oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 24. 06:50,  Pro és kontra Amerikáról 280 komment

2015. május 24. 06:50 Határátkelő

Pro és kontra Amerikáról

Talán nem túlzok, ha azt írom, az Egyesült Államok (már csak a világpolitikában elfoglalt szerepe miatt is) alaposan megosztja az embereket. Az amerikai életről alkotott kép is sokszor torz, amiről persze Hollywoodtól kezdve a különböző irányultságú propagandáig sok minden tehet. Az eheti blogajánlóban belülről nézzük meg az érveket és ellenérveket, aztán kiderül majd az is, mi köze az ellopott fonalgombolyagnak a demokráciához, végül ellátogatunk egy egészen különleges szigetre is.

usa_kisvaros.jpg

Kezdjük tehát az Egyesült Államokkal, méghozzá a Greencard blog segítségével, amely annak kapcsán szedett össze pro és kontra érveket, hogy a szerző ismerősei tíz év és az állampolgárság megszerzése után költöztek vissza Magyarországra, majd nem sokkal később elkezdték fontolgatni a visszatelepülést az Egyesült Államokba. Nézzük tehát a pro és kontra érveket!

1. A fizu

Nyilván nem mindegy, mit csinál az ember, de általánosságban kijelenthetem, hogy ugyanazért a munkáért itt több pénzt kapsz, mint otthon. Hogy jobban is élsz-e belőle? Az egy másik kérdés. 

2. Megélhetés

Kb. ugyanaz, talán kicsit drágább itt. Lakhatás, szolgáltatások többe kerülnek, kaja kb. ugyanannyi, minden más olcsóbb. Azért ezt igazából a fizu arányában kell nézni és értelmezni.

3. Egészségügy elérhetősége

Nos, ez otthon jobb. Itt drága biztosítást kell fizess, hogy a dokinál, ha nagy a baj, ne hagyd ott a házad árát!

4. Egészségügy minősége

Ez sokkal jobb itt. Persze a kórházak, rendelők nem lepukkantak, mint otthon. De nem csak ez. Ha egy tesztre van szükség, itt megcsinálják, nem fogod megkapni, hogy épp elfogyott a lakmuszpapír! Azért egy olyan érzésem van, hogy otthon az orvosok jobbak.

5. Emberek

Az emberek kedvesek, elsőre talán sok is, de otthon már hiányzik. És az emberek jók! Meglepő, lehet, hogy az amcsik hülyék, nem vitatkozom :), de jó emberek.

6. Biztonság

Ez furcsa lehet, de ahol mi lakunk, ott gyakorlatilag nincs bűnözés. Nehéz volt hozzászokni, de a nem bekerített előkertünkből, teraszunkról senki nem visz el semmit.

7. Lehetőségek

USA a lehetőségek hazája! Igaz? Igaz! (...)  Nem kérnek iskolát, származást, ha jó a hozzáállásod (ez kva fontos itt), és dolgozol, mint a kisangyal, akkor bármi lehetsz.

8. Alkalmazotti lét

Az EU / Magyarország egy kánaán! Pont! Itt a szabi, a munkaidő, a biztosítás, a jogaid mind, mind SOKKAL rosszabbak!

9. Oktatás

Itt lazább, életre nevelőbb, kevésbé megterhelő, érdekesebb, mint otthon. Persze a körülmények is lényegesen jobbak. De ha egy konkrét teszt eredményét néznénk, akkor szerintem az US elhasalna a magyar gyerekekhez képest.”

Természetesen az eredeti poszt ennél lényegesen részletesebb, kifejtőbb, szerintem érdemes átkattintani ide!

A fonalgombolyag és a demokrácia

Érdekes dolgot árulnak el néha egy ország állapotáról a kis helyi hírek – legalábbis erre a következtetésre jutott a Sundvallzsófi blog szerzője, akinek egy Fonalgombolyagot loptak Söråkerben című újságcikken akadt meg a szeme, és annak kapcsán gondolkodott el kicsit.

fonalak_sahzade.jpg(fotó: Sahzade)

„A hírből kiderült, hogy a tolvajok nem hagytak nyomot maguk után, nem feszítették fel az ajtót és a kulcsok sem tűntek el. Nem tudni, mennyi fonal tűnt el, csak az a biztos, hogy piros, rózsaszín és lila színűek voltak. (...)

Ó, ha a magyar újságok bűnügyi rovatában is ilyen hírek szerepelnének! Ha a kriminális cselekedetek hasonló szenzációkban merülnének ki! – gondoltam a cikk olvasása közben.

De aztán rájöttem, hogy az utópiát valahol máshol kell keresni: képzeljünk el egy magyar hetvenéves hölgyet, amint betelefonál a rendőrségre, hogy ellopták a fonalkészletét.

Vajon milyen választ kaphat? Nem hiszem, hogy a rendőrautó szirénázva rohanna a helyszínre. És ha valamilyen csoda folytán mégis megtörténik a helyszínelés, akkor vajon nem próbálnák-e meggyőzni a rendőrök az öregasszonyt, hogy biztos csak elpakolta valahova az értékes fonalakat? Megindítanák-e a nyomozást egyáltalán? (...)

Az biztos, hogy ennek az asszonynak, aki bizonyára egész életében adózott, máskor is lesz mersze, hogy felhívja a rendőrséget, akár komolyabb ügyben is. (…) Azt hiszem, a demokrácia néha ilyen apró részletekben rejlik.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

A világ leglenyűgözőbb sziklája

Az Írország délnyugati partjainák fekvő Skellig Michael szigetet nem én (még csak nem is a Kelta vándor blog szerzője) nevezte így, hanem maga George Bernard Shaw, és még ha nem is feltétlenül van igaza (szubjektív műfaj ez…), a szikla kétségtelenül lenyűgöző. A külsejénél talán csak a történelme fantasztikusabb.

irorszag_skellig_michael_sziget_jerzy_strzelecki.jpg(fotó: Jerzy Strzelecki)

„Az első szerzetesek a VI. században érkeztek ide, Európa teljesen eldugott nyugati peremvidékére a római és a bizánci birodalom egyházi üldöztetései elől menekülve.

Akárhogy is nézzük, emberfeletti teljesítmény lehetett maga az építkezés is. A meredek sziklaszirt déli oldalán, közel 200 méter magasban építették fel kolostorukat, mely hat méhkas alakú kőkunyhóból, 2 kis kőtemplomból és néhány kis teraszból állt.

Első lépésben kőfalakat kellett kiépíteniük a meredek sziklaoldalakon, melyekkel kialakíthatták a kolostor alapjait. Egy 600 lépcsőfokból álló, több mint ezer éves meredek kőlépcső vezet fel az építményhez, a mai napig ezt használják a feljutáshoz.

A szerzetesek spártai körülmények között töltötték életüket, a teraszokon termesztett zöldségek, az itt fészkelő tengeri madarak tojásai, valamint a környező vizekből fogott hal szolgált nekik táplálékul és nemes egyszerűséggel az összegyűjtött esővizet itták. A létszám 12 fő körül volt (véletlenül vagy tudatosan a 12 apostolhoz hasonlóan. :)

A sziget az UNESCO világörökség része, belépő ellenében ma is látogatható. Mivel szezononként korlátozva van a látogatók száma, ezért előzetes foglalás ajánlott. Időjárástól függően 50-90 perces hajóúttal juthatunk el Skellig Michaelre Portmagee kikötőjéből.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, ahol további képeket is láthattok a szigetről.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svédország Írország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr467484910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2015.05.24. 08:08:12

Az a szikla nagyon jo. Hihetetlen teljesitmeny ilyen helyen meg egy budit is felepiteni, nemhogy egy kolostort. Aztan meg itt elve maradni szerintem legalabb akkora kihivas.

Nagyon tetszik a nyitokepen levo utcakep. A jobb kornyekeken nalunk is hasonlo, csak hianyoznak azok a bazi nagy fak. Meg ennyire nem apoltak az elokertek sajnos. Minden utcaba jut egy ket szerencsetlen, aki leszarja a kornyezetet. Szerintem a varosnak meg kellene csinalni, es kiszamlazni. Mindjart lenne kedve fuvet nyirni.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.24. 08:36:06

Köszönjük az objektiv listat Jueszej- bol, a gombolyagosnak nem jött be se a stilusa, se a mondanivaloja, ez megint burkolt köpködes, ezert kapunk a pofankra;-(
Viszont Irorszagrol olvastam volna meg tovabb. Fantasztikus, hogy meg mindig all akolostor, meg minden. Az a madaras sziget is klassz lehet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.24. 08:37:00

Amerika idegen, szikár világ. A pozitívum kevés, a negatívumok száma meg egyre nagyobb.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.24. 08:46:31

@maxval bircaman szerkesztő: a lista alapjan meg mindig 6:4 AZ USA javara a positiv merleg. Persze mindenki maskepp eli meg.
Szerintem te siman csak nem erzed jol magad ott Bulg.-ban es ezt kivetited a nyugatra, hogy ott minden rosszabb.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.24. 09:05:35

@Der echte Weihnachtsmann:

Én mindenhol jól érzem magamat. Az USA-ban is jól érezném magamat. Számomra a jólérzés belső kérdés, képes vagyok elvonatkoztatni a külső dolgoktól (nyilván egyes extrém dolgokat leszámítva).

Ha az embernek megvan a belső békéje, nem képes magát rosszul érezni.

DieNanny CH 2015.05.24. 09:06:30

@adg [Au, Darwin]:

Nekem is elsősorban a budi jutott eszembe! :-)
Itt olvastam egyszer, hogy valamelyik hegyi vendéglőbe helikopterrel vitték fel a vizet, gondolom, ott a szigetre is megoldják így.
Nagyon tetszik, oda szívesen elmennék. Szeretem a szigeteket, hogy bárhonnan látható a víz...

Az amerikai pro és kontra is jó - de személyiségfüggő, mint sok más.

A fonalgombolyagos sztori, meg mint egy mese...
Bár, úgy 2 hónapja volt az újságban, hogy egy kertitörpét vitt el valaki egy előkertből, és a tulaj kéri, hogy aki tévedésből elvitte, az hozza vissza, mert a többi törpék és Hófehérke várja... Még azt is hozzátette a tulaj, hogy mivel a háza közelében előtte búcsú volt, esetleg valaki illuminált állapotban cselekedett, így megérti...

adg 2015.05.24. 09:20:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hat igen. Eleg csak az epitoanyagot nezni. Ha ott helyben faragja ki a koveket, az is irdatlan munka, ha meg a szarazfoldrol viszi, az is. Aztan felhordani a hegy tetejere, stb. Elotte a lepcsot kifaragni, hogy fel is lehessen jutni tulzottan nagy emberaldozatok nelkul, stb stb.
Es meg mindig nincs semmi, csak par ko meg egy lepcso.

Nem neztem utana, de gondolom jo per evtizedet elszorakoztak vele a szerzetesek, mire rendesen mukodott minden. Nyilvan nem kellett a teleshopbol lepcsozogepet rendelniuk 19.999 ft-ert, ajandek masodik darabbal, most csak 19.999 ft, igen jol hallotta, 19.999 ft es ajandek masodik darabb most csak.... :))

Kinaban van meg egy csomo ilyen, meg sokkal durvabbak is.
Vagy sopronban a tarodi var, az sem piskota azert.

firg_firg 2015.05.24. 09:26:11

Azert az egeszsegugy elerhetosegevel vitatkoznek. Az egy dolog hogy az ellatashoz elmeletileg ingyen is jogod van cserebe nincs teszt meg lakmuszpapir vagy gombokkal fercelnek ossze. De ehez a szarhoz a hozzaferes mindenki szamara adott.

fhdgy 2015.05.24. 09:39:14

@Der echte Weihnachtsmann: Ha fonalügyben neked a tények ismertetése köpködés, akkor kétség kívül tényleg az volt. Én szeretnék még nagyobbat "köpni": amikor itt Mo.-on elloptak kb. egy milla értékű fámat, feljelentéskor a rendőr egyből mondta, hogy ki volt a tettes. Az eljárást viszont tettes ismeretlennel megszüntették. Egy másik esetben kb. 20-25 köbméter fát "loptak el", ott meglettek a tettesek, de felmentették őket, mert mutattak egy papírt, ahova odahamisították ( ordítóan rosszul ) az adataimat és az aláírásomat. Ők áldazatok voltak, mert valaki a nevemben becsapta őket, ezt állították. Pedig az egyik főkolompos személyesen ismer már régebbről. Ugye én is milyen ocsmányul tudok köpködni????

Buchhalter 2015.05.24. 10:06:09

@Der echte Weihnachtsmann: hát te az egyik vagy aki bármit is ír Birca rögtön belekötsz!Kicsit érdekes!Amerikából eddig 5 azaz öt ismerősöm jött vissza!!És egyik se volt oda annyira érte!Sőt!Az egyik exfőnököm is megtapasztalta,hogy amerikai eü mennyire lelketlen és pénz orientált!Pár hétre küldetésbe ment egy fizetett nemzetközi biztosítással.Egy csúnya esésnél felszakadt a keze ,összekellet volna varrni.Uccu ,elmentek a legközelebbi kórházba.Orvos megnézte oké ,megcsinálja ,nézte a biztosítást á ez nem jó szerinte de ha van kápéban 1080 dollárja semmi gond.Ex főnököm kísérője aki szintén amerikai volt.Berágott ,elküldte az orvost melegebb éghajlatra és a 40 kilométerre lévő Kanadába átvitte kocsival.Ott zokszó nélkül elfogadták a nemzetközi biztosítást és össze is varrták a kezét.Ennyit az amerikai mentalitásról,de azért te is csak dőlj be a nagy amerikai álom humbugnak!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.24. 10:06:09

@firg_firg:

Mi a jobb? Van egy jó közepes egészségügyi ellátás mindenkinek, de facto ingyen? Vagy van szuperellátás keveseknek, sok pénzért, s szintén jó közepes ellátás az átlagembernek, sok pénzért?

Igen, a kórházii kaja az USA-ban a magyarnál sokkal jobb, meg az egyéb kiegészítő szolgáltatások ott szállodai szintűek, míg Mo-on meg olcsó munkásszálló szintűek, de maga a lényeg, a gyógyítás kb. ugyanaz.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.24. 10:10:02

Teljesen megertelek! Bocsi, hogy nem tudtam a komm.-ben kellökepen kifejezni az ironiat.
Hasonlot eltem meg en is,( marmint ami az aljarast illeti) csak nekem az automat loptak el. Ettöl függetlenül maga a poszt nekem nem jött be. Mindenki maskepp... Es ez igy van jol.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.24. 10:24:08

@Buchhalter: te valakivel összekutyulsz szerintem. En vagyok az egyike azon keveseknek, akik neha egyet ertenek max-szal.

macamuca [IHUN] 2015.05.24. 10:24:13

1: ha valaki valami negatívumot tesz szova Mo-gal kapcsolatban, az köpködés.
Tehat csakis pozitiv dolgokat szabad irni/megemlíteni, plane annak, aki nem Mo-on el.
Ezt csak én érzem abszurdnak???

2: ingyenes eü-i ellátás: SOHA nem volt ingyenes. Amiert fizetek, az nem ingyenes. Márpedig a fizubol mindig levonták az eü-i járulékot, 2008. jan.01. ota pedig annak is fizetnie kell, aki nem rendelkezik jovedelemmel/berrel (havi fix összeget, ez évente emelkedik, ha nem fuzet, ellátás utan kiszamlazzak-kifizettetik).

2015.05.24. 10:31:05

@macamuca [IHUN]: "1: ha valaki valami negatívumot tesz szova Mo-gal kapcsolatban, az köpködés.
Tehat csakis pozitiv dolgokat szabad irni/megemlíteni, plane annak, aki nem Mo-on el.
Ezt csak én érzem abszurdnak???"

Viszont ha csak szépeket írsz, meg önmagadnak hazudsz, akkor befogadnak az ellentáborba.

A sziget meg gyönyörű. Embert próbáló lehetett ott élni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.05.24. 10:34:14

A Magyarországon valóban gyakoribb hivatalos kioktatásnál biztosan kellemesebb, hogy a rendőr kijön, udvariasan hümmög, majd az örsre visszatérve ugyanolyan udvariasan lezárja az ügyet. Svédországban a társas- és bérházakban általában az alagsorban vannak a lakásokhoz tartozó, zárható tárolóhelyek. Ezek a pitibb betörők közkedvelt célpontjai. Pár évvel ezelőtt olvastam, hogy ennek a bűncselekménynek mintegy 0,1 százalékát deríti fel a rendőrség. A kisembert közvetlenül érintő, hétköznapi bűnözés üldözésében nem jeleskedik a svéd rendőrség. Ami a nevetséges büntetési tételek fényében talán mindegy is.

adg 2015.05.24. 10:55:08

@Observer99: dehogy semmi, csak nem torekedtem teljes igenyu felsorolasra, van meg par "haz" ami kimaradt.

@fhdgy: micsoda? Magyarorszagra kopkodsz?
@Buchhalter: micsoda? Amerikara kopkodsz?
@macamuca [IHUN]: Te is kopkodsz magyarorszagra?
@Réka ‎: te meg svedorszagra kopkodsz?
Kopkod meg valaki valahova? Borzaszto egy kopkodos banda vagytok!
:))

pappito · http://pappito.com 2015.05.24. 11:10:02

@macamuca [IHUN]: "Tehat csakis pozitiv dolgokat szabad irni/megemlíteni, plane annak, aki nem Mo-on el.
Ezt csak én érzem abszurdnak??? "

hát nem, de miután tegnap kiderült, hogy aki nem ismer huszadrangú magyar popsenkiket az nem lehet tisztában azzal, hogy mi folyik az országban, tehát ne pofázzon bele küffődről, és szerintem ez abszurdabb :)

qkuc 2015.05.24. 11:11:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Lehet a Kerittörpe felszabadítási mozgalom vitte el ...., :).

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 11:12:51

@adg [Au, Darwin]: varjal longnak megigertuk, h megkopkodjuk a hazakoltozesert.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 11:15:59

@Buchhalter:

basszus tokugyenezt csinaltak velem tuneziaban, ott milyen alomnak nem kell bedolni?

qkuc 2015.05.24. 11:20:38

A Kelta vándor blogját beraktam a kedvencek közé, :).

adg 2015.05.24. 11:22:50

@~~Babette~~: de most kapott uj munkat, nem? Akkor meg maradhat angliat kopkodni.

@pappito: en mar elfelejtettem, mi vol a csaj neve. Valami hal, arra emlekszem. :)
Biztos Vanda, az a hal neve.

2015.05.24. 11:24:46

@adg [Au, Darwin]: Pesten kapott új munkát, nekem legalábbis így rémlik.

M. Péter 2015.05.24. 11:28:10

" De ha egy konkrét teszt eredményét néznénk, akkor szerintem az US elhasalna a magyar gyerekekhez képest.”
A PISA-felméréseken az USA minden területen jobban teljesített, mint Magyarország. :(

tableno 2015.05.24. 11:30:34

@maxval bircaman szerkesztő: a magyar egészségügy még úgy-ahogy elmegy (de sokkal rosszabb, mint 10 éve), viszont folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben megy tönkre. 10 év múlva simán 3-dik világbeli szìnvonalon lesz.

qkuc 2015.05.24. 11:34:35

@adg [Au, Darwin]: A lámák szoktak köpködni. Nem mintha bármi párhuzamot szeretnék vonni ..., :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 11:35:10

@Observer99:
Na várjál...
Azokat a síkságon építették és utána emelkedtek fel a sziklákon.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.05.24. 11:43:09

@pappito: igazad van P.
Tegnap en nem tudtam,hogy ki az a Harcsa Veronika,mivel tobb mint 5 éve nem nézek magyar tv.-t.Most akkor a szegénységi bizonyitvanyomat állítottam ki magamról?Vagy tényleg ennyire alul művet lennék?????

Ha haza megyek akkor is legfeljebb a Discoveryt nézem.

Observer99 2015.05.24. 11:56:31

@diggerdriver:
Ach so!!
Mondaná a művelt afgán!

2015.05.24. 12:07:07

@adg [Au, Darwin]: Így van. Mondta ő is, hogy szeretne kapni sok köpetet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 12:13:38

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Akkor szedjél neki egy marékkal a templomtoronyban.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.05.24. 12:31:13

@diggerdriver: ez hogy lehetséges?
Biztos az őrző kutyák nem ugattak eleg hangosan,mert a kommentjeid olvasvavan el szégyellték magukat:)))

2015.05.24. 12:32:46

Nahat, az a szikla nem is ugy tunik a keprol, mintha Irorszagban lenne, hanem mint egy csendes-oceani vulkan valahol, nagyon jo :D

A fonalgombolyagos kep felrevezeto, azt hittem valahol Del-Amerikaban tortent az eset, a szinek es a szottes szuper mintaja alapjan, mire kiderult, hogy Svedorszagban. :D Pedig a sved himzesek is nagyon jok amugy, meg a kotott puloverek, igazan lehetett volna valami illobbett talalni :D

@adg [Au, Darwin]: "Nagyon tetszik a nyitokepen levo utcakep. " Erdekes, szamomra ez maga a pokol :D Na jo, a pokolban tenyleg nincsenek ilyen szep nagy fak, azokra enis irigykedem, de ha nekem igy kellene elni en ongyilkos lennek vagy megorulnek. :D

@maxval bircaman szerkesztő: "Ha az embernek megvan a belső békéje, nem képes magát rosszul érezni." Ez viszont abszolute igy van, en is eszerint probalok meg elni :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.24. 12:33:16

@adg [Au, Darwin]: kopkodes? Piha! Kispalyas! Hanyni, az az igazi!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 12:38:24

@Zoole[uk]:
Angol kutyák voltak...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 12:55:01

ld. judeai nemzeti front:-):-):-):-):-):-)

adg 2015.05.24. 13:06:41

@mojyo: pokol?? :D
Na ezt mar nevezhetjuk markans velemenykulonbsegnek. :)
Kifejtened nekem par szoban? Tok kivancsi vagyok, mi olyan szornyu benne.

Herr Géza 2015.05.24. 13:17:40

@Zoole[uk]: @pappito: Nem olvastam a tegnapit, Harcsa Veronika lenne a huszadrangú popsenki ? Akkor álljon meg a menet egy pillanatra: az ő nevében is kikérem magamnak a jelzőt. Eleve nem pop, hanem jazzénekesnő, jelentős nemzetközi sikerekkel. Én imádom a zenéjét, ismerem innen is, de mellesleg nem a TV-ből....
Persze nem gáz nem ismerni, hiszen nyilván nem mindenkinek esete a jazz, mint ahogy engem is meg lehetne fingatni pl. az operával (is). Csak azt jelzőt nem bírtam szó nélkül megállni.... :)))

2015.05.24. 13:31:09

@adg [Au, Darwin]: Hat, az ilyen szuburbia az egy mesterseges koncepcio, ami abbol az idealista celbol keszult, hogy a modern, varosi ember szamara is kielegitse azt az osi vagyat, hogy kozel legyen a termeszethez, es legyen egy darab foldje. Alapvetoen az otlet dicseretes es humanus, de a megvalositas tragikus es lelekolo, nem? :D Szovalhat, alapvetoen, hogy mert olyan dogunalmas es uniformizalt, nem? Olyan egyenutca, egyenhazakkal, hogy barhol lehetne, ahogy te is irtad, hogy nalatok is ez van pedig te valami 10k+ km-rel arrebb laksz, nem? Abba mi a jo, komolyan kerdem, hogy igy nincsen ilyen helyi jellege, mert egy ilyen mestersegesen kitalalt koncepcio alapjan akarhol felepitik, olyan helyen is, ahol magatol nem biztos, hogy kialakult volna egy telepules, vagy koltozott volna barki is. Peldaul nincs semmi kozosseg, pedig nekem nincs bajom a kapitalizmussal, es azzal, hogy a kozosseg alapvetoen kereskedelmi egyseget jelent :D Boltokat, ettermeket, ilyesmiket, az hol van az ilyen szuburbiaban? A legkozelebbi ilyenhez autoval kell menni, nem? Szoval ez elegge elszigetel szerintem az igazi civilizaciotol, marmint az olyantol, ahol emberekkel lehet talalkozni es tenni-venni, ez bezar a 4 ronda egyenfal koze, lehet, hogy belul is egyformak tejoisten, lefogadom, hogy padloszonyeg van meg borkanape es a konyhabutor is biztos valami hanyadek nyolcvanas evekbelu muko design vagy valami ilyesmi :D Na de ez mar csak eloiteletesseg, en pedig nem vagyok ilyen alapbol am! :D Csak en egy elegge urbanus lelek vagyok, hiszek abban, hogy ott jo lakni, ahova az emberek maguktol koltoznek, es tulajdonkeppen az mindegy, hogy nagyvarosban, vagy faluban, a lenyeg a dolgok tortenesenek kozelsege, ha ez a nagyvarosi kavehazi negyed mellett van, vagy a falusi templom es kiskocsma kozott, az majdnem mindegy, nekem :) Nem tudom, erthetore sikerult-e a megfogalmazas, de ha mar igy megkerdeztel, akkor elmagyaraznad cserebe, hogy mi a jo benne? :D Mostmar tokre kivancsi lettem :D

Taxomükke (UK) 2015.05.24. 14:03:40

@mojyo: Hat ezek a kertvarosok nekunk nagyon tetszettek, amikor keresztulszeltuk az USA-t, de persze sosem laktunk ott, nem tudhatjuk, milyen hosszu tavon. En azert nem gondolnam sem embertelennek, es azt sem hiszem, hogy mind egyformak belul... Persze egyeni izles es temperamentum kerdese, hogy kinek tetszik egy ilyen otthon, es ki az, aki csak a nagyvaros forgatagaban tud letezni.
OFF
Meg van hely a furgonban, ha valaki esetleg sok cuccot akarna hazakuldeni Angliabol Magyarorszagra (Staines - Budapest, junius 3.).
Tisztelettel: Barathy Aron
:))

SzZoole 2015.05.24. 14:09:11

@Herr Géza: Gejzam,nem azt írtam,hogy senki,csak a tegnapi napig a nevet sem hallottam,ez olyan nagy gaz?:)

GERI87 2015.05.24. 14:48:33

Egyszerű átlag alkalmazottnak Nyugat-Európa jobbnak, kézenfekvőbbnek tűnik....de Pedro-nak ez van közel.

Mondjuk átlagos végzettséggel, szakértelemmel esély is kevés van kijutni....legálisan.
Állítólag Kanada is jobb sok tekintetben.

Az EÜ-t nem tudom mi a francért nem lehetne szociálisabbá tenni, pénz ott lenne rá.

SzZoole 2015.05.24. 14:50:36

@Taxomükke: te,szerintem @diggerdriver: szüksége lenne fuvara,mivel Ő is nem sokára megy haza,de az Ő giccseihez 2 furgon is kevés lenne:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 14:59:49

@Zoole[uk]:
Csak hogy tudd kiscsirke, azok a giccsek már színdarabban is megjelentek:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.05.24. 15:13:09

@diggerdriver: milyen szindarabra gondolsz?????
Amit egy Pest külterületén valami eldugott zsákutcában 50 ember elott játszottak el egy alkoholista Londonba tantorgott kubikusrol?????
Figyelj ide nagy fejű barátom,majd ha a londoni Globan fogjak játszani 1500 kifinomult,művelt ember elott,majd akkor beszélhetünk szín darabról.
De addig nincs miről beszelni.......
(Csak vicc volt)

2015.05.24. 15:21:57

@GERI87: "Az EÜ-t nem tudom mi a francért nem lehetne szociálisabbá tenni, pénz ott lenne rá."

Úgy hívják őket, hogy biztosítótársaságok. Nekik pont az a rendszer felel meg a legjobban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 15:26:49

@Zoole[uk]:
:))))))))))))))))))))))))))
Tudod a kifinomult emberekről megvan a különvéleményem.
Azért vagy a barátom mert távol állsz tőlük:))))))))))))))))))))))))))))))))))
...50ember előtt...
Kicsi is savanyú is...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.05.24. 15:27:13

@Taxomükke: Azt en is ertem, hogy egyeni izles kerdese, es nem szoltam le senki maset, en csak igyekeztem megmagyarazni es ervelni az enyem mellett :) En sem ugy gondolom "embertelennek", hogy szoszerint, hanem ugy ertettem ezt, hogy en nagyon felnek egy ilyen helyen, hogy en valtozom embertelen szornyetegge, mivel nem lennek napi kapcsolatban a valosaggal, vagyis nyilvan bejarnek valahova dolgozni, de az nem ugyanaz azert, hiszen az eletem tortenesei attol tavol esnenek egy ilyen helyen, vagyis a gondolataim, erzeseim tobbsege egy ilyen helyen fogalmazodna meg, tavol a valosagtol... akkor ugy eleg nehez ertelmesnek, oszintenek es hitelesnek maradni, nem? Ugy ertem, akkor egy ilyen fal valasztana el a tobbi embertol, nem ertenem, hogy hogy elnek azok ott benn az elet surujeben, es ok se ertenenek engem, szoval szamomra ez egy ilyen mentalis borton. :D A Jozsefvarosba en sem koltoznek, de ha csak az amerikai kertvaros lenne a masik valasztasi lehetosegem, akkor igen, annak ellenere, hogy a Jozsefvarosban nagyobb esellyel leszek buncselekmeny aldozata peldaul, nem vagyok magam ellensege es nem becsulom le az ilyesminek a veszelyet, de meg ez is jobb lehetoseg annal, mintha en csak a sajat vilagomat ertenem es csak abban leteznek... nem tudom ertheto-e ez, ez csak ilyen szemelyes felelem a reszemrol. nem leszolni akartam masok izleset, en csak a sajatomat vedem :D De akkor te is elmeselhetned, mi tetszett annyira benne, hatha megertem, ha mar @adg elment aludni? :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 15:32:54

@Taxomükke: cseszki, majdnem radkerestem a fbon...

SzZoole 2015.05.24. 15:36:03

@diggerdriver: varjal mar,fordítsuk meg a dolgot,te vagy az en barátom,tudod tegnap a Simi is irta,hogy különleges vagyok:)))(csak meg most sem tudom,hogy miert)

Mondtam mar,hogy van egy ismerősöm,akinek mindenhol van ismerőse es az is lehet,hogy le tudja szervezni a Globe színházat:)))

SzZoole 2015.05.24. 15:37:17

@~~Babette~~: mire,a Barathi Áron névre?:)))

adg 2015.05.24. 15:42:06

@mojyo: Huu, ertem. Akkor elsosorban a baj szerintem, hogy te inkabb a varosi letet kedveled, elsosorban belvarosi letet, ahol zajlik az elet ezerrel, nyuzsi van, sarokra a bolt meg ilyesmi.

Namost ezek a suburbok nem ilyenek, ez igaz. Ezek kifejezetten angolszasz jellegu varosreszek, uk-n kivul termeszetesen. US, Can, Aus, NZ nagyjabol.
Az itteni emberek tok maskepp mukodnek. Itt nem divat annyira a kisbolt, mindenki ossze van nove a kocsijaval, stb, ezeket te is latod.
Ugye itt nem voltak komolyabb haboruk az elmult ezer evek alatt, igy az emberek nem kenyszerultek be a varfalak koze, teljesen maskepp alakultak ki ezek a varosok. Eleve sok hely van, szet tudnak terjedni oriasi teruleten. Pl, Brisbane kb budapestnyi lakossagu varos, mindeketto 1.7 m lakos, elobbi talan kicsit nagyobb. Budapest 525 km2, Brisbane 6000 km2. Durva, nem? Akkora, mint Pest megye. :)

Vissza. En kifejezetten emberinek erzem ezeket a negyedeket. Nagy tagas terek, nyitott kertek, nincs kerites sokfele, ha van is csak jelkepes. Sok noveny, csend, jo levego. Rengeteg park, jatszoter.
Mint mondtam, valamennyire hasonlo az en keruletem is, mint a kepen levo, csak nem ennyire apolt.
Most ha kinezek, tok csend van, teljesen tiszta levego, csillagok. Nehany kutya ugyan ugat, mert ez nem london, itt ugatnak.
Ami a legjobban tetszik ezeknek a varosoknak a felepiteseben, hogy vannak ezek a lako ovezetek, ezekben _nincs_ atmeno forgalom, es fel vannak fuzve nagyobb utakra. A lako ovezetek gyakorlatilag zsakutcak halmaza, nem tudsz atvagni, nem erdemes bemenni, ha nem ott van dolgod. Ezert alig van forgalom.
Az ott lakok konnyen megismerik egymast, mert nem 2000 ember lakik egy hazban, azonnal eszreveszik egymast, lehet kis ertelmetlen beszelgeteseket folytatni a semmirol, de a gyerekek is atjarhatnak konnyen egymashoz, ki lehet ereszteni oket a forgalommentes utcakra, ilyesmi.
Nehany haz utan van egy park, jatszoter, stb. Itt mifelenk pl barbisutovel (mintha nem lenne mindenkinek sajat is), lehet ott is osszejonni.

Szoval szerintem igen is van kozosseg. Csak nem hallik at a szomszed fingasa a falon. :)

Kereskedelmi egysegek vannak azert. Mifelenk pl minden negyednek van valami kozpontja, ez darwinban tipikusan ugy nez ki, hogy egy iskola-ovoda-sportpalya (amit folyton hasznalnak), es mellette valami kisebb uzletkozpont, pl egy kis azsiai kajalda, kis bolt, posta, ilyesmi.
Marha erdekes, hogy rengeteg sportpalya van, es tenyleg nagyon sokan hasznaljak. pl a mellettunk levon tobbszor lattam, hogy kissracoknak van foci edzes, mig a palya szelen az anyukak egy masik edzovel tornaznak. Fociedzes nelkul is falkakban jarnak emberek a szabadba mozogni. Estenkent ellepik a tengerparti BBQ helyeket, szoval azert van elet. Akinek meg az ejszakai elet hianyzik, az bevonul a kozpontba zulleni.
Nehany suburbonkent van egy komolyabb kozpont is azert, rendesebb bevasarlo meg ugyintezo lehetosegekkel.

Negy ronda fal. Nem zar be, kimennek a nepek a kertbe, lathatjak a szomszedot, ha akarjak. Amugy is minden nyitva van. Atjarhatnak egymashoz. Ez engem nem izgat mondjuk, mert antiszocialis vagyok, de a normalis emberek csinalnak ilyeneket allitolag. :) Ja, es annyira azert nem egyformak a hazak mindenhol.
Nekunk pl nem szonyeg van, az itt baromsag lenne ezen a kliman. Nalunk Yarra fa padlo van. Eleg jol nez ki, bar kicsit kopott. A konyhank viszont eleg szar tenyleg, de nem nyolcvanas evek azert. Inkabb hetvenes. A haz szerintem 75-76 korul epulhetett, tipikus after-tracy haz, vagyis a Tracy hurrikan utan epult kb tipushaz. A mai hazakba igen jo konyhakat epitenek mar, maguk a hazak is teljesen elfogadhatoak meg europai szemmel is, de ez egy regi haz, amit kiadnak, igy nem koltenek ra tul sokat. Csak mostanaban epulnek normalis hazak, a nehany evvel ezelott epultek meg eleg silanyak, de ez egy masik bolygo, nem osszehasonlithato europaval.

"ott jo lakni, ahova az emberek maguktol koltoznek" Ide hogy koltoznek szerinted? Teleptik oket? Kotelezoen? :DD

Meg kis adalekkent elmeselem, hogy ezekben az orszagokban a lakasok/hazak merete a szokasos europainak a tobbszorose. Szoval ehhez is eleg sok hely kell, egy rendes ozi vagy amerikai haz ritkan epul 200 m2 alatt, inkabb joval tobb. A kiadasra epulok kisebbek. Amik hozzank jonnek tervek, ott a lakasok altalaban 100-180 m2 korul vannak (belvaros) hazak meg boven 200+, nem ritkan 300 felett. Ezeket igen nehez lenne egy hagyomanyos europai varosszerkezetbe beleilleszteni. Tovabba elmaradhatatlan a nagy terasz, egyeb kiegeszitok, szoval kell a hely.

Na mindegy, a lenyeg, hogy szamomra pont a belvaros a nyomaszto es fullaszto. Ott dolgozom, az oke, de aztan en inkabb ide megyek haza. Laktam mar belvarosban is amugy, de nem tetszett.
Itt egy par kep a mi kornyekunkrol, szerintem annyira nem embertelen. plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums/6067831454418172177

Nekem ezert tetszik. Remelem, ebbol a katyvaszbol azert ertheto valami, kicsit keso van mar. :)
Koszi a magyarazatot! :)

adg 2015.05.24. 15:46:37

@mojyo: Nem ment el aludni, csak esszet irt. :) majd most megy aludni...

Golf2 2015.05.24. 15:56:03

Akinek fut a szekér ott is fut csak ott V8...

montroyal ( CAN qc) 2015.05.24. 15:59:59

USA... OK politika ????demagogia , agymosas .. a legnagyobb terrorista hatalom ...
csak tegnap neztem meg az Amerikai snipert.. nem kellett volna ..barhogy is probal a film meggyozni arrol, hogy akik a sajat foldjukon vannak gonoszak, meg kell vedeni amerikat es a vilagot ... nem sikerult ... es milyen szomoru volt hogy egy bajtars elesett , hosnek jaro temetes .. nagyon sziven utott .. az a tobb mint egy millio aldozat sajat orszagukba ? azok gonoszak !! meg a gyerek is granattal , raketaval jar ... Tito partizanjai hasonloan alltak ellen a megszallo nemeteknek , es azok hosok voltak .. ja.... az olaj .. igy mar ertheto ... na ehhez tul kicsik vagyunk ...

2015.05.24. 16:03:06

@adg [Au, Darwin]: Aham, ez tenyleg egy essze, de azt hiszem ertem, hogy neked mi tetszik benne. Enis koszonom szepen a magyarazatot :D Az tenyleg igaz, hogy nekem nincsen gyerekem, es ezert a gyerekes szempontok nalam nem is jatszanak, a gyereknek tenyleg jobb lehet, ha szabadon, autok nelkul jatszhatnak, bar a varosban is vannak erre parkok, csak az nem a tied, hanem kozos.

"ott jo lakni, ahova az emberek maguktol koltoznek" Ide hogy koltoznek szerinted? Teleptik oket? Kotelezoen? :DD

Ezt nem ugy ertettem, hogy telepitik oket, hanem, hogy ezeket a reszeket igy hozzatoldottak a varosokhoz, mestersegesen terveztek, nem ugy alakultak ki, hogy ott volt mondjuk valami ipar, vagy mas munkahely, amihez kellettek az emberek, akik kialakitottak az eletuket es a kozosseguket, hanem elobb odaepitettek a hazat, es onnan jarnak be az emberek dolgozni mashova. Szamomra ez nem termeszetes, ezt igy ertettem csupan :)

Ezt, hogy "kell a hely", viszont nem ertem, szoval persze, hogy nem lehet ezt ilyen hagyomanyos varosba illeszteni, dehat ha varost terveznel, azt nem ilyen hazakkal tenned nyilvan, szoval nem a hely kell az ilyen hazhoz, hanem a hely rendelkezesre all a varoson kivul, ezert van lehetoseg ilyen nagyobb hazakra, nem? :D

A kozosseges resz is erdekes, ertem, hogy vannak helyek, es, hogy szivesebben atjarnak egymashoz az emberek, de az nem nyomaszto, hogy mindenki ismer mindenkit? A nagyvarosi kozossegben szerintem az a jo, hogy mindig lehet ujabb es ujabb emberekkel talalkozni, es ugy lehet kozossegi eletet elni, az, hogy ilyen zsakutcak vannak a forgalomtol tavol, szamomra tovabbra is elidegenitonek tunik, semmint kozosseginek, meg akkor is, ha kedvesek az emberek es van elet. De ez valoban szemelyisegi kerdes, mar leirtam @Taxomukke-nek is, hogy mitol felek ezzel kapcsolatban.

Szoval, azt hiszem ezt megbeszeltuk vegulis :D

2015.05.24. 16:17:45

@adg [Au, Darwin]: Ja igen, "Ez engem nem izgat mondjuk, mert antiszocialis vagyok, " azt hiszem ez volt a kulcsmondat, mostmar sejtem, hogy mi lehet ennek az eletformanak a lenyege, azt hiszem, neked pont azt tetszhet benne, ami engem taszit :D Igy mar ertem, mostmar azt hiszem tenyleg megbeszeltuk. :)

Herr Géza 2015.05.24. 16:23:50

@adg [Au, Darwin]: Hát tudod...., inkább a Józsefváros !!! Ha-ha-ha..........:))))))))))))

GERI87 2015.05.24. 16:25:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ja, csak épp az állam pont arra kéne hogy legyen hogy az egyik legfontosabb és legdrágább dolgot 'az egészséget' biztosítsa a polgárai számára, akár a magánbiztosítási rendszer megfelelő kialakításával. Ettől még lehet olyan hogy valaki többet fizet akkor többet kap...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.24. 16:32:12

Suburb sucks, Jozsefvaros rulez, en is inkabb a 26nm udvari lakast valasztanam egy kutyaszaros utcaban, mint egy ilyen adg fele remalmot.
:-)

adg 2015.05.24. 16:41:51

@mojyo: Persze, vannak parkok a varosban is, de oda vinni kell a gyereket. Ha meg a park 3 hazzal arrebb van, akar elmehet a tesoval, vagy ha kicsit nagyobb, akkor magaban is.Nyilvan nem ket evesen, de mondjuk a 12 eves lanyom elviheti a 7 evest egy kicsit allatkodni, mig ezt nem szeretnem a varosban, ahol millio ember flangal, plusz a forgalom. Sot, a nagyobbak eljarnak bringazni a haverokkal. Ezt sem szeretnem a belvarosban annyira.

Amugy szerintem ezek a varosok joreszt eleve igy alakultak ki. Ezek zsir uj varosok az europaiakhoz kepest. Darwin 100 eve egy marhatelep volt, itt raktak fel a marhakat a hajora. Kb ennyi volt a varos. A legregibb suburbok is ilyenek, sot, a legbelvaros regebbi reszei is. Ahogy no a varos, uj teruleteket epitenek be. Ilyen toldalekokbol all az egesz. A nagyok is. Amikor a varos elert egy nagyobb meretet, akkor a kozponti helyeken felvaltja ezt a laza varosszerkezetet egy "modernebb" nagyvarosi struktura. Nagyobb epuletek, uzleti negyed, stb.
Nezd meg barmelyik ilyen varos terkepet, lehet az amerikai, kanadai, vagy akar Sydney, akarmi. Van egy borsonyi city, itt CBD-nek hivjak, aztan 10 km-eken keresztul csaladihazas ovezetek valtakoznak parkos/erdos teruletekkel. Persze neha azert van mas is, de foleg ez van.

"de az nem nyomaszto, hogy mindenki ismer mindenkit?" Nem. Utalok ismerkedni, nekem ez pont jo, ismerem kb mindet, legalabb latasbol. koszonunk, valtunk par szot, ha muszaj, nekem eleg. :) Amugy pont ez van falun is, nem? Ott ismerik egymast.
En egyebkent akkora kozossegi ember vagyok, hogy siman elelnek 500 km-re a legkozelebbi szomszedomtol. Itt meg lehetoseg is volna ra. :D

Na ez jo alaposan meg lett beszelve, viszlat holnap.
Holnap halnap. Emlekszik meg valaki ezekre a tablakra? :D

2015.05.24. 16:42:08

@montroyal ( CAN qc):
"Tito partizanjai hasonloan alltak ellen a megszallo nemeteknek , es azok hosok voltak .. "
www.youtube.com/watch?v=v3RwFCtw5xU Na juriš!
(Ljubjana, Szlovenia, 2013. apr. 27. Koncert az egyik legjobban prosperalo ex-szocialista orszagban. Magyarorszagon ilyen egyenlore elkepzelhetetlen)
¡Trabajadores del mundo, uníos! Proletarci vse dezel, zdruzite se!
Pax vobiscum!

adg 2015.05.24. 16:45:07

@Herr Géza: En mar sajnos nem mehetek oda, nem ismerem Harcsa Verat, igy kozom sem lehet a mo-i esemenyekhez a jovoben. (Mondjuk korabban sem ismertem, de az elobbo posztod miatt rakerestem, holnap belehallgatok.)

adg 2015.05.24. 16:51:44

@mojyo: "ez volt a kulcsmondat"
De hiszen ezt felreertetted. :)) Pont hogy van kozossegi elet, csak engem nem izgat. A tobbieket igen, en vagyok a zarvany. :) Nekem a nyugalma meg a zoldsege tetszik.

2015.05.24. 16:54:38

@GERI87:
The success of Ottawa Senators’ owner Eugene Melnyk’s public plea for a new liver has some bioethicists confronting a “double standard” in health care.
www.thestar.com/news/canada/2015/05/23/the-rich-do-better-ethics-and-eugene-melnyks-new-liver.html

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 16:58:12

@Zoole[uk]:
Hát különlegesen hülye vagy az már biztos...

Attól tartok a Globe-ban nem elég az ülőhely.
300ezer itt élő magyarnak...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2015.05.24. 16:58:14

@Buchhalter: biztos, hogy az orvos ilyet nem mondott, mert az orvosok eggaltalan nem foglalkoznak a biztositas megletevel, arra kulon alkalmazottak vannak. Az az elso, hogy kitoltod a papirt ahol leirod a biztositod tait, majd az alkalmazott ellenorzi, hogh az adott orvos vagg korhaz elfogadja_e azt. Amit mar az elott kozolnek, hogy bejutottal volna az orvoshoz, de inkabb az aszisztensehez. A korhaz illetve az orvos donti el, hogy mely biztositokhoz csatlakozik, szerzodest kell kltniuk.

kék madár 2015.05.24. 17:00:02

@maxval bircaman szerkesztő: te aki soha nem hamarkodod el a velemenynyilvanitast es mindig tenyekkel tamasztod ala az erveitd, az amerikarol alkotott keped mire alapozod , hany evet toltottel el az orszagban?

blackhairlady 2015.05.24. 17:00:08

@maxval bircaman szerkesztő: sok esetben meg sem tudod kostolni a korhazi kajat itt, mert a mutet utan mesz haza szinte azonnal:)

SzZoole 2015.05.24. 17:02:20

@diggerdriver: hat az tény:)))

Tudod mit,szólok az ismerősömnek,hogy szervezze le a Hyde Parkba,ott mar biztos,hogy elférne annyi ember:)))

Giddy Lamb 2015.05.24. 17:03:17

@mojyo: Azt hiszem, Te a Pet Shop Boystól szerezted "suburban" témában a műveltséged :))
Gondolom, nem éltél még kertvárosban, a lenti duma az a 18 éves lázadó manga kultúra része, a japán városi fiatalok nagy részének esélye sem lesz soha kertes házban élni. Hidd el a legjobb kombó a városban bulizni és a kertvárosban élni, mert a kettő nem zárja ki egymást.
www.youtube.com/watch?v=-VCqAjYO3NM

Lost in the high street, where the dogs run
Roaming suburban boys
Mother's got a hairdo to be done
She says, "They're too old for toys"

Stood by the bus stop with a felt pen
In this suburban hell
And in the distance a police car
To break the suburban spell

Let's take a ride and run with the dogs tonight
In suburbia
You can't hide, run with the dogs tonight
In suburbia

Break the window by the town hall
Listen, the siren screams
There in the distance like a roll call
Of all the suburban dreams

Let's take a ride and run with the dogs tonight
In suburbia
You can't hide, run with the dogs tonight
In suburbia

I only wanted something else to do but hang around
I only wanted something else to do but hang around

It's on the front page of the papers
This is their hour of need
Where's the policeman when you need one
To blame the color TV?

Let's take a ride and run with the dogs tonight
In suburbia
You can't hide, run with the dogs tonight
In suburbia
In suburbia
In suburbia

Run with the dogs tonight
You can't hide
Run with the dogs tonight
You can't hide
In suburbia

blackhairlady 2015.05.24. 17:04:11

@adg [Au, Darwin]: en az idojarazra kopkodok, mert itt van a memorkal day hetvege, mentunk volna az ocean partra, erre hatalmas ozonviz zudult rank reggel:( de holnap akkor elmegyunk ha uszni kell odaig:))

blackhairlady 2015.05.24. 17:12:40

@Zoole[uk]: ennek semmi koze a muveltseghez, inkabb az erdeklodeshez.
Egyebkent azt viccesnek tartottam amikor tobben kijelentettek, hogy fogalmuk sincs pl. A brit kiralyi dedunokarol, mert az latszik a hozzaszolazokbol, hogy magyar hirportalokat mindenki olvas, es az osszes focimben hozta le a nagy esemenyt, ha nem akartam is lattam.
Ezt nem neked szantam konkretan, csak ugy eszembe jutott a tema kapcsan.

2015.05.24. 17:14:50

@blackhair-lady:
Ugy latszik, bekoszontott ott a majus vegen kezdodo tropusi esos evszak. Itt szabalyos keso tavasz van, napsutes, 20-23C kozotti homerseklet es rengeteg napsutes, ket hetig. A +25C mar kanikula, legkondit kell hasznalni a kocsiban, komolyan.
www.theweathernetwork.com/14-day-weather-trend/canada/alberta/calgary

SzZoole 2015.05.24. 17:18:24

@blackhair-lady: de engem érdekelni sem érdekel,mint ahogy itt sem követem nyomon sem az ixfaktort sem a britisgottalentet,legfeljebb a castingot nézem,ha otthon vagyok egyáltalán

S királyi bébi az mas,ha akartam ha nem lépten nyomon belebotlottam az itteni hírekben újságokban tv-ben

2015.05.24. 17:20:11

@adg [Au, Darwin]: De ertettem, csak mast ertunk alatta, nyilvan :)

@Giddy Lamb: Nezd, szerintem meg te ertettel felre, azert nem mindenki lazado japan 18 eves, aki szerint a suburbia egy elhetetlen koncepcio :D A varosi kornyezetben rohadtul nem a bulizas a lenyeg amugy, es nem tudom miert olyan elkepzelhetetlen amugy, hogy valakinek nem a vagyai netovabbja egy olyan elet, ami funyirot igenyel, es ahhoz is kilometereket kell autozni, hogy vegyek egy tekercs wc papirt surgosbe. :D Amugy pedig kosz, hogy rakerdeztel es amugy van egy kis muveltsegem a temaban, erdekel a human geografia es rengeteg konyvet olvastam a temaban, bar az igaz, hogy nem laktam kertvarosban, csak kozel hozza, igy peldaul jartam olyan iskolaba, ahol mindenki onnan jott, es nem kerek belole, koszonom szepen, a Pet Shop Boyst pedig mindig is utaltam. :D

blackhairlady 2015.05.24. 17:21:36

@Cascabel: ne is mondd, ez a majus katasztrofa, annyit esik. Persze kell az eso, de olyan mennyiseg zudul le rovid ido alatt, hogy elont mindent, pedig igen jo a csatornazas. Amugy dog meleg van, es olyan para, hogy a szemuvegemen nem latok ki ha kimegyek.

kék madár 2015.05.24. 17:22:36

@mojyo: amiket varostervezersol irsz nekem teljesen zavaros. Van mesterseges meg nem mesterseges tervezes? Es van olyan varos, ami nem munkahelyek kozeleben jott letre? Vagy hianyosak a varostervezessel kapcsolatos ismereteid vagy egyoldaluak.Teljesen mas ennek az eletformanak a kulturaja, igy elbol elutasitani kepek alapjan szerintem eleg hirtelen felindulas volt. En megertem, hogy neked nem kene, de ezt pokolnak, tragikusnak es lelekolonek nevezni nekem abszurd, foleg, hogy SENKI senkit nem kenyszerit arra, hogy a kertvarosban lakjon. En meg senkit nem lattam "visszakoltozni" a belvarosba, pont azert mert ez egyszeruen annyira emberi. Szamomra peldaul az en csaladommal, koromomban, stb. ez maga a paradicsom. Laktam a Vaci utcaban is, ahol ha reggel kileptem az utcara 200 ember kozott kellett atjutnom a szembe levo kozertig, azt is szerettem, de attol meg elvezhetem a kertvarosi letet is. Ami a tarsasagi eletet illeti, az ugyanugy megvan, a kozertig pedig nem kell autoba ulni, ha egy 9 perces seta belefer. De ez csak az esszel tervezett varosokra igaz, biztos van olyan is, amit esz nelkul terveztek ugy, hogy nincs benne munkahely, kozert, es mindenkit marhavagonnal bilincsben vittek oda, mert annyira nem akart odakoltozni

blackhairlady 2015.05.24. 17:23:10

@Zoole[uk]: persze, ezert mondtam, hogy erdeklodestol fugg, de semmi koze a muveltseghez.

qkuc 2015.05.24. 17:27:14

@blackhair-lady: Mini Florida lesz Texasból, :D.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.24. 17:29:03

@firg_firg: megeloztel, pont ezen akadt meg a tekintetem...az egeszsegugy mindenki szamara ELERHETO. Ez kb. olyan, mintha azt mondanank az autobiztositas nem mindenki szamara elerheto. Mindenki szamara van lehetoseg, hogy VALASSZON, milyen biztositast akar kotni. Az mas kerdes, hogy ha nincs biztositasa, akkor valoban sokba kerul.

2015.05.24. 17:33:50

@Giddy Lamb:
www.urbandictionary.com/define.php?term=Suburbia :)
"I live in such suburbia that if it werent for the flowers our landscaper planted, I probably wouldnt be able to tell which house I lived in and which belonged to the neighbors. "

2015.05.24. 17:35:33

@kék madár: Istenem, tudtam, hogy ez lesz, nem is lennenk magyarok, ha nem igy lenne, hogy valaki magara veszi, mert kritizalni mereszeltem az eletformajat.

Megegyszer: amikor regeltem a bloghura, azzal a nevvel regisztraltam, hogy mojyo, es nem pedig azzal, hogy Minden Objektiv Igazsagok Tudoja, tehat amit irtam, hogy peldaul pokol, meg peldaul tragikus, es lelekolo, az SZERINTEM van ugy, szamomra, az en szemszogembol. :D

En ertem, hogy mas ennek az eletformanak a kulturaja, csak nem tetszik, es amugy pedig jogom van hozza, hogy elbol elutasitsam :D Ezzel nem teged kritizallak, es orulok neki, hogy te jol erzed magad igy.

Ami a varostervezest illeti, de igen, vannak mestersegesen tervezett varosok, es vannak termeszetesen letrejott telepulesek, az utobbiak kozott a regieket ertem, amikor szuksegszerusegbol telepultek az emberek oda, ahol volt lehetoseg, tobbnyire mezogazdasag, kesobb mas. Ismered a sztorit, egesz Europa igy epult fel. A mestersegesen tervezett varosok alatt peldaul azt ertem, hogy Las Vegas, vagy mas hely, ahol nem alakult volna ki magatol elet, ha nem terveznek oda dolgokat. Nyilvan ott is van munkahely, nyilvan senkit sem kenyszeritettek, mesterseges alatt azt ertem, hogy tervezoasztal mogul talaltak ki, hogy oda is lehessen koltozni. Ertheto mar?

adg 2015.05.24. 17:35:40

@mojyo: ez teljesen oke, nekem is van olyan ismerosom, aki ki nem koltozne a belvarosbol, mert azt szereti. Ott zajlik az elet, joveskenes, nyuzsges forgalom es minden karnyujtasnyira. Van ilyen szerencsere. Pont ilyeneknek tervezunk mostanaban toronyhazakat. Ha mindenkinek kerteshazat kellene tervezni, felvagnam az ereimet, vagy elmennek epret vetni. :) Hol van niki laura, ezer eve nem lattam?
Szoval ez igy pont jo, legalabb nem ures a belvaros. Ez jo kör volt. :)
Na tenyleg elmentem, jo ejt!

blackhairlady 2015.05.24. 17:37:42

@adg [Au, Darwin]: pont mintha az en varosomrol irtal volna:)
Nalunk mondjum a belvarosban senki sem lakim, kizarolag uzletek es munkahelyek, szallodak, stadionok vannak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.24. 17:44:49

@blackhair-lady: haha, nem vagy egyedul, nalunk is szokatlanul "hideg" es felhos ido volt egesz heten (Taxomukke is Kalifornia ismeretlen arcat lathatta:) de hetfotol az idojaras szepen betartja a "szabalyokat", mert Memorial Day utan iratlan szabalyok szerint kezdodik a nyari szezon, es valoban, mert mar 30c korul lesz, vegre nem kell faznunk a 20 c -os "zimankoban, ami most van:)))

Taxomükke (UK) 2015.05.24. 17:45:37

@adg [Au, Darwin]: @mojyo: Na, adg elmondta, miert tetszettek nekunk a kertvarosok. :) Cheers buddy!

2015.05.24. 17:46:40

@kék madár:
" En meg senkit nem lattam "visszakoltozni" a belvarosba, pont azert mert ez egyszeruen annyira emberi."
Meg ezert nem tudnak visszakoltozni:
" ..after buying too many appliances and object could no longer afford to return to the city." :)))

kék madár 2015.05.24. 17:50:27

@mojyo: szerintem van kulonbseg a pokol/tragikus/lelekolo es a nekem nem tetszik kozott. Ha en azt mondom a szomszednak a felesegere egy sor mellett hogy szerintem ronda mint a hanyas vagy azt hogy nekem nem jon be, eleg mas lesz a viszonyom vele az elkovetkezendo 10 evre. De igazad van, jogod van barmilyen velemenyre. En meg ha erzekeny vagyok a jelzokre az en bajom.
Azt a szoosszetetelt nem ertem, hogy mestersegesen +tervezett. Milyen az ami tervezett es nem mestersegesen? A ciklon meg a mosomedve huzza a rotringot?
A tervezesnek nem az a lenyege, hogy valami lelekolo giccset hozzunk letre, es a nem tervezettnek pedig, hogy egy lenyugozo csodat, minden valamilyen elvrendszer iranyit, uzleti, tarsadalmi fenntarthatosagi szempontok. Mind a kettoo lehet teljesen elhibazott vagy zsenialis.
A kertvarosok 80+%-a pl. amerikaban 30-70 eve epult es azota mar nagyon sok eleme organikus. Soha nem lesz olyan izgalmas es szep mint egy 800 eves nemet vagy 500 eves cseh vagy horvat varos. Viszont sokkal elhetobb (ami egy szubjektiv fogalom) mint azok.
24 eves koromig egy 42 m2-es lakotelepi lakasban nottem fol (amibol nekem kb 6m2 jutott), az en elkepzelesem az elhetorol biztosan mas skalan mozog mint neked.

Giddy Lamb 2015.05.24. 17:50:56

@mojyo: "azert nem mindenki lazado japan 18 eves, aki szerint a suburbia egy elhetetlen koncepcio"
szerintem meg igen:)

"A varosi kornyezetben rohadtul nem a bulizas a lenyeg"
Hanem mi? Hogy lehet a sarkon 1 guriga WC papírt is venni?
Nem kell a fűnyíró ha nem akarod, havi fixért lenyírják neked örömmel, úgy hogy Te választod meg az időpontot és soha nem is találkozol a fűnyíróval, ha nem akarsz...
A tejet, meg a WC papírt, meg minden mást is kartonnal veszik suburbiában, mert úgy praktikusabb és a garázsban elfér, ami meg az iskolát illeti, jobban is megválogathattad volna hova jársz:)
Szép dolog olvasni vmiről, de még jobb, ha megtapasztalsz vmit mielőtt fikázod. Higgy egy tapasztalt ember szavának, aki élt már városban és suburbiában is:) Amúgy az American Beauty környezete neked negatív és unalmas volt? Engem inkább inspirált:))

Giddy Lamb 2015.05.24. 17:50:59

@Cascabel: "if it werent for the flowers our landscaper planted"

Hát ez az amiről én is beszélek, inkább a virágok az előkertben különböztessenek meg a szomszédtól, mint a páncélajtó márkája a 8. emeleten...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.24. 17:52:16

@pappito: "nem ismer huszadrangú magyar popsenkiket "

"Nem igazán érdekelnek a popsikerek,
Nem okoz örömet az, ha a popsi kerek.."

Geszti Péter

:D
A dinkája.Nekem azért az utóbbi örömet okoz... :D

2015.05.24. 17:56:10

@blackhair-lady:
Es a motorozassal hogy vagytok? Waco fele nem mentek ugye?:)
Erdekes, par eve olvastam egy konyvet,
www.amazon.com/Dead-Biker-Violent-Mexican-Cartels/dp/1118146425 , amiben a szerzo pontosan megjosolta a ket mc. kozotti veres leszamolast, "allami" segitseggel.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.24. 17:56:31

@adg [Au, Darwin]:

te enugy korulneznek az utcatokban, nemmosztanad meg velem guglimapsen? igerem, nem lopom el a kerti butorod:-)
johet priviben is

Taxomükke (UK) 2015.05.24. 17:57:23

Ne bantsatok mar Moyjot, csak elmondta a velemenyet.

Taxomükke (UK) 2015.05.24. 18:02:22

Akarom mondani Mojyot. Bocs a tevesztesert.
Csak azt nem ertettem meg Amerikaban (sok minden mason kivul), hogy mi a francot csinalnak Arizonaban, Nevadaban stb. azok, es hogy elnek meg, akik egy baszodare nagy folddarabon elnek a semmi kozepen egy vityilloban vagy lakokocsiban, es lathatoan nem termesztenek vagy tenyesztenek semmit, a legkozelebbi munkalehetoseg meg 50-60 merfoldre van...

qkuc 2015.05.24. 18:12:06

Ízlésen vitatkozni, fölösleges.

kék madár 2015.05.24. 18:14:26

@qkuc: dehat ha egyszer az enyem annyira jo, hadd gyozzek meg rola masokat is :)

qkuc 2015.05.24. 18:17:29

@kék madár: jaj bocsánat, kérjek elnézést? :D

kék madár 2015.05.24. 18:22:02

@qkuc: azt nem kell csak ne vitatkozz azzal akinek mindig igaza van es ezt sose hangoztatja : )

qkuc 2015.05.24. 18:23:19

@kék madár: Inkább esetleg egy fotósorozat jöhetne, hogy milyen környéken laksz, hadd irigykedjek, :D.

2015.05.24. 18:23:22

@adg [Au, Darwin]: Hat igy van, en is orulok az eszmecserenek :)

@kék madár: Nem tudom, milyen az, hogy tervezett, es nem mestersegesen, azt a szokapcsolatot hasznaltam, hogy mesteresegesen tervezett, illetve, hogy termeszetesen kialakult. Nem tudom, miert hasznalok jelzoket is, irhattam volna azt siman csak, hogy tervezett, illetve kialakult. Nem tudom, ezen miert kell fennakadni, ahogyan a jelzoimen se, nem tudom, hogy teged miert erint erzekenyen az, hogy ez az elet valami ismeretlen internetes senki szerint maga a pokol, meg tragikus, meg lelekolo. Tenyleg a te bajod, sorry. :D Magyarorszagon enis panelban laktam amugy, majdnem annyi ideig mint te, de en szerettem... szoval valoszinuleg nem ez az oka annak, hogy maskepp gondolkodunk az elhetosegrol. A kulonbseg azonban valoban szikrazon erzekelheto, hatmostmicsinaljunk :D

@Giddy Lamb: Akkor japan 18 eves vagyok, vallalom :D Nezd, engem nem kell meggyozni, nem tudom amugy honnan jon ez a kesztetes valahanyszor nezetelteres van magyarok kozott, hogy en marpedig lassam ugy a dolgokat ahogy ok, es en higgyem el, hogy az nekem is tetszene. :D De engem nem erdekel az a vilag, boven eleg, hogy konyvben olvasok rola, meg ugysem tetszik, akkor mit szeretnek rajta, ha kiprobalnam? A heroint se probaltam soha pedig allitolag az is joooo :D Az Amerikai Szepseget nem is lattam, de orulok neki, hogy szamodra inspiralo volt, az a lenyeg, hogy te boldog vagy ugy, en nem tudnek az lenni, nekem hianyozna a civilizacio kozelsege, igen, tobbekkozt peldaul a gyalogosan, benzin nelkul beszerezheto wc papir a sarki boltbol bizonyos fokig biztonsagerzetet ad :D Ertem en, hogy kartonnal is be lehet szerezni, es megcsinaljak a funyirast is, en mindent elhiszek, hogy mukodhet, de en nem birnam ki, nem tudom miert olyan elkepzelhetetlen, hogy valakit nem kot le, hogy kiszamoljam hany karton wc papir kell a kovetkezo nehany hetre. :D Szeretem, ha kinezek az ablakbol, hogy lelatok az utcara, es emberek vesznek korul, elmehetek fagyizni, setalni, kirakatokat nezegetni, beulni egy sorre vagy egy kavera valakivel, szoval ilyen emberi dolgokat csinalni, en tenyleg bezartnak ereznem, ha tujasor arnyekolna be az ablakomat es csak a szomszed hazat lathatnam belole es csak veluk beszelhetnek, es csak a TV lenne az azonnal elerheto szorakozas, es zavarna, hogy mindenhez autoval kell menni. Szamomra ez tenyleg a pokol, sajnalom, ha ez valakinek rosszul esik, nem tudom miert amugy, en elfogadom, ha szerintetek meg az a pokol, ami nekem tetszik, en eskuszom nem veszem magamra. :D

Giddy Lamb 2015.05.24. 18:25:40

@Cascabel: "Hát ez az amiről én is beszélek, inkább a virágok az előkertben különböztessenek meg a szomszédtól, mint a páncélajtó márkája a 8. emeleten..."
Illetve, a Te esetedben relevánsabb az a hasonlat, hogy inkább a virágok az előkertben, mint az, hogy Fleetwood vagy Winnebago:))
(az Airstreamet én is bevállalnám:))

2015.05.24. 18:28:27

@kék madár: De nem kell, mi csak eszmet csereltunk @adg-vel :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.24. 18:34:36

@adg [Au, Darwin]: "ezek a lako ovezetek, ezekben _nincs_ atmeno forgalom, es fel vannak fuzve nagyobb utakra. A lako ovezetek gyakorlatilag zsakutcak halmaza, nem tudsz atvagni, nem erdemes bemenni, ha nem ott van dolgod. Ezert alig van forgalom."

Na ez felénk is divat.Általában nagyon jó, bár néha, ilyen útjavításokkor könnyen besz*pódik az ember, pont ezért, mert nagyon nehéz átvergődni rajta.Kevés a valós kerülőút és hamar bedugulnak.A lakótelepeken keresztül meg hamar eloszlana.De nem.És a svédek bizony nagyon kényelmesek sokszor az útjavítások területén.Ha autópálya, és központi rész, akkor gyorsan és jól dolgoznak, de egyébként meg...

kék madár 2015.05.24. 18:34:57

@mojyo: " ha tujasor arnyekolna be az ablakomat es csak a szomszed hazat lathatnam belole es csak veluk beszelhetnek...mindenhez autoval kell menni"

azokra a kertvarosokra amiket ismerek ez nem igaz, Szerintem te egy mas kertvarosrol beszelsz mint en. Igen vannak kertvarosok amik rondak es ertelmetlenek, es ugyanugy ronda belvarosok is. Ezert tartom megalapozatlannak amiket irsz, nem ket letezo dolgot hasonlitasz ossze, hanem azt a kepzetet ami a kertvarosrol benned el. De semmi kifogasom ellene, azt gondolsz ami jol esik, Csak eloszor azt hittem letezo dolgokrol vitatkozunk.

2015.05.24. 18:40:23

@kék madár:
Vagy nyugdijas hippik:)
A B terv nekem is lakokocsi a Mojave sivatagban vagy Palm Springs kornyeken:) Komolyan!
desertland.com/land-for-sale.php
"Buy land, they're not making it anymore."
Mark Twain
American Author and Humorist

kék madár 2015.05.24. 18:43:29

@Cascabel: hat ha birod a 45 fokot nyaron, hajra

2015.05.24. 18:43:30

@Giddy Lamb:
"(az Airstreamet én is bevállalnám:)) "
Erdekes, ma kerestem Airstreamet a Kijiji-n es a Craiglisten:) Ja, laktam Airstreamben 3 honapig, egy kanadai sivatagban, komolyan!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.24. 18:45:56

@adg [Au, Darwin]: Jó volt a leírás, q jó helyen lax, és is ezt tenném a helyedben.Kb a faxomnak se hiányozna a belvárosi lét, a zajló életével.Sokkal inkább a jó sok hely, akár több kocsinak, házautónak, csólnaknak, nagy garázsnak, ahol lehet fúrfaragni, stb.De azért a soxáz négyzetméter épületet takarítani, meg télen kifűteni, azt lehet, sokallanám.Egy 120-as bőven elég lenne.Némi gyeppel meg pálmafával körbe.Az legalább nem hullajtja a levelét, ősszel nem kell köbméterszám gereblézni... :-)

2015.05.24. 18:47:08

@kék madár:
"hat ha birod a 45 fokot nyaron, hajra "
Hogy birom-e? Imadom!! :) Arnyekban, a porchon kavezva, cigizve. olvasva, van benne gyakorlatom:)

2015.05.24. 18:50:01

@kék madár: En is letezo kertvarosrol beszelek, amikrol beszelek, a tujasor, es az autovalmenes, azok igazak azokra, amiket en lattam, ahol en jartam. Igen, termeszetesen mindenbol van ilyen is, meg olyan is, bocsass meg, hogy en a sajat ismereteim alapjan formalok velemenyt, mojyo-szemszogbol, es nem az objektiv vilagmindenseg osszes dolgat megismerve, es oszinten sajnalom, hogy lepokloztam egy altalanos fogalmat, es anelkul formaltam velemenyt, hogy laktam volna mar 10 evet a vilagegyetem osszes angolszasz kertvarosaban. :D

Amugy meg vitatkozik a halal, ha tenyleg azt gondolom, ami jol esik, akkor miert akarsz meggyozni arrol, hogy neked van igazad, amikor nincs is, mert en sose fogom ugy latni, ahogy te? :D En eskuszom, hogy nem beled kotottem, es nem a te eletedet hivtam tragikusnak, pokolnak, es lelekolonek, hanem azt a szituaciot, ha nekem kellene ugy laknom, ahogyan en kepzelem el az olyan eletet, az olyan helyek alapjan, amikben en jartam. Azt hittem, hogy ha kommentelek valamit, akkor a komment melletti nev, az ezt jelenti, vagy mostmar ezek utan mindig irjam oda, minden velemenyformalas utan a disclaimert? Nemar. :D

2015.05.24. 18:53:02

@Taxomükke:
" hogy mi a francot csinalnak Arizonaban, Nevadaban stb."
Ugyan azt, amit a lappok Finnorszagban. Nyaron vadasznak es szeretkeznek, telen annyi a kulonbseg, hogy nem vadasznak:)

2015.05.24. 18:55:16

@mojyo:
"vagy mostmar ezek utan mindig irjam oda, minden velemenyformalas utan a disclaimert? "
Igen!!! Sot egy reszletes magyarazat is dukal melle, mindenre kiterjedo, Adamtol kezdve:)

kék madár 2015.05.24. 18:59:44

@mojyo: ja ertem, akkor te azokbok a kertvarosokbol ahol jartal, elkepzelted milyen lehet az elet a fenykepen levon meg azon a kornyeken ahol adg lakik. En meg beleszoltam az alapjan a kertvaros alapjan amit en ismerek. Akkor tenyleg ertelmetlen vita volt, mindenkinek igaza van.

blackhairlady 2015.05.24. 19:03:42

@Cascabel: Sajnos itt nem motorozunk, eladtuk otthon a szep kis vasat:( Jaj de hianyoznak azok az idok!)
Ilyen kis gyonyoru bebink volt:
www.google.com/search?biw=1280&bih=687&noj=1&tbm=isch&sa=1&q=yamaha+midnight+star&oq=yamaha+mid&gs_l=img.1.1.0l10.37863.46123.0.48684.10.10.0.0.0.0.51.170.10.10.0....0...1c.1.64.img..0.10.167.ftGRVRaaA48#imgrc=RQYMdubWkPk-XM%253A%3BIpWtZE4RKSLpwM%3Bhttp%253A%252F%252Fprettycarz.com%252Fdata_images%252Fgallery%252F02%252Fyamaha-midnight-star%252Fyamaha-midnight-star-01.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fprettycarz.com%252Fgallery%252Fyamaha-midnight-star.html%3B800%3B595

Hu micsoda linket adott ki:)))

Waco nincs messe tolunk, elso foiskolajat ott vegezte a ferjem. Most meg milyen hires lett, tele a hirek vele:DD

Most off-roadozunk, az sem rossz, de nagyon kotott palyas, a motorozasban megvolt a szabadsag elmeny.

blackhairlady 2015.05.24. 19:05:03

@Taxomükke: Ez Texasban is lathato, es en sem ertem.

blackhairlady 2015.05.24. 19:07:21

@qkuc: En most tervezek egy blog inditasatm ami bemutatna a kornyeket, a szukebbet is (mert hat igazsag szerint nem Houstonban lakom:D), es a bovebb, houstonit is, kepekben. Csak meg eloszor fenykepeznem kene:))

2015.05.24. 19:10:04

@kék madár: Hat valahogy igy, tobbnyire minden masrol is ugy szoktam velemenyt formalni, hogy a tapasztalataim, meg az ismereteim alapjan :D Hat peldaul @adg is racsodalkozott a velemenyemre, de valahogy vele sikerult megbeszelni anelkul, hogy szamonkertuk volna egymastol az objektivitast, vagy felreertettuk volna egymast, en eskuszom, hogy megertettem, hogy neki miert tetszik, o meg, hogy nekem miert nem.

Nem tudom, miert olyan nehez ezt megerteni amugy, en nem akarok funyirot az eletembe, es nem kell bizonygatni hogy de pedig meg is rendelhetem a funyirast :D Ez a tukmalas ilyen magyar szokas amugy? Hogy ha rosszul vagyok az elemrakott etel szagatol is, akkor is bizonygatjak, hogy de marpedig finom, es mi az, hogy meg se kostolom? Es ha nem, es szerintem mar igy is gusztustalan, akkor mi van? :D Keszenvagyok....

blackhairlady 2015.05.24. 19:10:55

@mojyo: En szeretek ebben a kertes kornyezetben lakni, de ami a legjobban hianyzik, az nekem is az emberek az utcakrol. Ezert is szeretek talan a mallba jarni, vagy bltba obbszor is egy heten, mert szuksegem van az emberek jelenletere az eletemben, a nyuzsgesre, a sok nevtesre, hangzavarra. aztan jo haz jonni a csendes hazunkba:)

qkuc 2015.05.24. 19:11:26

@blackhair-lady: Szívesen megnézném, :).

kék madár 2015.05.24. 19:15:32

@mojyo: te mostmar olyasmit adsz a szamba amit nem mondtam. Senki nem allitotta, hogy neked a kertvarosba kell koltoznod, azzal kezdtem, hogy a belvarosban is lehet tok jo. Egyszeruen tele volt csusztatassal az amit irtal. En ezzel ezt lezartam, mert korbe-korbe toporgunk.

2015.05.24. 19:26:01

@kék madár: Nem adtam semmit a szadba, tudom, hogy nem te mondtad, hanem @GiddyLamb mondta, hogy az nem eleg, hogy en olvasok rola, es o mondta a funyirot is, istenem, nemtudom, mit csusztattam, en csak szemleltetni szandekoztam, hogy abszurdan hat az, hogy meg akartok engem gyozni arrol, hogy marpedig ahogyan ti eltek, az, jo, mikor en nem mondtam egy szoval sem, hogy szamotokra ne lenne az, hiszen a magam neveben beszeltem, bocsanatot kerek, hogy olyannal is peldalozni mereszelek, amit valaki mas mondott hasonlo temaban, egy publikus blogon, amit mas is olvas, es masokkal is szimultan beszelgetek. Elnezest. Akkor jo, ha lezartad, ez a lenyeg. :D

**mimi** 2015.05.24. 19:32:11

@blackhair-lady:

" mert szuksegem van az emberek jelenletere az eletemben, a nyuzsgesre, a sok nevtesre, hangzavarra. "

nekem is ez hiányzik....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.24. 20:07:06

@Cascabel:
Te Cas figyu, másodszor hallgattam rád.
Vettem a nejemnek egy ASUS Transformert bár nem szétakasztaható. Valami TP300L a típusa.
Lehet használni táblagépnek is.
Remélem jó lesz mert ha nem téged szidlak...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.05.24. 20:15:59

@blackhair-lady:
" Most meg milyen hires lett, tele a hirek vele:DD"
Most? Pont 22 eve jobban tele voltak vele a hirek:
en.wikipedia.org/wiki/Waco_siege
Az szornyubb es tobb halalos aldozatot kovetelo esemeny volt, mint az idei motoros es az is tele osszeeskuves elmeletekkel.

2015.05.24. 20:19:29

@diggerdriver:
Azt nem ismerem, en T 100-ast ajanlottam:) Kicsi, konnyu es szetakaszthato es azt hiszem, olcsobb is:) Felelosseget nem vallalok:)
BTW: Miert nem lett volna jo a 100-as? Kicsi a kepernyoje?

blackhairlady 2015.05.24. 20:54:57

@Cascabel: Hat 22 eve meg azt sem tudtam, hogy letezik ilyen nevu varos:) A ferjem meg talan eppen Haitin dolgozott akkor mar.

blackhairlady 2015.05.24. 20:55:59

@**mimi**: Olyan kihalt lett a varosod? En imadom, bar salynos tavaly nyaron egyszruen nem volt ra idom, hogy elmenjunk legalabb egy fel napra.

blackhairlady 2015.05.24. 20:56:41

@qkuc: Kene kepeznem magam fenykepesztanbol:D

qkuc 2015.05.24. 21:27:49

@blackhair-lady: offroad? azmegmi? (google, segíts!)

Herr Géza 2015.05.24. 22:09:35

@adg [Au, Darwin]:
Ajánlanám ezt:
youtu.be/cSvbakmyN2o
itt rögtön hallhatod őket együtt. A Veronikától meg szerintem ez az egyik csúcs:
youtu.be/KTcRwzVgeFk
Na persze rétegzene, akinek nem esete az ilyesmi, nyilván nem fog tőle elalélni... :)))

Herr Géza 2015.05.24. 22:11:33

@qkuc: Az az "on the road" ellentéte..... :D

**mimi** 2015.05.24. 22:59:32

@blackhair-lady:
jaaa nem....már nem ott lakom...bővebben amott :)

2015.05.25. 00:06:20

@blackhair-lady: Nem. Ő egy mérnök Úr, aki a melósok zsírján élősködik.

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 00:06:37

@Herr Géza: 'Nem olvastam a tegnapit, Harcsa Veronika lenne a huszadrangú popsenki ?'

tökmindegy ki az, volt mellette valami másik bagázs is, az is tökmindegy milyen néven fut. Az volt a lényeg, hogy ha nem ismersz valami zenészt (tessék) akkor fogalmad se lehet a Mo-i viszonyokról úgy általában. Mintha H. Veronika számítana ezügyben.

Egyébként én sem ismerem H.V.-t, instrumentális jazzt hallgatok.

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 01:12:32

@adg [Au, Darwin]: "Kereskedelmi egysegek vannak azert. Mifelenk pl minden negyednek van valami kozpontja, ez darwinban tipikusan ugy nez ki, hogy egy iskola-ovoda-sportpalya (amit folyton hasznalnak), es mellette valami kisebb uzletkozpont, pl egy kis azsiai kajalda, kis bolt, posta, ilyesmi. "

amúgy is ezek a lapos, tágas városok (mint Brizzi vagy Auckl.) sok pici falucskából nőttek össze, de itt nem problémáztak sokat a városfejlesztéssel, ha volt szükség házra, építettek, ha elmúlt a szükség, mentek máshova. Itt van több olyan település(rom), ami anno az aranyláz idején pezsgő hely volt, aztán ment a lecsóba, a népek elköltöztek máshova.

Szerintem semmi rémség nincs a suburbiában (mondjuk az ámerikai nagyonegyforma suburbia az tényleg fura) de van élettered, jó esetben nem a nyakadba épült a szomszéd háza (ez mondjuk nálunk múlóban van) és a város nagyrésze kertváros, meg van egy business district. De minden pici negyednek van központja. De minden zöld, parkok vannak, erdők meg mifene, miközben a városban vagy.

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 01:15:35

@mojyo: "Ezt nem ugy ertettem, hogy telepitik oket, hanem, hogy ezeket a reszeket igy hozzatoldottak a varosokhoz, mestersegesen terveztek,"

hát leginkább nem :) ezek természetes településfejlődésen keresztül zajlottak, bár kétségtelen, hogy ma már úgy jelölnek ki extra helyeket meg kanayrítanak új suburbokat. De ezek a lapos városok összenőtt pici falvak sokasága leginkább

2015.05.25. 01:36:10

@kék madár: @mojyo: @Giddy Lamb: @adg [Au, Darwin]:

A suburb vs. nem suburb témához

Amikor thaiföldön laktam, olvasgattam lépésről lépésre útmutatókat, hogy hogyan kell thai csajokat felszedni, hogyan kell nem elkövetni a legalapvetőbb társasági faux pas-kat, meg hogyan kell elviselni, hogy a thai csajod családja rád telepszik. Bármilyen vicces, szerintem ezek a listák hordoztak érdemi információkat is, de a lényeg, hogy olvastam egy fordított szemszögű útmutatót is, hogy mire számíts thai nőként, ha a pénzes(-nek gondolt) farang (fehér) faszid hazavisz magához amerikába vagy ausztráliába, és azt kifejezetten hangsúlyozták, hogy számíts rá, hogy ezek a böszme nagy házak, a baromi sok kocsi meg a sok dagadt ember magányt, depressziót és ellelketlenesedést okoz.

Nem fogalmaztak annyira szubjektíven, mint mojyo, a "pokol" szó például nem hangzott el, de teljesen komolynak szánt figyelmeztetés volt, és csak gondoltam, beírom érdekességként, van ilyen nézőpont is. (Még ha való igaz is, mi valószínűleg nem úgy nézzük a világot, mint a thai nők.)

Az én saját szubjektív véleményem az, hogy kevés dolog van, amit még a belvárosnál is jobban rühellek, de a külvárosok/alvóvárosok közte vannak. Mindig is azt gondoltam például a bp-i külső kerületekről, hogy a lehető legrosszabb kombinációi az életnek, mert ötvözik a város és a falu hátrányait (mindenhol emberek és házak, mégsincs sehol semmi), viszont kihagyják mindkettő előnyeit (kint lenni a természetben, illetve közel lenni létesítményekhez).

Egy kis időt töltöttem zuglóban, ez pest családiasabb része, városi szemmel nézve zöldnek számít, és bár nem akarom összevetni brisbane-nel vagy ilyesmi (de értsétek meg: kis ország/kis pénz/kis külváros, nekem ez jutott), a lehető legnagyobb tragédia. 8-ra mindenki otthon van, mert családos, egy sört nem tudsz ledobni sehol, ennek ellenére csak házak és házak és autók. Ha ott kéne élnem, vagy főleg mondjuk a 17. kerületben, frankón falnak is mennék... mondjuk oké, ezer más olyan forgatókönyvet el tudok képzelni, ahol frankón falnak is mennék, szóval ez nem érv.

Érdekes egyébként, hogy giddy lamb az american beauty-t hozta fel inspiráló példaként... én emlékszem rosszul, vagy az a film a kiüresedett életről és a depresszióról szól?

Remélem, nem volt bántó, amit fentebb írtam, végül is tényleg nem kell egymás életét élnünk... aktuálisan én épp egy ezer fős faluban élek, először csinálok ilyet, és szerintem állati. A panelnél meg zuglónál jobban tetszik, az legalábbis biztos.

Mojyo: két kérdés, az egyik, hogy ha nem túl magánadat, te hol laksz most? a másik, hogy többször leírtad, hogy mennyire magyaros a kommunikáció itt. nekem nem tűnik annak, bár én ezen kívül csak angol nyelven, és javarészt expat kommentelést szoktam olvasni, de az tök ugyanilyen, sőt, talán rosszabb. te mit olvasol, ami ennél magasröptűbb/felvilágosultabb? (nem kötekedésből kérdezem)

...
Én tudom, ki az a harcsa veronika, hallottam élőben is, de rohadtul nem emlékszem, tetszett-e. Mondjuk, lehet, hogy ez annak a jele, hogy nem tetszett.:)

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 02:07:52

@Th's child: amúgy is erősen életkori jellemző, hogy hol akar lakni az ember éppen, én kamaszkoromban borzasztóan élveztem, hogy a város közepén lakom, jó tömegközlekedés, minden közel van, stb, nem zavart, hogy áthallatszik a szomszéd meg zörömböl a troli a ház előtt. Aztán ez elmúlt, elkezdtem autót használni, majd ide-oda költöztem a városban (még a XVII. kerületben is laktam kicsit :) aztán már eléggé idegesített, hogy 180 lakás van a házban és mindenkihez igazodni kell, aztán lett gyerek... azóta meg itt lakunk, kertesben és teljesen jól elvagyunk és örülök, hogy nem a zajos betonizében kell lakni.
A különbség ott van, hogy teljesen más városokról beszélünk, itt a kertes ház a ház, már a townhouse-okra is sandán néznek, benn a városban a panel apartmanházakban meg csak a diákok laknak, meg ilyen elvetemült városlakók akik szédülnek ha lekerül a lábuk az aszfaltról. Ennek az is oka, hogy az apartmanházak elég puruttyák általában (van kivétel) és egy 42nm-es pecó az már két hálós (plusz nappali) az tényleg csak párocskáknak vagy egyedülállóknak viselhető életforma.

nagyon csalóka amúgy ez a suburbia, főleg magyar szemmel, mert Mo-n nem nagyon van olyan, mint itt (és ozzi is hasonló) mi kb olyan távolságban lakunk a belvárostól, mintha mondjuk a váci-megyeri sarkon laknánk, de azt mégsem hívjuk suburbiának, pedig ott sincs semmi :) nálunk meg ekkora távon keresztülmegy az ember két-három kerülten, aminek mind van több központja, boltokkal, postával meg zöldégessel meg mifenével. Szóval nem ilyen: kyleanderson.us/wp-content/uploads/2011/05/Markham-suburbs_aerial-edit2.jpg

Mondjuk nálunk a házak nem valami szépek, az igaz, inkább semmilyenek, de hát a magyar egyenfalvak se szépek, minden ház egyforma.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.05.25. 02:18:14

@tableno: kiveve a maganellatast. az 5-bol 5 cisllagos tobbnyire.

Herr Géza 2015.05.25. 02:37:43

@pappito: Nézd, én a jelzőn akadtam ki, de egy kicsit más megvilágításban: azért, mert én nem ismerek valakit, még nem biztos, hogy ő szükségszerűen egy huszadrangú "akárki". Ez nekem legalább olyan durva otrombaság, mint az, hogy akkor én már nem is mondhatok véleményt (ez esetben) a magyarországi viszonyokról.....

blackhairlady 2015.05.25. 02:39:26

@qkuc: hat amikor jeeppel a sart dagasztod , meg fuggoleges partoldal probalsz felkapaszkodni a 4 kerek meghajtasu automobillal:)

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 02:40:11

@Herr Géza: "Nézd, én a jelzőn akadtam ki"

kedves Géza, azon akadsz ki amin csak akarsz

amúgy bárki jó lett volna példának, mondjuk pataki attis vagy akárki

nincs jelentősége

ettől teljesen függetlenül goto10- azon akadsz ki amin akarsz :)

blackhairlady 2015.05.25. 02:40:33

@blackhair-lady: partoldalon (meg a tobbi elutes)

blackhairlady 2015.05.25. 02:41:54

@qkuc: azt hiszem ezen a hetvegen volt a szokasos evi offroad fesztival Somogybabodon.

montroyal ( CAN qc) 2015.05.25. 02:53:11

@pappito: (még a XVII. kerületben is laktam kicsit :)

Rakosborzaszton??

jo jo en meg a XVIII ban laktam ...

montroyal ( CAN qc) 2015.05.25. 02:57:23

@Th's child: A suburb vs. nem suburb témához

van egy sorozat az HGTV-n: Urban suburban cimmel ... szeretem nezni ..

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 02:58:04

@montroyal ( CAN qc): jaja, körbeudvaroltam pestet alaposan (nagytétény, csepel, rákosborzasztó, kápmegyer), bár egy igen érdekes próbálkozás után húztam egy piros vonalat a Határ útnál, hogy onnan kifele nem vagyok hajlandó, onnan délkeletre már orkok legelnek :)

Herr Géza 2015.05.25. 02:59:26

@pappito: Kösz, hogy megengeded....:))
Így van, nem a név a lényeg.
Hanem valakinek az ismeretlenül történő leminősítése.
Ragozzam még?
Tegyük fel, hogy nem soha hallottam Varnus Xavér nevét. Feljogosít ez engem arra, hogy huszadrangú zenebohóc senkiként beszéljek róla?
Másról beszélünk.

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 03:07:37

@Herr Géza: "Ragozzam még? "

ha gondolod

"Tegyük fel, hogy nem soha hallottam Varnus Xavér nevét. Feljogosít ez engem arra, hogy huszadrangú zenebohóc senkiként beszéljek róla?"

igen. részben azért mert az, részben azért, mert ha azzal jössz, hogy azért ne ugassunk bele küffődről a magyar dolgokba, mert semmit se tudhatunk, még Varnus Xavér huszadrangú zenebohóc senkit se ismerjük, akkor pláne :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 03:13:00

@Herr Géza: "Kösz, hogy megengeded....:)) "

semmi köze a dolgonak hozzám csak tényt állapítottam meg

Herr Géza 2015.05.25. 03:13:11

@pappito: Vannak ilyen "dont' cross the border" vonalak...:))) Öcséméknél a Duna volt az (Buda vs. Pest). Jót röhögtem a sógornőmön, aki útban Budára a Petőfi híd közepénél kéjesen körbeszaglászva megjegyezte, hogy "érzitek, itt még a levegő is más".... Akkor költöztek Angyalföld egy csendes, belsőkertes társasházából a XI. kerületbe, azon belül a Karinthy/Budafoki sarkára egy lepukkant 3. emeleti, a budafoki útra néző szerintük "gyönyörű polgári" lakásba..... :))))

Herr Géza 2015.05.25. 03:20:07

@pappito: Végül is lehet ezt fokozni: Petőfi, Arany, mint huszadrangú zugfirkászok, Kodály, Bartók, mint huszadrangú zenebohócok, stb. Elbeszélünk egymás mellett, mindegy, túlélhető. :))))

montroyal ( CAN qc) 2015.05.25. 03:46:58

@pappito: hat csajozni en is bejartam nagyon sok keruletet, de a 18ba laktam annak is a kulso reszen pestimren ... na azutan lett egy legenylakasom a nyockerbe a Koris utcaba ... oda viszont a csajokat vittem a belvarosi szorakozohelyekhez kozelebb volt ... persze enni inni mosatni anyamekhoz jartam ki Imrére .. igazad van a 20bol vagy Lorincrol is erdon,pusztasagon, legelon keresztul kellett kijutni...

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 03:52:06

@Herr Géza: mondjuk a Duna azért elég hatérozott vonal, de mondjuk ha lakni nem is mentem a túloldalra, punciért, akarom mondani udvarolni azért át-át néztem :)

de amikor eldöntöttem hogy a határ út a final frontier, akkor a metróról leszállva (hazakísérés!) aszonta a kislány, hogy innen még tizenhárom megálló busszal és ott is vagyunk, ott megtört bennem a hetedik kerületi gentleman :)))

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 03:53:31

@Herr Géza: lelkem, azért ne hasonlítgassunk már petőfiket meg aranyokat meg bartókokat itten kvimbikhez meg veronikákhoz, tán még te is érzed a csúsztatást...

kék madár 2015.05.25. 04:05:40

@Th's child: jo, hogy Zuglot felhozod. En ott nottem fel, kertvarosnak is lehet hivni, de az angolszasz kertvaroshoz nem hasonlit. Es a Furedi uti lakotelepet ki is vontam belole.

FutureFry 2015.05.25. 05:26:39

@adg [Au, Darwin]: @kék madár: @blackhair-lady: @mojyo:

Az USA-ban pont most van divatja a “vissza a belvárosba” (az én fogalmazásom) életformának, főleg fiatalok/yuppie-k/DINKY-k/Millenials-ok* körében. Esetleg suburbiát alakítják urbánusabbá:
www.nielsen.com/us/en/insights/news/2014/millennials-prefer-cities-to-suburbs-subways-to-driveways.html

Jó példa San Francisco, ahol a belvárost preferálják a techie-k* (ahonnan - az árfelverés miatt - gyakran kiszorulnak a helyiek: Lásd “gentrification” és az ebből adódó konfliktusok (amit már többször is említettem).

*Bocsánat - szörnyű ez a magyar toldalékolás angol szavakkal/rövidítésekkel. Lehet nem is helyes.

FutureFry 2015.05.25. 05:45:01

@Taxomükke: @blackhair-lady: Esetleg távmunka? (Bár valószínű azért nem az a jellemző).

@adg [Au, Darwin]: "antiszocialis vagyok"
Lakni szerintem is olyan helyen jó, ahol nem látom/hallom a szomszédot (na jó, esetleg a lovait). Szerencsére Kanada, USA, Ausztrália elég nagy, és van sok ritkábban lakott terület, úgyhogy az ilyesmi egyáltalán nem kivitelezhetetlen (és még füvet nyírni sem kell feltétlenül). Lehet napelem, mikrohullámú (netán műholdas) internet/telefon, saját kút, stb. “Off the grid”.

Érdekesség: Whittier kisvárosa Alaszkában, ahol az szinte az egész lakosság egy hidegháborúbol hátramaradt (de persze felújított) bazinagy "panelházban" él ahonnan ki sem kell mozdulni mert van az épületen belül minden (bolt, posta, stb). Gondolom van akinek ez - főleg télen - előnynek számít. Ráadásul a városból egyetlen alagút vezet ki (ami időközönként felváltva egyirányú) és amit éjszaka lezárnak (mert akkor vonatforgalom megy rajta).
Nem tudom @mojyo: -nak ez (is) maga a pokol lenne?
youtu.be/naPguX84Amg

FutureFry 2015.05.25. 05:55:07

@Cascabel: "Buy land, they're not making it anymore." - Mark Twain

Példák kivételre: Hawaii (természetes úton), Gaven Reefs (mesterséges módon).

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 06:41:46

@FutureFry: Tokioban és szingapurban is megy a reclaim dundigázzal, de sok más helyen is csinálják (most a pálmafa alakú homokzátonyokat ne számoljuk ide)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.25. 08:18:36

@Herr Géza: bakter, tenyleg mas.....:-(
laktam mindketton.

kék madár 2015.05.25. 09:19:34

@FutureFry: ebben semmi uj nincs, minden generacio ezt az utat jarja vegig. legfeljebb a recesszio es a benzinaremelkedes razta kicsit fel az ingatlapiacot

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.25. 09:44:59

@blackhair-lady: Na, hajrá én szívesen nézegetném.Tessék itt van egy címötlet: houstoneskornyeke.blog.hu :D

A fényképezésen ne aggódj, az jön majd magától, legföljebb az első képeket linkeled valami fotómegosztóból...

Herr Géza 2015.05.25. 10:52:11

@pappito: Mint jeleztem is a mondat elején, szándékos volt a csúsztatás.... A válaszodat meg előre le tudtam volna kottázni....
Mindegy, zárszóul inkább egy link:
youtu.be/-Nm7vMn2os8
Kivándorló blues by Quimby, a szöveget érdemes értően hallgatni....

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 11:00:25

@Herr Géza: hujjuj, nem vagyok rejtelmes, meg titokzatos? az élet csupa csalódás!

ez a quimby meg lakossági rock, nem a műfajom

adg 2015.05.25. 11:04:33

@blackhair-lady: mit befolyasol az eso, az ocean ugyis vizes. Vigyetek furdogatyat, es god egy szal sem. Hacsak nincs tul hideg, vagy tornado vagy ilyesmi. :)
Varom a blogodat. Nekem egy picasa albumom van ilyen celra, persze ott a szoveg elegge korlatozott.

@geegee: na itt van némi elonyunk. Pl allando a meleg, igy nem megy szet az ut olyan hamar, ritkabban kell javitani. Es eleg szelesek is, ha a felet lezarjak, meg siman mehet a ketiranyu forgalom a masik oldalon. Nem minden utca ilyen, a mienk pl max harom savos lehetne, de eleg sok utcaban van olyan ut, amin elferne negy sav lazan.
"Telen kifuteni" Micsoda?? :) milyen telen?? :))

@firg_firg: nincs. Te is nezted a natgeot tegnap? :) tegnap felmerult mar ez a rak. Nem el itt, altalaban nagyon ritka olyan helyeken, ahol ember is el, mert megettek oket. A rak nem eszik embert, es nem mergezo. :)

@Herr Géza: koszi, este megnezem. A quimby nekem nem volt uj, par szamat hallottam mar, nem csavarodtam ra teljesen. Na majd a veronikara, kepen meggyozo. :)

@Th's child: nem, nem volt banto egyaltalan, engem aztan abszolut nem bant, hogy ki hol szeret lakni. Annyit megjegyeznek azert, hogy ezek a suburbok nemikepp masok, mint a pesti kertvarosok, alvovarosok. Nem igazan lehet oket osszehasonlitani, rengeteg kulonbseg van.
Amit pappito linkelt, az pl borzaszto. Olyan haz felesleges, az egyesiti a lakotelep es a kerres haz osszes hatranyat.

@FutureFry: koszi a linket, este megnezem azt a kisvarost, erdekesnek hangzik. Van ausztraliaban a sivatag kozepen valahol egy falu, az meg a fold ala van beasva. Regen opalt banyasztak, talan meg ma is, es aztan bekoltoztek a fold ala, mert ott huvosebb van. Na az sem egy szokasos szaborbia. :)

qkuc 2015.05.25. 11:32:49

@blackhair-lady: Megnéztem még éjjel, hát nem semmi, :D.

qkuc 2015.05.25. 11:38:50

@FutureFry: Ez a san fransiscoi konfliktus érdekelne, tudsz adni linket, hogy művelődjek?

lavór 2015.05.25. 11:40:52

Teljesen mindegy, hol él valaki, ha van önálló életvitelhez elegendő keresete.

adg 2015.05.25. 11:46:53

@~~Babette~~: Elvileg elkuldtem. ha minden igaz. :)

Observer99 2015.05.25. 11:48:19

@adg [Au, Darwin]:
"Van ausztraliaban a sivatag kozepen valahol egy falu, az meg a fold ala van beasva."
Coober Pedy, Dél-Ausztrália és Alice Springstől csak kb 700 km!

ED_a_ló 2015.05.25. 12:48:17

Volt az eredeti postban egy rész, amit kiegészítenék. Az eredeti így indult:

"Ha valaki otthon luzer, sajat jogon, nem pedig a korulmenyek miatt, az itt is az lesz es csak tengetni fogja az eletet."

Ez így ebben a formában nem jó állítás. Az ok nem a lúzerség (ez csak egy buta semmitmondó szó), hanem a lustaság.
Aki szorgalmas, az azért tud érvényesülni az Egyesült Államokban (az otthon elértekhez képest), mert a helyiek elkényelmesedtek.
Aki még szorgalmasabb és okosabb, az az ember szinte bárhol el tudja érni azt a színvonalat, amit szeretne. Otthon, Magyarországon is.

Mister Sz. 2015.05.25. 12:48:17

@Buchhalter: Az ismerőseid valószínű rossz helyen voltak, vagy olyan fajták, akiknek soha sehol nem lesz jó. Nekem van kint Californiában vagy 50 ismerősöm, családtagom. Legtöbben feketén maradtak ott, néhányan 56-osok leszármazottjai, és eszük ágában sincs hazajönni. Az csak egy dolog, hogy sokkal többet keresnek, de amellett majdnem egész évben nyár van, fél órán belül elérik a tengert, sivatagot, néhány órára hegyek, Vegas, Grand Canyon, stb. Szinte mindenki átvette az amerikai lazaságot, vidámságot, nincs az a búskomorság, nonstop panaszkodás, politizálás mint itt magyarban. És ezt nem csak hallottam, hanem személyesen tapasztaltam, mert én is voltam kint, és beleláttam az életükbe. Nagyon nem is kell félniük, hogy feketén vannak kint, mivel egy rendőri vagy kórházi intézkedésnél nem foglalkoznak vele. Eddig 2 ismerősömet állította meg határőr, és kilettek utasítva 5 évre.
Azt is elhiszem, hogy nem mindenhol olyan szép az élet, de én pl meg sem próbálnék valami északi nagyváros lepukkant kerületében vagy nebraskai farmerek között új életet kezdeni.

Herr Géza 2015.05.25. 14:01:51

@pappito: Lakossági rock? Ez, meg egy-két számuk talán puhább az átlagnál, de egyébként "vad" underground .... Akkor nálad Pataki hová tartozik, ha már korábban felemlegetted?

2015.05.25. 14:06:27

@pappito: A regebbiek olyanok lehetnek, marmint ilyen termeszetesebben kialakultak, gondolom azok a szerintetek "emberibb" kertvarosok, de vannak ilyen lakoparkok is nem? Amik egy csomo ilyen zsakutcabol allnak a semmi kozepen valami varoshoz hozzatoldva, de az egeszben csak egy-ket fele haz tipus van es egyetlen ingatlanfejleszto projektje az egesz? En lattam ilyet, sot voltam vendegsegben is, az am csak az igazi pokolsag :D

@Th's child: Ooo... azt hittem tokre egyertelmu volt a tegnapibol, hogy en urbanus lakasban lakom :D Az orszag nem lenyeges, egy kisebb varos kozponti reszen van, en nagyon szeretem, a varoska Budapest utan kicsikenek tunik, de a kornyeket szeretem, a lakasbol pedig egy szuper meg meno otthont, sotmitobb "feszket" csinaltunk.

A magyaros kommunikacio alatt viszont en nem feltetlenul negativ dolgokat emlegetek, csak magyarosakat. :D En semmi magasroptubbet nem olvasok, egyszeruen hozza vagyok szokva, hogy a velemenyem tobbnyire toleralhato, illetve altalaban nem sertodott, vagy legalabbis nem erzelmileg tulfutott reakciot kapok ra. Ez nem volt igy Magyarorszagon, ahol tobbnyire nem a beszelgetes targya korul forgott a kommunikacio, hanem mindenki egobol nyomta, es ez nekem nagyon faraszto volt. Az, hogy a kivandorolt magyarok kozt is ez van (megmielott megint megsertodne valaki, nem a tegnapira ertem, hanem ugy altalaban.... :D), nekem egyszeruen csak megdobbento neha, ezert idonkent hangot adok ennek, elnezest. :D De legalabb (talan pont az ego beleallitasa miatt) sosem marad felszines a beszelgetes, tehat a magyaros kommunikacionak is van jo oldala :D Szoval tenyleg nem fikazasbol szoktam ezt mondani, csak az ilyesmik neha eszembe juttatjak a magyarorszagi konfliktusaimat, es ilyenkor szoktam szunetet tartani a hataratkelozesben. Remelem igy mar ertheto.

@FutureFry: Europaban is ugyanez van a nagyvarosokban, ez a gentrification sajnos elegge jellemzo jelenseg lett a valsag ota kb mindenhol. Szerintem le kene ereszteni ezt a lufit mielott kidurran megint... :( Amig ez van, addig nekem, csoro urbanus leleknek egyelore (=amig nincs anny penzem :D), az a megoldas a szimpatikus, hogy varoskozpontba koltozunk, de nem a nagymeno k*rvadraga varosban, hanem attol tavolabb egy kisebben, a lenyeg, hogy legyen sarki bolt es sokadik emelet. :D A linkedet nem neztem meg meg, mert nem tudom most.

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 14:22:11

@mojyo: ilyen elkerítettben én is voltam itt, bár nem Aucklandban, hanem Hamiltonban, az elég zorall volt, és az ha jól emlékszem tényleg csak úgy a pusztából volt kikanyarítva, mondjuk az nem tetszett és a nejem is aszonta, hogy ilyen börtönben ne is gondolkodjunk (pedig van előnye is a dolognak azért)

De ez nem is igazán jellemző errefelé, aminek számos oka van, itt a környékünkön olyanok vannak, hogy pár telek összevonva és egy sor townhouse be van zsúfolva, amennyi befért, meg még egy :) de ezek általában nem elkerítettek, hanem a rendes házak között vannak, a túlnyomó többség rendes családi ház az utca két oldalán. És a townhouse-ok sokkal kevesebbe is kerülnek, mint a rendes házak, sok a kompromisszum.

Miután a városban nagyjából elfogyott a hely, vannak új részek kikanyarítva, de ha ott veszel telket azt építesz amit akarsz, vagy rábízhatod az ingatlanfejlesztőre is, ami gondolom tipusházakból dolgozik, vagy hát amire pénzed van. A council megcsinálja az utcát meg kiméri a telkeket (gondolom a közműveket csak odaviszik valahogy) aztán kész, lehet építkezni.

mondjuk townhouse-ban és ilyen lakópark izében még nem laktam és nem is szándékozom, az meg, hogy autóba kell ülni az az élet része, ez itt ilyen. vagy be lehet költözni a városba, ahol valami zugban lakhatsz és zaj van. De speciel itt nem jellemző, hogy felépítesz egy házat és akkor abban kell lakni életed végéig, a kiwik költözősek, valami olyasmit olvastam, hogy átlagosan 4 évente költöznek, pl. ezért nem korszerűsítenek csomó mindent, mert sose térülne meg. De ha a város másik felén kap munkát, simán odaköltözik, ha megengedheti magának. (Auckland Bp kétszerese területben kb.)

másképp értelmeznek itt sokmindent

2015.05.25. 14:36:02

@mojyo:

"Ooo... azt hittem tokre egyertelmu volt a tegnapibol, hogy en urbanus lakasban lakom"

Igen, az egyértelmű volt. Az ország érdekelt, de ha nem lényeges, hát nem lényeges.:)

Manfi 2015.05.25. 14:43:48

Én nem akarok senkit megbántani de ezek kinek újdonságok? Az újszülöttnek biztos...

2015.05.25. 14:54:03

@pappito: Aham, ertem, koszonom szepen. Ket kerdesem maradt meg: az ilyen autovalmenosok, azt ertem, hogy a wc papirt kartonnal veszik hetekre elore, tehat a legfontosabb kerdes meg van valaszolva, de... szoval ok nem isznak? :D Vagy vezetnek is, es leszarjak? :D Nem vagyok alkoholista amugy, megmielott, szamomra ez nem kulcskerdes, de az ozikrol en ezt hallottam, tudom az nem ugyanaz, mint a kiwi :D Szoval, olyan akkor nincs, hogy nezzuk meg a BL dontot valami jo helyen, es igyunk meg hozza egy sort? Vagy romantikusvacsorahoz valamit? Ezeket lehet alkohol nelkul is persze, en is szoktam igy is, de ha isznak, akkor csak otthon a negy fal kozott viszont? Vagy iszunk, vagy kimozdulunk van? A ketto egyutt nemletezik, az ilyen kertvarosiak szamara?

A masik kerdesem: "nem korszerűsítenek csomó mindent" ez azt jelenti amire gondolok? Hogy ket konnektor van a nappaliban, mert 76ban amikor epult, meg eleg volt annyi? :D

adg 2015.05.25. 15:07:52

@mojyo: Egy vagy ket sor belefer, annyival meg vezethetsz. :) No drama. A szabalyok alkalmazkodnak a szokasokhoz.
BL dontot nezni ausztraliaban? Az mi az? :) A rendes labdanak ket vege van, a tobbi nem erdekes. Kerek labdaval max a lanyok netballoznak. Szerintem az amugy erdekesebb, mint az AFL, de ezt csak igy egymas kozt emlitenem meg, bent az irodaban inkabb nem. :D

A masik kerdesed: igen, azt jelenti. :) Ha nem is ketto, de kb errol van szo. Ocska nyilaszarok, nulla hoszigeteles, vacak konyha es lepra furdo. Szerencsere azert mostanaban - legalabbis errefele - elkezdtek felujitani a hazakat, mert rajottek, hogy egy szebb hazat konnyebb kiadni/eladni, mint egy nem annyira szepet. Erdekes amugy, hogy a szobak altalaban teljesen renben vannak, a furdo az sokszor borzaszto (kb mint egy lakotelepi 1.75*2 meteres), a konyha meg, nos, azt rendes ozi azt sem tudja merre van, meg mire jo. Ugyanis nem igen hasznaljak. :) Nyilvan kis tulzassal, de ez eleg ahhoz, hogy veletlenul se koltsenek ra. A BBQ a kertben boven eleg. :)
Mas vilag, ez nem erdekes nekik.

2015.05.25. 15:14:25

@adg [Au, Darwin]: Ja ertem, akkor nincs zero tolerancia az alkoholra? Az nem veszelyesebb? Nem az 1-2 sor utani vezetes, hanem, hogy ha 1-2 belefer, nincsenek sokan, akik ugy gondoljak, hogy akkor 4-5-6 is? :D

A BL-es reszt en inkabb nem is kommentalom. :D

Hat, az egy kicsit szomoru, hogy nem koltenek az otthonaikra, ertem en, hogy koltozosek, de ez igy kicsit azt az uzenetet kozvetiti szamomra, hogy a sajat otthonukat se tartjak semmire, ez pedig nem tul jol hangzik, legalabbis en nem tudok ezzel azonosulni, dehat mindegy, ahol nincs BL donto en oda ugysem koltozom :D

adg 2015.05.25. 15:25:12

@mojyo: Nem nagyon veszelyes, szelesek az utak, alig van forgalom. Ez kisvaros.

Az otthonaik nekunk is eleg furcsak voltak eloszor, de aztan rajottunk, ez nekik nem szamit, mindegy. Az otthonok lenyege a nappali es a halo, azok jok, kenyelmesek, tagasak, altalaban nagyjabol egesz jol be vannak rendezve.
Ezek utan az volt meg furcsabb, amikor eloszor lattunk uj lakasokat, es tiptop furdo, high-tech konyha, stb. Na most akkor ez hogy is van? Most van igeny, vagy nincs? Es az uj hazaknal jok a nyilaszarok is, es mar olyat is lattam, amin volt hoszigeteles. :)
Fonokomek a belvarsban laknak kettecsken egy bazi nagy lakasban. Van egy hiperszuper konyhajuk nekik is, uj epulet, ugye. Es soha (SOHA) nem hasznaltak a sutot pl. Gyarilag ott egy tobb ezer dollaros csilivili suto, es soha nem hasznaljak. Otthon max muzlit meg ilyen marhasagokat esznek, azt meg tudjak "fozni" maguknak, amugy kijarnak enni allandoan. Meg csulkot sem sutnek. Noooomalis?
Mindegy, ezek mas nepek, az biztos. Ezert szoktam neha azt gondolni, hogy ez nem csak ugy egy masik orszag, hanem egy masik bolygo tavoli holdja.

blackhairlady 2015.05.25. 15:52:49

@geegee: A blog cime mar regota megvan, csak nem vagyok gyakorlott fenykepesz, es ettol felek. Illik-e egy amatornek kepes blogot inditani?

FutureFry 2015.05.25. 15:58:17

@qkuc:
Itt van egy friss cikk amiben leírják azt is, hogy pl. a város felkapott Mission-disctrict részében az egy hálószóbás lakás havi bérleti díja $3,800-ra ment fel (jelenleg kb. egymillió forint) és valaki ("someone who invented some app") $2 millió-ért (kp!) vett egy egy hálószobás házat. Érdekes még annak a google dolgozónak a megjegyzése, hogy az éves $100,000-os (igaz, valószínű bruttó) fizetéséből ő sem engedheti meg magának, hogy ott lakjon:
www.nytimes.com/2015/05/23/us/high-rents-elbow-latinos-from-san-franciscos-mission-district.html

Itt meg egy másik cikk az év elejéről Seattle-ből, ahol a (a san franciscoi google-buszos példát követve) egy Microsoft buszt állítottak meg maszkos tiltakozók szórólapokat osztogatva:
blogs.seattletimes.com/fyi-guy/2014/02/14/yuppie-playgrounds-where-gentrification-is-hottest-in-seattle/

FutureFry 2015.05.25. 15:59:27

@Cascabel: @blackhair-lady:
Waco: Lehet, hogy Waco-nak írják, de Wacko-nak ejtik

blackhairlady 2015.05.25. 16:02:43

@adg [Au, Darwin]: Semmit, igy nemsokara indulunk is:) Megnyilt a Pleasure piar, itt egy jot hullamvasutazunk,
https://www.google.com/maps/place/Galveston+Island+Historic+Pleasure+Pier/@29.287892,-94.791007,3a,75y,121h,95.24t/data=!3m4!1e1!3m2!1sRn_2uDZKzmiPxwigBKwSKg!2e0!4m2!3m1!1s0x863f9e600e04d93d:0x61584f6f5b09b36d!6m1!1e1

Eszunk egy finomat a Rainforest Cafeban

www.google.com/search?q=Rainforest+cafe+Galveston&biw=1280&bih=687&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mipjVaTRK4rWoAS59IPABQ&ved=0CAYQ_AUoAQ

Talan meg furdunk is ha nem hideg a viz

https://www.google.com/maps/place/Rainforest+Cafe/@29.270355,-94.819965,3a,75y,155.28h,75.26t/data=!3m4!1e1!3m2!1shXRnvKlJbuzcxAXr-p_5kg!2e0!4m2!3m1!1s0x863f9c251eda5bd9:0xbf9145eeec1d5c31!6m1!1e1

blackhairlady 2015.05.25. 16:03:43

@qkuc: Ugye? Nagyon izgi, de a motorozast azert nem ubereli.

2015.05.25. 16:05:20

@adg [Au, Darwin]: Hat ez tenyleg nagyon fura... De meg olyan amerikas, felkesz, fagyasztott pizzat se sutnek a sutoben? Pedig ahhoz sem kell szakacsnak lenni azert :D Hat mindegy, ha masik bolygo, akkor ez van. :D

@FutureFry: Dehiszen ez nem is kertvaros, hanem egy oriaspanel, hatperszehogy, ez nem pokol, eleg messze van attol :) A 60as evek lakotelepeire emlekeztet egy kicsit, akkor csinaltak ehhez hasonlo kiserleteket, Keeling house es hasonlok, csak ez kicsit extrem korulmenyek kozott van, ezert lehet, hogy mukodik is :) Az Eszaki-sarkra amugy is szivesen koltoznek :D

blackhairlady 2015.05.25. 16:10:12

@mojyo: A mi kertvarosunkban van kb 6 fele haztipus, abbol lehet valogatni. A kulso teglazas, kovezes az valatozo. De a belsejet rad szabjak ha akarod, a falakat tologathatod, a szineket, padlot, tapetat, haztartasi gepeket te valasztod. Viszont mi egy kesz hazba koltoztunk be, mert surgos volt. Itt nem volt valasztasi lehetoseg, illetve annyi, hogy a huto, mikro es mosogatogep szinet kivalaszthattam.
Erdekes, amikor elkezdenek beepiteni egy ujabb reszt, sokszor az elso haz a legkozepeben van, mert azt adtak el legeloszor a tervasztalrol. Majd csinalok kepeket rola. Nalunk kb 20ezer emebr koltozott ide az elmult 6 evben, oriasi az epitkezes. Ugy nez ki egy ilyen haz amkor meg nincs rajt a burkolat, mintha fogpiszkalobol epitenek:)

2015.05.25. 16:10:43

@FutureFry: En hallottam egy hasonlo tiltakozasrol Londonban, oriasplakat kampany formajaban, az is eleg elgondolkodtato, de mashol is van ez a jelenseg sajna.

Reszelő Aladár 2015.05.25. 16:10:48

USA: csak megerősíteni tudom. Egy ország, ahol van minden, aki pedig boldogunli akar az fog is. Több a pénz, ezért olyan vállalkozások is megélnek, amire itthon nincs kereslet.
Ha biztosítás van minden van, ha nincs/érvénytelen Social Security Number, akkor nagyon nehéz munkát találni is. Egy sima vizsgálat itthoni pénzben százezrekbe kerülhet, egy komolyabb műtét pedig visz nagyjából minden ingóságot és ingatlant is. (nem véletlenül gazdagok arra az orvosok).
Drága a jó minőségű oktatás (a magánsulik), a közoktatás minősége pedig koránt sem elégséges.
Ha kisvárosban laksz, ott tényleg átalában kedvesek az emberek, nem csak köszönnek, de tényleg érdeklődőek, és még sütit is kaphatsz. Ahol a különböző "szubkultúrák" keverednek ott más a szitu, a slum övezeteket meg kerülni kell, amúgy sincs ott látnivaló.
Összességében élhető ország: a hülyéknek túlélhető, az okosabbaknak megélhető.

2015.05.25. 16:14:46

@blackhair-lady: "van kb 6 fele haztipus, abbol lehet valogatni. A kulso teglazas, kovezes az valatozo." Mondtam en, hogy pokol :D

blackhairlady 2015.05.25. 16:15:13

@mojyo: En szinte naponta megyek boltba, mert mindig elfelejtek valamit (meg listat irni is). Autoval kb 2 perc. Igyekeznek minel tobb es minel tobb fajta uzletet felepiteni ha kialakult egy neighborhood.

blackhairlady 2015.05.25. 16:18:08

@mojyo: :))) Igen, es en a pokol tornacarol irok most eppen:))

adg 2015.05.25. 16:23:25

@mojyo: Ez van, Neked sajnos biztos nem lenne jo. Orulok, hogy jol erzed magad, es olyan helyen laksz, ami pont megfelel az elkepzeleseidnek.

Es most megnezem FutureFry betonkockajat, ahol bizton nincs meg egy vacak mangofa sem.

@blackhair-lady: Jol latom, hogy a hullamvasut a tenger felett van, egy jettyn. Jellegzetesen amerikai epuletegyuttes. Ha nem volnanak autok, akkor is tudnam, hol keszult a kep. :)
Ez a rainforest egy lancolat, ugye? Ha jol latom, vannak tobbfele is. Nem irtak ra a menure az arakat, kivancsi lettem volna. (kezdek hintasodni)
Szep feher a homok a parton, csak kicsit kopar nekem. Nem sok arnyekos resz van. De legalabb lehet nyugodtan furodni.

Jo utat! :) Varom a blogodat is, ird bele, hogy amator kepek, es akkor nem fogjak szamonkerni, hogy azok. :)

2015.05.25. 16:27:54

@blackhair-lady: De a lenyeg, hogy az oda (marmint a pokolba) vezeto ut is joszandekkal van kikovezve, raadasul autoval csak 2 perc es utbaejtheto rajta a bevasarlas :))

2015.05.25. 16:31:05

@adg [Au, Darwin]: "Orulok, hogy jol erzed magad, es olyan helyen laksz, ami pont megfelel az elkepzeleseidnek." Viszont! :)

FutureFry 2015.05.25. 16:59:26

@mojyo: Igen panel, ezt írtam én is: Pont ezért furcsa, mert ha valahol akkor Alaszkában van hely. Szóval szerintem oda nem azért szeretnek költözni az emberek hogy a szomszéd család veszekedését halgassák a falon keresztül. Persze sokkal hatékonyabb energia/fűtés/stb. szempontjából az egy épület, és valószínű az volt a gondolatmenet, hogy hamár ottmaradt a hidegháborúból... Egyébként Whittier környkékén van még más hidegháborús relikvia, pl egy. hasonló (de elhagyatott) katonai építmény is (baromi ronda):
en.wikipedia.org/wiki/Buckner_Building

Köszi a Keeling House referenciát - meggugliztam, érdekes a története.

qkuc 2015.05.25. 17:02:32

@FutureFry: eléggé szomorú ez, és eléggé meglepő, hogy ennyire fel lehet verni az árakat, van rá "fizetőképes" kereslet ...

qkuc 2015.05.25. 17:08:22

@blackhair-lady: Háh, Floridában is volt Rainforest, szerettem, :D.

2015.05.25. 17:09:47

@FutureFry: Alaszkaban van hely az biztos, de semmi mas miatt nem tul praktikus egymastol tavol lakni, logisztikailag meg ilyesmi szempontok alapjan, meg beszeltunk valamilyen Alaszkas poszt alatt is a WC-rol, hogy kint van meg ilyenek, az azert nem idealis :D Ilyen extrem klimakorulmenyek kozott szerintem tokeletes a panel, csak nincs mangofa, dehat Alaszka mar csak ilyen zord hely. :D

Erdekesek ezek a hideghaborus emlekek amugy, koszi, az oroszoknal is rengeteg ilyen van a szovjet idokbol, csak ok nem csinalnak veluk semmit, illetve hat youtubos hulyegyerekek hasznaljak oket jatszoternek, az is valami :D

A Keeling house-nak tenyleg erdekes a tortenete, meg sok mas ilyen egalitarianus kiserlet volt a 60as evekben, amik kesobb lepukkantak, mara pedig ironikusan a gazdagoke lettek aranyarban, szoval ez eleg vicces tenyleg :)

FutureFry 2015.05.25. 17:24:01

@adg [Au, Darwin]: "Es most megnezem FutureFry betonkockajat, ahol bizton nincs meg egy vacak mangofa sem."
Mangófa lehet nincs, de van általános iskolások által hidroponikusan termesztett zöldség - amihez a 10. emeletről a rendőrség által razziában elkobzott, eredetileg kanabis-termesztéshez használt felszerelést használnak...

adg 2015.05.25. 17:38:54

@FutureFry: pont meg is neztem. Erdekes lehet, talan par napig birnam is. Anchorage akkor mar jobban felcsigazna, es csak egy oranyira van. De azt sem elnem tul sokaig, azt hiszem az az idojaras nem lenne a baratom. Es meg a mango sem terem. (Bar a malna valoszinuleg igen, es azert az eleg nagy kisertes. Itt meg nincs, csak delrol hozott vagyonokert.) sehol sem jo, mindenutt pokol van.

qkuc 2015.05.25. 17:44:23

@FutureFry: Ők már készülnek a világvégére, a készülödők kedvene a hidropónia, :).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.25. 18:17:36

Fiuk, lanyok, aki megunta a kertvarosi eletet, annak felajanlom a nyugdijba vonulo lakokocsinkat :) Nalunk mar kiszolgalta az idejet, kicsit tul sok is volt benne lakni par evig, mig a hazunk epult :))
kepfeltoltes.hu/view/150525/20150523_165249_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/150525/on_the_street_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Muscari 2015.05.25. 18:58:59

@Dragonlady (Bp, Hun): na várjál csak, amíg Minidragon megszületik és egy picit nagyobb lesz. Mit csinálsz vele 26 nm-en?
Véleményem szerint egy gyereknek sem szabadna belvárosban felnőni, kell nekik a mozgás, a szabad levegő. Persze ez sokszor nem választás kérdése, mert a körülmények már adottak.
Én suburb párti vagyok, éltem is ilyen helyen sokáig és még remélem fogok is.

Muscari 2015.05.25. 19:11:48

@Cascabel: ezt meg én meg énekkaron énekeltem, félig olasz, félig magyar szöveggel:
m.youtube.com/watch?v=QHp1YrkqCNA

2015.05.25. 19:29:07

@Muscari: "Véleményem szerint egy gyereknek sem szabadna belvárosban felnőni, kell nekik a mozgás, a szabad levegő."

Ez amugy teljesen ertheto, de engem sem traumatizalt, hogy nem volt kertunk, amikor gyerek voltam, ha csak azt nem vesszuk szamitasba, hogy az iskolatarsaim sose mertek atjonni hozzam, hiszen mit lehet nalunk jatszani ugye, es lehet, hogy egyszer ki is voltam kozositve, mert mi az, hogy nincs kutyank ES raadasul nem is vagyok ra! :D Cserebe en meg az o eletuket tartottam rettenetesen unalmasnak, hiszen mi jo van abban, hogy mindig csak a budos, nyaladzo kutyakkal lehet jatszani, es kit erdekel a hulye kert, ha sokkal messzebbre is lehet csavarogni :D Hat ez van, ugy latszik, semmi sem valtozott, csak felnottunk :D

slowMotion 2015.05.25. 19:49:22

Már többször érdeklödtem, de senki nem tudott *konkrét* választ adni: modjuk egy nyugdijas magyar hogyan tud expat lenni USA-ban? Egész pontosan a dolog lényege, mibe kerül a betegbiztositás, illetve egyáltalán realizálható-e? NYUGDIJASKéNT

kék madár 2015.05.25. 20:14:10

@slowMotion: legalisan dragan es nehezen. En mindenkepp valami szurke megoldast keresnek. A problem, hogy pont a nyugdijasok veszik igenybe leginkabb, az oveket fizeti a masik 70%, ezert fizettem be eddig vagy 60 ezer dollart es voltam 10-szer az orvosnal, es nem szeretnek meg tobb nyugdijast tamogatni : ) es mas se. Egy ertelmesebb valaszhoz kene tudni, hogy mennyi idot akar itt tolteni es melyik allamban es mire kene a biztositas, csak a biztonsag kedveerrt, gyogyszerek, valamilyen szivbetegseg, stb?

kék madár 2015.05.25. 20:18:01

@Zsuzsi65: arra a lanyra vigyazz mert nagyon csinos, sajnos kicsit oreg mar a fiamhoz, de a fiukat akik hazakiserik, szerintem soretes puskaval udvozold.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.25. 20:50:46

@Muscari:
jajjj én rosszul vagyok ám a belváros kutyaszaros utcáitól, meg azokba a lakásokba még a nap se süt be.
viszont Rákosborzasztóról az Örsre bejutni meg olykor tényleg 40 perc volt.
szerintem egy jó kis kertvárosi rész, pl Zuglóban, Sashalmon, Újpesten stb ilyesmi, ahol a metró max 15 perc, az a legjobb. fogalmam sincs, kicsi gyerekkel hogy lehet egyáltalán túlélni egy belvárosban.

qkuc 2015.05.25. 21:08:30

@Zsuzsi65: Hát, én elvinném, :D. De nem most még, úgy látszik a lassabb B terv kezd körvonalazódni, ;).

wuaaa 2015.05.25. 21:12:31

@qkuc: B terv? Azaz ??? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.25. 21:12:37

@kék madár: haha, koszi :) o a kisebbik, 13 eves, a nagyobbik meg 21:) a ferjem argus szemekkel figyel, az biztos :))

qkuc 2015.05.25. 21:14:33

@wuaaa [nor]: majd ha bejön, elmesélem, te leszel az első, :D

wuaaa 2015.05.25. 21:18:21

@qkuc: ..mi a manó.... !?? :))

slowMotion 2015.05.25. 21:21:45

@kék madár: ahogy példaul az angol, svéd, kanadai és egyeb nyugdijasok élnek Floridaban. Nyugdijas korukban odatelepülnek és élnek amig élnek. Persze teljeskörű és legális orvosi ellátással.
Van erre biztositás, ha igen sacc-kb mennyi?

kék madár 2015.05.25. 21:42:24

@slowMotion: akkor valoszinuleg ok vesznek valami csoportos biztositast, es a sajat orszagukerol lemondanak-onnan ezert kapnak visszateritest?
Egy dolgot nem ertek: hogy kapnak tartozkodasi engedelyt?
De tegyuk fel, hogy az megoldhato. Akkor befizetsz egy Obamacare biztositasra, ami egy 60 feletti embernek 1500-2000 dollar korul kezdodik, De vannak out-of-the-box megoldasok, pl. a mexikoi hatar melle koltozol es onnan atjarsz Mexikoba a 10-eert.

kék madár 2015.05.25. 21:43:49

@Zsuzsi65: hat akkor nem annyira oreg, a fiam 12. De kb feleannyinak tunik, a lanyok ebben a korban nagyon elhuznak.

kék madár 2015.05.25. 21:46:10

@slowMotion: 65 (67?) eves kortol bejon a medicare ami parszaz dolllar de azt semmikepp se lehet zold kartya nelkul

qkuc 2015.05.25. 21:55:39

@kék madár:

www.expatfocus.com/expatriate-florida-retiring-pensions

www.breakthroughusa.co.uk/b2-visa-e2-visa-eb5-visa-family-sponsorship-retirement-in-the-us/

Nem hiszem, hogy rengeteg svéd nyugdíjas lenne tartózkodási engedéllyel. Őszintén nem rémlik, hogy tömegével botlottam volna beléjük ...

kék madár 2015.05.25. 22:02:13

@qkuc: ez jo link, akkor nyarra visszamennek Svedorszagba. Nem hiszem, hogy egy sved nyugdijas sokat parazna, hogy lejar a vizuma de ha megis atugrik Mexikoba es nincs nyoma, hogy mikor lepett ki

qkuc 2015.05.25. 22:05:32

@kék madár: szerintem így csinálhatja a többség, de permanent státuszt csak úgy lehet kapni, ahogy egy nem nyugdíjasnak, bár biztos van olyan, aki le tudja az investment vízum kategóriért gombolni a 250k-500k dollárt ..., :).

kék madár 2015.05.25. 23:06:34

@qkuc: agy atlag sved nyugdijas talan nem rohangal 500K-val, a felso 10 ezer inkabb. Bar ahogy hallom a felso 10 ezer kb masfelszer annyit keres mint a legszegenyebbek :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 23:50:22

@mojyo: " szoval ok nem isznak? :D Vagy vezetnek is, es leszarjak? :D Szoval, olyan akkor nincs, hogy nezzuk meg a BL dontot valami jo helyen, es igyunk meg hozza egy sort? Vagy romantikusvacsorahoz valamit? "

látom a "kertvárosi" az neked valami ilyen sötét konnotációjú valami, már nem tudsz mit kitalálni, hogy beleköss egy életformába amit sose próbáltál :) a kertvárosiak otthon szomorkodnak, nem romantikusvacsoráznak és csak álmodnak arról, hogy eljussanak a kocsmáig ahol rugby-t nézhetnének (a bl döntő kutyát se érdekli) és csak azért nem kötik fel magukat, mert úgyse venné észre senki :)

amúgy nálunk pl. 20 éves korig zéró tolerancia van ivás-vezetés ügyben, felette van legal limit. régebben 8 ezrelék volt, mint régen Mo-n, de ezt nemrég lejjebb vitték. (50mg (0.05) per 100 millilitres of blood) úgyhogy nem leszarják, hanem élnek a jogukkal, hogy egy határig fogyasazthatnak alkoholt vezetés előtt.

"nem korszerűsítenek csomó mindent" ez azt jelenti amire gondolok? Hogy ket konnektor van a nappaliban, mert 76ban amikor epult, meg eleg volt annyi? :D"

ha nem maguk laknak benne, akkor tényleg két konnektor van, de nekünk pl. sikerült új konnektorokat beszereltetni a házikónkba, szóval nem lehetetlen, hogy más is így jár el :)

kicsit komolyabb fejlesztésre gondoltam, mint egy konnektor, mondjuk egy melegvizet csináló napkollektor vagy egy heatpump vízmelegítő a bojler helyett, valami korszerű fűtés sokezer dollárz és ha nem térül meg a villanyszámlában 4-5 év alatt (és hát annyi alatt nem) akkor a beruházás költségeit nem biztos, hogy tudod érvényesíteni az eladási árban, úgyhogy egyszerűen nem éri meg. plusz nagyon sokan bérelnek és a bérlakásba nem akarsz belerakni semmi fejlesztést, mert az ugye a landlordnál marad - bár van akivel lehet egyezkedni, a miénk anno jó fej volt, de ismerünk eseteket amikor tök kretének voltak a tulajok.

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 00:00:00

@Dragonlady (Bp, Hun): " fogalmam sincs, kicsi gyerekkel hogy lehet egyáltalán túlélni egy belvárosban."

megoldható, nekünk is ment, de másfél év után inkább elköltöztünk NZ-re, ami egy nagy kert :)

2015.05.26. 00:12:19

@pappito: "a kertvárosiak otthon szomorkodnak, nem romantikusvacsoráznak és csak álmodnak arról, hogy eljussanak a kocsmáig ahol rugby-t nézhetnének (a bl döntő kutyát se érdekli) és csak azért nem kötik fel magukat, mert úgyse venné észre senki :)"

Nahat, pontosan igy kepzeltem el, honnan tudtad? :D Amugy kikerem magamnak, tokre nem ez volt az utolso dolog, amit talaltam, hogy belekossek, meg egy csomo masba is bele tudnek :D

Egyebkent ez a 4-5 eves tervezes is inkabb a kertvarosokra jellemzo gondolom? Ugy ertem, hogy ugyebar aki kozelebb lakik a varoshoz vagy valami kozlekedesi lehetoseghez (pl vonat), az tobb iranyba tud uj munkahelyre bejarni, ha valt, anelkul, hogy koltozne... mig a kertvarosi inkabb masik kertvarosba koltozik, ha ugy adodik, hogy ahhoz van kozelebb a munkaja? Jol ertem, hogy ez ezert van? Ezt peldaul nem gondoltam volna, hogy ilyen szempontbol pont a kertvarosiak lennenek a mobilisabbak :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 00:26:45

@mojyo: ha jól emlékszem, akkor ez a mobilitás izé ez országos átlag volt (a 4-5 év) amiben benne vannak az egyetemisták is (jönnekmennek) meg a farmerek is, akik ötödik generáció óta nem mozdultak ki a farmjukról. Igazából csak kevésbé kötődnek egy házhoz szerintem, mint a keurópaiak. plusz a költözéseknél bejátszik az iskolák közelsége, (nagyon leegyszerűsítve jobb környéken jobb az isi) ami egyébként tükröződik a lakásárakban is. egyébként nem vagyok egy szocio-költözés analizáló, nem tudom a motivációkat, de itt hagyományosan nem halnak bele, ha odébb kell költözni, házfétis nincs (bár ingatlantulajdonlás fétis az van)

egy kollégám most költözik a déli sziget déli részére családostul (autóval innen 1500km) mert éppen úgy hozta a sors. eladták a házat, vettek ott egy másikat és kész. no biggie

kék madár 2015.05.26. 00:29:11

@mojyo: a kertvarost azert talaltak ki, mert erre van igeny. Eszemben sincs vitatkozni, mert mar meg is fogadtam, hogy lezartam, csak Pappito gondolatahoz: nekem peldaul napelem van a tetomon, tobb aramot termelek mint fogyasztok, 800 meterre van egy bevasarlokozpont, kocsmakkal, ettermekkel, hajlektalanokkal, a belvaros 10 perc, nekem pl okafogyotta valik hianyolni a betontengert, mert ha nagyon hianyzik csak egy kopes..

2015.05.26. 00:34:08

@mojyo:

Tök meg vagyok bántva egyébként, hogy nem mondtad meg, melyik országban laksz. Hüpp.

2015.05.26. 00:41:43

@pappito: Ah ertem, koszonom szepen a magyarazatot :) Azt hiszem, @adg is ezt magyarazta, es azt hiszem, ez ertheto, es hazfetisem nekem sincs azt hiszem, de mondjuk otthonfetisem az van egy kicsi, vagyis, en szeretem, ha abban jol erzem magam es en inkabb koltenek ra penzt, hogy olyan legyen, amilyennek en szeretnem, akkor is, ha kesobb valaki mas koltozik bele, legalabbis en ezert nehezen tudok ezzel a kiwi/ozi mentalitassal azonosulni, dehat mar mondtam, ahol nincs BL donto, en oda ugysem koltozom :D

@kék madár: Jo, akkor ne vitatkozz, lehet am csak ugy beszelgetni is :D Bar, a kertvarosok utan megemlitetted a masik mumust, a kertvarosiaknak epult bevasarlokozpontokat, azt hiszem, ez a masik amivel ki lehetne kergetni a vilagbol, ha ha :D Ma este is van annyi idod, hogy ezt rendesen megbeszeljuk, vagy tekinthetjuk orvendetesnek egymas eltero velemenyet?

kék madár 2015.05.26. 00:50:50

@mojyo: nehez lesz velem a bevasarlokozpontrol vitatkozni, mert utalom oket. Sot vasarolni is utalok. De a piacokat szeretem.
Egyebkent a bevasarlokozpontok is sokat fejlodtek. Pl. egy eleg ismert iro irt egy konyvet az amerikai varosok fejlodeserol
www.amazon.com/Empire-Wilderness-Traveling-Americas-Departures-ebook/dp/B00OWWOL9I/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1432593961&sr=1-2&keywords=empire+wilderness

eleg negativ felhanggal irodott a konyv, de az orange county-i mallokrol megallapitotta, hogy maga a tokely. Addig csiszoltak amig tenyleg nagyon elheto lett, urban oasis kavezokkal nagy terekkel, szinpadokkal, koncertekkel, konyvesboltokkal, fozotanfolyamokkal.

Abban sem tudunk vitatkozni, hogy egy mallban vasarolgatnek-e inkabb vagy a Vorosmarty ter kornyeken.

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 01:03:47

@kék madár: ja, velünk is ez van, csak napelemek nélkül egyelőre

de igen szerencsés tájolású a tetőnk, úgyhogy erősen gondolkodom a napenergiás vízmelegítésen, az a legnagyobb tétel a villanyszámlában, bár leginkább az zavar, hogy ezt megoldhatná a napocska is

2015.05.26. 01:11:01

@Th's child: Hat, ez nem ellened szol, ezt en direkt csinalom, hogy szeretnek ilyen rejtelyes maradni, hogy ne a "sztorim" alapjan iteljenek meg, hanem az alapjan, amit ide irok, vagyis a szemelyeskedesnek szeretnem elejet venni, mar megbeszeltuk mi a bajom a magyaros kommunikacioval, ez nalam egy onvedelmi reflex, sajnalom. :D

(Nem allamtitok amugy, de csak azoknak mondtam el eddig privatban, akiktol en is kerdeztem valami olyasmit, amire nem szerettek volna publikusan valaszolni, mert igy ereztem fairnek.)

@kék madár: Jajdejo, akkor ma egyetertunk :) Sikerult talalni valamit, ami szerintem meg a kertvarosnal is lehangolobb, ezek akkor az ilyen mallok :D Erdekes lehet ez a konyv, koszonom az ajanlot, szeretek ilyesmiket olvasni.

A piacokat enis szeretem, bar eleg dragak viszont friss az aru tobbnyire, ez igaz, es en is utalok vasarolni (kiveve olyan dolgokat, amikre nincsen szuksegem. :D), ugyhogy ma eleg sokmindenben egyetertunk :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 01:19:56

@kék madár: itt pár éve van un. Night Market, és a mall parkolóházában zajlik hetente egyszer délután (körbejárja a várost, minden nap máshol van), nagyon jópofa, van minden, csepű-lapu-gongyola, ruha, kaja, zöldség, sok nép zsinnyeg és elég népszerű az egész, szóval a mall se kell feltétlenül mall megyen 7/24

meg van farmers market, ha valakinek az kell meg bemehet a városba ha a flaszter hiányzik. keringenek pletykák, hogy un. buszjáratok is odavisznek, de hát annyi mindent beszélnek...

kék madár 2015.05.26. 01:20:43

@mojyo: jaj akkor figyelmetlen vagyok, az egyetertes tavol alljon tolem : )

kék madár 2015.05.26. 01:27:30

@pappito: igen en a farmer's marketre gondoltam, ecseri szeruseg is van itt, de azert meg sose keltem fel 6-kor

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 01:38:54

@kék madár: én korán csak akkor kelek, ha a gyerek felkelt vagy a lőtérre megyek :)

M. Péter 2015.05.26. 01:42:25

@kék madár: Egy visa waiver-rel érkezettnek nem elég Mexikóba (vagy Kanadába vagy valamelyik karib szigetre) elmenni, a szabályok szerint ilyenkor csak az előző tartózkodási engedély lejáratáig engedik be, nem adnak újra 90 napot. Persze lehet, hogy a határőrnek jó kedve van vagy nem figyel, de ez nem életbiztosítás, és úgy hallottam, hogy mostanában komolyabban veszik a dolgot, és kevésbé lehet így trükközni, mint korábban. Ha az embernek nyaralója van Floridában, akkor kérhet vízumot, még ha egyébként vízum nélkül is utazhatna. Vízummal beengedik 6 hónapra. és azt 1 évre is meg lehet hosszabítani.

M. Péter 2015.05.26. 01:43:38

@kék madár: Ilyen nagy egyenlőség még Svédországban sincsen.

kék madár 2015.05.26. 04:09:52

@M. Péter: elhiszem, nem ertek hozza. Csak hallomasbol meg kedvenc tv sorozatombol

FutureFry 2015.05.26. 04:27:18

@kék madár: @pappito:
Napelem: Kíváncsi lennék mennyi a vezetékes áram ára ahol ti vagytok (azaz pl. hány cent/kWh)?

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 04:39:08

@FutureFry: mivel a vezeték nélküli áram még nincs bevezetve az utcánkba, a villanyszámlám szerint ezeket fizetem:

Daily Charge 25.660 cents per day
All Day Economy (Low User) 22.063 cents per kWh
Electricity Authority Levy 0.146 cent per kWh

de lehetnék nem low user csomagban is, ott picit mások a díjak, de mi viszonylag kevés vezetékes elektront használunk - kivéve télen mert a fűtés is elektromos árammal megy (vezetékessel :) meg a melegvíz is és világítani is sokat kell, mert korán sötét van plusz megy a szárítógép, mert nem szárad meg különben semmi. A világításon spórolunk sokat, mindenhol ledes cuccok vannak. Ha mondjuk a bojler fogyasztását ki lehetne venni (napkollektor csinálna melegvizet) az király lenne.

kék madár 2015.05.26. 04:49:58

@FutureFry: 20-30 cent/kw napszaktol fuggoen

kék madár 2015.05.26. 04:51:19

@pappito: mennyit Kell futeni nalatok, 10 fok ala megy?

FutureFry 2015.05.26. 05:02:04

@pappito: @kék madár:
Köszi.
"Vezetékes": Csak arra akartam utalni, hogy nem napelemes (persze tudom, tudom, az se wifi-n tolja az elektronokat a konnektorba). No meg azért (elvileg) lehetne tényleg nem-vezetékes is (ala Tesla)...

Szóval NZ kb. 22 cent/kWh (ami 16.2 amerikai cent). Kérdés, hogy a napelem ilyen árak mellet megéri-e... Persze @kék madár: -nak igen, a magasabb árak (és a sok napsütés) miatt.

Nekem jelenleg valószínű nem érné meg (kevesebb mint 7 cent/kWh-t fizetek).

kék madár 2015.05.26. 05:15:51

@FutureFry: a Nem erne meg-'re: a nap ingyen sut :) melyik allamban vagy?

FutureFry 2015.05.26. 05:30:55

@kék madár: A nap ingyen süt, de a napelem (meg installálása) nincs ingyen. Egyébként mint @mojyo: én is diffúzan határozom meg pozíciómat: Ő azt mondta, valahol egy EU tagállamban, én meg, hogy a Missisipitől nyugatra.

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 05:48:19

@kék madár: megy, ha morcos a tél, akkor itt északon lemegy 2-3 fok körülre. fagy nincs, csak a pára tud ráfagyni a szélvédőre, a Déli szigeten van hó is meg minden.

a heatpumpom aszondja, hogy -15-ig tud dolgozni, persze ahogy csökken a külső hőmérséklet úgy romlik a hatásfoka, de hát -15 itt sosincs, szóval mindegy.

2015.05.26. 14:23:01

@mojyo:

"ez nem ellened szol, ezt en direkt csinalom"

No problemo, szíved joga dönteni róla, hogy mennyit osztasz meg az életedről. (Természetesen azért nagyon meg vagyok bántva, hüpp.) :)

kék madár 2015.05.26. 17:08:06

@FutureFry: ezt a titkolozast! Gyanusan sokat irsz Seattle-rol....

blackhairlady 2015.05.26. 18:38:01

@adg [Au, Darwin]: A hullamvasutak es egyeb rideok egy hosszu, az oceanba belogo molon vannak felepitve. Nehany, ami kileng, az ocean felett van, irto jo latvany es erzes:)

Az etterem egy halozat, Oralndoban voltunk itt eloszor. Kicsit tul arazott, a kaja jo, de semmi eksztra, viszont az etterem dizanja olyan mint egy dzsungel. Folyamatos allatboges, madarcsicserges, eletnagysagu elefantok es gorillak, amelyek 30 percenkent "eletre kelnek", vagyis hangot adnak ki emg mozognak, kozben pedig csurog az eso. na jo, nem a vendegekre, csak fent, csatornakon, es a hangja van immitalva. szoval az egesz atmoszferajat kell emgfizetni. Jo volt, finom volt a kaja, csak sokan voltak (Memorial Day), es sokat keleltt varni.

A part homokos, az ocean hullamos, nem nagyon hinaros, folyamatosan tisztitjak. Viszont semmi fele arnyek nincs, ez egy hosszu homoos partszakasz. Lehet berelni napernyot szekekkel, illetve viheted es felallithatod a sajat satradat is ha ugy jo neked. Van egy resze ahova be lehet allni a truckokkal, hozzakotni a satrat, jot lehet bulizni, de ez a resz nagyon hinaros, furdesre kevesbe alkalmas.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.26. 19:05:19

@pappito: Rakosborzaszto tul messze lett volna, mi? :-D

blackhairlady 2015.05.26. 19:53:09

@qkuc: Mi is floridaban voltunk eloszor, lenyugozott:)
Az arak kb. 2-3$-ral alacsonyabbak a galvestoni ettermukben.

qkuc 2015.05.26. 20:07:41

@kék madár: tartsunk geo cahcing játékot FutureFry lakhelye kapcsán ...., :D.

qkuc 2015.05.26. 20:10:45

@blackhair-lady: Csak azt a 18 C fokra légkondikat tudnám feledni ... Majd letaglózott a bejáratánál a hideg.

blackhairlady 2015.05.26. 20:45:43

@qkuc: Igen, es kint 38 fok volt, kb 99% paratartalommal, a szemuvegem abban a pillnatban beparasodott, fenykepezni nem tudtam, mert a lencse is csupa para latt :(

kék madár 2015.05.26. 23:18:07

@qkuc: szerintem egy szovegelemzo kidobna hogy hol lakik, vagy essunk neki az IP cimenek

FutureFry 2015.05.27. 06:15:42

@FutureFry: Természetesen helyesen “Mississippi”-től. Megtanulhattam már volna a vicc alapján:
A bus stops and 2 Italian men get on. They sit down and engage in an animated conversation. The lady sitting next to them ignores them at first, but her attention is galvanized when she hears one of them say the following:
"Emma come first. Den I come. Den two asses come together. I come once-a-more. Two asses, they come together again. I come again and pee twice. Then I come one lasta time.”
"You foul-mouthed sex obsessed swine," retorted the lady indignantly. In this country we don't speak aloud in public places about our sex lives, "
"Hey, coola down lady," said the man. "Who talkin' abouta sex? I'm a justa tellin' my frienda how to spell *'Mississippi'."

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása