oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 08. 06:47,  Au pair kaland Svájcban és Dániában 157 komment

2015. április 08. 06:47 Határátkelő

Au pair kaland Svájcban és Dániában

Régen volt már au pair történet a blogon, úgyhogy éppen itt volt az ideje Evi írásának, amiben nekem az volt az egyik legérdekesebb momentum, ahogyan a két au pairkedés között Magyarországra visszatérve nem találta a helyét – talán mert már megtapasztalta, máshogy is lehet élni.

au_pair_5_1.jpgA kép illusztráció

„Nem országbeszámolót szeretnék írni, csak a személyes történetemet megosztani. Mindkét ország szerepelt már az oldalon, ezért az általános információkat most kihagyom, így is hosszú lesz. :)

Kezdem akkor ott, hogy középiskola után belevágtam a munkakeresésbe. Több helyen is dolgoztam diákként, az utolsó évben egy szupermarketben, ahol megígérték, átvesznek teljes állásba érettségi után.

Ebből persze nem lett semmi. Inkább új diákokat alkalmaztak. Nem voltak világot megváltó terveim. Teljesen meg lettem volna elégedve ezzel. Máshonnan semmi visszajelzést nem kaptam.

Kerestem a helyem

Fatornyos falumban és közelében maximum a „csinospultoslánytkeresünk” hirdetésekbe lehetett belebotlani. Így kerültem a helyi becsületsüllyesztőbe pár hónapnyi munkakeresés után. Csak azért írom le, mert nagyon sötéten látom ezt az időszakot, ha visszatekintek - és örülök, hogy máshogy alakult.

A fizetésem anyám osztotta be, folyton a tv előtt fetrengtem, nem csináltam semmi értelmeset. Így ment ez több, mint 2 évig, mikor a barátomat (nevezzük Bélának) Svájcból hazalátogató haverja hülyítette be a földi paradicsom meséjével. Hát ebből Bélám sem akart kimaradni, a cimbora megígérte, hogy beszervezi. Remek.

Nem voltam felkészülve

Na, de mi lesz velem nélküle? Interneten böngésztem Svájcról / Svájcba költözőkről és találtam rá az au pairkedésre, mint lehetőség. Előkapartam a német füzeteim (már volt egy középfokú nyelvvizsgám, de ugyebár az utolsó 2év agysorvasztó volt). Egy hónap alatt lett fogadócsaládom ugyanabban a városban, ahova ő is ment.

Sajnos mire én kijutottam, ő már csomagolt, mert nem volt minden úgy, ahogy meg lett beszélve - de erről nem tudok nyilatkozni. Eléggé lelombozott, honvágy is gyötört, ugyanakkor élveztem az új helyzetet, a gyönyörű környéket, a nyelvi kihívást - nem akartam hazamenni és a családnak is megígértem, hogy maradok egy évre.

Két kislányra kellett vigyáznom, a házimunkát a gyerekek szobáinak rendben tartása jelentette. Jártam németórákra, később angolra is befizettek. Nem indult minden úgy, ahogy gondoltam. A mindennapjainkról hamis elképzeléseim voltak mielőtt kimentem volna, hogy majd szépen kézenfogva elsétálunk a játszótérre, otthon meg befonjuk egymás haját.

Hiszti, finnyáskodás,visszabeszélés? Ilyenekre nem voltam felkészülve. Idővel belerázódtam, megtanultam kezelni a lányokat. Addig is sokszor eszembe jutott, hogy inkább felmondok, de igyekeztem a szabadidőm hasznos kitöltésére koncentrálni. Hobbik, új emberekkel való találkozások, kirándulások segítettek át ezeken a mélypontokon.

Semmi nem volt már ugyanolyan

Nem terveztem az országban maradni, így a szerződésem lejárta után visszaköltöztem a gyerekszobámba és folytatódott (volna) minden pont ott, ahol hagytam. De már semmi nem volt ugyanolyan. Főleg nem én.

Olyan dolgok idegesítettek, amik korábban nem. A barátaim is szétszéledtek, a'béla meg talált nálam jobbat. Egy étteremben lettem konyhalány vicces órábérért. (Még diákként is többet kaptam). WC-re kimenni felejtős volt, enni nem lehetett (azért megoldottuk), a fizetésből levonták a hiányzó evőeszközöket és fizikailag is kikészített. Elegem volt belőle.

Már voltak továbbtanulási terveim, amikre még a svájci hostanyukám buzdított (a sajátom sosem biztatott, ezért korábban eszembe sem jutott tanulni)

Első körben Magyarországban gondolkodtam, de több tantárgyból is újra kellett volna érettségiznem nem kevés pénzért. Amit Svájcban spóroltam, hamar elment, a mosogatós pénzből nem jutottam volna előbbre és a családom is csak a száját húzta, hogy minek akarok én má' tanulni.

Könnyebb utat akartam és minél gyorsabban. A terv, amit kieszeltem ismét tartalmazott au pairkedést. A konyhán felmondtam,intenzív nyelvtanulással töltöttem az elkövetkező heteket. Alig vártam, hogy nekivágjak.

Irány Dánia!

Mikor Dániába érkeztem, ugyanaz a varázs ért, mint Svájcban. Jéé, itt is emberek élnek! Boldog voltam, motivált, magabiztos - mintha kicseréltek volna. Úgy éreztem jó helyre kerültem és bele tudok adni mindent abba, hogy véghez vigyem a terveim.

Gyors ügyintézés után elkezdhettem nyelviskolába járni. A csoport tele feleségnek érkezett ázsiai lányokkal. Az új gyerekek a nyelvi akadályok ellenére is elfogadtak.

A lendület aztán egyre alábbhagyott, kezdtem kényelmetlenül érezni magam a családban. Anyuka arra kért, igyekezzek minél több időt házon kívül tölteni, mert idegesíti, hogy egy idegen van az otthonában (oké, hogy első voltam, de mégis mit várt?).

Az élelmiszer drága, ezért a hűtőhöz nem nyúlhattam. Mikor egy hétvégi kirándulásra készültek, nem akarta, hogy a házban maradjak. Oldjam meg máshol két napra. Ekkor mondtam fel. Ha bizalmatlanok, meg drága a kenyér, minek kell házicseléd? Volt még két hét maradásom, majd csendben elváltunk.

Szerencsés választás

Be kell valljam, „nincs ló, jó a szamár is” alapon választottam a következő családot - elsőre féltem egy kicsit a 4 gyerektől -, gondoltam, majd keresek tovább. Végül semmi szükség nem volt rá, nagyon jó helyen vagyok immár másfél éve náluk.

Otthonosan érzem magam. Mindent megbeszélünk. Sokat gyakorlom a nyelvet, a gyerekek igazi szószátyárok, minden érdekli őket, a nagyoknak már magyarul is megy a számolás. :))

Bekerültem a felsőoktatásba, így eléggé besűrűsödött a program, szabadidőm szinte nincs. Nem tudom, meddig fogom bírni ebben a formában, de talán jobb is így, ha ráérek, magamba zuhanok, azon elmélkedvén, jobb lett volna, ha el sem indulok, egyszerűbb életet élhetnék. De tudom, már sosem lehetne olyan, mint régen.

Egyelőre nincsenek hosszabb távú terveim, nem zárom ki, hogy Magyarországon fogok majd élni, ahogy azt sem, hogy nem megyek többé vissza.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Dánia Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr667348408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2015.04.08. 18:09:14

@pasztasuta: 150, 200$ sem ritkasag, aztan van belole kb 15 ora:(

Ladislav 2015.04.08. 18:11:42

Jó poszt volt. Benne volt a mai átlagos fiatalok minden bizonytalansága és támogató családi légkör hiánya. "Ne tanulj tovább! Minek? Mi is ennyire vittük, te is maradj azon a szinten!"
Ha nem is feltétlenül "menekülni" kell ebből a közegből, de legalábbis kitörni. A posztoló megmutatta, hogy kell ezt csinálni.

u.i.: Ha anyagilag nem is tudnak támogatni a szülők, legalább a kiúthoz vezető reális ötleteket ne rombolják le.

Minden jót Evi!

2015.04.08. 18:11:49

@Andras125: Ez nyilvan a tantargytol fugg, en csak tarsadalomtudomanyokrol tudok nyilatkozni, ott nem lehet tankonyvi osszefoglalokra hagyatkozni :) viszont tudom ajanlani pl. ezt a weboldalt: www.abebooks.com/, sokszor fillerekert lehet hasznalt konyveket rendelni toluk.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.08. 18:27:10

off csak egy kis osszehasonlitas nalunk a guvernor general ( a kiralyno helytartoja tehat hasonlo szerep), tobb szenator birosag elott all mert valotlan vagy jogtalan koltsegeket szamoltak el teritettek vissza ... nem milliokrol beszelunk ebedek repulojegyek lakasberles ( valojaban ott lakott es igy nem jar neki a masodik (szolgalait) lakas koltsege..

a neten naponta olvashatjuk hogy lopnak felelosegre vonas nelkul a magyar kormany es kormany kozeli hordak ..

magyarnarancs.hu/belpol/kamu-utazasi-koltsegteritesek-utalasok-a-puskas-akademianak-erik-az-ujabb-botrany-az-orszagos-roma-onkormanyzatnal-94476

www.vezess.hu/magazin/parlamenti-kepviselo-uzemanyagkartya-politikus-kozpenz/59805/

Muscari 2015.04.08. 18:37:27

Jo hir: a fogyatekos lany maradhat Svedorsagban: index.hu/kulfold/2015/04/08/maradhat_svedorszagban_fruzsina/

@Mirjam2: ez olyan, mint a meseben :-)

@Dragonlady (Bp, Hun): ez jo kis kontraszt, koszi!

Golf2 2015.04.08. 18:54:26

@montroyal ( CAN qc): A politikusok a világ élősködői,itthon meg különösen.

tanato 2015.04.08. 19:16:26

@montroyal ( CAN qc): A ma napon a te beszólásod tetszett a legjobban:csak KUbába tudsz menni nyaralni olyan szegény vagy.Ez nekem itthoni ésszel egyszerűen be.-ás.

tanato 2015.04.08. 19:20:06

@Mirjam2: Tényleg szerncséd volt az indiai családdal,Még az origós időkben írt ide néhány volt au-pair akik olyan családhoz kerültek nyugatra ahol ázsiai volt az asszony,és futva menekültek,napokon heteken belül mert ezen nők a hagyományos ázsiai úr-szolga, nagyságos asszony cseléd viszonyt akarták érvényesíteni velük szemben

tanato 2015.04.08. 19:24:05

@NorthPier: @enrobag: Köszi a kiegészítést érettségi ügyben.Az én kissebbikem is másodszor is érettségizett emelt szinten/biológia,kémia/ és szerencsére sokkal jobb eredménnyel mint először.

tanato 2015.04.08. 19:28:56

@Andras125: itt a blogon is vannak olyanok akik anno au-pairként kezdték és most már nekik van au-pairjuk vagy más ,akár főállású háztartási alkalmazottjuk/pl. akik a közel.keletere vagy egzotikus államokba kerültek.

pasztasuta 2015.04.08. 19:33:36

@blackhair-lady: Hú, mivel a szóban forgó tankönyvem szerzője amerikai volt, most megnéztem amazon-on, mennyibe kerül ugyanannak a tankönyvnek az amerikai kiadása: hát bőven 200$ fölött adott találatokat (új könyv esetén). Biztos van különbség az olasz meg az amerikai változat között na de ennyire..? :O

blackhairlady 2015.04.08. 19:44:46

@pasztasuta: A lanyom a UH-re jar most, de a kotelezo tantargyakat a community collegeben csinalta meg, es 100$-on alul nem volt konyve. A basic tantargyak konyveit meg csak csak be tudta szerezni hasznaltan, de a mostaniakat egyszeruen nem talalja sehol, a suli konyvesboltjaban is csak ujak vannak, ezer $ felett fizetett ebben a felevben csak a konyvekert. Raadasul pontosan meg van adva melyik szerzo konyveit kotelezo beszerezni, igy meginkabb meg van kotve a keze.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.08. 19:51:04

Nagyon jó dolognak tartom ezt az újraérettségizés dolgot, nem is gondoltam volna, hogy létezik ilyen...Végre egy plusz pont a magyar oktatási rendszer mellett...Csak az a baj, hogy a mínusz az sokkal több.

FutureFry 2015.04.08. 20:39:01

@blackhair-lady: @Andras125: @M. Péter: @Mirjam2:
A tankönyvek ára a "spiral of destruction" miatt növekszik rettenetesen:
www.npr.org/blogs/money/2014/10/09/354647112/how-college-students-battled-textbook-publishers-to-a-draw-in-3-graphs

A "megoldás" a digitális könyv, amit a kiadók azért szeretnek mert effektive megszünteti a használt könyvek piacát. Én egyébként szeretem megőrízni az olyan könyveket amiből tanulok/tanultam (referenciának) - ha az érdemleges és időtálló. Ez persze nem mondható el minden területről, van ami hamar elavul/változik (bár érdekességkeppen akkor is néha jó elővenni). Igaz az is lehet, hogy előbb-utóbb mind felkerül majd a net-re (pl. a google books projektnek a keretében).

sellőlány 2015.04.08. 20:48:24

Evi, nagyon úgy tűnik, hogy a diploma után nem lesz semmi értelme hazajönnöd, de ezt szerintem már te is tudod. Főleg, hogy csak ott tudsz az lenni igazán, aki vagy. Szóval tessék találni egy dán Bélát és nem elfelejteni belül, miért indultál útnak. (Tetszik az öniróniád!)

33621 2015.04.08. 21:01:16

@~~Babette~~: Persze hogy neked nem kellett, hiszen te 19 évesen folytattad a továbbtanulást akkor meg természetesen így volt
:-)

bxf 2015.04.08. 21:02:36

@Golf2: Hol olvasod azt, hogy felsooktatasba is jar? :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.04.08. 21:11:33

@tanato: ez az .. arra valaszoltam Nikinek hogy nagy a kulombseg szegenynek lenni Mo-on vagy nyugaton ... .. egyebkent szegenynek vagy talan ennek a categorianak a tetejen vagyok de 32 orszagban voltam abbol Kuba csak egy de mar 6x voltam ott.. es csak fizikai melos vagyok agyon se tanultam magam ...

szoval ha mar szegény vagyok inkabb itt ..

33621 2015.04.08. 21:12:00

@labirintus1: Sajnos, van egy csomó olyan szülő, aki csak azt ismeri, amiben maga is felnőtt. Nem feltétlenül rosszindulatból nem támogatják pl. a tanulást. Csak pl. fejben még mindig 30 évvel ezelőtt élnek és nem látják, hogy már nem olyan a világ, hogy "legyen egy jó szakmád és majd abban dolgozol nyugdíjig".

Pedig de! A mai Magyarországon egy jó víz-gáz és fűtésszerelő aki ért a napkollektoros és a hőszivattyús rendszerekhez is, az nem győzi munkával, kevés neki a napi 24 óra. Igaz nem egyből hanem kell egy kis idő amíg a kuncsaft kör kialakul. Nekem van ilyen ismerősöm akinek már most jövőre komplett házak szerelése be van programozva és most is alig győzi a munkát.

bxf 2015.04.08. 21:13:11

@M. Péter: Sajnos szemelyes tapasztalataim vannak a Pearsonnal. Hatodik eve tanitok az konyveikbol, tehat elso kezbol ismerem oket, mint oktato. Egyebkent ha a diak ujraveszi a tantargyat ugyanabban az iskolaban, akkor nagy valoszinuseggel ugyanazt a tankonyvet fogja kapni es a kod egy evig ervenyes, nem pedig egy kurzusra. A kurzusnak van ID-ja, az pedig a szemeszterre ervenyes.

A konyvet meg lehet az ebay-en vagy az Amazonon is venni, es a kodot is kulon meg lehet venni.

Raadasul van mar ebook is, tehat nem kell konyvet venni, hanem eleg egy masik kodot, ami dragabb a Qbank kodjanal, de meg mindig olcsobb, mint ha a tankonyvet venne meg magaban.

Tehat amit allitasz nem egeszen igaz.

A McGraw Hill sem csinalja maskent, es biztos vagyok benne, hogy mas teruleten is vannak kiadok.

Sajnos a Pearson hatulutoje az, hogy a web site-ot Indiabol menedzselik, es egy alkalommal, amikor minden elozetes bejelentes nelkul elerhetetlenne valt a kurzusom szamomra (a diakok lattak, csak en nem, ami a szemeszter vege elott rossz trefa volt, mivel a jegyek egy resze ott volt elmentve), 4 alkalommal kellett chattelnem indiaiakkal es egyik sem tudta, hogy mi tortent. Aztan csodaval hataros modon ismet elkerult a kurzusom.

Nincsen 24/7 supportjuk, es minden technikai kerdessel hozzam fordulnak a diakok. Egyszer egyik diakom este fel 12-kor telefonalt valamilyen ugyben, mire teljesen veletlenul a Pearson amerikai kepviseloje vette fel a telefont. Olyan levelet irt a tanszekvezetonek, hogy annak meg a feje is kongott. En meg visszairtam, hogy nem vagyok ingyenes technical support, es nem az en problemam megoldani, hogy a diak miert nem latja a course ID-t, amikor mar masok regen feliratkoztak (mielott hivta oket, belepett a gepemrol es igaza volt a diaknak, tenyleg nem volt lathato a kurzusom).

Konyvet tudnek irni az amerikai felsooktatasrol...

Most eppen scholarshipek elbiralasaban onkenteskedem...

bxf 2015.04.08. 21:14:17

@Golf2: Hja latom. Az utolso paragrafus kimaradt nalam. Kulonben kulfoldon minden ami kozepiskola utan jon az felsooktatas :-))

blackhairlady 2015.04.08. 21:18:29

@FutureFry: De a digitalis konyvet is meg kell venni, nem? Vagy nem ugy mukodik mint az Amazonos Kindle konyvek? Mert azok bizony nem sokkal, vagy egyaltalan nem olcsobbak a papir alapu konyveknel.
Mi most a jovohetre varjuk az egyetem konyv listajat, mely konyveket vasaroljak vissza. amilyen szerencsenk van, valoszinuleg egy sem lesz a listan a lanyom gyujtemenyebol.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.08. 21:19:03

@Cascabel:
mennyit fizetnek a hazorzesert? megyek:-)

P.Elliot 2015.04.08. 21:25:26

@Cascabel: Ha nem imadnad ezt az eletmodot akkor biztosan keresnel letelepedoset, nem?
Annyi biztos hogy szabadon elsz mint a madar, konyvet irhatnal a csavargos eletmododrol. Olvasnak azok akik hasonszoruek, es azok is akik szivesen megtennek de nem merik. Igy marad a vagy meg masok eletenek az irigylese.
Valahol rabukkantam egy amerikai honlapra de nem irtam fel es azota sem talalom, ahol lakokocsisok beszelgettek egymassal, hihetetlenul erdekes volt, egy mas vilag mint a tobbi embere, mennek amerre a pillanatnyi vagyuk hajtja, lakast nem tartanak, illetve eladtak mindent es uton vannak amig csak elnek. Idos, fiatal, annyira jo olvasni. Es kozossegbe tomorultek, itt-ott talalkoznak vagy osszefutnak, segitik egymast. Mivel ejfelig olvasgattam megallapitottam hogy az irigyek koze tartozom....

2015.04.08. 21:27:56

@blackhair-lady: Konyvtar, illetve e-konyvtar nincsen abban az intezmenyben ahol a lanyod tanul? Regen mikor nappalira jartam egyetemre minden alapveto konyv elerheto volt az egyetemi konyvtarban, es most hogy tavoktatasban tanulok, szinten minden alapveto ingyenesen letoltheto az egyetem elektronikus konyvtaran keresztul. Persze a kurzus nagyon nem ingyen van, es igy is kell evente par szaz fontot konyvekre kolteni, de legalabb az alapveto dolgokhoz hozza lehet jutni ingyen.

33621 2015.04.08. 21:34:18

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem jó a cikk amit ide belinkeltél!
Érdemes lenne minden itteni HÁ kommentelőnek elolvasni!

33621 2015.04.08. 22:02:26

@33621: Már mindenki alszik?
Le állt a blog?

qkuc 2015.04.08. 22:03:10

@blackhair-lady: És mennyi fölösleges hülyeséget megvetetnek velük ... Itthon is elég borsos áron mérték a könyveket és a fele maximum tüzelőnek volt jó. (Akinek mond valamit Tannenbaum papa neve, na azok a "remekművek" az apokalpiszis során gyűjtósok lesznek, az tuti.) Általában az évfolyam összedobta a pénzt egy db könyvre és azt vittük fénymásolni, vagy kikölcsönöztük a könyvtárból és szintén elballagtunk vele a fénymásolóba.

qkuc 2015.04.08. 22:06:38

@bxf: "Imádjuk" Indiát, legfőképpen az indiai IT szektort, :D. A jó ég óvjon tőlük ...

33621 2015.04.08. 22:08:32

Megdugta a feleségét és a lányát is, és két nap különbséggel szültek neki gyereket!

www.origo.hu/nagyvilag/20150408-az-anyjat-is-meg-a-lanyat-is.html

blackhairlady 2015.04.08. 22:09:39

@Mirjam2: Nem tudom, de nem nagyon lenne ideje konyvtarban ucsorognie felkeszulni, megtanulni a kovetkezo orara, mivel heti 6 napot dolgozik a suli meleltt, sokszor onnan megy a munkahelyere. Igy fontos, hogy otthon barmikor elo tudja venni a konyveket amibol a felkeszules folyik.

blackhairlady 2015.04.08. 22:13:29

@qkuc: Eddig egy felesleges konyve volt, legalabbis azt mondta, kotelezo tantargy a legelso szemeszterben, valami leader, oneletrajzot irtak meg ilyen dolgok, egyszer sem hasznaltak a 120$-os konyvet amit a tanar megvetetett veluk.

qkuc 2015.04.08. 22:20:18

@blackhair-lady: Igazából nekem az volt a gondom, hogy az iskolán kívül a legtöbb könyv ismeretanyag elavult/vacak/fölösleges ... A szakmai vizsgákhoz készült könyvek egy része is megér egy misét, de azok legalább használhatóak ...

FutureFry 2015.04.08. 22:23:34

@blackhair-lady: Ha jó állapotban van akkor az egyetem könyvesboltja általában visszavásárolja. Persze nem feltétlenül a legjobb áron, azaz lehet érdemesebb várni a következő szemeszterig és közvetlenül eladni a valamelyik diáknak aki ugyan azt a kurzust végzi.

FutureFry 2015.04.08. 22:24:33

@blackhair-lady: "De a digitalis konyvet is meg kell venni, nem?"
Általában lehet csak a szemeszter idejére kölcsönözni, és akkor (elvileg) olcsóbb mint a nyomtatott

blackhairlady 2015.04.08. 22:33:43

@FutureFry: Sajnos itt olyan rendszer van, hogy aprilis kozepen keszitenek egy listat amit visszavasarolnak, a tobbit nem. Majd jovo heten bemegeyk es elkerem, remelem legalabb nehany $ visszajon. a tobbit felrakjuk az e-bayre aztan meglatjuk.

blackhairlady 2015.04.08. 22:34:55

@FutureFry: Ertem, koszi, ennek utana nezunk, nyari szemesztert is vesz fel a lanyom, hamarosan aktualis lesz a kovetkezo konyvvasarlas:(

blackhairlady 2015.04.08. 22:37:43

@qkuc: Ehhez sajnos nem tudok hozza szolni, nekem csak erettsegim van, annyit tudok amennyit elmond a gyerek, illetve amit en kerdezek meg a szamara az egyetemen, mert nincs ideje bemenni utana jarni.

Viszont most eszembe jutott, hogy a napokban nem valaszoltam a sajttortas kommentedre:) En sem tudok sutni, meg megkozelitot sem, viszont isteni fagyasztottat lehet kapni, nem is strapalom mar magamat:)

FutureFry 2015.04.08. 22:38:22

@blackhair-lady: A tankönyvek ára (nem teljesen meglepően) idényszerűen fluktuál:
www.npr.org/blogs/money/2014/11/10/363103753/textbook-arbitrage-making-money-off-used-books
Szóval érdemes az E-bay-re jó időben felrakni.

qkuc 2015.04.08. 22:42:43

@blackhair-lady: Itthon ennek nincs még tere, :D. Egyszer fogtam ki egy jó fagyasztott süteményt, amit csak ki kellett engedni, Mozart szelet volt, :).

El kell csórnom a mekis receptet, :D.

P.Elliot 2015.04.08. 23:37:54

@33621: A feleseg a lanyara volt duhos? Nem a ferjere?
Szavam sincs...

P.Elliot 2015.04.08. 23:40:13

@33621: Az europaiak biztosan alszanak mar, nekem meg csak most kezdodik az este.

morsels (törölt) 2015.04.08. 23:43:33

@qkuc:
Tanenbaum?
Meg mindig itt van az egyik polcon :-)

33621 2015.04.08. 23:43:47

@P.Elliot: Én is Magyarországon vagyok, és mégsem alszom pedig reggel 7-re megyek dolgozni! Na jó most megyek fürdeni.

P.Elliot 2015.04.08. 23:46:46

@montroyal ( CAN qc): Igazad van, a szegenyseg mas errefele is. Rendes, sot divatos ruhak a felnotteken, gyerekeken, vagy vettek, vagy adomany de rongyokat itt nem fogadnak el, normalis hordhato ep es alig hasznalt cuccokat visznek az elosztoba ahol a raszorulo ingyen valogathat.
Aztan az uzletben igaz hogy elelmiszer jeggyel fizetnek/ ma mar kredit kartya formajaban adjak hogy ne restelkedjen, / nem mintha eddig tettek volna/ a vasarlo a penztarnal. Azt veszik amit mas, talan draga steaket nem, de azt is lattam mar, de mindenfele hust, kolat, uditot, olyan eteleket latok ami felig mar elkeszitve van, ugy tunik a nem dolgozo csaladnak nincs ideje rendesen fozni.
Igen, az itteni ertelemben vett szegenyseg az mas. Teljesen mas....

P.Elliot 2015.04.08. 23:47:44

@33621: Hat nem fogsz tudni sokat aludni! Joejszakat, almodd meg a lotto szamokat!

labirintus1 2015.04.08. 23:52:47

@33621: Hát aki ma Magyarországon ért a hőszivattyúkhoz arról egyet biztosan elmondhatunk: nem a szakoktatásban tanulta.

Ráadásul, aki ma huszon pár éves és mondjuk fűtésszerelő, annak még bő 40 évet kellene eltöltenie a szakmában a nyudíjig. Ha csak az elmúlt 40 év változásait nézem (lásd hőszivattyú) ez már nem is ugyanaz a szakma, mint ami a 70-es években volt. Ma már senkinek nem lehet jó szívvel azt mondani, hogy ha egyszer megtanul valamit, akkor abból nyugdíjig megél. Folyamatosan újat kell tanulnia, mert különben felkopik az álla.

blackhairlady 2015.04.08. 23:54:37

@FutureFry: Koszonom a segitseget es a jo otleteket!

morsels (törölt) 2015.04.08. 23:57:26

@P.Elliot:
Igen.
Es Kubaba jarnak nyaralni.
:-)

blackhairlady 2015.04.08. 23:58:55

@qkuc: Na olyan meg a fagyasztott sincs, szerintem abba annyi egeszsegtelen dolgot tettek ami a vegen mar valami fantasztikus izvilagga valtoztatta a sutit:)

Ha mar edesseg, itt is elofordulnak kisebb nagyobb bakik, most eppen az egyik legkeresettebb jegkremet szedtek le a polcokrol.
www.9news.com/story/money/personal-finance/recalls/2015/04/08/blue-bell-ice-cream-recall/25462813/

blackhairlady 2015.04.08. 23:59:32

@P.Elliot: Sot, meg csak delutam 5 ora:)

P.Elliot 2015.04.09. 00:10:42

@morsels: Hat akikrol beszelek azok nyaralni nem jarnak. Maximum elmennek a jatekkaszinoba egy-egy napon.

P.Elliot 2015.04.09. 00:13:09

@labirintus1: @blackhair-lady: Itt egy oraval tobb van. A vizvezetek meg a csoszerelonek eleg stabil a munkaja. Villanyszerelonek is. Van azert egy par szakma ami azert idot allo.

morsels (törölt) 2015.04.09. 00:36:53

@P.Elliot:
Es melyik hozzaszolasra irtad a tiedet?
Olvasd el megegyszer.

P.Elliot 2015.04.09. 00:47:05

@morsels: Ezt neked irtam, az elozot csereltem fel veletlenul amit Labirintus, blackhair-ladynek irtam.
Kozben ugyanis irni probalok a lager eletrol posztot amit kert itt nehany ember es nehez ketfele figyelni, meg elokotorni tobb mint 40 eves emlekeket.

morsels (törölt) 2015.04.09. 00:52:23

@P.Elliot:
Segitek :-)
Amire te a valaszodat ugy kezdted, hogy 'igazad van' :

"montroyal ( CAN qc) 2015.04.08. 21:11:33
@tanato: ez az .. arra valaszoltam Nikinek hogy nagy a kulombseg szegenynek lenni Mo-on vagy nyugaton ... .. egyebkent szegenynek vagy talan ennek a categorianak a tetejen vagyok de 32 orszagban voltam abbol Kuba csak egy de mar 6x voltam ott.. es csak fizikai melos vagyok agyon se tanultam magam ...

szoval ha mar szegény vagyok inkabb itt .."

Es erre irtam viccesen, hogy igen.

P.Elliot 2015.04.09. 00:58:01

Ertem mar, bocsanat...

morsels (törölt) 2015.04.09. 01:02:15

@P.Elliot:
Gyanitom, ez nem nekem szolt.
Erdekes.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.09. 01:05:54

@montroyal ( CAN qc): Na jó, bakker, de nektek Kuba kb szomszédos ország...Olyan mintha pestiként Szlovákiával büszkélkednél... :-))))))

morsels (törölt) 2015.04.09. 01:07:53

@geegee:
Hat, olyan harom es fel ora repulesi ido.
Azt hiszem Szlovakia kozelebb van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.09. 01:12:30

@bxf: Jól értem, hogy még a supportos baxxa le az ügyfelét, aki a termékét megvásárolja???Ha én lennék a kiadó tulajdonosa, úgy baxtam volna ki az ilyen embert, még ha télleg vmi felsővezető is, hogy csak úgy füstölne...
Hihetetlen... :-ooooooooooooo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.09. 01:13:30

@morsels: Csak vicc vót! :D
Át kell menni a vízen, osztán ott vagy, nem?Mindkét esetben... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.09. 01:15:22

@bxf: Már látom, képviselő volt az illető, nem supportos, de ebben az esetben tökmindegy, hogyan nevezzük..Az ügyfelet nem lehet elküldeni az anyjába...Illetve mindenkinek csak egyszer.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.09. 01:19:13

@blackhair-lady: Ezexerint az Usákoknál sem? Égbekiáltó pofátlanságnak tartom, hogy az ebookok ára (szinte) megegyezik a papírkönyvekével...Holott sem terjesztési, sem tárolási, sem nyomtatási költsége nincs, ami a vételárnak eléggé jelentős része.
És még csodálkoznak, hogy az emberek t*rrenten szerzik be az ebookjaikat...

bxf 2015.04.09. 01:34:36

@geegee: Igen, a kepviselo egy elegge bena noci, de annal nagyobb onbizalma van. Mar reg keszen allt az online kurzusom, amikor koteleztek bennunket, hogy menjunk a tovabbkepzesre, ahol majd a noci megtanit bennunket, hogyan kell a kurzust felepiteni. Tobbet tudtam egy kurzus sajat magam altalan felepitese utan, mint ez a no evekkel a hata mogott...

Egyebkent a szemetseg az volt, hogy ez a fel 12-es telefonalos diakom egy aneszteziologus volt, tehat nem egy hulyegyerek, aztan meg engem csatintott le a noci, hogy miert nem segitek a diakjaimnak.

Egyebkent a tanszek nincs veluk (Pearson) elragadtatva, de sajnos a dontest a fejuk felett hoztak meg, hogy az o termekeiket kell megvenni.

Itt csendesen megjegyzem, hogy ebbe a tankonyv ajanlgatasba mar nehany felsooktatasi intezmeny vezetoje megbukott (akit szemelyesen ismerek, azt Kaliforniabol vagtak ki, egeszen Texasig, bar az illeto diszkriminaciot harsog).

Ritkan hivok barmilyen Cust. Supportot, de nekem friss tavaszi feludules, amikor egy amerikaival beszelhetek, es nem pedig... hmmm... valakivel aki Stevekent vagy Kevinkent mutatkozik be, kozben Indiaban veszi fel a telefont. Amikor meghallom a hangjukat, akkor az o idoszakuknak megfeleloen koszonok ujra (kb. 10-12 ora elteres van), es amikor elkoszonok, akkor jo pihenest kivanok, ill. jo reggelit/ebedet/vacsorat... ekkor mindig hangosan felnevetnek.

Kb. 12 evet lehuztam egy olyan kornyezetben, ahol nagyon sok indiai health care professional dolgozott, 2 masodperc alatt kiszurom az akcentusuk alapjan.

Egyebkent az ebook-ok ara olcsobb a pairkonyvekenel. Legalabbis az en tapasztalatom szerint (a mi teruletunkon).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.09. 01:34:40

@33621: Hát azért nem egészen, mert az ipse nem volt házasságban a 38 éves nővel , (a nevük sem egyezik), és a 19 éves csaj sem a saját lánya, csak a nőnek a lánya.Így már azért kicsit lazább a dolog...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.09. 01:41:07

@bxf: Helyes, bánjatok velük csak keményen (azokkal, akik a hülye döntéseket hozzák a fejetek felett...) , had hulljon a férgese...

montroyal ( CAN qc) 2015.04.09. 01:43:25

na jo egy ok hogy miert kell Kubaba menni .... szakad a ho... most aprilis 8-an .. ismét hoember alkatreszek eladok ....szezon vegi kiarusitas .. remélem ..

montroyal ( CAN qc) 2015.04.09. 01:45:55

@geegee: nincs okom buszkelkedni .. tolunk a legolcsobb ..nekunk ... de talalkoztam francia csoporttal akik kevesebbet fizettek mint mi ...,

tanato 2015.04.09. 07:34:19

@montroyal ( CAN qc): Persze ott neked 30 évnyi kintlét után természetes hogy szegény ember Kubában nyaral télen,nekem meg itthonról ez utopisztikus,itthon másként él a szegény ember,Kubába meg nyaralni innen csak a nagyon elit jár.

adg 2015.04.09. 08:03:56

@montroyal ( CAN qc): ugyanez a jelenseg van errefele is. Csoro ausztralok balin nyaralnak. Kozel van es olcso.
Mondjuk a darwiniak hosszu hetvegezni is atugranak gyakran, mert kozel van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.09. 08:27:34

@adg [Au, Darwin]: A csóró pesti meg kb Soroksáron...Vagy csak simán a Járda-szigeteken... :-|

pasztasuta 2015.04.09. 08:31:43

@adg [Au, Darwin]: a leglowcostabb a csoro firenzeiek akik mindennap ingyen lathatjak a Santa Maria del Fioret. :)))

adg 2015.04.09. 08:57:28

@pasztasuta: nem unalmas az a sok ocska rom? :D

qkuc 2015.04.09. 09:05:06

@morsels: Nekem is, mert elég drága könyvek voltak ..., :D.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.09. 09:05:33

@adg [Au, Darwin]:

errol eszembe jut, minap volt egy szep szallodak vagy ilyesmi sorozat, olaszok voltakbenne, szegeny csorok, papatol orokoltek 2000 hektart, de a kumkahoz nem fult a foguk, hat a rajta levo juhhodalyokbol vendeghazakat csinaltak,

hat akar a magyarok, de tenyleg:-) ugyanis a kovetkezo tortent:
elmondasuk szerint a terulet termeszetvedelmi terulet, tehat epiteni nem lehet, csak felujitani. csavo mutatja, hogy eppen min dolgoznak, ez egy 20 nm-es kis epulet.
majd a kamera rasvenkel az epuletre, es tadamm, mit latunk?
egy darab , kb ket meteres, felig leomlott falat:-D:-D

nu, ha vegulis felujitanak:-):-):-):-)

qkuc 2015.04.09. 09:14:38

@montroyal ( CAN qc): Múltkor is elkiabáltad, vigyázz, :).

2015.04.09. 09:14:58

@blackhair-lady: Erre jo az e-konyvtar (ha van). Egyebkent en is dolgoztam full time egyetem mellett, legalabb part time szinte mindenki dolgozott, ezert is volt nalunk a konyvtar 24 oraban nyitva vizsgaidoszak alatt :)

adg 2015.04.09. 10:11:49

@~~Babette~~: var allott, s most kohalom. :)
Majd idovel elkeszul, termeszetvedelmi teruleten nem szabad kapkodni.

pasztasuta 2015.04.09. 10:13:02

@adg [Au, Darwin]: komolyan mondom, fel kene az ilyet jelenteni: otthagyja a sok sittet meg tormeleket evszazadokra, B. Filippo es tarsai.. :D

adg 2015.04.09. 11:23:35

@pasztasuta: Teljesen igazad van, ez mar kornyezetszennyezes. De meg orulhetsz, nezd meg a lusta gorogoket! Ott az a remek domb athen kozepen, micsoda kilatas van onnan, es nem kepesek elramolni azokat a szethanyt koveket es epiteni egy rendes shopping centert vagy lakoparkot. Kepesek odavinni a sok suket turistat, es beadjak nekik, hogy azert nem takaritanak ki, mert ez kulturalis emlek! Meg ilyen hulye kifogast...

:))

pasztasuta 2015.04.09. 11:47:28

@adg [Au, Darwin]: Ugy ugy.. Az a gyanum egyebkent, hogy amogott egy eros Kispal es a borz lobbi is all, mert ha eltakaritanak nem jonne ki a rim a notajukban.

:D

M. Péter 2015.04.09. 14:25:15

@blackhair-lady: Véletlenül nem maga a tanár irta azt 120$-os könyvet?

M. Péter 2015.04.09. 15:19:28

@blackhair-lady: Neki pont idealis lenne az elektronikus könyv, csak egy táblagép vagy e-könyvolvasó kell, nem kell az 1000 oldalas tankönyveket cipelni.

blackhairlady 2015.04.09. 16:40:50

@M. Péter: Nem tudom, latod ez sincs kizarva:))

Koszi! Van tabletje, utana nezunk, hogy az o tantargyai fent vannak-e valahol az e-konyvvek kozott.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása