oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 18. 06:46,  A Nagy Túró Rudi-rejtély 269 komment

2015. október 18. 06:46 Határátkelő

A Nagy Túró Rudi-rejtély

Tisztában vagyok vele, hogy a Túró Rudi olyan hívószó, amitől sokan lábrázást kapnak (kapunk), de valahogy mindig is úgy gondoltam, egyszer érdemes lenne beszélni róla. Pontosabban arról, hogy miért éppen ez az édesség lett a szimbóluma sok mindennek, ami Magyarország, miért erre vágyakoznak sokan a külföldön élő magyarok közül, amikor (legalábbis szerintem) gasztronómiailag őszintén szólva nem egy csúcsteljesítmény. Szóval valami másnak kell lennie a dolog mögött. Hogy mi, az talán kiderül (talán nem). Emellett ha már vásárolunk, kicsit szétnézünk az amerikai kuponok környékén is, végül szó lesz arról, hogyan állnak a kínaiak a gyerekkérdéshez.

turo_rudi.jpg

Szóval akkor a Túró Rudi… igen, engem is a világból ki lehet kergetni a témával, hogy ma mégis beválogattam, annak éppen ez az oka. No és az, hogy a Hóvarjú? blog is erről írt legutóbb. Szóval vegyünk egy nagy levegőt és próbáljuk meg kibogozni közösen a Nagy Túró Rudi-rejtélyt!

„Van egy réteg, aki keményvonalas Rudi zabáló. Nekik a Rudi nem egy élelmiszeripari termék, nem egy édesség... hanem egy szenvedély, egy vallás. Egy Rudi mind felett.

Nem egy nagy durranás, ha az összetevőket nézzük, mert zsírszegény tehéntúrót (42%), kakaós étbevonó-masszát (36%), cukrot, vajat, módosított kukoricakeményítőt, természetes citromaromát és némi tartósítószert tartalmaz. Ebből is látható, hogy a Rudizmust (a Rudi utáni sóvárgást) nem az ízvilág okozza feltétlen.

Én érdemben a 80-as 90-es évekről tudok nyilatkozni, nem mellesleg akkor tájt volt csúcson a Rudi is. Akkor voltam gyerek. Aki szintén ekkor űzte a gyerekipart az tudja, hogy gyerekkorunk édességei közt a Rudi übermagasan vezetett. Akkor még a nyugati édességek csak épp kezdtek bekúszni a köztudatba. (...)

Na, azok a gyerekek, most kb. valahol a 30-as éveikben járnak vagy meglehet, hogy épp a 20-asokat tapossák még csak. Az a korosztály, akik talán a legtöbben lehetnek külföldön. Ezt nem tudom pontosan, de ha abból indulok ki, hogy körülöttem is szinte minden magyar ismerős 30+ éves akkor lehet, még igazam is van.

Úgy gondolom, hogy amikor valakit amiatt kritizálnak, mert azt meri írni, mondani, hogy hiányzik neki a Rudi külföldön, akkor nem más történik, mint két különböző generáció világlátása, szemléletmódja, véleménye, ízlésvilága ütközik. A Túró Rudi Magyarország és a magyarság interkontinentális rakétái, ami a külhoni magyar szíveket bombázza rendületlenül.

Mert mi történik akkor, amikor Rudihoz jutsz külföldön?

Kapsz egy kis szelet hazait, ami megmozgatja a tudatalattidat. Az eltárolt régi, szép gyerekkori emlékek a felszínre törnek - még ha azokat nem is vizionálod pontosan magad előtt - emellett boldogság hormonok szabadulnak fel a szervezetben a csoki miatt. Gyakorlatilag egy olyan életérzés lesz rajtad úrrá, ami a gyerekkorra vezethető vissza.”

A teljes poszt itt olvasható el.

Kuponozzunk együtt!

A kuponok ma már Magyarországon is részei a vásárlásoknak, de azért még messze nem annyira, mint mondjuk az Egyesült Államokban, ahol elképesztő mennyiségben és erővel nyomatják a reklámokban. Erről ír a Modern Wandering blog szerzője, aki néhány érdekességet is megoszt velünk.

amerikai_vasarlas.jpg

„Az Egyesült Államokban nincs olyan bolt- és üzletlánc amely ne küldene minimum heti egyszer reklámújságot. De ugye ez otthon is működik. Itt viszont az a különbség, hogy az újságokban vannak kuponok, amelyeket ha kivágunk és a pénztárnál fizetéskor odaadjuk a pénztárosnak, akkor bizony még az akciós ár alá is tudunk menni a kuponunk segítségével. (...)

Szinte minden bolthoz és üzlethez tartozik vásárlói kártya. (...) Ha a kártya mellé még kuponunk is van az adott termékre, akkor bizony sokszor igen magas összegeket meg tudunk spórolni. (...)

A kuponok egy esetben nem érvényesek, mégpedig ha Clearance feliratú terméket veszünk. Ezek a leértékelt árut jelentik. Itt már az akciós ár akciós árának az akciós ára ként jutunk hozzá a termékekhez. Clearance minden üzletben van. Mindig. Minden nap. Az év minden napján. (...)

Ha egy adott termék pl. úgy van akciósan feltüntetve, hogy 2 db kerül 5 dollárba, de nekünk nincs szükségünk mind a két termékre egy is bőven elég, akkor a jó hír az, hogy ugyanúgy csak 2,5 dollárt kell kifizetnünk az egy termékért.

Nem tudom, hogy ez máshol hogyan működik, de mielőtt eljöttem, Magyarországon ha csak egy terméket akartam megvenni, akkor nem az akciós áron jutottam hozzá hanem a teljes árat kellett kifizetnem. Tehát ezt mindenképpen pozitívumként jegyzem meg az Egyesült Államokkal kapcsolatban.

Ha az Egyesült Államokban vagyunk és vásárolunk azzal legyünk tisztában, hogy a polcokon feltüntetett árak MINDIG az áfa nélküli árat mutatják. Tehát a pénztárnál ne legyünk meglepődve, ha még a kuponunk és kártyánk ellenére is kicsit többet fogunk fizetni, ugyanis a valós ár csak a pénztárnál fog kiderülni."

A teljes posztért ide kell kattintani.

Minek a gyerek?

Végül irány Kína, ahol a gyerekkérdés immár évtizedek óta meghatározó jelentőséggel bír, például az egykepolitika miatt. A Veve Szecsuánban blog arról írt, hogyan is áll hozzá a kínai társadalom a kérdéshez.

kinai_csalad_foto_pixabay_com_true_guowei.jpg(fotó: pixabay.com / True_Guowei) 

„Kínában mindenki akar gyereket. Vagy ha annyira nincs is bennük késztetés, akkor is összehoznak egyet, mert ez így van rendjén. A gyerek, különösen a fiúgyerek produkálása a szülők legfőbb célja. (...)

A gyermek iránti igény nem teljesen önzetlen. Egyrészt, ha van fiúgyermek, azzal biztosítva van a család vonalának folytatása, ami - különösen vidéken és az idősebb lakosság körében - nagyon fontos szempont.

Ugyancsak lényeges, hogy hagyományosan a (fiú)gyermek gondoskodik a felmenőiről, amikor azok megöregszenek. Normálisan kiépített társadalombiztosítás híján ez ma is így van.

Nyugdíj döntően csak az állami alkalmazottaknak jár, a többi foglalkoztatott esetében a vállalaton és az egyénen múlik, hogy fizetnek-e nyugdíjbiztosítást, falun élő parasztok esetében pedig teljességgel kizárt a nyugdíj, mivel sosem volt munkahelyük. Esetenként kapnak párszáz yuant az államtól, de ez nem elég sok mindenre.

Miután komoly állami családszabályozás van már több mint harminc éve, a fiúgyermek nem mindenkinek adatik meg. Kellően balszerencsés fogantatások mellett keményen a pénztárcába kell nyúlni, ha a család kitartóan próbálkozna. Néha így is tesznek, így falun olykor nem ritka, hogy akad 4-5 lány a hőn áhított fiúcska előtt.

A kvóta felett vállalt gyerekek elég költségesek lehetnek. A bírság nagyban függ a család jövedelmétől, de manapság egy-egy extra utódért minimum 10-20 ezer yuant ki kell pengetni. (...)

A gyerek tehát elsősorban befektetés. Garancia arra nézve, hogy időskorára gondoskodik valaki az emberről. Miután Kínában ez a teljesen általános, nem is tudják felfogni, hogy ne így kelljen történnie minden esetben. Itt a gyerek szükséges. Ha tetszik, ha nem.”

Ha a teljes írás érdekel, itt találhatod.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Kína Nagy-Britannia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr77985983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.10.18. 07:04:43

Érdekes a kinai gyerek befektetès

DieNanny CH 2015.10.18. 07:12:29

Jók a blogok!

Én a Rudival úgy vagyok, hogy ha éppen vásárláskor eszembe jut, akkor veszek egyet. Ez kb évente egyszer fordul elő... Pont nem ez hozza elő belőlem a gyerekkori emlékeket, hanem - még régen - a vaníliás karika. Aztán megváltozott az íze - vagy én lettem finnyásabb -, úgyhogy azt sem ettem már vagy egy éve.
És még volt egy keksz, amiből gyerekként a kókuszosat imádtuk mi, unokatestvérek. A neve nem jut eszembe. Papírdobozban volt.
Meg nyaranta a reggelink bolti félliteres zacskós kakaó volt, meg kifli. Na, ezek is visszahozzák az emlékeket, a zacskóból ivás.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.18. 07:13:47

Nem lehet, hogy a Rudi egyszerűen csak finom? Könnyű édesség.
Nem vagyok Rudi-hívő, de ha otthon járok én is bevásárolok belőle.
Mint ahogy fústölt húsáruból is. Meg pálinkából...meg stb...
:)
A kína dologról láttam egy filmet. Durva.

DieNanny CH 2015.10.18. 07:18:18

A kuponok tényleg jók. Itt Svájcban is vannak reklámújságokban, de telitömve persze nincsenek.
Ez a "kettő egy áráért" -dolog egyszer Ausztriában esett meg velem, szombaton két tálca epret lehetett venni egy áráért. Én tudtam, hogy olyan sokat nem tudok megenni, ezért csak egyet vettem. A pénztáros meg próbált meggyőzni, hogy vegyek még egyet. De, hogy egyet vettem, ugyanúgy a normál árat fizettem...
Itt olyan kuponok is vannak, hogy pl laptop 100 frankkal olcsóbb a kuponnal.

Az, hogy Amerikában nettó ár van kiírva, ez nekem új. Miért van ez? Olyan sokan le tudják írni az áfát? Mert a Metro-újságban van így írva, de persze oda nagyon sok nagykereskedő jár, gondolom ezért.

DieNanny CH 2015.10.18. 07:20:38

Na, ez a kínai dolog már régen érdekel. Úgy hallottam, az egykepolitikától sem csökkent a népesség, csak több lett a későn elvégzett abortusz és a csecsemőgyilkosság.

@svájci sapka (ch): Melyik film volt az?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.18. 07:25:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Sajnos nem tudom, csak belenéztem, amikor pont ez volt a téma.
Rengeteg olyan gyerek van, aki tulajdonképpen nincs is, mert már volt előtte is gyerek a családban és a szülők nem merték anyakönyveztetni.
:(

DieNanny CH 2015.10.18. 07:34:30

@svájci sapka (ch):

Egyszer egy krimiben volt, hogy egy Amerikában élő kínai származású lányról kiderült, az édesapja újszülöttként megpróbálta megölni úgy, hogy a kutacsába szúrt egy hosszú tűt, de az beletört, a kislány életben maradt, majd az apa bepánikolt, és örökbe adta egy amerikai párnak, a feleségének meg azt hazudta, hogy meghalt a gyerek...

Azért érdekes, ahol tiltják a több gyereket, ott nő a lakosság, ahol meg szeretnék, hogy legyen 3 gyerek is, ott meg csökken...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.18. 07:39:45

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: OMG..
Szerintem krimibe illő történeteket generált ez a törvény.

Na, igen. Bár azért erre jelentős hatással van a társadalmi berendezkedés, a gazdaság, stb. Minél nagyobb a jólét, annál kevesebb a gyerek.

snygg panda (törölt) 2015.10.18. 08:42:45

Az amerikai netto arakon mi is elegge meglepodtunk Floridaban. Valahogy sosem annyit fizettunk a vegen, mint amire szamitottunk :D

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.10.18. 08:53:25

feloszto kirovo rendszerre alternativa? aki sok gyereket nevel, az idos koraban is eljen jol (a sajat gyereke adojabol), mig aki habzsi dozsi 0 gyerek, az idoskoraban meg nem habzsidozsi... velemeny?

puhacica 2015.10.18. 09:20:06

@FeketeMacska73: szerinted az mennyire lenne igazsagos, hogy aki rakasra szuli a gyerekeket, de az eletben nem volt munkahelye, az tobb nyugdijat kapjon, mint az, aki bar nem szult, de kidolgozta a belet is?

nemreg beszelgettem egy 75 eves kinai nenivel a buszon, o mondta, hogy 30par evesen azert jott el Kinabol, mert a csaladja allandoan azzal baszkuralta, hogy mikor lesz mar ferje es gyereke, neki meg elege lett.

Hari Seldon 2 2015.10.18. 09:26:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
De csökent a növekedlés üteme. Méghozzá elég jelentősen. Ráadásul most lesz az első év, hogy kevesebb új munkavállaló lép be a munkaerőpiacra, mint egy évvel korábban (valahol ezt olvastam)

puhacica 2015.10.18. 10:01:58

@FeketeMacska73: illetve mi a helyzet az apakkal? mert ok ugye gyereket is csinalnak, jo esetben nevelik is es dolgoznak is. vagy azok az apak, akik csak legyartjak a gyereket, de lelepnek? vagy a meddo parok? vagy akiknek meghal a kisgyerekuk?

nem lehet buntetni (se adoval, se nyugdijcsokkentessel) azokat, akik nem vallalnak gyereket. tobb cikket is olvastam az elmult par evben ezekrol a remek otletekrol.

DieNanny CH 2015.10.18. 10:07:06

@FeketeMacska73:

Csatlakozom puhacicához.
Meg, mi van azzal, aki mondjuk nem tud teherbe esni, vagy, a gyereke/i meghalnak betegségben, balesetben.

DieNanny CH 2015.10.18. 10:08:38

@puhacica:

Na, csak megismételtem a tiédet... Hiába, oldalfrissítés előtt nem szabad válaszolni...
:-)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.18. 10:45:49

@Narina:

Nem szeretnék a szelvényvagdosók csapatába tartozni. Lélekölő valami a reklámbrosúrákról és újságokból kuponok kivágása, azok hordása, majd beváltása.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.18. 10:45:56

@puhacica:

A probléma álprobléma.

Még 20-25 év és MINDENKI azonos összegű nyugdíjat fog kapni, állampolgári jogon minimálnyugdíjat.

Miért? Mert jelen demográfiai viszonyok között másra úgyse lesz pénz.

Ki fog rosszul járni? Az, aki mostanában nagy összegű nyugdíjadót fizet.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.18. 10:46:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Ha nem lett volna a 70-es, 80-as és 90-es években a szigorú lakosságpolitika Kínában, ma már a világ lakosságának 30 %-a kínai lenne. Most csak a 20 %-a az.

2030-ra India lesz már a legnépesebb ország, akkorra fogja lehagyni Kínát, mivel Indiában sosem volt népességkorlátozó politika.

2000 éve, Jézus idején az egész világ lakossága 300 millió ember volt, mint manapság az USA népessége.

Az utolsó nagy jégkorszak végén (i. e. 10 ezer) pedig 10 millió körül lehetett a világ teljes népessége.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.18. 11:03:03

Úgy tudom, a lány magzatok és csecsemők szisztematikus irtasa miatt tizmillios nagysagrendu lett a kínai fiatal férfi, akinek egyszerűen nem jut nő. Hogy ez mennyire látszik a bűnügyi statisztikákban, nem tudom. Bizonyos feltételekkel engedik bírság nélkül is a második gyereket, pl ha mindkét szülő maga is egyke volt, vmi ilyesmi rémlik.

Ez az egyet fizet kettőt kap asszem meg az egyik melegágya a pazarlásnak. Ha Birca tényleg a nyugati életmódot szeretné ostorozni, legyen szó arról, hogy a megtermelt élelem 30-40%-a kukába kerül. El se jut a polcra mert nem tökéletesen néz ki, a boltból nem fogy el, vagy mi dobjuk ki. Ha valami tűrhetetlen, na akkor ez, a mi kultúránkban

2015.10.18. 11:05:00

@FeketeMacska73: Inkább kevés adó, cserébe minimális szintű állami ellátás. Fizetni kell mindenért (oktatás, eü.), de viszont telik is rá. Plusz öngondoskodás magvainak elültetése, tantervben legyen pénzügyi ismeretek tantárgy, és a többi. Szerintem.

Büntetni azokat, akiknek nincsen gyereke, eléggé visszás. Amikor lehet, hogy több adót fizetnek be, mint akiknek van gyereke.

LittleG (uk) 2015.10.18. 11:06:53

Ritkán eszem túrórudit, pedig 10 perc sétára van a magyarüzlet. Pedig szeretem is, szeretek mindent, ami édestúrós.

Láttam műsort kuponőrültekről. Akik mappákba gyűjtik őket, és akkor is felvárásolnak 400 doboz energiaitalt, mikor nincs rá szükségük (erre azért ritkán van...) csak meg kuponnal olcsón jutnak hozzá. Akiknek raktár van otthon. Ez már betegség. De szerintem lehet ezt egészséges mértékben is csinálni.

Viszont minél többet tudok meg Amerikáról, annál inkább látom, hogy mennyire más, mint Európa :)

2015.10.18. 11:29:10

Na ilyenkor orulok hogy nem kell Amerikaban laknom. Mikor ket hetig ott voltam, teljesen kiboritottak a reklamujsagok, az afa nelkul kiirt arak a boltokban, stb. A kupon-gyujtogetest meg egyenesen szanalmasnak tartom, az en eletem egeszen biztosan tul rovid ahhoz hogy kupon-vadaszattal toltsem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 11:29:27

@FeketeMacska73: Esetleg ha a saját befizetésemből élnék jól öregkoromra?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 11:30:43

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Így mulat egy bolgár-magyar úr...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Narina 2015.10.18. 11:33:30

En alapbol nem ertem ezt a kupon dolgot. Igazsag szerint nem azert vasarolok meg valamit mert olcso, hanem mert kell igy en nem is foglalkozom az ilyen ujsagokkal. Egyebkent se szeretem, ha olyanra akarnak ra venni amit en nem szeretnek.

2015.10.18. 11:33:38

@FeketeMacska73: Persze, mert mindenki akinek nincs gyereke, 'dozsol'. Sot azert nem akarnak gyereket mert 'dozsolni' akarnak, nyilvan semmilyen mas ok nem lehet a hatterben. Viszont milyen jo lenne ha azokat akik kimondottan nem akarnak gyereket, kenyszeritenek ra hogy penzert vallaljanak (foleg mikor ertelme sincs, hiszen 0% garancia van arra hogy pl. egy Mo.on szuleto gyerek kb. 21 ev mulva Mo.on elo adofizeto lesz, es a szulo is Mo.on igenyel majd nyugdijat). Milyen jo is lenne olyan szulo gyerekekent felnoni aki nem akart gyereket, de csak es kizarolag azert 'vallalt' egyet hogy legyen majd nyugdija. Remelem teged is anyagi okokbol vallaltak a szuleid...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 11:36:08

@Dragonlady (Bp, Hun):
Képzeld el ha nem lenne ekkora pazarlás. Hány munkahely válna feleslegessé?

Narina 2015.10.18. 11:37:24

@Csupacsí: Minden tiszteletem mellet, de melysegesen meglepet volna, ha mast mond. Az eddigi reakciokat figyelembe veve egy ilyen kapitalista huzas mint a kupon nem fer bele Max-val ur vilagkepebe(a kupon kerdesbe egyet ertek vele es nem gunyolodni akartam)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 11:39:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Ez a tantervben pénzügyi ismeretek nagyon támogatandó.
Én összevonnám egy Életrenevelés tantárggyal. 8év alatt heti néhány órában iszonyatos mennyiségű VALÓBAN hasznos ismeretet lehetne megtanítani.

2015.10.18. 11:39:50

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez sajnos nem csak Nyugaton van igy; pl. Indiaban is kb. 40%-at elpazaroljak a megtermelt elelmiszernek: www.bbc.com/news/business-28139586. Ennek a legtobb esetben logisztikai okai vannak (tehat nem hatekony tarolasi, szallitasi rendszer), ez vilagszerte igy van, tehat nem csak arrol van szo hogy nem nez ki tokeletesen az aru stb., bar ez is belejatszik.

2015.10.18. 11:47:00

@diggerdriver: Szerintem ugy ertette - illetve altalaban ezert szoktak kritizalni az elelmiszer-pazarlast - hogy sajnos sok ember ehezik vilagszerte, meg egy olyan gazdag orszagban mint a UK is vannak akik csak a 'food bank'-bol (elelmiszer-adomanyok) jutnak elelmiszerhez. Ha mindenkinek jutna eleg etel es meg ezen felul lenne pazarlas, az szerintem sokkal kevesbe zavarna az embereket. Az igazi problema az hogy tobb mint eleg elelmiszert termelnek jelenleg a Foldon ahhoz hogy mindenkinek jusson eleg, de mivel nem hatekony az elosztasi rendszer, a Fold lakossaganak jelentos szazaleka ehezik es / vagy alultaplalt.

Narina 2015.10.18. 11:47:09

Nem emlekszem ki panaszolta a vanilias karikat itt egy reci hozza. nassolda.receptneked.hu/2013/11/22/retro-vanilias-karika/

2015.10.18. 11:51:11

@LittleG (uk): "Láttam műsort kuponőrültekről. Akik mappákba gyűjtik őket, és akkor is felvárásolnak 400 doboz energiaitalt, mikor nincs rá szükségük (erre azért ritkán van...) csak meg kuponnal olcsón jutnak hozzá. Akiknek raktár van otthon. Ez már betegség. De szerintem lehet ezt egészséges mértékben is csinálni."

A konzumidióták mintapéldányai. Volt egy rész, amikor egy olyan testvér párt mutattak be, akinek külön kis faháza volt a vásárolt dolgoknak. A másik véglet, amikor, meg nem költenek semmire. Lasagne-t megfőzik a mosogatógépben, és hasonló finomságok... Broáf.

Liping 2015.10.18. 11:52:17

Már rég nem akkora a népességnövekedés Kínában, mi több, az egy nőre jutó gyerekszám jó ideje a reprodukciós szint alatt van.
Az, hogy abszolút mértékben egyelőre még nő a lakosság, annak tudható be, hogy időközben jelentékenyen megnövekedett a születéskor várható élettartam, s a népesebb korosztályok még nem haltak ki.
Ahogy valaki írta is, idén először a munkaképes korú lakosság száma csökkenni is fog. A dolognak van pár évtizednyi kifutása, mire látványos csökkenés következik be.

Az egy gyerek politika alól sok a kiskapu, vidéken eleve kettő jár, ha az első lány, s most már akkor is lehet kettő (bárhol), ha valamelyik szülő egyke.

A fiúk preferálásának megvan a hagyománya a keleti országokban, s ez Kínában a születésszabályozással kombinálva elég szépes felborította a nemi arányokat. A legrosszabbon ennek tekintetében is túl van az ország, ma már egyre inkább közelítenek a természetes értékekhez, alig pár százalékos az eltérés a mostani csecsemők körében.

A bűnözés még mindig nem problematikus, s a nőhiány sem kézzel fogható jelenség (legfeljebb falun, abszolút mobilitásmentes közösségekben, ahol hagyományosan a faluból, vagy a szomszédos 1-2 faluból kéne asszonyt találni - ha még vannak ennyire elzárt, megállt idejű régiók), Egyrészt a pasiknak egy bő 10 évet felölelő korosztály áll a rendelkezésére választék szempontjából, másrészt több szomszédos országból akadnak importarák.

2015.10.18. 11:53:45

Valoszinuleg en vagyok az egyetlen, akinek eszebe se jut a Turo Rudi, de en az anyukammal se skype-on beszelek, hanem cseten. :D De tenyleg nem ertem, miert pont a Turo Rudi? Mi van a Pilota Keksszel, Vanilias Karikaval, Eros Pistaval, Piros Arannyal, Kakaos Csigaval, stb? Ezek nem hianyoznak senkinek, csak a nyamvadt Roka Rudi? :D

A kuponoknak szerintem csak akkor van ertelme, ha az ember nagyon csoro, es nem tudja teljes aron elintezni a bevasarlast. Ez az AFA nelkuli arak viszont hihetetlenul gaz...

2015.10.18. 11:54:11

@diggerdriver: Ez nagyon jo otlet szerintem. Egyebkent mostanaban tudtam meg hogy Nemetorszagban milyen hatekonyan integraljak a praktikus ismereteket az oktatasba. Van a 'csaladban' egy 11 eves gyerek, es most latom hogy pl. a matekpeldainak a jo resze olyan hogy pl. van x osszeged, ebbol kolcsonadsz egy baratodnak x% kamatra, mennyit kapsz vissza stb. Es pl. szerveznek nekik munka-gyakorlatot, par orat toltenek kulonbozo munkahelyeken ahol reszt vesznek a munkafolyamatokban, pl. etterem, gyar. Pedig gimnaziumrol van szo, nem 'szakmunkaskepzo' vagy hasonlo. Nekem nagyon szimpatikus ez a rendszer.

P.Elliot 2015.10.18. 11:54:59

@Mirjam2: Aki sporolni akar annak jol jonnek a kuponok, ha ugyesen forgatja akkor szinte ingyen kapja meg a termeket. Regebben ismertem egy csaladot aki minden evben abbol nyaralt amit a kuponokbol osszeszedett.
Regebben en is bevaltottam a kupont ha a kezembe akadt, mara mar nincs hozza turelmem.
Igen, vannak ilyen maniakus kuponvagdosok, ezeknek nagyon kicsi a szazaleka aki valoban a csalad sorsan akar vele lenditeni hiszen tobb energiat fordit ra hogy ezeket vadassza mintha teszem azt ezalatt az ido alatt munkat vallalna nehany orara.
Ez szenvedely! Hobbi! Hogy ki mennyit tud vasarolni ugy hogy pl. 400-600 dollaros szamlanal 10 dollart fizet vagy egy fillert sem. Olyan mint egy kartyajatek.
Jol jellemezte ezt egy fiatal srac a teveben aki mar evek ota kuponvagdoso volt, / a csaladja mar ki akarta hajitani az ajton erte/, hogy ha most milliokat nyerne a lotton akkor is kupont vagdosna. Legfeljebb arany olloval.
En is amultan neztem hogy azt a sok dolgot amit osszeszednek amik sokszor a fel pincet megtoltik mire hasznaljak. Volt aki ezzel latja el a rokonsagot, volt aki bevitte a elelmiszerbankba ahol kiosszak a szegenyeknek, volt aki mint mondta egyszeruen eladta joval olcsobbert.
Szoval nyugodtan tehetjuk ezt a szenvedely, illetve hobbi kategoriajaba, normalis ember ilyen fokon nem vagdos...
Az hogy a termekre csak a sima arat irjak ki az egy szokas, senki nem lepodik meg rajta csak a kulfoldi, mi is annakidejen amikor az elso labost vettuk, nem ertettuk hogy miert van meg 3 szazalek/ annyi volt akkoriban/. Azota megszokuk....

2015.10.18. 11:55:31

@Mirjam2: De tényleg. Ezért sem értem azt, amikor azt mondják, hogy majd gondoskodik rólad a gyereked, amikor öreg leszel. Mi erre a garancia, most őszintén? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 11:56:14

@Mirjam2:
Teljesen igazad van viszont gazdasági okok miatt ez természetes folyamat. Minden jóérzésű embernek bántja ez az igazságérzetét de keveset lehet tenni ellene. A javak egyenlő elosztása már a kommunizmusban sem működött.

2015.10.18. 11:58:06

@diggerdriver: Nem bankárokat kell képezni, de azért lehetne tenni az ellen, hogy fejlődjön a pénzügyi kultúra. És hogy az emberek ne adósítják el magukat, sokszor teljesen feleslegesen.

2015.10.18. 12:02:06

@mojyo: Ez egy jó kérdés. Írhatnál róla egy kis esszét. Rád bízom a tartalmat, hiszen te úgyis őrült vagy. :D

2015.10.18. 12:04:11

@diggerdriver: Szerintem pont az a helyzet javitasanak a gatja, hogy rengetegen elintezik annyival, hogy "ez temeszetes folyamat", es hogy "keveset lehet tenni ellene". Ne hidd el, ha ezt mondjak neked! :) Nem az osszes javak egyenlo elosztasarol van szo, hanem a pazarlas csokkenteserol.

2015.10.18. 12:08:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Dehat nem tudom en a valaszt, azert kerdeztem. :D

" hiszen te úgyis őrült vagy" :D Ertem, hat, el lettem intezve akkor. :D

DieNanny CH 2015.10.18. 12:18:43

@Narina:

Én ötvözöm a kettőt. Ha kell valami, és éppen kuponnal olcsóbb, akkor azzal veszem. Vagy, ha valami kell ugyan, de nem sürgős, akkor várok egy kuponos akcióra.

Ausztriában pl a Hofer (Aldi) kiadott egy évkönyvet, hogy az év melyik hetében éppen mi lesz akciós. Így be lehetett tervezni a dolgot. (Legalábbis ez volt 5 éve. Most nem tudom, így van-e még.)

DieNanny CH 2015.10.18. 12:20:09

@Mirjam2:

Én úgy értelmeztem a kérdését, hogy csak vitaindítónak szánta. A saját véleménye nem volt benne... Asszem...

©________ 2015.10.18. 12:34:59

@Dragonlady (Bp, Hun): ikrekért utólag kell büntetést fizetni? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 12:46:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Minden áru megtermelése mögött emberi erő áll. Ha nem közvetlenül akkor közvetve.
Ha adott árumennyiségre csökken az igény mert takarékosak az emberek akkor az előállításra fordított erőforrásokra is csökken az igény.
Ilyen egyszerű.

Golf2 2015.10.18. 12:46:50

@P.Elliot: most mennyi a 3 százalék 10-15?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 12:48:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Teljesen igazad van. Kérdem én hogy jelenleg például hol lehet megtanulni egy sárgacsekk kitöltését vagy egy bármilyen adatlap kitöltését vagy önéletrajz írásának a mikéntjét, egy autó fenntaratóságának vagy ár-érték arányának viszonyainak kiszámítását?

P.Elliot 2015.10.18. 12:52:20

@Golf2: 7%....de minden allamban mas, van ahol alacsonyabb, van ahol tobb.

Csodabogár 2015.10.18. 12:53:20

Turo Rudit egyszer kostóltam de nem szerettem.

Kuponokat egyből eldobom. Sajnos nem sok követőm van. Amerikában a falra tudtam mászni, mikor a nők előszedték és a kasszásnő segítségével elkezdték válogatni a megfelelő cetliket. A sor meg állt szép türelmesen. Árakra mindig 7%-ot kell rászámolni forgalmi adó miatt. Fejszámoló művészek előnyben.:-)

Kínában, tudomásom szerint már engednek második gyereket is, különösen ha a megvan a szülők anyagi háttere. Belegondolni se szeretek, hogy hány lánycsecsemőt öltek meg vidéken a szerintem hülye hagyomány miatt.
Persze én, mint meggyőződésből gyerektelen, úgy képzelem, hogy mindenkinek magáról kellene gondoskodnia. Nem hinném, hogy a szüleim valamiféle életbiztosítást láttak bennem, vagy a nagyszüleim bennük.

2015.10.18. 12:53:57

@diggerdriver: A pazarlas csokkentese nem azt jelenti, hogy nincs igeny az eloallitasra, hanem, hogy ha mar valaki eloalliotta, akkor ne a kukaban landoljon, hanem ott, ahol meg is eszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 12:54:56

@mojyo:
Van egy javaslatom. Ne egyél húst hanem add a szegényeknek.
Gondolj bele mennyi előnnyel jár.
A szegények jóllaknak.
Te vékony maradsz.
A vega klub ünnepelt, megtért sztárja leszel.
A lelkiismereted megnyugszik.

Én már próbáltam hindu barátaimat hússal kínálni meg a muszlim haveromat disznósonkával de visszautasították.
Mindegy, én megtettem mindent.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 12:55:41

@mojyo:
Csakhogy aki előállította az pénzt akar látni érte. Itt bukik meg a dolog.

2015.10.18. 12:58:14

@P.Elliot: Nem arrol van szo hogy meglepodtem, hanem hogy idegesitett hogy nem adtak hozza az afat, es ez engem akkor is idegesitene ha mar 30 eve ott laknek, en mar csak ilyen vagyok, de az a szerencse hogy nem kell az USAban elnem mert tenyleg nem nekem valo hely. A kuponokat ertem hogy ez egy hobbi sokaknak, pont ezt tartom szanalmasnak. Nem beszelve az elpazarolt papirrol - nem vagyok oko-fanatikus, de az tenyleg pazarlas hogy haztartasonkent hetente akar tobb kilo papirt kidobnak a nem hasznalt reklamujsagok formajaban.

2015.10.18. 13:04:30

@diggerdriver: Nagyon ritkan eszem igy is hust :) Nem tudok adni a szegenyeknek, cserebe nem veszem meg, es dobom ki a kukaba. Az aruhaz, ahol vasarolok, viszont azt allitja magarol, hogy szokott a helyi szegenyeknek eladatlan arut vinni. Te is megteheted, @Mirjam2 mondta, hogy vannak az orszagodban is Food Bankok vagy micsodak, te is vihetsz oda olyat, ami meg jo, de nem fogod megenni, de ilyen lehet, hogy nincsen nalatok :D

A masik valaszodra: a pazarlas csokkentese nem azt jelenti, hogy nem fizetjuk ki annak, aki eloallitotta :D Hanem, hogy ha mar megvette valaki, akkor ne a pazarolja el. Ez ilyen nehez koncepcio volna? Nem te vagy az, aki a second hand shopokban vagy hol vasarol kacsakat vagy miket? Kepzeld el, ha kidobalnak, hogyan jutnal kiskacsakhoz? :D Na, ha a porfogokkal is mukodik ez, akkor ugyanez vonatkozhat az elelmiszerre, bar logisztikailag valoban nehez rovidlejaratu, feldolgozott arukat utaztatni, helyben is lehetnek olyanok, akiknek szukseguk lehet ra.

Liping 2015.10.18. 13:04:43

@Dragonlady (Bp, Hun): Voltak ilyen esetek falun, hogy lanycsecsemőket a sorsukra hagytak, de nem általános, bevett gyakorlatként, s arányaiban semmiképp nem gyakrabban mint ahány csecsemővel teszik ezt idehaza - ez utóbbi nemfuggetlen.

Az abortuszok szelektív módja már jobban befolyásolta az arányokat, de jó ideje büntetést von maga után, ha az orvos megmondja a gyerek nemét.

Az aránytalanság elsődleges oka abban rejlik, hogy vidéken engedélyezett a második gyerek, ha az első lány. Ahol elsőre összejött, ott leálltak a gyerekvallalassal, ahol meg beprobalkoztak egy második gyerekkel, ott cirka minden második esetben összejött a fiú. Ez már önmagában 5/8 fiút eredményez. Hogy megsem volt ennyire durva, az főleg annak tudható be, hogy városokban nem volt ilyen kedvezmény.

P.Elliot 2015.10.18. 13:12:17

@Mirjam2: En nem tartom szanalmasnak mint hobbit ezt a kuponozast. egy a sok furcsa hobbi kozul. Minden embert mas erdekli, ha ez akkor ez, igazabol egyfele vadaszat verontas nelkul, hogy lehet bekeriteni a kiszemelt arut penz nelkul vagy apropenzert. Ez is ad egyfele izgalmat, kalkulalas, szamolgatas, kombinacio, Istenem, ha ez erdekli, miert ne? En is furcsanak tartom de elfogadom, had szorakozzon ha ez erdekli. Egyaltalan, amig mast nem bant vele addig mindenki szorakozzon a kedve szerint.
A papirpazarlas is igaz par itt kulon gyujtik be a papirnemut ami megy az ujrahasznosiasba, ujra papir lesz beloluk, egy reszebol legalabbis. Az uveges viszi el, az uvegeket es a muanyag dolgokat is kulon kell gyujteni mert ujra feldolgozzak.
semmi rossz nincs abban ha neked nem tetszik az orszag, van benne sok kifogasolni valo mint mindegyikben a foldon.
En szeretek itt lenni, el sem tudnam mar kepzelni masutt de elfogadom hogy masnak nem jon be. Mindenkinek mast jelent a kellemes, nyugodt elet es mashol mint a masiknak...

2015.10.18. 13:12:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Semmi. Azsiaban konkretan 'agymosassal', erzelmi zsarolassal probaljak ezt elerni; pl. kezdettol fogva mondjak a fiugyereknek hogy majd az o kotelessege lesz a szulokrol gondoskodni; elkenyeztetik; kivalasztjak a hazastarsat; stb. Persze sok esetben nem lehet a szuloket hibaztatni, hiszen valoban nincs mas valasztasuk, mint megprobalni fenntartani ezt a tarsadalmi rendszert a sajat erdekukben.

2015.10.18. 13:20:36

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Egyszerű pedig. Volt egy ilyen amcsi sorozat, amiben olyan emberek szerepeltek, akik mindenen spóroltak. A TLC-n adják amúgy, címet nem tudok, ne is kérdezd. Szóval, amilyen hőfokon elmossa a gép az edényeket, azon a hőfokon megtudod főzni a lasagne-t is. A vendégek persze panaszolták, hogy milyen mosogatószer íze van a kajának. :DDD

2015.10.18. 13:21:18

@diggerdriver: De ez nem érv arra, hogy csökkentsük az élelem pazarlását.

2015.10.18. 13:28:25

@Mirjam2: Na igen, Ázsia az egy külön világ, ilyen szempontból is.

létkoktél 2015.10.18. 13:38:43

Valahogy mindig az az érzésem az ilyen kuponos baromságokkal, hogy arra akarnak rávenni, hogy olyasmit vegyek meg, amit magamtól nem vennék, vagy nem ilyen mennyiségben stb.
Múltkor jött egy faszi, mondván a tévézési szokásainkról kérdezne. Mondom, nem nézünk tévét. Mi? Mondom, ja, mi csak filmet nézünk dvd-n, online, tv műsort nem, nincs is bekötve a tv. Az nagyszerű, tolt be az ajtón, ő pont az ilyeneket keresi, pont nekünk találták ki a mittudommilyen díjcsomagot, csak filmekkel. Mondom, köszi, de ezt megoldjuk online, nem kell nekünk ehhez díjcsomag. De miért nem? Na, szó szót követett, már a végén ott tartott, fizetnünk se kell, csak próbáljuk ki, hiába mondtam, ez nem a pénzről szól, de ő nem értette. Az törte meg a rámenős akaratosságát, amikor megkérdeztem: akkor tisztázzuk, ez most kötelező, hogy legyen tv előfizetésem?

Merthogy nekem van egy nagyon antipatikus alapelvem, mégpedig az, hogy ami magamtól nem jut eszembe, akkor arra akkor sem vagyok vevő, ha valaki utólag eszembe juttatja. Bízom a saját szükségleteimben, értékítéletemben stb. Szóval ezért utálom a kupont, meg a nettó árakat meg a plázaakciókat, folyamatosan azt érzem, palira vesznek és a végén tuti nem én járok jól – és nem csupán anyagilag, mert sokszor a dolog tényleg nem is a pénzről szól, hanem alapvető életfelfogásról, prioritásokról, hangsúlyokról stb.

Pazarlás: mi kb. lassan 10 éve tudatosan szinte mindent, amit csak lehet, használtan veszünk. Ruhát, játékot, technikai vackokat, konyhafelszerelést, bútort, és ezekből is csak annyit, amennyire valóban szükségünk van, nem dobálunk ki semmit, amíg még használható. Ha valamit csináltatunk, mindig arra törekszünk, egyéni vállalkozót találjunk, sosem nagy céget. Vissza az alapokhoz - valahol ez az, amiben mi hiszünk, és nekünk ez minden szinten tökre bejött, pl. a gyerekeknek milliószor jobb, egyedi játékokat vadásztunk így, mintha bemennénk a „játék”boltba egy újabb rohadófejű zombibabáért, gülüszemű torz kutyáért vagy „öntsd ki a saját gipsznyulad” blöffkézműves baromságért, és tök jó vintage bútoraink vannak, imádom őket, gyönyörűek. Szóval nem mondanám, hogy mosogatószer ízű a makaróni nálunk, nekünk legalábbis tökre ízlik, de az tény, hogy az agyhalott tömegfogyasztásban tényleg nem veszünk részt hosszú évek óta, és ezen a külföld semmit sem változtatott, sőt, miután itt nagyobb a fogyasztási kedv, jobban tudunk minőségi használt cuccokat venni.. Szerencsére egyikünk sem dolgozik az ún. termelői ágazatban, szóval még meghasonulnunk sem kell önmagunkkal, a pénzt olyan dolgokkal keressük, amire mi is jó szívvel áldozunk, ha arról van szó. Sajnos termelői kaják nincsenek, ezt mondjuk sajnálom, de ez annak az ára, hogy viszont hosszú és havas a tél, és rövid, hűvös a nyár, ami nálam alapfeltétel a normális élethez.

De ez csak a mi hülye példánk és sokaknak – még családban is – inkább elrettentő, mint követendő, szóval inkább csak kuriózumként írtam le a téma kapcsán, mennyire különbözőképpen vagyunk bekötve, ki így, ki úgy. :)

Golf2 2015.10.18. 13:39:28

@P.Elliot: nagyon baráti a 7% nem sokat emeltek 30? èv alatt. Vajon magyarban volt e ès mennyi 30-40 ève?Most rengeteg a 27.

P.Elliot 2015.10.18. 13:42:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Annak a felet sem kell elhinni. Van aki olyan tarhas alak hogy jelentkezett a sorozatra holott nem ugy el de ugyebar szereolokent 25 ezer dollar uti erte a markat.
Ha figyelmesen megnezed akkor latod hogy melyik valodi melyik csinalt szoveg, pl. egy keleti no a sok hanyingert kelto szokasa mellett meg azt is mondta hogy o feldarabolja a mar nem hasznalt ruhait es wc papirnak hasznalja, ujramossa de en pl. eszrevettem a furdoszobajaban hogy a wc papir ott volt a helyen sot tobb guriga a sarokban a polc mellett, az vajon akkor minek volt? Plane hogy azt allitotta hogy vendegei, hozzatartozoi nincsenek soha.
Vagy azt a hazaspart aki a mezokrol gyujtotte be a salatanak valot a gyerekeivel, mindenfele giz-gazt es a gyereke kerdezte roluk hogy ez milyen izu, az milyen. Ha napi szinten onnan szedik akkor miert kerdezi a gyerek? Szoval mind nem kell elhinni de ott is vannak igazi dolgok. Szoval, szines a vilag, hehehe...

Golf2 2015.10.18. 13:43:55

@létkoktél: tehát ha elfelejted magad a kocsiban bekötni akkor ne szóljon senki mert te így vagy bekötve.

P.Elliot 2015.10.18. 13:46:01

@Golf2: Nem tudom...De most potoljak nyugi. Akkora elelmiszer aremeles volt hogy 100%-ek az utolso ket evben, es mostanaban kezd 50%-os lenni mindenre szinte affele aljas szoveggel hogy valami baj van a tojastermelessel, keves van, muszaj emelni, jaj, a kaveval is, azt is musza, marhavesz vanj es igy sorban.....Eddig olcso sot nagyon olcso volt minden a fizeteshez kepest, ez kezd eltunni....felzarkozunk Europahoz.

Csodabogár 2015.10.18. 13:47:40

@diggerdriver: Szerintem ez nem akkora tudomány. Én legalább is soha sehol nem tanultam, aztán valahogy mégis tudom. Gondolom nem vagyok egyedül.

P.Elliot 2015.10.18. 13:49:13

@Mirjam2: Es mi tortenik ha a fiugyerek meghal? Erre nem lehet alapozni hogy majd az tartja el a szuleit.

Narina 2015.10.18. 13:50:04

Ezzel a lany fiu kerdessel kapcsolatban a parom egy mondasat mondanam el amikor a lany szuletett! Erik a szeme fenye, Mesi a buszkesege! Mivel Erik mar picikent is nagyon erzekeny, lagy termeszetu fiu volt es ez most sem valtozott, Mosit mar szuletesetol fogva nem lehetett olbe venni szinte. Egyszeruen nem szerette, csak, ha igenye volt ra, de azt sose birta, ha valaki a sajat "szorakoztatasara" olelgeti tutujgatja. Most se, pedig matrica idoszaka van es hozza merten eleg sokat log rajtam. Na Erik lett a szemefenye, mert O sokkal kevesbe volt onallo, sokkal inkabb rank tamaszkodott igy ovni es vedeni kell(persze nem majom szeretettel), Mesi kemeny, dacos, nem csipi, ha helyette akarsz csinalni valamit, hatarozott velemennyel igy O megall mar most a laban csak terelgetni kell kicsit. Szerintem pont nalunk dolt meg, hogy a fiu az erosebb, mert a huga 5 evvel fiatalabb, de a batyja nem bir vele. Ezt minden szempontbol mondom. Eriket soha nem vinnek pl diszno vagasra, mert nem birna idegekkel, osszeomlana, de Mosi volt mar es meg sem rezdult, pedig imadja az allatokat(szerintem, ha az egy lo lett volna inkabb neki megy a bollernek, de a malacra es az egyeb haztaji allatokra inkabb kaja kent gondol) Ettol fuggetlenul pont azert szeretjuk oket amilyenek. (Eriket legalabb lehet kicsit babusgatni, Mesi meg inkabb vedi a kisebbeket) Azonban en nem tudnam elvarni toluk, hogy nekem szenteljek az eletuket. Nem mondom, hogy nem ertem, de en nem tudnam ezt kikovetelni.

DieNanny CH 2015.10.18. 13:50:11

@Csodabogár:

A sárgacsekk-kitöltést én még általános 4. osztályban, környezetismeret-órán tanultam. Meg az ajánlott levél feladását is.

Csodabogár 2015.10.18. 13:55:03

@Golf2: Magyarországon 30-40 éve még népidemokrácia volt. Egyenár egyenfizetés stb. Az ilyen -olyan adók akkor derültek csak ki, mert a háttérben mindig is voltak, mikor áttéertünk a piacgazdaságra. Jelenlegi kormányunk állandóan rezsit csökkent, miközben a forgalmi adót EU-s csúcson tartja. Sajnos ezt nem mindenki veszi észre.:-(

adg 2015.10.18. 14:07:11

Szerintem ez a gyerekesek-nem gyerekesek igy ado, meg ugy nyugdij, es ha neki igy, akkor nekem ugy egy teljesen ertelmetlen dolog, inkabb csak az oszd meg es uralkodj resze. Mint a tanarok vs nyaron is dolgozok, vagy meg ezer mas. Semmi ertelme.

Az ilyen (reszben) szocialis alapon mukodo tarsadalmak legnagyobb elonye, hogy kisimit ilyen kis egyenlotlensegeket.
Ki a rak tudja kiszamolni, hogy osszessegeben kivel jar jobban a tarsadalom hosszu tavon? Egy haromgyerekes csalad, vagy egy egesz eletet munkahelyen vegigdolgozo hazaspar lesz hasznosabb? Mi szamit tobbet, a harom gyerek altal kesobb befizetendo ado, vagy a ? Mi is? Hulyeseg az egesz. Gyerek kell egy tarsadalomba, ez teny. Hogy mindenkinek nem lehet, es kotelezni sem lehet az embereket gyerekvallalasra, az is teny. Osszeugrasztani is felesleges oket. Fizessenek tobb adot a gyerektelenek vs van aki kutyat tart, mas meg gyereket.

Inkabb el kellene fogadni, hogy kinek mi a fontosabb, mik a lehetosegei, kepessegei.

Smart Lag 2015.10.18. 14:14:05

@mojyo: ha mondjuk 20%-ot meg lehetne takarítani a tudatos élelmiszer felhasználással, a következô hatásai lennének a teljesség igénye nélkül:

Leépítés a gyártói és kereskedelmi szektorokban
Áremelés ugyanitt
A fogyasztói szokások megváltoznának ezért másra költenék el az itt megtakarított pénzt (pld. Alkohol, fakacsa, drog

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.18. 14:14:08

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ez egyéni kérdés.

Én a legritkább esetben dobok el ételt. A megrohadt almát is megeszem, levágva a rohadt részt. A penészes kenyeret is, levágva a penészes részt.

Az meg szinte kizárt, hogy elmegyek étkezdébe, étterembe, stb. és nem eszem meg a rendelést. A vállalati étkezdében egy alkalomra emlékszem az utolsó fél év alatt, hogy nem teljesen üresen vittem vissza a tálcámat. Ekkor is az ok egészségügyi volt: megéreztem az egyik ételen, hogy rosszul fog esni, ha megeszem az egészet.

Szóval ilyen problémákat nemigen lehet rendszerszinten kezelni, ez egyéni ügy és egyéni értékrend kérdése.

Nem tudok rossz érzés nélkül tekinteni az olyan emberekre, akik az általuk elvett (vett vagy ingyen kapott) ételt nem eszik meg. Ilyesmit csak kisgyerekeknél tudok elnézni.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.18. 14:14:10

@diggerdriver:

Igen, akinek van rá pénze, az megteheti ezt ma is. De ez is kockázat, hiszen nem tudható sosem, mikor csődöl be egy magánpénztár.

Narina 2015.10.18. 14:22:08

@adg: Azonban bocsass meg, de azt kell mondjam szep elkepzeles viszont amig ket ember is van a foldon az egyik mindig ra akarja kenyszeriteni a maga nezeteire a masikat.

adg 2015.10.18. 14:37:07

@Narina: de ebben nincsenek nezetek, nem kell kenyszeriteni senkit. Ez az egesz csak arra jo, hogy meg egy toresvonal legyen. Meg annyi ertelme sincs, mint az "akinek nincs penze, menjen buszsofornek" cimu sorozatnak.
Ez egy olyan dolog, amit nem lehet kiszamolni, es igy nem lehet alatamasztani sem egyik ervet sem. Nincs megoldasa.

Narina 2015.10.18. 14:40:51

@adg: Na ebben egyet ertunk. Szerintem eleg gaz a vihar kavaras es nem is igazan ertem ez mire jo. Ez tenyleg arra jo, hogy az embereket ossze ugrassza.

©________ 2015.10.18. 14:51:06

@Golf2: bármiféle adót a rendszerváltáskor vezettek be.

Golf2 2015.10.18. 14:53:40

"Akinek nincs pènze menjen buszsofőrnek" cimű sorozat után meg majd jön a Lázadás a buszon cimű angol film ...

2015.10.18. 14:54:20

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "De ez is kockázat, hiszen nem tudható sosem, mikor csődöl be egy magánpénztár."

Ahogy az sem tudható, hogy mikor csődöl be egy egész állam. És akkor bizony minimálnyugdíj sem lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 14:55:58

@mojyo:
Amit nem veszel meg és nem dobsz ki az nem generál munkahelyet.
Lehet hogy egy szegénnyel kevesebb lenne ha a te kidobott élelmiszerét kéne gyártania fizetésért.
:)))))))))))))))))))))))))))))))
Ha nem lenne fakacsa nem venném. Szívesen gyűjtenék kidobott Rolex órákat is de nincsenek 2 fontért a charitykban.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.10.18. 14:58:30

@Herr Géza: Brutálisak. Legalábbis a fizukhoz képest.

Narina 2015.10.18. 15:00:43

@Smart Lag: Ohm akkor azt javaslod, hogy mindenki pazaroljon meg jobban, hogy legyenek munkahelyek, valamint, hogy ne legyenek alkoholistadrogosfakacsasok? Jo nekem ez igy jott le, de ezt most nem teljesen ertem. En ugy gondolom, hogy amit megsporol az ember azt ertelmesen hasznalja fel. Pl vehet tobb elelmiszert es a felesleggel segitheti a kornyezeteben elo kevesbe szerencseseket. En mondjuk ezt csinalom mar eleg reg ota, persze amikor volt mibol adni. Igy mindenki jol jar. Az arusnak, mert eladja a portekajat, a raszorulonak lesz kaja(egyeb), nekem jot tesz lelkileg. Persze ezt szellemi tokevel is meglehet tamogatni. Amikor meg dolgoztam otthon rendszeresen talalkoztam egy sraccal aki utcan volt eros jo kotesu gyerek, de nem volt lakasa. Az akkori cegnel kereste arurakodot a kozpontba. Mondta a sracnak mi a szitu es, ha akarja szolok a fonoknek. Mondta oke probaljuk meg. Fonok ugy vette fol, hogy 3 honap, ha addig bejar rendesen dolgozni es nincs vele gond segit lakas ugyben is. Most a sracnak van egy kisfia es eltudjak tartani magukat igaz mar ok is ausztriaba dolgoznak. Igy is lehet. Viszont O mar akkor is azt mondta, hogy sokkal jobb lenne, ha a cegek megengednek, hogy a kornyek beli utcasok elvihesek a kidobasra itelt cuccot(70% a ezeknek teljesen jol felhasznalhato es beteg se lesz tole senki)

Narina 2015.10.18. 15:04:07

@Narina: Jaj most nezem. Na szoval nem megmondani akartam a tuttit bar ez ugy hangzik es sok szemlelet van amit ezuton is kozlom, hogy tiszteletben tartok, de en igy csinalom masok meg ugy. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:05:44

@P.Elliot:
Ugye milyen érdekes a magyar mentalitás? Szánalmasnak nevezik a kupongyűjtést meg hülyék hobbijának mikor az égadta világon senkinek sem ártanak vele. Ez egy tipikus magyar mentalitás. Lenézzük aki Tescoban vásárol aki Suzukival jár aki gyorsétteremben eszik aki kuponra vásárol aki Győzike show.t néz és lehetne sorolni a végtelenségig.
Holott mindez mindenkinek a magánügye és senkinek sem árt vele.

SzZoole 2015.10.18. 15:11:20

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
"Én a legritkább esetben dobok el ételt. A megrohadt almát is megeszem, levágva a rohadt részt. A penészes kenyeret is, levágva a penészes részt."
Max,ettol en okosabb embernek tartalak,ugyanis ha egy kicsit is utanna jarsz a penesz okozta veszelyeknek az etelen,akkor tudnad,hogy ha kidobod a peneszes etelt hosszutavon tobbet nyersz vele,foleg az egeszsegeden.
A sorozatos sejtosztódás következményeként hosszú sejtláncok, gombafonalak jönnek létre, amelyek egy idő után már szabad szemmel is láthatók,például nem kívánt kékes-szürkés, szőrös foltokként a kenyér vagy a gyümölcsök tetején.A penészgombák anyagcseréjének melléktermékeként ráadásul veszélyes méreganyagok is képződnek, amelyekről szabad szemmel képtelenség megállapítani, hogy milyen mélyre hatoltak be az ételbe. Ez az oka annak, hogy nem szabad félvállról venni a penészes élelmiszert,csupancsak sporolasbol.A kis mennyiségű peneszel szennyezett étel viszonylag ritkán okoz azonnali tüneteket, hosszú távon azonban növeli egyes betegségek, például a vese- és májkárosodás, az immunrendszerhez és az idegrendszerhez kapcsolódó megbetegedések, sőt akár a daganatok kialakulását is okozhatja.
Ugyanez igaz a gyumolcsokre is.
Szoval a Te erdeked is,hogy sporolasbol menyire mergezed magad Es a csaladod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:12:06

@létkoktél:
Nézd, ahogy ti éltek az teljesen a ti dolgotok. Semmi baj ezzel, egészen addig amíg baromságnak nem nevezed a kupongyűjtést például. Azért mert te nem csinálod még nem baromság. Én sem csinálom de nem is véleményezem.
Engem számtalanszor kifiguráztak már itt ezen a blogon is mert 41 pennys paradicsomos húsgombócot eszek. Soha senkire még rátukmálni nem akartam mégis egy csomó embernek csípi a szemét. Vagy például az hogy KFC kaját eszünk. Ilyenek már elég indokok hogy ítéljünk.
Na ez a szánalmas.

Narina 2015.10.18. 15:15:09

@diggerdriver: Szerintem, mindenkinek van olyan klikje amit a masik ember nem fog megerteni, mert nem O. Kedves uram en is magyar vagyok tehat akkor nekem is szol? Pedig olvashatta, hogy a beuteseket en egyen szintjen kezelem es nem izgat kulonosebben mi a rigojaja csak ne maszon az idegeimre vele. Embert meg nem neztem le semmiert, legfeljebb nem ertem, de ez sem lesulyto inkabb felfogom O ilyen e tovabb lepek. Nya Kerem szepen pontositson, mert erzekeny lelku amazon vagyok. ;) :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:16:46

@Csodabogár:
A mi időnkben mikor kellett önéletrajzot írni? Egyáltalán piacra vinni a munkaerőnk? Milyen űrlapokat kellett kitölteni? Igen, szép lassan megtanultuk. Manapság is ez van csak a "szép lassan" nélkül.

Narina 2015.10.18. 15:17:55

@diggerdriver: KFC kajat en is szeretem! Kerem a koveimet! (lehet ma kicsit megartott valami) :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:22:47

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Igaz, de ez is olyan mint a demokrácia. Szar de nem találtak még ki jobbat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:27:24

@Csupacsí:
Nagyjából. Az SZJA-t 1988-ban. Az már bizony a rendszerváltás előszele volt.

2015.10.18. 15:28:38

@Smart Lag: @diggerdriver: Jezusmariab*zmeg. :D

Azt ugye tudjatok, hogy nemcsak a fogyasztok pazarolnak, hanem maguk a kereskedok is, akik meg se veszik a termelotol a krumplit, ha tul gocsortos? Most sincs tehat kifizetve a termelo, vagy nem a megfelelo aron.

Es az is teljesen okes, hogy azzal tartunk fenn allasokat, hogy a kukanak is veszunk dolgokat, ennek igy kell lennie, ez ezzel jar, так жизнь. :D

Es, ha ezen lehetne valtoztatni lehetne, peldaul azzal, hogy csak azt vesszuk meg, ami nekunk kell, a tobbit otthagyjuk a boltban, vagy azzal, hogy uj csomagolast tervezek amiben tovabb marad egy elelmiszer es eladhatom mashol, masoknak, hatekonyabba teszem a logisztikat es a disztribuciot, vagy azzal, hogy a gyorsettermek megveszik a gocsortos krumplit a termelotol, ahelyett, hogy ok felgyujtanak Brusszel kozepen, szoval akkor meg fognak szunni a munkahelyek es drogra fogjak kolteni az emberek a megtakaritott penzuket. :D Ertem, nincs tobb kerdesem. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:31:57

@Narina:
Az érzékeny lelkű amazon az már önmagában ellentmondás.
Vagy-vagy.
:)))))))))))))))))))))))))

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.10.18. 15:36:48

@diggerdriver: hany misit kell felreraknod, hogy annak a kamatabol jol elj? Mekkora az eselye, hogy jon egy betegseg es elviszi az osszes megtakaritasod mert kell a penz a jo orvosra?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:37:49

@mojyo:
Ma kidobtam egy lejárt szavatosságú Skót tojást. Egy hete mikor megvettem azt hittem hogy meg fogom enni. Hát nem. Kidobtam.
Egy mocskos szemétláda pazarló, emberiség megrontója vagyok.
Most hamut szórok a fejemre és megyek Canossát járni.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:40:14

@FeketeMacska73:
A magánnyugdíjnak nem a kamataiból kéne megélni a hanem a megtakarítási időszak kamataiból ÉS a tőkéből.
Az egészségbiztosítás más sütemény azt ne keverjük ide.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.10.18. 15:41:27

@puhacica: az apanak a fizetese nagyreszt a gyerekekre lesz elkoltve, ha anya meg haztartasbeli akkor az o munkajanak is 'ara' van (vegyel fel egy babysittert, takaritonot etc)... az mennyire unfair, akinek mondjuk van 3 gyereke, fizetesuk 30 szazalekat a gyerekre koltik, majd az 3 gyereknek az adojabol TE is kapsz a feloszto kirovo rendszerben attol fuggetlenul, hogy a te 30 szazalekodat felelted. Senki nem takarit meg annyit, amennyit a gyerekere kolt, ugye? Az akinek nem lehet gyereke is allapot, ugyanugy mint hogy nem mindenki eleg okos, hogy felvegyek az egyetemre, vagy csinaljon egy ceget amibol milliomos lehet. Az elet NEM IGAZSAGOS :(

SzZoole 2015.10.18. 15:42:38

@diggerdriver: nem a ócsó paradicsomoshusgomboc az egeszsegtelen meg a kiefszi(bar szerintem azt mindenki szereti)hanem az amit fentebb Max-nak irtam,meg meg hozza lehetne sorolni a ragcsalok Es a csotanyok okozta fertozeseket is.
Valamelyik nap jot mosolyogtam azon,hogy valakinel megjelentek a csotanyok a lakasban es tobb kommenten keresztul kulombozo jotanacsokkal es videokal lattak el az illetot.
A csotanyokat meg az atom sem pusztitja el!!!
A legjobb megoldas ellenuk,hogy az ember meg a kornyekrol is jo messzire koltozik

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.10.18. 15:44:42

@diggerdriver: idealis, de adokedvezmeny mellett annak is lenne ertelme, hogy a nyugdijadnal az is szamit, hogy a gyereked mennyi adot fizet. Igy egy szulo se engedne ertelmetlen bufeszakra a gyereket, mert sajat erdeke, hogy gazdasagi ertelemben sikeres legyen a gyereke. Ha pedig muvesznek szanja, akkor a szulo is vallal kockazatot.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.10.18. 15:46:33

Valahol olvastam, hogy feloszto kirovo rendszer kb olyan mintha meg mindig ludtollal irnank, itt az ideje ezzel valamit kezdeni! Meg azon a mentalitason is valtoztatni kell, hogy emberek tobbsege ugy varja a nyugdijat mint iskolas gyerek a nyari szunetet!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:48:35

@FeketeMacska73:
Szerintem meg az én nyugdíjamhoz semmi köze a gyerekem adójának. Felnevelem, kb 20 évesen szélnek eresztem aztán onnan mindenki a saját életéért felelős. A jelenlegi rendszer is ott hibás hogy minden nyugdíjas a MÁSIK ember befizetésére ácsingózik.

2015.10.18. 15:48:59

@diggerdriver: O! En igazan nem akartam buntudatot kelteni, de ha van, az nem olyan nagy baj, allitolag gyogyithato. :D

Szerintem nem az vezet lelkibetegseghez, ha elegedetlen vagy a jelenlegi helyzettel, vagy felismered, hogy ez igy nem jo, hiszen erre az a logikus kovetkezo kerdes, hogy mit lehetne tenni a megoldas megtalalasaert. Az az igazi depresszio, ha elfogadod, hogy ez igy rossz, de nem lehet mit csinalni, ennek rossznak kell lennie, nincs mese. Szerintem. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.18. 15:49:06

Na jól van most befejeztem mert megyek HA találkozóra.

2015.10.18. 15:49:59

@diggerdriver: Lehet ellene tenni. Lehetne.

SzZoole 2015.10.18. 15:54:54

@diggerdriver: mar megint HA. talalkozo lesz es engem kihagytok???

2015.10.18. 15:56:00

@diggerdriver: Mintha nem tudnád, mi a valóság. Az egész fogyasztói társadalom erre épül, hogy vegyél meg olyat is, amire semmi szükséged sincsen valójában. Minden rögtön, azonnal kell. Mert ettől leszel boldog. A konzumidiótaság mindenkinek a magánügye, ez igaz. De szerencsére, nem kötelező neked is beállni a sorba.

Narina 2015.10.18. 15:58:00

@diggerdriver: Nem is-is. :D Persze, hogy ellent mondas, de vannak ilyenek. Pl en. :D

Narina 2015.10.18. 16:02:03

@diggerdriver: ME mar papava is avanzsalt uram nem csak boller? :D

2015.10.18. 16:03:11

@FeketeMacska73: "Igy egy szulo se engedne ertelmetlen bufeszakra a gyereket, mert sajat erdeke, hogy gazdasagi ertelemben sikeres legyen a gyereke. Ha pedig muvesznek szanja, akkor a szulo is vallal kockazatot."

A szülő célja, hogy boldog legyen a gyereke, nem pedig az, hogy a saját képére formálja a gyerekét, meg olyasmit várjon el tőle, amire ő maga sohasem volt képes. Elég nagy irodalma van ennek a jelenségnek amúgy.

A siker relatív fogalom. Picasso is milyen jól tette, hogy festett, és nem ment inkább orvosnak helyette.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.10.18. 16:04:08

@létkoktél: szerintem az ilyen elhatárolódás a konzumtársadalomtól pont olyan hobbi (s kb pont ugyanannyira idő-, energia- és pénzigényes is), mint a kuponozás. És mindkét fajta ember elégedetten dől hátra este, hogy ma is milyen ügyes volt, s a hobbi gyönyörűségének nem kis részét adja a másik életmód lenézése. :)

Más: papírkupont ritkán látok. Itt ha kiteszed a postaládára, hogy nem kérsz reklámújságot, nem dobhatják be. Amikor viszont online vásárolok, mindig ráguglozok az adott üzletetre + kampánykód. Elég gyakori, hogy találok is 10-20 százalékos kedvezménykódokat.

2015.10.18. 16:08:58

@Réka ‎: Mi abban az idő-, energia- és pénzigényes, hogy csak azt veszem meg, amire valójában szükségem van?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.10.18. 16:12:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: egy csomót kell filozofálgatni azon, hogy mi is a szükséges. (Internet ezekszerint igen...) nekem pl most égető szükségem van egy új blender ceruzára és elég sok időbe meg stresszbe kerülne bebeszélni magamnak, hogy pedig nincs. De ebbe nem akarok belemenni meg taglaögatni példákon keresztül. Szerintem úgy van ahogy leírtam. Ha senki más szerint nincs, akkor se baj. Nincs szükségem (!) a visszaigazolásra ahhoz, hogy ez legyen a véleményem.

2015.10.18. 16:28:45

@Réka ‎: Valami tévedés áll fent itten. Nem arról van szó, hogy költözzünk vissza a barlangokba, és mindent termeljünk meg magunknak. Nem kell nomádnak lenni. El kellene felejteni ezeket a szélsőségeket. Arról van szó, hogy valójában szükséged van-e x tárgyra, vagy pedig csak azért veszed meg, mert megpróbálnak manipulálni. Természetesen mindenkinek a magánügye, hogy mire költi a pénzét.

"Szerintem úgy van ahogy leírtam. Ha senki más szerint nincs, akkor se baj. Nincs szükségem (!) a visszaigazolásra ahhoz, hogy ez legyen a véleményem."

Akkor minek jársz fórumra? :)

2015.10.18. 16:29:20

@Csupacsí: Ez jó. Ez tetszik. :D

puhacica 2015.10.18. 16:40:43

@FeketeMacska73: figyelj. az en adombol eleg sokan kaptak otthon, ha jol gondolom, a befizetett adobol finanszirozza az allam a bolcsodeket, ovodakat, iskolai kepzest, tankonyvtamogatast, gyest, gyerekorvost, szoval nem kell izgulni, hogy mi, gyerektelenek nem szallunk be a kozosbe.

DieNanny CH 2015.10.18. 16:59:37

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Míg a legtöbb gyümölcsnél és a sajtnál is elég levágni a penészes részt, a kenyérnél nem: ha már van látható penész benne, akkor valószínűleg 10 cm-rel arrébb már ott vannak a vékony penész fonalak is. Olyankor az egész kenyeret ki kell dobni.
(Ezt valahol olvastam. És tartom.)

Csodabogár 2015.10.18. 17:01:41

@diggerdriver: Önéletrajzot a népi demokráciában sokszor kellett irni, ha tanulni akartál valahol, vagy állást kerestél stb. Persze az másról szólt mint a kintiek. Az otthoniban ügyesen el kellett, ha lehetett, álcázni az értelmiségi származást, meg ilyesmi. Kint svájciul irtam az első álláskereső önéletrajzot, biztos jó volt, mert rögvest felvettek.

2015.10.18. 17:01:42

@Réka ‎: Szerintem egyaltalan nem kell sokat filozofalgatni azon, hogy mi a szukseges, ha nem kell, ne vedd meg, de ha kell, akkor vedd meg. Ez nem egy tul bonyolult folyamat szerintem. :D

Smart Lag 2015.10.18. 17:10:02

@Narina: "Ohm akkor azt javaslod, hogy mindenki pazaroljon meg jobban, hogy legyenek munkahelyek, valamint, hogy ne legyenek alkoholistadrogosfakacsasok? Jo nekem ez igy jott le, de ezt most nem teljesen ertem. En ugy gondolom, hogy amit megsporol az ember azt ertelmesen hasznalja fel. Pl vehet tobb elelmiszert es a felesleggel segitheti a kornyezeteben elo kevesbe szerencseseket. En mondjuk ezt csinalom mar eleg reg ota, persze amikor volt mibol adni. Igy mindenki jol jar. "

Én nem javaslok semmit, csak tényeket írtam le.
Az értelmes ember értelmesen használja fel amit megspórolt, a buta ember meg bután, ez van.
Ne adj halat az éhezőnek, inkább tanítsd meg halászni, ennyit az esztelen jótékonyságról. Tudod mi történik, ha télen a legnagyobb hidegben heteken keresztül eteted a madarakat, aztán 2 hétre elmész síelni?

Smart Lag 2015.10.18. 17:10:15

@mojyo: "Jezusmariab*zmeg. :D
Azt ugye tudjatok, hogy nemcsak a fogyasztok pazarolnak, hanem maguk a kereskedok is, akik meg se veszik a termelotol a krumplit, ha tul gocsortos? Most sincs tehat kifizetve a termelo, vagy nem a megfelelo aron."

A jézusmáriázás a pazarlás egy verbális, az emoticonok túlzott használata pedig a pazarlás egyik virtuális formája. Minden élőlény pazarol így vagy úgy,de ez természetes, ha csak nem tagadjuk az energiamegmaradás általános törvényét.

2015.10.18. 17:19:54

@Smart Lag: Jo, akkor jezusmariazas nelkul: Persze, hogy mindenki pazarol, de azert rohadtul nem mindegy milyen mertekben, es ha lehet csokkenteni az igy okozott kart, akkor miert ne?

Ja igen, mert noni fognak az arak, de azert drogra majd jutni fog, elfelejtettem, bocsanat. :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.10.18. 17:36:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: enni inni meg aludni szükséges. Minden más többé-kevésbé luxus. Innentől lenézni a másikat amiatt, hogy az ő luxusa másmilyen, degenerált bornírt sznobizmus.

SzZoole 2015.10.18. 18:02:38

@Réka ‎: "degenerált bornírt sznobizmus."
Ez mit jelent?

Smart Lag 2015.10.18. 18:10:53

@mojyo: előbb-utóbb el fog kopni a kettőspont és a nagy D betű a billentyűzeteden, de jusson eszedbe, én figyelmeztettelek...

@Narina: "Jaj!"

Légy hű önmagadhoz, stílszerűen: lyaly!

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.18. 18:11:02

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

S minek nagyobb az esélye? Az államok nem szoktak becsődülni, s ha mégis, újraélednek. Az államoknak ugyanis mindig van pénzük, hiszen adót szednek.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.18. 18:11:06

@Zoole[uk]:

Rajtam nem fog ki a penészgomba. Persze igyekszünk az ételt felhasználni penészedés előtt, ezt elismerem.

SzZoole 2015.10.18. 18:22:59

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: most nem,de hosszutavon komoly betegsegeket okozhat,de Te tudod a Te eleted.

2015.10.18. 18:25:33

A svájci választások (már feldolgozott) eredményei a NZZ oldalán:
www.nzz.ch/schweiz/uebersicht-der-nationalen-resultate-ld.2561#/national

Még a végén az SVP kapja a legtöbb szavazatot... Újabb üzenet a Wilkommenskultur-hívő politikusoknak a választóktól?

SzZoole 2015.10.18. 18:32:27

@Ödenburger [Hu/At]: most mirol tartottak valasztast?

2015.10.18. 18:45:03

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Semmi sem biztos ebben a világban. De ettől függetlenül nem élnék carpe diem életmódot, nehogy meglepetés érjen 30 év múlva. Valószínűleg sokan megfognak lepődni itthon is, amikor realizálják, hogy vagy nem lesz nyugdíj, vagy csak annyi, ami nem elég a megélhetéshez. Ha tehetném, én raknék félre lóvét az öregkoromra.

P.Elliot 2015.10.18. 18:47:38

@diggerdriver: En sem ertem hogy mi lenezendo van a kupongyujtesben.Hobbi vagy a szukseg hozta dolog, abszolut maganugy. Igazabol minden szemelyi dolog maganugy lenne amig nem serti a koz dolgokat. Itt senkit sem erdekel hogy ki mit csinal, egy-egy ilyen sokat vasarlo es keveset fizeto kuponistat ilyen mutatvany utan taps szokta fogadni a vasarlok reszerol, attol is akinek esze agaban sem lenne ilyet tenni.
Igazabol en nem is ismerem a modszert hogy hogy csinaljak ezek. Mit mivel kell parositani, megfejelni, egyaltalan csinalni hogy az aru centekbe keruljon vagy ingyen legyen. A musorban ami folytatasos sorozat egyetlen egy no akadt aki retette az egeszre a koronat azzal hogy nemhogy nem fizetett hanem o kapott egy vagy ket dollart vissza, mar nem emlekszem, valami olyanra sikerult kihozni hogy a vasarolt termeknel valami extra jutalom volt, nem jegyeztem meg mi. szerintem az egesz dolog inkabb humoros, vicces mint lenezendo.
Ahogy mutattak, nemelyiknek a gyujtemenye olyan volt mintha boltban jarnal, volt egy alak akinek a garazsa erosen hasonlitott erre.Nem igazan kellett volna belole semmi de a 400 guriga wc papirt es foleg a szinten tobbszaz darabos konyhai papirtorlot minden tovabbi nelkul atkoltoztettem volna a hazamba ha felajanljak...

2015.10.18. 19:01:10

@P.Elliot: Hat pl. Indiaban, ha a fiugyereked nem akar vagy nem tud eltartani, akkor szo szerint az utcan leszel idos korodban, sajnos - kiveve ha jomodu vagy es van sajat megtakaritasod, ingatlanod stb.

P.Elliot 2015.10.18. 19:05:22

Hat az eleg szomoru sajnos. Ezert nem lehet masra tamaszkodni, egy gyerek sem eletbiztositas.
Azert Indiaban is csak van fejlodes a regebbi idokhoz kepest gondolom, ugy ertettem hogy segiti az allam vagy magan jotekonysagi szervezetek az ehezo utcalakokat valamelyest....

P.Elliot 2015.10.18. 19:12:22

@P.Elliot: A vallasz Miriamnak szolt csak elfelejtettem rakattintani a nevere...

Narina 2015.10.18. 19:16:12

@Smart Lag: Na idefigyelj kicsi hivo, nem tudod milyen vagyok es a te kedvedert nem leszek stilszeru! Provokalni akarsz es csak azt olvasod el amit akarsz. Szomoru, de te ilyen vagy en meg nem. Mondjuk, ha te jol erzed magad igy akkor egeszsegedre!

SzZoole 2015.10.18. 19:31:27

@P.Elliot: csak van valami fejlodes?
A multheten 1x a heten 2 esetrol olvastam,hogy 4-5 eves kislanyokat eroszakolnak meg,csoportosan!!!
Milyen beteg elmeju ember lehet az aki egy 4-5 eves gyermekre ra tud fanyalodni es meg mennyi eset nem derul ki.....
Persze tudom,nem minden indiai ilyen.

P.Elliot 2015.10.18. 19:42:19

@Zoole[uk]: Ne is irj ilyet, meg hallani is borzaszto.
Ha a kovetkezo embernek vagy csoportnak levagnak a micsodajat bunteteskeppen akkor valoszinu hogy lecsokkenne mindjart az eroszakolas...barmelyik orszagban ki lehetne probalni.
Fogadjunk hogy hatasos lenne.

SzZoole 2015.10.18. 19:44:50

@P.Elliot: nem hiszem,hogy hatásos lenne,a tolvajok kezet is levágták es megis lopnak

P.Elliot 2015.10.18. 19:48:05

@Zoole[uk]: Lehet hogy hatasosabb lenne mint a kez. Meg beszelni is rossz ilyen dologrol.

SzZoole 2015.10.18. 19:59:37

@P.Elliot: lehet,hidd el engem is rossz erzesel tolt el az ilyen,mivel nekem is van egy lányom,19 lesz a lelkem decemberben,csak ma 2 inzultus erte,mig haza jött a baratnojetol,minket esetben réz bőrűek voltak.
1; 2 fiatal srác próbálta meg a telefonszámát megtudakolni,mire a lányom elküldte őket melegebb éghajlatra(hasonlóan nagy szája van mint nekem) mire a 2 srác megváltozott velemenyel kezdtek beszelni vele.
2; mar buszon ült amikor a megállóban álló 60 év körüli szinten barnaboru úriember állt vele szembe,melyen a lányom szemébe nézve az alsó ajkát nyaldosva es tőkét a jobbkezevel markolaszva.
Hat tudod teljesen mindegy hogy hol élnek ezek az emberek.Szerintem a fejekben kellene rendet rakni.
Szinten ismetelnem,hogy nem mindegyik ilyen.

P.Elliot 2015.10.18. 20:30:43

@Zoole[uk]: Szegeny kislany, iszonyat ha belegondolok.
Hol van ilyenkor a rendorseg?
Ha belegondolok hogy fiatal koromban akarhonnan hazamentem ejszaka, egyedul es senki nem bantott, eszinkbe sem jutott hogy banthatna.
Nem is tudom hogy mi lesz a jovoben igy...

SzZoole 2015.10.18. 20:36:52

@P.Elliot: ez,is,London arca,de ilyen bárhol előfordul.
A rendőrség hol van ilyenkor,hat tudod amíg nem történik tettlegesség addig ők sem tudnak mit tenni.

Smart Lag 2015.10.18. 20:42:04

@Zoole[uk]: a fanyalodni szónak ebben a szövegkörnyezetben nincs helye, de a többivel egyetértek. Ez most sok volt erre a hétre, különösen a 2 éves akit otthagytak egy parkban:
www.independent.co.uk/news/world/asia/toddler-and-five-year-old-girl-gang-raped-in-india-a6697816.html

SzZoole 2015.10.18. 21:02:11

@Smart Lag: slang-esen próbáltam kifejezni,de legyen akkor raizgulni,a lényegen nem változtat

LittleG (uk) 2015.10.18. 21:07:40

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
"Lasagne-t megfőzik a mosogatógépben"

hú... nem kóstolnám meg

Fajankó 2015.10.18. 21:13:19

@Zoole[uk]:
Üdv az irodalmi körben : ))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2015.10.18. 21:17:45

@Smart Lag:
Mi történne???
Semmi.
Adagolos oneteto, amibe 2 heti kajamennyiseg is kihelyezheto (több /nagyobb etetobe pedig tobb idore elegendő is). Vagy megkeres a szonszedot/rokont/baratot, hogy lesz szíves....
HA akarod, akkor meg lehet oldani (ráadásul egyszeruen=semmi extra, sem költségben, sem munkában, sem semmiben). Ha nem akarod, akkor meg pöpec kifogásokat lehet építeni egy jótékony tettre..... (maradva a példádnál: nem mész síelni, mert felelossegtudatod van az etetett madarak miatt. Hogy mibol maradsz ki, netan a családod/tarsad /ha csaladi, vagy páros esemény lett volna az ominózus peldabeli síelés /, az ugye nem szempont. Mert te inkabb onfelaldozol, maradsz madarakat etetni. Mehetnel nyugodtan, a madarak etetése is megoldhato, de inkabb maradsz, a madarakra hivatkozva. Holott igazabol nem a madaretetes a maradás oka. Nem akarsz síelni menni /akármiért is: utalod a síelést, félsz, nem szereted a hideget-havat, nem tudsz síelni, akármi is lehet az ok/, de ezt valamiért bem akarod, vagy nem mered elmondani. Hat keresel ==találsz egy tutinak tűnő okot, hogy miert nem mész....)

FutureFry 2015.10.18. 22:02:04

@mojyo: @Golf2: @Csodabogár: @P.Elliot:
Nem mindig kell az adót számolgatni. Pl. üzletben vett élelmiszerekre ("groceries") a legtöbb államban nincs adó. Meg persze van pár állam ahol egyáltalán nincs "sales tax" (azaz a bruttó mindig egyenlő a nettóval)

FutureFry 2015.10.18. 22:37:41

@Mirjam2: Magyarországon egy ismerősöm több "junk mail"-t kap a postaládájába mint én Amerikában. Persze ez nem statisztika, csak egyedi adat. Gondolom ez amiatt (is) lehet, mert míg Amerikában törvényesen kizárólag csak fizetett (hivatalosan feladott) anyag mehet a postaládába, Magyarországon bárki bedobhat bármit (pl. szórólapot). Ezen felül az USA-ban "rendszerszinten" lehet elég jelentősen csökkenteni az ilyenfajta levél-szemetet, központilag jelezve az ez iránti preferenciát (azaz anti-preferenciát), pl. a DMA-nál ("Direct Marketing Association"). Igaz jobb lenne, ha "opt-in" (és nem pedig "opt-out") lenne eleve, de ennek a jelentősége szerintem már nem olyan nagy, mivel a legtöbb levélszemét ma már elektronikusan megy (aka SPAM), amit jól lehet szűrni (ahogy manapság már a telemarketinges telefonokat is).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.18. 23:49:43

@Mirjam2: "Na ilyenkor orulok hogy nem kell Amerikaban laknom. Mikor ket hetig ott voltam, teljesen kiboritottak a reklamujsagok, az afa nelkul kiirt arak a boltokban, stb. A kupon-gyujtogetest meg egyenesen szanalmasnak tartom, az en eletem egeszen biztosan tul rovid ahhoz hogy kupon-vadaszattal toltsem."

Ah, par honap, es immunissa valnal, hidd el :) az amerikaiak tobbsege szerintem mar rutinbol dobja ki a szemetbe a reklamujsagot. Eppen ezert a reklam anyagot kuldok ketsegbeesetten probalnak meg ujabb es ujabb trukkoket kitalalni, hogy legalabb a level kinyitasaig eljusson a kedves delikvens. Pl. fontos banki okmanynak es hasonlonak "alcazzak" a reklam levelet, vagy ra van nyomtatva, hogy "open it immediately" meg hasonlok...de mar lassan ezzel sem lehet a dorzsolt vasarlokat atvagni :))) en is tudom mar altalaban, mi a reklamanyag, es megy azonnal a szemetbe :)
Az afa-nelkuliseget is meg lehet szokni gyorsan. szerintem ennek tobb oka lehet: pl. nincs minden allamban afa, masreszt ahol van, ott is allamonkent valtozo merteku. Nalunk Ca-ban pl. elemiszerre nincs pl. igy a hipermarketben nem kell hozzaszamolnom a kb. 10%-t (CA-ban ennyi nagy atlagban az AFA).
A kupon gyujtogetest valaki hobbibol csinalja, de ezt is meg kell tanulni jol csinalni, egyebkent meg csak marketing fogas lesz, es a vevo egyaltalan nem nyer vele...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.18. 23:59:52

Na latom, kozben mar megeloztetek hasonlo valaszokkal, bocs, ha ismeteltem dolgokat :)

blackhairlady 2015.10.19. 03:17:42

@FutureFry: veletlenul nincs olyan telefonszmod, levelezesi cimed ahol a keretlen hitelkartya es biztositasi ajanlatokat lehet lemondani?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.19. 03:27:17

Azért van némi átmenet, h az ember penészes kenyeret eszik, vagy rendszeresen kidobja a hűtő harmadát, csak mert tulvasarolta magát ("jaj most féláron van a karfiol, veszek rögtön kettőt" stb).

blackhairlady 2015.10.19. 03:38:04

@Zsuzsi65: de jo, hogy vegig olvastam, pont azt akartam irni mint te, megsporoltam egy kis gepelest :)

A gyerek- nem gyerek temahoz. Sokszor sok helyen olvasom, hogy a gyerekvallalast vizsgahoz kotnek, mert sok ember nem alkalmas szulonek. Aztan ha valaki onkent lemond rola azt meg megszoljak, lenezik, kioktatjak, es meg kulonbozo adokkal is buntetnek.
Mennyivel lenne jobb ha ezek az emberek gyereket vallalnanak?

Turi rudi. Szerintem ez mar csk egy szolas mint a kolbaszos kerites, koze nincs az edesseghez, szimbolum lett.
Egyszer regebben hallgattam otthon a bumerangot, egy ferfi betelefonalt, hogy az o anyukaja hozta haza a receptet a Szovjetunibol ahol a rudi gyarban dolgozott, annak alapjan kezdtek el az itthoni gyartast, persze egy kis atalakitassal.

Kvikveg 2015.10.19. 07:33:06

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "Én a legritkább esetben dobok el ételt. A megrohadt almát is megeszem, levágva a rohadt részt. A penészes kenyeret is, levágva a penészes részt."

A peneszes kenyeret nem ennem igy mert mire latszik emberi szemnek a penesz, addigra mar az egesz peneszes, mindenhol.

Kvikveg 2015.10.19. 07:33:22

@P.Elliot: A kupongyujtesben azt nezem le, aki a kuponozasra tobb idot szan, mint valami ertelmes elfoglaltsagra. Eddig szerencsere csak a TVben lattam ilyet. Oke vett 600 dollarnyi termeket kettoert, de hany orat olt a kupongyujtesbe es mennyi penze lenne ha ezt munkaval/tanulassal tolti? Ha elvezi am csinalja, de nekem mindig az az erzesem, hogy ha ugyanennyi idot fektetne valaminek a megtanulasaba az neki meg a tarsadalomnak is sokkal jobb lenne. En konkretan ugy dobom el ezeket hogy ne is lassam, mert azt sem szeretem ha megprobalnak befolyasolni abban, hogy mit akarjak venni es mire vagyjak. Sikitva menekulok a pontgyujto akcioktol meg az olyanoktol ahol ha 200 000 Ft-ert valamit veszel akkor esetleg kapsz ajandekba egy kivalo tollat, ami 200 forint amugy, hat tenyleg megeri. O_o

Smart Lag 2015.10.19. 08:45:27

@macamuca [IHUN]: Az történne, hogy mind elpusztulna, míg ha nem eteted ôket, akkor nagyrészük áttelelne, csak a gyengék pusztulnának el és tavasszal az erôsek örökítenék tovább a génjeiket. Ezt hívják természetes kiválasztódásnak.

P.Elliot 2015.10.19. 11:00:54

@Kvikveg: Engem sem lehet ilyen marhasagokkal mint pontgyujtesek es egyebekkel befolyasolni de en nem nezem le azt aki ebben kedvet leli. az elet rovid es sokszor zuros es kellemetlen, ha valakit az ilyen szorakoztat akkor tegye, en is megtapsolom.
Miert kellene eloirni masoknak hogy mit tegyenek mert amit tesznek az nem hasznos. Eljenek kedvuk szerint es boldogan. Ha ez teszi oket boldogga akkor tegyek, kik vagyunk mi hogy eloirjuk hogy mas hogy eljen?
Boldog embereket szeretek magam korul latni nem celratoroeket hogy igy mondjam. Azt irod hogy teged nem lehet befolyasolni akkor te se akarj masokat mert ami neked jo az nem biztos hogy masnak is az.
Had vagdossak csak azokat a kuponokat. Meg mindig jobb mintha a szerencsejatek vagy a penzt vivo hobbijaik lenenek.

blackhairlady 2015.10.19. 13:53:54

@P.Elliot: En egyebkent nem ertem hogy tudnak egy termekre annyi kupont osszegyujteni, hogy centekbe keruljon csak. Szerintem 1 termekre egy kupon hasznalhato csak. Van egy kedvenc termekem amit hetente veszek, a belsejeben van mindig egy 50 centes kupon. Bedobaltam a fiokba, gondoltam osszegyujtok tobbet, ugy hasznalom fel. Amikor fizetni akartam, a penztargep csak egyet fogadott el.
Egyebkent egyet ertek veled. Ezek a TV musorok erosen tul vannak dramatizalva, fele sem igaz annak amit ott latunk.
En hasznalok kuponokat ha eppen olyat kapok amit amugy is megvennek. De ezek csak 50 cent, 1$ ertekuek, nem olyan hu de nagy megtakarititas, de ha mar ott van, hasznaljuk ki, nem igaz?:)

A mi postaladankba senki nem tud semmit bedobalni, csak a postas tudja kinyitni. Szinte mindig ugyanazok a reklamujsagok jonnek, esetleg neha egy egy uj vallakozasnak, boltnak a reklamja. A haz ele, az ajtoba sem lehet semmit lerakni, sot eladni sem ugy, hogy ajtorol ajtora jarnak, kint van a tabla minden oldalrol a kornyekre vezeto bejaratoknal, hogy tilos, es penzzel buntetendo.

adg 2015.10.19. 15:08:09

@Signora con i capelli neri: a postan erkezo reklammal en sem foglalkozok. Ellenben jon nekunk a boltbol, ahova jarunk, reklam email. Azokban mindig van valami offer, amit aktivalni kell. Azt sem tudom mi az, az elejen meg megneztem, mostmar tojok ra. Csak rabokok az aktivalasra, es automatikusan olcsobb lesz a boltban az a termek. De fogalmam sincs mik azok altalaban, meg nem is en megyek a boltba, ugy vagyok vele, ha pont olyan kerul a kosarba, akkor jo, ha nem, akkor meg mindegy. Ennyi meg belefer. :)
Meg a blokkon szokott meg lenni altalaban 10 dollar kedvezmeny, ha szaz felett vasarolsz. Mivel parom szinte mindig szaz felett vasarol, hulye lenne nem elni vele. Csak le kell olvasni a vonalkodot, es kesz. Egy nagyobb vasarlasnal 50-60 dollar is osszejon, nulla befektetessel. Szerintem annyit meger.
Hat a mi reszunkrol ennyit kuponozunk, talan nem szamit meg betegesnek. :))

P.Elliot 2015.10.19. 15:34:15

@Signora con i capelli neri: Mivel sosem foglalkoztam kuponozassal nem igazan ismerem a menetet de meg a sorozat elott magyaraztak valamit rola de a harmadik mondat utan mar nem ertettem. Valami olyasmi volt hogy megnezed az adott boltban hogy a kovetkezo heten mi lesz learazva, mondjuk a wc papir. utana elokotrod hozza azt a kupont amit a belsejeben talaltal hogy a legkozelebbi vasarlasnal mondjuk kapsz ra 75 cent vagy egy dollar kedvezmenyt, akkor szinten elokotrod az manufacturer cupont ami ritkan van dollar alatt, akkor van az hogy ha egy adott osszeg felett koltesz akkor mennyit adnak levonast. Akkor van olyan hogy ha kettot veszel akkor a kovetkezo vasarlasnal meg kapsz egy dollart vissza, aztan meg egy csomo hasonlo lehetoseg. Mondom, ehhez matematika kell meg jol eszben tartani hogy mifele kuponjaid vannak tartalekban, ha jol tekergeted valoban szinte a semmit fizeted a 600-1000 dollaros vasarlasnal. Gondolom ha beutod a kompjuterbe hogy hogy kell csinalni vagy a youtubera, pontosan elmagyarazzak.
En egyebkent hallatlanul humorosnak tartom ezt az egeszet, nem tudom ki volt az a szarevo/ elnezest/ alak aki ezt eloszor kitalalta hogy vasarol de nem fizet, hehehe...
A gyarto ceget nem erdekli mert nincs sok vesztegeseg rajta de jo reklam hogy azokat vegyek meg ami le van arazva, azok ugyis olcso dolgok. Itt nalunk mindenhol szivesen varjak a kuponozokat a boltok, ok ugyis bevasaljak a gyarto cegtol az arat, a vasarlo meg elvisz mondjuk egyszerre 50 csomag wc papirt....vagy 60 mustart, / mi a frasz lehet csinalni 60 mustarral, igaz hogy ingyen van, ez sem tiszta elottem hogy miert kell 60 mustart megvenni hogy ingyen legyen, persze a foodbankba le lehet adni barmikor.
A torlopapirokat elfogadnam. Eleg sok fogy a hazban es draga de azert nem fogok ujsagokat vadaszgatni.

P.Elliot 2015.10.19. 15:44:18

@adg: Az mar szep megtakaritas.
En sem vagyok ellensege a kuponnak ha a kezembe kerul es nem felejtem el a penztarnal, de nem fogok centezgetni. Ami nekem igazan jol jon a Discover card ad vissza valami apro szazalekot ha a kartyajaval fizetek. mivel minden honapban kifizetjuk amit a kartyara vettunk igy szaporodik rajta a bonusz penz, utojara 150 dollart jeleztek hogy annyi van rajta, kertem hogy kerek 2 db 50 dollaros Macy's ajandekkartyat es egy 50 dollarost az Amazonhoz, majd ott levasarolom.
Nem hiszed el de tavasszal kaptam ezt a penzt vissza es meg csak az egyik Macy's kartyabol koltottem vagy 35 dollart, a tobbi megvan holott vasarolgatok de folyton elfelejtem.
Pedig ez azert eleg szep penz ahhoz kepest hogy nem tettem erte semmit.
Szoval en is csak az ilyen nagyobb dolgokra vadaszok, illetve nem vadaszom mert odakinaljak.
Mondom, ismertem egy csaladot akik az evi kuponokbol nyaraltak tehat nem rossz dolog ha valaki hobbikent is szorakoztatonak tartja.

blackhairlady 2015.10.19. 17:18:38

@adg: En a CVS-ben ami egy gyogyszerter-drogeria, kapok a blokkon kuponokat, mindig felhasznalom, mert amugy is megveszem azt az arut, tehat nem kell gondolkoznom meg filoznom, hogy most kell-e vagy sem:)
A boltban torzsvasarloi kartyank van, arra eleve olcsobb a termek mint anelkul, a blokkon is vannak kuponok, de azok legtobbszor olyanok amit en nem veszek, ezert kuka.
Nem kell ezt a kupon dolgot annyira tul ragozni, nem annyira bonyolult mint amilyennek latszik ;D

Egyebkent mennyire megfigyelheto itt is, hogy az emberek a TV-ben latottak alapjan itelnek. Nalatok csak merges allatok vannak, szerintem mer nem is eltek, nalunk mindenki kuponozik meg hulye, mer' mutattak a teveben, szoval igy megy ez:DDD

blackhairlady 2015.10.19. 17:22:01

@P.Elliot: Erre mar nem lennek kepes:(

Bal 2015.10.19. 17:24:43

@FeketeMacska73: ahogy írod. Lenne alapösszeg éhenhalás ellen, e felett azt kapod, amit a gyereked adóból befizet. Nem lemondható a transzfer. Sürgősen át kéne állni ilyesmire, mert nagyon sokan ringatják magukat álomvilágban, aztán meg majd rinyálnak húsz-harminc év múlva. Ha nem vezetjük be, akkor is ez lesz, csak majd családi szinten fognak utalgatni az emberek, mint Kínában. És akkor még a kollektív biztosítás részét se kapod meg.

Bal 2015.10.19. 17:27:20

@puhacica: teljesen igazságos lenne. A gyereknevelés kőkemény full állás. A munkahelyeden a banszámládba fektetsz, htb-ben meg a gyerekeidbe. Mindkét befektetédi formának megvannak a kockázatai, és különbözik a payoff időzítése.

Bal 2015.10.19. 17:30:04

@puhacica: ha egy apa lelép, attól még keményen felelős marad a gyerek költségéért, lásd tartási díj. Effektíve kötelezik arra, hogy fizesse a befektetés díját, amíg az hozni nem kezd.

Bal 2015.10.19. 17:35:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: aki nem tud teherbe esni, így járt, fogadjon örökbe vagy tegyen félre helyette. Aki fél attól, hogy meghal a gyereke, kössön rá biztosítást.

adg 2015.10.19. 17:36:24

@Bal: es ha nem volt gyereked, akkor visszakapod eletjaradekkent azt a penzt, amit az adodbol pl iskolaepitesre, fenntartasra, vagy gyerekorvosokra koltott az allam. Vagy azt nem?
Akinek a gyereke pl nem egeszseges, es nem fog dolgozni, netan egy rakas penzebe fog kerulni az adofizetoknek, azzal mi lesz?
Ha leesik a huszeves gyerek a Citadellarol, es meghal, akkor nem fog adot fozetni. Mi lesz a szuleivel, akik egy csomo aldozatot hoztak a semmire?
Ha a gyerek anaszteziologus lesz, vagy tanar, es nem fog sok adot fizetni? Ha a kepessegeibol csak segedmunkar telik?
Melyik szulo akarja majd engedni a gyereket pl nem jol fizeto szakmat tanulni, mert azt erzi hivatasanak, ugyanakkor ezzel a szulei jovoket fenyegeti? Ki fogja elvegezni az alacsony berezesu munkakat?
Mi van, ha a gyerek elhagyja az orszagot? Olyan elofordul neha.

Tudnam meg folytatni. :)

adg 2015.10.19. 17:41:55

@Signora con i capelli neri: igy van, nalunk minden allat megol mindenkit, ez teny. Az amerikaiak meg azt sem tudjak, hogy mi heves megye szekhelye, vagy merre folyik a balaton. :)

Bal 2015.10.19. 18:56:44

@adg: nem kapod vissza, hiszen akkor is hasznosulsz mások gyerekválllalásából a fenntartható társadalmon keresztül, ha magadnak nincs. Különben nem lenne orvos, aki megvizsgáljon nyugdíjasként, vagy pénztáros a teszkóban, aki leméri a narancsot. Vagy visszakaphatod, de akkor adózz a nyugdíjadból, hiszen az állami szolgáltatásokat továbbra is igénybe veszed, véd a rendőrség, a katonaság, elvisz a mentő.

Nem egészséges vagy halott gyerek az ugyanaz a kategória, mint amikor leég a házad vagy tönkremegy a céged. Egyrészt így jártál, kettő köthetsz biztosítást, három meg lehetnek a többiek szolidárisak, ha akarnak.

Nem érzem nagyon fenyegető veszélynek, hogy a szülők arra ösztönzik a gyerekeiket, hogy jól fizető pályát válasszanak. A gyengébb képességű gyereket mennyiséggel ellensúlyozhatják, három szalagmunkás már hozhat annyit, mint egy orvos.

Ha a gyereked elhagyja az országot, megint csak így jártál. Kérd meg, hogy utaljon, vagy menj utána.

Más kérdés? ;)

Bal 2015.10.19. 19:01:44

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: és az mennyire visszás, ha az én gyerekeimnek kell majd szétadóztatva, erejükön felül életben tartani azokat, akik nem vállaltak? Amikor költhetnék azt rám is, akinek emiatt jóval kevesebb maradt?

Bal 2015.10.19. 19:03:43

@diggerdriver: illúzió. A vagyonodat főleg az definiálja, mennyiért veszi meg tőled a következő generáció. Kölykök nélkül ez sem megy.

Bal 2015.10.19. 20:03:43

@Mirjam2: senki sem kényszerít. Választható befektetési forma. A bankszámlának nincs kakis pelusa, viszont időnként jön egy infláció, háború vagy államcsőd. Senki sem írja elő azt sem, hogy a befektetésnek csinált gyereket nem kell szeretni, sőt, a szülő sokkal inkább motivált a pozitív kapcsolat fenntartásában, hogy a kölök majd hálás legyen, ha megnő.

Az alig száz éves nyugdíjrendszer vastagon felelős a perverz demográfiáért, meg hogy az ilyen misztifikált gyerekvállalási szemlélet elterjedt. A kölök bizony befektetés is, nem valamiféle szentség felvétele. Az emberiség százezer éven át jól elvolt úgy, hogy nem absztrahálta el a családi kötelékeket, így mindenki precízen tisztában volt vele, min múlik az öregkora. Kínában csak azt látod, ami nem is olyan régen Magyarországon is mindennapi gyakorlat volt.

2015.10.19. 21:41:33

@Bal: Regen a hazassagot is anyagi alapon kotottek Europaban, es ma is nagyreszt igy kotik Azsiaban. En nagyon szerencsesnek erzem magam amiatt hogy nem kellett anyagi szempontok alapjan hazasodnom, vagy gyereket vallalnom / nem vallalnom. Ami a 'kakis pelust' illeti, megkockaztatom hogy tobbet csereltem mint te, mert evekig hivatasos 'baby nanny'-kent dolgoztam kulonbozo csaladoknal. A gyerekvallalas kicsit tobbrol szol mint pelenkacsererol. A nepessegcsokkenes nem 'perverz demografia', sulyos tulnepesedes van vilagszerte ami a bolygo jovojet fenyegeti.

2015.10.19. 21:48:17

@Bal: Mire en oreg leszek, nem lesznek penztarosok a Tescoban. Angliaban mar most sincsenek, automatizaltak a penztarak. Digitalis forradalomrol hallottal mar? Drasztikusan kevesebb alacsonyan kepzett munkaerore lesz szukseg nehany evtizeden belul, mint most. Ha nem csokken vilagszerte a nepesseg, mindannyian nagy bajban leszunk.

Bal 2015.10.19. 22:29:49

@adg: ne foglalkozzunk, de az egyenlő teherviselés kérdése ettől még felvethető. Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, hogy semmi értelme az adórendszerrel foglalkozni, végül is tök mindegy, hogy a szegény vagy a gazdag mennyit fizet, nemigaz?

Bal 2015.10.19. 22:54:37

@Mirjam2: hahó, senki sem kötelez gyerekvállalásra, én is ezt írtam. Mai világunk csodálatos, hogy értéktárolást ilyen szinten lehetővé tesz: tedd félre a pénzt, amit az iskolájára, nagyobb lakásra, autóra, kajára kellene költened, és élj belőle vígan nyugdíjasként, bőven sok fog maradni. Más kérdés, hogy ha mindenki így gondolkodna, süthetnéd a vagyonodat: amíg mindenki meghal, látványos apokalipszisben értéktelenedne el minden, amiben felhalmozhatsz.

De azért az talán elvárható lenne, hogy a gyerektelenek ne fizettessenek maguknak ennek a tetejébe még nyugdíjat is a gyerekesek verítékéből, nemigaz? Itt erről az igazságtalanságról beszélgetünk, nem a kötelező gyerekvállalás szalmabábjáról.

Bal 2015.10.19. 23:11:36

@Mirjam2: én nem lennék ennyire optimista a post-scarcity társdalom megvalósíthatóságáról. A kapitalizmus logikája inkább a cyberpunk forgatókönyvét valószínűsíti, ahol az automatizálás azt hozza el, hogy kiválasztott kevesek uralkodnak a kiszolgáltatott többség felett. Ha nem lesznek leszármazottaid, akik ebben a szép új világban fiatalos erővel tudják képviselni az érdekeid, nem lesz könnyű dolgod.

M. Péter 2015.10.19. 23:33:14

@Mirjam2: Még vannak pénztárosok, és az automata pénztárosokhoz is kellenek emberek, akik segítenek, ha "Unexpected help in bagging area" probléma lép fel, vagy ha ellenőrizni kell, hogy a vevő betöltötte a 18 évet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.20. 00:26:53

@M. Péter: Haha, ez az "Unexpected help in bagging area" nalunk rendszeresen elofordul, mert a ferjem mindig tul gyorsan akar mindent lescannelni. Igy altalaban 2x olyan gyorsan vegeznenk a hagyomanyos penztarnal, mint az onkiszolgaloban, ahol meg kell varni, hogy odajojjon a segito, es sztornozza a dolgokat :))

adg 2015.10.20. 00:38:36

@Zsuzsi65: Unexpected item?
Amugy kb igen, az onkielegitos penztar csak akkor gyorsabb, ha keves cucc van. Legalabbis nekem. Egy tele kocsi eseten sokkal jobb a hagyomanyos penztar.
En altalaban az express sort szeretem, ahova csak max 15 termekkel mehetsz, gyors is, nem nekem kell csinalni, meg a penztaros munkaja is megmarad. Egyelore. Es meg az is erdekli, hogy hogy vagyok, a gepet meg nem. :)

2015.10.20. 02:20:16

@M. Péter: Igen, de kevesebb ember kell, es ez a lenyeg. Es az elet minden teruleten ebbe az iranyba mennek a dolgok, akar szeretik az emberek a gepeket, akar nem. Persze most meg nem tokeletesek a penztargepek, de majd fejlodni fog a technika. Alacsonyan kepzett emberekre, akik csak betanitott munkat tudnak vegezni, nem nagyon lesz szukseg.

2015.10.20. 02:27:45

@Bal: Ilyen alapon en is mondhatnam hogy igazsagtalansag hogy csaladi potlekot, iskolat es meg egy csomo minden mast fizetnek a gyerekes szuloknek 'az en adombol', abban a negy kulonbozo orszagban ahol eddig adot fizettem (mellesleg ezek kozul egyik sem Magyarorszag, ahol en jartam 'ingyen' iskolaba, ilyen igazsagtalan az elet...).

Attol pont nem kell felni hogy ki fog halni a bolygo, nezd meg a statisztikakat. Vilagszerte az egyik legjelentosebb problema a tulnepesedes, mikozben az ivoviz, asvanykincsek stb. rohamosan fogynak, es egyre kevesebb munkaerore van szukseg.

2015.10.20. 02:36:16

@Bal: Ki mondta hogy optimista vagyok? A tenyeket irom le, ez akkor is igy lesz ha nem tetszik nekunk. Szerinted a gyerekeim harcolnanak az en egyeni erdekeimert a jovoben, es ettol fuggene a joletem idos koromban? Ne mar... Ennyire nem lehetsz naiv. Ha valaki nem kuzdotte fel magat a 'kivalasztott kevesek' korebe mire a gyerekei felnonek, akkor eselye nem lesz kesobb se neki, sem a gyerekeinek hogy ebbe a korbe bekeruljenek. Ez most is hasonloan van egyebkent, es valoszinuleg meg inkabb igy lesz a jovoben.

2015.10.20. 07:04:43

@Bal: Ezért írtam korábban az öngondoskodást. Olvass figyelmesebben. :P És akkor nem kell a gyereked verítékéből másokat eltartani. Persze mindig lesz egy olyan réteg, aki nem gondol a jövőjére, és ha nem akar éhen halni, akkor ráhagyatkozik az állami nyugdíjra, de ha beültetnék a tantervekbe a pénzügyi előrelátás néhány fontosabb mozzanatát, sokkal előrébb járna pl. Mo. is. Egy kis pénzügy, megvilágítva a racionális okokat, hogy miért kell neked saját magadról gondoskodnod, sokat tudna lendíteni a dolgokon. Persze ehhez olyan hozzáállás is szükségeltetik. Az oktatás mit sem ér, ha süket fülekre talál. Ahogy írtam korábban azt is, semmi garancia nincsen arra, hogy a gyerekeid el fognak tartani idős korodban. Szerintem a legjobb szülő-gyerek kapcsolat mellett sem tudja ezt megjósolni senki, így én nem is nagyon alapoznám erre az életemet. Ebben a profit orientált világban legalább a gyerek ne legyen befektetés....

Bal 2015.10.20. 08:19:34

@Mirjam2: egyrészt te egy spéci eset vagy, márpedig a szabályozás nem foglalkozik minden aprósággal az adminisztrációs költségek miatt, másrészt a te tételed bagó egy akár harminc évem át folyósîtott nyugdíjhoz képest, harmadrészt a reciprocitás elve alapján egy állam dönthet úgy, hogy egyszerűbb nem cseszegetni az egyik irányba költözőket, ha cserébe fordítva is ez történik. Mindezek ellenére szerintem is az lenne igazságos, ha a végleg kiköltözőknek ki kéne fizetniük az oktatásuk költségét. Várható is, hogy a nettó elvándorlásban szenvedő és valamirevaló oktatással rendelkező országok ezt be is vezetik, Mo. pl. ezt csinálja felmenő rendszerben a röghöz kötéssel (ami egy pofátlanul lehúzó név egy amúgy teljesen helyénvaló intézkedésre).

Ahol túlnépesesés van, ott nem is kell átalakítani a nyugdíjrendszert, nem erről az esetről beszélünk. A gond Mo. és környékénél van, ahol a lakosság bevándorlókat se akar fogadni, meg gyereket se akar csinálni. Amíg ez van, érdektelen, mi van világszinten.

Ha azt mondod, hogy az automatizálás majd megold mindent, akkor optimista vagy. Lehet, hogy így lesz, de én látok veszélyeket, az egészségügy költségei az egekbe fognak szökni, a világ pedig tovább bonyolódik majd. Szüleimnek például sokkal, sokkal nehezebb dolga lenne az én IT-s segítségem nélkül, lényegében nem tudnának használni számítógépet.

Bal 2015.10.20. 08:35:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: tehát a javaslatod az, hogy töröljük el a nyugdíjakat, és bízzunk az emberek előrelátásában? Kínában pontosan ez van, akkor az a rendszer ideális? Mintha ellentmondana az utolsó mondatodnak.

Nekem semmi bajom az emberek egyéni döntéseivel arról, hogyan biztosítják a jövőjüket. Van, aki bízik a pénzügyi rendszerben, és vagyont próbál felhalmozni, van, aki a törékeny szülő-gyerek viszonyra alapoz. Jómagam próbálok több lábon állni és egyiket sem tekintem kizárólagosnak.

De ez itt nem pénzügyi tanácsadás. Én a potyázókon vagyok felháborodva, akik mások gyerekeinek befizetéséből kívánnak megélni idős korukra, meg a szabályozáson, ami ezt lehetővé teszi. A felosztó-kirovó rendszer csökkenő népesség mellett igazságtalan, és ezt eddig senki sem cáfolta itt.

Narina 2015.10.20. 10:20:08

@Signora con i capelli neri: Csokolom! En voltam ama elkoveto aki Ausztralira a mindenfele mergest mondtam! Teny, hogy nem kellet volna ugy itelnem, hogy meg sose jarta, ott. Bocs minden Ausztraliaba elotol!

puhacica 2015.10.20. 12:07:17

@Bal: hat, gondoltam valaszolok, de ez utan a megallapitasod utan, hogy aki meddo, az igy jart es fogadjon orokbe, illetve a tobbi empatikus es ertelmes megnyilvanulasod utan ugy dontottem, hogy nincs ertelme felulni a bal kek hintara.

Bal 2015.10.20. 12:26:42

@puhacica: Én is szeretném, ha olimpikon és zseni lennék, mert az jó, de sajnos nem így születtem, együtt kell ezzel éljek. Remélem azt azért fogtad a nagy felháborodás közben, hogy nem muszáj örökbe fogadni senkinek, csak ha szeretne magas összegű nyugdíjat. Helyette bárki félreteheti az összeget, amit a gyerekein megspórolt, és élhet, mint Marci Hevesen. Már ha ér majd eleget a pénze ahhoz, hogy kifizesse az ápolóját. Csak bizonyos fajta befektetési formák bezárulnak előttük, ezzel azért együtt lehet élni.

Amúgy tényleg kényelmes szőnyeg alá söpörni az egészet, csak az a gáz, hogy akkor is az lesz, amit én írok, csak nem államilag kontrollálva. És ha a gyerektelen többség nyugdíjasai politikai többségükkel mégis kikényszerítik a saját ingyen ebédjüket, azt fogom javasolni a kölköknek, hogy költözzenek másik országba, ahol nem dolgoztatják őket rabszolgának. Én meg megyek utánuk.

adg 2015.10.20. 12:52:08

@Bal: en latom a rendszert az elkepzelesedben, ez lehetne akar egy teljesen koherens rendszer. Meg az is lehet, hogy mukodne.
De nekem nem tetszik, es szerintem eleg sok feszultseget szulne.

Nekem jobban tetszene valami egyeni, allami gyujtoszamlas nyugdijrendszerfeleseg, ahol a befizeteseidet teljesen kulon kezelik, es nem hasznalodik el menet kozben valami fontosabb celra. Ehhez mondjuk megbizhato allam kellene, ebbol epp hiany van kozep europaban. (Is)
Azt siman elkepzelhetonek tartanam, hogy a gyerek miatt munkabol kieso emberek utan az allam fizesse a jarulekot, amig nem mennek vissza dolgozni.

Igy nem esne ki a nyugdij egy resze a gyerekvallalas miatt, es nem is lennel a gyerekre szorulva kesobb. Nem mindenkinek idealis a kapcsolata a szuleivel. Meg szerintem nem jo otlet, ha a gyerekem kepessegeitol fugg az en megelhetesem vensegemre. A gyerekem gondoskodjon az o gyerekerol, auogy en is ezt tettem, teszem.

Neked van gyereked?

2015.10.20. 12:54:13

Ne a zenadombol tarcsakel a csaladosokat!!!!
Ne a zenkolkeim tarcsakel a nyuggereket!!!
El fog oregedni a tarsadalom!!!
Tul fog nepesedni a bolygo!!!
Aki nem szul gyereket, onzo diszno, aki csak a sajat jelenere gondol!!!
Aki gyereket szul, onzo diszno, aki csak a sajat jovojere gondol!!
De aki nem szul gyereket az nem gondol a jovore!!
Aki meg gyereket szul, az felelotlen terheket vallal!!
Az nem felelotlen teher, hanem befektetes a jovobe!!
Milyen jovobe, mar jelen sincs!!
De van, csak tanulni kell, nem fizikai munkasnak menni!!
De akkor ki fog kenyeret sutni!!!
Robotok!!
Hulyeseg!!
Nem!!
De!!!
Huzd ki a kezed a gyerekem penztarcajabol te rohadek!
Te meg a mehembol, te rohadek!
Kurvaanyad!!!
A tied!!!

Akkor ezt megbeszeltuk.

P.Elliot 2015.10.20. 13:01:06

@mojyo: Istenien jopofa vagy.....Evezz at/ nem tudom most mivel foglalkozol/ az irosag teruletere...
Mindjart kezdheted ezzel a hozzaszolassal a temat es kifejtheted hogy hogy gondolod. Kuld be valahova, marha jo....
Vagyis az elso gondolatom az volt hogy milyen edes, tunderi kis kifejtes de aztan kisoportem a fejembol....ez nem edes tema, nem is ugy van megirva de valahogy edesnek ereztem, a stilust vagy mittudomen mit.....hiszek az elso reakcioban, tehat nekem edes a stilus...irjal tobbet ide nekunk a feljovo temakrol, ebben a stilusban, vidamitsd meg, edesitsd meg a hetkoznapjainkat. Te leszel a vasarnap....hehehe...

bpetya75 2015.10.20. 13:33:56

@adg:

"Nekem jobban tetszene valami egyeni, allami gyujtoszamlas nyugdijrendszerfeleseg, ahol a befizeteseidet teljesen kulon kezelik, es nem hasznalodik el menet kozben valami fontosabb celra. Ehhez mondjuk megbizhato allam kellene, ebbol epp hiany van kozep europaban. (Is)"

Ez nekem is jobban tetszene, csak az a kérdés, hogy a mostani nyugdíjakat miből finanszíroznák.

adg 2015.10.20. 13:51:15

@bpetya75: hat ugye, ezt csak felmeno rendszerben lehetne bevezetni nyilvan, vagy valahogy kitalalni, hogy kinek mennyi volt az eddigi befizetese, es abbol kepezni valamit, vagy mittudomen. Az eleje lehet, hogy megszivja. Vagy legalabbis nem nyer vele. Az a gond, hogy nem nagyon van hosszu tavon gondolkodo vezetes, ilyen kerdesekben pedig marhara meg kellene allapodni, mert nem teljesen helyes 4 evente komplett uj nyugdijrendszerekkel elorukkolni. :)

@mojyo: :D Mi van a betegekkel, azokat mer' a zenadombol kezelik? Azt is lehetne, hogy aki mar nincs hasznara a tarsadalomnak, azt kivegeznek. Akkor nem is kellene az egesz kerdessel foglalkozni, problema megoldva. Vagy kis neveles kerdese (reg lattam kek nagysagot) es esetleg dicsoseg lenne az ongyilkossag, ha megszunt az ember hasznosnak lenni. Mennyi megoldas...

A te orszagodban hogy lesz ez a kerdes? Meg csak a lakaskorulmenyeket elemeztuk ki kello reszletesseggel. :D

adg 2015.10.20. 13:58:35

@bpetya75: ja, a lenyeg kimaradt. Hogy mibol finansziroznak a mostani nyugdijakat? Hat arrol fingom sincs, de ha atbongesznem a koltsegvetest, szerintem talanek forrast legalabb egy reszere. Biztos szopas lenne az eleje, de par evtized mulva azert lenyegesen jobb lenne a mostaninal. Akinek meg nem eleg a mostani nyugdij, az meg ne dohanyozzon, es menjen el buszsofornek vagy kukasautopilotanak, ott dol a penz, ugy hallottam. :)

bpetya75 2015.10.20. 14:01:57

@adg:

Nem mondom, hogy nem lehetne megoldani, de amíg a szavazók jelentős része nyugdíjas, addig nem megy át olyan újítás, amivel átmenetileg megszívják, hogy majd később (másnak) jobb lehessen...

adg 2015.10.20. 14:14:27

@bpetya75: hat igen. Ezert kellene megegyeznie az osszes oldalnak. Meg az is lehet, hogy meg lehetne oldani ugy, hogy a mostaniak nem szivnak, nem tudom. Vagy nem nagyon, es esetleg elfogadjak, hogy azert van, hogy a gyerekeiknek es unikaiknak jobb legyen. Mondjuk ezt a szoveget mar hallottam valahol, ezt senki nem eszi meg megegyszer. :))

2015.10.20. 14:18:38

@adg: Hat nezd, azt ugye mar megbeszeltuk, hogy mi ilyen zold-edenkert leszunk, es sarkvideki, de geologiaiag aktiv szigeten fogunk lakni, mint Izland, es szaritott gyogynoveny es befottsavanyusag nagyhatalom leszunk, az egeszsegugy pedig holisztikus szemleletu lesz, tehat nyilvanvaloan nagyon egeszsegesek leszunk mind, es nagyon keves beteg ember lesz, az emberek pedig sokaig elnek teljes, aktiv eletet, tehat az egeszsegugy es az egesz szocialis halo segelyestul nyugdijastul rendkivul fenntarthato lesz, tehat ilyen konfliktusaink egesz egyszeruen nem lesznek, de a biztonsag kedveert neha kihuzzuk az internetkabelt, es kotelezove tesszuk a heti egy kirandulast, hogy meg veletlenul se jusson eszukbe vadidegenek gyepalasa a valasztott eletmodjuk miatt. :D

adg 2015.10.20. 14:40:22

@mojyo: hat nem rossz, csak egyet nem ertek. Ha hosszu es aktiv eletuk lesz, valamint nem lesz gond a nyugdijjal, ez ugye nem azt jelenti, hogy sokaig dolgoznak majd, es nem tudjak aktivan kirandulasokkal meg rendes, tropusi orszagok latogatasaval eltolteni a munka utan azt a kis 50-60 evet, ami maradt nekik? Ugye?

blackhairlady 2015.10.20. 15:02:32

@Narina: Te voltal a legutolso, de kb havonta elojon ez, szegeny adg mar nem mer egy viragot sem meszagolni mert hatha husevo noveny, en mar lemondtam rola, hogy talan osszeakadok egy muveltebb amerikaival aki tudja mi europa fovarosa.
a lenyeg annyi lett volna, hogy ne csak a szenzacio hajhasz tv musorokbol tajekozodjunk :)

blackhairlady 2015.10.20. 15:04:21

@mojyo: nem szoktal cikkeket irni a HVG-re? Most olvastam egyet, es azonnal te jutottal az eszembe, ugyan ez az ironikus, fanyar humor mor az egesz cikk :)

2015.10.20. 15:04:43

@adg: Milyen 50-60 ev? :D Csak nem kepzeled, hogy ahol a varhato elettartam 110 korul van, majd 60 korul lesz a nyugdijkorhatar? :D A "rendest" kikerem magamnak, de akinek minden vagya a halalos csipesu rovarok es az etelmergezes, nyugodtan utazhat tropusi orszagba, a nyugdijas evek elott is. :D

Nalunk az emberek nem a nyugdijra varnak, nem keresztenyek leszunk, hogy megvaltast varjunk allandoan, hanem buddhistak, mar ezt is megbeszeltuk, tehat az elet szamunkra nem nyug, ami utan a nyugalmat varjuk, hanem minden szenvedessel egyutt szeretni fogjuk az eletet es a munkat, es a magas szinvonalu oktatasi rendszernek es a pezsgo kulturalis eletnek koszonhetoen a nagy tobbseg olyan munkat vagy hobbit talal maganak, amitol teljesebbnek erzik magukat :)

Bal 2015.10.20. 23:52:31

@adg: a manyupnak egy darabig biztosan befellegzett Magyarországon, kétlem, hogy valaki belevág még egyszer a közeljövőben.

Az angol rendszer valamivel közelebb áll a szívemhez, ahol éhenhalás ellen kapsz valamicskét, afölött meg csak a saját pénztáradra számíthatsz. De az öngondoskodással és a manyuppal itt is (és mindenhol) az a baj, hogy nagyrészt illúzió. Az ugyanis nem működhet másként, minthogy a következő generáció hitelez az idősebbnek, vagy megveszi tőle a vagyontárgyait, házát, festményét stb. A magyar manyup pénztáraknál pl. kötelező állampapírtartás volt előírva, márpedig az abban tartott vagyon ismét csak pontosan annyit ér, amennyi a magyar állam finanszírozási képessége lesz x év múlva. Amit pedig újból a fiatal generáció jövedelemteremtő képessége determinál. Azaz a lényeg nem változik, valakinek gyereket kell csinálni, hogy majd érjen valamit a pénzed.

Valamivel jobb lenne a szitu, ha engednék a külföldi, bővülő államokban történő befektetéseket, de ez meg a tőkekiáramláson keresztül olyan szintű lyukat ütne a pénzügyi egyensúlyon, hogy rendszerkockázatot jelentene, az egzotikus pénzügyi termékek kockázatairól nem is beszélve.

Igen, van három gyerekem. Nyilván hazabeszélek, az én érdekeim sérülnek, nekem kell kinyitni a számat a fennálló igazságtalanság ellen. Minden valószínűség szerint egyáltalán nem fogok rájuk szorulni, de nyugodtabban alszom, hogy ők is ott lesznek majd. Igazából kicsit felbosszantott, hogy a minap számoltam ki, hogy nélkülük nagyjából most, negyvenévesen elmehetnék nyugdíjba úgy, hogy minden évben akár nyaralhatnék. Így meg még lesz vagy harminc év gályázás.

Bal 2015.10.21. 00:29:24

@Bal: a következő generáció hitelez az idősebbnek -> az idősebb generáció hitelez a következőnek

2015.10.21. 06:32:34

@Bal: "tehát a javaslatod az, hogy töröljük el a nyugdíjakat, és bízzunk az emberek előrelátásában?"

Nem emlékszem, hogy ilyet írtam volna. De viszont élénk a fantáziád. :D

Vannak a világon működő modellek is, ami -meglepő módon- a magyarral ellentétben, működnek is, szóval nyugodtan le lehetne koppintani egyet közülük. De ez úgy sem fog bekövetkezni, mert a nyugdíjasokkal lehet választást nyerni, tehát nem lesz semmiféle reform. A gyerekeidet már akár most is elkezdheted külföldre trenírozni, pár évtized múlva még kevesebb aktív tart el még többet, mint jelenleg. Persze ez most még senkit sem zavar, meg érdekel. :)

2015.10.21. 06:33:23

@mojyo: Tökéletes összefoglalása a magyar vitakultúrának. :D

Bal 2015.10.21. 11:05:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: azt írtad, "nem kell a gyereked verítékéből másokat eltartani", márpedig ez csak a felosztó-kirovó megszüntetésével történik meg.

2015.10.21. 12:09:50

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ugye? :D Kiborit ez a tema amugy, sose ertettem miert sajnaljak az emberek masoktol a segelyt, nyugdijat, kedvezmenyt, akarmit, csak azert, mert nem aszerint az ertekek szerint elnek, mint ok. Igen, vannak olyanok akik visszaelnek a rendszerrel, tudnanak dolgozni de segelyeket valasztanak helyette, de akinek az eleg, es ez az elet megfelel, az meg is erdemli szerintem. :D Nem hinnem, hogy olyan sokan lennenek, es igazabol nem fizetek be en se annyit, hogy beleszolhassak, hogy jar-e nekik, vagy sem, akkor meg mit haborogjak. Igen, olyanok is vannak, akik rajarnak a TB-re, es nem tesznek meg mindent az egeszsegukert, nemcsak dohanyoznak, de Fornetti pekseges szarokat is vesznek az aluljaroban! Hat ezek minek kapnak az egeszsegugybol, borzalom! :D

Azt se ertem egyebkent, hogy azzal mi a problema, hogy egyre kevesebben vallalnak muszajbol gyereket, es igy inkabb csak azoknak szuletik, akik tenyleg akarnak es keszen allnak ra, igy nem lesz annyi megnyomoritott gyerekkor, es nem frusztralt tomegek fogjak alkotni a tarsadalmat, hanem kevesebb, de boldogabb ember. De tudom, ez csak misztifikalas, megyek is most gyorsan szulni egyet. :D

2015.10.23. 10:09:27

@Bal: Ami sohasem fog bekövetkezni.

Bal 2015.10.23. 22:36:33

@mojyo: Semmi értékválasztásos ítélkezés nincs ebben. Nem csinálni gyereket, de tartani a markod mások gyerekei által kitermelt nyugdíjért, az én értelmezésemben ugyanis egyszerűen közönséges lopás. Vagy ha szerinted mégis, majd akkor se legyél nagyon felháborodva, ha feltörik a lakásod, hiszen a te értelmezésedben az elkövető csak "nem aszerint az értékek szerint él" mint te.

Szerintem századjára írom le: nem KELL gyereket csinálni. Csökkenhet nyugodtan a lélekszám, nem ez a probléma. Egyetértek azzal, hogy csak az csináljon gyereket, aki akar, és készen áll rá. De nem is kényszerül rá senki. Nyugdíj nélkül sem. Számolja ki, tegyen félre magának. Vásároljon tartós értéktárgyakat, lakást, aranyat, részvényt, kötvényt, biztosítást, életjáradékot, festményt, sportautót, ékszereket, toronyórát, akármit. Ha nem sikerült, akkor kapjon szolidaritásból alapsegélyt, amiből elvegetál.

Szóval ez nem érv ahhoz, hogy fenntartsuk a jelenlegi intézményesített lopást. Lehet hogy te hippi vagy, nem adózol, így neked ez a rendszer tökéletes. Én meg speciel nagyon-nagyon-nagyon sok adót fizetek amellett, hogy családot tartok el. Nekem és még néhány millió embernek ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan nyúlják le a közösbe befizetett pénze ötödét. Harminc év múlva meg már esetleg a felét.

2015.10.23. 23:56:12

@Bal: Csodálkozom, hogy most hirtelen mindenkit érdekelni kezdett, hogy az ő adójából ki mennyit kap. Hol vannak ezek a hangok, amikor arról van szó, hogy a politikai elit és a holdudvar talicskával tolja ki a pénzt a közös kasszából. Ők sokkal kártékonyabbak, mint a 3 millió nyugdíjas.

Ami jelenleg is megy Mo.-n, az természetesen nem tartható fent. Még pár évtized (talán kevesebb), és valószínűleg meg is fog szűnni a jelenlegi rendszer. Azt nem tudom, hogy mi várható utána, de ismerve a magyar államot, én sok jóra nem számítanék. Arra azért kíváncsi leszek, hogy aki egy forintot sem rakott félre idős korára, az mihez fog kezdeni, ha nincsenek gyerekei. Az élj a mának életstílus vissza fog ütni, és nagyon fájdalmas lesz. Nem is tudom, hogy én addigra pl. leszek-e olyan szituációban, hogy tudjam majd támogatni a saját szüleimet.

Az öngondoskodás csak ott működik, ahol az emberek hajlandóak is tenni érte. Ahol felvilágosítják őket arról, hogy vagy teszel félre lóvét, vagy éhen fogsz dögleni. Ezért is kellene ezt tudatosítani már gyerekkorban az emberekben. Szerintem beférne a 30 tantárgy mellé egy kis pénzügy is (ez mondjuk nem érdeke a hatalomnak, nem véletlenül). Ahol van jogállam. Ahol van magántulajdon. Ez a téma igen messzire vezet, itt kezdődnek csak az igazi problémák.

2015.10.24. 01:14:56

@Bal: Igazad van, nem kenyszerit senki sem, hogy legyen gyerekem, de azert jo elore letolvajoztal arra az esetre, ha megse lenne es megis szeretnek valamicske nyugdijat kapni oreg koromra. :D Ez nem itelkezes persze, de bortonbe is menjek azert akkor, vagy mi? :D Az sem kenyszerites, csak te javaslod, nem? :D

Es akkor amit en fizetek be az eletem soran, es abbol meg betegen szuletett emberek kapnak eletuk vegeig segelyt mert semennyit se tudnak dolgozni, az is lopas? De ha a gyerekesek kapnak belole csaladi potletkot, meg ilyenek, az viszont nem lopas, csak igazsagos, igaz-e? :D

Persze amit en fizettem be eddig az tenyleg nem sok, de nem azert, mert hippi vagyok, hanem mert nincs tul sok bevetelem sajnos :D Elhiheted, hogy szeretnek tobbet :D De nincs, es abbol nem fogok tudni annyit befizetni se neked, se magamnak, es gyereket se tudok belole felnevelni, meg aranyat se venni, meg felretenni, egyelore. Szeretnek tobbet, es dolgozom rajta, hogy igy legyen, de ez boven eleg feladat, es nincs szuksegem arra, hogy internetes okoskodok megmondjak, hogy hogyan kene "befektetnem" a jovobe. :D Jofej vagy amugy, hogy allitolag nem itelkezel, de ugy tunik, hogy de, azon az alapon, hogy mar befizettel egy nagyobbacskat, es ettol mar ugy erzed, jogod van hozza, hogy masoknak megmondd, hogyan eljenek, mert ugy erzed, a te penzedet koltik :D Hat, attol tartok, ez nem ennyire konkret helyzet...

Oszinten szolva en nem ertem ezt az egesz nyugdij parat, sajnalom... szamomra nem nyug az elet, nem ugy hivatkozom a munkamra, hogy "galyazok" ugyanis en nem gyulolom a munkat es a tobbi embert, engem ugyanis onmegvalositasra es nem befektetesi celbol hoztak letre :D Igen tudom, ennek az a hatranya, hogy lassabban alakul a karrierem, es meg nem sikerult elkezdeni se a gyereknevelest, se a vagyonfelhalmozast, cserebe viszont nem arra varok, hogy majd egyszer azt csinalhassak amit akarok nyugdijas koromra amikor vegre abbahagyhatom csinalni azt amit utalok. Es 105 eves koromig szeretnek elni, es 102-ig dolgozni az altalam valasztott alkoto munkaban. :D Nem tudom, mit kene meg tennem ezen kivul, hogy szeretnek dolgozni sokaig, es igazabol nevetseges is, hogy ez allitolag nem eleg a "jovore", de mindegy, valoszinuleg amugyis fiatalabb vagyok nalad tehat mire en 102 evesen befejezem a munkat, ugyse lesz mar nyugdij egyaltalan semennyi se, lehet, hogy a te gyereked altal megtermelt penzt valami masra fogjak kolteni, peldaul csak siman zsebre teszik, akkor majd nekik haborogjal, en most megyek, semmi ertelme ennek, es ez a thread mar amugy se cimlapos, szevasz.

Bal 2015.10.24. 01:41:39

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: népszerű, mondhatni népmesei fordulat, hogy ha a politikusok nem lopnának, jutna pénz mindenre. Az igazság meg az, hogy az összes lopás elhanyagolható ahhoz az összeghez képest, amit a nagy ellátórendszerek jelentenek. A többivel egyetértek.

Bal 2015.10.24. 02:47:25

@mojyo: nem ítélkezem feletted azért, hogy nincs gyereked, érted? Kirakjam betűtésztából is? Még csak nem is téged ítéllek el, hiszen amíg törvény legalizálja a lopást, bolond lennél nem kihasználni a lehetőséget.

A törvénnyel van baj, azt kell megváltoztatni, hogy igazságos és fenntartható legyen. És nem azért, mert nem viselhetnénk el egy-két kisebb-nagyobb igazságtalanságot, tele van vele a padlás. Hanem mert ez a probléma nagy. Rohadt nagy. Orbitálisan, kolosszálisan nagy. Hamarosan túlnő majd minden tolerálható határon, és másról se fogunk majd hallani. Nem fog eltűnni egy kézlegyintésre. Pár évtized múlva például a magyar költségvetés fele nyugdíjra menne el. Ha nem készítjük fel az embereket felszálló rendszerben a változásokra, akkor irtózatos pofáraesés lesz. Neked sokkal inkább, mint nekem.

A betegen született emberek segélyezése humánus kötelesség. A segély annak jár, aki rászorul. Senki se haljon éhen. De a nyugdíjt nem segélyként adják, pedig úgy kéne. A milliárdos gyerektelen ügyvéd is megkapja a háromszázezer pluszt, az én gyerekem adójából, azért, mert valamikor korábban járulékot fizetett. Amit nem a bankban tároltak, hanem a saját szülei nyugdíját fedezték belőle. Én meg mondjuk kevesebb járulékot fizettem, mert a kölkökre ment el a pénz, így kevesebbet is kapok. Szerinted ez a rendszer így tök fair, rendben van, nincs látnivaló, haladjunk, minden okés, ne pofázzak bele? Ha azt mondod hogy igen, akkor tényleg erkölcstelen vagy.

Te konkrétan felőlem azt csinálsz az életeddel, amit akarsz. Nem írtam elő, mit csinálj, nem tudom, hol olvastál ilyet tőlem. Ha akarsz félreteszel, ha nem, nem, ha akarsz, gyereket csinálsz, ha nem nem. De igenis száz százalékban jogot formálok arra, hogy szót emeljek azért, hogy az országomban működő szabályok és transzferek igazságosak legyenek, és fenntartható rendszert adjanak ki. Az fájdalom, de totálisan nem érdekel, ha úgy érzed, hogy ha ezek az igazságosabb törvények megvalósulnának, akkor más döntéseket kellene hoznod az életedben. Ez a te egyéni szoc problémád.

De szerintem félreértesz. Én csak nyugdíj-alternatívákat soroltam azért, hogy megvilágítsam, nem kell betojni, maradnak alternatívák. Azt hogy akkor neked gyereket kéne vállalnod vagy pénzt félretenned, már te vezetted le magadnak.

De ahogy írtad a végén, a te stratégiád nem is ez lenne, hanem hogy sokáig dolgozol. Szerintem ez teljesen rendben van, és nagyon klassz alternatívát jelent. Nem tudom mit dolgozol, de szerintem amúgy naivitás azt hinni, hogy találsz olyan munkát, amiből 102 éves korodig megélhetsz, és aminek nem lesznek olyan pillanatai, amikor legszívesebben épp abbahagynád. Én is szeretem a munkámat, nagyon sok embernek álommeló, száz jelentkezőből egy embert veszünk fel. De amikor évek óta csinálod napi tíz órában, fáradt vagy és legszívesebben elmennél egy évre mást csinálni, és pontosan a család az, ami miatt nem teheted meg hogy felcuccolsz és elmész velük hegyet mászni, akkor néha nyílik a bicskám, ha azt látom, hogy ennek a gyümölcseit azok is learatják majd, akik elmehetnek.

DieNanny CH 2015.10.24. 08:37:42

@adg:

Itt az express-kasszánál maximum 8 terméket vehetsz... :-)

DieNanny CH 2015.10.24. 08:48:06

@mojyo:

:-DDDDDDDDD
Hihetetlen vagy!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.24. 09:15:36

@Bal:
"Én meg mondjuk kevesebb járulékot fizettem, mert a kölkökre ment el a pénz, így kevesebbet is kapok."

Ezt hogy csinálod?
Én az ADÓZOTT pénzemből megmaradót költöm a gyerekeimre.
Te az adózás előttit?

2015.10.24. 09:24:39

@Bal: Éves szinten 3 ezer milliárd forint a nyugdíjasok eltartása. Azt tudjuk, hogy összeségében a négyszeres áron megépített autópályák, közbeszerzések mennybe kerülnek nekünk, adófizetőknek? Azt elhiszem, hogy a legegyszerűbb mutogatni mindig másra, de ez nem vezet sehova. A mostani nyugdíjasok a régi rendszerben garanciát kaptak arra, hogy lesz állami nyugdíj, abban az időszakban még híre sem volt az öngondoskodásnak. Jött az újkor, és kiderült, hogy nem tartható fent a rendszer. Mit is tettek a politikusok, hogy ez megváltozzon? Leginkább semmit, hiszen féltik a hatalmukat, és a nyugdíjasokat megtudják vásárolni évenkénti nyugdíj emeléssel (ami persze valójában jelentéktelen összeg, de legalább ismét feltűnik a gondoskodó állam illúziója.)

Amíg a társadalom arra szavaz, aki többet ígér neki, addig azt hiszem, hogy nincs is miről beszélni.

adg 2015.10.24. 11:47:19

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hat akkor az meg expresszebb. :)

adg 2015.10.24. 11:57:13

@diggerdriver: leirja az adoalapbol a gyerekekre koltott penzt, es igy kevesebb lesz a jarulek is. Ez nekem is eszembe juthatott volna, sajnos en is csak az ado utan megmaradt penzt koltottem a gyerekekre, en balga. Pedig negy gyereknel mar van mire kolteni. :))

-----
Mondjuk amig valaki gyesen, gyeden van, addig valoban visszaesik a befizetese. Ettol meg az egesz nem ogy mukodik persze, mivel mindenki fizet be, es mindenki adojabol koltenek minden kozosre, ember nincs, aki ki tudna szamolni, hogy ki eloskodik kin. Readasul az adobevetelek nagyobb reszet a cegek teszik ki, ez sem egyszerusiti a kepletet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.24. 12:01:01

@adg: Jaaa hogy úgy...
Hogy ez nekem nem jutott eszembe:)))))))))))))))))))))

Persze, nem lehet ezt követni. Egyébként meg szerintem az állam áfabevétele jóval nagyobb mint az SZJA bevétel.

2015.10.24. 12:05:44

@Bal: Jo, rakjad ki betutesztabol is, velem viszont most eloszor beszelgetsz, nem olvastam vegig, miket mondtal masoknak, fentebb mar osszefoglaltam, mit fogtam fel ebbol a vitabol :D

Akkor rendben, nem itelkezel masok felett, meg nem mondod meg, hogyan eljenek masok, hanem egyszeruen csak haragszol rajuk, meg kinyilik a bicska a zsebedben. :D Erre meg en mondhatnam, hogy ez meg a te egyeni szoc. problemad, mert a rendszer meg ilyen es ez van. (Es ha kijelented, hogy ettol en erkolcstelen vagyok, akkor az nem itelkezes, igaz? :D Mindegy.)

Lehet, hogy ez igy nem fair, de en nem tudom, hogy mi a megoldas, es oszinten szolva nem is szoktam ezen gondolkodni sokat, nem is Magyarorszagon elek, es mar mondtam, hogy en speciel egyaltalan nem tervezek nyugdijas kort magamnak. (Nem kepzelem, hogy 102 eves koromig alkalmazni fognak amugy :D Nem csak ugy lehet dolgozni, hanem sajat vallalkozasban is peldaul... Amugy kreativ munkat vegzek, es mar most is vannak olyan pillanatai, hogy legszivesebben abbahagynam. En ezt ugy fogom fel, hogy a munkafolyamat resze, es ettol meg nem gyulolom az egeszet, barmilyen hihetetlen is, az elet tele van ilyen pillanatokkal, megis szeretnem 100+ig elni. Lehet, hogy 80 korul majd remegni kezd a kezem, es akkor majd inkabb csak tanitani fogok, meg konyvet irni arrol, amit eddig csinaltam, remelem elerek annyit addigra, hogy meg is vegyek :D Nem multam el meg 30 se amugy, szoval van idom, es lehet, hogy gyerekeim is lesznek meg, de nem befektetesi celbol, hanem, hogy ok is eljenek boldog eletet, es a sajat gyerekeikrol gondoskodjanak majd es ne rolam, en sose akarnek rajuk szorulni.)

Tehat, attol fuggetlenul, hogy felfogtam az allaspontodat, nekem feleslegesen haborogsz. Nem mondom, hogy fair a rendszer, es hogy ne pofazz bele, csak ne nekem, mert en nem tudok mit csinalni :D Irjal a kepviselodnek, hogy valtoztassak meg a torvenyt, vagy alapits partot, amivel bejutsz a parlamentbe es tegyel torvenyjavaslatot te magad, ha nincsen olyan, akire szavazni tudnal, sajnos en nem tudom mi mast tudnal tenni. Az adot nem magadnak, meg a gyerekeidnek, meg nekem fizeted, hanem az allamnak, az meg eldonti, hogy mire kolti, te meg mehetsz tuntetni, ha nem tetszik. Ha Magyarorszagon elsz, kaptal belole stadiont, meg plakatokat, ha meg Angliaban, akkor iraki civileket gyilkolo katonak helikoptereire meg poszt-traumas stressz kezelesere koltik, ha meg Nemetorszagban vagy Svedorszagban, akkor meg menekulttaborokra, meg mittudomen, mindenhol lehet olyat talalni, amivel nem ertesz egyet, es megis koltenek ra. Tudom, a nyugdij az nem adobol, hanem jarulekbol megy, amit meg nem kolthetnek masra, csak arra amire befizeted, de aki befizeti, meg aki kapja az jellemzoen ugyanugy ket kulonbozo ember, mint az adozasban. En nem ertek hozza, es nem tudom, hogyan lehetne ezt megvaltoztatni, mert csak az tud befizetni, aki dolgozik, aki meg igenybe veszi, az meg nem tud mar, azert veszi igenybe. :D

Ezert lenne jo egy olyan vilagban elni, ahol az emberek nem utalnak amit csinalnak hanem megtanuljak szeretni es elfogadni, es akkor lehetne 102 evig dolgozni, es nem arra varni, hogy 60 evesen vegre letehessem a lantot es mehessek vilagkoruli utra mert en megerdemlem. En ennek a mentalitasnak a megvaltoztatasaban latom csak a megoldast, mert nem vagyok se kozgazdasz, se politikus, a magam reszerol ennyit tudok tenni es ezt kepviselem a cselekedeteimmel es a donteseimmel. Emiatt tehat foloslegesen haragszol ram, ha meg nem is ram haragszol, akkor befejeztuk :D

Bal 2015.10.24. 12:09:51

@diggerdriver: jogos, ez így hülyeség, de replace pénz -> idő és úgy már van értelme. Főleg nőkre igaz persze, akik a karriert beáldozzák és így kevesebbet keresnek, de engem is érint a feleségemen keresztül, hiszen közös jövedelmünk emiatt alacsonyabb lesz.

A nagyobb tétel amúgy nem is ez, hanem a megtakarított pénz mennyisége. Iszonyat drágák a kölkök, és még csak nem is iskolaköpeny miatt, hanem mondjuk hogy nagyobb lakást kell venned.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.24. 12:13:27

@Bal:
Igaz, a logikádat folytatva büntetőadót kéne fizetni az autótulajdonosoknak is mert iszonyú drága az autó és garázst is kell építeni neki. Valamint az autókra élethosszig költünk.

P.Elliot 2015.10.24. 13:00:27

@diggerdriver: Mert elkenyeztetted az autodat a nyavajast,hogy az utcan parkolni mar nem is jo neki, neki lakas kell, hehehe...
A humort felreteve, amikor hazat vettunk es eszrevettuk hogy a garazs egybe van vele epitve a hazzal, 4 lepcsofok vezet fel belole a konyhai reszbe, azonnal tudtuk hogy ebbol a kocsi ugyan nem eszik. Szakembert hivattam, a garazst atrendeztek, atepitettek futheto, szonyeges szep szobava amibe polc sorokat tettunk, vegig az egesz falon, meg meg a masikon is, ide kerult egy teve a falra, fotelek es lett belole ahogy hivjuk egy konyvtarszoba,
Az autonak meg lesz szives kinnt parkolni a feljaron/ 4 kocsinak van parkolo/, eddig is ezt tette.

Bal 2015.10.24. 17:57:14

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Lehet tudni. Az aktuális, már lenyúlást is tartalmazó 2 milliárd / km áron az összes magyar autópályát meg lehetne építeni egy évnyi nyugdíjból.

Bal 2015.10.24. 18:08:01

@mojyo: "en nem tudok mit csinalni" : de, tudsz. Épp azért jártatom itt a számat. Ha megérted, hogy a helyzet igazságtalan, akkor talán legközelebb amikor valaki felveti, hogy a nyugdíjrendszer vegye figyelembe a kölköket, akkor talán már nem fogsz fújolni.

Ha pedig egy párt esetleg a rendszer reformját veti fel a jövőben, talán már nem fogsz csak azért nem rájuk szavazni, mert a változtatások neked gyerektelennek hátrányosak, hiszen elismered, hogy ez így lenne igazságos. És ha elég sok embert sikerült erről meggyőzni, akkor a változás meg is fog történni.

Ez az "úgysem lehet semmit csinálni" tipikusan magyar fatalista mentalitás, és számtalan tanulmány szerint az egyik fő különbség, amiben a nyugati polgár különbözik a k-európai nemzetektől. A hatalom nem valami tőlünk független dolog, amit nem lehet megváltoztatni, legfeljebb bujkálni előle. Egy ország, egy közösség az lesz, amit közösen csinálunk belőle. Ha hagyjuk, hogy gazemberek vegyék át a hatalmat és írják a törvényeket, akkor az lesz.

Bal 2015.10.24. 18:12:30

@diggerdriver: gondolom azt akartad írni, hogy büntetőadót kéne fizetni az autóval *nem* rendelkezőknek, mert különben semmi értelme. De amúgy sincs neki: ebből csak úgy lehetne valamiféle analógia, ha te, autós, törvény által kötelezve lennél, hogy add kölcsön a kocsidat azoknak, akik azzal nem rendelkeznek. Akkor már azt hiszem erősen anyáznál a benzinkútnál fizetés közben.

2015.10.24. 18:30:28

@Bal: Ha nem lopnának annyit a politikusok meg a holdudvar, akkor meg még több pénz állna a házhoz, nem? Még több autópálya épülhetne. :D

Mit kellene szerinted csinálni a jelenlegi nyugdíjasokkal?

2015.10.24. 18:32:53

@Bal: Dehat en nem vagyok tipikusan magyar fatalista. :D En alkalmazkodom, szerintem mindegyik rendszerben meg tudnam talalni, hogy melyik a szamomra kedvezo dontes, es kepes lennek a cselekedeteimmel kepviselni az altalam valasztott ertekeket.

Az viszont, hogy "igy jartal", nem erv a reszedrol, arra az esetre, ha esetleg nem lehet gyerekem, vagy ilyenek. :D Szoval sajnalom, de hiaba jartatod a szadat, egyaltalan nem vagyok meggyozodve rola, hogy igazad van, attol fuggetlenul, hogy ertem a szempontjaidat.

2015.10.24. 18:40:41

@Bal: "Ha pedig egy párt esetleg a rendszer reformját veti fel a jövőben, talán már nem fogsz csak azért nem rájuk szavazni, mert a változtatások neked gyerektelennek hátrányosak, hiszen elismered, hogy ez így lenne igazságos. És ha elég sok embert sikerült erről meggyőzni, akkor a változás meg is fog történni."

Mondjuk ez ott kezdődik, hogy a mélyen tisztelt szavazásra jogosult átlaghülyemagyar nem arra szavaz, aki többet ígér neki, hanem arra, akinek van valami elképzelése, hogy hogyan kellene irányítani egy országot, vannak elképzelései a jövőről. És ezeket be is tartatni velük.

"Ez az "úgysem lehet semmit csinálni" tipikusan magyar fatalista mentalitás, és számtalan tanulmány szerint az egyik fő különbség, amiben a nyugati polgár különbözik a k-európai nemzetektől. A hatalom nem valami tőlünk független dolog, amit nem lehet megváltoztatni, legfeljebb bujkálni előle. Egy ország, egy közösség az lesz, amit közösen csinálunk belőle. Ha hagyjuk, hogy gazemberek vegyék át a hatalmat és írják a törvényeket, akkor az lesz."

Hm. Pedig van annak alapja, hogy nem sok mindent tudsz csinálni. Ha jobban belegondolok, én csak egy porszem vagyok a gépezetben, nemigen van szavam bármiben is, ami a felső szinteken megy. 4 évente szavazhatok egyszer, a sok bohóc párt közül választva egyet. Ez azt országot már elég régóta gazemberek irányítják, ez eddig sem volt újdonság.

Mindentől függetlenül írom, amit írok. Nekem van egy olyan érzésem, hogy te és a hozzád hasonló gondolkodású emberek egy alternatív Mo.-t ismertek, de az valójában csak a ti fejetekben létezik. Csináljuk, változtassunk. Aztán jön a keserű pirula, amikor rádöbbensz, hogy értelmetlen itt bármiért is erőlködni. Ha jól akarsz élni, megteheted itthon is, csak olyan szakmát kell kitanulni. Ha nem vagy elégedett, szerencsére választhatod külföldet is. De végtelenül naiv elgondolás az, hogy majd az emberek meg fognak változni külső behatásra. Mert majd mi megmondjuk nekik, hogy hogyan nem kellene mennie a dolgoknak. Abszolút nélkülöz mindenfajta realitást ez az elgondolás. Aztán elképzelhető, hogy rosszul látom.

2015.10.25. 11:05:51

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Raadasul nem is ugy ertettem, hogy "nem tudok mit csinalni", hogy en beletorodtem, hanem, hogy nem tudok mas megoldast. Lehet, hogy nem jo a jelenlegi rendszer, de nekem az ove sem tetszik, mast pedig nem tudok javasolni neki, mert nem ertek hozza. :D Nem tudom ebben mi volt a tipikus magyar fatalizmus, szerintem tokre jol felvazoltam, hogy mit tehet a sajat otlete megvalosulanak erdekeben, ahelyett, hogy peldaul engem gyozkod. :D Na mindegy, befejeztem, tenyleg.

2015.10.25. 11:22:36

@mojyo: Mo.-n "mindenki" arra vár, hogy a másik csináljon már valamit. Szóval nincsen értelme ezt a témát feszegetni, úgysem jutunk előrébb. Akinek jó hely Mo., maradjon, érezze jól magát. Akinek meg elege van, menjen külföldre. Ennyire egyszerű a helyzet, ha pragmatikus oldalról akarom megközelíteni a megoldást.

Az, hogy közben lassan, de biztosan süllyedünk egyre lejjebb, már megint egy másik témakör.

2015.10.25. 11:35:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Mo.-n "mindenki" arra vár, hogy a másik csináljon már valamit." Ez bizony igy van, egeszen meglepoen fiatalon elkezdodik ez a nyogvenyelodes, peldaul ha a alsotagozatban elegedetlenek vagyunk a menzaval vagy mittudomen, es megbeszeljuk, hogy tenni kene valamit, sot, esetleg mar meg is egegyeztunk, hogy szolunk a napkozis tanitoneninek, vagy urambocsa lazadunk, akkor mindenki arra var, hogy valaki elkezdje, ne en! Aztan meg nem tortenik semmi. Ez nem az en konkret peldam volt, most egy se jut eszembe de a nyomaszto varakozas, a Valakire, aki csinaljonmarvalamit, az nagyon melyen megmaradt bennem ez az erzes/hangulat :D

adg 2015.10.25. 12:02:13

@mojyo: no de a legjobb, amikor mar annyira befutik egymast, hogy a legtokosebb gyerek vegre felall, es csinal mar vegre valamit. Pl Jozsika szol, hogy szar a kaja. A tobbi meg kussol melyen, elfordul, kiszivarog, szerencsetlen meg ott all egyedul, es eg, es mondja, hogy mindenki utalja a kajat. Es amikor a menzas rakerdez, hogy akkor ki szerint szar meg a kaja, senki nem szol. Pistike, szerinted is szar a kaja??? Nem Manyi neni, en szeretem am, nagyon finom, plane miota nincs benne se so, se cukor.

Igy hat legkozelebb a bator Jozsika gyerek is inkabb megvarja, hogy vegretortenjenmarvalami, hogy valakicsinaljonmarvalamit.

2015.10.25. 12:32:33

@adg: Haha, nekem nem kell mondani, mivel leginkabb en voltam Jozsika. :( Nem azert, mert en voltam a legtokosebb persze, hanem mert en untam meg leghamarabb ezt a nyomaszto varakozast. :D Es persze akkor en lettem a nagyszaju streber buzgomocsing, akire majd mindent lehet kenni, meg mehet a diakonkormanyzatba vagy mibe, hogy en majd ugyis szolok, meg kepviselem oket, meg mittudomen :D Persze aztan igyekeztem ezt hamar megszuntetni, sot, az egyetemen mar kifejezetten a csondes streber voltam, hogy kapjak kulfoldi osztondijat vegre, es akkor ujsagoltam az osztalytalalkozon, hogy lelepek, ok meg csodalkoztak, az osztalyfonok meg eroskodott, hogy vissza kell jonni, mert a hazat kell boldogitani. Na szevasz. :D

2015.10.25. 13:54:11

"az osztalyfonok meg eroskodott, hogy vissza kell jonni, mert a hazat kell boldogitani."

Az a baj, hogy ez a kapcsolat nem kölcsönös feltételekre épül.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.05.08. 15:31:50

@Bal: gyermek altal befizetett adonak bele kellene szamitania a nyugdijba. Igy senki nem fog bufe szakra nevelni gyereket mert sajat erdeke h sok adot fuzessen jo fizubol amibol jo nyugdijt kaphat. Kb ugy mint a cegek jar alapfizu(nyugdij korabbi befizetes alapjan h ne halj ehen) plusz jutalek(amit a gueked adoja utan kapsz ebbol lehet vilagkoruli utra menni).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása