oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 19. 06:46,  Hétköznapi hőstörténet 394 komment

2015. május 19. 06:46 Határátkelő

Hétköznapi hőstörténet

Egy ideig gondolkoztam, milyen címet adjak a mai posztnak, és végül arra jutottam, egy igazi hétköznapi hőstörténettel van dolgunk: hétköznapi, mert nem történik benne semmilyen különösebb kaland, csak két ember próbál meg a saját erejéből boldogulni. Ugyanakkor hőstörténet is, hiszen Dóri és párja a mindennapokat végigharcolva jutottak el addig, ahol ma tartanak. Csupán emlékeztetőül: legutóbb ott hagytuk abba, hogy hívták őket azzal, hogy egy gazdag család keres Dél-Angliába egy párt, aki besegít a mindennapjaikba. Ők pedig elvállalták…

nagy-britannia_udvarhaz_foto_netarrantman.JPGA kép illusztráció (fotó: NETarrantMan)

„Az új család, mint kiderült, nagyon gazdag és befolyásos volt. Egy erdő mellett laktak egy hatalmas házban, ahol még Winston Churchill is járt. Mi kaptunk egy cottage-ot a családtól és használatra egy autót. A fizetésünk heti £150 font volt kettőnknek. Én vezettem a háztartást, „neveltem” három gyereket (5, 7 és 9 évesek). A párom volt felelős a kertért, állatokért.

Persze eleinte minden szép és jó volt, de már hozzászoktunk, ha elmúlik a varázslatos 3 hét , akkor mindig jönnek az extrák: tudsz-e este babysittelni…

De végre jól éreztük magunkat. Nagyon szép volt a hely. Csöndes, semmi stressz. Eleinte csak két kutya volt. Ahogy telt az idő, beszereztek pónikat a gyerekeknek és lovakat maguknak, alpakákat, nyulakat, galambokat, tyúkot. Sokat viccelődtünk azon, hogy lassan állatkertet nyithatnak.

Persze sosem a megbeszélt 5 órát dolgoztuk. Az első időszak után kaptunk fizetésemelést, mert nagyon meg voltak elégedve velünk. Így már heti £210 kaptunk, de ezt majdnem félre is tudtuk tenni, alig jártunk el.

A gyerekek elég elkényeztetettek voltak, mindent lehetett nekik, nagyon nehéz volt őket kordában tartani. Jól emlékszem, pár hete lehettünk ott, mikor a szülők bejelentették, hogy ők elmennek 5 napra és a 3 gyereket ránk hagyják. Rendesen bepánikoltam, de túléltük.

Hajmeresztő történetek és Harry Potter iskolája

Róluk nagyon sokat tudnék mesélni. Két évet töltöttünk náluk, és akadtak hajmeresztő történetek is!

Talán ami most eszembe jut az az, amikor ebédeltek, én pedig mosogattam. A két nagy mindig jól megvolt, de sokat cukkolták a kicsit. Aki éppen akkor megelégelte a dolgot, fölállt, lekapott egy hosszú kést a tartóból, és azzal kezdte el üldözni a bátyját az asztal körül.

Máskor a főnökasszonyunk lova (nagyon hatalmas volt!) megelégelte az állandó csapkodást és ahogy felült rá, ledobta a hátáról, és bevágtatott az erdőbe, majd az ablakból néztük, ahogy az összes frissen ültetett füvet felszedte a ház körül a vágtatással, és még sorolhatnám.

Azt mondanom sem kell, hogy a gyerekek magániskolába jártak, ami 45 percre volt tőlünk kocsival. Az iskola úgy nézett ki, mint a Harry Potter című filmben. Így felnőtt fejjel kicsit irigylem őket. Mindent megkaptak, jó iskolába jártak, mindig utaztak valamerre, vadászni jártak, bármit megtehettek, kipróbálhattak.

Egyébként a nagypapa volt a kőgazdag. Volt egy egész falujuk, váruk a tengerparton, bejáratosak voltak a királyi palotába.

A két év alatt kaptunk még fizetésemelést, és elvileg nagyon szerettek minket. A gyerekek is hozzánk szoktak (bár az ő életükben jöttek-mentek a felvigyázók). Ha még két évet kibírtunk volna, nyugdíjas munkánk lett volna, mivel a gyerekek bentlakásos suliba mentek és csak ritkán járnak haza. De úgy éreztük, itt az idő, hogy a saját lábunkra álljunk.

Irány London!

Így aztán 2007-ben eljöttünk tőlük fel, Londonba. A párom saját kertészeti céget alapított (volt hol gyakorolnia), persze időbe telt, és a félretett pénzünket befektettük gépekbe, autóba.

Hála az égnek, sikerült neki. Rengeteg munkája van, nem is győzi! Sok ember dolgozott neki, de egy-két év alatt mindenki „kiégett” mellőle. 12-16 órákat dolgozott, főleg nyáron. De sok ügyfele van, és nagyon szeretik.

Ám most eljutottunk egy pontra, amikor el kell dönteni, hogyan tovább. Harminc felett vagyunk, ezt a munkát nem tudja élete végéig csinálni, Így is fáj mindene a folyamatos munkától, hiszen már 8 éve csinálja.

Közben 2009-ben nagy aggódás után megszületett a lányunk, aki menet közben szépen növöget, angol iskolába jár.

2013-ban 13 év után összeházasodtunk. Nem kapkodtuk el! Volt időnk kiismerni egymást, és a kapcsolatunk minden évvel csak erősebb lett. Nem terheltük le a családjainkat kölcsönnel, kifizettük magunknak és olyan esküvőt rendeztünk, amilyenre vágytunk!

A legjobb az volt az egészben, hogy a lányom volt a koszorúslányom, aki bájosan és büszkén vitte előttünk a gyűrűnket és örök emlék marad neki, hogy ott lehetett az esküvőnkön.

Szerettünk volna itt házat venni, de irreálisan magas árak vannak Londonban és vidéken is. Már egy kisebb lakás is £300 ezer. Hiába van a páromnak 8 éve saját vállalkozása, a bank nem ad hitelt rá. Esetleg £60 ezret, abból viszont semmit sem veszünk. Viszont már nyolc éve fizetjük az albérletet, ha jól összeszámoljuk, lassan kifizetjük már a tulajnak a hitelt.

Az egészségügy, bár ingyenes, de nem sok mindent ér. Ahhoz pedig túl messze vagyunk, hogy hazaszaladgáljunk orvoshoz.

Iskolai furcsaságok

Az iskola elmegy, bár már 5 évesen írnak, olvasnak, összeadnak, ami szerintem kb. az otthoni 2. osztálynak felel meg. Viszont fogalmam sincs mit és hogyan tanulnak. Nem hoznak haza semmit, de érzem a fejetlenséget a háttérben.

Össze-vissza kapkodnak, nincs rendszer, ami alapján tanulnak. Nekem sokszor vannak dolgok, amik meglepőek az otthoni oktatáshoz képest, például nem asztalnál ülnek, hanem sokszor a hideg földön és ott is írnak, az ebédlőben nincs fűtés, ezért kabátban esznek, a tanárok nem foglalkoznak azzal, hogy ki hogyan megy ki az udvarra (télen például pólóban), nem viselhetnek fülbevalót, télen is kis topánkában jártak, nem mehettek csizmában, és még sorolhatnám.

Összegezve: a párom a jelenleginél többet nem tud keresni, hitelt nem kapunk, az egészségügy kakik, az oktatás sem a legjobb (pedig az ő sulija itt még nagyon jónak számít és vadi új).

Újabb váltás, új élet

Így tavasszal úgy döntöttünk elköltözünk. Berlinbe. Sok jót hallottunk róla. Vannak ott ismerősök. Próbáltunk nemzetközi sulit, de sajnos már nem volt hely, így a lányunk német iskolába megy. Ő nagyon várja.

Az albérleti árak sokkal kedvezőbbek. A félretett kis pénzünkből már most tudnánk venni egy kis farmot vidéken (de még gyűjtünk hozzá). Az az álmunk, hogy farmunk legyen egy szép helyen. Most talán valóra válik!

A lehetőségek is jobbnak tűnnek, és közelebb vagyunk a családhoz is (autóval kb. 12 óra). Persze aggódunk rendesen, hiszen itt mindent magunk mögött hagyunk, és egy új életet kezdünk egy idegen országban. De egyszer mér megcsináltuk, már erősebbek vagyunk, sokat tanultunk, itt az idő! :)

Már nagyon várjuk! Végre valóra válhatnak az álmaink! Amíg együtt vagyunk, teljesen mindegy, hol élünk!

Minden olvasónak nagyon szép nyarat kívánok, és azt, hogy valósítsák meg az álmaikat!”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr107471212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 21:40:40

@maxval bircaman szerkesztő:
He-he.
Neked hiába van tárgyi tudásod... - Nem igen látszik a ráhúzás...

Hari Seldon 2 2015.05.19. 21:45:23

@Taxomükke:
Nem tudom, hogy ez mennyire általános, de Mme Seldon simán volt szabadásgon már az első időben is.
Nyilván nem az ügylet alatt, de ettől eltekintve nem volt gond a szabadság kivétel.

Viszont nem tudom, hogy más ágazatokban másként van-e, vagy ez általános a foglalkoztatás minden ágában.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 21:47:50

@Mirjam2: igen, en is ilyesmire gondoltam. Marmint, hogy valahol megiszik egy üditöt, vagy eszik egy pizzat vagy fish and chipset, egy fagyit. De lehet meglat egy magyar boltot ( itt ilyen nincs) es vesz maganak egy tabla füstölt kenyerszalonnat es azt majszolja. Imadja! :-))))))))))
Szuvenir meg, mondtuk neki hogy ne hozzon, bar eddig minden kirandulasrol hozott. En meg mindig "lecseszem" hogy miert nem magara költi.
Egyebkent en egy 150 fontra gondoltam, mivel ugy hallom joval dragabb anglia mint idehaza. Ez igy akkor kb. realis is.

FutureFry 2015.05.19. 21:48:23

@Taxomükke: Nem léptem túl a megendgedett sebességet (legalább is nem sokkal). Régen volt. (ebből kitalálható, hogy - legalább is egy jó része - hol volt).

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 21:50:55

@Taxomükke: OK, köszi.
A szamlazasi cimemet majd küldöm, legyszi feltüntetni AZ adoszamdodat is.
Vagy megoldjuk okosban? :-)))))))))

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:52:19

@Hari Seldon 2: A húgom (szakképzett ápoló) él kint a családjával Mâconban, most akar elhelyezkedni, és az ottani magyar ismerősei mondták ezt.
Mondjuk a jólinformált magyarokról megvan a véleményem, kurva magabiztosan tudják állítani a legnagyobb marhaságot is, azért gondoltam, körbekérdezek itt inkább... Számomra eléggé elképzelhetetlen bárhol az EU-ban, hogy egy évig ne lehessen szabit kivenni. Szerintem simán törvényellenes lehet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 21:53:49

@kék madár: Pár száz évvel ezelőtt? És a szakmában maradtál?

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:55:14

@Der echte Weihnachtsmann: Van adószámom, jöhet utalással hivatalosan.
Szóval mennyiről is küldjem a számlát?
De nem ám 180 napra, nem vagy te Tesco...
;)

FutureFry 2015.05.19. 21:56:43

@Taxomükke: Köszi - ez érdekes (és hasznos) információ!

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:56:47

@FutureFry: Nem tudom kitalálni, hacsak nem Németországról van szó. Fogalmam sincs, az USA-ban mennyi volt régen a sebességhatár.
Azért 160 km/h ÁTLAGsebesség egy kicsit túlzónak tűnik, de lehet, hogy csak én vagyok csiga.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 22:00:01

@FutureFry: Ja, szerencsére nem vettem meg kiutazás előtt a plusz jegyeket. Chicagóban a reptéren udvariasan odamentem a légitársaság pultjához, hogy ne várjanak a beszállásnál (nem akartam esetlegesen kicseszni 100-200 emberrel), és ott derült ki, hogy ők nem látják a visszafelé szakaszt...
Jótett helyébe jót várj.
:))))

FutureFry 2015.05.19. 22:00:31

@Taxomükke: Kicsit kevesebb mint 600 mérföld volt, és majdnem 7 óra, azaz: kb. ~85 mph-s átlag (138 km/h). Persze voltak jóval gyorsabb szakaszok is. Akkor élveztem de nem csinálnám újra (meg nem is lehetne, persze legálisan).

kék madár 2015.05.19. 22:05:24

@zöldeketbeszélek: alairattak velem egy papirt, hogy elo novenyhez nem nyulhatok, a muvirag szakmaban nem kellettem igy nem : (

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:06:14

@~~Babette~~: De há' látod, írják, hogy egy nagyobb családnál pár évente összejöhet egy új autó is.Azért az már nem semmi...
:csettintő szmájli:

Nálam már ott megdől az egész, hogy hogy a p!cs@ba nem lopják el (védik meg) az egész pénzt a vérbe...Ez nekem értelmezhetetlen, valaki valahol nullával osztott...
:-)))))))

2015.05.19. 22:07:41

@Der echte Weihnachtsmann: Igen, teljesen realisnak tunik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 22:11:14

@kék madár: Na, hát engem a számvitel tanárom engedett át úgy, hogy megígértette velem, soha nem leszek könyvelő :).

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 22:14:47

@Taxomükke: honnan tudod, hogy nem vagyok tesco:-)))
Vagy meg rosszab,

a masik kommentedre: mi lett volna ha igenybeveszed a vissza szakaszt es ugyanez a valasza a pultnal levönek?
Hogy-hogy nem latja? Jo ertem en,hogy ez most igy jol jött ki.

kék madár 2015.05.19. 22:19:39

@zöldeketbeszélek: nekem a biokemia tanarom volt a csucs, azt mondta, hogyha meglatom az utcan menjek at a masik oldalra, hogy ne is jussak eszebe. Azt a sok sikerelmenyt : )

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 22:20:55

@kék madár: velem anno szoban igertettek meg, hogy kozelebe se megyek az assemblernek, akkor atengednek belole:-):-):-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 22:21:29

@geegee: benedek elek sir a gyonyortol, mi?

qkuc 2015.05.19. 22:21:40

@Der echte Weihnachtsmann: add a kártyád és a pinkódod, az elég lesz, :)))) /vitz volt, :)/

kék madár 2015.05.19. 22:27:14

@~~Babette~~: fogadjuk, hogy nem tartottad be!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:28:12

@M. Péter: Jó, persze sejtettem, inkább csak vicc volt a kérdésem.De azért természetesen köszi a választ.
Mondjuk itt a skandiknál is kb csak a hal meg az olaj terem meg, no, mondjuk még a fenyőfa, a többit meg hozni kell. :D

Muscari 2015.05.19. 22:28:15

@diggerdriver: azért lett igazgató, mert jól fekszik. A társulat ki volt akadva rendesen, ők mást támogatrak, már nem emlékszem, hogy kit. Mi régen sokat jártunk a József Attilába, azóta, hogy ő lett az igazgató nem voltunk (nem miatta, hanem mert már itt vagyunk)
Bodrogitól a Koltay-ig annyi jó színészt láttam játszani ott.

FutureFry 2015.05.19. 22:29:27

@Taxomükke: Húzták a szájukat a pultnál, hogy nem szállsz fel? Kellett valami "kifogás", vagy az is elég volt, hogy "mert nem", vagy "mert autóval megyek innen tovább"?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:29:37

@Taxomükke: Na, akkor télleg jöhet a road movie... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:30:36

@Taxomükke: Na, ez akkor tök jó.De ezt csak utólag tudtátok meg, vagy már előre is...?

FutureFry 2015.05.19. 22:31:07

@kék madár: Nem, nem vágtattam át az egész USA-n...

Muscari 2015.05.19. 22:34:08

@Taxomükke: hú, köszi, majd gondolkodom.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 22:35:09

@FutureFry: Nem húzták a szájukat, csak mondták - amit már tudtam tőletek - hogy ebben az esetben buktam a visszafelé utat, mert törölnek a kihagyott szakasz után mindent, vehetek másik jegyet.
Viszont jóindulatú volt a hölgy, mert miután megnézte a rendszerben a foglalást, mondta, hogy ő nem látja, ugyanis másik cég rendszerében vannak a visszaút adatai, így valószínűleg nem lesz gond. Pár nap múlva lecsekkoltam, hogy megvan-e még a foglalásunk, és megvolt. :)) Nem kicsit örültem.

Mr Long 2015.05.19. 22:38:43

@mojyo: Ha Berlinben angol lenne a hivatalos nyelv en is inkabb ott laknek :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:43:38

@FutureFry: Ha már szóba került: kint a p..ban a semmi közepén, városoktól többszáz mérföldre, vagy mondjuk pl nevadai sivatag, meg hasonlók, ahová a déli harangszó is csak háromra ér oda, ott se lehet gyorshajtani?Már úgy értem, hogy ott is akad kocsiban szunyókáló rendőr, akit ha svung ha megcsap, akkor magához tér és utánad megy?Vagy vannak sebességmérő kamerák?
Kérdeztem ezt is már többször (nem pont tőled), de nem jött még releváns válasz...

Mr Long 2015.05.19. 22:44:12

@Taxomükke: Vallalsz koltoztetest szamlara?

FutureFry 2015.05.19. 22:46:16

@Taxomükke: @kék madár: Egyébként, ha már 100mph+ meg Canonball: Ennek a sea-to-shining-sea "versenynek" rekordját másfél éve állította be egy ürge: 28 óra, 50 perc és 30 másodperc.

További adatok (bocs, angolul idézek):

"When they were moving, which, impressively, was all but 46 minutes of the trip, they were averaging around 100 mph. Their total average was 98 mph, and their top speed was 158 mph, according to an onboard tracking device."

Természetesen ez teljesen illegális volt...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:47:31

Vagy mondjuk Kanadában az északnyugati területeken, ahol tippem szerint kb a zuzmó a legmagasabb szintű létforma,; ott se lehet száguldozni?
A svédeknél is vannak ilyen területek, nyilván persze nem akkorák, de garantáltan simán lehet menni ezerrel, szinte biztos, hogy nem találkozik az ember másik emberrel se, nem hogy azon belül rendőrrel...Maximum az állatoktól kell tartani, hogy kiszambázik az útra...Rainszarvas vagy álg(tenegrentúlon múz... :D ), netán maci...

FutureFry 2015.05.19. 22:48:39

@geegee: Akad rendőr. Az autójával utánad ered. Van rá "bizonyítékom" (sajnos).

kék madár 2015.05.19. 22:50:30

@Taxomükke: ez tok jo, es jo tudni!

@Mr Long (UK): "ott se lehet gyorshajtani"
lehetni lehet. benzin kell hozza es az auto. Ez volt a kerdes? De komolyabbra, rendor ott van, ahol nemi forgalom is, meg a rendorors sincs tul messze. Nem fog a rendor 100 kilometert vezetni a puszta kozepeig, csak hogy merjen egyet az orankent elmeno 2 es fel autobol.

M. Péter 2015.05.19. 22:52:27

@geegee: Van, ahol repülőről figyelnek az ilyen ritkán lakott helyeken.

Mr Long 2015.05.19. 22:52:52

@kék madár: gondolom nem en voltam a cimzett

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 22:53:26

@Mr Long (UK): Nem vagyok költöztető, csak hozok pár dolgot Magyarországról, azért bérelek furgont. Ismerek egy magyar költöztető céget, ha gondolod, küldök telefonszámot. Szállítmányoznak Európába is.

qkuc 2015.05.19. 22:54:13

@blackhair-lady: a social security (asszem ez volt a neve) irodában lehet élményeket gyűjteni a szegénységről ... A fegyveres őrök vs lokál szegények vs fehér európaiak (mi) érdekes 1 órát jelentett, nem vágytam vissza, :).

Mi kis naívak a magyar módin szocializálva mentünk bejelenteni a rokon halálát, de már tudták, kedvesen megköszönték azért, hogy mi is beszambáztunk ezt elmondani, :D.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:57:09

@FutureFry: Az anyjuk köcsögit... :D Kösz.
Pedig láttam már pár olyasmi képet, hogy az utat be lehet látni olyan 50 mérföldre előre, jobbra kaktuszok, balra pedig kaktuszok, esetleg sziklák, meg tanuhegyek.Na az ilyen helyen úgy beleforgatnám a 68-as Ford Mustang fordulatszámmérőjét a piros mezőbe, mint a huzat...Nagy duzzogva lehet éppen AC Shelby Cobra is, bökje meg...

(Álmodik a nyomor és közben bilibe lóg a keze... :D )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:58:54

@M. Péter: Hasztaqrva, repülővel??Dejszen ez már majdnem az ágyúval verébre kategória...Döbbenet.Kösz.

qkuc 2015.05.19. 23:01:34

@FutureFry: Enyje, megralliztattad a rendőröket? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 23:05:18

@kék madár: na, ezen legutolsó mondatra kérdeztem rá... :D
Én is így csinálnám, ahol nincs város, meg épület, nem is tennék sebességkorlátozást.Had menjen, aztán ha elszáll, akkor úgyis ő jár pórul.Illetve bizonyos sebesség felett a gyorshajtó is részben hibásnak számít.
(Asszem a németeknél is valahogy így van.Oszt még sincsenek különösebben tömegszerencsétlenségek, vagy nem több mint máshol.
De aki tud, cáfoljon rám bátran...)

Meg, gondolom, államja is válogatja.

FutureFry 2015.05.19. 23:05:37

@M. Péter: Bingo, azon kersztül (is) ment az utam. Egyébként anno ott még a Mercedes is tesztelte az autójait. Mondjuk meg is büntették őket mert egy sok-autós konvoj 100mph-val ment a követési távolságot nem betartva - állítólag valami automatikát teszteltek ami megengedte hogy szinte összeértek az ütözőik - ami már persze nem volt "reasonable and prudent".

Muscari 2015.05.19. 23:06:20

@Dragonlady (Bp, Hun): a lánykám most készül szociológia és teológia A levelt letenni, már egy hónapja sincs addig hátra. Olyan esszéket ír, hogy csak lesek. A szociológia könyvet én is szoktam olvasgatni, nagyon tetszik.
Azt mondjuk sajnálom, hogy történelmet itt nem tanult, azzal kell beérnie, ami otthon nyolcafikig a fejébe vertek.

Muscari 2015.05.19. 23:07:42

@Jess G: mert elmutyizzák, azért, nem tudtad? ;-)

Mr Long 2015.05.19. 23:14:36

@Taxomükke: kuldhetsz, szuksegem lesz ra, hacsak a ceg nem kuld ertem autot.

FutureFry 2015.05.19. 23:15:19

@qkuc: Rally nem volt - ha meglátod a kék-piros villogást mögötted akkor húzódhatsz lefele (és reménykedhetsz, hogy nem neked szól). De ha igen, akkor meg kezeket a láthatóan a kormányon tartva várod hogy megkérje hogy tekerd le az ablakot (és naivan kérdezheted: "What seems to be the problem, officer?")
Mondjuk akkor megúsztam egy $20-os büntivel (98mph egy 75-ös szakaszon) úgyhogy nem volt reklamálás részemről (még ő szabadkozott egy kicsit, hogy ennyiért már azért szólnia kellett...)

Muscari 2015.05.19. 23:15:46

@zöldeketbeszélek: basszus, ext nem hiszem el!!!! El tudod képzelni hogy mennyit ér az az ingatlan ott a Gellért hegy oldalában? Ki vetett rá szemet vajon?

És most mi lesz veled?? Holnap írok FB-n, szabad leszek. Hú, de ki vagyok akadva!

kék madár 2015.05.19. 23:22:04

@FutureFry: $20-as buntetes hanyban volt?

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 23:25:40

@blackhair-lady: "Akkor most verjuk a gyerek fejebe vagy ne?"

énszerintem az nem akkora probléma, ha mondjuk egy külföldi nem tudja, hogy mi Mo fővárosa, ez a nagy magyar egón kívül senkit se érdekel. Meg aminek 2 perc utánanézni annak a magolásával kár foglalkozni szerintem. a poroszos rendszernek egyetlen előnye van - nagyon jól lehet mérni a "tudást", ha bemagoltad , hogy mikor van a várnai csatavesztés, akkor ötös. ha az aradi vértanúkból csak hét nevére emélkszel, az még hármas. Ez jü az iskolának meg a statisztikának, aztán ennyi.

Én megtanultam anno az áltisiben papíron osztani, amit kb pont az áltisi óta nem csináltam, el is felejtettem rég. Most meg a gyerek tanulja az iskolában, megkértem a tesóm, hogy küldjön egy obádovicsot, és abból megtanultam megint. Burkina Faso fővárosa...

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 23:35:41

@Zsuzsi65: "mint olyan, akinek szinten 12-14 orat kell repulni, ha hazalatogat "

mondjuk én nem látogatok, de ha tenném az inkább huszonóra repülés lenne :) az is kínzás, de annál csak az nagyobb kínzás, ha ezt nekem kéne vezetni :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.19. 23:36:24

@pappito:
az írásban osztás nekem nagy mumus volt annó.... de azért mára megtanultam :-)
hallom, legközelebb autóval jöttök haza látogatóba? az szép :-)))))

kardio1 2015.05.19. 23:38:53

@Taxomükke: Nàlunk nincs ilyen szabàly. Mondjuk én tkp. àllami alkalmazottnak szàmitok.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 23:42:51

@kék madár: Az autóbérlésnél fizetendő csak odaút miatti díjat (one way fee) viszont nem úsztuk meg, pedig jó nagy becsapás, mert a nagy cégek nyilván nem viszik vissza a kiindulási helyre a kocsit, kiadják ott bérbe, ahol éppen leadják a járművet. Mi is pl. North Carolina-i rendszámos autót kaptunk Missouriban.

blackhairlady 2015.05.19. 23:42:57

@qkuc::))))))
Egyszer jartam ott, mert serult volt a SSN kartyam, es nem fogadtak el a jogsi keszitesekor. Nem neztem korul, megmondom oszinten, szerencsere szinte azonnal sorra kerultunk.
Itt a "szegeny negyed" a varos masik vegeben van, szinte sosem jarok arra, a ferjem mutatta meg egyszer amikor meg csak turistakent jottem latogatoba. Persze latok szinte minden kozlekedesi lampanal tablaval keregetoket, a belvarosban lattam a templom lepcsojen alvo hajlektalant is, es tudom, hogy a szegnyseg itt is jelen van. Sajnos.

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 23:47:38

@Dragonlady (Bp, Hun): nem is autóval, motorral! mellemre gumipókozom a kicsit, hátam mögé a nagyot meg a nejt, aki a foga között fogja tatani a kufferokat. a motor keveset fogyaszt, olcsó, ott állunk meg ahol akarunk! :)

FutureFry 2015.05.20. 00:07:23

@blackhair-lady: Ott is a "déli negyed" (southside) a szegény(ebb) - Valamiért gyakran a városok déli (néha a keleti) negyede a szegénységgel asszociálódik (persze kivételek vannak), már más is észrevette:
www.city-data.com/forum/city-vs-city/1927935-there-any-cities-affluent-south-sides.html
Nem tudom, hogy Houston "South Park" negyede milyen, de egyszer véletlenül befordultam Seattle "South Park" részére és... Hát nem volt szívderítő.

Muscari 2015.05.20. 00:10:58

@kék madár: te is fiam, Brutus, akarom monani kékmadár? Én is oda jártam, nem olyan régen felnőtt fejjel.

Muscari 2015.05.20. 00:15:44

@Mirjam2: én nem vagyok benne biztos, hogy egy 15 éves fiúnak az elég. Ha bemegy a Mekibe simán 5 font felett vann egy olyan menü, amivel jól is lakik.
Persze ha reggelit meg vacsorát kapnak külön, akkor elég lehet, de egy teljes napi kajálásra nem hiszem.

qkuc 2015.05.20. 00:16:56

@FutureFry: Hm, hát ezt a tézis sem erősíteni, sem cáfolni nem tudom ... Nekem az az élmény elég maradandó volt, többek közöt. Az volt az ott sincs kolbászból a kerítés pillanat.

kék madár 2015.05.20. 00:18:12

@Muscari: felnott fejjel? az mar bűn. Nekem az a mentsegem, hogy nem nem voltam donteskepes : )

Muscari 2015.05.20. 00:21:56

@Der echte Weihnachtsmann: egy fish and chips olyan 7-8 fonttól kezdődik. Egy pohár forró csoki két - három font. A szelet pizzát nem tudom, de egy evës valahova beülve minimum 5 font. Gondolom nem teszkós croissant-"t akar majd enni (bár az is finom)
Kisboltokban csipszet, csokit, üdítőt tud venni.

A közlekedésre a másik tizes naponta az kell sajnos, de azzal jó sokat metrózhat majd.
Mikor mennek?

Muscari 2015.05.20. 00:23:43

@kék madár: én a tanulás öröméért tanultam, meg szeretem a növényeket. Nagyon élveztem, de a diplomámra még nem volt szükségem eddig

kék madár 2015.05.20. 00:26:52

@FutureFry: azert ez sok varosra nem igaz, de ne is a nevet, hanem a tenyleges foldrajzi elhelyezkedest nezzuk

kék madár 2015.05.20. 00:27:54

@Muscari: en szeretem a novenyeket csak ok utalnak engem.
:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 00:58:26

OFF
Krasznahorkai nyerte az idei Man Booker International díjat
(direkt angolul kerestem inkább a hírekben, bár magyarul is megvan már mindenhol)
www.themanbookerprize.com/news/winner-2015-man-booker-international-prize

kék madár 2015.05.20. 01:04:34

@qkuc: vele mar volt par jo randim, de a vege annak is szakitas lett

blackhairlady 2015.05.20. 01:25:40

@FutureFry: Itt is benne van a veszelyes helyek listajaban.

blackhairlady 2015.05.20. 01:29:18

@qkuc: Elhiszem, hogy maradando elmenyt nyujtott:)
Nekem ilyenem a bevandorlasi hivatalban volt a repteren. ott veglegesitettek a pairokat, ujjlenyomatot vettek, rndes tintasat. kozben hallgattuk a beszelgetest a hataror es a bejutni szandekozo emberkek kozott. Mintha egy filmbe kerultem volna, alig vartuk mar, hogy szabaduljunk, a hangnem valami brutalis volt. n
Persze nem velunk, mi rendben voltunk, nagyon kedvesek, segitokeszek voltak, de a tobbiekkel, hat nem szerettem volna a helyukben lenni.

blackhairlady 2015.05.20. 01:31:11

@qkuc: Nalam kaktusz meg nem maradt elve:( Vagy kiszarad vagy kirohad.

FutureFry 2015.05.20. 01:51:46

@mojyo: "a nyugati kultura ket legnagyszerubb es legfontosabb intezmenye, a Victoria & Albert Muzeum ..."

A legnagyobb pókselyemből szőtt aranyaszínű ruhadarabok miatt?
www.vam.ac.uk/content/articles/g/golden-spider-silk/
Bár úgy nézem nincs már kiállítva..

FutureFry 2015.05.20. 01:56:38

@blackhair-lady: Én egyszer egy olyan tapizós, intimszférába túrkálós, zsebkifordítós, papírátnézős motozást kaptam a TSA-től, hogy egy keletnémet határőr is megirigyelhette volna (amin egyébként szintén átestem, úgyhogy volt összehasonlítási alap).

FutureFry 2015.05.20. 01:58:10

@blackhair-lady: Ah, a South Park ezek szerint csak rajzfilmként biztonságos...

puhacica 2015.05.20. 07:13:52

@Der echte Weihnachtsmann: szerintem a £10 keves. ha bejon pl. hozzank kajalni, siman ott fog hagyni £13-ot es ez csak egy hambi, sult krumpli, udito. mondjuk a meki a felebol megvan. a keszetel valoban olcsobb, de nem hiszem, hogy mondjuk a sohoban a kisboltbol fog lasagnet venni, amit se megmelegiteni, se normalisan megenni nem tud. inkabb adj neki tobbet, legfeljebb hazaviszi.

2015.05.20. 07:45:54

@Muscari: Fish & chips 7-8 fonttol, ti hol veszitek? :) De komolyan, ahol en / mi vesszuk ott messze nem ennyi, inkabb 4-5, de biztosan van ennyiert is a belvarosban. Abban igazad van hogy egy kamasz fiunak lehet hogy nem eleg a tiz font, en magambol indultam ki...

2015.05.20. 07:48:38

@puhacica: Na ez az, hogy azert a ti araitok nem atlagosak... En evekig ettem minden nap London belvarosaban, van egy csomo sokkal olcsobb opcio es nem csak a lasagna a kisboltbol (? - nem is tudtam hogy van ilyen), persze egy kamasz fiu valoszinuleg tobbet eszik mint en.

puhacica 2015.05.20. 07:56:35

@Mirjam2: persze, nem atlagosak, de a kirandulo kamasz fiuk ritkan keresgelik az olcso opciokat, inkabb beulnek az elso helyre, ami az utjukba akad. :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.20. 08:15:35

@puhacica: köszi neked is az info-t.:D

@Muscari: Elvileg jövö aprilis vege, de ez meg valtozhat.

Busszal fognak menni, ugyhogy csak a ket szabadnapjukon kell egyeb közlejedesre költenie, ha meg be tudja jarni London-t 10 fontbol akkor AZ nem is tünik olyan soknak.

2015.05.20. 08:37:51

@Dragonlady (Bp, Hun): Wow! En mar magyarul sem ertettem soha mit akart irni. De mindenesetre szuper. Elkepzeltem ahogy megprobaljak kiejteni a nevet angolul a dijatadon...

2015.05.20. 08:41:45

@puhacica: Hat, nem tudom, nekem 13 font egy kisebb etkezesre soknak tunik, pedig tobb a jovedelmem mint egy atlagos kamasz fiunak :). Egyebkent minden sarkon van Pret vagy hasonlo ahol lehet oriasi szendvicseket es hasonlokat kapni 3-4-5 fontert.

2015.05.20. 08:44:47

@Mirjam2: Ja es a szendvicset, levest stb. megmelegitik mindenhol (pl. Starbucks, Pret, EAT stb.) szoval nem kell hidegen enni.

qkuc 2015.05.20. 09:38:19

@kék madár: szegééény, :) én is így vagyok egyébként, még a kaktusz is kidöglött, pedig locsolgattam, énekeltem is neki, :D. egyedül egy sárkányfa él kitartóan 10 éve ....

M. Péter 2015.05.20. 09:47:39

@Der echte Weihnachtsmann: 16 éven alulinak lehet 11-15 Zip Oystercardot venni, de ezt jóval az utazás előtt meg kell rendelni, vagy van még papíralapú gyerek hetijegy, ott lehet választani, hogy melyik zónákra legyen érvényes. A papíralapú jegyeket próbáljak kivezetni, ezért lehet, hogy jövőre már más lesz a helyzet.

Mme.Brioche 2015.05.20. 10:47:46

@Taxomükke: én sosem hallottam ilyen egyév-szabályról, sőt ami azt illeti, hallatlan mennyiségű szabija volt a férjemnek az állami szektorban, 45 nap egy évben, amit rögtön első évtől ki is vehetett, és a nyakára is jártak, hogy vegye ki mindet. Eleinte nem is tudtunk mit kezdeni ilyen tömérdek ránkaszkadt szabaidővel hirtelen (mert itt még ügyelni se kellett), de aztán valahogy sikerült hozzászokni :-))

puhacica 2015.05.20. 11:24:37

@Mirjam2: nem egyrol beszelunk. en arrol irok, hogy gyakran latom, hogy csoportok berongyolnak, mert az elso bejon es a tobbi is megy utana. kirandulo gyerekeknel ez normalis, egyutt akarnak maradni. es mi van, ha az elso epp hozzank ter be? nem azt mondom, hogy olcsobban nem lehet, hanem hogy ilyen is van, erre is fel kell keszulni. gondolom senki nem szeretne, ha a gyereke csak nezne a tobbit, amig azok esznek, mert nem adott eleg koltopenzt.

Muscari 2015.05.20. 11:33:37

@Mirjam2: gondoltam, hogy magadból indultál ki, nekem meg van egy nagy fiam, annyit tud enni, mint a család többi tagja együtt :-)

Nyilván lehet olcsó helyeket találni, főleg Kelet Londonban, de mondjuk az ADSA kajáldájában is 7 font, pedig az nem egy posh hely.
A Télapó fia meg a belvárosban fog mozogni, ott fish and chips - et főleg pubokban talál.

Én nagyon szeretem a kis tipikus angol kajáldákat, ahol English breakfast-ot árulnak, de az is olyan 5 font körül van, a belvárosban szintén nincs túl sok belőlük. Van egy nagyon jó az uUxbridge metróállomáson, ha valaki arra jár ne hagyja ki.

Muscari 2015.05.20. 13:11:33

@Mirjam2: ha iszik is mellé valamit, az újabb két három font. Egy panini a Starfucksban 4-4.5, plusz egy ital mondjuk 2.50
Erikának igaza van, és kell hagyni jócskán, a fiúk nem fogják tudni eldönteni, hogy mi az olcsó hely.

Hacsak nem állandóan Meki, KFC és társait járják majd, amit azért el tudok képzelni :-) Tíz font akkor is kicsit szűkös.

2015.05.20. 17:55:36

@puhacica: @Muscari: Oke, en valoban magambol indultam ki, abbol a szempontbol is hogy kamasz koromban nem tudtam volna egy draga helyen enni csak azert mert a tobbiek ott esznek, de igazatok van abban hogy sokan szerencsesebb helyzetben vannak, foleg akik eljutnak osztalykirandulason Londonba. Csak azt remelem (az apa penztarcajanak erdekeben :))) hogy nem egy olyan etterembe fognak beterni veletlenul ahol tobbszaz font egy ebed, olyanbol is van boven Londonban...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása