oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 13. 06:41,  Pálmafás karácsony 176 komment

2014. december 13. 06:41 Határátkelő

Pálmafás karácsony

Folytatódik a határátkelők világkörüli karácsonyi készülődése. Azt hiszem újabb érdekes és szép sorozatot sikerült összeállítani, természetesen a képek küldőinek köszönhetően. Még várom továbbra is az ünnepvárás illetve majd az karácsony körüli események képeit is a szokásos hataratkelo@hotmail.com címre.

kenyai_kari_012.JPG

Barbara Kenyából küldött nem tipikus képeket. "Nos, itt Kenyában, pontosabban Nairobiban inkább a bevásárlóközpontok csillognak-villognak, de azok nagyon. Az időjárás elég változékony, pedig már nyárnak kéne lenni, de 1700 méter magasan sosem tudhatja az ember fia mi következik. Így a hol 30 fokos melegben, hol pedig 15 fokos szeles időben van része az itt élőknek. Karácsonyi hangulata, egy korábban mindig Európában karácsonyozó embernek nagyon nincs, bár inkább csak a magam és párom nevében beszélhetek, de azért esténként itt is lehet forralt borozni, és karácsonyi dekort varázsolnia lakásba. Adventi koszorúnk is van, ami itt annyira nem szokás.

Karácsonyfának inkább a boróka bokorhoz hasonló növényeket használják, meg a nálunk szoba fenyőnek titulált változatokat. Ezekről még sajna nem sikerült fotót készíteni, de igyekszem és küldök. Most pedig csatolok pár képet az egyik itteni leghíresebb bevásárlóközpontról."

Emese és Tibi a Fülöp-szigeteken ünnepelnek, ahol nem aprózzák el az ünnepet a helyiek sem.

manila1.jpg

"Mi jelenleg Manilában, a Fülöp-szigeteken élünk, ami azért nagyon különleges hely a térségben, mert sok APAC országtól eltérően túlnyomórészt keresztények lakják, így az adventi készülődés itt is nagyon jelentős. Sőt, szerintem még túlzásba is viszik, mert már szeptember végétől karácsonyi slágereknek üvöltenek mindenhonnan. Lényeg, a lényeg, hogy itt az karácsonyi dekor is olyan, mint itt szinte minden: giccses és színes, már már gagyi. Azt hiszem, a csatolt képek magukért beszélnek. A hó imitáció a pálmafák tövében parádés..."

Enikő a kivilágított Skóciából küldte képeit.

Cinkapanka, aki pedig már több történetét és képeit megosztotta a Határátkelő közösségével, most London fényeivel tett így. 

london1.jpg

"Londoni fények :) Ami az én karácsonyi díszítésemet illeti még csak egyet raktam fel, hogy valami mégiscsak legyen, de a fa díszítésével várok karácsonyig.

Mondjuk, hogy az óriás világító nyulaknak mi köze az ünnepekhez nem tudom, de Southbank-nél vannak és cukik."

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony karácsonyi készülődés London Skócia Kenya Manila

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr156973699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2014.12.13. 07:21:03

Na,ez egy super rovid par kepes beszamolo lett.
Kenya sajnos elvesztette a turistak nagy reszet,terrorista orszag lett.

rezsöatya 2014.12.13. 07:44:30

A nyusziknak is van karacsonyuk!
(ugye, Kovermadar?)

rezsöatya 2014.12.13. 07:53:31

A nyuszik amugy egy ausztral muveszno, Amanda Parer alkotasai.

www.amandaparer.com.au/

NIKI LAURA 2014.12.13. 08:42:12

@rezsöatya: mi van Diggerel,mindig dolgozik?

rezsöatya 2014.12.13. 09:11:55

@NIKI LAURA: ???

Sem apja, sem muvezetoje, sem elettarsa nem vagyok...! :-)
Miert nem tole kerded?

pasztasuta 2014.12.13. 09:36:20

@rezsöatya: ..sem rokona sem ismerőse... :)
tegnapi link átment?

adg 2014.12.13. 10:18:27

Hat, igen. Ez a palmafasos karacsony valoban nem adja vissza az otthon megszokott karacsony hangulat. Se fenyo, se latyak, se tokig ero sar az utakon. De meg a kocsira se tolnak 70 centi osszefagyott jeget az utrol. Es a labam ujja sem fagy meg, mikozben ajandekokat hajkuraszok.
Ez itt eleg masmilyen, hogy jo vagy sem, az egyeni. A valodi feher karacsony egy kicsit hianyzik. De csak kicsit. A csaladi osszejovetelek egy kicsit jobban, a tobbi dolog meg nem. Persze mindjart mas lenne, ha a kormany igerne nekem is egy par szazezer forintot a hazatelepulesert, mint a tegnapi posztban a csehek.

Addig is karpotlasul a valodi havas feher karacsonyert, tegnap megvolt az itteni, eleg tipikus ausztral ceges karacsonyi bulink. Majdnem olyan volt, mintha otthon lettem volna. Egye fene, nem banom a holapatolas hianyat.

Ilyen volt.
kepkezelo.com/images/o33p11f88a8kvjwcnj.jpg
kepkezelo.com/images/9ma9kygzq5qyj46oe20.jpg
kepkezelo.com/images/808tyeh3hbigk0df0d.jpg
kepkezelo.com/images/br46mvfn1vhqeqkderl9.jpg

SzZoole 2014.12.13. 10:31:19

@adg [Au, Darwin]: Ezt nem kellet volna,az egyik gyengem a horgaszas:)))

Határátkelő 2014.12.13. 10:34:03

@adg [Au, Darwin]: Erre most hadd ne mondjak semmit... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 10:38:44

egyszer majdcsak sikerul nekem is fenykepezni vmi karacsonyfat. ha valaha is el tudok vanszorogni a beachre v ilyesmi. :-/ egyebkent egyaltalan nem hianyzik, es nem baj az se, h addigra mar egyedul leszek itt. valahol Kutan egyebkent van katolikus templom, sok Balin a mashonnan jott indonez, koztuk keresztenyek is. es vmiert sok kinai is kereszteny itt.

adg 2014.12.13. 10:45:19

@Zoole[uk]: Fogtunk is egy halom halat. Mondjuk nekem csak ket megtarthato meretu golden snapper jutott, azok sem voltak tul nagyok, 2-2.5 kg, meg fogtam vagy 5-6 kisebbet, de azokat visza kellett dobni.
Vegul kaptam meg egy par halat a tobbiektol, mert ugye az egysegausztral nem tudja, mire valo a konyha, sose jart meg ott. Igy a hallal sem tud mit kezdeni.
Szoval osszessegeben nem volt rossz, ket ebed megvan beloluk.

Keleti Szél 2014.12.13. 10:49:40

A nyúl a húsvéti szimbolika része, és a karácsonynak semmi értelme nem lenne húsvét nélkül. Talán erre célozott Amanda Ausztráliából.

(De persze valószínűbb, hogy maradt nekik előző évről némi akciósan vásárolt húsvéti dekoráció... ;) )

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 10:49:40

Ez a különbség a valódi Karácsony és az ateista Karácsony között.

Az ateista Karácsonyhoz kell hó, fenyőfa, csillag. csillagszóró, szaloncukor, lócitrom, meg anyámtyúkja.

A valódi Karácsonyhoz meg nem kell semmi, csak öröm.

SzZoole 2014.12.13. 10:52:09

@adg [Au, Darwin]: A halert nem rajongok,de egy jo horgaszasert sok mindent meg tennek,verbeli sport horgasz vagyok.Ahogy Meg fogom a halat,egy foto,es mar engedem is vissza.
Leggkozelebb vidd el oket edesvizi horgaszatra es ott a to/folyo parton tudsz is csinalni nekik egy jo kis magyaros,csipos halaszlet:)))

SzZoole 2014.12.13. 11:00:22

Egy rossz hir,London osszes repteren ossze omlott a legi iranyitas tegnap,Meg jo,hogy szabadnapos voltam.Ennek jelei mar szerdan is mutatkoztak.Az osszes fuvaromnal keses volt.
Mar dolgoznak a helyre allitasan,de egy kis idobe bele tellik mig vissza all a rend,meg ma is elofordulnak kesesek es jarat torlesek.

adg 2014.12.13. 11:01:52

@Zoole[uk]: Egyelore ok visznek engem. :) A folyok also resze negyon kedvelt terulet, a torkolatoknal. Ott nagyon sok a hal, foleg barramundikra mennek, az nagyon nepszeru. Es nagyon finom is. Viszont ezek sos vizek meg, ugye ahogy az ar-apaly felnyomja a tengervizet, sok tiz km-en keresztul. Nem is nagyon esznek edesvizi halakat. Itt amugy rengeteg kicsi folyo van, csak a partok fele kozeledve szelesednek ki, a fenti jelenseg miatt. Nagyobb folyo, akarcsak mint egy Tisza pl, olyan itt felenk nincs.

Viszont egy elet, egy halal, iden karacsony korul halaszlevet fogunk enni. Ha tengeri halbol szar lesz (amit ketlek), akkor kidobjuk legfeljebb. Egy probat meger.
Ha viszony jo, akkor valamelyik penteki gyumolcsnapra viszek be az irodaba is, hogy kicsit kiszakadjunk a szusi-pizza-grillcsirke haromszogbol.

SzZoole 2014.12.13. 11:18:59

@adg [Au, Darwin]: Igazabol arra gondoltam,hogy kitelepultok egy to partra,lehetne csinalni egy rogtonzott horgasz versenyt,ott ugyis mindenhol kivan epitve a BBQ suto,es a megfogott halbol ossze is lehet utni egy jo halaszlevet,ha akarod,elmegyek,leszevezem es meg is fozom nektek:)))

rezsöatya 2014.12.13. 11:22:20

@Keleti Szél: "Talán erre célozott Amanda Ausztráliából..."

Gimnaziumi verselemzes jut errol eszembe... "a kolto ezzel azt akarja mondani..."

Dehogy akarja!

Egy kiallitas szervezese sokszor evekkel az esemeny elott kezdodik. Nyilvan a karacsonyi idoszakban tobb a turista Londonban. Ill. kozrejatszhat az is, hogy telen koran sotetedik, s ezek a "szobrok" kivilagitva mutatnak jol. De ez is csak talalgatas reszemrol... :-)

tanato 2014.12.13. 11:42:05

@maxval bircaman szerkesztő: Leginkább család,meg kisgyermekek kellenek hozzá.Amióta az enyémek kinőttek a gyermekkorból a Jézuska várásból azóta valami nem az igazi az Ünnepben.Ez majd esetleg a leendő unokáim idejében fog visszajönni,de arra még sajna várhatok egy jó darabig.

rezsöatya 2014.12.13. 11:50:21

@pasztasuta: na jo, az ismerost vallalom...! :-)

Link vagyok, még szervezem a csaladot, a napokban jon a masik unoka, stb...

De ma kuldom azert...

pasztasuta 2014.12.13. 11:58:24

@rezsöatya: jójó, de tudod, hogy a költő azt akarta mondani.. ;)
okézsoké, akkor várom!

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:01:24

@adg [Au, Darwin]: egyáltalán nem lesz rossz tengeri halból, sőt. SŐT.

adg 2014.12.13. 12:14:47

@pappito: En is ugy gondolom, hogy nem, csak meg nem probaltuk. De mar tobben mondtak, hogy az egyreszt a hungarikum megszentsegtelenithetetlensegenek figyelmen kivul hagyasa, valamint a halaszle csak magyar halbol mukodik, meg hat persze hulyek is vagyunk, hogy ilyesmi egyaltalan eszunkbe jut. Mintha legalabbis makosbejglit akarnek sutni brokkolibol.
Egy probat nyilvan meger. Semmi okot nem latok ra, hogy elrontsa a tengeri hal.

@Zoole[uk]: Akar lehetne is. Sajnos a barbisutoknel nincs nyilt lang, es nem is nagyon lehet nyilt langot hasznalni ilyesmi helyeken. De ha jossz, en megszervezem. Sajnos egy tavat sem tudok a kornyeken, ahol horgasznanak, viszon Pappito szerint jo lesz a tengeri hal is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 12:20:40

@adg [Au, Darwin]: Hát ja, nagyon más lehet.
Nem kócolódnak nagyon össze a damilok ezektől a hajóvégi hullámoktól?Nem értek hozzá, azér' kérdem. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 12:23:23

@Keleti Szél: Én is pont ilyesmire gondolta, meg aztán úgy sincs messze Húsvét, egyszerre kirakták, egy füst alatt.Hát nem elfér? :-)

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:27:16

@adg [Au, Darwin]: " De mar tobben mondtak, hogy az egyreszt a hungarikum megszentsegtelenithetetlensegenek figyelmen kivul hagyasa, valamint a halaszle csak magyar halbol mukodik,"

nyilván, hiszen a halételeket tipikusan a tengertől távol levő országok tudják jól :) különös tekintettel a magyar hekkzabálásra :)

én itt szerettem meg a halat igazán, ahol (mint nálatok) a pontyot agyonverik és bedobják a bokrok alá, mert az nem ehető - és igazuk is van, itt a tenger, nem kell szeméthalat enni

adg 2014.12.13. 12:28:02

@geegee: Nem, amikor megy a hajo, akkor nincsenek a vizben. Van a hajon radar, azzal keresik meg a sekely reszeket, zatonyokat, mert ott szeretnek a halak kifogasra jelentkezni. Ott a hajot lehogonyozzak, es mehet a buli. Ha nincs eleg hal, akkor odebb allunk. Elvileg halradar is volt, ha jol tudom. De en sem ertek ehhez, ez volt az elso ilyen akcio, amiben reszt vettem.

SzZoole 2014.12.13. 12:28:26

@adg [Au, Darwin]: megfő az a faszén felett is,nem kell oda nyílt lang:)))
Egyébként ha @pappito: megy akkor en is,Ő úgyis ott lakik a szomszédba,4-5 ezer km?

A halászlét csak magyar halból lehet csinálni?????
Ekkora hülyeséget.
Azt tudtad,hogy csirke labbol es fejből is jo halászlét lehet csinálni:))))
En nem tudom igazából,de a nejem itteni mákból es diobol készíti a bejglit es meg is nagyon finom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 12:28:52

@rezsöatya: ""a kolto ezzel azt akarja mondani..."

Dehogy akarja!"

Jajj, de rühelltem én is az ilyen dolgokat, mint verselemzés.Honnan a pék szervéből szedi a drága tanárnő, hogy mire gondolt a 300 évvel ezelőtt élt költő?! Ha leírja, akkor okés, elfogadom.De a költők nem szokták a saját művüket elemezni...Ehh, de jó, hogy nem kell már ilyeneket hallgatnom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 12:31:10

@Zoole[uk]:
Az ausztràlok szeméthalnak tekintik a pontyot és soha meg nem ennék.
Volt olyan magyar aki csinàlt nekik pontyhalàszlevet és csak miutàn jóizüen megették mondta meg nekik miböl volt.
Körbehànytàk a kerítést és örök harag.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 12:32:57

@Zoole[uk]:
Kolléga belenyúlt az optikai kàbelkötegbe?
:))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:33:07

@Zoole[uk]: 5134km ide Darwin, aszongya az internetek

nemtom ott hogyvan, de itt a tengeri horgászás az alapjog (méretkorlátozás van persze, 75cm-nél kisebb kingie-t nem szabad hazavinni pl.)
asszem itt a legmagasabb a kishajó/populáció mérőszám. amúgy jópofa hobbi, csak macerás és egy idő után rohadt unalmas :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 12:33:36

@adg [Au, Darwin]: Jaaaaaaaa, hogy ilyen technika van már?Ezelőtt 30 évvel még maximum az volt csak, hogy a delikvens toppintott a parton, hogy legyen kapása... :D

Manapság meg lehet, hogy egy drón viszi a horgot a kiválasztott halhoz, és még a szájába is adja... :-))

adg 2014.12.13. 12:33:37

@pappito: A hekk, mint a balatoni gasztronomia csucsa gyerekkoromban. Legtobben meg voltak gyozodve, hogy helyi hal. :D
Gondolom ejjelente kiosont a bufes a nadasba, es osszevadaszta a masnapi hekkadagot.

Igen, pontyot nem szabad visszadobni. Megeheted, ha akarod, ha nem, akkor kuka. Azt sem tudom, hogy kerult ide, nem hiszem, hogy oshonos...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 12:34:48

@adg [Au, Darwin]:
Jó tengeriböl is.
Màrmint halból.
Mielött Zolika félreértené.
:))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:35:03

@adg [Au, Darwin]: nem, invazív rohadék, nem őshonos Au-ban sem, itt sem

de a kanadai lúd se, viszont az legalább finom :)

Golf2 2014.12.13. 12:36:20

@adg [Au, Darwin]: Tökig érő sár? Itt Budapesten sose volt,esetleg ha faluról származol akkor lehetnek ilyen emlékeid...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 12:36:25

@tanato:

Én meg örülök, hogy sikerült ajándékmentesítenem a Karácsonyt. Jobb lett, kellemesebb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 12:37:29

www.investor.hu/news/20141212-szenvednek-a-norvegok-az-olcso-olaj-miatt.html

A norvég takkerekre is rájár a rúd...Nincs már ott se kánaán...
:-)))))))))))

(Bocsika voltam... :-) )

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:38:14

@geegee: "Manapság meg lehet, hogy egy drón viszi a horgot a kiválasztott halhoz, és még a szájába is adja... "

azt hiszed viccelsz, ilyen van, csak nem repül a drón, hanem úszik. kontikinek hívják, csekk zisz:

kontiki.co.nz/ - ez csk egy gyártó, van ezerféle. gps-be előre feltölthető útvonal meg minden. mondjuk ha az amúgy is viszonylag unalmas pecázást még unalmasabb marhasággá akarták formálni, akkor well done :) viszont gyorsan telerakod a fagyasztót hallal...

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:40:44

@Golf2: bullshit, pesten olyan disznóól tud lenni havazás után, hogy rossz ránézni

SzZoole 2014.12.13. 12:42:02

@diggerdriver: huh,ezt nem tudtam,akkor nem szóltam semmit..

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:43:28

@diggerdriver: hát a pisztráng mondjuk finom meg a csuka, ha jól emlékszem, de pisztráng itt is van (édesvizi halra kell horgászengedély) a többi meg egyáltalán nem hiányzik

www.unitedfisheries.co.nz/sites/default/files/fish-poster-sm_1.jpg

SzZoole 2014.12.13. 12:44:11

@diggerdriver: az irányító rendszerel történt valami.az egyik szerver ami az irányításáért felel az le állt
Nincs itt egy jo IT-is aki helyre hozna?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 12:45:33

@Zoole[uk]:
Jelenleg csak én vagyok elérhetö IT vonalon de én dolgozok.
:))))))))))))))

adg 2014.12.13. 12:45:38

@Zoole[uk]: A varosban elektromosok vannak. Perthben vannak gazosak.
Itthon hasznalhatnek faszeneset, de nekem is gazos van.

Viszont kirandulohelyeken van faszenes, fas lehetoseg. Oda kell menni.

@pappito: itt is. Meg van hatarozva, hogy mibol mennyit foghatsz, es mekkora a merethatar.
Meg az van meghatarozva, hogy hol horgaszhatsz, mert a fel vilag abo teruletnek szamit, es oda kell az o engedelyuk. Illetve a penzed. Hogy ez hogy mukodik, azt nem tudom, mert ezek gyakorlatilag lakatlan teruletek 100 km-eken keresztul, fogalmam nincs, hogy ellenorzik. Szerintem sehogy. Ha azt mondjak, hogy igy kell, akkor az ausztral ugy csinalja, es nem porog rajta mint en. :)

@diggerdriver: "Jó tengeriböl is.
Màrmint halból."
:DD

SzZoole 2014.12.13. 12:46:00

@pappito: de meg mindig közelebb mint en
Számomra a horgászás megunhatatlan :)))

adg 2014.12.13. 12:48:45

@Golf2: Lehet, hogy mar eszrevetted, de az orszag nem csak Budapestbol all.
De ha mar itt vagy, elarulod vegre, hogy hol huzodik a hatar, amit atlepve kiirtam magam a szulohazambol? Annyira szeretnem tudni...

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:49:15

@Zoole[uk]: "Számomra a horgászás megunhatatlan :)))"

én ez el tudom fogadni, de megérteni nem :) párszor voltunk kinn, jól is éreztük magunkat, de azért...

majd ha vén leszek, akkor veszek egy hajót és kimegyek hogy ne kelljen az asszonnyal lenni, meg mondhassam, hogy "nem volt térerő" aztán elringatózok a vizen egy hatos pakk sörrel csendeskén :)

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:50:07

@adg [Au, Darwin]: jogos, tűkön ülünk itten az APAC régióban, szomjazzuk a tudást

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 12:53:28

@adg [Au, Darwin]: tru, bár mondjuk, ha valakinek az ünnep eredeti oka fontos (a jesszus szülinapja) akkor szerintem tök jó kivenni belőle a kommerciális részt

persze mittomén, csak gondolom

ahogy a városok kinéznek azt hihetné egy földönkívüli, hogy a bolygó lakossága a pénztárgépet ünnepli

SzZoole 2014.12.13. 12:59:40

@diggerdriver: szakembert írtam,nem Mekk Elek-et:))))

adg 2014.12.13. 13:01:42

@pappito: "tök jó kivenni belőle a kommerciális részt"
Az is megoldas, ha esznel van az ember. Mertekkel is lehet vasarolni, a ket dolog nem zarja ki egymast.
Es a gyereknek is nehez beadni, hogy: "kicsim, mi inkabb Jezus szuleteset unnepeljuk, nem a penztargepet, igy te nem kapsz ajandekot. Majd kerdezd meg a barataidat, hogy neki milyen volt a karacsony."
Gyorsan meg is utalna az egeszet. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 13:03:59

@adg [Au, Darwin]:
Amúgy te a szülöhazàdban làttad meg a napvilàgot?
:))))))))))))))))))))

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 13:15:22

@adg [Au, Darwin]: csak internalizálni próbáltam egy nézőpontot amivel amúgy nem nagyon tudok azonosulni :)

mondjuk engem nem zavar, hogy más otthon a négy fal között hogy karásconyozza magát

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 13:40:09

www.origo.hu/techbazis/20141213-a-kivandorolt-magyaroknak-inditottak-mobilszolgaltatast.html

Hoppáré, piaci tényező lettünk.Pontosabban lettetek, tik, angolániaiak... :D
Azér' ez már nem semmi.

eagles 2014.12.13. 13:41:29

@pappito:

Ha van ezen a blogon bullshit, az te vagy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 13:43:51

@pappito: Haha, beszarás! :D És a kis motorcsónak fegyvert fog a halra, hogy kapja be a csalit? :-))
Igen, mondjuk én is úszó drónra gondoltam, bár a motorzúgás azért csak zavaró tényező lehet...
És egyetértek, ha már ennyire kényelmes horgászat kell, akkor már inkább bevásárolok a halasnál.Annál garantáltabb fogás nem létezik...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.13. 13:44:37

@diggerdriver:
azt meg nem mondanám, hogy miért te jutottál erről az eszembe, de megtörtént:
rli.hu/fZ3sBjC/

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 13:47:07

@adg [Au, Darwin]:

Na igen.

Emlékszem, a 70-es években, amikor általános iskolába jártam Budapest kellős közepén, mi volt.

Januárban csináltak valamilyen felmérést a családok viszonyairól, a gyerekeket kikérdezve: volt-e otthon ünneplés, volt-e karácsonyfa, stb.

Az egyik haverom - máig tartjuk a kapcsolatot - mondta: náluk nem volt karácsonyfa. Erre a kutatók le is vonták a tanulságot, hogy ez biztos valami súlyosan hátrányos helyzetű család lehet. Pedig nem voltak azok. Egyszerűen zsidók voltak, s vallási okból nem ünnepeltek. Csak ez az ostoba kutatóknak nem jutott eszükbe.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 13:47:08

@pappito:

Valójában a kommerciális résszel sincs alapjában gond, hiszen ősi emberi szokás az ünnepet kommerciálisan is megülni. A gond a kommerciális hisztériával van.

Egyébként a Karácsony eleve NEM volt keresztény ünnep az első 2 században. A II. sz. vége felé kezdett terjedni, s csak a III. században lett általános. S praktikus okok miatt december 25-re lett téve, hiszen akkor eleve a legnagyobb évvégi ünnep volt. Valójában az általános keresztény álláspont szerint Jézus nem decemberben született, a legtöbben áprilist tartják valószínűnek. De ennek vallási jelentősége nincs.

A mainstrem kereszténységtől korán elszakadt Örmény Egyházban pl. mind a mai napig nincs Karácsony. Egyszerűen oda nem jutott el a december 25. szokása. Január 6-án megünneplik Jézus születését, a Vízkereszt ünnep részeként, de a Vízkereszten van a hangsúly.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 13:51:43

@diggerdriver: Úgy emléxem, írta Ádégé, hogy kivándorolt, tehát ő ott látta meg a napvilágot... :D
De majd megírja ő is.

adg 2014.12.13. 14:10:17

@diggerdriver: Fogos, ravasz kerdes. :)

@geegee: Nem kivandoroltam, kiiratkoztam.

2014.12.13. 14:15:29

Jo ez a karacsonyi sorozat, nekem nagyon tetszik, rajottem hogy kepen szeretem nezni a (mu)havat meg a sotetet! Lenne egy kerdesem, szigoruan materialista, anyagias, fogyasztoi es kapitalista megkozelitesbol. (Akik nem tudjak osszeegyeztetni ezt a megkozelitest az elveikkel azok kerem ne olvassanak tovabb, sajat lelki egyensulyuk megorzese erdekeben. Koszonom...) Ti hogy oldjatok meg hogy ne kerjetek konkretan valamilyen ajandekot a csaladtagjaitoktol, de megis valami hasznosat kapjatok? Tobb eve nem talalok erre megoldast. Ugy ertem mar tobbszor megkerdezte a ferjem mit szeretnek, amire mindig azt mondom hogy ne vegyen semmit, de igazabol persze szeretnem ha valami olyat venne amit hasznalni is tudok, pl. a vanilias testapolo keszlet helyett amit tavaly kaptam (elarulom itt zart korben, csak nektek, hogy utalom a vaniliat!). Van erre valami ertelmes megoldas?

wuaaa 2014.12.13. 14:15:36

@adg [Au, Darwin]: @diggerdriver: @Zoole[uk]: ..ha már szóbakerült a halászlé : beszélgetünk a kollégáimmal (csupa norvég mind) a karácsonyi kajákról (mivelhogy dolgozunk majd és ott főzőcskézünk is), aztán az egyik megkérdezi, hogy "te, felétek milyen kajákat szoktatok készíteni karácsonykor?" Mondom neki, hogy hát ez változó, melyik régióban mit, de mi halat szoktunk enni. Erre kidülledt szemekkel visszakérdeznek, hogy HALAAAT??? Mondom mi nem norvégunk vagyunk ám, akik egész évben halat esznek, meg amúgy is, édesvizi halat, nem tengerit. Jaaaaa, ahaaa.... és milyen édesvizit? - kérdezik. Mondom hogy hát a legnépszerűbb a ponty talán. Erre megint nagyot csodálkozva jön a kérdés, hogy POOOONTY? Erre az egyik maga előtt összeteszi a két csuklóját, kinyújtott mutatóujjakkal felfelé és kérdezi megdöbbenve, hogy azok az olyan kerti-tóban úszkáló piros halacskák a pontyok? (a koi-pontyra gondolt) Én már sejtettem, hogy poén lesz a vége, mondom hát neki, hogy azaz, igen ! Erre egy következő közbeszól, hogy ő már járt Budapesten, és evett valami halas magyar levest és az bizony isteni finom volt ! Kérdezem tőle hogy és ugye piros volt az a leves? Mondja hogy igen.... Na mondom, most már legalább tudjátok mitől volt piros az a leves....
:)

adg 2014.12.13. 14:20:18

@maxval bircaman szerkesztő: Nekem is volt egy osztalytarsam altalanos elejen.
Az osztalyfonoki oran feltett"hogy telt a Karacsony?" kerdesre azt mondta, hogy naluk nincs ilyen.
De hat miert?
Hat vallasi okokbol.

Es akkor itt meg is allt a tudomany, mert mi 6-7 eves gyerekek ezzel nem tudtunk mit kezdeni. Mi az, hogy vallasi ok? Meg hat a karacsony is valahogy a vallasbol ered. Meg hat a vallas az hulyeseg ugye, nem is beszelunk ilyen csokevenyekrol. Nekem csaladi hatterem sem volt a tema ismeretehez.
(Felesegemet az osztaly elott felpofozta az egyik tanara, mert meglatta bemenni a templomba. Es ez nem '19ben, vagy '49-ben volt, hanem a '80-as evek legelejen.)
Az en iskolam nem volt ilyen hatarozott, de ezt a "vallasi ok" kerdest nem boncolgattuk tovabb azon az osztalyfonoki oran.
Kesobb esett le a tantusz. Evekkel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 14:32:54

Most értem haza vége mára de azért üzenjétek meg az illetékeseknek hogy még hatig 14fontért dolgozok óránként.
Ahogy beleolvastam abba a blogba előbb-utóbb megeszi őket a rosseb az irígységtől.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Itthon viszont születésnapi parti van amiből ha lehet kimaradnék úgyhogy legyökerezek ide a gép elé.
Lehet írok egy karácsonyi posztot:)))))))))))))))))))))))))))))

adg 2014.12.13. 14:34:40

@Mirjam2: Ez ugye a tipikus kulonbseg a noi es a ferfi gondolkodas kozott. :D Talalj ki tobb dolgot, amit szeretnel, es majd valaszt. Neki is egyszerubb, meg neked is megmarad a meglepetes orome, meg ha kicsit korlatozottan is. Orulni fog neki, sok fejfajastol megkimeled, es te is olyat kapsz, amit szeretnel. :)
Fiuk agya maskepp mukodik.

Anyosomnak szoktak ilyen beszolasai lenni, hogy: "azt hittem, ezt vagy azt fogtok majd venni/csinalni"
- Miert nem mondtad.
- Ugy szerettem volna, ha kitalaljatok.

Es 70 ev alatt meg nem jott ra, hogy nem talaljak ki csak ugy. Kis clue azert nem art.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 14:34:47

@Babette .:
Én sem értem.
Én csak és szigorúan misszionárius pózban sötétben, előtte utána keresztet vetve maximum 2percig tartó aktussal...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

adg 2014.12.13. 14:39:09

@diggerdriver: Es mi van az USB kabellel?
:DDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.13. 14:43:09

@pasztasuta: én is megkaptam, nekem karácsony után bármelyik nap jó, mert ráááééérekk! :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 14:44:43

@adg [Au, Darwin]:
Adatátvitel DNS spirállal input onput váltakozó irányú kontaktussal...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.13. 14:53:40

Karácsony....hm...a hallé nálunk is alap, a haászt azt sosem főzzük bele.
Csináljuk vegyes hallé módra, az harcsa, kecsege, ponty egyveleg...nem annyira szar :-)) Szemét ide vagy oda, nem tudunk eleget csinálni..
A sima ponty hallé a másik szemét, amit nagyon kedvelünk, abból sem marad...:-(
Ami biztos....egyik ismerős okostojás, hatalmas konyhaakrobata, elkezdett oktatni, hogy is kell az igazi hallevet készíteni...na annál a pontnál, amikor sorolta, hogy...." egy nagy evőkanál zsíron megdínsztelem a hagymát....." mondtam, azt, hogy "bazd meg kérlek."...és zokogva elrohantam....f@kalap....egyél sokat belőle! :-)))

morsels (törölt) 2014.12.13. 14:54:03

@maxval bircaman szerkesztő:
Ja, pogany unnep volt, a teli napfordulo volt December 21.-en
Winter solstice.

A karacsony ennek a kereszteny valtozata, meghintve Jezus szuletesevel.

adg 2014.12.13. 14:54:13

@diggerdriver: Kettos alfahelix spiralba agyazott genetikai adat feltoltese alternalo nagynyomasu univerzalis dokkoloval.

tanato 2014.12.13. 14:55:19

@adg [Au, Darwin]: Ez jogos,rá kéne érezni,de nem mindig sikerül.

morsels (törölt) 2014.12.13. 14:55:28

@Mirjam2:
Vagd ki egy ujsagpapirbol, vagy nyomtasd ki az internetrol es tedd a hutore egy magnessel.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.13. 14:55:44

@Határátkelő: az idén én is küldök pár karácsonyos képet, igaz most itthonról....az angliai karácsonyom nagyon csúfra sikerültek....azt elég volt elviselni, nem , hogy még mutogassam....meg hát....dicsekedtem vóna, ha lett volna mivel....a nyomort nem itt kell reklámozni, itt az nem menő ,arra van egy másik ellenfórum!! :-)))

tanato 2014.12.13. 14:58:01

@adg [Au, Darwin]: Sztem Mo.on amióta az eszemet tudom,sokkal inkább családi,főleg gyerekek ajándékozása,meg evés ivás,rokonlátogatási ünnep volt,mint vallási.Persze mi sosem voltunk annyira vallásosak mint mondjuk a lengyelek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 15:00:45

@adg [Au, Darwin]:
Azért az nem baj ha a letöltés nem mindig realizálódik.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.12.13. 15:02:14

@tanato:
Naigen, a masik, ujabb ideologia 'atszabta' ugyanazt az unnepet, a szeretet unnepeve.

adg 2014.12.13. 15:05:25

@morsels: Es a mostani kedvencem a festive season...
Falnak megyek tole. Iden szerencsere meg csak egyszer lattam.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 15:07:39

@adg [Au, Darwin]:

Igen, a kései kommunizmus már nem Lenin módszerével harcolt a vallás ellen.

Már a SZU-ban látták: a kemény lenini templomrombolás és ateista propaganda nem vezet sehová.

Már Sztálin változtatott a politikán a 40-es években.

Az új módszer: átvenni vallási szokásokat, majd azokat vallástalanítani.

Mo-on Rákosiéknek ez volt a fő módszerük, lásd pl. Rákosi zseniális ötlete, a "Fenyőünnep" kitalálása december végére, azaz legyen csak fa, legyen díszítés, kaja, ajándék, csillagszóró, minden más, de ne essen szó vallásról. Anyám 1943-as születésű, szóval pont Rákosi alatt volt alsó tagozatos általános iskolás, mesélt erről sokat. Pl. az iskolai fenyőfa csúcsán ötágú vöröscsillag volt, de egyébként ezt leszámítva rendes karácsonyfa volt!

Ez a politika ment Kádár alatt is, csak enyhítve lettek a legabszurdabb részei, pl. ismét Karácsonynak nevezték a "Fenyőünnepet", de maga a módszer maradt.

BG-ban meg az ortodox vallási szokások egy részét átminősítették vallásfüggetlen "népszokássá".

morsels (törölt) 2014.12.13. 15:07:41

@adg [Au, Darwin]:
Ja, mert a Karacsony sertette a mas vallasuakat.
A Seinfeldben volt a 'Happy Festivus' :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 15:07:49

@morsels:

A táli napforduló vándorol. Kb. 600-700 évenként csúszik vissza 1 napot. Azaz akkoriban december 25-én volt.

Azóta visszacsúszott 3-4 napot. De a Karácsony fix dátumú, azaz maradt dec. 25. Most már senki sem ünnepli a napfordulót, leszámítva egyes újpogányokat.

Amikor az Egyház az egészet kitalálta, még volt a Római Birodalomban két kb. egyformán erős vallás: a kereszténység és a mitraizmus. A mitraizmusnak pedig egyik ünnepe a napforduló volt. Ráadásul ez volt az eredeti római pogány vallás fő ünnepe is. Az ünnepet mindenki ünnepelte, a keresztények is, persze ők vallási tartalom nlkül. Így hát jónak tűnt a napnak adni keresztény tartalmat is, így lett ez Jézus születésének EMLÉKnapja.

morsels (törölt) 2014.12.13. 15:08:27

@maxval bircaman szerkesztő:
Mint ahogy a keresztenyek atvettek pogany szokasokat es keresztennye tettek :-)

morsels (törölt) 2014.12.13. 15:11:00

@maxval bircaman szerkesztő:
Meg par ev es Karacsonykor lesz a Purge.
:-)

Muscari 2014.12.13. 15:11:35

tegnap Digger rohogtetett mindenkit, ma en probalok: nemkutya.com/like/98082

Az Oxford Streeten mar jo regen nem jartam, eleg volt az az egy ev, amit ott dolgoztam. Azert jol nez ki, meg kell hagyni, minden evben mas vilagito bigyokat logatnak fel.

A nyuszik viszont kiralyak, remelem, el tudunk menni megnezni oket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 15:18:23

@pappito: én azt hittem, utálom a halat, amíg nem ettem igazi friss tengeri halakat errefele. ráadásul nyűglődjön azokkal a szálkákkal az, akinek nincs jobb dolga.

adg 2014.12.13. 15:20:41

@morsels: Meggyozodesem, hogy nem azokat sertette.

pasztasuta 2014.12.13. 15:33:19

@sodalisO [eng]: bambina, csekkold az inboxod. ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 15:34:19

@Mirjam2: kérjél nyíltan és egyenesben egy repjegyet Indiába :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.13. 15:43:53

@pasztasuta: megvan, látom is, de csak a felső szélét , az első sort, legfelül, azt is felezve, csúszka nincs, vagy nem működik nálam...szóval, print verzióban tudtam elolvasni , belenézni, egyáltalán hogy néz ki, vagy mit kéne látnom, ha meg tudnám nyitni, vagy lejjebb tudnám görgetni.....

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 15:51:44

@tanato:

Nekem marha meglepő volt Kubában látni a lengyelek karácsonyi ünneplését. Amikor pl. a lengyel követség nagykövetestül, konzulustól összegyűlt karácsonyi énekeket énekelni Jézusról, majd misére mentek. Ezek az emberek mind kommunista párttagok voltak, magas beosztásban, köztük páran hívő fanatikus marxisták, de ez nem zavartatta őket a misézésben.

Valami olyan volt, mint a mai orosz kommunisták. Éltetik Marxot, Lenint, Sztálint, de súlyos hibájuknak mondják, hogy ateisták voltak. Nagyot röhögtem, amikor a múltkori orosz választások előtt Zjuganov, a pártelnök elment áldást kérni egy kolostorba a sikeres kampányért, meg imádkozott pár percet. Volt is olyan vicces komment a hírhez, hogy "Lenin elvtárs vajon mit szólna ehhez?".

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 15:51:52

@morsels:

Természetesen, csak ez nem ellenkezik a keresztény hittel semmilyen formában.

Az egyik kedvenc esetem Anglia keresztény missziójának a története.

Az első misszonáriusok kimentek Angliába, s szörnyülködve tapasztalták, hogy a helyiek pogány szentélyekbe járnak, állatokat áldoznak, majd azokat közösen megeszik, nagy ünneplés közepette. Az első misszionáriusok lerombolták a pogány szentélyeket, s szigorú törvényeket javasoltak az undorító ünneplések betiltására. Persze így nem igazán ment a hittérítés, senki se akarta abbahagyni a közösségi ünnepeket.

Aztán az egyik misszionárius levelet küldött Rómába és új módszert javasolt: csak az undorító pogány idolok legyenek megsemmisítve, a szentélyek legyen megtisztítva és felszentelve, majd működjenek templomokként. S a falvak népe meg nyugodtan járjon össze ünnepelni, hálát adva Istennek, s persze ezeken az ünnepeken egyenek amit akarnak, természetesen a rituális állatáldozást kihagyva, az állatok ezentúl legyenek szimplán levágva, mindenféle pogány rituálé nélkül.

Így már tömeges lett a kereszténységet felvenni akarók száma.

pasztasuta 2014.12.13. 15:52:50

@sodalisO [eng]: felmentősereg az inboxodban :))) válaszolsz ott? ;)

tanato 2014.12.13. 16:04:50

@maxval bircaman szerkesztő: Igen úgy általában a szlávok bigottabbak,templomba-járósabbak mint mi.Maradt bennünk valamiféle a pogányságból a mélyben.

Morgo1229 2014.12.13. 16:14:47

@Mirjam2: ertem. De azt tudod hogy mit szeretnel kapni ? Example pls.

morsels (törölt) 2014.12.13. 16:18:39

@maxval bircaman szerkesztő:
Ez nem urban legend?
Mert angliaba eloszor a romaiak mentek, akik nem voltak misszionariusok.
A vikingek sem, akik kesobb a mar kereszteny angolokat raboltak ki.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.13. 16:19:54

@adg [Au, Darwin]: Látom, nagyon keményen megmaradtak benned ezek a szavak... :-)))))))))))

Mondjuk a csávó azóta se felel neked... :D

SzZoole 2014.12.13. 16:23:05

@diggerdriver: hihihi,nálunk is szulinapi party van,meg jo,hogy dolgozok:))))
Nem régen voltam a Mayfar-be egy utasert,Marble Arch-nal mentem el(a közelében készült az egyik kép,amin az út felett vannak azok a szép díszek),óriási tömeg össze gyűlve,hat nem a ISIS tartott ott demonstrációt ,csak tudnám,hogy miert demonstrálnak.
Most itt vagyok Heatshrow mellet,5.-ig itt dekkolok es várom a következő utast.A gép természetesen késik:(((

2014.12.13. 16:23:32

@adg [Au, Darwin]: @morsels: Koszi a tippeket. Tetszik az a megoldas hogy tobb opciot ajanlok fel. A hutore kiragasztas nem 'szofisztikalatlan' egy kicsit?

morsels (törölt) 2014.12.13. 16:30:25

@maxval bircaman szerkesztő:
Egyebkent meg a kommunista hittel sem ellenkezett a teli napfordulo.

En csak azt mondtam, hogy a Karacsony eredetileg nem kereszteny unnep.
Mondjuk ezt nagyvonaluan atlepted, de nem erdekes.

2014.12.13. 16:30:27

@Dragonlady (now in Indonesia): Koszi a tippet, az a baj ezzel hogy csak ugy tudnam felhasznalni az ajandekot ha felmondanek a munkahelyemen, ahhoz pedig eloszor talalnom kene valakit akin 'eloskodni' tudnek, hogy a 'Lukas Meier' fedonevu kommentelot idezzem. Kuldjon mar valaki a bankszamlamra par milliot. Elvegre Karacsony van, vagy mi.

Morgo1229 2014.12.13. 16:30:34

@tanato: szuleink meg nagyszuleink minden vasarnap mentek. Mindenki ment a faluban legalabbis. Mi is jartunk de kevesebbet. En 40+ vagyok. A gyerkemet megkereszteltem es volt elsoaldozo is. Most jo a pap a faluban es tobben jarnak mint elotte. Szerintem nagyon sok fugg a plebanos milyensegetol. Peldaul Kaposvaron neha elmegyek a puspoki misere. Otthon azt boncolgatjuk vasarnapi ebed kozben hogy vajon mit mondott es miert. De van ugy hogy egy predikacio honapokra eltantorit. Volt egy szezon, hogy allandoan az egyedulallo noket meg anyakat szidtak.

morsels (törölt) 2014.12.13. 16:32:37

@Mirjam2:
A szofisztikalt az az lenne, ha kitalalna a ferjed, hogy mit szeretnel?
Mert akkor nem szofisztikalt.
De mukodik.
Tapasztalatbol mondom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 16:44:07

@Mirjam2: de hát úgy gondoltam, hogy a nyári szünetre majd :-)
egyébként egyetértek, indirekt célozgatásokból átlag pasi soha semmit nem fog fel.
esetleg "véletlen" nyitvahagyni a laptopon amazonon egy wishlistet, valami egyértelmű célzás kíséretében?
most megint eszembe jutott, hogy az évek alatt milyen sok gyönyörű sálat kaptam Thaiföldöm a szülőktől. standard karácsonyi ajándék. volt igazi pashmina is (kashmiri szülőktől). de volt minden más is, a két kiló narancstól a komplett szett paplan és ágyneműig (hű az akkor milyen jól jött épp). de egyszer egy nagymama varrt nekem tradicionális inget is. imádtam a meglepiket, mert soha máskor nincs kb semmi érdekes meglepi a mindennapokban (pl hazamegyek és van meglepi vacsora, ilyenek) (a főnököm baromságai nem számítanak érdekes meglepinek, habár olykor kétségtelenül váratlanok.) még a hülyeségeken és gyagyiságokon is mennyit röhögtünk közösen. ami meg nagyon hasznavehetetlen volt nekem, azt recikláltam én is pl tombolaajándéknak. valszeg akitől kaptam, már ő is.... :-)
áááá na ez hiányzik. és jó lesz visszamenni látogatóba megint, habár már egyre kevesebben vannak ott, akik még egyáltalán emlékeznek rám. :-(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.13. 16:51:00

Na,1 honap atfutassal megkaptuk az allando tartozkodasit. Most mar akar a gyerek is johet, alapbol brit is lesz:)

2014.12.13. 16:58:13

@Morgo1229: Haaat, jo kerdes, nem vagyok benne biztos de attol masok meg siman kitalalhatnak hogy mit szeretnek kapni! :) Na jo, peldaul parfum, de ezzel az a baj hogy tutira nem talalna el melyik illat jon be nekem. Vagy kozmetikumok, ugyanez a problema. Esetleg bollywood-i filmek DVD kollekcio vagy uj Sherlock Holmes sorozat. Vagy ruhak (ebben az lenne a jo hogy nagyon konnyu a meretemet eltalalni). Konyvek - kizarva, csak szakirodalmat van idom jelenleg olvasni. A ferjem javaslata okostelefon volt, de ezzel az a gond hogy csak idegesitenem magam ha egy ertekes kutyu lenne a taskamban folyton, es igazabol csak azert szeretne hogy o jatszhasson vele aztan non-stop :)

2014.12.13. 17:04:15

@morsels: Konnyen elkepzelheto hogy megprobalom, mindenkeppen beszamolok az eredmenyrol! Tegnap kulonben mutattam neki egy Louis Vuitton ruhat ami tetszik nekem, de erre nem reagalt. Lehet hogy nagy hibat kovettem el, ez a pasi nem is annyira nagylelku mint gondoltam :)

tanato 2014.12.13. 17:06:31

@Morgo1229: Igen faluban azért más,nagyobb hagyományai vannak a templomba-járásnak.

2014.12.13. 17:09:17

@Dragonlady (now in Indonesia): Ja, hogy ugy :). Tenyleg jo lehetett a szuloktol meglepetest kapni, foleg ha a targyak egy resze meg hasznos is volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.13. 17:16:13

@Mirjam2: Louis Vuitton? gold digger :-)))) különben is, minek az abaya alatt flancolni? :-))))

Morgo1229 2014.12.13. 17:22:21

@Mirjam2: Dowton abbey osszes ? Ezen hangosat rohogtem, hogy mas attol meg siman kitalalhatna mit szeretnel.

Keleti Szél 2014.12.13. 17:50:17

@adg [Au, Darwin]:
"valamelyik penteki gyumolcsnapra viszek be az irodaba is, hogy kicsit kiszakadjunk a szusi-pizza-grillcsirke haromszogbol"

még a gyümölcsnap is ennyire más Ausztráliában? ;)

Keleti Szél 2014.12.13. 17:50:17

@tanato:
"Amióta az enyémek kinőttek a gyermekkorból a Jézuska várásból azóta valami nem az igazi az Ünnepben.Ez majd esetleg a leendő unokáim idejében fog visszajönni,de arra még sajna várhatok egy jó darabig. "

Már értem! Akkor ezért van az, hogy a férfiak jelentős része 50 körül új, fiatalabb nőre vált. Nem bírják igazi Ünnep nélkül!
És nem tudják kivárni, amíg az unokájuk megszületik, ezért saját kezükbe veszik a sorsukat, s maguk gondoskodnak egy második fészekaljról.

Golf2 2014.12.13. 17:50:17

@pappito: nyilván, hiszen a halételeket tipikusan a tengertől távol levő országok tudják jól :) különös tekintettel a magyar hekkzabálásra :) Te is zabálni szoktál? Hihetetlen hogy le tudod ugatni az otthoni magyarokat,gondolom a szigetlakóknak se mondod ha nem muszáj hogy magyarnak születtél...

Keleti Szél 2014.12.13. 17:50:17

@pappito:
"ha valakinek az ünnep eredeti oka fontos (a jesszus szülinapja) akkor szerintem tök jó kivenni belőle a kommerciális részt"

Neem.
Valójában Jézus maga is megszállott kommercialista volt. Az a marketing trükk a templomban, a pénzváltók asztalainak felborogatása, pusztán reklámcélokat szolgált. Amivel a sidók bízták meg egy kis zsebpénzért. Azóta a Kotler könyvek is megírták: az a lényeg, hogy beszéljenek rólad, hogy mit, az már másodlagos.

"ahogy a városok kinéznek azt hihetné egy földönkívüli, hogy a bolygó lakossága a pénztárgépet ünnepli "

Ami az igazság is.

Keleti Szél 2014.12.13. 18:07:40

@Mirjam2:
"pl. a vanilias testapolo keszlet helyett amit tavaly kaptam (elarulom itt zart korben, csak nektek, hogy utalom a vaniliat!). Van erre valami ertelmes megoldas? "

Persze! Megpróbálod megszeretni a vaníliát. Ha nem megy egyedül, esetleg pszichomókusi segítséggel. Sokan le tudnak szokni a dohányzásról, kisgyerekekkel megetethető a spenót. Todományos módszerekkel hétköznapi csodák tehetők.

tanato 2014.12.13. 18:22:10

@Keleti Szél: Olyanok is vannak bőven a férfiak között,az biztos.Én viszont várom az unokáimat.De nem rossza gondolatmeneted,lehet ennek a fiatalabb nő keresésének ilyen oldala is.

tableno 2014.12.13. 18:24:03

@Golf2: Neked volt már értelmes hozzászólásod is? Nem emlékszem rá...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 18:39:15

@tanato:

BG-ban ott van a török tényező.

Emiatt még a tök ateisták is kereszténynek vallják magukat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 18:39:18

@morsels:

Az első keresztény misszionáriusokra gondoltam.

Nem legenda, az illető levél fennmaradt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.13. 18:39:22

@morsels:

A Karácsony keresztény ünnep. A téli napforduló nem az.

tanato 2014.12.13. 20:12:30

@maxval bircaman szerkesztő: Ja, nehogy muzulmánnak nézzék őket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 20:19:09

@33621:
Itt valami kapitális hiba történt.
Megmondom hogy mi.
A darura nem tették fel az ellensúlyokat.
Egyértelműen a darukezelő hibája.
Ellensúly nélkül kigémelni óriási hiba.

www.google.co.uk/search?q=crane+counterweight&espv=2&biw=1120&bih=617&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=pZCMVOG1Ecn8UtqnhJgE&ved=0CAYQ_AUoAQ

tanato 2014.12.13. 20:22:50

@Keleti Szél: Szóval visszatérve a gondolatmenetedre,éppen erről olvastam nemrégen egy cikket,amiben a pszichológus pont ezt fejtegette.Kirepülnek a gyerekek ott marad a két idősödő szülő és nem tudják hogyan tovább,mert arra voltak beállítva hogy a gyermek felnőtté válásának az elősegítése a fő programjuk.És azt írta a pszichomókus hogy nagyon sok idősödő férfi/ tudat alatt/nem a szex és "friss hús" miatt keres sokkal fiatalabb nőt,hanem azért mert csak ezt a programot ismeri.Gyakorlatilag benyomja az újratervezés gombot.

rumitom 2014.12.13. 20:30:17

@Mirjam2: evente hobbit kell valtani, lehetoleg nem tul dragat de sok felszerelest igenylot.

2014.12.13. 20:37:31

Ohhh palmafas karacsonyt ide nekem :D Amugy imadom a hideget meg a jeget, de karacsonykor legszivesebben valami tropusi helyre mennek, valoszinuleg azert, mert megiscsak ilyenkor van a legtobb szabadsag :D

Az az utolso eltevedt husvetinyul amugy nagyon ott van, valaki a humoranal volt ugy latom :D

2014.12.13. 20:40:06

@mojyo: "mert megiscsak ilyenkor van a legtobb szabadsag" + azt kifelejtettem, hogy az ujevi ujratervezes feladata is, amihez jo, ha van napsutes meg tenger meg ilyenek :D

33621 2014.12.13. 20:52:08

@diggerdriver: Úgy gondolta hogy nem lesz rá szükség, nem olyan nehéz a srác!

2014.12.13. 20:54:34

@Mirjam2: Ez egy erdekes tema, en mindig elmondom mindenkinek kerteles nelkul, hogy mit szeretnek, es en is megkerdezem, hogy masok mit szeretnenek. Sajnos van, hogy ignoralva marad amit mondtam es ettol fuggetlenul illatgyertyat kapok valami tavoli rokontol dehat akivel csak ennyire ismerjuk egymast az valoszinuleg tolem is valami hasonloan fantaziadus dologgal gazdagodik... a gesztus a lenyeg :D En a fiummal meg online kivansaglistat is cserelek, persze sosem csak arrol veszunk egymasnak hiszen az nem tul romantikus, de egy csomo jo otletet ad. Tavolabbi rokonokrol meg eleg annyit tudni, hol szeretnek vasarolni, es ha onnan befigyel egy utalvany az evvegi learazasokra annak is nagyon tudnak orulni. Ha neked is van ilyen kedvenc helyed ahol tuti, hogy koltesz penzt, akkor szerintem nyugodtan megmondhatod, hogy nembaj ha nem tudja pontosan mit szeretnel, de Te az ajandekutalvanynak is nagyon fogsz orulni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 20:56:39

@33621:
Jó nagy marha volt.

Egy 13tonnás munkagépen majdnem 4tonna az ellensúly
A daruknál külön szokták szállítani mert együtt a tengelyterhelés meghaladná a megengedettet.

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 21:23:08

@Golf2: nem volt kicsit erős szó az a "gondolom" ? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.13. 21:28:22

@pappito:
Ezt én is meg tudom csinálni.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

33621 2014.12.13. 21:53:28

Na fiuk itt nem cicóznak veletek! Itt nem lehet nagyon ugrálni a nőkkel szemben!
bezzeganya.reblog.hu/gulabi-gang?utm_source=origo-nyito&utm_medium=cimlapi_box&utm_campaign=sec

pappito · http://pappito.com 2014.12.13. 21:55:59

@maxval bircaman szerkesztő: "Valójában a kommerciális résszel sincs alapjában gond, hiszen ősi emberi szokás az ünnepet kommerciálisan is megülni. A gond a kommerciális hisztériával van."

nem, azzal sincs gond, csak én nem szeretem, unom a kötelező, üres kellékeket (jingle bells mindenütt) meg szantaklóz iz kamingtután, az enberek szétstresszelik magukat, kétségbeesett arccal vásárolnak, mert MUSZÁJ! Pláne itt, amikor általában jó idő van már ilyenkor (most meg vihar van bakker) lehetne menni mindenfelé, ehelyett egymást tapossák. Fura ez nekem.

Meg n

33621 2014.12.13. 23:20:00

Már mindenki alszik itten?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.14. 00:57:27

@pappito: hasonlo velemenyert lettem leugatva itt kb ket hete :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 01:43:15

@33621: @diggerdriver:

És a vadbarmok még vissza is ejtették a darvat, mentés közben.Áááá... :D

www.youtube.com/watch?v=5I7QKPehXhM

Annak háznak lehet, már reszeltek...

adg 2014.12.14. 04:36:05

@geegee: Nincs arrafele egy ertelmes darukezelo? Ezek annyira amator hibak, meg egy ovodas darus is tudja.
Es akkor ekkora gepekhez engedik oda...

Ezert tart itt az orszag... :)

adg 2014.12.14. 04:51:58

@Keleti Szél: Ez mar az en sajat felreforditasom. A gyerekek el volt a suliban gyumolcsnap, valoban gyumolcsokkel. Nekunk fruit bowl van, vagyis gyumolcs tal, de ez ugye nem szoszerint ertendo errefele, csak annyit jelent, hogy kaja.
Az egyetlen gyumolcs ami elo szokott kerulni, az avokado. Esetleg valami salata van meg novenyi eredetu.

@geegee: Ugye? Es most is cserbenhagyott a kis galad, pedig a mai kulonos nap, hiszen ket kinyilatkoztatas is volt. Az kiderult, hogy az uj zelandiak is kiirtak magukat. Legalabb ennyi jo hir van.
Na majd holnap halnap. Vagy a legkozelebbi ausztral temanal. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.14. 04:53:59

@adg [Au, Darwin]: Hát ja.... :D
Ezeket a hollandusokat nem szabad odaengedni a darvakhoz...

Ileetve: jelen korabeli társasjáték, a 40 év szociali után

m.cdn.blog.hu/te/tenytar/image/mutyipoly_2.jpg

:-))) , bár inkább sírni kéne rajta...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.14. 05:25:06

@pappito: kicsit szégyellem, de nálunk még abszolút nincs karácsonyi hangulat itthon, vásárlás meg még úgyse, kell minden penny. Viking majd kap valami apróságot , és ennyi. Sokkal fontosabb dolgok is vannak;)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 08:55:46

@tanato:

Részben ez is, de a másik rész az Oszmán Birodalom belső berendezkedése, ahol az embereket etnikumát nem nézte senki, viszont a vallás alapvető adat volt, s minden ez utóbbitól függött.

Lehettél bármilyen nemzetiségű, ha muszlim voltál: ezzel bármilyen állami tisztség a tiéd lehetett. Sőt, a nagyvezírek között több volt a nem-török, mint a török valójában,

Viszont hiába voltál török, ha nem voltál muszlim, ez esetben másodrendű alattvaló voltál. Pl. a gagauzok esete, akik török nyelvű ortodox keresztények.

MIndez kiterjedt az emberek szemléletére is. A muszlimmá lett bolgárokat a bolgárok kitagadták és "törököknek" nevezték őket. Ez máig így van. BG lakosságának kb. a 2 %-a muszlim bolgár. Ezeket az átlagember nem tekinti bolgároknak.

tanato 2014.12.14. 09:06:12

@maxval bircaman szerkesztő: Köszi az infót,ez éppen passzol a Mo.-n most menő Szulejmán török sorozathoz.Ott is IBrahim nagyvezír görög származású muszlim,a szultán felesége Hürrem meg orosz anyanyelvű aki muzulmánná lett.Viszont egy török vallási elöljárót meg lefejeztek mert a keresztény tanok felé orientálódott

pappito · http://pappito.com 2014.12.14. 09:13:43

@tildy[UK]: miért szégyelled? kinek mi köze?

pappito · http://pappito.com 2014.12.14. 09:15:58

@tildy[UK]: miért szégyelled? kinek mi köze?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.14. 09:42:11

@tanato:

Eleve a "török" szót sértőnek tartották. Helyette az "oszmán" szót használták.

A modern török nacionalizmus a XIX: sz. végén az oszmán állameszme ellenében alakult meg.

Manapság látható a fordulat e tekintetben a török közéletben. Az országot 70 éven keresztül irányított nacionalisták ma már csak a nagyvárosok nyugatpárti értelmiségét képviselik, az ország 90 %-a nem akarta többé őket.

saját macskám 2014.12.14. 10:40:46

karcsony mára csak úzlet, egy ünnepi Fing.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.14. 11:01:08

@pappito: mert mindenutt latom mar a feldiszitett fakat, a diszeket, na nalunk meg a lakas meg mindig olyan, mintha bomba robbant volna. Vagy csak siman kinottuk. nem tudom hol szaitani a ruhakat , csak a nagyszoba kozepen, viszont sokat mosok, es hogy ne legyenek allottak, szinte karacsonyfakent kell minden feluletet kihasznalni.

Semmi unnepi dekoracio igy sehol. Na de talan ma nekiesek, szortirozok, amit nem hasznalunk, vagy elromlott az mehet a kukaba. Ugyis nemsoakra koltozes.

tanato 2014.12.14. 19:10:37

@maxval bircaman szerkesztő: Igen ez is jól kidomborodik a sorozatban,mindig oszmánt mondanak.Ami érdekes jobban utálták az "eretnek" de muzulmán siíta perzsákat,mint a hitetlen gyaurokat.Akárcsak a katolikusok azon időszakban az eretnek keresztyéneket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.15. 06:17:55

@tanato: erre emlekszem, a torokok kikerik maguknak, h elfoglaltak minket, azt mondjak, az az Ottoman Birodalom volt. kicsit se skizo.... :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása