oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 24. 06:50,  Pro és kontra Amerikáról 280 komment

2015. május 24. 06:50 Határátkelő

Pro és kontra Amerikáról

Talán nem túlzok, ha azt írom, az Egyesült Államok (már csak a világpolitikában elfoglalt szerepe miatt is) alaposan megosztja az embereket. Az amerikai életről alkotott kép is sokszor torz, amiről persze Hollywoodtól kezdve a különböző irányultságú propagandáig sok minden tehet. Az eheti blogajánlóban belülről nézzük meg az érveket és ellenérveket, aztán kiderül majd az is, mi köze az ellopott fonalgombolyagnak a demokráciához, végül ellátogatunk egy egészen különleges szigetre is.

usa_kisvaros.jpg

Kezdjük tehát az Egyesült Államokkal, méghozzá a Greencard blog segítségével, amely annak kapcsán szedett össze pro és kontra érveket, hogy a szerző ismerősei tíz év és az állampolgárság megszerzése után költöztek vissza Magyarországra, majd nem sokkal később elkezdték fontolgatni a visszatelepülést az Egyesült Államokba. Nézzük tehát a pro és kontra érveket!

1. A fizu

Nyilván nem mindegy, mit csinál az ember, de általánosságban kijelenthetem, hogy ugyanazért a munkáért itt több pénzt kapsz, mint otthon. Hogy jobban is élsz-e belőle? Az egy másik kérdés. 

2. Megélhetés

Kb. ugyanaz, talán kicsit drágább itt. Lakhatás, szolgáltatások többe kerülnek, kaja kb. ugyanannyi, minden más olcsóbb. Azért ezt igazából a fizu arányában kell nézni és értelmezni.

3. Egészségügy elérhetősége

Nos, ez otthon jobb. Itt drága biztosítást kell fizess, hogy a dokinál, ha nagy a baj, ne hagyd ott a házad árát!

4. Egészségügy minősége

Ez sokkal jobb itt. Persze a kórházak, rendelők nem lepukkantak, mint otthon. De nem csak ez. Ha egy tesztre van szükség, itt megcsinálják, nem fogod megkapni, hogy épp elfogyott a lakmuszpapír! Azért egy olyan érzésem van, hogy otthon az orvosok jobbak.

5. Emberek

Az emberek kedvesek, elsőre talán sok is, de otthon már hiányzik. És az emberek jók! Meglepő, lehet, hogy az amcsik hülyék, nem vitatkozom :), de jó emberek.

6. Biztonság

Ez furcsa lehet, de ahol mi lakunk, ott gyakorlatilag nincs bűnözés. Nehéz volt hozzászokni, de a nem bekerített előkertünkből, teraszunkról senki nem visz el semmit.

7. Lehetőségek

USA a lehetőségek hazája! Igaz? Igaz! (...)  Nem kérnek iskolát, származást, ha jó a hozzáállásod (ez kva fontos itt), és dolgozol, mint a kisangyal, akkor bármi lehetsz.

8. Alkalmazotti lét

Az EU / Magyarország egy kánaán! Pont! Itt a szabi, a munkaidő, a biztosítás, a jogaid mind, mind SOKKAL rosszabbak!

9. Oktatás

Itt lazább, életre nevelőbb, kevésbé megterhelő, érdekesebb, mint otthon. Persze a körülmények is lényegesen jobbak. De ha egy konkrét teszt eredményét néznénk, akkor szerintem az US elhasalna a magyar gyerekekhez képest.”

Természetesen az eredeti poszt ennél lényegesen részletesebb, kifejtőbb, szerintem érdemes átkattintani ide!

A fonalgombolyag és a demokrácia

Érdekes dolgot árulnak el néha egy ország állapotáról a kis helyi hírek – legalábbis erre a következtetésre jutott a Sundvallzsófi blog szerzője, akinek egy Fonalgombolyagot loptak Söråkerben című újságcikken akadt meg a szeme, és annak kapcsán gondolkodott el kicsit.

fonalak_sahzade.jpg(fotó: Sahzade)

„A hírből kiderült, hogy a tolvajok nem hagytak nyomot maguk után, nem feszítették fel az ajtót és a kulcsok sem tűntek el. Nem tudni, mennyi fonal tűnt el, csak az a biztos, hogy piros, rózsaszín és lila színűek voltak. (...)

Ó, ha a magyar újságok bűnügyi rovatában is ilyen hírek szerepelnének! Ha a kriminális cselekedetek hasonló szenzációkban merülnének ki! – gondoltam a cikk olvasása közben.

De aztán rájöttem, hogy az utópiát valahol máshol kell keresni: képzeljünk el egy magyar hetvenéves hölgyet, amint betelefonál a rendőrségre, hogy ellopták a fonalkészletét.

Vajon milyen választ kaphat? Nem hiszem, hogy a rendőrautó szirénázva rohanna a helyszínre. És ha valamilyen csoda folytán mégis megtörténik a helyszínelés, akkor vajon nem próbálnák-e meggyőzni a rendőrök az öregasszonyt, hogy biztos csak elpakolta valahova az értékes fonalakat? Megindítanák-e a nyomozást egyáltalán? (...)

Az biztos, hogy ennek az asszonynak, aki bizonyára egész életében adózott, máskor is lesz mersze, hogy felhívja a rendőrséget, akár komolyabb ügyben is. (…) Azt hiszem, a demokrácia néha ilyen apró részletekben rejlik.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

A világ leglenyűgözőbb sziklája

Az Írország délnyugati partjainák fekvő Skellig Michael szigetet nem én (még csak nem is a Kelta vándor blog szerzője) nevezte így, hanem maga George Bernard Shaw, és még ha nem is feltétlenül van igaza (szubjektív műfaj ez…), a szikla kétségtelenül lenyűgöző. A külsejénél talán csak a történelme fantasztikusabb.

irorszag_skellig_michael_sziget_jerzy_strzelecki.jpg(fotó: Jerzy Strzelecki)

„Az első szerzetesek a VI. században érkeztek ide, Európa teljesen eldugott nyugati peremvidékére a római és a bizánci birodalom egyházi üldöztetései elől menekülve.

Akárhogy is nézzük, emberfeletti teljesítmény lehetett maga az építkezés is. A meredek sziklaszirt déli oldalán, közel 200 méter magasban építették fel kolostorukat, mely hat méhkas alakú kőkunyhóból, 2 kis kőtemplomból és néhány kis teraszból állt.

Első lépésben kőfalakat kellett kiépíteniük a meredek sziklaoldalakon, melyekkel kialakíthatták a kolostor alapjait. Egy 600 lépcsőfokból álló, több mint ezer éves meredek kőlépcső vezet fel az építményhez, a mai napig ezt használják a feljutáshoz.

A szerzetesek spártai körülmények között töltötték életüket, a teraszokon termesztett zöldségek, az itt fészkelő tengeri madarak tojásai, valamint a környező vizekből fogott hal szolgált nekik táplálékul és nemes egyszerűséggel az összegyűjtött esővizet itták. A létszám 12 fő körül volt (véletlenül vagy tudatosan a 12 apostolhoz hasonlóan. :)

A sziget az UNESCO világörökség része, belépő ellenében ma is látogatható. Mivel szezononként korlátozva van a látogatók száma, ezért előzetes foglalás ajánlott. Időjárástól függően 50-90 perces hajóúttal juthatunk el Skellig Michaelre Portmagee kikötőjéből.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, ahol további képeket is láthattok a szigetről.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Svédország Írország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr87484910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 11:00:25

@Herr Géza: hujjuj, nem vagyok rejtelmes, meg titokzatos? az élet csupa csalódás!

ez a quimby meg lakossági rock, nem a műfajom

adg 2015.05.25. 11:04:33

@blackhair-lady: mit befolyasol az eso, az ocean ugyis vizes. Vigyetek furdogatyat, es god egy szal sem. Hacsak nincs tul hideg, vagy tornado vagy ilyesmi. :)
Varom a blogodat. Nekem egy picasa albumom van ilyen celra, persze ott a szoveg elegge korlatozott.

@geegee: na itt van némi elonyunk. Pl allando a meleg, igy nem megy szet az ut olyan hamar, ritkabban kell javitani. Es eleg szelesek is, ha a felet lezarjak, meg siman mehet a ketiranyu forgalom a masik oldalon. Nem minden utca ilyen, a mienk pl max harom savos lehetne, de eleg sok utcaban van olyan ut, amin elferne negy sav lazan.
"Telen kifuteni" Micsoda?? :) milyen telen?? :))

@firg_firg: nincs. Te is nezted a natgeot tegnap? :) tegnap felmerult mar ez a rak. Nem el itt, altalaban nagyon ritka olyan helyeken, ahol ember is el, mert megettek oket. A rak nem eszik embert, es nem mergezo. :)

@Herr Géza: koszi, este megnezem. A quimby nekem nem volt uj, par szamat hallottam mar, nem csavarodtam ra teljesen. Na majd a veronikara, kepen meggyozo. :)

@Th's child: nem, nem volt banto egyaltalan, engem aztan abszolut nem bant, hogy ki hol szeret lakni. Annyit megjegyeznek azert, hogy ezek a suburbok nemikepp masok, mint a pesti kertvarosok, alvovarosok. Nem igazan lehet oket osszehasonlitani, rengeteg kulonbseg van.
Amit pappito linkelt, az pl borzaszto. Olyan haz felesleges, az egyesiti a lakotelep es a kerres haz osszes hatranyat.

@FutureFry: koszi a linket, este megnezem azt a kisvarost, erdekesnek hangzik. Van ausztraliaban a sivatag kozepen valahol egy falu, az meg a fold ala van beasva. Regen opalt banyasztak, talan meg ma is, es aztan bekoltoztek a fold ala, mert ott huvosebb van. Na az sem egy szokasos szaborbia. :)

qkuc 2015.05.25. 11:32:49

@blackhair-lady: Megnéztem még éjjel, hát nem semmi, :D.

qkuc 2015.05.25. 11:38:50

@FutureFry: Ez a san fransiscoi konfliktus érdekelne, tudsz adni linket, hogy művelődjek?

lavór 2015.05.25. 11:40:52

Teljesen mindegy, hol él valaki, ha van önálló életvitelhez elegendő keresete.

adg 2015.05.25. 11:46:53

@~~Babette~~: Elvileg elkuldtem. ha minden igaz. :)

Observer99 2015.05.25. 11:48:19

@adg [Au, Darwin]:
"Van ausztraliaban a sivatag kozepen valahol egy falu, az meg a fold ala van beasva."
Coober Pedy, Dél-Ausztrália és Alice Springstől csak kb 700 km!

ED_a_ló 2015.05.25. 12:48:17

Volt az eredeti postban egy rész, amit kiegészítenék. Az eredeti így indult:

"Ha valaki otthon luzer, sajat jogon, nem pedig a korulmenyek miatt, az itt is az lesz es csak tengetni fogja az eletet."

Ez így ebben a formában nem jó állítás. Az ok nem a lúzerség (ez csak egy buta semmitmondó szó), hanem a lustaság.
Aki szorgalmas, az azért tud érvényesülni az Egyesült Államokban (az otthon elértekhez képest), mert a helyiek elkényelmesedtek.
Aki még szorgalmasabb és okosabb, az az ember szinte bárhol el tudja érni azt a színvonalat, amit szeretne. Otthon, Magyarországon is.

Mister Sz. 2015.05.25. 12:48:17

@Buchhalter: Az ismerőseid valószínű rossz helyen voltak, vagy olyan fajták, akiknek soha sehol nem lesz jó. Nekem van kint Californiában vagy 50 ismerősöm, családtagom. Legtöbben feketén maradtak ott, néhányan 56-osok leszármazottjai, és eszük ágában sincs hazajönni. Az csak egy dolog, hogy sokkal többet keresnek, de amellett majdnem egész évben nyár van, fél órán belül elérik a tengert, sivatagot, néhány órára hegyek, Vegas, Grand Canyon, stb. Szinte mindenki átvette az amerikai lazaságot, vidámságot, nincs az a búskomorság, nonstop panaszkodás, politizálás mint itt magyarban. És ezt nem csak hallottam, hanem személyesen tapasztaltam, mert én is voltam kint, és beleláttam az életükbe. Nagyon nem is kell félniük, hogy feketén vannak kint, mivel egy rendőri vagy kórházi intézkedésnél nem foglalkoznak vele. Eddig 2 ismerősömet állította meg határőr, és kilettek utasítva 5 évre.
Azt is elhiszem, hogy nem mindenhol olyan szép az élet, de én pl meg sem próbálnék valami északi nagyváros lepukkant kerületében vagy nebraskai farmerek között új életet kezdeni.

Herr Géza 2015.05.25. 14:01:51

@pappito: Lakossági rock? Ez, meg egy-két számuk talán puhább az átlagnál, de egyébként "vad" underground .... Akkor nálad Pataki hová tartozik, ha már korábban felemlegetted?

2015.05.25. 14:06:27

@pappito: A regebbiek olyanok lehetnek, marmint ilyen termeszetesebben kialakultak, gondolom azok a szerintetek "emberibb" kertvarosok, de vannak ilyen lakoparkok is nem? Amik egy csomo ilyen zsakutcabol allnak a semmi kozepen valami varoshoz hozzatoldva, de az egeszben csak egy-ket fele haz tipus van es egyetlen ingatlanfejleszto projektje az egesz? En lattam ilyet, sot voltam vendegsegben is, az am csak az igazi pokolsag :D

@Th's child: Ooo... azt hittem tokre egyertelmu volt a tegnapibol, hogy en urbanus lakasban lakom :D Az orszag nem lenyeges, egy kisebb varos kozponti reszen van, en nagyon szeretem, a varoska Budapest utan kicsikenek tunik, de a kornyeket szeretem, a lakasbol pedig egy szuper meg meno otthont, sotmitobb "feszket" csinaltunk.

A magyaros kommunikacio alatt viszont en nem feltetlenul negativ dolgokat emlegetek, csak magyarosakat. :D En semmi magasroptubbet nem olvasok, egyszeruen hozza vagyok szokva, hogy a velemenyem tobbnyire toleralhato, illetve altalaban nem sertodott, vagy legalabbis nem erzelmileg tulfutott reakciot kapok ra. Ez nem volt igy Magyarorszagon, ahol tobbnyire nem a beszelgetes targya korul forgott a kommunikacio, hanem mindenki egobol nyomta, es ez nekem nagyon faraszto volt. Az, hogy a kivandorolt magyarok kozt is ez van (megmielott megint megsertodne valaki, nem a tegnapira ertem, hanem ugy altalaban.... :D), nekem egyszeruen csak megdobbento neha, ezert idonkent hangot adok ennek, elnezest. :D De legalabb (talan pont az ego beleallitasa miatt) sosem marad felszines a beszelgetes, tehat a magyaros kommunikacionak is van jo oldala :D Szoval tenyleg nem fikazasbol szoktam ezt mondani, csak az ilyesmik neha eszembe juttatjak a magyarorszagi konfliktusaimat, es ilyenkor szoktam szunetet tartani a hataratkelozesben. Remelem igy mar ertheto.

@FutureFry: Europaban is ugyanez van a nagyvarosokban, ez a gentrification sajnos elegge jellemzo jelenseg lett a valsag ota kb mindenhol. Szerintem le kene ereszteni ezt a lufit mielott kidurran megint... :( Amig ez van, addig nekem, csoro urbanus leleknek egyelore (=amig nincs anny penzem :D), az a megoldas a szimpatikus, hogy varoskozpontba koltozunk, de nem a nagymeno k*rvadraga varosban, hanem attol tavolabb egy kisebben, a lenyeg, hogy legyen sarki bolt es sokadik emelet. :D A linkedet nem neztem meg meg, mert nem tudom most.

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 14:22:11

@mojyo: ilyen elkerítettben én is voltam itt, bár nem Aucklandban, hanem Hamiltonban, az elég zorall volt, és az ha jól emlékszem tényleg csak úgy a pusztából volt kikanyarítva, mondjuk az nem tetszett és a nejem is aszonta, hogy ilyen börtönben ne is gondolkodjunk (pedig van előnye is a dolognak azért)

De ez nem is igazán jellemző errefelé, aminek számos oka van, itt a környékünkön olyanok vannak, hogy pár telek összevonva és egy sor townhouse be van zsúfolva, amennyi befért, meg még egy :) de ezek általában nem elkerítettek, hanem a rendes házak között vannak, a túlnyomó többség rendes családi ház az utca két oldalán. És a townhouse-ok sokkal kevesebbe is kerülnek, mint a rendes házak, sok a kompromisszum.

Miután a városban nagyjából elfogyott a hely, vannak új részek kikanyarítva, de ha ott veszel telket azt építesz amit akarsz, vagy rábízhatod az ingatlanfejlesztőre is, ami gondolom tipusházakból dolgozik, vagy hát amire pénzed van. A council megcsinálja az utcát meg kiméri a telkeket (gondolom a közműveket csak odaviszik valahogy) aztán kész, lehet építkezni.

mondjuk townhouse-ban és ilyen lakópark izében még nem laktam és nem is szándékozom, az meg, hogy autóba kell ülni az az élet része, ez itt ilyen. vagy be lehet költözni a városba, ahol valami zugban lakhatsz és zaj van. De speciel itt nem jellemző, hogy felépítesz egy házat és akkor abban kell lakni életed végéig, a kiwik költözősek, valami olyasmit olvastam, hogy átlagosan 4 évente költöznek, pl. ezért nem korszerűsítenek csomó mindent, mert sose térülne meg. De ha a város másik felén kap munkát, simán odaköltözik, ha megengedheti magának. (Auckland Bp kétszerese területben kb.)

másképp értelmeznek itt sokmindent

2015.05.25. 14:36:02

@mojyo:

"Ooo... azt hittem tokre egyertelmu volt a tegnapibol, hogy en urbanus lakasban lakom"

Igen, az egyértelmű volt. Az ország érdekelt, de ha nem lényeges, hát nem lényeges.:)

Manfi 2015.05.25. 14:43:48

Én nem akarok senkit megbántani de ezek kinek újdonságok? Az újszülöttnek biztos...

2015.05.25. 14:54:03

@pappito: Aham, ertem, koszonom szepen. Ket kerdesem maradt meg: az ilyen autovalmenosok, azt ertem, hogy a wc papirt kartonnal veszik hetekre elore, tehat a legfontosabb kerdes meg van valaszolva, de... szoval ok nem isznak? :D Vagy vezetnek is, es leszarjak? :D Nem vagyok alkoholista amugy, megmielott, szamomra ez nem kulcskerdes, de az ozikrol en ezt hallottam, tudom az nem ugyanaz, mint a kiwi :D Szoval, olyan akkor nincs, hogy nezzuk meg a BL dontot valami jo helyen, es igyunk meg hozza egy sort? Vagy romantikusvacsorahoz valamit? Ezeket lehet alkohol nelkul is persze, en is szoktam igy is, de ha isznak, akkor csak otthon a negy fal kozott viszont? Vagy iszunk, vagy kimozdulunk van? A ketto egyutt nemletezik, az ilyen kertvarosiak szamara?

A masik kerdesem: "nem korszerűsítenek csomó mindent" ez azt jelenti amire gondolok? Hogy ket konnektor van a nappaliban, mert 76ban amikor epult, meg eleg volt annyi? :D

adg 2015.05.25. 15:07:52

@mojyo: Egy vagy ket sor belefer, annyival meg vezethetsz. :) No drama. A szabalyok alkalmazkodnak a szokasokhoz.
BL dontot nezni ausztraliaban? Az mi az? :) A rendes labdanak ket vege van, a tobbi nem erdekes. Kerek labdaval max a lanyok netballoznak. Szerintem az amugy erdekesebb, mint az AFL, de ezt csak igy egymas kozt emlitenem meg, bent az irodaban inkabb nem. :D

A masik kerdesed: igen, azt jelenti. :) Ha nem is ketto, de kb errol van szo. Ocska nyilaszarok, nulla hoszigeteles, vacak konyha es lepra furdo. Szerencsere azert mostanaban - legalabbis errefele - elkezdtek felujitani a hazakat, mert rajottek, hogy egy szebb hazat konnyebb kiadni/eladni, mint egy nem annyira szepet. Erdekes amugy, hogy a szobak altalaban teljesen renben vannak, a furdo az sokszor borzaszto (kb mint egy lakotelepi 1.75*2 meteres), a konyha meg, nos, azt rendes ozi azt sem tudja merre van, meg mire jo. Ugyanis nem igen hasznaljak. :) Nyilvan kis tulzassal, de ez eleg ahhoz, hogy veletlenul se koltsenek ra. A BBQ a kertben boven eleg. :)
Mas vilag, ez nem erdekes nekik.

2015.05.25. 15:14:25

@adg [Au, Darwin]: Ja ertem, akkor nincs zero tolerancia az alkoholra? Az nem veszelyesebb? Nem az 1-2 sor utani vezetes, hanem, hogy ha 1-2 belefer, nincsenek sokan, akik ugy gondoljak, hogy akkor 4-5-6 is? :D

A BL-es reszt en inkabb nem is kommentalom. :D

Hat, az egy kicsit szomoru, hogy nem koltenek az otthonaikra, ertem en, hogy koltozosek, de ez igy kicsit azt az uzenetet kozvetiti szamomra, hogy a sajat otthonukat se tartjak semmire, ez pedig nem tul jol hangzik, legalabbis en nem tudok ezzel azonosulni, dehat mindegy, ahol nincs BL donto en oda ugysem koltozom :D

adg 2015.05.25. 15:25:12

@mojyo: Nem nagyon veszelyes, szelesek az utak, alig van forgalom. Ez kisvaros.

Az otthonaik nekunk is eleg furcsak voltak eloszor, de aztan rajottunk, ez nekik nem szamit, mindegy. Az otthonok lenyege a nappali es a halo, azok jok, kenyelmesek, tagasak, altalaban nagyjabol egesz jol be vannak rendezve.
Ezek utan az volt meg furcsabb, amikor eloszor lattunk uj lakasokat, es tiptop furdo, high-tech konyha, stb. Na most akkor ez hogy is van? Most van igeny, vagy nincs? Es az uj hazaknal jok a nyilaszarok is, es mar olyat is lattam, amin volt hoszigeteles. :)
Fonokomek a belvarsban laknak kettecsken egy bazi nagy lakasban. Van egy hiperszuper konyhajuk nekik is, uj epulet, ugye. Es soha (SOHA) nem hasznaltak a sutot pl. Gyarilag ott egy tobb ezer dollaros csilivili suto, es soha nem hasznaljak. Otthon max muzlit meg ilyen marhasagokat esznek, azt meg tudjak "fozni" maguknak, amugy kijarnak enni allandoan. Meg csulkot sem sutnek. Noooomalis?
Mindegy, ezek mas nepek, az biztos. Ezert szoktam neha azt gondolni, hogy ez nem csak ugy egy masik orszag, hanem egy masik bolygo tavoli holdja.

blackhairlady 2015.05.25. 15:52:49

@geegee: A blog cime mar regota megvan, csak nem vagyok gyakorlott fenykepesz, es ettol felek. Illik-e egy amatornek kepes blogot inditani?

FutureFry 2015.05.25. 15:58:17

@qkuc:
Itt van egy friss cikk amiben leírják azt is, hogy pl. a város felkapott Mission-disctrict részében az egy hálószóbás lakás havi bérleti díja $3,800-ra ment fel (jelenleg kb. egymillió forint) és valaki ("someone who invented some app") $2 millió-ért (kp!) vett egy egy hálószobás házat. Érdekes még annak a google dolgozónak a megjegyzése, hogy az éves $100,000-os (igaz, valószínű bruttó) fizetéséből ő sem engedheti meg magának, hogy ott lakjon:
www.nytimes.com/2015/05/23/us/high-rents-elbow-latinos-from-san-franciscos-mission-district.html

Itt meg egy másik cikk az év elejéről Seattle-ből, ahol a (a san franciscoi google-buszos példát követve) egy Microsoft buszt állítottak meg maszkos tiltakozók szórólapokat osztogatva:
blogs.seattletimes.com/fyi-guy/2014/02/14/yuppie-playgrounds-where-gentrification-is-hottest-in-seattle/

FutureFry 2015.05.25. 15:59:27

@Cascabel: @blackhair-lady:
Waco: Lehet, hogy Waco-nak írják, de Wacko-nak ejtik

blackhairlady 2015.05.25. 16:02:43

@adg [Au, Darwin]: Semmit, igy nemsokara indulunk is:) Megnyilt a Pleasure piar, itt egy jot hullamvasutazunk,
https://www.google.com/maps/place/Galveston+Island+Historic+Pleasure+Pier/@29.287892,-94.791007,3a,75y,121h,95.24t/data=!3m4!1e1!3m2!1sRn_2uDZKzmiPxwigBKwSKg!2e0!4m2!3m1!1s0x863f9e600e04d93d:0x61584f6f5b09b36d!6m1!1e1

Eszunk egy finomat a Rainforest Cafeban

www.google.com/search?q=Rainforest+cafe+Galveston&biw=1280&bih=687&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mipjVaTRK4rWoAS59IPABQ&ved=0CAYQ_AUoAQ

Talan meg furdunk is ha nem hideg a viz

https://www.google.com/maps/place/Rainforest+Cafe/@29.270355,-94.819965,3a,75y,155.28h,75.26t/data=!3m4!1e1!3m2!1shXRnvKlJbuzcxAXr-p_5kg!2e0!4m2!3m1!1s0x863f9c251eda5bd9:0xbf9145eeec1d5c31!6m1!1e1

blackhairlady 2015.05.25. 16:03:43

@qkuc: Ugye? Nagyon izgi, de a motorozast azert nem ubereli.

2015.05.25. 16:05:20

@adg [Au, Darwin]: Hat ez tenyleg nagyon fura... De meg olyan amerikas, felkesz, fagyasztott pizzat se sutnek a sutoben? Pedig ahhoz sem kell szakacsnak lenni azert :D Hat mindegy, ha masik bolygo, akkor ez van. :D

@FutureFry: Dehiszen ez nem is kertvaros, hanem egy oriaspanel, hatperszehogy, ez nem pokol, eleg messze van attol :) A 60as evek lakotelepeire emlekeztet egy kicsit, akkor csinaltak ehhez hasonlo kiserleteket, Keeling house es hasonlok, csak ez kicsit extrem korulmenyek kozott van, ezert lehet, hogy mukodik is :) Az Eszaki-sarkra amugy is szivesen koltoznek :D

blackhairlady 2015.05.25. 16:10:12

@mojyo: A mi kertvarosunkban van kb 6 fele haztipus, abbol lehet valogatni. A kulso teglazas, kovezes az valatozo. De a belsejet rad szabjak ha akarod, a falakat tologathatod, a szineket, padlot, tapetat, haztartasi gepeket te valasztod. Viszont mi egy kesz hazba koltoztunk be, mert surgos volt. Itt nem volt valasztasi lehetoseg, illetve annyi, hogy a huto, mikro es mosogatogep szinet kivalaszthattam.
Erdekes, amikor elkezdenek beepiteni egy ujabb reszt, sokszor az elso haz a legkozepeben van, mert azt adtak el legeloszor a tervasztalrol. Majd csinalok kepeket rola. Nalunk kb 20ezer emebr koltozott ide az elmult 6 evben, oriasi az epitkezes. Ugy nez ki egy ilyen haz amkor meg nincs rajt a burkolat, mintha fogpiszkalobol epitenek:)

2015.05.25. 16:10:43

@FutureFry: En hallottam egy hasonlo tiltakozasrol Londonban, oriasplakat kampany formajaban, az is eleg elgondolkodtato, de mashol is van ez a jelenseg sajna.

Reszelő Aladár 2015.05.25. 16:10:48

USA: csak megerősíteni tudom. Egy ország, ahol van minden, aki pedig boldogunli akar az fog is. Több a pénz, ezért olyan vállalkozások is megélnek, amire itthon nincs kereslet.
Ha biztosítás van minden van, ha nincs/érvénytelen Social Security Number, akkor nagyon nehéz munkát találni is. Egy sima vizsgálat itthoni pénzben százezrekbe kerülhet, egy komolyabb műtét pedig visz nagyjából minden ingóságot és ingatlant is. (nem véletlenül gazdagok arra az orvosok).
Drága a jó minőségű oktatás (a magánsulik), a közoktatás minősége pedig koránt sem elégséges.
Ha kisvárosban laksz, ott tényleg átalában kedvesek az emberek, nem csak köszönnek, de tényleg érdeklődőek, és még sütit is kaphatsz. Ahol a különböző "szubkultúrák" keverednek ott más a szitu, a slum övezeteket meg kerülni kell, amúgy sincs ott látnivaló.
Összességében élhető ország: a hülyéknek túlélhető, az okosabbaknak megélhető.

2015.05.25. 16:14:46

@blackhair-lady: "van kb 6 fele haztipus, abbol lehet valogatni. A kulso teglazas, kovezes az valatozo." Mondtam en, hogy pokol :D

blackhairlady 2015.05.25. 16:15:13

@mojyo: En szinte naponta megyek boltba, mert mindig elfelejtek valamit (meg listat irni is). Autoval kb 2 perc. Igyekeznek minel tobb es minel tobb fajta uzletet felepiteni ha kialakult egy neighborhood.

blackhairlady 2015.05.25. 16:18:08

@mojyo: :))) Igen, es en a pokol tornacarol irok most eppen:))

adg 2015.05.25. 16:23:25

@mojyo: Ez van, Neked sajnos biztos nem lenne jo. Orulok, hogy jol erzed magad, es olyan helyen laksz, ami pont megfelel az elkepzeleseidnek.

Es most megnezem FutureFry betonkockajat, ahol bizton nincs meg egy vacak mangofa sem.

@blackhair-lady: Jol latom, hogy a hullamvasut a tenger felett van, egy jettyn. Jellegzetesen amerikai epuletegyuttes. Ha nem volnanak autok, akkor is tudnam, hol keszult a kep. :)
Ez a rainforest egy lancolat, ugye? Ha jol latom, vannak tobbfele is. Nem irtak ra a menure az arakat, kivancsi lettem volna. (kezdek hintasodni)
Szep feher a homok a parton, csak kicsit kopar nekem. Nem sok arnyekos resz van. De legalabb lehet nyugodtan furodni.

Jo utat! :) Varom a blogodat is, ird bele, hogy amator kepek, es akkor nem fogjak szamonkerni, hogy azok. :)

2015.05.25. 16:27:54

@blackhair-lady: De a lenyeg, hogy az oda (marmint a pokolba) vezeto ut is joszandekkal van kikovezve, raadasul autoval csak 2 perc es utbaejtheto rajta a bevasarlas :))

2015.05.25. 16:31:05

@adg [Au, Darwin]: "Orulok, hogy jol erzed magad, es olyan helyen laksz, ami pont megfelel az elkepzeleseidnek." Viszont! :)

FutureFry 2015.05.25. 16:59:26

@mojyo: Igen panel, ezt írtam én is: Pont ezért furcsa, mert ha valahol akkor Alaszkában van hely. Szóval szerintem oda nem azért szeretnek költözni az emberek hogy a szomszéd család veszekedését halgassák a falon keresztül. Persze sokkal hatékonyabb energia/fűtés/stb. szempontjából az egy épület, és valószínű az volt a gondolatmenet, hogy hamár ottmaradt a hidegháborúból... Egyébként Whittier környkékén van még más hidegháborús relikvia, pl egy. hasonló (de elhagyatott) katonai építmény is (baromi ronda):
en.wikipedia.org/wiki/Buckner_Building

Köszi a Keeling House referenciát - meggugliztam, érdekes a története.

qkuc 2015.05.25. 17:02:32

@FutureFry: eléggé szomorú ez, és eléggé meglepő, hogy ennyire fel lehet verni az árakat, van rá "fizetőképes" kereslet ...

qkuc 2015.05.25. 17:08:22

@blackhair-lady: Háh, Floridában is volt Rainforest, szerettem, :D.

2015.05.25. 17:09:47

@FutureFry: Alaszkaban van hely az biztos, de semmi mas miatt nem tul praktikus egymastol tavol lakni, logisztikailag meg ilyesmi szempontok alapjan, meg beszeltunk valamilyen Alaszkas poszt alatt is a WC-rol, hogy kint van meg ilyenek, az azert nem idealis :D Ilyen extrem klimakorulmenyek kozott szerintem tokeletes a panel, csak nincs mangofa, dehat Alaszka mar csak ilyen zord hely. :D

Erdekesek ezek a hideghaborus emlekek amugy, koszi, az oroszoknal is rengeteg ilyen van a szovjet idokbol, csak ok nem csinalnak veluk semmit, illetve hat youtubos hulyegyerekek hasznaljak oket jatszoternek, az is valami :D

A Keeling house-nak tenyleg erdekes a tortenete, meg sok mas ilyen egalitarianus kiserlet volt a 60as evekben, amik kesobb lepukkantak, mara pedig ironikusan a gazdagoke lettek aranyarban, szoval ez eleg vicces tenyleg :)

FutureFry 2015.05.25. 17:24:01

@adg [Au, Darwin]: "Es most megnezem FutureFry betonkockajat, ahol bizton nincs meg egy vacak mangofa sem."
Mangófa lehet nincs, de van általános iskolások által hidroponikusan termesztett zöldség - amihez a 10. emeletről a rendőrség által razziában elkobzott, eredetileg kanabis-termesztéshez használt felszerelést használnak...

adg 2015.05.25. 17:38:54

@FutureFry: pont meg is neztem. Erdekes lehet, talan par napig birnam is. Anchorage akkor mar jobban felcsigazna, es csak egy oranyira van. De azt sem elnem tul sokaig, azt hiszem az az idojaras nem lenne a baratom. Es meg a mango sem terem. (Bar a malna valoszinuleg igen, es azert az eleg nagy kisertes. Itt meg nincs, csak delrol hozott vagyonokert.) sehol sem jo, mindenutt pokol van.

qkuc 2015.05.25. 17:44:23

@FutureFry: Ők már készülnek a világvégére, a készülödők kedvene a hidropónia, :).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.25. 18:17:36

Fiuk, lanyok, aki megunta a kertvarosi eletet, annak felajanlom a nyugdijba vonulo lakokocsinkat :) Nalunk mar kiszolgalta az idejet, kicsit tul sok is volt benne lakni par evig, mig a hazunk epult :))
kepfeltoltes.hu/view/150525/20150523_165249_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/150525/on_the_street_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Muscari 2015.05.25. 18:58:59

@Dragonlady (Bp, Hun): na várjál csak, amíg Minidragon megszületik és egy picit nagyobb lesz. Mit csinálsz vele 26 nm-en?
Véleményem szerint egy gyereknek sem szabadna belvárosban felnőni, kell nekik a mozgás, a szabad levegő. Persze ez sokszor nem választás kérdése, mert a körülmények már adottak.
Én suburb párti vagyok, éltem is ilyen helyen sokáig és még remélem fogok is.

Muscari 2015.05.25. 19:11:48

@Cascabel: ezt meg én meg énekkaron énekeltem, félig olasz, félig magyar szöveggel:
m.youtube.com/watch?v=QHp1YrkqCNA

2015.05.25. 19:29:07

@Muscari: "Véleményem szerint egy gyereknek sem szabadna belvárosban felnőni, kell nekik a mozgás, a szabad levegő."

Ez amugy teljesen ertheto, de engem sem traumatizalt, hogy nem volt kertunk, amikor gyerek voltam, ha csak azt nem vesszuk szamitasba, hogy az iskolatarsaim sose mertek atjonni hozzam, hiszen mit lehet nalunk jatszani ugye, es lehet, hogy egyszer ki is voltam kozositve, mert mi az, hogy nincs kutyank ES raadasul nem is vagyok ra! :D Cserebe en meg az o eletuket tartottam rettenetesen unalmasnak, hiszen mi jo van abban, hogy mindig csak a budos, nyaladzo kutyakkal lehet jatszani, es kit erdekel a hulye kert, ha sokkal messzebbre is lehet csavarogni :D Hat ez van, ugy latszik, semmi sem valtozott, csak felnottunk :D

slowMotion 2015.05.25. 19:49:22

Már többször érdeklödtem, de senki nem tudott *konkrét* választ adni: modjuk egy nyugdijas magyar hogyan tud expat lenni USA-ban? Egész pontosan a dolog lényege, mibe kerül a betegbiztositás, illetve egyáltalán realizálható-e? NYUGDIJASKéNT

kék madár 2015.05.25. 20:14:10

@slowMotion: legalisan dragan es nehezen. En mindenkepp valami szurke megoldast keresnek. A problem, hogy pont a nyugdijasok veszik igenybe leginkabb, az oveket fizeti a masik 70%, ezert fizettem be eddig vagy 60 ezer dollart es voltam 10-szer az orvosnal, es nem szeretnek meg tobb nyugdijast tamogatni : ) es mas se. Egy ertelmesebb valaszhoz kene tudni, hogy mennyi idot akar itt tolteni es melyik allamban es mire kene a biztositas, csak a biztonsag kedveerrt, gyogyszerek, valamilyen szivbetegseg, stb?

kék madár 2015.05.25. 20:18:01

@Zsuzsi65: arra a lanyra vigyazz mert nagyon csinos, sajnos kicsit oreg mar a fiamhoz, de a fiukat akik hazakiserik, szerintem soretes puskaval udvozold.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.25. 20:50:46

@Muscari:
jajjj én rosszul vagyok ám a belváros kutyaszaros utcáitól, meg azokba a lakásokba még a nap se süt be.
viszont Rákosborzasztóról az Örsre bejutni meg olykor tényleg 40 perc volt.
szerintem egy jó kis kertvárosi rész, pl Zuglóban, Sashalmon, Újpesten stb ilyesmi, ahol a metró max 15 perc, az a legjobb. fogalmam sincs, kicsi gyerekkel hogy lehet egyáltalán túlélni egy belvárosban.

qkuc 2015.05.25. 21:08:30

@Zsuzsi65: Hát, én elvinném, :D. De nem most még, úgy látszik a lassabb B terv kezd körvonalazódni, ;).

wuaaa 2015.05.25. 21:12:31

@qkuc: B terv? Azaz ??? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.25. 21:12:37

@kék madár: haha, koszi :) o a kisebbik, 13 eves, a nagyobbik meg 21:) a ferjem argus szemekkel figyel, az biztos :))

qkuc 2015.05.25. 21:14:33

@wuaaa [nor]: majd ha bejön, elmesélem, te leszel az első, :D

wuaaa 2015.05.25. 21:18:21

@qkuc: ..mi a manó.... !?? :))

slowMotion 2015.05.25. 21:21:45

@kék madár: ahogy példaul az angol, svéd, kanadai és egyeb nyugdijasok élnek Floridaban. Nyugdijas korukban odatelepülnek és élnek amig élnek. Persze teljeskörű és legális orvosi ellátással.
Van erre biztositás, ha igen sacc-kb mennyi?

kék madár 2015.05.25. 21:42:24

@slowMotion: akkor valoszinuleg ok vesznek valami csoportos biztositast, es a sajat orszagukerol lemondanak-onnan ezert kapnak visszateritest?
Egy dolgot nem ertek: hogy kapnak tartozkodasi engedelyt?
De tegyuk fel, hogy az megoldhato. Akkor befizetsz egy Obamacare biztositasra, ami egy 60 feletti embernek 1500-2000 dollar korul kezdodik, De vannak out-of-the-box megoldasok, pl. a mexikoi hatar melle koltozol es onnan atjarsz Mexikoba a 10-eert.

kék madár 2015.05.25. 21:43:49

@Zsuzsi65: hat akkor nem annyira oreg, a fiam 12. De kb feleannyinak tunik, a lanyok ebben a korban nagyon elhuznak.

kék madár 2015.05.25. 21:46:10

@slowMotion: 65 (67?) eves kortol bejon a medicare ami parszaz dolllar de azt semmikepp se lehet zold kartya nelkul

qkuc 2015.05.25. 21:55:39

@kék madár:

www.expatfocus.com/expatriate-florida-retiring-pensions

www.breakthroughusa.co.uk/b2-visa-e2-visa-eb5-visa-family-sponsorship-retirement-in-the-us/

Nem hiszem, hogy rengeteg svéd nyugdíjas lenne tartózkodási engedéllyel. Őszintén nem rémlik, hogy tömegével botlottam volna beléjük ...

kék madár 2015.05.25. 22:02:13

@qkuc: ez jo link, akkor nyarra visszamennek Svedorszagba. Nem hiszem, hogy egy sved nyugdijas sokat parazna, hogy lejar a vizuma de ha megis atugrik Mexikoba es nincs nyoma, hogy mikor lepett ki

qkuc 2015.05.25. 22:05:32

@kék madár: szerintem így csinálhatja a többség, de permanent státuszt csak úgy lehet kapni, ahogy egy nem nyugdíjasnak, bár biztos van olyan, aki le tudja az investment vízum kategóriért gombolni a 250k-500k dollárt ..., :).

kék madár 2015.05.25. 23:06:34

@qkuc: agy atlag sved nyugdijas talan nem rohangal 500K-val, a felso 10 ezer inkabb. Bar ahogy hallom a felso 10 ezer kb masfelszer annyit keres mint a legszegenyebbek :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.25. 23:50:22

@mojyo: " szoval ok nem isznak? :D Vagy vezetnek is, es leszarjak? :D Szoval, olyan akkor nincs, hogy nezzuk meg a BL dontot valami jo helyen, es igyunk meg hozza egy sort? Vagy romantikusvacsorahoz valamit? "

látom a "kertvárosi" az neked valami ilyen sötét konnotációjú valami, már nem tudsz mit kitalálni, hogy beleköss egy életformába amit sose próbáltál :) a kertvárosiak otthon szomorkodnak, nem romantikusvacsoráznak és csak álmodnak arról, hogy eljussanak a kocsmáig ahol rugby-t nézhetnének (a bl döntő kutyát se érdekli) és csak azért nem kötik fel magukat, mert úgyse venné észre senki :)

amúgy nálunk pl. 20 éves korig zéró tolerancia van ivás-vezetés ügyben, felette van legal limit. régebben 8 ezrelék volt, mint régen Mo-n, de ezt nemrég lejjebb vitték. (50mg (0.05) per 100 millilitres of blood) úgyhogy nem leszarják, hanem élnek a jogukkal, hogy egy határig fogyasazthatnak alkoholt vezetés előtt.

"nem korszerűsítenek csomó mindent" ez azt jelenti amire gondolok? Hogy ket konnektor van a nappaliban, mert 76ban amikor epult, meg eleg volt annyi? :D"

ha nem maguk laknak benne, akkor tényleg két konnektor van, de nekünk pl. sikerült új konnektorokat beszereltetni a házikónkba, szóval nem lehetetlen, hogy más is így jár el :)

kicsit komolyabb fejlesztésre gondoltam, mint egy konnektor, mondjuk egy melegvizet csináló napkollektor vagy egy heatpump vízmelegítő a bojler helyett, valami korszerű fűtés sokezer dollárz és ha nem térül meg a villanyszámlában 4-5 év alatt (és hát annyi alatt nem) akkor a beruházás költségeit nem biztos, hogy tudod érvényesíteni az eladási árban, úgyhogy egyszerűen nem éri meg. plusz nagyon sokan bérelnek és a bérlakásba nem akarsz belerakni semmi fejlesztést, mert az ugye a landlordnál marad - bár van akivel lehet egyezkedni, a miénk anno jó fej volt, de ismerünk eseteket amikor tök kretének voltak a tulajok.

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 00:00:00

@Dragonlady (Bp, Hun): " fogalmam sincs, kicsi gyerekkel hogy lehet egyáltalán túlélni egy belvárosban."

megoldható, nekünk is ment, de másfél év után inkább elköltöztünk NZ-re, ami egy nagy kert :)

2015.05.26. 00:12:19

@pappito: "a kertvárosiak otthon szomorkodnak, nem romantikusvacsoráznak és csak álmodnak arról, hogy eljussanak a kocsmáig ahol rugby-t nézhetnének (a bl döntő kutyát se érdekli) és csak azért nem kötik fel magukat, mert úgyse venné észre senki :)"

Nahat, pontosan igy kepzeltem el, honnan tudtad? :D Amugy kikerem magamnak, tokre nem ez volt az utolso dolog, amit talaltam, hogy belekossek, meg egy csomo masba is bele tudnek :D

Egyebkent ez a 4-5 eves tervezes is inkabb a kertvarosokra jellemzo gondolom? Ugy ertem, hogy ugyebar aki kozelebb lakik a varoshoz vagy valami kozlekedesi lehetoseghez (pl vonat), az tobb iranyba tud uj munkahelyre bejarni, ha valt, anelkul, hogy koltozne... mig a kertvarosi inkabb masik kertvarosba koltozik, ha ugy adodik, hogy ahhoz van kozelebb a munkaja? Jol ertem, hogy ez ezert van? Ezt peldaul nem gondoltam volna, hogy ilyen szempontbol pont a kertvarosiak lennenek a mobilisabbak :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 00:26:45

@mojyo: ha jól emlékszem, akkor ez a mobilitás izé ez országos átlag volt (a 4-5 év) amiben benne vannak az egyetemisták is (jönnekmennek) meg a farmerek is, akik ötödik generáció óta nem mozdultak ki a farmjukról. Igazából csak kevésbé kötődnek egy házhoz szerintem, mint a keurópaiak. plusz a költözéseknél bejátszik az iskolák közelsége, (nagyon leegyszerűsítve jobb környéken jobb az isi) ami egyébként tükröződik a lakásárakban is. egyébként nem vagyok egy szocio-költözés analizáló, nem tudom a motivációkat, de itt hagyományosan nem halnak bele, ha odébb kell költözni, házfétis nincs (bár ingatlantulajdonlás fétis az van)

egy kollégám most költözik a déli sziget déli részére családostul (autóval innen 1500km) mert éppen úgy hozta a sors. eladták a házat, vettek ott egy másikat és kész. no biggie

kék madár 2015.05.26. 00:29:11

@mojyo: a kertvarost azert talaltak ki, mert erre van igeny. Eszemben sincs vitatkozni, mert mar meg is fogadtam, hogy lezartam, csak Pappito gondolatahoz: nekem peldaul napelem van a tetomon, tobb aramot termelek mint fogyasztok, 800 meterre van egy bevasarlokozpont, kocsmakkal, ettermekkel, hajlektalanokkal, a belvaros 10 perc, nekem pl okafogyotta valik hianyolni a betontengert, mert ha nagyon hianyzik csak egy kopes..

2015.05.26. 00:34:08

@mojyo:

Tök meg vagyok bántva egyébként, hogy nem mondtad meg, melyik országban laksz. Hüpp.

2015.05.26. 00:41:43

@pappito: Ah ertem, koszonom szepen a magyarazatot :) Azt hiszem, @adg is ezt magyarazta, es azt hiszem, ez ertheto, es hazfetisem nekem sincs azt hiszem, de mondjuk otthonfetisem az van egy kicsi, vagyis, en szeretem, ha abban jol erzem magam es en inkabb koltenek ra penzt, hogy olyan legyen, amilyennek en szeretnem, akkor is, ha kesobb valaki mas koltozik bele, legalabbis en ezert nehezen tudok ezzel a kiwi/ozi mentalitassal azonosulni, dehat mar mondtam, ahol nincs BL donto, en oda ugysem koltozom :D

@kék madár: Jo, akkor ne vitatkozz, lehet am csak ugy beszelgetni is :D Bar, a kertvarosok utan megemlitetted a masik mumust, a kertvarosiaknak epult bevasarlokozpontokat, azt hiszem, ez a masik amivel ki lehetne kergetni a vilagbol, ha ha :D Ma este is van annyi idod, hogy ezt rendesen megbeszeljuk, vagy tekinthetjuk orvendetesnek egymas eltero velemenyet?

kék madár 2015.05.26. 00:50:50

@mojyo: nehez lesz velem a bevasarlokozpontrol vitatkozni, mert utalom oket. Sot vasarolni is utalok. De a piacokat szeretem.
Egyebkent a bevasarlokozpontok is sokat fejlodtek. Pl. egy eleg ismert iro irt egy konyvet az amerikai varosok fejlodeserol
www.amazon.com/Empire-Wilderness-Traveling-Americas-Departures-ebook/dp/B00OWWOL9I/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1432593961&sr=1-2&keywords=empire+wilderness

eleg negativ felhanggal irodott a konyv, de az orange county-i mallokrol megallapitotta, hogy maga a tokely. Addig csiszoltak amig tenyleg nagyon elheto lett, urban oasis kavezokkal nagy terekkel, szinpadokkal, koncertekkel, konyvesboltokkal, fozotanfolyamokkal.

Abban sem tudunk vitatkozni, hogy egy mallban vasarolgatnek-e inkabb vagy a Vorosmarty ter kornyeken.

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 01:03:47

@kék madár: ja, velünk is ez van, csak napelemek nélkül egyelőre

de igen szerencsés tájolású a tetőnk, úgyhogy erősen gondolkodom a napenergiás vízmelegítésen, az a legnagyobb tétel a villanyszámlában, bár leginkább az zavar, hogy ezt megoldhatná a napocska is

2015.05.26. 01:11:01

@Th's child: Hat, ez nem ellened szol, ezt en direkt csinalom, hogy szeretnek ilyen rejtelyes maradni, hogy ne a "sztorim" alapjan iteljenek meg, hanem az alapjan, amit ide irok, vagyis a szemelyeskedesnek szeretnem elejet venni, mar megbeszeltuk mi a bajom a magyaros kommunikacioval, ez nalam egy onvedelmi reflex, sajnalom. :D

(Nem allamtitok amugy, de csak azoknak mondtam el eddig privatban, akiktol en is kerdeztem valami olyasmit, amire nem szerettek volna publikusan valaszolni, mert igy ereztem fairnek.)

@kék madár: Jajdejo, akkor ma egyetertunk :) Sikerult talalni valamit, ami szerintem meg a kertvarosnal is lehangolobb, ezek akkor az ilyen mallok :D Erdekes lehet ez a konyv, koszonom az ajanlot, szeretek ilyesmiket olvasni.

A piacokat enis szeretem, bar eleg dragak viszont friss az aru tobbnyire, ez igaz, es en is utalok vasarolni (kiveve olyan dolgokat, amikre nincsen szuksegem. :D), ugyhogy ma eleg sokmindenben egyetertunk :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 01:19:56

@kék madár: itt pár éve van un. Night Market, és a mall parkolóházában zajlik hetente egyszer délután (körbejárja a várost, minden nap máshol van), nagyon jópofa, van minden, csepű-lapu-gongyola, ruha, kaja, zöldség, sok nép zsinnyeg és elég népszerű az egész, szóval a mall se kell feltétlenül mall megyen 7/24

meg van farmers market, ha valakinek az kell meg bemehet a városba ha a flaszter hiányzik. keringenek pletykák, hogy un. buszjáratok is odavisznek, de hát annyi mindent beszélnek...

kék madár 2015.05.26. 01:20:43

@mojyo: jaj akkor figyelmetlen vagyok, az egyetertes tavol alljon tolem : )

kék madár 2015.05.26. 01:27:30

@pappito: igen en a farmer's marketre gondoltam, ecseri szeruseg is van itt, de azert meg sose keltem fel 6-kor

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 01:38:54

@kék madár: én korán csak akkor kelek, ha a gyerek felkelt vagy a lőtérre megyek :)

M. Péter 2015.05.26. 01:42:25

@kék madár: Egy visa waiver-rel érkezettnek nem elég Mexikóba (vagy Kanadába vagy valamelyik karib szigetre) elmenni, a szabályok szerint ilyenkor csak az előző tartózkodási engedély lejáratáig engedik be, nem adnak újra 90 napot. Persze lehet, hogy a határőrnek jó kedve van vagy nem figyel, de ez nem életbiztosítás, és úgy hallottam, hogy mostanában komolyabban veszik a dolgot, és kevésbé lehet így trükközni, mint korábban. Ha az embernek nyaralója van Floridában, akkor kérhet vízumot, még ha egyébként vízum nélkül is utazhatna. Vízummal beengedik 6 hónapra. és azt 1 évre is meg lehet hosszabítani.

M. Péter 2015.05.26. 01:43:38

@kék madár: Ilyen nagy egyenlőség még Svédországban sincsen.

kék madár 2015.05.26. 04:09:52

@M. Péter: elhiszem, nem ertek hozza. Csak hallomasbol meg kedvenc tv sorozatombol

FutureFry 2015.05.26. 04:27:18

@kék madár: @pappito:
Napelem: Kíváncsi lennék mennyi a vezetékes áram ára ahol ti vagytok (azaz pl. hány cent/kWh)?

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 04:39:08

@FutureFry: mivel a vezeték nélküli áram még nincs bevezetve az utcánkba, a villanyszámlám szerint ezeket fizetem:

Daily Charge 25.660 cents per day
All Day Economy (Low User) 22.063 cents per kWh
Electricity Authority Levy 0.146 cent per kWh

de lehetnék nem low user csomagban is, ott picit mások a díjak, de mi viszonylag kevés vezetékes elektront használunk - kivéve télen mert a fűtés is elektromos árammal megy (vezetékessel :) meg a melegvíz is és világítani is sokat kell, mert korán sötét van plusz megy a szárítógép, mert nem szárad meg különben semmi. A világításon spórolunk sokat, mindenhol ledes cuccok vannak. Ha mondjuk a bojler fogyasztását ki lehetne venni (napkollektor csinálna melegvizet) az király lenne.

kék madár 2015.05.26. 04:49:58

@FutureFry: 20-30 cent/kw napszaktol fuggoen

kék madár 2015.05.26. 04:51:19

@pappito: mennyit Kell futeni nalatok, 10 fok ala megy?

FutureFry 2015.05.26. 05:02:04

@pappito: @kék madár:
Köszi.
"Vezetékes": Csak arra akartam utalni, hogy nem napelemes (persze tudom, tudom, az se wifi-n tolja az elektronokat a konnektorba). No meg azért (elvileg) lehetne tényleg nem-vezetékes is (ala Tesla)...

Szóval NZ kb. 22 cent/kWh (ami 16.2 amerikai cent). Kérdés, hogy a napelem ilyen árak mellet megéri-e... Persze @kék madár: -nak igen, a magasabb árak (és a sok napsütés) miatt.

Nekem jelenleg valószínű nem érné meg (kevesebb mint 7 cent/kWh-t fizetek).

kék madár 2015.05.26. 05:15:51

@FutureFry: a Nem erne meg-'re: a nap ingyen sut :) melyik allamban vagy?

FutureFry 2015.05.26. 05:30:55

@kék madár: A nap ingyen süt, de a napelem (meg installálása) nincs ingyen. Egyébként mint @mojyo: én is diffúzan határozom meg pozíciómat: Ő azt mondta, valahol egy EU tagállamban, én meg, hogy a Missisipitől nyugatra.

pappito · http://pappito.com 2015.05.26. 05:48:19

@kék madár: megy, ha morcos a tél, akkor itt északon lemegy 2-3 fok körülre. fagy nincs, csak a pára tud ráfagyni a szélvédőre, a Déli szigeten van hó is meg minden.

a heatpumpom aszondja, hogy -15-ig tud dolgozni, persze ahogy csökken a külső hőmérséklet úgy romlik a hatásfoka, de hát -15 itt sosincs, szóval mindegy.

2015.05.26. 14:23:01

@mojyo:

"ez nem ellened szol, ezt en direkt csinalom"

No problemo, szíved joga dönteni róla, hogy mennyit osztasz meg az életedről. (Természetesen azért nagyon meg vagyok bántva, hüpp.) :)

kék madár 2015.05.26. 17:08:06

@FutureFry: ezt a titkolozast! Gyanusan sokat irsz Seattle-rol....

blackhairlady 2015.05.26. 18:38:01

@adg [Au, Darwin]: A hullamvasutak es egyeb rideok egy hosszu, az oceanba belogo molon vannak felepitve. Nehany, ami kileng, az ocean felett van, irto jo latvany es erzes:)

Az etterem egy halozat, Oralndoban voltunk itt eloszor. Kicsit tul arazott, a kaja jo, de semmi eksztra, viszont az etterem dizanja olyan mint egy dzsungel. Folyamatos allatboges, madarcsicserges, eletnagysagu elefantok es gorillak, amelyek 30 percenkent "eletre kelnek", vagyis hangot adnak ki emg mozognak, kozben pedig csurog az eso. na jo, nem a vendegekre, csak fent, csatornakon, es a hangja van immitalva. szoval az egesz atmoszferajat kell emgfizetni. Jo volt, finom volt a kaja, csak sokan voltak (Memorial Day), es sokat keleltt varni.

A part homokos, az ocean hullamos, nem nagyon hinaros, folyamatosan tisztitjak. Viszont semmi fele arnyek nincs, ez egy hosszu homoos partszakasz. Lehet berelni napernyot szekekkel, illetve viheted es felallithatod a sajat satradat is ha ugy jo neked. Van egy resze ahova be lehet allni a truckokkal, hozzakotni a satrat, jot lehet bulizni, de ez a resz nagyon hinaros, furdesre kevesbe alkalmas.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.26. 19:05:19

@pappito: Rakosborzaszto tul messze lett volna, mi? :-D

blackhairlady 2015.05.26. 19:53:09

@qkuc: Mi is floridaban voltunk eloszor, lenyugozott:)
Az arak kb. 2-3$-ral alacsonyabbak a galvestoni ettermukben.

qkuc 2015.05.26. 20:07:41

@kék madár: tartsunk geo cahcing játékot FutureFry lakhelye kapcsán ...., :D.

qkuc 2015.05.26. 20:10:45

@blackhair-lady: Csak azt a 18 C fokra légkondikat tudnám feledni ... Majd letaglózott a bejáratánál a hideg.

blackhairlady 2015.05.26. 20:45:43

@qkuc: Igen, es kint 38 fok volt, kb 99% paratartalommal, a szemuvegem abban a pillnatban beparasodott, fenykepezni nem tudtam, mert a lencse is csupa para latt :(

kék madár 2015.05.26. 23:18:07

@qkuc: szerintem egy szovegelemzo kidobna hogy hol lakik, vagy essunk neki az IP cimenek

FutureFry 2015.05.27. 06:15:42

@FutureFry: Természetesen helyesen “Mississippi”-től. Megtanulhattam már volna a vicc alapján:
A bus stops and 2 Italian men get on. They sit down and engage in an animated conversation. The lady sitting next to them ignores them at first, but her attention is galvanized when she hears one of them say the following:
"Emma come first. Den I come. Den two asses come together. I come once-a-more. Two asses, they come together again. I come again and pee twice. Then I come one lasta time.”
"You foul-mouthed sex obsessed swine," retorted the lady indignantly. In this country we don't speak aloud in public places about our sex lives, "
"Hey, coola down lady," said the man. "Who talkin' abouta sex? I'm a justa tellin' my frienda how to spell *'Mississippi'."

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása