oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 11. 06:43,  Egy éve a Riviérán 284 komment

2014. szeptember 11. 06:43 Határátkelő

Egy éve a Riviérán

Szinte napra pontosan egy éve jelent meg Sándor története, aki tavaly nyáron költözött a Riviérára. Akkor még az első hetek tapasztalatairól tudott csak írni, bő egy év elteltével már jobban belelát a hétköznapokba, az ügyintézésbe és minden másba. Jöjjön tehát ismét a francia tengerpart, immár egy év után! (A képeket ismét köszönöm!)

cím_117.jpg

„Már közel egy éve annak, hogy megírtam a Côte d'Azurre való költözésem történetét. Azóta a feleségem is csatlakozott hozzám, immár több mint 10 hónapja.

Ahogy az elcsépelt mondás is tartja, minden kezdet nehéz, neki sem volt ez másképpen. Francia nyelvtudás nélkül érkezett, munka nem várta, ráadásul számára a papírokat sem intézte el a cégem. Nem mintha EU-n belül rengeteg papírra volna szükség, de azért a betegbiztosítás jól tud jönni.

Normális esetben erre már nem kellett volna, hogy gondunk legyen a kiérkezése után, ugyanis Franciaországban, ha a családból egyvalaki biztosítással rendelkezik, akkor a párja és a gyermekei is biztosítva vannak. (A kisbetűs részeket az egyszerűség kedvéért most kihagyom.)

Egészségbiztosítás papírhegyekért cserébe

Még mielőtt a párom megérkezett volna el is mentem egy jó csomag papírral a francia egészségbiztosító helyi irodájába (CPAM), összeszedtük, hogy mire van közülük szükség, majd az ügyintéző bement a főnökéhez és egyetértettek abban, hogy más már nem kellhet.

Úgy 1-2 hónap múlva kaptunk egy levelet, hogy még milyen 7-8 dokumentumot kell benyújtanunk, ha élvezni akarjuk az orvosok és kórházak nagyjából térítésmentes vendégszeretetét. Kicsit nonszensz volt, ugyanis olyan iratokat kértek, amiket az EU-n belül nem kéne, nem lehetne. Nagyon nem.

Amikor elmentünk a helyi önkormányzathoz beszerezni az egyik pecsétes iratot, az ügyintéző hölgy is csak a szemét forgatta, hogy ilyet csak EU-n kívüli embereknek lehetne kiállítaniuk. De az egészségbiztosító által küldött levél láttán írt egy igazolást.

Minden papír leadása után egy hónappal újra elmentem a CPAM irodájába, hogy megérdeklődjem a csillagok állását. Megnézték a rendszerben és mosolyogva mondták, hogy minden rendben van. Amennyiben nem találnak semmilyen problémát a leadott dokumentumokkal, ők nem értesítenek, csak végzik a dolgukat. Pipa.

4_13.jpg

A feleségemnek azóta már végleges egészségbiztosítási száma is lett, az enyémet még őrlik a hivatal malmai, így Carte Vitale-unk sincs. Ez nem különösebb probléma, csak annyit jelent a gyakorlatban, hogy ki kell fizetnünk a kezelések árát, amit a számla leadása utána pár héttel a biztosító visszafizet.

A kiegészítő biztosításunk egyébként fedezi a legtöbb kezelés és vizsgálat, valamint a gyógyszerek árát, továbbá 2 évente egy új szemüvegét is. Nem átvágás, egy 450 Euróba kerülő szemüveghez körülbelül 5 Eurót kellett önköltségként hozzátennem, mert a keret ára, amit választottam, meghaladta a biztosító által meghatározott maximális összeget.

Nem is egy nyelvet tanulunk

Igazából sok más hivatalos ügyintézésünk nem volt. Regisztráltunk a helyi önkormányzati, valamint az európai uniós választásra, illetve a munkaügyi hivatalba (Pôle emploi), de ez egy külön sztori.

Szóval regisztráltuk a feleségem a helyi szervnél munkakeresőként (demandeur d'emploi), ami több előnnyel is jár:
- segítenek munkát találni (azért annyira nem...)
- segítenek tanfolyamot találni (azért annyira ezt sem...)
- különböző kedvezményeket nyújt a munkakeresői státusz

Általánosságban elmondható, hogy az egész akkor ér valamit, ha van egy szilárd elképzelése a tisztelt delikvensnek arról, hogy mit is akar. De egy valamirevaló határátkelőtől ennyi igazán elvárható. (Bár szerintem minden felnőtt embertől is...)

Mi bevándorlók számára biztosított ingyenes nyelvtanfolyamokat kerestünk. Megadták egy nyelviskola telefonszámát, azonban ők sajnálattal közölték, hogy náluk éppen nincs lehetőség, ellenben sikerült kicsikarnom belőlük egy másik suli számát. Na, náluk már volt hely. Rövidesen heti három teljes nap már az iskolapadot koptatta a párom, egész közel a munkahelyemhez, így legalább reggel együtt tudtunk menni.

2_26.jpg

Majd találtunk egy olyan helyi egyesületet, ahol kvázi ingyen vannak különböző tanfolyamok, az olasztól a francián, jógán, rajzon át egészen a németig. Mivel otthonunktól csak egy jó 10 perc sétára van ez a társaság, mondanom sem kell, hogy elég sok időnket ott töltjük. Tantárgyanként 15 Euro az éves tagdíj. Mi köszönjük!

Spanyolul együtt tanulunk, plusz a feleségem franciául én pedig németül. Sok helyi is jár ezekre az órákra, számos kedves emberrel ismerkedtünk így meg, jelentős számú idősebb ember is tanul nyelveket, hogy formában tartsák az elméjüket. Igen, franciák és nyelveket tanulnak!

Ezen kívül találtunk még egy franciaórát Cannes-ban, amit egy általános iskolában szerveztek a külföldi szülőknek. Az érdeklődés igen alacsony volta miatt a tanárnő, mivel szerette volna folytatni az órákat, az ismerősi körön át igyekezett minél több embert toborozni.

Amikor április végén nyárra bezárt a heti háromnapnyi órát adó iskola, elkezdtünk újfent próbálkozni más helyeken. Felhívtam azt az iskolát, ahol elsőre nem volt hely tavaly ősszel. Most volt, így augusztusig heti 2-3 napra ők biztosítottak szellemi betevőt a páromnak.

Augusztusra ez az iskola is bezárt. Ők azt mondták, hogy nem tudják fogadni a feleségem ősztől, mert a tudása meghaladja azt a szintet, amivel ők foglalkozhatnak. De elvileg a másik helyen visszavárják.

Így állunk most. A semmiről eljutott egy középszintű nyelvtudásra, az utolsó iskola igazgatónője azt mondta, hogy nyugodtan jelölje a folyékony jelzővel a nyelvtudását az önéletrajzán.

Ami általánosságban elmondható ezekről az iskolákról, hogy az oda járó bevándorlókat két részre lehet osztani. Vannak, akik akarnak tanulni, és vannak, akik nem. Elkerülendő a rasszista megbélyegzést, maradjunk annyiban, hogy a kettes számú csoportba az az elenyésző kisebbség tartozik, akik többségében mérnök férjükkel érkeztek az országba.

Az ilyen környezet nem könnyíti meg a tanulást, de nagyon büszke vagyok a feleségemre, hogy milyen sokat fejlődött. Már gyakorlatilag mindent el tud intézni franciául segítség nélkül is, szerintem hamarosan jobban is fog beszélni, mint én.

Sok a szabadság

Itt az ideje, hogy kicsit élvezetesebb dolgokról is írjak. Ahogy azt már vártuk, néhány barátunk meglátogatott minket az idén, és velük, illetve kettesben is sok szép dolgot láttunk, gyakran kirándultunk. Hajlamos az ember azt hinni, hogy itt a Riviérán csak a különböző tengerparti városok számítanak a fő attrakcióknak, de ez tévedés!

Voltunk Európa egyik legnagyobb kanyonjában, láttuk az Augustus császár által építtetett győzelmi emlékművet, voltunk több mint 2000 méter magasan hócipőtalpakon túrázni, hogy csak pár dolgot említsek.

Rengeteg szabadság van ebben az országban! Egy évben 216 napot dolgozhatok (iparáganként van némi eltérés), azaz a hétvégéket nem, de az állami ünnepnapokat beleszámítva 45-46 szabadnap van egy évben. Épp a minap számoltuk, hogy mennyi szabit vettünk ki az idén eddig, én pedig újra és újra ledöbbenek. Minden második hónapban elmehetnék egy hét szabadságra és emellett még egy nyári hosszabb pihenés is beleférne.

1_40.jpg

Az alapszabadság évi 30 nap, és amíg ezen napokat élvezzük, plusz 10% fizetést is kapunk. Emellett vannak az állami szabadnapok, a maradékot pedig megkapjuk. (Jogilag ennél bonyolultabb, tudom. Ellenben szerintem a nem itt élőknek ennyi információ is elég érdekesség gyanánt, ha pedig valaki szeretné, kifejtheti az RTT rendszerét a kommentek között!)

Az élet nyugodt és szerethető

De van más is, ami igencsak kellemes és segít a szabadságot elviselni. Bizonyos létszám felett minden cégnek létre kell hoznia egy olyan szervezetet (Comité d'entreprise), ami az összes kifizetett bér valahány százalékából szervez programokat a dolgozóknak.

A személyre szóló támogatás mértéke az előző évben befizetett adótól függ, nem az egyén fizetésétől, tehát nem csak az országban, de még a cégnél is megvalósul a családi adózás. Maximális támogatással kb. 600 Euro egy kéthetes thaiföldi út…

Idén mi üdülési csekkeket vehettünk kedvezményesen, továbbá Párizsban szállást, befizettünk jó áron egy berlini városlátogatásra, hegyi kirándulásra mentünk, kipróbáltuk a búvárkodást.

Ez bizony hosszú lett, lassan ideje rövidre zárnom, mert a végén senki nem olvassa tovább az első bekezdésnél.

3_24.jpg

Feleségem 10, én 13 hónapja vagyok itt. Nem minden úgy alakult, ahogy terveztük, de igyekszünk mindenben a jót látni, tudjuk, hogy egy angol nyelvű munkahely mellett sokkal nehezebb lett volna megtanulni a franciát, és egy jó nyelvtudás hosszútávon többet ér, mint egy év munka. Az élet errefelé kiszámítható, nyugodt, szerethető.

Végezetül hadd zárjam a következő gondolattal: Franciaországban a helyi minimálbér 2,5x-éből nagyjából ugyanolyan, de tán kicsit jobb életszínvonalat lehet fenntartani, mint otthon a helyi minimálbér 8-9x-eséből. Ennyi.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország Riviéra

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr46687041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2014.09.11. 20:35:57

@DonTintoretto: A konyvelesben 1 cent (filler) is szamit, ez egy ilyen szakma:)
Emlekszem amikor meg nem letezett szamitogep, es a sok szaz kartonban kellett megkeresni a 10-20 filler elterest a honap vegi zaraskor.

kicsitmásképpen 2014.09.11. 20:42:07

@kardio1:

Köszi a válaszokat, továbbítom, de azt hiszem, nekik még egyik sincs meg, de gyerek van. A testem Strasbourgban működik, a szívem Debrecenben vár:)

Nagyon aranyos vagy, hogy ennyi tanáccsal ellátsz:)

kardio1 2014.09.11. 20:51:21

@kicsitmásképpen:
Ha kocsival megyek Magyarorszàgra, Strasbourg pont félùton van :)
Ha az ismerôseid magyarok, akkor a Magyar Allamkincstàrnàl kell intézni, hogy a csalàdi potlékot a tovàbbiakban ne onnan, hanem a CAF-tol kapjàk.
Férjed mit dolgozik FR-ban? Ô is mielôbb haza akar menni Debrecenbe?

Muscari 2014.09.11. 21:13:10

@LittleG.: @kardio1: koszonom az ajanlatokat, megprobalok utanuk nezni.

33621 2014.09.11. 21:14:40

@svájci sapka (ch): @DieNanny [SZ,CH]: Kedves Svájci kontingens tagok! Minden kint elötöl kérdeznék valamit, ha tudja rá a választ az nagyon megköszönném.
A helyzet a következő. A sógorom anyukája Svájcban él és már vagy 85 éves. Nemrégen rosszul lett és emiatt kórházi ápolásra szorul. Már egyedül él kint és nincsen senkije.A sógorom most kiutazott hozzá hogy megpróbálja haza hozni és elintézni hogy itthon ápolják egy magyar intézetbe, ahol ugye közel is lenne hozzájuk. Azt gondolták ha hazahozzák akkor majd ide utaltatják a nyugdíját és majd abból fizetik az ellátását. De nemrég telefonált a sógorom hogy ha eljönne Magyarországra akkor nem kapná a nyugdíjat. Eseteg ha odakint valaki családtag vállalná az ápolását akkor kapna érte 750 frankot havonta. Igy most elég patt helyzet alakult ki. Vajon hogyan tovább? Valakinek valami használható ötlete van esetleg főleg a Svájci kommentelők közül.
A nyugdíjjal kapcsolatban nem vagyok biztos hogy esetleg alanyi jogon jár e neki, mert oda ment anno valamikor férjhez és nem tudom hogy ö dolgozott e kint egyáltalán vagy ez valami özvegyi járandóság esetleg. Előre is köszönöm a válaszokat.

Ui: Ezt a kérést most sajnos elég későn sikerült feltennem így már lehet sokan nincsenek is itt, ezért a kérésemet a holnapi posztnál is megismétlem.

Muscari 2014.09.11. 21:25:02

@Giddy Lamb: koszonom a kimerito informaciot, a desszertborokat komalom inkabb, nem az olcso edesborokat. Illetve feledes tokaji furmint vagy sargamuskotaly is johet. A mazsolabortol a jegborig sokmindent kiprobaltam mar, most pedig annyira megkivantam, hogy a hetvegen felhajtok valamit, hogy aztan felhajthassam :-)

Talaltam is a Tescoban Marsalat, csak 10 font :-)

kicsitmásképpen 2014.09.11. 21:34:19

Kardio1:

Az Európai Bizottságnál dolgozik és ő is nagyon vágyik haza. Sőt, a gyerekek is igazán otthon vannak otthon. De még van pár év, amit más szempontból ki tudunk használni, így még maradunk. Köszi az infót, átadom. Én ezekről semmit nem tudok, a bizottságnak saját rendszere van, szinte az államon kívül mondhatni.

Mme Seldon 2014.09.11. 21:34:20

@DieNanny [SZ,CH]: , @Muscari: Már régóta olvasgatlak Titeket, meg néha fantomként megjelentem (mint Columbo felesége) Hari hozzászólásaiban (meg már vagy kétszer hozzászóltam az ő nevén, de akkor mindig be kellett írni, hogy én vagyok az :) )
Valamelyikőtök javasolta, hogy regisztráljak, hát megtettem.
Készül a mi két francia óvodánkat bemutató poszt, a költözéses posztot meghagyom Hari Seldonnak.
@kardio1: CAF: igazad van ( a főnevek nemeivel kicsit hadilábon állok), de nem tudod véletlenül, mi alapján számolják a családi pótlékot (egyáltalán, minek hívják itt?) Mert ezek szerint a 479 euro nem kb 3x160 :)
@kicsitmásképpen: Tulajdonképp mi a bajod Elzásszal? Onnan már csak egy ugrás Németország, lehet, hogy ott könnyebben el tudnál helyezkedni angoltanárként.

Giddy Lamb 2014.09.11. 21:34:20

@blackhair-lady: "Akkor en rad licitalok a texaszi marhaval, szerintem az verhetetlen:)))))"

kobe vagy wagyu sommag vagy vadmeggymag mártással ez nem kérdés:)))

www.buedelmeatup.com/2012/12/04/the-difference-between-kobe-and-wagyu-beef/

esetleg a híres toszkán Chianina vagy az Angus esetleg a Chiangus ami a kettő keresztezése?

Vagy a Magyar Tarka vs Charolais? A szürkemarháról meg ne is beszéljünk... Ja a zebut és a bivalyt se hagyjuk ki, illetve már Mo-on is tenyésztik a wagyut www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130426-az-elso-magyar-wagyutenyesztonel-jartunk.html

Ahány ország, annyi tuti tipp a legjobb steakre, nekem a bárány meg a kecske jobban bejön:)

2014.09.11. 21:40:08

Nagyon orulok a francia posztnak. Vegre!
Hat igen, na, dolgozni azt nem szeretnek. Orjito, hogy olyan dolgokat tudnak neha produkalni, mint a concorde, tgv, UK-francia tengeralatti csatorna. Maskor meg tejesen bena dolgok jonnek elo a francia mernokok kezebol

kardio1 2014.09.11. 21:58:35

@kicsitmásképpen:
Na ez egy érdekes poszt témàja lehetne. Tudtommal még senki nem irta le a tapasztalatait, aki vmelyik EU-s központnàl dolgozik.
Nàlunk az egyik gyerek vàgyik haza, a màsik sokkal jobban beilleszkedett itt.

2014.09.11. 22:01:49

@Babette.: Nem nettó 78 ezer a minimálbér?

i got my (törölt) 2014.09.11. 22:02:04

@norvég kém [Hu/At]:
13. és 14. havi fizetés: én még nem hallottam olyat, hogy valakinek ne év közepén és év végén fizették volna. a rendes nevük is az, hogy urlaubsgeld és weihnachtsgeld ("szabadság-pénz" és "karácsonyi-pénz").

csak nálatok fizetnek ilyen gyengén vagy egész bécsben ennyire lementek a bérek? münchenben simán ajánlanak 60 ezret évente egy pár éves gyakorlattal rendelkező, mezítlábas java fejlesztőnek.

Giddy Lamb 2014.09.11. 22:02:04

@Muscari: ha szereted a furmintot és a sárgamuskotályt akkor jó úton jársz a Szepsi Cuvée felé (ha eddig még nem próbáltad)!

Ha csak egy desszert bor lehetne a világon, szerintem ez méltó lenne rá:)

tableno 2014.09.11. 22:02:28

@kicsitmásképpen: "Az Európai Bizottságnál dolgozik és ő is nagyon vágyik haza" - hát azért erre felhúztam a szemöldököm... Nem akarok az érzelmi dolgokkal vitatkozni, de a férjednek milyen szakmai lehetőségei lennének otthon Debrecenben egy Bizottsági állás után? Ez komolyan érdekelne!

kardio1 2014.09.11. 22:08:11

@Mme Seldon:
Alàbb belinkelem a csalàdi potlék összegét. Ha a weboldalat végignézed, jövedelemtôl függôen sokféle egyéb tàmogatàst is lehet kapni. Az elsô évben, amikor még az otthoni fizetésem jelentette a jövedelemszàmitàs alapjàt, kaptunk lakhatàsi tàmogatàst is. De ez màr elmùlt...
www.caf.fr/aides-et-services/s-informer-sur-les-aides/petite-enfance/les-allocations-familiales-af-0

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.11. 22:16:09

@Herr Géza: Jol tudta
@Muscari: :www.kochmix.de/kochmagazin-madenkaese-casu-marzu-aus-sardinien-118.html
en.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
@coeris: Tudom, nincs izlésem, de én borban édesszäju vagyok. 1hete viszont Egri Bikavért ittam a Juhäsz testvérek jovoltäbol, és qrva finom volt...
Kajäs témära: Olaszorszäg északi részén is Brioche (croissan) a reggeli menü. Cukrosan, lekvärral és hozzä szigoruan eszpresszo (grappäval). Anyostol mär pärszor megkaptam, hogy nem tudom hogyan kell igazän (helyesen) enni... :-)))
@DieNanny [SZ,CH]: de.wikipedia.org/wiki/Edelf%C3%A4ule, de.wikipedia.org/wiki/S%C3%BC%C3%9Fwein
@Zoole[uk]: Räd gondoltam pénteken, mert te mindig a jo sztéket emlegeted. :-) Életemben elöször ettem Chateaubriand-t.
Csak annyit mondok: a kaja megérte az ärät! :-)))
Amerikäban csakis sztéket eszünk (Märamikor talälunk még este éttermet nyitva...)
@adg [Au, Darwin]:
Mär becézgeted is? :-)))
@kardio1: "Es mihez akarjàk inni a bort?" :-)))) (sajthoz B+)
Muscari 2014.09.11. 15:33:49: Most olyat fogok irni, hogy a borszeretök megbotränkoznak. Ha nekem nem édes a bor, akkor följavitom...üditövel...
@Giddy Lamb:
Apropo must... Mär alig värom, hogy legyen. :-) Itt suser néven fut, enyhe alkoholtartalommal és a helyiek szerint brutäl ärral. 1,5l CHF 9-be kerül.
@blackhair-lady: Itt is az van.13fok, és esö...

blackhairlady 2014.09.11. 22:22:06

@Giddy Lamb: Bizony, ki hol el azt a marhat elteti:)

blackhairlady 2014.09.11. 22:24:32

@Naschkatze (Mostindien / CH): Este 10-ig jo vagy (altalaban 11-kor zarnak) utana mar ne nagyon probalkozz:)

kardio1 2014.09.11. 22:25:37

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Akkor nem értettem, miért kérdezi, de most màr tudom. Otthon volt egy idôben egy borkalauz nevû kiadvàny, ami az adott évben piacra kerülô borokat osztàlyozta (ez vörösbornàl kb. 3 évitt). Itt is van persze hasonlo borkalauz, de mig otthon önmagàban értékelték a borokat, itt azt is meg szoktàk adni, milyen ételhez passzol. Egyébként is, àltalàban evés nélkül nemigen szoktak borozgatni.

kardio1 2014.09.11. 22:27:20

Itt egyébként 28-30 fok van napközben, és süt a nap. Reggel azért inkàbb csak 15-20 fok a hômérséklet, hiàba, ôsz van.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.11. 22:27:53

@33621: Olyan nincs, hogy nem kapja a nyugdijät. Mivel itt csalädi adozäs van, a nyugdij is "csalädi". (Väläsnäl pl a Pensionskasse-t is osztjäk) A nyugdij szämlära jön, olyan lehet, hogy nem utalnak külföldi szämlära. Anyosomék 10évvel a nyugdijkor elött mentek nyugdijba, csak a Pensionskasse-t tudtäk kivenni (ez olyan, mint a magännyugdij), az ällami nyugdijra värni kellett amig elérték a nyugdijas kort. Addigra apos sajnos meghalt, ugyhogy az ö nyugdija "ugrott" + az olaszok lenyeltek a sväjcbol jövö nyugdij egy részét, ugyhogy volt itten kollektiv pereskedés is.
Amugy meg itt lehet keresgélni: www.eda.admin.ch/eda/de/home/serv/swiabr/goabr/ruheab.encoded-Show%3D1%26print%3D1.html
Nem parasztkodni akarok, de a sogorodnak kell(ene) helyben, vagy levelezve az illetékesekkel érdeklödnie, mert mi modhatunk akärmit is, de nem a mi szavunk a szent.;-)

Muscari 2014.09.11. 22:28:44

@Naschkatze (Mostindien / CH): ez az a sajt, koszi. Tudtam, hogy Szardiniara valo. Geza biztos nem kostolta, kulonben tuti irt volna rola.

kardio1 2014.09.11. 22:32:59

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Most néztem csak meg, mi ez a Mostindien. Màr tudom, melyik kanton, de azt nem, hogy miért ez a neve. A Mostot értem. De mi köze van Indiàhoz?

Muscari 2014.09.11. 22:33:40

@33621: ezt en sem ertem, hogy miert ne kapna a nyugdijat, ha elkoltozik. Millionyi nyugdijas el masik orszagban, mint ahol dolgozott, max a befogado orszag szed egy kis sapot belole (vannak ilyen tervek ugy tudom)
Biztos, hogy a nyugdijrol van szo?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.11. 22:35:02

@kardio1: Én pl kajähoz nem tudok alkoholt inni. Csak vizet, de azt még a leveshez is. :-))) Ezek meg minden fogäshoz mäs bort...
@blackhair-lady: Mi kicsit késöi tipusok vagyunk... Mauin volt, hogy este 9-kor szerettünk volna enni...és mär csak a meki volt nyitva. :-)))

Mme Seldon 2014.09.11. 22:35:31

@kardio1:
akkor nekünk hogy jön ki a 3 gyerekre, akik még nem iskolásak, 479?

DonTintoretto 2014.09.11. 22:36:20

@blackhair-lady: Oroszul! Lesz egy francia aki beszél vele olyan szinten, ami ellenben gazdagéknak nem lenne megfelelő. Nem én találtam ezt ki.. :)

tanato 2014.09.11. 22:36:31

@Mme Seldon: Na végre,még egy orvos,üdvözöllek itt,sajnos többen már elmentek innen a kollégák.

Quercus a favágó 2014.09.11. 22:36:39

@Muscari:

Nézd meg Gelyza avatarját. Gondolod, hogy sajtot kínálgattak neki? Ugyan. Balzsamot, meg szarkofágot. DD

Muscari 2014.09.11. 22:38:41

@kardio1: jo, hogy kerded, en is mar annyiszor meg akartam kerdezni. Mit is jelent pontosan?

SzZoole 2014.09.11. 22:41:17

@Naschkatze (Mostindien / CH): ram gondoltal,de kedves vagy,csak ferjed meg ne tudja:)))
(Csak vicc volt)
Chateaubriand,igy nem ismerem,de utanna neztem,az az amit befuszereznek es egyben sutnek meg es utanna vastagra szeletelve szervirozak.
Tavaly karacsonykor a nejem vett egy jo nagy darabot kb.30-40 centi lehetett es wellington beef-t keszitett belole,tiszta ideg voltam,mert csak a husert fizetett £44,de amikor kesz lett megbekeltem:)))
Egy jo steak mindig megeri az arat:)))
Egyszer probald ki a rib eye- t,itt a dragabb steak-ek koze tartozik,de szerintem a legjobb is.

DonTintoretto 2014.09.11. 22:42:23

@blackhair-lady: Pontosan. SZJA-nál ezért engedik el azokat az összegeket, amelyek több pénzt visznek el a bürokrácia útvesztőiben, mint amennyit hoznak.

Igaz legalább ajánlott levelet nem küldenek róla, hogy fizesd be de rögtön :)

SzZoole 2014.09.11. 22:43:48

@blackhair-lady: az csak reggel 9-10 oraig annyi,utanna szepen melegszik 19-21 fokig,egy rovid ujju ingben tokeletes komfort erezetem van:)))

33621 2014.09.11. 22:50:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): Sajnos a sógorom nem e világra való! Még talán angolul gagyarászik is valamit mert vagy húsz éve kinn élt Kanadában 7 évet, de a német már nem hiszem hogy megy neki. Nem tudom hogy odakint tud e internethez jutni most.

33621 2014.09.11. 22:53:05

@Naschkatze (Mostindien / CH): Lehet hogy csak özvegyi nyugdíja van?

33621 2014.09.11. 22:54:15

@Muscari: Lehet hogy özvegyi nyugdíj?

kicsitmásképpen 2014.09.11. 22:59:05

@tableno:

Valójában semmi és mégis. Ott is kell az, amit itt csinál, csak kicsiben. Mégis, bár cégek ott is vannak, pl a nagy amerikai NI, ekkora poszton csak akkor lehetnem, ha valami cégnek lenne az igazgatója Kérdés, mindig minden a karrierről szól-e, és lehet-e esetleg visszafelé is menni, ha anyagilag megteheted.
Viszont ha nem is Debrecen, Pest egy reális opció lehet. A lényeg, hogy mi sem tudjuk igazán, de itt biztos nem találtuk meg azt, amitől kerek a világ.
@Mme Seldon:
Lehet, hogy a végén az lesz, egyelőre egy évig még biztosan itthon maradok a kicsivel.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.11. 23:01:02

@Muscari: Vannak olyan orszägok, ahol nem lehet. Mo nem ilyen. (Valoszinüleg egyik europai orszäg sem, de M. Peti ezt tuti jobban tudja.)
A Pensionskasse-t (magännyugdijszerüség) nem tudjäk kifizetni külföldre, azt amugy is 1-ben fizetik ki, ha vki elhagyja az orszägot, de csak sväjci szämlära. Onnan meg ät lehet utalni. ;-) Az ällami nyugdijat meg a sväjci nyugdijfolyosito küldi a helyi pénznemben. A fentebb linkelt oldal szerint.
Ha mär sajt. Ezt ettem tegnapelött csak ugy magäban: en.wikipedia.org/wiki/Burrata

33621 2014.09.11. 23:06:19

@kicsitmásképpen: Nini egy földim itt a blogon! Imre apón kívül még nem találkoztam senkivel itt aki kommentelne ide . Üdv.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.11. 23:17:26

@Zoole[uk]:
Steakbol kizarolag csak rare:)!!!

SzZoole 2014.09.11. 23:28:08

@Simon Hasonmasa (Roch): a tatar beefsteak-et szereted,piritosal?Mert attol rare-eb nincs,en imadom,betegre tudom enni magam belole:)))
Mar tudom,hogy holnap mi lesz a vacsora itthon.

SzZoole 2014.09.11. 23:31:52

@kicsitmásképpen: en nyiregyhazi vagyok,de azert ugye nem fogsz utalni,tudod a regi tirpak-hurkas ellentet:)))
(Csak vicc volt )

tableno 2014.09.11. 23:44:33

@kicsitmásképpen: Hát, csak annyit tudok mondani, nagyon jól szervezzétek meg, mielőtt hazamentek. Tudok egy pár esetről, ahol két szék között a földre estek emberek amiatt, hogy "majd csak lesz valahogy" alapon költöztek haza a biztos nyugati egzisztenciából.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.11. 23:47:39

@Zoole[uk]:
Bizony, nagyon szeretem jol elkeszitve. Bar, en tapos is es finnyas is vagyok, de sem a steak sem a tatar nem uli meg a gyomrom....
Ajanlom az erzekenyeknek kiprobalasra.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.11. 23:49:45

@Zoole[uk]: nálam most a facnis marhalábszárpörkölt verte ki ma a biztosítékot, nem is emlékeztem már, hogy ennyire finom....:-P

SzZoole 2014.09.11. 23:53:38

@sodalisO [eng]: az is az egyik kedvencem,bogracsban a legjobb:)))
Ugy latszik akarmilyen tema van a HA-n a vegen mindig a kajanal kotunk ki:)))

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.11. 23:54:34

@sodalisO [eng]:
Huuuu, az is de nagyon jo!
Remelem, jol telik otthon:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 00:01:23

@Zoole[uk]: :-D
@Simon Hasonmasa (Roch): jaj, nagyon is jól,és sajnos gyorsan....de olyan vagyok mint egy hülye gyerek, aki most pottyant ide a holdról.....habzsolva próbálok feltöltődni , minden szinten.:-)))

Taxomükke (UK) 2014.09.12. 00:03:38

Zolee, a francnak kellett bedobni ezt a steak témát, igaz, hogy már este van meg éhes se vagyok, de azért jól elábrándoztam... Nekem is kedvencem a steak, jó kis medium rare... Otthon aránylag sokszor csináltam tatárt, itt még nem nagyon, viszont sokkal többször ettem steaket, mint Magyarországon.
A filmekre visszatérve: a Diktátor meg a Borat megvolt korábban.
:)

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.12. 00:04:24

@sodalisO [eng]:
Orulok, en is haza jarok toltodni es igazan nevetni:)

SzZoole 2014.09.12. 00:04:54

@sodalisO [eng]: ha otthon vagyunk mi is mindig marhalabszarat keszitunk bogracsban.Mikor jossz vissza?
Azert ovatosan a habzsolasal:)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.12. 00:12:16

@QUERCUS: :-))))
@Muscari: Csak nagyzolni akartam... :-))) Az olyan snassz lett volna, ha "csak ugy" kiirom a nevét. A név amugy szovicc, az ittenieken kivül nem mond senkinek semmit.
@Zoole[uk]: Most képzeld el azt a sztorit: Kihoznak egy hatalmas tälon egy gyönyörü husdarabot. Bemutatjäk (szo szerint :-) )nekem, majd a férjemnek. Csorog a nyälam... és elviszik a hust. Viccelödök, hogy B+ bemutattak egymäsnak és ennyi volt?! Majd kijön 3-3 kis szelet husika Sauce béarnaise-szel leöntve + köret. Megesszük, morgok, hogy bemutattak egy joképü husnak, és kihoztäk a kistestvérét... éhen fogok halni... ez volt a végszo, mert kihoztäk a 2. adagot belöle. :-))) A hus olyan finom volt, hogy csak na!!! A rib eye-on mär tul vagyok! ;-) Ältaläban Rumpsteak-et szoktam enni. Régebben sz@rrä sütve ettem, magamnak igy csinälom, de räjöttem, hogy étteremben a well done-t nekem talältäk ki. Néhol medium well lesz belöle, az is jöhet még.
@33621: A keresö megfelelö hasznälata aranyat ér! ;-)
Legalul:
europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_hu.htm
Ez hosszu lesz, de a II. fejezettöl:
www.mfa.gov.hu/NR/rdonlyres/3D58A0E7-54FA-415A-83B5-CE68DDF6A16A/0/tb_egyezmeny.pdf

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.12. 00:17:42

@Zoole[uk]: jövő héten pénteken már mennem kell vissza sajnos..
hát én most nem tudok elég óvatos lenni, tényleg, elmebeteg módra élvezkedek....pl. tegnapelőtt anyu kakaspaprikást csinált, a tesómék tanyáján nevelődött boldog" kakaskából....full extrásra sikerült, mint minden amit nyu főz...azt hittem felfordulok, annyit ettem.:-DDD
@Simon Hasonmasa (Roch): Ne is mondd,istenkiráyság van most, de asszem lesz sírás-rívás...részemről tuti! :-DDD

SzZoole 2014.09.12. 00:20:58

@Taxomükke: a BBQ full rack ribs- et is nagyon szeretem:)))
Mint korabban irtam nalunk holnap tatar lesz vacsorara:)))
A Bruno se hagyd ki.
Na most mar megyek aludni,ja a kaja tema meg mindig jobb tema mint a tegnap esti veszekedes.

SzZoole 2014.09.12. 00:25:36

@Naschkatze (Mostindien / CH): biztos finom lehet:)))
Ha egyszer talalkozom vele egy etterem etlapjan ki fogom probalni:)))

SzZoole 2014.09.12. 00:33:57

@sodalisO [eng]: hat igen anyak foztje mindig a legjobb:)))
Amikor augusztusban otthon voltunk 84-85 kiloval erkeztem.Amikor vissza jottunk utottem a 91 kilot:)))
A kakasrol jut eszembe,hogy a kakashere porkoltet is szeretem:)))
Na jo most mar tenyleg megyek aludni,annyit beszeltunk kajarol,hogy megeheztem,korgo gyomoral meg nehez aludni,de nem baj,majd reggelire eszek egy jo kis hagymas,szalonnas tojas rántottat:)))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 02:08:13

@Muscari: A fiam karosszeriaskent vegzett, az ofojuk azt mondta a vegzos osztalynak, hogy szerinte tizukbol csak egynek lesz munkaja.

nalunk egyszeruen nem lehet karosszeriast talalni , bementem az iskolaba gondolvan ,hogy egy ugyes fiatalt keresek .. ismertem a tanarokat ,akik jot nevettek rajtam .. a tizen fos csoportbol mar az indulas elott mindenkinek megvolt hova megy dolgozni .. vegul egy ismeros altal talaltam egy tanulot az iskolaban ,aki nalam toltotte a stageot es 5 eve dolgozik nalam.. lasszoval sem lehet jo szakembert fogni ...
szerintem 3 categoria van
1 aki sajat vallalkozasat csinalja,independant worker (ugyes, torekvo biztos boldogulni fog ..
2 aki sok eve dolgozik egy helyen (megtartjak ), jol megfizetve , markakereskedoknel (lablogatok , idohuzogatok , biztos csekk
3 aki munkat keres ... mert eppen most rugtak ki a 40. helyrol es 2 het mulva en is kirugnam ( alko, drogos, lusta , tobb kar okoz mint hasznot ..

montroyal ( CAN qc) 2014.09.12. 02:14:38

@coeris: nalunk az angol es a francia jol megfér egymassal .. talan a szuletett angoloknak van jobban akcentuk a francianal , a franciak konnyebben beszelnek angolul ... persze a varosokrol ,fiatalokrol beszelek nem a falusiak es az idosek ...

kicsitmásképpen 2014.09.12. 06:26:40

@zoole:

Nem, dehogy:) A rendes embereket nem a származásuk alapján kedvelem:)

@tableno:
Igen, ez nem egyszerű kérdés és körültekintően kell eljárni. De azt hiszem alapvetően megfontoltak vagyunk, azért is vagyunk még mindig itt. Persze, álszentség lenne azt mondani, hogy itt semmi jó nincs, mégis itt élünk. Nem is tudom, hogy be lehet-e zsúfolni minden tapasztalatot egy cikkbe, főleg mert Franciaország előtt Brüsszelben éltünk.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.12. 06:27:04

@i got my:

Ausztria vadkelet már :))) Nem is tudom miért nem költözik egész Bécs Svájcba :)) Sőt, egész Németország :))) ja, lehet nem mindenkinek a pénz a legfontosabb a világon :))) még az is lehet!:))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.12. 06:27:19

@Philosoraptor:

Hoppá, mindig beszélsz arról hogy milyen kilátástalan a magyar melós élete, de a nettó minimálbért meg nem tudod mennyi? Persze hogy nem, mivel te jóval többet kerestél mindig is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.12. 06:38:55

@Philosoraptor: nemtom, beirtam a 101500at egy netes kiszamoloba.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.12. 06:53:02

@33621: Nézd, legegyszerűbb bemenni a helyileg illetékes Gemeindébe vagy nyugdíj intézetbe és megkérdezni. Olyan nincs, hogy valaki nem kapja meg a nyugdíját. Max. azt tudom elképzelni. hogy külföldre nem utalják át, csak svájci számlára. Az meg nem okozhat porblémát.
A másik kérdésre: igen, van ilyen. Ápolási díj. Otthon is létezik. A kettőban azonosság is van, abból megélni nem lehet. Azt tudom elképzelni, hogy egy másik nyugdíjas vagy egyetemista ellátja a nénit, ha ott tud lakni, és ennek fejébe kap egy kis zsebpénzt.

tableno 2014.09.12. 07:20:01

@kicsitmásképpen: Tényleg megírhatnád a sztorit. Amúgy Brüsszel sem tetszett?

2014.09.12. 07:55:05

@Muscari:

Szívesen! :)
Valaki írta a Lacrima lui Ovidiu-t, az is nagyon finom, imádom, de az is likőrbor. De ha nem ismered, azt is érdemes megkóstolni :) A Grasa de Cotnari viszont rendes édes desszertbor, nem likőrbor.

2014.09.12. 08:01:10

@i got my:

Mi egy osztrák tulajdonú ipari cég vagyunk (gyár). Az IBM vagy a Cisco itt is valószínűleg a dupláját fizeti mindenért. De nincs is ilyen aranyélet, mint nálunk, az tuti. Én is mehettem volna 2 éve az egyik multihoz, kb +30% pénzért, mégsem tettem, mert a nyugalom és a biztonság fontosabb, és a jelenlegi pénzből is jól megélünk. Kinek mi a fontos.

2014.09.12. 09:26:08

@házelőtthinta: Ez aztán a kikezdhetetlen logika.... xD

Nem, sajnos eddig csak egyszer kerestem többet, amúgy mindig a minimálbér körül kaptam. Mondjuk nekem bolti eladói végzettségem van, nem egy kiemelkedően fizető szakma Mo.-n. Az átlagmelós meg attól függ, hogy mi a szakmája. Ha alkalmazott vagy, akkor nem fogsz sokat keresni, ez főleg igaz a kereskekelemben meg az eü.-ben. De ha mondjuk burkoló vagy, és magadnak dolgozol, akkor sokkal jobban tudsz keresni, mint mások. Persze ez feltételezi azt is, hogy jó munkát adsz ki a kezedből.

etetőszék 2014.09.12. 10:01:08

Hirtelen csak annyit kiegészítésnek, hogy a Verdon-völgye Európa legnagyobb kanyonja, nem az egyik legnagyobb. Sokkal kevésbé ismert, mint amennyire gyönyörű és jelentős.
Nekünk semmi extra papírt nem kellett az egészségügyhöz benyújtani, gördülékenyen ment minden. A carte vitale-t mi is 1,5 év után kaptuk meg, ez normális várakozási idő. Sőt, a cég létrehozásánál sem kértek soha ilyen betelepülőket igazoló papírokat. Egy jó tanács: minden ügyintézésnél hangsúlyozd, hogy Magyarország az Unió része, mert kapásból a nem uniós tagokra vonatkozó követelményeket mondják....
Igen, az ingatlanok nagyon drágák errefelé, bérelni és venni egyaránt sokba kerül, de azért egy pöttyel olcsóbbak a londoni vagy párizsi áraknál. A nagyvárosokban (Nizza Cannes környéke, ahonnan a posztíró írt) lehet kifogni viszonylag olcsóbbat, rossz környék stb. arra is van, de ahol pl én élek, Saint Tropez, itt aztán tényleg nincs olcsó ingatlan, csak drága. Luxus-nyugalom környék. Úgyhogy nehéz általánosságban erről beszélni, az biztos, hogy nagyvárosban több a lehetőség, viszont több a betelepülő próbálkozó is, akik mind ugyanarra a szerencse-faktorra hajtanak.

Muscari 2014.09.12. 10:22:12

@montroyal ( CAN qc): koszi. Gyakorlata ugyan nincs, de majd agitalom egy kicsit, hogy probalkozzon. Kipofozzuk az oneletrajzat aztan mehet. Basszus, Magyarorszsgon meg a kutya nem aksr karosszeriast felvenni.

Muscari 2014.09.12. 10:28:32

@etetőszék: attol fugg, hogy erted a legnagyobbat. A legmelyebb ugyanis a Samaria szurdok Kretan. Lehet, hogy a leghosszabb talan?

DonTintoretto 2014.09.12. 10:58:16

@Muscari: @etetőszék: Igen, először én is a legnagyobbat akartam írni, mert amikor egy francia oldalon olvastam róla, lazán csak annyit ítak, hogy Európa legynagyobb.... Aztán amikor ítam a posztot és le akartam ellenőrizni, akkor nem francia oldalon már mást találtam :)

kicsitmásképpen 2014.09.12. 12:07:35

@tableno:

De, Brüsszel csodálatos kaland volt. De 3,5 év után véget ért a férjem szerződése. Akkor három lehetőség volt: maradunk ott, de rosszabb feltételek között, elmegyünk a biztos állás után egy új országba, vagy hazamegyünk.
A második mellett döntöttünk racionális elvek mentén.

tableno 2014.09.12. 13:39:52

@kicsitmásképpen: Értem. És Strasbourg is ideiglenes szerződés, vagy határozatlan idejű?

élhetetlen 2014.09.12. 15:09:09

@coeris: Off.
„Ők pont ilyen hülyének néznek, ha sonkát meg sajtot keresgélek ébredés után...”. Én sem rajongok az édes reggelikért, pl. a natúr kukoricapelyhet felöntöm tejjel, és megsózom. (talán a gyermekkorom Húsvét előtti böjti tejleves emlékére). London, három hét B&B. A házinénit sikerült annyira felzaklatnom ezzel a sózással, hogy este mesélte, hogy elmesélte a munkahelyén, hogy hát ilyet…

kicsitmásképpen 2014.09.12. 15:09:09

@tableno: határozatlan idejű

élhetetlen 2014.09.12. 15:38:59

@Muscari: Az Arbat. Én csalódtam. Nem az étterem, csak a boltjuk honlapja. Ifjú koromban én nagyon szerettem ezeket a filléres (cserekereskedelem útján hazánkba került) konzerveket, mint a tintahal sós lében, ráktörmelék konzerv, stb. A honlapon surimi, surimi, surimi.

tableno 2014.09.12. 16:03:44

@kicsitmásképpen: Figyelj, nem akarlak, meg nem is tudnálak befolyásolni, de eléggé megbízható, első kézből való információim vannak arról, hogy mi a helyzet ma Magyarországon a gazdasági közép- és felsővezetők munkaerőpiacán (gondolom a férjed is ilyesmiben utazhat).

Röviden: NIHIL. Először is az álláskeresésnél a külföldi tapasztalat nem előny, hanem hátrány (ugyanis senki sem érti, hogy miért akar hazamenni valaki egy jó nyugati állásból, eleve irreális bérigényt feltételeznek és amúgy is félnek attól, hogy a külföldről hazatérő többet tud, mint az otthoni "fejesek" - alapállás a gyanakvás, féltékenység és irígység). A piacon alig van mozgás, a magánszférában mindenki görcsösen kapaszkodik a székébe, a cégek oroszlánrésze stagnál vagy leépít. A közszférában a helyzet pofonegyszerű: lehetetlen normális állást kapni, ha nincsenek magas szintű politikai kapcsolataid.

Fizetés szempontjából havi 5-600 bruttónál nem nagyon számíthat többre egy középvezető, ami a mostani jövedelmeteknek harmada-negyede lehet. A tanári fizetésekkel gondolom te is tisztában vagy. De a legrosszabb az, hogy még ha a férjed talál is állást, hihetetlenül nagy a bizonytalanság. Egy jóbarátom egy komoly nemzetközi cég felsővezetője Pesten, heti 7 napot, napi 12-14 órát melózik, és soha nem tudhatja, hogy a jövő hónapban nem rúgják-e ki. Ha bekövetkezik a legrosszabb (és nagy valószínűséggel előbb-utóbb bekövetkezik), pontosan tudja, hogy nem fog tudni még egyszer akár megközelítőleg is ilyen állást találni, hiába a tapasztalat, nyelvtudás, referenciák. Egyszerűen, mert kevés a fóka (egyre kevesebb) és túl sok az eszkimó. Az közszférában a helyzet annyival rosszabb, hogy ott négyévenként alapból lecserélik az egész gárdát, lassan már a takarítónőig bezárólag.

Szóval nagyon, de NAGYON gondoljátok meg, mielőtt otthagytok mindent, és hazaköltöztök. Igen, a pénz nem minden, és a honvágy kemény tud lenni - de hidd nekem el, több olyanról tudok, akik több év sikeres külföldi munka után hazamentek (volt olyan, aki komoly világcég magyarországi felsővezetőjének) és iszonyatosan megbánták - a legtöbben megpróbáltak visszamenni nyugatra, de az nagyon nem egyszerű, ha már egyszer leépítetted a kinti életedet. Eddig elsősorban racionális és nem érzelmi alapon döntöttetek - ezután se tegyetek másképp!

kardio1 2014.09.12. 16:49:00

@Mme Seldon:
Ezt nem tudom. Nem kaptok lakhatàsi tàmogatàst, beiskolàzàsi tàmogatàst is (ez utobbit lehet, hogy maternelle-ben nem adjàk).

kardio1 2014.09.12. 16:49:28

@Mme Seldon:
Ezt nem tudom. Nem kaptok lakhatàsi tàmogatàst, beiskolàzàsi tàmogatàst is (ez utobbit lehet, hogy maternelle-ben nem adjàk)?
.

kardio1 2014.09.12. 16:50:17

@Muscari:
Thurgau kanton India-alakù.

DieNanny CH 2014.09.12. 18:28:24

@33621:

Hú, sajnos fogalmam sincs... Bocs, még csak azt sem tudom, hol nézhetnék utána.
De ez érdekes: akkor svájci nyugdíjas hogy-hogy él Mo-on?

i got my (törölt) 2014.09.12. 18:54:22

@házelőtthinta:
a legviccesebb, amikor a blog leganyagiasabb trollja elmagyarázza, hogy valójában nem is az számít, hogy mennyi a minimálbér, meg hogy milyen a szobabútorunk a konyhában, továbbá melyik világcég logóját hordjuk a derekunk felett, hanem az örök emberi értékek, meg az isten vöröslő napja, ami hintára és hamburgerre válogatás nélkül ontja sugarait - legyenek azok akár ózdon, akár luganóban. köszönjük, uram!

2014.09.12. 20:38:45

@i got my: Naponta változik, hogy neki mi a fontos. Ehhez mérten kell komolyan venni.

KanáriHajni 2014.09.12. 23:31:47

@Muscari: Heló! Bár nem vagyo herrgéza, de gondoltam, bekotnyeleskedek, ha tényleg érdekel a szárd kukacos sajt ("formaggio con vermi"), mert volt szerencsém mind fogyasztani, mind pedig megtekinteni, hogyan készül. Ezutóbbit nem kellett volna, mert addig minden mese ellenére imádtam azt a sajtot (leginkább egy durván csípősre érlelt parmezán és pálpusztai keverékhez hasonlítanám az ízét, egy jóféle megolvadt camembert állagával). Hat hónapot éltem a szigeten, és az első háromig faltam, ha valahol megkínáltak vele, pirítósra kenve, apró kis paradicsomokkal, mmmm... Utána meginvitáltak egy falusi nénihez, mint látványosság "észak európából", aki szereti a kukacost. Hogy ugyan hagy fotózzam már le, hogyan készül. Egy hátsó udvarba kísértek, ahol egy kis sufni szerű helyiség ajtaját kitárva kiözönlött kétezer apró légy, de noszogattak lelkesen, menjek csak be, így legyőzve minden ellenérzést, megtettem, és odabent egy ócska kádban megláttam a kedvenc sajtkrémem hullámzani a kukacok víg mozgásától. A hozzá párosuló szagot gondolom el tudjátok képzelni. Kifordultam azonnyomban, kösz a lehetőséget, és többet sajnos nem bírtam enni az egyébként kukacoktól és legyektől már megtisztított asztalra kerülő finomságból... Hát röviden ennyi volna a kukacos sajt története, további szép estét mindenkinek! :-)

Muscari 2014.09.13. 09:49:57

@kardio1: koszi szepen, igy mar ertem :-)

@KanáriHajni: :-))))) Te szegeny, jobb lett volna nem megnezni. En nem hiszem, hogy meg tudnam kostolni, pedig szeretem az erett sajtokat. Csak a tudat, hogy hogy keszul. Brrrr

macamuca [IHUN] 2014.09.15. 01:16:26

@33621: Jelen
Úgy tűnik, rólam megfeledkeztél, földi

macamuca [IHUN] 2014.09.15. 01:26:24

@Babette.: az nettó kb 67 ezer.
A szakmunkásminimálbér bruttó 118ezer, ennek a nettója a kb 78 ezer.

macamuca [IHUN] 2014.09.15. 01:31:28

@svájci sapka (ch): Ápolási díjat csakis közeli hozzátartozó ápolása esetén lehet igényelni\kapni, tehát sajna a másik nyugdíjas\egyetemista ápolja lakhatásért és zsebpénzért-megoldás nem működőképes.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.15. 05:44:04

@macamuca [IHUN]: Otthon így van, de Svájcban nem tudom. Csak egy ötlet, amit érdemes megkérdezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 10:04:26

@macamuca [IHUN]: "szakmunkásminimálbér " nem létezik.
minimálbér van (kötelező legkisebb munkabér), amelynek összege 101500,
és a garantált bérminimum, amely legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetén alkalmazandó, összege 118000.

2. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2014. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 101 500 forint, hetibér alkalmazása esetén 23 360 forint, napibér alkalmazása esetén 4670 forint, órabér alkalmazása esetén 584 forint.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2014. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 118 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 27 160 forint, napibér alkalmazása esetén 5430 forint, órabér alkalmazása esetén 679 forint.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300483.KOR

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása