oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 25. 06:46,  Önkéntesként a szír határ mellett 123 komment

2015. szeptember 25. 06:46 Határátkelő

Önkéntesként a szír határ mellett

A határátkelésnek sokféle formája lehet, az egyik (és számomra rendkívül szimpatikus) az, amikor a fiatalok valamilyen úton-módon hosszabb-rövidebb időt tölthetnek el egy másik országban. Ez lehet ösztöndíj, vagy önkénteskedés. Ez utóbbinak egyik változatáról szól Bori mai posztja, ami azért is aktuális, mert ráadásul Törökországnak a szír határhoz közeli részén töltötte el az erre szánt időt.

torokorszag_messzelato_egyesulet.jpg(fotó: Messzelátó Egyesület)

„Az európai fiataloknak manapság számtalan lehetősége van válogatni, ha szeretnének kicsit világot látni: vannak külföldi ösztöndíjak, szakmai gyakorlatok, ificserék, különböző képzések.

Ezek közül az EVS egy Magyarországon egyelőre kevésbé ismert program. Ez a „European Voluntary Service”, magyarul Európai Önkéntes Szolgálat rövidítése. (Magyarországon például a Messzelátó Egyesület koordinál.)

Ez egy olyan EU-s program, ami lehetővé teszi, hogy 17 és 30 év közti fiatalok 2-12 hónapot töltsenek önkéntesként valamelyik európai országban, egy-egy civil szervezetnél.

A projektek témái nagyon különbözőek: nemzeti parkoktól kezdve óvodákon, könyvtárakon és sérültekkel foglalkozó intézményeken keresztül művelődési házakig bezárólag mindenféle intézmény fogad önkénteseket.

Azt hitték, mi is menekültek vagyunk

Én 2014 januárja és márciusa között két hónapot töltöttem egy török szervezetnél, a szír határtól nagyjából 50 kilométerre, egy környezetvédelmi projekten.

Az egész egy hatalmas kihívás volt, és nem csak azért, mert Délkelet-Törökországban szinte senki nem beszél angolul, hanem mert a török szemléletmódot és életritmust (finoman szólva) elég nehéz volt összeegyeztetni a sajátommal.

Ennek ellenére és éppen ezért ez volt életem egyik legfantasztikusabb élménye: rengeteget tanultam konfliktuskezelésről, másokkal való együtt lakásról (előtte laktam másfél évet koliban, és további egyet különböző albérletekben, de mindig tanul valami újat az ember), és nem utolsósorban magamról.

Mert itthon a kényelmes fotelban hátradőlve is lehet olvasni a menekülttáborokról, de amikor stoppolás közben odavisznek minket is, mert azt hiszik, hogy mi is menekült szírek vagyunk, egészen más élmény közelebbről látni...

toroko1.jpg

Új dolgokat kipróbálni

Én rengeteg mindent kipróbáltam Törökországban: beleszerettem a török édességekbe, ettem olyan török ételeket, amiknek korábban a nevét se hallottam, alkudoztam a bazárban (amúgy nem sok sikerrel), megutáltam a rakit, sétáltam Atatürk mauzóleumában, és még elég sokáig sorolhatnám.

De ami talán a legjobban megmaradt, és így utólag egy kicsit őrültségnek is hangzik: körbestoppoltam Délkelet-Törökországot. Eljutottam Konyába, Kappadókiába, Ankarába, Urfába, Mardinba, láttam olyan helyeket, amikről addig csak történelem órán hallottam (és igen, élőben határozottan izgalmasabb volt).

Természetesen nem egyedül (arra nem is biztatnék senkit), és semmi negatívat nem tapasztaltam, de azért voltak izgalmas pillanatok – főleg a projekt végén, amikor két ukrán önkéntes-társammal indultunk egy kilenc napos körútra, és én voltam az egyetlen, aki másfél hónap után tudott törökül kommunikálni.

Összességében ez a két hónapos törökországi út, bár nem hagyott maradéktalanul pozitív emlékeket, életem egyik legnagyobb élménye volt – valami olyasmi, amit évek, évtizedek múlva is mesélni fogok.

Mit ad a program?

Így utólag most megpróbáltam összeszedni, hogy pontosan mit is kapsz a befektetett energiádért és idődért.

Személyes fejlődés

Ez talán elcsépeltnek hangzik – de gondolj bele, mekkora sikerélmény az, ha egy másik országban a saját lábadra tudsz állni! Megtapasztalhatod milyen másokkal együtt élni és dolgozni, ügyintézni és önállósodni külföldön, és még lehetne sorolni.

Élmények

Az EVS igazi „once-in-a-lifetime-experince”. Felfedezheted egy másik ország kultúráját, rengeteget utazhatsz, eljuthatsz olyan helyekre, amik nem hemzsegnek turistáktól és elképesztően izgalmas embereket ismerhetsz meg.

Szakmai gyakorlat

Ha már befejezted az egyetemet, de nem találsz munkát, vagy csak szeretnél világot látni, miközben szakmailag is fejlődsz, akkor is jelentkezz bátran - rengeteg helyen örülnek, ha nem kell mindent elölről megtanítaniuk az önkéntesnek. Ráadásul kapcsolatépítésre is remek lehetőség!

Youthpass

Ez tulajdonképpen egy bizonyítvány, amibe a projekt végén a fogadó szervezettel közösen beírjátok, hogy miben fejlődtél, mit tanultál, mit csináltál. Önéletrajz mellé csatolva sem néz ki rosszul.

Nyelvtanulás

Ezt talán nem kell sokat magyarázni. Egyrészt gyakorolhatod az angolt, másrészt pedig megtanulhatod a fogadó ország nyelvét, és mint tudjuk, annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz!

Fontos szempont lehet az is (nekem legalábbis az volt), hogy neked, mint önkéntesnek, semmiféle anyagi ráfordításba nem kerül az önkéntesség! A programon belül mindent az Európai Unió finanszíroz: az oda- és visszautazást, a biztosítást, a kinti szállást, étkezést és közlekedést – sőt, még zsebpénzt is kapsz. A munkaidő heti 30-35 óra, és hetente két szabad nap jár, plusz havonta még kettő, amit (a fogadó szervezettel egyeztetve) bármikor kivehetsz.

A jelentkezés menete

A jelentkezés is egyszerűbb, mint az egyetemi ösztöndíjak esetében. Például nem kell feltétlenül diáknak lenni, 17 és 30 év között bárki jelentkezhet. Egyéb hivatalos megkötés nincs, tehát tanulmányi eredmények, diploma, nyelvvizsga nem kellenek a jelentkezéshez – viszont nem árt legalább az angolt alapszinten beszélni.

A jelentkezés hasonlóan működik, mint az álláskeresés esetében: vannak adatbázisok, fórumok, oldalak, ahol keresni lehet, majd (nem feltétlenül hagyományos) CV-vel és motivációs levéllel / videóval / prezivel jelentkezni. Több helyen van Skype-os interjú is.

Pályázni folyamatosan lehet. A legtöbb esetben legalább 2-4 hónap marad felkészülni az utazásra, és elrendezni itthon mindent. Vannak ugyanakkor ún. last minute pályázható projektek is, ezekkel szinte azonnal lehet indulni.”

A moderálási alapelveket itt találod. Ha pedig Törökország érdekel, akkor ide kattints!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Törökország European Voluntary Service

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr927819422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2015.09.25. 10:00:50

@Bredpitt Monika: Errefelé ez nem divat,mármint az önkénteskedés,Létezik pl. kórházakban de utána kell járni nagyon.Itt sajnos a pénz az úr.

Bredpitt Monika 2015.09.25. 10:01:16

@tanato: hat, ezen én annyit röhögtem, szerintem aranyos, ahogy magukon röhögnek

Bredpitt Monika 2015.09.25. 10:03:19

@tanato: de hát nem is magamtól mentem, meg volt hirdetve, a Heim Pál Kórház is kereste az embereket, a kerületi újságban keresték az idősekhez a segítőket, ezért nem értem

A Migration Aidhez végül magamtól jutottam el, rájuk most haragszom amiatt amit Mirjam írt, szerintem ez elképesztő.....

adg 2015.09.25. 10:08:13

@Bredpitt Monika: A parton. Azokat dobaljak vissza a marha eros onkentesek. Egy balna roppant nehez bir lenni. :)

Bredpitt Monika 2015.09.25. 10:28:27

@adg: te Ausztráliában, nem dobáltál még vissza bálnát? Nézz körül gyorsan. Nem tudtam , hogy szerkesztő úrnak van humora.

Felvettem egy részt egy sorozatból. Cime: Szextitkok Ausztráliából.

Hű, te, ezek az ausztrál férfiak nem szégyenlősek. Még nem néztem végig. Igazából ott akadtam el, hogy két pasi nők nélkül minek néz pornót, ha heteroszexuálisak. Néha mindig rá kell, hogy jöjjek, nem is vagyok olyan nyitott a világra, mint ahogyan azt én gondolom magamról néha.

Bredpitt Monika 2015.09.25. 10:29:52

@adg: javítás, újra csak miattad

néha mindig helyett legyen mondjuk néha vagy mindig?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.25. 10:37:01

@Mr Long:

Aki a pandák emberi jogaiért küzd, annak ez gyerekjáték...

adg 2015.09.25. 10:47:58

@Bredpitt Monika: Nem tudom, hogy nalunk van-e balna. Delen, meg a keleti partnal szokott lenni, talan a nyugatin is. Itt fent meg nem hallottam, meg nem lattam meg balnanezo kirandulast sem. De attol meg lehet.

Te honnan veszed, hogy en akkora grammarnaci vagyok? Kerdeztem mar par napja is. Igen-igen ritkan szoktam kijavitani masokat. Jobban zavar, amikor az en szovegemben van elutes, vagy hiba.
Szoval tolem (vagy epp ellenkezoleg, felolem) ugy irsz, ahogy akarsz. :)

2015.09.25. 10:57:48

@Bredpitt Monika: Az emberek elképzelni sem tudják, hogy egy polgárháború mivel jár. Pontosabban amíg nem élik át, addig nem tudják elképzelni. Valószínűleg tartom, hogy a nagy hazafiak elsőnek csomagolnának, ha az oroszok meglátogatnának minket.

Mindenkit talán nem kellene befogadni érthető okoknál fogva, de ez a tömeges hisztéria nevetséges. Mintha nem élnének arab, fekete, meg török emberek Mo.-n.

Virago_1000 2015.09.25. 11:01:47

@Bredpitt Monika: inkabb a rendorokon segits akik energiat nem kimelve, onmagukat erted felaldozva, a csaladjuktol tavol vedenek meg teged(!) es nekik adakozz mint a vandal migransoknak. A becsulet es tisztesseg ezt kivanja.

fhdgy 2015.09.25. 11:03:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hogy jön össze egy polgárháború meg az oroszok látogatása?

Bredpitt Monika 2015.09.25. 11:18:30

@Virago_1000: igaz, én egy nagyon jóképű rendőrt szeretnék magamnak adakozás céljából, nagyon önzetlen vagyok

(most komolyan, abban a levélben amit az ABCnek írtam, írtam a rendőrökről is és nagyon megvédtem őket)

Bredpitt Monika 2015.09.25. 11:20:17

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: este lehet belenézek (de nem ígérem, egyre jobban elfajzottam computer ügyben, a könyveimet mikor olvasom el, és legfőképpen mikor írom meg?)

2015.09.25. 11:21:17

@fhdgy: Sehogy. Csak ha beköszöntene nálunk egy igazi háború (akár külső, akár belső), ezek a hőbörgő emberek lennének az elsők között, akik felkapnák a nyúlcipőt. Merthogy állítólag Szíriában meg a környéken nincs is háború.

Bredpitt Monika 2015.09.25. 11:21:30

@adg: az maradt meg bennem, hogy egyszer még le is osztályoztál pont engem nyelvtanilag, lehet ezért,

szerencsédre jó jegyeket adtál

Bredpitt Monika 2015.09.25. 11:22:34

@Virago_1000: Becsület és tisztesség???????????????????????????????????????????????????????????????

Melyik földrész jellemzői?

Virago_1000 2015.09.25. 11:32:02

@Bredpitt Monika: ez nem foldreszfuggo. Rajtad mulik. Osszefogassal elerheto, ebben hiszek.

Virago_1000 2015.09.25. 11:32:56

@Bredpitt Monika: ez nem foldreszfuggo. Rajtad mulik. Osszefogassal elerheto, ebben hiszek.

fhdgy 2015.09.25. 11:38:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: jó, csak az oroszok látogatását sok mindennek lehetne nevezni, csak polgárháborúnak nem.

Azt meg tényleg ne akarjuk, hogy nálunk legyen valami "helyzet"!

A nagypofájúaknak addig van nagypofája, amíg ...

Apám mesélte, hogy mielőtt kimentek volna a frontra, sok nagypofájú volt a században, aztán kint a legtöbbjük nagyon is nyuszi lett.

Volt olyan is, hogy akiket itthon nyuszinak gondoltak, kint kemény gyerekek lettek.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy előre nem lehet tudni semmit.

Golf2 2015.09.25. 11:40:45

@Bredpitt Monika: a közmunkások azért nézték menekültnek egymást mert épp bôszen menekültek (a munka elöl)

adg 2015.09.25. 11:43:49

@Bredpitt Monika: O, egyszer valoban leosztalyoztam egy posztot. Pont a tied volt? :))

De nem javitottam ki, ugye? :)

2015.09.25. 12:21:19

@fhdgy: "jó, csak az oroszok látogatását sok mindennek lehetne nevezni, csak polgárháborúnak nem."

Ukrajnában is van valami, ami egészen hasonlít egy polgárháborúhoz.

Nem akarok én semmilyen helyzetet, csak sok embernek magas a lovacskája.

bpetya75 2015.09.25. 12:48:22

@Bredpitt Monika:

Mit írt Mirjam, amiért haragszol rájuk? Le vagyok maradva.

bpetya75 2015.09.25. 12:51:35

@fhdgy:

Tudod hogy van. Aki kemény, annak nem kell előadnia magáról, hogy kemény, csak egyszerűen az.

P.Elliot 2015.09.25. 13:08:02

De jo is lett volna ilyen onkentes lehetoseg amikor fiatalok voltunk. Valoszinu hogy jopar evet erre forditottunk volna.
Nem lett volna rossz ha a posztolo beszamol hogy mi is volt a munkaja, hogy jott ki a tobbi onkentessel, hol helyeztek el oket, szoval a mindennapokrol.
De meg potolhatja... Varjuk hogy kerdezhessunk.

Shebelle 2015.09.25. 13:27:45

Én sem értem, miért van az ökéntességben korhatár, most nem mindegy ki segit a bajbajutotton? negyvenes korosztályt képviselem én is, de ez feltűnt már több helyen is, h. nem kérnek belőlem....

bocsi de a macskalába bezavar, itt terpeszkedik mellettem és a lába rálóg a billentyuzetre és nem tudok normalisan irni... :)

2015.09.25. 13:28:15

Hat egy kicsit tobbet en is olvastam volna. :)

Virago_1000 2015.09.25. 13:30:34

@P.Elliot: az ilyen "onkentes" munkak is arra valok hogy bufe es ruhatar szakon vegzettek eltoltsek valahogy az idot ha mar egyszer allast ugysem talalnak meg a mcdonaldsban sem. Akkor mar nagyobb "kaland" kulfoldon probalkozni.

P.Elliot 2015.09.25. 13:34:41

@Virago_1000: Nem hiszem. Nagyon sokat fejlodik a lataskore, a helytallasa dolgokban egy fiatalnak, kicsit kinyilik elotte a vilag hogy masok maskeppen elnek, masok a problemak, szerintem sokat segit az onallosodason is, hiszen idegenben van, kicsit ossze kell szedni magat, nincs kire tamaszkodni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.09.25. 13:47:27

@Bredpitt Monika:
Te siman letagadhatsz két hetet a korodból és máris beleférsz a korhatárba

2015.09.25. 13:51:55

@diggerdriver: Mikor írod már meg azt, amit ígértél? :)

2015.09.25. 14:07:03

@Virago_1000: mekkora igazsagod van! orvosi kifejezetten bufeszak ;) ok tipikusan bufeszakos onkentesek, akik sokszor onkenteskent tolnak melot elmaradt tersegekben...

2015.09.25. 14:07:12

@diggerdriver: Bizony. Nevezetesen azt, hogy megírod a népszerű "Miért nem csináltál semmit Mo.-n, hogy jobb legyen a helyzet?" című határátkelő epizódot.

2015.09.25. 14:09:53

hianypotlo poszt. Tetszett, fontos temat emlit.

2015.09.25. 14:14:19

@Bredpitt Monika: van egy terulet, ahova mindig kell ember: hospice szolgalat. Nem mindenki birja, de ha kell link tudok segiteni

adg 2015.09.25. 14:26:35

@Virago_1000: igen, pont igy van. Amikor vanuatut elvitte a hurrikan, vagy a dk azsiai cunami utan is toboroztak az ausztral mernoki kamaranal is onkenteseket, akik mentek segiteni. Csomo bufeszakos hippi, akiket meg a mcdonaldsba sem vennenek fel. De a sok hibbant inkabb elment segiteni a helyreallitasnal meg felmerni a karokat.
Par hete voltam egy eloadason, ahol egy bufeszakos vizes mernok beszelt arrol, hogy valami hippiszervezettel honapokat toltottek afrikaban es viztisztitot epitettek a helyieknek, hogy tan megse legyenek annyian betegek a viztol. Annyit kaptak cserebe, hogy ellattak oket, meg egy nagyon minimalis zsebpenzt. Kb az itteni fizetese - amirol addig lemondott - toredeke volt. Ez egyebkent erdekes volt, meselte, hogy reggelre a vandalok tonkretettek azuj kutat, napokon keresztul, minden reggelre. Egyszer megfigyeltek, hogy kik a vandalok, es kiderult, hogy a helyi nok voltak. Merthogy ok szerettek vizert jarni a 10-15 km-re levo kuthoz, ezzel jol eltelt a napjuk, addig sem voltak otthon. De aztan meggyoztek oket valahogy, es megszunt a rongalas.
Na mindegy, vannak ilyen hulyek.

2015.09.25. 14:46:28

@diggerdriver: A saját blogodra felrakhatod bármikor.

Bori_L 2015.09.25. 15:31:03

@Bredpitt Monika: Azért 17-30 közötti embereket keresnek, mert ez is az Erasmus+ projektek közé tartozik, ami ilyen korú embereknek szól. Az EU-s finanszírozáshoz sajna nem értek, úgyhogy nem tudom, miért ezt a korhatárt állapították meg.

A posztnak amúgy nem volt célja részletesen bemutatni az utazást, arra van egy külön blogom, ami ugyan egyelőre erősen félbehagyott állapotban árválkodik, de azért elég sok minden már le van írva (www.utonesutfelen.blogspot.hu/). Az eredeti cél inkább magának az EVS programnak a bemutatása volt saját élményeken keresztül.

Virago_1000 2015.09.25. 16:31:32

@adg: mert a hulye europai azt hiszi hogy jot tesz ha beleuti az orrat az evszazadok soran kialakult es abban a kulturaban teljesen jol mukodo rendszerbe, szokasokba. Minek, mi ertelme van ennek? Meg szep hogy leromboljak. Termeszetes vedekezo akcio. Mint ahogy az is hogy mi sem orulunk a sok migransnak (mi, az europai emberek 80%a) Te mit szolnal ha odamennek hozzad okostojaskodni, minden nap hogy aznap mit csinalj stb stb?

Az ilyen onkentes munkanak semmi ertelme nincs azon kivul, hogy onkentes munkanak alcazott all-inclusive aktiv holidayt kapsz, amivel meg jopofaskodni is lehet es a jotevo kepeben tetszelegni.

Nem akarok a lelkivilagodba gazolni, de van hogy elotor a szkeptikus enem.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.25. 17:01:03

@Virago_1000:

A kommunista időszakban az ilyen önkéntesség kötelező volt. Pl. elmenni "segíteni" a tsz-nek.

Egy ismerős mesélte: a tsz-elnök várta őket, s elküldte őket moziba, hogy ne menjenek "segíteni", mert a múlt héten már voltak ilyen segítőkész kiszesek és hatalmas kárt okoztak a szakszerűtlen segítéssel.

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:22:41

@Mrs Rumcajsz CA: jöhet a link , aztán majd meglátjuk mennyire kemény a meló

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:23:30

@diggerdriver: azért a szúnyogosat írd már meg

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:25:11

@Bori_L: Köszi, úgy látom inkább a részletek érdekelnek mindenkit. Belenézek a blogodba (hogy tovább süllyedjek a számítógépes világ borzalmaiba).

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:26:17

@bpetya75: megkeresem mindjárt mit írt Mirjam (nem akarok hülyeségeket beszélni azok után, hogy egy dino fejet kígyónak nézek)

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:26:49

@adg: nem javítottad ki, elég jó jegyeket kaptam

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:28:06

@Golf2: gonosz vagy, most volt nálunk a lomtalanítás és egy nap alatt olyan rend lett itt hála a közmunkásoknak, én úgy látom, hogy itt Erzsébeten dolgoznak rendesen, ne bántsd őket

tanato 2015.09.25. 17:38:20

@Bori_L: Jó a blogod és a szíriai menekülteknél tett látogatásod még aktuális is,így belinkeltem tőled.
beszéltem néhány Migszolos Lánnyal Szegeden,ők is ezt mesélték,egy idő után nem akarták a szíriai gyerekek elengedni őket olyan szorosan fogták a kezüket.Ilyen emberi oldala is van a válságnak szerencsére.

Bredpitt Monika 2015.09.25. 17:57:41

@bpetya75:
09.22, 8.09 kor írt hozzászólás

Én először azt hittem hogy ez valami vicc, meghökkentő, legalábbis nekem.

"Pontosan. Engem azert zartak ki a Migration Aid FB-csoportbol, akiknek a munkajat eleinte segiteni probaltam, mert ahogy alakult a helyzet, rajottem hogy valojaban ok a problema resze, akadalyozzak azt - akaratlanul es joindulatuan - hogy tovabbmenjenek a budapesti palyaudvarokrol a vandorlok. Erre kizartak a csoportbol, mert rajottek hogy Fidesz-ugynok vagyok, es megfenyegettek hogy kerni fogjak a FB-ot hogy tiltsak le a profilomat mert biztosan nem vagyok az akinek mondom magam :) "

adg 2015.09.25. 18:04:42

@Virago_1000: szelektiven olvasol.
Azt allitottad, hogy csak bufeszakosak mennek onkentesnek, akik amugy sem kapnanak munkat.
Erre irtam ket peldat, hogy nem igaz.
Az egyik mellett siman elmentel, a masiknal meg egy lenyegtelen reszbe kotottel bele. Egyebkent megoldodott, es minden rendben van. Ezek egyszeru nepek, el kell nemik magyarazni, es megertik.

Aamugy szerinted az az o "evszazadok soran kialakult es abban a kulturaban teljesen jol mukodo rendszeruk es szokasuk" hogy szennyezett viztol meghalnak a gyerekeik jo resze es a felnottek is alig elnek 30-40 evet? A hulye europai meg beavatkozik a jol mikodo eletukbe, es galad modon ihatova teszi nekik a vizet.

A cunami utan is beavatkoztak a jol mukodo eletukbe a hulye europaiak, hogy segitettek unjaepiteni a dolgaikat, megmenteni a serultjeiket, stb?

Nem is tudom, hogy a rosszindulat vagy a hulyeseg az erosebb benned, de valami nem stimmel, az biztos. Itt legalabbis csak frocsogni tudsz, ami kar, mert sok gondolatod vitara, beszelgetesre is jo alap lenne, de ahogy eloadod es ahogy valogatas nelkul rugsz, az elveszi az ember kedvet.
Na mindegy, te dolgod, en velemenyem. Jo ejszakat!

_Epikurosz_ 2015.09.25. 18:18:19

@tanato: Szerencsére? Az árvagyerek ragaszkodik így az első emberhez, aki jó vele....

2015.09.25. 18:26:53

@diggerdriver: Jó lenne most már valami más téma is a menekülteken kívül. Azért kérdeztem.

SzZoole 2015.09.25. 18:28:25

@Bredpitt Monika: Monix,ismered a koleves mesenek ezt a valtozatat?:)))

youtu.be/8HvcHaKYo40

Bredpitt Monika 2015.09.25. 18:34:12

@Zoole[uk]: nem bírom kinyitni, egy csomó mindent le kéne töltenem a gépemre, ahogy elnézem valami pikáns dolog, mint a jó kis magyar népmesékben, királylány emelgeti a szoknyáját, kisgömböc megette az egész családot, egyszer azt hallottam valakitől, hogy Szlovákiában a Magyar Népmesék sorozatot csak este tíz után lehetett vetíteni

Bredpitt Monika 2015.09.25. 18:35:26

@tanato: Annyira jó fej vagy !!!!!!!

2015.09.25. 18:35:37

volt osztalytarsnom szervezo, rengeteg munkajuk van benne h ismertte valjon a magyar fiatalok elott ez a kivalo vilagutazos lehetoseg :)

SzZoole 2015.09.25. 18:39:34

@Bredpitt Monika: akkor ird be a jutub keresobe azt,hogy;babineni.
Ott meg tudod nezni:)

2015.09.25. 18:43:18

@Bredpitt Monika: mert 30 folott mar van egzisztenciad es nem szorulsz ra az eus penzekre a nyaralasaidhoz...Ha igen, akkor vmit elrontottal.

Bredpitt Monika 2015.09.25. 18:44:46

@Zoole[uk]: ez menni fog, igaz hang nélkül, de sebaj

SzZoole 2015.09.25. 18:46:50

@zseketto: egyik sem,Ö csak egyszeruen egyszeru:)

Bredpitt Monika 2015.09.25. 18:47:15

@zseketto: akkor valamit elronthattam, főleg ha rám gondoltál a költői kérdésedben

Bredpitt Monika 2015.09.25. 18:48:24

@Zoole[uk]: legyen ez a végszó mára (nekem)

SzZoole 2015.09.25. 18:49:09

@Bredpitt Monika: de Monix,abban a verzioban a hang a lenyeg.
a latvany ugyanaz,mint az eredetiben,csak a szoveg mas:)

tanato 2015.09.25. 18:59:37

@_Epikurosz_: Hát egy menekültgyerek az majdnem árvagyerek ha a hátrányos helyzetet nézzük.

SzZoole 2015.09.25. 19:06:58

@Bredpitt Monika: most mi van,bevagtad a durcit?
En csak megvedtelek,hogy se hulye se troll nem vagy,egyszeru vagy mint en,meg oszinte,meg nyiltszivu.Ezzel olyan rosszat irtam,he?:)

blackhairlady 2015.09.25. 19:19:07

@Zoole[uk]: Hat szerintem igen serto amit irtal, gondold csak at megegyszer.

blackhairlady 2015.09.25. 19:24:13

Kar, hogy az en idomben nem volt ilyen lehetoseg, sot semmilyen lehetoseg sem kulfoldre menni. na mindegy ez a hajo mar elment:(
Erdekes lehetett Torokorszag felfedezese nem turistakent.
Es igen, az ilyen lehetosegeket nepszerusiteni kell, had jusson el minel tobb fiatalhoz.

blackhairlady 2015.09.25. 19:25:15

@zseketto: Mibol szurted le azt, hogy Monika troll?

SzZoole 2015.09.25. 19:59:12

@Signora con i capelli neri: kérdezz mar ra Monixra,hogy O megsértődött e?
Mert O érti,hogy mire írtam.

montroyal ( CAN qc) 2015.09.25. 21:03:19

mekkora sikerélmény az, ha egy másik országban a saját lábadra tudsz állni!

igazabol én nem neveznem sajat labra allasnak ezt ... inkabb egy szervzetre tamaszkodva allni ...
amikor magad tartod fent lakasodat , allast talasz ahol kemenyen dolgoznod kell a keresetert ,onalloan tertod fennt magad stb az mar labra allas ... ez csak egy kaland 2 honapra ,egy szervezet segitsegevel

Herr Géza 2015.09.26. 00:18:43

@montroyal ( CAN qc): Pontosan. Ez a "saját lábra állás", főleg ugye 2 hónapra, heti 35 óra "munkával", uazás szállás, zsebpénz - ez nekem is tetszett. :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.09.26. 00:27:53

@adg: köszi a szóvivést :-)
nekem ez az egyik kedvencem, ha lehet ilyet mondani: www.karenhilltribes.org.uk/
mert nyilván az, hogy a gyerekek iskolába járnak, ahelyett, hogy vízért, az egy úri huncutság.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.09.26. 01:26:00

@Shebelle: "Én sem értem, miért van az ökéntességben korhatár, most nem mindegy ki segit a bajbajutotton? negyvenes korosztályt képviselem én is, de ez feltűnt már több helyen is, h. nem kérnek belőlem.... "

Szerintem azert lehet megkotes, mert esetleg vannak olyan munkak, amelyekhez jobb fizikai teherbiras kell, vagy hasonlok. Pl. el tudom kepzelni, hogy egy idosebb ember pl. nehezebben alkalmazkodik olyan korulmenyekhez, amelyek adodhatnak onkentes munka eseten.

2015.09.26. 08:23:43

@Zoole[uk]: :D elfogadva
@Signora con i capelli neri: szóhasználat, mondatalkotás. Rengeteg hasonlót láttam a fb bugyraiban, amiből a mindmeghalunk vgan megél...Leheletnyi a határ a hülyeség és a trollkodás közt.

mea culpa, nem akadtam még ilyen userbe itt, pedig régóta követem.

2015.09.26. 08:27:56

@Bredpitt Monika: sanszos. 30 felett illik zsetonnal bírni, meg kilátásokkal, ambíciókkal...Ezekbe vígan belefér 2-3 külföldi, ebből min 1 ejrópán kívüli nyaralás, ami min 1 hetes és nem Törökország last minute 70ezerért.

Gondold át hol siklott félre a karriered, mik voltak a pontok ahol hibáztál. Nem csúsztál el nagyon, bár nem ismerem a háttered. Mindig van felfele ;)

2015.09.26. 08:29:32

@Zsuzsi65: ha középamerika őserdejében van az önkéntes faluépítés, akkor azért erősen sanszos, hogy Józsibácsi a 60 évével bírni fogja a terhelést...

Alapvetően a csóró fiataloknak lett ez a progi kitalálva, hogy szélesítse a látókörüket...Kár, h az én időmben sem volt még ilyen.

Shebelle 2015.09.26. 08:39:36

@Zsuzsi65: Ugye ezt most nem komolyan gondolja bárki is? ha megnézzük a mai 17-eket , hát mit mondjak, némelyiknek 80éves a kondija, fizikai állapota. Sok 40-50-60éves sokkal jobb kondiban van mint gondolnák, sőt. Éppen ezért nem kéne kor alapján itélkezni. Vegyük például a csalaádom esetét. A szüleim még szinte azonos fizikai állapotban vannak velem, pedig én is sportos, nagyon jo erőnlétben vagyok...., szoval szerintem itt más lehet a háttérben.....

Bredpitt Monika 2015.09.26. 09:25:03

@zseketto: nem akadtal meg ilyen userbe itt, ezt oriasi boknak veszem

Bredpitt Monika 2015.09.26. 09:35:49

@Dragonlady (Bp, Hun): koszi a javitast, tegnap (is) zizi voltam

Bredpitt Monika 2015.09.26. 09:44:34

@zseketto: azert nem art azt is megkovetni akit lehulyeztel

Bredpitt Monika 2015.09.26. 09:46:45

@zseketto: a karrier nekem egyenlo kotottseggel, azt meg nem szeretem, de mint mar irtad, ilyenbe meg nem akadtal, azert jo lent lenni, mert onnan lehet a legtobbet almodozni

Bredpitt Monika 2015.09.26. 09:50:20

@Signora con i capelli neri: @Zoole[uk]: nem sertett meg, bar tenyleg sajatosan vedett meg, de hogy is lehet valakit megvedeni, aki ennyire hulye
olyan vagyok mint Zoli, minden sertes lepereg rolam
de rendes vagy nagyon, koszi

©________ 2015.09.26. 10:16:47

@zseketto: Mónika az Mónika:)
hallanád élőben:)
még posztjai is vannak, érdemes elolvasni.

©________ 2015.09.26. 10:18:33

@Zsuzsi65: hát nemtom, a mai negyven-ötvenesek igen jó kondiban vannak, ha nincsenek elcseszett génjeik, és nem puhánynak nevelték őket.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.09.26. 16:48:39

Érdekelne hogy hogy élték meg a törökök hogy 2-3 millió szírt fogadtak be. Nemzetközi sajtóban nem jött át hogy siránkoznának, de itt van helyi tapasztalat.

Májusban dolgoztam török kollegákkal Azerbajdzsánban a Summer Gamesen, de ők se szóltak egy szót se a menekült krízis ügyben. Talán egy cikket olvastam, hogy azért van kulturális törésvonal az arab-török meg a kurd török sztori mentén. /no meg van pár más is/.

Mennyire volt kezelt, intézményes a menekültek fogadása és mennyire kaotikus?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.09.26. 16:50:56

Az egyik török kollega, aki séfként dolgozott velünk, az fanyalgott a Londoni fizetésén és azt mondta, hogy otthon is megkapná ezt a bért a nemzetközi szállodákban.

Tényleg ennyire lendületben vannak a törökök gazdaságilag, fizetés ügyben?

M. Péter 2015.09.26. 19:31:21

@Saman: Törökországban nem kapnak lakást, segélyt, a menekültek sem nagyon akarnak örökre ott maradni.

2015.09.26. 20:19:36

@Saman: Ahogy @M. Péter: mondja, a torokok valojaban nem 'fogadtak be' a menekulteket, csak elhelyeztek oket mivel tenyleg szo szerint a hatar masik oldalarol jottek ahol eletveszelyben voltak, igy nem kuldtek oket vissza meghalni. Egy reszuk az ENSZ altal ugy-ahogy (nem tul jol) finanszirozott satortaborokban el, a tobbiek meg boldogulnak ugy ahogy tudnak, ebbe esetenkent a koldulas, prostitucio es gyerekmunka is beletartozik. Iskolaba nem jarhatnak a gyerekek. A kormany szabadulni probal toluk, ezert indultak el sokan Europa fele. A torokok es az arabok kozott sok ellentet van, nyelvileg, kulturalisan kulonboznek.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.09.28. 09:28:04

@Mirjam2: azért az "arabok" megjelölés is erősen általánosító. pl egy asszír sosem fogja magát arabnak nevezni, ugyanígy a kurdok sem.
az egyik leghatalmasabb hiba, amit el lehet követni az ezen emberek egy kalap alá vétele: se származásilag, se vallásilag, se képzettség és anyagi helyzet terén nem azonosak. kulturálisan és nyelvileg meg végképp nem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása