oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 22. 06:48,  A julbord, a gazdag rokon 111 komment

2015. december 22. 06:48 Határátkelő

A julbord, a gazdag rokon

Nem akarok túlzásokba esni, de szerény véleményem szerint az év egyik legkegyetlenebb posztja jön ma - legalábbis gyomor szempontjából biztosan. No, de vágjunk is bele! Amikor svédasztalról van szó, akkor a mai poszt esetében azt szó szerint kell érteni, hiszen svéd svédasztalról van szó. Ráadásul aki eddig nem tudta volna, hogy például a julbord a smörgåsbord gazdag rokona, az most megtudhatja – mindezt Hobbiszakácsnak köszönhetően, aki képeket is küldött. (Én a poszt feltétele után legszívesebben elindultam volna Svédországba, mert a dolog nem kicsit kibírhatatlan - csak szólok.)

ha-fustolt_es_pacolt_lazac.jpgLazaceldorádó

„Svédországban az év legfontosabb kulináris eseménye a julbord, a karácsonyi svédasztal. Nincs az a munkaadó, aki év végén elmulasztaná megvendégelni az alkalmazottait. Az eseményt már szeptemberben elkezdik tervezni, és decemberben mást sem lehet hallani, minthogy ki hol, mit és mennyit evett.

ha-pacolt_hering.jpgA pácolthering-spektrum egy része: kaporral, mustárral, hagymával, és/vagy fahéjjal pácolt hering 

A bőség benyomását keltő julbord a smörgåsbord gazdag rokona. A hosszú asztal hidegtál felén tucatnyi féle pácolt hering, füstölt és pácolt lazac, füstölt angolna, szivarfüstillatú törpemaréna, különféle pástétomok, felvágottak és karácsonyi, mustáros bundában sült sonka sorakozik. 

ha-sonkastal.jpg

A melegtál-oldalon parányi sült kolbászkák, húsgolyócskák, szardíniás rakott krumpli, egészben sült lazac, válogatott szószok, valamint főtt burgonya között lehet válogatni. 

Emlékszem arra, hogy először kiéhezett sirályként csaptam le a bőség szarujából kiömlő falatokra. Egyszerre szedtem a tányéromra a teljes pácolt hering választékból, a rénszarvashúsból, a sertéskarajból (nagyon finom almaszósszal!) és a gombás rántottából.

ha-a_sonka_reszleg.jpgA sonka részleg

Ahogy a tányér kivillant az étel alól, beálltam az asztal körül kígyózó sorba új adagért. A maradékot sorban állás közben sepertem be. A következmények ecsetelése próbára tenné a moderátort. Az emberi gyomrot nem a karácsonyi svédasztalhoz tervezték.

Ma már tudom, hogy megfelelő technika nélkül nem lehet sértetlenül megúszni a meccset a karácsonyi svédasztallal. A tapasztalt svéd tudja, hogy egyenlőtlen a küzdelem, ezért csak kedvenc fogásaiból vesz, és a vacsora alatt többször cserél tányért. Menetrend szerint halad, a hideghal-tányér(ok)at a hústányér(ok) követi, utánuk jöhetnek a melegételek és végül a desszerttányér.

ha-glogg.jpgBevezetőnek glöggel - a forralt bor skandináv változatával - koccintunk, amibe mandulát és mazsolát áztatok. 

Az első tányérra a mustárban és a kapros szószban pácolt heringből, a pácolt lazacból, a füstölt lazacból és angolnából, és az ikrás töltött tojásból veszek. Ehhez a furcsa ízű karácsonyi sör (julöl) passzol a legjobban. 

ha-halastal.jpgEgy óvatos duhaj halas tányérja 

A második tányérra az asztal közepére felhalmozott felvágottakból, mustáros bundában sütött karácsonyi sonkaszeletekből, pástétomokból és a hideg szószokból szedek.

ha-pastetomok.jpgPástétom Cumberland-szósszal és vöröskáposzta-krémmel 

Az asztal „melegtál-oldaláról” az egészben sült lazac, a pipadohányfüstöt árasztó törpemaréna, a parányi sült kolbászkák (prinskorv - azaz hercegbügyürű), „IKEA” húsgolyócskák (köttbullar), a szardíniás rakott krumpli (Janssons frestelse - Jansson megkísértése) közül választok. És ha mindezek után lábon maradok, akkor jöhetnek a sajtok, a kávé és a sütemények, és ha van: a csokoládétorta.

ha-edesseg.jpgA kegyelemdöfés 

Glöggrecept:

Ötven adaghoz kell 4 üveg vörösbor, 1 üveg fehérbor és fél üveg vermut. Egy nagyobb edénybe öntjük, és hozzáadunk fél liter mazsolát, három gránátalma szárított héját, 24 darab kardamom magot (egészben), húsz szegfűszeget. (Fahéjat és gyömbért is szoktak beletenni.) Éjszakára lefedve állni hagyjuk, hadd vonja ki a szesz az aromákat!

Másnap leszűrjük, és a kiáztatott fűszereket eldobjuk. Felszolgálás előtt hozzáadunk négy dl. kristálycukrot, és majdnem forrásig melegítjük. Mazsolával és hámozott mandulával szolgáljuk fel.”

ha-julbord.jpg

Hát így valahogy. Egészségünkre!

A moderálási alapelveket itt találod.

Határátkelő találkozó!

Ha nem vigyázunk, lassan hagyomány lesz az év végi budapesti Határátkelő-találkozóból :), amit idén Digger szervez. A három lehetséges időpont december 27., 28., 29. – aki szeretne jelen lenni, az vegye fel Diggerrel a kapcsolatot emailben (janoshorvath65KUKACyahoo.com). Akár mind a három napot meg lehet jelölni, amelyik napra a legtöbb visszajelzés érkezik, azon lesz a találkozó délután 5-kor a Menzában, a Liszt Ferenc téren. Jelentkezési határidő dec. 23.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony gasztronómia Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr138190330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.12.22. 06:54:01

Pont a svédek nem hívják svédasztalnak...

kronikas 2015.12.22. 07:51:08

Fincsinek hangzik....

HardPötty 2015.12.22. 07:57:02

Nyam nyam. Várom az első "a tőtött káposztàt úccse veri" hozzászólást.

pappito · http://pappito.com 2015.12.22. 08:11:06

ritka gusztustalan az a kerámiadisznó valamelyik képen.

azért le tudnám küzdeni a viszolygásom és mozgásképtelenre zabálni magam :)

Din Serpahis 2015.12.22. 08:46:54

Hehe, egyszer úgy jöttem haza Helsinkiből, hogy befizettem egy kompútra Stockholmba, és onnan repültem vissza Bp-re.

A kompon lehetett svédasztalos kaját kérni, na ott volt ilyesmi, emlékszem, csak kaviárból volt vagy ötféle, amit ilyen nagy csuprokból lehetett kimerni nagykanállal....Utána órákig csak feküdtem, megmozdulni se tudtam és valami éktelen rosszul voltam :)

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.12.22. 08:46:58

IKEA és alap svédasztal. Ennyi. A skandinávok nem mesterei a konyhának, bár még nekik is van pár érdekes ötletük. Persze nem hibáztatom őket: a szomorú, emberölő, monoton örök hó világában az embernek semmi kedve főzni. Meg eleve szinte nincs semmi lehetőség a mohával töltött lazacon és a fakéreggel pácolt rénszarvason kívül.

SzZoole 2015.12.22. 08:50:45

Pfujj de gusztuscstalan:)))
Minden heten 1-2 este bevalalnam társadalmi munkában a pincerkedest:)))

felirat 2015.12.22. 08:54:56

@maxval bircaman BircaHang Média: Pont, hogy télen a hóban jó főzni (melegít).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.22. 09:00:43

A tőtött káposztát uccse veri…
:))))))))))))))))))

SzZoole 2015.12.22. 09:02:20

@maxval bircaman BircaHang Média: igazad van Max,biztos nincs semmi kultúrájuk az elkészítési módban,a rémszarvas is addig fetrengozott,mig sajat magátol ki nem belezodott:)))

SzZoole 2015.12.22. 09:18:36

@HardPötty: magyar tejföllel meglocsolva...:)))

©________ 2015.12.22. 09:32:40

Utalom az ilyeneket, mert nembirok enni mindenbol:-(

Az egesz kardamom hogyan egesz? A tokban, vagy csak a magocskak.

HardPötty 2015.12.22. 09:33:24

Szeretem a kulináris élvezeteket és ha tehetem, akkor ahol járok lecsapok egy-egy helyi sajátosság megkóstolására. Ez a svéd svédasztal sem igen jelentene különösebb kihívást. Bár durvulni nem szoktam, mert biztos nem ennék pl fókazsírt vagy sült madárpókot, stb. Kígyót kóstoltam. Finom.

Nektek mi volt eddig a legdurvább amit kóstoltatok?

©________ 2015.12.22. 09:33:57

@felirat: ugye! Igy lesz nalunk a szezon zarasakent 24en az utolso grillezes:-):-):-):-):-):-)

soad1221 2015.12.22. 09:38:55

@diggerdriver: nem hát. az egyértelműen verhetetlen. :)

@Zoole[uk]: természetesen a tejföllel... anélkül meg értelme sincs :)

Golf2 2015.12.22. 09:41:15

@HardPötty: Tejbegríz fahéj nélkül,mákosguba odaégetve.

©________ 2015.12.22. 09:57:36

@diggerdriver: hat nem fogod ehinni, az ember rabeszelt egy karacsonyi totottkaposztara.
Ug hogyolyan fura menusor lesz, hogy azsiai jellegu halleves, rantott ponty, totottkaposzta, maradek rantottpontybol meg ecetes hal.

:-)

Taxomükke (UK) 2015.12.22. 10:12:50

@diggerdriver: A szambol vetted ki aaaa... toltott kaposztat....
:))))

Herr Géza 2015.12.22. 10:20:06

@Praliné.: Sok lesz az nektek.... :))) Postacím megy....

puhacica 2015.12.22. 10:26:15

annak a szardinias rakottkrumplinak a receptjet szeretnem megtudni. illetve szeretnem meg vegigenni ezt a menusort. most. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.22. 10:28:14

@maxval bircaman BircaHang Média: Hát persze, Birka, élhetetlen robot világ ez, tudjuk...
:-)))

Csodabogár 2015.12.22. 10:29:55

Egy ilyen julbord tényleg jó tud lenni, persze ki kell csipkedni a legfinomabb és legdrágább dolgokat. Inlagd sil vagy jansons frestelse nem egy akkora szám, hogy ilyen helyen tömjem a gyomrom vele.
A bánatom csak aza, hogy a 7 éves ott dolgozásom alatt soha nem hívott meg senki ilyen vacsorára. Igaz az államnál dolgoztam.:-(
De sebaj, később bőven bepótoltam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.22. 10:32:18

@HardPötty: Surstömming.A híres rohasztott hering.Elképzelhetetlenül undorító, a hardkór skandinávok is csak kenyérrel, meg hagymával bírják megenni.A konzerv konkrétan robbanásveszélyes, repülőre fel se lehet szállni vele állítólag.Meg van dagadva a páncél az erjedő gázoktól.
Na, aki egy olyat befal, ak keményf@szú gyerek a szememben...
:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.22. 10:36:13

És haha, télleg jó kis aktuál poszt, mostanában úgyse volt errefelől semmi.Az utóbbi években nem voltunk valamiért julibordon, de majd hátha jövőre eljutunk.Szinte minden étteremben lehet foglalni asztalt.Ami még jellemzője ennek a kajálásnak, az a julmust, ami egy borzasztó, kólaszerű-színű rettenet, mintha valami sajátkezű lötty volna, amit házilag kendácsoltak össze.Ugyanez van húsvétkor is, a maradékot akkor adják el, és viszont.Egy büntetés, komolyan mondom... :D

Peter Tatrai 2015.12.22. 10:40:08

:D Jo volt latni, hogy nem csak en követtem el a kiehezett siraly modjara a tanyer teleszedesenek hibajat az elso alkalomkor. Aztan kovetkezo karacsonyra mar megtanulja az ember, hogy ezt is esszel kell. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.22. 10:42:37

@Praliné.:
Én nem adom lejjebb a thai jim yum levesnel, merthogy az a királyság.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.22. 10:44:54

Na, itt is van, olvassátok el, én konkrétan sírtam végig:

borbanavigasz.blog.hu/2011/03/01/surstromming

:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.22. 10:46:16

@pappito: @soad1221: Jééé, télleg, esküszöm, nem tűnt fel, pedig vagy háromszor átgörgerttem rajta. :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.22. 10:54:21

@Praliné.: "Az egesz kardamom hogyan egesz? A tokban, vagy csak a magocskak".
Nem hamarkodtam el a választ, hanem átfutottam a boltba, és alaposan utánanéztem. Kardamomot őrölve (kávéhoz, súteményhez) és szárított-hántott termés formájában forgalmaznak. Tehát csak a magocskák.

(Ha lehetne cukorsüveget kapni, akkor glögg helyett krampampulit készítenék.)
:-)

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.22. 10:56:55

@geegee:

Sajnos ez a helyzet. A folyamatos pénzhullás az emberekre sem képes feledtetni ezt...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.22. 10:57:16

@puhacica: "a szardinias rakottkrumplinak a receptjet ". Megszerzem (lefordítom), és elküldöm.

HardPötty 2015.12.22. 10:57:52

@geegee: jó írás volt. Röhögtem

©________ 2015.12.22. 11:02:57

@Herr Géza: es akkor meg a levesbil kimaradó csukarol nem beszeltem, a kaviarjat mar megzabaltuk, es fel oraja hoztak kariajiba egy bebipulykat. merete szerint bebidino.
ugyhogy nem leszunk megszorulva vendéglátás teren:D

©________ 2015.12.22. 11:04:48

@geegee: en azt ugy kipróbálnám. posta sem vallalja?:D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.22. 11:07:03

Mek foktok lepődni, a töltöttkáposzta az 1700-as évek elejétől szerepel a svéd kosztban. A dolmát XII. (tucat) Károlyt követő török uzsorások hozták magukkal. Talán azért nem lett népszerű eledel, mert az északi káposzta levele nem elég zsenge ahhoz, hogy az állaga is élvezhető legyen.

puhacica 2015.12.22. 11:09:22

@Peter Tatrai: koszonom! @Hobbiszakács: koszi neked is, igy mar nem kell bibelodnod a megszerzessel es forditassal, csak meg azt mondjatok meg, ha tudjatok, hogy a file milyen allapotban kerul bele: nyersen, pacolva, fustolve...

©________ 2015.12.22. 11:10:11

@geegee: az emberek pont ugy beszelnej a palpusztairol is. aztan az semmi. különbékét csinaltam . szoval en csak magamnak hiszek.

Narina 2015.12.22. 11:10:54

Errol az a story jut eszembe, amikor 3 eve jartunk viszonylag surun egy steak house-ba. Nos ott voltak ilyen kis baratsagos meretu, 25dkg szeletek+ koret istenien csinalta a csoka. Elso alkalommal amikor mentunk, hat bizony az adag lenyomasa utan (25+25 koret) tajekoztattam eletem szerelmet, hogy ugyan mar en ertem a dolgot, hogy HUS meg ilyenek, de en meg ehes vagyok(itt jegyeznem meg, hogy akkor mar volt bennem egy "kis talka" leves), jo mondja, mit kersz, mondom, hat ize kernek meg egy adagot. Megrendeltuk. Srac akivel jottunk pislogott es nezett nagyokat. Jon ki a rendeles, kerdi a sracoktol a pincer csaj melyikuknek lesz erre egyontetuleg ram mutattnak, hogy neki. Na a csaj lezsibadt, de rutinos lehetett. Utana latom allnak a pultnal es figyelnek. Engem nem zavart igy szepen meg nyamoltam az adagomat mindenestul, (25+25/tanyer) erre megelevenedett a banda es amikor ballagtunk kifele ragyujtani, jon oda a szakacs gyerek es megkoszonte, hogy nyertem neki egy 5000 rest. Fogadtak, hogy tenyleg megtudom e enni. A srac aki velunk jott az is csak pislogott es ott hidaltak le amikor meg kertem deszertet. Onnantol kezdve nem volt kerdes ki eszi a masodik kor steak-et. :D A csatano a dologba, hogy 57 kilo voltam, nem sokkal szules utan, de meg igy is vekonyabban mint amit ki tudnanak belolem nezni. Azota is tartom a sulyom es barmikor benyomok ennyit, vagy akar tobbet is. Na tehat ezt az asztalt en nagyon szepen komotosan lekajalnam, ha meg meg csatlakozik a parom, meg a lanyom, haaaat, na lenne melojuk a konyhasoknak.

puhacica 2015.12.22. 11:12:03

@geegee: irtam neked e-mailt tegnap. megkaptad?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.22. 11:25:27

@HardPötty: "Nektek mi volt eddig a legdurvább amit kóstoltatok?"

A surströmming. Egyszer, egy árubemutató alkalmával volt alkalmam. Hogyismondjam... mintha a belelépés helyett belenyalna az ember.

Amikor anyósom látogatóban volt nálunk, vásárolt az aránytalanul olcsó konzervből. A sípolva kitörő, orrfacsaró bűz rettenetesen meglepte. Hiába a kapitalizmus, vannak még hibák. Másnap első dolga volt visszavinni a „romlott árut” a boltba. Kezében a többszörösen bebugyolált, folyton sóhajtozó csomaggal felszállt az autóbuszra. Apránként mindenki arrébb húzódott, ezért a második megállónál szégyenkezve leszállt. Hazagyalogolt, vette az ásót, és a bűzbombát elásta a ház mögötti erdőben.

P.Elliot 2015.12.22. 11:53:27

Svedasztal itt is van az Usaban, illetve tele vele az orszag. Oszinten szolva nem szeretem mert mindig tuleszem magamat. Az egyik emlekeztes buffet Miami Beachen volt egy elegans hotelben vagy 30 eve. Nemcsak az elepeszto mennyiseg hanem a minoseg is es a desszertek kozott rabukkantam egy magyar alpaspitere amit cukraszdakban lattam, ettem meg valaha amikor otthon voltam.Kockak, a teteje, alja lemezes konnyuseg, kozte meg vastag almapureszeru ami kicsit merev volt tehat nem esett ki a burokbol, felejthetetlen izu, teteje hofeher a porcukortol. Olyan sokat ettem belole hogy mar kezdett felfordulni a gyomrom, azoknak ott magyar cukrasza volt az holtbiztos.
A receptet azota is keresem de nem talaltam meg. De most hogy eszembe jutott ez a pite lehet hogy valami hasonlot krealok hatha hasonlit.
Azt a rothadt halat semmi esetre sem kostolnam meg, el a kozelebol, elolvastam a linket, hat igen mulatsagosan van megirva es bator emberek lehettek.
Errol a rothasztott halrol jut eszembe hogy lattam a teveben egy utazo es minden szart megevo szkacsfelet aki gyujtotte az erdekes szokatlan eteleket. az megkostolta. Nem emlekszem viszont hogy milyen pofat vagott ra, nem-e mondta fel rogton a rendezokkel a tevemusort.

Peter Tatrai 2015.12.22. 11:59:17

@puhacica: a szardellat a boltban konzervkent veheted meg es ugy rakod bele. Marmint elöbb vedd ki a konzervdobozbol, de szoval erted, na. Altalaban olajban van elrakva es amit itt hasznalnak az a fajta fahejjal, kardamommal es kulonbozo fura fuszerekkel van elrakva ugyhogy egy picit edeskes ize van. En pont emiatt nem szeretem annyira. Szolj, ha tevedek @Hobbiszakács

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.22. 12:02:42

@puhacica: Mielőtt nekiálltam volna a receptnek, megnéztem a neccen a Jansson "megkísértése"-t.

www.nosalty.hu/recept/jansson-megkisertese-szardellas-krumpli

És itt van egy "how to" film angolul

www.youtube.com/watch?v=Jf7fVKpTHTw

Itt meg svédül:

www.youtube.com/watch?v=cmTREde7TdA

(Tommy kétszeres Bocuse d'Or ezüstérmes sztárszakács)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.12.22. 12:23:45

Mi a családdal tökélyre fejlesztettük a zabálást, de ez a hal alapu svédasztal tuti kifogott volna rajtam és éhes maradok.

Narina 2015.12.22. 12:32:03

@ChristineK: Ah, ha jol lattam volt ott husis terep is.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.12.22. 12:39:49

@Narina: A 3-4 negyedik képen van a sonka részleg, na lehet az kinomban letarolnám. :)

Narina 2015.12.22. 12:44:40

@ChristineK: En ugy a heringeket kiveve, lehet tan megneznem, de nem fogyna a reszunkrol az tutyi. :D

puhacica 2015.12.22. 12:50:28

@Peter Tatrai: @Hobbiszakács: erre voltam kivancsi, hogy a hal milyen formaban kerul bele. almomban nem gondoltam, hogy konzervbol keszul. viszont gyors es praktikus, ki fogom probalni. koszi! :)

Demi78 2015.12.22. 13:04:35

hat asszem en vegakent nem sok sikert aratnek Svedorszagban...

P.Elliot 2015.12.22. 13:09:23

@Narina: Nem az alkattol fugg hogy mekkora a gyomor illetve milyen a tagulasi kepessege. Az Usabeli hot dog evo versenyeket szinte mindig ugyanaz a japan pasas nyeri, 60 valahany hot dogot tol le, / nem ragja, megfigyeltem, szinte egeszben csusztatja le/. Az illeto kicsike es vekony, alig lehet benne elkepzelni annyi virslit, meg kenyer nelkul is sok lenne.
A nagyevoket mindig drukk kiseri.
Ismered Adam Richman musorat? Jarja az orszagot/ USA/ es minden hatalmas, szinte ehetetlenul nagy adagnak nekilat, filmre veszik es leadjak.
Tobbszor o nyer, az ennivalo ritkan fog ki rajta.Az etterem kozonsege meg abban a pillanatban rakezd a buzditasra, hehehe...

www.youtube.com/watch?v=iE_gmsWG4yY

Herr Géza 2015.12.22. 13:21:03

@Peter Tatrai: "....es ugy rakod bele. Marmint elöbb vedd ki a konzervdobozbol, de szoval erted, na."
Jujj, ez durva volt.... Azért azok, akiknek ezt külön le kell írni, nem errefelé szoktak kommentelgetni.... :))))))))))))))))))))))))

Narina 2015.12.22. 13:32:01

@P.Elliot: Igen a MAN vs Food az O musora. Itt is lehet nezni eleg gyakran van.

Narina 2015.12.22. 13:38:32

@Narina: No nem en az egyik volt kolleganom mondta nekunk panaszkodva, hogy rossz a recept, erre kikerdeztuk es nem ertette, mert rohogunk annyira amikor egybe be;e rakta(konzerdobozostul a halat ) a levesbe. Miutan egy felora gorcsos fetrenges es egymasra borulasos, fuldoklasos vinyogva rohoges utan feltettuk a nagy kerdest, hogy te " Nem volt nagyon fem izu a leves" , mondja, hogy, "De nagyon es semmi hal ize nem volt" Ott mar inkabb kimentunk. Azert valaki megkonyorulhetet szegenyen es elmondhatta neki a konzervnyito hasznalati javaslatat elotte, mert utana nagyon pirult amikor meglatott minket. Szegeny, a vegen mar kicsit sajnaltam.

Csodabogár 2015.12.22. 13:40:05

@P.Elliot: Nem minden svéd asztal, amit annak hívnak.
A rothadt halat (syrströmling) kizárólag szabadban eszik sok hagymával és még több renatal. Renat = gabonapálinka, piszok rossz de erős.

Herr Géza 2015.12.22. 13:42:34

@Narina: Na ja, ez már hardcore hülyeség... Csak 18 éven felülieknek !!!!! :))))))))))))))))))

P.Elliot 2015.12.22. 13:46:18

@Narina: Hasonlo dolgot en is hallotam otthon egy falusi oregasszonytol aki meselte hogy a haboru elott cseledeskedett valakiknel Pesten akik spargalevest rendeltek. Csodalkozott de felvagta a spargat utana kerdezte hogy hogy tovabb mert ilyet meg nem fozott. Azt mondta hogy fetrengtek a nevetestol....
Meg ez is valamelyest ertheto egy elzart helyen elo valakitol. De a konzervdoboz meg ezt is veri....

P.Elliot 2015.12.22. 13:48:31

@Csodabogár: Ertem....Azt nem ertem hogy nem lehetett volna azokat a halakat maskeppen tartositani? Kevesebb soval vagy semmi soval fustolni? Meg ugy is ehetobb lett volna.

Muscari 2015.12.22. 15:39:43

Kedves Hobbiszakács, az az egy szerencséd, hogy nemrég ettem. Különben sose bocsátottam volna meg neked ezt a merényletet :-D. Az a sok halas kaja, hát, én nagyon sajnálom azokat, akik nem szeretik a halat, annyira egészséges és változatosan elkészíthető.

@HardPötty: én semmi durvát nem kóstoltam érdekes módon. A legfurcsább egyszer a kínai újév alkalmával megkötött, pürésített babból készült öklömnyi gombóc volt, amiről kiderült az első harapás után, hogy édes. De nagyon. Nem bírtam megenni :-(

Ja meg a százéves tojás, az ízlett, de az nem olyan különleges, és azt még a Moszkva téren ettem :-)

@Praliné.: én is kacérkodom ám a töltött káposztával. már van mákos és pisztáciás bejglit, ez utóbbi ötletet innen merítettem, valaki csinált tavaly közületek.

blackhairlady 2015.12.22. 16:43:38

Ott volt az elejen a felhivas, es en megis elolvastam, meg reggeli elott. Nem kispalyas ez a svedasztal svediaban:)

Az en legnagyobb problemam ilyenkor, hogy a desszertre mar sosem marad hely, ugy eltelek a sokfajta foetellel. Tavaly aztan a ferjem cegenek karacsonyi bulijan a sutikkel, poharkremekkel kezdtem , egy jo kis beszelgetes, tancikalas utan meg johetett roastbeef, shrimp, lazac, es egyeb finomsagok:)

SzZoole 2015.12.22. 17:01:57

@soad1221: de milyen tejfolel?
Hat a vilaghiru Magyar tejfolel,hiszen a vilaghiru toltottkaposztat is a magyarok talaltak fol/fel,nem?:)))

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.22. 17:43:04

@ladyamerica:

Fogadás. ünnepi beszéd, stb. esetében a svédasztalnál a legfontosabb a helyezkedés. Már a fogadás kezdetén lassan el kell kezdeni araszolni az asztal felé, hogy amint vége van az unalmas beszédnek, az ember rögtön csúcsosra pakolhassa a saját tányérját a legjobb falatokkal. A trükkös módszer több tányér használata.

DieNanny CH 2015.12.22. 17:45:31

@maxval bircaman BircaHang Média:

"a szomorú, emberölő, monoton örök hó világában az embernek semmi kedve főzni."

Érdekes, én ezzel pont fordítva vagyok. Nyári kánikulában semmi kedvem főzni, a téli hidegben viszont annál inkább.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.22. 17:48:23

@Praliné.: Azt nem tudom.De ha szépen megkérsz, akkor nyáron viszek neked, menni fogunk haza kocsival.

blackhairlady 2015.12.22. 17:51:34

@bircaman szerkesztő maxval: Itt mar az elejen el lehet kezdeni enni es ugy elvezni az unnepi beszedet :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.22. 17:56:26

@puhacica: igen, köszi, most néztem, ment válasz is.okés a dolog.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.22. 17:58:01

@Hobbiszakács:
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Látod Babette, ez jó vegyi fegyvernek is...
:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.22. 18:07:57

@Narina:
Mi most jöttünk meg a Trófeábol.
Mikor kijöttem lehúztak mögöttem a rolót.
Nemis értem….
:)))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.22. 18:10:07

Hej, Hobbiszakács, vagy bárki más, kint élő tudósító.Ajánljatok nekem Stokiban jó éttermet, ahol jó a julibord.Idán már nem, de jövőre elviszem a családot.Előtte nem fogunk enni egy hétig...
Tönkre teszem az éttermet... :D

**mimi** 2015.12.22. 18:27:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nekem akkor se :)

Nem vagyok valami nagy halas,de most lerohanom a hutot

**mimi** 2015.12.22. 18:28:37

@diggerdriver: en se :)
Ezek szerint mar itt vagytok...

Fajankó 2015.12.22. 18:42:35

@bircaman szerkesztő maxval:
...és közben irígykednek a bulgárokra : ))))))))))))))))))))

Főgebra 2015.12.22. 18:43:42

Hehehe!
Apa Zenél: Gyere haza magyar

Ha egyik nem megy, majd megy a másik!
www.youtube.com/watch?v=zFvx9fdROPg

berettafranklin.tumblr.com/

felirat 2015.12.22. 18:43:44

@bircaman szerkesztő maxval: Jobb helyeken nem fogynak el a jó falatok a buli végére sem.

Fajankó 2015.12.22. 18:55:01

@Herr Géza:
"Na ja, ez már hardcore hülyeség... Csak 18 éven felülieknek !!!!! :)))))))))))))))))) "

...és gyűjtőknek ?: )))))

Taxomükke (UK) 2015.12.22. 19:11:22

@diggerdriver: Odamentetek fel 12-kor ebedelni es most vegeztetek, vagy mi?

Muscari 2015.12.22. 19:15:54

@**mimi**: en most ettem jo kis fustolt lazacot porehagymaval :-)
Az utobbi idoben rengeteg halat eszem, mert az oregotthonban sokszor van. Foleg lazac, meg haddock (asszem az egyfajta tokehal). Nagyon szeretem meg az orosz pacolt heringet, a sziljodkat (nem az ecetest), bar Birka egyszer azt irta rola, hogy undorito.

Milyen erdekes, hogy sok undoritonak tartott kaja keszul halbol :-)

Csodabogár 2015.12.22. 19:16:13

@P.Elliot: Nem tudom miért csinálják ez valami népi hagyomány. Mellesleg sok svéd mondta, hogy ő sem eszi meg. Van még egy gusztustalan haluk karácsonyra lutfisk a neve. Ez valamilyen nagy hal szárítva. Használat előtt beáztatják és olyan lesz mint a spongya. Aztán megfőzik. Büdösnek nem büdös de nem is gusztusos.

Muscari 2015.12.22. 19:20:47

@Főgebra: hat ez halali, biztos mindenki rohan majd haza :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.22. 19:25:37

@Muscari: :-))))

@geegee: "Ajánljatok nekem Stokiban jó éttermet, ahol jó a julibord".

Amit tudok ajánlani az a Vidám Park Tyrol étterme, ahol a hagyományos fogások mellett vadas fogások is szerepelnek: Amire emlékszem az a jávorszarvas- és a rénszarvas sült, a medvepecsenye, a vaddisznópörkölt, valamint a nyúl, a vadkacsa, a fácán és a sarki hófajdból - ez utóbbinak vörös és rendkívül ízletes a mellehúsa - készült fogások voltak.

www.gronalund.com/sv/tyrols-vilda-julbord/
(Ebédidőben kb. 50, este táján 65 Eurónyi koronába kerül.) Italért külön kell fizetni.

@Demi78: Nagyon sok a vega vendéglő Svédországban. Stockholmban többek között a Hermans Vegetáriánus Étteremben terítenek karácsonyi svédasztalt (40 Euróért).

gastrogate.com/restaurang/hermans/

Shanarey 2015.12.22. 19:39:14

Na ma nem tolt ki velem a HA.
Kaja után olvastam, s így nem korog a gyomrom.
Én nem tudnám itt halálra enni magam, mert válogatós vagyok, de ott a sonkás szakasznál tuti elidőznék egy darabig.

@Főgebra:

A videó zeneileg nem egy csúcs, de a szöveg az jó.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2015.12.22. 20:08:31

A svédasztalt (meg a munkahelyi karácsonyi bulit) nem nekem találták ki.
Svédasztalnál az első nekem tetszőt megkóstolom, és annyi elég is, lévén kisétkű vagyok..
A céges buli meg taszít, hogy sorba kell állnom összatúrt tálak előtt, inkább nem eszem. Tudom, egyéni szoc.probléma...

blackhairlady 2015.12.22. 20:58:12

@Muscari: Mi is szeretjuk a fustolt lazacot (a nem fustoltet is:), ugyanigy ahogy irod, radobni egy szelet kenyerre, porehagyma, igazi elvezet.

a katona fehérben 2015.12.22. 21:27:14

a gránátalma héjának tényleg van bármilyen aromája? csak mert nem úgy néz ki.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.22. 21:59:33

@a katona fehérben: Nagyon jó észrevétel. (F)ordító hiba! A svéd "pomerans" nem gránátalmát jelent, hanem - a Wikipiédia szerint - keserű narancsot, vagy más néven szevillai narancsot. (Állítólag a pomeló és a mandarin hibridje.)

Mentségemre szóljon, hogy a glöggöt készen vásároljuk (otthon csak krampampulit készítettem), ezért a glöggreceptet készen, lefordítva, és kritika nélkül vettem át. Sorry!

©________ 2015.12.22. 22:12:43

@geegee: oooooo....uuuuuu....tenyleg?

©________ 2015.12.22. 22:16:13

Majd elfelejtettem

MEG MINDIG KERESEM PEPET SVEDORSZAGBOL !

Advanced Flight 2015.12.22. 22:42:14

Voltam svédeknél Szent Iván-éji hejehuján, hát valami förtelmesen rosszul főznek. Ezek a fotók se valami étvágygerjesztőek...
Viszont az ikeás glögg fincsi :-)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.22. 22:42:27

No és hol marad kaszinótojás meg a sonkatekercs? Vagy ez csak a magyarosított svédasztal kelléke?
Meg a svédgomba, amivel ki lehet üldözni a világból. ( Nyilván ezt csak valami kreatív magyar vendéglátóipari szaki agyalta ki a nyakán maradt gomba és paradicsomszósz felhasználására, és a svédek nem is hallottak róla)
Franciaországban vajon ismerik a franciasalátát? Erős a gyanúm ,hogy nem..

Narina 2015.12.23. 04:40:00

@Fajankó: Na ja. Munkam reven meg tudok par erdekes szoszenetetett. Eskuszom neha tenyleg ledobbentem, hogy ilyen tenyleg letezik-e.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.23. 10:24:57

@Praliné.: Háppersze, nem nagy dolog, se súlya, se térfogata.
Valszeg Hegye-Shalom-Pest-Kecskefalva úton járunk, meg lehet egyéb helyeken is.Ha meg akarod kóstolni, írjál privátot.

©________ 2015.12.23. 16:23:15

@geegee: oke, vannak arrafele barataim, irok, ha gepkozeoben leszek, kost csak tabletrol pontyogok, orulok, h vegre nem kell kinyitmom a laptopot...

DonTintoretto 2015.12.26. 18:51:39

@A megvalósult amerikai ólom..: Ismerik, csak a franciák salade macédonienne-ként hivatkoznak rá.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása