

@diggerdriver:

Amúgy Bakerről és kalandos sorsú feleségéről pont ma jelent meg egy Index-cikk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása