oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 04. 06:45,  Haza már nem szeretnék menni 296 komment

2014. szeptember 04. 06:45 Határátkelő

Haza már nem szeretnék menni

Niki élete gyakorlatilag egy hét alatt fordult meg, bár már régóta tervezgette a határátkelést, az szinte egyik napról a másikra történt meg vele. Így jutott ki Németországba, ahol sok minden kiderült, például az, hogy a nyelvtudása nem sokat ér. Az első időszak nehézségei most már múlóban. (A képeket szokás szerint köszönöm neki.)

cím_116.jpg

„Sokat olvastalak titeket, és már régóta vártam, hogy én is megírhassam a kis történetem. Remélem lesz, akinek erőt ad az induláshoz.

Kezdjük az elején. Hét éve vagyok együtt a vőlegényemmel, aki Amerikában született magyar szülőkkel, így ő kettős állampolgár (6 éves kora óta él Magyarországon).

Szinte a kapcsolatunk legeleje óta tervezzük a kiköltözésünket az Egyesült Államokba. A követségen mindennek utána jártunk (vízum nekem stb.), s egy biztos volt, ehhez a projekthez nagyon sok pénz kell, de még annál is több.

Életünk legrosszabb döntése

Itthon sokáig egész jó anyagi helyzetben éltünk, mígnem nyitottunk egy kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást. Életünk legrosszabb döntése volt. Biztosan mi is hibáztunk, de egy biztos, ma Magyarországon vállalkozónak lenni - főként kereskedelmi területen - kész öngyilkosság.

Ekkor indultunk meg a lejtőn lefelé, az addig biztos anyagi hátterünk szépen lassan eltűnt, a tartalékaink pedig a vállalkozásunkban voltak, azt a keveset, ami volt pedig feléltük. A helyzetünk egyre rosszabb lett, a kilátástalanság és a tartozásaink pedig egyre nagyobb.

A párom eddig bármi baj volt mindig megoldotta, mindig az ő vállára nehezedett a teher, a sok probléma, mert ő úgy érezte, hogy férfi lévén az ő kötelessége ezeket megoldani. Mikor már odáig stresszelte, és hajtotta magát, hogy a végkimerültség miatt rosszul lett és kórházba került, akkor döntöttem úgy, hogy ezt nem hagyhatom tovább. Mindig mindent ő oldott meg, most én jövök.

Ekkor már a vállalkozásunkat megszüntettük, és én egy végzettségemnek megfelelő helyen dolgoztam. Logisztikai diplomával rendelkezem, s mégis ma Magyarországon 120.000 Ft- ot kerestem a cafetériát is belevéve. Elegem lett.

Ezért tanultam összesen 16 évig? Azért, hogy 1000 Ft-os problémáink legyenek? Ekkor már elkezdtem komolyabban foglalkozni az ország elhagyásával. Annyira el voltam keseredve, hogy ott tartottam, hogy fogom az utolsó 10.000 Ft-om, felülök a vonatra és elmegyek Ausztriába munkát keresni.

A munkaközvetítő

Ekkor egy ismerősöm, aki 2 éve dolgozik már Németországban megosztott egy ottani állásközvetítői oldalt. Rögtön rá is írtam az ismerősömre, mennyire megbízható ez a közvetítő? Mert én ezeket sosem tartottam megbízhatónak, annyi rosszat hallani.

Ekkor jött a jó hír: teljesen megbízható, mert az ő párja csinálja, aki már 12 éve Németországban él. Ennek nagyon megörültem. Ki is töltöttem a jelentkezést, s másnap már hívtak is, hogy még egy-két dolgot töltsek fel (bizonyítványok stb.), mert szeretnék megpályáztatni egy munkára. Felszolgálót keresnek egy szálloda éttermébe.

Szuper, gondoltam magamban, de én nem beszélek annyira jól németül, mondtam is neki, hogy én utoljára érettséginél használtam a németet, így először valami takarításra, mosogatásra gondoltam. Mondta, hogy ne aggódjak, a kollégája, aki kint él (aki az ismerősöm párja), le fogja tesztelni a nyelvtudásom, pár perc beszélgetésből gyorsan megmondja, milyen szinten beszélem a nyelvet.

Minden nagyon gyorsan történt

No, hát 1 óra múlva már csörgött is a telefonom, a szám +49-cel kezdődött. Hevesen dobogott a szívem... féltem. Pár mondat beszélgetés után mondta, hogy látja, hogy az erős alap megvan. Ő úgy gondolja, hogy ez elegendő, mert kint nagyon segítőkész a munkáltató, s ez egy olyan jó hely, amit muszáj megcsípni.

Másnap már Székesfehérváron voltam, a magyarországi irodájukban, egy interjúfélén, amin megbeszéltük a munka részleteit, és megmutatták a szálloda weboldalát. Bruttó 1600 EUR fizetés + jatt + napi 3x étkezés, illetve szállás havi jelképes 100 euró fejében (egy szoba általában 200-250 euróba szokott kerülni). Nagyon örültem a lehetőségnek, bár nem hittem, hogy összejöhet.

Minden nagyon gyorsan történt ezután, rá egy hétre már megvolt a munkaszerződésem, és egy levél a munkáltatótól, hogy nagyon örül, hogy megyek, nagyon várnak, ne aggódjak, és ne féljek, van még két magyar lány a szállodában, akik mindenben a segítségemre lesznek.

Még mindig nehezen hittem el, hogy ez ennyire egyszerűen sikerülhet. Rá is írtam gyorsan az ismerősömre: ez tényleg ennyire egyszerűen és gyorsan ment? Ilyen gyorsan valóra válik az évek óta - én külföldre fogok menni - dédelgetett álmom?

A következő 1 hét izgalmas várakozással, csomagolással és a család részéről szomorkodással és aggódással telt. A párom sokszor csak bámult rám és kérdezte - ugye nem mész el? A választ tudta ő is, hiszen a problémáinkra gyors megoldás kellett, ami Magyarországon kivitelezhetetlen lett volna.

A nyelvtudásom a gyakorlatban semmit nem ért

Eljött az utazás reggele. Egy kisbuszos utaztatós céggel jöttem ki. Az út 12 óra volt. A busz tömve volt rosszarcú emberekkel. Nem baj, gondoltam, ezt is túlélem. Megérkeztem. Itt már várt rám az ismerősöm párja.

Másnap reggel átvittek a szállodába, ahol dolgozni fogok. A fogadtatás nagyon kedves volt. Megkaptam a szobám egy ún. personalhaus-ban. Egy sötét lyukra számítottam. Ehelyett kaptam egy nagy, gyönyörű, világos szobát hűtővel, tv-vel mindennel. Tiszta volt és szép.

Dél körül átmentem a szállodába ebédelni. Hamar kiderült mivel munka közben és a szállodában csak németül lehet beszélni - még a honfitársakkal is -, hogy nyelvtudásom a gyakorlatban semmit nem ér. Ennek ellenére türelmesek voltak és tanítanak a mai napig. Már rengeteget fejlődtem.

Az otthoni nyelvoktatás finoman szólva is hagy némi kívánni valót maga után. Itt már 1 hét alatt többet tanultam, mint otthon évek alatt.

Ezt követően bejelentkezés, bankszámlanyitás. Egy hét alatt megjött minden szükséges papírom. Az ügyintézés 2 napomba telt. Mindkét napból 1-1 óra maximum. Rá egy hétre már rendelkeztem telefon előfizetéssel (az internet miatt fontos volt). A munkáltatómtól az első munkanapomon megkaptam az aláírt munkaszerződésem, az EÜ kasszás papíromat stb.

cikk.jpg

Nagyon kemény meló

Itt vagyok két hónapja. Az első munkahetem nem tudom leírni mennyire nehéz volt. Eddig irodai munkát végeztem, nos azért ezután egy felszolgálói rohangálós meló elég kemény volt.

A munka úgy alakul, hogy heti 1 szabadnapom van, 14 órára megyek dolgozni és addig maradunk, amíg van vendég. Ez általában fél 12, de volt már hajnali 2 is. A munkaidő így általában 10-12 óra. Heti 6 nap. Szóval nem egy sétagalopp, de havi nettó 315.000 Ft körüli összegért plusz a jatt, ami szintén szép összeg - hát elviselem. :).

Az első hetemet végig sírtam itthon a szobámban. Hiányzott a vőlegényem, a családom, a kiskutyám, aki nagyon fontos nekem. Aztán elkezdtem belerázódni, már nincs izomlázam egy-egy munkanap után, s nem fáj annyira már a lábam sem.

Újra elölről mindent

Azóta már a vőlegényem kiköltözését tervezzük. Persze még kicsit odébb van, hiszen otthon még sok a fizetni való. Mindent le kell tudnunk először. Aztán elkezdeni itt felépíteni egy új életet. Újra elölről mindent. Azzal a különbséggel, hogy itt hagynak élni és egy gazdaságilag erős országban élheted mindennapjaid és tervezheted a jövőd. Más, nagyon más.

Egy biztos. Aki szeretne anyagiak tekintetében biztonságot maga körül az gondolkodás nélkül induljon neki. Azonban én is csak azt tudom hangoztatni, ahogy sokan mások. Alap nyelvtudás nélkül NE! Szánjuk rá azt a fél évet otthon. Tudom, sokszor azonnali megoldás kell a problémákra, de ha nincs nyelvtudásod kihasználnak, aztán kulloghatsz haza lelkileg megtörve.

Én nem szeretnék többet Magyarországon élni. Hazalátogatok majd biztos sokszor, de úgy „haza” már nem szeretnék menni. Oda én nem szülök gyereket, ahol nekem 24 évesen nincs jövőm. Szép ország, gyönyörű. De belülről rohad. Ez a szomorú valóság. A végállomás pedig nekünk még lehet, hogy az USA lesz.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr396666923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 19:14:52

@blackhair-lady:

Olvastam már róla. Ez is azt bizonyítja hogy bizony az usában a sima melósnak rosszabb mint ny-európában. Itt azért nem flangálnak az emberek az utcán hogy nem tudnak megélni a bérükből. És nem hiszem hogy azért nem mert ennyivel hülyébbek lennének mint a jenkik. Szóval nem álom az a 7,25 dolláros szövetségi minimálbér. Egyáltalán van olyan nagyobb városka ahol meg lehet élni kulimelóból az usában? Tehát 400 dolláros albérlet és mellé az 1000 dolláros mekis állás.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 19:14:59

@Zoole[uk]:

10 % ot szokás legalább adni. Ezt még én is tudom, pedig sose járok étterembe kb :) Miből járjak?...

Muscari 2014.09.04. 19:17:08

@tanato: ez nagyon erdekes. Nyilvan tul sokan nincsenek, de ha beszelnek nyelveket szerintem nyert ugyuk van.

Muscari 2014.09.04. 19:20:33

@házelőtthinta: honnan tudod, hogy Angliaban mi a szokas?

blackhairlady 2014.09.04. 19:27:33

@házelőtthinta: Nem alom, de talan valahogy, nagyon szerenyen kihuzzak a honap vegeig. A baj az, hogy nem dolgozhatnak 40 orat, igy joval kevesebb jon be, mindenkinek van masod, harmad meloja is. A munkatarsaim nagy reszenek is, mert hat a mi allasunk is kulimelonak szamit, es en mosogatok is mindennap sok szaz edenyt, talcat:)

Valoszinuleg azert van itt tobb tuntetes, mert van szakszervezet, illetve jobban mukodik.
De azert a kozlekedesben Europaban is igen gyakori a sztrajk.

tanato 2014.09.04. 19:30:47

@Muscari: Na igen ,arányaiban nagyon nagy az anesthesiológusok kivándorlása.

SzZoole 2014.09.04. 19:35:19

@házelőtthinta: nevezheted ingyen szallasnak is,de szerintem ez a hotel alltal biztositott nagyon szep szoba berendezve havi %100-ert meg mindig jobb mint egy konyhaban lakni,nem?
Abban is biztos vagyok,hogy a sore is ingyen van,felteve,hogy sorozik e egyatalan.Gondolom ha steak a vacsora a hotelben,mert elofordulhat,akkor a steak is ingyen van neki.
Ja es amit irtal,hogy €1000-ert kar volt eljonni otthonrol az egyik kommentemben levezettem neked,hogy ha mindent ossze adsz akkor joval tobbre jon ki es tisztan.
Tudod a szukseg neha torvenyt bont.
Ha a pincerek olyan jol keresnek Te miert nem valtasz,olyan szep nagy szal legeny vagy:)

SzZoole 2014.09.04. 19:38:01

@házelőtthinta: a 10% realis de a 20%-ot soknak tartom.
Gyere el ide meg hivlak egy nagy veres rib eye steak-re vagy amit szeretnel:)

2014.09.04. 19:39:11

@marczy: "Sajnos a magyar állam önmagát nem fogja megreformálni, ez most már nagyon látszik."

A szavazók tudják reformálni, 4 évente. Láthatóan azonban nem érdekli az embereket a dolog, másrészt sokan nem is tudnak elszakadni a választott oldaltól, életük végéig, és körömszakadtáig védik azt. Szvsz a magyar társadalomnak tökéletesen megfelel az, ami van. Akiknek nem felel meg, azok szoktak külföldre menni.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 19:39:46

@Zoole[uk]: Jaaaj, Zoole, hát azért nem, mert neki ez a karrier álma. Van aki mozdonyvezető szeretne lenni, más bróker, tanár, ő gyorséttermi dolgozó. Ennyi. Erről már beszélt korábban, nem figyeltél? ;)

SzZoole 2014.09.04. 19:43:32

@TilosazA (UK): ja igaz,majd el felejtettem,de azert a steak meghivas all:)))

2014.09.04. 19:46:04

@bunny.hu: Nagyon szép gondolat, de ez szvsz békés eszközökkel nem megvalósítható. Nem hiszem, hogy bárki is azt szeretné, hogy vér tapadjon a kezéhez... De ha még így is lenne, a magyar társadalmat akkor sem tudod megváltoztatni. Ki kell halnia pár generációnak, és akkor talán majd lehet változás.

vivike22 2014.09.04. 19:56:52

@házelőtthinta:
"Én sose számoltam át a fizetésemet forintra, az első hónapokban se. Önbecsapás."

Persze, ezt mindjart gondoltuk. Ketsegem sem volt efelol.

Egyebkent nem onbecsapas, hanem szembesites. Szembesites pl azzal, hogy itt egy havi fizetes Magyarorszagon fel evi munka fizetese volt. Ez a valosag.

"Mit lépjek?? Én mindig mosolygok az ilyen ingyen szállás ingyen kaja dolgon és megkérdezem : fizetik a sörömet is? bélszínt adnak? vagy mégis mit? "

Igen. Ibizan dolgoztam tobb szezont hotelben, en is a ferjem is. Adtak sort pl, nem szamoltak, mennyit iszol, kolat, uditot sem. Az etterem konyhajaban dolgozott a ferjem, a melos kajat is ok keszitettek. Sok keleteuropai volt, babgulyastol kezdve minden. De pl a szuletesnapomkor kapott 4 ora szabad orat, hortobagyi husos palacsintakat csinalni a szulinapi meglepetes bulimra, 6 szemelyre. Fenykep is van rola, de tudom, igen, hazudok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.04. 19:57:09

@Zoole[uk]: nemetorszagban egy csomo olyan munka van. amit egy ilyen eros ferfi el tud vegezni. 2-3000 eurokert...

senkiember 2014.09.04. 19:57:27

" s egy biztos volt, ehhez a projekthez nagyon sok pénz kell, de még annál is több." (USA bevándorló vízum)

- Hát azért ez túlzás, az I-130 petíció kb 400$, a többi belefét 600$-ba, úgyhogy 1000$- ból kijön az egész cirkusz (hiteles fordítások, orvosi viszgálat, oltások, interjú, zöldkártya 165$ ..stb) ... de ok, legyen a duplája, még az is csak 500eFt, ami egy usák bevándorló vízumért nem pénz - szvsz.

blackhairlady 2014.09.04. 20:11:19

@senkiember: Ne is a vizumhoz kell sok penz, hanem a lakasberleshez, autovasarlashoz es egyeb jarulekos koltseghez amikor mar itt vagy.

SzZoole 2014.09.04. 20:11:39

@Babette.: meg szerintem ott Ausztriaban is talalna jobbat,egy 2 meter 4 centis 130 kilos ember biztonsagi orkent konnyen talalna munkat az sem valtozatos de nem izzad a suto mellet es nem minimal beres fizetest kapna.

mrsmihaly 2014.09.04. 20:28:50

@adg [Au, Darwin]: miert kell allandoan forintban szamolni a fizetest, amit idegen orszagban keres ? Ezt SOSEM fogom megerteni. Euroban kapja a fizetest, es Abbas is fizet, nem pedig forintban az uzletben. Szerintem mar ezt meglehetne tanulni. Azt kell nezni, hogy az adott orszagban mennyi a vasarlo erteke a megkeresett fizetesenek!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 20:40:18

@Zoole[uk]:

Mizantróp vagyok, azt hiszem ezzel mindent megmagyaráztam.

@Babette.:

Pl mit lehet végezni erős férfiként 2-3 ezerért németben? a legtöbb meló bére egyessel kezdődik...túloztok..állandóan..

bogi77 2014.09.04. 20:41:29

Én 6 évet éltem az USA-ban, 10 éve hazaköltöztem, mert nem bírtam hogy ha ott voltam hazavágytam, viszont ha hazajöttem két hét után futhatnékom volt vissza. Mindig volt munkám, irodai is, felszolgálói is, a megélhetés sem volt nehéz, a mentalitás is jobban tetszett mint az itthoni, mégis hazahúzott valami. Azóta bánom, szinte minden nap!!!! Nem akarok részletekbe belemenni, számokat hasonlítani, egyszerűen hülye voltam, már nem is értem miért adtam fel mindent ott.

Határátkelő 2014.09.04. 20:42:33

@házelőtthinta: Azért amikor másokra írod, hogy állandóan túloznak, annak megvan a maga diszkrét bája, remélem érzed... :)

Határátkelő 2014.09.04. 20:43:05

@bogi77: Azt hiszem, a holnapi poszt téged nagyon érdekelni fog.

SzZoole 2014.09.04. 20:51:19

@házelőtthinta: es sajat magad nem gyulolod/ utalod?
Vagy azert sajat magadal jol ki josz 1-2 sor mellet:)

marczy 2014.09.04. 20:53:12

@Philosoraptor:
A szavazók meg azért nem tudják, mert nincs kire szavazni. Nem kívánom vissza az ún. baloldalt sem. A Kádár-rendszer káros öröksége miatt sem, az ország eladósítása miatt sem, 2006 óta meg végképp nem. De a jobboldalon is nagyon elromlott valami, mert tudjuk: onnan vesznek el pénzt, ahonnan a legkevésbé szabadna. Egészségügy, oktatás...
Oktatáspolitika? Áhhhh...

Nincs reális alternatíva.

Kívülről beleszólni ebbe a duális rendszerbe meg szinte lehetetlen. Úgyse téged fognak nyomni, és ha mégis, akkor is felülről megmondják, mit mondhatsz párttagként, mit nem.
Akinek egy csepp esze van, ezért tartja távol magát a politikától. De a kutyaközönséges állami alkalmazottak lecserélése is évtizedekbe telne, hogy legalább az állam rendesen működjön...

Aki teheti, 18 évesen lelép az országból, és mindenkit erre biztatok... Skócia, Ausztria, Németország előnyben. Onnan még van esélyed hazajönni is, mert nem vered magad kifizethetetlen adósságokba, mint Angliában, vagy főleg Amerikában.
(Van egy sejtésem: akik néhány éve Angliában a háromszorosára emelt egyetemi tandíj miatt törtek-zúztak (jogosan), azok közül most sokan az Iszlám Állam sorait erősítik... Mekkora lenne, ha kiderülne, hogy igazam van...)

Nzoltan 2014.09.04. 20:53:16

Hát én nem látom azokat a nagy pénzek a cikkben, amiért érdemes kimenni külföldre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.04. 21:02:59

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Nem csak te, én se értem ezeket a számokat.Jó, mi mondjuk nem a germán részeken vagyunk, de el nem tudom képzelni, hogy lehet ennyiből kijönni.

wuaaa 2014.09.04. 21:08:32

@blackhair-lady: "Ne is a vizumhoz kell sok penz, hanem a ..., autovasarlashoz .... "

Biztos sok pénz kell ott az autóvásárláshoz, mert :
- pl. a Münchenben gyártott bmw amit áthajóztatnak oda olcsóbb ott, mint a gyárhoz legközelebbi kereskedésben Németországban
- bizonyos típusokat még úgy is megéri onnan használtan európába szállítatni, hogy még vámot is kell fizetni érte és bizonyos mértékben át is kell alakítani.

vontod75 2014.09.04. 21:15:17

@GepidaPampass: Én NRW-ben küzdök mint paketzusteller a DHL-nél. Ez nem az a tipikus trinkgrldes szakma, de havi 100 itt is összejön. Karácsony környékén ennek akár a duplája is beeshet.

vontod75 2014.09.04. 21:15:17

@Nzoltan: Nyilván relatív kinek mi számít nagy pénznek. Én az otthoni fizetésem 2,5*-ét keresem meg most. Ami nagy különbség, hogy:
Ad. 1 több pénzem marad a kötelező kiadások után mind %-osan, mind összegszerűen.
Ad. 2 német nyugdíj.

blackhairlady 2014.09.04. 21:20:24

@wuaaa [nor]: Lehet, hogy olcsobb ott (itt), de akkor is meg kell venni ha csak par ezer $. Egyebkent meg az autovasarlast csak kiemelted a szovegbol, de ha hozzaveszed a lakasberlest, a rezsit, akkor azert par szazezer forintbol nem jossz ki ugy mint egy europai orszagban.

vontod75 2014.09.04. 21:23:07

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Én konkrétan napi 5 ojróban (pro Kopf)húztam meg a határt. Mai menü :
1 csomag nektarin (1 kg) 0,85 ojró
1 db "lidlis" lasagne (1 kg) 2.95 ojró
üdítő : saját készítésű tea kb 0,20-0,30 ojró

wuaaa 2014.09.04. 21:29:49

@blackhair-lady: Pont erre számítottam, csak arra voltam kíváncsi, hogyan fogod forgatni, hogy a végén neked legyen igazad.
:)

M. Péter 2014.09.04. 21:36:08

@kardio1: Azt szeretném tudni, hogy pontosan mit és hogy számolnak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 21:41:09

@vontod75:

Ez konkrétan koplalás. Kell legalább havi 200. Nem eszel sose normálisabb húsokat?

vivike22 2014.09.04. 21:41:09

@házelőtthinta: Silos kamionnal lehet belfoldezni, 2200 euro alapfizetesert.

zobod 2014.09.04. 21:41:09

Meglep ez a mentalitás. 24 évesen a poszternél kevesebbet kerestem pályakezdőként (kétezres évek eleje), nyilván volt azóta infláció, de mai árakon jó ha lenne 130e-150e max. az egykori kezdőfizum, de inkább annyi sem. Miért várná egy pályakezdő hogy szénné fizetik, kicsit nem értékeli túl magát? Majd ha tisztába kerül vele hogy a szakmájában miképp kell érvényesülni, és tud piacképes eredményeket produkálni, akkor majd jöhet az, hogy meg is fizetteti mindezt. De azért ez már tipikusan inkább a 30-as éveitől kezdve jön el, nem pályakezdőként... persze, jó az ha a polgár perspektívája nem arra a 100e km2-re korlátozódik, amit Magyarországnak hívnak, ezzel én is így voltam, de hogy tarthatja előrelépésnek egy diplomás ember, hogy a háta mögött hagy családot, otthont, éppen induló szakmai pályafutást és elmegy bentlakásos kulimunkára több száz vagy ezer km-re egy hotelbe? Vannak ezen a blogon időnként szép személyes sikerek, a kedvencem a végül Portugáliában cukrászdát nyitó erdélyi lány (ha jól emlékszem), de ez a poszt számomra inkább kudarctörténet, kissé izzadtságszagú önigazolási kísérlet.

alfacharlybravo 2014.09.04. 21:41:09

300 EUR a rezsije egy lakásnak 600 EUR egy pici lakás bére 3 hónap kaukció letétbe helyezve és távozáskor a lakást tip top állapotban kell leadni, mert abból fedezi a tulaj a felújítást.
Waiblingenben a kocsmárosok harcoltak a begyes vonzó pincérlányokért mert az nagyon feldobja a hely forgalmát. Hát nem tudom ezért elhagyni végleg az országot?

wuaaa 2014.09.04. 21:49:02

@házelőtthinta:
"Usában is van bmw gyár nem?"

Van. Egy darab, ahol csak X3, X4, X5, X6 készül. Szóval az összes többi szedán, kombi, kupé és kabrió import.

Forrás : wikipédia, BMW.
hu.wikipedia.org/wiki/BMW#Gy.C3.A1rak.2C_telephelyek
www.bmwusfactory.com/manufacturing/factory-products/plant-spartanburg-vehicle-models/

2014.09.04. 21:50:10

@marczy: Oké, de mindenki nem tud és nem is mehet el. Velük mi lesz? Maradnak a mocsárban és szenvednek tovább. (?)

M. Péter 2014.09.04. 22:01:44

@wuaaa [nor]: Egyes amerikaiak, pl. Németországban állomásozó katonák meg Európában vesznek kocsit és azt szállttatják át az USA-ba.

vontod75 2014.09.04. 22:05:12

@házelőtthinta: Esetenként Bratwurst, virsli is becsúszik, mikor melyik hús akciós, de eszem marha és sertéshúst is. A koplalásról meg ennyit:
1 kg nektarin kb 450 kcal
1 kg lasagne 1600 kcal
cukros tea kb 200 kcal
ja és az elmaradhatatlan mogyorós csoki 400 kcal
ez együtt 2650 kcal. Ami azért elég távol áll a koplalástól.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 22:05:12

@vivike22:

ELőbb még segédmunkáról volt szó, amit lehet végezni erős férfiként 2-3 ezerért, most meg már kamiont írtok? szerintem még ez a 2200 is bruttó :D:D

@Philosoraptor:

te szenvedsz? éhezel? nem eszel elég húst? mit nélkülözöl? a szép lakást és a bmwt leszámítva. Az ország nagy része nem szenved.

wuaaa 2014.09.04. 22:13:43

@M. Péter: Kérdezd meg tőlük, hogy miért éri meg nekik így. Talán majd elmondják, hogy ha megfelelő rangban és funkcióban vagy, akkor mi mindenre kapnak támogatást. Nem is keveset. Ja, és a szállítás is ingyen van. Miért állnak Rammsteinben az u.s. légierő Gulfstream-jei? A bakákat utaztatják jetekkel?
Ne is válaszolj, biztosan neked van igazad.

i got my (törölt) 2014.09.04. 22:14:03

néhányan szokták a magyarokat ostorozni, szinte bármi negatív tulajdonság kerül elő, mondván: "tipikus magyar mentalitás". jelentem, az önostorozás se tipikus magyar mentalitás! :)

egy osztrák újságcikkben írnak arról, hogy örülni kellene, hogy a (frissen kinevezett) pénzügyminiszter milliomos, hiszen így legjobb belátása szerint cselekedhet, nem kell tartania a fizetése elvesztésétől. s így folytatja az újságíró:
"ehelyett mit teszünk? cseszegetjük. ez ausztria."

http://www.salzburg.com/aboepaper/PHP-Files/showclust.php?Ref=DText/s-j0vjjf0xm*z39s4e6gwb$&PageRef=DSArchiv/x*7k48*wpr9fa-g5r0p-3ao&Clip=48,68,904,229&Display=web

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 22:14:03

@Babette.:

Egyik se 2-3 ezer euró, miért sarkítasz? Meg ne magyar oldalakat linkelj, hanem német oldalakat. Én amsen szoktam állásokat böngészni, zsíros fizikai munkák se tejelnek 2 ezer nettó felett.A reptéri rakodó meg kb olyan hogy műszak végére összeszarnám magam. Megéri ez 1400 euróért? Szerintem nem. Inkább a meki.

Ica64 2014.09.04. 22:14:03

Kedves Honfitársam!

Az otthoni helyzetet nem kell ismertetned. A kimenetelt már én is nagyon akarom, de még eddig nem jött össze semmi.
Ha netán megadnád az email cimedet, szivesen irnék neked privát üzenetet.

várom válaszod.

köszönöm
Ica

blackhairlady 2014.09.04. 22:22:32

@wuaaa [nor]: Nem kell nekem igazamnak lenni, en nem erzem ugy, hogy mindent tudok, ezert nyugodtan ellent lehet mondani, elfogadom. Nem erzem ugy, hogy forgattam volna a szavaidat, de ha te ugy erzed akkor elnezest. Elkepzelheto, hogy konnyebb az uj elet kezdese itt az USAban mint Europaban, en nem probaltam egyiket sem, igy nem akarok veled vitatkozni errol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.04. 22:22:44

@blackhair-lady: Mér' nem mondtad az idiótájának, hogy annyira van közös nyelv, mint a marokkói meg a dél-afrikai között... :-))

kardio1 2014.09.04. 22:35:13

@M. Péter: Ez a kérdésed pontosan mire vonatkozott?

kardio1 2014.09.04. 22:37:03

@wuaaa [nor]: Végülis 3H30p-t hagytam rà, ez volt a màsodik legkevesebb vàrakozàsi idô.

blackhairlady 2014.09.04. 22:46:43

@geegee: Mert amugy egy nagyon kedves holgy, segitokesz, aranyos, nem szerettem volna meg veletlenul sem mebgantani:)

M. Péter 2014.09.04. 22:53:27

@kardio1: Arra, hogy a turisztikai statisztikákban levő számok pontosan mit jelentenek.

2014.09.04. 22:57:43

@házelőtthinta: Nem testileg, hanem lelkileg. Vannak sajnos olyanok is, akik testileg is, mert éheznek v. nem jut hónap végén pénz kajára. Mi még ott nem tartunk szerencsére.

Tudom, szörnyű dolog többet akarni az élettől, elérni az álmaidat, és nem pedig életed végéig csináld azt, amit amúgy is utálsz, szánalmas fizetésért. Részben ezzel is magyarázható a Mordor fíling Mo,-n.

kardio1 2014.09.04. 22:58:46

@M. Péter:
Nem tudom pontosan. Régen vendégéjszakàkat szàmoltak, de az sem pontos. Ha vki kocsival utazik Europàn belül màshovà, és pl. ismerôsnél szàll meg, semmi nyoma, hogy turistautat tett az adott orszàgban.

vivike22 2014.09.04. 23:08:06

@házelőtthinta: Ez netto. Csak szolok. Altasd magad, es susd a hamburgerhust. Bar mar azt sem hiszem el neked, tobbet vagy a blogon, mint munkaban.

vivike22 2014.09.04. 23:08:06

"Pl mit lehet végezni erős férfiként 2-3 ezerért németben? a legtöbb meló bére egyessel kezdődik...túloztok..állandóan.."

Ez volt a kerdesed.

A szelektiv olvasast mar jol kifejlesztetted, csak azt latod meg amit akarsz.

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2014.09.04. 23:35:47

olyat olvasnék már szívesen, hogy valaki itthon is jól megélt és kiment és ott maradt.

99% olyan hsz van, hogy itthon minden szar, mindenki hibás - csak az ember nem, aki nem él meg.

posztoló is ugyanilyen. diplomája van, aztán nem tudta kiszámolni előre, hogy a vállalkozása haszonkulcsa nem lesz elegendő a pozitív működéshez.
most másfélszer annyit dolgozik, persze több pénzért, és ingyen van a szállás. biztos az ingyenszobába akar gyereket szülni majd. ja, hogy akkor majd lakást kell bérelni és az ő keresete meg kiesik - nem lesz leányálom. ott se.

na de mindegy. mindig más a hibás, a magyarok, a mentalitás, a viktor, a állam. sosem az ember.

i got my (törölt) 2014.09.04. 23:35:47

@Babette.: egy elhízott, jóval 30 feletti BMI-vel rendelkező ember ha akarná se bírná a kemény fizikai munkát. hát még ha nem is akarja... :)
egyébként egy jó szakember, egy igazi melós tényleg keres 2000 felett bruttóban, de a képzetlen segédmunkások nem.

SilentDreams 2014.09.04. 23:44:17

@i got my: Ez nem netto akart lenni véletlenül?

@megatoner.hu: Jól megéltem otthon is (nem dőzsölve, de nem voltak problémáim), kijöttem, itt is jól megélek, s nem is mentem vissza :) Vannak jó páran ilyenek is, még ha nem is főleg mi írunk posztot :)

Ami a különbség: szakmailag rengeteget tanultam/tanulok, nyelvtudást is erősítem, sok érdekes embert megismertem, akiket "otthon maradva" nem ismertem volna meg, sokkal többet utazhatok a világban, ami az egyik kedvenc tevékenységem és kinyílt a világ, megtapasztalhatom, hogy milyen az, ha egy "kicsit" átgondoltabban csinálják a dolgokat...

SilentDreams 2014.09.04. 23:53:55

Vagy elveszett, amit írtam, vagy kiestem a belső körből.... Mindkét eset nagyon sajnálatos :)

M. Péter 2014.09.05. 00:39:03

@kardio1: Ez a statitsztika egyértelműen embereket számol, nem éjszakákat. Annyit sikerült kiderítenem, hogy az a turista, aki legalább 1 éjszakát eltölt, de úgy tűnik, hogy az utazás célját nem veszik figyelembe.

adg 2014.09.05. 00:42:05

@senkiember: @blackhair-lady: Itt szerintem nem ez a szituacio. A par hiaba amerikai allampolgar, ha mar sok eve nem el az usaban, akkor annyi segitseget jelent az allampolgarsaga, hogy soron kivul kap vizumot a magyar fel. De vagy munkaajanlat kell nekik egy meghatarozott fizetessel, vagy szponzor, es a ferj nem jo, mert nem el az usaban, ha ezek nincsenek, akkor keszpenz fedezet.
Nem hinnem, hogy ez tul sokat valtozott 2 ev alatt. Nalunk valami kozel 100 ezer dollarnyi fedezetet kertek volna.

Egesz mas a helyzet, ha az amcsi fel kint el eleve, vagy nemreg jot el, vagy van munkaja...

adg 2014.09.05. 00:50:08

@mrsmihaly: "miert kell allandoan forintban szamolni a fizetest, amit idegen orszagban keres ? Ezt SOSEM fogom megerteni. Euroban kapja a fizetest, es Abbas is fizet, nem pedig forintban az uzletben. Szerintem mar ezt meglehetne tanulni."

Ez mar volt kerdes korabban, ezt irtam ra: "es azert forintositani, mert nem ott eli fel, hanem otthon, es igy lehet jobban osszehasonlitani a korabbi helyzettel. Majd ha mindketten elkotoznek valahova, akkor nyilvan nem fog forintositani, es maskepp lesz minden. "
Ezek egyertelmuen kovetkeznek a posztbol. Megkeresi a penzt, kap szallast, kajat, ergo koltenie nem kell, ebbol fizetik az otthoni szamlakat. De ezt te persze "SOSEM" fogod megerteni, mert ahhoz el kellene olvasni a posztot, es ertelmezni kellene azt. Nem csak belekotni.
Altalanossagban igaz amit irsz, magma sem szamolok at semmit, de lehetnek kiveteles helyzetek, es ez pontosan az.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 01:24:45

@TilosazA (UK): hol van az hogy csinos? :)

ha ilyen konnyen elhelyezkedett- megelolegezem neki , foleg hogy magyar lany ..

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 01:29:44

@tanato: Na már a hajózó személyzet is vándorol el.

mert nem tudnak tengereszek lenni a Dunan...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 01:43:01

@házelőtthinta: . Az USÁban hatalmas a szegénység,

csak ki kell menni a turista helyekrol a nyomortelepekre gettokba vagy a kis falukba ... egy ismerosunk floridaba menet lescrappolta az autojat es busszal jott vissza ,minden kis falun keresztul , azt mondta soha nem lattot olyan szegenyseget, romos csoves falukat ..,

ellenben most jottunk vissza New Portbol( Rhodes island adoparadicsom). Cape Annbol ..ilyen gazdagsagot, ennyi palotat nem lattam , az egesz varos abbol all.. es ha mar szamok 8$ egy tolcser fagyi , 30$ a parkolo ..2 szobas lakas 2-3 millio de van sajat jacht parkoloja ... a nagy hazakat nem neztem , mert egy jo lotto nyeremeny se lenne eleg hozza ..

blackhairlady 2014.09.05. 01:46:32

@adg [Au, Darwin]: Szerintem nem kap soron kivul vizumot a feleseg, en legalabbis nem kaptam, 11 honapot vartam ra.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 01:47:28

@házelőtthinta: hogyan él .........a kukásfiú, a postás, meg a tanár.

na vigyazat -ezek az agyonfizetett syndikalt allami allasok ...

blackhairlady 2014.09.05. 01:48:31

@montroyal ( CAN qc): Na ezek mar arak:) Mindjar megnezem nyertem-e a lotton:))) (bar oda akkor sem koltoznek, mert hideg a tel:D)

adg 2014.09.05. 02:00:34

@blackhair-lady: Nekunk azt mondtak, nem kell kivarni, amig less hely. Ugye normal esetben feltesznek egy listara, es egyszer sorra kerulsz. Engem a lista elejere tettek volna, ha az anyagi fedezetunk megvan.
Legalabbis ezt modtak a kovetsegen, meg en is ezt olvastam ki minden hivatalos tajekoztatobol. A mi helyzetunk szorol szora megegyezik a posztban szereplovel.
Nem az ugyintezes volt 11 honap? Azt is siman el tudom kepzelni. :)
De kozben megerkezett a level ausztraliabol, hogy szponzoraltak, igy hagytuk az usa vizumot.

adg 2014.09.05. 02:02:50

less = lesz, job = job, cask = csak, Magyar = magyar, stb... majom explorer azt hiszi, jobban tudja a nyelftantot :)

blackhairlady 2014.09.05. 02:10:19

@adg [Au, Darwin]: Nem igazan ertem amit irsz, de ez az en hibam:)))))))))))
Szoval amerikai allampolgar ferj. Allasajanlat juniusban, o koltozik juliusban, es a pairokat azonnal be is adja . Szinte azonnal meg is jon az elfogado e-mail (nem tudom hogy hivjak), kozben ilyen-olyan papirokat kell fordittatni es kuldeni (mar nem emlekszem pontosan miket). Az ugyintezes szamaval nyomon kovetjuk hol tart az ugy, a honlap szerint kb. 11 honap az ugyentezesi ido. Es mit ad Isten, pontosan 11 honap mulva jott az ujabb e-mail, hogy mikor mehetunk vizum interjura a nagykovetsegre, ahol kb 3 perc alatt meg is kaptuk.

Akkor nem tudom te mire ertetted a sor elejere vetelt:)

blackhairlady 2014.09.05. 02:11:38

@adg [Au, Darwin]: Nekem fel sem tuntek a hibak:) Errol az a kiserlet jutott eszembe amikor azthiszem a maganhangzokat hagytak ki a szavakbol, es siman, folyekonyan olvashato volt ugy is a szoveg.

adg 2014.09.05. 02:31:40

@blackhair-lady: Ugyanarrol beszelunk majdnem. :) Nem kellett kivarnod a sort. Ha nincs amerikai parod, cask siman szeretnel usaba koltozni dolgozni, akkor vagy lottozol, vagy szerzel egy allasajanlatot, vagy bizonyos szakmak eseten mehetsz ezek nelkul is, de akkor kell vagy szponzor, vagy fedezet, es megadott mennyisegu ember kap vizumot evente. Vagyis feltesznek egy listara, es egyszer sorra kerulsz, lehet, hogy evek mulva. Ezt mondjuk azert rendesen leegyszerusitettem most, de mar nem is emlekszem mindenre sajnos pontosan. :)

Mivel neked amerikai ferjed van, nyilvan kapsz vizumot "gyorsan", cask az ugyintezesi idot kell kivarni, nem kell megvarni amig less szabad hely.
Es a ferjednek volt allasajanlata, ami nagyon sokat jelenthet, ha mar reg nem el az usaban.

A posztban valoszinuleg, a mi esetunkben pedig biztosan, ilyen nem volt. A felesegem hiaba allampolgar, 30 eve nem el az usaban, allasajanlat nem volt, szponzor nem volt, ezert kellett a keszpenz fedezet. De az allapolgarsaga miatt en is megkaptam volna a vizumot soron kivul (cask az ugyintezesi idot kellett volna kivarni, mint neked, papirok, forditasok, orvosi vizsgalatok, stb...)

Na most figyeld a hibakat, most nem javitottam ki utolag. :D

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 02:32:06

@blackhair-lady: en sem koltoznek oda ... nem lattam hogy van-e szolo az udvarokba de biztosan savanyu szolo lehet..DD

egyebkent az a quebeci vonatkozas, hogy a media cezarunk(ujsagok TV telefon), aki a jelenleg vezeto nelkuli ellenzek part elnoksegere palyazik, a céget ott jegyeztette be ...hogy fogja ezt beadni a valasztoknak ....

blackhairlady 2014.09.05. 02:54:56

@adg [Au, Darwin]: Ertem mostmar:)

A ferjem expatkent dolgozott a tengerentulon 15 evig, de ugyanannal a cegnel, es a ceg tulajdonkeppen felajanlott neki egy senior menedzseri allast a ceg kozpontjaban, szep irodaval meg ami vele jar, tulajdonkeppen en az o elorelepese miatt vallaltam a koltozest. Ha nem teszem akkor azt hiszem mindig is furdalt volna a lelkiismeret, hogy a karrierje utjaba alltam. szoval a ceg mindig is ugyanaz volt, csak a helyszinek valtoztak az evek soran, kb 6 orszagban dolgozott.

blackhairlady 2014.09.05. 02:56:45

@montroyal ( CAN qc): Oh, biztos megoldaj, ne aggodj:)))

En az a zold gazzal benottet valasztanam:D

tanato 2014.09.05. 06:48:26

@montroyal ( CAN qc): Az én fiatalkoromban még voltak magyar tengerjáró hajók is.

2014.09.05. 06:53:00

@megatoner.hu: Az az emberek hibája, hogy egy ilyen maffiaállamban kell élnie? Vagy az, hogy az állam elveszi a fizetésük felét?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.05. 07:03:03

nemértem, mi van, nem működik a "profilom" infó, helyette blog.hu főoldal jön fel :-/
csak át akartam írni a helymeghatározásomat :-/
forintban számolás: mindenkinek csont nélkül megy itt euróban, dollárban, svájci frankban, argentin pesóban?
szerintem simán azért is lehet, hogy átszámolja valaki, mert azt akarja, hogy másoknak is értelmezhető legyen.
ha meg 80%-ban otthoni adósságokra megy a fizetés, akkor pláne nagyon nem mindegy.....
vállalkozások: persze mindenki lúzer, ha nem megy neki, és nem az van, hogy az első százezreket minden hónapban be kell tolni az államkasszába, akár marad neked egy cent (fillér?) is, akár nem. szerintem elég jól dokumentált online, hogy hosszú évek alatt mivel és hogyan kényszerítettek embereket a feketegazdaságba, szürkegazdaságba, vállalkozást hagyni a fenébe.
Hinta szerintem is simán lehet Birca, kár, hogy HÁ ezt biztosra tudhatja az IP-k miatt, és mégse fog soha semmit se mondani :-/
a kajáról jut eszembe megint, hogy itt (Thaiföldön) milyen jó, hogy nem eszeveszett drága (a csóróknak sem!) utcai árusoknál venni valamit vacsorára, ha az ember nem akar főzni.
de mondjuk én curryvel szarakodni még soha nem láttam senkit, azt a gazdagabbak is simán megveszik úton haza egy olyan árusnál, akinek ez a specialitása, frissen csinál minden nap egy nagy kondérral. állítólag Európába vetődő thaioknak nagy sokk,hogy "de mit esznek itt az emberek?!"

Disznó Úr 2014.09.05. 09:00:44

@NIKI LAURA: Kérlek szépen, a definíció gyakorlati felállításához javaslom bármely tetszőleges és forgalmas budapesti helyszín felkeresését, pl. a Blaha Lujza teret, de szeretnék büszkélkedni szűkebb pátriámmal a XIII. kerülettel is, ahol a Béke tér meglátogatását ajánlom:)

wuaaa 2014.09.05. 09:14:41

@kardio1: Megpróbálhatod "elérni" azt a 45 perc múlva induló járatot, meglátod hogyan alakul, mennyi időd lesz. A transzferes utasokról van a boardingkor információjuk, szóval látják azt is, ha már leszálltál és szoktak annyi időt várni amennyi ahhoz kell, hogy sietve még odaérj.
Ha nem a legalacsonyabb kategóriájú jegyed van, akkor még az is lehet, hogy beraknak a korábbi járatba, ha szerencséd van, van hely a gépen és annyi időd, hogy ezt elintézd. Ki kell tapasztalnod.

szabomarta 2014.09.05. 09:38:49

Azért az elég necces, hogy a posztíró fel van háborodva, hogy 16 éven keresztül tanult, miközben kiderül, hogy mindössze 24 éves... Azért az általános iskolai és középiskolai (érettségi, nem szakképzés) tanulmányokra hivatkozva (12 év) nem kellene "verni az asztalt", hogy az mekkora befektetett energia volt, hiszen szerintem az ALAP, hogy az embernek megvan a 8 általánosa, majd a szakmunkásképzője/érettségije. Én még nem láttam olyan embert, aki azt mondaná, hogy elvégezte az általánost/középiskolát, hú, mekkora befektetett energia volt, ez már valami! A másik, hogy említette, hogy van már egy diplomája, ami után a kezdő fizetése nettó 120 ezer Ft volt. Megértem, hogy ez kevés, de frissdiplomásként egy olyan területen, ahol évente több száz ember kerül a munkaerőpiacra, a kereslet-kínálat törvényei alapján valószínűleg hasonló fizetések találhatóak - ismétlem, kezdőként. Ideális esetben, nagyobb cégnél azért ez növekszik idővel. Minden relatív, azért ahhoz képest, hogy ügyvédjelöltként 80-90 ezerért dolgozik valaki évekig, a 120 még mindig jobb, bár az is igaz, hogy egyik sem elég a megélhetéshez, csak viszonyítás miatt mondom.
A nyelvtudásra utalva, írta, hogy utoljára érettségihez kellett használni a németet (tehát eltelt 4-5 év), de közben felhozza, hogy semmit sem ért az itteni nyelvoktatás... ha nem használta évekig, akkor persze, hogy semmit sem ér. Amellett, persze, igaza van, hogy a középiskolai nyelvoktatás (kivéve a kéttannyelvű sulikat) nem igazán ad stabil nyelvtudást (értsd: erős középfok), de ezt csoportosan, heti 4-5 órában nem is adhatja meg. A konklúzióban, mely szerint itthon nehéz élni, nem tud az ember gyereket vállalni, stb. nem mondom, hogy nincs igaza, de kicsit úgy érzem, ezek szájába rágott szavak és inkább a türelmetlensége (nem volt benne elég ambíció munkahelyet/szakmát váltani, belevágtak vállalkozásba vakon) mondatja vele. Végül, pedig utoljára ismét felhozom a relativitást: az, hogy ő Németországban vendéglátásban dolgozik, magyar szemmel nézve jó fizetésért, relatív siker. Ha ő úgy érzi, hogy ez neki az, számára már megérte. A helyében azért nézném a kinti logisztikás munkalehetőségeket is, mert egy ideig az embert viszi előre a jó fizetés, de egy idő után nem perspektíva "munkásszállón" lakni, ha már 16 évet tanult. Drukkolok neki és örülök, hogy volt ismerőse, aki segített.

2014.09.05. 10:46:32

@vontod75:

Nalam ma pl.:
- Reggeli: Schokocroissant a Der Mann-ban €1.70, kave cegnel ingyen
- Ebed: valami ChefMenu-s fagyasztott a Billabol, kb. €3, utana kave
- 4-5 korul 1 banan (nem tudom mennyibe kerul, otthonrol hoztam)
- Vacsora otthon.

Ok, lehet, hogy ez igy kijon 7-8 eurobol is... Mivel otthon vacsorazom es a delutani gyumolcsot is mindig otthonrol hozom, igy passz...

kardio1 2014.09.05. 10:56:39

@wuaaa [nor]: Köszi, de most màr megvettem a màsik jàratra a jegyet, ez meg olcso, nem modosithato fajta.

senkiember 2014.09.05. 11:16:29

@adg [Au, Darwin]: Ez így van ahogy mondod, magam is ismerem a helyzetet mert várólistán vagyok az USA-ba testvéri alapon (már rövidesen esedékes, de elég nagy cirkusz:-).
Egy baráti házaspár ezt úgy intézte, hogy a feleség állampolgár, aki visszaköltözött Floridába és onnan indította a férj bevándorlását, A szponzorálási feltétel nem túl magas, kb 20ezer$ évi jövedelem, és meglehetősen gyorsan intézik az ügyet (a többihez képest).

wuaaa 2014.09.05. 13:47:15

@kardio1: Jobb lesz ez így, hidd el.

kardio1 2014.09.05. 14:59:29

@wuaaa [nor]: Szerintem is, fôleg, hogy decemberben utazom, a tél meg tudja tréfàlni az embert. Hàtràny, hogy igy hajnalban kell kelnem, hogy elérjem a gépet.

wuaaa 2014.09.05. 15:12:11

@kardio1: Ha tél lesz ott, ahonnan indulsz és a gépek sorban fognak állni reggel a de-ice-hoz, akkor örülni fogsz majd, hogy korábban keltél.. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 17:26:16

@tanato: akkor olyan idos lehetsz mint én ... en fiatal koromban voltam tengeresz a Dunan a FOKAnal, es ott volt vizsgam hajoskonyvem ,mint gepkezelo matroz (tengerre is jo) ,de csak 8 honapig birtam ...,

tanato 2014.09.05. 21:09:00

@montroyal ( CAN qc): 55 éves vagyok, a bátyám szeretett volna tengerész lenni sokáig aztán mégsem mert nekivágni.De egy rokon belevágott,egy évig bírta csak.

kardio1 2014.09.05. 21:30:37

@wuaaa [nor]:
Toulouse-bol indulok és odafele Frankfurtban, visszafele Münchenben szàllok àt. Ha Münchenben lenne csak 45 percem az àtszàllàsra, azt még vàllaltam volna, ott nem kell sokat menni egyik helyrôl a màsikra, de igy nem.

Határátkelő 2014.09.06. 09:55:22

Sokan kértétek a közvetítő elérhetőségét, Niki elküldte: jobxpro.com/

kutya vacsorája 2014.09.07. 08:38:53

@házelőtthinta: eddig (magyarországon) heti 40 óráért kapott 120 ezret = 380 euró.
szerinted?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.07. 11:55:39

@Határátkelő:

a tisztánlátás kedvéért (megnéztem és regisztráltam), bár már biztosan kevesek olvassák:
az adott oldal nem "ottani", hanem székesfehérvári,
nem közvetítő, hanem inkább fejvadásznak tünteti fel magát,
állások nincsenek az oldalon, csak a cv-t lehet feltölteni,
és a munkavállalótól kérik a közvetítés díját.

moby76 2014.09.10. 13:01:50

A nyelv tudás sokan érthető okokból szajkózzák. A tanulás fontos a hogyan talán

sokan néhány bevet gyakorlatot követnek. Rá kell szánni az időt és a pénzt melyik neked a megfelelő.

Úgymint Pl.: 200 szót vagy mondat szerkezetet 2 hónap vagy 4 hónap alatt tanulsz meg nem mindegy. Mind az idő mind a ráfordított pénz miatt.

Példa : lány iskola társam Latint tanult a gimiben Évekkel ezelőtt utána az olasz vagy a spanyol tanulása jóval könnyebben ment.

Amennyiben már letettél valamit az asztalra vagy papírod van róla kiváló de gyakorolni kell szinten tartani.

Ez már nem annyira sok pénz mind inkább idő.

Idegen nyelvű társaságba (kell) menni vannak ilyen társalgós összekövetelek akik a nyelv gyakorlása miatt vagy mert másokkal megismerkednének és ezt a nyelvet beszélik legyen ez angol, német, spanyol vagy latin.... .

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása