oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 17. 06:41,  Gyütt-maradt magyarok Németországban 305 komment

2015. július 17. 06:41 Határátkelő

Gyütt-maradt magyarok Németországban

Ha azt mondom, hogy a mai poszt szerzőjének stílusa nem átlagos, akkor még nem mondtam semmit. Számomra valamikor az írás (ami a Magyarország és én pályázatra érkezett) közepe táján tűnt fel, hogy azért a stílus mögötti tartalom sok mindenről szól.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

nemetorszag_berlin_foto_dl_mooz.jpg(fotó: Dl.mooz)

„Az úgy volt, hogy a férjem (pasim, párom, pajtásom) német nyelvtudással véletlenül pont Németországban talált olyan munkát, amellyel jól keresettel bírt, elérte az én otthoni fizumat, majd túl is haladta (ezt a relációt a későbbiek miatt volt fontos leírni).

Aztán egy idő után eléggé feltűnővé vált, hogy egy külföldi munkahellyel külföldön kell maradni és akkor mi hogyan is alkotunk egy párt?!?!

Hát persze hogy együtt kell laknunk és persze hogy a férfi a teremtő, ki új otthonunkat külföldön tudja biztosítani, így hát pikk meg pakk már ki is költöztünk 13 éves fiúgyermekünkkel, aki már vagy fél éve mondta, hogy menjünk már, menjünk.

Végül is ehhez a művelethez nem kellett több, minthogy ne legyek a jól fizető állásomban (amit a sors gyorst elintézett, és különben is baromi sokat  dolgoztam ezért a pénzért) illetve, hogy gyermekem beiskolázása sikeres legyen odakünn. Ez eddig pipa.

A hóvége megszüntetése

A lelkesedés mindannyiunkban megvolt. Az első hónap teljességgel turista hangulatban telt el, minden szép, és csudijó, tán még a madarak is szebben csiripeltek ebben a feltűnően lassú és nyugodt környezetben és nyugtáztuk azt is még, hogy frankón a legyek is lassabbak kint, mint otthon. :-D.

Folyamatosan ment hazulra az infó, hisz van ingyenes internetes audiovizuális lehetőség erre, hogy milyen kafa itt. Figyeltünk a kiadásokra, semmi luxus, csak a legszükségesebbek, a cél: a hóvége fogalom megszüntetése!!!!!!

Elkezdődött a gimi a fiamnak, kedvesen fogadták, nem izgultunk nyelvi problémák miatt, mert 7 évig előtte németet tanult. Én meg mentem a pajtásommal különböző költöztetéseknél, takarításoknál segédkezni, ő mondta mit kell csinálnom, én meg csináltam.

Príma, gyors integráció, bár semmit nem értettem, amit körülöttem magyaráztak. Ja, elfelejtettem volna jelezni, hogy egy mukkot sem tudtam németül?! Hát tessék, most akkor írom: minden családtagom tudott németül, de én nem!

Ez egy ötvenmilliós kérdés lett volna, hogy valaha megszólalok-e ezen a nyelven. Gyűlöltem! Van integrációs nyelvtanulási lehetőség kedvezményesen, de az több hónap múlva indult csak.

Az életem teljesen megváltozott

És még mi volt tiszta? Hát persze hogy a család és a barátok nincsenek itt! Senkit nem ismerek, ismerünk! De hát én társasági ember vagyok, nekem lételemem az intenzív szeretett családi -, baráti kapcsolattartás.

Na, betört a krach és jött a pánik, kihúzták alólam a talajt, végem lett, mint a botnak. Jesszus! Az életem teljesen megváltozott!

Nem én diktáltam a ritmusomat, a családi ritmusunkat sem, nincs stressz, nincs adrenalin, még löket sincs, nincs saját produktumom, alig keresek, nem értek semmit amint kilépek a lakásból, hiába tanultam nyelvsuli kezdésig autodidakta mód egyedül.

Viszont, mikor ebédidő volt, meleg étellel vártam a gyermekemet a suliból, majd este a pasimat is. Beszélgettünk!!! Kivel mi történt? Mondjuk erre a kérdésre én nem tudtam lelkesen válaszolni, mert úgy éreztem, hogyha nem kimerülésig dolgozom, akkor nem érek semmit!

Elveszve

Nagyon lassan kezdtem hozzászokni ehhez a világhoz, hogy pl. ne szégyelljem magam, hogy van időm, sétálok fényes nappal az utcán nem rohanva, meg ez is én vagyok, csak eddig nem kapott helyet ez a részem... stb.

Rájöttem, hogy tán otthon én voltam a férfi, miközben királykisasszony akartam lenni, majd királykisasszony lettem és sokkot kaptam. Keserves volt, nem is beszélve arról, hogy drága gyermekemnek is elkezdtek hiányozni bizony az otthoniak... na ez betette a kaput. LOST IN SPACE érzet.

Minek jöttünk ki, semmivel sem jobb, mint otthon, csak még hatalmas űr is van a lelkünkben. De a férjem virult, boldog volt, szárnyalt, csendesen, végre tényleg megvan az ő igazi „szerepe” materiális viszonylatban is. Ez viszont lényem egy részét boldogította, olyan jó volt így látni és érezni őt.

A központban igazán a fiam lelke volt. Támogatni a nehézségekben, erősíteni, hitet tartani benne (mára már ő erősít tudta nélkül :-)).

Merek anyuka lenni

Két év parás élettanulás után jutottam el odáig, hogy ténylegesen nő vagyok és otthon melegét adó anyuka, mert merek az lenni, és mert megtehetem. A fiúk is a helyükön vannak.

A fiamnak lettek itt haverjai, kb. 2 havonta haza is megyünk, így az otthoniakkal is valós kapcsolata van, gimi mellett már több mint 2 éve péntekenként újságot hord ki, illetve most már szerdánként kezdő németeseket tanít, jár falat mászni, focizik, bandázik, gördeszkázik, bla-bla-bla. A férjem meg tuti pasi a szememben továbbra is.

Két év kellett, hogy a hóvége érzet megszűnjön, most vagyunk kint 2,5 éve. Emellett a legfőbb vívmányok egyike, hogy itt felnőni tényleg jó lehetőség, amit látok a fiamon, hogy sprehhel, spíkel, hablázik meg latinol. :-D

Ja, és már én is sprehhelek dojcsul :-) és nem tudom elképzelni, hogy ne járjak haza rendszeresen, e nélkül nincs kinti lét sem!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Németország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr957633538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mme Seldon 2015.07.17. 19:19:39

@drnapene:
Biztos írtad már, de nem emlékszem, hova mentek?

drnapene 2015.07.17. 19:35:24

@Mme Seldon: Németország, mivel - ich spreche deutsch sehr gut!
:)))

Mme Seldon 2015.07.17. 19:39:25

@drnapene:
És szükséges még orvosi német tanfolyam neked?
A barátnőmék (orvosházaspár 4 gyerekkel) Baden-Württenbergben vannak.

SzZoole 2015.07.17. 20:02:30

@LittleG (uk): igen fel,mind fizikailag es mind szellemileg is.Vagyis 2 maradandó serulesem van,az egyik a bal csuklóm mivel szilankos nyílt törést szenvedett azt csak 60%-ban tudom mozgatni
A masik a gerincem ami 3 helyen tort el a T2 T3 es a T9 vissza hajoltam az esestol mint egy colostok,emiatt 25 kg-nal tobbet nem emelhetek,bár a konditeremben 50 kg-al simán le szeriaztam fekvenyomasban:)
Nem autó baleset volt,pedig jóval túl vagyok mar az 1 millió kilométeren balesetmentesen:)
Ottho történt,reggel felkeltem a szokásos kávé cigi kombi az erkélyen csakhogy az erkély korlát letört es en 9 métert zuhantam,betonra!
Azóta tudom hogy a cigi karos az egészségre:)))

SzZoole 2015.07.17. 20:07:15

@diggerdriver: Hat azert Te sem panaszkodhatsz:)))

2015.07.17. 20:10:53

@wuaaa [nor]: Haha :P Kate Moss egy angol szupermodell, aki nagyon szep, nagyon gazdag, es nagyon jol all neki a szakadt, heroinfuggo kinezet, sokkal jobban, mint egy igazi ukran prostinak, raadasul egy idoben Pete Dohertyvel jart, ezutobbi miatt foleg irigyeltem, de azota mar szakitottak es kulonben is meghizott, marmint a Pete, nem a Kate, o meg mindig nagyon szep, es meg mindig szivesen lennek :D

@LittleG (uk): Igen, szerintem is van hely valahol a lakasban :D Az anyagosszekrennyel csak az a baj, hogy az nem vesz el csak atalakul, ami kikerul onnan, az bekerul a ruhasba. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 20:28:08

@Zoole[uk]:
Én csak három...
De ismerek olyat aki hatvan évesen is sportos és fiatalos. Jó, agyilag zokni de hát ne legyünk telhetetlenek.:)))))))))))))))))))

wuaaa 2015.07.17. 20:37:57

@mojyo: Megnéztem a wikin. A fotó alapján, ami ott van róla nem estem hanyatt tőle. Persze elhiszem, hogy ha órákon keresztül tuningolják, akkor fotókész állapotba lehet hozni. Na mindegy. Tőlem túl távol áll a beszívott celebek világa.
u.i.: .. ezt a dohertyt nem is keresem inkább, valami veterán justin bieber-féleség lehet..

Fajankó 2015.07.17. 20:49:23

@Herr Géza: "Mondjuk az "itt még a légy is lassabb" feeling a munkahelyeken nem jellemzö. Magyar szemmel nézve elképesztöen "hatékonyan" dolgoznak, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy igen magas a tényleges munkával töltött kontra munkahelyen töltött idö aránya.Nincsenek félórás traccspartik"

Hát én ennek az ellenkezőjét tapasztalom, ugyanabban a szakmában kényelmesebb tempóban dolgozunk. A félórás traccspartik már otthon se nagyon jellemzőek, legalábbis a versenyszférában vagy vállalkozásoknál, multiknál biztos nem.

Fajankó 2015.07.17. 20:50:02

@mojyo: "ukran prosti"
ne csigázz!

2015.07.17. 21:01:25

@wuaaa [nor]: Na na na, csak ovatosan, ne vegyunk azert egy kalap ala mindenkit aki hires es drogozik, vannak koztuk tehetsegesek is, a Docherty maga irta a szamait, es voltak koztuk jok is azert. :D Az automatas instant kave is kave, meg az olasz cappuccino is, de azert van kulonbseg is, nahat na! :D

A modelleknek meg szepeknek, erdekes kulseju embereknek kell lenniuk, nem vonzonak, a ketto nem feltetlenul jar egyutt, a divat meg amugy sem heteroszexualis ferfiaknak keszul. :D

wuaaa 2015.07.17. 21:16:55

@mojyo: Uhhh....megnyugtattál.... :)

SzZoole 2015.07.17. 21:16:58

@mojyo: "a divat meg amugy sem heteroszexualis ferfiaknak keszul. "
Az megvan,hogy a mai fiatalokat mar nem a gólya hozza,hanem a páva kakas:)))

2015.07.17. 21:21:45

@Zoole[uk]: Az megvan, hogy az emberek anelkul is letezhetnek, hogy masoknak akarjanak tetszeni? :D

A divat onkifejezes, vagy legalabbis ezt akarja velunk elhitetni a fogyasztoi tarsadalom. Az egorol szol, arrol, hogy az egyes emberek milyennek akarnak latszani, es kurvara nem arrol, hogy masok mit gondolnak roluk. Sulyos felreertesben van, aki igy gondolja. :D

SzZoole 2015.07.17. 21:26:00

@mojyo: en szeretem a divatot,leginkabb az olasz divatot es markat preferálom:)
Higy nekem,megfordultam mar egy pár helyen

SzZoole 2015.07.17. 21:27:38

@mojyo: ja azt lehagytam,hogy sokszor a divat mondja meg,hogy ki vagy:)))

kék madár 2015.07.17. 21:32:00

@Zoole[uk]: neked 9 eleted van! Illetve mar csak 8

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:33:12

@Zoole[uk]: jesszus. nem kaptál kártérítést valahonnan? a házépítők őrangylától vagy nem tudom :)

de fogadjunk hogy attól még mindig dohányzol? :)

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:36:12

@mojyo: azt hiszem Kate Moss nem csak kinéz kábszerfüggőnek, hanem mintha olvastam volna is róla, hogy az (volt?). A Pete Doherty nem aki Amy Winehouse férje is volt? elhízás előtt aranyos volt

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:37:25

@diggerdriver: no, neked is az agyadat piszkálták meg?

Hari Seldon 2 2015.07.17. 21:38:15

@drnapene:
Azt hiszem rólam van szó, aki itthon van a gyerekekkel.

És azért tudok most itt lenni, mert a rám bízott kiskorú elaludt.

Mindig megosztjuk a gyerekek altatását, mert a három együtt nem alszik el.
Folyamatosan az egyik mindig felzavarná a másik kettőt este 11-ig, úgy meg alig lenne időnk egymásra.
Így az van, hogy egyikünk viszi a legnehezebb esetet, ez általában Johanna, másikunk meg a másik kettőt viszi altatni a másik szobába. - Ma én nyertem! :-)

A kérdésre válaszolva, szerintem mindenki tisztában van vele, hogy mekkora munka az, hogy egyszerre három gyerek el legyen látva.
Vagy időnként azt az "egyensúlyi állapotot fenntartani", hogy a három gyerek "túlélje a következő félórát" anélkül hogy nekem az idegeim tropára menjenek. - Ja, és írom úgy, hogy biztos vagyok benne, hogy a mi lányaink egyébként egészen jó gyerekek.

Doktornő, te pedig ne aggódj, van itt is finom étel bőven. Sőt.
Ha pedig Baden-W-be vagy a Saar vidékre jöttök, még a jobb is lesz, mert átjöhettek a mi oldalunkra vásárolni pár finomabb kaját. :-)
(a napi tej, meg egyéb dolgot lehet intézni a helyi Aldiban)

Ha a férjed megérti, hogy ő ugyanolyan fontos munkát végez a család szempontjából, akkor nem lesz gond. Természtesen nem kell neki sem (meg nekem sem, lassan) államdóan ezt csinálni, de egy ekkora projekt nagyon sok előre eltervezést igényel, és mindenkinek pontosan (tudatosan) meg kell értenie, hogy mi miért van. Persze lehet, hogy az előre eltervezettnél tovább tart valami, de ha még elképzelés sincs akkor csak sodródás lesz.
Ha mind a három gyerek iskolás akkor talán nehezebb, ha előre nem jól készültök fel. (talán a 6-10 éves korosztály lehet ilyen szempontból a legnehezebb, legalábbis már itt a fórumon is volt szó a gyerekekkel külföldön téma) és ott is leginkább ők találták nehéznek. Eg 12-13 éves már vágyik a "változatosságra" élvezi a "kalandot" (úgy értem, egy kamasz örül a kalandnak) HA jól van neki "eladva" a story, egy óvodásnál meg leginkább az van, hogy ott érzi magát otthon ahol a szülei.

Na, nagyjából ennyi ami eszembe jutott így az esti 36 fokban.

SzZoole 2015.07.17. 21:38:18

@LittleG (uk): volt biztositasom.
Igen cigizek,tudod ami nem öl meg az erősít:)))

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:40:30

@mojyo: divat = tömegcucc, sok másik embernek van épp most ugyanilyen. nem máskor, mert most divat.

"Ti mind egyéniségek vagytok"?

2015.07.17. 21:40:56

@Zoole[uk]: En hiszek neked, en csak ugy mondtam, hogy van amihez enis tudok kicsit am :D De en mindent elhiszek, akkor jo. :D

LittleG (uk) 2015.07.17. 21:45:33

@Zoole[uk]: de a cigi nem ez a kategória, hanem a másik: nem öl meg csak lassan :P
tudom, könnyen beszélek, velem a szüleim sikeresen megutáltatták a füstjét gyerekkoromban, nem fogom tán önként is szívni

hm, életbiztosítás?

2015.07.17. 21:49:00

@LittleG (uk): Igen, tudom, hogy drogozik, ki nem? :D A Docherty nem volt Amy Winehouse ferje, csak "baratok" (= egyutt drogoztak, valoszinuleg szeretok is voltak.). :D

A masik, amit a divatosrol irtal, azt nem tudom kulon linkelni, hogy az is zold legyen, de szoval, hat az nem ilyen egyszeru. A divat nem egyenlo a tomegcuccal, bar abban igazad van, hogy nem ezt a szot kellett volna hasznalnom, hanem peldaul az oltozkodest, amikor az onkifejezest emlegettem :) De azt nem lehetne megtenni divat nelkul, vagyis trendekbe illeszkedo, de egyedi, sot akar muveszi tervezok munkaja nelkul.

wuaaa 2015.07.17. 21:57:58

@mojyo: Amy Winehouset tisztán én se vállaltam volna be. Amúgy van valami rejtett kód abban, hogy már kétszer írtál DoCHerty-t?

LittleG (uk) 2015.07.17. 22:05:48

@mojyo: hát ezt a csávót se a végelgyengülés fogja elvinni.. vagyis lehet, de nem 80 évesen...

jaj a hót kutűr, nem? amit csak a nagyon pézesek tudnak megvenni?

de amúgy értem és egyetértek vele, hogy a ruházkodás az önkifejezés, és különböző szinteken, de mindenkiben megvan szerintem. hisz mindig van rajtunk ruha, nem? :) kifejezzük vele a pénztárcánkat, a kulturális kört, amiben mozgunk, az erkölcsünket vagy hiányát, és még ki tudja mit.

LittleG (uk) 2015.07.17. 22:06:41

@wuaaa [nor]: pedig milyen jól énekelt :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.17. 22:15:04

@LittleG (uk):
Nem, én fogyatékosan születtem.:)))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2015.07.17. 22:24:40

@mojyo: Önkifejezés az által, hogy ugyanazt viseled, mint rajtad kívül sok ezren vagy millióan.

2015.07.17. 22:31:29

@wuaaa [nor]: Nem kell mindenben jeleket latni :D Ez egy ir eredetu vezeteknev azt hisz, vannak, akik ch-val irjak, peldaul focistak :) Es most nem voltam benne biztos, hogy ez az enekes hogyan irja.

@LittleG (uk): Igen, abszolut igy van, en sem a haute couture-re ertettem, hanem minden szinten, es nem csak a statuszt lehet vele kifejezni, hanem az egesz szemelyisegem kapcsolatat a kulvilaggal :)

Gida99 2015.07.17. 22:33:38

Kedves Kommentelők!
A mai "posztoló" én vagyok és nagyon-nagyon köszönöm az összes észrevételt, megindító és izgalmas volt olvasni és tán lesz is még.
Ezekből a kommentekből, többek között az is kiderült, hogy egy szükséges fonalat nem vittem végig, mégpedig a munkával kapcsolatos mai viszonyomat. Azóta is dolgozom mióta itt élünk, viszont olyan keretek adottak, ami által van lehetőségem a privát életünk gondozására, mert eldönthetem, hogy mikor és hogyan dolgozom aznap. Előbbre hozhatom, vagy későbbre tolhatom, a lényeg, hogy határidőre elkészüljek és teljesen mindegy, (szándékosan sarkítva) hogy 4 órát vagy 16 órát dolgozom aznap, mert nem kell stresszelnem azon, hogy mikor és hogyan teljesítsem a családi életünk harmóniájának biztosítását, mert előtte meg utána is jó lehetek benne. Ez jelenti a szabadságot, aminek része az a bizonyos "királykisasszony" lét.
Otthon városfejlesztéssel foglalkoztam, mint koncepció és stratégia készítők egyike illetve a megvalósításukkal - válaszolva a kérdezőnek :-).
A pozitív és negatív szavazatok teljességgel megleptek, hogy ennyien elolvasták és olyan benyomást keltett az iromány, hogy hajlandóak az olvasók szavazni :-)
Köszönöm az eddigieket!
Üdvözlet Minden Olvasónak

qkuc 2015.07.17. 22:36:26

@bpetya75: aki ezeket a rövidítéseket kitalálja, adjunk neki egy nobelt, :D

2015.07.17. 22:37:14

@M. Péter: Hat ez minden fogyasztasi cikkre igaz :)

2015.07.17. 23:05:45

Namindegy, lehet, hogy hulyen fejeztem ki magam amugy bocsanat, a divattal/oltozkodessel kapcsolatban, a lenyeg az lett volna, hogy a viselorol szol, es nem a kornyezeterol, vagyis az emberek azert hordanak nekik tetszo dolgokat, mert maguknak ugy tetszenek benne, es nem azert mert masoknak, igy ertettem az onkifejezest.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.17. 23:17:10

naigen, önkifejezés, az emberek 90%-a meglepő módon pont ugyanúgy önkifejezi magát, aztán a következő évben meg inkább zsákot húzna a fejére, mintsem a tavaly még menő cuccban lássák nyilvánosan az utcán. kicsit se röhej.

wuaaa 2015.07.17. 23:23:08

@mojyo: Én a divatról csak annyit tudok, hogy a II.világháborús német katonai egyenruhákat Hugo Boss készítette.

2015.07.17. 23:25:16

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat mert a marketing gepezet igy mukodik, legalabbis azoknal, akiknek nincsen stilusa :D

Ez nem cafolja azt, hogy az emberek alapvetoen maguknak oltozkodnek es nem azert, hogy vonzonak talaltassanak, csak ezt a felreertest akartam eloszlatni de mar eszrevettem, hogy belemasztam a ragacsos kulimaszba :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.17. 23:28:19

@mojyo: én olyan szinten nem értem, mi visz rá embereket arra, hogy tetsszen nekik az, ami tavaly még nem tetszett, hogy még csak a kulimász létét sem érzékelem tisztán, nemhogy bármilyen vitába menjek bele a témában :-)

2015.07.17. 23:32:56

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat mert lattak a valaki hiresemberen, es ugy mar nem olyan gaz, amit tavaly meg nem tudtak elkepzelni, hogy hordjak. Meg learaztak, meg tavaly meg nem pont igy arultak, az ideinek mar sokkal szebb a szine, meg mittudomen, valojaban eleg konnyu meggyozni az embereket mindenfele hulyesegrol, raadasul nem csak a divat meg a fogyasztoi tarsadalom mukodik igy, hanem a politika is. :D Vagy inkabb :((

drnapene 2015.07.18. 00:34:50

@Hari Seldon 2: No a 36 fok itt is stimmel, nem bírok aludni - amit nem könnyít meg a nazális altató a párom részről, amit most nem tudok akceptálni. :)
A férjem - nem beszéli a nyelvet - ami párhuzam a posztolóval - és nem is szereti, rüheli, de muszáj megtanulni, hát legyen. Sajnos én angolul minimál vagyok, így ebben nem is gondolkodtunk.
Szeptembertől ő is jár majd nyelviskolába - valami alapot - bolt, suli, rendőr, posta, bank- tudjon azért.
A gyerekek - a legnagyobb már 13, ő , ahogy írod, kalandként éli meg, és mivel nem először költözik, rugalmasabban gondol mindenre - csak sok kérdése van, mindent tudni akar - ezzel meg is nyugszik. A kisebbek - 7 és 8 évesek - mivel kor és sorsközösségben vannak, egy helyre járnak majd, segítenek majd egymásnak - az alsótagozat olyan barátságos idekint, nagyon sok újítás, reform van - nagyon szimpatikus - szerintem jobban fogják szeretni mint az itthoni 32 fős erőltetett menetet, ami első-másodikban megy-ment. Meglátjuk.
Szép hétvégét és köszi hogy mindketten reagáltatok, írtatok.

drnapene 2015.07.18. 00:43:08

@Gida99: Hagy kérdezzek egy-kettőt kedves Poszterina!
melyik tartományban vagytok? Hogy dőlt el hogy mehet a fiad gimibe - írtad hogy előtte németet tanult. Képben vagyok a rendszerrel, bár tartományonként eltérő - kellett e évet ismételnie?, angol mint náluk az első idegen nyelv is megvolt nálatok?, sőt 7.-től már második nyelv is megy gimiben ami nektek már a 3. lett, ezt hogy oldottátok meg? Azért érdeklődöm mert 2 év már nagy tapasztalat, már 10.-es lehet a nagy srác - nekem 13 évesen 7. osztályosként kerül majd ki a nagylány. Mivel ő angolos, csak alapszinten megy a német - ezért hátránnyal indul. Valószínű veszít egy-két évet. Megköszönöm ha válaszolsz, akár priviben is.

Gida99 2015.07.18. 01:18:11

@drnapene: Szia Kedves Érdeklődő!
Baden-Württembergben vagyunk, amikor jöttünk, akkor még fogalmunk sem volt mi fán terem a suli beszerzés :-). Egyszerűen szept. elején bementünk egy sima giminek vélt suliba, ahol IQ tesztet írattak a fiammal, e tesztírással egy időben kiderült, hogy ez egy európai szintű tehetséggondozó gimi.A végén mondták, hogy értesítenek. A tanév szept 3. hetében indul itt, ekkor szept. 8-10 körül volt. Kicsit aggódtunk már szept. 3 hete elején, h mi is az eredmény, majd kideült, h az egyik rész nem, míg a másik rész sikerült, így tovább küldtek minket sajnálattal, hogy van egy tuti elismert gimi. Egyből odamentünk, minden bürokráciát ténylegesen kihagyva, lévén ismerethiánnyal bírtunk, s ott elég volt ez az IQ teszt bemutatása és felvették. A suliigazgató javaslatára, az otthon már elvégzett 7. osztályt itt újra járta a német erősítése érdekében. Most 9. osztályos, még júli végéig sulija van.
Latin a főnyelve (franciát lehetett volna még választani), amit tán 6. osztálytól tanulnak, angol mindenkinek kötelező (nem tudom hanyadik évtől tanultak, csak azt, hogy 6-ban már bizti), majd 8-tól a spanyol (olasz és természettudomány volt még opcióként).
Remélem érthetően válaszoltam, ha valamit kihagytam volna, amit kérdeztél, akkor jelezd légyszi!
Drukkolok Nektek!

montroyal ( CAN qc) 2015.07.18. 03:48:08

ez a kiralykisasszonyos dolog nalunk is megvolt...

a mostani nejem amikor eloszor kijott ismerkedni Canadaval 6 honap utan azt mondtam neki hogy indul a repulo visszafele ... mert itt Canadaban mar van egy kiralyno IIElisabethnek hivjak ... masikra nincs szukseg ..6 honap otthoni meg angliai gondolkodas utan vett egy jegyet ide es letett a kiralynoi aspiracioirol ... most super minden, kemenyen dolgozik (nem kellene a penz miatt) kivalo haziasszony , szoval jol megvagyunk ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 04:03:18

@adg: " tegnap is 16 fok volt hajnalban, ma meg 18. Hat normalis??"

Most mondjam azt, hogy itt nyáron van 11 fok? :D
Jó, oké, hajnali 4 van, de bakker, akkor is.A július adná egy szem hónapban a nyarat, de még eddig nem volt, 2 nap hijján semmi.És 2 7 múlva augusztus, baxxa meg...:-( Nem hiányzik a pesti 40 fok, de azért kéne csobbanni a tavakban...

SzZoole 2015.07.18. 04:56:17

@mojyo: csak azert mondom,mert az en szakmámban nem mindegy,hogy hogy van felöltözve az ember

SzZoole 2015.07.18. 05:01:29

@geegee: itt 16 fok van,szinten hajnali 4-kor:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 05:23:13

@adg: Na, itt van...

index.hu/kulfold/2015/07/17/ho_hideg_ausztralia/

Bakker, ilyen kemény tél, ennyi sok hó még itt Stokiban se szok lenni... :-o
(És ez most nem vicc...)

Kész röhej ez az időjárás...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 05:25:43

@Zoole[uk]: Na, az is jó.Olvasom ezt a korlátkitörős zuhanásodat, hát azért odab@szhatott rendesen... :-O

A ház kivitelezőjét nem lehetett jól p!cs@n rúgatni?Netán kis kárpótlást kifejni belőlük?Nagyon durva...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 05:29:03

@adg: Téli gumikat felraktad-e már...?
Svéd webshopból rendelhetsz szögeset is... :D

:hasát fogva fetrengő, idióta szmályli:

©________ 2015.07.18. 06:13:42

@geegee: kerdeztem tole tegnap, tagadja,hogy havat latott olna.

adg 2015.07.18. 06:17:58

@geegee: te, en most itt nagy ijedtemben kiugrottam a kertbe megnezni a hohelyzetet.
kepkezelo.com/images/9at6anqg77nvgeq5lnm1.jpg

Epp 27 fok van, ami azert szokatlanul hideg errefele.
Szerinted indokolt lenne rabuknom a sveg webshopodra, hogy meg idejeben ideerjen a szoges abroncs? Nem szeretnem, ha nagyon rafaragnek erre az iteletidore. :)

adg 2015.07.18. 06:20:08

@Beth A.: meg nem ert ide. De mar gondolkodom a szoges abroncson. Jol johet a csuszos utakon.

©________ 2015.07.18. 06:22:15

@geegee: itt 20 fok van. Nappal 40 lesz. Ugy mint tegnap.

©________ 2015.07.18. 06:23:42

@adg: 27???? Telen???
hany ora is van nalad?

©________ 2015.07.18. 06:25:32

@adg: hozzad kepest ez a havas hegyseg hol van? Pl ha europa lenne, hogyan nezne ki?

adg 2015.07.18. 06:41:59

@Beth A.: delutan kett van. A kek hegyseg sydney mellett van, bar volt egy kis ho feljebb is, queenslandben. A kek hegysegben amugy kivalo sipalyak is vannak, kevesen gondolnak. Nam ritka arra a ho telen.
Sydney tolunk uton 4000 km, ez annyi, mint dublin athen, vagy 100 km hijan moszkva madrid.

Itt masok a tavolsagok. Ez a multkori kis hetvegi kirandulasunk terkepe, csak karcolgattuk a mi allamunk tetejet:
kepkezelo.com/images/kp55wmnx0qko7zffcvwp.jpg

Matarankaba mentunk amugy, meg par utbaeso helyre. Matarankan nagy klassz melegvizes furdohely van. Kb 450 km, ha iol emlekszem. Ez itt van a kozelben, helyi beszedben.

adg 2015.07.18. 07:00:57

@Beth A.: na tessek, nezd meg a mai posztot. 1200 km a vilag vege a posztolonak. Itt a legkozelebbi varosnak nevezheto telepules alice springs, 1500 km tolunk.
500 km-ig valami itt van kozel. :)

LittleG (uk) 2015.07.18. 07:36:19

@adg: tyűha. nem zavaróak ezek a nagy távolságok? gondolom legalább tömeg nincs akkor, ha ennyi a hely :)

adg 2015.07.18. 08:12:38

@LittleG (uk): hat nincs valami nagy zsufoltsag errefele. A mi allamunk 1,4 millio km2, az ha jol emlekszem kb hatszor akkora, mint uk, vagy 15-szorose magyarorszagnak. Es lakik itt osszesen kb 200 ezer ember, ebbol 160 ezer itt darwinban meg a szomszed faluban. Van nehany par ezres varoska, meg a benszulottek szanaszet. Szoval nagyjabol az egesz terulet lakatlan. Es oriasi, ez csak a mi allamunk.

Ugyhogy nem tapossuk egymast. :)

Mme.Brioche 2015.07.18. 09:56:16

@Zoole[uk]: atyaég! ez az egyik rémképzetem akárhányszor kilépek egy erkélyre, hogy leszakad vagy az erkély vagy a korlát, de még sosem hallottam, hogy valakivel _tényleg_ megtörtént! Istennek legyen hála, hogy életben maradtál!

LittleG (uk) 2015.07.18. 10:12:58

@adg: és nem hiányzik egy kicsit nagyobb népsűrűség? :)

adg 2015.07.18. 10:33:17

@LittleG (uk): nem annyira. Itt a varosban vannak emberek, meg ha elmegyunk valahova csavarogni, akkor ott is nem jarunk nagyon mi a semmibe. Itt olyan, mint akarmelyik hasonlo meretu varos, annyi a kulonbseg, hogy ha autoba ulok, orakig tudok menni az autopalyan ugy, hogy egy falu sincs. Vagy kihaltabb idoszakokban van, hogy a legforgalmasabb sztradan sem jon mas auto akar egy oran keresztul is. Eleg furcsa volt eloszor. De megszoktuk.

Nem banom egyaltalan. De teny, hogy sokan nem birnak ezt a fajta elszigeteltseget. Aki londonban vagy sydneyben erzi magat elemeben, az itt behal az unalomtol hamar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.18. 11:37:09

@wuaaa [nor]:
Ez jelent valamit?
A gilloutint meg egy orvos találta fel...

M. Péter 2015.07.18. 11:57:52

@brioche (FR): Kb. egy hónapja történt, hogy a kaliforniai Berkeleyben leszakadt az egész erkély, és a rajta levő 6 ír diák meghalt. www.npr.org/sections/thetwo-way/2015/06/16/414906901/balcony-collapse-kills-5-irish-students-in-berkeley-calif

Mme.Brioche 2015.07.18. 12:40:15

@M. Péter: na jó, ennyi, többet nem megyek erkélyre! Ez a kép! pont ilyennek képzelem az erkélyleszakadást mindig. Még jó hogy egyszintes házban lakunk.

bpetya75 2015.07.18. 13:37:55

@qkuc:

Ezért? Ugyan kérem, ne túlozzunk már! :-P

adg 2015.07.18. 13:40:16

@brioche (FR): Leszakadhat a fodem is, vagy a teto. :) Mindenesetre egy autoban nagyobb veszelyben vagy szerintem. En mar terveztem eleg sok erkelyt, igaz nem fabol, es mind eredeti helyen van még. Sot, magam reszerol nem is lattam serult erkelyt eddig, pedig lattam mar egy-ket elcseszett szerkezetet. Szoval nyugodtan kimehetsz ra. Trust me, I'm an engineer. :)

Viszont a korlatoktol neha en is elegge rosszul vagyok. Sosem tamaszkodom neki, a franc tudja, hogy van felszerelve.

P.Elliot 2015.07.18. 13:44:21

@M. Péter: Egyetemvarosban lakok, itt is volt ilyen erkely leszakadas, tobb mint 30 diak tartozkodott, partizott, tombolt az erkelyen, / nagyobbfajta lehetett/ es az erkely persze nem ennyi ember szamara keszult....,

bpetya75 2015.07.18. 13:44:50

@diggerdriver:

Tévedés. Szegény doki csak javasolta, hogy ha már ragaszkodnak a sok kivégzéshez, akkor legalább minél fájdalommentesebben tegyék azt, ezzel a géppel. Legjobb tudomásom szerint eredetileg birkák levágásához használták a kütyüt, de most így hirtelen nem találtam erre utalást, csak arra, hogy a gépezet már a 13. században létezett, és már akkor is kivégzésre használhatták.

Golf2 2015.07.18. 13:49:10

@diggerdriver: a gilloutin jò receptírás helyett egyszerübb és nincs nyakas reklamáciò

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 13:56:33

@adg: Jóvanna, lehet, hogy épp elolvadt.Vagy még nem ért oda a hideg... :D Te is írod, hogy szokatlanul hideg van...Jobb minden esetre felkészülni...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 13:57:48

@Beth A.: Atyaég.Na, az lehet jó stresszes, ekkora delta T-ket kibírni.Főleg az öregecskedő népességnek.Az melyik ország?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.18. 14:01:00

@adg: Uhh, ez de jó...Mekkorák ott a kocsik tankjai?Sima normál szokványos, vagy megnöveltetik, netán van plusz tank?

M. Péter 2015.07.18. 14:08:14

@P.Elliot: Berkeleyben úgy tűnik, hogy nem a diákok voltak a hibások, hanem szétrohadtak az erkélyt tartó gerendák. Útólag valaki azt nyilatkozta, hogy az erkély láthatóan ferde volt, de ő azt gondolta, hogy eleve ilyenre tervezték.

Errefelé meg olyan történt, hogy kb. 300 diák volt egy házban egy buliban. A földszinten a padló nem bírta a súlyukat, és az ottlevők leestek a pincébe.

2015.07.18. 14:10:56

@brioche (FR): Oooh pedig nagyon jopofan be lehet rendezni az erkelyt, az egy szuper resze lehet a lakasnak, egy kulteri szoba, ahol lehet olvasni, zenet hallgatni, sorozni, beszelgetni...

Szazszor inkabb erkely, mint kert, megha veszelyesebb is... de a legjobb lenne egy tetoterasz. :D

nyuszigonosz 2015.07.18. 14:16:15

@bpetya75: Így van, ahogy írod, Guillotin nevü doki az akkori párizsi hóhérral együtt ajánlotta a nyaktiló használatát a kivégzesekkor, mert a hóhértól tudta, mennyire körülményes, fájdalmas a kivégzettek fejeit karddal levágni.

Amúgy a nyaktiló már a 12 században létezett szinte egész Európában mint kivégzö eszkoz, mindenhol egy kicsit más néven ugyanaz.

A birkás utalásodat, azt én még nem hallottam- olvastam eddig, de a lényeg az, hogy nem a Guillotin nevü orvos találta fel ezt a fejlevágó gépezetet.

Mme.Brioche 2015.07.18. 15:43:53

@mojyo: nekem aztán semmi kifogásom a kültéri szoba ellen, ahogy így elmondod, de jobb szeretem, ha az az édes anyaföldön áll, mint pölö a fedett teraszunk kényelmes bútorokkal, amit körbevesz egy szép nagy pázsitos kert, amit meg körbevesz még egy 4 méter magas sövény is, amin nincs járókelő, aki át tudna látni, úgyhogy akár pucéran is mászkálhatunk benne (nemszoktunk), akkor se lát senki. Na az aztán a kültéri szoba :-)))

@adg: tudom én is, hogy statisztikailag irreális, de mindig volt ez a kis fóbiám az erkélyektől. Végülis egy autóbalaeset túlélhető, de leszakadt erkélyből egy is elég, hogy kampó legyen. Repülőre is ugyanilyen meggondolásból nem nagyon merészkedem, csak ha nagyon muszáj. Nincs oka ennek a félelemnek, és nem is tudom mióta tart nálam, mert gyerekkoromban a 9.emeleten laktunk, és volt hogy nyáron kint aludtam egy matracon. Valahogy kialakult. Biztos öregszem :-)

Muscari 2015.07.18. 15:45:51

@montroyal ( CAN qc): ezt már mindegyikünk kívülről fújja szerintem. Üssed- vágjad csak, hisz nem érdemel többet, nem?

adg 2015.07.18. 15:46:43

@geegee: Sima, normal tankja van a kocsiknak. Ki van tablazva, hogy a kovetkezo benzinkut mennyire van, ha mesz az outbackbe, erdemes minden kuton tankolni, meg sokan hordanak kannakat magukkal.

media.lonelyplanet.com/lpi/23687/23687-32/681x454.jpg

A tavolsagokrol meg:
www.outbackencounter.com/images/images_processed/redcentre_outbacksign.jpg

kepkezelo.com/images/83vrce2jw88fn55f6rw.jpg
Ezt a tablat nem messze a varostol lottem. Adelaide river egy nehany hazas telepules a folyo mellett, gyakorlatilag egy benzinkut, egy kocsma, meg egy utca. Katherine egy 5000-es kisvaros, jo helyek vannak korulotte, de a varos egy szarfeszek.
Alice az elso rendesebb varos, az is csak 20000 koruli. Ha elhagyjuk, akkor meg 1500 km, es adelaide van az ut vegen. A ketto kozt szinten csak par kisebb falu.

Muscari 2015.07.18. 15:48:36

@geegee: akkor itt Londonban meg egész jó. Nem mondanám, hogy strandidő van, de kellemes 23 fok és süt a nap. Simán lehet szandálban és nyári ruhában flangálni.

wuaaa 2015.07.18. 15:53:45

@adg: Kevés az állat, hogy táblákra lövöldöznek felétek? :D

adg 2015.07.18. 16:02:21

@wuaaa [nor]: suttyo hagyomany. Bogan folklore. :)

adg 2015.07.18. 16:06:15

@adg: amugy tok termeszetbarat szorakozas. Az allatok nem szeretik, ha lelovik oket, meg faj is nekik. A tablaknal meg olyan mindegy, es a populaciojukra is minimalis hatassal van.

2015.07.19. 00:29:59

@brioche (FR): 4 meter magas soveny, jezus, szamomra ez nagyon szornyen hangzik :D A terasz persze nekem is tetszene, de az enyem legyen a teton :)

qkuc 2015.07.19. 11:53:00

@bpetya75: De úgy, hogy megkókányoljuk vele a kisbuksiját, CSOK ... Amikor még banlban dolgoztam, mindig agyérgörcsöt kaptam a leleménys rövidítésektől.

bpetya75 2015.07.19. 21:19:13

@nyuszigonosz:

Nem emlékszem, hogy mennyire megbízható forrásból származik ez a birkás infó. Lehet, hogy valami tévés vetélkedő volt...

@qkuc:

Megkókányoljuk? Honnan valósi vagyol? ;-P

qkuc 2015.07.20. 00:50:19

@bpetya75: A Hírös városbú' :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása