oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 20. 06:46,  Bajba kerülhetsz, ha nem figyelsz 213 komment

2014. szeptember 20. 06:46 Határátkelő

Bajba kerülhetsz, ha nem figyelsz

Rengeteg szó esik arról, milyen fontos a helyi törvények, szokások ismerete és betartása. Ideális esetben ez persze csak az életünk megkönnyítésére szolgál (például ügyintézésnél, lakásbérlésnél), akadhat olyan helyzet is, amikor ennél sokkal komolyabb következményektől menthet meg.

amerikai rendőr.jpg

Egy ír férfi sétált az egyesült államokbeli San Diegóban egy doboz sörrel a kezében, miután egy-két korsóval már legurított. Egyszer csak egy járőröző rendőrpáros lépett közel hozzá a Pacific Beachen, mert észrevették a sört a kezében, amit ugye a helyi törvények szerint az utcán nem lehet fogyasztani.

A férfi (egyébként Johnnak hívják) félreértette a rendőrök felszólítását, és azt hitte, az igazolványait kérik. Egy pillanat múlva már rá szegezett pisztollyal kiáltottak rá, hogy „ne mozdulj!”.

Kis híján lelőtték, pedig semmi más nem történt, mint hogy az ír férfi a zsebe felé nyúlt, hogy megmutassa az igazolványát. (Mondanom sem kell, Johnnál csak pár dollár, az útlevele és még egy doboz sör volt.)

Az eset (amit a külföldön fogva tartott íreket segítő Irish Council for Prisoners Overseas munkatársa, Brian Hanley írt meg) elég jól rávilágít arra, milyen fontos, hogy tisztában legyünk azzal: mit szabad és mit nem abban az országban, ahol éppen élünk, no és persze azzal is, mik a szokások.

Egyfelől egy kaliforniainak (vagy a kaliforniai törvényekkel tisztában lévő embernek) eszébe sem jutott volna az utcán sörözgetni, másfelől nem tesz félreérthető mozdulatokat rendőri felszólításra.

Felvilágosító kampány

Ha már az alkoholnál és az íreknél tartunk, az Irish Council for Prisoners Overseas nemrégiben kampányt indított a közösségi médiában, hogy felhívja az ír határátkelők figyelmét a törvény nem ismeretéből fakadó veszélyekre, ugyanis egyre többen kerülnek börtönbe.

Ausztráliában is nő a fogva tartott írek száma, ők elsősorban a túlzott alkoholfogyasztás miatt kerülnek bajba. A jelenséget jól mutatja, hogy míg tavaly csak négyen kérték a szervezet segítségét, idén már eddig 21-en, de a szervezet koordinátora, Joanna Joyce szerint ez a szám is csak a jéghegy csúcsát mutatja.

Mivel írekről beszélünk, a legtöbb esetben természetesen Angliában és Walesben kerültek bajba, de egyre nő a tengerentúl bebörtönzöttek száma is. Páran ülnek börtönben Afrikában, Ázsiában, Dél- és Közép-Amerikában is, és őszintén szólva egyiket sem kívánjuk senkinek.

Ami a magyarokat illeti, a külföldön börtönben ülők számáról csak becslések vannak, a Külügyminisztérium 500 és 1000 közé teszi a számukat. A legtöbben kábítószer-csempészet miatt kerültek bajba.

Lakásbérléstől az autóhasználatig

Mindez persze legtöbbünk számára szerencsére nem több mint érdekesség, ugyanakkor a helyi törvények nem ismerete elég sok gondot és bosszúságot tud okozni. Erre a legjobb példa a lakásbérlés lehet (legalábbis nekem ez a tapasztalatom a több mint ezer poszt után), ahol nagyon kellemetlen meglepetések érhetnek minket, ha nem vagyunk tisztában a szokásokkal.

A másik klasszikus esetkör az autóké, hiszen nem árt tudni, meddig és milyen feltételekkel használhatjuk külföldön a magyar rendszámú autót (nem is beszélve a fordított esetről, ami a közelmúltban akkor felháborodást kavart).

Az egyik példát a minap olvastam Giddy Lambtől, akinek át is adom a szót: „Egyszer kényelmes utazótempóban mentem fényes nappal az autópályán, látom, hogy messze mögöttem nagy sebességgel közeledik a yard. Kicsit gyorsítottam, hogy a külső sávban totyorgó kamionsort minél gyorsabban elhagyjam, hogy kiálljak a belső sávból és elengedjem őket. Hát nem megbilincseltek és bevittek speedingért! Azt mondták, hogy biztos menekülni akartam előlük!!!

Mondtam, ne vicceljenek már, 90-nel mentem és csak akkor gyorsítottam 100-ra, mikor megláttam őket. A fogdán kérdezte a zsaru, hogy mit csináltam, akkor mondtam el neki a sztorit, azt mondja a 100 az már bűncselekmény, le kellett csukniuk, az emberek többsége nagyon rosszul vezet, ezért ilyen alacsony a speed limit... Mehettem a bíróságra...”

Amikor a gyerek csempész

Végezetül egy inkább mókás, mint kellemetlen eset a régmúltból. Még bőven a nyolcvanas éveket írtuk, amikor egy ismerős (bőven kiskorú) gyerekét meghívta az angliai rokona pár hétre vendégségbe. Nagy volt a boldogság, a család összeadta a repülőjegyet, a kinti rokon a legnagyobb jóindulattal csak annyit kért, hogy ha már úgyis megy ki hozzá a gyerek, vegyen már neki egy karton cigarettát Ferihegyen, kint ugyanis nagyon drága.

Ennek természetesen nem volt semmi akadálya, mi több, a hálás szülők még egy üveg finom Tokajit is küldtek a gyerekkel ajándékba. Az úton nem is volt semmi gond, a stewardessek szépen elkísérték a gyerkőcöt, a Heathrow-n a határőr annak rendje és módja szerint (alighanem csak unalomból / kötelességtudatból) megkérdezte a gyereket, van-e nála alkohol, mire az ártatlanul közölte (a stewardess segítségével), hogy persze, a szülei küldtek egy üveg bort a rokonnak.

A határőr jó kedvében lehetett, no meg látta, hogy ártatlan gyerekről van szó, így tovább engedte, de azért figyelmeztette, hogy kiskorú nem vihet magával be alkoholt, legközelebb ezt ne felejtse el. A megérkezéskor nagy volt az öröm, a fiúnak már csak az autóban jutott eszébe, hogy cigaretta is van nála…

Na, most pedig ti jöttök, nektek volt-e és ha igen, milyen hasonló (komoly vagy vicces) esetetek?

FELHÍVÁS!! A nagysikerű ablakos sorozat után újabb ötlet: küldjetek fotókat a városotokról! Nem a nevezetességekről, hanem arról a környezetről, ahol éltek: a házról, a sarki kisboltról, a busz- / metrómegállóról, a kedvenc éttermetekről, pubotokról, a munkahelyetekről (ha nem okoz problémát), a parkról, ahova szívesen jártok, az eldugott, kevesek által ismert hangulatos, érdekes helyekről, stb. Írjatok pár sort is mellé, mert így lesz igazán érdekes a sorozat! A cím természetesen a szokásos: hataratkelo@hotmail.com.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Írország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr506713573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2014.09.20. 18:10:11

@tableno: es korbacs jar meg most is. A napokban iteltek el par fiatalt, mert egy teton tancoltak, a lanyok raadasul kendo nelkul, es ezt feltettek a youtube-ra. Nem lehet egyszeru ott elni, foleg, hogy a perzsak nagyon sokban kulonboznek a szaudiaktol pl, ok mar belekostoltak a nyugati tipusu eletbe.
Nem csoda, hogy sokan menekulnek onnan, a landlordunk is egy irani orvos.

Muscari 2014.09.20. 18:15:39

@Jani haverja: na milyen jo, hogy van nyomozoi tapasztalatod :-)
Oke, nem volt szep az ittas vezetes, de a csaladtagok is sokat mulasztottak, a levelet at kellett volna venni es elolvasni legalabb. Szegeny Christine, nem irigylem.

Muscari 2014.09.20. 18:17:44

@sodalisO [eng]: az a kerdes, hogy milyen indokkal nem akarjak visszaadni. Ha kart okoztal vagy ilyesmi, akkor lehetseges, de azt bizonyitani kell.

Remelem jon M. Peti es megmondja a frankot.

qkuc 2014.09.20. 18:23:04

@wuaaa [nor]: Én csak annyit mondtam, hogy még ha tudott is róla, a hatóságnak el kell mondania miért vágja hűvösre éppen a delikvenst, vagy nem? Egy rendfenntartó szerv felvilágosíthatna róla, ha éppen erre jár.

Mi lett volna, ha másért viszik el, amihez esetleg nincs is köze?

Azt én nem firtatom, hogy a férj mit csinált, azt igen, hogy egy szó nélkül nem hiszem, hogy le lehet fogni bárkit.

qkuc 2014.09.20. 18:23:10

@Cascabel: A véleményed szeretném kikérni Toronto kapcsán, :). Mennyire lehetséges kocsi nélkül létezni ott? Azt olvastam, hogy jó a tömegközlekedési hálózat, de egy "helyi" véleménye is érdekelne, :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.20. 18:30:20

@Taxomükke:
Teljesen igazad van.
Az egész sztoriban a leglényegtelenebb elem az ittas vezetés volt.
Azért elrágódnak rajta mint szokás szerint.

Muscari 2014.09.20. 18:35:01

@Cascabel: mar akartam kerdezni, hogy mi ez a rozsaszin szemuveg? Valami celzas akar lenni?

Mr Long 2014.09.20. 18:38:37

@adg [Au, Darwin]: Aztan a krokikkal mi van? Ejszaka nem mennek be hozzatok?
El is felejtettem anno megkerdezni, mikor a kecotokrol tettel fel kept, a krokik miatt van kerites a medence korul?

FutureFry 2014.09.20. 18:42:35

@blackhair-lady: Sok helyen az az írott vagy íratlan szabály, hogy alkohol vásárlása esetén mindenkit igazoltatnak aki 40-45 alattinak néz ki. Úgyhogy lehet, hogy "csak" 5-10 évvel nézel ki fiatalabnak (de az is jó!). Egyébként engem sokszor néztek akár gimnazistának is 30-hoz közel, tényleg nehéz volt italt vásárolnom jogsi nélkül (de még most is néha).

2014.09.20. 18:44:48

@qkuc:
Nem vagyok torontoi sajnos, de tobbszor eltem ott rovidebb-hosszabb ideig. A tomegkozlekedes kanadai viszonylatban kimagoslo - van osszehasonlitasi alapom. Ejszakai jaratok, 24 oran at, sotetedes utan ott all meg a busz pl. ahol az utas ohajtja, nem csak kijelolt helyeken. Kocsi nelkul is lehet letezni, attol fugg, hol lakik es hol, mit dolgozik az ember. A kocsi jo es kenyelmes dolog - kulonosen hetvegi kirandulasokra es bevasarlasokra - de nem letszukseglet, kulonosen nagyvarosokban. Munkaba kocsival jarni buntetes, de sokszor szukseges, kulonosen egyes epitoipari szakmakban. De ki lehet kuszobolni meg ott is. Mindenre van megoldas, kissebb-nagyobb kompromisszumok aran.

Sütemény1975 2014.09.20. 18:45:32

@Jani haverja: 100 eurosok nincsenek szetszorva a kertben? Ha lennenek akkor gondolom senki sem nyulna hozzajuk. ;)

2014.09.20. 18:47:11

@Muscari:
Igen:) Igy kell nezni a vilagot, ilyen szemuvegen at:)

2014.09.20. 18:56:55

@Muscari:
Most jut eszembe egy regebbi kerdesed a londoni utazasommal kapcsolatban, amire elfelejtettem valaszolni. Igen, szivesen elkaveznek a kavehazban, ahol dolgozol:) Erik az utazas, 2-3 heten belul megyek, mar csak a jegyet kell megvennem es az utazast megszerveznem. A heten megkapom a biztositotol is a penzemet, duplajat, mint amennyiert a kocsit vettem:) Esse gondoltam volna:) Sajnos, ki lesz vonva forgalombol, pedig nagyon szerettem:(

FutureFry 2014.09.20. 18:59:03

@FutureFry: Egyébként csak most hogy leírtam azt, hogy "nehéz italt vásárolni jogsi nélkül" szembesültem vele, hogy (bár ritkán vásárolok alkoholt) milyen irónikus, hogy ahhoz, hogy az ember alkoholt vegyen bemutatja azt az igazolványt ami a vezetésre jogosít. Mintha csak akkor ihatnál ha vezetsz (vagy fordítva).

SzZoole 2014.09.20. 19:10:18

@Cascabel: en tudom,hol dolgozik:)))
Nem fogod szeretni azt a markat nem proliknak valo:))

2014.09.20. 19:14:15

@Zoole[uk]:
Londonba nem prolikent megyek:) Tudok en disztingvalt uriember is lenni, a gyarmatokrol:)

SzZoole 2014.09.20. 19:17:41

@Cascabel: hany napig leszel Londonban?

qkuc 2014.09.20. 19:20:33

@Cascabel: Köszönöm a válaszod, :). A leírtak alapján továbbra is Toronto az elsődleges célpont. Lehetőleg olyan városba mennék, ahol tömegközlekedéssel is el lehet jutni többé-kevésbé munkába, belvárosba, valamint IT területen isvan álláslehetőség. Bár egyelőre "fényévekre" állok a kiköltözéstől, :D.

2014.09.20. 19:23:30

@Zoole[uk]:
A tervek szerint egy hetig. Csak nem tudom, hogy odamenetkor vagy visszejovetkor. Ez sok mindentol fugg.

SzZoole 2014.09.20. 19:26:12

@Cascabel: melyik repterol mesz Mo.-ra?
Mert Luton itt van tolem10 percre

2014.09.20. 19:30:35

@qkuc:
Ha IT, akkor Vancouver:) Idojaras is jobb, csodalatos egy varos, igaz, valamivel dragabb, mint Toronto. Lehet merlegelni a pro es contrak kozott. Nem konnyu. Tomegkozlekedes szinten kituno. Calgaryban tobb a penz, nincs provincial sales tax, csak 5%, de az idojaras iszonyat, sok napsutessel es kozel a Sziklas-hegyseg, ami egy csoda:) Munka is van dogivel:) Egyenlore.

blackhairlady 2014.09.20. 19:34:14

@tsabus [PL to UK]: Csak nyugodtan, nem vagyok sertodos, foleg ha igaz is az ellenem felhozott vad:))))))))

2014.09.20. 19:37:15

@Zoole[uk]:
Ez az egyik problema, ugyanis sok cuccom lesz hazamenet (gyerekholmi), fapados es igy Luton kizarva. Visszafele joforman semmi. Gondolkozom kocsivasarlason is Angliaban, a keresztlanyomnak, de nem sok kedvem van vegigvezetni fel Europan:(

blackhairlady 2014.09.20. 19:37:35

@adg [Au, Darwin]: No de minek a kulcs a noi szemelyeknek ha amugy is nyitva van ajto-ablak:)))) Na jo van, csak kotozkodok. Nalunk meg riaszto is van, pedig igen jo kornyeken lakunk.
Milyen kepen kene latnom a sas madarat?

Taxomükke (UK) 2014.09.20. 19:39:40

@Cascabel: Idefigyelj, ha jössz Londonba, összehozhatnánk egy határátkelős találkozót - ha van hozzá kedved. Szerintem néhányan biztosan szívesen összefutnának veled. Én pl. biztosan.

Taxomükke (UK) 2014.09.20. 19:42:05

@Zoole[uk]: " Mert Luton itt van tolem10 percre"
Igen, néztem is megint a héten, amikor arra jártam... Gondolom, azért költöztetek Hemel Hempsteadbe, mert így könnyű hazaugrani Túró Rudiért meg tejfölért, meg a kerítéshez való kolbászért.
;)

blackhairlady 2014.09.20. 19:43:01

@FutureFry: Jo lenne azt hinni, de szerintem nem:) Org banya vagyok, lopofaval. Bar szerintem a lo az egy szep allat:DDD
Inkabb csak megszokasbol csinalhatjak, akarki vasarol, elkerik erre mifelenk, stabil ami biztos alapon.

Taxomükke (UK) 2014.09.20. 19:44:11

@Cascabel: A Heathrowtól nem messze lakom, ha kell egy fuvar, megoldható.
Mondjuk nem S Klasse. :)))

SzZoole 2014.09.20. 19:46:38

@Cascabel: akkor majd lesz valahogy,olyan meg nem volt,hogy ne legyen sehogy:)))

blackhairlady 2014.09.20. 19:48:49

@Taxomükke: Nalunk az a hulye kerites is szabalyozott, hogy csak deszka lehet festetlenul, igy a kobasz kizarva:(((

SzZoole 2014.09.20. 19:49:43

@Taxomükke: ha erre jartal miert nem jottel be?A fagyasztoba lehet talaltam volna neked turo rudit,de van jo hazipalinkam is:)))

2014.09.20. 19:50:33

@Taxomükke:
En is szivesen talakoznek HA-sokkel, remelem, sikerulni fog. Majd megirom a pontos idopontot, hogy mikor leszek ott es milyen telefonszamon leszek elerheto. Nagyon "flexible" vagyok idougyben, nincs konkret programom az egy hetre a keresztlanyommal es a haverommal valo talalkozason kivul:) Sajnos tavaly nem sikerult Londonban "rekednem", franya legitarsasagnak es a tudatlansagomnak koszonhetoen:(

Taxomükke (UK) 2014.09.20. 19:52:31

@Zoole[uk]: Köszi, nem iszom alkoholt. Amúgy is munkaügyben autózgattam éppen, csak mindig eszembe jutsz, amikor meglátom a városod nevét kiírva. :)

2014.09.20. 19:57:55

@Taxomükke:
Ha a BA-el megyek, akkor Heathrow, ha egy kanadai charterrel, akkor Gatwick. Ettol fuggetlenul thanks:) Meg asse tudom, hol fogok megszallni:) Legszivesebben egy backpackersben, jo a tarsasag es vannak kanadai honfitarsaim is ott altalaban:) Sok hasznos infot lehet felkapni olyan helyeken. Nem szeretek elore, orakra, napokra tervezni, az elet ugyis felulirja.

SzZoole 2014.09.20. 20:01:04

@Taxomükke: van kavefozo gepem is,most eppen egy perui kave kulonlegeseggel van feltoltve,de ha legkozelebb erre jarsz ugorj be:)

Sütemény1975 2014.09.20. 20:04:19

Digger szokta dicserni a romanokat. Bealltam nemetben egy autohofba, minden oldalrol romanok vesznek korul. Az egyik a tevet uvolteti, a masik oldalomon felreszegen kiabalnak. Csak abban remenykedem, hogy a gazolajom megmarad reggelig.
Ha gaz lesz legkozelelebb Herr Gezanal vagy nyuszigonosznal allok meg :))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.20. 20:09:33

@Mirjam2: Köszike, mindjárt megnézem a szerződésemet, a csaj akitől bérlem, úgy szerepel a szerződésen mint privát landlord, de ő is bérli valahonnan.
Természetesen nem kaptam a depozit letétele után semmit sem, sem postán, sem sehogy tőle.

Viszont ezt találtam....
Tenancy deposits that don't have to be protected
Not all tenancy deposits have to be protected with a UK government scheme. If your deposit falls outside of the protection of new laws, you can still take action to get your tenancy deposit returned if is withheld unfairly.

Quercus a favágó 2014.09.20. 20:23:18

24.-én kell bevonulnom a Miskolci börtönbe, egy napra. Le kellene ülnöm egy 5000 Ft-os helyszíni bírságot. Majd 24.-én kifizetem.

qkuc 2014.09.20. 20:27:33

@Cascabel: Calgary már túl hideg, bírom a telet és szeretem is, de meglepő volt múlt héten olvasni, hogy már esik a hó, :D.
Minden esetre tartalék célnak elraktározom, a Sziklás hegység miatt.

Megfogadom a véleményed és körbenézek Vancouverben is az aktuális állások között, mindkettő város tetszik, nehéz lesz dönteni, :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.20. 20:35:25

@Sütemény1975:
Nem mondhatok mást ha nincs velük problémám.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.20. 20:40:48

@NIKI LAURA: Ez tök érdekes, mert ezt a sztorit mär én is leirtam itt 1x...igaz, nem velem történt meg, hanem az egyik kollégämmal Izraelben.
@tableno: Rätok, mint külföldiekre nem vonatkozott "lazäbban" ez a szabäly?
@Mr Long (UK): :-)))))
@ChristineK: @rumitom: Nem annyira gäz, mint ChristineK sztorija. 1999-es történet. Exem a kocsi tetején rakta az övtäskäjät, beszällt a kocsiba és elindult... Az övtäskäban persze jogsi, forgalmi, utlevél és persze 2ezer dollär... Mire észrevette és visszament a tetthelyre, mär nem volt ott semmi. Bejelentés a rendörségen. Az eset utän nem sokkal hivta anyämat a trafikos, ällitolag valaki megtalälta a trafik mellett lévö kukäban a täskät és leadta näla. Anyäm szäma meg rajta volt 1cetlin, gondolta hätha. Ennek häla utlevelet nem kellett neki csinältatnia. Kiutaztunk Izraelbe, visszajöttünk asszem 6honap mulva (a cég ältal korlätlan belépésre jogosito vizumunk volt, még mielött valaki beszolna). Exet lekapcsoltäk Ferihegyen. Mire tisztäzodott, hogy a 4.kerületi rendörkapitänysäg nem volta vissza a körözést, holott ö bejelentette, hogy meglett...szerencsére nem volt 7vége, még aznap elintézödött. Kellett irnia 1 levelet, hogy ö ö, és az ott dolgozok tanusitottäk. Mindezt özönviz elötti gépen, ahol a billentyüzeten a gombok mär nem nagyon müködtek, igy a jol bevält ALT + szämkombinäcioval lehetett elöcsalogatni egyes betüket. :-)))

33621 2014.09.20. 20:48:17

@Cascabel: Egy Demjéni fürdőzés? Mint HA találkozó?

Quercus a favágó 2014.09.20. 20:54:50

Szóval azért Christi sztorija nem egészen tiszta.
Büntető, vagy szabálysértési eljárás folyt a férje ellen? Körözés, vagy elfogatóparancs volt kiadva ellene?
Az őrizetben töltött időt egyébként nem kell beszámítani a pénzbírság kifizetése esetén.

Muscari 2014.09.20. 21:03:48

@Cascabel: szuper, akkor majd tudasd, hogy mikor jossz pontosan. Szivesen meghivunk egy kavera. Peace :-)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.20. 21:09:36

hasonlo autos story .
a nejem amikor eloszor jott Canadaba.. termeszetesen elvittem a Niagarara (700km ) kolcsonoztem kocsit mert egy rom suzukim volt abban az idoben , ejszaka mentunk csereltunk egy pihenoben , ovezetet r, rogton jon a rendor utannunk 160-170 korul ment a nejem (akkor csak baratnom ) a rendor villogott beleszolt a hanszorojaba , a nejem - most mit csinaljak mit csinaljak ... persze ezalatt egy 3-5kmes uldozessé alakult a szitu mire leallt a nejem ( sotet volt autopalya nem yudta hogy alljon meg )

a rendor megnezte a magyar jogsit sose latott olyant ,mire en (mint Hofi) teccik tudni nem , o nem , még nem vezetett automatat es nem tudta mit csinaljon ... mire a rendor - nagyon egyszeru - vedd le a labod a gazrol ..!!!
szerencsenk volt meg se buntetet( kocsi elkobzas is lehetet volna de rented volt ) csak azt kerte a nejem ne vezessen , vegyem at ha nem ittam ...
mire a nejem - mi az hogy nevezessek azt hiszi nem tudok vezetni ? O nem tud , alig ert utol ...,

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 21:14:23

@Babette.: Régebben legalábbis így működött.

i got my (törölt) 2014.09.20. 21:15:59

milyen ország ez a franszia?
dupla seggberúgást érdemelnének ezek a parasztok, de legalábbis feljelentést, valamint a kár és a költségek megfizetését. felgyújtják az adóhivatalt???
www.bbc.com/news/world-europe-29294096

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 21:22:45

@Sütemény1975: Hozzányúlni itt falun (ez nem Tirana belvárosa, hiába vagyunk a főtértől 14 km-re) valószínűleg nem nyúlna senki. Illetve de: összeszednék a szomszédok, és bevinnék a házba (a miénkbe), hogy ne fújja el a szél.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.20. 21:29:47

@Cascabel: Vancouverbe meg en is elkoltoznek ... vennek egy lakast ( komolyam mar meg is vettem a lotto szelvenyemet ).. a 2 utolso nyaron ott voltunk super ...@qkuc: Toronto nagy teruleten fekszik beljebb nagyon draga kijjebb sokat kell kozlekedni ... a tomegzozlekedes minden nagy varosban jo , minden megalloban pontosak ... hetvegeken viszont sokkal kevesebb a jaratok szama ...

auto kell ... , inkabb szabadidore

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 21:30:15

@blackhair-lady: Be kell kenni kolbászzsírral, az nem festék :)

Sütemény1975 2014.09.20. 21:32:30

@diggerdriver: jo neked. Nekem a roman kamionosokkal nagyon masok a tapasztalataim.

nyuszigonosz 2014.09.20. 21:44:30

@Sütemény1975: Remélem megmarad a gázolajad, de nyugodtan szóljál legközelebb, ha erre jársz :-)

FutureFry 2014.09.20. 21:49:42

@qkuc: @Cascabel: Calgary már egy kicsit lapos (ha nincs is túl távol a Sziklás Hegység). Majdnem mint Saskatchewan. Ala Corner Gas (ami egyébként szerintem "alapmű" ha az ember Kanadában van vagy oda tart):
www.youtube.com/watch?v=X9xI5lOQCSY

qkuc 2014.09.20. 22:18:46

@montroyal ( CAN qc): Értem, köszönöm a hozzászólásod, :). Akkor számításba veszem egy járgány beszerzését is, végülis részben az a cél, hogy felfedezzem a várost/környéket/országot, :).

Autós közlekedésben van valamilyen "sajátosság", amit jó észben tartani? Pl.: Amerikában piros lámpánál jobbra el lehet fordulni. Vagy korábbi poszt alatt volt, hogy néhány kereszteződésnél mindenkinél van stop tábla, :D.

Azt hiszem körbenézek mi a kb átlag fizetés a két városban és mennyi egy számomra megfelelő albérlet (+ később a potenciális munkahely elhelyezkedése).

qkuc 2014.09.20. 22:32:37

@FutureFry: Köszi, megnézem a videókat, :D. Azt gondoltam, hogy szó szerint síkság, de az első videóban még egy bucka sincs, :D.

Quercus a favágó 2014.09.20. 22:55:23

@nyuszigonosz(D):

Ha 30 000 Ft-os pénzbírságot szabtak ki rá, akkor egyértelműen szabálysértési bírságról beszélhetünk. Büntető eljárásban a pénzbírság a régi Btk. szerint minimum 75 000 Ft volt.
Miután ezt nem fizette be, a bíróság átváltoztatta szabálysértési elzárásra. Miután nem jelent meg a Bv. intézetben, és elővezetni sem tudták, kiadtak ellene egy körözést, de szerintem elfogatóparancsot nem. Legjobb tudomásom szerint ugyan is szabálysértési ügyekben elfogatóparancsot nem lehet kiadni.
Ha viszont csak körözés volt kiadva Chrisinek férje ellen, akkor nem lehetett volna őrizetbe venni. Ez törvénysértés.
Személykörözés elrendelése esetén a rendőrség feladata a körözött személy azonosítása és tényleges tartózkodási helyének megállapítása. Őrizetbevételt csak elfogatóparancs esetén lehet foganatosítani.

nyuszigonosz 2014.09.20. 23:04:52

@QUERCUS: Kösz az infót.
Meg hát ezt az ügyet nem ismerjük az összes részletével együtt, így nehéz egészen pontosan bármit is ehhez mondani.

Mondjuk én azt remélem, hogy egy ilyen után nem ül a továbbiakban ittasan a volán mögé.

rumitom 2014.09.20. 23:07:31

@morsels: nem ellenben folyamatosan rendort akartak ram hivni… igazabol nem azzal volt bajom, hogy nem adnak sort, bar kicsit azzal is, inkabb hogy a bolti elado felulbiralja pl az ir jogositvanyom hogy azt o nem fogadja el mint proof, hogy elmultam 21, ha mar kinezet alapjan nem volna egyertelmu. holott egyertelmuen ki van irva, hogy a jogositvany a megfelelo eletkor igazolo dokumentum.

ebbol olyan vicces szituaciok is adodtak, hogy pl a nemet kollegamnak a nemet jogositvanyara adtak volna, mert a manager utazott emberkent mar jart nemetorszagban es latott nemet jogsit, de az ir jogsi no go.
ugyanebben a barban nem a barnal hanem asztalhoz ulve a pincer lany gond nelkul kiszolgalt 5 perccel kesobb.

vagy mikor a lakasomtol circa 100 meterre levo benzinkuttol gyalogosan tavozva rohan utanam az elado, hogy a barna papirzacskot a six packre mert kulonben baj lesz ha kezben viszem haza a sort… egeszen addig mokasan is fel lehet fogni, amig floridaban a beachen nem kezd el egy quados vizimento okoskodni, hogy ne sorozzunk.

az autos affairjaimat le sem irom, mert meg a vegen azt hiszi mindenki nem ereztem jol magam az allamokban. mindenesetre a helyiek legnagyobb meglepetesere nem bilincseltek meg egyszer sem

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 23:07:46

@QUERCUS: Abban igazad van (ez meg az én legjobb tudomásom szerint van, úgyhogy nem 100%) szerintem, hogy szabálysértés miatt csak körözést lehet kiadni. De amikor a pénzbírságot átváltoztatták elzárásra, akkor szerintem a BV intézet már adhat ki elfogatóparancsot (merthogy nem jelent meg a megadott időben és helyen leülni a szabálysértést).

i got my (törölt) 2014.09.20. 23:32:29

Befektetési Lehetőség!

új delhihez képest london kifejezetten jó minőségű és olcsó lakásokkal büszkélkedhet:
80 millió euróért adják-veszik a lepattant, málló vakolatú, beázó, brit-birodalmi minőségű ódon kalyibákat. a város levegőminősége a hírhedt pekingit is alulmúlja. de legalább 16 millióan nyüzsögnek az egykor yamuna folyóként ismert szennyvízcsatorna partján.
www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/immobilien-in-indien-luxusviertel-lutyens-in-dheli-a-992385.html

(lehet, hogy ózd mégse olyan rossz hely?)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.20. 23:50:02

@i got my: Minden relatív, már Einstein is megmondta :)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.21. 00:23:15

@i got my: Befektetési Lehetőség!
na en Mo-on hallottam kituno lehetoseget. amivel milliomossa valhat barki ...

felteve ha elotte milliardos volt ...DDD

M. Péter 2014.09.21. 00:27:07

@rumitom: Egy bolt nem köteles neked semmit sem eladni, alkoholt különösen nem.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.21. 00:27:49

@qkuc: lehet jobbra fordulni ha tabla nem tiltja ... egyenrangu keresztezodesnel mindenkinek van stop, ami jo dolog ha meg kell allnod kevesebb a balesetveszely nem csak tuzol mert jobbrol nem jon senki ... jobbkez szabaly nincs ... es a keresztezodes sem old fel tilto tablat pl parkolasnal ...

blackhairlady 2014.09.21. 00:49:54

@montroyal ( CAN qc): Altalaban (nalunk) iskolak kozeli lampaknak tiltjak csak a jobbrafordulast pirosnal.

2014.09.21. 01:53:47

@qkuc: "de meglepő volt múlt héten olvasni, hogy már esik a hó, :D."
Az csak "egy freak" accident volt:) Meg most is nyogi a varos, ugyanis a lombos fak nem tudtak tartan a terhet, igy sok ag, sot fa is kidolt. Amugy elofordul ilyen itt gyakran, mert hiaba, hogy lapos teruleten fekszik, a Nagy Canadai Preri szelen, de 1200-1400 m magasan. Pozitivumkent felhozhato, hogy itt van a legtobb napsutes az orszagban es a Chinook is eleg gyakori. Az tud igazan fura dolgokat muvelni: este -20C, reggelre +20C, a tel kellos kozepen. Legalabb 2 hetente van Chinook, ami eltart par napig. Nem, ugy mint Winnipegen vagy Reginaban peldaul, ahol sokszor 100 napig nem megy a homero 0 fok fole:( Az mar igazan gaz. Ja, hogy meg egy pozitivumot irjak, a paratartalom is alacsony, az extreme meleg vagy hideg jobban elviselheto. -20C -ig nem kell kesztyu, es nyaron is lehul ejjelente +5C-ra meg kanikulaban is, a legkondi itt nem szukseges estenkent . Torontoban a nyari ejjelek a legszornyubbek, a hoseg es a nagy paratartalom miatt:( Rosszabb, mint a tel:)
Meg a vegen kiderul, hogy egy elheto varos ez a Calgary:))))
@33621:
Mint mar irtam regebben, benne vagyok egy demjeni HA talakozoban, barmikor, amikor otthon vagyok. A "masodik otthonom" delutanonkent:) Majd itt "kozhirre" teszem, hogy mikor leszek otthon.

2014.09.21. 02:08:55

@montroyal ( CAN qc):
Sot, pirosnal meg balra is lehet kanyarodni, egyiranyu utcak keresztezodesenel (es ha kulon tabla vagy lampa nem tiltja) Itt nehany helyen a jobbra kanyarodast pirosnal kiegeszito tablaval tiltjak.
www.google.ca/search?q=right+turn+on+red+signs&biw=1094&bih=474&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PxYeVIWiM4H3igKc0IGwBA&ved=0CAYQ_AUoAQ
Mar regebben meg akartm kerdezni, hogy nalatok is feketere festik ujabban a rendorautokat? Mert itt igen, a megszokott feher helyett:( Gondolom, intimidation a celja:(

blackhairlady 2014.09.21. 03:10:38

@Cascabel: A vegen meg Londonba vagy haza kell utaznom, hogy talakozzak veled:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.21. 04:22:29

@rumitom: röhej az egész.
a 18 éves kis hülye feliratkozhat, hogy elmegy Afganisztánba, de egy sört nem vehet.
ha valakinek kivillan a mellbimbója, az a legnagyobb botrány. de a legnagyobb gépfegyvert azt végigviheti a beachen gondolom.

Thaiföldön akkor kezdte el a környékünkön mindenki zárni a házat meg az udvart, amikor eltűnt éjjelente néhány motor. szerintem teljesen felesleges kihívni a sorsot ilyenekkel, főleg, ha az embernek tényleg vannak értékes cuccai :-( habár, ha mindenkinek az ajtaja nyitva van, és csak az enyén zárva, akkor lehet, hogy nem kezd el gyanús alak babrálni, ha annyi a könnyű célpont is? vagy pont nálam kezd el babrálni, mert gyanús, hogy miért van pont az én kecóm becsukva?
mondjuk tényleg kb semmi értékes cuccom nem szokott lenni, laptopot és egyéb kütyüket mindig hordtam magammal melóba.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.21. 06:53:58

@adg [Au, Darwin]: " Ha jon valaki, akkor csak ugy benyit. Csengo sincs. Eloszor eleg meglepo volt, egy csavo ott allt az etkezoben, hogy akkor o most kozvelemenykutat, ha nem banjuk."

Lehet, hogy egy merev barom vagyok, de úgy hajítottam volna ki, hogy csak úgy repül.És ha éppen fajfenntartunk az asszonnyal, akkor meg jön tartani a gyertyát?
Lehet, én lennék ott az első szokásjog-törő, de a privát szférám fontosabb...

adg 2014.09.21. 07:23:31

@geegee: ha nem akarsz vendeget, akkor csak bezarod az ajtot. Nem fogjak radtorni. Itt ez eleg laza, ha nyitva van bemehetsz, ha zarva, akkor meg nem. Mitobb, ha vendeged van (nem villenyoraolvaso, hanem igazi) akkor minden tovabbi nelkul felfedezi a lakast, rajar a hutore, stb. Ez itt nem gond egyaltalan. Minket neztek furcsanak, amikor eloszor voltunk vendegsegben, es nem mentunk korbe magunktol. Bucsuzaskor kerdeztek, hogy lattuk-e mittudomenmit a valamelyik szobaban. Mondtuk, hogy nem neztunk szet. Neeem? Hat miert?

Mi otthon is bezartuk specialis alkalmakkor, mert ha nem, tuti olyankor jott aposom, vagy valami barat. Es ok otthon is bejottek, legfeljebb kopogtak elotte.
Nem olyan veszes dolog ez.

@Mr Long (UK): persze, azert van a kerites. Nem akarjuk, hogy a krokik szabadon szaladgaljanak a kertben. Ott a helyuk a medenceben, segitenek uszas kozben, hogy minel hatekonyabb legyen az edzes. :)
Egyebkent par eve mokas fiatalok talaltak egy kicsi krokit valahol. Fel meteres volt mindossze, teljesen veszelytelen. Fogtak, es ejjel elvittek az egyik uszodaba. Reggel az egyik uszo vette eszre a mellette tempozo allatot. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.21. 07:24:38

@Mirjam2: Ez mondjuk tök jó, hogy van ilyen érdekvédelem Úkában.Nem tudom, itt a svédeknél van e. Én a magam részéről csak annyit tudok tenni, amit meg is szoktam, hogy semmiféle depozitos szolgáltatást nem veszek igénybe.Bérlakásra is inkább kivártuk a sorunkat, illetve költözéskor olyat kerestem, amihez nem kellett.Illetve autót se bérlek olyan cégtől, akik a számlánkon akarnak kurkászni, lefoglalni.Én nem bízok meg egy vadidegenben, még ha cég sem, ki tudja, hogy visszakapom-e; jó pár károsult története van fent a neten, (főleg autóbérlés ügyben) nekem ez nem hiányzik.Ha nem lehet, csak depozittal valamihez hozzáférni, akkor nem is kell.Eddig szépen működött mindenhol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.21. 07:27:07

@adg [Au, Darwin]: Jó, ez így már okés.De hogy egy közvéleménykutató a konyhaasztalig jöjjön, nekem az bizarr... :-)
Após vagy a szomszéd, az persze nyilván más tészta.

adg 2014.09.21. 07:46:15

@geegee: azon meg mi is meglepodtunk, akkor meg nagyon frissek voltunk itt. O volt az elso vendegunk. Neztunk egy nagyot, hogy ott all az asztalnal.
Aztan rajottunk, hogy ez igy megy. Mindenki bejon. :)

Szoval ha rosszalkodsz az asszonyoddal, akkor kulcsra zarod magad, es gond egy szal sem. Zart ajton csak az jon be, akinek elore megengeded. Pl valamit javitani kell, ha nem vagy itthon, akkor szolsz az ugynoknek, hogy adjon kulcsot a mesternek, aztan johet, amikor uri kedve tartja. Ez szerintem teljesen normalis.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.21. 08:05:54

@blackhair-lady: Az miért jó nekik, hogy festetlenül?Hogy hamarabb szétrohadjon?Biztos a helyi asztalosmaffia lobbija... :D

Látod, ma már olyan későn jöttem, hogy az már korán van... :-)))

Golf2 2014.09.21. 08:51:19

@Cascabel: "Kanadai honfitársaim"? Vajon volt e már valaha "magyar honfitársaim" is emlegetve? (Főleg magyarul.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.21. 09:20:21

@adg [Au, Darwin]: bevallom, engem egyébként az is zavar, hogy valaki idegen nélkülem van a lakásomban, takarítónő vagy akárki. néha muszáj volt, a szomszéd beengedte a mosógépszerelőt, ilyenek.
de pont a mosógépszerelőről jutott eszembe a pont ausztrál kolléganőm, persze bárhol megeshetett volna a történet, mert senki nem áll a szerelő mellett órákig, hogy a mesterember belemászott a szennyesládába, és amikor a kolléganőm arra járt épp megnézni, hol tart a meló, a derék mekkmester éppen az egyik bugyiját szagolgatta nagy átéléssel (he was a knicker-sniffer, így mondta szegény :-) ) arra már nem emlékszem sajnos, mi lett a történet vége, kihajította, vagy csak úgy tett, mintha semmi sem történt volna, vagy valami a kettő között.

adg 2014.09.21. 10:00:39

@Dragonlady (now in Indonesia): szerintem csak lecsekkolta, hogy tenyleg ki kell-e mosni. :)

rumitom 2014.09.21. 10:04:28

@FutureFry: ugy emlekszem az a szabaly hogy ha 35 felett vagy akkor nem kell alkoholhoz igazoltatni magad.
Hallottam mar olyan esetrol, hogy meccsen, stadionban kelet eu-s lelemenyesseggel a 35-t eppen be nem toltott civilruhas rendor vett igazolvany mutatas nelkul sort. 5 percre ra a mobil bode be volt zarva.
gondolom az ilyen es hasonlo storyk miatt inkabb mindenkitol kernek. ami nem is lenne gond, elvegre mindig van mindenkinel jogsi es nem nehezseg felmutatni.
a gond amikor az europait ugy gondolja a baros, racafolva a nemzetkozi jogra, hogy nem tekinti ervenyes dokumentumnak.

i got my (törölt) 2014.09.21. 10:54:45

@Golf2:
Autó honfitársam, ki van mind a négy kereked?

blackhairlady 2014.09.21. 15:04:26

@geegee: Lehet:) bar elkepzelheto, sot biztos, hogy le van kezelve, de nem szines, soha, sehol, es teljesen egyforma, fa szinu.

Tenyleg koran jottel ma:)))

fancypants 2014.09.21. 15:49:02

@rumitom: en is ugyanezzel a problemaval talalkoztam rengetegszer, amikor meg nem voltak meg az itteni papirjaim. Egyszer egy etteremben kertek a jogsit sorhoz. Adom a magyar szemelyit, leven csak az van. Pincer el, jo 10-15 percig semmi. Jon vissza, minden ok, sor is jon. Kiderult, hogy google-on ellenoriztek le, hogy hogy nez ki a magyar szemelyi, es miutan ugy talaltak, hogy valodi, kaptam sort.

2014.09.21. 15:52:50

@sodalisO [eng]: Nem tudom honnan van ez az idezet, de en ugy tudom hogy csak nagyon kiveteles esetekben nem kell 'vedeni' a depositot, pl. lehet hogy lodger eseteben. Ha te egy lakast berelsz onalloan valakitol, akkor szerintem teljesen biztos hogy be kellett volna fizetniuk a penzt egy honapon belul az egyik scheme-be es errol teged tajekoztatni. Ha nem akarjak visszaadni, irjal nekik egy hivatalos levelet a torvenyre hivatkozva es emlitsd meg hogy te semmilyen papirt nem kaptal toluk erre vonatkozolag.

Valami olyat irsz hogy akitol berled, o is berli valakitol? Ez konnyen lehet hogy illegalis, ha a tulajdonos nem jarult hozza hogy a berlo masnak kiadja (subletting). A reszletek ismerete nelkul nem akarok okoskodni, de ez nagyon nem hangzik jo helyzetnek, remelem folyamatban van a koltozesed egy rendezettebb helyre :). Addig is, ha nem adjak vissza a depositot, fenyegesd oket mindenfelevel. Ha tudod a tulaj elerhetoseget, szerintem probalj meg vele kozvetlenul kapcsolatba lepni. A tulaj lehet ceg vagy maganszemely.

2014.09.21. 16:01:04

@sodalisO [eng]: Tobb info itt:
www.gov.uk/tenancy-deposit-protection/overview
www.gov.uk/tenancy-deposit-protection/information-landlords-must-give-tenants
england.shelter.org.uk/get_advice/tenancy_deposits/tenancy_deposit_protection_schemes

Es egy privat ceg - piglord :) - akik deposit-behajtasra szakosodtak:
piglord.com/?gclid=CM7g1Yy78sACFfMgtAodyyYAxg

Kerdes hogy 'assured shorthold tenancy'-d van-e (a legtobb embernek az van). Ha a berleti szerzodest 'assured shorthold tenancy agreement-nek hivjak, akkor igen.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.21. 17:14:55

@Cascabel: nem feketek itt, de gondolom az USAt majmoljak ... ellemben sok a fantom rendorauto.. a villogok belul vannak , nem lathatok es a feheren rajta a police felirat de az is a feher arnyalataval van es szine alig latni ...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.21. 17:23:26

@Mirjam2: igen, berli valakitol. Egyszer szolt, hogy jon a landlord szetnezni, de nekem a magyar csajjal van tenancy agreement, es azon o ugy szerepel mint landlord. Egyszer azt mondta, hogy o kiadhatja a szobakat.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.21. 17:26:28

@Mirjam2: sztem a netrol letoltott egy szerzodes formatumot. A depositrol annyi van benne egy rovid bekezdesben, hogy end of the tenancy will be teturned. Tehat en 30. - N kikoltozok es akkor vissza kell hogy adja, igaz?

2014.09.21. 18:23:19

@sodalisO [eng]: Ez elegge zavaros helyzet, nem hiszem hogy helyes magat landlordkent feltuntetnie ha nem o a tulajdonos, de most mar gondolom mindegy a te szempontodbol. Van arra utalo jel hogy nem akarja visszafizetni a depositot? Az lenne a legjobb ha kozvetlenul kikoltozes elott egyutt inventory-t csinalnatok vagyis a jelenletedben megnezne hogy minden epsegben van a lakasban. Esetleg, miutan korulnezett es szoban azt mondta hogy minden oke, az orra ala dughatsz egy papirt alairni amin irasban is rajta van hogy minden hianytalanul megvan a lakasban, kitakaritva, semmi sem damaged stb., datummal, nevekkel stb. es a deposit teljes osszeget eddig es eddig fizeti vissza. Ha valami problema van, viccesen megemlitheted neki hogy mivel nem teljesitette a kotelezettseget a 30 napon beluli deposit-vedelemmel kapcsolatban, nyugodtan beperelhetned :)

Tapsi75 2014.09.21. 18:37:26

Két történet az USAbol amikor ott voltam.
Ritkán lakott közép nyugat, minden rendőr egyedül járőrözik. Megállította a gyorshajtót, aki nem követte az utasítását, es lenyúlt maga melle, erre a rendőr azonnal lőtt. Minden tisztán látszott es hallatszott az auto kameráján, es teljesen szabályos volt. A gyorshajtó egy terhes hölgy volt...
Másik, két várossal odébb. Egy csere diák kereste hogy hol fog lakni, be kopogott egy házba, amire azt hitte az lesz. Kifordított a tulaj hogy takarodj, de ő ezt nem értette, es elindult befele. Mellbe lőttek egy puskával...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.21. 18:44:53

@Mirjam2: azt hiszem írok inkább egy privit, ha nem baj.....csak egy kicsit vázolom a helyzetet....nem hiszem, hogy olvassa ezt a blogot, ahhoz túl buta...de sosem lehet tudni...

rumitom 2014.09.21. 19:07:48

@Tapsi75: ja, amennyire kedvesek es kozvetlenek a videki amerikaiak, annyira felnek mindentol es mindenkitol… sok helyen meg vadnyugat van, meg terero sincs igy aztan csak magukra vannak utalva

FutureFry 2014.09.21. 20:57:40

@rumitom: Nem tudom, hogy van-e ilyen általános szabály, hogy hány évesnek kinéző alatt kérnek ID-t (és ha van is lehet államonként változó). Én olyan táblákat láttam, hogy pl. "We card everyone who looks to be under 40". Van pár hely ahol pedig mindig kérik (mert pl. be kell ütni a pénztárgépbe a születési dátumot alkoholos cikkeknél - anélkül nem lehet fizetni).
De azzal sosem volt gondom, hogy mit fogadnak el bizonyítékként (akkor sem amikor sokkal fiatalabbnak néztem ki és nem "hivatalos" ID-t mutattam). Igaz ritkán vagyok "alkoholos" szituban...

Egyébként érdekes, hogy bár az alkoholfogyasztás minimum életkorának megszabása az egyes államok hatáskörbe tartozik, minden állam betartatja a 21 éves kort (bizonyos procedurális eltérésekkel) mert egyébként megvonnának tőlük egyes szövetségi szintű támogatásokat... Hasonló modeszerrel érte el a szövetségi kormány anno a teljes USA-ban az 55 mérföld/órás sebességkorlátozás bevezetéset (ami persze már nem él).

Mr Long 2014.09.22. 11:25:54

@adg [Au, Darwin]: Mondjuk en konkav elhatarolasra gondoltam a kroki szempotjabol, vagyis nem akarjatok, hogy o usszon es ne ti.

adg 2014.09.22. 11:45:40

@Tapsi75: 15000 embert oltek meg az USA-ban 2010-ben, es 665.000 embert '60 es '96 kozt, es ebben nincs benne a veletlen, baleset, ilyesmi. Be vannak szarva a rendorok is, ilyen statisztikak mellett nem csoda, hogy hamar lonek.
Nekem egy baratom - par nappal az usaba erkezese utan - jart ugy, hogy amikor a rendor megallitotta, kiszallt a kocsibol, ahogy otthon is sokan teszik, es a farzsebebol elo akarta venni a jogsijat. Tulelte, de a rendor ugy kiteritette a kocsira, hogy alig birt utana mozogni. Aztan rajott, hogy csak egy hulye turistaval van dolga, es teljesen normalisan elmagyarazta neki, hogy legkozelebb mit tegyen.

Nagyon nehez helyzet, de amennyire tudom, javul. Latvanyosan csokken vegre a gyilkossagok szama.
Azt nem tudom, hogy sort egyszerubb vanni, vagy puskat... :)

adg 2014.09.22. 11:51:04

@Mr Long (UK): Jaa, nem. Mi szivesen uszunk veluk. :)

Amugy eloiras a kerites minden medencehez, hogy a gyerekek ne tudjanak belemenni felugyelet nelkul. Az utcara kimehet, az nem gond. Oda nem kell kerites, akkor sem ha az autopalya mellett, vagy kint a bozotban laksz.
Kroki termeszetesen nincs a kertekben. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása