oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 15. 06:44,  Hogyan lettem digitális nomád? 276 komment

2015. április 15. 06:44 Határátkelő

Hogyan lettem digitális nomád?

Egészen sajátos életmódot választott mai posztunk szerzője, Bori, aki digitális nomádként éli életét. Azt még maga sem tudja, meddig tart a kaland, ám már az elindulás körülményei, a tudatos tervezés és persze jelenlegi élete is van olyan érdekes, hogy érdemes legyen elgondolkodni és beszélgetni róla.

cim_12.jpg

„Hogy kerültem ide?” ­ kérdeztem magamtól, amikor kimásztam reggel a jurtából és megpillantottam az előttem hullámzó tengert, a legelésző birkákat, és narancsszínű napfelkeltét.

A kérdés megmosolyogtat. „Talán mindig is ide készültem.” Sosem voltam az a típus, aki nagyon szeretett kempingezni, sátorban csak fesztiválok alkalmával aludtam... már amennyit az ember alszik, egy fesztiválon. Sosem gondoltam, hogy harminc évesen a világ végén, Új­Zélandon élek majd egy jurtában, és takarítani fogok. Azt meg pláne, hogy mindezt örömmel teszem.

A saját kérdésem jogos volt... hogy a fenébe sikerült itt kikötnöm? Ahogy belegondolok: következmények sorozatát látom, amik ehhez a reggelhez vezettek.

Nem tudom megmondani pontosan hol kezdődött: akkor amikor először hallottam az új­zélandi work and holiday vízumról? Vagy akkor, amikor másfél éve egy indonéz körút során megfogalmazódott bennem, hogy nem akarok többet retúrjegyet vásárolni? Nem akarok az utazásaimnak szavatossági időt adni. Persze ez az indonéz út is, sok­-sok utazás következménye volt.

A lényeg, hogy azon a reggel, ahogy a hónom alatt a laptopommal kiástam a magam a még harmatos bokrok közül, amik a jurtát rejtették, tudatosodott bennem, hogy sikerült: igazi digitális nomád lettem.

Eldöntöttem: megváltoztatom az életem

A digitális nomád olyan utazó, aki iroda helyett bárhol tud dolgozni a világban. Óriási mázlim volt, hogy pont social media irányban helyezkedtem el, és nyolc évnyi tapasztalatot sikerült szereznem ezen a területen. Én erre tudtam építeni.

Amikor hazaértem arról a bizonyos indonéz útról, mély depresszióba estem. Ősz volt, két nagyon jó barátnőm is elhagyta az országot, és nekem szörfözés helyett egy irodában kellett ülnöm.

Bár a cég, ahol dolgoztam kimagasló munkakörülményeket adott, csodás kilátás, remek kollégák, inspiráló főnök, viszonylag jó kávé, mégsem éreztem, hogy maradásom van. Eldöntöttem: megváltoztatom az életem. Ki kellett találnom, hogyan tudok utazni úgy, hogy közben tudjak továbbra is dolgozni.

Ahogy sikerült magam összeszedni, nekiálltam a pénzkeresésnek. Össze kellett lapátolnom úgy 1.2 millió forintot egy év alatt. Egy nap leültem az íróasztalomhoz és megterveztem a 2014­es évem pénzügyileg. Ilyet előtte sosem csináltam. Mindig vettem egy repjegyet, ahogy volt egy kis extra pénzem.

Az éves tervemben havi 100.000 Ft­ot kellett félre tennem, hogy meglegyen, amit szeretnék. Ez volt a cél. Ahhoz, hogy ezt meg is tudjam valósítani, elkezdtem magam művelni pénzügyileg.

Utánaolvastam, hogyan kell bánni a pénzzel, hogyan kell hatékonyan dolgozni, úgy, hogy 2 óra alatt el tudjam végezni azt a munkát, amit korábban 8 óra alatt sikerült, és végül elmentem egy könyvelőhöz, hogy átbeszéljük a lehetőségeimet.

Azóta nagyon fontosnak tartom, hogy az, aki azt mondja: „nincs rá pénzem”, először találja, ki, hogy mennyi pénz kéne ahhoz, amit szeretne, és szánjon rá 30 percet az életéből, hogy egy kicsit gondolkozzon, hogyan engedhetné meg magának.

Szorítani kellett a nadrágszíjon

Júniusban ránéztem a kiadásaimra, és rájöttem, hogy hiába tolom be a pénzt a megtakarítási számlámra, nem lesz elég az eredetileg kitalált 1.2 millió forint. Rájöttem, hogy munkámhoz szükségem lesz még egy jó telefonra és egy könnyű és megbízható számítógépre. Ráadásul még a repjegyeket sem számoltam bele. Szorítani kellett a nadrágszíjon, még inkább.

Végignéztem a kiadásaimon, és nyilvánvaló volt: nem tarthatom meg tovább az albérletem, nem vehetek ruhákat és le kell szoknom a cigiről. Akkor már napi 12­14 órát dolgoztam.

Magam sem tudom, hogy tudtam még emellett is rendes életet élni. Sőt akkor már a blogom is kezdett felfutni, és mivel ez a projekt egy szerelemgyerek volt, nagyon sok időt fordítottam a fejlesztésére.

Majd közeledett a karácsony, és egyre nehezebben tudtam elhinni: úgy tűnik, tényleg elindulok. Minden megvan, ami kell. A főnökömmel sikerült lebeszélnem, hogy óradíjasként dolgozzam tovább napi 2 órában, és csak úgy kopogtattak az ügyfelek az ajtómon.

Összecsomagolni az életem egy hátizsákba

Január 12­én felszállt a gépem a Liszt Ferenc Repülőtérről, és otthagytam mindent, amit azt hittem, hogy addig építettem. A Budapest­Dubai járaton, a hosszú évtől elgyötörve, lázasan, antibiotikummal és neocitran által elálmosítva, bágyadtan, bele sem gondoltam, hogy mi történik velem. Azt hiszem ez így szerencsésebb.

Hatalmas volt a sokk az utóbbi az utazást megelőző két hétben. Elköszönni mindenkitől, akit szeretek, összecsomagolni az életem egy hátizsákba. Ennek már lassan 3 hónapja.

Azóta annyi dolog történt velem, mint az elmúlt 3 évben összesen. Cápákkal úsztam, világító planktonokkal fürödtem éjjel meztelenül, bejártam Angkor templomait, egy thai szigeten hajnalig buliztam, kocsi hátsó ülésén aludtam, annyi csillagot láttam, mint még soha, rengeteg csodálatos naplementét és napkeltét néztem meg, autóstoppoltam, idegenek házában aludtam, mikor nem volt szállásom, és befogadtak, egy motelben ágyaztam szállásért, elmentem Új­-Zéland legdélibb részére, ahonnan felmentem és körbekocsikáztam az északi szigetet, egy sátorral.

Majd elfáradtam.

Mint amikor az ember felül a körhintára, és a századik kör után azt mondja: most már azért megállnék.

Hát így. Így kerültem a jurtám elé, azon a reggelen. Most itt élek egy kis kommunában, sok más külföldi fiatallal egy szálláshelyen, ahol három és fél órát takarítok az ingyen szállásért és reggeliért cserébe.

Minden organikus, vegetáriánus, környezetbarát és elképesztően békés. Minden nap jógázom, vagy szörfözöm, az innen 20 percnyire lévő tengerparton. Meditálok, írok, és persze dolgozom online szabadúszóként. Persze, ülök a gép előtt most is. Most is része vagyok a 2D­s világnak.

Ahogy ezeket a sorokat írom, épp megettem a reggelim, motiváló zenét hallgatok, és inspirációt keresve fel­fel nézek a hullámzó tenger felé.

Nem menekülés

Sokan kérdezik tőlem ma is, hogy mi elől menekülök. Ez a kérdés megdöbbent. Talán olyan választ várnak, amit már hallottak, hogy tudják hova tenni a döntésem. Talán azt várják, azt mondjam, azért hagyom el az országot, mert nem tetszik a rendszer, vagy mert nincs munka, vagy mert valaki összetörte a szívem.

Nos, semmi ilyen nincs a háttérben. Egyszerűen csak elegem lett abból, hogy 2D-­ben élem az életet. Napközben 8 órát ülök az irodai gépem előtt, hazafelé a telefonomat nyomkodom a kocsiban a piros lámpánál, és amikor végre otthon vagyok, beteszek egy filmet, hogy megnézzem, mások hogyan élnek.

Úgy éreztem, el fognak sorvadni az érzékszerveim, mert annyira nem használom őket. Nem látok messzebbre a monitoromnál, nem érzek mást az ujjaimmal, mint a billentyűzetet, és az igazi hangokat elrejtem a fülesemmel.

Fix 23 fokban vagyok télen­-nyáron. Lassan úgy éreztem, mintha saját magamat is feltöltöttem volna a felhőbe. Több életre volt szükségem. Tisztában vagyok azzal, hogy nem „racionális” a döntés, és mégis én annak élem meg.

Megyek arra, amerre a kedvem tartja

Nem haladok tovább azon az úton, amit mások alakítottak ki nekem. Amit azért éltem, mert nem mertem elképzelni, hogy milyen az, amikor nem úgy élek, ahogy az én koromban a társadalom elvárja. Akármi is legyen az.

Nem tudom, meddig fogok még utazni, de úgy érzem, nem is kell ezt a döntést most meghoznom. Megyek arra, amerre a kedvem tartja, megállok ott, ahol úgy érzem, lennem kell. Élvezem a pillanatot, ami adatott, csodálkozom, és tapasztalok. Számomra ez a racionalitás. Ennyi egyelőre épp elég.”

Aki további részletekre kíváncsi, olvasgassa Bori oldalát, a Backpackert!

A moderálási alapelveket itt találod.

Arra gondoltam, a hétvégére összedobhatnánk közösen egy tavaszi (na jó, akinél ősz van, ott őszi) posztot, most sem kellene sokkal több, csak egy-két jellemző tavaszi pillanat (lehet virágba boruló fáktól kezdve bicikliző embereken át a parkokba kiszabadult családokig bármi, amit érdekesnek gondoltok) és írjatok mellé pár sort is, ha van kedvetek. Érdekes körkép lenne!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Új-Zéland internetnomád

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr167368800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2015.04.15. 18:01:57

@Mirjam2: Több mint öt évet éltem Großraum Münchenben ill. magában Münchenben. München mellett egy szoba warmmiete 300 euro volt, de az csak egy szoba. Münchenben 350-ért béreltem egy appartmant, de költségekkel kb. 500-ra jött ki. Nem akarok 500 euroból élni.

wuaaa 2015.04.15. 18:04:57

@Zoole[uk]: Ezzel itt senkinek nem mondtál semmi újat. Esetleg átírhatnád a nicked így : Zoole[uk, S Class]
:))

2015.04.15. 18:08:38

@fhdgy: Oke, erre mondtam hogy az igenyeidtol fugg. Megelni meg lehet ezer eurobol, az mas kerdes hogy 'kenyelmesen' elni lehet hogy nem. Ha az a kerdes hogy hol lehet 'lazan' elni 1000 eurobol, akkor valoszinu hogy Kelet-Europa illetve Azsia a valasz.

2015.04.15. 18:16:22

@Csodabogár: Haaat, azert a vilag lakossaganak a jelentos resze ezer euronal kevesebbol el, meg europaiak is. Ami a posztolot illeti: lehet hogy gondol ra hogy lehet meg oreg es beteg, ezert utazik meg azelott mielott ezek bekovetkeznek :). En legalabbis igy voltam vele, nem akartam addig varni az utazassal amig tul oreg vagy beteg leszek hozza. Persze vannak szerencses emberek akik idosen is nagyon egeszsegesek es utazgatnak, de nincs ra semmi biztositek hogy ki lesz ilyen es ki nem, igy biztos ami biztos alapon szerintem jobb elobb utazni mint kesobb, ha az utazas erdekel valakit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.15. 18:20:53

Mivel foglalkozik egy social media szakember?
Magamtól olyasmire gondolnék, mint f@szbúk profilok és tecső videók elemezgetése...:D
De ezt valahogy nem "szokták" fényesen megfieztni...

Illetve hogyan lehet napi 2 órában elvégezni 8 órányi melót?
Eredetileg valszeg kurva laza munka lehetett, ha meghúzva negyed annyi idő is elég hozzá...
Hogy nem tudják ezt a cégvezetők? :D
És mik azok a könyvelési, életvezetési ötletek, amivel sok pénzt lehet hamar összeszedni?
Van sok ilyesmi a neten, de a poszt-tolóé is érdekelne.
Jó dolog eza világcsavargás, de valahogy 30 után már az átlagember mást igényel, némi biztos pontokat az életben.
Gondolom én.Aztán persze lehet, hogy nincs igazam.

SzZoole 2015.04.15. 18:22:43

@VPBA: Jaj kezitlabat csokolom kisnagysad dehogy hivom en lorenek azt a draga jo rakit:)))

fhdgy 2015.04.15. 18:25:51

@Mirjam2: Igen,amikor München mellett dolgoztam, 2360 volt a nettó fizetésem, innét nehéz visszalépni.

SzZoole 2015.04.15. 18:26:12

@wuaaa [nor]: Vagy esetleg depressziosalkoholistabunkoszabolcsitirpaktetovaltmajom:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.04.15. 18:41:33

világító planktonokkal fürödtem éjjel meztelenül,

sok szepm kép van de
arrol hol van a kép...:-)))

montroyal ( CAN qc) 2015.04.15. 18:48:23

@Sanyi9: (gondolkozzunk egy fel orat es azutan vegezzuk el 2 ora alatt, ami addig 8 oraba tellett. Hmmm.
Vagy vegezzuk el 8 ora alatt ami 2 oraba tellene ..
na ugye hogy lehet egy irodaban boven labat logatni .

az allami allasokra meg jellemzobb ...

montroyal ( CAN qc) 2015.04.15. 18:55:42

@arncht: milyen munka az, amit 8h helyett 2hban el lehet vegezni :)

az irodaban konnyu talalni de en csak fizikai munkara mondok egy peldat

fiatalkoromba bedolgozo voltam bizsukat divatekszereket keszitettunk..minden darabnal a fonok megcsinalt parat beszorozta az idot a penzzel es megmondta hany darabra mennyit fizet ...persze mi egy fel nap utan megszervezve minden mozdulatot 10x tobbet csinaltunk meg annyi ido alatt .... es hajnalba a tonal a satorbol kimaszva 2-3 orat dolgoztunk es nagyon jo penzt kerestunk nyaralgatva ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.15. 18:57:27

@wuaaa [nor]: Bróhaha, nem vagy valami jómájú...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.15. 19:04:29

@fhdgy: Esküszöm, aszittem, katonatiszt voltál/vagy... :-)

skye8 2015.04.15. 19:22:02

Jo volt olvasni a sztorit de hosszu tavon igy elni....hat nem tudom. A hippi eletformatol irtozom, mert mindennel jobban ertekelem a sajat lakast, szobat, ahova beken elvonulhatok. Ha es nem utolsosorban a melegvizet lol. En is voltam parszor kadampa meditacion, furcsamod csak akkor hasznalt ha szomorunak vagy kedveszegettnek ereztem magam. Nem sikerult kialakitani egy rendszeres meditacios habitust sem, igy inkabb nem eroltettem.kinek a pap, kinek a papne :)))

wuaaa 2015.04.15. 19:22:25

@geegee: ..és jobb már nem leszek... :)))

2015.04.15. 19:38:14

@macamuca [IHUN]: Ebben bizony igazad van.

2015.04.15. 19:43:50

@Csodabogár:

"1000 Eur-ból, szerintem, sehol se lehet normálisan élni, csak igen nomádul. Különösen nem nyugdíjas korban, mikor az embernek már vannak kényelmi igényei is."

Ne viccelj, ha az embernek már megvan a háttere (és felteszem, fhdgy-nek megvan), akkor 1000 euró állati kényelmes szinte mindenhol (gondolom, svájcban, skandináviában meg hasonló elvadult helyeken nem). Vagy én nem is tudom... mi a normális szerinted? Mert nagy házat, két kocsit, a gyerek egyetemét meg heti 2 éttermet tényleg nem lehet ebből fizetni, szóval ha így értetted, akkor visszaszívom, sőt, akkor szerintem ázsiában sem biztos, hogy elég ez a pénz. (Én thaiföldön éltem egy ideig, ott tuti nem elég.)

fhdgy 2015.04.15. 19:58:03

@geegee: Igen, az voltam. 1982-ben saját kérelmemre leszereltem. Akkor voltam fhdgy. Magamnak örökre az maradtam,bár már régóta írhatnám, hogy szds. Ott is programozó voltam, mert polgári egyetemen, JATE, matematikusként végeztem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.15. 20:06:10

@fhdgy: Haha, arra még várni kell.Ezek a tetvek eltolták az egész problémahalmazt 2018-ra.Addig nem lesz eltörölve.Tudod, van mindig az a pénz... :-(

M. Péter 2015.04.15. 20:11:13

Ezt a 2D-s, 3D-s életet elmagyarázza valaki nekem?

Igaz Barát 2015.04.15. 20:13:19

@M. Péter:
2D: számítógép előtt töltött idő, 3D: számítógép nélküli élet

fhdgy 2015.04.15. 20:13:37

@Th's child: Mo.-on én is jól tudok élni ennyiből, de a pénz nem minden. Élhetnék egy bírtokon, ami a szívem vágya volt sokáig, sok mindent megtermelhetnék magamnak. Így még lehet, hogy a fele pénzem is megmaradna. A saját részemre való termeléshez lenne is kedvem, de nem úgy, hogy megtermelem, mások meg ellopják. Sajnos, ez a magyar valóság. Megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor ellopnak tőlem kb. egy milliós értéket, feljelentést teszek, a rendőr kapásból mondja,hogy ki volt a tettes, majd kb. három hónap után jön a levél a rendőrségtől, hogy tettes ismeretlen, nyomozás lezárva.

SzZoole 2015.04.15. 20:14:43

@diggerdriver: Biztos utannad kemkednek,hogy hogy lehet az,hogy a sudribunko kijott negy eve csorokent,most Meg szinhazi darabokat ir es tiszteletre melto muvesz ur lett belole:)))
Csak nehogy ugyeszsegi elbeszelgetes legyen szinhazi beszelgetes helyett,mire haza ersz:)))
Csak vicc volt,muvesz ur.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.15. 20:16:00

@Zoole[uk]: gondolod, belesutik neki kenyerbe?

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.15. 20:17:58

@Zoole[uk]: az ezen a blogon nem szamit:-):-):-):-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.15. 20:17:59

@Zoole[uk]:
Ne törődj semmivel, csak egy dolog lebegjen a szemed előtt:

Emberség, szolidalitás, gerinc

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.15. 20:20:20

@fhdgy: kerlek szepen, VAN KOMP:-):-)
reggel oda, este vissza.

SzZoole 2015.04.15. 20:20:45

@~~Babette~~: Latom fogalmad sincs,hogy hogy mennek bent a dolgok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.15. 20:21:12

@diggerdriver:
kovetkezetesebben embeLseg es geLinc:-)

SzZoole 2015.04.15. 20:23:34

@~~Babette~~: Mi nem szamit ezen a blogon?

SzZoole 2015.04.15. 20:25:11

@diggerdriver: Es ezek kozul benned mi van???

SzZoole 2015.04.15. 20:27:43

@~~Babette~~: Nem,azt Te nem tudnad elkepzelni:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.15. 20:27:55

@fhdgy: Egyszer utazz el arra 1-2 hétre és akkor kiderül.
Én is érdeklődöm erősen a Balkán iránt az utóbbi időben és ez nem kevéssé Jani haverjának és haverjánénak köszönhető. :D

Idén sajnos még nem lesz belőle semmi, de már gyűjtöm kedvencekbe a célpontokat.Máshol is jó írások vannak pl, az origó utazás rovatában a térségről.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.15. 20:29:30

@Zoole[uk]: h meg nem jart albaniaban.:-):-)

kivaloan mondanak velemenyt egyesek anelkul is.

pasztasuta 2015.04.15. 20:34:41

@wuaaa [nor]: tanulság: ha egy olasz azt mondja, hogy egy hét alatt végez a munkával, nyugodtan számolj rá pár évet. :)))

SzZoole 2015.04.15. 20:35:13

@~~Babette~~: Na most a vedelmembe veszem a muveszurat.
O nem Albaniarol erositette Meg a Jani baratja feleseget,hanem az alban emberekrol,ugyanis albanokal dolgozik egyutt.
En is megtudom ebben erositeni,igaz csak egyet ismerek nagyon jol,de az tenyleg olyan ahogy a Jani baratja es a felesege ir roluk.
Neha mar kenyelmetlen a segitokeszsege.

SzZoole 2015.04.15. 20:37:51

@~~Babette~~: Milyen temaban irod a diszertaciodat?

qkuc 2015.04.15. 20:37:53

@catnip cupcake: Bár én aztán nem sokat raktam a műhöz, de szívesen, :).

SzZoole 2015.04.15. 20:38:37

@diggerdriver: Gondolod nekem valaszolnak......

wuaaa 2015.04.15. 20:41:04

@pasztasuta: Errefelé nem sok van belőlük, szóval nem nagy az esélye, hogy valaha is feltenném a kérdést, hogy akkor maestro, meddig tartana....? :))

qkuc 2015.04.15. 20:42:26

@geegee: Megannyi rejtély, :).. Minden kérdésedre érdekelne a válasz ..., :).

fhdgy 2015.04.15. 20:42:57

@~~Babette~~: Nem vagyok komponista -:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.15. 20:43:57

@Zoole[uk]:
Mi van feketelistán vagy?
Az én ellenségem a te ellenséged is?
Tudod, lehet hogy egy senkiházi vagyok de akit utálnak az már csinált valamit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.15. 20:47:44

@fhdgy: Jajóóó, akkor most már mindent értek.Kösz. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.15. 20:49:46

@Igaz Barát: lehet talán úgy is fogalmazni, hogy url / irl élet...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.15. 20:53:49

@qkuc: :D Tartok tőle, hogy nem fog kiderülni semmi.Így jártunk... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.15. 20:54:23

@diggerdriver: Áhháá, értem már, leesett, ott gurul... :D

SzZoole 2015.04.15. 20:54:29

@diggerdriver: Feketelistan?Kinek???
Nekem nincsenek ellensegeim,csak utaloim,de had' utaljanak.Az utalat ugyanis a gyengek jelleme.
Ne foglalkozz veluk,inkabb utaljanak,mint sajnaljanak.

Lenne egy nagyon jo storym,de nem merem leirni,mert attol felek,hogy tobben magukra vennek.

qkuc 2015.04.15. 20:57:09

@geegee: Ez van, már nem tudom meg, melyik másik pályát kellett volna választani, :D.

**mimi** 2015.04.15. 21:09:14

@Zoole[uk]:
és csinos?? mert akkor magamra veszem :))))

jomtom 2015.04.15. 21:16:06

Tetszik a történet. Mielőtt gyermekeink megszülettek évente 5-10 alkalommal keltem útra a piros útlevéllel engedélyezett helyekre.
Az elmúlt 4-5 évben igyekszem behozni a kimaradt élményeket. Egyetlen gondom, hogy párom tűrőképessége 3-4 óra repülés, ami erősen korlátozza a lehetőségeket. Tavaly 10 éves útlevelet kértem, mert 70 éves koromig néhány hely van a bakancslistámon.
10 napon belül várom az értesítést, mely a következő 8 évemet meghatározza.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.15. 21:19:36

@Zoole[uk]: ehh, nem fogom elmagyarazni a poent.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.15. 21:20:45

@Zoole[uk]:
Nekem is lenne.
Már árulják a jegyeket. Van olyan nap amire már elfogyott.

SzZoole 2015.04.15. 21:37:52

@~~Babette~~: Legyszi,tudod,hogy csokkent elmeju vagyok:)

SzZoole 2015.04.15. 21:40:28

@diggerdriver: Persze,hogy elfogyott,hiszen mindet fevasaroltad:)))

Sanyi9 2015.04.15. 21:45:59

@jomtom: politikusnak tetszik-e lenni? (Elmult 8 ev, kovetkezo 8 ev)

FutureFry 2015.04.15. 21:57:07

@Zka: Sajnos (?) ez a fajta “adószabadság” nem adatik meg az amerikai zöldkártyásoknak/állampolgároknak (amint ez régebben ki lett már vesézve egy-kétszer itt).

FutureFry 2015.04.15. 21:57:53

@diggerdriver: Az, hogy valaki őszinte még nem jelenti azt, hogy helyeset/igazat mond.

pasztasuta 2015.04.15. 22:02:39

@wuaaa [nor]: milyen kalandokból maradsz ki... :)) nekem mindig mondják, hogy ne aggódjak; itt a deadline csak optional.

rumitom 2015.04.15. 22:26:06

@~~Babette~~: paran irtak, a tavmunka jo, mert rengeteg dologra ad lehetoseget, de nagyon sok arnyoldala van.
nekem evekig ez volt az almom, hogy majd mallorcarol dolgozok angol fizetesert vagy hasonlo felallasban mas kombinacioban.

aztan egy olyan ceghez kerultem olyan beosztasba ahol ez nem volt gond, a sors fintora hogy epp egy meno tengerparti irodahazban volt a ceg, 15 perc gyaloglasra (a tengerparton) a lakasomtol. igy szinte mindig bent voltam. aztan en lettem a fonok, 20+ mernokkel alattam, igy mar be is kellett mennem.

aztan olyan almom is volt hogy majd sor mellett, a tengerparton ulve laptoprol fogok dolgozni. nos ilyet is csinaltam, egyszer. a tengerparton sorozes nem munkara valo hely. nem latod a naptol rendesen a monitort, izzadsz, ha szel van homokos lesz a laptop.

a jelenlegi munkahelyemen is barhonnan dolgozhatnek. 20 percre lakom az irodatol. ha nem bentrol, akkor sem mallorjarol, hanem itthonrol dolgozok mondjuk delelott, delutan meg bemegyek. ezt is csak azert, mert nem szeretem az uj irodat. (nem reg koltoztunk, elotte 15 percre voltam).

szoval jo dolog a lehetoseg, es neha elni vele. es nem tudom elkepzelni magam egy 9-5 mon-fri jobban, de hosszutavon, szakmailag egyszeruen jobb a kozvetlen munkatarsakkal egy legterben lenni.
es akkor az ugyfellel folytatott targyalasokrol, meetingekrol nem is beszelve. egy konferencia beszelgetes soha nincs olyan hatokony mint egyutt egy targyaloban ulni.

wuaaa 2015.04.15. 22:26:31

@pasztasuta: "milyen kalandokból maradsz ki... :))"

..jaja, már beletörődtem a 2D életbe... :D

morsels (törölt) 2015.04.15. 22:50:52

@wuaaa [nor]:
Perception is reality.
Einstein.
:-)

morsels (törölt) 2015.04.15. 22:51:43

@rumitom:
Ne viccelj mar, hogy nem mindegy, hogy hol logatod a labad.

morsels (törölt) 2015.04.15. 23:34:46

@diggerdriver:
Hat tudod haver, ez erdekes.
Mert en azert kerultem fekete listara nalad, mert nem kedvelem Zoleet, meg montroyalt.

De az azert jo, hogy ragaszkodsz az elkepzelesedhez, miszerint te nem ilyen alapon mukodsz.

takarék-láng 2015.04.15. 23:47:57

Jo ez a tarsadalmon kivuliseg, de Ha beteg leszel, akkor azert jo lenne visszaterni ugyeugye. Celok jovokep es ertelem nelkuli elet. Ezt valasztottad.

én a feri meg a bíró imre 2015.04.15. 23:56:27

@fhdgy: ezért kell odafigyelni, hogy amikor jól keresel, akkor is csak annyit költs, mint egy magyar közmunkás. onnan már alig kell (lehet) visszalépni, bármit is hozzon a sors. :)

én a feri meg a bíró imre 2015.04.15. 23:56:27

@takarék-láng: bár mindenki ennyire lenne ambíciózus, mint a szerző. a világot pont a "megváltók" tették tönkre.

az értelemről jócskán lehetne vitatkozni:
mennyivel értelmesebb biorobotként gürizni a "szallag" mellett (ledarálva az élő és élettelen világot, hogy mielőbb humán biomassza és szemét lehessen abból, ami szép), mint senkinek se ártva a birkákat vagy a köldökünket bámulni?

rumitom 2015.04.16. 00:02:19

@morsels: a lablogatas nagyon nem mindegy hogy hol tortenik, de ha dolgozik az ember, es netalan meg szereti is amit csinal, akkor az en preferenciam:
egy modern, tagas, vilagos iroda lehetoleg mindenfele supplyval, ertsd jo canteen, vagy jo ettermek a kozelben, naponta friss gyumolcs, ping-pong, billard vagy hasonlo onsite. naponta egy felorat kikapcsolodni delutan sokat dob a hatekonysagon es a kozoseggi szellemet is erositi. sokkal jobb hangulatu lesz tole az iroda. ilyen korulmenyek szeretek dolgozni (a megfelelo kollegakkal). jobban mint egyedul az amugy tokeletes apartmanban vagy epp a tengerparton.
elobbi helyen haverokkal iszogatni szeretek az erkelyen, utobbin meg minden egyebet csinalni :)

NorthPier 2015.04.16. 00:09:58

@jomtom: Érdekes, mire asszociálunk a piros útlevéllel.
Én most csináltattam újat, eléggé meglepődtem, hogy megint piros, miközben az előző három kék volt.

morsels (törölt) 2015.04.16. 00:29:34

@rumitom:
Jaja... billiard, pingpong, csocso...
vegulis ezert kell bemenni az irodaba, mert ha otthon vannak is ezek, kellenek masok is hozza.
:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.04.16. 04:19:42

elso mecs megvan !!!
Canadiens Montreal- Senateurs Ottawa

4-3....

én a feri meg a bíró imre 2015.04.16. 04:36:38

@fhdgy: ha még a heti 1 napot is sokallod, akkor nem marad más, mint a saját alkalmazás fejlesztés. dolgozd be magad az androidba, aztán a google play-ben piacra is dobhatod a free és a premium verzióját a programodnak.

én a feri meg a bíró imre 2015.04.16. 04:36:47

@Giddy Lamb: úgy látszik akkor vagyunk egy páran, akik őszintén lelkesedünk a cenzúráért. :)
tisztességes ember eltűri a cenzúrát? ír cenzúrázott helyre? :)

én a feri meg a bíró imre 2015.04.16. 04:36:59

@morsels: nálunk az egyik asztalt berendezték a kollégák pingpongasztalnak. de valahogy nem kapcsolt a főnökség, az új helyen se lett fix, tisztességes pimpongasztal. szerintem ezért hagyott itt bennünket az a régi kolléga. nem tudott kiteljesedni ezen a területen... :)

2015.04.16. 06:03:25

@morsels:
"Ne viccelj mar, hogy nem mindegy, hogy hol logatod a labad. "
En tudok egy helyet:)))
www.youtube.com/watch?v=aJIGPcHLx_M
(Bob Marley - I Know A Place)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.16. 07:12:30

@rumitom: ezek szerint te szeretsz bejarni egy helyre.
en mar nem.

en mar nem szeretem, h az a lenyeg, h ott legyel, a munka mindegy.
nekem ne mondjak meg, mikor egyek, mikor pisiljek, es ne kelljen orakat meetingelnem erdektelen dolgokrol
(igen, asszem, tul sokat dolgoztam multiban:-):-))

Bredpitt Monika 2015.04.16. 08:50:36

@montroyal ( CAN qc): Csak nem világító planktonokat akarsz látni, nem elég neked a delfin?

Bredpitt Monika 2015.04.16. 08:54:00

@Mirjam2: Én magyar vagyok, de az, hogy ki mennyire őrült, nem ország függő (és az sem, hogy ki mennyire szereti a szexet). Üdv.

fhdgy 2015.04.16. 09:09:51

@én a feri meg a bíró imre: Nézd, magyar cégnek nem akarok dolgozni, mert egyszerűen megbizhatatlanok. A heti egy nap nem a mennyisége miatt sok, hanem mert az már megköveteli a céghez való közel lakást. Ha ötszáz vagy ezer km.-re lakom, akkor objektív okok miatt a heti egy nap már vastagon túl sok. Nem azt mondom, hogy mindent, de sok mindent le tudok programozni Androidon is. Ami nem érdekel, bár tudom, hogy kurrens, a játékprogramozás és a kifejezetten webes alkalmazások. Ezekből sok hírdetés van, de ez nem az én világom. Huzamosabb ideig nézegettem a freelancer.com-ot, ott lenne ínyemre való feladat, de semmi kedvem az indiaiak, pakisztániak egy maximum kettő dolláros órabéres ajánlataival kunkurálni. Maradnak a saját fejlesztések, ahogy Te is mondtad. Jelenleg, szabadidőmben, fejlesztek egyet. Az egyik oldala windows-os alkalmazás lenne ( max. kis adaptációs munka kellene Linuxra ), a másik ugyan ez Androidra. A windowsos már egész jól áll, az Androidos sehogy.

2015.04.16. 09:14:23

@rumitom: Non-glare screent probaltal mar? Nekem teljesen megoldotta a szabadteri laptophasznalat problemajat. A homok meg mindig problema, de ahol most vagyunk ott meg bent is belepi a homok a gepet szoval ilyen szempontbol majdnem mindegy hogy kint vagy bent vagyok :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.16. 09:19:04

@fhdgy: küldtem privátot szoftverkiadás témában.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.16. 09:58:55

@Zka: remélem észreveszem ha esetleg válaszolsz mert sose használtam ezt a rendszert és azt se tudom hol van az inbox :D

fhdgy 2015.04.16. 11:04:45

@Zka: Küldtem választ, amit a normál e-mail fókodbn kell megkapnod!

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.04.16. 15:29:26

@Sanyi9: haha... kedvenc reszem: megterveztem 2014-et penzugyileg... kihagytam a repulojegyet :).
Na de hogy ne titulaljanak trollnak az en velemenyem hogy biztosan nagyon szep, csodalatos helyekere lehet eljutni es nagyon jo neha megtapasztalni az eletet a kapitalizmustol tavol es amennyire lehet figgetlenul.
@kék madár: En szemely szerint nem esek bele abba 99,6%-ba aki igy szeretne elni. En szeretem a civilizaciot, en szeretem a valasztas lehetoseget. Szeretem tudni hogy magas szintu orvosi ellatasban reszesulhetek ha netalan szuksegem lenne ra. Fontos hogy tudjam hogy egyik naprol a masikra meggondolhatom magam es mar megyek is mas foldreszre. Ami persze nem igy van de nagyon konnyel elhitetem magammal :).
Lenyeg a lenyeg hogy a Bori meztelen planktonokat takarit vilagito capakrol es o ettol boldog. O legalabb tudja mit akar, talalja meg mindenki a sajat boldogsagat

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.16. 21:41:59

@fhdgy: ja igen, oda megy. A válasz lehet holnapra csúszik, de legalább van egy csomó fontos dolog ami eszembejutott.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.04.16. 21:47:14

Nade... Hősünk csak egy sima utazó. Nem úgy tűnik, hogy anyagilag megéri az utazás, max annyit keres össze, amiből kijön a vacsi, meg a következő repjegy.
Az utazás jó, szép, van amikor kell az embernek, de a digitális nomád nekem az az ember, aki, amellett, hogy utazik, bárhonnan, bármikor meg tudja keresni a havi 5-10 ezer dollárját, amiből már viszi is valamire, ha megunta az utazást.

négyzet 2015.04.17. 09:26:59

De szuper ez a poszt, köszi :)
Én mondjuk nem teljesen ilyen digitális nomádkodást tervezek, csak az a hasonló, hogy bárhonnan dolgozhassak, ezen vagyok épp.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása