oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 02. 06:55,  Új ország, új munka, új ember? 248 komment

2015. május 02. 06:55 Határátkelő

Új ország, új munka, új ember?

Ha új országba költözünk, ha akarjuk, ha nem, némileg mi is megváltozunk, alakulunk. Nem csak azért, mert adott esetben felveszünk bizonyos helyi szokásokat, de azért is mert a tapasztalatok, az új környezet alakítanak minket. Arra gondoltam, ma beszélgethetnénk arról, ki hogyan változott, illetve miben más az, ahogyan viszonyulnak az emberhez, például a munkakereséskor.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem, amire vasárnap éjfélig küldhetitek el az írásotok! Részletek ittA nyereményekről itt olvashattok!

allasinterju_flickr_com_alan_cleaver.jpg(fotó: flickr.com/Alan Cleaver)

A határátkelés (még ha anyagi kényszerből történik is) mindenképpen megváltoztat minket, az új környezet, az új kihívás alakít rajtunk. A tapasztalatot persze tudatosan ki is használhatjuk arra, hogy „újra kitaláljuk” magunkat akár a hétköznapokban, akár a karrierünkben.

Az egyik legnehezebb (és szerintem legfontosabb) dolog az integráció, azaz hogy képesek legyünk elfogadni annak az országnak a szokásait, amelyet (átmenetileg vagy hosszabb távon) az otthonunknak tekintünk.

„A beilleszkedés abba az országba, ahol élsz, új barátok megtalálása, a közösség szolgálata fontos dolgok. Tanulj meg angolul, ismerd meg az ország történelmét, földrajzát, irodalmát és szokásait” – ez például egy Nagy-Britanniában élő osztrák javaslata az Expat Explorer oldalon.

A helyi nyelv ismeretének fontosságáról már sok szó esett itt, a Határátkelőn is, és ez még akkor is igaz, ha egyébként a munkahelyünkön például jól elboldogulunk valamelyik világnyelven (ami ugye jellemzően az angol). A beilleszkedéshez ugyanakkor általában elengedhetetlen a helyi nyelv megismerése.

A már említett oldalon tavaly készült egy felmérés, ami szerint a nyelvtanulás gyakorlatilag minden határátkelő listáján szerepel, ami ennél egy fokkal érdekesebb, hogy a megkérdezettek 83 százaléka tartotta fontosnak a kultúra megismerését is.

A fika-kultúra

Márpedig a kultúrának része a munkahelyi kultúra is és nagyon nem mindegy, mennyire ismerjük az elvárásoknak ezt a részét. Nyilvánvalóan teljesen más a munkahelyi környezet mondjuk Svédországban, a fika-kultúra hazájában, mint mondjuk Japánban (csak hogy két szélsőséges példáját mondjak).

Apropó, fika, amikor először hallottam róla, hosszan röhögtem, aztán amikor elmagyarázták, miről is van szó, a röhögést felváltotta az elismerés. A fika ugyanis nem más, mint egy kávé- (vagy tea-)szünet, amikor az ember félbehagyja a munkáját és leül egy kávéra, teára, bármilyen italra.

Az ital mellé általában jár valamilyen teasütemény is, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy megpróbálják kiegyensúlyozni a munka jelentette nyomást egy kis pihenéssel. Mindehhez a Magyarországon megszokottnál erősebb csapatmunka is társul.

A japán (vagy általánosítsunk inkább: ázsiai) munkakultúra ezzel szemben teljesen más kihívások elé állítja a külföldieket, elsősorban a mennyiség és az intenzitás tekintetében.

A magyar piac

Mindez egy minapi beszélgetésről jutott az eszembe, amelyik a Magyarország tényleg hazavár? című poszt kapcsán alakult ki, és amelyikben arról is volt szó, miként állnak hozzá a munkát keresőkhöz a magyar cégek HR-esei.

Itt most hadd idézzem vuvuvu2 kommentjét kicsit hosszabban, mert érdekes kérdéseket feszeget, és kíváncsi lennék, ti hogyan látjátok ezt a kérdést, akár összehasonlítva azzal az országgal, ahol éltek.

„Az biztos, hogy ma már nem úgy működik a dolog, főleg annak, aki 40-es, sok a tapasztalata, nyelvet beszél, hogy jelentkezik és aztán 20-ból 10 helyre behívják, abból pedig lesz 4-5 ajánlata. Nagy szerepet játszik a kapcsolatépítés. (…)

Annyira felgyorsult minden (ennek az okairól rengeteget tudnék írni), hogy nem elég hogy felülsz egy gépre, ha adódik egy interjú, mert itt kell lenned ugrásra készen. Sokszor az van, hogy miután hetekig szarakodnak az anyagoddal (meg a többi jelöltével), a lehető legrövidebb időn belül meg kell jelenj egy interjún.

Lehet, hogy te kész lennél 1-2 napon belül itt lenni, de aki ránéz a CV-dre, mielőtt felhív, nem ezt fogja gondolni, hanem azt, hogy ez a pasas legkorábban 1 hét múlva tud jönni, nekem meg 1 héten belül be kell mutassak 3 potenciális jelöltet, tehát nem hív fel.

Arról nem beszélve, hogy ha ráharapnak valakire, akkor akár 4-5 interjút is le kell zavarni pár héten belül, tesztekkel és egyebekkel, és hidd el, nem feltételezik, hogy te kétnaponta ide tudsz repkedni.

Tudom, hogy kint ez másképp megy, rengeteg a Skype- / videóinterjú, de itthon sajnos nem itt tartunk, max. az 1. körben van erre mód, utána mindenképpen kell a személyes megjelenés, és a szenior szakértői állásokban ez akár 3-4 alkalomra is felkúszhat.

Ha itthon lennél, a kapcsolataid segítségével sok interjúra tudnál elmenni, olyanokra is, amik nem konkrét állásokról szólnak, hanem csak ismerkedések, amelyek szintén fontosak, mert bármikor beeshet a nem konkrét dolgokból egy állás, ha megtetszel valakinek egy ilyen szakmai ismerkedős beszélgetésen.

Ha itthon mozgolódnál, a beszélgetésekből rengeteg infót tudnál magadnak visszacsatolni arról, hogy milyen a hangulat itthon a cégeknél. Ezek az infók nagyban tudnának segíteni abban, hogy tudd, hogyan kell magad (jó értelemben véve) eladnod a hazai piacon.

Azon a piacon, ami már nagyon nem egyenlő azzal, ami volt kb. 2007-2008-ig. Rengeteg a visszalépés, kb. 20 év tapasztalattal mondom, sokkal rosszabb a helyzet, mint 2000 előtt.

A munkanélküliség, a válság, a funkcionális analfabéta diplomások piacra áramlása miatt sokkal nagyobb a kínálat az olcsó (és valójában képzetlen) diplomásokból, a piac felhígult, a magukat fejvadászoknak nevező cégeknél dolgozó sok fiatal tanácsadócska valójában képzetlen munkaerő-közvetítő, semmi más. (…)

Végül azért is kell kapcsolatokat építeni itthon, mert miközben rengeteg ember kínlódik hozzád hasonlóan, a cégek is kínlódnak, mert vannak olyan állások ahova gyorsan kellenének jó szakemberek (nem a funkcionális analfabéták, akikkel tele a piac), hanem magas szintű work-ethic-kel, jó szakmai tudással, munkakultúrával rendelkező, érett személyiségű jelöltek (akikből viszont óriási a hiány), akik gyorsan beállnak, gyorsan felveszik a ritmust.

Az időhiány miatt legtöbbször ezeket az állásokat nem hirdetik meg, hanem ismeretségen belül keresnek, mert így van esély, hogy 2 hónapon belül megvan az ember (keresés és kiválasztás max.1 hónap + 1 hónap felmondási idő).

Ha elkezdenének egy normál kiválasztási procedúrát, akkor ez felkúszhat 6 hónapra is, amit ma azért nem engedhetnek meg a cégek, mert nincs annyi kapacitástartalékuk, hogy egy álláshely 6 hónapig üresen álljon (a válság után még szorosabbra húzták a nadrágszíjat). (…)

…itthon kell lenni ahhoz, hogy megértsd, mi kell a hazai piacnak. Ebbe a fentieken kívül az is beletartozik, hogy a CV-det a hazai szintre kell csökkentsd (butítsd), mert ha beleírod azt a sok szuper dolgot amit kint csináltál, attól megijednek itthon (senki sem szereti a riválisokat).”

Már szakmai beszélgetéseken is előkerül, hogy bizonyos tapasztalat, kor, és külföldi tartózkodás után bizony nem könnyű visszakerülni a magyar munkaerőpiacra, és egy vezető pozícióban lévő, külföldön is több évet eltöltött mondjuk multinál regionális vezető, ha más cégnél akar elhelyezkedni Magyarországon újra, akkor ez akár hosszabb időt, több hónapot, akár évet is igénybe vehet. Mert többek között vagy túl drágának tartják, vagy féltik tőle a saját pozíciójukat, ahelyett, hogy a szemléletmód és a cégkultúra lehetséges szélesedésének örülnének.

Kíváncsi vagyok, ti hogyan látjátok ezt a kérdést, mennyit változtatok a határátkelés során, mennyiben kellett új gondolkodást, rendszert elsajátítanotok, mennyire váltatok „új emberré” és miben látjátok a különbséget Magyarországhoz képest.

A moderálási alapelveket itt találod.

Ne felejtsétek el a Magyarország és én pályázatot sem, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashattok el!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr497420714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.02. 08:38:11

Bocsi, teljesen OFF, breaking news: Kate-nek megindult a szulese, mar a korhazban van! Izguljatok velem! :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.02. 08:43:10

Mindenhol a világon a legfontosabb szempont a munkakeresésnél a személyes szimpátia, s messze lemaradva második helyen jön a szakértelem.

S ezt nem kritikaként mondom. Minden munkahelyen a legfontosabb szempont a harmónia, ezért ez teljesen így helyes. Csak nagyon-nagyon speciális szaktudás esetében tekintenek el a szimpátiától.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 08:43:47

Inkabb azt mndad volna Mirjam :-) hogy de ne, lecci ne altalanositsunk a japanbol egesz Azsiara. Meg mindig itt vagyunk 3ev HA utan? :-(

2015.05.02. 08:45:38

@Mirjam2:
Ki az a Kate? Komolyan. Es miert kell izgulni? Nem ertem. Nevrokona az ozdi Kreten Kati neninek. Na es? Kate Bush is nevrokona. Annak meg a George W a nevrokona:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 08:46:36

@maxval bircaman szerkesztő: es nem mindegy, h melyik kulturaban mi lesz inkabb szimpatikus. Na errol pl szivesen olvasnek mindenfele orszagokbol tapasztalatokat.

firg_firg 2015.05.02. 08:54:27

Reakciok
- annyit ugyse tudink neki fixetni mint kulfoldon tuti elegedetlen lenne
- minek akar ez hazajonni, nem orul annak hogy kint lehet? Ez beteg? Vagy csak olyan bena volt hogy nem valt be kolfoldon? Akkor meg bena.
- mar csak az hianyzik hogy idejojjon a kulfoldi tapasztalataval, fennhordja az orrat, egyfolytaban okoskodjon es o akarja nekunk megmondani hogy mit s hogyan. Kossz nem.
- es mi van ha tenyleg jo es bejon a fonoksegnek engem meg kitur? Kossz inkabb nem.

A kapcsolatos dolog tul van lihegve, a regi kapcsolatok par ev utan elavulnak aki meg segitene azoknal sem biztos hogy epp van uresedes meg az hogy valaki ismer meg nem jelenti azt se hogy riszkirozza erted a boret es beajanl ha epp tudja hogy szar vagy. +10% ban azer segithet csak nem egy csodafegyver.

A fejvadaszok hasznosabbak tobb allasrol tudnak es benyomjak a sajat jeloltjeiket. Ertsd elmagyarazzak az inkompetens HR nek hogy miert is vagy jo. Na meg kez kezet mos.

Utcarol ismeretlenul palyazni meg olyan ceghez erdemed ahol toleraljak a kulfoldieket vagy maga a fonok is kulfoldi vagy magyar de o is tartozkodott kulfoldon.

DieNanny CH 2015.05.02. 08:58:12

Hát, az "ütötte meg" a szememet, hogy a cégeknek nincs 6 hónapjuk arra, hogy addig üresen legyen egy állás, míg kívülről pályáztatják.
Itt, a HÁ-n olvastam pár éve egy kommentben, hogy egy banki alkalmazott 3 hónappal a tervezett felmondása előtt szólt a főnökségnek, hogy nekik legyen idejük embert keresni, a kommentelő pedig be tudja tanítani. Nos, a reakció nem a "köszönöm!" volt, hanem azonnali kirúgás...
Persze, tudom, nem szabad általánosítani, de ez is benne van a pakliban, hogy a munkavállaló miért nem szól időben...

Hari Seldon 2 2015.05.02. 08:58:35

„A határátkelés (még ha anyagi kényszerből történik is) mindenképpen megváltoztat minket, az új környezet, az új kihívás alakít rajtunk. A tapasztalatot persze tudatosan ki is használhatjuk arra, hogy „újra kitaláljuk” magunkat akár a hétköznapokban, akár a karrierünkben.”

Ezzel a poszttal megint visszatérünk ahhoz a témához, hogy a határátkelésre tudatosan fel kell készülni. Tisztába kell lenni magunkkal. Mit szeretnénk, és itt nem elsősorban az anyagiakat értem. Ismerni kell magunkat. Hogy viseljük / akarjuk, a változásokat. Épp ezért gondolom, hogy pont aki kénszerből meg más országba, annak a nehezebb, mert nem tudott rá felkészülni.

„Az egyik legnehezebb (és szerintem legfontosabb) dolog az integráció, azaz hogy képesek legyünk elfogadni annak az országnak a szokásait, amelyet (átmenetileg vagy hosszabb távon) az otthonunknak tekintünk.”

Erről csak a magam példáját tudom mondani, hogy most éreztem itt, hogy hazaértem. Itt érzem azt, hogy olyan léptékben zajlanak a dolgok, amiket normálisnak tartok. Pár napja belinkeltem a német kémkedést és az Airbus ügyet.

„A beilleszkedés abba az országba, ahol élsz, új barátok megtalálása, a közösség szolgálata fontos dolgok. Tanulj meg angolul, ismerd meg az ország történelmét, földrajzát, irodalmát és szokásait”

Tökéletes hozzáállás. Első megismerd az országot. Érdekeljen az ország, ahova mész.
A következő rész jó filozófusra sikerült, azért teszem zárójelbe, hogy akit zavar, hagyja ki:
(Enélkül a hozzáállás nélkül mindenhol keserűen éled meg meg a kivándorlást. - bár az is lehet másfelől, hogy aki eleve ilyen keserű természet, bárhol van rosszul érzi magát. Viszont - itt jön be az önismeret - ha valaki tisztában van vele, hogy milyen típus, valamennyire tudja magát trenírozni.)

„A már említett oldalon tavaly készült egy felmérés, ami szerint a nyelvtanulás gyakorlatilag minden határátkelő listáján szerepel, ami ennél egy fokkal érdekesebb, hogy a megkérdezettek 83 százaléka tartotta fontosnak a kultúra megismerését is.”

Nem tudom, hogy ezt miért értékeljük érdekesnek. Szerintem pedig örvendetes, hogy ennyien tisztába vannak vele, hogy igazán jól érezni magát csak akkor fogja tudni, ha az maga ország is érdekli. (most hirtelen a saját példánkat tudom mondani, gyakorlatilag nincs olyan hétvége, hogy ne mennénk el valahová körülnézni.
Most hétvégén például itt voltunk: fr.wikipedia.org/wiki/Sierck-les-Bains de ha máshova nem Nancy-ba vagy Luxembourg-ba biztosan elmegyünk.)

2015.05.02. 09:01:51

@Dragonlady (Bp, Hun): Oszinten szolva ez az elso eset hogy egy szot sem ertek a kommentedbol! Biztos hogy nekem irtad? Addig is, ha valakinek van kedve, fogadhatnank a szuletendo kisbaba nemere. A ferjemmel mar fogadtunk, szerinte fiu, szerintem lany :)

tableno 2015.05.02. 09:03:06

@Dragonlady (Bp, Hun): hú nekem van egy egészen friss: nemrég jelentkezett nálunk egy gyakornoki posztra egy japán srác. Az önéletrajzába a "hobbik" részbe a következőket írta be: "Iike dancing, drinking and having fun with my girlfriend"... A CV-je azonnal ment volna a kukába, ha a HR-es nem meséli el nekem a sztorit. Én, mint tapasztalt japános felvilágosítottam, hogy japán kontextusban ez semmi különöset nem jelent, sőt inkább meglehetősen standard szöveg. A "drinking" (nomikai) pl nem magányos alkoholizmust jelent, hanem közös bulizást, beszélgetést a haverokkal/kollégákkal, ami japán cégeknél gyakorlatilag kötelező munkaidő után.

2015.05.02. 09:10:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez teljesen normalis reakcio a ceg reszerol. Nagyon nagy hulyeseg elobb szolni a felmondasrol mint a szerzodesben kikotott minimum felmondasi ido. A ceget nem kell sajnalni, majd megoldja valahogy.

2015.05.02. 09:14:12

Off:
Hataratkeloknek es otthon maradottaknak:
Don't Give Up!

www.youtube.com/watch?v=VjEq-r2agqc
Peter Gabriel - Don't Give Up (ft. Kate Bush)

in this proud land we grew up strong
we were wanted all along
I was taught to fight, taught to win
I never thought I could fail

no fight left or so it seems
I am a man whose dreams have all deserted
I've changed my face, I've changed my name
but no one wants you when you lose.......

2015.05.02. 09:26:30

@Dragonlady (Bp, Hun): Ja hogy te a posztrol beszelsz... Elnezest, HA, nem voltam kepes elolvasni, 'this is not my cup of tea', attol meg lehet nagyon erdekes poszt sokaknak. Rakerestem a 'japan' szora, hat tenyleg eleg 'erdekes' ez a mondat hogy 'japan - altalanositsunk - azsiai'... Ennek annyi ertelme van mint hogy 'sved - altalanositsunk - europai'. De gondolom ez a legtobb ember szamara egyertelmu.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.02. 09:26:52

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ez nyilvánvaló.

S mi az egész alapja? Egy összeférhetetlen ember az egész munkát képes tönkretenni. Azaz jobb egy beilleszkedni képes kevésbé jó szakember, mint egy összeférhetetlen kiváló szakember.

Tulajdonképpen ez is a HR igazi szerepe. Mert a szaktudás ellenőrzéséhez nem kell HR. De minden máshoz igen.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.02. 09:27:59

@Mirjam2:

Nevetséges ez egész hisztéria.

Kit érdekel a Brit Köztársaság másodrendű ceremoniális vezetőjelöltjének a szülése?

Röhejes.

Az meg még röhejesebb. hogy megnyitom a FB-ot, s minden negyedik hír erről szól! Hozzáteszem: én fel vagyok iratkozva az összes kontinens összesen kb. 500 médiájára. Az még oké, hogy a pápua-újguineai és a salamon-szigeteki médiák erről beszámolnak, mert náluk Kate nagyanyósa az államfő, de az, hogy a kazah és a macedón médiákban is ez a fő hír, az már röhejes.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.02. 09:28:33

@tableno:

Így igaz.

Alapvető dolog: nem szabad extrémnek kinézni, ez alapból rossz pont.

Extremitásnak számít:
- az illetőnek furcsa hobbija van,
- szélsőségesnek minősített politikai szervezet híve,
- veszélyes szektának minősített vallás híve,
- gusztustalan fényképei vannak a FB-on,
- adatai nem egyeznek a különböző profiljai között,
- évekig nem dolgozott.

Pl. ha valaki sokáig munka nélkül volt, akkor kamu állásokat kell feltünteni. Ez teljesen kamu is lehet, ha évekkel ezelőtti volt, ha meg friss, akkor valami hamis közhelyet kell beírni, pl. "szabadúszó állatidomítóként dolgoztam". Nyugaton elmegy az "önkéntes voltam a pandák emberi jogaiért küzdő mozgalomban", de Kelet.Európában ez már veszélyes extremitásnak számít, szóval nem ajánlott. Ha az ember tud valamilyen idegen nyelvet, akkor a legjobb kamu szöveg a "fordításokat csináltam szabadúszóként".

Szóval ha extrémek vagyunk, azt úgy kell művelni, hogy ne látszódjon azonnal, pl. a FB-on.

Szintén veszélyes az olyan érdeklődés, mely azt jelzi: az ember nem veszi komolyan a munkáját. Nálunk pl. egy embert azonnal kirúgtak az interjúról internetes üzlet operátpri álláshoz, amikor az emberke azt találta mondani: neki is van egy internetes üzletje, s szeretni tanulni ebben az állásban,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 09:28:37

@Mirjam2:
Hadd ne izguljak.
Ha már drukkolnom kéne egy gyerek komplikációmentes megszületéséért akkor azt Dragonlady gyerekéért tenném.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.02. 09:28:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Alapvetően ez a tőke és a munka feloldhatatlan ellentéte. A munkahelyi főnök - bár maga is a munka oldalán van saját helyzetét tekintve, az esetek 99 %-ában - a tőke képviselője, így természetesen annak érdekében jár el.

Szóval ez olyan, mint a háború: nem szabad az ellenséggel barátkozni.

Azaz abszolút téves hozzáállás, hogy "legyen idejük mást találniuk helyettem". Ez nem a te dolgod, problémád. Ezen az alapon, amikor bemész egy boltba kiflit venni, meg kellene kérdezned "elnézést, a kifli ára elegendő az Önök nyereséges tevékenységéhez, vagy fizessek inkább többet érte?".

Határátkelő 2015.05.02. 09:33:23

@Dragonlady (Bp, Hun): @Mirjam2: Szerintem félreérthető voltam, amiért elnézést. Természetesen nem azt akartam írni, hogy Ázsiában mindenhol olyan lenne a munkakultúra, mint Japánban, egyszerűen csak annyit akartam mondani ezzel, hogy a világ különböző részein más a munkakultúra, így teljesen mást várnak el egy európai mint egy ázsiai országban. Ami persze még így is általánosítás. :)

2015.05.02. 09:34:25

@tableno: Na ez egy tipikus pelda tobbek kozott arra is hogy nem lehet altalanositani :). Indiai CV-ben valahogy nem tudom elkepzelni az ominozus mondatokat (azok kedveert akik esetleg nem tudnak: alkoholfogyasztas es hazassagon kivuli kapcsolat abszolut tabu az indiai kulturaban; viszont fontos szempont hogy hazas-e a jelentkezo es ez altalaban prominens helyen szerepel az oneletrajzban). Egyebkent eleg tapasztalatlan lehet az HR-es, nekem siman lejott volna hogy ezt a kulturalis kulonbsegbol adodoan irta a jelentkezo. Multikulturalis kornyezetben olyan HR-est kene alkalmazni aki emiatt nem dob kukaba egy oneletrajzot, ez inkompetencia a reszerol.

2015.05.02. 09:45:15

@Határátkelő: Elegge nagy altalanositas, ugyanis siman lehet a munkakultura akar egy azsiai es egy europai orszagban hasonlobb mint ket europai ill. ket azsiai orszagban. Pl. en elegge megdobbentem a multkor mikor arrol irtak a kommentelok hogy Franciaorszagban tobb oras ebedszunet van; hallottam mar errol, de megis sokkent ert hogy ez tenyleg igy van most is sok munkahelyen. Biztosan van akinek szimpatikus, en meg abszolut keptelen lennek igy dolgozni. Indiaban dolgoztam ket helyen, magancegnel es egy non-profit szervezetnel, egyik helyen sem volt semmi olyan dolog ami ilyen mertekben mas lett volna mint amihez hozzaszoktam azokban az europai orszagokban ahol en dolgoztam.

Londonban dolgoztam kinaiakkal egyutt, tudom hogy ez is altalanositas de ezt vettem eszre hogy nagyon nagy intenzitassal dolgoznak, valoban sok munkat vegeznek el adott ido alatt es gyakorlatilag soha nem jelentenek beteget. Mikor Indiaban dolgoztam, az ellenkezojet tapasztaltam sok szempontbol: szamomra duhitoen lassan dolgoztak, minden kb. ketszer annyi ideig tartott mint szerintem kellett volna, de nekik meg ez volt a normalis. Es teljesen atlagos volt nem bejonni munkaba vagy koran elmenni mert valakinek a hozzatartozoja beteg volt, nem jol erezte magat, jott a vizszerelo stb. stb. Azt akarom mondani hogy en csak egy ember vagyok nagyon limitalt tapasztalatokkal, de igy is nagy kulonbsegeket vettem eszre a kinai es indiai 'munkakultura' kozott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 09:49:36

Jó téma.
Az ember változik.
Jó esetben alkalmazkodik, még jobb esetben tanul.
Nekem itt az egész építőipart újra kellett tanulnom. Nem volt könnyű.

2015.05.02. 09:51:03

@maxval bircaman szerkesztő: @diggerdriver: Ne aggodjatok, mar atmentem virtualisan izgulni a Daily Mail weboldalara! :)))

Határátkelő 2015.05.02. 09:58:30

@Mirjam2: OK, igaz, megadom magam. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 09:58:56

@Mirjam2:
Megvan már hogy ki veszi ki az ezüstkanalat a szájából?
:))))))))))

2015.05.02. 10:05:37

@Határátkelő: Reszemrol tulleptem rajta, nem hagyott mely traumat :)

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 10:17:43

Azt mindenképpen említsük meg - a hányinger visszaszorítása érdekében - hogy a svéd "fika" szó ejtése "fíká", az á-t röviden ejtve. Ez fontos.

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 10:22:30

Sajnos egyetértek a posztban leírtakkal, bár csak korlátozott tapasztalat áll a rendelkezésemre. És ez régen sem feltétlenül volt másképp: egy nagyon jó barátom Londonban dollgozott egy banknál négy évig, utána hazament, és nagyon hosszú időbe telt, mire végre a képességeihez, tapasztalatához illő és anyagilag is jó állást talált - három diplomával, két felsőfokú (valódi) nyelvtudással, kb. 10 év munkatapasztalattal, szakcikkekkel a háta mögött...

tanato 2015.05.02. 10:23:28

@Mirjam2: @diggerdriver: Nektek mint angliai magyaroknak,azt kell mondjam,fontosabb az új angol királyi bébi mint pl. Áder János vagy Orbán Viktor gyermekei,és ez vonatkozik mind a cirka félmilla elangolosodó magyarra is.Főleg a gyermekeiteknek,akiknek aztán teljesen semleges lesz rövid időn belül a magyar államszerkezet és annak vezetői.De már azoknak is akik Húsvétra,Karácsonyra meg nyárra két hétre látogatnak Mo.-ra az év többi részét meg a Ködös országban élik.Ebben Mirjamnak adok igazat.

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 10:24:21

@Cascabel: Több tiszteletet, Cascabel, mert mindjárt szorosabbra húzzuk a gyeplőt!
:))))))))))))))))))))

tanato 2015.05.02. 10:26:44

@pappito: Én a cirka félmilla Angliában élő,dolgozó magyart is királyi alattvalónak érzem,még ha papíron nem is azok még./de a leszármazottaik már bizonyosan papíron is alattvalók lesznek./

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 10:30:57

@tanato: Legyen nekem inkább angol uralkodóm, mint Orbán a miniszterelnököm. Nem is tekintem őt annak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 10:31:26

@tanato:
Semmi baj igazad van én monarchiapárti vagyok.
Csak nem izgulok a gyerek megszületéséért.
Jó kezekben van meg fog születni az én izgulanciám nélkül is.

pappito · http://pappito.com 2015.05.02. 10:38:07

@diggerdriver: azt írja az ojság, hogy tizenkétezer font egy sima szülés annál a csapatnál akihez került a nyunyóka. plusz az udvari pinász (Surgeon-Gynecologist to the Royal Household) pénze

ha valakire odafigyelnek, akkor az a kettes számú leszármazott izgulni tényleg nincs miért

de azoknak akiknek a királyi család az érdekes téma azoknak most van mire kattintani :)

tanato 2015.05.02. 10:39:18

@maxval bircaman szerkesztő: Az összeférhetetlenség,rossz természet tényleg fontosabb mint a jó szaktudás,főleg ahol emberekkel kell foglalkozni,pl. az ilyen természetű háziorvosok rövid időn belül elbuknak,otthagyják őket a betegeik,meg a kollégák is kiutálják,őket.Utána ezen személyek inkább elmennek labororvosnak,vagy röntgenesnek,vagy éppen az ANTSZ-be dolgozni ahol nem találkoznak beteggel.
Vagy volt pl. egy ilyen sofőr az ügyeletes szolgálatban,aki mindenkivel rosszban volt a természete miatt,orvosokkal,betegekkel,nővérekkel.Persze egy idő múlva kirakta az ügyeleti cég vezetése.Most buszsofőr,ahol nem kell kommunikálni a jegyváltáson kívül az emberekkel,magára csukja az ajtót és egész nap elvan a maga kis világában.Nemrégen beszéltem vele,kiválóan érzi magát,sajnálja hogy nem ott kezdte.

pappito · http://pappito.com 2015.05.02. 10:47:19

@tanato: az alattvalónak levés nem érzés kérdése, az olyan, mint a terhesség, igen vagy nem :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 10:47:46

@Mirjam2:
bocs, hogy nehezen érthető voltam.
ha már, akkor szerintem fiú. csak mert statisztikailag kicsikét gyakoribb a súlyos terhességi hányás akkor, ha fiú a magzat.
ha valamit szerettem volna, ami közös a hercegnőben meg bennem, az nem a vészes terhességi hányás lett volna :-)))))

@Hari Seldon 2:
egyetértek, de szerintem egyébként egy csomó dolog van, amire nem lehet felkészülni előre, megjósolhtatlan, hogy mi fog lecsapódni az emberben ott helyben. főleg, ha az illető még nem is egy nagyon racionális alkat, hanem a személyiségében fontosabbak az érzelmi, ösztöni stb dolgok.
én egyébként semmit nem tudtam, de szó szerint semmit, amikor először világgá mentem, csak azt, hogy innen el akarok menni. ha tudtam volna, mi lesz, akkor szerintem soha ki nem tettem volna a lábam Pestről. néha csak ugrani kell és kész.

@tableno:
na ez nagyon tetszett pl :-)
ha már, akkor mit szabad / érdemes beírni hobbinak Magyarországon? na nem mintha állásokra szeretnék jelentkezni, dehogy. mondjuk az én CV-ből úgyis az jönne le mindenkinek, hogy én egy nyughatatlan alak vagyok, aki nem fér a bőrébe sehogy se. pedig nagyon nem ez az alaptermészetem.

@maxval bircaman szerkesztő:
azért vannak olyan fajta állások, ahol minimáis a csapatmunka, és alig számít az "összeférhetetlenség".
de hát ez is olyan, hogy attól, hogy valaki nem szimpatikus első nekifutásra, mondjuk nem egy jókedélyű, vicces, magabiiztos, magát jól előadó fószer, attól még simán lehet, hogy pont ő tudna alkalmazkodni jobban és másokat nem bántva, együttműködve, csendben de határozottan stb együtt dolgozni másokkal..... de persze a legtöbb helyen ez a magabiztos, nagyszájú, jól eladja magát figura szokott kelleni.

tanato 2015.05.02. 10:58:50

@tanato: Na itt van a mi vezetőnk fiáról is hír.Csak érdekesség hogy nem a keleti nyitás útján tőlünk keletre fog tanulni hanem tőlünk nyugatra akikkel szabadságharcot folytatunk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 10:58:58

@diggerdriver:
ez kedves tőled.
a Kate-re szerintem kicsit többen vigyáznak, mint rám vagy a Tildyre fognak, attól tartok. :-)

@maxval bircaman szerkesztő:
hát én meg beírnám, hogy utaztam és világot láttam :-) szerencsére ez sok szakmánál nem is olyan hátrány szerintem.

@Mirjam2:
ugyanez tapasztalat, kínaiakkal csak az dolgozzon, aki súlyos workaholic alapból. nekem is ugyanez a tapasztalatom. és a még brutálisabb, ha megkérdezel egy akár 7-8 éves kínai gyereket, hogy mit csinált a hétvégén, akkor ő is azt mondja majd neked, hogy milyen különórákra járt szombaton 9-17-ig és vasárnap délelőtt is. Tajvanon fizetett szabadság mint olyan nincsen, kínai újévkor van egy hét off, ennyi. mondjuk akik dolgoznak már évek óta angoltanárokkal, azok alkalmazkodtak, ahol mi voltunk, ott korábban nem dolgoztak nyugatiak, ordas nagy hauzugságokat kellett összehordanunk, hogy el tudjunk menni szabadságra és kialudni magunkat.

tanato 2015.05.02. 10:59:49

@pappito: Az Új-zélandiak alattvalók hivatalosan?

pasztasuta 2015.05.02. 11:05:10

A mennyit változtatok a határátkelés során kérdésre:

Én itt váltam felnőtté, életkor és életvitel szempontjából is. Egyedül élni, önállóan megoldani a problémákat, feltalálni magam ha gáz van, mondhatni itt "tanultam". Olaszország talpraesettebbé, határozottabbá tett, az biztos.

Ami mondjuk pl nem tetszik, az a határozottság extrém esete, ami szerintem már-már erőszakosság, de hát itt sokszor a darwini elveket tartják szem előtt, amikor otthon vagyok Magyarországon azért ezt próbálom levetkőzni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 11:06:24

@Dragonlady (Bp, Hun):
Bocsánat, Tildyt kifelejtettem, természetesen rá is vonatkozik amit írtam.
Babyboom van a HA-n.
:))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 11:07:32

@tanato:
naháááát, hogyhogy nem kazahsztánba megy?
(nem olvastam el a cikket, csak a címére reagálok.)
nagyon OFF
nekem a húgom volt rágyógyulva az ilyen királyos-monarchiás stb dolgokra sokáig, most nem tudom, még érdekli-e. amikor a thai király trónralépésének 60. évfordulója volt 2006-ban, és ott járt Bangkokban a világ összes királya vagy legalább koronahercege (és kaptunk egy egész hét szabadságot!!), akkor minden újságot és magazint össze kellett szednem neki, hogy elolvashassa, ki kicsoda és milyen ruhában volt és stb.
a thai király egyébként egy nagyon jó fej, de a trónörökös a "no comment" kategória, senki nem szereti, viszont az a különbség az angol házi cirkusztól, hogy erről nyilvánosan beszélni meg írni nem szabad, mert mehet az ember börtönbe érte (komolyan!), de attól még mindenkiiiii de mindenki állandóan stikában pletykál. nem kis felfordulás lesz, amikor trónra lép, szerintem. már évek óta nagyon beteg a király.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.05.02. 11:10:53

Az eltérő ország eltérő munkakultúrája sok szempontból érdekes.

A határátkelés is egy interkulturális tanulás meg az is amikor egy japán vagy angol vég megjelenik a magyar munkaerő piacon.

Amikor a Suzuki telephelyet készítették elő, akkor kivittek 100 magyart megnézni, hogy hogy dolgoznak odakinn. Sikítva széledtek szét százfelé, amikor hazajöttek! Nem azért, mert a japánok mást vártak volna el tőlük, mint maguktól, hanem azért mert azt mondták, hogy így néz ez ki nálunk! Ezt szeretnénk felépíteni nálatok is!

A HR-nek tudnia kellene fordítani az eltérő kultúrák között! Különösen az olyan helyzetekben, ahol ekkora kulturális feszültségek keletkezhetnek.

Amit a HR címszó alatt itt olvastam főleg a toborzás kiválasztás területéről azt nem értem, hogy honnan származó tapasztalatok ezek és kiknek szólnak!

Mintha olyan üzenete lenne a kommntelőnek, hogy "ne mozdulj ki otthonról!" -ami akár már csak a bér, vagy a "biztonságos környezet" iránti igénynél akkorát bukik, hogy ...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 11:19:45

@pasztasuta:
nekem is ugyanez egyébként.
Tajvanon volt először albérletem, bankkártyám, rendes internet-kapcsolatom (meg függőségem azonnal), ott tanultam meg motorozni, meg hát egy csomó ilyesmi.
Tajvanon egyébként a főnök felelőssége és hatásköre nagyon furcsa volt nekem. most olyasmi jutott eszembe, hogy amkor lerohadt a laptopom, akkor megfogtam és elvittem egy boltba (szokásos kínai shophouse, alul a családi biznisz, felső 2-3 szinten a család lakása), amit a krikszkrakszok, windows logók és kibelezett számítógépek alapján ilyesminek gondoltam. meg is szerelődött a gép (ez is nagy buli volt egyébként, kínai billentyűzettel és kínai windows-zal tanultam meg netezni), aztán másnap le lettem cseszve, hogy miért nem szóltam a suliban, miért mentem oda, az az illető pont a rivális iskola tulajdonosának az unokatestvére és nem szabad szóbaállni velük, hát van neki is ismerős szerelő, az egyik tanítványunk apukájának az szomszédjának a nagynénjének a mittudomén. kisvárosi intrikák 1.0
mostanság nagyon sokminden jutott eszembe, mert a minap találkoztam azzal a régi barátnőmmel, akivel együtt voltunk kint annó.

qkuc 2015.05.02. 11:24:28

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez engem is érdekelne, meg milyen szokásokba szaladtak bele határátkelők, ami teljesen medöbbentő/más/érdekes/stb.

Pl. a skandináv kávé ceremónia és hasonlók jöhetnek.

qkuc 2015.05.02. 11:28:01

@Mirjam2: Szerintem lány lesz. A hány db keresztneve lesz kérdésre is érdemes fogadni, :D.

Muscari 2015.05.02. 11:45:12

@diggerdriver: én őérte izgulok, meg Tildy babájáért, a királyi bébi annyira nem izgat. Csak Dami legyen egészséges meg a Kisviking.

puhacica 2015.05.02. 11:53:27

nekem a legfurcsabb az volt, hogy ha vege a muszaknak, mindenki eldob kaszat-kapat es megy vilagnak. az uramnak 5:02-kor mondtak, hogy miert nem megy mar, pedig csak be akarta fejezni az eppen folyamatban levo feladatat. de nekem is siman szoltak, hogy vegeztem, pedig mar csak egy asztalom volt, ami kb. egy perc lett volna meg. persze olyan is van, hogy maradni kell, de ez a ritkabb.

Hari Seldon 2 2015.05.02. 11:53:36

@Dragonlady (Bp, Hun):
"egyetértek, de szerintem egyébként egy csomó dolog van, amire nem lehet felkészülni előre, megjósolhtatlan, hogy mi fog lecsapódni az emberben ott helyben."

Épp ezért fontos, hogy amire lehet, arra felkészüljünk. - Mert úgyis lehet sok olyan dolog amire előtte még nem is gondolt.

puhacica 2015.05.02. 11:56:30

@puhacica: foleg annak tukreben erdekes ez, hogy otthon hanyszor a szemunkre vetettek, hogy 9-5-ig tart a munkaido es fel 6-kor megis hova megyunk? vagy 5:10-kor... par napja posztolt egy volt kollegam kepet, hajnali 5-kor meg bent vagtak. oszinten? nem hianyzik.

pappito · http://pappito.com 2015.05.02. 12:00:12

@tanato:
a kiwik 1983 óta nem brit alattvalók hivatalosan, viszont a bözsi saját jogán királynője NZ-nek (Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of New Zealand and Her Other Realms and Territories, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith) úgyhogy elméletileg annak kéne lenniük, de nem vagyok ebben biztos hogy hivatalosan is azok

Shanarey 2015.05.02. 12:07:37

A hercegné leendő gyermeke okán én nem aggódok, van aki aggódjon helyettem. Ám ha megszületik minden jót neki, függetlenül attól hogy fiú, vagy lány lesz.

@Dragonlady (Bp, Hun):

A lányom okán azt kell mondanom hogy ne fogadj erre, az anyukája igen igen megszenvedte az első 6 hónapot, míg a fiamnál, nem volt semmi baja.

pappito · http://pappito.com 2015.05.02. 12:08:39

@qkuc: itt még mindig szokás a péntek délutáni sörözés a melóban, sok helyen csinálják

pappito · http://pappito.com 2015.05.02. 12:16:51

@tanato: fura ez a királyosdi, mert a bözsi a head of state, van governor general akit a bözsi nevez ki, meg az államforma is monarchia (ezért vagyunk her realm of nz)

de a kiwi gyerekem útlevelében az van, hogy a királynő nevében a governor general elrendeli, hogy mindenki viselkedjen rendesen a passport holderral, de szerintem ez van a britben is, nem néztem utána. okkult dolgok ezek :)

mirjam biztos tudja mit jelentenek ezek a subject meg sovereign meg reigning monarch meg ezek a dolgok

Hari Seldon 2 2015.05.02. 12:26:55

@Határátkelő:
Én mostanáig azon agyaltam, hogy ki az a Kate...
Látszik, hogy nem vagyok nagy loyalista... (mondjuk miért is foglalkoznék itt ezzel)
Ettől függetlenül gratulálok a gyerek születéséhez.

qkuc 2015.05.02. 12:33:37

@puhacica: Ez azért nem olyan rossz dolog, :).

DieNanny CH 2015.05.02. 12:33:58

@Mirjam2:

Bizisten, csak most, a kommenteket olvasva jöttem rá, ki az a Kate... :-)
Ebből is látszik, hogy te már angol aggyal gondolkodsz... :-)

DieNanny CH 2015.05.02. 12:37:55

@pappito:

"udvari pinász "

Bármennyire is trágár, vigyorogtam egy nagyot! :-DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 12:39:37

@Határátkelő:
Jó egészséget és hosszú életet kívánok neki.

Hari Seldon 2 2015.05.02. 12:41:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
He-he minket itt a kontinensen nem igazán foglalkoztatnak a királyi hírek.
Olvastam Mirjam-ot,aztán amíg HA nem írta, gőzöm sem volt miről beszél.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 12:43:13

@Shanarey: tudom, h lehet gigantikus szivas is, meglatjuk majd.....

Hari Seldon 2 2015.05.02. 12:48:37

A hírek szerint a második gyerekük.

DieNanny CH 2015.05.02. 12:51:40

Ja, és hogy a poszthoz is hozzászóljak:
Itt a bölcsiben dél körül - 10:30 és 14:00 között - kötelezően van egy fél órás szünet. Elég bambán néztem, mikor mondták, hogy 30 perc semmitevés. Ide-oda tébláboltam, gyerekhez nem szólhattam, konyhában nem törölgethettem, szóval ülve kellett néznem, hogy 5 másik munkatársam dolgozik... Egy idő után belejöttem, megittam a kávém, ha jó volt az idő, elmentem a közeli boltba bevásárolni, stb.
Ezt volt nagyon nehéz megszoknom.

DieNanny CH 2015.05.02. 12:54:59

@Hari Seldon 2:

Te még az elsőről sem tudsz??? :-DDD

2015.05.02. 13:09:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezt nem ertem - nem az ebedszunetrol van szo? Ebedelni nem szoktal? A magyar munkahelyeden nem volt szunet az egesz muszakod alatt, hogy ennyire nem voltal hozzaszokva?

SZIZS 2015.05.02. 13:10:12

@Határátkelő: Jó egészséget nekik! :)

pappito · http://pappito.com 2015.05.02. 13:25:00

@Mirjam2: és egyből a negyedik helyre jött a várólistán :)
szegény Harry meg lecsúszott az ötödik helyre... nehéz a princek élete

Hari Seldon 2 2015.05.02. 13:30:32

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Hát nem vagyok egy "bulvár-búvár", de most hogy belegondolok valami rémlik... - Áh, nem hazudok, fogalmam sem volt.

Nem követtem soha az angol királyi család témáját. (ne ellenségességből, egyszerűen nem érdekelt)

Hari Seldon 2 2015.05.02. 13:40:15

@Mirjam2:
Most olvastam utána, még az apja is azt mondta, hogy jó lenne, ha lány lenne.
Nehogy, már nem nézték meg ultrahanggal, hogy lány vagy fiú? (én ebben a sorrendben írom)
Legalább a Down szűrés alkalmával. Hihető, hogy nem tudott róla?
Ha egyszer ezt nyilatkozta, akkor gyakorlatilag mindenki aki figyelte a királyi család híreit, biztosra vehette, hogy lány lesz.

DieNanny CH 2015.05.02. 13:47:54

@Mirjam2:

Nem. A magyar óvodákban az óvónők a gyerekekkel együtt esznek. Nincs szünet.
A svájci bölcsiben is a gyerekekkel együtt eszünk.
Magyar bölcsiben - ahol anyukám dolgozott - viszont van ebédszünet, de nem tudom, az le volt-e írva percre pontosan, vagy csak: "amikor megetted az ebédet!" -szintű.

SzZoole 2015.05.02. 13:56:39

@pappito: "Udvari pinasz"???
Hogy lehet ilyen tragar szot hasznalni?
Tojocsö csösz.
De amugy nagyon jo kifejezes:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 13:58:13

@Hari Seldon 2:
biztos, hogy az orvosok látták, de ha a szülők kérik, akkor nem szokták megmondani, még a kiadott leleteken is kihúzzák feketével, így mesélte nekem valaki, aki így csinálta (itthon)

SzZoole 2015.05.02. 13:58:38

@Határátkelő: Jo egeszseget neki.
Es azt mar lehet tudni hogy hivjak?Vagy azt is a fogadasi irodakban dontik el,amelyik nevre a legtobben fogadnak ugy fogjak hivni:)))

SzZoole 2015.05.02. 14:04:50

@pappito: Szerintem Karcsikat es csuf nojet kiloheted a sorbol,nem valami nepszeruek.
Emlekszem egy par eve tuntetes volt a felemelt tandijak miatt.Karcsikaek a Regent Street-en kocsikaztak a kiralyi Rolls-al,a diakok megismertek oket es eloszor feher festekel ontottek le az autot,utanna meg majdnem felboritottak oket,autostol egyutt.
Alig birtak kimenekiteni oket.
Szegeny Rolls:)))

SzZoole 2015.05.02. 14:09:39

@pappito: tojócső,tudod a tyúknak az a szerve ahol kijön a tojás:)))

pappito · http://pappito.com 2015.05.02. 14:24:27

@Zoole[uk]: ja, ez a hivatalos öröklési sorrend, hogy ebből mi lesz az más kérdés

a diákok meg senkit se szeretnek, ha éppen tüntetnek :) de aszittem a rojál pereputty bentley-t használ, nem rollst

SzZoole 2015.05.02. 14:32:57

@pappito: ha jol emlekszem ez egy régi tipusú púpos Rolls volt

2015.05.02. 14:40:52

"mennyit változtatok a határátkelés során"
A hataratkeles utan tudatosult bennem az identitasom, lettem magyar.
A CV-k, resume-k es HR-ek, interview-k a klasszikus rabszolgapiacra emlekeztetnek, azzal a kulonbseggel, hogy nem a leendo tulajdonos "vizsgalja a rabszolga fogait", hanem egy masik rabszolga:) Szerencsere az utobbi 25 evben egyszeruen besetalok a "piacra" amikor rabszolga akarok lenni es megmondom, ki vagyok, mit tudok, mit akarok es en dontom el, kinek akarok dolgozni es meddig es mennyiert. Akkor vagyok a legboldogabb, ha nem kellek:) Amikor ki akrnak "emelni " slave drivernek, azonnal menekulok, meghagyva azt a munkakort a pszihopataknak.

Observer99 2015.05.02. 15:02:04

@Zoole[uk]: "Es azt mar lehet tudni hogy hivjak?"

Már legalább egy hónapja azt hallottam, hogy borítékolva vannak a nevek és Katalin ragaszkodik hozzá, ha lány lesz Diana legyen a neve!!
Örzse néne pedig erősen infarktus közeli állapotban van!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 15:03:30

Haha, a fikaszüneten én még a ami napig röhögök, mindig a m,agyar jelentése jut eszembe.Orrot kikotorni, a tartalmat elpöccinteni, közben meg jól megkritizálni valamit, vagy valakit...
:-)

A poszthoz: hát ja, a válság előtt se volt egyszerű, de ha ez van ma Magyarországon, akkor q-ra nem irigylem azt, aki munkahelyet vált, mondjuk 35 felett...
:-((
Kicsinyes, pitiáner, fillérb@szó munkaadók világa...

SzZoole 2015.05.02. 15:07:02

@Observer99: a fogadási irodákban a legtöbben Alice es a Charlotte névre fogadtak
De szerintem is sanszos,hogy Diana lesz
Bocsimama meg majd kiheveri

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 15:09:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ugye ez Magyarországon történt...?

@firg_firg: Nagyon jól összeszedted, simán elhiszem, látatlanban is, hogy így gondolkodnak... :-((
Remélem, sose kell többet Magyarországon fizetésért dolgozzak...

SzZoole 2015.05.02. 15:09:39

@geegee: a magyar Kati angol név változata a Kate:)))

Muscari 2015.05.02. 15:13:40

@Taxomükke: eloszor tt az Ikeaban talalkoztam a fikaval, jot rohogtem rajta. Volt egy plakat, hogyaszongya "swedish fika"
De jo nektek, gondoltam, van sajat :-)
Nem tudtam, hogy mit jelent, kesobb hallottam valahol, hogy ilyen kaveszunet-fele.

Olyan ez, mint a puszi meg a szuszu, biztos mindenki latta mar: www.youtube.com/watch?v=G5Sgzojf_BM

Rebarbaraa 2015.05.02. 15:14:32

Erdekes dolgot vetett fel ez a mai vitaindito post.
Az integralodas mindenkeppen fontos dolognak tartom. A beilleszkedes az adott kulturaba, egy uj orszagban egy uj elet kezdetekor. Mas kerdes, hogy ismerek itt olyanokat akik 3 ev itt tartozkodas utan sem beszelnek alapszintnel magasabb fokon angolul. A bevasarlasban is sok helyutt segitseg kell nekik mert nem ertik az elelmiszeren leirtakat. Max felismerik, hogy ez kenyer, ez meg hus vagy tej.
Regebben irtam arrol, hogy en nagyon jol erzem itt magam mert alapvetoen teteszik ez a fajta stilus amit az angolok kepviselnek. Tetszik a tavolsagtarto viselkedes, a nyugalom amivel a mindennapokhoz hozzaallnak. Tetszik, hogy udvariasak, es nem zavar, hogy ez amolyan "latszat" erdeklodes. Majd ha valakirol tobbet akarok tudni akkor teszek erte. Nagyon sok angol es ir ismerosom, kollegam van. Sokat beszelgettem veluk errol es ma mar kozel kerultunk egymashoz. Szivesen hivom meg oket es ok is engem, akar csaladi esemenyekre is. En be akartam illeszkedni es ezt respektaltak. Nemreg facen olvastam a postokat, a royal baby szuletese kapcsan. Akik itt elnek, orommel olvastak es postoltak, akik otthon elnek Magyarorszagon, csak frocsogtek, hogy ott eheznek, nyomorognak, mi meg "annak a francos gyereknek a szuletesevel vagyunk elfoglalva". Megkertem oket, hogy ha ennyire elegedettek akkor ne oda postolgassanak hanem menjenek es tegyenek valamit a jobb eletukert.
A munkakereses kapcsan is kellemes emlekeim vannak. Mig otthon ugyanerre a poziciora amiben most dolgozom, 20 palyazatbol 5-re hivatak be interjura es egyetlenegy ajanlat sem lett belole addig itt 10-bol 10-re kaptam interjut es 6-bol lett komoly ajanlat amit aztan jol atgondolva megszereztem a mostanit. A 6-bol 2 amikor megtudta, hogy masok is igenyt tartanak ram, fole igert a masik munkaltatonak 20%-al. (bianco ajanlat volt, nem tudtak, hogy ki mennyit igert).
Lehet, hogy azt mondjatok, hogy 2.5 ev utan meg mindig rozsaszin napszemcsit viselek :) De nem banom. remelem meg jo sokaig viselhetem:)
En akarok lenni az orok optimista. Eddig jol bejott.
Persze vannak kellemetlen story-k is a tarsolyomban. Ezek nagyreszt magyar honfitarsaimmal es roman, lengyel emigransokkal kapcsolatosak. Sajnalatos, hogy mindig keseru kiabrandulas volt az "adj egy eselyt, minden ember kulonbozo" felfogasom szamara. Ettol meg nem lettem persze kevesbbe bizakodo, bar mindig azt vallottam, hogy az emberiseg megerett a pusztulasra :D

2015.05.02. 15:15:42

@puhacica:
"nekem a legfurcsabb az volt, hogy ha vege a muszaknak, mindenki eldob kaszat-kapat es megy vilagnak"
Nalunk meg sem varjak a muszak veget, kulonosen penteken: 3:30-ig kellene dolgozni, de 3-kor mar senki sincs az epuletben. Ezt a legkonnyebb megszokni. Meg a felorara elhuzodo 15 perces fizetett kaveszuneteket. Megis prosperal a ceg, nem megy tonkre, sot.
Tegnap, penteken delben vegre megjelent a munkahelyen az itt szuletett magyar testverpar munkatarsam. Hallottam, amikor telefonon hivta oket a horvat tulaj, szamonkerve a ket napos hianyzasukat. Azt mondtak, defektet kapott a kocsijuk, es nem volt emelojuk kicserelni a kereket, ezert nem jottek:) A telefonjukban meg lemerult az akksi:) Ennyi. Buntetesbol szombaton be kell menniuk dolgozni. Ezen nagyon fel voltak haborodva, ropkodtek a fuckok es a motherek a szajukbol egymas kozott a telefonbeszelgetes utan. Haza is mentek mar du 2-kor nagy felindultsagukban:) Az o szuleik jobban tettek volna, ha 56-ban nem disszidalnak a leendo gyerekeik szebb jovoje miatt.

qkuc 2015.05.02. 15:16:29

@geegee: Bevallom először nekem is ez jutott eszembe ..., :D.

2015.05.02. 15:40:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez durva, en nem tudnek ilyen helyen dolgozni :( (meg szerencse hogy nem is kell...).

Muscari 2015.05.02. 15:46:48

@Dragonlady (Bp, Hun): a koreaiak meg rosszabbak ilyen szempontbol, legalabbis van koztuk olyan munkamanias is, hogy csak na. Az egyik koreai sracot ugy jellemezte egy kozos kollegank, hogy he is a machine :-) Az is felelmetes, amit az iskolaban teljesiteniuk kell.

2015.05.02. 15:47:35

@Dragonlady (Bp, Hun): Pontosan, csak akkor mondjak meg a gyerek nemet ha kerik a szulok, es UK-ben gyakran akkor sem, foleg azsiai szuloknek tilos megmondani (mert felnek hogy elvetetik ha lany...).

2015.05.02. 15:58:38

@Rebarbaraa:
" bar mindig azt vallottam, hogy az emberiseg megerett a pusztulasra :D "
Van azert olyan aki nem igy gondolkozik:
"An asteroid or a super volcano could destroy us, and we face risks the dinosaurs never saw: an engineered virus, inadvertent creation of a micro black hole, catastrophic global warming or some as-yet-unknown technology could spell the end of us. Humankind evolved over millions of years, but in the last sixty years atomic weaponry created the potential to extinguish ourselves. Sooner or later, we must expand life beyond this green and blue ball—or go extinct." (Elon Musk -Tesla Motors)
Ettol fuggetlenul szerintem is megerett az emberiseg a pusztulasra:)

Muscari 2015.05.02. 16:01:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nekem is van egy ora ebedszunetem, otthon ilyesmi nem letezett, amikor meg "rendes" munkahelyen dolgoztam. ez tok jo, ilyenkor felhivom a ferjemet meg olvasom a HA-t, persze csak azutan, hogy megebedeltem.

Emlekszem, annak idejen az elso munkahelyemen akkor ettunk, amikor tudtunk. A nyolcoras muszak az kereken nyolc ora volt, ahogy mindehol a nagy szocializmusban, semmi hivatalos szunet.

2015.05.02. 16:03:11

@Observer99: A kiralynonek (uralkodonak) hivatalosan jova kell hagynia a nevet. Egyebkent nyilvan tobb keresztneve is lesz.

Hari Seldon 2 2015.05.02. 16:08:33

@geegee:
Én is így voltam vele. - MI itt a kontinensen nem ismerjük őket...
Olvasd tovább a kommenteket!

2015.05.02. 16:29:47

@Muscari: Ez meg mindig jobb mint ami sok mostani munkahelyen van, pl. napi 9 orat kell ott lenni, ebbol egy ora elvileg szunet de gyakorlatilag legalabb fel orat dolgozik belole az ember. Keves olyan munkahely van ahol csak napi 8 orat kell ott lenni osszesen.

Hari Seldon 2 2015.05.02. 16:35:54

@Cascabel:
Abban az értelemben igaza van, hogy amíg az emberiség csak egy bolygóhoz kötődik, és nincs olyan Földön kívüli élőhely, ami függetlenül a Földtől képes fenntartani magát, addig bármi meglehet. - Mondjuk ez még igencsak távol van.

Hari Seldon 2 2015.05.02. 16:38:23

@Cascabel:
"Ettol fuggetlenul szerintem is megerett az emberiseg a pusztulasra:) "
Szerintem meg nem. Főleg azt nem szeretném ,hogy az én gyerekeimnek ezzel kelljen foglalkozniuk.
Neked van gyereked?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 16:38:43

@Dragonlady (Bp, Hun):
Így van. Nálunk volt kromoszóma vizsgálat is úgyhogy 100% biztonsággal megmondták volna de nem kértük és minden papíron rajta volt hogy a szülők nem kérték a gyerek nemének megállapítását.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 16:41:14

Anyósom meglepetésként megjött...

2015.05.02. 16:44:43

@Zoole[uk]:
" a fogadási irodákban a legtöbben Alice es a Charlotte névre fogadtak"
Akik Charlotte nevre fogadtak, biztosan nem ismerik a tortenelmet, ugyanis az egyik rokont is igy hivtak es eleg csunyan vegezte:
en.wikipedia.org/wiki/Carlota_of_Mexico

Muscari 2015.05.02. 16:45:26

@Mirjam2: egy ismeros tamil lany sem akarta tudni egyik gyerekenek a nemet sem elore. Azt mondta, hogy "tudod, hogy van ez a mi kulturankban". Hat ja, tudom. Pedig o meg a ferje tanult emberek, egy oktatasi kozpontot vezenek, ahol abszolut a csaj volt az agytroszt, a srac csak jelenthetett neki. csak azok a rossz beidegzodesek :-(

2015.05.02. 16:46:50

@Hari Seldon 2:
"Neked van gyereked?"
Nem tudom:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 17:02:28

@Dragonlady (Bp, Hun): "kínai billentyűzettel és kínai windows-zal tanultam meg netezni)"

Kalaplengetős elismerés... :-)))

2015.05.02. 17:04:06

@Hari Seldon 2:
Ettol fuggetlenul nem aggodom a jovot es az emberiseget illetoen, hiszem es vallom, hogy az ember "örökéletű". Egyszer gandja - ztam egy fiatal vidam, 3 billo eves E.T. -vel Tanopah-ban (Nevada, Area 51) o is azt mondta:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 17:06:00

@~~Babette~~: Látom, más se bírta megállni, nem csak én... :-)))

2015.05.02. 17:08:34

@~~Babette~~:
¡Muchas Gracias Comadre! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 17:12:32

@Hari Seldon 2: Majd lesz ilyen Magyarországon is, mikor a Trécsel, vagy Viktátornak a menye lebabázik.Királyi esküvő is megvolt, ugyanúgy mint az angol, vagy a svéd királyi családban...
:-)))

kék madár 2015.05.02. 17:12:45

@Dragonlady (Bp, Hun): szimpatiarol - volt - es legjobb munkahelyemen Az interju ket reszbol allT: Eloszor a szakmai kerdesek aztan bejott mindenki 10 percre beszelgetni focirol, idojarasrol hogy kideruljon Milyen Az osszhang. Barki megvetozhatta Az illetot. Es eszmeletlen jo kozosseg volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 17:14:46

@Muscari:
Most akkor ezt fejtsd ki bővebben.
Nem akarták tudni a gyerek nemét, PEDIG tanult emberek.

???

GERI87 2015.05.02. 17:15:06

@maxval bircaman szerkesztő:

"Kit érdekel a Brit Köztársaság másodrendű ceremoniális vezetőjelöltjének a szülése?

Röhejes. "

Ehhez képest a múltkor nagyon érdekelt hogy egy öreg bácsi vagy néni az újbóli orosz cár lehet és ez milyen rokoni kapcsolatokkal lehetséges:)
Ami még ennél is "röhejesebb", hisz alapja a cárság visszaállításának nincs.
Az meg még röhejesebb hogy cinikusan "köztársaságnak" hívod, mert neked nem tetszik az hogy a monarchia nem abszolút jellegű.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 17:19:25

@Zoole[uk]: Jézus isten, az az autó...barbár állatkertek...egy RR-t tönkretenni idióta királyok, vagy jelöltek miatt?!??! :D

Hari Seldon 2 2015.05.02. 17:27:41

@Muscari:
"egy ismeros tamil lany sem akarta tudni egyik gyerekenek a nemet sem elore. Azt mondta, hogy "tudod, hogy van ez a mi kulturankban""

Ilyenkor gondolom magamban nagyon halkan: "Ja, hogy kultúrában..."

Amíg egy ilyet szemrebbenés nélkül kimond egy elvileg tanult nő, hogy nem akarják tudni, mert a kultúrájukban... ott azért az hogy így mondjam nagyon gáz.

Muscari 2015.05.02. 17:27:54

@diggerdriver: na, ugy ertettem, hogy ok nyilvan nem vetettek volna el azert, mert lany, de nyilvan volt ra pelda az ismerettsegi korukben vagy a csaladban. Ezert jobbnak lattak, ha nem is tudjak elore, meg mielott valaki elkezdi nekik mondogatni, hogy mit kellene tenniuk. Plane, hogy az elso gyerekuk lany.
A masodik vegul fiu lett.

GERI87 2015.05.02. 17:28:31

@@tableno:
maxval bircaman szerkesztő:

"Szóval ha extrémek vagyunk, azt úgy kell művelni, hogy ne látszódjon azonnal, pl. a FB-on."

Nem kell fenn lenni a faszbukon vagy nem kell minden szart feltenni.

Amúgy meg elég "félelmetes", szánalmas hogy ott tartunk hogy cégek, munkaadók követnek bennünket a neten és azt lesik, nézik hogy kinek mi a hobbija, mit csinál, miről mit gondol...mert megtehetik!: emberek önként minden magánügyet felpakolnak a netre.

Az adott szó, bizalom már nem elég: előre kell tudni hogy 'Béla' nem lesz jó munkaerő mert nem szeret inni és ezért nem fog jönni velünk a kocsmába bebaszni, tehát külön kell majd neki elmagyarázni másnap az ott hozott "döntéseket"...nem illeszkedik úgy be, tehát rontja a team hatékonyságát....
ha meg nincs nfennt semmi, vagy semmi különös akkor meg az "gyanús"..."az gyanús ami nem gyanús"
elmebaj!

2015.05.02. 17:29:45

@geegee:
Szerintem Charles, Prince of Wales a legnormalisabb az egesz csaladban. Komolyan.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 17:30:49

@Hari Seldon 2: Igen, azóta kiderült, hogy a brit royal bestelláról van szó.Csak annyira megrökönyödtem, hogy rögtön ez volt az első komment, hogy csak na... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 17:33:24

@Cascabel: Nem tudom, lehet, nem követem őket annyira.De az autó nekem szimpatikusabb lenne... :D

2015.05.02. 17:33:56

@GERI87: Ez tényleg már a legalja... :)

Hari Seldon 2 2015.05.02. 17:34:48

@geegee:
Ja, szegény Mirjam lelkesen jött ezzel reggel, aztán szembesült vele, hogy mi hülye kontinesbeliek századannyira nem foglalkozunk a kedvenceikkel, mint a Manchester United-el.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.05.02. 17:34:49

@Mirjam2: milyen szerencse hogy a legtöbb indiai fiatalnak nincs gondja a párválasztással

a szülők majd intézkednek :D

aki pedig olyan rohadt "liberális" családban nő fel, hogy szülők nem szólnak bele, azoknak meg nem kell CV-t küldözgetniük (értsd: nem feltétlenül kell dolgozniuk, mert pl gazdagok mondjuk a jólmenő családi vállalkozásból)

@tanato: @Dragonlady (Bp, Hun): épp Kazahsztánt akartam én is javasolni :D

bezzeg én meg (nem)dolgozó kisemberként kiváncsi vagyok arra a helyre ... de majd beszámolok róla ha eljutok és utána szívesen helyet cserélek Gáspárral ésvagy Ráchellel

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 17:38:01

@Cascabel:
Van egy olyan sejtésem hogy van olyan híú pojáca hogy elvállalja a királyi méltóságot. Sajnos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 17:40:32

@Hari Seldon 2:
Én monarchiapárti vagyok meg köztársaságpárti.
Támogatom a tényleges hatalom nélküli királyságot és köztársasági elnöki pozíciót.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 17:46:56

@geegee: en tenyleg nem tudtam a kommentek elott...

rumitom 2015.05.02. 17:58:21

@Cascabel: van azert potencial being a slave driver, jobba teheted a tobbi slave eletet valamivel ;)

rumitom 2015.05.02. 18:05:07

@tableno: alap, hogy a celorszag szerinti standardra at kell irni a cv-t jelentkezeskor. engem egy svajci HR-s (nem fejvadasz) szolt meg tavaly, hogy menjunk at a CV-men mert nincs benne tul sok informacio. (3 oldal az oneletrajzom, de lehet 4 is), aztan rogton hozzatette persze, hogy nem gond, tudja o am, hogy az angol standardok masok

gyfodor 2015.05.02. 18:32:43

Azt gondolom, ha az ember vált, akkor nem csak munkát, lehet kultúrát is. Lehet kénytelen új hazát is keresni.

Nem csak nyelvet kell tanulni, minden nép másmilyen. Az ő életüket is meg kell ismerni, gondolkodásmódjukat. Keleten a harmónia fontos, 60-100 millió ember él békében, odafigyelve egymásra. Szabadság, ami önkorlátozásra épül s felelősségre másokért. Eddig két nép kultúrájával ismerkedem, thai és japán. Mások, de sokban azonosak. Fontos az arcuk megtartása, s a farangok, gaidzsinok itt követik el a hibát, hogy ezt nem ismerik. A japán kultúra elég könnyen megismerhető olvasányokból, a thai még nem. Bár többet éltem Thaiföldön, ott farang vagyok még, de kedvelnek. Japánban nem számitok gaidzsinnak s nem a nyelvtudás miatt, hanem mert ismerem s betartom az életszabályaikat. Szerintem kell a kultúrájuk megtanulása.

Eddig ami változott:stressz csak otthoni folyamatban lévő ügyek miatt fordul elő, újra sokat mosolygok, jó ismét élni.

Barátságos, tisztelettudó, segitőkész s figyelmes emberek között élek. Komolyan hálás vagyok, igy alakult.

Újra derüs vagyok én is, megint élvezem az életet.

Ami még közős a japán s thai emberekben még szerintem, az őszinteségük.

Ez a változás könnyű, igazából hazámban éreztem magam idegennek már rég. Ott a nagyvárosokban folyton átvertek, a hivatalokban nem lehetett ügyet könnyen intézni, stb. Százezer ostoba szabály mert a hatalom magából indul ki, feltétezi az állampolgár is szélhámos, csaló mind.

Igazából ismét csak Embernek kell lennem, lehetek önmagam ismét, s ennyi mindössze a váltás. S kell nyitottság a mi részünkről is.

egyidegorvos 2015.05.02. 19:03:41

@Cascabel: 3 billio? nem rossz, nem rossz...

eddig csak parmillio eveseket ismertem:

És az apró opiumpipa elvezet oda, ahol azért élünk, hogy éljünk és semmi másért. Hiszen ez az egyetlen célja a létnek. Hiszen a szûkmarkú isten is csak ezért ajándékozott minden nyomorult féregnek egy-egy pillanatot ebbõl az életbõl, hogy éljen, folytassa az életét, hogy új életet okozzon. Az új féregnek pedig ismét kijut egy pillanat.

A lét esszenciája olyan drága portéka, amelybõl egész nemzedékek, évszázadok alatt kapnak - egy órát.

Aki ebbe belenyugszik, az belenyugodott abba, hogy meghaljon mielõtt megszületett. Aki azonban valójában emberré tudott lenni és számot vetett magával - mint méltóságához illik, - az raboljon magának mindennap tizennégy órát. Ez a tizennégy óra egyenlõ négyszáz generációnak nyolcezeréves életével. De számítsunk csak ötezret. Egy nap alatt tehát ötezer esztendõt élek. Egy esztendõ alatt ez körülbelül két millió évet jelent. Föltéve, hogy az opiumszivást mint kifejlett erõs férfi kezded és nagy gondot fordítasz testi épséged fönntartására, - amelyet legjobb ügyes orvosra bízni - tíz esztendeig elélhetsz. És akkor húsz millió éves korodban nyugodtan hajthatod fejedet az örök megsemmisülés jeges párnájára.

Aki ezen az áron nem mer és nem akar az öröklétbõl húsz millió évet - az éljen száz esztendeig és sokasodjék meg az õ utódaiban.

magyar-irodalom.elte.hu/palimpszeszt/05_szam/04_da.htm

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 19:41:05

@GERI87: +21454654
Ezért nincs nekem se többek közt f@szbúk.Jó, hogy egy blogról is sok minden kiderülhet, de azt legalább a helyi erők nem értik...Aki meg érti, úgysem tehet ellene semmit... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 19:42:19

@Hari Seldon 2: Hja, akár... :D Télleg, jövő 7en Dalnokok Ligája, nehogy valaki elfelejtse... :D

2015.05.02. 19:42:31

@Hari Seldon 2: Tudom es tudtam hogy titeket nem erdekel, engem viszont az nem erdekel hogy titeket nem erdekel, bocs :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 19:44:09

@DavidT: Mennyire szívesen dolgoznék egy jól menő családi vállalkozásban.Amit "csak" csinálni kell, folytatni, menni előre a kitaposott , lenini úton... :-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 19:45:55

@~~Babette~~: Én se.Nekem az első kommentem mindig a többi komment elolvasása előtt íródik, mert nem bírom kivárni, meg mert, hogy ne befolyásoljon a többiek írása...Hát ez most ilyen lett...:-)

2015.05.02. 19:46:21

@GERI87: FB-on mindenki csak azt latja amit te engedsz nekik latni. Pl. az en FB-omat csak es kizarolag az ismeroseim latjak, a legtobb ember igy van ezzel. Csak nagyon meggondolatlan, fiatal vagy exhibicionista emberek teszik nyilvanosan elerhetove az egesz FB profiljukat.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.05.02. 19:47:33

@geegee: szerintem a legtöbben úgyszintén ... bár a vállalkozás jellege befolyásoló tényező lehet mert nem biztos hogy az ember olyan dologgal akar foglalkozni

persze fő pénzkeresetnek meg lehet tartani, és hobbiként kezelni az önmegvalósítást :)

pasztasuta 2015.05.02. 19:56:19

@Dragonlady (Bp, Hun): jáháj, tényleg én is itt szereztem meg a jogsit. :D

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 20:05:40

Hölgyeim, uraim, a következő két hétben csak igen hézagosan leszek itt, mert:
www.youtube.com/watch?v=Jc8_Qs_y-xs
Üdv
T.

ganjagym 2015.05.02. 20:08:12

@egyidegorvos: De Quincey? vagy Csath? (butulok el rohamosan sajnos)

ganjagym 2015.05.02. 20:09:53

Bocs, ez ilyen off, vagy hogy is mondjak.
a jegkorong VB-hez ingyenes megbizhato streamet valaki tudna javasolni? elore is koszonom, halam orokke uldozni fogja a valaszadokat.

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 20:09:54

@diggerdriver: "Anyósom meglepetésként megjött..."
Figyelj, reggel elutazunk, átköltözhetsz hozzánk, amíg elmegy...

nyuszigonosz 2015.05.02. 20:21:36

@Taxomükke: Jó utat! De hol van addig a kutyus?

Shanarey 2015.05.02. 20:23:39

@geegee:

Dalnokok ligája ?

Az volt valamikor 2003 ban.

www.youtube.com/watch?v=vGf4RHaG1q4

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 20:27:34

@puhacica: foleg, hogy emlekeim szerint meg ki se fizettek titeket rendesen..... remelem, ezugyben volt elorelepes azota.

DieNanny CH 2015.05.02. 20:28:41

@geegee:

Igen, ott. Aztán az illető ment is külföldre... (Merthogy ott volt már állása 3 hónappal későbbre.)

DieNanny CH 2015.05.02. 20:34:25

@Mirjam2:

Pedig a te óvónénijeid is így neveltek téged... Vagy a szüleid. Nekik mi volt a foglalkozásuk, volt ebédszünetük?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 20:34:28

@kék madár: hu, en egy ilyentol bepanikolva elszaladtam volna :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.02. 20:34:35

@Taxomükke:
Mindig tudtam hogy faszagyerek vagy. Köszi:)))))))))))))))))))))))))

Határátkelő 2015.05.02. 20:37:02

@Taxomükke: Hú, ez nagyon jól hangzik! Jó utat! Nem akarsz majd beszámolni róla? Lehet sok kép-kevés szöveg, sok kép-sok szöveg. Szerintem lenne rá társadalmi igény... :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 20:40:49

@kék madár: miert is?

kevesebb vagyok, ha nem tudom a bulvart, vagy mi a rosseb?

DieNanny CH 2015.05.02. 20:41:22

@~~Babette~~:

Én sem. Azt hittem, egy közös ottani ismerősük a férjével, én meg csak lemaradtam egy erről szóló beszélgetésről valamelyik nap. Ez van.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 20:42:08

@pasztasuta:

es a gelato universitara nem mesz?:-):-):-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 20:45:07

@ganjagym: amit csathtol olvastam, nem volt ilyenirodalmi...

2015.05.02. 20:48:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Annyi ovononek kene lenni hogy valthassak egymast ebedszunetben vagy mas szunetben, hiszen napkozben tobbszor is ki kell mennie az ovononek, pl. a mosdoba, enni, stb. A szuleim irodaban dolgoznak / dolgoztak es termeszetesen van / volt ebedszunetuk. En sok munkakorben dolgoztam sok helyen, mindenhol volt szunet muszak kozben, tobbek kozott ez kulonbozteti meg a dolgozokat a rabszolgaktol...

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 20:48:57

@Cascabel: Nem vagyok biztos benne, a többi családtaggal mi a bajod, de Károlyt láttam-hallottam egy-két tévéműsorban az angol vidékről, gazdálkodásról beszéni, és úgy tűnt, elég alapos tudással rendelkezik, okos, tájékozott ember.

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 20:49:39

@Határátkelő: Nem ígérem, de az ellenkezőjét sem. :)

Hari Seldon 2 2015.05.02. 20:51:09

@Mirjam2:
Semmi probláma. Csak úgy mondtad Kate-et, mintha egy fórumtársunk ismerőse, vagy valami, és én meg lemaradtam valamiről.

Megszületett, gratulálok még egyszer. Remélük egészséges.

Részemről le is zártam a következő születésig, vagy koronázásig, stb, stb, stb... :-)

ganjagym 2015.05.02. 21:10:31

@~~Babette~~: bocsi, lehet hogy Baudlaire. Mostmar tenyleg ossze vagyok zavarodva.

qkuc 2015.05.02. 21:19:47

@Taxomükke: Jó utat, majd mesélj nekünk, ha van kedved, ;).

Ezt rakjátok be a playlistbe: www.youtube.com/watch?v=5UWRypqz5-o

:D

2015.05.02. 21:20:44

@Hari Seldon 2: Nem kell mindent mindenkinek erteni... :)

2015.05.02. 21:22:10

@gyfodor:
Ember, azok utan, amiket itt leirtal az azsiaiakrol, hiszek a vilagbekeben, az emberisegben, minden joban:) A japanok az utobbi 70 evben valtoztak meg ennyire? Fel Azsia tudna meselni viselt dolgaikrol 1945 elott. Az indiaiak es a pakisztaniak is puszi pajtasok, ugye? Nem jobbak, nem rosszabbak, mint az europaiak, afrikaiak, amerikaiak, magyarok, romanok, stb. Ok is csak emberek. Nem kell toluk elajulni:) Csak le kell vetni a rozsaszin szemuveget neha.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 21:24:01

@Mirjam2:
nálunk volt az óvodában ebédszünet, mert szerencsére ez az a idő, amikor nincs mindenkire amúgy is szükség. én speciel utálok úgy enni, hogy fel kell ugrálni közben ötször valami miatt (kérek még szószt, kiborult a pohár, piszkál a Karcsi, nem akarom megenni ezt a szart). én akkor mentem vissza, amikor már átöltöztek és lefeküdni készültek, kolléga akkor ment el, a harmadik meg akkor, amikor már aludtak. amúgy is olyan az óvoda, hogy mindig van valami, akármit csinálsz, állandóan félbeszakítják, mert Lali éppen laposra veri Bözsit, Géza bepisilt, Ricsi megijedt valamitől és sír, akármi, reggel háromnegyed nyolctól délután fél ötig. az ebédszünet ráadásul meg amúgy is arról szólt felerészben, hogy akkor tudtunk munkával kapcsolatos dolgokat is megvitatni a másik csoportokban dolgozó angolos kollégákkal is, felerészben még az is munka volt :-( iskolában egyébként dettó, ebédszünetben van a legnagyobb esélye, hogy el tudod kapni a diákjaid osztályfőnökét, matekanárját, vagy épp a főnöködet, és kutyafuttában megbeszélni a fontos dolgokat, mert mindig mindenki rohan valahova vagy csinál valamit :-/
asszem a magyar óvodában abban más a helyzet, hogy műszakban dolgoznak, és nem kell ott rohadni majdnem 9 órát, hanem kapnak gyerekmentes munkaidőt is.

2015.05.02. 21:24:13

@Taxomükke:
Nincs semmi bajom a kiralyi csaladdal, de a Karoly nagyon okos es muvelt, kitunik kozuluk. Ezt jegyeztem meg csak.

SzZoole 2015.05.02. 21:28:18

@Cascabel: en sem azt írtam,hogy hülye,csak nem népszerű

2015.05.02. 21:31:27

@rumitom:
"van azert potencial being a slave driver, jobba teheted a tobbi slave eletet valamivel ;) "
De ha egyszer nem akarjak:) Szeretnek slavek lenni, az az eletuk celja:) Fenyesre csiszolni a CV-juket, elelvezni, ha megdicserik oket a slavesegukert, ezzel buszkelkedni masok elott, stb:)

2015.05.02. 21:37:16

@gyfodor:
"Barátságos, tisztelettudó, segitőkész s figyelmes emberek között élek. Komolyan hálás vagyok, igy alakult.
Újra derüs vagyok én is, megint élvezem az életet."
Nem akarsz rizsaszem plasztikai mutetet is veletlenul?:) Az tenne fel csak igazan a koronat az eletedre.

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 21:38:06

@Cascabel: Értem, csak nekem a többi családtagról nincs ilyen közvetlen élményem, úgy értem, nagyon keveset tévézek, és nemigen hallottam őket beszélni, de Károlyt igen, és tetszett, ahogyan és amit mondott.

puhacica 2015.05.02. 21:51:24

@Taxomükke: hat ez azt hiszem eleg jo lesz. :)

@Dragonlady (Bp, Hun): volt bizony, mar csak egy kis reszevel tartoznak, a nagyja nalunk van. most meg fizethetjuk be az adot a budos NAV-nak. de legalabb van mibol. :D

egyidegorvos 2015.05.02. 21:57:01

@ganjagym: @~~Babette~~:
az elozo bejegyzes vegen levo hivatkozas megadja a valaszt a kerdesre. :)

A fölébredés - igaz - elviselhetetlen szenvedéseket okoz. És a szenvedések soká tartanak. A világosság reggel harsogó akkordokban dübörög végig az utcákon. És az ablakok tejüvegje, meg a színes függönyök nem védenek ellene, mert bántó, recsegõ ritmusos lármájával áthatol mindenen és követelõen hí. Menni kell. Rossz arcú és alacsony emberi lények közé, akik azt hiszik, hogy e nemtelen és kegyetlen muzsika az Élet törvénye s amit õk élnek, az maga az élés.

pasztasuta 2015.05.02. 22:45:45

@~~Babette~~: a pizza tanfolyam után mindenképp. :))

tableno 2015.05.02. 22:51:10

@GERI87: Amit én írtam, azt a srác a CV-jébe írta bele, nem követte a cég sehová...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:28:58

@Taxomükke: Ohhbaxxa meg, de mennék én is... :D
Azt a trájkot a végén blokkolnám...meg a bestella se csúnya... :P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:30:36

@Shanarey: Jó, tudom, de én a focira gondoltam...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:33:12

@Határátkelő: Részemről mindenképp...minden féle úti fotóalbum és videóanyag jöhet! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:35:39

@qkuc: Mocizzunk már egyet!...Hé, öreg, jó mocid van, de az enyém se rossz ám... :D

qkuc 2015.05.02. 23:41:54

@geegee: Aztán milyen mocin hasítanál, miszter? :D Mert ha nem jót viszel, kinéznek a kocsma elől, :D.

blackhairlady 2015.05.02. 23:55:47

@Hari Seldon 2: Pedig ha megnyitod az Origot vagy az idexet, szembe jonnek a focimek.

GERI87 2015.05.02. 23:57:58

@Mirjam2:

"a legtobb ember igy van ezzel. "

Biztos? Mindig hallani valakiről aki a FB-n megjelent fasságai miatt bajba került.
Persze távol áll tőlem hogy a hülyéket sajnáljam...
Csak ne legyen elvárás hogy 'legyen' mit látni...lassan már az a gyanús ugye ha nincs mit.

@tableno:

Tudom. Csak ez is minek?
Mi köze hozzá?

Ezekre válaszolni is addig jó, amíg azt mondják: "ó, ez remek, ez nagyszerű, pont ilyen ember kell..."

Nagyon nem örülnék neki ha a hobbim miatt valami HR-s picsa kitalálja hogy emiatt 'alkalmatlan vagyok' vagy necces és különben is "nincs fenn a neten róla semmi...gyanús"...
"köszönjük hogy jelentkezett"...
anyád:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 23:58:22

@qkuc: Áhh, csak a szám nagy, illetve a paródiából idéztem...
:-)
Maximum csak 50-es robogóval mehetek, arra van csak jogsim, fákk... :-(
De még van egy évem, hogy változtassak ezen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.03. 00:20:07

Tessék, ő is határátkelő, ráadásul Magyarországra.Ő még azt is meg tudja becsülni, amit mi már nem...Minden csak viszonyítás kérdése

index.hu/video/2015/04/27/2015_0404_menekult/

kék madár 2015.05.03. 00:27:06

@Mirjam2: "FB-on mindenki csak azt latja amit te engedsz nekik latni. " ketszer-haromszor mar a FB resetelt minden beallitast es a usernek kellett ujra filterezne, en amillyen bena vagyok, semmit nem teszek ki sehova, amit kesobb ne lehetne kreativan ellenem felhasznalni

qkuc 2015.05.03. 00:30:22

@geegee: Én maradok a masszívabb 4 kerekűeknél, :D. De Taxomükke túráját megcsinálnám motoron, :D. Majd egyszer ...

wuaaa 2015.05.03. 00:33:21

@qkuc: A kormányba, vagy az előtted ülőbe kapaszkodva? :)

hanemindulrepulohajtogassmagadnak 2015.05.03. 00:49:26

@geegee:
latod, nem mindenki panaszkodik a draga repjegyek miatt. :)

2015.05.03. 01:20:33

Ez a "Breakin' News", a Tildy video, nem a Kate mittudomenki:
apps4.trilobita.hu/mch3/embed/9gy638
(elotte egy felperces reklam, hogy mi szukseg volt ra, kituggya)

SzZoole 2015.05.03. 01:28:00

@GERI87: na most ha en jelentkezek egy bizalmi állásra es kérik a faszbukk elerhetosegem,hogy lecsekoljanak es en azt mondom,hogy nagyon sajnálom,de nekem nincs faszbukkom,akkor mar az gyanús es fel sem vesznek mert akinek nincs az mar nem is létezik?
Vagy mi van ilyenkor???

2015.05.03. 01:59:14

@Cascabel:
A fentiekhez kis bonusz:
angliaimagyarok.hir24.hu/angliai-magyarok/2015/03/18/magyarok-angliaban-gyakran-erzem-hogy-nincs-szukseg-itt-ram/
"Eszterék, ahogy már említettük, lassan három éve hazaköltöztek Magyarországra. Vállalkozásba kezdtek, üzemeltetik a horgásztavat és mellette egy büfét. Azt mondja, ugyan keményebben meg kell dolgozniuk minden egyes forintért, de így is megéri otthon élni."
- „Ha csak az eszünkre hallgattunk volna, akkor egyértelmű, hogy nem költöztünk volna haza. De minket a szívünk hazahúzott. Azt, hogy a gyermekeink úgy nőnek fel, hogy ismerik a nagyszüleiket, rendszeresen tartják velük és az unokatestvéreikkel a kapcsolatot, azt nem tudja semmi sem kárpótolni. A megélhetés jóval nehézkesebb itthon, de az a hatalmas szeretetet és segítség, amit a családunktól kapunk, többet ér az anyagiaknál.” -

blackhairlady 2015.05.03. 02:20:24

@Taxomükke: Jo utat, jo szorakozast! Ugye majd irsz az elmenyeidrol?

kék madár 2015.05.03. 02:45:08

@blackhair-lady: be kell linkeljem ez valami iszonyat jo blog volt, tobbet tudtam meg belole mint 3 utikonybol. Legalabb ilyet varunk el taxomuketol, no pressure

usaroadtrip2014.blog.hu/

blackhairlady 2015.05.03. 04:07:51

@kék madár: Tenyleg jonak tunik, kedvencekbe raktam, majd beleolvasok. Koszi:)

**mimi** 2015.05.03. 08:30:22

@Taxomükke:
húúúú de klassz!!!!!
sok-sok képet és beszámolót kérek! :)

DieNanny CH 2015.05.03. 08:58:25

@Mirjam2:

És addig mit csináljon az óvónő, míg a gyerekek esznek? A 3 éven felüliek önállóan esznek, mi csak üljünk, és nézzük őket? Kb 40 percen keresztül? Ráadásul nem is volt külön ebédlője a dolgozóknak. A 4 irodistának volt egy kis asztal, aztán slussz.
Bár, ez az én ovim volt, lehet, van olyan Mo-on, ahol külön esznek.
Itt Svájcban is csak akkor volt szünetem, ha előreláthatólag minimum 7 órát dolgozom aznap. Mo-on 6,5 volt a csoportban eltöltött idő, a maradék másfél a foglalkozások előkészítésére, dokumentálásra, tanulásra volt szánva.

Tegnap sajnos nem tudtam válaszolni, megint kidobott a rendszer... :-( Azt vettem észre, olyankor csinálja, amikor rákattintok egy linkre kommenten belül...

GERI87 2015.05.03. 11:39:37

@Zoole[uk]:

Simán el tudom képzelni.

2015.05.03. 11:45:45

@Cascabel: Na ebben most teljesen egyetertek...

2015.05.03. 11:47:15

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Azt csinalja amit mindenki mas szokott a szuneteben. Teljesen normalis es alapveto dolog munka kozben szunetet tartani, emberek vagyunk es nem gepek. En pl. most eszek es Hataratkelot olvasok :)

blackhairlady 2015.05.03. 15:19:54

@Mirjam2: Akkor van ebedszunet amikor 8 orat dolgozol vagy tobbet. Ha ez kevesebb, pl az ovonoke, akkor nincs ebedszunet.

2015.05.03. 16:04:28

@blackhair-lady: Az ovonok kevesebb mint 8 orat dolgoznak? Miota? Egyebkent ha nem is ebedszunet, de szunet kene hogy legyen 4 vagy 6 orankent, ez minden orszagban igy volt ahol eddig dolgoztam, torvennyel is szabalyozzak, legalabbis europai orszagokban.

2015.05.03. 16:09:40

@kék madár: Erdekes, kezdetektol fogva rajta vagyok a FB-on es meg soha nem tortent ilyen hogy megvaltoztak volna az alapbeallitasaim. Egyebkent az alapbeallitasom az hogy barmilyen fotot es posztot csak en lathatok, ez a default, majd ha azt szeretnem hogy masok is lassak, akkor megvaltoztatom a beallitast. A profilom pedig rejtve van mindenki elott, kiveve 'baratok'. Ja es nem az igazi nevemet hasznalom profilnevkent. Szoval biztosan oriasi eselye van hogy a potencialis fonokom pl. bizalmas infokat tud meg rolam FB-on keresztul...

DieNanny CH 2015.05.03. 16:22:31

@Mirjam2:

Úgy értem, miközben a gyerekek ebédelnek, én pedig nem, mert majd, ha ők befejezték, akkor megyek ebédelni - a gyerekek ebédje közben mit csináljak? Ha nem velük együtt ebédelek?
Nálunk mindig ilyen családias légkör volt, 5 db 6 személyes asztal, naponta más asztalhoz ült a 3 felnőtt (2 óvónő, 1 dajka), közben megvitattuk - a gyerekekkel! - a világ dolgait. Ahogy egy családi ebédnél szokás...

Mo-on, mióta az eszemet tudom, az óvónők szünet nélkül dolgoznak.

qkuc 2015.05.03. 16:48:28

@wuaaa [nor]: Motoron az előttem ülőbe kapaszkodva, :D.

wuaaa 2015.05.03. 16:52:25

@qkuc: ...egyedül én se vágnák bele... :)

blackhairlady 2015.05.03. 18:41:38

@Mirjam2: nem toltenek 8 orat a munkahelyen, csak 6 es felet, en ugy tudom. A tobbi az otthoni felkeszules, konferencia, egyeb dolgokra van. De majd kijavitanak az illetekesek ha megis tevednek.

kardio1 2015.05.03. 18:43:50

@wuaaa [nor]: Vàgnék...
Bocs, nyelvtan ignàc vagyok...

wuaaa 2015.05.03. 18:46:53

@kardio1: 8 éve hetente kb. 1 órát beszélek magyarul és írni még annyit se írok. Leszarom. Bocs.

kardio1 2015.05.03. 19:06:45

@wuaaa [nor]: Nem baj. En akkor sem tudtam magamban tartani :) Màs: gyere kommentelni gyakrabban a hatàràtkelôre, igy tùlléped a heti 1 h magyarul iràst :)

wuaaa 2015.05.03. 19:14:23

@kardio1: :)) ..ha jobban belegondolok, még 1 órát se beszélek hetente, mivel az anyámat szoktam felhívni, ergo én inkább csak hallgatok... :))

kardio1 2015.05.03. 19:43:22

@wuaaa [nor]: Akkor magyar beszédértésbôl profi vagy!
Egy tàvolabbi ismerôsöm, aki Orosz és Magyarorszàgra jött férjhez, rendszeresen felhivta az anyjàt. Egy alkalommal az anyja rendszeresen visszakérdezett, mert nem értette, mit mondott a lànya. Annak meg akkor esett le, hogy végig magyarul beszélt az anyjàval :)

kardio1 2015.05.03. 19:44:06

Orosz -- értelemszerûen: orosz

tanato 2015.05.03. 22:26:35

@kardio1: Ugyanez esett meg egy etióp évfolyamtársammal 20 évnyi Mo.-i tartózkodás után,magyarul beszélt anyukájával a telefonba sokáig amíg a mama be nem szólt neki,hogy jobb volna inkább amhara nyelven,hogy értsek is valamit.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása