oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 02. 06:48,  A legzöldebb sziget 319 komment

2014. október 02. 06:48 Határátkelő

A legzöldebb sziget

Mi más lenne, mint Írország, amiről sok mindent lehet olvasni és hallani, olyannyira, hogy az ember néha nem is tudja eldönteni, hogy most akkor elképesztő válság van, vagy mégis jól megy. A mai poszt szerzője, O’Soma nem a semmibe és nem minimális pénzzel döntött a költözés mellett, története ennek ellenére, vagy éppen ezért hordoz tanulságokat.

Írország tábla.jpg

„Eltelt már kb. két hónap azóta, hogy egy hosszabb kommentben – ami már-már bejegyzés méretűre sikeredett -, röviden leírtam én és családom külföldre költözésének rövid történetét.

Akkor nagyon sokan bíztattak, hogy írjak hosszabban, mert szívesen olvasnának egy teljes történetet bejegyzés formájában. Ettől eddig két dolog tartott vissza: 1. a rosszindulatú kommentelők, akikkel tele van a blogszféra, 2. amikor írni kezdek vagy túl rövidre vagy túl hosszúra sikerednek a történeteim, nem mindig tudom elkapni a lényeget. Azért most megpróbálom.

Három éve élek Írországban. Családom két éve, nyár végén csatlakozott hozzám. Előtte több mint tíz évig hosszabb-rövidebb megszakításokkal külföldre ingáztam, mint szabadúszó IT-szakember. Sok országot megjártam, hétfőn kirepültem, pénteken haza.

Soha nem foglalkoztatott az a gondolat, hogy tartósabban külföldre költözzek, jól éreztem magam az utazgató szakértő bőrében. Amit kerestem magyarországi cégembe utaltattam, minden pénzt hazalapátoltam. Így utólag végiggondolva én voltam a világ legnagyobb marhája, de még nem túl későn kaptam észbe.

A bürokrácia

Amikor éppen külföldön dolgoztam állandóan azon görcsölt a gyomrom, hogy éppen mivel vág meg a NAV, mi nincsen rendben a könyvelésemmel, a befizetett havi milliókon felül mit próbálnak még behajtani rajtam.

A könyvelőm alapos volt, de az átláthatatlan és betarthatatlan szabályok mindig adnak lehetőséget arra, hogy a hivatali bürokraták hibát találjanak, és még jobban megsarcolják azokat, akik mindent bevallanak. Mert tőlük van mit elvenni.

Amikor éppen Magyarországon dolgoztam, az első pár hónap után mindig kerestem a lehetőséget, hogy mehessek minél messzebb, bárhova, csak el a haveri alapon szerveződő struktúráktól, a menedzserképzőből nyakamra ültetett idióta vezetőktől, a semmittevő nagyszájúaktól, a bürokrácia és a hatalmaskodó közalkalmazottak hadai, a pénzbehajtó rendőrök és a korrupció elől.

Minél több ideig voltam otthon, egyre inkább azt éreztem, hogy nem oda tartozom, nem vagyok képes beilleszkedni, a kevés barátomon és családomon kívül kommunikálni sem akarok senkivel.

Egyből éreztem, hazajöttem

Az utolsó otthoni próbálkozásom alkalmával, amikor már én is kerestem a kiutat, megkeresett egy külföldi ügynökség, hogy az én tapasztalataimnak megfelelő pozíció van Írországban.

Azonnal kaptam az alkalmon, két napon belül lezavartuk az interjúkat és egy hónapon belül már itt ültem ahol most is, csak akkor még szerződésesként. Amikor először szállt le a gépem a helyi reptéren, a szívem tudta, hogy hazajöttem. Ilyen gyönyörű vidéket és tájakat még soha nem láttam azelőtt, pedig a világ rengeteg szegeltében jártam már.

Az első évet még ingázással töltöttem, de ez elszívta az energiáimat. Mivel átszállással tudtam csak utazni, hogy a munkaidőmet is kitöltsem hétfőn és pénteken, ezek a napjaim legalább 16 óra aktivitást követeltek tőlem – 8 óra munka, 8 óra utazás, de a maradék 8 óra az nem szórakozás, hanem elájulás volt.

A könyvelőm állandóan azzal zaklatott, hogy a repjegyek bizonylatai, a lakásbérlésről a számla és úgy általában minden papír, amit külföldről prezentálni tudok költségeim elszámolásához necces, a NAV bele fog kötni.

Vittem a családot is

Egy év után megbeszéltük a dolgot a feleségemmel, felpakoltam a családot és kihoztam őket magamhoz. Kicsit tartottunk tőle, hogy a gyerekek nem tudnak majd beilleszkedni – korábban, a gazdasági krach előtt már volt egy próbálkozásunk Belgiumban, de az nem jött be, Brüsszel nem az a hely, ahol gyerekeket szeretne felnevelni az ember. Minden nap kisírt szemekre érkeztünk az oviba, nem tanult a gyerek szinte egy szót sem franciául.

Az első nyár borzasztó volt, állandóan szakadt az eső, feleségem kicsit berágott, hogy a szép napsütést otthagyta ezért, de gyorsan belátta, hogy jobb és nyugisabb életünk lesz itt.

A gyerekek hihetetlenül gyorsan fejlődtek, három hónap után folyékonyan beszélték a nyelvet. Mára –a második év végére – mindketten felzárkóztak a helyiekhez, sőt, bőven le is hagyták őket. Osztályelsők ír nyelvből, mindenből kitűnő tanulók.

A második nyelv – angol – megtanulása szivacsot varázsolt az agyukból, mindent nagyon gyorsan magukba szívnak. És ami a legfontosabb: szeretnek iskolába járni, nem stresszelnek, nincsenek agyonhajtva (pl. hétvégére feladatokat sem nagyon kapnak).

Mindketten állami támogatott helyet kaptak a helyi zeneakadémia gyermekprogramjában. Szeretném, ha a magyar identitásukat sem veszítenék el, ezért otthon csak magyarul beszélünk, a helyi magyar iskolába is jártak, de időszűke miatt idén már csak otthoni történelem és nyelvtan tanulás lesz.

A legkisebb lányom itt tanult meg írni és olvasni magyarul és angolul, sok otthoni megirigyelhetné. Akcentus és hiba nélkül megy neki mindkét nyelv. Illetve hát az angol az ír akcentussal. :)

Lakásbérlés

Mielőtt a családom kijött, én egy belvárosi két szobás lakást béreltem. A bérleti díjak igen magasak, bár ez relatív. A brüsszeli árak kb. fele, a budapestiek sokszorosa egy lakás vagy ház. Minimum egy évet kell aláírni, ha valaki felmondja a lejárati dátum előtt, elveszti a letéti díjat, ami általában egy havi lakbér.

Mivel két szoba és a kis lakás kevés volt már négyünknek, átköltöztünk egy ikerházba, közel a munkahelyemhez. A bérleti díj nem volt sokkal több, viszont a hely első osztályú volt. Sajnos az ingatlanok itt egész más technikával épülnek, mint otthon, a szigetelésre nem fordítanak – vagy inkább fordítottak – nagy hangsúlyt, ezért a rezsink igencsak megemelkedett.

Időközben, mivel hosszútávon ide tervezünk, elvállaltam, hogy maradok alkalmazottként a cégemnél, amikor megváltak a drága szerződéses emberektől. Örültem, hogy vége a gyomorgörcsnek a könyvelés körül, a cégemet bezártam és eladtam, minden otthoni szálat megpróbáltunk elvarrni.

Sikerült kiemelkedően magas fizetést kialkudnom, így továbbra sem jelentett gondot a ház bérlése és a család fenntartása egy fizetésből. Feleségem még nem kapott munkát és hát nem is nagyon keresett, mert a nyelvet tanulja rohamtempóban.

Az ő szakmájában tökéletes nyelvi ismeretekre van szükség, mint ápolónő nem értheti félre, milyen gyógyszer is kell a betegnek. Ha majd elhelyezkedik – most már folyamatban van a dolog -, akkor jön el számunka a Kánaán megint. Remélem.

Itt nagyon jól megfizetik a kórházi dolgozókat, az otthoni fizetések nyolc-tízszerese sem ritka, de a nyelv ismerete nagyon fontos. Még segédápolóként is az otthoni nővéri fizetés négyszerese érhető el, ezt a pozíciót a nyelv tökéletes tudása nélkül is meg lehet szerezni. (Azért ne rohanjanak az ápolók feladni mindent és kiköltözni, olvassanak tovább és az árakat is vegyék figyelembe!)

Bérlés helyett inkább saját ingatlan

Minden megtakarított pénzünket beleöltük egy ház megvásárlásába és berendezésébe Magyarországon, majd rá két hónapra kiköltözött a család. A bérlés, szállodai élet megfelelt addig, ameddig egyedül voltam, nem is igazán érdekelt hova megyek haza esténként, a hétvégéket viszont Magyarországon töltöttem.

A bérelt házunk szép volt, de a főbérlő nem akart rá költeni, úgy gondolta, hogy az a bérlő dolga. Én viszont úgy, hogy más hitelét fizetve nem szeretném még fel is újítani a házat, kifesteni, bevásárolni bele a házat otthonná varázsoló dolgokat. Egyre inkább azon járt az agyam, hogyan lehetne saját ingatlanunk.

Elkezdtünk keresgélni és sikerült elérhető áron normális, alig 10 éves sorházi házat találnunk, viszonylag nagy kerttel, két fürdővel, nappalival, három szobával. Kis szülői kölcsönnel és a még meglévő megtakarításainkkal összeraktuk a kezdőrészletet, és felvettünk hitelt 15 évre. Devizahitel, de devizában is törlesztjük. :)

A törlesztőrészlet kétharmada annak, amit a bérletre fizettünk. Annyi a különbség, hogy fél órát kell autóznom a munkahelyemre, nem öt percet. Valamit valamiért.

Itt tartunk jelenleg. Évente átlag kétszer utazunk haza látogatóba, a család és barátok is meglátogattak már minket itt, nem a világvége. Jól érezzük magunkat, mi befizetjük, amit be kell, cserébe senki nem zaklat, hagynak jól élni.

Hivatalokba semmiért nem kell járni, minden elintézhető interneten vagy postafordultával, a közigazgatásban ennél jobban működő és költséghatékonyabb rendszerrel még nem találkoztam. Néha már-már annyira eseménytelen, nyugodt és egészséges az életünk, hogy unalmasnak is mondható.

Tíz perc autóútra vagyunk olyan tengerpartoktól és festői tájaktól, amiket mások Facebook-posztokban osztogatnak meg, mint meglátogatni kívánt álomhelyeket. Minden talpalatnyi zöld – és minden zöld – tele van tehenekkel, bocikkal, birkákkal. Persze a trágyázás szagát meg kell szokni, de annyi baj legyen.

Árak – ingatlan

Ennyi volt a történetünk szubjektív leírása, nézzünk tényeket. Biztosan lesznek kioktatók, akik majd megmondják, hogy ez nem így van és még igazuk is lehet, de én csak azt írhatom le, amit tapasztaltam.

Írország Európa egyik legdrágább országa. A feleségem biztosan máshogyan vezetné le, de én csak ezekből tudom: egy korsó sör kocsmában 4-5 euró. Boltban a legolcsóbb Aldi gazdaságos 1 euró. A legolcsóbb cigi 8 euró 20 cent.

Ház bérleti díj város szélén 1000 euró körül (inkább több mint kevesebb, 3 szobás házról van szó), városban 1400. Házárak – beton héjazat, fa belső szerkezet, ikerház fél – 3 szoba szintén, két fürdővel, 120-140 nm: város szélén kb. 200 ezer euró, távolodva a várostól lemegy egészen 80 ezer euróig. Dublinban és környékén ennek duplája. Nagyobb házak ára a csillagos eget veri.

Szoba árakkal nem vagyok teljesen tisztában, de valahol 300-400 euró körül hallottam őket, külön fürdővel. Mi csak Aldiban és Lidl-ben vásárolunk, szinte mindig. A legolcsóbb és minden van, ami máshol is.

Mivel a 4 millió íren kívül él a szigeten még kb. másfél millió lengyel, minden sarkon van lengyel bolt, mi több áruház, ahonnan a magyaros ételekhez szükséges termékek viszonylag olcsón beszerezhetők.

Autó

Az autó fenntartása is költséges. 2008 előtti autók esetén az adó magas: 1.2-es motorral 360 euró évente, de már egy 2.0 dízelre 720 euró. 2.0 motor felett hatalmasat ugrik az összeg. 2008 utáni autókra a károsanyag kibocsátás alapján számolják és jóval alacsonyabb az összeg.

A biztosítás attól függ, hogy milyen bónuszigazolást tud hozni a tulaj és még kiket nevez meg, akik vezethetik az autót. Könnyen lehet éves szinten több mint ezer eurót fizetni. Mi kis autót használunk jelenleg, 420 eurót fizetünk, de nemsokára becseréljük a magyar jogsinkat írre, ez majd csökkenti a biztosítási díjat is.

A külföldről hozott autókra van regisztrációs adó, ami magas ugyan, de saját autó behozatala letelepedés esetén ingyenes. 1980 előtti autókat nem kell vizsgáztatni, az adójuk 50 euró és a biztosítás sem drága, ha valaki esetleg szeretne veteránokkal foglalkozni.

Oktatás, egészségügy

Az oktatás ingyenes, de a gyerekeknek egyenruhát kell venni, tanszereket, könyveket, befizetni a kirándulásokat esetleg tábort. Nyugodtan lehet gyerekenként 3-400 eurót tervezni évente.

Az egészségügy fizetős. Egy vizit a körzeti orvosnál 30-50 euró körül van. A közkórházak ingyenesek, de a várólisták hosszúak. Ha valaki kiemelt kezelést és elbánást szeretne, fizetnie kell vagy külön egészségbiztosítást kötni. A biztosítás családonként úgy 2500 euróról indul, csomagonként megy felfelé az ár és határ a csillagos ég. A paraszolvencia, kenőpénz szinte ismeretlen fogalom.

Állami nyugdíj csak akkor jár, ha valaki legalább tíz évet dolgozott az országban, ennél kevesebb év esetén a befizetések elvesznek!

A szociális ellátás

Az írek nem élnek rosszul, de itt is megvan a lecsúszott réteg, elég vastagon. Azt kell, hogy mondjam, sokak maguknak köszönhetik. Meg sem próbálnak tenni semmit, hogy jobb legyen, panaszkodnak, és azt mondják nincsen munka. Pedig ők anyanyelvi szinten beszélik a nyelvet!

Minek is mennének el dolgozni, ha olyan magasak a szociális juttatások, hogy nincs is rá szükségük? Sokan a frissen csatlakozott országokból csak a szociális juttatások miatt jöttek korábban, erre az írek akkor jöttek rá, amikor kitört a vulkán Izlandon és rengeteg segély és családi pótlék ragadt a postákon.

Nem is laktak itt, csak jöttek Wizzel meg Ryannel a lóvéért havonta. Azóta szigorítottak a szabályokon, félévente ellenőrzik, hogy itt van-e még a delikvens. Olyat is hallottam a rádióban, hogy valaki 10 gyerek után vette fel a családi pótlékot – gyerekenként 130 eurót -, de mint kiderült a gyerekek fele a testvére, unokaöccse, stb. volt és nem is voltak itt.

Már PPS számot – univerzális egyéni azonosító szám, TB, adó, stb. – sem adnak mindenkinek, csak akinek van lakcíme és munkahelye is. E nélkül a szám nélkül nem lehet szociális juttatásokat igénybe venni, így kiszűrik azokat, akik csak azért jöttek volna.

Szerencsére a középréteg nagyon erős és talán a legnagyobb lélekszámú az országban. El sem tudják képzelni milyen jól is élnek, nekik ez a természetes. Itt nem tűnik fel, ha a szomszéd új, drága autót vesz.

Lenézik-e a külföldieket?

Az a réteg, akikkel én találkozom, kedves, barátságos, befogadó. Akik ismernek, tudják, hogy dolgozni jöttünk, nem segélyért, így egyenrangúként kezelnek. Nem érzem magam rosszul, a cégemnél minden második ember külföldi. Kelet-európából én vagyok az egyetlen.

Azért hangsúlyoztam ki, hogy az a réteg, akikkel én találkozom, mert több helyi magyartól megkaptam már, hogy ez a réteg a képzett, értelmiségi réteg. Ők megtapasztalták már, hogy a kétkeziek és a vidékiek igenis kinézik őket innen.

Igazuk lehet, velünk az ingatlanügynök volt lekezelő a ház vásárlásakor, de gyorsan helyre tettem. Még ügyvéddel és bírósággal is fenyegetett, de csak kiröhögtem. De ettől nem gondolnám azt, hogy ilyen az átlag ír.

Én továbbra is pozitív vagyok őket illetően. Cserébe elvárom, hogy ők se a dublini reptéren 10 kiló kábítószerrel letartóztatott magyar alapján ítéljenek meg engem. Szinte minden írnek van valahol külföldön élő rokona, Egyesült Államokban, Ausztráliában, stb.

A szigeten van 4 millió ír, ezen felül a világon még vagy 15 millió. Minden filmben van valamilyen utalás az ír származásra. Mivel ők nagyon is jól tudják, hogy milyen a kivándorlás, alapvetően befogadók.

Én úgy érzem, hogy a rendszert kihasználni szándékozók miatt alakulhatott ki bizonyos rétegekben a bevándorlókkal szembeni gyanakvás, és ezért nem lehet elítélni őket.

Meggazdagodni itt sem lehet

Sok magyart ismerünk, vannak, akik irodában, vannak, akik gyárban, McDonald's-ban, pékségben vagy boltban dolgoznak. Eddig senki nem panaszkodott a megélhetést illetően, ha valaki dolgozik, kap is annyit, hogy tisztességes életet élhessen. Mindegy mivel foglalkozik.

Könnyű tervezni a kiadásokat, nem állnak elő naponta vagy havonta új adókkal és nem akarják a kereset felét valamilyen jogcímen az állami zsebbe áthelyezni. Itt visszautalnék arra, hogy segédápolóként is jó keresetet lehet elérni, de azért azt fontos tudni, hogy annyira nem jót, hogy egy házat vagy lakást lehessen bérelni belőle és a család is megéljen. Ahhoz már két ilyen keresetre van szükség.

Az egyedülállók sokan csak szobát bérelnek, vagy közösön vesznek ki házat és elosztják a költségeket. Akinek jó szakmája van és legalább társalgási szinten beszéli a nyelvet, az fog találni munkát, de ne számítson arra, hogy meggazdagodik.

Állítólag a gazdasági összeomlás előtt annak is ajánlottak munkát, aki turistaként jött, annyira kellett az ember. Ez sokat változott, az ország megsínylette a krachot, de a hiányszakmákban mindig van kereslet a jó és tapasztalt szakikra. Aki bekerült és jól dolgozik, azt meg is becsülik.

A rádióban mindig azt hallgatom, hogy mikor melyik multi vagy helyi cég teremt új munkahelyeket, milyen szakmával és hány új embert keresnek. Úgy alakítják az adórendszert, hogy a cégeknek megérje idetelepülni és az embereknek megérje dolgozni. A tavalyi adóemelések után már pedzegetik, hogy csökkenteni lehet idén, mert sokkal több volt a bevétel, mint számolták és szükséges lett volna. Nem lopta el senki a többletet.

Hát ennyi (nem írom, hogy röviden, mert ez nem volt az), amit hirtelen össze tudtam hozni. Elnézést a csapongásért, próbáltam az összetartozó dolgokat egy helyen tartani, de ez nem mindig sikerült. Remélem, hogy aki végigolvasta, az nem szenvedésnek ítéli meg az erre szánt időt.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr506751317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.02. 06:53:52

Érdekes, informatív poszt volt, nekem tetszett. Köszi.

A negatív hangokkal meg nem kell foglalkozni, páran életmód tanácsadók másodállásban. ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 07:25:49

nem kell mentegetőzni, jó poszt ez

csak az az allasajanlat erdekelt volna reszletesebben, nem jonnek azok csak ugy az egbol

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 07:44:29

Ha már Babette is dicséri ott kritikának helye nincs.

Én egyetlen mellékszálat szeretném ha továbbvinnénk.
Számtalanszor elhangzott már itt vagy utalás volt rá vagy cikkeket linkeltek be hogy a NAV mit csinált.
Az most a modernkori ÀVH besúgó hálózattal vagyonelkobzási joggal?
Mikor fogják beüzemelni az Andrássy út 60-at?

LittleG (uk) 2014.10.02. 07:45:11

@Babette.: ha fenn van az önéletrajza külföldi álláskereső portálokon, és pláne jó a szakmája, akkor de, nagyon is jöhetnek derült égből

Aye aye 2014.10.02. 08:06:00

Állásajánlatok - elég a pl LI-en regisztrálni, egy-két sort kitölteni, és megtalálnak a világ minden tájáról - ha: keresett szakmád van, és itt ez volt a helyzet.

HardPötty 2014.10.02. 08:06:08

"... ne számítson arra, hogy meggazdagodik."
A legtöbb határátkelő - én legalább is - nem meggazdagodni mentünk el, hanem normális, inger gazdag, nyugodt életet élni.
Persze értem a jó tanácsodat. Én is szoktam mondogatni az ismerősöknek akik egy hét után várják a milliókat. Jó poszt.

Off: Cameron miniszterelnök pontosan mire gondolt akkor mikor azt mondta a napokban hogy eléri Brüsszelben hogy ne áramoljon annyi ember a UK-be dolgozni? Milyen eszközökkel akar gátat szabni?

DieNanny CH 2014.10.02. 08:11:32

Tetszik!
Írország valahogy mindig tetszett, bár igazából semmit sem tudok róla.
Örülök, hogy megírtad, O'Soma! (Jó a neved! Ennyire el-íresedtél? :-D)

DieNanny CH 2014.10.02. 08:13:19

@HardPötty:

Talán úgy - semmit nem tudok az angliai politikáról! - mint Svájc: kvótarendszert vezet be.

emiGrant 2014.10.02. 08:14:39

Nagyon jó poszt. Élvezet volt olvasni. Én is jártam valamikor nagyon régen Írországban egy párszor és tényleg nagyon szép hely. Ami Cameront illeti, hát ne felejtsétek, hogy jön a választás 2015-ben, ő már arra hegyezi a szöveget. Kiváncsi vagyok, ha ő elkezdene valami szigorító rendelkezést behozni a bevándorlásról, akkor is olyan dög puhány lenne az EU, mint Orbánnal?

emiGrant 2014.10.02. 08:15:44

@DieNanny [SZ,CH]: kvótarendszer az teljesen az EU founding charter rendelkezéseibe ütközik. teljesen szabad munkaerő mozgásnak kell lenni az EU-ban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 08:24:40

@emiGrant:
Egyszerűen nem értem Cameront.
Itt az építöiparban elképesztö szakemberhiány van és pedig ez Kelet Európai szekció.
Az itt dolgozók 70%-a onnan jött.
Most a King's Cross nál dolgozok.
Körbefordultam a géppel és látótávolságban 18 toronydarut látok amiböl 12 egykilométeres körön belül.
Napobta legalább 10 ajánlatot kapok egy év alatt 30%-ot emelkedtek az órabérek.
Ha korlátozozzák a bevándorlást bedöl az építöipar.

TilosazA (UK) 2014.10.02. 08:28:47

@diggerdriver: Valószínű nem fogják korlátozni, ez csak szavazat-halászás. Legalábbis nagyon úgy gondolom, ők is látják mi a helyzet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 08:34:12

@diggerdriver: szoval most mar ketten vagytok? Kerdezni szabad meg?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 08:35:33

@TilosazA (UK):
Naponta látom hogy a szakemberhiány mennyire hátráltatja a munkát.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 08:38:14

A poszt ok, eszembe juttatta a keserves ir melomat. Jut eszembe, van pps-em, de eleg elkeseredettnek kell lennem hogy oda visszamenjek. Hideg es eso...en meg fazos vagyok :-). Kerdes: miert irod hogy a kenopenz 'szinte' ismeretlen? Mi szukseg van ra a kvazi fizetos szolgaltatasnal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 08:42:22

@zöldeketbeszélek:
Nem.Nem szabad.
Aki kérdez az gyanús.
Arra ráküldjük a NAV-ot.
Vizsgálja meg hogy miböl telik a kérdésekre.
Utána a kérdéseket is megadóztatjuk.
Nehogymáne...
Adózás után marad egy kérdöjelnyi mozgástered.
Na azt ideírhatod.
A mögöttes tartalmakat nem szeretjük.
Aki gondolkodik az nem jó nemzettestvér.
:))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 08:44:06

@diggerdriver: Akkor ideje szedni a satorfamat nekem is, mert javithatatlan vagyok :-)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 08:46:40

@diggerdriver: Nem baj Digger, majd a szar magyar iskolakban kikepzik a szakembereket aztan ti felveszitek oket helyettunk ;-).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 08:47:39

@zöldeketbeszélek:
A sátorfát is megadóztatjuk.
Ami marad neked az a satrafa.
Na azt viheted.
:)))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 08:49:52

@diggerdriver: A satrafa en leszek ugy 30 ev mulva, majd a parom vihet ha meg akar :-).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 08:50:54

@zöldeketbeszélek:
Természetesen.
Az az ország önti ide a szakembereket.
Mostmár diggert is küldhetnétek mert építkezésen magyar szót nem hallottam.
:))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 08:54:58

@diggerdriver: Akkor a sok-sok posztolo tortenete kacsa, mi? En sem hallottam Ir-ban sok magyar szot de nem az egeszsegugyben vagy IT teruleten voltam .Sajnos...

Hari Seldon 2 2014.10.02. 09:14:33

@HardPötty:
Na, látod, ha Angila bezárul, itt a másik angol nyelvű opció. Persze, itt ahogy olvashattuk, lassan már nemcsak írül kéne megtanulni, hanem lengyelül is... :-)

Hari Seldon 2 2014.10.02. 09:22:37

Egyébként a lakbérek tényleg viszonylag magasnak tűnnek.
Legalábbis annak érzem, ahhoz képest, hogy nekünk mennyi.

Egyébként előnye is van a magas lakbérnek: Van sok olyan ember, akinek megéri kiadni a lakásást/házát. Ergo VAN kiadó ingatlan, a sok munkát keresőnek.
Ha olyan "olcsó" lenne a bérlés, mint Magyarországon, nem lenne érdeke a tulajnak kiadni. Eladja, beteszi bankba. (neki mindegy, hogy honnan jön a pénz)
Magyarul nem lenne elég választék a kiadólakások piacán.

La Pantera 2014.10.02. 09:32:34

Jó poszt volt. Münchenben (de még a vonzáskörzetben is) egyébként sokkal magasabbak a bérleti díjak, 1000 euróért tuti nem lehet házat bérelni, hanem kb. egy 3 szobás lakást.

tableno 2014.10.02. 09:33:52

Nekem is tetszett a poszt. Paddy Power!

tableno 2014.10.02. 09:35:10

@zöldeketbeszélek: Azt tudjátok, hogy a "satrafa" szó valójában mit jelent? :)

labirintus1 2014.10.02. 09:40:17

@Aye aye: Tudom, hogy hülye kérdés, de minek a rövidítése az LI?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 09:43:20

@LittleG (uk): ezt nem írta, csak hogy megkereste egy külföldi ügynökség. de nem mesélte, hogy hogya és milyen úton szereztek róla tudomást.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 09:52:27

@diggerdriver: miután csak az nem hibázik, aki ölbetett kézzel ül,
igen, bármikor előfordulhat, hogy a NAV csinál veled valamit. ha tartozol 1005 forinttal, már végrehajthatja a számládat.
ha nem jogi személyiségű vállalkozó vagy, akkor Minden számládat.
ez azt jelenti, hogy amíg végrehajtás van rajta, addig nincs hozzáférésed a számlához kártyával (csak személyesen tudsz felvenni róla pénz, de csak maximum havonta a minimálbér erejéig-ha van rajta annyi). efölött minden bejövő pénz a végrehajtásra megy.
a végrehajtást akkor veszik le, ha az összeg kifúlt.

nekünk volt egy esetünk, amikor befizettük a pénzt, de ők valahogyan nem látták, ezért végrehajtották. hiába reklamáltunk, nem vették le (ez egyébként ritka, mert ha bemész személyesen, és igazolod a befizetést, akkor max másnapra leveszik). a végrehajtott összegnek kb az ötöde volt a számlán, ezt el is vitték.
majd észlelték, hogy ki van fizetve, ezért visszautalták. és ezt elkövették ötször, mire elfogyott az inkasszó összege.

láttam már sok mindent, de itt azért én is fogtam a fejem

----------------
hallottad, hogy eredetileg az Adó és VámHivatal nevet akarták neki adni, csak a rövidítés problémás volt?

-----------------
igen, bárki tehet bejelentést, ha olyat észlel a környezetében. a névvel érkezett bejelentéseket mindenképpen kivizsgálják, a névteleneket a kapacitás függvényében

nyuszigonosz 2014.10.02. 10:03:23

@La Pantera: Söt, nem csak Münchenben és környékén. 1000 Euróért csak valami lepukkant házat lehetne bérelni valahol a semmi közepén, ahol a legközelebbi település is fényévekre van.

Érdekes viszont, hogy pont itt a kommentek között olvastam sokszor, ( olyanoktól, akik nem is Németországban élnek) hogy itt ugye mennyire olcsó a lakhatás. :-)

LittleG (uk) 2014.10.02. 10:06:27

@Hari Seldon 2: Angliában még inkább... Ha meghallják, hogy K-Európából jöttem, rögtön azt hiszik, biztos lengyel vagyok. Ennyire csak az ellen tiltakoztam, mikor Erdélyben románnak mondtak :)

osoma 2014.10.02. 10:06:28

Sziasztok!

Tudom, hogy van ami kimaradt a posztbol, rengeteg apro-csepro dologra kiterhettem volna, de akkor regeny lett volna belole, nem bejegyzes. Igy is hosszu lett.
Azt irtam, hogy sok helyen dolgoztam, mint szabaduszo. Mivel projektrol-projektre jartam, az oneletrajzom mindig friss volt, rengeteg ugynokseg adatbazisaban meg mindig ott van, bar mar nem frissitem olyan surun. Az ismerosok szama is folyamatosan nott, ha az ember jol vegzi a munkajat akkor annak a szakmaban hire megy, megkeresik. Mind a mai napig kapok ajanlatokat, olyanokat is, melyekre regebben azonnal ugrottam volna, de mostmar inkabb megallapodok es a csaladra koncentralok. Az utazgatas, repules ide-oda olyan, mint a drogok. Nehez rola leallni, de aki nem teszi meg ezt a csaladjaert, az maganyosan oregszik meg. En nem akarok.

A berleti dijak az utobbi idoben elindultak felfele, csakugy, mint az ingatlanok arai. Ez annak koszonheto, hogy a kelta kistigris eledezik, 7% a novekedes jelenleg. Felnek is egy ujabb buborektol, ami majd ismet valsagba torkollhat. Egyebkent a kereslet hatarozza meg a kinalt ingatlanok erteket, es a kereslet is novekszik. Sok ir is visszajon, akik meg a valsag elejen mentek el, egyre tobb nagy ceg bovit, munka van, jo szakemberbol van hiany. Irorszag idealis helyen van az olyan amerikai cegek szamara is, akik Europa fele kacsingatnak, egy nyelvet beszelnek, az adorendszer baratsagos, vonzza a hely a kulfoldi befektetoket.

Barmire szivesen valaszolok, kerdezzetek nyugodtan.

LittleG (uk) 2014.10.02. 10:07:44

@Babette.: ez igaz. de szerintem vagy CV volt, vagy LinkedIn, vagy mindkettő. De hátha jön és elmondja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 10:08:46

@tableno: ven banya, rosszindulatu szipirtyo. Hogy rakerdeztel megneztem jol tudom-e. Jol ;-).

LittleG (uk) 2014.10.02. 10:11:00

@Babette.: máskor inkább a lottó ötöst emlegetem :)

osoma 2014.10.02. 10:11:35

@LittleG (uk): Jottem, elmondtam. :) LinkedIN-en is fent vagyok, de nem ez az ajanlatok elsodleges forrasa. Sot, olyan cegnek nem dolgoztam meg, aki ott keresett meg. Inkabb csak a regi kollegak palyafutasanak kovetesere hasznalom.

LittleG (uk) 2014.10.02. 10:17:46

@osoma: Jó, hogy itt vagy :)
Engem már többször is keresett meg fejvadász állásajánlattal a LinkedIn-en, pedig nem vagyok IT-s, se mérnök se semmi ilyesmi :)

tableno 2014.10.02. 10:18:23

@zöldeketbeszélek: Nem egészen. A magyar nyelvben erre használják, de idegen eredetű szó, és az eredeti jelentése SOKKAL pozitívabb. Annyira, hogy én például szívesen lettem volna satrapa (ez az eredeti alak). Jó guglizást! :)

rumitom 2014.10.02. 10:22:22

@La Pantera: en dublinban 950 euroert egy 1 szobas circa 40 nm-s apartmant berlek + 150 euro rezsi +100 euro melygarazshely. Es ez olcsonak szamit az ismerosi koromben. A posztolo adatai kb 3 evesek. Ingatlanarak detto. 250 ezer alatt csak felujitasra szorulo 1 szobas apartmant kapsz a belvarosban

LittleG (uk) 2014.10.02. 10:22:48

@HardPötty: pl. mi volna, ha nem osztogatnák úgy a benefiteket? Ha minden bevándorló dolgozni jönne, szerintem a gond sem lenne akkora. Egészséges verseny kéne, hogy azt vegyék fel egy munkahelyre, aki a jobb. jó kis motiváció lenne sokaknak akik most a segélyeken punnyadnak.

Nem értem amúgy ezt az egészet. Ha Anglia továbbra is azt akarja, hogy a lakosság jó része a szociális hálón csüngjön, de csakis a brit része. akkor minek lépett be az EU-ba? Ha viszont ezt a belterjességt akarná fenntartani, nem lenne elég bennszülött munkaerő.

Ha meg az EU-ba lépett, nem várhatja el, hogy mindent megtarthasson magának...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 10:22:50

@Babette.:
Egyébként sok kiköltözöt ismetek akik idejövetelük egyik okaként a NAV-ot mondták.
Volt aki szabályosan menekült miatta.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 10:25:42

@diggerdriver:
ez a legújabb:
ado.hu/rovatok/ado/mire-figyeljunk-a-szamlazo-programok-bejelentesenel

be kell jelenteni, milyen rendszerrel számlázol.

vessük ezt össze egyéb európai számlázási előírásokkal, és sírjunk.

rumitom 2014.10.02. 10:26:25

@osoma: detto. En is IT freelancer vagyok. Az elso idokben monsterrol kerestek, azota ismeretseg alapjan. Linkedinrol komolytalanok legtobbszor

osoma 2014.10.02. 10:27:31

@LittleG (uk): Engem legtobbszor Magyarorszagrol kerestek meg fejvadaszok LinkedIN-en, nem tul profi ajanlatokkal. Kerestek mar kulfoldiek is, de oket nem onnan, hanem korabbi munkak kapcsan ismertem mar. Volt olyan ajanlat Szekesfehervarrol, ahol a holgy leirta, hogy mik a feladatok, majd megkerdezte, hogy mennyiert vallalnam. Normalis, Magyarorszagon is elfogadhato osszeget mondtam be, erre azt a valaszt kaptam, hogy ennek a negyedet tudnak adni. Egy olyan nemzetkozi ceg, ami kulfoldon az atlagnal is magasabb juttatasokat ad.

Nem leszek folyamatosan itt, munkanap van. :)

rumitom 2014.10.02. 10:28:34

Azt meg lehet kerdezi h az IT mely teruleten tevekenykedsz?

osoma 2014.10.02. 10:29:38

@rumitom: "Dublinban és környékén ennek duplája."

osoma 2014.10.02. 10:30:33

@rumitom: Nagygepes kornyezet - AS/400, Mainframe.

rumitom 2014.10.02. 10:33:37

@osoma: i see. Nem is lehetnenk tavolabb. :) Nem gondoltam hogy as400 meg mindig nagy az igeny. Vagy 5 eve nem talalkoztam vele. En virtualizalok, foleg citrix

TilosazA (UK) 2014.10.02. 10:36:05

@LittleG (uk): Ha megnézel egy ilyen Benefit Street típusú műsort, akkor ott lehet látni, hogy milyen emberek ezek a benefitesek. Nulla képzettséggel, nulla motivációval gyakorlatilag vegetálnak. Előbb veszi meg a drogot meg a piát mint a cipőt a gyerekének, semmi nem érdekli őket a lét- és fajfenntartáson kívül. Őket nem lehet integrálni, csak úgy lehetne, ha semmilyen benefitet nem kapnának, és két választásuk lenne: vagy éhen halnak, vagy dolgoznak... De így is sokan éhen halnának, mert nulla képzettséggel, és ennyire sötéten nem alkalmazná őket senki. Azt az egyszerű képletet pedig nem ismerik fel, hogy a jó munkához valamilyen képzettség is kéne. (Most olyan deja vu-m lett, nem tudom miért...)

2014.10.02. 10:41:42

@diggerdriver: Erdekes ez a mai avatar - ebbol latszik milyen sokoldalu vagy, es itt meg voltak akik azt hittek hogy csak sablonos meztelen nos kepeket raksz ki minden nap :). Most lathatjak hogy felreismertek, nem sejtettek milyen szerteagazo az erdeklodesi korod.

A poszthoz sajnos nem tudok hozzaszolni, most rohannom kell, illetve csak szolok hogy par napig valoszinuleg nem leszek internet-kozelben mivel Burmaba latogatok ahol allitolag nem nagyon van net. Ha eltunok egy idore, akkor tudni fogjatok hogy ez igaz :). Ha visszatertem a civilizacioba, jelentkezem - addig is viselkedjetek!

2014.10.02. 10:43:33

@HardPötty: Ingerekben Mo. is gazdag, csak nem mindegy, hogy milyen kihatással van rád. :)

2014.10.02. 10:45:34

@diggerdriver: Meg bedőlne a szolgáltatóipar is. Szerintem ez csak népszerűségi verseny. De eltudok képzelni valami rendszert, ami megállj-t parancsol a jelenlegi tendenciának.

2014.10.02. 10:48:29

@diggerdriver: Ne mondj már butaságot. Mo.-ról nem menekülnek az emberek, mert nincsen miért menekülni...

Herr Géza 2014.10.02. 10:48:36

@nyuszigonosz(D): Minden viszonylagos. A brit árakhoz képest az, olcsó. Söt, pl. Mecklenburg-Vorpommernben 1000 euróért egy komplett lakótelepet tudsz bérelni. Más kérdés, hogy arrafelé találsz-e munkát, milyet, és föleg milyen fizuval...
De Münchentöl nagyon messze sem kell menni. Oberfranken, komoly családi házat vehetsz akár 7-80e euróért. Csak a faluban nincs már se bolt, se kocsma (!), se iskola, se orvos, meg lakó sem nagyon. (Legalább nincs stressz a szomszédokkal....).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.02. 10:53:25

@Mirjam2: Jó hírem van , képzeld minden ok lett végül, meglepően szerencsésen jöttem ki a történetből. Hála neked ! Köszi :-D

Herr Géza 2014.10.02. 10:54:13

@nyuszigonosz(D): Vagy itt van a munkahelyem szük környéke. Kisváros, Stuttgarttól 50 km-re, két nagyobbacska város (komoly iparral) közvetlen szomszédságában. Plusz Bad Urach tipikus Kurort, szanatóriumokkal és egyúttal nagy turistaforgalommal. Itt vannak az aktuális árak:

www.immonet.de/immobiliensuche/sel.do?parentcat=1&objecttype=1&suchart=1&sortby=0&city=121691&marketingtype=2

Én szolíd áraknak nevezném....

TilosazA (UK) 2014.10.02. 10:54:33

@diggerdriver: Lehet hogy át kéne képezni magam... De biztos halálra cikiznének ha nőként targoncáznék vagy markolóznék. :/

Sanz 2014.10.02. 10:54:43

@HardPötty: Cameron annyira fél a belső ellenzékétől és a UKIP-től, hogy mindent megígér a "bevándorlás visszaszorítása" témában.

A pártjában hamarosan le fogják váltani, és egy euroszkeptikus vezető kerül majd a helyére. Na, akkor majd lehet félni attól, hogy mit csinálnak a Toryk... mert ez egyelőre ez csak duma, kampányfogás, semmi több.

LittleG (uk) 2014.10.02. 10:58:07

@TilosazA (UK): Ilyen ez a deja vu, csak úgy jön a semmiből :)

Épp nemrég néztem végig az 5 részes Benefits Britaint (fel is ment a pumpám rendesen).
Pedig szerintem fel kéne robbantani ezt a bombát, de páruzamos intézkedésekkel: állami óvodarendszert létrehozni, hogy az anyák vissza tudjanak menni dolgozni (manapság csak az tudja megengedni magának, aki viszonylag jól keres), és ingyenes vagy olcsó képzéseket tartani. Aki benefiten él és nem ért semmihez, tanuljon valamit, majd menjen el dolgozni, akár olyan rendszerben, hogy nem kap fizetést, de a benefitet csak akkor kapja meg, ha dolgozik.
Na ez lenne a reform. De hát melyik politikus mer ehhez nyúlni, amekkora szavazatvesztéssel ez járna.. Bár megkockáztatom, ugyanennyi ember tapsolna is a változtatásoknak!

nyuszigonosz 2014.10.02. 10:58:35

@Herr Géza: Csak ki akar Mecklenburg-Vorpommernben élni ? :-)
Vagy egy félig üres faluban.
Persze, itt is van néha 80 ezerért lakás. vagy 100 ezer körül kisebb ház is, de azok általában olyanok, hogy minimum ugyanannyit még rá kell költened a felújításra.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.02. 10:59:04

Klasszul megírt történet, egyszerűen megcsináltátok, okosan, ügyesen.Gratulálok neked is,a feleségednek és a gyerkőcöknek is. Mindenki jól teljesített. :-)
Vigyázzatok egymásra és az egészségetekre.
Élvezzétek a megérdemelt nyugalmat .
Küzdelemből és kitartásból 5-s!
Kérem az ellenőrzőkönyvet. :-DD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.02. 11:00:43

@TilosazA (UK): Hááát...azért egy szexi kezeslábasban, leheletnyi sminkkel, és egy hanyagul, kicsit kócosra összedobott hajjal azért vernéd a pöcsösöket ! :-DD

nyuszigonosz 2014.10.02. 11:03:50

@Herr Géza: Jé, ezek tényleg jó árak.

LittleG (uk) 2014.10.02. 11:04:54

@nyuszigonosz(D): Angliában is van 30.000 fontért is ház, egy kollégám is nemrég vett egyet a semmi közepétől északra :)

TilosazA (UK) 2014.10.02. 11:06:22

@sodalisO [eng]: Hehe... Igen, talán ha úgy néznék ki mint Emma Watson. :)

TilosazA (UK) 2014.10.02. 11:09:27

@LittleG (uk): Igen, igen... biztos hogy nem lenne népszerű az a politikus aki ezt meglépné. Megint eszembe jutott Thatcher. Mo-n tök pozitív dolgokat tanultam róla, gatyába rázta a gazdaságot, infláció, hurrá, hosszú távon jót tett. Itt meg mint kiderült nem kicsit volt népszerűtlen. Szerintem pont ezért, ő bevállalta a szükséges dolgokat, a népszerűsége kárára.

Muscari 2014.10.02. 11:09:29

@Hari Seldon 2: szerintem tevedsz. Azert magasak a berleti dijak, mert keves a kiado ingatlan es nagy a kereslet. Itt Londonban biztosan igy van, de szerintem ez a piac torvenye is.
Ha nem lenne eleg a kereslet, lemennenek az arak.

Valamelyest Budapesten is nottek a berleti dijak az elmult evekben, gondolom azert, mert a hitelpiac bedolesevel nem nagyon van mas lehetoseg, mint alberletbe menni. Tavaly elmentek a lakoink, a kovetkezonek mar tizezer forinttal tobbert tudtuk kiadni es ugyis elment egy nap alatt. Igaz teljesen fel van ujitva, eredetileg magunknak csinaltuk...

Herr Géza 2014.10.02. 11:11:41

@LittleG (uk): Nekem is permanensen "zörög" a LinkedIn. Pont tegnap kerestek megint, építész állás projektkalkulátorként. Visszaírok, hogy sorry, sem építész nem vagyok, sem kalkulátorkodni nem akarok, rádásul messze van a munkahely. Ma jön a válasz, nem baj (!), így is érdeklem öket, majd beletanulok, részben dolgozhatnék otthonról, bejárni meg adnak céges autót....
Néha már az az érzésem, hogy tök mindegy, hogy milyen végzettséged van, ha csak valami halvány hasonlóságot felfedeznek már jó vagy, csak gyere...

Herr Géza 2014.10.02. 11:14:08

@nyuszigonosz(D): "Csak ki akar Mecklenburg-Vorpommernben élni ? :-) Vagy egy félig üres faluban."
Így van, pont ezért csak annyi, amennyi. A piac vastörvényei. :))))

Muscari 2014.10.02. 11:15:28

@sodalisO [eng]: de jo, orulok neked (bar nem nekem cimezted, de emlekszem, hogy paraztal a deposit miatt). Hova koltoztel, ha nem titok?

LittleG (uk) 2014.10.02. 11:15:53

@TilosazA (UK): Meg kell már nézzem a Vaslady-t, egy ideje készülök rá :)

Na igen, nem tudom, mikor lesz megint egy tökös politikus, aki egy ilyet be mer vállalni.

Így viszont, el nem tudom képzelni, hova vezet ez az egész. Anglia majd jól belerokkan és majd jól rákeni a bevándorlókra...

- - -

Hogy van ez Írországban? Ott milyen a benefit-rendszer?

LittleG (uk) 2014.10.02. 11:17:58

@Herr Géza: lol, az igaz, hogy egyszer engem is megkerestek network architecture vagy valami iylesmi pozícióra. Máig rejtély, hogy mi alapján :)

DieNanny CH 2014.10.02. 11:20:04

@TilosazA (UK):

Szerintem ugyanaz a deja-vu-nk... :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.02. 11:20:17

@Herr Géza: fura, nekem építőipari végzettségem van, de soha nem keresnek ezzel kapcsolatban, csak ITvel. Ott viszont nem annyira szoktak mellélőni, az ajánlatok kb fele teljesen testhezálló.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.02. 11:25:28

Nekem tetszett ez a poszt. Kíváncsi vagyok Eddie reagál-e a saját blogjában az itt felhozottakra. Ő mostanában inkább a negatív oldalát látja mindennek Írországban.

osoma 2014.10.02. 11:28:45

@Herr Géza: @LittleG (uk): A fejvadaszok ugyebar az eladott emberek utan kapjak a lovet, erolkodnek, hogy az o CV-juk legyen a befuto a cegeknel. Megkeresnek barkit, akinek akarcsak egy szo egyezik a CV-jeben a kovetelmenyekkel. :) Hatha... Volt olyan fejvadasz Magyarorszagon, aki elkezdte ecsetelni, hogy mit kellene meg domboritani az oneletrajzomban. Mondtam neki, hogy en ahhoz nem is ertek. Nem baj, majd megtanulom ott. Meg bele akart irni O!!! az en oneletrajzomba. Lepattintottam gyorsan, mondtam neki, hogy az en pofam nem fog egni hazugsagok miatt sem az interjun, sem kesobb esetleg mar a pozicioban.

Herr Géza 2014.10.02. 11:29:25

@Zka: Nálam talán amiatt mozdulnak az építöiparra, hogy dolgoztam ilyen profilú cégnél, de nem a végzettségemnek megfelelö poziban (épületgépész vagyok). Ez még érthetö is lenne, de hogy mi alapján kapok én is tömegével IT-s ajánlatokat, na azt én sem tudom lekottázni. Mondjuk az ilyen mellément lövéseknél, ha visszaírok, akkor kapok általában egy udvarias sorry-t és annyi. De most egy hónapon belül másodszorra fordul elö, hogy bár az állásajánlatnak max. 15%-ban felel meg a profilom (és pont a lényegi pontokban nem), de pittbull módon rá akarnak dumálni, részben a csillagokat is leígérve az égböl.
Szakemberhiány a köbön. Csúszik a romlásba a nyugat (hogy kedvenc trollunkat idézzem...:D).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 11:32:45

@Philosoraptor:
Igazad van.
A helyes kifejezés az hogy ELSZIPKÁZZÁK öket.
:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 11:36:02

@TilosazA (UK):
Igazából nem értem hogy a nöknek miért nem vonzó ez a pálya.
Még fizikai munkának sem mondanám.

Herr Géza 2014.10.02. 11:39:06

Csak még a szakemberhiányt alátámasztandó: tavaly megjelent az egyik nagy portálon egy állásajánlat, ami annyira passzolt, hogy pont csak a nevem hiányzott belöle :DD. Fejvadász cég, a munkaadó ugye ilyenkor még nem publikus. Bejelentkeztem, mire kiderült, hogy azért passzol a dolog ennyire, mert gyakorlatilag az én korábbi állásomat hirdetik. Visszamenni nem akartam, mert a korábbi fönököm miatt jöttem el és ö azóta is ott trónol. Viszont a szemem sarkából követem az állás sorsát, több mint egy éve még mindig hirdetik.... (igaz a szakmán belül is elég speciális területröl van szó.) Azért idöröl-idöre fölhívom a haverokat a cégnél, hogy megvan-e még az idióta ex-fönököm.... :D

adg 2014.10.02. 11:42:13

@osoma: nem tul kalandos palyafutasom alatt egyszer talalkoztam ugynokkel. O siman kepembe hazudta, hogy az aianlott pozicio az az, amit en keresek. Nem tudom mire volt jo, mert a cegvezetonel az interjun a masodik percben kiderult.
De volt ertelme igy is, tobbet nem foglalkozom ugynokkel. :)

LittleG (uk) 2014.10.02. 11:44:51

@flash.gordon: megvan még a blogja? Múltkor próbáltam google-ben megtalálni, nem sikerült. Hogy is van a webcíme?

Muscari 2014.10.02. 11:49:08

@LittleG (uk): en nem tudtam vegignezni a Vasladyt, sajnos unalmasnak talaltam :-(

La Pantera 2014.10.02. 11:49:14

@rumitom: 950 euro egy 40nm-es lakásért? Ennyire jó helyen van? Ez errefelé is soknak számítana, pedig itt is nagyon húzósak az árak. (Németo., München).

TilosazA (UK) 2014.10.02. 11:49:34

@diggerdriver: A többi nő nevében nem beszélhetek, csak a sajátoméban: annyira el van férfiasodva a szakma, hogy az érzékeny (pha!) lelkem nem viselné el a mindennapos ugratásokat és beszólogatásokat. Pl. még fiatal csikólány koromban rendőr akartam lenni (én hülye), mert volt egy távolabbi rokonom a titkosrendőrségnél, és nagyon megtetszett, hogy mekkora buli. Nagyon gyorsan lebeszéltek róla, hogy higgyem el, újoncként évekig szívatni fognak, és lehet hogy utána is, mert nő vagyok. A kérdést végül az döntötte el, hogy nem és nem voltam képes elérni a kötelező minimum 160 cm-es magasságot... jócskán alatta maradtam. :) Dehát jóból keveset adnak ugye.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 11:50:38

@tableno: A szo a satralbol szarmazik, kb kujtoros, settenkedik, mint a ven banyak a pletykaval haztol-hazig. Amit te irsz az egesz mas. Legalabbis en igy olvastam. Azert a satrspak elete sem lehetett eppen stresszmentes ;-)!

LittleG (uk) 2014.10.02. 11:50:44

@adg [Au, Darwin]: hja, én most másodjára kaptam állást ügynökön keresztül. Hasonló pozíció, mindkét állásnál ugyanazzal a csali-szóval illeték a pozíciót a hirdetésben, majd mindkettőnél ugyanaz a szó másképp szerepelt a szerződésben... (természetesen egy kevésbé "dicső" a pozi. megnevezése, ami nem baj, mert én alapvetően "az" vagyok, csak miért kell hülyére venni az embert...)

A legutóbbi munkámat megint a beetetéssel hirdetik (amivel jobban lehet keresni)....

LittleG (uk) 2014.10.02. 11:51:29

@Muscari: hm. Pedig a színésznő jókbna szokott játszani :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 11:53:10

@Babette.:
Pláne.
Bár ebböl asszociálva talán vonzóbb a kamionos pálya.
Ott fitymaváltó van.
Kérdezd Süteményt.
:)))))))))))))))))

McZozo 2014.10.02. 11:59:44

@Babette.:
Gondolom irta hogy elotte is bebe dolgozott kulfoldon alvallakozokent igy gondolom az alapjan kerulhetett be valami listaba ahonnan kerestek.
De amugy ezt kivulrol is lehet generalni, csak kicsit ra kell fekudni. En anno ugy indultam hogy kijottem 2 hetre turistakent angliaba. Elotte otthonrol vegigbombaztam az oneletrajzommal a fejvadaszokat es rengeteg telefon interjut nyomtunk le. Ezek utan mikor kijottem szemelyesen is vegigjartam a fejvadaszokat. Ekkor mar kialakult egy szemelyes kapcsolat es ismerten ok is szivesebben ajanlottak ki ugyfeleknek. Majd Be is jott a szamitasom kiajanlottak es telefonon leinterjuztattak majd fel is vettek "latatlanba" egy nagy bankhoz. Mikor meg mar kinnt vagy joval konnyebb ha ismered a korulmenyeket es van idod rafekudni.

En most 4 ev alatt a 3. munkahelyemen vagyok, a legutolsohoz most jottem at par honapja. S mivel mar tudtam hogy keressek kiket bombazzak levelekkel 3 het alatt talaltam uj munkahelyet 25% al tobb fizuval. Kicsit meg en is meglepodtem milyen gyorsan es egyszeruen ment. De a tapasztalatom az hogyha akarsz es nyomod akkor lehet talalni. Igen Mikor elkezded eloszor akkor nehez. es ertheto modon a a tavolsag akadaly tud lenni illetve hogy nincs lokalis elozmenyed, de ha egyszer bekerulsz a rendszerbe akkor mar konyebb. Viszont van egy oriasi kulonbseg ez a referencia. It ehhez beteges modon ragaszkodnak, igy erdemes erre elore felkeszulni. Nekem az elso kisse nehezkes volt mivel a magyar munkahelyemet eleg viharos tempoban hagytam ott igy volt nemi surlodas koztunk. De azert itt is lehet talalni kiskapukat es meg lehet oldani az esetek tobbsegeben mindent.

McZozo 2014.10.02. 11:59:44

@HardPötty:

Semmi eszkoze nincs erre legalisan mert ellentmond a jelenlegi Unios szabalyozassal. CSak mivel nagyon szarul all a tekinteteben hogy megvalasszak megegyszer ugyanazt a jatekot probalja jatszani mint a mi kis napoleonunk hogy elkezd nacionalista hurokat pengetni es probal minden bajt a bevandorlokra kenni. Ez egesz addig igy fog menni mig jonneka valasztasok majd. A problema inkabb az hogy eddig azt hittem en hogy mikor bukik akkor o megy a lecsoba es jon majd a bal oldal es akkor jobb lesz csak kozbe stikaba kinott a UKIP (az ittteni jobbik) Akik meg aztan durvabbak mint Cameron. Es ugyan eddig mindenki azt mondta hogy nem kell toluk tartani de sajnos a legutobbi unios valasztas nem ezt mutatja, ugyanis A Ukip megynyerte aza unios valasztasokat. Es bar igaz hogy itt a reszvetel kevesebb volt mint egy normalis parlamenti valasztason, de azert ez szamomra azt mutatja hogy ezek a nacionalista lozungok itt is hallgato fulekre talatak.

McZozo 2014.10.02. 11:59:44

@DieNanny [SZ,CH]:
Svajc nem unios tag ok bevezethetik anglia nem . MAx ha kilep az uniobol.

fair city 2014.10.02. 12:01:24

@osoma: Nagyon jó poszt, köszönet érte!

'Mivel ők nagyon is jól tudják, hogy milyen a kivándorlás, alapvetően befogadók. (...) Én úgy érzem, hogy a rendszert kihasználni szándékozók miatt alakulhatott ki bizonyos rétegekben a bevándorlókkal szembeni gyanakvás, és ezért nem lehet elítélni őket.' - ezzel 100%ban egyetértek, teljesen meg tudom erősíteni! Én 2007 és 2013 között pont átéltem a változást. Amikor megérkeztem, még 2 nap alatt kérdés nélkül adták a PPS számot, és soha egy rossz szó nem esett a bevándorlókról. Aztán 2008 után kezdett megváltozni a helyzet... De még most is azt mondom, hogy rendkívülien segítőkész és befogadó népség az ír!

Amúgy az ő kivándorlásukról itt egy jó kis interaktív weboldal: www.emigrationisle.com/

'A rádióban mindig azt hallgatom, hogy mikor melyik multi vagy helyi cég teremt új munkahelyeket, milyen szakmával és hány új embert keresnek. Úgy alakítják az adórendszert, hogy a cégeknek megérje idetelepülni és az embereknek megérje dolgozni.' - pont a minap beszélgettem erről egy itteni kollégámmal, aki dolgozott olyan multinál, akiknek Dublinban van a főhadiszállása. Mivel a cégeknek olyan kedvezményes az adórendszerm, cserébe a dolgozóknak is egy csomó pluszt tudnak ajánlani, még a többi más európai nagyváros viszonylatában is.

tableno 2014.10.02. 12:03:23

@zöldeketbeszélek: na, én meg ezt a verziót nem hallottam... :)

De majd jön maxval, és rendet tesz.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.02. 12:09:29

@LittleG (uk): Nem hordod a cipőmet ezt üsd be a gogliba. Elvezet olvasni a vergődését. :)

wuaaa 2014.10.02. 12:16:11

@osoma: Na, hát ezt kár lett volna nem megírni. Csak egy apróság hiányzott amikor a tájról írtál - legalább egy fotó. A szarszagot el tudom képzelni, itt is van... :))
Éljetek tovább boldogan és kommentelhetnél gyakrabban ! :)

Muscari 2014.10.02. 12:18:14

@Babette.: Igen, van mit markolni :-))))

Muscari 2014.10.02. 12:32:52

Nekem Irorszagrol neha eszembe jut, amit a volt angoltanarom meselt. Jart hozza egy negytagu csalad, azt hiszem meg 2008-ban tortent. Eladtak mindenuket, teljesen felszamoltak az eltuket es kikoltoztek Irorszagba.
Egy ev mulva hazakoltoztek es kezdhettek mindent elolrol.ivancsi lennek, hogy mi van most veluk, visszamentek-e vajon ujra.

Mas. Azt hinne az ember, hogy azt, hogy nyelvtudas nelkul ne induljunk el mar unalomig ismeteltuk. Probaltam segiteni egy ismerosnek ebben-abban a kozelmultban, Taxomukke tudja is, hogy kirol van szo. Nemreg talalkoztunk, vasarolgattunk meg setalgattunk egyutt.

Azt mondta elotte, hogy nem valami jo az angolja, de azt nem mondta, hogy szinte egy szot sem beszel. Szamomra dobbenetes volt a felfedezes. Elotte egy par evet elt az USA-ban, dolgozott, azt hittem, hogy valami ragadt ra, de meg a szamokat sem ismeri es nem tud osszerakni egy simple present mondatot. Ajanlottam neki a Duolingot, de nem erdekelte. A csoda az, hogy igy is dolgozik, de persze mindenhol magyarok segitik, eleg kiterjedt kapcsolati haloja van.

Szerintem csukott szemmel es fullel jar, allitom en tobbet tudok horvatul, mint o angolul, pedig csak nyaralni jarunk oda.

Nagyon bator, vagy inkabb vakmero,hogy igy bele mert vagni. Vagy ez a jovo, es egyre tobb ilyen lesz, olyanok leszunk lassan, mint a lengyelek. Ok ugye mar olyan sokan vannak, hogy egy jo reszuk nem is beszel angolul, egymasnak dolgoznak vagy segitik egymas munkahoz jutasat. Akkor sem hiszem, hogy ez a jo irany, az ismerosom lathatoan nem is szandekozik megtanulni angolul.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 12:36:40

@Muscari: a duolingo nagyon jó! annak, aki semmit sem beszél, vagy aki már sokat beszél. túl sokat lovagol alapvető nyelvtani dolgokon, mármint nekem túl sokat, miközben beszélni nem lehet megtanulni vele. a beszélt nyelv értéséről nem is beszélve.
múltkor néztem egy filmet angolul, hát a whathappened-en kívül semmit sem voltam képes kihallani a beszédből.

Muscari 2014.10.02. 12:36:58

@LittleG (uk): en is szeretem Meryl Streep-et, nem az o hibaja, hogy unalmas a film, egyszeruen ez nem egy izgalmas tortenet.

iwebinfoember 2014.10.02. 12:40:42

Jó írás, tetszik.

@McZozo: Valóban erős az UKIP, jelenlegi felmérések szerint ez nem elég nekik semmire, ugyanis a választás itt egyéniben dől el, az UKIP pedig egyetlen mandátumot nem fog tudni szerezni jelen állás szerint. A legújabb felmérések szerint a Labour fogja megnyerni a választásokat, most hogy Skócia nem szakadt el, így nagy eséllyel önállóan fog tudni kormányozni. Cameron meg mehet a levesbe végre.

LittleG (uk) 2014.10.02. 12:45:06

@Muscari: Az ilyenek miatt is nő a bevándorlóellenesség...

wuaaa 2014.10.02. 12:46:06

@TilosazA (UK): "...nem voltam képes elérni a kötelező minimum 160 cm-es magasságot..."

A zsiráf avatar így már azért érthető... :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 12:54:16

@Herr Géza: Kivancsisagbol csinalhatnek en is egy LI profilt. Vajon kerteszmernokok is kapnak ajanlatokat?

TilosazA (UK) 2014.10.02. 12:58:27

@wuaaa [nor]: Istenem, merni kell nagyot álmodni.... :))) Amúgy az egy pici zsiráf, amolyan zsebi-zsiráf.

TilosazA (UK) 2014.10.02. 12:59:20

@zöldeketbeszélek: Én kb. egy hónapja turbóztam fel a LI profilomat, én még egy állásajánlatot sem kaptam....na nem is vagyok IT-s vagy kertészmérnök.

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.10.02. 13:02:38

Tetszett a poszt, nem baj, hogy hosszúra nyúlt, olvastam volna még. :)

Az nagyon szimpatikus, hogy a gyerekekkel magyarul beszéltek, ez nálunk is szabály itthon, egymás között magyarul beszélünk. Angolul meg tanuljon az iskolában, boltban, játszótéren, ne tőlem (rosszul).

Nemrég találkoztunk egy fiatal nővel, és az 5 éves kislányukkal, az anyuka olyan erős akcentussal beszélt, hogy először azt hittem, most tanul magyarul, de aztán kiderült, hogy Budapestről költöztek ki - egy magyar házaspárhoz bébiszitternek. A kislány meg alig tudott egy pár szavas mondatot összerakni, azt is erős akcentussal.
Na ilyen nem akarok lenni soha. :/

TilosazA (UK) 2014.10.02. 13:08:09

@Nelossel: Nekem van egy szaudi ismerősöm, az ő gyerekei egyáltalán nem beszélnek arabul, épp csak megértik. A vicc az, hogy ő meg csak pötyögi az angolt, szóval fogalmam sincs, hogy beszélgetnek otthon (szerintem sehogy).
És ráadásul lehet, hogy vissza fognak költözni pár hónap után Szaud-Arábiába, 9 év ittlét után. A gyerekek biztos örülni fognak neki. :/

adg 2014.10.02. 13:19:51

@flash.gordon: "Elvezet olvasni a vergődését. :)"

Megprobaltam. Ket bejegyzeset is elkezdtem olvasni. Valoban keves elvezetesebb dolog akadhat ennel az eletben. Talan meg a epegorcs. :-D

kardio1 2014.10.02. 13:26:19

@Hari Seldon 2: Nekem nem tûntek magasnak egyàltalàn, fôleg a hàzvàsàrlàs tûnik olcsonak. Még Dublinban is.

kardio1 2014.10.02. 13:31:03

@osoma: Nem akarok maliciozus lenni, ùgyhogy inkàbb megnyugtatlak, tôled senki nem fogja megkérdezni, hogy mihez képest 7% a növekedés, és bizonygatni, hogy ez a szàm semmit sem jelent, mert alacsony volt a kiindulàsi érték (ld. vàlsàg, gazdasàgi visszaesés). :)
A posztod tetszik!

kardio1 2014.10.02. 13:32:18

@tableno: Akkor màr régen nem élnél! Jobb ez igy! :)

tanato 2014.10.02. 13:37:32

@flash.gordon: 11,25-re:De hiszen ő megy haza nemsokára,elmondása szerint,nyilvános a blogja ott olvastam,néhány hónap múlva indulnak.

wuaaa 2014.10.02. 13:44:36

@TilosazA (UK): Zsebi-zsiráf.... :)) Most jutottam csak odáig a kommenteknél hogy targonca-markoló vonalon tervezel, én inkább a markolót ajánlanám.. :)) Sokkal intenzívebb élményt nyújt mint a targonca, ami nem nyújt szerintem semmilyet. Menj el egyszer egy nyílt napra valamelyik gyártóhoz (forgalmazóhoz), ott amatőröknek is meg szokták engedni hogy kipróbálják. Feltéve ha komolyan gondolod. Amikor én csináltam markolóra a vizsgám, volt egy lány is a csoportban, szóval nem te lennél az első... :)

TilosazA (UK) 2014.10.02. 13:47:05

@wuaaa [nor]: Neeem, nem hiszem hogy meg tudnám csinálni, de azért köszi.

2014.10.02. 13:47:15

@diggerdriver:
Par napja olvastam az alabbi cikket a temaval kapcsolatban:
fullcomment.nationalpost.com/2014/09/27/george-jonas-snitch-culture-comes-to-canada/
A befejezo mondata elgondolkoztato:
"Sometimes, I think we won the Cold War only to show those Russians we can build a better police state."
(a National Post egy erosen jobboldali, konzervativ napilap itt)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.02. 13:56:14

@LittleG (uk):

Azért nő a bevándorlóellenesség mert egyre többen vannak. Ez ilyen egyszerű. Nem fognak attól még szeretni meg tapsolni neked amiért viszonylag jól beszélsz angolul. Elveszed a helyi munkáját, ennyi.

Arról írhatna már valaki hogy a melósok miért csak részmunkaidős állásokat kapnak leginkább Írországban, amiből már nem is olyan vígszínház a megélhetés. Főleg nem pl Dublinban.

Muscari 2014.10.02. 13:58:19

@TilosazA (UK): na ezt majd megmutatom a lanyomnak. Ez ugyan csak ket centivel maradok el a 160-tol, de o tizzel, szegenykem. Volt, hogy a suliban Shortie-nak hivtak, gyakorlatilag 12 eves kora ota nem nott egy centit sem.

rezsöatya 2014.10.02. 13:59:16

@diggerdriver: "Egyszerűen nem értem Cameront..."

Talan ha megtanulnal angolul... :-))))))

@diggerdriver: "Ha korlátozozzák a bevándorlást bedöl az építöipar."

Nem baj, majd kotras helyett megelsz a posztok irasabol, hisz mindenrol tudsz posztot irni, arrol is, amihez nem ertesz...

:-P

wuaaa 2014.10.02. 14:00:19

Egész eddig azon gondolkoztam, hogy ha megjelenik Che Guevahinta, mi a túróba fog belekötni a mai poszt kapcsán.

Kezdődik...

TilosazA (UK) 2014.10.02. 14:02:38

@Muscari: Kb. én is akkor álltam meg a növésben. Anyukám volt 150 centi szegény, én egész 154-ig küzdöttem fel magam... (Apukám meg 180 körül van, mókásan néztek ki együtt.)

wuaaa 2014.10.02. 14:05:56

@TilosazA (UK): "..nem hiszem hogy meg tudnám csinálni.."

Én meg nem hiszem, hogy ez az igazi ok, amiért nem fogod.. :))

Hari Seldon 2 2014.10.02. 14:05:58

@Muscari:
Elképzelhető. Nem vagyok egy ingatlanpiaci szakértő.
Pláne nem tudok szólni a londoni árakról, csak gondolkodtam hogy talán ezért pörög a kiadó lakások piaca.
Nekem csak forbach-i és thionville-i tapasztaltaim vannak. Thionville-ben kifejezetten gyorsan elmentek a lakások.

osoma 2014.10.02. 14:17:26

@házelőtthinta: Azert kapnak reszmunkaidos allasokat, mert magas a minimalber es nem akarjak kifizetni a munkaltatok. Persze ezt nem minden szakmaban lehet eljatszani.

Ha egy bevandorlo el tudja happolni a helyi elol a melot, akkor ott nem biztos, hogy a bevandorloval van a gond. Arrol nem is beszelve, hogy rengeteg olyan szakma van, ahol hiany van szakemberekbol, ugy kell osszevadaszni oket a vilag minden szegletebol. Itt szo nincsen arrol, hogy egy helyi be tudna ulni hirtelen gyorsan a kulfoldi szaki szekebe. Ha igy lenne, nem is lennek itt. Es meg sokan masok sem.

A fizikai meloknal az a helyzet, hogy sokszor a kulfoldi sokkal igenyesebben vegzi el az adott munkat. Ha bemesz egy hazba es korulnezel, tudod, hogy lengyelek vagy irek burkoltak es festettek. Ismerek olyat, aki az epitoiparban melozik egy vallalkozonak. Ir vallalkozo es csak ket alkalmazottja van. Egy lengyel es egy magyar. Nem feltetlenul a kevesebb penz miatt...

2014.10.02. 14:19:23

@diggerdriver:
"Naponta látom hogy a szakemberhiány mennyire hátráltatja a munkát."
Azon meg nem gondolkoztal el, hogy ez miert van? Marmint a szakemberhiany. Erdeklodtel mar a szakmunkas kepzesrol? Hogy az milyen volt 10-15 eve Angliaban es milyen most? Arrol is olvastal vagy hallottal, esetleg van elkepzelesed, hogy miert "boomingol" a londoni epitoipar? Az nem valasz, hogy kell a lakas a sok bevandorlonak, vendegmunkasnak. Azon is gondolkoztal mar, hogy mi lesz, ha bedol ujra?

Hari Seldon 2 2014.10.02. 14:22:09

@kardio1:
Felétek mennyi egy 130 m2-es lakás bérleti díja, ami viszonylag bent van a városban?

SzZoole 2014.10.02. 14:22:12

@TilosazA (UK): miert mokas,nalunk ua.az a felallas a nejem 154 cm,en meg 180 cm
A lanyom mar 165 cm (18) a fiam meg 180 cm (15)

Muscari 2014.10.02. 14:23:17

@TilosazA (UK): mennyire vallasosak ezek az ismeroseid? Nem lesz nekik konnyu visszailleszkedni szerintem.

Muscari 2014.10.02. 14:31:15

@Cascabel: nekem ez a mondat jobban tetszik:

"a culture that promotes snitching is an actual or incipient police state"

Most Magyarorszagon miota is lehet nevtelen bejelenteseket tenni az APEH-nal vagy ujabban NAV-nal?

Muscari 2014.10.02. 14:33:14

@Zoole[uk]: nalunk csak kisebbednek a gyerekek, a fiam is alacsonyabb vagy 5 centivel, mint az apja.

Az a rohej, hogy az ocsem meg 185 centi :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 14:36:31

@wuaaa [nor]:
El kell menni az egyik Diggerlandba ott lehet próbálkozni.

Na. Kolléga?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 14:39:27

@rezsöatya:
Fater agyadra ment a visszafolytott nemi élet?
:))))))))))))))) £*

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 14:42:16

@Cascabel:
Nem de mond el úgyis megcáfolom.
:)))))

tableno 2014.10.02. 14:46:23

@házelőtthinta: Nyugaton élni szar. A szegény melóst mindenhol kizsákmányolják, ahogy azt Marx megírta a Tőkében. Neked sokkal jobb élet járna annál, mint ami van. Igazságtalanság, hogy egy hambisütő nem keres annyit, mint egy atomfizikus. Mindenben neked van igazad.

Remélem, most csináltam neked egy jó napot... Ha igen, vállalom, hogy ugyanezt minden nap bekommentelem, ha te cserébe vállalod, hogy befogod a szádat. :)

2014.10.02. 14:51:14

@diggerdriver:
Nem mondom el;) Mert megyek melozni, 5 m gyaloglas. Ha 50 m lenne, kocsival mennek:). Szerencsere elment a ho, ami az ejjel esett. De azert huvos van most, 0 fok (Celsiusban)

Herr Géza 2014.10.02. 15:07:07

@zöldeketbeszélek: Hát talán csinálj egy profilt és kiderül... Mellesleg fogalmam sincs, de sztem. kertészmérnököt szintén keresnek, persze biztos nem olyan tömegesen, mint müszakiakat meg IT-st, meg egyebeket..
Közben megnéztem neked: az én kedvenc jobportálom 200 álláshirdetést hoz kertészre (persze nem mind mérnöki állás), de a keresöben játszhatsz a különbözö "kertész" tartalmú lehetöségekkel:

www.stepstone.de/5/ergebnisliste.html?stf=freeText&ns=1&qs=%5B%7B%22type%22%3A%22jd%22%2C%22description%22%3A%22Garten-Landschaftsbauer%2Fin%22%2C%22id%22%3A69750%7D%5D&selectString=&widgetID=0&cityID=0&longitude=0&latitude=0&basicRadius=0&selectStringWhat=&sourceOfTheSearchField=resultlist2&whereRadius=0&ke=Garten-Landschaftsbauer%2Fin&ws=

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 15:08:01

@Babette.: Ki kell probalnom :-). Aztan majd megosztom itt hogy szetszednek az ajanlatokkal o_O

Herr Géza 2014.10.02. 15:14:07

@házelőtthinta: "Elveszed a helyi munkáját, ennyi." Persze. Lófaszt. Csak idézném (nagyjából) Steve Job örökbecsü mondását:

"Ha a te országodban egy kapcsolatok és nyelvtudás nélküli bevándorló elveszi a te munkádat, akkor te egy szar vagy..."

Nagy igazságtartalma van, mert legalábbis N.o.-ban túlnyomórészt csak urban legend az, hogy a külföldi élböl kevesebb fizut kap, mint a hasonszörü német. Ez még a hambisütökre sem igaz....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 15:14:47

@TilosazA (UK): Nem szidtad le apukad hogy miert sajnalta toled a nyakiglab-geneket? :-)

qkuc 2014.10.02. 15:15:26

@rumitom: lassan lehet IT klubot alapítani itt, :))).

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 15:17:16

@Muscari: orvos nézte már, hogy miért vagy ilyen kicsi?

Aye aye 2014.10.02. 15:23:17

@wuaaa [nor]: Szia, lenne egy kérdésem (már küldtem vmi email félét a há-n keresztül, de most nem látom az elküldöttek közt. Ha megérkezett, akkor tárgytalan, ugyanazt leírom most itt)

Ha letelik a "turistaként" eltöltött 3 hónap Norvégiában, akkor ugyebár az ember el kell hogy hagyja az országot - tudsz valami minimálisan megszabott időtartamról, amit külföldön kell tölteni, mielőtt újra beléphetne az ember? Nem találom az udi oldalon, csak annyit tudok, hogy a vízumkötelesek számára van ilyen. EU állampolgároknak is van ilyen vagy nincs és pl kompfordultával már vissza is lehetne térni?
(közben elugrok a gyerekért, este jövök)

adg 2014.10.02. 15:36:18

@tableno: "vállalom, hogy ugyanezt minden nap bekommentelem, ha te cserébe vállalod, hogy befogod a szádat."

Na de hat akkor pont ugyanott leszunk... :)

puhacica 2014.10.02. 15:47:25

@HardPötty: a cikkre reagálva az Angliában élőktől kérdezem: lehetséges szerintetek, hogy egy már évek óta kint élő ismerősöm kér nekem időpontot NI interjúra, én meg kiutazom akkor, amikorra az időpontot kaptam, részt veszek az interjún, majd hazajövök? így van NI számom, és később bármiféle korlátozás esetén (ha lesz egyáltalán) is simán tudok munkát vállalni?

tableno 2014.10.02. 15:50:19

@adg [Au, Darwin]: basszus, erre nem gondoltam... :(

blackhairlady 2014.10.02. 15:54:12

@diggerdriver: Kirugtak a repterrol mert renitenskedtel?:)))))

blackhairlady 2014.10.02. 15:57:01

@zöldeketbeszélek: Angolul tanulsz? Mennyire nehez az olasz utan? Az uj munkadhoz kell? Ha jol olvastam a napokban akkor tanar neni leszel? Sok sikert:)

SzZoole 2014.10.02. 15:59:00

@puhacica: ha tudja az adataid akkor tud a nevedben beszelni a Jobcenter-el,szoval lehetseges:)

blackhairlady 2014.10.02. 16:10:34

@zöldeketbeszélek: Ez sokszor szerepel regi regenyek szovegeiben:)

micsoda? 2014.10.02. 16:12:03

Tetszett a poszt. Irója határozott egyéniség, Nem irt többet, mint amit kint tapasztalt, meg amit itthon mi is átélünk. Azért ami természet szépségét illeti, és amennyire dicséri, gyanítóm alföldi származású:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.02. 16:23:28

@adg [Au, Darwin]: :-)))))))) kééésszzzz. a hét kommentje :-)

Muscari 2014.10.02. 16:32:47

@Babette.: neztek a gyerekeket, azt mondta az orvos, hogy minden rendben, ez genetikai. Ha kiderult volna, hogy mondjuk novekedesi hormon hianyuk van, akkor sem csinaltak volna veluk semmit. Ha jon Mne Seldon, majd megkerdezem, hogy van-e mar valami gyogyir a dologra.

qkuc 2014.10.02. 16:38:50

@Cascabel: Hó?! Már megint? :D

Muscari 2014.10.02. 16:39:04

@puhacica: csak annyi a gond, hogy megkerdezik, hogy mikor jottel az orszaga. De persze ezt be lehet hasalni, szintem meg akar mukodhet is. Egy ismerosod fel tudaj hivni a szamot, amit kell, siman elfogadjak, a fiam helyett is en telefonaltam.

Muscari 2014.10.02. 16:41:34

@Zoole[uk]: nem emlekszem mar, de az interjun kernek valami lakcimigazolast, vagy eleg bemondani?

qkuc 2014.10.02. 16:42:24

@Muscari: A kínaiaknál van drasztikus, de inkább maradok ősmagyar magasságú, minthogy eltörjék a csontjaim és nyújtogassák ..., :).

puhacica 2014.10.02. 16:45:30

@Zoole[uk]: @Muscari: de ha kamuzok valamit, hogy mondjuk kb. 2 hete érkeztem, nem tudok lebukni, ugye? úgy tudom, nem ellenőriznek semmit, de nem akarnék olyan nagy hazudozással kezdeni. :)

puhacica 2014.10.02. 16:47:24

@Muscari: ha kérnek lakcímigazolást, az lehet mondjuk a kint élő ismerősöm által írt igazolás arról, hogy nála lakok? vagy valami hivatalos dokumentum kell? (ha kell egyáltalán?)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.02. 16:48:03

@puhacica: ahogy beleptel az orszagba az utleveled alapjan azonnal bekerulsz a kozponti szamitogepes rendszerukbe. Tudni fognak rolad.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.02. 16:51:21

@adg [Au, Darwin]: de mig tudjuk, hogy tableno ironizal, addig hintaban nem lehetunk biztosak es ez az, ami megorjit minket :)

puhacica 2014.10.02. 16:52:55

@sodalisO [eng]: az a nagy kérdés, hogy ellenőrzik-e. mert ha igen, akkor ez így simán bukó. de ha nem, akkor még működhet is. hm.

TilosazA (UK) 2014.10.02. 16:54:49

@Muscari: Nem annyira vallásosak, innen csak messze van mecset, és úgy tudom, nem sűrűn jártak. De a nők viselik a hidzsábot (vagy mit). Ez van, a férj dönt mennek, vagy maradnak. Amúgy sem élt velük eddig, csak fizette a költségeket itt.

TilosazA (UK) 2014.10.02. 16:56:03

@zöldeketbeszélek: Nem, sosem zavart hogy alacsony vagyok. Az már sokkal jobban, hogy széles. :D Emiatt a nagymamámnál kellett volna reklamálnom, de már lekéstem.

SzZoole 2014.10.02. 17:04:21

@Muscari: nem emlekszem,mar regen voltam
Nikit kellene megkerdezni,Ő nemrég volt

SzZoole 2014.10.02. 17:06:18

@puhacica: azért légy óvatos,mert mar sokat szigorítottak

puhacica 2014.10.02. 17:15:39

@Zoole[uk]: ha bármi kicsi esélye is van, hogy belebukjak, akkor el se kezdem. márpedig úgy néz ki, hogy ez nem is olyan sima menet.
csak nem szeretnénk úgy járni, hogy mire elindulnánk, addigra pont megszigorítják a bevándorlási feltételeket.

Hari Seldon 2 2014.10.02. 17:16:23

@TilosazA (UK):
"Nem annyira vallásosak, innen csak messze van mecset, és úgy tudom, nem sűrűn jártak."
Szóval ezek szerint ott is vannak olyanok, akik kevésbé kötődnek a valláshoz.
Tegnap pont erről (is) OFF-oltunk.
Az európai muzulmánság eléggé vegyes.
Egyenlőre kis részük kezdi feladni a babonáit, de én optimista vagyok, hogy ahogy eléri a kritikus szintet felgyorsul.
Nálunk például a legtöbb Algériából jött, azon belül is Kabiliából (ahonnan Zidane). Hagyományosan, a kabilok kötődnek legkevésbé az iszlámhoz.
Példa: Zidane is úgy határozza meg magát, mint "nem gyakorló muzulmán". Ez az első lépés, hogy átvegyék az európai normákat. (A három fia egy spanyol nőtől van, teljesen spanyol névvel, meg az anyjuk családi nevét vették fel.)
Na, jó ennyi OFF elég mára részemről.
ON

TilosazA (UK) 2014.10.02. 17:16:35

@Muscari: Kérnek igazolást, sőt mindenféle papírt. Tőlem még a magyar adókártyámat is elkérték volna.... ha nálam lett volna.

FutureFry 2014.10.02. 17:17:54

@osoma: "Irorszag idealis helyen van az olyan amerikai cegek szamara is, akik Europa fele kacsingatnak"
@fair city: "Mivel a cégeknek olyan kedvezményes az adórendszerm..."

Úgy tűnik egy kicsit túl kedvezményes már a rendszer:
www.theguardian.com/world/2014/sep/29/ireland-defends-tax-dealings-with-apple

És a "tax inversion" miatt főhadiszállásukat Írországba áthelyező cégek is a nagyító alá kerültek, most, hogy ez az adócsökkentő (adóelkerülő?) megoldás az amerikai politikai kampányok reflektorfényébe került. Pl:
online.wsj.com/articles/medtronics-tax-lesson-1407883241

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 17:19:18

@puhacica:
attól függ, mennyit ér ez neked. megéri -e, hogy kiugorj egy(két) napra, csak míg bejelentkezel.

2014.10.02. 17:22:40

@sodalisO [eng]: es ha szemelyivel lepsz be?

@tableno: erre a Marxra gondolsz, aki eleteben gyarban nem volt:
"British historian Paul Johnson,[32] in analyzing the "heartless lovers of humankind," gives examples of people - among them many intellectuals - who represented strong beliefs and ideas but had no intention of getting acquainted with them through personal experience. Karl Marx inherited considerable sums of money and never had less than two servants. He was a ruthless exploiter of his familiy and friends, among them the socialist philosopher Friedrich Engels. he "was unwilling to do any on-the-spot investigating himself," and he never visited a factory; he had to rely solely on written reports and other types of knowledge through intermediaries. "Lenchen [the family maid] was the only member of the working class that Marx ever knew at all well"; she became his mistress and gave birth to their child. Marx never paid her a cent and tried to persuade Engels to acknowledge the child as his."

Mr Long 2014.10.02. 17:30:39

@házelőtthinta: Nyehehehehe.... Kb 120 olyan tervezo van azorszagban, mint en. De legalabb 150 kellene. Akkor kinek veszem el a munkajat???

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.02. 17:32:08

"A berleti dijak az utobbi idoben elindultak felfele, csakugy, mint az ingatlanok arai. Ez annak koszonheto, hogy a kelta kistigris eledezik, 7% a novekedes jelenleg. "

ezt most olvastam. 5 év alatt összesen? Vagy hogy érted a 7 % ot?

Mr Long 2014.10.02. 17:35:56

@TilosazA (UK): utlevel es a leveluk kellett, amikor ott voltam. :) Lehet szimpatikus voltam a fickonak :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.02. 17:38:49

@Mr Long (UK):

Ha ennyire hiány van abból amit csinálsz akkor neked elvileg a piac mindenható szabályi szerint nagyon zsíros fizetést kéne adni, nem ilyen 25 ezer fontokat évente. Nem igaz? Most akkor hogy is van ez?

Mr Long 2014.10.02. 17:44:20

@házelőtthinta: En nem 25k-t keresek, az a belepo szint fris diplomaval NULLA tapasztalattal. Ellenben sajnos ez nem IT vagy bank igy nem szaladnak el az arak annyira. Bar senior szinten azert mar lehet szep hazat es autot venni, meg gyakran nyaralni. Mondjuk az igazi lovet a contractorok akasztjak, ott minimalis tapasztalattal £300rol indul a napidij 6-12 honapos szerzodesekkel.

Mr Long 2014.10.02. 17:45:01

@Mr Long (UK): persze contractorkent sem kell tobbet dolgozni 7.5 oranal naponta, vagy azt extraban fizetik.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.10.02. 17:45:15

@charlieharper: az ID cardon is rajta van a neved meg a születési adataid...légy biztos, hogy ez nem gond Angliában
..mikor fél év után hazamentem Skóciából valahogy" képben voltak a reptéren....megkérdezték, mit csináltam fél évig ?
miután a török nem jelentett be a nyilvántartásukban csak az szerepelt, hogy rendelkezem lakcímmel, NIno numberrel, bankszámlával, de sem bejelentett jövedelem, sem tax , sem pénzmozgás nem volt a számlámon....gondolom az utlevélkezelésnél valami lehetett a nevem mellett a megjegyzés rovatban....:-D
....mondtam, hogy barátoknál voltam, tekeregtem, felfedeztem Skóciát, mert egy saját tanulmányt készítek és ahhoz kellett anyag.
Jó utat kívántak!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.02. 17:51:39

@tanato: Az igaz. De az írásaiból üvölt a sértettség mivel a b kategóriás jogsival elvégezhető munkákat nem fizetik hülyére ott. Nem téged küldött el egyszer a náthásba az egyik bejegyzésében?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.02. 17:52:37

@adg [Au, Darwin]: ajánlom az egész blog elolvasását garantált a szórakozás. :)

wuaaa 2014.10.02. 18:01:01

@Zoole[uk]: "az meg ki az?:)"
Az egy olyan virtuális wannabe proletár forradalmár... :)

@diggerdriver: "El kell menni az egyik Diggerlandba ott lehet próbálkozni. Na. Kolléga?"
Diggerland? Jól hangzik.. :) Deeeehogy kolléga, csak tudni akartam milyen az. Jogsim is ilyen alapon lett mindenre. :)

M. Péter 2014.10.02. 18:15:17

@puhacica: A National Insurance Number nem jogosít munkavállalásra.

Mr Long 2014.10.02. 18:15:30

@TilosazA (UK): Egy haverom se erte el igy nem lehetett rendor. Meg rendorlanynak is pici volt :DDDDDDDDDDD

tanato 2014.10.02. 18:18:57

@flash.gordon: Dehogynem,én is megkaptam a magamét Gilda,Tilmir és Karina után.Na mindegy remélem folytatja itthon is majd a blogot,érdekelni fog a véleménye mondjuk egy évvel a hazaköltözése után.A hazaköltözők cikkei érdekelnek,a tegnapi is érdekes volt.Még a néhai Kacce cikkét is várom ,azt ígérte ír majd egyet a hazaköltözése utáni időkről néhány év hollandiai tartózkodása után.

kardio1 2014.10.02. 18:21:04

@tanato: Azok nem franciàk, hanem "mediterràn" bevàndorlok volnak, szinte bizonyosan, a dolog jellegét és a környéket elnézve.

puhacica 2014.10.02. 18:23:16

@M. Péter: de feltetele a munkavallalasnak, ugye? tehat ahhoz, hogy tisztan, hivatalosan dolgozhassak Angliaban, mindenkepp igenyelnem kell. jol tudom?

@Babette.: perpill semennyit. tobb mint felmillioval tartozik a ceg nekunk, raadasul ugy nez ki, leterdel a valto a kocsiban. :(

M. Péter 2014.10.02. 18:23:27

@Herr Géza: Még jobb, ha kiderül, hogy a jelenlegi állásodat hirdetik, mert ki fognak rúgni, csak még nem tudsz róla.

kardio1 2014.10.02. 18:25:07

@Hari Seldon 2: ritka az ilyen nagy méretû, benn a vàrosban. A miénk 105 m², jo helyen van, mi vagyunk az elsô bérlôk és 750€. A régebbi, dràgàbb rezsijü lakàsok bérleti dija fajlagosan (pl. m²-re szàmolva) kevesebb)

tanato 2014.10.02. 18:28:48

@kardio1: Én is valahogy így gondoltam.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.02. 18:33:40

@tanato: Véleménye a hazaköltözés után? Nagyobb magyar lesz mint Deák Ferenc és mindenkit csípőből le fog hülyézni és/vagy hazaárulózni, aki külföldre megy. Esetleg véget ér a gyerekellenessége azzal, hogy ginger füttyent egyet és teherbe esik tőle. Onnantól az lesz a hülye, akinek még nincs gyereke. :D

wuaaa 2014.10.02. 18:39:02

@Aye aye: Tudtommal eu/eøs állampolgárok számára nincs megállapítva mennyi ideig kell külföldön lenni hogy vissza lehessen jönni, ergo ahogy írod kompjegy, vonatjegy, stb. viszonylatban megoldható a 3 hónap (90 nap).
Ha valaki sok pénzzel jön, az is megoldható, 3.4.-es pont a linkben amit feljebb megtalálsz.
Amúgy az üzi is megjött.. :)

M. Péter 2014.10.02. 18:43:11

@puhacica: Ráérsz akkor, amikor munkát találsz.

tanato 2014.10.02. 18:48:18

@flash.gordon: Ez is egy lehetséges forgatókönyv,na térjünk vissza rá két év múlva ha megérjük.

Mr Long 2014.10.02. 18:50:18

Arrol nem vokt szo, hogy az irdknek azt van-e fuggonyuk!

M. Péter 2014.10.02. 19:00:49

@McZozo: Nem egészen, mert a szabad mozgás egy nagyobb szerződés része, és az nem lehet a szerződésnek csak egy részét felmondani. A népszavazás arra kötelezte a kormányt, hogy 3 éven belül hozzon törvényt ebben az ügyben. Majd meglátjuk, hogy mi történik. Közben Svájcot kizárták az Erasmusból és a kutatási támogatásokból, az École Polytechnique Fédérale de Lausanne és az Eidgenössische Technische Hochschule Zürich sok pénzt buktak.

Aye aye 2014.10.02. 19:08:48

@wuaaa [nor]: Köszi!
Na ez a "sok pénzzel jön, akkor beléphet akkor is, ha nincs munkája" téma a másik, mindjárt végigrágom, amit belinkeltél, (már elkezdtem olvasni, qnagyon kedvemre való a fogalmazása... :))) hátha abban is benne van.
Ugyanis az udi-n kétféle bejegyzés van ezzel kapcsolatban: az egyiken nincs megszabva összeg, így feltételeztem, hogy pl 1-1,5 évnyi fedezettel beengednek az országba, de ma találtam egy másik infót, mely szerint a minimum az 1 mio NOK, ez esetben viszont akkor mégiscsak munkát kell találnunk előbb. Tehát valamelyikünk kiköltözik, de a 3 hónap nem biztos, hogy elég lesz, ezért kérdeztem a fentit.

Aye aye 2014.10.02. 19:16:40

@wuaaa [nor]: No, ebben sincs konkrét limit meghatározva. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 19:18:19

@blackhair-lady: Most hétfőn kezdtem el egy intenzív tanfolyamot (5*5 óra hetente). Durva. Igen, olasz után nehéznek érzem. Nagyon bizonytalan vagyok a kiejtésben, ilyen az olasz tanulása során sosem volt. Nem vagyok teljesen kezdő, de nagyon meg kellett erőltetnem magam, hogy igazán meg akarjak tanulni angolul, annyira nem szeretem. Ugyanakkor meg borzasztó hátrányban vagyok az angol-nemtudásom miatt. Részben a munka miatt kell, de ez bonyolult, a pozícióm bizonytalan, még lógok a levegőben. Az első gyakorlatomat jövő szerdán tartom, az első óráimat jövő pénteken :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 19:20:36

@TilosazA (UK): Sajnos már én sem vonhatom kérdőre a nagyszülőket...bár én csak jót örököltem tőlük...(most szomorkodom.)

nbernadett 2014.10.02. 19:23:14

Nem tudom miért gondolja még mindig mindenki azt, hogy ír jogsival olcsóbb a biztosítás. HÜLYESÉG! A biztosítónál mondták. Városi legenda. Régen lehet így volt de ma már tökmindegy.

Muscari 2014.10.02. 19:38:04

@puhacica: nem, az nem jo, hivatalos papir kell, számla, bankszalmakivonat vagy bérleti szerződés.

Azon kivul tényleg, mi van, ha regisztralnak a határon, akkor bukta az egesz. Az a legjobb, ha mar kint vagy es van a kezedben egy bérleti szerződés.

Szerintem ne parazz, amig uniós tagok, nem korlatozhatjak a bevandorlast. Ket eved meg biztosan van.

Muscari 2014.10.02. 19:45:50

@charlieharper: ez nagyon durva, nem is hallottam meg rola. Es belole faragtak peldakepet a munkásosztály számára. Hahaha!

osoma 2014.10.02. 19:46:59

@nbernadett: Akkor majd szólok az AVIVA ügyintézőknek, hogy nálad tájékozódjanak a díjaikról, mert ők nem jól tudják. Jelenleg több, mint 400 eurót fizetünk évente EU jogsival. Megkérdeztem őket, hivatalos választ kaptam, ha becseréljük írre, majdnem fele lesz a tarifa. Egyébként ha mindegy lenne, hogy EU jogsi vagy ír, akkor nem lenne külön választható az online kalkulátorokban sem. :)

puhacica 2014.10.02. 19:47:34

@M. Péter: @Muscari: ok, koszi, akkor nem ugralok. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.02. 19:48:16

Na kellett nekem ilyet írni, hogy linkedinen releváns ajánlatokat kapok. Erre ma jön egy csaj nálam munkát keresni. LOL

qkuc 2014.10.02. 19:55:45

@TilosazA (UK): Szép jövőkép, de vállalom a kihívást, :D.

2014.10.02. 19:56:07

@Zka: És adtál neki munkát? :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.02. 19:58:53

@Philosoraptor: hát szó se róla, jó csaj, de Jereván kicsit messze van :D

TilosazA (UK) 2014.10.02. 20:01:05

@qkuc: Nekem a graffitik tetszenek a legjobban. :)

qkuc 2014.10.02. 20:02:44

@TilosazA (UK): A kanadai póló sem rossz, :D.

nbernadett 2014.10.02. 20:06:45

@osoma:
Nem vitatkozom, felesleges. Nekünk az FBD-nél azt mondták teljesen mindegy a jogosítvány, mivel az EU-ban vagyunk.

osoma 2014.10.02. 20:10:53

@nbernadett: Lehet, hogy biztosítótól függ. Ha a biztosító nem mondta volna, hogy csökken a díj, én sem költenék rá 110 eurót feleslegesen, hogy lecseréljem a jogsikat.

TilosazA (UK) 2014.10.02. 20:15:59

@qkuc: Mikor mész Kanadába? Melyik részére?

Hari Seldon 2 2014.10.02. 20:16:17

@kardio1:
Nálatok kettő gyerek van?
Viszont úgy látszik, akkor nagyjából hasonló nálatok is a bérlakás árszínvonal.

nbernadett 2014.10.02. 20:26:04

@osoma:
A Te pénzed, Te tudod. Nekünk elismerték a magyar B10+ bónuszt és valami huszonpár eurót fizetek havonta a kocsira, magyar jogsival :-)

Mrs. Clayton 2014.10.02. 20:30:08

@Muscari: majusban nem kellett lakcimigazolas, hanem azt kellett igazolni, hogy van munkaja, tehat vagy egy szerzodest vagy egy munkaajanlatot kellett bemutatni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 20:37:03

@Jess G:
Májusban nem kellet semmi munkaszerződést bemutatni.

qkuc 2014.10.02. 20:59:00

@TilosazA (UK): Ó, még nem tudom, :). Egyelőre megvárom az új bevándorlási rendszer élesedését, de a kanadai urak tanácsa alapján Vancouver (vagy Toronto), ha találok állást, :). Még itthon szeretnék két vizsgán túlesni, ami feldobná az önéletrajzom, :).

2014.10.02. 21:02:16

@Hari Seldon 2: nalatok nagyon olcso a haz es a telek. Mi is erosen gondolkodjnk egy francia videki hazon. Evekig Spanyolo volt a befuto, de az idetlen tovenyeik miatt letettunk rola. Nalatok meg bagoert van videki vityilo.
@M. Péter: valahogy szegeny Svajc majd potolja a penzt.

Hari Seldon 2 2014.10.02. 21:06:34

@charlieharper:
Melyik részén? Mert ugye, elég változatos az ország.

Sütemény1975 2014.10.02. 21:19:12

@diggerdriver: milyen valto? :)
kerlek ez full automata! :)

eddie1977 2014.10.02. 21:22:13

Tisztelt Határátkelő!

Kérem, hogy ezt a hozzászólásomat tegye ki a blogjára.

Az összes hozzászólónak címezve.

A blogom nyilvános, így bárki számára olvasható a „vergődésem”. Mindenkinek lehet véleménye arról, hogy miben és mekkorát hibáztam. Szapulni és anyázni is lehet engem, mert bírom.

Egy valamire azonban mindenkit megkérnék, kiváltképp a flash.gordon nevű felhasználót, akit a saját blogomról már kitiltottam.

Gingert hagyják békén! Ő nem ártott senkinek, hozzászólást is csak egy-két alkalommal írt itt, a Határátkelő blogon, mellesleg azokban sem volt semmi kivetnivaló.

Nem hinném, hogy elegáns dolog a háta mögött megjegyzéseket tenni rá, kiváltképp a gyermekvállalás témában, ami egyébként is mindenkinek a legbelsőbb magánügye.

Remélem, hogy az olvasók megértik, miért fordulok hozzájuk ezzel a kéréssel, és a jövőben képesek lesznek tiszteletben tartani a másik ember méltóságát.

Határátkelővel korábban már megállapodtam abban, hogy békén hagyjuk egymást, és én ehhez a mai napig tartom magam.

Még egyszer megkérek mindenkit, hogy a gúnyos, lenéző, Gingert is érintő sértegető megjegyzéseiket tartsák meg maguknak!

Megértésüket előre is köszönöm!

Mindenkinek boldog életet kívánok!

Eddie

Határátkelő 2014.10.02. 21:25:37

@eddie1977: Igaza van Eddie-nek, ez tényleg nem elegáns, úgyhogy megkérnék mindenkit, hogy ne ezen a blogon beszéljetek ki olyanokat, akik nincsenek itt, ráadásul közös megállapodás alapján.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.02. 21:27:57

@Aye aye: @wuaaa [nor]: Bocs, hogy belevau, de lehet, hogy segit.
Sväjcban ugy van, hogy egy naptäri évben lehet maximum 3honapot mindenféle engedély nélkül tartozkodni. A hivatalban a néni megsugta, hogy mivel nincs ellenörzés, pecsételés a hatäron, ezért csak akkor jelentsük be a tartozkodäst, amikor mär munka is van. Mivel attol az idöponttol kezdve kötelezöen kell a helyi eü-t tämogatni. Addig meg okés az Europai Egészségbiztositäsi Kärtya is. Ez ugye akkor jätszhato, ha van hol lakni. Ha viszont elkérik a hatäron az utlevelet, és beszkennelik, akkor azt a rendszer belépésnek regiszträlja. (Német hatär közelében élek, volt hogy a sväjci hatäron kértek utlevelet, és a redszerben ugye benne van, hogy van érvényes tartozkodäsi engedélyem.)

Sütemény1975 2014.10.02. 21:28:16

@Babette.: hollywood-i filmeket csont nelkul megertek. az angoloknal mar szokott problema lenni. egyszer probaltam felirat nelkul ir filmet megnezni. nem sikerult :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.02. 21:37:02

@Sütemény1975: ez egy x aktak resz volt. egy bbc- meg ki tudom venni a szavakat, aztan ott jon a feladat, h megertesem, de ebben csak zart szaju bugyborgast hallottam:D

SzZoole 2014.10.02. 21:38:26

@diggerdriver: en emlekszem.
Van kalap nincs kalap,van kalap nincs kalap:))))
De hivtuk fityma csattogtatasnak is:)))))))))))))))))))))

Muscari 2014.10.02. 21:39:09

@zöldeketbeszélek: ugy örülök neked, holnap írok emailt ha nem leszek nagyon kipurcanva.

Sütemény1975 2014.10.02. 21:39:30

@Hari Seldon 2: a hideg kiraz a kommentjeidtol. mobilon nem tudlak sajnos szurni.

Hari Seldon 2 2014.10.02. 21:43:35

@Sütemény1975:
Mi a bajod Zidane-al?
Tök jó fej...

Muscari 2014.10.02. 21:44:08

@Mme Seldon: szia. Semmi komoly, csak a lanyom 18 éves es 150cm.En is kicsi vagyok, de nem ennyire. A gyerekorvos azt mondta minden oké, és hogy ez csak genetikai.
Az lenne a kérdésem, hogy szoktak növekedési hormont adni annak, akinek kevés termelődik, vagy nem avatkoznak be? Meg se vizsgálták egyébként, és már csak elméleti szinten érdekel a dolog.

Sütemény1975 2014.10.02. 21:46:18

@diggerdriver: friss kamionos vagyok a magam rovidke 3 evevel, ugyhogy nem. csak automatat vezettem.

2014.10.02. 21:46:33

@Mme Seldon: keresztezte egymast az emailunk. En is irtam neked az emailedre, amin itt vagy regisztralva

@Hari Seldon 2: Bretagne

@diggerdriver: akartam mar reg kerdezni. Mindig K-europaiakrol irsz epitkezesek kapcsan. De csak roman es albanokrol irsz. Nem talakozol lengyel, szlovak es balti tomeggel az epitoiparban?

Muscari 2014.10.02. 21:48:16

@Jess G: ez nagyon erdekes. Decemberben meg lakcimigazolast kértek, a fiamnak nem volt munkája.

Az is lehet, hogy az ügyintézotol függ? Mert ugy nez ki ahányan vagyunk annyi tapasztalat.

Sütemény1975 2014.10.02. 21:48:32

@Babette.:x atkakat angol felirattal neztem, ugy is van meg dvd-n. ahhoz nem artott, mert amit Scully neha hablatyolt, az nekem se jott at :)

Mme Seldon 2014.10.02. 21:53:29

@charlieharper:
egyelőre nem kaptam meg (vagy csak nem találom, charlieharper-re keressek?) el tudnád küldeni még egyszer?
A középiskolai levelezőtársam Bretagne-ból származik, voltam is náluk gimnazista koromban, most már jó ideje Párizsban él :)

Muscari 2014.10.02. 21:55:07

@Sütemény1975: ezzel a kommenttel konkrétan mi bajod van? Meg úgy egyébként, szerintem Hari tok jó fej. Néhány dologról sarkos kicsit a velemenye, de ennyi bele kell hogy férjen.

En igen rikan szűrők valakit, akit kéne az hal Istennek ritkán jon. Hintat meg csak atgorgetem. Tedd te is ezt, ha valakit nem akarsz olvasni.

Chamroe 2014.10.02. 21:56:11

@Naschkatze (Mostindien / CH): Köszi a linket, nagyon elgondolkodtató képek.

osoma 2014.10.02. 21:59:30

@nbernadett: A bónuszt nekünk is elismerték, kettőnkre négyszáz X euró a full comprehensive biztosítás - mert ugye attól is függ az összeg, hogy third party vagy comprehensive, kik vannak a biztosításon, mint named driverek, a lakcímről nem is beszélve, stb. Rákérdeztem, ezt mondták. Ha ír a jogsi, kevesebb a díj. Nem mondhatok mást, ha egy biztosítós ezt mondta nekem. Mint említettem, simán lehet, hogy biztosító függő a dolog. Egyébként a jogsit megéri becserélni akkor is, ha nem változik a díj. Innen ugye nem fogok rohangálni Magyarországra, ha lejár. Úgy tudom, hogy itt nem is kerül annyiba meghosszabbítani és sokkal több ideig érvényes. De ebben nem vagyok biztos, UK információm van csak. Haveromnak 20 évre adták a jogsit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.02. 22:00:44

@charlieharper:
De igen de közel nem olyan jelentős az arányuk mint a románoknak és albánoknak.
Ha Kelet Európát 100%-nak veszem akkor 50%román 20% albán és 25% lengyel, litván, moldáv 5% lett, ukrán.
A románok fele a moldovai részről jött 20% Erdélyből a többi egyéb részéről az országnak.
Az albánok negyede koszovói albán. Itt nincs különbség közöttük.
Ha albánokkal dolgozok azok utána nem eresztenek. Akkor azon a helyen végig velük vagyok.
Ez csak az én nem hivatalos becslésem az arányokra.

Mme Seldon 2014.10.02. 22:02:23

@Muscari:
Ha már gyerekkorban (még a növekedési periódusban) kiderül, hogy GH (növekedési hormon)-hiányos, lehet adni növekedési hormont, de a növekedési hormon-hiánynak egyéb tünetei is lehetnek. (idézet: "A növekedési hormon legszembetűnőbb tünete a kortársaktól való növekedési elmaradás. Emellett a gyermekek babaarcúak, pocakjuk elődomborodó és testszerte fokozott zsírpárna képződés figyelhető meg. Gyakran csak többszöri rákérdezésre derül fény arra, hogy újszülöttkorban visszatérően mértek alacsonyabb vércukorértékeket.").
A növekedési hormont felnőttkorban -növekedési céllal -már nem érdemes adni.
Itt egy link: www.medikids.hu/a-novekedes-elmaradas-gyerekkorban-es-annak-kezelese/
Remélem, a lányodat nem zavarja a magassága és boldog élete lesz "kicsiként" is. :)

blackhairlady 2014.10.02. 22:04:56

@zöldeketbeszélek: Sok sikert a nyelvtanulasban es az oktatasban is:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.02. 22:05:38

@Muscari: Nagyon aranyos vagy, de majd privátban árnyalom a dolgot...nem annyira happy, mint látszik :(.

blackhairlady 2014.10.02. 22:20:05

@zöldeketbeszélek: Es tudsz uszni? Vagy hajlando vagy megtanulni?:)

kardio1 2014.10.02. 22:21:35

@Hari Seldon 2: A kabilok nem is arabok, hanem külön nép, a berberekkel rokonok, azt jiszem. Es eleve joval kevésbé vallàsosak is.
A mi vidékünkön sok a harki (az algériai hàborù alatt a francia oldalon harcolt arabok).
Az arab probléma azért komplex, mert sok, egészen jol beilleszkedett arab szülôktôl szàrmazo fiatal radikalizàlodik. Szoval az àltalad vàzolt beolvadàsi folyamat ellentétes irànyba is mûködik.

kardio1 2014.10.02. 22:33:42

@Hari Seldon 2: Igen 2. A mi bérleti dijunk itt a dràgàbbak közé tartozik.

kardio1 2014.10.02. 22:36:56

@Hari Seldon 2: Szerintem délnyugaton! :) Esetleg délkelet, de az nem olyan jo vidék :)) Lotharingia nem jàtszik, mert hideg és mert csak erôket lehet làtni az A4-esen Pàrizs felé... : D

kardio1 2014.10.02. 22:40:41

@charlieharper: Bretagne sem rossz! Ezek szerint marandsz Britanniànàl, mindegy, hogy kicsi vagy nagy?

wuaaa 2014.10.02. 22:41:19

@Aye aye: Bocsi de dolgozok, nem volt lehetőségem tovább érdemben kommentelni, majd utánanézek hogy mennyi az az annyi, de szerintem egyszerűbb az alibi-kompjegy vonal ha valami..
Nem tudom kérdeztem-e már, hogy milyen területen fogsz munkát keresni?

wuaaa 2014.10.02. 22:44:52

@Sütemény1975: "friss kamionos vagyok a magam rovidke 3 evevel, ugyhogy nem. csak automatat vezettem"

Hát akkor te kamionosok között olyan vagy, mint zenészek közt a dobos... :D

arsenal71 2014.10.02. 22:54:32

@micsoda?: Mi nem az alföldről jöttünk, és előtte bejártuk Európát. Van összehasonlítási alapunk. Írország gyönyörű. Szinte minden hét végén kirándulunk, mert nem lehet betelni a Smaragd szigettel. Hihetetlenül jól érezzük magunkat, és nagyon hamar otthonra leltünk. Most már véglegesítettük. Életünk legjobb döntése volt Írország. :)

DieNanny CH 2014.10.02. 22:57:02

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Tegyük fel, hogy beszkennelik belépésnél, de kilépésnél nem. Mondjuk turistáskodtam 2 hétig. Ha megyek 4 hónap múlva újra, esetleg nem szkennelik - mert a vonaton nekem szinte mindig csak megnézik, vagy annyi sem -, aztán mikor ki akarok menni, megint szkennelik, és hoppá! Ott az van, hogy 5 hónapja léptem be... Viszont egy újra ki- és belépést nem regisztráltak.
Na, ilyenkor mi van?

2014.10.02. 23:00:27

@arsenal71: Tutira jól érzitek magatokat? Biztosan nem vetítesz? ;)

DieNanny CH 2014.10.02. 23:01:47

@Muscari:

Talán vigasztal a dolog, hogy ez a színésznő 19 éves, és 155 cm magas.
www.imdb.com/name/nm2028116/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.02. 23:20:01

@DieNanny [SZ,CH]: Semmi :-)
Ez csak akkor "érdekes", ha munkät akar vällalni / tartozkodäsi engedély kell. Mert akkor kell bemondani, hogy mikor jöttél be az orszägba. Aztän, hogy ezt ellenörzik-e, és ha igen hogyan, azt nem tudom. De pl ha lejär a tartozkodäsi engedélyed, és nem hagyod el az orszägot, akkor 3honap mulva jön 1levél az idegenrendészettöl, hogy van 1heted elhagyni az orszägot. A levél alja perforält, azt a hatäron letépik, lepecsételik és visszaküldik az ott megadott cimre, hogy tényleg elhagytad az orszägot. Abban az évben legälisan mär turistaként nem jöhetsz be. Nälam a lötéri kutyät nem érdekelte, hogy megvan a következö szerzödésem, és "csak" värnom kell a kezdésig. Haza (vagy ahovä akartam) kellett mennem, és csak az ujabb munkavällaloi vizummal jöhettem be ujra. Manapsäg mär lazäbb az ellenörzés, de bärhol, bärmikor kérhetik a parirjaidat. Öcsémtöl Zürich belvärosäban kérték pär honapja ugy, hogy bicajjal volt, megällitottäk, odaadta a tartozkodäsi engedélyét, és amig a központ ellenörizte, hogy valodi-e, addig kedélyesen elbeszélgetett a rend öreivel. (Megdicsérték, hogy milyen jol beszél németül. :-) )
Mondom, minden csak akkor szämit, ha valaki legälisan szeretne munkät vällalni. ;-)

rumitom 2014.10.02. 23:58:27

@La Pantera: nem panaszkodom a helyre, bar a parkolast kicsit huzosnak tartom. A jobb helyek 1200 euronal kezdodnek...

rumitom 2014.10.03. 01:53:57

@M. Péter: ez nem olyan egyeetelmu. Volt (kb egy honapja) hogy kerestem embert es a barataik hivtak hogy a te allasodra kerestek meg. Kerdeztem a project directort h vmirol tudnom kene e, kiderult az altalam keesett szemelyt nem sikerult a hrnek belonie

rumitom 2014.10.03. 02:03:09

@Mr Long (UK): 300/ napert inkabb mallorcan logatom a labam es a fulem botjat sem mozgatom. A szakemberhiany valoban redicilously elkenyelmesiti az embert, kulonosen itben

montroyal ( CAN qc) 2014.10.03. 03:13:57

@tanato: megeroszakoltak-a-76-eves-not.html

3x .. mert o nyugdijas es raer ... sot azota is nyitva hagyja az ablakot ..

Muscari 2014.10.03. 05:54:56

köszi szépen a választ, nála az említett tünetek egyike sem jelentkezett és már megbékélt a "magsságával". Azért aggódik csak, hogy ha terhes lesz majd, akkor elfér-e benne a baba.

Muscari 2014.10.03. 05:56:20

@Mme Seldon: az előző kommentem neked akart menni.

Muscari 2014.10.03. 06:05:01

@kardio1: itt is sokszor a második generációs bevándorlókkal van a baj. Valószínűleg identitászavarban szenvednek, úgy érzik, hogy nem tartoznak ide, ők mentek el harcolni az IS oldalan is.

Azt hiszem az okok kiderítése szép kis feladat lesz a társadalomtudósoknak.

Muscari 2014.10.03. 06:06:33

@DieNanny [SZ,CH]: köszi, bár én lennék megint 19 éves...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.03. 06:34:49

@blackhair-lady: Bocsi, hogy csak most, beájultam a gyerek mellé :))). Na igen, úsztam én már abban a mély vízben kb. 5 éve, vendégelőadóként, de azért az más, amikor nem csak beugrasz egy-két órára, hanem ott vagy, elérhető és számon kérhető vagy :). De igazából szeretem csinálni. Ha minden jól alakul (kopp-kopp-kopp), megpályázok valamilyen rövid időtartamú ösztöndíjat mondjuk jövőre, mert különben az életben nem fogok angolul megszólalni. Rettenetesen gátlásos vagyok, ha idegen nyelven kell beszélnem.

DieNanny CH 2014.10.03. 08:06:01

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Köszi, ilyeneket nem tudtam. (Bár engem nem érint.)
Úgy tavalyelőtt jöttem az éjszakai vonattal, az ülősben (azért lényeges, mert szinte csak itt van igazolványellenőrzés.)
Jött a svájci határőr, és egy magyar pasi csak a Bewilligungot adta oda, a határőr meg sem nézte, hanem adta vissza, hogy hát neki nem ez kell. Erre ez a pasi elkezdett vele vitatkozni, hogy minek akarja látni az útlevelét? Mi, a többi 5 utas, idősebbek lévén - vagyis még átéltük az olyan határátkeléseket, hogy: néma csend, mozdulatlan ülés stb -, visszafojtott lélegzettel vártunk, mert nem tudtuk, ezt a közjátékot az őr rajtunk fogja-e "megbosszulni."
Aztán ez a férfi odaadta a személyijét, de minden rendben volt vele...

Aye aye 2014.10.03. 08:06:28

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Köszi, igen ez jó ötlet, hogy a bejelentkezést csak akkor ejtsük meg, ha már van munka - kivéva, ha már ők "bejelentkeztettek" :) Azt hiszem Norvégiában nincs ilyen 3 hó/év limit. Furcsa is az egész. Aki pl a munkája miatt kétlaki életet él, az mit csinál Svájcban? Bejelentkezik oda is?? :))) tudtommal két helyre nem lehet, vagy igen?

DieNanny CH 2014.10.03. 08:09:47

@zöldeketbeszélek:

Ez a gátlásosság elmúlik majd idővel.
Gyakorolj először tükör előtt - eleinte, ha nincs otthon senki -, jó sokat. Aztán gyereknek, férjnek mondj fel/el dolgokat idegen nyelven (tudom, mivel iskolába jársz, ott eleve meg kell szólalni...), és bele fogsz szokni.
Sok sikert kívánok!

Aye aye 2014.10.03. 08:16:20

@wuaaa [nor]: Munka ügyben, szerintem amíg nem folyékony a norvégom, bármi, ami szembejön - de az is lehet, hogy a férjemből fogunk élni, ha ő talál vmit közgazdász vonalon, ami kb elég a megélhetésre, a többit meg kipótoljuk a tartalékból. A két gyerek mellett lehet, h jobb ha én otthon vagyok vagy max részmunkám van, mert a napközi/ovi többet elvinne, mint, amit én hoznék + szerintem a gyerekeket megviselni, ha egyik pillanatról a másikra egész nap egy teljesen idegen környezetben lennének. Eltelik pár hét és úgyis kérni fogják, hogy hadd maradjanak benn a töbiekkel :)))

Mr Long 2014.10.03. 09:33:05

@rumitom: Sajnos en allami megrendelesre dolgozom, ez nem IT vagy bank :S

Mr Long 2014.10.03. 09:39:09

@rumitom: Arra probaltam ravilagitani Hintanak (bar mar meggyozodesem, hogy troll), hogy nem kell atomtudosnak lenni, hogy normalisan megeljen az ember. Igaz lakast/hazat ebbol a penzbol is csak hitellel vesz az ember, meg meg keves egy uj ferrarihoz (nem mintha kellene, olaszok ne tervezzenek autokat...), de kenyelmes eletet biztosit, megszakadas nelkul. Ehez nem kell mas, mint egy diploma es tapasztalat.

Mr Long 2014.10.03. 09:39:55

@Mr Long (UK): Bocs, diploma sem kell hozza, eleg egy HNC/HND es par extra ev tapasztalat. Szoval o is elerhetne.

Hari Seldon 2 2014.10.03. 09:57:33

@kardio1:
Igen, ebben igazad van.
Vannak lecsúszó fiatalok, és miután saját magát nem jó hibáztatni senkinek :-) , ezért "kitalálják", hogy mi a "megoldás", viszont a többségi arabok, látják azt, hogy leginkább a lúzerek "találják meg a helyes utat", ezért a normálisabbjának egyre kevésbé lesz szimpatikus.
Megoldás, leginkább a gettók felszámolása lenne. Amennyire én látom, akik a városban élnek eléggé igyekeznek.
Meséltem már, hogy itt nincs kivétel, a muzulmán gyereknek is kell "rajzolni" mikulást, húsvéti nyuszit.
Ilyen és hasonló módon azoknál akik nem gettóben nőnek fel, a szokásaikba beépülnek a keresztény szokások. Pár generáció után meg a teljes adaptáció.
Mondjuk én kisvárosba lakom(tam), itt nincs igazán gettó, és az utcán nem nagyon látni ilyen fiatalokat.

Igen, tudom, hogy a kabilok egy berber törzs, talán a legjelentősebb most is Algériában.
Egyébként ott egy időben megint előtérbe került a kabil arab ellentét, ezért az ottani kabiliában demonstratívan inkább használták a franciát mint az arabot.

A harkik meg eleve lojálisak voltak a francia államhoz, ez eleve ad nekik egy meghatározott identitást. Nekik is meg a gyerekeiknek is. Ez egy köztes állapot, a gyerekeik vagy "visszaesnek", vagy "továbbmennek".
Ezekre mondtam, hogy most egy folyamat közepén vagyunk (mint mindig) de ezt mondjuk 20 év múlva lehet majd látni, hogy merre halad. Mondom, én optimista vagyok.

Hari Seldon 2 2014.10.03. 09:58:59

@kardio1:
Elmész ám! Te, te déli!
(most ezt nagy sértésnek szántam! :-)

arsenal71 2014.10.03. 10:03:44

@Philosoraptor: Mi lenne az értelme?
Persze nekünk relatív könnyű volt, biztos állásra jött a feleségem, mint magas beosztású orvos. De ez abban mindegy, hogy itt működnek a dolgok. Szeretnek és megbecsülnek minket.
Ha van állásod, három év tényleg elég, hogy rendbe szed magad.
Legmerészebb álmainkat is túlszárnyalta az élet.
Itt van egy kicsi, húsz fős magyar társaság. Egyik sem akar hazamenni. Tény, hogy mindenkinek jó szakmája és állása van. Orvosok, programozók. Öreg vagyok már a lódításhoz. Évente három-négy barátunkat fogadjuk vendégségbe. Hamar buknék, ha Háry Jánost játszanék. De miért is játszanám?

arsenal71 2014.10.03. 10:10:39

@nbernadett: Melyik biztosítónál vagy?

kardio1 2014.10.03. 12:14:50

@Hari Seldon 2: örülök, hogy ilyen optimista vagy!
Ami az harkikat illeti, a fô probléma, hogy sokan nem tudtak franciàul, még ott Algériàban. ide kellett menekülniük a hàborù utàn, de nem ez a hazàjuk. Es az ô gyermekeik ilyen köztes àllapotban nôttek fel. Na, ôbelôlük lesznek aztàn a radikàlisok.
Ami egyébként az iskolàt illeti, itt forditott jelenséget làtok. A mi iskolànk elvileg katolikus lenne, de mivel muzulmànok is jàratjàk ide a gyerekeiket, az ô érzékenységükre valo tekintettel ebbôl szinte semmi sem làtszik. Szerintem az àllami iskola legyen semleges, de egy, nevében katolikus iskola ne csak a nevében legyen az. nem kötelezô ide mindenkit felvenni, aki csak azért jön, mert az iskola jo szinvonalù.
Na de mit is vàrok, ha az egyik gyerek osztàlyfônöke Front de Gauche szimpatizàns...:(

Hari Seldon 2 2014.10.03. 14:43:15

@kardio1:
A lányok is egy katolikus iskolához tartozó óvodába járnak. Akkor tudtuk meg, amikor bementünk megírni a jelentkezési lapot.
Döbbenten vettük észre, hogy fel van téve a kérdés, hogy engedélyezi, hogy részt vegyen stb stb... gyorsan beírtuk, hogy nem.
Aztán kiderült, hogy csak az iskolánál van ilyen kérdés, az óvodában még nincs. :-)

Nem tudom, nálunk még Forbachban az óvodában a muzulmán gyerekek is ugyanazt csinálták mint a helyiek, mindenféle mikulás ragasztás, nyuszi rajzolás, stb... A kórházba a mikulás ünnepségre behívták a muzulmán gyerekeket is, ők teljes természetességgel örültek a nagy piros ajándékának, ahogy a szüleik is.
Hasonló helyzetben muzulmán országban én biztos nem mennék el/kerülném az ilyen vallással összeköthető eseményeket. Szóval részükről ez egy oldódás.
Másik eset, amit biztos már írtam, a fejkendős lány ahogy beért a bölcsőde kapuján vette le a fejkendőt. Magyarul elindult egy adaptációs úton.
Mindig úgy vagyok vele, én hogyan érezném magam egy olyan országban ahol ők vannak többségben. Hogyan tudnék alkalmazkodni? Válasz, természetesen sehogy. (épp ezért becsülöm azt, aki legalább megindult a civilizációba)

Várható, hogy a harkik gyerekei most identitási válságban vannak. Apjuk "áruló", ezért nekik "kompenzálni" kell.

Szóval lényegileg, itt a kisvárosi szintet érzékelve én optimista vagyok. (nagyvárosban valószínűleg más helyzet) Szerintem továbbra is az a legfontosabb ott, hogy a gettókat felszámolják. Így csökken a muzulmán kohéziós hatás.

www.washingtonpost.com/blogs/monkey-cage/wp/2014/07/22/some-good-news-about-muslims-in-europe/

kardio1 2014.10.03. 15:07:54

@Hari Seldon 2: A "gettok" ùgy alakultak ki, hogy az HLM-ek, meg az olcso környék vonzza ôket együvé. En azért nem szeretnék olyan környéken lakni, ahol sok a maghrebin. Magyarorszàgon sem felkapottak az indiaiak àltal lakott települések.

wuaaa 2014.10.03. 19:27:50

@Aye aye: "....amíg nem folyékony a norvégom.."

Ehhez azért kelleni fog pár év, főleg úgy, hogy együtt lesz a család és állandóan magyarul fogtok beszélni. Előnyök/hátrányok, ugye..

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.03. 20:48:43

@DieNanny [SZ,CH]: Nekem az elején mindig kérték a tartozkodäsi engedélyem is az utlevél mellé amikor beutaztam. Aztän egyszer összeszedtem a bätorsägom, és megkérdeztem az egyik kedves bäcsitol, hogy miért kérik el mindig. A välasz a viläg legegyszerübb välasza volt. Azért, mert benne van az utlevelemben a munkavällaloi vizum. :-))) Azota ugye ez mär megszünt, meg mäsik utlevelem is van. ;-)
@Aye aye: Van valami olyasmi, hogy ott van a tartozkodäsi helyed, ahol 180napnäl többet vagy 1évben. ;-) Erröl amugy én nem nagyon tudok nyilatkozni, mert én ällando lakos vagyok. De szerintem mindenki oda jelentkezik be, ahol jobban tud adozni, nem? Vagy nem ezt értetted a 2laki életen?
@Muscari: Itt pl az egyik legnagyobb baj az albänokkal van. (Bocs Jani haverja és haverjané) Ez nem azt jelenti, hogy CSAK velük van a baj. A szülök ältaläban keményen dolgoznak, a gyerekek jol beszélik a helyi dialektust, viszont nem nagyon szeretnék alkalmazni öket, mert: A csalädban erös a hierarchia. = Az van amit apu mond. És a sväjcinak qrvära nincs kedve apuval vitatkozni, mert... a läny éppen honaptol nem fog jönni többé, mert férjhezadtäk. Vagy mert megy äruföltöltönek, nincs flancos tanuläs. A fiuk sokszor fuszträltak az otthoni elnyomäs miatt, és ez agresszioba torkollik. És innen nagyon nehéz kitörni. Egyesével megy, és ha nem akarjäk, hogy a többiek visszahuzzäk öket, akkor kväzi meg kell tagadniuk a sajät népcsoportjukat. (Ismerös, ugye?) A legnagyobb baj az az, hogy "nem engedik" öket kitörni, és ez az iskoläban kezdödik. Még mielött fölhäborodna valaki! Mindenki ismer joravalo, derék, szorgos albänokat, akik nem olyanok, mint... Viszont a nagy többségnek azokkal van bajuk, akik gettosodnak, ugy viselkednek, mintha otthon lennének (märmint ott, lent délen). Szerintem mindenütt ugyanaz a baj, ugyanazokkal van a baj. És ugye az emberi alaptermészet az, hogy a "mäst" (a normätol eltéröt) tüzzel-vassal probälja irtani.

DieNanny CH 2014.10.03. 21:37:01

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Aháá, hát, én eddig csak személyivel jöttem... Útlevéllel egyszer sem.

i got my (törölt) 2014.10.03. 23:05:52

az tényleg igaz, hogy 10 évnél kevesebb nyugdíjszerző idő esetén elveszik az egész? eddig úgy tudtam, hogy összeadódik, bárhol az eu-ban dolgozik valaki.

osoma 2014.10.07. 16:42:10

@i got my: Szia. Csak veletelnul tevedtem erre megint, ha nekem cimezted volna a kommentet, kaptam volna rola ertesitest.
Nos a munkaban toltott ido osszeadodik, de gondolom az orszagfuggo, hogy a befizetett jarulekok alapjan folyositanak-e nyugdijat. Itt Irorszagban ha valaki nem toltott el 10 evet, az nem kap. A szabalyokbol:

"You need to:
1.Have paid social insurance contributions before a certain age
2.Have a certain number of social insurance contributions paid and
3.Have a certain average number over the years since you first started to pay"

"If you reach pension age on or after April 6 2012, you need to have 520 full-rate contributions (10 years contributions). "

Reszletesen:

www.citizensinformation.ie/en/social_welfare/social_welfare_payments/older_and_retired_people/state_pension_contributory.html

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.10.09. 14:21:24

@TilosazA (UK): Végülis lehet mutogatni, meg rajzolni is, minek a szájtépés folyton. :p

Lorima 2014.10.31. 21:54:51

Számomra ez egy hasznos és informatív cikk volt, hasonlóakat keresek ezen az oldalon! Köszi O'Soma! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása