oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 17. 06:41,  Gyütt-maradt magyarok Németországban 305 komment

2015. július 17. 06:41 Határátkelő

Gyütt-maradt magyarok Németországban

Ha azt mondom, hogy a mai poszt szerzőjének stílusa nem átlagos, akkor még nem mondtam semmit. Számomra valamikor az írás (ami a Magyarország és én pályázatra érkezett) közepe táján tűnt fel, hogy azért a stílus mögötti tartalom sok mindenről szól.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

nemetorszag_berlin_foto_dl_mooz.jpg(fotó: Dl.mooz)

„Az úgy volt, hogy a férjem (pasim, párom, pajtásom) német nyelvtudással véletlenül pont Németországban talált olyan munkát, amellyel jól keresettel bírt, elérte az én otthoni fizumat, majd túl is haladta (ezt a relációt a későbbiek miatt volt fontos leírni).

Aztán egy idő után eléggé feltűnővé vált, hogy egy külföldi munkahellyel külföldön kell maradni és akkor mi hogyan is alkotunk egy párt?!?!

Hát persze hogy együtt kell laknunk és persze hogy a férfi a teremtő, ki új otthonunkat külföldön tudja biztosítani, így hát pikk meg pakk már ki is költöztünk 13 éves fiúgyermekünkkel, aki már vagy fél éve mondta, hogy menjünk már, menjünk.

Végül is ehhez a művelethez nem kellett több, minthogy ne legyek a jól fizető állásomban (amit a sors gyorst elintézett, és különben is baromi sokat  dolgoztam ezért a pénzért) illetve, hogy gyermekem beiskolázása sikeres legyen odakünn. Ez eddig pipa.

A hóvége megszüntetése

A lelkesedés mindannyiunkban megvolt. Az első hónap teljességgel turista hangulatban telt el, minden szép, és csudijó, tán még a madarak is szebben csiripeltek ebben a feltűnően lassú és nyugodt környezetben és nyugtáztuk azt is még, hogy frankón a legyek is lassabbak kint, mint otthon. :-D.

Folyamatosan ment hazulra az infó, hisz van ingyenes internetes audiovizuális lehetőség erre, hogy milyen kafa itt. Figyeltünk a kiadásokra, semmi luxus, csak a legszükségesebbek, a cél: a hóvége fogalom megszüntetése!!!!!!

Elkezdődött a gimi a fiamnak, kedvesen fogadták, nem izgultunk nyelvi problémák miatt, mert 7 évig előtte németet tanult. Én meg mentem a pajtásommal különböző költöztetéseknél, takarításoknál segédkezni, ő mondta mit kell csinálnom, én meg csináltam.

Príma, gyors integráció, bár semmit nem értettem, amit körülöttem magyaráztak. Ja, elfelejtettem volna jelezni, hogy egy mukkot sem tudtam németül?! Hát tessék, most akkor írom: minden családtagom tudott németül, de én nem!

Ez egy ötvenmilliós kérdés lett volna, hogy valaha megszólalok-e ezen a nyelven. Gyűlöltem! Van integrációs nyelvtanulási lehetőség kedvezményesen, de az több hónap múlva indult csak.

Az életem teljesen megváltozott

És még mi volt tiszta? Hát persze hogy a család és a barátok nincsenek itt! Senkit nem ismerek, ismerünk! De hát én társasági ember vagyok, nekem lételemem az intenzív szeretett családi -, baráti kapcsolattartás.

Na, betört a krach és jött a pánik, kihúzták alólam a talajt, végem lett, mint a botnak. Jesszus! Az életem teljesen megváltozott!

Nem én diktáltam a ritmusomat, a családi ritmusunkat sem, nincs stressz, nincs adrenalin, még löket sincs, nincs saját produktumom, alig keresek, nem értek semmit amint kilépek a lakásból, hiába tanultam nyelvsuli kezdésig autodidakta mód egyedül.

Viszont, mikor ebédidő volt, meleg étellel vártam a gyermekemet a suliból, majd este a pasimat is. Beszélgettünk!!! Kivel mi történt? Mondjuk erre a kérdésre én nem tudtam lelkesen válaszolni, mert úgy éreztem, hogyha nem kimerülésig dolgozom, akkor nem érek semmit!

Elveszve

Nagyon lassan kezdtem hozzászokni ehhez a világhoz, hogy pl. ne szégyelljem magam, hogy van időm, sétálok fényes nappal az utcán nem rohanva, meg ez is én vagyok, csak eddig nem kapott helyet ez a részem... stb.

Rájöttem, hogy tán otthon én voltam a férfi, miközben királykisasszony akartam lenni, majd királykisasszony lettem és sokkot kaptam. Keserves volt, nem is beszélve arról, hogy drága gyermekemnek is elkezdtek hiányozni bizony az otthoniak... na ez betette a kaput. LOST IN SPACE érzet.

Minek jöttünk ki, semmivel sem jobb, mint otthon, csak még hatalmas űr is van a lelkünkben. De a férjem virult, boldog volt, szárnyalt, csendesen, végre tényleg megvan az ő igazi „szerepe” materiális viszonylatban is. Ez viszont lényem egy részét boldogította, olyan jó volt így látni és érezni őt.

A központban igazán a fiam lelke volt. Támogatni a nehézségekben, erősíteni, hitet tartani benne (mára már ő erősít tudta nélkül :-)).

Merek anyuka lenni

Két év parás élettanulás után jutottam el odáig, hogy ténylegesen nő vagyok és otthon melegét adó anyuka, mert merek az lenni, és mert megtehetem. A fiúk is a helyükön vannak.

A fiamnak lettek itt haverjai, kb. 2 havonta haza is megyünk, így az otthoniakkal is valós kapcsolata van, gimi mellett már több mint 2 éve péntekenként újságot hord ki, illetve most már szerdánként kezdő németeseket tanít, jár falat mászni, focizik, bandázik, gördeszkázik, bla-bla-bla. A férjem meg tuti pasi a szememben továbbra is.

Két év kellett, hogy a hóvége érzet megszűnjön, most vagyunk kint 2,5 éve. Emellett a legfőbb vívmányok egyike, hogy itt felnőni tényleg jó lehetőség, amit látok a fiamon, hogy sprehhel, spíkel, hablázik meg latinol. :-D

Ja, és már én is sprehhelek dojcsul :-) és nem tudom elképzelni, hogy ne járjak haza rendszeresen, e nélkül nincs kinti lét sem!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Németország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr127633538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.07.17. 07:04:42

Vicces,a posztoló meg nálam is egyszerűbben fogalmaz:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 07:11:58

Egy könnyed laza szösszenet volt.
Tetszett mint poszt.

kék madár 2015.07.17. 07:17:36

ennek az irasnak az a pozitiv uzenete, hogy a hataratkelon nincs semmifele osszeeskuves, ide tenyleg eleg a send gombot tudni megnyomni es a HA kiposztolja

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.17. 07:18:59

nekem tetszett!

nem baj, hogy kellett egy kis idő hozzá, a lényeg hogy most már otthonosan érzi magát a poszterina

tableno 2015.07.17. 07:24:50

Kitartott nő, fúúúúúújjjjj!!!! ;)

Sanz 2015.07.17. 07:31:08

Szerintem ez egy tanulságos poszt, mert a posztíró ügyesen belátta, hogy külföldön olykor más mintákat, más szerepeket kell felvennie a boldoguláshoz, és ez jó.
Bár biztos vagyok benne, hogy szeretné, ha a régi énje is visszatérne (vagyis ugyanúgy lenne pörgés és hasonlók), de ha ezt nem kaphatja meg, akkor érdemes másban keresni a boldogságot (pl. a fia sikerében).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.07.17. 07:32:15

Picit lazára vette a stílust, de nekem így is bejön.
:)
"Rájöttem, hogy tán otthon én voltam a férfi, miközben királykisasszony akartam lenni, majd királykisasszony lettem és sokkot kaptam."

Nagyon találó megfogalmazás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 07:32:40

Azért az érdekelne hogy mit jelent az hogy löket sincs?
:))))))))))))))

firg_firg 2015.07.17. 07:50:02

"Aztán egy idő után eléggé feltűnővé vált, hogy egy külföldi munkahellyel külföldön kell maradni"

Komolyan? Azta mik vannak...

DieNanny CH 2015.07.17. 08:15:37

Egész jó! A királykisasszonyos hasonlat találó!

HardPötty 2015.07.17. 08:16:23

Nem volt rossz. Csak egyre kell figyelni :))))))

youtu.be/RvyHqXApChM

©________ 2015.07.17. 08:25:26

Hat...sajnalom..ezzel en nem vagyok kompatibilis....

SzZoole 2015.07.17. 08:26:47

@diggerdriver: mar hogyne lenne,hiszen megmondták,es ha ők azt mondjak,akkor az ugy is van:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 08:32:02

@Zoole[uk]:
Jaaa hogy ŐK.
Akkor elfogadjuk.
:)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 08:38:38

@Zoole[uk]:
Te figyu, láttad már milyen amikor a hóhért akasztják?

SzZoole 2015.07.17. 08:41:59

@diggerdriver: olyat meg nem,de olyat mar igen,hogy a figaro fejét mossak es valami csípi a szemet:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 08:46:17

@Zoole[uk]:
Azért mert patalógushoz megy fejmosásra.
Te a patalógusnak van valami köze a Patáshoz?

LittleG (uk) 2015.07.17. 08:47:18

@Sanz: Szerintem fog o meg dolgozni kint is.

SzZoole 2015.07.17. 08:49:23

@diggerdriver: en nem tudom,meg kellene kérdezni Babettet,de Öt mostanában nem latom,tényleg hova tűnt?

LittleG (uk) 2015.07.17. 08:50:24

Fura poszt, de tetszett. Irigylem a kethavonta hazajarkalast

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 08:51:58

@Zoole[uk]:
Szerintem ő azt mondaná hogy az összekötő kapocs a Sanyiló.
:)))))))))))))))))))))))

LittleG (uk) 2015.07.17. 08:52:29

@diggerdriver: Fura, mert posztnak tul keves infot tartalmaz, palyazatnak meg tul keves palyazati anyagot
... Kicsit olyan fele water, fele viz (roman szolas utan szabadon)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 08:55:26

@LittleG (uk):
Egy könnyű kis limonádé. Kell az ilyen. Jó stílusban van megírva. Szokatlan itt ez a laza stílus. Semmi baj vele.

LittleG (uk) 2015.07.17. 09:08:50

@diggerdriver: Nekem is tetszik, akarmi is legyen

tableno 2015.07.17. 09:12:19

Amikor kijött hozzám a feleségem, ő sem beszélte a nyelvet. Sőt, alapból munkavállalási engedélye sem volt, hiszen nem EU-államból jött. Mégis úgy volt vele, hogy márpedig ő dolgozni fog, ráadásul a szakmájában (mérnök). Először egy jo háromnegyed évig intenzíven nyelvet tanult, aztán amikor meglettek a szükséges papírjai (tartózkodási és munkavállalási engedély), elkezdett munkát keresni. Először egy csokoládéboltba vették fel csomagolónak, minimálbérért. Aztán sikerült elhelyezkednie egy nemzetközi cégnél recepciósnak (nekik pont jól jött az angol/spanyol tudása). Ez kifejezetten jó hely volt, sokat fejlődött a nyelvtudása is. De egy év után otthagyta, és egy közvetítőcégen keresztül elkezdett kisegítő mérnökként bedolgozni különböző projektekbe. Majd újabb egy év múlva az egyik ügyfél cég felvette teljes állásba. Szóval ilyet is lehet.

SzZoole 2015.07.17. 09:15:58

@diggerdriver: a Sanyilorol mindig ez jut az eszembe;
Fekete sas sáros utca,ott lakik a Varga Pista,Varga Pista farka dina,mind a kettő eben guba.
Mire Varga Pista;
Eben guba az anyád kínkeserves kínja:)))

SzZoole 2015.07.17. 09:23:04

@tableno: ezt melyik szappanoperában láttad,mert mi tudjuk,hogy ilyen nincs!
Mindenki tudja,hogy csak a Visa miatt van veled,meg hogy a latinak csak focizni meg karnyevalozni szeretnek,a munka meg safu:)))
Csak vicc volt.
Viccet félre teve,a ti gyermekeitek 3 nyelven beszélnek,illetve ti tanultatok egymás nyelvet?Gondolok arra,hogy te spanyolul,a nejed magyarul?

tableno 2015.07.17. 09:26:25

@Zoole[uk]: a gyerekek egyelőre még nagyon kicsik, de tény, hogy 3 nyelven tanulnak beszélni. Nekem viszonylag jól megy a spanyol, de sajnos a nejemen kifogott a magyar, különösen mivel soha nem élt ott...

SzZoole 2015.07.17. 09:30:30

@tableno: ertem,lehet majd ha a gyerekek tanuljak a magyart ugy a nejed is megtanul egy kicsit

soad1221 2015.07.17. 09:35:16

@tableno: :D
nekem ez annyira nem tetszett... de nem bántom, sok sikert...

tableno 2015.07.17. 09:36:34

@Zoole[uk]: hát egy kicsit most is tud...

soad1221 2015.07.17. 09:39:14

@tableno: nem. tudjuk, hogy nem lehet. forgasd meg a bankókat, különben megromlik.

SzZoole 2015.07.17. 09:39:40

@tableno: es amikor haza mentek látogatóba a szuleidel/rokonokal hogy kommunikál?

wuaaa 2015.07.17. 10:02:22

@LittleG (uk): "Irigylem a kethavonta hazajarkalast

Flamy (fat cat wannabe) 2015.07.17. 10:03:56

A stilus maga az ember...

Amugy vegre egy Max-nak valo poszt, ahol a dolgozo no fogja es rajon hogy neki megpedig a hagyomanyos noi szerep kell.

SZIZS 2015.07.17. 10:07:26

Szuper írás! Nagyon tetszik. További sok sikert nektek!

adg 2015.07.17. 10:15:26

@tableno: @soad1221: bezartak a jatszoterunket, vagy dilihazunkat. Mi lesz most velunk? :D

tableno 2015.07.17. 10:18:07

@Zoole[uk]: angolul. Ilyen szempontból szerencsések vagyunk.

adg 2015.07.17. 10:18:43

@wuaaa [nor]: en nem szeretnek kethavonta hazajarni. Tul nagy cirkusz az. De a mostanihoz kepest mindenkepp jo lenne surubben.

tableno 2015.07.17. 10:19:57

@adg: hát, ha nagyon nem tudsz hinta nélkül létezni, neki is van egy blogja...

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 10:22:01

Naaagy tetszik!
A kiralykisasszonyos hasonlat tökéletes, egyben az egesz írás lényege.
HA ra van kényszerülve (=neveltetés: ezt látta a környezetében, ezt tartja termeszetesnek, ezert o maga is igy élt, minden morgás nelkul, legfeljebb magában gondolt ra olykor, hogy tán jo lenne másként elni...., node nem lehet, tehet gyerünk, folytassuk tovabb), akkor bezony egy no is helyt tud állni, képes keményen dolgozni, megszervezni a csalad eletet, stbstb. Es ha igy el valaki, sok-sok éven at, akkor bizony sokk, ha 180 fokos fordulatot vesz az élete. A feszitett tempó es annak nehézsége nem zárja ki, hogy elvezze némelyik kotelesseget (=muszaj megcsinálni, es ugy alakult, hogy a mi csaladunkban/az en munkahelyemen /stbstb ezt en csinalom, behez, de képes vagyok megcsinálni jól, ezert büszke vagyok magamra), de ettol meg fel-fel bukkan időnként az érzés: jo lenne neha/sokszor/mindig másként elni..... , Node nem lehet, tehat gyerünk tovabb, folytassuk. Aztán amikor lehet másként elni, akkor kiderül, nem megy az átállás egyik pillanatról a másikra = jon a sokk....
Ha netan közben azt is megkapja innen-onnan, hogy eltartott/kitartott no, akkor meg végképp nehez helyretenni magában, hogy hat akkor ki is vagyok/mi is vagyok én valójában??? Keményen helytálló tökös csaj, vagy eltartott noci??
Sokan nem merik bevallani még onmaguknak sem, hogy ribire fárasztó tokosnek lenni, jo lenne egy kicsit lazítani....
Es ne tessenek azzal jonni, hogy önmegvalósítás. Igen, ez fontos, nagyon sok no vegez olyan munkát, ahol erre lehetőség van es az elvégzett munkaban/annak minosegeben óriási jelentősége van annak, hogy az illető mennyire élvezi, mennyire tekinti hivatásának, mennyit tesz bele a tárgyi tudasan tul önmagából. Rengeteg no dolgozik ilyen foglalkozasokban (es ne csak az orvosokra, apolokra, tanarokra tessenek gondolni, Mancika a konyvelesrol, vagy Jucus, a viragkoto is siman érezheti ugy, hogy nem tudna elni szamok/celofan nelkul!!).
De sokkal-sokkal tobb no vegez olyan munkát, ahol szo nincs elhivatottsagrol, szakmai (!!) kiteljesedesrol, vagy ahogy manapsag emlegetik, szo nincs karrierről. ""Csak"" munkarol, jol (!!!) végzett munkarol, meg a jol végzés miatti fáradságról. Aztán tessenek belegondolni, hogy hazaérve fáradtan lehet kezdeni a meleg csaladi háttér biztositasat az ezt igenylo ferjnek/gyereknek, akik szinten faradtak.... Es meg lehet kérdezni, hogy 40+, 50+ plusz évesen miert is oly lestrapált (elsősorban mentálisan, nem fizikailag) sok no...

A tegnapi posztnal nem kommenteltem, de a mai poszt miatt mégiscsak leirom: a tegnapit erosen ön-győzködőnek éreztem. Tételesen felsorolta, hogy szakmailag es anyagilag milyen eredményes (es tenyleg az, ironia nelkul!!), hogy milyen előrelátóan, atgondoltan tervezte es szervezte meg az eletet, es hogy ez meghozta a gyümölcsét, hiszen lam, szakmailag es anyagilag minden ugy alakult, ahogyan azt eltervezte, es amiert keményen meg is dolgozott (es valoban igy volt, ezt is minden ironia nelkul, oszinte elismeréssel irom-mondom!).
Ez eddig egy klassz sikertortenetnek hangzik, első olvasatra. Csak eppen teljesen másról árulkodik 1-2 dolog....
Pld az, hogy kezdeskent es befejezeskent hosszan (!!!) részletezi (a poszt végén ujra elmondja=megismétli == nyomatekositja, hogy ez számára valovan fontos), hogy mi minden hianyzik neki. A tars/ferj + gyerek (mint szerintem/!!!/ lényeges tényezők egy eletben) pedig epoenhogy csak meg lett említve (marmint hogy vannak).
Mintha onmagat gyozkodne a részletes tételes felsorolassal, hogy Ugye, minden okom megvan az elegedettsegre, hiszen szakmailag es anyagilag elértem, amire vagytam, ugye, joggal mondhatom, hify boldog es elégedett vagyok.... (hogy az 5 hónapos gyerek kapcsán leírta, hogy majd Mo-on járhat az orvosira, mert ott olcsobb.... Haaaat.... Mi van, ha a gyerek nem akar orvosira jarni, Sehol sem, meg ingyé sem? Mi van, ha a gyereknek lesz önálló *!!) elképzelése arrol, mit akar csinalni, hol/hogyan akar élni, dtbstb?? Vagy ezt addig majd "kineveli" belole, mert anyád jobban tudja, mi a jo neked, fogadj szot anyunak, o csak jot akar neked, es majd megszervezi helyetted az életedet??
Es a ferj? O hol van a történetben, mi a szerepe?
Szoval, sok sebbol verzik szamomra a tegnapi poszt, holott első olvasatra siker-sztorinak hangzik....

A mai poszt legfobb értéke, ami miatt tetszik-et nyomtam, az az, hogy a szerző mert szembenézni önmagával, ki merte mondani, hogy sokaig onamitott, es minden külső fikazas (=lasd eltartott no-sztereotípia szajkozasa, meg "manapsag a nok onmegvalositanak" /ja, a kulimelokban kiváltképp..../, stbstb) ellenére o élvezi, hogy """csak""" háziasszony.
Önismeret: na, ehhez kell batorsag+erő. Nem fizikai, hanem lelki....
Es ez sokkal tobbet er, mint a sikeres karrier, vaskos bankbetettel alátámasztva.....

adg 2015.07.17. 10:23:16

@tableno: na azert annyira nem. :)

©________ 2015.07.17. 10:28:11

@adg: most, h mar havatok is van, konnyen beszelsz.

LittleG (uk) 2015.07.17. 10:29:11

@wuaaa [nor]: Azert kethavonta nekem sok lenne, evi egy-kettovel siman kiegyeznek :)
Az hogy milyen messze vagyunk az otthontol sokszor forditottan aranyos az egy evre juto hazalatogatasokkal, bar vannak akik valahogy jobban megoldjak, hogy surubben menjenek ugyanolyan tavolsagbol.
Ram mostanaban tort ram a nagyon haza akarok latogatni erzes, hogy megsimogassak minden fat es kukat a kornyeken, de leghamarabb jovore lesz belole valami erzes. Ket evvel ezelott voltam utoljara, par honappal azutan, hogy kijottunk ugyhogy nagyon kivancsi vagyok, milyen erzes lesz? Euforia vagy depi. Vajon mennyire fognak szemet szurni dolgok, amiket azelott termeszetesnek vettem? Mennyire fogok szenvedni a kanikulatol, amit azelott szerettem? stb
Mas hogy volt ezzel, aki kiment valahova es csak par ev utan latogatott vissza?

wuaaa 2015.07.17. 10:31:13

@macamuca [IHUN]: Mi a ... ??? Mojyo küldött anyagot?? :)

@adg: ... :) ..amikor megláttam az enyém után a te még előző kommented, úgy átvillant az agyamon, hogy remélem nem pont te veszed majd magadra az én kommentem a hazajárással kapcs... :)

SzZoole 2015.07.17. 10:31:19

@adg: @tableno: van masik;Brave warriors blog.

adg 2015.07.17. 10:34:44

@macamuca [IHUN]: "Es a ferj? O hol van a történetben, mi a szerepe? "

Hat ha jol emlekszem, a te torteneted sem erre volt kihegyezve. :))
Engem meglepett, amikor a kommentek kozt olvastam roluk.

SzZoole 2015.07.17. 10:34:59

@wuaaa [nor]: nem küldött az semmit neki,csak hozza a régi formáját:)

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 10:35:15

@wuaaa [nor]:
:))))))))))
(enyhito körülményként kéretik figyelembe venni, hogy tegnap egy bötűt se irtam, ez most a tegnapihoz is tartozik...

soad1221 2015.07.17. 10:35:21

@adg: @tableno: én voltam ott is egyszer, de nem örült neki..
mindegy, kicsit több időt tudunk fordítani másra :)

Herr Géza 2015.07.17. 10:36:05

Guten Morgen allerseits! Na, a stílus a HÁ felkonfja ellenére hasba vágott egy cseppet, de hát istenem...., legyen. Szerencsére a királykisasszonyos dumával egyenlíteni tudott a poszterina. :)))
A gyerek sztorija meg teljesen jó, pont ez zajlott le nálunk is. Németországba költözni? Hurrá, mikor megyünk? Majd az eufória az elsö iskolai napokon: "Papa, képzeld, itt a WC-ben szappan és WC-papír és kéztörlö is van..." Mélyreható filozófiai következtetésekre hajlamosít, ha a gyereknek ez a legnagyobb élménye az elsö tanítási napon....Aztán egy hónap után az elsö sírás: "én haza akarok menni", majd pár hónap küzdelem (és rakétatempójú nyelvtanulás) után az elsö haver, és onnantól minden rendben van.:))))
Mondjuk az "itt még a légy is lassabb" feeling a munkahelyeken nem jellemzö. Magyar szemmel nézve elképesztöen "hatékonyan" dolgoznak, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy igen magas a tényleges munkával töltött kontra munkahelyen töltött idö aránya.Nincsenek félórás traccspartik, söt ötpercesek se sürün, nem csörög a telefon az asztalon, hogy "jaj képzeld már, a hétvégén kölevest föztem és olyan finom lett, mert a mucika receptje....", de még olyan sincs, hogy "hazafelé hozzál már két liter tejet, mert elfogyott". Cserében viszont ha 5-kor vége a munkaidönek, akkor annak aztán tényleg vége. 17.01-kor már a géphang darálja a központi telefonszámon, hogy "ön a munkaidön kívül hívott minket, hagyjon üzenetet, majd holnap..." Na persze ez nem minden állásra és munkakörre vonatkozik, a cégemnél a projektekkel közvetlenül foglalkozó müszakiak autói bizony sokszor vasárnap délelött is nagy számban állnak a parkolóban.
A poszt végén a "dojcs"-tól sikítani tudok, mert ez azért durván parasztos fonetikus átírás, de az utóbbi években nagyon elterjedt... Olyanok szájába való, akik a sört is úgy kérik itt, hogy a számokat az ujjukkal mutogatva, lassan, tagoltan mondják hozzá, hogy "két sört aggyál mán haver".... :)))
Mindegy, a királykisasszonyos bónuszkeretbe ez is belefért még éppenhogy. Like ment....

adg 2015.07.17. 10:38:54

@Zoole[uk]: oszinten? Nem baj. Nem erdekel annyira. :))

@wuaaa [nor]: :) nem vettem magamra, csak elgondolkoztam rajta. Ket havonta hazajarni egy egy honapra... :D

@Beth A.: max a hutoben. :). Kell a francnak, szerencsere legelabb 3000 km-re van. De mostanaban megint metszo hodeg van reggelente, tegnap is 16 fok volt hajnalban, ma meg 18. Hat normalis?? Megfagy az ember...

©________ 2015.07.17. 10:39:17

@macamuca [IHUN]:

Ehhezazt tudom hozzatenni,sajat tapasztalatbol, h bizony joerzes lehet,h nincs akkora felelosseg. meg mindennapi nyomas,esevezetes lehet haztarast vezetni,amikor valaki anno el sem tudta kepzelni,h nejarjon be dolgozni
Biztos vannak,akik aztán ebben meg is találják magukat,de leginkább az derül ki,hogy egyik véglet sem jo
Valami kozeput lenne az igazi

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 10:39:34

@adg:
Valoban.
Merthogy o mar nincs benne az enyémben.
De amig szerepel a stablistan (=említésre kerül, a gyerekkel egyutt), addig hadd tekintsem lényeges szereplőnek, a gyereket úgyszintén .
Vannak annyira fontosak, mint a részletesen taglalt nyelvtudás, jo fizu, szakmai előrelépés, vagy a hiányzó presszó....
Vagy ezek lényegesebbek? (marmint a tegnapi posztolonak)

wuaaa 2015.07.17. 10:40:40

@LittleG (uk): Szerintem ez változó, sok függ nyilván attól is, mi vár otthon. Ha csupa örömébódottá, akkor valszeg jól fogod érezni magad. Ha elszomorító dolgok (mint pl. idősödő szülők lerobbanva, betegen, mint az én esetemben), akkor annyira azért nem.

TX7AW 2015.07.17. 10:41:41

A posztról: klassz volt. Rendesen látszik a hullámvasút-jelleg, csak a megfogalmazás olyan, hogy nem akar az ember rögtön a kardjába dőlni a piszoknagy együttérzés súlya alatt. :)

SzZoole 2015.07.17. 10:42:55

@macamuca [IHUN]: Mucuskam,mar akartam kérdezni,hogy feletek is olyan jol fizetnek,mint itt Londonyban?
Mar többször láttam,ahogy korán reggelente a hoteleknel várok az utasra,hogy a chambermaid-ek a szokásos kis egyenrucijukban jönnek dolgozni es Luji Vuttyonos valltaska van náluk:)

tableno 2015.07.17. 10:43:33

@Beth A.: illetve egy olyan férj, aki nem hagyja rá az asszonyra a háztartás és gyereknevelés összes terhét. Nálunk pl így tud működni a dolog.

Hari Seldon 2 2015.07.17. 10:44:46

@wuaaa [nor]:
Mi tavaly 6 hetente mentünk Magyarországra, idén utoljára áprilisban voltunk. Nem zavar egyik sem. - Persze hozzánk meg a nagyszülők jönnek unokázni, nagyjából havonta.

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 10:46:27

@Beth A.:
Magam részéről hasonloan erzek.
Majd 30 évnyi mokuskerek (benbe sok-sok orom es büszkeség es sose akarom elfelejteni-pozitívum!!!) utan érzem, hogy fáradok. Jo lenne lazítani, de nem lehet. Ugyanakkor a csak otthon tenykedek-verzio nem tudom, hogy menne-e: valameddig igen (amolyan hosszabb vakáció -feelinggel), de hogy hisdzu tavon, plane végleg képes lennék -e ugy elni, azt nem tudom.... Vannak kétségeim, na...
Ugyanakkor ez csak próbálva derül ki.
Na, erre meg esély sincs = részemről abszolút elméleti a kerdes :)

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 10:50:08

@Zoole[uk]:
Itt is be lehet szerezni (e-bay, amazon es társaik) eredeti másolatot óccsóért, oszt fesziteni vele ;)
Az eredeti LV-tatyokat nem minimálbéresek vasaroljak, az arcedulajukat nem Nekik terveztek ;)

SzZoole 2015.07.17. 10:53:51

@macamuca [IHUN]: ok,azt en is sejtettem,hogy amiben feszengenek az fake,de kérdés az hogy feletek is dívik e:)

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 11:00:14

@Zoole[uk]:
Ja-vagy-jaaaa.
Akad erretajt is másolatot lóbáló, elsősorban tizen-, huszoneveseket latok effelevel viritani. Tömegesnek nem mondanám, de naponta latok néhányat = itt is létezik az a réteg, akiknek ez a menő :)

soad1221 2015.07.17. 11:03:43

@tableno: skandallum! :) komolyra fordítva, hát ja, vannak ilyen papucsok is, mint mi...

©________ 2015.07.17. 11:04:10

@tableno: perszepersze, de akkor is lehet igenye valami alkoto munkara. Ami nem sziszifuszi.

tableno 2015.07.17. 11:04:57

@soad1221: Azt hiszem a szakkifejezés erre "tökösmanci" :)

tableno 2015.07.17. 11:06:45

@Beth A.: Épp ezt mondom - a feleségem mérnökként dolgozik teljes munkaidőben, a háztartási teendőket meg nagyjából fele-fele alapon végezzük. Így senkinek sem kell se lemondania a kerrierről, se belegebednie.

nl_eni 2015.07.17. 11:11:03

@svájci sapka (ch): talán, mert királykisasszonynak nem is olyan vagány lenni. De ha nincs más, s az ember nem akar belezakkanni, akkor megpróbálja megtanulni élvezni azt, ami van.

nl_eni 2015.07.17. 11:16:08

@diggerdriver: jó a hasonlat: limonádé, sok cukorral, h ne érezzék a savanyú

nl_eni 2015.07.17. 11:19:49

@tableno: gratulálok neki, nektek. Jó ilyent olvasni. Meg persze olyant is, ha valaki mindig is családi tűzhelyfenntartó akart lenni és anya és végre egy olyan rendszert talál, amiben ezt megteheti.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.17. 11:24:34

Egyebkent en ugy orulok annak, hogy az en szakmamban ertrlmezhetetlen majdnemhogy a "karrier" fogalma. Ok persze lehet jobb iskolaba kerulni, de ennyi. Utalnam a nyomast, meg ha szeretek is dolgozni altalaban.

nl_eni 2015.07.17. 11:34:07

@macamuca [IHUN]: én nem láttam azt a nagy meggyőződést az összképben, inkább önigazolást.
Az én legnagyobb problémám ezzel a "férjem keres, ezért ő lehet az én hercegemmel, aki mellet családi fészek melegen tartó lehetek" az, hogy bármikor bármi történhet. Kezdve attól, hogy elválnak útjaink mindkettőnk vagy valamelyikünk döntése miatt, egész addig, hogy nem is biztos, hogy száz évesen egymás kezét szorongatva fogunk egyszerre kimúlni.
A kizárólag anya szerep ma már szinte tarthatatlan, igen veszélyes üzem, én férfiként, jó lelkiismerettel nem merném erre buzdítani a feleségem.
Tehát nem feltétlenül önmegvalósításról beszélnék nők esetében sem, csak arról, hogy meg tudjon állni a saját lábán, ha kell, s ne egy nagy sokk után kelljen valahogy vészhelyzetet elhárítani és nehezen megkeresni a túlélés útját a hirtelen királylánysági élet köddé válása után.

Aztán még létezik olyan is, hogy munkamegosztás. Nem kell azzal fenyegetni senkit, hogy munka után még tied drágám a gyermek és a háztartás is teljes egészben, azon is lehet osztozni.

wuaaa 2015.07.17. 11:39:08

@adg: "Ket havonta hazajarni egy egy honapra... :D"

Ha ezt megtehetnéd, akkor azt hiszem mehetnél bárhova, hasraütős rendszerrel.. :)

@Hari Seldon 2: "Mi tavaly 6 hetente mentünk"

Volt egy időszak, amikor én is, 5-6 hetente 1 hét-10 napra, full-time munka mellett és nem fizetetlen szabin. Jó, hogy meg tudtam tenni.

soad1221 2015.07.17. 11:50:35

@tableno: esküszöm még nem hallottam, de innentől jegyzem... :)

@diggerdriver: hát jó, akkor téged köpködünk :) ma nem nincs olyan hangulatom..

@Dragonlady (Bp, Hun): ez simán elvitte a mai nap kommentje címet :)

nl_eni 2015.07.17. 11:51:12

Amúgy hogy néz ki a külföldre költözés egy család esetében? Apu dolgozik, anyu tartja a frontot, mert ha nem tartaná, akkor apunak legyen bár jó szakmája, jó fizetése, nem győzné kifizetni azt (anyu fizetésével sem) amit a gyermekfelvigyázásért, háztartásért havonta perkálni kellene. Anyu, míg otthon van (főleg nem iskolaköteles kisgyermekkel) szinte alig kap esélyt a nyelvtanulásra. Apu halad a munkában, anyu, ha el is kezdi a munkát, azt csak igen nagy lemaradással, nagyon lassú haladással teheti meg. Enyhén egyenlőtlen felállás.
Ezen csak egy támogató környezet és egy okos, odaadó, valóban szerető férj tud segíteni. Igazából ezek hiányában anyu kitartásáról is szinte hiába beszélünk. Mondjuk az mindenképp kelleni fog, ha az előbbiek adottak, de ha azok nincsenek, akkor a kitartás, akarás is mindegy.

Nehéz ügy ez, sok kérdéssel, sok tabuval. Sok esetben azonban a külföldre költözött család boldogsága múlik azon, hogy sikerül-e valóban megtalálni mindenki lelki békéjét, biztonságát. A valóban-t azért írtam, mert simán el lehet lenni évtizedekig önigazolással is, facebookon boldogabbnál-boldogabb családi képeket lehet posztolni, jól mutat ott az anyagi gyarapodás is, de vajon mi van ott, ahová senkit nem engedünk be?

2015.07.17. 11:56:14

En csak azt szeretnem kerdezni, hogy kivandorlas elott is ilyen volt-e a poszotlo, vagy ez a stilus egy ilyen trauma-feldolgozasi modszer?

@kék madár: :D

Van benne egy fontos kifejezes viszont: "Nem en diktaltam a ritmusomat." Szerintem ez egy nagyon jo megfogalmazas, ez a vilag legegeszsegtelenebb lelkiallapota amugy, meggyozodesem, hogy ez a kontrollvesztes all az osszes lelki es testi betegseg hattereben, es ez vezet depressziohoz meg rakhoz meg szivbetegseghez. Nem a posztolot ijesztgetem amugy, bocsanat :D Sot, reszerol igazan dicseretes, hogy o ezt idejeben felismerte es kezeli a helyzetet, es ha a stilus is valami ilyen megkuzdesi strategia resze, vagy a kethavi hazalatogatas eredmenye, vagy valami ilyesmi, akkor nincs problemam azt igy ebben a kontextusban ertelmezni. :D

LittleG (uk) 2015.07.17. 11:57:30

@nl_eni: "Ezen csak egy támogató környezet és egy okos, odaadó, valóban szerető férj tud segíteni. "

Meg egy au-pair. Es mehet anyuka is dolgozni. A gyerekbol kevesebbet lat, de nem zakkan meg az otthonulestol es osszessegeben anyagilag is jobban kijonnek.

soad1221 2015.07.17. 11:57:37

@nl_eni: na ehhez külfüldre sem kell menni, itthon 3 gyerek után, de még nem iskolás gyerekekkel állást keresni kb ugyanez.

a meghirdetett részmunkaidős állások nagyon ritkák. annak egy része eleve full-time, csak részmunkaidőre van lejelentve, meg annak indul, de később 6-7 órás, majd innen már csak egy pici feladat és rögtön fulltime
a fulltime állásra 5 év után egy nőnek Mo-n.. hát még jó szakmával se sok esélye van...

soad1221 2015.07.17. 11:59:20

@LittleG (uk): igen, mondjuk... Mo-n egy au-pair annyi vagy több pénzbe kerül mint, amit anyuka meg tud keresni ez alatt az idő alatt. HA egyáltalán felveszik 3 gyerekkel. mert hát ha a gyerek beteg lesz...

tableno 2015.07.17. 11:59:21

@LittleG (uk): Au-pair csak akkor lehetséges, ha az embernek van akkora lakása/háza, ahol el tudja szállásolni. Az meg egyáltalán nem evidens, ugye.

nl_eni 2015.07.17. 12:20:36

@LittleG (uk): az au-pair is pénzbe kerül, sokszor többe, mint amit anyuka kezdetben keresne. Tehát mindent egybevetve ez elején a legolcsóbb, ha anyu otthon ül. Rövid távon ez találtatik a leggazdaságosabb megoldásnak, még nem anyagi szempontból számítva is, ezért hátrányaival és előnyeivel az esetek 95%-ban esik erre a választás.
Ilyen történetben egy támogató és szerető férj szerepe ott van, hogy nem szajkózza reggeltől estig, h milyen jó kaját főzöl drágám, ez nekünk milyen fontos, a tiszta vécé és tiszta ruha szolgáltatást is igen értékeljük, továbbá semmi szükséged, drágám dolgozni, majd én megoldom, maradj csak itthon, lehet, hogy nem esik jól, majd meglásd megszereted.

nl_eni 2015.07.17. 12:22:31

@soad1221: erről beszélek, és a probléma egy külföldre költözéssel csak fokozódik, a különbség csak annyi, hogy ott nem, vagy csak kevésbé okoz anyagi problémát a dolog.

LittleG (uk) 2015.07.17. 12:26:11

@soad1221: Mi Romaniabol jottunk, ott az allami ovit siman ki tudtam fizetni, mig itt ez horror aron van, mellette nagyon keveseknek eri meg dolgozni menni (csak aki nagyon jol keres vagy tud reszmunkaidoben dolgozni).
Ott a vakaciok se lettek volna gond, mar sulis korban sem, orommel ment volna a nyugdijas nagyihoz addig, vagy jott volna a nagyi. Suli utani idoszakra meg eleg lett volna bebiszitter napi par orara.
Itt nincs nagyi, vakaciot is meg kell oldani, suli utant is, beteg napokat is, bebiszitter/nanny megint elvitte volna a fizu jo reszet, szoval nekunk az au-pair nem luxus hanem a legolcsobb megoldas.

LittleG (uk) 2015.07.17. 12:28:14

@tableno: Ez igaz, mondjuk gyerekkel ezt nem art elore meggondolni. Mi eleve ugy jottunk, hogy tudtuk, au pairre lesz szuksegunk (sot le is volt szervezve hogy ki lesz az), ugyhogy ugy bereltunk lakast, hogy legyen benne egy plusz kulonbejaratu szoba Neki.

soad1221 2015.07.17. 12:31:42

@LittleG (uk): ez rendben van, el is hiszem.
Mo-n szinte lehetetlen ezt normál fizetéssel finanszírozni, nem beszélve arról amit tableno írt, mi most nem tudom, hol tudnánk neki ágyat adni. Nem hogy szobát... :)

LittleG (uk) 2015.07.17. 12:39:47

@nl_eni: Ezzel vitatkoznek, nem feltetlenul az a gazdasagosabb megoldas, ha anyuka otthon ul. Legalabbis itt, meg a jobban megfizetett au-pair sem visz el egy minimalbernyit (es azert sokan keresnek minimalnal jobban)
Par evvel ezelott meg a legkifizetodobb itteni angliai forgatokonyv az volt, hogy kijon a csalad, csak apa dolgozik keres, de o is minimalisat keres, megigenyelnek mindenfele tamogatast, amibol csak a lakhatasi kifizeti sokszor a laber 90%-at (vagy csak a felet) es mindjart tobb penzuk van havonta, mint ahol mindket szulo dolgozik.
Szerencsere mi semmikepp sem szerettuk volna ezt a vonalat kovetni. Szerencsere, mert most megszigoritottak a tamogatasokat es meg szigoritani fogjak, ugyhogy vagy B terv lesz sokaknak vagy hazamennek.. vagy lehet csak en nem latom a C verziot meg :)
Attol meg a tamogato, reszet kivevo ferj kell, mert este mindketten faradtak, mikor hazaernek...
"a probléma egy külföldre költözéssel csak fokozódik, a különbség csak annyi, hogy ott nem, vagy csak kevésbé okoz anyagi problémát a dolog."
Ez a "kulonbseg csak annyi" pont eleg ahhoz, hogy kivitelezheto legyen a dolog.

bpetya75 2015.07.17. 12:40:06

@soad1221:

Ajánlom figyelmedbe a CSOK-ot. Bővítésre is felhasználható ;-)

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 12:45:04

@nl_eni:
Jo kifogás sose rossz= azert NE próbálja meg a haziasszonyi létét, mert esetleg (!!) kesobb vissza kell térni a dolgozó no+háziasszony kombohoz???
Aki csinálta, hidd el, hogy ha ismet csinálnia kell (barmilyen ok miatt is), akkor tudni fogja, hogyan ossza be az erejet/idejet. Nem felejti el a korábbi tapasztalatait.....
Es itt ne a karriert építő nőkre gondolj (náluk szempont az is, hogy ne legyen kihagyás a szakmajukban: új dolgok-stb), hanem azokra, akik """csak""" penzt keresnek a csalad megelhetesehez. Akad ilyen feleseg/anya néhány, megkockáztatom, hogy joval tobb, mint elhivatottsaggal dolgozo (=a szakmajat nagyon fontosnak tartó) no.

Mondom Mindezt ugy, hogy én szeretem a sajat szakmamat.
Nem kellene"lesajnalni" es félteni azokat, akik elégedettek az életükkel hivatalos munkahely NÉLKÜL is....

bpetya75 2015.07.17. 12:45:14

@soad1221:

Feleségem 10 év kihagyás után helyezkedett el. Aztán ahogy rojtosodtak az idegszálai, hosszasan kellett lelkére beszéljek, hogy kérje át magát 6 órába. Harmadik nekifutásra, amikor már érezte a főnöke, hogy vagy elfogadja, vagy inkább lelép, sikerült. Azóta munkahelyet váltott, és most már tényleg 6 órában van.

Nem állítom, hogy általános, nem sok női programfejlesztő van a környéken, de azért meg lehet csípni.

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 12:47:26

@nl_eni:
Aki világéletében kiralylanyjent élt, annak valoban sokkoló, ha egyszer csak sajat magarol kell gondoskodni.
Aki viszont kepes volt erre, annak nem lesz sokk, ha újból onalloan kell megállni a sajat laban....

LittleG (uk) 2015.07.17. 12:49:44

@soad1221: Ez igaz, bar nekem otthon eszembe se jutott volna az au-pair, ott jobban meg lehet oldani nenikkel akkor vigyaznak a gyerekre, mikor kell, ram is vigyaztak ilyenek, pot-nagymamak :)
Itt ez nem bevett tarsadalmi szokas, a gyerekfelvigyazas eleg draga, meg a nem hiavatalos, masik magyar bebiszitterkedik is.
Nem vet fel minket a penz, szoval az au-pairt sem tudjuk felsokategoriasan fizetni, ezert olyanokat kerestunk es eddig sikerult is talalni, akiknek valamiert ugrodeszka, hogy kijohetnek - vagy elni kicsit Angliaban, majd hazamenni vagy megkapaszkodni es elindulni itt. Sokkal konnyebb igy, mint a semmibe kijonni, es toke sem kell hozza semennyi.
Sok penzt felretenni ebbol nem lehet, marmint egy au-pairnek, ha az a cel.

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 12:57:34

@LittleG (uk):
Nagy kerdes, hogy azert megy anyuka dolgozni, mert ugy érzi, megzakkan (olymindegy, hogy a szakmaja/munkaja hianyzik elsősorban, vagy a 4 fal koze suvadva kezd el befordulni), , vagy azért, mert szükség van a fizujara....
Hidd el, tényleg sokan vannak, akik nagyon jol ellennének otthon. Ezt kellene elhinni-elfogadni, es nem azt sulykolni, hogy "munkahely nelkul nem lehet teljes (!!) élete egy nőnek!".
Amíg ez a nézet általános, addig sokan vagy nem mondják ki, vagy restellkedve mobdjak, hogy ok bizony elégedettek a háziasszonyi életükkel es nem hianyzik nekik a munkahely/munkaviszony.
Tényleg nekik kell röstellkedni, különös tekintettel a "tolerancia" szó eredeti jelentésére?......

Muscari 2015.07.17. 12:59:18

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az nekem is tetszik. Valószínűleg én vagyok túl kíváncsi, de jó lenne tudni, hogy mit dolgozott a posztoló otthon. Csak azért, mert azt írta, hogy a férj keresete elérte, majd meghaladta az övét. Ezek szerint nem lehetett túl rossz munkája otthon, valszeg nem volt könnyű feladnia.

LittleG (uk) 2015.07.17. 13:12:16

@macamuca [IHUN]: Igazad van. Nekem nem opcio, hogy otthon uljek: vagy szamlakra vagy kajara nem telne egy fizubol. Ha megtehetnem, legszivesebben reszmunkaidoben dolgoznek, mondjuk napi hat orat, heti 3 napot. Mert csak ugy otthon lenni nekem szemelyszerint nem eleg, de ennyit dolgozni meg sok... viszont nincs sok valasztasom. Szeretnem en, ha en ebreszthetnem es vihetnem a lanyom suliba, legalabb hetente egyszer.. Egy ideje (par eve) epp azon stresszelek, hogy eltelik a gyerekkora, mindjart tini lesz es mar nem fog igenyelni engem, es en nem hasznaltam ki ezt az idot, amig anyas, hogy sokat sokat vele legyek... meg ugy legyek vele, hogy epp nem vagyok hulla faradt es meg fozni is kell este...
Szeretem a munkam, a munkahelyem, de nem hivatas.
Elfogadom, ha valaki otthon, feszekrakasban teljesedik ki, csak azt itelem el, mikor valaki otthon van, de "azt" sem csinalja (nem tud fozni, esze agaban sincs megtanulni, dolgozo anyos visz nekik dobozban kajat, amugy meg gyorskajan elnek), egesz nap facebookon ul, meg akkor is mikor a gyereket kiviszi a parkba, o felrevonul es a telefonjat bujja. Neha ugy csinal, mint aki munkat keres, de mikor kap egyet, nem vallalja el.
Szoval sehol nem dolgozik, se munkahelyen, se otthon.
En az ilyet tartom olyannak, aki csak "eltartatja" magat.

nl_eni 2015.07.17. 13:16:35

@macamuca [IHUN]: én nem kételkedem benne, hogy egy nő több évi otthoni munka után is képes helytállni egy csomó munkában, és még szakmában is, mert képes behozni a lemaradásait is. Én nem itt látom a problémát. Hanem ott, hogy egész egyszerűen minden otthon eltöltött évvel csökken az esélyed, hogy visszaáll pénzkeresetre, mert ilyen a közeg, amiben nőként per pillanat létezhetsz. (Ez alól csak az északi államok képeznek értékelhető szinten kivételt.)
Nem sajnálom le az otthon dolgozókat, de ettől még fontosnak tartom azt is, hogy ne idealizáljuk, mint királynői létmódot, mert messze nem az. Hogy miért nem, arról már fentebb írtam diohejban.

nl_eni 2015.07.17. 13:26:17

@macamuca [IHUN]: 12:57
Ok, lehet teljes az élete fizetett munka nélkül is egy nőnek, ha ennek megvannak a társadalmi, családi keretei, ami ezt hosszú távon lehetővé teszi. Csakhogy ilyen keret ma alig van. Marad tehát a kockázatvállalás: maradok otthon, és ha kicsúszik a talaj a lábam alól, akkor megevett a fene.

Joga van mindenkinek megválasztani azt, hogy milyen körülmények között érzi boldognak magát, csak tisztában kell lenni mindennek az előnyeivel és hátrányaival. És az a retorika, amelyik azt mondja, hogy a nő élete csak családanyaként teljesen okés lehet a mai világban, bizony altatja a családokat: a nőket, akik nem állnak munkába, a férfiakat, akik jóhiszeműen ezt elfogadják és nem gondolnak tovább.

nl_eni 2015.07.17. 13:32:50

Nem arról van tehát szó, hogy kell-e röstellni az otthonmaradást (másik kedvencem a baba születései utáni korai munkába állást). Ez hamis problémafelvetés. Nem kell röstellni!
De látni kell a helyzetet egészében. A nő otthonmaradása még ma is kézenfekvő rövidtávú megoldás sok mindenre, aminek a végén a legkevésbé a nő lesz a haszonélvezője. Más kérdés, hogy amire ez kiderül, addigra már nem marad más alternatíva, mint elfogadni, hogy végül is nekem ez a legjobb megoldás. Ez pedig így nem más, mint színtiszta önigazolás, túlélés, de semmiképp sem a választásaimból eredő, boldogságos ki-, beteljesedés.

©________ 2015.07.17. 13:38:58

@macamuca [IHUN]: uhh, a minap kiderult, h mar egy rohadek kis szoget nem tudok normalisan beverni:-):-)
mondtam is az emberemnek, meg ne merjen itt elobb halni nekem, mert akkor nekem kampec:-):-)

©________ 2015.07.17. 13:42:02

Egyebkent meg a szo helyes irasa
gyuttmaratt
:-)

adg 2015.07.17. 13:42:36

@macamuca [IHUN]: igazad van. De a te posztodban nem lettek emlitve, ezert en alapbol ugy gondoltam, hogy nincsenek kepben. Majd a kommentek kozt, hogy gyerek iskola, ferj dolgozik. Ez engem kicsit mellbevagott. De amugy semmi kozom hozza, ezert nem is kerdeztem ra. Ha akarod elmondod, ha meg nem, hat nem.
Szoval bocsanat, nem ismertem a hatteret, csak ennyire, ezert furcsallottam a kerdesedet.

nl_eni 2015.07.17. 13:44:02

@Beth A.: én elektromos csavarozót kértem a legközelebbi ajándékozós ünnepre. Úgyis előttünk egy nagy bútorszerelős projekt, jó lesz együtt csavarozni. A korábbit is együtt csináltuk, akkor abból a biz. szerszámból csak egy volt. (A gyermeknek is van saját (játék)szettje.)
Ja, főzni is jó együtt, sörözni, borozni, beszélgetni lehet közben.

adg 2015.07.17. 13:56:13

@Dragonlady (Bp, Hun): havazik ez az uj hobbija, amikor epp nem kell tokeletes valaszokat adnia kerdesekre.

adg 2015.07.17. 13:57:50

@adg: gondoltam egy pontot a havazik utan, de elveszett. Sajnos en meg nem tudok tokeletes valaszokat adni, mint a havazos Birca.

2015.07.17. 13:58:39

@macamuca [IHUN]: nekem is epp ez jutott eszembe, hogy nem feltetlenul a hagyomanyos ferfi es no szerepeken van a hangsuly, hanem, hogy valakinek a joletet is fel kell tudni dolgozni lasd poszterina, aki nem erezte jol magat ha nappal az utcan setalt, mert az csak a lustasag jele lehet. Nem mindenkinek egyszeru atallni 2 keresos modellrol az 1 keresosre foleg ugy, hogy addig kvazi o volt majdnem a csaladfenntarto a maga fizujaval...

macamuca [IHUN] 2015.07.17. 13:59:09

@nl_eni:
Tarsadalmi keret=szokások, elvárások, lehetőségek .
Na ezek miatt nagyon nem mindegy, hogy melyik országról van szo...
Van-munkahely? Elterjedt-e a reszmunkaido? Milyen a megítélése a haztartasbelikent elo feleségnek? Stbstbstb.
Mo. es UK viszonylatában elég nagy differenciak vannak minden (!!!) teruleten. Es gondolom, a tobbi orszagban elok is hadonlokrol tudnának beszámolni....

©________ 2015.07.17. 14:04:40

@nl_eni: hogy erted? Ha elektromos csavarhuzoval verem be a szoget, akkor kozepen lesz?
vagy?

©________ 2015.07.17. 14:05:45

@adg: mert meg nem iratkoztal ki rendesen.

2015.07.17. 14:08:01

Ja es tetszik, hogy Nemetorszagot nem a vilag vegenek vagy szamuzetesnek elik meg, ahonnan nem lehet haza jonni. Tenyleg nem nagy cucc, foleg ugy, hogy a nemet oldalon lehet is kuldeni a kocsinak az autobahnon, mar ha kocsival jarnak :) Kecske es kaposzta feeling. Tok jo, hogy ilyen rugalmasak :)

LittleG (uk) 2015.07.17. 14:08:05

@adg: már azt hittem birca átlényegült és most épp havazás formájában létezik :) nem rossz kép, tiszta buddhista

DieNanny CH 2015.07.17. 14:13:27

@soad1221:

"na ehhez külfüldre sem kell menni, itthon 3 gyerek után, de még nem iskolás gyerekekkel állást keresni kb ugyanez."

Ebből a szempontból Mo jobb. Nyugaton nem ismerek olyan országot - de persze lehet, hogy van -, ahol 7-től 16-17 óráig ingyenes gyermekfelügyelet van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 14:15:57

@nl_eni:
Itt az ilyen háztartási szerszámokból meg kerti eszközökből lehet kapni kimondottan nőknek szánt rózsaszínű csavarbehajtót vagy duggatófát vagy gumikesztyűt.

LittleG (uk) 2015.07.17. 14:18:31

@diggerdriver: és? milyen volt 2 év után először menni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 14:22:00

@LittleG (uk):
Nagyon furcsa mikor a saját házában vendégnek érzi magát az ember.

LittleG (uk) 2015.07.17. 14:25:18

@diggerdriver: hm.. és mikor többedjére mentél?

soad1221 2015.07.17. 14:38:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: igen, az ovi vagy napközi jó, hogy van. a negatív oldala az a munkahelyek. nincs részmunkaidő, és a fulltime munkaidő vége szinte mindenhol 16-17 óra, amikor az ovié, napközié. és ha nem 15 percre van a suli, akkor ez azért problémás segítség nélkül...
Én mondjuk reggel tudom vinni őket, de később végzek, minthogy az ovi véget ér, ráadásul a város másik pontján, ahonnan kb 45 perc...szóval a feleségemnek olyan munkahelyet kellene találni, ahol vagy 3-kor végez, vagy 4kor de akkor az ovitól max 30 percre van.. ez igen erősen leszűkíti a lehetőségeket... és ez Bp, ahol ezek problémák még csak light verzióban vannak, mert a közlekedés, a munkahelyek száma, az ovik száma, stb.stb..

akkor most ugyanezt vidéken, ahol a busz mondjuk jó esetben jár a másik községből fél óránként....

nl_eni 2015.07.17. 14:38:35

Nyugatabbra, Északabbra kétségkívül kedvezőbb a helyzet. Abból a szempontból mindenképp, hogy nem szól bele senki (legalábbis ez nem általános), és van részmunkaidő is. És a családok is másabbak már, erről sem szabad megfeledkezni, mint ahogy arról sem, hogy mi nem abban a kultúrában születtünk, szocializálódtunk és sok dologra, ami kinn működik, nekünk folyamatosan és tudatosan figyelni kell.

Én a hollandiai helyzetet látom át jobban: a részmunkaidő itt elég elterjedt, van bőven választék. De míg a férfiak 26.8, addig a nők 76.6%-a részmunkaidőben dolgozik. Az eloszlás még első ránézésre sem közelíti az egyenlőt, tehát, ha a család feladatairól van szó, akkor abból itt is a nő kap messzemenően többet. Küldök friss, ropogós tanulmányt, ha érdekel :)

nl_eni 2015.07.17. 14:41:24

@diggerdriver: nekem zöld kéne, tudod az a sima bosch-fajta. Talán majd kerti szerszámokból veszek rózsaszínt, vagy kis virágost :)

nl_eni 2015.07.17. 14:43:57

@Beth A.: Nehogy csavarhúzóval próbáld beverni a szöget! Oda kalapács lesz a jó szerszám. Kisebb fajtát is lehet venni, és nem árt gyakorolni. Egyes ikeás szekrény hátának odafogásához pl. kismillió apró szöget kell beverni, azon lehet gyakorolni :)

©________ 2015.07.17. 14:53:41

@nl_eni: mar bocsanat erte, de te direkt vagy ilyan agyalagyult? vagy csak nem ismerlek fel?

2015.07.17. 15:06:39

@nl_eni: Hat ja, tobbnyire ott jobb dolog nonek lenni, legalabbis jogi es gazdasagi szempontbol mindenkepp, ahol a munkasosztaly tagjanak is, ezt mar sokan megirtak, most nem vagyok olyan allapotban, hogy ilyen baromi intellektualisakat kommenteljek a marxizmus es a feminizmus kapcsolatarol :D De amugy nagyvonalakban szerintem elegge ertheto, vagy nem, de most nem kell tanulmanyt kuldeni, mert iszonyu faradt vagyok, de amugy ez egy erdekes tema. :D

drnapene 2015.07.17. 15:11:15

Az otthon melegét biztosító és a gyerekek dolgait szervező nőről sokat beszéltetek.
Mit gondoltok, ha ugyanezt egy férfinek kell külföldi környezetben - hasonló felállással, min. némettudással, nem piacképes szakmával - elvégezni. Nálunk én fogok dolgozni.
Vélemények női-férfi szempontból?

nl_eni 2015.07.17. 15:11:16

@Beth A.: poén volt, de tényleg nem kellet volna. További szép napot!

soad1221 2015.07.17. 15:17:28

@drnapene: hát tanuljon annyit amennyit csak tud, aztán ha a gyerekekre már nem kell őrszem, akkor mehet ő is dolgozni? :)

figyelj, bár nem klasszikus felállás, de leginkább tőle függ, hogy ez mennyire vállalható...
ha neki és neked is jó ez a felállás, akkor a gyerekeknek meg tuti nem lesz ebből semmi bajuk. más szempont érdekes? :)

drnapene 2015.07.17. 15:20:47

@soad1221: mondjuk mi is így gondoljuk. remélem hogy sikerül, mert nálunk ő az akinek már most honvágya van! :)

LittleG (uk) 2015.07.17. 15:25:17

@drnapene: ismerek olyat, akinel ilyen a felallas es a no egy-egy elejtett mondatabol ereztem hogy a helyzet zavarja. Ugy oszinten, engem is zavarna hosszu tavon, ha nem latnam hogy igyekezne megtanulni a nyelvet hogy idovel o is dolgozhasson

(no vagyok, anya)

Herr Géza 2015.07.17. 15:27:24

@Beth A.: Sztori: minap a kölök azt mondja, hogy ö szeretné sk. összerakni az asztalt (IKEA). Na, lássuk. Csak a lábai voltak külön, azokat kellett hozzácsavarozni. (Itiner nincs hozzá, mert régi darab, pár hónapja vettünk másikat, akkor ezt együtt szedtük szét és tároltuk be a pincébe.., csak most kitalálta, hogy az neki kell a szobájába.) Minimális fifika van a csavarozásban, forgatja kezében a csavart és néz rám. Mondom neki, gondolkozz fiam... Nem megy. Én már röhögök hogy próbálná összerakni, de hagyom "gondolkozni". :D. Jön a nejem éppen, látja, hogy bibi van, mire megjegyzem a fiamnak, hogy ne hagyj már szégyenben, ezt még anyád is simán összerakja. Ö neki is áll teljes lendületböl, hát vazze, egy az egyben ugyanazokat a béna verziókat, ugyanolyan sorrendben próbálja, mint a fiam. :DDDD Kivettem a kezükböl, megmutattam, hú meg há... Utána mondom a fiamnak, hogy ha én elpatkolok idö elött, gondod legyen rá, hogy anyád olyan új pasit hozzon a házhoz, aki legalább fele annyira müszaki, mint én, különben nagy szarban lesztek... :)))))

wuaaa 2015.07.17. 15:28:53

@drnapene: Hát tudod, ismertem olyan csajokat, akik helyett főztem inkább én, ha jót akartam enni. Ismertem olyanokat is, akikkel inkább nálam töltöttük az időt, mert abban a rendetlenségben, amiben éltek, én valahogy nem tudtam kellően ellazulni. Olyat is, akinek csak egyszer engedtem, hogy inget vasaljon nekem. Na most innen nézve ...............

nl_eni 2015.07.17. 15:30:04

@drnapene: nehéz lesz, pont annyival nehezebb mint egy nőnek, mint amennyire te nehezebbnek tartod attól, hogy férfiként végzed.

De egy kiegyensúlyozott párkapcsolat ezt megbírja, a frusztrációt is megbírja, a nehezebb napokat is. A kulcs a folyamatos egyeztetés, beszélgetés, egymásra folyamatos nyitottság.

Amúgy ilyen faramuci a világ, az senkinek sem kérdés, hogy otthon ülő asszonykával működne-e a dolog.

nl_eni 2015.07.17. 15:34:52

@LittleG (uk): persze, hogy zavarja, ebben szocializálódott. A férj pedig valószínűleg nem abban, hogy átvegye a teljeskörű otthoni tüsténkedést. Ez így biztos bukta, sok feszültség, amiben lehet keserűen benne maradni, vagy nagyon sok munkával elkezdeni az egyeztetést, vagy külön folytatni. Mindegyik nehéz út, próbára teszi a kapcsolatot.

Herr Géza 2015.07.17. 15:36:39

@drnapene: Hahó, szia... (Megkaptam a privit, csak még válaszra nem futotta... )
Van itt is olyan apuka, aki végigcsinálta ezt, gondolom mindjárt jelentkezik...
Az biztos, hogy én a magam részéröl nem lennék kétségbe esve. Az, hogy többet keres (ill. keres én meg nem) meg önmegvalósít nekem aztán nem okozna pszichodrámát, átmenetileg ugyan, de volt már rá példa nálunk is, Jól viseltem, söt...
A házimunka meg a gyereknevelés meg nem téma... (csak a vasalót nem vagyok hajlandó üzemszerüen használni, na az frusztrációt okoz nálam...) :)))

SzZoole 2015.07.17. 15:48:25

@Herr Géza: en csináltam 2 évig,de egy szót sem fogsz kihúzni belőlem,az biztos:)))

Herr Géza 2015.07.17. 15:50:49

@Zoole[uk]: Nem rád gondoltam... :))))

SzZoole 2015.07.17. 15:53:41

@Herr Géza: kar,pedig hipnozishatnal:)))
Jaoul itam?;)))

soad1221 2015.07.17. 15:54:18

@Herr Géza: a vasaló egy hülyeség. azok találták ki, akik szeretnek unatkozni. mondjuk forma-1-et néznek, vagy ilyesmi:)

Csodabogár 2015.07.17. 15:58:57

Szerintem a posztolo komoly hibát követ le, ha megül otthon. Soha nem fog rendesen megtanulni németül. Ezt számtalan otthonmaradónál tapasztaltam. 13 éves gyereket már nem kell babusgatni otthon, nyugodtan lehetne dolgozni mellette, bármit, csak emberek közt és beszédre kényszerítve.
Az már az én privát hozzá állásom az élethez, hogy én mindig magamat akartam eltartani. Rövid ideig dolgoztam részmunkaidőben, aztán rájöttem, hogy ha többet keresek, meg tudom fizetni a takarítónőt. Váltottam egész napos munkára.

Hazalátogatni én 9 év multán tudtam csak és nagyon élveztem. Utána is mindig. Később évi 2-3 hazaút volt, néha több.

wuaaa 2015.07.17. 16:14:40

@soad1221: "..vasaló egy hülyeség.."

Vannak, akik szerint a dezodor is az.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.17. 16:32:06

En is csatlakozom a vasaloellenes taborhoz

©________ 2015.07.17. 16:36:07

@nl_eni: szoval direkt.
azt jobban szeretem, mint az osztonost. Maradhatsz.

LittleG (uk) 2015.07.17. 16:42:44

En szeretem a vasalt ruhat. Es ha mas vasal. Igazabol nem ertem miert, vasalni nem olyan nehez. De sose szerettem. Jo max kisgyerekkent szerettem volna, amikor meg nem engedtek. Meg jo se en se ferjem nem kell inger hordjunk a munkahelyunkon. Bar egyszer valaki meselte, hogy o igen, de akkor sem vasalja oket hanem rogton mosas utan jol kirazza oket es vallfan szaritja. Biztos van olyan anyagbol keszult ing, ami jobban kirugodik magatol.
Ilyen antivasalasosaknak :)
Anyosom meg az agynemut is vasalja... Nem mondom szep szep de nincs az a lepedo amit en kivasaljak azert hogy az elso belefekveskor osszegyurodjon.
Tenyleg. Valszeg tobbet vasalnek ha ugy is maradnanak a ruhak... De mivel felvesszuk oket...

2015.07.17. 16:43:41

MI a baj a vasaloval? En szeretek vasalni, olyankor megtapogatom a szep ruhaimat, es utana, ha beteszem a keszet a tobbi koze a szekrenybe, olyankor lehet neki orulni, hogy mennyi csodaszep cuccom van, amik mind csak arra varnak, hogy vegignyargaljak bennuk az utcan. :D

2015.07.17. 16:44:14

@Dragonlady (Bp, Hun): @soad1221: @Herr Géza:

a megoldast a vasalo problemara mar feltalaltak :D

www.amazon.com/Downy-Wrinkle-Releaser-33-8oz-trigger/dp/B001LFCS9Y

Remove Wrinkles Without Ironing
Great Family Sized Spray Bottle with Ergonomic Grip
Great for College Students, Business Travelers, Busy Moms

mondjuk azt nem mondja, hogy great for busy Dads, szoval nem tudom, hogy a ferfiaknal is bevalik-e
:D:D:D

2015.07.17. 16:47:42

@LittleG (uk): nagyim meg kemenyitot is hasznalt, nemcsak vasalta :)

mondjuk a mosas legalabb egy napos program volt a keverotarcsas mosogep es centrifuga komboval, majd teregetessel, ha nem szaradtak be akkor meg masnapra is atcsuszott a projekt :) szamomra ma ez mar felfoghatalan:)

LittleG (uk) 2015.07.17. 16:49:44

@mojyo: Akkor te tuti nem vagy no, mert notol en meg olyat nem hallottam, hogy "mennyi csodaszep cuccom van, amik mind csak arra varnak, hogy vegignyargaljak bennuk az utcan. " :D

LittleG (uk) 2015.07.17. 16:53:56

@Mrs Rumcajsz CA: igen, anyosom is kemenyitett amig nem vett automata mosogepet. aztan mar sajnalta megint bevizezni a kicsavart ruhat :)
(jellemzo hogy egyszer ra akartam dolni egy kikemenyitett, kivarrt diszparnara, de nem engedte :))
mekkora okorseg a diszparna, muvirag, mugyumolcs talcaban az asztal kozepen... diszcsoki sincs amit csak nezhetsz de meg nem ehetsz..

LittleG (uk) 2015.07.17. 16:55:28

mondjuk azon, hogy en nem kemenyitek, nem akadt ki annyira mint azon, hogy a fasirtot tojas nelkul keszitem, merthogy AZT UGY KELL :)

drnapene 2015.07.17. 16:56:17

@Zoole[uk]: Azért mesélhetnél ha 2 évet már lehúztál ilyen poszton :)
Állásinterjúk, szakmai nyelvvizsga egy hét múlva, őszre-télre kinnt vagyok- család kicsit később - terveink szerint.

Nálunk - sajnos, bizonyos szempontból - már 3 éve a férjem tartja itthon a frontot, az ő munkája otthonról is végezhető (már ha van...)
nagyon klasszul szervez, koordinál, három gyerek mellett van is mit.
De azért ez nem az ideális állapot ... itthon nem sikerült az ő területén (webgrafika) nagyot dobni, odakinnt a nyelv lesz az akadály egy ideig. Sok tervünk van.

2015.07.17. 16:56:30

@LittleG (uk): De miert? Csak azt mondtam, hogy rengeteg cuccom van, azt nem, hogy ELEG.... :D

soad1221 2015.07.17. 16:58:06

@drnapene: hát azt onnan is tudja csinálni bárhová lényegében :)

wuaaa 2015.07.17. 17:02:02

@soad1221: Pontosan. Én sem ilyesmire gondoltam mikor @drnapene: azt írta, hogy "nem"piacképes a szakmája".

LittleG (uk) 2015.07.17. 17:02:07

@mojyo: "Nincs egy rongyom amit felvegyek" nem ismeros? :) Bar, ha belegondolok, en se szoktam ezt mondani. Lehet en se vagyok no??

2015.07.17. 17:06:28

@LittleG (uk): Nem, en ezt a szituaciot nem ismerem, nekem tenyleg annyi van, hogy inkabb a melyiket vegyem fel a sok kozul szokott lenni :D De en csak egy semleges nemu japan rajzfilmfigura vagyok amugy, szoval nem szamit. :D

wuaaa 2015.07.17. 17:08:12

off
Látta valaki a tour de franceon kólát osztogató majd' 90 éves tatát? Megható volt..

LittleG (uk) 2015.07.17. 17:09:12

@mojyo: Ugy konnyu, egy rajzfilmfiguranak csak rajzolni kell es lesz kismillio ruhaja. Egy szett ceruzabol sok rend ruha kitelik. Meg hajfestek meg barmilyen valtozatos kinezet, nem kell plasztikara kolteni, cipokre, mukormosre, fodraszra meg ilyenek :)

2015.07.17. 17:10:35

@LittleG (uk): :D:D:D haha ez nagyon jo, kb, mint az antik butor ezercsilliard forintert, amire aztan nem ulni, mert baja lesz.

jaja a fasirt az kenyes tema, legalabb annyira, mint a kolbaszrecept a lecso es a toltottkaposzta:D

Herr Géza 2015.07.17. 17:10:44

@mojyo: A vasalt ruhát én is szeretem... :)) Volt az életemben egy nem rövid idöszak, amikor muszáj volt vasalnom.. Na azt a lélekölö tevékenységet én nem bírom (mondjuk a maratoni futás sem az esetem, meg az összes olyan, ahol hosszú ideig ua. a kb. egy-hat mozdulatot kell végezni...). Na akkor álltam rá a póló, max. pólóing hordására, aztán azt vettem egyszer észre, hogy már csak két ingem van.....
Egy zsebkendöt ma is szívesen kivasalok. Három mozdulat és kész.... De a pzs mégis jobb. :)))

LittleG (uk) 2015.07.17. 17:11:46

@mojyo: Most fuggetlenul attol hogy te mi vagy es a viccet felreteve notol en meg ilyet tenyleg nem hallottam. Akkor is ha tenyleg sok van. Max nem panaszkodik hogy nincs eleg. De azert mikor teheti, meg vasarol parat :)

wuaaa 2015.07.17. 17:14:45

@Mrs Rumcajsz CA: Nincs, most láttam bevágva az élő közvetítésbe. Állítólag legenda az öreg, google talán tudhat róla valamit..

2015.07.17. 17:19:42

@wuaaa [nor]: rakeresetem gugli baratomnal ezekkel a szavakkal:
tour de france 90 years old man giving out drinks

elso 3 talalat
Ninety-year-old man faces jail for giving food to homeless ...
Doping at the Tour de France - Wikipedia
Greg LeMond - Wikipedia
:D :D :D

2015.07.17. 17:24:13

@LittleG (uk): Azt en nem mondtam egy szoval sem, hogy nekem eleg van! :D Az sose lesz, amig csak letezik a konnyuipar... Dehat nyilvan azert vasarolok sokat, mert tetszenek, nem? Szoval hulyeseg lenne letagadni, hogy sok van, azzal azerttisztaban vagyok, hogy mennyi van, meg mindegyiknek van helye a fejemben es parja, amivel hordani tudom, sot, mindegyikhez van emlekem, vagy fuz hozza valamilyen kulonleges viszony, peldaul arrol, hogy mikor hordtam, vagy milyen erzesem van benne vagy kire hasonlitok altala, vagy szerencset hozott-e, vagy utal engem es az elso alkalommal lekaveztam, stb stb. :D

drnapene 2015.07.17. 17:24:15

@wuaaa [nor]: A webgrafika nagyon sokat változott, ő főleg webdesigner, a weboldalak az okostelefonok korában pedig már nagyon másként készülnek, mint pl. 4-5 éve.
Olyan mint egy új nyelvet tanulni, autodidakta módon nagyon nehéz, valami tanfolyam, oktatás kellett volna, de erre nem volt pénzünk. Vagy beletanul kis segítséggel ebbe, vagy valami más szegmensben dolgozik majd - ő előszeretettel emlegeti a pizzafutár szekciót!! :)

2015.07.17. 17:25:06

@mojyo: Ez erre @LittleG (uk): ment, bocsanat, nem zoldult be valami miatt.

drnapene 2015.07.17. 17:28:55

@wuaaa [nor]: :D
Pont jobban főz már mint én, szolgáltatók, diktálások...
de a porszívó az én fegyverem maradt és a tanítónénikkel is én tárgyalok - még ! :)

wuaaa 2015.07.17. 17:32:45

@mojyo: "...vagy kire hasonlitok altala.."

Na kire??? Csak hogy valami elképzelésünk legyen már... :D

@Mrs Rumcajsz CA: Élőben kell nézni... :)

@drnapene: Pizzafutár? :) Ha neki jó lesz, hát legyen.. :)

LittleG (uk) 2015.07.17. 17:36:08

@wuaaa [nor]: Haat ruha teszi az embert, nem? Egyik ruha Angelinahoz teszi hasonlova, masik Bradhez :)

wuaaa 2015.07.17. 17:41:35

@LittleG (uk): Akkor nálam valami nagyon rosszul sikerülhetett, mert sem Angelinara, sem Bradre nem hasonlítok semmiben.. :D

LittleG (uk) 2015.07.17. 17:42:45

@mojyo: Na, ez igy rendben van, bar nekem nincs ilyen rendszerezettseg a fejemben a ruhaimat illetoen. Inkabb olyanokat tudok, hogy ez vagy az hany kilosan jo ram :)
Az emlekes resz nekem is megvan, van hogy a kezembe kerul egy ruhadarab es olyanok jutnak eszembe, amire nem is tudtam, hogy emlekszem.. Vagy forditva, eszembe jut egy emlek es az, hogy pontosan hogy voltam feloltozve es elamulok hogy mindabbol ami akkor rajtam volt, mar egyik darab sincs meg. Es ez nagyon fura mert a szuloi hazban nem volt olyan, hogy egy ruhatol megszabaduljunk. Ugyhogy ugy volt tele egy ruhasszekreny, hogy tobb mint fele tenyleg nem volt aktualis (majd valaki beleno, belefogy, vagy nem, de jo az anyaga, vagy az sem, de hat kidobni nem lehet, majd jo lesz felmosorongynak, de hat ahhoz meg tul jo allapotban van, meg varunk, majd lesz vele valami. Hatha jon valaki, akire ra lehet sozni.)

2015.07.17. 17:45:12

@wuaaa [nor]: Termeszetesen en minden ruhamban ugy nezek ki, mint egy szupermodell, csak az egyik ruhamban peldaul en vagyok Kate Moss cirkuszi bohocnak oltozve, a masikban Kate Moss ciganyasszonykent, esetleg Kate Moss, mint kobanyai csoves, vagy ballerina/ukran prosti, stb stb. :D

2015.07.17. 17:49:35

@LittleG (uk): En is utaltam ilyet csinalni, de amikor gyerek voltam muszaj volt mert ugye kinottem a dolgokat... aztan kesobb meg kell a hely... legutobb tavaly csinaltam ilyet, es kidobtam nehany ilyen emlekezos darabot, de majdnem belebetegedtem. :D Most egy darabig biztos nem fogok ilyet csinalni. :D

wuaaa 2015.07.17. 17:55:17

@mojyo: A hozzászólásaid alapján eddig is eléggé bejöttél és bár nem tudom hogy néz ki ez a Kate Moss, de az ukrán prostival most már teljesen levettél a lábamról.. :D
:P

LittleG (uk) 2015.07.17. 17:58:46

@mojyo: Amig meg nem telik a szekreny :) Vagy akar meg egy szekrenyt is lehet venni, ha van hely hova tenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.17. 18:00:54

Megént egy érdekes térkép, a korrupcióról:

transparency.hu/A_korrupcio_2014-es_vilagterkepe

Skandinávia és Enzéföld a topon... :-)
A világ majdnem összes többi része meg vöröslik.De legalább is komplett kontinensek.Persze nem lepődök meg rajta csak úgy érdekes.

SzZoole 2015.07.17. 18:05:12

@drnapene: egy eleg súlyos balesetem volt,de a többiek mar unják a storyt...
De te biztos hogy velem akarsz beszélgetni,nem tudtad,hogy en a blog egyik bunkoja,tetovált gyagyája vagyok,ja es meg nagy közutálatnak is örvendek.Meg azt fogjak mondani rad,hogy rangon aluli emberel alsz szoba:)

Egyébként milyen doki vagy?

wuaaa 2015.07.17. 18:11:13

@Zoole[uk]: Majom. Ne hagyd ki azt se!
:D

LittleG (uk) 2015.07.17. 18:12:48

@Zoole[uk]: Sejtettem hogy nem csak vicc az agymutet emlegetese, de en nem unom a sztorit mert nem is ismerem. Mar itt kinn? (Nekem is volt) (Nem balesetem..)

SzZoole 2015.07.17. 18:20:48

@wuaaa [nor]: ja,jo hogy emlited,azt mar el is felejtettem,tudod az agyműtétetem:)))

SzZoole 2015.07.17. 18:23:18

@LittleG (uk): hajaj,ha meg csak agymutet lett volna...
Igen itt kint történt,most augusztusban lesz 5 éve

LittleG (uk) 2015.07.17. 18:36:25

@Zoole[uk]: Az enyem mar 11 eves :) bar tunik ilyen soknak. Ezek szerint jo orvosok kezebe kerultel?

drnapene 2015.07.17. 18:41:41

@Zoole[uk]: Szóval muszáj kör volt az otthonlét, sajnálom, nem emlékeztem rá. Azért az más.
Belgyógyász vagyok.
Az is egy gond hogy Norbi egy nagy dumás, Humor-Herold, :) , szóval nem tudom hogy halad majd a német szóviccekkel ! Maradok én és az aprónép a Közönség :).

LittleG (uk) 2015.07.17. 18:49:08

@drnapene: Biztos vannak ott meg magyarok, ahova mentek, hatha talaltok par jofejt. Megvan mar konkretan hogy hova mentek? Ha nem titok, az orszag melyik reszere? Te ott is orvoskent fogsz dolgozni vagy elso korben mast?

Mme Seldon 2015.07.17. 18:52:32

@drnapene:
Nálunk én dolgozom és Hari az, aki itthon van a gyerekekkel és nyelvet tanul. Jól működik a dolog, most, hogy a legkisebb is óvodába kerül,nekiállunk munkát keresni. A nyári szünetet meg úgy oldottuk meg, hogy váltva itt vannak a nagyszülők, aztán mi megyünk nyaralni (Magyarországra is).

SzZoole 2015.07.17. 18:53:00

@LittleG (uk): Igen,en sokat koszonhetek az NHS-nek,gyakorlatilag az eletem,mivel ez a masodik.
7 serulesem 5 tores volt,ebbol 3 eletveszelyes harom mutet,eleg?
De a legerdekesbb az egeszben tudod mi?
1974.08.11.-en szulettem,a balesetem 2010.08.11.-en tortent.A 36.szuletesnapomon,gyakorlatilag most 41 es 5 eves leszek:)))

LittleG (uk) 2015.07.17. 18:59:27

@Zoole[uk]: Nekem nem egy datumon van a ket szuletesnapom, de anyukam mindketton felkoszont :) En is ugy vagyok vele, hogy kaptam meg egy eletet..
Nem semmi.. autobaleset volt? Fizikailag teljesen felepultel?

SzZoole 2015.07.17. 19:06:37

@drnapene: Semmi gond,szivesen beszelek rola barkinek akit erdekel,semmi rossz emlekem nincs belole,csak a sok fizikai fajdalom.
Belgyogyasz az Jo,roluk is jo emlekeim vannak 4x gyomortukroztek a katonasag miatt,nem akartam katona lenni,igy enyivel megusztam,nem is volt olyan nagy ar erte.
Csak vicceltem az elobb,ne vegyel komolyan,1-2 erzelmileg serult ember allit rolam ilyeneket,megjegyzem en nem igazan irtam roluk semmi rosszat.En inkabb elviccelek mindent.
Udv a klubban:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 19:11:07

@Zoole[uk]:
Sosem kételkedtem benne hogy öt éves vagy:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

drnapene 2015.07.17. 19:12:12

@LittleG (uk): Igen, orvosként. Még nem biztos, valamelyik déli tartomány lesz. A szakmai nyelvvizsga után már könnyebb lesz. Azért orvosként sem egyszerű a megfelelő állást megtalálni - sok szempont van mindkét oldalon.
Több magyar ismerősnek is van már több magyar ismerőse akinek vannak jófej magyar ismerősei - úgyhogy egy cseppet sem aggódom! :)

LittleG (uk) 2015.07.17. 19:14:46

@drnapene: Hat akkor biztos a parodnak is lesz akivel magyarul viccelodjon

drnapene 2015.07.17. 19:16:27

@Mme Seldon: Igen emlékszem, mindig figyelem is a hozzászólásaitokat - a hasonló helyzet miatt! :) Nálunk már nagyobbak a gyerekek, sulisak lesznek mind. De mivel a Grundschule nagyrészt csak délelőtti elfoglaltság - lesz apának elég feladata.
A középső lányom nagyon (de tényleg, pedig én mindent megtettem ) válogatós - szóval nem tudom mit fog szólni a kinnti koszthoz - főleg ami a zöldségeket illeti . A többinek csak legyen elég!!! :)

Mme Seldon 2015.07.17. 19:17:13

@drnapene:
Én meg gyerekgyógyász :)

drnapene 2015.07.17. 19:17:47

@LittleG (uk): Nem akarom elkiabálni, mert már többször módosult. Én az idén indulok - terv szerint.

Mme Seldon 2015.07.17. 19:19:39

@drnapene:
Biztos írtad már, de nem emlékszem, hova mentek?

drnapene 2015.07.17. 19:35:24

@Mme Seldon: Németország, mivel - ich spreche deutsch sehr gut!
:)))

Mme Seldon 2015.07.17. 19:39:25

@drnapene:
És szükséges még orvosi német tanfolyam neked?
A barátnőmék (orvosházaspár 4 gyerekkel) Baden-Württenbergben vannak.

SzZoole 2015.07.17. 20:02:30

@LittleG (uk): igen fel,mind fizikailag es mind szellemileg is.Vagyis 2 maradandó serulesem van,az egyik a bal csuklóm mivel szilankos nyílt törést szenvedett azt csak 60%-ban tudom mozgatni
A masik a gerincem ami 3 helyen tort el a T2 T3 es a T9 vissza hajoltam az esestol mint egy colostok,emiatt 25 kg-nal tobbet nem emelhetek,bár a konditeremben 50 kg-al simán le szeriaztam fekvenyomasban:)
Nem autó baleset volt,pedig jóval túl vagyok mar az 1 millió kilométeren balesetmentesen:)
Ottho történt,reggel felkeltem a szokásos kávé cigi kombi az erkélyen csakhogy az erkély korlát letört es en 9 métert zuhantam,betonra!
Azóta tudom hogy a cigi karos az egészségre:)))

SzZoole 2015.07.17. 20:07:15

@diggerdriver: Hat azert Te sem panaszkodhatsz:)))

2015.07.17. 20:10:53

@wuaaa [nor]: Haha :P Kate Moss egy angol szupermodell, aki nagyon szep, nagyon gazdag, es nagyon jol all neki a szakadt, heroinfuggo kinezet, sokkal jobban, mint egy igazi ukran prostinak, raadasul egy idoben Pete Dohertyvel jart, ezutobbi miatt foleg irigyeltem, de azota mar szakitottak es kulonben is meghizott, marmint a Pete, nem a Kate, o meg mindig nagyon szep, es meg mindig szivesen lennek :D

@LittleG (uk): Igen, szerintem is van hely valahol a lakasban :D Az anyagosszekrennyel csak az a baj, hogy az nem vesz el csak atalakul, ami kikerul onnan, az bekerul a ruhasba. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 20:28:08

@Zoole[uk]:
Én csak három...
De ismerek olyat aki hatvan évesen is sportos és fiatalos. Jó, agyilag zokni de hát ne legyünk telhetetlenek.:)))))))))))))))))))

wuaaa 2015.07.17. 20:37:57

@mojyo: Megnéztem a wikin. A fotó alapján, ami ott van róla nem estem hanyatt tőle. Persze elhiszem, hogy ha órákon keresztül tuningolják, akkor fotókész állapotba lehet hozni. Na mindegy. Tőlem túl távol áll a beszívott celebek világa.
u.i.: .. ezt a dohertyt nem is keresem inkább, valami veterán justin bieber-féleség lehet..

Fajankó 2015.07.17. 20:49:23

@Herr Géza: "Mondjuk az "itt még a légy is lassabb" feeling a munkahelyeken nem jellemzö. Magyar szemmel nézve elképesztöen "hatékonyan" dolgoznak, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy igen magas a tényleges munkával töltött kontra munkahelyen töltött idö aránya.Nincsenek félórás traccspartik"

Hát én ennek az ellenkezőjét tapasztalom, ugyanabban a szakmában kényelmesebb tempóban dolgozunk. A félórás traccspartik már otthon se nagyon jellemzőek, legalábbis a versenyszférában vagy vállalkozásoknál, multiknál biztos nem.

Fajankó 2015.07.17. 20:50:02

@mojyo: "ukran prosti"
ne csigázz!

2015.07.17. 21:01:25

@wuaaa [nor]: Na na na, csak ovatosan, ne vegyunk azert egy kalap ala mindenkit aki hires es drogozik, vannak koztuk tehetsegesek is, a Docherty maga irta a szamait, es voltak koztuk jok is azert. :D Az automatas instant kave is kave, meg az olasz cappuccino is, de azert van kulonbseg is, nahat na! :D

A modelleknek meg szepeknek, erdekes kulseju embereknek kell lenniuk, nem vonzonak, a ketto nem feltetlenul jar egyutt, a divat meg amugy sem heteroszexualis ferfiaknak keszul. :D

wuaaa 2015.07.17. 21:16:55

@mojyo: Uhhh....megnyugtattál.... :)

SzZoole 2015.07.17. 21:16:58

@mojyo: "a divat meg amugy sem heteroszexualis ferfiaknak keszul. "
Az megvan,hogy a mai fiatalokat mar nem a gólya hozza,hanem a páva kakas:)))

2015.07.17. 21:21:45

@Zoole[uk]: Az megvan, hogy az emberek anelkul is letezhetnek, hogy masoknak akarjanak tetszeni? :D

A divat onkifejezes, vagy legalabbis ezt akarja velunk elhitetni a fogyasztoi tarsadalom. Az egorol szol, arrol, hogy az egyes emberek milyennek akarnak latszani, es kurvara nem arrol, hogy masok mit gondolnak roluk. Sulyos felreertesben van, aki igy gondolja. :D

SzZoole 2015.07.17. 21:26:00

@mojyo: en szeretem a divatot,leginkabb az olasz divatot es markat preferálom:)
Higy nekem,megfordultam mar egy pár helyen

SzZoole 2015.07.17. 21:27:38

@mojyo: ja azt lehagytam,hogy sokszor a divat mondja meg,hogy ki vagy:)))

kék madár 2015.07.17. 21:32:00

@Zoole[uk]: neked 9 eleted van! Illetve mar csak 8

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:33:12

@Zoole[uk]: jesszus. nem kaptál kártérítést valahonnan? a házépítők őrangylától vagy nem tudom :)

de fogadjunk hogy attól még mindig dohányzol? :)

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:36:12

@mojyo: azt hiszem Kate Moss nem csak kinéz kábszerfüggőnek, hanem mintha olvastam volna is róla, hogy az (volt?). A Pete Doherty nem aki Amy Winehouse férje is volt? elhízás előtt aranyos volt

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:37:25

@diggerdriver: no, neked is az agyadat piszkálták meg?

Hari Seldon 2 2015.07.17. 21:38:15

@drnapene:
Azt hiszem rólam van szó, aki itthon van a gyerekekkel.

És azért tudok most itt lenni, mert a rám bízott kiskorú elaludt.

Mindig megosztjuk a gyerekek altatását, mert a három együtt nem alszik el.
Folyamatosan az egyik mindig felzavarná a másik kettőt este 11-ig, úgy meg alig lenne időnk egymásra.
Így az van, hogy egyikünk viszi a legnehezebb esetet, ez általában Johanna, másikunk meg a másik kettőt viszi altatni a másik szobába. - Ma én nyertem! :-)

A kérdésre válaszolva, szerintem mindenki tisztában van vele, hogy mekkora munka az, hogy egyszerre három gyerek el legyen látva.
Vagy időnként azt az "egyensúlyi állapotot fenntartani", hogy a három gyerek "túlélje a következő félórát" anélkül hogy nekem az idegeim tropára menjenek. - Ja, és írom úgy, hogy biztos vagyok benne, hogy a mi lányaink egyébként egészen jó gyerekek.

Doktornő, te pedig ne aggódj, van itt is finom étel bőven. Sőt.
Ha pedig Baden-W-be vagy a Saar vidékre jöttök, még a jobb is lesz, mert átjöhettek a mi oldalunkra vásárolni pár finomabb kaját. :-)
(a napi tej, meg egyéb dolgot lehet intézni a helyi Aldiban)

Ha a férjed megérti, hogy ő ugyanolyan fontos munkát végez a család szempontjából, akkor nem lesz gond. Természtesen nem kell neki sem (meg nekem sem, lassan) államdóan ezt csinálni, de egy ekkora projekt nagyon sok előre eltervezést igényel, és mindenkinek pontosan (tudatosan) meg kell értenie, hogy mi miért van. Persze lehet, hogy az előre eltervezettnél tovább tart valami, de ha még elképzelés sincs akkor csak sodródás lesz.
Ha mind a három gyerek iskolás akkor talán nehezebb, ha előre nem jól készültök fel. (talán a 6-10 éves korosztály lehet ilyen szempontból a legnehezebb, legalábbis már itt a fórumon is volt szó a gyerekekkel külföldön téma) és ott is leginkább ők találták nehéznek. Eg 12-13 éves már vágyik a "változatosságra" élvezi a "kalandot" (úgy értem, egy kamasz örül a kalandnak) HA jól van neki "eladva" a story, egy óvodásnál meg leginkább az van, hogy ott érzi magát otthon ahol a szülei.

Na, nagyjából ennyi ami eszembe jutott így az esti 36 fokban.

SzZoole 2015.07.17. 21:38:18

@LittleG (uk): volt biztositasom.
Igen cigizek,tudod ami nem öl meg az erősít:)))

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:40:30

@mojyo: divat = tömegcucc, sok másik embernek van épp most ugyanilyen. nem máskor, mert most divat.

"Ti mind egyéniségek vagytok"?

2015.07.17. 21:40:56

@Zoole[uk]: En hiszek neked, en csak ugy mondtam, hogy van amihez enis tudok kicsit am :D De en mindent elhiszek, akkor jo. :D

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:45:33

@Zoole[uk]: de a cigi nem ez a kategória, hanem a másik: nem öl meg csak lassan :P
tudom, könnyen beszélek, velem a szüleim sikeresen megutáltatták a füstjét gyerekkoromban, nem fogom tán önként is szívni

hm, életbiztosítás?

2015.07.17. 21:49:00

@LittleG (uk): Igen, tudom, hogy drogozik, ki nem? :D A Docherty nem volt Amy Winehouse ferje, csak "baratok" (= egyutt drogoztak, valoszinuleg szeretok is voltak.). :D

A masik, amit a divatosrol irtal, azt nem tudom kulon linkelni, hogy az is zold legyen, de szoval, hat az nem ilyen egyszeru. A divat nem egyenlo a tomegcuccal, bar abban igazad van, hogy nem ezt a szot kellett volna hasznalnom, hanem peldaul az oltozkodest, amikor az onkifejezest emlegettem :) De azt nem lehetne megtenni divat nelkul, vagyis trendekbe illeszkedo, de egyedi, sot akar muveszi tervezok munkaja nelkul.

wuaaa 2015.07.17. 21:57:58

@mojyo: Amy Winehouset tisztán én se vállaltam volna be. Amúgy van valami rejtett kód abban, hogy már kétszer írtál DoCHerty-t?

LittleG (uk) 2015.07.17. 22:05:48

@mojyo: hát ezt a csávót se a végelgyengülés fogja elvinni.. vagyis lehet, de nem 80 évesen...

jaj a hót kutűr, nem? amit csak a nagyon pézesek tudnak megvenni?

de amúgy értem és egyetértek vele, hogy a ruházkodás az önkifejezés, és különböző szinteken, de mindenkiben megvan szerintem. hisz mindig van rajtunk ruha, nem? :) kifejezzük vele a pénztárcánkat, a kulturális kört, amiben mozgunk, az erkölcsünket vagy hiányát, és még ki tudja mit.

LittleG (uk) 2015.07.17. 22:06:41

@wuaaa [nor]: pedig milyen jól énekelt :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 22:15:04

@LittleG (uk):
Nem, én fogyatékosan születtem.:)))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2015.07.17. 22:24:40

@mojyo: Önkifejezés az által, hogy ugyanazt viseled, mint rajtad kívül sok ezren vagy millióan.

2015.07.17. 22:31:29

@wuaaa [nor]: Nem kell mindenben jeleket latni :D Ez egy ir eredetu vezeteknev azt hisz, vannak, akik ch-val irjak, peldaul focistak :) Es most nem voltam benne biztos, hogy ez az enekes hogyan irja.

@LittleG (uk): Igen, abszolut igy van, en sem a haute couture-re ertettem, hanem minden szinten, es nem csak a statuszt lehet vele kifejezni, hanem az egesz szemelyisegem kapcsolatat a kulvilaggal :)

Gida99 2015.07.17. 22:33:38

Kedves Kommentelők!
A mai "posztoló" én vagyok és nagyon-nagyon köszönöm az összes észrevételt, megindító és izgalmas volt olvasni és tán lesz is még.
Ezekből a kommentekből, többek között az is kiderült, hogy egy szükséges fonalat nem vittem végig, mégpedig a munkával kapcsolatos mai viszonyomat. Azóta is dolgozom mióta itt élünk, viszont olyan keretek adottak, ami által van lehetőségem a privát életünk gondozására, mert eldönthetem, hogy mikor és hogyan dolgozom aznap. Előbbre hozhatom, vagy későbbre tolhatom, a lényeg, hogy határidőre elkészüljek és teljesen mindegy, (szándékosan sarkítva) hogy 4 órát vagy 16 órát dolgozom aznap, mert nem kell stresszelnem azon, hogy mikor és hogyan teljesítsem a családi életünk harmóniájának biztosítását, mert előtte meg utána is jó lehetek benne. Ez jelenti a szabadságot, aminek része az a bizonyos "királykisasszony" lét.
Otthon városfejlesztéssel foglalkoztam, mint koncepció és stratégia készítők egyike illetve a megvalósításukkal - válaszolva a kérdezőnek :-).
A pozitív és negatív szavazatok teljességgel megleptek, hogy ennyien elolvasták és olyan benyomást keltett az iromány, hogy hajlandóak az olvasók szavazni :-)
Köszönöm az eddigieket!
Üdvözlet Minden Olvasónak

qkuc 2015.07.17. 22:36:26

@bpetya75: aki ezeket a rövidítéseket kitalálja, adjunk neki egy nobelt, :D

2015.07.17. 22:37:14

@M. Péter: Hat ez minden fogyasztasi cikkre igaz :)

2015.07.17. 23:05:45

Namindegy, lehet, hogy hulyen fejeztem ki magam amugy bocsanat, a divattal/oltozkodessel kapcsolatban, a lenyeg az lett volna, hogy a viselorol szol, es nem a kornyezeterol, vagyis az emberek azert hordanak nekik tetszo dolgokat, mert maguknak ugy tetszenek benne, es nem azert mert masoknak, igy ertettem az onkifejezest.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.17. 23:17:10

naigen, önkifejezés, az emberek 90%-a meglepő módon pont ugyanúgy önkifejezi magát, aztán a következő évben meg inkább zsákot húzna a fejére, mintsem a tavaly még menő cuccban lássák nyilvánosan az utcán. kicsit se röhej.

wuaaa 2015.07.17. 23:23:08

@mojyo: Én a divatról csak annyit tudok, hogy a II.világháborús német katonai egyenruhákat Hugo Boss készítette.

2015.07.17. 23:25:16

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat mert a marketing gepezet igy mukodik, legalabbis azoknal, akiknek nincsen stilusa :D

Ez nem cafolja azt, hogy az emberek alapvetoen maguknak oltozkodnek es nem azert, hogy vonzonak talaltassanak, csak ezt a felreertest akartam eloszlatni de mar eszrevettem, hogy belemasztam a ragacsos kulimaszba :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.17. 23:28:19

@mojyo: én olyan szinten nem értem, mi visz rá embereket arra, hogy tetsszen nekik az, ami tavaly még nem tetszett, hogy még csak a kulimász létét sem érzékelem tisztán, nemhogy bármilyen vitába menjek bele a témában :-)

2015.07.17. 23:32:56

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat mert lattak a valaki hiresemberen, es ugy mar nem olyan gaz, amit tavaly meg nem tudtak elkepzelni, hogy hordjak. Meg learaztak, meg tavaly meg nem pont igy arultak, az ideinek mar sokkal szebb a szine, meg mittudomen, valojaban eleg konnyu meggyozni az embereket mindenfele hulyesegrol, raadasul nem csak a divat meg a fogyasztoi tarsadalom mukodik igy, hanem a politika is. :D Vagy inkabb :((

drnapene 2015.07.18. 00:34:50

@Hari Seldon 2: No a 36 fok itt is stimmel, nem bírok aludni - amit nem könnyít meg a nazális altató a párom részről, amit most nem tudok akceptálni. :)
A férjem - nem beszéli a nyelvet - ami párhuzam a posztolóval - és nem is szereti, rüheli, de muszáj megtanulni, hát legyen. Sajnos én angolul minimál vagyok, így ebben nem is gondolkodtunk.
Szeptembertől ő is jár majd nyelviskolába - valami alapot - bolt, suli, rendőr, posta, bank- tudjon azért.
A gyerekek - a legnagyobb már 13, ő , ahogy írod, kalandként éli meg, és mivel nem először költözik, rugalmasabban gondol mindenre - csak sok kérdése van, mindent tudni akar - ezzel meg is nyugszik. A kisebbek - 7 és 8 évesek - mivel kor és sorsközösségben vannak, egy helyre járnak majd, segítenek majd egymásnak - az alsótagozat olyan barátságos idekint, nagyon sok újítás, reform van - nagyon szimpatikus - szerintem jobban fogják szeretni mint az itthoni 32 fős erőltetett menetet, ami első-másodikban megy-ment. Meglátjuk.
Szép hétvégét és köszi hogy mindketten reagáltatok, írtatok.

drnapene 2015.07.18. 00:43:08

@Gida99: Hagy kérdezzek egy-kettőt kedves Poszterina!
melyik tartományban vagytok? Hogy dőlt el hogy mehet a fiad gimibe - írtad hogy előtte németet tanult. Képben vagyok a rendszerrel, bár tartományonként eltérő - kellett e évet ismételnie?, angol mint náluk az első idegen nyelv is megvolt nálatok?, sőt 7.-től már második nyelv is megy gimiben ami nektek már a 3. lett, ezt hogy oldottátok meg? Azért érdeklődöm mert 2 év már nagy tapasztalat, már 10.-es lehet a nagy srác - nekem 13 évesen 7. osztályosként kerül majd ki a nagylány. Mivel ő angolos, csak alapszinten megy a német - ezért hátránnyal indul. Valószínű veszít egy-két évet. Megköszönöm ha válaszolsz, akár priviben is.

Gida99 2015.07.18. 01:18:11

@drnapene: Szia Kedves Érdeklődő!
Baden-Württembergben vagyunk, amikor jöttünk, akkor még fogalmunk sem volt mi fán terem a suli beszerzés :-). Egyszerűen szept. elején bementünk egy sima giminek vélt suliba, ahol IQ tesztet írattak a fiammal, e tesztírással egy időben kiderült, hogy ez egy európai szintű tehetséggondozó gimi.A végén mondták, hogy értesítenek. A tanév szept 3. hetében indul itt, ekkor szept. 8-10 körül volt. Kicsit aggódtunk már szept. 3 hete elején, h mi is az eredmény, majd kideült, h az egyik rész nem, míg a másik rész sikerült, így tovább küldtek minket sajnálattal, hogy van egy tuti elismert gimi. Egyből odamentünk, minden bürokráciát ténylegesen kihagyva, lévén ismerethiánnyal bírtunk, s ott elég volt ez az IQ teszt bemutatása és felvették. A suliigazgató javaslatára, az otthon már elvégzett 7. osztályt itt újra járta a német erősítése érdekében. Most 9. osztályos, még júli végéig sulija van.
Latin a főnyelve (franciát lehetett volna még választani), amit tán 6. osztálytól tanulnak, angol mindenkinek kötelező (nem tudom hanyadik évtől tanultak, csak azt, hogy 6-ban már bizti), majd 8-tól a spanyol (olasz és természettudomány volt még opcióként).
Remélem érthetően válaszoltam, ha valamit kihagytam volna, amit kérdeztél, akkor jelezd légyszi!
Drukkolok Nektek!

montroyal ( CAN qc) 2015.07.18. 03:48:08

ez a kiralykisasszonyos dolog nalunk is megvolt...

a mostani nejem amikor eloszor kijott ismerkedni Canadaval 6 honap utan azt mondtam neki hogy indul a repulo visszafele ... mert itt Canadaban mar van egy kiralyno IIElisabethnek hivjak ... masikra nincs szukseg ..6 honap otthoni meg angliai gondolkodas utan vett egy jegyet ide es letett a kiralynoi aspiracioirol ... most super minden, kemenyen dolgozik (nem kellene a penz miatt) kivalo haziasszony , szoval jol megvagyunk ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 04:03:18

@adg: " tegnap is 16 fok volt hajnalban, ma meg 18. Hat normalis??"

Most mondjam azt, hogy itt nyáron van 11 fok? :D
Jó, oké, hajnali 4 van, de bakker, akkor is.A július adná egy szem hónapban a nyarat, de még eddig nem volt, 2 nap hijján semmi.És 2 7 múlva augusztus, baxxa meg...:-( Nem hiányzik a pesti 40 fok, de azért kéne csobbanni a tavakban...

SzZoole 2015.07.18. 04:56:17

@mojyo: csak azert mondom,mert az en szakmámban nem mindegy,hogy hogy van felöltözve az ember

SzZoole 2015.07.18. 05:01:29

@geegee: itt 16 fok van,szinten hajnali 4-kor:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 05:23:13

@adg: Na, itt van...

index.hu/kulfold/2015/07/17/ho_hideg_ausztralia/

Bakker, ilyen kemény tél, ennyi sok hó még itt Stokiban se szok lenni... :-o
(És ez most nem vicc...)

Kész röhej ez az időjárás...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 05:25:43

@Zoole[uk]: Na, az is jó.Olvasom ezt a korlátkitörős zuhanásodat, hát azért odab@szhatott rendesen... :-O

A ház kivitelezőjét nem lehetett jól p!cs@n rúgatni?Netán kis kárpótlást kifejni belőlük?Nagyon durva...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 05:29:03

@adg: Téli gumikat felraktad-e már...?
Svéd webshopból rendelhetsz szögeset is... :D

:hasát fogva fetrengő, idióta szmályli:

©________ 2015.07.18. 06:13:42

@geegee: kerdeztem tole tegnap, tagadja,hogy havat latott olna.

adg 2015.07.18. 06:17:58

@geegee: te, en most itt nagy ijedtemben kiugrottam a kertbe megnezni a hohelyzetet.
kepkezelo.com/images/9at6anqg77nvgeq5lnm1.jpg

Epp 27 fok van, ami azert szokatlanul hideg errefele.
Szerinted indokolt lenne rabuknom a sveg webshopodra, hogy meg idejeben ideerjen a szoges abroncs? Nem szeretnem, ha nagyon rafaragnek erre az iteletidore. :)

adg 2015.07.18. 06:20:08

@Beth A.: meg nem ert ide. De mar gondolkodom a szoges abroncson. Jol johet a csuszos utakon.

©________ 2015.07.18. 06:22:15

@geegee: itt 20 fok van. Nappal 40 lesz. Ugy mint tegnap.

©________ 2015.07.18. 06:23:42

@adg: 27???? Telen???
hany ora is van nalad?

©________ 2015.07.18. 06:25:32

@adg: hozzad kepest ez a havas hegyseg hol van? Pl ha europa lenne, hogyan nezne ki?

adg 2015.07.18. 06:41:59

@Beth A.: delutan kett van. A kek hegyseg sydney mellett van, bar volt egy kis ho feljebb is, queenslandben. A kek hegysegben amugy kivalo sipalyak is vannak, kevesen gondolnak. Nam ritka arra a ho telen.
Sydney tolunk uton 4000 km, ez annyi, mint dublin athen, vagy 100 km hijan moszkva madrid.

Itt masok a tavolsagok. Ez a multkori kis hetvegi kirandulasunk terkepe, csak karcolgattuk a mi allamunk tetejet:
kepkezelo.com/images/kp55wmnx0qko7zffcvwp.jpg

Matarankaba mentunk amugy, meg par utbaeso helyre. Matarankan nagy klassz melegvizes furdohely van. Kb 450 km, ha iol emlekszem. Ez itt van a kozelben, helyi beszedben.

adg 2015.07.18. 07:00:57

@Beth A.: na tessek, nezd meg a mai posztot. 1200 km a vilag vege a posztolonak. Itt a legkozelebbi varosnak nevezheto telepules alice springs, 1500 km tolunk.
500 km-ig valami itt van kozel. :)

LittleG (uk) 2015.07.18. 07:36:19

@adg: tyűha. nem zavaróak ezek a nagy távolságok? gondolom legalább tömeg nincs akkor, ha ennyi a hely :)

adg 2015.07.18. 08:12:38

@LittleG (uk): hat nincs valami nagy zsufoltsag errefele. A mi allamunk 1,4 millio km2, az ha jol emlekszem kb hatszor akkora, mint uk, vagy 15-szorose magyarorszagnak. Es lakik itt osszesen kb 200 ezer ember, ebbol 160 ezer itt darwinban meg a szomszed faluban. Van nehany par ezres varoska, meg a benszulottek szanaszet. Szoval nagyjabol az egesz terulet lakatlan. Es oriasi, ez csak a mi allamunk.

Ugyhogy nem tapossuk egymast. :)

Mme.Brioche 2015.07.18. 09:56:16

@Zoole[uk]: atyaég! ez az egyik rémképzetem akárhányszor kilépek egy erkélyre, hogy leszakad vagy az erkély vagy a korlát, de még sosem hallottam, hogy valakivel _tényleg_ megtörtént! Istennek legyen hála, hogy életben maradtál!

LittleG (uk) 2015.07.18. 10:12:58

@adg: és nem hiányzik egy kicsit nagyobb népsűrűség? :)

adg 2015.07.18. 10:33:17

@LittleG (uk): nem annyira. Itt a varosban vannak emberek, meg ha elmegyunk valahova csavarogni, akkor ott is nem jarunk nagyon mi a semmibe. Itt olyan, mint akarmelyik hasonlo meretu varos, annyi a kulonbseg, hogy ha autoba ulok, orakig tudok menni az autopalyan ugy, hogy egy falu sincs. Vagy kihaltabb idoszakokban van, hogy a legforgalmasabb sztradan sem jon mas auto akar egy oran keresztul is. Eleg furcsa volt eloszor. De megszoktuk.

Nem banom egyaltalan. De teny, hogy sokan nem birnak ezt a fajta elszigeteltseget. Aki londonban vagy sydneyben erzi magat elemeben, az itt behal az unalomtol hamar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.18. 11:37:09

@wuaaa [nor]:
Ez jelent valamit?
A gilloutint meg egy orvos találta fel...

M. Péter 2015.07.18. 11:57:52

@brioche (FR): Kb. egy hónapja történt, hogy a kaliforniai Berkeleyben leszakadt az egész erkély, és a rajta levő 6 ír diák meghalt. www.npr.org/sections/thetwo-way/2015/06/16/414906901/balcony-collapse-kills-5-irish-students-in-berkeley-calif

Mme.Brioche 2015.07.18. 12:40:15

@M. Péter: na jó, ennyi, többet nem megyek erkélyre! Ez a kép! pont ilyennek képzelem az erkélyleszakadást mindig. Még jó hogy egyszintes házban lakunk.

bpetya75 2015.07.18. 13:37:55

@qkuc:

Ezért? Ugyan kérem, ne túlozzunk már! :-P

adg 2015.07.18. 13:40:16

@brioche (FR): Leszakadhat a fodem is, vagy a teto. :) Mindenesetre egy autoban nagyobb veszelyben vagy szerintem. En mar terveztem eleg sok erkelyt, igaz nem fabol, es mind eredeti helyen van még. Sot, magam reszerol nem is lattam serult erkelyt eddig, pedig lattam mar egy-ket elcseszett szerkezetet. Szoval nyugodtan kimehetsz ra. Trust me, I'm an engineer. :)

Viszont a korlatoktol neha en is elegge rosszul vagyok. Sosem tamaszkodom neki, a franc tudja, hogy van felszerelve.

P.Elliot 2015.07.18. 13:44:21

@M. Péter: Egyetemvarosban lakok, itt is volt ilyen erkely leszakadas, tobb mint 30 diak tartozkodott, partizott, tombolt az erkelyen, / nagyobbfajta lehetett/ es az erkely persze nem ennyi ember szamara keszult....,

bpetya75 2015.07.18. 13:44:50

@diggerdriver:

Tévedés. Szegény doki csak javasolta, hogy ha már ragaszkodnak a sok kivégzéshez, akkor legalább minél fájdalommentesebben tegyék azt, ezzel a géppel. Legjobb tudomásom szerint eredetileg birkák levágásához használták a kütyüt, de most így hirtelen nem találtam erre utalást, csak arra, hogy a gépezet már a 13. században létezett, és már akkor is kivégzésre használhatták.

Golf2 2015.07.18. 13:49:10

@diggerdriver: a gilloutin jò receptírás helyett egyszerübb és nincs nyakas reklamáciò

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 13:56:33

@adg: Jóvanna, lehet, hogy épp elolvadt.Vagy még nem ért oda a hideg... :D Te is írod, hogy szokatlanul hideg van...Jobb minden esetre felkészülni...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 13:57:48

@Beth A.: Atyaég.Na, az lehet jó stresszes, ekkora delta T-ket kibírni.Főleg az öregecskedő népességnek.Az melyik ország?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 14:01:00

@adg: Uhh, ez de jó...Mekkorák ott a kocsik tankjai?Sima normál szokványos, vagy megnöveltetik, netán van plusz tank?

M. Péter 2015.07.18. 14:08:14

@P.Elliot: Berkeleyben úgy tűnik, hogy nem a diákok voltak a hibások, hanem szétrohadtak az erkélyt tartó gerendák. Útólag valaki azt nyilatkozta, hogy az erkély láthatóan ferde volt, de ő azt gondolta, hogy eleve ilyenre tervezték.

Errefelé meg olyan történt, hogy kb. 300 diák volt egy házban egy buliban. A földszinten a padló nem bírta a súlyukat, és az ottlevők leestek a pincébe.

2015.07.18. 14:10:56

@brioche (FR): Oooh pedig nagyon jopofan be lehet rendezni az erkelyt, az egy szuper resze lehet a lakasnak, egy kulteri szoba, ahol lehet olvasni, zenet hallgatni, sorozni, beszelgetni...

Szazszor inkabb erkely, mint kert, megha veszelyesebb is... de a legjobb lenne egy tetoterasz. :D

nyuszigonosz 2015.07.18. 14:16:15

@bpetya75: Így van, ahogy írod, Guillotin nevü doki az akkori párizsi hóhérral együtt ajánlotta a nyaktiló használatát a kivégzesekkor, mert a hóhértól tudta, mennyire körülményes, fájdalmas a kivégzettek fejeit karddal levágni.

Amúgy a nyaktiló már a 12 században létezett szinte egész Európában mint kivégzö eszkoz, mindenhol egy kicsit más néven ugyanaz.

A birkás utalásodat, azt én még nem hallottam- olvastam eddig, de a lényeg az, hogy nem a Guillotin nevü orvos találta fel ezt a fejlevágó gépezetet.

Mme.Brioche 2015.07.18. 15:43:53

@mojyo: nekem aztán semmi kifogásom a kültéri szoba ellen, ahogy így elmondod, de jobb szeretem, ha az az édes anyaföldön áll, mint pölö a fedett teraszunk kényelmes bútorokkal, amit körbevesz egy szép nagy pázsitos kert, amit meg körbevesz még egy 4 méter magas sövény is, amin nincs járókelő, aki át tudna látni, úgyhogy akár pucéran is mászkálhatunk benne (nemszoktunk), akkor se lát senki. Na az aztán a kültéri szoba :-)))

@adg: tudom én is, hogy statisztikailag irreális, de mindig volt ez a kis fóbiám az erkélyektől. Végülis egy autóbalaeset túlélhető, de leszakadt erkélyből egy is elég, hogy kampó legyen. Repülőre is ugyanilyen meggondolásból nem nagyon merészkedem, csak ha nagyon muszáj. Nincs oka ennek a félelemnek, és nem is tudom mióta tart nálam, mert gyerekkoromban a 9.emeleten laktunk, és volt hogy nyáron kint aludtam egy matracon. Valahogy kialakult. Biztos öregszem :-)

Muscari 2015.07.18. 15:45:51

@montroyal ( CAN qc): ezt már mindegyikünk kívülről fújja szerintem. Üssed- vágjad csak, hisz nem érdemel többet, nem?

adg 2015.07.18. 15:46:43

@geegee: Sima, normal tankja van a kocsiknak. Ki van tablazva, hogy a kovetkezo benzinkut mennyire van, ha mesz az outbackbe, erdemes minden kuton tankolni, meg sokan hordanak kannakat magukkal.

media.lonelyplanet.com/lpi/23687/23687-32/681x454.jpg

A tavolsagokrol meg:
www.outbackencounter.com/images/images_processed/redcentre_outbacksign.jpg

kepkezelo.com/images/83vrce2jw88fn55f6rw.jpg
Ezt a tablat nem messze a varostol lottem. Adelaide river egy nehany hazas telepules a folyo mellett, gyakorlatilag egy benzinkut, egy kocsma, meg egy utca. Katherine egy 5000-es kisvaros, jo helyek vannak korulotte, de a varos egy szarfeszek.
Alice az elso rendesebb varos, az is csak 20000 koruli. Ha elhagyjuk, akkor meg 1500 km, es adelaide van az ut vegen. A ketto kozt szinten csak par kisebb falu.

Muscari 2015.07.18. 15:48:36

@geegee: akkor itt Londonban meg egész jó. Nem mondanám, hogy strandidő van, de kellemes 23 fok és süt a nap. Simán lehet szandálban és nyári ruhában flangálni.

wuaaa 2015.07.18. 15:53:45

@adg: Kevés az állat, hogy táblákra lövöldöznek felétek? :D

adg 2015.07.18. 16:02:21

@wuaaa [nor]: suttyo hagyomany. Bogan folklore. :)

adg 2015.07.18. 16:06:15

@adg: amugy tok termeszetbarat szorakozas. Az allatok nem szeretik, ha lelovik oket, meg faj is nekik. A tablaknal meg olyan mindegy, es a populaciojukra is minimalis hatassal van.

2015.07.19. 00:29:59

@brioche (FR): 4 meter magas soveny, jezus, szamomra ez nagyon szornyen hangzik :D A terasz persze nekem is tetszene, de az enyem legyen a teton :)

qkuc 2015.07.19. 11:53:00

@bpetya75: De úgy, hogy megkókányoljuk vele a kisbuksiját, CSOK ... Amikor még banlban dolgoztam, mindig agyérgörcsöt kaptam a leleménys rövidítésektől.

bpetya75 2015.07.19. 21:19:13

@nyuszigonosz:

Nem emlékszem, hogy mennyire megbízható forrásból származik ez a birkás infó. Lehet, hogy valami tévés vetélkedő volt...

@qkuc:

Megkókányoljuk? Honnan valósi vagyol? ;-P

qkuc 2015.07.20. 00:50:19

@bpetya75: A Hírös városbú' :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása