oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 02. 06:55,  Új ország, új munka, új ember? 248 komment

2015. május 02. 06:55 Határátkelő

Új ország, új munka, új ember?

Ha új országba költözünk, ha akarjuk, ha nem, némileg mi is megváltozunk, alakulunk. Nem csak azért, mert adott esetben felveszünk bizonyos helyi szokásokat, de azért is mert a tapasztalatok, az új környezet alakítanak minket. Arra gondoltam, ma beszélgethetnénk arról, ki hogyan változott, illetve miben más az, ahogyan viszonyulnak az emberhez, például a munkakereséskor.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem, amire vasárnap éjfélig küldhetitek el az írásotok! Részletek ittA nyereményekről itt olvashattok!

allasinterju_flickr_com_alan_cleaver.jpg(fotó: flickr.com/Alan Cleaver)

A határátkelés (még ha anyagi kényszerből történik is) mindenképpen megváltoztat minket, az új környezet, az új kihívás alakít rajtunk. A tapasztalatot persze tudatosan ki is használhatjuk arra, hogy „újra kitaláljuk” magunkat akár a hétköznapokban, akár a karrierünkben.

Az egyik legnehezebb (és szerintem legfontosabb) dolog az integráció, azaz hogy képesek legyünk elfogadni annak az országnak a szokásait, amelyet (átmenetileg vagy hosszabb távon) az otthonunknak tekintünk.

„A beilleszkedés abba az országba, ahol élsz, új barátok megtalálása, a közösség szolgálata fontos dolgok. Tanulj meg angolul, ismerd meg az ország történelmét, földrajzát, irodalmát és szokásait” – ez például egy Nagy-Britanniában élő osztrák javaslata az Expat Explorer oldalon.

A helyi nyelv ismeretének fontosságáról már sok szó esett itt, a Határátkelőn is, és ez még akkor is igaz, ha egyébként a munkahelyünkön például jól elboldogulunk valamelyik világnyelven (ami ugye jellemzően az angol). A beilleszkedéshez ugyanakkor általában elengedhetetlen a helyi nyelv megismerése.

A már említett oldalon tavaly készült egy felmérés, ami szerint a nyelvtanulás gyakorlatilag minden határátkelő listáján szerepel, ami ennél egy fokkal érdekesebb, hogy a megkérdezettek 83 százaléka tartotta fontosnak a kultúra megismerését is.

A fika-kultúra

Márpedig a kultúrának része a munkahelyi kultúra is és nagyon nem mindegy, mennyire ismerjük az elvárásoknak ezt a részét. Nyilvánvalóan teljesen más a munkahelyi környezet mondjuk Svédországban, a fika-kultúra hazájában, mint mondjuk Japánban (csak hogy két szélsőséges példáját mondjak).

Apropó, fika, amikor először hallottam róla, hosszan röhögtem, aztán amikor elmagyarázták, miről is van szó, a röhögést felváltotta az elismerés. A fika ugyanis nem más, mint egy kávé- (vagy tea-)szünet, amikor az ember félbehagyja a munkáját és leül egy kávéra, teára, bármilyen italra.

Az ital mellé általában jár valamilyen teasütemény is, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy megpróbálják kiegyensúlyozni a munka jelentette nyomást egy kis pihenéssel. Mindehhez a Magyarországon megszokottnál erősebb csapatmunka is társul.

A japán (vagy általánosítsunk inkább: ázsiai) munkakultúra ezzel szemben teljesen más kihívások elé állítja a külföldieket, elsősorban a mennyiség és az intenzitás tekintetében.

A magyar piac

Mindez egy minapi beszélgetésről jutott az eszembe, amelyik a Magyarország tényleg hazavár? című poszt kapcsán alakult ki, és amelyikben arról is volt szó, miként állnak hozzá a munkát keresőkhöz a magyar cégek HR-esei.

Itt most hadd idézzem vuvuvu2 kommentjét kicsit hosszabban, mert érdekes kérdéseket feszeget, és kíváncsi lennék, ti hogyan látjátok ezt a kérdést, akár összehasonlítva azzal az országgal, ahol éltek.

„Az biztos, hogy ma már nem úgy működik a dolog, főleg annak, aki 40-es, sok a tapasztalata, nyelvet beszél, hogy jelentkezik és aztán 20-ból 10 helyre behívják, abból pedig lesz 4-5 ajánlata. Nagy szerepet játszik a kapcsolatépítés. (…)

Annyira felgyorsult minden (ennek az okairól rengeteget tudnék írni), hogy nem elég hogy felülsz egy gépre, ha adódik egy interjú, mert itt kell lenned ugrásra készen. Sokszor az van, hogy miután hetekig szarakodnak az anyagoddal (meg a többi jelöltével), a lehető legrövidebb időn belül meg kell jelenj egy interjún.

Lehet, hogy te kész lennél 1-2 napon belül itt lenni, de aki ránéz a CV-dre, mielőtt felhív, nem ezt fogja gondolni, hanem azt, hogy ez a pasas legkorábban 1 hét múlva tud jönni, nekem meg 1 héten belül be kell mutassak 3 potenciális jelöltet, tehát nem hív fel.

Arról nem beszélve, hogy ha ráharapnak valakire, akkor akár 4-5 interjút is le kell zavarni pár héten belül, tesztekkel és egyebekkel, és hidd el, nem feltételezik, hogy te kétnaponta ide tudsz repkedni.

Tudom, hogy kint ez másképp megy, rengeteg a Skype- / videóinterjú, de itthon sajnos nem itt tartunk, max. az 1. körben van erre mód, utána mindenképpen kell a személyes megjelenés, és a szenior szakértői állásokban ez akár 3-4 alkalomra is felkúszhat.

Ha itthon lennél, a kapcsolataid segítségével sok interjúra tudnál elmenni, olyanokra is, amik nem konkrét állásokról szólnak, hanem csak ismerkedések, amelyek szintén fontosak, mert bármikor beeshet a nem konkrét dolgokból egy állás, ha megtetszel valakinek egy ilyen szakmai ismerkedős beszélgetésen.

Ha itthon mozgolódnál, a beszélgetésekből rengeteg infót tudnál magadnak visszacsatolni arról, hogy milyen a hangulat itthon a cégeknél. Ezek az infók nagyban tudnának segíteni abban, hogy tudd, hogyan kell magad (jó értelemben véve) eladnod a hazai piacon.

Azon a piacon, ami már nagyon nem egyenlő azzal, ami volt kb. 2007-2008-ig. Rengeteg a visszalépés, kb. 20 év tapasztalattal mondom, sokkal rosszabb a helyzet, mint 2000 előtt.

A munkanélküliség, a válság, a funkcionális analfabéta diplomások piacra áramlása miatt sokkal nagyobb a kínálat az olcsó (és valójában képzetlen) diplomásokból, a piac felhígult, a magukat fejvadászoknak nevező cégeknél dolgozó sok fiatal tanácsadócska valójában képzetlen munkaerő-közvetítő, semmi más. (…)

Végül azért is kell kapcsolatokat építeni itthon, mert miközben rengeteg ember kínlódik hozzád hasonlóan, a cégek is kínlódnak, mert vannak olyan állások ahova gyorsan kellenének jó szakemberek (nem a funkcionális analfabéták, akikkel tele a piac), hanem magas szintű work-ethic-kel, jó szakmai tudással, munkakultúrával rendelkező, érett személyiségű jelöltek (akikből viszont óriási a hiány), akik gyorsan beállnak, gyorsan felveszik a ritmust.

Az időhiány miatt legtöbbször ezeket az állásokat nem hirdetik meg, hanem ismeretségen belül keresnek, mert így van esély, hogy 2 hónapon belül megvan az ember (keresés és kiválasztás max.1 hónap + 1 hónap felmondási idő).

Ha elkezdenének egy normál kiválasztási procedúrát, akkor ez felkúszhat 6 hónapra is, amit ma azért nem engedhetnek meg a cégek, mert nincs annyi kapacitástartalékuk, hogy egy álláshely 6 hónapig üresen álljon (a válság után még szorosabbra húzták a nadrágszíjat). (…)

…itthon kell lenni ahhoz, hogy megértsd, mi kell a hazai piacnak. Ebbe a fentieken kívül az is beletartozik, hogy a CV-det a hazai szintre kell csökkentsd (butítsd), mert ha beleírod azt a sok szuper dolgot amit kint csináltál, attól megijednek itthon (senki sem szereti a riválisokat).”

Már szakmai beszélgetéseken is előkerül, hogy bizonyos tapasztalat, kor, és külföldi tartózkodás után bizony nem könnyű visszakerülni a magyar munkaerőpiacra, és egy vezető pozícióban lévő, külföldön is több évet eltöltött mondjuk multinál regionális vezető, ha más cégnél akar elhelyezkedni Magyarországon újra, akkor ez akár hosszabb időt, több hónapot, akár évet is igénybe vehet. Mert többek között vagy túl drágának tartják, vagy féltik tőle a saját pozíciójukat, ahelyett, hogy a szemléletmód és a cégkultúra lehetséges szélesedésének örülnének.

Kíváncsi vagyok, ti hogyan látjátok ezt a kérdést, mennyit változtatok a határátkelés során, mennyiben kellett új gondolkodást, rendszert elsajátítanotok, mennyire váltatok „új emberré” és miben látjátok a különbséget Magyarországhoz képest.

A moderálási alapelveket itt találod.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashattok el!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr267420714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rumitom 2015.05.02. 17:58:21

@Cascabel: van azert potencial being a slave driver, jobba teheted a tobbi slave eletet valamivel ;)

rumitom 2015.05.02. 18:05:07

@tableno: alap, hogy a celorszag szerinti standardra at kell irni a cv-t jelentkezeskor. engem egy svajci HR-s (nem fejvadasz) szolt meg tavaly, hogy menjunk at a CV-men mert nincs benne tul sok informacio. (3 oldal az oneletrajzom, de lehet 4 is), aztan rogton hozzatette persze, hogy nem gond, tudja o am, hogy az angol standardok masok

gyfodor 2015.05.02. 18:32:43

Azt gondolom, ha az ember vált, akkor nem csak munkát, lehet kultúrát is. Lehet kénytelen új hazát is keresni.

Nem csak nyelvet kell tanulni, minden nép másmilyen. Az ő életüket is meg kell ismerni, gondolkodásmódjukat. Keleten a harmónia fontos, 60-100 millió ember él békében, odafigyelve egymásra. Szabadság, ami önkorlátozásra épül s felelősségre másokért. Eddig két nép kultúrájával ismerkedem, thai és japán. Mások, de sokban azonosak. Fontos az arcuk megtartása, s a farangok, gaidzsinok itt követik el a hibát, hogy ezt nem ismerik. A japán kultúra elég könnyen megismerhető olvasányokból, a thai még nem. Bár többet éltem Thaiföldön, ott farang vagyok még, de kedvelnek. Japánban nem számitok gaidzsinnak s nem a nyelvtudás miatt, hanem mert ismerem s betartom az életszabályaikat. Szerintem kell a kultúrájuk megtanulása.

Eddig ami változott:stressz csak otthoni folyamatban lévő ügyek miatt fordul elő, újra sokat mosolygok, jó ismét élni.

Barátságos, tisztelettudó, segitőkész s figyelmes emberek között élek. Komolyan hálás vagyok, igy alakult.

Újra derüs vagyok én is, megint élvezem az életet.

Ami még közős a japán s thai emberekben még szerintem, az őszinteségük.

Ez a változás könnyű, igazából hazámban éreztem magam idegennek már rég. Ott a nagyvárosokban folyton átvertek, a hivatalokban nem lehetett ügyet könnyen intézni, stb. Százezer ostoba szabály mert a hatalom magából indul ki, feltétezi az állampolgár is szélhámos, csaló mind.

Igazából ismét csak Embernek kell lennem, lehetek önmagam ismét, s ennyi mindössze a váltás. S kell nyitottság a mi részünkről is.

egyidegorvos 2015.05.02. 19:03:41

@Cascabel: 3 billio? nem rossz, nem rossz...

eddig csak parmillio eveseket ismertem:

És az apró opiumpipa elvezet oda, ahol azért élünk, hogy éljünk és semmi másért. Hiszen ez az egyetlen célja a létnek. Hiszen a szûkmarkú isten is csak ezért ajándékozott minden nyomorult féregnek egy-egy pillanatot ebbõl az életbõl, hogy éljen, folytassa az életét, hogy új életet okozzon. Az új féregnek pedig ismét kijut egy pillanat.

A lét esszenciája olyan drága portéka, amelybõl egész nemzedékek, évszázadok alatt kapnak - egy órát.

Aki ebbe belenyugszik, az belenyugodott abba, hogy meghaljon mielõtt megszületett. Aki azonban valójában emberré tudott lenni és számot vetett magával - mint méltóságához illik, - az raboljon magának mindennap tizennégy órát. Ez a tizennégy óra egyenlõ négyszáz generációnak nyolcezeréves életével. De számítsunk csak ötezret. Egy nap alatt tehát ötezer esztendõt élek. Egy esztendõ alatt ez körülbelül két millió évet jelent. Föltéve, hogy az opiumszivást mint kifejlett erõs férfi kezded és nagy gondot fordítasz testi épséged fönntartására, - amelyet legjobb ügyes orvosra bízni - tíz esztendeig elélhetsz. És akkor húsz millió éves korodban nyugodtan hajthatod fejedet az örök megsemmisülés jeges párnájára.

Aki ezen az áron nem mer és nem akar az öröklétbõl húsz millió évet - az éljen száz esztendeig és sokasodjék meg az õ utódaiban.

magyar-irodalom.elte.hu/palimpszeszt/05_szam/04_da.htm

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 19:41:05

@GERI87: +21454654
Ezért nincs nekem se többek közt f@szbúk.Jó, hogy egy blogról is sok minden kiderülhet, de azt legalább a helyi erők nem értik...Aki meg érti, úgysem tehet ellene semmit... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 19:42:19

@Hari Seldon 2: Hja, akár... :D Télleg, jövő 7en Dalnokok Ligája, nehogy valaki elfelejtse... :D

2015.05.02. 19:42:31

@Hari Seldon 2: Tudom es tudtam hogy titeket nem erdekel, engem viszont az nem erdekel hogy titeket nem erdekel, bocs :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 19:44:09

@DavidT: Mennyire szívesen dolgoznék egy jól menő családi vállalkozásban.Amit "csak" csinálni kell, folytatni, menni előre a kitaposott , lenini úton... :-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 19:45:55

@~~Babette~~: Én se.Nekem az első kommentem mindig a többi komment elolvasása előtt íródik, mert nem bírom kivárni, meg mert, hogy ne befolyásoljon a többiek írása...Hát ez most ilyen lett...:-)

2015.05.02. 19:46:21

@GERI87: FB-on mindenki csak azt latja amit te engedsz nekik latni. Pl. az en FB-omat csak es kizarolag az ismeroseim latjak, a legtobb ember igy van ezzel. Csak nagyon meggondolatlan, fiatal vagy exhibicionista emberek teszik nyilvanosan elerhetove az egesz FB profiljukat.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.05.02. 19:47:33

@geegee: szerintem a legtöbben úgyszintén ... bár a vállalkozás jellege befolyásoló tényező lehet mert nem biztos hogy az ember olyan dologgal akar foglalkozni

persze fő pénzkeresetnek meg lehet tartani, és hobbiként kezelni az önmegvalósítást :)

pasztasuta 2015.05.02. 19:56:19

@Dragonlady (Bp, Hun): jáháj, tényleg én is itt szereztem meg a jogsit. :D

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 20:05:40

Hölgyeim, uraim, a következő két hétben csak igen hézagosan leszek itt, mert:
www.youtube.com/watch?v=Jc8_Qs_y-xs
Üdv
T.

ganjagym 2015.05.02. 20:08:12

@egyidegorvos: De Quincey? vagy Csath? (butulok el rohamosan sajnos)

ganjagym 2015.05.02. 20:09:53

Bocs, ez ilyen off, vagy hogy is mondjak.
a jegkorong VB-hez ingyenes megbizhato streamet valaki tudna javasolni? elore is koszonom, halam orokke uldozni fogja a valaszadokat.

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 20:09:54

@diggerdriver: "Anyósom meglepetésként megjött..."
Figyelj, reggel elutazunk, átköltözhetsz hozzánk, amíg elmegy...

nyuszigonosz 2015.05.02. 20:21:36

@Taxomükke: Jó utat! De hol van addig a kutyus?

Shanarey 2015.05.02. 20:23:39

@geegee:

Dalnokok ligája ?

Az volt valamikor 2003 ban.

www.youtube.com/watch?v=vGf4RHaG1q4

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 20:27:34

@puhacica: foleg, hogy emlekeim szerint meg ki se fizettek titeket rendesen..... remelem, ezugyben volt elorelepes azota.

DieNanny CH 2015.05.02. 20:28:41

@geegee:

Igen, ott. Aztán az illető ment is külföldre... (Merthogy ott volt már állása 3 hónappal későbbre.)

DieNanny CH 2015.05.02. 20:34:25

@Mirjam2:

Pedig a te óvónénijeid is így neveltek téged... Vagy a szüleid. Nekik mi volt a foglalkozásuk, volt ebédszünetük?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 20:34:28

@kék madár: hu, en egy ilyentol bepanikolva elszaladtam volna :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 20:34:35

@Taxomükke:
Mindig tudtam hogy faszagyerek vagy. Köszi:)))))))))))))))))))))))))

Határátkelő 2015.05.02. 20:37:02

@Taxomükke: Hú, ez nagyon jól hangzik! Jó utat! Nem akarsz majd beszámolni róla? Lehet sok kép-kevés szöveg, sok kép-sok szöveg. Szerintem lenne rá társadalmi igény... :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 20:40:49

@kék madár: miert is?

kevesebb vagyok, ha nem tudom a bulvart, vagy mi a rosseb?

DieNanny CH 2015.05.02. 20:41:22

@~~Babette~~:

Én sem. Azt hittem, egy közös ottani ismerősük a férjével, én meg csak lemaradtam egy erről szóló beszélgetésről valamelyik nap. Ez van.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 20:42:08

@pasztasuta:

es a gelato universitara nem mesz?:-):-):-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 20:45:07

@ganjagym: amit csathtol olvastam, nem volt ilyenirodalmi...

2015.05.02. 20:48:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Annyi ovononek kene lenni hogy valthassak egymast ebedszunetben vagy mas szunetben, hiszen napkozben tobbszor is ki kell mennie az ovononek, pl. a mosdoba, enni, stb. A szuleim irodaban dolgoznak / dolgoztak es termeszetesen van / volt ebedszunetuk. En sok munkakorben dolgoztam sok helyen, mindenhol volt szunet muszak kozben, tobbek kozott ez kulonbozteti meg a dolgozokat a rabszolgaktol...

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 20:48:57

@Cascabel: Nem vagyok biztos benne, a többi családtaggal mi a bajod, de Károlyt láttam-hallottam egy-két tévéműsorban az angol vidékről, gazdálkodásról beszéni, és úgy tűnt, elég alapos tudással rendelkezik, okos, tájékozott ember.

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 20:49:39

@Határátkelő: Nem ígérem, de az ellenkezőjét sem. :)

Hari Seldon 2 2015.05.02. 20:51:09

@Mirjam2:
Semmi probláma. Csak úgy mondtad Kate-et, mintha egy fórumtársunk ismerőse, vagy valami, és én meg lemaradtam valamiről.

Megszületett, gratulálok még egyszer. Remélük egészséges.

Részemről le is zártam a következő születésig, vagy koronázásig, stb, stb, stb... :-)

ganjagym 2015.05.02. 21:10:31

@~~Babette~~: bocsi, lehet hogy Baudlaire. Mostmar tenyleg ossze vagyok zavarodva.

qkuc 2015.05.02. 21:19:47

@Taxomükke: Jó utat, majd mesélj nekünk, ha van kedved, ;).

Ezt rakjátok be a playlistbe: www.youtube.com/watch?v=5UWRypqz5-o

:D

2015.05.02. 21:20:44

@Hari Seldon 2: Nem kell mindent mindenkinek erteni... :)

2015.05.02. 21:22:10

@gyfodor:
Ember, azok utan, amiket itt leirtal az azsiaiakrol, hiszek a vilagbekeben, az emberisegben, minden joban:) A japanok az utobbi 70 evben valtoztak meg ennyire? Fel Azsia tudna meselni viselt dolgaikrol 1945 elott. Az indiaiak es a pakisztaniak is puszi pajtasok, ugye? Nem jobbak, nem rosszabbak, mint az europaiak, afrikaiak, amerikaiak, magyarok, romanok, stb. Ok is csak emberek. Nem kell toluk elajulni:) Csak le kell vetni a rozsaszin szemuveget neha.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 21:24:01

@Mirjam2:
nálunk volt az óvodában ebédszünet, mert szerencsére ez az a idő, amikor nincs mindenkire amúgy is szükség. én speciel utálok úgy enni, hogy fel kell ugrálni közben ötször valami miatt (kérek még szószt, kiborult a pohár, piszkál a Karcsi, nem akarom megenni ezt a szart). én akkor mentem vissza, amikor már átöltöztek és lefeküdni készültek, kolléga akkor ment el, a harmadik meg akkor, amikor már aludtak. amúgy is olyan az óvoda, hogy mindig van valami, akármit csinálsz, állandóan félbeszakítják, mert Lali éppen laposra veri Bözsit, Géza bepisilt, Ricsi megijedt valamitől és sír, akármi, reggel háromnegyed nyolctól délután fél ötig. az ebédszünet ráadásul meg amúgy is arról szólt felerészben, hogy akkor tudtunk munkával kapcsolatos dolgokat is megvitatni a másik csoportokban dolgozó angolos kollégákkal is, felerészben még az is munka volt :-( iskolában egyébként dettó, ebédszünetben van a legnagyobb esélye, hogy el tudod kapni a diákjaid osztályfőnökét, matekanárját, vagy épp a főnöködet, és kutyafuttában megbeszélni a fontos dolgokat, mert mindig mindenki rohan valahova vagy csinál valamit :-/
asszem a magyar óvodában abban más a helyzet, hogy műszakban dolgoznak, és nem kell ott rohadni majdnem 9 órát, hanem kapnak gyerekmentes munkaidőt is.

2015.05.02. 21:24:13

@Taxomükke:
Nincs semmi bajom a kiralyi csaladdal, de a Karoly nagyon okos es muvelt, kitunik kozuluk. Ezt jegyeztem meg csak.

SzZoole 2015.05.02. 21:28:18

@Cascabel: en sem azt írtam,hogy hülye,csak nem népszerű

2015.05.02. 21:31:27

@rumitom:
"van azert potencial being a slave driver, jobba teheted a tobbi slave eletet valamivel ;) "
De ha egyszer nem akarjak:) Szeretnek slavek lenni, az az eletuk celja:) Fenyesre csiszolni a CV-juket, elelvezni, ha megdicserik oket a slavesegukert, ezzel buszkelkedni masok elott, stb:)

2015.05.02. 21:37:16

@gyfodor:
"Barátságos, tisztelettudó, segitőkész s figyelmes emberek között élek. Komolyan hálás vagyok, igy alakult.
Újra derüs vagyok én is, megint élvezem az életet."
Nem akarsz rizsaszem plasztikai mutetet is veletlenul?:) Az tenne fel csak igazan a koronat az eletedre.

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 21:38:06

@Cascabel: Értem, csak nekem a többi családtagról nincs ilyen közvetlen élményem, úgy értem, nagyon keveset tévézek, és nemigen hallottam őket beszélni, de Károlyt igen, és tetszett, ahogyan és amit mondott.

puhacica 2015.05.02. 21:51:24

@Taxomükke: hat ez azt hiszem eleg jo lesz. :)

@Dragonlady (Bp, Hun): volt bizony, mar csak egy kis reszevel tartoznak, a nagyja nalunk van. most meg fizethetjuk be az adot a budos NAV-nak. de legalabb van mibol. :D

egyidegorvos 2015.05.02. 21:57:01

@ganjagym: @~~Babette~~:
az elozo bejegyzes vegen levo hivatkozas megadja a valaszt a kerdesre. :)

A fölébredés - igaz - elviselhetetlen szenvedéseket okoz. És a szenvedések soká tartanak. A világosság reggel harsogó akkordokban dübörög végig az utcákon. És az ablakok tejüvegje, meg a színes függönyök nem védenek ellene, mert bántó, recsegõ ritmusos lármájával áthatol mindenen és követelõen hí. Menni kell. Rossz arcú és alacsony emberi lények közé, akik azt hiszik, hogy e nemtelen és kegyetlen muzsika az Élet törvénye s amit õk élnek, az maga az élés.

pasztasuta 2015.05.02. 22:45:45

@~~Babette~~: a pizza tanfolyam után mindenképp. :))

tableno 2015.05.02. 22:51:10

@GERI87: Amit én írtam, azt a srác a CV-jébe írta bele, nem követte a cég sehová...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:28:58

@Taxomükke: Ohhbaxxa meg, de mennék én is... :D
Azt a trájkot a végén blokkolnám...meg a bestella se csúnya... :P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:30:36

@Shanarey: Jó, tudom, de én a focira gondoltam...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:33:12

@Határátkelő: Részemről mindenképp...minden féle úti fotóalbum és videóanyag jöhet! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:35:39

@qkuc: Mocizzunk már egyet!...Hé, öreg, jó mocid van, de az enyém se rossz ám... :D

qkuc 2015.05.02. 23:41:54

@geegee: Aztán milyen mocin hasítanál, miszter? :D Mert ha nem jót viszel, kinéznek a kocsma elől, :D.

blackhairlady 2015.05.02. 23:55:47

@Hari Seldon 2: Pedig ha megnyitod az Origot vagy az idexet, szembe jonnek a focimek.

GERI87 2015.05.02. 23:57:58

@Mirjam2:

"a legtobb ember igy van ezzel. "

Biztos? Mindig hallani valakiről aki a FB-n megjelent fasságai miatt bajba került.
Persze távol áll tőlem hogy a hülyéket sajnáljam...
Csak ne legyen elvárás hogy 'legyen' mit látni...lassan már az a gyanús ugye ha nincs mit.

@tableno:

Tudom. Csak ez is minek?
Mi köze hozzá?

Ezekre válaszolni is addig jó, amíg azt mondják: "ó, ez remek, ez nagyszerű, pont ilyen ember kell..."

Nagyon nem örülnék neki ha a hobbim miatt valami HR-s picsa kitalálja hogy emiatt 'alkalmatlan vagyok' vagy necces és különben is "nincs fenn a neten róla semmi...gyanús"...
"köszönjük hogy jelentkezett"...
anyád:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:58:22

@qkuc: Áhh, csak a szám nagy, illetve a paródiából idéztem...
:-)
Maximum csak 50-es robogóval mehetek, arra van csak jogsim, fákk... :-(
De még van egy évem, hogy változtassak ezen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.03. 00:20:07

Tessék, ő is határátkelő, ráadásul Magyarországra.Ő még azt is meg tudja becsülni, amit mi már nem...Minden csak viszonyítás kérdése

index.hu/video/2015/04/27/2015_0404_menekult/

kék madár 2015.05.03. 00:27:06

@Mirjam2: "FB-on mindenki csak azt latja amit te engedsz nekik latni. " ketszer-haromszor mar a FB resetelt minden beallitast es a usernek kellett ujra filterezne, en amillyen bena vagyok, semmit nem teszek ki sehova, amit kesobb ne lehetne kreativan ellenem felhasznalni

qkuc 2015.05.03. 00:30:22

@geegee: Én maradok a masszívabb 4 kerekűeknél, :D. De Taxomükke túráját megcsinálnám motoron, :D. Majd egyszer ...

wuaaa 2015.05.03. 00:33:21

@qkuc: A kormányba, vagy az előtted ülőbe kapaszkodva? :)

hanemindulrepulohajtogassmagadnak 2015.05.03. 00:49:26

@geegee:
latod, nem mindenki panaszkodik a draga repjegyek miatt. :)

2015.05.03. 01:20:33

Ez a "Breakin' News", a Tildy video, nem a Kate mittudomenki:
apps4.trilobita.hu/mch3/embed/9gy638
(elotte egy felperces reklam, hogy mi szukseg volt ra, kituggya)

SzZoole 2015.05.03. 01:28:00

@GERI87: na most ha en jelentkezek egy bizalmi állásra es kérik a faszbukk elerhetosegem,hogy lecsekoljanak es en azt mondom,hogy nagyon sajnálom,de nekem nincs faszbukkom,akkor mar az gyanús es fel sem vesznek mert akinek nincs az mar nem is létezik?
Vagy mi van ilyenkor???

2015.05.03. 01:59:14

@Cascabel:
A fentiekhez kis bonusz:
angliaimagyarok.hir24.hu/angliai-magyarok/2015/03/18/magyarok-angliaban-gyakran-erzem-hogy-nincs-szukseg-itt-ram/
"Eszterék, ahogy már említettük, lassan három éve hazaköltöztek Magyarországra. Vállalkozásba kezdtek, üzemeltetik a horgásztavat és mellette egy büfét. Azt mondja, ugyan keményebben meg kell dolgozniuk minden egyes forintért, de így is megéri otthon élni."
- „Ha csak az eszünkre hallgattunk volna, akkor egyértelmű, hogy nem költöztünk volna haza. De minket a szívünk hazahúzott. Azt, hogy a gyermekeink úgy nőnek fel, hogy ismerik a nagyszüleiket, rendszeresen tartják velük és az unokatestvéreikkel a kapcsolatot, azt nem tudja semmi sem kárpótolni. A megélhetés jóval nehézkesebb itthon, de az a hatalmas szeretetet és segítség, amit a családunktól kapunk, többet ér az anyagiaknál.” -

blackhairlady 2015.05.03. 02:20:24

@Taxomükke: Jo utat, jo szorakozast! Ugye majd irsz az elmenyeidrol?

kék madár 2015.05.03. 02:45:08

@blackhair-lady: be kell linkeljem ez valami iszonyat jo blog volt, tobbet tudtam meg belole mint 3 utikonybol. Legalabb ilyet varunk el taxomuketol, no pressure

usaroadtrip2014.blog.hu/

blackhairlady 2015.05.03. 04:07:51

@kék madár: Tenyleg jonak tunik, kedvencekbe raktam, majd beleolvasok. Koszi:)

**mimi** 2015.05.03. 08:30:22

@Taxomükke:
húúúú de klassz!!!!!
sok-sok képet és beszámolót kérek! :)

DieNanny CH 2015.05.03. 08:58:25

@Mirjam2:

És addig mit csináljon az óvónő, míg a gyerekek esznek? A 3 éven felüliek önállóan esznek, mi csak üljünk, és nézzük őket? Kb 40 percen keresztül? Ráadásul nem is volt külön ebédlője a dolgozóknak. A 4 irodistának volt egy kis asztal, aztán slussz.
Bár, ez az én ovim volt, lehet, van olyan Mo-on, ahol külön esznek.
Itt Svájcban is csak akkor volt szünetem, ha előreláthatólag minimum 7 órát dolgozom aznap. Mo-on 6,5 volt a csoportban eltöltött idő, a maradék másfél a foglalkozások előkészítésére, dokumentálásra, tanulásra volt szánva.

Tegnap sajnos nem tudtam válaszolni, megint kidobott a rendszer... :-( Azt vettem észre, olyankor csinálja, amikor rákattintok egy linkre kommenten belül...

GERI87 2015.05.03. 11:39:37

@Zoole[uk]:

Simán el tudom képzelni.

2015.05.03. 11:45:45

@Cascabel: Na ebben most teljesen egyetertek...

2015.05.03. 11:47:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Azt csinalja amit mindenki mas szokott a szuneteben. Teljesen normalis es alapveto dolog munka kozben szunetet tartani, emberek vagyunk es nem gepek. En pl. most eszek es Hataratkelot olvasok :)

blackhairlady 2015.05.03. 15:19:54

@Mirjam2: Akkor van ebedszunet amikor 8 orat dolgozol vagy tobbet. Ha ez kevesebb, pl az ovonoke, akkor nincs ebedszunet.

2015.05.03. 16:04:28

@blackhair-lady: Az ovonok kevesebb mint 8 orat dolgoznak? Miota? Egyebkent ha nem is ebedszunet, de szunet kene hogy legyen 4 vagy 6 orankent, ez minden orszagban igy volt ahol eddig dolgoztam, torvennyel is szabalyozzak, legalabbis europai orszagokban.

2015.05.03. 16:09:40

@kék madár: Erdekes, kezdetektol fogva rajta vagyok a FB-on es meg soha nem tortent ilyen hogy megvaltoztak volna az alapbeallitasaim. Egyebkent az alapbeallitasom az hogy barmilyen fotot es posztot csak en lathatok, ez a default, majd ha azt szeretnem hogy masok is lassak, akkor megvaltoztatom a beallitast. A profilom pedig rejtve van mindenki elott, kiveve 'baratok'. Ja es nem az igazi nevemet hasznalom profilnevkent. Szoval biztosan oriasi eselye van hogy a potencialis fonokom pl. bizalmas infokat tud meg rolam FB-on keresztul...

DieNanny CH 2015.05.03. 16:22:31

@Mirjam2:

Úgy értem, miközben a gyerekek ebédelnek, én pedig nem, mert majd, ha ők befejezték, akkor megyek ebédelni - a gyerekek ebédje közben mit csináljak? Ha nem velük együtt ebédelek?
Nálunk mindig ilyen családias légkör volt, 5 db 6 személyes asztal, naponta más asztalhoz ült a 3 felnőtt (2 óvónő, 1 dajka), közben megvitattuk - a gyerekekkel! - a világ dolgait. Ahogy egy családi ebédnél szokás...

Mo-on, mióta az eszemet tudom, az óvónők szünet nélkül dolgoznak.

qkuc 2015.05.03. 16:48:28

@wuaaa [nor]: Motoron az előttem ülőbe kapaszkodva, :D.

wuaaa 2015.05.03. 16:52:25

@qkuc: ...egyedül én se vágnák bele... :)

blackhairlady 2015.05.03. 18:41:38

@Mirjam2: nem toltenek 8 orat a munkahelyen, csak 6 es felet, en ugy tudom. A tobbi az otthoni felkeszules, konferencia, egyeb dolgokra van. De majd kijavitanak az illetekesek ha megis tevednek.

kardio1 2015.05.03. 18:43:50

@wuaaa [nor]: Vàgnék...
Bocs, nyelvtan ignàc vagyok...

wuaaa 2015.05.03. 18:46:53

@kardio1: 8 éve hetente kb. 1 órát beszélek magyarul és írni még annyit se írok. Leszarom. Bocs.

kardio1 2015.05.03. 19:06:45

@wuaaa [nor]: Nem baj. En akkor sem tudtam magamban tartani :) Màs: gyere kommentelni gyakrabban a hatàràtkelôre, igy tùlléped a heti 1 h magyarul iràst :)

wuaaa 2015.05.03. 19:14:23

@kardio1: :)) ..ha jobban belegondolok, még 1 órát se beszélek hetente, mivel az anyámat szoktam felhívni, ergo én inkább csak hallgatok... :))

kardio1 2015.05.03. 19:43:22

@wuaaa [nor]: Akkor magyar beszédértésbôl profi vagy!
Egy tàvolabbi ismerôsöm, aki Orosz és Magyarorszàgra jött férjhez, rendszeresen felhivta az anyjàt. Egy alkalommal az anyja rendszeresen visszakérdezett, mert nem értette, mit mondott a lànya. Annak meg akkor esett le, hogy végig magyarul beszélt az anyjàval :)

kardio1 2015.05.03. 19:44:06

Orosz -- értelemszerûen: orosz

tanato 2015.05.03. 22:26:35

@kardio1: Ugyanez esett meg egy etióp évfolyamtársammal 20 évnyi Mo.-i tartózkodás után,magyarul beszélt anyukájával a telefonba sokáig amíg a mama be nem szólt neki,hogy jobb volna inkább amhara nyelven,hogy értsek is valamit.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása