oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 18. 06:46,  A Nagy Túró Rudi-rejtély 269 komment

2015. október 18. 06:46 Határátkelő

A Nagy Túró Rudi-rejtély

Tisztában vagyok vele, hogy a Túró Rudi olyan hívószó, amitől sokan lábrázást kapnak (kapunk), de valahogy mindig is úgy gondoltam, egyszer érdemes lenne beszélni róla. Pontosabban arról, hogy miért éppen ez az édesség lett a szimbóluma sok mindennek, ami Magyarország, miért erre vágyakoznak sokan a külföldön élő magyarok közül, amikor (legalábbis szerintem) gasztronómiailag őszintén szólva nem egy csúcsteljesítmény. Szóval valami másnak kell lennie a dolog mögött. Hogy mi, az talán kiderül (talán nem). Emellett ha már vásárolunk, kicsit szétnézünk az amerikai kuponok környékén is, végül szó lesz arról, hogyan állnak a kínaiak a gyerekkérdéshez.

turo_rudi.jpg

Szóval akkor a Túró Rudi… igen, engem is a világból ki lehet kergetni a témával, hogy ma mégis beválogattam, annak éppen ez az oka. No és az, hogy a Hóvarjú? blog is erről írt legutóbb. Szóval vegyünk egy nagy levegőt és próbáljuk meg kibogozni közösen a Nagy Túró Rudi-rejtélyt!

„Van egy réteg, aki keményvonalas Rudi zabáló. Nekik a Rudi nem egy élelmiszeripari termék, nem egy édesség... hanem egy szenvedély, egy vallás. Egy Rudi mind felett.

Nem egy nagy durranás, ha az összetevőket nézzük, mert zsírszegény tehéntúrót (42%), kakaós étbevonó-masszát (36%), cukrot, vajat, módosított kukoricakeményítőt, természetes citromaromát és némi tartósítószert tartalmaz. Ebből is látható, hogy a Rudizmust (a Rudi utáni sóvárgást) nem az ízvilág okozza feltétlen.

Én érdemben a 80-as 90-es évekről tudok nyilatkozni, nem mellesleg akkor tájt volt csúcson a Rudi is. Akkor voltam gyerek. Aki szintén ekkor űzte a gyerekipart az tudja, hogy gyerekkorunk édességei közt a Rudi übermagasan vezetett. Akkor még a nyugati édességek csak épp kezdtek bekúszni a köztudatba. (...)

Na, azok a gyerekek, most kb. valahol a 30-as éveikben járnak vagy meglehet, hogy épp a 20-asokat tapossák még csak. Az a korosztály, akik talán a legtöbben lehetnek külföldön. Ezt nem tudom pontosan, de ha abból indulok ki, hogy körülöttem is szinte minden magyar ismerős 30+ éves akkor lehet, még igazam is van.

Úgy gondolom, hogy amikor valakit amiatt kritizálnak, mert azt meri írni, mondani, hogy hiányzik neki a Rudi külföldön, akkor nem más történik, mint két különböző generáció világlátása, szemléletmódja, véleménye, ízlésvilága ütközik. A Túró Rudi Magyarország és a magyarság interkontinentális rakétái, ami a külhoni magyar szíveket bombázza rendületlenül.

Mert mi történik akkor, amikor Rudihoz jutsz külföldön?

Kapsz egy kis szelet hazait, ami megmozgatja a tudatalattidat. Az eltárolt régi, szép gyerekkori emlékek a felszínre törnek - még ha azokat nem is vizionálod pontosan magad előtt - emellett boldogság hormonok szabadulnak fel a szervezetben a csoki miatt. Gyakorlatilag egy olyan életérzés lesz rajtad úrrá, ami a gyerekkorra vezethető vissza.”

A teljes poszt itt olvasható el.

Kuponozzunk együtt!

A kuponok ma már Magyarországon is részei a vásárlásoknak, de azért még messze nem annyira, mint mondjuk az Egyesült Államokban, ahol elképesztő mennyiségben és erővel nyomatják a reklámokban. Erről ír a Modern Wandering blog szerzője, aki néhány érdekességet is megoszt velünk.

amerikai_vasarlas.jpg

„Az Egyesült Államokban nincs olyan bolt- és üzletlánc amely ne küldene minimum heti egyszer reklámújságot. De ugye ez otthon is működik. Itt viszont az a különbség, hogy az újságokban vannak kuponok, amelyeket ha kivágunk és a pénztárnál fizetéskor odaadjuk a pénztárosnak, akkor bizony még az akciós ár alá is tudunk menni a kuponunk segítségével. (...)

Szinte minden bolthoz és üzlethez tartozik vásárlói kártya. (...) Ha a kártya mellé még kuponunk is van az adott termékre, akkor bizony sokszor igen magas összegeket meg tudunk spórolni. (...)

A kuponok egy esetben nem érvényesek, mégpedig ha Clearance feliratú terméket veszünk. Ezek a leértékelt árut jelentik. Itt már az akciós ár akciós árának az akciós ára ként jutunk hozzá a termékekhez. Clearance minden üzletben van. Mindig. Minden nap. Az év minden napján. (...)

Ha egy adott termék pl. úgy van akciósan feltüntetve, hogy 2 db kerül 5 dollárba, de nekünk nincs szükségünk mind a két termékre egy is bőven elég, akkor a jó hír az, hogy ugyanúgy csak 2,5 dollárt kell kifizetnünk az egy termékért.

Nem tudom, hogy ez máshol hogyan működik, de mielőtt eljöttem, Magyarországon ha csak egy terméket akartam megvenni, akkor nem az akciós áron jutottam hozzá hanem a teljes árat kellett kifizetnem. Tehát ezt mindenképpen pozitívumként jegyzem meg az Egyesült Államokkal kapcsolatban.

Ha az Egyesült Államokban vagyunk és vásárolunk azzal legyünk tisztában, hogy a polcokon feltüntetett árak MINDIG az áfa nélküli árat mutatják. Tehát a pénztárnál ne legyünk meglepődve, ha még a kuponunk és kártyánk ellenére is kicsit többet fogunk fizetni, ugyanis a valós ár csak a pénztárnál fog kiderülni."

A teljes posztért ide kell kattintani.

Minek a gyerek?

Végül irány Kína, ahol a gyerekkérdés immár évtizedek óta meghatározó jelentőséggel bír, például az egykepolitika miatt. A Veve Szecsuánban blog arról írt, hogyan is áll hozzá a kínai társadalom a kérdéshez.

kinai_csalad_foto_pixabay_com_true_guowei.jpg(fotó: pixabay.com / True_Guowei) 

„Kínában mindenki akar gyereket. Vagy ha annyira nincs is bennük késztetés, akkor is összehoznak egyet, mert ez így van rendjén. A gyerek, különösen a fiúgyerek produkálása a szülők legfőbb célja. (...)

A gyermek iránti igény nem teljesen önzetlen. Egyrészt, ha van fiúgyermek, azzal biztosítva van a család vonalának folytatása, ami - különösen vidéken és az idősebb lakosság körében - nagyon fontos szempont.

Ugyancsak lényeges, hogy hagyományosan a (fiú)gyermek gondoskodik a felmenőiről, amikor azok megöregszenek. Normálisan kiépített társadalombiztosítás híján ez ma is így van.

Nyugdíj döntően csak az állami alkalmazottaknak jár, a többi foglalkoztatott esetében a vállalaton és az egyénen múlik, hogy fizetnek-e nyugdíjbiztosítást, falun élő parasztok esetében pedig teljességgel kizárt a nyugdíj, mivel sosem volt munkahelyük. Esetenként kapnak párszáz yuant az államtól, de ez nem elég sok mindenre.

Miután komoly állami családszabályozás van már több mint harminc éve, a fiúgyermek nem mindenkinek adatik meg. Kellően balszerencsés fogantatások mellett keményen a pénztárcába kell nyúlni, ha a család kitartóan próbálkozna. Néha így is tesznek, így falun olykor nem ritka, hogy akad 4-5 lány a hőn áhított fiúcska előtt.

A kvóta felett vállalt gyerekek elég költségesek lehetnek. A bírság nagyban függ a család jövedelmétől, de manapság egy-egy extra utódért minimum 10-20 ezer yuant ki kell pengetni. (...)

A gyerek tehát elsősorban befektetés. Garancia arra nézve, hogy időskorára gondoskodik valaki az emberről. Miután Kínában ez a teljesen általános, nem is tudják felfogni, hogy ne így kelljen történnie minden esetben. Itt a gyerek szükséges. Ha tetszik, ha nem.”

Ha a teljes írás érdekel, itt találhatod.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Kína Nagy-Britannia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr857985983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleG (uk) 2015.10.18. 21:07:40

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
"Lasagne-t megfőzik a mosogatógépben"

hú... nem kóstolnám meg

Fajankó 2015.10.18. 21:13:19

@Zoole[uk]:
Üdv az irodalmi körben : ))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2015.10.18. 21:17:45

@Smart Lag:
Mi történne???
Semmi.
Adagolos oneteto, amibe 2 heti kajamennyiseg is kihelyezheto (több /nagyobb etetobe pedig tobb idore elegendő is). Vagy megkeres a szonszedot/rokont/baratot, hogy lesz szíves....
HA akarod, akkor meg lehet oldani (ráadásul egyszeruen=semmi extra, sem költségben, sem munkában, sem semmiben). Ha nem akarod, akkor meg pöpec kifogásokat lehet építeni egy jótékony tettre..... (maradva a példádnál: nem mész síelni, mert felelossegtudatod van az etetett madarak miatt. Hogy mibol maradsz ki, netan a családod/tarsad /ha csaladi, vagy páros esemény lett volna az ominózus peldabeli síelés /, az ugye nem szempont. Mert te inkabb onfelaldozol, maradsz madarakat etetni. Mehetnel nyugodtan, a madarak etetése is megoldhato, de inkabb maradsz, a madarakra hivatkozva. Holott igazabol nem a madaretetes a maradás oka. Nem akarsz síelni menni /akármiért is: utalod a síelést, félsz, nem szereted a hideget-havat, nem tudsz síelni, akármi is lehet az ok/, de ezt valamiért bem akarod, vagy nem mered elmondani. Hat keresel ==találsz egy tutinak tűnő okot, hogy miert nem mész....)

FutureFry 2015.10.18. 22:02:04

@mojyo: @Golf2: @Csodabogár: @P.Elliot:
Nem mindig kell az adót számolgatni. Pl. üzletben vett élelmiszerekre ("groceries") a legtöbb államban nincs adó. Meg persze van pár állam ahol egyáltalán nincs "sales tax" (azaz a bruttó mindig egyenlő a nettóval)

FutureFry 2015.10.18. 22:37:41

@Mirjam2: Magyarországon egy ismerősöm több "junk mail"-t kap a postaládájába mint én Amerikában. Persze ez nem statisztika, csak egyedi adat. Gondolom ez amiatt (is) lehet, mert míg Amerikában törvényesen kizárólag csak fizetett (hivatalosan feladott) anyag mehet a postaládába, Magyarországon bárki bedobhat bármit (pl. szórólapot). Ezen felül az USA-ban "rendszerszinten" lehet elég jelentősen csökkenteni az ilyenfajta levél-szemetet, központilag jelezve az ez iránti preferenciát (azaz anti-preferenciát), pl. a DMA-nál ("Direct Marketing Association"). Igaz jobb lenne, ha "opt-in" (és nem pedig "opt-out") lenne eleve, de ennek a jelentősége szerintem már nem olyan nagy, mivel a legtöbb levélszemét ma már elektronikusan megy (aka SPAM), amit jól lehet szűrni (ahogy manapság már a telemarketinges telefonokat is).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.18. 23:49:43

@Mirjam2: "Na ilyenkor orulok hogy nem kell Amerikaban laknom. Mikor ket hetig ott voltam, teljesen kiboritottak a reklamujsagok, az afa nelkul kiirt arak a boltokban, stb. A kupon-gyujtogetest meg egyenesen szanalmasnak tartom, az en eletem egeszen biztosan tul rovid ahhoz hogy kupon-vadaszattal toltsem."

Ah, par honap, es immunissa valnal, hidd el :) az amerikaiak tobbsege szerintem mar rutinbol dobja ki a szemetbe a reklamujsagot. Eppen ezert a reklam anyagot kuldok ketsegbeesetten probalnak meg ujabb es ujabb trukkoket kitalalni, hogy legalabb a level kinyitasaig eljusson a kedves delikvens. Pl. fontos banki okmanynak es hasonlonak "alcazzak" a reklam levelet, vagy ra van nyomtatva, hogy "open it immediately" meg hasonlok...de mar lassan ezzel sem lehet a dorzsolt vasarlokat atvagni :))) en is tudom mar altalaban, mi a reklamanyag, es megy azonnal a szemetbe :)
Az afa-nelkuliseget is meg lehet szokni gyorsan. szerintem ennek tobb oka lehet: pl. nincs minden allamban afa, masreszt ahol van, ott is allamonkent valtozo merteku. Nalunk Ca-ban pl. elemiszerre nincs pl. igy a hipermarketben nem kell hozzaszamolnom a kb. 10%-t (CA-ban ennyi nagy atlagban az AFA).
A kupon gyujtogetest valaki hobbibol csinalja, de ezt is meg kell tanulni jol csinalni, egyebkent meg csak marketing fogas lesz, es a vevo egyaltalan nem nyer vele...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.18. 23:59:52

Na latom, kozben mar megeloztetek hasonlo valaszokkal, bocs, ha ismeteltem dolgokat :)

blackhairlady 2015.10.19. 03:17:42

@FutureFry: veletlenul nincs olyan telefonszmod, levelezesi cimed ahol a keretlen hitelkartya es biztositasi ajanlatokat lehet lemondani?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.19. 03:27:17

Azért van némi átmenet, h az ember penészes kenyeret eszik, vagy rendszeresen kidobja a hűtő harmadát, csak mert tulvasarolta magát ("jaj most féláron van a karfiol, veszek rögtön kettőt" stb).

blackhairlady 2015.10.19. 03:38:04

@Zsuzsi65: de jo, hogy vegig olvastam, pont azt akartam irni mint te, megsporoltam egy kis gepelest :)

A gyerek- nem gyerek temahoz. Sokszor sok helyen olvasom, hogy a gyerekvallalast vizsgahoz kotnek, mert sok ember nem alkalmas szulonek. Aztan ha valaki onkent lemond rola azt meg megszoljak, lenezik, kioktatjak, es meg kulonbozo adokkal is buntetnek.
Mennyivel lenne jobb ha ezek az emberek gyereket vallalnanak?

Turi rudi. Szerintem ez mar csk egy szolas mint a kolbaszos kerites, koze nincs az edesseghez, szimbolum lett.
Egyszer regebben hallgattam otthon a bumerangot, egy ferfi betelefonalt, hogy az o anyukaja hozta haza a receptet a Szovjetunibol ahol a rudi gyarban dolgozott, annak alapjan kezdtek el az itthoni gyartast, persze egy kis atalakitassal.

Kvikveg 2015.10.19. 07:33:06

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "Én a legritkább esetben dobok el ételt. A megrohadt almát is megeszem, levágva a rohadt részt. A penészes kenyeret is, levágva a penészes részt."

A peneszes kenyeret nem ennem igy mert mire latszik emberi szemnek a penesz, addigra mar az egesz peneszes, mindenhol.

Kvikveg 2015.10.19. 07:33:22

@P.Elliot: A kupongyujtesben azt nezem le, aki a kuponozasra tobb idot szan, mint valami ertelmes elfoglaltsagra. Eddig szerencsere csak a TVben lattam ilyet. Oke vett 600 dollarnyi termeket kettoert, de hany orat olt a kupongyujtesbe es mennyi penze lenne ha ezt munkaval/tanulassal tolti? Ha elvezi am csinalja, de nekem mindig az az erzesem, hogy ha ugyanennyi idot fektetne valaminek a megtanulasaba az neki meg a tarsadalomnak is sokkal jobb lenne. En konkretan ugy dobom el ezeket hogy ne is lassam, mert azt sem szeretem ha megprobalnak befolyasolni abban, hogy mit akarjak venni es mire vagyjak. Sikitva menekulok a pontgyujto akcioktol meg az olyanoktol ahol ha 200 000 Ft-ert valamit veszel akkor esetleg kapsz ajandekba egy kivalo tollat, ami 200 forint amugy, hat tenyleg megeri. O_o

Smart Lag 2015.10.19. 08:45:27

@macamuca [IHUN]: Az történne, hogy mind elpusztulna, míg ha nem eteted ôket, akkor nagyrészük áttelelne, csak a gyengék pusztulnának el és tavasszal az erôsek örökítenék tovább a génjeiket. Ezt hívják természetes kiválasztódásnak.

P.Elliot 2015.10.19. 11:00:54

@Kvikveg: Engem sem lehet ilyen marhasagokkal mint pontgyujtesek es egyebekkel befolyasolni de en nem nezem le azt aki ebben kedvet leli. az elet rovid es sokszor zuros es kellemetlen, ha valakit az ilyen szorakoztat akkor tegye, en is megtapsolom.
Miert kellene eloirni masoknak hogy mit tegyenek mert amit tesznek az nem hasznos. Eljenek kedvuk szerint es boldogan. Ha ez teszi oket boldogga akkor tegyek, kik vagyunk mi hogy eloirjuk hogy mas hogy eljen?
Boldog embereket szeretek magam korul latni nem celratoroeket hogy igy mondjam. Azt irod hogy teged nem lehet befolyasolni akkor te se akarj masokat mert ami neked jo az nem biztos hogy masnak is az.
Had vagdossak csak azokat a kuponokat. Meg mindig jobb mintha a szerencsejatek vagy a penzt vivo hobbijaik lenenek.

blackhairlady 2015.10.19. 13:53:54

@P.Elliot: En egyebkent nem ertem hogy tudnak egy termekre annyi kupont osszegyujteni, hogy centekbe keruljon csak. Szerintem 1 termekre egy kupon hasznalhato csak. Van egy kedvenc termekem amit hetente veszek, a belsejeben van mindig egy 50 centes kupon. Bedobaltam a fiokba, gondoltam osszegyujtok tobbet, ugy hasznalom fel. Amikor fizetni akartam, a penztargep csak egyet fogadott el.
Egyebkent egyet ertek veled. Ezek a TV musorok erosen tul vannak dramatizalva, fele sem igaz annak amit ott latunk.
En hasznalok kuponokat ha eppen olyat kapok amit amugy is megvennek. De ezek csak 50 cent, 1$ ertekuek, nem olyan hu de nagy megtakarititas, de ha mar ott van, hasznaljuk ki, nem igaz?:)

A mi postaladankba senki nem tud semmit bedobalni, csak a postas tudja kinyitni. Szinte mindig ugyanazok a reklamujsagok jonnek, esetleg neha egy egy uj vallakozasnak, boltnak a reklamja. A haz ele, az ajtoba sem lehet semmit lerakni, sot eladni sem ugy, hogy ajtorol ajtora jarnak, kint van a tabla minden oldalrol a kornyekre vezeto bejaratoknal, hogy tilos, es penzzel buntetendo.

adg 2015.10.19. 15:08:09

@Signora con i capelli neri: a postan erkezo reklammal en sem foglalkozok. Ellenben jon nekunk a boltbol, ahova jarunk, reklam email. Azokban mindig van valami offer, amit aktivalni kell. Azt sem tudom mi az, az elejen meg megneztem, mostmar tojok ra. Csak rabokok az aktivalasra, es automatikusan olcsobb lesz a boltban az a termek. De fogalmam sincs mik azok altalaban, meg nem is en megyek a boltba, ugy vagyok vele, ha pont olyan kerul a kosarba, akkor jo, ha nem, akkor meg mindegy. Ennyi meg belefer. :)
Meg a blokkon szokott meg lenni altalaban 10 dollar kedvezmeny, ha szaz felett vasarolsz. Mivel parom szinte mindig szaz felett vasarol, hulye lenne nem elni vele. Csak le kell olvasni a vonalkodot, es kesz. Egy nagyobb vasarlasnal 50-60 dollar is osszejon, nulla befektetessel. Szerintem annyit meger.
Hat a mi reszunkrol ennyit kuponozunk, talan nem szamit meg betegesnek. :))

P.Elliot 2015.10.19. 15:34:15

@Signora con i capelli neri: Mivel sosem foglalkoztam kuponozassal nem igazan ismerem a menetet de meg a sorozat elott magyaraztak valamit rola de a harmadik mondat utan mar nem ertettem. Valami olyasmi volt hogy megnezed az adott boltban hogy a kovetkezo heten mi lesz learazva, mondjuk a wc papir. utana elokotrod hozza azt a kupont amit a belsejeben talaltal hogy a legkozelebbi vasarlasnal mondjuk kapsz ra 75 cent vagy egy dollar kedvezmenyt, akkor szinten elokotrod az manufacturer cupont ami ritkan van dollar alatt, akkor van az hogy ha egy adott osszeg felett koltesz akkor mennyit adnak levonast. Akkor van olyan hogy ha kettot veszel akkor a kovetkezo vasarlasnal meg kapsz egy dollart vissza, aztan meg egy csomo hasonlo lehetoseg. Mondom, ehhez matematika kell meg jol eszben tartani hogy mifele kuponjaid vannak tartalekban, ha jol tekergeted valoban szinte a semmit fizeted a 600-1000 dollaros vasarlasnal. Gondolom ha beutod a kompjuterbe hogy hogy kell csinalni vagy a youtubera, pontosan elmagyarazzak.
En egyebkent hallatlanul humorosnak tartom ezt az egeszet, nem tudom ki volt az a szarevo/ elnezest/ alak aki ezt eloszor kitalalta hogy vasarol de nem fizet, hehehe...
A gyarto ceget nem erdekli mert nincs sok vesztegeseg rajta de jo reklam hogy azokat vegyek meg ami le van arazva, azok ugyis olcso dolgok. Itt nalunk mindenhol szivesen varjak a kuponozokat a boltok, ok ugyis bevasaljak a gyarto cegtol az arat, a vasarlo meg elvisz mondjuk egyszerre 50 csomag wc papirt....vagy 60 mustart, / mi a frasz lehet csinalni 60 mustarral, igaz hogy ingyen van, ez sem tiszta elottem hogy miert kell 60 mustart megvenni hogy ingyen legyen, persze a foodbankba le lehet adni barmikor.
A torlopapirokat elfogadnam. Eleg sok fogy a hazban es draga de azert nem fogok ujsagokat vadaszgatni.

P.Elliot 2015.10.19. 15:44:18

@adg: Az mar szep megtakaritas.
En sem vagyok ellensege a kuponnak ha a kezembe kerul es nem felejtem el a penztarnal, de nem fogok centezgetni. Ami nekem igazan jol jon a Discover card ad vissza valami apro szazalekot ha a kartyajaval fizetek. mivel minden honapban kifizetjuk amit a kartyara vettunk igy szaporodik rajta a bonusz penz, utojara 150 dollart jeleztek hogy annyi van rajta, kertem hogy kerek 2 db 50 dollaros Macy's ajandekkartyat es egy 50 dollarost az Amazonhoz, majd ott levasarolom.
Nem hiszed el de tavasszal kaptam ezt a penzt vissza es meg csak az egyik Macy's kartyabol koltottem vagy 35 dollart, a tobbi megvan holott vasarolgatok de folyton elfelejtem.
Pedig ez azert eleg szep penz ahhoz kepest hogy nem tettem erte semmit.
Szoval en is csak az ilyen nagyobb dolgokra vadaszok, illetve nem vadaszom mert odakinaljak.
Mondom, ismertem egy csaladot akik az evi kuponokbol nyaraltak tehat nem rossz dolog ha valaki hobbikent is szorakoztatonak tartja.

blackhairlady 2015.10.19. 17:18:38

@adg: En a CVS-ben ami egy gyogyszerter-drogeria, kapok a blokkon kuponokat, mindig felhasznalom, mert amugy is megveszem azt az arut, tehat nem kell gondolkoznom meg filoznom, hogy most kell-e vagy sem:)
A boltban torzsvasarloi kartyank van, arra eleve olcsobb a termek mint anelkul, a blokkon is vannak kuponok, de azok legtobbszor olyanok amit en nem veszek, ezert kuka.
Nem kell ezt a kupon dolgot annyira tul ragozni, nem annyira bonyolult mint amilyennek latszik ;D

Egyebkent mennyire megfigyelheto itt is, hogy az emberek a TV-ben latottak alapjan itelnek. Nalatok csak merges allatok vannak, szerintem mer nem is eltek, nalunk mindenki kuponozik meg hulye, mer' mutattak a teveben, szoval igy megy ez:DDD

blackhairlady 2015.10.19. 17:22:01

@P.Elliot: Erre mar nem lennek kepes:(

Bal 2015.10.19. 17:24:43

@FeketeMacska73: ahogy írod. Lenne alapösszeg éhenhalás ellen, e felett azt kapod, amit a gyereked adóból befizet. Nem lemondható a transzfer. Sürgősen át kéne állni ilyesmire, mert nagyon sokan ringatják magukat álomvilágban, aztán meg majd rinyálnak húsz-harminc év múlva. Ha nem vezetjük be, akkor is ez lesz, csak majd családi szinten fognak utalgatni az emberek, mint Kínában. És akkor még a kollektív biztosítás részét se kapod meg.

Bal 2015.10.19. 17:27:20

@puhacica: teljesen igazságos lenne. A gyereknevelés kőkemény full állás. A munkahelyeden a banszámládba fektetsz, htb-ben meg a gyerekeidbe. Mindkét befektetédi formának megvannak a kockázatai, és különbözik a payoff időzítése.

Bal 2015.10.19. 17:30:04

@puhacica: ha egy apa lelép, attól még keményen felelős marad a gyerek költségéért, lásd tartási díj. Effektíve kötelezik arra, hogy fizesse a befektetés díját, amíg az hozni nem kezd.

Bal 2015.10.19. 17:35:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: aki nem tud teherbe esni, így járt, fogadjon örökbe vagy tegyen félre helyette. Aki fél attól, hogy meghal a gyereke, kössön rá biztosítást.

adg 2015.10.19. 17:36:24

@Bal: es ha nem volt gyereked, akkor visszakapod eletjaradekkent azt a penzt, amit az adodbol pl iskolaepitesre, fenntartasra, vagy gyerekorvosokra koltott az allam. Vagy azt nem?
Akinek a gyereke pl nem egeszseges, es nem fog dolgozni, netan egy rakas penzebe fog kerulni az adofizetoknek, azzal mi lesz?
Ha leesik a huszeves gyerek a Citadellarol, es meghal, akkor nem fog adot fozetni. Mi lesz a szuleivel, akik egy csomo aldozatot hoztak a semmire?
Ha a gyerek anaszteziologus lesz, vagy tanar, es nem fog sok adot fizetni? Ha a kepessegeibol csak segedmunkar telik?
Melyik szulo akarja majd engedni a gyereket pl nem jol fizeto szakmat tanulni, mert azt erzi hivatasanak, ugyanakkor ezzel a szulei jovoket fenyegeti? Ki fogja elvegezni az alacsony berezesu munkakat?
Mi van, ha a gyerek elhagyja az orszagot? Olyan elofordul neha.

Tudnam meg folytatni. :)

adg 2015.10.19. 17:41:55

@Signora con i capelli neri: igy van, nalunk minden allat megol mindenkit, ez teny. Az amerikaiak meg azt sem tudjak, hogy mi heves megye szekhelye, vagy merre folyik a balaton. :)

Bal 2015.10.19. 18:56:44

@adg: nem kapod vissza, hiszen akkor is hasznosulsz mások gyerekválllalásából a fenntartható társadalmon keresztül, ha magadnak nincs. Különben nem lenne orvos, aki megvizsgáljon nyugdíjasként, vagy pénztáros a teszkóban, aki leméri a narancsot. Vagy visszakaphatod, de akkor adózz a nyugdíjadból, hiszen az állami szolgáltatásokat továbbra is igénybe veszed, véd a rendőrség, a katonaság, elvisz a mentő.

Nem egészséges vagy halott gyerek az ugyanaz a kategória, mint amikor leég a házad vagy tönkremegy a céged. Egyrészt így jártál, kettő köthetsz biztosítást, három meg lehetnek a többiek szolidárisak, ha akarnak.

Nem érzem nagyon fenyegető veszélynek, hogy a szülők arra ösztönzik a gyerekeiket, hogy jól fizető pályát válasszanak. A gyengébb képességű gyereket mennyiséggel ellensúlyozhatják, három szalagmunkás már hozhat annyit, mint egy orvos.

Ha a gyereked elhagyja az országot, megint csak így jártál. Kérd meg, hogy utaljon, vagy menj utána.

Más kérdés? ;)

Bal 2015.10.19. 19:01:44

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: és az mennyire visszás, ha az én gyerekeimnek kell majd szétadóztatva, erejükön felül életben tartani azokat, akik nem vállaltak? Amikor költhetnék azt rám is, akinek emiatt jóval kevesebb maradt?

Bal 2015.10.19. 19:03:43

@diggerdriver: illúzió. A vagyonodat főleg az definiálja, mennyiért veszi meg tőled a következő generáció. Kölykök nélkül ez sem megy.

Bal 2015.10.19. 20:03:43

@Mirjam2: senki sem kényszerít. Választható befektetési forma. A bankszámlának nincs kakis pelusa, viszont időnként jön egy infláció, háború vagy államcsőd. Senki sem írja elő azt sem, hogy a befektetésnek csinált gyereket nem kell szeretni, sőt, a szülő sokkal inkább motivált a pozitív kapcsolat fenntartásában, hogy a kölök majd hálás legyen, ha megnő.

Az alig száz éves nyugdíjrendszer vastagon felelős a perverz demográfiáért, meg hogy az ilyen misztifikált gyerekvállalási szemlélet elterjedt. A kölök bizony befektetés is, nem valamiféle szentség felvétele. Az emberiség százezer éven át jól elvolt úgy, hogy nem absztrahálta el a családi kötelékeket, így mindenki precízen tisztában volt vele, min múlik az öregkora. Kínában csak azt látod, ami nem is olyan régen Magyarországon is mindennapi gyakorlat volt.

2015.10.19. 21:41:33

@Bal: Regen a hazassagot is anyagi alapon kotottek Europaban, es ma is nagyreszt igy kotik Azsiaban. En nagyon szerencsesnek erzem magam amiatt hogy nem kellett anyagi szempontok alapjan hazasodnom, vagy gyereket vallalnom / nem vallalnom. Ami a 'kakis pelust' illeti, megkockaztatom hogy tobbet csereltem mint te, mert evekig hivatasos 'baby nanny'-kent dolgoztam kulonbozo csaladoknal. A gyerekvallalas kicsit tobbrol szol mint pelenkacsererol. A nepessegcsokkenes nem 'perverz demografia', sulyos tulnepesedes van vilagszerte ami a bolygo jovojet fenyegeti.

2015.10.19. 21:48:17

@Bal: Mire en oreg leszek, nem lesznek penztarosok a Tescoban. Angliaban mar most sincsenek, automatizaltak a penztarak. Digitalis forradalomrol hallottal mar? Drasztikusan kevesebb alacsonyan kepzett munkaerore lesz szukseg nehany evtizeden belul, mint most. Ha nem csokken vilagszerte a nepesseg, mindannyian nagy bajban leszunk.

Bal 2015.10.19. 22:29:49

@adg: ne foglalkozzunk, de az egyenlő teherviselés kérdése ettől még felvethető. Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, hogy semmi értelme az adórendszerrel foglalkozni, végül is tök mindegy, hogy a szegény vagy a gazdag mennyit fizet, nemigaz?

Bal 2015.10.19. 22:54:37

@Mirjam2: hahó, senki sem kötelez gyerekvállalásra, én is ezt írtam. Mai világunk csodálatos, hogy értéktárolást ilyen szinten lehetővé tesz: tedd félre a pénzt, amit az iskolájára, nagyobb lakásra, autóra, kajára kellene költened, és élj belőle vígan nyugdíjasként, bőven sok fog maradni. Más kérdés, hogy ha mindenki így gondolkodna, süthetnéd a vagyonodat: amíg mindenki meghal, látványos apokalipszisben értéktelenedne el minden, amiben felhalmozhatsz.

De azért az talán elvárható lenne, hogy a gyerektelenek ne fizettessenek maguknak ennek a tetejébe még nyugdíjat is a gyerekesek verítékéből, nemigaz? Itt erről az igazságtalanságról beszélgetünk, nem a kötelező gyerekvállalás szalmabábjáról.

Bal 2015.10.19. 23:11:36

@Mirjam2: én nem lennék ennyire optimista a post-scarcity társdalom megvalósíthatóságáról. A kapitalizmus logikája inkább a cyberpunk forgatókönyvét valószínűsíti, ahol az automatizálás azt hozza el, hogy kiválasztott kevesek uralkodnak a kiszolgáltatott többség felett. Ha nem lesznek leszármazottaid, akik ebben a szép új világban fiatalos erővel tudják képviselni az érdekeid, nem lesz könnyű dolgod.

M. Péter 2015.10.19. 23:33:14

@Mirjam2: Még vannak pénztárosok, és az automata pénztárosokhoz is kellenek emberek, akik segítenek, ha "Unexpected help in bagging area" probléma lép fel, vagy ha ellenőrizni kell, hogy a vevő betöltötte a 18 évet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.20. 00:26:53

@M. Péter: Haha, ez az "Unexpected help in bagging area" nalunk rendszeresen elofordul, mert a ferjem mindig tul gyorsan akar mindent lescannelni. Igy altalaban 2x olyan gyorsan vegeznenk a hagyomanyos penztarnal, mint az onkiszolgaloban, ahol meg kell varni, hogy odajojjon a segito, es sztornozza a dolgokat :))

adg 2015.10.20. 00:38:36

@Zsuzsi65: Unexpected item?
Amugy kb igen, az onkielegitos penztar csak akkor gyorsabb, ha keves cucc van. Legalabbis nekem. Egy tele kocsi eseten sokkal jobb a hagyomanyos penztar.
En altalaban az express sort szeretem, ahova csak max 15 termekkel mehetsz, gyors is, nem nekem kell csinalni, meg a penztaros munkaja is megmarad. Egyelore. Es meg az is erdekli, hogy hogy vagyok, a gepet meg nem. :)

2015.10.20. 02:20:16

@M. Péter: Igen, de kevesebb ember kell, es ez a lenyeg. Es az elet minden teruleten ebbe az iranyba mennek a dolgok, akar szeretik az emberek a gepeket, akar nem. Persze most meg nem tokeletesek a penztargepek, de majd fejlodni fog a technika. Alacsonyan kepzett emberekre, akik csak betanitott munkat tudnak vegezni, nem nagyon lesz szukseg.

2015.10.20. 02:27:45

@Bal: Ilyen alapon en is mondhatnam hogy igazsagtalansag hogy csaladi potlekot, iskolat es meg egy csomo minden mast fizetnek a gyerekes szuloknek 'az en adombol', abban a negy kulonbozo orszagban ahol eddig adot fizettem (mellesleg ezek kozul egyik sem Magyarorszag, ahol en jartam 'ingyen' iskolaba, ilyen igazsagtalan az elet...).

Attol pont nem kell felni hogy ki fog halni a bolygo, nezd meg a statisztikakat. Vilagszerte az egyik legjelentosebb problema a tulnepesedes, mikozben az ivoviz, asvanykincsek stb. rohamosan fogynak, es egyre kevesebb munkaerore van szukseg.

2015.10.20. 02:36:16

@Bal: Ki mondta hogy optimista vagyok? A tenyeket irom le, ez akkor is igy lesz ha nem tetszik nekunk. Szerinted a gyerekeim harcolnanak az en egyeni erdekeimert a jovoben, es ettol fuggene a joletem idos koromban? Ne mar... Ennyire nem lehetsz naiv. Ha valaki nem kuzdotte fel magat a 'kivalasztott kevesek' korebe mire a gyerekei felnonek, akkor eselye nem lesz kesobb se neki, sem a gyerekeinek hogy ebbe a korbe bekeruljenek. Ez most is hasonloan van egyebkent, es valoszinuleg meg inkabb igy lesz a jovoben.

2015.10.20. 07:04:43

@Bal: Ezért írtam korábban az öngondoskodást. Olvass figyelmesebben. :P És akkor nem kell a gyereked verítékéből másokat eltartani. Persze mindig lesz egy olyan réteg, aki nem gondol a jövőjére, és ha nem akar éhen halni, akkor ráhagyatkozik az állami nyugdíjra, de ha beültetnék a tantervekbe a pénzügyi előrelátás néhány fontosabb mozzanatát, sokkal előrébb járna pl. Mo. is. Egy kis pénzügy, megvilágítva a racionális okokat, hogy miért kell neked saját magadról gondoskodnod, sokat tudna lendíteni a dolgokon. Persze ehhez olyan hozzáállás is szükségeltetik. Az oktatás mit sem ér, ha süket fülekre talál. Ahogy írtam korábban azt is, semmi garancia nincsen arra, hogy a gyerekeid el fognak tartani idős korodban. Szerintem a legjobb szülő-gyerek kapcsolat mellett sem tudja ezt megjósolni senki, így én nem is nagyon alapoznám erre az életemet. Ebben a profit orientált világban legalább a gyerek ne legyen befektetés....

Bal 2015.10.20. 08:19:34

@Mirjam2: egyrészt te egy spéci eset vagy, márpedig a szabályozás nem foglalkozik minden aprósággal az adminisztrációs költségek miatt, másrészt a te tételed bagó egy akár harminc évem át folyósîtott nyugdíjhoz képest, harmadrészt a reciprocitás elve alapján egy állam dönthet úgy, hogy egyszerűbb nem cseszegetni az egyik irányba költözőket, ha cserébe fordítva is ez történik. Mindezek ellenére szerintem is az lenne igazságos, ha a végleg kiköltözőknek ki kéne fizetniük az oktatásuk költségét. Várható is, hogy a nettó elvándorlásban szenvedő és valamirevaló oktatással rendelkező országok ezt be is vezetik, Mo. pl. ezt csinálja felmenő rendszerben a röghöz kötéssel (ami egy pofátlanul lehúzó név egy amúgy teljesen helyénvaló intézkedésre).

Ahol túlnépesesés van, ott nem is kell átalakítani a nyugdíjrendszert, nem erről az esetről beszélünk. A gond Mo. és környékénél van, ahol a lakosság bevándorlókat se akar fogadni, meg gyereket se akar csinálni. Amíg ez van, érdektelen, mi van világszinten.

Ha azt mondod, hogy az automatizálás majd megold mindent, akkor optimista vagy. Lehet, hogy így lesz, de én látok veszélyeket, az egészségügy költségei az egekbe fognak szökni, a világ pedig tovább bonyolódik majd. Szüleimnek például sokkal, sokkal nehezebb dolga lenne az én IT-s segítségem nélkül, lényegében nem tudnának használni számítógépet.

Bal 2015.10.20. 08:35:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: tehát a javaslatod az, hogy töröljük el a nyugdíjakat, és bízzunk az emberek előrelátásában? Kínában pontosan ez van, akkor az a rendszer ideális? Mintha ellentmondana az utolsó mondatodnak.

Nekem semmi bajom az emberek egyéni döntéseivel arról, hogyan biztosítják a jövőjüket. Van, aki bízik a pénzügyi rendszerben, és vagyont próbál felhalmozni, van, aki a törékeny szülő-gyerek viszonyra alapoz. Jómagam próbálok több lábon állni és egyiket sem tekintem kizárólagosnak.

De ez itt nem pénzügyi tanácsadás. Én a potyázókon vagyok felháborodva, akik mások gyerekeinek befizetéséből kívánnak megélni idős korukra, meg a szabályozáson, ami ezt lehetővé teszi. A felosztó-kirovó rendszer csökkenő népesség mellett igazságtalan, és ezt eddig senki sem cáfolta itt.

Narina 2015.10.20. 10:20:08

@Signora con i capelli neri: Csokolom! En voltam ama elkoveto aki Ausztralira a mindenfele mergest mondtam! Teny, hogy nem kellet volna ugy itelnem, hogy meg sose jarta, ott. Bocs minden Ausztraliaba elotol!

puhacica 2015.10.20. 12:07:17

@Bal: hat, gondoltam valaszolok, de ez utan a megallapitasod utan, hogy aki meddo, az igy jart es fogadjon orokbe, illetve a tobbi empatikus es ertelmes megnyilvanulasod utan ugy dontottem, hogy nincs ertelme felulni a bal kek hintara.

Bal 2015.10.20. 12:26:42

@puhacica: Én is szeretném, ha olimpikon és zseni lennék, mert az jó, de sajnos nem így születtem, együtt kell ezzel éljek. Remélem azt azért fogtad a nagy felháborodás közben, hogy nem muszáj örökbe fogadni senkinek, csak ha szeretne magas összegű nyugdíjat. Helyette bárki félreteheti az összeget, amit a gyerekein megspórolt, és élhet, mint Marci Hevesen. Már ha ér majd eleget a pénze ahhoz, hogy kifizesse az ápolóját. Csak bizonyos fajta befektetési formák bezárulnak előttük, ezzel azért együtt lehet élni.

Amúgy tényleg kényelmes szőnyeg alá söpörni az egészet, csak az a gáz, hogy akkor is az lesz, amit én írok, csak nem államilag kontrollálva. És ha a gyerektelen többség nyugdíjasai politikai többségükkel mégis kikényszerítik a saját ingyen ebédjüket, azt fogom javasolni a kölköknek, hogy költözzenek másik országba, ahol nem dolgoztatják őket rabszolgának. Én meg megyek utánuk.

adg 2015.10.20. 12:52:08

@Bal: en latom a rendszert az elkepzelesedben, ez lehetne akar egy teljesen koherens rendszer. Meg az is lehet, hogy mukodne.
De nekem nem tetszik, es szerintem eleg sok feszultseget szulne.

Nekem jobban tetszene valami egyeni, allami gyujtoszamlas nyugdijrendszerfeleseg, ahol a befizeteseidet teljesen kulon kezelik, es nem hasznalodik el menet kozben valami fontosabb celra. Ehhez mondjuk megbizhato allam kellene, ebbol epp hiany van kozep europaban. (Is)
Azt siman elkepzelhetonek tartanam, hogy a gyerek miatt munkabol kieso emberek utan az allam fizesse a jarulekot, amig nem mennek vissza dolgozni.

Igy nem esne ki a nyugdij egy resze a gyerekvallalas miatt, es nem is lennel a gyerekre szorulva kesobb. Nem mindenkinek idealis a kapcsolata a szuleivel. Meg szerintem nem jo otlet, ha a gyerekem kepessegeitol fugg az en megelhetesem vensegemre. A gyerekem gondoskodjon az o gyerekerol, auogy en is ezt tettem, teszem.

Neked van gyereked?

2015.10.20. 12:54:13

Ne a zenadombol tarcsakel a csaladosokat!!!!
Ne a zenkolkeim tarcsakel a nyuggereket!!!
El fog oregedni a tarsadalom!!!
Tul fog nepesedni a bolygo!!!
Aki nem szul gyereket, onzo diszno, aki csak a sajat jelenere gondol!!!
Aki gyereket szul, onzo diszno, aki csak a sajat jovojere gondol!!
De aki nem szul gyereket az nem gondol a jovore!!
Aki meg gyereket szul, az felelotlen terheket vallal!!
Az nem felelotlen teher, hanem befektetes a jovobe!!
Milyen jovobe, mar jelen sincs!!
De van, csak tanulni kell, nem fizikai munkasnak menni!!
De akkor ki fog kenyeret sutni!!!
Robotok!!
Hulyeseg!!
Nem!!
De!!!
Huzd ki a kezed a gyerekem penztarcajabol te rohadek!
Te meg a mehembol, te rohadek!
Kurvaanyad!!!
A tied!!!

Akkor ezt megbeszeltuk.

P.Elliot 2015.10.20. 13:01:06

@mojyo: Istenien jopofa vagy.....Evezz at/ nem tudom most mivel foglalkozol/ az irosag teruletere...
Mindjart kezdheted ezzel a hozzaszolassal a temat es kifejtheted hogy hogy gondolod. Kuld be valahova, marha jo....
Vagyis az elso gondolatom az volt hogy milyen edes, tunderi kis kifejtes de aztan kisoportem a fejembol....ez nem edes tema, nem is ugy van megirva de valahogy edesnek ereztem, a stilust vagy mittudomen mit.....hiszek az elso reakcioban, tehat nekem edes a stilus...irjal tobbet ide nekunk a feljovo temakrol, ebben a stilusban, vidamitsd meg, edesitsd meg a hetkoznapjainkat. Te leszel a vasarnap....hehehe...

bpetya75 2015.10.20. 13:33:56

@adg:

"Nekem jobban tetszene valami egyeni, allami gyujtoszamlas nyugdijrendszerfeleseg, ahol a befizeteseidet teljesen kulon kezelik, es nem hasznalodik el menet kozben valami fontosabb celra. Ehhez mondjuk megbizhato allam kellene, ebbol epp hiany van kozep europaban. (Is)"

Ez nekem is jobban tetszene, csak az a kérdés, hogy a mostani nyugdíjakat miből finanszíroznák.

adg 2015.10.20. 13:51:15

@bpetya75: hat ugye, ezt csak felmeno rendszerben lehetne bevezetni nyilvan, vagy valahogy kitalalni, hogy kinek mennyi volt az eddigi befizetese, es abbol kepezni valamit, vagy mittudomen. Az eleje lehet, hogy megszivja. Vagy legalabbis nem nyer vele. Az a gond, hogy nem nagyon van hosszu tavon gondolkodo vezetes, ilyen kerdesekben pedig marhara meg kellene allapodni, mert nem teljesen helyes 4 evente komplett uj nyugdijrendszerekkel elorukkolni. :)

@mojyo: :D Mi van a betegekkel, azokat mer' a zenadombol kezelik? Azt is lehetne, hogy aki mar nincs hasznara a tarsadalomnak, azt kivegeznek. Akkor nem is kellene az egesz kerdessel foglalkozni, problema megoldva. Vagy kis neveles kerdese (reg lattam kek nagysagot) es esetleg dicsoseg lenne az ongyilkossag, ha megszunt az ember hasznosnak lenni. Mennyi megoldas...

A te orszagodban hogy lesz ez a kerdes? Meg csak a lakaskorulmenyeket elemeztuk ki kello reszletesseggel. :D

adg 2015.10.20. 13:58:35

@bpetya75: ja, a lenyeg kimaradt. Hogy mibol finansziroznak a mostani nyugdijakat? Hat arrol fingom sincs, de ha atbongesznem a koltsegvetest, szerintem talanek forrast legalabb egy reszere. Biztos szopas lenne az eleje, de par evtized mulva azert lenyegesen jobb lenne a mostaninal. Akinek meg nem eleg a mostani nyugdij, az meg ne dohanyozzon, es menjen el buszsofornek vagy kukasautopilotanak, ott dol a penz, ugy hallottam. :)

bpetya75 2015.10.20. 14:01:57

@adg:

Nem mondom, hogy nem lehetne megoldani, de amíg a szavazók jelentős része nyugdíjas, addig nem megy át olyan újítás, amivel átmenetileg megszívják, hogy majd később (másnak) jobb lehessen...

adg 2015.10.20. 14:14:27

@bpetya75: hat igen. Ezert kellene megegyeznie az osszes oldalnak. Meg az is lehet, hogy meg lehetne oldani ugy, hogy a mostaniak nem szivnak, nem tudom. Vagy nem nagyon, es esetleg elfogadjak, hogy azert van, hogy a gyerekeiknek es unikaiknak jobb legyen. Mondjuk ezt a szoveget mar hallottam valahol, ezt senki nem eszi meg megegyszer. :))

2015.10.20. 14:18:38

@adg: Hat nezd, azt ugye mar megbeszeltuk, hogy mi ilyen zold-edenkert leszunk, es sarkvideki, de geologiaiag aktiv szigeten fogunk lakni, mint Izland, es szaritott gyogynoveny es befottsavanyusag nagyhatalom leszunk, az egeszsegugy pedig holisztikus szemleletu lesz, tehat nyilvanvaloan nagyon egeszsegesek leszunk mind, es nagyon keves beteg ember lesz, az emberek pedig sokaig elnek teljes, aktiv eletet, tehat az egeszsegugy es az egesz szocialis halo segelyestul nyugdijastul rendkivul fenntarthato lesz, tehat ilyen konfliktusaink egesz egyszeruen nem lesznek, de a biztonsag kedveert neha kihuzzuk az internetkabelt, es kotelezove tesszuk a heti egy kirandulast, hogy meg veletlenul se jusson eszukbe vadidegenek gyepalasa a valasztott eletmodjuk miatt. :D

adg 2015.10.20. 14:40:22

@mojyo: hat nem rossz, csak egyet nem ertek. Ha hosszu es aktiv eletuk lesz, valamint nem lesz gond a nyugdijjal, ez ugye nem azt jelenti, hogy sokaig dolgoznak majd, es nem tudjak aktivan kirandulasokkal meg rendes, tropusi orszagok latogatasaval eltolteni a munka utan azt a kis 50-60 evet, ami maradt nekik? Ugye?

blackhairlady 2015.10.20. 15:02:32

@Narina: Te voltal a legutolso, de kb havonta elojon ez, szegeny adg mar nem mer egy viragot sem meszagolni mert hatha husevo noveny, en mar lemondtam rola, hogy talan osszeakadok egy muveltebb amerikaival aki tudja mi europa fovarosa.
a lenyeg annyi lett volna, hogy ne csak a szenzacio hajhasz tv musorokbol tajekozodjunk :)

blackhairlady 2015.10.20. 15:04:21

@mojyo: nem szoktal cikkeket irni a HVG-re? Most olvastam egyet, es azonnal te jutottal az eszembe, ugyan ez az ironikus, fanyar humor mor az egesz cikk :)

2015.10.20. 15:04:43

@adg: Milyen 50-60 ev? :D Csak nem kepzeled, hogy ahol a varhato elettartam 110 korul van, majd 60 korul lesz a nyugdijkorhatar? :D A "rendest" kikerem magamnak, de akinek minden vagya a halalos csipesu rovarok es az etelmergezes, nyugodtan utazhat tropusi orszagba, a nyugdijas evek elott is. :D

Nalunk az emberek nem a nyugdijra varnak, nem keresztenyek leszunk, hogy megvaltast varjunk allandoan, hanem buddhistak, mar ezt is megbeszeltuk, tehat az elet szamunkra nem nyug, ami utan a nyugalmat varjuk, hanem minden szenvedessel egyutt szeretni fogjuk az eletet es a munkat, es a magas szinvonalu oktatasi rendszernek es a pezsgo kulturalis eletnek koszonhetoen a nagy tobbseg olyan munkat vagy hobbit talal maganak, amitol teljesebbnek erzik magukat :)

Bal 2015.10.20. 23:52:31

@adg: a manyupnak egy darabig biztosan befellegzett Magyarországon, kétlem, hogy valaki belevág még egyszer a közeljövőben.

Az angol rendszer valamivel közelebb áll a szívemhez, ahol éhenhalás ellen kapsz valamicskét, afölött meg csak a saját pénztáradra számíthatsz. De az öngondoskodással és a manyuppal itt is (és mindenhol) az a baj, hogy nagyrészt illúzió. Az ugyanis nem működhet másként, minthogy a következő generáció hitelez az idősebbnek, vagy megveszi tőle a vagyontárgyait, házát, festményét stb. A magyar manyup pénztáraknál pl. kötelező állampapírtartás volt előírva, márpedig az abban tartott vagyon ismét csak pontosan annyit ér, amennyi a magyar állam finanszírozási képessége lesz x év múlva. Amit pedig újból a fiatal generáció jövedelemteremtő képessége determinál. Azaz a lényeg nem változik, valakinek gyereket kell csinálni, hogy majd érjen valamit a pénzed.

Valamivel jobb lenne a szitu, ha engednék a külföldi, bővülő államokban történő befektetéseket, de ez meg a tőkekiáramláson keresztül olyan szintű lyukat ütne a pénzügyi egyensúlyon, hogy rendszerkockázatot jelentene, az egzotikus pénzügyi termékek kockázatairól nem is beszélve.

Igen, van három gyerekem. Nyilván hazabeszélek, az én érdekeim sérülnek, nekem kell kinyitni a számat a fennálló igazságtalanság ellen. Minden valószínűség szerint egyáltalán nem fogok rájuk szorulni, de nyugodtabban alszom, hogy ők is ott lesznek majd. Igazából kicsit felbosszantott, hogy a minap számoltam ki, hogy nélkülük nagyjából most, negyvenévesen elmehetnék nyugdíjba úgy, hogy minden évben akár nyaralhatnék. Így meg még lesz vagy harminc év gályázás.

Bal 2015.10.21. 00:29:24

@Bal: a következő generáció hitelez az idősebbnek -> az idősebb generáció hitelez a következőnek

2015.10.21. 06:32:34

@Bal: "tehát a javaslatod az, hogy töröljük el a nyugdíjakat, és bízzunk az emberek előrelátásában?"

Nem emlékszem, hogy ilyet írtam volna. De viszont élénk a fantáziád. :D

Vannak a világon működő modellek is, ami -meglepő módon- a magyarral ellentétben, működnek is, szóval nyugodtan le lehetne koppintani egyet közülük. De ez úgy sem fog bekövetkezni, mert a nyugdíjasokkal lehet választást nyerni, tehát nem lesz semmiféle reform. A gyerekeidet már akár most is elkezdheted külföldre trenírozni, pár évtized múlva még kevesebb aktív tart el még többet, mint jelenleg. Persze ez most még senkit sem zavar, meg érdekel. :)

2015.10.21. 06:33:23

@mojyo: Tökéletes összefoglalása a magyar vitakultúrának. :D

Bal 2015.10.21. 11:05:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: azt írtad, "nem kell a gyereked verítékéből másokat eltartani", márpedig ez csak a felosztó-kirovó megszüntetésével történik meg.

2015.10.21. 12:09:50

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ugye? :D Kiborit ez a tema amugy, sose ertettem miert sajnaljak az emberek masoktol a segelyt, nyugdijat, kedvezmenyt, akarmit, csak azert, mert nem aszerint az ertekek szerint elnek, mint ok. Igen, vannak olyanok akik visszaelnek a rendszerrel, tudnanak dolgozni de segelyeket valasztanak helyette, de akinek az eleg, es ez az elet megfelel, az meg is erdemli szerintem. :D Nem hinnem, hogy olyan sokan lennenek, es igazabol nem fizetek be en se annyit, hogy beleszolhassak, hogy jar-e nekik, vagy sem, akkor meg mit haborogjak. Igen, olyanok is vannak, akik rajarnak a TB-re, es nem tesznek meg mindent az egeszsegukert, nemcsak dohanyoznak, de Fornetti pekseges szarokat is vesznek az aluljaroban! Hat ezek minek kapnak az egeszsegugybol, borzalom! :D

Azt se ertem egyebkent, hogy azzal mi a problema, hogy egyre kevesebben vallalnak muszajbol gyereket, es igy inkabb csak azoknak szuletik, akik tenyleg akarnak es keszen allnak ra, igy nem lesz annyi megnyomoritott gyerekkor, es nem frusztralt tomegek fogjak alkotni a tarsadalmat, hanem kevesebb, de boldogabb ember. De tudom, ez csak misztifikalas, megyek is most gyorsan szulni egyet. :D

2015.10.23. 10:09:27

@Bal: Ami sohasem fog bekövetkezni.

Bal 2015.10.23. 22:36:33

@mojyo: Semmi értékválasztásos ítélkezés nincs ebben. Nem csinálni gyereket, de tartani a markod mások gyerekei által kitermelt nyugdíjért, az én értelmezésemben ugyanis egyszerűen közönséges lopás. Vagy ha szerinted mégis, majd akkor se legyél nagyon felháborodva, ha feltörik a lakásod, hiszen a te értelmezésedben az elkövető csak "nem aszerint az értékek szerint él" mint te.

Szerintem századjára írom le: nem KELL gyereket csinálni. Csökkenhet nyugodtan a lélekszám, nem ez a probléma. Egyetértek azzal, hogy csak az csináljon gyereket, aki akar, és készen áll rá. De nem is kényszerül rá senki. Nyugdíj nélkül sem. Számolja ki, tegyen félre magának. Vásároljon tartós értéktárgyakat, lakást, aranyat, részvényt, kötvényt, biztosítást, életjáradékot, festményt, sportautót, ékszereket, toronyórát, akármit. Ha nem sikerült, akkor kapjon szolidaritásból alapsegélyt, amiből elvegetál.

Szóval ez nem érv ahhoz, hogy fenntartsuk a jelenlegi intézményesített lopást. Lehet hogy te hippi vagy, nem adózol, így neked ez a rendszer tökéletes. Én meg speciel nagyon-nagyon-nagyon sok adót fizetek amellett, hogy családot tartok el. Nekem és még néhány millió embernek ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan nyúlják le a közösbe befizetett pénze ötödét. Harminc év múlva meg már esetleg a felét.

2015.10.23. 23:56:12

@Bal: Csodálkozom, hogy most hirtelen mindenkit érdekelni kezdett, hogy az ő adójából ki mennyit kap. Hol vannak ezek a hangok, amikor arról van szó, hogy a politikai elit és a holdudvar talicskával tolja ki a pénzt a közös kasszából. Ők sokkal kártékonyabbak, mint a 3 millió nyugdíjas.

Ami jelenleg is megy Mo.-n, az természetesen nem tartható fent. Még pár évtized (talán kevesebb), és valószínűleg meg is fog szűnni a jelenlegi rendszer. Azt nem tudom, hogy mi várható utána, de ismerve a magyar államot, én sok jóra nem számítanék. Arra azért kíváncsi leszek, hogy aki egy forintot sem rakott félre idős korára, az mihez fog kezdeni, ha nincsenek gyerekei. Az élj a mának életstílus vissza fog ütni, és nagyon fájdalmas lesz. Nem is tudom, hogy én addigra pl. leszek-e olyan szituációban, hogy tudjam majd támogatni a saját szüleimet.

Az öngondoskodás csak ott működik, ahol az emberek hajlandóak is tenni érte. Ahol felvilágosítják őket arról, hogy vagy teszel félre lóvét, vagy éhen fogsz dögleni. Ezért is kellene ezt tudatosítani már gyerekkorban az emberekben. Szerintem beférne a 30 tantárgy mellé egy kis pénzügy is (ez mondjuk nem érdeke a hatalomnak, nem véletlenül). Ahol van jogállam. Ahol van magántulajdon. Ez a téma igen messzire vezet, itt kezdődnek csak az igazi problémák.

2015.10.24. 01:14:56

@Bal: Igazad van, nem kenyszerit senki sem, hogy legyen gyerekem, de azert jo elore letolvajoztal arra az esetre, ha megse lenne es megis szeretnek valamicske nyugdijat kapni oreg koromra. :D Ez nem itelkezes persze, de bortonbe is menjek azert akkor, vagy mi? :D Az sem kenyszerites, csak te javaslod, nem? :D

Es akkor amit en fizetek be az eletem soran, es abbol meg betegen szuletett emberek kapnak eletuk vegeig segelyt mert semennyit se tudnak dolgozni, az is lopas? De ha a gyerekesek kapnak belole csaladi potletkot, meg ilyenek, az viszont nem lopas, csak igazsagos, igaz-e? :D

Persze amit en fizettem be eddig az tenyleg nem sok, de nem azert, mert hippi vagyok, hanem mert nincs tul sok bevetelem sajnos :D Elhiheted, hogy szeretnek tobbet :D De nincs, es abbol nem fogok tudni annyit befizetni se neked, se magamnak, es gyereket se tudok belole felnevelni, meg aranyat se venni, meg felretenni, egyelore. Szeretnek tobbet, es dolgozom rajta, hogy igy legyen, de ez boven eleg feladat, es nincs szuksegem arra, hogy internetes okoskodok megmondjak, hogy hogyan kene "befektetnem" a jovobe. :D Jofej vagy amugy, hogy allitolag nem itelkezel, de ugy tunik, hogy de, azon az alapon, hogy mar befizettel egy nagyobbacskat, es ettol mar ugy erzed, jogod van hozza, hogy masoknak megmondd, hogyan eljenek, mert ugy erzed, a te penzedet koltik :D Hat, attol tartok, ez nem ennyire konkret helyzet...

Oszinten szolva en nem ertem ezt az egesz nyugdij parat, sajnalom... szamomra nem nyug az elet, nem ugy hivatkozom a munkamra, hogy "galyazok" ugyanis en nem gyulolom a munkat es a tobbi embert, engem ugyanis onmegvalositasra es nem befektetesi celbol hoztak letre :D Igen tudom, ennek az a hatranya, hogy lassabban alakul a karrierem, es meg nem sikerult elkezdeni se a gyereknevelest, se a vagyonfelhalmozast, cserebe viszont nem arra varok, hogy majd egyszer azt csinalhassak amit akarok nyugdijas koromra amikor vegre abbahagyhatom csinalni azt amit utalok. Es 105 eves koromig szeretnek elni, es 102-ig dolgozni az altalam valasztott alkoto munkaban. :D Nem tudom, mit kene meg tennem ezen kivul, hogy szeretnek dolgozni sokaig, es igazabol nevetseges is, hogy ez allitolag nem eleg a "jovore", de mindegy, valoszinuleg amugyis fiatalabb vagyok nalad tehat mire en 102 evesen befejezem a munkat, ugyse lesz mar nyugdij egyaltalan semennyi se, lehet, hogy a te gyereked altal megtermelt penzt valami masra fogjak kolteni, peldaul csak siman zsebre teszik, akkor majd nekik haborogjal, en most megyek, semmi ertelme ennek, es ez a thread mar amugy se cimlapos, szevasz.

Bal 2015.10.24. 01:41:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: népszerű, mondhatni népmesei fordulat, hogy ha a politikusok nem lopnának, jutna pénz mindenre. Az igazság meg az, hogy az összes lopás elhanyagolható ahhoz az összeghez képest, amit a nagy ellátórendszerek jelentenek. A többivel egyetértek.

Bal 2015.10.24. 02:47:25

@mojyo: nem ítélkezem feletted azért, hogy nincs gyereked, érted? Kirakjam betűtésztából is? Még csak nem is téged ítéllek el, hiszen amíg törvény legalizálja a lopást, bolond lennél nem kihasználni a lehetőséget.

A törvénnyel van baj, azt kell megváltoztatni, hogy igazságos és fenntartható legyen. És nem azért, mert nem viselhetnénk el egy-két kisebb-nagyobb igazságtalanságot, tele van vele a padlás. Hanem mert ez a probléma nagy. Rohadt nagy. Orbitálisan, kolosszálisan nagy. Hamarosan túlnő majd minden tolerálható határon, és másról se fogunk majd hallani. Nem fog eltűnni egy kézlegyintésre. Pár évtized múlva például a magyar költségvetés fele nyugdíjra menne el. Ha nem készítjük fel az embereket felszálló rendszerben a változásokra, akkor irtózatos pofáraesés lesz. Neked sokkal inkább, mint nekem.

A betegen született emberek segélyezése humánus kötelesség. A segély annak jár, aki rászorul. Senki se haljon éhen. De a nyugdíjt nem segélyként adják, pedig úgy kéne. A milliárdos gyerektelen ügyvéd is megkapja a háromszázezer pluszt, az én gyerekem adójából, azért, mert valamikor korábban járulékot fizetett. Amit nem a bankban tároltak, hanem a saját szülei nyugdíját fedezték belőle. Én meg mondjuk kevesebb járulékot fizettem, mert a kölkökre ment el a pénz, így kevesebbet is kapok. Szerinted ez a rendszer így tök fair, rendben van, nincs látnivaló, haladjunk, minden okés, ne pofázzak bele? Ha azt mondod hogy igen, akkor tényleg erkölcstelen vagy.

Te konkrétan felőlem azt csinálsz az életeddel, amit akarsz. Nem írtam elő, mit csinálj, nem tudom, hol olvastál ilyet tőlem. Ha akarsz félreteszel, ha nem, nem, ha akarsz, gyereket csinálsz, ha nem nem. De igenis száz százalékban jogot formálok arra, hogy szót emeljek azért, hogy az országomban működő szabályok és transzferek igazságosak legyenek, és fenntartható rendszert adjanak ki. Az fájdalom, de totálisan nem érdekel, ha úgy érzed, hogy ha ezek az igazságosabb törvények megvalósulnának, akkor más döntéseket kellene hoznod az életedben. Ez a te egyéni szoc problémád.

De szerintem félreértesz. Én csak nyugdíj-alternatívákat soroltam azért, hogy megvilágítsam, nem kell betojni, maradnak alternatívák. Azt hogy akkor neked gyereket kéne vállalnod vagy pénzt félretenned, már te vezetted le magadnak.

De ahogy írtad a végén, a te stratégiád nem is ez lenne, hanem hogy sokáig dolgozol. Szerintem ez teljesen rendben van, és nagyon klassz alternatívát jelent. Nem tudom mit dolgozol, de szerintem amúgy naivitás azt hinni, hogy találsz olyan munkát, amiből 102 éves korodig megélhetsz, és aminek nem lesznek olyan pillanatai, amikor legszívesebben épp abbahagynád. Én is szeretem a munkámat, nagyon sok embernek álommeló, száz jelentkezőből egy embert veszünk fel. De amikor évek óta csinálod napi tíz órában, fáradt vagy és legszívesebben elmennél egy évre mást csinálni, és pontosan a család az, ami miatt nem teheted meg hogy felcuccolsz és elmész velük hegyet mászni, akkor néha nyílik a bicskám, ha azt látom, hogy ennek a gyümölcseit azok is learatják majd, akik elmehetnek.

DieNanny CH 2015.10.24. 08:37:42

@adg:

Itt az express-kasszánál maximum 8 terméket vehetsz... :-)

DieNanny CH 2015.10.24. 08:48:06

@mojyo:

:-DDDDDDDDD
Hihetetlen vagy!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.24. 09:15:36

@Bal:
"Én meg mondjuk kevesebb járulékot fizettem, mert a kölkökre ment el a pénz, így kevesebbet is kapok."

Ezt hogy csinálod?
Én az ADÓZOTT pénzemből megmaradót költöm a gyerekeimre.
Te az adózás előttit?

2015.10.24. 09:24:39

@Bal: Éves szinten 3 ezer milliárd forint a nyugdíjasok eltartása. Azt tudjuk, hogy összeségében a négyszeres áron megépített autópályák, közbeszerzések mennybe kerülnek nekünk, adófizetőknek? Azt elhiszem, hogy a legegyszerűbb mutogatni mindig másra, de ez nem vezet sehova. A mostani nyugdíjasok a régi rendszerben garanciát kaptak arra, hogy lesz állami nyugdíj, abban az időszakban még híre sem volt az öngondoskodásnak. Jött az újkor, és kiderült, hogy nem tartható fent a rendszer. Mit is tettek a politikusok, hogy ez megváltozzon? Leginkább semmit, hiszen féltik a hatalmukat, és a nyugdíjasokat megtudják vásárolni évenkénti nyugdíj emeléssel (ami persze valójában jelentéktelen összeg, de legalább ismét feltűnik a gondoskodó állam illúziója.)

Amíg a társadalom arra szavaz, aki többet ígér neki, addig azt hiszem, hogy nincs is miről beszélni.

adg 2015.10.24. 11:47:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hat akkor az meg expresszebb. :)

adg 2015.10.24. 11:57:13

@diggerdriver: leirja az adoalapbol a gyerekekre koltott penzt, es igy kevesebb lesz a jarulek is. Ez nekem is eszembe juthatott volna, sajnos en is csak az ado utan megmaradt penzt koltottem a gyerekekre, en balga. Pedig negy gyereknel mar van mire kolteni. :))

-----
Mondjuk amig valaki gyesen, gyeden van, addig valoban visszaesik a befizetese. Ettol meg az egesz nem ogy mukodik persze, mivel mindenki fizet be, es mindenki adojabol koltenek minden kozosre, ember nincs, aki ki tudna szamolni, hogy ki eloskodik kin. Readasul az adobevetelek nagyobb reszet a cegek teszik ki, ez sem egyszerusiti a kepletet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.24. 12:01:01

@adg: Jaaa hogy úgy...
Hogy ez nekem nem jutott eszembe:)))))))))))))))))))))

Persze, nem lehet ezt követni. Egyébként meg szerintem az állam áfabevétele jóval nagyobb mint az SZJA bevétel.

2015.10.24. 12:05:44

@Bal: Jo, rakjad ki betutesztabol is, velem viszont most eloszor beszelgetsz, nem olvastam vegig, miket mondtal masoknak, fentebb mar osszefoglaltam, mit fogtam fel ebbol a vitabol :D

Akkor rendben, nem itelkezel masok felett, meg nem mondod meg, hogyan eljenek masok, hanem egyszeruen csak haragszol rajuk, meg kinyilik a bicska a zsebedben. :D Erre meg en mondhatnam, hogy ez meg a te egyeni szoc. problemad, mert a rendszer meg ilyen es ez van. (Es ha kijelented, hogy ettol en erkolcstelen vagyok, akkor az nem itelkezes, igaz? :D Mindegy.)

Lehet, hogy ez igy nem fair, de en nem tudom, hogy mi a megoldas, es oszinten szolva nem is szoktam ezen gondolkodni sokat, nem is Magyarorszagon elek, es mar mondtam, hogy en speciel egyaltalan nem tervezek nyugdijas kort magamnak. (Nem kepzelem, hogy 102 eves koromig alkalmazni fognak amugy :D Nem csak ugy lehet dolgozni, hanem sajat vallalkozasban is peldaul... Amugy kreativ munkat vegzek, es mar most is vannak olyan pillanatai, hogy legszivesebben abbahagynam. En ezt ugy fogom fel, hogy a munkafolyamat resze, es ettol meg nem gyulolom az egeszet, barmilyen hihetetlen is, az elet tele van ilyen pillanatokkal, megis szeretnem 100+ig elni. Lehet, hogy 80 korul majd remegni kezd a kezem, es akkor majd inkabb csak tanitani fogok, meg konyvet irni arrol, amit eddig csinaltam, remelem elerek annyit addigra, hogy meg is vegyek :D Nem multam el meg 30 se amugy, szoval van idom, es lehet, hogy gyerekeim is lesznek meg, de nem befektetesi celbol, hanem, hogy ok is eljenek boldog eletet, es a sajat gyerekeikrol gondoskodjanak majd es ne rolam, en sose akarnek rajuk szorulni.)

Tehat, attol fuggetlenul, hogy felfogtam az allaspontodat, nekem feleslegesen haborogsz. Nem mondom, hogy fair a rendszer, es hogy ne pofazz bele, csak ne nekem, mert en nem tudok mit csinalni :D Irjal a kepviselodnek, hogy valtoztassak meg a torvenyt, vagy alapits partot, amivel bejutsz a parlamentbe es tegyel torvenyjavaslatot te magad, ha nincsen olyan, akire szavazni tudnal, sajnos en nem tudom mi mast tudnal tenni. Az adot nem magadnak, meg a gyerekeidnek, meg nekem fizeted, hanem az allamnak, az meg eldonti, hogy mire kolti, te meg mehetsz tuntetni, ha nem tetszik. Ha Magyarorszagon elsz, kaptal belole stadiont, meg plakatokat, ha meg Angliaban, akkor iraki civileket gyilkolo katonak helikoptereire meg poszt-traumas stressz kezelesere koltik, ha meg Nemetorszagban vagy Svedorszagban, akkor meg menekulttaborokra, meg mittudomen, mindenhol lehet olyat talalni, amivel nem ertesz egyet, es megis koltenek ra. Tudom, a nyugdij az nem adobol, hanem jarulekbol megy, amit meg nem kolthetnek masra, csak arra amire befizeted, de aki befizeti, meg aki kapja az jellemzoen ugyanugy ket kulonbozo ember, mint az adozasban. En nem ertek hozza, es nem tudom, hogyan lehetne ezt megvaltoztatni, mert csak az tud befizetni, aki dolgozik, aki meg igenybe veszi, az meg nem tud mar, azert veszi igenybe. :D

Ezert lenne jo egy olyan vilagban elni, ahol az emberek nem utalnak amit csinalnak hanem megtanuljak szeretni es elfogadni, es akkor lehetne 102 evig dolgozni, es nem arra varni, hogy 60 evesen vegre letehessem a lantot es mehessek vilagkoruli utra mert en megerdemlem. En ennek a mentalitasnak a megvaltoztatasaban latom csak a megoldast, mert nem vagyok se kozgazdasz, se politikus, a magam reszerol ennyit tudok tenni es ezt kepviselem a cselekedeteimmel es a donteseimmel. Emiatt tehat foloslegesen haragszol ram, ha meg nem is ram haragszol, akkor befejeztuk :D

Bal 2015.10.24. 12:09:51

@diggerdriver: jogos, ez így hülyeség, de replace pénz -> idő és úgy már van értelme. Főleg nőkre igaz persze, akik a karriert beáldozzák és így kevesebbet keresnek, de engem is érint a feleségemen keresztül, hiszen közös jövedelmünk emiatt alacsonyabb lesz.

A nagyobb tétel amúgy nem is ez, hanem a megtakarított pénz mennyisége. Iszonyat drágák a kölkök, és még csak nem is iskolaköpeny miatt, hanem mondjuk hogy nagyobb lakást kell venned.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.24. 12:13:27

@Bal:
Igaz, a logikádat folytatva büntetőadót kéne fizetni az autótulajdonosoknak is mert iszonyú drága az autó és garázst is kell építeni neki. Valamint az autókra élethosszig költünk.

P.Elliot 2015.10.24. 13:00:27

@diggerdriver: Mert elkenyeztetted az autodat a nyavajast,hogy az utcan parkolni mar nem is jo neki, neki lakas kell, hehehe...
A humort felreteve, amikor hazat vettunk es eszrevettuk hogy a garazs egybe van vele epitve a hazzal, 4 lepcsofok vezet fel belole a konyhai reszbe, azonnal tudtuk hogy ebbol a kocsi ugyan nem eszik. Szakembert hivattam, a garazst atrendeztek, atepitettek futheto, szonyeges szep szobava amibe polc sorokat tettunk, vegig az egesz falon, meg meg a masikon is, ide kerult egy teve a falra, fotelek es lett belole ahogy hivjuk egy konyvtarszoba,
Az autonak meg lesz szives kinnt parkolni a feljaron/ 4 kocsinak van parkolo/, eddig is ezt tette.

Bal 2015.10.24. 17:57:14

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Lehet tudni. Az aktuális, már lenyúlást is tartalmazó 2 milliárd / km áron az összes magyar autópályát meg lehetne építeni egy évnyi nyugdíjból.

Bal 2015.10.24. 18:08:01

@mojyo: "en nem tudok mit csinalni" : de, tudsz. Épp azért jártatom itt a számat. Ha megérted, hogy a helyzet igazságtalan, akkor talán legközelebb amikor valaki felveti, hogy a nyugdíjrendszer vegye figyelembe a kölköket, akkor talán már nem fogsz fújolni.

Ha pedig egy párt esetleg a rendszer reformját veti fel a jövőben, talán már nem fogsz csak azért nem rájuk szavazni, mert a változtatások neked gyerektelennek hátrányosak, hiszen elismered, hogy ez így lenne igazságos. És ha elég sok embert sikerült erről meggyőzni, akkor a változás meg is fog történni.

Ez az "úgysem lehet semmit csinálni" tipikusan magyar fatalista mentalitás, és számtalan tanulmány szerint az egyik fő különbség, amiben a nyugati polgár különbözik a k-európai nemzetektől. A hatalom nem valami tőlünk független dolog, amit nem lehet megváltoztatni, legfeljebb bujkálni előle. Egy ország, egy közösség az lesz, amit közösen csinálunk belőle. Ha hagyjuk, hogy gazemberek vegyék át a hatalmat és írják a törvényeket, akkor az lesz.

Bal 2015.10.24. 18:12:30

@diggerdriver: gondolom azt akartad írni, hogy büntetőadót kéne fizetni az autóval *nem* rendelkezőknek, mert különben semmi értelme. De amúgy sincs neki: ebből csak úgy lehetne valamiféle analógia, ha te, autós, törvény által kötelezve lennél, hogy add kölcsön a kocsidat azoknak, akik azzal nem rendelkeznek. Akkor már azt hiszem erősen anyáznál a benzinkútnál fizetés közben.

2015.10.24. 18:30:28

@Bal: Ha nem lopnának annyit a politikusok meg a holdudvar, akkor meg még több pénz állna a házhoz, nem? Még több autópálya épülhetne. :D

Mit kellene szerinted csinálni a jelenlegi nyugdíjasokkal?

2015.10.24. 18:32:53

@Bal: Dehat en nem vagyok tipikusan magyar fatalista. :D En alkalmazkodom, szerintem mindegyik rendszerben meg tudnam talalni, hogy melyik a szamomra kedvezo dontes, es kepes lennek a cselekedeteimmel kepviselni az altalam valasztott ertekeket.

Az viszont, hogy "igy jartal", nem erv a reszedrol, arra az esetre, ha esetleg nem lehet gyerekem, vagy ilyenek. :D Szoval sajnalom, de hiaba jartatod a szadat, egyaltalan nem vagyok meggyozodve rola, hogy igazad van, attol fuggetlenul, hogy ertem a szempontjaidat.

2015.10.24. 18:40:41

@Bal: "Ha pedig egy párt esetleg a rendszer reformját veti fel a jövőben, talán már nem fogsz csak azért nem rájuk szavazni, mert a változtatások neked gyerektelennek hátrányosak, hiszen elismered, hogy ez így lenne igazságos. És ha elég sok embert sikerült erről meggyőzni, akkor a változás meg is fog történni."

Mondjuk ez ott kezdődik, hogy a mélyen tisztelt szavazásra jogosult átlaghülyemagyar nem arra szavaz, aki többet ígér neki, hanem arra, akinek van valami elképzelése, hogy hogyan kellene irányítani egy országot, vannak elképzelései a jövőről. És ezeket be is tartatni velük.

"Ez az "úgysem lehet semmit csinálni" tipikusan magyar fatalista mentalitás, és számtalan tanulmány szerint az egyik fő különbség, amiben a nyugati polgár különbözik a k-európai nemzetektől. A hatalom nem valami tőlünk független dolog, amit nem lehet megváltoztatni, legfeljebb bujkálni előle. Egy ország, egy közösség az lesz, amit közösen csinálunk belőle. Ha hagyjuk, hogy gazemberek vegyék át a hatalmat és írják a törvényeket, akkor az lesz."

Hm. Pedig van annak alapja, hogy nem sok mindent tudsz csinálni. Ha jobban belegondolok, én csak egy porszem vagyok a gépezetben, nemigen van szavam bármiben is, ami a felső szinteken megy. 4 évente szavazhatok egyszer, a sok bohóc párt közül választva egyet. Ez azt országot már elég régóta gazemberek irányítják, ez eddig sem volt újdonság.

Mindentől függetlenül írom, amit írok. Nekem van egy olyan érzésem, hogy te és a hozzád hasonló gondolkodású emberek egy alternatív Mo.-t ismertek, de az valójában csak a ti fejetekben létezik. Csináljuk, változtassunk. Aztán jön a keserű pirula, amikor rádöbbensz, hogy értelmetlen itt bármiért is erőlködni. Ha jól akarsz élni, megteheted itthon is, csak olyan szakmát kell kitanulni. Ha nem vagy elégedett, szerencsére választhatod külföldet is. De végtelenül naiv elgondolás az, hogy majd az emberek meg fognak változni külső behatásra. Mert majd mi megmondjuk nekik, hogy hogyan nem kellene mennie a dolgoknak. Abszolút nélkülöz mindenfajta realitást ez az elgondolás. Aztán elképzelhető, hogy rosszul látom.

2015.10.25. 11:05:51

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Raadasul nem is ugy ertettem, hogy "nem tudok mit csinalni", hogy en beletorodtem, hanem, hogy nem tudok mas megoldast. Lehet, hogy nem jo a jelenlegi rendszer, de nekem az ove sem tetszik, mast pedig nem tudok javasolni neki, mert nem ertek hozza. :D Nem tudom ebben mi volt a tipikus magyar fatalizmus, szerintem tokre jol felvazoltam, hogy mit tehet a sajat otlete megvalosulanak erdekeben, ahelyett, hogy peldaul engem gyozkod. :D Na mindegy, befejeztem, tenyleg.

2015.10.25. 11:22:36

@mojyo: Mo.-n "mindenki" arra vár, hogy a másik csináljon már valamit. Szóval nincsen értelme ezt a témát feszegetni, úgysem jutunk előrébb. Akinek jó hely Mo., maradjon, érezze jól magát. Akinek meg elege van, menjen külföldre. Ennyire egyszerű a helyzet, ha pragmatikus oldalról akarom megközelíteni a megoldást.

Az, hogy közben lassan, de biztosan süllyedünk egyre lejjebb, már megint egy másik témakör.

2015.10.25. 11:35:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Mo.-n "mindenki" arra vár, hogy a másik csináljon már valamit." Ez bizony igy van, egeszen meglepoen fiatalon elkezdodik ez a nyogvenyelodes, peldaul ha a alsotagozatban elegedetlenek vagyunk a menzaval vagy mittudomen, es megbeszeljuk, hogy tenni kene valamit, sot, esetleg mar meg is egegyeztunk, hogy szolunk a napkozis tanitoneninek, vagy urambocsa lazadunk, akkor mindenki arra var, hogy valaki elkezdje, ne en! Aztan meg nem tortenik semmi. Ez nem az en konkret peldam volt, most egy se jut eszembe de a nyomaszto varakozas, a Valakire, aki csinaljonmarvalamit, az nagyon melyen megmaradt bennem ez az erzes/hangulat :D

adg 2015.10.25. 12:02:13

@mojyo: no de a legjobb, amikor mar annyira befutik egymast, hogy a legtokosebb gyerek vegre felall, es csinal mar vegre valamit. Pl Jozsika szol, hogy szar a kaja. A tobbi meg kussol melyen, elfordul, kiszivarog, szerencsetlen meg ott all egyedul, es eg, es mondja, hogy mindenki utalja a kajat. Es amikor a menzas rakerdez, hogy akkor ki szerint szar meg a kaja, senki nem szol. Pistike, szerinted is szar a kaja??? Nem Manyi neni, en szeretem am, nagyon finom, plane miota nincs benne se so, se cukor.

Igy hat legkozelebb a bator Jozsika gyerek is inkabb megvarja, hogy vegretortenjenmarvalami, hogy valakicsinaljonmarvalamit.

2015.10.25. 12:32:33

@adg: Haha, nekem nem kell mondani, mivel leginkabb en voltam Jozsika. :( Nem azert, mert en voltam a legtokosebb persze, hanem mert en untam meg leghamarabb ezt a nyomaszto varakozast. :D Es persze akkor en lettem a nagyszaju streber buzgomocsing, akire majd mindent lehet kenni, meg mehet a diakonkormanyzatba vagy mibe, hogy en majd ugyis szolok, meg kepviselem oket, meg mittudomen :D Persze aztan igyekeztem ezt hamar megszuntetni, sot, az egyetemen mar kifejezetten a csondes streber voltam, hogy kapjak kulfoldi osztondijat vegre, es akkor ujsagoltam az osztalytalalkozon, hogy lelepek, ok meg csodalkoztak, az osztalyfonok meg eroskodott, hogy vissza kell jonni, mert a hazat kell boldogitani. Na szevasz. :D

2015.10.25. 13:54:11

"az osztalyfonok meg eroskodott, hogy vissza kell jonni, mert a hazat kell boldogitani."

Az a baj, hogy ez a kapcsolat nem kölcsönös feltételekre épül.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.05.08. 15:31:50

@Bal: gyermek altal befizetett adonak bele kellene szamitania a nyugdijba. Igy senki nem fog bufe szakra nevelni gyereket mert sajat erdeke h sok adot fuzessen jo fizubol amibol jo nyugdijt kaphat. Kb ugy mint a cegek jar alapfizu(nyugdij korabbi befizetes alapjan h ne halj ehen) plusz jutalek(amit a gueked adoja utan kapsz ebbol lehet vilagkoruli utra menni).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása