oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 11. 06:54,  Átértékelődnek bennem a dolgok 314 komment

2015. február 11. 06:54 Határátkelő

Átértékelődnek bennem a dolgok

Nem biztos, hogy ott érzed magad otthon, ahol a hazád van – szól Manó mai írásának egyik mondata, amivel a magam részéről csak egyetérteni tudok. Már többször is írt a blogra Németországból (itt, itt és itt olvasható el), ahol egy idősotthonban dolgozik, ma kiderül, milyen trükkel tanul nyelvet és mit csinál valaki, aki párját és kamasz gyerekét kényszerből Magyarországon hagyva próbál boldogulni.

nemetorszag_falu.jpg

„Érdekes dolog ez az országváltás. Hiába utaztam sokat régebben, igaz, főleg Európában, más dolog egy új országban élni és más dolog csak nyaralni járni oda.

Mielőtt vettem a bőröndömet és a páromat, valamint a kamasz gyerekemet hátrahagyva elindultam Németországba, természetesen felkészültem a kinti dolgokra, amennyire csak lehet: nyelvtanulás, közvetítőcég, szakmai nyelv elsajátítása, érdeklődés ismerősöktől és ismeretlenektől - hála a közösségi oldalaknak és a Határátkelő blognak is - szóval nem felkészületlenül indultam el.

Hátamon a zsákom, a sok élettapasztalat, és bizony ötvenegynéhány év is... nem könnyű, de az optimizmusom, az önbizalmam megingathatatlan ennyi hónap távlatában is.

A haza és az otthon

A hazád az, ahol felnevelkedtél, amelyik kultúrában cseperedtél, de az otthon az, ahol nagyon jól érzed magad, ami a temperamentumodhoz pontosan passzol. Nem mindig egyezik a kettő. Van, akinek a hazája az otthona is egyben, van, akinek viszont nincs ilyen „szerencséje”, ezért vagy bevállal másik kultúrát vagy országot a jobb megélhetés érdekében vagy sosem lesz teljesen boldog.

Nehéz kérdés, ráadásul nem is vagyunk egyformák. Van, aki nem képes megválni semmitől, legyen az akár társ, akár a szűkebb lakó- vagy munkahelye, míg másikunk szívesen kipróbál új dolgokat, sőt az újdonság élteti igazán. Hozzáteszem, egyik sem rosszabb a másiknál, egyszerűen mások vagyunk.

Zacskósleves és csoki

Sok haszna van számomra ennek az országváltásnak. Több időm van magammal foglalkozni, az interneten kutakodnom, míg Magyarországon a családról kellett gondoskodni, főzni, mosni, takarítani sokat, Ezzel szemben itt sokkal több a szabadidőm, most otthon a szegény páromra hárul mindez.

Itt a kis lakást pillanatokon belül felnyalom, főzni nem főzök, csak nagyon ritkán. Nagyon jól elvagyok hideg élelmen, nem nagyon kívánok mást. Néha összedobok egy forró zacskóslevest, de az nem nevezhető főzésnek ugyebár.

A lelkem „üdvéért” viszont rengeteg csokit eszem, abból bizony betankolok emberesen. Mindig más az aktuális kedvencem. A csoki, mint a többi más édesség, egyfajta lelki gyógyírként viselkedik, kár, hogy úszógumiként tárolódik el rajtam, pedig tudok úszni gumi nélkül is, nem lenne rá szükségem… Ezt üzenem a Mindentudónak, ha nem tudná!

Tehát nem kellene olyan nagy háztartást vezetni, mint ahogyan régebben tettem. Az evés nem kéne, hogy központi téma legyen, vannak annál fontosabb dolgok az életben. Most a jobbnál jobb receptek olvasgatásával kimerül a gasztronómia, legalábbis nálam. Egyszerűen átértékelődnek bennem a dolgok.

Megismerem önmagam, látom, hogy mi, ami igazán fontos nekem és mi, ami kevésbé az. A barátok is lemorzsolódnak, maradnak az igaz barátságok, amiken nem fog a távolság.

Trükkös nyelvtanulás

Viszont könnyedén ráveszem magam egy kis mozgásra, legyen az akár tánc – általában a laptopról szól valamilyen zene - vagy a másik jól bevált módszerem, amikor megtöltök 2 flakont vízzel és azzal „súlyzózom”.

Ha találok partnert, aki éppen nem dolgozik, akkor szívesen sétálunk nagyokat a közelben lévő erdőkben is, és közben beszélgetünk, tapasztalatokat cserélünk a munkáról elsősorban.

A mozgást és a nyelvtanulást is összekötöttem. Jól bevált nálam a következő trükk: cetlik a földön szanaszét, mindkét oldalán szó vagy mondat, egyik oldalon németül, másikon magyarul. Ledobálom, szétszórom őket, megy a zene, amelyiket tudom, azért lehajolok, begyűjtöm, ami nem ugrik be, azt is felveszem, de visszadobom a földre, később újra sor kerül rá. Rengeteg cetlit gyártottam, már talán közelít a számuk az ezerhez.

Akár órákig is el tudnék nézelődni, annyi csoda van a természetben, amit sokan észre sem vesznek. Itt az erdő tele van madáretetőkkel (aranyos, nem?), viszont az aljnövényzet gondozatlannak tűnik. A fák elsősorban fenyők és tölgyek, összevissza nőnek, nem telepített erdők ezek.

Ebből adódóan a falvakban sok helyen van tűzoltóság, gondolom, ha valahol tűz keletkezik, akkor hatalmas erőkkel kell kivonulniuk. A házak felső szintje is gyakran fa, az pedig tud égni rendesen. Csatangolásaim során láttam már jó néhány üszkös gerendás házat a környékemen.

Rengeteg a mókus is. Az ember nem győzi kapkodni a fejét ide-oda, a különböző hangokra. Sokan jönnek ki sétálgatni, főleg a közelben lévő idősotthon lakói rendszeres látogatói az erdőknek, de rengeteg a kutyasétáltató is errefelé. Sokan futni is idejárnak.

Ami feltűnő, hogy imádják a természetet, a házaikat is úgy építik, hogy az alkalmazkodik a természethez, nem alakítják át emiatt a telket, hanem olyan házat építenek, amelyik beleillik az adott környezetbe. Ezt érdemes lenne átvenni tőlük.

Nálunk először minden bokrot, fát kiirtanak egy telekről, aztán nekiállnak felépíteni a házat és végül kertépítőkkel megterveznek és megépíttetnek valamit, ami nem mindig simul bele a környezetbe, de a megrendelőnek az tetszik, olyat csináltat és kész. Itt minden ház egyedi, de a bajor stílus visszatükröződik szinte mindegyiken. Egyszerűek és nagyszerűek, nincsenek túlcifrázva, szimpatikus ez a mentalitás.

Gazdasági menekültek?

Mindegy minek nevezzük, ilyen mindig volt és lesz is, amíg a határokat le nem zárják. Ha nem köt az adott országhoz valami nagyon erősen (szülők, család, honvágy) akkor az ember hajlamos jobban elgondolkodni a váltáson. Lehet, hogy örökre csak álmodozol róla, de lehet, hogy ha vannak lehetőségeid, akkor megragadod az alkalmat és belevágsz.

Vannak dolgok, amit nem csinálhatsz vissza az életben:

1. A KŐ, amit már eldobtál
2. A SZÓ, amit kimondtál
3. A LEHETŐSÉG, amit elszalasztottál
4. Az IDŐ, amit elszalasztottál
5. A BIZALOM, amit elvesztettél

A halálod környékén átgondolod az életedet - én ezekkel nap mint nap szembesülök az otthonban. A hospice nővéreknek feladata is erről beszélgetni a haldoklókkal, megnyugtatni őket, dicsérni, mérleget vonni az életükről.

Addig nem tudják itt hagyni az életet ezek az emberek, amíg az életükkel meg nem békültek. Ez a folyamat megérne egy külön posztot, bár ahhoz még több tapasztalatot kellene gyűjtenem. Nem lenne nehéz, mert sajnos szinte hetente veszítünk el lakókat, főleg ősszel és télen sokan költöznek a másvilágra közülük.

Érdekes folyamat, ahogy elcsendesednek, és szinte kivirulnak az utolsó napokban – a tapasztalatlan azt gondolhatná, hogy újra friss erőre kapott, de nem...”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr517160107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2015.02.11. 19:39:15

@NIKI LAURA: van itt meg valaki, aki tudja, hogy mi az a Vetek? Nem nyomtak valami fajsulyos zenet, de jopofak voltak a sracok, en lattam oket eloben.

blackhairlady 2015.02.11. 19:43:49

@33621: Istenke eltessen teged is :) Alig vagy idosebb nalam. Sajnos :(((((

montroyal ( CAN qc) 2015.02.11. 19:44:10

@Bredpitt Monika: OK ertem a celzast ... de egyeduli gyerek voltam de anyam nagyon sziguru volt ( amit tudtak mindent megadtak nekem) es maga melle allitott es megtanitott fozni minden haztartasi munkat tudom csinalni ... persze ha no van a haznal kicsit lejjebb adom a dolgos kedvemet ... ugy vagyok vele SEGITEK de nem az én munkam ...
sexpozicio csererol meg szo se lehet .. az asszony marad a konyhaba én meg a fotelbol nezem a TV-t :-)

Muscari 2015.02.11. 19:49:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Akkor ott valami hatalmas lelki defektnek kell lennie. Ranschburg Jeno mondta egyszer, hogy mar gyerekkorban felismerheti egy szakember, hogy ki a pszichopata, de a jeleket nem arulta el. Ezek a gyerekek altalaban allatokkal kezdenek kegyetlenkedni, ha volt ilyen elozmeny, az biztosan kiderul majd. Ha meg a no tette, csak ra akarja kenni a kislanyra, azert meg dupla buntetest erdemelne.

Határátkelő 2015.02.11. 19:49:44

@33621: Akkor neked is sok boldogságot! :)

33621 2015.02.11. 19:50:04

@blackhair-lady: Mennyi nappal vagyok idősebb? A linkelt képeden pedig a koromhoz képest nagyon is kívánatos nőszemélynek látszol!:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.11. 19:52:20

@33621: lassan kezdem gyanítani, hogy te egy robot vagy, minden délután pár órás késéssel belinkeled, amit én:)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.11. 19:53:21

@Bredpitt Monika: csak azért fáradnak el, mert nem tudják beosztani az időt.

igaz szegenyek hogy tudnak beosztani az idot, amikor egyszerre egy idoben ,tobb csatornan van szappanopera... szerencsere a technologi halad az egyiket fel lehet venni es utana megnezni.. meg a kezukre is vigyazni kell .. neha at kell venni a telefont a masik kezbe ... DDD

Igaz Barát 2015.02.11. 19:56:49

@Muscari: Én is tudom, bár koncertjükön tuti nem találkoztunk. :)
Vannak dolgok, amiket nem sírok vissza 20 évvel ezelőttről.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.11. 19:57:26

@montroyal ( CAN qc): szerintem gyors népszerűség-esésnek lehetünk tanúi, ha mindig ilyeneket kommentelsz..

33621 2015.02.11. 19:59:15

Itthon ma emelték 7 forinttal az üzemanyagok árát, és pénteken megint 4 forinttal fogják, de Szaudiban meg olyan olcsó hogy még a kutat is felgyújtják.:-)

index.hu/mindekozben/poszt/2015/02/11/szaud-arabiaban_annyira_olcso_a_benzin_hogy_tankolas_utan_a_kutat_is_felgyujtjak/

33621 2015.02.11. 20:01:20

@~~Babette~~: Drága Babette!
Most mit sikerült utánad ismételnem? Bocsi!

pasztasuta 2015.02.11. 20:08:53

@Muscari: Jaj, de bélyeget lehet kapni a trafikban.. Vagy csak szereted a kihívásokat mint a lány aki azt a posztot írta? ;)

pasztasuta 2015.02.11. 20:12:36

@Herr Géza: Nana, én imádok képeslapot kapni és küldeni is! ;)

33621 2015.02.11. 20:13:31

Már megint kezd a blog aludni! ÉBRESZTŐ!
Még korán van az alváshoz.

33621 2015.02.11. 20:15:36

@pasztasuta: Látom tetszett a belinkelt cikk neked. Amúgy meg egyből rád gondoltam amikor megláttam!

puhacica 2015.02.11. 20:22:04

@~~Babette~~: neked amúgy miért lettek ilyen hullámocskáid elöl-hátul?

blackhairlady 2015.02.11. 20:29:09

@33621: Na jo, akkor nem alig, mert en az idon leszek fel evszazados:) De meg igy is illik ram a jellemzesed amit a "kepem" alapjan kovetkeztettel ki:DDD

blackhairlady 2015.02.11. 20:30:07

@Muscari: En is ismerem oket, bar nem voltam rajongo, nem voltak eleg kemenyek nekem:))

pasztasuta 2015.02.11. 20:30:09

@33621: Egyből rám gondoltál, mármint ez pörgött le igaz? :D

www.youtube.com/watch?v=1Y473QZUjto

Azért köszönöm, a rámgondolást! :)

blackhairlady 2015.02.11. 20:31:53

@montroyal ( CAN qc): Csak ne hogy egy novero okos ferfira akadj ra a nagy kereseben a kovetkezo eletedben:)

blackhairlady 2015.02.11. 20:33:47

@diggerdriver: :) Happy Birthday To You! (persze tudom hogy tudod:D)
De neha (sokszor) a hablaty is helytallo radnezve:DDD

33621 2015.02.11. 20:34:30

@~~Babette~~: Te szereted a természetet és a hozzá kapcsolódó dolgokat! Egy ilyen kéróhoz mit szólnál?

index.hu/video/2015/02/10/2015_0112_dombhaz/

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.11. 20:43:43

@33621: mint rendes építészfeleség csak annyit kérdezek, oszt engedély van-e rá?:D
nem nézek indexvideókat, de sejtem, melyikről van szó.

**mimi** 2015.02.11. 20:50:08

@~~Babette~~:
gondolod még van mit esni?? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.11. 20:52:29

@geegee:
Köszi.
Most volt itt a Zolika tanusíthatja hogy józan vagyok.
Józan bolond:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2015.02.11. 20:55:42

@~~Babette~~: Csak nem a környéketeken van a ház?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.11. 21:11:51

@Muscari:
Én csak a V-Tecet ismerem. Na az az igazán jó.
Amikor az énekel 8000 után a Type-R ben.
Ott a csajoknak már lecsúszik a bugyi:))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.11. 21:19:58

@blackhair-lady:
Én mindig csak viccelek.
Egy poénért levágnám a fél karom és meg is tarthatod...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2015.02.11. 21:28:17

Estére miután már a gyerekek lefeküdtek egy kis erotika Japánból!

index.hu/index2/#//indavideo.hu/video/Mindekozben_Japanban_6

33621 2015.02.11. 21:30:01

Ébresztő! Hölgyeim és uraim még korai aludni!

DieNanny CH 2015.02.11. 21:30:28

@33621:

Nekünk a 2-es szérából volt, olajzöld színű. 4.-en laktunk, de a porszívózást a panelben még a földszinten is lehetett hallani... (De mivel mindenkinek ilyen volt, így nem zavart senkit...)

Muscari 2015.02.11. 21:33:32

@blackhair-lady: nem tudom, hogy elik meg az oregek az elmulast, annyi ideje meg nem vagyok ott es nem alakult meg ki senkivel olyan bizalmas kapcsolat. Az biztos, hogy akinek pl Alzheirmerje van, az nincs is tudataban annak, hogy egyszer majd meghal. Talan jobb is igy.

Aki szellemileg ep maradt, azok kozul van, aki egesz vidam es tarsasagi eletet el, mas meg magaba fordulva ul egesz nap. Veluk kevesebb tapasztalatom lesz, mert a lakoink 80%-a a demencia kulonbozo fazisaban van.

Szerintem ez egy lassu elfogadas, 80 felett mar mindnki tisztaban van vele, hogy nem sok lehet hatra, de mivel ez az elet rendje, szerintem beletorodnek. Ami meg befolyasolja az elfogadast az az, hogy mennyire vannak kibekulve az elmult eletukkel, elkovettek-e helyrehozhatatlan hibakat, vagy nagyjabol elegedettek.

Nagyon tetszett, amikor Bessenyei Ferencet mutattak a teveben a halala elott, mikor mar tudta, hogy csak hetei vannak. Elkoszont az emberektol es azt mondta, hogy milyen jo volt elni.

Muscari 2015.02.11. 21:43:55

@~~Babette~~: tenyleg, tudtam, hogy valami nem stimmel :-)

Muscari 2015.02.11. 21:47:01

@pasztasuta: nem tudtam, de ha legozelebb Olaszorszagba megyunk mar okosabb leszek, koszi :-)

pasztasuta 2015.02.11. 21:50:22

@Muscari: Ha legközelebb jöttök azért szóljál, hátha itt leszek még! ;)

Muscari 2015.02.11. 21:50:42

@blackhair-lady: nekem sem, a koncert az ugy tortent, hogy a helyi radio bulija volt, ahol volt tobb fellepo, az Irigy Honaljmirigy is ott volt peldaul. Nekem sem eleg kemeny, de amit ott a fiuk eloadtak az nagyon tetszett, rengeteg humorral fuszereztek meg az eloadast, azert emlekezetes szamomra.

Eletem elso koncertja egy Lord koncert volt 15 evesen, az orok emlek viszont, felejthetetlen.

Muscari 2015.02.11. 21:52:21

@pasztasuta: mindenkepp! A kovetkezo olasz celpont ugyan Roma lenne, de lehet, hogy lecserelem Firenzere. Nem is hulyeseg, az osszel ossze kene hozni. Most bogarat tettel a fulembe :-)

pasztasuta 2015.02.11. 22:02:19

@Muscari: Ősszel? Az nekem már necces. :( Asszem Londonból van több ryanair járat ide (Pisa vagy Bologna a legközelebb, de Milánóból sem nagy táv).

montroyal ( CAN qc) 2015.02.11. 22:14:43

@~~Babette~~: jol van mar vicconi se lehet ...DDD

SzZoole 2015.02.11. 22:23:04

@diggerdriver: persze,hogy józan hiszen épp anyosodal beszéltél skypon
Mertel volna nem jozanak lenni:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.02.11. 22:23:41

@blackhair-lady: @~~Babette~~: csak azert nagy a szam mert nincs mogottem a nejem .. noverotol meg nem felek, ha marad valami talentem a mostani eletembol ... a pesti ejszaka , a portassag megedzett ...

blackhairlady 2015.02.11. 22:24:34

@Muscari: Nekem Piramis. Ugy sozktunk be. Sosem felejtem el:)

SzZoole 2015.02.11. 22:25:01

@33621: van akinek dolgozni is kell
Nem lehet mindig a blogon lógni,mint egyeseknek:)))

blackhairlady 2015.02.11. 22:26:36

@diggerdriver: Van annyi karod?:)

Cheap Charli 2015.02.11. 22:42:09

Off: Wizz kedvezmény van ma klubtagoknak. Holnap meg mindenkinek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.12. 03:38:52

@Muscari: V-Tech lett volna kihagyni őket annó... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.12. 06:04:39

@blackhair-lady: a HÁ facebook falán írt ma reggel (tegnap este??) egy anya olyan kommentet, hogy a kicsi gyerekeit kellett otthonhagynia. engem ezektől a rosszullét kerülget, lángszóróval tudnék menni a parlamentnek. hova haladunk, mi leszünk a következő Fülöp-szigetek?

Bredpitt Monika 2015.02.12. 06:33:00

@montroyal ( CAN qc): Az ajánlat a múltkori poszt utáni kedvesen vicces megjegyzésedhez kapcsolódik. Márminthogy hozzád is mehetek Te sem vagy kapcsolatban Brad Pittel és ő sem tudja ki vagy....valami ilyesmi.

Az ajánlat: ha keresek min. 50ezer dollárt a könyvvel elrepülök hozzád és kapsz egy száz dolláros money ordert.

Bredpitt Monika 2015.02.12. 06:39:29

@Muscari: Hogy jön a lumbago, és itt is van sajnos. Tornázni kell, nem a hűtő előtt térdelni és legfőképpen a gép előtt ülni, az a legrosszabb a derékfájásnak.

Quercus a favágó 2015.02.12. 06:56:23

@montroyal ( CAN qc):

Figyelj oda tesó. Ez itt már a nők lapja café.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.12. 07:35:30

@33621: szegenykem, milyen csunya. Nekem van a kutyaknak egy maximalis merete.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.12. 07:38:16

@QUERCUS:
Erdekes, hogy a moderaciora azzal reagalsz, hogy a bunkosagot tamogatod.
figyi, nem kotelezo idejarni, de tenyleg, miert kinzod magad vele.

Quercus a favágó 2015.02.12. 07:46:15

@~~Babette~~:

Ebben egyetértünk. Főleg miután van itt egy pár ember aki konkrétan irritál. Pl. te.

soad1221 2015.02.12. 08:35:41

@montroyal ( CAN qc): ....háááát... Te tudod.. :)

nimonic 2015.02.12. 09:57:36

@NIKI LAURA: Érdekes pillanatban talált meg engem ez a poszt, mert éppen mostanában igyekeztem megfogalmazni a magam lelkében végbement változásokat.A dolgot két részre bontanám, bár a második felét megrögzött materialistaként még végig gondolnom is furcsa.Az első egy nagyon praktikus szempont.Ugyanis való igaz, hogy az ember vérmérsekletétől, mentalitásától függően éli meg az országváltás kapcsán a komfortzóna szűkülését vagy épp tágulását.Ha el tudunk tekinteni a nyelvi idegenségünktől, akkor képbe jön egy csomó olyan dolog, ami miatt esetleg pont itthon nem érezted jól magad, s külhonban rábukkansz arra a közegre, amely pontosn szinkronban van a te egyéniségeddel.Egy példa.Sokan utálják a svájciak kockafejűségét, szabálykövető, már-már genetikáját. Én pont imádom a kiszámíthatóságot, a humánus és logikus jogi és társadalmi környzetet, így szinte az első naptól jobban érzem magam Svájcban, mint Magyarországon.Viszont ha valaki amolyan ügyeskedő fajta, az hamar beleun abba, hogy azt itt nemigen tolerálják.Sok-sok dolgot lehetne felsorakoztatni még e témában pro és kontra.A másik, amit még nekem is ízlelgetnem kell, az sokkal inkább spirituális, emocionális.Mindig azt hittem, hogy az én sorsom az, hogy állandóan úton legyek, ugyanis amolyan gyökértelen, vándor alkat vagyok.Aztán itt egyszer csak belémnyilallt egy elsőre ostobaságnak tűnő érzés, amely később konkrét gondolati formát öltött.Most úgy érzem, hogy nem mindenki születik otthon, s akinek ez nem adatik meg, az ösztönösen, anélkül, hogy tudna róla, keresi a helyet, ahova nem született, de a hazája.Aztán egyszer csak itt, az Alpok hegyei között rámtört egy érzés.Egy eddig ismeretlen érzés.Valami olyasmi, hogy innem már nem akarok elmenni, mert ide tartottam.Azóta úgy érzem, hogy ott van az otthonod, ahol először érzed a zsigereidben a teremtő erő jelenlétét.Egyébként megingathatatlannak tűnő ateista vagyok. Végül bocs, hogy ilyen hosszú lett! Miért pont Neked, válaszként? Mert AWI-hegesztő vagyok...

Igaz Barát 2015.02.12. 10:00:06

@QUERCUS: Figyu, lenne egy kérdésem, mert nem értek valamit.
Kb 3-4 hónapja igazából csak azt írod ide kommentbe, hogy szar ez a blog, és befejezed rajt a kommentelést. Akkor miért csinálod mégis? Nem akarok veszekedni, nem akarlak megbántani, csak szimplán érdekel. Ja, és személy szerint az egyéb témájú hozzászólásaidat szívesem olvasom.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.12. 10:05:38

@QUERCUS:
tudom. ez azóta van így, mióta azt hiszed, én vagyok a HÁ.
előtte viszont táncikáltál, amikor megláttál, mint a kakas a baromfiudvarban.
akartam is erről videót, hogy az is értse, aki még nem látott olyat (ha már nyilvános ez a beszélgetés itt), de inkább:
www.youtube.com/watch?v=lo0_JsrWI_A

2015.02.12. 10:49:58

@~~Babette~~:

Én úgy emlékszem Te csimpaszkodtál Quercus barátomra. De majd ha visszajön, megkérdezem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.12. 10:52:37

@az igazi Trebitsch: ez nagyon izgi, minden nickeddel jönni fogsz megvédeni magad?

adg 2015.02.12. 11:11:31

@nimonic: tetszik ahogy osszeszedted. Egy dologba azert csak belekotnek. :)
Nem csak annak nem tetszene a svajciak "kockafejusege" es tulszabalyozottsaga, aki ugyeskedni akar, vagy zavarosban halaszni. En egy olyan orszagban talaltam meg a szamitasomat, ahol viszonylag lazan vannak leszabalyozva a dolgok, es megis szinte minden mukodik. Nincs svajci precizitas, az tenny, de az emberek halal lazak es nyugisak, nem gond ha fuvet nyirok vagy farral parkolok a falhoz, ne adj isten kint felejtem a kukat egy napig. :D
Es nem kell ugyeskedni sem.

nimonic 2015.02.12. 11:35:56

@adg [Au, Darwin]: Na igen.Erre mondtam, hogy vérmérséklet kérdése, no meg a szokásoké.Miután én meg az a típus vagyok, akit rohadtul idegesít a szomszédja vasárnap délutáni fűnyírása Magyarországon, így komoly pozitív kulturális sokként ért, hogy "végre egy hely,ahol nem csinálják".Az is mindegy, hogy tilos vagy nem, ugyanis ezek a svájciak még ott is szabályok szerint élnek, ahol nincsenek is szabályok.Erre meg példaként hoznám fel, hogy sokkal szívesebben közlekedek /autóval is/egy olyan országban, ahol nem kell találgatni, hogy megáll-e az autós a zebra előtt vagy nem.Belátom, hogy unalmas, ha százból százszor igen, s sokkal coolabb lenne megugrasztani a sok hülye gyalogost, de mit csináljak? Vélhetően én már csak ilyen kispolgári maradok.:)Mondjuk ez éppen rossz példa volt, mert arra van szabály, azonban a közlekedésben nagyon sokszor tettenérhető a jelenség.Még így is , hogy vezetni nem nagyon tudnak.Viszont míg pl Belgiumban szinte naponta láttam valami karambolt, addig itt a nyomok eltakarításába is talán egyszer futottam bele.

Quercus a favágó 2015.02.12. 12:32:47

@~~Babette~~:

Naszóval.

1, Ne próbálj meg nálam okosabb lenni. Nem fog menni. Akkor sem, ha száz diplomád lesz. Nem ezen múlik.

2, Lehet, hogy neked tetszik ez a "blog nagyasszonya" szerep amit évek óta játszol, nekem nem. És ezzel nem vagyok egyedül.

Most elmegyünk a fiúkkal ebédelni, sörözni, és jól kibeszélünk mindenkit. Elsősorban téged.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.12. 12:44:58

@QUERCUS:

Lehet, hogy ez most meg fog lepni téged,
de nem azért vagyok a világon, hogy neked tessek.

Határátkelő 2015.02.12. 13:14:10

@QUERCUS: @~~Babette~~: Szerintem ez az a pillanat, amikor ezt privátban kellene folytatnotok, mert elég kevéssé érdekes a többieknek. A személyeskedést pedig kérném mellőzni itt.

Kösz szépen!

adg 2015.02.12. 14:11:44

@Határátkelő: Ó már, pont kezdett érdekessé válni, erre lelövöd őket. :)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.12. 14:43:08

@Bredpitt Monika: OK deal . elfogadom de dedikalt konyvet is kerek ...

SzZoole 2015.02.12. 15:09:04

@adg [Au, Darwin]: Csatlakozom,en is szivesen olvasom ezeket a szepen csomagolt szocsatakat,mint az alszent alvagany mumajerek omlengeset:)))

blackhairlady 2015.02.12. 15:33:09

@Dragonlady (now in Thailand): En is igy erzek. Megyunk egyutt? Bar felek, visszacsapna a langszoro:(

blackhairlady 2015.02.12. 15:36:31

@nimonic: Ez nagyon tetszett:) Sok sikert neked! :)

2015.02.12. 16:14:06

@soad1221: Nem, szerintem azok elnek burokban akik nem tudjak hogyan kell hasznalni egy mosogepet de ebbol nem sok van (akar ferfiak, akar nok kozott).

2015.02.12. 16:19:05

@Dragonlady (now in Thailand): Nalunk dolgozik egy ir tanarno aki ket es negy eves kislanyait hagyta otthon, mar tavaly is itt dolgozott. A ferje nem dolgozik (algeriai - allitolag nem talal munkat...) es ha nem lenne itt a munkatarsam, nem tudnak fizetni a hitelt a hazukon es maximum benefiten tudnanak elni a gyerekekkel ezt meg nem szeretne. Igy most Skype-on tartja a kapcsolatot a gyerekeivel - ja es innen nem lehet hetvegen Irorszagba jarni, majd marciusban lesz egy het szabadsag, aztan legkozelebb juliusban. Karacsonykor is itt volt Szaudiban, a gyerekek apuval karacsonyoztak.

Quercus a favágó 2015.02.12. 16:19:25

@Igaz Barát:

Mert van még itt egy pár ember, akit szívesen olvasok/olvasnék. Ha majd elfogynak, elfogyok én is.

2015.02.12. 16:40:46

@Dragonlady (now in Thailand): Ja es van meg egy angolul, arabul es franciaul anyanyelvi szinten beszelo, francia allampolgarsagu kolleganom, aki a hateves ikreit hagyta otthon szinten munkanelkuli ferjjel Franciaorszagban. Es vannak egyedulallo anyak akik pl. az idosebb testverek felugyelete alatt hagytak a kisebbeket, stb. Es ezek mind nyugati emberek nyugati utlevellel, diplomaval. Vannak ilyen kenyszerhelyzetek sajnos.

Quercus a favágó 2015.02.12. 16:48:47

@Dragonlady (now in Thailand):

Ha kifejtem,abból harag lesz. Egy napra egy csörte elég.
Egyébként sem az én elvárásom szerint kell működnie a blognak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.12. 18:24:15

@QUERCUS: abból miért lenne harag, hogy kit SZERETNÉL olvasni? hogy ki nem lenne benne a listában?

@~~Babette~~: ha tényleg te vagy HÁ. nézd már meg lécci, ugyanaz-e az IP-jük....

:-D

P.Elliot 2015.02.12. 21:43:39

@Dragonlady (now in Thailand):
Ismertem itt egy magyar not aki a 4 gyereket hagyta otthon es a nagymamara mert az apa nem akarta vallalni a veluk valo gondot. A ferfi, eleg rendesen kereso mernok otthon de mindent elkoltott, haza alig adott, kesobb le is lepett, gyerektartast valamit, de csak valamit fizetett ami nem volt eleg semmire. A no kijott feketen dolgozni amig valamennyire rendbejonnek. Hat en annyira sajnaltam azokat a gyerekeket anyjukkal egyutt hogy elmondani nem tudom, foleg hogy egyik meg betegen is szuletett es soha nem fog rendbejonni.
Ez a szerencsetlen no itt sokat dolgozott, eveket mire rendbejottek es haza tudott menni de a gyerekek hiaba a napi kapcsolat neten at, mint mondja nagyon elhidegultek tole.
Azt mondta, nem erte meg! Inkabb koplaltak volna.
Nem is tudod hogy milyen gyakori mostanaban hogy ide is kijonnek a gyerekeket maguk mogott hagyo nok mert nincs mas valasztasuk,...szivszorito!

P.Elliot 2015.02.12. 21:57:21

@nimonic:
Had fogjak veled kezet es had razzam meg! En is hasonloan vagyok mint te! Amikor idejottem az Usaba, elotte majd egy evet a szepseges Olaszorszagban toltottem, a mai napig nem tudok szebb orszagot mint az!
De itt, szinte abban a pillanatban ramtort a tiedhez hasonlo erzes hogy hazajottem. Meg a mai napig is erzem a zsigereimben hogy en mar laktam itt valaha, egy elozo eletben es visszatalaltam, nevetseges, tudom, de igy van...A folyok mellett kulonosen erzem ezt az erzest, soha nem tudnam itthagyni ezt az orszagot amellett hogy Magyarorszag a szulohazam es azt szamontartom, szeretem, soha rosszat nem mondtam ra sehol.
Szoval, en ertem hogy mit mondasz!

pasztasuta 2015.02.12. 22:10:49

@P.Elliot: Olaszországon belül merre ha szabad kérdezni? :)

P.Elliot 2015.02.12. 22:17:08

@pasztasuta: Trieszt, Capua, ott voltunk a taborban amig meg nem kaptuk az engedelyt az Usa bevandorlashoz..
Onnan aztan folyton kirandulgattunk, utazgattunk, Ischia, Capri, Napoly, Pompei, Velence, Roma es kozben az aprobb helyek is.
Olaszorszag a vilag legszebb orszaga a szememben. Nagyon szerettunk volna ottmaradni de azt mondtak hogy az olaszoknak sincs munkajuk, nem engedtek. Ez 72-ben volt, akkor nem lehetett kijonni Magyarorszagrol mint most, disszidalni lehetett csak mint ahogy mi tettuk.

pasztasuta 2015.02.12. 22:27:41

@P.Elliot: Oh ez jó kis körutazás lehetett! Ez az "munkanélküli olaszok" úgy érzem valami visszatérő eposzi jelző, mint a gyorslábú Akhilleusz meg a tehénszemű Héra.

P.Elliot 2015.02.12. 22:33:20

@pasztasuta: Ugy remlik hogy egyetlen embert fogadtak el, egy 40 eves csellon jatszo not aki aztan munkat is kapott, ment korutra egy zenekarral. A ferjem mernoki diplomajara csak legyintetek hogy nincs munka..persze jol megtalaltuk itt a helyunket de nagyon szep volt ott!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása