oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 19. 06:46,  Hétköznapi hőstörténet 394 komment

2015. május 19. 06:46 Határátkelő

Hétköznapi hőstörténet

Egy ideig gondolkoztam, milyen címet adjak a mai posztnak, és végül arra jutottam, egy igazi hétköznapi hőstörténettel van dolgunk: hétköznapi, mert nem történik benne semmilyen különösebb kaland, csak két ember próbál meg a saját erejéből boldogulni. Ugyanakkor hőstörténet is, hiszen Dóri és párja a mindennapokat végigharcolva jutottak el addig, ahol ma tartanak. Csupán emlékeztetőül: legutóbb ott hagytuk abba, hogy hívták őket azzal, hogy egy gazdag család keres Dél-Angliába egy párt, aki besegít a mindennapjaikba. Ők pedig elvállalták…

nagy-britannia_udvarhaz_foto_netarrantman.JPGA kép illusztráció (fotó: NETarrantMan)

„Az új család, mint kiderült, nagyon gazdag és befolyásos volt. Egy erdő mellett laktak egy hatalmas házban, ahol még Winston Churchill is járt. Mi kaptunk egy cottage-ot a családtól és használatra egy autót. A fizetésünk heti £150 font volt kettőnknek. Én vezettem a háztartást, „neveltem” három gyereket (5, 7 és 9 évesek). A párom volt felelős a kertért, állatokért.

Persze eleinte minden szép és jó volt, de már hozzászoktunk, ha elmúlik a varázslatos 3 hét , akkor mindig jönnek az extrák: tudsz-e este babysittelni…

De végre jól éreztük magunkat. Nagyon szép volt a hely. Csöndes, semmi stressz. Eleinte csak két kutya volt. Ahogy telt az idő, beszereztek pónikat a gyerekeknek és lovakat maguknak, alpakákat, nyulakat, galambokat, tyúkot. Sokat viccelődtünk azon, hogy lassan állatkertet nyithatnak.

Persze sosem a megbeszélt 5 órát dolgoztuk. Az első időszak után kaptunk fizetésemelést, mert nagyon meg voltak elégedve velünk. Így már heti £210 kaptunk, de ezt majdnem félre is tudtuk tenni, alig jártunk el.

A gyerekek elég elkényeztetettek voltak, mindent lehetett nekik, nagyon nehéz volt őket kordában tartani. Jól emlékszem, pár hete lehettünk ott, mikor a szülők bejelentették, hogy ők elmennek 5 napra és a 3 gyereket ránk hagyják. Rendesen bepánikoltam, de túléltük.

Hajmeresztő történetek és Harry Potter iskolája

Róluk nagyon sokat tudnék mesélni. Két évet töltöttünk náluk, és akadtak hajmeresztő történetek is!

Talán ami most eszembe jut az az, amikor ebédeltek, én pedig mosogattam. A két nagy mindig jól megvolt, de sokat cukkolták a kicsit. Aki éppen akkor megelégelte a dolgot, fölállt, lekapott egy hosszú kést a tartóból, és azzal kezdte el üldözni a bátyját az asztal körül.

Máskor a főnökasszonyunk lova (nagyon hatalmas volt!) megelégelte az állandó csapkodást és ahogy felült rá, ledobta a hátáról, és bevágtatott az erdőbe, majd az ablakból néztük, ahogy az összes frissen ültetett füvet felszedte a ház körül a vágtatással, és még sorolhatnám.

Azt mondanom sem kell, hogy a gyerekek magániskolába jártak, ami 45 percre volt tőlünk kocsival. Az iskola úgy nézett ki, mint a Harry Potter című filmben. Így felnőtt fejjel kicsit irigylem őket. Mindent megkaptak, jó iskolába jártak, mindig utaztak valamerre, vadászni jártak, bármit megtehettek, kipróbálhattak.

Egyébként a nagypapa volt a kőgazdag. Volt egy egész falujuk, váruk a tengerparton, bejáratosak voltak a királyi palotába.

A két év alatt kaptunk még fizetésemelést, és elvileg nagyon szerettek minket. A gyerekek is hozzánk szoktak (bár az ő életükben jöttek-mentek a felvigyázók). Ha még két évet kibírtunk volna, nyugdíjas munkánk lett volna, mivel a gyerekek bentlakásos suliba mentek és csak ritkán járnak haza. De úgy éreztük, itt az idő, hogy a saját lábunkra álljunk.

Irány London!

Így aztán 2007-ben eljöttünk tőlük fel, Londonba. A párom saját kertészeti céget alapított (volt hol gyakorolnia), persze időbe telt, és a félretett pénzünket befektettük gépekbe, autóba.

Hála az égnek, sikerült neki. Rengeteg munkája van, nem is győzi! Sok ember dolgozott neki, de egy-két év alatt mindenki „kiégett” mellőle. 12-16 órákat dolgozott, főleg nyáron. De sok ügyfele van, és nagyon szeretik.

Ám most eljutottunk egy pontra, amikor el kell dönteni, hogyan tovább. Harminc felett vagyunk, ezt a munkát nem tudja élete végéig csinálni, Így is fáj mindene a folyamatos munkától, hiszen már 8 éve csinálja.

Közben 2009-ben nagy aggódás után megszületett a lányunk, aki menet közben szépen növöget, angol iskolába jár.

2013-ban 13 év után összeházasodtunk. Nem kapkodtuk el! Volt időnk kiismerni egymást, és a kapcsolatunk minden évvel csak erősebb lett. Nem terheltük le a családjainkat kölcsönnel, kifizettük magunknak és olyan esküvőt rendeztünk, amilyenre vágytunk!

A legjobb az volt az egészben, hogy a lányom volt a koszorúslányom, aki bájosan és büszkén vitte előttünk a gyűrűnket és örök emlék marad neki, hogy ott lehetett az esküvőnkön.

Szerettünk volna itt házat venni, de irreálisan magas árak vannak Londonban és vidéken is. Már egy kisebb lakás is £300 ezer. Hiába van a páromnak 8 éve saját vállalkozása, a bank nem ad hitelt rá. Esetleg £60 ezret, abból viszont semmit sem veszünk. Viszont már nyolc éve fizetjük az albérletet, ha jól összeszámoljuk, lassan kifizetjük már a tulajnak a hitelt.

Az egészségügy, bár ingyenes, de nem sok mindent ér. Ahhoz pedig túl messze vagyunk, hogy hazaszaladgáljunk orvoshoz.

Iskolai furcsaságok

Az iskola elmegy, bár már 5 évesen írnak, olvasnak, összeadnak, ami szerintem kb. az otthoni 2. osztálynak felel meg. Viszont fogalmam sincs mit és hogyan tanulnak. Nem hoznak haza semmit, de érzem a fejetlenséget a háttérben.

Össze-vissza kapkodnak, nincs rendszer, ami alapján tanulnak. Nekem sokszor vannak dolgok, amik meglepőek az otthoni oktatáshoz képest, például nem asztalnál ülnek, hanem sokszor a hideg földön és ott is írnak, az ebédlőben nincs fűtés, ezért kabátban esznek, a tanárok nem foglalkoznak azzal, hogy ki hogyan megy ki az udvarra (télen például pólóban), nem viselhetnek fülbevalót, télen is kis topánkában jártak, nem mehettek csizmában, és még sorolhatnám.

Összegezve: a párom a jelenleginél többet nem tud keresni, hitelt nem kapunk, az egészségügy kakik, az oktatás sem a legjobb (pedig az ő sulija itt még nagyon jónak számít és vadi új).

Újabb váltás, új élet

Így tavasszal úgy döntöttünk elköltözünk. Berlinbe. Sok jót hallottunk róla. Vannak ott ismerősök. Próbáltunk nemzetközi sulit, de sajnos már nem volt hely, így a lányunk német iskolába megy. Ő nagyon várja.

Az albérleti árak sokkal kedvezőbbek. A félretett kis pénzünkből már most tudnánk venni egy kis farmot vidéken (de még gyűjtünk hozzá). Az az álmunk, hogy farmunk legyen egy szép helyen. Most talán valóra válik!

A lehetőségek is jobbnak tűnnek, és közelebb vagyunk a családhoz is (autóval kb. 12 óra). Persze aggódunk rendesen, hiszen itt mindent magunk mögött hagyunk, és egy új életet kezdünk egy idegen országban. De egyszer mér megcsináltuk, már erősebbek vagyunk, sokat tanultunk, itt az idő! :)

Már nagyon várjuk! Végre valóra válhatnak az álmaink! Amíg együtt vagyunk, teljesen mindegy, hol élünk!

Minden olvasónak nagyon szép nyarat kívánok, és azt, hogy valósítsák meg az álmaikat!”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr147471212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.19. 07:37:13

Bátraké a szerencse.
:)
Költözéshez:
"Sok jót hallottunk róla."
Erre alapozni, biztos jó ötlet?

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 07:52:20

hááát, nem tudom

amúgy Berlin autóval közelebb van, mint London repcsivel? ki autózik ma európában 12 órákat amikor van fapados?

Mme.Brioche 2015.05.19. 07:54:46

@pappito: az, akinek már a reptérig eljutni is legalább 12 óra :-))
Egyébként autóval kényelmesebb, és lehet hozni-vinni cuccokat.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.19. 07:56:24

@pappito: Ha megy az egész család, akkor fapaddal már nem éri meg.

wuaaa 2015.05.19. 07:58:43

Hát a címen én még gondolkoztam volna egy kicsit...

Muscari 2015.05.19. 08:07:25

Hát sok sikert a posztolónak, ez elég meredek váltás. Nyilván Berlin sokkal olcsóbb, mint London, de találnak vajon munkát is?
Mennyire jól beszélnek németül?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.19. 08:07:29

Hm...A költözeshez es az almok valora valtasahoz sok sikert kivanok a csaladnak! A többi..inkabb nem kommentalom,nem akarok senkit megbantani.A cimvalasztas szerintem sem szerencses,mondjuk ez HA kompetenciaja,nem a mi dolgunk..
Összessegeben ugyanazt tudom irni,amit mar korabban irtam a roluk szolo törtenetekhez: nem szimpatikus ahogy hozzaallnak a dolgokhoz.Berlinben mi nem fog nekik tetszeni???
Jo,nem gonoszkodom.Persze,sehol nem lehet minden tökeletes,de akkor is...

csőcsere 2015.05.19. 08:11:48

Köszönöm, ez nagyon jólesett a reggeli mennyei eper mellé.
Egészséget, boldogságot, minden jót kívánok a poszternek!

andaluzkutya 2015.05.19. 08:33:07

@pappito: Én pl. ha pár napnál hosszabb időre megyek, akkor mindig autóval, bár az kb. 20-24 óra komppal. Nem kell számolgatni, hogy mit rakok be, Mo.-n se vagyok megkötve, és ha legalább hárman megyünk, jobban megéri, mint a repjegy (a Norwegian árakban annyira nem fapados...). És még van lehetőség egy nagybevásárlásra Mo-n, vagy Dániában.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.05.19. 08:33:10

Én is csak azt tudom mondani amit már többen előttem: hááááát....sok sikert a tervekhez. Majd megírhatná a folytatást hogy miként alakult.

Shebelle 2015.05.19. 08:38:20

Mint múltkor is, most is felemás érzéseket váltott ki belőlem a cikk. De aztán beláttam, nem vagyunk egyformák, mindenki máshogy áll hozzá bizonyos dolgokhoz. Csak szerencsét kívánok, mert úgy látom csak arra alapoz a család, de másra nincs is szükségük, mert tudom keményen tudnak dolgozni, bár kérdés mennyire érdemes olyan szituációban is, mikor nem teljesen éri meg számukra. Az ő döntésük.

rumitom 2015.05.19. 08:40:07

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): azert 8 evig egy helyben voltak es a babysitterek kozott sem hiszem hogy altalanos hogy 2 eveket egy helyen lehuzzanak.

Gratula a posztolonak, minden nagyobb valtas egy felfrissules is egyben. Uj motivacio.

Shebelle 2015.05.19. 08:40:31

@pappito: Például én, aki gyáva nyuszi a repüléshez egy rossz landolás miatt! :( És több cuccot is lehet vinni, pl. az utazás-undoros macskát :D

Muscari 2015.05.19. 08:43:27

Nem értem ezt a nagy ellemszenvet az angol oktatás sal szemben. Persze kevesebb lexikális tudást ad, mint a magyar, meg még sok baja van, de angolok tízmilliói felnőttek rajta, élnek, dolgoznak, boldogulnak. Egyetemre is mennek, nem csak magániskolából
Most ne jöjjön senki a sok segélyen élővel, meg lehet nézni a funkcionális analfabéták számát otthon is. Nagyon sok múlik azon, hogy a szülők mennyit foglalkoznak a gyerekkel és hogy mennyit olvas.

Ha már ennyire az oktatás a szempont, én inkább Finnországba mentem volna.

Idelőj, Mr. Long, ha jössz :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 08:44:14

az az erzesem, hogy 13 ev utan meg mindig keresik a helyuket. ..

wuaaa 2015.05.19. 08:44:38

@andaluzkutya: Előtte légy kipihent, utána egy napig halott vagy. Visszafelé ugyanaz. Egy-egy napot számolni csak az útra ezért kicsit önbecsapásnak tűnik nekem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 08:45:40

mondjuk a hosok pont kimaradtak..

Muscari 2015.05.19. 08:46:04

@pappito: nem mindegy, hogy hányan mentek. Négy embernek mindig jóval olcsóbb autóval menni, és annyi cuccot viszel, ammennyit akarsz (vagy befér) Perzze ez csak bizonyos távolságon belül érvényes.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 08:47:15

@Shebelle: dolgozni tudnak, az latszik. donteni kevesbe.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 08:57:18

@Muscari: itt mintha nem annyira az oktatas, hemem az iskolai korulmenyek miatt lenne panasz...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.05.19. 08:57:28

Itt érzek némi ellentmondást:
"ezt a munkát nem tudja élete végéig csinálni, Így is fáj mindene a folyamatos munkától, hiszen már 8 éve csinálja."
vs.
"Az az álmunk, hogy farmunk legyen egy szép helyen. "

Szerintem, egy farmon is marha sok a meló. Ha már 8 év uán elég, a hátralévő évtizedekben mi lesz?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.19. 08:57:50

@rumitom: En nem is a munkamoraljukat kifogasoltam.Söt,igazabol nem kifogasoltam semmit.Valahogy fura nekem ez az egesz...na mindegy,nem vagyunk egyformak,de ezt mar szerintem irtam.

andaluzkutya 2015.05.19. 08:58:11

@wuaaa [nor]: Én még fiatal vagyok, úgyhogy bírom :)
Amúgy én úgy szoktam, hogy a délutáni komppal megyek, így este 8 körül vagyok Dániában, egész éjjel vezetek, így kb. másnap 11-12 körül megérkezünk, ugye várnak ebéddel, társasággal, úgyhogy lefekszem kb. este 10-kor, reggel nyolckor frissen és üdén ébredek. De lehet, hogy szerencsés alkat vagyok, vagy az ügyeletek miatt megszoktam, hogy nem mindig van lehetőség aludni.
De ami tényleg kell, hogy indulásnál viszonylag pihent legyek, de ez errefelé megoldható.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.19. 08:58:51

@Muscari: nekem azert furcsa az iskola leszolasa, mert o maga mondja, hogy semmit nem tud rola. En biztos alaposabban tajekozodnek, angol iskolakban lehet a szuloknek ott logni onkentes segitokent pl es akkor legalabb kepben lehetett volna. Kotve hiszem, hogy nincs rendszer....max nehez osszerakni a kepet abbol, amit otthon mesel a kisgyerek. Na mindegy :-/

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.19. 09:06:20

@Dragonlady (Bp, Hun): igen,ezt en is furcsanak talaltam hogy leszolja ugy,hogy nem tud rola semmit.Az elejen en sem sok mindent tudtam az itteni iskolarendszerröl,a lanyok tevekenysegeröl sem sokat,de informalodtam,nezegettem a dolgait es mara összeallt a kep ( Persze minden evfolyam uj kihivas lesz szerintem,marmint nekem-ö mar ebben a közegben szocializalodik).
Szumma: en is ezt kritizaltam a postban finoman,hogy nem tud semmit es megis pocskondiazza a dolgokat.Akkor minek ment oda,illetve minek maradt ott???

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.19. 09:07:14

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): elirtam a hozzaszolasomban: lanyok helyett lanyom ( egy van csak)... :)

Golf2 2015.05.19. 09:08:47

@diggerdriver: A Vágásiból is színházigazgató lett...

Golf2 2015.05.19. 09:08:48

Akkor németül is meg kell tanulni.Érdekes poszt,azt hittem happy end lesz.

catnip cupcake 2015.05.19. 09:08:48

Jól indult a történet, aztán a végére csak befutott a szinte már szokásosnak mondható iskola- és NHS-szidás. Az itteni iskolákról nincs tapasztalatom, de az egészségügy messze nem olyan rossz, mint amit írnak.
Remélem Berlinben jól mennek a dolgaik.

Golf2 2015.05.19. 09:08:48

Szerintem kár feladni ilyen hosszú 8-10év angliai tartózkodást.Ismerősöm 3éve van kinn és már lakást vett a párjával Londonban hitelre 220ért.10-15fontos òrabérből.A pasija már 6éve van kinn.

2015.05.19. 09:16:57

Nem akarom kritizalni a posztolot, remelem bejon nekik Berlin... Teny hogy a nemet 'allami' egeszsegugy jobb mint a brit, az is teny hogy tulajdonkeppen nem allami hanem kotelezik arra az embereket hogy privat cegeknek fizessenek. Azt gondolom tudja mar a posztolo hogy ha van munkajuk, ha nincs, az egeszsegbiztositast kotelezo lesz fizetni az egesz csalad utan amig Nemetorszagban laknak - nem tudom harmukra mennyi, egy emberre minimum kb. 150 euro havonta. Az ellatas atlagosan jobb mint az NHS, viszont nem is adjak ezt 'ingyen'.

Ami az iskolai korulmenyeket illeti: ez egy altalanos dolog az angoloknal hogy nem futik tul a hazakat, kozos helyisegeket nem futik, stb. Van aki nem szereti ezt, de en pl. annak ellenere hogy rosszul birom a hideget, azt gondolom hogy ez racionalisabb es egeszsegesebb mint mindig mindent 30 fokra kifuteni peldaul. Del-Angliaban nincs annyira hideg hogy mindenhol szukseg legyen futesre, es a gyerekeknek is jobb ha ehhez szoknak hozza, illetve igazan meleg ruhakra sincs szukseg mivel telen sincsen annyira hideg mint pl. Mo.on.

wuaaa 2015.05.19. 09:18:22

@andaluzkutya: :)))) ..hát öregnek én se mondanám még magamat, de már nem akarok ilyen meneteket abszolválni. A legrosszabb, amikor észreveszem magamon, hogy már bambulok, menni meg muszáj. Vagy ha kifogsz egy végig ablaktörlős menetet, hazaérsz, lefekszel, becsukod a szemed és ugyanazt látod tovább.. :)) Áááá, nem visz már rá a lelkiismeret, hogy a saját és mások életét veszélyeztessem, nem beszariság, felelősségérzet.

2015.05.19. 09:23:27

@Golf2: Igen, ezen en is csodalkoztam hogy nem kaptak hitelt, ez gondolom azert van mert a ferj maganvallalkozo es arra a jovedelemre nehezebb hitelt kapni mint alkalmazotti jovedelemre ami 'fix'. Ezt is meg lehet oldani persze kulonbozo strategiakkal ha tudatosan tervez valaki, pl. a feleseg esetleg alkalmazottkent dolgozik par evet hogy egyutt tobb hitelt tudjanak felvenni, vagy Londonon kivulre koltoznek, stb. De ugy tunik ok ugy ereztek hogy mindez nem erte volna meg nekik - vegulis az o eletuk.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.19. 09:24:51

@Mirjam2: nagyon egyet ertek az irasoddal,bar az angol egeszsegügyet nem,a nemeter pedig csak kevesse ismerem.A füteshez: itt nalunk sincsenek tulfütve a helyisegek az iskolaban,es ami meg erdekes,hogy a gyerekek minden aldott nap kinn tizoraiznak,akar esik,akar fuj-1-2 extrem hideg es esös nap volt a mult evben is amikor a lanyom meselte,hogy nem voltak kinn.

2015.05.19. 09:30:49

@catnip cupcake: Szerintem azert ezt a kettot 'szidjak' sokan (marmint iskola es egeszsegugy) mert ezek nagyon kulonboznek a magyartol, es sokan emiatt automatikusan 'rossznak' itelik oket. Ezt meg is ertem, vegulis ez a ket terulet fontos az ember eleteben (foleg ha gyereke van) es ha nem tudja megszokni, nem szereti a brit rendszert, az elegge ranyomhatja a belyeget a mindennapi eletere. A nemet rendszer (iskola es egeszsegugy) sokkal jobban hasonlit a magyarra mint a brit, igy szerintem racionalis dontes lehet sok magyar szamara inkabb Nemetorszagot valasztani, felteve hogy beszelnek nemetul es realis eselyuk van ra hogy munkat talaljanak.

andaluzkutya 2015.05.19. 09:30:52

@wuaaa [nor]: Mondjuk az velem is előfordult már, hogy elkezdtem bambulni, de akkor megállok és alszom egy órát, az általában elég. Megállni meg tényleg nem beszariság, de én (még) általában jól bírom...

SzZoole 2015.05.19. 09:46:54

@Golf2: Londonban lakast £220 ezerert???
Hol,melyik reszen?

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 09:47:49

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): én még emlékszem, amikor az enyémek kicsik voltak, télen az oviban ebéd után téli kezeslábasban, meg többréteg takaróban aludtak az ovi teraszán, ha csak hideg volt, de nem volt extrém időjárás.

ma nem tudom persze, hogyan van.

2015.05.19. 09:50:13

Mi a barati korunkbol kifolyolag jo par angollal talalkoztunk akik Nemetorszagba koltoztek es el voltak ajulva tole hogy minden mennyivel jobb mint Angliaban - pl. a hazak minosege, lakhatasi koltseg, iskolak stb. Van akinek nagyon bejon. De magas szintu nemet nyelvtudas es hasznalhato szakma nelkul nem hiszem hogy igazi alternativa lenne egy angol / brit hatterrel rendelkezo embernek. Figyelembe kell venni a kulturalis kulonbsegeket is, pl. Nemetorszagban sokkal jobban szamitanak a kepzettseget igazolo papirok mint Angliaban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 09:52:39

"mikor a szülők bejelentették, hogy ők elmennek 5 napra és a 3 gyereket ránk hagyják. "

Asztakurv@, és ha a bébisintérek, kertgondozók (nem a poszt-tolóék, csak úgy általánosságban mondom) is lelépnek, meg előtte összeszednek minden értéket, akkor mi történik a gyerekekkel?Az ilyen "szülőket" fel kéne nyomni a rendőrségen...Döbbenet.

A napi 12-16 óra az q kemény lehet, le a kalappal előtte.

Sok sikert nekik részemről viszont.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.19. 09:54:06

@Golf2:
Tudom. Budaörsön.
Attól még borzasztó színész.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 09:55:34

@pappito: Mi autózunk speciel, akár 2x2 napokat is...Nem mondom, hogy kellemes, de ha ugyanazon kényelmet számítok, nem sokkal olcsobb a repülő.Így viszont egy csomó dolgot tudok otthonról hozni, kocsijavíttatást otthon csinálni, ami visszahozza a különbözetet.Részünkről így viselhető, és nincs az a sz*páshalmaz, ami a repüléssel jár.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.19. 09:55:45

@~~Babette~~: lanyom het eves,Magyarorszagon jart bölcsödebe es meg akkor is divott ez a kinn esznek,kinn alszanak stilus,nekem ez nagyon bejött akkor is.Telen volt hogy bundazsakban aludt a gyerek,ugy talaltam meg kinn,nyaron meg szunyoghalos-baldachinos agycsodaban...:) Kicsi volt ( 10 honapos ) amikor kezdte a bölcsit,de nagyon jol viselte es nagyon odafigyeltek ra,semmi baj nem volt.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.05.19. 09:57:29

@~~Babette~~: OFF: nem tudom lattad e,a tegnapi poszt alatt valaszoltam a kerdesedre,a hajos dolgokkal kapcsolatban,. Egyebkent mutattam ferjecskemnek tegnap este a videot,nagyon tetszett neki-persze jot nosztalgiazott rajta.

ON

2015.05.19. 09:57:54

@Zoole[uk]: Gondolom vagy egyszobas, vagy Londonon kivul van.

SzZoole 2015.05.19. 10:00:54

@Mirjam2: Persze,tudom,hogy van enyiert,de oda joerzesu emberek nem nagyon koltoznek.

firg_firg 2015.05.19. 10:01:54

Matekozok, de a heti 150 GBP (de meg a 210 is), ket embernek szerintem rohadt keves. Meg akkor is ha kapnak egy kunyhot meg egy autot hasznalatra es csak 5 orat dolgoznak.

Az 5 oras munkaidot sem ertem (feltetelezzuk, hogy fejenkent es nem kettonek) Benntlako hazi alkalmazott es csak 5 orat varnak el kogazdagek? Butlerjuk nem is volt? Akkor annyira nem kogazdagok mint azot ott Downton Abbey-ben.

Azt sem ertem milyen vallalkozas az ami jol megy, sokat dolgozik a ferj (12-16 oras tempo mellett nem csodalom ha "kiegnek" a "mellette dolgozok"), de csak 60k kolcsont kapna a banktol. Sok a munka, sok az ugyfel, szeretik is, de sokat is keres? Valami nem stimmel nekem.

2015.05.19. 10:10:11

@firg_firg: Van ilyen hogy gazdag britek rosszul fizetett kelet-europai dolgozora bizzak a gyerekuket, pedig siman megengedhetnek maguknak anyagilag hogy sokkal tobb penzert kepzett nanny-t es hazvezetonot alkalmazzanak. Tapasztalatbol tudom... Ja es jellemzoen nem az ilyen gazdag emberek szavaznak a UKIP-re peldaul, nekik nagyon is jo uzlet hogy beengedik az alacsonyan kepzett kelet-europai bevandorlokat.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.05.19. 10:12:59

@~~Babette~~: ezt egy picit itelkezonek erzem... vagy ismered oket szemelyesen? en olvastan 1-2 bejegyzesuket de nem erzem ugy, hogy biralhatnam oket.

Kulonben meg a poszt pozitiv, ok teli vannak remenyekkel, hat en is pozitiv vagyok es sok sikert kivanok nekik.

MRN 2015.05.19. 10:12:59

Érdekes poszt. Valóban, mintha még mindig keresésben lennének. Nekem egyébként eszembe jutott az a kézenfekvő megoldás is, hogy akár vissza is jöhetnének Magyarországra. A megtakarításukból valószínűleg itt bőven futná az áhított farmra, mert vidéken "gombokért" vehetnének tanyát - elindíthatnának egy új életet. Talán valamelyest beszél a gyerek magyarul, mert Németországban szegény kezdheti nulláról, ha eddig nem tanult németül.
Tudom, sokan azt mondanák erre, hülyeség, mert a hazai helyzet, meg a negatív hangulat, stb. ...

Golf2 2015.05.19. 10:12:59

Legalább az angol állampolgárság megvan ennyi idő után?

Golf2 2015.05.19. 10:12:59

@Mirjam2 Én inkább angol nyelvterületre mennék a helyükben 10év Anglia után.

Herr Géza 2015.05.19. 10:18:28

@Mirjam2: "...pl. Nemetorszagban sokkal jobban szamitanak a kepzettseget igazolo papirok mint Angliaban."
:D Mondjuk én még nem sűrűn mutogattam a papírjaimat..... Ellenben olyan összefüggésben igaz, ugyanakkor pozitívum, hogy itt többre mész egy szakmai végzettséget igazoló papír birtokában, de németországi referencia nélkül. A kezdést ez mindenképpen megkönnyíti. (Na persze kazánkovácsnak jelentkezve itt sem ér sokat a népművelés-könyvtár szakos diploma.... :)))) )

2015.05.19. 10:24:58

@Herr Géza: Ha jol emlekszem te mernok vagy es errol gondolom van papirod... Angliaban diploma / szakkepzettseg nelkul is realis eselyed van egy egesz csomo allas betoltesere, sokkal jobban szamit a munkatapasztalat es a 'ratermettseg' mint Nemetorszagban. Nekem tarsadalomtudomanybol van diplomam, nem pont nepmuveles de hasonloan elvont dolog, es viszonylag jo karriert tudtam ezzel befutni Angliaban, bar teny hogy nem muszaki teruleten. Viszont Nemetorszagban ugyanez a diploma, sot egy masik, gyakorlatiasabb vegzettsegem is, ertektelen papirnak bizonyult.

Herr Géza 2015.05.19. 10:27:06

Mellesleg Berlin: nagyon trendi hely lett Európában, de az álláspiac még nem igazán vette még ezt tudomásul (annál inkább a lakbérek és az ingatlanárak.....). Az biztos, hogy humán végzettséggel jobbak az esélyek, mint a többi tradicionálisan bevándorlóvonzó nagyvárosban, műszakiként viszont még mindig elég no-go. Jó "iparosként" (pl. kertész) viszont egész Németország csodaország, vállalkozóként azonban nagyon nem elég a "bitte-ein-bier-aber-hamar" szintű némettudás.

firg_firg 2015.05.19. 10:27:48

@MRN: Mo-n, videken, tanyat, gombokert.

Aztan masodik este bekopogtat a Lakatos csalad aprja-nagyja husangokkal felfegyverkezve.

Te meg 1 honap mulva (miutan valami arra tevedo megtalalta a hulladat) csak egy futo cikk leszel mondjuk a Bors-ban. Meg a hiradoba se kerulsz be.

Sok sikert.

2015.05.19. 10:28:26

@MRN: Erre en is gondoltam, biztos hogy nem hulyeseg, gondolom szemelyes okaik vannak ra hogy miert nem Mo. mellett dontottek.

firg_firg 2015.05.19. 10:29:27

@Mirjam2: akkor gondolom annyira nem szerethetik a gyerekeiket, ha ehberert dolgozo szolgakra bizzak szemuk fenyet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 10:32:42

@Andras125: "ezt egy picit itelkezonek erzem"

rosszul.

viszont beleestél abba a csapdába, amibe sokan.
nem fogok utánaolvasni, meg kutatgatni, hogy véleményt nyilváníthassak itt a blogon. annyiból mondok véleményt, amit közöl velem. ez szórakozás, nem kutatási feladat.

fhdgy 2015.05.19. 10:34:15

@Mirjam2: Én dolgoztam Németországban, még Grünekarte program keretében. Ehhez ugye feltétel a felsőfokú végzettség. Azt mondtam, hogy matematikus vagyok, programozóként dolgozom ( mind a kettő igaz is ). Azt mondták, hogy jó, kellek. Esküszöm, hogy a diplomámat se a cég, se a munkavállalást engedélyező hivatal, soha nem kérte, soha senkinek nem kellett megmutatnom. Számít akkor a papír?

qkuc 2015.05.19. 10:34:51

Minden olvasónak nagyon szép nyarat kívánok, és azt, hogy valósítsák meg az álmaikat!”

Köszi, :).

2015.05.19. 10:35:35

@firg_firg: Vilagszerte eleg elterjedt gyakorlat hogy jomodu emberek alacsonyan fizetett 'idegenekre' bizzak a gyerekeiket, pl. a Kozel-Keleten es Azsia egyes reszein szinte minden csalad ezt csinalja, es a gyarmatositok kozott is elterjedt gyakorlat volt, illetve Afrikaban a feherek kozott, stb.

qkuc 2015.05.19. 10:37:26

@diggerdriver: Miért? :) Hogyhogy a lakótelepi batman jutott róla eszedbe? :D

2015.05.19. 10:38:28

@fhdgy: Ez erdekes tortenet, mindenesetre nekem az a tapasztalatom hogy allasokra valo jelentkezesnel elvarnak egy sztenderd 'csomagot', aminek a resze a vegzettseget igazolo papirok masolata es irasbeli referenciak az elozo munkahelyekrol. Biztosan vannak olyanok is akik enelkul talaltak allast.

fhdgy 2015.05.19. 10:45:13

@Mirjam2: Igen, ha valaki már dolgozott Németországban, akkor egy újabb helyen szeretik kérni az (Arbeits)Zeugnis-t, az előző munkahely írásos véleményét. Tapasztalatból azt mondom, hogy ez nekik fontosabb, mint a diploma másolata.

Herr Géza 2015.05.19. 10:50:17

@Mirjam2: Éppen azért "nyomtam" meg a mondat elején azt, hogy "nekem"... Műszaki területen, az itteni gazdaság motorjának számító középvállalkozásoknál a mai napig rengetegen dolgoznak mérnöki munkakörben úgy, hogy legtöbbjük nemhogy egyetemet, de főiskolát is csak kívülről látott. Amikor én az első cégemhez kikerültem, megdöbbenve fedeztem fel néhány hónap után, hogy a területén műszaki úttörőnek számító 100 fős cégnél a komoly mérnöki munkát végző kb. 30 emberből ötnek van mérnöki diplomája: a cégvezetőnek (56-os magyar), az ő asszisztenseként itt dolgozó és mellette a doktoriját ösztöndíjjal író magyar ifjú titánnak és nekünk hármunknak, akik kölcsönemberként jöttünk ki egy magyar cégtől :)))) Ezen kívül volt még egy főiskolát végzett mérnök (70-es években disszidált magyar :))) ) és slussz. A cég akkor már nyugdíj előtt álló műszaki igazgatójának, nagy szakmai doyenjének egy darab elektrotechnikusi papírja volt. No persze a céget is egy amatőr feltaláló és hegedűművész alapította egy gazdasági szakemberrel együtt a hatvanas években.... :D

2015.05.19. 10:50:38

@fhdgy: Lehet, de az elso / elozo munkahelyet is nehez vagy lehetetlen megkapni nem megfelelo vegzettseggel. Nekem az az erzesem / tapasztalatom hogy Angliaban rugalmasabban allnak ehhez hozza, sok munkat el lehet latni szakiranyu vegzettseg nelkul (pl. tanarseged, ovono, elado stb. stb.) amihez Nemetorszagban szukseges, vagy legalabbis ajanlott, a papir.

2015.05.19. 10:55:31

@Herr Géza: Oke, elhiszem. Egyebkent tenyleg nem akarok itt errol mindenkit mindenaron meggyozni hogy Nemetorszagban fontos a papir - nekem jelenleg mindegy mivel nem keresek ott munkat :). Csak gondoltam figyelmeztetem azokat akik UK-bol probalnak attelepulni oda hogy ezt is erdemes meggondolni, mert nekem ugy tunt hogy UK-hez kepest sokkal fontosabb a vegzettseg Nemetorszagban. De lehet hogy masoknak mas tapasztalataik vannak.

puhacica 2015.05.19. 10:57:44

hogyan lehetseges az, hogy Anglia szerte nem talalnak egy alkalmazottat se, aki birna a vallalkozas tempojat?

MRN 2015.05.19. 11:20:24

@firg_firg: Nem tudom, Magyarországon élsz-e, ha igen, hol. Ha nem, akkor nem tudom, hogy saját, korábbi tapasztalatból írtál, vagy csak hallottál rémsztorikat. Ahol én élek, pl. azon a környéken simán mernék venni egy tanyát. Vannak is a közelben, akik gazdálkodásból élnek, vagy "farmjuk" van, és nem történt még csak hasonló sem, mint amiről írtál. Nyilván vannak veszélyeztetettebb régiók (ahogy bárhol a világon), de azért vannak simán élhető helyek is. S az effajta élet nem jelent feltétlen elszigeteltséget sem ma már.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.19. 11:20:24

@Zka:

Dél-Afrika összes szomszédja szegényebb nála (Bostwanát leszámítva), sőt: egyes szomszéd államok SOKKAL szegényebbek. Mondjuk pl. Dél-Afrika és Mozambik között a különbség NAGYOBB mint mondjuk az EU leggazdagabb és legszegényebb állama (Luxemburg és Bulgária) között.

Márpedig a kirívóan szegény bevándorlókat sehol se szeretik.

Lehet találgatni honnan érkeznek a bevándorlók Dél-Afrikába! Megsúgom: a szegényebb szomszédoktól. Nem a botswanaiak vándorolnak be tönegesen, s nem is a szegényebb, de nem túl szegény namíbiaiak.

Esetenként etnikai feszültség is van a háttérben. A zuluk pl. nemigen szeretik a többi őshonos népet.

Golf2 2015.05.19. 11:20:24

@Zoole[uk]: 2szobás Londonban de pontos helyet nem tudok azért nem kevés pénz 220ezer.Vagy igen?

Golf2 2015.05.19. 11:20:24

@diggerdriver: nem budaörs hanem árpád híd pesti oldal elég jó színház

wuaaa 2015.05.19. 11:25:46

@puhacica: Azok után, amit megtudtál róluk a posztjaik alapján, te szeretnél nekik dolgozni?
Nem biztos, hogy a tempóval volt a baj. Ez az egyik fél verziója.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 11:27:37

@puhacica: Lehet, hogy ott is az van, mint sok más helyen, hogy a nem akarásnak nyögés a vége.Illetve lehet, hogy ők aprópénzért is dolgoznak, (lásd heti 160-210 font kettejüknek; hogy a faxba lehet ebből kijönni), ezért is van sok munkájuk; viszont ennyi pénz nem termel ki olyan munkaerőt, aki "rendes" fizetést kér...
De majd hátha jönnek, oszt elmondják...

Kiég3tt 2015.05.19. 11:27:38

Az elso ami az eszembe jutott: Emberek, akik nelkul szegenyebb lenne a vilag!

Tudok azonosulni az ertekrenddel, hozzaallassal es a celokkal.

Sok sikert, kitartast es egeszseget kivanok!

adg 2015.05.19. 11:29:29

@geegee: "Asztakurv@, és ha a bébisintérek, kertgondozók (nem a poszt-tolóék, csak úgy általánosságban mondom) is lelépnek, meg előtte összeszednek minden értéket, akkor mi történik a gyerekekkel?Az ilyen "szülőket" fel kéne nyomni a rendőrségen...Döbbenet."

Dobbenet? :D akkor is elvihetik a cuccot, amikor csak ugy siman nincsenek ktthon. Mennyivel egyszerubb.
Vannak olyan allasok, ahol szukseges némi bizalom a felek kozt. Akar egy takarito is ilyen, altalaban nincsenek otthon a haziak. Sot, sajat kulcsa van.
Ilyen van. :) dobbenet. Jo ez a szo, ezer eve nem hallottam.

qkuc 2015.05.19. 11:30:17

@~~Babette~~: Egész szórakoztató, :D: Lenne, ha ezt a szívást nem csinálná még végig sok-sok-sok ember, nekik részvétemet küldöm és a következő számot (no meg a NAV-nak is):

www.youtube.com/watch?v=kSwnatqhKog

:D

2015.05.19. 11:32:14

@Golf2: 2 szobas lakasert Londonban kimondottan keves penz, sajnos...

2015.05.19. 11:34:48

@adg [Au, Darwin]: Ez tenyleg igy van. Szamomra szemely szerint rejtely hogy hogyan bizhatnak meg az emberek ennyire az 'alkalmazottakban'. En eddig egyedul takaritokat 'alkalmaztam', de egyiket sem hagytam soha egyedul a lakasban vagy adtam nekik kulcsot, en ilyenre keptelen lennek, tulsagosan bizalmatlan vagyok hozza. Ugyanakkor vilagszerte altalanos gyakorlat.

bpetya75 2015.05.19. 11:38:56

@adg [Au, Darwin]:

A takarítás azért más, mint hogy a gyerekeimet rábízom két lényegében vadidegen emberre és lelépek pár hétre. Ez nem bizalom, hanem felelőtlenség.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 11:41:20

@pappito:
Izé... Én.
Időnként egyszerűbb. 12 óra semmi. Ráállítod a tempomatrta és mész mint a golyó. Ráadásul hétvégén kamionstop van. Meg sem állok Regensbourgig, vagy Passau-ig.
Aztán még egy szakasz és már Budapesten vagy. - Ja és elvileg bármikor. (ha szólnak Magyarországról, hogy valamiért "sürgősen" oda kell menni, másnap mehetünk)

Fapadossal? - Kijutni Charleroi-ba két óra szintén. Indulás előtt ott kell lenni, ledani a fapados parkolóban a kocsit. A fapados buszosa sürget, hogy siessünk. Vissza meg esetleg nem férünk be, és este 10-kor még várunk három nyűgös gyerekkel még 20 percet.
Szóval odaút 2 óra, korábban érkezni, lecuccolás felcuccolás biztonsági ellenőzrés az 1,5 óra plusz. Repülés 2 óra. Még Ferihegyről fél-egy óra. Így máris 6 óra körül vagyunk. Sok megszakítással.
(Nem vihetsz magaddal sok mindent. (lagalábbis mi célszerűen szoktunk emnni, egy vagy két hátizsákal a három gyerek mellett)
Mondjuk így is fele idő, de sok macera.

Szóval szerintem időnként így érdemes, időnként úgy.

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a fapados a jobb. MIndkettőnek van előnye.

(persze ez most ne vonatkozik a UK-sokra, ahol nyilván nem opció)

bpetya75 2015.05.19. 11:41:36

@bpetya75:

Oké, nem pár hét, "csak" öt nap. Akkor is gáz.

SzZoole 2015.05.19. 11:42:54

@Golf2: Nem keves penz ez teny,de ennyi penzert normalis helyen,nem kiemelt,nem tudsz 2 szoba+nappalis lakast venni,csak valami lepukkant gettos reszen,sajnos:(
Normalis helyen,3,4,5,6-os zonaban,inkabb £300-350 ezertol kezdodnek a 2 szoba+nappali lakas arak.
Az 1-es zonaban egy ilyen lakas ara akar £2-3 millio is lehet.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 11:43:55

@tableno:
Ez jó kérdés. Főleg, meg miután mér voltak a Côte d'Azur-on, ezért csak van valami kis francia ami rájuk ragadt. Meg persze a helyismeret is meg van.

adg 2015.05.19. 11:44:52

Az iskolas resz leszamitva szerintem nem rosz ez a poszt. Jobb, mint barmelyik "en es gyulolt exhazam" palyamu eddig.

--------

Na akkor friss elmeny. Jott hozzank az irodaba egy ugyfel a mult heten, nyekergett hogy faj a dereka meg a hata, elmegy massziroztatni. Nem rohog meg!
Szoval most visszajott ujra, es elmeselte, hogy befaradt a nem messze levo masszazs szalonba, kis angolul alig beszelo azsiai lanykat megkerdezte, hogy mennyi lenne egy masszazs.
- 100 buks
- what?? 100 buks for a bloody massage, jeez, darwin is a fucking expensive place, mate.
- sex too.
- oh, really? Good

Rogton megkedvelte darwint.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 11:45:27

@adg [Au, Darwin]: Én is azt mondom elsősorban, amit @bpetya75: is, jelesül, hogy a gyerekeket otthagyják se szó, se beszéd.Ez kib@szottul felelőtlen dolog, simán elvenném tőlük.
A lopás, az igen, az megtörténhet máskor is, de 3-4-5 nap alatt sokkal messzebbre jutnak, mintha még aznap kiderül.

És sajnos én ilyen gyanakvó vagyok, 33 év magyarországi szocializációt nem lehet csak úgy hipphopp kitörölni...
Ezért se fogok sohase kulcsot adni egy ilehet...dolgozónak, bentlakásról meg pláne szó se lehet...

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 11:48:11

@geegee: "nincs az a sz*páshalmaz, ami a repüléssel jár."

2-3 óra repkedés (plusz2-3 óra reptéri baszmogás) vs. 2x2 nap autókázás?
nagyon más fogalmaink vannak nekünk a szopáshalmazról :)

pasztasuta 2015.05.19. 11:49:46

@bpetya75: en voltam ilyen csaladnal au-pair: szulok majd minden heten business trippen voltak 2-3-4 napig, en voltam a 2 gyerekkel egyedul. nem hiszem, hogy nagyon egyedi eset lenne az au-pairek vilagaban.

soad1221 2015.05.19. 11:50:05

@adg [Au, Darwin]: ez ott alapszolgáltatás? :D

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 11:54:56

@Hari Seldon 2: jó nyilván bécsből én se repülnék, ha mindenáron Bp-re akarnék menni, de itt előre foglalok parkolót (a shuttle buszuk elvisz a terminálomhoz, érkezéskor meg vissza a kocsimhoz) a reptéren csak a kötelezőket csinálom végig (biztonsági izék), visszafelé ugyanez.
ráadásul csomó európai városban van valamiféle közlekedés a reptérről
meg én nem cuccolok, nem cipelem a fél házat magammal

az mondjuk jó érv, hogy a túloldalon is van autód, ha azzal mész, de hát azt bérelni is lehet

adg 2015.05.19. 11:55:41

@bpetya75: en sem csinalnam, de ez nem ritka. Nem tudom, mennyi a par het, de minimalisan ki lehet ismerni azert ennyi ido alatt is egymast. Es nem irta, de lehet, hogy volt meg valami ismeros vagy akarki, aki szinten ranezett a dolgokra.
Mondjuk valoban eleg kicsik voltak meg, ez igaz.

@Mirjam2: nejem hazvezetget mostanaban. Volt olyan haz, ahova ugy kapott kulcsot, hogy soha nem talakozott a haziakkal. Valaki ajanlotta, es ez eleg volt. Eltelt vagy ket harom alkalom, mikor megismerkedtek, elotte csak sms meg telefon. Megmondtak, hol lesz a kulcs es mit kell csinalni.
Eleg furcsa volt nekunk is. Amugy mindenhova kapott sajat kulcsot kb az elso alkalommal.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 11:56:56

@Muscari:

"Most ne jöjjön senki a sok segélyen élővel, meg lehet nézni a funkcionális analfabéták számát otthon is."

Tökéletesen igazad van. Az itteni oktatás egyszerűen más jellegű.
Pont ma nézetm egy oktatási segéd DVD-t a bevásárlóközpontban.
Ez egy érettségire való felkészítő anyag födrajzból.
Ilyenek voltak benne. EU politikai kihívások. Iszlám hatása, radikalizmus hatása veszélyei. Venezuela Chávez után... Egysült Államok, Kína két hatalom összehasomlítása, helyezete.
Stb... Egy nagyon komoly áttekintés a világ helyzetéről.

Kédezz már meg egy magyar gimnazistát, ki az a Chávez... Garantálom, hogy gőze sincs.

Persze beleverik a fejébe, hogy Venezuela fővárosa Caracas. Kész. Egy év múlva fogalma sem lesz róla.

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 11:57:36

@qkuc: ehm, a gazdasági ojságíró aki még soha nem csinálta meg az adóbevallását és szerinte az egész felesleges és unalmas

ühüm... hát elginkább elkeserítő, amellett, hogy elég hülyén van megoldva a dolog, de akkor is.

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 12:03:26

@Hari Seldon 2: "Persze beleverik a fejébe, hogy Venezuela fővárosa Caracas. Kész. Egy év múlva fogalma sem lesz róla."

az a baj, hogy ha emlékszik is, csak erre emlékszik. Caracas.
ezt a köznyelv komoly lexikális tudásnak tartja valamiféle félreértés miatt, és ezt hiányolja az angolszász oktatásból. Pedig ez egy teljesen érdektelen tény Venezuelával kapcsolatban.

Én arra emlékszem, hogy Burkina Faso fővárosa Ouagadougou (remélem jól irtam), de ezen kívül pont szart se tudok Burkina Fasoról. És ha ezt is elfelejteném, az se számítana :)

MRN 2015.05.19. 12:07:25

@geegee: Egy időben én magam is jártam takarítani egy házhoz hetente. Az első pár alkalom után kaptam kulcsot a tulajtól. Többnyire nem volt otthon, de ha igen, akkor is lement az alagsorba (garázs, műhely, miegyéb volt lent) piálni. :)
Fent a kecóban az asztalon elöl hagyott mindig mindent, bakkártyákat, pénzt, stb. Engem zavart, nem őt. Úgy töröltem le az asztalt, hogy pl. felemeltem a bankkártyát, és pontosan ugyanoda tettem vissza...
Biztos nem vagyok egyedül, szóval kishazánkban se mindenki lop.

Golf2 2015.05.19. 12:07:25

@Zoole[uk]: összesen 2szoba tehát nappali +1. Nem hiszem hogy rossz helyen a srác 6év alatt már ismerős,részleteket nem tudok.Én meg sokallottam a 80-90millát átszámítva 1éve.Bár már budán is 50milla 80nm garázzsal.

Mr Long 2015.05.19. 12:07:30

@Muscari: Nem lovok, veemenyek kulonboznek. Nem mondtam, hogy a lexikalis jobb, csak nekem az angol nem tetszik.

adg 2015.05.19. 12:07:46

@geegee: oke, ertem az allaspontot. Mondjuk a lany feladata volt a haztartas es a gyerekek amugy is. Persze az mas, mint 5 napig non stop. De azert nem szo nelkul mentek el a haziak, bejelentettek, hogy mennek.
Na mindegy, mondtam, en sem csinalnam, de nem feltetlenul tunik olyan oriasi felelotlensegnek, mert nem ismerunk - legalabbis en - minden reszletet.
Nekem ugy tunik, hogy arra hagytak a gyerekeket, aki amugy is vigyazni szokott rajuk az utobbi par hetben.

bpetya75 2015.05.19. 12:11:17

@pasztasuta:

Nem kétlem, hogy így van. De ennek olyan következményei vannak a szülő-gyerek kapcsolatban, meg úgy egyáltalán a gyerek emberré válása során, amit én nem vállalnék be akkor sem, ha lenne rá keret.

@adg [Au, Darwin]:

"Nem tudom, mennyi a par het, de minimalisan ki lehet ismerni azert ennyi ido alatt is egymast."

Mivel olyan nagyon már nem vagy fiatal, azt kell gondoljam, hogy roppant szerencsés vagy, mert ezek szerint csupa könnyen kiismerhető emberrel hozott össze a sors ;-)

@geegee:

Ezt a fajta szocializációt szerintem ne sajnáld. Egyre több helyen lesz erre szükség szerintem.

Mr Long 2015.05.19. 12:12:40

@Muscari: Btw akar igy is lehetne : de magyarok tízmilliói felnőttek rajta, élnek, dolgoznak, boldogulnak. Bar lehet a tizmilliok igy tulzas, dehat kisebb nemzetrol is beszelunk.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 12:13:45

@MRN:
"A megtakarításukból valószínűleg itt bőven futná az áhított farmra, mert vidéken "gombokért" vehetnének tanyát - elindíthatnának egy új életet."

Meg elvinnék a GOMBOKAT is, ha nem betonozzák le... He-he.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 12:16:09

@Hari Seldon 2: Na, hát eszondom én is, kb ezt hoztam ki egy korábbi hozzászólásban szintén.Egy dolog az effektív két óra repülési idő, és egy másik a háztól házig tartó akár 10-12 óra, bőröndökkel való szopásh, meg a nyávogó gyerek általi idegeskedés.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 12:19:47

@adg [Au, Darwin]: mindig tisztázni kell, hogy milyen szervet, testrészt kell masszíroztatni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 12:21:20

@pappito: Kb tizen írtuk be, egymástól függetlenül hogy mi az ábra a repüléssel...De persze ettől simán lehet véleménykülönbségünk a kifejezésről...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 12:24:43

@pappito: a reptérről van közlekedés, persze, csak éppen nagyon nem ingyen, nem azonnal indul stb.A bérautó meg horror árú Európában, kis szar dodzsemekért is annyit kérnek két hétre, hogy meg is lehetne abból venni is már...
De nincs ezzel gond, te így közlekedsz, én meg úgy...

qkuc 2015.05.19. 12:25:25

@pappito: amire sikerült kitöltögetni a számlázó programra vonatkozó nyomtatványt, addig le káromkodtam az összes szentet, aki csak létezik ........, :D. Maga a program működése sem egyszerű már.

Én rábízom a munkaadóra, hogy csinálja meg nekem, :).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 12:30:56

@pappito: "Én arra emlékszem, hogy Burkina Faso fővárosa Ouagadougou (remélem jól irtam), de ezen kívül pont szart se tudok Burkina Fasoról. "
Na, nekem is pont ez maradt meg az összes afrikai főváros közül...: Ennyire ostoba nevű település nem lehet még egy...
:D

andaluzkutya 2015.05.19. 12:32:50

@Mirjam2: Öt év külföld után nekem meg az a furcsa, hogy hogy működhet bármi is úgy, ha nem bízunk meg az alkalmazottakban... Pl. itt az irodámhoz lényegében még kb. 200 embernek van kulcsa és vannak jópáran (többek között takarítók) akik rendszeresen bejárnak. Soha, semmi nem tünt még el, mindig minden ugyanott volt, pedig mindig kiteszem az asztalra amikor beérkezem a pénztárcámat, amiben benne van bankártya, hitelkártya, jogosítvány, minden. De pl. magyar szemnek az is meglepő lehet, hogy itt kint van az utcán a ház mellett estére a bicikli (nem filléres), vagy kocsiban látható helyen a GPS, stb. stb. Én alkalmazkodtam ehhez, most arra kell figyelnem, hogy amikor Mo-ra utazom, akkor ne hagyjak semmit a kocsiban látható helyen :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 12:37:45

@geegee: 12 óra a kocsiban (pláne 2 nap) nem okoz nyávogó gyerekt?

amúgy a repüléssel kapcsolatos szopáshalmaz volt nekem ismeretlen, nekem egy reptéri csekin-csekáut sokkal kiszámíthatóbb mint 12 óra az autóban random balesettel, tereléssel, dugóval, útdíjjal, "kérjük üljön át másik járműbe" üzenettel :)

pláne amióta van otthon előre kinyomtatott beszállókártya meg minden előre online letudott bigyó

biztos én vagyok tök béna, hogy 12 óra vezetés után használhatatlan vagyok és közben is meg kell állni ki tudja hányszor, pláne ha gyerek is van.

most megnézegettem direkt, hogy miket vezetgettem le anno (Bp-Barcelona, Bp-Zurich) és hát a térkép csak az ideálist mutatja, húsz óra vs két és fél óra repcsizés, nekem nem a repülés tűnik szopásnak. bár mondjuk bcn-ről könnyű bemenni a városba, az igaz.

Mr Long 2015.05.19. 12:39:42

@pappito: Nekem tervem, hogy vonattal megyek egyszer budapestre innen. Alig 24 ora az ut :) Bar par oram van londonban, parizsban, meg egy nemet nagyvarosban. Bar attol tartok londonig leerve barmikor borulhat a menetrend...

Hari Seldon 2 2015.05.19. 12:39:43

@geegee:

Ezért mondtam, hogy van amikor jobb a fapados, van amikor nem. Tavaly simány ment a repülés. Idén Johanna külön akar ülni, de nem akarja magát bekapcsolni. - Magyarázd el egy 2,5 évesnek, hogy szabály. Ja és ne másszon át folyoton az ülések alatt. Én ülök egy sorban a csapat egyik részével Mme Seldon a másik sorban. Átmászás a vágott almáért, vagy vissza a cukorért, kifestőért, színes ceruzákért, IKEÁ-s üdítős dobozért, hercegnős könyvért, teljesen természtes. A két óra alatt két kilómétert másznak oda vissza. Ha nem mászhat akkor az lesz a baj.
Tavaly jobb volt. Pont abban a kormban voltak, hogy a nagyok közül legalább az egyik alszik, Johanna meg türelmes volt. Idén nagyon mozgásigényes lett, viszont nem lehet megmagyarázni, hogy fel és leszálláskor be kell csatolni.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 12:41:29

@geegee:
Már megérte hogy így nevezzék.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 12:44:08

@pappito:
"12 óra a kocsiban (pláne 2 nap) nem okoz nyávogó gyerekt?"
Meglepődsz de nem. Persze ehhez el kell indulni éjfél körül. Alszanak Passau környékéig. Az reggel 8 óra. Utána reggeli, vendéglőben. Beltéri játszósarok. Egy - másfél óra ugrálás, Utána még hat óra simán megy.

skaven 2015.05.19. 12:44:45

@Golf2: a kornyekunkon pl 700-900k kozott vannak a ket szobas lakasok.
felesegem kolleganoje vmi 280 korul vett egy egy szobas (vagy talan egy studiot) lakast maganak, de az wembley utan van valahol.

szoval az az osszeg azert eleg alacsonynak tunik.

andaluzkutya 2015.05.19. 12:46:17

@Hari Seldon 2: Nekem idén izgalmas lesz, 1800 km, egyedüli felnőttként, két gyerekkel (8 és 7 évesek) :)

fhdgy 2015.05.19. 12:48:56

@Hari Seldon 2: "Regensbourg" ez qrvára fájt!

fhdgy 2015.05.19. 12:53:44

@Hari Seldon 2: Mi köze van a földrajzhoz Cháveznek???

P.Elliot 2015.05.19. 13:02:49

A posztolonak es a ferjenek nagyon nehez elete van ahogy elnezem. Munka, munka es megtobb munka.Es eddig apropenzert dolgoztak. Es meg nincs vege. Tudjak-e vajon hogy micsoda kemeny elet van egy farmon akkor is ha csak sajat kedvtelesukre veszik? Ha meg megelni akarnak belole akkor annyit kell majd dolgozniuk hogy este csak agyba zuhannak, ha meg allatot is tartanak ahhoz meg ejjel is ki kell menni ha valami zur van. Es gepek kellenek amibol meg az aprobbak is dragak.
Sok amerikai farmon jartam eletemben mert szeretek toluk kozvetlenul vasarolni es imadom a hangulatukat, lattam mivel jar. A lakoi, felnottek, gyerekek orokke munkaban vannak, ezt csinalni, azt, meg meg amazt, a bejovo penz apropenz ahhoz mint amennyit dolgoztak erte. Ha meg allatok vannak akkor az maga a bolondokhaza.
A posztolo es ferje eljegyeztek magukat a munkaval ha farmot vesznek, mikor jut ido kirandulni, nyaralni menni? Ugy sejtem hogy soha mert helyettest iszonyu draga allitani meg jelentkezo sem lesz. Kislanyuk ugy fog emlekezni a gyerekkorara hogy soha a szulokkel egy felhotlen munka es aggodas nelkuli napjuk nem volt es lazitasrol szo sem lehetett.
Ha a ferj mar most is betegre dolgozta magat akkor ott majd megjobban.
Nem kene az a farm. Valami 8 oras normalis munka mindkettojuknek es nyugalom vegre hiszen eddig is nagyon gorongyos volt az utjuk. Ha meg vagynak egy tanyara, nem hiszem hogy otthon nem talalnanak egy normalisat ahol nem kell megszakadni a munkaban. Beszelgetek evek ota egy novel akiknek tanyajuk es lovaik vannak/5 darab/meg kertjuk sincs, azt mondta hogy amiota megvan a tanya azota ok meg vendegsegbe sem tudnak menni egyszerre, csak kulon-kulon, valakinek otthon kell lenni allandoan pedig szabadtartasu lovak, vegiglegelik a napot. Mas allat a kutyakon kivul nincs is.
Valahogy nekem ugy jon le vagy a posztolo irja felreerthetoen hogy a dontesekben a ferje dont, o csak koveti hogy hogy legyen. Ha ez igy van akkor eressze csak le a labat a foldre kemenyen es szoljon bele. A ferj elobb-utobb belebetegszik a sok munkaba es a maganeletuk csak holmi beszelgetesekbol fog allni, lazitas semmi. A kislany is csak erre fog emlekezni amikor nagy lesz es el fog menekulni arrol a farmrol, a munkatol.
Csak egy kerdes, a kislany nem hianyolja majd az angol baratnoket? Ugy egyebkent, vannak kinnt rokonaik? Pl. Nemetorszagban?
A poszt nagyon jo, jol irja le az eletuket. Egyebkent sok szerencset kivanok hozza de egy kis lazitast is vegre....

wuaaa 2015.05.19. 13:05:42

@andaluzkutya:
- a céges parkolóban mindig az autóban hagyom a kulcsot
- az öltözőben mindenki szekrénye nyitva van
- bárki bárhová leteszi a tárcáját, a tabletjét vagy a telefonját tölteni
- ha munkaidő alatt elugrok valahová, a kollégák gyakran megkérnek, hogy vegyek nekik kaját vagy cigit útközben, odaadják a bankkártyájukat egy ráragasztott cetlin a pinnel..(mert kp.ugye senkinél sincs)

pasztasuta 2015.05.19. 13:15:06

@bpetya75: cserebe amikor otthon voltak akkor mindig a gyerekekkel voltak akar otthon, akar valami programon.
nyilvan nem ez a legidealisabb felallas, de ettol fuggetlenul nekem nem tuntek boldogtalanoknak.

Herr Géza 2015.05.19. 13:15:47

@fhdgy: Hiába no, a csigazabálók..... :)))))

kardio1 2015.05.19. 13:16:49

@fhdgy: ő már francia :-)
Ja mégsem: Regensburgot franciául Ratisbonne-nak mondják...

Herr Géza 2015.05.19. 13:19:37

@andaluzkutya: Én pl. a ház előtt be sem zárom a kocsit. Sokszor benne marad a pénztárcám is... Ha már viszik az autót, legalább tudjanak tankolni is...... :))))))

skaven 2015.05.19. 13:19:49

@Mr Long (UK): csutortok/penteken szetnezunk ott, aztan meg a nyaron vegigjarjuk az esetlegesen szobajoheto helyeket londonban is, aztan kb mire dontenenk addigra kiderul hogy mi lesz az EU-s szavazassal, azt azert megvarnam. :) ha esetleg kilepnek, akkor az talan csokkenti az arakat. meglatjuk majd, nem fogjuk elsietni a dontest. foleg hogy becsuszott egy uj munkahely itt londonban mult heten tok varatlanul egy egesz konkret fizetesemelessel... :)

skaven 2015.05.19. 13:19:49

@Mr Long (UK): amugy a templomtorony brutal, 9 emelet... hulye lennek ha megvennem :D
mondjuk a macskak szerintem jol ellennenek. a kutya kevesbe. :(

Golf2 2015.05.19. 13:19:49

@skaven: hát lehet hogy kis lakás csak nagyobbnak mondták nem tudom de a 220at fixre mondták 1 éve.

2015.05.19. 13:20:25

@andaluzkutya: Angliaban nagyon gyakori a biciklilopas. Ez extrem pelda, de egyszer Londonnak egy draga reszen dolgoztam egy 'open plan' irodaban a foldszinten, es az egyik munkatarsam nagyon draga biciklijet, ami belul volt, a bejarati ajto moge tamasztva, ellopta egy besurrano tolvaj, mikozben en es masok dolgoztunk, az ajtotol nem tul messze...

P.Elliot 2015.05.19. 13:21:02

@Mirjam2: Itt is kulcsot adnak a takaritonak ugy hogy neha nem is lattak oket, sot a jovoben sem, a haziak elmennek dolgozni, iskolaba, mire hazaernek tiszta a lakas, a takarito elment. Nincs tobb lopas mint amennyi egyebkent is lenne egy ellenorzott dolgozonal.
Jo, nem teszik ki az asztalra az ekszereket meg a penzt hogy itt van, ez van itthon de nem is nagyon dugjak el. Valahogy nagyobb a bizalom az emberekben, valoban.
Most meg jobb a helyzet a megfigyelo kamerak vilagaban, valoban utana lehet nezni hogy mit csinalt az illeto. De nem hiszem hogy erdekelne akarkit hogy hogy takaritott, kiveve ha valoban eltunt valami ertekes.
Valaki meselte nekem hogy a takarito ferfija/ van ilyen is, ferfi is dolgozik ilyet/, folyton megitta a tejet a hutobol, amire hazamentek sosem volt belole, mehettek vasarolni, szolni nem akartak erte, / a ferfiak mindig ehesek, mondta a munkaltato feleseg nevetgelve,/.vettek neki is, rairtak hogy latjak hogy tejivo, ez az ove. Nekem az volt furcsa hogy a dolgozo nyitogatja a hutot es eszik is belole, de ha ezeknek nem furcsa akkor egye. Sosem lettem volna ra kepes...
Szoval nekunk magyaroknak furcsa ez a hozzaallas, ezeknek nem. Meg meg sok orszagban nem...

adg 2015.05.19. 13:21:46

@wuaaa [nor]: most hallottam, hogy az egyik irodankban a meleti parton nagyon meves a parkolohely, es az udvarin egymas hegyen hatan allnak a kocsik, siman blokkoljak egymast, beallnak egymas ele. Nincs egyszeruen mashogy hely. Ezert van egy tal a recepcion, mindenki oda teszi a kocsikulcsat. Ha mennel el es utban van valaki, akkor kiturod a megfelelo kulcsot, es kilogisztikazod magad.
Nem tul hatekony ugyan, de nem volt mas lehetoseg, es egyszerubb, mint ugraltatni a masikat. :)

bpetya75 2015.05.19. 13:23:11

@Hari Seldon 2:

Ez az éjszakai utazást nálunk is bevált. Igaz, csak Somogy-BAZ viszonylatban próbáltuk. A két nagy simán kibírná, de a kicsit feszt műsorozott a második órától. Tavaly kipróbáltuk az éjszakai utazást és bejött, úgyhogy idén is így csináljuk.

@pasztasuta:

Biztos lehet ezt jól is csinálni...

kardio1 2015.05.19. 13:26:02

@Hari Seldon 2: a collège-rol meg a lycée-rol tudnék neked mesélni. Nem igazán olyan hiper-szuper az oktatás, mint ahogy neked tűnik. Sajnos. Érdemes követni a most zajló vitát a kozoktatas reformjárol. Friss felmérés eredménye: a collège-bol kikerulok 20%-a matekból nulla...
Tény, hogy sok érdekeset tanulhatnak, de az alapok elsajatitasanak rovására. Az ellenzék szerint több időt kéne fordítani a fenntarthato fejlődés és más színes-szagos dolgok helyett a matek és a francia alapos elsajatitasara.

Mr Long 2015.05.19. 13:26:33

@adg [Au, Darwin]: Haveromek elott is keves a hely Pesten. Ok a telszamokat teszik ki a szelvedojukre. Ha valaki utban van neked, akkor felhivod, lejon es arrebb all.

adg 2015.05.19. 13:27:00

@Herr Géza: na ez mar igen. Ez az igazi hozzaallas, gondolsz arra, hogy egy autot nem eleg ellopni, azt fenn is kell tartani. Csak igy tovabb! Ne feljtsd a biztositast sem, meg esetleg par szendvicset is tarthatnal a kocsiban, ehesen nem jo vezetni. :)
Esetleg egy valtosofor, ha pl albaniaba vinnek az autot?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.19. 13:27:37

@Golf2:
Azt nem tudtam.
Budaörsön volt igazgató úgy tudom.

Mr Long 2015.05.19. 13:28:04

@kardio1: Franciaban meg beszel valaki franciaul?! Azt hittem ott csak afrikai es kozel-keleti nyelvek vannak hasznalatban.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 13:28:16

@fhdgy:
Jah, kérhem, én fransziásan írtam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.19. 13:28:59

@Golf2:
Igazgatónak lehet hogy jó.
A jó edző nem biztos hogy jó versenyző.

wuaaa 2015.05.19. 13:29:45

@adg [Au, Darwin]: Pozsonyban vannak lakótelepi parkolók, ahol ennek a kulcsnélküli változatát játszák az ott lakók, üresben, kézifék nélkül, bioenergiával.. :))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 13:31:13

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): en a vaskapun szarazfoldon mentem at, erdekes volt a folyorol nezni.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 13:31:21

@kardio1:
Hallom én is hogy most meg a nagy debat a reformról. Szinte minden adón erről megy a vita.
Kiváncsi vagyok mennyire fog változni még a koncepció.

tanato 2015.05.19. 13:32:05

@firg_firg: @Mirjam2: Igen általános jelenség volt/van?/sokfelé hogy a gazdag szülők a kisgyermekeiket idegen tanulatlan egyszerű származású lányokra bízták/Bízzák/Régen itthon is /pesztonkáknak hívták őket/ meg a gyarmatokon is általános volt ez.Természetesen nem volt veszélytelen a dolog a gyermekre nézve.Egyik leghíresebb eset amikor a későbbi Mata Hari a híres kémnő mindkét gyermekét megmérgezte egy a gazdáival elégedetlen szolgálólány,amikor a későbbi kémnő aki akkor egy a gyarmatokra beosztott holland tiszt felesége fiatal felesége volt Jáva szigetén Batáviában.És ez a tragédia váltotta ki a fiatalasszony életének gyökeres fordulatát,lecsúszását egészen a KIVÉGZÉSÉIG.

kardio1 2015.05.19. 13:32:20

@Mr Long (UK): csakúgy, mint nálatok az angol:-). Te már perfekt vagy hindibol?

Hari Seldon 2 2015.05.19. 13:33:19

@Hari Seldon 2:
De most komolyan: sokszor automatikusan berakom a o-t a -bourg- végű városoknál.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 13:34:33

@kardio1:
Ne viccelj, ők lengyelül beszélnek! Legalábbis az UKIP szerint.

kardio1 2015.05.19. 13:34:49

@Hari Seldon 2: 2017-ben úgyis hatályon kívül fogják helyezni, amit most a PS osszehoz :-) Szerencsére.

Mr Long 2015.05.19. 13:35:05

@kardio1: Konnyebb az arab :) Legalabbis tobb helyen lehet hallani az utcan.

fhdgy 2015.05.19. 13:36:25

@Hari Seldon 2: Büntetésből ez után el kell viselned, hogy én Neked mindig Straßburg-ot írok!

Hari Seldon 2 2015.05.19. 13:44:57

@fhdgy:
Nekem nem fáj. nem vagyok én strasbourgi.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 13:46:46

@Hari Seldon 2: erdemes lenne megnezned a magyar erettsegi feladatokat...
en nem voltam rossz tanulo, de most ugy tunt, a fizika, kemia olyan mernoki szint....

skaven 2015.05.19. 13:46:58

@P.Elliot: a kutyasetaltato no nalunk is rendszeresen kajalgat a cuccainkbol. eloszor meglepodtem mondjuk. :D de hat egy keksz vagy egy szendvics nem a vilag vege. amig elpakol maga utan addig nincs gond.

Golf2 2015.05.19. 13:46:58

@diggerdriver: Én se csípem már a szomszédokban is gyenge volt.Ja és az orbánnal focizik.

Hari Seldon 2 2015.05.19. 13:47:33

@kardio1:
Viszont neked a lányaid addigra éppen végeznek a középiskolában. Így ez most érinti őket. Másrészt, ha most addig passzírozzák, jobbról balról a témát, talán megegyeznek valami közös alapokban, és legalább egy része megmarad, mert egy része elfogadható a másik oldalnak is. Majd meglátjuk mire fut ki a dolog.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.05.19. 13:48:58

@Muscari:

Szerintem amig azt latjuk, hogy a bevandorlo gyerekek konnyen teljesitik az ittenivel iskolai szintet, addig az otthoni oktatassal nem lehet nagy problema.
Viszont amikor azt latom, hogy felnott ember 12-bol 10-et szamologep segitsegevel old meg, vagy hogy nem tud parosaval megszamolni valamit az mar elgondolkodtato, hogy az ittenivel igen.

Jo poszt volt. Sok sikert nekik. Batran valtani kell. Szamomra ez az EU legnagyobb hozadeka.

P.Elliot 2015.05.19. 13:51:55

@skaven: Szoval ott is ! Nekem nagyon furcsa volt amikor eloszor hallottam hogy az ebedelni lehet a munkaltato hutojebol is...

Hari Seldon 2 2015.05.19. 13:54:04

@~~Babette~~:
Ez is csak azt jelzi, hogy a poroszos oktatás rossz. Nyilván amikor tanultál benne voltál a témába, és meg tudtad csinálni. Miután nem foglalkoztál vele, törlődött.
Az az igazság,hogy az oktatás az egyik terület, amihez mindenki ért. A másik a foci.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.19. 13:58:34

@skaven:

Latin-Amerikában sok helyen árulnak kulccsal zárható hűtőszekrényt.

Ennek oka: ott van a gazda étele, nem nyúlhat bele a cseléd. A cselédnek külön hűtő van, olcsóbb élelmiszerrel. A gazdahűtőhöz csak a szakácsnak van kulcsa, de ő meg anyagi felelősséget visel.

qkuc 2015.05.19. 13:58:54

@fhdgy: neked miért? fájjon Regensburgnak, :D.

adg 2015.05.19. 14:02:26

@Mr Long (UK): ah, kezdetleges modszer, ugraltatni kell embertarsainkat. :)

@wuaaa [nor]: ez mar jobb, kell egy kis mozgas. Koszi a videot, nagyon jo. Townswille egy nagyon hangulatos kis nyugdijasvaros, ez lehetett kb az ev esemenye. :D. Kis tulzassal. De meg a rendorsegnek is ennyi ideje van, hogy ilyen kis filmeket fabrikaljon. Annyira van amugy felenk, mint feletek Vatikanvaros. :)

qkuc 2015.05.19. 14:05:08

@P.Elliot: Az enyémből ehet, sok mindent nem találna benne, :D.
Ellenben felfogadnék egy takker nénit, de én is ódzkodom magára hagyni ...

wuaaa 2015.05.19. 14:05:48

@adg [Au, Darwin]: Innen nézve felétek van.. :))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.19. 14:08:27

@geegee:

Tulajdonképpen csak azért tűnik idiótának, mert francia átírással terjedt el a neve. Ha magyarosan Vagadugunak írnánk, már nem tűnne furcsának.

P.Elliot 2015.05.19. 14:11:44

@qkuc: Oszinten szolva en sem szivesen hagynam magara, plane vadidegent de ha regebbrol ismernem akkor miert ne. Feltett dolgaim ugy sincsenek elol meg nem tartok igazan ertekes dolgot itthon.
A hutobol ehet eppen, semmit sem sajnalnek ha visszapakol rendesen csak ne igyon bele a telejdobozba meg a juiceokba hanem ontse ki maganak poharba.
Vagyis ha jol belegondolok nem is olyan egyszeru ha nem kezeli tisztan az elelmiszereket.

qkuc 2015.05.19. 14:14:13

@P.Elliot: Ez biztos valami rossz belém nevelt hatás, de olyan kínos lenne, ha ismerős járna takarítani, de megfogalmazni nem tudom miért érzem annak.

adg 2015.05.19. 14:15:54

@skaven: Egyszer ezer eve olvastam, hogy hogyan illik kulonbozo angolszasz orszagokban viselkedni vendegsegben. Ez elso kettot nem tudom ellenorizni, sosem jartam arra, de a harmadik az teljesen igaz.

Szoval anglia: amit eled tesznek, azt udvariasan megkoszonve elfogyasztod, aztan ennyi. Ha kinalnak meg, akkor esetleg eszel meg, inkabb szabadkozol.
Usa: ami ki van rakva lathato helyre, az szabad preda, nyugodtan vehetsz barmibol barmennyit.
Ausztralia: minden szabad preda, nyugodtan rarepulhetsz a hutore, szetnezhetsz a kamraban kis kajaert. Ami otthon van, abbol valaszthatsz. Hozol magadnak egy sort, csinalsz egy kavet, ami jol esik. Nincs lakat a huton.
Ez utobbi teljesen igy van. Gatlas nelkul jarjak korbe a vendegek a hazat, es csodalkoznak, ha mi nem ezt tesszuk.
Amikor eloszor voltunk vendegsegben, a vegen meg volt dobbenve a gazdi, hogy nem lattuk az uj haloszobabutorukat. (!) Hat korbe sem neztunk?

2015.05.19. 14:19:26

@tanato: Koszi a linket, mondjuk jellemzo hogy csak ilyeneket irnak Szaudi Arabiarol a magyar sajtoban, mikozben alapvetoen egesz jol le lehet itt elni ugy egy eletet hogy nem fejezik le az embert, sot... Mondjuk a szaudi sajto is ilyen, legalabbis az angol nyelvu amit en olvasok, valogatott remhirek jelennek meg mas orszagokrol. Egyebkent itt is elofordul hogy a cseledek megolik a rajuk bizott gyerekeket (szandekosan vagy veletlenul), ilyen esetekben gyakran halalra itelik es lefejezik a cseledlanyt, szoval pont temaba vag.

P.Elliot 2015.05.19. 14:19:56

@qkuc: Ugy ertettem hogy ismerem a takaritot hogy kicsoda, hogy hallottam mar a munkajararol, hogy baratoknal dolgozik es meg vannak elegedve vele. Ismerost, baratot en sem. Abbol ugysem lenne jo dolog mert nem mondhatod meg neki hogy szarul dolgozol, vagy nem mostad fel rendesen a konyhat meg ilyesmi mert abbol sertodes lenne. Ellenben amikor a baratnom beteg volt akkor atjartam hozza takaritani, fozni, megrendezni a gyerekeit mert nem tudtam volna elnezni hogy torott karokkal ilyet csinaljon.
De ingyen, tehat azt nyujtottam amit tudtam, nem volt mit szamonkerni.
Azota mar en is voltam olyan beteg hogy o jott at.
Szoval csakis ingyen alapon.

fhdgy 2015.05.19. 14:20:22

@qkuc: Tudod, több mint öt évet éltem Bajorországban. Az életem egy nagyon szép időszaka volt. Nosztalgiával gondolok rá. Hát ezért, érzelmi okok miatt!

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 14:22:09

@Hari Seldon 2: a focihoz egebkent nem ertek. azt se ertsm, miert nem kap mindegyik egy labdat.

P.Elliot 2015.05.19. 14:22:31

@adg [Au, Darwin]: Jo tudni. Eszembe se jutott volna bejarni a hazat. Itt ilyen nincs szokasban veletlenul sem. Sot nagyot is neznenek hogy mit keresel az emeleten?

2015.05.19. 14:23:36

@adg [Au, Darwin]: A masik kettorol nem tudok nyilatkozni, de Anglia stimmel. Klasszikus kerdes angol reggelinel: egy szelet toastot kersz, vagy kettot?

Muscari 2015.05.19. 14:30:59

@zöldeketbeszélek: hát a körülmények pedig összehasonlíthatlanul jobbak. Jártam jópárszor a lányom sulijában, én sokkal inkább választanám azt, mint a magyart. Most nem az oktatásról beszéltem, hanem a termek felszereltsége, a wc, az ebédlő (és az ebéd maga) , kisebb osztályok stb. Ezekre én nem panszkodnék.

puhacica 2015.05.19. 14:43:09

@wuaaa [nor]: van benne valami...

@geegee: sajnos nekem is ez jutott eszembe, hogy minden munkara van ember, csak a megfelelo fizetest kell kinalni. azok a vallalkozok, akikkel eddig nekem dolgom volt, kivetel nelkul azt vartak, hogy majd en is az o vallalkozasaikba teszem bele minden idomet, apropenzert. :(

adg 2015.05.19. 15:30:17

@Mirjam2: na akkor ketto igaz belole, talan az usa resze is. Ma oriasit leptunk elore mas kulturak megismerese teren. :D

qkuc 2015.05.19. 15:33:34

@adg [Au, Darwin]: ezt jó tudni, :D, asszem frusztrálna az ausztrál szokás, vagyis én tuti nem mászkálnék körbe.

adg 2015.05.19. 15:50:30

@qkuc: De hisz akkor nem fogod megtudni, milyen az uj haloszobabutor. :)
Mi sem szoktunk nagyon korbemaszkalni, de ok csialjak. Meg csak ugy bejonnek, megszoktuk. Kitalalja, hogy meglatogat minket, es jon. Es egyszercsak ott all a szobaban. Van, hogy az udvarrol kiabal, hogy haho, de nem mindig. Postas is bejon, barki. Nyitva van minden. A keritesunk jelkepes, a kapun nincs zar sem. A bejarati ajto is tarva nyitva, hogy jarjon a levego. Mondjuk mi azert bezarjuk, ha elmegyunk.

------------
Na ideje aludni, eleg zsibbadt vagyok mar, szegeny Townsville varost is elirtam, meg a bucks-bol is kimaradt a c, ez jel.

qkuc 2015.05.19. 15:58:35

@adg [Au, Darwin]: Nagyon más, nyitott népek azok arra. Jó éjt, :).

Mr Long 2015.05.19. 16:08:35

@skaven: A brutal az, hog ir kollegam nezett ott albit, a fohajoban ket szint lett kialakitva es lakasok vannak benne. De azt mondta, hogy meg o is fazott amikor megmutattak a kecot neki telen, pedig ment a futes.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.19. 16:24:11

@Hari Seldon 2:

Porosz típusú oktatás: csak adatok tanítása.

Angolszász típusú oktatás: csak gondolkodás tanítása.

Az angolszász típus zsákutca, mert adatok nélkül NEM LEHET gondolkodni, nincs miről. Pl. gondolkodhatok egész nap a kálciumról, ha semmit se tudok róla a nevén kívül - ez abszurdum. Míg a poroszos rendszer adatokat ad, ahonnan el lehet indulni a gondolkodás felé.

Hitler az angolszász típusú oktatást támogatta a megszállt szovjet területeken a helyiek számára, míg a németek számára a poroszost. Nem véletlenül.

Golf2 2015.05.19. 16:24:11

@~~Babette~~: Utoljára az oviban kapott mindenki labdát:)

skaven 2015.05.19. 16:24:11

@adg [Au, Darwin]: azert a haloban eldugott kulonbozo segedeszkozokhoz ne nyulkalj, biztos ami biztos. :)

nem tudom, nem volt meg azzal problemank hogy nem lett volna eleg kaja ott ahova mentunk. lakasok sem hat szobasok, szoval eleg konnyen lehet latni mindent. de amugyis az szokott lenni altalaban, hogy a konyhaban dumalunk meg iszunk amig megy a fozocskezes, szoval pakolaszni pakolaszunk.
nagy mintavetelezes nincs, de ahol mondjuk amerikai srac/angol lany van, ott sem fedeztunk fel eddig nagy kulonleges szokasokat. bar teny hogy az angol szokasok a mervadoak a srac szamara is. kiveve halaadast. ott nincs trefa. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.19. 16:24:11

@adg [Au, Darwin]:

Kubában az egész házat be lehet járni. Nemcsak a vendég teheti meg ezt, hanem a szomszéd is a házigazda távollétében. Viszont étkezésnél mindig hagyni kell egy falatot a tányéron. Így kell kimutatni, hogy nem vagyunk nagyon szegények.

Bulgáriában tilos járkálni, hűtőt kinyitni. Ezt még a közeli rokon sem teheti meg. Viszont nem megenni, meginni, amit adnak a vendégnek, az súlyos sértés. A "nem vagyok éhes" szöveg illetlen sértésnek számít, egyedül valamilyen betegségre való hivatkozás adhat felmentést, de AKKOR IS meg kell kóstolni az ételt. Pl. édességet kínálnak, azt mondja a vendég "cukorbeteg vagyok", akkor a házigazda "akkor csak egy falatot, annyi nem árt meg", s azt meg kell enni.

Az "ezt nem szeretem" szöveg sem mentség. Erre a házigazda válasza "igen, de ez MÁSKÉPP van elkészítve, így szeretni fogod".

Oroszoknál sem mentség a "nem vagyok éhes" - ez nem ok, mert ENNI KELL. Van is erről egy vicc:

Az orosz és az amerikai tárgyalnak. Az orosz megszólal:
- Akkor együnk valamit.
- Már ebédeltem, nem vagyok éhes - mondja az amerikai.
- Én is ebédeltem, de attól még ehetünk. Maguk Amerikában csak akkor esznek, amikor éhesek?
- Igen.
- Bocsánat, de akkor maguk olyanok, mint az állatok... - mondja az orosz.

labirintus1 2015.05.19. 16:24:11

@pappito: Mi kb. 15 órányi vezetésre lakunk Pesttől és csak nagyon ritkán megyünk haza kocsival. Viszont mi nagy előnyben vagyunk, mert ha megérkeztünk Pestre, akkor otthon vagyunk.

Az én ismerőseim közül azok járnak kocsival, akiknek Pestről még órákat kell tovább utazni, esetleg messze lakik egymástól a 2 rokonság, illetve gyerekekkel vannak, akikkel vidéken kocsi nélkül csak nagyon nehezen tudnak mozogni.

Árban 3 embernél többnél már jobban jönnek ki, mintha repülnének.

esban 2015.05.19. 16:24:11

@adg [Au, Darwin]: Basszus egyre biztosabb, hogy en rossz foldreszre szulettem.
Koltozom Ausztraliaba.

Ja, nem, mert hogy szerzek vizumot.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 16:33:31

OFF
Június első hetében megyek furgonnal Magyarországra. Akar valaki nagyobb terjedelmű dolgot hazaszállíttatni?
ON

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 16:34:22

@Taxomükke: Ja, bocsánat. Angliából indulok (Staines).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 16:41:07

@pappito: @Hari Seldon 2: nekünk is ez volt a repülőn a gyerekkel.Most már, hogy kicsit nagyobb talán könnyebb lesz.Én meg egyértelműen jobban szeretek vezetni, mint repülőzni.Ez van...

qkuc 2015.05.19. 16:50:36

@esban: mi a foglálakozásod? lehet nem kivitelezhetetlen egy vízum ..., :).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 16:54:45

@puhacica: Elhiszem.Akkor lehet, hogy nem csak magyar szokás ez...
:-)

Mrs. Clayton 2015.05.19. 16:58:45

@maxval bircaman szerkesztő: akkor gondolom a briteknek azert van 23 fizikai nobel dijasa mig a magyaroknak csak 3, mert arrol gondolkodnak amirol fogalmuk sincs, aztan megis jutnak valahova, ezzel szemben a magyarok meg csak arrol gondolkodnak amirol fogalmuk van es ezert nem tul messzire jutnak, nem?

SzZoole 2015.05.19. 17:00:43

@skaven: milyen nemzetiségű a kutya setaltatod?
Nekunk macska sitterunk van es ha hosszabb időre megyünk el o eteti ,takarítja a bilijet es jatszik vele naponta 2x
Született angol csajszi,de soha nem vett meg el semit,pedig mondtuk neki,hogy nyugodtan csináljon magának teát vagy capucinot.

Golf2 2015.05.19. 17:02:00

@maxval bircaman szerkesztő: Burgastól délre Csernomoric vagy hogy hívták kisváros. Na ott voltam 1985ben semmi kaja nem volt csak hleba kenyér reggel sorbaállva meg lekvár de azért jò volt barátságosak voltak blagodari.

SzZoole 2015.05.19. 17:04:41

@Muscari: don't waste your time.
Unnecessary.

blackhairlady 2015.05.19. 17:06:35

@Golf2: Nalunk 220 ezerert mar 3 szobas 2 garazsos kertes hazat lehet venni.

SzZoole 2015.05.19. 17:06:50

@Taxomükke: visszafelé hozzal 100 karton cigit,köszi:)))

blackhairlady 2015.05.19. 17:30:28

@pappito: Es megis sokan kifogasoltak sok itt megjelent posztban, kommentben, hogy enm tudnak kulfoldon semmit Magyarorszagrol, meg a fovarost sem. Akkor most verjuk a gyerek fejebe vagy ne?

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 17:30:42

@geegee: tavaly a hazauton a kisebbik olyan hsztit levagott a repülön, hogy mar egett a pofam. Akkor hallgatott el mikor becsapodtunk ( szo szerint ertsd, a pilota elnezest is kert a bucsuzaskor) Dortmund repterre. Meg a harom oras autouton is csendben volt. Utolag is köszi, pilota ur.;-))

Hari Seldon 2 2015.05.19. 17:31:45

@maxval bircaman szerkesztő:
Nem. A gondolkodás felé nehezebb elindulni, mint a gondolkodás felől (természtesen akkor ha tudom mit keresek, ezért nyilván kell egy alap ismeretanyag) az adatokra épülő felé.
Persze az ideális a kettő valami egszséges keveréke lenne. De hogy kinél mi az egészséges kevesés, az már szubjektív.

Másrészt ilyen marhaságot, hogy a HItler a poroszos oktatást támogatta a német területeken a megszállt terülteken meg az angolszász oktatást. Mármint az a marhaság, hogy, nem véletlenül. Egy őrült gondolhat örültségeket is...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.19. 17:33:11

@Jess G:

Manapság a Nobel-díj elsősorban pénzkérdés. Ha van a kutatóintézetnek pénze, képes drága kutatásokat végezni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.19. 17:33:11

@Golf2:

Csernomorec a neve egyébként. A helységnév jelentése "Fekete-tengeri". Ötletes név, ugye?

skaven 2015.05.19. 17:33:11

@Zoole[uk]: hat igen, a mienk walesi sztem a kiejtese alapjan :) 50 koruli no. altalaban szoktunk kinthagyni neki cuccokat, karacsonykor ajandekot is kap, stb.

Mr Long 2015.05.19. 17:35:27

@blackhair-lady: Ohhh, a kedvencem. "Jaj, tudom hol van Magyarorszag. Csehszlovakia mellett." De ezt meg kezdo harmincas is mondta nekem, aki nem hiszem, hogy a foldrajzot 30-40 eve tanulta...

Hari Seldon 2 2015.05.19. 17:38:52

@Hari Seldon 2:
A problémám abból adódik, hogy Hitler álláspontját relevánsnak tünteted fel.

blackhairlady 2015.05.19. 17:41:05

@Hari Seldon 2: Elore le kell tisztazni otthon a dolgokat, visszamondatni vele, es elmagyarzni miert fontos, illetve mik lehetnek a kovetkezmnyei. Nalam mindig bejott ez. 7 honapos koratol repuloztunk az USAba oda vissza evente tobbszor, es egesz jol alkalmazkodott. Elore megbeszeltunk mindent, figyelmeztettem most eppen mi fog kovetkezni, nagyon jol beleszokott, semmi gondunk nem volt.

Mrs. Clayton 2015.05.19. 17:42:54

@maxval bircaman szerkesztő: en 1901-tol szedtem ossze, egyebkent, ha a poroszos azon belul a magyar oktatas olyan nagy koponyakat hoz letre, akkor ezek a sok penzzel rendelkezo kutatointezetek mind elszivnak oket, ahogy az tortenik is, de a helyzet az, h sokkal tobb brit koponyat szivnak el mint magyart
szoval?

Hari Seldon 2 2015.05.19. 17:43:48

@Der echte Weihnachtsmann:
Hány éves volt akkor?
Nálunk amikor ideköltöztünk. a Nagyok voltak 3,5 évesek, Johanna meg 11 hónapos.
Tavaly 4,5 évesek és 1,5 évesek voltak, akkor is sima ügy volt.

Idén került Johanna olyan korba, 2,5 éves múlt, amikor még nem érti, hogy nem lehet kikapcsolni az övet, de már van akarata.
Remélem, amikor ő is 3,5 éves lesz legalább, akkor majd tudunk rá jobban hatni.

2015.05.19. 17:48:23

@Jess G: :) Kulonosen fura a tenyek oktatasara helyezni a hangsulyt most, amikor barki barmilyen tenyt, adatot fel perc alatt megtalal az interneten, ha tudja hol keresse. Tenyekhez barmikor hozza lehet jutni, de ha fiatalon kioltek valakibol a kreativ gondolkodas, problemamegoldas kepesseget, felnott korban szinte lehetetlen visszaszerezni. Arrol nem beszelve hogy a munkahelyen es az elet mas teruletein a 'lexikalis tudas' mellett egy egesz csomo mas dolog is fontos, mint pl. onbizalom, csapatmunka, kommunikacios kepessegek, szamitogep ismerete. Egy jo iskolaban ezeket legalabb ugyanannyira probaljak feljeszteni mint a lexikalis tudast.

2015.05.19. 17:50:11

@Jess G: Szerintem hagyd ra, mindenki tudja hogy az angolok butak es kesz :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 17:53:05

@Hari Seldon 2: nyolc honapos volt. Ferihegyen, semmi baj nem volt vele, vegig birta a varakozast, sorban allast, mindent.
Aztan begolyozott.
Kivancsi vagyok iden hogy fogj viselkedni. Bar a tavalyi utan azt mondtam, hogy legközelebb akkor utazok vele ha betölti a tizennyolcat.:-))

soad1221 2015.05.19. 17:53:30

@Jess G: khm... azért finoman megjegyezném, hogy a lakosság számához is viszonyítod? illetve bele veszel minden magyar származású tudóst is? illetve ezt az 1901-től terjedő időszakot kicsit jobban felbontanád? merthogy az elmúlt 30-40 év magyar oktatásán ne lepődj meg, hogy nem termelt ki Nobel-díjasokat...

szóval azért ez így szerintem nem összehasonlítható, persze ettől még nem a brit oktatást szólóm le...

soad1221 2015.05.19. 17:55:33

@Mirjam2: igen, azt gondolom, ez lenne a helyes út, mindent fejleszteni.. a lexikális tudás nem árt, arra szükség van, nem feltétlen azért hogy tudd mikor halt ki az utolsó Árpád-házi király, hanem mert fejleszti a memóriát...
de az általad említett dolgok éppúgy fontosak, lennének....

soad1221 2015.05.19. 17:56:10

@Mirjam2: igen, hülye angolok, angol hülyék.. :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 17:56:32

@Mr Long (UK): 2011-ben, itt a hivatalban a tudatlan, vagy inkabb baszatlan picsa nem tudta, hogy Mo. az EU tagja es meg vitatkozott is velem amig nem hivtam a fönöket.

FutureFry 2015.05.19. 17:57:03

@blackhair-lady: Sőt mégtöbbet, mert szerintem angol fontról volt szó (₤220K ≈ $340K).

soad1221 2015.05.19. 17:57:28

@blackhair-lady: nem minden gyerek ilyen.
a nagyobbik fiammal simán meg lehet ezt tenni. a lányommal lehetetlen. a kisebbik fiammal, meg éppen hogy tartja kedve...
:)

soad1221 2015.05.19. 17:59:38

@Mr Long (UK): nézd az már annyira nem rossz, egész jól belőtte az irányt... még mindig jobb, mintha eleve ázsiából indult volna :)

FutureFry 2015.05.19. 18:02:12

@Hari Seldon 2: Nézd, neki az is mérvadó/etalon, hogy Putyin mit csinál úgyhogy a hitleri "oktatáspolitika" racionalizálása nála érthető.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.19. 18:03:38

@Hari Seldon 2:

Ha van tárgyi tudás, rá lehet húzni a gondolkodást.

Fordítva ez olyan, mintha a ház földszintjét az emelet után akarnánk megépíteni.

Golf2 2015.05.19. 18:03:38

@maxval bircaman szerkesztő: igen de jò volt 21nap bár sok volt a meduza meg rák

Igaz Barát 2015.05.19. 18:06:52

@FutureFry: Provokál csak, de már átesett a ló túlsó oldalára. Önmaga paródiája lett sajnos, és már nem túl szórakoztató.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 18:13:03

@adg [Au, Darwin]: így se tudom, mi az, úgyhogy mindegy ;D

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 18:15:39

@geegee: szaros évi egy laptopért? dzsidzsi, nem így ismerlek:D

Mrs. Clayton 2015.05.19. 18:19:04

@soad1221: igen belevettem Gabor Denest aki magyar-brit szinekben kapott Nobelt, meg belevettem a britek orosz, kinai nobeldijasait is
mint tudjuk ugye Szentgyorgyi egyedul magyar ap es lakott Mo-n, a tobbiek mar mas nemzet polgarai (is) voltak es mashol is laktak
a 3-21-hez kepest azt hiszem egy kicsit jobb mint a 10m a 60m-hoz, mondjuk nem sokkal, viszont szerintem a vh elott nem is 10m magyar volt

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 18:19:28

bajlesz bajlesz, nagybajlesz, már megint egyetértettem valamiben a maxszal:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.19. 18:20:10

Most ez komoly, hogy minden kicsi gyereknek ugyanugy kene reagalnia bizonyos helyzetekben, ugyanattol kellene megnyugodnia/kiborulnia, es ha a masiknak nem jon be, ami az egyiknek igen, akkor a masik egyszeruen bena? :-/

Aki szerint az angolszasz oktatasban nincs tenyanyag, nezzen ra online SAT, GCSE, A-levels, IB, stb erettsegi / kiserettsegi feladatlapokra lecci. Labrazast kapok attol, amikor vki velemenyenek az eroszakossaga egyenes aranyban van az illeto tajekozatlansagaval.

esban 2015.05.19. 18:21:38

@qkuc: szallitmanyozas, logisztika, ellatasi lanc menedzsment. De szerintem csak jovore fogom befejezni a masterem, es meg csak 1 ev gyakorlatom van. (az autoiparban)
Nem rossz szakma egyebkent, erdekes is meg keresett is manapsag, de nem eppen szerepel az ausztral hianyszakma listan :)

Mrs. Clayton 2015.05.19. 18:23:04

@Mirjam2: az angolok, meg az amerikaiak tok butak, nana, ezt mindenki tudja, de akkor a felfedezesek, az ipari forradalom, az urhajozas, meg a holdra jutas az miert nem a sokkal okosabb Magyarorszagon tortenik?
mondjuk sejtem

blackhairlady 2015.05.19. 18:33:56

@Der echte Weihnachtsmann: De pont az volt a kiindulo pont, hogy ne tanitsunk lexikalis tudast, mert hat az barki megtalalja az interneten. Akkor ne is rojuk fel nekik, hogy ha nem tudjak.

blackhairlady 2015.05.19. 18:34:43

@FutureFry: Igaz, azert mar egy 4 szobas 2 szinteset vehetnek.

blackhairlady 2015.05.19. 18:35:29

@Golf2: Nem, tudod, hogy nem Londonban elek.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 18:47:45

@blackhair-lady: :DDDDD

OFF:

Angolorszagban elöktöl kerdeznem:

A nagyobbik jövöre megy az osztallyal a UK-be, egy hetre.
Mennyi költöpenzt erdemes elvinnie? Ket nap van teljesen szabadfoglalkozas, tehat akkor mehetnek amerre akarnak. Kajalni is, meg egyeb. Közlekedes hogy müködik? Napijegy vagy egyszeri jegy, ez is erdekelne.Nem ismerem az arakat, azert kerdezlek titeket.

Elöre is köszi
ON

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 19:01:59

@Muscari: A posztot véleményeztem, gondolom ott sem egyformák az iskolák.

De egy off, nem csak Neked. Na, ez már nyomós ok a bőrönd felpakolására. Ha ezt most tényleg megcsinálják...:(((((

index.hu/belfold/2015/05/19/eladjak_es_kiuritik_a_volt_kerteszeti_egyetem_teruletet/

2015.05.19. 19:18:12

@Jess G: Azer' mer' a buta angolok mindenkit legyilkoltak, elvettek a penzuket es a penzbol azota is boldogan elnek, amig meg nem halnak. Abbol finansziroztak az ipari forradalmat is, meg minden mast is. Kozben meg nagyon butak, es felsobbrendunek erzik magukat. Olyan idegesito...

DieNanny CH 2015.05.19. 19:19:32

@skaven:

Hú, nekem nagyon bejönne ez a lakás! Mióta gyerekkoromban először hallottam világítótoronyról, azóta akarok egy ilyenben lakni...

bpetya75 2015.05.19. 19:25:08

@zöldeketbeszélek:

Az offodhoz. Kétségbeesett ötletelés folyik, honnan lehetne pénzt leakasztani. Ami ellen nagyon tiltakoznak, ott visszakoznak és mást csinálnak helyette. Ezt is biztos el lehet kerülni, ha elég nagy lesz a felháborodás miatta. Közben valami mást meg megjátszanak fű alatt...

2015.05.19. 19:32:03

@Der echte Weihnachtsmann: Erre nyilvan nem lehet objektiv valaszt adni, de reszben attol fugg mennyi idos, es hova mennek - London vagy videk. Ha London, ott a 'jegynek' megfelelo kreditet egy bankkartyahoz hasonlo kartyara, un. Oyster-kartyara toltik fel. Eletkortol fuggoen jogosult lehet gyerekjegyre, bovebb info itt: visitorshop.tfl.gov.uk/help/travelling-with-children/.

Hogy ezen felul mennyit kolt az nyilvan az igenyeitol / eletkoratol fugg, en a biztonsag kedveert legalabb napi tiz fontot kalkulalnek etkezesre es legalabb meg otven fontot ajandekokra, stb. Persze kevesebbol is tul lehet elni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 19:37:45

@bpetya75: Azt mondta egy 'forrásom', hogy egy bizonyos nagyon befolyásos befektető nézte ki az Arborétumot, hogy egészségcentrumot csináljanak rajta...Szerintem, ha ez igaz, minden azon múlik, ki ez a befektető...mennyire befolyásos valójában...

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 19:40:31

@Mirjam2: persze, igazad van. 15 lesz. Allitolag több helyre mennek, az egyik szabadnap Lobdonban lesz, ha jol emlekszem.

De ez is mar nagy segitseg, igy legalabb mar tudom hogy kb. 10 fontbol meg lehet kajalni. Aztan majd meg kalkulalok hozza. Remelem pialni, kurvazni meg nem fog:-)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.19. 19:40:34

@zöldeketbeszélek: az egyetemet hova vinnek? Vagy az reszletkerdes? :-(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.19. 19:43:05

@pappito: "2-3 óra repkedés (plusz2-3 óra reptéri baszmogás) vs. 2x2 nap autókázás?
nagyon más fogalmaink vannak nekünk a szopáshalmazról :)"

haha, bizony, mivel az egesz napos autokazas kozben meg lehet allni, es kiszallni, de a repulon legfeljebb csak a szekek kozott lehet setafikalni le-fel...:)) been there, done that, szoval megertelek Pappito (mint olyan, akinek szinten 12-14 orat kell repulni, ha hazalatogat :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 19:45:22

@Dragonlady (Bp, Hun): Az egyetem mint olyan megszűnne létezni. Lényegében azzal, hogy először a Szent István Egyetem, majd a Corvinus Egyetem részei lettünk, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem már nevében nem létezett. Persze, azért igen. Ugye, a Villányi út sem lett kihúzva a talpunk alól. Most viszont nem erről van szó, hanem a teljes szétcincálásról. A Budai Campusról a Kertészettudományi Kar menne Gödöllőre (ahol már tárt karokkal várnak minket, hiszen ott is kevés a diák és egy erős kertészeti képzés vonzóbbá tenné az Agrártudományi Egyetemet, persze rommá olvasztanák a tanszékeinket), a tájépítészek és az élelmiszermérnökök mennének a Műszaki Egyetemre. Utóbbi kettőnél van más elképzelés is.

Holnap lesz dolgozói fórum, többet fogok tudni.

M. Péter 2015.05.19. 19:46:29

@geegee: Ugyanaz, mint az USA-ban bárhová, csak magasabb jövedelem kell igazolni, mert minden drágább. Az olajon és halon kívül mindent messziről kell hozni.

DieNanny CH 2015.05.19. 20:09:36

@Der echte Weihnachtsmann:

Nem lehet, hogy végig be volt dugulva a füle? És csak landolásnál dugult ki?
De, tényleg, viccen kívül!

DieNanny CH 2015.05.19. 20:19:14

@Dragonlady (Bp, Hun):

Nem hiszem, hogy ez ilyen esetben számít. A Wallenberg gimi a Ludovika téren, volt a középiskolám (a középsulim megszűnt, ezt a gimit helyezték oda), gyönyörűen fel van újítva már tizenakárhány éve, és most "elveszi" a város. Először szét akarták osztani a tanulókat különböző sulikba, végül nagy kegyesen felajánlották, hogy egy másik épületbe együtt költözhetnek.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 20:20:24

Franciaországiakat kérdezném: létezik olyan szabály, hogy új munkahelyen az első évben nem lehet kivenni szabadságot?

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 20:24:50

@blackhair-lady: Nagyon jó volt, hosszú, érdekes, és sok mindenre rácsodálkoztam (természetesen).
Pozitív irányban változott a véleményem az amerikaiakról, de (no offense) nem erőlködnék, hogy odaköltözzek. Nem is lenne egyszerű mondjuk, ha csak úgy simán lehetne, esetleg meggondolnám.
Volt pár dolog, ami nem tetszett, de próbáltam elfogadó lenni.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 20:25:46

@Zoole[uk]: Nem lesz az kicsit sok?
Mennyi felárat tartasz elfogadhatónak?
;)

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 20:30:24

@blackhair-lady: Ja, ami a repülőjegy fel nem használt szakaszát illeti: szerencsénk volt, ugyanis különböző társaságokkal volt az oda- illetve visszaút, nem látják egymás rendszerét, így hiába nem használtuk fel a Chicago-LA szakaszt, megmaradt az LA-Philadelphia-London jegyünk.
Spóroltunk vagy ezer fontot...

blackhairlady 2015.05.19. 20:33:00

@Taxomükke: Orulok, hogy osszessegeben tetszett:)
(En sem koltoztem volna ide csak ugy magamtol:D)
Elmondod mi nem tetszett?

2015.05.19. 20:35:02

Ehhez nem tudok nagyon hozzaszolni de a vita ami kialakult (angolszasz vs kontinentalis szemlelet), az erdekes.

Szerintem a fo kulonbseg, ami sokmindenben meglatszik es amit ti is emlegettek az oktatassal peldaul, az az individualizmus es az egyeni felelosseg eltero felfogasabol ered. A kontinentalis Europa kevesbe individualista, viszont nagyobb a hangsuly az egyeni felelossegen, tehat a kozosseg jobban elvarja az egyenektol, hogy betartsa a szabalyokat, mig az angolszaszoknal tobbnyire a kozosseg elete az egyenekehez van igazitva, cserebe nincs elvaras a kozosseg reszerol. Ha ez nem ertheto most, akkor elmagyarazom azzal, ami Berlint es Londont osszehasonlitva latszik: rengeten bicikliznek mindket varosban, Berlinben senkin nincs sisak es lathatosagi melleny, viszont odafigyelnek, es siman leszallnak rola es toljak ha kell, mert az autos es gyalogos kozosseg is elvarja toluk, hogy az illemnek megfeleloen kozlekedjenek, azonkivul nincsen kitablazva mindenhol minden, hogy a fogyatekosok is ertsek. Londonban ki van, haromszor, a "biztonsag kedveert", hogy baj eseten a felelosseg egyertelmuen aze legyen, aki nem olvasta el, es a biciklisek ugy neznek ki, mint valami eltevedt Tour de France szokevenyek, viszont kb ugyis manovereznek, es sose szallna le rola. Vagy peldaul, Londonban nem lehet a parkban csak ugy sorozni, Berlinben pedig mindenki ugy maszkal uveggel a kezeben a nyari delutanon. Valoszinuleg egyforma amugy az alkoholistak, randalirozok, publikushugyozok aranya a ket varosban, csak Berlinben a normalis tobbseg nem akar lemondani arrol, hogy a jo oldalat ennek elvezhesse mig Londonban a hangos kisebbseghez igazitottak a tobbseg eletet is, ezert, "a biztonsag kedveert" inkabb senkinek se lehet. Meg kismillio ilyen pelda van, szerintem valoszinuleg ez latszik az oktatasban is, az angolszaszok kozt mindent az egyenert, es az egyen szempontjabol, a kontinentalis Europaban pedig ez kevesbe prioritas, elobb tanuld meg az anyagot ocsi aztan beszelhetunk. :D Ez amugy nem itelkezes vagy fikazas akart lenni a reszemrol, mindkettonek van rossz meg jo oldala, de azt hiszem, hogy lakni en is Berlint valasztanam, ha a masik opcio csak London lenne, annak ellenere, hogy nagyon sokat felejtettem nemetul, es a nyugati kultura ket legnagyszerubb es legfontosabb intezmenye, a Victoria & Albert Muzeum es az Arsenal stadion is Londonban vannak. :D

Namindegy, csak ugy mondtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.19. 20:37:29

@Der echte Weihnachtsmann:
Egy ezrest adsz neki az elég. Fontban.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2015.05.19. 20:42:28

@Taxomükke: szia! írtam neked üzenetet.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 20:45:03

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem kizart. Elmondani nem tudta ( koranal fogva:-)) ), meg marfelszalas elött elkezdte a müsort.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 20:47:58

@diggerdriver: en ketezerre gondoltam. De most hogy mondod, egy is eleg, igy jart. Majd megköszöni neked szemelyesen, hogy a feleböl ki kellett jönnie:-)))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 20:49:51

@blackhair-lady: Na, ez tipikus :))))))))) Én is elkezdem, hogy nem tetszett pár dolog, te is mindjárt azokra kérdezel rá... Ilyenek vagyunk, na. :)))))
Előrebocsájtom, hogy szubjektív véleményről van szó!
Valamennyire sejtettem illetve tudtam, de mégis elcsodálkoztam kicsit, milyen sok a szegény ember a Világ Legjobb Országában.
Nem tetszett, hogy nagyon sok helyen a nettó ár van kiírva, tehát nem azt az árat kell fizetnem, amit látok, hanem rájön az áfa (vendéglátásban meg az elvárt borravaló is).
Nem tetszett, hogy mennyire csak mozgó pénztárcának nézik sok helyen az embert.
Összességében viszont abszolút pozitívak a tapasztalataim. Egy percig sem bántam meg, hogy rászántuk magunkat az útra, és egyetlen elköltött centet sem sajnálok. (A dollárokat sem. :)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.19. 20:57:24

@Der echte Weihnachtsmann:
Küldd ide odaadom neki a másik ezrest:)))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2015.05.19. 20:59:53

@Taxomükke: Ez mind igy van amit leirtal. Nehez volt megszoknom nekem is az afa nelkuli arat, most mar szinte azonnal fejben kiszamolom a vegosszeget:)
A borravalo szent es serthetetlen, ha nem adsz ehen hal a pincer. Nem tetszik enkem sem:(
Szegenyseghez nem tudok hozza szolni, nem talalkozom vele, nem azert mert kerulom, hanem mert valahogy enm vezet arra az utam soha. De nem ketelkedem benne, hogy van.

Es persze, hogy arra kerdeztem ra mi nem tetszett, hisz felsorolni a klassz dolgokat egy nap is keves lenne:))))))

blackhairlady 2015.05.19. 21:01:19

@Taxomükke: A repulojegy dolog pedig szuper, jo, hogy igy megoldodott es meg sporoltatok is.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 21:02:05

@diggerdriver: nincs annyi Smiley, amivel el tudnad venni a komolysagat e ajanlatodnak, mar keresi a cimedet. :-))))))))))

FutureFry 2015.05.19. 21:05:31

@Zsuzsi65: Én (országon belül, sőt néha Kanada is), ha csak lehet az autózást preferálom mert nincs kötött időpont, TSA marhaságok (3oz fluid max., meg cipőlevétel - bár ez utóbbi elkerülhető egy plusz háttérvizsgálat után). Na jó azért Hawaii-ra én sem autóval megyek, meg néha azért túl nagy lenne a (főleg időbeni) "overhead". De vezetni számomra élvezet is (pl. gyönyörű tájak). És azért gyors is tud lenni: egyszer (régen) ~600 mérföldet kevesebb mint hét óra alatt levezettem ("door-to-door").

kék madár 2015.05.19. 21:08:24

@zöldeketbeszélek: hat ezen nekem is elszallt az agyam, ugyanarra a szakra jartam mint te, csak parszaz evvel korabban. Mindezt azert, hogy kicsit nagyobb legyen az uj Erdogan khm... Vikor palota.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:10:05

@blackhair-lady: Jaja, így azért tényleg kedvező volt, 459 font fejenként oda-vissza.
Közel három órát kellett állni a belépéskor a határon, de aztán hárman együtt 5 perc alatt átjutottunk.
Kifele elcsodálkoztam, mert még majdnem egy úra volt a gép indulásáig, de rohamtempóban tereltek befele bennünket, illetve a nejemet elkezdték faggatni, hogy hol volt és mennyi ideig stb.
El vagyunk szokva ezektől, na.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:11:27

@FutureFry: Akkor jócskán túllépted a megengedett sebességet...

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:18:52

@FutureFry: Ahogy számolom, az közel 100 mph... már megbocsáss, de nehezen hihető. Vagy ez valami kihalt német autópályán történt?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.19. 21:25:44

@mojyo: csak úgy mondom, az úgy nem számít fikázásnak, ha tapasztalatok és információk alapján van az embernek szépen kifejezett véleménye, nem csak úgy hadovál a levegőbe :-)

2015.05.19. 21:30:25

@Der echte Weihnachtsmann: Igazabol sokkal kevesebbol is lehet kajalni mint 10 font, de ezt ugy kalkulaltam hogy pl. szendvicset, sutit, kisebb adag keszetelt plusz uditot vesz maganak napkozben. Ajandekokra, kisebb dolgokra nem hiszem hogy kell tobb mint 50 font egesz hetre, kiveve ha kimondottan venni szeretne valami nagyobb dolgot.

kék madár 2015.05.19. 21:32:18

@FutureFry: "600 mérföldet kevesebb mint hét óra alatt "
Canonball?

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:37:31

@Mirjam2: @Der echte Weihnachtsmann: Hát azért kajára napi 10 fontnál kevesebbet ne adj neki... plusz a napijegyre egy másik tízes... a felesleges ajándékokra elég egy újabb tízes.
Amit így megspóroltál, az a tanácsadói díjam.
;)

Hari Seldon 2 2015.05.19. 21:40:40

@maxval bircaman szerkesztő:
He-he.
Neked hiába van tárgyi tudásod... - Nem igen látszik a ráhúzás...

Hari Seldon 2 2015.05.19. 21:45:23

@Taxomükke:
Nem tudom, hogy ez mennyire általános, de Mme Seldon simán volt szabadásgon már az első időben is.
Nyilván nem az ügylet alatt, de ettől eltekintve nem volt gond a szabadság kivétel.

Viszont nem tudom, hogy más ágazatokban másként van-e, vagy ez általános a foglalkoztatás minden ágában.

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 21:47:50

@Mirjam2: igen, en is ilyesmire gondoltam. Marmint, hogy valahol megiszik egy üditöt, vagy eszik egy pizzat vagy fish and chipset, egy fagyit. De lehet meglat egy magyar boltot ( itt ilyen nincs) es vesz maganak egy tabla füstölt kenyerszalonnat es azt majszolja. Imadja! :-))))))))))
Szuvenir meg, mondtuk neki hogy ne hozzon, bar eddig minden kirandulasrol hozott. En meg mindig "lecseszem" hogy miert nem magara költi.
Egyebkent en egy 150 fontra gondoltam, mivel ugy hallom joval dragabb anglia mint idehaza. Ez igy akkor kb. realis is.

FutureFry 2015.05.19. 21:48:23

@Taxomükke: Nem léptem túl a megendgedett sebességet (legalább is nem sokkal). Régen volt. (ebből kitalálható, hogy - legalább is egy jó része - hol volt).

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 21:50:55

@Taxomükke: OK, köszi.
A szamlazasi cimemet majd küldöm, legyszi feltüntetni AZ adoszamdodat is.
Vagy megoldjuk okosban? :-)))))))))

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:52:19

@Hari Seldon 2: A húgom (szakképzett ápoló) él kint a családjával Mâconban, most akar elhelyezkedni, és az ottani magyar ismerősei mondták ezt.
Mondjuk a jólinformált magyarokról megvan a véleményem, kurva magabiztosan tudják állítani a legnagyobb marhaságot is, azért gondoltam, körbekérdezek itt inkább... Számomra eléggé elképzelhetetlen bárhol az EU-ban, hogy egy évig ne lehessen szabit kivenni. Szerintem simán törvényellenes lehet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 21:53:49

@kék madár: Pár száz évvel ezelőtt? És a szakmában maradtál?

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:55:14

@Der echte Weihnachtsmann: Van adószámom, jöhet utalással hivatalosan.
Szóval mennyiről is küldjem a számlát?
De nem ám 180 napra, nem vagy te Tesco...
;)

FutureFry 2015.05.19. 21:56:43

@Taxomükke: Köszi - ez érdekes (és hasznos) információ!

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 21:56:47

@FutureFry: Nem tudom kitalálni, hacsak nem Németországról van szó. Fogalmam sincs, az USA-ban mennyi volt régen a sebességhatár.
Azért 160 km/h ÁTLAGsebesség egy kicsit túlzónak tűnik, de lehet, hogy csak én vagyok csiga.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 22:00:01

@FutureFry: Ja, szerencsére nem vettem meg kiutazás előtt a plusz jegyeket. Chicagóban a reptéren udvariasan odamentem a légitársaság pultjához, hogy ne várjanak a beszállásnál (nem akartam esetlegesen kicseszni 100-200 emberrel), és ott derült ki, hogy ők nem látják a visszafelé szakaszt...
Jótett helyébe jót várj.
:))))

FutureFry 2015.05.19. 22:00:31

@Taxomükke: Kicsit kevesebb mint 600 mérföld volt, és majdnem 7 óra, azaz: kb. ~85 mph-s átlag (138 km/h). Persze voltak jóval gyorsabb szakaszok is. Akkor élveztem de nem csinálnám újra (meg nem is lehetne, persze legálisan).

kék madár 2015.05.19. 22:05:24

@zöldeketbeszélek: alairattak velem egy papirt, hogy elo novenyhez nem nyulhatok, a muvirag szakmaban nem kellettem igy nem : (

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:06:14

@~~Babette~~: De há' látod, írják, hogy egy nagyobb családnál pár évente összejöhet egy új autó is.Azért az már nem semmi...
:csettintő szmájli:

Nálam már ott megdől az egész, hogy hogy a p!cs@ba nem lopják el (védik meg) az egész pénzt a vérbe...Ez nekem értelmezhetetlen, valaki valahol nullával osztott...
:-)))))))

2015.05.19. 22:07:41

@Der echte Weihnachtsmann: Igen, teljesen realisnak tunik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.05.19. 22:11:14

@kék madár: Na, hát engem a számvitel tanárom engedett át úgy, hogy megígértette velem, soha nem leszek könyvelő :).

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.19. 22:14:47

@Taxomükke: honnan tudod, hogy nem vagyok tesco:-)))
Vagy meg rosszab,

a masik kommentedre: mi lett volna ha igenybeveszed a vissza szakaszt es ugyanez a valasza a pultnal levönek?
Hogy-hogy nem latja? Jo ertem en,hogy ez most igy jol jött ki.

kék madár 2015.05.19. 22:19:39

@zöldeketbeszélek: nekem a biokemia tanarom volt a csucs, azt mondta, hogyha meglatom az utcan menjek at a masik oldalra, hogy ne is jussak eszebe. Azt a sok sikerelmenyt : )

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 22:20:55

@kék madár: velem anno szoban igertettek meg, hogy kozelebe se megyek az assemblernek, akkor atengednek belole:-):-):-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.19. 22:21:29

@geegee: benedek elek sir a gyonyortol, mi?

qkuc 2015.05.19. 22:21:40

@Der echte Weihnachtsmann: add a kártyád és a pinkódod, az elég lesz, :)))) /vitz volt, :)/

kék madár 2015.05.19. 22:27:14

@~~Babette~~: fogadjuk, hogy nem tartottad be!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:28:12

@M. Péter: Jó, persze sejtettem, inkább csak vicc volt a kérdésem.De azért természetesen köszi a választ.
Mondjuk itt a skandiknál is kb csak a hal meg az olaj terem meg, no, mondjuk még a fenyőfa, a többit meg hozni kell. :D

Muscari 2015.05.19. 22:28:15

@diggerdriver: azért lett igazgató, mert jól fekszik. A társulat ki volt akadva rendesen, ők mást támogatrak, már nem emlékszem, hogy kit. Mi régen sokat jártunk a József Attilába, azóta, hogy ő lett az igazgató nem voltunk (nem miatta, hanem mert már itt vagyunk)
Bodrogitól a Koltay-ig annyi jó színészt láttam játszani ott.

FutureFry 2015.05.19. 22:29:27

@Taxomükke: Húzták a szájukat a pultnál, hogy nem szállsz fel? Kellett valami "kifogás", vagy az is elég volt, hogy "mert nem", vagy "mert autóval megyek innen tovább"?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:29:37

@Taxomükke: Na, akkor télleg jöhet a road movie... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:30:36

@Taxomükke: Na, ez akkor tök jó.De ezt csak utólag tudtátok meg, vagy már előre is...?

FutureFry 2015.05.19. 22:31:07

@kék madár: Nem, nem vágtattam át az egész USA-n...

Muscari 2015.05.19. 22:34:08

@Taxomükke: hú, köszi, majd gondolkodom.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 22:35:09

@FutureFry: Nem húzták a szájukat, csak mondták - amit már tudtam tőletek - hogy ebben az esetben buktam a visszafelé utat, mert törölnek a kihagyott szakasz után mindent, vehetek másik jegyet.
Viszont jóindulatú volt a hölgy, mert miután megnézte a rendszerben a foglalást, mondta, hogy ő nem látja, ugyanis másik cég rendszerében vannak a visszaút adatai, így valószínűleg nem lesz gond. Pár nap múlva lecsekkoltam, hogy megvan-e még a foglalásunk, és megvolt. :)) Nem kicsit örültem.

Mr Long 2015.05.19. 22:38:43

@mojyo: Ha Berlinben angol lenne a hivatalos nyelv en is inkabb ott laknek :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:43:38

@FutureFry: Ha már szóba került: kint a p..ban a semmi közepén, városoktól többszáz mérföldre, vagy mondjuk pl nevadai sivatag, meg hasonlók, ahová a déli harangszó is csak háromra ér oda, ott se lehet gyorshajtani?Már úgy értem, hogy ott is akad kocsiban szunyókáló rendőr, akit ha svung ha megcsap, akkor magához tér és utánad megy?Vagy vannak sebességmérő kamerák?
Kérdeztem ezt is már többször (nem pont tőled), de nem jött még releváns válasz...

Mr Long 2015.05.19. 22:44:12

@Taxomükke: Vallalsz koltoztetest szamlara?

FutureFry 2015.05.19. 22:46:16

@Taxomükke: @kék madár: Egyébként, ha már 100mph+ meg Canonball: Ennek a sea-to-shining-sea "versenynek" rekordját másfél éve állította be egy ürge: 28 óra, 50 perc és 30 másodperc.

További adatok (bocs, angolul idézek):

"When they were moving, which, impressively, was all but 46 minutes of the trip, they were averaging around 100 mph. Their total average was 98 mph, and their top speed was 158 mph, according to an onboard tracking device."

Természetesen ez teljesen illegális volt...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:47:31

Vagy mondjuk Kanadában az északnyugati területeken, ahol tippem szerint kb a zuzmó a legmagasabb szintű létforma,; ott se lehet száguldozni?
A svédeknél is vannak ilyen területek, nyilván persze nem akkorák, de garantáltan simán lehet menni ezerrel, szinte biztos, hogy nem találkozik az ember másik emberrel se, nem hogy azon belül rendőrrel...Maximum az állatoktól kell tartani, hogy kiszambázik az útra...Rainszarvas vagy álg(tenegrentúlon múz... :D ), netán maci...

FutureFry 2015.05.19. 22:48:39

@geegee: Akad rendőr. Az autójával utánad ered. Van rá "bizonyítékom" (sajnos).

kék madár 2015.05.19. 22:50:30

@Taxomükke: ez tok jo, es jo tudni!

@Mr Long (UK): "ott se lehet gyorshajtani"
lehetni lehet. benzin kell hozza es az auto. Ez volt a kerdes? De komolyabbra, rendor ott van, ahol nemi forgalom is, meg a rendorors sincs tul messze. Nem fog a rendor 100 kilometert vezetni a puszta kozepeig, csak hogy merjen egyet az orankent elmeno 2 es fel autobol.

M. Péter 2015.05.19. 22:52:27

@geegee: Van, ahol repülőről figyelnek az ilyen ritkán lakott helyeken.

Mr Long 2015.05.19. 22:52:52

@kék madár: gondolom nem en voltam a cimzett

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 22:53:26

@Mr Long (UK): Nem vagyok költöztető, csak hozok pár dolgot Magyarországról, azért bérelek furgont. Ismerek egy magyar költöztető céget, ha gondolod, küldök telefonszámot. Szállítmányoznak Európába is.

qkuc 2015.05.19. 22:54:13

@blackhair-lady: a social security (asszem ez volt a neve) irodában lehet élményeket gyűjteni a szegénységről ... A fegyveres őrök vs lokál szegények vs fehér európaiak (mi) érdekes 1 órát jelentett, nem vágytam vissza, :).

Mi kis naívak a magyar módin szocializálva mentünk bejelenteni a rokon halálát, de már tudták, kedvesen megköszönték azért, hogy mi is beszambáztunk ezt elmondani, :D.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:57:09

@FutureFry: Az anyjuk köcsögit... :D Kösz.
Pedig láttam már pár olyasmi képet, hogy az utat be lehet látni olyan 50 mérföldre előre, jobbra kaktuszok, balra pedig kaktuszok, esetleg sziklák, meg tanuhegyek.Na az ilyen helyen úgy beleforgatnám a 68-as Ford Mustang fordulatszámmérőjét a piros mezőbe, mint a huzat...Nagy duzzogva lehet éppen AC Shelby Cobra is, bökje meg...

(Álmodik a nyomor és közben bilibe lóg a keze... :D )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 22:58:54

@M. Péter: Hasztaqrva, repülővel??Dejszen ez már majdnem az ágyúval verébre kategória...Döbbenet.Kösz.

qkuc 2015.05.19. 23:01:34

@FutureFry: Enyje, megralliztattad a rendőröket? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.19. 23:05:18

@kék madár: na, ezen legutolsó mondatra kérdeztem rá... :D
Én is így csinálnám, ahol nincs város, meg épület, nem is tennék sebességkorlátozást.Had menjen, aztán ha elszáll, akkor úgyis ő jár pórul.Illetve bizonyos sebesség felett a gyorshajtó is részben hibásnak számít.
(Asszem a németeknél is valahogy így van.Oszt még sincsenek különösebben tömegszerencsétlenségek, vagy nem több mint máshol.
De aki tud, cáfoljon rám bátran...)

Meg, gondolom, államja is válogatja.

FutureFry 2015.05.19. 23:05:37

@M. Péter: Bingo, azon kersztül (is) ment az utam. Egyébként anno ott még a Mercedes is tesztelte az autójait. Mondjuk meg is büntették őket mert egy sok-autós konvoj 100mph-val ment a követési távolságot nem betartva - állítólag valami automatikát teszteltek ami megengedte hogy szinte összeértek az ütözőik - ami már persze nem volt "reasonable and prudent".

Muscari 2015.05.19. 23:06:20

@Dragonlady (Bp, Hun): a lánykám most készül szociológia és teológia A levelt letenni, már egy hónapja sincs addig hátra. Olyan esszéket ír, hogy csak lesek. A szociológia könyvet én is szoktam olvasgatni, nagyon tetszik.
Azt mondjuk sajnálom, hogy történelmet itt nem tanult, azzal kell beérnie, ami otthon nyolcafikig a fejébe vertek.

Muscari 2015.05.19. 23:07:42

@Jess G: mert elmutyizzák, azért, nem tudtad? ;-)

Mr Long 2015.05.19. 23:14:36

@Taxomükke: kuldhetsz, szuksegem lesz ra, hacsak a ceg nem kuld ertem autot.

FutureFry 2015.05.19. 23:15:19

@qkuc: Rally nem volt - ha meglátod a kék-piros villogást mögötted akkor húzódhatsz lefele (és reménykedhetsz, hogy nem neked szól). De ha igen, akkor meg kezeket a láthatóan a kormányon tartva várod hogy megkérje hogy tekerd le az ablakot (és naivan kérdezheted: "What seems to be the problem, officer?")
Mondjuk akkor megúsztam egy $20-os büntivel (98mph egy 75-ös szakaszon) úgyhogy nem volt reklamálás részemről (még ő szabadkozott egy kicsit, hogy ennyiért már azért szólnia kellett...)

Muscari 2015.05.19. 23:15:46

@zöldeketbeszélek: basszus, ext nem hiszem el!!!! El tudod képzelni hogy mennyit ér az az ingatlan ott a Gellért hegy oldalában? Ki vetett rá szemet vajon?

És most mi lesz veled?? Holnap írok FB-n, szabad leszek. Hú, de ki vagyok akadva!

kék madár 2015.05.19. 23:22:04

@FutureFry: $20-as buntetes hanyban volt?

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 23:25:40

@blackhair-lady: "Akkor most verjuk a gyerek fejebe vagy ne?"

énszerintem az nem akkora probléma, ha mondjuk egy külföldi nem tudja, hogy mi Mo fővárosa, ez a nagy magyar egón kívül senkit se érdekel. Meg aminek 2 perc utánanézni annak a magolásával kár foglalkozni szerintem. a poroszos rendszernek egyetlen előnye van - nagyon jól lehet mérni a "tudást", ha bemagoltad , hogy mikor van a várnai csatavesztés, akkor ötös. ha az aradi vértanúkból csak hét nevére emélkszel, az még hármas. Ez jü az iskolának meg a statisztikának, aztán ennyi.

Én megtanultam anno az áltisiben papíron osztani, amit kb pont az áltisi óta nem csináltam, el is felejtettem rég. Most meg a gyerek tanulja az iskolában, megkértem a tesóm, hogy küldjön egy obádovicsot, és abból megtanultam megint. Burkina Faso fővárosa...

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 23:35:41

@Zsuzsi65: "mint olyan, akinek szinten 12-14 orat kell repulni, ha hazalatogat "

mondjuk én nem látogatok, de ha tenném az inkább huszonóra repülés lenne :) az is kínzás, de annál csak az nagyobb kínzás, ha ezt nekem kéne vezetni :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.19. 23:36:24

@pappito:
az írásban osztás nekem nagy mumus volt annó.... de azért mára megtanultam :-)
hallom, legközelebb autóval jöttök haza látogatóba? az szép :-)))))

kardio1 2015.05.19. 23:38:53

@Taxomükke: Nàlunk nincs ilyen szabàly. Mondjuk én tkp. àllami alkalmazottnak szàmitok.

Taxomükke (UK) 2015.05.19. 23:42:51

@kék madár: Az autóbérlésnél fizetendő csak odaút miatti díjat (one way fee) viszont nem úsztuk meg, pedig jó nagy becsapás, mert a nagy cégek nyilván nem viszik vissza a kiindulási helyre a kocsit, kiadják ott bérbe, ahol éppen leadják a járművet. Mi is pl. North Carolina-i rendszámos autót kaptunk Missouriban.

blackhairlady 2015.05.19. 23:42:57

@qkuc::))))))
Egyszer jartam ott, mert serult volt a SSN kartyam, es nem fogadtak el a jogsi keszitesekor. Nem neztem korul, megmondom oszinten, szerencsere szinte azonnal sorra kerultunk.
Itt a "szegeny negyed" a varos masik vegeben van, szinte sosem jarok arra, a ferjem mutatta meg egyszer amikor meg csak turistakent jottem latogatoba. Persze latok szinte minden kozlekedesi lampanal tablaval keregetoket, a belvarosban lattam a templom lepcsojen alvo hajlektalant is, es tudom, hogy a szegnyseg itt is jelen van. Sajnos.

pappito · http://pappito.com 2015.05.19. 23:47:38

@Dragonlady (Bp, Hun): nem is autóval, motorral! mellemre gumipókozom a kicsit, hátam mögé a nagyot meg a nejt, aki a foga között fogja tatani a kufferokat. a motor keveset fogyaszt, olcsó, ott állunk meg ahol akarunk! :)

FutureFry 2015.05.20. 00:07:23

@blackhair-lady: Ott is a "déli negyed" (southside) a szegény(ebb) - Valamiért gyakran a városok déli (néha a keleti) negyede a szegénységgel asszociálódik (persze kivételek vannak), már más is észrevette:
www.city-data.com/forum/city-vs-city/1927935-there-any-cities-affluent-south-sides.html
Nem tudom, hogy Houston "South Park" negyede milyen, de egyszer véletlenül befordultam Seattle "South Park" részére és... Hát nem volt szívderítő.

Muscari 2015.05.20. 00:10:58

@kék madár: te is fiam, Brutus, akarom monani kékmadár? Én is oda jártam, nem olyan régen felnőtt fejjel.

Muscari 2015.05.20. 00:15:44

@Mirjam2: én nem vagyok benne biztos, hogy egy 15 éves fiúnak az elég. Ha bemegy a Mekibe simán 5 font felett vann egy olyan menü, amivel jól is lakik.
Persze ha reggelit meg vacsorát kapnak külön, akkor elég lehet, de egy teljes napi kajálásra nem hiszem.

qkuc 2015.05.20. 00:16:56

@FutureFry: Hm, hát ezt a tézis sem erősíteni, sem cáfolni nem tudom ... Nekem az az élmény elég maradandó volt, többek közöt. Az volt az ott sincs kolbászból a kerítés pillanat.

kék madár 2015.05.20. 00:18:12

@Muscari: felnott fejjel? az mar bűn. Nekem az a mentsegem, hogy nem nem voltam donteskepes : )

Muscari 2015.05.20. 00:21:56

@Der echte Weihnachtsmann: egy fish and chips olyan 7-8 fonttól kezdődik. Egy pohár forró csoki két - három font. A szelet pizzát nem tudom, de egy evës valahova beülve minimum 5 font. Gondolom nem teszkós croissant-"t akar majd enni (bár az is finom)
Kisboltokban csipszet, csokit, üdítőt tud venni.

A közlekedésre a másik tizes naponta az kell sajnos, de azzal jó sokat metrózhat majd.
Mikor mennek?

Muscari 2015.05.20. 00:23:43

@kék madár: én a tanulás öröméért tanultam, meg szeretem a növényeket. Nagyon élveztem, de a diplomámra még nem volt szükségem eddig

kék madár 2015.05.20. 00:26:52

@FutureFry: azert ez sok varosra nem igaz, de ne is a nevet, hanem a tenyleges foldrajzi elhelyezkedest nezzuk

kék madár 2015.05.20. 00:27:54

@Muscari: en szeretem a novenyeket csak ok utalnak engem.
:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.20. 00:58:26

OFF
Krasznahorkai nyerte az idei Man Booker International díjat
(direkt angolul kerestem inkább a hírekben, bár magyarul is megvan már mindenhol)
www.themanbookerprize.com/news/winner-2015-man-booker-international-prize

kék madár 2015.05.20. 01:04:34

@qkuc: vele mar volt par jo randim, de a vege annak is szakitas lett

blackhairlady 2015.05.20. 01:25:40

@FutureFry: Itt is benne van a veszelyes helyek listajaban.

blackhairlady 2015.05.20. 01:29:18

@qkuc: Elhiszem, hogy maradando elmenyt nyujtott:)
Nekem ilyenem a bevandorlasi hivatalban volt a repteren. ott veglegesitettek a pairokat, ujjlenyomatot vettek, rndes tintasat. kozben hallgattuk a beszelgetest a hataror es a bejutni szandekozo emberkek kozott. Mintha egy filmbe kerultem volna, alig vartuk mar, hogy szabaduljunk, a hangnem valami brutalis volt. n
Persze nem velunk, mi rendben voltunk, nagyon kedvesek, segitokeszek voltak, de a tobbiekkel, hat nem szerettem volna a helyukben lenni.

blackhairlady 2015.05.20. 01:31:11

@qkuc: Nalam kaktusz meg nem maradt elve:( Vagy kiszarad vagy kirohad.

FutureFry 2015.05.20. 01:51:46

@mojyo: "a nyugati kultura ket legnagyszerubb es legfontosabb intezmenye, a Victoria & Albert Muzeum ..."

A legnagyobb pókselyemből szőtt aranyaszínű ruhadarabok miatt?
www.vam.ac.uk/content/articles/g/golden-spider-silk/
Bár úgy nézem nincs már kiállítva..

FutureFry 2015.05.20. 01:56:38

@blackhair-lady: Én egyszer egy olyan tapizós, intimszférába túrkálós, zsebkifordítós, papírátnézős motozást kaptam a TSA-től, hogy egy keletnémet határőr is megirigyelhette volna (amin egyébként szintén átestem, úgyhogy volt összehasonlítási alap).

FutureFry 2015.05.20. 01:58:10

@blackhair-lady: Ah, a South Park ezek szerint csak rajzfilmként biztonságos...

puhacica 2015.05.20. 07:13:52

@Der echte Weihnachtsmann: szerintem a £10 keves. ha bejon pl. hozzank kajalni, siman ott fog hagyni £13-ot es ez csak egy hambi, sult krumpli, udito. mondjuk a meki a felebol megvan. a keszetel valoban olcsobb, de nem hiszem, hogy mondjuk a sohoban a kisboltbol fog lasagnet venni, amit se megmelegiteni, se normalisan megenni nem tud. inkabb adj neki tobbet, legfeljebb hazaviszi.

2015.05.20. 07:45:54

@Muscari: Fish & chips 7-8 fonttol, ti hol veszitek? :) De komolyan, ahol en / mi vesszuk ott messze nem ennyi, inkabb 4-5, de biztosan van ennyiert is a belvarosban. Abban igazad van hogy egy kamasz fiunak lehet hogy nem eleg a tiz font, en magambol indultam ki...

2015.05.20. 07:48:38

@puhacica: Na ez az, hogy azert a ti araitok nem atlagosak... En evekig ettem minden nap London belvarosaban, van egy csomo sokkal olcsobb opcio es nem csak a lasagna a kisboltbol (? - nem is tudtam hogy van ilyen), persze egy kamasz fiu valoszinuleg tobbet eszik mint en.

puhacica 2015.05.20. 07:56:35

@Mirjam2: persze, nem atlagosak, de a kirandulo kamasz fiuk ritkan keresgelik az olcso opciokat, inkabb beulnek az elso helyre, ami az utjukba akad. :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.05.20. 08:15:35

@puhacica: köszi neked is az info-t.:D

@Muscari: Elvileg jövö aprilis vege, de ez meg valtozhat.

Busszal fognak menni, ugyhogy csak a ket szabadnapjukon kell egyeb közlejedesre költenie, ha meg be tudja jarni London-t 10 fontbol akkor AZ nem is tünik olyan soknak.

2015.05.20. 08:37:51

@Dragonlady (Bp, Hun): Wow! En mar magyarul sem ertettem soha mit akart irni. De mindenesetre szuper. Elkepzeltem ahogy megprobaljak kiejteni a nevet angolul a dijatadon...

2015.05.20. 08:41:45

@puhacica: Hat, nem tudom, nekem 13 font egy kisebb etkezesre soknak tunik, pedig tobb a jovedelmem mint egy atlagos kamasz fiunak :). Egyebkent minden sarkon van Pret vagy hasonlo ahol lehet oriasi szendvicseket es hasonlokat kapni 3-4-5 fontert.

2015.05.20. 08:44:47

@Mirjam2: Ja es a szendvicset, levest stb. megmelegitik mindenhol (pl. Starbucks, Pret, EAT stb.) szoval nem kell hidegen enni.

qkuc 2015.05.20. 09:38:19

@kék madár: szegééény, :) én is így vagyok egyébként, még a kaktusz is kidöglött, pedig locsolgattam, énekeltem is neki, :D. egyedül egy sárkányfa él kitartóan 10 éve ....

M. Péter 2015.05.20. 09:47:39

@Der echte Weihnachtsmann: 16 éven alulinak lehet 11-15 Zip Oystercardot venni, de ezt jóval az utazás előtt meg kell rendelni, vagy van még papíralapú gyerek hetijegy, ott lehet választani, hogy melyik zónákra legyen érvényes. A papíralapú jegyeket próbáljak kivezetni, ezért lehet, hogy jövőre már más lesz a helyzet.

Mme.Brioche 2015.05.20. 10:47:46

@Taxomükke: én sosem hallottam ilyen egyév-szabályról, sőt ami azt illeti, hallatlan mennyiségű szabija volt a férjemnek az állami szektorban, 45 nap egy évben, amit rögtön első évtől ki is vehetett, és a nyakára is jártak, hogy vegye ki mindet. Eleinte nem is tudtunk mit kezdeni ilyen tömérdek ránkaszkadt szabaidővel hirtelen (mert itt még ügyelni se kellett), de aztán valahogy sikerült hozzászokni :-))

puhacica 2015.05.20. 11:24:37

@Mirjam2: nem egyrol beszelunk. en arrol irok, hogy gyakran latom, hogy csoportok berongyolnak, mert az elso bejon es a tobbi is megy utana. kirandulo gyerekeknel ez normalis, egyutt akarnak maradni. es mi van, ha az elso epp hozzank ter be? nem azt mondom, hogy olcsobban nem lehet, hanem hogy ilyen is van, erre is fel kell keszulni. gondolom senki nem szeretne, ha a gyereke csak nezne a tobbit, amig azok esznek, mert nem adott eleg koltopenzt.

Muscari 2015.05.20. 11:33:37

@Mirjam2: gondoltam, hogy magadból indultál ki, nekem meg van egy nagy fiam, annyit tud enni, mint a család többi tagja együtt :-)

Nyilván lehet olcsó helyeket találni, főleg Kelet Londonban, de mondjuk az ADSA kajáldájában is 7 font, pedig az nem egy posh hely.
A Télapó fia meg a belvárosban fog mozogni, ott fish and chips - et főleg pubokban talál.

Én nagyon szeretem a kis tipikus angol kajáldákat, ahol English breakfast-ot árulnak, de az is olyan 5 font körül van, a belvárosban szintén nincs túl sok belőlük. Van egy nagyon jó az uUxbridge metróállomáson, ha valaki arra jár ne hagyja ki.

Muscari 2015.05.20. 13:11:33

@Mirjam2: ha iszik is mellé valamit, az újabb két három font. Egy panini a Starfucksban 4-4.5, plusz egy ital mondjuk 2.50
Erikának igaza van, és kell hagyni jócskán, a fiúk nem fogják tudni eldönteni, hogy mi az olcsó hely.

Hacsak nem állandóan Meki, KFC és társait járják majd, amit azért el tudok képzelni :-) Tíz font akkor is kicsit szűkös.

2015.05.20. 17:55:36

@puhacica: @Muscari: Oke, en valoban magambol indultam ki, abbol a szempontbol is hogy kamasz koromban nem tudtam volna egy draga helyen enni csak azert mert a tobbiek ott esznek, de igazatok van abban hogy sokan szerencsesebb helyzetben vannak, foleg akik eljutnak osztalykirandulason Londonba. Csak azt remelem (az apa penztarcajanak erdekeben :))) hogy nem egy olyan etterembe fognak beterni veletlenul ahol tobbszaz font egy ebed, olyanbol is van boven Londonban...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása