oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. november 13. 06:48,  Határátkelés Nagy-Britanniában – elintézendő ügyeink 605 komment

2014. november 13. 06:48 Határátkelő

Határátkelés Nagy-Britanniában – elintézendő ügyeink

Ma némi szünet után folytatódik a sorozat, melyben elintézendő ügyeinket vesszük sorra, azaz mi az, amire egy-egy ország esetében figyelnünk kell határátkeléskor. Németországot már kibeszéltük, ma pedig az egyik legnépszerűbb cél, Nagy-Britannia következik. Természetesen ebben az esetben is érvényes, hogy várom a pontosításokat, kiegészítéseket, személyes tapasztalatokat, amit aztán beépíthetek a posztba.

Anglia, London, Tower Bridge és emberek_1.jpg

Megérkezéskor

Alapszabály (nem csak Nagy-Britannia esetében), hogy két dolog nélkül ne nagyon induljunk el: nyelvtudás és pénz. A londoni magyar nagykövetség (egyébként nagyon hasznos) oldala azt tanácsolja, hogy tartózkodási helytől (London vagy vidék), és a szállás minőségétől függően 350-500 ezer forintnak megfelelő font (ez 1000-1500 GBP) legyen nálunk. Szerintem ez kevés, még akkor is, ha rögtön munkába tudunk állni, a magam részéről inkább a dupláját javasolnám, de ennyiből már kétségkívül túl lehet élni a kezdeti időszakot.

Fizetést kaphatunk hetente, kéthetente vagy havonta, de munkába lépéskor azzal érdemes számolnunk, hogy legkevesebb két hét eltelik majd az első fizetésig, addig a magunkkal hozott pénzből kell gazdálkodnunk.

(Itt kell megjegyezni azt is, mert nem lehet elégszer elmondani, hogy mindenképpen legyen nálunk annyi pénz, amiből szükség esetén haza tudunk utazni Magyarországra, a konzulátus kifejezetten hangsúlyozza, hogy anyagi segítséget nem tud nyújtani.)

Fontos link:

Magyar Nagykövetség

Szállás

Nem árt tudni, hogy a szállásköltséget természetesen előre kell fizetni, továbbá megélhetési és útiköltséggel is számolni kell. A legtöbben valószínűleg nem saját lakásban kezdenek, ha szobát bérelünk, minimum heti 70-80 (de inkább több) fonttal kell számolnunk, és akkor még csak nagyon alaphelyzetben vagyunk. A szállás bérlésekor általában kétheti bérleti díjat kell előre kifizetni, ezen felül pedig legalább kétheti kauciót is le kell tenni.

Lakás esetében ez az összeg értelemszerűen a sokszorosára nő, az egyhavi bérleti díj mellé általában alsóhangon még egy - másfél hónapnyi kauciót is le kell tenni, és akkor még ott van az ingatlanközvetítői díj, ami elég nagy szórást mutat, de 300 font alatt ne nagyon számoljunk. (Lakást gyakorlatilag lehetetlen nem közvetítővel kivenni.)

Fontos linkek
Zoopla
Rightmove
Primelocation
Gumtree

Bankszámlanyitás

No, ez az, ami nagyon macerás tud lenni, de azért nem olyan vészes.

Amit a bankok általában kérnek:
- személyi igazolvány vagy útlevél
- lakcímigazolás (valamilyen a nevünkre kiállított közüzemi számla, council tax, azaz önkormányzati adó) vagy angol jogosítvány, amit úgyis meg kell csináltatnunk (lásd lejjebb)

Ha nincs lakcímigazolásunk (ami az elején könnyen előfordul)
- a NI-szám visszaigazolásáról szóló levél
- útlevél és / vagy személyi
- munkáltatói igazolás
- magyar bankszámlakivonat (ha lehet, akkor már átíratott, kinti címmel)
- végső kétségbeesésünkben pedig személyes referencia, de ez már nagyon necces, ráadásul mindkettőtöknek be kell menni a bankfiókba

Lakcímigazolás hiányában eléggé a banki ügyintézőtől függ, hogy nyit-e nekünk számlát.

Hasznos tipp 1.: regisztrálunk a bankban, kérünk egy időpontot, küldenek a címünkre egy levelet, amit aztán beviszünk a bankba. Mivel ezzel gyakorlatilag bizonyítottuk a lakhelyünket, címünket, szerencsés esetben átvághatjuk vele a gordiuszi csomót.

Hasznos tipp 2.: besétálunk az önkormányzathoz (local council) és jelezzük, hogy szeretnénk helyi ingatlanadót (council tax) fizetni. Nem volt még olyan önkormányzat, ahol az adóbefizetést megtagadták volna, így hamar kezünkben lehet a hivatalos számla a lakcímmel, amivel aztán mehetünk a bankhoz…

A számlavezetés, netbank, belföldi utalás, készpénzfelvét, a legtöbb banknál ingyenes, külföldi utalásért fizetni kell.

Társadalombiztosítási szám (National Insurance Number)

Ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban dolgozhassunk, szükség van társadalombiztosítási számra, ezzel követik nyomon, hogy mennyi hozzájárulást fizettünk. Ha ez nincs, akkor kérvényezni kell. Lehet telefonon a 0845 600 0643 számon (hétköznap 0800-1600 között).

A Jobcentre Plus behív egy interjúra, ahol megkérdeznek a körülményeinkről és miért igényelünk NIN-t. Ilyenkor a levélben azt is leírják, milyen dokumentumokat kell magunkkal vinni (pl. útlevél, születési anyakönyvi kivonat, jogosítvány, stb.).

Fontos link

Gov.uk

Ha munkavállalók vagyunk

Alaphelyzetben azért a legtöbben munkavállalók lesznek, ilyenkor a következőket érdemes tudni. Amikor munkába állunk, a munkáltatónak át kell adnia a P46 Employee without a P45 nevű nyomtatványt, amelyet ki kell tölteni.

A törvény megköveteli, hogy a munkáltató legalább a minimálbért kifizesse, ami a különböző munkavállalói csoportok esetében változhat (miként az összeg is), telefonon pedig a National Minimum Wage segélyvonalt érdemes tanácsért hívni a 0845 6000 678 számon hétköznap 0900-1700 között.

Ha gondunk akad a munkahelyen, akkor a dallamos nevű Advisory, Conciliation and Arbitration Service (Acas) nyújt (ingyenes!) segítséget, őket általában is érdemes keresni bármilyen foglalkoztatással és munkajoggal kapcsolatos kérdésben. Telefonon a 08457 47 47 47 számon érhetők el hétfőtől péntekig 0800 és 1800 között.

Ha vállalkozóként próbálunk boldogulni, akkor saját magunk után kell fizetni a járulékokat, ugyanúgy, mint Magyarországon. Ha alkalmazottak vagyunk, akkor az egészségügyi és nyugdíj hozzájárulást a munkáltató vonja a fizetésből.

Szintén fontos lehet, hogy milyen papírjainkat, végzettségek, stb., milyen feltételekkel ismerik el - erről bővebben a UK Naric oldalán tájékozódhattok.

Fontos linkek

Minimálbérek
UK Naric
Advisory, Conciliation and Arbitration Service

Egészségügyi ellátás és tb-hozzájárulás

Egészségügyi ellátásra minden, jogszerűen az Egyesült Királyságban tartózkodó magyar munkavállaló, egyéni vállalkozó, önfenntartó jogosult. A társadalombiztosítási hozzájárulást (National Insurance Contributions, NIC) általában a munkáltató vonja a munkavállaló fizetéséből és juttatja el az adóhivatalhoz. (Egyéni vállalkozók maguk után fizetik be.)

Mikor kell NIC-et fizetni?

- ha elmúltunk 16 évesek
- ha munkavállalóként heti 153 fontot vagy annál többet keresünk
- ha egyéni vállalkozóként évi 5885 fontnál több a nyereségünk

Rászorultság-alapú juttatások

Európai Uniós állampolgárként nekünk is járnak azok a juttatások, amelyek a többi uniós ország polgárainak. Ezeket most itt nem sorolnám részletesen fel, a hivatalos kormányzati portál vonatkozó oldalán mindenki megtalálhatja az összes részletet.

Röviden a legfontosabbak

Ha alkalmazottként jövedelmünk nem ér el egy bizonyos összeget, már a munkaviszony kezdetétől jogosultak vagyok ún. „dolgozói juttatásokra" (in-work benefits). Ilyen a családi pótlék (Child Benefit), a lakbérpótlék (Housing Benefit) és az önkormányzati adófizetési kiegészítés (Council Tax Benefit).

Fontos tudni (és ebből elég sok félreértés volt már eddig is), hogy egyes munkanélküli juttatások csak akkor járnak, ha legkevesebb 12 hónapos regisztrált folyamatos munkaviszonyt tudunk felmutatni. Ilyen a jövedelemszint alapú munkanélküli segély (income-based Jobseeker’s Allowance), és a jövedelem-kiegészítés (Income Support). A bizonyíthatóan folyamatosan munkát keresők lakbérpótlékot és önkormányzati adófizetési kiegészítést is igényelhetnek.

Ha nem dolgoztunk folyamatosan legalább 12 hónapot, akkor nem igényelhetünk rászorultság-alapú juttatást!

Egyéni vállalkozóként alacsony jövedelem esetén ugyanolyan juttatásokra vagyunk jogosultak, mint a munkavállalók. Ha munkahelyi baleset ér és ezért nem tudunk dolgozni, betegségünk idején szükség esetén jövedelem-kiegészítést is igényelhetünk, arra viszont érdemes figyelni, hogy ha tevékenységünk megszűnik, és önfenntartóként már nem leszünk jogosultak juttatásokra.

Nagyon fontos tudni: ha álláskeresés céljából érkezünk, nem vagyunk jogosultak juttatásokra, és ugyanez érvényes akkor, ha nyugdíjasok vagy tanulók vagyunk! Ez alól kivételt jelent, ha valamelyik családtagunk dolgozik, ekkor ugyanis járnak a juttatások (tehát házastárs, 21 év alatti gyermek, vagy eltartott egyenes ági felmenő rokon esetén).

Ha a gyermek 16 vagy 19 éves kor alatti és nappali tagozatos tanuló, a szülők igényelhetnek családi pótlékot és gyermekek után járó adókedvezményt. A 19 éves kor feletti, 21 évnél fiatalabb eltartott gyermek saját jogon igényelhet rászorultság-alapú juttatásokat.

Egyéb juttatások

- Betegség alatti minimum fizetés (Statutory Sick Pay)

- Kötelező anyasági, ill. apasági fizetést (Statutory Maternity, ill. Paternity Pay) a regisztrált magyar állampolgárságú munkavállalók szintén igényelhetnek.

- Jár a súlyos munkaképtelenségi segély (Disability Living Allowance), és a gondozási segély (Attendance Allowance) is.

Járulékfizetéshez kötött szociális juttatások

Alapfeltétel, hogy minden ilyen juttatás igényléséhez igazolnunk kell, hogy előzőleg megfelelő mértékű tb-járulékot vagy adót befizettünk. Talán kevesen tudják, de ha Magyarországon munkanélküli segélyt kapunk, és Nagy-Britanniában keresünk munkát, akkor kérvényezhetjük, hogy a nekünk Magyarországon járó összeget fontban kifizessék nekünk – maximum 3 hónapig. Ehhez igazolnunk kell, hogy folyamatosan munkát keresünk.

Egészségügyi ellátás

Röviden és egyszerűen: ha jogszerűen tartózkodunk az országban, akkor jogosultak vagyunk állami egészségügyi ellátásra. Az állami egészségügyi szolgálatról (National Health Service - NHS) sok rosszat – és jót is – lehet hallani, olvasni, de a lényeg, hogy jár. A körzeti orvosok (GP) kötelesek felvenni minket az NHS nyilvántartásába. (Részletek az NHS honlapján.)

Fontos link

NHS

Magyar rendszámú autóval Nagy-Britanniában

Előfordulhat, hogy költözéskor praktikusabbnak érezzük, ha saját autóval megyünk (ez az érzés elég gyorsan el fog illanni, mert autót fenntartani nem olcsó). Annyit érdemes tudni, hogy külföldi rendszámú gépkocsit 12 hónapon belül összesen legfeljebb hat hónap időtartamban lehet vezetni (ez lehet egyszeri belépés, vagy több utazás együttesen) és a gépkocsinak rendelkeznie kell a szükséges regisztrációval és biztosítással.

Ha valamiért nagyon a szívünkhöz nőtt az autónk, és mindenáron magunkkal szeretnénk vinni (ami ugye a jobbkormányos rendszer miatt sem tűnik túl okos ötletnek), akkor a beutazás után azonnal kérnünk kell a brit rendszámot és meg kell kötni a brit biztosítást.

Nem nagyon érdemes ezzel viccelni, mert a rendőr ellenőrzéskor kérhet arról igazolást, hogy csak rövid időtartamot töltünk az országban (komp- vagy vonatjegy, szállodai foglalás, stb.). Ha ezt nem tudjuk igazolni, az autót akár el is kobozhatják és bezúzhatják, ráadásul még pénzbüntetést is kaphatunk.

Egy hasznos kiegészítés, pontosítás Zlottól:

Magyar autó használata esetén az autó tulajdonosa / vezetője nem lehet angol rezidens. Azaz, ha angol jogsija van, vagy a rendőr le tudja kérni az adatait a local counciltól / electoral registerből, akkor máris bukta van. Ezt sokan nem tudják, és azt hiszik, hogy simán vezetgethetnek 6 hónapig.

Az autó csak abban az esetben lehet Angliában, ha az illető „turistaként" tartózkodik itt, és nem itt él.

"You can usually use a vehicle with non-UK number plates without needing to tax or register it in the UK if all of the following apply:
- you’re visiting and don’t plan to live here
- you only use the vehicle up to 6 months in a 12-month period (one single visit, or several shorter visits adding up to a 6-month period)
- the vehicle is registered and taxed in its home country
You must tax and register your vehicle in the UK within 14 days if you become a resident or your stay is longer than 6 months."

Mostanában nagyon rászálltak az európai autókra és sokan buknak is meg vele, mert nincsenek tisztában a törvényekkel.

Fontos link

Járművek behozatala

Jogosítvány

Hasonló a helyzet, mint az autóval: ha tartósan az országban akarunk élni, akkor le kell cserélnünk a magyar jogosítványt britre. Részleteket a Driver & Vehicle Licensing Agency honlapján találhatunk.

Fontos link

Driver & Vehicle Licensing Agency

Nagykövetségek

Londoni Magyar Nagykövetség
Magyarország Nagykövetsége
35 Eaton Place, SW1X 8BY, London
Telefon: (00 44) (20) 7201-3440
Fax: (00 44) (20) 7823-1348
E-mail: mission.lon@mfa.gov.hu

Konzuli Hivatal
Telefon: (00 44) (20) 7235 5218
E-mail: consulate.lon@mfa.gov.hu

Budapesti Brit Nagykövetség
Budapest, 1051, Harmincad utca 6
Telefon: (1) 266 2888
Fax: (1) 429 6296
Email: consular.budapest@fco.gov.uk

Nos, én ennyit szedtem össze a legfontosabb információkból, de örülnék, ha (mint Németország esetében) tovább bővítenénk a posztot közösen, ha valami szerintetek kimaradt, esetleg pontatlan, vagy akad személyes megjegyzés hozzá, ne habozzatok!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat ügyintézés Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr566892051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 22:53:11

@morsels: és ezek nem is magyar népzenék, hanem valami underground rapek, avgy mik.

morsels (törölt) 2014.11.13. 22:55:11

@Babette.:
Nem mondtam, hogy nepzenek, azt mondtam, hogy nekem tetszik :-)

Muscari 2014.11.13. 22:58:14

@ookma: gondolom nekem jott a valasz, koszonom szepen. Mar csak haza kell utazni Magyarorszagra meghosszabbitani.

morsels (törölt) 2014.11.13. 23:02:04

@Babette.:
Es te mit szeretsz hallgatni?
Persze, en is szeretek Dire Straits, Supertramp, Peter Gabriel, Bruce Springsteen, Rolling Stones,
Duffy www.youtube.com/watch?v=fawOrelje7k
(vard ki az elso masfel percet)

meg egy csomo mas zenet.
Az Illesert meg az Omegaert nem vagyok annyira oda, akkor mar inkabb Presser, meg Piramis..
Nameg az Edda, az elejen :-)

Muscari 2014.11.13. 23:02:13

@montroyal ( CAN qc): Isten eltessen utolag is! Tippelhetek? 18 lettel eppen, ugye? ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 23:04:21

@morsels: jaaa, leragadtam, hogy a magyaros témánál vagyunk:)

Muscari 2014.11.13. 23:05:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ne is mondd, ferjem nagynenje az Avason lakik. En mondjuk nem lattam semmi kulonoset, mikor arra jartam, azon kivul, hogy egy lepuukant lakotelep. Nem tamadtak meg, tortek be hozza, vagy ilyesmi.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 23:09:00

@morsels: szinte minden '90 előtti zene:)))
amúgy Hobo, Bill kapitány, Queen, de leginkább egyes dalok szoktak tetszeni, nem kifejezetten előadók.
ami kizárt: U2.

morsels (törölt) 2014.11.13. 23:13:53

@Babette.:
Ohh, nekem johet Leonard Cohen, Tracy Chapman, az Eagles, Macy Gray, meg persze ha van jo magyar zene, az is.

Namost a magyar zenek kozott az, amit montroyal betett, nem log ki igazan.
Maximum azert, mert 'magyaros' akar lenni, amiben igazad is van, de innen en ezt nem latom (vagy nem igy latom), igy el kell fogadnom azt, amit te mondasz.

:-)

morsels (törölt) 2014.11.13. 23:20:43

@Babette.:
Hobot, meg Beatricet nem kedveltem annyira szemely szerint, bar mindkettonek van olyan zeneje, ami szerintem is jo.
www.youtube.com/watch?v=L6_M5jVU4Uo

Janis Joplin meg alap persze, ot azert nem is irtam :-)
(mint ahogy egy csomo masikat sem..)

Vagy peldaul J.J. Cale: www.youtube.com/watch?v=qZpSBse8M44

Aztan lehetne sorolni...

Muscari 2014.11.13. 23:21:52

@diggerdriver: biztos elsiklottal a kerdesem feleett, de meg tudod mondani, hogy a baratod hogyan talalt lakast Hendonban? Bocsi, hogy ezen rugozok, csak szeretnem tudni, hogy masok hogyan csinaltak.

Muscari 2014.11.13. 23:26:37

@puhacica: en annyit tudok mondani, hogy az elozo pici studio lakasert kb evi ezer fontot fizettunk (3-as zona), most a negyesben vagyunk, ket szobas lakas sajat parkoloval 1500. Ezt tiz honap alatt kell kifizetni valami miatt, nem egesz evre egyenletesen elosztva.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 23:27:11

@morsels: nekem kilóg.

megyek aludni, itt már éjjel van:)

tsabus UAE 2014.11.13. 23:27:31

@Shanarey(England) ISTP: Ma egy fiatal lengyel srác volt előttem a sorban. A nevén kívül annyit tudtak az interjú során kiszedni belőle, hogy nem házas. Ennek ellenére, megkapta a kis papírját, hogy folyamatban van részére az NI-szám kiadása. Több másik fiatallal együtt jött és a beszélgetésükből az derült ki, hogy van munkájuk. Tehát, jó szervezéssel és sok szerencsével, nyelvtudás nélkül se lehetetlen boldogulni.
Az már más kérdés, hogy a rendszer miért engedi ezt...

Muscari 2014.11.13. 23:28:50

@Zoole[uk]: nekunk levelet kuldtek, ki kellett tolteni, hogy hanyan lakunk, mikor koltoztunk es visszakuldeni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 23:32:44

@Muscari:
Nem tudom. Egy zsidótól vette ki.
Jó lakás voltam ott többször.
A Bell Lane-nél.
A Tibornak pont nem volt akkor üresedés a barátomnak meg kellett mert jött a család.
Háromszobás bútorozott azt hiszem 1600/hó.

morsels (törölt) 2014.11.13. 23:35:10

@Babette.:
Szerintem meg illik a tobbi koze. Peldaul Akos semmivel sem jobb, a tobbi meg izles kerdese, de a tobbseg ezen a szinvonalon mozog.
Van par tehetseg, akik szinten nem lognak ki igazan :-)

Joejt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 23:35:57

@tsabus [UK]:
Én sem tudom miért van ez.
Nyelvtudás nélkül a határon se engedném át.
Sok gyökér idejön, jó ha makog valamit aztán mindjárt NI számot kap.
Felháborító.
Tiltakozom.
Kitoloncolni mindet...

Muscari 2014.11.13. 23:39:34

@puhacica: Hat ha Londonba jottok, akkor mar nagyjabol tudod, hogy mire szamithat, de ezek szerint videken sem sokkal olcsobb. Evi 1000-1500 fonttal lehet szamolni szerintem.

Ha a rezsit kalkulalod szamold hozza a tv elofizetest, amennyiben akartok tevet nezni, ez evi 145 font. Nalunk nincsen gaz, arammal futunk es havi 126 fontot fizetek. Na most nem tudom, hogy ez betakarja-e a fogyasztasunkat, mert ez az elso evunk itt, de nincs gatyarohaszto meleg nalunk, a nappaliban 19 fok van, a halokban meg kevesebb. Vettem viszont elektromos agymelegitot, hat az akkora kiralysag!

Muscari 2014.11.13. 23:58:33

@morsels: ne hagyd abba :-)
Amiket felsoroltal egyuttesek, mind jok, nem is ertem Majkat, hogy hogy keveredik ide.

A regi Edda, az igen, az felulmulhatatlan. Az elso albumukrol minden szamot kivulrol tudtam valamikor, ha magyon megeroltetem, szerintem meg most is megy.

A most aktualis kedvenceim a Gogol Bordello (gypsy-punk-rock vagy mi), megyek is a koncertjukre decemberben.
www.youtube.com/watch?v=_6IJfo4q1zk

A masik meg egy orosz ska-punk egyuttes, a Leningrad: www.youtube.com/watch?v=a-CnWwbeetE

Nem meglepo modon a ketfele zene egy kicsit hasonlit.

Lehet, hogy ez egy kicsit meglepo valasztas egy tisztes negyvenes csaladanyatol, de vallalom :-)

Muscari 2014.11.14. 00:02:13

@diggerdriver: ja jo, koszi.

@morsels: Akosnak volt egy-ket jo szama, de nem birom, amiota igy benyalt a Fidesznek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.14. 00:14:04

@Philosoraptor:

ételre elég lesz egy kisebb városban. Másra nem nagyon.

klx78 2014.11.14. 00:14:12

@diggerdriver: kerlek ne legyel mar okos, tobb mint egy evet dolgoztam a dvla-nak.ez, hogy csak kicserelik a ket passzust es hazakuldik ugyanolyan baromsag mint "a lejart jogsit nem cserelnek", pedig de, cserelnek.

Pocky 2014.11.14. 00:14:33

Nagyon jól összefogott bejegyzés, HÁ!

Némi kiegészítés lakásbérléshez: nekem nagyon hasznosnak bizonyult a spareroom.co.uk, ahol közvetlenül a lakótársakkal/főbérlővel tudunk kapcsolatba lépni, kiiktatva a közbenső agencyt, így olcsóbb is. Itt javaslom feladni egy "room wanted" hirdetést, mert sokan megtalálnak, akiknek a hirdetését lehet, hogy kiszűrted első körben, de mégis megfelelő lenne (mondjuk csak 10 fonttal drágább a szoba, mint amilyen áron kerestél - szerintem ha megfelelő a hely, akkor az bőven megéri, de a szűrő miatt nem látod a hirdetését).

És egy pici a bankhoz: elfogadják még a bérleti szerződésedet is, ha önkormányzattól, vagy ismert agencytől / housing companytól bérled. Privát főbérlőtől sajnos nem. Szörnyen viszontagságos tud lenni az egész, de ha sehogy se megy lakcímigazolást szerezned, amíg nem kapsz lakcímigazolást a bankodtól (mert igen, megesik), akkor a Santandert ajánlom. Náluk lehet basic accountot nyitni és elég az útlevél. Kapsz egy plasztik kártyát, amivel tudsz pénzt felvenni, de semmi mást. Amint megküldik az első papír alapú bank statementet (amit vlszeg az egyik fiókban külön kell kérned, hogy ugyan, postázzák már), van is lakcím-igazolásod és bárhol tudsz nyitni bankszámlát magadnak! Elég ratyi a customer service-ük, meg a játékkártyával is küszködés volt, én ezért váltottam.

Nemzetközi pénzátutalásra meg a transferwise-ot ajánlom, kipróbáltam többször is és tényleg jobban megéri, eddig minden időben, egyben megérkezett. Egy font/euró az összes díj, amit utalásonként levonnak. Máshol mindenhol drágább.

Azt hiszem, ennyi... ja, még annyi a szoba- és lakásbérléshez, hogy érdemes megnézni, milyen környékről van szó. Egy egyszerű google keresés segít elkerülni a húzós helyeket Londonban, vagy ha megkérdezel ismerősöket, akik már jártak itt. (Brixton, Seven Sisters, Tottenham egy nagy NEM. Ezeket a környékeket kerüljétek el, ha lehet. Lehet, hogy van még más is, de így hirtelen ezek jutottak eszembe. Nem véletlenül olcsó - nem mennék sötétedés után az utcára ezeken a helyeken, de inkább nappal is elkerülöm őket.)

Shanarey 2014.11.14. 00:22:38

@tsabus [UK]:

Nem azt írtam hogy nem kap NI számot, hanem azt hogy a meló szerzés lesz nagyon nehéz.

Lengyelekről meg annyit hogy azért van meló számukra mert alig egy millióan vannak az országban, és majd minden cégnél akad egy Lengyel HR-es, vagy egyéb aki ebben segít. Az átlag melósok nagy része Lengyel, Nem beszélve a Lengyel ügynökségekről.
Ilyenbe már belefutottam párszor én is :-( De ebben az a legjobb, hogy amikor a barom Lengyel csak le legyinti az Angol főnököt aki mond neki valamit de nem értik egymást.

morsels (törölt) 2014.11.14. 00:24:28

@Muscari:
Nalatod, ez az erdekes.
Mert ugye az egesz ugy kezdodott, hogy montroyal betett egy zenet, amitol tobbet hideglabrazast kaptak.

Namost nagy valoszinuseggel a zenenek a legnagyobb baja az, hogy 'mumagyar'. Ami azert elegge ujkeletu kifejezes es leginkabb politikai hozzaallasok jellemzesere, elkulonitesere szolgal.

Namost en erre azt irtam, hogy montroyal (szerintem) a hozzaszolasaiban leginkabb jobboldali, vagy meg inkabb az, szoval neki ez kedves, mig masnak nevetseges.

Ebbol az jott ki, hogy en mindig belekotok valakibe.

Szoval inkabb hagynam az egeszet :-)
Mint irtam korabban, nem vagyok idevalo. Regen keltem at a hatart, meg hat nem is europaban elek, plane nem angliaban, szoval okosat sem tudok mondani.

Muscari 2014.11.14. 00:35:39

@klx78: köszi a választ, meghosszabbítjuk a magyart aztán majd vezet azzal. Sejtettem én, hogy nem lehet ezt olyan simán megúszni.

2014.11.14. 00:38:54

@morsels: Van valami bájos ezekben a wannabe rapperekben. Hogy ők hol kezdték, meg hogy mennyire szar az életük blablabla. Aztán valójában egyiknek sincsen anyagi gondja. Főleg, ha celeb. De nem kell félteni a külföldi előadókat sem... :)

2014.11.14. 00:40:31

@házelőtthinta: De legalább nem ebben a posványban kell élnem. Már emiatt is megéri. :)))

Muscari 2014.11.14. 00:46:26

@morsels: szerintem nem kötekedsz. Azt meg eddig is észre lehetett venni, hogy Zolival nem jöttök ki. Azért rajta kívül vagyunk még egy páran.

Sajnálnám, ha nem jönnél többet, számomra a te véleményed is érdekes, ahogy pl Cougarcaté is. Én kifejezetten szeretem olyan emberek írását olvasni, akik régen mentek el, ti sok mindent másképp láttok, és ez jó.

Montroyal zenéje nekem se tetszett, de hát istenem. Egyébként ő nem sértődött meg a jellemzéseden, úgyhogy rá se ránts. Take it easy :-)

rumitom 2014.11.14. 01:01:14

@Keleti Szél: ez nagy eros. Hogyan akad az ember ilyesmire? Ez az esmeralda "ponyvaelbeszeles" valtozata vagy vmi google forditas?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.14. 01:05:51

@morsels: OK nem tudom mi a bajod velem de barmit irhatsz mert nem vagyok sertodos a sovinistat azert illesztettem be mert nem tudom milyen ertelembe gondoltad rolam de nem zavar ... jobbikos szelsojobbos azert nem vagyok mert meg az atkosbol jottem el es abszolut nem erdekelt semmilyen, politika vilagnezet , azota sem merulok bele nem erdekel mi van Canadaban (nalunk Mont-Royalon mindig liberel van ) A magyar helyzet megannyira sem erdekel mert abszolut nem ismerem csak a netrol ..

na a zenet megmagyarazom a kepek a tortenet az apa felkoszontese ami erdekelt ... a mumagyar zene a visitos hang nem jott be de foleg a zeneka mas szamjainal amibe belehalgattam ... ami lejott belole hogy amikor az apat koszontik szuletesnapjan arra gondoltam akinek én ezt a boldog szuletesnapot koszonhetem ... ennyi .. nem komplikalt , semmi ideologia

morsels (törölt) 2014.11.14. 01:06:00

@Muscari:
Nem mondtam, hogy nem jovok tobbet... csak mar egyre inkabb meggondolom, hogy mikor irjak :-)

A zene nekem sem tetszett kulonosebben. Csak annyit mondtam, hogy szerintem nem log ki igazan olyan nagyon a tobbi kozul.
Persze en nem ertek sokat a nezekhez :-)

tsabus UAE 2014.11.14. 01:19:23

@Shanarey(England) ISTP:
"Aki nem beszél annyira sem angolul hogy ezen átmenjen, az ne is jöjjön, avagy menjen haza ha már kijött."
Ezt írtad és ez valóban nem azt jelenti, hogy nem kap NI-számot. Azonban én sem ezt a nemlétező tételt cáfoltam ! Csak arra akartam rávilágítani, hogy egyesek zéró nyelvtudással is boldogulhatnak. (Míg mások, perfekt angol tudással sem biztos, hogy sikeresek lesznek.) Szerintem a fenti kijelentésed egy kicsit túl kategorikusra sikerült...

Muscari 2014.11.14. 01:19:43

@montroyal ( CAN qc): te tényleg nem vagy sértődős, én is beszóltam neked már párszor, de utána ugyan úgy írtunk egymásnak, mintha mi sem történt volna. Ez tök jó dolog szerintem, annakmeg külön örülök, hogy nem vagy jobbikos.
Akkor ezek szerint szent a béke.

Shanarey 2014.11.14. 02:39:36

@tsabus [UK]:

Na igen, én viszont összefutottam már pár emberrel akit az ügynökség elküldött, mert nem felelt meg az angoltudásuk az ügyintézőnek az ügynökségen. na meg ha valaki így jön ki és a tetejében még elég pénze sincs hogy kihúzza egy két hónapig az mit tud így csinálni?

tsabus UAE 2014.11.14. 03:25:40

@Shanarey(England) ISTP: Mindketten olyat mondunk, ami nem cáfolja azt, amit a másik mond. :-)
Igen, van olyan, hogy az elégtelen nyelvtudás miatt repül a delikvens és olyan is van, hogy pénz hiányában hazaoson szégyenkezve. Mégis mindig van néhány nulláról induló, aki megcsinálja a szerencséjét.
Nyilván, az lenne az ideális, hogy az emberek csak olyan feltételek megléte (nyelvtudás, elegendő pénz, esetleg otthonról intézett munkahely) esetén vág bele a határátkelésbe, ami nagyban segíti a jövőbeli beilleszkedésüket. Csak sokaknak ez nem adatik meg, vagy éppen rokonon/ismerősön keresztül tudnak csak kijutni. Nem merném állítani, hogy 100 %-ban kudarcra vannak ítélve ezek az emberek. Lehet, hogy 80 % belebukik, de a maradék 20 %-tól azért ne vegyük el a reményt !
Szóval kiegyezhetünk abban, hogy nem teljesen ugyanarról beszélünk ugyan, de mindkettőnknek van némi igazsága ? :-)

tsabus UAE 2014.11.14. 03:28:46

@tsabus [UK]: Ugyan nem akartam, de kicsit sok lett az ugyan... :-)

ookma 2014.11.14. 04:33:48

@Muscari: Igen, bocsi, pedig azt hittem válaszként küldtem el.

neuro34 2014.11.14. 04:33:52

Üdv mindenkinek! Kezdem a legfontosabbal: szuper a blog, a poszt meg a legjobbkor jön, ugyanis épp arra készülök, hogy áttegyem székhelyem a ködös Albionba. Annyira aktuális a dolog, hogy terveim szerint már idén nekivágok, bár vannak akadályok, és picit el is bizonytalanított pár dolog, amit mindjárt ki is fejtek.

Rólam - a kiköltözésem szempontjából nézve - annyit érdemes tudni, hogy:

- nem vagyok már az a kimondott tinédzser, sőt a 30-at is rég elhagytam, de szerencsére ez nem látszik rajtam. (Ha épp nincs szakállam, folyton azt kérdezgeti mindenki, hogy milyen suliba járok...)

- Nagyon jól beszélek angolul. De tényleg, majdnem anyanyelvi szinten. (Nem hiszem, hogy túlzok, ha azt mondom, hogy angolul jobb a helyesírásom, mint az átlagmagyarnak magyarul...) :)

- Viszont a szakmám nem olyasmi, amiben itthonról kinti munkát tudnék kapni. Illetve akár lehetne is (tervezőgrafikus/illusztrátor vagyok), csak nem vagyok még annyira nagy szám benne. (Dolgoztam már kis brit cégnek itthonról, ők kedveltek, de az egyszeri freelance munka volt, szerződéses alapon, konkrét feladatra. Ahhoz kevés, hogy erre építsek, és tudom, hogy hónapokra lenne szükségem, míg ki tudnék harcolni valamilyen pozíciót ezen a területen, bár a portfolióm elég jó ahhoz, hogy juniorként kapjak majd állást előbb-utóbb - csak nem azonnal.)

- Éppen ezért kényszerhelyzetben vagyok, arra ugyanis nincs pénzem, hogy munka nélkül tengjek-lengjek odakint, sőt... Ez a legsúlyosabb gondom. 200e is nehezen fog összeállni, nemhogy 350-500e. Talán 250-ig fel tudom srófolni, de ez a max. Viszont több esélyem nincs, vagy elsőre sikerrel járok, vagy ennyi volt, egyszerűen nem tudok még egyszer összeszedni 250-et belátható időn belül.

- És ezzel eljutottam a fő kérdéshez: szerintetek, ezekkel a parraméterekkel kb. mennyi idő alatt találhatnék AKÁRMILYEN melót, AKÁRHOL Anglián belül? (Mire gondolok: az egyik ismerősöm pl. Manchester utcáit seperte 8 hónapig, hogy aztán a megspórolt pénzből befejezhesse a sulit, és most körzeti orvos veszett sok pénzért Finnországban. Neki nem derogált mélyre bukni, hogy magasra jusson, én is hasonló karakter vagyok.)

Nem születtem grafikusnak, dolgoztam már sokféle helyen, kimondottan lélekölő melókat is csináltam, fizikait és irodait egyaránt, néhány hónapig (évig) bármit kibírok.

- Ja igen, abszolúte nincsenek nagy igényeim, pályakezdő grafikusként itthon olyan körülményeket szoktam még, amivel simán beférnék a súlyosan nélkülöző kategóriába. Szerencsére tudok annyira főzni, hogy olcsón kijöjjek a kajával, és többnyire bringával járnék, bár nem tudom, hogy arrafelé télen mennyire van ehhez hideg. (Tapasztaltak véleménye jöhet!)

Még annyi segítségem van, hogy van egy ismerősöm kint, akinél ki tudnék húzni 2 hetet az elején, de ő sajnos Londonban lakik, ahol durvábbak a költségek, és nagyobbak a távolságok. Én viszont inkább vidékre mennék.

Van még egy potenciális lehetőség, az itthoni munkaközvetítők, de szívem szerint inkább kihagynám a közvetítősdit. Igyekeztem felmérni az állás- és szálláspiacot, tapasztalatom szerint a közvetítők által biztosított szállások drágák, pláne ahhoz képest, hogy többnyire 2 vagy több ágyas szobákról van szó. A saját szoba az egyetlen "luxus", amire ennyi idősen már igényt tartok. :)

Nah, bocs a kisregényért, de igyekeztem minél teljesebb képet "festeni" - ha már grafikus vagyok. :)

Várom a tippeket!

ookma 2014.11.14. 04:34:00

@Muscari: Most jutottam el a probléma gyökeréig, ebben az esetben szerintem nem igaz, hogy használhatja a magyart akár évekig, mert a harmadik kérdés, hogy hol tette le a vizsgát, nem az, hogy EU-s jogsija van vagy sem. És pl. az other-re már azt mondja, amit te is írsz, azaz újra kéne vizsgáznia kb.

www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence/y/yes/car-or-motorcycle

montroyal ( CAN qc) 2014.11.14. 04:34:16

@Muscari: amen ... es kulomben is holnap egy uj nap ... jo ejt ..Peace...

Muscari 2014.11.14. 06:07:53

@ookma: nincs odaírva, hogy az esetben, ha van EU-s jogsija számítana, hogy eredetileg hol szerezte, ha nem akarja kicseréltetni. A magyart használhatja 70 éves koráig, a rendőrt nem fogja érdekelni, hogy hol vizsgázott.

@neuro34: én sem ajánlanám Londont, főleg, ha nincs elég kezdőtőkéd. A képzettséget nem igénylő munkákra is nagyon nagy a túljelentkezés, gyakorlatilag mindenki ide jön.

Az itthoni közvetítőket felejtsd el, azok abből élnek, hogy lehúzzák az angolul nem tudó szerencsétleneket, tisztelet a kivételnek.
Szobabérléshez, ha magyarokkal akarsz együtt lakni, nézegessél fórumokat a neten, kezdetnek talán az lenne a legjobb.

Manchester jó lehet kezdetnek vagy Birmingham, bár egyik sem egy szép város, munka az van.
Sok sikert!

2014.11.14. 07:04:17

@DavidToth:
"tehat permanent residence-re akartam jelentkezni, de a feltetelek kozott szerepelt hogy az NHS "biztositast" nem fogadjak el comprehensive sickness insurance-nek a jelentkezeshez
es nekem csak NHS biztositasom volt, tehat nem volt maganbiztositasom

" Acceptable CSI in the eyes of Home Office is either private sickness insurance, or alternatively a non-UK EHIC card."

Ha volt Magyarorszagon kiallitott Európai Egészségbiztosítási Kártyad, akkor szerencsed van.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.14. 07:10:17

@Cascabel: Szia Cascabel!

igen, koszi ... de nem hogy otthoni EHIC kartyam nem volt, hanem konkretan a NAV az elmult 4-5 ev tb jarulekat koveteli rajtam

talan ezt emlitettem feljebb

ezert vagyok egy ilyen eleg erdekes jogi limbo-ban ... tulajdonkeppen sehol nincs biztositasom (de meg rendes munkam se, mielott a maganbiztositast javasolnad ... de amugy mar azon is gondolkodtam)

ezert akartam legalabb Angliaban egy "bazist" alapitani magamnak, ahol rendezett jogi dolgaim lennenek

amugy UK-bol volt EHIC kartyam

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.14. 07:12:34

@neuro34: ennyi penzt vehetsz fel kolcsonkent is, ha megszorulsz
pl (az altalam utalt) providenttol, akik barkinek adnak. a kintifizubol siman visszafizeted.

Mr Long 2014.11.14. 07:36:04

Na anglia es london szakertok lenne egy kerdesem. Ha az ember vonatjegyet vesz amivel londonon is at kell utazni es a menetrendtervezo beleirja a tubeot is, akkor arra kell kulon jegy, vagy a vonatet tudom hasznalni?

Mr Long 2014.11.14. 07:40:36

@neuro34: Ezzel szerintem siman probalkozhatsz Morol allast keresni. Eloszor vedd fel a kapcsolatot a volt brit cegekkel, hogy referencia miatt megadnad oket. A fejvadaszoktol ne felj, nem huznak le, nekik beloled lesz penzuk.
Jah, ha nem london, akkor mindenkepp nagyvarost ajanlanek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.14. 07:43:05

@klx78:
Tölem dolgozhattál a jóistennél is de én tapasztalatból mondom hogy ennél jóval durvább hiányosságokat sem vesznek észre.
Nincs egyeztetés.

Mr Long 2014.11.14. 07:45:14

@Mr Long (UK): Kozben meglett, csak a hulye bongeszo teljesen mas reszet nyitotta meg a weblapnak, mint ahol volt az informacio...

tanato 2014.11.14. 08:06:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem volt az rossz cikk,ide ide belinkeltem.Tényleg így van ,az egyszerű szakképzetlen munkákra is minimum gimnázium érettségivel rendelkezők tudnak kimenni a nyelvtudás miatt.A szakközepesek meg a szakmunkás végzettségűek már a bemutatkozásnál elbuknak hiába van jó szakmájuk,ha nem tudnak megszólalni sem az adott nyelven.

tanato 2014.11.14. 08:09:01

@neuro34: Euwork.hu,ők nem vágnak át.

radirpok123 2014.11.14. 08:15:19

@neuro34: nehany tipp eszakrol (pl. Manchester).

Munka az van, ha jol beszelsz, szerintem nem gond peldaul egy pubban allast talalni seperc alatt - itt minden felszolgalo diak/amator, a pincert, mint szakmat nem ismerik.

Mielott elbiznad magad az angoltudasoddal kapcsolatban, meg kell jegyezni, hogy itt picit maskent beszelnek, mint a BBC-n, az utca atlagemberet szerintem elsore nem erti a magat folyekonyan beszelonek gondolo kulfoldi, de ez ne riasszon el, hamar bele lehet jonni.

Viszont penz, az kell. Ha csak egy szobat berelsz, arra elmegy 350 font egy honapban, plusz egy honap kaucio (tehat 700 fontot kell letenni, mielott azt mondod, jonapot). Ha rogton el is kezdesz dolgozni, akkor is ket het minimum, mig barmilyen penzhez jutsz, rosszabb esetben 1, vagy 2 honap (munkaltatotol is fugg - azert altalaban rendesek, de sosem tudhatod).

A masik nagy koltseg a kozlekedes, a bicikli idealis kozlekedesi eszkoz Manchesterben (nagyok a tavolsagok, a villamos draga es nem jar mindenhova, a busz draga es sz@r). Idojaras - az alkalmankenti jegesot leszamitva - idealis, minden nap esik ugyan, de az egesz napos eso ritka, es sosincs nagyon hideg. Viszont bicajt is szerezned kell valahonnan, plusz lakatot, lampat, ezek megint plusz koltsegek.

Tehat ha en neked volnek, penzze tennem, amit csak lehet, majd az osszes rokontol/ismerostol kernek kolcson, ha maskent nem megy. Sajnos ez a realitas - az alternativat te is lathatod majd a BUD-MAN jaraton, kisebbsegi honfitarsaink nagy tomegekben jonnek ki, ki tudja, milyen korulmenyek koze, de nincsenek illuzioim (talan a rabszolgatartas a megfelelo szo erre)...

Mr Long 2014.11.14. 08:25:48

@radirpok123: A busz valoban szar, de nem nagyon draga, havi £45-58 es ezert eleg nagy teruletet beutazhatsz. Rovid tavra valoban nem eri meg, arra bringa, vagy gyalog.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.14. 08:30:23

@Muscari: Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Avas egy hatalmas (vulkanikus eredetű) domb, ami a város lakóövezetének egy jelentős részét lefedi (kb. mint Budapesten a Budai-hegység).
Ebből adódóan nagyon sokféle része van az Avasnak. Vannak kimondottan burzsuj részei, Miskolchoz képest indokolatlanul magas árakkal, ahol szinte csak ügyvédek, orvosok meg jól menő vállalkozók laknak (ilyen a Perczel Mór) meg ott van a II-es ütem, az Avas szíve, ami nagyjából olyan mint a pesti Orczy tér (nem fognak fényes nappal kirabolni, de nem helyiként nem biztos, hogy szívesen sétálgatnál arrafelé esténként. Az ittas társaságokat meg nagy ívben fogod kikerülni inkább). Vagy a Hidegsor, ami még durvább, igaz eléggé kiesik, nem sokan járnak arrafelé, de az tényleg olyan mint egy amerikai getto. Esténként kimondottan ajánlatos elkerülni. Ugyanakkor szintén az Avason található a Kisavas, ami olyasmi mint Pesten a Gozsdu udvar (nyilván azért közel sem akkora forgalommal), tele van kis hangulatos pincékkel, borozókkal, éttermekkel, fiatalokkal. Szóval az Avas egy elég sokarcú hely, nagy a szórás. :)

Ugyanakkor kicsit igaszságtalan voltam, a Középszer nem olyan nagyon durva környék, miskolci viszonylatban simán átlagosnak modanám. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.14. 08:38:52

@tanato: Jah, ez ilyen sajnos. Ebből a szempontból talán még örül is neki a kormány, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt a leghatékonyabb a nyelvoktatás. Ha kb. azon a szinten lenne a magyar lakosság, mint mondjuk a finneknél, hogy jó 80-90%-uk tényleg jól beszél angolul (és nem csak papírja van róla), akkor gondolom még durvábbak lennének ezek az emmigrációs adatok.

2014.11.14. 09:03:51

@Pocky: Azert ez relativ. En laktam Tottenhamban par honapig council lakasban, valoban szar kornyek, de ennek ellenere soha nem tamadtak meg pont ott pedig jarkaltam ejjel is rendesen. Ha balszerencsed van, barmikor barhol megtamadhatnak. Szerintem egy uj bevandorlonak boven megerheti ott lakni mivel alacsonyabbak a lakberek; tul lehet elni. Termeszetesen erzekeny lelku embereknek nem idealis hely.

tanato 2014.11.14. 09:08:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jól gondolod,van benne tudatosság is szerintem.A finn példánál maradva pl. szakképzett ápolónő nemigen volna itthon hasonló esetben.

2014.11.14. 09:10:05

@Philosoraptor: Ne hidd el Hinta hulyesegeit. Mindig mindenkinek megmondja a tutit, hiszen borsodi falubol egeszen Grazig eljutott, igy mar csak tudja mire eleg a penz UK-ben... Videken meg minimalberbol is telik kajara, szallasra, kozlekedesre es marad egy kis plusz penzed, termeszetesen attol fuggoen hogy mennyiert sikerul lakast talalnod. Minden ezen feluli penz plusz penz, tehat koltheted hobbira vagy barmire. 1200 fontbol nagyon kenyelmesen meg tudsz elni videken, legalabbis en meg tudnek, termeszetesen nem leszel 'jomodu' de telik utazasra, szorakozasra stb. Sorre lehet hogy nem :), ezt nem tudom mert nem iszom sort.

2014.11.14. 09:12:31

@Mirjam2: bator lany vagy
Hinta nem teheneket akart tartani? Erdekes lesz egy panelban, vagy Erzsebetvarosban a tehen.

2014.11.14. 09:18:10

@tsabus [UK]: A zero nyelvtudashoz specialis helyzet kell. Pl. en csak par szot tudtam az elejen, ezt az idoszakot azert tudtam atveszelni mert au pairkent dolgoztam, es akkora gyerekekre vigyaztam akik meg nem beszeltek. Diggernek azert mukodott mert olyan munkaja van amihez szinten nem kell beszelni es keresett szakmarol van szo, a lengyeleknek meg pl. azert mukodhet mert kizarolag lengyelekkel dolgoznak egyutt. Tehat valoban igaz hogy vannak akik zero nyelvtudassal mentek es 'sikeresek' voltak, de az is igaz hogy a nagy tobbsegnek nem mukodne.

2014.11.14. 09:28:05

@charlieharper: Nem vagyok bator, mondjuk az is igaz hogy feleslegesen nem parazok. Szerintem London nagyreszt teljesen biztonsagos, felesleges 'gettoval' ijesztgetni az embereket. Volt egy ismerosom aki par honapra elutazott es ures volt a council lakasa Tottenhamben, felajanlotta hogy ott lakhatok ingyen csak rezsit kell fizetni, ezt nem hagytam volna ki csak azert mert nem festoi a kornyezet. Aztan talaltam lakast a hegy masik oldalan Muswell Hillben, nem mondom hogy nem szerettem ott jobban lakni mint Tottenhamben... Maradtam is egy par evig.

2014.11.14. 09:44:43

@Zoole[uk]: @morsels: Bocs fiuk, nem kellett volna beleszolnom... Ez a rossz szokasom, mindig 'vedem' az embereket ha ugy erzem hogy tamadjak oket. Mar ovodaban is mindig vedtem a cigany gyerekeket a feherektol a csoportban - ha kellett, ha nem :). Azt hiszem nekem is magamba kene neznem hogy miert csinalom ezt (mondjuk nagyjabol tudom is hogy miert).

radirpok123 2014.11.14. 09:47:47

@neuro34: meg az jutott eszembe, hogy ha az alapmuvet nem olvastad, kezdd azzal: k64.org/London/I_SPEAKSUM_GOD.html

SzZoole 2014.11.14. 09:53:21

@Mirjam2: Semmi gond,nem szoltal bele,nem volt mibe,csak eszre veteled jelezted es a meglatasod helyes:)))
Morsels tenyleg ugy jellemez embereket,hogy nem ismeri oket,ezert hibas kovetkezteteseket von le.
Egyebkent egyatalan nem vagyok sertodos,csak ugy vagyok vele,hogy okos enged........Erted?:)))

2014.11.14. 09:54:10

@neuro34: En megmondom mit csinalnek - de hangsulyozom ez en vagyok, mindenkinek a szamara idealis megoldast kell megtalalni. En egy bentlakasos munkat keresnek eloszor, kozvetlenul brit ugynoksegen keresztul, vagy akar a munkaadon keresztul. Ez neked konnyu lesz mivel beszelsz angolul, viszont a legtobb 'wannabe' nincstelen bevandorlo szamara elerhetetlen mert nincs meg a nyelvtudasuk es a kommunikacios kepesseguk hogy megszervezzek maguknak. Neked viszont megvan, csak a penz hianyzik, ez a kisebbik problema.

Arra fel kell keszulni hogy ez a munka rabszolgamunka lesz, rossz korulmenyek kozott, kiszolgaltatva a munkaadonak, valoszinuleg privacy reszleges feladasaval. Nehez idoszak lesz, de erdemes atveszelni, mivel akar par honap alatt felre tudsz tenni annyi penzt amivel szobat berelhetsz egy nagyvarosban es elkezdhetsz 'normalis' munkat keresni. Kivalaszthatsz egy olyan teruletet ami neked meg elviselheto - ez lehet idosgondozas, pub (videki pubok keresnek egyedulallo ferfiakat bentlakasos munkara), mezogazdasagi munka, hotel stb. Aztan ezzel kapcsolatos hirdetesekre jelentkeznek pl. Gumtree vagy TNT weboldalon es brit ugynoksegeken keresztul. Biztos hogy talalnal valamit. Az elejen biztositanak lakast, ez a legfontosabb. Par honap alatt belejonnel az elo nyelvbe, lenne bankszamlad, NI szamod, tudnal kapcsolatokat epiteni, es lenne kezdotoked ahhoz hogy 'igazan' el tudj indulni.

puhacica 2014.11.14. 10:14:38

@Muscari: köszönöm, hogy leírtad ezeket!

ZmanUK 2014.11.14. 10:18:38

@Határátkelő: Kuldtem neked emailt a magyar autoval kapcsolatban. Legyszives modositsd a posztot, mert kicsit felrevezeto. Koszi

Határátkelő 2014.11.14. 10:19:27

@Zlot: Kösz szépen, megtörtént. Ez tényleg nagyon nem mindegy...

SzZoole 2014.11.14. 10:21:58

@Muscari: Morselsnek az a baja velem,hogy regen sokat beszelgettem Shaktival es mivel Ok ketten nagyon rossz viszonyt apoltak egymassal ezert engem is be skatulyazott Shakti szintjere.
Rossz kovetkeztetest vont le.Ennyi.Egyebkent mar tobbszor irtam neki,hogy semmi bajom vele.En szivesen beszelgetek barkivel.
Nem teszek kulombseget,hogy ki milyen regen ment el,ki van regebben a blogon es,hogy kinek mi a foglalkozasa,en nem ezek alapjan merem az embereket,de mar Te is ismersz annyira,bar Meg csak 2x talalkoztunk,hogy nem vagyok sertodekeny tipus,csak kerulom a folosleges vitakat.

2014.11.14. 10:27:52

@Mirjam2: Sört én sem iszom. :)

neuro34 2014.11.14. 12:41:50

Csak gyorsan, mielőtt átfutom a reakciókat, látom, hogy nagyon sok válasz érkezett, köszönöm mindenkinek!

2014.11.14. 13:45:38

@morsels: tegnap jo sokat kertel elnezest.
Na, USA lassan ebredezik. Holnap

Pocky 2014.11.14. 15:17:47

@Mirjam2: Mondom, nem laktam ott, csak hallomásból ismerem, szóval biztos jobban tudod, tapasztalat alapján :)
Én érzékeny lelkületű maradok, kicsit arrébb :D

Miumiu 2014.11.14. 16:22:36

@klx78: Magyar jogi diplomával is lehetsz pl. solicitor van egy olyan hogy Qualified Lawyer Transfer Scheme, gyakorlatilag vizsgát kell tenni arról, hogy megfelelsz-e a szakmai / nyelvi követelményeknek. (Bővebben itt lehet róla olvasni: www.sra.org.uk/qlts/). Barrister viszont nem, mert ahhoz nem elég a "sima" jogi diploma még a briteknek sem.

@rax: én a havi 1000£ ösztöndíjamból nemhogy félrerakni nem tudok/tudtam de még a spórolt pénzemből is elment egy nagy adag a félév során. Igaz a szakmai gyakorlati helyem az 1. zóna közepén volt, úgyhogy fel sem merült, hogy csak buszra váltsak bérletet, így meg kb 141£-ba fájt havonta a közlekedés. Bár az is igaz, hogy becsúsztak olyanok mint Wicked musical meg Tower (félreértés ne essék egy percig sem bánom, hogy megnéztem ilyesmiket, főleg, hogy limitált a kint töltött időm).

@házelőtthinta: Nekem Londonban (3. zóna) heti 110£-ért sikerült szobát bérelnem. Ennél olcsóbban max. akkor lehet, ha hajlandó vagy oszozkodni. Én nem akartam egy idegen emberrel megosztani a szobámat. És ezért a heti 110-ért sem kacsalábon forgó apartmant kaptam, hanem ... hát, hogy szépen fogalmazzak enyhén szólva koleszos, az irodát jobban szeretem mint a szobát. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.14. 17:21:23

@Miumiu: légyszíves, mondd el nekem, mi a különbség a kettő között (bar és soliciter).

Keleti Szél 2014.11.14. 19:05:12

@rumitom:
Parti Nagy ilyet is tud (2014. április):

Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy a tízmillijó honos magyarokbúl eggy szép, napföllement vasárnap több mint két millijó kétszázezren voksútak az ű el nem múló keráljokra s tisztőtt pártjára. Vót továbbá eggymillijó ollan magyar, kü ennek a forrófejeő unokaöccsit, a fajvau Jobbikot igenlötte a maga járásán. Az igasság kedviér, ha magyar, ha nem, hezzá kő tenni, vótak némelek, lényegibe másfél millijóan, kük hagyták magikot megtéveszteni a kormányváltista meg elempista kunbéláktú, nevezzék magikot akarhogy a küs időben, mi hátravan nékijök. S vót még három millijó kétszázezer, kiér nem gyött se kisbusz, se gulyáságyú, ki mán itt se vót és itt se lessz, s kinek mán az igenje őttést se hiánzott a nemzeti átütéshő. Ami akkaracska vót, hogy egyedűl a magyarok kerála látta bé a dimenziójit, mikó a szokott alázatával kinyilvánétotta: az igen testté lőn. Evvel, ha ki nem tutta vón, esmég bizonyossá lött, hogy Ejrópa legegységessebb nemzete a magyar, hun a szűk „negyed”, ha parlamentileg jól megpatkúlják, maga lesz a táltos kétharmad, mer a magyar negyed má csak illen küsgömböci természetű. A választékony magyarok negyvenöt percentjibű ekkora mahománcs töbség sehun se kunkorkodik elé, csak Fülkeufóriába, hon az únortodox választási regula előre bébiztosétja az utólagos akaratot. Akié az urna, az viszi a belévalót. Kinek jut, békapja, kinek nem, békaphassa. Kinek mi jár, azt. A választási számtan nem jelmezbál! I. Fülkefor, mikó a világraszólás másnaptyán kérdezgetni keszték a tökömke világlapok, nem es értette, mi a szófiját akarnak tüle, mikó eggy szittya magyar szóba elfér a magyar jövő: folytatjuk, Patyomkin ad astra. Állt ott az egetrengető választási zakójában, s elmondotta: azáltal, hogy a magyarságikra nézvést magyarok mindenike őtöt akarta egyedül, a választási törvényre es igent mondott, minek következtibe csak I. Fülkefor nyerhetett, más senki. Lényeg a lényeg, az ű kis alattvalói világos és elsöprő igent montak a négy fülkeforradalmi esztendőre, a felcsutizált kerállami stadionországra, a jog rezervált asztalára, a közgépbeszerzésre, Mészáros bíró uramra, a kivándorlottakra, a négymillió magas- és mélyszegényre, a trafi- és közmunkáliára, a széjjelinasított, öszverózsikázott közoktatásra, az egész kereszténynemzeti fajszotyolára, közepibe Csendőr Gábriel emlékművivel, mellynek a kerál mán első munkanaptyán folytatta az építtetésit, epp aznap, mikó megkapta a Mazsihisz gratuláló levelit, arrúl, amirűl. Aztán elgyött a dicsőséges fülkefolytatás második meg harmadik napja, s elgyön mind a többi, amíg eccő vége nem lessz. Nem lessz abba túl sok vigasz, azki gazdag, mint olly sokszor, elfut véle szépen ofsor, azki szegény, annak annyi, annak nincs hová rohanni, azki penig se ez, se az, egérirtást vállal, hozott szalonnával.
www.es.hu/_partinagy_;magyar_mesek;2014-04-10.html

catnip cupcake 2014.11.15. 00:24:45

Sziasztok! Régóta olvasom a HÁ-t, de eddig nem szóltam bele a társalgásba... előre is elnézést a jó hosszú hsz. miatt:)

@neuro34:
Szerintem nem kell letenni arról, hogy otthonról keress szakmádba vágó munkát, főleg hogy korábban dolgoztál freelancerként egy brit cégnek (ami jó referencia) és az angollal nincs problémád.

Annak idején (lassan 7 éve) én Magyarországról találtam állást, és kijöttem néhány napra, hogy letudjam "tömbösítve" az állásinterjúkat.

Nekem úgy tűnik elég sok grafikus/dizájner (főleg webes) állás van Angliában. Érdemes körülnézni a nagyobb állásportálokon (pl. monster.co.uk, indeed.co.uk, reed.co.uk) és feltölteni a CV-det. Ha tudsz, szerezz egy angol SIM kártyát, vagy regisztrálj egy angol tel.számot Skype-on, mert nagyobb eséllyel hívnak fel egy angol számon.

Van egy rakás szakma-specifikus álláskereső oldal is, pl.:
www.designjobsboard.com/
jobs.designweek.co.uk/
www.behance.net/joblist
jobs.chinwag.com/
www.weareaspire.com/
creativepool.com/

Ugyan a munkámnak (webes tartalommenedzsment, néha egy kis webdesign) csak érintőlegesen van köze a te munkádhoz, de van egypár tippem:

- Ha még nincs LinkedIn profilod, akkor regisztrálj és töltsd ki rendesen; ez fontos, sok állásközvetítő aktívan használja és manapság mindenkit leellenőriznek minden létező social media csatornán. Érdemes csatlakozni néhány szakmádba vágó LinkedIn csoporthoz is kapcsolatépítés/tanulás céljából.

- Legyen profin összerakott portfoliód (pl. Dribbble, Behance vagy saját weboldal). Nemcsak a "fizetős" munkák számítanak, pl. sokan csak úgy, "hobbiból" újraterveznek egy ismert weboldalt és feltöltik a portfoliójukba.

- Web: ha értesz némi HTML5/CSS3-hoz, valamint UI/UX tervezéshez, az nagy előny.

- London vs. Anglia többi része: szerintem érdemes keresgélned Berkshire-ben az M4-es autópálya mentén (Reading, Slough, Bracknell, Maidenhead, Newbury). Sok nagy cégnek (pl. Vodafone, Microsoft, Oracle, O2 Telefonica, Three mobile, Amazon, HP, Dell, Honeywell) van errefelé irodája, mert olcsóbb, mint London, viszont jó a közlekedés. A fizetés a londoni szint alatt van, de nem jelentősen.

Ezen kívül van egy rakás kisebb cég (media/digital ügynökségek), ahol szintén kereshetnek dizájnert.
Pl. ezek mind helyiek:
www.hpsgroup.co.uk/
3seven9.com/
www.rawnet.com/
brandwidthgroup.com/
n2o.co.uk/
www.volumeglobal.com/
creative-jar.com/
www.heathwallace.com/
www.blowmedia.co.uk/

Lakni is olcsóbb ezen a környéken (mármint Londonhoz képest - azért Berkshire elég drága Anglia többi részéhez képest), viszont ha szerencséd van, megúszod a londoni ingázást.
Én Bracknellben élek és bár kevésbé menő, mint Berkshire többi része (köszönhetően a kissé szocreál városközpontnak és egy-két kevésbé jó hírű városrésznek), valamivel olcsóbb, jó a közlekedés és közel az erdő:) ez utóbbi a bringásoknak előny, ugyanis vannak kiépített MTB ösvények.

neuro34 2014.11.15. 08:25:17

@catnip cupcake: Hű a betyárját, nagyon köszönöm, jó sok energiát belefeccöltél ebbe, nem találok szavakat. :)

Meg fogom nézni ezeket az oldalakat, és bepróbálkozom, hisz veszítenivalóm nincs, bár úgy nem akarok kimenni, hogy csak ez van, még akkor sem, ha állásinterjúig eljutok.

A szűkös anyagiak miatt mindenképp szükségem van B-tervre, ha esetleg nem jön össze szakmán belül, bár egyre jobban megnyugtat az, hogy az angolom kint ilyen sokat érhet.

Ami a tippeket illeti:

- Linkedin profilt valamikor nagyon régen csináltam, de nem használtam, szinte semmilyen bejegyzés nincs rajta. Tervbe van véve, hogy frissítem és aktívvá teszem magam, de a sok feladat között ez egyelőre a végén van a prioritási listának, akkor szándékoztam megcsinálni, ha már kint vagyok. El fogok gondolkodni rajta, tudom, hogy sokat ér a referencia.

- Portfoliom van több is, ami azt illeti, van a Behance-en is, van egy Prezi, egy Dropr, deviantart, Elance, és a többségük - szerintem - elég ütős is, szóval inkább arra kéne rámennem, hogy kicsit jobban differenciáljam ezeket, mert a nagy részük nagyon jack of all trades jellegű - casual/mobile game 2D grafikától (ez a fő vonal) a weboldaltervezésen át a book coverig van bennük (majdnem) minden. :)

Szeretek tanulni, főleg autodidakta módon, nagyon sok különféle szakmába belekóstoltam, és igyekszem ezeket elég komolyan venni, viszont kicsit szobatudós, kicsit l'art pour l'art módon adtam elő magam néhány évig. (Ebben egy hölgyemény is szerepet játszott, akivel elmentünk különböző irányba egy fél élet után, és ezt kicsit nehezen dolgoztam fel, ami meglátszik a CV-men...) A lényeg, hogy nem a piacon próbáltam érvényesülni, hanem, az általad is említett módon, "hobbi"-anyagokkal pakoltam tele a portfoliomat. Pl. UX/UI tervezés kapcsán onnan van tapasztalatom, hogy készítettem egy flash platform játékot (meg elkezdtem több másikat...), plusz egy rakás koncepció-jellegű weboldalt, és ezekhez terveztem interface-t. Nem tudom, hogy ez mire elég, szabadúszó piacokon pozitív visszajelzéseket kapok, sokan megkeresnek, de részben azért is, mert nekik olcsó vagyok még, ezt kint nem engedhetem meg magamnak.

(HTML5/CSS3 ellenben inkább csak otthoni user szintjén foglalkoztatott, nem igazán érdekel a front-end development, inkább a VFX (After Effects) irányába akarom (tovább)képezni magam, utána meg majd jöhet a 3D, esetleg 3D UI/UX.) Nagyon határozott elképzeléseim vannak arról, hogy hosszú távon mit akarok, csak jelenleg ez nem aktuális, mert - hogy rusztikusan fogalmazzak - kilóg a sejhajom a nadrágból. :) Normális eszközök nélkül nem lehet tartani a lépést, én meg fejlődni is szeretnék, nem csak kullogni a trendek után... Ehhez pénz kell, az meg úgy tűnik kint (több) van. :)

Mellesleg Berkshire remekül hangzik, de ilyen szempontból abszolúte nem vagyok válogatós, jöhet bármi, szinte biztos, hogy volt már részem rosszabban... :)

Még egyszer kösz neked is - és minden közreműködőnek - a tippeket, és a linkeket, felülmúltátok a várakozásomat, remélem ez a pozitív érzés kitartó társam lesz az egész "kaland" során. :)

(Bocs a kisregényért, nagyon szószátyár vagyok így írásban, de legalább lesz egy potenciális új cikkírója a blognak, ha (illetve amikor!) sikeresen kijutok.) :)

Taxomükke (UK) 2014.11.15. 10:41:49

Igen elfoglalt vagyok mostanában (hála Istennek), így nem értem rá végigolvasni a kommenteket, de a magam részéről egy dolgot kiemelnék (és korábban már többször leírtam):

Aki minimálbéres vagy annál csak alig több jövedelemmel kecsegtető állást tud csak vállalni, az NE LONDONBA akarjon menni. Itt van egész Dél-Anglia, rengeteg munkalehetőséggel, és a londonihoz képest sok helyen feleannyiba kerülő szállásköltséggel.

7 font körüli órabérrel elég nehéz a londoni albérletárakat kigazdálkodni, főleg, ha nem lepukkant szállást keresünk. Délnyugaton (pl. Devon) heti 40-50 fonttól van bérelhető szoba, havi 250-300 fonttól egy hálószobás lakás. Igen, távolabb van a lutoni reptértől, dehát HALLÓ, ha dolgozni jössz, hosszú távra tervezel, akkor ne az lebegjen a szemed előtt, hogy mennyiért is lehet az adott helyről hazautazni Magyarországra.

Taxomükke (UK) 2014.11.15. 10:53:32

@catnip cupcake: @neuro34: Biztatásképpen: a 21 esztendős fiam középfokú körüli végzettséggel (Kingston College ICT BTEC Diploma), de több év privát, autodidakta módon szerzett programozói tapasztalattal elkezdett állást keresni. 4 napon belül megvolt az első interjú, azonnal munkát ajánlottak neki, volt egy hét "kipróbálás", hiszen nem volt semmilyen munkahelyi tapasztalata, ez alapján felvették (az egy hetet kifizették rögtön pénteken). A 3 havi próbaidő alatt közel 30.000 font lesz az éves fizuja, utána emelik 30 ezer fölé.
Szóval hajrá. :)

Miumiu 2014.11.15. 11:39:48

@Babette.: a solicitor nem láthat el bíróság előtt perképviseletet csak a barrister. Általában a solicitor előkészíti, megszövegezi a dokumentumokat, tárgyal az ügyféllel, szerződéseket készít, a barrister meg a bíróság előtt képvisel. Mondjuk mostantában elvileg kezd egy kicsit elmosódni az éles határ a két szakma között, mert kisebb ügyekben már a solicitor is elmehet a bíróságra (de elvileg nem jellemző).

neuro34 2014.11.15. 19:08:07

@Taxomükke: Jól hangzik, köszi, gratula a fiadnak!

pharmascript 2014.11.15. 19:08:07

köszönöm és is posztot, nekem is aktuális - Cambridgbe költözöm dec közepén, már egyszer voltam 4 napig lakást keresni, sikerült is lefoglalózni egy egész jó helyet, 10 nap múlva írjuk alá a szerződést. Munkahely is megvan, jan 2-án kezdek.
Per pill az NI igényléssel vagyok gondban még, nincs bankszámlám, a lakcímet nem tudtam kideríteni, hogy-hol kell bejelenteni, és még csomagküldö céget keresek, akik pár doboz motyót kivinnének - ha van tapasztalat, hálás lennék minden infóért :) ill az előző ügyekben is ... (job centerbe majd kérek időpontot, bankba tudok vinni már albérletszerződést és munkaszerződést)
Előre is köszönöm, és ha tudok, én is válaszolok - szerényke személyes tapasztalatom alapján :)
Anna

catnip cupcake 2014.11.15. 21:39:35

@neuro34: igazán nincs mit, örülök hogy segíthettem:)
A mobiljáték tervezés jó terület, ha kitalálsz egy tuti játékot, azzal kaszálhatsz:) Fejlesztést is csinálsz (iOS/Android?) vagy szigorúan csak a grafikát?

catnip cupcake 2014.11.15. 21:40:25

@pharmascript: tudok ajánlani egy csomagküldő céget, LTS Parcel (www.csomagkuldes.com/), az utóbbi néhány évben minden karácsonykor küldtünk csomagot velük és eddig minden rendben volt (kop-kop). A csomagfelvétel/kiszállítás napja előtt egy nappal SMS-ben értesítenek és megérkezés előtt kb egy órával fel is hívnak, az ügyfélszolgálat is nagyon udvarias és gyors volt.

catnip cupcake 2014.11.15. 21:58:17

@Taxomükke: gratulálok a fiadnak, nagyon ügyes. A 30k-s kezdő fizetés nagyon jónak számít. Milyen területen fog dolgozni és milyen technológiákat/nyelveket használ? Csak azért kíváncsiskodom, mert én is most tanulok programozni "vén" fejjel (kb. félúton vagyok az IT and Computing BSc diploma felé) és érdekel, hogy milyen lehetőségek vannak junior fejlesztőknek.

neuro34 2014.11.16. 00:15:59

@catnip cupcake: a saját (super mario-szerű, picit egyszerűbb, de a kor színvonalának megfelelő kinézetű 2D ugrálós) játékomat teljes egészében én csináltam (tehát: tervezés, grafika, UI, animáció, hang, zene, kód, tesztelés, debug, kb. 400 óra munkám van benne, de még kéne rajta finomítani, kb. 80-100 óra meló lesz még. Pl. ellenfeleket utólag kezdtem el beleprogramozni, és rajzolni, egy amolyan kiegészítő update jelleggel, az alapváltozatból ezek még hiányoznak).

Viszont a teljes képhez tartozik, hogy a kód egy nagyon ügyes keretprogram (Stencylworks) segítségével készült - a logikai/matematikai algoritmust nekem kell összerakni egy univerzális jelnyelv (pszeudo-kód) segítségével, amit a program lefordít rendes kódra, pl esetemben Actionscriptre, mert konkrétan a flash-piacra szántam a művet. (Tud IOS-re, vagy Androidra portolni a Stencyl, csak az pénzbe kerül, ami nekem nem volt.) Optimalizálnom azért már nekem kell, az XML fájlok átfésülésével, és a felesleg kiiktatásával... Legutóbb kb. 3000 sortól vettem búcsút. :)

Arra marha jó a Stencyl, hogy az ember megértse a programozás lényegét - én előtte részt vettem pár C# órán (meg ugye a HTML-t, CSS-t azért tűrhetően ismerem), és alapvetően sem vagyok épp buta fickó, mégsem értettem egy kukkot sem az egészből. Miután a Stencyllel elkezdtem dolgozni, nagyon hamar felfogtam, hogy hogyan áll össze rendszerré az alkalmazás, hogyan bontok le egy egyszerűnek látszó, de valójában komplex problémát matematikai, vagy logikai képletekre, amiből aztán már könnyű kódot írni, ha az ember tudja (megtanulja) a programnyelv syntax-et.

Az egyetlen bajom a debug részével van, ha nagyon összetett játékot csinál az ember, akkor nehezen áttekinthetővé válik, mert az általam használt verzióban nincs épkézláb kereső, gyakorlatilag az egész struktúrát fejben kell tartani, az meg nem egyszerű... Mindenesetre kép alapján valószínűleg jobban el tudod képzelni, hogy ez hogy néz ki:

blog.stencyl.com/wp-content/uploads/2012/02/Screen-shot-2012-02-07-at-8.55.36-PM.png

Tuti ötlet amúgy már van mobiljátékra, nem is egy, de változott annyit a piac, hogy igazából nagy lutri (meg marketing), hogy egy játék 100€-t hoz, vagy 100 000-et, ezért kell sokat csinálni - hosszú távon kitermeli a költségeit a műfaj. Viszont indulótőke sok kell, ezért is akarok kimenni - rutint, pénzt, kapcsolati tőkét szerezni.

catnip cupcake 2014.11.17. 10:56:40

@neuro34: hú, elég komolyan nyomod:) a Stencylről hallottam már, bár sosem próbáltam. A LEGO-szerű programozás része ismerős, ennek egy változatát használtuk az egyetemen az első programozással kapcsolatos tantárgynál (az MIT AppInventor is ezt használja).

catnip cupcake 2014.11.17. 10:56:40

@Taxomükke: megkaptam és köszönöm az infót.

diane 2014.11.20. 16:20:09

itt mindenki megnézheti, hogy meddig használhatja a jogsiját:
www.gov.uk/driving-nongb-licence

a bejegyzéssel ellentétben az EU-s jogsit nem kell lecserélni - bár ártani nem árt, mert a biztosítás olcsóbb lesz angol jogsival.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.03.23. 12:21:36

Informativ cikk. Csak nekem dobta ki a GOV.UK hogy teljesen jo a magyar jogsi vagy valamit nem jol csinaltam. Mig a cikk azt reszletezni hogy kell helyi jogsi a hivatalos forras ennek ellenkezojet mondja.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása