oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 06. 06:46,  A lehetőségek országa, valami mégis hiányzik 276 komment

2015. augusztus 06. 06:46 Határátkelő

A lehetőségek országa, valami mégis hiányzik

Többször írtátok már, milyen jó lenne, ha régi szerzők ismét megjelennének, és megírnák, mi történt velük az első jelentkezés óta eltelt időszakban. Nos, a mai poszt éppen ilyen, hiszen Rebeka először 2012 októberében, azaz közel három éve írt Panamából, most pedig ismét felvesszük története fonalát. Nem minden tanulság nélküli mindaz, ami azóta történt velük, és ahogyan most látja az ottani életet. (A képek a blogjáról, a Közép-amerikai élet oldalról származnak.)

cim.JPG

„Amikor először írtam cikket a Határátkelőnek, megbombáztatok ezer meg ezer negatív kritikával és akkor nagyon sértve éreztem magam. Sokáig nem volt kedvem írni, mert úgy gondoltam, hogy nem érdemes, hiszen úgysem fog tetszeni akkor meg minek.

Aztán kicsit magamba néztem és újra meg újra átolvastam a cikket, és igen: ezer meg ezer hibát találtam benne. Sok mindenben igazatok volt, és sok mindenben nem. Egy valami biztos, hogy szívvel írtam.

Azóta eltelt majd három év, és én még mindig Panamában vagyok, lehet sokak meglepetésére. A blogom azóta teljesen átalakult. Szeretnék egy olyan oldalt csinálni, ami érdekel titeket, mert egy olyan helyen vagyok, ami mindenképp különleges.

Akkoriban kaptam olyan kritikát, hogy miből élek és egyáltalán miből volt pénzem ide jönni, és biztosan drogfutár a férjem, meg hogy egy igazi hülye vagyok tulajdonképp, mert úgysem fog sikerülni, hogy itt maradjunk.

Nos, ebben lehet, hogy igazatok van, mert itt maradni nincs tervünkben, de nem azért, mert nem tudnánk, hanem azért, mert nem akarunk, ez kettő és nem ugyanaz.

Most azért írok újra, mert váltottunk egy röpke levelet a Határátkelővel és nagyon szeretnének tudni rólunk, hogy mi történt velünk azóta, és hogyan alakul a sorsunk. Megpróbálok kimerítő válaszokat adni az akkor feltett kérdésekre, persze a normál keretek között maradva.

Kicsit otthon, aztán vissza megint

Kicsit felelevenítve az akkor írtakat, nem lyukas zsebbel indultunk el! Úgy legfeljebb Angliáig mennénk és nem tovább. Azért ide, mert a párom anyanyelven beszéli a spanyolt és húsz évet élt latin-Amerikába gyerekként.

A harmadik évünket töltjük itt és így visszagondolva, egy hatalmas élmény.  Az első időben munkát szeretett volna vállalni a párom, de nem ment neki, nem vették fel sehova. Aztán voltunk otthon és visszajöttünk, mert láttuk, hogy van lehetőség.

oceanpart_1.jpgEz egy pörgő gazdaságú ország, több mint 10 százalékos GDP-növekedéssel.  Bármit csinálsz, ha van kis pénzed és ismered a latinokat, nyerő vagy. A lehetőségek országának mondanám, de nem mindenkinek. Egy európai számára azt hiszem kemény dió. Nagyon sok magyart látok jönni és csüggedt arccal menni.

Nekünk könnyebb volt a párom miatt. Amikor visszajöttünk, elindítottuk a saját ötletünket, a szolgáltató szektorban, nem panaszkodunk. Azt hiszem, ilyen növekedést otthon tíz év alatt nem lehet elérni, nemhogy alig három év alatt.

Igaz keményen dolgoztunk és én heti több órás tanulással majd felsőfokon beszélem a spanyolt. Mostanra már én is a cégben dolgozom. Saját alkalmazottaink vannak és fejlődünk.

Nem volt könnyű, de könnyebb volt, mint otthon. Tudom, mert otthon is vállalkoztunk és becsődültünk, ez az igazság, pedig azok is mi voltunk. Azt gondolom, ha valaki külföldön szeretne vállalkozni az a legnehezebb dolog, és ha ott sikerül, akkor a Mount Everest tetején is életben maradsz.

A siker titka

Nekünk sikerült és mi a siker kulcsa? Nos, azt gondolom, legalább egy évnyi pénzre van szükség, hogy megélj, amíg nincs számottevő bevételed. Ezen kívül a nyelvtudás, de felsőfokon és a harmadik, hogy ismerd a helyet! Ezek nélkül bármelyik is hiányzik, kezdheted borítékolni a csődöt és el se indulj inkább.

Aztán kitartás és állhatatosság! Azt gondolom, hogy ketten könnyebb és kell, hogy szeressétek egymást, ha párban mentek, mert csak egymásra számíthattok. Teljesen egyedül vagytok, senki nincs ott, hogy adjon egy tál levest, ha éhes vagy. Ez a legkeményebb szerintem, senkire, de senkire nem számíthatsz.

Marad a Skype-kapcsolat, ami sokszor szívbe markolóan nehéz tud lenni, de egy valamit soha nem felejtek: a célt, amiért jöttünk. És miért jöttünk? Nos, nem csak a pénz miatt.

Az ország ahova születtünk, nem hálás azért, mert mi ott vagyunk, és dolgozunk - egyszerűen semmibe vesz! Ez zavart! A politikusaink csak azt hajtogatják, hogy gyertek haza fiatalok. Közben pedig milliárdokat sikkasztanak el arcátlanul. Senki nem szól, csak tűr és hallgat. Én ezt nem tűröm, és nem nézem. Aztán persze kalandvágyból! Egy életem van!

Kaptam olyan kritikát, hogy ha otthon nem ment, akkor itt miért menne? Ez egy jó kérdés és csak azok kérdeznek ilyet, akik nem gondolkodnak előtte vagy ők maguk túl gyengék ahhoz, hogy ugyanezt a lépést megtegyék, pedig nap mint nap kergetik a külföldi lehetőség gondolatait.

Ez a három év nagyon változatos volt tele érzelmi hullámokkal. Néha úgy éreztem a világ legszerencsésebb embere vagyok, hogy itt lehetek, néha pedig elbújtam volna a világ elől, annyira hiányoztak a barátok és rokonok. Amióta itt vagyunk egyszer voltam otthon, a párom akkor nem tudott jönni a munka miatt. Nagyon jó volt látni a családot!

Miért nem akarunk maradni?

A cikk elején írtam, hogy nem szeretnénk maradni. Szóval ez így van. Nem a munka részével van a gond. Az érzelmi része miatt… ez egy teljesen más világ, mint Európa.

Az emberek kedvesek, de itt Panamában nem szeretik a külföldit, főleg ha amerikai. Ha mondom, hogy Európa, máris könnyebb dolgom van. Ez a csatorna és a majd száz éves megszállás miatt alakulhatott ki.

És persze nem utolsósorban azért, mert a külföldi itt pár év alatt megszedi magát, aztán tovább áll, a panamai meg csak néz, hogy mi történik. Neki miért nem megy? Azért mert lusták, de mint állat, nem szeretnek dolgozni.

A szakképzetlenség teljes hiánya uralja az országot, ráadásul egy cégben nem dolgozhat külföldi csak tíz százalékban, de ha nincs szakképzett, akkor ki csinálja meg? Hát a külföldi, csak feketén.

Bevándorlók, fejlődés, de…

Rengeteg a bevándorló, főleg kolumbiai, de van brazil, argentin, orosz, német, holland és persze spanyol. Az ország iszonyú ütemben fejlődik, ha csak annyit mondok, hogy három év alatt megépítették a legelső metrót, akkor ugye mindenki meglepődik.

panama_city_a_levegobol.JPG

De nem hazudok akkor sem, ha azt mondom, hogy egy év alatt 60-70-80 emeletes felhőkarcolók nőnek ki a földből. A city baromira fejlődik, a vidék persze el van maradva, de azért kezd felzárkózni. Vannak olya területei is, ahol egy szál előkében rohangálnak a helyi indiánok.

Panama egy nagyon zöld ország, a természet mindig virágzik, tele változatos állatvilággal. Állandóan forróság van, ami azt jelenti, hogy a 12 hónap nyár során ugyan van pár hónap esős időszak, de az se olyan gáz.

Most ugye az jön, hogy akkor miért nem maradok itt. Azt hiszem, hiányzik Európa, hiányzik a kultúra. Hogy múzeumba vagy színházba menjek, hogy lásak történelmet és intelligens embereket. Nos, ezek hiányoznak.

Ez egy érdekes hely, hiszen itt a Panama-csatorna, ami egy mérnöki remekmű, de az ország még fejletlen. Nekem, aki megszoktam, hogy kultúra vesz körül, nehezen beilleszkedni.

videk.JPG

A tervünk egyelőre még gyenge lábakon áll, és nem tudjuk, hogy merre fogunk indulni, ha egyszer felkerekedünk, de vannak ötleteink… azt hiszem, nem lefele, talán felfele, Észak-Amerika irányába, vagy a jó öreg Európa felé.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr247684586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.08.06. 07:17:29

Nekem tetszet:)
Arra lennék kiváncsi,hogy akinek nem,miert nem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.06. 07:19:55

"Azt gondolom, ha valaki külföldön szeretne vállalkozni az a legnehezebb dolog, és ha ott sikerül, akkor a Mount Everest tetején is életben maradsz."
Ezzel egyet tudok érteni.
" Ezen kívül a nyelvtudás, de felsőfokon és a harmadik, hogy ismerd a helyet! "
Ezzel meg nem.
:)
Kár, hogy nem derült ki mi a szektor.
További sikereket!

SzZoole 2015.08.06. 07:27:35

@svájci sapka (ch):
"elindítottuk a saját ötletünket, a szolgáltató szektorban"
Irta,gondolom vendéglátás,de majd ha jon a posztoló,pontosítja.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.06. 07:29:00

@Zoole[uk]: Ezt olvastam, de a szolgáltatóipar meglehetősen tág fogalom. :)
Én spec. pont nem erre gondoltam.

SzZoole 2015.08.06. 07:29:24

Off
Egy kevésbé jo hír a Londoniaknak
Tegnap 18:30-tol ismét metró sztrájk,ami ma is tart:(((

tanato 2015.08.06. 07:29:41

Jó cikk,ugyan kevés benne a konkrétum,de legalább jelentkezik a szerző 3 év elteltével.Bár minél több régen ide írt szerzőről tudhatnánk,hol van mit csinál aktuálisan.A dél-amerikai régen gyakran itt iró,kommentelő magyarok/főleg oda férjhezment lányok/,teljesen eltűntek mára innen.

SzZoole 2015.08.06. 07:31:07

@svájci sapka (ch): bár megfogadtam,hogy komolyabb leszek,egy kicsit,de a drogdiller is szolgáltat:)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.08.06. 07:35:26

fel ne adjatok amit elertetek! prioritas, hogy talaljatok valakit, akiben megbizhattok. 3 honap Magyarorszagra, ismerosokre, baratokra eleg evente, a tobbit el lehet tolteni mashol is! Annal jobb minnel inkabb diverzifikalt a ceges portfoliotok, minel tobb helyrol jon a penz, annal jobb :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.06. 07:38:27

Ez a poszt sokkal jobb volt, mint az előző. Mondjuk ma is rá fognak kérdezni, milyen ágazatban vállalkoznak (a szolgáltató szektor lehet fuvarozás, brókercég, idősgondozás és fodrászat is) és amenbyiben neadjisten ma is megkapnák, hogy irigységből kérdezzük, megjegyzem: nem tudnának annyit fizetni, hogy Panamában vagy akár Maryland államtól bárhol délebbre menjek lakni, sőt vállalkozni se szeretnék egy kicsit se. Attól még érdekelhet kuriózum szintjén, hogy másnak mi a munkája. :)

kék madár 2015.08.06. 07:41:30

@Zoole[uk]: nem olvastam, csak a kepekert jarok ide, abbol nagyon keves volt a szoveghez kepest.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.06. 07:42:35

nekem is tetszett, de most el kell olvasnom a három évvel ezelőtti posztot is

Panama elég egzotikus szerintem :)

csőcsere 2015.08.06. 07:43:20

"Nekem, aki megszoktam, hogy kultúra vesz körül, nehezen beilleszkedni."

Kedves Poszter, köszönöm Neked, jól kezdődik a reggel, ezen a mondaton hangosan felnyihogtam.

SzZoole 2015.08.06. 08:01:17

@kék madár: nézd meg a régi posztját,ott sok szép kepet láthatsz

Golf2 2015.08.06. 08:06:57

Érdekes hely lehet,bár panamázni itt is lehet.

wuaaa 2015.08.06. 08:32:52

Egyre kevesebb a konkrétum a posztokban. Olvasod és a végére tele a fejed megválaszolatlan kérdésekkel. Olyan, mintha Sir David Attenborough rálehelne a kamera lencséjére a második percben és onnantól kezdve olyanokat mondana, mint mondjuk hogy : "..ezek az állatok csak egy kontinens egy folyójának vonalán élnek.." (HOL?) , "..a párválasztási rituáléjuk teljesen egyedinek számít az állatvilágban.." (MIÉRT?), "..zsákmányukat különös módon ejtik el.." (HOGYAN??) , stb..
Szóval ha már valaki azért ír posztot, mert meg akar osztani másokkal valamit, akkor az úgy is nézzen ki, mert aztán úgy járhat, mint a hotelos-Lüká, aki megsértődött hogy leportásozták a "mondok is valamit meg nem is" posztja alapján.

Herr Géza 2015.08.06. 08:42:22

@csőcsere: Van ott más is:

"...hiányzik Európa, ... hogy lásak történelmet és intelligens embereket." .))),

Tudom, utáljuk a nyelvtannácikat, de legalább a posztban ne maradjanak már ilyenek.....

Jó reggelt, @HÁ: :D

kék madár 2015.08.06. 08:54:50

@wuaaa [nor]: +1
es ha rakerdezel, akkor meg lebunkoznak, hogy mit kell szemelyeskedni, ez a posztolo maganugye.

Golf2 2015.08.06. 09:02:02

Off. Pengék lesznek a kerítésben! Ezt vajon ki találta ki? On.

Jesus.Green 2015.08.06. 09:04:06

Azert egy komplett nepet lustanak es butanak kikialtani eleg nagy arroganciara vall. Nem beszelve arrol, hogy posterina es ferje (?) pont ugyanazt teszi, mint amiert allitolag a panamaiak nem szeretik a kulfoldieket: megszedik magukat, majd tovabbalnak. Persze nem kotelezo nekik maradni, csak kozvetve olyasmit hozni fel oknak, amiert annyira megsem jon be a panamai elet, amit ok is terveznek elkovetni, kicsit olyan ize, na.

Liping 2015.08.06. 09:39:12

Logikusan nem tudom megindokolni (lehet, hogy csak azért, mert még csak most iszom a reggeli kávémat), de valahogy nem gyúlt bennem szimpátia a poszterina iránt.
Ez csak egy érzés, de emiatt nyomtam a nem tetszettre.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 09:45:07

Igen, nekem is a helyieket, a helyi sajátosságokat ostorozó mondatok ugrottak ki...

"Nekem, aki megszoktam, hogy kultúra vesz körül, nehezen beilleszkedni." (azon túl, hogy itt is "kezdő magyaros" a mondat 2. fele...)

Nem tudom, hogy a posztíró lakott-e már más országban korábban (akár Európában, akár máshol), de ezek szerint újdonságot mondok azzal, hogy a világ összes országában _van_ kultúra. De mint ahogy egy panamai állampolgár nem a saját kultúráját fogja megtalálni pl. Magyarországon, ő se keresse a magyart Panamában (vagy máshol). És bár az európai kultúra általában közelebb van a magyarhoz, mint pl. a dél-amerikai, bizony nagyon sok (túl sok), európai országba költöző magyar döbben meg, hogy Spanyolba', Angolba', Svédbe' :-), stb. "nincs kultúra!!"...

Dehogyis nincs, csak annak a befogadásához bizony némi erőfeszítésre van szükség. Visszaolvastam: 2012. októberében a poszterina alapfokú angollal rendelkezett (párja felsőfokú spanyollal). A spanyol nyelv ismeretéről most sem ír egy szót sem és a kontextusból úgy érzem - remélem, kijavít, ha tévedek -, hogy továbbra sem igazán megyegethet.

Ha ez így van, akkor viszont mindent értek. Egy olyan országban élni, aminek nem beszélem a nyelvét - tényleg nem valami kellemes dolog (tudom, én is szenvedtem a svéd nyelv nemtudásától, nem is keveset, írtam is róla nemrég). Csak éppen erről nem az ország tehet. Hiszen ha az ember tudja a nyelvet, lépésről-lépésre megismeri a kultúrát is (ami nemcsak színház és múzeum ám). Különben csak másodkézből szerzett infókra kénytelen támaszkodni. Talán ezért is a sok homályos utalás arra, milyenek is a panamaiak...

Viszont ha az ember (lánya) úgy gondolja, hogy "úgysem maradok itt", akkor nem fog időt befektetni a nyelvtanulásra. Akkor viszont egyre inkább az erősödik benne, hogy "huhh, nem maradok itt"...

A történelem és az intelligens emberek sem csak Európában találhatóak ám, úgy hallottam - de hát én mit tudhatom :-)

qkuc 2015.08.06. 09:46:01

@wuaaa [nor]: :D Ma átvetted mojyo szerepét?

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 09:51:48

@Zoole[uk]: Nekem ezek miatt, amiket írtam... Nem annyira jön be ez a fajta általánosítás a fogadó országot illetően, különösen ha az illető a nyelvet sem beszéli. Az mondjuk látszik, hogy a kultúrsokk teszi (enyhítő körülmény) és persze kellenek ilyen beszámolók is...ellenpólusnak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.06. 09:57:36

@Galaxhopen [Swe]: Te viszont felületesen olvasol. (bocs)
:)
"és én heti több órás tanulással majd felsőfokon beszélem a spanyolt. "

wuaaa 2015.08.06. 09:58:14

@qkuc: :D ..ja nem, eszemben sem volt olyasmi. Ahhoz még az én önbizalmam is kevés lenne... ..a képességeim meg végképp... :D

firg_firg 2015.08.06. 10:10:33

@svájci sapka (ch): " ha valaki külföldön szeretne vállalkozni az a legnehezebb dolog, és ha ott sikerül, akkor a Mount Everest tetején is életben maradsz"

Nem ugy volt hogy Mo-n a legnehezebb vallalkozni? Most kozemberekre gondolok es nem a kvazi parttagokra.

Akinek az sikerul az meg a holdon is eletben marad! :))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.06. 10:13:17

@firg_firg: Bizonyos szempontból igen. Más szempontból meg nem.
:)
Otthon ismered a jogi környezetet, külföldön nem.
Otthon van kapcsolati tőkéd, külföldön nem nagyon.
Ellenben otthon szopat az összes hatóság, külföldön nem...
Stb.

esban 2015.08.06. 10:16:18

@Galaxhopen [Swe]:

"Igaz keményen dolgoztunk és én heti több órás tanulással majd felsőfokon beszélem a spanyolt. "

(Csak egyet nem ertek, hogy lehet nyelvtannaci valaki aki elfelejt olvasni?)

esban 2015.08.06. 10:17:44

A poszt erdekes, a kepek nagyon szepek, tobb konkretumot tartalmazo posztokat a nepnek.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.08.06. 10:35:30

Nekem tetszett a poszt, jó hogy megírta a szerző.

Jesus.Green 2015.08.06. 10:38:06

@Galaxhopen [Swe]: Nemnem, benne van a posztban, hogy heti tobb oras nyelvtanulassal mara mar majdnem fesofokon beszeli a spanyolt.

A poszterinatol fuggetlenul, ha valaki azt mondja, hogy par ev alatt (szinte) anyanyelvi szinten sajatitott el egy idegen nyelvet, az jo esetben is csak onmagat amitja. Most kibujik belolem a bolcsesz (pedig azt hittem mara mar jol elastam) es azt mondom, hogy az anyanyelvi szint azt jelenti tobbek kozott, hogy peldaul
- meg tudja nevezni a vinklivasat es elkuldi a banatba a szakit, ha az felarat szamit fel neki a kanyarfuro hasznalataert
- gyerekdalokat, mondokakat ismer es az adott orszag gyereknyelven meg tudja vigasztalni a bombolo kisgyereket (bibis lett a futyid, sebaj, elmulik mire katona leszel)
- idegen nyelven karomkodik, ha melleut a kalapaccsal esigytovabb,

©________ 2015.08.06. 11:00:18

A szolgáltató szektornal kicsit megbicsaklottam, de azert tetszett.

SzZoole 2015.08.06. 11:02:05

@Galaxhopen [Swe]: de hiszen beszéli a nyelvet,vagy en olvastam volna félre

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 11:02:20

@esban: a nyelvtannácik se tökéletesek, én meg pláne nem :-)

Ettől függetlenül a

"Igaz keményen dolgoztunk és én heti több órás tanulással majd felsőfokon beszélem a spanyolt. "

mondat ebben a formájában belefér a posztban található érdekesebb mondatok közé. Ez szimplán múlt idő + jövő idő (=ezt szeretném). Gondolom, a majd' (majdnem) szóra gondolt, de nem azt írta.

Tudom, nyelvtannáci vagyok. Csak így nehéz ám rendesen megérteni egy szöveget.

Ezen kukacoskodásomtól eltekintve én gyanakodva szoktam azokra nézni, akik 2-3 év után kijelentik, hogy ők felsőfokon beszélik az adott nyelvet. Ez mit jelent amúgy, Rigó utca felsőfok?... azért Európában sem az az etalon.

Érdekelne, a párjával a mindennapokban spanyolul megy-e a kommunikáció. (Tippjeim szerint nem, de annyira szeretnék tévedni. Komolyan.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.06. 11:04:34

@Jesus.Green:
Hagyjuk mar a polkorrekt szöveget.
Minden népre vannak sztereotípiak, még a magyarokra is.
A déli népek nem az értékteremtő munkásságukról híresek és most nagyon finoman fogalmaztam.
A posztoló csak leírta amit gondolunk róluk.

Csodabogár 2015.08.06. 11:07:19

@Galaxhopen [Swe]: Olvass figyelmesebben! A saját nyelvutdásáról ezt írja: "Igaz keményen dolgoztunk és én heti több órás tanulással majd felsőfokon beszélem a spanyolt. "

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 11:10:46

@Jesus.Green: Oké, én elfogadom, hogy ezt írta és tudja meg minden. De mi az, hogy "heti több órás tanulással"? Van, aki csak heti 1 órát tanul, de ő ennél többet? Furán hangzik, na :-)

Elnézést, utáljatok nyugodtan, ma jól viselem ;) Csak eszembe jutott, hogy a gimnáziumban német spec.-re jártam, az volt heti 8 óra (plusz házi feladatok, stb.). Harmadik év végére a csapat 98%-a megcsinálta a középfokút (igen, Rigó utca). Nem a felsőfokút. Ezt tudom dokumentálni is...

Amúgy a példáiddal baromira egyetértek, kössssz!!! Soha nem mondanám magamra, hogy felsőfokon vagy pláne anyanyelvi szinten beszélek egy másik nyelvet. Pl. 53 év után sem. És akkor az akcentusról még nem is szóltunk.

pappito · http://pappito.com 2015.08.06. 11:11:32

@Jesus.Green: "- meg tudja nevezni a vinklivasat es elkuldi a banatba a szakit, ha az felarat szamit fel neki a kanyarfuro hasznalataert
- gyerekdalokat, mondokakat ismer es az adott orszag gyereknyelven meg tudja vigasztalni a bombolo kisgyereket (bibis lett a futyid, sebaj, elmulik mire katona leszel)
- idegen nyelven karomkodik, ha melleut a kalapaccsal esigytovabb,"

hát én ugyan nem gondolnám magamról, hogy kifejezetten magas szintén beszélném a nyelvet amit itt beszélnek, pláne nem anyanyelvi szinten de a fentieket simán kipipálom

négy ingatlanügynököt hajtottam el a halál náthás f...araway, számtalan gyerekszülinapon vagyunk túl, plusz ovis élmények, a káromkodás meg ugye alap.

so cry me a river, dude :)

kivéve a vinklivasat, mert itt nem a németből jönnek a szerszámnevek, itt másképp hívják a vinklivasat :)

EndiMirador 2015.08.06. 11:12:13

Én 3 hete tértem haza majd 3 év Dél- és Közép-Amerika után. A véleményem: döbbenet! Ha az írónak hiányzik a kultúra, akkor jöjjön haza pár hétre, menjen színházba, operába, koncertekre, de egy perccel ne maradjon tovább. Nem Mo-gal van baj, úgy Európával egészében. Egy csepp lazaság nincs az emberekben, minden agyonszabályzott, olyan, mintha az egész közeg nem akarna semmit sem csinálni. Kényelem, de unalom a köbön. Most sokkal jobb odakinn, meglátjátok! ;)

Golf2 2015.08.06. 11:12:19

@diggerdriver: a verszáji bajuszos leszöpsz ferdinánd?

2015.08.06. 11:12:34

@Jesus.Green: 1, Mi az a vinklivas? (A kanyarfunyiro szot is most hallom eloszor, de legalabb tudom mi a funyiro...)
2, Erdekes, magyarul se mondanam hogy 'bibis lett a futyid', szerencsere hozzam se beszelt senki soha ilyen gugyogve semmilyen nyelven (igaz, hogy futyim sincs :))
3, Sajnos mar evek ota angolul karomkodom spontanul, ami rendkivul kellemetlen perceket tud okozni kulonbozo orszagokban, tehat szuper lenne ha le tudnek szokni rola de nem megy, mar feladtam.

Azzal egyetertek hogy harom ev alatt kevesen tanulnanak meg anyanyelvi szinten egy uj nyelvet, bar ugy tudom hogy a spanyol 'konnyen' tanulhato, ez nem tudom mit jelent a gyakorlatban mivel en magam nem beszelek spanyolul. Az is lehet hogy mar megvoltak az alapjai a poszternek tehat nem nullarol indult.

Nekem tetszett a poszt, a magyartalan reszek kifejezetten egyeni bajat kolcsonoznek neki :) - azert mint szinten zenesz, azaz szinten kezdo (kenyszer)nyelvesz, kivancsi lennek, kizarolag szakmai alapon, hogy magyar anyanyelvu-e az iro.

pappito · http://pappito.com 2015.08.06. 11:13:04

@Galaxhopen [Swe]: az akcentusnak mi köze a nyelvtudáshoz?

Csodabogár 2015.08.06. 11:17:28

Látom többen is tudnak itt olvasni, nem csak én.:-)

Nekem tetszett a poszt. Azt, hogy hiányzik a kultura, teljesen megértem. Én már Floridában is majd elpusztultam, hogy mennyire nincs semmilyen kulturális lehetőség. Az én, fiatal koromban megélt kulturális életet, kizárólag Europában lehet megtalálni. Ezalatt értem az elérhető áru komolyzenei élményeket, szinházat, kiállításokat stb.
Persze feltehetően sokaknak egészen mások a kulturális igényeik, amit esetleg máshol is megtalálnak.

2015.08.06. 11:20:00

@Galaxhopen [Swe]: Miert beszelne spanyolul a parjaval ha mindketten magyar anyanyelvuek? Te probaltal mar ilyet? En igen, egy csomo ideig probaltam ra kenyszeriteni magam hogy az angol anyanyelvu, nemetul folyekonyan beszelo ferjemmel nemetul beszeljek, nemetgyakorlas celjabol (en magam nemetul 'kozepfokon', angolul, szerintem, anyanyelvi szinten beszelek). Nem ment, a vegen mindig angolul beszeltunk, felesleges volt eroltetni. Szerintem a legtobb emberrel ez tortenne ilyen helyzetben.

Csodabogár 2015.08.06. 11:21:43

@Galaxhopen [Swe]: Az a Rigó utcai nyelvvizsga csak egy papir. Sok ilyennel találkoztam, kb. egy pohár vizet se tudtak normálisan kérni egy étteremben. Biztos te voltál a kivétel, amelyik csak erősiti a szabályt.:-)

Jesus.Green 2015.08.06. 11:22:51

@diggerdriver: nem polkorrektseg, hanem sajat velemeny. Neked belefer a sztereoptipizalas, en a sajat karomon tanulva leszoktam rola es zavar masoknal, istenem, nem vagyunk egyformak.

Jesus.Green 2015.08.06. 11:24:02

@Galaxhopen [Swe]: ne legyel paranoias, nem utal senki. Jaj, vagy megis? :)

2015.08.06. 11:29:42

@Csodabogár: Ezzel egyetertek - az is igaz hogy minden orszagban van kultura, termeszetesen, de minden ember szamara mas kulturalis dolgok fontosak, es peldaul az Europaban jellemzo kulturalis dolgokat ertelemszeruen foleg ott lehet megtalalni. Viszont en csak emiatt nem koltoznek masik orszagba. Peldaul ahol most elunk, ott szamomra is lehetetlen olyan kulturalis dolgokban reszt venni ami nekem fontos, de ezt azzal kompenzalom hogy evente megprobalok legalabb egy honapot olyan helyen tolteni ahol elerheto muzeum, kiallitas, eloadas, mozi, szinhaz, konyvtar stb. ami engem erdekel, es akkor az alatt a par het alatt amig ott vagyok, sokkal gyakrabban latogatom ezeket mint egyebkent tennem. Vegulis a legtobb ember nem jar naponta szinhazba, muzeumba, stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.06. 11:30:10

@Mirjam2:
A vinklivassal derékszöget mérünk vagy állítunk be.

Jesus.Green 2015.08.06. 11:31:01

@pappito: well done, you!

gondoltam egyertelmu, de azert kifejtem bovebben, hogy a fenti 3 peldat csak kiragadtam a millio es egy olyan esetbol, amit csak anyanyelvu tud abszolvalni barmennyire is kapalozunk, es ez nem minosit senkit, ez egyszeruen igy van.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 11:31:36

@Mirjam2: Jól van na, beismerem, felületesen olvasok. De nem mindig :-)

A "párjával beszéljen spanyolul" részt ezennel visszavonom, ez az én részemről volt sajtóhuba. (Egy tizedmásodpercre azt hittem, a pár mégiscsak helyi - merthogy nagyon sokat élt ott.)

SzZoole 2015.08.06. 11:33:12

@diggerdriver: "
A vinklivassal derékszöget mérünk vagy állítunk be."
Ez biztos,nehogy megint hülyeséget irjal

LittleG (uk) 2015.08.06. 11:36:49

A HA is holiday uzemmodban van? A helyesirasi es mondatszerkesztesi hibakat elso ovasatra ki lehetne szedni

pappito · http://pappito.com 2015.08.06. 11:37:57

@Jesus.Green: de hát ezek teljesen normális, mindennapos élethelyzetek, ha valahol élsz akkor lesz szaki akivel veszekedni kell, lesz gyerekes élmény meg lesz lesz mindenféle teljesen hétköznapi szitu ami anyanyelven is lenne meg az idegen nyelven is van.
szerintem ez nem mércéje az anyanyelvi szintű beszélésnek ezeket a helyzeteket meg kell oldani és kész, ha tudsz nyelvül megoldod.

Ha ezeket nem tudod kezelni, akkor _nem_beszéled_a_nyelvet_ sehogy.

egyébként az anyanyelvi beszélésről csak egy kis példa, tegnap éjfélkor bedörömbölt a rendőr a teraszajtón, aztán amikor kimentem, hogy miva' ezt mondta szó szerint:

'no worries buddy, wrong address'

Nemtom nyelvtanilag megütné-e egy anyanyelvi beszélővel szemben támasztott elvárásokat :) (a szomszédot kereste egyébként)

2015.08.06. 11:39:35

Mellesleg a mai poszter is egy tipikus Hataratkelore iro 'berposztolo', tutira direkt ezert irt ket posztot is tobb ev kulonbseggel, es meg sajat blogot is ir hogy a latszatot fenntartsa :))). Elnezest, HA, hogy itt 'uzengetek', de tenyleg akik ebben a berposztolo-osszeeskuves izeben hisznek, nezzenek mar magukba es keressenek fel egy pszichologust.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 11:40:10

@Csodabogár: Izé, a Rigó utca mai státuszáról nincs tudomásom, de "az én időmben" a középfokú azért elég komoly dolog volt. Mondjuk én imádtam a németet és nagyon lelkes tanárnőnk volt, szóval, senki nem a "papírért" tanult. És hát az volt első nyelv, amit választhattam. Mert mi voltunk az utolsó évfolyam, akinek az orosz még kötelező volt (a választott nyelv mellett).

1991-et írtunk akkor...

Én utána a fősuliról elmentem fél évre egy németországi fősulira tanulni, ösztöndíjjal. Persze németül.

(Az alapfokú nyelvvizsga persze akkor se ért sokat, de kellett a diplomához.)

LittleG (uk) 2015.08.06. 11:41:35

@Réka ‎: Miert pont Maryland? Mi nem jo attol delebbre?

2015.08.06. 11:45:35

@Galaxhopen [Swe]: Igy mar ertem mire gondoltal, bocs. (Egyebkent en is azt gondoltam hogy gyorsan meg fogok tanulni nemetul ha a ferjemmel gyakoroljuk, aztan menet kozben derult ki, mennyire nem mukodik ez - vagy legalabbis nekunk nem mukodott, es mas hasonlo helyzetben levo paroknal, akikkel beszeltem, szinten nem).

SzZoole 2015.08.06. 11:45:48

@Galaxhopen [Swe]: a gyermekei néznek mostanában egy svéd sorozatot,a címe;Vikikngs.
A tegnapi részben volt,hogy a viking harcos hazatért egy útról/csatáról es volt vele egy szerzetes is.
Mivel a viking es vikingne nagyon ki voltak éhezve egymásra,igy egymásnak estek.Mindezt a szerzetes áhítattal végignézte.
Kérdeztek tőle,hogy mi a gond,mire a szerzetes mondta,hogy meg nem látott es nem csinált ilyet.
Erre a viking felajánlotta a vikingnet egy beavatás erejéig,amiben a vikingne szívélyesen benne is volt.
Most azt szeretnem kérdezni,hogy el meg feletek ez a fajta vendégszeretet?;)))

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 11:45:50

@Jesus.Green: Utálni lehet, csak ne üldözzetek :-)

esban 2015.08.06. 11:47:30

@Galaxhopen [Swe]:

Felsofoku nyelvtudas az en ertelmezesem szerint az, mikor valaki az adott nyelven minden kerdesben kepes folyekonyan kommunikalni, mar erti a helyi sajtot es minden helyzetben megerteti magat, mar esetleg viccelodni is tud, kepes nagyjabol atadni a szemelyiseget beszeden keresztul. Vannak szavak amiket meg nem ismer, es specialis kifejezest/szlenget nem mindig ert meg.

Az anyanyelvi szint ehhez kepest egy hatalmas ugras, ahol minden fu, fa, bokor, bogar nevet tudja mar az illeto, a szlenget es szokasos kifejezeseket, kozmondasokat stb is tudja.

Az felsofoku szintre eljutni anyanyelvi kornyezetben eltoltott 3 ev alatt teljesen realis.

A heti tobb ora nyelvtanulast meg nem is tudom hogy nem lehet erteni, semmi fura nincsen benne, nem masokhoz kepest tobb, hanem tobb, tehat nem egy.

2015.08.06. 11:50:06

@diggerdriver: Koszonom az infot! :) Eletemben nem hallottam meg ezt a szot, meg nem is lattam ilyen eszkozt, szoval akar angolul, akar magyarul akarnek rautalni, szerintem leginkabb azt mondanam hogy 'ize' vagy 'vasdarab' :)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.06. 11:50:07

@Jesus.Green: hát gyerekkorom óta élek Svédországban, de egyik nyelvemen se tudom, mi az a vinklivas meg kanyarfúró (felőlem halandzsa szavak is lehetnének), szóval se ez, se az infantilis üngyülümbüngyülümözés nem igazán mérvadó a nyelvtudásra.
káromkodni meg biza magyarul szoktam, mert cifrábbakat lehet és nem értik meg :)
@LittleG (uk): mert nyáron piszok meleg meg főleg pára van már Virginiában is!
@Galaxhopen [Swe]: annyira szép az avatarod :)))

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 11:53:31

@Zoole[uk]: "Erre a viking felajánlotta a vikingnet egy beavatás erejéig,amiben a vikingne szívélyesen benne is volt.
Most azt szeretnem kérdezni,hogy el meg feletek ez a fajta vendégszeretet?;))) "

Hát, csak szépen, apránként...

a) jó helyen kapiskálsz, a szerzetesek ilyesmit nemigen csinálnak ma sem (tudtommal), bár a svéd (protestáns) egyház nem a szigorúbbak közül való

b) a svédek nagyon vendégszeretők, bár inkább a saját készítésű ínyencségekre gyúrnak (szintén tudtommal)

c) de az az igazság, hogy nem tudhatom, nem egy vikinggel élek együtt :-)))

Amúgy mekkorák a gyerekeid és nem korhatáros ez a sorozat? :-)

Buchhalter 2015.08.06. 11:53:36

@svájci sapka (ch): hát szerintem a bürokrácia a nagy nyugaton sem zökkenőmentes!Szerintem ügyintéző függő.A kölni Finanzamtban egy fiatal srác nagyon elutasító volt velünk,míg egy héttel később egy másik középkorú hölgy roppant segítőkész volt velünk.A bankszámlanyitás viszont egy élmény volt!Mindent korrektül határidőre megcsináltak!@EndiMirador: egyetértek veled.Szerintem mi magyarok egy kissé a látszatra akarunk adni erőnkön felül és sokszor búsongunk.Sajnos én is ,de asszonyom már kezdi kinevelni belőlem.A németektől és a Hollandoktól se ájultam el.Bár a németnél két véglet van,mint ahogy mondta Herr Géza bá az egyik mindig is levegőnek fog nézni a másik meg szó szerint a puszi barátod lesz.A német kultúra nekem inkább érdekes semmint szimpatikus.Mondom ezt német felmenőkkel,de örülök hogy van bennem jócskán magyar vér is.

SzZoole 2015.08.06. 11:54:15

Azon csodálkozom,hogy Tableno nincs ma itt,hiszen köztudottanon Ő nagy Panama mániás:)

Jesus.Green 2015.08.06. 11:57:23

@Mirjam2: 1) kanyarfuro, teee, nem funyiro :D
2) ez is cak egy pelda volt, mondhatnam azt is, hogy 'dada csunya szekreny, nekimentel Pistikenek, dada', erted? nem az a legyeg, hogy te mondanad vagy sem, hanem gyereknyelv mint olyan
3) again, egy a sok pelda kozul, es azert mert mar sokminden megy (neked is, nekem is, masnak is) nem jelenti azt, hogy 'perfekt' meg 'anyanyelvi szinten', mint ahogyan sokan hiszik magukrol

Anyanyelvi szinten beszelni azert nem egyenlo azzal, hogy ismerem az adott nyelv osszes szavat, ide tartozik a kultura (es szubkulturak), orszagismeret, tortenelem esatobbi.

SzZoole 2015.08.06. 12:00:40

@Galaxhopen [Swe]: ha jol emlekszem pontosan monk volt a szerzetes,nekik meg lehet a felszentelés elott:)
A lányom 18 es fel,a fiam 16 múlt es ép ugy néz ki mint az a viking harcos,lapockaig erő hosszu haj,oldal fel nyírva es 30 mm átmérőjű fül karika mindkét fülében:)

2015.08.06. 12:02:01

OFF

Az egyik legjobb iras, amit mostansag a bevandorlas kapcsan olvastam:

mandiner.blog.hu/2015/08/03/ha_romaban_vagy_a_bevandorlasrol_es_civilizacionkrol

ON

©________ 2015.08.06. 12:03:30

@LittleG (uk): a meleg . Reka nem szereti a meleget

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 12:06:31

@Mirjam2: Igen, nekem is vannak ismerőseim, akik maradtak az angolnál (pl. a csaj amúgy jól tud már svédül, a pasi meg svéd) és van is rá egy elméletem, miért nem működik ez. Szerintem ez az oka:

1) van ugye egy "természetes" közös nyelv (ált. az angol), de ha megpróbáloznak az egyik fél anyanyelvével, akkor
2) a nyelvet nem anyanyelvi szinten beszélő társ nagy nehézségekbe ütközik egyszerű, mindennapi mondatok (tárgyak) megnevezésénél, ami frusztrációt okoz neki (érthető módon)
3) a nyelvet anyanyelvi szinten beszélő akaratlanul is tanárbácsi/tanárnéni szerepbe kerül, aki segítene, javít, szájba adja a szavakat, emiatt
4) a korábban egyenrangú kapcsolat alá-fölérendeltségi viszonnyá alakul(hat)

De lehet, hogy más tényező is bejátszik...

Szerinted?

©________ 2015.08.06. 12:07:35

@diggerdriver: biztos? De komolyan? Nem osszekoto?

@Zoole[uk]: meg fogjuk tudni.;)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 12:09:06

@Galaxhopen [Swe]: A 2)-es pontban persze bármi lehet, nemcsak "egyszerű" szavak, de bonyolultabbak és nyelvtani szerkezetek is...

2015.08.06. 12:13:27

@esban: Ebben az a 'catch', ahogy fentebb is probaltam ra utalni, hogy az 'anyanyelveden' sem tudod mindennek a nevet, csak olyan dolgoket amikkel kapcsolatba kerultel, amiket ismersz. En peldaul maskor is irtam mar hogy vannak szavak amiket csak angolul tudok, mert angol nyelvi kornyezetben kerultem olyan elethelyzetbe ahol megtanultam oket. Ez nem jelenti azt hogy angolul jobban tudok mint magyarul, vagy forditva. Ez az egesz 'anyanyelv' kerdes tul van misztifikalva, foleg itt a Hataratkelon. A nyelv egy eszkoz amit hasznalunk arra hogy kifejezzuk magunkat.

Peldaul nemreg tortent velem, hogy Angliaban voltam, egy kisgyerek elesett elottem, en megijedtem es spontanul azt a szot mondtam ki eloszor amit arabul mondanak ilyen helyzetben ('Bismillah'), pedig egyaltalan nem beszelek arabul, csak par szot - de abban a helyzetben ez a szo jott eloszor, mert az elmult par evben ezt mondtak korulottem, ehhez szoktam hozza. Aztan ha elkoltozunk innen es mas nyelv vesz korul, mast mondok majd. Ez ilyen egyszeru, nincsen ennel melyebb jelentosege.

Jesus.Green 2015.08.06. 12:14:39

@pappito: jesszum pepi, annal nem tudom jobban elmagyarazni, mint hogy ismetelten mondom, ezek csak peldak, van ezer mas is. Van aki tudja abszolvalni _ezt a 3 konkret peldat_ van aki meg 5 masikat tud de speciel ezeket nem, szoval nem a konkret peldarol, elethelyzetrol van szo, hanem a jelensegrol.

Irod: 'Ha ezeket nem tudod kezelni, akkor _nem_beszéled_a_nyelvet_ sehogy.' I beg to differ, egy szituaciot kulonbozo nyelvi szinteken is lehet sikeresen kezelni, az elemi makogastol az anyanyelvi szintig.

2015.08.06. 12:20:10

@Galaxhopen [Swe]: Nem tudom, lehet. Nalunk a ferjemnek is az angol az anyanyelve, igy mindkettonknek frusztralo volt nemetul probalkozni (bar o folyekonyan beszel). De abban is lehet valami amit te mondasz - pl. van egy brazil baratnom aki ukran pasihoz ment ferjhez Angliaban, egy ideig Ukrajnaban eltek es ott az volt a terv hogy majd a pasi ukranul beszel a csajhoz es akkor o jol megtanul ukranul, de ebbol nem lett semmi, valahogy mindig angolul beszeltek a vegen, aztan vissza is koltoztek Angliaba, reszben azert mert a baratnomet idegesitette hogy nem tud ukranul :(. A mai napig se o, se a kozos gyerekuk nem beszel ukranul, viszont angolul meg portugalul igen. Mas paroknal is lattam hasonlot.

Jesus.Green 2015.08.06. 12:21:18

@Réka ‎: peldak voltak, PELDAK! En tudom, hogy angolul skirtingnek hivjak azt az ize lecet, ami korbefut a falon es lefogja a padlot/parkettat, mert angolul ujitottam fel hazat es magyarul meg nem, de attol meg a magyar az anyanyelvem. De nem tudom angolul azt mondani, hogy 'anyad tyukja, te liba', pontosabban nem tudom fix azt es ugy kozvetiteni, mint magyarul, csak megkozelitoleg, ami nem ugyanaz.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.06. 12:22:59

látom itt már sok mindent kitársalogtatok a nyelvtudásról, és bocs ha ismétlek valamit/valakit, de akkor mi van ha az ember a tényleges anyanyelvén sem tud bizonyos szavakat?

amiket it emlitettetek, azok egyébként elég szakszavak, amit azt hiszem diggerdriver is "leforditott" Mirjamnak

vagy vannak régies, falusi szavak, amiket pl én városiként nem ismerek magyarul sem

szóval az ember azokat tudja értelemszerűen amit használ (nyelvtől függetlenül)

Muscari 2015.08.06. 12:23:35

@diggerdriver: nekem a vinkli az ereszcsatornával kapcsolatban rémlik, bár én sosem voltam bádogos.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.06. 12:26:33

@Jesus.Green: sajnálom, de ez értelmezhetetlen.
Az anyanyelvnek (native language vagy first language) vannak definíciói, amelyek eléggé tágak. Néhány kiragadott - és eléggé kirekesztő - példával nem korlátozható be, hogy ki minősül native speakernek.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.06. 12:26:40

@Zoole[uk]: most direkt szivatsz? :P :D

már a kredencnél el szoktam veszni :D

2015.08.06. 12:26:45

@Jesus.Green: En utalom a gugyogest, minden nyelven. A 'gyereknyelvet', peldaul becezest, mondokakat teljesen veletlenul sokkal jobban tudom angolul mint magyarul, ennek az az oka hogy eveket toltottem angol kisbabak es csaladjuk tarsasagaban. Ennek megfeleloen az angol gyerekprogramokat, karaktereket is jol ismerem, jobban mint a magyarokat. Ez most azt jelenti hogy inkabb az anyanyelvem az angol mint a magyar? Nem, hanem igy alakult az eletem. Szerintem az ilyenek miatt hulyeseg ezen lovagolni hogy mi az 'igazi' anyanyelvi szint, valojaban nincs ilyen, foleg ha a kulturalis dolgokat is belevesszuk. Pl. kulonbozo orszagokbol szarmazo, angol anyanyelvu embereknek is teljesen mas lesz a kulturalis hatteruk, illetve egy orszagon belul is mas a kulturalis hatter pl. 'social class'-tol vagy videktol fuggoen.

2015.08.06. 12:30:30

@NomádMatyi: Igy van, ezt akartam mondani, csak nem tudtam olyan jol megfogalmazni mint te.

LittleG (uk) 2015.08.06. 12:31:55

@Ödenburger [Hu/At]: Az mar latszik, hogy ok marpedif ugy elnek, mint otthon. Es akar egy itteni csaj arcaba is savat ontenek, ha az nem akar tovabb veluk "jarni". Az mar nem zavarja oket, hogy sajat kulturajuk szerint jarniuk sem lenne szabad valakivel. Szerintem nagyon is realis, amit a cikk iroja megfogalmaz, Europa nagyon at fog alakulni, ha itt maradok, meg lehet megerem, hogy burkaba kenyszeritsenek engem is...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.06. 12:33:33

@Zoole[uk]: ez lesz az nem? elfelejtettszavak.blogspot.hu/2011/03/bizsergefa.html

először elgépeltem és nem volt semmi értlemes találat ... gondoltam hogy ez valami átverés lesz vagy tényleg valami olyan szó amit még a google sem ismer (ergó nem létezhet amúgy)

mindenesetre ez jeles bizonyítéka annak hogy még magyar anyanyelvűként is elveszhet az ember a saját nyelvi környezetében :D

Ginix 2015.08.06. 12:34:14

@Galaxhopen [Swe]: nekem erről a kultúra hiányról az jutott eszembe, mikor ecuadorban éltem 1 évet és tény, h mindenhol van vmilyen szintű kultúra, de azt hiszem, értem, mire gondol a poszterina. én egy 400.000-es városban laktam, és egyetlen mozi volt (hetente többször is elmentem), nem volt színház, egyetlen múzeum volt és 9 hónapomba telt, mire rábukkantam egy könyvesboltra.
persze a fentiek helyett voltak éjszakába nyúló fiesták, meg koktélok meg a ház előtt üldögélős sok órás traccspartyk, vagy olykor élő salsa minikoncert, és tényleg érdekes volt látni meg megélni, de a kultúrába nekem beletartozna a történelem, irodalom, művészetek, aminek a hiánya függetlenül attól, h tök más, mint a mienk, szembeötlik.
persze utaztunk sokat az országban, és ott felfedeztük ezeket magunknak, csak a mindennapi életünkből hiányzott. életem legszarabb könyveit ott olvastam, mert már mindegy mi volt, csak írott szót akartam és ott nem nagyon voltak könyvei senkinek. egy helyi srácot ismertem, akinek volt kb 10, de akkor még a spanyolom nem volt túl jó marquezhez (bár ahhoz sztem még most sem az:))

2015.08.06. 12:35:53

@Jesus.Green: Igen, de ez azert van, mert ket nyelv mas, tehat van egy csomo dolog amit nem lehet pontosan atadni egy masik nyelven. Nem azert mert valamelyik nyelv nem az anyanyelved, hanem mert nincsen pontos megfeleloje ugyanannak a dolognak egy masik nyelven. Egy egesz csomo kifejezes van angolul amit nem tudok pontosan visszaadni magyarul, nem azert mert a magyar nem az anyanyelvem, hanem mert nincs megfeleloje.

adg 2015.08.06. 12:47:37

@Muscari: @NomádMatyi: @Zoole[uk]: klasszikus pelda, bar nem nyelvi kulonbseg, csak kulturalis: youtu.be/5S8GmEz5GVY
:))

SzZoole 2015.08.06. 12:47:41

@NomádMatyi: igen ez lesz az,a villanyoszlop/fa
En Nagykanizsán hallottam először

SzZoole 2015.08.06. 12:50:23

@NomádMatyi: most miert szivatnalak Davidka?
Tudom hogy mas fórumokon le vagyok írva,de ha azt mondom neked,hogy valójában nem vagyok olyan elhiszed nekem?:)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.06. 12:54:46

@adg: ez kurva jó :D

@Zoole[uk]: ne dávidkázz, nem szeretem a becézést :P

nem foglalkozom más fórumokkal egyébként, csak gondoltam hátha vicces kedvedben vagy mondjuk :D

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 12:57:02

@Ginix: Na ez egy tök jó példa, mert eddig nem gondoltam volna, hogy egy 400.000-es városban se könyvesbolt, se könyvtár(?)...én mondjuk nem vagyok mérvadó, mert mindenhová elég sok könyvvel költöztem eddig (a 90%-át elhoztam Svédo.-ba is), de ha nincs is papíralapú könyv, manapság azért csak van internet és nyomtatható könyvek.

De nem is a könyvtémán akarok lovagolni, hanem hogy nekem az első évben a napi betevőm az itteni ingyenes napilapok voltak (pl. Metro), amiket annak ellenére olvastam, hogy a felét/negyedét/stb. sem értettem. Helyi + nemzetközi hírek, kis színesek, vitacikkek, miniképregények, mindenevő voltam (vagyok). Meg a helyi "igazi" napilapot is, ha elém került (és elém került időnként). Ez volt a legfőbb nyelviskolám. Emellett a "heti több óra" nyelvtanfolyam eltörpült.

És ez nem csak nyelvtanulás volt, hanem közben a helyi kultúrát, szokásokat, emberi kommunikáció típusait, nekem néha meghökkentő infókat is szívtam magamba. Mert a nyelv és a kultúra elválaszthatatlan egymástól.

"a történelem, irodalom, művészetek" - ezekről is sokat olvastam az újságokban. Az írás türelmes, nekigyürkőzhetek hatszor is, hogy megértsem, miről szól a színdarab - míg azzal a nyelvtudással az előadás 3. perce után kikullogtam volna... Megvannak a fokozatok. Persze egy festményt, egy táncot lehet nyelvtudás nélkül is élvezni...

Szóval én elhiszem, hogy akkor és ott _tényleg_ nulla lehetőség volt, de azért csak képes az ember mindenféle kreatív dolgokat csinálni, hogy némi kultúrához jusson.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 12:58:07

@Réka ‎: bocs a fodraszat mar szepsegipar :).
Egyebkent en is igy vagyok hogy Pananma abszolut nem hoz lazba de attol meg erdekel hogy egy ottani magyar mirol mesel

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 12:59:36

@kék madár: jol van ezt eszben tartom ha esetleg cikket irnek, hogy meg neked is teccen ;)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 13:01:50

@wuaaa [nor]: jol megfogalmazott kritika... mindenkinek (posztolonak) szol :)

Csodabogár 2015.08.06. 13:02:24

@LittleG (uk): Szerintem HA nem lektor. Nem vagyok nyelvtanár, engem nem zavratak a hibák. Igaz elég felületesen szoktam itt olvasgatni.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.08.06. 13:05:36

@NomádMatyi: na ilyen sztorim nekem is volt, kolléga Debrecenből való volt, és valamit hozzaszolt egy meetingen. Mondtam neki hogy bocs de nem értem. Erre elmondta hangosabban. Mondtam hogy hallani hallom, de ezt meg ezt a szót nem értem, nem ismerem! Jót nevettünk!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.06. 13:07:31

@Andras125: nekem teljesen 8, hogy szépségipar-e, de legyen jobb a napod, hogy kijavíthattál. Még van 100 komment, amibe beleköthetsz, dolgozz tovább szorgosan.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 13:09:36

@Liping: szerintem csak a kave nem izlett es poszterinan csapodott le (attolt agresszio) :)

adg 2015.08.06. 13:12:04

@Jesus.Green: "lefogja a padlot/parkettat"
Hat akkor most magyarul megtudhatod, hogy nem lefogja, hanem eltakarja a rest a parketta es a fal kozt, hogy szebb legyen. :))
Biztos van ra valami jo nemet hangzasu szakszo, mi parasztosan csak takarolecnek neveztuk. Sot, meg azt is elmondom, hogy azert kell res a fal mellett, mert a fa megduzzad a magasabb paratartalomtol nedvesebb idoben, es ha nincs res, akkor nem tud tagulni es felpuposodik. :)
De ezt nem tudnam meg igy sem elmondani angolul. El tudnam valahogy, de nem lenne ilyen "szep".
Viszont igazad van abban, hogy vannak szavak, amiket en sem tudok magyarul, pedig messze nem anyanyelvi az angolom, inkabb neveznem szarnak. De ezeket itt tanultam, foleg szakmai szavak, sosem hasznaltam otthon. Van, amelyiket leirni sem biztos, hogy tudom, mert csak mondtak.

2015.08.06. 13:12:21

"Szoval Panama egy ilyen meg olyan orszag, van jo meg rossz oldala, nagyon szeretjuk, de nem minden szempontbol nekunk valo, ezert nem maradunk vegul azt hiszem."

Meg nincs del de mar 100 folott vannak a kommentek, hogy de mit csinalsz, es mi az, hogy nem tudod minden reszet elvezni, es miert nem tanulsz nyelvet, dehat nem lehet anyanyelvunek lenni sose, majd ha hollandul is tudod, hogy slejfniszoglet, akkormajd, denemigyvan, mert ez hulyeseg, de en csak oroszul nezek balettot, blablabla.

Szerintem tenyleg szuneteltetem egy darabig megint ezt a blogot, lehet, hogy en valtoztam meg egyik naprol a masikra, de hirtelen nagyon meguntam. :D

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 13:12:48

@qkuc: azert ahhoz meg van hova fejlodni :). En hobbi olvaso vagyok de Mayjo kommentjei elegge 'utosek'

adg 2015.08.06. 13:14:35

@Jesus.Green: bocsi, osszekevertelek mirjammal, es egybevontam gondolatban a kommentjeiteket. Szoval reszben neki ment.
Az anyad tyukjas resz meg nagyon jo. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.06. 13:15:07

@petrasp: :))

pedig Debrecen nem is falu :D de valakik még a vidéki város szókapcsolattól is kiakadnak amúgy :D

2015.08.06. 13:17:14

@Andras125: Nahat, ezt pont az enyem ala sikerult irnod, de koszonom :D

Jesus.Green 2015.08.06. 13:20:38

@Réka ‎: hajjaj, nehez menet ez, latom. A peldak csak peldak, ha ugy tetszik egy halmaz kiragadott elemei, semmikeppen sem kizarolagosak vagy kireszkesztoek. Konyorgom ne ragadjatok le ennel a harom peldanal, a lenyeg az, hogy akarhany ora per hetes tanulassal 1-3-5 ev alatt nem lehet majdnem anyanyelvi szinten megtanulni egy nyelvet. Felsofokon talan, ha valakinek van nyelvi affinitasa, de _nem_ anyanyelvi szinten. Es csak azert nem kerek elnezest, mert tudom, hogy a poszterina felsofokurol irt, en meg az anyanyelvirol, kihangsulyozva, hogy tole fuggetlenul (ugyanis az evek soran nem egyszer bukkant fel ezen a blogon, hogy valaki par ev alatt perfekt vagy anyanyelvi szintu nyelvtudasra tett szert).

Definiciokba, preskriptiv vs deskriptiv nyelveszeti vitakba stb ne menjunk bele, se helye, se ideje nincs itt, ezen a blogon.

Jesus.Green 2015.08.06. 13:21:40

@Muscari: egyszer regen, meg vagy egy jo eve rakerdeztel a nicknevem eredetere, megkesve kisse, de a valaszom: igen.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 13:22:07

@pappito: mi a baj a mondattal? Egyebkent nem szondaztattad meg?

esban 2015.08.06. 13:24:26

@Ödenburger [Hu/At]: Ahh. Probalom elolvasni a cikket, mert erdekes, de en halal kiakadok attol hogy valakit (mindenkit) siman learaboznak. Fenyevnyi kulombseg van egy Szaudi arab meg egy Marokkoi arab kozott, nyelvben, kulturalisan is. Akkor mar inkabb muszlimozzanak, az valosabb.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.06. 13:24:50

@Jesus.Green: semmi gond, de ha te preskriptiven - es tevesen - nekiallsz definialni az anyanyelvi szintet, szamits ra, hogy lesz ellenvelemeny :)

adg 2015.08.06. 13:26:28

@mojyo: figyelj csak, van neked egy javaslatom. Szerintem szuneteltesd az olvasast, ha ugy erzed, de gyere minden nap egy par kommentet irni nekunk. Random tema, rad bizom.
Na?

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 13:27:11

@esban: egyetertek. 3 ev felsok anyanyelvi kornyezetben OK. Anyanyelvi szint szerintem 5-6 ev alatt realis de csak ha valaki nagyon ragyur (ismerek ilyen embert)

Szerintem nem kellene lovagolni azon hogy ki milyen szinten van foleg igy latatlanban ketsegbevonni. Aszonta hogy felsofok akkor az felsofok oszt kesz.

wuaaa 2015.08.06. 13:29:11

@mojyo: Kicsit feszült vagy mostanában. Egy hét kertváros biztosan jót tenne...

Jesus.Green 2015.08.06. 13:30:04

@adg: hat ha te latnad a hazunkat akkor ertened miert mondtam, hogy 'lefogja', ugyanis a padlodeszkak nem voltak rendesen kiszaritva mielott leraktuk volna es res ide, tagulas oda, olyan szepen felkunkorodtak nehol, hogy ha a skirting nem fogna le, isten bizony kipattannanak a helyukrol :))) na jo, tulzok, de tenyleg ugy nez ki, mintha.

2015.08.06. 13:35:53

@adg: Hat az ugy trollkodas. De mar gondoltam, hogy sajat blogot irok magyarul (mas nyelven mar probalkoztam vele de azert tobb felelosseget ereztem es ezert hamar abbahagytam) :D Ha csinalok ilyet, oda mindenki johet kommentelni, majd szolok, ha kesz. :D

@wuaaa [nor]: Megyek mindjart ket napra a hegyekbe na, ne aggodjatok. :D

Jesus.Green 2015.08.06. 13:38:46

@Réka ‎: preskriptiven - ez fajt :) maradjunk abban, hogy nem akartam definialni, csak hoztam par peldat a halmazbol amit mindenki az anyanyelvi tudas mercejenek vett, pedig nem is. De meg mindig jobb velt vagy valos hulyesegeken vitazni mint a posztot vagy az elkovetojet ekezni napestig, sok ev olvasoi tapasztalat mondatja velem, hogy elobb-utobb ugyis ide lyukad ki minden blogkommenteles. illetve idealis esetben elkanyarodik egy teljesen mas iranyba.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 13:38:57

@Jesus.Green: igen ez erdekes... en pl angolul szereztem business degree-t ami ugye kozgaz diploma otthon. Magyar poziciora volt telefonos interjum mikor dobbentem hogy fogalmam sincs a tanult kifejezeseg magyar megfelelojerol es csak hebegtem-habogtam angol kifejezesek szurva a dadogasomba... asszem az eredmenyt kitalaljatok :)

SzZoole 2015.08.06. 13:39:45

@NomádMatyi: en mindig vicces kedvemben vagyok

Muscari 2015.08.06. 13:41:26

@Jesus.Green: hát emlékszel? :-) Köszi a választ, akkor jól gondoltam :-)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 13:43:51

@mojyo: Ja, latom ma kicsit demotivalt vagy :)... mondjuk nekem is inkabb dolgoznom kene mint itt egyoldalu parbeszedet folytatni :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.06. 13:45:49

@Buchhalter: Ok, ebben igazad van. Vannak debil ügyintézők, ugyanakkor nem tapasztaltam a direkt szopatást, mint otthon.
:(

SzZoole 2015.08.06. 13:47:20

@Andras125: ne akadj ki Rekan,neki mindig ilyen modora volt,nyers,de legalább őszinte:)

pappito · http://pappito.com 2015.08.06. 13:47:27

@Andras125: a mondattal nincs baj, de szerintem a rigó utcában ezzel nem nyert volna hangszórót

kétszerakkora volt, mint én, meg ki is szaladt a kertből hamar, szóval nem piszkáltam :)

meg a nejem szerint tán leesett a számozás a postaládánkról, de rossz idő volt, nem néztem meg, majd hétvégén

Jesus.Green 2015.08.06. 13:50:25

@pappito: ja, elfelejtetem kiterni a peldadra, de becsszo nem ertem mi a baj azzal, hogy 'no worries, buddy, wrong address', es nem gyozom hangsulyozni, hogy nem kotekedesbol, szamomra teljesen rendben van ez a mondat.

adg 2015.08.06. 13:54:11

@pappito: de. Latod, meg magyarul sem tudok. Bar szerintem mindketto jo lehet, de a szegely sokkal szabatosabb.

Jesus.Green 2015.08.06. 13:55:36

@Muscari: persze, hogy emlekszem, akartam is mar valaszolni regen, de valahogy jobb volt csak olvasni mint hozzaszolni - ha nem gyult volna fel ennyi frusztracio a sok hulye miatt akikkel nap mint nap dolgom van munkailag es nem gondoltam volna, hogy inkabb itt vitazok egyet gozkieresztes celjabol minthogy elkuldjem a senior managementet a busba, akkor most is halgattam volna, lehet bolcsebb maradtam volna :D

Muscari 2015.08.06. 13:59:50

@Jesus.Green: érdekes látni, hogy mennyien olvassátok a blogot úgy, hogy alig, vagy egyáltalán nem szóltok hozzá. Gyere nyugodtan máskor is, értelmes vitát mindig szívesen olvasok, azt nem szeretem csak, ha személyeskedésbe fordul a dolog.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.06. 14:00:05

@Zoole[uk]: jaa nem húztam én fel magam csak a becézést nagyon nem bírom

de a lényeg hogy mindig vicces kedvben legyen az ember :)

csőcsere 2015.08.06. 14:00:06

@Herr Géza: maradhatna is, akár, ha benne van. Ha viszont ilyenek benne vannak, mellette meg vagy százszor követeli a kultúrát eltartott kisujjal! Na, hallod, jólfejlett humorérzékre vall. :-) Na mindegy, semelyikünk sem tökéletes. :-)

wuaaa 2015.08.06. 14:00:18

@mojyo: Óó, ez jól hangzik ! :) Kérdezném, hogy hova, de úgysem árulnád el. De azért vigyázz magadra és köss hegyi biztosítást !

qkuc 2015.08.06. 14:04:26

@Andras125: Na, ne romboljuk a kolléga önbizalmát, első kifejtett próbálkozásnak jó volt, :D:

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.06. 14:07:59

@Mirjam2:
A magyar neve simán csak derekszög.
Egyébként van még a mezeivinkli is. Az a 60-80-100.Ha egy ház falait derékszögelik akkor kitüznek két sarokpontot azt összekötik egy egyenessel az a ház egyik fala. A sarokpontról kiindulva megközelítőleg kijelölik a már kitűzött falra merőleges másik falat.
Az egyik falra mérnek 6métert a másikra 8métert. Ha a két mért pont között a távolság 10méter akkor a két fal derékszögben van egymáshoz képest.

Aztán van az asztalosszögmérö azt meg sáskalábnak nevezik.
Hasonló a vinklivashoz csak állítható.

Ginix 2015.08.06. 14:09:27

@Galaxhopen [Swe]: ez így igaz, plusz egy olyan környezetben, ami annyira tök eltér az európaitól, nem is unatkoztunk, ez tény, főleg, h egy évem volt annyit megismerni belőle, amennyit csak lehet.
könyvtár csak a sulikban volt, nyilván ott is, ahol tanítottam, de főleg lexikonok meg tankönyvek, semmi használhatót nem találtam, illetve ami érdekelt volna, az spanyolul volt. iskola, ahol nyelvet tanulhat az ember, nem volt, mert pár külföldinek nem éri meg, oda nem özönlenek az emberek azért. persze nálam volt a tankönyvem, tanulgattam, beszélgettünk, stb, de struktúra meg tanár nélkül kezdő szinten nem olyan egyszerű, pláne meló mellett. nyilván más lett volna, ha ott maradok, de csak egy évre mentem, szóval elég volt a konyhanyelv.
ja, és ez egy majdnem 10 évvel ezelőtti történet, még net sem volt ott, ahol laktunk, és sztem egyikünk sem ismerte még a kindle-t meg társait.
könyv a 23 kg-os limitbe kb 2 fért, küldetni meg nem mertem, ott az ment csodaszámba, ha vminek nem kélt lába. igaziból csak azt akartam jelezni, h amíg ott nem jártam, én sem hittem volna, h ilyen van és mivel latin-amerika, elképzelhető, h panamában hasonló, szóval kicsit átérzem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.06. 14:12:07

@Réka ‎:
A kanyarfúró a halandzsa szó. Kezdö lakatosokat szoktak elküldeni a raktárba kanyarfúróért meg reszelőzsírért meg állítható vízmértékért. Aztán jót röhögnek rajtuk.

2015.08.06. 14:13:29

@Jesus.Green: +1, teljesen rendben van a mondat, semmi gond nincs vele nyelvtanilag vagy barmilyen mas szempontbol. Egyebkent a 'hallgat' ket 'l'. Na most elhuzok, ket nyelvtannaci egy blogon sok :)

adg 2015.08.06. 14:21:50

@Mirjam2: A mondat rendben van, nem is ez volt az erdekes benne. Csak kepzeld el ezt a mondatot egy nyelvvizsgan, a szituacios feladat soran bevetve. Mondjuk a rigo utcan.

2015.08.06. 14:21:53

@esban:

Szerintem ugyanugy, ahogy Panamaban europai vagy amerikai vagy, de ugyanez igaz szerintem europan kivul barhol, kevesen fognak azon csemegezni, hogy te most magyar vagy-e vagy szlovak, ugyanugy az abbol a tersegbol erkezok nekunk (nekem szemely szerint is) arabok. Es pont. Egyedul a perzsakat szoktam kulonvenni, de azt is csak azert mert van irani baratom, aki felhomalyositott, hogy egy perzsat learabozni kb. akkora sertes, mint egy szekelyt leromanozni...

SzZoole 2015.08.06. 14:30:24

@Ödenburger [Hu/At]: ezek mind szép es jók,de hidd el ha lenyomsz 5-6 napot napi 12-14 órát átlag 250-350 mérföldet London es repterei közt,nincs az a segédeszköz ami teged a 6.napon segítene
Az agyam olyan szinten elfárad,hogy gondolkodni sem bírsz,ilyenkor hazafele fel szoktam hívni a nejem vagy valamelyik barátomat,hogy az elvonja a figyelmem a faradsagtol.

2015.08.06. 14:34:32

@Zoole[uk]:

azt gondolom, nekem csak 130 km naponta, raadasul nagyresze autopalya, de igy is faraszto. Nem lehet konnyu, az tuti, nem irigyellek erte...

Jesus.Green 2015.08.06. 14:37:33

@Muscari: sokan lehetunk, igen, en mondjuk a legelejetol olvasom a blogot, meg a regi oldalas idokbol, emlekszem eddie kirohanasaira es sertodott elvonulasara, nickekre, akik az elejen nagyon aktivak voltak aztan eltuntek, nagyjabol kovetni tudom, hogy ki kivel klikkesedik es hol huzodnak a toresvonalak, bar asszem sok zajlik a hatterben/priviben amit mar lehetetlen kibogozni es nem is igazan erdemes. Neha kedvem lenne hozzaszolni de vagy nincs idom, vagy mar lezarult a beszelgetes mire par nap kesessel odajutok az olvasasban, neha meg lenne idom, de nincs mit hozzafuznom az adott temahoz, ha csak a sajat hangomra lennek kivancsi, akkor inkabb magamban beszelnek :)

Jesus.Green 2015.08.06. 14:39:52

@Réka ‎: neni kerem, az hasznal a felesleges beszolasok ignoralasaban is? mert akkor mar veszek is be, rogton kettot.

SzZoole 2015.08.06. 14:40:07

@Ödenburger [Hu/At]: szerintem nem is fogom sokáig csinálni.Inkabb csinálok mást napi 9-10 órában kevesebb pénzért.
Ez annak jo akinek se kutyája se macskája

Jesus.Green 2015.08.06. 14:43:59

@Mirjam2: akkor jo, mert mar kezdtem volna magyarazni a helyesiras es az elutes kozti kulonbseget :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.06. 14:44:48

@Jesus.Green: amilyen az adjonisten, ugye. A beszólogatást te kezdted az "ez fájt"-tal. Aztán meglep, ha visszaszólnak. (Nem perfekt a magyarom, de nem is vagyok hozzászokva, hogy kigúnyolnak érte.) A nyelvtannáczulásba is beletört a bicskád, amikor páran nyelvészek jeleztük, hogy nem a gügyögés teszi az anyanyelvet. Azon is meglepődtél. Sokat tanultál ma, na.
:)

2015.08.06. 15:16:27

@adg: Nyilvan minden nyelven van kulonbseg a formalis es az informalis nyelv kozott, egy vizsgan / interjun minden normalis ember a formalis nyelvet fogja hasznalni. Ez nem azt jelenti hogy az informalis nyelv helytelen.

2015.08.06. 15:19:16

@Jesus.Green: A good excuse is never a bad one! :)

2015.08.06. 15:23:02

@diggerdriver: Huha, koszonom a felvilagositast, oszinten szolva ez szamomra kezd kinaiba atmenni :)

2015.08.06. 15:27:05

@Ödenburger [Hu/At]: Ooo... Melyik tersegbol konkretan? Arra a 'tersegre' gondolsz ahol az 'arabok' vannak? Vagy a 'muszlimok'? Ez hol van? :) Egyebkent te kirohogsz valakit aki szerint minden feher ember pl. amerikai? Na ugyanennyire viccesek azok akik szerint minden barna ember 'arab'.

qkuc 2015.08.06. 15:27:44

@EndiMirador: Juhj, ha ez lett volna a kedvcsináló, nos akkor nem fogok konkurenciát jelenteni senkinek Dél- és Közép-Amerikában ........

Jesus.Green 2015.08.06. 15:31:46

@Réka ‎: elhataroztam, hogy ignorallak, mert nem szeretem a szemelyeskedest, plane ha ugy szolsz be, hogy masnak szant valaszomba kotsz bele, de azert egyet meg tisztazni szeretnek, hatha legkozelebb, amikor hozzaszolni tamad kedvem, nem cseszegetjuk egymast. Az altalad kifogasolt 'preskriptiv - ez fajt' arra vonatkozott, hogy mivel a deskriptiv nyelveszettel tudok leginkabb azonosulni, kicsit 'fajt', hogy par hozzaszolas alapjan lepreskriptiveztel. De nem ismersz, ugyhogy honnan is tudnad, ugye. Ezert volt a szmajli a vegen, hogy jelezzem, nem komoly.

A bicskam koszi szepen ep es eles, mint mindig, de ha te es nyelvesz tarsaid gyozelemnek tekintitek, hogy belattam, ez a blog nem a nyelveszeti vitakra valo, am legyetek boldogok, gondolom kolozsvari eveidbol meg emlekszel arra a roman mondasra, hogy 'treaca de la mine' (a tobbieknek: legyen neked igazad). De ha tenyleg nyelveszeti fightra vagysz, nevezd meg a blogot/forumot es ott leszek, szigoruan munkaorak utan termeszetesen :)

2015.08.06. 15:39:45

@Jesus.Green: Jaj, ne mar. En is kizarolag azert neztem be mert mar megint itt ulok a gep elott, tanulnom kene valamit amit nagyon unok, es probaltam bekapcsolodni a beszelgetesbe egy jo kis 'procrastination' kereteben, tavol allt tolem hogy vitat kezdemenyezzek vagy abban vegyek reszt. Na mindegy, ez egy 'wake up call', kenytelen vagyok visszaterni a valo eletbe es a tanulashoz... Neked (es mindenki masnak) azt tanacsolom hogy 'take it easy' :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 15:41:06

Volt itt panasz a napokban, hogy milyen lagymatag a kommentelés menete mostanában.

Vajon ma jól tettem-e, hogy szóba hoztam a nyelvtudásos témát? :-) Mindenesetre most már 170 körül van a kommentek száma és még nincs du. 4 (budapesti idő szerint)...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.06. 15:41:52

@Jesus.Green: ok, elnézést, akkor félreértettelek. Azt hittem nyelvészetileg fájt a szóhasználatom, erre kaptam fel a vizet. Szóval bocsánat!
Nyelvészkedni egyébként nem szoktam, használni jobban szeretem, olvasásra írásra miegymásra :)
Románul pedig sajnos nem beszéltem annyira, hogy pont ezt a mondást ismerjem, de azért néhány szófordulat megmaradt.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 16:03:58

@Zoole[uk]: haha, koszi. Kiakasztani ennel azert nehezebb, de valoban ugy tunt hogy kicsit szemelyesre vette a figurat.
Ha oszinte akarak lenni amugy igaza van.. tok mindegy hogy a fodrasz szolgaltao vagy szepseg :).
Mentsegemre legyen mondva csak beszelgetni akartam... nem mukodott a kemia :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.08.06. 16:07:08

@Mirjam2: vagy ahogy Bobby McFerrin mondana: Don't worry, be happy.
Jo unalmas lehet a tema amit tanulnod kellene mert ma megszaladt a kommentjeid szama :). Mit tanulsz vagy tanulnal?

2015.08.06. 16:18:47

Oh, na vegre! latin-Amerika!!!!
Egy kicsit kiabrandito az elso foto, nem ilyennek kepzeltem Panamat. Nem tetszik a sok condos epulet, jellemtelen, a vilagon barhol lehetne.

Szeretnem a poszterinatol kerdezni, hogy szerinte hogyan sikerult a panamai kulfoldi nyugdijas csalogato program es ahelyiek hogyan kezelik a kulfoldi nyugdijasokat, akik oda vonultak vissza az "elefant temetobe"
Erre gondolok: internationalliving.com/countries/panama/visa/

@HA, lehetne az Uruguayosoktol is kerni egy status update-et?

Muscari 2015.08.06. 16:20:56

@charlieharper: Charlie, te biztos jól éreznéd magad Dél-Amerilában? Jogy kon be neked a manana mentalitás?

2015.08.06. 16:23:40

@Muscari: nem dolgozni akarok odamenni

2015.08.06. 16:24:55

@Muscari: a hivatalokba importalni kell nehany nemetet illetve swiss-keket

©________ 2015.08.06. 16:26:48

@NomádMatyi: akkor a kalampaszmadarat ne is emlegessem?:-):-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.06. 16:34:59

: @Jesus.Green: ok, akkor nem csak nekem szurt szemet ez:) az altalanositas egy nep eseteben nehezen elkerulheto, de szamomra mindig kicsit elnagyolt. Masreszt itt inkabb ertekrendek kulonbozosegerol van szo. A deli nepek szamara, elteroen mondjuk egy angolszasz vagy skandinav neptol ( na tessek, en is altalanositok:) , nem a kemeny munka hatarozza meg az eletminoseget. Ok ugyanugy elmondhatnak, hogy mondjuk a skandinavok, angolszaszok csak a penznek es munkanak elnek, nem tudnak lazitani es elvezni az eletet.
Egyik ertekrend nem jobb vagy rosszabb, hanem mas...

SzZoole 2015.08.06. 16:38:50

@Zsuzsi65: "angolszaszok csak a penznek es munkanak elnek, nem tudnak lazitani es elvezni az eletet. "

Ha látnád a londoni belvárosi pub-okat 5 óra utan,egy gyufa szálat nem tudnál le ejten annyian vannak

Jesus.Green 2015.08.06. 16:41:22

@Mirjam2: ugyan mar, a vitaval onmagaban nincs baj, a szemelyeskedes az, ami zavar. Meg az, hogy bele kell huzzak a munkaba ha nem akarok megint estig a gep elott ulni, marpedig nem akarok, es igy nem marad idom mar kommentelesre :)

Jesus.Green 2015.08.06. 16:45:55

@Réka ‎: akkor tekintsuk a csatabardot elasva, a forum amugy sem a legjobb kozeg a metakommunikaciora, meg aztan az ember olyat is belelat a masik hozzaszolasaba, ami talan ott sincs, csak eppen rossz szuro van a lencsejen.

Nem mintha megfutamodnek a szajkarate elol, de ma eppen kifujt a lenduletem mielott istenigazabol belemelegedtem volna, tul sok a melo ma es leszivja az energiamat :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.06. 16:47:58

@Zoole[uk]: haha, tanultak a bevandorloktol:))) ajjajj, nem jo hatassal vannak ezek a nepek az angolokra :)))))

Jesus.Green 2015.08.06. 16:49:34

@Zsuzsi65: igy van, az altalanositast, sztereotipizalast nehezen lehet elkerulni, de ne sussuk belyegkent a masikra ha nem muszaj

SzZoole 2015.08.06. 16:49:48

@Zsuzsi65: de ez a vidékre is igaz,ahol kevés a bevándorló:)

FutureFry 2015.08.06. 16:53:12

@Zoole[uk]: Ez bőven belefér: "Work hard, play hard". Lásd pl. Las Vegas (aka Lost Wages). Persze az már dél (és van aki Las Vegas-ba is munka miatt megy, vagy ott dolgozik).

Giddy Lamb 2015.08.06. 16:54:19

@Zoole[uk]: "hidd el ha lenyomsz 5-6 napot napi 12-14 órát átlag 250-350 mérföldet London es repterei közt,nincs az a segédeszköz ami teged a 6.napon segítene"

Te nagyon szegény lehetsz, ha ennyit kell dolgoznod úgy, hogy még sütire se költesz:)
A Te segédeszközöd egyedül a vallás lehet,
vigasztalódj Máté evangyéliumával, miszerint:
Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni.

ZOH 2015.08.06. 16:54:23

Ez mekkora jó írás!!! Grat!

Ezt pedig így egyben ki lehetne táblázni Hegyeshalomnál: "Az ország ahova születtünk, nem hálás azért, mert mi ott vagyunk, és dolgozunk - egyszerűen semmibe vesz! Ez zavart! A politikusaink csak azt hajtogatják, hogy gyertek haza fiatalok. Közben pedig milliárdokat sikkasztanak el arcátlanul. Senki nem szól, csak tűr és hallgat. Én ezt nem tűröm, és nem nézem. Aztán persze kalandvágyból! Egy életem van!"

Mindenki sír, hogy a németek (stb.) elszívják a tehetségeinket -- pedig a helyzet az, hogy nem a németek szívják el, hanem a magyarok üldözik el. :-(

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.08.06. 16:54:36

@Helikopter.: hát ne :D egyébként én kelempászmadárként találtam meg, csak hogy szőrszálhasogassak

2015.08.06. 17:05:22

@Jesus.Green: Ebben teljesen egyetertunk. Jo munkat!

2015.08.06. 17:07:20

@charlieharper: Charlie, ez egy szuper tipp. Komolyan, nagyon koszi. Nem gondoltam hogy ilyen jo felteteleket ajanlanak. A ferjemnek sajnos nem szimpatikus Del-Amerika, de meg van par evunk hogy meggyozzem. Ez eddig a legjobb 'deal' amit lattam ilyen nyugdijas vizum teren.

2015.08.06. 17:12:26

@Andras125: Komolyan ugy erzem hogy megorulok, es ez nem vicc. Ket napon belul MUSZAJ talalnom egy konkret temat amirol a disszertaciomat fogom irni, gender / angoltanitas temakorben, gyakorlati elemmel. Hihetetlen modon nem erdekel a tema. De muszaj. Ha barkinek barmilyen hasznalhato otlete van, szivesen fogadom. A genderen kivul lehet benne meg mas, sociolinguistics vonatkozasu tema is, de muszaj benne lenne gyakorlati kutatasi elemnek, amit szuksegszeruen csak egy szaudi noi egyetemen tudnek elvegezni. Ez lehet valami nagyon egyszeru, pl. kerdoiv.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.08.06. 17:57:53

@Andras125: bocsi csak tamadt rgy ilyen elegenvan pillanatom attol a tipikus bloghus jelensegtol, hogy ha valaki kijelent valamit es legyen ez barmi a foldkereksegen, az hottzicher hogy ket percen belul jon valaki, aki leszarja a komment mondanival8jat, mert tortenetesen pont annak a temanak a szakertoje es elmagyarazza, hogy az marpedig nem ugy van, hanem...
Az ilyen kommentek szerintem annyira agyonvagjak a beszelgetest, mint semmi mas, mert onnantol a ket vagy tobb onjelolt expert kozott megy a pissing contest arrol az egy szorol. Bocs ha te nem vagy ilyen, de x ev bloghu jelenlet utan eleg alacsony a tureskuszobom az ilyen szokiforgatos szakertes gyanus kommentekkel szemben. Ezert morcultam be es ezert kommentelek/kommentolvasok egyre kevesebbet, inkabb gyartom magamnal a sajat tartalmat, oda ugyse jon senki okoskodni, eleget okoskodok en. :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 17:59:28

@Zsuzsi65: "A deli nepek szamara, elteroen mondjuk egy angolszasz vagy skandinav neptol ( na tessek, en is altalanositok:) , nem a kemeny munka hatarozza meg az eletminoseget. Ok ugyanugy elmondhatnak, hogy mondjuk a skandinavok, angolszaszok csak a penznek es munkanak elnek, nem tudnak lazitani es elvezni az eletet."

Értem, hogy csak általánosítás, de azért skandinávok között élve bátorkodom megjegyezni, hogy a svédek abszolút jók az "élvezzük az életet" témakörben. És itt nem az ivásra gondolok (ami sztereotípiaként fel szokott merülni), hanem úgy általában. Pl. baromi komolyan veszik, hogy "du. 5-kor kiesik a billentyűzet a kezemből és megyek haza vagy ahová menni akarok" - pl. barátokkal. Sorolhatnék egy csomó példát, de most inkább ellenállok a kísértésnek :-)

Apropó, nemrég olvastam (mindig tanul az ember), hogy az össznépi After Work* ilyen néven nem is létezik más országban, hiába angol maga az elnevezés, azaz ez egy pszeudoanglicizmus :-)

* vagyis szimplán meló után elmennek enni/inni a kollégák valahová

blackhairlady 2015.08.06. 18:00:51

@Csodabogár: En is utaltam az elejen, hogy itt nincs kulturalis elet, alig van valami, nem lehet kiallitasra, koncertre szinhazba menni. Aztan rajottem egy ev utan, hogyha feliratkozom kulonbozo hirlevelekre, csak tudjak idot szakitani, annyi van, hogy minden hetre jut tobb is. szerintem inkabb nem tudjak (tudjuk) sokan, hogy hol, hogyan keressuk ezeket eloszor, mert annyi mas elinteznivalo, megoldando problema van. Aztan amikor minden lecsillapodik, na akkor lehet a kulturaval is foglalkozni, foleg, hogy az ember fule is jobban raalll az adott orszag nyelvere.
pl. az itteni szepmuveszeti muzeumban nem csak siman megnezed a kepeket, de hetente tematikus programok is vannak, pl amikor a japan muveszet volt a tea, a tarlatvezetes utan lehtett sajat kezuleg sushit kesziteni, es egy japan ur szuper eloadast tartott a kulturajukrol.
Szoval csak azt akarom mondani, hogy mindenhol vannak zerintem kivalo programok, csak ra kell jonni hol keressuk oket.

Jesus.Green 2015.08.06. 18:08:04

@Mirjam2: probably past this point already, de az iment meggugliztam, hogy 'gender specific teaching' es elso blikkre igencsak erdekes temakat kopott ki a kereso - aztan lehet, hogy mit sem er az egesz

Coco C. 2015.08.06. 18:43:27

@Galaxhopen [Swe]: Ugy irtal egy hosszu kritikat a posztrol, hogy felet felreolvastad?:)))

2015.08.06. 18:50:45

@Mirjam2: a sunni es shiak "baratsaga" Szaudiban

2015.08.06. 18:52:01

@Mirjam2: igen, mar regota nezegetem Panamat nyugdijas eveinkre. Marha megerem.

2015.08.06. 18:55:00

@Mirjam2: van meg constructive otletem, ha nagyon rovid disszertaciot akarsz. A parlamentaris demokracia ternyerese Szaudiban.

2015.08.06. 19:11:14

@blackhair-lady: "En is utaltam az elejen, hogy itt nincs kulturalis elet, alig van valami, nem lehet kiallitasra, koncertre szinhazba menni."

Nem kellett volna kertvarosba koltozni. :D

kék madár 2015.08.06. 19:24:05

@mojyo: ne is olvasd el a masodik felet.
Egyebkent meg Dallasban a kertvaroson kivul meg belul is csak kertvaros van

2015.08.06. 19:30:10

@kék madár: Elolvastam a masodik felet, de nem tudtam kihagyni, meg amugy is ti kertetek hogy kommenteljek barmirol, hat akkor tessek, csak ehhez tudtam hozzaszolni, a nyelveszkedes nem erdekel. :D

kék madár 2015.08.06. 19:38:26

@mojyo: azonnal irjal megint egy jo kis csapongosanyazos monologot, unatkozom!!! Addig nem mehetsz a hegyekbe!!!

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 19:43:34

én heti több órás tanulással majd felsőfokon beszélem a spanyolt.

ha ott él az ember , mi az hogy felsofok , also ,kozép .. van gyenge kozep, eros also stb ... szoval hogy van ez mert szeretnem megtudni én hogyan beszelem a franciat es az angolt .. hogy utana be tudjam irni a kommentekbe ( mert postot plane nem merek e nelkul irni ... :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.06. 19:44:57

@Mirjam2: Na hogy világosabb legyen Ez a derékszög.A tanítómesterem csak egyszerűen vinklinek nevezte.

www.google.co.uk/search?q=lakatos+der%C3%A9ksz%C3%B6g&espv=2&biw=1120&bih=617&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIsLO3pP2UxwIVBO0eCh1WzAej

A leggyakoribb a talpas derékszög. Vinklivasnak is hívják felénk de az hosszú szálvasak amik derékszög profilúak azt is vinklivasnak hívják.

www.timarvasker.hu/szogacel/k

Ez meg az asztalos szögmérő a sáskaláb

www.google.co.uk/search?q=asztalos+s%C3%A1skal%C3%A1b&espv=2&biw=1120&bih=617&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMItdmDkP-UxwIVTLYUCh21MwBH

Ez pedig a mezei vinkli

www.kepfeltoltes.hu/view/140225/101943306n_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 19:49:46

Saját alkalmazottaink vannak és fejlődünk.

na ezt sem értem .. lehet kolcsonkerni alkalmazottat v masok alkalmazotjaival feketén dolgoztatni ?melyik éri meg jobban, mert nekem van 2 alkalmazottam de ha kolcson kernek lehet jobban jonnek ki ...

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 19:55:28

vállalkozni az a legnehezebb dolog, és ha ott sikerül, akkor a Mount Everest tetején is életben maradsz.

nekem 18 eve sikeres a vallalkozasom de nem tudom a Mount Everesten lehetne egy autojavito muhelyt nyitni , es biztos hogy hozzam jonnenek az arra cirkalo autok ..

na jo olvasom tovabb mert ma sok az idom ...

wuaaa 2015.08.06. 19:58:47

@montroyal ( CAN qc): "Alkalmazottakat" lehet bérelni is.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 20:06:36

Az ország iszonyú ütemben fejlődik,....

Panama-csatorna, ami egy mérnöki remekmű, de az ország még fejletlen.

hogy van ez? fejlodik ,de azert még fejletlen ... akkor tenyleg mélyrol indultak ... iszonyu fejlodessel eljutottak a fejletlenség szintjére ...

2015.08.06. 20:06:55

@kék madár: Nem is szoktam csapongosanyazos monologokat irni, ezt nem is tudom, honnan veszed.

En is unatkozom egyebkent, de en nagyon faradt is vagyok egyben, ugyhogy nem tudok mirol beszelgetni senkivel se, mert meg nincsen tul sok foci a TV-ben, es minden mas tema nagyon sok energiat igenyel, foleg magyarul.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 20:08:56

@wuaaa [nor]: tudtam ... azert vannak kozvetito cegek ... de megis jobb erzes sajat alkalmazottakat tartani ... azert irkalhatok most suletlenségeket mert ok dolgoznak ..

kék madár 2015.08.06. 20:22:46

@mojyo: akkor te nem szoktal irni, en meg nem szoktam olvasni. De azert irjal!
Mi a kedvenc focicsapatod?

wuaaa 2015.08.06. 20:29:08

@mojyo: Írhatsz más nyelven is, ha az kevésbé energiaigényes... :)

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 20:48:34

@Coco C.: "Ha nem hibázol folyton, az annak a jele, hogy nem hozol létre semmi újat." (mondta Woody Allen)

:-)))

Simon Hasonmasa (TW) 2015.08.06. 20:53:27

@blackhair-lady:
Ez jo, hogy elmondtad. Most, hogy otthon voltam ramomlott a sok-sok program. Itt kinn pedig semmi. Lehet, hogy ezeket is mashogy szervezik/mashogy mukodik?
Megnezem.

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 20:53:54

@montroyal ( CAN qc): Tetszenek a példáid :-)

Meg lehetne még szavaztatni, vajon mi a "fejlett ország" kritériuma? (Csak teoretikusan gondolom, a nyelvészkedés mellé már túl sok lenne.) Szerintem érdekes dolgok jönnének ki. Talán sokan megemlítenék, hogy akárhol is van, legyen európai jellegű, ehhez passzoló kultúrával...

blackhairlady 2015.08.06. 20:56:22

@mojyo: de hat itt csak kertvaros van, kerem szepen, a belvaros csak szigoruan munkahely, nincsenek lakasok, hazak.itt meg az aparfmanok is kertvarosban epultek :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.06. 21:03:53

@pappito: én nemtom mi az a vinklivas magyarul se, és angolul több mondokat tudok mint magyarul, akkor most native magyar speaker vagyok-e? :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.08.06. 21:06:03

jol jott ez a post ... megyek is Panamaba ... dec 29 -én pont a programunkba van .. megnézem ezt az iszonyuan fejlodo fejletlen orszagot meg a mérnoki remekmuvet is .. es talan még a posterinaval is talalkozok ... ha belefér egy napba ..

www.hollandamerica.com/find-cruise-vacation/CruiseDetails.action?webItineraryIdForAudit=T5P18H&fromSearchVacation=true&destList=WW,SS,H,X,T&dateCode=&flexibleMonths=false&noOfFlexibleMonths=1&portCode=&shipCodeSearch=AM&voyageCode=A558

M. Péter 2015.08.06. 21:13:20

@charlieharper: De csak kell a helyiekkel is érintkezni, pl. szerelővel, ha valami elromlik. Mennyire bírod ki, ha neki más fogalma van sürgősségről? Vagy, hogy felássák az utcát, és fél évig nem csinálnak semmit? Nem tudom, hogy Panamában milyen a helyzet, de Latin-Amerikában sokfelé csak úgy lehet közüzemi számlát befizetni, hogy az ember bemegy a bankba vagy a szolgáltatóhoz a számlával, sorba áll, és készpénzzel kifizeti. Bankátutalás meg csoportos beszedési megbízás meg hasonló ismeretlen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.06. 21:13:20

@Mirjam2: na meg nem olvastam végig, megaszondta már vki azóta h miért nem beszelhetsz angolul anyanyelvi szinten? -- unalmas már hetente egyszer ez a problémazas. ...
Én egyébként szoktam olyat mondani, h native reader, writer meg listener vagyok. Speaker az a hivatalos szo a mifelenkre az h near-native. Es ha az angol fonoknek eleg jo akkor vegulis kit erdekel h random forum kommentelok mit mondanak. Csak bosszant a bumerang tema.

©________ 2015.08.06. 21:18:02

@diggerdriver:
https://www.google.co.uk/search?q=lakatos+derékszög&espv=2&biw=1120&bih=617&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIsLO3pP2UxwIVBO0eCh1WzAej#tbm=isch&q=vinklivas

Ez meg ilyen 0sszekoto vinklivas

M. Péter 2015.08.06. 21:27:48

@charlieharper: Magyarországon a 65 even felüliek ingyen utaznak, csak gyorsvonati pótjegyet kell venni, ingyenes az eü. ellátás, múzeumokban, színházakban, mozikban mindig is volt nyugdíjaskedvezmény, csökkentették a rezsit, miért menne az ember Panamába?

blackhairlady 2015.08.06. 21:28:58

@Simon Hasonmasa (Roch): erdemes erdeklodesi korodnek megfelelo intezmenyt nezni (muzeum, szinhaz, stadionok, satobbi, satobbi), a honlapjukon fel lehet iratkozni e-mailre is, es mindegyiknek van facebook oldala is, folyamatosan jonnek az ertesitesek a legujabb esemenyrol. A nagyon helyi hirek, programok (ertsd:a szuk kertvaros :D) is ily modon jutnak a tudomasomra, a hetvegen pl. A kozozsegi strand medencejebol neztuk a spongyabobot, es ezt is a kertvarosi e-malbol tudtam meg:)

2015.08.06. 21:30:32

@kék madár: En nagyon sok focicsapatot szeretek, a gyerekkori kedvencem az Arsenal, mert ott jatszott a fel '98-as francia valogatott, es Freddie Ljungberg, amikor meg volt haja, akibe en nagyon szerelmes voltam, egyszer a tesom vett nekem egy igazi angol nyelvu Arsenal magazint is, Arsene Wenger volt a cimlapjan es egy nagy interju vele meg egy ketoldalas cikk Freddie Ljungbergrol, amikor meg volt haja, es akibe en nagyon szerelmes voltam. :D A nemet focit sokaig utaltam viszont, szamomra a "bundesliga" szot sokszor sorivo meg okoskodo szakertokkel asszocialtam mert sokaig csak azt lehetett kovetni Magyarorszagrol, de a Kaiserslauternt szerettem, mert egyszer amikor kicsik voltunk es epp Nemetorszagban nyaraltunk, a TV-ben volt a Bayer Leverkusen ellen a K'lautern, igy volt leirva, es mi ugy mondtuk a nemet baratunknak, hogy "klautern", es ok kirohogtek, hogy az csak rovidites, Kaiserslautern-nek kell mondani es megneztuk utana hol van a terkepen, es akkor igy egy kicsit azota nekik is drukkolok a szivem melyerol. Meg az AS Romat is szeretem, nekik azert, hogy a tesomat cukkoljam vele, mert o meg utalta oket, es nagy Juventus-fan, de kesobb mas miatt is megszerettem oket, mert a fium kedvenc helyi csapatanak is azok a szinei, es konnyu Roma mezben elmenni nekik drukkolni. A spanyol bajnoksagot is utaltam, mert az iskolankban kotelezo volt egy ideig spanyolul tanulni (szerencsere nem tartott sokaig), es akkor mindenki vagy realos volt vagy barcelonas, es en direkt egyiksem akartam lenni, ez olyan volt akkor, mint a "westeles vagy pannonos", "auchanos vagy tescos", "erteeles vagy tevekettos", stb stb, szoval akkor mar latszott ez a binaris ellentetek toresvonala Magyarorszagon ami itt is van, es akkor se tetszett, es direkt valasztottam akkor a Valenciat, de nem kulonosebben kovettem nyomon oket. A holland bajnoksagbol mindet szeretem, mert az egy golfesztival, ha akarsz egy fogadasi tippet, erdemes azt megjatszani, hogy a holland masodosztalyban minden csapat rug legalabb egyet, tobbnyire sosincs nullas, az Eredivisie-ben elofordul, de a masod-, harmadosztalyban szinte soha. Lassuk, mi van meg, ja igen, kedvenc orosz csapat a Zenit Szentpetervar, csak mert az egy szep varos, es Arsavin onnan igazolt az Arsenalba, es oda is ment vissza aztan, azok meg az elso kedvenc csapatom voltak, ot amugy is nagyon kedvelem. Aztan nem is tudom mik vannak meg, amator csapatok kozul az FC Okinawa a kedvencem, roluk lattam egyszer egy filmet a japan TV-n, valami bentoval kapcsolatos musorban, hogy egy kilos bentot esznek, mert kell az energia, dehat fogalmam sincs hogyan allnak amugy es egyaltalan mifele tabellaban kellene oket nyomonkovetni, de Okinawa amugy is Japan tropusi resze, es emiatt kulonosen erdekelnek, szoval szerintem jo valasztas.

Ez eleg hosszura sikerult, gondolom ez volt a cel, tehat remelem elegedett vagy. :D Te amugy koveted a focit? Drukkolsz valakinek? Mostanaban az USA-ban is erositik a ligat, tobbnyire kioregedett europaiakkal, nem tudom, most az USA-ban nem kezd-e az a kep kialakulni, hogy a foci a 30 folotti ferfiak jateka? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.06. 21:34:57

@Helikopter.:
Igen. Nem tudok németül de ha a vinkli derékszöget jelent akkor ezer dologra ráillik.
A vízorr-t tudod mi?

©________ 2015.08.06. 21:39:45

@diggerdriver: asszem a winkelbol van , kerdezzuk meg a nemeteseket, azmit jelent pontosan.

Nem tudtam, devan kitol megkerdezzem;)

Coco C. 2015.08.06. 21:41:14

@Galaxhopen [Swe]: ez a woody allen mennyi hulyeseget osszehordott :)))

Galaxhopen [Swe] 2015.08.06. 21:58:40

@Coco C.: Jaja :-) A legtöbb aranyköpése azért ennél jóval viccesebb.

nemor 2015.08.06. 22:09:22

@Mirjam2: szaudi hallgatónők idegen nyelvű szépirodalmi olvasási szokásai vs male habits? Mondjuk nem tudom, az utóbbira honnan lenne adat, de esetleg egy másik disszertációban...? Vagy eladási statisztikákban? XD

RebekaPA 2015.08.06. 22:09:46

Sziasztok, Köszönöm a kritikákat. Biztosan van benne hiba...ezt nem vitatom. (Legközelebb próbálok odafigyelni erre:)
A nyelvtanulási kérdéseket megválaszolva, a B2 nyelvvizsgán túl vagyok, most készülök a C1- re,a ami az én tudásom szerint a felsőfokút jelenti. Három év alatt, ha heti kétszer jár hozzád tanár és én plusz az egyetemre is jártam csoportba, megtanulható egy nyelv. Az anyanyelvitől nagyon messze vagyok, abban igaza volt aki azt írta, hogy az min. 5 év.
Az meg, hogy ilyen meg olyan Panama, azt csak az tudja aki járt Latin -Amerikában...én nem degradálom le a népet, hiszen itt tudunk úgy élni, ahogyan otthon szerettem volna. Az viszont sajnos tényleg igaz, hogy nem az eszükről híresek, ez persze nem az Ő hibájuk. Viszont egy olyan társadalomban élni ahol messziről sem ismerik, hogy hogyan működik egy egyszerű körforgalom..nem könnyű...és akkor még nem említettem a kulturális dolgokat, csak egy egyszerű hétköznapi dolgot vettem figyelembe.
Valaki kérdezte, hogy milyen itt a nyugdíjas rendszer? Válaszom jó, itt lenni nyugalmazottnak mindenképp kényelmes élet. Mindenre kedvezmény jár és mindenhol kivételes figyelmet kapnak, a biztos jövedelem forrás miatt.
Azért úgy látom nagyobb részt tetszett a poszt, más korra hozok több konkrétumot is!!
Egyéb bármi kérdésre szívesen válaszolok!

RebekaPA 2015.08.06. 22:09:46

Ja, ha több részlet érdekel titeket akkor kattintsatok:kulfold.blogspot.com/

kék madár 2015.08.06. 22:21:31

@mojyo: en el vagyok zarva a focitol es nem is vagyok nagy szakertoje. Nagyon untatott amit irtal :) csak azert kerdeztem, hogy leleplezzelek, hogy hol laksz. Nem hagytad magad.
Viccen kivul: USA-ban az ameriakaiak a kocsmaban neznek focit, ha eppen megy es jatszik valami hazai csapat. Egy BL dontore at se kapcsolnak a golfrol, mert az mennyire izgalmasabb. Viszont a nem amerikaiak jarnak a meccsekre, (mexikoi, kozep-del-amerikai, europai) es egy baratom szerint a legtobb jatekos amerikai allampolgarsaggal biro Europai klubbokba keves Army bratekbol all.
Osszefoglalva: a foci amerikaban az a sportag, amit europaiak jatszanak es del-amerikaiak neznek, mikozben amerikaiaknak szolo reklamok mennek a felidoben.

nyuszigonosz 2015.08.06. 22:25:01

@Helikopter.: A Winkel az nagyon sok mindent jelent.
pl.: azt a vinklivasat is, vagy így Winkel, vagy Winkemaß néven
- valaminek a sarkát, ( épületnek, utcának)
- távoli helyet...

meg még pár dolgot, szókörnyezettöl függ mit.

A derékszög az a Rechter Winkel.

2015.08.06. 22:34:33

@kék madár: Ertem, hat ezt sejtettem, marmint, hogy nincsenek oda a fociert, a multkor lattam egy amerikai kozvetitest, a stadiont baseball palyabol csinaltak, ott volt meg a nyoma annak a saroknak vagy minek, nagyon rossz allapotban volt a gyep de legalabb sporoltak, ez tetszett, hogy nincs kulon foci stadion :)

kék madár 2015.08.06. 22:35:13

@RebekaPA: ravaszul a legbenabb kepeket raktad ki ide, a jokat meghagytad a blogodon :)

kék madár 2015.08.06. 22:37:21

@mojyo: az elso megoszto ellentet egyebkent az Abba<>Boney M. volt, csaladok es elsopro szerelmek mentek tonkre emiatt

FutureFry 2015.08.06. 23:05:12

@mojyo: Amerikában a kicsik (max. kevés tizenévesek) sportja a soccer. Utána felnőnek és "komoly" sportot űznek, mint a (z amerikai) football meg a baseball meg a kosárlabda, stb. Kevés ember tudja egyáltalán, hogy van MLS. A gazdagok/híresek nem soccer csapatot vesznek/néznek. Kivétel Drew Carey (Seattle Sounders résztulaja), de ő sem egy nagyon ismert sztár (Amerikán kívül).

RebekaPA 2015.08.06. 23:10:19

A képeket nem én válogattam le hanem a HÁ :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.06. 23:19:10

@mojyo:" Mostanaban az USA-ban is erositik a ligat, tobbnyire kioregedett europaiakkal, nem tudom, most az USA-ban nem kezd-e az a kep kialakulni, hogy a foci a 30 folotti ferfiak jateka? :D "

Ahogy en latom, egyelore me'g a nok es iskolas koruak sportja :) A liga erositesrol eszembe jutott, hogy amikor a lanyom also tagozatban focizott, egyszer elmentunk egy LA Galaxy meccsre, es lattuk Beckham-et jatszani...hat, mit mondjak, nem volt mar o sem csucsformaban...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.06. 23:19:58

@FutureFry: bocs, most latom a te valaszod is, ezek szerint hasonloan latjuk a helyzetet :)

pappito · http://pappito.com 2015.08.06. 23:44:12

@FutureFry: a rohadt uncsi labdarúgás egyetlen pozitívuma, hogy kitermelte az un. soccer mum jelenséget :)

állítólag azok igen hálásak a törődésért, de ezt én csak úgy hallottam másoktól :)

blackhairlady 2015.08.06. 23:55:14

@pappito: Itt mire gondolsz? mert en is soccer mum voltam 4 even keresztul :)))

pappito · http://pappito.com 2015.08.06. 23:58:13

@blackhair-lady: nem gondolok én semmire, hagylak nosztalgiázni :)

blackhairlady 2015.08.06. 23:59:40

@mojyo: Talan a mult honapban volt itt a Mexio-Urugvaj meccs az NRG stadionban. Mutattak a hirekben, egy gombostut nem lehetett leejteni, pedig egy oriasi stadion, itt rendezik az amerikai foci bajnoksagot is, de szerintem amerikai szurkolo nem volt egy darab sem:))

blackhairlady 2015.08.07. 00:00:56

@pappito: Na de min nosztalgiazzak? Mit felejtettem el ilyen hamar?:D

2015.08.07. 00:17:15

@Zoole[uk]: szivembol szoltal, brit kollegaim mindig ugy allnak a munkahoz, hogy mas is odaferjen... ok viszont ha lehet ne nagyon :D cserebe jo az angoljuk igy minden helyzetbol ki tudjak dumalni magukat :D

pappito · http://pappito.com 2015.08.07. 00:21:45

@blackhair-lady: én azt nem tudhatom, azt hiszem nem ismertelek focimama korodban :)

wuaaa 2015.08.07. 00:34:15

@RebekaPA: A saját blogod érezhetően felszabadultabban írod, mint ahogy ide ezt a posztot... :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 00:44:48

@kék madár: oh hat tudod, Uj-Zelandon British angolt beszelnek :))) nalunk csak siman "mom" , es nem keverjuk ossze a mummy-val :)))

pappito · http://pappito.com 2015.08.07. 01:19:39

@Zsuzsi65: nem beszélnek british angolt
írásban rossz a kiejtésem

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 01:22:05

@pappito: na jo, nem _igazi_ British angol, csak amolyan "elferditett, uj-zelandi valtozata :))) www.youtube.com/watch?v=lm9Ez_5LQNU

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.07. 01:33:52

@pappito: Haha, ezt gondoljak az amerikaiak Uj-Zelandrol, es az uj-zelandiakrol :))) www.youtube.com/watch?v=ug9GI3Ee3EI (nekem legjobban a "short shorts" tetszett:)))))

blackhairlady 2015.08.07. 01:55:49

@pappito: erre szoktam mondani, hogy irasban (is) akcentusom van :))))

pappito · http://pappito.com 2015.08.07. 02:01:35

@Zsuzsi65: nekem meg a lányok :)

aszondja it's in Europe, right? :)

SzZoole 2015.08.07. 05:08:25

@Mrs Rumcajsz CA: a beszédes kedvű bennszülött angol utasaim bevallása szerint is az angol nemzet egy lusta bagázs.
Es az az Ők véleményük,az en meglátásom szerint,inkabb csak kényelmesek:)

Jesus.Green 2015.08.07. 07:37:54

@Dragonlady (Bp, Hun): ugye nem baj, ha amikor 3 evente egyszer kommentelek, nem aszerint teszem, hogy te milyen temat unsz vagy talalsz erdekesnek.

Amiota visszatertel Magyarorszagra, agresszivebbek es ingerultebbek lettek a hozzaszolasaid, kar, mert jo kep alkult ki rolad a fejemben az evek soran. Na nem mintha szamitana, csak mondom..

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.07. 07:42:57

@Jesus.Green: igazad van.
Egyébként, ha mar, akkor leszarom, hogy egy 3 évente kommentelo vki mit gondol rólam. Tudd be egyszerűen a hormonoknak és a fáradtságnak, úgy a legegyszerubb.

Golf2 2015.08.07. 08:45:43

@montroyal ( CAN qc): És legalább a Neptun suite-et foglaltad mert az alatt gyenge?

Jesus.Green 2015.08.07. 09:40:28

@Dragonlady (Bp, Hun): az a franya kulturalis maz, hat nem milyen vekony :-) na de mindegy, tied itt a ter, jo babazast amugy (es ezt minden mellekzonge nelkul)

Muscari 2015.08.07. 10:09:10

@M. Péter: meleg és tenger, persze ez nem csak Panamában van, viszont Magyarországon nincs.

montroyal ( CAN qc) 2015.08.07. 14:43:05

@Golf2: nem veszek sitet a legolcsobba mindig mert csak alszunk a cabinba ebredes utan ki .. ejjel beesni az agyba ... .. erkely kilatas nem kell, a hajo barmely pontjarol ugyanazt latjuk .. :-))

M. Péter 2015.08.07. 15:14:18

@Muscari: Pont a nyugdíjaskedvezményeket reklámozták, ezért írtam, hogy ilyen Mo.-n is van. A meleg lehet hogy, jól hangzik hidegebb klímán élőknek, de 30-35 fok mindennap az év nagyobbik felében magas páratartatommal már nem olyan nagy élvezet.

2015.08.07. 15:59:56

@M. Péter: konnyen tudok 2 oceanon vitorlazni.
Tudom, tudom, SA-ban is.

adg 2015.08.07. 17:40:36

@M. Péter: "de 30-35 fok mindennap az év nagyobbik felében magas páratartatommal már nem olyan nagy élvezet."

Nem olyan rossz az. :)

2015.08.08. 00:05:13

@Jesus.Green:

Háttööö, nem lettél népszerű a hozzászólásaiddal, de szerintem tök jók voltak (még ha valid álláspont természetesen az is, ha valakit már untat a téma). Csak gondoltam, elmondom.

M. Péter 2015.08.08. 02:52:41

@adg: Lehet , hogy 70 éves korodban már nem fogsz ennyire lelkesedni a melegért.

adg 2015.08.08. 03:06:44

@M. Péter: hat azt majd meglatjuk. Mindenesetre eleg sok idos koltozik fel ide, direkt a meleg miatt. Sokan teljesen, masok csak a szaraz evszakra, amig naluk hidegebb van. Es itt sem otven fok van, csak 30-35. Otthon mostanaban sokkal melegebbek vannak, meg folyton valtozik, es latom az idos rokonokon, hogy ez mennyire megterhelo tud lenni nekik.
Mintha floridaba is eleg sokan koltoznenek le a nyugdijas evekre. Meg tropusi szigetekre, deleuropaba, stb. Eleg altalanos jelensegnek tunik.
Nem annyira jo az idosebb szervezetnek a nagy hoingas sem, meg a hideg sem. Egy kellemesen meleg viszonylag egyenletes idojaras szerintem jobb.
De ettol meg nem tartom betegnek, akinek eszak norvegia meg kanada az alma.
Szoval majd meglatjuk, hogy fog mekunk tetszeni kesobb, most nagyon elvezem az allando nyarat.

M. Péter 2015.08.08. 16:29:12

@adg: Észak-Ausztrália és Dél-Európa szárazabbak, mint Florida vagy Panama. A magas páratartalom miatt az ember akár 10 fokkal melegebbet is érezhet. Az USA-ban persze annyira elterjedt a légkondicionálás, hogy az embernek csak a kocsija és valamilyen épület közti fél percet kell légkondicionálás nélkül töltenie, de azért Florida sokkal népszerűbb télen, amikor inkább csak 25-30 fok a napi legmagasabb hőmérséklet, meg nincs hurrikán. Vannak Spanyolországban élő angol barátaim, akik a nyarakat Angliában töltik, mert a spanyolországi 40 fokokat nem bírják.

adg 2015.08.09. 04:49:06

@M. Péter: Del europa valoban szarazabb es melegebb, ez teny. Panama meg nedvesebb lehet.
De florida es eszak au ugyanaz a klima, ha osszehasonlitod pl Miamit Darwinnal, kb megegyezik minden. Miamiban a szaraz evszak kicsit parasabb, itt meg az esos parasabb, es tobb esonk is van par szaz mm-rel. Darwinban egyenletesebb a homerseklet, es nem megy le annyira (sem) a minimum a szaraz evszakban.

Na mindegy, tovabbra is csak azt gondolom, hogy ez egyeni, hogy kinek melyik tetszik jobban. Es valahogy megiscsak az az elterjedtebb, hogy aki teheti, inkabb melegebb helyre koltozik idosebb korara. Legalabbis ameddig otthon hideg van. Ritkan hallok olyat, hogy valaki nyugdijaskent elkoltozik valami jo hideg helyre.
Szoval majd meglatom, hogy 70 evesen mi tetszik jobban. Majd szolok. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása