oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. május 01. 06:44,  Amikor az ész helyett a szív győz 368 komment

2015. május 01. 06:44 Határátkelő

Amikor az ész helyett a szív győz

Az első győzelmet a szerelem aratta, a mai írás szerzője, Flóra emiatt költözött ugyanis Máltára. Aztán a szív még egyszer győzni látszik, de hogy miképp, az derüljön ki az írás végén, amit nem csak ezért érdemes végigolvasni. (A képekért köszönet a szerzőnek.) 

Szavazni ma is a poszt végén lehet, a Magyarország és én pályázatra (közép-európai idő szerint) még vasárnap éjfélig küldhetitek el az írásaitokat a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

A feltételekről itt, a nyereményekről pedig itt olvashattok.

cim_13.jpg

„Közel egy éve élek Máltán, amit aligha neveznék az álmok szigetének, de azt bizton állíthatom, hogy itt sokkal boldogabb és jobb az élet, mint otthon. 

Nem hirtelen felindulásból, kalandvágyból költöztem ki, engem, mondhatjuk, szó szerint a szívem hozott külföldre. A barátom, akivel azóta is együtt vagyunk, úgy döntött a tavalyi év elején, hogy szerencsét próbál.

Egy barátunk, aki már hosszú ideje itt élt, felajánlotta neki a segítségét, ő elfogadta és jött. Három hónapig éltünk így, mire én rengeteg agyalással töltött óra után rászántam magam és repülőre szálltam.

Így visszagondolva, nem is azon kellett gondolkoznom, hogy jöjjek-e, mert egyértelmű volt, három hónap után, hogy ő nem megy vissza Magyarországra, szóval, ha együtt akarjuk tovább építeni a jövőt, nekem kell lépnem.

Inkább olyan „apróságokat” kellett átgondolnom, hogy megéri-e ott hagynom a munkát, amit szeretek, a szüleimet, a barátaimat, a 23 év alatt kialakult biztonságot jelentő kis világomat, amihez, akármennyire is olyan, amilyen, én ragaszkodtam.

De az észérvekkel szemben a szívem győzött, és én ezt egy másodpercig sem bántam meg, soha!

Egy hónap alatt találtam munkát

Munka nélkül jöttem ki, de nem féltem, mert tudtam, hogy nem a semmibe jövök, hiszen a párom addigra már kialakított itt egy életet és én tudtam, hogy abban nekem is helyem van.

Nem voltam elkeseredve, mások tapasztalatból azt mondták, hogy itt gyorsan (legalábbis jóval gyorsabban, mint hazánkban) találok munkát, ami, még ha nem is áll majd közel hozzám, fizet annyit, ami bőven elég lesz és segít elindulni azon a bizonyos úton, amin itt érdemes lesz tovább haladni.

cikk_2.jpg

Szűk egy hónap alatt találtam munkát. A sziget legnagyobb öt csillagos hotelében lettem szobalány. Nem egy vezérigazgatói állás, de legalább valami.

No, de akkor rá is térek arra, amiről ennek az egésznek szólnia kellene.

Magyarország és én

Hiányzik-e? Rettenetesen. Mert ott a család, a barátok, anyukám főztje, a gyerekkorom, mindenem. Ott nőttem fel, nem tudok úgy tenni, mintha nem is szeretném, mintha nem lenne honvágyam, és én még emlékszem arra, milyen volt az, mikor még jó volt!

Hiába nem vagyok még közel sem a harminchoz, de élénken él bennem, mikor még nem a 100-asokat kellett számolni a hónap végén, hogy lesz-e még két nap múlva kenyérre való, hanem zsebpénzre és minden földi jóra is futotta. Szeretem a hazámat, szerettem, mikor gyerek voltam, szerettem, mikor másik ország mellett döntöttem, és szeretem most is.

Viszont most, hogy tapasztaltam, milyen egy másik, fájó szívvel írom le, de jobb országban élni, azt kell, mondjam, tényleg nem jó otthon a helyzet, és nem csak a hírek festik le úgy a szitut.

Közel fél év kinti élet után hazalátogattam. Nos, nem az lett a vége, amire számítottam. Feltöltődés? Jókedv? Boldogság? Hát, egyiket sem éreztem, mikor visszaindultam. Már az első otthon töltött nap után alig vártam, hogy visszajöhessek ide, ahol mindig süt a nap és jó kedve van az embereknek.

Ami nem hiányzik

Otthon szinte mindenki komor, rosszkedvű. Mintha valaki leszívta volna minden eddigi gondolataikat. érzéseiket és csak negatív dolgokat töltött volna vissza.

Én nagyon boldog voltam, hogy végre otthon lehetek, ott ahová az elmúlt hónapokban vágytam, de egy idő után kezdtem magam rosszul érezni emiatt. Szóval ez nem hiányzik.

Az sem, hogy otthon bármilyen keményen is dolgozol, nem becsülik meg. Kizárólag csak abban az esetben, ha közel vagy a mézes bödönhöz és elég hosszú a nyelved ahhoz, hogy nyalni tudj belőle. A mi országunkban sajnos különbséget tesznek ember és ember között, és ez nem csak a fizetésen látszik meg, a bánásmódon, hozzáálláson is sokat dob, hogy honnan jött az ember fia vagy lánya.

És sajnos, vagy szerencsére (ennek is két oldala van) pár ezer kilométerrel odébb ez sokkal másképpen van. Az itteni embereket egyáltalán nem érdekli, külföldi vagy helyi vagy, mi a munkád vagy mennyit adózol.

Beteg vagy? Rendes orvosi ellátást kapsz. Vásárolsz? A blokk mellé egy akkora mosolyt is kapsz ajándékba, ami egész napra elég. Becsülik a munkádat, olyannyira, hogy ha sokat dolgozol, a kormány meg is jutalmaz érte.

Nyilván itt is, mint más országokban, sok magyar van. Én itt azt tapasztalom, hogy sokkal jobban összetartunk, mint otthon. Lehet a távolság az oka, vagy tudjuk, hogy másképp nem menne, vagy szimplán csak levetkőztük azt a tipikus magyar mentalitást, de segítjük egymást, ahogy csak tudjuk és olyan barátokra tettem szert itt, akik, tudom, bárhol is leszünk a világban, a barátaim maradnak.

A külföldiekkel is ugyanez a helyzet. Azokkal, akik mellett otthon kérdés nélkül elmennék az utcán, most jól elvagyok és sokukat igazi barátnak mondhatom.

…és ami igen

Viszont minden jó ellenére még mindig hiányzik az a sok minden, ami otthon teljessé tette az életem. A lángosos az utca végén, a kürtős kalács illata a vásárban (és persze íze is), a disznótoros, a túrós csusza, a hó és a jég télen, az igazi strand (amit a tenger „kicsit” ellensúlyoz) és igen a TÚRÓ RUDI! :)

Az, hogy ha a családom akarom látni, elég fél órát utaznom, nem kell heteket, hónapokat várni arra, hogy ne csak a világ másik oldaláról kapott üzenetet olvashassam, hanem meg is ölelhessem őket.

Pont ezek miatt a dolgok miatt döntöttem úgy, hogy bármilyen jó is itt, és hazánkhoz képest ez tényleg egy mennyország, másfél hét és párommal együtt hazaköltözöm. Tudom, otthon nem lesz könnyebb, sőt olyan nehézségekbe fogok ütközni, amiktől itt már elszoktam, de megpróbálom.

Furcsa, egy évvel ezelőtt ugyanezt mondtam Máltáról. És itt megtaláltam a számításaimat. Tisztában vagyok vele, hazánkban ez nehezebb lesz, de bátraké a szerencse. És ha nem sikerül? Sosem késő újrakezdeni és én még elég fiatal vagyok ahhoz, hogy bármikor, bárhol felépíthessek valami újat, amiben jól érzem magam.

És ahogy párom szokott fogalmazni: „Egyszer bejön, már megérte!”

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Emellett lesz egy másik díj is, azt az az írás kapja, ami a Határátkelőnek a legjobban tetszik.

Mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy az alapcél nem a versengés, hanem az, hogy kirajzolódjon egyfajta kép arról, mit is gondolnak, éreznek Magyarországgal kapcsolatban a határátkelők, hazatérők, vagy az éppen költözést fontolgatók.

Írd meg Te is a történeted a pályázatra, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashatsz el!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Málta Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr257418232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 22:42:46

@wuaaa [nor]: Na,hát ez már pont elég is.Nem jön létre az az eset, hogy minél többször nézed az árat, annál drágább lesz neked.Mert a tetű szerver érzékeli, hogy te egyre jobban érdeklődsz valami iránt...

puhacica 2015.05.01. 22:45:28

@kardio1: szerintem semmi erdekes nincs benne. egyszeru parasztgyerekek probalkoznak kulfoldiaban. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 22:46:31

@wuaaa [nor]: jaaaj, várjál, a nem szócskát átugrotta a szemem...Szóval azt akartam belőle kihozni, hogy az inkognitómód erre is kellene szolgáljon...Ha nem is teljes ip-rejtés, de az oldalon való böngészés (nevezetesen, hogy épp milyen úticélra keresek rá...) eltitkolása...

Muscari 2015.05.01. 22:47:37

@qkuc: en is nagyon szurkolok!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 22:48:25

@Taxomükke: És akkor azt a jegyárat totál buktátok, vagy vissza lehet valahogy kapni?Már ha nem titok...

kardio1 2015.05.01. 22:56:30

@diggerdriver: Ezt kinek szàntad? Itt màr mindenki beszélt veled, még ha virtuàlisan is. Vagy az nem szàmit? Nem értelek. Na mindegy, este van, aludnom kéne màr.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 22:57:42

@Mirjam2: Oké, értem, sajnos nekem sincs más, mint hogy qrvaanyázzak minden egyes foglalásnál...
Többiek: milyen "okos" tanácsok vannak még,repjegy-olcsósítás témakörében, folytassuk:
1 inkognitómód
2 fütyik törlése keresések között
3
4
5.
.
.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.05.01. 22:58:07

@kardio1:
Senkinek. Találtam a képet és ideillőnek gondoltam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 22:59:08

@puhacica: Na jó, de az "legalább" hosszú, szerintem jó duplája lehet, mint egy stoki-bp táv...Vagy még az arányokon túl is drágább?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 23:00:36

@kardio1: Értem.Akkor sorstársak vagyunk-:-)

kardio1 2015.05.01. 23:01:28

@puhacica: Ti mint parasztgyerekek? :)

kardio1 2015.05.01. 23:03:13

@geegee: Itt legalàbb jobb az idô:) Ugyan most éppen nem, mert esett az esô egész nap. Ezt is biztos az angolok vonzottàk ide... :)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.05.01. 23:03:59

@geegee: @kardio1: @puhacica: @Hari Seldon 2: ha már a repjegyeknel tartunk, ma vettem meg a jegyem május 11-re, rynair, 15 kg-os feladando poggyásszal(30 font oda-vissza), kártyával fizetve ( plusz 2 font), 128 fontba került, megnéztem a Brithis airt is, ott egy út lett volna ennyi. Stansted nincs messze kocsival sem, de ha tömegkozlekedni kell, akkor a busz kivisz öt fontért és ennyiért is hoz vissza Stratfordbol, oda meg két - három font a jegy. Szóval ez az út így kb 145 font alatt megállt, persze magyarorszagi költségek nélkül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 23:05:46

@Taxomükke: Velem az a baj, hogy az értékrendem nem változott azzal, hogy kiköltöztünk.A bizonyos, mexokott dolgok emiatt számomra ugyanannyira drágák vagy olcsók idekint, mint odahaza.Az 50 euró még olyan éppen elmegy.De ez nálunk a legalja, ennél csak drágább szoktt lenni, ha kicsit is "nem figyelünk oda" vagy valamiért ad hoc kell a jegy.És akkor már simán lehet 100-150 euró is, akár egy irányba.Az meg már azért q sok, had legyen nekem megengedve, hogy anyázkodjak. 150 eurónyi pénz, az egy fél havi magyar fizetés szarabb helyeken... :-( Jobb helyeken is simán kell egy hétig dolgozni érte...És Magyarországról sem hiszem, hogy olcsóbb lenne, ha az ellenkező viszonylat érdekelne... (Bp-Stoki-Bp)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 23:07:22

@Taxomükke: Meg az is vili, hogy 1984-óta sokat olcsóbbultak a jegyárak, többek közt mertt többen is repülnek, meg jobban is ki van építve a rendszer.Ezzel nincs vitám.

puhacica 2015.05.01. 23:08:15

@geegee: BCN 2,5 ora. Stockholmba meg nem utaztam, azt nemtom.

@kardio1: ket videki, egyszeru fiatal, akik jo szakmat talaltak maguknak. igy jobb? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 23:12:24

@diggerdriver: Digger, ezeket a képeket te csinálod, vagy van valami jó kis netes adatbázisod, ahonnan mindenféle témában tudsz témába vágó benyögést keresni...?
:D

Muscari 2015.05.01. 23:12:38

Itt van egy halali oldal, amelyik megprobalja megmondani egy fotorol, hogy ki hany eves. Jo nagyokat teved, ezert vicces :-)
how-old.net/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 23:18:54

@petrasp: 128 font az olyan 160 euró, ha egy ember oda vissza, akkor ez is már messze jóval túl van a 15-30 eurós szinten.De valszeg ebben az esetben jó eséllyel a relatív közeli indulás okozhatja...Persze, ki lehet fizetni, sőt kell is, ha kell; de anyázni azért had lehessen már... :-)

Amit viszont kérdeznék, hogy hogyan viselkedik a Benga?
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.01. 23:26:13

@puhacica: Most ránéztem guglimapszon, télleg csak egy 10-15% lehet a különbség légvonalban.Időben is: stoki-bp 2 óra 10 perc, általában.Jééé, nem tudom, miért gondoltam sokkal hosszabbnak...

qkuc 2015.05.01. 23:51:07

@diggerdriver: Szoftosan aszpergeres vagyok asszem, szóval egy szmájlit rakjál legközelebb be és akkor nem áll meg benne a szoftver, :D.

qkuc 2015.05.02. 00:01:01

@blackhair-lady: Naná, persze, megírom majd mi lett a vége, :).

@Muscari: Köszi, ;).

És köszönöm, hogy gondoltatok rám ennek kapcsán, :).

M. Péter 2015.05.02. 00:28:06

@geegee: Az USA-ban nyáron, amikor többet utaznak az emberek, észre lehet venni, hogy magasabb a benzin ára. Az alapvető különbség az, hogy benzinből viszonylag egyszerű többet termelni, és egy tartálykocsi helyett 2-t küldeni a benzinkútra, a repülőjegyek kínálata viszont nagyon rugalmatlan, még sokkal magasabbra kellene menni az áraknak, hogy a légitársaságnak megérje új repülőt venni csak azért, hogy bizonyos napokon nagyobb kapacitása legyen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.02. 00:50:35

@M. Péter: ezt a sajat penztarcamon tapasztalom most:) kb. 2-3 honapja rekord olcso volt a benzin (persze mindenhol lement az ara), $2.30/gallon aron vettem Los Angelesben. Most pedig megint felugrott $3.50/gallon fole! Vege a jo idoknek! ;)

kék madár 2015.05.02. 00:56:33

@Zsuzsi65: a benzin ara akkor kezdett esni amikor vettem egy elektromos autot es akkor fog visszamenni 4 dollar fel, amikor eladom

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.02. 00:59:25

@kék madár: haha, Murphy torvenye mindig mukodik :) csak nem Tesla? ;) futkos egy par a kornyekunkon, de azert meg nem annyira elterjedt, az ara egy kicsit huzos :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 01:13:29

@M. Péter: urópában is van ilyen ármozgás, nem sok, 5-10%.Ha ennyi lenne a repjegyeknél is, a számat se nyitnám ki.De hogy sokszorosa...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 01:16:05

@Zsuzsi65: Itt is ez volt.Olcsóbb volt a nyál, mint ezelőtt 7 éve, mikor 6árátkeltünk...Most meg megint majdnem annyi, mint eddig a legdrágább ár...
Be kellett volna spejzolni 1-2 tartályhajónyit... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 01:17:38

@kék madár: Bróhaha, eddig aszittem, ilyen dolgok csak velem történnek meg... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 01:20:13

@kék madár: Mondjuk elektromos autót, arasznyinál nagyobbat még nem vettem, de kb minden mással így járok.Ha veszek valami tartós fogyasztási cikket, a következő héten vannak mindig a giga-mega árleszállítások, ahol feléért is megkaptam volna...
De már kezdem mexokni... :-|

kék madár 2015.05.02. 01:21:13

@Zsuzsi65: haha Tesla, jo lesz az Fiat 500-asnak is :)

kék madár 2015.05.02. 01:21:57

@geegee: ez is alig nagyobb egy arasznal

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.02. 01:25:58

@kék madár: az se rossz, egyre tobbet latok az utakon:) konnyu vele parkolni:)

Herr Géza 2015.05.02. 01:30:17

@M. Péter: Te találtad meg a legtutibb magyarázatát a repjegyek árképzésének. A kapacitás (repülőgépek száma) meglehetősen fix, főleg a rendkívül szoros beosztású, a földön csak minimális időt töltő fapadosoknál nincs sok esély gépeket ide-oda "tologatni" az igények függvényében. Ezért a repjegyek árképzésével is próbálják az utasokat minnél jobban szétosztani. Nyilván a sátoros ünnepek, iskolai szünetek előtti utolsó munkanap délutánján, vagy egy mezei hétvégén pénteken és vasárnap este, ill. az ünnep/szünet első napjának reggelén repülne a csorda 90%-a, ilyenkor el tudnának adni öt gépnyi helyet is, ergó ekkor a legdrágább a jegy (még akkor is, ha teszem azt fél évvel előtte vennéd meg). Ugyanakkor kedden-szerdán alig lenne utas. Megpróbálják tehát az árakkal áttéríteni az embereket ekkorra, azaz ezeket meghirdetik pl. a péntek esti árak tizedéért. Nyilván lesznek sokan, akik erre azt mondják, hogy vazze, inkább megoldom valahogy, kiveszek még egy-két nap szabit akár, de nem 200 fabatka/fő-ért repülök, hanem 20-ért. Aztán ahogy telik az a gép is, úgy lesznek a jegyek arra is egyre drágábbak, egészen az indulás előtti pár napig. Majd ha még így is látszik, hogy nem lesz "tele" a gép, akkor megint megindul lefelé is akár. Ez a váz, de persze ráépül erre még ezer más faktor is, ami a komputeres világban immár egyszerűen működtethető. Van benne természetesen kimondottan "szívató" faktor is: föltűnt az már pl., hogy ha van valami very big sale, akkor a meghirdetett árú jegyet tuti, hogy csak az egyik irányba fogod tudni annyiért megvenni, vissza szinte mindig drágább lesz, még akkor is, ha plusz-mínusz 2 hetes időtartamon belül keresel visszautat? (Jó trükk ilyenkor a retúr helyett két külön jegyet venni.....) Szóval normális jelenség az, hogy az egy gépen ülő 100 utas akár 50-féle áron vette ugyanazt a jegyet és még az sem igaz feltétlenül, hogy az fizette a legkevesebbet, aki a legkorábban vásárolt. És ebben az ötvenféle árban még nincs is benne a viszonteladók eltérő árképzése (=haszonkulcsa).

FutureFry 2015.05.02. 01:47:33

@Zsuzsi65: Los Angeles (meg Kalifornia több része) egy "benzin bubble". Szerencsére máshol még mindig $3 alatt van (néhol közelebb a $2-hoz)

kék madár 2015.05.02. 01:59:18

@Zsuzsi65: itt San Diegoban kulonosen, nagyon benan parkolnak az emberek, es a fel hely amit rendszeresen kihagynak az pont eleg szokott lenni ennek a dugonak.

kék madár 2015.05.02. 02:03:26

@Herr Géza: az egyik ilyen faktor a kenyelmi felar. A-bol B-be kozvetlen ketszer annyiba kerul a jegy mint A-bol B-be C-n keresztul, hiaba repulsz akar ketszer annyit. Ami szamomra a legnagyobb agyrem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.02. 02:09:20

@kék madár: nem is emlekeztem, hogy te San Diego-ban vagy, akkor egesz kozel:)

Herr Géza 2015.05.02. 02:11:21

És ennek a rendszernek aztán vannak olyan "finomságai" is, hogy a nyáron úgy repültünk Stuttgartból Szardíniára, hogy a legolcsóbb verzió zürichi átszállással volt, de a TELJES út árából ugyanarra a járatokra ugyanakkor bookolva se a STR-ZRH, se a ZRH-CAG viszonylatban nem jött volna ki egyébként a jegy külön-külön sem... (Oda-vissza fizettem 135 EUR/főt a Swissair/Edelweiss kombóért, amiből az Edelweiss elvileg a Swiss fapadosa, de még rendes kaját is kaptunk ezen a pénzen, ja és a kézipoggyászon kívül koponyánként egy 20 kg-os bőrönd is inkluzíve volt....) Csak beállítottam az árfigyelőt az expedia.de-n és amikor úgy gondoltam nincs lejjebb, akkor lecsaptam (pár nappal később lett volna még 5 euróval olcsóbb, de akkor már lesz.rtam... :D).

kék madár 2015.05.02. 02:11:58

@Zsuzsi65: ejjel masfel ora, nappal valahol 3 es 6 kozott :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.02. 02:14:03

@kék madár: ugy valahogy:) nekunk 2.5 ora volt a legjobb ido eddig:)

Herr Géza 2015.05.02. 02:16:02

@kék madár: Pontosan, ld. fenti hsz.-em...., sőt, mint a mellékelt ábra mutatja még annál is cifrább, mert olcsóbb, mint A-ból C-be, vagy C-ből B-be...

kék madár 2015.05.02. 02:21:24

@Zsuzsi65: hat ejjel en is aludni szoktam inkabb. De volt mar tobb latogatonk is aki elhataroztak, hogy megnezik LA-t pentek deli indulassal. A mit lattalra a tipikus valasz: az autopalyat.

kék madár 2015.05.02. 02:24:45

@Herr Géza: persze mert
kozvetlen jaratok, idiotak :) persze biztos megvan az oka, a piszkos profit.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.05.02. 02:24:58

@kék madár: haha, pentek delutan remenytelen mindket iranyban...

Herr Géza 2015.05.02. 02:38:59

@kék madár: Bezzeg az ántivilágban... :)))) A repjegy is fixáras volt (és távolságfüggő, mint azt hiszem @geegee: javallotta itt korábban), bizony nem egyszer előfordult az SXF(Berlin)-BUD viszonylatban, hogy hétközben repülve több volt a személyzet, mint az utas a néhai Malév TU-154-esén. És egyszer sikerült abszolút csúcsot döntenem: egyedüli utas voltam, kvázi magángéppel jöttem haza...:)))

kék madár 2015.05.02. 02:54:06

@Herr Géza: teljesen mas idok voltak, meg halvanyan emlekszem a 7 fogasos vacsorakra is a MALEV gepeken.

Herr Géza 2015.05.02. 03:05:25

@kék madár: Pedig nem volt régen, alig 30 éve.... :)))))))

blackhairlady 2015.05.02. 03:09:44

@Zsuzsi65: Nalunk meg mindig 2.10 es 2.30 kozott van:)

kék madár 2015.05.02. 03:30:38

@blackhair-lady: persze mert ti ha kihuztok a foldbol egy gyomot ott is feltor az olaj, csodalom, hogy penzt kernek erte

blackhairlady 2015.05.02. 04:18:16

@kék madár: Lehet, ha leasnek az udvarban, mar allithatnam is fel a bologato femjoszagot:)))
Egyebkent ez nem vicc, a multkor San Marcos fele autozva majd minden masodik haz udvaran dolgoztak az olajkitermelo gepek. erdekes volt latni par meter tavolsagrol.

DieNanny CH 2015.05.02. 07:02:41

@geegee:

Ez a helyzet a Zürich-Bp jegyekkel is. Nagyon drágák... flug.idealo.de/flugroute/Zuerich-ZRH/Budapest-BUD/

2015.05.02. 07:06:12

@M. Péter:
"hogy a légitársaságnak megérje új repülőt venni csak azért, hogy bizonyos napokon nagyobb kapacitása legyen. "
Legitarsasagok, kulonosen kissebbek vagy ujak, ritkan vesznek repuloket, inkabb lease-elnek.
Amikor Langleyben (Virginia) dolgoztam - festettem:D - gyakran hajtottam el az A. Dulles Int. Airport kozeleben es akkor lattam egy hatalmas informacios tablat:
Steven F. Udvar-Hazy Center.
Ki is ez az Udvarhazy Ferenc Istvan? O a repulogep leasing-ek atyja. Szinten hataratkelo:)
en.wikipedia.org/wiki/Steven_F._Udvar-H%C3%A1zy
www.nytimes.com/1999/09/30/us/billionaire-once-refugee-donates-millions-to-museum.html
en.wikipedia.org/wiki/Air_Lease_Corporation
en.wikipedia.org/wiki/International_Lease_Finance_Corporation

“If it flies, floats or fucks, always rent it.. it’s cheaper in the long run."
Felix Dennis
,”

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 07:27:28

@wuaaa [nor]: nem ertem,mit akattal mondani, de az idezet szerintem a hulyeknek szol,nehogy azt higgyek,mashogy nem lehet kovdtni,hol jarnak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 07:30:23

@geegee: aki hordott mar gereket rendszeresen a nagymamahoz, tudja, hogy a legegyszerubb ket helyen tartani a ruhakat, es eztfelnottfe is lehet adaptalni:-)

legnagyobb kiralysag egy kezipoggyasszal utazni:-)

qkuc 2015.05.02. 07:41:57

@Zsuzsi65: Állítólag már készül a terv a Nép Teslájára, :). Remélem meg is valósítják és nem csak terv marad egy olcsóbb, de hatékony járgány ...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 07:45:11

@geegee: 10-15%?????
az elmult ket honap termese 460-320, tegnap 370 volt

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 07:47:26

@kék madár: en addig nem vennek elektromosautot, amig egy mobiltelefonnal nem tudjak megoldani, h ket napig kitartson az aksi.

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.02. 07:50:38

@kék madár: es arra az apro kis -meg meleg- magoszsomlecskekre??

Mme Seldon 2015.05.02. 07:58:29

@~~Babette~~:
Mi is így oldjuk meg: 3 gyerek, a legkisebbnek még hordozó, 2 hátizsák (egy váltás ruhával 5 főre, pelenkával)+a gyerekek plüssállatainak-babáinak egy gyerek hátizsák. Eddig bírható volt még akkor is, ha elalszik 2-3 gyerek és cipelni kell, mostanában már azért inkább felkeltjük a nagyokat :)
Egyébként júniusban kétszer megyek Bp-re fogorvos miatt (vasárnap reggel megyek, hétfő este jövök vissza), és oda Wizz - vissza Ryan kombináció volt a legolcsóbb, és így onnan plusz egy csomagot hozhatok, mivel a Ryan kézitáska+kézipoggyászt enged meg.

2015.05.02. 08:15:16

@M. Péter:
" Az USA-ban nyáron, amikor többet utaznak az emberek, észre lehet venni, hogy magasabb a benzin ára."
Nalunk hetvegen - pentek delutantol vasarnap estig - mindig kb. 3 - 5 centtel dragabb a benzin. Ma reggel 92 cent/l volt.
@Herr Géza:
" És egyszer sikerült abszolút csúcsot döntenem: egyedüli utas voltam, kvázi magángéppel jöttem haza...:))) "
Egyszer en is voltam egyeduli utas. 1985-ben a Chevronnak dolgoztunk E-Albertaban, szokasomhoz hiven felmondtam es az olajtarsasag tehergepen repultem vissza Calgaryba. Bar ne tettem volna: legalabb 10 mezei repuloteren szalltunk le es fel, szivattyukat, hordokat, stb rakodtak be az utasterbe vagy ki. A pilota rendes volt, megkinalt cigivel es kaveval:) Ejfelkor landoltunk Calgaryban, hoesesben es fel orat vanszorogtam a hangartol a malhazsakommal, hogy taxit fogjak. Soha tobbe "magangep"! Ellenben a helikopteres utazasokat mindig imadtam.
Mas:
Tavaly oktoberben Wizz Air return jegyert fizettem ket szemelyre 450 fontot, London - Budapest - London utvonalon.
4 eve Toronto-Velence (Italy) jegyert (one way) 299 kanadai dollart fizettem, majusban. Vissza Munchenbol repultem, 350 dollarert, oktoberben. Kocsim addig egy kozelben levo raktar udvaran volt, havi 50 dollarert.
@geegee:
"A reptéri parkolás is egy horror, kint a p!csába a szántó közepén van a parkoló és van pof@juk elkérni 100 eurónyi pénzt egy hétre, és még csak őrzés sincsen, a szabad ég alatt van."
Itt 45 $/het a repteri parkolas (+5% AFA), kisbusszal bevisznek a repterre - ami 5 perc - visszaerkezeskor varnak, visszavisznek a kocsihoz, ami jaro motorral var, indulasra keszen. A repteren a parkoloban az elso felora ingyenes, oda jartam kaveert minden nap, amikor a kornyeken dolgoztunk. Taxi kb 40 dollarert visz ki a repterre. Ja, a poggyaszkocsi is ingyenes, ugy az erkezoknek mint az induloknak, jarattol (bel- vagy kulfoldi) fuggetlenul.

2015.05.02. 08:31:44

Kreten Kati neni Ozdrol hozza magat megint, mint mindig. Zsebben turkal, igaz veletlenul:
www.bloomberg.com/research/stocks/private/person.asp?personId=10097312&privcapId=264416006

2015.05.02. 08:50:52

@geegee: De miert lenne a repulojegy olcso? A repules egy nagy dolog, nem olyan regen meg luxusnak szamitott es ma is annak szamit sok helyen. Indiaban a 'fapados' legitarsasagok gepein (es rengeteg van) ugy kezelnek ma is mintha kulonleges VIP vendeg lennel mert csak 'gazdag' emberek engedhetik meg maguknak a repulest. A legitarsasag nem jotekonysagi szervezet, miert kene nekik teged olcson szallitaniuk? Ez egy uzlet, nem jotekonysag, bocs.

wuaaa 2015.05.02. 08:58:20

@~~Babette~~: Hát......akkor erről ennyit.

catnip cupcake 2015.05.02. 09:37:22

@puhacica: a meetup.com-on van egy rakás video témájú összejövetel (video-editing.meetup.com/), ezek nagyon jók kapcsolatépítésre, nyelvgyakorlásra és önbizalom-növelésre:)

A múltkor említetttem neked a blogodon egy másik meetup csoportot. A csoport szervezőjének van egy saját kis állásközvetítő vállalkozása is AV területen (www.facebook.com/pages/Openingzcom/118077768349959), egy kattintást megér. Nem, nem rokonom/barátom... csak gondoltam hasznos lehet:)

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 10:04:22

@geegee: Buktuk, nem titok. Az lenne a jó, ha erről mindenki tudna, nem utólag szembesülne vele. Nem logikus, nekem is itt a blogon hívták fel rá a figyelmemet - sajnos későn, már megvoltak a jegyek.
Akkor spórolhatnánk egy kicsit, ha továbbrepülnénk LA-ba, majd visszarepülnénk Chicagóba, de ez is pénzbe kerül (bár kevesebbe, nyilván), de így meg vesztenénk majnem egy napot, meg hát majdnem 24 órát utazással töltenénk...
Nagyon olcsó volt a jegy, de így viszont már nem lesz annyira olcsó.

Taxomükke (UK) 2015.05.02. 10:08:46

@geegee: Igen, veled van a baj. :))))) Nem szabad azt nézni, hogy az adott összeget más Magyarországon mennyi idő alatt keresi meg, hiszen szerencsére mi nem annyit keresünk.
Nekem is mindig eszembe jut a Costában vagy a Caffe Neróban, hogy átszámolva 1000-1100 Ft a kávé, amit megiszom... de mégis megveszem, ha megkívánom. Nem érdemes számolgatni, vagy ha már muszáj, akkor számold át azt is, mennyit keresel.

sanzelizé 2015.05.02. 13:10:10

@Hari Seldon 2: Nagy-nagy gratula erte, hogy meglepted mar csak a kolkok erdekeben is! "Udvozollek a valo vilagban"

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.05.02. 13:42:17

@Taxomükke:
és különben is, 50 euróból meg lehetne járni mondjuk Bp-Nyjregyházát IC-vel odavissza? nem biztos.
én 2000-ben voltam kint Angliában, egyhavi tanári fizetésbe fájt a repjegyem (British volt akor épp a legolcsóbb). hát enni nem sokat ettem abban az egy hónapban akkor ott kint Angliában, mert ráadásul a font is 420 ft körül volt éppen.
rosszabb napokon csomaggal együtt egy Bangkok-Chiang Mai (700 km) is kb 50 euró (csakoda). szerintem ez 20 euró alatt nagyon ritkán megy. nekem ez rendben volt, nem háborogtam rajta. akkora ingadozás tán nem volt ott soha, mint amiket itt olvasok pl London viszonylatban. (a hálókocsis szuper kedvenc vonat 25 euró körül van, ha nem sietek, meg jó az úgy, a kb 14 óra vonat, akkor inkább azzal szoktam.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 14:06:01

@Herr Géza: Haha, nem semmi...:D Jókat írtál, én is elolvasok minden ilyesmit, amit csak találok, azok is kb így taglalják ezt az egész repülőjegy-árképzést...Valszeg egy csoda lehet ezt belülről látni, egy belső dolgozónak, csak éppen ne kelljen kifizetni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 14:17:22

@Cascabel: Itt van magyarul is:

hu.wikipedia.org/wiki/Udvarh%C3%A1zy_Ferenc_Istv%C3%A1n

Asztqrva, le a kalappal a manusz előtt, ekkora életutat domborítani... :-o

Legalább azt elárulhatná, hogy hogyan kell megindulni, illetve az első millióját hogyan szerezte...:D

Bár igaz, nagyon más világ lehetett az akkori...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 14:18:51

@~~Babette~~: Ja, igaz, de néha a legegyszerűbb dolgok is el tudnak felejtődni... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 14:22:40

@~~Babette~~: Jó, ilyen, mint az utolsó fél-egy évben, még a világtörténelem alatt nem volt...Előtte viszont kb így mozgott, nem nagyon voltak jelentősebbek a különbségek...
De még ez a 40% is csak kutyaf@sza a repjegybeli 5-10szeres eltérésekhez képest.Na, ne kelljen már többször leírnom... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 14:30:58

@Cascabel: "benzin. Ma reggel 92 cent/l volt.
Itt 45 $/het a repteri parkolas
kisbusszal bevisznek a repterre - ami 5 perc - visszaerkezeskor varnak, visszavisznek a kocsihoz,
Ja, a poggyaszkocsi is ingyenes,"

Vazzegh, nem is mondok semmit, mert kb egy egybefüggő káromkodás lenne...Európában egy sz*pásh az élet... :D
Usa/Kanadában valszeg a bérek is jó eséllyel duplásak, ahogy olvasom néha.Hát, jól elb@sztuk ezt a kiköltözést... :-| :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 14:33:53

@Mirjam2: Jó, oké, ne legyen olcsó.De akkor én nem veszem igénybe...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 14:37:53

@Taxomükke: Értem, köszi, azt is hogy be merted vallani... :-)
Szemét egy dolog ez, mondhatni undorító.Ezért is okádok az egész repülősditől, hogy ekkora f@szparasztok...Ha csak simán drága lenne, az egy dolog lenne...De hát van , ahova télleg nem lehet máshogy.Hajózgatni nincs már ideje manapság senkinek...
:D

Apropó, az európai kompjegyek a másik fele, ami szórást, meg agyrém-árképzést mutatnak, az is megérne egy misét...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 14:40:21

@Taxomükke: Lehet, hogy nem szabad, de én ilyen vagyok, nem tudok a bőrömből kibújni.A termékek árával nincs bajom általában, csak a rezsióradíj-munkabérekkel...
Valszeg azért is lehet, mert semennyit sem keresek, illetve találok jelenleg...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.02. 14:43:03

@sanzelizé: Haha, a nikknév!Végre valaki rendesen írja... :-)))
Egy kocsi is van ilyen, az a neve, hogy Citroen Széjjel-izé...
:-))))))
(C-Elysée...)

kék madár 2015.05.02. 16:33:45

@~~Babette~~: Az aksi ket hetig is kitart - ha nem ulok bele

sanzelizé 2015.05.02. 16:42:22

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha nem SOS az ut jol kell kivalasztani az idopontot. Januar elso heteben a RA nel 45eur/fo volt o-v BUD-BVA. Ugyanez a ut karacsonykor 208eur/fo.

martineden 2015.05.02. 17:37:39

@ChristineK: Jááááj....,, Kora reggel megint egy mazohista. Képtelen vagyok megérteni miért kell ez. Tudja hogy rossz lesz otthon, tudja hogy nem fog tetszeni, hisz már látta a másik oldalt. Mégis hazamegy. "..Ugyan,nem kell bedolni,szimpla fidesz propaganda.

kék madár 2015.05.02. 17:50:19

@Taxomükke: kb olyan mintha Az etteremben Nem kernel koretet es Azt mondanak hogy jo de Akkor desszertet se rendelhetsz. Szerintem jogilag is necces es az allamugyeszek rendszeresen perelik is a legitarsasagokat Az ilyen ugyeskedesekert.

martineden 2015.05.02. 18:32:30

@Mirjam2: ...,, Ennyi ido utan, ha talalnak is szobalanykent, pincerkent munkat, a legtobb embernek sem fizikailag, sem lelkileg nem jo megoldas ezekben a munkakorokben dolgozni."..ez csak a te velemenyed,nagyon sokan direkt a vendeglatast tanultak,tanuljak es aki jol vegzi a munkat ,ebben a szakmaban is van elomeneteli lehetoseg.

hanemindulrepulohajtogassmagadnak 2015.05.02. 18:33:03

@geegee:
a vilag tele van vagy megszoksz vagy megszoksz :) -tipusu dilemmakkal. szerencsere (egyelore) senkit se allitanak falhoz, aki a nem-repulest valasztja - barmilyen okbol.

mergelodni, hogy tul hektikusak az arak? jobb lenne, ha mindig 500 euro lenne a stokkholm-bupest?

amugy erdemes neha elgondolkodni, mekkora lukszusban elunk manapsag. bedo albert 1865-ben igy ir az erdei favagokrol:
"csupán csak is kukoricza lisztből készített péppel élnek, melyet sült szalonnával, zsírral vagy pedig füstölt disznóhússal költenek el".
"Lakásuk szintén igen egyszerű — mondhatni széllel béllelt kunyhó, melyet, nagyobb hasábokból állitnak össze s mely alatt a tél 20—25 fokú hideg éjszakáit is minden szenvedés nélkül töltik át; középen jó tüzet égetnek s az 5—6 négyszög ölnyi területen 10-en, 12-en megférnek; ágyuk és párnájuk szalma..."

fizetesuk teljesitmenyaranyos, kb. napi 90 krajcar, ha minden jol megy. ebbol az elelmezesukre koltenek napi 25 krajcart.

ja, es a cikk szerint ez szuper a banyaszok sorahoz kepest, akik csak fele ennyit keresnek.
erdeszetilapok.oszk.hu/00359/pdf/00359_265-271.pdf

Bredpitt Monika 2015.05.02. 18:50:37

@tanato: Jön a poszt. Már elnézést kértem HA tól a folyamatos ígérgetésért. Jó hosszú lesz és részletes, meg nagyon őszinte. Nekünk nem hiányzott a kaja, mivel mindenevők vagyunk, mint a házisertés. Nem a kaja a lényeg. Aki nem akarja megérteni, hogy mi a lényeg, azzal nem kell foglalkozni. Ők egy másik embertípus akiket néha irigylek,mert , igen, bár nekünk se lett volna honvágyunk, néha ezt érzem.
De jó itthon és nem hiányzik Amerika.
Ja, és én havi nettó 96.000 forintért jöttem haza, míg kint havi 2500-2800 dolláros ajánlatokat kaptam, mint gyermek gondozó. Szóval a pénz sem minden.

DieNanny CH 2015.05.02. 19:33:52

@kék madár:

Most azt találtam ki, hogy bár az emberke megveszi a Teslát, az aksit csak kölcsönbe kapja. És, mint 200 évvel ezelőtt szokás volt váltott lovakkal utazni, az elektro-töltőállomásokon a teljesen feltöltött aksik várjanak az utazókra. 10 perc alatt kicserélni az újra, és mehet a kirándulás tovább!
(Na, ezt jól kitaláltam, csak nem tudom, egy ilyen aksi mennyire mobilis.)

DieNanny CH 2015.05.02. 19:38:08

@hanemindulrepulohajtogassmagadnak:

Gondolom 1865-ben szintén volt egy megmondóember, aki a favágóknak mondta ugyanezt, XVII. századi életkörülményekkel példálózva...
Ne felejtsd el, mi a 21. században élünk! Mire volt akkor jó ez a rengeteg találmány és fejlődés, ha nem használjuk ki?

kék madár 2015.05.02. 20:07:32

@DieNanny ezEn mar a tesla is agyal, tol ed nyultak le!

tanato 2015.05.02. 22:52:36

@Bredpitt Monika: Bizony,az hiánypótló poszt lesz,nemigen akaródzott erről írni itt még senkinek,illetve nagyon keveseknek.Kivéve néhányat aki elve tudta hogy a cége fix időre,néhány évre küldte ki mondjuk Dubaiba vagy Kínába,ilyen már volt.

Bredpitt Monika 2015.05.03. 10:22:33

@tanato: Remélem HA úgy fogja leadni, ahogy megírom és semmi nem marad ki belőle, mert vannak témák, amik úgy látom itthon kényesek, pedig bizony beszélni kell róla, mert pont ezért nincs változás. Én a Határátkelő oldalon szeretném megosztani a tapasztalatokat, mert tudom, ezt sokan olvassák és hűséges típus vagyok.

puhacica 2015.05.03. 23:41:18

@catnip cupcake: koszonom szepen a tippeket! irtam nalam is, de nem tudom, ki mirol kap ertesitest. en is csak veletlen lattam meg most itt, hogy irtal, mas miatt neztem vissza. :) de a lenyeg: koszi meg 1x!!!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása