oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 15. 06:42,  Megszoksz vagy meghalsz 265 komment

2015. június 15. 06:42 Határátkelő

Megszoksz vagy meghalsz

Egészen meglepődtem, amikor Anikó pályázatának körülbelül feléig jutottam. A Határátkelő története, blogtörténelem szempontjából már egészen tetemesnek tekinthető, de Irakból még nem érkezett eddig írás. Úgyhogy most érdeklődéssel várom a véleményeteket, a „pontokat” erre a habkönnyűnek egyáltalán nem nevezhető a Magyarország és én pályázatra íródott posztra.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

irak.jpg

„Az érzés, ami kifejezi, hogy hiányzik a hazám: már önmagában a Himnusz egyetlen akkordja hallatán sírni támad kedvem. Sosem gondoltam volna előtte, hogy fájni fog, mély csalódást okozva, s egyáltalában, hogy nem tudok élni a saját hazámban, a nemzetem körében, a szeretteimmel és a családommal.

 Legelőször 2008-ban fogalmazódott meg bennem, hogy sajnos itt nincs életterem, valahogy nem lehet a korlátokat tovább tágítani, nincsen hely, amely befogadna. Kivet magából az országom. Még megpróbáltam küzdeni, s elkezdtem az egyetemet. Világ életemben büszke voltam a magyar teljesítés- és tudásképességre, ez a mai napig sem változott.

Aztán kezdtem tapasztalni, hogy hiába dolgozom egyetem mellett, hiába nem költök ételen és szálláson kívül semmire, nem tudok megélni, sokszor olyan hideg szobát tudtam csak bérelni, hogy télen inkább a budapesti parkokban ültem, mert kevésbé fáztam. Viszont nem adtam fel, nem akartam, mert hát „... Itt élned, halnod kell...”

Majd 2012-ben teljes reményvesztetten adtam magamnak pár hónapot Londonban, hogy kicsit kifújjam magam, természetesen dolgoztam, amennyire erőm bírta, nem volt jobb az életem, de éreznem kellett, milyen, amikor nem a hazámnak termelem az adót.

Inkább legyek koldus, mint tudattalan báb

Fél év után visszatértem Budapestre, hogy a mesterképzést megcsináljam, mert gyermekkoromtól kezdve makacsul és öntörvényűen mindent a tudásnak szenteltem, és szentelek is, rendelek alá a mai napig. Ezen sem kor, vallási meggyőződés, ország, kulturális különbség és hatalmi helyzet nem tud változtatni.

A tudás az egyetlen eszközünk ebben a világban. Inkább legyek koldus így, mint tudattalan-szegény-báb. Mindig is túl erős volt az igazságvágyam, ennek nem megfelelően nemzetközi tanulmányok és diplomácia szakon végeztem az egyetemeket. Olvastam, már innen a másik világból, hogy meg is szüntetik a szakot. Nem lepődtem meg. A tudás meg- nem adása és korlátozása volt mindig is az egyetlen módszere a hatalmi játékot űzőknek. Erről picit később.

Felálltam, maradtam, megpróbáltam, de elbuktam

Tehát, az utolsó félévem előtt gondoltam egy nagyot, látni akartam, milyen a Közel- Kelet. Megcsömörlöttem a liberális demokráciának nevezett hatalmi harcokat vívó dilettánsok másodpercenkénti hazugságaitól. Ahova mentem, mint önkéntes, sosem merült fel legalább, bennem, a szabadság semmilyen alternatív definíciójának lehetősége. Ebben a pár hónapban még inkább kitágult a világ.

Előtte éltem már Erdélyben, Magyarország szomszédos országaiban, a nagy londoni esőben, ez viszont teljesen más. Menekültekkel dolgoztam, Irakban, Szíriában néztem mi zajlik, hogyan viszonyulnak a kurdok a törökökhöz, hogy a grúziaiak szegényei síró szemmel néznek fel az amerikai pénzből emelt majdnem felhőkarcolókra, de a fél országrész oroszok által lezárt terület, ahol a szeretteik élnek. Itt nincs ámítás, csak a valóság. Megszoksz vagy meghalsz, mert Irakból nem olyan egyszerű megszökni, férfiaknak sem, nemhogy a nőknek.

Mindezek után hazamentem, villámgyorsasággal leállamvizsgáztam, de már nem voltam hajlandó bemagolni az összes UN-es nevet, mivel személyes élményem a valóság és a látszat között olyan hatalmas krátert hozott létre, amit már az igazságérzetem nem viselt el. Ehhez csak jött a többi, hogy fizessek adót, fizessek mindenre, de 2008- ban regisztráltak először, mint munkanélkülit, s a legjobb ajánlat egy berhidai árufeltöltő- raktárosi pozíció volt. Sajnos, ez azóta sem lett jobb.

2014 februárjában, Kijevben a Maidan tér alatt vártam, hogy mi lesz a forrongásokból, hogy milyen csoportok alkotják a hónapok óta ott élőket és ki, milyen érdekből csoportosult. Minden érdekcsoport megtalálható volt. Ott éreztem újra, hogy szeretnék a saját hazámban élni, a tudásomat otthon kamatoztatni, anélkül, ami a mai világban gyakorlatilag lehetetlen, de egyik politikai párthoz való tartozás nélkül is lehessek valaki, legalábbis megéljek. Nem sikerült. Újra és újra felálltam és maradtam és megpróbáltam, de elbuktam.

Önkéntesként Irakban

Így egészen Irakig mentem. Az azóta eltelt másfél évben tanítok, próbálom a tudásomat átadni és újakat szerezni, megérteni a megérthetetlent, amit ember ember ellen elkövet. Próbálok, mindenkihez hasonlóan túlélni, főleg amikor kiújulnak a harcok. Ugyanakkor azt kell mondjam, minden nap, amikor a tanítványaim rohannak felém, megéri itt lennem.

Ez már a nem az anyagiakról szól, hanem, hogy itt érték, amit adni tudok, ha nem is sokat, de minden egyes nap dolgozunk. Talán egyszer a saját hazámban is fogom ezt érezni. Más kultúra, más szokások, más nyelvek és gesztusok, más vágyak: túlélés.

A legnagyobb tanulság számomra: sosem feledhetem, ki vagyok és honnan jöttem, és ezt sosem hallgathatjuk el. Nekem van hazám, és büszke vagyok a történelmünkre, de a jelenünk szomorúsággal tölt el.

Remélem, a gyermekem már fel tud nőni otthon és lesz jövője. Addig is, a reménytől és hálától csillogó szempárok többet érnek mindennél. Itt számít, hogy itt vagyok.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat önkéntesség Irak Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr367544648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.15. 21:06:54

@Th's child: Ja amugy a welszit es a klingot nem hasonlitanam azert egymashoz, az egyik csak kitalacio es csak fikcioban letezik, a masik viszont tokre elo nyelv es nagyon szep, feltetelezem, hogy a ficko welszi volt amugy, tehat a sajat kulturajat apolta tulajdonkeppen, az pedig mindig dicseretes, nem? Lehet amugy, hogy van egy forum valahol a welszi interneten, ahol most epp rolad beszel, hogy micsoda hulyeseg magyarra forditani dolgokat, hat kiatokom beszel magyarul. :D

nyuszigonosz 2015.06.15. 21:06:55

@geegee: Nem kell Csehszlovák fóbásnak lenni ahhoz, hogy ne arra menjél: Csehországban szörnyü minöségü a pálya Prágától egész a szlovák határig. Nem használom én sem, szintén Passau-Bécs irányban megyek meg jövök.

kék madár 2015.06.15. 21:08:16

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
en szivesen leirom neked :)
A nyugat rohad, es az utolsokat rugja. (vizualizalj egy rohado testet ami rangatozik egyet, elszall a laba, egy szemetdombon landol, ami tele van csontvazakkal es keselyukkel.
Tegyuk hozza mar 20 eve itt tartana, de akkor a volt szocialista orszagok alanyultak is kisegitettek a biztos osszeolmas elol (hatalmas tokeinjekcio)
A kelet, pl. Magyarorszag ezzel szemben viragzik. Demokracia van, annak is a jobbik fajtaja (illiberalis) a politikusok felajanljak a fizetesuket a 2 evnel regebben felujitott utak a korhazak javara, mindenki dolgozik, hulyere keresi magat es viragot szed hazafele
flashandbones.tumblr.com/post/109290672711

33621 2015.06.15. 21:20:38

@Imre apó: Üdv a cívis földimnek, Klappolnak!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 21:24:57

@Mr Long (UK): amelyik nem jar ide, hanem a legyek hordjak neki ossze a hireket.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 21:30:23

@diggerdriver: jaja. tok hihetetlen.
de mondjuk en se olvasom azt, ahol ezt irtak:D
csak amikor front van.

nyuszigonosz 2015.06.15. 21:31:21

@Mr Long (UK): Te kérdezted az orosz tanulást: kezdö tankönyvet kell venni, és egyedül is tudsz oroszul tanulni, legalább az alapokat, meg a betüket. És aztán manapság a neten talász lehetöséget a további tanulásra.
Nekem könnyü, én még a suliban tanultam és jó sokáig. :-) De családtag, aki már nem tanulta suliban, minden nélkül megtanulta az alapokjat egyedül, ma már olvas is oroszul könyveket és járt orosz nyelvterületen és megfelelöen tudott beszélni is.

2015.06.15. 21:46:36

@nyuszigonosz(D): Nem is tudtam, hogy mi csaladtagok vagyunk :D

FutureFry 2015.06.15. 21:49:49

@kék madár: Ahogy mondod. Erre volt egy rövid, nagyon elegáns bizonyításom is, egy bejegyzés margójára írtam, de elveszett (vagy kicenzúrázták).

2015.06.15. 21:54:43

@mojyo:

Ahá, porfogógyártó... ez szerintem kúl, és tök perspektívába teszi a hozzászólásaidat. (Amit én most pozitív megjegyzésnek szántam, még mielőtt.)

És oké, most süketelni fogok, szorri, ha nem lesz füle, farka.

Mivel melankolikus/depresszív figura vagyok, mindig is problémát okozott, hogy értelmet/motivációt találjak random dolgokban (gondolom, ez nem olyan ritka, amúgy).

Gondolkodom néha a fateromon, aki kertészmérnök volt, és elég magasra jutott a szakmájában. A kertész az olyan, hogy parkokat tervez, meg színharmóniákat, meg hasonló marhaságokat. (Vesd össze: minden növény porfogó.)

A fater amúgy egy élhetetlen figura, abszolúte nem ebben a világban él, apának is viszonylag khm, kérdőjeles volt, de akárhogy töprengek rajta, hát basszameg, a fater egész életében a szépséggel foglalkozott. Van-e ennél menőbb dolog, kérdezhetnénk.

Az ő szakmája azért más, mint a tied, vagy adg-é, mert semennyire sem maradandó. Oké, ha mákja van, megvan még dián az a park, amit 1978-ban tervezett, de amúgy a növények múlékony dolgok. Van-e értelme homokvár-építésznek lenni? Színpadi színésznek? Van-e értelme borásznak lenni, ha a munkád kizárólag arra jó, hogy mások kihányják? Létezik-e a reggelim, ha nem fényképezem le és posztolom fészbúkra?

Ezek a kérdések kínoznak engem, mert én még soha nem találtam értelmet semmiben. (Well, kivéve talán az alkoholt.)

Miért nő a fű, hogyha majd leszárad? Miért szárad le, hogyha újra nő?

És amin még töprengek, hogy nem tudnának rávenni, hogy síelni menjek.

Sokat gondolkodom Sziszifuszon. Sziszifusz (Sziszüphosz), ugye, ez a görög mitológiai király, aki addig okoskodott, amíg büntetésül azt a feladot nem kapta, hogy görgessen fel egy sziklát a domboldalon, ami persze mindig visszagurul ugyanoda. És újra, és újra.

Nem ez a síelés definíciója? Felmászol, visszacsúszol? Nem egy mitológiai büntetés ez?

Mi van, ha sziszifusz pont olyan gyengeelméjű kutyajellem volt, mint a síelők? Eldobod, visszahozza; felmászik, visszacsúszik; és közben nevet, fülig ér a szája és lobog a haja, ahogy lohol le a kőszikla nyomában.

Intelligens lények-e vajon a síelők? Intelligens dolog-e vajon örülni az életnek, és ilyen múlandó marhaságokkal bíbelődni, mint porfogókat, virágokat, házakat gyártani, meg olyan embereknek tanítani az igeragozást, akiknek a harmada úgyis rákot kap és megdeglik hamar?

...

Oké, mondtam, hogy süketelni fogok.

Mindenesetre ez a velszi faszi. Kicsit arra emlékeztet engem, mint most mo-on a nemzeti érzelmű rovásírás. Ez egy mű dolog, abban az értelemben, hogy a rovásírás el van mára tűnve, senki kultúrájának nem része, és amennyire meg tudom ítélni kívülről, a velszi nyelv is ilyen (míg a magyar nyelv meg például nem). Ha ő szereti csinálni, meg épp nem megy semmi a tévében, akkor oké, persze, csinálja csak, meg építsünk bazi szép homokvárakat és tanuljunk latin birtokos esetet, de engem az életben soha senki meg nem győz róla, hogy ez értelmes időtöltés.

Síelni, rákos embert gyógyítani, űrt kutatni? Talán értelmes. Velszire fordítani shakespeare-t? A büdös életben soha.

qkuc 2015.06.15. 21:54:53

@Th's child: Moyjo A Szikszai Etusch, :D.

kék madár 2015.06.15. 21:57:13

@Th's child: itthon is tervezett apukad, esetleg hol lehet latni kertjeit?

kék madár 2015.06.15. 21:58:19

@FutureFry: melyik ment melyikre? Teged mar miert cenzuraznanak ki?

Mr Long 2015.06.15. 22:07:12

@nyuszigonosz(D): Koszi! Kozben felmerult ket masik nyelv is a munkam kapcsan, at kell gondolnom mi legyen.

2015.06.15. 22:08:22

@kék madár: Oké, ezt eddig is "tudtam". De a kérdésem továbbra is adott. Mi ad pontosan arra okot, hogy a magyar jövőkép teljesen pozitív legyen, amikor nyilvánvaló tények ennek teljesen ellent mondanak? :O

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 22:08:32

@nyuszigonosz(D): Jaja, én is nagyon szeretem...Csak a pusztta autópálya kicsit unalmas.
Oksa, majd integetek. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 22:14:00

@nyuszigonosz(D): Igen, konkrétan a Prága-Brno közti dödöm-dödöm, amit úgy utálok.Bár mintha olvastam volna, hogy elkedték csinálni.De akkor is inkább kerülök.Meg a szlovák rendőrök és mindenféle karhatalmisták se záratták magukat a szívembe.
Egyszer akarok majd a balti banda-lengyelszkaja útvonalon jönni.Bár ott is van egy kis szlovák rész, kerülni meg Ukrajna felé mostanában isten ments, de egyszer ki kell próbálni.Ez mondjuk odafentről az ország túlvégéről lett volna a legfájdalommentesebb, kompozni se kellett volna, csak hát eljöttünk onnan...

2015.06.15. 22:16:24

@Th's child: Ooo... Hat, sajnalom, de ez tenyleg suketeles :D

Nem igazan ertem, miert az intelligencia volna minden ertekek legfobbike? Miert nem peldaul a boldogsag? Peldaul kit erdekel, hogy intelligens dolog-e orulni az eletnek es abban apro szepsegeket gyartani, ha egyszer az boldogga teszi az embert es meghosszabbitja az eletet? Komolyan kerdezem, hogy szerinted mi ertelme van az intelligancianak ugy onmagaban? :D Nem annak van ertelme, ami szep/boldogga tesz? Rakot gyogyitani nem azert kell, hogy a betegek tovabb eljenek, kevesebbet szenvedjenek es boldogabbak legyenek? A korrupcio ellen nyomozni nem azert kell, hogy tobb eselyunk legyen korrekten vallalkozni es a gyerekeink boldogabbak legyenek? Welszire forditani verseket nem azert kell, hogy akinek ez az anyanyelve, az boldog legyen?

Kar amugy, hogy nem talaltam a kedvenc welszi szamomat az interneten a Super Furry Animals-tol, az a cime, hogy (Nid) Hon Yw'r Gan Sy'n Mynd I Ac, azt jelenti kb-ra, hogy "Ez nem az a dal ami megmenti a nyelvet", tokre belinkelnem, elegge idevag :D

kék madár 2015.06.15. 22:17:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez tul komoly problema ahhoz hogy tovabb viccelodjek vele, eddig is rancigaltam a joizles hatarat. Szerintem vannak pozitivumok, (elsonek mindig azt szoktam mondani, hogy ennel mar nem lehet rosszabb de errol leszoktam) a legfobb Magyarorszag foldrajzi helye. Emiatt az orszagbol soha nem lesz Ukrajna, Koszovo, Gruzio, soha nem fogjak kirugni az EU-bol es a NATO-bol, es ez azert pozitivum. Magyarorszag (kormanya) olyan mint egy nepszeru es bombazo csajszi agressziv es kezelhetetlen kisoccse a gimnaziumban, mindenki falhoz kenne legszivesebben, de nem akarnak kiesni a noverke kegyeibol.

FutureFry 2015.06.15. 22:19:12

@kék madár: A nyugat hanyatlására volt egy rövid, nagyon elegáns bizonyításom, egy bejegyzés margójára írtam, és elveszett (ala Fermat)

2015.06.15. 22:19:58

@Th's child: Ja igen, ami mulando az pont attol szep, pont azert erdemes elni, mert ugyis megdeglunk :D

Wabi-sabi. <3

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 22:22:30

@nyuszigonosz(D): Haha, én is a suliban tanultam, illetve tanítootak...A főnévragozást sosem tudtam teljesen megtanulni, még a 8 év alatt se, pedig megfenyegették az osztályt, hogy aki nem tudja kívülről, megbukik. :D
És emléxem még az 1987-es ruszkikönyvre, amit a Sajdik Ferenc karikaturista illusztrált, hát besz@rtunk a röhögéstől, konkrétan rajta. :-)))
Az egy jó év volt orosznyelv szempontból...Épp csak majdnem 30 éve volt... :-o

nyuszigonosz 2015.06.15. 22:22:51

@geegee: Azt a Prága-Brünn részt vaahogy egyfolytában javítják, de ahogy hallom, még mindig ugyanolyan. :-)

Az a balti útvonal, na az biztosan végtelenül érdekes. Azt ha egyszer majd arra mész, kérlek írd le, milyen volt.
Ukrajna: hát oda most én sem mennék.

De majd mond el, milyen Göteborg: mert persze sosem voltam ott, de egyik kedvenc svéd krimisorozat, na az pont Göteborgban játszódik, további kedvenc Ystad-ban és mégegy meg Gotlandon. Oda egyszer nagyon elmennék meg az Öresund hidat megnézni is egyszer jó lenne...
Na de annyi szép van mindenfelé, hogyha mindent meg akarnék nézni, mást sem csinálnék. :-)
Stockholmi krimit is olvastam már, csak Stockholm meg olyan messze van....

nyuszigonosz 2015.06.15. 22:25:15

@geegee: Na én meg még érettségiztem is oroszból. :-)
Igaz ez is jól jött a késöbbiekben, meg még most is értek oroszul, csak a beszéd... hát ha nem muszaj, azt már nem szoktam. De amikor s Szovjetunióban járkáltam - de régen volt! - akkor még rendesen beszélni is tudtam.

kék madár 2015.06.15. 22:26:28

@FutureFry: akkor hagyjuk, par perc mulva ugyis osszeomlik es nem tudnam mar olvasni

kék madár 2015.06.15. 22:30:19

@maxval bircaman szerkesztő: erdekes ok azt irtak, hogy orokre kitiltottak.

FutureFry 2015.06.15. 22:47:22

@kék madár: Lehet, hogy "preemtive breakup" volt a részéről*. De mindegy, ő se akar oda írni és ők sem akarják, hogy oda írjon. Win-win. Sőt win-win-win (mert mi is nyerünk vele).
*youtu.be/0aIG2EJzE4o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 22:58:47

@nyuszigonosz(D): Haha, hát ja, és lehet, hogy ezért nem lesz sose kész, mert csak ...gatják.

A balti úttal az a baj, hogy hosszú a tengeri szakasz, lassan megy a hajó, kell szobát is foglalni, és elég húzós tud lenni így.5-6-700 eurón már az ember elgondolkodik, hogy inkább elpancsolja, elpiálja, elszórakozza inkább, igénytől függően.

Gőte-borgról most se nagyon fogok megtudni semmit valszeg, mert éjszaka-hajnalban megy a komp, a kocsiban alszom majd valszeg, szóval garantáltan kótyagos lennék, mondjuk a városnézéshez.A sötéttel még nem lenne baj, mer 2-3 felé már világosodik, de lesz valszeg elég bajom... :D

Gotland az télleg jó, tipikus nyaralóhely, sok homokos tengerparttal, középkori városmaradványokkal, stb.Nem voltunk még mi sem, de majd egyszer.

Az Öresund-híd viszont nagyon érdekes, láttam is a róla készült film egy részét (későn kapcsoltam oda, vagy valami ilyesmi), azóta is keresem.Egy félig híd, félig alagút komplexum, nem láttam még ilyesmit sehol máshol.

Hát ja, ilyenek ezek a nevezetességek, én is el tudnék velük tölteni pár életet. :D

Stoki meg nincs olyan messze, persze mitől, meg mihez képest.Repülővel Nürnbergtől lehet csak egy óra...Mondom ezt én, aki inkább autózik egy teljes napot... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 23:07:13

@nyuszigonosz(D): Jaj! :-)

Akkoriban én is jó voltam belőle, 4-5 körül, általános felső, meg szakközépben.Aztán meg szépen elfelejtődött, mert sose használtuk semmire, meg akkoriban nyílt ki az ország nyugat felé, és az angol vagy a német sokkal menőbb volt, meg tűnt hasznosabbnak.

Manapság meg lehet, simán van olyan hasznos, mint a nyugati nyelvek...

kék madár 2015.06.15. 23:11:32

@FutureFry: en is preemptive break-upoltam a Body Szilvivel, kirugtam mielott tudta volna, hogy jarunk.

nyuszigonosz 2015.06.15. 23:11:41

@geegee: Persze, repülövel sok minden nincs messze, de: autózni jó. :-)
Na, majd ha sok életem lesz, akkor mindent megnézek. :-)

Az orosz: bizony manapság megint jó oroszul is tudni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 23:15:49

@Th's child:
nem tudom, mit tolsz, de én is kérek :-)
egyébként meg ez volt a hónap kommentje, tényleg.

blackhairlady 2015.06.15. 23:46:35

@Zoole[uk]: milyen autod van, meg sosem mondtad :D

adg 2015.06.16. 00:10:38

@mojyo: hogy honnan veszem? Hat tudod komoly kepzeliotehetsegem van, es az altalad elszort es altalam eszrevett kis infomorzsak alapjan ilyen kepet talaltam ki rolad. :D Valahogy ugy kepzeltem, hogy ilyen aprobb disztargyakat keszitesz a magad otletei alapjan elsosorban a magad oromere, aztan ha sikerul eltalalni valakinek a tetszeteset, akkor eladod, ha nem hat akkor is jo, mert ezzel valositod meg onmagad (bar ezt meg mindig nem tudom, mit jelent). :)
A kepzeletemben eleg jol csinalod, mert elfersz a belvarosi lakouregben, szoval nem halmoztal fel tobb tonnanyi eladatlan projektet. Kulonben mar valoszinuleg valami kenyelmes, 400 m2-es kertvarosi hazikoban laknal a pokol bugyraiban. :))

Na mindegy, most azt kepzelem, hogy eddig nem jol kepzeltem. Ki kell talalnom egy uj Mojyot. :D

adg 2015.06.16. 00:18:24

@geegee: abbol cirkusz lenne. :)

2015.06.16. 00:18:57

@adg [Au, Darwin]: Kar, pedig ez tetszett, szivesen lennek ez a Mojyo, esetleg az aprobb disztargyakat behelyettesithetned mondjuk nagyobb meg funkcionalisabb dolgokkal, es akkor meg is almodtad amit en is... :D Natessek, mar megint helyettem fantazialnak! :D

pappito · http://pappito.com 2015.06.16. 01:16:56

@kék madár: ez egy másik olvasata annak, hogy kibaszták :)

kék madár 2015.06.16. 01:25:40

@pappito: en is a jaromcsontommal szoktam mindenkit brutalisan oklon csapni : )

SzZoole 2015.06.16. 06:09:25

@blackhair-lady: S-Class 350 Long CDI
@Mr Long (UK): iridium silver pontosabban,az előző volt fekete:)

2015.06.16. 07:07:58

@Zoole[uk]:

Anelkul, hogy nagyon a zsebedben turkalnek, lenne kerdesem: 1, hogy a p..aba tud valaki egy 30 millas autot megvenni, es 2, mi a pi..anak? Vagy nem ujonnan vetted? Nekunk kb. a lakasunk kerul annyiba... Es tenyleg no offence, csak kivancsi vagyok, mert en eddig azt latom, hogy meg itt kint osztrakiaban is kevesen vesznek 40-50 ezer euronal dragabb autokat (plane nem 100ezreset), es azok is mar az igazan kurva nagyon gazdagok. A fonokom, aki azert eleg jol keres igazgatokent, most vett egy Galaxy-t, es inkabb behozatott egy 2 eves hasznalatat Nemetorszagbol, mert sokallotta az ujnak az arat...

Es megegyszer elnezest, ha tul indiszkret a kerdes, er nem valaszolni... :D

2015.06.16. 07:12:22

@Zoole[uk]:

Csak mert en eddig ugy gondoltam, hogy akkor vesz az ember 100 euros autot, ha mar van 6-800 ezer euros keglije, esetleg meg egy nyaraloja, es a bankbetetje is meghaladta mar azt az osszeget, amit erdemes lenne a bankban tartani...

FutureFry 2015.06.16. 07:21:16

@FutureFry: "Preemptive". Kár, hogy nem lehet legalább az elírásokat utólag javítani...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.16. 07:40:22

@Th's child: megnyugtato erzes, h masnak us megfordulnak ilyenek a fejeben...

wuaaa 2015.06.16. 07:53:10

@Ödenburger [Hu/At]: Neki az az autó munkaeszköz. Mint a parasztnak a traktor. Kb. árban is ugyanaz a kategória.... :D

SzZoole 2015.06.16. 08:39:12

@Ödenburger [Hu/At]: hogy miert?Nos,@wuaaa [nor]: mar meg válaszolta,ez a munkám.Executive/VIP driver vagyok.
A kocsim uj ara £85k volt 2011-ben,en 3 évesen vettem £28k volt az ara.Az utasaim a tehetős rétegből valók akiket nem érdekel,hogy miből telik egy bevándorlónak ilyen autóra,teged se érdekeljen:)

2015.06.16. 08:53:35

@Zoole[uk]: @wuaaa [nor]:

I see... :) Nincs tobb kerdesem, lattam a Szallitot, tanultam belole... :)))

Viccet felreteve: akkor neked van rendesen testor kikepzesed, meg deffenziv-vezetes trening, meg minden? Egyik haverom, akinek meg sikerult idoben korkedvezmenyes-nyugdijaztatni magat a BRFK-n, most a nyugdij mellett testorkodik, es o meselte, hogy eleg komoly kikepzest kapnak, azt mondta a BRFK operativok csak jelenthetnek legtobb esetben, amilyen kikepzese egy-egy ilyen magan testornek van. O meselte, hogy minden testor egyben sofor is, mert ha kilovik a sofort, valakinek vezetnie kell. Es hat ugye mivel az utaster sokszor pancelozott, ezert kezenfekvo, hogy a sofort lovik ki elsonek... :))

SzZoole 2015.06.16. 09:04:57

@Ödenburger [Hu/At]: nem,az mas kategória,en reptéri transzferes vagyok.
Tobb kategóriája van ennek a munkának,amiről te írsz azt nem csinálnám semmi pénzért
Van masik 2 hely,amit meg céloztam.Az egyik akik csak a hírességeket szállítja £100k+/év,oda nagyon nehéz bejutni,kihalasos rendszer van
A masik egy gazdag család,az kevesebb penz(valamenyivel)de nem hajtós.
Most egy ilyen család hívására várok:)

2015.06.16. 09:13:58

@Zoole[uk]:

Jol hangzik! Sok sikert hozza!

2015.06.16. 09:22:45

@Zoole[uk]:

Egyebkent a pancelozott autokrol meselte haverom, hogy igazabol azoknak csak az utastere golyoallo, illetve az alvaz es a motorblokk van megerositve, a vezetofulke pl. nem golyoaalo, mert a sofor cserelheto. :)) Es ha az egesz autot panceloznak, a sulya miatt hasznalhatatlan lenne. Igy viszont eleg belerakni egy 5-6 literes dizel motort, es az mar siman elviszi, akar 150 felett is lehet menni veluk, es a motorblokk es alvaz megerosites miatt akar egy teglafalon is at lehet vele menni anelkul, hogy komolyabban megserulne. Illetve siman megy 80 felett kilott gumikkal, felnin...

De o is mondta, hogy a kollegai szinte kivetel nelkul leszerelt rendorok vagy katonak, nagyon ritka az, aki civil palyarol megy hozzajuk, mert tenyleg eleg nehez hozzaszokni, hogy barmikor lehet egy balhe, amiben ottmaradsz. Habar azt mondja, Mo-on meg nem volt ilyen, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lesz...

SzZoole 2015.06.16. 09:29:31

@Ödenburger [Hu/At]: ismerem az ilyet,tegnapi posztnal írtam,hogy az unokaöcsém agyatlan szteroidos izomagyú zsoldos,tiszta állapotban neki is megered a nyelve,Irakban volt felderítő(green barett)most meg testorenek akar vissza menni egy gazdag irakihoz

2015.06.16. 11:27:55

@~~Babette~~: "Kevesebb koncepcio, tobb percepcio!" :D Gondolkozzatok kevesebbet, erezzetek tobbet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.16. 11:35:54

@mojyo: hát ez a gondolkodás születési hiba lehet...

2015.06.16. 11:53:01

@~~Babette~~: Oh, hibanak nem hiba, csak kockazat. :D

Ginix 2015.06.16. 12:14:39

@Th's child: @mojyo: úgy szeretem az ilyen lírai kommenteket! (szegény mojyo biztos azt hiszi, udvarolok, pedig nem, csak nem tudom megállni néha szó nélkül).

2015.06.16. 13:03:52

@Ginix: Nem hiszem azt, hogy udvarolsz, ennyire azert nem vagyok elszallva magamtol :D

Az igaz, hogy kicsit traumatizalva vagyok a budoslehelletu tarisznyasbolcseszek probalkozasaitol amik fiatalabb koromban ertek, de mar tul vagyok rajta :D Az en apukam filozofia tanar volt (ha mar @Th's child is megemlitette az ovet), es engem pont az ilyen eletertelme elmelkedesekkel lehetett kikergetni a vilagbol, az apukam persze nagyon szeretett es elfogadta az elet eme nagy rejtelyet, hogy sajat csaladon belul ilyen masmilyen szemelyiseguek lettunk :D Kiborit a tema, nem tudom, mi az elet ertelme, de nem is erdekelt, maga a vilag szerintem ertelem nelkul is kurva erdekes, vagyis nekem ez pont eleg volt a sajat felfedezeseimhez, es melysegesen leneztem ezeket a narcisztikus, fekete-feher ferfiakat a konyvekben akik a sajat egojuk miatt kerestek a semmi ertelmet es a vegen meghaltak alkoholizmusban :D Az osszes kozul ennek van a legkevesebb ertelme szerintem ennel meg a sieles is jobb lehet amugy :D Szerencsere amugy az en szuperjofej apukam ezt megertette, de a fiuk valami miatt nagyon ra voltak kattanva a temara, es allandoan azt hittek, hogy mellettem kiteljesithetik az intellektualis missziojukat, ezert talaltam ki azt az elvet amugy, hogy amelyik hapsi nem szereti a focit, az felejtos. :D Ezt most csak ugy mondtam, nemtudom miert, bocsanat ha kicsit privatra sikerult, neha nekem is van kozleskenyszerem :D De nem rad vonatkozik, ne aggodjal, nem hiszem azt, hogy udvarolsz :D

Hari Seldon 2 2015.06.16. 13:38:09

@kék madár:
Ez mekkora! A wiki-n is osztotta az észt? :-)
(kár, hogy amit oszt, a legtöbb wiki-s számára közismert, nyugat bukásának rögeszméjére meg nem nagyon vevők)

Hari Seldon 2 2015.06.16. 13:43:49

@geegee:
Prága Brno felé ne menj, ha nem muszáj. Fölöslegesen drága a matrica is. (kettő kell: Egy a cseh matrica, meg a szlovák. Együtt már majdnem 30 Euro (de 25 biztos). Időben meg nem annyival rövidebb neked.
Nekem egyszer kellett arra mennem, mert november volt és nem volt téli gumim, a hülye osztrákokat meg nem érdekli, hogy csak az A1-esen akarok végigmenni, és mondjuk plusz 10 fok volt. - Dátum az dátum, kész.

Ginix 2015.06.16. 14:02:07

@mojyo: akkor jó, mert tényleg nem, csak néha annyira szép ahogy és/vagy amit írsz (ill most th's child is), h muszáj kifejeznem az örömöm!
pl nekem soha nem jutott ilyesmi eszembe a síelésről és nem is érzem azt, h egyet kéne értenem vele vagy az ellenkezőjéről meggyőznöm, viszont elámulok néha, miket gondolnak bizonyos dolgokról az emberek, ami néha tök egyszerű és bárkinek eszébe juthatna, de mégsem jut, és nem is értem, miért dob fel engem az ilyen, de tényleg mindig elönt a rácsodálkozós öröm:)

Bredpitt Monika 2015.06.16. 15:20:07

@fhdgy: Igen, bennem is ez volt a kerdes, meg az, hogy amikor tobbek kozott en is azt mondom, hogy a liberalis oldal Magyarorszagon nagyon kepmutato modon viselkedik akkor nincs igazan magyarazat. Pedig erdekes lenne hallani, hogy mi a pontos tortenet.

Azt nagyon irigylem a posztirotol, hogy tanithat ugy, hogy a csillogo szemeket latja, azt hiszem tudom mirol beszel.

Sok sikert neki, meg Irakban is, ahova en nem vagytam soha.

2015.06.16. 17:24:04

@Ginix: Hat ez igazan kedves. Ezek szerintem sem sosem arrol szolnak, hogy egyetertsunk, vagy meggyozzuk egymast, hanem csak ugy ossze-asszocialunk mindenfelet, mert miert ne, az, hogy tetszik neked, az kulon bonusz, aminek en nagyon orulok. :D

fhdgy 2015.06.16. 17:46:12

@Bredpitt Monika: Bocs, hogy jön ide a magyar liberális oldal? Nem értem.

2015.06.16. 17:52:57

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor ne írd le. Nekem mindegy...

2015.06.16. 18:01:12

@kék madár: Oké. De ezek a dolgok, amiket felvázoltál, mennyiben fogja megoldani azokat a problémákat, amikről én beszélek?

Az EU előbb fog szétesni, minthogy bármikor is felmerüljön olyan, hogy kirúgnak egy tagot. Miért is tennék. Görögországot már rég el kellett volna temetniük ennyi erővel. Nehéz ilyet mondani, de ott még brutálisabb dolgok mentek, mint ami jelenleg megy Mo.-n.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.16. 18:14:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ha valamit alaposan meg akarsz vitatni, erre nem megfelelő fórum egy moderált blog.

Mr Long 2015.06.16. 18:27:31

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Egyaltalan nem is ertem a gorogok mi a tokert eutagok. Strategiai okokbol gondolom, vagy ilyen jol ment nekik, amig el nem battak a penzt?

nyuszigonosz 2015.06.16. 18:31:01

@Mr Long (UK): Geopolitikai okokból lett annak idején Görögország EU tag. ( mint pl. Románia és Bulgária is csakis emiatt). Rendes ipar Görögországban sosem volt.

2015.06.16. 18:40:51

@maxval bircaman szerkesztő: Alaposan? Demográfiáról és aktív-inaktív arányokról van szó. Hogyan lehet ezt a témát "nem alaposan" megvitatni?

kék madár 2015.06.16. 18:41:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: azokat nem fogja megoldani. Kellene egy normalis politikai ero. hazahivni Kossuth Lajost vagy nem tudom kit. (ha nem tudok hasznalhato valaszt adni, akkor "ennel mar nem lehet rosszabb, csak jobb" verziot veszem elo :)

2015.06.16. 18:42:25

@Mr Long (UK): "Strategiai okokbol gondolom, vagy ilyen jol ment nekik, amig el nem battak a penzt?"

Mindkettő? :)

2015.06.16. 18:45:13

@nyuszigonosz(D): "Rendes ipar Görögországban sosem volt."

Nálunk mikor volt? A mesterségesen fenntartott szocialista időszakban? Most van?

2015.06.16. 18:47:09

@kék madár: A politikus a társadalomból kerül ki, nem az ufók hozzá ide. Szóval a "normális" politikushoz (van ilyen egyáltalán? :D) olyan társadalom is kellene, ami tovább lát a holnapnál, és nem ül fel a populista hullámvasútra.

nyuszigonosz 2015.06.16. 19:02:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ha tölem várod a választ - és mégsem költöi volt a kérdésed - : erre nem tudok neked válaszolni.

kék madár 2015.06.17. 07:18:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "A politikus a társadalomból kerül ki" igen de a tarsadalom azert nem annyira remenytelen. A magyar tarsadalom legalabb 10%-a muvelt, jo problemamegoldo kepessegu, ma meg tulsagosan konfliktuskerulo/jol nevelt de nagyon elegedetlen, gerinces emberekbol all.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 15:14:45

@fhdgy: Megcsömörlöttem a liberális demokráciának nevezett hatalmi harcokat vívó dilettánsok másodpercenkénti hazugságaitól

en erre a mondatra reagaltam es mivel a mostani kormany minden cask liberalis nem ezert asszocialtam a baloldalra, egyebkent meg nagyon is jellemzo rajuk a kepmutatas, udv

2015.06.17. 19:27:09

@kék madár: Valószínűleg jóval nagyobb része művelt. Csak elhitetik az emberekkel, hogy felesleges próbálkozni bármin is változtatni, maradjunk passzívak és kishitűek.

szaza 2015.06.22. 20:16:12

@pappito: nem olvastam végig a kommenteket, de: én vagyok az egyedüli akinek az a mondat, hogy "..pláne fehér nő számára... " tűnt fel?
Miért gondoljuk egyből, hogy fehér nőről van szó? Azért mert magyarul ír? Azért mert Magyarországot tartja hazának és ott szeretne élni és boldogulni? Mi van ha már eleve nem fehér családból származó bevándorolt személy írta aki csak Magyarországot ismeri mert kicsi kora óta ott nőtt föl és járt iskolába?
Nekem ez innen kívülről nézve mindig foltunik mennyire automatikusan a magyarok meg tudat alatt sem fogadják el hogy nem minden "magyar érzésű" ember fehér beesett arcú vékony ajkú tipikus magyar?

szaza 2015.06.23. 16:41:41

Ok most hogy normális computer előtt vagyok és látom a képeket jobban, foltunt hogy a BMW tetőablakán kinezo nő valószínűleg fehér. Ha az a post író személye akkor elnézést. De azért a comment amit írtam meg így is érvényes.

okina89 2015.06.25. 23:01:34

@firg_firg: majd amikor napi 14 oraban nincs aramod, akkor megnezem elirasaid lesznek-e, es egyeb okok. Orulok, hogy ez a legnagyobb eszreveteled. Amigy a kritika is kritika, legkozelebb igyekszem!

okina89 2015.06.25. 23:06:02

@Flamy: nos, amikor tenyeket irunk le, innen, akkor valahogyan 'nem jutnak el a cimzetthez' oka van, amiert nem vesezem partra es erdekszferara bontva.

okina89 2015.06.25. 23:06:02

@pappito: nem is minden nap vagyok patoszps hangulatomban. Mikor irtam, epp kijarasi tilalom volt. Ma eppen nem ilyen hangvetelu lenne. Minde nemtetszik egy jelzes, ertekelem, hogy elolvastad!

okina89 2015.06.25. 23:06:48

@maxval bircaman felelős szerkesztő: eszaki resz nem elerheto gyakorlatilag. A fovaros csilli-villi, a tenger vonalaban fel-felhokarcolo szerusegeket huztak fel, mivel az ex elnok USA-ban tanult es epitette ki 'kapcsolatatit, attol fuggetlenul sikerult szegenysegi kuszob ala tolni a nepet. A gruz nok elete,khm.... ' olcso'. Viszont sok szep oldala is van, csak a maszlag; abbol is, de hol nem.

okina89 2015.06.25. 23:12:48

@szaza: feher vagyok, sok evszazadra visszamenoleg magyar csaladfaval. Most voltam 26 amugy, szoval annyira talan meg nem veszes az ugy. Kezdetben sok okom volt odamenni, ma mar egy kicsit feljebb elek, nem feher embernek valo. Bar egyre tobben mennek vissza, egy magyar no is van epp kint. Az ujabb hanoru utan megduplazodtak a fizetesi ajanlatok egy bizonyos szektorban dolgozoknak. En nem oda tartozom, de van, akinek megeri lehuzni 1-2 evet. A legnagyobb koolaj keszlet a kird tersegben van, Kirkuk, az elnok magan terapeutaja is egy magyar leanyzp volt, mondhatni busas osszegert szenvedett a sivatagban. Kinek mi, nekem mas oka voltak.

okina89 2015.06.25. 23:16:36

@Hari Seldon 2: velhetoen oka volt, azert, mert 1 oldalba nem suritettem bele minden tenyanyagot, nem azt jelenti, hogy nincs. Ki mit akar olvasni es erteni. Legalabb hallottal egy ilyenrol is, akarmekkora badarsagnak veled.

okina89 2015.06.25. 23:37:26

Kis info frissites: nincsenek ekezeteim es eppen aram sem,elnezest tehat.

Patosz: nos igen, neha en is erzekenyebben veszem az akadalyokat, igy sikerult. Majd szolgalok konkret adatokkal, amikor elhagyom a terseget.

Tetszik, hogy sokan elbol nemtetszest fejeztek ki, legalabb elolvastak. Ez is valami. Mindenbol tanulok. Nem bagyok ujsagiro, elragadnak a napok neha, ez van...

En mar eljottem, sok volt, eleg volt, kicsit feljebb is van mit csinalnom.

47.000 Ft-ert nem maradok otthon, itt legalabb tapasztalatokat szerzek.

A sok kreativ hozzaszolo: neha olvassunk a sorok kozt. Ami nincs leirva, nem azt jelenti, hogy nem letezik.

A tamogatoknak: koszonom. Elso felindulasbol irtam. Tenyeket kicsit messzebrol megirom pontosan. Ezzel tartozom!

Egyebkent: lesz mit a gyerekeimnek meselni. Legalabb a tukorbe tudok nezni.
Most jart le a szerzodesem 1 ev utan: alsotol kedve kozepiskolasokog tanitottam. Itt hasznos dolgokat jobban megtanulnak,mint otthon a sok erdekes feladvanyt az uj Nemzeti Tankonyvkiadotol, azt garantalom.

Mindazonaltal, egy elmeny volt megosztani ( kinek tetszett- kinek nem), koszonom a 2 percet, aki raszanta

okina89 2015.06.26. 00:05:21

@Zoole[uk]: koszi, de neha en is tulzasnak ereztem, illetve erzem. Most azert jobb helyen vagyok egy fokkal.

Unokaocsed: haaat, sajnos igen. A felderitosok felszerelese 'cool', jatszanak, mint kisgyerek a homokozoban eszmeletlen penzekert. Irakban nincs bankrendszer, se atm, minden cash-ben dol el, igy meg szebb a 'valosag' ugyebar. Tele van fergekkel, nem tudok szebben fogalmazni. A ferfiuralom testorei sokmindent meglatnak, de ezek szerint az o gyomra birja a dolgokat. En nobol vagyok, nagyobb kockazat-helyzettol fugg, de akinek minden mindegy: olyan penzt lehet keresni, ferfiuralomhoz tartozva, hogy haza mar nem.igen fog menni: nem lesz kenyelmes. Ismerek olyan kint szolgalo volt katonat, aki kiakadt a bevasarlasnal otthon, Magyarorszagon, hogy mi az, hogy neki fizetni kell, mert ott kint ez is ingyen volt, meg a hatalmas jarganyok. Hah, sorolhatnam. Nagy a ferto, penzert barki barmit.

SzZoole 2015.06.27. 08:20:14

@okina89: tényleg minden tiszteletem a tied:)
Az ocskos is kezd hasonlóan viselkedni otthon, mint Irakban
Egy pár éve otthon voltam egy pár napra es a barataimal elmentünk meginni es beszélgetni egy éjszakai szorokazo helyre.Az ocskos is akkor volt otthon es epp ott szórakozott.amikor meglátott nagyon megőrült nekem mert en vagyok a kedvenc nagybatya.
Nem volt üres asztal a helyen,na Ő csinált nekunk,odament az egyik asztalhoz es ra utaló magatartást tanusitva egyszerűen közölte velük,hogy neki es a bratyojanak erre az asztalra szüksége van.Szerencsetlenek felálltak es 'onkent'atadtak nekunk a helyüket.A biztonságiak sem mertek neki szólni semmit:(
Egy igazi drogos izomagy lett belőle es persze ott könnyen es olcsón hozzájut a napi cucchoz:(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása