oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 06. 06:46,  A lehetőségek országa, valami mégis hiányzik 276 komment

2015. augusztus 06. 06:46 Határátkelő

A lehetőségek országa, valami mégis hiányzik

Többször írtátok már, milyen jó lenne, ha régi szerzők ismét megjelennének, és megírnák, mi történt velük az első jelentkezés óta eltelt időszakban. Nos, a mai poszt éppen ilyen, hiszen Rebeka először 2012 októberében, azaz közel három éve írt Panamából, most pedig ismét felvesszük története fonalát. Nem minden tanulság nélküli mindaz, ami azóta történt velük, és ahogyan most látja az ottani életet. (A képek a blogjáról, a Közép-amerikai élet oldalról származnak.)

cim.JPG

„Amikor először írtam cikket a Határátkelőnek, megbombáztatok ezer meg ezer negatív kritikával és akkor nagyon sértve éreztem magam. Sokáig nem volt kedvem írni, mert úgy gondoltam, hogy nem érdemes, hiszen úgysem fog tetszeni akkor meg minek.

Aztán kicsit magamba néztem és újra meg újra átolvastam a cikket, és igen: ezer meg ezer hibát találtam benne. Sok mindenben igazatok volt, és sok mindenben nem. Egy valami biztos, hogy szívvel írtam.

Azóta eltelt majd három év, és én még mindig Panamában vagyok, lehet sokak meglepetésére. A blogom azóta teljesen átalakult. Szeretnék egy olyan oldalt csinálni, ami érdekel titeket, mert egy olyan helyen vagyok, ami mindenképp különleges.

Akkoriban kaptam olyan kritikát, hogy miből élek és egyáltalán miből volt pénzem ide jönni, és biztosan drogfutár a férjem, meg hogy egy igazi hülye vagyok tulajdonképp, mert úgysem fog sikerülni, hogy itt maradjunk.

Nos, ebben lehet, hogy igazatok van, mert itt maradni nincs tervünkben, de nem azért, mert nem tudnánk, hanem azért, mert nem akarunk, ez kettő és nem ugyanaz.

Most azért írok újra, mert váltottunk egy röpke levelet a Határátkelővel és nagyon szeretnének tudni rólunk, hogy mi történt velünk azóta, és hogyan alakul a sorsunk. Megpróbálok kimerítő válaszokat adni az akkor feltett kérdésekre, persze a normál keretek között maradva.

Kicsit otthon, aztán vissza megint

Kicsit felelevenítve az akkor írtakat, nem lyukas zsebbel indultunk el! Úgy legfeljebb Angliáig mennénk és nem tovább. Azért ide, mert a párom anyanyelven beszéli a spanyolt és húsz évet élt latin-Amerikába gyerekként.

A harmadik évünket töltjük itt és így visszagondolva, egy hatalmas élmény.  Az első időben munkát szeretett volna vállalni a párom, de nem ment neki, nem vették fel sehova. Aztán voltunk otthon és visszajöttünk, mert láttuk, hogy van lehetőség.

oceanpart_1.jpgEz egy pörgő gazdaságú ország, több mint 10 százalékos GDP-növekedéssel.  Bármit csinálsz, ha van kis pénzed és ismered a latinokat, nyerő vagy. A lehetőségek országának mondanám, de nem mindenkinek. Egy európai számára azt hiszem kemény dió. Nagyon sok magyart látok jönni és csüggedt arccal menni.

Nekünk könnyebb volt a párom miatt. Amikor visszajöttünk, elindítottuk a saját ötletünket, a szolgáltató szektorban, nem panaszkodunk. Azt hiszem, ilyen növekedést otthon tíz év alatt nem lehet elérni, nemhogy alig három év alatt.

Igaz keményen dolgoztunk és én heti több órás tanulással majd felsőfokon beszélem a spanyolt. Mostanra már én is a cégben dolgozom. Saját alkalmazottaink vannak és fejlődünk.

Nem volt könnyű, de könnyebb volt, mint otthon. Tudom, mert otthon is vállalkoztunk és becsődültünk, ez az igazság, pedig azok is mi voltunk. Azt gondolom, ha valaki külföldön szeretne vállalkozni az a legnehezebb dolog, és ha ott sikerül, akkor a Mount Everest tetején is életben maradsz.

A siker titka

Nekünk sikerült és mi a siker kulcsa? Nos, azt gondolom, legalább egy évnyi pénzre van szükség, hogy megélj, amíg nincs számottevő bevételed. Ezen kívül a nyelvtudás, de felsőfokon és a harmadik, hogy ismerd a helyet! Ezek nélkül bármelyik is hiányzik, kezdheted borítékolni a csődöt és el se indulj inkább.

Aztán kitartás és állhatatosság! Azt gondolom, hogy ketten könnyebb és kell, hogy szeressétek egymást, ha párban mentek, mert csak egymásra számíthattok. Teljesen egyedül vagytok, senki nincs ott, hogy adjon egy tál levest, ha éhes vagy. Ez a legkeményebb szerintem, senkire, de senkire nem számíthatsz.

Marad a Skype-kapcsolat, ami sokszor szívbe markolóan nehéz tud lenni, de egy valamit soha nem felejtek: a célt, amiért jöttünk. És miért jöttünk? Nos, nem csak a pénz miatt.

Az ország ahova születtünk, nem hálás azért, mert mi ott vagyunk, és dolgozunk - egyszerűen semmibe vesz! Ez zavart! A politikusaink csak azt hajtogatják, hogy gyertek haza fiatalok. Közben pedig milliárdokat sikkasztanak el arcátlanul. Senki nem szól, csak tűr és hallgat. Én ezt nem tűröm, és nem nézem. Aztán persze kalandvágyból! Egy életem van!

Kaptam olyan kritikát, hogy ha otthon nem ment, akkor itt miért menne? Ez egy jó kérdés és csak azok kérdeznek ilyet, akik nem gondolkodnak előtte vagy ők maguk túl gyengék ahhoz, hogy ugyanezt a lépést megtegyék, pedig nap mint nap kergetik a külföldi lehetőség gondolatait.

Ez a három év nagyon változatos volt tele érzelmi hullámokkal. Néha úgy éreztem a világ legszerencsésebb embere vagyok, hogy itt lehetek, néha pedig elbújtam volna a világ elől, annyira hiányoztak a barátok és rokonok. Amióta itt vagyunk egyszer voltam otthon, a párom akkor nem tudott jönni a munka miatt. Nagyon jó volt látni a családot!

Miért nem akarunk maradni?

A cikk elején írtam, hogy nem szeretnénk maradni. Szóval ez így van. Nem a munka részével van a gond. Az érzelmi része miatt… ez egy teljesen más világ, mint Európa.

Az emberek kedvesek, de itt Panamában nem szeretik a külföldit, főleg ha amerikai. Ha mondom, hogy Európa, máris könnyebb dolgom van. Ez a csatorna és a majd száz éves megszállás miatt alakulhatott ki.

És persze nem utolsósorban azért, mert a külföldi itt pár év alatt megszedi magát, aztán tovább áll, a panamai meg csak néz, hogy mi történik. Neki miért nem megy? Azért mert lusták, de mint állat, nem szeretnek dolgozni.

A szakképzetlenség teljes hiánya uralja az országot, ráadásul egy cégben nem dolgozhat külföldi csak tíz százalékban, de ha nincs szakképzett, akkor ki csinálja meg? Hát a külföldi, csak feketén.

Bevándorlók, fejlődés, de…

Rengeteg a bevándorló, főleg kolumbiai, de van brazil, argentin, orosz, német, holland és persze spanyol. Az ország iszonyú ütemben fejlődik, ha csak annyit mondok, hogy három év alatt megépítették a legelső metrót, akkor ugye mindenki meglepődik.

panama_city_a_levegobol.JPG

De nem hazudok akkor sem, ha azt mondom, hogy egy év alatt 60-70-80 emeletes felhőkarcolók nőnek ki a földből. A city baromira fejlődik, a vidék persze el van maradva, de azért kezd felzárkózni. Vannak olya területei is, ahol egy szál előkében rohangálnak a helyi indiánok.

Panama egy nagyon zöld ország, a természet mindig virágzik, tele változatos állatvilággal. Állandóan forróság van, ami azt jelenti, hogy a 12 hónap nyár során ugyan van pár hónap esős időszak, de az se olyan gáz.

Most ugye az jön, hogy akkor miért nem maradok itt. Azt hiszem, hiányzik Európa, hiányzik a kultúra. Hogy múzeumba vagy színházba menjek, hogy lásak történelmet és intelligens embereket. Nos, ezek hiányoznak.

Ez egy érdekes hely, hiszen itt a Panama-csatorna, ami egy mérnöki remekmű, de az ország még fejletlen. Nekem, aki megszoktam, hogy kultúra vesz körül, nehezen beilleszkedni.

videk.JPG

A tervünk egyelőre még gyenge lábakon áll, és nem tudjuk, hogy merre fogunk indulni, ha egyszer felkerekedünk, de vannak ötleteink… azt hiszem, nem lefele, talán felfele, Észak-Amerika irányába, vagy a jó öreg Európa felé.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr967684586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.06. 16:24:55

@Muscari: a hivatalokba importalni kell nehany nemetet illetve swiss-keket

©________ 2015.08.06. 16:26:48

@NomádMatyi: akkor a kalampaszmadarat ne is emlegessem?:-):-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.06. 16:34:59

: @Jesus.Green: ok, akkor nem csak nekem szurt szemet ez:) az altalanositas egy nep eseteben nehezen elkerulheto, de szamomra mindig kicsit elnagyolt. Masreszt itt inkabb ertekrendek kulonbozosegerol van szo. A deli nepek szamara, elteroen mondjuk egy angolszasz vagy skandinav neptol ( na tessek, en is altalanositok:) , nem a kemeny munka hatarozza meg az eletminoseget. Ok ugyanugy elmondhatnak, hogy mondjuk a skandinavok, angolszaszok csak a penznek es munkanak elnek, nem tudnak lazitani es elvezni az eletet.
Egyik ertekrend nem jobb vagy rosszabb, hanem mas...

SzZoole 2015.08.06. 16:38:50

@Zsuzsi65: "angolszaszok csak a penznek es munkanak elnek, nem tudnak lazitani es elvezni az eletet. "

Ha látnád a londoni belvárosi pub-okat 5 óra utan,egy gyufa szálat nem tudnál le ejten annyian vannak

Jesus.Green 2015.08.06. 16:41:22

@Mirjam2: ugyan mar, a vitaval onmagaban nincs baj, a szemelyeskedes az, ami zavar. Meg az, hogy bele kell huzzak a munkaba ha nem akarok megint estig a gep elott ulni, marpedig nem akarok, es igy nem marad idom mar kommentelesre :)

Jesus.Green 2015.08.06. 16:45:55

@Réka ‎: akkor tekintsuk a csatabardot elasva, a forum amugy sem a legjobb kozeg a metakommunikaciora, meg aztan az ember olyat is belelat a masik hozzaszolasaba, ami talan ott sincs, csak eppen rossz szuro van a lencsejen.

Nem mintha megfutamodnek a szajkarate elol, de ma eppen kifujt a lenduletem mielott istenigazabol belemelegedtem volna, tul sok a melo ma es leszivja az energiamat :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.06. 16:47:58

@Zoole[uk]: haha, tanultak a bevandorloktol:))) ajjajj, nem jo hatassal vannak ezek a nepek az angolokra :)))))

Jesus.Green 2015.08.06. 16:49:34

@Zsuzsi65: igy van, az altalanositast, sztereotipizalast nehezen lehet elkerulni, de ne sussuk belyegkent a masikra ha nem muszaj

SzZoole 2015.08.06. 16:49:48

@Zsuzsi65: de ez a vidékre is igaz,ahol kevés a bevándorló:)

FutureFry 2015.08.06. 16:53:12

@Zoole[uk]: Ez bőven belefér: "Work hard, play hard". Lásd pl. Las Vegas (aka Lost Wages). Persze az már dél (és van aki Las Vegas-ba is munka miatt megy, vagy ott dolgozik).

Giddy Lamb 2015.08.06. 16:54:19

@Zoole[uk]: "hidd el ha lenyomsz 5-6 napot napi 12-14 órát átlag 250-350 mérföldet London es repterei közt,nincs az a segédeszköz ami teged a 6.napon segítene"

Te nagyon szegény lehetsz, ha ennyit kell dolgoznod úgy, hogy még sütire se költesz:)
A Te segédeszközöd egyedül a vallás lehet,
vigasztalódj Máté evangyéliumával, miszerint:
Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni.

ZOH 2015.08.06. 16:54:23

Ez mekkora jó írás!!! Grat!

Ezt pedig így egyben ki lehetne táblázni Hegyeshalomnál: "Az ország ahova születtünk, nem hálás azért, mert mi ott vagyunk, és dolgozunk - egyszerűen semmibe vesz! Ez zavart! A politikusaink csak azt hajtogatják, hogy gyertek haza fiatalok. Közben pedig milliárdokat sikkasztanak el arcátlanul. Senki nem szól, csak tűr és hallgat. Én ezt nem tűröm, és nem nézem. Aztán persze kalandvágyból! Egy életem van!"

Mindenki sír, hogy a németek (stb.) elszívják a tehetségeinket -- pedig a helyzet az, hogy nem a németek szívják el, hanem a magyarok üldözik el. :-(

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.06. 16:54:36

@Helikopter.: hát ne :D egyébként én kelempászmadárként találtam meg, csak hogy szőrszálhasogassak

2015.08.06. 17:05:22

@Jesus.Green: Ebben teljesen egyetertunk. Jo munkat!

2015.08.06. 17:07:20

@charlieharper: Charlie, ez egy szuper tipp. Komolyan, nagyon koszi. Nem gondoltam hogy ilyen jo felteteleket ajanlanak. A ferjemnek sajnos nem szimpatikus Del-Amerika, de meg van par evunk hogy meggyozzem. Ez eddig a legjobb 'deal' amit lattam ilyen nyugdijas vizum teren.

2015.08.06. 17:12:26

@Andras125: Komolyan ugy erzem hogy megorulok, es ez nem vicc. Ket napon belul MUSZAJ talalnom egy konkret temat amirol a disszertaciomat fogom irni, gender / angoltanitas temakorben, gyakorlati elemmel. Hihetetlen modon nem erdekel a tema. De muszaj. Ha barkinek barmilyen hasznalhato otlete van, szivesen fogadom. A genderen kivul lehet benne meg mas, sociolinguistics vonatkozasu tema is, de muszaj benne lenne gyakorlati kutatasi elemnek, amit szuksegszeruen csak egy szaudi noi egyetemen tudnek elvegezni. Ez lehet valami nagyon egyszeru, pl. kerdoiv.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.06. 17:57:53

@Andras125: bocsi csak tamadt rgy ilyen elegenvan pillanatom attol a tipikus bloghus jelensegtol, hogy ha valaki kijelent valamit es legyen ez barmi a foldkereksegen, az hottzicher hogy ket percen belul jon valaki, aki leszarja a komment mondanival8jat, mert tortenetesen pont annak a temanak a szakertoje es elmagyarazza, hogy az marpedig nem ugy van, hanem...
Az ilyen kommentek szerintem annyira agyonvagjak a beszelgetest, mint semmi mas, mert onnantol a ket vagy tobb onjelolt expert kozott megy a pissing contest arrol az egy szorol. Bocs ha te nem vagy ilyen, de x ev bloghu jelenlet utan eleg alacsony a tureskuszobom az ilyen szokiforgatos szakertes gyanus kommentekkel szemben. Ezert morcultam be es ezert kommentelek/kommentolvasok egyre kevesebbet, inkabb gyartom magamnal a sajat tartalmat, oda ugyse jon senki okoskodni, eleget okoskodok en. :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 17:59:28

@Zsuzsi65: "A deli nepek szamara, elteroen mondjuk egy angolszasz vagy skandinav neptol ( na tessek, en is altalanositok:) , nem a kemeny munka hatarozza meg az eletminoseget. Ok ugyanugy elmondhatnak, hogy mondjuk a skandinavok, angolszaszok csak a penznek es munkanak elnek, nem tudnak lazitani es elvezni az eletet."

Értem, hogy csak általánosítás, de azért skandinávok között élve bátorkodom megjegyezni, hogy a svédek abszolút jók az "élvezzük az életet" témakörben. És itt nem az ivásra gondolok (ami sztereotípiaként fel szokott merülni), hanem úgy általában. Pl. baromi komolyan veszik, hogy "du. 5-kor kiesik a billentyűzet a kezemből és megyek haza vagy ahová menni akarok" - pl. barátokkal. Sorolhatnék egy csomó példát, de most inkább ellenállok a kísértésnek :-)

Apropó, nemrég olvastam (mindig tanul az ember), hogy az össznépi After Work* ilyen néven nem is létezik más országban, hiába angol maga az elnevezés, azaz ez egy pszeudoanglicizmus :-)

* vagyis szimplán meló után elmennek enni/inni a kollégák valahová

blackhairlady 2015.08.06. 18:00:51

@Csodabogár: En is utaltam az elejen, hogy itt nincs kulturalis elet, alig van valami, nem lehet kiallitasra, koncertre szinhazba menni. Aztan rajottem egy ev utan, hogyha feliratkozom kulonbozo hirlevelekre, csak tudjak idot szakitani, annyi van, hogy minden hetre jut tobb is. szerintem inkabb nem tudjak (tudjuk) sokan, hogy hol, hogyan keressuk ezeket eloszor, mert annyi mas elinteznivalo, megoldando problema van. Aztan amikor minden lecsillapodik, na akkor lehet a kulturaval is foglalkozni, foleg, hogy az ember fule is jobban raalll az adott orszag nyelvere.
pl. az itteni szepmuveszeti muzeumban nem csak siman megnezed a kepeket, de hetente tematikus programok is vannak, pl amikor a japan muveszet volt a tea, a tarlatvezetes utan lehtett sajat kezuleg sushit kesziteni, es egy japan ur szuper eloadast tartott a kulturajukrol.
Szoval csak azt akarom mondani, hogy mindenhol vannak zerintem kivalo programok, csak ra kell jonni hol keressuk oket.

Jesus.Green 2015.08.06. 18:08:04

@Mirjam2: probably past this point already, de az iment meggugliztam, hogy 'gender specific teaching' es elso blikkre igencsak erdekes temakat kopott ki a kereso - aztan lehet, hogy mit sem er az egesz

Coco C. 2015.08.06. 18:43:27

@Galaxhopen [Swe]: Ugy irtal egy hosszu kritikat a posztrol, hogy felet felreolvastad?:)))

2015.08.06. 18:50:45

@Mirjam2: a sunni es shiak "baratsaga" Szaudiban

2015.08.06. 18:52:01

@Mirjam2: igen, mar regota nezegetem Panamat nyugdijas eveinkre. Marha megerem.

2015.08.06. 18:55:00

@Mirjam2: van meg constructive otletem, ha nagyon rovid disszertaciot akarsz. A parlamentaris demokracia ternyerese Szaudiban.

2015.08.06. 19:11:14

@blackhair-lady: "En is utaltam az elejen, hogy itt nincs kulturalis elet, alig van valami, nem lehet kiallitasra, koncertre szinhazba menni."

Nem kellett volna kertvarosba koltozni. :D

kék madár 2015.08.06. 19:24:05

@mojyo: ne is olvasd el a masodik felet.
Egyebkent meg Dallasban a kertvaroson kivul meg belul is csak kertvaros van

2015.08.06. 19:30:10

@kék madár: Elolvastam a masodik felet, de nem tudtam kihagyni, meg amugy is ti kertetek hogy kommenteljek barmirol, hat akkor tessek, csak ehhez tudtam hozzaszolni, a nyelveszkedes nem erdekel. :D

kék madár 2015.08.06. 19:38:26

@mojyo: azonnal irjal megint egy jo kis csapongosanyazos monologot, unatkozom!!! Addig nem mehetsz a hegyekbe!!!

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 19:43:34

én heti több órás tanulással majd felsőfokon beszélem a spanyolt.

ha ott él az ember , mi az hogy felsofok , also ,kozép .. van gyenge kozep, eros also stb ... szoval hogy van ez mert szeretnem megtudni én hogyan beszelem a franciat es az angolt .. hogy utana be tudjam irni a kommentekbe ( mert postot plane nem merek e nelkul irni ... :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.06. 19:44:57

@Mirjam2: Na hogy világosabb legyen Ez a derékszög.A tanítómesterem csak egyszerűen vinklinek nevezte.

www.google.co.uk/search?q=lakatos+der%C3%A9ksz%C3%B6g&espv=2&biw=1120&bih=617&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIsLO3pP2UxwIVBO0eCh1WzAej

A leggyakoribb a talpas derékszög. Vinklivasnak is hívják felénk de az hosszú szálvasak amik derékszög profilúak azt is vinklivasnak hívják.

www.timarvasker.hu/szogacel/k

Ez meg az asztalos szögmérő a sáskaláb

www.google.co.uk/search?q=asztalos+s%C3%A1skal%C3%A1b&espv=2&biw=1120&bih=617&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMItdmDkP-UxwIVTLYUCh21MwBH

Ez pedig a mezei vinkli

www.kepfeltoltes.hu/view/140225/101943306n_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 19:49:46

Saját alkalmazottaink vannak és fejlődünk.

na ezt sem értem .. lehet kolcsonkerni alkalmazottat v masok alkalmazotjaival feketén dolgoztatni ?melyik éri meg jobban, mert nekem van 2 alkalmazottam de ha kolcson kernek lehet jobban jonnek ki ...

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 19:55:28

vállalkozni az a legnehezebb dolog, és ha ott sikerül, akkor a Mount Everest tetején is életben maradsz.

nekem 18 eve sikeres a vallalkozasom de nem tudom a Mount Everesten lehetne egy autojavito muhelyt nyitni , es biztos hogy hozzam jonnenek az arra cirkalo autok ..

na jo olvasom tovabb mert ma sok az idom ...

wuaaa 2015.08.06. 19:58:47

@montroyal ( CAN qc): "Alkalmazottakat" lehet bérelni is.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 20:06:36

Az ország iszonyú ütemben fejlődik,....

Panama-csatorna, ami egy mérnöki remekmű, de az ország még fejletlen.

hogy van ez? fejlodik ,de azert még fejletlen ... akkor tenyleg mélyrol indultak ... iszonyu fejlodessel eljutottak a fejletlenség szintjére ...

2015.08.06. 20:06:55

@kék madár: Nem is szoktam csapongosanyazos monologokat irni, ezt nem is tudom, honnan veszed.

En is unatkozom egyebkent, de en nagyon faradt is vagyok egyben, ugyhogy nem tudok mirol beszelgetni senkivel se, mert meg nincsen tul sok foci a TV-ben, es minden mas tema nagyon sok energiat igenyel, foleg magyarul.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 20:08:56

@wuaaa [nor]: tudtam ... azert vannak kozvetito cegek ... de megis jobb erzes sajat alkalmazottakat tartani ... azert irkalhatok most suletlenségeket mert ok dolgoznak ..

kék madár 2015.08.06. 20:22:46

@mojyo: akkor te nem szoktal irni, en meg nem szoktam olvasni. De azert irjal!
Mi a kedvenc focicsapatod?

wuaaa 2015.08.06. 20:29:08

@mojyo: Írhatsz más nyelven is, ha az kevésbé energiaigényes... :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 20:48:34

@Coco C.: "Ha nem hibázol folyton, az annak a jele, hogy nem hozol létre semmi újat." (mondta Woody Allen)

:-)))

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.06. 20:53:27

@blackhair-lady:
Ez jo, hogy elmondtad. Most, hogy otthon voltam ramomlott a sok-sok program. Itt kinn pedig semmi. Lehet, hogy ezeket is mashogy szervezik/mashogy mukodik?
Megnezem.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 20:53:54

@montroyal ( CAN qc): Tetszenek a példáid :-)

Meg lehetne még szavaztatni, vajon mi a "fejlett ország" kritériuma? (Csak teoretikusan gondolom, a nyelvészkedés mellé már túl sok lenne.) Szerintem érdekes dolgok jönnének ki. Talán sokan megemlítenék, hogy akárhol is van, legyen európai jellegű, ehhez passzoló kultúrával...

blackhairlady 2015.08.06. 20:56:22

@mojyo: de hat itt csak kertvaros van, kerem szepen, a belvaros csak szigoruan munkahely, nincsenek lakasok, hazak.itt meg az aparfmanok is kertvarosban epultek :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.06. 21:03:53

@pappito: én nemtom mi az a vinklivas magyarul se, és angolul több mondokat tudok mint magyarul, akkor most native magyar speaker vagyok-e? :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 21:06:03

jol jott ez a post ... megyek is Panamaba ... dec 29 -én pont a programunkba van .. megnézem ezt az iszonyuan fejlodo fejletlen orszagot meg a mérnoki remekmuvet is .. es talan még a posterinaval is talalkozok ... ha belefér egy napba ..

www.hollandamerica.com/find-cruise-vacation/CruiseDetails.action?webItineraryIdForAudit=T5P18H&fromSearchVacation=true&destList=WW,SS,H,X,T&dateCode=&flexibleMonths=false&noOfFlexibleMonths=1&portCode=&shipCodeSearch=AM&voyageCode=A558

M. Péter 2015.08.06. 21:13:20

@charlieharper: De csak kell a helyiekkel is érintkezni, pl. szerelővel, ha valami elromlik. Mennyire bírod ki, ha neki más fogalma van sürgősségről? Vagy, hogy felássák az utcát, és fél évig nem csinálnak semmit? Nem tudom, hogy Panamában milyen a helyzet, de Latin-Amerikában sokfelé csak úgy lehet közüzemi számlát befizetni, hogy az ember bemegy a bankba vagy a szolgáltatóhoz a számlával, sorba áll, és készpénzzel kifizeti. Bankátutalás meg csoportos beszedési megbízás meg hasonló ismeretlen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.06. 21:13:20

@Mirjam2: na meg nem olvastam végig, megaszondta már vki azóta h miért nem beszelhetsz angolul anyanyelvi szinten? -- unalmas már hetente egyszer ez a problémazas. ...
Én egyébként szoktam olyat mondani, h native reader, writer meg listener vagyok. Speaker az a hivatalos szo a mifelenkre az h near-native. Es ha az angol fonoknek eleg jo akkor vegulis kit erdekel h random forum kommentelok mit mondanak. Csak bosszant a bumerang tema.

©________ 2015.08.06. 21:18:02

@diggerdriver:
https://www.google.co.uk/search?q=lakatos+derékszög&espv=2&biw=1120&bih=617&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIsLO3pP2UxwIVBO0eCh1WzAej#tbm=isch&q=vinklivas

Ez meg ilyen 0sszekoto vinklivas

M. Péter 2015.08.06. 21:27:48

@charlieharper: Magyarországon a 65 even felüliek ingyen utaznak, csak gyorsvonati pótjegyet kell venni, ingyenes az eü. ellátás, múzeumokban, színházakban, mozikban mindig is volt nyugdíjaskedvezmény, csökkentették a rezsit, miért menne az ember Panamába?

blackhairlady 2015.08.06. 21:28:58

@Simon Hasonmasa (Roch): erdemes erdeklodesi korodnek megfelelo intezmenyt nezni (muzeum, szinhaz, stadionok, satobbi, satobbi), a honlapjukon fel lehet iratkozni e-mailre is, es mindegyiknek van facebook oldala is, folyamatosan jonnek az ertesitesek a legujabb esemenyrol. A nagyon helyi hirek, programok (ertsd:a szuk kertvaros :D) is ily modon jutnak a tudomasomra, a hetvegen pl. A kozozsegi strand medencejebol neztuk a spongyabobot, es ezt is a kertvarosi e-malbol tudtam meg:)

2015.08.06. 21:30:32

@kék madár: En nagyon sok focicsapatot szeretek, a gyerekkori kedvencem az Arsenal, mert ott jatszott a fel '98-as francia valogatott, es Freddie Ljungberg, amikor meg volt haja, akibe en nagyon szerelmes voltam, egyszer a tesom vett nekem egy igazi angol nyelvu Arsenal magazint is, Arsene Wenger volt a cimlapjan es egy nagy interju vele meg egy ketoldalas cikk Freddie Ljungbergrol, amikor meg volt haja, es akibe en nagyon szerelmes voltam. :D A nemet focit sokaig utaltam viszont, szamomra a "bundesliga" szot sokszor sorivo meg okoskodo szakertokkel asszocialtam mert sokaig csak azt lehetett kovetni Magyarorszagrol, de a Kaiserslauternt szerettem, mert egyszer amikor kicsik voltunk es epp Nemetorszagban nyaraltunk, a TV-ben volt a Bayer Leverkusen ellen a K'lautern, igy volt leirva, es mi ugy mondtuk a nemet baratunknak, hogy "klautern", es ok kirohogtek, hogy az csak rovidites, Kaiserslautern-nek kell mondani es megneztuk utana hol van a terkepen, es akkor igy egy kicsit azota nekik is drukkolok a szivem melyerol. Meg az AS Romat is szeretem, nekik azert, hogy a tesomat cukkoljam vele, mert o meg utalta oket, es nagy Juventus-fan, de kesobb mas miatt is megszerettem oket, mert a fium kedvenc helyi csapatanak is azok a szinei, es konnyu Roma mezben elmenni nekik drukkolni. A spanyol bajnoksagot is utaltam, mert az iskolankban kotelezo volt egy ideig spanyolul tanulni (szerencsere nem tartott sokaig), es akkor mindenki vagy realos volt vagy barcelonas, es en direkt egyiksem akartam lenni, ez olyan volt akkor, mint a "westeles vagy pannonos", "auchanos vagy tescos", "erteeles vagy tevekettos", stb stb, szoval akkor mar latszott ez a binaris ellentetek toresvonala Magyarorszagon ami itt is van, es akkor se tetszett, es direkt valasztottam akkor a Valenciat, de nem kulonosebben kovettem nyomon oket. A holland bajnoksagbol mindet szeretem, mert az egy golfesztival, ha akarsz egy fogadasi tippet, erdemes azt megjatszani, hogy a holland masodosztalyban minden csapat rug legalabb egyet, tobbnyire sosincs nullas, az Eredivisie-ben elofordul, de a masod-, harmadosztalyban szinte soha. Lassuk, mi van meg, ja igen, kedvenc orosz csapat a Zenit Szentpetervar, csak mert az egy szep varos, es Arsavin onnan igazolt az Arsenalba, es oda is ment vissza aztan, azok meg az elso kedvenc csapatom voltak, ot amugy is nagyon kedvelem. Aztan nem is tudom mik vannak meg, amator csapatok kozul az FC Okinawa a kedvencem, roluk lattam egyszer egy filmet a japan TV-n, valami bentoval kapcsolatos musorban, hogy egy kilos bentot esznek, mert kell az energia, dehat fogalmam sincs hogyan allnak amugy es egyaltalan mifele tabellaban kellene oket nyomonkovetni, de Okinawa amugy is Japan tropusi resze, es emiatt kulonosen erdekelnek, szoval szerintem jo valasztas.

Ez eleg hosszura sikerult, gondolom ez volt a cel, tehat remelem elegedett vagy. :D Te amugy koveted a focit? Drukkolsz valakinek? Mostanaban az USA-ban is erositik a ligat, tobbnyire kioregedett europaiakkal, nem tudom, most az USA-ban nem kezd-e az a kep kialakulni, hogy a foci a 30 folotti ferfiak jateka? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.06. 21:34:57

@Helikopter.:
Igen. Nem tudok németül de ha a vinkli derékszöget jelent akkor ezer dologra ráillik.
A vízorr-t tudod mi?

©________ 2015.08.06. 21:39:45

@diggerdriver: asszem a winkelbol van , kerdezzuk meg a nemeteseket, azmit jelent pontosan.

Nem tudtam, devan kitol megkerdezzem;)

Coco C. 2015.08.06. 21:41:14

@Galaxhopen [Swe]: ez a woody allen mennyi hulyeseget osszehordott :)))

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 21:58:40

@Coco C.: Jaja :-) A legtöbb aranyköpése azért ennél jóval viccesebb.

nemor 2015.08.06. 22:09:22

@Mirjam2: szaudi hallgatónők idegen nyelvű szépirodalmi olvasási szokásai vs male habits? Mondjuk nem tudom, az utóbbira honnan lenne adat, de esetleg egy másik disszertációban...? Vagy eladási statisztikákban? XD

RebekaPA 2015.08.06. 22:09:46

Sziasztok, Köszönöm a kritikákat. Biztosan van benne hiba...ezt nem vitatom. (Legközelebb próbálok odafigyelni erre:)
A nyelvtanulási kérdéseket megválaszolva, a B2 nyelvvizsgán túl vagyok, most készülök a C1- re,a ami az én tudásom szerint a felsőfokút jelenti. Három év alatt, ha heti kétszer jár hozzád tanár és én plusz az egyetemre is jártam csoportba, megtanulható egy nyelv. Az anyanyelvitől nagyon messze vagyok, abban igaza volt aki azt írta, hogy az min. 5 év.
Az meg, hogy ilyen meg olyan Panama, azt csak az tudja aki járt Latin -Amerikában...én nem degradálom le a népet, hiszen itt tudunk úgy élni, ahogyan otthon szerettem volna. Az viszont sajnos tényleg igaz, hogy nem az eszükről híresek, ez persze nem az Ő hibájuk. Viszont egy olyan társadalomban élni ahol messziről sem ismerik, hogy hogyan működik egy egyszerű körforgalom..nem könnyű...és akkor még nem említettem a kulturális dolgokat, csak egy egyszerű hétköznapi dolgot vettem figyelembe.
Valaki kérdezte, hogy milyen itt a nyugdíjas rendszer? Válaszom jó, itt lenni nyugalmazottnak mindenképp kényelmes élet. Mindenre kedvezmény jár és mindenhol kivételes figyelmet kapnak, a biztos jövedelem forrás miatt.
Azért úgy látom nagyobb részt tetszett a poszt, más korra hozok több konkrétumot is!!
Egyéb bármi kérdésre szívesen válaszolok!

RebekaPA 2015.08.06. 22:09:46

Ja, ha több részlet érdekel titeket akkor kattintsatok:kulfold.blogspot.com/

kék madár 2015.08.06. 22:21:31

@mojyo: en el vagyok zarva a focitol es nem is vagyok nagy szakertoje. Nagyon untatott amit irtal :) csak azert kerdeztem, hogy leleplezzelek, hogy hol laksz. Nem hagytad magad.
Viccen kivul: USA-ban az ameriakaiak a kocsmaban neznek focit, ha eppen megy es jatszik valami hazai csapat. Egy BL dontore at se kapcsolnak a golfrol, mert az mennyire izgalmasabb. Viszont a nem amerikaiak jarnak a meccsekre, (mexikoi, kozep-del-amerikai, europai) es egy baratom szerint a legtobb jatekos amerikai allampolgarsaggal biro Europai klubbokba keves Army bratekbol all.
Osszefoglalva: a foci amerikaban az a sportag, amit europaiak jatszanak es del-amerikaiak neznek, mikozben amerikaiaknak szolo reklamok mennek a felidoben.

nyuszigonosz 2015.08.06. 22:25:01

@Helikopter.: A Winkel az nagyon sok mindent jelent.
pl.: azt a vinklivasat is, vagy így Winkel, vagy Winkemaß néven
- valaminek a sarkát, ( épületnek, utcának)
- távoli helyet...

meg még pár dolgot, szókörnyezettöl függ mit.

A derékszög az a Rechter Winkel.

2015.08.06. 22:34:33

@kék madár: Ertem, hat ezt sejtettem, marmint, hogy nincsenek oda a fociert, a multkor lattam egy amerikai kozvetitest, a stadiont baseball palyabol csinaltak, ott volt meg a nyoma annak a saroknak vagy minek, nagyon rossz allapotban volt a gyep de legalabb sporoltak, ez tetszett, hogy nincs kulon foci stadion :)

kék madár 2015.08.06. 22:35:13

@RebekaPA: ravaszul a legbenabb kepeket raktad ki ide, a jokat meghagytad a blogodon :)

kék madár 2015.08.06. 22:37:21

@mojyo: az elso megoszto ellentet egyebkent az Abba<>Boney M. volt, csaladok es elsopro szerelmek mentek tonkre emiatt

FutureFry 2015.08.06. 23:05:12

@mojyo: Amerikában a kicsik (max. kevés tizenévesek) sportja a soccer. Utána felnőnek és "komoly" sportot űznek, mint a (z amerikai) football meg a baseball meg a kosárlabda, stb. Kevés ember tudja egyáltalán, hogy van MLS. A gazdagok/híresek nem soccer csapatot vesznek/néznek. Kivétel Drew Carey (Seattle Sounders résztulaja), de ő sem egy nagyon ismert sztár (Amerikán kívül).

RebekaPA 2015.08.06. 23:10:19

A képeket nem én válogattam le hanem a HÁ :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.06. 23:19:10

@mojyo:" Mostanaban az USA-ban is erositik a ligat, tobbnyire kioregedett europaiakkal, nem tudom, most az USA-ban nem kezd-e az a kep kialakulni, hogy a foci a 30 folotti ferfiak jateka? :D "

Ahogy en latom, egyelore me'g a nok es iskolas koruak sportja :) A liga erositesrol eszembe jutott, hogy amikor a lanyom also tagozatban focizott, egyszer elmentunk egy LA Galaxy meccsre, es lattuk Beckham-et jatszani...hat, mit mondjak, nem volt mar o sem csucsformaban...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.06. 23:19:58

@FutureFry: bocs, most latom a te valaszod is, ezek szerint hasonloan latjuk a helyzetet :)

pappito · http://pappito.com 2015.08.06. 23:44:12

@FutureFry: a rohadt uncsi labdarúgás egyetlen pozitívuma, hogy kitermelte az un. soccer mum jelenséget :)

állítólag azok igen hálásak a törődésért, de ezt én csak úgy hallottam másoktól :)

blackhairlady 2015.08.06. 23:55:14

@pappito: Itt mire gondolsz? mert en is soccer mum voltam 4 even keresztul :)))

pappito · http://pappito.com 2015.08.06. 23:58:13

@blackhair-lady: nem gondolok én semmire, hagylak nosztalgiázni :)

blackhairlady 2015.08.06. 23:59:40

@mojyo: Talan a mult honapban volt itt a Mexio-Urugvaj meccs az NRG stadionban. Mutattak a hirekben, egy gombostut nem lehetett leejteni, pedig egy oriasi stadion, itt rendezik az amerikai foci bajnoksagot is, de szerintem amerikai szurkolo nem volt egy darab sem:))

blackhairlady 2015.08.07. 00:00:56

@pappito: Na de min nosztalgiazzak? Mit felejtettem el ilyen hamar?:D

2015.08.07. 00:17:15

@Zoole[uk]: szivembol szoltal, brit kollegaim mindig ugy allnak a munkahoz, hogy mas is odaferjen... ok viszont ha lehet ne nagyon :D cserebe jo az angoljuk igy minden helyzetbol ki tudjak dumalni magukat :D

pappito · http://pappito.com 2015.08.07. 00:21:45

@blackhair-lady: én azt nem tudhatom, azt hiszem nem ismertelek focimama korodban :)

wuaaa 2015.08.07. 00:34:15

@RebekaPA: A saját blogod érezhetően felszabadultabban írod, mint ahogy ide ezt a posztot... :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 00:44:48

@kék madár: oh hat tudod, Uj-Zelandon British angolt beszelnek :))) nalunk csak siman "mom" , es nem keverjuk ossze a mummy-val :)))

pappito · http://pappito.com 2015.08.07. 01:19:39

@Zsuzsi65: nem beszélnek british angolt
írásban rossz a kiejtésem

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 01:22:05

@pappito: na jo, nem _igazi_ British angol, csak amolyan "elferditett, uj-zelandi valtozata :))) www.youtube.com/watch?v=lm9Ez_5LQNU

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 01:33:52

@pappito: Haha, ezt gondoljak az amerikaiak Uj-Zelandrol, es az uj-zelandiakrol :))) www.youtube.com/watch?v=ug9GI3Ee3EI (nekem legjobban a "short shorts" tetszett:)))))

blackhairlady 2015.08.07. 01:55:49

@pappito: erre szoktam mondani, hogy irasban (is) akcentusom van :))))

pappito · http://pappito.com 2015.08.07. 02:01:35

@Zsuzsi65: nekem meg a lányok :)

aszondja it's in Europe, right? :)

SzZoole 2015.08.07. 05:08:25

@Mrs Rumcajsz CA: a beszédes kedvű bennszülött angol utasaim bevallása szerint is az angol nemzet egy lusta bagázs.
Es az az Ők véleményük,az en meglátásom szerint,inkabb csak kényelmesek:)

Jesus.Green 2015.08.07. 07:37:54

@Dragonlady (Bp, Hun): ugye nem baj, ha amikor 3 evente egyszer kommentelek, nem aszerint teszem, hogy te milyen temat unsz vagy talalsz erdekesnek.

Amiota visszatertel Magyarorszagra, agresszivebbek es ingerultebbek lettek a hozzaszolasaid, kar, mert jo kep alkult ki rolad a fejemben az evek soran. Na nem mintha szamitana, csak mondom..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.07. 07:42:57

@Jesus.Green: igazad van.
Egyébként, ha mar, akkor leszarom, hogy egy 3 évente kommentelo vki mit gondol rólam. Tudd be egyszerűen a hormonoknak és a fáradtságnak, úgy a legegyszerubb.

Golf2 2015.08.07. 08:45:43

@montroyal ( CAN qc): És legalább a Neptun suite-et foglaltad mert az alatt gyenge?

Jesus.Green 2015.08.07. 09:40:28

@Dragonlady (Bp, Hun): az a franya kulturalis maz, hat nem milyen vekony :-) na de mindegy, tied itt a ter, jo babazast amugy (es ezt minden mellekzonge nelkul)

Muscari 2015.08.07. 10:09:10

@M. Péter: meleg és tenger, persze ez nem csak Panamában van, viszont Magyarországon nincs.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.07. 14:43:05

@Golf2: nem veszek sitet a legolcsobba mindig mert csak alszunk a cabinba ebredes utan ki .. ejjel beesni az agyba ... .. erkely kilatas nem kell, a hajo barmely pontjarol ugyanazt latjuk .. :-))

M. Péter 2015.08.07. 15:14:18

@Muscari: Pont a nyugdíjaskedvezményeket reklámozták, ezért írtam, hogy ilyen Mo.-n is van. A meleg lehet hogy, jól hangzik hidegebb klímán élőknek, de 30-35 fok mindennap az év nagyobbik felében magas páratartatommal már nem olyan nagy élvezet.

2015.08.07. 15:59:56

@M. Péter: konnyen tudok 2 oceanon vitorlazni.
Tudom, tudom, SA-ban is.

adg 2015.08.07. 17:40:36

@M. Péter: "de 30-35 fok mindennap az év nagyobbik felében magas páratartatommal már nem olyan nagy élvezet."

Nem olyan rossz az. :)

2015.08.08. 00:05:13

@Jesus.Green:

Háttööö, nem lettél népszerű a hozzászólásaiddal, de szerintem tök jók voltak (még ha valid álláspont természetesen az is, ha valakit már untat a téma). Csak gondoltam, elmondom.

M. Péter 2015.08.08. 02:52:41

@adg: Lehet , hogy 70 éves korodban már nem fogsz ennyire lelkesedni a melegért.

adg 2015.08.08. 03:06:44

@M. Péter: hat azt majd meglatjuk. Mindenesetre eleg sok idos koltozik fel ide, direkt a meleg miatt. Sokan teljesen, masok csak a szaraz evszakra, amig naluk hidegebb van. Es itt sem otven fok van, csak 30-35. Otthon mostanaban sokkal melegebbek vannak, meg folyton valtozik, es latom az idos rokonokon, hogy ez mennyire megterhelo tud lenni nekik.
Mintha floridaba is eleg sokan koltoznenek le a nyugdijas evekre. Meg tropusi szigetekre, deleuropaba, stb. Eleg altalanos jelensegnek tunik.
Nem annyira jo az idosebb szervezetnek a nagy hoingas sem, meg a hideg sem. Egy kellemesen meleg viszonylag egyenletes idojaras szerintem jobb.
De ettol meg nem tartom betegnek, akinek eszak norvegia meg kanada az alma.
Szoval majd meglatjuk, hogy fog mekunk tetszeni kesobb, most nagyon elvezem az allando nyarat.

M. Péter 2015.08.08. 16:29:12

@adg: Észak-Ausztrália és Dél-Európa szárazabbak, mint Florida vagy Panama. A magas páratartalom miatt az ember akár 10 fokkal melegebbet is érezhet. Az USA-ban persze annyira elterjedt a légkondicionálás, hogy az embernek csak a kocsija és valamilyen épület közti fél percet kell légkondicionálás nélkül töltenie, de azért Florida sokkal népszerűbb télen, amikor inkább csak 25-30 fok a napi legmagasabb hőmérséklet, meg nincs hurrikán. Vannak Spanyolországban élő angol barátaim, akik a nyarakat Angliában töltik, mert a spanyolországi 40 fokokat nem bírják.

adg 2015.08.09. 04:49:06

@M. Péter: Del europa valoban szarazabb es melegebb, ez teny. Panama meg nedvesebb lehet.
De florida es eszak au ugyanaz a klima, ha osszehasonlitod pl Miamit Darwinnal, kb megegyezik minden. Miamiban a szaraz evszak kicsit parasabb, itt meg az esos parasabb, es tobb esonk is van par szaz mm-rel. Darwinban egyenletesebb a homerseklet, es nem megy le annyira (sem) a minimum a szaraz evszakban.

Na mindegy, tovabbra is csak azt gondolom, hogy ez egyeni, hogy kinek melyik tetszik jobban. Es valahogy megiscsak az az elterjedtebb, hogy aki teheti, inkabb melegebb helyre koltozik idosebb korara. Legalabbis ameddig otthon hideg van. Ritkan hallok olyat, hogy valaki nyugdijaskent elkoltozik valami jo hideg helyre.
Szoval majd meglatom, hogy 70 evesen mi tetszik jobban. Majd szolok. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása